POČETNAARHIVAwww ŽUPANIJA

LJETOVANJE DO POLOVICE KOLOVOZA


Djeca ukrajinskih branitelja na ljetovanju u Senju

LJETOVANJE DO POLOVICE KOLOVOZA

U Senju je 40 stanovnika iz Ternopolja.

Veleposlanik Kirilič s majkama i djecom iz Ukrajine
Veleposlanik Kirilič s majkama i djecom iz Ukrajine
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. kolovoza 2022. u 22 sata

SENJ - Jučer je iz ratom zahvaćene Ukrajine i grada Ternopolja stigao autobus s 40-ero djece i majki. Prema ranijem dogovoru, koji je inicirao Ernest Petrz, ličko-senjski župan, smješteni su u Osnovnoj školi S. S. Kranjčevića koja je za ovu priliku uređena i prilagođena za njihov boravak. Djeca će ostati u Senju do 15. kolovoza 2022. kada će krenuti natrag u Ukrajinu.

Danas ih je posjetio ukrajinski veleposlanik u Republici Hrvatskoj gosp. Vasilj Kirilič sa suprugom, koja će ostati u Senju, kako bi pomogla oko brige za djecu. Uz veleposlanika djecu su danas posjetili i zaželjeli im dobrodošlicu gradonačelnik Senja Jurica Tomljanović, predsjednik Gradskog vijeća Željko Tomljanović, potpredsjednik Gradskog vijeća Vice Nekić, ravnateljica Osnovne škole Rosanda Bilović koja im je ujedno domaćica i koja se brine da djeci ništa ne nedostaje, te ravnatelj GD HCK Senj Ante Škrgatić koji je sa svojim volonterima djeci svakodnevno na raspolaganju. Ovu humanitarnu akciju pokrenuo je ličko-senjski župan Ernest Petry.

Veleposlanik Kirilič zahvalio je svima koji su sudjelovali u organizaciji. Rekao je kako ovaj događaj ima i simbolički značaj upravo zato jer se u Hrvatskoj sutra slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, a ova djeca su upravo djeca ukrajinskih branitelja, od kojih su neki i poginuli na ukrajinskom ratištu.

U ovu humanitarnu akciju uz Grad Senj i Ličko-senjsku županiju, uključili su se brojni privatnici i građani, koji su svojim donacijama omogućili da djeci u ovih desetak dana ništa ne nedostaje. Donacije i dalje pristižu, a imena donatora objavit ćemo po završetku akcije. Članovi Udruge pčelara "Drača" Senj prikupili su 15-ak teglica meda koje su danas odnijeli djeci u školu.

Djeca i majke su zahvalni na svemu, zadovoljni su smještajem i hranom, a posebno ih veseli more i kupanje jer neka su djeca sada prvi put u životu vidjela more. Za djecu će se u narednim danima organizirati radionice i izleti, a sve kako bi im boravak u Hrvatskoj ostao u što ljepšem sjećanju te kako bi makar na deset dana zaboravili strahote rata koje u Ukrajini svakodnevno proživljavaju.(Ln)