POČETNAARHIVA
UTEMELJENJE HDZ-A U GOSPIĆU
Tiskan prvi broj političkog dnevnika Demokracija

PRVI BROJ MEMORABILIKE

Na cvjetnu nedjelju 1990.

UTEMELJENJE HDZ-A U GOSPIĆU

Večeras su na proslavi bili brojni stranački čelnici.

HDZ-ovci na prošlavi utemeljenja stranke u Gospiću/Snimio Marko Čuljat Lika press Gospić
HDZ-ovci na prošlavi utemeljenja stranke u Gospiću/Snimio Marko Čuljat Lika press Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. travnja 2019. u 22 sata

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Večerašnja atmosfera na svečanosti 29. godišnjice utemeljenja HDZ-a pomalo je ličila na onu na cvjetnu nedjelju 8. travnja 1990 u kinu Jedinstvo. Dvorana je u KIC-u bila puna, stajalo se kao i te 1990. Večeras je među brojnim uzvanicima bio i dr. Ante Kutle, koji je te 1990. izabran za počasnog predsjednika gospićkog HDZ-a i jedini je tada htio doći u Gospić, a bio je i iduće godine kada je pala prva hrvatska krv na Ljubovu.

- Vršnjak sam HDZ-a po rođenju i imam posebnu čast, obvezu i odgovornost kao nositelj stranačke liste Hrvatska za generacije jer smo i danas jedina snaga za promjene koje već provodimo. - rekao je večeras na skupu Karlo Resler.

Dobrodošlicu uzvanicima i stranačkim kolegama zaželio je Ivica Radošević, povjerenik za Gospić, a Miroslav Petry, predsjednik Županijske Zajednice utemeljitelja HDZ-a evocirao je uspomena na te teške ali slavne dane. Radilo se gotovo u ilegali, utemeljitelje nisu mogle zaustaviti nikakve prijetnje i uspješno je ostvaren tisućugodišnji san o samostalnom državi.

- I ovaj put na županijskim izborima smo dokazali da smo najveća politička opcija, idemo putem dr. Franje Tuđmana uz pomoć Vlade i ministara koji su obišli Liku u kojoj će život biti mnogo bolji.- rekao je Marijan Kustić, predsjednik ŽO HDZ-a.

Ministar branitelja Tomo Medved uputio je riječi zahvale obiteljima poginulih, ranjenih, umrlih i nestalih branitelja i zahvalio članovima HDZ-a na doprinosu stvaranja hrvatske države jer je to stranka koja ima rješenje za sve probleme.

Stjepan Adanić, pomoćnik tajnika HDZ-a, je govorio o poslovima na nacionalnom nivou naglašavajući da je upoznat s paklom kakav je bio u Gospiću u Domovinskom ratu, ali je država ipak pozicionirana i u svijetu i u Europi.

Tiskan prvi broj političkog dnevnika Demokracija

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. aprililia 2019. u 14:15 sati

ZAGREB - Danas 1. aprila 2019.g. u Zagrebu je tiskan i pojavo se na prodajnim mjestima prvi broj političkog dnevnika Demokracija, što je izazvalo veliko zanimanje demokratske javnosti i čitatelja. Time je prevladan jedan od mnogobrojnih demokratskih deficita u samo formalno i fiktivno demokratskoj državi Republici Hrvatskoj, u kojoj ne postoji politički dnevni list nezavisne i demokratske uređivačke koncepcije primjerene novinarskom profesionalizmu i demokratskim standardima, te demokratskom društvu i državi.

U prvom broju političkog dnevnika Demokracija jedna od glavnih tema su pluralizam i sloboda medija općenito te posebno onih tiskanih, kao temeljni preduvjet i doslovno conditio sine qua non uspostave, funkcioniranja i opstojanja stvarno, a ne samo formalno i fiktivno demokratske države, društva i javnosti. Pa zbog toga takvoj državi semantički i više priliči naziv - demonkratura, a ne u političkoj, ekonomskoj i društvenoj stvarnosti neutemeljeni i stoga lažni naziv - "demokracija"! I parodiju pa bila to i ona od demokratske države treba nominirati značenjski odgovarajućim nazivom, a ovdje konkretno taj odgovarajući naziv upravo je - parodija!

Ujedno se čitatelje ovog članka obavještava da će u Zagrebu danas 1. travnja 2019.g. u 19,00 sati u dvorani "Vijenac" na adresi Kaptol 29a, demokratskoj javnosti biti predstavljena nova knjiga publiciste, književnika i nezavisnog novinara Tihomira Dujmovića koja ima naslov "Regija kao treća Jugoslavija". Knjigu će predstaviti u demokratskoj javnosti ugledni te u narodu poštovani hrvatski intelektualci i demokratski političari prof. dr. sc. Andrija Hebrang i dr. sc. Zlatko Hasanbegović.
Erih Lesjak


Novi časopis u Lici

PRVI BROJ MEMORABILIKE

Sinoć je promoviran prvi broj znanstvenog časopisa.

   Detalj s promocije časopisa
Detalj s promocije časopisa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. ožujka 2019. u 11:15 sati

GOSPIĆ - Sinoć je u velikoj dvorani Odjela za nastavničke studije u Gospiću predstavljen prvi broj znanstvenog časopisa MemorabiLika, sunakladnika Državnog arhiva u Gospiću i Sveučilišta u Zadru.

- Ovaj prvi lički znanstveni časopis zamišljen je kao serijska periodična publikacija koja će se objavljivati jednom godišnje u tiskanom i u elektroničkom obliku, a njegova je tematika vezana za povijest, kulturu (jezik, književnost, običaje, krajolik, arhivsko gradivo) i geografiju Like. U njemu će se objavljivati znanstveni radovi, arhivsko gradivo, arhivska obavijesna pomagala, prikazi znanstvene literature, znanstvenih skupova i drugi prinosi važni za zavičajnu povijest, geografiju i kulturu.- kaže Ivica Mataija, ravnatelj DAG-a.

Prvi broj MemorabiLike donosi radove o ličkoj povijesti, arhitekturi, arheološkim istraživanjima, etnološkoj baštini, baštinskim ustanovama i vrelima za istraživanje ličke povijesti. Rezultati istraživanja lokacije groba popa Marka Mesića, pogled znanstvenika iz Bosne i Hercegovine na bosančicu i prekograničnu korespondenciju osmanlijskih dužnosnika bihaćkoga kraja i ličkih vojnih vlasti, vojne arhitekture Gospića na prijelazu 19. i 20. stoljeća.

Nadalje tu su napisi o arheološkim istraživanjima Sokolca u Brinju i kosinjskoga područja, važan su prinos rasvjetljavanju do sada slabo istraženih segmenata ličke povijesti čijem se istraživanju, poglavito suvremenim temama, nude i nova vrela pohranjena u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu, u zbirci Vjesnikove novinske dokumentacije. Rad o svečanom ženskom kožunu donosi rezultate terenskog istraživanja područja Pazarišta i vrijedan je prinos poznavanju ličke, ali i ukupne hrvatske etnološke baštine, a prikaz djelovanja muzeja na području Like donosi zanimljiv i koristan pregled djelovanja malobrojnih ličkih muzejskih ustanova, od vremena njihovog osnutka do današnjih dana.

U prilozima su objavljena dva rada. Prvi, posvećen književnom stvaralaštvu dr. Ante Starčevića, a drugi, gospodarskim i političkim prilikama u općini Otočac prije Domovinskog rata. U rubrici osvrti i prikazi objavljeni su tekstovi o knjigama i zbornicima te održanim znanstvenim skupovima koji s različitih znanstvenih motrišta govore o specifičnim ličkim temama. Časopis su predstavili njegov glavni urednik Ivica Mataija i članovi uredništva msgr. dr. Mile Bogović, dr. sc. Ivan Brlić, dr. sc. Tatjana Kolak, dr. sc. Vesna Grahovac Pražić i dr. sc. Fikret Midžić. Skup je u ime domaćina predstavljanja pozdravila pročelnica Odjela dr. sc. Sanja Vrcić Mataija, a u ime Sveučilišta u Zadru kao sunakladnika časopisa, prorektor prof. dr. sc. Josip Faričić. NA promociji su bili dr. Darko Milinović, ličko-senjski župan i msgr. Zdenko Križić, gospićko-senjski biskup. (LPS)