POČETNAARHIVALS ŽUPANIJA
POTPORE GOTOVO MILIJUN KUNA
ENERGETSKOJ OBNOVI DOMOVA
ŽUPAN PETRY U LAPCU
PETRY: POČELE SU INVESTICIJE
ŽUPANOVA ČESTITKA PERUŠIĆANIMA
NOVI UGOVOR ZA POMOĆNIKE U NASTAVI
NOVE INVESTICIJE
VELIKI TURISTIČKI USPJEH

Potpore poljoprivrednicima

POTPORE GOTOVO MILIJUN KUNA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. rujna 2021. u 20.30 sati

GOSPIĆ - Danas je Ernest Petry, ličko-senjski župan potpisao ugovore za potporu u poljoprivredi za ovu godinu.Potpore su nabavku strojeva i opreme za primarnu poljoprivrednu proizvodnju, za 15 proizvođača hrane ud iznosu od preko 180 tisuća kuna, za sufinanciranje troškova pokretanja i modernizacije primarne poljoprivredne proizvodnje mladim za 20 korisnika u ukupnom iznosu od preko 400 tisuća kuna i potpore za sufinanciranje troškova prelaska na ekološku poljoprivrednu proizvodnju za četiri korisnika u iznosu od sedam tisuća kuna. Ukupni iznos potpora je preko 600 tisuća kuna.m Ove je godine odobreno nešto manje od milijun kuna koliko je i planirano županijskim proračunom. (Ln)

Radionica u Gospiću o

ENERGETSKOJ OBNOVI DOMOVA

Radionica je uz prijavu besplatna.

Starački dom nakon energetske obnove
Starački dom nakon energetske obnove
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. rujna 2021. u 13.45

GOSPIĆ - Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Ličko-senjska županija održavaju besplatnu radionicu za energetsku obnovu obiteljskih kuća. Radionica se održava u Gospiću, u Pučkom učilištu u centru grada s početkom u 10 sati. Na radionici će radnici Fonda pojasniti uvjete i način prijave na javni poziv i odgovarati na pitanja građana.Radionica se organizira sukladno epidemiološkim mjerama. Ovo svakako treba iskoristiti jer za komad papira neki drugovi i gospoda uzimaju i po nekoliko iljada kunelica, a posebice Srbima povratnicima. Ka recimo za legalizaciju garaže 25 iljada kuna.

Prijava na radionicu na poveznici forms.gle/bvc5Jzhsvp96fng6A (Ln)

ŽUPAN PETRY U LAPCU

Ispred Domna kulture u Donjem Lapcu
Ispred Domna kulture u Donjem Lapcu
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. rujna 2021. u 18.30 sati

DONJI LAPAC - U Kulturnom domu Kraljice Katarine danas su se sastali Ernest Petry, ličko-senjski župan, zamjenik Milan Uzelac i Luka Matijević, direktor Županijske uprave za ceste s Mirom Tomićem, zamjenikom načelnika Općine i Verom Majdančić, podpredsjednicom Općinskog vijeća. Bilo je razgovora o uređenju zdravstvene ambulante, radu s predškolskom djecom, te sanaciji malonogometnog i košarkaškog igrališta, izgradnji cesta i drugome. (Ln)

Drugi kolegij kod ličko-senjskog župana

PETRY: POČELE SU INVESTICIJE

Na drugom kolegiju razmatrani su planovi razvoja ovog dijela Hrvatske.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. rujna 2021. u 15 sati

GOSPIĆ - Jutros je u županijskoj palači održan drugi kolegij župana Ernesta Petryja s gradonačelnicima i načelnicima pripadajućih gradova i općina. Čelnici lokalne samouprave vodili su raspravo o razvojnim programima na svome području, a već je počela realizacija nekoliko značajnih programa. Među njima je nakon izgradnje RHE Velebit u Obrovcu, koja je zadnji hidro-energetski projekt u bivšoj državi, a sada se pripremi i prvi na području Kosinja. O tome je novinarima izjavu dao ličko-senjski župan Ernest Petry:

- Želimo ulagati na svim dijelovima Ličko-senjske županije kako bi se osigurao ravnomjeran razvoj. Nadam će se će ovdje biti veliko gradilište. Očekujemo dolazak više resornih ministara. Na ovogodišnju Jesen u Lici dolaze proizvođači iz devet hrvatskih županija i Izložba postaje značaj razvojni faktor. Radi se i na pripremama mega zelenih projekata temeljem prirodnih resursa. Ovo je drugi kolegij nakon tri mjeseca i razmotrili smo sve teme koje smo projekte realizirali i što je u pripremi od energetske obnove zgrada do kapitalnih investicija od izgradnje luka, cesta i drugoga. Jedna od bitnih tema je vodoopskrba područja o čemu se mi moramo dogovoriti. Izgradnja novih hidro-energetskih objekata je u srpnju proglašeno kapitalnim projektom Republike Hrvatske i u tijeku su radovi na izgradnji pristupnih cesta iz Studenaca do Selišta. Nakon toga će se graditi nova cesta za Kosinjski Bakovac, a zatim i drugih objekata. (MaČ)

ŽUPANOVA ČESTITKA PERUŠIĆANIMA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. rujna 2021. u 21.35 sati

GOSPIĆ - Ernest Petri, mag. iur. Ličko senjski-župan uputio je čestitku povodom Dana Općine Perušić:

Drage mještanke i mještani općine Perušić,
čestitam vam blagdan Svetog Križa i Dan Općine Perušić sa željom da zajedništvom i upornim radom, učinimo općinu Perušić mjestom ugodna življenja i zadovoljnih ljudi. (Ln)

Potpora školstvu

NOVI UGOVOR ZA POMOĆNIKE U NASTAVI

Potpisan je ugovor o financiranju 42 pomoćnika u osnovnim i srednjim školama Ličko-senjske županije.

Udbinska osnovna škola/Foto arihv Lika pressa Gospić
Udbinska osnovna škola/Foto arihv Lika pressa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. rujna 2021. u 18 sati

GOSPIĆ - Od prvog dana nove školske godine u osnovnim i srednjim školama u vlasništvu Ličko-senjske županije angažirano je 36 pomoćnika u nastavi za 36 učenika, a tri se osobe još osposobljavaju i njihovo uključivanje u očekuje se početkom treće dekade. Sredstva za pomoćnike osigurana su projektom "Obrazovanje jednakih mogućnosti II" pružanje potpore učenicima s teškoćama u razvoju osiguravanjem pomoćnika u nastavi.

Ugovor o bespovratnim sredstvima ličko-senjski župan Ernest Petry, potpisao je drugog dana početka nastave s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Agencijom za strukovno obrazovanje odraslih. Cilj projekta je pružiti potporu uključivanju 42 učenika s teškoćama u razvoju i angažiranje njihovih pomoćnika kako bi se osigurali uvjeti za poboljšanje obrazovnih mogućnosti učenika, stjecanja znanja i vještina, a radi uspješnije socijalizacije i integracije. Vrijednost projekta je gotovo dva milijuna kuna od čega je bespovratno 1,8 milijuna s udjelom Županije od pet posto ili nešto više od 95 tisuća kuna. Time su osigurana sredstva za plaće pomoćnika do 16. kolovoza iduće godine.

Partneri u projektu je 13 osnovnih škola u: Karlobagu, Korenici, Otočcu, Perušiću, Brinju, Udbini; Donjem Lapcu, Novalii, Senju, Korenici. Korisnici su i: Strukovna škola Gospić, Srednja škola Korenica i Srednja škola Pavla Rittera Vitezovića u Senju.

Župan Petry u posjeti Udbini

NOVE INVESTICIJE

Udbina i okolica polagano ali sigurno koroče u bolju budućnost.

Razgovor u udbinskoj Općiinii
Razgovor u udbinskoj Općiinii
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. rujna 2021. u 22.15 sati

UDBINA - Općina Udbina jedan je od pozitivnih primjera kako se zajedničkim snagama u maloj sredini puno toga može realizirati. Radni sastanak je bio s Josipom Seučekom, načelnikom Udbine.

- Nakon konstruktivnog sastanka održanog s čelnicima Općine obišli smo dionicu ceste koja do sada nije bila asfaltirana i koja povezuje Breštane kraj Podlapca i susjedni Mekinjar u duljini 1,5 kilometar što je Županijsku upravu za ceste stajalo 570 tisuća kuna.- izjavio je za Ličke novine Ernest Petry, ličko senjski župan ,nakon današnjeg obilaska te ličke općine koja je nekada bila industrijski centar bez nezaposlenih radnika i u široj okolici.

Danas su na Udbini i u Breštanima sa županom Petryjem bili njegov zamjenik koji je bio i domaćin Milan Uzelac i Luka Matijević, ravnatelj Županijske uprave za ceste.

Skupa su obišli Breštane i novi asfalt, a posjetili su i Lovački dom gdje im je domaćin bio Boban, hrvatski branitelj iz Breštana. Nakon toga u Podudbini su obišli pilanu nekadašnjeg DIP-a koji je nedavno preuzeo Branko Samaržija, poduzetnik iz Krasna ne Velebitu kome je to treća pilana uz one u Krasni i Žutoj Lokvi i u koju ulaže desetak milijuna kuna. Obišli su gradilište Vatrogasnog doma gdje je u tijeku investicija od pet milijuna kuna, mjesno groblje u kojemu se grade staze, te gradilište vodovodne mreže u južnom dijelu Udbine čija je vrijednost oko šest milijuna kuna. (Ln)

Turistička koordinacija u Novalji

VELIKI TURISTIČKI USPJEH

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. rujna 2021. u 22.45 sati

NOVALJA - Danas je održana koordinacija Hrvatske turističke zajednice s predstavnicima turističkih zajednica s područja Ličko-senjske i Karlovačke županije. Na sastanku su bili
Kristjan Staničić, direktor HTZ-a i Ernest Petry, ličko-senjski župan.

- Dosadašnja sezona, usprkos prisutnoj epidemiji, polučio je odlične rezultate koji su iznad svih očekivanja, a za što su uz Vladu RH, resorno ministarstvo i HTZ iznimno zaslužni i turistički djelatnici na čemu im se u ime Ličko-senjske županije i ovim pužem zahvaljujem", istaknuo je župan Petry.(Ln)