POČETNAARHIVAwww.gospic
I OVE GODINE BOŽIĆNICA
ODAVANJE PIJETETA ŽRTVAMA
BILJKAMA IZ CIJELOG SVIJETA
DOBRA I DOMAĆA PONUDA
POČELO KIĆENJE GRADA
POTPISANI UGOVORI
SJEĆANJE NA PREDŠASNIKE
MANDARINE PUTOVALE 370 KILOMETARA
POČELO KONAČNO UREĐIVANJE ULICE
ENERGANA OD 20 MILIJUNA EURA
UBIJENO JE ILI JE NESTALO 40 HRVATA
KOMEMORACIJA KULSKIM ŽRTVAMA
BESPLATNA I BRZA KONTROLA JETARA
GRAD TREBA BITI PO MJERI MLADIH
JESEN POJAČALA TENZIJE

Grad Gospić

I OVE GODINE BOŽIĆNICA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. STUDENOGA 2020. U 16.45 SATI

GOSPIĆ - I ove je godine će Grad Gospić donio Odluku o dodjeli jednokratne novčane pomoći povodom božićnih blagdana socijalno ugroženim građanima s prebivalištem na području grada Gospića što je počelo 2018..

Čak je i povećan iznos božićnice za najugroženije skupine poput umirovljenika koji imaju mirovine do 1.000 kuna te je božićnica za tu skupinu građana 600 kuna, a povećana su sredstva i za neke druge skupine. Kao i do sada građani su podijeljeni u kategorije, a visina iznosa Božićnice također je kategorizirana. Detalji se mogu saznati na poveznici gospic.hr/bozicnica

ODAVANJE PIJETETA ŽRTVAMA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. studenoga 2020. u 19 sati

GOSPIĆ - Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje biti će utorak 17. studenog u 18 sati svetom misom u katedrali. Nakon mise je paljenje svijeća i molitva kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata na Trgu Alojzija Stepinca.

Sukladno epidemiološkim mjerama Nacionalnog stožera ove godine će se obilježavanje upriličiti s puno manje sudionika nego proteklih godina. (LN)

Jesen u mom dvorištu s

BILJKAMA IZ CIJELOG SVIJETA

Jutarnja rosa na paučinu u krošnji tise/Snimio Marko Čuljat
Jutarnja rosa na paučinu u krošnji tise/Snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. studenoga 2020. u 17.40 sati

Piše i snima: Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Prije jedno pola stoljeća moja obitelj je preselila iz Budačke ulice kod Biljevišta u jedno naselje na početku Žabičke ulice. Kako je tata bio šef Šumskog rasadnika Šumarije Gospić uzgajao je s tridesetak stalnih radnika i isto toliko sezonaca učenika i studenata preko ljetnih ferija, na milijune sadnica raznovrsnog bilja. Kako je surađivao sa Šumarskim institutom u Jasatrebarskom, kao mlađi šumarski tehničar brzo je uavertio i sjemensku proizvodnju pa su u rasadniku čak imali i trusnicu gdje su iz češera na specijalni način vadili u pola zime sjeme iz češera ponajboljih jela i smreka iz cijele Like. Nakon toga sjeme je posebno tretirano u vlažnom pijesku i u konobi i na proljeće se sijalo u gredice.

Na jednoj parceli s gredicama niknule smreke znalo je biti i po dva milijuna sadnica koje su nakon četiri godine uzgoja pošumljavane po cijeloj Lici. Uspio je nabaviti sjeme relikta iz ledenog doba, Pančićeve omorike, i uzgojiti nekoliko stotina sadnica koje su sada veliko drveće.

U Rasadniku je bilo i bezbroj vrsta ukrasnih grmova koji se i dan danas mogu vidjeti u cijeloj Lici, posebice u Ličkom Osiku (Novom) i u Gospiću. I u našem je dvorištu mali botanički vrt. Tu su otrovna tisa i ljekovita borovica s Velebita, ljekovita mahonija koja potječe iz Sjeverne Amerike, Hibiskus koji potječe iz Azije, a od cvijeta se pravi dobar čaj, pa zatim japanska dunja od koje se može raditi pekmez. Tih godina iz Istre smo dobili u petnjaku sadnicu rute ili rude, ljekovite trave koja već dugo raste na dvorištu…

POGLEDAJTE I PRVI LIČKI VLOG:

youtu.be/xWiRNZv4oG8

Kamerom na placi

DOBRA I DOMAĆA PONUDA

Ana Tomljenović s kopisama/Snimio Marko Čuljat
Ana Tomljenović s kopisama/Snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. studenoga 2020. u 19.15 sati

GOSPIĆ - Najveći lički grad postao je trgovištem prije 274 godine o čemu je odluku 1746. donijela kraljica Marija Terezija. Sajam se po tradiciji održava svakog petka. Današnji petak osvanuo je maglovit s rosuljom, ali to nije omelo ni prodavače ni kupce koji su stizali za tjedno sljedovanje hrane.

NA tržnici je danas bio dobar izbor mliječnih proizvoda, a i ribe nije nedostajalo, ali je nedostajalo kupaca za nju. Na štandovima je proteklih godine sve više domaće ponude, uz onu iz Dalmacije. Ima mesnih kobasica, ponekad po koji kulen, ali i koraba za juvu. Teta Ana iz Smiljana nudila je i kopice po stotinu kuna. To su muške dokoljenke od domaće vune koje su se u stara doba nosile cijele godine.

NA drugoj strani plaće bilo je nešto krumpira i kupusa za kiseljenje. Kupus je bio iz Gospića i s Udbine a kupcu su mogli birati glavice ili ribani kupus. (MaČ)

POGLEDAJTE I VIDEO ZAPIS:

youtu.be/bfueLZVJYAE

U susret blagdanima

POČELO KIĆENJE GRADA

Postavljanje prvih blagdanskih žaruljica
Postavljanje prvih blagdanskih žaruljica
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. studenoga 2020. u 21.30 sati

GOSPIĆ - Naša je kamera zatekla jednog električara koji na središnjem gradskom trgu postavlja božićno-novogodišnju rasvjetu. Lijepo je bilo vidjeti da se Grad dobiva svečano ruha, što je svakako dobro u ovo doba jesensko-koronske krize i distanciranja oda svega, svačega i svakoga. (MaČ)

U susret čišćenju snijega

POTPISANI UGOVORI

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. studenoga 2020. u 17.40

GOSPIĆ - Nakon provedenog postupka javne nabave velike vrijednosti poslove čišćenja snijega s dijela gradskih nerazvrstanih cesta u naredne četiri godine dobila su dva gospićka obrtnika - Tomislavom Milinkovićem vlasnikom obrta Lug iz Donjeg Pazarišta iJosipom Asićem, vlasnikom obrta Asić iz Gospića. O tome poslu danas je gradonačelnik Gospića Karlo Starčević s vlasnicima potpisao ugovore na ukupnu vrijednost od oko 12 milijuna kuna.

Nakon potpisivanja sporazuma gradonačelnik Starčević se zahvalio obrtnicima koji su pristupili potpisu sporazuma, te istaknuo da je Grad Gospić prvi put ove godine podijelio postupak nabave na sedam grupa i područje Gospića na sedam zona zbog učinkovitijeg i bržeg pružanja usluge čišćenja snijega i posipavanja cesta i nada se da će to donijeti boljitak i za Grad Gospić, za izvođače radova, a posebno za krajnje korisnike građane grada Gospića.
Vlasnici obrta "Lug" Tomislav Milinković i "Asić" Josip Asić zahvalili su se na ukazanom povjerenju i istaknuli da se nadaju dobroj suradnji i izvršenju potpisanih ugovora na obostrano zadovoljstvo. (LN)

Uz blagdan Svih svetih

SJEĆANJE NA PREDŠASNIKE

Procesija u Gospiću
Procesija u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. studenoga 2020. u 12.30 sati

GOSPIĆ - U znatno manjem broju nego inače na blagdan Svih svetih brojni građani došli su odati poštovanje svojim predšasnicima. Procesiju je kroz Gradsko groblje Svete Marije Magdalene predvodio msgr. Zdenko Križić, gospićko-senjski biskup. Nisu danas zaboravljene niti žrtve komunističkog režima u godinama poslije Drugog svjetskog rata za koje je počela gradnja skupne grobnice. (MaČ)

POGLEDAJTE I VIDEOPRILOG:

youtu.be/mgMxwxPsSf4

Petak je u Gospiću

MANDARINE PUTOVALE 370 KILOMETARA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. listopada 2020. u 18.30 sati, video dopuna u 22 sata

GOSPIĆ - Martin Vujica u svom OPG-u proizvodi mandarine i s njima je potegao iz rodnog Komarna čak 370 kilometara do Gospića. Mandarine prodaje po osam kuna za kilogram, proda oko tonu i kaže da je zadovoljan jer kod kuće ne bi ništa zaradio. Njegov dolazak može se očekivati još koji put prije snjegova. (Mač)

VLOG S PLACE:

youtu.be/ZAG4iX5l3Rg

Kraj mukama Budačana

POČELO KONAČNO UREĐIVANJE ULICE

U Budačkoj se godinama kopalo i raskopavalo i loše završavalo.

Počelo je novo asfaltiranje Budačke ulice/Snimio Marko ČULJAT Lika press
Počelo je novo asfaltiranje Budačke ulice/Snimio Marko ČULJAT Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. listopada 2020. u 19.30 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Još su padale granate po ličkoj metropoli kada su radnici nekad ugledne tvrtke Industrogradnja iz Zagreba na račun netom utemeljenog Grada Gospića i kredita od četiri milijuna američkih dolara Svjetske banke počeli sanaciju vodovoda u to jednoj od najljepših ulici.

Zamjenjivao se cjevovod star i prestar, mjestimično i stotinjak godina, bilo je lijevanih cijevi, olovnih, ali i onih otrovnih, odnosno kancerogenih, od azbesta, ali samo s lijeve strane ulice. Ovaj put duboko se kopalo i pored najstarijeg dijela gospićkog kolektora koji je išao desnom stranom ulice. Obostrano su postavljene lijevane cijevi, gusnate cijevi, s posebnom unutarnjom zaštitom, a tadašnjeg gradonačelnika bilo je strah kako će se vratiti taj prvi svjetski kredit. Na svu sreću za njega danas niko više i ne zna.

Industrogradnja je kopala i zatrpavala, ali je po svoj prilici zakazao nadzor jer su već nakon nekoliko mjeseci od završetka radova počeli iskakati šahtovi i propadati slivnici za kišu ispod kojih je u temeljima umjesto betona bila obična puna cigla. Šahtovi su godinama iskakali, pucali, a onda je posao dobila jedna novoutemeljena seoska tvrtka iz 110 kilometara od Gospića koja je sve upropastila lošim asfaltiranjem.

Prije dvije godine u sklopu državnog programa rješavanja otpadnih voda Gospića i šire okolice nastavljena je gradnja kolektora u Budačkoj ulici i s njom se najlakše i najbrže prolazilo - pješice. Kolektor je napravljen da polovine ulice, a trebao bi biti produžen u Lički Osik i u Perušić. Strah me je i pomisliti koliko će se to godina kopati i kako će se raditi.

Iako smo na pragu zime, danas je konačno nakon opsežnih priprema i nivelacije trase, i jasno zamjene šahtova, konačno počelo postavljanje svega nekoliko centimetara novog sloja asfalta. Barem će biti ravan ako i ne bude trajan.

Razvoj gospodarstva

ENERGANA OD 20 MILIJUNA EURA

Finiš do kraja godine

Današnji obilazak prve gospićke energane u Smiljanskom polju/Foto GG
Današnji obilazak prve gospićke energane u Smiljanskom polju/Foto GG
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. kolovoza 2020. u 19.30 sati

GOSPIĆ - U poslovnoj zoni Smiljansko polje pri kraju su radovi na izgradnji kogeneracijskog postrojenja investitora tvrtke Energana Gospić 1. Radovi su vrijedni preko 20 milijuna eura. Kamen temeljac je postavljen 20. lipnja 2017.

Nakon izgradnje tvornice Kalcit ova investicija druga je najveća greenfield investicija na području grada Gospića od osamostaljenja Hrvatske. Tim su povodom gradonačelnik Karlo Starčević i tajnik- pročelnik Slaven Stilinović sa predstavnicima izvođača radova tvrtke Đuro Đaković TEP d.o.o., Slavonski Brod, izvršnim direktorom Ivicom Marićem i direktorom servisa i montaže Zdravkom Stipetićem, obišli su gradilište. Prema riječima izvođača, svi radovi na postrojenju trebali bi biti gotovi u prosincu, nakon čega bi trebao biti obavljen i tehnički pregled.

Ovo postrojenje na biomasu, izlazne snage 5 MW, karakterizira istodobna proizvodnja dva korisna oblika energije (električne i toplinske) u jedinstvenom procesu. U okviru ovog projekta radi se i dodatni pogon - sušara, namijenjen za sušenje drvne sječke, čime će se povećati učinkovitost kogeneracije. Proizvedenu električnu energiju preuzimat će HEP, dok će se toplinska energija primarno koristiti za potrebe tehnološkog procesa (sušenje biomase), a ukaže li se potreba i za grijanje grada.

Iza tvrtke Energana Gospić1 stoji češki holding GEEN, koji je zapravo pokretač cijele ove priče. Radi se o subjektu koji ima dugogodišnje i uspješno iskustvo u energetskom sektoru. Treba naglasiti i to da će nova Energana zapošljavati od 20 do 30 radnika. U ovom trenutku tvrtka GEEN traži hitno inženjere elektrotehnike i strojarstva koji trebaju proći obuku prije puštanja postrojenja u pogon.

- Dakle, u Gospiću se u 2020. godini otvara nekoliko radnih mjesta, a do kraja godine će se tražiti i druga zanimanja u novootvorenim pogonima tvrtke.- istaknuo je gradonačelnik Gospića Karlo Starčević. (LN)

Komemoracija hrvatskim žrtvama Široke Kule i okolice

UBIJENO JE ILI JE NESTALO 40 HRVATA

Okupljanje ispred spmenika hrvatskim žrtvama u Širokoj Kuli
Okupljanje ispred spmenika hrvatskim žrtvama u Širokoj Kuli
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. listopada 2020. u 18.40 sati

ŠIROKA KULA - Na današnji dan točno prije 29. godine počela je kalvarija hrvatskog naroda Široke kule i okolnih naselja. Pobunjeni Srbi ubili su 40 osoba, a najmlađa je bila učenica Verica Nikšić (13). Za posmrtne ostatke deset osoba još se uvijek ne zna.

Današnja komemoracija počela je paljenjem svijeća najbliže rodbine pogubljenih. Vijence su položila izaslanstva Ministarstva Hrvatskih branitelja, Grada Gospića i Ličko-senjske županije, a na kraju su svijeće zapalili čelnici domovinskih udruga i izaslanstva Hrvatske vojske i policije. Sveta misa je služene u župnoj crkvi sv. Mateja. (MaČ)

29. godišnjica stradanja stanovnika Široke Kule

KOMEMORACIJA KULSKIM ŽRTVAMA

Spomenik poginulim Hrvatima Široke kule i župna crkva u Širokoj Kuli/arhiva Lika pressa
Spomenik poginulim Hrvatima Široke kule i župna crkva u Širokoj Kuli/arhiva Lika pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. listopada 2020. u 10.45 sati

GOSPIĆ/ŠIROKA KULA - Sutra kada se navršava 29. godišnjica stradanja mještana Široke Kule i okolnih mjesta u Domovinskom ratu održat će se komemoracija. U 16.45 sati biti će položeni vijenci i zapaljene svijeće kod spomenika žrtvama Drugog svjetskog i Domovinskog
rata u Širokoj Kuli. Nakon toga je sveta misa u župnoj crkvi sv. Mateja ap. u Širokoj Kuli.


Godinama je Ivanka Vojvodić, kojoj su ubijeni roditelji u Š. Kuli, istraživala srpske i četničke zločine tijekom Domovinskog rata - kulske žrtve. Do 13. listopada 2005. je napravila listu 40 ubijenih i nestalih mještana Široke Kule, Ličkog Osika, Ostrvice, Urija i Mušaluka koju je pročitala na svetoj misi zadušnici u župnoj crkvi sv. Mateja u Širokoj Kuli na 14. godišnjicu masakra. Tad se još nije znala sudbina 15 ljudi. Najmlađa žrtva Verica Nikšić imala je 13 godina, a najstarija Ivan Orešković 95.
2009. godine nije se znala sudbina za 11 žrtava. U Širokoj Kuli ubijene su 33 osobe, 12 je nađeno u jami Golubnjači, a preko osam je zapaljeno u jednoj kući.

Liste žrtava

Široka Kula: Kate Nikšić (54) ubijena 25. rujna 1991. u vlastitoj kući, tada je ranjen njen suprug, naklan je, Mile Nikšić koji se spasio bijegom. Po naredbi domaćih Srba pokopana je na katoličkom groblju, a raku su kopali Hrvati zatvoreni u L. Osiku. Nikola Nikšić (59) je nestao. Ana Nikšić (71) bila je vezana za bolesničku postelju, je nestala. Ostaci pronađeni u jami nedaleko kuće i sahranjena 2008. Njen suprug Mate Nikšić je naklan ali je uspio pobjeći u Perušić. Marija Nikšić (89), naklana, umrla od posljedica ranjavanja, pokopana u katoličkom groblju. U prvoj polovici rujna 1991. nasilno su odvedeni, mučeni u zatvoru u L. Osiku i nestali su iz zatvora 13. X. 1991. Ivica Nikšić (17), i njegov otac Petar Nikšić (49), posmrtni ostaci pronađeni u rujnu 2004. u jami Golubnjači II, sahranjeni 2. srpnja 2005. u Š. Kuli. U istoj jami pronađeni su posmrtni ostaci Ante Nikšića (54), sahranjen 2.XII. 2004. u Zagrebu i Jose Nikšića (35) i sahranjen u Š. Kuli 12. XII. 2005.

U Golubnjači II. pronađena su i tijela supružnika Ane (58) Mile (53) Vojvodić koji su od kuće odvedeni 14. X. 1991., sahranjeni su 2.VII. 2005. Iz zatvora su nestali Anka (56) i njen suprug Ante Orešković (54). U dvorištu kuće Dane Oreškovića 13. X. 1991. ubijeni su: Kate Orešković (59), Milan Orešković (61) i Mara Orešković (80) četnici su ih mrtve bacili u zapaljenu staju, nisu pronađeni posmrtni ostaci. Istog dana likvidirani su i bačeni u zapaljene kuće Nikola Orešković (54) sin Mare Orešković, Anka Orešković (46) supruga Nikole Oreškovića i Ana Orešković (61). Njihovi posmrtni ostaci pronađeni i sahranjeni su u siječnju 1996. Nisu pronađeni ostaci Verice Nikšić (13) i njene majke Mande Nikšić (51).

U skupnoj grobnici na katoličkom groblju u Š. Kuli pronađeni su i identificirani su Marija Orešković (90), Ivan Orešković (95), Ana Nikšić (87), Kate Ćaćić (78) i sahranjeni su u siječnju 1996. Tih dana nestala je Matija Orešković (79) posmrtni ostaci pronađeni u listopadu 2005. U vlastitoj kući ubijeni su i ostavljeni u zapaljenoj kući supružnici Marica (58) i Ivan (61) Štimac, u katoličkom groblju postoje označena grobna mjesta, ekshumacija nije vršena. Petar Nikšić (44) ubijen je 1992., pripadnici UNPROFOR-a sahranili ga u katoličkom groblju.

Ostale žrtve: Iz zatvora u Ličkom Osiku 13. listopada 1991. nestali su: Ivan Perković (58) iz Urija, i supružnici Lucija (55) i Josip (47) Jukić iz Ostrvice, posmrtni ostaci pronađeni u jami Golubnjača II. u rujnu 2004., sahranjeni. U jami Golubnjača I pronađeni su posmrtni ostaci cijele obitelji Rakić i to Mane (58), po nacionalnosti Srbin i supruge Luje (48), po nacionalnosti Hrvatica, i njihove djece Radmile (28), Milovana (29) i Dragana (23). Ana Marković (64) živa je zapaljena u vlastitom stanu u okupiranom dijelu L. Osika, sahranjena je u Š. Kuli.

Stari Lički Osik u kolovozu 1991. na okupiranom području nestao je Mile Zalović (40), posmrtni ostaci Martina Pavletić (49) pronađeni u Golubnjači II.

Iz Mušaluka je u jesen 1991. nestao Nikola Klobučar (24), posmrtni ostaci pronađeni u Golubnjači II.
2011. sahranjena je Matija Orešković iz Široke kule.
2019. nije se znala sudbina za još 9 Kuljana i jednog Osičanina.


BESPLATNA I BRZA KONTROLA JETARA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. listopada 2020č. u 17 sati

GOSPIĆ - U sklopu projekta "Okreni list" Grad Gospić u suradnji s Hrvatskim društvom za bolesti jetara "Hepatos" poziva građane na preventivni pregled mjerenjem fibroze metodom transientne elastografije u mobilnom medicinskom vozilu.

Pregledi će biti u srijedu, 14. listopada, na Trgu Stjepana Radića. Termin pregleda bit će zainteresiranima dodijeljen naknadno ovisno o odzivu. Treba se prijaviti na telefon broj 053/658103.

Uvjeti za pregled su kontrolirani i u skladu sa epidemiološkim uputama. Za pregled je potrebno da osoba ima više od 18 godina; da ima prebivalište na području grada Gospića te da nema ascites ili da nije pretila. I najzad treba ponijeti povijest bolesti. (Ln)

Gradska inicijativa mladima

GRAD TREBA BITI PO MJERI MLADIH

Danas su kod Starčevića bili srednjoškolski stipendisti.

Srednjoškolci na razgovoru kod gradonačelnika Starčevića/Foto GG
Srednjoškolci na razgovoru kod gradonačelnika Starčevića/Foto GG
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. listopada 2020. u 16.30 sati

GOSPIĆ - Gradonačelnik Karlo Starčeviću danas je primio učenike srednjih škola s područja grada koji primaju stipendije Grada Gospića s namjerom da čuje trenutnu situaciju, ali i njihove planove i afinitete za daljnje obrazovanje.

Sastanku su uz gradonačelnika prisustvovale i zamjenica gradonačelnika Kristina Prša i pročelnica Ivana Kaleb-Asić. Naglašeno je da je stipendiranje učenika jedan od pokazatelja kako vodstvo grada brine o djeci i mladima, ali isto tako želi i povratnu informaciju o tome da li su stipendisti zadovoljni ponuđenim sadržajima te koji su to dodatni sadržaji koje bi mladi voljeli imati u svom gradu, čega im najviše nedostaje, bilo da se radi o dodatnim sportskim aktivnostima, koncertima ili edukacijama.

Gradonačelnik je kazao kako je Grad otvoren za uvažavanje svih prijedloga i sadržaja koji su naravno, svrsishodni, zabavni i u sferi interesa srednjoškolaca. Isto tako, glede obrazovanja u Gospiću gradonačelnik smatra kako su društveni smjerovi dosta zastupljeni, te je mišljenja da bi trebalo napraviti zaokret i uvesti dodatne prirodoslovno-matematičke smjerove te razvijati kreativnost i poduzetništvo kod mladih, koji su jedina budućnost našeg grada. Bilo je riječi i o trenutnoj situaciji epidemije korona virusa. Starčeviće se zanimao kako je ona utjecala na društveni život mladih, nastavu, slobodno vrijeme i aktivnosti.

Odgovori su pomalo bili sramežljivi i suzdržani, ali dobili su vremena da narednih dana porazgovaraju s kolegama i vršnjacima i zabilježe sve što žele vidjeti u svom gradu te da svoje prijedloge i upite dostave gradonačelniku mailom, facebookom. rad će kako je obećao gradonačelnik sadržaje za koje bude najviše zainteresiranih i omogućiti. Stoga se pozivaju svi mladi da se obrate kako bi grad bio po njihovoj mjeri, ugodan, zanimljiv i zabavan za život.

Srednjoškolci su istaknuli interes za školu drugih stranih jezika (izuzev onih jezika koje uče u školi) te su obećali utvrditi koliko će još učenika biti zainteresirano za učenje stranih jezika i povratno se javiti u Grad Gospić. Službeni e-mail Grada Gospića je grad.gospic@gospic.hr te se svi srednjoškolci s prijedlozima mogu javiti i direktno. (Ln)

Političke refleksije Jeseni u Lici

JESEN POJAČALA TENZIJE

Srednjoškolci na razgovoru s gradinačelnikom Starčevićem/Foto GG
Srednjoškolci na razgovoru s gradinačelnikom Starčevićem/Foto GG
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. listopada 2020. u 15. 15 sati

GOSPIĆ - Iz ureda gospićkog gradonačelnika Karla Starčevića popodne smo dobili njegovo priopćenje o sutrašnjoj Jeseni u Lici. Starčeviću se ne dopada što je župan Milinović na svojoj privatnoj mrežnoj stranici zaboravio na Grad Gospić i njegovu tradicionalnu političko-financijsku podršku Jeseni u Lici za koju je ove jeseni uplatio 80 tisuća kuna, jer je suorganizator.

- Dužan sam kazati kako manifestacija "Jesen u Lici" nije ničiji privatni događaj već manifestacija iza koje stoji cijeli tim Ličko- senjske županije, Razvojne agencije Ličko - senjske županije pa i Grad Gospić kao suorganizator. - kaže Starčević i dodaje da je ove činjenice župan namjerno zaboravio.

Starčević upozorava na Stožer Civilne zaštite Republike Hrvatske koji je 21. rujna 2020. donio Odluku o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za Ličko-senjsku županiju, s izuzećem Grada Novalje - te nužne mjere dozvoljavaju na svadbama i sahranama, i to bez karmina, po 50 ljudi, na privatnim slavljima 20, dok su sportska natjecanja bez gledatelja - što se u organizaciji izložbe nije poštivalo.

- Grad Gospić podržava sve dobre projekte ma čiji oni bili, ali prije svega brine i za zdravlje sugrađana. Poštovani sugrađani, vaše je zdravlje primarno i vaša obaveza pa vas molim da se tijekom vikenda, a i u sve ostale dane brinete o poštivanju epidemioloških preporuka. - poručuje Starčević. (Ln