POČETNAARHIVA
PODRŠKA HRVATIMA U BiH
U SUBOTU IZBOR ČELNIŠTVA
ZAMJENA VODIČA NA DALEKOVODIMA
PLENKOVIĆ PREDSTAVIO KANDIDATE
ČIM PRIJE POKRENUTI STANOGRADNJU
NAJVAŽNIJI JE VRTIĆ
MILINOVIĆ U TV EMISIJI IZNIO NEISTINE
USPJEH HDZ-A
U DRUGOM KRUGU MILINOVIĆ I VRKLJAN
EU PARLAMENT I GRADONAČELNIKA GOSPIĆA
DRUŽENJE S GRAĐANIMA NA PLACI
ZAVRŠNI SKUP U GOSPIĆU
RAZVOJ GRADA NE SMIJE STATI
GRADIT ĆE SE SPOMEN-PODRUČJE
PROGRAM ZA SNAŽAN I VAŽAN LIČKI OSIK
STRANKA JE SPREMNA ZA POBJEDE
BRUŠANE ĆE BITI NOVO TURISTIČKO ODREDIŠTE
POBJEDA 4:0
POBJEDA U PRVOM KRUGU
TREBA ZAVRŠITI ZAPOČETE PROGRAME
POČAST MIROSLAVU PETRYJU
POČAST HRVATSKIM BRANITELJIMA
PLENKOVIĆ PREDSATVIO LISTU HDZ-A
PREDSTAVLJANJE KANDIDATA HDZ-A
KOMEMORACIJA NEDUŽNOJ MLADOSTI
POČAST SENJSKIM ŽRTVAMA

Zajednica utemeljitelja HDZ-a Zagreb

PODRŠKA HRVATIMA U BiH

www.licke-novine.hr
19. srpnja 2024. u 20.15 sati

ZAGREB/GOSPIĆ - Večeras smo primili priopćenje Zajednice utemeljitelja HDZ-a "dr. Franjo Tuđman" koje potpisuje predsjednik Ivica Tafra a u njemu se upućuje čestitka Koordinaciji zavičajnih udruga Hrvata BiH "ZNAMEN" na njihovom osnivanju, očuvanje hrvatske kulture i običaja te naše tradicije što je cilj s kojim se i mi u Zajednici utemeljitelja možemo poistovjetiti. Činjenica da je od jučer 14 udruga Hrvata iz BiH odlučilo zajednički se posvetiti tom cilju je ohrabrujuća i vrijedna poštovanja i uvažavanja. Također je hvalevrijedan vaš interes za što boljom pozicijom hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Zajednica utemeljitelja HDZ-a pridružuje se vašem pozivu svim Hrvatima koji žive izvan BiH koji imaju pravo glasa da se do 23. srpnja registriraju za glasanje na lokalnim izborima u BiH kako bi u listopadu mogli iskoristiti svoje biračko pravo.

Prije dva dana naša je Zajednica na Saboru donijela odluku da se užurbaju sve pripreme za podizanje spomenika ratnom ministru obrane Gojku Šušku, u Zagrebu, hrvatskoj metropoli. Učinili smo to i na zahtjev svog članstva ali i brojnih Hrvata iz Bosne i Hercegovine.

Vjerujemo da će ova inicijativa biti uspješno završena i uz potporu zavičajnih udruga Hrvata BiH okupljenih u jučer osnovanoj Koordinaciji jer baš kao što i naziv vaše Koordinacije govori spomenik ratnom ministru obrane i najbližem suradniku prvog hrvatskog predsjednika Gojku Šušku - znamen je naše pobjede u Domovinskom ratu te neraskidive povezanosti hrvatskog naroda.

Unutarstranački izbori HDZ-a

U SUBOTU IZBOR ČELNIŠTVA

Objavljujemo listu biračkih mjesta za županiju.

 
 
www.licke-novine.hr
9. srpnja 2024. u 11 sati

GOSPIĆ - Danas smo dobili priopćenje o unutarstranačkim izborima u HDZ-u u kome se kaže da je Nacionalno vijeće HDZ-a donijelo je Odluku o održavanju redovnih neposrednih izbora za predsjednika, zamjenika predsjednika i potpredsjednike HDZ-a. Tim "Zajedno za sve izazove" za novi četverogodišnji mandat predvodi predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, te Tomo Medved, kandidat za zamjenika predsjednika i Branko Bačić, Oleg Butković, Zdravka Bušić i Ivan Anušić, kandidati za potpredsjednike.

Izbori će se održati u subotu 13. srpnja od 8:00 do 19:00 sati na biračkim mjestima u gradskim i općinskim organizacijama HDZ-a. Pozivamo sve članice i članove Hrvatske demokratske zajednice da u što većem broju daju podršku "Timu za sve izazove" na čelu s predsjednikom Andrejom Plenkovićem.

Biračka mjesta u gradskim i općinskim organizacijama HDZ-a na području Ličko-senjske županije:
1. BRINJE, KULTURNI CENTAR BRINJE, Frankopanska 33, Brinje,
2. DONJI LAPAC, Kulturni Dom Kraljica, Katarina, Miroslava Krleže 4, Donji Lapac,
3. GOSPIĆ, Prostorije HDZ-a GOSPIĆ, Kaniška 6, Gospić,
4. KARLOBAG, vijećnica Općine Karlobag, Ulica dr. Franje Tuđmana 2,
5. LOVINAC, Kulturno informativni centar Lovinac, Ulica dr. Franje Tuđmana 15,
6. NOVALJA Gradska vijećnica Grada Novalje, Trg dr. Franje Tuđmana 1,
7. OTOČAC, Prostorije HDZ-a Otočac, Ulica Bartola Kašića 3a,
8. PERUŠIĆ, Stara Pošta, Perušič, Trg popa Marka Mesića 5,
9. PLITVIČKA JEZERA, Srednja škola Plitvička jezera Korenica, Zagrebačka 2,
10. SENJ, Prostorije HDZ-a Senj, Frankopanski trg 5,
11. UDBINA, KIC Nikole Tesle, Udbina, Trg Svete Lucije 8 i
12. VRHOVINE, Općina Vrhovine, Senjska 48.

Obavijest o radovima na dalekovodima u dijelu Like

ZAMJENA VODIČA NA DALEKOVODIMA

Posao će omogućiti nekoliko desetljeća bolju opskrbi električnom energijom.

www.licke-novine.hr
4. srpnja 2024. u 12 sati

ZAGREB/GOSPIĆ - Danas je u našu redakciju stiglo priopćenje Hrvatskog operatora prijenosnog sustava d.d. (HOPS ) kojim obavještava o početku izvođenju radova zamjene vodiča na 110 kV dalekovodima Lički Osik-Otočac i Otočac-Senj. Poslovi demontaže postojećih i montaže novih niskoprovjesnih visokotemperatunih vodiča uz obnavljanje antikorozivne zaštite stupova trajati od početka srpnja do početka studenog ove godine. Proteklih mjeseci izvršeni su pripremni radovi na pristupnim putevima i radovi na revitalizaciji stupova za koje nisu bila potrebna isključenja dalekovoda iz pogona.

Ovim projektom dugoročno (20 i više godina) se osigurava stabilnost prijenosne mreže na području Like, kao i opskrbe područja grada Otočca, uključujući i okolne općine Brinje, Vrhovine i plitvička jezera i pripadajuća naselja. Nakon ovog zahvata omogućuje se integracija obnovljivih izvora energije te potiče razvoj gospodarske aktivnosti. Implementacijom nove tehnologije smanjit će se troškovi pogona prijenosne mreže i povećati sigurnost pogona elektroenergetske mreže u cjelini. Prijenosna moć dalekovoda se povećava s 90 MVA na 160 MVA čime će se omogućava i priključak velikih kupaca (tvornica i sl.) direktno na prijenosnu elektroenergetsku mrežu.

S obzirom na potrebnu zahtjevnost radova koji se očekuju u navedenom vremenskom razdoblju smanjena je sigurnost opskrbe električnom energijom uslijed neophodnih isklopa DV 110 kV Lički Osik-Otočac i DV 110 kV Otočac-Senj. Tim radovima na dalekovodima 110 kV koji napajaju elektroenergetsku mrežu šireg područja Otočca u suradnji s HEP-ODS-om (DP Elektrolika) pokrenute su preventivne aktivnosti s ciljem povećanja pripravnosti i raspoloživosti alternativnih pravaca opskrbe putem 35 kV zračnog dalekovoda iz smjera Brinja - dalekovod Otočac - Brinje i 35 kV zračnog dalekovoda iz smjera Ličkog Lešća - dalekovod Otočac - Ličko Lešće - Perušić - Lički Osik, radi osiguranja napajanja konzuma obuhvaćenog područja iz 35 kV distribucijske mreže.

Putem dostupnih kanala komunikacije, ali i službenih stranica HOPS-a ( www.hops.hr ) obavještavat ćemo korisnike mreže o pojedinim fazama radova na revitalizaciji dalekovoda budući mogu izazvati neplanirana isključenja i potencijalne redukcije konzuma, odnosno potrošnje električne energije.

Informacije o projektu
Hrvatski operator prijenosnog sustava d.d. je tijekom 2020. godine započeo s projektom "Revitalizacija, izgradnja, digitalizacija i modernizacija hrvatske prijenosne elektroenergetske mreže" koji se financira iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO), u ukupnoj vrijednosti od 218,1 milijuna eura. Planirano je jedanaest (11) aktivnosti na području Republike Hrvatske, od kojih je jedna projektna aktivnost zamjena vodiča i revitalizacija dalekovoda 220 kV i 110 kV naponske razine. Ovim aktivnostima obuhvaćeni su dalekovodi na području Like, Dalmacije i Istre.

U proteklom razdoblju zamijenjeni su vodiči te su revitalizirani dalekovodi Matulji-Lovran-Plomin (područje Istre), Zadar-Korlat-Benkovac, Bruška-Obrovac 1 i 2 (područje Dalmacije) te su u tijeku radovi na dalekovodima Benkovac-Bruška 1 i 2 i Ston-Rudine-Komolac (područje Dalmacije).

U drugoj polovici 2024. godine predviđene su aktivnosti na zamjeni vodiča i revitalizacija DV 110 kV Lički Osik-Otočac i DV 110 kV Otočac-Senj. Vrijednost aktivnosti zamjene vodiča i revitalizacije dalekovoda na području Like je približno 11 milijuna eura.

Unutarstranački izbori u HDZ-u

PLENKOVIĆ PREDSTAVIO KANDIDATE

Čelnici HDZ-a i domaćini ispred spomenika Nikole Tesle na njegovom trgu u Gospiću
Čelnici HDZ-a i domaćini ispred spomenika Nikole Tesle na njegovom trgu u Gospiću
www.licke-novine.hr
2. srpnja 2024. u 21.30 sati

GOSPIĆ - U današnjem priopćenju HDZ-a kaže se da je predsjednik Hrvatske demokratske zajednice i hrvatski premijer Andrej Plenković danas je u nazočnosti članova Županijske organizacije HDZ-a Ličko-senjske županije i Gradske organizacije HDZ-a Gospića te Zajednica utemeljitelja, branitelja, žena i mladeži HDZ-a predstavio svoj tim za unutarstranačke izbore koji će se biti 13. srpnja.

Plenkovićev tim "Zajedno za sve izazove" za novi četverogodišnji mandat, uz njega kao kandidata za predsjednika HDZ-a čine, Tomo Medved, kandidat za zamjenika predsjednika te Branko Bačić, Oleg Butković, Zdravka Bušić i Ivan Anušić, kandidati za potpredsjednike. Današnje predstavljanje u Gospiću je otvorio predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Ličko-senjske županije i član nacionalnog Predsjedništva stranke, župan ličko-senjski Ernest Petry, pozdravljajući sve prisutne, zahvalivši vodstvu HDZ-a na mnogobrojnim investicijama koje je Vlada RH podržala.

Osim predstavljanja programa unutarstranačkih izbora, analizirani su i rezultati prošlih parlamentarnih i europskih izbora, pri čemu je istaknuto da je HDZ u Ličko-senjskoj županiji ponovno ostvario najbolje rezultate u državi. S Plenkovićem su u Gospić došli Tomo Medved, Zdravka Bušić, Oleg Butković i Branko Bačić te Krunoslav Katičić, glavni tajnik stranke.

Joso Vrkljan, HDZ, kandidat za gradonačelnika Gospića

ČIM PRIJE POKRENUTI STANOGRADNJU

Jedino od Izbornog stožera HDZ-a dobivamo PR priopćenja.

Joso Vrkljan kod posovih zgrada u nekadašnjoj vojarni u Pazariškoj ulici gdje ima još gradailišta
Joso Vrkljan kod posovih zgrada u nekadašnjoj vojarni u Pazariškoj ulici gdje ima još gradailišta
www.licke-novine.hr
18. lipnja 2024. u 16. 46 sati

GOSPIĆ - Jedino IUzborni stožer HDZ izdaje PR priopćenja za javnost u kojima predstavlja svoj program za gradonačelnika i zamjenicu Grada Gospića. U današnjem se navodi da je Joso Vrkljan, njihov kandidat za novog gradonačelnika obišao lokacije u Pazariškoj ulici i tada je najavio realizaciju tri važna projekta za razvoj Gospića.

-Jedan od mojih prvih poteza kao gradonačelnika bit će pokretanje novog društveno poticane stanogradnje ili POS-a, koji će omogućiti mlađim sugrađanima da uz poticaj javnih sredstava pristupačnu kupnju stambenog prostora. Za te potrebe je u prostornom planu predviđeno građevinsko zemljište površine gotovo tri tisuće četvornih metara i nakon izbora slijedi donošenje odluka i raspisivanje javnog poziva.- najavio je Vrkljan.

Osim toga, stambene potrebe mladih rješavat će se i formiranjem poticajnih građevinskih parcela namijenjenih mladim obiteljima radi izgradnje obiteljske kuće na više lokacija u gradu. Treća mjera je za unapređenje uvjeta stanovanja mladih poljoprivrednika u ovoj godini i osiguranje financijskih sredstava u proračunu uz potporu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva i gradskog proračuna.

-Uz investicijska ulaganja i otvaranje novih radnih mjesta te poticanu stanogradnju, ostvaruju se uvjeti za život mladih obitelji i tako se može zaustaviti iseljavanje i preokrenuti trend depopulacije stanovništva. Gospić je predivno mjesto za život, s bogatom prirodnom i kulturnom baštinom, blizu smo Zagreba i mora, potrebno je samo osigurati kvalitetnu infrastrukturu kako se mladi ne bi iseljavali.- naglasio je Vrkljan.

Nedaleko budućeg POS-a u Pazariškoj ulici predviđena je izgradnja Memorijalnog centra Domovinskog rata Ličko-senjske županije, koji će se graditi u suradnji Ličko-senjske županije i Ministarstva hrvatskih branitelja. U istoj ulici gradit će se i Studentski dom za potrebe Veleučilišta Nikole Tesle koje je nositelj projekta.

-Najsnažnije ćemo podržati projekte izgradnje Memorijalnog centra Domovinskog rata i Studentskog doma te učiniti sve što gradska vlast može da se ti projekti uspješno realiziraju. Veleučilište Nikole Tesle se izvrsno razvija, dobilo je i novi specijalistički studij za zvanje magistra ekonomije, a izgradnjom Doma smanjit će se troškovi studiranja. Na taj će način Gospić postati prepoznat kao mjesto poželjno za studiranje - studentski grad, što će se dodatno udahnuti živost u grad.- rekao je Vrkljan.

Izborna kampanja HDZ-a u GOSPIĆU

NAJVAŽNIJI JE VRTIĆ

JOso Vrkljan ispred gospićkog dječjeg vrtića u Žabičkoj ulici koji je pretjesan
JOso Vrkljan ispred gospićkog dječjeg vrtića u Žabičkoj ulici koji je pretjesan
www.licke-novine.hr
17. lipnja 2024. u 17.40 sati

GOSPIĆ - Kandidat Hrvatske demokratske zajednice za gradonačelnika Joso Vrkljan danas je sa suradnicima obišao Dječji vrtić Pahuljica, čije proširenje je jedna od stavki njegova predizbornog programa.

-Mlade obitelji trebaju svaku pomoć kod podizanja djece i zato je proširenje dječjeg vrtića najvažnija stvar koju možemo pokrenuti u ovih kratkih deset mjeseci mandata koji su pred nama. Za one koji ne znaju, sredstva za proširenje vrtića osigurana su iz NPOO-a i kreditom HBOR-a Gradu. Sljedeći korak je javna nabava izvođača radova.- izjavio je Joso Vrkljan povodom posjeta Dječjem vrtiću Pahuljica.

Nakon proširenja najmlađi Gospićani dobit će tisuću četvornih metara novog vrtićkog prostora, što će biti dovoljno za pet novih odgojnih grupa s ukupno 120-ero djece. Dogradnja vrtića planirana je da bude moderna i samoodrživa gradnja, opremljena u skladu s najvišim standardima. Na taj će način gospićki mališani dobiti će kvalitetan boravak, a odgajateljice vrhunske radne uvjete. Osim ove dogradnje u programu kandidata Vrkljana je i niz drugih mjera usmjerenih na zadržavanje mladih u Gospiću, među kojima su ponovno pokretanje subvencionirane stanogradnje za mlade, formiranje poticajnih građevinskih parcela za mlade te donošenje programa potpore za unapređenje uvjeta stanovanja mladih poljoprivrednika. (HDZ)

Reagiranje kandidata HDZ-a na lokalnim izborima u Gospiću

MILINOVIĆ U TV EMISIJI IZNIO NEISTINE

Tvrde u današnjem priopćenju Joso Vrkljan i Kristina Prša, kandidati za čelne funkcije u Gradu Gospiću koji idu u drugi krug.

Kandidati HDZ-a za izbore u Gradu Gospiću
Kandidati HDZ-a za izbore u Gradu Gospiću
www.licke-novine.hr
14. lipnja 2024. u 14.20 sati

GOSPIĆ - Danas je u našu redakciju stiglo reagiranje Jose Vrkljana i Kristine Prša, kandidata za gradonačelnika i zamjenicu na izvanrednim izborima, na neistine koje je izgovorio Darka Milinovića u emisiji Otvoreno i koje prenosimo u cijelosti s nužnim uređivanjem:

Drage Gospićanke i Gospićani, poštovani predstavnici medija,
Kandidat za gradonačelnika Joso Vrkljan i kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Kristina Prša pozdravljaju otvorenu političku debatu, ali su prisiljeni reagirati na sinoćnje izjave Darka Milinovića u sinoćnjoj emisiji Otvoreno. Naime, Milinović je tijekom emisije iznio niz neistinitih informacija za koje jednostavno nije bilo dovoljno vremena da ih se sve opovrgne činjenicama. Neistinita je tvrdnja da je Joso Vrkljan slučajni kandidat. Joso Vrkljan je dugogodišnji član HDZ-a aktivan u stranci i u društvenom životu grada Gospića kao volonterski član niza udruga. Izabran je za kandidata Hrvatske demokratske zajednice jednoglasnom odlukom relevantnih stranačkih tijela.

Neistinita je tvrdnja da je Kristina Prša odlučivala i "dovela grad u kaos". Jedini razlog sadašnjeg stanja u Gospiću, koje je daleko od kaosa, je povlačenje proračuna koje je dovelo do izvanrednih izbora te će se ta situacija u najkraćem roku razriješiti stupanjem novog gradonačelnika na vlast po provedenim izborima. Nadalje, neistinita je tvrdnja da Vrkljan stoji iza poziva za testiranje kandidata na droge. Poziv na testiranje objavio je portal Lika online, a Joso Vrkljan i Kristina Prša odlučili su se odazvati u cilju transparentnosti i slanja poruke protiv droge.

Potpuno je neistinita Milinovićeva tvrdnja Milinovića da su Lika ceste "gubitaš". Istina je da je Joso Vrkljan 2021. zatekao Lika ceste na rubu propasti nakon mandata Milinovića u upravljanju Županijom, uspio pokriti milijunske gubitke i dugovanja dobavljačima te postaviti firmu na noge. Pritom je u više navrata povećao plaće zaposlenicima, a prošle godine je uz sve stavke iz Kolektivnog ugovora firma je zaposlenicima isplatila i 13. plaću.

Netočna je tvrdnja da je Milinović smijenio Josu Vrkljana dok su još obojica bila u HDZ-u. Naime, Milinović je iz HDZ-a izbačen u rujnu 2018., a Josu Vrkljana je smijenio s mjesta direktora Lika cesta u veljači 2019. godine u činu čistog političkog revanšizma, jer je u to vrijeme Milinović obnašao dužnost župana, a Ličko-senjska županija je većinski vlasnik Lika cesta.

Neistinite su tvrdnje Milinovića da Gospić ima najskuplji dječji vrtić u Hrvatskoj. Cijena vrtića se plaća prema pragovima vezanim uz dohodovni cenzus koji se izračunava na način da se svi mjesečni prihodi kućanstva podijele s brojem članova kućanstva, a u kućanstvo ulaze svi članovi obitelji koji žive u istoj kući. Za drugo dijete koje pohađa vrtić roditelji plaćaju 50 posto cijene. Grad Gospić subvencionira vrtić svoj djeci koja su upisana, kako bi cijene ostale prihvatljive obiteljima svih imovinskih statusa. Odluka o mjerilima za naplatu usluge Dječjeg vrtića Pahuljica od roditelja/skrbnika je javni dokument pa su neistine Milinovićeve lako provjerljive i dokazive. Neistinite su tvrdnje prema kojima za projekt dogradnje vrtića "treba aplicirati za EU sredstva", a potpuno besmislene tvrdnje da bi bilo bolje graditi novi objekt. Naime, sredstva za dogradnju dječjeg vrtića već su osigurana iz NPOO-a i vlastitih sredstava Grada kreditom HBOR-a, što Milinović ne zna. U timu koji je osigurao sredstva radila je upravo kandidatkinja Kristina Prša. Dogradnjom će se osigurati 1000 novih četvornih metara vrtićkog prostora, odnosno dovoljno kapaciteta za još pet odgojnih skupina ili 120-ero djece.

Uvjereni smo kako su Gospićanke i Gospićani u sinoćnjoj emisiji Otvorenog imali sami priliku vidjeti tko je od kandidata informiran i raspolaže preciznim i ostvarivim programom, a tko nema ni argumenata ni programa. Isto tako gledatelji su mogli čuti tko je od kandidata spreman na civiliziranu političku debatu, a tko se služi samo galamom i uvredama. Stoga pozivamo da izađete na izbore i podržite političku opciju za koju mislite da će našem Gospiću donijeti razvoj koji zaslužuje. Jer Gospić je srce Hrvatske!
S poštovanjem,
Kristina Prša i Joso Vrkljan

Izbori za EU parlament u Ličko-senjskoj županiji

USPJEH HDZ-A

 
 
www.licke-novine.hr
10. LIPNJA 2024. U 10.15 SATI

GOSPIĆ - na izbore za EU parlament jučer je u Hrvatskoj 21,35 posto. Evo rezultata glasovanja na području Ličko-senjske županije za listu HDZ-a:
Izlaznost: 13.008 glasača - 32,54 %


LIČKO-SENJSKA - HDZ: 6.651 glasova - 52,77 %
Gradovi:
GOSPIĆ - 2.673 glasa HDZ - 52,77 %
SENJ - 1.235 glasa HDZ - 69,77% HDZ
NOVALJA - 532 glasa HDZ - 50,95 %
OTOČAC - 799 glasova HDZ - 59,18 %

Općine:
UDBINA - 161 glas HDZ - 28,24 %
VRHOVINE - 10 glasova HDZ - 3,53%
KARLOBAG - 176 glasova HDZ - 59,25 %
LOVINAC - 183 glasa HDZ - 69,58 %
PERUŠIĆ - 297 glasova HDZ - 60,00 %
DONJI LAPAC - 42 glasa HDZ - 15,90 %
BRINJE - 269 glasova HDZ - 66,58 %
PLITVIČKA JEZERA - 274 glasa HDZ - 46,67%

Izbori za gradonačelnika Gospića

U DRUGOM KRUGU MILINOVIĆ I VRKLJAN

Drugi krug će biti 23. lipnja

www.licke-novine.hr
10. lipnja 2024. u 8 sati

GOSPIĆ - Nakon jučerašnjeg glasanja na izvanrednim izborima za gradonačelnika i zamjenika Grada Gospića na koje se išlo zbog nedonošenja ovogodišnjeg gradskog proračuna ide se u drugi krug izbora. Naime, u prvom krugu je ispao nezavisni kandidat Danijel Tušak, a u drugi krug idu Darko Milinović (LiPO) i Joso Vrkljan (HDZ) jer nijedan nije osvojio dovoljan broj glasova za pobjedu. Drugi krug će biti u nedjelju 23.lipnja.

- Dobio sam 43 posto glasova i trebalo mi je 300 glasova za pobjedu, izjavio je Hini Darko Milinović, nekadašnji HDZ-ov ministar, saborski zastupnik i župan, a sada kandidat stranke LiPO, koji je osnovao tu stranku nakon što je isključen iz HDZ-a.. (MAČ)

Izbori za

EU PARLAMENT I GRADONAČELNIKA GOSPIĆA

Glasanje u gospićkoj pošti/Snimio Marko Čuljat
Glasanje u gospićkoj pošti/Snimio Marko Čuljat
www.licke-novine.hr
9. lipnja 2024. u 16.30 sati, dopuna u 17.30 sati

GOSPIĆ - Danas po vrelom i sparnom danu baš i nije bilo punu građana na ulicama, ali i na glasačkim mjestima za izbor u Europski parlament. Prema podacima Državnog izbornog povjerenstva do podne je na glasačka mjesta izašlo samo 7,69 posto birača, dok je 2019, izlaz bio11,3 posto.

Na grafikonu je istaknuta Ličko-senjska županija u kojoj ja bila najbolja izlaznost sa 12,04 posto, što je više nego 2019. kad je izlaznost bila 11,30 posto.

Danas su za novog gradonačelnika koji je smijenjen glasali stanovnici s područja grada Gospića, ali tih podataka nema na DIP-ovoj mrežnoj stranici, ali je za pretpostaviti da je taj izbor povećao izlaznost i za EU parlament i da je izlaznost za obadvije liste ista.

Prema izvješću DIP-a do 16.30 sati izlaznost je bila 15,05 posto, a prije četiri godine bila je u dlaku ista izlaznost od 15,05 posto. Nevjerojatan podatak koji smo tri puta provjeravali na njihovoj stranici.

Ličko-senjska županija i dalje ima najbolju izlaznost sa 24,87 posto, a prije četiri godine bilo je nešto lošije - 23,20 posto. (MAČ)

Predizborni skup HDZ-a

DRUŽENJE S GRAĐANIMA NA PLACI

Na placi se uz tamburašei pivalooooo ojjj
Na placi se uz tamburašei pivalooooo ojjj
www.licke-novine.hr
7. LIPNJA 2024. UZ 15.30 SATI

Gospić - Uoči prijevremenih izbora za gradonačelnika Grada Gospića i njegovog zamjenika te izbora za Europski parlament HDZ Ličko-senjske županije organizirao je druženje s građanima na Gradskoj tržnici Gospić. Mnogobrojni građani okupili su se oko štanda HDZ-a te dali podršku Josi Vrkljanu kandidatu za gradonačelnika Grada Gospića i Kristini Prša, kandidatkinji za zamjenicu gradonačelnika, ali i potporu HDZ-ovoj listi za Europski parlament predvođenu predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice i premijerom Vlade RH Andrejom Plenkovićem.

Uz kandidate na prijevremenim lokalnim izborima druženju s građanima prisustvovali su i predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Ličko-senjske županije i župan Ličko-senjske županije Ernest Petry, zamjenica župana Jasna Orešković Brkljačić i drugi brojni stranački dužnosnici.

Uoči izborne šutnje poruku biračima uputio je kandidat za zamjenika gradonačelnika Grada Gospića Joso Vrkljan:
-Pozivam svoje sugrađane da iziđu u nedjelju i povjere glas meni kao kandidatu za gradonačelnika Grada Gospića i kandidatkinji za moju zamjenicu Kristini Prši, jer naš program donosi stvaranje uvjeta da naš grad postane sredina za kvalitetan život svih građana. Moja kandidatura je proizišla iz ljubavi prema ovome gradu, što ću i dokazati u narednih desetak mjeseci mandata prionuvši poslu već od ponedjeljka ujutro u sedam sati, sve za bolje sutra svima nama.

Predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Ličko-senjske županije, član Nacionalnog predsjedništva i župan Ličko-senjske županije Ernest Petry istaknuo je kako očekuje još jednu velebnu pobjedu Hrvatske demokratske zajednice kada je riječ o izborima za Europski parlament, ali isto tako očekuje kako će gradonačelnik Grada Gospića biti Joso Vrkljan već u nedjelju, u prvom krugu.
-Sinergija nacionalne vlasti, županijske i uskoro gradske predvođene HDZ-om odvesti će Gospić na sasvim novi kolosijek prema boljoj budućnosti i gradu onakvim kakvim ga svi mi zaslužujemo, a ne gradom slučajem kako je trenutno zadnjih par mjeseci zbog krize gradske vlasti. - rekao je Petry. (LN)

Predizborna kampanja HDZ-a

ZAVRŠNI SKUP U GOSPIĆU

Vrkljan pozdravlja sugrađane na završnom predizbornom skupu u Gospiću
Vrkljan pozdravlja sugrađane na završnom predizbornom skupu u Gospiću
www.licke-novine.hr
7. LIPNJA 2024. U 9.45 SATI

GOSPIĆ - U prepunom atriju gospićkog Kulturno-informativnog centra sinoć je održan završni skup Hrvatske demokratske zajednice povodom prijevremenih izbora za gradonačelnika Gospića i izbora za Europski parlament koji se održavaju u nedjelju 9. lipnja. Na skupu su se okupili mještani Gospića i okolnih naselja kako bi čuli program i viziju svojih kandidata.

Kristina Prša, kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika koja je tu funkciju obnašala posljednjih sedam godina naglasila je kako je predstojeći mandat kratak, no pun mogućnosti:
- Deset mjeseci je malo vremena, ali s odgovarajućim znanjem i iskustvom, moguće je nastaviti s provođenjem započetih projekata i pokrenuti nove inicijative. Uvijek sam govorila da ću predano raditi, a od toga ne odstupam ni danas. Naš program je jasan, precizan i provediv.
Prša je izdvojila nekoliko ključnih projekata za budući mandat, uključujući izgradnju dječjeg vrtića, uređenje stadiona i atletske staze na Balinovcu te izgradnju zgrada po modelu POS-a u cilju stambenog zbrinjavanja mladih.

Joso Vrkljan, kandidat za gradonačelnika, zahvalio je svojoj obitelji i svima koji ga prate u kampanji te je pozvao građane da njemu i njegovoj zamjenici daju podršku:
- Pozivam vas da u nedjelju izaberete nas, jer naš program nudi učinkovitu i djelotvornu gradsku upravu. Radit ćemo na tome da Gospić, s prigradskim naseljima, postane uređena urbana sredina koja pruža sve uvjete za dobar život. Jedina misao vodilja moje kandidature je bila ljubav prema Gospiću, koju ću, uz stručnost i iskustvo, pretvoriti u brzi i učinkoviti razvoj našeg grada.

Kandidatima HDZ-a za mjesto gradonačelnika Gospića potporu na sinoćnjem skupu došao je dati i predsjednik Županijske organizacije HDZ-a i župan ličko-senjski Ernest Petry
- Čast mi je da vas danas ovdje mogu pozdraviti kao župan i predsjednik ŽO HDZ-a, ali prvenstveno kao dečko iz grada, koji je živio u ovome gradu, koji živi za ovaj grad i koji će ostati živjeti u ovome gradu.
Zahvalio je na povjerenu glasačima koji su ga izabrali u Hrvatski sabor na parlamentarnim izborima 17. travnja, kada je HDZ na području grada Gospića osvojio povjerenje od 58 posto stanovnika.
- Izabran sam u Hrvatski sabor, ali kako sam i obećao, ostajem živjeti u Gospiću, u Ličko-senjskoj županiji, a svoj sam mandat prepustio drugom kandidatu - gospodinu Ivanu Dabi iz Novalje. rekao je Petry. Kazao je kako su vrata Ličko-senjske županije ponovno otvorena prema Vladi RH i resornim ministarstvima koja su njegovi prethodnici zatvorili što je u datom trenutku dovelo do smanjenja investicija u Ličko-senjsku županiju. U prilog tome govori i jučerašnji posjet ministra Butkovića kada su dogovoreni dodatni milijuni eura za gradsku cestovnu infrastrukturu.
- Isto tako, u zadnjih 5-6 mjeseci su nažalost zatvorena vrata Grada Gospića jer Grad nema gradonačelnika, a gradski Proračun ne postoji. Moramo što prije privesti kraju ove izbore da imamo suradnika u Gradu Gospiću kako bi zajedno mogli aplicirati projekte i raditi na dobrobit grada i cjelokupne zajednice te da Gospić s čitavim okolnim područjem zasja jednim novim sjajem.- kazao je Petry, nabrojivši desetke investicija koje su u tijeku realizacije na području grada Gospića i okolnih naselja.
Skup je završen nastupom benda Trio Marinero, dodatno pojačavajući atmosferu zajedništva i optimizma. (LN)

Predizborni skup HDZ-a u Bilaju

RAZVOJ GRADA NE SMIJE STATI

Okupoljanje naroda iz nekoliko sela s prve crte bojišta na predizboprnom skupu HDZ-a u Bilaju
Okupoljanje naroda iz nekoliko sela s prve crte bojišta na predizboprnom skupu HDZ-a u Bilaju
www.licke-novine.hr
6. lipnja 2024. u 13.40 sati

BILAJ - U Mjesnom odboru održan predizborni skup kandidata HDZ-a za gradonačelnika i zamjenicu gradonačelnika Grada Gospića na kojemu su se okupili brojni mještani, članovi i simpatizeri s područja Bilaja, Ribnika, Barleta te Bilajskog Novosela i ostalih okolnih mjesta s nekadašnje prve crte obrane u Domovinskom ratu..

Prije samog početka predizbornog skupa, članovi su zapalili svijeće kod spomenika šestorici hrvatskih branitelja policajaca Policijske uprave krapinsko-zagorske, koji su u Domovinskom ratu poginuli braneći selo.
Predsjednica Temeljnog ogranka HDZ-a Bilaj Darinka Busija, pozdravila je nazočne, i pozvala članove i simpatizere stranke da 9. lipnja izađu u što većem broju na izbore i podrže kandidate HDZ-a u kandidaturi za gradonačelnika i zamjenicu gradonačelnika, Josu Vrkljana i Kristinu Pršu, a sve za dobrobit Bilaja i okolnih mjesta.

Kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Kristina Prša, prigodnim se riječima obratila nazočnima, ističući svoje razloge za kandidaturu i viđenje trenutnoga stanja. Također, s obzirom na svoje bogato iskustvo u zadnjih sedam godina na mjestu zamjenice gradonačelnika, upoznala je nazočne s prijedlozima za desetomjesečno mandatno razdoblje.

Kandidat HDZ-a za gradonačelnika Joso Vrkljan, zahvalio je Gradskoj organizaciji HDZ-a Gospić koja ga je kandidirala za časnu dužnost gradonačelnika Gospića te pozvao sve građane da daju povjerenje timu koji će u sljedećih 10 mjeseci uz pomoć Vlade RH i Ličko-senjske županije rješavati nastale probleme, dok će im jedan od primarnih ciljeva biti ulaganja u cestovnu infrastrukturu na području grada.
- Uskoro će u nerazvrstane ceste na području grada Gospića biti uloženo 1,4 milijuna eura. Bez stabilne vertikale Grada, Županije i Vlade RH nema mjerljivih i razvojnih pokazatelja. To je naša velika prednost i vjetar u leđa u svim budućim planiranjima i ulaganjima.- naglasio je Vrkljan i napomenuo bitnost raspisivanja izbora za mjesne odbore na području grada Gospića, istaknuvši da će njemu i zamjenici predstavnici Mjesnih odbora biti najbliži suradnici.

- Obilazeći prethodnih dana šire područje grada Gospića, možemo zaključiti da Hrvatska demokratska zajednica ima iznimno veliku potporu, a to su pokazali i nedavno održani parlamentarni izbori kada smo na području grada dobili povjerenje od 58 posto građana. Svi mogu uočiti da smo na ispravnom smjeru, ponovno smo širom otvorili vrata Ličko-senjske županije prema Vladi RH i resornim ministarstvima koja su moji prethodnici zatvorili pa se zbog toga nije toliko investiralo u Ličko-senjsku županiju kao danas. Isto tako, u zadnjih 5-6 mjeseci su nažalost zatvorena vrata Grada Gospića jer Grad nema gradonačelnika, a gradski proračun ne postoji. Moramo što prije privesti kraju ove izbore da imam suradnika u Gradu Gospiću kako bi zajedno mogli aplicirati projekte i raditi na dobrobit grada i cjelokupne zajednice i da Gospić s čitavim okolnim područjem zasja jednim novim sjajem.- rekao je Ernest Petry , predsjednik ŽO HDZ-a.
Na skupu je naglašeno da se isti dan održavaju izbori za gradonačelnika Gospića i izbori za Europski parlament, na kojima listu HDZ-a predvodi predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, kao i da je pobjeda HDZ-a na EU izborima iznimno bitna za budući utjecaj Republike Hrvatske u Europi. (LN)

GOSPIĆ

GRADIT ĆE SE SPOMEN-PODRUČJE

 
 
www.licke-novine.hr
6. lipnja 2024. u 10.45 sati

GOSPIĆ - Jučer su državni tajnik Ministarstva turizma i sporta Tomislav Družak, ličko-senjski župan Ernest Petry i direktor tvrtke Lika ceste Joso Vrkljan posjetili lokaciju na kojoj su nedavno ekshumirani ostaci 253 žrtve Drugog svjetskog rata i poraća. Na nekadašnjem grobištu van groblja u planu je, u suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja i Vladom RH, izgradnja Spomen-područja posvećenog žrtvama Drugog svjetskog rata i poraća. Tijekom obilaska, razgovaralo se o napretku radova u sanaciji terena, kao pripremu za daljnje faze projekta.

Radovi na ovom značajnom spomen-području obuhvatit će ne samo izgradnju memorijalnog prostora, već i uređenje pristupnih cesta te ulaza u groblje.

-Nakon što dovršimo radove na odvodnji, pristupit ćemo postavljanju rubnjaka, izgradnji parkirališta te samoj pristupnoj cesti prema groblju.- rekao je direktor Vrkljan.

Ovaj projekt je od velike važnosti za širu zajednicu, jer ne samo da će očuvati sjećanje na prošlost, već će i poboljšati infrastrukturu oko groblja, čime se olakšava pristup posjetiteljima i održava dostojanstvo mjesta.

- Buduće spomen-područje bit će mjesto sjećanja i pijeteta, ali i pokazatelj naše posvećenosti očuvanju povijesti.- rekao je župan Petry.

Inicijativa za izgradnju spomen-područja pokrenuta je s ciljem pružanja počasti i sjećanja na sve žrtve te kao podsjetnik budućim generacijama na važnost mira i tolerancije. Radovi na uređenju okoliša uskoro će biti gotovi. (LSŽ)

Predizborni skupovi HDZ-a

PROGRAM ZA SNAŽAN I VAŽAN LIČKI OSIK

Program su predstavili kandidati Joso Vrkljan i Kristina Prša.

Okupljanje ispred Pastoralnog centa u Ličkom Osiku
Okupljanje ispred Pastoralnog centa u Ličkom Osiku
www.licke-novine.hr
5. lipnja 2024. u 13.15 sati

LIČKI OSIK - Prema današnjem priopćenju HDZ-a, sinoć je u Pastoralnom centru u Starom Ličkom Osiku održan predizborni skup kandidata HDZ-a za gradonačelnika i zamjenicu gradonačelnika Grada Gospića na kojemu su se okupili brojni mještani, članovi i simpatizeri s područja starog i novog Ličkog Osika, Široke Kule, Vukšića, Budaka i Mušaluka.

Nazočnima se na početku uvodnim govorom obratio Petar Đapić, predsjednik Temeljnog ogranka HDZ-a Lički Osik, koji je svim prisutnima zahvalio na dolasku te ih pozvao da 9. lipnja izađu na izbore i daju podršku HDZ-ovim kandidatima kako na izborima za gradonačelnika Gospića, tako i na izborima za EU parlament.

Kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Grada Gospića Kristina Prša ukazala je na činjenicu da i sama dolazi iz Ličkog Osika te kako je uvijek kada je mogla podržavala projekte za područje Ličkog Osika i prijavljivala ih na razne mjere, slijedom čega je u prethodnom razdoblju jako puno projekata napravljeno za Lički Osik.
- "Obnovili smo stadion i svlačionice, uredili smo Trg s hortikulturom i novom rasvjetom, napravili smo nogostup od centra naselja pa sve do ambulante. Jedan od većih projekata bila nam je energetska obnova Osnovne škole na Ličkom Osiku, čime smo za sve naše učenike znatno podigli standarde. Uredili smo postojeće dječje igralište te izgradili novo igralište za djecu i mlade - najmodernije i najbolje na cijelom području grada Gospića. Veliki smo naglasak stavljali na Dječji vrtić Pahuljica na Ličkom Osiku gdje je proširen kapacitet s jedne na tri grupe, kupili smo novi namještaj, nove igračke i didaktičke materijale. Najznačajniji iskorak i najznačajnije ulaganje se dogodilo kada je na dužnost župan došao Ernest Petry, kada je započela energetska obnova zgrada na Ličkom Osiku. Zahvaljujući županovom dobrom odnosu s resornim ministarstvima i Vladom RH ponovno je vratio našem Ličkom Osiku energetsku obnovu koju smo dugo čekali. Upravo zato sam ja ušla u ovaj tim, tim sa stručnim ljudima, koji iza sebe imaju čvrstu podršku Vlade RH, Ličko-senjske županije na čelu sa županom Petryjem i jedino takav tim može najviše napraviti za Lički Osik."

Kandidat za gradonačelnika Joso Vrkljan zahvalio je svim prisutnima na velikom odazivu. U nastavku obraćanja upoznao je nazočne s budućim infrastrukturnim ulaganjima na području Ličkog Osika, kao i o provedbi novih izbora za mjesne odbore. Pozvao je sve prisutne da 9. lipnja podrže njegovu kandidaturu za gradonačelnika sa zamjenicom Pršom te da podrže i listu HDZ-a za EU parlament čiji je nositelj Andrej Plenković.

Predsjednik ŽO HDZ-a Ličko-senjske županije Ernest Petry na samom početku pozdravio je domaćina vlč. Luku Blaževića i zahvalio mu se na gostoprimstvu.
- "Na Ličkom Osiku maksimalno smo intenzivirali aktivnosti preko Vlade RH te smo osigurali sredstva za energetsku obnovu 32 zgrade preko Europskog socijalnog fonda. To su milijunska ulaganja koja je Lički Osik zaslužio. Nakon dugo godina ponovno smo otvorili Poštanski ured na Ličkom Osiku, koji je ujedno i jedini ured ponovno otvoren u Republici Hrvatskoj. I dalje ćemo nastaviti raditi kako na velikim tako i na malim projektima koji običnim ljudima puno znače, a ne na obećanjima koja nije moguće ispuniti" - zaključio je govor župan Petry, ujedno pozvavši sve nazočne da daju svoje povjerenje listi HDZ-a za EU parlament čiji je nositelj Andrej Plenković, kao i kandidatima HDZ-a za gradonačelnika i zamjenicu gradonačelnika Grada Gospića.

Predizborne aktivnosti HDZ-a

STRANKA JE SPREMNA ZA POBJEDE

Predizborni skup u Gospiću. 6. Lipnja u KIC-u u 20.30 sati

Sudionici današnje sjednice HDZ-a u Gospiću
Sudionici današnje sjednice HDZ-a u Gospiću
www.licke-novine.hr
4. lipnja 2024. u 20.15 sati

GOSPIĆ - Iz Županijskog odbora HDZ-a dobili smo priopćenje o današnjem sastanku uoči izbora za Europski parlament koji će se održati 9. lipnja održana je proširena sjednica Županijskog predsjedništva HDZ-a na kojoj su nazočili svi predsjednici gradskih i općinskih organizacija, Zajednica utemeljitelja, branitelja i poduzetnika te Mladeži HDZ-a.

Na sjednici su analizirani rezultati nedavno održanih parlamentarnih izbora za Hrvatski sabor, na kojima je HDZ Ličko-senjske županije ostvario najbolji izborni rezultat u Hrvatskoj sa ostvarenih 54,5 posto potpore građana. Na sjednici je naglašena bitnost EU izbora na kojima HDZ-ovu listu predvodi predsjednik stranke Andrej Plenković. Svoje programe su iznijeli kandidati HDZ-a za gradonačelnika i zamjenicu gradonačelnika Grada Gospića, Joso Vrkljan i Kristina Prša, nakon čega su pred skore izbore dobili snažnu potporu cjelokupne Županijske organizacije HDZ-a.

Predizborni skup u Gospiću je zakazan za 6. lipnja u KIC-u u 20.30 sati.

Predizborni skup HDZ-a u Brušanima

BRUŠANE ĆE BITI NOVO TURISTIČKO ODREDIŠTE

Gradski kandidati odaju počast poginulim vitezovima na Velebitu, rad kipara Petra Dolića
Gradski kandidati odaju počast poginulim vitezovima na Velebitu, rad kipara Petra Dolića
www.licke-novine.hr
4. lipnja 2024. u 13.30 sati

BRUŠANE - Sinoć je u prostorijama Pastoralnog doma u Brušanima održan predizborni skup kandidata HDZ-a za gradonačelnika i zamjenicu gradonačelnika Grada Gospića na kojemu su se okupili brojni mještani Brušana, Trnovca i Rizvanuše. Prije samog početka kandidati Joso Vrkljan i Kristina Prša zapalili su svijeće kod spomenika Velebitskim junacima u Rizvanuši, dok je u isto vrijeme predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Ličko-senjske županije Ernest Petry odao počast u Brušanima kod spomen-ploče Velebitskom ustanku.

Na samom početku predizbornog skupa nazočnima se obratila zamjenica predsjednika Temeljnog ogranka HDZ-a Brušane Ivana Miškulin, koja je zahvalila svim nazočnima na dolasku i pozvala ih da 9. lipnja izađu u što većem broju na izbore kako bi Grad Gospić napokon dobio gradonačelnika kakvog zaslužuje.

- Vodila sam sve uspješno završene gradske projekte u svim fazama planiranja, organiziranja do provedbe, kojom prigodom sam najveće iskustvo i stručnost stekla na europskim projektima i u upravljanju Gradom. - rekla je Kristina Prša, kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika i govorila o svom djelovanju u Gradskoj upravi posljednjih sedam godina i pojasnila je ciljeve programa koje bi zajedno sa Vrkljanom kao gradonačelnikom realizirali u idućih 10 mjeseci.

Kandidat za gradonačelnika Joso Vrkljan u obraćanju nazočnima, primaran naglasak stavio je na bitnost održavanja lokalnih cesta, kao i budućih investicija vezanih za cestogradnju na širem području grada Gospića, a ujedno je kao jedan od ciljeva istaknuo potrebu provedbe izbora za Mjesne odbore, koji će prema njegovim riječima biti raspisani početkom iduće godine.
- Novi predsjednici mjesnih odbora, Kristini i meni bit će desna ruka u vođenju Grada.- naglasio je Vrkljan i prisutne pozvao da svoje povjerenje 9. lipnja ukažu kandidatima Hrvatske demokratske zajednice, kako na izborima za gradonačelnika i zamjenicu gradonačelnika, jednako tako i listi HDZ-a za Europski parlament predvođenoj predsjednikom HDZ-a Andrejem Plenkovićem.

Predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Ličko-senjske županije Ernest Petry govorio je o trenutnim i budućim ulaganjima na području Brušana i okolice te kao jedan od glavnih ciljeva izdvojio stabilizaciju naponskih prilika u distribuciji električne energije na području Brušana, koja je investicija u toku i biti će uskoro završena.
- U Brušane ćemo ulagati u smjeru razvoja turističke destinacije. Planirana su ulaganja u biciklističke staze, a želja nam je ponovno otvoriti vrata Hotela "Velebno" na Baškim Oštarijama kako bi uokvirili cjelokupnu priču razvoja turizma u Ličko-senjskoj županiji povezivanjem Plitvičkih jezera, Smiljana, Gospića, Brušana, Baških Oštarija i Karlobaga.- rekao je Petry. (LN)

Predizborni skup HDZ-a u Žabici

POBJEDA 4:0

Odavanje počasti poginulima za Hrvatsku
Odavanje počasti poginulima za Hrvatsku
www.licke-novine.hr
3. lipnja 2024. u 20 sati

ŽABICA - U Društvenom doku, ili po starinski Čitaoni, održan predizborni skup HDZ-a, na kojemu su nazočili brojni mještani prigradskih naselja Žabica, Lički Novi, Kaniža i Podoštra. Prije skupa zapaljene su svijeće kod spomenika u vječno sjećanje na šezdeset dvoje mještana Žabice, žrtava Drugog svjetskog rata, kao i za četvoricu poginulih branitelja u Domovinskom ratu: Božu Tonkovića, Petra Tonkovića, Damira Bunetu i Mladena Bunetu.

Nazočne je pozdravio Krešimir Ban, jedan od utemeljitelja HDZ-a u Žabici, dok je o povijesnom značaju ovog mjesta u obrani Gospića u Domovinskom ratu govorio predsjednik Temeljne organizacije HDZ-a Gospić Joso Živković. Živković se zahvalio braniteljima koji su u prvim danima Domovinskog rata sudjelovali u obrani Gospića te ratnim zapovjednicima obrane ovog dijela grada odnosno zapovjednicima vodova 25. satnije ZNG-a Paji Brkljačiću i Ivici Živkoviću-Živi, dok je posebne riječi zahvale uputio je ličko-senjskom županu Ernestu Petryju kojemu je jedan od prvih poteza bio pokretanje projekta izgradnje Memorijalnog centra Domovinskog rata u Gospiću. Živković je ujedno zahvalio Petryju i na svim drugim brojnim projektima koji se aktivno provode na području grada Gospića i cijele Ličko-senjske županije. Istaknuo kako su kandidati HDZ-a, Joso Vrkljan i Kristina Prša najbolji mogući izbor koji će ovome gradu osigurati kontinuirani napredak i razvoj.

Kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Kristina Prša, s obzirom na svoje bogato iskustvo u zadnjih sedam godina na mjestu zamjenice gradonačelnika, istaknula je kako će odmah nastaviti s projektima koji su započeti, ali su nažalost prekinuti uslijed nastale krize vlasti. Također je naglasila kako je najvažnije povlačenje sredstava iz EU fondova uz pomoć Vlade RH i Ličko-senjske županije, u kojima vidi veliku potporu.

Joso Vrkljan, HDZ-ov kandidat za gradonačelnika, zahvalio je svima koji su u ovako velikom broju došli podržati Kristinu i njega. Vrkljan je govorio o ciljevima koji su ostvarivi u programu u narednih deset mjeseci, istaknuvši kako njima ne treba sto dana za uhodavanje te da će već 10. lipnja krenuti s radom za boljitak grada. Vrkljan je govorio o brojnim temama, a među najvažnijim je istaknuo obnavljanje cesta.
- Uskoro će u nerazvrstane ceste na području grada Gospića biti uloženo 1,4 milijuna eura. -kazao je Vrkljan, istaknuvši kako je sve to ostvareno uz suradnju Županije te Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Vlade RH. Također, zahvalio je županu Petryju na suradnji i potpori u svim segmentima, kao i Vladi RH predvođenoj premijerom Plenkovićem.

- HDZ-ovi kandidati će, kako ja to volim reći, "potaracati" sve protukandidate u Gospiću. U nadolazećim političkim utakmicama očekujemo rezultat 4:0, a to znači da uz osvojenu pobjedu na parlamentarnim izborima, očekujemo pobjede na lokalnim izborima za gradonačelnika Grada Gospića, kao i na europarlamentarnim izborima, a za kraj ove super izborne godine kruna pobjede bit će trenutak kada skinemo "Crvenu rijeku" s Pantovčaka i dobijemo još jednog hrvatskog predsjednika, kako bi napokon na Pantovčaku imali sljednika pokojnog predsjednika dr. Franje Tuđmana. - rekao je Ernest Petry

Petry je pozvao građane da izađu na izbore, kako na one za EU parlament, tako i za gradonačelnika Grada Gospića, podržavši HDZ-ove kandidate, dok je u govoru nabrojao brojne projekte koji se provode i koji su u planu realizacije na području grada Gospića i Ličko-senjske županije jer to su grad i njegovi stanovnici zaslužili. (Ln)

Predizborni skup HDZ-a u Smiljanu

POBJEDA U PRVOM KRUGU

Počast domovini na predizbornom skupu u Smiljanu
Počast domovini na predizbornom skupu u Smiljanu
www.licke-novine.hr
2. lipnja 2024. u 10.45 sati

GOSPIĆ - Danas smo od HDZ-a dobili priopćenje o sinoćnjem predizbornom skupu HDZ-a u Smiljanu, koji je bio u nekadašnjoj osnovnoj školi a danas je Lovački dom. Okupili su se brojni mještani Smiljana, Rastoke, Rosulja, Bužima, Debelog Brda, Baćinca i Čovinih.

Uvodnim govorom nazočnima se obratio predsjednik TO HDZ-a Smiljan Josip Čorak, koji je istaknuo kako se više nikada ne smije dogoditi da pojedinac razdijeli HDZ, ujedno naglasivši da je snaga stranke upravo u zajedništvu i domoljublju, a ista će doći do izražaja na predstojećim izborima koji će se održati 9. lipnja.

Kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Kristina Prša u svom govoru naglasila je kako se s ponosom priključila timu HDZ-a iz razloga jer je HDZ jedina kvalitetna i pobjednička opcija uz koju Grad Gospić kroz narednih deset mjeseci dok im traje mandat može napredovati i realizirati sve započete i nedovršene projekte, kao i pokrenuti nove koji su Gospiću prijeko potrebni.

Kandidat HDZ-a za gradonačelnika Grada Gospića Joso Vrkljan, upoznao je nazočne članove i simpatizere stranke o budućim ulaganjima u cestovnu infrastrukturu na području grada Gospića te dodao kako će u četvrtak Gospić posjetiti potpredsjednik Vlade RH i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, od kojega ima iznimno veliku podršku u kandidaturi zajedno sa svojom zamjenicom te će već tom prigodom dogovoriti buduće investicije na području grada. Vrkljan je ističe bitnost relacije Grad-Županija-Vlada RH, zahvalivši se županu Ličko-senjske županije Ernestu Petryju na suradnji i potpori u svim segmentima, kao i Vladi RH predvođenoj premijerom Plenkovićem od koga su na nedavno održanom skupu u prostorijama KIC-a u Gospiću dobili riječi potpore i naglasak kako su vrata Vlade RH otvorena za svaku buduću suradnju.
-Na ovu političku utakmicu koja se odigrava 9. lipnja, idemo na uvjerljivu pobjedu u prvom krugu, a povjerenje građana opravdat ćemo rezultatima našega rada. Živjeli!- rekao je Vrkljan.

Nakon toga Vrkljan je darovao svoju monografiju "70 godina uspjeha lovačkog društva "Tetrijeb" Pazarište" Tomici Krmpotiću-Ašanu, nakon čega je predsjednik TO HDZ-a Smiljan Josip Čorak darovao kandidata za gradonačelnika Vrkljana i njegovu zamjenicu Pršu, predsjednika Zajednice branitelja HDZ-a "Gojko Šušak" Ličko-senjske županije Paju Brkljačića i predsjednika Mladeži HDZ-a Ličko-senjske županije Marina Marasa, monografijom "Lovačko društvo Lika Gospić".
Skupu se naknadno pridružio i predsjednik ŽO HDZ-a Ličko-senjske županije Ernest Petry, kako bi svojim prisustvom dao potporu kandidatima HDZ-a. Na skupu je naglašeno da se isti dan održavaju izbori za gradonačelnika Gospića i izbori za Europski parlament, na kojima listu HDZ-a predvodi predsjednik stranke Andrej Plenković, kao i da je pobjeda HDZ-a na EU izborima iznimno bitna za budući utjecaj Republike Hrvatske u Europi.

Predizborni skup završio je stranačkom himnom "Bože čuvaj Hrvatsku", nakon čega je uslijedilo neformalno druženje kandidata, članova i simpatizera stranke.

Predizborna kampanja za gradonačelnika Gospića

TREBA ZAVRŠITI ZAPOČETE PROGRAME

Za nekoliko program osigurana su i europska sredstva, ali nažalost ništa se ne rad ni gradi.

Građani se okupljaju ispred Društvenog doma u Klancu
Građani se okupljaju ispred Društvenog doma u Klancu
www.licke-novine.hr
1.lipnja 2024. u 14 sati

KLANAC - Ususret lokalnim izborima za gradonačelnika Grada Gospića, sinoć je u Društvenom domu u Klancu održan velebni predizborni skup HDZ-a na kojemu su se okupili brojni mještani Aleksinice, Pazarišta, Kalinovače, Mala Plane, Oteša, Podastrane, Popovače Pazariške, Vaganca, Vranovina, Velike Plane i Velikog Žitnika. Na početku skupa nazočnima se obratio predsjednik TO HDZ-a Petar Radošević, koji je pozvao sve okupljene i njihove obitelji da iziđu u što većem broju na izbore koji se održavaju 9. lipnja i da glasaju za Josu Vrkljana i njegovu zamjenicu Kristinu Prša kako bi već od 10. lipnja mogli rješavati tekuće probleme.

Kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Kristina Prša prigodnim se riječima obratila nazočnima, ističući svoje razloge za kandidaturu, viđenje trenutnoga stanja i dajući prijedloge za desetomjesečno mandatno razdoblje. Najavila je pokretanje zaustavljenih projekata za koje su već osigurana europska i nacionalna sredstva, od dogradnje Dječjeg vrtića Pahuljica, izgradnje šetnice uz obalu Novčice, do izgradnje atletske staze i uređenja stadiona Balinovac. Ujedno je napomenula da je potrebno pripremiti i pokrenuti program stambenog zbrinjavanja mladih obitelji izgradnjom stambene zgrade po modelu POS-a u Pazariškoj ulici, formiranje poticajnih građevinskih parcela za mlade obitelji, kao i mjeru osiguranja financijskih sredstava za stambeno zbrinjavanje mladih obitelji na selu uz potporu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.

Kandidat HDZ-a za gradonačelnika Joso Vrkljan istaknuo je da s ponosom svoju kampanju počinje iz Društvenog doma u Klancu, koji je udaljen nekoliko stotina metara od njegove djedovine. Zahvalio je Gradskoj organizaciji HDZ-a koja ga je kandidirala za časnu dužnost gradonačelnika te pozvao sve građane da daju glas timu koji će u sljedećih 10 mjeseci uz pomoć Vlade RH i Ličko-senjske županije rješavati nastale probleme, dok će im jedan od primarnih ciljeva biti ulaganja u cestovnu infrastrukturu na području grada.

Predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Ličko-senjske županije i župan ličko-senjski Ernest Petry pozdravio je sve nazočne i istaknuo važnost ovih izbora za građane Gospića jer jedino HDZ-ov kandidat Joso Vrkljan i zamjenica Kristina Prša mogu u sljedećih 10 mjeseci napraviti značajne pomake na svim poljima u gradu Gospiću naglašavajući da će im biti otvorena sva vrata u ministarstvima Vlade RH, a uz pomoć Županije pristupit će se realizaciji svih zacrtanih programskih ciljeva. Župan Petry pozvao je sve građane da 9. lipnja na izborima za članove Europskog parlamenta daju povjerenje listi HDZ-a, pod rednim brojem 5, koje je nositelj Andreja Plenković. (LN)

Uz Dan državnosti Hrvatske

POČAST MIROSLAVU PETRYJU

Odana je počast utemeljitelju HDZ-a u ovome dijelu Hrvatske.

 
 www.licke-novine.hr
31. svibnja 2024. u 10 sati

GOSPIĆ - Nakon jučerašnjeg prisustva svetoj misi povodom blagdana Tijelova i Dana državnosti, koju je predvodio o. Domagoj Jelača, izaslanstva HDZ-a odala su počast Miroslavu Petryju, prvom saborskom zastupniku iz Gospića te prvom predsjedniku HDZ-a Gospića i jednom od utemeljitelja HDZ-a u Gospiću, Lici i Hrvatskoj.

Uz članove obitelji počast su odali tajnik Županijske organizacije HDZ-a Ličko-senjske županije Ivica Radošević, kandidat HDZ-a za gradonačelnika Grada Gospića Joso Vrkljan, predsjednik Zajednice branitelja HDZ-a "Gojko Šušak" Ličko-senjske županije Pajo Brkljačić, predsjednica Zajednice utemeljitelja HDZ-a "Dr. Franjo Tuđman" Ličko-senjske županije Mara Stilinović, predsjednik Temeljne ogranka HDZ-a Gospić Joso Živković, izaslanstvo Mladeži HDZ-a Gospića, kao i drugi članovi stranke.

Miroslav Petry umro je na jučerašnji dan prije četiri godine, odnosno 30 godina nakon što je kao saborski zastupnik prisustvovao povijesnom zasjedanju Hrvatskog sabora 30. svibnja 1990. godine. Na njegovom vječnom počivalištu na gospićkom groblju Svete Marije Magdalene obitelj i izaslanstva HDZ-a zapalila su svijeće u znak sjećanja i zahvale za sve što je za života učinio za Hrvatsku domovinu. (LN)

DAN DRŽAVNOSTI REPUBLIKE HRVATSKE

POČAST HRVATSKIM BRANITELJIMA

Za vrijeme svete mise u katedrali/Snimio Marko Čuljat
Za vrijeme svete mise u katedrali/Snimio Marko Čuljat
www.licke-novine.hr
29. svibnja 2024. u 9.30 sati, ažurirano u 12 sati

GOSPIĆ - Povodom sutrašnjeg državnog praznika 30. svibnja - Dana državnosti u Republici Hrvatskoj, u spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabrana višestranačkoga Sabora 30. svibnja 1990. i povijesnu ulogu Hrvatskoga sabora u očuvanju hrvatske državnosti tijekom hrvatske povijesti jutros je u katedrali održana sveta misa koju je predvodio o. Marko Maglić . Na misi su bili gradski i županijski čelnici i čelnici udruga Domovinskog rata. Nakon mise položeni su vijenci i zapaljene svijeće na Trgu Alojzija Stepinca kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama rata. Počast je odana i kod biste dr. Franje Tuđmana, prvog predsjednika Republike Hrvatske. (MaČ)

U današnjoj svečanosti sudjelovali su župan Ličko-senjski Ernest Petry sa zamjenicom Jasnom Orešković Brkljačić, povjerenik Vlade RH za Grad Gospić Josip Brozičević sa predsjednicom Gradskog vijeća Grada Gospića Anamarijom Zdunić, predstavnici braniteljskih udruga, javnih poduzeća, izaslanstvo HDZ-a te brojni građani.
Župan Petry u izjavi za medije čestitao je sugrađanima Dan državnosti, koji se ponovno obilježava 30. svibnja, nakon što su ga, kako je rekao, komunističke vlasti ukinule početkom 2000.-ih. Petry je istaknuo kako nakon 34 godine imamo svoju državu koja je članica Europske unije, NATO-a i drugih međunarodnih organizacija. "Možemo biti ponosni što budućim generacijama ostavljamo slobodnu državu, koju samostalno razvijamo" - kazao je župan Petry. (LSŽ)
U susret europskim i gospićkim izborima

PLENKOVIĆ PREDSATVIO LISTU HDZ-A

U Gospiću održano predstavljanje kandidata HDZ-a za Europski parlament - snažna potpora HDZ-ovom kandidatu za gradonačelnika Grada Gospića.

PLenković na predizbornom skupu u Gospiću
PLenković na predizbornom skupu u Gospiću
www.licke-novine.hr
24. svibnja 2024. u 20.45 sati

GOSPIĆ - Jučer je održan predizborni skup povodom predstojećih izbora za Europski parlament i izbora za gradonačelnika i zamjenicu gradonačelnika Grada Gospića, koji se održavaju 9. lipnja.

Uz domaćine, predsjednika Županijske organizacije HDZ-a Ličko-senjske županije, člana nacionalnog Predsjedništva HDZ-a i župana Ličko-senjske županije Ernesta Petryja, povjerenika Gradske organizacije HDZ-a i kandidata za gradonačelnika Grada Gospića Josu Vrkljana, kandidatkinju za zamjenicu gradonačelnika Kristinu Pršu, skupu su nazočili brojni visoki uzvanici među kojima su se posebno istaknuli predsjednik Hrvatske demokratske zajednice i predsjednik Vlade RH te nositelj liste HDZ-a na izborima za članove Europskog parlamenta Andrej Plenković te kandidati za Europski parlament: Davor Ivo Stier, Karlo Ressler, Nikolina Brnjac, Sunčana Glavak, Marko Pavić, Ante Mihanović, Danijel Marušić i Marijana Petir.

Na skupu su potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković, ministar turizma i sporta Tonči Glavina, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić te mnogobrojni članovi i simpatizeri HDZ-a iz Gospića i cijele županije.

Uvodnu riječ imao je povjerenik Gradske organizacije HDZ-a grada Gospića i kandidat za gradonačelnika Grada Gospića Joso Vrkljan koji je istaknuo kako mu je povjerena velika čast te da će zadaću časno i odgovorno prihvatiti. Dodao je kako se živi u izazovnim vremenima kada sa sinergijom i odlučnošću moramo djelovati brzo i djelotvorno, konkretno i rezolutno, a upravo te osobine ima HDZ te kako stabilnom vertikalom gradske, županijske i državne vlasti omogućujemo ulaganja, razvoj projekata i sigurnu i jasnu viziju grada Gospića.
-Zajedno sa zamjenicom Kristinom Prša, kojoj zahvaljujem na podršci koju mi je pružila, zalagat ću se da naš grad bude mjesto ugodnog življenja. Kristina je osoba koja je trenutno najupućenija u poslove gradske uprave te je idealna kako bi mogli na neometan, brz i mjerljiv način djelovati s realnim ostvarenjima i aktivnostima. Drage stranačke prijateljice i prijatelji, zahvaljujem vam na ukazanom povjerenju. HDZ je na pragu još jedne velebne pobjede.- rekao je Vrkljan.

Petry je čestitao svim prisutnima veliku pobjedu HDZ-a na parlamentarnim izborima i dodao kako je Ličko-senjska županija imala najbolji rezultat od svih županija i time pokazala svoju snagu.
- Dragi moji Gospićani, žitelji Ličko-senjske županije, ovim putem posebna mi ja čast predstaviti našeg kandidata za gradonačelnika Grada Gospića Josu Vrkljana i kandidatkinju za zamjenicu gradonačelnika Kristinu Prša. Još jednom, kao na parlamentarnim izborima, pokažimo našu snagu i zajedništvo te u prvom krugu odnesimo pobjedu i postignimo još bolji rezultat nego na prethodnim izborima. - rekao je Petry

Tomo Medved, zahvalio je prisutnima na pruženom povjerenju na proteklim izborima kako bi osigurali treći mandat Hrvatske demokratske zajednice.
-Nošeni podrškom svojega naroda idemo po novu pobjedu za snažnu i važnu Hrvatsku u Europi, kao što je i u svim proteklim izazovnim vremenima činila naša Vlada, radimo za boljitak naše domovine. Također, pružimo potporu našem kandidatu za gradonačelnika Gospića Josi Vrkljanu i njegovoj zamjenici Kristini Prša kako bi HDZ ostvario još jednu veliku, uzastopnu pobjedu. - rekao je Medved.

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice, predsjednik Vlade RH te nositelj liste HDZ-a za izbore članova u Europski parlament Andrej Plenković istaknuo je kako je Europska pučka stranka godinama najjača politička grupacija na Europskom kontinentu, a HDZ je dao ogroman doprinos snazi EPP-a, nizom izbornih pobjeda na nacionalnoj razini. Radom hrvatskih zastupnica i zastupnika iz redova HDZ-a u radu političke grupacije pridonijeli su stabilnoj i uvjerljivoj većini u Europskom parlamentu koja daje potporu u radu Europske komisije.
-Hrvatska u Europski parlament bira samo 12 zastupnika, to su ljudi za koje mi smatramo da nas trebaju predstavljati u Europskom parlamentu, ljudi koji svoj rad moraju tijesno povezati s radom Vlade RH i radom ministarstava. Istoga dana naš Joso Vrkljan ide na izbore za gradonačelnika sa svojim zamjenicom Kristinom Prša. Očekujem najveću moguću sinergiju u Gospiću kako za lokalne tako i za europske izbore i ogromnu pobjedu u Gospiću i u Hrvatskoj 9. lipnja. Idemo dalje pobjeđivati jer je HDZ najsnažnija, najkvalitetnija, najodgovornija hrvatska stranka koja zavrjeđuje još jednu veliku pobjedu.- rekao je Plenković. (LN)

Izbori za Europski parlament

PREDSTAVLJANJE KANDIDATA HDZ-A

U Gospić stiže i premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

 
 
www.licke-novine.hr
29. svibnja 2024. 19 sati

GOSPIĆ - U četvrtak, 23. svibnja s početkom u 16.30 sati u Kulturno informativnom centru održati će se predstavljanje kandidata Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) za članove Europskog parlamenta. Predstavljanju će prisustvovat predsjednik HDZ-a i predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Andrej Plenković. Plenković će, uz ostale kandidate s liste HDZ-a za Europski parlament iznijeti ključne ciljeve i strategije za nadolazeće europske izbore.

Predstavljanje kandidata će biti i prilika za raspravu o važnim temama i izazovima s kojima se Hrvatska suočava unutar Europske unije. HDZ očekuje veliku podršku birača na predstojećim europskim izborima posebno nakon pobjede na zadnjim parlamentarnim izborima, naglašavajući važnost kontinuiteta i snažnog zastupanja hrvatskih interesa u Bruxellesu. Uz poziv stranačkim kolegama, simpatizerima, uzvanicima i građanima da prisustvuju ovom važnom događaju, HDZ naglašava svoju predanost europskim vrijednostima i nastavak uspješne suradnje s europskim partnerima, posebice EPP-pučanima, čijoj grupaciji i pripada HDZ. (HDZ)

Obilježena 87. godišnjica Senjskih žrtava

KOMEMORACIJA NEDUŽNOJ MLADOSTI

Zajednička grobnica Hrvata koje su pobili u Lici žandari u staroj Jugi
Zajednička grobnica Hrvata koje su pobili u Lici žandari u staroj Jugi
www.licke-novine.hr
9. svibnja 2024. u 14.40 sati

GOSPIĆ - Na današnji dan obilježava se masakr koji se dogodio 9. svibnja 1937. godine u sred grada Senja, kada su jugoslavenski žandari bez ikakvog povoda pucali na skupinu mladih golorukih Gospićana, Kuljana, Primiraca… koji su s hrvatskom zastavom došli u Senj. Po nalogu vođa četničke organizacije iz Gospića Zeca i Maksimovića senjski srbijanski žandari iz zasjede su pucali na otvoreni kamion na kome je bila mladež iz Like i okolice. Tada je ubijeno ili je od posljedica ranjavanja šest mladića i jedna djevojka.

Tada se slavila obljetnica HSS-a i u Senju je nastupio KUD "Prosvjeta" iz Sarajeva, a gospićki Građanski prekinuo je utakmicu s ekipom Nehaja iz Senja jer je Ivan Murković, vođa HSS-a u Gospiću, primijeto da žandari nešto spremaju. Među nogometašima bio je i Nikola Bevandić-Šoro, koji je bio komunist i igrao je nogomet za Građanski. S njim je bila i njegova zaručnica Mandica Tonković, čiji je, indijanski rečeno, skalp, metak iz žandarskog mitraljeza otkinuo s kosom i zalijepio u visini kata susjedne zgrade gdje je izveden zločin.

U zasjedi u Ulici Potok poginuli su Tome Nikšić, Nikola Bevandić i njegova zaručnica Katica Tonković, Marko Smolčić i Frane Jelača, dok su istoga dana podlegli ranama Jakov Milković i Pere Frković. Nakon dva dana nedužne Senjske žrtve pokopane su u grobove u nizu na gospićkom groblju sv. Marije Magdalene. Od počinitelja i naredbodavaca ovoga okrutnog zločina nitko nikada nije procesuiran niti je odgovarao.

Povodom 87. godišnjice u spomen na Senjske žrtve danas je kod njihove grobnice, i grobnice žandarskih žrtava iz Žitnika i Udbine odana počast tim nevinim žrtvama. Na komemoraciji su bili čelnici lokalne i regionalne samouprave, javnih poduzeća, udruga proisteklih iz Domovinskog rata i građani Gospića. Vijenac je u ime Ličko-senjske županije položila je zamjenica župana Jasna Orešković-Brkljačić, kao i izaslanstvo Grada Gospića te predstavnici domovinskih udruga. Riječi molitve za nedužne žrtve uputio je o. Marko Maglić. (LSŽ i MaČ)

Da se nikada ne zaboravi

POČAST SENJSKIM ŽRTVAMA

Kolaž portreta Senjskih žrtava raad gospićkog fotografa Versona, arhiva Lika pressa
Kolaž portreta Senjskih žrtava raad gospićkog fotografa Versona, arhiva Lika pressa
www.licke-novine.hr
7. svibnja 2024. u 12.30 sati

GOSPIĆ - U četvrtak, 9. svibnja s početkom u 10 sati na Gradskom groblju sv. Marije Magdalene bit će komemoracija i odavanje počasti Senjskim žrtvama. Čelnici Županije i grada i domovinskih udruga odat će dužnu počast nevinim mladićima i jednoj djevojci koji su masakrirani u Senju u Ulici Potok kada su se organizirano počeli vraćati kućama u Liku prije 87 godina.

Tog 9. svibnja 1937. u Senju su žandari kojima su zapovijedali kapetan Jovo Koprivica i podnarednik Maksim Besedić, pucali u hrvatsku mladež iz Gospića koja je bila na proslavi HSS-a. U Ulici Potok ubijeno je pet ljudi. Navodno je na žandare pucano sa jednog gospićkog kamiona. Živote su izgubili: Katica Tonković (24) iz Sinca i njen zaručnik Nikola Bevandić (24) iz Gospića, Marko Smolčić (20) iz Cesarice, Tomo Nikšić (23) iz Široke Kule i Frane Jelača (20) iz Gospića. Od zadobivenih rana podlegli su Petar Frković (21) iz Ličkog Novog i Jakov Milković (23) iz Lukova Šugarja. Žandari su teško ranili Vladimira Adžiju (17) iz Lipa, Zlatka Vlahinića (21) iz Gospića, Milu Biljana (27) iz Mušaluka, Tomu Došena (19) iz Smiljana, te Branka Milinkovića (26) i Božu Markovića (35) iz Gospića.

Iz iskaza 65 preslušanih očevidaca, među njima aktivnih državnih činovnika, časnika, svećenika, stranih državljana itd., jasno se vidi s jedne strane potpuna nedužnost poubijanih hrvatskih omladinaca, a s druge strane unaprijed smišljena osnova za pokolj nedužnih ljudi. Najsnažnija i najdjelotvornija četnička organizacija na velebitskom području u ono doba bila je u Gospiću, jer joj je duša i glavni vojvoda bio dr. Petar Zec, direktor Opće bolnice "Marton" u Gospiću, senator i zamjenik hrvatskog bana Ivana Perovića u Kraljevskom Namjesničkom Vijeću koje je Jugoslavijom upravljalo nakon pogibije kralja Aleksandra Karađorđevića. Zec je u suradnji s izvjesnim Maksimovićem, srpskim špijunom, iz Gospića poslao telegram u Senj s nalogom da se izvrši atentat.

Uzetim iskazima u Senju nepobitno je dokazano da nije postojao nikakav povod, da je zločin unaprijed pripremljen i organiziran i da kod ranjenih i ubijenih nije pronađeno nikakvo oružje. Tadašnja vlast je nastojala opravdati zločin pripadnošću ubijenih ili njihovih najbližih frankovcima ili komunistima. Navečer 10. svibnja kad je cestom preko Krasnog Polja dovezena pobijena gospićka mladež, Gospićem je vladala velika žalost. Šest pokojnika je idući dan iz kapelice sv. Ivana Nepomuka veličanstveno ispraćeno na vječni počinak na gospićko Gradsko groblje sv. Marije Magdalene. Pokopani su jedan uz drugoga, onako kako su i zajednički pali od žandarskih plotuna, u istom dijelu groblja uz grobove Jose Markovića i Martina Starčevića iz Klanca i Žitnika, koje su žandari ubili u Gospiću prilikom izbora 1935. Zaručnici Nikola Bevnadić i Katica Tonković sahranjeni u grobnici obitelji Bevandić.

Grobovi senjskih žrtava bili su godinama neuređeni, ograđeni niskom drvenom ogradom i s drvenim križevima. Tek 1961. prof. Nikica Bićanić je na nagovor tetke uredio prvi grob senjskih žrtava, grob tetkinog brata Marka Smolčića. Za to je angažirao gospićkog zidara Andriju Špoljarića koji je izradio betonsku ploču. Kasnije su uređeni i ostali grobovi. Prve javne komemoracije u Gospiću i Senju održane su 1991. i nakon tog održavaju se redovito svake godine. U Gospiću i Senju podignute su spomen-poče. Na 60. obljetnicu Senjskih žrtava, 1997. podignut je novi spomenik u Gradskom groblju u Gospiću. Na spomeniku su imena Jose Markovića i Martina Starčevića, iz Klanca i Pazarišta ubijenih 1935. na početku Pazariške ulice. (MaČ)