POČETNAARHIVA
SOLA PO IZBRU
LEKSIKON GOSPIĆANA
ASFALT NA NOVIM PLOČNICIMA
IZLOŽBA GOSPIĆKIH MAKETA
IZMJENA LOKALNIH VODOVODA
SVE VIŠE KOPANJA
LEKSIKON GOSPIĆANA
TANIINI VEZOVI
BRANITELJI SU POKLONILI TUĐMANOVU BISTU
NIKA KRPAN DRUGA PRATILJA
FEŠTA ZA KLINCE
STIŽE SPLITSKO KAZALIŠTE LUTAKA
NIZ PRIGODNIH DOGAĐANJA
UREĐENJE OSIČKE OSNOVNE ŠKOLE
ODUŠEVLJENI POMLADAK
PONOVO NASTUP U LISINSKOM
POČAST SENJSKIM ŽRTVAMA
VELIKI JUBILEJ LIMENE GLAZBE
RODITELJI NA ZADATKU
KONCERT ZA USNU HARMONIKU
SVEČANI KONCERT JE U PETAK
PROSLAVA SV. JURJA U KALINOVAČI
OSVJEŽENJE KULTURNOG ŽIVOTA
GENERALU JOSIPU FILIPOVIĆU
NOVI PLOČNICI U NEKOLIKO ULICA
Tragom uskrsnih običaja u Lici
DIVANKANJE I LJUDIKANJE NA SVAKOM KORAKU
MAŠTA UZ POMOĆ TETA RADE SVAŠTA
FOTOGRAFIJE JOSIPA DURDOVA
ODUŠEVILA GOSPIĆANE
DOKUMENTARAC O USKRSU
"ODŠKRINIMO VRATA ZAPOŠLJAVANJU"
NOVA ZELENA ČISTKA
Kandidiranje Savjeta mladih
STIŽE U GOSPIĆ
NOVA LIKOVNA IZLOŽBA
DO POSLA PREKVALIFIKACIJOM
REPRIZA ŽENA U CRVENOM
SLIKE ZORANA HOMENA
MOLITVA ZA LIKVIDIRANE GOSPIĆANE
POČAST HRVATSKIM ŽRTVAMA PORAĆA
REPRIZA ŽENA U CRVENOM

Konačno kiša

SOLA PO IZBRU

Nakupina solike
Nakupina solike
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. lipnja 20189. u 19 sati

GOSPIĆ - Proteklih dana dobrano je zatoplilo, a najavljivano zahlađenje stiglo je prije sat vremena i u ličku metropolu. Iako je bilo tridesetak Celzijevaca brzo su se topili prid naletom južine. S južnim vitrom stigla je i sola, solika, odnosno krupa. Veličina i oblika bilo je bezbroj. Snimajući kroz prozor jedna je uletjela i pogodila me u rame i ustavila se na podu. Snimio sam je u kavenoj žličici, bila je u dvi boje. Tutnjanje po krovovima trajalo je oko po ure i nestalo ka zapadnu. (MaČ)

Nova knjiga dr. Josipa Fajdića iz Požege

LEKSIKON GOSPIĆANA

U Zagrebu je bila promocija Leksikona zaslužnih i istaknutih Gospićana.

Detalj sa zagrebačke promocije
Detalj sa zagrebačke promocije
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. lipnja 2019. u 9 sati

Pripremio Karlo Rosandić


ZAGREB - U novoj knjizi koju je za čitatelje priredio Josip Fajdić, pod naslovom "Leksikon istaknutih i zaslužnih Gospićana u prošlosti i sadašnjosti" našla se bar ponekom rečenicom 221 osoba rođena u Gospiću i okolici.

Leksikon je promoviran sinoć u zagrebačkom Muzeju Mimara, a knjigu su redom predstavili urednik, prof.dr.sc. Željko Holjevac, prof.dr.sc. Ante Bežen, Ana Tomljenović, dipl. oec. i publicistica te autor, prof. dr. sc. Josip FAJDIĆ. Promociju je vodio Drago Asić.

Knjiga je to životopisa s obiljem leksikografskih podataka o iznimno velikom broju zaslužnih pojedinaca čije je mjesto rođenja u gospićkom geografskom arealu. Osim vojnih časnika koji su svoje vojne karijere ostvarili u raznim vojskama i pod raznim krunama, tu su izumitelji, znanstvenici, liječnici, književnici, novinari, političari, sposobni poduzetnici te ljudi iz svijeta filma, glazbe, sporta i svećenstva …

Čak je pet akademika, reći će Fajdić, a potom u knjizi se mogu naći životopisi šest istaknutih sudaca [ danas su u Vrhovnom sudu RH njih trojica iz Gospića: Darko Milković, Perica Rosandić i Željko Šarić ], 12 liječnika, osam poduzetnika, osim Nikole TESLE još su na popisu 43 imena iz područja znanosti i obrazovanja, svoje životopise u knjizi zaslužile su i 32 osobe - književnici, publicisti i novinari, deset svećenika, ali i 14 slikara, te 13 njih kazalištaraca, glazbenika, filmaša i sportaša.

ASFALT NA NOVIM PLOČNICIMA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. LIPNJA 2019. U 18 SATI

GOSPIĆ - Danas smo se muvali s autinom okolo zatvora, ali nije bilo pomoći. Biž' van jer su u tim malim uličicama radnici i strojevi Lika cesta i završavaju netom napravljene pločnike kojih tamo nikad i nije bilo. Treba biti strpljiv još koji dan i prepustiti im ulice da završe posao. Od iduće školske godine biti će i učenici mnogo sigurnije doći do škole. (MAČ)

Uz Međunarodni dan arhiva

IZLOŽBA GOSPIĆKIH MAKETA

Makete gospićkih građevina izradio je Podoštranjac Vlado Bušljeta.

Vladae Bušljeta (u prvom planu) na otvaranju izložbe u Muzeju Like/Snimio Marko Čuljat
Vladae Bušljeta (u prvom planu) na otvaranju izložbe u Muzeju Like/Snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. lipnja 2019. u 20 sati

GOSPIĆ - Već okruglo dva desetljeća veoma dobru suradnju imaju Muzej Like i Državni arhiv, koji je tada utemeljen, pa je večeras povodom Međunarodnog dana arhiva u Muzeju Like otvorena izložba maketa Gospića.

Radi se o izložbi Gospićka arhitektura i makete. Arhiv je izložio 12 plakata s dokumentima o razvoju grada, a makete je izradio Vlado Bušljeta (52) iz Podoštre koji je već nekoliko godina u Domu za starije i nemoćne osobe. Izložbu je otvorio Ivica Mataija, ravnatelj Državnog arhiva i tom prigodom istakao dobru suradnju s Muzejom s kojim imaju zajednički zadatak čuvanje baštine ličkog kraja.

Na plakatima su izloženi orginalni nacrti nekoliko građevina za koje su izrađene makete, kao, primjerice, zgrada Muzeja Like, Hotel Lika, današnja zgrada Biskupije koja je napravljena početkom prošlog stoljeća za đački dom. Ima toga dosta za vidjeti. Na otvaranju su bili Bušljetini prijatelji iz Doma, dosta sugrađana, učenici ali i msgr. Mile Bogović, prvi gospićko-senjski biskup koji se nije odvajao od makete biskupije.

Izložba ima prodajno humanitarni karakter i prikupljeni novci koristi će se za izradu novih maketa. Naime, saznajemo da za jednu maketu treba mjesec dana, a autor je od rođenja sto postotni invalid. Dugo se liječio u Varaždinskim Toplicama gdje je išao i u školu, a srednju upravnu školu završio je u Zagrebu. Nažalost, nitko ga nije htio zaposliti pa nema niti dana radnog staža. Bušljeta se rado uključio u društvene aktivnosti Doma koje vodi Sanja Horvat-Bijelić i dobro je savladao tehniku maketa od papira. Ponekad upotrijebi i nešto prirodnog materijala. Nekoliko objekata je napravio iz mašte i veoma su uspješni, kao hotel u Podoštri ili Vladina vila. (M. Čuljat)

Poboljšanje vodoopskrbe nakon 125 godina

IZMJENA LOKALNIH VODOVODA

Razgovor Devčića i Starčevića u Žabici prije obilaska trase
Razgovor Devčića i Starčevića u Žabici prije obilaska trase
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. lipnja 2019. u 14 sati

ŽABICA - Danas u 11 sati kod žabičke Čitaonice okupili su se izvođači radova i investitori u obnovu lokalnih vodovoda, a stigao je i Karlo Starčević, gospićki gradonačelnik.

Već je prošlo 125 godina kako je krajem 1893. stigla voda u centar Grada s kaptiranog izvora Košna voda u Brušanima koji je 8o metara višlji od Grada. Zbog dotrajalih vodovoda posljednjih godina bilježe se veliki gubici vode. Iz komunalnog poduzeća Usluga koje upravlja vodovodim i direktora Milan Devčića saznajemo da će se u naredne tri godine u ove poslove na gospićkom području investirati oko 20 milijuna kuna. Zamijenit će se preko 11 kilometara dotrajalih azbestnih cijevi plastičnim na vodovodima Trnovačko Novocelo - Gospić i Kaniža Gospićka - Lički Novi - Žabica. (MAČ)

Usputnice iz Grada

SVE VIŠE KOPANJA

Popravljaju se zapušteni novi mostovi, a o starome niko ne vodi brigu.

Gradanja kanalizacije je počela još lani
Gradanja kanalizacije je počela još lani
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. lipnja 2019. u 13:30 sati, dopuna 7. lipnja 2019. u 14 sati

GOSPIĆ - Kako je granulo proljeće tako su nastavljeni radovi na kopanju kanalizacije u Budačkoj ulici, što ide veoma sporo, a i loše se sanira iskop. Korisnici Budačke su navikli i na gore stvari proteklih dvadesetak godina kako se ta najveća gospićka ulica kopa i raskopava na sve strane i loše sanira.

Tim radovima nedavno na kraju ulice pridodana sanacija Budačkog mosta preko Like koji je izgrađen 1992. i već godinama beton propada zbog soljenja leda i snijega, a niko ga nije održavao i velika je sreća što nitko nije stradao. Sretna je okolnost što ga pješaci veoma malo koriste. Most je 1992. izgradila zagrebačka Industrogradnja od prednapregnutog betona i gredice su betonirane na radilištu tako da nije bilo problema s transportom i kvalitetom betona.

Jutros su počeli i radovi na sanacija oštećenja Novog mosta preko Novčice koji je izgrađen 1985. Izgradila ga je Industrogranja i jedino jednom je na njemu ograda ofarbana, tako da je u međuvremenu totalno propala. Na mostu su ralice uništile ivičnjake pješačkih staza s obadvije strane pa su i staze oštećene. Pješaci ovaj most mnogo koriste jer je gradski prečac.

Treba se zapitati zašto baš danas, kada je petkom placa i kad je najveća gužva počinju bilo kakvi radovi. Naime, popodne počinje vikend i most će biti poluzatvoren, ako računamo od jučer kada je stavljena signalizacija, čak 2,5 dana. Zar signalizacija nije mogla biti postavljena u ponedjeljak ranom zorom, i da odmah počinju i radovi?

Danas smo iz gradskog protokola dobili najavu početka radova na nekim drugim kopanjima. Naime, u ponedjeljak počinju radovi na modernizaciji vodovoda u južnim naseljima: Trnovačkom Novoselu, Kaniži Gospićkoj, Ličkom Novom i Žabici.

Jutros sam s ulaza čuo kopkanje kompresora na mostu, i obradova se da rade i subotom. To mi je bilo malkice čudno, pa sam se provoza preko mosta. Mislio sam da to rade domaći radnici. Da jesu domaći, ali iz Zagreba, njima se štenta plandovati preko vikenda, pa su pješačku stazu napali lopatom i tačkama čak njih trojica, računajući i kompresistu. (MaČ)

Nova knjiga Josipa Fajdića

LEKSIKON GOSPIĆANA

U knjizi su istaknute i zaslužne javne osobe ličke metropole.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. svibnja 2019. u 20 sati

GOSPIĆ - Danas smo poštom dobili u redakciju najnoviju knjigu Gospićanina Josipa Fajdića (72), koji je veći dio svog života proveo u Požegi. Radi se o "Leksikonu istaknutih i zaslužnih Gospićana u prošlosti i sadašnjosti" na kome se još ni boja nije osušila.

Leksikon je izdalo Ličko zavičajno društvo Vila Velebita iz Požege. Glavni je urednik Željko Holjevac, a stručni je konzultant Ante Bežen. Recenziju si napisali msgr. Mile Bogović, Dragutin Rosandić, Mihaela Markovac i Ivica Mataija. Likovna i grafička urednica Leksikona je Ivana Pavičić.

Ovo je 11 knjiga umirovljenog sveučilišnog profesora medicine Josipa Fajdića, koji je nakon početnog školovanja završio medicinu i kratko radio u rodnom gradu, a karijeru je izgradio u Požegi. Bio je predavač kirurgije raka dojke na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, a dio njegovih knjiga je stručan odnosi se na tu temu. U Leksikonu su biografski podaci za preko 220 osoba iz raznih vremenskih razdoblja.

Promocija Leksikona je zakazana za 11. lipnja u 19 sati u Muzeju Mimara u Zagrebu. (LPS)

Pučko učilište

TANIINI VEZOVI

Tania (desno) u razgovoru s posjetiteljicama izložbe/SNimio MArko Čuljat
Tania (desno) u razgovoru s posjetiteljicama izložbe/SNimio MArko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. SVIBNJA 2019. U 21:30 SAT

GOSPIĆ - Večeras je u holu Pučkog otvorena izložba ručnih radova Gospićanke Tanie Marinele-Prpić u kojima od konca nastaju umjetnička djela. Njene su kreacije materijalni dokaz protiv tehnologije koja, ma kako savršeno proizvela neki vez, ne može zamijeniti istančanu i maštovitu ljepotu rukom izvezenog konca.

Hol je prepun vilerovih goblena, ali veza i čipke. Kako sam reče večeras, prvi vez je napravila kada je imala šest godina, a veze i dalje. U posljednje vrijeme čipke stavlja u okvire te su prave umjetnine na nečijem zidu. Za izložbu, koja ostaje otvorena do daljnjeg, dobar dio izložaka je posuđen od vlasnika i vrijedi ih vidjeti. Tania svoje čipke stavlja u odjevne predmete kao modni detalj, a ima čak i hekleraja cijelih maja i prsluka. (MAČ)

Hrvatski branitelji u Ličkom Osiku

BRANITELJI SU POKLONILI TUĐMANOVU BISTU

Susret hrvatskih branitelja iz osičkih učenika/SNimio MArko ČULJAT
Susret hrvatskih branitelja iz osičkih učenika/SNimio MArko ČULJAT
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. SVIBNJA 2019. U 13:30 SATI

Pripremio Marko ČULJAT

LIČKI OSIK - Veća grupa hrvatskih branitelja 100 postotnih invalida predvođena predsjednikom Udruge Đurom Glogoškim, ponovo je bila u posjeti Osnovnoj školi dr. Franje Tuđmana. Danas su stigli branitelji iz cijele Hrvatske.

Prvi posjet osičkim učenicima bio je u listopadu 2014. kada su razgovarali s učenicima koji su izveli i prigodnu priredbu, a nakon toga su pješice i u kolicima hodočastili do Široke Kule kako bi odali počast tamošnjim hrvatskim žrtvama. Ovaj pu sobom su donijeli bistu dr. Franje Tuđmana čije ime nosi škola, rad kipara Ante Racića iz Sinja.

Na posjeti i na poklonu zahvatio se ravnatelj Škole Antonio Milinković jer će biti doprinijeti upoznavanju učenika sa stvaranjem neovisne hrvatske države. Na svečanosti primopredaje bili su Ivan Tomljenović, zamjenik gradonačelnika Gospića i osički župnik vlč. Luka Blažević.

- Bista je s nama u šatoru bila 555 dana u Savskoj ulici u Zagrebu i uspjeli smo da je Domovinski rat postao u udžbenicima dio nacionalne povijesti. Vas molim da budete dobri učenici i studenti i da se po završetku školovanja vratite u zavičaj. Nikad nemojte zaboraviti hrvatske branitelje. - rekao je Đuro Glogoški.

Ggogošli je istakao kako su kontaktirali o ovome pokolnu i obitelj Tuđman i da je njegov sin Miroslav iskazao zadovoljstvo i da mu je čast što će bita biti u školi koja nosi ime njegovog oca.

Nakon Osika branitelji su se u Gospiću susreti s gospićko-senjskim biskupima msgr. Zdenkom Križićem i msgr. Milom Bogovićem, odali su počast poginulima na spomeniku u središtu grada, posjetili su pivovaru Ličanka u Pazarišt. Ručak im je priredio vlč. Luka Blažević u pastoralnom centru u Ličkim Osiku. I najzad zastali su i u Širokoj Kuli kako bi odali počast kulskim žrtvama. Obećali su ponovo doći u školu i donijeti knjiga za školsku knjižnicu.

Državno prvenstvo mažoretkinja

NIKA KRPAN DRUGA PRATILJA

Nika Krpan učenica je prvog razreda Gimnazije u Gospiću/Foto Pučko Gospić
Nika Krpan učenica je prvog razreda Gimnazije u Gospiću/Foto Pučko Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. svibnja 2019. u 16:45 sati

GOSPIĆ - Pučko otvoreno učilište dr. Ante Starčević Gospić na Facebook profili i na svojoj Internet stranici objavilo kako je u Novalji održano Državno prvenstvo mažoretkinja pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović. Na natjecanju su bile i gospićke mažoretkinje, a održan je i izbor miss. Predvodnica mažoretkinja iz Gospića Nika Krpan osvojila je lentu druge pratilje. (LPS)

Uz Međunarodni tjedan obitelji

FEŠTA ZA KLINCE

Na Trgu je bilo za svakog ponešto/Snimio Marko Čuljat
Na Trgu je bilo za svakog ponešto/Snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. svibnja 2019. u 13:40 sati

GOSPIĆ - Danas su dječje udruge uz financijsku potporu Grada organizirale razne odgojno-obrazovne i zabavne igre za djecu. Veselju na Trgu Stjepana Radića nije bilo kraja, a na toboganu se čekalo u redu. (MAČ)

Uz Međunarodni dan obitelji 15. svibnja

STIŽE SPLITSKO KAZALIŠTE LUTAKA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. SVIBNJA 2019. U 8 SATI

GOSPIĆ - Pučko otvoreno učilište dr. Ante Starčevića povodom 15. svibnja Međunarodnog dana obitelji organiziralo je dolazak Kazališta lutaka Produkcija Z iz Splita koje će sutra u kinu Korzo s početkom u 19 sati dati mjuzikl Složna obitelj.

Obitelj kao ishodište ljubavi, brige, dobrote i zajedništva, u Složnoj obitelji dolazi u iskušenja pojavom čarobnjaka Zlika, ali u konačnici sloga pobjeđuje sve nedaće. Priča o mami, tati, Kreši i Tihani predstavljena je kroz 15 simpatičnih songova, među kojima je završni, Obitelj meni je sve glavna poanta priče.

Skladatelj Ivo Lesić četvrti je put zaredom kompletni autor glazbe, priče i produkcije, Luči Vidanović bila je zadužena za scenografiju i lutke, dok su svoje glasove priči podarili Brankica Jovanovski, Ivo Lesić ml., Filip Lesić i Hajdi Lesić.

Ulaz je besplatan.
POGLEDAJTE I VIDEO PREDSTAVE:

youtu.be/NqH7tesx82I


Obilježavanje 15. svibnja Međunarodnog dana obitelji

NIZ PRIGODNIH DOGAĐANJA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. svibnja 2019. 16:15 sati

GOSPIĆ - Povodom 15. svibnja Međunarodnog dana obitelji priređeno je više prigodnih događanja. Za taj Dan (srijeda) Pučko otvoreno učilište dr. A. Starčevića organizira lutkarski mjuzikl za djecu u kinu Korzo s početkom u 19 sati

U subotu, 18. svibnja:
- s početkom u 10 sati na Trgu S. Radića jw PARTY KING NAPUHANCI I IGRE ZA DJECU,
- u 11 sati je promocija SLIKOVNICA BORISA KRALJA "MALI JEŽ I ZEKO" I " O, MAČKI RIBI I OSTALIMA".
- od 12 sati je OBITELJSKA RADIONICA U SKLOPU PROJEKTA "Naučimo roditelje"

Aktivnosti će biti tijekom ovog mjeseca na oslikavanju staze u Kolakovcu što organiziraju: DND Gospić, Grad Gospić i Likovna udruga Lika.

Osnovne škole s područja grada Gospića i Dječji vrtić "Pahuljica" imaju posebne aktivnosti u svojim ustanovama.

Novo ulaganje u energetsku obnovu

UREĐENJE OSIČKE OSNOVNE ŠKOLE

U energetsku obnovu biti će uloženo preko pet milijuna kuna.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. svibnja 2019. u 15:30 sati

GOSPIĆ - Danas je Karlo Starčević, gospićki gradonačelnik sa suradnicima potpisao ugovor s Danijelom Jukićem, direktorom tvrtke Jukić-dam iz Otoka, za energetsku obnovu zgrade u kojoj radi Osnovna škola dr. Franje Tuđmana u Ličkom Osiku.

Danas su ugovoreni radovi vrjedniji od tri milijuna kuna, dok će cjelokupna investicija iznositi preko pet milijuna kuna. Zgrada je prije nekoliko godina bila prijavljena u nadležno ministarstva za dodjelu sredstava što je tek ovih dana riješeno. Projekt sa 60 posto sredstva financira Grad Gospić, a sufinancira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Cilj projekta je smanjene negativnih učinaka na okoliš smanjenje troškova i promjenom načina grijanja. NA kraju posla očekuju se uštede od gotovo 60 posto sredstava za grijanje. (LpS)

Obilježavanje Dana i Tjedna Crvenog križa

ODUŠEVLJENI POMLADAK

Sudionici večerašnje svečane sjednice Crvenog križa
Sudionici večerašnje svečane sjednice Crvenog križa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. svibnja 2019. u 21:30 sati

GOSPIĆ - Večeras je održana svečana sjednica Gradskog društva Crvenog križa koji je počeo radom prije 137 godina. Sjednicom i izložbom slika i sastava pomlatka CK počelo je obilježavanje Dana i Tjedna Crvenog križa.

Sudionike je pozdravila Valentina Zdunić, pročelnica za društvene djelatnosti Ličko-senjske županije naglasivši da je dobro što su mladi shvatili zadaću ove humanitarne organizacija i pridružuju se.

O radu Društva kratko je govorio tajnik Vlado Brkljačić rekavši da imaju sve više mladih članova i da je organizaciji glavni zadatak pomoć čovjeku na terenu.

Nekoliko dječaka je prije početka sjednice bilo nervozno i stalno su se okretali kako bi vidjeli izložbu. Saznali smo i zašto. Bili su oduševljeni što je prva izložena slika na izložbi bila od njihovog prijatelja Darija koga smo i uslikali za uspomenu.

Idućih dana gospićki aktivisti Crvenog križa priredit će još nekoliko manifestacija. (MaČ)

Gradski zbor Vila Velebita

PONOVO NASTUP U LISINSKOM

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. svibnja 2019. u 8 sati

GOSPIĆ - Iz Gradskog zbora Vila Velebita dobili smo priopćenje da će 11. svibnja ponovo nastupiti na natjecanju u zagrebačkoj koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Zbor se pod ravnanjem maestra Danka Ivšinovića plasirao se po četvrti puta zaredom na V. Natjecanje hrvatske tradicijske vokalne glazbe. Zborove će ocjenjivati respektabilni žiri u sastavu: Marko Rogošić, maestro Ivan Josip Skender i dr. sc. Joško Ćaleta, a Gospićani, koji ovaj put brane srebro s prethodnog natjecanja natpjevavat će se s Mješovitim pjevački zborom "Chorus Carolostadien" iz Karlovca, Akademskim zborom "Arhiton" iz Zagreba, Zborom Pravnog fakulteta "Capella juris"iz Zagreba i Mješovitim pjevačkim zborom Židovske općine u Zagrebu "Lira".
Gospićani će četveroglasno otpjevati tri zahtjevne raznorodne pjesme: "Vila Velebita", "Posavski drmeš" i "Ča si mi se naricala". (LPS)

POČAST SENJSKIM ŽRTVAMA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. svibnja 2019. u 9 sati

GOSPIĆ - I ove godine u srijedu 8. svibnja s početkom u 10 sati na Gradskom groblju sv. Marije Magdalene odat će se počast senjskim žrtvama koje su žandari pobili u Senju prije 82 godine. Izaslanstvo Grada položit će vijenac, a svijeće će zapaliti rodbina stradalih i čelnici udruga kod spomenika gdje su sahranjene i žitničke žrtve iz Gospića. (LPS)

VELIKI JUBILEJ LIMENE GLAZBE

Večeras je obilježena 90. obljetnica osnivanja.

U isčekivanju početka koncerta
U isčekivanju početka koncerta
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. svibnja 2019. u 22 sata, video dopun 4. svibnja u 1 sat

GOSPIĆ - Gospićani su ponovo večeras popunili dvoranu Pučkog kako bi bili na prigodnom koncertu Gradske limene glazbe i tako zajednički obilježili 90. obljetnicu osnivanja. Bilo je i dosta gostiju i uzvanika te izaslanstvo Hrvatskog sabora kulture.

Gospićka glazba ima danas pedeset klanova i večeras su pod ravnanjem dirigenta Milana Ostovića izveli presjek svog repertoara. (MAČ)

PRVI LIČKI VLOG S KONCERTA:Nova akcija DND-a

RODITELJI NA ZADATKU

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. SVIBNJA 2019. U 21 SAT

GOSPIĆ - Od Društva Naša djeca dobili smo obavijest o novoj akciji i tribini namijenjenoj roditeljima, učiteljima, odgojiteljima, stručnim suradnicima i svima zainteresiranima pod nazivom "Roditelji na zadatku", a koju organizira u suradnji sa Savezom društava Naša djeca Hrvatske

Tribina će se održati u Kulturno informativnom centru u Gospiću (velika dvorana), 9. svibnja s početkom u 17.00 sati. Teme koje će se obrađivati su pitanja i savjeti o zdravlju, pravilnoj prehrani, zaštiti djece od nasilja na internetu, medijskoj pismenosti djece, vršnjačkog nasilja, prevenciji ovisnosti, poteškoćama u govoru, učenju i slično.

Tribinu će održati Višnja Biti, novinarka koja će govoriti na temu Kako i zašto učiti o medijima?, mr.sc. Marija Hegeduš - Jungvirth, dr. med., pedijatar i subspec. gastroenterologije koja će imati temu Rast, razvoj i prehrana djece, Ana Raguž, mag. psihologije, govorit će o Izazovima roditeljstva - pratimo li korak? I doc. dr. sc. Anela Nikčević Milković, govorit će o temi Učenje vještina učenja.

Nakon tribine svim stručnjacima će se moći postavljati i konkretna pitanja, po želji anonimna. Također, za potrebe savjetovanja biti će otvorena i posebna e-mail adresa: roditeljinazadatku@savez-dnd.hr , gdje će svi zainteresirani sedam dana nakon tribine moći postaviti pitanje ili zatražiti savjet. (LPS)

Pučko učilište Gospić

KONCERT ZA USNU HARMONIKU

Gospićani će saznati nešto više o ovom nekad popularnom instrumentu za koji postoji i domaća rič - citare.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. svibnja 2019. u 10 sati

GOSPIĆ - U Pučkom otvorenom učilištu 7. svibnja s početkom u 19 sati nastupit će Tomislav Goluban i održati edukativno zabavni koncert za usnu harmoniku nekad veoma popularan muzički instrument koji se kupovao petkom na placi u raznim varijantama. Čak za njega postoji i lička ikavska rič - citare. Citare su se svirala u sastavu dječjih igara po kvartovima u Gospiću, bilo ih je uživanje čuti u kaubojskim filmovima u pratnji bendža. Autor ovih redaka još se rado sjeća popularnog vestern filma Rio Bravo u kome citare svira Stampi, šef lokalnog zatvora, a glavni je glumac i šerif bio John Wayne, pjevali su i svirali njegovi pomoćnici Dean Martin i Ricky Nelson.

Tomislav Goluban je blues glazbenik, pjevač, skladatelj i svirač usne harmonike, jedinstven je u svojem glazbenom izričaju u kojem na zanimljiv način spaja blues s hrvatskom tradicionalnom glazbom. Strast prema onome što radi, smisao za humor i privlačan nastup, Golubanovi su aduti koji vas neće ostaviti ravnodušnima. Glazbenik koji publici uvijek želi priuštiti originalnu i nesvakidašnju priredbu, uvlači vas u vlastiti glazbeni svijet u kojem ćete se osjećati kao kod kuće. Diskografiju mu čini deset studijskih albuma, osvojio je četiri nagrade Porin i tri nagrade Status te zauzeo 4. mjesto na Svjetskom prvenstvu u sviranju usne harmonike u Njemačkoj 2005. Nastupao je u 20 europskih zemalja i Americi. (LPS)

90. obljetnica Gradske limene glazbe

SVEČANI KONCERT JE U PETAK

Koncert GLG prije pet godine/Arhiva Lika pressa  snimio Marko Čuljat
Koncert GLG prije pet godine/Arhiva Lika pressa snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. travnja 2019. u 22:30 sati

GOSPIĆ - U Pučkom otvorenom učilištu u petak s početkom u 20 sati biti će svečani koncert Gradske limene glazbe (GLG) povodom 90. obljetnice njenog osnivanja.

Bilo to već davne 1929. kada je DVD (dobrovoljno vatrogasno društvo) osnovalo i svoju glazbu. Već na osnivanju glazba je imala 40 članova. Kapelnik je bio J. Zuma, a gospićki načelnik Josan Kolaković bio je vojvoda društva. Kolaković je za načelnika izabran 1920. godine i DVD je za nekoliko njegovih mandata doživio značajan razvitak, pa se i glazba održala do dana današnjeg. Bez svirke ove glazbe već su dresetljećima nezamislive sve javne manifestacije i postale su dio kulture ličke metropole. Posljednjih nekoliko desetljeća na njenom čelu je Milan Ostović.

U doba mladosti autora ovih redaka, DVD glazba je subotom svirala u DVD domu koji je izgradio Josan Kolaković. Bilo je to na katu gdje je velika dvorana, a dečki su svirali veoma popularne melodije za razne vrste plesova od valcera i tanga pa do roka. (MaČ)

Čitatelji suradnici Ličkih novina

PROSLAVA SV. JURJA U KALINOVAČI

Za vrijeme svete mise u Kalinovači/Snimio Muka Matanić
Za vrijeme svete mise u Kalinovači/Snimio Muka Matanić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. travnja 28. travnja 2019. u 9 sati

KALINOVAČA - Jučer su, po deveti put za redom, Mjesni odbor Kalinovače i mještani Kalinovače i Dubrave proslavili blagdan sv. Jurja kod istoimene kapelice u Kalinovači.

Obilježavanje je počelo u podne ispred kapelice gdje je održana sveta misa za poginulog hrvatskog branitelja Stjepana Rupčića iz Dubrave kao i za sve poginule hrvatske branitelje i civile u domovinskom obrambenom ratu. Na obilježavanju blagdana bili su i mnogi koji su došli iz drugih gradova, a srce im je u rodnom kraju, te gradonačelnik grada Gospića Karlo Starčević. Posebno je bilo lijepo vidjeti toliko mladih i djece što je garancija da će se ova tradicija i nastaviti. Nakon svete mise prisutne je pozdravio predsjednik MO Kalinovača Slavko Starčević i pozvao na zajedničko druženje i ručak u Spomen-domu Stjepana Rupčića. Ovo je ogledni primjer kako mjesni odbor i mještani surađuju u očuvanju obilježavanja blagdana i odavanja zahvalnosti poginulim hrvatskim braniteljima. Sve troškove i organizaciju podmirili su mještani.

- Čast mi je da sam rođen i odrastao u Kalinovači ispod Crnih greda, tom predivnom hrvatskom mjestu. Neka se ovakva druženja i slična obilježavanja nastave u cijeloj našoj Lici i Domovini Hrvatskoj. - zaključuje naš čitatelj i suradnik Luka Matanić.

Prva izložba fotografija Josipa Durdova

OSVJEŽENJE KULTURNOG ŽIVOTA

Josipove makro fotografije mikro svijeta oko nas nikoga nisu ostavile ravnodušnim.

Tik otvaranje Josipove izložbe u Gospiću:Snimio Marko ČULJAT
Tik otvaranje Josipove izložbe u Gospiću:Snimio Marko ČULJAT
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. travnja 2019. u 20:30 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Večeras je u Pučkom otvorenom učilištu dr. Ante Starčevića otvorena Prva izložba umjetničke fotografije gospićkog snimatelja Josipa Durdova (27). Tema izložbe je mikro svijet snimljen makro objektivom u ranim jutarnjim satima dok još ima vlage i rose. Znalačkim odabirom kadrova, a i tema, Josip se potrudio da prosječnom čovjeku približi svijet koga nije ni svjestan, a koga u bliskoj budućnosti možda više neće ni biti.

Izložba je posvećena Danu planeta Zemlja. Uz slike, kojih je dio bio i na stalcima za note, bila su i apokaliptična bijela stabla bez lišća, vizija budućnosti ako ne pričuvamo prirodu. Izložba je okupila velik broj posjetitelja. Josip je gospićki diplomac učiteljskog fakulteta, a i volonter je u društvenim organizacijama. Uz prijatelje večeras su na otvaranju bili i njegovi profesori s fakulteta, te rodbina, ali i dosta drugh posjetitelja čak iz Otočca. Fotografije objavljuje na portalu Lika kluba, a ponekad i na Ličkim novinama kada je volonter u nekoj akciji, posebno djece.. Član je foto-klubova u Gospiću i Otočcu, a fotografijom se počeo intenzivnije baviti prije šest godina. Do sada je dobio nagradu Turističke zajednice Gospića i nagradu za fotografiju na natječaju tvrtke Nikon povodom njihove stogodišnjice postojanja. Josip snima kamerom Nikon i možemo mu poželjeti - dobro svjetlo.

Na izložbi je bio i štand Fototeha iz Zagreba s najnovijim kamerama Nikola i prospektima što je izazvalo interes, a za zvučnu kulisu pobrinuli su se njegovi prijatelji glazbenici Ivan Jurčić i Andrej Karić.

Na kraju, treba podsjetiti da slična izložba u ovom istom prostoru, a tad je to bio DTO Partizan nije bila već više od pola stoljeća, a izlagali su mladi fotografi iz cijele Hrvatske uz pomoć Foto saveza Hrvatske i Foto-kino kluba iz Zagreba.

U petak predavanje o Gospićaninu

GENERALU JOSIPU FILIPOVIĆU

koji je rođen prije 200. godina u Gospiću

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. travnja 2019. u 20 sati

Fotografija: Wikipedija
Priredio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Uz 200. obljetnicu rođenja gospićkog generala Josipa Filipovića, Samostalna narodna knjižnica, Ogranak Matice hrvatske i Hrvatsko-češko društvo iz Zagreba pripremaju predavanje o njemu.

Predavanje će biti u Knjižnici u petak 26. travnja s početkom u 19 sati, a o Filipoviću će govoriti čak dvojica povjesničara Marijan Lipovac i Boris Trnski.

U rukopisu Likapedije o njemu pronalazimo slijedeći tekst:

FILIPOVIĆ, von Philippsberg, Josip, podmaršal (Gospić, 28. IV. 1819. - Prag, 6. VIII. 1889.). Obitelj potječe iz Bosne, otac mu je bio časnik u Vojnoj krajini. Sa šesnaest godina stupio je kao kadet u Prvu ličku pukovniju. Zajedno s bratom Franjom završio je vojnu školu u Tullnu na Dunavu i već 1836. dobiva čin poručnika. Služio u stožerima zemaljskih zapovjedništava u Češkoj (1843 - 1844), Italiji (1844 - 1847) i Ugarskoj (1847 - 1848). Kao kapetan sudjelovao u Jelačićevu pohodu. Poslije pukovnik i zapovjednik 5. križevačke graničarske pukovnije (1855 - 1858). kao general major sudjelovao u bitkama kod Solferina (1859) i Königsgrätza (1866). Od 1867. podmaršal. God. 1878. rukovodio okupacijom BiH i u njoj obnašao dužnost prvog predsjednika zemaljske vlade (do 1881). U povijest je ušao kao osvajač i okupator Bosne i Hercegovine.

Bilo je još Filipovića:
FILIPOVIĆ, von Philippsberg (Franz Philippovic), Franjo, podmaršal (Lički Novi, 12. X. 1820. - Beč, 8. VI. 1903.). Kao kadet stupio u 1. lovački bataljun (1837), brzo napreduje: potpukovnik (1855), pukovnik (1858), general major (1862), podmaršal 1869. General topništva od 1874. Sudjeluje u talijanskoj vojni i bitki kraj Solferina (1860). Premješten za brigadira u Zadru (1861). Zapovjednikom brigade i tvrđave u Dubrovniku (1862). Nakon odstupanja generala L. Mamule promaknut je u čin podmaršala te imenovan carskim namjesnikom za Dalmaciju i tajnim savjetnikom (1865). U rujnu premješten u Zagreb (1877) gdje je kao zapovijedajući general zamijenio generala A. Molinarija. Svojim je četama pomogao bratu Josipu pri zaposjedanju BiH (1878). Umirovljen je 1881. Pomišljalo se da bude kandidiran za bana, ali je to propalo zbog njegovih pogleda na položaj bana i odnos bana prema ugarskoj vladi (1883). Na položaju zagrebačkog vojnog zapovjednika feldzeugmeister-general Franjo barun Filipović, a kao rođeni Ličanin htjede pomoći svojim zemljacima. Zato je od cara ishodio dozvolu 9. kolovoza 1887., da se mala gospićka realka sustavno preobrazi u veliku gimnaziju s osam razreda. Filipović je naredio da se 1. listopada te godine otvori prvi razred gimnazije u koji je upisano 65 učenika, dok je realku godinu dana ranije upisao samo 31 učenik. Kasnije je rad gimnazije podržao s prilogom od 400 forinti. Na njegov nagovor kralj je 5. siječnja 1880. dozvolio 12 stipendija po 100 forinti za siromašne učenike. Odlikovan je Redom željezne krune 2. razreda i stekao naslov baruna i Velikim križem Leopoldova reda.

FILIPOVIĆ (Philippovich von Philippsberg), Nikola (okolica Gospića 25. XI. 1795. - Beč 18. IV. 1858.). Potomak bosanskih prebjega koji su se nastanili u Lici. Osnovnu školu završio u Gospiću i poslije se (1809) upisao u vojnu akademiju u Beču koju je završio 1813. Potom je u Tullnu, na mostobranu na Dunavu pohađao kadetski tečaj i vratio se u Beč u siječnju 1814. i promaknut u čin poručnika. Radio u kartografskom odjelu, statističkom uredu, u Carigradu proučavao tursku vojsku, prošao parobrodom Đerdap. Postao major (1835) i u Mariboru preuzeo direkciju za izradu karata. Nakon povlačenja konzula A. Mihanovića iz Beograda, na njegovo mjesto poslan je Filipović, zatim je službovao u Hrvatskoj i Krajini i potkraj 1840. kao član neke misije išao u Carigrad i Malu Aziju. Po povratku ponovno konzul u Srbiji, pa od listopada 1843. zapovjednik pukovnije u Bjelovaru. Poslan je s pukovnijom u nemirnu Italiju (1847), a za pohoda protiv Mađara bio zarobljen (1848). Nakon revolucije, postao je podmaršal (1849) i služio u Sedmogradskoj. U mirovinu se povukao 1852. i nastanio u Beču.

Uređenje gradskih pločnika u Gospiću

NOVI PLOČNICI U NEKOLIKO ULICA

Do ljeta će biti napravljeno preko pola kilometra novih nogostupa.

Gužna na gradskim ulicama za gradnje pločnika/Snimio Marko Čuljat Lika press
Gužna na gradskim ulicama za gradnje pločnika/Snimio Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. travnja 2019. u 14:30 sati

GOSPIĆ - Prošlog mjeseca radnici i strojevi Lika cesta započeli su pripremne, odnosno zemljane radova na izgradnji više pločnika u gradskim ulicama. Radovi će biti gotovo do kolovoza.

Od koordinatora radova iz nadležnog gradskog komunalnog odjela Nenada Bubaša saznajemo da je u tijeku završetak nogostupa do Osnovne škole dr. Franje Turića i to u sastavu nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa. Ukupna dužina pločnika će biti
454,46 metara. Novi pločnici se grade u više spojnih ulica od središta grada prema Školi i površina će na kraju biti do dva metra širine.

Vrijednost radova je preko milijun kuna od čega je Ministarstvo unutarnjih poslova osiguralo 700 tisuća a Grad 300 tisuća kuna s tim da je Grad snosio troškovi projektne dokumentacije i nadzora.
U tim ulicama dolazi do povremene posebne regulacije prometa te se mole Gospićani da poštuju znakove na ulici i da ne ulaze u radnu zonu. (MAČ)

KREATIVNI RAD S GOSPIĆKOM DJECOM

Tragom uskrsnih običaja u Lici

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. travnja 2019. u 18 sati

GOSPIĆ - Pripremajući događaje za Uskrsni sajam u organizaciji Društva Naša djeca i Udruge Pčelice, nikla je ideja o snimanju dokumentarca o uskrsnim običajima u Lici.

Učiteljica 2. c razreda Osnovne škole dr. Jure Turića, Ana Nikšić, osmislila je sinopsis, baka Beba Uzelac pristala je biti i filmska baka, uz to obitelj Uzelac ustupila je svoju staru ličku kuću u Smiljanu za snimanje filma. Kako je kišilo za vrijeme scenarij filma je malo izmijenjen te je snimano na balaturi i u kući. Ni kiša nije omela male glumce koji su veselom dječjom igrom razveselili gledatelje na premijeri koja je bila u kinu Korzo.

Upravo su djeca i baka iznijeli ovaj prvi dječji gospićki dokumentarac što mu daje posebnu draž i vrijednost jer potiče najmlađe na stvaralaštvo i kreativnost. Baka Beba je vrlo spretno odgovarala na zanimljiva dječja pitanja. Cijelo vrijeme dok je pričala djeca su je slušala i pratila sa zanimanjem, a dječicu je prigrlila kao svoju. Pričom i ugošćavanjem unukinih prijatelja glumaca protkala je toplinu i ljubav kroz cijeli film prizivajući neka davnija i teža, ali - usudili bismo se reći - sretnija vremena. Djeca su bila apsolutno predivna, pažljivo su slušala bakine priče, postavljala zanimljiva pitanja, davala odlične primjedbe i jednostavno su bila djeca, vesela, neopterećena i neposredna. Doista je bilo jednostavno i lako snimiti scene bez ponavljanja s ovako odličnom ekipom.

Kako je kiša neprestano različitim intenzitetom padala, tehnička podrška "Pčelica" - Josip Durdov i Željka Šikić odlučili su zaštiti uređaje od kiše vrećicama pa se prilikom čuje šuškanje i pucketanje.

- Nastojali smo to smanjiti montažom, ali smo na kraju zaključili da i to daje određenu čar samom filmu. Kako je Josip to lijepo objasnio prije početka projekcije filma - ispričavamo se na sitnim tehničkim poteškoćama jer smo snimali film sa "škatulama". - kaže Željka Šikić, predsjednica Udruge Pčelice koja se zahvaljuje suradnicima na dokumentarcu: učiteljici Ani Nikšić na divnoj priči i scenariju za film i svim pripremama koje je odradila u suradnji s bakom i roditeljima učenika, baki Bebi Uzelac na pomoći u pripremama za film (najukusnija bazlamača i pisanice) i na divnom ugošćavanju glumaca i tehničke ekipe, učenicima 2. c razreda na sudjelovanju i odličnoj glumi u filmu.

Veliku pomoć pružili su i roditelji učenika 2. c razreda koji su prevezli glumce do lokacije snimanja i koji su im pomogli u pripremama za film. Udruge zahvaljuju Ivanu Uzelcu na ustupljenoj kući za snimanje, nastavnici Antoniji Rosandić na posuđenim nošnjama za glumce, Mariji Stilinović koja je bila spikerica filma, te fotografu Josipu Durdovu na tehničkoj pomoći i podršci u realizaciji.

POVEZNICA NA FILM:


www.youtube.com/watch?v=guwXlIgHLhs&feature=youtu.be&fbclid=IwAR1TBSV1worhKU6_zQMgIyCEASIhSQRQPDi2FsFywxloAvnGoAG7rkgAmNc

Gospićki Uskrs

DIVANKANJE I LJUDIKANJE NA SVAKOM KORAKU

Zeko zekoslav na gospićkom trgu/Snimio Marko Čuljat Lika press
Zeko zekoslav na gospićkom trgu/Snimio Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. travnja 2019. u 12:45 sati

GOSPIĆ - Grad je danas uoči Uskrsa častio građane prženim ribicama i crnim vinom za što je angažiran obližnju ugostiteljski objekt Travel pa je sve bilo u najboljem redu. Po lijepom vremenu na Trgu Stjepana Radića bilo je mnoštvo Gospićana koji su uživali u divankanju i ljudikanju. Na Trgu su bili štandovi udruga djece i roditelja, ali i štand Učeničke udruge Ričina Osnovne škole dr. Ante Starčevića iz Klanca i Pazarišta, jedne od tri gospićke škole. Učenice su modificirale salonke svojim majki i napravile pravu umjetničku kreaciju. Sa smiješkom su prihvatile prijedlog da za drugi put, a to će vjerojatno biti za Jesen u Lici, pronađu od babe ili dida stari opanak i da ga redizajniraju i ponovo stave u uporabu.

Danas su se sa sugrađanima družili aktualni gradonačelnik Karlo Starčević, te prošli gradonačelnik Patar Krmpotić. (MAČ)

Vrijedne dječje ruke i

MAŠTA UZ POMOĆ TETA RADE SVAŠTA

Gospićki trg dobio je ovih dana novo, blagdansko, lice.

Uskrsna čestitka najmlađih Gospićana/Snimio Marko Čuljat
Uskrsna čestitka najmlađih Gospićana/Snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. travnja 2019. u 22:40 sati

GOSPIĆ - Ovih je dana Trg Stjepana Radića promijenio lice zahvaljujući članovima dječjih udruga. Na Trgu su nikla neka čudna bijela stabalca s pisanicama. Mama patka povela je u kratku plovidbu u vodoskok svoje pačiće. Dokonjaci su sjedili na jednoj klupi i sunčali se. Vjetar je viorio zastave, ali nažalost bilo je malo prolaznika. (MAČ)

Pučko učilište

FOTOGRAFIJE JOSIPA DURDOVA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. travnja 2019. u 22:15 sati

GOSPIĆ - Prva izložba fotografija mladog Gospićanina Josipa Durdova
"Male oči u velikom svijetu" biti će otvorena u srijedu 24. travnja u 19 sati u Pučkom otvorenom učilištu dr. Ante Starčević.

Na izložbi će biti 22 makro-fotografije kojima autor ulazi u nama sveprisutni svijet, ali svijet koji često ignoriramo i ne obraćamo pažnju na njega. Sve od mrava, muhe, komarca... do vretenca, leptira te ostalih insekata i kukaca kojih je na žalost sve manje i manje u okolici. Na taj način, a povodom Dana planeta Zemlja, koji se obilježava 22. travnja, Durdov prikazuje zaseban svijet koji živi unutar našeg velikog svijeta koji postepeno postaje sve manji i manji. (LPS)

Karakaševa predstava

ODUŠEVILA GOSPIĆANE

Predstavu je večeras odgledao i autor DAmir KArakaš/Snimio Marko Čuljat Lika press
Predstavu je večeras odgledao i autor DAmir KArakaš/Snimio Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. travnja 2019. u 22 sata

GOSPIĆ - Zagrebačko kazalište Komedija u organizaciji Pučkog učilišta dalo je večeras predstavu Damira Karakaša Blue moon u režiji Borisa Liješevića. Već sam pojava autora u ličkoj metropoli plijenila je pozornost. Najprije se sastao s gimnazijalcima, a večeras, je naočigled pune dvorane bio više nego zadovoljan.

Glumci su večeras na gospićka daske prenijeli ludilo iz 80-ih godina prošlog stoljeća, a i Karakaš je sve pitko i natanane opisao o ratovima koji nikako da prestanu. Zorno je prikazao i sukob generacija na sporednim stvarčicama kao što je to za ta dobi moderna kokotica. Autorova je to posveta rockabilly sceni i poznatom Klubu Kulušić. Kazališni kritičari ovu predstavu svrstavaju u pet najboljih repertoarnih predstava u prošloj godini.

Britkim brinjskim humorom, Kakarak se ne libi ni uobičajenih vulgarizama u narodnom govoru. Glumci su morali uložiti dosta truda da savladaju dijaloge na brinjskoj čakavici koja je jedinstvena za taj kraj Like. I uspjelo im je, ka da su svi iz Glibodola ili Plašćice. Glumci su često puta izvlačili gromoglasan smijeh u pojedinim sekvencama ove laganini komedije. (MAČ)

PRVI LIČKI VLOG S PREDSTAVE

Velika akcija dječjih udruga

DOKUMENTARAC O USKRSU

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. travnja 2019.18:45 sati

GOSPIĆ - Iako su izrazito nepovoljni vremenski uvjeti utjecali na održavanje Uskrsnog sajma na glavnom gradskom trgu, dio aktivnosti ipak će se održati u ponedjeljak, 15. travnja na Trgu Stjepana Radića i u kinu Korzo.

Društvo "Naša djeca" Udruga "Pčelice" sa zadovoljstvom pozivaju sugrađane u ponedjeljak, a posebno najmlađe Gospićane u potragu za pisanicama. U 17:15 sati Uskrsni zeko označit će početak potrage te će pažljivo pratiti hoće li se sve pisanice pronaći i hoće li potraga uspješno završiti. Nakon potrage za pisanicama sugrađani će u kinu Korzo moći pogledati premijeru dječjeg filma "Tragom uskrsnih običaja u Lici" s početkom u 18:30 sati.

Učenici 2. c razreda pod vodstvom učiteljice Ane Nikšić i u suradnji s bakom Bebom Uzelac, te uz podršku roditelja učenika i tehničku podršku Udruge "Pčelice" uprizorili su priču o nekadašnjim običajima za blagdan Uskrsa u Lici.
- Nadamo se da ćemo malim glumcima upriličiti divnu premijeru jer iskren dječji osmijeh odagna i najtmurnije oblake kao i svakidašnje brige. Tijekom projekcije filma u predvorju kina izložit će se ukrasni predmeti izrađeni na radionicama udruga te će posjetitelji imati prilike odabrati predivne uskrsne ukrase i svojom donacijom pomoći rad Udruga DND grada Gospića i "Pčelice".- kažu organizatorice dodajući da je potraga za pisanicama i projekcija filma završetak petog po redu Uskrsnog sajma u organizaciji Udruga DND grada Gospića i "Pčelice" te iskrena zahvala svima koji su nam dali podršku u radu. (LPS)

Održana Početna konferencija u sklopu projekta

"ODŠKRINIMO VRATA ZAPOŠLJAVANJU"

Sudionici konferencije o  zapošljavanju u Gospiću
Sudionici konferencije o zapošljavanju u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. travnja 2019. u 9 sati

GOSPIĆ - U organizaciji Grada Gospića u četvrtak 11. travnja u KIC-u održana je Početna konferencija u sklopu projekta "Odškrinimo vrata zapošljavanju" financiranog iz Europskog socijalnog fonda u 100 % iznosu u okviru Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020." na poziv "Podrška socijalnom uključivanju i zapošljavanju marginaliziranih skupina".

Posjetitelje su dočekali promotivni materijali izrađeni u svrhu promidžbe i vidljivosti projekta (blok za pisanje, kemijska olovka, USB i privjesak za ključeve). Projekt je prijavljen u partnerstvu sa Pučkim otvorenim učilištem dr. Ante Starčevića, koje posjeduje stručno-iskustvenu pomoć u provedbi obrazovanja odraslih, te će provedbom ovog projekta dobiti dodatna iskustva i znanja u provođenju europskog projekta.

Na konferenciji su se nazočnima obratiti zamjenica gradonačelnika Grada Gospića Kristina Prša, u ime ravnatelja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončara, kao suradnika u projektu, obratila se v. d. predstojnica Područnog ureda Gospić Milka Rukavina, tajnik Udruženja obrtnika Gospić Željko Mataija, dok je aktivnosti projekta predstavila voditeljica projekta Nikolina Tonković Čorak.

Voditeljica projekta je istaknula da je cilj dugotrajno nezaposlenim skupinama omogućiti dodatno jačanje znanja kroz obrazovanje i stjecanje vještina s ciljem lakše zapošljivosti. To podrazumijeva aktivne oblike podrške kroz unaprjeđenje profesionalnih vještina prema potrebama i zahtjevima tržišta ali i prema interesima i sposobnostima ciljne skupine. Vrlo važno je i posizanje svijesti o radnim sposobnostima nezaposlenih osoba. Pozvala je nezaposlene sugrađane ukoliko se žele educirati da ima još nepopunjenih mjesta, još je jedno upražnjeno mjesto za vrtlaricu odnosno vrtlara, sedam za rukovatelja kombiniranim građevinskim strojevima, šest za osposobljavanje rukovanja rokovokopačem i tri mjesta za poslove vizažista/ice.

Završetkom obrazovanja pripadnici će steći javnu ispravu o obrazovanju koji mogu upisati u e-radnu knjižicu. (LPS)

Proljetna akcija

NOVA ZELENA ČISTKA

Čistka je u subotu ako ne bude kiše.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. travnja 2019. u 10 sati

GOSPIĆ - Grad Gospić i mjesni odbori Ličkog Osika i Budaka u subotu 13. travnja od 9 do 14 sati provest će sedmu po redu ekološku akciju "Zelena čistka". Akcijom će se prikupiti nepropisno odbačeni otpada i to u osičkoj Kulskoj cesti i uz državnu prometnicu u Budaku. Ukoliko bude kiša akcija se odgađa. (LPS)

Javni poziv Grada Gospića

Kandidiranje Savjeta mladih

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. travnja 2019. u 19 sati

GOSPIĆ - Danas je Jadranka Pejnović, predsjednica Odbora za izbor i imenovanja objavila javni poziv za isticanje kandidature za članove i zamjenike članova Savjeta mladih Grada Gospića.

Savjet mladih Grada Gospića je savjetodavno tijelo Grada Gospića koje se osniva u cilju promicanja i zagovaranja prava, potreba i interesa mladih na lokalnoj razini. Savjet ima sedam članova. U Savjet mladih Grada Gospića mogu biti birane osobe s prebivalištem ili boravištem na području grada Gospića, koje u trenutku podnošenja kandidature za članstvo u savjetu mladih imaju od navršenih 15 do navršenih 30 godina života. Mandat je tri godine.

Pravo isticanja kandidature imaju udruge, koje su sukladno svom statutu ciljno i prema djelatnostima opredijeljene za rad s mladima i za mlade, učenička vijeća srednjih škola, studentski zborovi, pomladci političkih stranaka, sindikalnih ili strukovnih organizacija u Republici Hrvatskoj i neformalne skupine mladih.
Više na poveznici: gospic.hr/javni-poziv-kandidature-za-clanove-savjeta-mladih-grad-gospica
(LPS)

Nakon Pariza Damir Karakaš

STIŽE U GOSPIĆ

Zagrebačka Komedije daje njegovu predstavu Blu moon.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. travnja 2019. u 13:55 SATI

Priredija Marko Čuljat

GOSPIĆ - Brinjčina, DAmir Karakaš, stižće nakon promocije u Parizu. Njega ka novinara nisu svaćali domaći izdajnici (urednici) u ednim rvackim novinama pa je od okupatora dobija nogu i snaša na ulicama Splita i Pariza di je bilo dosta Likota u neka dobra stara vrimena. Uprkos domaćim izdajicama u bivšoj redakciji, nakon nogiranja Damir je procvita na književnom polju tako da je sa svojim jednostavnim i brižljivo odabranim rečenicama na ličkoj čakavici postao popularan van balkanskog bureta baruta di vladaju kojekakvi blesani s diplomicama.

Damir, koji po drugi put stiže u ličku metropoli, prvi je put bija na ličkoj premijeri Matanićeva filma, jopet Likota iz Podlapca, Kino Lika koji je temeljen na ličkoj narodnoj izreci j... kozu u brzom vozu… a ovaj put radi se o prascu, s čime je kler bio frapiran i šokiran, a to je bresplatno doprinijelo njegovoj popularnosti u rvackoj javnosti.

Karakašev domaćin u ličkoj metropoli, na ovome zlonamjerno inzistiram, jerbo bi neki polumozgovići taj stoljetni pojam centra Like tili primistit u nekakvo područje di se gacka u blatu, je Pučko otvoreno učilište zna se dr. Ante Starčevića. Damir će stići kroz podne i svrnut će najprvo u u Gimnaziju, najstariju sridnješkolsku ustanovu u ovome dilu Hrvatske, kako bi porazgovara s gimnazijalcima, i navečer bija na ličkoj premijeri voje prekstave Blue moon. Koju daje zagrebački Kerempuh u 20 sati. Ulaznica je 40 kuna.

Muzej Like

NOVA LIKOVNA IZLOŽBA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. travnja 2019. u 9 sati

GOSPIĆ - Sutra, četvrtak u 19 sati u Muzeju Like otvara se likovna izložba Boja izgubljena i pronađena. Slike su nastale kistovima gospićkih studenata na Odjelu za nastavničke studije Sveučilišta u Zadru.
- Inicijalni poticaj za slikarsko istraživanje povodom ovogodišnjeg Festivala znanosti na temu "Boja" studenti/ce četvrte godine Odjela za nastavničke studije u Gospiću Sveučilišta u Zadru i njihov mentor potražili su u Kleeovim "magičnim kvadratima" i u Rhotkovim "obojenim poljima".- napisao je u katalogu izložbe Marijan Richter. (MAČ)

Nova akcija zapošljavanja

DO POSLA PREKVALIFIKACIJOM

Sredstva su osigurana iz europskih fondova.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. travnja 2019. u 10 sati

GOSPIĆ - U četvrtak će viti početnu konferenciju Projekta Odškrinimo vrata zapošljavanju u klopu čega je Gradu Gospiću odobreno gotovo pola milijuna bespovratnih kuna iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. ? 2020.

Projekt se provodi u partnerstvu s Pučkim otvorenim učilištem dr Ante Starčevića iz Gospića. Cilj projekta je kroz jačanjem stručnih znanja i vještina povećati mogućnost zapošljavanja 30 nezaposlenih osoba pripadnika marginaliziranih skupina s područja grada Gospića. Te osobe će polaziti posebne obrazovne programe za odrasle (andragogija) kako bi unaprijedili svoja znanja i kompetencije i postali konkurentniji na tržištu rada te na taj način umanjiti rizik od socijalne isključenosti i siromaštva. Završetkom obrazovanja pripadnici ciljne skupine steći će javnu ispravu o obrazovanju ili osposobljenosti s mogućnosti upisa u e-radnu knjižicu. U tijeku je provođenje osposobljavanja za jednostavne poslove vrtlara, vizažiste (šminkera), rukovatelja kombiniranim građevinskim strojevima i rukovatelja rovokopačom (strojari).

Saznajemo da se do danas prijavilo samo 13 osoba od čega je osam žena. (LPS)

Iz djelovanja GAK-a

REPRIZA ŽENA U CRVENOM

Selektor Želimir Belić (u sredini u društvu domaćina/Snimio Marko Čuljat Lika press
Selektor Želimir Belić (u sredini u društvu domaćina/Snimio Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. travnja 2019. u 22:20 sati

GOSPIĆ - Večeras je Gospićko amatersko kazalište GAK repriziralo kazališnu predstavu Žene u crvenom. Repriza je upriličena kratko nakon premijere koja je oduševila Gospićane, a razlog je bila selekcija za nacionalnu smotru kazališnih amatera. Predstavu je zajedno s redateljicom Anelom Serdar-Pašalić i glumcem Krešom Tomljenovićem odgledao i selektor Želimir Belić. U konkurenciji je pet kazališta. (MaČ)

Nova izložba u organizaciji LU Lika

SLIKE ZORANA HOMENA

Gospićani su večeras imali priliku vidjeti izložbu križevačkog slikara Stvarnije od stvarnog.

Autor Zoran Homen i prof.Saša Živković, koji je večeras otvorio izložbu/Snimio Marko Čuljat Lika press
Autor Zoran Homen i prof.Saša Živković, koji je večeras otvorio izložbu/Snimio Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. travnja 2019. u 20:30 sati

GOSPIĆ - U podrumskom prostorijama u kojima su desetljećima propadale umjetnine Muzeja Like i knjige Gradske knjižnice, a koje su nedavno dane na uporabu Likovnoj udruzi Lika, večeras je bio izniman, ali slabo posjećen doživljaj. Naime, uz potporu Ministarstva kulture, čelnici Udruge Nikica Jelić i Saša Živković, priredili su izložbu umjetnika Zorana Homena (68) iz Križevaca znakovita naziva Stvarnije od stvarnog.

Homen slika mrtve prirode, pejzaže i portrete u maniri hiperrealizma, a službena kritika svrstava ga među naše respektabilne slikare toga stila. Ovo m u je 14 samostalna izložba a skupnih je imao gotovo stotinu. (MaČ)

Obilježen gospićki krvavi Uskrs

MOLITVA ZA LIKVIDIRANE GOSPIĆANE

Počast žrtvama gospićkog krvavog Uskrsa iz 1945./Snimio Marko Čuljat
Počast žrtvama gospićkog krvavog Uskrsa iz 1945./Snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. travnja 2019. u 14:40 sati, dopuna u 23 sata

GOSPIĆ
- Na današnji dan jake partizanske snage ušle su u glavni lički grad što im nikad nije uspjelo tijekom Drugog svjetskog rata. Partizani među kojim su bili i brojni četnici od ranog jutra po susnježici ubijali su na svakom koraku svakog muškarca bez obzira na godine. Nastavljeno je to i nekoliko godina nakon završetka rata. Brojne žrtve koje su naprosto likvidirane kod ograde gradskog groblja tu su u plitko pokopane u ostatke grobova talijanskih vojnika koji su ekshumirani krajem 1943. nakon pada Italije. Kada su tu mjesta popunjena nastalo je sahranjivane oko grade gimnazije pa i na neznanim mjestima na gradskoj periferiji.

Danas je tim nevinim žrtvama odana počast polaganjem vijenca i paljenjem svijeća uz počasnu stražu Gospićke gradske garde. Molitvu je predvodio župnim Mario Vazgeč. (MAČ)

Reakcija čitatelja Ivana Vukića:

Na današnji dan Gospićani i ne samo oni, trebali bi se u duhu sjediniti sa svojim mučenicima koje su partizani u svojoj pomahnitosti ubili bez suda i prava na obranu. Zločine su vršili od 4. travnja 1940. do 1952.
Do 2012. Hrvatsko društvo političkih zatvorenika podružnica Gospić organiziralo je obilježavanje te crne obljetnice, priređivane su tribine i služila se misa zadušnica. Dvorana Pučkog otvorenog učilišta, nekada i kina bile su pune štovatelja žrtava, a isto tako i katedrala za mise. Prije mise pohodili bi mnoštveno grobište na Tratini gdje su partizani strijeljali svećenika Dragutina Kukalja i brojne njegove sugrađane. Iza mise išlo se u povorki do groblja moliti ispred ploče U SPOMEN HRVATSKIM MUČENICIMA, pa na mali grob uz Senjske žrtve gdje su pokopani dijelovi kostiju mučenika koje je bager iskopao prilikom iskopa rova za polaganje električnog kabela preko mnoštvenog grobišta ispred groblja. Potom bi pohodili grob sestre milosrdnice Žarke Ivasić uz kapelicu Svete Marije Magdalene, koju je navodno po svojoj odluci strijeljala partizanka Šolaja. Kada smo mi članovi HDPZ podružnice Gospić ostrarjeli i razbolili se dano nam je obećanje da će obilježavanje toga crnoga spomen dana preuzeti Župa Gospić i Biskupija.
Danas je na groblju bila mala skupina Gospićana predvođena gradonašelnikom Karlom Starčevićem. Ni riječi o žrtvama. Molitvu je predvodio župnik Mario Vazgeč, kao i misu u katedrali na kojoj je bilo dvanaest vjernika. Tužno i sramotno.

Sutra je u Gospiću

POČAST HRVATSKIM ŽRTVAMA PORAĆA

Spomemnik nedužnim poratnim žrtvana na ogradai gradskog groblja
Spomemnik nedužnim poratnim žrtvana na ogradai gradskog groblja
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. travnja 2019. u 20 sati

GOSPIĆ - Sutra je 4. travnja, dan kada su partizanske jedinice ušle u Grad i započele krvavi pir osvete na nedužnom civilnom stanovništvu, jer su vojnici bili na povlačenju. Tog dana za Gospić i okolicu bio je krvavi Uskrs, koji je potrajao mjesecima i godinama i nestale su tisuće nedužnih osoba.

Sutra u 11 sati u organizaciji gradske uprave upriličit će se komemoracijama tim žrtvama kod ograde Gradskog groblja sv. Marije Magdalene gdje su bile likvidacije i gdje su nedostojno pokopane žrtve čije se kosti nalaze ispod slojeva asfalta. (Mač)

GAK

REPRIZA ŽENA U CRVENOM

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. travnja 2019. u 10:45 sati

GOSPIĆ - Repriza predstave Žene u crvenom Davora Špišića, u izvedbi GAK-a daje se u petak 5. travnja u 19.00 sati. Predstava je ujedno i selekcija za 59. festival hrvatskih kazališnih amatera - godišnje smotre najboljih amaterskih kazališta i amaterskih skupina. NA predstavi će biti i selektor Želimir Belić.
Ulaz je slobodan.