POČETNAARHIVAŽUPANIJA
PERUŠIĆANKA NAJ FRIZERKA
SEOSKE STAZE HRANE U HRVATSKOJ I ITALIJI
DJEĆJA ŽIČARA
SANACIJA ŽUPANIJSKIH CESTA
NOVA ULAGANJE U LUKE
STOLNI TENIS U PASTORALNOM CENTRU
LUKOIL OTVORIO PUMPU ZA GORIVA
CEITIFIKAT JE DOBILO 20 PROIZVODA
SPORAZUM O SURADNJI
MEĐUŽUPANIJSKA BRODSKA LINIJA
PREPOZNATI REZULTATI RAZA
NOVO PARKIRALIŠTE
OSIGURANI NOVI KREDITI ZA INFRASTRUKTURU
ZA DVIJE GODINE GIMNAZIJA ĆE IMATI NOVO LICE
ČESTITKA ŽUPANA PETRYJA
MODERNIZACIJA PRIJELAZA
NOVA INICIJATIVA PROTIV SIROMAŠTVA
BOLJE CESTE U SELIMA
POČELO PRIJAVLJIVANJE
POZIV UGOSTITELJIMA
BAKA ZORKA PROSLAVILA STOTU
ŽUPAN I ZAMJENICA - NEGATIVNI
RAZVOJ ZAHVALJUJUĆI TURIZMU
ČESTITKA ŽUPANA PETRYJA
RASPISAN NATJEČAJ ZA DOKUMENTACIJU
MILIJUN EURA ZA GOSPIĆKE DOMOVE
IZGRAĐENO 11 KILOMETARA PLINOVODA

PERUŠIĆANKA NAJ FRIZERKA

Helena Karić ide i na prvenstvo svijeta u Pariz.

Helena Karić i mentorica iz Zadra na prijamu kod župana Petryja
Helena Karić i mentorica iz Zadra na prijamu kod župana Petryja

www.licke-novine.hr
18. srpnja 2024. u 16.15 sati

GOSPIĆ - Ernest Petry, ličko-senjski župan priredio je prijem za mladu Perušićanku Helena Karić najbolju učenicu Strukovnih škola u Hrvatskoj i višestruku državnu prvakinju u frizeraju. Helena je stigla u pratnji mentorice Gordane Katulić iz Zadra.
Djevojka Helena (17) završila je Srednju frizersku školu Gojka Matuline u Zadru s iznimnim uspjesima. Dva puta je bila državna prvakinja; prvi put na natjecanju u Zagrebu "Majstori ljepote", gdje je radila frizure na živim modelima, dok je drugi put na natjecanju "Wordskills Croatia" natjecanje bilo organizirano na lutkama, koje je trajalo gotovo osam sati. Za svoja postignuća proglašena je najboljim učenicom strukovnih škola u Hrvatske u ovoj godini. Zato je početkom mjeseca dobila Priznanje Ministarstva gospodarstva "Šegrt Hlapić". Trenutno se priprema za međunarodno natjecanje u frizeraju, OMC Hairworld "World Cup" u Parizu, u kategoriji "Rising Star", koje okuplja najbolje frizere iz cijelog svijeta, a biti će od 11. do 15. listopada.

- U svakoj školskoj godini u Zadru imamo upise učenika za dva trogodišnja smjera, smjer frizer i smjer frizer-pediker. Uz pomoć Ministarstva gospodarstva koje svake godine raspisuje natječaje za subvencioniranje obrtničkih zanimanja, trenutno osposobljavamo četiri učeničke generacije kroz edukaciju i školovanje u školi. Helena je od prvog razreda pokazala izniman talent i sposobnost jer je sa svojih 17 godina postala samostalni frizer i čeka ju definitivno blistava budućnost.- izjavila je mentorica Katulić.

Župan Petry je kazao kako se ulažu značajni napori kako bi se mladi nakon školovanja zadržali i zaposlili na ovom području. Petry je istaknuo važnost ulaganja u obrazovne programe i praktičnu nastavu kako bi se potaknuo ostanak mladih u Ličko-senjskoj županiji. Naglasio je da će županija financijski podržati Helenin nastup na međunarodnom natjecanju u Parizu, što vidi kao priliku da se županija predstavi u najboljem svjetlu.

Na sastanku je bilo riječi i o mogućoj suradnji sa Srednjom školom u Otočcu, koja od ove godine ima frizerski smjer. Cilj suradnje je organiziranje radionica i edukacijskih sesija s frizerima koji su postigli značajne rezultate na natjecanjima. Ove aktivnosti pružit će priliku učenicima da se upoznaju s najnovijim trendovima u frizeraju, što će dodatno obogatiti njihovo obrazovanje i pripremu za buduće izazove u struci. (LSŽ)

Predstavljen projekt GUSTI

SEOSKE STAZE HRANE U HRVATSKOJ I ITALIJI

Sudionici predstavljanja Gustija
Sudionici predstavljanja Gustija
www.licke-novine.hr
17. srpnja 2024. u 13.45 sati

GOSPIĆ - Danas je bio uvodni sastanak u okviru Interreg projekta GUSTI. Projekt "GUSTI - Gastro UpScaled Tourist Itinerary in rural regions of Croatia and Italy" ili grubp po naškiseoske staze hrane u Hrvatskoj i Italiji, kojeg sufinancira Program Interreg VI A Italija-Hrvatska 2021. - 2027. u iznosu od 2.6 milijuna eura. Ličko-senjska županija sudjeluje s gotovo 450 tisuća eura do 30. rujna 2026.

Nositelj projekta je Ličko-senjska županija, a partneri na projektu su: Agencija za razvoj Zadarske županije Zadar nova, Javna ustanova Regionalna razvojna agencija Karlovačke županije - JURRA, Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije - DUNEA, Venecijanski klaster, Regija Emilija-Romagna, Spin Life S.r.l., Apulijsko javno kazalište - Regionalni konzorcij za umjetnost i kulturu. Cilj Projekta je jačanje uloge nematerijalne kulturne baštine jadranskog područja kroz identifikaciju, valorizaciju i promociju gastronomskog turizma te rješavanje pitanja diversifikacije turističkih tokova, jednakog pristupa turističkim destinacijama promicanjem održivih praksi i rješenja.

Na sastanku su uz službenike Ličko-senjske županije predvođene ličko-senjskim županom Ernestom Petryjem sudjelovali i predstavnici Razvojne agencije Ličko-senjske županije Lira, predstavnici partnera u projektu, te predstavnici lokalnih institucija.

- Želim istaknuti kako smo zajedno radili na projektu, ali jednako tako želim naglasiti da trenutno na području Ličko-senjske županije radimo i provodimo preko 300 raznih projekata. Ti se projekti provode u gradovima, općinama ili kroz ustanove kojima je Županija osnivač. Projekti obuhvaćaju zeleno-digitalnu tranziciju, uz značajna investicijska ulaganja u komunalnu infrastrukturu, a istovremeno stvaramo nova radna mjesta.- istaknuo je župan Petry i dodao informacije o Ličko-senjskoj županiji koja se kako se nalaze u središnjoj regiji Republike Hrvatske koja pokriva kontinentalni, priobalni i otočni dio, a čini deset posto teritorija države.

Ravnatelj Razvojne agencije Ličko-senjske županije Lira Andrija Brkljačić, govoreći o projektu naglasio je ključne ciljeve i očekivane rezultate. Posebno je zahvalio svom timu na izvrsno obavljenom poslu tijekom pripreme projekta. (LSŽ)

Uskoro u Vrhovinama

DJEĆJA ŽIČARA

Predaja ugovora za dječju žičaru u Vrhovinama
Predaja ugovora za dječju žičaru u Vrhovinama
www.licke-novine.hr
10. srpnja 2024. u 22.30

SISAK - Na 16. sastanku Vlade Republike Hrvatske sa županima, koji je održan pod predsjedanjem predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministar turizma Tonči Glavina uručio je ličko-senjskom županu Ernestu Petryju ugovor za projekt "Mini Zip line žičara, odnosni dječji zip line vrijedan 61.876,01 eura.

Projekt će biti realiziran na području općine Vrhovine, a sufinancira se sredstvima Fonda za turizam. Cilj projekta je obogaćivanje turističke infrastrukture županije, s posebnim naglaskom na atraktivnosti za obitelji s djecom.

Nakon potpisivanja ugovora, župan Petry zahvalio je resornom ministarstvu turizma i sporta te Vladi Republike Hrvatske na podršci, ističući kako će projekt značajno obogatiti turističku i rekreacijsku ponudu Ličko-senjske županije. Ovaj projekt, kao i drugi sufinancirani iz Fonda za turizam, ključni su elementi šire strategije Vlade usmjerene na razvoj održivog turizma, što predstavlja vitalni korak u jačanju turističkog sektora i poticanju lokalnog gospodarstva. (LSŽ)

Lika

SANACIJA ŽUPANIJSKIH CESTA

Novi asfalt u centru Bužima
Novi asfalt u centru Bužima
www.licke-novine.hr
9. srpnja 2024. u 17.30 sati

GOSPIĆ - Ovih veoma vrućih ljetnih dana asfaltiraju se najoštećeniji dijelovi županijskih cesta. Cesta od Smiljana prema Bužimu sanirana je na tri dionice ukupne duljine oko tri kilometra. Novi sloj asfalta postavljen i u središtu sela ispred župne crkve sv. Tereze Avilske.

Kroz Mogorić asfaltirano je 900 metara ceste. Ovih dana strojevi i ljudi tvrtke Strabag sele dalje kako bi sanirali dijelove županijske ceste do Gornje Ploče u dužini od 1200 metara. Nositelj radova je Županijska uprava za ceste, a sredstva je osiguralo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Danas su radove u Bužimu i Mogoriću posjetili zamjenik župana Ličko-senjske županije Milan Uzelac i ravnatelj ŽUC-a Luka Matijević, koji su izrazili zadovoljstvo dosadašnjim tijekom radova i istaknuli iznimnu važnost ovih projekata za lokalnu zajednicu. (LSŽ)

Uređenje županijskih luka

NOVA ULAGANJE U LUKE

 
 
www.licke-novine.hr
5. srpnja 2024. u 15 sati

GOSPIĆ - Nakon županijskog poziva u ožujku za sufinanciranjem kapitalnih projekata na pomorskom dobru na području Ličko-senjske županije osigurano je 200 tisuća eura. Zaprimljeno pet prijava za dodjelu bespovratnih sredstava za unaprjeđenje i zaštitu pomorskog dobra na području županije.

Od raspoloživih 200 tisuća eura namijenjenih jedinicama lokalne samouprave i lučkim upravama koje na svom području gospodare pomorskim dobrima, odobrena su sredstva za sufinanciranje projekata. Po 50 tisuća eura odobreno je Općini Karlobag za sanaciju hotelske plaže, Lučkoj upravi Senj za sufinanciranje izvanrednog održavanja luke Senj te Lučkoj upravi Novalja za sufinanciranje projekta izgradnje luke u Metajni.

Osim toga, bespovratno je dodijeljeno po 25 tisuća eura Gradu Senju i Gradu Novalji za realizaciju projekata uređenja šetnice oko rta Vrtić u Novalji i sanacije kupališta Banja u Jablancu, koje su potpisali ličko-senjski župan Ernest Petry, gradonačelnik Grada Senja Jurica Tomljanović i pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav Grada Novalje Ante Dabo. (LSŽ)

Lički Osik

STOLNI TENIS U PASTORALNOM CENTRU

 
 
www.licke-novine.hr
5. srpnja 2024. u 14.15 sati

LIČKI OSIK - Za Pastoralni centar centra župe sv. Josipa ličko-senjski župan Ernest Petry, zamjenice Jasne Orešković-Brkljačić i predsjednik Zajednice sportova Ličko-senjske županije Milan Radošević donirali su stol za stolni tenis. Donaciju je preuzeo vlč. Luka Blažević, osički župnik zahvalivši Županiji i Županijskoj zajednici sportova na donaciji koji će u slobodno vrijeme biti od iznimne koristi posjetiteljima Pastoralnog centra i mlađe župljane s područja Starog i Novog Ličkog Osika, Mušaluka, Budaka, Široke Kule i Vukšića. Tu već nekoliko mjeseci vježbaju i mladi tamburaši podpalicom Đanija Findrika. (LSŽ)

Udbina

LUKOIL OTVORIO PUMPU ZA GORIVA

 
 
www.licke-novine.hr
5. SRPNJA 2024. U 8.45 SATI

GOSPIĆ - Jučer smo iz Županije dobili priopćenje da je tvrtka Lukoil u Rebiću na Udbini otvorili benzinsku postaju koja povezuje prometnice između autoceste A1 iz smjera Gornja Ploča i državne ceste D1 popularne Ličke magistrale. Postaja ima suvremenu opremu za šest mjesta za punjenje svih vrsta goriva, plina te plavog dizela za poljoprivrednike. U sklopu postaje su kafić i restoran.

Dodjela Lika Quality certifikata

CEITIFIKAT JE DOBILO 20 PROIZVODA

Sudionici svečane dodjele ceritifikata
Sudionici svečane dodjele ceritifikata
www.licke-novine.hr
4. srpnja 2024. u 15.15 sati

GOSPIĆ - Na prigodnoj svečanosti dodijeljeni su certifikata Lika Quality, regionalnog sustava kvalitete hrane, pića i suvenira koji uključuje proizvođače s područja destinacije Lika. Uz proizvođače bili su nazočni ličko-senjski župan Ernest Petry, predsjednik LAG-a Lika Danijel Tušak, predstavnici turističkih zajednica te predstavnici institucija s područja županije.

-Lika Quality dodjeljujemo već osmu godinu za redom. U ovih proteklih osam godina do danas, zaista se trudimo uvijek unaprjeđivati ono što smo napravili, tako da se danas Lika Quality sustav zaista spominje kao primjer dobre prakse, spominje se u stručnoj literaturi, o njemu se pišu radovi, podloga je za znanstvena istraživanja, a po uzoru na Lika Quality promoviraju se i drugi regionalni sustavi kvalitete u Republici Hrvatskoj. - rekla je danas Petra Kovačević, voditeljica Klastera Lika Destination,

Prije dodjele novih certifikata prikazan je promotivni film, a nove Lika Quality certifikate dodijelili su voditeljica Klastera Petra Kovačević i predsjednik LAG-a Danijel Tušak, a dobilo ga je šest proizvođača za dvadeset proizvoda. Na kraju su sve sudionike počastili zakuskom s proizvodima koji imaju Lika Quality certifikat, učenici Srednje škole Plitvička jezera iz Korenice. (LSŽ)

Pripreme za novu Jesen u Lici

SPORAZUM O SURADNJI

 
 
www.licke-novine.hr
2. srpnja 2024. u 18.45 sati

GOSPIĆ - Ličko-senjska županija, LIRA i Razvojni centar potpisali Sporazum o suradnji za organizaciju ovogodišnje manifestacije "Jesen u Lici". Timesu započele priprema za manifestaciju koja će se održati u Gospiću na Trgu Stjepana Radića od 4. do 6. listopada. Sporazum su potpisali ključni partneri: župan Ličko-senjske županije Ernest Petry, ravnatelj Razvojnog centra Mile Milković i ravnatelj Razvojne agencije Ličko-senjske županije LIRA, Andrija Brkljačić.
Sporazumom Ličko-senjska županija, kao organizator, preuzima obvezu osiguravanja pokroviteljstva, prikupljanja sponzora, osiguranja sredstava u županijskom proračunu, prikupljanja prijava izlagača, promociju manifestacije u medijima i organizaciju popratnih događaja.
S druge strane, LIRA će kao suorganizator raditi na animiranju izlagača i pružanju tehničke podrške, dok će Razvojni centar organizirati aktivnosti vezane uz animiranje proizvođača prehrambenih proizvoda i voćnih rakija za sudjelovanje u ocjenjivanju kvalitete proizvoda. Sve ovo doprinijet će obogaćivanju sadržaja manifestacije i promociji kvalitete lokalnih proizvoda. (LSŽ)

RAB

MEĐUŽUPANIJSKA BRODSKA LINIJA

Potpisan je ugovor za liniju Rab-Lun-Rab

 
 
www.licke-novine.hr
29. lipnja 2024. u 9.15 sati

RAB - Jučer je u zaključen ugovor za šestogodišnji nastavak održavanja međužupanijske brodske linije na relaciji Rab-Lun-Rab, koji su s jedne strane potpisali Ličko-senjska županija, Primorsko-goranska županija te Grad Rab i Grad Novalja, dok je s druge strane kao davatelj usluga brodskog prijevoza potpisala Rapska plovidba.

Potpisnici ovoga iznimno bitnog ugovora za stanovnike otoka Paga i Raba bili su župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, zamjenica župana Ličko-senjske županije Jasna Orešković-Brkljačić, gradonačelnik Grada Raba Nikola Grgurić te gradonačelnik Grada Novalje Ivan Dabo, koji su u zajedničkoj izjavi naglasili važnost ove brodske linije koja doprinosi povezivanju u cilju poboljšanja kvalitete života lokalnog stanovništva za obadva otoka, što ujedno doprinosi i razvoju gospodarstva te dodanoj vrijednosti i ponudi u cilju daljnjeg poboljšanja usluga koje doprinose razvoju turizma.

Ova pomorska linija ove godine obilježava 50. obljetnicu prometovanja, a za njeno održavanje osigurano je sufinanciranje od gotovo 260.000 eura. Primorsko-goranska županija i Grad Novalja osiguravaju po 35 posto potrebnog iznosa odnosno 70 posto, dok će Ličko-senjska županija i Grad Rab osigurati po 15 posto troškova linije.

Linija Rab-Lun-Rab predstavlja međužupanijsku liniju koja povezuje otoke Rab i Pag. Ukupna duljina linije je iznosi 4,5 nautičke milje. U izvansezonskom razdoblju prometovat će tri puta tjedno, dok će u međusezonskom i ljetnom razdoblju biti uspostavljene svakodnevne linije. Predmetna linija se provodi od 1974. godine, kada je ukinuta brodska linija koja je preko Raba povezivala otok Pag odnosno Lun s Rijekom. Tada je dogovorom Općine Rab i Rapske plovidbe uspostavljena lokalna linija brodicom "Igor", koja je nekoliko godina imala status državne linije. Brodica "Maslina" koja danas održava liniju nabavljena je 2014. godine i od 1. srpnja 2017. ima status međužupanijske linije s cjelogodišnjim poslovanjem. (LSŽ)

Dan pravosudne policije

PREPOZNATI REZULTATI RAZA

Na gospićkoj proslavi bili su pravosudni policajci iz cijele države.

Sveta misa u gospićkoj prvostolnici
Sveta misa u gospićkoj prvostolnici
www.licke-novine.hr
28. lipnja 2024. u 17.30 sati

GOSPIĆ - Stotinjak pravosudnih policajki i policajaca iz cijele Republike Hrvatske te predstavnika Uprave za zatvorski sustav i probaciju, danas obilježilo Dan pravosudne policije. Svečanost je otvorio ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Damir Habijan, a događaju su nazočili i ličko-senjski župan Ernest Petry, državni tajnik Sanjin Rukavina, upravitelj Zatvora u Gospiću Petar Rukavina, predsjednik Županijskog suda u Karlovcu Ante Ujević, predsjednica Općinskog suda u Gospiću Dubravka Rukavina te lokalni pravosudni dužnosnici. Ministar Habijan čestitao je prisutnim službenicima Dan pravosudne policije te blagdan svetoga Petra i Pavla i rekao:
-Priroda vašeg posla izrazito je dinamična i zahtjevna te sa sobom donosi brojne sigurnosne rizike. Unatoč tome vi svakodnevno spremno stupate na svoju dužnost, štiteći ne samo osobe i imovinu u kaznenim ustanovama, već i sigurnost naše države i društva. Time dokazujete da vaše zvanje službenika pravosudne policije nije samo puki posao, već poziv koji zahtjeva punu posvećenost i odgovornost prema svim dionicima pravosudnog sustava. Želim da znate kako su rezultati vašeg rada prepoznati i cijenjeni, posebno od strane svih nas koji smo dio ovog sustava te se nadam kako će svakodnevni napori koje ulažete u njegovo funkcioniranje, u budućnosti postati vidljiviji i široj javnosti.

Ministar Habijan naglasio je kako je preuzevši dužnost ministra pravosuđa, uprave i digitalne transformacije prepoznao važnost ulaganja u sustav, prije svega u ljudstvo i infrastrukturu:
-Kada govorim o ljudstvu, prije svega mislim na ulaganje u vaše znanje i vještine, jer sam pobornik teze da kvalitetan sustav čine kvalitetni ljudi, a kako bi se on uspješno održao potrebni su mu mladi ljudi koji su naša najveća vrijednost te jamac budućnosti države i službe.

U tom kontekstu ministar Habijan osvrnuo se i na buduća infrastrukturna ulaganja spomenuvši realizaciju plana modernizacije zatvorskog sustava Republike Hrvatske, koji uključuje izgradnju objekata za smještaj ukupno 1200 osoba lišenih slobode/zatvorenika na različitim lokacijama, uključujući područje Ličko-senjske županije, Sisak i Osijek. Ovaj plan odgovor je na izazove prenapučenosti, potresa, migracija, zastarjelosti infrastrukture i pandemije COVID-19, te za cilj ima stvaranje modernog zatvorskog sustava koji će poštovati ljudska prava osoba lišenih slobode/zatvorenika i podržavati njihovu resocijalizaciju i rehabilitaciju.

Osim ministra Habijana, prisutnima se obratio i ravnatelj Uprave za zatvorski sustav i probaciju Zvonimir Penić rekavši kako je Dan pravosudne policije važan dan za sve u zatvorskom sustavu:
-To je jedan dan kojim želimo simbolično obilježiti sve ono dobro što svakodnevno radimo. Profesionalnost, dosljedno postupanje, hrabrost, upornost - temelji su na kojima počiva vaša služba, ali i cjelokupni zatvorski sustav. Upravo na tom zdravom postolju želimo nastaviti graditi naš sustav. Gospić nismo odabrali slučajno, već želimo poslati poruku da smo dio ove sredine, a to želimo i dalje ostati kako bi je što je više unaprijedili.

Program svečanosti obuhvaćao je cjelodnevne aktivnosti koje su pružile uvid u iskustvo rada pravosudne policije, a organizirani su i sportski turniri u pikadu i malom nogometu. Središnji događaj predstavljala je pokazna vježba u Gradskoj sportskoj dvorani nakon čega je bio svečani mimohod do gospićke katedrale u kojoj je služena sveta misa koju je predvodio vlč. Josip Šimatovič. Odana je počast poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama rata i preminulim službenicima pravosudne policije. (LSŽ)

Dom zdravlja Gospić

NOVO PARKIRALIŠTE

Župan i zamjenica u šetnji vrućim asfaltom
Župan i zamjenica u šetnji vrućim asfaltom
www.licke-novine.hr
27. lipnja 2024. u 19.15 sati

GOSPIĆ - Kako je u glavnom ličkom gradu sve manje stanovnika tako rapidno raste broj automobila i parkiralište je sve teže naći. Tako je i u Ulici 118. brigade HV-a gdje je novi Dom zdravlja, na poklonjenoj parceli Gospićanina Pere Čorka, ispred zgrade parkiralište za sanitet, vozila zaposlenika, pa je za pacijente sve manje mjesta. Često puta su stanari okolnih kuća blokirani da ne mogu ni pješice izaći iz svojih domova.

Problem je uočila i uprava Doma te je pristupljeno uz pomoć županijskih proračunskih sredstava od 29,7 tisuća eura i vlastitim učešćem od 2,5 tisuće eura uređeno dvorište za proširenje parkirališta. U sklopu radova najprije su uklonjene dotrajale garaže koje se nisu ni koristile i danas je završeno postavljanje asfalta.

Parkiralište je danas obišao ličko-senjski župan Ernest Petry i njegova zamjenica i tom prilikom izrazio zadovoljstvo realiziranim projektom. (MaČ)

Radionica HBOR-a u Gospiću

OSIGURANI NOVI KREDITI ZA INFRASTRUKTURU

U kreditnom fondu je 177 milijuna eura.

Današnjaraadionica HBOR-a u Gospiću /Snimio Marko Čuljat
Današnjaraadionica HBOR-a u Gospiću /Snimio Marko Čuljat
www.licke-novine.hr
26. lipnja 2024. u 12.15 sati

GOSPIĆ - Na današnjoj radionici HBOR-a prisustvovali su ličko-senjski župan Ernest Petry i zamjenica Jasmina Orešković-Brkljačić, te čelnici lokalne samouprave. Radionicu je organizirao Područni ured HBOR-a u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU za jedinice lokalne samouprave na temu Urbanog razvojnog fonda (UDF). Radionicu je vodila voditeljica Područnog ureda Frana Lokas-Mudrovčić, predavač je bio specijalist Marin Jelušić, iz Direkcije za velika poduzeća i grupe HBOR-a. Ovaj ured od svog osnutka pokriva područje Ličko-senjske, Karlovačke i Sisačke županije.

Urbani razvojni fond je financijski instrument koji se sastoji od sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERFF-a) i sredstava HBOR-a. Namijenjen je ulaganjima subjekata javnog sektora i njime se prvi put omogućuje da se sredstvima EU fondova projekti javne infrastrukture obogaćuju komercijalnim sadržajima koji podrazumijeva ostvarenje prihoda od naplate usluga korištenja, a koje za cilj imaju poticanje projekata zaštite okoliša, energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, te općenito izgradnju višenamjenske, sportske, turističke, društveno-kulturne, poslovne i slične infrastrukture. Glavno obilježje financijskog instrumenta je kombiniranje kredita i sredstava EFRR-a - pola-pola - a po završetku projekta moguć je otpis dijela glavnice kredita do 50 posto (kapitalni rabat) koji se odnosi na sredstva EFRR-a.

U fondu su 172 milijuna eura. Najniži iznos koji se može zatražiti je sto tisuća eura , a najveći deset milijuna, s rokom otplate od 15 godina. (MaČ)

USKORO ENERGETSKA ZGRADA GIMNAZIJE U GOSPIĆU

ZA DVIJE GODINE GIMNAZIJA ĆE IMATI NOVO LICE

U energetsku obnovu ulaže se 2,6 milijuna eura

Sudionici potpisivanja ugovora za obnovu srednjoškolske zgrade u Gospiću)Snimio Marko ČULJAT
Sudionici potpisivanja ugovora za obnovu srednjoškolske zgrade u Gospiću)Snimio Marko ČULJAT
www.licke-novine.hr
25. lipnja 2024. u 14 sati

GOSPIĆ - Ernest Petry, ličko-senjski župan danas je stavio posljednji potpis na Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026. Radi se o projektu Energetska obnova Gimnazije i Strukovne škole koje se nalaze u istoj zgradi u Budačkoj ulici. Ranije su ugovor potpisali direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen i potpredsjednika Vlade i ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić.

Na posljednjem potpisu uz županove suradnike bile su i ravnateljice Gimnazije Anela Serdar- Pašalić i ravnateljice Strukovne škole Barbare Tomljenović-Jurković, te pročelnica Upravnog odjela za regionalni razvoj i fondove EU Zrinke Mraović.

-Bespovratna sredstva za projekt iznose gotovo dva milijuna eura, a iz županijskog proračuna bit će osiguran potrebni ostatak od oko 700 tisuća eura. Planirano je da će radovi trajati 24 mjeseca. Cilj projekta je provođenje dubinske obnove projekta srednjoškolske zgrade u kojoj su smještene Gimnazija i Strukovna škola što će rezultirati štednjom energijei smanjenje ugljičnog dioksida za preko 83 posto. Osim toga povećat će se udio obnovljene energije na preko 50 posto.- rekao je župan Petry
.
Gospićke škole imaju 562 učenika i 114 radnika. U sklopu radova zgrada će dobiti novu fasada koja je očito derutna iako je rađena 1994., promijenit će se vanjska stolarija, napravit će se rampe za invalide i još mnogo toga. Objekt je sada u E energetskom razredu, a poslije investicije biti će u C razredu. (MaČ)

Dan neovisnosti

ČESTITKA ŽUPANA PETRYJA

 
 
www.licke-novine.hr
25. LIPNJA 2024. U 9 SATI

GOSPIĆ - Povodom današnjeg Dana državnosti Ernest Petry, ličko-senjski župan uputio je čestitku:
Poštovani žitelji Ličko-senjske županije,
obilježavajući Dan neovisnosti, s ponosom se prisjećamo 25. lipnja 1991. kada je Hrvatski sabor donio povijesnu Odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske te Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske. To je dan ostvarenja stoljetnog sna hrvatskog naroda o suverenoj i samostalnoj državi u kakvoj danas živimo. Neovisnost i samostalnost Hrvatska je teško stekla žrtvom brojnih hrvatskih branitelja, kojima upućujem posebnu zahvalu jer su zaslužni što danas živimo u slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj.

Uz ponos i sjećanje na sve njih, svim Hrvaticama i Hrvatima, svim hrvatskim građankama i građanima, svima koji su izabrali Hrvatsku kao svoju domovinu i svima onima koji je vole i poštuju, još jednom želim sretan Dan neovisnosti!

Popravak Ličke pruge

MODERNIZACIJA PRIJELAZA

Detalj perona na gospićkoj stanici/Snimio Marko Čuljat
Detalj perona na gospićkoj stanici/Snimio Marko Čuljat
www.licke-novine.hr
24. lipnja 2024. u 9.15 sati

GOSPIĆ- Iz Ličko-senjske županije dobili smo priopćenje da zbog završnih radova na ugradnji elektroničkoga signalno-sigurnosnog uređaja u kolodvoru Gospić uređaj za osiguranje željezničko-cestovnog prijelaza Lipe kod nekadašnje industrijske zone u Bilajskoj ulici - (Gospić A; u blizini tvornice Calcit Lika) bit će izvan funkcije regulacije prometa od 24. lipnja 2024. u 8 sati pa do kraja kolovoza.

Kako bi se osigurala sigurnost svih sudionika u prometu, do završetka radova i puštanja uređaja u rad postupa se prema pravilniku o načinu i uvjetima za sigurno odvijanje i upravljanje željezničkim prometom. To znači da je strojovođa obvezan prije navedenoga željezničko-cestovnog prijelaza zaustaviti vlak i nakon što se uvjeri da sudionici cestovnog prometa ne prelaze preko prijelaza, nastaviti vožnju brzinom do najviše 10 km/h dok čelo vlaka ne prijeđe preko prijelaza te nakon toga nastaviti vožnju najvećom dopuštenom brzinom. Pritom strojovođa mora u više navrata signalnim znakom "Pazi" upozoriti sudionike u cestovnom prometu na nailazak vlaka, odnosno mora zatrubiti.

Zbog sličnih radova do kraja srpnja izvan funkcije je i željezničko-cestovni prijelaz Lički Osik (državna cesta 25) na Kulskoj cesti u Ličkome Osiku.

NOVA INICIJATIVA PROTIV SIROMAŠTVA

 
 
www.licke-novine.hr
19. lipnja 2024. u 20 sati

GOSPIĆ - Danas su državna tajnica Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Margareta Mađerić, ličko-senjski župan Ernest Petry i ravnatelj Caritasa Gospićko-senjske biskupije vlč. Luka Blažević razgovarali o unapređenje programa borbee protiv siromaštva i socijalne isključenosti.

U izjavi za medije, državna tajnica Mađerić pohvalila je suradnju s Ličko-senjskom županijom i rekla:
-Danas smo u posjetu gradu Gospiću, Ličko-senjskoj županiji, a vezano uz programe i projekte koje naše Ministarstvo provodi, prvenstveno borbu protiv siromaštva i socijalne isključenosti. S Caritasom Gospićko-senjske biskupije dobro i kvalitetno surađujemo dugo godina, a tako ćemo nastaviti i u idućem razdoblju. Na sastanku smo raspravili programe i projekte iz Europskog socijalnog fonda koji će biti usmjereni na potrebite, starije i nemoćne. Ovdje u županiji već provodimo program 'Zaželi', te program 'Pomoć u kući' i drugi niz socijalnih usluga koji će se nastaviti.

- Zahvalan sam Margareti Mađerić što je našla vremena i došla posjetiti naš Caritas i našu županiju. Kako i sama kaže, suradnja je duga i željeli bismo je nastaviti. Konkretno, mogu reći da bismo krenuli na projekt 'Ugrijmo domove'. Ovdje se mnogo ljudi, posebno siromašnih i potrebitih, grije na kruta goriva, odnosno na drva. Nabavka peći na kruta goriva bila bi im od velike pomoći. Imamo naše Hrvatske šume koje uvijek surađuju kad je potrebno, a preko EU fondova i uz podršku resornog ministarstva, mogli bismo nabaviti potrebne peći, tako da bi suradnja bila nastavljena.- rekao je vlč. Blažević.

- Zahvaljujem se državnoj tajnici Mađerić i velečasnome Luki Blaževiću na iznimnoj brizi za one kojima je potrebna skrb. U ime Ličko-senjske županije mogu reći da imamo fenomenalnu i dugoročnu suradnju s resornim Ministarstvom, ali jednako tako i s Caritasom i cjelokupnom crkvom. Naravno, Ličko-senjska županija je kroz svoje aktivnosti, kao i do sada, vodila brigu o socijalno ugroženima i nastavit ćemo i dalje. Zahvaljujem se na današnjem posjetu, a pogotovo na inicijativi za novim projektima.- kazao je Petry.

Projekti i inicijative poput ovih u Ličko-senjskoj županiji nastavljaju socijalnu brigu i podršku najugroženijim članovima zajednice, osiguravajući da nitko ne bude zanemaren. (LSŽ)

GOSPIĆ

BOLJE CESTE U SELIMA

Vlada je osigurala sredstva za sanaciju seoskih cesta

Novi asfalt za Rastoku
Novi asfalt za Rastoku
www.licke-novine.hr
19. lipnja 2024. u 23.30 sati

GOSPIĆ - Početkom lipnja počeli su radovi na modernizaciji seoskih cesta na području grada Gospića. Do danas asfaltirane su ceste u Žabici, Rusovom putu, Smiljanu, Rastoci i Otešu. U ostalim mjestima posla će biti do kraja mjeseca. Završene ceste danas su obišli Luka Matijević, ravnatelj Županijske uprave za ceste Ličko-senjske županije i Joso Vrkljan, direktor Lika cesta kojesu izvođač radova.

Matijević ističe da je ugovorena sanacija najoštećenijih dionica bivših županijskih i lokalnih cesta na administrativnom području grada Gospića, koja se odnosi na obnovu dionica cesta na rubnom i širem području grada koje trenutno nisu obuhvaćene izgradnjom komunalne, vodne i energetske infrastrukture. Ovim radovima osigurava se asfaltna obnova cijelom širinom kolnika, ukupne površine 53 tisuće četvornih metara u vrijednosti gotovo 900 tisuća eura. Za sanaciju cesta koje su oštećene gradnjom krupne infrastrukture planira se potrošiti još pola milijuna eura.

Svi planirani radovi u vrijednosti od 1,4 milijuna eura financiraju se sredstvima Vlade RH, odnosno iz državnog proračuna na temelju odluke ministra Olega Butkovića o dodjeli sredstava Županijskoj upravi za ceste Ličko-senjske županije za potporu održavanju, rekonstrukciji i građenju cesta na području grada Gospića i Ličko-senjske županije, a što je dogovorio Ernest Petri, ličko-senjski župan. (LSŽ)

26. Jesen u Lici

POČELO PRIJAVLJIVANJE

Panorama Trga Stjepana Raadića za vrijeme Jeseni u Lici/ foto arhiva LSŽ
Panorama Trga Stjepana Raadića za vrijeme Jeseni u Lici/ foto arhiva LSŽ
www.licke-novine.hr
19. LIPNJA 2024. U 10 SATI

GOSPIĆ - U našu redakciju stiglo je priopćenje Ličko-senjske županije da su prijave za sudjelovanje na manifestaciji Jesen u Lici 2024. službeno otvorene!
Ova tradicionalna manifestacija, koja se održava već 26 godina i privlači brojne posjetitelje iz Hrvatske kao i svijeta. Manifestacija "Jesen u Lici" izvrsna je prigoda za promociju autohtonih proizvoda, tradicionalne gastronomije i kulturne baštine svih dijelova Hrvatske, na kojoj izlagači i posjetitelji mogu uživati u raznovrsnom programu koji obuhvaća posjet sajmu, 2. glazbeni festival "Lika fest", Izbor Miss Ličko-senjske županije za Miss Hrvatske te drugim brojnim aktivnostima.
Svi zainteresirani izlagači, umjetnici, obrtnici i proizvođači mogu se prijaviti za sudjelovanje na manifestaciji na službenoj mrežnoj stranici jesenulici.hr/prijava uz poštivanje navedenih općih uvjeta prijave.

Ličko-senjska županija u koja je organizator manifestacije poziva sve koji žele predstaviti svoje proizvode i doprinijeti promociji bogatstva kulturne ponude svoga kraja da se prijave i budu dio jedinstvene manifestacije koja će se tradicionalno održati prvi vikend u listopadu odnosno od 4. do 6. listopada 2024.

26. Jesen u Lici

POZIV UGOSTITELJIMA

 
 
www.licke-novine.hr
19. LIPNJA 2024. U 9.45 sati

GOSPIĆ - Iz Ličko-senjske županije dobili smo priopćenje da je Upravni odjel za gospodarstvo, pomorsko dobro i promet objavio Javni poziv ugostiteljima za zakup površine za ovogodišnju 26. izložbu Jesen u Lici. Javni poziv odnosi se na iskaz interesa za zakup površine za ugostiteljsku djelatnost za vrijeme održavanja manifestacije i pozivaju ugostitelje da se jave. Ugostiteljska djelatnost ima važnu ulogu u razvoju turizma i gospodarstva te je važno da ugostitelji budu aktivni sudionici lokalnih manifestacija koje će im pomoći da se promoviraju i unaprijede svoje poslovanje. Javni poziv otvoren je za sve ugostitelje koji žele sudjelovati u promociji i razvoju svojih usluga. Poziv je dostupan je na poveznici do 15. srpnja:
jesenulici.hr/objavljen-javni-poziv-za-iskaz-interesa-za-zakup-povrsine-za-ugostiteljsku-djelatnost-za-vrijeme-odrzavanja-manifestacije-jesen-u-lici-2024

GOSPIĆ

BAKA ZORKA PROSLAVILA STOTU

Zorka Lončar iz Brinja proslavila u Gospiću 100. rođendan

Brinjkinja baka Zorsa i župan Petry u gospićkom domu
Brinjkinja baka Zorsa i župan Petry u gospićkom domu
www.licke-novine.hr
15. lipnja 2024. u 17.30 sat

GOSPIĆ - U Domu za starije osobe danas je održano veliko slavlje povodom 100. rođendana bake Zorke Lončar, rođene u Brinju, koja je svojim optimizmom i energijom zarazila sve prisutne. Veliki broj prijatelja, rodbine iz svih krajeva Hrvatske te štićenika Doma okupio se kako bi zajedno proslavili ovaj izuzetan jubilej.

Prizor u dvorani bio je dirljiv. Prvo pitanje bake Zorke okupljenima i novinarima bilo je "Jel mi došao župan Ernest?" , s kojim se nakon što ga je ugledala među gostima srdačno izljubila. Uz župana Petryja, stoti rođendan baki Zorki došli su čestitati njegova zamjenica Jasna Orešković Brkljačić i načelnik Općine Brinje Zlatko Fumić, koji su ju darovali prigodnim poklonima. Unatoč teškom životu i izazovima kroz koje je prošla, posebice tijekom i nakon Drugog svjetskog rata, baka Zorka je zadržala svoju vedrinu i ljubav prema životu. Posljednjih 14 godina provodi u Domu za starije u Gospiću, gdje je omiljena među štićenicima i osobljem.

Tijekom slavlja, župan Petry je u čast bake Zorke upalio svijeće na rođendanskoj torti, a baka nije skrivala svoje oduševljenje. Cijelo vrijeme je pjevala ličke pjesme, a vrhunac slavlja bio je kada je zajedno sa županom otpjevala "Ličkog sokola", što je izmamilo aplauze i osmijehe svih prisutnih. Ovo stoljetno slavlje bilo je prilika da se prisjetimo koliko život može biti bogat i kako svaka godina nosi svoje posebne priče i uspomene. Baka Zorka svojim primjerom pokazuje da, bez obzira na sve prepreke, život treba slaviti sa smijehom, pjesmom i ljubavlju. (LSŽ)

Prvo testiranje na droge

ŽUPAN I ZAMJENICA - NEGATIVNI

Zamjenica i župan ispred Zavoda s negativnim nalazom testiranja na droge
Zamjenica i župan ispred Zavoda s negativnim nalazom testiranja na droge
www.licke-novine.hr
13. lipnja 2024. u 17 sati

GOSPIĆ - Nakon što je portal Lika online inicirao testiranje kandidata za gradonačelnika i zamjenika u Gradu Gospiću , kako iz stranaka LiPO, tako i iz HDZ-a, ličko-senjski župan Ernest Petry i njegova zamjenica Jasna Orešković-Brkljačić postali su primjer drugima u lokalnoj zajednici te su se danas podvrgnuli testiranju na prisutnost droga u organizmu.

Odzivajući se pozivu da postave standard u transparentnosti političkog djelovanja, župan Petry i zamjenica Orešković-Brkljačić odmah su se odazvali i u susjednom Zavodu za javno zdravstvo obavili testiranje. Rezultati testiranja, koji su bili dostupni za nekoliko minuta, pokazali su da su župan Petry i zamjenica Orešković-Brkljačić negativni na bilo koju od testiranih supstanci. Ovaj potez uslijedio je nakon najave kandidata za gradonačelnika Gospića, Darka Milinovića (LiPO) i Jose Vrkljana (HDZ), te njihovih zamjenika Kristine Prša i Ivice Kovačevića-Ice, koji su potvrdili kako će se sutra podvrgnuti istom testu.

Inicijativa nije usmjerena na izazivanje ili provociranje političkih aktera, već predstavlja sveobuhvatni "ispit" pred javnosti. Cilj je omogućiti građanima potpuni uvid u etičnost i integritet onih koji se natječu za vodeće pozicije u lokalnoj upravi. Ovakav pristup jača vjeru u politički sistem i povećava odgovornost predstavnika vlasti prema zajednici koju predstavljaju. (LSŽ)

Proslava Dana Grada Novalje i blagdana sv. Antuna Padovanskog u Novalji

RAZVOJ ZAHVALJUJUĆI TURIZMU

Ove je godine zabilježen rast turizma za preko 20 posto.

Počast domovini na početku svečane sjednice u Novalji
Počast domovini na početku svečane sjednice u Novalji
www.licke-novine.hr
13. lipnja 2024. u 9.45 sati

NOVALJA - Povodom obilježavanja Dana Grada Novalje jučer je u Kulturnom centru Gozdenica održana svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Novalje. Među brojnim uzvanicima na svečanoj sjednici nazočili su: izaslanik predsjednika Sabora RH i saborski zastupnik Ivan Malenica, izaslanik premijera Plenkovića i državni tajnik Josip Bilaver, župan ličko-senjski Ernest Petry sa zamjenicom Jasnom Orešković Brkljačić, gradonačelnici i načelnici susjednih gradova i općina, kao i izaslanici brojnih ministarstava i agencija.

- Zahvaljujem svima koji su svojim dolaskom uveličali našu proslavu, a našim sugrađanima čestitam njihov Dan. - rekao je Matej Guščić, predsjednik Gradskog vijeća, upućujući čestitke dobitnicima nagrada i ističući kako stabilna većina HDZ-a i HSS-a u Gradskom vijeću dozvoljava brzo djelovanje i donošenje odluka u korist svih građana Novalje.

- Na blagdan Svetog Antona, zaštitnika našega grada, posebno zahvaljujem dragim prijateljima koji su doputovali kako bi s nama podijelili svečane trenutke. Prošle godine obilježili smo 30. obljetnicu utemeljenja naše jedinice lokalne samouprave, a pandemija COVID-19 pokazala nam je koliko smo krhki i koliko je važno globalno zdravlje i suradnja. Važno je da smo ujedinjena i zdrava zajednica. Moja misija je jasna, želim da Novalja postane mjesto gdje će svatko imati priliku ostvariti svoje snove i ambicije, mjesto gdje će djeca imati najbolju moguću edukaciju, gdje će naši stariji sugrađani biti zbrinuti s poštovanjem, gdje će mladi imati prilike za zapošljavanje i napredak, a gospodarstvo i turizam napredovati.- rekao je Ivan Dabo, gradonačelnik Novalje.
Dabo je istaknuo i pozitivne turističke brojke na području grada Novalje, među kojima je i ona da je u prvih pet mjeseci ove godine ostvareno 30.195 dolazaka turista u komercijalnom smještaju, što je za 22 posto više u odnosu na prošlu godinu.

-Politika bez ideja i strasti samo je borba za moć lišena bilo kakve vrijednosti i značaja. Kada se osvrnem na proteklu godinu, s ponosom mogu reći da su ipak dominirale ideje o tome kako ovaj grad učiniti još kvalitetnijim za njegove stanovnike. U sklopu te politike realizirani su brojni kapitalni razvojni projekti, među kojima su sanacija i dogradnja luke Žigljen, sanacija i uređenje Ribarske luke, uređenje Primorske ulice, otvaranje vodospreme Komorovac i puštanje u rad aglomeracije Novalja.- kazao je Dabo.

-Uz sve što je gradonačelnik Dabo nabrojao, postoji još mnogo projekata koje razvijamo ne samo u Novalji, već i u Gospiću, Otočcu, Senju, Karlobagu i ostalim dijelovima županije. Drage moje Novaljke i Novaljci, u ove tri godine otkako sam izabran za župana, a gospodin Dabo reizabran za gradonačelnika mogu kazati da smo zasukali rukave, a to se vidi i kroz rezultate. Veliku podršku u našim naporima pružila je Vlada Republike Hrvatske, sva resorna ministarstva, a jednako tako i sam premijer Plenković. Želim zahvaliti i ravnateljima državnih ustanova i poduzeća - kao župan, izražavam duboku zahvalnost svima vama koji sudjelujete i podržavate naše projekte. Sve što je pred nama je dobro vrijeme koje ćemo ostaviti nadolazećim generacijama, svima onima koji će ostati živjeti kako u Novalji tako i u cjelokupnoj Ličko-senjskoj županiji i Republici Hrvatskoj. U ime Ličko-senjske županije još jednom vam čestitam vaš Dan Grada, koristeći prihodu da i svim Antonijama, Tonijima. Tonkama i Antama čestitam imendan. -kazao je župan Petry.

Nazočnima su se također prigodnim riječima povodom Dana Grada obratili i izaslanik predsjednika Sabora RH i saborski zastupnik Ivan Malenica te izaslanik premijera Plenkovića i državni tajnik Josip Bilaver. Tijekom svečane sjednice gradonačelnik Novalje Dabo i gradonačelnica češkog grada Mikulova, Jitka Sobotkova potpisali su Sporazum o prijateljstvu i suradnji između gradova. Na kraju svečanosti dodijeljene su nagrade i plakete zaslužnim pojedincima.

Program obilježavanja Dana Grada Novalje nastavlja se cijeli tjedan, a obuhvaća koncerte, sportska natjecanja i kulturne prezentacije, uključujući nastupe klape "Kaše", Ansambla "Lado" i Glazbene škole Iva Kuprešak, te turnire u odbojci na pijesku, boćanju i kartanju. (LSŽ)

Dan Grada Novalje

ČESTITKA ŽUPANA PETRYJA

Nebeski zaštitnik je sv. Antun PAdovanski i blagdan seslavi 13. lipnja.

 
 
www.licke-novine.hr
12. LIPNJA 2024. U 9 SATI

GOSPIĆ - Povodom Dana Grada Novalje čestitku je uputio Ernest Petry, ličko-senjski župan:

Drage Novaljke i Novaljci,
hvala vam što svojim svakodnevnim radom unaprjeđujete kvalitetu života u gradu Novalji, koja je zajedničkom suradnjom gradske, županijske i državne vlasti postala sredina u kojoj se realiziraju mnogobrojni projekti na zadovoljstvo i dobrobit građana i turista. Upućujem vam iskrene čestitke povodom Dana Grada Novalje i blagdana vašeg zaštitnika sv. Antuna Padovanskog sa željom da zajedništvom i upornim radom, učinimo grad Novalju mjestom zadovoljnih ljudi.
Ujedno koristim prigodu čestitati imendan svim Antonijama, Tonkama, Antonijima, Antunima, Tonijima…

Gradnja Memorijalnog centra u Gospiću

RASPISAN NATJEČAJ ZA DOKUMENTACIJU

Objavljujemo ispravnu poveznicu za natječaj.

Na zračnoj slici označena je parcela Memorijalnog centra Domovinskog rata u Pazariškoj ulici
Na zračnoj slici označena je parcela Memorijalnog centra Domovinskog rata u Pazariškoj ulici
www.licke-novine.hr
11. lipnja 2024. u 13.50, dopuna u 19.40 sati

Ispravna poveznica za natječaj je:

licko-senjska.hr/novosti/detaljnije/arhitektonsko-urbanisticko-krajobrazni-projektni-natjecaj-za-izradu-memorij

GOSPIĆ - Danas smo dobili priopćenje da je Ličko- senjska županija raspisala je natječaj za projekt izgradnje Memorijalnog centra Domovinskog rata Ličko-senjske županije koji će se graditi u suradnji s Ministarstvom hrvatski branitelja s ciljem odavanja počasti hrvatskim braniteljima i bilježenja uspomene na Domovinski rat. Prema projektnom zadatku planirane su i namjene koje mu daju dodanu vrijednosti kao što je interpretacija povijesti Like i istraživački centar čime bi se stvorio novi javni prostor od velikog značaja za grad i županiju.

Lokacija Centra je u Pazariškoj ulici na dnu nekadašnje vojarne u kojoj su dvije novoizgrađene stambene zgrade i u adaptiranom skladištu Razvojni centar.

Jučer je u Elektroničkom oglasniku javne nabave raspisan Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja Memorijalnog centra Ličko-senjske županije koji organizira i provodi Društvo arhitekata Zadra (ZDA). Svi uvjeti natječaja i natječajna dokumentacija dostupni su u Elektroničkom oglasniku javne nabave, a tekst natječaja nalazi se na web stranici Ličko-senjske županije na sljedećoj poveznici: licko-senjska.hr koja je tek sada proradila i pronađite natječaj mi ga nismo mogli pronaći koliko je dobro napravljena županijska stranica.

Rok za predaju natječajnih radova je 26. kolovoza ove godine. Za natječajne radove osiguran je nagradni fond u iznosu od 48.682,00 eura.

Energetska obnova kuća

MILIJUN EURA ZA GOSPIĆKE DOMOVE

Gotovo tri milijuna će biti potrebno za energetsku obnovu srednjoškolske zgrade.

 
 
www.licke-novine.hr
7. lipnja 2024. u 16.15 sati

GOSPIĆ - U današnjem priopćenju kaže se da je Ličko-senjsku županiju posjetio direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Luka Balen i održao sastanak u prostorijama Županije s ličko-senjskim županom Ernestom Petryijem i pročelnicom Upravnog odjela za regionalni razvoj i fondove EU Zrinkom Mraović.

Na sastanku je prezentirana energetska učinkovitost obiteljskih kuća, pri čemu je Ličko-senjska županija sufinancirala izradu dokumentacije kako bi građani mogli sudjelovati u natječaju za energetsku obnovu svojih domova.

-Sufinancirali smo dokumentaciju za 111 obiteljskih kuća, za što je izdvojeno preko 40 tisuća eura. Županija je sudjelovala i u pripremi dokumentacije, na čemu je radila Zrinka Mraović, pročelnica UO za regionalni razvoj i fondove EU.- rekao je župan Petry i zahvalio se Balenu na pomoći.

Direktor Balen na početku prezentiranja projekata koje fond provodi zahvalio je županu Petryiju i suradnicima na odličnoj suradnji i istakao kako mu je zadovoljstvo biti u Gospiću i Ličko-senjskoj županiji i rekao:
-Što se tiče natječaja energetske obnove obiteljskih kuća, to je dosad najveći paket od 120 milijuna eura koji je Vlada RH omogućila Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, a provedbeno s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, osigurala za naše građane. Odziv je izvrstan, imamo gotovo 12 tisuća prijava, s područja grada Gospića imamo trenutno nešto više od 80 prijava što pokazuje veliki interes, a u ovome trenutku radi se o iznosu oko milijun eura koji ćemo osigurati za obiteljske kuće građana Gospića.


Uz natječaj energetske obnove obiteljskih kuća uspješno je proveden i natječaj za energetsku obnovu javnih zgrada na području cijele RH, a Ličko-senjska županija je u tome aktivno sudjelovala te je odobreno preko četiri milijuna eura za energetsku obnovu javih zgrada na području Ličko-senjske županije, od čega se su dva milijuna za energetsku obnovu zgrade Gimnazije i Strukovne škole u Gospiću. Za provođenje projekta obnove srednjoškolske zgrade, na kojoj je ratna šteta sanirana u proljeće 1995., Županija je osigurala 800 tisuća eura te će ukupna vrijednost radova biti bliže tri milijuna eura.

Zrinka Mraović, pročelnica Upravnog odjela za regionalni razvoj i fondove EU izrazila je zadovoljstvo ovim projektom te se zahvalila županu na inicijativi ovim projektom te Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na čijem je čelu Gospićanin Luka Balen i rekla:
-Županija je u samom startu osigurala 20 tisuća eura za sufinanciranje projekte dokumentacije građanima, međutim kasnijim rebalansom proračuna osigurano je preko 40 tisuća eura kako bi se svim prijavljenim građanima omogućilo sufinanciranje.


Posjet direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Luke Balena, Ličko-senjskoj županiji i gradu Gospiću označio je važan korak u poticanju energetske učinkovitosti obiteljskih kuća. Suradnja između župana Ernesta Petryija, pročelnice Zrinke Mraović i direktora Luke Balena rezultirala je značajnim financijskim ulaganjima i podrškom za obnovu domova građana. Inicijativa nije samo doprinijela unaprjeđenju kvalitete života lokalnog stanovništva, već je također odigrala ključnu ulogu u očuvanju okoliša i smanjenju energetske potrošnje na širem području.

Izgradnja infrastrukture

IZGRAĐENO 11 KILOMETARA PLINOVODA

Smanjen gubitak vode za trećinu.

Ministar Butković na razgovoru u Županiji/Snimio Marko Čuljat
Ministar Butković na razgovoru u Županiji/Snimio Marko Čuljat
www.licke-novine.hr
6. lipnja 2024. u 13 sati, dopuna u 17 sati

GOSPIĆ - Potpredsjednik Vlade RH i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković danas je imao razgovor sa županom Ličko-senjske županije Ernestom Petryjem i suradnicima na temu investiranja u krupnu komunalnu infrastrukturu. Na razgovoru su bili čelni ljudi investitora, ali i izvođača radova.

-Do sada je suradnja s ministarstvima i Vladom bila veoma dobra, i u protekle tri godine mnogo je toga učinjeno, a nadam se da će tako biti i u novom mandatu a će se riješiti ceste u Gospiću i okolici, pa plitvička obilaznica, kao i cesta Donji Lapac Udbina. Gospić i Ličko-senjska županija su jedno veliko gradilište. -rekao je župan Petry, podsjećajući na velike investicije u ličku infrastrukturu koja je bila zapuštena.

-Kontinuiranom smo u kontaktu. U infrastrukturu Ličko-senjske županije uloženo je 2,4 milijuna eura i ona je najzastupljenija jer ima velike potrebe. Kad se završe sadašnji radovi infrastrukture sve ćemo prometnice sanirati i razmotriti nove potrebe. Bit će i rekonstrukcije cesta, a Gospić će dobiti dvije obilaznice za teretni promet. Imali smo dobru suradnju sa ŽUC-om i do sada je posao dobro obavljan. Čestitam županu. Kako je povećan promet autocestama tako su stvorene financijske mogućnosti vlastitog ulaganja u nove autoceste bez zaduživanja. Raspisan je natječaj za prvu dionicu autoceste do Žute Lokve. Moramo pomoći najvećoj hrvatskoj županiji koja ima i najviše cesta.-rekao je ministar Butković.

Na sastanku se čulo kako je već u zemlju položeno 11 kilometara plinovoda i da su stigli do najbitnijih potrošača. Sad se očekuju prijave građana za priključke. U kanal u kome je plinovod polažu se na istoj visini ali s razmakom i nove vodovodne cijevi u dužini od osam kilometara.

Ovaj put zamijenjene su i stare cijevi iz 1893. s kaptiranog izvora Košna voda u Brušanima. Tako je s učinjenim poslovima u Smiljanskoj, Kaniškoj i sada Bilajskoj ulici već smanjen gubitak vode za 17 posto, odnosno za trećinu, jer je iznosio oko 60 posto zahvaćene vode na izvorištima. Radnici Lika cesta počeli su po završetku kopanja kanalazavršnom sanacijom kolnika na pojedinim dionicama. (MaČ)

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Hrvatskih cesta David Milin i Dujo Došen, direktor Elektrolike Gospić Božo Marković, direktor Usluge Gospić Dario Radošević, voditelj projekta plinofikacije EVN-a Ante Torlak, direktor poduzeća Lika Ceste Joso Vrkljan, predstavnik ŽUC-a Ličko-senjske županije Stipe Serdar i predsjednik nadzornog odbora Lika cesta Ivica Radošević.

Na samom uvodu župan Petry pozdravio je sve prisutne, izrazio zadovoljstvo po pitanju tijeka radova na području Gospića i zahvalio ministru na dolasku.
- "Ovim putem iskoristit ću prigodu da zahvaliti ministru Butkoviću, ali i cijeloj Vladi Republike Hrvatske na nedavno dodijeljenim dodatnim sredstvima u proračun Županijske uprave za ceste u iznosu od 1,4 milijuna eura kako bi se nekadašnje nerazvrstane ceste na području grada Gospića obnovile i asfaltirale.

Gospić će zasigurno, kako uži dio grada tako i širi, nakon ovoga dobiti novi sjaj. Također želim naglasiti da je u tijeku i izrada projektne dokumentacije za istočnu i zapadnu obilaznicu. Zapadna obilaznica je prilaz poslovnoj zoni Smiljansko Polje, dok je istočna obilaznica spoj Bilajske i Budačke ulice, a sve kako bi se rasteretio tranzit kroz uži centar grada Gospića. To su veliki projekti na kojima također želim zahvaliti ministru Butkoviću i cijeloj Vladi RH predvođenoj premijerom Plenkovićem", zaključuje župan Petry.

Ministar je podsjetio da je lani ŽUC-u Ličko-senjske županije dodijeljeno redovnih 2,4 milijuna eura, a s dodatnih 1,4 milijuna omogućilo se da se u gradu Gospiću urede ceste koje su u lošem stanju.
- "Istaknut ću još i pogled u budućnost, a to je izmještanje države ceste 50, istočna i zapadna obilaznica grada Gospića, to su veliki projekti za koje Hrvatske ceste rade kompletnu dokumentaciju, tako da nakon ovog investicijskog ciklusa kreće novi, a to pokazuje odličnu i kontinuiranu suradnju Ličko-senjske županije na čelu sa županom Petryjem koji najviše lobira za sve infrastrukturne projekte za boljitak građana diljem Ličko-senjske županije, ističe ministar Butković. Sagledat ćemo daljnje potrebe te, ako bude trebalo, osigurati još novca da se završi investicijski ciklus", poručio je Butković.

U Gospiću se ulaže u vodoopskrbnu, plinovodnu i elektrodistribucijsku infrastrukturu. Direktor Elektrolike Božo Marković kaže da je dosad uloženo oko milijun eura za povećanje sigurnosti u napajanje električnom energijom.

Voditelj projekta plinofikacije, Ante Torlak iz tvrtke EVN Croatia plin, upoznao je nazočne da je dosad izgrađeno više od 11 kilometara mreže.

Direktor poduzeća Usluga Gospić Dario Radošević, izvijestio je nazočne kako je do sada rekonstruirano sedam od planiranih osam kilometara vodoopskrbnog cjevovoda, a ostaje za izvesti radove na više od 500 priključaka.
Ustvrdio je kako se "hidraulička slika" Gospića značajno poboljšala pa će gubici u distribuciji vode biti smanjeni za približno 20 %.

U ime izvođača radova nazočnima se obratio direktor poduzeća Lika Ceste Joso Vrkljan koji je istaknuo kako svaki tjedan izvođači radova imaju koordinacije te da oni u procesu izvođenja radova dolaze zadnji nakon što se polože struja, plin i voda, odnosno da nakon završene dionice slijedi asfaltiranje. -"Trenutno radimo državnu cestu D25, a kao čovjeku koji je čitav život u cestarskoj branši, zadovoljstvo mi je kada vidim da resorno ministarstvo ulaže znatna sredstva u naše dionice, a sve kako bi se poboljšale naše gradske i okolne prometnice. Iskoristio bih ovu priliku i još jednom zahvalio ministru Butkoviću na odličnoj suradnji i prepoznavanju naše problematike."

Nakon izlaganja direktora Lika cesta Vrkljana, ministar je iskoristio priliku da pohvali rad poduzeća Lika ceste sa njim na čelu na obavljanju kvalitetnog i operativnog posla u svim dijelovima Ličko-senjske županije.

Nakon održanog radnog sastanka, svi nazočni zajedno su obišli radove u gradu Gospiću na dijelu Budačke ulice gdje se upravo ovih dana odvija sanacija kolnika.

Ovaj investicijski ciklus predstavlja važan korak prema unaprjeđenju života žitelja grada i cijele Ličko-senjske županije.(LSŽ)