POČETNAARHIVA
ISPLATA IZRAVNIH POTPORA
NATJEČAJ ZA EURE ZA POLJOPRIVREDU
PREMAŠENA DVA MILIJUNA NOĆENJA
U LAPCU NAJMANJI PORAST NEZAPOSLENOSTI
PONOVO PLAVI DIZEL
DUŽA LISTA NEZAPOSLENIH
PROIZVOĐAČIMA VOĆA ZA KORIŠTENJE SUSTAVA DONACIJE
ŠANSA U AVANTURISTIČKOM I PUSTOLOVNOM TURIZMU
PORAST NEZAPOSLENOSTI
NAJ SIRARI
OSIGURATI ODRŽIVI RAZVOJ
NOVI NAČIN RADA POBOLJŠAVA KONKURENTNOST
NIŠTA BEZ OJKANA
NA LISTI 3152 NEZAPOSLENA
PRIMAMLJIV UZGOJ KONOPLJE
"POSLIĆ" IZ SNOVA
TRAŽI SE SLOGAN ZA LIČKI KRUMPIR
NOVI KORAK DANACA
PČELARSTVO TREBA POMOĆI
OPASAN KRALJEVSKI MED IZ KINE
UPUTE ZA NOVU SJETVU
BIRO I DALJE MEĐU NAJBOLJIM POSLODAVCIMA
PRILIKA I ZA KIPARE
NA LISTI 3304 OSOBE BEZ POSLA
PRILIKA ZA LOVINAC
CRNA LISTA SRAMA
POJAČANJE NAKON 268 GODINA
ZBOG VOĆNJAKA POSTAO - PČELAR
ZORI I LIČKO VOĆE
KRENUO PROJEKT ZLATA VRIJEDAN
SIGURNIJE PO VELEBITU
ZAPOČELA NOVA ISPLATA
POČELO ZAPOŠLJAVANJE
RASPODJELA MLIJEČNE KVOTE
POZIV ZA ZNANSTVENO ISTRAŽIVANJE
ZAKONE TREBA MIJENJATI
POVEĆANA ZAPOSLENOST
ZBRINJAVANJE ŽIVOTINJA IZ SLAVONIJE
PREZENTACIJA LAG-A I PROGRAMA
ZAHTJEV SE MOŽE NADOPUNITI
ZID POSLOVNOG USPJEHA
VIŠE OD ČETIRI TISUĆE NEZAPOSLENIH
POVUČENO 710 MILIJUNA KUNA
LOKALNA VLAST POMAŽE POLJODJELCIMA
REGIONALNI SKUP NA PLITVICAMA
I BICIKLIZAM MOŽE BITI DIO GOSPODARSTVA
DANSKI ULAGAČI O ZAVRŠENOM POSJETU HRVATSKOJ
SURADNJA NACIONALNIH PARKOVA
Sutra počinje IPARD natječaj za Mjeru 101
PREKOGRANIČNA SURADNJA UZ POMOĆ UNE
SVE VIŠE NEZAPOSLENIH
KAKO DO POTPORE U OVOJ GODINI
TURIZAM ŠANSA ZA RAZVOJ NERAZVIJENIH
PODNOSI SE 260 ZAHTJEVA DNEVNO
REGULIRANJE MALIH RIBARA
ISPLAĆENI MASLINARI
ISPLATE LOKALNIM GRUPAMA
PREKO ČETIRI TISUĆE NEZAPOSLENIH
ISPLAĆENA PRVA MILIJARDA
CRNI LABUD U PLAVOM OCEANU
ISKORISTITI OVČARSTVO I KOZARSTVO
ZAPOČELA ISPLATA POTPORE
ODOBRENO PLAVO GORIVO
LISTA NEZAPOSLENIH SVE DUŽA
POČINJU IZRAVNA PLAĆANJA POLJOPRIVREDNICIMA
KANDIDIRANA ČETIRI LIČKA PROJEKTA, A ISPLAĆENA DVA
Najuspješnija godina provedbe IPARD programa

Ministarstvo poljoprivrede

ISPLATA IZRAVNIH POTPORA

Poljoprivrednici će narednih dana dobiti potporu u ukupnom iznosu od 1,5 milijardi kuna.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. veljače 2015. u 20.10 sati

ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede preko Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju započelo je danas isplatu prvog dijela izravnih potpora za proizvodnu 2014. godinu, a u narednim danima ukupno će biti isplaćeno 1,5 milijardi kuna.

Od ovog novca, oko 80 posto, odnosno 1,2 milijardi kuna, je novac koji će Hrvatska povući iz proračuna Europske unije, dok je ostatak iz nacionalnog proračuna. U prvom dijelu isplate koja kreće danas, prosječno će biti isplaćeno oko 50 posto prava na plaćanja. Radi pojašnjenja, također naglašavamo, da će u prvom dijelu isplate po hektaru biti isplaćeno oko tisuću kuna.

Ministarstvo poljoprivrede u nekoliko je navrata najavilo da će isplata potpora krenuti tijekom veljače, a obzirom na ogroman interes javnosti i proizvođača želimo još jednom naglasiti da će sve isplate biti obavljene u narednim danima. Na ovaj način će poljoprivredni proizvođači imati mogućnosti da pravovremeno krenu u pripremu proljetne sjetve.

Hrvatski poljoprivredni proizvođači ove će godine dobiti ukupno oko tri milijarde kuna za izravne potpore što je 800 milijuna kuna više nego što je isplaćeno prošle godine. U drugom dijelu isplate koja će, kao i u drugim zemljama EU, biti isplaćena do kraja lipnja isplatit će se preostali iznos za lanjsku godinu.

Ministarstvo poljoprivrede

NATJEČAJ ZA EURE ZA POLJOPRIVREDU

Objavljeni su natječaji za podmjere 4.1. i 4.2. Programa ruralnog razvoja.

S jučerašnje konferencije za novinare u Zagrebu
S jučerašnje konferencije za novinare u Zagrebu
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
31. SIJEČNJA 2015. U 10.00 SATI

ZAGREB - Iz Ministarstva poljoprivrede dobili smo još jučer priopćenje da je ministar Tihomir Jakovina održao konferenciju za medije povodom raspisivanja natječaja za podmjere 4.1. Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva i 4.2. Potpora za ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda mjere 4 Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. - 2020.

-Raspisivanjem ovih mjera kreće novi investicijski ciklus u poljoprivredi koji smo dugo najavljivali i za njega se spremali. Njima smo dokazali da Program za ruralni razvoj ne kasni niti smo izgubili novac. Naprotiv, dokazuje kako smo pripremili natječaj tako da što više projekata bude prijavljeno i to projekta koji će potaknuti povećanje proizvodnje, prerade, izgradnju pogona, skladišta, svega onoga što nam nedostaje da budemo konkurentni. Ono što je najvažnije, ovi će projekti pokrenuti novo zapošljavanje. - istakao je ministar Jakovina.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju jučer je objavila natječaje u Narodnim novinama za tu podmjere potpora. Podmjera 4.1. sastoji se od tri tipa operacije - restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva i korištenje obnovljivih izvora energije (OIE). Podmjera 4.2. - potpora za ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda, sastoji se od dvije operacije - povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima i korištenje OIE.

- Za objavljene natječaje na raspolaganju je sveukupno 640 milijuna kuna. Program za ruralni razvoj je spreman, svi pristigli komentari iskomunicirani su s Komisijom, te vrlo brzo očekujemo njegovo usvajanje. Usprkos svim kritikama i dezinformacijama, sigurno tvrdim da će Hrvatska imati odličan Program sa 16 mjera kroz koje će poljoprivrednicima na raspolaganju biti 332 milijuna eura godišnje, odnosno 2,4 milijarde eura do 2020. godine. - naglasio je Jakovina.

Pravilnike i prezentacije možete pronaći ovdje:

www.mps.hr/ipard/default.aspx?id=2354

www.apprrr.hr/mjera-4---ulaganja-u-fizicku-imovinu-1040.aspx


Turizam na području Ličko-senjske županije

PREMAŠENA DVA MILIJUNA NOĆENJA

Prošle godine turizam je ponovo bio ponajbolja gospodarska djelatnost.

Plitvičko jezero Kozjak/©arhiva Lika pressa Gospić
Plitvičko jezero Kozjak/©arhiva Lika pressa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. siječnja 2015. u 20.00 sati

GOSPIĆ - Prema podacima Županijske turističke zajednice na području Ličko-senjske županije zabilježen je dolazak 522.458 turista koji su ostvarili 2.032.635 noćenja.

Od toga je stranih gostiju bilo 493.468, a domaćih 28.990. Strani gosti ostvarili su 1.929.529 noćenja što je gotovo 95 posto svih noćenja. Domaći turisti ostvarili su 103.106 noćenja. U odnosu na 2013.g. zabilježen je porast od šest posto u dolascima i pet posto u noćenjima.

Kao i prethodnih godina nastavlja se trend rasta dolazaka gostiju s najjačih turističkih tržišta u Europi kao što su Njemačka, Austrija i Velika Britanija. Najveći broj stranih gostiju dolazi nam s njemačkog tržišta (77.270) koji ujedno ostvaruju i najveći broj noćenja - 467.827. Po broju registriranih dolazaka slijede Talijani - 62.758 koji su ostvarili 271.950 noćenja, iza njih su Austrijanci s 25.642 dolaska koji su ostvarili 122.052 noćenja.

Prošle godine na području Novalje od ukupnog broja noćenja ostvareno je 58,33 posto, a u NP Plitvička jezera s 13,35 posto noćenja.

U Senju je prošle godine ostvareno je 13,18 posto noćenja, a zatim slijede Karlobag sa 7,93 posto, u Staroj Novalji ostvareno je 4,40 posto, Otočcu 1,26 posto, Gospiću 1,21 posto i u Perušiću 0,05 posto.


Tržište rada

U LAPCU NAJMANJI PORAST NEZAPOSLENOSTI

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. siječnja 2015. u 19.00 sati

GOSPIĆ - Krajem prosinca prošle godine u Područnom uredu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje evidentirane su 3794 nezaposlene osobe. To je 192 osobe odnosno 5,3 posto više nego u studenom prošle godine i 52 osobe ili 1,4 posto manje nego u istom mjesecu pretprošle godine.

Najveći broj nezaposlenih osoba imale su ispostave Gospić (1178 ili 31,0 posto) i Otočac (1102 ili 29 posto). Zatim slijede Senj (620), Korenica (391), Donji Lapac (316) i Novalja (187). Zabilježeno je povećanje broja nezaposlenih u svim ispostavama i to u Korenici 16 posto, Otočcu gotovo šest posto, Gospiću preko četiri posto, Senju oko četiri posti, Novalji preko tri posto i u Donjem Lapcu najmanje stopa porasta zaposlenosti od samo 0,6 posto.

Ministarstvo poljoprivrede

PONOVO PLAVI DIZEL

Podvelebitski ribario / foto arhiva ©Lika pressa Gospić
Podvelebitski ribario / foto arhiva ©Lika pressa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. siječnja 2015. u 20.10 sati

ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede dodijelilo je nove kvote za ovu godinu korisnicima plavog diesela i podatke na vrijeme dostavilo Financijskoj agenciji.-kaže se u večerašnjem priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

Nakon učestalih poziva korisnika o nemogućnosti korištenja dodijeljenih im kvota, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina poduzeo je mjere utvrđivanja razloga kašnjenja dodjele pojedinačnih kvota korisnicima u Financijskoj agenciji, u okviru svoje nadležnosti. Zbog tehničkih poteškoća s učitavanjem kvota na korisničke kartice ribarima nije na vrijeme omogućeno korištenje dodijeljenih kvota. Iako je iz Financijske agencije najavljeno da će otklanjanjem tehničkih poteškoća kvote biti moguće koristiti od ponedjeljka, 5. siječnja 2015. godine u jutarnjim satima, isto je omogućeno već danas u poslijepodnevnim satima.

Tržište rada

DUŽA LISTA NEZAPOSLENIH

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. studenoga 2014. u 21.20 sati

GOSPIĆ - Krajem listopada u Područnom uredu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje evidentirano je 3437 nezaposlenih osoba, što predstavlja 154 osobe odnosno gotovo pet posto više nego u prethodnom mjesecu i 52 osobe više nego u istom mjesecu prošle godine.

Najveći broj nezaposlenih osoba imale su ispostave Gospić (1145) i Otočac (943). Smanjenje nezaposlenih zabilježeno je samo na gospićkom području i to za četiri posto. Rekordan porast nezaposlenosti od gotovo 30 posto zabilježen je u Novalji.

Poziv i obavijest

PROIZVOĐAČIMA VOĆA ZA KORIŠTENJE SUSTAVA DONACIJE

Donacije jabuka i mandarina: 275 proizvođača želi donirati 3.800 tona voća. Koriste se europska sredstva.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. studenoga 2014. u 12.10 sati

ZAGREB - Provedba interventne mjere Europske komisije o doniranju jabuka i mandarina u humanitarne svrhe intenzivno se provodi.
Do danas je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju zaprimila ukupno 275 zahtjeva proizvođača za donacijom 3.801 tona jabuka i mandarina, 65 posto dozvoljene kvote za jabuke već je iskorišteno (2738 tona od 4050 tona), dok se za mandarine bilježi znatno slabiji odziv proizvođača - 13 posto dozvoljene kvote (1060 od 7900 tona). Iz tog razloga, a s ciljem detaljnog informiranja proizvođača mandarina, predstavnici Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanja u poljoprivredi prošli su tjedan u Opuzenu održali sastanak s proizvođačima, udrugama i otkupljivačima mandarina na kojemu je raspravljano o proceduri kojom proizvođači mogu povući EU novac za interventnu mjeru povlačenja mandarina s tržišta, uzrokovanu Ruskim embargom.

Proizvođači jabuka mogu iskoristiti interventna sredstva za maksimalno 10 posto svojih kapaciteta, a proizvođači mandarina za 20 posto proizvodnih kapaciteta. Trošak pakiranja, sortiranja i transporta također se refundira. Ako predviđena sredstva na ovaj način ne budu iskorištena do 15. studenog 2014. godine, nakon tog datuma moći će ih povlačiti proizvođači prema redoslijedu podnošenja zahtjeva bez obzira na ranije definirane količine. Iz toga razloga apeliramo na proizvođače da u što kraćem roku iskoriste svoja prava koja imaju po ovoj interventnoj mjeri. Sredstva mogu koristiti isključivo uz poštivanje pravila propisanih Uredbama EK i Pravilnicima, koji su opisani u Uputi za proizvođače: www.apprrr.hr/izvanredne-mjere-potpore---jabuke-i-mandarine-1118.aspx

I ova mjera kao i sve ostale se nadziru od stručnih tijela EK, pa još jednom pozivamo proizvođače da se pridržavaju svih propisanih elemenata:

Svi proizvođači mandarina i jabuka koji žele donirati voće u humanitarne svrhe i za to dobiti novac Europske unije - moraju o tome obavijestiti Agenciju za plaćanja putem obrasca Obavijesti o povlačenju s tržišta koji se nalazi na web stranici Agencije
www.apprrr.hr/izvanredne-mjere-potpore---jabuke-i-mandarine-1118.aspx

Proizvođač mora u obrascu navesti kojoj instituciji želi isporučiti voće i u kojoj količini. Popunjeni obrazac šalje se na e-mail adresu: intervencije.voce@apprrr.hr ili poštom: Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Ulica grada Vukovara 269 d, 10000 Zagreb. Prilikom prijave moraju imati svu potrebnu dokumentaciju i u cijelosti popunjen zahtjev. Pravovremeno najaviti Agenciji da je izvršena priprema proizvoda za isporuku primateljima donacija kako bi se u što kraćem roku obavio obvezni inspekcijski nadzor i kontrola na terenu prvog stupnja.
Proizvođači koji nisu upisani u Upisnik trgovaca voćem i povrćem trebaju žurno Ministarstvu poljoprivrede uputiti Zahtjev za upis u Upisnik.

Više informacija na INFO telefon: 01/6002-810 (fax 01/6002-853).

Inicijativa Hrvatske škole Outward Bound

ŠANSA U AVANTURISTIČKOM I PUSTOLOVNOM TURIZMU

Za ovakav turizam interes raste po stopi od 30 posto godišnje.

Sudionike je pozdravio Vladimir Mesarić/Snimio © Marko Čuljat Lika press Gospić
Sudionike je pozdravio Vladimir Mesarić/Snimio © Marko Čuljat Lika press Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. listopada 2014. u 11.15 sati

GOSPIĆ - U organizaciji Hrvatske škole Outward Bound koja djeluje u napuštenoj školskoj zgradi u Velikom Žitniku održan je radni sastanak dionika i diskusija o završenoj Studiji predizvedivosti projekata razvoja Edukacijskog centra Hrvatske škole Outward Bound.
Sudionike skupa pozdravio je Vladimir Mesarić, voditelj projekta, a o Studiji je govorio Mladen Vojković, konzultant tvrtke WYG savjetovanje d.o.o. Projekt podupire Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, te Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP).
U planu je da se u Velikom Žitniku i na širem području razvija pustolovni turizam za koji raste interes po stopi od 30 posto godišnje. To je šansa koju treba iskoristiti i ponuditi turistima iz cijelog svijeta. Planira se korištenje mirne vode jezera Kruščica u Gornjem Kosinju, ali i voda hirovite rijeke Like i Otešice, te obližnjeg mora. Kako je istakao Vojković, u program bi trebale biti uključene sve škole te HGSS Stanica Gospić, Turistička zajednica Gospić, LAG Lika i PD Željezničar. (MaČ)

Lička burza rada

PORAST NEZAPOSLENOSTI

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. listopada 2014. u 20.20 sati

GOSPIĆ - Prema najnovijem statističkom biltenu gospićke službe Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje krajem rujna na području Ličko-senjske županije na listi nezaposlenih bile su 3283 osobe.
Bilo je to povećanje liste za 131 osobu odnosno preko četiri posto u odnosu na kolovoz. U odnosu na prošlu godinu lista je duža za 182 imena ili gotovo šest posto. Najviše nezaposlenih bilo je u Gospiću (1193) i Otočcu (900). Najveća stopa porasta nezaposlenosti bila je u Novalji od čak 23 posto.

Refleksije Jeseni u Lici

NAJ SIRARI

Čak deset zireva dobilo zlatna odličja.

Kozji sirevi Kolačevića iz Kalinovače dobili su zlato i broncu/Snimio ©Marko Čuljat Lika press Gospić
Kozji sirevi Kolačevića iz Kalinovače dobili su zlato i broncu/Snimio ©Marko Čuljat Lika press Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. prosinca 2014. u 21.30 sati

GOSPIĆ - U sklopu Jeseni u Lici ocijenjeni su neki sirevi koji su bili izloženi. Stručno povjerenstvo Zavoda za mljekarstvo Agronomskog fakulteta Zagreb na čijem je čelu bila prof. dr. sc. Jasminka Havranek ocijenilo je sireve Udruge malih sirara Ličko-senjske županije "Lički škripavac" iz Gospića. Na ocjenjivanje je dostavljeno 19 proizvoda, dodijeljeno je 10 zlatnih odlična, i po dva srebrna i brončana.

Zlatna odličja dobili su sirevi: škripavac Ane Milković, Smiljan; paški sir OPG-a Vidas, Novalja; kuhani sir i dimljeni sir Vesne Hajduković, Kompolje; kuhani sir i dimljeni sir Zorke Ćaćić iz Bužima; škripavac i svježi sir Matilde Bubaš, Gospić; škripavac Božice Fajdić, Gospić; kozji meki sir Nikole Kolačevića, Kalinovača.

Srebrno odličje dobio je kuhani sir OPG-a Končar Milan, Plitvički Ljeskovac i škripavac Zorke Ćaćić, Bižim.

Brončana odličja dobili su škripavac Katice Starčević, Veliki Žitnik i tvrdi kozji sir Nikole Kolačevića, Kalinovača. (MaČ)

KOMENTARI S FEJSA:
www.facebook.com/ricice/photos/a.204007519650525.71360.203760166341927/821928097858461/?type=1&comment_id=822140384503899&offset=0&total_comments=5

Katarina Bakovic, Tihomir Crnković, Maja Baburić Strilić i 14 drugih su rekli da im se ovo sviđa.
Jasna Saric Zupan Bravo dragi moji Ličani
Krasno Polje krasnarski jer je najbolji
Ličke novine Drage čitalice i čitatelji, prije nego nešto komentirate na provokativni naslov, kliknite na plavi tekst da otkrijete tajnu naslova. El jasno?? Pozz
Branko Klobučar Mislim da nema tu nikakve provokacija koliko se vidi
Branko Klobučar Kosinjani

Nove inicijative

OSIGURATI ODRŽIVI RAZVOJ

Rural Travel Creator™ daje inicijativu Pridonesimo održivom ruralnom razvoju zajedno.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. listopada 2014. u 11.15 sati

Pripremila Martina Lisičak

Uskoro se otvara web portal Rural Travel Creator™ koji će se baviti promocijom cjelogodišnjeg ruralnog turizma na domaćem i međunarodnom tržištu.

Rural Travel Creator™ će uz pomoć inovativnog softverskog rješenja objediniti cjelokupnu ponudu na ruralnim područjima Hrvatske te će biti prilagođen korisnicima web portala i potencijalnim oglašivačima. Cilj Rural Travel Creator™-a je da uz pomoć promocije cjelogodišnjeg ruralnog turizma Hrvatske na domaćem i međunarodnom tržištu doprinese održivom ruralnom razvoju Hrvatske. Budući da je kriza ruralnosti odraz ekonomske krize svakog modernog društva Rural Travel Creator™ pokreće inicijativu Pridonesimo održivom ruralnom razvoju zajedno kako bi na taj način doprinijeli unapređenju standarda života stanovnika ruralnih područja.

Ruralni turizam ima direktne pozitivne utjecaje na razvoj Hrvatske što nadalje može doprinijeti otvaranju novih radnih mjesta, povećanju poljoprivredne proizvodnje, zaustavljanje iseljavanja mladih i/ili njihov povratak te općenito podiže opću razinu razvijenosti cijelog područja.

Web portal ce biti prilagođen korisnicima Rural Travel Creator™-a koji će moći vrlo jednostavno pretraživati ponudu na ruralnim područjima sukladno njihovoj motivaciji i željama, a malim, neovisnim OPG-ovima, vlasnicima izletišta, eko-etno selima, vlasnicima restorana u ruralnim područjima te svima ostalima zainteresiranima koji imaju što ponuditi turistima, a nalaze se na ruralnim područjima Hrvatske će pružiti mogućnost da se oglašavaju i postanu vidljivi javnosti po njima vrlo prihvatljivim cijenama.

E-POSLOVANJE

NOVI NAČIN RADA POBOLJŠAVA KONKURENTNOST

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. rujna 2014. u 18.30 sati

Piše Karolina Prpić Bogojević, savjetnica za EU i nacionalne fondove LIRA-e

GOSPIĆ - Razvojna agencija Ličko-senjske županije LIRA jedna je od deset poduzetničkih potpornih institucija korisnika projekta Poboljšanje poslovne konkurentnosti putem elektroničkog poslovanja faza II.

Projekt se financira sredstvima IPA programa Europske unije Programa regionalne konkurentnosti i Vlade Republike Hrvatske. Glavni cilj projekta je unaprjeđenje konkurentnosti gospodarstva uključivanjem malih i srednjih poduzetnika u digitalno gospodarstvo kao i njihovo poticanje korištenja elektroničkog poslovanja u svakodnevnom radu radi postizanja uspjeha na lokalnom i globalnom tržištu.

Lira je provođenje projekta započela 20. veljače i bilo je više aktivnosti. Održane su dvije kampanje podizanja razine osviještenosti malih i srednjih poduzetnike o prednostima elektroničkog poslovanja te planovima za educiranje poduzetnika. Bila su i dva promotivna seminara i tri radionice o elektroničkom poslovanju. Na seminarima se vodila rasprava o tome kako privući kupce, o oglašavanju na internetu, izradi promotivnih materijala, alatima e-poslovanja, izradi web stranica, e-računu i e-potpisu i sigurnost u e-poslovanju.

Seminarima i radionicama prisustvovalo je 20 poduzetnika iz Ličko-senjske županije. Mali i srednji poduzetnici bili su iz raznih sektora poduzetništva. Među polaznicima bili su i predstavnici JLRS-a, Hrvatske gospodarske komore kao i predstavnici medija. Analiza rezultata održanih seminara i radionica obavljena anketom. Polaznici su značaj seminara i radionica ocijenili u prosjeku s 4,63, dok su korisnost odnosno upotrebljivost stečenih znanja za daljnje djelovanje ocijenili s 4,44.

Drugi Lovinački dan ličkog krumpira

NIŠTA BEZ OJKANA

Lovinjačka piramida kumpira/Snimio ©Marko ČuljatLik@ press Gospić
Lovinjačka piramida kumpira/Snimio ©Marko ČuljatLik@ press Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. rujna 2014. u 18.30 sati, video dopuna u 22.00 sati

LOVINAC - Pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede danas popodne održan je Dan ličkog krumpira. Organizator manifestacije je lovinačka tvrtka Agrovelebit, koja se inače bavi proizvodnjom krumpira.

Prošle godine izložba je bila na otvorenom, a ovaj put održana je u još nezavršenom domu kulture. Dok se odvijala izložba, te dok se pjevalo i igralo, majstori su nabacivali fasadu na sjevernom pročelju zgrade koja je bila totalno uništena u ratu.

Pored proizvođača krumpira, te uvoznika sjemenske robe i trgovaca zaštitnim sredstvima bilo je i domaćih suhomesnatih i mliječnih proizvoda od Lovinca, do Perušića, preko Pazarišta do Smiljana. Kovačević je nudio nekoliko vrsta sireva, Baja je nudio kozji sir iz crijeva, ali je pripremio i dželadiju, a gospićki srednjoškolci su pokušavali ispeći pole. Ispred doma bila je izložba zaprežnih, konjskih, kola i orme, a bilo je i krumpira na prodaju, al samo na - vriće.

Okupljeno mnoštvo pozdravio je najprije Hrvoje Račić, lovinački načelnik koji je istakao želju da lički krumpir bude poznati i priznat i u Europi, a Nikola Vidaković, organizator izložbe istakao je nadu da će izložba biti tradicionalna.

Razdraganu atmosferu su podgrijavali članovi HKUD-a Vrilo zapivavajući ojkane i demonstrirajućiu berbu krumpira rogljama. (MaČ)

PRVI LIČKI VLOG O DANU KRUMPIRA

">

Gospićka burza rada

NA LISTI 3152 NEZAPOSLENA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. rujna 2014. u 22.45 sati

GOSPIĆ - Krajem kolovoza u Područnom uredu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na listi nezaposlenih bile su 3152 osobe. Bilo je to smanjenje za 33 nezaposlena u odnosu na prošli mjesec, ali je u odnosu na lanjski kolovoz lista duža za 254 osobe ili 8,8 posto.

Najveći broj nezaposlenih imale su ispostave Gospić (1.159 ili 36,8 posto) i Otočac (894 ili 28,4 posto) nakon kojih slijede Senj (475 ili 15,1 posto), Donji Lapac (288 ili 9,1 posto), Korenica (222 ili sedam posto) i Novalja (114 ili 3,6 posto). U odnosu na prethodni mjesec bilo je različitih tendencija u kretanju nezaposlenosti pa je tako smanjenje nezaposlenosti evidentirano u ispostavama Novalja, Gospić i Donji Lapac, a povećanje u ispostavama Korenica i Otočac dok je u Senju zabilježen isti broj nezaposlenih.

U kolovozu je bio 391 korisnik novčane naknade što predstavlja nešto preko 12 posto nezaposlenih osoba. Lista je kraća za 30 osoba. Novčana je iznosila 1752,24 kn. U Područnom uredu tijekom kolovozu ukupno je isplaćeno 667.013,49 kn za novčane naknade.

Tijekom kolovoza u Programe za poticanje zapošljavanja uključena je 51 nezaposlena osoba.

TRAŽE SE SELJACI KOOPERANTI

PRIMAMLJIV UZGOJ KONOPLJE

Osigurano sjeme, stručni savjeti i otkup proizvodnje.

Obilazak slavonske konoplje
Obilazak slavonske konoplje
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. RUJNA 2014. u 19.30 sati

Piše Sanela Dropulić

POŽEGA - Dansko ulaganje u Hrvatsku koje je prije nekoliko mjeseci najavljeno u Zagrebu te započeto osnivanjem tvrtke sa sjedištem u glavnom danskom, te hrvatskom gradu, dobilo je novi, značajniji korak kako se i najavljivalo.

Čelni čovjek danskog ulaganja u Hrvatsku Jan Lund Larsen najavio je tijekom posjeta Zagrebu i Slavoniji početak priprema za gradnju prve tvornice za preradu industrijske konoplje u ovom dijelu Europe. Tvornica bi se gradila u srcu Slavonije - Požeškoj kotlini. Nakon što bude krenula ova tvornica u planu je proizvodnja strojeva za sjetvu i žetvu industrijske konoplje. Trenutačno se stvara banka sjemena kako bi svim kooperantima u Hrvatskoj osigurali repromaterijal.

- Svjetsko tržište gladno je industrijske konoplje, a prije nekoliko dana osigurao sam i globalni ugovor s jednom američkom kompanijom koja sve što budemo proizveli želi otkupiti i to u cijelom nizu godina koje dolaze. Imamo velike planove s Hrvatskom, a nadamo se da će nas žitelji ove lijepe države prepoznati u daljnjim namjerama investiranja, te posebice sudjelovati zajedno s nama u njihovoj realizaciji - kazao je Jan Lund Larsen.

Danski ulagači su razgovarali s predstavnicima lokalnih vlasti Požeško-slavonske županije te ih zamolili suradnju kako bi što više obradive površine, ne samo u tom dijelu zemlje, nego diljem Hrvatske, bilo zasađeno već u narednog proljeća. U planu su razgovori sa što više župana, načelnika i gradonačelnika diljem Slavonije, ali i ostalih dijelova Hrvatske gdje postoje zainteresirani kooperanti za suradnju s Dancima.

- Želimo što veći broj kooperanata, te što više zemlje pod industrijskom konopljom. U ovom trenutku minimum koji bi nas zadovoljio je pet tisuća hektara, ali trebamo i nekoliko puta više. Svi naši hrvatski kooperanti dobiti će repromaterijali, stručnjake iz cijelog svijeta koji će ih uputiti kako uzgajati ovu kulturu, kao i siguran otkup. Želimo jednu pozitivnu priču i siguran sam da je možemo izgraditi svi skupa u Hrvatskoj - poručio je Jan Lund Larsen koji je sa svojim poslovnim partnerima posjetio i eksperimentalno polje na kojem su danski ulagači u kooperaciji s požeškim poljoprivrednikom Damirom Rosipalom na 20 hektara ovog proljeća zasadili industrijsku konoplju.

Zbog velike potražnje na svjetskom tržištu za industrijskom konopljom, plod industrijske konoplje s ovog eksperimentalnog polja jedino je što će se nakon žetve moći u ovom trenutku iskoristiti po slovu hrvatskog zakona (sasvim suprotno od prakse u većini država EU-a). Danski ulagači ujedno se nadaju da će hrvatska Vlada i resorna ministarstva promijeniti zakon i dopustiti iskorištavanje cijele biljke industrijske konoplje, koja se sada osim ploda, nakon žetve, mora uništiti. Na taj način poljoprivrednik, koji danas sije ovu kulturu u Hrvatskoj dobiva tek sedminu zarade, dok najvredniji dio - stabljiku i listove mora, zbog strogog hrvatskog zakona, uništiti.
Danci su u Hrvatskoj ovog proljeća osnovali tvrtku Croatian Cooperation for Biodiversity s ciljem promocije ulaganja u uzgoj industrijske konoplje po čijoj proizvodnji su ovi krajevi bili prije Domovinskog rata drugi u svijetu. Kruto slovo hrvatskog zakona zabranilo je liberalniji uzgoj industrijske konoplje te se danas ona proizvoditi samo radi prerade u ljudsku ili stočnu hranu i to isključivo plod. Svjetsko tržište vapi za konopljom kao sirovinom od koje se proizvodi više 25.000 različitih artikala.

Ličke novine i Finoteka nude

"POSLIĆ" IZ SNOVA

Postanite Finotekin kušač domaće hrane!

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. kolovoza 2014. u 22.00 sati

Centralno mjesto tržišta domaće hrane www.FINOTEKA.com traži ljude iz svih krajeva Hrvatske koji žele na kućnu adresu dobivati potpuno besplatno pakete s domaćom hranom - da ih konzumiraju i ocjenjuju!

Iz Finoteke opisuju da stvar funkcionira ovako:
1) Mi od naših proizvođača nabavimo paket s određenim prehrambenim proizvodima
2) Nasumice odaberemo nekoliko potencijalnih kušača koje kontaktiramo i pitamo je su li zainteresirani za besplatni paket
3) Ako jesu, dostavljamo paket kušaču na kućnu adresu
4) Kušač nakon konzumiranja ocjenjuje hranu prema vlastitim kriterijima i šalje nam u inbox ocjenu od 1 do 10 (može i s komentarom)
5) Mi rezultate prezentiramo na našoj Facebook stranici.

- Želimo hrvatskoj javnosti predstaviti kvalitetne proizvođače te ostvariti zamisao da proizvođače, odnosno njihove proizvode ocjenjuju nepristrani, obični ljudi. - poručuju iz Finoteke.
Više saznajte na njihovoj Facebook stranici.

Inače, www.FINOTEKA.com je projekt koji uz pomoć gradova i općina već šest godina domaćim proizvođačima hrane besplatno pomaže u plasmanu proizvoda. Na njihovoj internet stranici uključeno je preko 2000 proizvođača iz cijele RH, a u posljednja dva mjeseca izravno se uključilo i tridesetak općina i gradova. Cilj je omogućiti svima da izravno dođu do hrvatskih proizvođača te tako svakom području RH pomoći u razvoju lokalnog gospodarstva.

U susret Danu krumpira u Lovincu

TRAŽI SE SLOGAN ZA LIČKI KRUMPIR

Autor će dobivati po 200 kilograma krumpira tri godine za redom.

Detalj lanjske izložbe/Foto arhiva© Lik@ press Gospić
Detalj lanjske izložbe/Foto arhiva© Lik@ press Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. kolovoza 2014. 15.15 sati

Piše: mag. pol. Katarina Sekulić

LOVINAC - Drugi Dan ličkog krumpira bit će 27. rujna u lovinačkom Domu kulture s početkom u 15 sati. Organizatori su Općina Lovinac, Udruga proizvođača ličkog krumpira i Udruga Banica.

Lički krumpir je na inicijativu domaćih proizvođača i uz općinsku potporu zaštićen kao proizvod s geografskim podrijetlom te kao takav, uz kvalitetu svog sastava i kvalitetu zemljišta na kojem se uzgaja, spada u proizvode koji su apsolutno poželjni na hrvatskom tržištu te tržištu Europske unije.

Lovinačka manifestacija se organizira s ciljem promocije ličkog krumpira i motivacije poljoprivrednika za ozbiljnije i organiziranije bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom te obogaćivanje turističke ponude ove ličke općine koja bi se u konačnici brendirala kao općina ličkog krumpira. Osim prezentacije lokalnih proizvođača konzumnog i sjemenskog krumpira, bit će prezentirana oprema za proizvodnju i navodnjavanje, sredstava za ekološki prihvatljivu zaštitu, a održat će se i gastro manifestacija koju predvode ugostitelji iz Srednje škole u Korenici koji će spravljati isključivo jela od krumpira.

U kulturnom dijelu programa nastupat će HKUD Vrilo iz Lovinca. Posjetitelji će moći vidjeti izložbu slika Stjepana Bićana na temu "Cvijet krumpira" koja je napravljena prema autorovom sjećanju na djetinjstvo i majku, te sudjelovati u izboru najtežeg i najneobičnijeg krumpira i brojnim drugim aktivnostima.

Poljoprivredno poduzeće Agrovelebit pokrenulo je nagradnu igru u kojoj traži najbolji slogan za promociju ličkog krumpira. Što kupac dobiva kupnjom isključivo ličkog krumpira s obzirom na njegova svojstva i uzgoj? Kako sve o ličkom krumpiru sažeti u par riječi? Što kupac želi i što kupac dobiva? Autor pobjedničkog slogana dobivati će tri godine za redom po dvjesto kilograma ličkog krumpira od Agrovelebita. Zainteresirani se mogu javiti u Facebook inbox ili na mail: katarina.sekulic@lovinac.hr . Pobjednik će biti proglašen 29. rujna.

Inicijative

NOVI KORAK DANACA

Iskazan interes za izvoz hrvatskih proizvoda.

Hrvatski proizvodi koje Danci već izvoze
Hrvatski proizvodi koje Danci već izvoze
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. kolovoza 2014. u 20.00 sati

ZAGREB/ KOPENHAGEN- Nakon najave i pokretanja poljoprivredne proizvodnje industrijske konoplje na prvih 20 hektara zemljišta u Požeškoj kotlini gdje će uskoro početi žetva, danski investitori, predvođeni Krunom Kaićem, skandinavskim gospodarstvenikom hrvatskih korijena, pokrenuli su novi projekt pod nazivom Golden Valley Croatia.

Riječ je o jedinstvenom i pionirskom konceptu, temeljenom na suradnji s hrvatskim proizvođačima najkvalitetnijih prehrambenih i alkoholnih proizvoda, radi plasmana diljem svijeta. Golden Valley brand nosit će u prvom redu proizvodi koji potječu s imanja i iz proizvodnje poljoprivrednika Požeške kotline, jedne od najplodnijih regija jugozapadne Europe, koja je kroz povijest bila stjecište bogate proizvodnje hrane i vina. No, ovom izvozno orijentiranom projektu, kojemu u prilog govori i činjenica o nedavnom izvozu prvih 11 tisuća boca vina pod brandom Golden Valley, mogu se pridružiti svi hrvatski proizvođači koji traže plasman za svoje proizvode na domaćem i inozemnom tržištu.

Uvjeti za pristupanje konceptu Golden Valley prije svega odnose se na zadovoljavanje visoke razine kvalitete, strogih sanitarnih uvjeta proizvodnje, ekoloških kriterija te hrvatske autohtonosti kako bi mogli nositi oznaku branda Golden Valley, te se pojaviti u Golden Valley maloprodajnoj mreži, zastupstvima i agenturama za plasman i prodaju. Sustav se sastoji iz dva temeljna dijela koje čine na jednoj strani proizvođači koji nude proizvode na domaćem i stranom tržištu pod definiranim brandom, te na drugoj strani poslovno - pravna infrastruktura koja je definirana kroz dansko - hrvatsku tvrtku CoCro, sa sjedištima u Zagrebu i Kopenhagenu koja već ima više desetaka suradnika/sales managera koji predvođeni vlasnikom projekta g. Krunom Kaićem rade na širenju sustava te plasmanu proizvoda branda Zlatna dolina- www.goldenvalley-croatia.com prvo u Skandinaviji, a zatim i diljem svijeta.

Svaki poljoprivrednik koji ima zanimljive i tržišno isplative proizvode za plasman pod brandom Golden Valley dobit će mogućnost rješavanja tržišni uspjeha svog proizvoda, plasmana, naplate potraživanja, osiguravanja potrebnih izvoznih dozvola i transporta. Sustav također osigurava promociju, edukaciju, povezivanje proizvođača istih proizvoda radi međusobne razmjene iskustava i unapređenja proizvodnje.
Svi zainteresirani proizvođači neka se obrate na naš mail ili telefon 098/94 68 678

Ministarstvo poljoprivrede

PČELARSTVO TREBA POMOĆI

Ministar Tihomir Jakovina podržao inicijativu zaštite pčela medarica u Europi.

Sudionici Ministarske konferencije o medu/Foto© Ministarstvo poljoprivrede
Sudionici Ministarske konferencije o medu/Foto© Ministarstvo poljoprivrede
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. kolovoza 2014. u 22.00 sati

GORNJA RADGONA/ZAGREB - Izaslanstvo Ministarstva poljoprivrede danas je, u sklopu dvodnevnog službenog posjeta Republici Sloveniji, obišlo 52. Sajam AGRA u Gornjoj Radgoni koji je svečano otvorio predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor. Prilikom obilaska izaslanstvo je posjetilo štandove hrvatskih izlagača.

Po završetku Ministarske konferencije o zaštiti pčela medarica u Europi i usvajanja zajedničke Deklaracije, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina s velikim je zadovoljstvom izjavio kako podržava napore slovenskog ministra poljoprivrede Dejana Židana kao i zaključke Konferencije za koje je uvjeren da će doprinijeti daljnjem unapređenju zaštite pčela medarica u Europi, posebno u našoj regiji, jer su na Konferenciji sve susjedne zemlje podržale potrebu dodatne zaštite pčela i pčelarstva u Europi.

- Daljnjom zaštitom pčela i pčelarstva, posebno ističem važnost stalne edukacije i informiranja potrošača o kvaliteti domaćeg meda. - rekao je Jakovina.

Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska poljoprivredna agencija pokrenuli su projekt označavanja meda "med iz Lijepe naše" koje potrošačima daje informaciju o kvaliteti i podrijetlu meda proizvedenog u Republici Hrvatskoj.

- Slovenija je na Konferenciji predstavila zanimljivu inicijativu za medni doručak, koju smo podržali, kao projekt namijenjen djeci u osnovnim školama kako bi stekli zdrave prehrambene navike. - rekao je Jakovina, izražavajući čestitke slovenskom kolegi na odličnoj organizaciji.

Priopćenje Ministarstva poljoprivrede

OPASAN KRALJEVSKI MED IZ KINE

S tržišta je povučen opasni med iz Kine.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. kolovoza 2014. u 17.30 sati

ZAGREB - Kraljevski med koji je iz Kine uvezla zagrebačka tvrtka Medivital pharm opasan ja po zdravlje jer sadrži zabranjeni tadalafil.

Opasni je med pakovan u aluminijske vrećice po šest grama i u papirnatoj su kutiji, proizveden je prošle godine kao dodatak prehrani a rok je valjanosti do 02.2016. Nuspojave koje se mogu javiti kod korištenja tadalafila su promjene u vidu ili potpuni gubitak vida, zvonjenje u ušima ili iznenadni gubitak sluha, bol u prsima, povraćanje, znojenje, gubitak daha, konvulzije, crvenilo lica, vrata ili prsa, glavobolja, proljev, bol u mišićima i prsima. Tadalafil je aktivna tvar u lijekovima koji se izdaju samo uz liječnički nadzor i individualno utvrđivanje doza te nije dopušten za upotrebu u dodacima prehrani.

Ministarstvo je donijelo odluku o povlačenju i opozivu ovog proizvoda s tržišta.

Ministarstvo poljoprivrede

UPUTE ZA NOVU SJETVU

Nakon žetve uskoro će početi i sjetva/Foto arhiva© Lik@ pressa Gospić
Nakon žetve uskoro će početi i sjetva/Foto arhiva© Lik@ pressa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. kolovoza 2014. u 19.00 sati

ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede danas je na svojim web stranicama objavilo važne upute poljoprivrednicima koji za 2015. godinu žele ostvariti prava na plaćanja u okviru programa osnovnog plaćanja. Poljoprivrednici su se dužni na svim prihvatljivim hektarima svojeg poljoprivrednog gospodarstva pridržavati poljoprivrednih praksi korisnih za klimu i okoliš od 1. siječnja 2015.godine, što znači da je već pri planiranju jesenske sjetve u 2014. godini potrebno voditi računa o pridržavanju ovih praksi.

Pridržavanje prakse omogućit će poljoprivrednicima ostvarenje dodatnog prava na osnovno plaćanje po hektaru. Iznos zelenog plaćanja ovisit će o vrijednosti osnovnog prava na plaćanja.

Poljoprivredne prakse korisne za klimu i okoliš su:
1. raznolikost usjeva
2. postojanje ekološki značajne površine na poljoprivrednoj površini
3. održavanje postojećih trajnih travnjaka

Savjetodavna služba od idućeg će tjedna detaljnije informirati poljoprivrednike na terenu putem radionica i predavanja. Upute poljoprivrednicima dostupne na vezi:
www.mps.hr/default.aspx?id=11937

TRŽIŠTE RADA U LICI I OKOLICI

BIRO I DALJE MEĐU NAJBOLJIM POSLODAVCIMA

Na listi je bilo 3185 radnika bez posla, a "hranarinu" je dobivao 421 nezaposleni radnik.

Gospićka industrijska zona danas/© Marko Čuljat Lik@ press
Gospićka industrijska zona danas/© Marko Čuljat Lik@ press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. kolovoza 2014. u 14.40 sati

GOSPIĆ - Nakon NP Plitvice biro, odnosno Hrvatski zavod za zapošljavanje je i dalje najveći poslodavac u Ličko-senjskoj županiji.

Prema podacima njihove službe na listi nezaposlenih je krajem prošlog mjeseca bilo 3185 nezaposlenih osoba što je bilo smanje nezaposlenih za 119 radnika. Osim toga bilo je to preko 20 posto od ukupnog broja zaposlenih. Od te armije nezaposlenih 421 je korisnik novčane naknade. Prosječna novčana naknada bila je 1.736,66 kuna i isplaćeno im je 721.851,50 kuna.
Prema podacima mirovinskog fonda krajem prošle godine u Ličko-senjskoj županiji bila su 13.094 zaposlena radnika, i mnogi od njih nisu imali tako velika i redovita primanja kao dio nezaposlenih radnika s liste biroa.

Prilike iz Like

PRILIKA I ZA KIPARE

Na lovinačkom forumu izlažu i hrvatski kipari dva Petra, Hranuelli i Dolić.

Lički medvjed Petra Dolića
Lički medvjed Petra Dolića
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. srpnja 2014. u 21.45 sati

LOVINAC - Općina Lovinac 2. kolovoza organizira forum o održivom razvoju. Bit će riječi o programima razvoja ove ličke općine koja je bila najrazorenija u Domovinskom ratu i oporavlja se iz pepela ratnih stradanja.

Na forumu će sudjelovati i dvojica hrvatskih akademskih kipara, dva Petra - Hranuelli i Dolić. Tako će biti ostvarena jedinstvena veza umjetnika, kipara i Lovinca koji se već nekoliko godina vraćaju u to ličko naselje. Njihovi tragovi su već uočljivi, a kako ih osobno znam i poznam, bit će toga još. S njima u taj dio Like dolaze i drugi likovnjaci i rado tu borave po koji dan tijekom godine. Poneko od njih otkrije i svoje - ličke korijene.

Njihovi radovi bit će izloženi u Domu kulture u 14 sati. Imamo jedinstvenu priluku unaprijed prenijeti dijelove predgovora lovinačke izložbe.

- Petar Dolić predstavlja se s četrdesetak reljefa malog formata u drvu (25×25, dubine 7 centimetara). Dolićevi psi, koze, ptice, mačke, medvjed, …obrađeni su u plitkom reljefu u kojemu umjetnik intervenira i obogaćuje ga crtežom slikarske i kiparske senzibilnosti. Iako su njegovi plitki reljefi manjih dimenzija, postavljeni su tako da čine konzistentnu cjelinu, vizualno gotovo podsjećajući na neobičan životinjski mozaik koji bogato ispunjuje cijeli prostor. Imaginarni Dolićev privatni lički zoološki vrt sastoji se od bogatog odabira životinja, od domaćih do egzotičnih, obrađenih originalnim pristupom, unoseći u izgled prikazanih životinja simpatičnu i toplu jednostavnost gotovo diznijevske mekoće. Svakom bi životnom prostoru prisutnost ovih životinjskih likova nadomjestila tako neophodnu vezu čovjeka i životinje, ali i čovjeka i prirode, što u potpunosti potvrđuje uspješnost Dolićevih uradaka kojima nedvojbeno pomiruje bajku i stvarnost. -napisala ja Marta Kuliš Aralica.

- Petar Hranuelli je prvi hrvatski kipar u povijesti Like koji koristi lički kamen za skulpturu pronalazeći ga u prirodi od Mazina do Lovinca. Kiparska duša Petra Hranuellija je stara. Drevna i puna mudrosti i poštovanja prema materijalu i materiji. Umijeću i znanju. Obliku i ideji preuzetoj iz nasljeđa predaka što su na samom početku stvaranja antropomorfnih oblika zaustavljali vrijeme i pokret. Strpljivošću prvih srednjeeuropskih hominida i paleolitskih umjetnika Hranuelli u šamanskom ritualu lomljenja, brušenja i poliranja kamene površine oslobađa figurice svjetlosti pune snage i života što prkose novim tehnologijama i brzim rješenjima. U nesvjesnom mehanizmu preživljavanja Hranuelli poseže za kamenom, živom materijom koja progovara, sluša i poput Duha svetog govori svim jezicima svijeta, najstarijim jezikom Majke Zemlje, titrajima i zračenjima atoma i subatoma što umjetnika čine prvim do demijurga, izvlače na površinu i spašavaju ga od utapanja u osrednjosti, dosjetkama, umjetnosti trenutka i destrukcije, čineći ga tako umjetnikom svijetle strane stvaranja dobre (i vječne) umjetnosti. Petar Hranuelli još uvijek traga za kamenom mudrosti, oslobađa tragove života zarobljene u kamenu, njegov duh i dušu, individualnost i besmrtnost, naglašava važnost misterija stvaranja, oblikovanja i nastajanja, vezu između zemlje i neba, materije i duha, što u sinergiji stvaranja kamenu udišu misterij života.- napisala je Draženka Jalšić Ernečić. (MaČ)

Tržište rada

NA LISTI 3304 OSOBE BEZ POSLA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. srpnja 2014. u 19.40 sati

GOSPIĆ - Krajem lipnja na gospićkoj listi nezaposlenih bile su 3304 nezaposlene osobe, što je bilo mjesečno smanjenje za 326 osoba ili devet posto - kaže se u priopćenju Područnog ureda HZZZ-a.

Najveći broj nezaposlenih osoba u lipnju imale su ispostave Gospić (1190 ili 36,0 posto) i Otočac (951 ili 28,8 posto) nakon kojih slijede Senj (478 ili 14,5 posto), Donji Lapac (307 ili 9,3 posto), Korenica (236 ili 7,1 posto )i Novalja (142 ili 4,3 posto). U odnosu na prethodni mjesec došlo je do smanjenja nezaposlenosti u svim ispostavama i to u Novalji 27,9 posto, Korenici 15,1 posto, Senju 16,4 posto, Otočac 8,2 posto, Donjem Lapcu 4,7 posto i najmanje u Gospiću 2,9 posto.

Tijekom lipnja prijavljeno je 146 novih nezaposlenih osoba. Najviše ih je došlo izravno iz radnog odnosa 84, a iz neaktivnosti 42 osobe. Najčešći razlozi prestanka radnog odnosa su zbog isteka rada radniku na određeno vrijeme 45, poslovno uvjetovani otkaz zbog gospodarskih, tehničkih ili organizacijskih razloga 22, sporazumni prestanak radnog odnosa 11 …

Poziv iz Lovinca

PRILIKA ZA LOVINAC

Lovinački motiv/Arhiva©Lik@ pressa Gospić
Lovinački motiv/Arhiva©Lik@ pressa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. srpnja 2014. u 15.00 sati

LOVINAC - U subotu, 2. kolovoza, Općina Lovinac organizira forum o održivom razvoju toga dijela Like pod nazivom Prilike iz Like.
U pozivu koji je danas stigao u našu redakciju ističe se da je cilj foruma upoznavanje ljudi koji su podrijetlom s tog područja Like, te prijatelja Lovinca i investitora, s projektima, potencijalima i vizijom razvoja općine Lovinac. Želja je lokalnih čelnika da se stvori pozitivna poduzetnička klima i da se potakne sudioništvo u razvoju.
Sudionici foruma će biti upoznati sa strategijom razvoja, projektima i provedbi, a predstavit će se i nova općinska tvrtka Agrovelebit te projekt Sveto brdo. (MaČ)

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava

CRNA LISTA SRAMA

Objavljene su liste dužnika radničkih plaća u Hrvatskoj. Ima ih i iz Like i okolice.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. srpnja 2014.

ZAGREB - U skladu s najavom ministra rada i mirovinskoga sustava Miranda Mrsića sačinjena je lista poslodavaca koji ne isplaćuju plaću svojim radnicima, odnosno koji su na dostavljenim izvješćima tri mjeseca uzastopno ili tri mjeseca u vremenskom razdoblju od šest mjeseci iskazali samo obračun doprinosa.

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, u skladu sa svojim ovlastima, kroz inspekciju rada, utvrđuje jesu li ispunjeni svi preduvjeti kako bi radnici, u skladu sa zakonskim mogućnostima, mogli naplatiti svoje dospjele, a neisplaćene plaće.
Na Internet stranici Ministarstva naglašava se da je usvajanjem novog Zakonom o radu, radnicima omogućeno da zbog neisplate plaća mogu odmah stupiti u štrajk, što do sada nije bio slučaj. Uz to, Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava inicirat će izmjene trenutnog rješenja u Zakonu o porezu na dohodak kako bi se mogla objaviti podaci o poslodavcima koji kasne s plaćama jedan ili dva mjeseca.

Pozivaju se svi radnici koji ne primaju plaću ili nisu primili zaostale plaće, a čiji poslodavac se ne nalazi na objavljenom popisu da to prijave na besplatni broj telefona 0800 49 49. Na osnovi prijave obavit će se dodatni nadzor i analiza te će se temeljem prikupljenih podataka ažurirati lista.

Liste koje se nalazi na internetskoj stranici Porezne uprave, možete pronaći na ovim vezama:

www.porezna-uprava.hr/Dokumenti%20vijesti/Popis%20poreznih%20obveznika%2c%20poslodavaca%20-%20pravnih%20osoba.pdf


www.porezna-uprava.hr/Dokumenti%20vijesti/Popis%20poreznih%20obveznika%2c%20poslodavaca%20-%20fizi%C4%8Dkih%20osoba.pdf

Novost s gospićke place

POJAČANJE NAKON 268 GODINA

Gospićka placa je dobila novo ličko pojačanje.

Više se razgledavalo nego kupovalo
Više se razgledavalo nego kupovalo
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. srpnja 2014.u 14.15 sati

GOSPIĆ - N inicijativu Lokalne akcijske grupe Like, danas je održana Lička seljačka tržnica s prilično dobrom ponudom domaćih proizvoda.
Tržnica je održana na tradicionalnoj placi petkom za čije je održavanje dozvolu prije 268 godina izdala tadašnja kraljica Marija Terizije proglasivši Gospić trgovištem. Gospićka placa bila je na današnjem Trgu Stjepana radića sve do 1962. kada je preseljena na današnju lokaciju gdje je i autobusni kolodvor gdje već desetljećima prevladavaju pretrglije iz sjeverne Dalmacije. Ličkih proizvođača je u posljednj vrijeme bivalo sve manje i manje, a naročito poslije ulaska u EU.
Po svemu sudeći, više se razgledavalo nego kupovalo, a poslužena je i jaužna. Sve je pomalo ličilo na mini Jesen u Lici. (Mač)

Susret u Gospiću

ZBOG VOĆNJAKA POSTAO - PČELAR

Marijan Bunčić je htio povećati prirod voćnjaka pa je nabavio pčele, i započeo je drugi posao.

Pčelinjak i voćnjak Marijana Bunčića u Gospiću/Fotografije iz arhive © Marijana Bunčića
Pčelinjak i voćnjak Marijana Bunčića u Gospiću/Fotografije iz arhive © Marijana Bunčića
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. srpnja 2014. u 14.00 sati

GOSPIĆ - Prije nekoliko godina Marijan Bunčić (55) uočio je da mu voćke odlično cvatu, ali da je prinos premalen i da u proljeće u voćnjaku u kome je 80 stabala, veoma malo pčela.
Požalio se prijateljima i prvi roj je na poklon dobio od Nikole Vukelića iz Lipa. Zatim je uslijedio poklon košnice s pčelama Vlade Brkljačića Brlje, a dvije košnice je Marijanu poklonio Joso Butorac poznatiji kao Madžan.
- U početku su mi mentori bili pčelari Ivica Devčić i Mirko Milković, i da njih nije bilo ne bih danas bio pčelar. - priznaje Bunčić, koji danas ima stotinjak košnica na nekoliko lokacija u Gradu i okolici.
Na nagovor mentora savladao je proizvodnju matične mliječi što rijetko koji pčelar radi, ali u tim košnicama nema - meda. Bunčić od pčela uzima i dio cvjetnog praha, peludi, a savladao je i proizvodnju matica i to poznate i cijenjene vrste kranjske sive pčele.
- U posebnim košnicama u pčelinjaku stimuliram pčele umjetnim matičnjacima na proizvodnju matične mliječi. Nju do prodaje čuvam u dubokom na minus 18 stupnjeva. - kaže Bunčić.
Matičnu mliječ prodaje u bočicama od 10 grama za 150 kuna, pelud cijeni 100 kuna za kilogram, a trenutno nema meda, jer je lanjski prodao, a nije bilo novog vrcanja. (MaČ)
Zainteresirani se mogu javiti na telefon 091 5277 666 ili na mail buncicmarijan@gmail.com .

Ljetni zapis perom i kamerama

ZORI I LIČKO VOĆE

Na trpezi je i ličko voće: trišnje, maline, ribizl…

Trišnja osmanlijka iz Pazariške ulice /Snimio © Marko Čuljat Lik@ press Gospić
Trišnja osmanlijka iz Pazariške ulice /Snimio © Marko Čuljat Lik@ press Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. srpnja 2014. u 23.00 sati

GOSPIĆ - Unatoč relativno lošem ljetu, zore i neke vrste voća u Lici. Tako smo u Pazariškoj ulici snimili i video zapis o najstarijoj i najvećoj trišnji koja ima krupne i slatke plodove a pamti i osmanlije.
Naime, ta se trišnja nalazi ispred kuće Smojvera koja je u doba osmanlijske okupacije bila - mehana. Velika je šteta što je kuća propada jer je mogla biti i muzej i spomenik kulture, a i trišnja će brzo sagnjiti jer ju nitko ne održava kao ni kuću.
U vrtu Darka Majetića našli smo zrelih, ali i procvjetalih malina, ribizla i drugog bobičastog voća od čega će uskoro biti slasnih pekmeza. (MaČ)

POGLEDAJTE VIDEO ZAPIS LIČKE TELEVIZIJE O OSMANLIJSKOJ TRIŠNJI:

">

Ministarstvo poljoprivrede

KRENUO PROJEKT ZLATA VRIJEDAN

U konkurenciji i lički OPG Bariše Dejanovića

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. srpnja 2014. u 16.30 sati

ZAGREB - Stručni žiri za izbor najboljeg obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva (OPG-a) za 2014. godinu Projekta Zlata vrijedan izabrao je danas 21 OPG koji ulaze u uži krug izbora.

Tijekom lipnja, sve hrvatske županije i Grad Zagreb nominirali su do pet najboljih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva nakon čega je uslijedila selekcija i nominiranje u uži krug. Popis 21 OPG-a koji će se natjecati za tri nagrade žirija i jednu nagradu čitatelja Večernjeg lista bit će objavljen na web stranici Zlata vrijedan te stranicama Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske zajednice županija.

Odabir je izvršen prema strogim kriterijima, pri čemu je žiri izvršio provjeru svih nominiranih uz pomoć Agencije za plaćanje u poljoprivredi i Hrvatske poljoprivredne agencije kako bi se utvrdila točnost svih podataka iz prijave. Žiri je zaprimio ukupno stotinu prijava, pri čemu je većina županija prijavila maksimalan broj od pet OPG-a, dok je nekolicina nominirala manje od toga. Iz Ličko-senjske županija kandidiran je OPG Bariša Dejanović.

Čišćenje južnog Velebit od mina

SIGURNIJE PO VELEBITU

Zahvaljujući Vipnetu sigurnije kretanje u Parku prirode Velebit.

Kod Tulovih greda bilo je žestokih topničkih bitaka
Kod Tulovih greda bilo je žestokih topničkih bitaka
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. lipnja 2014. u 20.15 sati

PODPRAG - Vipnetovim donacijama razminirano je preko 486.000 četvornih metara atraktivnog turističkog područja koje obuhvaća područja unutar Parka prirode Velebit, odnosno područja Delukinog vrela, planinarskih staza i planinarskog doma pod Štirovcem te Tulovih greda. Vipnet i Hrvatski centar za razminiranje surađuju već 13 godina, a Vipnetovim donacijama razminirano je gotovo milijun i pol četvornih metara Hrvatske.

Ispod Tulovih greda u južnom Velebitu danas je obilježen završetak velikog partnerskog projekta Vipneta i HCR-a kojim su razminirana tri područja na Velebitu - Delukino vrelo, planinarske staze i područja oko planinarskog doma pod Štirovcem te Tulove grede. Dio razminiranih planinarskih staza pod Štirovcem ulazi i u područje Nacionalnog parka Paklenica. Događaju su prisustvovali Dijana Pleština, ravnateljica Ureda za razminiranje Vlade RH, Božidar Longin, zamjenik župana Zadarske županije, Ivan Tomljenović, ravnatelj Parka prirode Velebit, Zlatko Marasović, ravnatelj Nacionalnog parka Paklenica, Miljenko Vahtarić, pomoćnik ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje te Mladen Pejković, predsjednik Uprave Vipneta.

- Nakon prošlotjednog obilježavanja razminiranja područja uz rijeku Mrežnicu, sretan sam što naš program "Kretanje. Komunikacija. Život" danas nastavljamo na ovom pomalo nestvarnom mjestu. U 13 godina ovog programa pomogli smo razminiranju različitih predjela na Velebitu, s ciljem sigurnog pristupa ovom biseru prirode. Koncert u podnožju Tulovih greda smatramo krunom ovih aktivnosti. - istaknuo je Mladen Pejković, predsjednik Uprave Vipneta.

Kao najveći privatni donator u razminiranje Vipnet je do sada uložio 11 milijuna kuna čime je razminirano gotovo milijun i pol četvornih metara Hrvatske. Projekt razminiranja Velebita odvijao se u nekoliko faza. Prema podacima Hrvatskog centra za razminiranje u sklopu Parka Prirode Velebit još je uvijek 27 četvornih kilometara minski sumnjivog područja. Unutar Nacionalnog parka Paklenica još je jedan kilometar kvadratni pod minama što predstavlja veliku opasnost lokalnom stanovništvu i brojnim izletnicima.

- Značaj razminiranja Velebita moramo gledati kroz prizmu razvojnih projekata koje pripremamo, a čija realizacija će biti značajna za gospodarski razvoj ovoga kraja. Majstorska cesta kojom smo i došli na ovo mjesto jedan je od projekata koji je u tijeku pripreme za financiranje iz strukturnih fondova. Koristim prigodu kako bih zahvalio svima koji su svojim angažmanom doprinijeli da se krene u ovaj projekt, a na poseban način Vipnetu, bez čije financijske pomoći on ne bi bio ostvariv. Vipnetove donacije za razminiranje Zadarske županije iznose značajnih 3,5 milijuna kuna. - rekao je zamjenik župana Zadarske županije Božidar Longin.

Područje Tulovih greda jedno je od najatraktivnijih unutar Parka prirode Velebit. Redovito privlači velik broj posjetitelja planinara, alpinista i turista, a široj je javnosti poznato kao lokacija na kojoj je sniman film o poglavici Winnetouu.

- Prema odredbama Ottawske konvencije, obvezali smo se ukloniti minsku opasnost s našeg teritorija do 2019. godine. Ekonomski, socijalni, sigurnosno-humanitarni, razvojni i svi drugi aspekti ovog posla nalažu nam svima što čvršću povezanost i ustrajnost da se razminiranje naše zemlje završi u što kraćem roku, na dobrobit cijele zajednice. - izjavila je Dijana Pleština, ravnateljica Ureda za razminiranje.

Događaju su prisustvovali predstavnici diplomatskog zbora u Hrvatskoj koje je oduševila pjesma Vila Velebita u izvedbi zbora Izvor. Posebno impresivan bio je nastup Nine Badrić koja je u pratnji Ante Gele na gitari otpjevala Nebo i Dat će nam Bog.

Ministarstvo poljoprivrede

ZAPOČELA NOVA ISPLATA

Započela je isplata 1,2 milijarde kuna izravnih plaćanja poljoprivrednicima.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. lipnja 2014. u 13.50 sati

ZAGREB - Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju započela je s isplatom drugog dijela izravnih potpora danas, 12. lipnja, koje su za 2013. godinu odobrene za 96.785 poljoprivrednih gospodarstava.

Riječ je o 1,2 milijarde kuna iz Državnog proračuna za regionalno plaćanje (koje uključuje oranice, livade i pašnjake, mlijeko, ovce i koze, tov goveda i duhan) i premije (za krave dojilje, ovce i koze), koje će u sljedećih nekoliko dana biti isplaćeno na žiro račune korisnika. Time ujedno završava isplata za 2013. godinu.

Poljoprivrednim gospodarstvima koja imaju porezni dug, odobreni iznos izravne potpore umanjen je za iznos dugovanja, sukladno evidenciji Porezne uprave, a od tzv. prijeboja dugovanja izuzeta su poljoprivredna gospodarstva koja se nalaze u područjima zahvaćenim poplavom.

Podsjetimo, od ulaska Hrvatske u EU, isplate izravnih potpora obavljaju se dva puta godišnje. Tijekom veljače ove godine isplaćen je prvi dio izravnih potpora poljoprivrednicima (regionalno plaćanje i premije) u ukupnom iznosu od 1,03 milijarde kuna. Financirao se iz Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi - ukupno 713 milijuna kuna (sva predviđena EU sredstva), dok je istovremeno iz Državnog proračuna RH isplaćeno 317 milijuna kuna, odnosno ukupan raspoloživ iznos državne pomoći za osjetljive sektore (šećerna repa, rasplodne krmače, mliječne krave, duhan i maslinovo ulje) te za IAKS mjere ruralnog razvoja (ekološka i integrirana poljoprivreda; teži uvjeti gospodarenja te izvorne pasmine i zaštićeni kultivari).

Ujedno napominjemo da su od 9. lipnja preko zaštićene mrežne aplikacije - AGRONET poljoprivrednicima dostupne Odluke o ostvarivanju prava na izravna plaćanja za 2013. godinu (regionalno plaćanje), kojima svaki korisnik može pristupiti pomoću svog korisničkog imena i zaporke te u izborniku "Odluke" preuzeti odluke za svoje gospodarstvo. Ukoliko korisnici nisu u mogućnosti sami pristupiti AGRONET-u mogu to učiniti putem regionalnih ureda Agencije za plaćanja u svim županijama (potrebno je osobno doći s korisničkim imenom i zaporkom za pristup AGRONET-u). Na Odluku korisnik ima pravo podnijeti prigovor povjerenstvu za prigovore u Agenciji za plaćanja u roku od 30 dana od dostave Odluke putem Agronet sustava (odnosno od 9. lipnja 2014.).

POČELO ZAPOŠLJAVANJE


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. lipnja 2014. u 19.00 sati

GOSPIĆ - Krajem prošlog mjeseca u gospićkom uredu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na listi nezaposlenih bilo je 3630 osoba, što je smanjenje za 235 osoba. Najveći broj nezaposlenih bilo je u gospićkoj (1225) i otočkoj ispostavi (1036). Prošlog mjeseca uredu se prijavilo 207 novih nezaposlenih osoba. Iz evidencije nezaposlenih izašle su 442 osobe od kojih se 355 zaposlilo.

AGENCIJA ZA PLAĆANJA U POLJOPRIVREDI

RASPODJELA MLIJEČNE KVOTE

Od danas odluke i na Agronetu.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. lipnja 2014. u 23.00 sati

ZAGREB - Korisnicima, nositeljima mliječnih kvota, dana 31. svibnja raspodijeljena je individualna kvota za isporuku i izravnu prodaju mlijeka za kvotnu godinu 2014/2015. Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju donijela je odluke o raspodjeli kvote za kvotnu godinu 2014/2015. Od danas, 10. lipnja, korisnicima su Odluke dostupne preko zaštićene mrežne aplikacije - Agronet sustava. - kaže se u priopćenju Agencije.

Pomoću svog korisničkog imena i zaporke svi korisnici mogu pristupiti AGRONET-u i u izborniku pod naslovom "AMKA" vidjeti odluke za svoje gospodarstvo. Ukoliko korisnici nisu u mogućnosti sami pristupiti AGRONET-u to mogu učiniti u regionalnom uredu Agencije za plaćanja u svim županijama, a potrebno je osobno doći s korisničkim imenom i zaporkom za pristup AGRONET-u.

Prigovor na dodijeljenu individualnu kvotu podnosi se "Povjerenstvu za prigovore" osam dana od datuma prvog pregleda odluke u Agronetu, pisanim putem, na adresu: Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Ulica grada Vukovara 269 d, Zagreb, s naznakom: "Prigovor na dodjelu individualne kvote".

Veleučilište u Rijeci

POZIV ZA ZNANSTVENO ISTRAŽIVANJE

Pozivaju se gospodarstvenici da se uključe u međunarodnu anketu.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. lipnja 2014. u 19.40 sati

RIJEKA - U našu redakciji stigla je zamolba iz Veleučilišta Rijeka da im pomogneno ostvariti kontakt s gospodarstvenicima i da ih zamolimo za sudjelovanje u jednom međunarodnom istraživanju.
- Molimo Vas da (putem linka ili pdf-a u prilogu) pristupite međunarodnom znanstvenom istraživanju kojim se nastoji utvrditi ekonomski potencijal unutar različitih industrija i prirodu poslovnih strategija koje se najčešće primjenjuju u ostvarivanju ekonomskog uspjeha. - kaže se u riječkoj zamolbi i navode veze ankete.

Link na HR jeziku: limesurvey.srce.hr/95956/lang-hr
Link na ENG jeziku: limesurvey.srce.hr/95956/lang-en

- Svim ispitanicima koji u posljednjem pitanju ostave kontakt podatke biti će omogućen pristup finalnim rezultatima. -kaže dr. sc. Ozren Rafajac s Veleučilišta Rijeka koji provodi anketu.

- Upitnik se sastoji od 22 pitanja, a procijenjeno vrijeme ispunjavanja ne prelazi 15 minuta. Upitnik ne sadrži niti jedno pitanje kojim bi se mogla ugroziti tajnost vaših poslovnih podataka. Ovom izjavom se obvezujemo da će sve informacije koje prikupimo ovim upitnikom ostati zaštićene kao statistička tajna, te da neće biti korištene ni u koju drugu svrhu osim za potrebe znanstvenih istraživanja. - kaže se u zamolbi.

Neiskorištene poljodjelske mogućnosti

ZAKONE TREBA MIJENJATI

Kako bi se realizirala učinkovita poljodjelska proizvodnja u segmentu nekog bilja treba hitno mijenjati zastarjele odredbe.

Sjetva konoplje u Slavoniji
Sjetva konoplje u Slavoniji
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. svibnja 2014. u 14.00 sati

Pripremio Marko ČULJAT

ZAGREB/GOSPIĆ - U iščekivanju promjene zakona radi učinkovitije proizvodnje danski investitori u suradnji sa slavonskim poljoprivrednicima zasijali prvih 20 hektara industrijske konoplje. - lido je današnje informcije koju smo dobili od Sanele Dropulić, menadžerice za tržišne komunikacije tvrtke CoCrocard.

Zahvaljujući suradnji između danskih investitora u uzgoj industrijske konoplje i poljoprivrednika požeškog kraja u Zlatnoj dolini zasijana je ponovno konoplja, sve traženija na svjetskom tržištu, agro kultura. Riječ je o oglednom sjetvenom polju industrijske konoplje na ekološkom OPG -u Damira Rosipala, kao uvertiri u danska ulaganja u sjetvu i otkup industrijske konoplje s hrvatskih polja. Danski investitor izabrao je Zlatnu dolinu i tamošnje poljoprivrednike za ovu kooperaciju zahvaljujući Kruni Kaiću, danskom poslovnom čovjeku hrvatskog podrijetla, koji je živio u požeškom kraju i koji je također uključen u ovu inicijativu s znatnim vlastitim financijskim sredstvima.

Cjelokupni repromaterijal za ovogodišnju probnu sjetvu osigurali su danski ulagači, kao i otkup ploda industrijske konoplje s oglednog polja, a postignutim financijskim uvjetima ove suradnje zadovoljni su i slavonski kooperanti. Zbog velike potražnje na svjetskom tržištu za industrijskom konopljom, plod kojim će roditi upravo zasijana industrijska konoplja, a koji se jedino smije u Hrvatskoj (sasvim suprotno od prakse u većini država EU-a) iskorištavati radi tržišnih potreba, u cijelosti već sada ima poznatog kupca osiguranog preko danskih ulagača.
Danski ulagači ujedno žale što hrvatska Vlada i resorna ministarstva i nadalje ne dopuštaju iskorištavanje cijele biljke industrijske konoplje, nego nakon njenog zrenja samo ploda, dok se ostatak mora uništiti. Na taj način poljoprivrednik, koji danas sije ovu kulturu u Hrvatskoj dobiva tek sedminu profita isključivo kroz prodaju ploda, dok najvredniji dio - stabljiku i listove mora, zbog strogog hrvatskog zakona, uništiti.

Danci su u Hrvatskoj ovog proljeća osnovali tvrtku "Croatian Cooperation for Biodiversity" s ciljem promocije ulaganja u uzgoj industrijske konoplje po čijoj proizvodnji su ovi krajevi bili prije Domovinskog rata drugi u svijetu. Kruto slovo hrvatskog zakona zabranilo je liberalniji uzgoj industrijske konoplje te se danas može proizvoditi samo radi prerade u ljudsku ili stočnu hranu i to isključivo njen plod. Pod ovom strogom zakonskom stegom najvredniji dio industrijske konoplje danas u Hrvatskoj biva uništen, dok svjetsko tržište vapi za sirovinom te vrste. Od industrijske konoplje danas se proizvodi više 25.000 različitih artikala te ima širok dijapazon primjene u svjetskoj industriji.

Osim ulaganja u sjetvu i otkup industrijske konoplje, danski ulagači predvođeni Krunom Kaićem planiraju u Zlatnoj dolini otvoriti tvornicu za preradu industrijske konoplje, kao i Institut za istraživanje i primjenu ove kulture. Do idućeg proljeća, u nadi kako će Vlada izmijeniti zakonsku regulativu, koja sada uvelike priječi bolje iskorištavanje industrijske konoplje u Hrvatskoj, stvorili bi se također i odlični preduvjeti da stradala poljoprivredna proizvodnja u sada poplavljenim krajevima Slavonije doživi veliki procvat upravo kroz sjetvu industrijske konoplje, za kojom vlada velika potražnja u svijetu i za koju danski investitor nudi mogućnost kooperacije u svih pet slavonskih županija.

Na naš upit da li postoji mogućnost za proizvodnju i na području Like, odgovor je bio kratak i sažet:
- Lika je za to idealna.

Zainteresirani Ličani koji imaju zemlje i volje da se upuste u nešto novo mogu se obratiti našoj sugovornici Saneli Dropulić, mailom sanela.dropulic@gmail.com ili na telefon 099/ 7335 130.

Tržište rada

POVEĆANA ZAPOSLENOST

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. svibnja 2014. 23.45 sati

GOSPIĆ - Krajem travnja u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, u njegovom Područnom uredu evidentirano je na području Ličko-senjske županije 3.865 nezaposlenih osoba. To je 340 osoba, odnosno 8,1 posto manje nego u prethodnom mjesecu i 291 osobu ili 8,1 posto više nego u istom mjesecu prošle godine. S liste nezaposlenih otišlo je 505 osoba od kojih je 448 zaposleno.

Ministarstvo poljoprivrede

ZBRINJAVANJE ŽIVOTINJA IZ SLAVONIJE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. svibnja 2014. u 19.00 sati

ZAGREB - Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede ovim putem poziva sve posjednike goveda na svim područjima Republike Hrvatske koja su zahvaćena elementarnom nepogodom - poplavom da ako imaju potrebe za izmještaj svojih životinja da se jave na telefonske brojeve dolje navedenih lokalnih kriznih stožera.

Na iste brojeve mogu se javiti svi posjednici gospodarskih/štalskih objekata koji imaju mogućnost smještaja tih domaćih životinja. Informacije o pronalasku uginulih i ozlijeđenih životinja građani mogu dojaviti na iste brojeve telefona.

A/ Vukovarsko- Srijemska županija
Županja: Predsjednik Nada Ćaleta, dr. vet. med. viši veterinarski inspektor, mobitel: 099/815-637, e-mail: nada.caleta@mps.hr;
Zamjenik Mislav Živković, dr. vet. med., veterinarski inspektor, mobitel: 099/815-6484, e-mail: mislav.zivković@mps.hr

Otok: Predsjednik Marko Novoselac, dr. med. vet., viši veterinarski inspektor, mobitel: 099/815- 6370, e-mail: marko.novoselac@mps.hr;
Zamjenik Damir Jelić, dr. med. vet., viši veterinarski inspektor, mobitel: 099/815-6372, e-mail: damir.jelic@mps.hr

B/ Brodsko- posavska i Požeško-slavonska županija

Požega: Predsjednik Damir Romić, dr. vet. med., voditelj Odjela VU Požega, mobitel: 099/815-6366, e-mail: damir.romic@mps.hr;
Zamjenik Slavica Sučevac, dr. vet. med., viši veterinarski inspektor, mobitel :099/ 815-6364, e-mail: slavica.sucevac@mps.hr
Slavonski Brod:
Predsjednik Damir Agičić, dr.vet.med. . viši veterinarski inspektor
mobitel: 099/815-6357, e-mail: damir.agicic@mps.hr
Zamjenik Hrvoje Tadić, dr.vet.med.- veterinarski inspektor
mobitel: 099/8156-362, e-mail: hrvoje.tadic@mps.hr

C/ Sisačko-moslavačka županija
Glina, Predsjednica Vesna Rukavina , dr. vet. med, voditelj Odjela VU Glina, mobitel 099/8156-530, e-mail: vesna.rukavina@mps.hr
Zamjenik Luka Grbeša, dr.vet.med. viši veterinarski inspektor
mobitel 099/8156-528, e.mai: luka.grbesa@mps.hr)
ili
D / Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane, Zagreb, Planinska 2 a
Kontakt: mr. Brankica Capek, dr. vet. med., voditeljica Službe veterinarske inspekcije, tel. 01/6443-550, mob. 099/8156-416, e-mail: brankica.capek@mps.hr
Ministarstvo poljoprivrede poduzima sve aktivnosti u okviru svoje nadležnosti kako bi se umanjile i sanirale štete u poljoprivredi, te sačuvale životinje (stoka) na poplavljenom području. Nakon povlačenja vode će se moći procijeniti ukupne štete u poljoprivredi.

Ministarstvo poljoprivrede putem veterinarskih službi na poplavljenom području aktivno je uključeno u spašavanje i evakuaciju životinja, a osigurane su i slobodne štale (farme) u koje se smješta stoka, te se osigurava dostava hrane za stoku.

Na području županjske Posavine situacija je protekla dva dana bila najkompliciranija jer se najviše radilo na evakuaciji ljudi, životinja i zaštiti imovine. Evakuacija životinja se provodila na području svih općina. Ljudi su proteklih dana stoku najčešće vozili samostalno sa prikolicama jer im je tako bilo najjednostavnije radi poznatog odredišta koje su sami dogovorili. U evakuaciji su im pomagali i veterinari. U svakom stožeru je prisutan veterinar koji je u stalnoj komunikaciji sa veterinarskim inspektorima i čelnicima stožera te koordiniraju i pomažu u organizaciji izvlačenja stoke putem kamiona.

Pojedine velike farme su samostalno evakuirale stoku, a brojne tvrtke su im ponudile svoje kamione za prijevoz u koordinaciji sa Upravom za veterinarstvo i sigurnost hrane. Uprava za veterinarstvo izradila je i plan slobodnih farmi na koju je moguće evakuirati stoku a svoje su kapacitete ponudile pojedine farme sa područja Zagrebačke, Sisačko-moslavačke i Vukovarsko- srijemske županije i dr.

Valja istaknuti kako na terenu vlada velika solidarnost među poljoprivrednicima. Primjera radi Ministarstvu poljoprivrede se javila tvrtka Bio Adria d.o.o. iz Istre kojoj su Ministarstvo poljoprivrede i stočari prije dvije godine pomogli sa hranom nakon katastrofalnog požara na njihovoj farmi. Danas su spremili jedan šleper hrane koji će poslati u poplavljeno područje gdje ima najvećih potreba za prehranu krava. Isto tako je Konjički klub Korana iz Karlovca ponudio 25 ha ograđenog prostora za konje iz poplavljenih područja. Svoju pomoć kod saniranja štete aktivno pruža i PIK Vrbovec.

Ovo su samo neki od primjera u kojima su poljoprivredni proizvođači i građani pokazali ogromnu solidarnost sa ljudima na poplavljenim područjima.

Prema privremenim podacima Ministarstva poljoprivrede (evakuacija stoke se i dalje provodi) do dana 19. svibnja evakuirano je sa područja županjske Posavine goveda 2520, svinja 3900, ovaca 370 i konja 20.LOKALNA AKCIJSKA GRUPA - LIKA

PREZENTACIJA LAG-A I PROGRAMA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. svibnja 2014. u 15.10 sati

GOSPIĆ - Lokalna akcijska grupa Lika u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i Ličko-senjskom županijom organizira prezentaciju programa i mjera.

Prezentacija će biti u ponedjeljak 12. svibnja Kinu Korzo s početkom u 10.00 sati. Cilj prezentacije je predstaviti nacrt Programa ruralnog razvoja 2014. - 2020, provedbu LEADER pristupa u Republici Hrvatskoj te nacrt LEADER mjera 2014. - 2020. Dodatni naglasak će biti stavljen na prezentaciju dosadašnjeg rada LAG-a Lika te njegovu ulogu u ruralnom razvoju Ličko-senjske županije.

AGENCIJA ZA PLAĆANJA U POLJOPRIVREDI

ZAHTJEV SE MOŽE NADOPUNITI

Agencija zaprimila preko 75 000 zahtjeva poljoprivrednika za izravna plaćanja - još tjedan dana do isteka roka za podnošenje zahtjeva. U obziru i križanci.

Krave na Krbavskom polju/Foto arhiva ©Lik@ pressa Gospić
Krave na Krbavskom polju/Foto arhiva ©Lik@ pressa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. SVIBNJA 2014. U 14.45 SATI

ZAGREB - Sedam dana ostalo je do kraja roka za predaju zahtjeva za izravna plaćanja, koje poljoprivrednici trebaju podnijeti Agenciji za plaćanja do 15. svibnja svake godine.

Zahtjev se popunjava elektronski, pomoću internetske aplikacije AGRONET, a podnosi se "papirnato", osobno ili poštom u regionalne urede Agencije za plaćanja u 21 županiji. Kod popunjavanja zahtjeva poljoprivrednicima pomažu djelatnici regionalnih ureda Agencije za plaćanja, Savjetodavne službe i Hrvatske poljoprivredne agencije.

Svi oni poljoprivrednici koji su već predali zahtjev za krave mogu ga nadopuniti do 15. svibnja. Svi poljoprivrednici koji posjeduju grla pasmine 03 (ostali križanci) mogu podnijeti zahtjev za potporu za premije za krave dojilje u 2014. godini (list C), a oni koji su već podnijeli zahtjev mogu ga nadopuniti ukoliko smatraju da navedena grla pripadaju stadu za uzgoj teladi za proizvodnju mesa (krave dojilje), odnosno stadu za proizvodnju mlijeka (mliječne krave). Korisnici koji smatraju da pasminski sastav grla evidentiran u Jedinstvenom registru domaćih životinja ne odgovara stvarnom stanju na gospodarstvu dužni su ažurirati navedene podatke, u suradnji s ovlaštenim veterinarskim organizacijama i Hrvatskom poljoprivrednom agencijom.

Izmjene i dopune podnesenog zahtjeva za poljoprivredne parcele moguće su do 31. svibnja 2014. bez smanjenja visine plaćanja za zakašnjenje. Jedinstveni zahtjev može se podnijeti i nakon 15. svibnja 2014., i to najkasnije do 9. lipnja 2014. Pri tom će se korisniku umanjiti iznos potpore za svaki dan kašnjenja (nakon osnovnog roka). Zahtjevi pristigli 10. lipnja i kasnije neće se razmatrati.

- Kao i svake godine do sada, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i ove je godine izdala Priručnik za poljoprivredna gospodarstva u kojem se nalaze detaljne informacije o tome kako poljoprivrednici mogu ostvariti potporu za izravna plaćanja, državnu potporu i IAKS mjere ruralnog razvoja. Molimo sve poljoprivrednike da, bez obzira popunjavaju li zahtjev samostalno ili uz nečiju pomoć, prije potpisivanja i podnošenja zahtjeva pažljivo pročitaju zahtjev jer svojim potpisom jamče da su svi podaci u zahtjevu istiniti. - kaže se na kraju današnjeg priopćenja Agencije.

Novo iz HT-a

ZID POSLOVNOG USPJEHA

Sudionici natječaja mogu osvojiti marketinšku kampanju vrijednu 230.000 kuna te partnerstvo s Hrvatskim telekomom

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. svibnja 2014. u 20.30 sati

ZAGREB - Hrvatski je telekom na konferenciji za medije predstavio natječaj Zid poslovnog uspjeha, kojim traži i nagrađuje inovativne poslovne aplikacije za male i srednje tvrtke iz svih poslovnih grana.

Natječaj je namijenjen IT tvrtkama i osnivačima startupa koji bi htjeli promovirati svoju aplikaciju i osigurati joj dostupnost širokoj publici. Zid poslovnog uspjeha istovremeno se provodi u Češkoj, Hrvatskoj, Mađarskoj, Poljskoj, Rumunjskoj i Slovačkoj.

Kategorije i nagrade natječaja Zid poslovnog uspjeha
Najbolja aplikacija u Hrvatskoj, nagrada: marketinška kampanja vrijedna 230.000 kuna i uvrštavanje na ICT Marketplace, online trgovinu poslovnih aplikacija Hrvatskog telekoma.

Najbolja međunarodna aplikacija
Nagrada: status Telekom International Cloud Partner - mogućnost plasmana u online trgovine svih šest zemalja sudionica natječaja s dosegom 1,3 milijuna malih i srednjih poslovnih korisnika. Također i posjet T-Labu Berlin uz razgled inovacija i moguću suradnju.

Najbolji Start-up
Nagrada: investicija do 80.000 eura koju osigurava hub:raum, kao i poziv na "Dugu noć start-upova", događaj u Berlinu, u organizaciji T-Labsa, uz vlastiti izložbeni prostor.

Aplikacije se mogu prijaviti do 22. svibnja dok će glasovanje biti moguće od 12. svibnja do 30. lipnja 2014.

Video o Zidu poslovnog uspjeha pronađite na: www.youtube.com/watch?v=XpJB3aUmw_A

· Službena stranica natječaja je:
www.wallofbusiness.com/hr/croatia

Tržište rada u Ličko-senjskoj županiji

VIŠE OD ČETIRI TISUĆE NEZAPOSLENIH

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr

GOSPIĆ - Krajem ožujka u Područnom uredu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje evidentirano je 4205 nezaposlenih osoba, što predstavlja 62 osobe odnosno 1,5 % manje nego u prethodnom mjesecu i 334 osobe ili 8,6 % više nego u istom mjesecu prošle godine.

Najveći broj nezaposlenih osoba ispostave Gospić (1295 ili 30,8 %) i Otočac (1193 ili 28,4 %) nakon kojih slijede Senj (689 ili 16,4 %), Korenica (443 ili 10,5 %), Donji Lapac (331 ili 7,9 %) i Novalja (254 ili 6,0 %). U odnosu na prethodni mjesec došlo je do smanjenja nezaposlenosti u većini ispostava i to redom: Gospić 2,6 %, Otočac 2,1 %, Donji Lapac 0,6 %, i Korenica 0,4 %. Isti broj osoba je evidentiran u Senju, dok je u Novalji zabilježeno povećanje za 0,8 %.

Novčanu naknadu dobivale su 643 nezaposlene osobe što je 15,3 % od ukupnog broja i to u ispostavi Gospić 182, Otočac 166, Senj 133, Korenica 76, Novalja 58 i Donji Lapac 28. Broj korisnika novčane naknade smanjio se u odnosu na prethodni mjesec za 136 osoba ili 17,5 %, dok se u odnosu na isti mjesec prošle godine broj korisnika smanjio za 194 osobe ili 23,2 %. Prosječna novčana naknada iznosila je 1726,22 kn. Za naknade je isplaćeno 1.019.703,51 kuna.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi

POVUČENO 710 MILIJUNA KUNA

Nikad do sada nije iskorišteno toliko europskih sredstava.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. travnja 2014. u 17.45 sati

ZAGREB - Jučer smo dobili priopćenje da je za prva tri mjeseca ove godine Hrvatska, odnosno Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju povukla 710 milijuna kuna iz Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi, kao povrat sredstava za izravna plaćanja poljoprivrednicima u ovoj godini.

Ova najveća dosadašnja isplata rezultat je uspješno provedene akreditacije Agencije za plaćanja u poljoprivredi za povlačenje novca iz Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi. Uz ova već isplaćena sredstva, ove godine se planira isplatiti i oko 205 milijuna kuna EU sredstava za projekte iz IPARD programa, kojim će se nastaviti uspješno podizanje konkurentnosti hrvatskih poljoprivrednih proizvođača i prerađivača. Za 2014. godinu predviđeno je i dodatnih 90 milijuna kuna iz "vinske omotnice" za već pristigle projekte hrvatskih vinara i vinogradara.

Uz ovakav trend, kontinuiranog rasta korištenja poljoprivrednih fondova u zadnje dvije godine, velika je vjerojatnost da će Hrvatska uz pomoć Agencije za plaćanja u ovoj godini povući milijardu kuna iz fondova Zajedničke poljoprivredne politike EU.

Dobar primjer iz Međimurja

LOKALNA VLAST POMAŽE POLJODJELCIMA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. travnja 2014. u 9.15 sati

Međimurski Gradovi Čakovec i Prelog te Općine Belica, Dekanovec, Goričan, Kotoriba, Nedelišće, Orehovica, Selnica, Strahoninec, Sveti Juraj na Bregu i Sveti Martin na Muri ujedinili su se u tome da na jedinstven način pomognu svim svojim proizvođačima bilo koje domaće hrane i vina!

U suradnji s Centralnim mjestom tržišta domaće hrane FINOTEKA.com omogućili su svim svojim proizvođačima da se neprekidno i bez ikakvih troškova ili rizika prezentiraju na stranici www.FINOTEKA.com ! Također, njihovi će proizvodi u sklopu projekta FINOTEKA.com na razne načine biti i dodatno predstavljani javnosti što će ih svakako izdvojiti pred konkurencijom.

Općine i gradovi sudjelovanjem u projektu FINOTEKA.com ostvaruju sljedeće osnovne ciljeve:
- svoje male i velike lokalne proizvođače hrane povezuju s kupcima iz cijele RH
- pomažu svojim proizvođačima da se kvalitetno i bez troškova prezentiraju na Centralnom mjestu tržišta domaće hrane
- omogućuju svim fizičkim i pravnim osobama iz cijele RH da u svakom trenutku mogu na jednom mjestu vidjeti ponudu prehrambenih proizvoda proizvedenih na određenom području (i kontaktirati izravno svakog pojedinog proizvođača)
- kod svojih žitelja podižu svijest o važnosti kupovanja domaće hrane proizvedene u svom okruženju za cjelokupno lokalno gospodarstvo
- omogućuju da se u lokalnim trgovinama, restoranima i sl. nudi hrana proizvedena u tom kraju
- proizvođačima koji se ne služe internetom pomažu da se uključe u projekt
- formiranjem usko specijalizirane, sistematizirane, lako pretražive i uvijek aktualne javne baze podataka (o proizvođačima hrane i njihovim proizvodima) napokon će dovesti i do vrlo realnih mogućnosti za daljnje povezivanje proizvođača s ciljem zajedničkog plasmana njihovih proizvoda (zadruge, udruge, klasteri...)

Svaki proizvođač hrane može unijeti svoje podatke izravno na internet stranici www.FINOTEKA.com ili pak u prostorijama svojih Općina i Gradova popuniti obrazac te se na taj način kvalitetno predstaviti kupcima. I mali i veliki proizvođači pozvani su da se uključe već sada, neovisno o tome traje li im sada sezona prodaje!

Kupci hrane teško dolaze do informacija gdje se nalaze proizvođači određenih proizvoda, što onemogućuje da se poveća prodaja domaće hrane. Sudjelovanjem općina i gradova u projektu FINOTEKA.com u kojem je preko 2000 proizvođača iz svih krajeva Hrvatske, to će se sigurno promijeniti.
Svaki hrvatski grad ili općina može se uključiti! Detaljnije o samom projektu pročitajte na www.FINOTEKA.com.

Hrana koja se može ponuditi na www.FINOTEKA.com
voće ili proizvodi od voća, povrće ili proizvodi od povrća, vina i ostala pića, pčelinji proizvodi, ulja, mesni proizvodi, svježe meso, jaja, gljive, mlijeko i proizvodi, riba i riblji proizvodi, zimnica, kukuruz i proizvodi, žitarice i proizvodi i biljni proizvodi.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

REGIONALNI SKUP NA PLITVICAMA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. TRAVNJA 2014. U 21.15 SATI

ZAGREB - Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost organizira regionalni skup o energetskoj učinkovitosti u javnom sektoru koji će se biti u utorak 15. travnja hotelu Plitvice na Plitvičkim jezerima.
Plitvički skup namijenjen je predstavnicima javnog sektora s područja Karlovačke, Ličko-senjske, Istarske, Primorsko-goranske, Zadarske te Šibensko-kninske županije i na njemu će ujedno biti predstavljeni aktualni i budući javni pozivi i natječaji Fonda za 2014. godinu. Naime, potencijalnim korisnicima sredstava ove je godine za projekte energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije na raspolaganju će biti oko dvjesta milijuna kuna. Cilj ovakvih događanja je potaknuti predstavnike jedinica područne, lokalne i regionalne samouprave na razmjenu iskustava te aktivnije planiranje i provedbu takvih projekata u suradnji s Fondom, ali i dodatno ih informirati o Programu obnove zgrada javnog sektora te Programu energetske obnove obiteljskih kuća. Dva regionalna skupa već su održana u Vukovaru i Petrinji, a nakon Plitvičkih jezera slijedi i posljednji skup u Metkoviću.
Sudionicima programa će se pozdravnim govorima obratiti načelnik Općine Plitvička jezera Boris Luketić, Milan Kolić, ličko-senjski župan, te Igor Raguzin iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode. O mogućnostima financiranja projekata govoriti će predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. O programu obnove zgrada javnog sektora više će reći Damir Vuletić iz Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), dok će Program energetske obnove obiteljskih kuća dodatno pojasniti Kata Gojević iz Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja. O uspješno provedenim projektima svoja će iskustva podijeliti predstavnici Novigrada, Pule, Zadra, Gospića i Karlovačke županije te Regionalne energetske agencije Kvarner i Razvojne agencije Šibensko-kninske županije.

Neobični susret u Prizni

I BICIKLIZAM MOŽE BITI DIO GOSPODARSTVA

Već petnaest godina Slovenci održavaju biciklističku turu kroz Dalmaciju, ali zakaže i Ličko-senjsku županiju.

Slovenski biciklisti u Prizni/©Marko :ULJAT Lik press Gospi'
Slovenski biciklisti u Prizni/©Marko :ULJAT Lik press Gospi'
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. travnja 2014. u 23.20 sati

Pribilježio i poslikao Marko Čuljat

PRIZNA - Danas sam podranio iz kreveta, jer sam najprije morao izvaditi krv u ambulanti, pa skoknuti na placu kupiti zelenjavu, a zatim i do učiteljskih studenata koji su organizirali nekakav festival znanosti.
Jedva sam srknuo kavu, sjeo u auto napravivši nekoliko kadrova Visočice o kojoj spremam video prilog, i pravac - Prizna. Elita se taman okupljala u svečanim odjelima iako je derala prilično jaka burica. Bilo je prohladno. Uto je doplovio i trajekt iz Žigljena koga nije bilo po godine jer se pristanište u Prizni proširivalo.
I očekivao sam da će biti po koji Slovenac na trajektu, ali da će ih biti tako puno, to nisam ni u snu mogao zamisliti. Bio ih je pun trajekt. Ispadali su s autima malim i velikim, a meni je pozornost privukao jedan kombi s natpisom BAM.Bi.
Napustio sam na koju minutu svečanost jer se nije dalo snimati zbog urlanja bure u mikrofone pa sam išao podivaniti s gostima iz Slovenije. Ljudi moji, samo da reda radi znadete, u ovaj dio Hrvatske oni dolaze već generacijama. U Karlobag je dolazio jedan profesor glazbe koji je njihove momke učio tamburat. Dvadesetak godina kasnije, njegov se unuk stvorija na plaži ka da je pa s neba, s Velebita se spustio padobranom. Taki su vam oni.
Brzo sam uspostavio kontakt s biciklistima BAM.Bi-ja, prilično smo se razumjeli, znaju Slovenci dosta hrvaškega. Uglavnom Slovenci su ove godine startali svoj 15. BAM.Bi Dalmacijatour 2014. u Kninu 8. travnja, a završit će 12. travnja u Vrapču (Kras) u Sloveniji. U pet etapa biciklističke ture, koja nije natjecateljska, preći će ukupno 651 kilometar. Biciklisti su vozili preko Primoštena, Petrčana pa do Svetog Roka starom asfaltnom cestom do tunela Sveti Rok na auto cesti, pa su sinoć stigli na Pag, a jutros u Priznu.
Iz Prizne su nastavili pedalirati na Veliki Alan na sjevernom Velebitu, a zatim su večeras stigli u Crikvenicu. Sutra navečer stižu u Vrabče. Vesela je to družina organizirana u pet skupina koji imaju jedan jedini cilj - druženje, a ne natjecanje.
Naš je razgovor bio je kratak i na brzaka, ali smo dobili prospekt tura. U njemu su kratko predstavljena mjesta kroz koja su prolazili što je izvrsna reklama. U prospektu su i fotografije s prijašnjih bicikliranja i vidljivo je da su svugdje srdačno primani proteklih godina. Njihov dolazak se u Dalmaciji slavi kao praznik s narodnim nošnjama i svirkom. U Prizni na njih nitko nije obadirao što je naš tradicionalni odnos prema životu bez ikakvog interesa za zbivanja koja se odvijaju pod nosom.
Ni ja nisam znao za ovaj slovenski tur po Hrvatskoj, za nadati se da bi se u kojoj idućoj turi Slovenci mogli navratiti i u Liku gdje ima nekoliko stotina kilometara staza u okolici Gospića, a mogu asfaltom od Gospića do Zavižana pa da bolje upoznaju Velebit.
Prije desetak godina. Jednog proljetnog vikenda, nakon topljenja snijega, imao sam ugodan susret nedaleko Štirovače sa slovenskim motoristima. Na motoru su bili momak i djevojka iz Novog Mesta. Motor novi, a i odjela, pristali su na slikanje govoreći da su zato i kupili nova odjela. Dodali su da su Slovenci sretan narod što im je Hrvatska tako blizu, a tako je lijepa.
Da čovjek ne povjeruje svojim ušima.
U prospektu koji sam dobio u Prizni su i brojni telefoni organizatora tura i nadam se da će se neko od turističkih radnika javiti da ih kontaktira za novu turu kroz Liku.

VIDEO ZAPIS LIČKE TELEVIZIJE GOSPIĆ

">

Strane inicijative

DANSKI ULAGAČI O ZAVRŠENOM POSJETU HRVATSKOJ

Vrlo izgledan početak ulaganja u farme svinja u Zlatnoj dolini, za čije će se potrebe također saditi industrijska konoplja

Ostrvička svinjogojska farma je imala kapacitet 10.000 tovljenika godišnje/Foto arhiva© Lik@ pressa Gospić
Ostrvička svinjogojska farma je imala kapacitet 10.000 tovljenika godišnje/Foto arhiva© Lik@ pressa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. travnja 2014. u 14.20 sati, dopuna s Fejsa 6. travnja 2014. u 9.20 sati

Pripremila na Ličke novine Sanela Dorpulić

ZAGREB - Vrlo izgledno, već početkom ljeta ove godine, počet će prvi pregovori o gradnji velike matične farme svinja za uzgoj prasadi, kapaciteta do 15 tisuća komada, koja će biti osnova za kooperaciju s uzgajivačima svinja u Zlatnoj dolini.
Navedena poljoprivredna investicija, čija će vrijednost u punom zamašnjaku, premašivati 20 milijuna eura, bit će osnova, za koju će se koristiti industrijska konoplja proizvedena na istom području. Tako proizvedena industrijska konoplja u Zlatnoj dolini, zbog trenutačnih zakonskih (ne)mogućnosti, za sada se planira koristiti samo kao stočna hrana unatoč činjenici da se sukladno svjetskoj potražnji može koristiti za više od 25 tisuća proizvoda. Zaključak je to grupe danskih investitora nakon što su okončali svoj višednevni posjet Hrvatskoj; poglavito Zagrebu radi razgovora u Ministarstvu poljoprivrede, te Požeško- slavonskoj županiji, radi konkretizacije na terenu planiranih investicija - podizanje nasada konoplje, te velikih farmi svinja i kooperacije s hrvatskim poljoprivrednicima.
Dansko izaslanstvo u Zagrebu primila je pomoćnica ministra poljoprivrede Zvjezdana Blažić, dok su u Zlatnoj dolini domaćini izaslanstvu bili dožupan požeško-slavonski Željko Jakopović, uz načelnike općine Velika i Čaglin.
- Naišli smo na veliku potporu lokalnih vlasti požeškog kraja; od županijskih predstavnika do načelnika općine Velika i Čaglin, koji su nekoliko dana zajedno s nama obilazili oranice i postojeće kapacitete za uzgoj svinja, kako bi na terenu vidjeli što se točno u ovom dijelu Hrvatske za našu investiciju nudi. - jednoglasno su poručili hrvatskoj javnosti predstavnici grupe investitora Jan Lund Larsen i g. Peter Kj?r Knudsen, koji je inače jedan od najvećih proizvođača svinja u Danskoj, ali zahvaljujući svojim investicijama jednako tako i u Poljskoj, Rumunjskoj, Ukrajini i Rusiji.
Danci su se ujedno su se zahvalili zainteresiranim hrvatskim građanima, koji su im se javljali od Iloka, do Pule, čak i s Konavla i to od prvog dana posjeta Hrvatskoj, nudeći svoju suradnju, zemlju i potporu za planirane projekte na ovom području.

Raduje me vidjeti koliko su ljudi spremi pružiti ruku našem projektu, susretljivi i željni učiti od našeg "know how" sustava, ne samo u području uzgoja industrijske konoplje, nego i uzgoja svinja, koji se smatra trenutačno među najboljima na svijetu. Želimo ulagati u Hrvatsku te nam je drago da su to vlasti na lokalnoj razini odmah pretočile u konkretnu suradnju i zajedničke projekte, napose dok čekamo da se na najvišoj državnoj razini promijeni slovo zakona koji nam sada onemogućava sto postotno iskorištavanje industrijske konoplje za sve naše namjene.- pojasnio je Jan Lund Larsen.
Izaslanstvo Požeško slavonske županije primilo je službeni poziv i g. Petera Kj?r Knudsena za posjet njegovom imanju u Danskoj gdje se prostire jedna od tri najveće farme svinja u tom dijelu Europe radi utvrđivanja zajedničkog projekta koji će na sličnim osnovama biti podignut i u Zlatnoj dolini.
Također se predviđa i brzi dolazak u Zlatnu dolinu grupe danskih managera i projektanata koji rade za g. Petera Kj?r Knudsena kako bi uzeli sve potrebne parametre za početak projekta farme svinja. Što se tiče industrijske konoplje, grupa investitora će nadležnim institucijama - od Agencije za investicije i konkurentnost, s čijim predstavnicima su se prvo sastali, poslati projekte ulaganja, s obzirom da isti prelaze 20 milijuna kuna i zadovoljavaju naziv strateških investicija. Isto će se napraviti prema adresi ministarstva poljoprivrede, te ministarstva zdravstva, a u cilju kako bi se na hrvatskim oranicama čim prije počela saditi industrijska konoplja čija će iskoristivost biti cjelovita, a ne samo kako je sada praksa, kroz njezin plod.
Danski investicijski zamašnjak uskoro će poprimiti pravnu osobnost kroz tvrtku koja počinje kroz nekoliko dana raditi u Zagrebu pod nazivom Cooperation for Bio Diversity. Jedan od glavnih razloga zbog kojih su se danski ulagači odlučili doći u Hrvatsku tražiti suradnju za svoju investiciju jeste djelovanje i hrvatske dijaspore u Danskoj, predvođene u prvom redu s Krunom Kaićem, koji je višegodišnji prijatelj s danskim ulagačima te veliki promicatelj hrvatskih gospodarskih interesa u Skandinaviji.

REAKCIJE S FEJSA:

https://www.facebook.com/marko.culjat/posts/807658539263314?comment_id=8031843¬if_t=like

Josipa Tomljenović Starčević, Jasna Čorak, Nikola Zoric i 24 drugih su rekli da im se ovo sviđa.
Lički Pustolov Vuk Koj če nam kurac da nas zajebavaju ?
Marko Čuljat Vučino, pogledaj malo plavi tekst, uni bi tili doć u Rvacu i prasce uzgajat, a mogu i u Liku, u Ostrvicu, jerbo mi ne bi radili smrdljivi posa i saginjali se. Pozz
Lički Pustolov Vuk he he he he maka moj sve je to meni sumnjivo
Marko Čuljat Meni je sumnjivo zašto je farma u Ostrvici vazda prazna, zašto ne radi farma na Krbavskom polju, Zašto ne radi farma u Kuzmanovači, zašto je prazan Boričevac ..... ??? Malo se raspitaj sa starim komšijama koji se vraćaju.
Lički Pustolov Vuk Farma na Krbavskom polju i jedna i druga rade pun gas prika moj, a što se tiće danaca ma nek rade ljudi bolje oni neg abolirci he he he učiti čemo Danski
Prije 13 sata/i · Sviđa mi se
Marko Čuljat Ja sam na Krbavskom polju mislio na farmu muznih krava, u Kuzmanovači na farmu ovaca, a u Boričevcu na farmu junadi, bilo je toga mnogo a danas??? Koliko ta farma ima živih krava na Krbavi???
Lički Pustolov Vuk Ma radi ta farma ali je je preuzela banka koja im je dala kredit mislim Splitska banka ali sve je to jad i bjeda
Ivan Škudar Bunčić ova slika starabrat bratu osam godina
Marko Čuljat Možda je i starija, nemam podatka, ali je pravi lički pejzaž proljeća, snimljena je s filmom i skenirana već odavno i čekala na reda da se bilo kad objavi. DA nije Fejsa ne bi se ni sada vidjela jer nikoga to više ne interesira.
Braco-Ivanka Pavelić ima ih sve manje, nazalost svuda.
Mislav Kolak Daboga došli, a što se mene tiče možemo im biti jedna od njihovih regija...
Filipina Šutija Matijević ma nije istina da nikoga ne interesiraju . Ja na. pr. volim ovkve fotografije i konje! Hvala za lijepu fotografiju Like!
Marko Čuljat U međuvremenu sam kopao po arhivi i našao datum, fotka je snimljena 24. travnja 2000. u 8 sati ujutro. Pozz svima
Filipina Šutija Matijević A Danaci ? Pa svi koji nam žele dobro su dobrodošli!
Petar Pero a kad mogu bracani mogu i danci
Prije 12 sata/i · Sviđa mi se
Anera Budak Što će Vam danci kad nema tko s njima operirati.Međunarodna suradnja

SURADNJA NACIONALNIH PARKOVA

Potpisivanje sporazuma u Koreničkoj Kapeli/Snimio ©Marko Čuljat Lik@ press Gospić
Potpisivanje sporazuma u Koreničkoj Kapeli/Snimio ©Marko Čuljat Lik@ press Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. TRAVNJA 2014. U 14.10 SATI

KAPELA KORENIČKA - Danas je Boris Luketić, načelnik općine Plitvička jezera bio domaćin potpisivanju prekograničnog sporazuma o suradnji.
Ugovor je potpisan između NP Plitvička jezera iz Korenice i NP Una iz Bihaća u susjednoj Bosni. Ugovor je potpisalo i nekoliko načelnika općina koje graniče s ovim nacionalnim parkovima u dvije države.
Na ovaj način želi se potaknuti prekogranična suradnja ne samo na polju turizma već i gospodarstva. (MaČ)

Bijela vijest iz Agencije za plaćanje u poljoprivredi

Sutra počinje IPARD natječaj za Mjeru 101

Detalj voćnjaka obitelji Pavičić iz Gospića/Foto arhiva©Lik@ pressa Gospić
Detalj voćnjaka obitelji Pavičić iz Gospića/Foto arhiva©Lik@ pressa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. TRAVNJA 2014. U 12.35 SATI

ZAGREB - Danas je u našu redakciju stigla obavijest da Agencija za plaćanja raspisuje novi IPARD natječaj za Mjeru 101.
Radi se o mjeri Ulaganja u poljoprivredna gospodarstva u svrhu restrukturiranja i postizanja standarda Zajednice. Rok za podnošenje prijava počinje sutra, 4. travnja i trajat će do 18. travnja. Prihvatljivi podnositelji prijava za dodjelu sredstava IPARD programa u Mjeri 101 su poljoprivredna gospodarstva, upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava i obveznici PDV-a, 100 % u privatnom ili do 25 % u državnom vlasništvu, odnosno u vlasništvu jedinica lokalne i/ili regionalne (područne) samouprave ili Grada Zagreba. Prihvatljivi sektori za ulaganja unutar Mjere 101 su: mljekarstvo, govedarstvo, svinjogojstvo, peradarstvo, sektor jaja, sektor voća i povrća te sektor žitarica i uljarica.

Detaljne informacije možete pročitati u novom Pravilniku o provedbi Mjere 101 (NN 36/14).. Svi projekti koji se ugovore po ovom natječaju, financirat će se iz sredstava Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EAFRD).


Za više informacija obratite se na info@apprrr.hr i eafrd@mps.hr

Nove inicijative

PREKOGRANIČNA SURADNJA UZ POMOĆ UNE

Prvi slap Une na njenom izvoruu Suvaji/Foto © Marko ČULJAT Lik@ press Gospić
Prvi slap Une na njenom izvoruu Suvaji/Foto © Marko ČULJAT Lik@ press Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. travnja 2014. u 12.00 sati

KORENICA - Općina Plitvička Jezera pozvala nas je da u petak budemo prisutni potpisivanju Prekograničnog sporazuma o partnerstvu i suradnji između predstavnika dvaju nacionalnih parkova - Plitvičkih jezera i Une čije je sjedište u susjednoj BiH.
Na potpisivanju se očekuju čelnici općina Donji Lapac, Udbina, Rakovica, Plitvička Jezera i Bihać te poduzetnici iz ovog područja. Očekuju se još unsko-sanski kantonalni ministar i ličko-senjski župan te pravoslavni, muslimanski i rimokatolički vjerski predstavnici.
Potpisivanje je ključna faza u realizaciji projekta Greenway Tour 2 Parks kojim se želi nacionalne parkove Plitvička jezera i Una povezati starim seoskim šumskim putovima koji bi omogućili aktivnim turistima željnim hodanja, bicikliranja ili planinarenja povezivanje dva prirodna bisera, ali i mnogobrojnih prekrasnih eko sela koji tim turistima imaju što za ponuditi od domaćih gastro proizvoda, suvenira do smještaja u seoskim domaćinstvima. Obzirom da glavnina putova već postoji, tek trebaju manje intervencije oko uređenja, puno je važnija druga strana ovog projekta, a to je umrežavanje ljudi, prirode, kulture i tradicije.
Uređenost preko sto kilometara pješačkih staza u atraktivnom prostoru između dva nacionalna parka sigurno će privući milijunsko tržište aktivnih turista, a još više motivirati stanovnike toga kraja kako bi proizvodili domaće proizvode, razvijali seoska domaćinstva, obnovili stare obrte i sve ono što može privući pažnju i obogatiti turističku ponudu prateći održivi razvoj u vrlo osjetljivim zaštićenim područjima. Zbog toga su mikro i mali poduzetnici jednako vrijedni sudionici potpisivanja sporazuma jer će oni biti motor razvoja.

POGLEDAJTE VIDEO O UNI IZ ARHIVE LIK@ PRESSA NASTAO 2003. U SUVAJI

">

Ličko tržište rada

SVE VIŠE NEZAPOSLENIH

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. ožujka 2014. u 17.00 sati

GOSPIĆ - Krajem veljače u Područnom uredu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje evidentirano je 4.267 nezaposlenih osoba. Bilo je to mjesečno povećanje za 58 osoba, za 1,4 posto. U odnosu na lanjsku veljaču nezaposlenih je 340 više ili gotovo devet posto.
Najveći broj nezaposlenih imale su ispostave Gospić (1.330 ili 31,2%) i Otočac (1.218 ili 28,5%). Nakon njih slijede Senj (689 ili 16,1%), Korenica (445 ili 10,4%), Donji Lapac
(333 ili 7,8%) i Novalja (252 ili 5,9%). U odnosu na prethodni mjesec došlo je do povećanja
nezaposlenosti u svim ispostavama i to redom: Novalja 3,7%, Korenica 2,1%%, Donji Lapac 1,8%, Senj 1,6%, Gospić 1,2% i Otočac 0,6%.

Iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi

KAKO DO POTPORE U OVOJ GODINI

Oranje Ličkog polja/Foto arhiva©Lik@ pressa Gospić
Oranje Ličkog polja/Foto arhiva©Lik@ pressa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. ožujka 2014. u 16.30 sati

ZAGREB - Kao i svake godine do sada, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i ove je godine izdala Priručnik za poljoprivredna gospodarstva u kojem se nalaze detaljne informacije o tome kako poljoprivrednici mogu ostvariti potporu za izravna plaćanja, državnu potporu i IAKS mjere ruralnog razvoja. Najvažnije informacije odnose se na sljedeće:

Poljoprivrednici koji su imali promjenu posjeda (ako su smanjili ili povećali površinu zemljišta koje obrađuju) imaju mogućnost prijenosa tih prava do 2. travnja, kako bi i za to zemljište mogli zatražiti izravna plaćanja. Prijenos prava na regionalno plaćanje može se učiniti prodajom, davanjem u zakup i nasljeđivanjem ili ostalim vrstama konačnog prijenosa. To je važno za poljoprivrednike koji su zakupili dodatnu zemlju, jer bez prava na plaćanja za dodatnu zemlju neće moći ostvariti potporu.

Nova prava na plaćanja iz nacionalne rezerve u 2014. godini dodjeljuju se za regionalno plaćanje na temelju podnesenog zahtjeva i to:
- Novim korisnicima - koji su započeli obavljati poljoprivrednu aktivnost nakon 1. siječnja 2013. godine i koji nisu ostvarili izravna plaćanja za tu godinu; nisu obavljali poljoprivrednu aktivnost u svoje ime i na svoj vlastiti rizik ili koji nisu upravljali pravnom osobom koja obavlja poljoprivrednu aktivnost tijekom 5 godina prije početka nove poljoprivredne aktivnosti;
- Korisnicima koji za poljoprivrednu aktivnost koriste najmanje 50 posto površina na područjima s težim uvjetima gospodarenja.
- Svi ostali korisnici koriste prava na plaćanja koja su im dodijeljena u 2013. godini.

Prava na plaćanja za zemljište razminirano i stavljeno u poljoprivrednu funkciju tokom 2013. dodjeljuju se u 2014. korisnicima koji podnesu zahtjev za dodjelu prava na plaćanje iz posebne nacionalne rezerve za razminirano zemljište.

Premije za krave dojilje dodjeljuju se u okviru individualnih gornjih granica prava na premije koje korisniku Agencija dodjeljuje do 30. ožujka 2014. godine. Razdoblje obveznog držanja teladi kod uzgoja krava dojilja skraćeno je sa 4 na 2 mjeseca. Premije za ovce i koze dodjeljuju se u okviru individualnih gornjih granica prava na premije koje korisniku Agencija dodjeljuje do 28. veljače 2014. godine. Putem Agronet sustava svakom korisniku omogućen je pregled stanja prava na premije na listu C predispisa Jedinstvenog zahtjeva.

Donesen je novi Pravilnik o višestrukoj sukladnosti (Narodne novine broj 27/14) - pravila višestruke sukladnosti za 2014. godinu proširena su na nove obveze poljoprivrednika vezane uz zaštitu okoliša, javno zdravlje i zdravlje životinja. Višestruka sukladnost su postupci vezani za zaštitu okoliša, zdravlje ljudi i dobrobiti životinja, kojih se poljoprivrednici moraju pridržavati ako žele ostvariti izravna plaćanja. Edukaciju poljoprivrednika o višestrukoj sukladnosti provodi savjetodavna služba. Isto tako, Pravilnikom o višestrukoj sukladnosti utvrđeno je sedam elemenata obilježja krajobraza: pojedinačno stablo, drvored, šumarak, živica, lokva - jezerce, jarak, suhozid koji se ne smiju se uklanjati ili oštećivati, a za njih se mogu ostvariti prava na plaćanja.

Poljoprivredniku koji po prvi put traži potporu za IAKS mjere ruralnog razvoja (Ekološka poljoprivredna proizvodnja, Integrirana poljoprivredna proizvodnja, Teži uvjeti gospodarenja, Očuvanje izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja i Očuvanje izvornih i zaštićenih kultivara poljoprivrednog bilja) na zahtjevu za potporu za 2014. godinu, to je ujedno i Zahtjev za ulazak u sustav potpore za IAKS mjere ruralnog razvoja, što predstavlja višegodišnju obvezu, kršenje koje rezultira umanjenjima potpore i povratom sredstava. Ako se bave ekološkom poljoprivrednom proizvodnjom poljoprivrednici se moraju registrirati u Upisnik subjekata u ekološkoj proizvodnji u regionalnom uredu Agencije za plaćanja u kojem podnosi zahtjev.

Rok za podnošenje zahtjeva za potporu 1. ožujka do 15. svibnja 2014. godine. Iznimno od roka za podnošenje Jedinstvenog zahtjeva:
- Zahtjev za premiju za ovce i koze podnosi se od 1. ožujka do 30. travnja 2014. godine
- Zahtjev za premije za krave dojilje, plaćanja za mliječne krave i za specifičnu potporu podnosi se od 1. travnja do 15. svibnja 2014. godine;

Jedinstveni zahtjev može se podnijeti i nakon 15. svibnja 2015. godine, i to najkasnije do 9. lipnja 2014. godine. Pri tom će se korisniku umanjiti iznos potpore za svaki dan kašnjenja (nakon osnovnog roka). Zahtjevi pristigli 10. lipnja i kasnije neće se razmatrati. Izmjene i dopune podnesenog zahtjeva za poljoprivredne parcele i/ili prava na plaćanja moguće su do 31. svibnja 2014. godine bez smanjenja visine plaćanja za zakašnjenje, te naknadno do 9. lipnja 2014. uz smanjenje iznosa potpore zbog kašnjenja.

Molimo sve poljoprivrednike da, bez obzira popunjavaju li zahtjev samostalno ili uz nečiju pomoć, prije potpisivanja i podnošenja zahtjeva pažljivo pročitaju zahtjev jer svojim potpisom jamče da su svi podaci u zahtjevu istiniti.

Više informacija u Priručniku:
www.apprrr.hr/kako-ostvariti-potporu-u-2014-godini-839.aspx

Uz pomoć europskih fondova

TURIZAM ŠANSA ZA RAZVOJ NERAZVIJENIH

Radionica u Otočcu okupila sudionike koji su raspravljali o projektnim idejama.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. ožujka 2014. u 20.20 sati

OTOČAC - Potencijal turizma kao motora za zapošljavanje i rast u manje razvijenim područjima Hrvatske bio je u središtu rasprave koja je održana u sklopu radionice kojom se želio potaknuti interes za korištenje fondova Europske unije u Ličko-senjskoj, Karlovačkoj i Sisačko-Moslavačkoj županiji.
Više od šezdeset sudionika iz javne uprave, civilnog društva i privatnog sektora okupilo se u Pučkom otvorenom učilištu Gacko u Otočcu kako bi raspravljalo o najboljim načinima korištenja EU fondova za promociju turizma. Radionica je rezultat suradnje Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) i Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova i dio je većeg projekta namijenjenog poboljšanju društvenih i gospodarskih prilika u ove tri županije.
Ovo je prva u nizu sektorskih projektnih radionica koje je UNDP organizirao zajedno s Ministarstvom regionalnog razvoja i EU fondova u sklopu većeg projekta Priprema temelja za korištenje sredstava iz fondova EU-a: Stvaranje baze projektnih ideja za slabije razvijena područja Hrvatske (tzv. "Lovci na projekte"). Nakon prvih informativnih radionica uslijedit će projektne radionice osmišljene kako bi se građane uključilo u pripremu i razradu projektnih ideja financiranih iz Strukturnih i investicijskih fondova EU.
U prvoj fazi projekta, tri informativne radionice održane su u Sisku, Gospiću i Karlovcu, a okupile su nekoliko stotina predstavnika iz javnog, privatnog i civilnog sektora koji su izrazili zanimanje za razvoj njihovih područja uz pomoć fondova EU.

Bijela vijest iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi

PODNOSI SE 260 ZAHTJEVA DNEVNO

U prvih deset dana poljoprivrednici popunili 2600 zahtjeva za izravna plaćanja.

U staji OPG-a Miškulin u Smiljanu/Foto arhiva©Lik@ pressa Gospić
U staji OPG-a Miškulin u Smiljanu/Foto arhiva©Lik@ pressa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. ožujka 2014. u 15.45 sati

ZAGREB - Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju 1. ožujka je započela zaprimanjem zahtjeva poljoprivrednika za izravna plaćanja za ovu godinu. Zahtjev se popunjava elektronski od 1. ožujka do 15. svibnja, pomoću internetske aplikacije AGRONET, a podnosi se "papirnato", osobno ili poštom u regionalne urede Agencije za plaćanja u svim županijama. - kaže se u današnjem priopćenju iz Agencije.

Iznimno za stočare, zahtjev za krave dojilje i mliječne krave podnosi se od 1. travnja do 15. svibnja, a za ovce i koze od 3. ožujka do 30. travnja. Poljoprivrednici koji su imali promjenu posjeda, odnosno ako su smanjili ili povećali površinu zemljišta koje obrađuju, imaju mogućnost prijenosa prava na plaćanja do 2. travnja, kako bi i za to zemljište mogli zatražiti izravna plaćanja.

Ako nisu u mogućnosti samostalno popuniti zahtjev poljoprivrednicima pomažu djelatnici regionalnih ureda Agencije za plaćanja, Poljoprivredne savjetodavne službe i Hrvatske poljoprivredne agencije, na više od 60 lokacija u zemlji. Molimo sve poljoprivrednike da prije potpisivanja i podnošenja zahtjeva pažljivo pročitaju zahtjev te ga pravovremeno podnesu Agenciji za plaćanja.

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

REGULIRANJE MALIH RIBARA

Ribarski brodovi u Novalji /Foto arhiva ©Lik@ pressa Gospić
Ribarski brodovi u Novalji /Foto arhiva ©Lik@ pressa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. VELJAČE 2014. U 21.10 SATI


ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede je uputilo na objavu u službenom glasilu Republike Hrvatske, u Narodnim novinama dva podzakonska propisa koji se odnose na tzv. male ribare - ovlaštenike odobrenja za mali ribolov.

1. Pravilnik o kriterijima za obavljanje malog ribolova u 2014. godini
Ovim Pravilnikom je svim ovlaštenicima Odobrenja za mali ribolov, koji su posjednici Potvrde o pravu na obavljanje malog ribolova bez obveze plaćanja naknade za 2013. godinu, odnosno Potvrda o uplaćenoj naknadi za obavljanje malog ribolova za 2013. godinu do kraja 2014. godine, s tim da se potvrde u 2014. godini neće izdavati.

Mali ribari s prebivalištem na otocima i poluotoku Pelješcu će kod obavljanja ribolova morati uz sebe imati Odobrenje i Potvrdu iz 2013. godine, a svi ostali će pored ta dva dokumenta, uz sebe morati imati i dokaz o plaćenoj naknadi za obavljanje malog ribolova u Državni proračun (visina naknade je ovisno o statusu ovlaštenika 1000,00 kn osobe u dobi do 60 godina, 500,00 kn umirovljenici i osobe starije od 60 godina ili 150,00 kn HRVI).

2. Pravilnik o malom obalnom ribolovu.
Predmetni Pravilnik se donosi radi usklađivanja s odredbama novog Zakona o morskom ribarstvu (NN, 81/2013) i njime se stavlja van snage Pravilnik o malom obalnom ribolovu (NN, 59/2011). Novim Zakonom o morskom ribarstvu izmijenjen je naziv dokumenta temeljem kojeg se obavlja mali obalni ribolov. Prije je bilo Odobrenje, a sada je Povlastica. Pravilnikom je određeno da će do sada izdana Odobrenja biti zamijenjena po službenoj dužnosti Povlasticama.

Nadalje, određeno je da svi vlasnici važećih odobrenja za mali ribolov s navršenih 60 godina života, a koji su podnijeli zahtjev za izdavanje Povlastice za mali obalni ribolov mogu nastaviti obavljati mali ribolov do rješenja zahtjeva temeljem važećeg Odobrenja i Potvrde o podnesenom zahtjevu.

U ostalim odredbama Pravilnik se nije mijenjao, osim što je radi izjednačavanja uvjeta u ribolovu sa športskim i rekreacijskim ribolovom pomaknut datum od kojeg je dozvoljeno korištenje umjetne rasvjete u ribolovu glavonožaca sa 1. studenog na 1. listopada.

Za izdavanje rješenja o Povlastici za mali obalni ribolov uz zahtjev je potrebno platiti upravne pristojbe u iznosu od 20,00 kn pri podnošenju zahtjeva i 100,00 kn za izdavanje rješenja o povlastici.

Agencija za plaćanje u poljoprivredi

ISPLAĆENI MASLINARI

Agencija isplatila cjelokupni ovogodišnji iznos državne potpore za maslinovo ulje.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. veljače 2014. u 19.30 sati

ZAGREB - Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju danas je isplatila 4,68 milijuna kuna državne pomoći za maslinovo ulje na žiro račune 868 maslinara. Isplaćen je cjelokupni iznos državne potpore za proizvodnu 2013. godinu, odnosno 10 kuna po litri za prodane/isporučene količine kategorije ekstra djevičansko i djevičansko maslinovo ulje.

Podsjetimo, poljoprivredna gospodarstva mogla su ostvariti državnu potporu za maslinovo ulje ukoliko posjeduju najmanje 30 stabala maslina uz uvjet da do 31. siječnja 2014. godine regionalnim uredima Agencije dostave prijavu prodanih količina maslinovog ulja na listu E, zatim račun ili otkupni blok iz kojega je razvidna količina prodanog i isporučenog djevičanskog i ekstra djevičanskog maslinovog ulja u godini za koju se podnosi zahtjev te potvrdu, izdanu od strane objekta koji obavlja preradu maslina, o razvrstavanju u djevičansko i ekstra djevičansko maslinovo ulje, u skladu s odredbama Pravilnika o uljima od ploda i komine maslina.

Korištenje IPARD sredstava

ISPLATE LOKALNIM GRUPAMA

Na listi je i lički LAG

Radionica ličkog Laga u Gospiću
Radionica ličkog Laga u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. veljače 2014. u 14.10 sati

ZAGREB - Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju obavila je nove isplate na osnovi odobrenih sredstava iz IPARD programa, za prihvatljive troškove u sklopu mjere 202 Priprema i provedba lokalnih strategija ruralnog razvoja.

Lokalnim akcijskim grupama (LAG) Europska unija sufinancira izradu studija za područje LAG-a, usavršavanje i obrazovanje zaposlenika, volontera te članova LAG-a, izradu promidžbenih materijala, organizaciju promotivno-promidžbenih događaja, radionica, seminara i studijskih putovanja za članove i stanovnike LAG-a, plaće za zaposlenike LAG-a, najam ureda i režijske troškove ureda LAG-a te uredsku i računalnu opremu. Za te troškove Lagovima se može odobriti maksimalni iznos od 450 tisuća kuna godišnje. LAG - u Međimurski doli i bregi isplaćeno je 11.355,66 kn, a LAG-u Središnja Istra 46.936,79 kn.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju do sada je sklopila ugovore o dodjeli sredstava iz IPARD programa za sufinanciranje četrdesetdvije Lokalne akcijske grupe (LAG) u iznosu od 37,8 milijuna kuna. Na tome popisu je i LAG Lika koji ima sjedište u Gospiću. (MAČ)

Tržište rada

PREKO ČETIRI TISUĆE NEZAPOSLENIH

U proteklih deset godina nikad više nije bilo nezaposlenih

U ličkoj poljoprivredi bi moglo raditi, ako ne na tisuće, onda na stotine radnika
U ličkoj poljoprivredi bi moglo raditi, ako ne na tisuće, onda na stotine radnika
ličke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. veljače 2014. u 20.15 sati

GOSPIĆ - Krajem siječnja u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnom uredu Gospićevidentirano je 4209 nezaposlenih osoba. To je povećanje za 363 osobe ili 9,4 posto nego u zadnjem prošlogodišnjem mjesecu. Osim toga to je za 341 osobu ili 8,8 posto više nego u istom mjesecu prošle godine.
U odnosu na prethodni mjesec došlo je do povećanja nezaposlenosti u svim ispostavama i to u Korenici 11,5 posto, Gospiću i Novalji za deset posto, Otočcu 9,9 posto, Senju 7,3 posto i Donjem Lapcu 7,2 posto. Što se tiče starosne strukture najveći udio u ukupnom broju nezaposlenih osoba imaju mlađe osobe između 20 i 29 godina kojih je gotovo 30 posto. (MAČ)

AGENCIJA ZA PLAĆANJA U POLJOPRIVREDI

ISPLAĆENA PRVA MILIJARDA

Ukupno je isplaćena milijarda kuna izravnih plaćanja poljoprivrednicima.

 
 
ličke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. veljače 2014. u 17.10 sati

ZAGREB - Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u petak je isplatila 1.010.784.505,91 kuna izravnih plaćanja poljoprivrednicima, kao što je i predviđeno u prvom dijelu isplata za 2014. godinu. Drugi dio potpore u iznosu od oko 1,4 milijarde kuna, Agencija će isplatiti do kraja lipnja 2014. godine.

Podsjetimo, 31. siječnja Agencija je isplatila ukupni raspoloživi iznos novca predviđen za posebno osjetljive sektore te IAKS mjere ruralnog razvoja u 2014. godini (osim maslinovog ulja, zbog roka za dostavu dokumentacije maslinara do 31. siječnja.). U petak, 7. veljače Agencija je isplatila trećinu Regionalnog plaćanja predviđenog za 2014. godinu (oranice i ostale vrste korištenja zemljišta, livade i pašnjaci, mlijeko, ovce i koze, tov goveda i duhan) te trećinu ukupnih sredstava predviđenih za premije za krave dojilje za 2014. godinu. Specifična potpora, za krave u kontroli mliječnosti, isplaćena je u 100%-tnom iznosu predviđenom za 2014. godinu za ovu vrstu potpore.

U okviru ovog prvog dijela isplate preostaje još za isplatiti tijekom sljedećih nekoliko dana premiju za ovce i koze te dopunsku premiju za ovce i koze, a nakon toga i državnu potporu za maslinovo ulje. Nakon ovih isplata, informaciju o odobrenim sredstvima za njihovo gospodarstvo poljoprivrednici će moći dobiti telefonom u regionalnim uredima Agencije za plaćanja u svim županijama www.apprrr.hr/kontakt-441.aspx .

Do kraja lipnja 2014. godine, sukladno propisanom roku, poljoprivrednici mogu očekivati preostale dvije trećine isplata za regionalno plaćanje i premije.

Inicijativa

CRNI LABUD U PLAVOM OCEANU

ili kako poslovati drugačije

 
 
ličke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. veljače 2014. u 15.30 sati

ZAGREB - Poslujete li inovativno ili tek pokušavate primjenom novih modela uhvatiti sve žešći ritam na neumoljivo dinamičnoj i konkurentnoj tržišnoj sceni, na konferenciji simbolična naziva 'Crni labud u plavom oceanu', koja će se u organizaciji tjednika Lider održati 28. veljače 2014. s početkom u 9,30 sati u Panorama Zagreb Hotel na Trgu Krešimira Ćosića 9 u Zagrebu, doznajte što možete očekivati odreknete li se tradicije.

Tema konferencije je inspirativni poslovni modeli o kojima će govoriti poduzetnici koji ih uspješno primjenjuju, dok će oni koji ih tek žele realizirati i postati bolji, konkurentniji, kreativniji, inovativniji i uspješniji, doznati u kojem smjeru treba ići i kakav model odabrati.
Klasični obrasci poslovanja su potrošeni, globalizacija tržišta i razvoj novih tehnologija zahtijevaju nove, inovativne i konkurentne proizvode. Pritom je naglašena vrlo velika brzina promjena na tržištu što uvjetuje inovativnu proizvodnju i nove modele poslovanja. Nije važno treba li mijenjati sve segmente poslovanja ili samo proizvod, organizaciju poslovanja i promidžbu proizvoda, nužno je promjene obaviti na vrijeme i kvalitetno.

Konferencija je namijenjena malim i srednjim poduzetnicima sklonima inovativnima idejama i praksi, koji imaju viziju i ambiciozan poslovni cilj. Iskustva poduzetnika koji su primijenili nove poslovne modele zacijelo će nadahnuti sudionike konferencije da napuste tradicionalni model te hrabro krenu u inovativnu i kreativnu poslovnu budućnost.

Više informacija o konferenciji možete doznati na www.liderpress.hr/konferencije/Crni-labud-u-plavom-oceanu ili se možete prijaviti putem Entrio sustava
www.entrio.hr/event/konferencija-crni-labud-u-plavom-oceanu-1198

Ministarstvo poljoprivrede

ISKORISTITI OVČARSTVO I KOZARSTVO

Održan Stručni savjet za praćenje stanja u ovčarskoj i kozarskoj proizvodnji.

Zimska paša u Ledeniku/Foto arhiva © Lik@ pressa Gospić
Zimska paša u Ledeniku/Foto arhiva © Lik@ pressa Gospić
ličke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. veljače 2014. u 14.30 sati

ZAGREB - U Ministarstvu poljoprivrede održana je sjednica Stručnog savjeta za praćenje stanja u ovčarskoj i kozarskoj proizvodnji na kojoj je razmatrano aktualno stanje u sektorima- kaže se u današnjem priopćenju.

S obzirom na istaknuti problem klanja, poglavito na otocima i na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, razmotrile su se sve mogućnosti uvođenja fleksibilnijih uvjeta, koji bi uzgajivačima smanjili troškove i olakšali proizvodnju. U tom cilju, pristupilo se izmjeni podzakonskih akata, u skladu s europskim propisima, u pogledu zadovoljavanja minimalnih uvjeta za klaonice. Predstavnici Ministarstva savjetovali su se s predstavnicima Republike Austrije po pitanju kvalitetnog zbrinjavanja i organiziranog otkupa vune, te je predstavnicima Saveza dostavljen kontakt otkupljivača vune i kože.

Istaknut je veliki potencijal ovčarskog i kozarskog sektora u području zaštite autohtonih proizvoda, kako u zaštiti mesa tako i u zaštiti mliječnih proizvoda. Ideja i potencijala ima, što se kontinuirano dokazuje na raznim izložbama i prezentacijama, no za pokretanje procedure zaštite potrebno je zadovoljiti osnovne kriterije.

S obzirom na uočene probleme na terenu kod prodaje mliječnih proizvoda i izdvajanja proizvodnje iz stambenih prostorija, poput proizvodnje sireva, planira se održavanje koordinacijskih sastanaka sa svim resornim inspekcijama, kako registrirani i odobreni objekti ne bi imali nelojalnu konkurenciju na tržištu. Također, u tijeku su dodatne edukacije inspektora vezano na službene kontrole za preradu mlijeka kako bi svi imali ujednačeni pristup korisnicima.

S obzirom da se u siranama, u "mrtvoj" sezoni, mogu obavljati i drugi poslovi uz poštivanje tehnoloških procesa i preklapanja perioda, predstavnici Saveza su pozvani da dostave svoje prijedloge proizvodnji koje bi se mogle odvijati, kako bi se u suradnji s Upravom za veterinarstvo i sigurnost hrane, raspravili uvjeti i mogućnosti.

Opetovan je apel proizvođačima na udruživanje, jer na taj način mogu efikasnije i bolje napraviti projekte za korištenje sredstava iz Programa ruralnog razvoja, prijaviti zaštitu određenih proizvoda te zajednički jače nastupiti na tržištu. Ministarstvo je otvoreno za suradnju po pitanju svih pitanja, tumačenja, prijedloga i sugestija te potiče sve predstavnike da daju inicijative i sugestije kao nadopunu rada Savjeta. U rad Savjeta za ovčarsku i kozarsku proizvodnju imenovani su predstavnici Ministarstva poljoprivrede (predsjednica Savjeta je zamjenica ministra Snježana Španjol, potpredsjednik Savjeta Miljenko Rakić), Hrvatske poljoprivredne agencije, Hrvatske poljoprivredne komore, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske veterinarske komore, Hrvatske udruge poslodavaca, Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, Hrvatskog saveza uzgajivača ovaca i koza, Saveza Udruga malih sirara RH Sir Cro te tvrtki Vindija d.d., MI Braća Pivac d.o.o., Kurilovčan d.o.o., Ravlić, UTD, Paška sirana d.d., Mesarsko-trgovački obrt Mesnice Šakić i Sirana Gligora.

Iz Agencije za laćanja u poljoprivredi

ZAPOČELA ISPLATA POTPORE

Isplaćeno je prvih 307 milijuna kuna.

Zagrtanje krumira/Foto arhiva ©Lik@ presa
Zagrtanje krumira/Foto arhiva ©Lik@ presa
ličke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. veljače 2014. u 9.40 sati

ZAGREB - Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju jučer je počela isplatom izravnih plaćanja poljoprivrednicima za ovu godinu. Ulaskom u Europsku uniju Hrvatska je preuzela Zajedničku poljoprivrednu politiku, pa se poljoprivredne potpore od ove godine po prvi put isplaćuju dijelom iz proračuna Eurospke unije.

Prije odobrenja tog europskog dijela izravnih plaćanja, koje započinje idući tjedan, Agencija je jučer isplatila dio koji ide iz Državnog proračuna. Ukupno je isplaćeno 307 milijuna kuna za posebno osjetljive sektore (šećernu repu, mliječne krave, rasplodne krmače i duhan) te za IAKS mjere ruralnog razvoja (ekološka i integrirana proizvodnja, teži uvjeti gospodarenja, izvorne pasmine i zaštićeni kultivari).

Sukladno proračunu za 2014. godinu za izravna plaćanja poljoprivrednicima predviđeno je 2,4 milijarde kuna, od čega 722 milijuna kuna iz EU proračuna, a 1,7 milijardi iz Državnog proračuna. Prema EU zakonodavstvu isplata izravnih plaćanja poljoprivrednicima obavlja se dva puta godišnje.

Prvi dio isplate za 2014. godinu, od ukupno jednu milijardu kuna (42 posto isplate za 2014.) počeo je, dakle, jučer te će se isplaćivati u sljedećih nekoliko dana. Drugi dio isplate (58 posto) Agencija će obaviti do kraja lipnja ove godine.

Nakon što završi isplata prvog dijela potpore, svi poljoprivrednici moći će preko AGRONET-a preuzeti informaciju o odobrenim sredstvima, gdje će pisati koliki ih iznos (uz ovaj isplaćeni) očekuje do lipnja.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi

ODOBRENO PLAVO GORIVO

Agencija poljoprivrednicima odobrila pravo na plavo gorivo za 2014.

ličke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. siječnja 2014. u 17.30 sati

ZAGREB - Prema priopćenju koje smo dobili u našu Redakciju Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju odobrila je pravo na potrošnju "plavog goriva" za 2014. godinu, temeljem podnesenog Jedinstvenog zahtjeva za izravna plaćanja u 2013. godini, sukladno Pravilniku o primjeni zakona o trošarinama što se odnosi na plinsko ulje obojeno plavom bojom za namjene u poljoprivredi, ribolovu i akvakulturi (NN156/13).

Sufinanciranje goriva za poljoprivrednu proizvodnju vrlo je važna potpora, kroz koju država neizravno podupire poljoprivredne proizvođače sa 500 milijuna kuna godišnje. Godišnju kvotu na karticama za plavi dizel poljoprivrednici mogu iskoristiti do 31. prosinca svake godine, a nova kvota im se dodjeljuje u siječnju sljedeće godine.

Na dan 29. siječnja 2014. godine, pravo na potrošnju "plavog goriva" za 2014. godinu odobreno je za 81.492 poljoprivredna gospodarstva. Odobrene količine plavog goriva bit će dostupne poljoprivrednicima na karticama u petak, 31. siječnja 2014. godine.

Svi korisnici koji nemaju karticu goriva, a podnijeli su zahtjev za izravna plaćanja u 2013. godini, mogu ostvariti svoje pravo na "plavo gorivo" u regionalnim uredima Agencije www.apprrr.hr/kontakt-441.aspx koji će, prema zahtjevu korisnika, u roku od 30 dana izdati karticu goriva. Sve o uvjetima korištenja kartice goriva, cjeniku te lokacijama na kojima se toči "plavo gorivo" možete pogledati ovdje: www.apprrr.hr/plavo-gorivo-71.aspx .

Stanje na tržištu rada Ličko- senjske županije

LISTA NEZAPOSLENIH SVE DUŽA

Na listi je 3846 radnika bez posla.

 
 
ličke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. siječnja 2014. u 18.40 sati

GOSPIĆ - Na listi područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje krajem prosinca prošle godine bilo je 3846 nezaposlenih osoba. Bilo je to mjesečno povećanje za 219 osoba ili šest posto, ali i za 196 osoba ili 5,4 posto više nego krajem prosinca 2012. godine.
Povećanje nezaposlenosti zabilježeno je u svim ispostavama na području Ličko-senjske županije, a najveće je bilo u koreničkoj ispostavi i to gotovo 12 posto - dio je podataka koje smo u redakciju dobili u biltenu Područnog ureda.
S liste su posao dobile 123 osobe i to 105 temeljem radnog odnosa i 18 temeljem drugih poslovnih aktivnosti (registriranje obrta, slobodnog zanimanja ili djelatnosti poljoprivrede i šumarstva, stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa i sl.) Zaposlenih je bilo za preko šest posto manje nego u studenom, ali u odnosu na prosinac preklani zaposlenost je porasla za preko 70 posto. Najviše radnika je zaposleno u djelatnosti obrazovanja, zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi te trgovini.
Tijekom prosinca gospićkom uredu prijavljene su 432 nove nezaposlene osobe što je jednako kao i u prethodnom mjesecu i preko tri posto manje nego preklani. Najviše ih je došlo iz radnog odnosa 342, iz neaktivnosti 74 i iz redovnog školovanja devet.
Posljednjeg mjeseca prošle godine "birou" je prijavljeno 49 slobodnih radnih mjesta što je gotovo upola manje nego u studenom, odnosno mjesec dana prije.
Od ukupno nezaposlenih njih samo 673 su korisnika novčane naknade što predstavlja 17,5 posto. Prosječna novčana naknada u prosincu 2013. je iznosila 1.796,35 kuna, i ukupno je za prosinac isplaćeno 1,3 milijuna kuna.
Mjerama aktivne politike zapošljavanja lani je bilo sveukupno obuhvaćeno 448 radnika. Bilo je šest mjera, a dvije nisu ni korištene - i to za usavršavanje i obrazovanje. Najviše su se koristili javni radovi i stručno osposobljavanje, a bilo je isplata potpora za zapošljavanje i samozapošljavanje.

Ministarstvo poljoprivrede

POČINJU IZRAVNA PLAĆANJA POLJOPRIVREDNICIMA

Po prvi put isplaćuju se i sredstva iz proračuna EU. Bit će isplaćeno više nego lani.

 
 
ličke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. siječnja 2014. u 21.15 sati

ZAGREB - Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina je danas je donio odluku o početku isplate izravnih plaćanja poljoprivrednicima.
Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju će u narednih 15-tak dana započeti s isplatom izravnih plaćanja poljoprivrednicima, koja se po prvi put dijelom isplaćuje i iz proračuna Europske unije.

Sukladno proračunu za 2014. godinu za poljoprivredne potpore predviđeno je oko 500 milijuna kuna više nego prošle godine, pa je tako za izravna plaćanja poljoprivrednicima namijenjeno 2,4 milijarde kuna, od čega 722 milijuna kuna iz EU proračuna, a preostalih 1,7 milijardi iz Državnog proračuna. Prema EU zakonodavstvu isplata izravnih plaćanja poljoprivrednicima obavlja se samo dva puta godišnje.

Prvi dio isplate za 2014. godinu kreće u naredna dva tjedna. Ukupno jednu milijardu kuna (42 posto isplate za 2014.) Agencija će isplatiti na žiro račune 99.244 poljoprivrednika.
Ta isplata sastojat će se od: 35 posto EU regionalnog plaćanja (cijeli iznos EU potpore) - oko 722 milijuna kuna; 100 posto državne pomoći za osjetljive sektore (šećerna repa, mliječne krave i rasplodne krmače) - oko 100 milijuna kuna i 100 posto državne potpore za ekološku i integriranu proizvodnju, teže uvjete gospodarenja, izvorne i zaštićene pasmine i kultivare - oko 200 milijuna kuna

Drugi dio isplate (58 posto) Agencija će obaviti u zakonski propisanom roku (najkasnije do kraja lipnja ove godine), nakon čega će svi korisnici izravnih plaćanja moći u AGRONET-u preuzeti svoje Odluke o odobrenim sredstvima, samostalno ili putem regionalnih ureda Agencije.

Za razliku od prijašnjih godina kada su hrvatski poljoprivrednici primali 200-njak različitih potpora više desetaka puta godišnje (i svaku tražili posebnim papirnatim zahtjevom), ulaskom u EU vrijedi sasvim drugačiji sustav potpora, a zahtjeve za isplatu poljoprivrednici popunjavaju elektronski, jednom godišnje. Isplata izravnih plaćanja u 2014. godini sastoji se od sljedeće četiri potpore koje se određuju individualno, ovisno o resursima, za svakog poljoprivrednika:
1. Regionalno plaćanje (oranice, livade i pašnjaci, mlijeko, ovce i koze, tov goveda i duhan)
2. Premije za krave dojilje, ovce i koze
3. Državna pomoć za osjetljive sektore: šećerna repa, maslinovo ulje, duhan, mliječne krave i rasplodne krmače.
4. IAKS mjere ruralnog razvoja: ekološka i integrirana proizvodnja, teži uvjeti gospodarenja te izvorne i zaštićene pasmine i kultivari.

Kada govorimo o pojedinačnoj isplati, onaj poljoprivrednik koji nema ništa osim oranice ove će godine dobiti oko 1.600 kuna po regionalnom pravu. Ako je poljoprivrednik uz to proizvodio mlijeko ili duhan, tovio goveda ili držao ovce i koze - tada mu se iznos plaćanja po osnovnom (regionalnom) pravu uvećava. Pored tog osnovnog prava, poljoprivrednik također ostvaruje dodatnu potporu ako je u sustavu ekološke ili integrirane proizvodnje, ili ako mu se gospodarstvo nalazi u području težim uvjetima gospodarenja (npr. na otocima ili brdsko-planinskim područjima). Isto tako, posebno plaćanje se ostvaruje za očuvanje izvornih pasmina domaćih životinja i kultivara poljoprivrednog bilja.

O ovom novom sustavu potpora u okviru Zajedničke poljoprivredne politike EU te pravima i obvezama kod korištenja različitih poljoprivrednih fondova, hrvatski poljoprivrednici informirani su putem sveobuhvatne medijske kampanje pod nazivom "Europska budućnost hrvatskog poljoprivrednika" koju je provela Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju

KANDIDIRANA ČETIRI LIČKA PROJEKTA, A ISPLAĆENA DVA

ličke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. siječnja 2014. u 20.15 sati, dopuna 9. siječnja 2014. u 21.55 sati

ZAGREB - Tijekom prošle godine redovito smo preko priopćenja pratili rad Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.
Jučer smo njihovu glasnogovornicu Leticiju Hrenković zamolili podatke o iznosu koji je iz programa IPARD iskorišten na području Ličko-senjske županije, i već danas dobili smo kompletno izvješće za sve hrvatske županije. Županije su, uključujući i Grad Zagreb, za predpristupne EU fondove IPARD prošle godine ugovorile su ukupno 350 projekata uz ulaganja veća od 1,2 milijarde kune. Za ove programe ugovoreni iznos potpore bio je 716 milijuna kuna. Isplaćena su 184 projekta. Isplaćen je iznos ulaganja od 623.156.269,04 hrvatske kune, a isplaćena je i potpora u iznosu od 335.976.804,56 kuna.
S ličko-senjskog područja ugovorena su četiri projekta za koje je ugovoreni iznos potpore bio 9,5 milijuna kuna, a ugovoreni iznos potpore 7,9 milijuna kuna. Isplaćena su dva projekta. Za ta dva projekta isplaćeni iznos ulaganja bio je 7,1 milijun kuna, a isplaćeni iznos potpore bio je 6,6 milijuna kuna.
Najmanje sredstava "povukla" je Požeško slavonska županija za svoja dva programa - 94 tisuće kuna.

Danas smo dobili novo priopćenje iz Agencije u kome se navode podaci o dosadašnjim isplatama. Do sada je Agencija za plaćanja isplatila ukupno 335,95 milijuna kuna bespovratnih sredstava za 184 završena projekta. U prošloj godini isplaćeno je rekordnih 187,93 milijuna kuna za 113 završenih projekata, što čini 2013. godinu najuspješnijom godinom provedbe IPARD programa. Sveukupno je nakon 18 provedenih IPARD natječaja ugovoreno 348 projekata s ukupnim iznosom ulaganja od 1,25 milijardi kuna te iznosom potpore od 704,66 milijuna kuna. (MAČ)

Agencija za plaćanja u poljoprivredi. ribarstvu i ruralnom razvoju

Najuspješnija godina provedbe IPARD programa

Potpora je iznosila 704 milijuna kuna, a ubuduće će na raspolaganju biti deseterostruko veća europska sredstva.

ličke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. siječnja 2014. u 9.40 sati

ZAGREB - Nakon 18 natječaja za šest akreditiranih mjera 101, 103, 301, 302, 202 te 501, u sklopu pretpristupnog programa IPARD, provedenih u protekle tri i pol godine, Agencija za plaćanja do 31. prosinca 2013. ugovorila je 348 projekata s ukupnim iznosom ulaganja od 1,25 milijardi kuna te iznosom potpore od 704,66 milijuna kuna.

Do sada je Agencija za plaćanja isplatila ukupno 335,95 milijuna kuna bespovratnih sredstava za 184 završena projekta. U 2010., prvoj godini provedbe IPARD programa isplaćena je potpora od 414,39 tisuća kuna, u 2011. - 22,34 milijuna kuna, u 2012. - 115 milijuna kuna, odnosno u te tri godine (2010.-2012.) Agencija za plaćanja isplatila je 71 završeni projekt s potporom od 148 milijuna kuna.

Za usporedbu, nakon obrade zaprimljenih zahtjeva za isplatu završenih IPARD projekata, u 2013. godini isplaćeno je rekordnih 187,93 milijuna kuna za 113 završenih projekata, a od toga samo u prosincu 82,61 milijuna kuna.

Najviše IPARD projekata dolazi iz Istarske (48) i Osječko-baranjske županije (45). Najbrojniji projekti (89 ugovorenih projekata) odnose se na sektor voća i povrća u mjeri 101 (Ulaganja u poljoprivredna gospodarstva u svrhu restrukturiranja i dostizanja standarda Zajednice) za izgradnju i opremanje objekata za skladištenje voća i povrća. Sljedeći najpopularniji sektor je ruralni turizam (47 ugovorenih projekata) u mjeri 302 (Diversifikacija ruralnih gospodarskih aktivnosti) u okviru kojeg se grade i opremaju objekti za pružanje turističkih ili ugostiteljskih usluga, objekti za rekreaciju, turistički kampovi, biciklističke ili jahačke staze i slično.

Broj prijava na natječaje rastao je tijekom godina provedbe, a po prvi puta u 2013. godini u mjerama 302 i 101 traženi iznos potpore premašio je iznos raspoloživih sredstava. Taj povećani interes korisnika tumačimo kao spremnost za buduće korištenje EAFRD fonda. Europski fond za ruralni razvoj (EAFRD), koji slijedi nakon IPARD programa - hrvatskim će poljoprivrednicima pružiti puno više mogućnosti i deseterostruko više novca za razvoj njihova poslovanja i općenito za bolju kvalitetu života u ruralnom prostoru.

U prvom tromjesečju 2014. godine, raspisat ćemo po još jedan natječaj za mjere 101 i 103 IPARD programa, a početkom drugog polugodišta i prve natječaje za neke od mjera novog Programa ruralnog razvoja, dok će njegova puna provedba zaživjeti nakon odobrenja od strane Europske komisije.

Više o IPARD korisnicima pogledajte ovdje: http://www.apprrr.hr/ipard-31.aspx