POČETNAARHIVAwww.gospic
PRIZNANJA DAVAOCIMA KRVI
PREDSJEDNICA VIJEĆA ANA MARIJA ZDUNIĆ
ZA ZDRAVLJE SUGRAĐANA
STIGLI NOVI KAMIONI
BESPLATNI GRADSKI ŠTANDOVI
DO KAMIONA UZ POMOĆ EURA
MASAKR LIČKE MLADEŽI
OTVARANJE TRGA NIKOLE TESLE
GRADNJA RECIKLAŽNOG DVORIŠTA
DVIJE ULICE BEZ RASVJETE
UDRUGAMA MILIJUN
DRŽAVA ODOBRILA KORIŠTENJE SVOJIH 700 HEKTARA
U spomen na 4. travnja, Dan gospićkih žrtava
POČAST LIKVIDIRANIM GOSPIĆANIMA
POVRATAK TESLE U GOSPIĆ

PODUZETNIČKE RADIONICE

Gradsko društvo HCK GOSPIĆ

PRIZNANJA DAVAOCIMA KRVI

Čestitke davaocima  zamjenice Kristine Prša i ...
Čestitke davaocima zamjenice Kristine Prša i ...
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. lipnja 2021. u 20-15 sati

GOSPIĆ - Gradsko društvo HCK organiziralo je večeras prigodnu svečanost na kojoj su dobrovoljnim davaocima krvi uručena priznanja za više puta darovanu krv. Davaocima su srdačne čestitke uputili Kristina Prša, zamjenica gradonačelnika Gospića i Ernest Petry, ličko-senjski župan. Oni izrazili zahvalnost na svekolikom akcijama koje Društvo već provodi godinama, pa i po davanju krvi i jer su među najboljim hrvatskim društvima. (MaČ)

Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Gospić

PREDSJEDNICA VIJEĆA ANA MARIJA ZDUNIĆ

U isčekivanju početzka prve jednice Gradskog vijeća
U isčekivanju početzka prve jednice Gradskog vijeća
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. lipnja 2021. u 13.10 sati

GOSPIĆ - Današnju Konstituirajuću sjednicu Gradskog vijeća otvorio je Slaven Stilinović, tajnik Grada Gospića. Nakon izbora prvih radnih tijela što je prošlo glatko i jednoglasno sjednicom je kratko predsjedavao Marko Sokolić, sve do polaganja prisege i izbora Ana Marije Zdunić, HSP, za predsjednicu Vijeća. Za njene potpredsjednika izabrani su Nada Alić, HSP i Mario Stilinović, HDZ.

Na proteklim lokalnim izborima od 10.766 birača na glasanje je izašlo skoro njih 60 posto. HSP je osvojio sedam vijećničkih mjesta, HDZ četiri mjesta. LiPO tri i Domovinski pokret jedno mjesto. Za gradonačelnika je izabran Karlo Starčević, a za zamjenicu Kristina Prša. (MaČ)

Uz Svjetski dan darivatelja krvi

ZA ZDRAVLJE SUGRAĐANA

Detalj s današnje kontrole zdravlje u centru Gospića/Foto GD HCK
Detalj s današnje kontrole zdravlje u centru Gospića/Foto GD HCK
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. lipnja 2021. u 19.15 sati

GOSPIĆ - Gradsko društvo Hrvatskog Crvenog križa danas je obilježilo Svjetski dan darivatelja krvi. U sklopu javno zdravstvenih aktivnosti danas su u centru grada organizirali mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi.
- Na oduševljenje građana akcijom više smo nego zadovoljni, te ćemo nastaviti barem jednom mjesečno - ističu volonteri. (LN)

Iz "Komunalca" Gospić

STIGLI NOVI KAMIONI

Gradonačelnik Starčević za volanom kamiona
Gradonačelnik Starčević za volanom kamiona
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. lipnja 2021. u 13 sati

GOSPIĆ Gradski komunalci desetljećima muku muče s kamionima za odvoz otpada iz kućanstava. Dio kamiona je uništen u Domovinskom ratu, a danas su uz pomor europskih fondova stigla dva nova novcata kamiona za odvoženje otpada.

Isporuka je bila na tri tjedna. Potrudili su se u tvrtki Tehnix u Donjem Kraljevcu kako bi što prije osigurali kvalitetan transport otpada u najčišćoj hrvatskoj županiji koja je gotovo cijela ili park prirode ili nacionalni park. Kamioni su vrijedni 2,3 milijuna kuna.

Prvi krug s većim kamionom na Trgu Stjepana Radića učinio je gradonačelnik Karlo Starčević, a zadovoljstvo nije krio ni Milan Mataija, direktor "Komunalca".

Poticaj proizvođačima hrane

BESPLATNI GRADSKI ŠTANDOVI

Danas je dodijeljeno prvih 20 gradskih štandova.

Štand za obitelj Mesić u Mušaluku
Štand za obitelj Mesić u Mušaluku
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. svibnja 2021. u 17.30 sati

GOSPIĆ - Gradonačelnik Karlo Starčević i zamjenica Kristina Prša sa suradnicima iz gradske uprave dodijelili su danas prvih 20 štandova za prodaju domaćih proizvoda na kućnom pragu obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima s područja grada Gospića.

Naime, Grad Gospić je donio odluku o dodjeli štandova bez naknade s ciljem bolje prezentacije proizvoda lokalnih proizvođača i boljeg plasmana autohtonih proizvoda ličkog kraja. Dodjelom štandova OPG-ima nastoji se dati svoj dodatni doprinos poboljšanju kvalitete poslovanja poljoprivrednih proizvođača i distribucije njihovih proizvoda na tržište, te na identičan i estetski prihvatljiv način urediti prodajna mjesta i uljepšati vizuru svih naselja grada Gospića.
Štandovi su dodijeljeni sukladno zainteresiranosti nositelja OPG-a na području Vukšića, Ličkog Osika, Mušaluka, Smiljanskog Polja, Budačke, Pazariške i Smiljanske ulice, Ulice kralja Tomislava, Smiljana i Baćinca. Pripremljeno je još 17 štandova.

Gradonačelnik je tom prigodom istaknuo kako je zadovoljan odazivom lokalnih proizvođača, ali i generalnim odazivom naših poljoprivrednika na mjere potpora koje objavljuje Grad Gospić. U tijeku je administrativna provjera prijavljenih poljoprivrednika na natječaj za potpore u poljoprivredi i ukupno ih je pristiglo 80, što je više nego ikada.
- Grad Gospić će i dalje poticati sve svoje poljoprivrednike te im biti velika potpora u njihovom radu. - istaknuo je gradonačelnik Starčević. (GG)

Novi korak u zbrinjavanju otpada

DO KAMIONA UZ POMOĆ EURA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. svibnja 2021. u 13.45 sati

GOSPIĆ - Danas je u Uredu gradonačelnika Karla Starčevića i u prisutnosti zamjenice Kristine Prša ugovor o nabavci dva kamiona za prikupljanje otpada potpisao Milan Mataija, direktor Komunalca sa Željkom Horvatom, tehničkim direktorom tvrtke Tehnix iz Donjeg Kraljevca koja je specijalizirana za taj posao.

Vrijednost vozila koja će biti isporučena za šezdesetak dana je 2,3 milijuna kuna od čega je 1,8 milijuna iz Europa, a preko 400 tisuća je osigurao Grad. Ovime konačno počinje razdvajanje otpada na kućnom pragu, jer će jedan kamion, kako reče Mataija, imati dvije komore, a do jeseni će biti osposobljeno i reciklažno dovište.

- Čestitka Komunalcu i Gradu jer europska procedura nije jednostavna i malo je gradova koji su uspjeli dobiti sredstva. Za rad na vozilima naša je obveza i obuka vozača. Ovo je primjer dobre prakse.- rekao je direktor Horvat. (mač)

84 godine od masakra u Senju

MASAKR LIČKE MLADEŽI

Srbijanski žandari namjerno su pobili mladež iz Like.

Gradski čelnici polažu vijenac na spomenik Senjskih žrtava
Gradski čelnici polažu vijenac na spomenik Senjskih žrtava
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. svibnja 2021. u 14 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Danas prije podne, dan uoči 84. godine masakra ličke hrvatske mladeži u Senju 1937. godine u organizaciji Grada Gospića bila je komemoracija kod spomenika u Gradskom groblju sv. Marije Magdalene.

Prvi vijenac položili su gradski čelnici, a zatim su svijeće zapalila izaslanstva domovinskih udruga, političkih zatvorenika te HDZ-ovi kandidati na predstojećim lokalnim izborima. Na kraju je molitvu predvodio vlč. Mario Vazgeč, gospićki župnik.

Te nedjelje, 9. svibnja 1937. u Senju su srbijanski žandari pucali u hrvatsku mladež iz Gospića koja je bila na proslavi HSS-a u organizaciji tadašnjeg čelnika stranke Ivana Murkovića u Gospiću. Mladež je u Senj stizala kamionima, poput Ličana, a iz Primorja su stizali - parobrodima. Proslava i veselje trajali su cijeli dan, a predvečer su Murković i drugi organizatori primjetili nervozne žandare s bajunetama na puškama, a danas bi se reklo s dugim cijevima, što je bilo sumnjivo i prekinuta je nogometna utakmica, i mladež je posjedala na kamione i s pjesmom krenula kući sa senjske rive.

U Ulici Potok žandari su po nalogu četničke organizacije iz Gospića koju je predvodio dr. Petar Zec, direktor Bolnice, postavili zasjedu i iz strojnica pucali po otvorenim kamionima. Na licu mjesta život su izgubila četiri mladića i jedna djevojka, a od rana u senjskoj bolnici preminula su još dva mladića.

Živote su izgubili: Katica Tonković (24) iz Sinca, Nikola Bevandić (24) iz Gospića, Marko Smolčić (20) iz Cesarice, Tomo Nikšić (23) (Široka Kula) i Frane Jelača (20) iz Gospića. Od zadobivenih rana podlegli su Petar Frković (21) iz Ličkog Novog i Jakov Milković (23) iz Lukova Šugarja. Žandari su teško ranili Vladimira Adžiju (17) iz Lipa, Zlatka Vlahinića (21) iz Gospića, Milu Biljana (27) iz Mušaluka, Tomu Došena (19) iz Smiljana, te Branka Milinkovića (26) i Božu Markovića (35) iz Gospića.

Ovaj događaj je u Kraljevini Jugoslaviji su osudile sve hrvatske stranke kao i tadašnja Komunistička partija, ali je stvoren dojam da se radilo o ustašama, što se nastavilo i u drugoj Jugoslaviji sve do Domovinskog rata. Prve slobodne komemoracije održale su u Gospiću i Senju tek 1991. Žrtve iz Senja sahranjene su u grobovima jedan do drugoga, osim zaručnika Katice Tonković i Nikole Bevandića-Šore, koji su sahranjeni u obiteljskoj grobnici.

Grobovi senjskih žrtava bili su godinama neuređeni, ograđeni niskom drvenom ogradom i s drvenim križevima. Tek 1961. prof. Nikica Bićanić je na nagovor tetke uredio prvi grob senjskih žrtava, tetkinog brata Marka Smolčića. Za to je angažirao gospićkog zidara Andriju Špoljarića koji je izradio betonsku ploču. Bićanić je imao problema s tadašnjom milicijom, a smirio ih je pripremljenim kopijama članaka da su zločin osudili i komunisti.

Dostojan spomeni dobili su tekar 1997., a na njemu su imena Jose Markovića i Martina Starčevića, iz Klanca i Pazarišta koje su nakon izbora žandari ubili 1935. na početku Pazariške ulice.

OTVARANJE TRGA NIKOLE TESLE

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. svibnja 2021. u 10.15 sati

GOSPIĆ - Poštovani predstavnici medija,U utorak 4. svibnja u 11 sati na novouređenom Trgu Nikole Tesle ispred KIC-a u Budačkoj ulici u 11 sati gradska uprava organizira prigodnu svečanost povodom povratka spomenike Nikole Tesle. Odlijevanje spomenika rad Frana Kršinića, koji je treći replint, i uređenje trga stajalo je oko 3,5 milijuna kuna. Inače, Tesla je do sada imao samo jednu malu uličicu s nekoliko numera u Gospiću. (MaČ)

Čuvanje okoliša

GRADNJA RECIKLAŽNOG DVORIŠTA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. travnja 2021. u 11.30 sati

GOSPIĆ - Danas je gradonačelnik Karlo Starčević s direktorom gospićke tvrtke GS-gradnja Ivanom Brkljačićem potpisao ugovor za izgradnju i opremanje reciklažnog dvorišta. Radi se o projektu koji se godinama pripremao a vrijedan je 3,7 milijuna kuna. Dvorište će omogućiti besplatno razvrstavanje i odlaganje više od 20 vrsta otpada. Radi se o jednom u nizu projekata iz područja zaštite okoliša kojim se želi postići visoka razina gospodarenja otpadom, zaštita i očuvanje okoliša s ciljem smanjenja broja divljih odlagališta.

Nakon ovoga projekta, na kojemu će radovi početi sljedeći tjedan, krenut će i projekt izgradnje odlagališta građevinskog otpada koji je u proceduri i za koji će ugovor biti vrlo brzo potpisan.

- To je znak da smo u ovom mandatu radili izuzetno marljivo i kvalitetno i da smo se fokusirali na zaštitu sredine u kojoj živimo i da ćemo tako nastaviti i dalje raditi.- istaknuo je u Starčević.
Brkljačić je istakao da je za njih ovaj projekt jako važan jer će pomoći u očuvanje radnih mjesta kao i zapošljavanju novih ljudi. (Ln)

Obavijest iz Komunalca Gospić

DVIJE ULICE BEZ RASVJETE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. travnja 2021. u 18.15 sati

GOSPIĆ - Iz Komunalca su poslali obavijest da do srijede, 14. travnja, zbog otklanjanja kvara u dijelu Kaniške ulice i Ulice kneza Jerka Rukavine neće biti javne rasvjete. Mole se stanovnici za razumijevanje. (K)

Korištenje gradskog proračuna

UDRUGAMA MILIJUN

Proteklih godina znatno je povećana potpora udrugama.

Prvi je ugovor potpisala predsjednica Pčelica Željka Šikić
Prvi je ugovor potpisala predsjednica Pčelica Željka Šikić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. travnja 2021. u 14 sati

GOSPIĆ - Danas prije podne u nekolika navrata u Gradsku vijećnicu dolazili su čelnici registriranih gradskih udruga a ponijeli su i štambilje kako bi s Gradom potpisali ugovor za ovogodišnja sredstva.

- U proteklom periodu potporu udrugama samo učetverostručili, digli smo ju sa 250 tisuća na milijun kuna godišnje.-rekao je danas Karlo Starčević, gospićki gradonačelnik prvoj grupi predsjednika.

Prvi je ugovor potpisala Željka Šikić, predsjednica Roditeljske udruge djece Pčelica koja je jedna od 22 registrirane udruge. (MaČ)

Konačno obrada zapuštene zemlje

DRŽAVA ODOBRILA KORIŠTENJE SVOJIH 700 HEKTARA

Na papirologiji je izgubljeno dvije godine.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. travnja 2021. u 15 sati

GOSPIĆ - Unatoč lošemu vremenu s hladnom burom i snijegom u Gradskoj vijećnici je bila vreva sukladna korona propisima. Naime, u Vijećnicu su prije podne u valovima dolazili građani na potpisivanje ugovora o zakupu poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području grada Gospića. Na ove se ugovore čekalo godinama, a imali su ih samo rijetki i podobni seljaci i građani.

Gradsko vijeće raspisalo natječaj još krajem 2019. koji je istekao još polovicom siječnja prošle godine, kako ističu u gradskoj upravi pristigle su čak 84 ponude. Javno je otvaranje ponuda bilo 23. siječnja 2020. i analizom je utvrđeno da 46 ponuditelja ispunjava kriterije najpovoljnijeg ponuditelja za zakup prema provedbenim propisima. Gradsko je vijeće usvojilo je Odluku o izboru najpovoljnije ponude za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH na području Grada Gospića, a zatim je uslijedilo pozitivno mišljenje Ličko-senjske županije i konačno suglasnost nadležnog Ministarstvo poljoprivrede.

Nakon toga ugovori su poslani u Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu na mišljenje o pravnoj valjanosti i ono je dalo pozitivna mišljenja za 43 ugovora, što je samo polovica od zainteresiranih za obradu zemlje u ovome dijelu Hrvatske. U zakup je dano gotovo 700 hektara na rok od 25 godina s mogućnošću produljenja za isto razdoblje.

Danas su potpisana ta 43 ugovora, a ime Republike Hrvatske potpisao ih je gradonačelnik Karlo Starčević. Tom prigodom izrazio je nezadovoljstvo državnom birokracijom i procedurom koja je trajala gotovo dvije godine, tim više što je Grad Gospić svu svoju dokumentaciju pripremio na vrijeme i u rekordnom roku, prvi u Republici Hrvatskoj.

Gradonačelnik je poželio puno uspjeha u radu poljoprivrednicima koji su potpisali ugovore, naglasivši kako uvijek mogu računati na podršku Grada Gospića, bilo da se radi o nabavi mehanizacije ili kupnje matičnog stada, te ih pozvao da prate tijek objave natječaja na koje se mogu javiti. (MN/GG)

U spomen na 4. travnja, Dan gospićkih žrtava

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. travnja 2021. u 21.30 sati

Piše: Ivan Vukić

GOSPIĆ - Na sutrašnji dan, 4. travnja pred 76 godina povampirene jugopartizanske i četničke postrojbe, nakon snažnog napada otpočetog u 6 sati ujutro iz sveg oružja kojim su raspolagale, ušle su poslijepodne u nebranjeni Gospić i izvršile strahotan pokolj Gospićana i onih koji su se zatekli u gradu u bijegu pred Titovim "osloboditeljima".

Hrvatska vojska s mnoštvom civila i nešto njemačkih vojnika napustila je Gospić prije partizanskočetničkoga ulaza u grad. Nažalost, većinu je na putu povlačenja preko Smiljana, Pazarišta, Pazariškoga Bakovca, Kosinjskoga Bakovca i Krasna prema Senju, pa dalje na zapad u Italiju i Austriju partizani su pobili. To se zbilo u doba Uskrsa, dan je bio prohladan, padala je susnježica. Grad Gospić s okolicom postao je veliko stratište i grobište hrvatskih mučenika. Prostor ispred Gradskog groblja sv. Marije Magdalene posebno se urezao u sjećanje Gospićana, kao mjesto bestijalnoga zločina, mjesto na kojemu su jugoslavenski partizani žrtve strijeljali, klali i vješali. Kasnije su "antifašisti" na tome prostoru izgradili asfaltiranu cestu, igrališta i golemi nasip, da žrtve ne pobjegnu, kako svjedok tih tragičnih događanja mons. pop Vlado Pezelj slikovito reče u svojoj propovjedi.

Danas pred Uskrs, danas, 3. travnja 2021. održana je skromna komemorativna svečanost ispred raspela i spomen-ploča postavljenih na ogradni zid groblja, uz paljenje svijeća, polaganje vijenca i molitvu koju je održao preč. Mario Vazgeč. Eto, pred 76 godina u doba pokolja bio je prohladan dan i padala je susnježica, a danas je tmuran dan, pada kiša, kao da i nebo plače zbog bešćutnosti vlastodržaca koji se nisu udostojali urediti ovo stratište i grobište u memorijalni spomen prostor i priključiti ga groblju. Nisu zapriječili ni automobilsko prometovanje preko mnoštvenoga stratišta i grobišta pobijenih, što bi bio najmanji civilizacijski doseg. Teško će se bilo gdje u svijetu naći ovakav slučaj da se uz gradsko groblje preko stratišta i grobišta grade škole i sportska igrališta. O ovom je pisalo više autora, ali nažalost, ne i oni stručnjaci i institucije čija je to po prirodi posla dužnost i koje su za to plaćene iz državnog proračuna, plaćaju ih hrvatski porezni obveznici.

Na ogradnom zidu groblja ističe se spomen ploča na Stevana Diklića. Ljudi se ne razmišljajući pitaju kako je ova spomen-ploča četnika dospjela među spomen-ploče Hrvata. Stevan Diklić nije bio četnik već lojalni pripadnik Nezavisne Države Hrvatske, kao što su njegovi nasljednici lojalni pripadnici Republike Hrvatske.

Svjedočenje Miloša Diklića, sina Stevanova
Moj otac Stevan Diklić rodio se 1892. u selu Ponori kod Otočca. Bio je ugledni i vrijedni seljak, vlasnik bogatoga seoskoga gospodarstva. Posjedovao je četiri vola, dva konja, poljodjelski alat, preko 20 krava i preko 100 ovaca i janjaca, žita pune ambare, puno vune, rakije, suhoga mesa i zlatnine. Uz posao na svome gospodarstvu bavio se i kirijašenjem. Zaprežnim kolima prevozio je drvenu građu, krumpir, kupus, svinje i janjce u Senj, Novi, Crikvenicu pa dalje sve do Rijeke i u dogovoru s brodarima na otoke Pag i Rab. Kući je dovozio i prodavao sol, ulje i ostale potrepštine kojih u Lici nema. Njegova lojalnost Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i bogatstvo bilo je razlog da ga Titovi "osloboditelji" oslobode bogatstva i života. Jugopartizanski "osloboditelji" su ga pozvali da im se javi u Otočac. Pošao je svojom zapregom, kola i konje su zadržali, a njega otpremili u Gospić, gdje su ga ubili. Nas, njegovu obitelj su iselili u Kordun u selo Cvijanović brdo gdje smo radili na seoskom gospodarstvu za komadić kruha i šalicu mlijeka. Proživjeli smo istu kalvariju kao iseljene hrvatske obitelji iz Like i Podgorja. Kada nam je dozvoljeno da se vratimo našli smo demoliranu kuću i opljačkanu svu imovinu. Izvršitelji ovoga zlodjela bili su Nikola Aleksić Nidža iz Govića, Ilija Dasović Gobo iz Švice, neki Redžo, te iz odbora Mile Grozdanić, Đuro Jelovac, Jovo Grozdanić i Mile Skendžić.

Nikola Aleksić Nidža iz Govića i Ilija Dasović Gobo iz Švice poznati su kao izvršitelji brojnih zločina počinjenih u Gospiću, što je razvidno iz objavljene arhivne građe.

Sin Miloš i unuka Anica Kranjčević, lojalni građani Republike Hrvatske, s pravom su postavili spomen-ploču na svoga oca i djeda na ogradni zid groblja, jer im je otac i djed ubijen zato što je bio lojalni građanin Nezavisne Države Hrvatske i što je posjedovao bogatstvo kojega su se Titovi "osloboditelji" pljačkom domogli.

Komemoracija žrtvama poraća u Gospiću

POČAST LIKVIDIRANIM GOSPIĆANIMA

Današnja počast nedužnim žrtvama u Gospiću i okolici.
Današnja počast nedužnim žrtvama u Gospiću i okolici.
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. travnja 2021. u 16.30 sati

GOSPIĆ - Uoči sutrašnjeg datuma kada su 1945. godine u Grad ušli partizani i otpočeli bjesomučnim likvidaciju stanovništva i hrvatskih vojnika pod vodstvom komunističke partije i tajnih policija održana je komemoracija uz zidine gradskog groblja sv. Marije Magdalene gdje su i skromna spomen obilježja. Glavni cilj partizana bio je likvidacija ustaškog gnijezda, kako je to tražio jedan partizanski oznaš iz Smiljana na sastanku dalmatinskog korpusa koji je trebao idući dan ući u Gospić iz pravca Ličkog Novog. Ubijanja i likvidacije trajali su danima, rijetko koji muškarac je preživio. Tu su stradavala i ljudi iz drugih područja Like i Hrvatske. Likvidirani su svećenici, ali i profesori...

Prvi su vijenac položili i zapalili svijeće gradonačelnik Karlo Starčević i njegovi suradnici. Svijeće su zapalila i izaslanstva HDZ-a, hrvatskih branitelja i Društva političkih zatvorenika i malobrojni građani rodbina pobijenih i likvidiranih. Kako već godinama prisustvujemo ovoj komemoraciji, očevidno je kako je svake je godine sve manje i manje njenih sudionika. Na kraju je molitvu predvodio župnik Mario Vazgeč. (MaČ)

Nakon 30 godina

POVRATAK TESLE U GOSPIĆ

Kran je digao Teslu u visinu...
Kran je digao Teslu u visinu...
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. travnja 2004. u 12.30 sati, dopuna u 16 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Nakon tri desetljeća izbivanja konačno se danas kući vratio Nikola Tesla, rad jednog od ponajboljih hrvatskih kipara Frana Kršinića. Naime, Tesla je u Domovinskom ratu raznijet eksplozivom i njegovi ostaci su završili, pazite sad - u Rijeci kod njihovog nekog kipara koji je na ulasku u KBC svojevremeno napravio instalaciju od tih ostataka i koji je to kasnije po svoj prilici rasprodao jer komad od desetak centimetara bronce tada je koštao barem stotinu maraka, onih njemačkih, a današnjih 50 eura.

Nova skulptura je napravljena uz pomoć uprave Teslinog muzeja u Beogradu gdje se nalazi originalni spomenik. Odljev je napravljen još 2006. koja je skupljala prašinu u skladištu Likovne akademije u Zagrebu. Pripreme za povratak Tesle pod patronatom lokalne politike trajale su desetljećima. Još prošle godine započeli su radovi na (pre)uređenje parkića ispred nekadašnjeg Doma JNA, a danas KIC-a. Mjesecima je bilo posla za bagere i majstore koji još uvijek slažu benkovački kamen za postament, a na betonski trapez danas je konačno postavljena i Tesla, treći replint, a drugi se nalazi na slapovima Nijagare u Niagara Fallsu američkom blizancu kanadskog istoimenog grada s kojim je Gospić bio bratimljen 1981. godine. Ostaje nejasno kako će se kao ranije uopće moći napraviti selfi u Teslinom krilu i gdje će stajati autobusi s đačkim ekskurzijama ili zalutalim turistima jer je KIC ostao bez parkirališta.

Na ovaj tekstuljak dobili smo reagiranje zamjenika gradonačelnika Ivana Tomljenovića, da KIC ima parkiralište do škole. Po telefonskom naputku knjižničarke nekidan sam iša u knjižnicu i mora sam parkirat kod Lidlina i piške kroz dvorište škole i priko razrovane njive iza KIC-a blatnjavi nogu doć po knjigu. Odma me prošla volja za čitanjem.

Popodne sam snimija jošte ednu sliku i prema njoj, izgleda će se nešto moć parkirati i na pločicama, samo će biti upitno ko će ih održavat ka i one kod novog hotela Like. Ko zna zna, ko ne zna nije bitan.

I konačno drago mi je da neko čita i moj portal koji je najslabiji u Liki i okolici kako se svi falidu da su ponajbolji.


Inicijativa Grada Gospića

PODUZETNIČKE RADIONICE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. travnja 2021. u 17.40 sati

GOSPIĆ - Grad Gospić u suradnji s poduzećem Poslovni biro Pbiro iz Rijeke organizira radionice u Kulturno informativnom centru. Radionice su namijenjene novim i starim poduzetnicima koji žele proširiti svoje znanje i dobiti kvalitetnu informaciju o poduzetničkim temama.

Prva radionica na temu Kritični faktori uspjeha je u četvrtak 8. travnja od 11 do 12.30 sati .Poduzetnik može koristiti metodu kritičnih faktora uspjeha kao sredstvo identifikacije bitnih elemenata svog uspjeha. U sklopu informativne radionice bit će predstavljeni oblici poduzetničke aktivnosti, izvori financiranja, vođenje građevinskih projekata, državni inspektori i porezni nadzor, osnove građanskog prava, stvarna prava, zemljišne knjige, posjed, obvezno pravo, ovrha, stečaj i likvidacija.

Druga radionica na temu Obveze poduzetnika, je u srijedu 14. travnja od 11 do 12.30 sati. Poduzetnici se svakodnevno susreću s brojnim dilemama o načinu primjene važećih računovodstvenih i poreznih propisa. Svaki poduzetnik treba poznavati osnovne računovodstvene pojmove, poreznu politiku u RH i ostale obveze s naglaskom na kvalitetnije praćenje vlastitog poslovanja. U sklopu informativne radionice biti će predstavljeni osnovni računovodstveni pojmovi, obveze vođenja poslovnih knjiga prema Zakonu o porezu na dohodak i Zakonu o računovodstvu, porezna politika RH (Porez na dohodak, Porez na dobit i Porez na dodanu vrijednost) te porezne promjene u primjeni od ove godine.

Održavanje radionice sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, te je za poduzetnike prisustvovanje radionicama besplatno. Prijava na radionicu je obavezna i to na maila poduzetnik@pbiro.hr ili telefonski 051452600 ili 053658103. Rok prijave za prvu radionicu je do 7. travnja 2021. godine ili do popunjenja kapaciteta grupe.

S obzirom na preporuke Stožera Civilne zaštite RH, ograničen je pristup predavanjima na maksimalno 25 osoba. Prostor održavanja radionica je prilagođen novim mjerama, te omogućava održavanje razmaka od dva metra. Prostor će biti opremljen sredstvima za dezinfekciju ruku i redovno prozračivan. Molimo da sa sobom ponesete zaštitne maskice.
Nakon održanog predavanja, sudionicima radionice savjetnici PBIRO-a stoje na raspolaganju i za individualno savjetovanje.

Sve dodatne informacije o radionicama i na mrežnoj stranici www.pbiro.hr .(Ln)