POČETNAARHIVA
HRVATSKA VOLONTIRA
SPAŠENA STARICA
RODILIŠTE PRIJATELJ DJETETA
MISLI SVOJOM GLAVOM
MEĐUŽUPANIJSKA SURADNJA
TJEDAN LIČKOG PROLJEĆA
STUDENTI DARIVALI DJEČJI ODJEL
DUŠAN PAVLOVIĆ-DULE
DAN BORBE PROTIV ALKOHOLIZMA
DESETLJEĆE NOVOG SUSTAVA
GOSPIĆ U OČIMA DJECE
OTKLIZALI U VRTAČU
GOSTI IZ PET DRŽAVA

Đačka vannastavna aktivnost

HRVATSKA VOLONTIRA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. svibnja 2022. u 13 sati

GOSPIĆ - Manifestacija Hrvatska volontira - Snaga volontiranja za otpornost i održivu budućnost okupila je mnoštvo sudionika i preko 200 volonterskih aktivnosti u cijeloj Hrvatskoj.
Manifestaciji su se pridružile i svoje aktivnosti prijavile osnovne škole s iz Gospića i Ličkog Osika. Provedene su akcije sadnje cvijeća i lavande i u školskim dvorištima, pripremili su i obojili poligone za igru na otvorenom. Osim što su osmislili i prijavili svoje aktivnosti u sustav manifestacije, ove dvije škole sudjeluju u projektu "Školskim volonterskim klubom do prijateljstva i zajedništva" kojemu je nositelj Društvo "Naša djeca" grada Gospića što Ministarstvo znanosti i obrazovanja financira s gotovo 120 tisuća kuna. Projekt se bazira na odgoju volontera, održivom razvoju i vršnjačkoj podršci. Cilj je osnivanje dva školska volonterska kluba kao i postavljanje na aktivnu razinu. (Ln)

HGSS Gospić

SPAŠENA STARICA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. svibnja 2022. u 19.45 sati

GOSPIĆ - Jučer se jedna Vratničanka (83) u poslijepodnevnim satima udaljila od kuće svoje kuće u Vratniku. Nestanak je policiji javio suprug koji je bio s njom u šetnji ali su se razdvojili i nije ju više mogao pronaći pa su angažirani pripadnici Gorske službe spašavanja iz Gospića. Traženje je uspjelo nešto iza ponoći i osoba je pronađena u šumi nedaleko kuće, u dobrom stanju. (GSS)

Uz Dan primalja u Općoj bolnici Gospić

RODILIŠTE PRIJATELJ DJETETA

Obilježavanja Dana primalja bilo je bez prekidanja rada u dnevnoj bolnici na ginekologiji/Snimio Marko Čuljat
Obilježavanja Dana primalja bilo je bez prekidanja rada u dnevnoj bolnici na ginekologiji/Snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. svibnja 2022. u 15.15 sati

GOSPIĆ - Povodom Međunarodnog dana primalja, koji se obilježava na današnji dan uOpćoj bolnici priređeno je obilježavanje 70.godišnjice ovog značajnog dana za zdravstveni sustav RH. Posao primalje je jednako plemenit koliko i stresan, obzirom da one zajedno sa liječnikom ginekologom brinu o dva života - majčinom i djetetovom prilikom rađanja.

Obilježavanju, koje je bilo u dnevnoj bolnici ginekologije, je uz primalje zaposlene u Bolnici kojih je 13 na čelu sa zamjenicom predsjednice Hrvatske komore primalja Područnog vijeća Ličko-senjske županije i glavne sestre Slavica Adžija, voditeljica Odjela dr. Mirjana Pećina i dr. Mirjana Vrkljan-Radošević, prisutne je pozdravila ravnateljica mr. Sandra Čubelić dr. med., koja je pritom naglasila važnost ovo plemenitog zanimanja, cijeneći trud vrijednih primalja zaposlenih u Bolnici u kojoj unazad deset godina nije zabilježen pad broja novorođene djece. Dapače 2021.godine iskazan je ukupno najveći broj novorođenčadi od Domovinskog rata - 277. godine 2020. bilo je 256 novorođenčadi, a 2019. bila su 252 novo rođena djeteta 252.

Evo i nekoliko statističkih podataka iz ovog bolničkog odjela:
Tijekom posljednjih pet godina bio je čak dva puta tzv baby boom, kada je istovremeno u rodilištu boravilo po 11 novorođenčadi. Tijekom 2021. donacijom Rotary cluba Gospić dobili smo tv. "Rajski plin", koji olakšava budućim majkama da se lakše nose sa teškoćama poroda. Odjel organizira mjesečni tečaj za trudnice, a također prateći suvremene smjernice omogućen je boravak oca pri porodu. Osim toga novorođenčad rođena u gospićkom rodilištu imaju omogućen probir sluha, probir na srčanu grešku kao i ultrazvučni probir mozga i razvojnog poremećaja kuka što Bolnicu stavlja među najsuvremenija rodilišta u Hrvatskoj. Osim toga ovo je rodilište "Rodilište prijatelj djeteta " od 2008. , a ta hvale vrijedna titula UNICEF zadržana je do današnjeg dana. (OB)

U SUSRET 5. DANIMA MEDIJSKE PISMENOSTI

MISLI SVOJOM GLAVOM

Veći dio pučanstva nema blage veze o pisanjima u javnom informativnom prostoru

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. travnja 2022. u 13.30 sati

ZAGREB - Peti Dani medijske pismenosti u organizaciji Agencije za elektroničke medije i UNICEF-a, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija i Ministarstva znanosti i obrazovanja, biti će od 2. do 8. svibnja.

Slogan "Misli svojom glavom u medijskom labirintu" naglašava ovogodišnje teme u fokusu - važnost obrazovanja o medijima te razvoja vještine kritičkog razmišljanja, prepoznavanja dezinformacija, razumijevanja utjecaja influencera i prikrivenog oglašavanja, algoritama koji određuju koje informacije i sadržaj će doći do nas putem društvenih mreža i utjecati na našu sliku o svijetu oko nas, ključnim temama i događajima.
Istraživanje koje je za UNICEF i Agenciju za elektroničke medije proveo Ipsos pokazalo je da je samo petina građana imalo priliku učiti o medijima, o tome kako mediji funkcioniraju, kako nastaju medijski sadržaji te kako analizirati i kritički promišljati o medijskim sadržajima i vijestima. Mlado je mladih imalo priliku učiti o medijima i o pisanju na mrežnim stranicama. Kako bi građani dobili priliku učiti o ovim važnim temama, u okviru Dana medijske pismenosti, u vrtićima, školama, na fakultetima, u knjižnicama, kinima i drugim ustanovama i ove će se godine biti organizirana brojna događanja.

- Sve što se događa u svijetu i oko nas, kao i konstantni razvoj novih medijskih i komunikacijskih platformi i njihov utjecaj na društvo i pojedince, pokazuje da smo bili u pravu kada smo prije pet godina pokrenuli Dane medijske pismenosti. Na taj način, zajedno s brojnim partnerima, ukazujemo na važnost medijske pismenosti, ali i ono najvažnije - stvaramo uvjete za medijsko obrazovanje i pružamo praktične prilike građanima, posebice mladima, da steknu potrebna znanja i vještine. Biti medijski pismen nikada nije bilo važnije, jer medijska pismenost je zapravo jedini način za siguran život i djelovanje u današnjem izuzetno složenom medijsko-komunikacijskom okruženju. Stoga, mislimo svojom glavom dok se krećemo medijskim labirintom i pomoću medijske pismenosti preuzmimo kontrolu u svoje u ruke.- kazao je Robert Tomljenović, zamjenik predsjednika Vijeća za elektroničke medije.

- Svrha Dana medijske pismenosti je raditi na osnaživanju građana kako bi bili sposobni kritičkim očima i ušima analizirati informacije iz medija te zaštiti svoje mentalno zdravlje i dobrobit od bilo kakvih potencijalno štetnih utjecaja. Kroz obrazovne materijale koji učiteljima omogućuju učenje, a potom provedbu edukativnih radionica s djecom i mladima, Dani medijske pismenosti i portal medijskapismenost.hr nude odgovor na izazove koji proizlaze iz utjecaja različitih medija na život, sigurnost i mentalno zdravlje odraslih, djece i mladih. Odgojitelji, učitelji i nastavnici svakodnevno su s djecom i mladima te prepoznaju izazove koji dolaze s upotrebom medija, osobito digitalnih kao i snažan utjecaj koji medijski sadržaji imaju na razvoj djece i mladih, stoga ne čudi što rado koriste ove obrazovne materijale u vrtićima i školama. UNICEF je tu da pruži podršku djeci i mladima.- kazala je Regina Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku. (Ln)

Briga o djeci

MEĐUŽUPANIJSKA SURADNJA

 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. travnja 2022. U 18.15 SATI

GOSPIĆ - Održana je završna konferencija projekta Kineziterapijskim aktivnostima do inkluzije djece s teškoćama u razvoju - KIDS koji je financirala Europska unija s 1,2 milijuna kuna. Voditelj projekta bio je Sportski savez osoba s invaliditetom grada Rijeke, a partneri su bili Udruga Pčelice iz Gospića, Centar za pružanje usluga u zajednici Ozalj i Športski savez invalida grada Slavonski Brod.

Ostvarenim ciljevima i provedenim aktivnostima projekt je odgovorio na potrebe razvoja i ujednačavanja kapaciteta stručnjaka koji provode kineziterapiju, sportsko-rekreativnu i psihosocijalnu potporu djeci s teškoćama u ruralnim ili slabije razvijenim županijama. Provedbom sportsko-rekreativnih aktivnosti i aktivnosti psiho-socijalne podrške, projekt je doprinio unapređivanju socijalnog uključivanja djece s teškoćama u razvoju u dobi do 18 godina u četiri županije različitog stupnja razvijenosti. Sam projekt je vrlo uspješno implementiran u županijama partnerskih organizacija, urodio je izvrsnom suradnjom između organizacija različitih profila te unaprijedio njihov daljnji rad budući da će se stečena znanja i iskustva nastaviti provoditi u budućnosti. I korisnici i članovi jako su zadovoljni provedenim aktivnostima te se u svakom slučaju vidi određeni napredak u razvoju naših korisnika.

U daljnjem radu "Pčelica" nastojat će se osigurati nastavak aktivnosti projekta u radu s korisnicima, rado će se odazivati na slične inicijative u svrhu jačanja kapaciteta stručnjaka, kao i unapređenja psiho-fizičkog razvoja djece s teškoćama u razvoju radi poboljšanja stupnja njihove socijalne integracije. (Ln)

Proljetni školski praznici u Velikom Žitniku

TJEDAN LIČKOG PROLJEĆA

Polaznici avanturisti u njedrima Like
Polaznici avanturisti u njedrima Like
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. travnja 2022- u 22 sata

VELIKI ŽITNIK - Ovaj tjedan u adaptacijom spašenoj napuštenoj školskoj zgradi u rodnom selu dr. Ante Starčevića gdje se nalazi Edukacijski centar Outward Bounda organizirane su proljetne pustolovine s 36 djece i mladih iz cijele Hrvatske.

Edukacijski programi iskustvenog učenja u prirodi u potpunosti su financirani za polaznike iz sustava socijalne skrbi (domovi za djecu, domovi za odgoj, udomiteljske obitelji) kroz trogodišnji projekt "Outward Bound u službi zajednice 2020 - 2023" uz potporu Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Sudjelovanje dijela polaznika sufinancirano se projektom "Ostvari svoj potencijal!" uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Djeca i mladi provode izazovni tjedan tijekom proljetnih školskih praznika okušavajući se u raznim programima i ekspedicijama u prirodi postavljaju pred njih uz profesionalnu podršku iskusnih voditelja Outward Bound instruktora.

Hrvatska škola Outward Bound dio je međunarodne mreže Outward Bound i u Hrvatskoj postoji i djeluje od 2005. godine. Godišnje uključi više od tisuću polaznika u svoje programe iskustvenog učenja pomoću izazovnih aktivnosti u prirodi. Sudjelujući u programu djeca i mladi imaju priliku bolje upoznati sebe, razviti samopouzdanje, spremnost na preuzimanje odgovornosti, sposobnost suradnje i predvodništva i time ojačati svoj karakter za suočavanje s izazovima svakodnevnog života. (Ln)

Uz Svjetski dan čitanja

STUDENTI DARIVALI DJEČJI ODJEL

Gospićki studenti na Dječjem odjelu Opće bolnice
Gospićki studenti na Dječjem odjelu Opće bolnice
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. travnja 2022. u 14.15 sati

GOSPIĆ - Lijep je ovo događaj za Odjel i Bolnicu, jako je poticajan da se ne zaboravlja na knjigu koja je dobra u odgoju djeteta.- rekla je mr. Sandra Čubelić, ravnateljica Opće bolnice tijekom boravka grupe studenata na Dječjem odjelu.

- Na našem Odjelu godinu dana djeluje Čitateljski klub i ove godine je odlučeno da se priredi poseban poklon za Dječji odjel.- rekla je prof. Mara Franić-Šimunić koja je stigla sa studentima završnih godina studija Odjela za nastavničke studije.

- Drago nam je da i vi volite raditi s djecom. Imamo dječju knjižnicu i naši pacijenti su oduševljeni čitanjem dok čekaju nalaze pregleda. - rekla je Linda Hibravi-Kosić, spec. pedijatar, voditelj Dječjeg odjela.

Među studentima članovima Čitalačkog kluba Iskra. ova je akcija provedena povodom Svjetskog dana čitanja koji je bio 2. veljače na rođendan danskog pisca Hansa Cristiana Andersena 1805. godine. Studenti su prikupili kašetu knjiga iz dječje književnosti. Stigla je ukoričena priča Mali princ Antoine de Saint Exuperyja ali i jedno ulje na platnu s Malim princom. (MaČ)

In memoriam

DUŠAN PAVLOVIĆ-DULE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. travnja 2022. u 13.15 sati

GOSPIĆ - Danas u 15 sati na Gradskom groblju sv. Marije Magdalene bit će ispraćen Kosinjanin iz Lipova Polja Dušan Pavlović-Dule (68). U ličku metropolu je došao još kao maloljetnik, i zasukao je rukave i mnogo toga htio raditi. Naučio je brojne vještine i umijeća i zasnovao obitelj. Bio je spomeničar (radio je na postavljanju nadgobrnih spomenika), umio je praviti sve vrste kulira i pločica, savladao je gletovanje i krečenje i još mnogo toga. Imao je zlatne ruke i htio je svakome pomoći i poučiti u radu.

Uz njega je vezana i zanimljivost koja je jedino zabilježena u Likapediji. Naime, Dule je u povijesti Gospića i okolice bio prvi i posljednji kolporter novina. Bilo je to sedamdesetih godina prošlog stoljeća kada je kao maloljetnik prodavao novine po gospićkim uredima. Još se 2015. sjećao kako je dnevno prodavao i preko 300 komada Večernjeg lista, a Ličkih novina i do stotinu komada dva puta mjesečno kako su i izlazile. (M. Čuljat)

DAN BORBE PROTIV ALKOHOLIZMA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. ožujka 2021.

GOSPIĆ - Svjetska zdravstvena organizacija alkoholizam definira kao bolest pojedinca koji prekomjerno i redovito pije alkoholna pića koja dovode do oštećenja psihičkog ili fizičkog zdravlja, ali i do problema u ekonomskom i socijalnom funkcioniranju.

Alkoholizam je najčešća bolest ovisnosti, a javlja kod ljudi u bilo kojoj životnoj dobi. Povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv alkoholizma Zavod za javno zdravstvo Ličko-senjske županije, Klub liječenih alkoholičara Gospić i Policijska uprava ličko-senjska organiziraju javnozdravstvenu akciju - informativno-edukativni štand. On će biti postavljen sutra, petak, 1. travnja, na ulazu u placu. U planu je da se na štandu radi od 9 do 13 sati, a ako bude loše vrijeme onda će se raditi od 10 do 12 sati.

Građani će na štandu dobiti edukativno-promotivne materijale o problemu alkoholizma i informacije o dostupnim oblicima pomoći i podrške u Ličko-senjskoj županiji. Zainteresirani će biti u mogućnosti postaviti pitanja organizatorima štanda. Posebno zanimljiva bit će demonstracija utjecaja alkoholiziranosti na sudionike u cestovnom prometu uz pomoć takozvanih "pijanih naočala". (Ln)

Opća bolnica Gospić

DESETLJEĆE NOVOG SUSTAVA

Novi informacijski sustav doprinosi kvaliteliteti liječenja.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. ožujka 2022. u 14.45 sati

GOSPIĆ - U Općoj bolnici obilježena je deseta godišnjica primjene kliničkog informacijskog sustava (BIS) u nazočnosti predstavnice Ličko senjske županije Sanje Vladetić, predstavnici tvrtke Ericsson Tesla iz Zagreba koja je razvila i koja održava ovaj sustave, te
ravnateljica mr. Sandra Čubelić, dr.med i Milan Bašić voditelj IT odjela bolnice.

Bolnički informacijski sustav predstavlja sveobuhvatno informacijsko komunikacijsko rješenje namijenjeno integriranom upravljanju i korištenjem se podiže kvaliteta rada u ustanovi, kvaliteta skrbi, brži oporavak, sprečavaju se komplikacije te se povećava zadovoljstvo i sigurnost bolesnika.
Govoreći o značaju ove obljetnice ravnateljica OB Gospić, mr. Sandra Čubelić, dr.med je izjavila:
- Ponosni smo da smo bili jedna od prvih bolnica u Republici Hrvatskoj koja je uvođenjem suvremenih informacijsko komunikacijskih tehnologija digitalizirali svoje poslovne procese što je omogućilo ispunjavanje cjelokupnih medicinskih i administrativnih potreba naše bolnice te zahvaljujući tome povećali efikasnost. Drago mi je da su prednosti informatizacije poslovanja prepoznali i podržavaju i naši liječnici kao i ostalo medicinsko osoblje te naši pacijenti imaju kvalitetnu uslugu liječenja i medicinske skrbi i arhiviranja medicinskih podataka.-rekla je ravnateljica Čubelić.

Milan Bašić, voditelj IT odjela Bolnice prisjetio se ključnih događaja tijekom desetogodišnjeg rada na razvoju sustava pri čemu je istaknuo:
- Projekt pod nazivom "Integrirani bolnički informacijski sustav " započeo je 2011. godine, a u produkciju je pušten u siječnju 2012. godine. Tijekom godina kontinuirano smo nadograđivali Bolnički informacijski sustav, prateći sve zakonske izmjene i propise, poboljšavali procese uvođenjem novih funkcionalnosti koje su olakšavale rad, te povećavale učinkovitost same organizacije i zadovoljstvo pacijenata.

Damir Burić, rukovoditelj prodaje za Industriju i društvo u kompaniji Ericsson Nikola Tesla izrazio je zadovoljstvo uspješnom suradnjom i naglasio da ga veseli da su prepoznati kao pouzdan partner. (Ln)

Društvo Naša djeca Gospić

GOSPIĆ U OČIMA DJECE

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. ožujka 2022. u 8.30 sati

GOSPIĆ - Ovih dana dobismo jednu virtualnu pozivnicu, nažalost u PDF-u. Odmah zapinje u oči logo projekta "Gospić u očima djece" - Tesla, katedrala, Marta i dva smalića. Bravo za djecu, i treba očekivati da će to biti novi stereotipi o najvećem ličkom gradu i okolici.

Program je organiziran i proveden s djecom i volonterima Društva, a prezentacija je u četvrtak 24. ožujka u 17 sati u KIC-u na Trgu nikole Tesle b.b. u Budačkoj ulici.(MaČ)

HGSS u akciji na Plješevici

OTKLIZALI U VRTAČU

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. ožujka 2022. u 17 sati

GOSPIĆ - Jučer popodne su gospićki gorski spasioci obaviješteni da su se u Vilenoj gredi na Plješevici u vrtaču otklizala dva momka. Na sreću prošli su bez ali zbog vrlo strmog i kliskog terena i i loše opreme nisu se mogli izvući van.

Sretna je okolnost da su s mobitelom poslati lokaciju što je olakšalo spašavanja. Pripadnici gospićke stanice HGSS-a njih 12 i za nešto više od sat vremena već su našli nemoćne momke. Uslijedilo je izvlačenja s dvije linije i za dvadesetak minuta bili na sigurnom tlu. Bili su veoma iscrpljeni i pothlađeni i nakon prve pomoći brzo su prebačeni u Korenicu. (Ln)

Osnovna škola dr. Franje Tuđmana Lički Osik

GOSTI IZ PET DRŽAVA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. ožujka 2022. u 22 sata

Piše: koordinatorica projekta Tajana Puškarić

LIČKI OSIK - Prošlog tjedna našu školu posjetili su partneri iz Španjolske, Grčke, Portugala, Rumunjske i Bugarske, u sklopu Erasmus+ projekta "Mijenjam škole, mijenjam živote".

Glavni cilj Projekta je prevencija ranog napuštanja školovanja, pomoću uvođenja dobre prakse u školi, putem raznih metoda, kao što su projektna nastava, problemska nastava, zajednice za učenje, kreativnost, učenje putem igre i višestruka inteligencija, čije metode razvija naša škola. Gosti iz Bugarske na susret su došli dan ranije, jer su sa sobom poveli i učenike iz svoje škole u svrhu razmjene, razvijanja komunikacijskih, organizacijskih i ostalih vještina. Šest učenika iz naše Škole također je sudjelovalo u Projektu, a izabrani su na osnovu znanja iz predmeta Engleski jezik.

Prvi dan naši gosti iz Bugarske i njihovi učenici, zajedno s našim timom i našim učenicima posjetili su Pećinski park "Grabovača", gdje smo s učenicima kroz obilazak i radionice razvijali nekoliko područja višestruke inteligencije. Tijekom posjeta, osoblje iz Parka nas je upoznalo i s mogućnošću volontiranja u parku, objasnili su nam svoj program Europskih snaga solidarnosti s naglaskom na mlade s manje mogućnosti, te nas poveli u obilazak novonastalog Malog vrta s hobitskom kućicom, koju su izradili upravo volonteri iz tog programa. Poslije obilaska Parka, otišli smo u PŠ Mušaluk gdje je održana još jedna radionica razvoja višestruke inteligencije, tijekom koje su učenici izradili komposter i dvije klupe za školski vrt, koje su ukrasili bojama, natpisima i simbolima koji predstavljaju naše zemlje.

Drugi dan posjetu su se pridružili i ostali partneri, visoki stručnjaci iz obrazovnog sustava. Početkom dana otišli smo u Memorijalni centar "Nikola Tesla" u Smiljanu, gdje smo iz prve ruke mogli vidjeti matematičko-logičku inteligenciju i potaknuti učenike na razvoj vlastitih ideja. Poslije obilaska u prostorijama Kulturno-informativnog centra Gospić održane su dvije radionice. Tijekom prve radionice učenici su intervjuirali sudionike Projekta i izrađivali plakate s podacima o njihovim zemljama. Druga radionica, bavila se razvojem logičko-matematičke inteligencije i tijekom nje učenici su izrađivali oblike od kartona, koje su onda potom spajali u razne forme. Dok su učenici bili na razvojnoj radionici, koordinatori iz svih zemalja imali su radni sastanak o daljnjim ciljevima i razvoju projekta.

Treći dan, goste smo poveli u obilazak Osnovne škole dr. Franje Tuđmana Lički Osik, gdje su upoznati s radom Škole. Poslije smo posjetili Baške Oštarije, gdje je održana radionica razvoja nekoliko inteligencija. Kako je na Baškim Oštarijama bilo i snijega, to smo iskoristili i okušali se u sanjkanju. Također smo obišli i domaće životinje, koje su učenike potaknule na razvoj humanog identiteta, odnosno razvoj tzv. egzistencijalne inteligencije.

Četvrti dan posjetili smo Kuću Velebita, multimedijski centar u Krasnom Polju gdje su učenici uz pomoć vodiča, ali i samostalnog istraživanja, dodirivanja, promatranja, mirisanja, saznali sve o našem području, ali gdje smo također prikazali koliko učenje može biti zanimljivo, te istodobno razvijali sva područja inteligencije. U Kući Velebita održana je i glazbeno-plesna radionica, tijekom koje su sudionici naučili jedan tradicionalni ples, pjesmu i upoznali se s ličkom nošnjom. Poslije radionice, krenuli smo u Utočište za medvjede u Kuterevo. Tamo nas je dočekala njihova volonterka, koja nas je upoznala s čarima volonterstva, medvjedima, njihovim navikama i samim Utočištem. Potom smo obišli Majerovo vrilo na rijeke Gacke, gdje su se učenici upoznali s radom mlina.

Posljednji dan susreta, proveli smo u Nacionalnom parku Plitvička jezera. Tijekom posjeta jezerima učenici su edukativnim šetnjama razvijali gotovo sve vrste inteligencija. Poslije izleta, imali smo svečanu podjelu certifikata svim sudionicima Projekta.

Ovim putem zahvaljujemo se svima na podršci za organizaciju ovog međunarodnog, visokoobrazovnog susreta. Osnovna škola dr. Franje Tuđmana Lički Osik, kojoj je ovo prvi Erasmus+ projekt u kojem je sudionik, pohvaljena je od strane drugih europskih koordinatora za dobru organizaciju, metodički pristup i provođenje dobre prakse u nastavi.