POČETNAARHIVAwww.gospicGALERIJA
IZLOŽBA GRAFIKA GOSPIĆKIH STUDENATA
NOĆ MUZEJA
LIČKA ARHITEKTURA SE ZABORAVLJA I NESTAJE
I DALJE PLOVE STABLA
PRIJEDLOG PRORAČUNA NA UVIDU JAVNOSTI
PLOVE I VRBE
PREŽIVLJAVANJE ZIMI
POZIV NA ZAVRŠNU RASPRAVU PRORAČUNA
Kreću isplate za štetu nastale zbog suše
JAVNU RASPRAVU PRORAČUNA
S TESLOM U BOLJU BUDUĆNOST
BESPLATNI PROGRAM ZA MLADE
PROSINAC U GOSPIĆU
PROTIV OVISNOSTI
GOST JE DINKO MUJANOVIĆ
GOST: ADMIRAL LOŠO
KARLO ISPUNJAVA OBEĆANJE
DRUGA USPJEŠNA PRIREDBA PRIREDBA ZA PČELICE
NOVA SJEDNICA 1. PROSINCA
BESPLATNA KAZALIŠNA PREDSTAVA
GOSPIĆ ZA VUKOVAR
NAJLJEPŠI GLAS ZA PČELICE

Samostalna narodna knjižnica Gospić

IZLOŽBA GRAFIKA GOSPIĆKIH STUDENATA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. siječnja 2018. u 11:30 sati

GOSPIĆ - U četvrtak 25. siječnja s početkom u 18,00 sati biti će u Samostalnoj narodnoj knjižnici svečano otvaranje likovne izložbe.

Izložbu grafika priređuju studenti Odjela za nastavničke studije u Gospiću Sveučilišta u Zadru, a biti će i promocija grafičke mape Velebitskim tragovima. Grafičku mapu će predstaviti doc. dr. sc. Sanja Vrcić Mataija, urednica izv. prof. dr. art Ana Vivoda i dr. sc. Ana Brkljačić.

Na promociji će nastupiti Studentski pjevački zbor Degenija sa zborovođom Tvrtkom Sarićem. (LpS)

Muzej Like Gospić

NOĆ MUZEJA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. siječnja 2018. u 15:30 sati

GOSPIĆ - I ove godine Muzej Like se uključio u tradicionalnu Noć muzeja koja će biti 26. siječnja.

U Muzeju Like u 18 sati će biti otvaranje izložbe fotografija s planinarenja Planinarskog društva "Željezničar" i iz arhive Ane Lemić.

U 19 sati predavanje o povijesti planinarstva u Gospiću održati će Ane Lemić, u 20 sati o ekspedicijama ličkih planinara govorit će Tomislav Čanić, u 21 sati o povijesti i ulozi HGSS-a govorit će Josip Brozičević.

U Memorijalnom centru Nikole Tesle u Smiljanu u 18 sati je otvaranje izložbe Josipa Tomaića Onako usput. U 20 sati je predavanje Velebitske energetske silnice Ivane Svetić i Ane Brkljačić iz uprave Parka Prirode Velebit.

Od 19 do 22 sata svakog punog sata biti će demonstracije Tesline ispitne stanice. (LpS)

Perom i kamerom po Gospiću i okolici

LIČKA ARHITEKTURA SE ZABORAVLJA I NESTAJE

Autori objekta koji se grade ne vode nimalo računa o ličkoj građevinskoj tradiciji koja je prilagođena podneblju.

Novogradnja u Ličkom Novom sa šatoračkim krovom/Arhiva Lika pressa Gospić
Novogradnja u Ličkom Novom sa šatoračkim krovom/Arhiva Lika pressa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. siječnja 2018. u 14:15 sati, dopuna 23. siječnja 2018, u 12 sat

Pripremio Marko ČULJAT


GOSPIĆ - Već desetljećima urbanisti, projektanti i investitori (ovo zadnje može se čitati i kao građani) zanemaruju i potiskuju tradicijsku ličku arhitekturu gradnje kuća. Prvoj grupi "stručnjaka" treba dodati i tzv. zaštitare Ministarstva kulture koji često puta uvjetuju neke elemente gradnje koji nemaju veze s Likom, kao što je naš primjer krovnog prozora koji kao da je napravljen u - Švicarskoj.

Čak se zanemaruje i podneblje pa se prave ravni krovovi s terasama. Jadni stanari sami se domišljaju kako spriječiti prokišnjavanje i fajtinu u stanu pa se prave improvizirani krovovi.. Privatna gradnja svela se na prostu kocku pokrivenu nekad salonitom, a danas limetinom, i to po mogućnosti boje čokulade.

Već godinama obilazimo Liku kamerom i bilježimo zanimljive detalje. Možda je razumljivo što kuće više nemaju balature ili ganka, a dobro bi došao da zaštiti ulaz u kuću. Balatura ili ganak gradili su se na produženim donjim gredicama kuće, a često su puta bili zatvoreni da se zaštiti i kuća i ulaz u kuću, a u njima je bio sanitarni čvor, ili ostava.

Više nitko i ne zna što je to šatorački krov na dvije vode, a što maija. Lički šatorački krov nije kao bosanski na četiri vode istostranični trokut, već je krov čiji je iznad lastavice ili somića ukošen, a na najširem dijelu obadva krova na lastavici se gradila maija. To je mali krović koji štiti donji dio kuće od utjecaja kiše, a time i vlage. Takva maija se i dan danas nalazi na zgradi Gimnasiuma koja je otvorena u porosincu a 1869. godine, a di danas studiraju učitelji. To se zove profilirani međukatni vijenac, koji učvršćuje građevinu i odbija vodu od pročelja. On je bio oštećen u ratu pa je prije koju godinu saniran.

Na lastavicama ispod krova je obično bio je pendžerić, lakomica - mali prozor kroz koji je ulazilo dnevno svjetlo u tavanski prostor ili šufit gdje se sušio posik - meso za zimu, i u škrinjama držalo žito. Za rožnicima i pantama bili su stari predmeti koji se rijetko koriste. Pendžerići su bili stalno otvoreni kako bi propuh bolje osušio meso.

U tavanu su, ponekad, bile uređenje prostorije za stanovanje, a one su imale i krovni pendžerak za koji je pravljen poseban krov na dvije vode. U prostorijama su u pravilu bili podstanari, ili mlađi članovi obitelji.

Kad smo već kod pendžera, drvo u posljednje vrijeme zamjenjuje plastika koja se čak ugrađuje i u zaštićene spomeničke objekte kao imitacija drveta. Nikome i ne pada napamet da napravi pendžer na pendžeru. Stari su prozori obično imali pod dva krila unutarnja i vanjska i u svakome po tri šajbe cakla. Ta jedna šajba imala je dodatni drveni okvir s rajberom ili polurajberom i otvarala se na vanjskom krilu da bi se prostorija proždračila kada je jaka zima.
Naša je kamera, bar za sada, zabilježila samo jednu novogradnju u Ličkom Novom koja ima šatorački krov i veoma lijepo izgleda. Ispod tog krova napravljena je terasa, gdje vjerojatno vlasnik uživa kad ima vremena.

U Gospiću i diljem okolice propadaju stare ličke brvnašice, a da ih je sačuvati i obnoviti, mogle bi poslužiti u brojne svrhe. O tome ne mislimo pametovati.

REAKCIJA ČITATELJA:
Bog, Marko!

Čestitam na uradku o arhitekturi u Gospiću, odnosno u Lici. Bilo bi lijepo i korisno kada bi napravio foto katalog starih kuća razvrstan po gospićkim ulicama. Za koju godinu te će kuće nestati, a one svjedoče o gospićkoj prošlosti. Nažalost zbog trošnosti, a više zbog bezumlja vlastodržaca nestaju.Tako je nestala i Murkovićeva vodenica na bentu, mjesto na kojem smo mi stariji u mladosti ljubovali i tugovali, sastajali se i planirali razne večernje-noćne dogodovštine o kojima se pričalo.

Nasiljem nad arhitekturom Gospića, posebice nad rijekom Novčicom i njenim brojnim kupalištima gazi se i po našim sjećanjima, rastače se osjećaj povezanosti i pripadnosti. Događa li se to slučajno? Ne!

Odgovor ćeš doznati u razgovoru s Gospićanima različite dobi.

Svako Ti dobro želim!

Ive


Vodostaj Novčice raste

I DALJE PLOVE STABLA

U proteklih pet dana vodostaj je porastao za 53 centimetra.

Nova stabla u Novčici koja će završiti u Kosinju/Foto Marko Čuljat
Nova stabla u Novčici koja će završiti u Kosinju/Foto Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. siječnja 2017. u 13:15 sati

GOSPIĆ - Prije pet dana snimili smo dva debla koja su se ustavila na stupu Starog mosta preko rijeke Novčice. Bilo je i nešto smeća. Vodostaj je bio na 2,8 metara.

Danas pet dana kasnije prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda vodostaj kod Starog mosta je bio 3,33 metra. Zbog kiše koja je padala u posljednja dva dana vodostaj je porastao za 53 centimetra. Voda je odnijela prva stabla i smeće, ali su Novčicom doplovila dva nova stabla i zaustavila se na mostu. Ovu smo informaciju objavili i na Fejsu pa smo dobili naputak od jednog inspektora da to pismeno prijavimo drugom inspektoru. To vam je demokratska birokracija. (MaČ)

Prenosimo s internet stranice Grada Gospića

PRIJEDLOG PRORAČUNA NA UVIDU JAVNOSTI

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. SIJEČNJA 2017. U 10 SATI

GOSPIĆ - Prošlog tjedna građani su imali priliku da u Gradskoj vijećnici sudjeluju u predstavljanju i javnoj raspravi Prijedloga Proračuna Grada Gospića za 2018.godinu.

Gradonačelnik Karlo Starčević građanima i vijećnicima koji su se odazvali raspravi, predstavio je Prijedlog. Zamjenica gradonačelnika Kristina Prša prezentirala je i objasnila prihodovnu i rashodovnu stranu proračuna te iznijela problematiku oko planiranja i punjenja proračuna i zakonsku osnovu po kojoj se proračun stvara, a predstavljeni su i kapitalni projekti planirani u 2018. godini.

Po prvi su put, tijekom proteklog tjedna, građani su imali priliku na službenim internetskim stranicama grada davati svoje prijedloge kroz ponuđeni obrazac.Svi građani koji nisu bili u mogućnosti doći u Gradsku vijećnicu, Prijedlog proračuna za 2018. godinu tj. PowerPoint prezentaciju mogu pogledati na donjoj poveznici:

http://www.gospic.hr/images/stories/Prora%C4%8Dun%202018/Prezentacija%20Prora%C4%8Duna%20Grada%20Gospi%C4%87a.pdf

Perom i kamerom na Novčici

PLOVE I VRBE

Vrbe u Novčici kod Starog mosta/Snimio Marko ČULJAT
Vrbe u Novčici kod Starog mosta/Snimio Marko ČULJAT
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. SIJEČNJA 2018. U 14;00 SATI

GOSPIĆ - Kao nikad do sada, sa Starog mosta na Novčici snimili smo dvije vrbe koje je voda nanijela na središnju stup mosta i tu su se zaustavile zajedno s nekakvim smećem.

Prema današnjim podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda na mostu je vodostaj novčice na 280 centimetara. Vjerojatno će trebati obilnija kiša da vodostaj poraste i ubrza i da vrbe završe u - Kosinju. (MaČ)

Veliki Žitnik

PREŽIVLJAVANJE ZIMI

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. siječnja 2018. u 22:00 sati

VELIKI ŽITNIK - Početkom tjedna počela je druga po redu Zimska pustolovina za mlade u organizaciji Outward Bound Croatia (OBC).

U Žitnik je stiglo 24-ro odvažnih mladih iz cijele Hrvatske i uputilo se na ekspedicijski program. Outward Bound zimska pustolovina održava u zimskim praznicima i mladima nudi priliku da besplatno sudjeluju u jedinstvenom programu osmišljenom prema Outward Bound metodi iskustvenog učenja u prirodi.
U šest dana, mladi kroz ekspediciju, navigaciju s kartom i kompasom, penjanjem na stijenu, špiljarenjem i spavanjem na otvorenom vježbaju vještine suradnje u timu, međusobno povjerenje i suosjećanje, nadilaze granice i razvijaju hrabrost i samopouzdanje.

Programi se provode uz potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u sklopu projekta "Otkrij svoj potencijal i aktiviraj se" usmjeren poticanju aktivnog sudjelovanja mladih u društvu i trogodišnjeg projekta "Zakorači u svijet" kojim se potiče mobilnost mladih. (LpS)

POZIV IZ GRADA GOSPIĆA

POZIV NA ZAVRŠNU RASPRAVU PRORAČUNA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. siječnja 2018. u 19:30 sati

GOSPIĆ - Iz gradske uprave popodne smo primili obavijest kojom se pozivaju zainteresirani građani na javno predstavljanje Prijedloga Proračuna Grada Gospića za 2018.

Predstavljanje će biti u petak, 12. siječnja u 10,00 sati u Gradskoj vijećnici Grada Gospića, Budačka 55. (LpS)

Dobra vijest iz Grada Gospića

Kreću isplate za štetu nastale zbog suše

Prošlogodišnje suho korito Like u Budaku/Arhiva Lika pressa
Prošlogodišnje suho korito Like u Budaku/Arhiva Lika pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. siječnja 2018. u 11:00 sati

GOSPIĆ - Iz gradske uprave dobili smo slijedeće priopćenje:

Poštovani građani Grada Gospića obavještavamo vas da će danas, 8. siječnja 2018. godine, krenuti isplate šteta uslijed elementarne nepogode suše. Sredstva se uplaćuju na račune građana.

Sredstva pomoći dodjeljuju se prema dostavljenom rasporedu Državnog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda. Gradu Gospiću odobrena su sredstva u iznosu od ukupno 895.460,00 kuna. (LpS)

Grad Gospić poziva građane na

JAVNU RASPRAVU PRORAČUNA

Prijedlozi za Proračun za ovu godinu koji nije usvojen na Gradskom vijeću, mogu se slati do 13. siječnja.

Detalj s jedne sjednice Gradskog vijeća/Foto arhiva Lika pressa
Detalj s jedne sjednice Gradskog vijeća/Foto arhiva Lika pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. siječnja 2018. u 10:00 sati

GOSPIĆ - Jutros smo iz gradske uprave dobili priopćenje koje potpisuje gradonačelnik Karlo Starčević.
U priopćenju se kaže da Grad Gospić poziva sve zainteresirane građane na uključivanje u JAVNU RASPRAVU na Prijedlog Proračuna Grada Gospića za 2018. godinu te Projekcija za 2019. i 2020.godinu.

Prijedlog Proračuna za 2018. godinu na javnoj je raspravi osam dana, odnosno od 3. siječnja 2018. do 10. siječnja 2018. godine. Prijedlozi i mišljenja mogu se poslati ispunjavanjem obrasca OBRAZAC SUDJELOVANJA (koji se može preuzeti na službenoj web stranici Grada Gospića www.gospic.hr ) na e-mail adresu:
grad-gospic@gs.t-com.hr

Ističemo da svi prijedlozi moraju biti sastavljeni na način da se ne mijenja ukupna visina Proračuna, već ako se predlaže povećanje/smanjenje određene stavke (Razdjel, Glava, Program, Aktivnost) istodobno je nužno predložiti stavku na kojoj se prijedlog uravnotežuje.
Za sve informacije opširnije pogledati na službenoj web stranici Grada Gospića www.gospic.hr .

Gradska organizacija SDP-a Gospić

S TESLOM U BOLJU BUDUĆNOST

Rodna kuća Nikole Tesle u Smiljanu/Arhiva Lika pressa
Rodna kuća Nikole Tesle u Smiljanu/Arhiva Lika pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. PROSINCA 2017. U 14.15 SATI

GOSPIĆ - Iz Gradske organizacije dobili smo priopćenje koje potpisuje Nikola Maras, predsjednik:

- Obzirom da smo na samom kraju 2017. godine i samo što nismo zakoračili u Novu 2018. godinu želim nam od srca svima zajedno prosperitetnu i sretnu godinu koja je pred nama. Prošlost ostaje iz nas i stvarajmo bolju budućnost već danas. Zbog toga se moramo osvrnuti na događanja iza nas i donesti nove odluke koje će biti u skladu sa savješću svakog od nas. politika je i dalje, nažalost, s pravom svih ljudi koji tako misle, nešto što nas opterećuje u svakodnevnom životu i želja je svakog normalnog čovjeka da politika postane neprimjetna i vrijedna za opći boljitak čemu bi trebala i služiti. Imamo slobodnu volju, ali i odgovornost za svoje postupke i toga bi svi trebali biti svjesni, a pogotovo oni koji se bave javnim poslom.

Nažalost, istina je da nas je sve manje i da se Gospić i Ličko-senjska županija ubrzano raseljavaju kao nikada do sada i zato moramo biti svjesni na koji način smo došli do toga! Tko je iznevjerio svoj narod koji mu je davao povjerenje preko dvadeset godina? Cilj nam ne smije biti jeftino politikantstvo već donositi odgovorne odluke, a najviše od svega odgovorna djela i postupke. Za lokalnu zajednicu nisu više bitne niti stranke niti opcije, bitan je prosperitet koji moramo stvoriti svi zajedno. Ima nas koji smo godinama upozoravali na to, ali pojedinci postali su pijani od vlasti koja im je pomutila srce i um i ako ovako nastave narod će ih sigurno otrijezniti kao najhladniji tuš.

Kako bi se danas trebao usvojiti proračun za 2018. godinu, a koji je tek plan i daleko je od izvršenja, apeliramo na sve vijećnike Gradskog vijeća Gospića da budu savjesni i odgovorni upravo zbog svojeg vlastitog naroda i da pomognu da se stvore okviri koji nam omogućuju napredak. Moramo se prestati baviti obmanama i lažima iz tvornice jednog čovjeka. Tu tvornicu obmana i laži hranimo i financiramo isključivo svi mi i toga moramo biti svjesni. Ne želimo vrijeđati HDZ kao stranku, ali želimo vjerovati da u HDZ-u ima ljudi koji se mogu suprotstaviti suludoj politici jednog čovjeka, koji sve drži kao svoje taoce.

GO SDP Gospić se nada kako će proračun uz razum i konsenzus svih dobronamjernih vijećnika bez obzira na političke opcije danas biti usvojen, ali isto tako očekujemo realizaciju svega onoga za što smo se zalagali do sada i tu ćemo kao i uvijek biti uporni i nepotkupljivi. Prvi smo kao oporba pokrenuli sve vitalne teme Gospića koje su bile tabu za mnoge i zbog toga znamo koliko je karakter bitan, jer on nas jedino može izvući. Nemamo povjerenja u nove proroke kojima je vlast osigurala poslove i egzistenciju njihovim obiteljima, a danas ruše upravo tu vlast koju su godinama podržavali i hranili se od nje. Karakter je bitan i pozivamo sve mlade koji nisu zatrovani lažnim prosvjetiteljima da nam se pridruže u stvaranju boljeg društva.

Očekujemo vraćanje spomenika Nikole Tesle godini i podržavamo s oduševljenjem sve projekte vezane za Nikolu Teslu koji je svjetionik cijelog svijeta, a Gospić ima jedinstvenu privilegiju biti na izvoru te svjetlosti. Nadamo se da će svi postati svjesni i toga. Podržavamo racionalizaciju poslovanja, smanjenje bespotrebnih rashoda i povećavanje prihoda od kojih očekujemo rješavanje komunalnih problema kao što su rasvjeta, nerazvrstane ceste i putovi po našim lokalnim mjesnim odborima. Žao nam je što nije osiguran besplatan vrtić za svu djecu kao što smo bili predvidjeli u našem programu, ali vjerujemo da će doći vrijeme i za to kao u sredinama gdje je SDP na vlasti, za primjer Umag, jer Gospić to sigurno može. Za sve dodatne sugestije i pitanja u 2018. godini uvijek smo otvoreni i pozivamo sve građane da se direktno obraćaju našoj vijećnici Ani Šikić Rosandić.

Još jednom sretna i vesela, uz novu svjesnost i pozitivnu energiju, Nova 2018 godina!

Zimska Outward Bound pustolovina u Velikom Žitniku

BESPLATNI PROGRAM ZA MLADE

Ljetni kamp u Velikom Žitniku, rodnom selu dr. Ante Starčevića
Ljetni kamp u Velikom Žitniku, rodnom selu dr. Ante Starčevića
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. prosinca 2'17. u 16:20 sati

VELIKI ŽITNIK - Od 3. do 7. siječnja Outward Bound Croatia (OBC), organizira petodnevnu Zimsku pustolovinu u Lici za mlade od 13 do 19 godina!

- Program je izvrsna opcija za mlade da provedu dio zimskih praznika u kvalitetnom okruženju i nauče više o svojim sposobnostima, osobnoj odgovornosti i timskom radu te steknu nova prijateljstva i lijepe uspomene.- izjavila je Lana Novosel, voditeljica projekta.

U edukacijskom centru OBC-a u idiličnom ličkom selu kraj Gospića, dvoje licenciranih Outward Bound instruktora radit će s grupom od 15 polaznika na razvoju njihovih osobnih i socijalnih vještina, te vještina snalaženja u prirodi. Program se temelji na međunarodnim standardima Outward Bounda - najstarije svjetske mreže škola za iskustveno učenje kroz pustolovne aktivnosti u prirodi, koja već 75 godina razvija potencijale mladih ljudi diljem svijeta.

OBC već 12 godina provodi ovakve jedinstvene programe u Hrvatskoj i prepoznale su ih brojne domaće i strane odgojno-obrazovne institucije. Program se provodi uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja u sklopu cjelogodišnjeg projekta "Prihvati izazov - spoznaj sebe".

Mladi se mogu prijaviti na sudjelovanje preko obrasca na službenoj web-stranici Outward Bound-a www.outwardboundcroatia.com/programi sufinancirani do 30.prosinca.

U susret blagdanima

PROSINAC U GOSPIĆU

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. PROSINCA 2017. U 11:45 SATI

GOSPIĆ - I ove godine Grad Gospić sa svojim institucijama priređuje bojna zbivanja povodom božićnih blagdana i Nove godine.

5. prosinca /utorak/
19:30 sati - Jazzy Sent Nikolas koncert Zvonimir Kos, harmonika, Roko Jagar, udaraljke - gost maestro Dinko Mujanović /KIC Gospić/

6. prosinca 2017. /srijeda/
10:00 i 11;30 sati - Kazališna predstava za djecu "Iznenađenje Sv.Nikole"/kino "Korzo"/
18:00 sati - Radionica za djecu : Izrada božićnih ukrasa od mase za modeliranje /Samostalna narodna knjižnica Gospić/
19:00 sati - Glazbeno scenski program "Ususret Božiću" /Pučko otvoreno učilište dr. Ante Starčevića /

8. prosinca 2017. /petak/
19:00 sati - Prvi pljesak /Pučko otvoreno učilište Dr. Ante Starčević/

12. prosinca 2017. /utorak/
19:00 sati - Koncert učenika Osnovne glazbene škole /Pučko otvoreno učilište Dr. Ante Starčević /

13. prosinca 2017. /srijeda/
18:00 sati- Radionica za djecu: Sijanje pšenice, kićenje bora i kreativno uređivanje dječjeg odjela u Samostalnoj narodnoj knjižnici na temu "Zimska idila"
19:00 sati - Plesna večer - "Rasplesani Božić" /Pučko otvoreno učilište Dr. Ante Starčević /


15. prosinca 2017. /petak/
19:00 sati - Koncert zbora "Vila Velebita" /Pučko otvoreno učilište Dr. Ante Starčević /

20. prosinca 2017. /srijeda/
17:00 sati - Dječja predstava Iznenađenje Djeda Božićnjaka /OŠ dr. Franje Tuđmana L.Osik/
18:00 sati - Radionica za djecu : Pečenje božićnih keksa /Samostalna narodna knjižnica Gospić/

19:30 sati - Božićni koncert Puhačkog orkestra Grada Gospića/Pučko otvoreno učilište Dr.Ante Starčević/

21. prosinca 2017. /četvrtak/
18:00 sati -Bajkaonica na temu Božića /Samostalna narodna knjižnica Gospić/

22. prosinca 2017. /petak/

Zimski sajam
17:30 sati - Proglašenje pobjednika natječaja najbolji literarni rad na temu "Moje novogodišnje želje" /Pučko otvoreno učilište Dr. Ante Starčević/
17:45.sati - Defile Puhačkog orkestra Grada Gospića ulicama grada uz božićne pjesme
18:00 sati - Nastup Puhačkog orkestra Grada Gospića
18:30 sati - Nastup grupe Christmas Trio /sve u Parku pokaj Pučkog otvorenog učilište dr. Ante Starčević/

23.prosinca 2017. /subota/

Zimski sajam
17:00 sati - Prezentacija božićnih običaja u Lici, nastup Katedralnog zbora Sveta Cecilija iz Gospića /Muzej Like Gospić/
17:30 sati - Nastup Tamburaškog orkestra Pučkog otvorenog učilišta dr. Ante Starčević /Park pokraj Pučkog otvorenog učilišta Dr. Ante Starčević/

18:00 sati - DJED BOŽIĆNJAK i modelator balona - podjela poklona / Pučko otvoreno učilište dr. Ante Starčević/
19:30 sati - Puštanje lanterni - Djed Božićnjak će predvoditi nazočne iz Pučkog učilišta do Trga Stjepana Radića

27. prosinca 2017. /srijeda/
18:00 sati - Prikazivanje crtanih filmova sa božićnom tematikom /Samostalna narodna knjižnica Gospić/
28. prosinca 2017. /četvrtak/
11:00 sati - Dodjela nagrada za najbolji crtež /KIC Gospić/
19:00 sati Godišnji koncert HKUD "Široka Kula" / Pučko otvoreno učilište dr. Ante Starčević/

31. prosinca 2017. /nedjelja/
Od 11:00 sati - Doček dječje Nove godine, Nastup Dine Jelića, Ivane Rukavina i Eni Šafar - face painting (animatorica) /KIC Gospić/

Doček Nove godine
22:00 sati - Grupa Gelato Sisters
23:30 sati -Grupa Spice grills /Pučko otvoreno učilište dr. Ante Starčević/

Nova skupna akcija

PROTIV OVISNOSTI

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. prosinca 2017. u 24:05 sati

GOSPIĆ - Povodom obilježavanja "Mjeseca borbe protiv ovisnosti od 15. studenoga do 15. prosinca" Grad Gospić i Ličko-senjska županija u suradnji s Policijskom upravom ličko-senjskom, Zavodom za javno zdravstvo Ličko-senjske županije, Gradskim društvom Crvenog križa i Centrom za socijalnu skrb organiziraju informativni štand ispred Gradske tržnice, 8. prosinca (petak) s početkom u 10,00 sati.

Ove godine naglasak je na borbi protiv konzumiranja alkohola kao rizičnog čimbenika za razvoj ovisnosti o alkoholu, ali i ozbiljnog rizičnog čimbenika za razvoj različitih tjelesnih bolesti. Mladi ljudi razvojno su osjetljiva skupina koja je najrizičnija za razvoj bilo koje vrste ovisnosti! Tijekom rasta i razvoja oni eksperimentiraju, radoznali su i povodljivi ali su također spremni na edukaciju o štetnosti svih vrsta ovisnosti.

Upravo iz tog razloga osmišljeni su preventivni programi, koji su vrlo važni i vrijedni za zdravo i kvalitetnije odrastanje. (LpS)

Koncert harmonikaša

GOST JE DINKO MUJANOVIĆ

Zvonimir Kos organizator koncerta
Zvonimir Kos organizator koncerta
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. studenoga 2017. u 14:40 sati

GOSPIĆ - Gospićki glazbeni centar priređuje novi koncert harmonikaša Jazzy st. nicholas. Nastupaju Zvonimir Kos, harmonika, Roko Jagar, percusion, a gost je Dinko Mujanović iz Bihaća, jedan od najboljih harmonikaša BiH-a, voditelj mnogih orkestara, istaknuti glazbeni pedagog i član mnogih stručnih žirija.

Koncert će biti u KIC-u 5. prosinca s početkom u 19:30 sati.


Tribine u Pastoralnom centru Lički Osik

GOST: ADMIRAL LOŠO

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. studenoga 2017. u 12:10 sati

LIČKI OSIK - Vlč. Luka Blažević, župnik osičke župe sv. Josipa već mjesecima uspješno organizira tribine različitog sadržaja, ali uglednih gostiju. Tribine su posljednjeg četvrtka u mjesecu.

U ovaj četvrtak, 30. studenog, je nova tribina s početkom u 19 sati. Gost predavač je hrvatski admiral Davor Domazet-Lošo. U sklopu tribine biti će predstavljena i Lošina knjiga Admiralovi zapisi 2 - što je istina.

Svi ste dobro došli u Pastoralni centar u Ličkom Osiku. (LpS)

Natječaj gradonačelnika Starčevića

KARLO ISPUNJAVA OBEĆANJE

Karlo Starčević na predizbornom skupu/Arhiva Lika pressa
Karlo Starčević na predizbornom skupu/Arhiva Lika pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. studenoga 2017. u 11:30 sati

GOSPIĆ - Sukladno svojim predizbornim obećanjima Karlo Starčević, gradonačelnik Gospića donio je danas Odluku da će svoju gradonačelničku plaću dati studentima. Shodno tome sutra će biti objavljena ta Odluka kojom su utvrđeni uvjeti za stipendije.

Na poveznici stipendije možete pročitati detalje odluke i isprintati zamolbu. (MaČ)

www.licke-novine.hr/stipendije_Karlo/stipendije_karlo.html

Iz Udruge Pčelice

DRUGA USPJEŠNA PRIREDBA PRIREDBA ZA PČELICE

Detalj s priredbe/Snimio Josip Durdov
Detalj s priredbe/Snimio Josip Durdov

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
26. studenoga 2017. u 18:40 sati

Fotografije Josip Durdov

GOSPIĆ - Održan je drugi po redu Najljepši glas za Pčelice u Kinu Korzo. U prepunoj dvorani nastupilo je ukupno 15 izvođača s 12 pjesama (10 solo izvedbi, jedan duet i jedan tercet).

Priredba je započela čitanjem sastavka Ona je obilježila moj život koji je pročitala nastavnica Debora Lukac, a napisala ga je učenica Paula Matanović koja je svoje osjećaje pretočila u pisanu riječ i ostavila vječni trag kao sjećanje na jednog anđela (malenu Anu), ali i kao svjedočanstvo o djeci koja su svakodnevno oko nas, koja imaju određene teškoće i koja gledaju na svijet nekim drugim očima. Nakon toga posjetitelji su imali priliku pogledati prezentaciju o Palčićima koju je izradila mama troje Palčića Katarina Borovac te prezentaciju o radu Udruge "Pčelice" prošlih 11 mjeseci.

Nakon prezentacija započeo je glazbeni program gdje su izvođači odlično odradili svoje nastupe te su publici zadali nimalo lagan zadatak odabrati one najbolje. Karla, Mateo, Laura, Ana, Iva, Anamari, Mihael, Lea, Paula, Nera, Ana i Minea, Borna, David, i Romano oduševili su sve prisutne svojim nastupom te ih je publika podržavala glasnim pljeskom. Ove je godine publika odlučivala pobjednike, a dok su se prebrojavali glasovi male Zumbice pod vodstvom Ivane Tonković Jurić su oduševile sve prisutne svojim nastupom.

- Prema odluci publike treće mjesto osvojili su Borna, David i Romano s pjesmom Ne spavaj mala moja, drugo mjesto osvojila je Iva Rukavina s pjesmom When I was your man, a prvo mjesto osvojila je Nera Prpić s pjesmom Onaj dan. Iskreno se radujemo s pobjednicima, no moramo naglasiti da su svi izvođači bili odlični i još jednom je Najljepši glas za Pčelice ispunio sva očekivanja. kaže se u priopćenju Pčelica.

Priredbu su vodili Hela Radović i Lovre Čanić (idejni začetnik Najljepšeg glasa), tehničku podršku pružali su Hrvoje Buconjić, Dino Jelinić i Joža Miškulin dok su cjelokupan program i nastupe organizirale i uvježbavale nastavnice Marinela Božić i Debora Lukac. Za posjetitelje su se brinule divne hostese i volonteri "Pčelica", a slatku zakusku nakon priredbe pripremile su mame "Pčelice". Veliku podršku pružio nam je voditelj Kina "Korzo" Ivica, tehničar Mario te ljubazne djelatnice Ankica i Tatjana.

Moramo priznati da su nas i ove godine oduševili posjetitelji svojom brojnošću i podrškom malim izvođačima. Kao što je predsjednica "Pčelica" željela istaknuti u obraćanju publici - nemoguće je zabilježiti sve trenutke dobročinstva, sva nesebična davanja i sve divne i nesebične geste koje su utkane u priču o Pčelicama. Uvijek se iskreno nastojimo zahvaliti svima jer bez podrške lokalne zajednice i dobrih ljudi rad Pčelica ne bi bio uspješan u ovolikoj mjeri.

Ove smo godine Najljepšim glasom za Pčelice željeli obilježiti i Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju (17. studeni) pa je pozornica bila ukrašena ljubičastim balonima, publika putem prezentacije upoznata o Palčićima, a djeca korisnici "Pčelica" i male Zumbice dobili su majice "Palčić gore". Na taj smo način kupnjom majica od 2.800,00 kn Klubu roditelja nedonoščadi željeli pružiti podršku u njihovom radu i borbi za podršku Palčićima. Na najljepšem glasu za Pčelice prikupljeno je 4.702,45 kn donacija posjetitelja od čega je 10 % uplatio HDS ZAMP. Svojim donacijama za "Pčelice" pridružili su se i Radio Gospić - 500,00 kn, Zavod za javno zdravstvo - 1.000,00 kn, Josip Župan - 500,00 kn te im se svima ovim putem od srca iskreno zahvaljujemo. Donacijama ćemo pokriti troškove organizacije te nabavke potrebnog namještaja i materijala za novi prostor.

Također, s radošću obavještavamo javnost da smo preko Javnih radova Zavoda za zapošljavanje zaposlili dvije djevojke na rok od 6 mjeseci - Emiliju Tomašić i Teu Župan kako bi rad Pčelica bio još kvalitetniji i uspješniji.

Još jednom se svima od srca zahvaljujemo na podršci i stvaranju divne čarolije koja prati Najljepši glas za Pčelice te svima onima koji na bilo koji način pomažu i podržavaju "Pčelice". (LpS)

Gradsko vijeće Gospić

NOVA SJEDNICA 1. PROSINCA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. studenoga 2014.

GOSPIĆ - Petar Radošević, predsjednik Gradskog vijeća saznao je novu, petu sjednicu za 1. prosinca s početkom u 16 sati.

Za sjednicu je predložio 22 točke dnevnog reda. Nakon aktualnog sata razmotrit će se zaključak o održavanju komunalne infrastrukture u prošloj godini, a biti će riječi i o utrošku sredstava sabranih od nezakonito izgrađenih objekata. Između ostalog razmotit će se i izvješće o utrošku šumskog doprinosa, a povest će se i raspravama i izmjenama nekih gradskih programa od školstva do infrastrukture. (MaČ)

NOĆ KAZALIŠTA

BESPLATNA KAZALIŠNA PREDSTAVA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. studenoga 2017. u 18:30 sati

GOSPIĆ - Pučko učilište dr. Ante Starčevića u subotu 25. studenog s početkom u 19,30 sati pridružuje se nacionalnoj akciji Noć kazališta kazališnom predstavom Smješka Kakva majka takva kći u kojoj nastupa Frana Marija Vranković.

Nakon predstave u 20:30 sati u auli Pučkom će biti izložba o ženskim kazališnim pričama i druženje s glumicama Mijom Krajcar, Mirtom Zečević i glumcima Amaterskog kazališta Gospić.
Ulaz je besplatan.

GOSPIĆ ZA VUKOVAR

 
 

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. studenoga 2017. u 10:00 sati

GOSPIĆ - Po tradicionalnom običaju Grad Gospić će i ove godine obilježiti Dan sjećanja na žrtvu Vukovara.
U petak 17. studenoga s početkom u 18 sati biti će sveta misa u katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije. Nakon svete mise u središtu grada kod vodarice Marte zapalit će se svijeće u obliku vukovarskog vodotornja koje će se dijeliti pri dolasku u katedralu. (MaČ)

Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju "Pčelice"

NAJLJEPŠI GLAS ZA PČELICE

 
 

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. STUDENOGA 2017. U 19:15 SATI

GOSPIĆ - Udruga "Pčelice" 20. studenog održati će humanitarnu glazbenu priredbu natjecateljskog karaktera "Najljepši glas za Pčelice".

- Prigodnim programom obilježit ćemo Svjetski dan prijevremeno rođene djece te ujedno upoznati lokalnu zajednicu s radom "Pčelica" prošle godine. - kaže su njihovom priopćenju koje potpisuje predsjednica Željka Šikić.

Udruga "Pčelice" osnovana je prije sedam godina sa svrhom okupljanja i organiziranja roditelja djece s poteškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom te drugih osoba koje mogu i žele pridonijeti podizanju kvalitete života djece s poteškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom te njihovih obitelji. Danas Udruga ima 25 članova, roditelja djece s poteškoćama u razvoju te 25 korisnika različitih životnih dobi i stupnjeva teškoća.

Sve aktivnosti koje se provode s korisnicima i kroz projekte služe ostvarivanju najvažnijih ciljeva Udruge:
- podizanje kvalitete života i unaprjeđenje medicinske, zakonodavne i socijalne zaštite djece s poteškoćama u razvoju (naših korisnika), osoba s invaliditetom i njihovih obitelji, promicanje ljudskih prava naših korisnika, razvoj mreže podrške za kvalitetan život u zajednici našim korisnicima, poticanje naših korisnika i njihovih obitelji na aktivno sudjelovanje u društvu, unaprjeđenje znanja i vještina naših korisnika te poticanje i razvoj volontiranja.
Humanitarnu glazbenu priredbu "Najljepši glas za Pčelice" organiziramo u svrhu prikupljanja sredstava za daljnji rad Udruge, a trenutni prioritet je prikupljanje sredstava za organiziranje različitih aktivnosti poput stručnih edukacija i radionica za rad s djecom s teškoćama u razvoju te različitih radionica za naše korisnike. Ove godine namjeravamo pružiti podršku Klubu roditelja nedonoščadi Palčići kojima je glavni cilj podrška i pomoć roditeljima prijevremeno rođene djece te oni svojim radom i angažmanom promiču i ostvaruju kvalitetniju podršku roditeljima i malenim herojima Palčićima. Tijekom priredbe također se želimo zahvaliti svima koji su nam u radu i aktivnostima pružali podršku u bilo kojem obliku prošle godine, prvenstveno onima koji su nam pomogli u uređenju prostora te onima koji nam nesebično daju svoje vrijeme.

Ovom prilikom zahvaljujemo se voditelju i djelatnicima Kina "Korzo" na odličnoj suradnji, Lovri na poticaju za organiziranje Najljepšeg glasa za Pčelice, nastavnicama Marineli i Debori te tehničkoj podršci Hrvoju i Dinu na predanom radu u organizaciji priredbe, cvjećarnici Luna na uređenju te sudionicima koji će nas ponovo osvojiti svojim odličnim nastupima.
Hrvatsko društvo skladatelja ZAMP je sponzor priredbe "Najljepši glas za Pčelice".

Želja nam je da "Pčelice" nastave kao i do sada sa svojim radom, a jako bitan dio u radu svake organizacije i udruge je razumijevanje i podrška lokalne zajednice. Samo otvorenom i iskrenom komunikacijom "Pčelice" mogu ostvarivati postavljene ciljeve i u tome je neizostavna i ključna otvorena podrška naše lokalne zajednice.