POČETNAARHIVA
TESLINA LAMPA
NEZAPOSLENA 1401 OSOBA
ANKETA MEĐU LIČANIMA, GORANIMA I DIJELU PRIMORACA
KONAČNO LAKŠE U KANIŽU
STRANI NOVINARI U KARLOVAČKOJ I LIČKO-SENJSKOJ ŽUPANIJI
VIŠE NEZAPOSLENIH
SANACIJA GOSPIĆKIH MOSTOVA
NAJTRAŽENIJE ČISTAČICE
EU PROBLEMI S MLADIM RADNICIMA
UVOZ RISOVA
EURI ZA ZAPOŠLJAVANJE ŽENA
SVE MANJE NEZAPOSLENIH
UZ PALAČINKE I ŠTRUDLINE LIČKA PICA I SLADOLED
KRENULO ZAPOŠLJAVANJE
ČUDOVIŠTE IZ MORA JEDE SVU RIBU
VIŠE ZAPOSLENIH

Novi proizvod tvrtke Lika svjetlo iz Smiljanskog polja

TESLINA LAMPA

U Lika svjetlu počela proizvodnje višenamjenske lampice po ideji Nikole Tesle.

Tesla s lampom Lika svjetla u rodnom Smiljanu/Foto Lika svjetlo
Tesla s lampom Lika svjetla u rodnom Smiljanu/Foto Lika svjetlolicke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. rujna 2019. u 18 sati

GOSPIĆ - Jedna od prvih novih tvornica koja je proradila u gospićkoj Poslovnoj zoni Smiljansko polje nedaleko Smiljana je Lika svjetlo. Tvrtka je utemeljena 20006. i počela je raditi u nekadašnjoj menzi MOL-a u Ličkom Osiku. Za proizvodnju lustera do sada je dobila nekoliko nagrada, a danas je proizvodnja na površini od 1600 četvornih metara.
Njihovu proizvodnju prepoznali su arhitekti i projektanti, a u radu koriste vema malo uvoznih komponenti, ali zato veći dio izvoze. Teslin toranj za bežično emitiranje električne energije koji sustav nije realiziran zbog interesa krupnog kapitala i nemogućnosti naplate potrošnje, poslučio je kreatorima Lika svjetla kao inspiracija za formu Teline lampe.

Redukcijom konstrukcije Teslinog tornja, postignuta je forma koja imitira toranj koji i danas postoji u SAD-u. Ovim projektom pokušao se sačuvati dio Teslinog rada (Wardenclyffe tower, Colorado Springs), Funkcija izvornog tornja bilo je istraživanje bežičnih transmislija električne energije. Imajući to u vidu prilikom projektiranja, napajanje lampe je baterijsko, on/off na dodir. Na vrhu žičane konstrukcije nalazi se staklena polukugla koja je ispunjena nitima koje imitiraju munje. La koristi led žarulju i ima bateriju koja se punu na struju, pogodna je osima za stambeni prosto i za kampere ili šatore.

Teslina lampa je svjetsku premijeru imala u Milanu na festivalu Euroluce 2019, na području Hrvatske prvi puta je predstavljena na zagrebačkom festivalu dizajna Zagreb design week gdje je bila nominirana za nagradu festivala. Za Teslin rođendan ove godine prezentirana je u Memorijalnom centru Nikole Tesle u Smiljanu i na Tesla in Lika festivalu.Prezentirana je u Portugalu na Hotel industry forumu, a u studenom biti će izložena na Lux live-u, londonskom festivalu dizajna.

Dio sredstava zarađenih od prodaje lampe predviđa se uložiti u stipendiranje studenata dizajna. Osim stipendije omogućiti će im se praksa u Lika svjetlu, gdje će imati priliku kreirati i izraditi svoju lampu koja će ući u kataloški program tvrtke. (LPS)

Tržište rada

NEZAPOSLENA 1401 OSOBA

I dalje se traže radnici, najviše asistenti u nastavi.licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. rujna 2019. u 9 sati

GOSPIĆ - Krajem kolovoza u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje Područni ured zabilježen je daljnji pad broja nezaposlenih osoba. U evidenciji je bila 1401 osoba. To je 25 osoba odnosno 1,8 % manje nego u srpnju i 230 osoba ili 14,1 % manje nego u istom mjesecu prošle godine.

Najveći broj nezaposlenih osoba evidentiran je u ispostavama Gospić (Grad Gospić, Općine Karlobag, Lovinac i Perušić) - 465 i Otočac (Grad Otočac, Općine Brinje i Vrhovine) - 413.

Prošlog mjeseca poslodavci su prijavili 217 slobodnih radnih mjesta, što je za 92 radna mjesta ili 73,6 % više nego u srpnju. Najviše su se tražili učitelj djece s razvojnim teškoćama, odnosno asistenti u nastavi, kojih je trebalo čak 26, odgojitelj predškolske djece 16, drvoprerađivački radnik 15, čuvar 11, čistačica i zidar po 10, radnik za pomoć u kući devet, izolater osam, fasader sedam, radnik na proizvodnoj liniji i konobar po šest, pomoćni monter građevinskih skela, skelar i ekonomist…(LPS)

Ispitivanje stavova javnosti o risu

ANKETA MEĐU LIČANIMA, GORANIMA I DIJELU PRIMORACA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. rujna 2019. u 23 sata

ZAGREB - Ukoliko u poštanskom sandučiću pronađete bijelu omotnicu s likom risa na naličju, čestitamo! Postali ste dio istraživanja stavova javnosti o risu koje se provodi na području njegove rasprostranjenosti u Lici i Gorskom kotaru i dijelu Primorja-


Uskoro započinje istraživanje stavova javnosti o risu, koje se provodi metodom nasumičnog odabira, na područjima rasprostranjenosti risa u Lici i Gorskom kotaru. Istraživanje se provodi kao dio LIFE Lynx projekta, kojim se želi sačuvati dinarsku populaciju risa od izumiranja, u sklopu kojega je početkom ove godine ispušten "Doru", mužjak iz karpatske populacije, ulovljen u Rumunjskoj, kao prvi od četiri risa čijim se ispuštanjem u Hrvatsku želi povećati genska raznolikost populacije.

Ankete su poštom poslane prošlog petka, a u poštanskim sandučićima nasumično odabranih adresa mogle bi se naći već od sutra. U bijelim kuvertama s likom risa nalazi se upitnik s uputama za ispunjavanje, kao i prazna omotnica s plaćenim odgovorom, za besplatan povrat ispunjenog upitnika.

- Ličani i Gorani su godinama u suživotu s risom, i jako nam je bitno znati njihovo mišljenje o njemu: smatraju li da je dobrodošao na njihovom području, koliko poznaju njegovu ekologiju i što misle o njegovoj budućnosti na području? Za popunjavanje ankete potrebno je izdvojiti 5 do 10 minuta, a slanje ispunjenih upitnika vrlo je jednostavno. Uz upitnik, nasumično odabrani građani dobit će i omotnicu s plaćenim odgovorom koju je potrebno samo, bez podataka, predati na pošti.- Ivana Selanec, iz udruge BIOM

Nakon što se prikupe anonimno ispunjene ankete slijede unos i obrada podataka, a rezultati ispitivanja objavit će se na web stranici projekta i u lokalnim medijima. Prikupljeni podaci pomoći će koordinatorima projekta da usmjere daljnje aktivnosti projekta ali i budućeg upravljanja risom na našem području. Prva ovakva anketa provedena je još 2008. godine i izuzetno nam je bitno njeno ponavljanje kako bismo bili svjesni trendova i noviteta u onome što i kako lokalno stanovništvo misli i s čime se svakodnevno suočava. (LPS)

KONAČNO LAKŠE U KANIŽU

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. rujna 2019. u 19 sati

GOSPIĆ - Radnici Geotehnike iz Selca privode kraju rekonstrukciju prve polovice mosta u Kaniži Gospićkoj preko Bogdanice. Most je izgradio Josip Kajetan Knežić prije 174 godine i već desetljećima velika je opasanost za pješake. Tek ovaj put dobit će željezni pješački prijelaz čija se montaža s vanjske strane mosta nizvodno dovršava ovih dana. (MAČ)

Hrvatska turistička zajednica

STRANI NOVINARI U KARLOVAČKOJ I LIČKO-SENJSKOJ ŽUPANIJI

Turisti imajo što vidjeti i u Gospiću/Foto arhiva Lika pressa Gospić
Turisti imajo što vidjeti i u Gospiću/Foto arhiva Lika pressa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. kolovoza 2019. u 15.15 sat

ZAGREB - Hrvatska turistička zajednica u razdoblju posezone nastavlja s posebnim promotivnim projektima, a jedan od njih je suradnja s inozemnim novinarima, blogerima i influencerima pa će belgijski i nizozemski novinari posjetiti kontinentalni dio Hrvatske.

Riječ je o studijskom putovanju šest predstavnika medija koji će od 30. kolovoza do 3. rujna boraviti na području Karlovačke i Ličko-senjske županije gdje će upoznavati turističke lokalitete, gastronomsku ponudu i sportske aktivnosti ovog dijela Hrvatske. Sudionici studijskog putovanja svoja će iskustva prenijeti brojnim čitateljima specijaliziranih magazina i portala kao što su nizozemski Triptalk, Vrij magazin/De Telegraaf, specijalizirani web portal za putovanja Mountainreporters.com i blog Tjoolaard.be, odnosno s čitateljima belgijskog mjesečnika Goed Gevoel te belgijskih novina Het Nieuwsblad koje ostvaruju dnevni doseg veći od milijun čitatelja.

-Hrvatska kontinentalna ponuda ima veliki potencijal za razvoj cjelogodišnjeg turizma, a projekti poput ovog ujedno su i idealan način da promoviramo destinacije i regije koje posjetitelji iz brojnih zemalja tek otkrivaju. Potvrđuju to i već provedena brojna studijska putovanja i projekti kao što je primjerice #Visit Slavonia #Share Slavonia, putem kojeg smo ponudu slavonskih destinacija približili brojnim potencijalnim turistima. Siguran sam da će destinacije i lokaliteti Karlovačke i Ličko-senjske županije oduševiti belgijske i nizozemske novinare koji će svoje pozitivne dojmove podijeliti s brojnim potencijalnim gostima.- izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, dodavši kako je cilj ovog studijskog putovanja i jačanje hrvatskog turističkog brenda na području sjeverne Europe.

Četverodnevni program boravka predstavnika medija započinje u Karlovcu gdje će novinari posjetiti prvi slatkovodni akvarij u Hrvatskoj - Aquatiku, a potom sudjelovati na otvorenju Karlovačkih dana piva. Drugi dan predviđen je za izlet na rijeku Mrežnicu, organiziranu vožnju brodom i piknik u prirodi, kao i posjet starom gradu Dubovcu. Osim vožnje kajakom i kanuima po karlovačkim rijekama novinari će na biciklima istraživati i okolicu Plitvičkih jezera te pitoreskno naselje Rastoke, a upoznat će i kamping ponudu ovog područja. U programu je i obilazak Baračevih špilja koje su prvi put uređene i otvorene za posjećivanje još davne 1892. godine. Program studijskog putovanja završava obilaskom Nacionalnog parka Plitvička jezera zajedno s upoznavanjem tradicionalne gastronomije u restoranu Lička kuća, odnosno s posjetom veličanstvenoj planini Klek i gradu Ogulinu, rodnom gradu Ivane Brlić Mažuranić.

Dodajmo kako se u dosadašnjem dijelu turističke godine na području Karlovačke i Ličko-senjske županije bilježi rast turističkog prometa od oko četiri posto u dolascima i tri posto u noćenjima. (LPS)

Lokalno tržište rada

VIŠE NEZAPOSLENIH

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. kolovoza 2019. u 20.45 sati

GOSPIĆ
- Krajem srpnja u Područnom uredu Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje u evidenciji nezaposlenih bila su 1426 radnika što je za samo 15 radnika više nego u lipnju. Bilo je prijavljeno 125 slobodnih radnih mjesta, što je za 13 radnih mjesta manje u odnosu na lipanj. Najtraženije su bile kućne pomoćnice kojih se tražilo 12, tražilo se i deset noćnih čuvara te po sedam računovođa i čistačica. Očito je da se slabo traže sezonski radnici jer je i turizam znatno slabiji od prošle godine. Na listi je čak 227 novih nezaposlenih osoba od čega su 134 žene ili gotovo 60 posto. Priljev u registriranu nezaposlenost je za 111 osoba ili 95 posto veći nego prethodnog mjeseca.

Od nezaposlenih njih 251 su korisnici novčane naknade i prošlog mjeseca isplaćeno im je gotovo 700 tisuća kuna. Prosječno su dobivali 2.276 kuna što je često puta više nego što su plaćeni brojni radnici. Na ovoj listi bilo je povećanje za 61 radnika. (LPS)


Zapis s gospićkih prometnica

SANACIJA GOSPIĆKIH MOSTOVA

Usporeni promet u Kaniži kod mosta na Bogdanici/Snimio Marko Čuljat Lika press
Usporeni promet u Kaniži kod mosta na Bogdanici/Snimio Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. kolovoza 2019. u 21 sat

GOSPIĆ - Već nekoliko mjeseci izvode se filigranski radovi na ček tri od četiri gospićka mosta preko njegovih rijeka. Nakon radova na Budačkom mostu koji je izgrađen ratne 1992. godine, pa Novog mosta na Novčici koji je izgrađen 1985., nedavno su otpočeli i radovi na Kaniškom mostu.

Taj kameni most preko rijeke Bogdanice u Kaniži izradio je Josip Kajetan Knežić 1845. kada je po drugi put građena cesta za Karlobag. Most je dug 42 metra, širok sedam metara, ima tri polukružna svođena luka. Dakle, izrađen je prije 174 godine, a tek je ove godine počela njegova modernizacija. U literqaturi nije zabilježeno da je na njemu bilo nekih većih zahvata sem asfaltiranja. Lokalne vlasti su u novoj Hrvatskoj nekoliko puta inzistirale na njegovoj modernizaciji, ali su u Zagrebu bili gluhi i nijemi na sve vapaje, jer most nema prostora za pješake - tratoara. Na silu su postavljeni semafori i zebre, ali kako se radi o državnoj cesti, nikada nisu smjeli biti u funkciji, desetljećima treperi samo žuto svjetlo i vapi umjesto pješaka.

Radove u Kaniži započeli su radnici Geotehnike iz Selca 15. srpnja, i odvijaju se istočnom polovicom mosta. Skida se asfalt i kaldrma, te postavlja armirano-betonska ploča s instalacijama za struju i telekomunikacije. Za nadati se da će b iti gotovi do početka jeseni. (M. Čuljat)

Županijsko tržište rada

NAJTRAŽENIJE ČISTAČICE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. srpnja 2019. u 22.30 sati

GOSPIĆ - Krajem lipnja u Područnom uredu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje evidentirano je 1411 nezaposlenih osoba, što predstavlja sto osoba odnosno 6,6 % manje nego u prethodnom mjesecu i 315 osoba ili 18,3 % manje nego u lanjskom lipnju. Njima se prošlog mjeseca pridružilo 116 novo nezaposlenih radnika. Poslodavci su prijavili potrebe za 138 radnika. Najviše su se tražile čistačice (26), prodavači (12) i konobari (10). U program poticanja zapošljavanja uključene su 24 nezaposlene osobe, a do sada ih je bilo sveukupno 178. (LPS

Nismo sami u problemima

EU PROBLEMI S MLADIM RADNICIMA

Švedska pomaže zapošljavanje mladih i u Lici. Predstavljen program RAISE Youth.

Sudionici današnjeg predstavljanja švedske potpore Hrvatskoj
Sudionici današnjeg predstavljanja švedske potpore Hrvatskoj
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. srpnja 2019. u 20.30 sati

ZAGREB - Predstavljen je projekta RAISE Youth, punim imenom "Rural Action for Innovative and Sustainable Entrepreneurship for Youth" (Ruralna akcija za inovativno i održivo poduzetništvo mladih), projekt je sufinanciran u iznosu od 3,1 milijuna eura kroz Fondove Kraljevine Norveške i Europskog gospodarskog prostora. Projekt traje 40 mjeseci odnosno do kraja 2021.

RAISE projekt će se uhvatiti u koštac s nepostojećim tržištem rada za mlade NEET-ove iz ruralnih područja suočenim s depopulacijom i to kroz socijalne inovacije koje uključuju sinergiju između održive poljoprivrede, turizma i digitalnih tehnologija, kroz poduzetništvo, razvoj "RAISE modela" (samo) zapošljavanja u Hrvatskoj, Bugarskoj, Rumunjska i Španjolska za 2000 NEET-ova, odnosno mlađih slabozapošlivih osoba. Projekt će se u Hrvatskoj fokusirat na Ličko-senjsku županiju, županiju s najvećom stopom NEET-ova u Hrvatskoj!

Predstavljanje su otvorili Velimir Žunac, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Karlo Starčević, gradonačelnik Grada Gospića, koji je jedan od partnera u projektu i Maja Dodić, predstavnica Veleposlanstva Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj.

Mary Ann Rukavina Cipetić, koordinatorica projekta iz udruge GTF - Inicijativa za održivi rast, predstavila je projekt, navodeći da je stopa NEET-ova u ruralnim sredinama iznad 20 % te da iznosi čak 35 % u Hrvatskoj i ostale tri zemlje koje sudjeluju u projektu, što čini potrebu za ovakvim projektom još više aktualnom.

Nj. E. Astrid Versto, veleposlanica Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj, izjavila je:
-Naš Fond za zapošljavanje mladih osnovan kako bi pronašao i testirao nove načine za stvaranje radnih mjesta za mlade u Europi. Imamo velika očekivanja od projekta RAISE Youth, kako na lokalnoj razini ovdje u Hrvatskoj, tako i u drugim zemljama gdje može poslužiti kao inspiracija. Ovaj projekt je izabran između 300 projektnih prijedloga koji su pristigli iz cijele Europe. Od 27 projekata koje smo odabrali za financiranje, njih sedam uključuje hrvatske organizacije. To je veliki uspjeh i Hrvatska treba biti ponosna! (LPS)

Održavanje biološke raznolikosti

UVOZ RISOVA

Iz Rumunjske su uvezena dva risa na Dinaride.

Doru na slobodi/ Snimio Vedran Sljepčević
Doru na slobodi/ Snimio Vedran Sljepčević
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. lipnja 2019. u 17:40 sati

Pripremila Magda Sindičić, aistentica na Veterinarskom fakultetu Zagreb
Fotografije: Vedran Sljepčević, Aleš Pičulin i Miha Krofel

ZAGREB - Prošlog mjeseca dva rumunjska risa su nastanjena u Dinaridima. Doru je ispušten u Hrvatskoj u Nacionalnom parku Risnjak 4. svibnja, a deset dana kasnije ,14. svibnja Goru je ispušten u Sloveniji, u Loškom potoku. Naseljavanja su dio velikog međunarodnog projekta LIFE lynx, kojeg su-financira Europska komisija.

Krajem 19. stoljeća risovi su izumrli u većem dijelu Europe, pa tako i u Hrvatskoj i Sloveniji. Današnju populaciju risa imamo zahvaljujući slovenskim lovcima koji su 1973. godine naselili šest životinja iz Slovačke u Sloveniju. Iako su se risovi iz Slovenije proširili na Hrvatsku, Italiju i sve do Bosne i Hercegovine, nažalost populacija je do danas ostala izolirana. Stoga su se tijekom godina bliski srodnici počeli pariti međusobno. To parenje u srodstvu je uzrokovalo promjene zbog kojih je danas ugrožen opstanak risa u Hrvatskoj i Sloveniji.
- Znanstvenici i stručnjaci su ove godine pomoću fotozamki u Sloveniji potvrdili prisutnost tek 17 odraslih risova, a u Hrvatskoj oko 40. U sljedećih pet godina u populaciju ćemo uključiti još 12 životinja iz Rumunjske i Slovačke, koje bi trebale zaustaviti parenje u srodstvu ali i povezati risove u Dinarskim planinama s risovima u jugoistočnim Alpama.-izjavio je Rok Černe, koordinator projekta u ime Zavoda za gozdove Slovenije.

Doru i Goru su u prirodu ispušteni obilježeni ogrlicama, pomoću kojih znanstvenici prate njihovo kretanje. Profesor Tomislav Gomerčić s Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu nam je ispričao kuda su se životinje kretale do sada:
- Doru je nakon ispuštanja boravio na području između Nacionalog parka Risnjak i Platka, a zatim se uputio preko granice u Sloveniju. Posljednje lokacije smo primili s područja Javornika, zapadno od autoceste Ljubljana - Kopar. Nažalost ta prometnica je nepremostiva prepreka za divlje životinje, jer nema prijelaze poput zelenih mostova. Goru je nakon ispuštanja na kratko navratio u Hrvatsku, zatim se vratio u Sloveniju, stigao gotovo do Ljubljane i onda se ponovno vratio u blizinu lokacije gdje je ispušten. Sada se nalazi na području Male Gore. Ovi prelasci granica nam ukazuju zašto je važna suradnja susjednih zemalja u zaštiti ugroženih vrsta.

Oba mužjaka sada istražuju stanište u potrazi za prostorom gdje će uspostaviti svoj teritorij - svaki ris živi na vlastitom području, za mužjake prosječne veličine oko 200 četvornih kilometara.

Na području Like, na Velebitu već petnaestak godina kamerama se prate risovi i ima 15 odraslih jedinki. Na području Nacionalnog parka Plitvice u dvije orasle životinje i jedna je ženka ove godine i ima tri mladunca. Problem je s Ličkim sredogorjem koje je slabo pokrivenom.

Vijest iz Općine Gračac

EURI ZA ZAPOŠLJAVANJE ŽENA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. lipnja 2019. u 18 sati

GRAČAC - Načelnica općine Nataša Turbić potpisala je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za poziv "Zaželi - program zapošljavanja žena". Ugovore su korisnicima uručili Majda Burić, državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava i Ante Lončar, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Projekt će narede dvije i pol godine financirati Europski socijalni fond u iznosu od 2,7 milijuna kuna, a usmjeren je na zapošljavanje žena pripadnica ciljanih skupina, njihovo obrazovanje i olakšavanje pristupa tržištu rada. Budući da će žene zaposlene na ovom projektu u okviru radnih zadataka biti usmjerene na skrb o starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju, projekt će rezultirati višestrukim koristima za zajednicu od kojih su najznačajnije međugeneracijska solidarnost, socijalna uključenost, smanjenje rizika od siromaštva i povećanje kvalitete života na gračačkom području koje je inače najveća hrvatska općina. Na realizaciji će biti zaposleno 20 žena koje će voditi brigu o 150 korisnika. (LPS)

Tržište rada

SVE MANJE NEZAPOSLENIH

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. lipnja 2019. u 17 sati

GOSPIĆ - Krajem svibnja u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje Područni ured evidentirano je 1511 nezaposlenih što bilo smanjenje za 235 osoba ili 13,5 posto. Bila su prijavljena 252 slobodna radna mjesta. Najviše su se tražile medicinske sestre čak 21 ali tražio se i 21 liječnik, tražilo se i 20 komunalnih redara te brojni konobari, kuhari, prodavači, drvni radnici čistačice …

Broj korisnika novčane pomoći smanjen je za preko 15 posto i bilo je 235 korisnika koji su ukupno dobili nešto preko pola milijuna kuna ili u prosjeku 2,1 tisuću kuna na ruke. (LPS)

NOVE PONUDE ZA GURMANE U GOSPIĆU

UZ PALAČINKE I ŠTRUDLINE LIČKA PICA I SLADOLED

Nikola Baričević - Briks popodne nudi nove delicije Gospićanima a i ostalim putnicima namjernicima.

Detalj iz Briksova Zdravljaka/Snimio Marko Čuljat Lika press
Detalj iz Briksova Zdravljaka/Snimio Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. svibnja 2019. u 20 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Među ličke poznatije sportaše spada i Nikola Baričević - Briks koji je među prvima istrčao maraton Gospić - Plitvice - 70 kilometara. Briks je odavna savladao tajne nekoliko istočnjačkih borilačkih obrambenih vještina pa i druge podučava u svom Sportskom centru. U Centru je i teretana u koju rado dolaze mlađi naraštaji da bi nabildali koji mišić i šesnije izgledali.

Baričević, koga oni stariji pamte to obiteljskom nadimku Pargan, nedavno je otvorio Zdravljak koji radi samo popodne od 14 do 22 sata osim ponedjeljka. U ponudi ima desetak različitih tradicionalnih pica, ali ličku i slavonsku. U ličkoj je mesnata, šarena, slanina i kapula, a u slavonskoj je kulen. Po želji na sve pice ovih dana dodaje, dok je sezona rasta, narezani medvjeđi luk koji gospićani traže i uz kapulu na ličkoj pici. Briks ga bere na Velebitu svakih nekoliko dana jer se smije konzumirati samo svjež.

Uz ove delicije svakako će pristajati cijeđeni voćni sokovi, voćni čajevi ili slastice. I tu je dobar izbor. Na jelovniku su poznate Briksove palačinke i štrudlini, ima ih od sira i jabuka, a pekmezi su proizvedeni na prirodan način bez konzervansa. Sir koji koristi za nadjev je iz, opet poznate, Krasnarske sirane Tomaić.

I na kraju u ponudi je i nekoliko vrsta domaćih sladoleda kakav se nekada pravio u slastičarnicama u Gospiću.

Briks je sa svojom obitelji redoviti izlagač na tradicionalnoj izložbi Jesen u Lici, a on je i posljednji lički grnčar. O tome nekom drugom prilikom.

Pice se za van mogu naručiti na telefon 099/ 334 89 34.

OPREZNO S MEDVJEĐIM LUKOM
Danas smo imali priliku skoknuti, po drugi put, s Briksom u berbu medviđeg luka. Kako proljeće odmiče tako se i luk penje sve više i više po Velebitu. Prije ovog zadnjeg nevrimena brali smo ga na kraju trnovačkih bara, a danas na Oštarijama. Tu nas je Briks upoznao i upozorio s mrazovcem koji pomalo liči na medviđi luk, ali samo onima koji su zalutali u šumu i onda im je bolje da se ne pačaju u berbu da se ne bi otrovali. Naime, mrazovac je otrovan.

Lako je uočiti razliku. Kad se uđe u medviđi luk odmah se osjeti i miris po bilome luku. Luk ima široke i mekane mat listove, a listovi mrazovca su znatno uži, grublji su i sjaje se.

PRVI LIČKI VLOG O BERBI MEDVIĐEG LUKA NA VELEBITU

LIČKO TRŽIŠTE RADA

KRENULO ZAPOŠLJAVANJE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. svibnja 2019. u 9 sati

GOSPIĆ - Koncem prošlog mjeseca Područnom uredu za zapošljavanje evidentirano je 1746 nezaposlenih osoba, što smanjenje za 297 osoba ili gotovo 15 posto. Najveći broj nezaposlenih osoba evidentiran je u ispostavi Gospić i to 520 osoba.

S ličke liste nezaposlenih radnika prošlog mjeseca skinute su 424 osobe od kojih je posao dobila 353 radnika. (LPS)

ODRŽIVO RIBARSTVO

ČUDOVIŠTE IZ MORA JEDE SVU RIBU

Promotivnom kampanjom WWF želi upoznati javnost s prijetnjama koje vrebaju iz dubina naših neodrživih navika, kako bi utjecali na stvaranje odgovorne i održive budućnosti.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. SVIBNJA 2019. U 13 SATI

ZAGREB - Skriva se u mraku, priprema se za napad, vreba oceanom poput goleme morske zmije. Hoće li Nonoy uspjeti spasiti svjetska mora i oceane od čudovišta koje proždire svu ribu?

Iako zvuči kao najava za avanturistički igrani film, radi se o scenama video spota nastalog u okviru projekta Fish Forward kojega svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF provodi već više od četiri godine. Nažalost, ne radi se o fikciji već našoj stvarnosti. Uz video spot i billboarde s geslom "Ova vrsta uskoro bi mogla nestati. I riba također!", WWF želi upoznati javnost s prijetnjama koje vrebaju iz dubina naših neodrživih navika, kako bi utjecali na stvaranje odgovorne i održive budućnosti.

Ovim projektom želi se povećati svijest kupaca i poslovnog sektora o važnosti odabira održivih proizvoda iz ribarstva te ukazati na utjecaje koje naše navike imaju na više od 800 milijuna ljudi koji ovise o moru kao glavnom izvoru hrane i prihoda. Svatko od nas godišnje u prosjeku pojede 20 kg proizvoda iz ribarstva - skoro dvostruko više nego prije 50 godina. Na globalnoj razini prelovljeno je 30 % ribljeg fonda dok se 60 % lovi do maksimalnih granica. EU je najveći uvoznik proizvoda iz ribarstva na svijetu - uvoz pokriva oko 70 % domaće potrošnje, a gotovo polovica od toga potječe iz zemalja u razvoju.

- Potrošači mogu i moraju biti dio rješenja. Održivi izbor čini razliku za naša mora i oceane, a na taj način brinemo o egzistenciji ljudi diljem svijeta koji ovise o ribi kao izvoru hrane i prihoda.- navodi Danijel Kanski, stručnjak za ribarstvo i voditelj morskog programa u WWF Adriji.

Što možemo učiniti?
Pri kupnji proizvoda iz ribarstva, pripazite na svoje odabire te potražite mjerodavne oznake. Prednost dajte održivo ulovljenim i odgovorno uzgojenim vrstama kao što su dagnje, orada, brancin, srdela, šarun, cipal i oslić. Ako kupujete ribu iz uzgoja, provjerite nosi li ASC (eng. ASC - Aquaculture Stewardship Council) oznaku koja jamči odgovornost i održivost. Potražnja za ribom iz ulova vrlo je visoka među europskim potrošačima te takvi proizvodi predstavljaju gotovo 76 % ukupne potrošnje po stanovniku. Zbog lošeg i kritičnog stanja mnogih ribljih stokova, održivi izbor od velike je važnosti. Potražite proizvode s MSC (eng. MSC - Marine Stewardship Council) oznakom.

Kako bi olakšao odabir, WWF je pripremio vodič za kupnju održivih proizvoda iz ribarstva - www.kojuribukupiti.org . Preporuke u skladu s jednostavnim sustavom semafora za više od 60 različitih vrsta pomoći će potrošačima da brzo i odgovorno odluče koju ribu kupiti. Vodič također uključuje riblje recepte renomiranih europskih kuhara, kao i priče koje se kriju iza vašeg tanjura prilikom svakog odabira ribe koja se na njemu nalazi.
Napravi razliku, biraj održive proizvode iz ribarstva!

Video prilog:

www.youtube.com/watch?v=LIHyGMbmx_Q&feature=youtu.be

Tržište rada

VIŠE ZAPOSLENIH

Nedostaje ličkih zidara jer nema škole
Nedostaje ličkih zidara jer nema škole
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. TRAVNJA 2019. U 11 SATI

GOSPIĆ - Tijekom prošle godine, stoji u godišnjem izvještaju gospićkog ureda za zapošljavanje, registrirane su prosječno mjesečno 15.402 zaposlene osobe što je povećanje za 4,4 % i 2035 nezaposlenih osoba što je za smanjenje 22,7 %; aktivnog stanovništva je bilo prosječno mjesečno 17.437 osoba povećanje za 0,3 %; prosječna godišnja stopa nezaposlenosti 11,7% je snižena za 3,4 postotna boda.

Najviše mladih osoba starosti oda od 20 do 24 godine 255 ili 12,5 % i od 50 do 54 godine - 253 ili 12,4 %; osoba mlađih od 29 godina bilo je ukupno 595 što predstavlja 29,2 % od ukupnog broja evidentiranih nezaposlenih osoba. U odnosu na prethodnu godinu prosječno smanjenje broja nezaposlenih osoba zabilježeno je u svim dobnim skupinama, a najviše kod osoba starih od 15 - 19 god. za 32,2 % i od 30 - 34 god. za 28,7 %. Očito je ličko školstvo u rasporaku u obrazovanju radne snage s potrebama poslodavaca koji se žale da nema - radnika.

Spolna struktura nezaposlenih osoba - u ukupnom broju nezaposlenih u Ličko-senjskoj županiji evidentirano je prosječno mjesečno 1.106 žena i 929 muškaraca
Najviše je nezaposlenih koji čekaju na posao od 3 do 12 mjeseci - 597 osoba i do 3 mjeseca - 586 osoba koje zajedno čine 58,1% od ukupnog broja nezaposlenih osoba. Sukladno navedenom 852 osobe ili 41,9% nezaposlenih je u evidenciji nezaposlenih duže od godinu dana, odnosno u kategoriji dugotrajno nezaposlenih osoba. S liste nezaposlenih bilo je 389 korisnika novčane naknade što je bilo smanjenje za deset posto.

U turističkoj sezoni je bilo prilično zapošljavanja poslodavci su trebalo čak potrebu za 1250 radnika u 78 različitih zanimanja; zaposlene su 582 osobe iz evidencije. Najviše ih je bilo s kontinentalnog dijela županije Korenice 198 i Otočca 86 osoba, te u primorskom dijelu županije u ispostavi Senj 159 osoba.
Mjerama aktivne politike zapošljavanja sufinancirano je 448 nezaposlenih osoba od čega 249 ili 55,6% žena i 199 ili 44,4% muškarca. (LPS)