POČETNAARHIVA
KONTROLA CUKRA I TLAKA
POMOĆ PENZIONERIMA
BESPLATNA OPTIČKA MREŽA
GRADSKA USKRSNA JAUŽNA
NEVIĐEN POKOLJ HRVATA
PONOVO U LICI

Nova akcija gospićkog Crvenog križa

KONTROLA CUKRA I TLAKA

Gospićani su jedno dočekali lipo vrime i akciju Crvenog križa.

Prepoznatljici šator Crvenog križa u akciji/Snimio Marko Čuljat
Prepoznatljici šator Crvenog križa u akciji/Snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. svibnja 2022. u 12.15 sati, dopuna u 10.10 sati

GOSPIĆ - Gradsko društvo HCK danas je uspješno provela kontroli cukra u krvi i tlaka kod svojih sugrađana. Naime, tradicionalna akcija, a prva nakon proklete korone izolacija i odmaka čovjeka po čovjeku, privukla je mnogobrojne Gospićane da na brzini, odnosno bez čekanja u zagušljivim ambulantama, kontroliraju dio svog zdravlja stanja. Tim Crvenog križa na čelu s dr. Ivankom Krmpotić, internisticom Opće bolnice, i nekoliko medicinskih sestara imao je pune ruke posla na lokaciji u Kaniškoj ulici gdje se inače provode slične akcije.

Akciji se odazvalo 76 građana. Otkriven su tri bolesnika od cukra, petero tlakaša, a loše reguliran tlak imalo je deset osoba. (MaČ)

Grad pokušava pomoći ugroženima

POMOĆ PENZIONERIMA

Za gracku potporu treba bezbroj potvrda poslati internetom.

Gracke kante su kramp u oku svakog čovjeka i u svakopm dvorištu/Snimio Marko Čuljat u svome dvorišću
Gracke kante su kramp u oku svakog čovjeka i u svakopm dvorištu/Snimio Marko Čuljat u svome dvorišću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. svibnja 202. u 13.30 sati

GOSPIĆ - U svrhu provedbe Odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području grada Gospića donijeta je odluko o kriterijima za sufinanciranje cijene javne usluge sakupljanja komunalnog otpada, odnosno smeća na cijelome gbradskom području.
Pravo mogu ostvariti:
1 Jednočlana kućanstva, umirovljenici samci, u iznosu 50 posto cijene minimalne javne usluge, ukoliko isto ispunjava sljedeće uvjete:
- da je član kućanstva umirovljenik na kojeg glasi račun komunalnog trgovačkog društva, da je adresa potrošnog mjesta istovjetna adresi prebivališta, da imaju prebivalište na području grada Gospića i da su ukupna mjesečna primanja člana jednaka ili manja od 2.000,00 kuna.

2. Višečlana kućanstva u kojima žive samo umirovljenici, u iznosu od 30 posto cijene minimalne javne usluge, ukoliko isto ispunjava sljedeće uvjete:
- da su članovi kućanstva umirovljenici, račun komunalnog trgovačkog društva glasi na podnositelja zahtjeva, da je adresa potrošnog mjesta istovjetna adresi prebivališta, da imaju prebivalište na području grada Gospića, da ostvaruju ukupna mjesečna primanja po članu kućanstva jednaka ili manja od 2.000,00 kn.

Ova prava mogu ostvariti i osobe koje imaju nacionalnu naknadu za starije osobe.

Uz zahtjev za sufinanciranje, koji se preuzima u Gradskoj upravi Grada Gospića ili na web stranici Grada, potrebno je priložiti:
- Dokaz o visini prihoda:
- Potvrda o visini dohotka i primitka za sve članove kućanstva od Ministarstva financija,
Porezne uprave,
- Potvrda o isplati mirovinskih primanja od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje za sve članove kućanstva,
2. Preslika osobne iskaznice za sve članove kućanstva,
3. Presliku računa za odvoz otpada,
4. Po potrebi ostale dokaze.

Zahtjevi se predaju u lipnju s računom obračunate usluge odvoza komunalnog otpada za mjesec svibanj. Sufinanciranje se ne odnosi na račune ispostavljene za travanj 2022. godine. Nameće se pitanje koliko će zbrinjavanje smeća iz kuće oli ti doma stajati kada se uno bude vozilo u Zadar di je tur-retur mam 200 kilometara. a danaska je to nekoliko kilometara do nekadašaneg sela Počučića Brdo iza Paromlina.

Nažalost u Gradu su zaboravili i na drugi dio svog javnog poduzeća koje je diglo cijene kubika vode na fantastičnih 33,61 kunelicu. (GG)

Novost u telekomunikacijama

BESPLATNA OPTIČKA MREŽA

Telefonske žice odlaze u povijest.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. svibnja 2022. u 10 sati

GOSPIĆ - U sklopu Projekta izgradnje svjetlovodne (optičke, odnosno staklene) mreže Grad Gospić je poslao tiskane letke na adrese korisnika, radi prikupljanja suglasnosti za izvedbu priključaka svjetlovodne mreže. Izvedba priključaka u potpunosti je besplatna za sve koji dostave suglasnosti do 31. svibnja 2022.

Svjetlovodna mreža suvremena je komunikacijska infrastruktura koja će zamijeniti staru telefonsku mrežu građenu prije 30 i više godina. Svjetlovodna mreža nije dio nikakve bežične mobilne mreže (uključujući i 5G mreže) i ne proizvodi nikakvo elektromagnetsko zračenje. Svjetlovodna mreža korisnicima osigurava brže i kvalitetnije usluge pristupa internetu, u usporedbi sa starim telefonskim mrežama i u usporedbi s mobilnim mrežama (uključujući i 5G).

Svjetlovodna mreža u projektu bit će javna i dostupna pod jednakim uvjetima svim operatorima na tržištu. Usluge na novoj svjetlovodnoj mreži pružat će i postojeći operatori na tržištu. Tako će i svi korisnici s postojećim pretplatničkim ugovorima s operatorima moći prenijeti svoje ugovore na novu svjetlovodnu mrežu. Svi korisnici moći će sklopiti nove ugovore s bilo kojim operatorom prema svom izboru.

Priključak svjetlovodne mreže omogućava korisnicima da opreme svoje domove i poslovne prostore sa suvremenom komunikacijskom infrastrukturom, koja u današnjem društvu ima sličnu važnost kao što je nekad imao priključak električne energije.

Grad Gospić još jednom naglašava da je izvedba priključaka svjetlovodne mreže potpuno besplatna, i da dostava suglasnosti za izvedbu priključaka ne predstavlja bilo kakvu obvezu korisnika da naknadno sklope pretplatnički ugovor s bilo kojim operatorom. Grad Gospić poziva sve građane da dostave suglasnost na e-mail: sirokopojasna.mreza@gospic.hr

Više informacija kao i obrazac suglasnosti dostupni su na poveznicama:

tesla-net.hr/clanak/distribucija-letaka-radi-prikupljanja-suglasnosti-za-izvedbu-prikljucaka-svjetlovodne-mreze-7

tesla-net.hr/clanak/distribucija-letaka-radi-prikupljanja-suglasnosti-za-izvedbu-prikljucaka-svjetlovodne-mreze-7

Uskrsni tjedan

GRADSKA USKRSNA JAUŽNA

Prve su gošće došle se bakom
Prve su gošće došle se bakom
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. travnja 2022. u 14 sati

GOSPIĆ - Danas, na Veliki Petak, uskrsni blagdan. u organizaciji gradske uprave upriličena je na središnjem gradskom Trgu Stjepana Radića posna jaužna. Stigli smo na vrijeme, a već su tamo bile Đurđica i Ana-Marija iz gradske uprave. Nigdi nikoga ni blizu ponuđenih porcija ribica koje su se lagano ladile, a bilo je i Daninog crnjaka.

Kako je vrije odmicalo sunašce je sve žešće grijalo tako su se počeli i okupljati pučani i pučanke. Stigao je i gradonačelnik Starčević i zamjenica Prša, bio je i Mario Stilinović šef Hrvatskih šuma, Mandarić iz Mogorića…

Građani su se okupljali i guštali u prženim ribicama za jaužnu i crnjaku. Bilo je pripremljeno okruglo 300 porcija, al bome je na kraju prifalilo. Moglo je proć' jošte tolk'. To treba imati u vidu za drugu gracku jaužnu na grackom trgu, ka primirice za Masndelinu, Božić… (MaČ)

Uz ulazak partizana u Gospić 1945.

NEVIĐEN POKOLJ HRVATA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. travnja 2022. u 16.10 sati

GOSPIĆ - Cijeli Drugi svjetski rat partizani nisu uspjeli pokoriti najveći lički grad, sve do današnjeg dana prije 77 godina. Bila je to zadnje ratno proljeće sa susnježicom 1945. Partizanske postrojbe su organizirano krenula ispod Velebita i s južne strane otpočele napad jakim snagama.

Prije napada na Gospić oznaši i političari su od zapovjednika postrojbi tražili "da se ubije i hrvatska mačka" nakon ulaska u grad. Tako je i bilo bio je to krvavi partizanski obračun nakon pet godina ratovanja. Ubijeno je nekoliko tisuća Gospića i vojnika iz nekoliko vojski. Nije im bio dovoljan taj pokolj 4. travnja 1945. već su nastavili s masakrima i narednih dana u susjednim naseljima, pa i nekoliko godina nakon rata, u poraću, znala je pasti po koja hrvatska glava. Za te zloćine nitko nikada nije odgovarao osim jednog partizana koljača iz Bilajske ulice koji je izgubio čin. Nove vlasti su čak zabranile da se te žrtve sahranjuju u groblje. Grobovi su im na bezbroj mjesta gdje su i ubijeni.

U sklopu prevrata 1990 podignuta je prva spomen ploča ovim žrtvama na ogradi katoličkog groblja sv. Marije Magdalene, jer su sahranjeni u talijanske grobove izvan groblja. Ploča je za nekoliko dana razbijena. Prije nekoliko godina gospićka Podružnica Hrvatskog društva političkih zatvorenika digla je spomen ploču i križ gdje je danas održana komemoracija. Na njoj su bili i vijenac položili Ernest Petry i Karlo Starčević, ličko-senjski župan i gradonačelnik Gospića sa suradnicima. Počast su odali i nekadašnji politički robijaši i članovi njihovih obitelji, te čelnici domovinskih udruga. Molitvu je predvodio gospićki župnik mons. Marinko Miličević. (LN)

Posjet branitelja iz Opatije

PONOVO U LICI

Opatijski veterani Domovinskog rata
Opatijski veterani Domovinskog rata
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. TRAVNJA 2022. U 13.15 SATI

GOSPIĆ - Danas smo od gradskog protokola dobili najavu da u subotu 23. travnja ponovo dolaze hrvatski dragovoljci i veterani Domovinskog rata iz Opatije.

Po dolasku će najprije u 10.30 sati odati počast kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata na Trgu alojzija Stepinca. Kako s njima dolazi i Puhački orkestar iz Lovrana koji su ih posjetili i tijekom rata oni će imati mimohod do Trga Stjepana Radića gdje će s početkom u 11 sati održati promenadni koncert.

Nakon koncerta odlazi se u Trnovac gdje će na kući Martina Brkljačića biti otkrivene dvije spomen-ploče. U toj kući je u Domovinskom ratu bilo Zapovjedništvo Opatijske postrojbe. Jesna je spomen-ploča Zapovjedništvu 4. bojne "Veli Jože" Opatija u sastavu 155. brigade HV-a, a druga je u spomen gostovanja bojišnici Puhačkog orkestra Lovran. (LN)