POČETNA
KUPNJA RESPIRATORA
DALJINSKO NARUČIVANJE ROBE
IZDANE 302 PROPUSNICE
PROPUSNICE ZA POLJOPRIVREDNIKE
Tražene propusnice, dostava na kućni prag
300 PLAKATA PO STUBIŠTIMA
PREPORUKE ZA ZATVORENE PROSTORE
MORAMO BITI SLOŽNI U ZAJEDNIŠTVU
NASILNA PROMJENA ŽIVOTNIH NAVIKA
DUNDIJEVA POTPORA
ZABRANA NAPUŠTANJA PREBIVALIŠTA
PRIJAVA PROMJENE BORAVKA
RAD UNATOČ ZABRANI
NEMA NOVIH OBOLJELIH
UVODE SE LOKALNA DEŽURSTVA

Inicijativa Vukova iz Gospića

KUPNJA RESPIRATORA

Veterani slavne Devete gardijske brigade Vukovi ponovo u akciji.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. ožujka 2020. u 17 sati

GOSPIĆ - Udruga ratnih veterana 9.Gardijske brigade legendarnih Vukova odlučila je pokrenuti humanitarnu akciju kojom žele pomoći gospićku bolnicu u nabavci respiratora i zaštitne opreme potrebnih za borbu protiv korono virusa covid-19.

Djelatnici tada ratne bolnice Gospić zajedno sa hrvatskim braniteljima dali su nemjerljiv doprinos kada je našoj Domovini bilo najteže, upravo u toj bolnici spašeni su mnogi životi hrvatskih branitelja i civila, mnogi naši pripadnici Vukova prošli su obradu u toj bolnici. Djelatnici Gospićke bolnice tada su stali rame uz rame sa braniteljima i riskirajući svoje živote izvlačili i njegovali ranjene branitelje i civile.

- Danas je došlo vrijeme da mi stanemo uz djelatnike OB Gospić i pomognemo im u borbi protiv nevidljivog i podmuklog neprijatelja korona virusa, pomažući bolnici ujedno pomažemo prvenstveno sebi jer svi mi smo potencijalne žrtve te podmukle bolesti, naročito hrvatski branitelji čije zdravlje je narušeno još u Domovinskom ratu i naši stari roditelji, rođaci, susjedi i prijatelji.- kaže se u priopćenju Udruge.

Pozivamo sve građane naše ponosne Ličko-senjske županije, poduzetnike, udruge, jedinice lokalne samouprave, javna poduzeća i ustanove, obrtnike, a posebno pozivamo političke stranke, nezavisne liste, liste mladih čiji je osnovni cilj služenje građanima da sukladno svojim mogućnostima uplate sredstva za ovu plemenitu akciju.

Trenutno smo u postupku otvaranja posebnog računa te ćemo sredinom idućeg tjedna objaviti broj računa za uplate. Humanitarna akcija će trajati od 1. do 15. travnja. (LPS)

Novost iz tvrtke BUBA d.o.o. Gospić, Zagrebačka 28

DALJINSKO NARUČIVANJE ROBE

Buba je organizirao dostavu kupljenih artikala, pa makar se radio i o najobičnijem punjaču za mobitel.

Jure Milković Buba, vlasnik Bube u Gospiću
Jure Milković Buba, vlasnik Bube u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. OŽUJKA 2020. U 10.30 SATI

GOSPIĆ - Sukladno odredbama o zabrani rada vrata je zatvorila i gospićka tvrtka Buba na adresi Zagrebačka ulica 28.

U dogovoru s lokalnim stožerom Buba će primati telefonske i druge daljinske narudžbe i isporučivati robu na vrata prema adresi kupca. Buba nudi velik izbor uređaja za domaćinstvo. Na području Gospića dostava je u roku 24 sata, a za šire područje 48 sati.

Dostava na 20 kilometara udaljenosti od njegove trgovine je besplatna, a dalje će kilometar plaća dvije kune na području cijele Like.

Telefoni:
053/572-608 | 099/199-18-05 | 091/126-65-27 | 091/76-76-999

Telefaks:

053/560-055

Mail:
bubadoo67@gmail.com
info@buba.com.hr

Mrežna stranica:
www.buba.com.hr

POGLEDAJTE I VLOG LIČKIH NOVINA:

youtu.be/Jpdmr-nceAA (LPS)

Rat protiv korone

IZDANE 302 PROPUSNICE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
26. OŽUJKA 2020. U 14 SATI

GOSPIĆ - Danas popodne dobili so novo priopćenje Županijskog stožera Civilne zaštite. U njemu se kaže da je u samoizolaciji 478 osoba, a pod aktivnim nadzorom 250 te da je na testiranju na korona virus bilo 16 osoba od kojih samo jedna bila pozitivna. Ne navodi se da li je to drugi slučaj korone ili se to odnosi na onaj slučaj zaraze u Senju.

U protekla 24 sata policija je vršila provjeru samoizolacije. Utvrđena su samo kršenja o čemu je izvješćena nadležna inspekcija. Lokalni stožeri su ovih dana i izdali su 302 propusnice.

Za sve informacije obratite se na telefone: 588-203,588-204 i 588-218 ili na e-mail: stozer.cz@licko-senjska.hr . (LPS)

Ministarstvo poljoprivrede

PROPUSNICE ZA POLJOPRIVREDNIKE

Do propusnice je moguće na više načina.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. ožujka 2020. u 17.30 sati

ZAGREB - Uprava za stručnu podršku razvoja poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede, s ciljem smanjenja nepotrebnog putovanja do stožera te izlaganja nepotrebnim socijalnim kontaktima uključit će se u rad lokalnih stožera civilne zaštite, kako bi se osiguralo nesmetano obavljanje svih potrebnih aktivnosti, ali uz poštivanje visokih mjera sigurnosti i predostrožnosti po pitanju sprečavanja širenja zaraze COVID-19 virusom.

Slijedom navedenog dopusnice će se izdati:
- posjednicima domaćih životinja koje su smještene u izdvojenim objektima izvan mjesta prebivališta posjednika, kako bi se omogućio dolazak na farmu;
- proizvođačima poljoprivrednih proizvoda, kako bi na otvorenom i u zaštićenom prostoru proveli potrebne agrotehničke mjere na svim proizvodnim površinama;
- pčelarima, kako bi se omogućilo kretanje do košnica jer postoji opasnost da će bez nadzora i pomoći pčelara u vrijeme intenzivnog razvoja pčelinjih zajednica doći do uginuća velikog broja zajednica;
- kako bi se proizvedene količine poljoprivrednih proizvoda mogle dostaviti do krajnjih potrošača (uključujući mljekomate, otkupne centre i slično) - zbog zatvaranja tržnica neophodno je reorganizirati rad i omogućiti plasman domaće proizvodnje na način da domaća proizvedena roba ne propadne;
- kako bi se omogućila nužna putovanja radi nabavke svih vrsta repromaterijala (sjeme, gnojiva, sredstva za zaštitu bilja, goriva, maziva, rezervni dijelovi, alati, strojevi,… ), bez čega neće biti proizvodnje ove sezone.

Zahtjevi će se zaprimati preko telefona, e-maila ili web forme www.savjetodavna.hr/propusnice .

Propusnice će se moći dobiti elektronskim putem (elektronska pošte te aplikacije Viber i WhatsApp) ili preuzeti u područnom uredu Ministarstva poljoprivrede.

Poljoprivrednici s područja Ličko-senjske županije za propusnice mogu se obratiti u Gospiću Nadi Murgić, djelatnici Ministarstva poljoprivrede preko telefona 460-775 ili 091/4882-795 ili na mail nada.murgić@mps.hr (LPS)

Dnevne obavijesti lokalnih stožera

Tražene propusnice, dostava na kućni prag

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. ožujka 2020. u 15.30 sati

GOSPIĆ - U popodnevnim satima dobili smo obavijesti lokalnih stožera Civilne zaštite. Tako saznajemo da je u Gospiću organizirana dostava kućnih potrepština starijim i nemoćnim osobama. Za njih će dostavu namirnica i drugih potrepština obavljati četiri trgovačke tvrtke pa ih treba zvati i dogovoriti se o špeceraju.

1. "Jengić" d.o.o., telefoni: 098/245 - 581 i 574 - 843, za područje Ribnika, Bilaja, Barleta, Metka, Mogorića i Žabica.
2. "Vrkljan" d.o.o., telefoni: 098/229 - 337 i 574 - 300, za područje Smiljana, Klanca, Aleksinice, Donjeg Pazarišta, Bakovca i Rastoke.
3. T.O. "Marinić", telefoni: 098/239 - 221, 671-296, za područje Budaka, Mušaluka, Vukušića, Široke Kule i Unija.
4. T. O. "Zagi", telefoni 099/803-39-71 i 572 - 682, za područje Brušana, Debelog Brda, Kaniže, Podoštre, Trnovca, Ličkog Novog i Velikog Žitnika.

Iz perušićkog Stožera dobili smo priopćenje da izdaju propusnice i da zahtjev treba podnijeti najmanje dan ranije za vrijeme radnog vremena na telefone: 679 188 te na 092/374-8842 ili e-mailom: opcina@perusic.hr
Propusnica nije potrebna za kretanje na području općine Perušić ukoliko je adresu na području općine. Svi ostali koji nemaju prebivalište ni stalno boravište na području općine Perušić a zatečeni su tamo moraju se javiti u Policijsku upravu u Gospiću broj 192 ili Stožeru Civilne zaštite na telefon 092/374-8842.

Iz Županijskog stožera stiglo priopćenje kako do propusnice.
Gradski i općinski stožeri civilne zaštite izdaju propusnice građanima koji imaju prijavljeno prebivalište na nadležnom području grada i općine na području Ličko-senjske županije i to samo temeljem opravdanih razloga (iz vitalnih obiteljskih razloga, poput pružanja skrbi djeci ili starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština)
Što se tiče pojma stalnog boravka u RH on se odnosi na državljane trećih zemalja sukladno Zakonu o strancima, a ne na državljane Republike Hrvatske.

Stoga, ukoliko netko od građana Republike Hrvatske trenutno boravi na području Ličko-senjske županije, a nema prijavljeno prebivalište ili stalni boravak na području Županije, ne može dobiti propusnicu od gradskih ili općinskih stožera Civilne zaštite, osim onih osoba koje mogu dokazati nadležnom stožeru da ne mogu boraviti u svom stambenom objektu u mjestu svog prebivališta jer je isti stradao u potresu.

Kao što je poznato policijski službenici nadziru provođenje odluke, a obveza je građana da se dosljedno pridržavaju njenih odredbi.
Građani koji nemaju prijavljeno prebivalište na području Ličko-senjske županije mogu se vratiti u mjesta svojih prebivališta bez propusnica, s valjanom identifikacijskom ispravom.

Gospićki Komunalac u akciji

300 PLAKATA PO STUBIŠTIMA

Komunalčevi majstori spremni za intervencije.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. ožujka 2020. u 13 sati

GOSPIĆ - Radnici Komunalca u suradnji s Crvenim križem postavljaju informativne plakate s uputama za siguran način obilaska starijih i nemoćnih osoba.

Na ulazima u 75 stambenih zgrada u Gospiću i 47 u Ličkom osiku biti će postavljeno 300 plakata. Na ulaznim vratima su zalijepljen besplatni broj žurne telefona službe 112.

- U slučaju potrebe dezinfekcije stubišnih ili drugih prostora stambenih zgrada osigurali smo sva potrebna sredstva te smo spremni u svakom trenutku izvršiti dezinfekciju prema odluci epidemiološke službe.- kaže Milan Mataija, direktor Komunalca.

Sustav stambene pričuve u potpunosti funkcionira, sve dežurne službe su na raspolaganju stanarima te obavljaju hitne radove za uklanjanje eventualnih kvarova ili održavanja sustava (dimnjačarska služba, vodoinstalateri i električari).

U skladu s preporukama Nacionalnog stožera civilne zaštite molimo stanare da nam kvarove prijavljuju telefonski, na broj 572-303 i GSM: 095 802 7625 Josip Krmpotić. (LPS)

PREPORUKE ZA ZATVORENE PROSTORE

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. OŽUJKA 2020. U 10 SATI

GOSPIĆ - Policijska uprava ličko senjska objavila je ne svojom mrežnoj stranici upute o preventivnom ponašanju protiv širenja korono virusa. Prenosimo njihov dio:

- Održavajte čestu higijenu ruku sredstvima koja sadrže 70 % alkohola: protrljajte ruke ako vam ruke nisu vidno prljave ili operite sapunom i vodom ako su ruke prljave i to u trajanju 20-tak sekundi,
- Izbjegavajte dodirivanje očiju, nosa i usta,
- Čuvanje higijene zraka unutarnjeg prostora čestim provjetravanjem prostora te kašljanjem ili kihanjem u savinuti lakat ili papirnatu maramicu te odmah potom bacite papirnatu maramicu u kantu za otpatke koja ima poklopac,
- Nošenje medicinske maske ili prekrivanje nosa i usta papirnatom maramicom obvezno je za one koji imaju respiratorne simptome,
- Nakon uklanjanja maske s lica obvezno je provesti higijenu ruku, a masku odložiti u kantu za otpatke s poklopcem kao i papirnata maramica,
- Održavanje distance u društvenom kontaktu između osoba najmanje metar ukoliko osoba ima neki od respiratornih simptoma
- Informirajte se o lokalnoj epidemijskoj situaciji, ali pratite provjerene izvore informiranja poput internetskih stranica Vlade RH (www.koronavirus.hr), Ministarstva zdravstva (www.miz.hr) ili Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (www.hzjz.hr).

Više detalja na policijskoj poveznici:
licko-senjska-policija.gov.hr/vijesti/preporuke-za-kucanstva-i-ostale-zatvorene-prostore/10394

Priopćenje Kristine Prša, zamjenice gradonačelnik Gospića

MORAMO BITI SLOŽNI U ZAJEDNIŠTVU

Žalosno je što neki objavljuju dezinformacije na području grada Gospića.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. ožujka 2020. u 21 sati

GOSPIĆ - Od Kristine Prša, zamjenice gospićkog gradonačelnika, dobili smo priopćenje u kome se ona osvrće na aktualno stanje u medijima povodom pandemije korono virusa.

-Posljednjih dana u medijima svi tražimo informaciju, podatak, novu objavu vezanu uz broj oboljelih ili barem utjehu s obzirom na sve što nas je snašlo. Mnogi objavljuju objektivne informacije, ulijevaju građanima povjerenje u sustav i nadu da ćemo se iz svega izvući sa što manje posljedica, zdravstvenih i ekonomskih. S druge strane, onima, rekla bih, nedobronamjernima među nama, ovo je prilika za provokacije, omalovažavanja te potpuno netočno i neobjektivno prenošenje informacija s ciljem dovođenja u zabludu čitatelja. Kaže u priopćenju zamjenica Prša i ističe da je osupnuta radom i natpisima nekih lokalnih medija i nastavlja:

- Grad Gospić, kada se radi o pozitivnim mjerama za građane pogođene trenutnom krizom, ne razlikuje se mnogo od drugih gradova, ma koliko god nas neki htjeli tako prikazati. Grad Gospić donio je čitav paket mjera kojima će se rasteretiti poduzetnike i građane. Odluka o neplaćanju usluga dječjeg vrtića i produženog boravka u osnovnim školama stupila je na snagu odmah nakon zatvaranja vrtića i škola, dok Odluka o privremenoj obustavi naplate parkiranja na javnim parkiralištima Grada Gospića stupa na snagu danas isto kao i Odluka o interventnim mjerama pomoći gospodarstvu na području Grada Gospića zahvaćenog epidemijom koronavirusa (COVID-19). Isto tako, naglašavam kako su navedene mjere tek početak onoga što ćemo nazvati čitavim paketom mjera kojima ćemo pružiti podršku i pomoć gospodarstvenicima na području grada Gospića i vjerujem da ćemo, uz mjere koje propiše Vlada RH, uspjeti prebroditi ovu strašnu ekonomsku krizu.

Nadasve me kao čovjeka i profesionalca vrijeđa i ljuti što o mjerama, poticajima, porezu i prirezu, potpisivanju ugovora sa udrugama i drugim temama govore ljudi koji nemaju nikakav uvid u interno funkcioniranje grada, donošenje odluka i sastanke brojnih kriznih stožera koji svakodnevno rade na širokom spektru tema i gospodarskih djelatnosti koje su pogođene ovom krizom. I ne samo da govore, već ih plasiraju u širi eter, a netočne informacije su tim opasnije ako su izrečene u kriznim vremenima.

Nadalje želim reći da smo svi pogođeni ovom situacijom sa širenjem COVID-19 virusa te da smo suočeni s najvećom krizom nakon Domovinskog rata. Gradska uprava Grada Gospića, prema naređenju Nacionalnog stožera Civilne zaštite, ne radi sa strankama ali naši se službenici izmjenjuju u uredima, a gradonačelnik, mi zamjenici i naši pročelnici svakodnevno radimo kako bi bili, telefonski ili mailom, na usluzi svima vama, poštovani sugrađani, i odgovarali na vaše svakodnevne upite vezane uz odluke koje donosi Nacionalni stožer Civilne zaštite, te kako bi u najtežim vremenima donosili odluke.

Istina, Grad Gospić naknadno će potpisati ugovore s udrugama, jer se redovne djelatnosti trenutno ne odvijaju, Grad Gospić usvojit će mnoge odluke za pomoć poduzetništvu i građanima te kao i do sada potpomagat će i dalje razvoj poljoprivrede. Grad Gospić i ovim putem koristi svoj kanal javnog komuniciranja da u domove naših građana koje je možda uznemirilo netočno izvještavanje medija unese istinu i informacije koje će ih umiriti. U ovom trenutku to smatramo našom odgovornošću jer građani Gospića se pridržavaju propisanih mjera, danima ne napuštaju svoje domove i nećemo dopustiti da se u njihove kuće i među članove njihovih obitelji unese nemir plasiranjem netočnih informacija.

Navikli smo na brojne kritike koje vrlo često dolaze iz istih izvora, ali navikli smo i na to da nam građani vjeruju i da nas podupiru. Iako je rečeno da je "Prosinac u Gospiću" za svaku kritiku vi dragi građani ste se s nama družili cijeli mjesec. Iako je "Srpanj u Gospiću kritiziran kao skup, i tada su ulice bile pune ljudi, a vaši komentari mahom pozitivni. I u ovoj situaciji koja je, usudila bih se reći daleko najozbiljnija situacija za našeg mandata, slušat ćemo što nam govorite, a za takvu svrhu i služe naši komunikacijski kanali - web stranica Grada i službena Facebook stranica koje i u ovim teškim trenucima primaju vaše upite, svaki od njih razmotre i svaki završi na pravoj adresi.

Dragi i poštovani sugrađani, radimo i radit ćemo i dalje, naši Odjeli i službenici nisu vam zatvorili vrata, a naša proračunska sredstva bit će usmjerena na prevladavanje trenutnih poteškoća zbog kojih ćemo dugo osjećati posljedice. Apeliram na sve sugrađane koji ne moraju napuštati svoje domove da ostanu u kućama, apeliram da se pridržavaju držanja distance, izbjegavanja socijalnih kontakata, redovitih higijenskih mjera te da se pridržavaju svih odluka koje donese Nacionalni stožer Civilne zaštite RH.

Isto tako, molim vas, dragi sugrađani budimo složni i trudimo se zajedništvom i pridržavanjem mjera prevladati ovu situaciju.

Poruka gospićko-senjskog biskupa msgr. Zdenka Križića

NASILNA PROMJENA ŽIVOTNIH NAVIKA

Nema druge mora se izdržati.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. ožujka 2020. u 20.15 sati

GOSPIĆ - Večeras smo dobili poruku msgr. Zdenka Križića, gospićko-senjskog biskupa, u svezi pošasti korono virusa, koju integralno objavljujemo:

Draga braćo i sestre, dragi vjernici!
Živimo u kriznom vremenu prouzročenom epidemijom koronavirusa kakvu do sada nije poznavala generacija našeg vremena. Ova pošast promijenila je nasilno naše životne navike i nametnula nam ponašanje koje čovjeku nije prirodno, a niti za sâm život normalno. No, nema nam druge nego izdržati jer život je jači od svake nedaće koja na njega može udariti.

Naš narod je u nedavnoj prošlosti prošao kroz pakao rata i stradanja. I tada se mnogima činilo da se tom zlu ne vidi kraj, ali kraj je došao i prije nego smo se mogli nadati. Do tog kraja doveli su nas, ponajprije, ljudi s krunicama oko vrata, a pomagali su im mnogi drugi s krunicama u rukama. Snagom molitve i zauzetošću mnogih ljudi koji nesebično pomažu u ovoj današnjoj borbi, pobijedit ćemo i ovo zlo.

Ne smijemo se obeshrabriti. Uvjeren sam da će Gospodin uskoro narediti ovoj pošasti da stane, kao što je jednom učinio kada je slična harala u njegovom narodu. Čuo se njegov glas: "Dosta je sada! Povuci svoju ruku!" (2 Sam 24,16). Bog sigurno neće dopustiti da nas ovo zlo uništi, ali ga stoga, molimo za pomoć da nas ovo teško stanje pročisti, posveti, oplemeni i učini osjetljivijima za potrebe drugih.

Tijekom ovog vremena kada, nažalost, naši vjernici ne mogu slaviti euharistije u našim crkvama, kao ni pobožnosti, molitve svete krunice ili križnog puta, neka to, po mogućnosti, obavljaju u svojim domovima. Sva se ova liturgijska slavlja i pobožnosti mogu pratiti na Hrvatskoj radio televiziji, TV Laudato, Hrvatskom katoličkom radiju i još nekim radio postajama. I mi ćemo se zauzeti da nešto možete pratiti i iz naše katedrale u Gospiću. Nastojte, također, naći malo vremena u danu za čitanje Svetog pisma. Bog će vam po svemu tome podariti milosti ovog svetog vremena da se duhovno obogaćujete.

Nažalost, za svetkovinu Uskrsa nećete moći sudjelovati u sakramentu osobne ispovijedi, ali vi možete svakim danom moliti čin kajanja i budite sigurni da vam sakramentalna milost neće izostati. Bogu je poznato stanje u kojem se nalazimo i on će nam zbog toga biti bliže nego što mislimo.

Unatoč svemu zlu koje nas je pogodilo, možda nam je ovo vrijeme prikladno da svojim molitvama i pobožnostima posebnije posvetimo naše domove koji će uistinu postati male crkve, domovi Božji, prostori svetosti u kojima će Božja prisutnost biti još primjetnija i djelotvornija.

Za sada nam ostaje slušati i disciplinirano obdržavati sve upute koje nam dolaze od Nacionalnog stožera Civilne zaštite te moliti Boga za sve zaražene ovim virusom da se oporave, za sve medicinske djelatnike koji spašavajući druge riskiraju vlastito zdravlje, za sve koji su na vlasti i nose teret odgovornosti u ovom teškom vremenu, i mnoge druge koji na različite načine pomažu da posljedice ovoga zla budu što manje.

Ne smijemo zaboraviti u svojim molitvama ni one koji su teško pogođeni zemljotresom koji je pogodio Zagreb i okolicu. Mnogi ljudi su ostali bez svojih kuća i stanova do kojih su došli teškim mukama i odricanjima, a sada su sve izgubili. Desetak sekundi nesreće odnese i uništi cjeloživotni trud! To su užasni stresovi za mnoge. Želimo im poručiti da neće biti ostavljeni i da će se naša vjernička i narodna solidarnost opet pokazati na djelu kao i toliko puta do sada.

Usprkos svim ovim okolnostima, želim vam svima sveto, milosno i radosno ovo preduskrsno vrijeme te sretan i blagoslovljen Uskrs.

Mons. Zdenko Križić, gospićko-senjski biskup

Gospićanin u akciji corona

DUNDIJEVA POTPORA

Usluga šlep službe je besplatna za za službe za borbu protiv corone.

Dundyjevi mehaničari u bijelom/Foto Dundy
Dundyjevi mehaničari u bijelom/Foto Dundy
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. ožujka 2020. u 12.15 sati

GOSPIĆ - U ovim teškim trenucima u kojim smo se našli utjecajem corona virusa vučna služba DUNDY je odlučila pomoći koliko je u mogućnosti.

Vučna služba DUNDY ustupa svoje usluge na raspolaganje vozilima hitne medicinske pomoći, policijskim vozilima, vatrogascima kao i Kriznom stožeru, Civilnoj zaštiti, medicinskom osoblju, doktorima, medicinskim sestrama i svim drugim službama koje sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti COVID-19.

Usluga obuhvaća prijevoz vozila u kvaru ili stradalih u nesreći na području Like bez novčane naknade.
Kontakt:0989302965
Molimo bez zloupotrebe!

- Ovim putem pozivam kolege iz drugih gradova ko je u mogućnosti da se odazove akciji.- poručuje Stipe Dundović, vlasanik službe Dundy. (LPS)

ZABRANA NAPUŠTANJA PREBIVALIŠTA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. OŽUJKA 2020. U 16.30 SATI, dopuna 24. ožujka 2020 u 9 sati

GOSPIĆ - Danas smo dobili priopćenje Županijskog stožera u kome se navodi da policija jučer nije utvrdila kršenje propisa o samoizolaciji i da je danas nacionalni Stožer donio tri odluke a među njima je i zbrana napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj. Provođenje odluke kontrolirat će i policija.

Za sve informacije i upite molimo da se obratite na telefon 588-204 i e-mail: stozer.cz@licko-senjska.hr .

Od ponoći je policija na području cijele Ličko-senjske županije započela s nadziranjem provedbe Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka koju je Stožer civilne zaštite RH donio u cilju smanjenja mogućnosti širenja zaraze virusom COVID-19. Obveza je građana da se Odluke dosljedno pridržavaju.

Odluka je donijeta kako bi se dnevne migracije svele na najmanju mjeru, time utjecalo na smanjenje mogućnosti širenja zaraze, uz stvaranje mogućnosti da sve službe i djelatnosti nužne za pravilno i normalno funkcioniranje života, nastave svoj rad.

Kako bi se spriječilo širenje zaraze, dnevne migracije moraju se svesti na najmanju moguću mjeru, a to znači dosljedno pridržavanje Odluke, radi čega je odgovornost na građanima da poštuju zabranu, te da napuštaju mjesta prebivališta i stalnog boravka samo i isključivo uz valjanu propusnicu izdanu sukladno Odluci, ovjerenu i potpisanu od strane odgovorne osobe u pravnoj osobi ili izabranog liječnika obiteljske medicine ili nadležnog stožera civilne zaštite.

Policijski službenici na prilaznim pravcima gradova i mjesta nadzirat će provođenje Odluke radi čega postoji mogućnost stvaranja gužvi. Prednost prolaza imat će vozila hitnih službi. U interesu je svih da prate upute i zapovijedi policijskih službenika na terenu, te prilikom kontrole pripreme propusnicu i osobni dokument koji će dati na uvid policijskim službenicima. (LPS)

Evo i poveznice koja više goivori o "ausvajsu", imate i integralni tekst Odluke:
licko-senjska-policija.gov.hr/vijesti/pitate-se-gdje-sam-ja-u-odluci-o-zabrani-napustanja-mjesta-prebivalista-i-stalnog-boravista-u-rh/10397


(LPS)

Županijski Stožer Civilne zaštite

PRIJAVA PROMJENE BORAVKA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. ožujka 2020. u 9.15 sati

GOSPIĆ - Radi sveobuhvatnih mjera nužnih u borbi protiv pandemije uzrokovane virusom COVI-19 apeliramo na sve građane koji nemaju prijavljeno prebivalište ili boravište na području Ličko-senjske županije, da se prijave preko e-maila: licko-senjska@policija.hr ili na besplatni telefon 053 192 Policijske uprave ličko-senjske.

Također posebno apeliramo na osobe kojima je izrečena mjera opreza samoizolacije te koje su pogođene potresom i iz razloga više sile ne mogu boraviti na adresi prebivališta, a došle su na područje Ličko-senjske županije da se jave na navedene kontakt adrese.

Nadalje, molimo sve iznajmljivače radi kontrole dolazaka i noćenja, da goste bez odgode prijave u sustav eVisitor, ne čekajući zakonski rok od 24 sata, kako bi u svakom trenutku imali uvid u realno stanje na terenu radi možebitnih poduzimanja potrebnih mjera u očuvanju zdravlja pučanstva i borbe protiv koronavirusa.

Kontrola korona virusa

RAD UNATOČ ZABRANI

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. OŽUJKA 2020. U 13 SATI

GOSPIĆ - U Ličko-senjskoj županiji u samoizolaciji je 331 osoba, a pod nadzorom 131 osoba. Do sada je testiranje provedeno na 13 osoba od kojih je deset negativno i samo jedan je bio pozitivan. Dva nalaza se još čekaju.

Policija vrši provjeru poštivanja samoizolacije. Izvršena je kontrola 90 osoba i nije utvrđeno kršenje mjera. U ostalim kontrolama utvrđeno je da unatoč zabrani radi jedan ugostiteljski objekt i nadležnom inspektoratu poslana je obavijest.

Za sve informacije i upite molimo da se obratite na tel: 053/588-204 i e-mail: stozer.cz@licko-senjska.hr .

Županijski stožer Civilne zaštite

NEMA NOVIH OBOLJELIH

Blokirana su i igrala u Gospiću
Blokirana su i igrala u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. ožujka 2020. u 17.15 sati

GOSPIĆ - Danas popodne dobili smo prvo priopćenje Srtožera Civilne zaštite Ličko-senjske županije.

Javljaju da se prvi oboljeli Senjanin dobro osjeća i da poštuje samoizolaciju u kojoj je do danas još 325 osoba. Pod aktivnim nadzorom je 125 osoba, testiranje na korona virus uzimanjem uzoraka provedeno je kod 11 osoba od kojih je 10 negativno i samo je jedna bila pozitivna.

U protekla 24 sata policijski službenici PU ličko-senjske vršeći provjere poštivanja izrečenih mjera opreza samoizolacije utvrdili jedan slučaj nepoštivanja izrečene mjere samoizolacije, u vezi čega je Državnom inspektoratu podneseno izvješće radi daljnjeg postupka sukladno Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Za sve informacije i upite molimo da se obratite na tel: 053/588-204 i e-mail: stozer.cz@licko-senjska.hr .

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE OPĆINE PERUŠIĆ

UVODE SE LOKALNA DEŽURSTVA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. ožujka 2020. u 18 sati

PERUŠIĆ - Od Stožera Civilne zaštite općine Perušić i njegova predsjednika Mihaela Kurteša dobili smo danas popodne prvo priopćenje.

Od ponedjeljka 23. ožujka uspostavit će se dežurstvo članova postrojbe Civilne zaštite, radnika Općine Perušić, Perušić d. o. o. i JU Pećinski park Grabovača. Aktivno dežurstvo će biti radnim danima od 7 do 15 sati, a pasivno od 15 do 19 sati. Vikendom se određuje pasivno dežurstvo u trajanju od 7 do 19 sati.

Uspostavljen je i kontakt telefon 092/ 374 88 42 na koji ćete moći upućivati pitanja u vezi funkcioniranja rada i života u novonastalim okolnostima na području općine Perušić.

Nakon isteka dežurstva sva pitanja vezana uz korona virus (COVID-19) mogu se postaviti na broj nacionalnog pozivnog centra 113. (LPS)