POČETNAARHIVA
LAKŠE DO UVJERENJA
HDZ-E JE POBJEDNIK I PROTEKLIH LOKALNIH IZBORA
ZAHVALA BIRAČIMA
PODRŠKA ZATVORSKOM SUSTAVU
DANI OTVORENIH VRATA
FOLKLORAŠI SE ISKAZALI
DARKO MILINOVIĆ NOVI LIČKO-SENJSKI ŽUPAN
Dobra izlaznost

Ministarstvo pravosuđa

LAKŠE DO UVJERENJA

Izdavanje uvjerenja da se ne vodi kazneni postupak kroz sustav e-Građani

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. lipnja 2017. u 20:20 sati

ZAGREB - Iz Ministarstva pravosuđa dobili smo danas priopćenje o novom načinu dobivanja uvjerenja da se ne vodi kazneni postupak. Od ponedjeljka, 19. lipnja građani će moći zatražiti putem sustava e-Građani.

Uvjerenjem da se ne vodi kazneni postupak potvrđuje se da se protiv osobe pred općinskim i županijskim sudom ne vodi postupak za kaznena djela koja se progone po službenoj dužnosti.
To uvjerenje dokazuje da:
- nije doneseno pravomoćno rješenje o provođenju istrage,
- ne postoji potvrđena optužnica,
- nije donesena presuda o izdavanju kaznenog naloga,
- nije donesena nepravomoćna presuda.

Zahtjev za izdavanjem uvjerenja fizičke osobe od ponedjeljka, 19. lipnja će podnijeti putem sustava e-Građani za svrhe za koje se, sukladno Zakonu o sudskim pristojbama, ne naplaćuje sudska pristojba, a Uvjerenje će im biti dostavljeno u Osobni korisnički pretinac u sustavu e-Građani, a po izboru i na adresu elektroničke pošte.

Ako je uvjerenje potrebno u bilo koju drugu svrhu ili ako je osoba oslobođena od plaćanja sudskih pristojbi prema drugoj osnovi, predaja zahtjeva i izdavanje uvjerenje obavlja se na općinskim sudovima i njihovim stalnim službama neovisno o mjestu prebivališta fizičke osobe, odnosno sjedišta pravne osobe.
Detalji o predaji zahtjeva na sudu dostupni su na Središnjem državnom portalu, na poveznici: //gov.hr/moja-uprava/drzavljanstvo-i-isprave/potvrde-i-uvjerenja/uvjerenje-da-se-ne-vodi-kazneni-postupak/1625

Uvjerenja izdana fizičkim osobama na sudu, dostavit će se i u Osobni korisnički pretinac u sustavu e-Građani. Sva uvjerenja da se ne vodi kazneni postupak, bilo da su izdana kroz sustav e-Građani ili na sudu, bit će izdana s elektroničkim potpisom te ih stoga više ne potpisuju službenici suda niti se na njih stavlja pečat suda.

Osim ove usluge, Ministarstvo pravosuđa je koncem 2015. godine u svrhu pojednostavljenja i ubrzanja komunikacije s građanima omogućilo izdavanje zemljišnoknjižnih izvadaka sa svojstvom javne isprave putem osobnog korisničkog pretinca u sustavu e-Građani i od strane javnih bilježnika i odvjetnika.

Od 15. ožujka u cijeloj je Hrvatskoj omogućeno i e-podnošenje prijedloga za upis u zemljišne knjige što znači da je, nakon potpisivanja kupoprodajnog ugovora i ovjere kod javnog bilježnika, ugovor moguće proslijediti putem interneta od javnog bilježnika ili odvjetnika na provedbu u zemljišnoknjižni odjel općinskog suda (gruntovnicu). Osim spomenutih usluga, od travnja ove godine na kaznenom odjelu Vrhovnog suda Republike Hrvatske u primjeni je Integrirani sustav za upravljanje sudskim predmetima (e-Spis) koji omogućava strankama i njihovim punomoćnicima praćenje tijeka i dinamike rješavanja kaznenih predmeta putem javne i besplatne usluge Ministarstva pravosuđa, e-Predmet //e-predmet.pravosudje.hr , uz iznimku kaznenih maloljetničkih predmeta, predmeta ratnog zločina te predmeta iz nadležnosti USKOK-a, koji se zbog sigurnosnih razloga, ne objavljuju putem e-Predmeta.

Važan korak u smjeru poboljšanja kvalitete pravosuđa učinjen je i provođenjem pilot projekta e-Podnesak započetog u ožujku ove godine na Prekršajnom sudu u Varaždinu. S obzirom na to da policija godišnje dostavi prekršajnim sudovima oko 115 tisuća predmeta, cilj projekta je omogućiti dostavu predmeta digitalnim putem, odnosno bez nepotrebne papirologije. Tijekom projekta proučit će se prednosti i mogući nedostaci u ovom načinu dostave kako bi se na vrijeme mogli ukloniti jer je konačni cilj uvođenje sustava ePodneska na sve prekršajne sudove u Republici Hrvatskoj, a time i ušteda vremena, ubrzanje postupka potrebnog za pokretanje postupka te brži i efikasniji pristup sudovima. (LpS)

Konferencije za novinare HDZ-a u Gospiću

HDZ-E JE POBJEDNIK I PROTEKLIH LOKALNIH IZBORA

Milinović je istakao da je jedini katastrofalni poraz HDZ imao u Brinju gdje će biti raspuštena organizacija.

Milinović i koalicijski partneri/Snimio Marko Čuljat Lika press
Milinović i koalicijski partneri/Snimio Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. lipnja 2017. u 13:00 sati, dopina slika u 15:20 sati

GOSPIĆ - U prostorijama HDZ-a danas je održana konferencija za novinare HDZ na temu o aktualnoj političkoj situaciji.

Kratki rezime susreta s dijelom ličkih novinara može se svesti na riječi predsjednik ŽO HDZ-a Darka Milinovića- HDZ je pobjednik i jedina je katastrofa bila u Brinju gdje će biti raspuštena organizacija.
- U Gospiću smo pobjednici jer imamo većinu u Gradskom vijeću te će naši biti predsjednik vijeća Petar Radošević i zamjenik Zdravko Župan, a predsjednik Kluba Petar Krmpotić- reko je Milinović, odajući mu veliki priznanja za dosadašnji rad.
Milinović je dodao da je ista situacija i u Otočcu i i na de priželjkuju nove izbore, te ako do njih i dođe da imaju spremne kandidate.
- Nama nisu prioritet prijevremeni zbori. Od svih lokalnih čelnika očekuje suradnju sa Županijom bez obzira na broju dresa. istakao je Milinović, dodajući da će vijećnici HDZ-a uvijek podržavati dobre razvojne programe u svojoj sredini i da pozive sve stranke na suradnnju za dobrobit Hrvatske. (MaČ)

PRVI LIČKI VLOG O IZBORIMA


Priopćenje Ernesta Petryja kandidata za ličko-senjskog župana

ZAHVALA BIRAČIMA

Kandidati Bure promjena
Kandidati Bure promjena
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. svibnja 2017. u 21:40 sati

GOSPIĆ - Večeras smo u redakciju dobili priopćenje Ernesta Petryja, mag. iur. kandidata nezavisne liste Bura promjena za ličko-senjskog župana u kome se zahvaljuje biračima:

Ovim putem se zahvaljujem svim biračima na 6378 Vaših srca koja ste podijelili sa mnom i s ljudima s kojima sam okružen. Svjesno vaše glasove nazivam srcima jer su to bili glasovi razuma, koji su davani iz srca i sa željom za boljom i perspektivnijom budućnosti.

Hvala Gospiću na 2102 srca, Otočcu na 1404 srca, Senju na 801 srcu, Novalji na 681 srcu, Plitvičkim Jezerima na 460 srca, Perušiću na 268 srca, Udbini na 199 srca, Karlobagu na 160 srca, Vrhovinama na 140 srca, Brinju na 135 srca, Lovincu na 131 srcu i Donjem Lapcu na 57 srca.

Na izbore smo izašli sa svojim imenima i prezimenima, otvorenih ruku i u koaliciji s narodom, a što je veliki dio vas i prepoznao. Nažalost nismo imali dovoljno vremena da svim stanovnicima županije po općinama i selima prezentiramo naš program, a rezultat od 24 % glasova u samo mjesec dana je tim veći. Svi zajedno budimo ponosni na našu građansku hrabrost, ideje i projekte kojima želimo poboljšati život u našoj Ličko-senjskoj županiji, smanjiti nezaposlenost, razvijati gospodarstvo i poljoprivredu, te spriječiti iseljavanje iz naših mjesta.

Ovim rezultatom smo pokazali da postoji velika želja naroda da se nešto napokon započne poduzimati po navedenim problemima. Zbijmo naša srca i od danas nastavimo zajedničku bitku za bolji život svih nas i naše djece. Za naš program će se glasno čuti kroz rad u Županijskoj skupštini Ličko-senjske županije putem izabranih vijećnika s naše liste, tako da ovi izbori nisu bili uzaludni.

Zahvaljujem se i protukandidatu Anti Franiću na fer političkoj utakmici, a posebne zahvale upućujem hrabrim ženama odnosno kandidatkinjama za svoje zamjenice, mr. sc. Suzani Bižanović, prof. iz Otočca i Ani Novačić, dipl. ing. iz Senja.

Neizbježne zahvale idu mladima koji su prepoznali da je ovo bitka za njihovu budućnost koju oni zajedno s nama trebaju nastaviti.

Ovim putem iskreno čestitam novoizabranom županu Darku Milinoviću i njegovim zamjenicima, te svim novoizabranim gradonačelnicima, načelnicima općina i vijećnicima.

Ohrabren optimizmom, ulijevam nadu da će novoizabrano vodstvo Ličko-senjske županije biti ona pozitivna iskra svijetlosti koja će stabilizirati stanje u županiji, te da će biti ravnopravan suradnik prema svim gradovima, općinama i mjestima na području županije, a sve kako bismo svi zajedno osvijetliti neke nove horizonte s pogledom u perspektivniju i ugodniju budućnost.

Ponosan sam na sve Vas i još jednom Vam svima hvala.

MINISTARSTVO PRAVOSUĐA

PODRŠKA ZATVORSKOM SUSTAVU

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. svibnja 2017.

ZAGREB - U Ministarstvu pravosuđa danas je bilo svečano zatvaranje IPA 2012 Twining projekta "Podrška zatvorskom sustavu Republike Hrvatske".

Svečanost su organizirali Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske, Savezna Republika Njemačka koju predstavlja Njemačka zaklada za međunarodnu pravnu suradnju (IRZ), Kraljevina Španjolska koju predstavljaju Uprava za zatvorski sustav Ministarstva unutarnjih poslova Kraljevine Španjolske (SGIP) i Međunarodna latinoamerička zaklada za upravu i javne politike (FIIAP).

U uvodnom obraćanju sudionicima svečanosti, državni tajnik Kristian Turkalj zahvalio se u ime Ministarstva pravosuđa na dobroj suradnji tijekom provođenja projekta naglasivši kako su provedene izuzetno korisne i kvalitetne aktivnosti u koje su bile uključene sve ustrojstvene jedinice zatvorskog sustava, dotaknute sve važne teme te kako je dobivena analiza zakonodavnih okvira. Istaknuo je kako je tijekom projekta iskazana potreba otvaranja zatvorskog sustava prema javnosti te nužnost upoznavanja javnosti s ulogom zatvorskog sustava u društvu.

Prvi tajnik u Veleposlanstvu Savezne Republike Njemačke Karl Thomas Lipp izrazio je zadovoljstvo nastojanjima Republike Hrvatske za poboljšanjem u području pravosuđa i istaknuo kako Hrvatska, razvojem pravosuđa i poboljšanjem njegove učinkovitosti, naglašava važnost ove teme u društvu te je naglasio kako ne sumnja u značajan doprinos projekta, poboljšanje kvalitete hrvatskog zatvorskog sustava i njegovo osnaženje u budućnosti.

Ovim projektom stavljen je dodatni naglasak na implementaciju Europske konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda u zatvorskom sustavu. Sveobuhvatni cilj projekta bio je pridonijeti poboljšanju stručnih i upravljačkih sposobnosti službenika u zatvorskom sustavu Republike Hrvatske. Projekt je započeo u ožujku 2016. godine i trajao je 15 mjeseci. U provedbi projekta sudjelovalo je 25 stručnjaka iz Njemačke i Španjolske. Sveukupna vrijednost projekta je 700 tisuća eura, a financirala ga je Europska unija. (LpS)

Vladin ured za udruge

DANI OTVORENIH VRATA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. svibnja 2015. u 16:30 sati

ZAGREB - Iz Ureda za udruge Vlade Republike hrvatske dobili smo obavijest o akciji povodom Dana otvorenih vrata udruga 2017. koji će se održati od 25. do 27. svibnja diljem Hrvatske.

U prilogu je popis udruga koje su u Ličko-senjskoj županiji uključene u akciju.

Uz 194. rođendan Oca Domovine

FOLKLORAŠI SE ISKAZALI

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. svibnja 2017. u 15:00 sati

Javlja Luka Matanić

VELIKI ŽITNIK - Na najljepši način kod spomen-doma dr. Ante Starčevića, folkloraši Degenije iz Osnovne škole dr. Jure Turića iz Gospića i Vile Velebite iz osnovne škole dr. Ante Starčevića iz Pazarišta, na najbolji i najljepši način obilježili su 194. rođendan dr. Ante Starčevića - Oca Domovine.
Sve se odvijalo u organizacija Državnog arhiva iz Gospića koji inače upravlja spomen-domom. Danas je bio Dan otvorenih vrata uz besplatan obilazak

Članovi folkornih skupina na početku su pročitali neke tekstove o dr. Anti Starčeviću, neke njegove važne političke govore, pismo pravnika akademije zagrebačke i njegov odgovor pravnicima. Potom su folkloraši nastupili sa svojim ličkim, hrvatskim, pismama i plesovima.
Postoji li lipša zahvala za sve što je dr. Starčević činio za hrvatski narod i hrvatsku domovinu?
Ovo je lijep način na koji se čuva uspomena na sve koji su se borili na razne načine za hrvatsku domovinu kroz povijest. Neka dragi Bog čuva naše mlade folkoraše i njihove

Nezvanični rezultati lokalnih izbora

DARKO MILINOVIĆ NOVI LIČKO-SENJSKI ŽUPAN

U Gospiću drugi krug za gradonačelnika.

Milinović prima čestitke na izboru
Milinović prima čestitke na izboru
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. svibnja 2017. 23:20 sati

GOSPIĆ - Prema nezvaničnim podacima na današnjim lokalnim izborima za novog ličko-senjskog župana izabran je Darko Milinović, dr. med. kandidat koalicije HDZ, HSS, HSP, AS i HSU, koji je do 23 sata dobio 57,09 posto glasova. Drugi je kandidat Ernest Petry, mag jur., kandidat grupe birača sa 20,95 posto glasova i treći Ante Franić, koalicija HSLS i SDP koji je dobio 16,17 posto glasova.

Za Županijsku skupštinu HDZ i koalicija, nositelj liste Darko Milinović, dr. med. dobili su 59,90 glasova, Kandidacijska lista grupe birača, nositelj liste Karlo Starčević, 18,63 posto glasova, SDP nositelj liste Tomislav Zrinski dobio je 11,22 posto, SDSS, nositelj liste Nikola Lalić dobio je 5,43 posto i HSLS, nositelj liste Ante Franić dobio je 4,79 posto.

Petar Krmpotić, dipl. polit. kandidat HDZ, HSS i HSP AS, za mjesto gradonačelnika Gospića dobio je 50,16 posto glasova, Karlo Starčević, HSP, 32,09 posto, Ana Šikić Rosandić, dipl. ing. SDP dobila je 10,99 posto glasova a Sanja Rukavina kandidat HSLS-a 3,79 posto glasova.

Za Gradsko vijeća Gospića HDZ i koalicija dobili su 55,26 posto glasova, HSP 27,51 posto, SDP 10,41 posto, Kandidacijska lista grupe birača 3,60 posto i HSLS 3,2 posto. (MaČ)


Lokalni izbori

Dobra izlaznost

Lovinac ima najveću izlasnost u u Rvackoj.

Glasovanje u Domu zdravlja u Gospiću
Glasovanje u Domu zdravlja u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. svibnja 2017. u 12:40 sati, dopuna u 14:15 sati

Lokalni izbori
Dobra izlaznost
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. svibnja 2017. u 12:40 sati

Pripremija Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Za Ličane su izbori uvijek bili poseban svečani doživljaj ali i običaj. Oblačili su misna odila kako bi stigli na već glasačka mista.

Tako je bilo i danaska. Ja sam glasova u Domu zdravlja di dolazi dobar dio Grada. Iako me svi znaju tražili su legitimiranje, ali jošte uvik vlasti nisu prominile naziv ulice u kojoj stanujem. To je nekada bila Bilajska, a sada je Ulica 118. brigade HV-a, koja je bila domobranska i branila domovinu, vlasti i ćate pri vlasti more bit sram što to nisu ažurirali i tribali bi snositi sankcije jerbo sam ja legitimaciju s novom antresom od policijotia dobija jošte 2009. - treba se pitati ko to zlonamirno minira i dezavuira javnost krivim podacima i ko to nije moga punih 18 godinica prominiti antrese u Gospiću.

Jutroska sam se rano usta i obrija, obuka novu i čistu košulju i poša glasovati u obližnji Dom zdravlja. Kada sam stiga nije bilo nikoga osim kumisije i promatrača. Ne daj vraže, nakon mog dolaska stvorila se gužva i ima sam što slikavati.

Potlje sam prošeta do Pučkog učilišta di je bila gužva, a stiga sam i do Pošte di je u 10 sati glasova doktur Darko Milinović, koji je kandidiran za novog ličko-senjskog župana. Doša je sa ženom.
Od Žane Vlajinić iz Županijskog izbornog povirinstva nešto prije podne sazna sam da je na 117 biračkih mista u Ličko-senjskoj županiji izašlo dopodne 21,94 posto birača o nji 43.465.
Najveća izlaaznost u Rvackoj bila je u Lovinjcu od mam 33,07 posto.