POČETNAARHIVA
POSAVČEV POVRATAK DOMU
POSTHUMNA IZLOŽBA KARLA POSAVCA
MILIJUN EURA ZA GOSPIĆKI ARHIV
IZLOŽBA S POVODOM
IZLOŽBA POŠTANSKIH MARAKA S DRŽAVOTVORNIM MOTIVIMA
ŠUTRINA ZBIRKA ANERI I LIČKOJ ŽENI
PONOVO NA FESTIVALU U VODICAMA
PREDAVANJE O UMJETNOJ INTELIGENCIJI
SKUPŠTINA LIČANA
TREĆA KNJIGA MIRKA SANKOVIĆA
SVE JE ZAPOČEO GOSPIĆANIN MILOVAN GAVAZZI
ZLATKA MILKOVIĆA
PREDSTAVLJENA KNJIGA I NOSAČ ZVUKA
DVIJE KNJIGE O BIHAĆU
DVIJE KNJIGE O BIHAĆU

Uz Dan Grada Gospića

POSAVČEV POVRATAK DOMU

Večeras je otvorena izložba dvadeset slika šumara, slikara i pjesnika Karla Posavca.

Ravnateljica Kolak pozdravlja goste na otvaranju Posavčeve izložbe/Snimio Marko ČULJAT Lika press
Ravnateljica Kolak pozdravlja goste na otvaranju Posavčeve izložbe/Snimio Marko ČULJAT Lika press
www.licke-novine.hr
17. srpnja 2024. u 22.15 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Svojim djelovanjem Posavec je dao velik obol, na nama je da ga poštujemo i njegujemo njegovo djelo.- rekao je večeras Ivica Kovačević, zamjenik gradonačelnika, ne krijući tremu zbog svog prvog javnog nastupa nakon izbora kad je otvarao izložbu slika Karla Posavca, što je izazvalo razdragani i spontani pljesak podrške.

Posavec je iz svog rodnog Varaždina nakon školovanja za šumara polovicom prošlog stoljeća došao u Liku. U Svetom Roku morao je skupa sa seljacima zasukati rukave i ozidati zgradu šumarije koja je uništena u ratu. Kako se još za srednjoškolskih dana u Varaždinu bavio slikarstvom, ponovo je u Lici inspiriran pejzažima i mnogim zanimljivostima, nastavio slikati. Osim toga pisao je pjesma, a i lipo je piva i ličke i slavonske pisme. Oženio je curu iz susjednog Ličkog Cerja. Radni zadaci su ga doveli najprvo u Gospić, prominio je puno radnih mista po današnjoj državi ali se uvik vraća' u Liku i domu svome u Žabičkoj ulici.

Sugrađane je na početku otvaranja izložbe pozdravila Tatjana Kolak, ravnateljica muzeja Like, naglasivši da je izložba organizirana povodom ovogodišnjeg Dana Grada Gospića.

-Njegov životni put je vezan uz slikarstvo, počeo je upoznavati Liku i Ličane i uključio se u kulturni život. Bio je član Savjeta Muzeja Like a na Likanalu je od 1969. sudjelovao čak 12 puta. Iza sebe je ostavio više od pet stotina umjetnina. Ovo je memorijalna izložba posvećena pučkom graditeljstvu.- rekla je Vesna Bunčić urednica kataloga izložbe.

Izložba, iz obiteljskog fundusa pomogao je mladi Posavec Stjepan-Stiv, ostaje otvorena cilo lito u Malom salonu.

Muzej Like Gospić

POSTHUMNA IZLOŽBA KARLA POSAVCA

Posavčeva stara Lika
Posavčeva stara Lika
www.licke-novine.hr
15. SRPNJA 2024. U 18.30 SATI

GOSPIĆ - Povodom Dana Grada Gospića Muzej Like je iz ciklusa Ličke korjenike priredio post-humnu izložbu šumara i slikara Karla Posavca "Povratak" domu. Izložba će biti otvorena 17. srp-nja u 20.30 u Malom salonu Muzeja gdje ostaje do kraja kolovoza.

Evo natuknice o njemu iz Likapedije:

POSAVEC, Karlo, šumar i slikar (Varaždin, 2. I. 1927. - Zagreb, 20. XII. 2021.). Potječe iz obrtničke obitelji Stjepana i Terezije rođ. Kuharić. Osnovnu školu i Gimnaziju polazio u rodnom gradu. Nakon mature svi su matu-ranti u Hrvatskoj mobilizirani i on je postao pitomac časničke škole u Zagrebu (1943). U proljeće 1945. nakon Uskrsa svi su pitomci dali prisegu i dobili na odore zastavnički čin i uskoro su stigli do Blajburga. Kada su predali oružje pobacali su i vojničke oznake i teretnim vlakom vraćeni u Zagreb u logor, zatim su bili u logorima u Čazmi i Bjelovaru gdje su radili na ciglani. Nakon mjesec dana vratio se kući i ponovo je morao polagati veliku maturu.
Sa školskim kolegom iz gimnazije Miljenkom Stančićem, koji je kasnije postao poznati slikar, htio je upisati likovnu akademiju, ali je odustao zbog teške socijalne situacije, upisao je i diplomirao na Poljoprivredno-šumarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (1951). Službu je započeo u Ministarstvu šumarstva NRH u Zagrebu (1947). Nakon deset mjeseci stažiranja, odlazi u ŠG Kapela Gospić za upravitelja Šumarije Sveti Rok (1951 - 57), zatim je komercijalni direktor DIP-a Lika u Gospiću (1963 - 64), šef je Poslovnice za drvo Jugoinspekta u Zagrebu. Vraća se u Gospić i u Gospodarstvu je najprije rukovoditelj Komercijalnoga sektora (1964 - 66), a nakon provede-ne dvije godine u poduzeću Plamen Zagreb, pomoćnik je direktora i savjetnik za šumarstvo i drvnu industriju (1969 - 76). Zapošljava se u Jugoslavenskom naftovodu kao vještak za procjenu šteta (1976) gdje ostaje do miro-vine (1990). Poslije Domovinskog rata direktor je pilane Javornik u Mazinu (1995). Radio je na projektima uređe-nju Parka prirode Medvednica (1991 - 95) i na izradi prostornog plana Parka prirode Velebit.
Priznat je i kao likovni umjetnik. Prve poticaje i upućivanja u likovni život primio od profesora i slikara La-dislava Kralja - Međimurca u srednjoj školi. U početku se služi tehnikama akvarela i tempere da bi se konačno opredijelio za tehniku ulja. Tematski je usmjeren motivima ličke šume i njenog života, tipičnim ličkim ambijenti-ma. Bio je jedan od utemeljitelja Likanala (1966) u Gospiću na kome je izlagao 12 puta, a jedan je bio posvećen njegovom slikarstvu (2009). Nakon nekoliko godina rada po ličkim šumama budi se u njemu slikar i po prvi put sudjeluje na 4. Likanalu (1969). Stvorio je više od 600 slika u tehnici ulja i akvarela. Slika snažnim potezima kista i paletom boja izražava na platnu elementarnu ljepotu prirode, bilo kao simbola borbe i trajanja, bilo kao tihu har-moniju starog življenja koje nestaje. Kreirajući dizajn i uređenje objekata prirodne rekreacije u Parku prirode Med-vednica kao vanjski suradnik Hrvatskih šuma u povodu 900. jubileja grada Zagreba izradio je grafike sljemenskih motiva za Spomen-mapu Zbirke Bauer: Umjetnici Zagrebu (1994) u kojoj su radovi 23 autora. Izlagao je na 30 samostalnih i 28 skupnih izložbi. Njegovi radovi zastupljeni su u galerijama u Vukovaru (donacija A. Bauera), Novskoj, Jastrebarskom, Gospiću, Ogulinu i drugim gradovima. Sudjelovao je na brojnim humanitarnim aukcijama tijekom Domovinskog rata. Aktivan je član u stručnim društvima i udrugama Hrvatske.
Kao član Ekološkog društva Kap života u Gospiću bio jedan od osnivača tradicionalne izložbe Jesen u Lici (1999) na kojoj je izlagao pet puta. Bio je pjesnik i vrsni kazivač hrvatskih pjesnika.
Pored nagrada i priznanja za svoja likovna ostvarenja, u spomen na Blajburšku tragediju dodijeljen mu je spomen znak Vojnički red trolista s križem kneza Višeslava za časno služenje domovini Hrvatskoj (1995), za rad na području šumarstva i lovstva dobitnik je odlikovanja II. reda Lovačkog saveza Hrvatske (1977) i povelje SIT šu-marstva i DI (1976). Priznanje sa srebrnjakom primio je od HŠD u povodu 150. obljetnice njegova ustanovljenja i 120. obljetnice tiskanja Šumarskog lista (1997), Posebno priznanje izložbe Jesen u Lici kao jednom od utemeljite-lja (2018). Posthumno mu je dodijeljena Nagrada Ličko-senjske županije za životno djelo (2024).

Potpora Ministarstva kulture

MILIJUN EURA ZA GOSPIĆKI ARHIV

Ministrica je po dolasku razgledala prostor Državnog arhiva u Gospiću
Ministrica je po dolasku razgledala prostor Državnog arhiva u Gospiću
www.licke-novine.hr
12. srpnja 2024. u 16.40 sati

GOSPIĆ -Danas je potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za energetsku obnovu zgrade koja je na listi kulturnog dobra između Državnog arhiva u Gospiću i Ministarstva kulture i medija. Ugovor je potpisala ministrica Ministarstva kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen-Koržinek, a u ime Državnog arhiva ravnatelj dr. sc. Ivica Mataija.

Ministarstvo kulture i medija, kao tijelo državne uprave, nadležno za provedbu investicije za energetsku obnova zgrada sa statusom kulturnog dobra, u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026. Početkom godine osigurano je gotovo milijun eura bespovratnih sredstava.

Prilikom posjete Arhivu, ministrica je sa suradnicima pogledala novu izložbu Preko Velebita, a nakon toga obišla radove izgradnje pomoćnog arhivskog spremišta, jedne od investicija za unaprjeđenje nacionalnog arhivskog sustava.
Potpisivanju ugovora prisustvovali su državni tajnik dr. sc Ivica Poljičak, župan Ličko-senjske županije Ernest Petry sa suradnicima i Luka Balen, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. (DAG)

Uz 5. lipnja Spomen dan hrvatske zastave

IZLOŽBA S POVODOM

Na otvaranju su bili i gospićki zmajevi/Snimio Marko Čuljat
Na otvaranju su bili i gospićki zmajevi/Snimio Marko Čuljat
www.licke-novine.hr
4. lipnja 2024. u 18.30 sati

GOSPIĆ - Predvečer je u Pučkom otvorena filatelistička izložba povodom sutrašnjeg 5. lipnja Spomen dana hrvatske zastave. Na četiri panoa izložene su prigodne marke i kuverte posvećene ne samo hrvatskoj zastavi. Izložba je ostvarena u suradnji s Hrvatskim grboslovnim i zastavoslovnim društvom (HGZD) i Družbom "Braća Hrvatskoga Zmaja" (DBHZ). Izložba "Poštanskih maraka Republike Hrvatske s državotvornim motivima", koja je prošle godine izrađena povodom jubilarne 175. obljetnice hrvatske trobojnice ostaje otvorena deset dana.

-Izložba je priređena prole godine povodom serije maraka Hrvatska zastava, a u posao su bile uključene i druge hrvatske institucije koje se bave hrvatskim identitetom. Za spomen dan je odabran dan ustoličenja hrvatskog bana Josipa Jelačića, kada je prvi put korištena hrvatska zastava 1848. I druge su države u to doba imale zastave, ali je naša sačuvala originalan oblik. - rekao je na otvaranju izložbe njen autor pukovnik doc. dr. sc. Željko Heimer, Zmaj od Mesničkih vrata, koji je na dužnostima Meštra obredničara DBHZ i predsjednika HGZD. ( MaČ)

P.S.: neke fotke su mutne jer su izlošci zaštićeni transparentnom, ali nažalost, reflektirajućom folijom. Štete organizatora što o tome nije vodio računa.

U susret Danu hrvatske zastave

IZLOŽBA POŠTANSKIH MARAKA S DRŽAVOTVORNIM MOTIVIMA

U Pučkom učilištu 4. lipnja bit će otvorena izložba poštanskih maraka.

 
 
www.licke-novine.hr
29. svibnja 2024. u 17.45 sati

GOSPIĆ - Pučko otvoreno učilište dr. Ante Starčevića Gospić u suradnji s Hrvatskim grboslovnim i zastavoslovnim društvom (HGZD) i Družbom "Braća Hrvatskoga Zmaja" (DBHZ), ususret Danu hrvatske zastave, upriličava 4. lipnja s početkom u 16 sati, otvorenje izložbe "Poštanskih maraka Republike Hrvatske s državotvornim motivima", koja je prošle godine izrađena povodom jubilarne 175. obljetnice hrvatske trobojnice. Otvorenje izložbe održat će se u Pučkom, Ulica dr. Franje Tuđmana 5.

Proslava Dana hrvatske zastave
Izložba je organizirana ususret Danu hrvatske zastave, kojom se podsjećamo na važnost nacionalnih simbola u izgradnji i očuvanju nacionalnog identiteta kao temelja na kojem se može graditi budućnost i boljitak Domovine. Poštanske marke su mali, ali trajni ambasadori zemlje, putujući na pismima i drugim poštanskim pošiljkama širom svijeta, dok u zbirkama sakupljača filatelista postaju trajni spomenici jednog doba.

Povijest i značenje izložbe
Izložba je izvorno bila postavljena u sjedištu Družbe "Braća Hrvatskoga Zmaja" u Kuli nad Kamenitim vratima u Zagrebu, prigodom svečanog predstavljanja izdanja poštanskih maraka "Hrvatske zastave" koje je Hrvatska pošta objavila na Dan hrvatske zastave, 5. lipnja 2023. godine, povodom 175. obljetnice hrvatske trobojnice, a na inicijativu Hrvatskog grboslovnog i zastavoslovno društva. Potom je gostovala na više mjesta u Hrvatskoj, a sada dolazi u Gospić.
Na izložbi će biti prikazane marke državotvorne tematike u dvije "vitrine", dopunjene filatelističkim objektima zmajske tematike koje je poklonio filatelist Zoran Vlahović te materijalima Hrvatskog saveza filatelista (HSF) i njegovog predsjednika Julija Marasa, koji je i pripremio postav izložbe. Autor izložbe je pukovnik doc. dr. sc. Željko Heimer, Zmaj od Mesničkih vrata, koji je na dužnostima Meštra obredničara DBHZ i predsjednika HGZD. (LN)

Bibliografski izlog

ŠUTRINA ZBIRKA ANERI I LIČKOJ ŽENI

Zbirka je priča o ličkoj ženi nositeljici i braniteljici hrvatskog ognjišta.

Župan Petry pozdravlja pjesnika Šutru/Snimio Marko Čuljat, lika press
Župan Petry pozdravlja pjesnika Šutru/Snimio Marko Čuljat, lika press
www.licke-novine.hr
22. svibnja 2024. u 21.30 sati

GOSPIĆ - Večeras je u Samostalnoj narodnoj knjižnici njen ravnatelj Milan Šarić predstavio pjesnika i dragovoljca Domovinskog rata Antu Nadomira Tadića-Šutru i njegovu najnoviju zbirku pjesama Anera. Pjesnik je već dosta puta boravio u ličkoj metropoli i krasnoslovijo svoje pjesme, a ovaj put je gost povodom Dana Ličko-senjske županije.

-Nakon predstavljanja u Lovincu evo Anere koja odražava hrvatski nacionalni duh i kod nas. Šutra je u svom stvaralaštvu opjevao kralja Zvonimira i grad Knin. Ponosni smo što je naša Anera nastala po liku iz Ognjišta Mile Budaka.-istakao je Ernest Petry , ličko-senjski župan.

-Drago mi je da se sačuvao pozdrav Valjen Isus i Marija što nas determinira. U povijesti Ličanka je vrlo malo opjevana i kovom knjigom se odužujem to ženi. Anera u prvom dijelu knjige ima 400 stihova.- rekao je Šutra, nakon čega je izjavio da je dobio poziv da posjeti Vankuver preko bare i onda je krasnoslovio nekoliko pjesama iz zbirke.
Na naslovnom arku knjige autor je napisao:
-Rodio sam se u Otoku, oženio s otoka i volim Otok, ali nisam otok. Bez vas, dragi ljudi, koji ste mi dali poticaj, potporu i nadahnuće ne bi bilo moje Anere. Zahvalan Bogu na daru života, obitelji i domovine molim za sve navedene u bilježopisu, te podupiratelje iz svih dijelova Lijepe Naše, Bosne i Hercegovine i iseljeništva, a na poseban način Hrvate iz Kanade (osobito iz Vancouvera).
Izlazak knjige su poduprli izdavači Ogranak Matice hrvatske iz Čitluka i Općina Lovinac, a urednica je Kljajić-Radić, Marina. (MaČ)

Amaterko kazalište Gospić

PONOVO NA FESTIVALU U VODICAMA

NAslovnica ovogodišnjeg Festivala amaterskih kazališta
NAslovnica ovogodišnjeg Festivala amaterskih kazališta
www.licke-novine.hr
14. svibnja 2024. u 17.15 sati

GOSPIĆ - U subotu 18. svibnja u 18.30 sati Amatersko kazalište Gospić i ove godine nastupa na 64. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera u Vodicama koji organizira Hrvatski sabor kulture. Dugi niz gospićki kazalištarci uspješnim izvedbama osiguravaju mjesto među dvadeset najboljih amaterskih kazališnih skupina u Hrvatskoj.

Isto im je pošlo za rukom i u ovoj kazališnoj sezoni, s novom kazališnom predstavom, nastalom prema tekstu Olje Lozice: "Reces i ja" , a u režiji Anele Serdar Pašalić, voditeljice kazališta. Nakon premijerne izvedbe u travnju ove godine, uslijedila je selekcija za Festival uz nazočnost selektorice dr. sc. Dubravke Crnojević Carić, akademske glumice, redateljice, teatrologinje i književnice.
"Reces i ja " je zanimljiva, inspirativna i svevremenska drama, prožeta mladenačkim zanosom, iznijansiranim likovima , neobičnošću njihova poimanja i življenja. U glumačkom i redateljskom smislu predstava je vrlo izazovna i zahtjevna, postmodernističke estetike koja uključuje pomno istraživanje, refleksiju i skladnost, tečnost u smislu prikaza ljudskih sudbina u čudnovatoj svakodnevici.
Amatersko kazalište Gospić je svojim predanim i temeljitim radom, življenjem i osluškivanjem kazališta, lakoćom glumačke izvedbe (za što je potrebno iskustvo i predani rad) , prepoznatljivošću u amaterskim i profesionalnim kazališnim krugovima, zaslužilo biti među najboljima u Hrvatskoj. Želimo im uspješan novi nastup na vodičkim daskama!

Na vodičkim daskama iz Gospića će nastupiti: Maja Brozičević - S u z a n a; Tatjana Kolak - L j u b i c a; Marija Rubčić - R u ž i c a, Vera Poljak - Z o r k a; Davor Rukavina - J o z e f; Karlo Mladić - I v a n; i Karla Beraković - M i r i c a. (AK)

Uz Međunarodni dan muzeja

PREDAVANJE O UMJETNOJ INTELIGENCIJI

Predavanje je 15. svibnja

 
 

Dan muzeja je 18. svibnja.
www.licke-novine.hr
13. svibnja 2024. u 15.15 sati

GOSPIĆ - I ove godine ICOM-Međunarodni savjet za muzeje u Parizu temom želi istaknuti značaj i ulogu muzeja u procesu učenja, otkrivanja i razumijevanja, a kao i protekle četiri godine muzejske aktivnosti prate UN-ove ciljeve održivog razvoja. U tehno-svijetu i globalnom društvu potiče se identitetsko izražavanje kao kulturni doprinos svjetskoj kulturološkoj sceni, a Muzej Like je pripremio susret pod nazivom AI vs. Mi u srazu umjetne inteligencije i nas samih. U tome je Muzej imao pomoć partneri, Odjel za nastavničke studije u Gospiću Sveučilišta u Zadru i Gimnazija Gospić.

U srijedu, 15. svibnja u 11 sati Malom salonu biti će predavanje kustosa Ivana Kovača o Umjetnoj inteligenciji u muzejima, a nakon toga zainteresirani mogu sudjelovati u radionici Mislimo tijelom, koje su osmislile profesorice Odjela za nastavničke studije u Gospiću Sveučilišta u Zadru, Hana Lukas Midžić, mag. art., dr. sc. Dodi Malada i dr. sc. Ines Cvitković-Kalanjoš. Testirajte svoja osjetila. (MLG)

Slavonski Brod

SKUPŠTINA LIČANA

Održana je godišnja skupština Zavičajne udruge" Vrilo mudrosti".

Članovo Zavičajne udruge
Članovo Zavičajne udruge "Vrilo Mudrosti" na današnjoj skupštini
www.licke-novine.hr
14. travnja 2024. u 19.30 sati
Snimio: Zdravko Grčević

SLAVONSKI BROD - Danas je održana je Godišnja skupština Zavičajne udruge Ličana "Vrilo mudrosti". Sastali su se u Radničkom domu. Svaka skupština Udruge počinje "ličkom himnom", pjesmom Vila Velebita. Već stalne gošće bile su Ženska pjevačka skupina "Drumarice" iz Brodskog Stupnika.
O aktivnostima i događanjima između dvije skupštine izvijestio je predsjednik Udruge Zvonko Petanović. Nabrojio je samo najznačajnije.

-Organizirali smo izlet u Liku 3. travnja prošle godine i posjetili smo Cerovačke špilje i družili se u Ličkom Lešće s članovima KUD-a Gacka. Bili smo prisutni u Gospiću na manifestaciji "Jesen u Lici" i prvom sastanku ličkih udruga Hrvatske 30. rujna u Ričicama. 27.10.2023. Ličku večer u Slavonskom Brodu organizirali smo 27. listopada. Odziv je bio rekordan, preko 400 prisutnih. Za ovu godinu planiran je izlet u Liku, već tradicionalna Lička večer i posjet manifestaciji Jesen u Lici. U planu je druženje s drugim Ličkim udrugama u Hrvatskoj i suorganizacija događaja kao promocija knjiga, izložbi slika i sl.- rekao je Petanović.
Skupština je završila kao i uvijek s prigodnim domjenkom. (VM)

BIBLIOGRAFSKI IZLOG

TREĆA KNJIGA MIRKA SANKOVIĆA

Sanković je rijetki pisac na ličkoj ikavici, i to - Brušanskoj.

MIrko Sanković u društvu promotorica/Snimio Marko ČULJAT
MIrko Sanković u društvu promotorica/Snimio Marko ČULJAT
www.licke-novine.hr
12. travnja 2024. u 20 sati

GOSPIĆ - "Ličke anegdote" naslov je treće po redu knjige Mirka Sankovića (59) rođenog Brušanca, koji je nakon što je bio dragovoljac u Domovinskom radu ponovo sjeo za učiteljsku katedru i to u Osnovnoj školi u Mukinjama na Plitvicama.

Na početku promocije Sanković se zahvalio donatorima koji su omogućili izdavanje knjige, te brojnim kolegama učiteljima, nastavnicima i profesorima koji su došli s raznih strana. Rodno pitoreskno podvelebitsko seoce okosnica su njegovog književnog stvaralaštva kojim, kako reče, oživljava i čuva od zaborava ličku rič. Sve njegove knjige su pisane na brušanskom idiomu koji se znatno razlikuje od susjednih sela, a u tome i je čar njegova stvaralaštva koje dijeli sa svojim čitateljima.

Na promociji su nastupili članovi HKUD-a "Degenija". (MaČ)

Uz jubilej studija etnologije u Zagrebu

SVE JE ZAPOČEO GOSPIĆANIN MILOVAN GAVAZZI

Studij je započeo prije 95 godine na Filozofskom fakultetu.

Ravnateljica Muzeja Tatjana Kolak pozdravlja gošće iz Zagreba i posjetitelje izložbe/Snimio Marko Čuljat
Ravnateljica Muzeja Tatjana Kolak pozdravlja gošće iz Zagreba i posjetitelje izložbe/Snimio Marko Čuljat
www.licke-novine.hr
19. ožujka 2024. u 15.30 sati

GOSPIĆ - U Malom salonu Muzeja Like iza podneva otvorena je znakovita izložba umjetničko-dokumentarne fotografije sveučilišnog profesora Milovana Gavazija inače rođenog Gospićanina - 18. ožujka 1895.. On je te daleke 1929. inicirao otvaranje katedre za etnologiju koju su studirale tisuće studenata.

Gavazzijevu izložbu fotografija profesionalnog formata uz Muzej Like organizirali su Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatsko etnološko društvo. Izložene su odabrane fotografije nastale od 1928 do 1960. Izložba je organizirana povodom 95. obljetnice nastave etnologije i 20. obljetnice potpisivanja UNESCO-ve Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine. Fotografije su iz fundusa Arhiva Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju. (MaČ)

U potrazi za korijenima

ZLATKA MILKOVIĆA

Istražujemo njegove moguće korijene u Lici, a zagonetno je i nestao u Parizu. Molimo čitatelje za pomoć.

Dio knjiga koje je izdao ili napisao Zlatko Milković u godinama pred Drugi svjetski rat/Arhiva Marka Čuljata
Dio knjiga koje je izdao ili napisao Zlatko Milković u godinama pred Drugi svjetski rat/Arhiva Marka Čuljata
www.licke-novine.hr
12. ožujka 2024. u 11.15 sati

GOSPIĆ - Već duže vremena nastojimo utvrditi korijene književnika i političara, te izdavača prije Drugog svjetskog rata koji je nestao u Parizu nakon rata:

Milković, Franjo-Zlatko, književnik (Krašić, 29. I. 1911. - Pariz, ??? 1946/47.). Kako ga nema u matičnim knjigama u Krašiću i Jastrebarskom pomoć smo zatražili u Župnom uredu u Krašiću i dobili slijedeće podatke:

Rođen je u obitelji trgovca G. Gjiure i Dragice rođ. Radočaj. Kumovi su mu bili Josip Radočaj, trgovac u Karlovcu i supruga mu Josipa. Krstio ga je vlč. Stjepan Huzek, župnik.

Nakon završetka studija biologije na Prirodoslovnom fakultetu u Zagrebu zaposlio se kao kustos u Prirodoslovnom muzeju u Zagrebu. U književnosti se javio kao student socijalnim romanom Zrinjevac (1933) koji je cenzura zaplijenila. Pokreće Reviju mladih (1935), a zajedno s bratom Josipom urednik je biblioteke Be-l-ka koja je djelovala i 1941. U toj biblioteci objavljuju djela hrvatskih književnika: S. Košutića, M. Budaka, D. Čepulice, M. Švele. Dramatizirao je novelu Grgičine gusle Mile Budaka (1938). Potom je napisao biografski roman Buđenje (1939), o hrvatskom slikaru Josipu Račiću koji je pronađen mrtav u podstanarskoj sobi u Parizu (1908). Sudbina Josipa Račića umjetničkog genija postala je temom Milkovićeve romansirane biografije, inače rijetke romaneskne vrste u hrvatskoj književnosti. Napisana u osvit Drugog svjetskog rata (1939) pokušala je odgonetnuti razloge Račićeva preranog odlaska pomno opisujući slikarevu sudbinu u Parizu, ali i njegov životni hod od rodnih Horvata, preko Zagreba i studentskih dana na minhenskoj likovnoj akademiji u društvu s ostalim protagonistima "hrvatske slikarske škole" (Becić, Kraljević, Herman, Račić).
Njegov opus čine članci, prikazi, novele, nepotpisani eseji. Kraće je vrijeme bio urednik kulturne rubrike Hrvatskog naroda, te glavni urednik časopisa Život za Hrvatsku (1944). Uspješnije mu je književno djelo romansirana biografija Braća Seljani (1940). Objavio je zbirku novela Na vrelu (1942), te političko-povijesni roman Tamnica: fragment naših mladih života, s odjekom hrvatske društvene zbilje uoči Drugog svjetskog rata, i znanstveno fantastični roman Tragedija Joakima Pudera. Za vrijeme NDH napisao je i opsežan povijesni roman Klović, no sudbina rukopisa nije poznata.

U svojim djelima izražava neskriveno rodoljublje, osobito u stvaralačkim biografijama, ističući činjenice što potvrđuju nesretnu hrvatsku sudbinu koja je i njemu bila namijenjena.

Kraj Drugog svjetskog rata zatekao ga je u Berlinu, gdje je bio kulturni ataše hrvatskog veleposlanstva i odlazi u Pariz (1946) gdje piše roman Masline na vjetru, no odjednom je nestao bez traga. Više mu je djela ostalo u rukopisu, bavio se i prevođenjem.

DJELA: Zrinjevac. Zagreb, 1933. - Buđenje. Zagreb 1939. - Braća Seljan. Zagreb, 1940. - Tamnica. Zagreb, 1942. - Na vrelu. Zagreb 1942. - Tragedija Joakima Pudera. Zagreb, 1942.

LIT.: Kovačević, Anto: Čovjek i njegova sjena, Zagreb, 2012. https://komunistickizlocini.net/2019/10/23/misteriozni-nestanak-zlatka-milkovica-poznatog-hrvatskog-knjizevnika (posjećeno 25. rujna 2022.) Leksikon hrvatskih pisaca. Ur. Žurić, Avenka, Zagreb, 2000. str. 506-507.

Svečanost u Kuterevu

PREDSTAVLJENA KNJIGA I NOSAČ ZVUKA

Sinoć je proslavljeno prvo desetljeće rada KUD-a

 
 
www.licke-novine.hr
10. ožujka 2024. u 14.15 sati

KUTEREVO - U dvorani Vatrogasnog doma sinoć je predstavljen nosač zvuka "Momci srebro, a cure su zlato, Kuterevo to je tebi dato" i knjige "Pivaj grlo da te čuje Gora", KUD-a "Dangubica" Kuterevo.
Uz nazočnost gradonačelnika Grada Otočca Gorana Bukovca, u ime župana Ličko-senjske županije Ernesta Petryja, predstavljanju je nazočila Valentina Zdunić, pročelnica Upravnog odjela za školstvo, sport i kulturu. Tom prigodom je članici KUD-a Luciji Bukovac uručila Brončanu diplomu Hrvatskog sabora kulture, povodom desetogodišnjice uspješnog rada na širenju i razvijanju kulturno-umjetničkog amaterizma i hrvatske kulture. KUD "Dangubica" afirmirao se kao istinski čuvar zavičajnih vrijednosti te promicatelj kulturnog stvaralaštva, čemu svjedoči i nominacija za prestižnu glazbenu nagradu Porin u kategoriji najbolji album folklorne glazbe. Događaj je upotpunio predsjednik udruge Matej Šporčić, koji je autor knjige, u kojoj je dokumentirao i opisao najveće simbole tradicije od tamburice dangubice, kuterevskih napjeva do plesova i običaja, a knjiga će ostati kao važan pisani trag sadašnjim i budućim generacijama. (LSŽ)

Bibliografski izlog

DVIJE KNJIGE O BIHAĆU

Autor knjiga je Bišćanin dr. sc. Franjo Jurić.

Knjižnica za vrijeme predstavljanja knjiga iz Bihaća i o Bihaću
Knjižnica za vrijeme predstavljanja knjiga iz Bihaća i o Bihaću
www.licke-novine.hr

1.ožujka 2024.

GOSPIĆ - U Samostalnoj narodnoj knjižnici u suradnji s Ličko-senjskom županijom sinoć je održana promocije dviju knjiga dr. sc. Franjo Jurić iz Bihaća. Njegove knjige bacaju novo svjetlo na različite aspekte povijesti Hrvatske i šire regije. Djela pod naslovima "Bihać, sjedište Velike župe Krbava i Psat" te "U trostrukom obruču, Okrug Bihać u planovima i izvještajima Srpske vojske Krajine 1994.-1995." privukla su pažnju posjetitelja, među kojima je bio i ličko-senjski župan Ernest Petry.

Prva knjiga, "Bihać, sjedište Velike župe Krbava i Psat", detaljno istražuje ustroj civilnih i vojnih tijela vlasti tijekom Drugog svjetskog rata, te se osvrće na partizanske zločine i progon hrvatskog i muslimanskog stanovništva. S druge strane, drugo djelo "U trostrukom obruču, Okrug Bihać u planovima i izvještajima Srpske vojske Krajine 1994.-1995.", osvjetljava događaje vezane uz raspad Jugoslavije i političku krizu, pružajući uvid u ratni period kroz 210 izvornih dokumenata koji odražavaju vojne i političke strategije tadašnjeg vremena.
Predstavljanje je otvorio ravnatelj knjižnice Milan Šarić, nakon čega su o knjigama govorili izdavač Admir Kurtović i sam autor, dr. sc. Franjo Jurić. Ovaj događaj ne samo da je pružio uvid u važne povijesne teme, već je i omogućio posjetiteljima da se izravno upoznaju s autorom i njegovim radom, potičući daljnju raspravu i interes za povijesna istraživanja i književnost. (LSŽ)

Bibliografski izlog

DVIJE KNJIGE O BIHAĆU

 
 
www.licke-novine.hr

25. VELJAČE 2024. U 15.15 SATI

GOSPIĆ - Povodom 764. godine ustrojstva povijesnog grada Bihaća, gospićka Samostalna narodna knjižnica u suradnji s Ličko-senjskom županijom otvara svoja vrata za sve ljubitelje povijesti i književnosti u četvrtak, 29. veljače u 18 sati.
Dr. sc. Franjo Jurić će predstaviti svoja dva recentna djela: "Bihać, sjedište Velike župe Krbava i Psat" te "U trostrukom obruču, Okrug Bihać u planovima i izvještajima Srpske vojske Krajine 1994.-1995.". Posjetitelje očekuje zanimljiv uvid u povijesne okolnosti koje su oblikovale Bihać i njegovu okolicu tijekom ratnih godina devedesetih. (LN)