POČETNAArhiva
PROVEDENO LOKALNO ISTRAŽIVANJE
NASTAVLJA SE KONTROLA VIDA
EDUKACIJA O VOLONTIRANJU I ODRŽIVOM RAZVOJU
PONOVO KONTROLA VIDA
KONTROLA VIDA
EUROPSKO OBRAZOVANJE UČITELJA

Uz 13. Tjedan psihologije u Gospiću

PROVEDENO LOKALNO ISTRAŽIVANJE

Danas je studentsku izložbiu otvorila docentica Anela Nikčević-Milković
Danas je studentsku izložbiu otvorila docentica Anela Nikčević-Milković
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. VELJAČE 2020. u 12 sati

GOSPIĆ - U 13. Tjednu psihologije od 17. do 23. veljače na Odjelu za nastavničke studije Sveučilišta u Zadru biti će posebne aktivnosti. U Tjednu psihologije u organizaciji Hrvatskog psihološkog društva i Hrvatske psihološke komore, odvijaju se različiti događaji, predavanja, izložbe, radionice, medijski istupi i sl. psihologa i njihove važnosti za društvo odvijaju se diljem cijele Hrvatske.

U Gospiću je prva aktivnost javljanje u radio emisiji Aktualno Radio Gospića i na lokalnim portalima o najnovijim istraživanjima iz psihologije na Odjelu za nastavničke studije u Gospiću (Istraživanje emocionalne pismenosti kod učenika osnovnoškolske dobi i Eksperimentalna provjera (meta)kognitivnih aspekata pisanoga izražavanja kod studenata) te ulozi psihologa u projektima koji su aktualni na Odjelu, a provode se u lokalnoj zajednici grada Gospića, Ličko-senjske županije, ali i šire Republike Hrvatske (Projekt "Emocionalna pismenost u školama" i Projekt "Snažni, zdravi, sigurni…i povezani"). O znanstvenim istraživanjima govoriti će doc. dr. sc. Anela Nikčević-Milković (Odjel za nastavničke studije u Gospiću), a o projektima Kristina Manestar (Zavod za javno zdravstvo Ličko-senjske županije).

Druga je bila danas u prostoru knjižnice Odjela. Otvorena je izložba na temu Pozitivna psihologija koju su pripremili studenti 3. godine Ivana Krpan, Karla Mamić, Andrea Frka i Maja Gržan Odjela za nastavničke studije u Gospiću Sveučilišta u Zadru pod mentorstvom doc. dr. sc. Anele Nikčević-Milković u okviru kolegija Psihologija komunikacije u knjižnici Odjela.

- Cilj izložbe je - izjavila je doc. dr. sc. Anela Nikčević-Milković, studentima i profesorima Odjela približiti predmet bavljenja Pozitivne psihologije kao posebne grane psihologije. Ona se bavi: životnim zadovoljstvom, srećom, mudrosti, optimizmom, umjerenosti, zahvalnosti, humanosti, hrabrosti, nadom, samopoštovanjem i sl., odnosno čimbenicima i osobinama koje nas čine sretnima te koji nam omogućuju da se optimalno razvijamo i funkcioniramo. Razvojem ovih osobina i pozitivnih iskustava razvijamo sebe kao pojedinca, ali i zajednice kojima pripadamo (škola, radno mjesto, grad i sl.). Pozitivna psihologija počela se razvijati krajem 20. stoljeća kada su sami psiholozi uvidjeli da se više zanimaju i istražuju negativne ljudske fenomene (npr. anksioznost, depresiju) od onih pozitivnih. Tada su pojedini svjetski poznati psiholozi Martin Seligman, Mihaly Csikszentmihalyi, Robert Sternberg, Philip Zimbardo, ali i hrvatski Mirjana Krizmanić, Majda Rijavec i dr. počeli intenzivno izučavati pozitivne ljudske fenomene i osobine kako bi ih bolje razumjeli, a onda ljudima preporučili kako da ih razvijaju. Njihovim razvojem postiže se životno zadovoljstvo, optimizam i sreća kako u obiteljskom okruženju, tako i u poslovnom (školskom, radnom), ali i onom mjesnom (gradskom, seoskom) zavisno gdje živimo. Definicija pozitivne psihologije podrazumijeva istraživanja onoga što ljudi rade dobro i kako to uspijevaju činiti; naglašava što je u ljudima dobro; ističe faktore koji nas čine sretnima te koji nam omogućuju da se razvijamo i optimalno funkcioniramo. (LPS)

Županijski zavod za javno zdravstvo

NASTAVLJA SE KONTROLA VIDA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. veljače 2020.

GOSPIĆ - Zbog velikog interesa građana Županijski zavod za javno zdravstvo nastavlja s besplatnim kontrolama vida u Senju i Novalji.

U Senju će akcija biti 13. veljače (četvrtak) od 9 do 15 sati u prostorijama Zavoda u Domu zdravlja Senj, Stara cesta 43.

U Novalji će akcija biti 14. veljače (petak) od 10 do 15 sati u prostorijama Zavoda u Domu zdravlja Novalja, Špital 1.

Obzirom na vremenski ograničeni broj pregleda potrebno je rezervirat svoj na telefonski broj (053) 574-452. (LPS)

Aktivnosti Društva Naša djeca Gospić

EDUKACIJA O VOLONTIRANJU I ODRŽIVOM RAZVOJU

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. SIJEČNJA 2020. U 13.45 SATI

GOSPIĆ - U Zaboku je održana trodnevna edukacija nastavnika, volontera i stručnih suradnika u sklopu projekta "Odgoj za volontiranje i održivi razvoj u školama" u okviru švicarsko-hrvatskog programa suradnje. Edukacija je počela predstavljanjem projekta i primjerima dobre prakse osnovnih škola i DND-ova, partnera na projektu.

Dvanaest sudionica iz Gospića, Slatine i Zaboka su kroz radionice i edukaciju dva dana prošle teme dječjih prava i participacije, održivog razvoja i odgoja za volontiranje. Edukaciju na temu dječje participacije provela je Sanja Škorić, DND-a Opatija, temu održivog razvoja Ana Rosandić, Udruga Priroda za sve, te Jasenka Borovčak, DND-a Zabok na temu odgoja za volontiranje. Popratni sadržaj edukacije omogućila je udruga "Gokul" koja je za sudionike pripremila film "Na rubu izumiranja".

Kako se ovaj projekt provodi u partnerstvu s osnovnim školama dr. Jure Turića iz Gospića i Eugen Kumičića iz Slatine, Društvom Naša djeca Zabok, te u suradnji s društvima Naša djeca iz Gospića i Slatine, u ovim će se sredinama u narednom razdoblju provoditi radionice i volonterske akcije s djecom. Radionice koje će se provoditi su na teme pohađane edukacije, a namijenjene su djeci osnovnoškolskog uzrasta.

ŽUPANIJSKI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO GOSPIĆ

PONOVO KONTROLA VIDA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. SIJEČNJA 2020. U 13.30 SATI

GOSPIĆ
- Zbog velikog interesa građana Županijski zavod za javno zdravstvo ponovo organizira akciju besplatne kontrole. Ova javno zdravstvena akcija ponavlja je u Gospiću 4. veljače od 9 do 15 sati u prostorijama Zavoda u Parku Kolakovac i u Otočcu 6. veljače od 9 do 15 sati u prostorijama Zavoda u Ulici kralja Zvonimira 17.

Akcija u Brinju će biti 7. veljače od 9.30 do 15 sati u prostorijama Kulturnog centra, Brinje, Frankopanska 33.

Zavod najavljuje akciju i u družim naseljima Ličko-senjske županije.

Obzirom na vremenski ograničeni broj pregleda, molimo da rezervirate svoj termin na telefonski broj (053) 574-452. (LPS)

ŽUPANIJSKI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO GOSPIĆ

KONTROLA VIDA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. SIJEČNJA 2020. U 17.45 SATI

GOSPIĆ - Županijski zavod za javno zdravstvo organizira besplatnu kontrolu vida koja će se održati u Gospiću 21. siječnja (utorak) od 9 do 16 sati u prostorijama Zavoda za javno zdravstvo Ličko-senjske županije, Ulica Senjskih žrtava 2 i u Otočcu 22. siječnja (srijeda) od 10 do 16 sati u prostorijama ispostave Zavoda za javno zdravstvo Ličko-senjske županije, Ulica kralja Zvonimira 17.
Obzirom na vremenski ograničeni broj pregleda, molimo da rezervirate svoj termin na telefon broj (053) 574-452. (LPS)

Inicijative izvan Like za Liku

EUROPSKO OBRAZOVANJE UČITELJA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. siječnja 2020. u 17 sati

GOSPIĆ - U ponedjeljak 13. siječnja s početkom u 17 sati Osnovna škola dr. Jure Turića biti će domaćin radionice i tribine namijenjene učiteljima i nastavnicima s temom terenske nastave kao jednog od najučinkovitijih oblika nastave u suvremenom obrazovanju.

Poseban naglasak će biti na znanstvenom obrazovanju koje je u fokusu najboljih obrazovnih sustava u Europskoj uniji. Edukaciju će provesti stručnjaci okupljeni oko projekta "STEaM Lika - obrazovanjem do održivog razvoja" kojim se nastavnike i djecu u Lici želi upoznati sa suvremenim nastavnim metodama koje omogućavaju aktivno, istraživačko i iskustveno učenje uz poticanje kritičkog razmišljanja.

Cilj je zainteresirati djecu od rane dobi za teme iz područja prirodoslovlja i suvremenih tehnologija čime bi ih se usmjerilo prema novim zanimanjima 21. stoljeća. Razvoj obrazovnih programa u okviru ovog projekta će se direktno povezati s brojnim specifičnostima Like uz jačanje svijesti o održivom razvoju.

Projekt izvode stručnjaci okupljeni oko Udruge Zajednica i razvoj, a financiran je u okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje preko Ureda za udruge vlade RH u trajanju 18 mjeseci. Partneri na projektu su uz Školu, Speleološko društvo Velebit i Centar za civilne inicijative. (LPS)