POČETNAARHIVA
SJEDNICA 27. RUJNA
KORAK ISKORAČIO I U LIKU
DOKUMENTACIJA ZA REKONSTRUKCIJU DVORANE
POZIV ZA JESEN U LICI
MILINOVIĆ ZAHVALIO GRAĐANIMA NA PODRŠCI
Snažni, zdravi, sigurni
PRIPREMA SE PROSLAVA ZNAČAJNE AKCIJE
SUSRET BISKUPA KRIŽIĆA I ŽUPANA MILINOVIĆA
PRVI FESTIVAL HODANJA
ČUVAJMO ŠUME OD POŽARA
SUSRET MINISTRA BRANITELJA S BRANITELJIMA
ŽUPANOVA ČESTITKA GOSPIĆANIMA
PODRŠKA RAZVOJU BICIKLIZMA

Sazvana Županijska skupština

SJEDNICA 27. RUJNA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. rujna 2018. u 20:45 sati

GOSPIĆ - Predsjednica Skupštine Ličko-senjske-županije Nada Marjanović sazvala je VIII. Sjednicu za 27. rujna. Uz aktualni sat preloženo je još 16 točaka dnevnog reda.

Na početku sjednice raspravit će se županovo izvješće o radu, te polugodišnje izvršenje proračuna. Na dnevnom redu su i druge ovogodišnje izmjene proračuna te više izvješća o radu županijskih institucija i gospodarstva. (MaČ)

Novo u Lici i okolici

KORAK ISKORAČIO I U LIKU

Karlovačke aktivistice
Karlovačke aktivistice "Koraka" s Ličankama u Gospiću/Snimio Marko Čuljat Lika press Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. RUJNA 2018. U 13:15 SATI

GOSPIĆ - Danas je Ženska grupa "Korak" iz Karlovca zakoračila i na područje Ličko-senjske županije. "Korak" je umrežen u podršku i suradnju za žrtve i svjedoke kaznenih djela.

Program se provodi do kraja 2020., a u njemu sudjeluje kao nositelj programa Ženska soba - Centar za seksualna prava uz financijsku podršku Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske, a provodi se u suradnji s deset organizacija civilnog društva.

Aktivistice koraka, kojim su se danas pridružile izaslanice Ličko-senjske županije i Policijske uprave, ostaju u Gospiću i sutra u akciji borbe protiv nasilja nad ženama. (MaČ)

Osnovna škola Perušić

DOKUMENTACIJA ZA REKONSTRUKCIJU DVORANE

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. rujna 2018. u 14:45 sati

PERUŠIĆ - Danas su dr. Darko Milinović, župan ličko-senjski i Ivica Turić, načelnik Općine Perušić potpisali Sporazum o međusobnim pravima i obvezama sufinanciranja izrade projektne dokumentacije za rekonstrukciju i dogradnju školske sportske dvorane uz Osnovnu školu Perušić.
Izradom projektne dokumentacije započinje realizacija stvaranja jednakih mogućnosti obrazovanja za sve učenike na području Ličko-senjske županije. Vrijednost projekta je 15 tisuća eura, od čega Općina Perušić financira deset tisuća, a Ličko - senjska županija pet tisuća eura. Projektom se predviđa polivalentna školska športska dvorana sa oko 600 sjedećih mjesta, a površini od 800 četvornih metara.

Načelnik Turić je izrazio zadovoljstvo na odličnoj suradnjom sa županom Milinovićem te je uvjeren u nastavak suradnje u provedbi svih projekata. (LSŽ/LPS)

Upravni odjel za gospodarstvo

POZIV ZA JESEN U LICI

Upućen je javni poziv za sudjelovanje u ocjenjivanju proizvoda.

Detalj s lanjske izložbe
Detalj s lanjske izložbe
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. rujna 2018. u 12:45 sati

GOSPIĆ - Iz Upravnog odjela za gospodarstvo danas je upućen poziv za sudjelovanjem u ocjenjivanju meda, sira i voćnih rakija s područja Ličko-senjske županije koje se održava u sastavu priprema za Jesen u Lici koja će biti ove godine dvadeseta po redu.

Pozivaju se proizvođači meda s područja Ličko-senjske županije za sudjelovanjem u 16. ocjenjivanju meda proizvedenog na području Ličko-senjske županije. Ocjenjivanje tradicionalno vrši Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za ribarstvo, pčelarstvo, lovstvo i specijalnu zoologiju. Zainteresirani pčelari trebaju dostaviti po jednu staklenku tekućeg meda od 900 grama i jednu staklenku tekućeg meda od 450 grama za svaki uzorak koji će se ocjenjivati.

Pozivaju se i proizvođači voćnih rakija s područja Ličko-senjske županije da sudjeluju u 10. ocjenjivanju rakija proizvedenih na području Ličko-senjske županije, koje će ove godine obaviti Prehrambeno-biotehnološki fakultet Zagreb, Zavod za prehrambeno-tehnološko inženjerstvo. Ocjenjivanje voćnih rakija uključuje organoleptičku i fizikalno-kemijsku analizu uzoraka, analizu boje prema CIE lab sustavu i analizu biološki aktivnih spojeva. Svi proizvođači koji žele sudjelovati u ocjenjivanju trebaju dostaviti po jednu litru rakije za svaki uzorak koji će se ocjenjivati.

Uzorci meda i voćnih rakija prikupljaju se do 11. rujna 2018. godine u prostorima Ličko-senjske županije, Upravni odjel za gospodarstvo, soba broj 19, kontakt osoba Snježana Došen.

Ocjenjivanje sira Ličko-senjska županija provodi u suradnji s Udrugom malih sirara Lički škripavac, koja će obaviti prikupljanje uzoraka, a ocjenjivanje prikupljenih uzoraka sira i ove godine provesti će Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za mljekarstvo.

Predstavljanje najbolje ocjenjenih uzoraka meda, sira i voćnih rakija obaviti će se dana 6. listopada 2018. prigodom održavanja drugog dana izložbe Jesen u Lici, a kojom prigodom će se uručiti i diplome proizvođačima.

Pozivaju se proizvođači da u što većem broju sudjeluju u ocjenjivanju kvalitete meda, sira i voćnih rakija proizvedenih na području Ličko-senjske županije, i na taj način dokažu neospornu kvalitetu svojih proizvoda. Postupkom ocjenjivanja proizvođači će ujedno dobiti i upute kako upravljati kvalitetom svojih proizvoda, a sve s ciljem ujednačavanja razine vrhunske kakvoće meda, sira i voćnih rakija proizvedenih na području Ličko-senjske županije i stvaranja uvjeta za lakši i prepoznatljiv nastup na zahtjevnom europskom tržištu i posebno vrednovanje proizvoda.

Priopćenje ličkog župana

MILINOVIĆ ZAHVALIO GRAĐANIMA NA PODRŠCI

NAjavljena i konferencija za novinare.


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. rujna 2018. u 15:30 sati

GOSPIĆ - Krajem današnjeg radnog dana, a nakon izbacivanja iz HDZ-a, iz ureda župana dobili smo priopćenje dr. Darka Milinovića, ličko-senjskog župana u kome se kaže:

Cijenjeni članovi Hrvatske demokratske zajednice kako ste vjerojatno i čuli od danas više nisam član Hrvatske demokratske zajednice odlukom Suda časti za koju smatram da je duboko nedemokratska i nepravedna. Jedini razlog tome je što sam zajedno s vama tražio odgovore zašto se odgađaju već treći put za redom izbori u gradu Gospiću i Ličko-senjskoj županiji. To je jedini moj "krimen". Usprkos ovome nikad vas neću izdati i dalje ću se zajedno sa vama, članovima i svim ostalima građanima Ličko-senjske županije boriti za njene interese.

Zahvaljujem vam na povjerenju koje ste mi ukazali na svim izborima. Posebno se želim zahvaliti braniteljima, stradalnicima Domovinskog rata i svim udrugama proizašlim iz Domovinskog rata što su u meni prepoznali jednog od onih koji je zajedno sa vama stvarao hrvatsku domovinu. Vaša potpora mi je uvijek davala novi elan i novu snagu kao što je to i danas. Budite sigurni da vas neću iznevjeriti.

Osim toga poslano je i priopćenje novinarima u kome kaže:
Razumijem zainteresiranost medija oko novonastale situacije povodom mog neopravdanog i nedemokratskog isključenja iz Hrvatske demokratske zajednice. Obaviještavam Vas da ću unutar nekoliko idućih dana organizirati tiskovnu konferenciju gdje ću pojasniti sve detalje oko novonastale situacije.
Svojoj stranci, Hrvatskoj demokratskoj zajednici želim sve najbolje. (LpS)

Županijski projekt

Snažni, zdravi, sigurni

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. kolovoza 2018. u 16 30 sati

GOSPIĆ - Na završnoj konferenciji projekta Snažni, zdravi sigurni koja predstavljeni su rezultati i zaključci projekta kojeg je Zavod za javno zdravstvo Ličko-senjske županije kao nositelj od rujna prošle godine provodio u partnerstvu s Udrugom za pomoć ovisnicima Vida Rijeka i Klubom liječenih alkoholičara Otočac.

Konferencija je bila namijenjena svim dionicima uključenima u zaštitu djece i mladih na cijelom županijskom području. Nakon uvodnog pozdrava prisutnima je voditeljica projekta, psihologinja Kristina Manestar s Odsjeka za prevenciju ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo predstavila je partnere, ciljeve i aktivnosti projekta. O iskustvima i rezultatima projektnih aktivnosti govorili su predstavnici partnerskih organizacija - psiholozi Sanja Filipović, predsjednica Udruge Vida i Viktor Božičević, stručni suradnik Kluba u Otočcu.

Projekt je kreiran kao odgovor na uočenu potrebu za razvojem modela osnaživanja kapaciteta lokalne zajednice za prepoznavanje i prevenciju rizičnih ponašanja mladih i zlouporabu sredstava ovisnosti u Ličko-senjskoj županiji. Njegova je svrha bila doprinijeti poboljšanju zaštite zdravlja djece i mladih kroz osnaživanje njihovog okruženja informiranjem, edukacijom i osposobljavanjem, savjetovanjem i poticanjem na primjenu novostečenih znanja. Provedba projektnih aktivnosti i ostvarenje ciljeva koncipirani su kroz tri modula kojima se željelo dotaknuti što širi spektar okolnosti i rizičnih faktora zaslužnih za razvoj ili održavanje ovisničkih ponašanja kod djece i mladih i faktora koji povećavaju rizik za njihovo zdravlje.

Na predstavljanje rezultata odazvalo se tridesetak sudionika, predstavnika ustanova iz sustava zdravstva i obrazovanja, a nazočili su i predstavnici lokalne i županijske samouprave, policije i civilnog sektora. Od predstavljenih sadržaja posebno je za izdvojiti izlaganje psihologa Viktora Božičevića, koji je prikazao na koji je način uveden novi model probiranja mentalnog zdravlja djece i mladih te istaknuo koristi od ovakvog načina pristupanja prevenciji i ranoj intervenciji. Predsjednica Udruge Vida prikazujući projektne aktivnosti na plaži Zrće, ističe da su nalazi na terenu ohrabrujući i da je utvrđeno kako organizatori noćnih zabava skrbe na zadovoljavajući način o osnovnim sigurnosnim čimbenicima i spremni su na suradnju u poboljšanju sigurnosnih uvjeta za svoje posjetitelje. Stečeni uvidi u mogućnosti poboljšanja sigurnosti posjetitelja Zrća te testirani model provedbe intervencija redukcije štete primjenjiv je u narednom razdoblju pri kontaktu s mladima u noćnim izlascima u ostatku Ličko-senjske županije. Provedbu projekta u iznosu od 140 tisuća kuna platilo je Ministarstvo zdravstva. (LPS)

U susret 25. obljetnici Medačkog džepa

PRIPREMA SE PROSLAVA ZNAČAJNE AKCIJE

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. kolovoza 2018. u 14 sati

GOSPIĆ - Iz ureda župana dobili smo priopćenje da je danas je u Ministarstvu hrvatskih branitelja održan sastanak na za pripremu dostojanstvenog obilježavanja 25. obljetnice vojno-redarstvene akcije Medački džep.

Uz ministra Tomu Medveda, sastanku su nazočili dr. Darko Milinović, ličko-senjski župan, predstavnici Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova, Karlo Starčević, gradonačelnik Grada Gospića te predstavnici Udruga proizašlih iz domovinskog rata, Udruge veterana 9. gardijske brigade "Vukovi" i Udruge specijalne policije. Slijedeći sastanak koordinacije za obilježavanje 25.obljetnice Medačkog džepa održati će se u petak u 10,00 sati u Gospiću u Ličko-senjskoj županiji.

Akcija je bila 9. rujna 1993. godine i njome su iz pobunjenog Divosela i susjedni sela odbačeni pobunjeni Srbi i četnici koji su svakodnevno i danonoćno granatirali Gospić. Nakon te akcije, koja je bila kratka i učinkovita u Gospiću se lakše disalo. (LPS)

GOSPIĆ

SUSRET BISKUPA KRIŽIĆA I ŽUPANA MILINOVIĆA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. KOLOVOZA 2018. U 14:45 SATI

GOSPIĆ - Danas smo dobili zajedničko priopćenje Gospićko-senjske biskupije i Ličko-senjske županije u kome se navodi da su se danas sastali biskup mons. Zdenko Križić i župan dr. Darko Milinović, i razgovarali o sadašnjosti i budućnosti Ličko-senjske županije, te je biskup još jednom zahvalio Milinoviću zbog njegova stava oko Istanbulske konvencije, što je smatra on i stav većine hrvatske naroda.

Zadržali su se na sastanku više od sat vremena gdje se razgovaralo o položaju i opstojnosti Ličko-senjske županije, demografskim pitanjima, projektima od bitnog značaja za Ličko-senjsku županiju te o nizu drugih otvorenih pitanja. Biskup Križić je posebno istaknuo značenje Caritasa i potrebite pomoći najsiromašnijima i istaknuo bitnu ulogu županije u tim procesima. Biskup mons. Zdenko Križić i župan Milinović izrazili su obostrano zadovoljstvo suradnjom te nastojanju župana da Ličko-senjska županija da pravi jače iskorake na sveukupnom razvoju ovog područja i tako, ne samo zadrži ljude na ovom teritoriju, nego omogući i povratak mnogima koji su iz iz ekonomskih razloga napustili. Dotakli su se i položaja Hrvata iz BiH te se i tom prigodom biskup zahvalio dr. Milinoviću na brizi koju pruža Hrvatima iz BiH koji su na najgori mogući način osjetili strahote Domovinskog rata i svoj dom našli u Hrvatskoj. (LpS)

Županijska turistička zajednica Gospić organizira

PRVI FESTIVAL HODANJA

Gospićane uskoro očekuje još jedno hodanje/Foto arhiva Lika pressa
Gospićane uskoro očekuje još jedno hodanje/Foto arhiva Lika pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. kolovoza 2018. u 17:45 sati

GOSPIĆ - Turistička zajednica Ličko senjske županije organizira početkom rujna Prvi hrvatski festival hodanja koji će biti dva dana u Gospiću i Otočcu. Prvi dan Festivala u Gospiću je 1. rujna s početkom u 10 sati., a drugi dan u Otočcu 2. rujna s početkom u 9 sati.

Kategorije hodanja:
- duge staze 2 dana (Gospić Tesla 30 km i Otočac Gacka 34 km),
- kratke staze 2 dana (Gospić Tesla 22 km i Otočac Gacka 18km),
- duge staze 1 dan (Gospić Tesla 30 km ili Otočac Gacka 34 km),
- kratke staze 1 dan ( Gospić Tesla 22 km ili Otočac Gacka 18km)

Organizatori su mislili na sve pa Vas tako očekuju službene majice, startni brojevi, voda, voće pa čak i prijevoz između dva grada (za kotizacije za dva dana).

Rok prijave: online prijave traju do 26.8.2018. na poveznici:
http://www.croatiawalk.com

APEL SLUŽBE 112

ČUVAJMO ŠUME OD POŽARA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
31. SRPNJA 2018. U 10 SATI

GOSPIĆ - Pri zahvaćanju površina trave, makije i niskog raslinja požari prouzroče velike materijalne štete na biljnom pokrovu, a kao takvi predstavljaju potencijalnu opasnost za šumska bogatstva, imovinu i ljudske živote. Za gašenje takvih požara potrebno angažiranje značajnih vatrogasnih snaga.

U vremenskom razdoblju u koje smo već zakoračili pa sve do kraja rujna na području Ličko-senjske županije velika je opasnost od požara na otvorenom prostoru i zabranjeno je svako paljenje vatre.
Iz službe 112 apeliraju da se poštuje županijska odluku o zabrani paljenja vatre otvorenom prostoru. Za nepridržavanje odluke propisane su novčane kazne koje se kreću od 500,00 do 10.000,00 kuna.

Ukoliko bi zbog nepridržavanja zabrane nastale štetne posljedice po život ili imovinu većih razmjera to je kazneno djelo za što je previđena kazna zatvora i do deset godina. Sve informacije o neovlaštenom paljenju potrebno je prijaviti na telefonski broj 192 ili 112. (LPS)

Danas je u Gospiću bio

SUSRET MINISTRA BRANITELJA S BRANITELJIMA

Sastanak župana i ministra s čelnicima braniteljskih udruga
Sastanak župana i ministra s čelnicima braniteljskih udruga
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. srpnja 2018. u 12:45 sati

GOSPIĆ - na obilježavanje Dana Grada Gospića danas je stigao i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u društvu sa saborskim zastupnikom Marijanom Kustićem, i prije svečane sjednice Gradskoh vijeća održao je kratki sastanak sa županom dr. Darkom Milinovićem, njegovim savjetnikom za branitelje Milanom Kolićem i čelnicima domovinskih udruga, odnosno branitelja.

- Zadovoljan sam odnosom Županije i udruga i podržavam takav partnerski odnos uz podršku i razumijevanje do samog Ministarstva.- izjavio je ministar Medved, upućujući čestitke građanima povodom Dana Grada Gospića. (MaČ)

ŽUPANOVA ČESTITKA GOSPIĆANIMA


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. srpnja 2018. u 12:10 sati

GOSPIĆ - Danas je dr. Darko Milinović, ličko-senjski župan uputio čestitku Gospićanima:
Poštovane građanke i građani Grada Gospića, poštovane Gospićanke i Gospićani,
čestitam vam 22. srpnja, Dan Grada Gospića i blagdan sv Marije Magdalene.

Nove turističke ponude

PODRŠKA RAZVOJU BICIKLIZMA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. srpnja 2018. u 13 sati

GOSPIĆ - Danas je Vice Nekić, ličko-senjski dožupan, sa suradnicima, predstavio program razvoja biciklističkog turizma u Ličko-senjskoj županija.

S Ministarstvom turizma u je nedavno potpisan ugovor o sufinanciranju izrade projekta biciklističkih staza u ovome dijelu Hrvatske ukupne vrijednosti blizu milijun kuna. Županijsko učešće je 364 tisuće kune koje će se osigurati u suradnji s Turističkom zajednicom Ličko-senjske županije.

Cilj Projekta razvoja biciklističkog turizma na području je unaprjeđenje turističke kvalitete i sadržaja na ovome područje te poticanje rasta turističke potrošnje i povećanje zadovoljstva gostiju ponudom na destinaciji. (MaČ)