POČETNAARHIVA
NAJBOLJA EKIPA "KOD MARTINA"
POČAST BOJNIKU NIKOLI ZDUNIĆU-HARGI
SPORTAKL 3x3
"EURO BEĆARAC"
Gospićanke imale vatreno krštenje
ZAJEDNICI NAGRADA "Milan Neralić".
SUDJELUJU TRKAČI IZ ČETIRI DRŽAVE
PRODUŽENE PRIJAVE
POČELE PRIJAVE
OBNOVA MUŠKE KOŠARKE
POTPORA GOSPIĆKIM SPORTAŠIMA
PRIZNANJA NAJBOLJIM SPORTAŠIMA
RADIONICA ERASMUS+SPORTa
POTPORA ZA RAD S DJECOM
OTOČANI NAJBOLJI ŽUPANIJSKI TIM
VISOČICA SKY SNOW TRAIL 2024
SUDJELOVALA 21 MOMČAD
DEVETI MALONOGOMETNI TURNIR
BOŽIĆNI KOŠARKAŠKI TURNIR
IVAN RUKAVINA PRVAK AUSTRALIJE U BOKSU
DEVETA MARAKANA IDUCE SUBOTE
KNJIGA O BOKSAČU IVANU RUKAVINI
DVA U JEDAN
DOLAZE AMERIČKI IGRAČI
VODICE POBJEDNIK

Malonogometni turnir u Žabici

NAJBOLJA EKIPA "KOD MARTINA"

Pobjedničko slavlje u Žabici uz vatromet i bakljadu
Pobjedničko slavlje u Žabici uz vatromet i bakljadu
www.licke-novine.hr
15. srpnja 2024. u 17.30 sati

ŽABICA - Proteklog vikenda u organizaciji NK Velebit Žabica i pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, Ličko-senjske županije, Zajednice sportova Ličko-senjske županije, Grada Gospića i Udruge ratnih veterana 9. GBR "Vukovi", održan je 2. Memorijalni malonogometni turnir Nikola Zdunić - Harga, u kojem je sudjelovalo osam malonogometnih ekipa s područja grada Gospića.

Na turniru su nastupile ekipe: Kod Martina, Lucy's Boys, Lika boys, Maritos, CB Miro, NK Gospić '91, CB LA Vučna služba Lončar i NK Velebit, a među brojnim utakmicama prije finala odigrana je i revijalna utakmica između Udruge ratnih veterana 9. GBR "Vukovi" i veterana pukovnije 118. brigade ZNG-a.

Pobjednički naslov je ekipa "Kod Martina", kojima je pobjednički pehar i medalje uručio župan Ličko-senjske županije Ernest Petry, dok je prijelazni pehar pobjednicima uručila Josipa Rukavina, kćer pokojnog Nikole Zdunića - Harge.

Drugo mjesto osvojila je ekipa "Lucy's boys", a kapetanu momčadi Antoniju Sertiću pehar i medalje uručio je zamjenik gradonačelnika Grada Gospića Ivica Kovačević, dok je treće mjesto pripalo ekipi "Lika boys", za koje je pehar i medalje kapetanu momčadi Josipu Devčiću uručio predsjednik Zajednice sportova Ličko-senjske županije Milan Radošević.

Na turniru je ujedno dodijeljeno priznanje za fair play momčad "Damir Buneta" koje je "CB LA Vučnoj službi Lončar" uručio Josip Zdunić, brat pokojnog Harge, priznanje za najboljeg strijelca "Božo Tonković" koje je Karlu Mandiru, igraču iz ekipe "Kod Martina" uručio Pajo Brkljačić, predsjednik Udruge ratnih veterana 118. brigade HV-a, priznanje za najboljeg vratara "Petar Tonković" koje je Matiji Kraljiću, golmanu iz ekipe "Lucys Boys" uručio Antonio Šebalj, predsjednik Udruge ratnih veterana 9. gardijske brigade "Vukovi" te priznanje za najboljeg igrača turnira "Mladen Buneta" koje je Karlu Mandiru, igraču iz ekipe "Kod Martina" uručio je Krešimir Ban u ime NK Velebit Žabica. Turnir je završio bakljadom i vatrometom u čast bojniku Zduniću. (LSŽ)

Malonogometni turnir u Žabici

POČAST BOJNIKU NIKOLI ZDUNIĆU-HARGI

Počast bojniku Hargi na gospićkom groblju
Počast bojniku Hargi na gospićkom groblju
www.licke-novine.hr
13. srpnja 2024. u 11.45 sati

GOSPIĆ/ŽABICA - Jučer uoči Memorijalnog nogometnog turnira u znak sjećanja na bojnika Domovinskog rata Nikolu Zdunića-Hargu, koji se održava ovaj vikend u organizaciji NK Velebit Žabica i pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, Ličko-senjske županije, Zajednice sportova Ličko-senjske županije, Grada Gospića i Udruge ratnih veterana 9. GBR "Vukovi", položeni su vijenci i zapaljene svijeće na njegovom posljednjem počivalištu u Gradskom groblju sv. Marije Magdalene u Gospiću.

Uz članove obitelji, bojniku Zduniću počast su odali župan Ličko-senjske županije Ernest Petry, gradonačelnik Grada Gospića Darko Milinović. zamjenik Ivica Kovačević, te predstavnici braniteljskih udruga, Hargini suborci iz Domovinskog rata, kao i predstavnici nogometnih ekipa koje sudjeluju na memorijalnom turniru. Nakon odavanja počasti na gradskom groblju položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomenika žrtvama Drugog svjetskog rata i poginulim braniteljima Domovinskog rata u Žabici ispred nekadašnje Čitaone.

U natjecateljskom dijelu turnira sudjeluje osam malonogometnih ekipa s područja grada Gospića, dok će se drugi dan turnira, danas, 13. srpnja, prije početka finalne utakmice odigrati i revijalna utakmica između Udruge ratnih veterana 9. GBR "Vukovi" i veterana pukovnije 118. brigade ZNG-a, nakon koje će pobjedničkim ekipama biti dodijeljeni pehari za prva tri mjesta, kao i prijelazni pehar pobjedniku turnira. Inače, turnir je odvija na malom igralištu s umjetnom travom. (LSŽ)

Košarkaški turnir u Gospiću

SPORTAKL 3x3

 
 
www.licke-novine.hr
28. lipnja 2024. u 16.15 sati

Udruga "SPORTAKL za promociju, razvoj i organizaciju sportskih događanja" iz Udbine u suradnji sa LAG-om Lika organizira sportski event u Gospiću koji će se održati 12. i 13. srpnja. na Trgu Stjepana Radića u Gospiću s ciljem razvijanja sportskih natjecanja, sporta i proširenje lokalne i turističke ponude diljem Republike Hrvatske.

Započevši ove godine s međunarodnim FIBA 3x3 turnirima za sve generacije u tri Istarska grada (Rovinj, Umag, Pula), Rijekom i gradom Gospićem (prva ženska 3x3 košarka u Hrvatskoj) te ostalim sportskim događajima doprinose razvoju lokalnih zajednica kako seniorskim tako i dječjim natjecanjima uz dodatne aktivnosti i post event zabavu.

Raspored turnira:
12. srpnja - dječje natjecanje FIBA 3x3
13. srpnja - seniorsko žensko natjecanje FIBA 3x3 GOSPIĆ
Košarkaške utakmice (3x3) igrat će se na jednom košu na posebnim FIBA 3x3 terenima.

Na turniru će sudjelovati 12 ekipa iz različitih zemalja. Natjecanje je međunarodnog karaktera.
Dodatne aktivnosti promocije urbane kulture (break dance/plesne grupe, grafiti majstori, aktivnosti za publiku i djecu, DJ/bend nastup, svjetleća košarka) na glavnom terenu.

Gurmanski kutak (hrana i piće), kutak sportske opreme i mini sportskih aktivnosti i dječja natjecanja.

Očekuje se velik broj posjetitelja obzirom da je na proteklim događajima Udruge ugošćeno 12 seniorskih ekipa međunarodnog karaktera kao i 20 dječjih ekipa s mnogobrojnom publikom roditelja turista i sportaša.
Prijave su dostupne na poveznici
play.fiba3x3.com/events/fc13c36a-e0d4-4205-bb6f-b7f93838bd33

Novi hrvatski bećarac

"EURO BEĆARAC"

Objavljujemo poveznicu za novi bećarac Branimira Mikića i Ivana Štivića koji smo dobili jutros.

 
 
www.licke-novine.hr
14. lipnja 2024. u 9.30 sati

GOSPIĆ - Jutros je u našu redakciju stigao novi hrvatski bećarac posvećen skorom nogometnom prvenstvu Europe u Njemačkoj i našim nogometašima - "Euro bećarac". Aranžman je napravio i pjeva Ivan Štivić u pratnji tamburaša "Slavonski vez". Pjesmu je snimio "Fantasticus music" u studiju "Na kraju Svijeta" -Apševci.
Bećarac koji je jutros objavljen pogledajte na poveznici: www.youtube.com/watch?v=mKHVFME9dLo

Treći otočki turnir košarkašica

Gospićanke imale vatreno krštenje

Gospićke mlade košarkašice na otočkom turniru
Gospićke mlade košarkašice na otočkom turniru
www.licke-novine.hr
9. lipnja 2024. u 12 sati

GOSPIĆ - Jučerašnji pravi ljetni dan gospićke košarkašice provele su na turniru u Otočcu, kaže se u noćašnjem priopćenju poslano našoj redakciji.
Bio je to 3. turnir u košarci u organizaciji ŽKK Otočac, a gospićanke su nastupile u konkurenciji djevojčica 2013./14.godište te 2011./12. i odigrali po dvije utakmice za oba uzrasta.

-Prvu utakmicu ulazimo pod velikom tremom, uzbuđenjem i adrenalinom te prepadnuti pred domaćinom ŽKK Otočac gubimo 26:1. Brzo zaboravljamo na izgubljenu utakmicu i okrećemo se drugoj protiv ŽKK Zadar Plus te u stilu završavamo sezonu sa pobjedom 12:10 i osvajamo 2. mjesto.
Djevojčice 2011./12. u prvu utakmicu ulaze prepadnute jer je protivnik ŽKK Zadar Plus te upisujemo poraz od 48:8. Ali druga utakmica ista priča kao i u mlađoj konkurenciji samo protivnik domaćin ŽKK Otočac koji popušta strašnom pritisku naših djevojaka i drami na kraju utakmice ipak izvlačimo pobjedu 24:23 i osvajamo 2. mjesto.- kaže se u priopćenju i dodaje zahvala domaćinu na pozivu i odličnoj organizaciji turnira. (ŽKK)

Županijska zajednica sportova Gospić

ZAJEDNICI NAGRADA "Milan Neralić".

Za razvoj lokalnog sporta u Ličko-senjskoj županiji

Radošević prima nagradu HOO za razvoj lokalnog sporta
Radošević prima nagradu HOO za razvoj lokalnog sporta
www.licke-novine.hr
30. svibnja 2024. u 13 sati

GOSPIĆ - Danas smo dobili priopćenje Zajednice sportova Ličko-senjske županije, da su jučer u Slunju dobili nagradu Hrvatskog olimpijskog odbora "Milan Neralić" za izniman doprinos razvoju sporta na lokalnoj razini. Nagrada se dodjeljuje šestu godinu, a po prvi put jučer je to bilo u njegovom rodnom Slunju.

Nagradu koja nosi naziv po prvom hrvatskom osvajaču olimpijske medalje Milanu Neraliću, utemeljio je Hrvatski olimpijski odbor 2019. Nagrada se dodjeljuje svake godine kao priznanje za životno djelo pojedincima ili udrugama koji su tijekom duljeg razdoblja djelovanja pridonijeli razvoju sporta na lokalnoj razini. U ime Zajednice sportova Ličko-senjske županije nagradu je preuzeo predsjednik Milan Radošević, iz ruku predsjednika Ocjenjivačkog povjerenstva Mladena Pavićevića. Uz Zajednicu jučer su nagrađeni i zaslužni sportski djelatnici Ante Kardum, Branko Matijević, Ante Tanfara i Zvjezdana Tuma-Pavlov.

Nagrada "Milan Neralić" sastoji se od povelje i skulptura s likom Milana Neralića, prvog Hrvata osvajača olimpijske medalje u povijesti - bronce u mačevanju na II. Olimpijskim igrama u Parizu 1900. godine.

Svečanosti su nazočili glavni tajnik HOO Siniša Krajač, direktor za programe lokalnog sporta HOO Hrvoje Balen, županica Karlovačke županije Martina Fujdek-Hardin, gradonačelnica Grada Slunja Mirjana Puškarić te brojni sportski kolege i suradnici, a program je uveličan glazbenim izvedbama Andreja Deriša, višestrukog pobjednika i laureata državnih i međunarodnih natjecanja, učenika 1. razreda srednje glazbene škole uz klavirsku pratnju Monike Trgovčević-Klišanin, profesorice mentora. (Ln)

Sky BOŠT na Velebitu

SUDJELUJU TRKAČI IZ ČETIRI DRŽAVE

Stižu i ponajbolji svjetski trkači.

Detalj velebitske trke/foto BOŠT/ Foto: ISF
Detalj velebitske trke/foto BOŠT/ Foto: ISF
www.licke-novine.hr
30. svibnja 2024. u 1110 sati

BAŠKE OŠTARIJE - Ovogodišnja trka po Velebitu održat će se u subotu 8. lipnja. Sky BOŠT 2024 - atraktivna utrka s pogledom, koja ove godine zahvaljujući prvom ličkom skyrunneru Marijanu Butorcu, uključuje i atraktivnu, ali iznimno tešku Skyrunning utrku od Karlobaga do Baških Oštarija.

Sky BOŠT ove godine će imati 45 sudionika trkača i to 40 muškaraca i pet žena. Za prijavu je još slobodno samo pet mjesta. Za sada su na utrku prijavljeni trkači iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Irske i Norveške, a da na Velebit dolazi skyrunning elita potvrđuje i popis prijavljenih među kojima je velik broj prvaka u trkačkim sportovima i onih koji imaju ozbiljne rezultate i nebrojene uspjehe u trkačkom sportu pa i osvajačica Mount Everesta.

Osim za Sky BOŠT organizatori utrka - AK Velebit, Park prirode Velebit i Općina Karlobag - mogu biti zadovoljni interesom i za preostale dvije utrke - obiteljskom BOŠT Familiy time utrkom dugom sedam kilometara koja još ima samo dva slobodna mjesta za prijavu, a koja svoju popularnost duguje tome što na utrku možete povesti svog kućnog ljubimca, te BOŠT 4 You koja je namijenjena ozbiljnijim trkačima i koja spaja četiri atraktivna vrha u dužini od 11 kilometara.

Prijave su otvorene do popune mjesta a svoje mjesto možete osigurati na poveznici www.stotinka.hr/hrv/dogadjaj/2281

SKY BOŠT

PRODUŽENE PRIJAVE

Prijave za SKY BOŠT pune startne pakete produžene su do 23/5/2024!

 
 
www.licke-novine.hr
19. svibnja 2024. u 8.45 sati

GOSPIĆ - Kako smo već najavili, u organizaciji Atletskog kluba Gospić, Parka prirode Velebit i Općine Karlobag 8. lipnja održavat će se SKY BOŠT 2024 (Baške Oštarije Trail). Uz rekreativne utrke "BOŠT Family Time" i "BOŠT 4 You" najveća atrakcija ovogodišnjeg BOŠT-a je skyrunning utrka "SKY Bošt" duga 30 kilometara koja je ujedno i kvalifikacijska utrka za Svjetsko prvenstvo u skyrunningu koje će se održati u Španjolskoj u rujnu ove godine. Zbog velikog interesa za sve tri utrke organizatori su produžili prijave za puni startni paket do četvrtka 23. svibnja.

BOŠT startni paketi iznimno su bogati i uključuju majicu, medalju, obrok (mesni/vege), pivo Velebitsko, ličku štrudlu, slikanje, osiguranje GSS i još neka iznenađenja pa su se organizatori potrudili da ih dobije što više trkača. Registracija za utrku i osiguravanje punog startnog paketa možete obaviti na poveznici:
www.stotinka.hr/hrv/dogadjaj/2281 (BOŠT/ID)

Pripreme za Baške Oštarije Trail

POČELE PRIJAVE

Trči se i hoda prekrasnim predjelima srednjeg Velebita.

Trkači kod Ure na Velefitu/Foto arhiva BOŠT-a
Trkači kod Ure na Velefitu/Foto arhiva BOŠT-a
www.licke-novine.hr
9. svibnja 2024. u 8.30 sati

GOSPIĆ - I ove godine 8. lipnja u organizaciji Atletskog kluba Gospić, Parka prirode Velebit i Općine Karlobag priprema se utrka Baške oštarije Trail (BOŠT) uz nešto drugačiji naziv - SKY BOŠT 2024.

SKY BOŠT je uz popularnu obiteljsku utrku "BOŠT Family time" na koju se mogu prijaviti i kućni ljubimci za trkače pripremio i utrku "BOŠT for You". Za one najiskusnije trkače organizatori su pripremili pravu trkačku atrakciju - Sky Bošt. Ova skyrunning utrka starta na Trgu ispred općine u Karlobagu, prvi kilometar trči se uz more preko plaže ispod Hotela Zagreb pa ide na Velebit preko Premužićeve staze sve do cilja - hostela u Baškim Oštarijama. Ova utrka ujedno je kvalifikacijska za Svjetsko prvenstvo u Skyrunningu koje će se održati Španjolskoj u devetom mjesecu ove godine.
Utrka ima tri kategorije i to: Bošt Family Time - 7 km; Bošt 4 You - 11 km i Sky Bošt - 30 km.
Organizatori i sponzori pripremili su bogat nagradni fond za sve trkače za mušku i žensku kategoriju. Svi natjecatelji koji se prijave i uplate startninu dobit će: majicu, medalju, obrok (mesni/vege), Velebitsko pivo, ličku štrudlu, slikanje, osiguranje HGSS i još neka iznenađenja.

Požurite se prijaviti na poveznici:
www.stotinka.hr/hrv/dogadjaj/2281
i uživajte u utrci s najboljim pogledom na ljepote srednjeg Velebita: s jedne strane mjesečeva površina otoka Paga, a sa druge pejzaži i vrhovi srednjeg Velebita. (BOŠT)

Priopćenje Košarkaškog kluba Gospić

OBNOVA MUŠKE KOŠARKE

Dio košarkaškog plakata za pouiv mladim momcima
Dio košarkaškog plakata za pouiv mladim momcima
www.licke-novine.hr
28. travnja 2024. u 15.15 sati

GOSPIĆ - Nakon duljeg perioda neaktivnosti danas je u našu redakciju stiglo priopćenje Košarkaškog kluba Gospić, koji je osnovan 1998., u kome se najavljuje obnova djelovanja i pokreće formiranje kadetske momčadi za iduću natjecateljsku sezonu 2024/2025. Nakon višegodišnje stanke, Klub se s entuzijazmom vraća na sportsku scenu i ambiciozno planira sudjelovati u ligama mlađih kategorija Košarkaškog saveza grada Zagreba.

Ovaj važan korak za gospićke košarkaše označava novi početak i energiju koju Klub donosi sa sobom. Novoosnovana momčad će se sastojati od mladih i motiviranih igrača godišta 2009. i mlađi, te će biti vođena vizijom uspjeha i ponosa za svoj grad.

Uprava kluba poziva sve dječake i mladiće, ljubitelje košarke da nam se pridruže. Pozivamo i sve ljubitelje košarke i navijače da podrže ovaj novi početak te pruže podršku mladim igračima dok se bore za uspjehe i dostojanstvo Gospića na košarkaškim terenima. KK Gospić je spreman za novi izazov i inicijatori su uzbuđeni što će ponovno predstavljati svoj grad na košarkaškoj mapi u muškoj konkurenciji. O svim nastupima mladih košarkaša javnost će biti pravovremeno obavještena i na našim stranicama.

Osim ponovnog pokretanja kluba, s velikim zadovoljstvom objavljujemo i pokretanje škole košarke za dječake rođene 2013. godine i mlađe. Ovaj program je dizajniran kako bi pružio stručno vodstvo i razvoj mladih talenata, s ciljem njihovog uključivanja u sport od najranije dobi. Pozivamo sve zainteresirane roditelje da prijave svoje dijete u školu košarke KK Gospić. Nakon formiranja grupa, svi prijavljeni bit će obaviješteni o rasporedu i vremenima održavanja treninga.
Autor amblema kluba je jedan od inicijatora Krešimir MAtijević.

Za prijave i dodatne informacije o školi košarke javite se na mobitel: 0912539439 ili e-mail: kkgospic1@gmail.com (KK)

Ličko-senjska županija

POTPORA GOSPIĆKIM SPORTAŠIMA

Županija osigurala sredstva za funkcioniranje sportskih klubova na području grada Gospića jer su se našli u nezavidnoj situaciji.

Potpisivanje županijske pozajmize gospićkim sportašima koji su u gabuli zbog gradske uprave
Potpisivanje županijske pozajmize gospićkim sportašima koji su u gabuli zbog gradske uprave
www.licke-novine.hr

14. veljače 2024. u 19.30 sati

GOSPIĆ - Predsjednik Zajednice sportova Ličko-senjske županije Milan Radošević potpisao je danas Ugovor o pozajmici 50.000 eura Zajednici sportova Grada Gospića s ciljem da gradski klubovi mogli nastaviti radom. Oni su u gabuli zbog nemogućnosti financiranja iz gradskog proračuna koji nije donijet.
Pozajmice je pomoć u aktivnostima koje su od interesa za razvoj sporta i unaprjeđenje sportskog rada na području ličko-senjske županiju i grada Gospića.
Predsjednik Zajednice sportova Grada Gospića Danijel Tušak zahvalio se ličko-senjskom županu Ernestu Petryju koji je prepoznao situaciju, gdje su sportske udruge u nezavidnoj situaciji i rekao

-Drago mi je da još uvijek ima ljudi koji se trude i vide problem, prvenstveno župan koji će sa sredstvima Županije izaći u susret do izglasavanja gradskog proračuna. Narednih šest mjeseci klubovi koji okupljaju mnoštvo djece na području zahvaljujući županu Petryju nesmetano moći održavati treninge, turnire i natjecanja. Nadam se da ćemo s budućim gradonačelnikom Grada Gospića imati jednaku suradnju kao i sa županom Ličko senjske županije.

- Sportaši odnosno sportski klubovi s područja grada Gospića našli su se u ogromnim problemima jer nisu mogli plaćati članarine i putovanja na natjecanja za svoje članove. Mogu naglasiti, ako ova sredstva budu nedostatna, Ličko-senjska županija će pronaći i druge načine da se osiguraju neophodna dodatna sredstva tako da sport na području grada Gospića nesmetano može funkcionirati i u budućnosti.-rekao je Radošević.

- Čast i zadovoljstvo mi je da sam u ime Ličko- senjske županije mogao izaći u susret sportskim udrugama i sportašima s područja grada Gospića, pogotovo mlađima koji su uključeni u sportske aktivnosti. Jednako tako se zahvaljujem i Radoševiću koji se uključio ispred Županijske zajednice sportova i Danijelu Tušaku ispred Gradske zajednice sportova. U slučaju nedostatka sredstava, Ličko- senjska županija će intervenirati s dodatnim sredstvima. Možemo još jednom konstatirati da smo ponosni što smo mogli brzo reagirati da spasimo sportske udruge koje su se našle u nezavidnoj situaciji.-istakao je Petry. (LSŽ)

Zajednica sportova Ličko-senjske županije

PRIZNANJA NAJBOLJIM SPORTAŠIMA

Svečanost je počela odavanjem počasti domovini te poginulim i umrlim sportašima/Snimio© Marko Čuljat
Svečanost je počela odavanjem počasti domovini te poginulim i umrlim sportašima/Snimio© Marko Čuljat

www.licke-novine.hr
20. veljače 2024. u 20 30. sati
GOSPIĆ - Večeras je održana svečanost povodom Dana sporta Ličko-senjske županije povodom proglašenja lanjskim najboljih sportskih rezultata. Uz brojne sportaše i članove uprava klubova bilo je gostiju iz susjednih županija ali i izaslanika Ministarstva turizma i sporta, Hrvatskog Olimpijskog odbora …
-Ličko-senjska županija nastoji ulaganjima pomoći bavljenje profesionalnim i amaterskim sportom. Zato se i grade školska igrališta, a bit će ih još jer su programi završeni. Uvijek ćemo pomagati bavljenje sportom. Želim vam mnogo uspjeha kako u sportu tako i u životu.-poručila je sportašima Jasna Orešković-Brkljačić, zamjenica i izaslanica ličko-senjskog župana Ernesta Petriya.

LISTA NAJBOLJIH SPORTAŠA I KLUBOVA

POSEBNE NAGRADE

NAGRADU za doprinos razvoju sporta u 2023. g dobili su:
DRAŽEN SLADOVIĆ
PREDRAG BAKARIĆ
IGOR ŠUPER
IVICA SUŠIĆ
TAMARA STILINOVIĆ
MARKO MATAIJA
JOSIPA MILKOVIĆ
MATIJA PODNAR
SNJEŽANA JURINIĆ
JAVNA USTANOVA NACIONALNI PARK PLITVIČKA JEZERA
KROMA doo
LIKA CESTE doo
SKLOP doo

Priznanje za medijsku promociju sporta "GRGA RUPČIĆ"
ZORAN OREŠKOVIĆ

Najbolji dječji vrtić Ličko-senjske županije
DJEČJI VRTIĆ PAHULJICA

GODIŠNJE NAGRADE LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE ZA 2023.g
U kategoriji Perspektivnih sportaša i sportašica - mlađi uzrasti Ličko-senjske županije u 2023.g, nagrade dobivaju :
IVANO KRPAN - član Taekwondo kluba Gacka
ŠIME BADURINA - član Taekwondo kluba Novalja
MLADEN MARKOVIĆ - član Rukometnog kluba Gospić
ANJA RUKAVINA - članica Rukometnog kluba Gospić

U kategoriji perspektivna sportska ekipe u mlađim uzrastima Ličko-senjske županije u 2023.g. nagradu su dobili
DJEČACI 2008/2009.g. - Rukometnog kluba Gospić
ŽENSKI RUKOMETNI KLUB SENIA - RK Senia

U kategoriji najboljeg sportaša i sportašice do 18 godina starosti, nagradu su dobili
ROMANO BAKO - član Hrvačkog kluba Gospić
JELENA MARINCEL - članica Taekwondo kluba Gacka
LAURA TRCOL - članica Taekwondo kluba Novalja
BORNA BENKOVIĆ - članica Ženskog košarkaškog kluba Gospić

U kategoriji Najbolji trener Ličko-senjske županije u 2023.g nagradu je dobio
TOMISLAV LOPAC

U kategoriji za najboljeg sportaša i sportašicu Ličko-senjske županije u 2023.g nagradu su dobili :
RINO MAŠIĆ - član Kluba za obaranje ruku Arktos
KARLA LONČAR - članica Taekwondo kluba Gacka

U kategoriji za najbolji muški sportski klub Ličko-senjske županije u 2023.g., nagradu je dobio :
RUKOMETNI KLUB SENJ

U kategoriji za najbolji ženski sportski klub Ličko-senjske županije u 2023.g., nagradu je dobio :
ŽENSKI KUGLAČKI KLUB PLITVICE

Nagradu za životno djelo u sportu Zajednica za 2023.godinu dodjeljuje osobi koja je sport Ličko-senjske županije zadužila kroz nogomet:
BUDIMIR PERANIĆ

Razvoj sporta uz pomoć Europe

RADIONICA ERASMUS+SPORTa

Domaćin radionice bio je Županijski sportski savez.

Sudionike radionice pozdravio je Milan Radošević, predsjednik Županijske zajednice sporta/Snimio Marko ČULJAT
Sudionike radionice pozdravio je Milan Radošević, predsjednik Županijske zajednice sporta/Snimio Marko ČULJAT
www.licke-novine.hr

2. veljače 2024. u 13.40 sati

GOSPIĆ - Gotovo cijeli dan trajala je radionica za potencijalne prijavitelje na poziv Europske komisije za program Erasmus+Sport. Kako je domaćin radionice bio Županijski sportski savez, sudionike je pozdravio Milan Radošević, predsjednik Zajednice. Kako je organizator radionice Ministarstvo turizma i sporta sudionicima se obratio i Tomislav Družak, državni tajnik u Ministarstvu. Istakao je da se već godinama koriste europska sredstva za razvoj sporta i da je Hrvatska po količini povučenih sredstava za projekte među prvih deset, a posljednjih godina je bila druga.
-Županija stalno nastoji u sklopu svojih mogućnosti pomagati razvoj sporta u svim oblicima, a to ćemo činiti i dalje.-rekao je Ernest Petry, ličko-senjski župan obraćajući se sudionicima. (MAČ)

ZAJEDNICA SPORTOVA LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE

POTPORA ZA RAD S DJECOM

Županijska zajednica sportova dobit će preko 150 tiuća kuna zadjecu.

Mika Radošević spotpisanim ugovorom
Mika Radošević spotpisanim ugovorom
www.licke-novine.hr

30. siječnja 2024. u 17.40 sati

ZAGREB - Jučer je ministrica Nikolina Brnjac čelnicima županijskih sportskih zajednica uručila 16 ugovora o sufinanciranju programa razvoja od interesa za jedinicu lokalne odnosno područne (regionalne) samouprave za ovu godinu. Sredstva su isključivo namijenjena za sport djece i mladih, tj. za nabavku opreme i rad trenera koji rade s djecom, uz nastojanje da se djeci iz manje razvijenih područja osiguraju pristupačniji uvjeti za bavljenje sportom.
Ličko-senjske Zajednica sportova tom potpisala je ugovor u vrijednosti preko 151 tisuća. Tim sredstvima sufinancirat će se rad 35 trenera iz deset sportskih grana, i nabavka sportske opreme klubovima. U Ličko-senjskoj županija oko 1900 djece uključene u sport te 110 sportskih klubova članica u 18 članica Zajednice. (ZS)

"Zero Waste - Budi dio igre - Čuvajmo naš planet"

OTOČANI NAJBOLJI ŽUPANIJSKI TIM

Nakon prvog rukometnog turnira u Ličko-senjskoj županiji Plazma Sportske igre mladih posjetile su Otočac s programom o održivom razvoju

U oročcu su bili najbrojniji vrtićari
U oročcu su bili najbrojniji vrtićari
www.licke-novine.hr

30. siječnja 2024. u 14.45 sati

Priredila: Matea Kekez

OTOČAC - Plazma Sportske igre mladih 28. sezonu započele su sportsko-edukativnim programom "Zero Waste - Budi dio igre - Čuvajmo naš planet" u sklopu kampanje o očuvanju okoliša, razvrstavanju otpada i recikliranju, a u Otočcu održan je event u Ličko-senjskoj županiji.
Kao najveća amaterska sportska manifestacija u Europi, čiji je cilj promicanje zdravih životnih navika kroz druženje i sport, Plazma Sportske igre mladih prepoznale su mogućnost za kroz svoju platformu doprinesu održivom razvoju te među djecom, mladima i zajednicama diljem Hrvatske promoviraju i rade na unaprjeđenju održivih praksi u zaštiti našeg okoliša.
-Zero Waste kampanjom započeli smo novu sezonu Igara, a kako uz promociju sporta i sportskog načina života među našim sudionicima implementiramo i pozitivan utjecaj na nove životne navike, edukaciju ćemo provoditi tijekom cijele sezone na svim našim natjecanjima na kojima će ove godine sudjelovati više od 110.000 djece i mladih.- ističe Tihomir Gudić, izvršni direktor Plazma Sportskih igara mladih.
Zero Waste jedinstven je projekt koji mlade na kreativan način educira kroz igru i sport, a radnje koje su kroz to provedene djeca lakše i prirodnije usvajaju i prakticiraju u svakodnevnom životu. Kroz edukativnu pitalicu mlade se potiče da sami, logičkim zaključcima nalaze uzroke i rješenje problema održivog razvoja, dok je drugi dio - sportski, posvećen praktičnom dijelu razvrstavanja otpada na SIM poligonu.
Učenike u Osnovnoj školi Zrinskih i Frankopana u Otočcu najviše je razveselio zeleni SIM poligon, a ekipa Otočani u sastavu Tonka Baričević, Elena Simatović, David Orešković i Marko Ognjenović bili su najbrži i najspretniji.
Kreativnost i inovativnost kampanje Plazma Sportskih igara mladih prepoznala je i Hrvatska udruga za odnose s javnošću te ju je nagradila srebrnim Grand Prixom u kategoriji ustanove, udruge i organizacije, što je ujedno bila i najviša dodijeljena nagrada u toj kategoriji.
Tijekom siječnja Igre su posjetile sve hrvatske županije u Hrvatskoj, a održat će se
30 "Zero Waste" evenata. Ovom kampanjom Coca-Cola želi doprinijeti što pozitivnijem utjecaju na okoliš i pružiti rješenja za izazove povezane s ambalažom, u skladu s višegodišnjim projektom Svijet bez otpada.
Plazma Sportske igre mladih pružaju priliku djeci osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta da od siječnja do rujna besplatno sudjeluju u vrhunsko organiziranim natjecanjima u deset sportova. Otvorene su prijave za sve sportske discipline: mali nogomet, Coca-Cola Cup u nogometu, rukometni turnir, Kinder Joy turnir u uličnoj košarci, turniru u odbojci i odbojci na pijesku, FIDE turnir u šahu, stolnom tenisu, Hrvatska pošta Cup u tenisu, graničar i atletika u sklopu Telemach Dan sporta). Pravo sudjelovanja imaju svi pojedinci i sve slobodno formirane ekipe, ljubitelji zdravog načina života i druženja, a ne samo djeca koja se aktivno bave sportom. Prijave su otvorene na: sportskeigremladih.com/hr


AK VELEBIT 2001. Gospić

VISOČICA SKY SNOW TRAIL 2024

Trka će biti 10. veljače.

Proljetna panorama Visočice iz Ličkog Novog/Foto arhiv Kluba
Proljetna panorama Visočice iz Ličkog Novog/Foto arhiv Kluba
www.licke-novine.hr

25. siječnja 2024. u 9.15 sati

GOSPIĆ - Atletski klub Velebit 2001. organizira 10. veljače trail utrku na Visočicu pod Visočica sky snow trail. Utrkaće početi u 11 sati u Rizvanuši na vrilu Pizdici, a cilj na vrhu Visočica 1619 mnv.
VISOČICA SKY SNOW TRAIL 2024 ->10,8 km (1100 m ? 70 m ?). Utrka je svojevrsna revitalizacija utrke koju je AK Velebit 2001. uspješno organizirao sve od 2016. kada je ugašena, a Klub bio stavljen u mirovanje. AK Velebit 2001. je 2011. i 2015. organizirao pojedinačno prvenstvo Hrvatske u planinskom trčanju s tim da je 2010. utrka bila izborna za svjetsko prvenstvo u planinskom trčanju, a 2011. i 2014. godine ekipno prvenstvo u planinskom trčanju uz napomenu da su na svim utrkama organizirane i utrke za juniore (Juniorski planinski kup).
Ove godine Ak Velebit 2001. ponovno organizira utrku na Visočicu, koja će se (ukoliko dozvole vremenski uvjeti) trčati po snijegu do samog vrha Visočica na 1916 m nv. Utrka na Visočicu ujedno je i kvalifikacijska za Svjetsko prvenstvo u Skyrunningu u disciplini skysnow koje će se od 8. do 10. ožujka održati i talijanskom Tarvisiu, a pobjednici utrke na Visočici osigurat će nastup na Svjetskom prvenstvu.
Gospićki atletičari očekuju sudjelovanje preko 50 ponajboljih Hrvatskih trail i skyrunnnig trkača i trkačica.
U slučaju lošeg vremena utrka će biti prebačena na 17. veljače, a ako se i tad ne bude mogla održati utrka će biti otkazana. Utrka se organizira uz pomoć Turističke zajednice Grada Gospića i drugih partnera koji će pomoći svojim donacijama.
Opis staze
Utrka starta u Rizvanuši kod vrila Pizdica, od kud se trči valovitim šumskim putem u pravcu Delukinog vrela u Divoselu. Od Delukinog vrela iduća 3 km staza se uspinje planinarskom stazom. Za oko 6 km izlazi ponovno na šumski put te se blago uspinje idućih 1,2 km. Na 7,3 km staza se ponovno odvaja (desno) na planinarsku stazu, slijedi strmi uspon do Jandrine poljane (okrjepa na 8,5 km ukoliko vremenske prilike dozvole da se priđe vozilom). Slijedi uspon do planinarske kuće Visočica (1415 mnv), a zadnja 1,2 km staza izlazi iz šume uspinjući se u pravcu cilja na vrhu Visočica (1619 mnv).

Više na poveznicama:

www.stotinka.hr/hrv/dogadjaj/2179

www.facebook.com/akvelebit2001/?locale=hr_HR

www.instagram.com/skyrunningcroatia

Zimska malonogometna liga u Gospiću

SUDJELOVALA 21 MOMČAD

Župan Petry uručuje pehar pobjedniku turnira u Gospiću
Župan Petry uručuje pehar pobjedniku turnira u Gospiću
www.licke-novine.hr

14. siječnja 2024. u 15.45 sati

GOSPIĆ - Ekipa 4 ASA BALEN AUTOMOBILI pobjednicisu Zimskog malonogometnog turnira Gospić 2023./2024. Sinoć je u Gradskoj sportskoj dvorani u Gospiću održan završni dan Zimskog malonogometnog turnira koji je donio uzbuđenja, neizvjesnost i nagrade za najbolje ekipe. Na turniru je sudjelovala 21 momčad.

Nakon završetka finalne utakmice, župan Ličko-senjske županije Ernest Petry uručio je pehar pobjednicima turnira 4 ASA BALEN AUTOMOBILI iz Benkovca, koja ekipa je u finalnoj utakmici pobijedila malonogometnu ekipu iz Otočca - AK Instalacija Mistral, dok je treće mjesto zauzela ekipa Dobra klopa iz Raštana koja je nadjačala CA LA VS Lončar. Ostale nagrade i priznanja uručili su predsjednik Zajednice sportova LSŽ Milan Radošević, te Danijel Tušak i Ivica Radošević. (LSŽ)

Udruga "Marakana Gospić"

DEVETI MALONOGOMETNI TURNIR

 
 
www.licke-novine.hr

10. prosinca 2923. u 8.30 sati

GOSPIĆ - U organizaciji Udruge građana "Marakana Gospić", koja djeluje od 2014. godine, jučer je u Gradskoj sportskoj dvorani održan 9. po redu turnir u malom nogometu za klince u dvije kategorije pod nazivom "Marakana gori".

Kao i prethodnih godina i ove godine dokazalo se da je Marakana bila i ostala legendarni gospićki kvart u kojem se uvijek igrao dobar nogomet, gdje su se od davne 1958., odnosno od održavanja Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu, igrale nogometne utakmice između gospićkih kvartovskih ekipa, koja tradicija je sačuvana do današnjih dana.

U sklopu malonogometnog turnira za klince sudjelovalo je 10 ekipa za koje su organizirani turniri u dvije dobne skupine. Cilj turnira je da se sačuva gospićka tradicija igranja malog nogometa između kvartovskih ekipa te što veći angažman mladih u svim sportovima na području grada, ali kroz svoj angažman udruzi je cilj da se sportske aktivnosti valoriziraju i drugim mjesta županije. Utakmice odigrane na Marakani uvijek su imale i svoju drugu stranu priče te su se prepričavale među generacijama jer samo je jedna bila i ostala gospićka Marakana.

Na ovogodišnjem turniru koji se radi vremenskih uvjeta održao u Gradskoj sportskoj dvorani sudjelovalo je 10 ekipa koje su se natjecale u dvije dobne skupine.

Mlađa dobna skupina (6 ekipa):
- NK Gospić 1991. - početnici 1
- NK Gospić 1991. - početnici 2
- NK Gospić 1991. - početnici 3
- NK Gospić 1991. - papaline
- NK Croatia '92. - početnici 1
- NK Croatia '92. - početnici 2

1. mjesto: NK Gospić 1991. - početnici 1
2. ?mjesto: NK Croatia '92. - početnici 2
3. ?mjesto: NK Gospić 1991. - papaline

Starija dobna skupina (4 ekipe):
- Marakana Gospić
- Lika 95
- Lika Boys
- Lika Croatia

1. mjesto: Lika Boys
2. ?mjesto: Lika 95
3. ?mjesto: Marakana Gospić

Medalje najboljim ekipama dodijelili su članovi udruge "Marakane Gospić", Nikica Asić za treća mjesta, Danijel Tušak i Dane Šimić za druga mjesta te ličko-senjski župan Ernest Petry za prva osvojena mjesta. (MG

OTOČAC

BOŽIĆNI KOŠARKAŠKI TURNIR

Košarkaše je posjetio i sv. Nikola s darvima
Košarkaše je posjetio i sv. Nikola s darvima
www.licke-novine.hr

10. prosinca 2023. u 8 sati

OTOČAC - Tradicionalni Božićni turnir u košarci održan je jučer u sportskoj dvorani Srednje škole. Događaj, pun uzbuđenja i sportskog duha, okupio je mlade talente iz cijele regije, uključujući početnike i mlađe igrače iz klubova KK Pakoštane, KK Kolpa iz Slovenije, ŽKK Gospić te domaćine iz KK Otočac.

Kako bi se osiguralo nezaboravno iskustvo za sve sudionike i posjetitelje, organizatori su pripremili dodatna iznenađenja, a u povodu Sv. Nikole svim natjecateljima su osigurani darovi. Program je dodatno obogatila Sportska udruga "Pokreni se" sa svojim atraktivnim dječjim aerobikom. Pobjednici ovogodišnjeg turira je ekipa KK Kolpa iz Slovenije.

Događaju je nazočio i gradonačelnik Otočca Goran Bukovac te župan ličko-senjski Ernest Petry. Župan Ernest Petry stigao je u Otočac s poklonom - Ličko-senjska županija je povodom turnira darovala mobilni defibrilator Srednjoj školi. Defibrilator će služiti kao dodatna sigurnost za sve klubove koji se natječu u ovoj dvorani.

Župan Petry pozdravio je sve natjecatelje i gledatelje, te istaknuo kako županija preko Zajednice sportova LSŽ kontinuirano financira sve klubove, a takva će podrška biti nastavljena i u budućnosti. (LN)

Promocija knjige ličkog boksača

IVAN RUKAVINA PRVAK AUSTRALIJE U BOKSU

Čanić i Rukavina na promociji knjige o boksaču iz Like
Čanić i Rukavina na promociji knjige o boksaču iz Like
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. studenoga 2023. u 17 sati

Pripremio Tomislav ČANIĆ

GOSPIĆ - Nedavno je održana promocija autobiografske knjige prvog ličkog trofejnog boksača Ivana Rukavine "Moje borbe". Rukavina je naše gore list, podrijetlom iz Kose Gostovače kraj Perušića (60) rođen je kao šesto dijete nakon pet sestara u obitelji od Petra i Matije rođ. Rukavina.
Kao i vecina Hrvata s ovih područja, njegov otac Petar je na pocetkuDrugog svjetskog rata doživio tešku sudbinu, imao je 17 godina i odazvao se pozivu u ured Hrvatskog domobranstva u Gospiću. Kada su partizani 1945. napali Gospic i počeli vršiti teror po Gospiću i okolici i ubijati Hrvate, odlučio se za bijeg prema Sloveniji, ali nakon pogibije dosta ljudi u toj grupi u kojoj je bilo još nekoliko Perušićana, njih trojica su se odlučili vratiti i predati partizanima. Zahvaljujući poznanstvu s jednim partizanom uspio je dojaviti svom ocu da je zarobljen, pa ga je tata uz pomoć susjeda na višem položaju uspio izvući i rekao mu da ostane u selu i da se nigdje ne pojavljuje dok se situacija ne stabilizira.
Poslije nekoliko godina dobio je poziv za odsluženje vojnog roka, a po povratku iz JNA počeo se baviti poljoprivredom. Za kratko vrijeme ženi se sa susjedom Matijom rođ. Rukavina. Četiri kćerke su se udale i s muževima otišle u Australiju tražiti bolji život, dok se najmlađa Ana posvetila studiju i zaposlila kao nastavnica na školi i zasnovala obitelj s kolegom Josipom Štajdoharom s kojom i sada živi Gospicu.
Petar odlazi na nekoliko godina kćerkama u Australiju, zarađuje nešto novaca i kupuje imanje u Mušaluku. Ipak, želja kćeri da im roditelji odsele u Australiju se ostvarila, a za njima je kasnije otišao i Ivan nakon odsluženja vojnog roka. Po dolasku u Australiju Ivan se zainteresirao za boks, počeo redovno trenirati i uvidio da može napraviti dobru karijeru kao boksač. Nizali su se amaterski uspjesi i nakon 151 meča kada je ostvario zavidne rezultate odlučio se posvetiti profesionalnom boksu.

U knjizi je Ivan obradio sve svoje uspjehe i neuspjehe, rezultate, težak život profesionalnog boksaca, a uz to i sve zamke za neiskusnog mladog covjeka u svijetu tog sporta. Zanimljivo je da Ivan nikad nije bio nokautiran, a njegovu desnicu dobro su upoznali vrhunski boksaci Australije s kojima je imao profesionalne meceve. Bio je prvak Australije i cak tri puta obranio titulu. Najdraži trofej mu je bio pobjeda i zlatna medalja na Kings cupu 1988. u Bangkoku na Tajlandu. "Odradio" je 19 profesionalnih meceva, od kojih je pet izgubio u SAD-a, a tri u Australiji, ali uglavnom zbog namještanja rezultata, jer je za Australce uvijek bio stranac. Nikako ne može prežaliti poraz protiv sedmog boksaca svijeta u poluteškoj kategoriji Ramzija Hasana, za koji su krivi suci.
Kao i vecina Hrvata morao se dokazivati u poslu, pa se uz boks bavio svojim licilackim zanatom. Bio je jedno vrijeme izbacivac iz nocnih klubova. Drugi hendikep, osim namještanja rezultata, cak s razine federacije, bilo je nekoliko njegovih ozljeda koje su ga zakocile za postizanje još vecih rezultata. Medutim, u posljednje vrijeme se sve više posvecuje trenerskom pozivu. Izmedu ostalih trenirao je Ukrajinca Victora Chernovsa koji je dva puta osvojio prvenstvo Australije.
Cijela njegova autobiografska knjiga prožima se jednostavnim nacinom izražavanja, a prevoditelj s engleskog jezika na Hrvatski vrhunski je odradio posao uz to što je kvalitetno stilski dotjerao tekst.
Sam cin prezentacije poceo je akordima licke himne Vila Velebita, koju je izveo mladi harmonikaš iz Široke Kule Nikšic.

Poznati gospicki sportski novinar Tomislav Canic istakao je na promociji mentalnu i fizicku snagu Licana koja je dobro znana u cijelom svijetu, navodeci prvog poznatog Junaka iz Like Marijana Matijevica, koji je poznat po razbijanju kamena rukom, savijanju željeznih šipki i drugom. Njegov djed je za okladu u hrvanju pobijedio medvjeda. Istaknuta po svojoj snazi bila je Marijana Matijevic, necakinja Marijana Matijevica, porijeklom iz Perušica.

Dalje slijede licki hrvaci od kojih je Josip Corak rodom iz Rastoke koji je u hrvanju na Olimpijadi 1972. u Munchenu osvojio sebrnu medalju u svojoj kategoriji, a ovih dana je preminuo u svom zagrebackom stanju. Joso, kako su ga zvali prijatelji, nekoliko puta je bio pobjednik Mediteranskih igara, 15 puta prvak Hrvatske i 12 puta prvak bivše države u hrvanju. Hrvac Dane Šimic iz Gospica proslavio se kao dvostruki prvak svijeta u hrvanju veterana. Najaktualniji licki "snagator"- junak iz Like je osamnaest-godišnji Rino Mašic iz Gospica, koji je dvostruki svjetski juniorski pobjednik u obaranju lijevom i desnom rukom, te seniorski viceprvak svijeta. Taj mladic koji trenutno studira u Zagrebu, visok je 187 cm i težak 105 kg.

Kako je prezentaciji nazocio i mladi boksac novoosnovanog kluba u Gospicu Andrija Tomic nakon prezentacije duže je razgovarao s autorom knjige Ivanom Rukavinom o njegovim iskustvima u napredovanju u boksackom športu, kojeg je Ivan kao gosta pozvao u Australiju gdje bi mu omogucio dobre pripreme i sparing partnere. Andrija je u svibnju ove godine postao seniorski prvak Hrvatske do 22 godine u lakoj kategoriji. Otac Antonio koji se nekad bavio boksom osnovao je u Gospicu boksacki klub za koji postoji veliko zanimanje mladih. Do kraja godine klub ce dobiti svoje prostorije ispod Kino dvorane u centru grada.

MOJE BORBE
Osvojiti Kings Cup kao amaterski boksac u Bangkoku protiv ruske konkurencije bilo je veliko postignuce, rijeci su u predgovoru recenzenta knjige, Barry Michaela, prvaka svijeta u perolakoj kategoriji verzije IBF, koje pokazuje divljenje tom uspjehu. Ivanova iskustva kao amatera su istinska, ali i svjedocanstvo što se dogada u svijetu boksa. Koliko je nepravdi od sudackih odluka pa do organizatora doživio to može izdržati samo ponosni i samosvojni Licanin. Iz Ivanova prezentiranja dade se išcitati s kakvom je on energijom, voljom i ambicijom ulazio u boksacke okršaje, a istovremeno kako se borio s nepravdama izvan ringa.
Ivan se nakon 151 amaterskog meca posvetio profesionalnom boksu. Profesionalnu karijeru zapoceo je u prvom mecu kao rijetko tko pobjedom nokautom u petoj rundi za 10 sekundi, a mec je trebao trajati 10 rundi. Nakon tri meca i tri pobjede, na cetvrti dolazi iskusni Joe Nitiva u mecu od 12 rundi koji je odlucivao o australskom prvaku. Uz obostrano kvalitetno nadmetanje na iznenadenje domace publike suci su pravedno dodijelili pobjedu našem Ivanu glasovanjem cetiri glasa za Ivana i jednom za dotad nepobjedivog Joa.

Zanimljive price autora o svojim boksackim borbama nisu zasjenile njegove dogodovštine iz privatnog života koje su opisane u knjizi od rodenja, nestašluka u školama, nezgoda u mladenackom životu, epizode iz života po odlasku u Australiju, njegovim ljubavima i razocaranjima. Svoju knjigu izdao je 2020. godine, a njegov otac Petar kao da je cekao da on objavi svoju autobiografiju, preminuo je u 96. godini života samo mjesec dana poslije njegove prezentacije u Sydneyu. Prije dvije godine Ivan je teško nastradao padom sa skele dok je radio na kuci, ali je uspio savladati sve teške ozljede i odmah pohitao u svoju domovinu da prezentira težak, ali zanimljiv životni put pod nazivom "Moje borbe".

Nova najava za ovogodišnju Marakanu u Gospicu

DEVETA MARAKANA IDUCE SUBOTE

Po prvi put Marakana se održava u sportskoj dvorani.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. prosinca 2022. u 12 sati

GOSPIC - Prvi planirani termin održavanja Devete Marakana na nekadašnjem stocnom sajmištu na današnjoj placi je odgoden zbog lošeg vremena koje vlada i ovih dana.

Udruga gradana "Marakana" organizira malonogometni turnir za klince 2010. godište i mladi, pod nazivom "9. Marakana gori - 2023.", koji ce se održati u subotu 9. prosinca u Gradskoj sportskoj dvorani s pocetkom u 17:00 sati, dok ce se revijalna malonogometna utakmica izmedu veterana "Marakane" održati oko 19:00 sati.

Kontakt za prijave malonogometnih ekipa za klince: 098 308 636.

KNJIGA O BOKSAČU IVANU RUKAVINI

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. studenoga 2023. u 9 sati

GOSPIĆ - Knjiga boksača svjetskih razmjera Ivana Rukavine "Sve moje borbe" sutra, 21. studenoga u 18 sati biti će promovirana u Samostalnoj narodnoj knjižnici. (LN)

Atletski klub Plitvice

DVA U JEDAN

Plitvički atletičari organiziraju ultramaraton posvećen Josipu Joviću i malom Janu Rukavini.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. studenoga 2023. u 8.15 sati

PLITVICE - Ovdašnji atletski klub priprema veliki sportski događaj - utrku dugu 243 kilometra koja će se trčati od 18. do 21. studenog u četiri etape: Plitvice - Gračac - Knin - Sinj - Aržano. Utrka se trči u spomen na prvu žrtvu Domovinskog rata Josipa Jovića koji je poginuo 31. ožujka 1991. na Plitvicama, u dobi od samo 22 godine, Datum nije odabran slučajno - cilj je u njegovu čast i na spomen njegove žrtve ali i svih nevinih žrtava Domovinskog rata otrčati utrku od Plitvica do Aržana, rodnog mjesta Josipa Jovića i to uoči njegovog rođendana kojeg bi da je živ proslavio 21. studenog.

Utrka počinje na Plitvicama 18. studenoga u ranim jutarnjim satima i završava u Aržanu 21. studenoga na sam rođendan Jovića, gdje će trkači ovog memorijala položiti vijence i zapaliti svijeće. Osim trkača Atletskog kluba Plitvice trčati će i počasni član AK Plitvice ali i suborac i prijatelj Josipa Jovića Nikica Vrabac.

Utrka ima i humanitarni karakter. Sudionici će trčati kako bi pomogli liječenje malog Jana Rukavine. Humanitarna akcija će se odvijati na tako da će svaki od 243 kilometra biti dostupan za prodaju po cijeni od 15 eura. Svi zainteresirani imaju mogućnost rezervacije najviše jedan kilometar po osobi tijekom dva dana, uz minimalnu uplatu od 15 eura, ali s mogućnošću da doprinesu većim donacijama ukoliko žele. Sve uplate idu na poseban zaštićeni račun, a svaki donator će postati vlasnik kilometra koji je rezervirao.

Svu koji se žele uključiti u akciju trebaju poslati e-mail ocu koji je vlasnik zaštićenog računa za liječenje djeteta) na adresu: anterukavina0@gmail.com te kopiju tog e-maila poslati na e-mail Kluba info@akplitvice.hr

Podaci za uplatu Vašeg kilometra i donacije su:
Primatelj: Ante und Marija Rukavina
IBAN: DE94 7315 0000 1002 6577 06
BIC: BYLADEM1MLM
Svrha uplate- Spende Für Jan
PayPal www.paypal.me/RukavinaAnte


Pickleball u Gospiću

DOLAZE AMERIČKI IGRAČI

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. listopada 2023. u 8.30 sati

GOSPIĆ - Pickleball Club Nikola Tesla Croatia s ponosom najavljuje pickleball događaj koji će se održati u Gradskoj športskoj dvorani u Gospiću u petak, 13. listopada od 19.00 do 21.00 sat. Ovo će biti večer prepuna uzbuđenja, zabave i sportskog duha, a svi se pozivaju da dođete pogledati kako se profesionalno igra pickleball.

Ono što ovaj događaj čini posebnim jest prisustvo čak sedmero igrača iz Sjedinjenih Američkih Država, od kojih su četiri profesionalna trenera. Američki igrači dolaze u Gospić kako bi demonstrirali svoje vještine i podijelili tajne pickleballa, inovativnog sporta koji osvaja svijet. Ovaj sport je postao izuzetno popularan u SAD-u, a sada je vrijeme da ga i mi u Hrvatskoj otkrijemo.

Ali to nije sve! Igračima iz SAD-a pridružit će se i pickleball igrači iz cijele Hrvatske s našim sugrađanima iz Gospića. Svi će zajedno uživati u dinamičnim mečevima i razmjenjivati iskustva, stvarajući jedinstvenu sportsku atmosferu. Pickleball je sport koji kombinira elemente tenisa, badmintona i stolnog tenisa, što ga čini iznimno zanimljivim i pristupačnim sportom za sve uzraste. Bez obzira jeste li iskusni igrač ili tek početnik, pickleball nudi nevjerojatan izazov i zabavu za sve.

Ovaj događaj također ima poseban značaj za lokalnu zajednicu u Gospiću. Nakon uspješne prezentacije pickleballa, formirane su stalne grupe igrača koje aktivno sudjeluju u razvoju ovog sporta u Hrvatskoj. Igrači iz SAD-a prepoznali su potencijal pickleballa u našoj zemlji i dolaze podržati ovaj brzorastući sport. To je uvertira za 20. i 21. srpnja 2024. godine, kada se organizira Međunarodni pickleball Tesla festival u Gospiću. Organizacijski odbor Pickleball Cluba Nikola Tesla Croatia poziva sve ljubitelje sporta i sve znatiželjnike da dođu na ovaj događaj. Ulaz je besplatan, a atmosfera će biti nevjerojatna. Ne propustite ovu priliku da budete dio sportske povijesti Gospića!
Za dodatne informacije i upite, kontaktirajte Organizacijski odbor Pickleball Cluba Nikola Tesla Croatia na e-adresi pickleballtesla@gmail.com .(LN)

Košarkaški kup Gospić 2023.

VODICE POBJEDNIK

Otvaranje gospićkog kupa
Otvaranje gospićkog kupa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. listopada 2023. u 8.30 sati

GOSPIĆ - Jučer je održan Gospić kup 2023.u košarci na kojem su sudjelovale ekipa:ženskih košarkaških klubova Vodice, Folka, Borovje, Gospić i Mladost. U polufinalnim susretima su se sastali ŽKK Gospić i ŽKK Mladost te ŽKK Folka i ŽKK Vodice. Treće mjesto osvaja ŽKK Folka dok su se u finalu sastale ekipa domaćina iz Gospića i ekipa Vodica. Utakmica za prvo mjesto završila je rezultatom 81 52 za ŽKK Vodice koje osvajaju Gospić kup. Za najbolju igračicu je izabrana M. Ježić iz pobjedničke ekipe, dok je najbolji strijelac Lora Orešković iz domaće ekipe. (KK)