POČETNAARHIVAŽupanija
KONAČNO ZAVRŠETAK MREŽE AUTOCESTA
ŽUPANOVA ČESTITKA
DR. ANTI STARČEVIĆU
POMOĆ OBITELJI LAVRNJA U HRVATSKOM POLJU
ZAHVALA POLITIČKIH ZATVORENIKA
OSTVARENJE STARČEVIĆEVIH IDEJA
STARČEVIĆ JE DJELOVAO NA DOBROBIT HRVATSKOG NARODA
OBNOVLJEN SPOMENIK PRVOG ŽUPANA
DIPLOMATI POSJETILI NOVALJU
PROSLAVA 23. SVIBNJA
MINISTAR POLICIJE U GOSPIĆU
UREĐENJE SPOMENIKA PRVOG ŽUPANA
DIPLOMATI OBIŠLI DIO ŽUPANIJE
PLANINSKI CENTAR NA PLJEŠEVICI
VODOTOPINA U KOSINJU UNIŠTILA NASADE
U OBILASKU STRANI DIPLOMATI
GOSPODARSKA SURADNJA
POTPORA ZA 12 UDRUGA
OBNOVA FASADA ŽUPANIJSKI INSTITUCIJA
DOLAZI I PREMIJER PLENKOVIĆ
POČAST GOSPIĆKIM ŽRTVAMA
OTOČKI OSNOVNOŠKOLCI U SLAVONIJI
POSJETA ŽUPANA I ZAMJENICE
ŽUPANIJSKA POTPORA UDRUGAMA
UDRUGAMA PREKO 55 TISUĆA EURA
ŽUPAN PETRY PRIMIO IZASLANSTVO VATROGASACA
UPOZNAVANJE SLAVONSKE BAŠTINE
UREĐENJE PARKIRALIŠTA
SUSRET ŽUPANA KOMADINE I PETRYJA
MILENIJSKA FOTOGRAFIJA DR-A. STARČEVIĆA
VRATITI VODU GACKE U STARO KORITO
BOJKOT OPORBE
I LIČKO-SENJSKI HDZ NA KOMEMORACIJI
ŽUPAN PETRY IZRAZIO SUĆUT OBITELJI
ŽUPANIJSKE NAGRADE I PRIZNANJA
POMOĆ ZA UREĐENJE ŽUPANIJSKE PALAČE
POMOĆ ZA ČETIRI TISUĆE UMIROVLJENIKA
OBJAVLJEN JE OSMI NATJEČAJ
ULAGANJA VEĆA OD 32 MILIJUNA EURA
ČESTITKA ŽUPANA PETRYJA
ZAJEDNIČKI U BUDUĆNOST
UREĐENJE STACIONARA
ZNAČAJNE INVESTICIJE U RAZVOJ
ŽUPAN I ZAMJENICA NA GRADILIŠTU U ŠVICI
ČESTITKA ŽUPANA PETRYJA
ČESTITKA ŽUPANA PETRYJA
VASILJ KIRILIĆ OBIŠAO ŠKOLU
PREKO UMJETNOSTI DO PRIJATELJSTVA

Novosti iz Hrvatskih autocesta

KONAČNO ZAVRŠETAK MREŽE AUTOCESTA

KONAČNO ZAVRŠETAK MREŽE AUTOCESTA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
30. svibnja 2023. u 9.15 sati

GOSPIĆ - Prema priopćenju iz Ličko-senjske županije Hrvatske autoceste kraja rujna planiraju potpisati ugovor o refinanciranju kreditnog zaduženja u iznosu od 1,5 milijardu eura s deset hrvatskih banaka, a također i ugovor o novom kreditu od 600 milijuna eura sa sedam hrvatskih banaka.

Tako će se osigurati 1,350 milijardi eura za dovršetak izuzetno važnih projekata autoceste od Metkovića do Dubrovnika i od Križišća do Žute Lokve. Osim toga, kako navode, dugoročno će se osigurati oko 35 milijuna eura godišnje za redovito investicijsko održavanje autocesta i operativno poslovanje kompanije. Informacije sugeriraju da su pregovori s bankama oko refinanciranja i novog kredita blizu kraja.

Iz Vlade su potvrdili da su odlučni u namjeri da izgrade autocestu do Dubrovnika kroz Hrvatsku te onu od Križišća do Žute Lokve u punom profilu. Budući da se na EU financiranje ovih projekata ne može računati, odlučeno je da se prikupe domaća sredstva. Dio ovog aranžmana uključuje i novi kredit od 600 milijuna eura, koji bi trebao biti sklopljen. Dovršetkom ovih autocesta mreža u Hrvatskoj biti će potpuno izgrađena. Od 2000. do danas, HAC je uložio oko 7,5 milijardi eura u izgradnju autocestovne mreže, a do sada je otplaćeno oko 50 posto izgrađenih autocesta.

Na ovom projektu od izuzetnog značaja za Ličko-senjsku županiju, župan Ernest Petry zahvalio je Vladi RH, premijeru Plenkoviću i resornom ministru Butkoviću, ističući stratešku važnost ovog projekta koji će pridonijeti razvoju Ličko-senjske županije i cijele zemlje.

Uz Dan državnosti

ŽUPANOVA ČESTITKA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
29. SVIBNJA 2023. U 11.30 SATI

GOSPIĆ - Danas smo iz ureda Ernesta Petryja, ličko-senjskog župana, dobili slijedeće priopćenje:

- Dan državnosti, u povijesti hrvatskog naroda, predstavlja jedan od najvažnijih datuma. Spomen je to na konstituiranje prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora, 30. svibnja 1990. godine, s posebnim naglaskom na povijesnu ulogu Hrvatskoga sabora u očuvanju hrvatske državnosti kroz stoljeća. U godini kada obilježavamo 200. godišnjicu rođenja Oca Domovine dr. Ante Starčevića, ovogodišnji Dan državnosti ima naglašenije značenje.

Na tragu nauka Oca Domovine i prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, kao jednih od najvećih državnika u našoj povijesti, zadaća je svih nas baštiniti i nastaviti razvijati Lijepu našu kao europsku prijestolnicu sa svim pripadajućim sadržajima. Dan državnosti je prigoda za iskazivanje zahvalnosti i odavanje počasti svima onima koji su sudjelovali u stvaranju samostalne hrvatske države, u njezinoj obrani i oslobađanju. U mislima i molitvama za sve naše drage branitelje koji su vlastitom žrtvom otvorili put ka slobodi i suverenosti Hrvatske, nastavljamo svoj ponosni hod prema uvijek boljem i prosperitetnijem društvu.

Tim povodom, u ime Ličko-senjske županije kao i u osobno ime, svim građankama i građanima Ličko-senjske županije i cijele Republike Hrvatske upućujem iskrene čestitke povodom Dana državnosti.

Znanstveni skup o

DR. ANTI STARČEVIĆU

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
27. svibnja 2023. u 12.15 sati

GOSPIĆ - Jučer je u organizaciji Sveučilišta Zadru gospićkog Odjela za nastavničke studije i Državnog arhiva, pod pokroviteljstvom Ličko-senjske županije održan znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem 8. Dani Šime i Ante Starčevića pod nazivom Suvremeni koncept domovine. Skup je organiziran povodom proslave 200. obljetnice rođenja Oca Domovine - dr. Ante Starčevića.

Skupu su nazočili saborska zastupnica Anita Pocrnić-Radošević, župan Ličko-senjske županije Ernest Petry u pratnji zamjenice Jasne Orešković-Brkljačić, zamjenica gradonačelnika Grada Gospića Kristina Prša, pročelnica Odjela za nastavničke studije u Gospiću Sanja Vrcić-Mataija, ravnatelj Državnog arhiva u Gospiću Ivica Mataija, prorektor Sveučilišta u Zadru Josip Faričić te mnogobrojni predstavnici fakulteta s drugih hrvatskih sveučilišta i veleučilišta, profesori, ravnatelji te predstavnici institucija iz područja odgoja i obrazovanja, znanosti, kulture kao i ostali uvaženi gosti.

- Otac Domovine kao hrvatski domoljub učinio je jako puno i njegov životni put trebao bi biti smjernica svim političarima i svim javnim osobama koje se bave politikom. Branio je nacionalni identitet, hrvatstvo, hrvatske nacionalne interese i štitio hrvatsko jezikoslovlje. Jedna je od najznačajnijih osoba hrvatske politike i kulture i kao takav bio je prepoznat i od strane prvog Hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Lika je uvijek baštinila i uvijek će baštiniti državotvornu ideologiju dr. Ante Starčevića. - istakao je župan Petry.

- Dani Šime i Ante Starčevića doista su prigoda da se razmatraju njihovi uzori s raznih odredišta. Oni uključuju i humanističke poglede, ali i prirodoslovne, društvene i obrazovne. U Hrvatskoj se njeguju visoke vrijednosti, a među njima je i domoljublje. Ljubav isključuje svaku mržnju, prema drugome, prema različitome. To je izvrstan sinonim za patriotizam. Uostalom, ako nećemo ljubiti svoje, kako možemo očekivati da će nas netko drugi priznavati.- rekao je prorektor Faričić. (LSŽ)

Inicijative

POMOĆ OBITELJI LAVRNJA U HRVATSKOM POLJU

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
27. svibnja 2023. u 7.45 sati

HRVATSKO POLJE - Jučer su Župan Ernest Petry i zamjenica Jasna Orešković-Brkljačić posjetili obitelj Lavrnja.. Priča o Bogdanki (49) i Ljiljani Lavrnja (9) okupila je Hrvatsku u humanitarnom pothvatu. Majka i kći žive u kući staroj preko 100 godina, no zahvaljujući dobrom srcu ljudi, novinarima i pokretača akcije, vjeroučitelja Berislava Kostelca, njihova se situacija počinje mijenjati. Za pomoć obitelji Lavrnja u svega nekoliko dana prikupljeno je gotovo 36 tisuća eura.

- Posjetili smo kuću u kojoj živi dvočlana obitelji Lavrnja, gđa. Bogdanka i njezina maloljetna kći Ljiljana. Nažalost, obitelj Lavrnja živi u uvjetima koji nisu adekvatni za stanovanje. Zbog toga je Berislav Kostelac pokrenuo humanitarnu akciju s ciljem poboljšanja uvjeta stanovanja obitelji Lavrnja i izgradnje novog doma. Uz brojne ljude koji su se uključili u ovu humanitarnu akciju, danas smo u ime Ličko-senjske županije uplatili pomoć u iznosu od 3.000 eura.- izjavio je župan Petry, i zahvalio svima koji su sudjelovali u akciji koju je pokrenuo Berislav Kostelac.

Ova priča ističe kako solidarnost i empatija mogu ostvariti značajnu razliku u životima ljudi. Pomoć Bogdanki i Ljiljani Lavrnja primjer je kako se zajednica može udružiti u pomoć onima kojima je najpotrebnije. Akciji za pomoć ovoj obitelji možete se priključiti još uvijek, i to uplatom eura na žiro-račun: BOGDANKA LAVRNJA, IBAN: HR37 2402 0063 1043 5234 5, opis: Donacija. (LSŽ)

Nakon dodjele županijskog priznanja

ZAHVALA POLITIČKIH ZATVORENIKA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
24. svibnja 2023. u 20.45 sati

GOSPIĆ - Danas popodne u našu redakciju stiglo je priopćenje gospićke Podružnice Hrvatskog društva političkih zatvorenika:

- Zahvalni smo Ličko-senjskom županu gospodinu Ernestu Petryju i Županijskoj skupštini što su uočili naš rad za opće dobro doma i naroda i i jučer povodom Dana Ličko-senjske županije dodijelili nam Priznanje i spomen-plaketu za osobit doprinos u zaštiti ljudskih prava i promicanju interesa bivših političkih zatvorenika.

Ovo županijsko priznanje prihvaćamo kao izraz dužnog poštovanja i pijeteta prema hrvatskim žrtvama u našoj Županiji i Hrvatskoj od kobne 1918. do završetka Domovinskoga rata. Među tisućama ubijenih Hrvatica i Hrvata, mučenih u logorima i prognanih posebno su bile stradalnice naše žene. Teško je bilo slušati svjedočenja tih preživjelih mučenica o bestijalnim ubijanjima, te grozomornim mučenjima i najodvratnijim poniženjima kojima su bile izvrgnute.

Također smo, iz istih razloga, zahvalni i Ministarstvu hrvatskih branitelja. Podatke iz našega istraživačkoga rada, koje objavljujemo u Političkom zatvoreniku, glasilu Hrvatskog društva političkih zatvorenika, unijeli su u svoju dokumentaciju o stratištima i grobištima. Iz više grobišta izvršili su ekshumaciju i kršćanski ukop žrtava. Kada sve bude znanstveno obrađeno i objavljeno razotkrit će se velikosrpske i jugokomunističke laži i krivotvorine o hrvatskoj genocidnosti. Velikosrpski i jugokomunistički zločini bit će objelodanjeni, te će se pisati nova hrvatska povijest toga razdoblja utemeljena na istini.

Za priznanje za naš rad uručili su nam hrvatsku zastavu, kako se to u prigodnim svečanostima dodjeljuje zaslužnima. Mi smo udruga koja će se zbog starosti i bolesti članova uskoro ugasiti. Ne pomlađujemo se, jer hvala Bogu, u Hrvatskoj nema novih političkih uznika i neće ih u budućnosti ni biti.

Gospićki jubileji

OSTVARENJE STARČEVIĆEVIH IDEJA

Danas je proslavljena 30. obljetnica osnivanja Ličko-senjske županije i 200. obljetnica rtođenja dr. Ante Starčevića.

Počast kod velikog križa u groblju/Snimio Marko ČULJAT
Počast kod velikog križa u groblju/Snimio Marko ČULJAT
licke-novine@licke-novine.hr
23. svibnja 2023. u 16.15 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Današnja proslava značajnih obljetnica - 30. obljetnice osnivanja Ličko-senjske županije i 200. obljetnice rođenja dr. Ante Starčevića započelo je
polaganjem vijenca i paljenjem svijeća na Starčevićevu bistu kod spomen-doma u rodnom mu Velikom Žitniku. Zatim je odana počast kod velikog križa u Gradskom groblju sv. Marije Magdalene, a msgr. Zdenko Križić, gospićko-senjski biskup predvodio je svetu misu u gospićkoj prvostolnici. Nakon mise položeni su vijenci i zapaljene svijeće na obližnji spomenik poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama domovinskog rata i na spomen bistu dr. Franje Tuđmana.


Iza podneva u gradskom kinu održana je svečana sjednice Županijske skupštine na kojoj su bili brojni gosti, ali i broji dobitnici županijskih nagrada. Među uzvanicima su bili Andrej Plenković, predsjednik Vlade i počasni građanin Ličko-senjske županije i Mario Kapulica, izaslanik predsjednika Sabora. Sjednicu je otvorio Marijan Kustić, predsjednik Županijske skupštine, istakavši da se u suradnji s lokalnom samoupravom na cijelome županijskom području realiziraju brojni programi zahvaljujući potvori hrvatske Vlade. Kustić je naglasio da su ponosni što se sve radi u županiji i da će se samo otvaranjem radnih mjesta zadržati mladi.

-Došlo je vrijeme da osiguramo budućnost, zasučemo rukave i izgradimo Hrvatsku i Ličko-senjsku županiju. Pred ovom generacijom je samo jedan zadatak - mladima treba pružiti stabilan život.-rekao je Ernest Petry, ličko-senjski župan.

- Starčević je imao puno misli. Svaki čovjek pa i narod mora imati misao. Više nas nitko neće podrediti tuđoj vlasti. Nema više povratka u ropstvo. Starčevićeve ideje mi smo ostvarili. - rekao je Mario Kapulica.

Govoreći na svečanoj sjednici Županijske skupštine Ličko-senjske županije, premijer Plenković istaknuo je podatak da ta županija danas prihoduje 95 posto više sredstava nego prije Vladine reforme o financiranju lokalne i područne samouprave iz 2017. godine. To je, kazao je, naglasio i kao odgovor onima koji već danas, reformu koja će se predstaviti tek sutra, kritiziraju govoreći da navodno središnja državna uprava nešto uzima lokalnoj. Vlada je fiskalnom i funkcionalnom decentralizacijom omogućila županima, gradonačelnicima i načelnicima da budu istinski politički akteri i da imaju više sredstava za realiziranje svojih prioriteta, poručio je. "To je politika koja ima glavu i rep. To je politika koja zna kuda vodi zemlju i kuda vodi svoj narod. I to je politika koja osigurava dugoročne sposobnosti i preduvjete razvoja svih hrvatskih krajeva", poručio je.

ŽUPANIJSKA PRIZNANJA
Na sjednici su danas dodijeljena i brojna županijska priznanja:
Za počasnog građanina proglašen je mons. Zdenko Križić, gospićko-senjski biskup za osobit doprinos u promicanju vjerskih i društvenih vrijednosti te značaja i ugleda Ličko-senjske županije.

Nagradu za životno djelo dobili su Damir Tomljanović-Gavran, pukovnik HV-a, posthumno, za osvjedočenu hrabrost i junaštvo u Domovinskom ratu i izniman doprinos u stvaranju slobodne i suverene Republike Hrvatske; Josip Čorak, hrvač, za iznimna postignuća i doprinos od osobitog značaja za razvoj sporta; Pajo Brkljačić, pukovnika i dragovoljac Domovinskog rata za osobit doprinos u stvaranju samostalne i suverene Republike Hrvatske te promicanju i očuvanju digniteta Domovinskog rata, Tomislav Čanić, za osobit doprinos i ostvarene rezultate trajnih vrijednosti na području novinarstva, razvoju planinarstva i afirmaciji šaha;

Godišnja nagrada: Ivan Prpić-Špika, za osobit doprinos u očuvanju kulturne baštine i afirmacije društvenog života na području Grada Senja i Ličko-senjske županije i Ivan Bižanović, za osobit doprinos i postignute rezultate u razvoju poduzetništva.

Priznanje su dobili: Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata RH Ličko-senjske županije, za izniman doprinos u očuvanju trajnih vrijednosti žrtava i dostojanstva Domovinskog rata; Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata - Podružnica Ličko-senjske županije, za izniman doprinos u očuvanju trajnih vrijednosti žrtava i dostojanstva Domovinskog rata; Udruga Ličana "Vila Velebita" Zagreb, za osobit doprinos u očuvanju tradicije i izvornog ličkog identiteta te kulturno-povijesne baštine Ličko-senjske županije; MUP Ravnateljstvo Civilne zaštite Područni ured Rijeka Služba Gospić, za nesebičan doprinos u uspostavi, organizaciji i radu Prihvatnog centra Gospić za smještaj raseljenih osoba iz Ukrajine; Hrvatsko društvo političkih zatvorenika Podružnica Gospić za osobit doprinos u zaštiti ljudskih prava i promicanju interesa bivših političkih zatvorenika; Kroma d.o.o. za osobit doprinos i ostvarene rezultate u razvoju poduzetništva na području Ličko-senjske županije; BE-TO Brinje d.o.o, za osobit doprinos i ostvarene rezultate u razvoju poduzetništva na području Ličko-senjske županije i Hrvatski savez hodanja za osobit doprinos razvoju turizma u Ličko-senjskoj županiji i promociji zdravog života; KUD "Dangubice" Kuterevo, za osobit doprinos u očuvanju i promociji kulturne baštine i narodnih običaja sela Kutereva, Grada Otočca i Ličko-senjske županije; Miranda Meter-Vuković, dr. med. za osobit doprinos i postignuća u području primarne zdravstvene zaštite na području općine Brinje i Ličko-senjske županije; Vera Dasović, za osobita postignuća u kulturno-umjetničkom amaterizmu i očuvanju tradicije Grada Otočca i Ličko-senjske županije; Hrvoje Smolčić, za ostvarene rezultate i osobit doprinos u promicanju sporta i Dubravko Mesić, za ostvarene rezultate i osobit doprinos u promicanju sporta.

Medalju župana Ličko-senjske županije Ernesta Petryja dobili su župani:
Ante Frković, prvi ličko-senjski župan (1993 - 2001) i Milan Kolić Kolić (2013 - 2017) posthumno, te Milan Jurković (2001 - 2013).

Zahvalnice su dobili Miljenko Filipović, general bojnik, Davor Peitel, pukovnik, Drago Bilović, pukovnik, Nikola Škunca, brigadni general, Marko Čuljat, novinar, Marin Smolčić, novinar, Danko Ivšinović, glazbenik, Rino Mašić, sportaš, Karla Lončar, sportašica, Saši Rapaiću, sportaš, Roman Bako, sport, Milan Rukavina, sport, Dino Selak, sport, Nika Lopac, sport, Andrija Tomić, sport, Lina Strilić, sport, Udruga žena "NIT" Korenica, očuvanje tradicije, Strukovna škola Gospić, obrazovanje, KK Karlobag, sport, KK Velebit Otočac, sport, KK Plitvice, sport, KK Gospić, sport, DVD Perušić, doprinos vatrogastvu, Slavko Jurković-Cajko, spašavanje ljudi i imovine, Nikola Zdunić, bojnik, posthumno.

Evo što o proslavi ima izvješće na mrežnoj stranici Gospićko-senjske biskupije:
gospicko-senjska-biskupija.hr/vijesti/detaljnije/obiljezavanje-30.-rodendana-licko-senjske-zupanije-te-200.-rodendana-oca-do


Uz Dan Ličko-senjske županije i 200. obljetnicu rođenja dr. Ante Starčevića

STARČEVIĆ JE DJELOVAO NA DOBROBIT HRVATSKOG NARODA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
22. svibnja 2023. u 14 sati

GOSPIĆ - Povodom sutrašnje proslave 30. ogljetice ustroja Ličko-senjske županije za čiji je Dan odabran rođendan dr. Ante Starčevića koji je prij 200. godine rodio u obližnjem Velikom Žitniku pučanstvu je čestitku uputio Ernest Petry, ličko-senjski župan:

- Poštovani žitelji Ličko-senjske županije, drage sugrađanke i sugrađani!
Ponosno dočekujemo još jedan Dan županije, ove godine malo posebniji s obzirom na činjenicu da objedinjujemo obilježavanje 30. obljetnice ustroja Ličko-senjske županije i dvjestote obljetnice rođenja hrvatskog velikana ličkih korijena, Oca Domovine, dr. Ante Starčevića.

Ličani su uvijek bili ponosni i časni ljudi te čuvari hrvatske državotvorne misli, a kroz svoju dugu tradiciju i ponosnu prošlost Ličko-senjska županija iznjedrila je mnoge znamenite građane od kojih posebno na ovaj dan ističemo Oca Domovine dr. Antu Starčevića, istaknutog domoljuba čija politička misao seže i prisutna je, ne samo u Hrvatskoj suvremenoj stvarnosti, nego je obilježila i stvaranje suvremene slike ovog dijela hrvatskog prostora. Cjelokupno njegovo djelovanje bilo je za dobrobit hrvatskog naroda i podređeno sreći Hrvatske. Tu je ljubav crpio iz rodne grude Like - srca Hrvatske domovine.

Kroz ove povijesne godine, ponosno se prisjetimo svih zajedničkih postignuća i uspjeha koje je naša županija postigla, jer to su postignuća cijele zajednice. Uspjehu su pridonijeli mnogi, a posebno naši hrvatski branitelji koji su svojom hrabrošću i spremnošću na žrtvu branili i oslobađali ovaj prostor i time nam omogućili život i razvoj u slobodi i demokraciji. Realizirali smo mnoge velike, srednje i male infrastrukturne i kapitalne projekte vidljive u prostoru i u svakodnevici naših stanovnika, zaustavljamo mnogobrojne negativne trendove i s optimizmom gledamo u budućnost.

Obaveza nam je da nastavimo još više graditi i razvijati našu županiju, a ključ uspjeha je u predanom, odlučnom i pravednom radu, kako bi se i u nadolazećem vremenu vidio daljnji napredak. Ponukan životom Oca Domovine dr. Ante Starčevića, citirat ću jednu njegovu misao, kao poruku svima nama:

- Kada se ne može činiti dobro - dosta je da se ne čini zlo."

Dragi žitelji naše najljepše županije, u ime svih djelatnika Ličko-senjske županije kao i u osobno ime, čestitam vam Dan Ličko-senjske županije.

Čuvanje tragova povijesti u Lici i Krbavi

OBNOVLJEN SPOMENIK PRVOG ŽUPANA

Djelomično je restauriran je spomenik velikog kraljevskog ličko-krbavskog župana Marka Kasumovića.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
22. svibnja 2023. u 13.30 sati

GOSPIĆ - Tek ovih dana, 135 godina nakon smrti Perušićanina Marka Kasumovića (1830 - 1888) prvog ličko-krbavskog velikog kraljevskog župana ter grad. Baga i Senja, restauriran je njegov nadgrobni spomenik u glavnoj aleji Gradskog groblja Sv. Marije Magdalene, na pola puta do kapelice s lijeve strane iz jedne višestoljetne lipe. Za velikog župana je imenovan na Županijskoj skupštini 22. studenoga 1886.

Spomenik je do sada bio teško uočljiv, a sve do pred nekoliko godina ispred njega je bio kamion "spomeničarske" šute betona, kamena i zemlje što je uklonjeno nakon našeg pisanja uz psovke i prijetnje iz tadašnje "Usluge".

Dan uoči sutrašnjih značajnih obljetnica, 30. obljetnice ustroja Ličko-senjske županije i 200. obljetnice rođenja dr. Ante Starčevića, ličko-senjski župan i njegova zamjenica, Ernest Petry i Jasna Orešković-Brkljačić, na restaurirani, ali ne još ne cjelovit, spomenik svog predšasnika Kasumovića položili su vijenac i zapalili svijeće.

Nakon ovog za očekivati je od gradskih vlastodržaca da se pobrinu i za druge slične spomenike nekadašnjih ne samo ličkih nego i hrvatskih velikana kako ne bi bili za koju godinu prekopani i prodana grobna mjesta nekim novim odličnicima. Treba sačuvari obiteljsku grobnicu Bevandić gdje su sahranjeni zaručnica Nikola Bevandić iz Gospić i njegova zaručnica Mandica Tonković, iz sinca koji su ubijeni po nalogu gospićkih četnika 1937. godine u Senju. Žalosno je vidjeti i bijeli obelisk koji je klonuo na zemlju jedne grofice iz Beča koja je došla udati se u Gospić za zaručnika u obitelj Šimić, ali je prije svadbe naprasno preminula… Čudno je kako neki tobože znanstvenici u Gospiću nisu digli frku oko krađe biste Hercegovke s obiteljske grobnice Pavelić, u toj istoj glavnoj aleji čiji je autor bio prvi hrvatski školovani kipar Rendić, koji je atelje imao u Trstu, a koji je nakon krađe prodavan na aukciji u Londonu za 100 tisuća eura. Treba se pitati čemu im služe znanstvene titule kad ne vode brigu o prošlosti i sadašnjosti ovih dijela Hrvatske, već prepisuju tuđe znanstvene radove i rade nekakve slikovnice prošlosti koje su bez glave i repa. (MAČ)

DIPLOMATI POSJETILI NOVALJU

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
21. svibnja 2023. u 7.30 sati

NOVALJA - Predstavnici diplomatskog zbora u RH prilikom boravka u Ličko-senjskoj županiji posjetili su i Novalju, i najprije su obišli Vrtove lunjskih maslina u selu Lun.

Gostima se u Novalji obratio domaćin, gradonačelnik Ivan Dabo te Vasilj Kirilič, veleposlanik Ukrajine u Republici Hrvatskoj i Gordan Grlić-Radman, ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, koji su ujedno posadili maslinuu Perivoju mira.

Visokim gostima u organizaciji Hrvatskog nogometnog saveza prikazan je film "Vatreni", posvećen Miroslavu Blaževiću-Ćiri nakon kojega je održan okrugli stol na temu "Športska diplomacija". U ime Hrvatskog nogometnog saveza na okruglom stolu sudjelovali su: Marijan Kustić, predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, Branko Mikša, počasni predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, Miroslav Blažević (sin legendarnog Miroslava Blaževića-Ćire) u svojstvu izvršnog producenta filma "Vatreni", Stipe Pletikosa, tehnički direktor Hrvatskog nogometnog saveza i bivši igrač hrvatske nogometne reprezentacije te Ognjen Vukojević, bivši igrač hrvatske nogometne reprezentacije.

Naknadno se gostima pridružio i ličko-senjski župan Ernest Petry, koji je uz gradonačelnika Novalje Ivana Dabu izrazio riječi dobrodošlice predstavnicima diplomatskog zbora u Republici Hrvatskoj. Nazočne je pozdravio i ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić-Radman, dok se u ime diplomatskog zbora obratio i izrekao riječi zahvale na gostoprimstvu nadbiskup Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj.

Nakon obraćanja, ličko-senjski župan Ernest Petry je povodom Dana županije uručio apostolskom nunciju skulpturu Oca Domovine dr. Ante Starčevića, dok je gradonačelnik Grada Novalje Ivan Dabo uručio ministru Radmanu repliku Novaljskog relikvijara.

Iznimna čast za Grad Novalju i Ličko-senjsku županiju je da su ih posjetili članovi diplomatskog zbora, koji je jedinstveno tijelo svih diplomatskih predstavnika akreditiranih u Republici Hrvatskoj, a tijelo uključuje sve akreditirane šefove diplomatskih misija (veleposlanike, visoke predstavnike, apostolske nuncije) koji predstavljaju svoju zemlju u državi primateljici. (LSŽ

30. obljetnica Ličko-senjske županije

PROSLAVA 23. SVIBNJA

Dan županije je rođendan dr. Ante Starčevića.

licke-novine@licke-novine.hr
21. svibnja 2023. u 7 sati

GOSPIĆ - Nizom prigodnim manifestacija u utorak, 23. svibnja biti će obilježena 30. obljetnica osnivanja Ličko-senjske županije i 200. obljetnica rođenja dr. Ante Starčevića.

U utorak, 23. svibnja u 8.45 sati najprije je posjet spomen-domu dr. Ante Starčevića u Velikom Žitniku koji je izgrađen 1998. i koji jeotvorio prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman. Tu će se uz spomen-bistu Oca Domovine rad akademskog kipara Petra Dolića odati počast ovom hrvatskom velikanu , a nastupit će i HKUD "Degenija" iz Gospića.

U 9,30 satije odavanje počastipoginulim hrvatskim braniteljima polaganjem vijenaca i paljenjem svijećana veliki križ u Gradskom groblju Sv. Marije Magdalene u Gospiću.

U 10 sati u Veleučilištu Nikole Tesle početi će rad znanstveni kolokvij "200. obljetnica rođenja Oca Domovine dr. Ante Starčevića.

U 11 sati je sveta misa u katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije, a zatim će biti polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata i na bistu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana na Trgu blaženika Alojzija Stepinca.

U 121.30 u kinu Korzo počet će svečana sjednica Županijske skupštine uz prigodne govore, dodjelu županijskih priznanja i kulturno-umjetničkim programom u kome sudjeluju Narianna Ilkiv, glazbena umjetnica iz Ukrajine i Ženska klapa "Senkinje".

Nakon plavljena u Lici i Dalmaciji

MINISTAR POLICIJE U GOSPIĆU

Ministar MUP-a Davor Božinović pohvalio žurne službe.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
20. svibnja 2023. u 19 sati

GOSPIĆ - Danas je Davor Božinović, ministar MUP-a i potpredsjednik Vlade RH obišao dio Like i Dalmacije gdje su bile neuopbičajene poplave u ovo doba godine.

Nakon toga sastao se s Ernestom Petryjem, ličko-senjskim županom, a još su bili nazočni predsjednica Stožera civilne zaštite Ličko-senjske županije Jasna Orešković-Brkljačić, načelnik Policijske uprave ličko-senjske Zoran Zdunić, voditelj Službe civilne zaštite Joso Živković, zapovjednik Vatrogasne zajednice Ličko-senjske županije Zvonimir Lončarić, pročelnik HGSS-a Josip Brozičević, Lidija Pernar iz Hrvatskih voda zadužena za slivove Lika-Primorje, Vlado Brkljačić, direktor Gradskog društva Crvenog križa Gospić, direktor Županijske uprave za ceste Luka Matijević i načelnik Stožera civilne zaštite općine Perušić Mihael Kurteš.

- Imali smo problema zbog poplava na više lokacija u našoj županiji. Svakako je najteže bilo na području Plitvičkih jezera, zatim u dijelovima općine Lovinac, a pojedini dijelovi u okolici Kosinja bili su prometno odsječeni. Tako je bilo i u okolici Gospića, Otočca i općine Donji Lapac. Zbog izlijevanja rijeke Korane bili smo prisiljeni evakuirati pet starijih osoba iz Gornjeg Plitvica Sela. Ukupno gledano sve službe za žurna djelovanja su upravo fenomenalno odradile svoj posao i na tome im neizmjerna hvala, istaknuo je župan Ernest Petry.

O preventivnom djelovanja svakako govorila je Lidija Pernar iz Hrvatskih voda. Ovo je poduzeće zadnje godine izvršilo brojne radove na čišćenju bujičnih vodotoka i ponora kako bi se olakšalo protjecanje većih količina vode u kišnim razdobljima. S obzirom na količine zadnjih oborina, poduzeti radovi uvelike su olakšali otjecanje vode rijeke Like u Markovu i drugim ponorima na kraju u Lipova Polja.

- Moja osobna zahvalnost, zahvalnost premijera Plenkovića i cijele Vlade ide svima vama i članovima vaših timova koji su uporno i uspješno djelovali na terenu. Ja nastojim u javnom prostoru poslati poruku kako ovo nije bila jedna kriza koja je prošla je i čekat ćemo generacijama na sljedeću. Nažalost, bojim se da se nećemo ubrzo vratiti na staro, na neke normalne životne ritmove. Požari i poplave će pratiti tu razinu nepredvidivosti jer nije poanta ono što se događa u Hrvatskoj, već ono što se zbog klimatskih promjena događa u Europi i svijetu. - istakao je ministar Božinović, dodajući zahvalio u na dugogodišnjim uspjesima u lokaliziranju požara na otvorenom i ublažavanju poplava. (LSŽ)

Čuvanje povijesti za budućnost

UREĐENJE SPOMENIKA PRVOG ŽUPANA

Prvi župan na našem, ličko-primorskom području bio je Marko Kasumović (1830 - 1889).

Kasumovićev spomenik je dobio novu betonsku ploču
Kasumovićev spomenik je dobio novu betonsku ploču
licke-novine@licke-novine.hr
19. svibnja 2023. u 20 sati

GOSPIĆ - Povodom obilježavanja 30. obljetnice konstituiranja Ličko-senjske županije i proslave Dana županije 23. svibnja, na dan rođenja Oca Domovine dr. Ante Starčevića, ličko-senjski župan Ernest Petry inicirao je uređenje nadgrobnog spomenika prvom ličko-krbavskom velikom županu Marku Kasumoviću (1830 - 1889), koji se nalazi u Gradskom groblju Sv. Marije Magdalene.

Kasumović je zaboravljen posljednjih stotinjak godina. Prije nekoliko godina dio groba je pokrivao nabacani beton spomeničara koji su gradili spomenike i tu odbacivali višak betona i šute. O čemu smo svojedobno jedini objavili informaciju. Nakon toga prvi je zapalio svijeću na njegovom grobu tadašnji ličko-senjske župan Milan Jurković. I poslije više nitko.

- Na žalost ime prvog ličko-krbavskog velikog župana Marka Kasumovića mnogi ni ne znaju, a kamoli da se njegov spomenik nalazi u gospićkom groblju kao i da bi se prigodom obilježavanja Dana županije trebala odati počast prvom ličko-krbavskom županu. - izjavio je aktualni župan Petry, koji je dodao riječi dr.Ante Starčevića: - Narod koji zaboravi svoju prošlost, slijep ide u budućnost'.

Inače, Ličko-krbavska županija bila je županija unutar Kraljevine Hrvatske i Slavonije, u sastavu Zemalja Krune Sv. Stjepana u Austro-Ugarskoj Monarhiji. Nakon donošenja odluke Hrvatskoga sabora o uspostavi županija na području banske Hrvatske 5. veljače 1886. formira se Ličko-krbavska županija sa sjedištem u Gospiću.

Na čelu Ličko-krbavske županije nalazio se veliki župan, kojega je na prijedlog bana imenovao i dužnosti razrješivao izravno vladar. Prvi izabrani veliki župan Marko Kasumović bio je ujedno i domaći čovjek, a zatim su na dužnost velikog župana bili imenovani župani iz Like ili župani premještani iz drugih županija.

Daleke 1903. godine u znak velikog doprinosa razvoju Like, šumarski inženjer Bogoslav Kosović (1871 - 1949) iz njegovog je fonda koji je zabranila tadašnja država u Budačkoj ulici na današnjem broju 55 izgradio je Kasumovićevo biljevište - rasadnik. Tu se danas nalazi gradska palača. Gradnja palače počela je za Drugog svjetskog rata. Naime u doba NDH na čelu Ministarstva šuma i ruda bila su dvojica ličkih Hrvata - ministar Ivica Frković i državni tajnik Mime Rosandić. Iza te zgrade na kraju parcele izbetonirane su i garaže za teretne samovoze. Po svemu sudeći oni su u Gospić htjeli premjestiti Direkciju šuma sa Sušaka…

Evo i životopisa Marka Kasumovića iz prvog izdanja Likapedije:
KASUMOVIĆ, Marko, časnik i političar (Perušić, 30. IV. 1830. - Gospić, 16. XII. 1888.). U rodnom mjestu završio je Trivijalnu školu, a Gimnaziju u Senju ( 1842 - 1848). Zatim je otišao na učevni tečaj za krajišku upravu na Sveučilištu u Gracu, gdje je učio juridičko-političke nauke, ratarstvo, kao i praktičnu nauku u svilogojstvu. Imenovan je vježbenikom krajiške uprave (1851), pa poručnikom u vojsci (1857) i napredovao je do satnika prvog razreda i ponovo premješten u krajišku upravu. Kad je Krajina razvojačena (1863) K. je imenovan privremenim, a 1875. pravim tajnikom okružja u Gospiću. Kratko je vrijeme bio kotarski predstojnik u Bariloviću i okružni upravitelj u Ogulinu (1976). Za okupacije Bosne (1878) imenovan je povjerenikom za repatriranje bosanskih izbjeglica u Bosnu, a slijedeće godine postavljen je za okružnoga upravitelja u Gospiću. Na tom mjestu zateklo ga sjedinjenje Krajine s Hrvatskom, a kad je politička uprava u svoj zemlji jednolično ustrojena, Županijska skupština Ličko-krbavske županije sastala se prvi puta 22. studenoga 1886. u Gospiću i imenovala K. za prvog kraljevskog velikog župana Ličko-krbavske županije ter grada Baga i Senja. Njegova županija bila je jedna od najbolje upravljanih. Osobitu brigu posvećivao je školama i gospodarstvu nije bio zadovoljan nekim odredbama pa je obilazeći svoje područje narod osobno poučavao i poticao na racionalno gospodarstvo i na podizanje i podupiranje škola. Povrh lijepih rezultata, koje je postigao na gospodarsko prosvjetnom polju siromašne Like, mora mu se također priznati ne mala zasluga, da je taktom i pravičnošću znao uzgojiti i uzdržati sporazumijevanje i slogu među katolicima i pravoslavnima, Hrvatima i Srbima svojega područja. U razvoju gospodarstva K. je bio veliki pobornik uzgoja i zaštite ličkih krških šuma. Njegovom inicijativom osnovana je Zaklada za pošumljavanje Like u koju su novčana sredstva uplaćivale sve županijske općine. Međutim, Zemaljska vlada je nakon nekoliko godina zabranila prikupljanje novaca te su sredstva stavljena u štedionicu u kojoj su bila deset godina. Sredstava je Bogoslav Kosović, županijski šumarski nadzornik. iskoristio za osnivanje rasadnika (1903) kako bi osigurao potrebne sadnice za pošumljavanje Like. Rasadnik je bio na površini od tri jutra i nazvan je Kasumovićevo biljevište. Rasadnik se nalazio na prostoru današnje zgrade gradske uprave u Budačkoj broj 55 i prostoru nekadašnjeg Transporta na kraju Ulice Jure Turića. Kao okružni upravitelj Gospića za svoje korisno djelovanje odlikovan je Redom željezne krune III. razreda (1881).

DIPLOMATI OBIŠLI DIO ŽUPANIJE

Strani diplomati kod rodne kuće Nikole Tesle u Smiljanu
Strani diplomati kod rodne kuće Nikole Tesle u Smiljanu
licke-novine@licke-novine.hr
19. svibnja 2023. u 17.20 sati

GOSPIĆ - Dvadesetak predstavnika veleposlanstava i trgovinskih misija akreditiranih u Republici Hrvatskoj obišla je za dva dana dio Ličko-senjske županije. Nakon predstavljanja posebnosti i potencijala za razvoj županijskog gospodarstva diplomati su obišli dio Županije. Studijski posjet obuhvatio je i upoznavanje s kulturno-povijesnom i prirodnom baštinom županije te autohtonom turističkom ponudom.

"Ideja ovakvih studijskih putovanja pokrenuta je 2014. godine sa željom da se stranim diplomatima prikažu razne hrvatske regije i gradovi te predstave kultura i gospodarske mogućnosti Republike Hrvatske. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nastoji dva-tri puta godišnje organizirati ovakva putovanja, svaki put u drugu županiju. Obilazimo razne tvrtke gdje očekujemo da se stranim diplomatima koji se bave gospodarstvom pokažu njihove mogućnosti i ukaže na mogućnosti realizacije investicija stranih ulagača na području pojedine županije. Izuzetno smo zadovoljni informacijama koje nosimo iz Ličko-senjske županije i očekujemo otvaranje mogućnosti suradnje s gospodarstvenicima iz zemalja čiji su predstavnici posjetili Ličko-senjsku županiju. - izjavila je Maja Rosenzweig-Bajić, iz Ministarstva. (LSŽ)

Novi program

PLANINSKI CENTAR NA PLJEŠEVICI

Detalj Bjelopoljskog polja i središnjeg dijela Plješevica/ Foto arhiva Lika pressa Gospić
Detalj Bjelopoljskog polja i središnjeg dijela Plješevica/ Foto arhiva Lika pressa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
19. svibnja 2023. u 15.30 sati

GOSPIĆ - Na Plješevici, odnosno kako se krivo naziva Lička Plješivica, izgradit će se moderni planinski centar za posjetitelje.

Naime, Javna ustanova Zaštite i očuvanja prirode Ličko-senjske županije je uz podršku ličko-senjskog župana Ernesta Petryja polučila još jedan značajan uspjeh. Pripremljena je inicijalna ideja za projektni prijedlog izgradnje i uređenja multifunkcionalnog izletničko-rekreacijsko-edukacijskog kompleksa u zaštićenom području prirode značajni krajobraz "Bijeli Potoci-Kamensko" na Plješevici koji se nalazi na njenom središnjem dijelu između Bjelopolja i Donjeg Lapca, gdje je inače jedno od najpoznatijih hrvatskih letjelišta za paraglajdere i slične ljubitelje visina…

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije ocijenilo je ovu ideju prihvatljivom te je u okviru javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava "Priprema projektno-tehničke dokumentacije za projekte u području digitalne transformacije i zelene tranzicije" Javnoj ustanovi za zaštitu i očuvanje prirode Ličko-senjske županije dodijeljeno bespovratno gotovo stotinu tisuća eura. Sredstva treba uložiti u izradu idejnog i glavnog projekta "Planinski centar Bijeli Potoci - Natura 2000 tematski park".

Budući kompleks planinskog centra gradit će se u samom srcu Plješevice, uz glavnu prometnicu koja povezuje od Bjelopolja preko Frkašić Donji Lapac, na planinskom prijevoju kod Bijelih Potoka, a uključivat će jedanaest elemenata odnosno tematskih cjelina kojima je namjena rekreacija i odmor u prirodi te interpretacija i očuvanje iznimne biološke raznolikosti i prirodnog bogatstva ove ličke planine. Inicijativa je dio šireg programa djelovanja Javne ustanove kojemu je glavni cilj proglašavanje područja Plješevice i Ličkog Pounja zaštićenim regionalnim parkom.

Regionalni park bi bio idealan okvir za primjerenu zaštitu iznimnog prirodnog bogatstva Plješevice i jedinstvene ljepote rijeke Une. Inicijativa Ličko-senjske županije i njezine Ustanove doprinijeti će održivom razvoju istočnog dijela županije, napose općina Udbina i Donji Lapac.


Poplave i u Lici

VODOTOPINA U KOSINJU UNIŠTILA NASADE

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
18. svibnja 2023. u 18 sati

GOSPIĆ - Velike proljetne kiše izazvale su razlijeva potoka ali i rijeka. U Gračacu su nezabilježene poplave Otuće, nabujala je i Ričica u Ričicama i Josetin most je jopet bija pod vodom. U okolici Gospića potopljene su brojne lokalne ceste i cestice. Kosinjska dolina je pod vodom.

Vodotopina, kako za poplavu divane Kosinjani, nisu uobičajene u kasno proljeće, obično Kosinj pliva poslije Božića i početkom nove godine kada počne topljenje snijega na Velebitu Visok vodostaj Like razlio po svim kosinjskim selima i zaselcima. Vod će najvjerojatnije uništiti sav trud kosinjskih poljodjelaca koji su obradili svoje njive. Samo rijetki nisu posadili krumpir…

Kosinjsko područje danas je obišao Ernest Petry, ličko-senjski župan. Bio je u društvu
Jose Živkovića, voditelja službe Civilne zaštite Gospić, a susreo se i s Ivanom Turićem, načelnikom perušićke općine i Miloradom Vidmarom, predsjednikom Općinskog vijeća Perušića.
Petry je zahvalio interventnim službama koje su proteklih dana sudjelovale u spašavanju imovine građana na području Ličko-senjske županije, od područja općine Lovinac, općine Donji Lapac, prigradskih mjesta na području grada Otočca i grada Gospića, pa sve do područja Nacionalnog parka Plitvička jezera gdje je ova vremenska nepogoda najviše zahvatila područje sela Korana iz kojega je uslijed vremenskih nepogoda odnosno poplave evakuirano pet starijih osoba. (LSŽ)

Dvodnevni obilazak Ličko-senjske županije

U OBILASKU STRANI DIPLOMATI

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
17. svibnja 2023. u 18.15 sati

GOSPIĆ - Danas i sutra gosti Ličko-senjske županije su gospodarski savjetnici i predstavnici stranih trgovinskih ureda akreditiranima pri diplomatskim misijama u Republici Hrvatskoj.

Goste je dočekao i pozdravio ličko-senjski župan Ernest Petry i predstavio Županiju. Ističući prirodne potencijale i prednosti te planovima razvoja i investicijama. Naglasio je činjenicu da Ličko-senjska županija skrbi o trajnom smještaju 668 ukrajinskih državljana, te 88 osoba na rubnom dijelu Karlovačke županije, što sveukupno čini 778 osoba od kojih su većina žene s djecom, koji su upravo na ovom području naišli na razumijevanje lokalnog stanovništva te u najgorim trenucima koji su ih zadesili u ratom pogođenoj Ukrajini i u Ličko-senjskoj županiji pronašli svoj mir.

Županiju je kroz prezentaciju detaljnije predstavila pročelnica Upravnog odjel za gospodarstvo, pomorsko dobro i promet Ana Rukavina-Stilinović koja je govorila o pogodnostima smještaja ove županije koja se nalazi uz velebitsko zaleđe koje zauzima 80 posto prostora kao i njezin sveukupni priobalni dio. Istakla je i značaj turističkih atrakcija u kojima su najznačajnija tri nacionalna parka i park prirode Velebit, kao i o razvitku infrastrukture na ovim područjima, ekonomiji i populaciji.

Prisutne je pozdravila i Maja Rosenzweig-Bajić, voditeljica Službe u ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

Po završetku sastanka, gosti su posjetili Razvojni centar Ličko-senjske županije u Pazariškoj ulici gdje su imali priliku od ravnatelja centra Mile Milkovića saznati o funkcioniranju Centra, kao i o svim njegovim korisnicima. Nakon ravnatelja Milkovića, gostima se obratila Dragica Jerkov, jedna od korisnica prostor Centra koja je predstavila svoj proizvod pod nazivom Eko-Lika Greennovation te način ekološke proizvodnje dušičnog organskog gnojiva od sirove ovčje vune koja se baca i zagađuje okolinu. Strani gospodarstvenici zatim su posjetili tvrtku Lika svjetlo u Poslovnoj zoni Smiljansko Polje koja je izgrađena na ledini.

U poslijepodnevnim satima predstavnici stranih trgovinskih ureda akreditiranim pri stranim diplomatskim misijama u Republici Hrvatskoj posjetit će Nacionalni park Plitvička jezera, dok će sutra u kabinetu župana biti organizirana prezentacija projekta Vjetroparka u Senju, prezentacija proizvoda poduzeća Kadila iz Novalje, a predviđen je i obilazak Memorijalnog centra Nikole Tesle u Smiljanu, posjet OPG-u Vlainić u Perušiću, OPG-u Butina i utočištu za medvjede u Kuterevu, i obilazak bioenergane, toplane i pilane BE-TO Brinje.

Konačni cilj posjeta je otvaranje mogućnosti dugoročnog povezivanja gospodarstvenika iz Ličko-senjske županije s gospodarstvenicima iz drugih zemalja, a ujedno su predstavljeni potencijali županije kako bi se dodatno otvorile mogućnosti suradnje i ulaganja u županijsko gospodarstvo. (LSŽ)

Potpora Kraljevine Norveške

GOSPODARSKA SURADNJA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
16. srpnja 2023. u 22.40 sati

GOSPIĆ - Danas održana početna konferencija projekta Plavo-zeleni krug - BLUEGREENCIRCLE koji se financira u okviru Fonda za bilateralne odnose EGP i Norveškog financijskog mehanizma za razdoblje 2014.-2021. vrijednost projekta je 85 tisuća eura i završava se iduće godine.

Projekt doprinosi povećanju kapaciteta lokalnih dionika i zajednice u Ličko-senjskoj županiji za održivi razvoj kroz principe cirkularne ekonomije, a treba naglasiti da je Ličko-senjska županija prva od svih županija u Republici Hrvatskoj koja se uključila u projekt održivog razvoja kroz principe cirkularne ekonomije. Nositelj projekta je udruga GTF-Inicijativa za održivi rast, dok su partneri u projektu Ličko-senjska županija i International Development Norway Association iz Norveške. Ciljna skupina projekta su javni službenici, privatni sektor, akademski sektor, civilni sektor, mladi i žene.

Sudionike konferencije pozdravili su Ernest Petri, ličko-senjski župan, pročelnica Upravnog odjela za regionalni razvoj i fondove EU Zrinka Mraović te Mary Ann Rukavina Cipetić, predsjednica GTF-Inicijative za održivi rast.

U projekt će biti uključeni gospodarstvenici s područja Ličko-senjske županije i to uključivanjem u rad skupina i radionica. U planu je i posjeta Norveškoj kako bi uspostavila suradnju među gospodarstvenicima. (LSŽ)

Korištenje županijskog proračuna

POTPORA ZA 12 UDRUGA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
16. svibnja 2023. u 18 sati

GOSPIĆ - Danas je Ernest Petry, ličko-senjski župan potpisao 12 ugovora o potpori raznim udrugama sa županijskog područja ukupne vrijednosti 33 tisuće eura.

Tom prilikom Petry je zahvalio svima koji su se odazvali javnom pozivu. O ugovorima govorila je pročelnica Upravnog odjela za školstvo, sport i kulturu Valentina Zdunić i istakla kako je ovo samo jedan od županijskih poziva.
- Ovaj put postojala su tri prioritetna područja, a to su osobe s invaliditetom, rad s djecom i mladima i udruge proistekle iz Domovinskog rata. U odnosu na prošlu godinu povećan je iznos sredstava za financiranje i imamo sedam novih udruga.- rekla je Zdunić.

Ugovore su potpisali Društvo "Naša djeca" Gospić, Udruga slijepih Ličko-senjske županije, Udruga žena Pavenka Brinje, Lički put Gospić, Likovna udruga Lika Gospić, Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju "Pčelice" Gospić, Klaster Lika Destination, Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Ličko-senjske županije Gospić, Udruga Dobra vremena Sveti Rok, KUD "Lipa"Sinac i Pomoć u kući starijim osobama Donji Lapac, dok će s Konjičkim klubom "Ana" iz Senj ugovor biti potpisan naknadno. (LSŽ)

Sastanak ravnatelja javnih ustanova

OBNOVA FASADA ŽUPANIJSKI INSTITUCIJA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
15. svibnja 2021. u 22 sata

GOSPIĆ - Ravnatelji ustanova kojima je osnivač Ličko-senjska županija, danas su bili na sastanku na kome su upoznati s odredbama Zakona o energetskoj učinkovitosti, te o planovima energetske obnove i upravljanja nekretninama u vlasništvu ustanova.

O temi je govorio je Darko Banić, djelatnik Ličko-senjske županije, a sve prisutne pozdravio je i župan Ernest Petry koji je istakao da je bitno iskoristiti sva raspoloživa sredstva iz europskih fondova, resornih ministarstava i fondova za energetsku učinkovitost kako bi se što učinkovitije obavila energetska obnova zgrada u vlasništvu ustanova i škola kojima je osnivač Ličko-senjska županija. Iz fondova su već dodijeljena sredstva projektnu dokumentaciju, a dodijeljena su i sredstva za digitalizaciju ustanove Ličko-senjske županije. Dosta je i pojedinačnih projekata energetske obnove koje pojedine ustanove već provode.

Zahvaljujući Vladi RH, trenutno se obnavljaju i stambene zgrade na u Ličkom Osiku, a uskoro će krenuti i obnova zgrade u Korenici, Udbini i Donjem Lapcu i u Otočcu. (lsž)

U susret 30. obljetnici Ličko-senjske županije

DOLAZI I PREMIJER PLENKOVIĆ

 
 

licke-novine@licke-novine.hr
15. svibnja 2023. u 21.30

GOSPIĆ - Danas je iz Ličko-senjske županije objavljeno da je premijer Andrej Plenković potvrdio dolazak na Svečanu sjednicu Ličko-senjske županije 23. svibnja povodom 30. obljetnice konstituirajuće sjednice u tadašnjem Domu kulture u Gospiću. Premijer Plenković je prošle godine proglašen počasnim građaninom Ličko-senjske županije. Inače članovi obitelji Plenković radili su i djelovali na području Like. Premijerova dva strica bili su profesori na Ekonomskoj školi u Perušiću, drugi je stric Juraj ili kako su ga studenti zvali Jura bio je dugogodišnji profesor nekoliko kolegija na Pedagoškoj akademiji u Gospiću gdje je matematiku i fiziku diplomirao i njegov otac Mario diplomirao matematiku i fiziku. (MaČ)

Uz Blajburšku tragediju

POČAST GOSPIĆKIM ŽRTVAMA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
13. SVIBNJA 2023. U 14 SATI

GOSPIĆ - U sklopu obilježavanja 78. godišnjice Bleiburške tragedije i hrvatskih križnih putova, danas je ličko-senjski župan Ernest Petry odao počast žrtvama paleći svijeću u spomen nevinim žrtvama komunističkih zločina ispred spomen-ploča za nevine hrvatske žrtve stradale nakon Drugog svjetskog rata, koje se nalaze na zidu lijevo od glavne aleje Gradskog groblja Sv. Marije Magdalene:

Na Bleiburškom polju i u kolonama smrti križnog puta dogodila su se strašna stradanja. Stotine tisuća nedužnih civila i razoružanih vojnika koji su se predali morali su, krenuvši s tog polja smrti, propješačiti brojne kilometre kroz cijelu bivšu državu, a putem su bili zlostavljani i ubijani. Ljudi su ubijani bez ikakvog prethodnog suđenja, pobacani u jame o kojima je bilo zabranjeno govoriti i pisati sve do pada komunizma i dolaska demokratskih promjena. Ta stradanja i zločin danas su simboli patnje hrvatskog naroda i svakako su jedan od najtežih događaja u našoj povijesti. Nažalost, među žrtvama je bilo i maloljetnika. (LSŽ)

Županije pomaže ekskurzije

OTOČKI OSNOVNOŠKOLCI U SLAVONIJI

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
12. svibnja 2023. u 8 sati

GOSPIĆ - Nedavno su na ekskurziji u Slavoniji bili gospićki osnovnoiškolci, a zatim i osnovnoškolci iz Otočca.

Suradnja Požeško-slavonske i Ličko-senjske županije, donijela je mogućnosti posjeta Slavoniji za ličlke osnovnoškolce. Naime, županica Antonija Jozić uputila je poziv županu Ernestu Petryju, i organizirane su dvije školske ekskurzije u Pleternicu.

Otočki učenici vratili su se kući puni dojmova iz požeške Zlatne doline - grada Pleternice, gdje su boravili dva dana kako bi upoznali slavonsku tradiciju, kulturnu baštinu i slavonsku društvenu zajednicu. Posjetili su Muzej bećarca, mjesto gdje se moderna arhitektura i tehnologija stapaju s lokalnim geografskim obilježjima, poviješću i tradicionalnom nematerijalnom kulturnom baštinom - bećarcem koga je zaštitio UNESCO. Posjetili su i Interpretacijski muzej Terra Panonica gdje su se kroz nezaboravno putovanje vratili čak 24 milijuna godina u prošlost. Istraživali su priče o drevnim, ali i sadašnjim vrstama biljaka i životinja Pleternice i Požeško-slavonske županije, koje su, baš kao i cijela Slavonija i brojne susjedne zemlje, bile prekrivene Panonskim morem. Na samom kraju, vožnjom u turističkom vlakiću upoznali su Pleternicu.

Ravnateljica Osnovne škole Otočac Jasminka Devčić, zahvalila je Ličko-senjskoj županiji na organizaciji edukacijskog putovanja, kao i domaćinima na gostoprimstvu i srdačnoj dobrodošlici, naglasivši da su otočki osnovnoškolci u Slavoniji dočekani raširenih ruku. (LSŽ)

Dan otvorenih vrata Strukovne škole u Gospiću

POSJETA ŽUPANA I ZAMJENICE

Od iduće godine i školovanje za geodeziju i geoinformatiku.

Susret župana Petryja s medicinarima
Susret župana Petryja s medicinarima
licke-novine@licke-novine.hr
11. svibnja 2023. u 19.15

GOSPIĆ - Danas je Strukovna škola organizirala je Dan otvorenih vrata na kojem su učenicima završnih razreda osnovnih škola prezentirana znanja, vještine i aktivnosti učenika. Predstavljeni su i obrazovni programi koji će se izvoditi u idućoj školskoj godini 2023./2024. Prilikom odabira obrazovnih programa vodilo se računa o stvarnim potrebama tržišta rada na temelju Preporuke obrazovne upisne i politike stipendiranja za 2023. godinu.

Tako će se iduće školske godine moći upisati program za kuhar, konobara, automehaničara, vodoinstalatera, vozača motornog vozila, turističko-hotelijerskog komercijalistu, elektrotehničara, medicinsku sestru/tehničara opće njege, a dobivena je i dozvola Ministarstva znanosti i obrazovanja za izvođenje nastave novog obrazovnog programa tehničar za geodeziju i geoinformatiku.

Danas su Školu posjetili ličko-senjski župan Ernest Petry i zamjenica Jasna Orešković-Brkljačić, koji su u pratnji ravnateljice škole Barbare Tomljenović-Jurković obišli sve praktikume i učionice obrazovnih programa koji su organizirani u Strukovnoj školi.

Ravnateljica škole Barbara Tomljenović-Jurković zahvalila je svom osnivaču Ličko-senjskoj županiji na svesrdnoj pomoći koju daje Školi, istaknuvši posebnu zahvalu županu Petryju i zamjenici Orešković-Brkljačić, koji su podržali organizaciju nastave u novom obrazovnom programu, tehničar za geodeziju i geoinformatiku te ujedno dali svoje preporuke resornom ministarstvu. (LSŽ)

ŽUPANIJSKA POTPORA UDRUGAMA

Potpisivanje ugovora s građanskim udrugama/Snimio Marko Čuljat
Potpisivanje ugovora s građanskim udrugama/Snimio Marko Čuljat

licke-novine@licke-novine.hr
11. svibnja 2023. u 12 sati

GOSPIĆ - Danas prije podne Ernest Petry, ličko- senjski župan sa suradnicama potpisao ugovore o korištenju proračunskih sredstava u ovoj godini. Ugovore je potpisao s 24 razne udruge građana i udruge osnovane nakon Domovinskog rata. U tu svrhu u proračunu je osigurano nešto više od 55 tisuća eura. (Mač)

Korištenje sredstava županijskog proračuna

UDRUGAMA PREKO 55 TISUĆA EURA

Potporu će dobiti i Društvo naše djeca iz Gospića/Snimio Marko Čuljat
Potporu će dobiti i Društvo naše djeca iz Gospića/Snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
9. SVIBNJA 2023. U 18.45 SATI

GOSPIĆ - Prema obavijesti iz Ličko-senjske županije, u četvrtak 11. svibnja s 24 razne udruge građana potpisati će se ugovori o korištenju sredstava ovogodišnjeg županijskog proračuna. U te namjene osigurano je preko 55 tisuća eura. (LSŽ)

Uz mjesec zaštite od požara

ŽUPAN PETRY PRIMIO IZASLANSTVO VATROGASACA

Susret županijskih čelnika s izaslanstvom vatrogasaca/Snimio Marko ČULJAT
Susret županijskih čelnika s izaslanstvom vatrogasaca/Snimio Marko ČULJAT
licke-novine@licke-novine.hr
9. svibnja 2023. u 17 sati

GOSPIĆ - Povodom svibnja koji je proglašen mjesecom vatrogastva danas je izaslanstvo ličko-senjskih vatrogasaca primili župan Ernest Petry i zamjenica Jasna Orešković-Brkljačić. U izaslanstvu su bili čelnici Županijske vatrogasne zajednice i vatrogasaca iz Gospića, otočca i Senja.

Župan Petry je izrazio zahvalnost za njihov danonoćni rad na spašavanju ljudi i imovine u kriznim situacijama od požara i potresa do poplava i prometnih nesreća. I žaželio im i dalje dobar uspjeh u požrtvovanom radu. Naglasio je da će u sklopu financijskih mogućnosti pomagati njihovo tehničko opremanje.

Zamjenica Orešković-petrović, koja je i načelnica Županijskog stožera Civilne zaštite, također se zahvalila na izuzetnoj suradnji.

- Prije mnogo godina i u Gospiću je osnovano vatrogasno društvo. Svibanj je mjesec zaštite od požara jer obično u ova doba počinje sezona požara na otvorenom, što na svu sreću nije slučaj i ove godine. U radu smo sa Županijom ostvarili jednu normalnu međusobnu suradnju. Mislim da vam mi vatrogasci uzvraćamo na dobar način u spašavanju ljudi i imovine u izuzetnim situacijama. Među nama vlada solidarnost i suradnja. - rekao je Milan Jurković, nekadašnji ličko-senjski župan i predsjednik Županijske vatrogasne zajednice.

- Naše vatrogastvo se iz dana u dan poboljšava. Uskačemo i u rješavanje vodoopskrbe za vrijeme suše. Još je ostao veliki problem minskih polja na čemu bi trebalo i dalje intenzivno raditi. - rekao je Zvonimir Lončarić, zapovjednik Županijske vatrogasne zajednice.

Predstavnici vatrogasnih postrojbi naglasili su da je suradnja više nego dobra i da se provodi na prijateljskoj bazi. (MaČ)

Folkloraši Otočca i Gospića u posjetu Slavoniji

UPOZNAVANJE SLAVONSKE BAŠTINE

Ispraćaj gospićkih osnovnoškolaca na ekskurziju u Slavoniju
Ispraćaj gospićkih osnovnoškolaca na ekskurziju u Slavoniju
licke-novine@licke-novine.hr
6. SVIBNJA 2023. u 8 sati

GOSPIĆ - Na poziv županice Požeško-slavonske županije Antonije Jozić župan Ličko-senjske županije Ernest Petry prihvatio je poziv i organiziran je posjet osnovnoškolaca iz Gospića i Otočca Muzeju bećarca u Pleternici.

Školske folklorne skupine djeluju u Gospiću i Otočcu dogovorena su dva termina u kojima će mladi folkloraši posjetiti Muzej bećarca. Na polasku Gospićana prekjučer ispratili su ih ličko-senjski župan Ernest Petry i zamjenica župana Jasna Orešković Brkljačić, dok učenici iz Otočca na putovanje kreću 9. svibnja.

Mladim folklorašima osiguran je prijevoz autobusom, noćenje u Pleternici, večera i doručak, dok je za drugi dan posjete osiguran besplatan ulazak i obilazak novootvorenog Interpretacijskog centra Muzej bećarca. Folkloraši će imati priliku obići i Interpretacijski centar Terra Panonica, dobitnika nacionalne godišnje nagrade Simply the best 2021. u kategoriji "Novi projekt u turizmu". Susret baštine i umjetnosti ima nezamjenjivu ulogu u odgoju mladih ličkih folkloraša, a ovaj posjet idealna je prilika da se mladi upoznaju sa slavonskom kulturnom baštinom i tako obogate svoj kulturni identitet. (Lsž)

Korištenje županijskog proračuna

UREĐENJE PARKIRALIŠTA

Uz pomoć županijskih sredstava uredit će se parkiralište kod brinjske zdravstvene ambulante.

 
licke-novine@licke-novine.hr
5. svibnja 2023. u 20.15 sati

BRINJE - Predstavnici Ličko-senjske županije zajedno s načelnikom Općine Brinje Zlatkom Fumićem u nazočnosti izvođača radova održali su sastanak povodom uvođenja u radove na izgradnji i uređenju parkirališta za osobna vozila kod zdravstvene Ambulante.

Potpisivanjem Sporazuma o reguliranju međusobnih financijskih odnosa na projektu "Izgradnja i uređenje parkirališta - Ambulanta Brinje", Ličko-senjska županija i Općina Brinje sporazumne su da će projekt financirati na način da je Ličko-senjska županija za investiciju osigurala iznos od 86.778,18 eura odnosno 73 posto potrebnih sredstava, dok je Općina Brinje osigurala iznos od 26.544,56 eura odnosno 27 posto potrebnih sredstava. Ukupna cijena radova je 110.101,88 eura. Predviđeni rok završetka radova do početka jeseni.

Nositelj svih aktivnosti kao što je provođenje postupka javne nabave, stručni nadzor, prijava gradilišta i sve ostale aktivnosti za provođenje projekta je Općina Brinje. Zadovoljstvo projektom izrazio je i župan Petry, napomenuvši da će Županija i dalje nastaviti s ulaganjima u poboljšanje kvalitete usluga kako u zdravstvenom tako i u drugim sustavima, a sve kako bi se krajnjim korisnicima usluga omogućio kvalitetniji život. (LSŽ)

GOSPIĆ

SUSRET ŽUPANA KOMADINE I PETRYJA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
5. svibnja 2023. u 19.15 sati

GOSPIĆ - Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i zamjenik Petar Mamula posjetili su danas Ličko-senjsku županiju. Na sastanku sa županom Ernestom Petryjem i njegovim suradnicima razgovarali su o mogućnostima županijske suradnje, posebno kroz projekte iz područja poljoprivrede.

Dvije županije već surađuju kroz projekt Jesen u Lici na kojem redovito sudjeluju OPG-ovci iz Gorskog kotara, Primorja i s kvarnerskih otoka, što koordinira Primorsko-goranska kašetica, a nastup je omogućen uz financijsku pomoć Primorsko-goranske županije. Radi se o manifestaciji koju je prošle godine posjetilo preko 20 tisuća ljudi. Bilo je riječi i o suradnji kroz projekt Putovima Frankopana, a temeljem inicijative župana Komadine da se povežu četiri županije, Primorsko-goranska, Ličko-senjska, Međimurska i Karlovačka županija, koje povezuje zajednička povijesna ostavština obitelji Zrinskih i Frankopana, a s ciljem stvaranja zajedničke kulturno-povijesne rute kao doprinosu turističkoj promociji županija. Taj projekt je već realiziran u Primorsko-goranskoj županiji i polučio je izuzetne rezultate. (LSŽ)

MILENIJSKA FOTOGRAFIJA DR-A. STARČEVIĆA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
5. svibnja 2023. u 18.40 sati

GOSPIĆ - Na središnjem Trgu Stjepana Radića danas prije podne snimljena je milenijska fotografija iz ciklusa Šime Strikomana. Lik legendarnog Oca Domovine - dr. Ante Starčevića tijelima su oblikovala djeca osnovnih i srednjih škola s područja grada Gospića. Podršku projektu dala je Ličko-senjska županija i župan ličko-senjski Ernest Petry sa suradnicima. Treća je to Strikomanova fotografija s ovog područja.

- Dan Ličko-senjske županije obilježavamo 23. svibnja, kada ćemo slaviti 200. obljetnicu rođenja dr. Ante Starčevića. Zato smo angažirali fotografa Šimu Strikomana da uz pomoć djece iz naših osnovnih i dviju srednje škole realizira 832. milenijsku fotografiju. Angažirali smo vatrogasno vozilo DVD-a Otočac jer ima najdulju korpu. U realizaciji fotografije uključeno je 1350 učenika- izjavio je župan Petry. (LSŽ)

Treba napomeniti da je u Gospiću u Pučkom učilištu 1996. godine postavljena i svečano otkrivena bista dr. Ante Starčevića, povodom stote obljetnice njegove smrti koju je izradio zagrabačkog kipar i rođak Ante Starčević. Bista je prije par godina nespretnom adaptacijom hola maknuta s atraktivnog mramornog postamenta i pozadine. (MaČ)

Inicijativa sa županijske govornice

VRATITI VODU GACKE U STARO KORITO

Inicijativa je to Beroslava Kostelca iz Otočca

Švički slap snimljen 4. rujna 2010./Snimio Marko Čuljat, Večernji list
Švički slap snimljen 4. rujna 2010./Snimio Marko Čuljat, Večernji list
licke-novine@licke-novine.hr
4. svibnja 2023. u 18.30 sati

Pripremio: Marko ČULJAT

GOSPIĆ - U sklopu aktualnog sata član Skupštine Ličko-senjske županije Berislav Kosterlac (HSP) iz Otočca inicirao je da se poduzmu mjere kako bi se u sklopu gradnje hidroenergetskog sustava u Kosinju, vratio dio vode rijeke Gacke u staro sjeverno korito. To je podržao i Ernest Petry, ličko-senjski župan rekavši da će se uputiti dopis Hrvatskim vodama.

Rijeka Gacka izvire nedaleko Otočca, a prije Otočca račvala se u dva kraka. Međutim, zbog izgradnje Hidroelektrane Senj u Svetom Jurju, lijevi krak je ostao bez vode koja je tekla prema Švici gdje je bilo više mlinica i gdje je Gacka pravila već debelo zaboravljeni slap koji su zvali Malim Plitvicama. Taj dio vode je odlazio u Donje Švičko jezero, a za velikih kiša ponirao je nešto dalje u zemlju kod sela Ponori.

Na tome kraku Gacke 1936. godine izgrađena je HE "Švica" snage 100 KS i šest kilometara dalekovoda do Otočca. Godine 1954. je proširena za još dva agregata snage po 250 kW. Švička centrala prestala je raditi nakon izgradnje HE "Senj" 1966. jer je ostala bez pogonske, vodene energije. Korito je od tih šezdesetih godina prošlog stoljeća zaraslo pravom šumom. Samo ponekad, iz tehničkih razloga, kada se čisti korito Galike - novonastale rijeke od Gacke i Like, a tako su je prozvali radnici "Industrogradnje" koji su radili na izgradnji objekata u Šumećici gdje se rijeke spajaju u jedan tok, ponovo u tome koritu ima vode i ponovo je vidljiv Švički slap.

Ove slike koje objavljujemo snimljene su 4. rujna 2010. godine, a slap je kratko trajao dok nisu završeni radovi na održavanju korita za HE "Senj". Tih dana Gacka se u potočićima razlika oko švičkih kuća i napuštenih ili porušenih vodenica i stare hidrocentrale.

U slučaju pozitivnog odgovora iz Hrvatskih voda, a dabome i HEP-a, taj zaboravljeni krak Gacke postao bi atrakcija za ribolovce jer je Gacka najbolja pastrvaška rijeka u Europi, ali i turiste. Mogle bi se mlinice obnoviti i pretvoriti u mini hidrocentrale ili kuće za odmor, a mogla bi se i stara centrala obnoviti novim i suvremenim strojevima. Živnulo bi cijelo selo i okolica. Švica je sada samo selo na cesti za Kuterevo i njihove medvjede ili za Krasno Polje i svetište Velike Gospe.

Možda bi su u nekadašnjem Švičkom jezeru mogla napraviti retencija za zadržavanje viška vode za velikih kiša koja bi se dala iskoristiti za navodnjavanje ili čak za proizvodnju električne energije. To bi trebali istražiti hidrolozi i drugi stručnjaci. Možda bi ta voda iz Švice vodovodom došla do brojnih domaćinstava s obadvije strane Velebit - naglasio je Kostelac.

Uglavnom iz HEP-a već desetljećima tvrde da u Gornjem Kosinju u preljev odlazi 300 milijuna kubika vode što je ekvivalent isto toliko kilovat sati struje. To je jedan od razloga da se počelo izgradnjom većeg jezera od sadašnje Kruščice koja ima kapacitet od 139 milijuna kubika vode. Novo jezero trebalo bi zadržavati sve te vode za proizvodnju struje. Maksimalan dotok vode u Kruščicu zabilježen je 1966. godine. Iznosio je dnevno 1.100 kubičnih metara vode u sekundi.

Sjednica Županijske skupštine u Gospiću

BOJKOT OPORBE

Skupštinari su odali počast jučer preminulom ratnom hrvatskom premijeru Nikici Valentiću.

Odavanje počasti ratnom permijeru Nikici VAlentiću/Snimio Marko ČULJAT
Odavanje počasti ratnom permijeru Nikici VAlentiću/Snimio Marko ČULJAT
licke-novine@licke-novine.hr
4. svibnja 2023. u 15.15 sati

GOSPIĆ - Današnja Županijska skupština pod predsjedavanjem Marijana Kustića počela je pomalo neuobičajeno. Od od 29 članova bilo je nazočno njih 19 pa se ipak moglo nastaviti s radom. Sa sjednice je izostala oporba stranke LIPO, čiji je izaslanik Ante Dabo iz Novalje obrazložio bojkot neizborom potpredsjednika i nekih drugih organa i napustio odmah sjednicu. Na što je odgovorio župan Ernest Petry da unatoč opetovanim zahtjevima od stranaka nisu dobili nijedan prijedlog za pojedine funkcije.

Nakon toga na prijedlog župana odana je počast minutom šutnje Nikici Valentiću (73) rođenom Gospićaninu koji je bio ratni premijer, a nakon duže bolesti preminuo je jučer u Zagrebu.

Rad je nastavljen s pitanjima skupštinara koja su neka čak i znanstveno elaborirana tumačeći pljačku nacionalnog vodnog dobra. Iz odgovora župana Petryja saznalo se da je HEP u Kosinju već potrošio 200 milijuna kuna u pripremne radove za realizaciju projekta HES 2, da se u Perušiću gradi 28 stanova za Kosinjane, da je u Otočcu ustrojena grupa građana za zaštiti vode rijeke Gacke. Osim toga rebalansom proračuna osigurat će se 16 tisuća eura za plaće 41 pomoćnika u nastavi u osnovnim školama u cijeloj županiji, te da su osigurana sredstva za stipendiranje još 121 studenata i da će uskoro biti objavljen natječaj. Županijska tvrtka Lika ceste se polagano ali sigurno izvlači id financijskih poteškoća i prošlu je godinu završila pozitivno a dug dobavljačima je smanjen a 11 na tri milijuna kuna.

Berislav Kostelac (HSP) iz Otočca dao je prijedlog da se revitalizira sjeverni krak rijeke Gacke. NA to je Petry obećao proslijediti pitanje Hrvatskim vodama. (MAČ)

Uz 25. obljetnicu smrti Gojka Šuška

I LIČKO-SENJSKI HDZ NA KOMEMORACIJI

Komemoracija je jučer održana u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Sudionici komemoracije u Vatroslavu Lisinskom u Zagrebu
Sudionici komemoracije u Vatroslavu Lisinskom u Zagrebu
licke-novine@licke-novine.hr

4. svibnja 2023. u 11 sati
ZAGREB - U organizaciji HDZ-a jučer je Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski održan komemorativni skup pod sloganom "Čovjek od riječi", kojim se obilježila 25. obljetnica smrti ratnog ministra obrane Gojka Šuška.

Na komemorativnom skupu u KD Vatroslava Lisinskog uz obitelj Gojka Šuška, sudjelovali su premijer Andrej Plenković, ministri u Vladi RH, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, mnogobrojni predstavnici HV-a i sudionici Domovinskog rata, među kojima generali Ante Gotovina i Mladen Markać, te istaknuti članovi HDZ-a iz Hrvatske i BiH.
Kako je istaknuto, Šušak je bio najbliži suradnik prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja Hrvatske demokratske zajednice dr. Franje Tuđmana, koji je zaslužan je za stvaranje Hrvatske vojske, koja je veličanstvenim vojnim operacijama Bljesak i Oluja oslobodila okupirana hrvatska područja.

U prepunoj dvorani Vatroslav Lisinski nazočio je i iznimno veliki broj sudionika iz Ličko-senjske županije, njih preko 250.

Šušak je ministrom obrane imenovan 18. rujna 1991. i jedan je od ključnih aktera Domovinskog rata. Umro je 3. svibnja 1998. u dobi od 53 godine, a posthumno je promaknut u čin stožernog generala HV-a. Prigodnim riječima sjećanja na ratnog ministra obrane nazočnima su se obratili predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a "dr. Franjo Tuđman" Mario Kapulica, predsjednik Zajednice branitelja HDZ-a "Gojko Šušak" general Miljenko Filipović, zamjenik predsjednika HDZ-a i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, dopredsjednik HDZ-a BiH Zdenko Ćosić, a u ime obitelji na komemoraciji i sjećanju na njezina oca zahvalila je Šuškova kći Katarina Filipović Šušak.

Na kraju komemoracije nazočnima se obratio predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković koji je naglasio:
- Cijenimo one koji su postavili temelje Hrvatske. To su temelji naše politike, to je ostavština i predsjednika Tuđmana i ratnog ministra Gojka Šuška, rekao je predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković. (LSŽ)

In memoriam Nikica Valentić

ŽUPAN PETRY IZRAZIO SUĆUT OBITELJI

S predsjednikom Tuđmanom u Gospiću je bio i premijer Nikica Vlentić, šetnja Budačkom ulicom do Gimnazije  8. travnja 1995./Snimio MArko Čuljat Večernji list
S predsjednikom Tuđmanom u Gospiću je bio i premijer Nikica Vlentić, šetnja Budačkom ulicom do Gimnazije 8. travnja 1995./Snimio MArko Čuljat Večernji list
licke-novine@licke-novine.hr
3. travnja 2023. u 2245 sati

GOSPIĆ - Večeras je objavljena kratka agencijska vijest da je u Zagrebu preminuo Nikica Velentić (73), rođeni Gospićanin i nekadašnji ratni premijer Hrvatske. Tim povodom župan Ernest Petry izrazio sućut obitelji Nikice Valentića u ime svih građana Ličko-senjske županije kao i u svoje osobno:
- Upućujem izraze najdublje sućuti obitelji Nikice Valentića, istaknutog hrvatskog političara, predsjednika Vlade RH i počasnog građanina Ličko-senjske županije, koji je svojim djelovanjem dao izuzetan doprinos ugledu i razvoju svog rodnog grada Gospića. U svojoj uspješnoj političkoj karijeri gospodin Valentić umnogome je utjecao na društveni i politički život najviših državnih institucija Republike Hrvatske, gdje se svojim predanim i iskrenim radom zalagao za dobrobit svih njenih građana, a posebno građana Ličko-senjske županije. - istakao je Petry.

U rukopisu novog izdanja Likapedije pronalazimo slijedeći životopis:
- VALENTIĆ, Nikica, gospodarstvenik i političar (Gospić, 24. XI. 1950.) Rođen u obitelji trgovca i mesara Mile - Mike i Marice rođ. Brkljačić, svojevremeno kućne pomoćnice, koja je imala dva sina i dvije kćerke. U rodnom gradu završio je Osnovnu školu i Gimnaziju Nikole Tesle i diplomirao Pravni fakultet u Zagrebu (1974). Bio je glavni urednik časopisa Pravnik. Direktor stambenih zadruga Stanograd i Stanoinvest (1978 ? 1983), zatim je odvjetnik (1983 - 1990). Nakon višestranačkih izbora direktor je tvrtke INA d.d. Zagreb (1990 - 1993), saborski zastupnik (1992 i 1995) i predsjednik Vlade RH i potpredsjednik HDZ-a (1993 - 1995), pokrenuo program gospodarske reforme: zaustavljena je inflaciju, stabiliziran je tečaj domaće valute, a 30. svibnja 1994. uvedena je nova valuta - kuna. Nakon toga napušta politiku.
Za studija bio je suradnik Radio Zagreba, jedno vrijeme surađivao i s Ličkim novinama u kojima je sedamdesetih godina XX. stoljeća imao stalnu rubriku Pet pitanja Ličkih novina u kojima je objavljivao razgovore sa zagrebačkim Ličanima. Bio je i glavni urednik časopisa Pravnik u Zagrebu (1974 - 1974). Dobio je brojna priznanja, te Javno priznanje Ličko-senjske županije (1999), a i počasni je građanin Ličko-senjske županije (2016). (Ln)

U susret 30. obljetnici Ličko-senjske županije

ŽUPANIJSKE NAGRADE I PRIZNANJA

Msgr Zdenko Križić i Ernest Petry/Fotografija LSŽ
Msgr Zdenko Križić i Ernest Petry/Fotografija LSŽ
licke-novine@licke-novine.hr
3. svibnja 2023. u 16.15 sati

GOSPIĆ - Sutra, četvrtak, u Gradskoj vijećnici s početkom u 13 sati zasjedat će Županijska skupština s predloženim dnevnim redom od 16 točaka. U susret Danu Ličko-senjske županije i njenoj 30. obljetnici osnivanja, na dnevnom redu su odluke od dodjeli javnih priznanjima i nagrada, koje će dobitnicima ili članovima njihovih obitelji biti dodijeljene povodom Dana Ličko-senjske županije, 23. svibnja.

Među predloženim pojedincima i pravnim osobama ličko-senjski župan Ernest Petry predložio je biskupa Gospićko-senjske biskupije mons. mr. Zdenka Križića za počasnog građanina Ličko-senjske županije, junaka Domovinskog rata Damira Tomljanovića-Gavrana posthumno za nagradu za životno djelo za osvjedočenu hrabrost i junaštvo u Domovinskom ratu i izniman doprinos u stvaranju slobodne i suverene Republike Hrvatske.

Za nagradu za životno djelo predloženi su nekadašnji hrvač Josip Čorak, dragovoljac Domovinskog rata pukovnik Pajo Brkljačić te novinar, planinar i šahist Tomislav Čanić, dok su za dobitnike godišnje nagrade od strane Grada Senja i Hrvatske gospodarske komore Otočac predloženi Ivan Prpić - Špika i Ivan Bižanović. (LSŽ)

Ministarstvo kulture i medija

POMOĆ ZA UREĐENJE ŽUPANIJSKE PALAČE

Odobrene su 53 tisuće eura.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
3. svibnja 2023. u 10.15 sati

GOSPIĆ - Temeljem javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za ovu godinu Ministarstvo kulture i medija osiguralo je Ličko-senjskoj županiji iznos od 53 tisuće eura s namjenom sufinanciranja zaštite i očuvanja nepokretnih kulturnih dobara, odnosno, za uređenja uličnog pročelja upravne zgrade Ličko-senjske županije u starogradskoj jezgri najvećeg ličkog grada.

Ugovor o financiranju programa potpisali su ministrica kulture i medija RH Nina Obuljen Koržinek i ličko-senjski župan Ernest Petry. Dio sredstava osigurat će Ličko-senjska županija. U suradnji s nadležnim Konzervatorskim odjelom te Upravom za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture i medija isposlovati će se potrebna dokumentacija za ovaj posao.

Pročelje županijske palače obnovljeno je neposredno pred Domovinski rat kada je zgrada služila kao dom za učenike i studente. U ratu su u njoj bile smještene i neke postrojbe Hrvatske vojske a četničke granate su je bile i oštetile. Krajem rata donijeta je odluka o prenamjeni te zgrade za županijske potrebe i ona je obnovljena 1995. godine. U obadvije obnove restaurirana je i fasada. Međutim, kako godinama zgrada nije održavana, prokišnjavala je počeli su otpadati i komadi fasade na pločnik i bilo je krajnje vrijeme da se ponovo obnovi.

Za očekivati je da će se u sklopu ovih radova sanirati i krovište i da će biti postavljena energetska ovojnica kao i kod drugih objekata koji se obnavljaju uz pomoć države. Osim toga, treba se sanirati i zahod, jer je barem muški već godinama u lošem stanju - pisoari ne rade... u ženskima urednik teksta nije imao prilike biti. (Ln)

Korištenje županijskog proračuna

POMOĆ ZA ČETIRI TISUĆE UMIROVLJENIKA

Povodom obljetnice Ličko-senjske županije potporu će dobiti umirovljenici s mirovinama do 340 eura.

Gospićki umirovljenici na proljetnom suncu/Snimio Marko Čuljat
Gospićki umirovljenici na proljetnom suncu/Snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
2. svibnja 2023. u 21 sat

GOSPIĆ - Povodom obilježavanja 30. obljetnice osnutka Ličko-senjske županije, koja svoj Dan obilježava 23. svibnja odnosno na dan rođenja dr. Ante Starčevića, Županija je osigurala sredstva za jednokratnu novčanu pomoći za četiri tisuće socijalno najugroženijih umirovljenika koji primaju mirovine do 340 eura.

Umirovljenici koji imaju mirovinu do 200 eura isplatiti će se jednokratna novčana pomoć od 30 eura, dok će umirovljenici koji imaju mirovine od 200 do 340 eura isplatiti jednokratna novčana pomoć u od 20 eura. Novčanim pomoćima bit će obuhvaćeno oko četiri tisuće umirovljenika s područja Ličko-senjske županije, koji sukladno utvrđenom cenzusu ostvaruju pravo na novčanu pomoć, a biti će isplaćene preko Hrvatske pošte.

- I na ovaj način uočljivo je da Županija u skladu s financijskim mogućnostima vodi brigu o socijalno najugroženijim stanovnicima županije, kao i da je pomoć samo jedna od do sada poduzetih socijalnih mjera, među kojima treba naglasiti da je na snazi već ranije donesena mjera temeljem koje su osigurana sredstava za besplatan prijevoz vlakom za sve umirovljenike s područja županije kao i druge mjere socijalnih pomoći.- kaže župan Ernest Petry ističući da je jednokratna pomoć skromna, ali je ujedno za najugroženije kategorije i značajna. (LSŽ)

Novi natječaj za naj hrvatskog poljoprivrednika

OBJAVLJEN JE OSMI NATJEČAJ

Bira se najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika.

Motim s južnog Ličkog polja u prosincu 2019./Snimio Marko Čuljat
Motim s južnog Ličkog polja u prosincu 2019./Snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
2. svibnja 2023. u 13.45 sati

GOSPIĆ - Iz Ličko-senjske županije dobili smo priopćenje da je: otvoren 8. natječaj za izbor najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika koji je i ove godine organiziran u suradnji s Jutarnjim listom.
Cilj je natječaja promicati pozitivnu sliku mladih poljoprivrednika te identificirati djelatnosti koje karakteriziraju inovacija, održivost i tržišna orijentiranost, a sve kako bi mladi, živeći i stvarajući na selu, pridonijeli generacijskoj obnovi ruralnih prostora i razvoju poljoprivrede kao osnovne djelatnosti. Pravo sudjelovanja u nagradnom natječaju imaju mladi poljoprivrednici/ce, državljani Republike Hrvatske, koji su nositelji OPG-a, imaju do 40 godina života te su korisnici barem jedne mjere Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014. - 2022.

Na nagradni natječaj poljoprivrednici/ce mogu se prijaviti sa svojim projektima/ operativnim konceptima koji su tijekom 2021. i 2022. godine ili završeni ili u provedbi. Za pobjednike, kao i sve sudionike, osigurane su vrijedne nagrade. Prvoplasirani najbolji mladi poljoprivrednik/ca bit će nagrađen s 3500 eura, drugoplasirani s 2000 eura, dok će trećeplasirani primiti nagradu od 1000 eura. Dobitnika/cu nagrade i dvadeset najboljih poljoprivrednika/ca bit će ugošćeni u Europskom parlamentu u Bruxellesu. Natječaj je otvoren do 25. svibnja 2023.
Pravila natječaja dostupna su na internetskoj stranici suncanaglavak.eu (LSŽ)

HEP investira u Ličko-senjskoj županiji

ULAGANJA VEĆA OD 32 MILIJUNA EURA

Šulentić, Petry i MArković na današnjem razgovoru
Šulentić, Petry i MArković na današnjem razgovoru
licke-novine@licke-novine.hr
30. travnja 2023. u 21 sat

GOSPIĆ - Danas se Ernest Petry, ličko-senjski župan sastao s Nikolom Šulentićem, direktorom HEP-Operatora distribucijskog sustava d.o.o. i Božom Markovićem, direktorom Elektrolike. Vodio se razgovor o investicijama u elektroenergetske objekte i distribucijsku mrežu, ostvarivanju elektroenergetskih uvjeta i priključenja kupaca te održavanju elektroenergetskih objekata.

Treba napomenuti da je župan Petry, prije nego što je izabran na dužnost ličko-senjskog župana u HEP-u radio dvadesetak godina i na kraju je bio i direktor Elektrolike.

Na sastanku su obrađene mnogobrojne teme vezane uz energetiku, a ujedno su analizirana dosadašnja poslovna ulaganja i investicijski planovi od strane HEP ODS-a na području Ličko-senjske županije. Kroz HEP-ove investicije osiguravaju se preduvjeti za investicije u razvoj gospodarstva, temeljem čega su analizirani i poslovni rezultati HEP ODS-ovih ulaganja u protekle tri godine, kao i plan ulaganja tove godine. U protekle tri godine u energetiku na području Elektrolike Gospić uloženo je približno preko 26 milijuna eura što bi u kunskoj protuvrijednosti iznosilo približno 200 milijuna kuna.

Ove godine u planu su ulaganja veća od šest milijuna eura koji se odnose na županijskom području bilo da se radi o izgradnji novih trafostanica na području Otočca, Novalje, Plitvičkih jezera ili o kabliranjima na području Senja, Brušana itd.

Župan Petry je zahvalio svojim nekadašnjim radnim kolegama odnosno direktoru HEP ODS-a Šulentiću i direktoru Elektrolike Gospić Markoviću na svim ulaganjima u proteklom kao i na planovima, naglasivši da kao župan ima i više nego dobru suradnju s HEP ODS-om kao i sa svojim nekadašnjim radnim kolegama. (LSŽ)

Uz 1. svibnja

ČESTITKA ŽUPANA PETRYJA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
30. TRAVNJA 2023. U 20.15 sati

GOSPIĆ - Večeras je Ernest Petry, povodom sutrašnjeg Prvomajskog praznika i blagdana uputio čestitku:
- Međunarodni praznik rada, 1. svibnja, podsjeća nas na važnost zajedničkih zalaganja u cilju poboljšanja radničkih prava, ali i na sve one koji nažalost, trenutno još nisu ostvariti jedno od svojih osnovnih prava - pravo na rad. U današnjim vremenima važno je očuvati zajedništvo, razumijevanje i solidarnost, jer jedino zajedničkim zalaganjem možemo ostvariti bolje sutra, u kojemu će svaki stanovnik naše županije ostvariti mogućnost zapošljavanja, kao i da svaki radnik od svojeg rada može živjeti životom koji je dostojan čovjeka. U ime Ličko-senjske županije, svih suradnika, kao i u osobno ime, čestitam vam Međunarodni praznik rada i blagdan Sv. Josipa radnika.

20 godina Hrvatske zajednice županija

ZAJEDNIČKI U BUDUĆNOST

U Opatiji svečano obilježena dvadeseta godišnjica djelovanja Hrvatske zajednice županija - za projekte u Ličko-senjskoj županiji dodijeljeno 1,5 milijuna eura

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
29. travnja 2023. u 7.45 sati

OPATIJA - Obilježavanje dvadesete godišnjice djelovanja Hrvatske zajednice županija održano je pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, a u partnerstvu s Primorsko-goranskom županijom i gradovima Opatijom i Novim Vinodolskim.

Na svečanom obilježavanju su, uz predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, sudjelovali i brojni visoki uzvanici i izasalanici predsjednika Hrvatskoga sabora Tomislav Klarić, potpredsjednici Vlade RH i ministri Branko Bačić i Oleg Butković, ministri Šime Erlić i Ivan Malenica, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije Tomislav Žigmanov, veleposlanik Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj Gašper Dovžan, zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan brodsko-posavske županije Danijel Marušić uz župana domaćina primorsko-goranske županije Zlatka Komadinu s mnogobrojnim županima među kojima je bio i župan Ličko-senjske županije Ernest Petry, zatim gradonačelnik Novog Vinodolskog Tomislav Cvitković i gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin te brojni drugi gradonačelnici, načelnici i ostali uvaženi gosti.

Inicijativa o osnutku Hrvatske zajednice županija potekla je iz Primorsko-goranske županije koja se 1998. godine učlanila u Skupštinu europskih regija. Iako su još neke županije učinile isto, nedostatak koordinacije među njima, kako na domaćem, tako i na međunarodnom terenu, bio je više nego evidentan. Ovo je posebno došlo do izražaja 2000. godine nakon što je Hrvatska postala punopravnom članicom Vijeća Europe i kada je stekla pravo imenovati svoje izaslanstvo u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe.

Konstituirajuća sjednica održana je 16. svibnja 2003. godine u Osijeku. Zajednici su postepeno pristupile sve županije. Za prvog predsjednika Zajednice izabran je župan Zlatko Komadina kao priznanje Primorsko-goranskoj županiji na inicijativi i dvogodišnjem radu na osnivanju Zajednice hrvatskih županija. Okupljenima se uvodnim govorom u ime svih nazočnih župana, predsjednika Županijskih skupština i zamjenika župana obratio aktualni predsjednik Danijel Marušić koji je objasnio povijesni razvoj i napredak regionalne vlasti.

- Tek ustavnim promjenama 2001. godine županije postaju jedinice područne samouprave, a župani se od 2009. godine biraju na neposrednim izborima. Danas županije imaju veliki djelokrug djelovanja i obnašaju vrlo važne poslove, osnivači su mnogobrojnih ustanova i institucija. Od 1. siječnja 2020. godine poslovi ureda državne uprave povjereni su županijama. Danas Hrvatska zajednica županija okuplja sve županije u Republici Hrvatskoj i bez obzira na različitost političkih stranaka čiji su članovi župani i predsjednici Županijskih skupština, funkcionira na načelu međusobnog uvažavanja i poštovanja..- istakao jeMArušić.

- Osim trideset godina lokalne i regionalne demokracije i dvadeset godina Hrvatske zajednice županija, ove godine obilježavamo i deset godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji, a kada to povežemo, uočavamo da je za velik dio ostvarenih rezultata zaslužna upravo suradnja svih razina vlasti. - rekao je premijer Andrej Plenković i naveo glavna načela suradnje kontinuiran i sustavan dijalog, inzistiranje na funkcionalnoj decentralizaciji, konkretan doprinos fiskalnoj decentralizaciji i brojne zajedničke realizirane projekte.

Župani Marušić i Komadina uručili su zahvalnice osnivačima, bivšim predsjednicima te partnerskim institucijama Hrvatske zajednice županija.

Po završetku svečanog dijela uslijedilo je uručenje Ugovora o dodijeli bespovratnih sredstava iz Mehanizma za oporavak i otpornost kroz aktivnosti u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026. za financiranje provedbe investicijskih projekata sustava javne vodoopskrbe i javne odvodnje ukupne vrijednosti 47,9 milijuna eura od kojih su ukupna bespovratna sredstva 29,3 milijuna eura. Korisnici iz Ličko-senjske županije koji su preuzeli ugovore su Crno Vrilo d.o.o. Karlobag ukupne vrijednosti projekta 1,2 milijuna eura od kojih su bespovratna sredstva 812 tisuća eura, zatim Kaplja d.o.o. Lovinac vrijednosti projekta 1,3 milijuna eura od kojih su bespovratna sredstva 879,8 tisuća eura i Vodovod i odvodnja d.o.o. Senj, vrijednosti 419 tisuća eura od kojih su bespovratna sredstva 268 tisuća eura. (LSŽ)

Nova potpora Domu zdravlja Otočac

UREĐENJE STACIONARA

Poslovi će biti završeni početkom ljeta

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
25. travnja 2023. u 10.10 sati

GOSPIĆ - Ernest Petry, ličko-senjski župan danas je potpisao novi ugovor za potporu Domu zdravlja u Otočcu. Nakon prošlogodišnjeg uređenja parkirališta i nabavke jednog uređaja ove godine došlo je uređivanje prostora stacionara. Poslovi će stajati preko 120 tisuća eura koji su osigurani u županijskom proračunu, i do početka ljeta poboljšat će se radni uvjeti. Inače Dom zdravlja je opterećen naslijeđenim manjkom koji prelazi 1,2 milijuna eura. (MaČ)

Uz Dan grada Senja

ZNAČAJNE INVESTICIJE U RAZVOJ

Uz pomoć Vlade i Županije realizira se više projekata.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
24. travnja 2023. u 20.45 sati

SENJ - Svečanom sjednicom Gradskog vijeća u Nehaju proslavljen je Dan grada Senja i jučerašnji blagdan nebeskog zaštitnika sv. Jurja. Sjednicom je predsjedavao predsjednik Željko Tomljanović, a bili su nazočni brojni gosti i uzvanici.

U gradu slavljeniku danas su bili ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Darko Nekić, saborski zastupnik i gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić, ravnatelj Uprave sigurnosti plovidbe MMPI Siniša Orlić, general zbora Josip Lucić, župan ličko-senjski Ernest Petry, zamjenica župana Jasna Orešković Brkljačić, predsjednik skupštine primorsko-goranske Marko Boras Mandić, pomoćnik načelnika Policijske uprave ličko-senjske Stjepan Sabljić, načelnik Policijske postaje Senj Mario Jančić, predsjednik Gradskog vijeća Jastrebarskog Leon Bastašić, zamjenica gradonačelnika Grada Jastrebarskog Nikolina Ribarić, načelnik Grada Novalje Ivan Dabo, gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević, predsjednik Gradskog vijeća Otočca Tin Ostović, gradonačelnik Grada Otočca Goran Bukovac, gradonačelnik Raba Nikola Grgurić, predsjednik Gradskog vijeća Novog Vinodolskog Neven Pavelić, gradonačelnik Novog Vinodolskog Tomislav Cvitković, gradonačelnik Grada Kraljevice Dalibor Čandrlić, zamjenica gradonačelnika Grada Crikvenice Ivona Matošić-Gašparović, načelnik Općine Lovinac Ivica Miletić, načelnik Općine Karlobag Boris Smojver, načelnik Općine Brinje Zlatko Fumić, načelnik Općine Novi Vinodolski Daniel Grbić, načelnik Općine Lopar Zdenko Jakuc, senjski župnik Richard Pavlić, dekan senjskog dekanata Silvio Milin, župnik Jure Marčinković i brinjski župnik Goran Antunović.

Gradonačelnik Senja Jurica Tomljanović istaknuo je da je voditi grad kompleksan posao i zahvalio je na potpori premijeru Andreju Plenkoviću i uputio posebnu zahvalu ministru Butkoviću zbog zalaganja za senjske projekte. Tomljanović je naglasio da se uvijek i svugdje mora voditi računa da je zajednički interes razvoj grada i države na prvom mjestu.

Ličko-senjski župan Ernest Petry istaknuo je kontinuirana ulaganja u ravnomjeran razvoj županije i iznimnu suradnju s gradskom vlašću Senja, gradonačelnikom i Gradskim vijećem.
- Često sam u Senju, gdje se osjećam kao kod kuće. U Senju smo svjedoci iznimno velikih investicija države u uređenje luke i treća rampa u luci. Puno je ulaganja u Senju od strane Ličko-senjske županije, tako će nakon deset godina lučka uprava napokon dobiti svoju zgradu, priprema se projekt Centra za starije osobe, a puno je ulaganja u infrastrukturu. Pratit ćemo investicije i dalje jer je senj poznato odredište u županiji. Na kraju je najavio da će popularni hrvatski branitelj Damir Tomljanović-Gavran posthumno biti dodijeljena Nagrada za životno djelo.

Ministar Butković je naglasio da je Senj uvijek pozitivan i optimističan. Prisjetio se vremena kad je preuzeo Novi Vinodolski i kada je Darko Nekić preuzeo Senj i podsjetio da su od tada do danas ostvareni veliki projekti. Ministar Butković je pozdravio i župana Petryja rekavši kako je hrvatska vlada razvila partnerski i prijateljski odnos sa županijama. Osvrnuo se Butković na velike krize koje su pogodile svijet i Hrvatsku, najprije korona pa rat u Ukrajini. Da Vlada nije intervenirala tijekom energetske krize koja je posljedica rata, dogodio bi se veliki udar na građane, ali i na projekte gradova. Zahvaljujući intervenciji Vlade realiziraju se projekti.
- Tako i u Senju, gdje me vesele brojna ulaganja, u senjsku luku, Stinicu, ceste… Senj planski obnavlja luku, upućujem gradonačelniku i predsjedniku Gradskog vijeća zahvalu na upornosti u tom projektu koji je vrlo bitan ako se želi razvijati turizam. Gradit će se novi lukobran, imamo spremna sredstva za tu investiciju. Osim što ulažemo u zaštitu luke, to su projekti koji mijenjaju lice i naličje grada. Tu je i obnova državne ceste s istočne i zapadne strane Senja. Ceste ne otvaraju radna mjesta ali su vrlo bitne za ukupni razvoj. - rekao je ministar Butković.

Butković se osvrnuo i na prošlost rekavši da hrvatski narod neće zaboraviti doprinos Senja u Domovinskom ratu, ali i na budućnost dodajući da je opstanak ljudi na našim prostorima ključni zadatak Vlade. I zaključio izlaganje porukom: Senj je biser hrvatskog Jadrana.

Na svečanoj sjednici dodijeljene su nagrade Grada Senja. Zaslužili su ih darivatelji krvi Damir Filepi i Tomislav Katalinić, Nogometni klub Bunjevac Gavran Krivi Put, posthumno Juraj Tomljanović-Đuka za značajan doprinos razvoj senjskog nogometa, dr. Ante Murn, za značajan doprinosu kreiranju i ostvarenju senjske kulturne baštine i Dragoljub Gradišer, za popularizaciju šaha. Nagradu za životno djelo dobio je Branko Mudrovčić, za doprinos senjskom vatrogastvu. Prigodni zabavni program vodio je Ivan Prpić-Špika, a gradu za rođendan zapjevale su Senkinje.(LSŽ)

Gradnja školskog igrališta u Švici kraj Otočca

ŽUPAN I ZAMJENICA NA GRADILIŠTU U ŠVICI

Izvode se zemljani radovi švičkog sportskog centra.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
24.travnja 2023. u 12.30 sati

ŠVICA - Ernest Petry i Jasna Orešković-Brkljačić, ličko-senjski župan i zamjenica u pratnji ravnateljice Osnovne škole Zrinskih i Frankopana iz Otočca Jasminke Devčić i predsjednika Mjesnog odbora Švice Ivana Rubčića s izvođačem radova obišli gradilište višenamjenskog školskog igrališta za potrebe Područne škole.

Ličko-senjska županija nositelj je projekta u izgradnje višenamjenskog školskog igrališta u koje će biti investirano preko 140 tisuća eura. Na temelju alociranja projekta Ličko-senjske županije, Ministarstvo turizma i sporta za švičko igralište osiguralo je iznos polovicu iznosa, a ostatak Ličko-senjska županija. Završetkom izgradnje igrališta osnovnoškolcima, ali i drugim Švičaranima bit će na raspolaganju malonogometno, rukometno, košarkaško i odbojkaško igralište.

Nakon obilaska gradilišta župan Petry izrazio je zadovoljstvo radovima napomenuvši da će Županija i dalje nastaviti s ulaganjima u društveni život i sportsku infrastrukturu u cilju poticanja mladih na što veće bavljenje sportom u cijeloj županiji.

- Ovim, kao i mnogim drugim projektima potvrđuje se da su nam uz gospodarsku revitalizaciju u središtu ulaganja u različita područja života, kako bi se stvorili dodatni uvjeti za opstojnost života na ovim prostorima.- istaknuo je župan Petry. (LSŽ)

Uz Dan grada Senja

ČESTITKA ŽUPANA PETRYJA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
22. travnja 2023. u 20.30 sati

GOSPIĆ - Povodom Dana grada Senja čestitke im je uputio Ernest Petri, ličko-senjski župan:
- Drage mještanke i mještani grada Senja, čestitam vam Dan grada Senja koji se obilježava na blagdan svetog Jurja sa željom da zajedništvom i upornim radom učinimo grad Senj mjestom ugodna življenja i zadovoljnih ljudi.

Uz Dan općine Plitvička Jezera

ČESTITKA ŽUPANA PETRYJA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
21. travnja 2023. u 20.15 sati

GOSPIĆ - Ernest Petry, ličko-senjski župan je povodom Dana Općine Plitvička Jezera uputio čestitku:
Drage mještanke i mještani općine Plitvička Jezera,
čestitam vam Dan općine Plitvička Jezera sa željom da zajedništvom i upornim radom učinimo općinu Plitvička Jezera mjestom ugodna življenja i zadovoljnih ljudi. (LSŽ)

UKRAJINSKI VELEPOSLANIK U GOSPIĆU

VASILJ KIRILIĆ OBIŠAO ŠKOLU

Veleposlanik Kirilić u razgovoru s učenicima
Veleposlanik Kirilić u razgovoru s učenicima
licke-novine@licke-novine.hr
19. travnja 2023. u 18.30 sati

GOSPIĆ - Ovdje u Ličko-senjskoj županiji je načinjen jedan sjajno organizirani prihvat, sve s ciljem da bi se ti ljudi ovdje osjećali kao kod kuće. Zahvalni smo Vladi RH, zahvalni smo svim ljudima u svim sredinama koji su pomogli u toj humanitarnoj zadaći. Posvuda u Hrvatskoj je dobro, ali znamo da će biti najbolje kada se ovi ljudi vrate u domovinu. - rekao je ukrajinski veleposlanik Vasilj Kirilić.

Veleposlanik Kirilič danas je posjetio sunarodnjake, raspitivao se o uvjetima života i školovanja djece koja su pobjegla pred ruskom agresijom. Najprije je posjetio Osnovnu školu dr. Jure Turića u pratnji Ivice Radoševića, ravnatelja škole i Ernesta Petryja, ličko-senjskog župana i razgledao jučer postavljenu izložbu radova malih Ukrajinaca koji su smješteni u Lici.

- U kratkom vremenu sam nekoliko puta bio ovdje i znam situaciju u kakvoj se ovdje nalaze Ukrajinci, s posebnim naglaskom na djecu koja su ovamo izbjegla zbog ruske agresije na našu zemlju. Još jednom se moram zahvaliti gospodinu županu, ali i svima koji su učinili da se ukrajinske izbjeglice ovdje dobro osjećaju. Zato se inače zahvaljujem svim Hrvatima i Hrvatica na dobročinstvu, gospodinu županu Petryju i njegovom timu, odnosno svima koji su pri tome učinili napore da se moji sunarodnjaci osjećaju kao dobrodošli. - izjavio je Kirilić.

Ravnatelj Radošević upoznao je gosta s činjenicom kako je svih 20 ukrajinskih đaka odlično savladalo hrvatski jezik i odlično su se uklopili u školski kolektiv. Dokazuju to i zapaženi rezultati djece sa školskih natjecanja na kojima redovito sudjeluju i mali Ukrajinci. Župan Ernest Petry ponovio je gostu i novinarima govorio o situaciju s izbjeglicama u Ličko-senjskoj županiji.

Veleposlanik Kirilič se u više navrata uvjerio o skrbi o izbjeglicama iz Ukrajine. Zanimao se kvaliteti smještaja, a danas je razgovarao i s učenicima i doznao sve najbolje o nastavku školovanja. U ličkim školama je 101 učenik iz Ukrajine. Najviše ih je na području Korenice, Gospića, Karlobaga i Lovinca. Kroz gospićke škole ih je tijekom 14 mjeseci ruske agresije gotovo 50.

- Zahvaljujem veleposlaniku Kiriliču što nas je danas posjetio, kao i ravnatelju škole Radoševiću i svim nastavnicima koji skrbe da bi se ukrajinska djeca što lakše uklopila u našu sredinu, izjavio je na kraju posjeta župan Petry. (Ln)

Stvaralaštvo ukrajinske djece u Lici

PREKO UMJETNOSTI DO PRIJATELJSTVA

Izbjegli Ukrajinci koji su smješteni na području Ličko-senjske županije uklopili su se u lokalni život.

Župan Petry pozdravlja sudionike menifestacije
Župan Petry pozdravlja sudionike menifestacije
licke-novine@licke-novine.hr
18. travnja 2023. u 20 sati

GOSPIĆ - Nema tajni zbog čega su ovi prostori i stanovnici pokazali ogroman senzibilitet prema patnjama tih ljudi. Mi smo u Domovinskom ratu prošli takvu kalvariju, bili smo stalno napadani, proganjani i ubijani. Rušeni su naši domovi, ubijani i ranjavani naši najbliži. Dijelovi naše Županije bili su pod okupacijom, zbrinjavali smo prognanike, brojali mrtve i ranjene. Tada nam je najvažnije bilo sačuvati ljudske živote, upravo kako i mi danas pomažemo sačuvati živote Ukrajinaca. Hrvatska kao država NATO-a i schengenske zone pomaže Ukrajini u vojnom i humanitarnom smislu. Dok god se ne ostvare optimalni uvjeti povratka u Ukrajinu, svi ste ovdje dobro došli. - rekao je ličko-senjski župan Ernest Petry, na otvaranju izložbe likovnih radova i na koncertu ukrajinske djece.

Priredba je održana u holu Osnovne škole dr. Jure Turića pod nazivom "Mir za mene i tebe", a nastala u okviru projekta "Integracija učenika iz Ukrajine" u Osnovnoj školi dr. Franje Tuđmana u Korenici. Izložba je s ciljem promicanja mira, nenasilja i prihvaćanja različitosti nadopunjena radovima malih Ukrajinaca smještenih u Gospiću, dok su za njezino otvaranje zaslužni Ličko-senjska županija i gospićka Civilna zaštita.

Na manifestaciji prijateljstva bila je zamjenica gradonačelnika Grada Gospića Kristina Prša, te Kali Gasteiger iz političkog ureda Američkog veleposlanstva u Zagrebu, Joso Živković, voditelj Civilne zaštite, Vlado Brkljčić, direktor Županijskog Crvenog križa i Milan Mataija, predsjednik Kriznog stožera Grada Gospića.

- Izuzetno sam ponosan što našu školu pohađa 20-ro djece iz Ukrajine koja su se izvrsno uklopila u naš školski sustav. Autori su ukrajinska djeca u starosti od 3,5 do 17 godina, a neki od tih učenika već su postigli izvrsne rezultate na školskim natjecanjima. Dokazala je to i Kira Matushyna na klaviru, djevojčica 5 razreda iz Korenice koja redovno putuje u Gospić kako bi nastavila pohađati glazbenu školu. - rekao je Ivica Radošević, domaćin manifestacije i ravnatelj gospićke škole.

Zamjenica gradonačelnika Grada Gospića Kristina Prša poželjela je ugodan boravak svim izbjeglicama koje su na području Gospića našle privremeno utočište, daleko od ratnih zbivanja koja i danas razaraju njihovu zemlju.

Nakon početka agresije, prije 14 mjeseci Ličko-senjska županija je u dogovoru s Vladom RH osnovala Prihvatni centar za izbjeglice u gospićkoj sportskoj dvorani kroz koji je prošlo 1390 civila, mahom žena, djece i starijih osoba. Na županijskom području danas je smještena 701 osoba, 101 dijete je upisano u školu, a najmlađi su smješteni u dječje vrtiće. Za Ukrajince su organizirani tečajevi hrvatskog jezika, a posao je našlo preko 70 Ukrajinki.

- Na početku smo nove turističke sezone i već postoji mnoštvo upita izbjeglica koje žele raditi u ugostiteljskom sektoru. Kao župan mogu reći da smo se maksimalno potrudili da tim ljudima osiguramo kvalitetan smještaj i sve neophodne uvjete za život i školovanje. Mislim da smo tim ljudima pružili ruku solidarnosti i nastojanja da, koliko je to moguće, nastave život tamo gdje im je to onemogućila ruska agresija. - istakao je Petry. (LN)