ličke novine ARHIVAglavagsb
Vaš prilog za pomoć ugroženima možete uplatiti Caritasu Gospićko-senjske biskupije na žiro račun broj: 2340009-1100221418 , telefon: 099/ 20 99 009


katedrala gospić

Gospićka katedrala danas popodne

U susret blagdanu Sv. M. Magdalena

MISE TRODNEVNICE U KATEDRALI

www.licke-novine.hr
19. srpnja 2011. u 20.00 sati

 • GOSPIĆ - Večeras, u susret blagdanu Sv. Marije Magdalene koji se slavi 22. srpnja i kao nebeski zaštitnik ličke metropole, počela je trodnevna duhovna priprava. Pripravu predvodi dr. o. Draženko Tomić, gvardijan hercegovačkih franjevaca iz Zagreba, koji je do prošle godine bio kancelar Gospićko-senjske biskupije i koga vjernici u cijeloj Gospićko-senjskoj biskupiji veoma dobro poznaju i cijene.
  Prije mise koja je u 19 sati, u 180.30 sati u gospićkoj katedrali NBDM je zajednička molitva krunice.
  Dobrodošlicu msgr. Tomiću na početku mise zaželio je vlč. Mile Čančar, gospićki župnik, a misu su koncelebrirali Marinko Miličević, kancelar u Gospiću i bogoslov Ivica Tola.
  - Drago mi je da sam s vama u ovoj trodnevnoj pripravi za blagdan Sv. Marije Magdalene zaštitnice našega grada Gospića - rekao je na početku mise otac Draženko Tomić.

draženko tomić
Dr. Draženko Tomić na prvoj misi trodnevne priprave u gospićkoj katedrali/Foto Lik@ press

misa gospić
Vjernici za molitve krunice u gospićkoj katedrali

 


 

U susret blagdanu Sv. Marije Magdalene

PRIPRAVU PREDVODI DRAŽENKO TOMIĆ

www.licke-novine.hr
17. srpnja 2011. u 23.15 sati

GOSPIĆ - Blagdan Sv. Marije Magdalene, koja je zaštitnica grada Gospića, slavi se u petak 22. srpnja. Blagdanu prethodi trodnevna duhovna priprava koju će predvoditi o. Draženko Tomić, gvardijan hercegovačkih franjevaca iz Zagreba:
U utorak, srijedu i četvrtak u 18,30 sati u katedrali je zajednička molitva krunice, prigoda za sakrament pomirenja i u 19,00 sati sv. Misa.
Na sam blagdan, na groblju je u 9,30 sati molitva, polaganje cvijeća i paljenje svijeća kod središnjeg križa, zatim procesija u katedralu, u kojoj se slaviti sv. misa koju će predvoditi gospićko-senjski biskup dr. Mile Bogović.

Pozivaju se svi koji imaju narodne nošnje, kao i sve udruge, neka se uključe u ovu procesiju i blagdansko slavlje naše Zaštitnice. (A. Kćunko)

 

 
Blagovijest
TJEDNI LISTIĆ ŽUPE NAVJEŠTENJA BDM
U IZDANJU LIČKIH NOVINA

klikni na naslov

 

Uz dvadesetu obljetnicu obrane Ogulinskog kraja

PRIPREMLJENO SPOMEN KAMENJE ZA CHM NA UDBINI

Svete mise zahvalnice i molitve za branitelje Ogulinskog kraja.

www.licke-novine.hr
9. srpnja 2011. u 16.30 sati

Javlja pop Ante Luketić

10.30 - Zagorje Ogulinsko
- postrojavanje branitelja Bataljuna KLEK ZNG Ogulin.
11.15 sati - Pitomi Javor
blagoslov Spomen kamena u spomen na žrtve 2. Svjetskog rata i poraća
12.00 – Župna crkva na Cerovniku
Sv. Misu zahvalnicu predvodi mons. Juraj Jezerinac, vojni biskup
U povodu proslave 20. obljetnice obrane od agresije nedjelju, 10. srpnja 2011. mons. Juraj Jezerinac, vojni ordinarij blagosloviti će na Pitomom Javoru dva spomen kamena koji će u rujnu biti odnijeti na Udbinu i koje će biti ugrađeno u Crkvu hrvatskih mučenika (CHM).
PRVI KAMEN - Bataljun Klek ZNG Ogulin 1991. - u spomen poginulim pripadnicima postrojbe koja je uz pomoć ostalih vojnika i policajaca uspostavila crtu obrane Ogulinskog kraja. Postrojba je brojila 109 pripadnika od kojih je 14 dalo svoje živote za slobodnu i nezavisnu domovinu i bila je ishodište vojnih formacija Ogulinskog kraja.
DRUGI KAMEN - Cerovnik, Pitomi Javor - Drugi svjetski rat i poraće - u spomen oko 30 vojnika i civila, većinom s područja Ogulina, Josipdola i Modruša.
TREĆI KAMEN - Ogulin 1, Galge - Drugi svjetski rat i poraće - grobište u šumi Galge nalazi se na periferiji Ogulina prema Oštarijama kod naselja Otok gdje je među mnogima u ratu i poraću pogubljeno oko 300 zarobljenih domobrana iz samoborskih zarobljeničkih logora.
ogulin CHM
ogulin zng

Bogovic i romi
Bogović je se pojedinom djecam razmijenio po koju riječ

 

ROZ  - Romska odgojna zajednica posjetila Gospić i okolicu

UPOZNAVANJE GOSPIĆA

www.licke-novine.hr
5. srpnja 2011. 12.15 sati

GOSPIĆ - U biskupijskom pastoralnom centru u Baškim Oštarijama do ponedjeljka će raditi Romska odgojna zajednica ROZ čiji je rad organizirala Gospićko-senjska biskupija. Članovi ROZ-a jutros su posjetili biskupijski ordinarijat i msgra Milu Bogovića, gospićko-senjskog biskupa. Zajedno su prošetali do gospićke prvostolnice gdje su se pomolili i zapjevali crkvene pjesme. Biskup ih je upoznao s prošlošću crkve u Gospiću, a posebno s poviješću gospićke katedrale Navještenja Blažene Djevice Marije.
Zatim su posjetili Muzej Like gdje su se upoznali s arheološkim nalazima iz daleke prošlosti Like i malo prošetali najvećim ličkim gradom. Kasnije su posjetili Smiljan i Memorijalni centar znanstvenika i pronalazača Nikole Tesle te Veliki Žitnik i spomen-dom političara dr. Ante Starčevića. Narednih dana obići će i druge dijelove Like.

 

romi i biskup Bogović
Biskup Bogović je s malim Romima prošetao gradom/Foto Lik@ press Gospić

Bogović i ROZ
Biskup je djeci govorio o povijesti Gospića

Romi u muzejuRomi Gospić
Mlari Romi iz ROZ-a sa zanimanjem su razgledali arheološku zbirku Muzeja Like, a zatim su s domaćinom vlč. Josipom Štefančićem, župnikom Križpolja, prošetali Gospićem

romi oštarije

Detalj rada s malim Romima u Baškim Oštarijama

 


POMAGAČI

U pripremi, realizaciji i evaluaciji Romske odgojne zajednice aktivno participiraju romski pomagači iz škola/župa iz kojih dolaze sudionici ROZ-e. Uključivanje romskih pomagača značajno je s aspekta njihove primarne uloge: suradnje škole i roditelja učenika Roma, pomoći učenicima Romima u redovitoj nastavi, pomoć u socijalizaciji, praćenje napredovanja učenika Roma, suradnja škole i romske zajednice.

romi oštarije

Jutros smo djecu nakratko prekinuli u radu/Foto Lik@ press Gospić

ROZ - Romska odgojna zajednica radi u Baškim Oštarijama

UPOZNAVANJE VLASTITE KULTURE I POVIJESTI

Do ponedjeljka 29-ero romske djece s područja iz svih biskupija pohađa seminar iz povijesti i kulturi svoga naroda.

www.licke-novine.hr

5. srpnja 2011. 12.15 sati

BAŠKE OŠTARIJE - U biskupijskom pastoralnom centru do ponedjeljka će raditi Romska odgojna zajednica ROZ. Većina od 29 polaznika romske djece s područja su Gospićko-senjske biskupije. Samo s Trnovačkog Novosela pored Gospića u grupi su četiri djevojčice.
Boravak djeca organizirala je Gospićko-senjska biskupija i Josip Štefančić, biskupijski povjerenik za pastoral Roma. Inicijator ovog rada je Odbor za pastoral Hrvatske biskupske konferencije i predsjednik msgr. biskup Đuro Hranić.
Kad smo jutros stigli u Oštarije i pastoralni centar, u društvu s don Anđelkom Kaćunkom, u ROZ-u je vladala radna atmosfera koju smo nakratko prekinuli zbog fotografiranja i kraćih razgovora sa sudionicima i organizatorima rada. O povijesti i kulturi Roma, a bit će i vjerskih i slobodnih aktivnosti, polaznike seminara podučavat će ponajbolji hrvatski stručnjaci. Na Oštarije je stigao prof. Neven Hrvatić, s Filozofskog fakulteta u Zagrebu. I njegovo smo predavanje s jednom grupom tamnopute i pažljive djece nakratko smo prekinuli. Taman su obnavljali znanje o romskoj zastava koja ima dva polja, jedno plavo drugo zeleno, a u sredini je kotač zaprežnih kola. I mi smo saznali da su prvi Romi na hrvatsko područje iz Indije stigli u Dubrovnik i da su bili, pazite sada, ni manje ni više nego - zlatari. Profesor Horvatić je s djecom demonstrirao njihov znanje romskog jezika koji se na njihovom jeziku kaže: ljimba d bijaš. Djecu je bilo pomalo sram pred novinarima govoriti jezik svojih predaka. Zato nam je na njemu nekoliko rečenica rekla i pozdravila nas je Natalija Ignac, prva romska učiteljica u Hrvatskoj.
Lijepo je zvučalo.
- Mogli ste i sami primijetiti da Romi u svome jeziku koriste i riječi naroda gdje su se udomaćili, pa tako u njemu ima i po koja hrvatska riječ. To rada u svim područjima gdje žive - napomenuo je prof. Horvatić, jedan od predavača u ROZ-u.
Iz programa rada ovih dana, koji će se provesti u Baškim Oštarijama, iščitavamo teme kao što su : romski jezik i kultura, povijest i tradicija Roma, zdravstvena kultura i obiteljski odgoj. Planirane su i brojne slobodne aktivnosti kao što su glazbeno-folklorna skupina, literarna i novinarska skupina i umjetničko oblikovanje. Polaznici ROZ-a obići župnu crkvu Pohoda Marijina u Baškim Oštarijama i sudjelovati na misi. Sudionici će posjetiti Gospić – Muzej Like i sjedište Gospićko-senjske biskupije, Crkvu hrvatskih mučenika na Udbini, Svetište Majke Božje od Krasna, Karlobag, muzej Nikole Tesle u Smiljanu i spomen-dom dr. Ante Starčevića u Velikom Žitniku.
Na odlasku iz Pastoralnog centra zamirisalo je jelo koje nekoliko kuhara priprema za sudionike ROZ-a.

oštarije ROZ

Profesor Horvatić govori o dolasku Roma u Hrvatsku

romi ličani

Djevojčice s Trnovačkog Novosela/Foto Lik@ press Gospić

romi oštarije

Pripremanje jela za polaznike ROZ-a

roz oštarije

Na ljimba d bijaš jeziku Roma pozdravila nas je prva romska učiteljica u Hrvatskoj Natalija Ignac

romi roz oštarije
I momaka u Oštarijama dosta polazi ROZ

Ante Gabrić
Misionar Ante Gabrić/ Snimio Zvonimir Atletić


Muzej Like i Župa Navještenja BDM u Gospiću

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA O HRVATU MISIONARU


Večeras je otvorena izložba zagrebačkog umjetničkog fotografa Zvonimira Atletića koja je posvećena hrvatskom misionaru ocu Anti Gabriću.

www.licke-novine.hr

4. srpnja 2011. 22.15 sati

GOSPIĆ - U sklopu proslave Dana grada i blagdana Sv. Marije Magdalene večeras je msgr. Mile Bogović, gospićko-senjski biskup u Muzeju Like otvorio izložbu fotografija u čast hrvatskog misionara isusovca oca Ante Gabrića Sveti Ante Neretvanski autora Zvonimira Atletića, fotografa iz Zagreba.

- Gospić je šesti grad u kome se otvara ova izložba, slijede Metković, Sinj, Zagreb, pa Sarajevo. Želimo podsjetiti da se Hrvati imaju čime dičiti iz svoje povijesti - rekao je prije otvaranja izložbe Mate Bosnić, predsjednika udruge Ivan Pavao II, koja je inicirala izložbu.

- Hrvati su prvi od slavenskih naroda nakon pokrštavanja imali svoje misionare. Zna se za misionare u Bugarskoj iza koji je u X. stoljeću ostalo i spomenika pisanih glagoljicom. Ante Gabrić je bio uzor misionara zajedno s majkom Terezijom, i najbolje je utjelovljenje duha misionara. On svjedoči da naš narod ima osjećaj da pomaže drugima - istakao je otvarajući izložbu msgr. Bogović.

- Kad sam čuo priče o radu misionara Ante Gabrića nisam mogao vjerovati. Po dolasku u Kalkutu bio sam šokiran sirotinjom, bijedom i jadom u gradu i okolici gdje nije bilo nikakvih cesta. Često s kroz vodu na leđima morao nositi i bicikl. Grabrić je tamo izgradio župu ali i školu i školovao je mlade kojima je pribavljao i opremu za rad nakon školovanja. Akcijama smo u cijeloj zemlji skupljali novce i priloge za njegovu župi. Skupljali smo i poštanske marke. Taj mi je susret promijenio život. Nakon 20 godina bio sam kod njega u Bengliju i zadnji susret smo imali 1987 u Kalkuti. Bio sam tamo i prije dvije godine, nosio sam video kameru kako bih snimio ljude svjedoke Gabrića. Zapamtili su i mene, a ne da samo pamte Gabrića koga smatraju svecem - rekao je na izložbi njen autor Zvonimir Atletić.

Atletić je sve fotografije snimao crno-bijelim Ilford filom od 27 DIN-a i Canonom. Vidljiva je zrnatost visoko osjetljivog filma, ali to crno bijeloj fotografiji daju mekoću i posebnu draž na izložbenim formatima. Jedino je jedna fotografija snimljena digitalnom kamerom, ali je i ona izrađena u crno bijeloj tehnici i ne primjećuje se nikakva razlika. Atletić je, između ostalog, član Foto kluba Zagreb koji je posljednji put u Gospiću izlagao pred jedno 35 godina, kada mu je predsjednikom bio majstor Đuro Grinsbach. Na izložbi je glazbeni program izveo VIS Angelus.

gospić

Otvaranje izložbe fotografija "Sveti Ante Neretvanski" u Gospiću/Foto Lik@ press Gospić

gospić
Gospićani na otvaranju izložbe o velikom hrvatskom misionaru ocu Gabriću

vis angelus
Na izložbi je nastupio VIS Angelus
GAbrić i majka Terezija

Atletić je u Kalkuti snimio oca Gabrića i majku Tereziju
ante gabrić
Otac Ante Gabrić u misiji u Indiji

 

IZ TJEDNOG LISTIĆ ŽUPE NAVJEŠTENJA BDM GOSPIĆ

RASPORED SVETIH MISA

www.licke-novine.hr
2. srpnja 2011. u 23.30 sati

NOVO,NOVO,NOVO: Web-stranica župe

Ponedjeljak, 4. 7.: svagdan
7,00:    ++ ob. Pleško
19,00: + Jure Pejazić

Utorak, 5. 7.: SV. ĆIRIL I METOD, zaštitnici Europe
7,00:    po nakani
19,00: za duše u čistilištu i one kojih se nitko ne sjeća

Srijeda, 6. 7.: Sv. Marija Goretti, djevica i mučenica
7,00:    po nakani
19,00: po nakani

Četvrtak, 7. 7.: svagdan
7,00:    po nakani
19,00: + Ivica i Stipe Dundović i Mihovil Došen       -     K L A NJ A NJ E

Petak, 8. 7.: svagdan
7,00:    za duše u čistilištu
19,00:  + Mile Brkljačić

Subota, 9. 7.: Bl. Marija od propetog Isusa Petković
7,00:    + Julijan Šerić
19,00:  VJENČANJE: Ivica Muhar i Marija Uremović

Nedjelja, 10. 7.: PETNAESTA NEDJELJA KROZ GODINA
8,00:    1. + Kata i Božidar Adžija i pok. ob. Krpan
2. + Jela, Jure i Nine Brkljačić
3. + Nevenka Dela i Marina
4. + Katica Vrselja
5. + Kata Starčević
6. + Marijan Šimić (21. dan)
7. + Marija Fajdić (21. dan)
8. + Josipa Devčić (21. dan)
10,00:   ŽUPNA MISA
19,00:   + Ivan Jengić i pok. ob. Jengić

 

ŽUPNE OBAVIJESTI


1. BLAGDANI I SPOMENDANI U OVOM TJEDNU:
utorak, 5. srpnja: Sv. Ćiril i Metod, zaštitnici Europe
subota, 9. srpnja: Bl. Marija od propetog Isusa Petković
nedjelja, 10. srpnja: 15. NEDJELJA KROZ GODINU

2. SV. MISE u TJEDNU: redovito su u 7,00 i u 19,00 sati.

3. IZLOŽBA FOTOGRAFIJA Zvonimira Atletića o životu najvećega hrvatskog misionara p. Ante Gabrića pod nazivom SVETI ANTE NERETVANSKI otvara se u ponedjeljak 4. 7. u 19,30 sati u Malom salonu Muzeja Like Gospić. Izložbu će otvoriti naš biskup mons. Mile Bogović. Glazbeni program - VIS Angelus.
4. SVEĆENIČKO REĐENJE dvojice naših đakona -Dina Rupčića i Šime Božića bit će u Ogulinu u subotu 9. srpnja u župnoj crkvi Sv. Križa u 18.30 sati. Iz Gospića autobus za Ogulin polazi u 16,00 sati. Tko želi poći na svečanost neka se prijavi do četvrtka.
5. KLANJANJE pred Presvetim Oltarskim Sakramentom je redovito četvrtkom nakon večernje svete mise. Dođite, molimo zajedno za nova duhovna zvanja u našoj Crkvi.

8. PREMINULA JE i pokopana Ana Čuljat r. Krpan 1930. u Ričicama. Ako je pokojnica za vrijeme svoga zemaljskog života nekome nešto nažao rekla ili učinila, neka joj svatko od srca oprosti.


kamenje

Skradnik - spomen na poginule branitelje daje novu snagu

Gradnja Crkve hrvatskih mučenika na Udbini

Spomen kamenje iz Ogulinskog kraja

Za Udbinu se obrađuju tri kamena s hrvatskih stratišta iz Ogulinskog kraja gdje su Hrvati stradavali u prošlom stoljeću.


www.licke-novine.hr
3. srpnja 2011. u 21.15 satikamenje CHM

Javlja pop Antun Luketić, župnik oštarski i cerovnički, čuvar Svetišta Gospe od Čudesa

OGULIN - Rezultat borbe za istinu o povijesti pojedinog kraja značajno utječe na ljude u vremenu u kojem živimo i koje je pred nama. Pred žiteljima Ogulinskog kraja je dan branitelja Bataljuna „Klek“ ZNG Ogulin i 20. obljetnica proslave osnutka ove postrojbe 7. srpnja 1991. Župu Uzašašća Isusova Cerovnik koja se nalazi u Ogulinskom dekanatu i tadašnjoj općini Ogulin uzduž svog područja od Pitomog Javora preko Pavlića i Poljaka prema Radošiću, agresijom JNA i srpskih paravojnih formacija bila je prepolovljena. Naselja Vain Vrh, Vojnovac i Trojvrh ostala su četiri godine odsječena od župe. Župljani susjednog Saborskog prognani su, a njihovi domovi i crkva su spaljeni. Mnoštvo je ubijeno i prognano. I ostale župe Ogulinskog kraja i dekanata potpuno su ili djelomično stradale – Plaški, Josipdol, Tržić – Kamenica, Tounj, Generalski Stol i Mrežnički Brest. Drugi dio dekanata i općine Ogulin bio je četiri godine u danonoćnoj životnoj opasnosti. Bio je to rat koji nam je nametnut. Zahvaljujući našim braniteljima, danas se možemo javno i glasno sjetiti, okupljati i moliti na mjestima stradavanja svih onih koji su izginuli u Drugom svjetskom ratu, Križnome putu i Domovinskom ratu s područja Ogulinskog kraja. Samo s područja Župe Cerovnik na popisu je 156 žrtava Drugog svjetskog rata i poraća te Domovinskog rata. Ogulinski kraj u svojoj grudi krije preko dvadeset masovnih grobnica dok se mnogi iz tog vremena i Domovinskog rata do danas vode kao nestali.
Komisija HBK-a za hrvatski martirologij pod predsjedanjem dr. Mile Bogovića održana u Zagrebu 18. lipnja 2011. godine, potiče nas na poziv pape Ivana Pavla II. da na pragu trećeg tisućljeća svi narodi popišu svoje mučenike i da slijede njihovo vjerno svjedočenje. Taj Papin poziv motivirao je oca Biskupa da pokrene izgradnju Crkve hrvatskih mučenika na Udbini koja će ove godine biti posvećena. Grad Ogulin i puk Ogulinskog kraja prikupio je značajna novčana sredstva za izgradnju CHM na Udbini. Komisija predlaže da svaka župa odredi svoj dan sjećanja na svoje mučenike i izradi cjeloviti martirologij. U nedjelju, 10. srpnja 2011. slavimo misu zahvalnicu za obranu od agresije. Za tu prigodu pripremamo i spomen kamenje koje će na Pitomom Javoru blagosloviti mons. Juraj Jezerinac, vojni ordinarij. Potom ćemo to spomen kamenje u rujnu odnijeti na Udbinu. U novije vrijeme razvija se i dorađuje ideja o izgradnji Svehrvatskog groba na Udbini gdje bi svoje mjesto počinka našle prosute kosti svih žrtava pronađene prilikom raznih ekshumacija s mnogih križnih putova. Pripremaju se tri spomen kamena:
Bataljun Klek ZNG Ogulin 1991. – u spomen poginulim pripadnicima ove postrojbe koja je uz pomoć ostalih vojnika i policajaca uspostavila crtu obrane Ogulinskog kraja. Uz pomoć Župe Oštarije kamen su priredili Zoran Pađen i Ivica Puškarić Pipa, predsjednik i član Udruge Bataljuna Klek ZNG Ogulin. Ova postrojba brojila je 109 pripadnika čijih je 14 članova dalo svoje živote za slobodnu i nezavisnu Domovinu i bila je ishodište vojnih formacija Ogulinskog kraja.
CEROVNIK - Pitomi Javor – 2. svjetski rat i poraće – u spomen oko 30 vojnika i civila, većinom njih s područja Ogulina, Josipdola i Modruša. Uz pomoć Župe Cerovnik kamen su priredili aktivni hrvatski vojnik i policajac Srećko Jandrlić i Saša Poljak, dopredsjednik i član Dobrotvornog podupirućeg društva Uzašašće Isusovo s Cerovnika.
OGULIN 1 - Galge - 2. svjetski rat i poraće – grobište u šumi Galge nalazi se na periferiji Ogulina prema Oštarija kod naselja Otok gdje je među mnogima u ratu i poraću likvidirano oko 300 zarobljenih domobrana iz samoborskih zarobljeničkih logora. Uz pomoć Župe Sv. Križ Ogulin kamen su priredili Mladen Petrušić i Dragan Petrušić, predsjednik i blagajnik Dobrotvornog podupirućeg  društva Sv. Rok iz Ogulina.

kamenje CHM

Pitomi Javor - Saša Poljak i Srećko Jandrlić iz DPD Uzašašće Isusova iz Cerovnika

kamenje CHM

U prijevozu kamenja rado su se u ključili i mladi

kamenje CHM

Skradnik - Ivica Puškarić Pipa i Zoran Pađen iz Bataljuna Klek ZNG Ogulin

Raduje nas što je ova obljetnica i u ozračju proglašenja blaženikom pape Ivana Pavla II. koji nas je prvi priznao a također i u ozračju nedavnog susreta sa Svetim Ocem Benediktom XVI. Taj nedavni susret osobito nas je ojačao u odluci očuvanja naših obiteljskih vrednota. Zahvaljujući našim braniteljima ta obiteljska vrednota – zajedništvo i ponos - svih župa i općina, udruga i društava te svih ustanova Ogulinskog kraja čini nas jednom velikom obitelji. Dođite, zahvalimo im na toj odvažnosti i radujmo se jer imamo svoj slobodni dom. Neka nas u tom zajedništvu zagovaraju hrvatski mučenici, a svojim plaštem sve žitelje Ogulinskog kraja neka zakrili nama uvijek vjerna Gospa od Čudesa.

izložba

Muzej Like Gospić i Župa Navještenja BDM Gospić

IZLOŽBA "SVETI ANTE NERETVANSKI"

www.licke-novine.hr
30. lipnja 2011. u 22.15 sati

Javlja Don Anđelko Kaćunko, župni vikar

GOSPIĆ - U sklopu proslave Dana rada Gospića i blagdana Sv. Marije Magdalene u Muzeju Like bit će održana izložba izložbe fotografija u čast hrvatskog misionara isusovca oca Ante Gabrića. Izložba je to fotografija Zvonimir Atletić "Sveti Ante Neretvanski".Izložba se otvara u ponedjeljak, 4. srpnja 2011. u 19,30 sati, a otvorit će je mons. dr. Mile Bogović, gospićko-senjski biskup, u nazočnosti Zvonimira Atletića, autora fotografija, i Mate Bosnića, predsjednika udruge Ivan Pavao II, koja je inicirala izložbu. Glazbeni program: VIS Angelus.

 

Web-stranica gospićke župe Navještenja BDM


www.licke-novine.hr
30. lipnja 2011. u 0.45 sati

 • GOSPIĆ - Obavješćujemo javnost da su, zahvaljujući zauzetosti i pomoći dipl. ing. Antonija Magdića i tvrtke eBurza Grupa d.o.o., na blagdan Kraljice mira odnosno na Dan državnosti dovršene pripremne radnje za "pokretanje" mrežne (web) stranice gospićke župe Navještenja BDM.
  Stranice su još uvijek u fazi dorade, ali već imaju redovite i uobičajene kategorije s potrebnim sadržajem (koji će se stalno dopunjavati, poglavito arhivski materijal). Sadržaj stranica bit će glavna zbivanja opće Crkve, Crkve u Hrvata i Gospićko-senjske biskupije, ali će naglasak biti na novostima o svemu što se događa u župi i Gospićkom dekanatu.
  Pozivamo sve internetski orijentirane župljane na suradnju ter svima unaprijed zahvaljujemo na novim idejama i sugestijama.
  Web-stranica naše župe dostupna je na "adresi":
  http://www.zupa-gospic.hr (A. Kaćunko)

 

PROŠLOST PRIJEBOJA

Župna crkva Sv. Petra i Pavlja srušena je u Drugom svjetskom ratu a mještani su pobijeni i protjerani i nikada se nisu vratili. Prva misa održana je na petrovu 2003. , nakon 61 godinu od progona. Crkva Sv. Petra i Pavla sagrađena polovinom 19. stoljeća. Crkva je u Drugom svjetskom ratu razotkrivena. Nakon rata obnovu je milicija spriječila puškama, minirana je 1991.
- Bio sam dijete te 1942., ali se sjećam da smo Prijeboj napustili u proljeće nakon što smo posadili krumpir. Preko Ličkog Petrovog Sela stigli smo u Bihać, onamo su krajem godine stigli i Udbinjani. Iz Prijeboja je prognano oko 700 ljudi – sjećao se 2003. godine umirovljeni profesor Drago Mažar (71) iz Bihaća.
Dosta se Prijebojčana pokušavalo vratiti kućama poslije Drugog svjetskog rata, ali su rijetki ostajali naročito nakon likvidacije obitelji Konjević 1957. godine. Njih je godinu dana nakon povratka na spavanju pobio jedan čovjek iz susjednog sela Ćujić Krčevina. Iz te iste srpske obitelji jedan je potomak i 1991. ubio u Prijeboju Slavka Čorka.

prijeboj

prijeboj

Prijebojčani na svetoj misi u rodnom selu/Snimio Sabit Gaši

Obilježavanje Petrove

MISA U RUŠEVINAMA CRKVE

Raseljeni i rastjerani Prijebojčani sastali su se na misi u ruševinama crkve.
www.licke-novine.hr
29. lipnja 2011. u 15.30 sati
Izvještava Sabit GAŠI

 • PRIJEBOJ - Na ruševinama crkve sv. Petra danas je održana sveta misa povodom
  današnjeg blagdana sv. Petra i Pavla. Misu je predvodio rakovački župnik vlč. Petar Bogut uz koncelebraciju Slave Grgića, ravnatelja srednje katoličke škole u Bihaću. Uz veliki broj raseljenih Prijebojčana koji su stigli iz cijeloga svijeta te mještana Plitvica i Korenice misi su nazočili načelnik općine Plitvička Jezera Ivica Kukuruzović i predsjednik općinskog vijeća Stipe Poljak.

prijeboj
ZA vrijeme svete mise uz ruševine crkve u Prijeboju

 

prijeboj

Svećenici na misi u Prijeboju kod Plitvica

PRIJEBOJ

PRIJEBOJ

prijeboj

Plitvički čelnici na misi

Župa Gospić

TJEDNI RASPORED SVETIH MISA

www.licke-novine.hr

27. lipnja 2011. u 16.00 sati

Ponedjeljak, 27. 6.: svagdan
7,00:    + obitelji Horvat i Hudić
19,00:     po nakani

Utorak, 28. 6.: Sv. Irenej, biskup i mučenik
7,00:   + Franjo, Ana, Juraj i Slavko Pajtl
19,00: + Ive Živković

Srijeda, 29. 6.: SV. PETAR I PAVAO, apostoli
7,00:   + Pera i Petar Šnjarić
19,00:  1. + Pajo Šimić i pok. ob.
2. + Boško Šanić
3. + Lujka i Ivan Pavičić
4. + Anka Umiljenović i Anka Matić

Četvrtak, 30. 6.: Prvomučenici Rimske Crkve
7,00:    + Željka Pavelić i svi pok. ob. Anić
19,00:    po nakani - za zdravlje

Petak, 1. 7.: PRESVETO SRCE ISUSOVO
7,00:    + Dragica i Marko Čačić
19,00:  po nakani - na čast Presvetoga Srca Isusova

Subota, 2. 7.: Bezgrješno Srce BDM
7,00:    + ob. Ropac
19,00: za duše u čistilištu i za one kojih se nema tko spomenuti

Nedjelja, 3. 7.: ČETRNAESTA NEDJELJA KROZ GODINU

8,00:  1. + Katica Golac i pok. obitelji
2. + Marica Velić
3. + Martin Starčević
4. + Milan Golić
5. + Nikola Bušljeta (21. dan)
6. + Ivan Marković i svi pok. ob. Trapan
7. + Martin Šarić (21. dan)
8. + Trpimir Tomljenović i pok. ob. Tomljenović

10,00:     ŽUPNA MISA
- KRŠTENJE: Nela Balenović-Svetić

19,00:    po nakani

ŽUPNE OBAVIJESTI

1. BLAGDANI I SPOMENDANI U OVOM TJEDNU:
utorak, 28. lipnja: Sv. Irenej, biskup i mučenik
srijeda, 29. lipnja: SV. PETAR I PAVAO, apostoli
petak, 1. srpnja: PRESVETO SRCE ISUSOVO
subota, 2. srpnja: Bezgrješno Srce Marijino
nedjelja, 3. srpnja: 14. NEDJELJA KROZ GODINU

2. SVETKOVINA SRCA ISUSOVA je također prvi petak. Prije misa je prigoda za sv. ispovijed, a poslije večernje mise je klanjanje pred Presvetim. PRVA SUBOTA je posvećena molitvi za duhovna – svećenička i redovnička zvanja.

3. BLAGDAN SV. PETRA I PAVLA slavimo sv. misama u 7,00 i u 19,00 sati.
Sv. Petar i Pavao zaštitnici su župe Ribnik. Sv. mise su u 11,00 i u 17,00 sati.

4. ŽUPNA VIJEĆA (Pastoralno i Ekonomsko) imaju sastanak u četvrtak iza večernje mise

5. PREMINULE SU i pokopane Marija Fajdić, rođ. Umiljenović, 1927. u Podoštri, i Josipa Devčić, rođ. Verzon, 1937. u Gospiću. Ako su pokojnice za vrijeme zemalj-skog života nekome nešto nažao rekle ili učinile, neka im svatko od srca oprosti.

Svatko od nas kada se zaustavi i sabere u šutnji, osjeća potrebu osluškivati ne samo kucaje vlastitog srca, već i kucaje vjerodostojne nazočnosti nečega što se može shvatiti samo osjećajima vjere, a to je Kristova nazočnost, srce svijeta. S neizmjernog obzorja njegove ljubavi Bog želi ući u ograničenosti povijesti i uvjete ljudskog života ter je preuzeo tijelo i srce kako bismo mogli razmatrati beskrajno u ograničenom. (papa Benedikt XVI)

NAŠI KRIZMANICI (Gospić, 12.6.2011.):

Tekstualni okvir: 46. MARKO KRPAN 47. MATEA KRPAN 48. IVAN KURTEŠ 49. MARIJAN LULIĆ 50. TOMISLAV LULIĆ 51. ZDRAVKO MAJETIĆ 52. ANA MALJKOVIĆ 53. MAJA MARAS 54. NIKOLINA MATAIJA 55. MARIJA MATIJEVIĆ 56. MARTINA MATIJEVIĆ 57. PETRA MATIĆ 58. MONIKA MILANOVIĆ 59. NIKOLA MIŠKULIN 60. TONKA MRŠIĆ 61. NIKOLINA NOVAČIĆ 62. VALENTINA NOVAČIĆ 63. LUKA PAHLJINA 64. MARTINA PAPIĆ 65. PETRA PAUN 66. ANA PEJNOVIĆ 67. LUKA PEJNOVIĆ   Tekstualni okvir: 68. IVICA PERIŠIĆ 69. ANTONELA PERKOVIĆ 70. ANTON PERVAN 71. JOSIP PETRLIĆ 72. DANIJEL RADAN 73. ANTONIO RADOŠEVIĆ 74. DOMAGOJ RUKAVINA 75. MARIJA RUKAVINA 76. MARIO RUKAVINA 77. MARKO RUKAVINA 78. ŽELJKA RUKAVINA 79. ANAMARIJA SERTIĆ 80. KATARINA SMOLČIĆ 81. IVICA SOKOLIĆ 82. STJEPAN SOKOLIĆ 83. ANDREA STARČEVIĆ 84. MARTINA STARČEVIĆ 85. MILAN STARČEVIĆ 86. ELENA STILINOVIĆ 87. ZVONIMIR STILINOVIĆ 88. ANTONIA SUŠIĆ 89. DOMAGOJ SVETIĆ  Tekstualni okvir: 90. ŠIME ŠARIĆ 91. RENATA ŠIMUNIĆ 92. TIHANA ŠTAMPAR 93. NIKOLA ŠTAVLIĆ 94. MAJA ŠTIMAC 95. TOMISLAV UMILJENOVIĆ 96. IVAN UREMOVIĆ 97. MAJA UREMOVIĆ 98. MATEJ UREMOVIĆ 99. IVAN VERZON 100. STIPE VLAINIĆ  101. IVAN VOJVODIĆ 102. LOVRE VUČKOVIĆ 103. JOSIP ZELIĆ 104. IVAN ZDUNIĆ 105. KATARINA ŽARAK 106. JOSIPA ŽUPAN 107. MARIN ŽUPAN 108. MARIO ŽUPAN 109. MLADEN ŽUPAN Napomena: prvi dio naših krizmanika objavljen je u prošlom broju Blagovijesti  

 


Tribina Mladi petak u Gospiću

PAPE I HRVATI

 

Gost tribine je bio msgr. Mile Bogović, gospićko-senjski biskup, inače profesor povijesti.
www.licke-novine.hr
17. lipnja 2011. u 23.00 sati

GOSPIĆ – Posljednja tribina Mladog petka u ovoj seriji održana je večeras u KIC-u na temu Pape i Hrvati u prošlosti i sadašnjosti.
- Od dolaska u sedmom stoljeću Hvati i pape imaju posebne odnose. Papa Ivan Pavao II. je čak pet puta obišao Hrvate u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini – istakao je na početku tribine don Anđelko Kaćunko.
- Prvi kontakt Hrvata i pape bio je s papom Dalmatincem koji je bio papa od 640 do 642 godine, a podrijetlom je bio iz naših krajeva. Kasnije je i povjesničar Porfirogenet, polovinom X. st., piše da je u dobra kralja Tomislava potpisan savezu pape i Hrvata – istakao je na početku izlaganja msgr. Mile Bogović, gospićko-senjski biskup.
Tada je sklopljen ugovor da Hrvati neće druge napadati. Bogović je istakao da su pape uvijek pomagale Hrvate pa i za posljednjeg, Domovinskog rata, pa Porfirogenetove bilješke imaju povijesni temelj. Papa Ivan VIII. priznao je Hrvatsku 879. godine, a 1075. godine knez Branimir je od pape dobio kraljevsku krunu iz Rima.
- Prvi papa koji je posjetio Hrvate bio je Aleksandar III. Njega je bura bacila 12. ožujka 1177. na hrvatske obale i dočekan je u Zadru s hrvatskim pjesmama kada je stupio na hrvatsko tlo. – rekao je Bogović.
Slušatelji su na tribini čuli da je 1248. papa Inocent IV. Dao povlasticu senjskom biskupu da može glagoljati, a da su to do tada činili samo popovi. Time j biskup podsjetio na zlatno doba glagoljice u našim krajevima koje završava glagoljskom tiskarom u Rijeci.
Papa koji je najviše putovao bio je Ivan Pavao II. Koji je imao preko stotinu putovanja za svoga pontifikata. Ovaj papa je za svog boravka u Rijeci 2003. godine blagoslovio i kamene temeljce za crkve u Ogulinu, Plitvicama i za Crkvu hrvatskih mučenika na Udbini. Biskup je objasnio i sintagmu da je Hrvatska predziđe kršćanstva što je zanimalo slušatelje tribine.
- Godine 622. islam je počeo svoj pohod i osvajanje i srušio je kršćanstvo u Africi, 732. hod islama je zaustavljen u Francuskoj. Islam je stigao i do naših krajeva i tu bio punih 160 godina. U Hrvatskoj je zaustavljen pohod islama na Europu, a sintagma o predziđu kršćanstva pripisuje se papi Leonu- rekao je msgr. Bogović.
Govoreći o posljednjoj papinskoj posjeti Bogović je istakao:
- Papa Benedikt 16. nam je otkrio jednu novu Hrvatsku, koje nismo ni svjesni, otkrio je bolju Hrvatsku, a i našu mladež koja ga je oduševila, nije to ona Hrvatska iz medija.
Odgovarajući na pitanja biskup Bogović je istakao da smo sačuvali mentalitet u odnosu na druge narode, u patnji su sačuvane vrednote i da je važno da u europski prostor posijemo zdravo zrno.

bogović

Biskup Bogović na večerašnjoj tribini Mladi petak/Foto Lik@ press Gospić

tribina Angelus

Na tribini je i večeras nastupio VIS Angelus iz Gospića

 

KRAJ ŠKOLSKE I VJERONAUČNE GODINE


http://www.licke-novine.hr/
15. lipnja 2011. u 12.15 sati

 • GOSPIĆ - Danas je gospićki župnik vlč. Mile Čančar u gospićkoj prvostolnici predvodio molitvu zahvalnicu povodom kraja školske i vjeronaučne godine. Svi gospićki osnovnoškolci i njihovi učitelji popunili su katedralu a mnogi su i stajali.

 

vjernici gospić

Gopićki učenici popunili su katedralu/Foto Lik@ press Gospić


grb gs biskupija

PROSLAVA 11. GODIŠNJICE GOSPIĆKO-SENJSKE BISKUPIJE

www.licke-novine.hr

25. svibnja 2011. u 21.00 sati


GOSPIĆ – Večeras je u gospićkoj prvostolnici svečanom svetom misom obilježana 11. godišnjica uspostave Gospićko-senjske biskupije o čemu je odluku na današnji dan 2000- donio papa Ivan Pavao II.  Biskupa i sve nazočne pozdravio je na početku gospićki župnik i dekan mons. Mile Čančar i svima čestitao obljetnicu. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je msgr. Mile Bogović, gospićko-senjski biskup, u zajedništvu sa svim savjetnicima, kanonicima, dekanima, članovima Prezbiterskog vijeća i svim svećenicima Gospićkoga dekanata i vjernicima, te predstavnicima lokalne vlasti.
- Naša biskupija ima danas 11 godina, dakle starija je od vas u prvim redovima, ali mnogo mlađa nego što smo mi ostali ovdje. Ujedno je i meni 11 godina kako sam gospićko-senjski biskup, jer ja sam prvi biskup ove biskupije. Ovaj dan je jako važan za ovaj kraj, ne samo za Gospić. Jedan naš akademik je rekao da je to najvažniji događaj koji se dogodio na kraju 20. stoljeća. Pitanje je koliko je to zaživjelo u nama. Danas ćemo se našim molitvama preporučiti onome koji je utemeljio ovu biskupiju, a to je papa Ivan Pavao II. Koji je 1. svinja ove godine proglašen blaženim – rekao je msgr. Bogović.

Biskup Bogović je izraživši zahvalu utemeljitelju i novom blaženiku papi Ivanu Pavlu II. Rekao:
- Već sama činjenica da je proglašen blaženim mnogo govori o njemu kao čovjeku, svećeniku, biskupu i papi, istaknuo biskup Mile, dodavši kako je u posljednjih 500 godina bilo malo papa koji su proglašeni blaženima ili svetima.
Ivana Pavla II. mnogi smatraju glavnim rušiteljem komunizma u Europi, nastavio je biskup, i on je zoran dokaz kako se zlo ne treba pobjeđivati drugim zlom, nego dobrom. "Mnogo je doprinio izgradnji duhovnog jedinstva cijeloga svijeta. I pored toga što je poštivao sva uvjerenja, nije nikada umanjio važnost katoličke vjere za spasenje svijeta. Svuda je radio na njezinu učvršćivanju. Posebno je nastojao poduprijeti u njihovu rastu katoličke narode, kao što su Hrvati. Pozvao nas je da budemo narod nade. U nama je vidio sačuvane vrjednote koje nam daju posebnu ulogu u Europi, da sačuva svoju kršćansku dušu. Izravno i preko vatikanske diplomacije mnogo je učinio da Hrvatska bude međunarodno priznata država. Želio je da to bude što prije jer je i sam vidio da ima dosta neprijatelja, odnosno onih koji je ne žele kao samostalnu državu."
Zatim je biskup Bogović istaknuo kako je papa Ivan Pavao II. proročki na pragu trećeg tisućljeća pozvao sve narode da popišu svoje mučenike jer je u mučeničkom svjedočenju vidio bolju budućnost za cijeli svijet. Nakon toga su odasvud počela u Rim dolaziti svjedočanstva o najnovijim kršćanskim mučenicima na svim stranama svijeta pa je i Hrvatska biskupska konferencija osnovala posebnu Komisiju za Hrvatski martirologij, na čijem čelu je upravo gospićko-senjski biskup.
Na kraju je biskup Mile podsjetio da je upravo Gospićko-senjska biskupija pokrenula projekt Crkve Hrvatskih Mučenika i time najkonkretnije odgovorila na Papin poziv. Podsjetio je da će CHM biti 10. rujna ove godine posvećena, a pred njom će biti kip Ivana Pavla II, djelo kipara Slavena Miličevića, koji prikazuje Papu kako s visoko uzdignutim križem prelazi prag trećeg tisućljeća. Taj križ je oblikovan po liku Križa krbavskih biskupa, a Papa u ruci nosi također pastoral krbavskih biskupa, istaknuo je biskup Bogović, dodavši da će i na pročelju CHM prema Krbavi biti likovi triju papa koji su najviše učinili za nas Hrvate. Uz Ivana VIII. i Grgura VII. tu je i Ivan Pavao II., čije je djelo zajedno s njegovim porukama itekako prisutno u našoj biskupiji pa mu i na taj način želimo zahvaliti za njezin osnutak, zaključio je biskup, pozvavši vjernike da, prema evanđeoskoj prispodobi, ostanu loze koje će i u budućnosti donositi obilan duhovni rod za Liku i cijelu Hrvatsku. (A. Kaćunko)

 

bogović

Msgr. Mile Bogović na večerašnjoj maši u gospićkoj prvostilnici/Foto Lik@ press Gospić

misa

Vjernici na misi slave 11 rođendan Gospićko-senjske biskupije

Uz blagdan sv. Ivana Nepomuka, suzaštitnika gospićke župe

ELEKTRIFICIRANA
ZVONAgospić crkve Sv. Ivana
Nepomuka u GOSPIĆU

Od danas zvona u crkvi sv. Ivana Nepomuka pokretat će struja.


www.licke-novine.hr
16. svibnja 2011. u 11.45 sati

 • GOSPIĆ – Jutros u 8 sati prije početka svete mise povodom blagdana sv. Ivana Nepomuka, suzaštitnika gospićke župe, u crkvi koja nosi njegovo ime, gradonačelnik Milan Kolić je uz asistenciju župnika vlč. Mile Čančara uključio sklopku i na taj način pustio u rad elektrificirana zvone te crkve koja će zvoniti samo u posebnim prigodama i za blagdane.
  - Sveti Ivan Nepomuk bio je svećenik, božji čovjek, zaštitnik mnogih, zaštitnik od poplava, on je onaj koji je znao čuvati ispovjednu tajnu. Ova crkva prethodnica je naše katedrale – rekao je u propovijedi župnik Čančar.
  Crkva sv. Ivana Nepomuka, na križanju Kaniške ulice izgrađena je prije 1756. godine, a još 1672., kako je zabilježio kroničar toga doba, blagdan su slavili časnici austrougarske vojske u doba Vojne krajine. Iz ove crkve 10. svibnja 1937. sahranjeno je šest hrvatskih žrtava koje su u Senju pobili starojugoslavenski žandari. U crkvi se i nalazi spomen-ploča koja je podignuta tek 1991. godine, a tada u crkvi čak nije bilo niti struje. (Marko Čuljat)

gospić
Spomen-ploča senjskim žrtvama u Gospiću u crkvi sv. Ivana Nepomuka iz 1991.

gospić
Gradonačelnik Kolić pušta u rad zvona na struju u crkvi sv. Ivana Nepomuka u Gospiću/Snimio Marko ČULJAT, Lik@ press Gospić

gospić
Vjernici na jutrošnjoj misi u Gospiću u crkvi sv. Ivana Nepomuka

 
Nova tribina Mladi petak u Gospiću

DUHOVNOST I DUHOVITOST

Gosti su bili Željko Pervan i Željko Pažin, a organizator i moderator don Anđelko Kaćunko.


www.licke-novine.hr

13. svibnja 2011. u 23.15 sati

Pripremio Marko Čuljat, Lik@ press

GOSPIĆ – Večeras je u KIC-u ponovno u organizaciji gospićke župe i grada održana tribina Mladi petak, a bila je posvećena temi duhovnosti i duhovitosti. Don Kaćunkovi gosti večeras su bila dva Željka onaj Pervan, a drugi je bio Pažin.
- Tema tribine može zvučati kao topli sladoled ili drveno željezno jer su o duhovnosti u javnosti prisutne zablude. Duhovitost je drugo ime za radost – istakao je don Anđelko Kaćunko otvarajući tribinu Mladi petak.
Na početku tribine, na kojoj je bilo i Splićana, prikazan je jedan zgodan video uradak s odličnom montažom slike i zvuka. U stvari, bila je to kompilacija stranih i domaćih fotografija iz posljednjih dvadesetak godina zbivanja, te video zapisa i pjesama pod naslovom Duhovitošću do duhovnog zdravlja. To je ujedno i naslov knjige hrvatskog humora i viceva istog autora - Željka Pažina, državnog službenika iz Osijeka hercegovačkog podrijetla.
- Preporučujem vam da susretnete Boga u životu, vjerno će vas uvesti u jednu puninu života u kome treba ići dalje i dalje – naglasio je Pažin, čiji je nastup povremeno duhovito komentirao Željko Pervan, što je izazivalo salve smijeha kod svih u dvorani.
- U mladin godinama čuo sam puno lošega i neispravnoga i zato treba čitati Novi zavjet – rekao je na početku izlaganja Pervan, obraćajući se direktno mladima koji su večeras bili u većini na tribini.
Govoreći o vjeri i vjerovanju Pervan je rekao da za to nema nikakve formule, a niti dokaza jer ne bi ni bilo vjerovanje.
- S našim tajkunima kojih dosta poznam, koji su vlasnici svega, ne bi se mijenjao ni pet minuta. Nema formule ni za uspjeh ni za ljubav, ni za sreću. U životu nema obećanja, važni su odnosi – rekao je Pervan dodajući da mediji nude istinu s ciljem da čitatelji prestanu razmišljati i da je atrakcija zamijenila postignuće na prvim stranama novina.
- Postignuće je teško, a budala je lako biti pa si u novinama – reče večeras Pervan.
Predavanje je završeno u poznatom Pervanom stilu parodije na aktualna zbivanja od Vlade i Jadranke Kosor do riječke oporbe i Jovanovića, ne zaobilazeći niti ministra Milinovića. Posebno je britak bio u komentiranju suvremenih reklamnih poruka pojedinih hrvatskih proizvođača koje nemaju nikakve vrijednosti nego samo loše poruke koje zgražaju.

gospić

Gospićani su večeras bili pažljivi na tribini Mladi petak

gospić
Sudionici gospićke tribine Mladi petak/Snimio Marko Čuljat, Lika press Gospić
angelus
Župni VIS Angelus je i večeras nastupio na Mladom petku

gospić

Akteri tibine: Pervan, Pažin i Kaćunko
mladi petak
Posljednji dogovor Kaćunka pred početak tirbine Mladi petak u Gospiću

KRUMPIRIŠTE CARITAS
Na Zalovićevoj njivi u Vukšiću kada se radilo i sadilo krumpir za Caritas prašilo je sve u šesnaest

Gospićki Caritas ne miruje

ZAMISLITE – CARITAS SADI KRUMPIR

 

Iznenađujuća je vijest da netko uopće obrađuje ličku zemlju, a kamoli kada se radi o Caritasu. Da li će i drugi slijediti ovaj primjer, jer nikada nije kasno za proizvodnju hrane koje uvijek nedostaje.

www.licke-novine.hr
9. svibnja 2011. u 17. 30 sati

GOSPIĆ – Danas popodne, kada smo upravo privodili kraju neke poslove oko Ličkih novina, zazvonio je telefon i javila se Ivana Bilen, iz Caritasa Gospićko-senjske biskupije u Gospiću.
- Naš biskupijski Caritas pokrenuo je pilot-projekt uzgoja krumpira za potrebe korisničkih obitelji s područja naše Biskupije. Nakon što smo dobili donaciju od pet tona sjemenskoga krumpira koji je darovala tvrtka CHROMOS AGRO iz Zagreba, osigurali smo privatno zemljišta oko četiri hektara. Za ovu akciju osigurali smo radne strojeve, pet tona umjetnog gnojiva od kutinske Petrokemije i određena financijska sredstva kako bi ovaj projekt u potpunosti ispunio. Posao smo završili ovih dana – kaže Ivana Bilen, dodajući da će se u borbu krumpira angažirati same korisničke obitelji da uberu krumpir za vlastite potrebe.
Ovom hvale vrijednom i veoma neobičnom akcijom i jedinstvenom u ovim prostorima Hrvatske do jeseni će se osigurati oko 50 tona krumpira što bi u potpunosti zadovoljiti potrebe siromašnih obitelji u Gospićko-senjskoj biskupiji.
- Najvažnije je da potaknemo rad u obiteljima za vlastite potrebe. Projekt je dobio veliku potporu i razumijevanje Hrvatskoga Caritasa kao i građana koji su rado darovali zemlju, strojeve i slobodno vrijeme. Svjesni osjetljivih okolnosti i teškoća s kojima se poslovni subjekti kao i jedinice lokalne uprave susreću, ali također svjesni nastojanja oko razvoja socijalne osjetljivosti i društveno odgovornog poslovanja i ponašanja naš pilot-projekt predstavlja poticajnu sinergiju socijalno odgovornih tvrtki, lokalne uprave, vjerskih karitativnih organizacija i volonterskoga rada kaže Bilen.
Zemlju za sadnju krumpira darovao Josip Zalović iz Vukšića, koji se i sam bavi proizvodnjom krumpira, te je sa sinom Juricom četiri dana sudjelovao u radovima. Za sadnju je gospodin Zalović posudio i sadilicu krumpira i brinut će se do berbe o zaštiti nasada. I drugi su pomogli. Poljoprivredne strojeve - traktore, plugove, tanjurače, sijačice i 4 dana volontiranja dali su Jurica i Mile Holjevac i njihova farma Holjevac iz Mušaluka. U sadnji je bilo dvadesetak volontera, a sadnja je završila roštiljanjem.

krumpir caritas
Akcija sadnje krumpira za Caritas Gospić

krumpir caritas Gospić
Krumpir za Caritas se sadio srcem i ljubavlju za potrebite

U RIMU U LIČKOJ NARODNOJ NOŠNJI

www.licke-novine.hr
1. SVIBNJA 2011. U 16.45 SATI

Posredstvom popa Ante Luketića danas popodne dobili smo naramak fotografija naših vjernika koji su nazočili beatifikaciji Pape Ivana Pavla II. u Rimu. Ni ovaj put vjernici se nisu sramili ličke narodne nošnje koju su ponosno nosili u svetom gradu, a ponijeli su i hrvatsku državnu zastavu. (MaČ)

rim

Lički hodočasnici s Indijancem u Rimu

rim
Hrvatska zastava i lička nošnja u Rimu na beatifikaciji Pape Pavla Ivana II.

rim hodočasnici
Hodočasnici iz Oštarija u Rinu

rim hodočasnici
U Rimu je danas svirala i lička dangubica

 


OGULINČANI U RIMU

www.licke-novine.hr
30. travnja 2011. u 16.50 sati
Piše pop Ante Luketić

 • OŠTARIJE - Radost proglašenja Ivana Pavla II. blaženikom mnoge je potakla na aktivnost. Vjernici triju župa Ogulinskog dekanata Oštarija, Zagorja i Josipdola otišli su na hodočašće u Rim gdje će sudjelovati na proglašenju Blaženika. Iz oštarskog Svetišta Gospe od Čudesa s likom Gospe i Blaženika u četvrtak večer nakon molitve i blagoslova otišao je Ivan Mihaljević Barak. U Milanu se pridružuju naši vjernici koji tamo privremeno borave: Bernarda i Vlado Belančić; Josip i Ljubica sa sinovima Nikolom i Lukom Luketić, te Milan i Vesna Luketić. U Rim su stiglu u subotu 30. travnja u dopodnevnim satima gdje će prenoćiti u Hrvatskom domu te u ranim jutarnjim satima stići na Trg Sv. Petra na svečano misno slavlje. Barjaci koje su ponijeli prikazuju lik Gospe od Čudesa omeđen žuto-bijelom Papinom zastavom te hrvatskom trobojnicom uz natpis svetišta, župe i domovine. Barjak s likom blaženog Ivana Pavla II. sadrži poznati Blaženikov lik koji pozdravlja hodočasnike te natpis „Blaženi Ivane Pavle II. moli za nas!“ U dnu Papinog barjaka stavljeni su grb Republike Hrvatske te 1992. godina kada je Republika Hrvatska ponajprije zaslugom Velikog Pape 13. siječnja priznata od države Vatikan. U desnom kutu je grb Gospićko-senjske biskupije ispod koje stoji upisana 2000. godina, odnosno godina utemeljenja naše Biskupije također od našeg novog Blaženika. U dnu barjaka navedena su mjesta „Oštarije – Rim“ i datum „1. svibnja 2011.“ u kojima se održavaju radosna slavlja proslave beatifikacije 264. Pape kojemu su naša domovina i Biskupija posebno zahvalni. Naša trojica hodočasnika na misi beatifikacije sudjelovati će u ličkoj narodnoj nošnji.

hodočašće
Hodočasnici ispred Gospe od Čudesa sa zastavama koje su ponijeli u Rim

rim

Hodočasnici su danas stigli u Rim

barak
Hodočasnik Ivan Mihaljević Barak


marko
Misa kod crkvice sv. Marka u Budaku/Snimio Ivan Nekić

vukava1
Križni putu na Vukavi kod Široke Kule/Snimio Ivan Nekić
vukava1
Križni put na Vukavi
 
Izvještava Ivan NEKIĆ

22. travnja 2011. u 22.25 sati

 • VUKAVA - Gospićko-senjski biskup msgr. Mile Bogović predvodio je danas u 14 sati križni put na brdu Vukava u župi Široka Kula, što je već postala tradicionalna postaja u pobožnostima Velikoga tjedna u Gospićko-senjskoj biskupiji.
 • vukava4
  Na Vukavi je bilo i malih beba
vukava2
Biskup Mile Bogović na križnom putu na Vukavi


gospić

CVJETNICA U GOSPIĆU

OPHOD SREDIŠTEM GRADA

www.licke-novine.hr
17. travnja 2011. u 10.45 sati

 • GOSPIĆ – Prva sveta misa bila je jutros u 8 sati, a kako je danas Cvjetnica započinje Sveti tj. Veliki tjedan. Središnje slavlje Cvjetnice - nedjelje Muke Gospodnje započelo je u 9,30 sati blagoslovom grančica kod crkve Sv. Ivana, a potom je uslijedio ophod prema katedrali i bogoslužje koje je predvodio gospićki župnik vlč. Mile Čančar.
  - Slijedimo Gospodina na križnom putu da imamo dijela u njegovu uskrsnuću – rekao je vlč. Čančar prilikom blagoslova grančica ispred crkve Sv. Ivana.
  U procesiji je bio veliki broj vjernika. U koloni je bila i oveća grupa u narodnim nošnjama, a među njima i četverogodišnji David. (MaČ)
gospić čančar

cvjetnica
Uprocesiji je bilo dosta Gospićana u ličkim narodnim nošnjama/Snimio Marko ČULJATMladi petak u Gospiću

Piše Marko ČULJAT


KANCELAR O UTJECAJU GLAZBE

Vlč. Marinko Miličević, gospićki kancelar govorio je o utjecaju glazbe na čovjeka.


www.licke-novine.hr
15. travnja 2011. u 22.00 sati

GOSPIĆ – Redovita mjesečna tribina Mladi petak večeras je bila posvećena utjecaju glazbe na čovjeka. Tribinu je u KIC-u organizirao don Anđelko Kaćunko, a gost je bio vlč. Marinko Miličević, kancelar Gospićko-senjske biskupije u Gospiću. Nije on slučajno izabran. Ovaj mladi svećenik u mladosti se bavio glazbom, gitaru je prašio i po osam sati dnevno, pa je ful u temi koju je znalački i zorno približio večerašnjim slušateljima, a posebice mladima kojih je bilo dosta. Na tribini su svirali i pjevali članovi VIS-a Angelus iz gospićke župe.
- Mnogi nisu ni svjesni kako glazba utječe na čovjeka. Djeluje različito, svatko ima to iskustvo – rekao je na početku tribine don Kaćunko.
Vlč. Miličević već je i ranije držao predavanja o utjecaju glazbe, a posljednje je imao među studentima u Zagrebu. Pošto je istakao da su oduvijek ljudi razmišljali o glazbi naglasio je da je ona najapstraktnija umjetnost jer postoji samo u našem umu.
- Mozak trebamo hraniti pozitivnim glazbenim sadržajem. Glazba utječe na biljni i životinjski svijet. Uz valcer pšenica brže zori, a uz rok klas se savija, uz klasičnu glazbu krave daju više mlijeka, a kokoši više jaja – ilustrirao je Miličević znanstvene spoznaje iz cijeloga svijeta, dodajući da se u birtijama uz trešteću glazbu čak za 39 posto više pije.
Posebno se osvrnuo na zlo u glazbi koga već poodavno ima. Zla je bilo u pjesmama Jona Lenona, a ima ga i u pjesmama Micka Jaggera, oni se izruguju i kažu da su dušu prodali đavlu. Čak i crtići Pokemona imaju sotonističke poruke.
- Ledy Gaga je planetarno popularna, čak popularnija od Boga, a njeni su spotovi puni sotonskih simbola – rekao je Miličević i pokazao pojedine detalje iz njenog jednog spota koji je pun rogova i šestica, protiv čega je uz molitvu najbolji lijek slušanje dobre glazbe.
Za domaću svjetovnu, glazbu, narodnjake i turbo folk Miličević je rekao da ta glazba nerijetko promiče pesimizam i kult žalosti. Turbo folk sadrži primitivne glazbene izričaje, ističe ono što degradira čovjeka kao što je ljubomora, opijanje, osvetoljubivost i niske strasti. Intelektualci uglavnom ne slušaju takvu glazbu. Nije teško primijetiti da Jelena Karleuša nastoji oponašati Ledy Gagu.

gospić
Gospićani su pozorno pratili što se to zbiva na glazbenoj sceni kod nas i u svijetu

gospić

Vlč. Marinko Miličević i VIS Angelus na večerašnjoj tribini/Snimio Marko ČULJAT25. ožujka 2011. u 17.45 sati, nadopuna u 19.30 sati
Misa u gospićkoj prvostolnici

PROSLAVLJENA BLAGOVIJEST

www.licke-novine.hr

GOSPIĆ – Već je jedanaest godina kako se u gospićkoj katedrali slabi blagdana Blagovijesti. Danas je svetu misu po prvi put predvodio Želimir Puljić, zadarski nadbiskup. Na misi je uz veliki broj vjernika bio i msgr. Ivan Devčić, riječki nadbiskup s biskupima iz svoje metropolije, porečko pulski biskup Ivan Milovan, i šibenski biskup Ante Ivas.
Goste biskupe i nadbiskupe, te vjernike, i političare među kojima su bili zamjenici gospićkog gradonačelnika Ivan Biljan i Marta Grgurić, i otočki gradonačelnik Mario Barković, pozdravio je domaćin msgr. Mile Bogović, gospićko-senjski biskup.
- Mogu reći da je bilo itekako teško utemeljiti i osnovati ovu biskupiju i voditi je u prvih njih deset godina. Ali zato vjerujemo da je to bilo i blagoslovljeno jer je trebalo više pružati ruke prema Bogu i ljudima da nas pomognu. To je zapravo uvjet za rad crkve pa i ove naše biskupije – rekao je biskup Bogović.

- Blagovijest blagdan 'koji nam je Bog darovao. Nismo ga mi izmislili ili stvorili' (J. Ratzinger). No, sretni smo što se Bog među nama udomio. Blagovijest je potvrda danu kad se na zemlju prosulo nebo, a Bog iskoračio u ovaj naš svijet. I tako počelo naše spasenje. Ovo je dan bez presedana. I bez reprize. Apsolutno jedinstven događaj na zemlji, u svemira i u povijesti! Možemo ga usporedit s danom stvaranja. Jer, i u jednom i drugom slučaju zazvonila je stvarateljska riječ fiat, neka bude. Prvi puta je tu riječ izgovorio Stvoritelj kada je rekao: 'Neka bude svjetlost i svod posred voda; neka zemlja proizvede živa bića svake vrste.. (Post 1, 1-26). Drugi puta je tu riječ izgovorila BDMarija pa je Bog Čovjekom postao (Lk 1, 38). Nakon Božjega fiata nastao je svijet i svemir; a u njemu čovjek kao ures svemira. Nakon Marijina fiat imamo Bogo-Čovjeka i spašeno čovječanstvo – rekao je u propovijedi msgr. Puljić.

Pripremio Marko ČULJAT

gospić
Procesija glavnom, ulicom Gospića

misa
Misu je predvodio msgr. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup
gospić
Biskupi i nadbiskup Devčić pri ulasku u gospićku prvostolnicu

gspićgospić

Katedrala je bila prepuna vjernika, a mladih je bilo i u ličkim narodnim nošnjama.

 


Poruke biskupa Bogovića s večerašnje mise

POMOLIMO SE I ZA DRŽAVU KOJA GLAVINJA

www.licke-novine.hr
9. ožujka 2011. u 20.15 sati

gospićBogović

Gospićka prvostolnica bila je puna vjernika, bilo je dosta i mladih. Misu je predvodio msgr. dr. MIle Bogović, gospićko-senjski biskup/Snimio Marko ČULJAT
gospićgospićpepeo5gospićgospićgospić

Nakon propovjedi biskup msgr. Mile Bogović, župnik gospićki vlč. Mile Čančar i đakon Dino Rupčić vjernicima su stavili posvećeni pepeo na glavu


Povijest iz albuma naših čitatelja

NOVO ZVONO IZ 1968.

www.licke-novine.hr
16. veljače 2011. u 20.30 sati, ikzmjena 16. ožujka 2011. u 20 sati, druga dopuna 14. srpnja 2016. u 22:30 sati

GOSPIĆ – Iz obiteljskog albuma Josipa Bušljete, u Gospiću poznatijeg kao Bušo, dobili smo jednu fotografiju iz 1968. godine.
 - Sjećam se kao sad, bilo je popodne oko 4 sata, kada se dizalo ovo zvono. Dovezeno je sa željezničke stanice na gumenjaku Ante Belog Turića. Zvono je stiglo iz Italije – kaže Bušo, pokazujući povećanu fotografiju s grupom ljudi ispred župne crkve Navještenja Blažene Djevice Marije u Gospiću, danas gospićke prvostolnice.
Nepoznati je snimatelj snimio grupu od 13 Gospićana iz Kaniže, i Kaniške ulice, a jedan je iz Žabice, kako se priprema da s gumenjaka podigne novo zvono teško 1500 kilograma. Na slici su, kako kaže Bušljeta, redom:
Ive Čačić, Joso Brozičević, Joso Brkljačić, Ivan Bušljeta, Đol Buneta, Ante Turić, Joso Šaban, Milan Matijević, Jure Matijević Škeca, Milan Buneta (Žabica), Jure Zdunić Škeca, Ive Jengić Magud i Mate Prelaz.
Na poleđini fotografije popisana su imena ali su izbljedila samo je dobro vidljiv datum – bilo je to 21. svibnja 1968.

Od jednog našeg čitatelja saznali smo da je prvi na slici nije Ive Čačić nego Petar Gržan.

Od Ivana Brkljačića saznajemo da treći po redu nije Joso nego Jakov Brkljačić, njegov otac. (MAČ)

zvonozvono

Bušljeta sa starom fotografijom dovoza novih zvona za gospićku župnu crkvu, a danas katedralu u središtu ličke metropole