POČETNAARHIVAwww.gospicGalerija
POČEO VOLONTERSKI KAMP
PRIKUPLJANJE PODATAKA ZA POREZ NA NEKRETNINE
OGRADA DO NOVČICE
MARATONAC GLAŽAR PLIVA UZVODNO LIKOM
ČESTITKA GRADONAČELNIKA
PROSLAVA NA OSLOBOĐENOM DIJELU GOSPIĆA
RIMSKA VILA U RIBNIKU
TESLA SE VRAĆA KUĆI
UREĐENO VAGANAČKO VRELO
GRAĐANIMA TREBAJU TOČNE INFORMACIJE
BEZ RIČI
UREĐIVANJE VRELA PEĆINA
U PONEDJELJAK
POČAST BRANITELJIMA ZA DAN GRADA
VJERA U BOLJU BUDUĆNOST
ČESTITKA GRADONAČELNIKA STARČEVIĆA
VELIKA FEŠTA
JEDNOGLASNO ZA NAGRADE
AKCIJE - SVE ZA PČELICE
GRACKI KROVOVI I PROČELJA

Žitnička škola u prirodi

POČEO VOLONTERSKI KAMP

U tijeku je europski volonterski kamp Hrvatske škole Outward Bound za 24-ro mladih u Edukacijskom centru u Velikom Žitniku!

NAstava u žitničkoj školi života u prirodi i s prirodom
NAstava u žitničkoj školi života u prirodi i s prirodom
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. kolovoza 2017. u 20:30 sati

VELIKI ŽITNIK - Do 27. kolovoza Hrvatska škola Outward Bound organizirala je dvotjedni međunarodni kamp pod nazivom "Rhytms of Nature".

Kamp se održava u edukacijskom centru u Velikom Žitniku i okuplja 24-ro mladih volontera između 18 i 30 godina iz osam zemalja - Makedonije, Španjolske, Italije, Češke, Latvije, Njemačke, Bugarske i Grčke.

Volonteri će učiti o zanimljivostima kultura, glazbe i jezika ostalih sudionika, kako živjeti održivim načinom života, sudjelovat će u izgradnji staze i instrumenata od prirodnih materijala, izradit će edukativnu knjižicu o planinarenju i snalaženju u prirodi, što će biti korisno njima i budućim polaznicima. Uz to, volonteri će održavati informativni štand u petak, 25. kolovoza na sajmu u Gospiću na kojem će upoznavati mještane sa svojim djelovanjem u Velikom Žitniku, kao i o mogućnostima koje mladima nude Erasmus+ mobilnosti.

U slobodno vrijeme sudjelovati će u raznim sportskim aktivnostima u prirodi uz mnogo igara i timskih zadataka specifičnih za programe Hrvatske škole Outward Bound. Time će spoznati svoje kvalitete i vještine, vježbati rad u timu i povjerenje prema novim prijateljima te mnogo toga naučiti jedni od drugih.

- Kamp se već nekoliko godina za redom održava uz potporu Europske volonterske službe Erasmus+ programa Europske komisije, a volonterima pruža priliku da nauče mnogo toga o radu u interkulturnom okruženju, radu za zajednicu, flori i fauni ovoga područja, radu s drvetom, očuvanju okoliša, kreativnom učenju i još mnogo toga. Ovo je idealna prilika da mladi spoznaju važnost ostavljanja pozitivnog traga iza sebe za buduće generacije.- kaže voditeljica projekta Tamara Lipnjak.

Od sredine srpnja prošle godine, stara školska zgrada koju su dobili na korištenje preuređena je i potpuno opremljena kao edukacijski centar. Od tada je kroz centar prošao veliki broj polaznika raznih programa Hrvatske škole Outward Bound i taj broj nezaustavljivo raste. Novim generacijama polaznika ovo će biti polazna i završna točka na programima, gdje će moći ostaviti svoj doprinos u korist budućih polaznika.

Hrvatska škola Outward Bound djeluje već deset godina u cijeloj Hrvatskoj. Dio je svjetskog branda Outward Bound International, koji je vodeći u programima iskustvenog učenja kroz pustolovne aktivnosti u prirodi. Nezaboravno iskustvo koje polaznicima ova škola nudi navodi brojne polaznike da dođu ponovno i time šire vijest o njenom pozitivnom utjecaju.

Akcija uprave Grada Gospića

PRIKUPLJANJE PODATAKA ZA POREZ NA NEKRETNINE

Neovjereni i nepotpisani gradski dopis za porez
Neovjereni i nepotpisani gradski dopis za porez
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. kolovoza 2017. 20:10 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Ovih dana na tisuće adresa građana na području grada Gospića stiglo je iz gradske uprave pismo s dva lista ankete koju treba popuniti u svezi uvođenja poreza na nekretnine. Pismo nije ni pečatirano niti potpisao, a u potpisu je Grad Gospić.

Posljednjeg dana srpnja na sjednici Gradskog vijeća bilo je i vjećnićko pitanje o tom pismu, pa je gradonačelnik Karlo Starčević odgovorio da ono nema smisla i da se više neće slati jer gradska uprava ima 90 posto potrebnih podataka. Međutim, slanje pisama nije prekinuto zato smo uputili pismeni upit u gradsku upravu da ne bi dezinformirali javnost

U odgovoru koji je koji smo dobili danas, a potpisala ga je zamjenica gradonačelnika Kristina Prša, u PDF formatu, pa ako ima koja slovna greška, nismo mi krivi nego zapadnjaci koji ništa ne prilagođavaju hrvatskim slovima, stoji:

- Zakonom o lokalnim porezima ("Narodne Novine" 115/16) koji je stupio na snagu 1.siječnja 2017. godine, propisano je da se od 1. siječnja 2018. godine uvodi porez na nekretnine koji de u cijelosti zamijeniti komunalnu naknadu.

Jedinice lokalne samouprave obvezne su tijekom 2017. godine ustrojiti i dalje voditi strukturiranu Evidenciju o nekretninama i o poreznim obveznicima plaćanja poreza na nekretnine. Za prikupljanje podataka zadužen je Gradski upravni odjel za komunalne djelatnosti, stanovanje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Grada Gospića.

Podatci na kojima se temelji evidencija, sukladno Zakonu prikupljaju se iz postojećih
evidencija grada, od strane drugih javnih tijela (Porezna uprava, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, Državna geodetska uprava) te temeljem podataka samih poreznih obveznika. Grad Gospić je dobio podatke od Porezne uprave i Državne geodetske uprave, ali ne i od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

U cilju da evidencije o nekretninama budu u potpunosti točne, a time i buduće porezne obveze ispravno utvrđene, svim vlasnicima nekretnina je Grad Gospić uputio obavijest kojom ih je upoznao s osnovnim odrednicama Zakona te ih temeljem članka 59. Zakona, pozvao da do 31. listopada 2017. godine dostave podatke o nekretninama čijih su vlasnik ili korisnik, a kako bi se isti uskladili s ostalim podatcima s kojima Grad Gospić raspolaže.

U međuvremenu dok smo ovaj tjedan pet dana) čekali službeni glas iz Grada, javno se oglasio premijer Plenković, koji je nekoliko puta istakao da se odgađa primjena toga zakona za iduću godinu.

Za sigurnost djece

OGRADA DO NOVČICE

Betoniranje stupova za ogradu na Čardaku
Betoniranje stupova za ogradu na Čardaku
Postavljena je ograda kod zgrade na Čardaku.
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. kolovoza 2017. u 7:25sati

GOSPIĆ - Radnici Komunalca ovih su dana postavili pedesetak metara žičane ograde kod zgrade na Čardaku. Ograda je postavljena na trošak pričuve, a mnogo će doprinijeti sigurnosti djece kja se tamo često igraju da se ne bi sunovratila u Novčicu.

Usput je nakon novog premještanja kontejnera betoniran komad parka gdje će ubuduće stajati. (MaČ)

Neobično priznanje braniteljima

MARATONAC GLAŽAR PLIVA UZVODNO LIKOM

Dr. Glažar i Krlo Starčević, vlasnik pivovare, nakon maratona 2013. godine, a ove godine Starčević je postago gospićki gradonačelnik/Arhiva Lika presa Gospić
Dr. Glažar i Krlo Starčević, vlasnik pivovare, nakon maratona 2013. godine, a ove godine Starčević je postago gospićki gradonačelnik/Arhiva Lika presa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. kolovoza 2017. u 13:40 sati

GOSPIĆ - Dragovoljac Domovinskog rata i plivački maratonac dr. Bojan Glažar i ove će godine preplivati dionicu od HE Sklope na Kruščici u Kosinju do Kaluđerovca.

Ovim činom dr. Glažar želi odati počast svim poginulim braniteljima i veličanstvenoj operaciji Oluja. Maraton će isplivat sutra 4. kolovoza 2017. a dolazak kod mosta preko rijeke Like u Kaluđerovcu očekuje ose iza 17 sati. U Kalužerovcu će doktora dragovolca i branitelja dočekati novi gradonačelnik Gospića Karlo Starčević. (LpS)

PRVI LIČKI VLOG O MARATONCU

Uz Dan Oluje

ČESTITKA GRADONAČELNIKA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. kolovoza 2017. u 14.35 sati

GOSPIĆ - Povodom Dana oluje i dana domovinske zahvalnosti građanima je čestitku uputio gradonačelnik Karlo Starčević sa suradnicima:

Drage naše sugrađanke i sugrađani,
pred nama su dani kada se prisjećamo svih žrtava koje su tragično položile živote na oltar domovine, svih hrvatskih branitelja, te svih koji su dali svoj nemjerljivi doprinos u stvaranju samostalne, neovisne i slobodne nam države Hrvatske. Isto tako, ovo je vrijeme kada se u našim mislima i srcima istodobno isprepliću, čast, sjećanja, zahvalnost, ali i tuga za onima kojih više nema, za junacima Domovinskog rata koji su nesebično utkali svoje živote u temelje Hrvatske domovine.

Trudimo se stoga svakoga dana da njihova žrtva ne bude zaboravljena, stvarajmo prije svega radom, učenjem i znanjem bolji, ljepši i prosperitetniji grad za sretniju i bolju budućnost naraštaja koji dolaze.

Stoga ovom prigodom svim građanima grada Gospića povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, 5. kolovoza, upućujemo najsrdačniju čestitku!


Proslava Oluje

PROSLAVA NA OSLOBOĐENOM DIJELU GOSPIĆA

Proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti na u Širokoj Kuli, na Ljubovu i u Ličkom Osiku u subotu 5. kolovoza.

Ratna zastava Vukova/Foto arhiva Lika pressa Gospić
Ratna zastava Vukova/Foto arhiva Lika pressa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. kolovoza 2017. u 10:25 sati

GOSPIĆ - iz gradske uprave danas smo dobili poziv s programom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja i ujedno.

U subotu 5. kolovoza u 9 sati je polazak s autobusnog kolodvora u Gospiću prema Širokoj Kuli i Ljubovu, prijevoz osobnim automobilima i kombijima

9.45 sati je polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod spomenika žrtvama Drugog svjetskog i Domovinskog rata u Širokoj Kuli,
10.30 sati je polaganje vijenaca i paljenje svijeća na Ljubovu,
11.00 sati sveta misa na Ljubovu,
18.00 sati Dječja olimpijada na nogometnom igralištu Osnovne škole dr. Franje Tuđmana u Ličkom Osiku
20.30 sati nastupaju folklorni ansambli, kulturno- umjetnička društava i tamburaški sastavi na Trgu hrvatskih žrtava Široke Kule u Ličkom Osiku.
22.00 sata nastup grupe Razbijači čaša

VUKOVI

Iz Udruge ratnih veterana 9. gardijske brigade VUKOVI dobili smo obavijest kojom pozivaju na proslavu na Ljubovu pripadnike ratne postrojbe 9. gardijske brigade HV, te članove obitelj poginulih i umrlih pripadnika brigade.

U organizaciji Grada Gospića i braniteljskih udruga sa područja Ličko-senjske županije kod spomen-obilježja na Ljubovu 5. kolovoza položiti će se vijenci i zapaliti svijeće poginulim braniteljima u VRO "Oluja" i održati sveta misa koju će predvoditi ratni msgr. Mile Bogović, gospićko-senjski biskup u miru u konecelebraciji s vojnim kapelanom 9. gbr vlč. Stjepan Zeba, i osalim svećenicima.

Nakon svete mise održati će se prigodni domjenak u prostorijama osnovne škole na Ličkom Osiku.

SPOMENIKA
Prigodom prošlogodišnje proslave Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti najavljena je izgradnja spomen obilježja pripadnicima postrojbi Zbornog područja Gospić koji su poginuli u vojno redarstvenoj operaciji Oluja 1995. godine.

Tim projektom braniteljske udruge s područja Ličko-senjske i Primorsko-goranske županije ispunile bi višegodišnje težnje da na prijevoju Ljubovo podigne dostojno spomen-obilježje za svoje poginule suborce. Za nositelja projekta određen je Grad Gospić koji je potpisao partnerski ugovor za realizaciju projekta s Udrugom ratnih veterana 9. gbr VUKOVI.

Ličko- senjska županija je u rujnu 2015.g. inicirala sastanak s predstavnicima braniteljskih udruga te gradova i općina sa područja ovih dviju županija s čijih područja su tijekom Domovinskog rata bile postrojbe HV i policije koji su imali poginule pripadnike u VRO OLUJA. Dogovoreno i potpisano pismo namjere sudionika sastanka o sufinanciranju projekta na način da bi svaki su potpisnik sudjelovao sa 30.000,00 kuna.

Grad Gospić je poduzeo radnje za prikupljanje potrebitih suglasnosti, idejnog projekta te sklapanja ugovora sa kiparom Josipom Cvrtilom djelatnikom Restauratorskog zavoda iz Zagreba i Umjetničkom ljevaonicom Ujević iz Zagreba koji su izradili skulpturu hrvatskog vojnika u bronci pod nazivom Pobjednik koja će činiti centralni dio spomen obilježja na Ljubovu.

Tvrtka Arhing trade d.o.o. izradila je arhitektonski projekt u travnju 2016., a Ministarstvo hrvatskih branitelja je s Gradom Gospićem potpisalo ugovor o sufinanciranju spomen obilježja i uplatilo 80.000,00 kuna. Neki sudionici dogovora nisu uplatiti svoja sredstva

Problem je nastao pri dobivanju suglasnosti o pravu služnosti zemljišnom česticom na kojoj će biti izgrađeno spomen obilježje, a koja je u vlasništvu RH. U tijeku je postupak izvlaštenja te čestice od strane Ministarstva za upravljanje državnom imovinom u korist Grada Gospića i postupak dobivanja građevinske dozvole. Nakon toga odabrati će se najpovoljniji izvođač radova i započeti radovi na izgradnji.

Ovim putem apeliramo na sve braniteljske udruge da podsjete svoje gradonačelnike i načelnike općina koji su preuzeli obavezu sufinanciranja spomen obilježja da to i učine kako bi se podmirile pristigle obaveze za troškove ljevaonice završene skulpture Pobjednik i ostale troškove koji su planirani u projektnoj dokumentaciji.

- Ovim putem pozivamo sve braniteljske udruge da nam se pridruže na komemoraciji i svetoj za 65 poginulih branitelja.- ističe se u priopćenju hrvatskih branitelja (LpS)

Muzej Like Gospić

RIMSKA VILA U RIBNIKU

Arheološka istraživanja rimske vile u Ribniku
Arheološka istraživanja rimske vile u Ribniku
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1.kolovoza 2017. u 8:20

RIBNIK - Posjetili smo ekipu Muzeja Like Gospić koja završava ovogodišnju sezonu istraživanja na rimskom seoskom imanju, na lokalitetu Grad u Ribniku.

Tijekom 19 dana istražili su novih sedam kvadranata, odnosno površinu od 175 četvornih metara, što je s prošlogodišnjim sezonama, od 2014. kada kreću sustavna istraživanja, velik prostor. Iako je pred njima još sezona, već je sad vidljivo da je rimsko imanje bilo prilično veliko. Nažalost, arhitektura je tek neznatno očuvana, u razini temelja, ali se s velikom sigurnošću mogu prepoznati ostaci zidova, podloge za različite podnice, od žbukanih do mozaičnih.
- Pokretni nalazi pokazuju da je seoska vila podignuta već u 1. st., i da se živjelo i gospodarilo tijekom najmanje četiristo godina.- kaže dr. sc. Tatjana Kolak, muzejska savjetnica i voditeljica istraživanja koje financira Ministarstvo kulture.

Ima tu novaca rimskih careva Vespazijana, Gordijana III, Teodozija i Klaudija II Gotskog koji datiraju od 1. do kraja 4. st. Dosta je i građevinskog materijala, rimske krovne opeke i cigle kakvom se gradio hipokaust (rimsko centralno grijanje), a ponajviše ima kamenih bijelih i sivih kockica - tesera, kojima su stari majstori izrađivali mozaične podove.

Uz brojne životinjske kosti koje pripadaju govedima, divljim i domaćim svinjama te peradi mogli bi saznati dosta i o prehrani tadašnjih stanovnika. Ulomci keramičkih posuda pokazuju u kakvim su posudama kuhali, a kakvo fino posuđe, iznosili na stol. Prema tom skupocjenom asortimanu vidimo da trgovački putovi i roba ne zaobilaze Liku, jer se može pronaći posuđe koje se izrađivalo u tadašnjoj provinciji Africi, sa središtem proizvodnje u današnjem Tunisu, jednako kao i keramička proizvodnja iz susjedne nam Italije. Uživali su u maslinovu ulju i sigurno, dobrom vinu, kako svjedoče ulomci raznih amfora.

Život na rimskoj vili je prestao vjerojatno početkom 5. st., no puno kasnije, krajem srednjeg vijeka te potom i Turci u 16. i 17. st. također koriste ovaj prostor. O njihovoj prisutnosti, najbolje nam govore ulomci pećnjaka kojim su se zidale kaljeve peći u modi tijekom 16. st., ugarski i venecijanski novac s početka 17. st. i brončane ukrasne aplike konjske orme.

Još je preostalo napraviti snimku postojećeg stanja i sve prenijeti na papir, a potom zaštiti ostatke arhitekture i sve dobro zatrpati zemljom, kako bi brojni vlasnici mogli prikupiti sijeno iduće godine. (LpS)

Treća sjednica Gradskog vijeća

TESLA SE VRAĆA KUĆI

Gradonačelnik Starčević je obećao skori povratak spomenika Nikole Tesle u Gospić rad akademskog kipara Frana Kršinića.

Okupljanje vijećnika/Snimio Marko Čuljat Lika press Gospić
Okupljanje vijećnika/Snimio Marko Čuljat Lika press Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
31. srpnja 2017. u 17:50 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Pod predsjedavanjem Petra Radoševića danas je održana Treća sjednica Gradskog vijeća. Najprije su vijećnici izvukli brojeve s redoslijedom postavljanja pitanja a zatim su zaredale izmjene za govornicom.

Budući vaš izvjestitelj imenom nije zapisničar na sjednicama, donosimo novinarsko izvješće o onome najvažnijem, a posebice naglašavam, a u redakciju nije stigao materijal za sjednicu izuzev e-dnevnog reda. Neka novinarska izvješća koja se objavljuju neodoljivo me podsjećaju na zapisnike sa sjednica partijskih komiteta - sve se zapisuje i sve se objavljuje, što dezinformira javnost.

Nije bilo gotovo nijednog segmenta iz života u ovome dijelu Lijepe naše koji nije zanimao vijećnike koji su upozoravali na probleme i poteškoće. Vijećnike je zanimalo što će biti s parkiranjem i naplatom, a što s osičkim parkiralištima i dječjim igralištem. Zatim su pitali kakve su to neovjerene obavijesti o porezu na nekretnine, kada će biti besplatni vrtići što je obećanje iz izborne kampanje, pa sve do stanja sigurnosti i protupožarne zaštite, te kada će se konačno Tesla vratiti kući.

Na pitanja je odgovarao gradonačelnik Karlo Starčević. Za Lički Osik, koji je usput rečeno izgrađen polovicom prošlog stoljeća, i jedan je od dva jedina planska naselja u Hrvatskoj, je rekao da su tamo dvije kanalizacije i da se za parkirališta trebala praviti i - treća. Međutim, stanarima u tome industrijskom naselju sa 666 stanova prodire kanalizacija u podrumske prostore koji su beskorisni. Starčević je rekao da su radovi otpočeli s izbornom kampanjom i prekinuti nakon drugog kruga glasovanja, za vrijeme stare vlasti.

Nova regulacija prometa pogoršala je stanje u gradu, ustvrdila je jedna vijećnica te struke, pa su vijećnici danas saznali da se radi nova regulacija prometa u ličkoj metropoli i da će ponovo Starčevićeva biti dvosmjerna te da će se parkiranje naplaćivati samo na Trgu Alojzija Stepinca, jer se od naplate ne mogu pokriti plaće komunalnih redara, a građani negoduju za neopravdane kazne za parkiranje.
- Želimo da nam ljudi dolaze u grad, a ne da ih tjeramo s naplatom parkiranja.- istakao je Starčević.

Što se tiče obavijesti o porezu na nekretnine taj je proces stopiran jer gradski organi imaju 90 posto potrebitih podataka i neće se maltretirati građani. Starčević je rekao da nije obećavao besplatne vrtiće već cijenu ovisno o socijalnom statusu roditelja djece.

- Nikola Tesle se vraća kući ove ili najzad iduće godine.- ustvrdio je Starčević, dodajući da će se u Smiljanu izgraditi i svjetski znanstveni institut posvećen Tesli i njegovom djelu.

Na pitanje o manjem broju gostiju z Dan grada Starčević je odgovorio da je prošlogodišnja proslava stajala 360 tisuća kuna a ovogodišnja stotinjak tisuća, i da nije bilo besplatnih spavanja gostiju.

PRORAČUN
Dragica Lazić, voditeljica računovodstva iznijela je osnovne podatke o prošlogodišnjem gradskom poslovanju i proračunskim sredstvima. Ukupan je prihod iznosio 65 milijuna kuna od čega su sedam milijuna iznosili prihodi korisnika proračuna koji su danas podastrli svoja izvješća vijećnicima. Krajem prošle godine iskazan je manjak od 3,1 milijun kuna a obveze su iznosile 7,8 milijuna, i to većim dijelom nedospjele. Posljednjeg dana prošle godine Grad je imao 5,4 milijuna kuna kredita s godišnjom otplatom od milijun kuna.

U raspravi je sudjelovao Petar Krmpotić, dosadašnji gradonačelnik koji je bio odgovoran za pravilno korištenje proračunskih sredstava. On je istako da je prošlogodišnji proračun ravnomjerno izvršen, da su dospjele obveze dva milijuna kuna te da će biti i prihoda s kojima će se to pokriti.
- Dosta sredstava ide na održavanje županijskih cesta, a sredstva kasne. U javnosti se širi informacija o velikim dugovima. Posljednjih godina zbog zakonskim izmjena ostvarili smo pedesetak milijuna kuna manje prihoda. Uvijek smo imali bezuvjetno mišljenje revizije. Save investicije proveli smo sukladno zakonima.-rekao je Krmpotić.
Gradonačelnik Starčević je nakon toga s govornice istakao da dugovi polovicom ove godine iznose 16 milijuna kuna.
Prilikom glasovanja za proračun glasovalo je devet vjećnika, sedam protiv i jedan je vijećnik bio suzdržan.

Na sjednici je još razmotreno sedam točaka dnevnog reda.

Više o povratku tesle kući na poveznici:

www.licke-novine.hr/Prilozi/tesla/Tesla.html

UREĐENO VAGANAČKO VRELO

Novi izgled Vaganačkog vrela
Novi izgled Vaganačkog vrela
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. srpnja 2017. u 17:20 sati

VAGANAC
- U ovom selu 19 kilometara zapadno od Gospića, prema Pazarištima na putu prema jezeru Kruščici nalazi se izvor pitke vode Vaganačko vrelo koje je već stoljećima izvor pitke vode za ljude i stoku.

Prije dolaska vodovoda 2000. godine 32 kućanstva su koristila vodu s vrela za piće, napajanje stoke, kuhanje i pranje robe u kamenoj lokvi ispod izvora. Izvor je bogat vodom i nikad ne presuši, samo u ljeto ima manje vode.

Prema nacrtu iz 1912. izvor je uzidan klesanim kamenom 1935. godine i sagrađena je manja vodosprema iznad njega u kojoj se skuplja voda. Izvor ima malo korito ispod cijevi gdje ljudi toče vodu, a druga dva korita služe za napajanje stoke. Ispod korita gdje se napaja stoka proteže se kameno-zidana lokva na kojoj su žene prale veš. Graditelji su napravili i poseban tunel kroz koji višak vode iz vodospreme ide u lokvu. Danas se izvorska voda koristi samo za piće seljanima i posjetiteljima koji se nađu tamo.

Od zuba vremena beton se je oljuštio, korita popucala te je bilo potrebno obnoviti vrelo koje sadašnjim seljanima Vaganca (11 kuća) i mnogima koji žive u raznim dijelovima Hrvatske i inozemstvu, a dođu u posjetu ima veliku sentimentalnu vrijednost.

- Naišli smo na razumijevanje Hrvatskih voda koje su pristupile uređenju vrela i sanirale ga tako da bude što više izvorno. Pristupni put obnovio je i proširio Liming d.o.o. Ivice Popovića Kundre.-kaže Josip Duić, Vaganca. (LpS)

VIDEO ZAPIS IZ VAGANCA:


Priopćenje za javnost gradonačelnika Karla Starčevića

GRAĐANIMA TREBAJU TOČNE INFORMACIJE

Obustavljeni radovi u Ličkom Osiku
Obustavljeni radovi u Ličkom Osiku
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. srpnja 2017. u 23:50

GOSPIĆ - u našu redakciju večeras kasno stiglo je priopćenje gradonačelnika Karla Starčevića koje u cijelosti prenosimo:

Poštovani,
u skladu s načelom transparentnosti i s namjerom da uspostavimo još kvalitetniju suradnju s predstavnicima medija u Gradu Gospiću kako bi građani Gospića u svakom trenutku imali točne informacije o radu Gradske uprave, molim Vas da objavite priopćenje u cijelosti. Naime, od trenutka preuzimanja obnašanja dužnosti gradonačelnika moji suradnici i ja izloženi smo brojnim pritiscima od strane nekih medija koji za cilj imaju obmanuti čitatelje iznošenjem netočnih podataka vezanih uz projekte koje je započela bivša gradska vlast, ali ih nikada nije dovršila. Koristim ovu priliku da se i putem Vašeg medija obratim našim sugrađanima i kažem u kojoj su fazi pojedini gradski projekti.

- Radovi na Ličkom Osiku obustavljeni su uslijed oštećenja starog (postojećeg) kanalizacijskog sustava, a izračun za novi sustav nije stručno dimenzioniran da može prihvatiti svu oborinsku vodu. Daljnjim radovima bi se nanijele dodatne štete u visini iznad 2 milijuna kuna. Osim toga radovi su otvoreni od strane stare gradske vlasti, a da nisu osigurana proračunska sredstva. Dakle, otvaranje radova je bilo protuzakonito, isključivo u predizborne svrhe dok je radove nakon gubitka izbora vrlo naprasito zatvorila također stara garnitura i to s ciljem prikrivanja nanesene štete na kanalizacijskom sustavu. U tijeku je sanacija učinjene štete.

- Što se tiče izgradnje nogostupa za sigurnost djece do Osnovne škole dr. Jure Turića, reći ću samo kratko i jasno, a čitateljima ću ostaviti na zaključak: za navedeni nogostup postoji glavni i idejni projekt, kojemu je, gle čuda, autor nitko drugi nego gospodin Mate Žagar. Za sada je osim toga, potpisan i sporazum između Grada i MUP-a. Radovi nisu ni mogli započeti iz razloga što nije ishodovana građevinska dozvola i sada smo u fazi prikupljanja ostale dokumentacije i suglasnosti javnopravnih tijela potrebnih za ishođenje iste. Svi znamo da je dug put od ideje do realizacije! Nekima je bio i predug - gotovo 30 godina.

- Projekt obnove fasada, odnosno energetske učinkovitosti zgrada u fazi je prikupljanja suglasnosti stanara i zatvaranja financijske konstrukcije. 24. srpnja 2017. godine održan je sastanak s predstavnicima stanara i direktorom Komunalca d.o.o. koji je nositelj projekta. Predstavnici stanara izrazili su volju i želju za provedbom projekta i dobili su detaljne proračune i plan otplate kredita svog dijela sufinanciranja projekta (40%), odnosno radova. Izračun je vršen na osnovi petogodišnje i desetogodišnje otplate kredita, kroz plaćanje mjesečne pričuve. Čim dobijemo ovjerene izjave stanara objavit ćemo javni natječaj. U rujnu ove godine očekujemo zatvaranje javne nabave i početak radova.

- Nadalje, Grad Gospić se obvezao napraviti kosturnicu za žrtve Drugog svjetskog rata na Balinovcu, tj. prostoru Gradskog groblja sv. Marije Magdalene. Međutim nitko od djelatnika Grada nije bio o tome informiran. Radovi su trebali biti završeni najkasnije do 15. lipnja 2017. kada je trebala početi i ekshumacija žrtava. Stara Uprava nije ni počela s izradom projektne dokumentacije, a kamoli s gradnjom. U komunikaciji s Ministarstvom hrvatskih branitelja saznali smo za projekt i počeli intenzivne pripreme kako bi što prije započeli i s realizacijom.

- Također, potpuno je ista situacija i sa šetnicom na Novčici i sa svim tzv. započetim projektima i idejnim projektima kojega je stara gradska vlast imala na umu realizirati, a nije ih realizirala. Od svega nam je ipak najsimptomatičnije da je idejni tvorac svega vidljivoga ali i nevidljivoga gospodin Mate Žagar uredno primio novac za svoje ideje i idejne projekte. Kako rekoh - dug je put od ideje do realizacije i mi ćemo ga sigurnim korakom prevaliti i doći do konačnog cilja, a to je dobrobit Grada Gospića i svih njegovih stanovnika.
Zahvaljujem se na objavi priopćenja, te za sve dodatne informacije Gradska uprava Vam stoji na raspolaganju.

S poštovanjem,
Karlo Starčević
Gradonačelnik Grada Gospića

Gospićke sličice

BEZ RIČI

Krovari na gospićkoj zgradi minjaju opasni salonit/Snimija Marko Čuljat Lika press
Krovari na gospićkoj zgradi minjaju opasni salonit/Snimija Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. srpnja 2017. kroz podne

GOSPIĆ - Jučere sam od ŠUP-a s mojim terićim okom škicnija i snimija krovopokrivače na ednoj zgradi u nekadašnjoj Grobljanskoj, a jošte od prije rata na inicijativu ednog glavonje iz Zagrebu, Ulici Miroslava Kraljevića, ugaonog kamena hrvatskom modernog slikarstva - tako o njemu pišu znanci i kritičari.

Jošte juče sam tija saznat o kakvom se to dilu radi, a nisam uspija ni danasaka. A slika mi se baš dopada pa ju objavljujem.

Danaska, opet ne lezi vraže zanimljiva scena u Starčevićevoj. Nešto prije podne u njojzi je zapeja edan talijanski autobus. Ko zna kako je uopće tu doša, ma upopričila mu se edna cisterna i parkirane autine. Mora sam i sam sudilovati u raščišćavanju tog gordijskog čvora, a kada su prolazili pored mene opazio sam vesela i razdragana lica djece koja su mi mahala. Baš mi je bilo drago što sam uspišno odglumija prometnika. Šteta što gracka signalizacija nije bolje rješene pa ni ovaj vozač busa ne bi zaluta u ednosmirnu ulicu, i to Glavnu.(MaČ)

Vukšićani u akciji

UREĐIVANJE VRELA PEĆINA

Mnogi Vukšićani rado prošeću do Pećine
Mnogi Vukšićani rado prošeću do Pećine
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
26. SRPNJA 2017. U 21:00 SATI

VUKŠIĆ - U ovom selu pored Ličkog Osika, nedaleko rotora, podno brda Grič, nalazi se izvor pitke vode Pećina. Sam izvor je desna pritoka rječice Balatin, a neposredno pored potoka Gujina.

Pećina je davno uređen izvor koji je klesanim kamenom uzidan vjerojatno još za vrijeme Matije Terezije. Sam izvor nije baš bogat vodom pa svake godine u kasno ljeto presuši, a tijelom jesenskih ili proljetnih kiša ponovo poteče. Sam izvor seljanima sela Vukšić ima veliku sentimentalnu vrijednost. Tijekom rata ili poslije njega, netko je u pećinu bacio tri klesana kamena pa je grlo Pećine time oštećeno i postalo opasno da netko upane u izvor.

- Prošle godine nekoliko nas susjeda, za vrijeme dok je izvor presušio, izvadili smo kamenje i uzidali u grotlo te očistiti okoliš od trnja i uredili pristupni put. U tome nam je pomogao vlasnik poduzeća GS gradnja Mario Brkljačić Mačkilj kojeg je zamolila zamjenica tadašnjeg gradonačelnika Marta Grgurić.-sjeća se Ivica Pavletić, kodnog imena Dido s kim sam tako službeno komunicirao, a o čemu, o tome drugi put. Ali moram reći da mi je bija odlična podrška u mome poslu, a bija sam novinar početkom Domovinskog rata pa i dalje.

- Mačkiljev stroj i strojar Bućurica, inače susjed s Kulske ceste u Ličkom Osiku nije krio zadovoljstvo što se uređuje Pećina koju smo svi još kao djeca zavoljeli.- naglašava moj Dido.

Kad je napravljen put, jasno prteni, pristupilo se vađenju kamenja iz Pećine. Najprije su angažirani članovi gospićkog HGSS-a i oni su išli u Pećinu i vidjeli da nema opasnosti da se kad bude prilika spusti netko od nas i poveže kamenje za vaditi. Aktivistica GSS-a je tom prilikom povezala jedan kamen. Uz pomoć suseljana Ljupana i njegova stroja i nekoliko suseljana iz Pećine su izvađena sva tri kamena koje su potom vraćena na svoje mjesto na mjesto i uzidani su.

Zatim je uslijedila iduća zadaća - čišćenje samog izvora vode. Nadalje zatraženo je od Grada Gospića da osvijetlimo Pećinu i da naspemo put tamponom. Budući da nije bilo instalacije za rasvjetu, u pomoć je priskočio HEP ODS Elektrolika iz Gospić koji je postavio četiri stupa i provukao instalaciju za rasvjetu.

- Još preostaje da Grad postavi rasvjetu i po mogućnosti da nam osigura tampon za nasaipanje prilaznog puta. Što se tiče Hrvatskih voda nismo naišli na razumijevanje pa smo uređenju pristupili sami. Hrvatske vode su uređivale potok Gujinu koji također utječe u Balatin i nije baš jasno zbog čega nisu htjeli urediti Balatin koji je poprilično zarastao u šaš i travu pa sad mulj koji se stvara na izvoru ne može otjecati.- kaže Pavletić (LpS)

Treća Sjednica Gradskog vijeća

U PONEDJELJAK

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. srpnja 2017. u 12:45 sati

GOSPIĆ - Petar Radoševič, predsjednik Gradskog vijeća sazvao je treću redovnu sjednicu za ponedjeljak 31. srpnja.

U središtu pozornosti vijećnika biti će uz aktualni sat još sedam točaka dnevnog reda. Između ostalog raspravit će se izvješće o izvršenju gradskog proračuna. (MaČ)

Foto reportaža iz Gospića

POČAST BRANITELJIMA ZA DAN GRADA

Prije podne je odana čočast hrtvatskim braniteljima, anavečer je bilo narodno vesele na Trgu Stjepana Radića.

Odavanje počasti na gradskom goblju/sniumio Marko Čuljat Lika press Gospić
Odavanje počasti na gradskom goblju/sniumio Marko Čuljat Lika press Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. srpnja 2017. u 14:20 sati, dopuna u 21:25 sati

GOSPIĆ - Jutros su u Gradsko groblje sv. Marije Magdalene došli mnogobrojni Gospićani kako bi odali počast svojim precima koji su tu sahranjeni. Inače 22. srpanj blagdan sv. Marije Magdalene je i Dan grada Gospića, pa su danas brojna izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće na križ u groblju, na spomenik hrvatskim braniteljima i žrtvama Domovinskog rata te na spomen-bistu prvog predsjednika RH Franje Tuđmana.

U gospićkoj prvostolnici msgr. Mile Čančar služio je koncelebriranu svetu misu, a na odavanju počasti hrvatskim braniteljima uz brojne građane bili su iu čelniuci Grada Gospića i Ličko-senjske županije.
Donosimo foto-reportažu o tom događaju. (MaČ)

POGLEDAJTE I PRVI LIČKI VLOG O JUČERAŠNJOJ PROSLAVI:


Proslava Dana grada Gospića

VJERA U BOLJU BUDUĆNOST

Na svečanoj Gradskog vijeća bili su brojni uzvanici.

Uzvanici na današnjoj sjednici u Gospiću
Uzvanici na današnjoj sjednici u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. srpnja 2017. u 14:00 sati, dopuna 22. svibnja u 21:00 sati

GOSPIĆ - Povodom sutrašnjeg Dana grada i blagdana sv. Marije Magdalene danas je održana svečana proširena sjednica Gradskog vijeća na kojoj su bili brojni gosti i uzvanici. Između ostalih na sjednici je bio i legendarni general policije Mladen Markač, počasni građanin grada Gospića, ali i Davor Pavuna poznati svjetski fizičar i izumitelj.

Svečanost je počela s Lijepom našom u izvođenju gospićke Vile Velebita i odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima. Prvi je govornik na svečanosti bio Petar Radošević, predsjednik Gradskog vijeća koji je naglasio da je po prvi put od ove godine upravljanja gradom kohabitacija.
- Stari saziv je osigurao investicije od preko 50 milijuna kuna od sanacije smetlišta do gradnje stanova., a spremni su i projekti za investicije od 200 milijuna kuna. Prilikom kontrole poslovanja uvijek smo imali bezuvjetno mišljenje revizije, a u proteklom mandatu izmjenom propisa izgubili smo čak 50 milijuna kuna, ali ima najava da se to popravi. -rekao je Petar Radošević, (HDZ) predsjednik Gradskog vijeća.

- Danas su naše misli upućene poginulim hrvatskim braniteljima koji su nam nadahnuće. Grad je proteklih 25 godina bio izložen raznim utjecajima, i preuzimanjem uprave uočili smo mnoge poteškoće od nezaposlenosti do demografije i raseljavanja, mali se nadamo izaći iz ove depresije koja je najveća u državi. Mi znamo što želimo i kako to ostvariti. Obećavam, da ću grad voditi prema boljoj budućnosti i da našoj djeci osiguramo egzistenciju. Naš je cilj kvalitetniji život, a u tome će nam pomoći i prof. Pavuna koji je danas ovdje.

U ime gradova i općine Ličko-senjske županije uzvanicima se obratio Ante Dabo, gradonačelnik Novalje (most):
- Želim vam mnogo uspjeha, A Karlu želim da svoj poslovni uspjeh prenese i na grad i da kohabitacija bude usmjerena na razvoj što svi želimo.

Sudionicima se obratio i župan Darko Milinović:
- Svi smo ujedinjeni da se razvijamo u narednom mandatnom periodu. Ljudi će nas cijeniti po rezultatima. Proteklih godina raste zaposlenost i sve je manje nezaposlenih, izvoz je za četiri posto veći od republičkog prosjeka, više izvozimo nego što uvozimo u našoj županiji. Veselim se novom centu prof. Pavune koji je usmjeren na budućnost.

Danas u dodijeljena i javna gradska priznanja. (MaČ)

Objavljujemo integralni govor gradonačelnika Karla Starčevića:

Poštovane gospđe i gospodo, preuzvišeni oče Biskupe, dragi gosti, prijatelji Gospića,
dobro došli na svečanu sjednicu Gradskog vijeća kojom tradicionalno svake godine, otkad je slobodnog Gospića, obilježavamo dan našeg grada, dan naše časne prošlosti i u duhu zajedništva navješćujemo Gospićku bolju budućnost. Uoči blagdana sv. Marije Magdalene naše su misli i naši osjećaji upućeni svim našim sugrađanima koji više nisu među nama, a posebno našim braniteljima koji su za slobodu svog grada i njegovih stanovnika časno žrtvovali svoje živote. Misao na njih obaveza je i nadahnuće svih naših želja i naših nastojanja za dobro našeg Gospića.
Naš je grad nastao na želji za slobodom, prosperitetom i na tradicionalnom hrvatskom ličkom identitetu. On je u zadnjih gotovo dva i pol desetljeća bio izložen brojnim izazovima s kojima smo se ponekad noslili hrabro, odlučno i uspješno, a ponekad ipak nešto slabije.
Preuzevši Upravu Grada u lipnju sa svojim zamjenicima, uočili smo mnoge poteškoće pred kojima bi mnogi pokleknuli, ali mi nećemo. Nažalost, svjedočimo brojnim izazovima koje su nas zatekle; nezaposlenosti, klonulosti, osiromašenje, gubitku vjere u same sebe i najstrašnijem - stalnom demografskom propadanju i iseljavanju, posebno mladih. Depresija je zavladala gotovo svuda. Nismo, nažalost, jedini u Hrvatskoj koji se nalaze u takvoj situaciji, ali smo isto tako među rijetkima koji smo ove godine ponovno udahnuli novu energiju, novu vjeru i novu nadu za naš grad. Znamo što želimo, znamo kako to ostvariti i znamo da se možemo i moramo osloniti na snagu našeg zajedništva, na naš neslomljivi gospićki slobodarski i inatljivi duh koji nas je održao na ovim prostorima sva ova stoljeća pa i onda kad je bilo najteže.
Kao gradonačelnik i ovom vam prigodom, na ovoj svečanoj sjednici obećavam da ću voditi Gospića sa suradnicima u zajedništvu, prema ljepšoj budućnosti utemeljenoj na znanju, mladosti i idealima. Tom smo se cilju odlučili posvetiti i njemu žrtvovati kao bismo našoj djeci osigurali budućnost u svom domu, u svom gradu i u svojoj domovini. Sve svoje vrijeme ali i znanje dajem na raspolaganje Gradu da za svog mandata popravimo stanje u kojem smo se našli i sa kojim smo se suočili. Dakako da računam i na pomoć vas, mojih dragih prijatelja, koji ste ovdje a posebno prof. Pavune koji polako postaje naš sugrađanin.
Naš je cilj kvalitetno obrazovnje povezano s gospodarskim potencijalima našeg kraja, kvalitetan zdravstveni sustav, održiva kulturna politika, izgrađena socijalna osjetljivost, skrb o našim sugrađanima treće dobi, ulaganje u znanje i nove tehnologije, nova održiva proizvodna radna mjesta i poticanje ostanka na ovom našem životnom prostoru.
Ciljevi su to koji su ostvarivi, izazovi na koje smo spremni, pitanja na koja znamo odgovore. Zato i s ovog mjesta pozivam sve naše sugrađane na novo zajedništvo, novu međusobnu solidarnost, ali i na novu odgovornost prema našoj djeci i njihovoj budućnosti. Gradit ćemo grad gospodarstva, poduzetništva, kulture, znanosti, konkurentnosti i odgovrnosti.
Politikantstvo bez sadržaja, posao bez rada, poziciju bez odgovornosti nećemo i ne želimo u našoj kući ni u našem gradu. Tu nam primjer daju brojni mladi ljudi koje svakodnevno susrećem, s kojima surađujem i skojima dijelim iste poglede. Oni znaju što i kako, oni iskreno svjedoče svoje domoljublje i ljubav prema svom gradu, oni od nas s pravom traže drukčije i bolje, kvalitetnije i brže. Konkurentnije. Oni ne žele gubiti vrijeme i nude nam svoje znanje kao zalog zajedničkom boljem Gospiću. Jedan dio njih, najboljih, i danas je ovdje s nama na ovoj sjednici. To su najuspješniji gospićki učenici i studenti koji su svoje uspjehe gradili neumornim radom i učenjem. Oni su najbolji među nama i njih posebno pozdravljam i obećavam da ćemo činiti više i bolje za njih i za njihove škole. Hvala im za sve uspjehe kojima su pronosili diljem Hrvatske dobar glas o gospićkoj mladosti i znanju.
Neću dragi gosti, današnji dan opterećivati statistikama ni projektima prošlih, a posebno ne prošle godine. Ne želim umanjivati svečarsko raspoloženje predstojećih dana. Neću ni davati pretjerana nerealna obećanja, ali ću u svim danima koji su pred nama dati sve od sebe za gospićko bolje sutra koje počinje u svakom od nas i u meni koji svojim radom želim biti samo jedan od onih koji znaju i žele činiti dobro za svoj grad. Pozivam vas da mi se pridružite da bismo naš Gospić učinili našom boljom budućnosti.
S nama su i oni koji su se u tom poslu već dokazali, dobitnici naših nagrada i priznanja. Upućujem im i čestitke i zahvalnost za sve ono što su učinili za zajedničko dobro. Mislim i na one nagrađene koji nažalost više nisu s nama.
Na kraju, dragi prijatelji svim Gospićankama i Gospićanima, svim našim prijateljima želim sretan dan grada i blagdan njegove zaštitnice, sv. Marje Magdalene.


Uz Dan grada Gospića

ČESTITKA GRADONAČELNIKA STARČEVIĆA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. srpnja 2017. u 9:20 sati

GOSPIĆ - Danas je građanima i građankama grada Gospića povodom 22. srpnja Dana grada i blagdana sv. Marije Magdalene, čestitku poslao gradonačelnik Karlo Starčević sa suradnicima. (MaČ)

Proslava dana grada Gospića

VELIKA FEŠTA

Dan grada slavi se nizom manifestacija do početka kolovoza.

Lanjski nastup mažoretkinja
Lanjski nastup mažoretkinja
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. srpnja 2017. u 10:00sati

GOSPIĆ - Danas je u našu redakciju stigla službena pozivnica za proslavu Dana grada Gospića koji je 22. srpnja kada je blagdan njegove nebeske zaštitnice sv. Marije Magdalene.

Dan ranije, u petak 21. srpnja s početkom u 11 sati biti će svečana i proširena sjednica Gradskog vijeća.

Na sam Dan grada i blagdan, u subotu 22. srpnja je u 9:30 sati odavanje počasti kod križa u Gradskom groblju sv. Marije Magdalene, a zatim je zajednički odlazak na svetu misu u prvostolnicu. Nakon mise slijedi polaganje vijenca i paljenje svijeća kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata i kod biste prvog predsjednika RH dr. Franje Tuđmana na Trgu A. Stepinca

U večernjim satima s početkom u 19.45 sati je mimohod puhačkog orkestara i mažoretkinja od Pučkog otvorenog učilišta dr. Ante Starčević do Trga Stjepana Radića.

U 20.00 sati je promenadni koncert puhačkog orkestra i mažoretkinja grada Gospića i gostiju i nastup Gradskog zbora Vile Velebita. Na Trgu će nastupiti FA Dr. Ante Starčević i gostiji KUD "Horvatska" Velika Horvatska - Desinić, FS "Velebit" Donje Pazarište, HKUD "Široka Kula" Široka Kula, HKUD "Lika" Lički Osik, Tamburaški orkestar Ličkog Osika i Korenice, Tamburaški orkestar POU dr. Ante Starčevića Gospić.
U 22.30 sati nastupa Tamburaški sastav Patrioti i nakon njih Grupa Gospić Big Band. (LpS)

Više o ostalim manifestacijama čitajte na poveznici:

www.licke-novine.hr/Gospic_17/GS%20kronika.html#n59

Druga sjednica Gradskog vijeća

JEDNOGLASNO ZA NAGRADE

Pred početak sjednice
Pred početak sjednice
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. srpnja 2017. u 15:25 sati

GOSPIĆ - Danas su vijećnici na Gradskom vijeću jednoglasno donijeli odluke o ovogodišnjim javnim priznanjima koje će 22. srpnja na Dan grada dobiti Karlo Tomljenović za promicanje sporta, Gradski zbor Vile Velebita, dr. Mile Došen, specijalista pedijatar u mirovini i posmrtno Juraj Stopić, prvi predsjednik višestranačke Skupštine općine Gospić nakon demokratskih izbora.

Prije toga gradski su čelnici odgovarali na pitanja vijećnika na aktualnom satu. NA pitanje o dugovanjima gradonačelnik Karlo Starčević je odgovorio da je dug na primopredaji bio sedam, a kasanije je narastao na 12 milijuna kuna.
-Na računu je 1,7 milijuna kuna i sa isplatom plaća idemo u blokadu.-rekao je starčević naglašavajući da ne želi ići u zatvor zbog prethodnika.

Jedan je vijećnik predložio da se zapisnici objavljuju na internet stranici Grada, a jedna je vijećnica pitala zašto gradonačelnik na neciviliziran i nekulturan način objavljuje priopćenja.
- Mnogi laju za gradonačelnikom koji je gradonačelnik svih građana.- odgovorio je Starčević. (MaČ)

Pčelice ne posustaju

AKCIJE - SVE ZA PČELICE

Ne prestaje pristizanje pomoći za uređenje novog prostora gospićkih Pčelica.

Velebitaši svojski pomažu Pčelice
Velebitaši svojski pomažu Pčelice
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. srpnja 2017. u 11:45 sati

GOSPIĆ - Udruga Pčelice je neumorna na uređenju dobivenog prostora u Ulici specijalne policije. Uz donacije uređenje prostorija za rad sve ljepše i ljepše izgledaju.

Danas su se akciji pridružili zaposlenici Parka prirode Velebit iz Kaniže Gospićke i njih petero ličilo je zidove koji su postojali bijeli poput snijega. U akciju su se uključili mnogi poduzetnici, poslovni ljudi, poduzeća i pojedinci i nema sumnje da će prostor uskoro odjekivati dječjim glasovima radosti i veselja. (MaČ)

Nediljna usputnica iz Grada

GRACKI KROVOVI I PROČELJA

Ponekad triba dignut glavu i pogledat višlje.

Gospićki krovovi
Gospićki krovovi
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. srpnja 2017. u 11:15 sati

Biliži i snima Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Jošte kada sam bija klapuzan stariji su mi prigovarali što idem pošinut, da ću u Budačkoj nikome razbit caklo na pendžeru.

Kašnje sam počeja dizat glavu i koristiti treće oko. Ko ne mere pogodit, kazat ću - fotoaparat. Najprvo mi je plastični aparat Pionir na rol film, ko zna zna ko ne zna nije ni bitno, posudija Ivica Novačić, a i danaska mogu napravit' slike s tog filma.

Fotografiji me je podučija u sklopu slobodni' aktivnosti u sedmom razredu II. Osnovne škole u Gospiću nastavnik fizike Anton Jagar Toni, a u Gimnaziji nastavnik tehničkog Marijan Sakač. Nastavija sam fotografirati i ka student Akademije, pa sam uz pomoć direktura prof. Stipe Josipovića osnova foto- sekciju a labaratorij je bija u nekadašnjem abortu. Nakon toga sam piko nikog Mažurana iz Gospića koji je u Zagrebu bija prisidnik Narodne tehnike osigura i tri seminara za studente. Edan je bija za fotografiju, drugi za film, a treći za zrakoplovno modelartstvo. Ja sam za sva tri dobija - morete mislit - diplomu. Tako da sam s Akademije oša ka niko drugi s četri diplome.

Odunda uvik gledam trećim okom i nastojim obiktivno prinit uno što vidim. Danaska su mu pali u oči gospićki krovovi i pročelja u Glavnoj, odnosno Starčevićevoj ulici. Milina je vidit pročelje prvostolnice, zgrade Karitasa, Stare robne kuće, al' ne i smijuriju koju su uvitovali nikakvi zaštitari kulture da umisto ličkog krovnog prozora vlasnik mora na krovu napravit pseću kućicu, ka u "švajcarskoj". Nazdravlje.

Da ste me zdravi i debeli i do vidova.