POČETNAARHIVA
STIŽE BIBLIOBUS
NASTALO TRIDESETAK UMJETNINA
KOLONIJA U KRŠU
SLIKARSKA IZLOŽBA HRVATSKOG SABORA KULTURE
NASTUP GOSPIĆKE DEGENIJE
37. SUSRET LIKOVNIH STVARALACA
NOVI ŽIVOT MUŠALUČKE PUČKE ŠKOLE
IZLOŽBA CRTEŽA ŠPIRE DMITROVIĆA
LJETO U MUŠALUKU

Samostalna narodna knjižnica Gospić

STIŽE BIBLIOBUS

Ravnatelj gospićke knjižnice Milan Šarić (predzadnji desno) na svečanosti u Ministarstvu kulture
Ravnatelj gospićke knjižnice Milan Šarić (predzadnji desno) na svečanosti u Ministarstvu kulture
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23.rujna 2021. u 14.15 sati

GOSPIĆ - U Godini čitanja, a preko Ministarstva kulture RH u akciji "Čitanjem do uključivog društva" za 12 projekata, knjižnicama među kojima je i Samostalna narodna knjižnica iz Gospić dodijeljena su bespovratna sredstva od 35 milijuna kuna. Bit će to prvi bibliobus u Ličko-senjskoj županiji. Ubuduće će knjige čitateljima biti pristupačnije jer će bibliobus obilaziti i sela. Za bibliobus je odobreno 3,7 milijuna kuna uz učešće Grada od 37 posto. (Ln)

Likovna kolonija u Eko selu Krš

NASTALO TRIDESETAK UMJETNINA

Divankanje Ličana i Dalmatinca uz ognjište u Kršu/Snimila Martha Miletić
Divankanje Ličana i Dalmatinca uz ognjište u Kršu/Snimila Martha Miletić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. RUJNA 2021. U 22.30 SATA

KRŠ - U 'ednom zaselku ovog kosinjskog sela u kome su ne samo obnovljene stare i derutne kuće, nego su od dijela starog materijala kompletno presložene i obnovljene i s nekim popratnim sadržajima za ugodan boravak u prirodi nastalo je Eko selo Krš poduzetne obitelji Baričević iz Otočca.

Kod njih je protekla tri dana boravilo dvadesetak slikara koji su stigli u organizacija gospićke Likovne udruge Lika na koloniju. Slikalo se punom parom, čak i jutros, a umjetnik Željko Kranjčević-Winter, ponijet će kući u Rijeku svoju instalaciju od tri elementa da dovrši pozadinu svoje ispletene mreže veličine srednjeg radijatora.

Svoju drugu sliku danaska j' završila i naša suradnica Martha Miletić, pitavši razrednicu prof. Anelu Serdar-Pašalić, slobodan dan. U Kršu smo bili nešto prije dogovorenog termina, ali je kapija bila zatvorena. Nastao je nekakav poremećaj u hodogramu, Martha je postala zera nervozna, al' sam je ka' sivonja upra' da idemo unutra. Otvorio sam lisetinu na ulazu, uša autom u dvorišće i nama zatvorija lisu. Bome je bilo ladno, brijala je bura priko Baričevićevih brnašica iz pravča Otočca. I Martha se brzo snašla, ušavši u jednu kamenu kuću noseć' svoj nezavršeni rad pod nadstrešnicu rekavši da unutra dvoj' kolonista igraju - biljar. Marthi sam uz ognjište, na kome se mogu peć i dva janjca, naša zaklon dok sam se snaša' i naložija vatru. Malo smo grijali leđa na domaćem ognju.

Uskoro je bila završena njena slika laneta iz lovišta koje graniči sa Selom i odnila ju uz jučer završenog otočkog labuda s Gacke kojega je fotografirala dva tidna ranije. Potlje smo ošli u ednu brvnaru di je počelo okupljanje i ostali' kolonista i bome smo uz divankanje lipo jaužnali niku ukusni kobasica, a bilo j' i domaće base OPG-a Miškulin iz Smiljana.

Za Kolonije je nastalo tridesetak slika koje će prodati Rotari klub iz Gospića kako bi pomogli jednu siromašnu pazarišku obitelj. (MaČ)

Likovna udruga Lika Gospić

KOLONIJA U KRŠU

Slikarica Katarina Rast svoje dvije gotove slike odložila je uz druge gotove radove/Snimio Marko ČULJAT
Slikarica Katarina Rast svoje dvije gotove slike odložila je uz druge gotove radove/Snimio Marko ČULJAT
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. RUJNA 2021. 20.45 sati, foto dopuna 19. rujna 2021. u 12 sati

KRŠ - U zaselku Vijenac kosinjskog sela Krš danas je započela radom Likovna kolonija Likovne udruge iz Gospića "Lika Art residency". Dvadesetak umjetnika okupilo se danas prije podne pod nadstrešnicom Eko sela Krš koje je u vlasništvu otočke obitelji Baričević.

Kako nam reče Nikica Jelić, predsjednik Udruge, stiglo je 19 umjetnika i to 13 amatera i šest akademskih slikara. Osim iz Gospića, umjetnici su stigli iz Rijeke, Plitvičkih Jezera, Stubice i Lovinca, a za neke je osiguran i smještan u Selu.

Pokrovitelj kolonije su Grad Gospić i Rotari klub iz Gospića. Rotarijanci će od prodaje umjetnina pomoći jednu siromašnu obitelj u Kalinovači kraj Pazarišta. (MaČ)

Gacko pučko otvoreno učilište u Otočcu

SLIKARSKA IZLOŽBA HRVATSKOG SABORA KULTURE

Povjerenstvo je za izložbu odabralo 92 rada od prispjelih 313.

Razgledavanje izložbe prije otvaranja/ Snimio Marko ČULJAT
Razgledavanje izložbe prije otvaranja/ Snimio Marko ČULJAT
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. rujna 20121. u 23.30 sati

Pripremio Marko ČULJAT

OTOČAC - U velikoj dvorani Gackog pučkog učilišta večeras je otvorena 37. izložba likovnih radova "Susret likovnih stvaralaca" u organizaciji Hrvatskog sabora kulture. HSK je ljetos raspisao javni natječaj i umjetnici amateri stariji od 15 godina poslali su 313 svoja rada, a posebno povjerenstvo za otočku izložbu odabralo je samo 92. Uvodnu riječ priliko otvaranja izložbe rekle su Nada Avsec i Snježana Bogdanić, ravnateljica i kustosica Pučkog učilišta.

- Unatoč godini punoj izazova bilo je inspirativno pregledavati pristigle radove i uvidjeti kako se prijavljeni autori u pravilu nisu referirali na nesreće koje su nas zadesila, već su pronašli inspiraciju u najrazličitijim područjima života - od krajolika i urbanih veduta pa sve do portreta i interpretacija nadrealnih i imaginarnih svjetova. - napisala je u predgovoru kataloga izložbe Sonja Švec-Španjol, mag. hist. art.

- …moramo konstatirati da su i ovi 37. Susreti, unatoč svim epidemiološkim nedaćama, pokazali svu vitalnost neprofesionalnog likovnog stvaralaštva u Hrvatskoj… To je samo znak da će ovakvo stvaralaštvo i nadalje igrati važnu društvenu ulogu u sredinama u sredinama u kojima nastaje, a posebno u zadovoljenju duhovnih i stvaralačkih potreba samih autora. Zato se već veselimo,, narednim 38. Susretima. - napisao je u pogovoru kataloga Zoran Homan, viši kustos i slikar.

Izložba ostaje otvorena do 23. listopada kada će biti svečano zatvaranje i dodjela nagrada i priznanja najboljim umjetnicima.

Vinkovačke jeseni

NASTUP GOSPIĆKE DEGENIJE

Na jesenskim 50. Dječjim vinkovačkim jesenima nastupili folkloraši Osnovne škole iz Gospića.

Gospićka skupina Degenija u Vinkovcima/Foto Degenija
Gospićka skupina Degenija u Vinkovcima/Foto Degenija
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. rujna 2021. u 20.30 sati

GOSPIĆ - Folklorna skupina Degenija Osnovne škole dr. Jure Turića ove je prošlog vikenda predstavljala je Ličko-senjsku županiju na 50. Dječjim Vinkovačkim jesenima.

Mladi folkloraši nastupili su prvog dana dvodnevnog boravka u Vinkovcima, na Međužupanijskoj smotri dječjih folklornih skupina na Trgu bana Josipa Šokčevića. Izvornim ličkim pjesmama i plesovima, ponosno noseći ličku narodnu nošnju, predstavili su Ličko-senjsku županiju. Drugog dana sudjelovali su u tradicionalnom mimohodu ulicama Vinkovaca gdje su se također na centralnoj pozornici predstavili kratkim programom.

Boravak u Vinkovcima iskoristili su i za posjet Vukovaru. Na Ovčari i na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, paljenjem svijeća odali su počast hrvatskim žrtvama. Obišli su i VGV - vodotoranj Vodovoda grada Vukovara, simbol hrvatskog zajedništva u Domovinskom ratu.

Domaćini mladim folklorašima bili su članovi KUD-a S. Mađer iz Cerića kraj Vinkovaca, Srdačni domaćini učinili su sve kako bi Ličanima boravak u Slavoniji bio ugodan pa su im ostali uzvratni susret u Županiji. Voditeljica folklorne skupine Degenija Antonija Rosandić ističe da je putovanje u Vinkovce osigurala Ličko-senjska županija i da su ponosni što su bili županijski predstavnici u Vinkovcima. (Ln)

Gacko pučko učilište Otočac

37. SUSRET LIKOVNIH STVARALACA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. rujna 2021. u 19.45 sati

OTOČAC - Izložbe likovnih radova 37. Susreta likovnih stvaralaca biti će u petak, 17. rujna u 19 sati u velikoj dvorani Gackog pučkog otvorenog učilišta. Hrvatski sabor kulture organizator je, a Gacko pučko otvoreno učilište domaćin i suorganizator ovogodišnje izložbe na kojoj će bit će izložena 92 rada odabrana na likovnom natječaju. Autori radova dolaze iz svih krajeva Hrvatske, a ima izu i iz Gospića i okolice, a osim samostalno prijavljenih autora većinu čine članovi udruga i sekcija. Izložba 37. Susreta likovnih stvaralaca održava se uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH, Ličko-senjske županije i Turističke zajednice grada Otočca. Izložba će biti zatvorena 23. listopada u 13 sati kada će uz prigodan program biti dodjela nagrada i priznanja sudionicima.

Ulaz je besplatan uz kovid potvrde. (Ln)

Uspješno završeno "Ljeto u Mušaluku"

NOVI ŽIVOT MUŠALUČKE PUČKE ŠKOLE

Proteklih ljetnih praznika mališani Ličkog Osika i okolice okupljali su se kod obnovljene školske zgrade.

Obnovljeni razred sa starim namještajem/Snimila Nita Bunčić
Obnovljeni razred sa starim namještajem/Snimila Nita Bunčić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. RUJNA 2021. U 12.45 SATI

Snimila: Nita Bunčić

Pripremila: Marijana Orešković

MUŠALUK - Kako se ljeto bližilo kraju, tako je i "Ljeto u Mušaluku" krajem kolovoza završilo s otvorenjem izložbe dječjih radova i učenika Osnovne škole dr. Franje Tuđmana u Ličkom Osiku koja je bila i organizator mušalučkog ljeta.

Često se tijekom ljeta pričalo kako je ljubav oživjela školu u Mušaluku. Istina! Ljubav je pokretač svega, ima svoj početak i cilj. Izvor ljubavi, iz koje se rodio "Projekt Mušaluk", leži u ljubavi koju su nama, kao djeci, darovali naši učitelji jer su nas učili vrijednostima i odgojem odgajali.

Potaknuti željom da nove generacije djece imaju mogućnost doživljaja sve ljepote i topline seoske škole, zavičaja, učiti zavičajnu povijest i uživati u zajedničkim trenucima, bez mobitela i tehnologija koju nameće današnje potrošačko društvo, osmišljen u sklopu "Projekta Mušaluk" i "Ljeto u Mušaluku". Cijelo ljeto trajale su likovne radionice na kojima su djeca svojim vrijednim ručicama, u raznim tehnikama, oslikavala ličke velikane - Nikolu Teslu, Antu Starčevića ali i popa, pisca, pjesnika i prevoditelja Frana Biničkog, krsnog imena Francisko, koji je rođen u Malom Selu koje je danas dio Mušaluka 11. srpnja 1875., a život skončao u partizanskom zatvoru u Gospiću 1. svibnja 1945.

Posebno ozbiljni u svome radu dokazali su se prilikom izrade slikovnice o njegovu životu i djelu, dječaka kojeg su po lički zvali Vranje i koji je svoj životni put započeo upravo iz tog sela gdje se i danas može vidjeti Franova rodna kuća, podno brda Golica, svega par minuta hoda od škole. Popu Franu Biničkom djeca su kroz izradu slikovnice utkala neku novu dimenziju i oživjeli lik i djelo istaknutog domoljuba i katolika.

Sati bajkaonice odveli su najmlađe sudionike Ljeta u čudesne šume i duboka mora. Školom i školskim vrtom odzvanjao je dječji smijeh i smijeh svih pratitelja koji nisu propustili trenutak biti ponovo bili mali i uživati u pastirskim i seoskim igrama. Djeca su se okušala u raznim ličkim igrama: skok u vreći, povlačenje užeta, jaje u žlici i niz drugih igrica kroz koje su učili kako su se u davnini, čuvajući svoja stada, zabavljala djeca.

Posebno veselo bilo je za vrijeme projekcije filma na u kinu na otvorenom u školskom vrtu gdje su prikazani dugometražni animirani crtani filmovi "Čudesna šuma" i "Čarobnjakov šešir". Izložba dječjih radova rezultat je uspješnog "Ljeta u Mušaluku" na čijem je otvorenju najavljen nastavak rada na "Projektu Mušaluk" s "Jeseni", a potom i "Zimom u Mušaluku".

Muzej Gacke Otočac

IZLOŽBA CRTEŽA ŠPIRE DMITROVIĆA

Detalj iz kataloga Dmitrovićeve izložbe u Otočcu
Detalj iz kataloga Dmitrovićeve izložbe u Otočcu
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. KOLOVOZA 2021. U 19 SATI

OTOČAC - Izložbe crteža Špire Dmitrovića u Gackomu pučkom otvorenom učilištu biti će otvorena 2. rujna (četvrtak) u 19 sati.

Izložba zanimljivog naziva - Ego(no)izam - govori o pojavi koja je neodvojiva od čovjeka - o pogreškama proizišlima iz egoizma, ali i o još jednoj pojavi koja je istinski ljudska - o potrebi da se na egoizam ukaže, a pogreške pokuša ispraviti. Izložba je dio ciklusa Lokalni umjetnici u Muzeju kroz koji se od 2014. godine predstavljaju lokalni autori, a obuhvatit će 24 crteža nastala u tehnici poentilizma i jednu drvenu skulpturu.

- Nadahnutnovim životnim iskustvima i promišljanju svijeta u globalu, ovaj umjetnik, duboko prožet humanizom, predstavio nam je estetski dotjerane i vrlo zanimljive, ali intrigrantne crteže. Tako je još jedanput obogatio lepezu raznolikih likovnih interesa i tema.- napisao je u predgovoru kataloga izložbe Jole Bolić.

Špiro Dmitrović (Biskupija kraj Knina 1953) živi u Čoviću kraj od Otočca. Likovnom umjetnošću intenzivnije se počeo baviti tijekom 1990-ih godina. Član je i suosnivač Udruge željezničara slikara "Plavo svjetlo". Do sada je sudjelovao na 50-ak skupnih i 11 samostalnih izložbi. Izložba ostaje otvorena do 30 rujna. (GPOU)

Osnovna škola dr. Franje Tuđmana Lički Osik

LJETO U MUŠALUKU

U Mušaluku je obnovljena školska zgrada i ovog ljeta je okupljalište mladih.

Pred početak prikazivanja prvog filma u školskom dvorištu u Mušaluku
Pred početak prikazivanja prvog filma u školskom dvorištu u Mušaluku
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
31. srpnja 2021. u 15.45 sati

Pripremila: Tajana Puškarić

MUŠALUK - Nitko zapravo ne zna je li Čudesna šuma strašno daleko ili sasvim blizu, u nju se stiže samo uz pomoć mašte. U samom srcu Čudesne šume nalazi se njen najčudesniji proplanak, tu čarobno stablo pruža moć i zaštitu svakome tko se skloni pod njega.

Kao što čarobno stablo pruža moć i zaštitu u Čudesnoj šumi, tako mušalučka škola čini za svu djecu koja u nju kroče svojim nožicama i čistim srcima. Jučer poslijepodne je tako u sklopu projekta "Ljeto u Mušaluku", u njenom starom voćaru, ispod čarobnih stabala i zvjezdanog neba održana produkcija crtanog filma "Čarobnjakov šešir". Za vrijeme produkcije članovi radne skupine projekta "Mušaluk" podijelili su gledateljima, kojih je bilo stotinjak, kokice i sok kako bi što bolje uživali u ovom malom, ali srcem velikom kinu na otvorenom. Zahvaljujemo svima na tako velikom odazivu, a samim time i na podršci koju nam dajete jer prepoznajete naš rad.

"Ljeto u Mušaluku" svakako još uvijek traje. Utorkom se održavaju likovne radionice, a srijedom pastirske igre i bajkaonice u Područnoj školi u Mušaluku s početkom u 10 sati. Također, 20. kolovoza u 19:30 sati, održat će se još jedna projekcija crtanog filma na otvorenom, a 31. kolovoza održat će se izložba dječjih radova u 18:30 sati. Kao i čudesna šuma ova mušalučka škola vječno će ostati carstvo ljubavi i radosnog života, u njoj ima mjesta za svakoga tko dođe uz pomoć mašte.