POČETNAARHIVAwww.gospic
ŠVAPSKA LEKCIJA
VIŠE BRIGE O DJECI
U PRIPREMI NOVI JOŠ ZNAČAJNIJI PROJEKT
DJECA DJECI
DJECA DJECI
SLABA PLACA
OBRAZOVANJE O PESTICIDIMA
GRAD POMAŽE STRADALE U POTRESU
CRVENOM KRIŽU SE JAVLJAJU I OPG-OVI
POMOĆ ZA POTRESOM STRADALO PODRUČJE
SLABA PLACA
PETAK U ČETVRTAK
PRORADIO TOBOGAN
NOVI SUSTAV RASVJETE
KLIZALIŠTE GOTOVO
UČINIM GOSPIĆ POŽELJNIM ZA ŽIVLJENJE
JURE JELIĆ (1920 - 2020)
BLAGDANSKI POKLONI
ODVOZ SMEĆA
PROJEKTBIRO 2
DAROVANA 131 DOZA KRVI
ZABORAVLJENA RUPA
DEZINFEKCIJA STAMBENIH ZGRADA
KLIZALIŠTE ZA NAJMLAĐE
ČIŠĆENJU SNIJEGA I LEDA
PROF. ANTON ORZES
POTPORE PODUZETNICIMA I SOCIJALNO UGROŽENIMA
DOŽIVJETI STOTU
I OVE GODINE BOŽIĆNICA
ODAVANJE PIJETETA ŽRTVAMA
BILJKAMA IZ CIJELOG SVIJETA
DOBRA I DOMAĆA PONUDA
POČELO KIĆENJE GRADA
POTPISANI UGOVORI
SJEĆANJE NA PREDŠASNIKE
MANDARINE PUTOVALE 370 KILOMETARA
POČELO KONAČNO UREĐIVANJE ULICE
ENERGANA OD 20 MILIJUNA EURA
UBIJENO JE ILI JE NESTALO 40 HRVATA
KOMEMORACIJA KULSKIM ŽRTVAMA
BESPLATNA I BRZA KONTROLA JETARA
GRAD TREBA BITI PO MJERI MLADIH
JESEN POJAČALA TENZIJE

Usputnica

ŠVAPSKA LEKCIJA

Lidlova snjegomirna letva na trgovini u Gospiću je edina u Lici i širokoj okolici
Lidlova snjegomirna letva na trgovini u Gospiću je edina u Lici i širokoj okolici
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. siječnja 2021. u 13.20 sati

Piše: Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Nikidan sam nosija prodat plastične flaše u Lidl da bi dobija mam pedeset lipa za ednu bocu - bolje išta neg ništa. Čekajući red, što me je podsitilo kada sam ka balavac u kožari kod Novčice i u otpadu u Kaniškoj prodavao, pazi sad: osušene žećinje kožice, kočet od prasadi, željezo, olovo i druge stvari, a bome i papir, spazija sam na krovu Lidlina u Budačkoj ulici di je nekada bila kuća ustaša Alića, dvi letve na krovu.

Nama sam otkupljivača pita kake su to letve. Sazna sam da su to snigomiri i kad' i ' snig zatrpa na krov moraju ići radnici i kidati ga.

U unoj staroj kraljevskoj Jugoslaviji načelnik Gospića, a ne gradonačelnjak, jer Gospić nikada u svojoj kratkoj povisti nije bija grad do 1993., bija j' niki Josan Kolaković iz Priboja kraj Plitvica. Un je nakon padanja sniga organizira zaprežna kola da bi se snid s gracki ulica odveza na Stari most i bacija u Novčiću.

U nekoj novijoj Jugoslaviji koju i ja pamtim, bija j' sudac za prikršaja niki Jaca Došen, koji je nakon prijave komunalnog redara izrica kazne za nekidanje sniga. Drigi dan nakon njegovog poziva grad je bija okidan, kako bi to reka unaj Mile Budak, ka stolica - nigdni nije bilo sniga. Al, bome niko nije ni platija kaznu jer je izvršija obećanje sucu.

Prije nikolko dosta godina komunalni reda koji to to i danaska mi reče da prije prijave mora zvat gradonačeljnjaka di un odobri da ga se kazni. Iskren niki čojek koji i danaska radi na dobrobit domovine u grackoj upravi..

Poučak: danaska kad pane pet centi sniga proglašava se elementarna nepogoda i traži lova od države koje je dekintirana.

Zdravi bili pribolili koronu i ostale političke gluposti.


Udruga "Pčelice" Gospić

VIŠE BRIGE O DJECI

Prošle godine provedeno je nekoliko uspješnih programa.

Jahanje na ranču u Ribniku/Foto Celice Gospić
Jahanje na ranču u Ribniku/Foto Celice Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. siječnja 2021. u 18.30 sati

GOSPIĆ - Unatoč pandemiji COVID-19, Udruga "Pčelice" je uspješno provela četiri projekta tijekom 2020. godine te je partner na dva nova projekta u ovoj godini.

- Na javnom pozivu Programa javnih potreba Grada Gospića za 2020. godinu Udruga "Pčelice" natjecala se i sa svoja dva projekta koja su podržana.- kaže Željka Šikić, predsjednica "Pčelica".

Prvo je program "Jači mi" - jačanje kapaciteta Pčelica u iznosu od skoro 35 tisuća kuna. Projekt se kontinuirano provodi već pet godina u svrhu povećanja kvalitete i transparentnosti rada Udruge. Gospođa Antonija Klepić zaposlena je preko projekta na pola radnog vremena kao administrativno-računovodstvena djelatnica Udruge i vodi financijske poslove, redovito podnosi financijske izvještaje kao i programske i projektne izvještaje. Osim vođenja financija, ona pomaže i u organizaciji aktivnosti članova Udruge. Zahvaljujući ovom projektu Udruga "Pčelice" djeluje i radi kontinuirano jer se nitko od roditelja članova Udruge, koji radu "Pčelica" doprinose isključivo volonterski, ne može kvalitetno posvetiti ovom bitnom vidu rada. Svim članovima je bitno da je rad "Pčelica" kvalitetan i transparentan te su financijski izvještaji dostupni na stranici Registra neprofitnih organizacija na poveznici banovac.mfin.hr/rnoprt i upisom OIB-a "Pčelice" financijski su izvještaji svima dostupni.

Drugi je program "Zajedno napredujemo" u iznosu od 30 tisuća kuna. Za osam korisnika Udruge "Pčelice" koji imaju veće motoričke smetnje osigurana je stručna fizioterapijska podrška u domovima korisnika. Ovim projektom povećava se pokretljivost i funkcionalna sposobnost korisnika te je jako bitno kontinuirano provođenje fizioterapijskih aktivnosti s korisnicima. Naša dugogodišnja suradnica fizioterapeutica Dubravka Bilović aktivnosti projekta izvodi vrlo kvalitetno te je vidljiv napredak kod korisnika, a "Pčelice" su sretne jer je prisutna kvaliteta i kontinuiranost rada s našom djecom.

Realiziran je i program "Kvalitetnom podrškom do kvalitetnijeg znanja i obrazovanja" u iznosu od preko 56 tisuća kuna. Ovim je projektom za jednog korisnika osigurana je podrška pomoćnice u nastavi s ciljem što kvalitetnijeg svladavanja nastavnog sadržaja i obrazovnih izazova. S jedne strane osigurana je kvalitetna podrška korisniku tijekom njegova obrazovanja, a s druge strane pomoćnica ima osigurano radno mjesto tijekom cijele školske godine.

Na javnom pozivu za financiranje programske podrške Udrugama iz područja zdravstva i socijalne skrbi u 2020. godini Ličko-senjske županije, Udruga "Pčelice" dobila je podršku za projekt "Jahanjem do slobodnijeg i samostalnijeg kretanja" u iznosu od preko osam tisuća kuna. Provedbom ovog projekta korisnici Udruge i njihovi roditelji aktivno su sudjelovali u provedbi rekreacijskog jahanja u svrhu poboljšanja određenih komunikacijskih i socijalnih vještina korisnika te povećanja osobnog napretka svakog korisnika. Aktivnosti su uspješno provedene te su i korisnici i roditelji kontinuirano provodili vrijeme koristeći blagodati koje nosi rekreacijsko jahanje i boravak u prirodi na Ranchu Vel'ki mlin. Suradnja s vlasnicima ranča, obitelji Grgurić u Ribniku, od početka je kvalitetna te se nadaju da će i ove godine osigurati sredstva za nastavak projekta.

Projekti u kojima Udruga "Pčelice" sudjeluje kao partner su:
1. Naučimo roditelje - nositelj projekta je Centar za mladež Zaprešić, a cilj projekta je unaprijediti podršku roditeljima koji odgajaju djecu u otežanim životnim okolnostima te doprinijeti kvalitetnijem roditeljstvu. Projekt se provodi drugu godinu te su "Pčelice" izuzetno zadovoljne aktivnostima koje se provode i rezultatima koji se ostvaruju u okviru navedenog projekta.

2. Projekt Kineziterapijskim aktivnostima do inkluzije djece s teškoćama u razvoju - KIDS. Nositelj projekta je Sportski savez osoba s invaliditetom Grada Rijeke, uz Udrugu "Pčelice" partneri su Centar za pružanje usluga u zajednici Ozalj iz Karlovačke županije i Športski savez invalida Grada Slavonski Brod. Projekt KIDS zasniva se na dvije osnovne razine aktivnosti:
- sustavno jačanje kapaciteta stručnjaka koji rade s djecom s teškoćama kroz trening, psihosocijalnu pomoć, te uspostavu snažnih županijskih mobilnih timova u partnerskim organizacijama
- provedba novostečenih i proširenih stručnih znanja kroz redovite, sustavne sportske i psihosocijalne aktivnosti s pripadnicima druge ciljne skupine, koja obuhvaća 120 djece do 25 godina starosti u sve četiri županije.

Unatoč pandemiji, stručne suradnice uključene u projekt Ana Ćaćić, Nikolina Ćaćić i Paola Medved kontinuirano su sudjelovale u organiziranim i vrlo korisnim edukacijama te u skladu s epidemiološkim mjerama provode aktivnosti projekta s korisnicima na veliko zadovoljstvo roditelja, odnosno članova "Pčelica".

Za daljnje djelovanje Udruge bitno je provođenje projekata jer osiguravaju kontinuirane i kvalitetne aktivnosti za sam rad Udruge kao i (što je najbitnije) različite, potrebne i kvalitetne aktivnosti za korisnike Udruge, našu djecu. "Pčelice" imaju sreću te je suradnja sa svim sudionicima projekata i provedbenim tijelima kontinuirano kvalitetna, poštena i otvorena te se Udruga razvija u željenom smjeru i kontinuirano radi. Ovim putem se zahvaljujemo svima na odličnoj suradnji.(Ln)

Projekt "Okreni list"

U PRIPREMI NOVI JOŠ ZNAČAJNIJI PROJEKT

Na području Gospića više od godinu dana trajala je akcija za bolje zdravlje.

Nikolina Tonković-Čorak otvara završnu konferenciju u Gospiću
Nikolina Tonković-Čorak otvara završnu konferenciju u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. siječnja 2021. u 18 sati

GOSPIĆ - Nikolina Tonković-Čorak danas je održala završnu konferenciju projekta "Okreni list" UP.02.2.1.04.0011.

Gradu Gospiću su odobrena bespovratna sredstva u iznosu od preko 260 tisuća kuna iz Europskog socijalnog fonda iz OP Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

- Projektne aktivnosti trajale su 18 mjeseci i provodile su se u svrhu promicanja zdravih navika i zdravlja i povećanje znanja i svijesti građana o važnosti prevencije bolesti.Održane su 22 edukacije za građane, preventivni pregledi na mobilnom mamografu trajali su tri dana, pet dana je građanima kontrolirana razina masnoće u krvi i visina krvnog tlaka, bila je kontrola razine šećera u krvi i preventivni pregled jetara.- istakla je Tonković-Čorak i dodala
da je obavljeno 220 zdravstvenih pregleda, da je na predavanjima bilo preko 500 ljudi te da je podijeljene preko šest tisuća edukativnih letaka.

- U pripremi je novi, još značajniji, projekt za zdravlje naših sugrađana.- ekla je na konferenciji Kristina Prša, zamjenica gospićkog gradonačelnika. (MaČ)

Akcija Društva Naša djeca Gospić

DJECA DJECI

Pripremljene pošiljke gospićke djece
Pripremljene pošiljke gospićke djece
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. siječnja 2021. u 19.30 sati

GOSPIĆ - Društvo "Naša djeca" pokrenulo je akciju prikupljanja potrepštine, koje su potrebne djeci u područjima stradalim od potresa, kako bi im olakšali nastavak školovanja, igru, kako bi pokazali da su uz njih, dali im podršku i barem na trenutak vratili osmjeh na njihova lica.

Paketi će se prikupljati u razdoblju još do 22. siječnja radnim danom od 16 do 19 sati u prostoru DND-a Gospić u Pučkom otvorenom učilištu u Gospiću, a distribuirati će se vršnjacima s lokalnim društvima Naše djece na stradalom području. (Ln)

Akcija Društva "Naša djeca"

DJECA DJECI

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. siječnja 2021. u 20. 30 sati

GOSPIĆ - Društvo "Naša djeca" pokrenulo je akciju prikupljanja potrepštine, koje su potrebne djeci u područjima stradalim od potresa, kako bi im olakšali nastavak školovanja, igru, kako bi pokazali da su uz njih, dali im podršku i barem na trenutak vratili osmjeh na njihova lica.

Osim humanog karaktera, akcija potiče sve nas na razvoj empatije i tolerancije naspram drugih.
Kako će se provesti akcija?
*putem paketa, koji će sadržavati potrebne stvari te pismo ili crtež podrške

Kako pripremiti paket?
*paket neka bude veličine kutije od cipela za odrasle (ili L veličina kutije poštanskog paketa)
*sadržaj paketa neka budu nove stvari, ne korištene
*sadržaj pažljivo složiti u kutiju
*kutiju dobro zalijepiti i umotati prigodnim papirom
*na vanjsku stranu paketa na naljepnicu čitko napisati za koga je paket namijenjen (npr. djevojčica 7 godina, ili npr. dječak 5 godina)

Što će biti sadržaj paketa?
*pismo - pisano rukom ili crtež podrške
*ovisno o dobnoj skupini djeteta za kojeg je paket namijenjen: školske potrepštine, školski pribor (bojice, flomasteri, vodene boje, kistovi, škarice, ljepila, šestari, pisanke, bilježnice, gumice, notesi, pernice, olovke, kemijske olovke i slično)
*sitnica osobnog karaktera (igračka, kozmetika, okvir za fotografiju, kapa, šal, rukavice, gumice za kosu, spomenar i slično)

Gdje će se paketi prikupljati?
*paketi će se prikupljati u razdoblju od 11. do 22. siječnja 2021. svakim radnim danom od 16 do 19 sati u prostoru DND-a Gospić u Pučkom otvorenom učilištu u Gospiću.
*prikupljeni paketi distribuirat će se do krajnjih korisnika u suradnji s lokalnim Društvima "Naša djeca" u područjima stradalim potresom

SLABA PLACA

I danas je velebna tržnica od dva milijuna eura zjapila prazna
I danas je velebna tržnica od dva milijuna eura zjapila prazna
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. siječnja 2021. u 12.45 sati

GOSPIĆ - Odavno nije bila slaba placa kao danaska. Zbog korone, ali i studeni i plašenja prognozera snigom, nisu došli Šolci s une strane Velebita. Izostali su i prodavači i kupci, izim preprodavača koji su izložili lager s veletržnice iz Zadra. Domaći placari su nudili nešto posika, mešnjače i sira, a bila su i dva čelara, edan iz Smiljana, a drugi iz Vrovina. Na ulazu u velebnu tržnicu čiji krov asocira na orkansko jugo na moru, jedino su propisni redovi maskiranih osoba bili za mesnicu i siranu. (MaČ)

OBAVIJEST POLJOPRIVREDNICIMA

OBRAZOVANJE O PESTICIDIMA

ZA vrijeme seminara prije pet godine u Gospiću/Foto arhiva Lika pressa
ZA vrijeme seminara prije pet godine u Gospiću/Foto arhiva Lika pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. siječnja 2021. u 17 sati

GOSPIĆ - Nakon pet godina idućeg mjeseca će Grad Gospić za osobe s prebivalištem na svom području organizirati novu edukaciju za dopunsku izobrazbu o održivoj uporabi pesticida. Edukacija služi za produljenje roka valjanosti identifikacijske iskaznice koju su dobili nakon položene osnovne izobrazbe prije pet godina, odnosno 2016. Edukacija će se održati u skladu sa epidemiološkim mjerama i uputama i biti će besplatna.

Prema Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida (NN br. 142/2012) članak 6. obveznici izobrazbe moraju redovito obnavljati stečeno znanje dopunskom izobrazbom u roku od pet godina nakon stjecanja osnovne izobrazbe. Zainteresirani polaznici će biti obaviješteni o datumu i mjestu edukacije koji će biti u veljači ovisno o broju prijavljenih.

Prijave se vrše na tel 053/658-103, Odsjek za gospodarstvo i ruralni razvoj Grada Gospića od 7 do 17 sati svakog radnog dana. (Ln)

GRAD POMAŽE STRADALE U POTRESU

Gospićki čelnici u Petrinji/Foto Lika ekspress
Gospićki čelnici u Petrinji/Foto Lika ekspress
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. SIJEČNJA 2020. U 10-40 SATI

GOSPIĆ - Krajem prošle godine, 30. prosinca održana je 39. e-sjednica Gradskog vijeća. Raspravljalo se o 15 točaka dnevnog reda među kojima su bili prijedlog izmjena i dopuna proračuna za lanjsku godinu. Gradonačelnik Karlo Starčević je predložio amandman na izmjene proračuna i osigurano je 80 tisuća kuna za stradale u potresu na području Petrinje, Siska i Gline.

Dan kasnije gradonačelnik Karlo Starčević i zamjenik Ivica Tomljenović posjetili su potresom pogođena područja gdje su razgovarali s građanima, članovima interventnih službi na terenu te gradonačelnikom Petrinje Darinkom Dumbovićem. (Ln)

Pomoć Banovini

CRVENOM KRIŽU SE JAVLJAJU I OPG-OVI

Iz Like će u Banovinu otići i nešto jesenskih plodova.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
31. prosinca 2020. u 12 sati

GOSPIĆ - Aktivisti Gradskog društva Hrvatskog Crvenog križa i danas su prije podne imali pune ruke posla. U skladištu kod Opće bolnice primali su donacije za potresom zahvaćeno područje Banovine.

- Od ponedjeljka radit ćemo su sjedištu Društva u Ulici Miroslava Kraljevića. Javljaju nam se brojni opegeovci iz Like i nude krumpir i druge plodove jeseni.-reče nam kratko Vlado Brkljačić, ravnatelj Gradskog društva. (MaČ)

POMOĆ ZA POTRESOM STRADALO PODRUČJE

Subota dan žalosti u Hrvatskoj.

Dio pomoći iz Gospića
Dio pomoći iz Gospića
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. PROSINCA 2010. U 17.40 SATI

GOSPIĆ - U organizaciji Gradske organizacije HDZ-a mnogi su se uključili u prikupljanje pomoći za potresom pogođeno područje. Prema informacijama s terena, u ovome trenutku zbog hladnoće iznimno su potrebne grijalice. Uz veliku zahvalnost svima na odzivu, molimo da se pomoć organizira preko Hrvatskog Crvenog križa.

Danas je Vlada RH subotu proglasila danom žalosti za stradale od potreca na Banovini..

Iz Elektrolike Gospić na BAniju su danas upućene dvije stupne trafostanice vrijedne oko 70 tisauća kuna.

Donacije se mogu uplatiti na račun Hrvatskog crvenog križa kod Privredne banke Zagreb IBAN: HR6923400091511555516 , poziv na broj: 770, model HR00

uplate iz inozemstva: BIC ( SWIFT) kod: PBZGHR2X
Banka : Privredna banka Zagreb d.d., Radnička cesta 50, 10000 Zagreb, Croatia
Korisnik: Croatian Red Cross, Ulica Crvenog kriza 14, 10000 Zagreb, Croatia
Podaci o uplati: For victims of the earthquakes in Croatia.

Može se uplatiti i na državni proračun:
na račun Državnog proračuna Republike Hrvatske
Svrha: Pomoć za obnovu nakon potresa
IBAN: HR12 1001 0051 8630 0016 0
Poziv na broj: HR 68 5444-OIB uplatitelj

Pomoć stradalima u potresu se može izvršiti i putem donacijskog telefona pozivom na broj: 060 9011. Cijena poziva je 6,25 kuna, a u iznos je uključen PDV kao i naknada teleoperateru.

Za sve prikupljene stvari i potrepštine možete kontaktirati na broj 053 572 851 ili donijeti osobno u skladište Crvenog križa Gospić (Kaniška ulica, iza bolnice) sutra 31. prosinca od 8.00 do 14.00 sati.

Novčane donacije moguće je izvršiti uplatom na žiroračun korištenjem internet bankarstva, općih uplatnica kao i ugovaranjem trajnog naloga u vlastitoj banci. Donatori imaju mogućnost odabira specifičnog projekta Hrvatskog Crvenog križa koji žele podržati ili sredstva mogu donirati općenito za programe Hrvatskog Crvenog križa.

Evo u savjeta HCK za pomoć Banovini na njihovoj poveznici:

www.hck-gospic.hr

SLABA PLACA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. prosinca 2020. u 13.30 sati

GOSPIĆ - Kao što smo i najavili, današnja placa bila je veoma slaba. Došlo je nešto placara iz Dalmacije, ali su izostali domaći i placari i kupci. Nije bilo gužve, malo se kupovalo, gužve nije bilo i u ribarnici ni u mljekari. (MaČ)

Ima i toga

PETAK U ČETVRTAK

I prošli petak je bio poluprazan, bez gužve
I prošli petak je bio poluprazan, bez gužve


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. prosinca 2020. u 10 sati

GOSPIĆ - Sutra će u Gradu biti petak u četvrtak. Naime, petak je sinonim za sajmeni, tržni dan ili placu koja se petkom održava još iz doba Austro-Ugarske od 1746. pa sve do 1962 zelena placa je bila na današnjem Trgu Stjepana Radića, a u Smiljanskoj ulici gdje je sada tržnica bila je stočna placa. Kako je u ovaj petak Božić, po starome običaju petak će biti u četvrtak. Bit će zanimljivo vidjeti da li će zadarski stožer za nešto dozvoliti izlazak svojih prekupaca i nakupaca zelenjave i dati im ausvajs za trgovanje u drugoj županiju, odnosno u - Gospić. Vjerojatno će izostati i jedan jedini primorski ribar.

Petak je bio i inspiracije uglednom gospićkom profesoru hrvatskog jezika Juliju Derossiju koji je i napisao ovu pjesmu:

VESELI VRTULJAK
Julije Derossi

U našemu gradu
to svi ljudi znadu,
petkom sajmeni je dan.

Svi se žure tada
na trg usred grada
jer vrtuljak stari
tu se vrti cijeli dan.
Vrti, vrti, vrti se
taj vrtuljak stari,
vrti, vrti, vrti se
dok ne padne tiha noć.

I uvijek kad zazvoni zvonce,
konjići kreću
u svoj brzi kas;
svi mladi, a i stari,
potraže sreću,
za sve tad je radosti čas.
Vrti, vrti, vrti se…

S dragom svojom pođem
i s njom brzo dođem
do vrtuljka gdje su svi.
I nas dvoje tada
s drugima iz grada
na vrtuljku starom
vrtimo se sretni svi.

Vrti, vrti, vrti se
taj vrtuljak stari, a na njemu ti i ja,
naš je tada cijeli svijet.

I uvijek kad zazvoni zvonce,
konjići kreću
u svoj brzi kas;
svi mladi, a i stari
potraže sreću,
za sve tad je radosti čas.

Vrti, vrti, vrti se
taj vrtuljak stari,
vrti, vrti, vrti se

dok ne padne tiha noć.
Dok ne padne tiha noć.

Pjesmu je uglazbio Josip Kajler, a na Zagrebačkom festivalu 1969. izvela ju je ljubljanska grupa Pepel in kri i osvojili su peto mjesto. (MaČ)

Ledene radosti

PRORADIO TOBOGAN

Klizanje po posebnim uvjetima.

Gospićki ledeni spust
Gospićki ledeni spust
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. pšrosinca 2020. u 18.45 sati

GOSPIĆ - Danas je počelo klizanje na ledenom toboganu koji je nedavno montiran na Trgu Stjepana radića. Ledeni tobogan je izradila tvrtka Arctic iz Rijeke i dugačak je 30 metara koja je i prošle godine na istome Trgu bila montirala klizalište.

Ove godine zbog epidemiološka situacija i pandemije opasnog virusa Covid-19 uvjetovali su drugačiji pristup zimskim radostima. Dio je ograđen i izoliran i biti će otvoren za klizanje od 11 do 21 sati i potrajat će sve do 10. siječnja iduće godine. Cijeli prostor i ponašanje kontrolirat će posebni redari.

Ledeni tobogan namijenjen je najmlađima. Sastoji se od pješačke staze i staze za spuštanje te osigurava maksimalnu epidemiološku sigurnost, s obzirom da je prilagođen za sanjkanje, odnosno klizanje, jer radi se zaleđenoj površini. U spustu će biti samo jedna osoba, maksimalno dvije ako se radi o malom djetetu i roditelju. Na taj način se izbjegava bliski kontakt. Osim toga propisane su i posebne mjere:
- pri kupnji karte obvezno je zapisati podatke (ime, prezime i broj mobitela), obvezan je i razmak od 1,5 metra, te nošenje maske i rukavica. Istodobno u ograđenom prostoru može biti maksimalno 20 osoba.
Ulaznice je 5 kuna za tri spusta.
U sklopu obilježavanja blagdana nabavljeno je nekoliko tisuća lampiona koji su podijeljeni besplatno i pustit će se u nebo sutra navečer, 23. prosinca u 19 sati. (Ln)

Kapitalni projekt

NOVI SUSTAV RASVJETE

Kapitalni projekt "Sustav javne rasvjete Grada Gospića - prva funkcionalna cjelina" iz ESIF sredstava.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. prosinca 2020. u 17.40 sati

GOSPIĆ - Hrvatska banka za obnovu i razvitak odobrila je Gradu Gospiću "ESIF kredit za javnu rasvjetu" za koji su sredstva osigurana iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova odnosno Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program "Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.", Prioritetna os 4 "Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije", Specifični cilj 4c4 "Povećanje učinkovitosti sustava javne rasvjete".

Gradonačelnik Karlo Starčević potpisao je Ugovor sa Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak na iznos od 3.5 milijuna kuna uz kamatnu stopu koja za Grad Gospić kao brdsko-planinsko područje iznosi 0,1 posto fiksno godišnje uz rok otplate 10 godina.

Vrijednost projekta je preko 3,7 milijuna kuna, postojeća potrošnja iznosi 707.958,48 kWh godišnje, dok bi nakon zamjene iznosila 272.074,79 kWh godišnje te bi ušteda iznosila 102,35 tCO2/god. Sustav javne rasvjete Grada Gospića podijeljen je u dvije funkcionalne cjeline te je prva bila ekonomski prihvatljiva propozicijama natječaja HBOR na koji je i prijavljena za sufinanciranje.

Cilj projekta je postizanje poboljšanja energetskih i ekoloških svojstava javne rasvjete te ostvarenje značajnih energetskih ušteda potrošnje električne energije u projektnim cjelinama javne rasvjete na području Gospića.

U susret zimskim radostima

KLIZALIŠTE GOTOVO

Tobogan se dobro uklopio u gradsku vizuru/Snimio Marko Čuljat
Tobogan se dobro uklopio u gradsku vizuru/Snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. prosinca 2020. u 12.30 sati

GOSPIĆ - Još koliko je jučer jedan radnik Komunalca polijevao je klizačku stazu- tobogan koje je napravljena na Trgu Stjepana Radića, inače omiljenom sastajalištu Gospićana svih generacije od vrtićara do dokonih umirovljenika.

Ledeno tobogan postavili su monteri riječke tvrtke Arctic koji su i prije postavljali klizalište s umjetnim ledom na radost svih generacije. (MaČ)

Blagdanska čestitka Karla Starčevića, gradonačelnika Gospića

UČINIM GOSPIĆ POŽELJNIM ZA ŽIVLJENJE

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. prosinca 2020. u 19.30 sati

Poštovane sugrađanke i sugrađani

u iščekivanju smo Božića, rođenja Isusa Krista čovjekova spasitelja, ali i okončanja godine koja je po jednome ipak bila drugačija od dosadašnjih. Pandemija korona virusa koja je okovala cijeli svijet donijela je svakome od nas ponaosob brojne izazove u privatnom i profesionalnom životu. Život je proteklih mjeseci između ostalog testirao našu solidarnost, spremnost na odricanje i na neki način, našu poniznost.

No ono što je puno važnije je to, da su nas ovi izazovi učinili jačima i spremnijima da kada sve ovo bude iza nas, s puno više zajedništva tolerancije i dostojanstva nastavimo izgrađivati naš grad i bolje sutra.

U godini pred nama očekuje nas završetak projekata koje smo započeli, ali i otvaranje nekih novih, a sve sa ciljem da Grad Gospić učinimo mjestom poželjnog i ugodnog življenja.

Pozivam Vas kao i do sada, da budete aktivni sudionici u razvoju i životu našeg Grada. Svaki vaš prijedlog, sugestija, primjedba pa i kritika biti će dobrodošli.

Dragi sugrađani,

u ovim izazovnim vremenima kada nam je Božji blagoslov potrebniji nego ikad, od srca Vam želim blagoslovljen i sretan Božić, a Nova 2021. godina neka vam svima donese zdravlje, duhovnu obnovu, životnu radost i bolje sutra.

Gradonačelnik Karlo Starčević sa suradnicima

In memoriam

JURE JELIĆ (1920 - 2020)

Stric Jure je jutros u 101. godini preminuo od korone

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. prosinca 2020. u 10.30 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ/SMILJAN - Jutros, prije zore, na Covid odjelu Opće bolnice u 101. godini preminuo je naš slavljenik Jure Jelić. Ostala je jedna neispričana životna priča.

Nas dvojica smo se upoznali prošle godine, i obećao sam mu doći na stoti rođendan kada bude slavio. Mnogo je toga u stoljeću života prošao i svašta preživio. Kada su me početkom prosinca zvali na rođendan nisam ni trenutka dvoumio i - otišao. Svi smo bili svjesni opasnosti koja se početkom godine uvalila iz bijeloga svijeta i među Ličane. Bilo nas je svega šestero, a stric Jure je bio razdragan.

Poslije janjetine uz malo pića i kave krenuo je razgovor prije torte. Bio sam iznenađen jer takvo što nisam još doživio u svojoj novinarskoj karijeri. Jure je pitko i veoma razgovijetno, spominjući čak i datum kapitulacije Italije, govorio o najtežem dijelu svoga života. Govorio je o ratovanju u Drugom svjetskom ratu. Znao je imena svojih zapovjednika …

Moji prilozi u Ličkim novinama i na drugim mrežnim stranicama izazvali su veliki interes kod čitatelja i pljuštale su čestitke sa svih strana svijeta.

Sada mi je žao što nije pobijedio i tu prokletu koronu, da se još jednom nađemo i popričamo i o drugim zanimljivostima iz njegova života, a bilo ih je. Na svu sreću nije dugo bolovao.
Neka mu je laka hrvatska gruda u smiljanskom groblju gdje će biti sahranjen sutra u 14 sati po pravilima korone.

POGLEDAJTE JOŠ JEDNOM VIDEO ZAPIS SA STRICOM JUROM:

youtu.be/upia2Y5C06o

Grad Gospić

BLAGDANSKI POKLONI

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. prosinca 2020. u 18.10 sati

GOSPIĆ - Povodom božićnih blagdana Grad Gospić, uz božićnice socijalno ugroženim građanima mislio je i najmlađe sugrađane. Danas je podijeljeno 800 poklona učenicima nižih razreda osnovnih škola dr. Jure Turića u Gospiću, dr. Ante Starčevića u Klancu i Pazarištu i u dr. Franje Tuđmana u Ličkom Osiku.

Uz poklone za učenike, pokloni su podijeljeni i svim polaznicima gradskog Dječjeg vrtića Pahuljica. Budući su ovi blagdani po mnogočemu posebni te Sveti Nikola, a ni Djed Božićnjak ne mogu se iz epidemioloških razloga sastati s mališanima, Grad je svoje školarce i vrtićarce darovao poklonima kako bi im uljepšao ove predblagdanske dane. Zaželjevši sretan i blagoslovljen Božić zamjenica gradonačelnika Kristina Prša predala je poklone zaposlenicima škole koji će ih podijeliti po razredima i vrtićkim skupinama. (GG)

Obavijest Komunalca Gospić

ODVOZ SMEĆA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. prosinca 2020. u 17.40 sati

GOSPIĆ - Zbog neradnih dana, 25. prosinca na Božić i l. siječnja, Nova godina, neće se odvoziti miješani komunalni otpad prema utvrđenom rasporedu već će se obaviti dan ranije, donosno u četvrtak, 24. i 31. prosinca 2020. Promjena rasporeda odnosi se na korisnike u Budačkoj ulici u Gospiću te u Ličkom Novom i Ličkom Osiku.

Mali gospićki podsjetnik

PROJEKTBIRO 2

Kroz ovu gospićku projektantsku tvrtku prošla su 102 radnika.

Prva slika radnika Projektbiroa iz 1958.
Prva slika radnika Projektbiroa iz 1958.
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. prosinca 2020. u 22 sata

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Nedavno smo na našim stranicama objavili kratku povijest tvrtke Projektbiro i sa šturim podacima o njenome radu. Kroz 36 godina postojanja, od odluke Kotara Gospić 1956. do 1992. godine kada je tvrtka u potpunosti likvidirana, kroz nju su prošla sveukupno 102 radnika prema podacima u Državmnom arhivu u Gospiću, od daktilografa i tehničara do diplomiranih građevinara, arhitekata, ekonomista i agronoma.

Nekada su imali pune ruke posla na izradi projektne i druge potrebne dokumentacije za programe razvoja gospodarstva, ali i društvenog sektora. Pred sam rat dobili su i projektiranje jedne nove crkve u Lici. I kada su se posljednji zaposlenici te ratne 1992. godine nadali skorom velikom i zahtjevnom poslu obnove ratom razrušene Like, neko me palo napamet da ih likvidira skupa s gospićkom industrijom za preradu metala, popularnim Metingom koji je proizvodio paletu proizvoda za građevinarstvo: tačke, japanere i miješalice s dvije vrste pogona.

Nakon našeg prvog članka javila nam se nekadašnja zaposlenica iz prvih početaka Projektnog biroa. Bila je to Smiljančanka gđa. Kata Hećimović rođ. Kovačević, koja je i supruga našla u toj tvrtci.

- Bio je to na početku samo Ekonomski biro koji je osnovao tadašnji Kotar Gospić. Prvi je direktor bio Milan Ljuština, ekonomist, koji me zaposlio da mu po gradu raznosim dopise kojih je bilo bezbroj. Bio je slaboga zdravlja, bio je i na operaciji kičme, ali posao se polagano razvijao i zapošljavani su novi stručnjaci. - prisjeća se gđa. Kata, početkom ovoga mjeseca.

Poput drugih kolega iz poduzeća i ona je završila u Zagrebu u nekoliko poduzeća i diplomirala je ekonomski fakultet, a suprug joj je radio u Industrogradnji u nadzoru gradnje. Prisjetila se imena kolega s fotografije koju ponovo objavljujemo.

Na toj slici koja je nastala 10. veljače 1958. godine su:
Prvi red: Mišo Androić, građ. teh., Sofija Stanić, dipl. oec., Mileva Zaklan, kopiratelj nacrta, Miro Safner, dipl. ing. arh. i Nikoal Sučević, građ. teh.
Drugi red: Višnja Oreškovič, službenica, Zvonko Rizmaul, dipl. ing. arh., Kata Kovačević-Hećimović, službenica, i Dragan Prstačić, ekonomista,
Treći red: Hela ?, teh.. crtač, Ljubica Pavelić, daktilograf, Vilko Hećimović, građ. teh.
Četvrti red: Marijan Fučkar, dipl. oec. i Đoko Plavšić, građ. teh.

Na slici još nedostaje dipl. ing. građ. i statičar, Leo Šenštajn, dipl. ing. agronomije Ivica Rančić i prvi direktor Milan Ljuština.

Prije koji dan od gđe. Kate dobili smo i jedno pismo s drugom fotografijom koja je nastala 3. lipnja 1957.
Ćuče: Višnja Orešković, Ivica Rančić i Kata Kovačević,
Stoje: Mileva Zaklan, Dragec Prstačić, Marijan Fučkan, Marica ?, Sofija Stanić, Milan Ljuština i Leo Šenštajn.

Crveni križ Gospić

DAROVANA 131 DOZA KRVI

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. prosinca 2020. u 18.30 sati

GOSPIĆ - Protekla dva dana trajala je zadnja ovogodišnja akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa. U akciji sudjelovalo 138 darivatelja, a krv je dao 131. S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju i probleme uslijed COVID-19 odrađena je odlična akcija.

Društvo se zahvaljuje darivateljima na odzivu jer su još jednom pokazali veliko srce i u trenutku kad je dosta teška situacija u društvu. (Ln)

Foto-kritika

ZABORAVLJENA RUPA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. prosinca 2020. u 20.15 sati

GOSPIĆ - Ovih dana na stari, Željezni most na rijeci Novčici, koji je poznatiji kao Stari most, postavljen je novi sloj asfalta. Most je temeljito rekonstruiran i proširen neposredno pred Domovinski rat i doživio je brojna oštećenja od granata, bomba ali i od vozača. Novi sloj čisto dobro izgleda i u vožnji, ali - ostala je jedna udarna rupa uz hrpu stvrdnutog asfalta, a tu je za svaki slučaj netko parkirao i - finišer za asfaltiranje. Ni danas nitko nije sanirao ruglo oko mosta, a i pitanje je da li će za kiše most biti jaruga bez odvodnje jer se netko preračunao i podračunao u određivanju frezanja i novom asfaltiranju i zaštiti minijaturnih odvoda kišnice koji su ostali preduboko. (MaČ)

Komunalac Gospić

DEZINFEKCIJA STAMBENIH ZGRADA

Detalj današne zaštite stanara kaniške uglovnice u Gospiću/Snimio Marko Čuljat, Lika press Gospić
Detalj današne zaštite stanara kaniške uglovnice u Gospiću/Snimio Marko Čuljat, Lika press Gospić


Vrši se dezinfekcija zajedničkih dijelova zgrada.
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. prosinca 2020. u 15.30 sati

GOSPIĆ - O trošku Grada danas su radnici komunalnog poduzeća Komunalac izvršili preventivna dezinfekcija 47 stambenih zgrada u Ličkom Osiku te tri najveće zgrade u Gospiću i to uglovnice u Kaniškoj ulici i na Trgu Stjepana Radića. Preventivno je odražen i Titanik u susjednoj Ulici Ivana bana Karlovića. - izjavio je na Ličke novine Milan Mataija, direktor Komunalca, koji upravlja sa 120 zgrada.

Sutra će se posao zaštite pučanstva po drugi put ove godine natsaviti u 69 stambenih zgrada. Danas smo poduzimanje preventive snimili u kaniškoj uglovnici. Radi se uz pomoć agregata koji pogoni špricu kojom se raspršuje zaštitna tećućina po cijelome stubištu uz obveznu dezifekciju gelendera. (Ln)

ODVRTITE I VIDEO ZAPIS PRVOG LIČKOG VIDEO VLOGA:

youtu.be/EVKSwNNKok0

Uskoro u Gospiću

KLIZALIŠTE ZA NAJMLAĐE

Za desetak dana proradit će gospićko klizalište.

Montaža konstrukcije klizališta/Snimio Marko ČULJAT, Lika press Gospić
Montaža konstrukcije klizališta/Snimio Marko ČULJAT, Lika press Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. prosinca 2020. u 14 sati

GOSPIĆ - Radnici tvrtke Arctic iz Rijeke počeli su jutros na istočnoj stani Trga Stjepana Radića s podizanjem posebne rampe na kojoj će biti klizalište za djecu - ledeni tobogan. Kako nam je rekla zamjenica gradonačelnik Kristina Prša, klizalište će biti uređeno najzad 22. prosinca. Proteklih zima na istome trgu bilo je ravno klizalište, a na ovome će klizanje biti pojedinačno sukladno ograničenjima zbog korone. Artcic je i proteklih godina postavljao klizalište pa i ono najprvo pod šatorom, danas daleke 2008.

Ranijih godina, odnosno polovinom prošlog stoljeća, najveće klizalište za mlade bilo je na Novčici od benta do mosta na Bogdanici u Kaniži. (MaČ)

Obavijest o obvezatnom

ČIŠĆENJU SNIJEGA I LEDA

S prvim snijegom zakazala i zimslka služba za čišćenje lokalnih cesta i ulica.

Detalj krova sa snjegobranom koji je u ličkom metropoli postao misaona imenica a nitko više nema ni lopate za kidanje
Detalj krova sa snjegobranom koji je u ličkom metropoli postao misaona imenica a nitko više nema ni lopate za kidanje
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. PROSINCA 2020. U 14.15 SATI, dopuna u 16 sati

GOSPIĆ - Iz gradske komunalne službe dobili smo obavijest o obvezatnom čišćenju snijega i leda ispred i sa objekata. Snijeg i led s krovova zgrada čisti se kada postoji mogućnost odrona i ugrožavanja sigurnosti prolaznika i vozila. Snijeg i leda s krovova zgrada dužni su ukloniti (čistiti) vlasnici zgrada.

Također, građani se obavještavaju da je zabranjeno iznošenje i gomilanje snijega iz dvorišta, vrtova i drugih slobodnih površina na ulice i pješačke staze, bacanje snijega ispred zgrade na ulicu, zatrpavanje snijegom slivnika i šahtova te deponiranje snijega i leda u parkove i zelene površine.
Ukoliko se ne bude čistio snijeg i led nadležni gradski odjel naručit će čišćenje snijega i leda i troškove naplatiti od obveznika, odnosno vlasnika objekta. Za postupanje protivnom propisanim odredbama predviđene su i novčane kazne.

Zbog poteškoća u radu zimske službe u protekla dva dana održani su zimskom službom za održavanje cesta i ulica, a to su poduzeće i obrtnici Lug i Asić. Tijekom kidanja snijega iskrsnuli su kvarovi na strojevima, a uočeno je i loše uklanjanje snijega i leda što se ne bi smjelo ponavljati idućih dana. (Ln)

In memoriam

PROF. ANTON ORZES

Jutros nas je napustio cijenjeni profesor informatike i likovne umjetnosti gospićke gimnazije.

Uspomena s učenicima nakon otvaranje izložbe u Muzeju 2009./Foto MArko Čuljat, Lika press Gospić
Uspomena s učenicima nakon otvaranje izložbe u Muzeju 2009./Foto MArko Čuljat, Lika press Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. prosinca 2020. u 11.30 sati

Pripremio: Marko ČULJAT

GOSPIĆ/SELCE - Jutros je nakon duge i teške bolesti u 65. godini života u krugu obitelji preminuo prof. Anton Orzes, profesor informatike i umjetnosti na Gimnaziji. U Grad na Novčici doveo ga je još ratne 1994. godine prof. Andrija Benković, tadašnji direktor Gimnazije, jer nisu imali nastavnika informatike.

Za 26 godina rada prof. Orzes ostavio je duboke tragove u novoj životnoj sredini, ne samo odgajajući mlade generacije gimnazijalaca. I poslije nastave imao je nastavu, jer smo u ratu zakoračili u informatiku koja je počela prodirati u sve pore života. Poslije nastave laćao se kista platna i boja i slikao. Nastajali su novi, lički motivi od Velebita do Plitvica. Kako je informatiku imao u malom prstu radio je i digitalne slike tako da u virtualnom svijetu već godinama lebdi svemirski brod imena Gospić… Svojski je pomagao i rad gospićke Likovne udruge Lika. Kao akademski slikar bio im je uzor, a članove LUL- znalački je upućivao u tajne boja i slikanja.

Rođen je u Zagreb, 10. lipnja u obitelji Dragutina i Katarine rođ. Jeličić iz Selca pokraj Crikvenice. Osnovnu školu završio je u Kotor Varoši, BiH (1969) i dvije godine Srednje elektrotehničke škole polazio u Rijeci, na što je bio primoran zbog razornog potresa u Banjoj Luci, a treću i četvrtu godinu u Elektrotehničkoj školi u Banjoj Luci gdje je i maturirao. Odslužio vojsku 15 mjeseci i pokušao se zaposliti, ali nije uspio pa je upisao studij i diplomirao Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu u klasi prof. Ratka Lalića (1980) i odmah se zaposlio se na Srednjoj školi u Kotor Varoši. Iz škole je poslan na specijalistički studij informatike na Elektrotehničkom fakultetu u Banjoj Luci. U Kotor Varoši je bio do početka rata u BiH 1992. kad je zarobljen i prisiljen, sa suprugom Mirankom i troje djece: Ivanom, Anđelom i Miloradom-Baćom, ostaviti imovinu Republici Srpskoj i kod Travnika otišli su pješice u Hrvatsku kroz minsko polje.

Od početka 1994. živi i radi u Gospiću, predaje likovnu umjetnost i informatiku na Gimnaziji. Prvi zapažen istup u novoj sredini imao je na Likanalu (2000). Samostalno izlagao u Muzeju Like (2009). Bavi se i grafičkim dizajnom. Likovno i grafički oblikovao je više knjiga. Uredio je desetak knjiga Grge Rupčića, Zorana Kršula, Marka Čuljata, Jure Karakaša i Jasminke Brala-Mudrovčić. Kao grafički urednik sudjeluje u izdavanju Ličke revije, časopisa Ogranka Matice hrvatske u Gospiću. Samo zahvaljujući njegovoj potpori i ja sam uspio dosta toga naučiti, a na kraju ovo što čitate on je izradio kompletan postav portala Ličke novine.Bavio se i računalnom grafikom i svoje radove iz ovog područja objavljuje na internetu na poveznicama:

sites.google.com/site/tusikreda

www.licke-novine.hr/likovnjaci/Likovni/orzes/orzes.htm

www.pinterest.com/antonorzes/_saved
GOSPIĆ

POTPORE PODUZETNICIMA I SOCIJALNO UGROŽENIMA

Za potpore je osigurano pola milijuna kuna, poduzetnica ove godine već isplaćeno 300 tisuća kuna.

Gradonačelnik KArlo Starčević i zamjenica Kristina Prša/Foto GG
Gradonačelnik KArlo Starčević i zamjenica Kristina Prša/Foto GG
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. prosinca 2020. u 13.45 sati

GOSPIĆ - Grad Gospić osigurao pola milijuna kuna za potpore ugostiteljima i božićnice socijalno ugroženim građanima. Bespovratna financijska sredstava poduzetnicima namijenjena su ublažavanju posljedica epidemije korona virusa. Radi se o novom paketu mjera za pružatelje ugostiteljskih i sportskih usluga koji zbog trenutne odluke Nacionalnog stožera ne mogu normalno poslovati.

Budući da je zabrana rada na snazi do 21. prosinca potpore će se isplaćivati za prosinac, a ukoliko se mjere nastave Grad isto nastaviti isplatu sredstava. Visina sredstava utvrđena je brojem zaposlenih jer to najbolji kriterij za određivanje visine iznosa potpore. Oni poslodavci koji imaju do tri radnika mogu ostvariti potporu od 2.000 kuna, za četiri do šest radnika potpora je 4.000 kuna. Od sedamo do devet zaposlenih 6.000 kn, a oni koji imaju 10 i više radnika ostvaruju pravo na potporu u od 8.000 kuna. Potpore su fiksne i namijenjene su održavanju likvidnosti i očuvanju radnih mjesta. Način prijave je isti kao i ranije kada je Grad Gospić za vrijeme lockdowna isplatio 300 tisuća kuna.

- Mnogi gospodarstvenici u prvom valu korona virusa kazali su da im je potpora Grada Gospića dobrodošla te ih pozivamo da se prijave ponovno. Osim toga, kao gradonačelnik na Gradsko vijeće sam uputio prijedlog Odluke o oslobađanju od plaćanja poreza na potrošnju te se nadam da će ovakva Odluka na sjednici Gradskog vijeća biti i usvojena, a u izradu kreće i prijedlog Odluke o oslobođenju od plaćanja zakupa javnih površina.- istaknuo je gradonačelnik Starčević.

Javni poziv za potpore kao i potrebni obrasci nalaze se na poveznici:
gospic.hr/javni-poziv-za-podnosenje-zahtjeva-za-dodjelu-potpora-gospodarskim-subjektima

O gradskoj božićnici potrebitima već smo pisali i možete detaljnije saznati na poveznici:
gospic.hr/bozicnica

Susret s Jurom Jelićem

DOŽIVJETI STOTU

Početkom Drugog svjetskog rata mobiliziran je u domobrane za završio ga s ličkim partizanima na sremskom frontu.

Jure Jelić s jubilarnom tortom/Snimio Marko Čuljat
Jure Jelić s jubilarnom tortom/Snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. prosinca 2020. u 17.30 sati, video dopuna u 19 sati

Pripremio Marko ČULJAT

SMILJAN - Na današnji dan prije stotinu godina u obližnjoj Rastoci rođen je Jure Jelić. Pozvani smo na prigodnu proslavu nekolicine njegovih rođaka i prijatelja kod obitelji Tomljenović, Golubovih, gdje je udana njegova netijakinja Ruža.

- Bilo me svagdi, a najviše kod kuće. - kratko jasno i bistro odgovorio je starina Jure, kome nitko ne bi dao stoljeće na plećima.

Nakon bezbrojnih peripetija i problema još uvijek je vitalan i živahan. Pamćenje mu je u izvrsnoj formi, a ima i pričati o mnogo toga u njegovom stoljeću života. Iz rodne Rastoke prvi je put otišao još 1939. godine u Bakar na izgradnju ceste. Kad se vratio kući dočekala ga je regrutacija i bio je raspoređen u domobranske pješake. Mobiliziran je poslije Uskrsa 1941. i završio je u domobranskoj postrojbi u Otočcu, gdje je nekada stolovala slavna domobranska pukovnija Jelačićevaca.

- U Otočcu su bile četiri satnije do studenoga, a onda je jednog dana izdvojeno nas 30 vojnika i po snijegu do kolina išli smo vlakom do Ogulina u prvu oružničku domobransku školu u NDH. Nakon godinu dana školovanja raspoređeni smo po cijeloj Hrvatskoj. Ja sam ostao u Ogulinu. Bilo nas je 12 domobrana i s Talijanima smo kontrolirali mitnicu na ulasku u Delnice. Kad je pala Italija 29. 9. 1943. zarobili su nas partizani, i ja sam, kako bih sačuvao glavu, pristao pristupiti k njima. Bio sam u postroji Matija Gubec, a zatim smo došli u Otočac i ušli smo u 3. brigadu VI. Ličke divizije gdje mi je kasnije komandant bio Lazo Radaković.- evocira svoje uspomene starina Jelić, ko' da čita knjigu.

Nije ni znao da je tih mjeseci Otočac bio glavni grad partizanske Hrvatske. Njegova postrojba je ubrzo iz Otočca otišla preko cijele Like put Donjeg Lapca i dalje u Bosnu. Sudjelovao je i u bitki za Drvar u proljeće 1944. gdje je bio glavni štab partizana nakon koje su nastavili put prema Srbiji.

- Nakon Drvara prešli smo rijeku Bosnu, naš bataljon je zaostao u Livnu i bio je odsječen od ostatka divizije. Drinu smo prešli u Banji Koviljača i tek u Srbiji kod Valjeva sustigli smo diviziju. Borbe smo nastavili do oslobađanja Beograda. Zimovali smo bili u rovovima na sremskom frontu. U proljeće 1945. kada su front napadali i partizani iz Bosne teško sam ranjen u lijevi kuk u kome i danas imam kuglu. S fronta su me vratili u Beograd u bolnicu na Terazijama gdje sam ostao godinu dana, a kako sam šepata od rane, demobiliziran sam - zbori Jelić.

Brzo se vratio u svoju rodnu Rastoku, ali nije prošao ni mjesec dana kada mu je došao jedan milicioner iz Zagreba i odveo u Zagreb i zaposlio u stanici u Ilici 156. Bilo je to 1946. godine.

- Nakon nekoliko mjeseci poslali su me u školu na Svetom Duhu gdje sam ostao godinu dana. Tada sam samo ponovio znanje i naučio nove nazive iz domobranske škole, i postao sam nastavnik na toj istoj školi. Zatim sam 1950. bio komandir stanice milicije u Vrbovcu i iduće godine u Otočcu. Tu sam podnio zahtjev za otpust, nakon čega me kao vojnog referenta u Općini Smiljan zaposlio predsjednik Ivan Pavičić-Pavlaš. Do kraja radnog staža bio sam šef Mjesnog ureda Smiljan.

Jelić se skućio u Smiljanu i oženio 1954. Maru Ćaćić iz Velike Plane, nisu imali djece i udovac je već dvadesetak godina. Prije dvije godine smjestio se u gospićki dom za starije osobe, ali ga je napustio nakon osam dana jer nije mogao be svoga doma.

PRVI LIČKI VLOG IZ SMILJANA:
youtu.be/upia2Y5C06o

Grad Gospić

I OVE GODINE BOŽIĆNICA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. STUDENOGA 2020. U 16.45 SATI

GOSPIĆ - I ove je godine će Grad Gospić donio Odluku o dodjeli jednokratne novčane pomoći povodom božićnih blagdana socijalno ugroženim građanima s prebivalištem na području grada Gospića što je počelo 2018..

Čak je i povećan iznos božićnice za najugroženije skupine poput umirovljenika koji imaju mirovine do 1.000 kuna te je božićnica za tu skupinu građana 600 kuna, a povećana su sredstva i za neke druge skupine. Kao i do sada građani su podijeljeni u kategorije, a visina iznosa Božićnice također je kategorizirana. Detalji se mogu saznati na poveznici gospic.hr/bozicnica

ODAVANJE PIJETETA ŽRTVAMA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. studenoga 2020. u 19 sati

GOSPIĆ - Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje biti će utorak 17. studenog u 18 sati svetom misom u katedrali. Nakon mise je paljenje svijeća i molitva kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata na Trgu Alojzija Stepinca.

Sukladno epidemiološkim mjerama Nacionalnog stožera ove godine će se obilježavanje upriličiti s puno manje sudionika nego proteklih godina. (LN)

Jesen u mom dvorištu s

BILJKAMA IZ CIJELOG SVIJETA

Jutarnja rosa na paučinu u krošnji tise/Snimio Marko Čuljat
Jutarnja rosa na paučinu u krošnji tise/Snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. studenoga 2020. u 17.40 sati

Piše i snima: Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Prije jedno pola stoljeća moja obitelj je preselila iz Budačke ulice kod Biljevišta u jedno naselje na početku Žabičke ulice. Kako je tata bio šef Šumskog rasadnika Šumarije Gospić uzgajao je s tridesetak stalnih radnika i isto toliko sezonaca učenika i studenata preko ljetnih ferija, na milijune sadnica raznovrsnog bilja. Kako je surađivao sa Šumarskim institutom u Jasatrebarskom, kao mlađi šumarski tehničar brzo je uavertio i sjemensku proizvodnju pa su u rasadniku čak imali i trusnicu gdje su iz češera na specijalni način vadili u pola zime sjeme iz češera ponajboljih jela i smreka iz cijele Like. Nakon toga sjeme je posebno tretirano u vlažnom pijesku i u konobi i na proljeće se sijalo u gredice.

Na jednoj parceli s gredicama niknule smreke znalo je biti i po dva milijuna sadnica koje su nakon četiri godine uzgoja pošumljavane po cijeloj Lici. Uspio je nabaviti sjeme relikta iz ledenog doba, Pančićeve omorike, i uzgojiti nekoliko stotina sadnica koje su sada veliko drveće.

U Rasadniku je bilo i bezbroj vrsta ukrasnih grmova koji se i dan danas mogu vidjeti u cijeloj Lici, posebice u Ličkom Osiku (Novom) i u Gospiću. I u našem je dvorištu mali botanički vrt. Tu su otrovna tisa i ljekovita borovica s Velebita, ljekovita mahonija koja potječe iz Sjeverne Amerike, Hibiskus koji potječe iz Azije, a od cvijeta se pravi dobar čaj, pa zatim japanska dunja od koje se može raditi pekmez. Tih godina iz Istre smo dobili u petnjaku sadnicu rute ili rude, ljekovite trave koja već dugo raste na dvorištu…

POGLEDAJTE I PRVI LIČKI VLOG:

youtu.be/xWiRNZv4oG8

Kamerom na placi

DOBRA I DOMAĆA PONUDA

Ana Tomljenović s kopisama/Snimio Marko Čuljat
Ana Tomljenović s kopisama/Snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. studenoga 2020. u 19.15 sati

GOSPIĆ - Najveći lički grad postao je trgovištem prije 274 godine o čemu je odluku 1746. donijela kraljica Marija Terezija. Sajam se po tradiciji održava svakog petka. Današnji petak osvanuo je maglovit s rosuljom, ali to nije omelo ni prodavače ni kupce koji su stizali za tjedno sljedovanje hrane.

NA tržnici je danas bio dobar izbor mliječnih proizvoda, a i ribe nije nedostajalo, ali je nedostajalo kupaca za nju. Na štandovima je proteklih godine sve više domaće ponude, uz onu iz Dalmacije. Ima mesnih kobasica, ponekad po koji kulen, ali i koraba za juvu. Teta Ana iz Smiljana nudila je i kopice po stotinu kuna. To su muške dokoljenke od domaće vune koje su se u stara doba nosile cijele godine.

NA drugoj strani plaće bilo je nešto krumpira i kupusa za kiseljenje. Kupus je bio iz Gospića i s Udbine a kupcu su mogli birati glavice ili ribani kupus. (MaČ)

POGLEDAJTE I VIDEO ZAPIS:

youtu.be/bfueLZVJYAE

U susret blagdanima

POČELO KIĆENJE GRADA

Postavljanje prvih blagdanskih žaruljica
Postavljanje prvih blagdanskih žaruljica
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. studenoga 2020. u 21.30 sati

GOSPIĆ - Naša je kamera zatekla jednog električara koji na središnjem gradskom trgu postavlja božićno-novogodišnju rasvjetu. Lijepo je bilo vidjeti da se Grad dobiva svečano ruha, što je svakako dobro u ovo doba jesensko-koronske krize i distanciranja oda svega, svačega i svakoga. (MaČ)

U susret čišćenju snijega

POTPISANI UGOVORI

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. studenoga 2020. u 17.40

GOSPIĆ - Nakon provedenog postupka javne nabave velike vrijednosti poslove čišćenja snijega s dijela gradskih nerazvrstanih cesta u naredne četiri godine dobila su dva gospićka obrtnika - Tomislavom Milinkovićem vlasnikom obrta Lug iz Donjeg Pazarišta iJosipom Asićem, vlasnikom obrta Asić iz Gospića. O tome poslu danas je gradonačelnik Gospića Karlo Starčević s vlasnicima potpisao ugovore na ukupnu vrijednost od oko 12 milijuna kuna.

Nakon potpisivanja sporazuma gradonačelnik Starčević se zahvalio obrtnicima koji su pristupili potpisu sporazuma, te istaknuo da je Grad Gospić prvi put ove godine podijelio postupak nabave na sedam grupa i područje Gospića na sedam zona zbog učinkovitijeg i bržeg pružanja usluge čišćenja snijega i posipavanja cesta i nada se da će to donijeti boljitak i za Grad Gospić, za izvođače radova, a posebno za krajnje korisnike građane grada Gospića.
Vlasnici obrta "Lug" Tomislav Milinković i "Asić" Josip Asić zahvalili su se na ukazanom povjerenju i istaknuli da se nadaju dobroj suradnji i izvršenju potpisanih ugovora na obostrano zadovoljstvo. (LN)

Uz blagdan Svih svetih

SJEĆANJE NA PREDŠASNIKE

Procesija u Gospiću
Procesija u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. studenoga 2020. u 12.30 sati

GOSPIĆ - U znatno manjem broju nego inače na blagdan Svih svetih brojni građani došli su odati poštovanje svojim predšasnicima. Procesiju je kroz Gradsko groblje Svete Marije Magdalene predvodio msgr. Zdenko Križić, gospićko-senjski biskup. Nisu danas zaboravljene niti žrtve komunističkog režima u godinama poslije Drugog svjetskog rata za koje je počela gradnja skupne grobnice. (MaČ)

POGLEDAJTE I VIDEOPRILOG:

youtu.be/mgMxwxPsSf4

Petak je u Gospiću

MANDARINE PUTOVALE 370 KILOMETARA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. listopada 2020. u 18.30 sati, video dopuna u 22 sata

GOSPIĆ - Martin Vujica u svom OPG-u proizvodi mandarine i s njima je potegao iz rodnog Komarna čak 370 kilometara do Gospića. Mandarine prodaje po osam kuna za kilogram, proda oko tonu i kaže da je zadovoljan jer kod kuće ne bi ništa zaradio. Njegov dolazak može se očekivati još koji put prije snjegova. (Mač)

VLOG S PLACE:

youtu.be/ZAG4iX5l3Rg

Kraj mukama Budačana

POČELO KONAČNO UREĐIVANJE ULICE

U Budačkoj se godinama kopalo i raskopavalo i loše završavalo.

Počelo je novo asfaltiranje Budačke ulice/Snimio Marko ČULJAT Lika press
Počelo je novo asfaltiranje Budačke ulice/Snimio Marko ČULJAT Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. listopada 2020. u 19.30 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Još su padale granate po ličkoj metropoli kada su radnici nekad ugledne tvrtke Industrogradnja iz Zagreba na račun netom utemeljenog Grada Gospića i kredita od četiri milijuna američkih dolara Svjetske banke počeli sanaciju vodovoda u to jednoj od najljepših ulici.

Zamjenjivao se cjevovod star i prestar, mjestimično i stotinjak godina, bilo je lijevanih cijevi, olovnih, ali i onih otrovnih, odnosno kancerogenih, od azbesta, ali samo s lijeve strane ulice. Ovaj put duboko se kopalo i pored najstarijeg dijela gospićkog kolektora koji je išao desnom stranom ulice. Obostrano su postavljene lijevane cijevi, gusnate cijevi, s posebnom unutarnjom zaštitom, a tadašnjeg gradonačelnika bilo je strah kako će se vratiti taj prvi svjetski kredit. Na svu sreću za njega danas niko više i ne zna.

Industrogradnja je kopala i zatrpavala, ali je po svoj prilici zakazao nadzor jer su već nakon nekoliko mjeseci od završetka radova počeli iskakati šahtovi i propadati slivnici za kišu ispod kojih je u temeljima umjesto betona bila obična puna cigla. Šahtovi su godinama iskakali, pucali, a onda je posao dobila jedna novoutemeljena seoska tvrtka iz 110 kilometara od Gospića koja je sve upropastila lošim asfaltiranjem.

Prije dvije godine u sklopu državnog programa rješavanja otpadnih voda Gospića i šire okolice nastavljena je gradnja kolektora u Budačkoj ulici i s njom se najlakše i najbrže prolazilo - pješice. Kolektor je napravljen da polovine ulice, a trebao bi biti produžen u Lički Osik i u Perušić. Strah me je i pomisliti koliko će se to godina kopati i kako će se raditi.

Iako smo na pragu zime, danas je konačno nakon opsežnih priprema i nivelacije trase, i jasno zamjene šahtova, konačno počelo postavljanje svega nekoliko centimetara novog sloja asfalta. Barem će biti ravan ako i ne bude trajan.

Razvoj gospodarstva

ENERGANA OD 20 MILIJUNA EURA

Finiš do kraja godine

Današnji obilazak prve gospićke energane u Smiljanskom polju/Foto GG
Današnji obilazak prve gospićke energane u Smiljanskom polju/Foto GG
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. kolovoza 2020. u 19.30 sati

GOSPIĆ - U poslovnoj zoni Smiljansko polje pri kraju su radovi na izgradnji kogeneracijskog postrojenja investitora tvrtke Energana Gospić 1. Radovi su vrijedni preko 20 milijuna eura. Kamen temeljac je postavljen 20. lipnja 2017.

Nakon izgradnje tvornice Kalcit ova investicija druga je najveća greenfield investicija na području grada Gospića od osamostaljenja Hrvatske. Tim su povodom gradonačelnik Karlo Starčević i tajnik- pročelnik Slaven Stilinović sa predstavnicima izvođača radova tvrtke Đuro Đaković TEP d.o.o., Slavonski Brod, izvršnim direktorom Ivicom Marićem i direktorom servisa i montaže Zdravkom Stipetićem, obišli su gradilište. Prema riječima izvođača, svi radovi na postrojenju trebali bi biti gotovi u prosincu, nakon čega bi trebao biti obavljen i tehnički pregled.

Ovo postrojenje na biomasu, izlazne snage 5 MW, karakterizira istodobna proizvodnja dva korisna oblika energije (električne i toplinske) u jedinstvenom procesu. U okviru ovog projekta radi se i dodatni pogon - sušara, namijenjen za sušenje drvne sječke, čime će se povećati učinkovitost kogeneracije. Proizvedenu električnu energiju preuzimat će HEP, dok će se toplinska energija primarno koristiti za potrebe tehnološkog procesa (sušenje biomase), a ukaže li se potreba i za grijanje grada.

Iza tvrtke Energana Gospić1 stoji češki holding GEEN, koji je zapravo pokretač cijele ove priče. Radi se o subjektu koji ima dugogodišnje i uspješno iskustvo u energetskom sektoru. Treba naglasiti i to da će nova Energana zapošljavati od 20 do 30 radnika. U ovom trenutku tvrtka GEEN traži hitno inženjere elektrotehnike i strojarstva koji trebaju proći obuku prije puštanja postrojenja u pogon.

- Dakle, u Gospiću se u 2020. godini otvara nekoliko radnih mjesta, a do kraja godine će se tražiti i druga zanimanja u novootvorenim pogonima tvrtke.- istaknuo je gradonačelnik Gospića Karlo Starčević. (LN)

Komemoracija hrvatskim žrtvama Široke Kule i okolice

UBIJENO JE ILI JE NESTALO 40 HRVATA

Okupljanje ispred spmenika hrvatskim žrtvama u Širokoj Kuli
Okupljanje ispred spmenika hrvatskim žrtvama u Širokoj Kuli
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. listopada 2020. u 18.40 sati

ŠIROKA KULA - Na današnji dan točno prije 29. godine počela je kalvarija hrvatskog naroda Široke kule i okolnih naselja. Pobunjeni Srbi ubili su 40 osoba, a najmlađa je bila učenica Verica Nikšić (13). Za posmrtne ostatke deset osoba još se uvijek ne zna.

Današnja komemoracija počela je paljenjem svijeća najbliže rodbine pogubljenih. Vijence su položila izaslanstva Ministarstva Hrvatskih branitelja, Grada Gospića i Ličko-senjske županije, a na kraju su svijeće zapalili čelnici domovinskih udruga i izaslanstva Hrvatske vojske i policije. Sveta misa je služene u župnoj crkvi sv. Mateja. (MaČ)

29. godišnjica stradanja stanovnika Široke Kule

KOMEMORACIJA KULSKIM ŽRTVAMA

Spomenik poginulim Hrvatima Široke kule i župna crkva u Širokoj Kuli/arhiva Lika pressa
Spomenik poginulim Hrvatima Široke kule i župna crkva u Širokoj Kuli/arhiva Lika pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. listopada 2020. u 10.45 sati

GOSPIĆ/ŠIROKA KULA - Sutra kada se navršava 29. godišnjica stradanja mještana Široke Kule i okolnih mjesta u Domovinskom ratu održat će se komemoracija. U 16.45 sati biti će položeni vijenci i zapaljene svijeće kod spomenika žrtvama Drugog svjetskog i Domovinskog
rata u Širokoj Kuli. Nakon toga je sveta misa u župnoj crkvi sv. Mateja ap. u Širokoj Kuli.


Godinama je Ivanka Vojvodić, kojoj su ubijeni roditelji u Š. Kuli, istraživala srpske i četničke zločine tijekom Domovinskog rata - kulske žrtve. Do 13. listopada 2005. je napravila listu 40 ubijenih i nestalih mještana Široke Kule, Ličkog Osika, Ostrvice, Urija i Mušaluka koju je pročitala na svetoj misi zadušnici u župnoj crkvi sv. Mateja u Širokoj Kuli na 14. godišnjicu masakra. Tad se još nije znala sudbina 15 ljudi. Najmlađa žrtva Verica Nikšić imala je 13 godina, a najstarija Ivan Orešković 95.
2009. godine nije se znala sudbina za 11 žrtava. U Širokoj Kuli ubijene su 33 osobe, 12 je nađeno u jami Golubnjači, a preko osam je zapaljeno u jednoj kući.

Liste žrtava

Široka Kula: Kate Nikšić (54) ubijena 25. rujna 1991. u vlastitoj kući, tada je ranjen njen suprug, naklan je, Mile Nikšić koji se spasio bijegom. Po naredbi domaćih Srba pokopana je na katoličkom groblju, a raku su kopali Hrvati zatvoreni u L. Osiku. Nikola Nikšić (59) je nestao. Ana Nikšić (71) bila je vezana za bolesničku postelju, je nestala. Ostaci pronađeni u jami nedaleko kuće i sahranjena 2008. Njen suprug Mate Nikšić je naklan ali je uspio pobjeći u Perušić. Marija Nikšić (89), naklana, umrla od posljedica ranjavanja, pokopana u katoličkom groblju. U prvoj polovici rujna 1991. nasilno su odvedeni, mučeni u zatvoru u L. Osiku i nestali su iz zatvora 13. X. 1991. Ivica Nikšić (17), i njegov otac Petar Nikšić (49), posmrtni ostaci pronađeni u rujnu 2004. u jami Golubnjači II, sahranjeni 2. srpnja 2005. u Š. Kuli. U istoj jami pronađeni su posmrtni ostaci Ante Nikšića (54), sahranjen 2.XII. 2004. u Zagrebu i Jose Nikšića (35) i sahranjen u Š. Kuli 12. XII. 2005.

U Golubnjači II. pronađena su i tijela supružnika Ane (58) Mile (53) Vojvodić koji su od kuće odvedeni 14. X. 1991., sahranjeni su 2.VII. 2005. Iz zatvora su nestali Anka (56) i njen suprug Ante Orešković (54). U dvorištu kuće Dane Oreškovića 13. X. 1991. ubijeni su: Kate Orešković (59), Milan Orešković (61) i Mara Orešković (80) četnici su ih mrtve bacili u zapaljenu staju, nisu pronađeni posmrtni ostaci. Istog dana likvidirani su i bačeni u zapaljene kuće Nikola Orešković (54) sin Mare Orešković, Anka Orešković (46) supruga Nikole Oreškovića i Ana Orešković (61). Njihovi posmrtni ostaci pronađeni i sahranjeni su u siječnju 1996. Nisu pronađeni ostaci Verice Nikšić (13) i njene majke Mande Nikšić (51).

U skupnoj grobnici na katoličkom groblju u Š. Kuli pronađeni su i identificirani su Marija Orešković (90), Ivan Orešković (95), Ana Nikšić (87), Kate Ćaćić (78) i sahranjeni su u siječnju 1996. Tih dana nestala je Matija Orešković (79) posmrtni ostaci pronađeni u listopadu 2005. U vlastitoj kući ubijeni su i ostavljeni u zapaljenoj kući supružnici Marica (58) i Ivan (61) Štimac, u katoličkom groblju postoje označena grobna mjesta, ekshumacija nije vršena. Petar Nikšić (44) ubijen je 1992., pripadnici UNPROFOR-a sahranili ga u katoličkom groblju.

Ostale žrtve: Iz zatvora u Ličkom Osiku 13. listopada 1991. nestali su: Ivan Perković (58) iz Urija, i supružnici Lucija (55) i Josip (47) Jukić iz Ostrvice, posmrtni ostaci pronađeni u jami Golubnjača II. u rujnu 2004., sahranjeni. U jami Golubnjača I pronađeni su posmrtni ostaci cijele obitelji Rakić i to Mane (58), po nacionalnosti Srbin i supruge Luje (48), po nacionalnosti Hrvatica, i njihove djece Radmile (28), Milovana (29) i Dragana (23). Ana Marković (64) živa je zapaljena u vlastitom stanu u okupiranom dijelu L. Osika, sahranjena je u Š. Kuli.

Stari Lički Osik u kolovozu 1991. na okupiranom području nestao je Mile Zalović (40), posmrtni ostaci Martina Pavletić (49) pronađeni u Golubnjači II.

Iz Mušaluka je u jesen 1991. nestao Nikola Klobučar (24), posmrtni ostaci pronađeni u Golubnjači II.
2011. sahranjena je Matija Orešković iz Široke kule.
2019. nije se znala sudbina za još 9 Kuljana i jednog Osičanina.


BESPLATNA I BRZA KONTROLA JETARA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. listopada 2020č. u 17 sati

GOSPIĆ - U sklopu projekta "Okreni list" Grad Gospić u suradnji s Hrvatskim društvom za bolesti jetara "Hepatos" poziva građane na preventivni pregled mjerenjem fibroze metodom transientne elastografije u mobilnom medicinskom vozilu.

Pregledi će biti u srijedu, 14. listopada, na Trgu Stjepana Radića. Termin pregleda bit će zainteresiranima dodijeljen naknadno ovisno o odzivu. Treba se prijaviti na telefon broj 053/658103.

Uvjeti za pregled su kontrolirani i u skladu sa epidemiološkim uputama. Za pregled je potrebno da osoba ima više od 18 godina; da ima prebivalište na području grada Gospića te da nema ascites ili da nije pretila. I najzad treba ponijeti povijest bolesti. (Ln)

Gradska inicijativa mladima

GRAD TREBA BITI PO MJERI MLADIH

Danas su kod Starčevića bili srednjoškolski stipendisti.

Srednjoškolci na razgovoru kod gradonačelnika Starčevića/Foto GG
Srednjoškolci na razgovoru kod gradonačelnika Starčevića/Foto GG
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. listopada 2020. u 16.30 sati

GOSPIĆ - Gradonačelnik Karlo Starčeviću danas je primio učenike srednjih škola s područja grada koji primaju stipendije Grada Gospića s namjerom da čuje trenutnu situaciju, ali i njihove planove i afinitete za daljnje obrazovanje.

Sastanku su uz gradonačelnika prisustvovale i zamjenica gradonačelnika Kristina Prša i pročelnica Ivana Kaleb-Asić. Naglašeno je da je stipendiranje učenika jedan od pokazatelja kako vodstvo grada brine o djeci i mladima, ali isto tako želi i povratnu informaciju o tome da li su stipendisti zadovoljni ponuđenim sadržajima te koji su to dodatni sadržaji koje bi mladi voljeli imati u svom gradu, čega im najviše nedostaje, bilo da se radi o dodatnim sportskim aktivnostima, koncertima ili edukacijama.

Gradonačelnik je kazao kako je Grad otvoren za uvažavanje svih prijedloga i sadržaja koji su naravno, svrsishodni, zabavni i u sferi interesa srednjoškolaca. Isto tako, glede obrazovanja u Gospiću gradonačelnik smatra kako su društveni smjerovi dosta zastupljeni, te je mišljenja da bi trebalo napraviti zaokret i uvesti dodatne prirodoslovno-matematičke smjerove te razvijati kreativnost i poduzetništvo kod mladih, koji su jedina budućnost našeg grada. Bilo je riječi i o trenutnoj situaciji epidemije korona virusa. Starčeviće se zanimao kako je ona utjecala na društveni život mladih, nastavu, slobodno vrijeme i aktivnosti.

Odgovori su pomalo bili sramežljivi i suzdržani, ali dobili su vremena da narednih dana porazgovaraju s kolegama i vršnjacima i zabilježe sve što žele vidjeti u svom gradu te da svoje prijedloge i upite dostave gradonačelniku mailom, facebookom. rad će kako je obećao gradonačelnik sadržaje za koje bude najviše zainteresiranih i omogućiti. Stoga se pozivaju svi mladi da se obrate kako bi grad bio po njihovoj mjeri, ugodan, zanimljiv i zabavan za život.

Srednjoškolci su istaknuli interes za školu drugih stranih jezika (izuzev onih jezika koje uče u školi) te su obećali utvrditi koliko će još učenika biti zainteresirano za učenje stranih jezika i povratno se javiti u Grad Gospić. Službeni e-mail Grada Gospića je grad.gospic@gospic.hr te se svi srednjoškolci s prijedlozima mogu javiti i direktno. (Ln)

Političke refleksije Jeseni u Lici

JESEN POJAČALA TENZIJE

Srednjoškolci na razgovoru s gradinačelnikom Starčevićem/Foto GG
Srednjoškolci na razgovoru s gradinačelnikom Starčevićem/Foto GG
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. listopada 2020. u 15. 15 sati

GOSPIĆ - Iz ureda gospićkog gradonačelnika Karla Starčevića popodne smo dobili njegovo priopćenje o sutrašnjoj Jeseni u Lici. Starčeviću se ne dopada što je župan Milinović na svojoj privatnoj mrežnoj stranici zaboravio na Grad Gospić i njegovu tradicionalnu političko-financijsku podršku Jeseni u Lici za koju je ove jeseni uplatio 80 tisuća kuna, jer je suorganizator.

- Dužan sam kazati kako manifestacija "Jesen u Lici" nije ničiji privatni događaj već manifestacija iza koje stoji cijeli tim Ličko- senjske županije, Razvojne agencije Ličko - senjske županije pa i Grad Gospić kao suorganizator. - kaže Starčević i dodaje da je ove činjenice župan namjerno zaboravio.

Starčević upozorava na Stožer Civilne zaštite Republike Hrvatske koji je 21. rujna 2020. donio Odluku o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za Ličko-senjsku županiju, s izuzećem Grada Novalje - te nužne mjere dozvoljavaju na svadbama i sahranama, i to bez karmina, po 50 ljudi, na privatnim slavljima 20, dok su sportska natjecanja bez gledatelja - što se u organizaciji izložbe nije poštivalo.

- Grad Gospić podržava sve dobre projekte ma čiji oni bili, ali prije svega brine i za zdravlje sugrađana. Poštovani sugrađani, vaše je zdravlje primarno i vaša obaveza pa vas molim da se tijekom vikenda, a i u sve ostale dane brinete o poštivanju epidemioloških preporuka. - poručuje Starčević. (Ln