POČETNAARHIVA
PET ILJADA SVIĐANJA
RASPUŠTENI TEMELJNI OGRANCI
POČAST DOMOVINI I PREDSJEDNIKU TUĐMANU
PREMINUO MILE TOMAIĆ
KANDIDIRAO SE I NIKOLA MARAS
MISU I PROCESIJU PREDVODIO BISKUP KRIŽIĆ
T. UŽAREVIĆ NOVI PREDSJEDNIK
PODRŠKA PREDSJEDNIKU PLENKOVIĆU
SPOMEN-DOM OCA DOMOVINE
VJEŽBA VATROGASACA
LUKETIĆ ODBIO KANDIDATURU
USPJELO SPAŠAVANJE IZ ŠKOLSKE ZGRADE
MEDIJSKA BLOKADA

Ličke novine i Fejs

PET ILJADA SVIĐANJA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. srpnja 2018. u 20:40 sati

Biliži Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Ovizi dana kako j' zavladala vrućina držim se 'lada doma svoga. Pomalo kljucam u tipkovnicu računala i ponešto piskaram. To radim više iz dosade da ne pada prašina po tipkama, ka što j' ednom reka edan gospićki novinar ednom perušićkom dopisničaru.

Na Fejs profilu Ličkih novina dana zaključeno je petiljadito sviđanje i nešto manje praćenja. Prijatelj Ante, edan, a imam i' dva oba informatičara, reče da j' to baš lipo. Jer ona pratnja znači da kad ja nešto objavim tizim ljudima na Fejsu ide moj materijal. Znači to su pritplatnici na nove Ličke novine. Ima i' bome u cilome svitu.

U dalekoj Kanadi me prije nikole godine naša susid s čardaka Georg Zdunić. Un se jošte sića naplate arnice na Starom mostu i tankeštele priko puta ŠUP-a odnosno stare gimnazije. Ednom mi se javija, kad sam objavija kuću koja j' na mostu, da je iz te kuće iša u kupatilo na - Novčici.

Preko Lički novina nakon izvješća Ivana Vukića o sarani Drage Sudara u Brušanima, iz Toronta mise javija njegov dugogodišnji prijatelj Rudi Tomić i ponudija opširniju biografiju. Odma sam prista. Bome pravo čudo od robijanja u Jugoslaviji i Merici. Sada Rudi piše našu kolumnu Glas dijaspore i dobro oplete i po livima i po desnima al i po srid sride, nikoga ne štedi.

Prid nikolke godine javila mi se iz Argentine ćer' Delka Bogdanića, rvatskog branioca Gospića u Drugom svitkom radu. Čitatelji i ja saznali smo puno novi stvari o kojima se nije smilo ni promišljati, a kamo li pisati protekli gotovo stotinu godina. Pravo mu je ime Delmar, završija j' trgovačku i jahačku školu, a ćaća mu je bija ugledni otočki poduzetnik. U Gospiću je kupija stari otel Liku i napravija novu kuću u kojoj je danaska, vale stariji Gospićani, veterinarska stanica.

Ovo pišem namirno na ličkoj ikavici, jeziku naših očeva i majki, koji potisnu književni jezik, a dokrajčit će se engleski. I ovaj tekst je moj pokušaj da ikavicu sačuvam od zaborava i da Ličane držim na okupu barem priko nje. U početku su mi se neki čitatelji drugih digitalnih novina sprdali, ali i ja sam i' ošurija komentarom, pa i na festu. Nikim nije bilo jasno da je ikavica različita od sela do sela i misle da svi moraju divaniti ka uni, primirice u Ričicama, ili Pazarištu. Zato sam ovi dana izda treće izdanje prošireno i ilustrirano Ričnika ličke ikavice u kom imade 13,5 iljada riči i rečenica i preko 200 ilustracija što crteža što fotografija.

Da ste mi debeli i do vidova.

Povjerenstvo GO HDZ-a Gospić

RASPUŠTENI TEMELJNI OGRANCI

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. lipnja 2018. u 12:50 sati

GOSPIĆ - Danas smo dobili priopćenje za javnost Povjerenstva GO HDZ-a koje je potpisao povjerenik Ivica Radošević, a u kome se obavještavaju članove i simpatizeri HDZ-a s područja grada Gospića da je jučer, 27. lipnja održana IX. sjednica Povjerenstva GO HDZ-a Grada Gospića na kojoj je zbog nestatutarnog djelovanja donesena odluka o raspuštanju svih Temeljnih ogranaka HDZ-a s područja GO HDZ-a Grada Gospića i imenovanju Povjerenika i povjerenstava Temeljnih ogranaka HDZ-a s područja grada Gospića.

Imenovani Povjerenici i povjerenstva Temeljnih ogranaka HDZ-a, dužni su sazvati izvanredne izborne skupštine Temeljnih ogranaka HDZ-a u roku od najduže šest mjeseci od stupanja na snagu Odluke o raspuštanju Temeljnih ogranaka HDZ-a s područja grada Gospića.

Također, je na sjednici Povjerenstva donijeta je odluka da se u povjerenstvo GO HDZ-a Grada Gospića kooptiraju članovi: Ivica Jurčić, Tomislav Rukavina i Zdravko Rukavina.

Za povjerenike Temeljnih ogranaka HDZ-a imenovani su:
1.Povjerenik TO HDZ-a Gospić: Mario Stilinović; 2. Povjerenik TO HDZ-a Lički Osik: Bertil-Vladimir Borčić; 3. Povjerenik TO HDZ-a Pazarišta: Stjepan Rukavina; 4. Povjerenik TO HDZ-a Smiljan: Jurica Kovačević; 5. Povjerenik TO HDZ -a Lički Novi: Milan Štimac, 6. Povjerenik TO HDZ-a Bilaj: Darinka Busija; 7. Povjerenik TO HDZ-a Trnovac: Martin Brkljačić; 8.Povjerenik TO HDZ-a Mušaluk:Matej Puškarić, 9. Povjerenik TO HDZ-a Podoštra: Nikica Bubaš; 10.Povjerenik TO HDZ-a Brušane: Milan Ivančić i 11. Povjerenik TO HDZ-a Ribnik: Antonio Dukovac

Za članove Povjerenstva TO HDZ-a Gospić imenuju se: Antonela Adžija, Mario Brkljačić, Josip Brozičević., Božidar Ćaćić, Željko Devčić, Milan Jovanović, Tomislav Jovanović, Lucijana Kosović, Milan Ostović, Anita Pocrnić Radošević, Tomislav Rukavina, Joso Vrkljan i Ivana Župan.

Za članove Povjerenstva TO HDZ-a Lički Osik imenuju se: Dražen Ergotić, Eduard Fajdić, Nedjeljko Miličević, Božidar Nikšić, Mirjana Prša, Milan Rendulić i Marijan Tomičić.

Za članove Povjerenstva TO HDZ-a Pazarišta imenuju se: Antonela Balenović, Ivica Balenović, Zdenko Divković, Anita Jurčić, Ivica Jurčić, Nikola Kolačević, Josip Kučan, Mile Levar, Juraj Rukavina Zdravko Rukavina.

Za članove Povjerenstva TO HDZ-a Smiljan imenuju se: Katica Prpić, Luka Jelić, Mile Pavičić i Antonio Uzelac.

Za članove Povjerenstva TO HDZ-a Lički Novi imenuju se: Tomislav Grčević, Ana Nikšić, Joso Stilinović i Ante Svetić.

Za članove Povjerenstva TO HDZ-a Mušaluk imenuju se: Marija Biljan Barić, Antonio Biljan, Nikola Butković Ivan Lisac.

Za članove Povjerenstva TO HDZ-a Trnovac imenuju se: Ivan Brkljačić, Jure Brkljačić, Ivica Pavelić i Mate Vujnović.

Za članove Povjerenstva TO HDZ-a Bilaj imenuju se: Ankica Valentić, Đurđica Valentić.

Za člana Povjerenstva TO HDZ-a Podoštra imenuje se: Ivan Mataija.

Svi članovi HDZ-a s područja Grada Gospića bit će pravovremeno obaviješteni o terminima održavanja izbora, a ovim ih putem pozivamo da se aktivno uključe u izborne procese koji su pred nama, da se kandidiraju, biraju i budu birani na sve stranačke funkcije.

Uz Dan državnosti

POČAST DOMOVINI I PREDSJEDNIKU TUĐMANU

Brojna izaslanstva odala su danas dužnu poštu.

Polaganje gradskoh vijenca/Snimio Marko Čuljat
Polaganje gradskoh vijenca/Snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. lipnja 2018. u 12:45 sati

GOSPIĆ - Jutros u 10 sati na Trgu blaženika Alojzija Stepinca okupila su se brojna izaslanstva kako bi povodom Dana državnosti odali počast poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama rata, te prvom predsjedniku RH dr. Franji Tuđmanu. Molitve je predvodio župnik Mario Vazgeč. Bio je i zastavni vod Gospićke garde Vukova.

Najprije su položeni vijenci Grada i Županije na spomenik poginulima na čelu s dr. Darkom Milinovićem, ličko-senjskim županom i Karlom Starčevićem, gradonačelnikom Gospića, a zatim su kod biste predsjednika Tuđmana zapaljene svijeću. Kod obadva spomenika zapaljene su brojne svijeća udruga proisteklih iz Domovinskog rata, te policije i Hrvatske vojske. Bilo je i nešto građana koji su došli odati počast povodom ovog velikog praznika i konače državnosti Republike Hrvatske, koji se već godinama veoma skromno obilježava. (M. Čuljat)

PRIOPĆENJE OTOČKOG SDP-A

PREMINUO MILE TOMAIĆ

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21.lipnja 2018. u 16:50 sati

OTOČAC - Od predsjednika Gradske organizacije SDP-a dobili smo priopćenje da je jutros nakon duge i teške bolesti preminuo Mile Tomaić.
SDP i grad Otočac ostali su bez čovjeka koji je neizbrisivo obilježio političku i društvenu scenu grada. Mile Tomaić bio je jedan od najutjecajnijih političara grada Otočca. Kao dugogodišnji predsjednik Gradske organizacije SDP-a. od njezina osnutka pa do danas jedan je od najzaslužnijih u stvaranju, opstojnosti i političkoj borbi za ideje socijaldemokracije. Kao čovjek u svom političkom angažmanu mnogima neshvaćen, ali u očima njegovih najbližih suradnika i prijatelja ostavio je neizbrisiv trag u borbi za političke ciljeve koji u svom središtu imaju čovjeka i čovjekovu sreću i blagostanje.
Njegova istinska strast za politikom i socijaldemokracijom nije jenjavala ni u zadnjim trenucima života. Odlaskom našega Mile, članice i članovi SDP-a gube iskrenog prijatelja i suradnika i aktualnog potpredsjednika GO Otočac. Izražavamo sućut i suosjećamo u boli s obitelji našega Mile.

Pogreb će se biti u subotu 23. lipnja u 17 sati na groblju u Otočcu-Poljica. Knjiga žalosti biti će otvorena nakon pogreba u prostorijama Gradske organizacije SDP-a Otočac, Ulica kralja Zvonimira 31A.

Izbori u županijskom SDP-u

KANDIDIRAO SE I NIKOLA MARAS

 
 
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. lipnja 2018. u 23:15 sati

GOSPIĆ - Unutarstranački izbori u Županijskoj organizaciji SDP-a održavaju se 16. lipnja. Bar za sada, su dvojica kandidata, aktualni Tomislav Zrinski iz Senja, a danas se kandidirao i Nikola Maras i, predsjednik GO SDP-a Gospić.

Na predizborni skup kao podrška Marasu stigao je Istranin Peđa Grbin, potpredsjednik partije. Maras ulazi u predsjedničku kandidaturu s motom Vjerujem svim srcem u SDP koji pobjeđuje. Na skupu je bilo članova sa svih županijskih strana.
Maras smatra da nema pravednog društvo koje će ljudima omogućiti da se osjećaju dobro i vjeruju u bolje sutra. Smatra da članovi stranke imaju obavezu stvoriti bolje sutra svim građanima, a pogotovo ta prava i obaveze imaju čelnici stranke.
Grbin se osvrnuo na loše stanje u hrvatskom gospodarstvu, a za Marasa reče da je uporan i dosljedan. (LpS)

Uz blagdan Tijelova

MISU I PROCESIJU PREDVODIO BISKUP KRIŽIĆ

Ulazak procesije u katedragu NBDM/Snimio Marko Čuljat Lika press Gospić
Ulazak procesije u katedragu NBDM/Snimio Marko Čuljat Lika press Gospić
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
31. svibnja 2018. u 11:25 sati

GOSPIĆ - Proslavu današnjeg katolički blagdan Tijelovo, odnosno u dužoj verziji Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove, predvodio je msgr. Zdenko Križić, biskup gospićko-senjski. Najprije je održaba sveta misa u gospićkoj prvosstolnici a zatim i procesija u središtu grada.

Tijelovo se slavi u crkvama i svetištima širom Hrvatske i neradni je dan. Blagdan se, među ostalim, obilježava tijelovskim procesijama u kojima se u povijesti tradicionalno prezentirala pobožnost, ali i važnost pojedinih osoba, udruga, crkvenih i svjetovnih dužnosnika, kao i običnog puka.(

Od svjetovnik odličnika misi je nazočio samo gradonačelnik Gospića KArlo Starčević. (MaČ)

OO HDZ općine Plitvička Jezera

T. UŽAREVIĆ NOVI PREDSJEDNIK

 
 
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. svibnja 2018. u 22:30 sati

KORENICA - Prijevremeni unutarstranački izbori za predsjednika Općinske organizacije HDZ-a općine Plitvička Jezera, prvi puta po načelu jedan član, jedan glas u nedjelju. - kaže se u večerašnjem priopćenju.

Tomislav Užarević, jedini kandidat za predsjednika, dobivši potreban broj glasova izabran je za predsjednika. Jučer, ponedjeljak, održana je i Izborna skupština Općinske organizacije HDZ-a. Od 81-og izaslanika, koliko ih je pozvano na sjednicu odazvalo se njih 57. Na Skupštini su izabrani članovi OO HDZ-a: Ivan Galešić, Nina Čančar, Mladen Agatić, Mladen Vidović,Rudo Šapina, Zora Dragičević, Mario Ferderber, Ivica Jandrić, Darko Jurković, Marko Rumenović,Ivan Majetić, Hrvoje Kukuruzović. Birani su i članovi Nadzornog odbora i izaslanici na Izbornu skupštinu Županijske organizacije HDZ-a Ličko-senjske županije.
Izbornoj skupštini prisustvovali su i Povjerenik ŽO HDZ-a Ličko-senjske županije prof. Darko Nekić, tajnica Povjerenstva Nada Marijanović i član Tomislav Kovačević te povjerenik GO HDZ-a grada Gospića Ivica Radošević. Prigodnim govorom obratila se tajnica Marijanović uputivši čestitku novoizabranom predsjedniku i budućem OO HDZ-a općine Plitvička Jezera s nadom da će se HDZ ponovno pozicionirati na ono mjesto koje mu pripada. Osvrnula se i na protekli period u kojem se govorilo o podjelama i frakcionaštvu unutar stranke rekavši kako su to neistine i da smo svi zajedno okupljeni oko istog cilja a to je boljitak i prosperitet HDZ-a, a shodno tomu i općine Plitvička Jezera i ličko-senjske županije.

Povjerenik Nekić, pridružio se čestitkama i zaželio puno uspjeha u radu predsjedniku i novom Odboru. Prisjetio se i zahvalio svima koji su u proteklim vremenima doprinijeli da HDZ bude vodeća snaga izražavajući nadu da će zajedničkim snagama dovesti HDZ na vlast u općini Plitvička Jezera. (LpS)

XVIII. Opći sabor HDZ-a

PODRŠKA PREDSJEDNIKU PLENKOVIĆU

Ličani s predsjednikom Plenkovićem ...
Ličani s predsjednikom Plenkovićem ...
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
26. svibnja 2018. u 21:45 sati

ZAGREB -Danas je u dvorani Košarkaškog centra Dražena Petrovića (Cibona) održan XVIII. Opći (izvještajni) sabor Hrvatske demokratske zajednice. U odličnoj atmosferi prepune dvorane usvojen je novi Statut HDZ-a ie izvješće predsjednika HDZ-a mr.sc. Andreja Plenkovića o radu stranke između dva Sabora. Prihvaćeno je i izvješće glavnog tajnika HDZ-a Gordana Jandrokovića o organizacijskom djelovanju i poslovanju stranke. Kako javlja HTV protiv Plenkovićeva izvješća bio je samo jedan glas.

Županijska organizacija HDZ-a Ličko senjske županije na Saboru je bila sa 74 izaslanika i 171 sudionikom, među kojima su zastupljene i članice Zajednice žena Katarina Zrinska, Zajednice utemeljitelja dr. Franjo Tuđman, Zajednice branitelja Gojko Šušak, Mladeži HDZ-a i Zajednice poduzetnika. (LpS)

PRIOPĆENJE POVJERENSTVA GO HDZ-A GOSPIĆA

SPOMEN-DOM OCA DOMOVINE

Prije 20. godine dom je otvorio predsjednik dr. Franjo Tuđman.

Petry pozdravlja uzvanike u Velikom Žitniku/Foto HDZ
Petry pozdravlja uzvanike u Velikom Žitniku/Foto HDZ
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. svibnja 2018.

GOSPIĆ - Na današnji dan prije 20 godina izgrađen je Spomen-dom dr. Ante Starčevića u Velikom Žitniku povodom 175. godišnjice rođenja Oca Domovine. Spomen-dom je izgrađen sredstvima prikupljenih temeljem Zakona o doplatnoj poštanskoj marki na inicijativu tadašnjeg saborskog zastupnika Miroslava Petryja i GO HDZ-a grada Gospića.

Svečano otvorenje Spomen-doma 23. svibnja 1998. godine bilo je pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana koji je osobno otvorio Spomen-dom. Tom prigodom Predsjednik Republike Hrvatske napisao je u spomen knjigu:
"Otvaranje Spomen-doma dr. Ante Starčevića znači ne samo odavanje dužnog poštovanja prema Ocu domovine, već i učvršćenje odnosa na kojima smo stvorili i gradimo hrvatsku slobodu i samostalnu, nezavisnu hrvatsku državu.
Čestitam svima onima koji su ostvarili ideju o domu."

U prigodi tog datuma, kao i Dana Ličko-senjske županije, izaslanstvo Povjerenstva HDZ-a Ličko-senjske županije i izaslanstvo Povjerenstva GO HDZ-a grada Gospića položili su vijence i zapalili svijeće pred bistama dr. Ante Starčevića u Velikom Žitniku i dr. Franje Tuđmana u Gospiću. (LpS)

Brinje

VJEŽBA VATROGASACA

 
 
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19- SVIBNJA 2018- U 20:30 SATI

BRINJE - Danas održana edukacija i osposobljavanje za tehničke intervencije DVD - ova iz Perušića, Brinja i Otočca. Uz budno oko županijskoga vatrogasnog zapovjednika Hrvoja Ostovića vatrogasci su na čelu sa vatrogasnim instruktorom Brajkovićem odradili niz simuliranih akcija spašavanja iz olupine vozila, te tako pokazali iznimnu sposobnost i profesionalnost spasioca visokog ranga. (LpS)

Izbori u lokalnom HDZ-u nakon raspuštanja

LUKETIĆ ODBIO KANDIDATURU

Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. svibnja 2018. 20 sati

GOSPIĆ - Maloprvo smo s maila Županijskog HDZ-a dobili priopćenje u PDF-formatu koje djelomično prepisujemo, a potpisala ga je Jasminka Prpić-Tomljanović, predsjednica Županijskog izbornog povjerenstva HDZ-a.

Kako je kompletna organizacija HDZ-a raspuštena u Ličko-senjskoj županiji imenovani su povjerenici i povjerenstva koji trebaju organizirati i provesti nove izbore. Za općinu Plitvička Jezera u Korenici bio je nominiran Boris Luketić, ali je on danas elektroničkom poštom obavijestio Županijsko izborno povjerenstvo o povlačenju kandidature i ono je proslijeđeno u Korenicu na daljnje postupanje. (LpS)

Vježba u Novalji

USPJELO SPAŠAVANJE IZ ŠKOLSKE ZGRADE

Vjezba u Novalji
Vjezba u Novalji
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. svibnja 2018. u 17:15 sati

NOVALJA - Danas je održana pokazno-terenska vježba civilne zaštite ''Novalja 2018'' - simulacija izvanrednog događaja u Osnovnoj školi A. G. Matoša u Novalji.

Tema vježbe bila je angažiranje i koordinacija operativnih snaga sustava civilne zaštite u slučaju požara u Školi preko Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Gospić Županijski centar 112. Ciljevi vježbe bili su provjera sustava aktiviranja, opremljenosti i osposobljenosti operativnih snaga sustava civilne zaštite s područja grada Novalje za pružanje pomoći ugroženima, provjera standardnog operativnog postupka o komunikaciji između Stožera civilne zaštite i ostalih sudionika civilne zaštite i Županijskog centra 112 te provjera koordinacije operativnih snaga sustava civilne zaštite grada Novalje.

Vježba započinje u trenutku kada u kotlovnici školske zgrade dolazi do požara koji se naglo širi. Ravnatelj Škole obavještava Županijski centar 112 Gospić o požaru i oni nakon uzimanja podataka o događaju obavještava DVD u Novalji, Operativno-komunikacijski centar PU ličko-senjske i Zavod za hitnu medicinu ličko senjske županije. U vježbi su sudjelovali: Stožer civilne zaštite grada Novalje, Osnovna škola, Županijski centar 112 Gospić, DVD-i iz Novalje, Barbata i Luna. Sudhjelovao je i Zavod za hitnu medicinu ličko-senjske županije, PU ličko senjska Policijska postaja Novalja, Gradsko društvo Crvenog križa Pag, HGSS Stanica Gospić te Javni gradski prijevoz Novalja.

Vježbu su nadgledali zamjenik načelnika Policijske uprave ličko-senjske Mladen Kranjčević, zapovjednik Vatrogasne zajednice ličko-senjske županije Hrvoje Ostović, pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Gospić Joso Živković, voditeljica Odjela za preventivu i planiranje Anka Dasović, ravnatelj Društva Crvenog križa zadarske županije Bore Galac, načelnik Policijske postaje Novalja Željko Prenđa i zamjenik gradonačelnika Grada Novalje Marijan Šuljić. (LpS)

Novinarski osvrt

MEDIJSKA BLOKADA

 
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. svibnja 2018. u 19:30 sati

Piše Tomislav Čanić

Da bi dobili barem djelomičan odgovor na pitanje koje gotovo dva desetljeća muči pučanstvo Ličko-senjske županije, a odnosi se na medijsku blokadu prostorno najveće županije u Hrvatskoj dovoljno je pročitati u Ličkoj reviji broj 1 iz 2001. godine dio komentara dr Ante Bežena, dugogodišnjeg glavnog i odgovornog urednika lista Vila Velebita koji između ostalog navodi:

- Civilizacijsko je pitanje , naime, treba li Ličko-senjskoj županiji, koja je prostorno najveća u Hrvatskoj i o kojoj, usprkos bremenitim problemima, nema potrebnih informacija u većini medija, barem jedno glasilo? (U Ličko-senjskoj županiji ne izlazi od 1991. ni jedan informativni list pa informacijske potrebe "pokrivaju" "Večernji list" iz Zagreba i "Novi list" iz Rijeke posebnim lokalnim stranicama, kao i emitiranje Županijske postaje Gospić i radiopostaje u Senju, Otočcu i Novalji). Kako u pozitivan odgovor ne treba dvojiti, slijedi pitanje: Zašto barem nakon završetka rata u Lici nisu osnovane barem jedne lokalne novine kao informacijski minimum, odnosno, zašto nije prihvaćena Vila Velebita koja je na dlanu ponuđena? Financijski, kadrovski i prostorni razlozi su isključeni, jer oni za bilo koju županiju, pa ni Ličko-senjsku, nisu neostvarivi ako zato postoji politička volja.
Problem je, dakako u ljudima koji su odlučivali o razvoju županije, u njihovoj političkoj i kulturnoj razini, u širini pogleda i vizija, zrelosti u shvaćanju vlastitih dužnosti na javnim funkcijama. Sveukupna informacijska djelatnost u Lici (više puta najavljeno je i osnivanje TV studija u Gospiću, ali bez rezultata), pa i Vila Velebita, imala je nesreću da su u shvaćanju važnosti te djelatnosti čelni ljudi bili na razini ispod svojih pethodnika u posljednjem deceniju 19. stoljeća (kada su u Gospiću izlazila tri lista). Drugi je razlog u prorijeđenom i stoga nemoćnom sloju građana koji se nije usuđivao, iz običnih egzistencijalnih razloga, pozvati političare javno na odgovornost. Na koji su način, dakle, o tom pitanju razmišljali lički čelnici?

Lokalna politička elita u Gospiću, nedovoljno zrela za demokraciju, naprosto se ponaša autistički. Kao da nije htjela surađivati ni s kime koga nije mogla kontrolirati, a takva su skupina intelektualci ličkog podrijetla izvan Like. Pri tom se uopće nije pitala koliko Lika time gubi. Jedan od dokaza za tu tvrdnju je sudbina ideje Nikice Valentića o osnivanju "Ličkog stola" kao inicijative i lobističke skupine najuglednijih Ličana koja je trebala promicati investicijske programe pomoći Lici. Valentić je 26. travnja 1997. na Plitvicama i 22. svibnja 1997. u Gospiću sakupio svojim autoritetom bivšeg predsjednika Vlade, oko tristo uglednih Ličana iz cijele Hrvatske ne bi li se dogovorili o najizglednijim programima pomoći razorenom zavičaju. U atmosferi entuzijazma, koji je mogao biti i naivan, kao hladan tuš djelovao je komentar župana Frkovića koji je po prilici rekao da Ličanima u Lici ne treba nitko pametovati, a ako netko želi pomoći, može poslati jedino novce. Dakako da je poslije tih riječi svako daljnje okupljanje ovakve vrste postalo besmisleno, pa se više nije ni dogodilo.

U ličkom političkom vrhu "Vila" nije bila obljubljena ponajprije zbog svoje političke neovisnosti i otvorenosti mišljenjima koja ponekad nisu bila ugodna ljudima na vlasti (usprkos tome zbog golemih životnih problema, neki građani su zamjerali uredništvu nedostatak kritičnosti prema vlasti koje je, priznajem također bilo, isključivo iz taktičnih razloga i zbog ovisnosti o financijskoj pomoći Županije). Ipak, nisu imali moralne snage odbaciti je otvoreno jer je nedvojbeno promicala hrvatske interese koje su i oni, manje više iskreno, imali na svojim zastavama. Sami pak nisu imali alternativu, pa su prepustili "Vilu" financijskoj agoniji i umiranju. No, najpotresnije u tome nije ponašanje političara (jer su pragmatizam, oportunizam i licimjerje obilježje njihova posla), nego "hrvatska šutnja" inteligencije koja se nije usuđivala, ni u medijima ni u predstavničkim tijelima, postaviti pitanja o čamotinji lokalnog kulturnog i prosvjetnog života, gdje je informiranje javnosti jedan od najvažnijih čimbenika i gdje je sudbina "Vile" morala biti jedna od važnijih tema."

NEKAD I SAD
Kao dugogodišnji pomoćnik glavnog i odgovornog urednika Ante Bežena, a prije Domovinskog rata urednik tri tvornička lista, profesionalni novinar dva lokalna lista i vanjski suradnik više časopisa, te dnevnih listova i radio postaja, slobodan sam iznijeti neka svoja zapažanja na rad i sudbinu pojedinih medija, gledano kroz prizmu "poslušnosti" lokalnim političarima ili tvorničkim direktorima.

Nešto, što je zajedničko u prošlom "socijalističkom" i ovom nazovimo "demokratskom" sistemu je podobnost medija ili podobnost novinara. Gotovo je nemoguće biti podoban dugo vremena svakom novinaru bez obzira na njegov karakter, moralne vrijednosti koje ima i profesionalnost. Kad - tad "pukneš" unatoč velikoj ljubavi koju imaš prema svojoj profesiji i ne bi je želio napustiti. Jednostavno, ne možeš ostati ravnodušan i prelaziti preko anomalija u društvu koje opterećuju veliku većinu građana ili tvorničkih radnika. Zato bih, radi boljeg shvaćanja istaknuo samo neke od primjera iz osobnog života i rada. Jedan tvornički list moram napustiti jer ga direktor ukida zbog "racionalnosti" i uštede u poslovanju. Prava istina je što za generalnog direktora firme dolazi čovjek čije sam postupke kao političara javno kritizirao u lokalnim novinama. Slično mi se događa i u drugom tvorničkom listu, ali ovaj put zbog promjene direktora, jer je novi direktor imao "svog" novinara. U trećim novinama smjenjuju me s dužnosti glavnog i odgovornog urednika, a imenuju politički podobnu osobu koja ne obnaša taj posao profesionalno, a ja ostajem "novinarčić" i radim sve poslove od fotografiranja, lekture, korekture i pisanja članaka. Uvertira svake smjene je izrada Pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta i nagrađivanja, u kojem se novinaru smanjuje plaća. U lokalnim novinama nije bilo ništa bolje, ali se dalo zaraditi od skupljanja oglasa i "tezgarenja" (pisanja za druge medije).

Ako uspoređujemo javno priopćavanje ili informiranje prošlog i sadašnjeg sustava, razlika je vrlo značajna. U prijašnjem sustavu, informiranje pučanstva i radnika je ako ništa bilo dobro proklamirano, od toga da ono mora biti profesionalno, nepristrano, sveobuhvatno, pravovremeno i istinito. U današnje vrijeme u kojem uz pisane i audio-vizualne medije sve više dolaze do izražaja elektronički mediji sve je manje profesionalnosti. Nema pravih novinarskih izražaja koji bi bili prilagođeni sadašnjem trenutku, tempu i načinu života. Svatko može biti izvjestitelj, ali pravi novinar koji bi na neki način uz svoje izvješće poslao poruku čitateljima ili slušateljstvu, takvih je malo. I ono najznačajnije za profesionalnog novinara, a trebalo bi biti i za političare, rukovodstva, a posebno čitateljstvo je (NE)ISTINA. Za NEISTINU se odgovaralo, procesuiralo u proteklom sistemu, a danas se objavljivanje neistine u najviše slučajeva ne procesuira, a ako se procesuira, ukoliko ne ode u zastaru, izmisli se ISTINA, koja opravdava neistinu. Slično je i u procesuiranju većeg broja čak i kriminalnih delikata. Svjestan sam da se učimo demokraciji, pa je kod nas sve moguće. Međutim, upravo kada se uklopimo u ovakvu globalnu demokraciju koja nam se nameće sa zapada, nadamo se da će doći neka nova u kojoj će kao prioritet konačno isplivati dugo očekivana ISTINA.

Sljedeće pitanje je pitanje vlasništva nad medijima. Vlasnik medija diktira što će se i na koji način pisati. Znači, kako je bilo prije - tako se i sada nastavlja. Zato s pravom možemo postaviti pitanje da li je to demokracija za koju se deklarativno borimo i zaklinjemo? Da li je to demokracija ako iznosimo svjesno u javnost neistine ili poluistine. Da li je to demokracija ako se blati bilo kojeg čovjeka, a za to se ne odgovara? Zaista se ne sjećam da li sam ikad svjesno ili tendenciozno objavio neku neistinitu informaciju ili događaj. Ako i jesam, onda sam to učinio jer me izvor informacija krivo izvijestio ili dao krivi podatak.

Iz svega proizlazi da mediji moraju biti neovisni, kako bi istina bila neprikosnovena i služila napretku i demokracije i čovječanstva.