POČETNAARHIVAGALERIJAwww.gospic.hr
DOMAĆE JE DOMAĆE
ORGANIZIRANJE OTKUPA HRANE
UGOVORI ZA 2,3 MILIJUNA KUNA
FILIP JE PRVA LIČKA BEBA
CIVILNIM UDRUGAMA
NAJAM ILI KUPNJA DRŽAVNE ZEMLJE
TREĆE IZDANJE RIČNIKA IKAVICE
ZIMSKI SAJAM
SLAVLJE NA SVAKOM KORAKU
ISPUNJAVA PREDIZBORNO OBEĆANJE
Zahvalnost Općoj bolnici Gospić
U ZNAKU NAJMLAĐIH
JEDNOGLASNOST ZA PRORAČUN
BIO JE ČOVJEK KOJI JE NADASVE VOLIO ZAVIČAJ
KOMEMORACIJI STIPI GOLCU
BLAGDANSKA ČESTITKA GRADONAČELNIKA KARLA STARČEVIĆA
NATJEČAJ ZA GRADSKE STIPENDIJE

Perom i kamerom na placi

DOMAĆE JE DOMAĆE

Svakog petka iz Mušaluka stiže dobra lička rana.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. siječnja 2019. u 21:15 sati

GOSPIĆ - Već nikoliko godina na placi, ali i na Jeseni u Lici, svoje misto ima OPG Mesić iz Mušaluka. Danaska nije bilo vreve, a na Mesićevu štandu bio je bome dobar izbor. Planinka Ana je ispekla oveću košaru kruva po šenica po raž. Milina, more se isti nikolka dana da se ne mrvi, i unda najzad suv završi u ampreg juvi.

Danaska je iz Mušaluka bilo škripavca, prosušenog sira, dvi landre bike i dva bunceka kako to vele kajkavci, a mi ikavci ta to rečemo šljuk ili gnjat. Poveći su to komadi odan priko dvi a drugi priko tri kile. (MaČ)

Gradska inicijativa

ORGANIZIRANJE OTKUPA HRANE

Hrvatski branitelj Darko Majetić (lijevo) sa suprugom Maricom i proizvodnjom na Jeseni u Lici/Foto arhiva Lika pressa
Hrvatski branitelj Darko Majetić (lijevo) sa suprugom Maricom i proizvodnjom na Jeseni u Lici/Foto arhiva Lika pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. siječnja 2019. u 18 sati

GOSPIĆ - Grad Gospić u suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja i Referalnim centrom te Podravkom iz Koprivnice priprema prezentaciju otkupa poljoprivrednih proizvoda iz ovog dijela Like. Poljoprivredni proizvodi će se otkupljivati od poljoprivrednika, OPG-a, hrvatskih branitelja i braniteljskih zadruga. Prezentacija je zakazana za četvrtak, 24. siječnja u 13 sati u KIC-u. (LPS)

Korištene gradskog proračuna

UGOVORI ZA 2,3 MILIJUNA KUNA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. siječnja 2019. u 17:30 sati

GOSPIĆ - Gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević je s predstavnicima korisnika financijskih potpora potpisao ugovore o dodjeli proračunskih sredstava. Tako će Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Gospić dobiti ove godine 415.000 kuna, Gorska služba spašavanja Stanica Gospić 50.000 kuna, Turistička zajednica Grada Gospića 669.000 kuna i Zajednici sportova Grada Gospića gotovo 1,2 milijuna kuna. Gradonačelnik je čelnicima korisnika zahvalio na dosadašnjoj suradnji i poželio uspjeh u daljnjem radu i ostvarenju svih zadanih ciljeva u čemu će im Grad i dalje pružati podršku. (LPS)

Opća bolnica Gospić

FILIP JE PRVA LIČKA BEBA

Čestitka gospićkog gradonačelnika

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. siječnja 2019. u 12:45 sati, dopuna u 21 sat

GOSPIĆ - Iz ureda ravnateljice Opće bolnice dr. Sandre Čubelić, dobili smo priopćenje da je jučer svijetlo dana ugledala prva lička beba u ovoj godini. Naime, u 17:27 sati rođen je mali Filip majke Martine Rukavine. Filip je bio težak 3050 grama i visok 49cm. Iz ureda predsjednice Republike Hrvatske majci i novorođenčetu je uručen poklon. Preklani je u Gospiću rođeno 256, a lani 252 bebe.

Gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević i pročelnica Upravnog odjela za samoupravu i upravu Ivana Kaleb-Asić posjetili su danas prvo novorođeno dijete u 2019. godini u Bolnici. Gradonačelnik je dječaku i njegovoj majci Martini Rukavina uputio iskrene čestitke i darivao ih prigodnim poklonima. Inače, Grad Gospić je u prošloj godini poduplao rodiljnu naknadu koja je sada dvije tisuće kuna. Pravo na potporu imaju sve rodilje koje s prebivalištem na području grada Gospića najmanje šest mjeseci do dana podnošenja zahtjeva. Isto tako, gradonačelnik je najavio dodatno povećanje rodiljne naknade.(LpS)

Gradska potpora

CIVILNIM UDRUGAMA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. siječnja 2019. u 12:15 sati

GOSPIĆ - Gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević, sa suradnicima, u svom je uredu s predstavnicima udruga civilnog društva potpisao ugovore o dodjeli financijskih sredstava iz proračuna Grada Gospića za institucionalnu podršku u ovoj godini.

Financijsku potporu dobile su organizacije civilnog društva koje su se prethodno prijavile te prošle postupak formalne provjere i ocjenjivanja. Tako su ove godine odobrena financijska sredstva ukupno u iznosu gotovo 28 tisuća kuna za deset udruga. Županijsko društvo multiple skleroze, Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Gospić, Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju "Pčelice", Županijska Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata 1990.-91., Društvo "Naša djeca", Klaster Lika Destination, Udruga za promicanje kvalitete života "Providnost", Županijska Udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata, Likovna udruga "Lika" te Gradski zbor "Vila Velebita" Gospić. (LpS)

JAVNI POZIV

NAJAM ILI KUPNJA DRŽAVNE ZEMLJE

Konačno je stigla suglasnost za zakup/prodaju poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu..

Detalj neiskorištenog Ličkog polja/Fto arhiva Lika pressa Gospić
Detalj neiskorištenog Ličkog polja/Fto arhiva Lika pressa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. siječnja 2019. u15 sati

GOSPIĆ - Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske 28. studenog 2018., dalo je suglasnost na Program raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH na području Grada Gospića. Slijedom toga, Grad Gospić ovim putem želi obavijestiti sve fizičke i pravne osobe koje su zainteresirane za zakup ili kupnju državnog poljoprivrednog zemljištem, da je otvoren javni poziv za iskazivanje interesa za zakup/kupnju državnog poljoprivrednog zemljišta na području Grada Gospića.
SVRHA
Ovaj javni poziv objavljuje se isključivo u svrhu pripremanja Odluke o raspisivanju javnog natječaja za zakup/prodaju poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske. Predmet iskazivanja interesa ovim javnim pozivom su katastarske čestice koje se nalaze u službenom popisu Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske na području Grada Gospića.
POSTUPAK
Zainteresirani mogu iskazati interes popunjavanjem obrazaca koji su objavljeni na mrežnim stranicama Grada Gospića, na poveznici gospic.hr/javni-poziv-za-iskazivanje-interesa-za-zakup-prodaju-poljoprivrednog-zemljista-u-vlasnistvu-republike-hrvatske ili se mogu podići u prostorijama Gradskog upravnog odjela za komunalnu djelatnost, stanovanje, graditeljstvo i zaštitu okoliša, Trg Stjepana Radića 4, svakom radnim danom od 8:00 do 14:00 sati. Prijave se predaju u pisarnicu Grada Gospića, na adresi Budačka 55, od 8.00 do 14:00 sati, ili putem pošte.

Odluku o raspisivanju javnog natječaja za zakup ili otkup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske, donosi Gradsko vijeće. Odluku o izboru najpovoljnije ponude na javnom natječaju za zakup donosi Gradsko vijeće, na prijedlog gradskog Povjerenstava za zakup poljoprivrednog zemljištu u vlasništvu države, uz prethodno mišljenje Ličko-senjske županije i suglasnost Ministarstva poljoprivrede.
DODATNE UPUTE
Više informacija o dokumentaciji, rokovima i postupku za raspisivanje javnog natječaja za zakup/prodaju poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske možete pronaći na poveznici:
narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2018_03_20_402.html (Zakon o poljoprivrednom zemljištu),
narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/full/2018_08_72_1472.html (Pravilnik o provođenju javnog natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta i zakup za ribnjake u vlasništvu Republike Hrvatske),
narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2018_10_92_1800.html (Pravilnik o provođenju javnog natječaja za prodaju poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske). (LpS)

U izdanju Lika pressa Gospić

TREĆE IZDANJE RIČNIKA IKAVICE

Iz tiska je izašlo proširene i nadopunjeno izdanje Ričnika ličke ikavice s preko 13 tisuća riječi.

 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. prosinca 2018. u 9 sati

GOSPIĆ - Iz tiska je izašlo prošireno i dopunjeno treće izdanje Ričnika ličke ikavice. U recenziji rukopisa prof. dr. sc. Dragutin Rosandić je napisao:

- Riječnik ličke ikavice autora Marka Čuljata, Lika press, Gospić 2018. u trećem dopunjenom ilustriranom izdanju obznanjuje autorov višegodišnji samoprijegorni rad i stvaralačku upornost u prikupljanju, znanstvenom i stručnom osmišljavanju golemog leksičkog korpusa ličke ikavice.
Znanstvena i stručna uporišta autor je pronašao u intimnoj (biografskoj) pozadini s posebnim uporištem u kazivanju bake Kate Ivanušić. Osim intimnog (obiteljskog) uporišta sugovornike je pronašao u izvornim govornicima s pojedinačnim imenima i stručnim konzultantima. U ovom leksikografskom djelu prvi put sakupljano je i stručno obrađeno leksičko blago ličke ikavice. Izvorni lički korpus ličke ikavice u radovima Karakaša i Japunčića te Šime Starčevića ovim Ričnikom obogaćen je sadržajno i objasnidbeno. Ričnik najavljuje tekst Ante Bežena Lička ikavica - nesuđeni hrvatski književni jezik koji uspostavlja povijesni kontekst i jezikoslovni okvir u kojem se ostvarivalo proučavanje jezikoslovnog sadržaja s posebnim usmjerenjem na ostvarivanje refleksa starog "jata" u hrvatskim dijalektima. U tom povijesnom kontekstu izdvaja se djelo Šime Starčevića Nova ricsoslovnica ilirska koja je obznanjena u Trstu 1812. godine. Jezik te gramatike je štokavska ikavica ličkoga kraja.
Čuljatov Ričnik pridružuje se "brojnim stručnim djelima" koja se bave prikupljanjem leksika pojedinih hrvatskih krajeva. U tekstu Riječ autora prikazana je metodološka okosnica prema kojoj je Rječnik oblikovan, autorova osobna biografska pozadina i osobe koje su sudjelovale u stvaranju Rječnika. Riječ je o osobama različitih zanimanja - od domaćica, do sveučilišnih profesora. Osim izvornih govornika na širem ličkom području kao predlošci poslužila su i književna djela na ličkoj ikavici. Pojedine riječi popraćene su likovnim prilozima i fotografijama Ličana.
Čuljatov Ričnik ličke ikavice obogaćuje nacionalnu jezikoslovnu znanost dijalektalne usmjerenosti i pridružuje se korpusu dijalektalne literature u okvirima hrvatskog jezikoslovlja.

Počeo je počeo

ZIMSKI SAJAM

Sajam je danas popodne započeo prvom vožnjom vlakića Bubi.

U očekivanju prve vožnje u Bubiju/Snimio Marko Čuljat Lika press Gospić
U očekivanju prve vožnje u Bubiju/Snimio Marko Čuljat Lika press Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. prosinca 2018. u 16:30 sati, dopuna u 19 sati

GOSPIĆ - Frtalj sata prije četiri počeo je Zimski sajam prvom vožnjom vlakića Bubi koji je stigao jošte jutros iz Zagreba. Najprvo je vlozika dicu iz Vrtića. Nervozne klinceze i klinci u pratnji roditelja nestrpljivo su isčekivali prvu vožnju. Bubi je bio časkom pun. Malo je omeo promet Tuđmanovom ulicom, ali vozači su bili strpljivi vidjevši dječji vlak. Vožnje će trajati do 21 sat, a sutra će ponovo biti vozikanja ulicama grada.

Rasprodani štandovi su još danas prije podne iz pomoć komunalaca premješteni u dvoranu Pučkog, gdje večeras veselju neće biti kraja ni konca. (MaČ)

Predblagdanska atmosfera u ličkoj metropoli

SLAVLJE NA SVAKOM KORAKU

Koordinacija premještanja štandova Zimskog sajma
Koordinacija premještanja štandova Zimskog sajma
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. prosinca 2018. u 13 sati

GOSPIĆ - Već se danima osjeća blagdansko ozračje. Sve je počelo sa Svetim Nikolom, a danas je u Gradu bila velik vreva. Zbog najave lošeg vremena početak Zimskog sajma je samo dislociran u Pučko učilište umjesto parka, a vlakić Bubi će voziti jer ima grijanje. Sajam počinje danas popodne u 16 sati dječjom kreativnom radionicom, kićenjem bora, nastupom Grupe Cristmas Trio i završava žonglerskom predstavom koja počinje u 19:30 sati. Sutra je početak u 17 sati nastupom tamburaša i završava puštanjem lanterni u 19:30 sati.

Uobičajenu placarsku gužvu na Tržnici danas je nadopunilo Povjerenstva HDZ-a za Gospić časteći sugrađane ribom i kuhanim vinom. U međuvremenu u Šumariji prodavala su se božićna drvca po cijeni od 30 kuna za male rezane biljke pa do 230 za jelu u petnjaku.

I u KIC-u je bila gužva na zajedničkom domjenku dr. Darka milinovića, ličko-senjskog župana i Karla Starčevića, gradonačelnika Gospića. Okupili su se uzvanici s cijelog županijskog područja. (MaČ)

Gradonačelnik Karlo Starčević

ISPUNJAVA PREDIZBORNO OBEĆANJE

Starčević plaću dijeli 12-ci studenata.

Gradonačelnik Starčević i zamjenica Prša nakon potpisivanja studentskih ugovora
Gradonačelnik Starčević i zamjenica Prša nakon potpisivanja studentskih ugovora
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr

GOSPIĆ - Jučer je gradonačelnik Karlo Starčević potpisao je ugovore o stipendiranju studenata s područja grada za 2018./2019. godinu.

Stipendije su to koje gradonačelnik osigurava iz sredstava svoje gradonačelničke plaće. Stipendije je dobilo ukupno 12 studenata, a u uredu gradonačelnika ugovore je potpisalo s četiri studentice i jednim studentom dok će ostali potpisati sljedeći tjedan. Prilikom potpisivanja gradonačelnik je zahvalio i čestitao studentima na marljivom učenju i istaknuo kako se svoje plaće odrekao s namjerom da ih potakne da se vrate u svoj grad i doprinose njegovu napretku.

- Ovo je druga godina da provodimo natječaj za dodjelu stipendija i pomažemo buduće inženjere i druge stručne kadrove. Nije nam jasno kako nitko, tko se bavi prosvjetom, nije uvidio kako bez ovih zanimanja nema budućnosti. Naime, državi je nužno minimalno tri posto inženjera tehničke struke, a taj postotak je pao na oko 0,85 posto. Ovdje među vama ima budućih liječnika, geodeta, agronoma, inženjera strojarstva i zbog toga sa zadovoljstvom ispunjavam svoje predizborno obećanje da ću se odreći plaće jer zaista želim grad ostaviti mladim naraštajima koji će imati potrebno obrazovanje, ali i ljubav prema svom gradu i koji će znati u kojem smjeru naš Gospić u budućnosti treba voditi. - istaknuo je gradonačelnik Starčević. (LpS)

Pismo naše čitateljice

Zahvalnost Općoj bolnici Gospić

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. prosinca 2018. u 17:10 sati

Danas smo dobili pismo naše čitateljice Marije Vukić:

- U zadnje doba preko svih medija zapljusnuti smo negativističkim prikazom hrvatskoga zdravstva, a posebno su na stup srama izloženi liječnici i medicinske sestre. Zašto se promiču tako razorni stavovi? Zbilja u hrvatskom zdravstvu ipak je drugačija, pozitivna!!

Primjer tome je Opća bolnica Gospić, a posebice u njoj Objedinjeni hitni bolnički prijem i Dnevna bolnica. Nažalost, zbog bolesti u više navrata zatražila sam njihovu pomoć, koja je bila visokoprofesionalna. Neovisno o meni zapazila sam da jednako, s puno pažnje, strpljenja, profesionalnosti i ljubavi prilaze svakom pacijentu, bez obzira o komu se radi, pa i onima koji zanovijetaju, koji skreću pozornost na sebe iz kojekakvih razloga. Kao pacijentica, a u čekaonici i promatračica, bila sam ponosna što se to događa u mome gradu, posebice jer pripadam toj profesiji, medicinska sestra sam u mirovini.

U znak male pažnje izražavam svoju zahvalnost i šaljem čestitku:
Sretan Božić i Novu godinu želim svom osoblju Opće bolnice Gospić, posebice osoblju Objedinjenog hitnog bolničkog prijema i Dnevne bolnice u kojima se ljudskošću i visokim profesionalnim radom ističe infektologinja dr. Margareta Bajo Dadić.
S osobitim poštovanjem!

U blagdanskom ozračju

U ZNAKU NAJMLAĐIH

Ponovo dičiji gracki vlakić
Ponovo dičiji gracki vlakić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. prosinca 2018. u 22:30 sati

GOSPIĆ - Pro et kontra, stara je latinska, mislim izreka, ko zna zna, a ko ne zna što znači blago njemu jer ništa nezna (nisam sigur kako pisati zadnju rič el nezna ili ne zna, bojim se da to ne znajedu ni tazv. Jezičari i jezokoslovci, jer je to vazda - trilema). Gradske vlasti ponovo, po treći puta, organiziraju Zimski sajam, a u ličku metropolu stiče i vlakić za najmlađe. Po voznom reu dolazi 21. i 22. prosinca i vozit će ulicama Grada od 15:30 do 21sat. Trasa mu je iz Ulice Vile Velebkita do Trga Stjepana radića pa u rikverc. Više podataka na poveznici: gospic.hr/dogadjanja/zimski-sajam (LPS)

17. redovna sjednica Gradskog vijeća

JEDNOGLASNOST ZA PRORAČUN

Vijećnici su podržali proračun za narednu godinu

Vijećnici prije početka zasjedanja
Vijećnici prije početka zasjedanja
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. prosinca 2018. u 19:15 sati

GOSPIĆ - Pod predsjedavanje Petra Radoševića, danas popodne održana je 17. redovna sjednica Gradskog vijeća na kojoj je bilo preko 20 točaka dnevnog reda, ali se radilo ekspresno.

Sjednica je počela samo jednim vijećničkim pitanjem Marijana Brkljačića - Miša o održavanju lokalnih cesta, a negdje oko polovine dnevnog reda, glasovalo se jednoglasno, otvorena je točka o proračunu za iduću godinu. Gradski proračun biti će težak 87,2 milijuna kuna i veći su za gotovo petinu od ovogodišnjeg. (MaČ)

Komemoracija prof. Stipi Golcu

BIO JE ČOVJEK KOJI JE NADASVE VOLIO ZAVIČAJ

Na Odjelu za učiteljske studije danas je održana komemoraciji bivšem profesori u dekanu .

Početak komemoracije Stipi Golcu u Gospiću
Početak komemoracije Stipi Golcu u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. prosinca 2018. u 15:45 sati

Pripremio Marko Čuljat

GOSPIĆ - Danas su se komemoracijom u subotu preminulom Stipi Golcu oprostili njegove kolege i studenti na Odjelu učiteljskog studija. Komemoraciju je otvorila Jasminka Brala-Mudrovčić, koja je istakla da su ponosni oni koji su radili s njim na odgoju i obrazovanju učitelja.

Na komemoraciji su bili Karlo Starčević, gospićki gradonačelnik sa suradnicima, te nekolicina službenika iz Ličko-senjske županije, prof. Josip Butković, s Umjetničke akademije u Rijeci i nekolicina Stipinih studenata, te današnji studenti za učitelje iz cijele države.

O liku i djelu prof. Stipe Golca govorila je Sanja Vrcić-Mataija, pročelnica gospićkog odjela za učiteljski studij. Golac je imao težak životni put ali je uvijek imao nadahnuće za stvaranje.

- U žarištu njegova života bila mu je obitelj koju je beskonačno vilo. Upoznao sam ga kao čovjeka nakon 1999. kada sam počeo predavati na Visokoj učiteljskoj školi. Bolje ga razumijem kao pisca nego kao slikara. Svoje je knjige aforizama uglavnom poklanjao valjda zbog toga da ne bi upao među one koje je napadao. Uvijek je bio na strani slabijeg. Kao slikar u od ljudi bježi u prirodu, kod njega i lički kamen cvjeta. Cvjeta i njegov Isus na križu, što je jedna od osam njegovih slika u Biskupiji koja se nalazi u biskupijskog kapelici. - rekao je msgr. Mile Bogović, gospićko-senjski biskup u miru.

O Golcu kao slikaru govorila je Vesna Bunčić, povjesničarka umjetnosti u Muzeju Like. Golac je jedan od osnivača Ličkog likovnog anala 1966. Bunčić je istakla da je njegov povratak nakon školovanja imao velikog značaja za Gospić. U Muzeju se nalazi 20 Golčevih slika.

O Golcu kao kolegi u obrazovanju učitelja govorio je i prof. Andira Benković, koji je držao kolegij matematike.
- Upućujem sućut obitelji i gradu Gospiću. Njegova boja govori sve, vrišti životom, a vrište i njegovi aforizmi. Bio je strastveni ribolovac skupa s Pijorom. - rekao je Benković.

Iako nije običaj u poslijeratnoj Hrvatskoj da i novinari dobiju riječ na javnim skupovima, javio se i autor ovih redaka, evocirajući uspomene na prof. Golca kome je bio u prvoj generaciji studenata 1967. S njim sam surađivao do posljednjih dana i to kao novinar i urednik u Ličkim novinama, Ličkom vjesniku i ponovo na istoimenom portalu.

KOMEMORACIJI STIPI GOLCU

Omiljeni pejzaž Stipine Golca/Snimio Marko ČULJAT Lika press
Omiljeni pejzaž Stipine Golca/Snimio Marko ČULJAT Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. prosinca 2018. u 18:30 sati

GOSPIĆ - Komemoracija za prof. Stipu Golca, umirovljenoga redovitog profesora s Odjela za nastavničke studije u Gospiću, održat će se u utorak, 18. prosinca 2018. u predavaonici br. 5 na s početkom u 10.00 sati u Staroj gimnaziji u Ulici dr. Ante Starčevića.

Profesor Stipe Golac, kako smo već javili, preminuo je u subotu 15. prosinca, a sahfranjen je danas poslijepodne. Bio je dugogodišnji profesor na učiteljskom studiju u Gospiću te u dva mandata dekan Visoke učiteljske škole. Nakon Gimnazije Nikole Tesle, 1967. je prešao na tadašnju Pedagošku akademiju, na kojoj je, u stvari, ostao cijeli radni vijek, odgajajući nove generacije nastavnika i učitelja iz cijele države i usavršavajući njihov odgoj i obrazovanje. U Gimnaziji je oko sebe okupio talente i u posebnoj, likovnoj grupi, usmjeravao. Njegovi su učenici ili studenti bili, uz autora ovih redaka, Karlo Rosandić Dado, Zvonko Stojević, Đuro Maoduš, kasnije Marijana Štimac i mlađe generacije.

Svojim likovnim opusom golac se pridružio plejadi svojih predšasnika kao što su Miroslav Kraljević, Stojan Aralica, a književnom riječju Grgi Rupčćiću, Budi Budisavljeviću, Juri Tutiću i drugima. (M. Čuljat)

BLAGDANSKA ČESTITKA GRADONAČELNIKA KARLA STARČEVIĆA


Grad Gospić

NATJEČAJ ZA GRADSKE STIPENDIJE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. prosinca 2018. u 12:30 sati

GOSPIĆ - Grad Gospić je jučer objavio Natječaj za dodjelu stipendija učenicima i studentima s područja Grada Gospića za školsku/akademsku godinu 2018./2019.

Detalje pogledajte na poveznici:
gospic.hr/natjecaj-za-dodjelu-stipendija-ucenicima-i-studentima-s-podrucja-grada-gospica-za-skolsku-akademsku-2018-2019-godinu