POČETNAARHIVA
ZBOG PRORAČUNA TEŠKO DO EURA
SASTANAK SA ŠKOLSKIM RAVNATELJIMA
ŽUPAN MILINOVIĆ PREDSTAVLJA NEPRIHVAĆENI PRORAČUN
PRORAČUN PAO ŽUPAN OSTAO
ODGOĐENA SJEDNICA
ČESTITKA ŽUPANA MILINOVIĆA
DOZNAKE LOVSTVU I TURIZMU
LOVCIMA 1,3 MILIJUNA KUNA
S ČELNICIMA DOMOVINSKIH UDRUGA
IZBJEGAVATI SENZACIONALIZAM U INFORMIRANJU
ČETIRI STIPENDIJE ZA UGOSTITELJE
USKORO RADIONICA O MINSKIM OPASNOSTIMA
FRANIĆ OBEĆAO PODRŠKU NOVOM PRORAČUNU
DOBRI EFEKTI PREVENTIVE
BESPLATNO KORIŠTENJE DVORANE
MILIJUNI ZA SENJSKU LUKU
POSEBNE NAGRADE
IDUĆEG VIKENDA HRVATSKA U GOSPIĆU
3,l milijun kuna
DOŽIVLJAVANJE LIKE I LIČANA
MODERNIZACIJA KIRURGIJE
BLAGI PORAST BROJA RADNIKA
JESEN POČINJE ŠLJIVAMA I KUMPIROM
OSTAVKA ŽUPANA MILINOVIĆA
JUBILARNA JESENSKA IZLOŽBA
SJEDNICA 27. RUJNA
KORAK ISKORAČIO I U LIKU
DOKUMENTACIJA ZA REKONSTRUKCIJU DVORANE
POZIV ZA JESEN U LICI
MILINOVIĆ ZAHVALIO GRAĐANIMA NA PODRŠCI
Snažni, zdravi, sigurni
PRIPREMA SE PROSLAVA ZNAČAJNE AKCIJE
SUSRET BISKUPA KRIŽIĆA I ŽUPANA MILINOVIĆA
PRVI FESTIVAL HODANJA
ČUVAJMO ŠUME OD POŽARA
SUSRET MINISTRA BRANITELJA S BRANITELJIMA
ŽUPANOVA ČESTITKA GOSPIĆANIMA
PODRŠKA RAZVOJU BICIKLIZMA

FINANCIJSKE KOMPLIKACIJE LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE

ZBOG PRORAČUNA TEŠKO DO EURA

Da bi se povukli euri potrebno je i vlastito učešće koga nema jer nema ni proračuna.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. siječnja 2019. u 16:45 sati

GOSPIĆ - Nakon radnog vremena iz Ličko-senjske županije dobili smo priopćenje o komplikacijama radi neusvajanja županijskog proračuna, koje prenosimo u cijelosti i bez komentara uz neophodno novinarsko uređivanje:

Šokantni novi detalji ne usvajanja proračuna Ličko-senjske županije
Župan Milinović zatražio hitan sastanak sa Premijerom

- Župan Darko Milinović danas je održao niz sastanaka, a između ostalog i s ravnateljima i predsjednicima upravnih vijeća i školskih odbora županijskih institucija koje su aplicirale na natječaje EU fondova te zbog ne donošenja proračuna dolaze u određene probleme. Želimo posebno istaknuti: -Sukladno zakonu ravnatelji moraju zatražiti obustavu projekata. Oni koji su prošli na natječaju moraju zatražiti odgodu potpisivanja ugovora do donošenja proračuna. Ravnatelji moraju zatražiti obustavu projekata, a to znači obustavu povlačenja EU sredstava. Druga razina problema onih koji su prošli na natječaju je da moraju tražiti odgodu potpisivanja ugovora što naravno komplicira situaciju budući se ne zna kada će novi proračun biti donesen. Slijede natječaji u veljači na koje bi Županija mogla aplicirati, ali ni to nije moguće jer se do donošenja proračuna ne mogu uvrstiti vlastita sredstva koja je potrebno izdvojiti u proračunu. Zbog toga ćemo izgubiti 250 milijuna kuna, a sljedeći natječaji za 2 -3 godine.
Osnovnoj školi Korenica prijeti blokada iako je završila projekt i može doći u blokadu od dva milijuna kuna samo je jedan primjer posljedica nedonošenja proračuna. Zbog svega navedenoga župan Darko Milinović zatražio je hitan sastanak s premijerom kako bi pokušali naći izlaz iz ove situacije ukoliko je moguće. (LpS)

Župan Milinović i dalje u akciji

SASTANAK SA ŠKOLSKIM RAVNATELJIMA

ZA škole je na raspolaganju 2,5 milijuna kuna koje treba potrošiti.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. SIJEČNJA 2019. U 17 SATI

GOSPIĆ - Nov im statutima škola trebaju ravnateljima i školskim odborima više ovlasti kojih do sada nisu imali kako bi ravnatelji pokazali svoje sposobnosti upravljanja u odgoju i obrazovanju. - naglasio je danas ličko-senjski župan Darko Milinović, na sastanku sa školskim ravnateljima i predsjednicima školskih odbora.

Milinović ih je upoznao sa predloženim i neprihvaćenim proračunom ta ovu godinu. Izrazio je uvjerenje, bez obzira na poteškoće zbog neprihvaćanja proračuna, da će ipak zajedno napraviti sve kako bi u drugoj polovici godine realizirali neke projekte, ali je izrazio i bojazan da se neki projekti neće ostvariti. Upozorio ravnatelje da ima nepotrošenih 2,5 milijuna kuna te ih zamolio da iskoriste taj financijski potencijal što će biti jedan od elemenata u ocjenjivanju rada ravnatelja. (LpS)

ŽUPAN MILINOVIĆ PREDSTAVLJA NEPRIHVAĆENI PRORAČUN

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. SIJEČNJA 2019. U 19:45 SATI

GOSPIĆ - Danas je ličko-senjski župan Darko Milinović održao radni sastanak s dijelom gospodarstvenika na kojem je prezentirao proračun Ličko-senjske županije koji nije prošao na Županijskoj skupštini posljednjeg dana prošle godine.
Prezentirao je i moguće posljedice neusvajanja proračuna i probleme povlačenja EU sredstava, ali i s isplatom plaća proračunskim korisnicima koji sredstva dobivaju po programima i natječaju.

Milinović je naglasio da će nastaviti predstavljanjem proračuna sve do novih izbora jer smatra da je ovo dobar proračun i želi ga predstaviti apsolutno svima kako bi dobio eventualno sugestije do predstavljanja novog proračuna nakon konstituiranja Županijske skupštine. Nakon proračuna uslijedila je rasprava te poziv Milinovića da će se ponovno sastati sa svima zainteresiranima nakon izbora kako bi novi proračun bio potpuno transparentan i dostupan svima. Župan Milinović nastaviti će s ostalim gospodarstvenicima, ali i svim ostalima razgovarati o proračunu. (LPS)

XI. SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

PRORAČUN PAO ŽUPAN OSTAO

Nakon žustre i na trenutke mučne rasprave pao je prijedlog proračuna za iduću godinu. Na redu izvanredni izbori.

Glasovanje za novi proračun u Gospiću
Glasovanje za novi proračun u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
31. prosinca 2018. u 16:15 sati

GOSPIĆ - Na staru godinu, kao nikad do sada održana je XI. sjednica Županijske skupštine koje je bila odgađana nekoliko puta. U središtu pozornosti skupštinara bio je prijedlog proračuna za narednu godinu koji je težak preko 300 milijuna kuna.

Ličko-senjski župan Darko Milinović, je već prije sjednice slao zadovoljni smiješak, jer, kako je započeo izlaganje o proračunu, koji su napravile stručne službe, a ne on, bio je uvjeren da neće proći. I obistinila su se njegova očekivanja. Sav život korisnika proračun, a ima ih na tisuće diljem Županije, po svemu sudeći idu u hladni pogon sve do kolovoza naredne godine. Pojedini skupštinari su ga prozivali i pozivali na odgovornost, ukazivali na skretanje rasprave u političke vode, ali nije bilo pomoći. Neki su čak izjavili da im ništa nije jasno nakon raspada HDZ-a i pojave sedmorice veličanstvenih, odnosno prebjega iz HDZ-a k Milinoviću.

Na kraju rasprave za proračun je bilo samo 11 ruku, 14 je bilo suzdržanih, a za proračun je trebalo 17 glasova. Treba istaknuti da na današnjoj sjednici nisu bila dva skupštinara iz srpske nacionalne manjine, članovi SDSS-a. Jedan je zatražio stanje mirovanja mandata. Radi se o Mirku Zagorcu iz Metka koji se u studenom teško razbolio i imenovan mu je Milorad Delić iz Vrhovina za zamjenika ali ni on nije došao. Nažalost, danas na sjednici nije bio niti jedan dožupan od njih troje što se također oa 1993. godine po prvi put dogodilo. O nedoličnoj atmosferi najbolje govori i činjenica da su skupštinari Ante Franić i Berislav Gržinić zaradili, kao nikad do sada, čak dvije javne opomene predsjednice Nade MArijanović. (M. Čuljat)

Skupština Ličko-senjske županije

ODGOĐENA SJEDNICA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. prosinca 2018. u 8:15 sati

GOSPIĆ - Nada Marijanović, mag. ing. silv., predsjednica Skupštine Ličko-senjske županije poslala je mail iz koga je vidljivo da današnju sjednicu odgodila za ponedjeljak 31. prosinca u 11 sati.

Marijanović navodi da je odgodila sjednicu zato što neće biti nazočan dr. Darko Milinović, ličko-senjski župan, a nije odredio zamjenika koji bi odgovarao na pitanja tijekom rasprave prijedloga županijskog proračuna za narednu godinu.

Jutros je iz Tajništva Ličko-senjske županije stigla i službena obavijest o odgodi sjednice za ponedjeljak. (LpS)

ČESTITKA ŽUPANA MILINOVIĆA


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. prosinca 2018. u 13:30 sati

Danas je iz županova ureda u našu redakciju stigla čestitka:

Dragi stanovnici Ličko-senjske županije,
neka blagdan Božića Vama i Vašim obiteljima
donese mir,sreću i blagostanje.
Pregršt poslovnih i osobnih uspjeha u 2019.godini
želi Vam

Župan
mr.Darko Milinović, dr.med.

Županija ispunjava obveze

DOZNAKE LOVSTVU I TURIZMU

Gospićkih je biciklista sve više/Foto arhiva Lika pressa
Gospićkih je biciklista sve više/Foto arhiva Lika pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. prosinca 2018. u 14:15 sati

GOSPIĆ - Jučer je sukladno dogovoru župana dr. darka Milinovića s lovcima Ličko-senjska županije, i prije dogovoren og roka, doznačila 570 tisuća kuna za unapređenje lovstva. Iu županova ureda priopćavaju da se time pokazuje financijska stabilnost Županije.

Da napomenemo da su zbog financijskih dubioza Ličko-senjske županije lovci imali poteškoća prilikom obavljanja rutinskih djelatnosti u realizaciji programa. Ukupno je do jučer lovcima doznačeno preko 1,3 milijuna kuna. Pokazatelj financijske stabilnosti Ličko-senjske županije je i podmirivanje cjelokupne preuzete financijske obveze za projekte "Razvoja cikloturizma u Ličko-senjskoj županiji" čime je osigurana provedba projekata ukupne vrijednosti od 631 tisuća kuna. Time su stvorenu preduvjeti za nastavak projekta cikloturizma i u 2019. godini i osigurani uvjeti za daljnji razvoj turizma i produženje turističke sezone na području Ličko-senjske županije. (LpS)

LOVCIMA 1,3 MILIJUNA KUNA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. prosinca 2018. u 15 sati

GOSPIĆ - Na današnjem sastanku sa lovozakupcima potpisani su Ugovori u vrijednosti od 570 tisuća kuna čime Županija podupire razvoj lovstva u ovome dijelu Hrvatske. Tijekom ove godine Županija je podmirila dug od 740 tisuća kuna što znači da je ukupno za lovstvo u ovoj godini isplaćeno preko 1,3 milijuna kuna.

Lovačka društva i predsjednici lovačkih društava izrazili su zadovoljstvo budući je Županija u mnogome pomogla razvoju lovstva. U ime svih lovaca Mile Ugarković, tajnik Lovačkog saveza Ličko-senjske županije koji je izrazio nadu da će se lovstvo uspješno razvijati čime će se upotpuniti turistička ponuda..

Lovozakupci su istaknuli da župan Darko Milinović uživa njihovu punu potporu u dosadašnjem kao i budućem radu. (LpS)

Susret župana Milinovića s

S ČELNICIMA DOMOVINSKIH UDRUGA

 
 


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. prosinca 2018.

GOSPIĆ - Ličko-senjski župan Darko Milinović održao je sastanak s udrugama proisteklim iz Domovinskog rata koje djeluju na županijskoj razini te im prezentirao proračun, a poglavito dio koji je vezan za njihovo financiranje.

Predstavnici udruga iskazali su zadovoljstvo predloženim proračunom, zahvalili županu Milinoviću na podršci koju u imaju, te pozvali na donošenje proračuna jer bi im u suprotnom bio otežan rad.

Milinović se zahvalio na potpori i razumijevanju koje su mu iskazali te obećao daljnju potporu i ukoliko bude potrebno iznalaženje dodatnih sredstava za njihovo financiranje i programe. Udruge su suglasne sa predloženim proračunom te poručuju da nitko ne treba podnositi amandmane budući su sve usuglasili sa županom Milinovićem. Na sastanku su nazočili predstavnici slijedećih Udruga: Udruga ratnih veterana 9.GBR "Vukovi", Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, Udruga specijalaca Domovinskog rata "Tigar", Udruga branitelja i veterana vojne policije iz Domovinskog rata, Stožer Ličko-senjske županije za obranu digniteta Domovinskog rata, Udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata, Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata 1990.-1991. i Zajednica Županijskih udruga HVIDR - e. (LPS)

Za život bez mina

IZBJEGAVATI SENZACIONALIZAM U INFORMIRANJU

Ante Glibo govori o senzacionalističkom informiranju u Hrvatskoj
Ante Glibo govori o senzacionalističkom informiranju u Hrvatskoj
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. prosinca 2018. u 14 sati

GOSPIĆ - U cilju povećavanja sigurnosti kretanja zbog moguće minske opasnosti na području Ličko-senjske županije danas je održan sastanak čelnika turističkih i drugih društvenih organizacija na kome su bili predstavnici HCR-a iz Siska, Ministarstva graditeljstva i Udruge Hrvatska pomaže.

Ovo je prvi ovakav sastanak u državi, a razlog su brojne mine koje se još uvijek nalaze na ratom zahvaćenom području Like. Kako je istakao Mladen Crnković, iz HCR-a, do sada su od mina očišćenju svi koridori krupne infrastrukture, a mine su još u šumskim predjelima gdje se mora raditi ručno što je i skup.

- Trebamo dati odgovor kako očuvati razvoj seoskog turizma što nije u interesu konkurencije pa ima i pojava psihološkog rata. Tome doprinose i senzacionalistički naslovi u sredstvima informiranja. Ima čaj pojava i prikrivanja istine i onda se objavljuju laži- i stakao je Ante Gugo, iz Ministarstva gospodarstva, dodajući da analize pokazuju kako od deset čitatelja novina čak osmero čita samo naslove. (MaČ)

Nove županijske stipendije

ČETIRI STIPENDIJE ZA UGOSTITELJE

SOkolić i Milinović nakon potpisa ugovora/Foto LSŽ
SOkolić i Milinović nakon potpisa ugovora/Foto LSŽ
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. studenoga 2018. u 18:40 sati

GOSPIĆ - Sukladno dogovorenoj suradnji na zajedničkom rješavanju problema deficitarnih kadrova u obrtništvu i malom poduzetništvu na području Ličko-senjske županije, župan Darko Milinović i predsjednik Obrtničke komore (HOK) Ličko-senjske županije Marko Sokolić zaključili su danas Sporazum o stipendiranju učenika koji se obrazuju za deficitarna zanimanja u školskoj godini 2018./2019. godine.

Stipendiranje učenika srednjih škola deficitarnih zanimanja jedna je od mjera Programa povezivanja gospodarskih subjekata i studenata te učenika srednjih škola na području Ličko-senjske županije, kojoj je cilj poticanje učenika na školovanje za rad u deficitarnim obrtničkim zanimanjima. Ovakav model stipendiranja učenika deficitarnih zanimanja odvija se kontinuirano od 2011. godine. Ovim Sporazumom osigurava se fond od ukupno godišnje 24 tisuće kuna za stipendije u iznosu od 600 kuna po učeniku mjesečno (za 4 učenika), a kriterije za odabir stipendista i njihov konačan odabir utvrditi će Obrtnička komora Ličko-senjske županije.

Sokolić i Milinović izrazili su zadovoljstvo višegodišnjom uspješnom suradnjom Ličko-senjske županije i HOK-a na provedbi svih mjera Programa poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva na području Ličko-senjske županije. Posebno je istaknuta uspješna suradnja na provedbi programa kreditiranja razvoja poduzetništva, programa edukacija za ulazak u svijet poduzetništva, za unaprjeđenje poslovanja, poticanje korištenja sredstava europske unije za razvoj gospodarskih subjekata i slično. (LPS)

U Ličko-senjskoj županiji mine i dalje prijete

USKORO RADIONICA O MINSKIM OPASNOSTIMA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. STUDENOGA 2018. U 17 SATI

GOSPIĆ - Ličko-senjski župan Darko Milinović održao je danas radni sastanak na temu povećanja sigurnosti kretanja zbog moguće minske opasnosti na području Ličko-senjske županije.

Radnom sastanku nazočila je predsjednica Udruge Hrvatska pomaže Đurđa Adlešić, voditelj odsjeka za edukaciju Hrvatskog centra za razminiranje i član Udruge Mladen Crnković, Josip Dujmović, voditelj službe policije u PU ličko-senjskoj, direktor Turističke zajednice Ličko-senjske županije Ivan Radošević i pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Ana Rukavina-Stilinović.

Dogovoreno je da će Ličko-senjska županija u suradnji s Turističkom zajednicom i Udrugom Hrvatska pomaže početkom prosinca organizirati edukativnu radionicu na kojoj će se turističke djelatnike, lovce, vatrogasce i predstavnike osnovnih škola educirati na temu sigurnog kretanja zbog moguće minske opasnosti. Projekt financira Hrvatska turistička zajednica, a provodi se u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova, Udrugom Hrvatska pomaže i Hrvatskim centrom za razminiranje. (LpS)

Razgovor Milinović-Franić

FRANIĆ OBEĆAO PODRŠKU NOVOM PRORAČUNU

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
26. STDENOGA 2018. U 21:35 SATI

GOSPIĆ - Danas su nastavljeni razgovori župana dr. Darka Milinovića s političkim čimbenicima s područja Ličko-senjske županije. Milinović je danas županijski proračun prezentiran predsjedniku HSLS-aa Anti Franiću.

Župan je kao što je i obećao, a što je protekle godine tražio Ante Franić, osigurao sredstva za rad Antikorupcijskog povjerenstva kroz Odjel Tajništva županije. Osigurana su i određena sredstva za razvojne projekte. Temeljem prezentiranog proračuna i financijske stabilnosti ovogodišnjeg proračuna Ante Franić izrazio je zadovoljstvo i podržati će Proračun Ličko-senjske županije za 2019.godinu.

Stožer Civilne zaštite

DOBRI EFEKTI PREVENTIVE

Čišćenje Kolakovca u Gospiću/>Snimio Marko ČULJAT Lika press
Čišćenje Kolakovca u Gospiću/>Snimio Marko ČULJAT Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. studenoga 2018. u 14:50 sati

GOSPIĆ - U ponedjeljak je, pod predsjedavanjem dožupana Vice Nekića, održana redovna sjednica Stožera Civilne zaštite Ličko-senjske županije, na kojoj su razmotrene pripreme za predstojeću zimsku sezonu, te ovogodišnji rad i plan za iduću godinu.

Na temu stanja i ocjene spremnosti nadležnih službi i redovnih snaga sustava civilne zaštite za reagiranje i otklanjanje posljedica u slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta za zimski period 2018./2019. godinu izvješće su podnijeli članovi Stožera, predstavnici operativnih snaga Civilne zaštite i žurnih službi s područja županije: Županijski vatrogasni zapovjednik, pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Gospić, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Županije, ravnateljice Opće bolnice Gospić i Zavoda za javno zdravstvo Ličko-senjske županije, zamjenik načelnika Policijske uprave ličko-senjske, ravnatelj Društva Crvenog križa Ličko-senjske županije, pročelnik HGSS Stanice Gospić, zapovjednik specijalističke postrojbe za logistiku, voditelj HV,VGO Rijeka-VGI "Lika, Podvelebitsko primorje i otoci", voditelj Hrvatskih ceste d.o.o. Ispostava Gospić, predstavnik Županijske uprava za ceste Ličko-senjske županije, kapetan Lučke kapetanije Senj, predstavnici HEP- ODS d.o.o. Elektrolika Gospić te Hrvatskih šuma d.o.o.UŠP Gospić.

Članovi Stožera istaknuli su spremnost u provođenju redovnih aktivnosti za reagiranje i otklanjanje posljedica u slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta sukladno svojim planovima djelovanja, dok su analizirajući proteklu požarnu i turističku sezonu, zaključili da je uspješno okončana, zahvaljujući prije svega preventivnim i planskim aktivnostima, pojačanim timovima i drugim mjerama, s ciljem što kvalitetnije sigurnosti građana i turista za vrijeme turističke, odnosno požarne sezone.

Danas ne u kontinentalnom dijelu županije osvanulo nekoliko centimetara snijega koji je u jutarnjim satima polijevala kiša i stvarao se led. Međutim, jučer s prvim sumrakom na teren su krenule ralice i posipači zimske službe te su umnogome olakšali današnje čišćenje kolnika. U policiji saznajemo da je promet kamionima zabranjen na cestama iz Gospića preko Velebita za Karlobag, gdje ima jake bure, i preko Ljubova za Korenicu. Gradske su ulice bile korektono očišćene. Čak je ponovo angažirana mala ralica za pločnike, a za čišćenje staza po parkovima nabavljena je mala samohodna freza. (LpS)

Otvorena županijska vrata

BESPLATNO KORIŠTENJE DVORANE

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. listopada 2018. u 19:45 sati

GOSPIĆ - Danas je ličko-senjski župan dr. Darko Milinović, odlučio da će se u sjedištu Županije besplatno moći koristiti sala za sastanke koja može primiti 40 osoba. Sala je do sada korištena isključivo za županijske potrebe. U ranijim sazivima tu su se održavale i sjednice Županijskog poglavarstva.

Ovom odlukom izaći će se u susret upitima pravnih i fizičkih osoba te političkih stranaka o mogućnosti korištenja dvorane za održavanje radnih sastanaka, konferencije za medije i ostalog. Zainteresirani za prostor trebaju se unaprijed pismeno obratiti za korištenje. (LPS)

Nova pomorska investicija

MILIJUNI ZA SENJSKU LUKU

Nekadašnji izgled senjske rive/Arhiva Lika pressa
Nekadašnji izgled senjske rive/Arhiva Lika pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. listopada 2018. u 13 sati

GOSPIĆ - Sutra će u Senju Lučka uprava i tvrtka Izgradnja d.o.o. iz Crikvenice nakon provedenog javnog natječaja potpisati ugovor o građenju za izvođenje radova izvanrednog održavanja luke Senj. Ugovorena cijena izvođenja radova je 3.1 milijun kuna, a rok izvođenja radova je 70 dana.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture projekt financira gotovo u cijelosti. Potpisivanje ugovora će biti u nazočnosti župana dr. Darka Milinovića, predstavnika Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Grada Senja. (LPS)

Post festum JUL-a

POSEBNE NAGRADE

Na jubilarnoj izložbi Jesen u Lici dodijeljena su posebna priznanja.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. listopada 2018. u 10 sati

GOSPIĆ - Na netom završenoj jubilarnoj 20. Jeseni u Lici dodijeljena su i posebna priznanja utemeljiteljima: Karlo Posavec, Gospić, Ana Brkljačić, Gospić, i Ivana Laginja, Zagreb.

Priznanja su dobili i najvjerniji izlagači: Ana Ilić Panjković, Sombor, Dragica Rogić, Otočac, Ružica Dujmović, Otočac, Ivan Golac, Gospić, Mirko Milković, Gospić, Vladimir Tomaić, Krasno, Božo Biondić, Kuterevo, Ivan Vlainić, Prvan Selo, Nikola Baričević, Gospić, Ivan Crnković ? Pavenka, Kuterevo i OPG Šimunić, Senj.

Priznanja partnera dobili su: Dječji vrtić Pahuljica Gospić, Pučko otvoreno učilište dr. Ante Starčevića Gospić, Hrvatske šume, Uprava šuma Gospić, Turistička zajednica grada Gospić i Grad Gospić. (LPS)

20. izložba Jesen u Lici

IDUĆEG VIKENDA HRVATSKA U GOSPIĆU

Idućeg vikenda održava se tradicionalna izložba domaćih proizvoda. Izlagači iz 19 hrvatskih županija.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. listopada 2018. u 15:10 sati

GOSPIĆ - Na nasu tradicionalnu i jubilarnu 20. izložbu Jesen u Lici stiže do 27o izlagača iz cijele Hrvatske i susjednih država Slovenije, BIH i Vojvodine. Zahvaljujem se inicijatorima koji su organizirali prvu izložbu kao i mojim prethodnicima županima koji su izložbu prihvatili i razvijali je.- istakao je dr. Darko Milinović, ličko-senjski župan koji je sa suradnicima održao kratku konferenciju za novinare.

Ovogodišnja izložba se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Gračar-Kitarović i predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića, a pokrovitelji su i ministarstva poljoprivrede, gospodarstva i turizma. Uz Ličko-senjsku županiju suorganizator je Grad Gospić, a partneri su turističke zajednice te Hrvatska obrtnička komora i Hrvatske šume. Po prvi put ove godine županije partneri su Karlovačka i Sisačko-moslavačka županija.

- Idući vikend k nama dolazi čitava Hrvatske. Najviše je domaćih izlagača koji će zauzeti 97 štandova, ali i iz Zagreba zahvaljujući razumijevanju gradonačelnika Bandića dolazi 21 izlagač.- naglasio ja župan Milinović, dodajući da će izlagači biti iz 19 hrvatskih županija.

Idućeg vikenda biti će pojačane autobusne linije iz Zagreba i Zadra. (MaČ)

Za prijevoz srednjoškolaca

3,l milijun kuna

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. listopada 2018. u 14:40 sati

GOSPIĆ - Danas je dr. Darko Milinović, ličko-senjski župan, s tri autoprijevoznika potpisao ugovor o prijevozu srednjoškolaca. Ugovor vrijedan 3,1 milijunu potpisali su prijevoznici Autotrans Rijeka, Knežević Mukinje i Sabljak Rakovica. Ova su sredstva 75 posto troškova a ostatak će osigurati gradovi i općine. Milinović je istakao dobru dosadašnju suradnju i kvalitetu prijevoza srednjoškolaca. Ovim ugovorima od 1200 učenika besplatan prijevoz do škole imati će njih 434. (MaČ)

20. Jesen u Lici

DOŽIVLJAVANJE LIKE I LIČANA

Jubilarna izložba plodova Like svake godine sve bogatija. Objavljujemo službeni program manifestacije.

NA Jeseni nastupaju i brojni kudovi/Foto arhiva Lika pressa
NA Jeseni nastupaju i brojni kudovi/Foto arhiva Lika pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. listopada 2018. u 13:20 sati

GOSPIĆ - Prije dva desetljeća nitko nije znao u što će se razviti inicijativa ekološke udruge da se na jednom mjestu prezentiraju lički proizvodi. Iz godine u godinu broj sudionika se povećavao, pa je na kraju izložba JUL dobila i službenu državnu potporu u vidu pokroviteljstava čak i šefova hrvatske samostalne države. Kud bolja pohvala za inicijatore koji su već postali anonimni.

Inicijator je bila Ekološka udruga Kap života iz Gospića i ZOE - Centar za očuvanje ruralnog naslijeđa iz Zagreba. Prva izložba bila je 2. listopada 1999. Na izložbi u Pučkom otvorenom učilištu bilo je samo 16 izlagača iz Gospića, Kosinja, Ličkog Lešća, Otočca, Švice i Gračaca.

5. listopada 2018. godine (petak)

10.00 Početak prvog dana Izložbe Jesen u Lici
10.00 Nastup Puhačkog orkestra Grada Gospića i mažoretkinja Grada Gospića
/Trg Stjepana Radića/
10.15 Otvaranje radionice za djecu: "Jesen u očima i rukama djeteta"
Organizator : Dječji vrtić "Pahuljica", Gospić
/Glavni šator/
11.00 Svečano otvaranje Izložbe Jesen u Lici
/Glavni šator/
13.00 Nastup Folklornog ansambla "Dr. Ante Starčević" Gospić
/Glavni šator/
17.00 Nastup KUD-a "Gacka" Ličko Lešće
/Glavni šator/
18.00 Nastup HKUD-a "Lika" Lički Osik
/Glavni šator/
19.00 Zatvaranje prvog dana Izložbe
/Glavni šator/

6. listopada 2018. godine (subota)
10.00 Početak drugog dana Izložbe
10.00 Otvorenje 9. Izložbe ovaca Ličko-senjske županije i
3. Izložbe buša Ličko-senjske županije
Organizatori: Hrvatska poljoprivredna agencija, Udruga uzgajivača ovaca
Lika - Gospić i Hrvatski savez uzgajivača ovaca i koza
/parkiralište HAK-a Gospić, Ulica popa Marka Mesića/
10.15 Otvaranje radionice za djecu: "Jesen u očima i rukama djeteta"
Organizator : Dječji vrtić "Pahuljica", Gospić
/Glavni šator/
10.45 Ocjenjivanje izložbenih grla ličke pramenke i buše
/parkiralište HAK-a Gospić, Ulica popa Marka Mesića/
11.00 Demonstracija pečenja pekmeza od šljiva,
- podjela gotovog pekmeza posjetiteljima
/Glavni šator/
11.00 Nastup SKD "Prosvjeta" Pododbor Udbina
/Glavni šator/
11.30 Kup mladih uzgajivača buše s područja Like
/parkiralište HAK-a Gospić, Ulica popa Marka Mesića/
Proglašenje najbolje ocjenjenih grla na 9. izložbi ovaca Ličko-senjske županije
i 3. Izložbi buša Ličko-senjske županije
/parkiralište HAK-a Gospić, Ulica popa Marka Mesića/
12.00 Nastup KUD-a Eugen Kumičić Križišće
/Glavni šator/
13.00 Rezultati 16. ocjenjivanja meda i uručivanje nagrada
Rezultati 12. ocjenjivanja sira i uručivanje nagrada
Rezultati 10. ocjenjivanja rakije i uručivanje nagrada
/Glavni šator/
13.30 Nastup Ansambla "Prijatelji s Une" Bihać
/Glavni šator/
15.00 Nastup HKUD-a "Široka Kula" Široka Kula
/Glavni šator/
16.00 Nastup KUD -a "Carza" Poličnik
/Glavni šator/
17.00 Nastup HKUD- a Perušić
/Glavni šator/
19.00 Zatvaranje drugog dana Izložbe
20.30 Svečano večernje događanje - dodjela priznanja najuspješnijim izlagačima na
izložbi Jesen u Lici 2018., dodjela posebnih priznanja povodom jubilarne 20.
manifestacije Jesen u Lici i dodjela nagrada TZ Grada Gospića - Zeleni cvijet,
modna revija "Etno butika Mara", /Kino Korzo, Gospić/

7. listopada 2018. godine (nedjelja)
10.00 Početak trećeg dana Izložbe
10.15 Otvaranje radionice za djecu: "Jesen u očima i rukama djeteta"
Organizator : Dječji vrtić "Pahuljica", Gospić
/Glavni šator/
11.00 Nastup FS Đerđef Cazin
/Glavni šator/
13.00 Nastup HKUD Korenica
/Glavni šator/
14.00 Nastup KUD -a Gospa Lurdska Poljica
/Glavni šator/
15.00 Nastup FS Đerđef Cazin
/Glavni šator/
15.30 Dodjela priznanja izlagačima
19.00 Zatvaranje Izložbe

9. listopada 2018. godine (utorak)
10.00 Otvorenje konferencije Regionalni dani EU fondova - Gospić
10.20 Panel diskusija: "Razvoj Ličko-senjske županije korištenjem EU
fondova za poticanje investicija"
11.30 Predstavljanje mjera ruralnog razvoja i postupak prijave na natječaj
14.0 Zatvaranje konferencije
15.0
OSTALA DOGAĐANJA:
01.10. - 07.10. "TJEDAN ŠLJIVA, GLJIVA I KRUMPIRA - ODLIČNO JE, IZ LIKE JE!"
/organizator TZ Grada Gospića u suradnji s ugostiteljima s područja Grada Gospića/

DEMONSTRACIJE: pečenje pekmeza od šljiva, izrada uporabnih proizvoda od gline, tokarenje, izrada suvenira od drveta

MOGUĆNOST IZLETA :
- MC Nikola Tesla - Smiljan,
- Pećinski Park Grabovača - Perušić
- Rizvan City, Rizvanuša

Nove investicije u gospićkoj bolnici

MODERNIZACIJA KIRURGIJE

Iduće godine proradit će i dnevna bolnica.

Početak modernizacije gospićke bolnice
Početak modernizacije gospićke bolnice
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. listopada 2018. u 13:30 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Ovaj novi program čija realizacija počinje danas odjeknut će u cijeloj Hrvatskoj. Htjeli su ukinuti gospićku bolnicu, htjeli su ukinuti hemodijalizu ali smo osigurali potporu i gospićka je bolnica jedna od rijetkih koja već dvije godine ne bilježi gubitke u poslovanju.- istakao je dr. Darko Milinović, ličko-senjski župan, označavajući početak radova na modernizaciji i proširenju operacionog trakta i na proširenju bolnice.

Brojne goste i uzvanike, među kojima su bili i predstavnici ministarstva i agencije za provedbu projekta SAFU iz Zagreba, te radnike bolnice s novom investicijom od gotovo 21 milijun kuna upoznala je dr. Sandra Čubelić, ravnateljice Opće bolnice Gospić. Sredstva za ovu investiciju osigurana su u potpunosti iz europskih fondova, a posao će nakon provedenog javnog natječaja izvršiti slovenska tvrtka Solida.
- Počeci bolničkog liječenja datiraju iz 1885 godine, a prva operacija je izvršena 1932. Ovim radovima želimo modernizirati i proširite operacioni trakt, a biti će izgrađen i novi prostor za dnevnu bolnicu s deset kreveta. Time želimo unaprijediti naše usluge i uključiti se u svjetske trendove. Program su podržala i nadležna ministarstva. - istakla je ravnateljica Čubelić.

- Ministarstvo će i dalje biti podrška jer je ovo značajna bolnica i želimo bolju zdravstvenu zaštitu i na ovome području.- istakao je Gordan Žanić, pomoćnik ministra zdravstva.

Na kraju je radove i radnike blagoslovio vlč. MArinko Miličević.

Prošlogodišnje poslovanje gospodarstva

BLAGI PORAST BROJA RADNIKA

Prošle godine izvoz ja povećan za preko 50 posto.

Pred početak jučerašnje sjednice
Pred početak jučerašnje sjednice
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. rujna 2018. u 14:20 sati

GOSPIĆ - Na jučerašnjoj sjednici Županijske skupštine na dnevnom redu bilo je prošlogodišnje poslovanje gospodarstva. Tako je vidljivo da je na krajem godine bilo u Ličko-senjskoj županiji bilo sveukupno zaposleno 13.450 radnika što je bilo povećanje za 538 radnika ili za oko četiri posto.

Prošle godine djelovala su 832 poduzetnika u kojima je bilo preko četiri tisuće radnika 2,2 milijarde ukupnog prihoda i nešto manje rashode te je dobit iznosila 130, a gubitak 93 milijuna kuna. Prema broju zaposlenih najveće su Likaceste iz Gospića sa 201 radnikom, a prema ukupnom prihodu najveći je Calcit Lika Gospić sa 211 milijuna kuna zarađenih od barlećanskog kamena. Zbog zakonskih propisa nepoznato je poslovanje NP Plitvička jezera koja je prošle godine posjetilo više od 1,7 milijuna posjetitelja koji su kupili isto toliko ulaznica i još ponešto potrošili. Naime, Plitvice su izuzete od poreza na dobit jer imaju proračunsko računovodstvo i ne obuhvaća ih FINA.

Značajan je i podatak da je za preko 50 posto povećan izvoz roba i usluga i iznosio je preko 46 milijuna eura, a preklani je bio 30 milijuna. Istovremeno, porastao je i uvoz za oko 40 posto i iznosio je 20 milijuna eura,. (MaČ)

Počinje Jesen

JESEN POČINJE ŠLJIVAMA I KUMPIROM

Plakat za Tjedan specijaliteta
Plakat za Tjedan specijaliteta
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. rujna 2018. u 11:15 sati

GOSPIĆ - Pripreme za ovogodišnju, jubilarnu, 20. izložbu Jesen u Lici privode se kraju. Dan as je na Trgu Stjepana Radića započela montaža velikog šatora, a Turistička zajednica Gospića priredila je Tjedan degustacija proizvoda od šljiva i krumpira pod nazivom Odlično je iz Like je.

Degustacija će početi 1. listopada i traje do 10. listopada u restoranima Kod Martina na Trgu Stjepana Radića, od 9 do 20 sati, Bistro & wine bar Travel;Smiljanska ulica 32 radnim danom od 10 do 23 sata a vikendom od 12 do 23 sata; Hotel Ana, Zagrebačka 18, od 8 do 24 sati i Restoran Maki od 7 do 21:30 sati. (LPS)

Zahtjev SDP-a na Županijskoj skupštini

OSTAVKA ŽUPANA MILINOVIĆA

Tomislav Zrinski zatražio je da ostavku podnese ličko-senjski župan Darko Milinović.

Tomislav Zrinski traži ostavku župana Milinovića
Tomislav Zrinski traži ostavku župana Milinovića
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. rujna 2018. u 13:45 sati

GOSPIĆ - Na kraju aktualnog sata današnje 8. sjednice Županijske skupštine skupštinar Tomislav Zrinki (SDP), nakon konstatacije da izvršna vlast ne radi, da dožupanica ne dolazi na posao iz da je župan Milinović izbačen iz HDZ-a i da nema većinu, zatražio je da župan podnese ostavku i da se raspišu izbori.

- Dobio sam izbore i na ime i prezime a ne samo od stranaka u koaliciji. Sad razmišljam što nakon moga isključenja iz HDZ-a. Dao sam rok da su odgovoriti do kraja godine. Je li pošteno ići na nove izbore i potrošiti nekoliko stotina tisuća kuna, a ja ću se kandidirati ili neću - rekao je Milinović. (MaČ)

20. izložba Jesen u Lici

JUBILARNA JESENSKA IZLOŽBA

Nastavlja se dobra tradicija ove međunarodne izložbe hrane i drugih roba. Stiže gotovo 300 izlagača.

Mušalučanin dr. Joso Štimac, sa svojim bušama na prošlogodišnjoj izložbi/Snimio Marko Čuljat Lika press Gospić
Mušalučanin dr. Joso Štimac, sa svojim bušama na prošlogodišnjoj izložbi/Snimio Marko Čuljat Lika press Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
26. rujna 2018. u 13:30 sati

GOSPIĆ - Na jubilarnoj 20.-oj izložbi Jesen u Lici od 5 do 7. listopada od 10 do 19 sati izlagati će svoje proizvode OPG-i, obrti, trgovačka društva, zadruge, udruge, javne ustanove koje skrbe o zaštićenim područjima i škole. Izložba se održava na Trgu Stjepana Radići i na okolnim prostorima.

Jubilarna izložba se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar -Kitarović i predsjednika Hrvatskoga sabora Gorana Jandrokovića, a pokrovitelji su i ministarstva turizma, poljoprivrede i gospodarstva. Izložbu organiziraju Ličko-senjska županija, Razvojna agencija Lira, a suorganizator je Grad Gospić.

Jesen u Lici najveća je izložbeno - prodajna i tradicijska manifestacija u Ličko-senjskoj županiji i u široj regiji, na kojoj izlagači predstavljaju isključivo svoje proizvode. Prilika je to i za razmjenu znanja i iskustava i ugovaranje međusobne suradnje. Izlažu se brojni autohtoni poljoprivredni, prehrambeni, uporabni i ukrasni proizvodi visoke kvalitete koje proizvode mala poljoprivredna gospodarstva i mali poduzetnici sa primorskog i ličkog dijela Ličko-senjske županije te ruralnih prostora gotovo svih hrvatskih županija i susjednih područja (Bosne i Hercegovine, Slovenije, Makedonije i Vojvodine). Stoga Izložba ima i međunarodni karakter. Na ovogodišnjoj jubilarnoj 20. Jeseni u Lici predstavit će se oko 270 izlagača, a u tri dana održavanja Izložbe očekujemo posjetu preko 20.000 posjetitelja. Iz Zagreba se stiže autobusima i vlakovima. Nekoliko posljednjih godina sastavni dio Izložbe je izložba ličke pramenke, te izložba autohtonog ličkog goveda - ličke buše, na kojoj će se predstaviti najuspješniji uzgajivači o pramenke i buša s područja Ličko-senjske županije sa svojim najboljim grlima.

Tradicija je da Izložbu obogaćuju nastupima brojni plesači, svirači i pjevači iz Like i okolice. Ne treba zaboraviti da se tijekom izložbe svakodnevno prije kupnje mogu i kušati proizvodi. Osim toga, proglasiti će se i najbolji proizvođači rakije, meda i sira u Ličko-senjskoj županiji. (LpS)

Sazvana Županijska skupština

SJEDNICA 27. RUJNA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. rujna 2018. u 20:45 sati

GOSPIĆ - Predsjednica Skupštine Ličko-senjske-županije Nada Marjanović sazvala je VIII. Sjednicu za 27. rujna. Uz aktualni sat preloženo je još 16 točaka dnevnog reda.

Na početku sjednice raspravit će se županovo izvješće o radu, te polugodišnje izvršenje proračuna. Na dnevnom redu su i druge ovogodišnje izmjene proračuna te više izvješća o radu županijskih institucija i gospodarstva. (MaČ)

Novo u Lici i okolici

KORAK ISKORAČIO I U LIKU

Karlovačke aktivistice
Karlovačke aktivistice "Koraka" s Ličankama u Gospiću/Snimio Marko Čuljat Lika press Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. RUJNA 2018. U 13:15 SATI

GOSPIĆ - Danas je Ženska grupa "Korak" iz Karlovca zakoračila i na područje Ličko-senjske županije. "Korak" je umrežen u podršku i suradnju za žrtve i svjedoke kaznenih djela.

Program se provodi do kraja 2020., a u njemu sudjeluje kao nositelj programa Ženska soba - Centar za seksualna prava uz financijsku podršku Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske, a provodi se u suradnji s deset organizacija civilnog društva.

Aktivistice koraka, kojim su se danas pridružile izaslanice Ličko-senjske županije i Policijske uprave, ostaju u Gospiću i sutra u akciji borbe protiv nasilja nad ženama. (MaČ)

Osnovna škola Perušić

DOKUMENTACIJA ZA REKONSTRUKCIJU DVORANE

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. rujna 2018. u 14:45 sati

PERUŠIĆ - Danas su dr. Darko Milinović, župan ličko-senjski i Ivica Turić, načelnik Općine Perušić potpisali Sporazum o međusobnim pravima i obvezama sufinanciranja izrade projektne dokumentacije za rekonstrukciju i dogradnju školske sportske dvorane uz Osnovnu školu Perušić.
Izradom projektne dokumentacije započinje realizacija stvaranja jednakih mogućnosti obrazovanja za sve učenike na području Ličko-senjske županije. Vrijednost projekta je 15 tisuća eura, od čega Općina Perušić financira deset tisuća, a Ličko - senjska županija pet tisuća eura. Projektom se predviđa polivalentna školska športska dvorana sa oko 600 sjedećih mjesta, a površini od 800 četvornih metara.

Načelnik Turić je izrazio zadovoljstvo na odličnoj suradnjom sa županom Milinovićem te je uvjeren u nastavak suradnje u provedbi svih projekata. (LSŽ/LPS)

Upravni odjel za gospodarstvo

POZIV ZA JESEN U LICI

Upućen je javni poziv za sudjelovanje u ocjenjivanju proizvoda.

Detalj s lanjske izložbe
Detalj s lanjske izložbe
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. rujna 2018. u 12:45 sati

GOSPIĆ - Iz Upravnog odjela za gospodarstvo danas je upućen poziv za sudjelovanjem u ocjenjivanju meda, sira i voćnih rakija s područja Ličko-senjske županije koje se održava u sastavu priprema za Jesen u Lici koja će biti ove godine dvadeseta po redu.

Pozivaju se proizvođači meda s područja Ličko-senjske županije za sudjelovanjem u 16. ocjenjivanju meda proizvedenog na području Ličko-senjske županije. Ocjenjivanje tradicionalno vrši Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za ribarstvo, pčelarstvo, lovstvo i specijalnu zoologiju. Zainteresirani pčelari trebaju dostaviti po jednu staklenku tekućeg meda od 900 grama i jednu staklenku tekućeg meda od 450 grama za svaki uzorak koji će se ocjenjivati.

Pozivaju se i proizvođači voćnih rakija s područja Ličko-senjske županije da sudjeluju u 10. ocjenjivanju rakija proizvedenih na području Ličko-senjske županije, koje će ove godine obaviti Prehrambeno-biotehnološki fakultet Zagreb, Zavod za prehrambeno-tehnološko inženjerstvo. Ocjenjivanje voćnih rakija uključuje organoleptičku i fizikalno-kemijsku analizu uzoraka, analizu boje prema CIE lab sustavu i analizu biološki aktivnih spojeva. Svi proizvođači koji žele sudjelovati u ocjenjivanju trebaju dostaviti po jednu litru rakije za svaki uzorak koji će se ocjenjivati.

Uzorci meda i voćnih rakija prikupljaju se do 11. rujna 2018. godine u prostorima Ličko-senjske županije, Upravni odjel za gospodarstvo, soba broj 19, kontakt osoba Snježana Došen.

Ocjenjivanje sira Ličko-senjska županija provodi u suradnji s Udrugom malih sirara Lički škripavac, koja će obaviti prikupljanje uzoraka, a ocjenjivanje prikupljenih uzoraka sira i ove godine provesti će Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za mljekarstvo.

Predstavljanje najbolje ocjenjenih uzoraka meda, sira i voćnih rakija obaviti će se dana 6. listopada 2018. prigodom održavanja drugog dana izložbe Jesen u Lici, a kojom prigodom će se uručiti i diplome proizvođačima.

Pozivaju se proizvođači da u što većem broju sudjeluju u ocjenjivanju kvalitete meda, sira i voćnih rakija proizvedenih na području Ličko-senjske županije, i na taj način dokažu neospornu kvalitetu svojih proizvoda. Postupkom ocjenjivanja proizvođači će ujedno dobiti i upute kako upravljati kvalitetom svojih proizvoda, a sve s ciljem ujednačavanja razine vrhunske kakvoće meda, sira i voćnih rakija proizvedenih na području Ličko-senjske županije i stvaranja uvjeta za lakši i prepoznatljiv nastup na zahtjevnom europskom tržištu i posebno vrednovanje proizvoda.

Priopćenje ličkog župana

MILINOVIĆ ZAHVALIO GRAĐANIMA NA PODRŠCI

NAjavljena i konferencija za novinare.


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. rujna 2018. u 15:30 sati

GOSPIĆ - Krajem današnjeg radnog dana, a nakon izbacivanja iz HDZ-a, iz ureda župana dobili smo priopćenje dr. Darka Milinovića, ličko-senjskog župana u kome se kaže:

Cijenjeni članovi Hrvatske demokratske zajednice kako ste vjerojatno i čuli od danas više nisam član Hrvatske demokratske zajednice odlukom Suda časti za koju smatram da je duboko nedemokratska i nepravedna. Jedini razlog tome je što sam zajedno s vama tražio odgovore zašto se odgađaju već treći put za redom izbori u gradu Gospiću i Ličko-senjskoj županiji. To je jedini moj "krimen". Usprkos ovome nikad vas neću izdati i dalje ću se zajedno sa vama, članovima i svim ostalima građanima Ličko-senjske županije boriti za njene interese.

Zahvaljujem vam na povjerenju koje ste mi ukazali na svim izborima. Posebno se želim zahvaliti braniteljima, stradalnicima Domovinskog rata i svim udrugama proizašlim iz Domovinskog rata što su u meni prepoznali jednog od onih koji je zajedno sa vama stvarao hrvatsku domovinu. Vaša potpora mi je uvijek davala novi elan i novu snagu kao što je to i danas. Budite sigurni da vas neću iznevjeriti.

Osim toga poslano je i priopćenje novinarima u kome kaže:
Razumijem zainteresiranost medija oko novonastale situacije povodom mog neopravdanog i nedemokratskog isključenja iz Hrvatske demokratske zajednice. Obaviještavam Vas da ću unutar nekoliko idućih dana organizirati tiskovnu konferenciju gdje ću pojasniti sve detalje oko novonastale situacije.
Svojoj stranci, Hrvatskoj demokratskoj zajednici želim sve najbolje. (LpS)

Županijski projekt

Snažni, zdravi, sigurni

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. kolovoza 2018. u 16 30 sati

GOSPIĆ - Na završnoj konferenciji projekta Snažni, zdravi sigurni koja predstavljeni su rezultati i zaključci projekta kojeg je Zavod za javno zdravstvo Ličko-senjske županije kao nositelj od rujna prošle godine provodio u partnerstvu s Udrugom za pomoć ovisnicima Vida Rijeka i Klubom liječenih alkoholičara Otočac.

Konferencija je bila namijenjena svim dionicima uključenima u zaštitu djece i mladih na cijelom županijskom području. Nakon uvodnog pozdrava prisutnima je voditeljica projekta, psihologinja Kristina Manestar s Odsjeka za prevenciju ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo predstavila je partnere, ciljeve i aktivnosti projekta. O iskustvima i rezultatima projektnih aktivnosti govorili su predstavnici partnerskih organizacija - psiholozi Sanja Filipović, predsjednica Udruge Vida i Viktor Božičević, stručni suradnik Kluba u Otočcu.

Projekt je kreiran kao odgovor na uočenu potrebu za razvojem modela osnaživanja kapaciteta lokalne zajednice za prepoznavanje i prevenciju rizičnih ponašanja mladih i zlouporabu sredstava ovisnosti u Ličko-senjskoj županiji. Njegova je svrha bila doprinijeti poboljšanju zaštite zdravlja djece i mladih kroz osnaživanje njihovog okruženja informiranjem, edukacijom i osposobljavanjem, savjetovanjem i poticanjem na primjenu novostečenih znanja. Provedba projektnih aktivnosti i ostvarenje ciljeva koncipirani su kroz tri modula kojima se željelo dotaknuti što širi spektar okolnosti i rizičnih faktora zaslužnih za razvoj ili održavanje ovisničkih ponašanja kod djece i mladih i faktora koji povećavaju rizik za njihovo zdravlje.

Na predstavljanje rezultata odazvalo se tridesetak sudionika, predstavnika ustanova iz sustava zdravstva i obrazovanja, a nazočili su i predstavnici lokalne i županijske samouprave, policije i civilnog sektora. Od predstavljenih sadržaja posebno je za izdvojiti izlaganje psihologa Viktora Božičevića, koji je prikazao na koji je način uveden novi model probiranja mentalnog zdravlja djece i mladih te istaknuo koristi od ovakvog načina pristupanja prevenciji i ranoj intervenciji. Predsjednica Udruge Vida prikazujući projektne aktivnosti na plaži Zrće, ističe da su nalazi na terenu ohrabrujući i da je utvrđeno kako organizatori noćnih zabava skrbe na zadovoljavajući način o osnovnim sigurnosnim čimbenicima i spremni su na suradnju u poboljšanju sigurnosnih uvjeta za svoje posjetitelje. Stečeni uvidi u mogućnosti poboljšanja sigurnosti posjetitelja Zrća te testirani model provedbe intervencija redukcije štete primjenjiv je u narednom razdoblju pri kontaktu s mladima u noćnim izlascima u ostatku Ličko-senjske županije. Provedbu projekta u iznosu od 140 tisuća kuna platilo je Ministarstvo zdravstva. (LPS)

U susret 25. obljetnici Medačkog džepa

PRIPREMA SE PROSLAVA ZNAČAJNE AKCIJE

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. kolovoza 2018. u 14 sati

GOSPIĆ - Iz ureda župana dobili smo priopćenje da je danas je u Ministarstvu hrvatskih branitelja održan sastanak na za pripremu dostojanstvenog obilježavanja 25. obljetnice vojno-redarstvene akcije Medački džep.

Uz ministra Tomu Medveda, sastanku su nazočili dr. Darko Milinović, ličko-senjski župan, predstavnici Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova, Karlo Starčević, gradonačelnik Grada Gospića te predstavnici Udruga proizašlih iz domovinskog rata, Udruge veterana 9. gardijske brigade "Vukovi" i Udruge specijalne policije. Slijedeći sastanak koordinacije za obilježavanje 25.obljetnice Medačkog džepa održati će se u petak u 10,00 sati u Gospiću u Ličko-senjskoj županiji.

Akcija je bila 9. rujna 1993. godine i njome su iz pobunjenog Divosela i susjedni sela odbačeni pobunjeni Srbi i četnici koji su svakodnevno i danonoćno granatirali Gospić. Nakon te akcije, koja je bila kratka i učinkovita u Gospiću se lakše disalo. (LPS)

GOSPIĆ

SUSRET BISKUPA KRIŽIĆA I ŽUPANA MILINOVIĆA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. KOLOVOZA 2018. U 14:45 SATI

GOSPIĆ - Danas smo dobili zajedničko priopćenje Gospićko-senjske biskupije i Ličko-senjske županije u kome se navodi da su se danas sastali biskup mons. Zdenko Križić i župan dr. Darko Milinović, i razgovarali o sadašnjosti i budućnosti Ličko-senjske županije, te je biskup još jednom zahvalio Milinoviću zbog njegova stava oko Istanbulske konvencije, što je smatra on i stav većine hrvatske naroda.

Zadržali su se na sastanku više od sat vremena gdje se razgovaralo o položaju i opstojnosti Ličko-senjske županije, demografskim pitanjima, projektima od bitnog značaja za Ličko-senjsku županiju te o nizu drugih otvorenih pitanja. Biskup Križić je posebno istaknuo značenje Caritasa i potrebite pomoći najsiromašnijima i istaknuo bitnu ulogu županije u tim procesima. Biskup mons. Zdenko Križić i župan Milinović izrazili su obostrano zadovoljstvo suradnjom te nastojanju župana da Ličko-senjska županija da pravi jače iskorake na sveukupnom razvoju ovog područja i tako, ne samo zadrži ljude na ovom teritoriju, nego omogući i povratak mnogima koji su iz iz ekonomskih razloga napustili. Dotakli su se i položaja Hrvata iz BiH te se i tom prigodom biskup zahvalio dr. Milinoviću na brizi koju pruža Hrvatima iz BiH koji su na najgori mogući način osjetili strahote Domovinskog rata i svoj dom našli u Hrvatskoj. (LpS)

Županijska turistička zajednica Gospić organizira

PRVI FESTIVAL HODANJA

Gospićane uskoro očekuje još jedno hodanje/Foto arhiva Lika pressa
Gospićane uskoro očekuje još jedno hodanje/Foto arhiva Lika pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. kolovoza 2018. u 17:45 sati

GOSPIĆ - Turistička zajednica Ličko senjske županije organizira početkom rujna Prvi hrvatski festival hodanja koji će biti dva dana u Gospiću i Otočcu. Prvi dan Festivala u Gospiću je 1. rujna s početkom u 10 sati., a drugi dan u Otočcu 2. rujna s početkom u 9 sati.

Kategorije hodanja:
- duge staze 2 dana (Gospić Tesla 30 km i Otočac Gacka 34 km),
- kratke staze 2 dana (Gospić Tesla 22 km i Otočac Gacka 18km),
- duge staze 1 dan (Gospić Tesla 30 km ili Otočac Gacka 34 km),
- kratke staze 1 dan ( Gospić Tesla 22 km ili Otočac Gacka 18km)

Organizatori su mislili na sve pa Vas tako očekuju službene majice, startni brojevi, voda, voće pa čak i prijevoz između dva grada (za kotizacije za dva dana).

Rok prijave: online prijave traju do 26.8.2018. na poveznici:
http://www.croatiawalk.com

APEL SLUŽBE 112

ČUVAJMO ŠUME OD POŽARA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
31. SRPNJA 2018. U 10 SATI

GOSPIĆ - Pri zahvaćanju površina trave, makije i niskog raslinja požari prouzroče velike materijalne štete na biljnom pokrovu, a kao takvi predstavljaju potencijalnu opasnost za šumska bogatstva, imovinu i ljudske živote. Za gašenje takvih požara potrebno angažiranje značajnih vatrogasnih snaga.

U vremenskom razdoblju u koje smo već zakoračili pa sve do kraja rujna na području Ličko-senjske županije velika je opasnost od požara na otvorenom prostoru i zabranjeno je svako paljenje vatre.
Iz službe 112 apeliraju da se poštuje županijska odluku o zabrani paljenja vatre otvorenom prostoru. Za nepridržavanje odluke propisane su novčane kazne koje se kreću od 500,00 do 10.000,00 kuna.

Ukoliko bi zbog nepridržavanja zabrane nastale štetne posljedice po život ili imovinu većih razmjera to je kazneno djelo za što je previđena kazna zatvora i do deset godina. Sve informacije o neovlaštenom paljenju potrebno je prijaviti na telefonski broj 192 ili 112. (LPS)

Danas je u Gospiću bio

SUSRET MINISTRA BRANITELJA S BRANITELJIMA

Sastanak župana i ministra s čelnicima braniteljskih udruga
Sastanak župana i ministra s čelnicima braniteljskih udruga
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. srpnja 2018. u 12:45 sati

GOSPIĆ - na obilježavanje Dana Grada Gospića danas je stigao i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u društvu sa saborskim zastupnikom Marijanom Kustićem, i prije svečane sjednice Gradskoh vijeća održao je kratki sastanak sa županom dr. Darkom Milinovićem, njegovim savjetnikom za branitelje Milanom Kolićem i čelnicima domovinskih udruga, odnosno branitelja.

- Zadovoljan sam odnosom Županije i udruga i podržavam takav partnerski odnos uz podršku i razumijevanje do samog Ministarstva.- izjavio je ministar Medved, upućujući čestitke građanima povodom Dana Grada Gospića. (MaČ)

ŽUPANOVA ČESTITKA GOSPIĆANIMA


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. srpnja 2018. u 12:10 sati

GOSPIĆ - Danas je dr. Darko Milinović, ličko-senjski župan uputio čestitku Gospićanima:
Poštovane građanke i građani Grada Gospića, poštovane Gospićanke i Gospićani,
čestitam vam 22. srpnja, Dan Grada Gospića i blagdan sv Marije Magdalene.

Nove turističke ponude

PODRŠKA RAZVOJU BICIKLIZMA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. srpnja 2018. u 14:10 sati

GOSPIĆ - Danas je Vice Nekić, ličko-senjski dožupan, sa suradnicima, predstavio program razvoja biciklističkog turizma u Ličko-senjskoj županija.

S Ministarstvom turizma u je nedavno potpisan ugovor o sufinanciranju izrade projekta biciklističkih staza u ovome dijelu Hrvatske ukupne vrijednosti blizu milijun kuna. Županijsko učešće je 364 tisuće kune koje će se osigurati u suradnji s Turističkom zajednicom Ličko-senjske županije.

Cilj Projekta razvoja biciklističkog turizma na području je unaprjeđenje turističke kvalitete i sadržaja na ovome područje te poticanje rasta turističke potrošnje i povećanje zadovoljstva gostiju ponudom na destinaciji. (MaČ)