POČETNAwww.licko-senjska.hr
NOVI PRORAČUN UMANJEN
PONOVLJENE PRIMJEDBE NA ZAKON
POKLONI DJECI HRVATSKIH BRANITELJA
BRIGA ZA RAZVOJ
SJEDNICA 19. PROSINCA
SPORAZUM O 17 POMOĆNIKA U NASTAVI
SPOMENIK LIČKIM VELIKANIMA
OSIGURATI SURADNJU I PARTNERSTVO INSTITUCIJA
PREZENTACIJA U NJEMAČKOJ
PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA
DOGOVOR O RAZMINIRANJU
UGOVORI ZA RAZVOJ LOVSTVA
SVAKO ZLO ZA NEKO DOBRO
LIČANI U VUKOVARSKOJ KOLONI
URED PUČKOG PRAVOBRANITELJA
ŽUPANIJA JE DRUGA PO TRANSPARENTNOSTI
POVEĆAN PRORAČUN
SJEDNICA 14. STUDENOGA
ŽUPANIJSKI PRIJAM
BROJNI SU PROBLEMI NERIJEŠENI
I GOSPIĆ NA TRASI VETERANSKE KRUNICE
POSJEĆEN ŠTAND PČELICA
STIZALO SE I NA MOTORIMA
PROGLAŠEN NAJBOLJI LIČKI OVAN
PROMOCIJA ZBIRKE PJESAMA
NAJVEĆA IZLOŽBA DO SADA
MILIJUN KUNA ZA POMOĆNIKE U NASTAVI
NOVA RAČUNALA ZA ŠKOLE
PROGRAM DOGAĐANJA
PROMOCIJA ZBIRKE PJESAMA
OVE GODINE 3, 4. I 5. LISTOPADA
DIJALIZA OSTAJE
VELIK INTERES ZA POMOĆ
DESETA SJEDNICA 8.RUJNA
POČAST POGINULIM VITEZOVIMA
POBOLJŠANJE ENERGETSKE UČINKOVITOSTI
ČESTITKA ŽUPANIJSKIH ČELNIKA
Motoristi u Županiji
TREBA POVEĆAVATI, A NE SMANJIVATI SREDSTVA
JEDNOGLASNO ZA DIJALIZU
8. SRPNJA
Čestitka povodom Dana državnosti
POČAST DOMOVINI I POGINULIMA
POČAST BRANITELJIMA
ZNAČAJNA SURADNJA DVIJU HRVATSKIH ŽUPANIJA
POSJET POPLAVLJENOJ SLAVONIJI
POČAST POGINULIMA ZA HRVATSKU
ČESTITKA ZA DAN LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE
NIZ MANIFESTACIJA
PROGRAMI ČEKAJU FINANCIRANJE
RAZNOLIKA I KVALITETNA POMOĆ PODUZETNIŠTVA
NAGRADE NAJZASLUŽNIJIMA
PLJESAK NAČELNIKU POLICIJE
RAČUNALA ZA ŠKOLE
NAJBOLJE ŽELJE MILINOVIĆA I KOLIĆA
ŽUPAN I GRADONAČELNIK OČEKIVALI MINISTRA
PROŠIRENA LUKA U PRIZNI
LIKA JE JOŠ UVIJEK NAJZAGAĐENIJA MINAMA
E-SEMINAR
POTPORA OPSTOJNOSTI ŽUPANIJE
USVOJENA LIČKA DEKLARACIJA
USVAJANJE DEKLARACIJE O REGIJAMA
AKCIJA KONTROLE ZDRAVLJA
SEMINAR ZA PODIZANJE OSVIJEŠTENOSTI
POČETAK KRAJA LIKE I LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE???
NEZADOVOLJSTVO PREDLOŽENOM REGIJOM
POBOLJŠANJE KONKURENTNOSTI
PODUZETNIČKI IMPULS U GOSPIĆU
USPJEŠNI KOORDINATORI
Čelnici u posjeti Ribniku
DALJNJA CENTRALIZACIJA DRŽAVE
FINANCIJSKA PODRŠKA HEMODIJALIZI U GOSPIĆU
MILINOVIĆ NIJE ZLOUPORABIO ŽUPANIJSKE SLUŽBE
NAJSIGURNIJA ŽUPANIJA
UZ LIČKU ŠUMU PROPADA DRVNA INDUSTRIJA

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA GOSPIĆ

NOVI PRORAČUN UMANJEN

Ličko-senjska županija i pripadajuća samouprava iduće će godine imati najmanje 70 milijuna kuna manje proračunske prihode.

U raspravi je sudjelovao i predsjednik Skupštine Milinović/©Marko Čuljat Lika press
U raspravi je sudjelovao i predsjednik Skupštine Milinović/©Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. prosinca 2014. u 15.40 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - U središtu pozornosti današnje 12. sjednice Županijske skupštine koja je održana pod predsjedavanjem Darka Milinovića, bio je novi proračun.
Skupštinarima je proračun, koji će iduće godine biti "težak" 61 milijun kuna obrazložio župan Milan Kolić. Proračun je u odnosu na ovogodišnji manji za gotovo 5,5 milijuna kuna i to poradi smanjenja poreza, državne potpore, prihoda od imovine… Ukupna smanjenja će viti oko sedam milijuna kuna.
- Vlada je smanjila prihode poreza za četiri posto, potpore za 13 posto. Izvorni proračunski prihodi iznosit će 23 milijuna kuna i unatoč svemu funkcionirat ćemo normalno.-rekao je župan Kolić.
U raspravi su sudjelovali predsjednici stranačkih klubova koji su mahom podržali županovo obrazloženje, a neke je ta podrška, posebice one iz oporbe, u nedostatku svojih argumenata, počela zbunjivati. U raspravi je istaknuto da se država vraća u centralizaciju, da bi trebalo razvijati gospodarstvo, a ne društvene djelatnosti. Odgovarajući na pitanja župan Kolić je rekao da su pripremljeni razni programi u visini od tri milijarde i da se već dvije godine čekaju propisi za poljoprivredno zemljište.
- Nema razloga kad je država da i mi jesmo u krizi. Rješenje je da Vlada podnese ostavku. S poreznom reformom ostajemo bez sedam milijuna kuna, a općine i gradovi bez 60 do 70 milijuna kuna pa su se protiv takvih odluka digli i u SDP-u. Vlada je uzela više za svoje prihode i povećala plaće, a nije smanjila PDV gospodarstvu. Naše programe nema tko pogurati, ni našu oporbu gore ne doživljavaju. Država nikada više nije bila centraliziranije.- rekao je predsjedavajući Darko mIlinović, uzimajući riječ za skupštinskom govornicom.
Ove su njegove riječi izazvale brojne replike od toga da su napravljeni programi loši, pa do toga da je ova Vlada mnogo pomogla Ličko-senjskoj županiji i da se ništa nije poduzelo na osamostaljivanju.
Na to se čulo da gore čekaju na odobrenje tri programa, poduzetnički inkubator, prepoznatljivi proizvodi i srednja škola ukupne vrijednosti 760 tisuća eura.
- Vladajućima poručujemo da smo protivnici ali ne i neprijatelji, i te programe treba podržati, ako bude trebalo i klečat ću za njih.- rekao je Milinović.
na kraju je proračun usvojen većinom glasova.

Hrvatska zajednica županija

PONOVLJENE PRIMJEDBE NA ZAKON

Centralizacijom sredstava za pomorsko dobro jadranske županije gube i do 40 milijuna kuna. Župani smatraju kako je postojeći model upravljanja morskim lukama učinkovit i ne treba ga mijenjati.

Jadranski župani su nedavno zasjedali u Gospiću/© Marko Čuljat Lika press
Jadranski župani su nedavno zasjedali u Gospiću/© Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. prosinca 2014. u 22.45 sati

ZAGREB - Jadranski župani, uz podršku Hrvatske zajednice županija, još jednom su uputili Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture mišljenje i primjedbe na Nacrt prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama. Novim prijedlogom Zakona, koji bi se početkom iduće godine trebao naći u Saboru, predviđa se da županije i dalje upravljaju pomorskim dobrom, no dio dosadašnjih sredstava bi se preusmjerio u državni proračun. Budući da dosadašnji model upravljanja daje dobre rezultate, predstavnicima jadranskih županija stoga je neprihvatljivo da prihodi od pomorskog dobra nisu više u nadležnosti lokalnih jedinica na čijem se području pomorsko dobro i nalazi.

Novim Zakonom, jadranske županije izgubile bi i do 40 milijuna kuna prihoda, odnosno od dosadašnjih 33 posto prihoda od koncesija, županiji ostaje 20 posto uz daljnju obvezu sanacije pomorskog dobra te 100 posto od naknada za korištenje pomorskog dobra, oko 20 milijuna kuna, u cijelosti odlazi u državni proračun.

Tako primjerice, bez sredstava od koncesije Primorsko-goranska županija ostaje bez pet milijuna kuna, Istarska županija bez 2,5 milijuna kuna, Zadarska 2,2 milijuna kuna, Šibensko -kninska 1,7 milijuna, Splitsko-dalmatinska bi ostala prikraćena za tri milijuna, a Dubrovačko-neretvanska za 2,6 milijuna kuna.

- Mi smo primili nacrt prijedloga i nažalost nismo s njim zadovoljni. Moramo reći da je najnoviji nacrt, bojimo se, lošiji nego je bio prethodni na kojeg smo također imali brojne primjedbe. Radi se ovdje o razvlašćivanju županija koje po nama nije opravdano. Županije su do sada koncesionirale pomorsko dobro na obalnom području, radile su to dobro. Sada se predviđa da to obavljaju gradovi i općine. Mi imamo brojne male općine koje su na pomorskom dobru i sasvim sigurno ne mogu obaviti taj posao tako da mislim da je to veliki propust ovoga nacrta i da u tome ga svakako treba popraviti.- kazao je dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić.

- Smatram da su županije do sada kvalitetno upravljale i štitile pomorsko dobro, vodeći računa o lokalnim interesima i što je najvažnije svaka županija ima jedinstvenu politiku na cijelom području pomorskog dobra. Stoga ne vidim smisla u ovakvoj centralizaciji sredstava od pomorskog dobra u državni proračun, jer sredstva uprihođujemo i raspoređujemo tamo gdje su nastala, na području županije. Ovakav način rušenja sustava koji funkcionira, za sve jadranske županije je neprihvatljiv.- istaknuo je šibensko-kninski župan Goran Pauk.

Županije se, između ostalog, i u upravljanju pomorskim dobrom nameću kao institucije koje na teritorijalno najprihvatljiviji način vodi brigu, upravljaju i zaštićuju pomorsko dobro, surađujući s gradovima i općinama na svom području te sufinancirajući projekte izgradnje i održavanja lučkih i vanlučkih područja pomorskog dobra.

Blagdansko darivanje

POKLONI DJECI HRVATSKIH BRANITELJA

Blagdanski prijem djece hrvatskih branitelja/©Marko Čuljat Lika press
Blagdanski prijem djece hrvatskih branitelja/©Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. prosinca 2014. u 12.30 sati

GOSPIĆ - Povodom božićnih blagdana danas je upriličeno prigodno darivanje 12-ero djece smrtno stradalih hrvatskih branitelja.

Ličko-senjska županija je u suradnji s Gradom Gospićem, te općinama Perušić, Brinje i Plitvička Jezera darivala djecu do 15 godina starosti koja su ostvarila status djece smrtno stradalih hrvatskih branitelja.

Djeci su se kratko obratile dožupanica Ivana Tomaš i gospićka zamjenica gradonačelnika Marta Grgurić ističući veliki doprinos njihovih očeva stvaranju samostalne hrvatske države. Ovakva darivanja uobičajena su već godinama što govori da doprinos hrvatskih branitelja, bar u ovom dijelu države, nije zaboravljen i zanemaren.
Za primijetiti je bilo da je i nekoliko gradskih i županijskih službenica koje su se trudile oko protokola iz obitelji poginulog hrvatskog branitelja. (MaČ)

Koordinacija jadranskih župana

BRIGA ZA RAZVOJ

Po prvi put u Gospiću su se sastali župani jadranskih županija

Detalj sastanka jadranskih župana u Gospiću/©Marko Čuljat Lika press Gospić
Detalj sastanka jadranskih župana u Gospiću/©Marko Čuljat Lika press Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. prosinca 2014. u 18.55 sati, video dopuna u 23.55

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ
- Danas je Milan Kolić, ličko-senjski župan bio domaćin sastanka župana jadranskih županija s predstavnicima dva ministarstva. NA sastanku su nili i čelnici lokalne samouprave sa županijskog područja.
Tako je danas Gospić bio jadranska metropola i domaćin koordinacija župana jadranske Hrvatske i predstavnika regionalnih koordinatora županija jadranske Hrvatske. Na koordinaciji se raspravljalo o provedbi novog Zakona o regionalnom razvoju o čemu je govorio Jakša Puljiz, zamjenik ministra regionalnog razvoja i fondova EU, te o nacrtu Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama o čemu je govorio Zdenko Antešić, zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture.
U pauzi sastanka sudionici sastanka su se sastali s gospićkim novinarima o čemu donosimo video zapis.

VIZDEO ZAPIS

">

Nova sjednica Županijske skupštine

SJEDNICA 19. PROSINCA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. prosinca 2014. u 17.50 sati

GOSPIĆ - Darko Milinović, predsjednik Županijske skupštine sazvao je XII. sjednicu za 19. prosinca i predložio dnevni red od 15 točaka.
Nakon aktualnog sata i usvajanja zapisnika s prethodne sjednice razmotrit će se i usvojiti program javnih potreba u društvenim djelatnostima u 2015. godini, a zatim će na dnevnom redu biti novi proračun u visini od 61,2 milijuna kuna. Bit će riječi i o projekciji proračuna za naredne dvije godine, odnosno za 2016. i 2017. godinu.

Priopćenje Ličko-senjske županije

SPORAZUM O 17 POMOĆNIKA U NASTAVI

Potpisivanje sporazuma o pomoćnicima u nastavi
Potpisivanje sporazuma o pomoćnicima u nastavi
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. prosinca 2014. u 18.30 sati

GOSPIĆ - U Kabinetu župana Ličko-senjske županije potpisan je Sporazuma o partnerstvu u provedbi projekta Ličko-senjska županija - pomoćnici za učenike s teškoćama.

Sporazum s predstavnicima osnovnih i srednjih škola koje su korisnici bespovratnih sredstava u ime nositelja projekta, Ličko - senjske županije potpisala je zamjenica župana Ivana Tomaš. U okviru ovog projekta Županiji su odobrena bespovratna sredstva u iznosu od preko milijun kuna kojima će se financirati rad 17 pomoćnika u nastavi za 19 učenika iz pet osnovnih i tri srednje škole kojima je Županija osnivač.
To su Osnovna škola Zrinskih i Frankopana Otočac, Osnovna kola Anž Frankopan Kosinj, Osnovna škola S. S. Kranječevića Senj, Osnovna škola dr. Franje Tuđmana Korenica, Osnovna škole Luke Perkovića Brinje, Srednja škola Pavla Rittera Vitezovića Senju, Srednja škola Otočac i Srednja škola Plitvička Jezera u Korenici.

Potpisivanju su nazočili i predstavnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Gospić koji su partneri u projektu. Cilj projekta je pružiti potporu uključivanja učenika s teškoćama u redovite i posebne osnovnoškolske i srednjoškolske ustanove u mjestu prebivališta te pružiti podršku uspostavi sustava neposredne profesionalne potpore učenicima s teškoćama kako bi se osigurali uvjeti za poboljšanje njihovih obrazovnih postignuća i uspješniju socijalizaciju.

SPOMENIK LIČKIM VELIKANIMA

Detalj županijskog letka o novom spomeniku u Gospiću
Detalj županijskog letka o novom spomeniku u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. studenoga 2014. u 15.45 sati

GOSPIĆ - U parkiću uz Pučko učilište nedavno su zakopani i izbetonirani temelji za spomenik trojici ličkih velikana.
Kako smo dobili danas priopćenje, odnosno kopiju tiskanog letka, iz Ličko-senjske županije vidljivo je da će to biti spomen obilježje posvećeno Šimi Starčeviću, Anti Starčeviću i Franu Kurelcu.

Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

OSIGURATI SURADNJU I PARTNERSTVO INSTITUCIJA

Gospićki štand protiv nasilja nad ženama/© Marko Čuljat Lika press
Gospićki štand protiv nasilja nad ženama/© Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. studenoga 2014. u 18.15 sati, video dopuna u 21.45 sati

Pripremio Marko Čuljat

GOSPIĆ - Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Ličko-senjske županije u suradnji s Gradom Gospićem, Policijskom upravnom ličko-senjskom i Centrom za socijalnu skrb Gospić organiziraju obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Danas je najprije u središtu grada bio postavljen štand na kome su aktivisti dijelili propagandni materijal protiv nasilja nad ženama. Štandu su prilazili mnogi a posjetili su ga i zamjenici gospićkog gradonačelnika Marta Grgurić i Ivan Biljan.
Cilj akcije je zajedno senzibilizirali javnost da čin nasilja nad ženom nije slučajan ni izoliran događaj gubitka kontrole, već sasvim suprotno, takve epizode su dio složenog, ponavljajućeg ponašanja u kojem je nasilje sastavni dio odnosa.

Kasnije je održan stručni skup namijenjen djelovanju i suradnji institucija u zajednici o postojanju problema obiteljskog nasilja i ukazivanju o potrebi pravovremenog prijavljivanja, te provođenju preventivnih programa s primjerima "dobre prakse". Osim predstavnika Policijske uprave ličko-senjske sudjelovali su Ivana Tomaš, dožupanica ličko-senjska, Marta Grgurić, gospićka dogradonačelnica, povjerenstva za ravnopravnost spolova te predstavnici Općinskog državnog odvjetništva, Prekršajnog suda, Centra za socijalnu skrb Gospić, Centra za socijalnu skrb Senj podružnice Obiteljskog centra Senj, Gospićko-senjske biskupije i osnovne škole dr. Jure Turića iz Gospića.

Sudionici skupa su najprije pogledali film Dvije djevojčice koji se emitira u sklopu kapanje protiv trgovanja ženama i djevojkama, a koju provodi Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) u suradnji s Veleposlanstvom Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske, Pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova, Uredom za ljudska prava i prava nacionalnih manjina i Ravnateljstvom policije. Riječ je o kampanji usmjerenoj na senzibilizaciju, te osvještavanje rizika kojem su izložene potencijalne žrtve trgovanja ljudima. U samu kampanju do sada je uključeno 13 europskih država, a u Hrvatskoj je službeno započela 17. rujna ove godine.

Skup je otvorio Ante Podnar, načelnik Policijske uprave istakavši da se već pet godina provodi kampanja Živim život bez nasilja, te da se poduzimaju brojne preventivne aktivnosti kojima se želi utjecati na svijest građana da je nasilje pojava koja mora prestati i da se mora odmah prijaviti. Također je istaknuo da je u borbi protiv nasilja najbitnija suradnja svih institucija i ostvarivanje partnerskog odnosa, a upravo je prevencija jedna od metoda kojom možemo udaljiti naše mlade od nasilja.

Sudionici skupa iznijeli su svoja stajališta o problemu nasilja, te istaknuli i pojedine probleme s kojima se susreću u svakodnevnom radu. No, ono u čemu su se svi složili, jest činjenica da se samo udruženim multidisciplinarnim pristupom može potaknuti angažman i djelovanje svih segmenata društva u području prevencije nasilja.

VIDEO PRILOG:

">

Akcije za što manje mine

PREZENTACIJA U NJEMAČKOJ

Stanovnici Bad Homburga pomoći će razminiranje Ličko-senjske županije.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. studenoga 2014. u 16.05 sati

GOSPIĆ - Danas smo dobili priopćenje iz Ličko-senjske županije o proširenju akcije za prikupljane sredstava za razminiranje Hrvatske.
Ivana Tomaš, zamjenica ličko-senjskog župana, Đurđa Adlešić, upraviteljica Humanitarne zaklade Hrvatska bez mina, te Mladen Crnković, glasnogovornik Hrvatskog centra za razminiranje iz Siska održali su u Bad Homburgu u Njemačkoj, gradu prijatelju Dubrovnika, prezentaciju razminiranja minsko sumnjivih površina u Ličko-senjskoj županiji za čije razminiravanje grad Bad Homburg nastoji prikupiti 53 tisuće eura.
Prezentacija je održana kako bi predstavnici različitih tamošnjih udruga, zastupnici i čelnici grada koje je predvodio gradonačelnik Michael Korwisi, predsjednik Gradskog vijeća Bad Homburga Holger Fritzel, zastupnik i gospodarstvenik Peter Löw te poznata humanitarka Olga Stoss, bili upoznati u što će se utrošiti donacija stanovnika Bad Homburga čija akcija je u tijeku. Odlukom Humanitarne zaklade Hrvatska bez mina prikupljeni novac iz Bad Homburga biti će namijenjen razminiranju dijelova Ličko-senjske županije koji su zagađeni minsko-eksplozivnim sredstvima.
Podsjetimo, riječ je o akciji kojom svaki stanovnik Bad Homburga donira euro, koliko stoji razminiranje jednog kvadratnog metra, a koja je bila potaknuta primjerom Dubrovnika, koji je lani za Dan grada Dubrovnika i fešte Sv.Vlaha donirao 200 tisuća kuna za razminiranje miniranih područja u preostalim dijelovima Hrvatske.
Zamjenica Tomaš govorila je o Ličko-senjskoj županiji za čije razminiranje će biti utrošen novac, zahvalila se stanovnicima na uključivanju u akciju te pozvala gradonačelnika Bad Homburga da sa suradnicima posjeti Ličko-senjsku županiju i upozna se s prirodnim ljepotama jedne od najljepših hrvatskih županija.
Prema riječima glasnogovornika HCR- a Mladena Crnkovića, Ličko-senjska županija je nažalost neslavni rekorder u Hrvatskoj s nešto manje od 147 četvorna kilometra minsko sumnjivih površina od ukupno 550 četvornih kilometara u Hrvatskoj. Od gradova, minama je najzagađenija okolica Gospića sa 56 četvorna kilometra, a potom Otočac sa 30 četvornih kilometara.
Budući akcija prikupljanja donacije u Bad Homburgu još nije završena, pozvani su i svi Hrvati i Nijemci kao i udruge i tvrtke da pomognu akciju čija donacija će, najavljeno je, biti uručena na idućoj proslavi Dana grada Dubrovnika i festi Sv.Vlaha u veljači 2015. godine u Dubrovniku.
Tijekom prezentacije u Bad Homburgu predstavljena je i novoosnovana udruga Hrvatska pomaže čiji su osnivači gradovi Zagreb, Osijek i Dubrovnik.

PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. studenoga 2014. u 18.30 sati

GOSPIĆ - Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Ličko-senjske županije u suradnji s Gradom Gospićem, Policijskom upravnom ličko-senjskom i Centrom za socijalnu skrb Gospić organizira obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Zajedničke prigodne aktivnosti biti će u utorak 25. studenoga u Gospiću ispred zgrade FINA-e s početkom u 10.30 sati.

DOGOVOR O RAZMINIRANJU

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. studenoga 2014. u 18.00 sati

GOSPIĆ - Danas su se ličko-senjski župan Milan Kolić i Stipe Mudrovčić, županijski koordinator za razminiranje sastali s predstavnicima Hrvatskog centra za razminiranje (HCR-a) iz Siska.
Na sastanku su uz Dražena Jakopeca, ravnatelja HCR-a bili predstavnici gradova Gospića i Otočca te općina Brinje, Lovinac, Plitvička Jezera, Donji Lapac, Vrhovine i Perušić. Sudionicima sastanka prezentiran je plan razminiranja u Ličko-senjskoj županiji za narednu godinu.

UGOVORI ZA RAZVOJ LOVSTVA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. studenoga 2014. u 17.50 sati

GOSPIĆ - Ličko-senjska županija je temeljem Programa razvoja i unaprjeđenja lovstva na objavila javni poziv za korištenje sredstava za sufinanciranje razvoja i unapređenja lovstva.
Na poziv je stiglo 46 zahtjeva koje je obradilo Povjerenstvo za provedbu programa razvoja i unaprjeđenja lovstva na temelju čega je ličko-senjski župan Milan Kolić donio odluke o rasporedu sredstava za unaprjeđenje lovstva u ovoj godini.
Danas bilo potpisivanje ugovora o sufinanciranju troškova razvoja i unaprjeđenja lovstva koje su sa županom Kolićem potpisali predstavnici lovoovlaštenika s područja Ličko-senjske županije.

VITAMINI IZ DOLINE NERETVE

SVAKO ZLO ZA NEKO DOBRO

Nakon zabrane izvoza mandarina na istok, danas je tegljač iz doline Neretve uz pomoć EU završio u Lici.

Pretovar mandarina u Gospiću/© Marko Čuljat Lika press
Pretovar mandarina u Gospiću/© Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. studenoga 2014. u 13.15 sati, video dopuna u 15.20 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Jutros me rasanio poziv Ane iz Županije koja mi je dojavila da na placu dolazi tegljač mandarina iz doline Neretve koji će se razdiliti raznim društvenim organizacijama.
Brzo sam uavertija o čemu se radi i poša put place i prije devet uri.
- Već sam zakasnija.- pomislih kad ugledah gužvu.
Međutim, nisam bija u pravu, podila mandarina tekar je počela. Prve kašete su se pažljivo slagale u otočački autić Crvenog križa koji će morati još ednom put Gospića. Nakon toga počelo je slaganje kašeta u šumarski kamioncin iz Senja, a pa u auto za Karlobag i tako redom. U svemu su pomagali gospićki srednjoškolci nenavikli na posao jer kao da nikada nisu radili u lancu, recimo slagali drva i slično.
Na parkiralištu gospićke place već odavno, osim petkom nije bilo take gužve. Dililo se okruglo dvacet tona neretvanski mandarina u čemu prste ima i Europska komisija jerbo je zabranila izvoz u Rusiju.

U međuvremenu je iz Županije stiglo i službeno priopćenje:
Hrvatska zajednica županija proslijedila je svim županijama zamolbu Dubrovačko-neretvanske županije za pomoć županija u korištenju mjera EU za neretvansku mandarinu. Uredbom Europske komisije utvrđene su izvanredne mjere potpore proizvođačima, te je tako za neretvansku mandarinu odobrena kvota od 7900 tona koja se može donirati prihvatljivim korisnicima. Kako bi se iskoristila osigurana sredstva EU, potrebno je u što kraćem roku donaciju otpremiti primateljima.

Sukladno članku 6. Pravilnika o utvrđivanju dodatnih privremenih izvanrednih mjera potpore proizvođačima određenog voća i povrća ("Narodne novine" br. 117/14) primatelji proizvoda povučenih s tržišta su: humanitarne organizacije - Hrvatski crveni križ i Hrvatski Caritas, centri i ustanove socijalne skrbi, ustanove za predškolski odgoj i srednjoškolsko obrazovanje, ustanove za osnovnoškolsko obrazovanje koje ne sudjeluju u shemi školskog voća i povrća, bolničke ustanove i kaznena tijela.
Mandarine su danas predane društvima Hrvatskog crvenog križa Gospić, Senj, Otočac, Plitvička Jezera i Donji Lapac. Dio mandarina otišao je u centre socijalne skrbi u Gospiću i Senju, Domu za starije i nemoćne osobe Ličko-senjske županije koji djeluje u Gospiću, Udbini i Otočcu, Obiteljski dom Đurđica u Križpolju te domu Dom za psihički bolesne odrasle osobe Bistričak Podružnica Otočac u Brlogu.
Oslastit će se i vrtićari u Gospiću, Otočcu, Senju, Novalji, Brinju, Korenici i Udbini, te srednjoškolci Senja, Otočca, Gospića i Korenice, ali i osnovnoškolci u Klancu, Karlobagu, Perušiću i Donjem Lapcu.
Dio mandarina je otišao u Opću bolnicu Gospić i u gospićki zatvor i Caritas Gospićko-senjske biskupije.

PRVI LIČKI VLOG O MANDARINAMA

">

REAKCIJE S FEJSA:

www.facebook.com/ricice/photos/a.204007519650525.71360.203760166341927/843062709078333/?type=1&comment_id=843164045734866&offset=0&total_comments=3

Milica Čubrilo Ex Čubrilo, Snjezana Pecanac, Ivana Asić i 16 drugih su rekli da im se ovo sviđa.
Oliver Komšo pa zar nisi vidjela druga šolju iz crvenog kriza .znaci doci ce i u korenicu nesto.lijevo u kadru.
Ličke novine Poruka čitateljima iz Korenice: Kliknite na plavi tekst iznad slike pa ćete saznati gdje su otišle mandarine. Pozz
Mirela Krešić Bas me zanima tko ce se okoristiti time
Pajnić Slavica aaaaa šteta nisam znalaaaaaaaaaaaaaa.....
www.facebook.com/marko.culjat/posts/942131299149370?comment_id=942164559146044&offset=0&total_comments=2

Karlo Hrgota, Maja Baburić Strilić, Marko Sekulic i 12 drugih su rekli da im se ovo sviđa.
Mara Stilinovic Hvala u ime djelatnika O.B.Gospić

Foto-vijest iz Vukovara

LIČANI U VUKOVARSKOJ KOLONI

U vukovarskoj koloni: Dilber, Kolić, Tomaš, Rajner i Karamarko
U vukovarskoj koloni: Dilber, Kolić, Tomaš, Rajner i Karamarko
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. studenoga 2014. u 14.20 sati

GOSPIĆ - Danas smo iz Kabineta župana dobili priopćenje za javnost oboravku županijskog izaslanstva u Vukovaru:

- Pod nazivom 'Vukovar - mjesto posebnog pijeteta' u Vukovaru se danas komemoracijskim programom te Kolonom sjećanja obilježava 23. godišnjica stradanja toga grada. U ime Ličko - senjske županije programu obilježavanja - Koloni sjećanja, odavanju počasti na memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata i svetoj misi za sve pokojne i nestale nazoče ličko-senjski župan Milan Kolić i njegova zamjenica Ivana Tomaš.

U Rijeci otvoren

URED PUČKOG PRAVOBRANITELJA

Svečanost otvaranja pravobraniteljskoh ureda u Rijeci
Svečanost otvaranja pravobraniteljskoh ureda u Rijeci
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. studenoga 2014. u 10.50 sati

GOSPIĆ - Ličko-senjski župan Milan Kolić i zamjenica Ivana Tomaš na poziv pučke pravobraniteljice Lore Vidović nazočili su jučer otvorenju Područnog ureda pučke pravobraniteljice u Rijeci.
Tom prigodom župan Kolić pozdravio je otvorenje Područnog ureda te istakao važnost otvorenja ureda koji će uvelike građanima iz ovog dijela Hrvatske pomoći pri ostvarivanju ljudskih prava.
Otvorenju Područnog ureda nazočili su i saborski zastupnik i predsjednik Saborskog odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furio Radin, gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, te zamjenica župana Istarske županije Viviana Benussi. Među uzvanicima je bio i msgr. Ivan Devčić, riječki nadbiskup.
Kroz djelovanje Područnog ureda pučka pravobraniteljica želi ostvariti i suradnju sa svim zainteresiranim dionicima u lokalnoj zajednici - županijama, gradovima, ustanovama i institucijama, nevladinim udrugama, akademskom zajednicom i drugima, kako bi doprinijeli osvješćivanju javnosti o temama iz područja ljudskih prava i na taj način dodatno pridonijeli njihovoj zaštiti. Ured se ujedno želi približiti građanima jer su očekivanja građana od institucije pučkog pravobranitelja, koja ima široke ovlasti zaštite i promicanja ljudskih prava, suzbijanja diskriminacije te djelovanja nacionalnog preventivnog mehanizma, sve veća.
Rad i uloga Ureda pučkog pravobranitelja jučer su u Rijeci predstavljeni širokom krugu zainteresiranih dionika.

Tragom izjave župana Milana Kolića

ŽUPANIJA JE DRUGA PO TRANSPARENTNOSTI

Objavljeni su rezultati istraživanja transparentnosti koje je obavili GONG i LOTUS.

PAnorama županijske palače u Gospiću/Snimio Božo Perišić PULS
PAnorama županijske palače u Gospiću/Snimio Božo Perišić PULS
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. studenoga 2014. u 14.00 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Na jučerašnjoj sjednici, kad su mahom novinari već napustili sjednicu Županijske skupštine, župan Milan Kolić se na kraju jedne točke dnevnog reda javio za riječ i istako podatak da je Gospić drugi grad po transparentnosti u Hrvatskoj.
Danas smo malo prolistali tiskovine, a potražili smo i podatke na internet stranicama GONG-a i LOTUS-a i pronašli da je u ocjenjivanju transparentnosti Ličko-senjska županija dobila ocjenu 7,28 od mogućih 10 i zauzela drugo mjesto iza Varaždinske županije.
Ako vam se da pogledajte malo listu:
www.lotus.gong.hr/result?county[]=9&research=2014

U anketi je ocijenjeno i 365 gradova i općina. Od ličko-senjskih gradova i općina najbolje mjesto zauzela je Novalja - 66-to, s ocjenom od 5,85, Gospić je zauzeo 83 mjesto s ocjenom 5,43, Otočac je na 129 mjestu, Udbina i Vrhovine su na 180 mjestu, Brinje je na 186 mjestu, Lovinac na 266, Perušić 277, Donji Lapac na 289 mjestu, Plitvička Jezera na 295, Karlobag na 344 mjestu s ocjenom 1,05

XI. sjednica Županijske skupštine u Gospiću

POVEĆAN PRORAČUN

Nakon burnog i dinamičnog aktualnog sata i pređenih desetak točaka dnevnog reda župan Kolić se pohvalio da je Gospić drugo grad po transparentnosti u Hrvatskoj.

Pred početak današnje sjednice u Gospiću
Pred početak današnje sjednice u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. studenoga 2014. u 16.10 sati, dopuna u 20.15 sati, video dopuna u 20.45 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Nakon aktualnog sata novinari su napustili XI. sjednicu Županijske skupštine dajući time do znanja da ih rad lokalne vlasti uopće ne zanima i da im je stalo samo do loših vijesti i informacija.
Pri kraju rasprave 11. točke dnevnog reda koja se odnosila na povećanje ovogodišnjeg proračuna za riječ je javio župan Milan Kolić i s govornice priopćio da je upravo dobio vijest iz Šibenika kako su GONG i građani ocjenjivali transparentnost u Hrvatskoj i da je Gospić zauzeo visoko drugo mjesto.
No vratimo se na početak sjednice i aktualni sat koji je nakon prozivke i konstatacije da su od 32 skupštinara nazočna njih 26-orica počeo serijom pitanja koja su ranije dostavljena, a izvlačenjem je utvrđen redoslijed tih devet pitanja koje je mahom postavljala županijska oporba.
Zlatno je pravilo da prvo pitanja postavlja oporbenjak Stjepan Ćaćić iz HNS-a koga je ovaj put zanimao odnos izvršne vlasti prema braniteljima, a nakon odgovora župana nadopunio je pitanje tvrdnjom da je udrugama smanjenja potpora.
- Izvršna vlast Ličko-senjske županije podržava rad branitelja ali osuđuje izjave nekih stranačkih čelnika da je HV bila agresor u BiH kao i prebacivanje dijela branitelja u Ministarstvo socijalne skrbi čime su im smanjena primanja. - rekao je župan Milan Kolić.
Ćaćić je bio nezadovoljan odgovorom jer se branitelji stranački dijele.
Zatim je za riječ javio Tomislav Zrinski, SDP, inače dopredsjednik Skupštine koji je upozoravao na kršenja Poslovnika, ali mu to nije dozvolio predsjednik Skupštine Darko Milinović, već ga je uputio da to iznese u drugom dijelu sjednice nakon usvajanja dnevnog reda. Zrinski je time bio revoltiran i pozvao novinare na tiskovnu konferenciju, što je kasnije gotovo izazvalo prekid sjednice, a pridružio mu se i Ćaćić, koji nakon pitanja Krstića nije dobo mogućnost odgovora.
Marijan Kustić, iz vladajuće koalicije donio je na govornicu i neke dokumente kojima je želio potkrijepiti stanje u županijskoj sportskoj zajednici ističući da je legalni predsjednik Milan Radošević.
- Tajnik Saveza Stjepan Ćaćić se potrudio da osigura ugovor o radu i u slučaju raskida dobio bi otpremninu od gotovo milijun kuna- i istakao je Kustić.
- Da li treba što dodati nakon ove informacije, a mene je Ćaćić prozivao grobarom sporta. Neka se zapita javnost o svemu ovome. Provjerit ćemo zakonitost ugovora.- rekao je s govornice Kolić.
Nikolu Šulentića i Nikolinu Tonković Čorak, koalicija na vlasti, zanimale su refleksije novog zakona o brdskim područjima i strategija razvoja.
- Kroz Zajednicu županija uputili smo primjedbe za izmjene zakona. Bit će problema u Gospiću, Karlobagu, Lovincu, Plitvičkim Jezerima i Senju jer tridesetak tisuća stanovnika gubi potporu na dohodak. - rekao je Kolić.
Antu Franića, HSLS, zanimalo je kako će dožupan za gospodarstvo Sanjin Rukavina iz Senja nakon zapošljavanja na mjestu tržišnog inspektora obavljati svoju županijsku funkciju, a ovaj mu je obećao pismeni odgovor.
Tomislava Zrinskog, SDP, zanimalo je koliko je novozaposlenih radnika u županiji, a Marijana Šuljića, zašto nije i Novalja dobila službenika za legalizaciju gradnje.
Odgovorio je Kolić obadvojici, Zrinski će dobiti pismeni odgovor, a za legalizaciju je privremeno zaposleno samo pet službenika za koje država nije odobrila obećanih 700 tisuća kuna za plaće pa ih podmiruje Županija.
Nakon usvajanja dnevnog reda i predloženih nadopuna brzo se stiglo i do prvih ovogodišnjih izmjena županijskog proračuna koje je obrazložio Mile Dešić, pročelnik Službe za financije. Uglavnom, ovogodišnji županijski proračun za razliku od mnogih drugih proračuna povećava se za 2,6 milijuna kuna i iznosit će 66,8 milijuna kuna. Do povećanja proračuna došlo je zbog povećanja tekućih potpora. Bilo je nekoliko klupskih i pojedinačnih rasprava i pitanja, a neke su ukazivale ne nelogičnosti računice, ali tako se proračun radi već 19 godina rekao je pročelnik Dešić i smirio strasti. Dešić je odgovorio i na neka druga pitanja te je rekao da su potraživanja Županije 360 tisuća kuna i da su nenaplaćene obveze teške milijun kuna. U raspravi je istaknuto kako je dobro da se na kraju poslovanja planira pozitivna nula i da neće biti gubitka za razliku od ranijih godina.

Akcenti s Aktualnog sata

Župan Milan Kolić:

- Nema niti jedne jedinice lokalne samouprave koja će početi dobivati pomoć od države, a čak pet jedinica Gospić, Karlobag, Lovinac, Plitvička Jezera i Senj gube status potpomognutog područja, što znači da će biti izložene daljnjem iseljavanju koje smo u proteklom desetogodišnjem razdoblju značajnim naporima uspjeli zaustaviti.
Zbog promjena 28.900 stanovnika Županije izlazi iz sustava potpora porezu na dohodak. Indeks razvijenosti i dalje ne uzima u obzir demografske karakteristike i utjecaj krize - nisu dobri kriteriji za određivanje stupnja razvijenosti - pri izračunu se ne uzimaju parametri poput starosne strukture stanovništva, gustoće naseljenosti ili općeg demografskog stanja, što bi nekim jedinicama pomoglo pri dobivanju statusa potpomognutog područja.
Županije danas imaju najmanje fiskalne kapacitete što je nespojivo s ulogom koordiniranja i poticanja regionalnog razvoja, a osim toga dužne su osnovati i financirati razvojne agencije koje obavljaju i poslove za središnju vlast. Zbog toga bi regionalne koordinatore trebala sufinancirati Vlada RH, a to novim zakonom nije predviđeno. Županije gube prihod od naknade za iskorištavanje mineralnih sirovina iz treće, četvrte i pete skupine razvijenosti, a to su Gospić, Karlobag, Lovinac, Novalja, Senj i Plitvička Jezera.
Gubitkom statusa područja od posebne državne skrbi ili brdsko-planinskog područja naše jedinice lokalne samouprave mogle bi izgubiti pravo na tekuće, odnosno kapitalne potpore iz državnog proračuna u ukupnom iznosu od preko 12 milijuna kuna godišnje te neće biti novaca za sufinanciranje provedbe EU projekata.
Ništa od Fonda za pripremu projekata i sufinanciranje troškova provedbe. Zakonsko rješenje i dalje predviđa da se visina i način dodjele pomoći na ovim područjima utvrđuje kroz poseban program koji usvaja ministar odlukom. Ovo je krajnje netransparentan način na koji će se utvrđivati tko će i uz koje uvjete moći ostvarivati stručnu i financijsku pomoć za pripremu i provedbu projekata.

VIDEO ZAPIS IZJAVA ĆAĆIĆA I ZRINSKOGA:

">Županijska skupština Gospić

SJEDNICA 14. STUDENOGA

Na dnevnom redu je prva izmjena ovogodišnjeg proračuna - proračun se povećava.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr

30. listopada 2014. u 8.30 sati, izmjene 10. studenoga 2014 u 8.30 sati

GOSPIĆ - Predsjednik Županijske skupštine Darko Milinović, sazvao je XI. sjednicu za 11. studenoga i predložio 24 točke dnevnog reda.
Nakon uobičajenog aktualnog sata i usvajanja zapisnika razmotrit će se izvješće o radu ličko-senjskog župana te više izmjene i dopuna odluka o financiranju javnih i drugih potreba. Na dnevnom redu je i prva izmjena ovogodišnjeg proračuna koji će biti povećan za gotovo dva milijuna kuna i iznosit će 66,8 milijuna kuna. Do povećanja proračuna došlo je zbog povećanja tekućih potpora za 1,6 milijuna kuna, a povećane su i ostale potpore. Neki proračunski prihodi su smanjeni kao, recimo, porez na dohodak koji je za 200 tisuća manji čemu je uzrok porezna reforma, a smanjeni su i prihodi od imovine.

Jutros smo saznali da je odgođena sjednica Županijske skupštine za petak 14. studenoga, i da će dnevni red biti nešto proširen novim točkama ukoliko se ti prijedlozi prihvate.

Uz Dan dobrovoljnih davatelje krvi

ŽUPANIJSKI PRIJAM

Dožupanica Tomaš s darivateljima krvi/©Marko Čuljat Lika press
Dožupanica Tomaš s darivateljima krvi/©Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. listopada 2014. u 13.30 sati

GOSPIĆ - Povodom 25. listopada Međunarodnog dana darivatelja krvi danas je zamjenica župana Ivana Tomaš priredila prijam za davatelje krvi.
Pošto je izrazila divljenje njihovoj humanosti zahvalila im je na darovanoj krvi i obećala da će i sama prvom prilikom dati krv.
Kako je na prijamu istakao Vlado Brkljačić, poznatiji kao Brlja, direktor Županijske organizacije HCK-a, godišnje se prikupi 1200 doza krvi što podmiruje potrebe, a krv daje oko 250 darivatelja. Među davateljima dosta je mladih osoba.
Na prijamu je danas bio i Zvonko Kovačić, koji je krv darovao 134 puta, a inače je hrvatski branitelj. Par puta više krv je dao Fabo Rupčić (137 puta) ali nije bio na prijamu jer je bio na operaciji zamjene kuka u gospićkoj bolnici. Redakcija Ličkih novina želi mu brz oporavak i poziva na kavu. Brlja je istakao da je među davateljima rekorderima i gospićki pedijatar dr. Mile Došen koji je krv dao 107 puta. (MaČ)

Prijem uz Dan slijepih

BROJNI SU PROBLEMI NERIJEŠENI

Već godinama se ne rješavaju sustavni problemi slijepih osoba i osoba oštećena vida.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. listopada 2014. u 13.45 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - I danas je povodom Međunarodnog dana slijepih osoba održan tradicionalni prijem čelnika Društva slijepih i slabovidnih osoba. Prijem su upriličile Ivana Tomaš, zamjenica ličko-senjskog župana i Marta Grgurić, zamjenica gospićkog gradonačelnika.
Vlč. Jure Ladišić, predsjednik Društva i Branko Ćujić, tajnik istakli su zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom s Ličko-senjskom županijom i Gradom Gospićem koji sudjeluju u financiranju njihovog rada. Tako su od zamjenice Tomaš saznali da im je danas uplaćena pomoć od pet tisuća kuna.
Detaljnije je o problemima govorio tajnik Ćujić i tom prilikom istakao brojne sustavne probleme koji se gomilaju već dvadesetak godina i nitko nema volje da ih riješi. Dapače, stvaraju se i novi. Sve je više slijepih siromašno i nemaju sredstava za život. Tako je tuđa njega i pomoć smanjena za 50 kuna, mnogi su zbog izmjena propisa izgubili pravo na besplatan ogrjev, drvna industrija više ne poklanja škart iz proizvodnje, osim pilana u Krasnu i Brinju.
- Imamo veoma malo volontera i donatora, donatori kao da imaju poskoka u džepu.- bio je slikovit Ćujić.
Društvo danas ima oko 200 članova. Samo ove godine umrlo ih je deset, a primljena su tri nova. Još su tri u liječničkoj obradi, a nekima je sramota biti članom Društva. Članovi su i šestero djece koja su u pravilu veoma dobri đaci i kojima se pomaže u nabavci tehničke opreme za učenje.
Ćujić je izdvojio jedan problem u Sincu. U jednoj obitelji sin je poginuo kao hrvatski branitelj, a bio je najsposobniji za privređivanje. Njegova sestra je slijepa, a otac ima 82 godine i žive veoma teško i u slabo napravljenoj kući koja prokišnjava, a koju je financiralo Ministarstvo obrane. Na inicijativu Društva najzad su se odazvali samo Mjesni odbor u Ličkom Lešću i Grad Otočac i uskoro će ta obitelj dobiti pomoć da sanira kuću.

Akcija veterana motorista iz Splita

I GOSPIĆ NA TRASI VETERANSKE KRUNICE

Dožupanica Tomaš s gostima iz Splita/Snimio Marko Čuljat Lika press Gospić
Dožupanica Tomaš s gostima iz Splita/Snimio Marko Čuljat Lika press Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. listopada 2014. u 13.45 sati

GOSPIĆ - Ivana Tomaš, zamjenica ličko-senjskog župana primila je danas čelnike Moto kluba 4. gardijske brigade Zlatka Borojevića, dopredsjednika i Ivicu Runjića, koordinatora Projekta Krunica.
Splićani su kratko objasnili cilj njihovog projekta, a to je čuvanje tradicija Domovinskog rata. Projekt je krenuo ove godine pod nazivom 23 krunice za 23 godine od osnivanja 4. gardijske brigade i drugih hrvatskih postrojbi.
Zamjenica Tomaš je podržala ideju da se u program uključi Gospić i tako će iduće godine 27. travnja u 13 sati u ličkom središtu biti 18. krunica.
- Za iduću godinu uključili smo dvije nove lokacije koje su zapostavljene, a to su Medvedgrad i Gospić. Ići ćemo i u Istru jer želimo povezati cijelu Hrvatsku i sve njene branitelje.- istakao je na razgovoru Zlatno Borojević, dopredsjednik Kluba motorista.
Projekt Krunica traje sedam dana. Kreće se iz Splita. U njemu sudjeluje više od 20 motorista koji pređu preko dvije tisuće kilometara. Svugdje su im domaćini lokalni moto klubovi tako su već kontaktirali MK Gospić. (MaČ)

Još malo Jeseni u Lici

POSJEĆEN ŠTAND PČELICA

Na štandu su bile dječje rukotvorine, prikupljeno gotovo tisuću kuna.

Štand gospićkih Pčelica/Snimio©Marko ČULJAT
Štand gospićkih Pčelica/Snimio©Marko ČULJAT
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. listopada 2014. u 20.45 sati

GOSPIĆ - Među 270 izlagača bio je jedan neobičan štand, štand gospićke humanitarne udruge Pčelice koja vodi brigo o djeci s posebnim potrebama. Njihov rad mnogi pomažu tako su na Jeseni prikupili gotovo tisuću kuna priloga kojim će nabaviti novi materijal za rad i odgoj djece.
Sva tri dana Jeseni pjevalo se i plesalo na sve strane, a započele su gospićka mažoretkinje i limena glazba. I danas se pjevalo u malom šatoru.
U posljednjem video izvještaju donosimo djelić brojnih zbivanja. (MaČ)

VIDEO ZAPIS LIČKE TELEVIZIJE GOSPIĆ LTVG-A:

">

Treći dan ovogodišnjeg JUL-a

STIZALO SE I NA MOTORIMA

Rapski motorist na JUL-u/Snimio © Marko Čuljat Lika press
Rapski motorist na JUL-u/Snimio © Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. listopada 2014. u 13.10 sati, Vlog dopuna u 15.58 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Od jutarnjih sati u Gradu je danas bilo neobično živo. Kafići i parkirališta bili su puni domaćih i stranih gostiju sa svih strana.
Tražeći parkiralište naletio sam na jednog motoristu s Raba koji se zavukao kod malog šatara blizu ostalih rapskih motorista koji su bili i - hrvatski branitelji u Domovinskom ratu pa imaju i domoljubne osjećaje prema Lici i Ličanima. Na nekadašnje ratište dolaze i po nekoliko puta godišnje u raznim prigodama ne dajući da slavni dani padnu u zaborav.
U velikom šatoru bilo je veselo, nastupali su Bosanci koji su uvijek znali dignuti temperaturu svojim pjevanjem, svirkom i plesom. Kupovalo se svega i svačega, a i ponuda je i danas bila više nego dobra. Bilo je slastičarskih proizvoda, pekmeza, ali i raznih prerađevina od kobasica do base koju je nudio mlikar i sirar iz Debelog Brda kod Gospića. MAjetići su nuduli kruv ispod pekve.
- Žurim, idem naći domaćeg graha poslala me žena.- u prolazu mi reče jedan bivši Gospićanin i bivši ministar Ivica Crnić, koji je napravio kućicu u Brušanima, a žena mu je iz Bilaja.
Malo je taki' koje sam sreo ova tri dana. Po gradu su prolazili ljudi s kesicama i unutra teglica ili dvije s JUL-a, odnosno s Jeseni u Lici, kako mi je palo na pamet da pišem kako bih lakše arhivirao i pronašao fotografije i snimke izložbe.
Auto sam parkirao u dvorištu nekadašnjeg Auto-moto kluba di je i danas izložba malih životinja. Od ovaca ostali su samo brabonjci. Kad sam išo' po njega u dnu dvorišta se dimilo. Izlagači su pripremali vlastiti roštilj za ručak, ali meni se žurilo pisat ovoj izvještaj.

PRVI LIČKI VIDEO VLOG O JUL-U:

">

Jesen u Lici 2014.

PROGLAŠEN NAJBOLJI LIČKI OVAN

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. listopada 2014. u 14.40 sati

GOSPIĆ - Na prvoj izložbi ovaca koja je ove godine organizirana u sastavu tradicionalne izložbe Jesen u Lici, titulu šampiona odnio je ovan Tome Matanića (50) iz Ličkog Osika. Ovan je star 2,5 godine i težak oko 80 kilograma.


REAKCIJE S FEJSA:

www.facebook.com/ricice/photos/a.204007519650525.71360.203760166341927/816632125054725/?type=1¬if_t=like

Milan Starčević, Petar Krmpotić, Brule Marković i 39 drugih su rekli da im se ovo sviđa.
podijeljeno 3 puta

Tomislav Čanić Sve više je ovakvih neopasnih rogova, jer svi polako shvaćamo da se šušasti i rogati ne mogu ravnopravno bosti...
Kathy Pavelic To je pravo iz Like bas mi je drago
Dragan Margeta ova slika je za kviz pitanje...e sad koje....malo maste i svi ce znati!!!!

Uz Jesen u Lici

PROMOCIJA ZBIRKE PJESAMA

Večeras je promovirana treća zbirka Ramone Adrijane Vukelić.

RAmona čita svoje pjesme u Gospiću
RAmona čita svoje pjesme u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. listopada 2014. u 20.50 sati, video dopuna u 24.00 sati

GOSPIĆ - U sklopu manifestacije Jesen u Lici večeras je u Samostalnoj narodnoj knjižnici održana promocija treće zbirke pjesama autorice Ramone Adriane Vukelić koja nosi naslov Dok Gacka teče.
Ramona je Rumunjka koja je u Hrvatsku stigla 1998. godine i udala se u Kosinj, a danas živi i piše na hrvatskom jeziku u Otočcu. O ovoj nesvakidašnjoj pjesnikinji govorila je Ivana Tomaš, zamjenica ličko-senjskog župana, koja je istakla da njeno stvaralaštvo izaziva divljenje. Sudionike promocije pozdravio je i rumunjski konzul u Zagrebu Bogdan Brinzei. Promociju su pratili tamburašku Pučkog učilišta.
- Ramona u svojim pjesmama ima neobičan ritam, jedanaesterac što je uzela iz rumunjskog jezika, dok naš jezik podržava osmerac ili deseterac. Jednostavno se stopila sa sredinom u kojoj živi i počela je pisati na hrvatskom jeziku koji je s lakoćom naučila.- rekla je promotorica zbirke Vesna Kostelac. (MaČ)
VIDEO ZAPIS LIČKE TELEVIZIJE:

">

16. izložba Jeseni u Lici

NAJVEĆA IZLOŽBA DO SADA

Proizvode je izložilo 270 domaćih i stranih proizvođača.

Dolazak gostiju na izložbu/© Marko Čuljat Lika press
Dolazak gostiju na izložbu/© Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. listopada 2014. u 14.55 sati, VIDEO DOPUNA U 18.20 SATI

Priredio M. ČULJAT

GOSPIĆ - Nije mi ovo prvi put, bio sam i lani, bila je dobra prodaja zato sam ponovno došao.- izjavio je za Ličke novine vlasnik Mesarije Jurša iz Ljutomera u Sloveniji, koji je nudio bezbrojne vrste kobasica po cijeni ispod stotinu kuna po komadu.
Ovogodišnja izložba Jeseni u Lici dosad je najveća jer je okupila 270 domaćih i stranih proizvođača koji su zauzeli pet tisuća "kvadrata" Trga Stjepana Radića, gdje je inače sve do jeseni 1962. godine bila placa. Gospić je dozvolu da bude trgovište dobio 1746. od kraljice Marije Terezije.
Na današnjoj Jeseni u Lici okupili su se izlagači i svih dijelova Ličko-senjske županije, Hrvatske, ali i iz Slovenije, Bosne i Hercegovine i Vojvodine, a izložba će potrajati puna tri dana kao nikad do sada. Stigli su i brojni gosti među kojima je bio Tomislav Karamarko, predsjednik HDZ-a i saborski zastupnik, saborski zastupnici Milan Jurković i Darko Milinović, svi hrvatski župani na čelu s Tomislavom Tolušićem, predsjednikom Zajednice županija.
- Gospić i Ličko-senjska županija postali su odredište mnogima, a ova je izložba postala naš velesajam i presjek je razvoja na vlastitim potencijalima. Dobrih ideja ima i spremni smo ih uvijek podržati i pomoći u realizaciji.- rekao je Petar Krmpotić, gospićki gradonačelnik na otvaranju Jeseni.
- Počeli smo s 15 izlagača prije 16. godina. Za razvoj poduzetništva osigurali smo razne potpore i stvorene su osnove za ubrzan razvoj. Već četiri godine izvoz ima porast od 40 do 70 posto. - rekao je Milan Kolić, ličko-senjski župan i predsjednik Organizacijskog odbora.
- Ponosni smo na prošlost, ponosni smo na sadašnjost i spremni smo za budućnost. Nije bilo lako u Domovinskom ratu, a nije lako ni danas s obzorom da se Ličko-senjska županija u širokom luku zaobilazi naročito posljednje tri godine. Ove godine premašili smo dva milijuna noćenja u turizmu, izvezeno je robe za 20, a uvezeno za deset milijuna dolara. Sajam pokazuje sve čari naše županije i žao mi je što nema nijednog ministra ovdje. Vlast nastoji dezintegrirati Liku ukidajući institucije tako da Ličani spavaju u Lici, a rade u Zadru ili Rijeci.- rekao je Darko Milinović, saborski zastupnik i predsjednik Županijske skupštine otvarajući ovogodišnju izložbu.
Izlagače je blagoslovio msgr. Mile Bogović, gospićko-senjski biskup.

VIDEO ZAPIS S OTVARANJA JESENI U LICI
">

PRVI LIČKI VLOG O PRVOM DANU JESENI U LICI
">

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta

MILIJUN KUNA ZA POMOĆNIKE U NASTAVI

Osigurana su sredstva za 17 asistenata.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. listopada 2014. u 14.40 sati

GOSPIĆ - Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u okviru operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala odobrilo je za Ličko-senjsku županiju preko milijun kuna za financiranje rada 17 pomoćnika u nastavi za učenike s poteškoćama.

Odobrena sredstva iskoristit će se za pomoćnike koji rade s 19 učenika iz pet osnovnih i četiri srednje škole kojima je Ličko-senjska županija osnivač. Slijedi potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava te selekcija nezaposlenih osoba registriranih na tržištu rada u suradnji s partnerom projekta Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Područnim uredom Gospić.

Projekt Ličko-senjske županije od iznimne je važnosti, a usmjeren je na jačanje ljudskog kapitala i uključivanje nezaposlenih osoba na tržište rada te povećanje socijalne uključenosti osoba u nepovoljnom položaju, odnosno učenika s teškoćama koji predstavljaju posebno ranjivu skupinu. Projekt se našao na viskom osmom mjestu od ukupno odobrenih 26 projekata, odnosno 43 prijavljena projekta. Ovaj uspjeh rezultat je suradnje škola kao partnera projekta te stručnog projektnog tima Ličko-senjske županije, koji je proveo sve aktivnosti oko pripreme i prijave projekta.

Ostvaruje se program e-škole

NOVA RAČUNALA ZA ŠKOLE

Danas su ravnatelji preuzeli 60 računala koje je osigurao Rotary klub Zagreb i HPB.

Zajednički snimak ravnatelja i donatora/Snimio © Marko Čuljat Lik press Gospić
Zajednički snimak ravnatelja i donatora/Snimio © Marko Čuljat Lik press Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. listopada 2014. u 1435 sati

Pripremio M. ČULJAT

GOSPIĆ - Danas su ravnatelji 12 osnovnih i srednjih škola s područja Ličko-senjske županije primili 60 novih računala koja je osigurao Rotary klub iz Zagreba i Hrvatska poštanska banka (HPB), za koju se može reći da je jedina hrvatska banka.
Na svečanoj primopredaji u palači županije bila je dožupanica Ivana Tomaš, Ratko Žurić, predsjednik Rotary kluba i Tomislav Vuić, predsjednik Uprave HPB-a, sa suradnicima iz Gospića i Zadra.
- Ovo je druga donacija računala tijekom ove godine i mnogo će značiti u nastavi u našim školama.- rekla je dožupanica Tomaš zahvaljujući na donaciji i pozivajući goste da ovaj vikend da dođu na Jesen u Lici.
- Naš Klub ima Program Lika i preko njega nastojimo pomoći ovaj kraj. Do sada smo uz pomoć sponzora osigurali 231 računalo za škole, a iskazane su potrebe za 270 računala i laptopova. Nisu ovo računala posljednje generacije, ali se nadam da će dobro poslužiti jer ste do sada u školama imali malo računala. Željeli bismo da sve škole imaju jednak standard u informatici.- rekao je predsjednik Žurić, dodajući da na razne načine pokušavaju pomoći onima kojima je to potrebno i da su pomogli obnovu škole u Žitniku i da žele utemeljiti Ljetnu školu Nikole Tesle u Gospiću.
- Ovo je značajan program za djecu i zato smo se uključili. - rekao je predsjednik Vuić, dodajući da će i dalje pomagati.
U ime škola zahvalila se Rosanda Bilović, ravnateljica Osnovne škole Silvija Strahimira Kranjčevića iz Senja, koja je istakla da su zahvaljujući prvoj donaciji uspostavili e-imenike za sve niže razrede.

Računala su dobile osnovne škole u Lovincu (6),Novalji (6), Senju (6), Karlobagu (3), Perušiću (6), Udbini (4), Plitvičkim Jezerima (1) i u Korenici (7), srednje škole u Senju (6), Otočcu (6) te Strukovna škola u Gospiću (6) i Gimnazija Gospić (3).

Jesen u Lici 2014.

PROGRAM DOGAĐANJA

Iz Zagreba poseban vlak za Gospić.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. listopada 2014. u 11.00 sati

Program ovogodišnjih događanja na izložbi Jesen u Lici

3. listopada 2014. godine (petak)
10.00 Otvorenje Izložbe za posjetitelje
10.00 Nastup Puhačkog orkestra Grada Gospića i mažoretkinja Grada Gospića
/Trg Stjepana Radića/
11.00 Svečano otvaranje Izložbe
/Glavni šator - Himnu izvodi Pjevački zbor Vila Velebita Gospić/
11.30 Nastup Bosutski bećari
/Glavni šator/
11.30 Otvorenje "Sajma poslova" Ličko-senjske županije (1. dan)
/ izložbeni prostor Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područni ured Gospić /
11.30 Otvorenje Izložbe Hrvatskih Šuma
/ izložbeni prostor Hrvatskih šuma /
12.30 Nastup HKUD-a Korenica
13.00 Radni sastanak župana hrvatskih županija - 31. sjednica Izvršnog odbora
Hrvatske zajednice županije
/Kabinet župana Ličko-senjske županije, Gospić/
13.00 Radionica "Uzgoj autohtonih voćnih vrsta na području Ličko-senjske
županije" /Kulturno informativni centar, Gospić /
14.00 Promocija filma "Priča o Lici i Ličanima u Slavoniji",
izdavač i nakadnik: Ličko zavičajno društvo Vila velebita
/Glavni šator/
14.45 Nastup SKD "Prosvjeta" Pododbor Udbina
16.30 Nastup Folklornog ansambla " dr. Ante Starčević" Gospić
17.30 Nastup KUD-a "Široka Kula"
19.00 Zatvaranje prvog dana Izložbe
19.30 Promocija knjige "Dok Gacka teče", autorica Ramona Adriana Vukelić
/Samostalna narodna knjižnica Gospić, KIC, Budačka 12/
21.00 Koncert - Bosutski bećari
/Pučko otvoreno učilište dr. Ante Starčević, Gospić/

4. listopada 2014. godine (subota)

10.00 Otvorenje Izložbe za posjetitelje
10.00 Otvorenje 5. izložbe ovaca Ličko-senjske županije
Organizator Udruga uzgajivača ovaca Lika - Gospić, HPA i
Hrvatski savez uzgajivača ovaca i koza
/parkiralište HAK-a Gospić, Ulica popa Marka Mesića/
10.30 Nastup Folklorna skupina " Velebit" Donje Pazarište
11.00 Otvorenje "Sajma poslova" Ličko-senjske županije (2. dan)
/ izložbeni prostor Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područni ured Gospić /
11.30 Otvorenje Izložbe Hrvatskih Šuma
/ izložbeni prostor Hrvatskih šuma /
11.45 Nastup HKUD-a " Lika" Lički Osik
12.00 Proglašenje najbolje ocjenjenih grla na 5. izložbi ovaca Ličko-senjske županije
/glavni šator/
12.30 Nastup Zavičajnog društva "Sinac" Zagreb
13.00 Rezultati 12. ocjenjivanja meda i uručivanje nagrada
Rezultati 8. ocjenjivanja sira i uručivanje nagrada
Rezultati 6. ocjenjivanja rakije i uručivanje nagrada
13.45 Nastup KUD-a "Carza" Poličnik
14.00 Promocija filma "Priča o Lici i Ličanima u Slavoniji",
izdavač i nakadnik: Ličko zavičajno društvo Vila velebita
/Glavni šator/
15.30 Nastup KUD-a "Vinčica" Belajske Poljice
16.30 Nastup KUD-a "Lipa" Sinac
17.30 Nastup KUD-a Kuterevo
19.00 Zatvaranje drugog dana Izložbe
20.00 Svečano večernje događanje - dodjela nagrada najuspješnijim izlagačima
na izložbi Jesen u Lici, dodjela nagrada TZ Grada Gospića - Zeleni cvijet,
modna revija "Etno Mara"/ glazbeni gost - Razbijači čaša (promocija novog albuma)/

5. listopada 2014. godine (nedjelja)

10.00 Otvorenje Izložbe za posjetitelje
10.00 Izložba Hrvatskih šuma
/ izložbeni prostor Hrvatskih šuma /
11.30 Nastup Udruženje Kućna Radinost "ĐERĐEF" Cazin - Folklorna sekcija
12.30 Nastup KUD-a Podgorac
13.30 Nastup Ličke izvorne skupine "Plješivica"
14.00 Promocija filma "Priča o Lici i Ličanima u Slavoniji",
izdavač i nakadnik: Ličko zavičajno društvo Vila Velebita, Požega
/Glavni šator/
15.00 Nastup KUU-e "Kristal-Sladorana" Županja
15.30 Dodjela priznanja izlagačima
17.00 Zatvaranje Izložbe

OSTALA DOGAĐANJA:

ORGANIZIRANI IZLETI :
MC Nikola Tesla - Smiljan i
Pećinski Park Grabovača Perušić

IZLETNIČKI VLAK Lika-Express

4. i 5.listopada
Lika-express vozi vas na manifestaciju Jesen u Lici 2014. Iskoristite iznimnu prigodu i otputujte vlakom kako biste upoznali tradiciju i kulturu ličkoga kraja, a uz izvrsna lička jela, pjesmu i ples otkrijte kako se izrađuju bukare i tambure ili prede i plete vuna.

Polazak:
Zagreb GK 6.39
Remetinec 6.48
Jastrebarsko 7.13
Karlovac 7.34
Ogulin 9.20
Gospić 11.15

Povratak:
Gospić 18.06
Zagreb GK 22.24

Cijene prijevoznih karata iz Zagreb GK, Jastrebarskog, Karlovca i Ogulina:
90 kn za odrasle, 80 kn za umirovljenike, 75 kn za djecu od 6 do 12 godina, besplatno za djecu do 6 godina.

Jesen u Lici 2014.

PROMOCIJA ZBIRKE PJESAMA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. rujna 2014. u 16.10 sati

GOSPIĆ - U sklopu ovogodišnje tradicionalne eko-etno manifestacije Jesen u Lici u gospićkoj knjižnici bit će promocije zbirke pjesama.
Promocija će biti 3. listopada, petak, u 19.30 sati, a promovirat će se knjiga Ramone Vukelić "Dok Gacka teče".

XVI. izložba Jesen u Lici

OVE GODINE 3, 4. I 5. LISTOPADA

Predstavljanje jednog filma i jedne knjige.

Detalj s prošlogodišnje Jeseni u Lici/Foto arhiva©Lik@ pressa
Detalj s prošlogodišnje Jeseni u Lici/Foto arhiva©Lik@ pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. RUJNA 2014. U 8.40 SATI

GOSPIĆ - Ovogodišnja tradicionalna izložba šesnaesta po redu Jesen u Lici bit će 3, 4. i 5. listopada na Trgu Stjepana Radića u organizacija Ličko-senjske županije i Razvojne agencija LIRA, suorganizator je Grad Gospić.

Tijekom izložbe prikazivat će se film Ličkog zavičajnog društva Vila Velebita iz Požege Priča o Lici i Ličanima u Slavoniji autora dr. Josipa Fajdića. Zatim će biti promocija knjige Dok Gacka teče autorice Ramone Adriane Vukelić koja će se održati u petak u Samostalnoj narodnoj knjižnici Gospić, nakon čega će u Pučkom otvorenom učilištu dr. Ante Starčevića biti večernji koncert tamburaškog sastava Bosutski bećari. Svečanost dodjele nagrada najuspješnijim izlagačima, dodjele nagrada TZ Grada Gospića Zeleni cvijet, modna revija i glazbeni gosti večeri grupa Razbijači čaša iz Otočca, koji će ujedno tom prigodom promovirati svoj novi album, biti će u subotu navečer u Pučkom.

Također će se održati dvodnevni Sajam poslova Ličko - senjske županije u organizaciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, kao i tradicionalne izložbe Hrvatskih šuma, ocjenjivanje sira, meda i rakije i po prvi puta u sklopu Jesen u Lici biti će izložba ovaca Ličko - senjske županije.

X. sjednica Županijske skupštine u Gospiću

DIJALIZA OSTAJE

Prihvaćene su izmjene bolničkog statuta da bi se mogla zadržati hemodijaliza.

Glasovanje na današnjoj sjednici u Gospiću/Snimio © Marko Čuljat Lik@ press Gospić
Glasovanje na današnjoj sjednici u Gospiću/Snimio © Marko Čuljat Lik@ press Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. rujna 2014. u 15.30 sati

GOSPIĆ - Današnja deseta sjednica Skupštine Ličko-senjske županije, kojoj je predsjedavao Darko Milinović, počela je odavanjem počasti nedavno preminulom članu Milanu Matasiću.
Na aktualnom satu bilo je samo pet pitanja. Prvo je postavio Darko Banić, SDP, njega je zanimala (ne)izgradnja punionice vode u Brušanima. Odgovorio je Milan Kolić, ličko-senjski župan naglasivši da su koncesiju za Brušane izdale Hrvatske vode i da mu se čini da je ona sada pri kraju. Saznalo se da Franc u Brušanima nije ništa uradio osim otkupa zemljišta, a uz pomoć njegove obveze da financira vodoistražne radove pronađeno je novo izvorište u Divoselu. Za detalje Županija će poslati upit u Hrvatske vode i u Franck.
Stjepana Ćaćića, HNS, interesiralo je zašto nisu realizirane financije javnih potreba u sportu za oko stotinu tisuća kuna i što je s organiziranje 12. Igara prijateljstva.
Kolić je u odgovoru rekao da organizaciju Igara nije prihvatio Savez sportova o čemu ga je izvijestio predsjednik Milan Radošević. Na to je uzvratio Ćaćić upozoravajući da će izbiti veliki međunarodni skandal zbog Igara, i da Radošević nije predsjednik Saveza te je mahao s rješenjem Državne uprave koja to potvrđuje.
Nikolina Tonković, koalicija HDZ-a, je priupitala kako će funkcionirati gospićka podružnica Hrvatskih šuma i koliko se otkaza očekuje u njoj. U odgovoru je župan Kolić rekao da se očekuje 60 otkaza na što su pismeno upozoreni nadležni ministri, a direktor Hrvatskih šuma je odgovorio da se provodi odluka.
- To je samo daljnje rastakanje ove županije.- zaključio je župan Kolić.
Nikola Šulentić, koalicija HDZ-a, je upitao da li se Županija uključila u javnu raspravu industrijske strategije. Kolić je rekao da je izrađena županijska strategija i da bi na njima trebala počivati i državna.
Branislava Šutića, koalicija HDZ-a je zanimalo financiranja asistenata u nastavi.
-Na našem području imamo potrebe za 22 asistenta u nastavi za 24 učenika, za što je sveukupno potrebno 1,3 milijuna kuna. Nadamo se da će projekt biti prihvaćen - odgovorio je župan Kolić.
Tijekom raspravljanja predloženog dnevnog reda i razmatranja nadopuna. Ivan Bižanović, koalicija HDZ-a, je predložio da se s dnevnog reda skine izvješće o zapošljavanju jer nije dobro napravljeno. Nakon toga je Ante Franić, HSLS, predložio da se zbog loše pripreme odgodi današnja sjednica, što glasovanjem nije prihvaćeno.
Županijska skupština je o radu gospićke hemodijalize već raspravljala, a danas je prihvaćena odluka da se tom djelatnošću proširi rad Opće bolnice u Gospiću za što je stigla i potrebna suglasnost ministra.

LIKA CESTE
O Lika cestama danas su na klupama bila dva materijala. Jedan se odnosio na poslovanje ove tvrtke, a drugi na ponudu Županiji za kupnju udjela od 8,6 posto. Ova tvrtka je prošle godine ostvarila ukupan prihod od preko 50 milijuna kuna, zapošljava 200 radnika, i prema tome pripada među najveće tvrtke.
Na neke podatke iz izvješća najprije je upozorio Ante Franić, HSLS, na što je riječ dobio Željko Devčić, direktor Lika cesta, iz kojih uskoro treba u mirovinu otići nešto radnika, a primit će se izvjestan broj cestara. Ovo trgovačko društvo ima 3,5 milijuna spornih potraživanje od drugih poduzeća, ali je ove godine potpisan četverogodišnji ugovor sa Županijskom i Hrvatskom upravom za ceste što će im omogućiti još bolji radi. Nakon rasprave je zaključeno da se prije kupnje udjela izvrši revizija poslovanja.

GOSPODARSTVO
U raspravi o poslovanju gospodarstva prvi je sudjelovao Darko Banić, SDP, istakavši da se iz statistike vidi da je ovdje bajno, i ako je to točno onda postoji i budućnost. Stjepan Ćaćić, HNS, se interesirao zašto se ne spominju bespovratne potpore i što je s jamstvenim fondom. Ante Franić, HSLS, je protumačio nekoliko tablica rekavši da je Županija po bruto plaćama predzadnja i da je ukupan prihod gospodarstva daleko najmanji od svih drugih županija. Rekao je da je i porazna činjenica 3500 nezaposlenih na 13 tisuća zaposlenih i da je Županija statistička pogreška.
Dio odgovora dao je Darko Milinović, predsjednik Skupštine, svi se trebaju založiti i ne dozvoliti da se Županiju prikazuje kao statističkom pogreškom. Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Ana Rukavina Stilinović je odgovorila Ćaćiću da će o potporama biti riječ u izvješću o radu malog gospodarstva, i da je u tijeku realizacija jamstvenog fonda u kome je milijun kuna. (MaČ)

REAKCIJA S FEJSA:

www.facebook.com/ricice/photos/a.204007519650525.71360.203760166341927/803112869739984/?type=1&comment_id=803157309735540&offset=0&total_comments=1

Marija Filipovic, Karlo Rosandic i 13 ostalih se ovo sviđa.
Dragica Sudar Hvala svima što ste se izborili za dijalizu jer samo onaj tko ima takvog bolesnika može razumjeti u kakvom je stanju takav čovjek i takvog polumrtvog vozat ga po 100 km je nehumano
Katica Devčić-Kruljac Bravo svima koji su se trudili da ovakva odluka bude donesena.
Marijana Pezelj prije rata svi su se ismijavali nasom bolnicom (stvarno je i bila za to),a sad kad je ,konacno i Gospic nesto dobio , vec hoce da otimaju.NE DAJTE NISTA I NAS NAROD TO TREBA
Vera Mrla Bravo

www.facebook.com/marko.culjat

Ankica Karakaš, Dundy Tomica Dundović, Vanja Orešković Devčić i 17 drugih su rekli da im se ovo sviđa.
Adela Butorac tako i treba...
Dundy Tomica Dundović PA MI SMO CENTAR SVIJETA I GOSPIĆ TO ZASLUŽUJEUređenje ličkih kuća

VELIK INTERES ZA POMOĆ

U Županiju svakodnevno stižu zahtjevi građana za subvencije.

Subvencija samo za nastanjene objekte/Foto arhiva © Lik@ pressa Gospić
Subvencija samo za nastanjene objekte/Foto arhiva © Lik@ pressa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. rujna 2014. u 15.00 sati

GOSPIĆ - Proteklo je nešto više od mjesec dana kako je Ličko - senjska županija objavila javni natječaj za prikupljanje ponuda fizičkih osoba za subvencioniranje projekata povećanja energetske učinkovitosti u obiteljskim kućama iz Programa povećanja energetske učinkovitosti obiteljskih kuća u Ličko-senjskoj županiji u ovoj godini.
- Prijave svakodnevno stižu i primat ćemo ih sve do 29. rujna kada se natječaj zaključuje. Stižu i upiti na našu elektroničku adresu info@licko-senjska.hr a odgovore Povjerenstvo objavljuje na našoj Internet stranici. - izjavila je za Ličke novine Ana Rukavina Stilinović, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, dodajući da se subvencija može ostvariti samo za nastanjene objekte.
Odgovore na upite možete pogledati na adresi www.licko-senjska.hr/images/stories/NOVE_OBJAVE/FAQ_energetska_ucinkovitost.pdf (MaČ)

Županijska skupština

DESETA SJEDNICA 8.RUJNA

Za sjednicu je predložen dnevni red od 14 točaka.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. rujna 2014. u 9.45 sati

GOSPIĆ - Predsjednik Županijske skupštine Darko Milinović za 8. rujna sazvao je desetu po redu sjednicu i predložio 14 točaka dnevnog reda.

Pred članovima Skupštine su izješća o prošlogodišnjem stanju nezaposlenosti i zapošljavanju, o radu tvrtke Lika ceste iz Gospića, te o poslovanju gospodarskih subjekata u Ličko-senjskoj županiji. Očekuje se i donošenje izmjena odluke o osnivanju Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima i drugim zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Ličko-senjske županije. Između ostalog, predloženo je i donošenje odluke o poništenju koncesije za marikulturu u uvali Marsovka kod Karlobaga.

Dan uoči Oluje 1995.

POČAST POGINULIM VITEZOVIMA

U Gospić je danas stiglo stotinjak branitelja s Raba, ali i admiral Davor Domazet Lošo.

Poljednji ratni dim u središtu Gospića koji su zapalili četnički zrakoplovi/©Arhiva Lik@ pressa Gospić
Poljednji ratni dim u središtu Gospića koji su zapalili četnički zrakoplovi/©Arhiva Lik@ pressa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. kolovoza 2014. u 13.15 sati

GOSPIĆ - Dan uoči vojnoredarstvene-operacije Oluja 1995. odana je počast poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama rata.

Najprije je u gospićkoj prvostolnici održana sveta misa koju je predvodio Marin Hendrich, župnik u Banjolu na Rabu, a s njim je stiglo i stotinu hrvatskih branitelja koji su u doba Oluje branili i čistili Liku. Na svetoj misi uz brojne lokalne čelnike te župana Milana Kolića, gradonačelnika Petra Krmpotića, bio je i admiral Davor Domazet Lošo.

Nakon svete mise položeni su vijenci i zapaljene svijeće na Trgu Alojzija Stepinca na spomenik poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama rata te na bistu dr. Franje Tuđmana prvog hrvatskog predsjednika. Na polaganju vijenaca počasnu stražu davali su vojnici i policajci, a molitvu je predvodio msgr. Mile Čančar, gospićki župnik.

Rapski branitelji su prije svete mise položili vijenac u gradskom groblju, a nakon toga su posjetili i Ljubovo gdje su odali počast suborcima koji su tu ginuli za Hrvatsku. (MaČ)

REAKCIJE S FEJSA:

www.facebook.com/marko.culjat/posts/878737685488732?comment_id=879462762082891&offset=0&total_comments=6

Katica Rukavina, Nikica Došen Zec, Miroslav Meske Mesić i 23 drugih su rekli da im se ovo sviđa.
Adela Butorac ne ponovilo se nikad više
Petar Miletic HA HA DIMILO JE DIMILO.
George Zdunic Zato su I oni oddimili u majku sramiju barem je sada zisti Licki Zrak.
Lički Pustolov Vuk Da dimilo he he he jako se dimilo iza opanaka opaaaaaaaaaaa
Ivan Nekić Naravno, Gospic do Oluje nije nimalo prekomjerno granatiran...
Dragan Butorac DIMILO SE FALA BOGU al slabo jer još uvijek smrdoljuba ima u lijepoj našoj da su svi otputovali na traktorima s kartom u jednom pravcu i jugonostalgičari s njima koja bi to bila lipota

Županijski javni natječaj za

POBOLJŠANJE ENERGETSKE UČINKOVITOSTI

Subvenciju za obiteljske kuće mogu dobiti osobe s prebivalištem na području Ličko-senjske županije.

U Gospiću je dosta kuća bez pročelja/Snimio ©Marko Čuljat Lik@ press
U Gospiću je dosta kuća bez pročelja/Snimio ©Marko Čuljat Lik@ press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
31. srpnja 2014. u 19.00 sati

GOSPIĆ -Jučer je Ličko - senjska županija objavila javni natječaj za prikupljanje ponuda fizičkih osoba za subvencioniranje projekata povećanja energetske učinkovitosti u obiteljskim kućama iz Programa povećanja energetske učinkovitosti obiteljskih kuća u Ličko-senjskoj županiji u 2014. godini.
- Pravo sudjelovanja na natječaju imaju fizičke osobe koje imaju prebivalište na području Ličko-senjske županije i koje ulažu vlastita sredstva u mjere za koje se raspisuje natječaj. - kaže se u priopćenju koje smo danas dobili iz Ličko-senjske županije.
Korisniku će se prema natječaju dodijeliti iznos sufinanciranja od 82,5 posto odnosno do maksimalnog iznosa od 61.875,00 kuna (s PDV-om) po obiteljskoj kući, od toga Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira do 80 posto opravdanih troškova ulaganja, ali ne više od 60.000,00 kuna (s PDV-om) po obiteljskoj kući, a Ličko-senjska županija s dodatnih 2,5 posto opravdanih troškova ulaganja, ali ne više od 1.875,00 kuna po obiteljskoj kući (s PDV-om).
Sufinanciranje će biti dodijeljeno za troškove nabave i ugradnje mjera EnU te izradu energetskog pregleda i energetskog certifikata nastale nakon datuma objave Javnog poziva FZOEU (Narodne novine broj 38. od 26. ožujka 2014. godine), a nakon provedenog terenskog pregleda prijavljenih obiteljskih kuća i ocjenjivanja zahtjeva fizičkih osoba od strane Ličko-senjske županije.
Javni natječaj je otvoren do 29. rujna 2014. godine, a sve potrebne informacije i obrasci mogu se preuzeti na web stranici Ličko-senjske županije i na ovoj vezi:
www.licko-senjska.hr/images/stories/NOVE_OBJAVE/Natjecaj_energetska_ucinkovitost.pdf

Reakcije s Fejsa:
www.facebook.com/mandica.muharhrvoj/posts/913823681977527

www.facebook.com/marko.culjat/posts/876337309062103?comment_id=876775155684985&offset=0&total_comments=1

Mandica Muhar Hrvoj, Tihomir Crnković, Snjezana Rajcevic Knezevic i 3 drugih su rekli da im se ovo sviđa.
Mandica Muhar Hrvoj Već u pon. se prijavljujem, mozda uspijem, povrat poreza smo utrošili na "špric" - ali kućica vapi za toplinskom izolacijom!

Povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja

ČESTITKA ŽUPANIJSKIH ČELNIKA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
31. srpnja 2014. u 14.40 sati

GOSPIĆ - Povodom 5. kolovoza Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja čestitku upućuju mr. Darko Milinović, dr. med. predsjednik Županijske skupštine Ličko-senjske županije i Milan Kolić, župan Ličko-senjske županije sa suradnicima:

Poštovane građanke i građani Ličko-senjske županije,
s posebnim ponosom i ove godine upućujemo Vam iskrene čestitke povodom obilježavanja 5. kolovoza Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 19. obljetnice pobjedničke vojnoredarstvene akcije "Oluja", uz dužnu počast i zahvalnost hrvatskim braniteljima koji su za slobodnu nam Domovinu Hrvatsku položili svoje živote.

Povodom ovog velikog praznika dužna počast i poštovanje svima onima koji su utkali svoje živote u temelje slobodne i samostalne Republike Hrvatske održati će se 4. kolovoza. Sveta misa održati će se u katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije u Gospiću s početkom u 10.00 sati. Nakon svete mise uz riječi molitve položit će se vijenci i svijeće na spomenik poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata i na bistu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana na Trgu Alojzija Stepinca.

Prijem u Županiji

Motoristi u Županiji

Prijem motorista u Ličko-senjskoj županiji u Gospiću
Prijem motorista u Ličko-senjskoj županiji u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. srpnja 2014. u 9.45 sati

GOSPIĆ - Moto klub Veterani Croatia (MKVC) djeluje na prostoru Republike Hrvatske te Posavine i Hercegovine. Klub je posebno angažiran u humanitarnim aktivnostima te kao braniteljska udruga organizira projekte vezane uz Domovinski rat, a kao član Svjetske veteranske federacije ( WVF ) razvija međunarodnu suradnju i promovira moto turizam Hrvatske.

Cilj novog projekta Moto maraton Krajevima naših predaka je promicanje turizma te hrvatske prirodne i kulturno - povijesne baštine. U sklopu ovogodišnjeg Moto maratona ugošćuju skupinu bikera iz Australije te putuju čitavom Hrvatskom i dijelovima BiH.

Tijekom proputovanja kroz Liku dvadesetak motorista ja bilo na prijemu kod dožupanice Ivane Tomaš u Ličko-senjskoj županiji u Gospiću.

Zapažanja sa jučerašnje Županijske skupštine

TREBA POVEĆAVATI, A NE SMANJIVATI SREDSTVA

Iz godine u godinu povećava se djelokrug rada Županije, a sredstva se smanjuju.

Vijećnici županijske koalicije prva u prvom redu je Nikolina Čorak/Snimio Marko Čuljat
Vijećnici županijske koalicije prva u prvom redu je Nikolina Čorak/Snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. srpnja 2014. u 8.45 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Na prijedlog predsjednika Županijske skupštine Darka Milinovića nekoliko srodnih financijskih točaka spojeno je u raspravi, a o njima se glasovalo pojedinačno. U raspravi je sudjelovala i Nikolina Čorak koja je iznijela neka zanimljiva razmišljanja i stavove bitna za ovaj dio Hrvatske.

- Iz materijala je razvidno da je Župan podnio Županijskoj skupštini u zakonskom roku Godišnji obračun proračuna, te prema zakonskoj obvezi i financijsko izvješće ŽUC-a. Iz izvještaja se vidi da su prihodi i primici u 2013 ostvareni u iznosu od 61,6 milijuna kuna, a rashodi i izdaci 60,2 milijuna kuna, što znači da je 2013 godina završila u plusu, ali zbog prenijetog manjka koji se je dijelom podmirio tokom 2013.g. iskazan je manjak prihoda od oko 2.000.000,00 kuna koji će se pokušat sanirat putem raznih ušteda plaća, efekt smanjenja plaća iz prošle godine biti će vidljiv tek u ovoj godini, smanjenja za javne potrebe i sličnih ušteda. - rekala je u raspravi Nikolina Čorak, ispred Kluba koalicije HDZ-a HSS-a HSP-a HSP-AS i HSU-a.

Čorak je zatim iznijela podatak da su lanjski izvorni prihodi proračuna iznosili oko 20 milijuna kuna i povećani su za 12 posto u odnosu na 2012.

- Vidljivo je da su izvorni prihodi mali, proračun ove Županije je mali, kao i broj stanovnika Županije, pa i broj zaposlenih u Županiji, a obavlja sve poslove iz djelokruga koji joj je utvrđen Zakonom o lokalnoj (područnoj) regionalnoj samoupravi obrazovanje, zdravstvo, socijalna skrb, gospodarstvo, urbanizam, promet, izdavanje građevinskih dozvola... te ono što je uređeno posebnim zakonima kao što je pomorsko dobro, zaštita okoliša i zbrinjavanje otpada. Znači s malim proračunom treba kvalitetno raditi i pružati usluge građanima s najmanjim brojem zaposlenih od svih županija u RH.- rekla je Čorak.

Drugim riječima rashodi i izdaci Proračuna su gotovo uvijek zadani, a za razvojne projekte traže se sredstva drugih domaćih izvora i EU fondova, za čije je kandidiranje na natječaje potrebno sufinanciranje pa je teško s ovakvim Proračunom javiti se na mnogobrojne i na financijski izdašnije projektne natječaje EU.

Čorak je zatim rekla da središnja država smatra da lokalne i područna samouprava najbolje zna potrebe i interese svojih stanovnika stoga im i prepušta djelokrug poslova ali ne i financijska sredstva pa mogu zaključiti da funkcionalna decentralizacija ne prati i fiskalnu decentralizaciju. Malo je uspoređivala proračune ostalih županija u RH pa tako u našoj županiji upravo zbog malo stanovnika porez na dohodak iznosi 9,6 milijuna kuna, dok u nekima 160,0 milijuna kuna, odnosno 205,8 milijuna kuna.
- Da je središnja država brižna jednakomjerno prema svim svojim krajevima onda bi taj jaz premostila namicanjem sredstava onima kojima je potrebnije. A ne kako smo vidjeli prošle godine, u studenom, su smanjena decentralizirana sredstva za šest milijuna kuna na samom kraju godine pa je Županija manjak prihoda, da ne bi spustila razinu kakva je postignuta u školstvu, zdravstvu, socijalnoj skrbi morala nedostatak sredstava namaknuti iz vlastitih sredstava na uštrb javnih potreba i slično. - rekla je Čorak koja je u Skupštini već treći mandat i prati kontinuirano poslove Županije čiji djelokrug se povećava, ali ne i izvori financiranja za te poslove.

- Županijama su 2010. preneseni poslovi Državne uprave - izdavanje građevinskih dozvola i akta iz područja gradnje i preuzeto je devet djelatnika za koje država nije sukladno sporazumu refundirala plaće, a novim Zakonom o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama koji je stupio 1. siječnja 2014. na snagu potpuno je ukinuta obveza osiguravanja sredstva za plaće preuzetih djelatnika, i samim tim već početkom ove godine Županija je dovedena u manjak sredstava za plaće oko 900 tisuća kuna. Kod izrade navedenog Zakona nije prihvaćena sugestija drugačijeg omjera raspodjele naknade pa i nadalje Županije za svoj odraženi posao dobiva samo 20 posto od naknada, dok država i jedinice lokalne samouprave zadržavaju ostatak od 80 posto. - rekla je Čorak

Deveta sjednica Županijske skupštine u Gospiću

JEDNOGLASNO ZA DIJALIZU

Članovi Skupštine podržali su prijedlog da se proširi djelatnost Opće bolnice kako bi se zadržala hemodijaliza koju koristi dvadesetak Ličana.

Današnje glasovanje na Skupštini u Gospiću/SNimio©Marko Čuljat Lik@ press
Današnje glasovanje na Skupštini u Gospiću/SNimio©Marko Čuljat Lik@ press

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. srpnja 2014. u 15.30 sati

Priredio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Glavna vijest, i to bijela vijest, s današnje Devete sjednice Županijske skupštine je jednoglasna odluka da se proširi djelatnost Opće bolnice s hemodijalizom. Time se nastoji olakšati život za dvadesetak bubrežnih bolesnika koji svakodnevno dolaze na hemodijalizu u gospićku bolnicu, a koja je pred ukidanjem.
Na tu temu odnosilo se i jedno pitanje na aktualnom satu, te je župan Kolić istakao niz poteza kako bi dijaliza opstala nakon šest godina rada, a dobivena je i podrška lokalne samouprave.
Seriju pitanja danas je otpočeo Ante Franić (HSLS) kome se ne dopada utemeljenje zajednice poduzetnika HDZ-a o čemu su javnosti date informacije na kapaljku i na čijem je čelu županijski ćata - poduzetnik jer to vodi u - nepotizam (?). Drugim riječima kad se to prevede na običan riječnik, na čelu zajednice poduzetnika je osoba kojoj ova država daje plaću, i plaća doprinose za zdravstveno i mirovinsko osiguranje, a ona u "slobodno vrijeme" svakodnevno druga u privatnom biznisu.
Odmah je reagirao Darko Milinović, predsjednik Skupštine i Županijskog HDZ-a da to nije točno, jer HDZ ima više zajednica i pozvali su i druge stranke da osnivaju slične asocijacije. Po Milinoviću time se HDZ sprema na skoro preuzimanje vlasti u Hrvatskoj. Franića je upozorio da je pitanje protustatutarno. U raspravi je sudjelovao i župan Milan Kolić, koji je istakao da su na osnivanju zajednice bili i simpatizeri, a ne samo članovi stranke jer se želi razvijati gospodarstvo i da nepotizma neće biti.
Neke je članove Skupštine zanimao razvoj gospodarstva uz pomoć europskih fondova, interes investitora za ovoj dio Hrvatske i energetska učinkovitost. Kolić je sa skupštinske govornice rekao da se ide u vjetropark na Udbini, centar za gospodarenje otpadom, a i u proširenje autokampa Straško u Novalji. Županija je od Fonda dobila do milijun kuna za energetsku učinkovitost za obiteljske kuće, ne stambene zgrade, za izmjenu stolarije i poboljšanje pročelja. Do kraja mjesece bit će raspisan i natječaj za korištenje tih sredstava.
Stipe Ćaćić (HNS) je uputio kritiku zbog odlaska nekog profesora iz Gospića i ustvrdio da se uništava školstvo i sport.
U odgovoru je Ivana Tomaš, dožupanica, istakla da o tome pita svoje vladajuće na nacionalnoj razinu, a ne Županiju, jer oni smanjuju plaće u prosvjeti i zdravstvu. Tomaš je rekla da Ćaćić sredstva za sport prebacuje svojim tvrtkama gdje mu je zaposlena supruga, a ni kune nije dao za rad kuglačkog kluba u Otočcu koji se jedini natječe u prvoj hrvatskoj ligi.
Ćaćić je na to odgovorio da je jako razočaran odgovorom i da podržavaju bolesne osobe koje potpredsjednici Vlade RH pišu pisma protiv njega i strpavaju ga u zatvor.
Ivana Bižanovića, koalicijskog penzionerskog partnera HDZ-a, zanimao je dug Županije za prijevoz učenika na području Otočca koji se popeo na preko 600 tisuća kuna. Župan Kolić je s odgovorio da je s prijevoznicima dogovoreno podmirenje duga s do kraja godine.
Nakon toga brzinski je prihvaćeno nekoliko točaka dnevnog reda, a među njima i izvještaj o prošlogodišnjem županijskom proračunu koji je bio težak preko 60 milijuna kuna. U raspravi je Nikolina Čorak (HDZ) istakla da bi država trebala financijski premostiti ovakve prostore koji su raspučeni i gdje je malo zaposlenih te nema ni - prihoda, a s ciljem da se zadrže postignuti standardi.

SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

8. SRPNJA

Na dnevnom redu je 20 točaka.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. srpnja 2014. u 20.45 sati

GOSPIĆ - Darko Milinović, predsjednik Županijske skupštine zakazao je novu, devetu, sjednicu za 8. srpnja u 11 sati.

Nakon uobičajenog aktualnog sata i usvajanja zapisnika vodit će se rasprava o lanjskom županijskom proračunu. Raspravit će se i financijsko poslovanje Županijske uprave za ceste u prošloj godini. Pred skupštinarima će se ovaj put naći i izvješće Državnog ureda za reviziju. Očekuje se da će biti prihvaćeno i proširenje djelatnosti Opće bolnice s hemodijalizom, a razmotrit će se i prijedlozi o izmjenama normativnih akata ustanova u vlasništvu Županije.

Čestitka povodom Dana državnosti


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. lipnja 2014. u 14.30 sati

GOSPIĆ - Danas iza podneva iz Županije smo dobili priopćenje koje u cijelosti objavljujemo:

Poštovane građanke i građani Ličko - senjske županije ,

iskrene čestitke povodom 25. lipnja - Dana državnosti Republike Hrvatske, najvećeg hrvatskog praznika i simbola uspostave hrvatske države, slobode i demokracije upućuju Vam mr. Darko Milinović, dr. med. predsjednik Županijske skupštine Ličko - senjske županije i Milan Kolić, župan Ličko-senjske županije sa suradnicima.


Obilježavanje Dana državnosti

POČAST DOMOVINI I POGINULIMA

Sveta misa u gospićkoj kapelici Sv. Ivana nepomuka
Sveta misa u gospićkoj kapelici Sv. Ivana nepomuka
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. lipnja 2014. u 12.15 sati

GOSPIĆ - U kapelici Sv. Ivana Nepomuka, danas na blagdan rođenja sv. Ivana krstitelja, msgr. Mile Čančar, gospićki dekan, predvodio je svetu misu povodom sutrašnjeg Dana državnosti.

- Danas slavimo rođenje sv. Ivana Krstitelja, preteču Isusa Krista spasitelja i otkupitelja čovjeka. Na ovoj svetoj misi uz Dan državnosti, koji je sutra, molit ćemo i za našu domovinu - rekao je msgr. Čankar na početku svete mise.

Županijski i gradski čelnici, izaslanstva domovinskih udruga i vjernici zatim su se uputili do Trga blaženika Alojzija Stepinca kako bi odali počast poginulima i domovini. Položeni su vijenci i zapaljene svijeće na spomenik poginulim hrvatskim braniteljima i žrtvama iz Domovinskog rata i na bistu dr. Franje Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika. Molitve je predvodio msgr. Čančar.

Iz ove gospićke kapelice 1937. godine ispraćene su ižrtve žandarskog masakra u Senju, gdje se i nalazi spomen ploča podignuta tekar 1991. godine. (MaČ)

VIDEO ZAPIS LIČKE TELEVIZIJE GOSPIĆ LTVG-A:

">

U susret Danu državnosti

POČAST BRANITELJIMA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. lipnja 2014. u 20.15 sati, nadopuna 23. lipnja 2014. u 15.40 sati

GOSPIĆ - Ličko-senjska županija i Grad Gospić obilježiti će svečanim programom Dan državnosti, praznik kojim se obilježava 25. lipnja, dan kada je 1991. godine Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske proglašavajući Republiku Hrvatsku samostalnom i neovisnom državom.
Svečani program obilježavanja Dana državnosti Republike Hrvatske upriličiti će se 24. lipnja (utorak) i to u 8.00 sati svetom misom u katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije. Nakon svete mise uz riječi molitve upriličiti će se polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata te na bistu prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu na Trgu blaženika Alojzija Stepinca.

Krajem radnog vremena iz ureda župana Ličko-senjske županije dobili smo usmenu obavijest da će sutrašnja sveta misa biti u kapelici Sv. Ivana Nepomuka u Kaniškoj ulici jer su na katedrali u tijeku fasaderski radovi.

Županijsko izaslanstvo u poplavljenoj Slavoniji

ZNAČAJNA SURADNJA DVIJU HRVATSKIH ŽUPANIJA

Župan Milan Kolić posjetio poplavom ugrožena područja Vukovarsko-srijemske županije.

Susret s ličkim vatrogascima u Slavoniji
Susret s ličkim vatrogascima u Slavoniji
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. LIPNJA 2014. U 13.15 SATI

GOSPIĆ - Jučer su ličko-senjski župan Milan Kolić i zamjenik Sanjin Rukavina posjetili su poplavom ugrožena područja Vukovarsko-srijemske županije.

Tom prigodom vukovarsko-srijemski župan Božo Galić upriličio je prijem za izaslanstvo Ličko-senjske županije na kojem su župani istaknuli dosadašnju uspješnu suradnju Vukovarsko-srijemske i Ličko-senjske županije. U izjavama za medije i direktnom uključivanju na radio postaje Gospić, Otočac i Senj župan Kolić istaknuo je suosjećanje žitelja Ličko-senjske županije s tragedijom koja je zadesila dio Vukovarsko-srijemske županije istaknuvši da su gradovi i općine Ličko-senjske županije prikupili pomoć za stradale u poplavama u iznosu od 120.000 kuna.
Društvo Hrvatskog Crvenog križa Ličko-senjske županije prikupilo više od 20 tona hrane, higijenskih potrepština, robe i vode te osiguralo prijevoz za 250 tona sijena koje su žitelji Like prikupili za Slavoniju. Udruga 9. gardijske brigade Vukovi također je pomogla stradalnicima prikupivši sedam tona hrane, higijenskih potrepština, robe i vode. Župan Kolić izrazio je spremnost za daljnju pomoć u bilo kom vidu koja bude potrebna.

Župan Galić zahvalio se županu Koliću i žiteljima Ličko-senjske županije na pomoći i podršci koju su pružili ističući povezanost županija koje su najviše stradale u Domovinskom ratu, da se kako se već pokazalo, razumiju i surađuju kad je to najpotrebnije.

Nakon prije u Vukovarsko-srijemskoj županiji župani Božo Galić i Milan Kolić sa suradnicima posjetili su Općinu Drenovce gdje su se susreli s načelnikom Jakšom Šestićem te glavnim vatrogasnim zapovjednikom RH Slavkom Tucakovićem i županijskim vatrogasnim zapovjednikom Ličko-senjske županije Hrvojem Ostovićem.

Župani su zatim zajedno s vatrogasnim zapovjednicima posjetili prvu i drugu smjenu vatrogasaca s područja Ličko-senjske županije koji sudjeluju u ispomoći u poplavom pogođenim područjima Vukovarsko-srijemske županije; područje Gunje, Račinovaca i Rajevog sela. Zahvalili su pripadnicima prve smjene Vatrogasne zajednice Grada Otočca, Javne vatrogasne postrojbe Senj i županijskom vatrogasnom zapovjedniku te pripadnicima druge smjene vatrogasaca s područja Ličko-senjske županije u kojoj su pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Grada Gospića, Javne vatrogasne postrojbe Plitvičkih Jezera - Korenica i DVD-a Velebit Lovinac.

Vukovarsko-srijemska županija i Ličko-senjska županija potvrdile su još jednom da iako čine istok i zapad Lijepe naše, prostor koji je između tih dviju Županija ne razdvaja, već naprotiv spaja i čini zajedništvo koje je temelj buduće uspješne suradnje Županija. Župani Božo Galić i Milan Kolić iskazali su zahvalnost svima onima koji su se na bilo koji način uključili u pružanje pomoći i suradnji dviju Županija, posebno pripadnicima HGSS Stanice Gospić i Državne uprave za zaštitu i spašavanje Područni ured Gospić.

POSJET POPLAVLJENOJ SLAVONIJI

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. lipnja 2014. 19.40 sati

GOSPIĆ - Sutra će ličko-senjski župan i njegov zamjenik Milan Kolić i Sanjin Rukavina posjetiti poplavom pogođena područja Vukovarsko-srijemske županije.
Nakon prijema u Vukovarsko - srijemskoj županiji župani Božo Galić i Milan Kolić sa suradnicima posjetiti će u 14.20 sati Općinu Drenovce, gdje će se susresti s načelnikom Općine Jakšom Šestićem te glavnim vatrogasnim zapovjednikom RH Slavkom Tucakovićem i županijskim vatrogasnim zapovjednikom Ličko-senjske županije Hrvojem Ostovićem, kao i upućenom prvom smjenom vatrogasaca s područja Ličko-senjske županije koji sudjeluju u ispomoći u poplavom pogođenim područjima Vukovarsko-srijemske županije. U planu je i obilazak Gunje.

Proslava Dana ličko-senjske županije

POČAST POGINULIMA ZA HRVATSKU

Odavanje počasti u gospićkom groblju/Snimio ©Marko Čuljat Lik@ press Gospić
Odavanje počasti u gospićkom groblju/Snimio ©Marko Čuljat Lik@ press Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. svibnja 2014. u 11.00 sati, dopuna je 15.00 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Današnji dan kada je prije 191 godinu u Velikom Žitnku rođen dr. Ante Starčević obilježava se kao Dan Ličko-senjske županije.
Čelnici Županije najprije su jutros posjetili njegov spomen-dom u Velikom Žitniku, zatim su u Gradskom groblju sv. Marije Magdalene položili vijenac i zapalili svijeću na spomen-križu i odali počast poginulima za domovinu. Svijeće su zapalila i izaslanstva Grada Gospića, policije, vojske i udruga proisteklih iz rata. Nakon toga služena je sveta misa u gospićkoj prvostolnici, a položen je i vijenac na spomen-bistu dr. Franje Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika i počasnog građanina Ličko-senjske županije
Iza podneva održana je svečana sjednica Županijske skupštine koja je protekla u sjeni tragedije poplava Slavonije i susjednih država. Sutrašnja smotra folklora je odgođena zbog poplave, a sredstva namijenjena za današnji domjenak bit će uplaćena u korist poplavljenih Slavonaca. Na sjednici su bili brojni gosti i uzvanici te ovogodišnji dobitnici županijskih javnih priznanja.
Sjednicu je otvorio Darko Milinović, predsjednik Županijske skupštine koji je istakao europski karakter Županije te naglasio da ona unatrag dvije-tri godine ima lošiji položaj.
- Argumenti za to su gašenje brojnih državnih institucija koje su značile i jakost Županije. Imali smo dvadesetak ljudi koji su kreirali nacionalnu politiku i čuvali interes Ličko-senjske županije. Današnji položaj nije adekvatan njezinoj poziciji u povijesti ali i u budućnosti. Žele nas komadati. Neki nas i odavde žele diskreditirati. - rekao je Milinović.
Naveo je primjer iz novinarske branše. Piše se o gospićkoj mafiji koja kontrolira pravosuđe i s govornice je zatražio od nadležnih institucija da provjere ovu monstruoznu tvrdnju i dadu odgovor i poduzmu mjere prema toj tvornici laži.
O radu u protekloj godini dana govorio je župan Milan Kolić istakavši izrazito negativan odnos središnje države prema Ličko-senjskoj županiji.
- Uvjeren sam da ćemo i dalje nastaviti savladavati sve izazove koje je pred nas postavilo članstvo u EU, a posebno očekivanja koja smo dužni ispuniti narodu koji nam je izglasao povjerenje. Stvaraju se uvjeti za razvoj gospodarstva. Pripremljen je 231 projekt za europske natječaje koji su ukupne vrijednosti gotovo pet milijardi kuna, a među njima je županijski razvojni centar s investicijom od 3,5 milijuna eura, protupožarna zaštita vrijednosti 9,4 milijuna eura, prekogranična suradnja u vrijednosti 400 tisuća eura i partnerstvo za zapošljavanje u vrijednosti od 70 tisuća eura. - rekao je Kolić.
Kolić je pohvalio dobar početak rada LAG-a Lika koji je od nadležnih ocijenjen jako visokim trećim mjestom u državi i koji će Agencija za plaćanja u poljoprivredi sufinancirati u naredne dvije godine s 900 tisuća kuna. Izrazio je žaljenje što tu svoje mjesto nije vidio i Grad Otočac. Županija je zaprimila 15.588 predmeta za legalizaciju građevina koji se postepeno rješavaju.
- Jedan od najveći problema na našem području je miniranost i dinamika razminiranja. Na kraju Domovinskog rata minski sumnjiva površina je bilo 200 milijuna četvornih metara, a danas je 148 milijuna i za razminiranje je potrebno 148 milijuna eura. - naglasio je Kolić.
Na svečanosti su dijeljene i ovogodišnje javne nagrade i to Trgovačkom društvu Pilana Krasno d.o.o. Gerovo, za osobit doprinos razvoju gospodarstva; Trgovačkom društvo Grmalj d.o.o. Novalja, za osobit doprinos razvoju turizma; Trgovačkom društvu Auto Zubak Zagreb d.o.o. Sesvete, za osobit doprinos u razvoju gospodarstva, posebice elitnog turizma; OPG-u Saše Dragovića iz Bunića za osobit doprinos razvoju poljoprivrede i stočarstva; prof. Ani Lemić za osobit doprinos i ostvarene rezultate iz područja prosvjete i očuvanja prirodne i kulturne baštine i Bisiklističkom klubu Barkan Otočac, za osobit doprinosu promicanju turizma i sporta, te KUD-u Kraljica Katarina Donji Lapac, za osobit doprinos u očuvanju kulturne baštine i prenošenju običaja glazbe i bogatstva tradicijske kulture i Malonogometnom klub Lika šport Lički Osik, za osobit doprinos u promicanju sporta.

Na kraju sjednice nastupio je nagrađeni KUD Kraljica Katarina.

ČESTITKA ZA DAN LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. SVIBNJA 2014. U 14.00 SATI

Poštovane građanke i građani Ličko-senjske županije

Iskrene čestitke povodom Dana Županije 23. svibnja i datuma rođenja Oca Domovine dr. Ante Starčevića upućuju Vam
mr. Darko Milinović, dr.med., predsjednik Županijske skupštine i
Milan Kolić, župan sa suradnicima.

Dan Ličko-senjske županije

NIZ MANIFESTACIJA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. svibnja 2014. u 14.15 sati

GOSPIĆ - 23. svibanj Dan Ličko-senjske županije i rođendan dr. Ante Starčevića i ove će godine biti obilježeni nizom prigodnih manifestacija od natjecanja ribara do smotre folklora.
Centralna manifestacija na sam dan počet će posjetom spomen-domu dr. Ante Starčevića u Velikom Žitniku, polaganjem vijenaca na veliki križ u gradskom groblju, polaganjem vijenaca na bistu dr. Franje Tuđmana i svetom misom u prvostolnici.
Nakon tog bit će svečana sjednica Županijske skupštine na kojoj će biti uručena ovogodišnja javna priznanja. (MaČ)

O gospodarskom razvoju

PROGRAMI ČEKAJU FINANCIRANJE

Ličko-senjski programi su "teški" pet milijarda kuna.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. svibnja 2014. u 13.30 sati

GOSPIĆ - Ličko-senjska županija, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, u suradnji s Agencijom za regionalni razvoj Republike Hrvatske i Razvojnom agencijom Ličko-senjske županije Lirom organizirali su ovaj okrugli s namjerom da se pokrene rasprava o stanju i pripremljenosti razvojnih projekata radi stvaranja uvjeta za prijavu i financiranje. Izrađen je 231 projekt vrijednosti preko pet milijardi kuna - istakao je danas župan Milan Kolić, otvarajući rad okruglog stola.
Prezentacije su održale Ines Kos, ravnateljica Agencije za regionalni razvoj Republike Hrvatske i Ana Markuz, načelnica Sektora za provedbu razvojnih programa Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Razvoj poduzetništva

RAZNOLIKA I KVALITETNA POMOĆ PODUZETNIŠTVA

Poduzetnicima se subvencionira kamata, stipendiraju se učenici, ukupan prihod raste, ali broj nezaposlenih raste.

Lani je je zatvorena Tiskara Gospić, nekad poznate Ličke novine
Lani je je zatvorena Tiskara Gospić, nekad poznate Ličke novine
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. svibnja 2014. u 19.00 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Na osmoj sjednici Županijske skupštine dvije točke dnevnog reda odnosile su se na poduzetništvo.

Naime, Razmotreno je izvješće o provedbi Programa poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva u posljednje tri godine, te razvoj do 2020. Poticanje poduzetništva u ovome dijelu Hrvatske, prema podacima iz knjige Lika iz bloka jednog novinara, započelo je još 1995. s 322.051 kunom iz županijskog proračuna. Kasnije su se ovoj inicijativi pridružile i banke, a među njima i HBOR koji u Gospiću ima područni ured za Karlovac i Sisak. U Lici je HBOR za 20 godina postojanja, do 2013., plasirao milijardu kuna kredita gospodarstvu.

U poticanju poduzetništva sudjelovala su i neka ministarstva, komore i gradovi i općine. Ovaj Program poticanja razvoja na snazi je od 2010. s ciljem jačanja konkurentske sposobnosti, ravnomjernog regionalnog razvoja, poboljšanja infrastrukture i jačanja poduzetničke klime. U cilju razvoja poduzetništva u tri školske godine osigurano je preko 170 tisuća kuna za stipendiranje deficitarnih učeničkih zanimanja. Poduzetnicima je u sklopu programa sufinancirana kamata na kredite za što je Županija godišnje izdvajala po 470 tisuća kuna.

Nadalje, organizacija izložbe Jesen u Lici stoji stotinu tisuća kuna, sufinanciranje Razvojne agencije LIRA stoji 1,1 milijun kuna godišnje, u fond za tehničku dokumentaciju izdvaja se 50 tisuća kuna, izlaganje na sajmovima stoji 50 tisuća kuna godišnje …

U izvješću o provođenju mjera posebno se naglašava da je u ovom periodu unatoč krizi ostvaren rast ukupnog prihoda trgovačkih društava za osam posto, da je za preko dva posto povećan broj zaposlenih, a prosječna plaća je rasla za preko četiri posto. Izvoz je porastao gotovo za trostruko, a uvoz za 138 posto.

Unatoč tome, od 2008. stopa nezaposlenosti raste pa je 2012. godine iznosila 21,2 posto. Zamjetan je i porast trgovačkih društava. Tako je prošle godine nadmašen hrvatski prosjek broja novoosnovanih tvrtki - u prvih šest mjeseci osnovano je 57 novih, a zatvorene su četiri stare tvrtke.

Kako bi se omogućio daljnji razvoj malog i srednjeg poduzetništva donijet je i novi program poticanja za narednih šest godina. U ciljevima se navode povoljno financiranje i poboljšanje dostupnosti kredita, poboljšanje produktivnosti, te poboljšanje ljudskih potencijala i razvoj socijalnog poduzetništva. U ovom se programu računa i na sredstva europskih fondova.

ODLUKA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

NAGRADE NAJZASLUŽNIJIMA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. SVIBNJA 2014. U 18.15 sati

GOSPIĆ - Na zadnjoj sjednici Županijske skupštine prihvaćen je prijedlog Odbora za javna priznanja o ovogodišnjim dobitnicima koje će biti uručena na Dan ličko-senjske županije 23. svibnja.

Javna priznanja dobit će:
- Trgovačko društvo Pilana Krasno d.o.o. Gerovo, za osobit doprinos razvoju gospodarstva;
- Trgovačko društvo Grmalj d.o.o. Novalja, za osobit doprinos razvoju turizma;
- Trgovačkom društvu Auto Zubak Zagreb d.o.o. Sesvete, za osobit doprinos u razvoju gospodarstva, posebice elitnog turizma;
- OPG-u Saše Dragovića iz Bunića za osobit doprinos razvoju poljoprivrede i stočarstva;
- prof. Ani Lemić za osobit doprinos i ostvarene rezultate iz područja prosvjete i očuvanja prirodne i kulturne baštine i
- Bisiklističkom klubu Barkan Otočac, za osobit doprinosu promicanju turizma i sporta.

Godišnje nagrade dobit će:
KUD Kraljica Katarina Donji Lapac, za osobit doprinos u očuvanju kulturne baštine i prenošenju običaja glazbe i bogatstva tradicijske kulture (s iznosom od deset tisuća kuna) i
Malonogometnom klubu Lika šport Lički Osik, za osobit doprinos u promicanju sporta (s iznosom od pet tisuća kuna).

Sjednica Županijske skupštine

PLJESAK NAČELNIKU POLICIJE

Nakon izvješća o dvogodišnjem radu Policijske uprave načelnik Ante Podnar nagrađen je pljeskom.

Preije početka zasjedanja Županijske skupštine/Snimio ©Marko Čuljat Lik@ press
Preije početka zasjedanja Županijske skupštine/Snimio ©Marko Čuljat Lik@ press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. travnja 2014. u 14.30 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Na današnjem aktualnom satu Županijske skupštine samo su dvojica skupštinara postavili pitanja pa je sat završio za frtalj ure.

- Prema podacima HNB-a u razdoblju od 1993. do 2013., dakle u periodu od dvadeset godina, inozemna ulaganja u Ličko-senjsku županiju iznosila su 36,2 milijuna eura, tj. oko 250 milijuna kuna, što iznosi 0,13 posto ostvarenih izravnih ulaganja u RH. U razdoblju od 1. kolovoza 2011. do kraja 2013. LIRA je zaprimila 21 upit od potencijalnih investitora u našu županiju. Od navedenih upita nije realizirana niti jedna jedina investicija. Tražim da se očitujete o navedenom s konkretnim podacima, u čemu je problem. Tko koči navedene investicije? Ako je to središnja država, molim da se navede tko u ministarstvima to koči. Isto tako, tražim da pismeno odgovorite tko je kriv za porazne podatke? - pitao je Darko Banić (SDP), dodajući da traži pismeni odgovor.

Ovo je po prvi put da je novinar Ličkih novina dobio napisano skupštinarsko pitanje pa ga i prenosimo u cijelosti. Nadamo se da će tim tragom krenuti i ostali postavljači pitanja. Nažalost, do Ličkih novina, a koliko znam, ni ostali novinari ne dobivaju te pismene odgovore koji se trebaju odaslati u roku od 30 dana.

Stjepan Ćaćić (HNS) je pitao da li ima nekretnina koje nisu u funkciji, a proširio ga je u replici upitom što je s vladinim objektom u Lukovu Šugarju. Odgovorio mu je župan Milan Kolić, naglašavajući da su u vlasništvu Županije samo uredi u Gospiću i drugim mjestima. Novo naselje Lički Osik je u potpunom vlasništvu države.

- Agencija za nekretnine već dvije godine nije riješila nijedan naš zahtjev, a vlasništvo nekretnina otežava i dolazak investitora. Tako je jedan investitor iz Katara tražio tri tisuće hektara pašnjaka. Imamo samo 300 hektara, a ostalo je u vlasništvu Hrvatskih šuma. - rekao je Kolić.

Nakon toga skupštinari su saslušali Antu Podnara, načelnika Policijske uprave ličko-senjske koji je govorio o radu policije u protekle dvije godine. Podnar je izlaganje potkrijepio video projekcijom, a za postignute rezultate u radu na kraju je nagrađen pljeskom skupštinara.

- Proteklih godina uloga policije se značajno promijenila. Primarna je zadaća zaštita građana i imovine. Tu se razvija partnerski odnos. - rekao je načelnik Podnar.
Govoreći o problemima Podnar je istakao da se za vrijeme turističke sezone posao povećava za nekoliko desetaka puta i da dobivaju već ispomoć. U prometu je u zadnje dvije godine zabilježen pad poginulih. Poseban je problem što za kontrolu 130 kilometara autoceste nema posebne postaje policije.
- Inicirao sam njeno utemeljenje, pa očekujem i vašu podršku. Želio bih da ona radi barem tijekom sezone. Također smatram da bi u svim postajama trebali imati jedinice prometne mladeži. - rekao je Podnar.
Tijekom izlaganja Podnar je govorio i o padu kriminala, ali i o novom obliku, turističkom, koji se javlja u vidu brojnih krađa. Od sedam policijskih postaja u šest se odnedavno djeluje u novom obliku rada s ciljem da se poveća operativnost, a smanji administracija.
O radu policije i nekim pokazateljima pohvalno se izjasnio i Darko Milinović, predsjednik Županijske skupštine i podržao ideju osnivanja policijske postaje za autocestu.

Rotarijanci pomažu

RAČUNALA ZA ŠKOLE

Iz Rotary kluba Zagreb stigla su 84 računala za škole. Pokreće se i Teslina ljetna škola u Gospiću.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. travnja 2014. u 13.15 sati

GOSPIĆ - U županijskoj palači danas je boravilo izaslanstvo nekoliko hrvatskih Rotary klubova, a sastali su se s dožupanicom Ivanom Tomaš i ravnateljima škola.
Povod je bio donacija 65 računala za osnovne i srednje škole na županijskom području. S današnjom donacijom Rotary klub Zagreb do sada je ukupno osigurao 84 računala ličke škole.
- Želimo pomoći informatizaciji škola u Lici. Pokrenuli smo i neke druge projekte kao što je obnova školske zgrade u Velikom Žitniku za školu u prirodi. - rekao je Saša Marenjak, predsjednik Rotary kluba Zagreb.
- U Hrvatskoj djeluje 46 Rotary kluba i svaki ima humanitarni projekt. U ratu su to bili hrana i odjeća, a sada vode programe koje ne vodi država. Zaključili smo da je Lika zanemarena, a ovo je centralni dio države. Mislim da smo svi krivi što smo se Like odrekli. Zato i radimo projekte programa Lika. Želimo utemeljiti Ljetnu školu Nikole Tesle uz korištenje gospićkog đačkog doma. Na taj će način djeca upoznati Liku koja ima potencijale da se uključi u hrvatske prosjeke. Treba i u Gospiću osnovati Rotary klub. - rekao je Ratko Žurić, jedan od nazočnih rotarijanaca, naglašavajući da je Like zanemarena i u sredstvima javnog informiranja.
Danas su računala dobile osnovne škole iz Lovinca (8 komada), A. G. Matoša Novalja (5), S. S. Kranjčevića Senj (8), Karlobag (5), Perušić (8) i Dr. Franje Tuđmana Korenica (5).
Računala su dobila i srednje škole P. Rittera Vitezića Senj (5komada), Otočac (5), Strukovna škola Gospić (9) i Gimnazija Gospić (7). (MaČ)

USKRSNA ČESTITKA 2014

NAJBOLJE ŽELJE MILINOVIĆA I KOLIĆA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. travnja 2014. u 10.10 sati

GOSPIĆ - Poštovani žitelji Ličko-senjske županije, u povodu predstojećih uskršnjih blagdana, u ime Ličko-senjske županije i svoje osobno, svima Vama upućujemo iskrene čestitke sa željom da svjetlo Uskrsa, dane koje su pred nama, ispuni vjerom i nadom, obiteljskom srećom i osobnim zadovoljstvom.

U ovim teškim vremenima budimo potpora jedni drugima, budimo još bolji ljudi koji imaju vremena i razumijevanja za druge.

Drage sugrađanke i sugrađani, dragi žitelji najljepše hrvatske županije, blagdan Kristova Uskrsnuća, taj najveći kršćanski blagdan provedite u miru, a njegovu radost podijelite sa svojim bližnjima i svim ljudima dobre volje ispunjeni radošću i vjerom u bolje sutra.

Predsjednik županijske skupštine Mr. Darko Milinović, dr.med

Župan Milan Kolić


REFLEKSIJE NAKON POSJETE MINISTRA JOVANOVIĆA

ŽUPAN I GRADONAČELNIK OČEKIVALI MINISTRA

Župan Kolić i gradonačelnik Krmpotić s novinarima
Župan Kolić i gradonačelnik Krmpotić s novinarima
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. travnja 2014. u 17.00 sati, video dopuna u 19.00sati

GOSPIĆ - Nakon jučerašnjeg posjeta Veleučilištu u Memorijalnom centru Nikole Tesle ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića, danas su reagirali ličko-senjski župan Milan Kolić i gradonačelnik Petar Krmpotić.
Obadvojica su očekivali susret s ministrom, ali je on jučer odabrao svoje drugove i drugarice da dan provede s njima.
- Jučerašnji posjet ministra Jovanovića je prije svega sramotni posjet, jer posjećuje jednu instituciju gdje je uloženo mnogo, a da se ne najavi meni kao županu i gradonačelniku. Ministar bi nas zasigurno posjetio da su partijske stranačke boje iste. Da smo se nas trojica susreli upitali bi ga što je sa sredstvima koja su ukinuta i Županiji i Gradu. istakao je župan Kolić. (MaČ)

VIDEO ZAPIS LIČKE TELEVIZIJE GOSPIĆ - LTVG-a:
">

Komentari s Fejsa do 17. travnja u 15.30 sati

https://www.facebook.com/ricice/posts/724686137582658?comment_id=6916965&offset=0&total_comments=1
Nikola Maras Pijane bene, njih dva jednu bocu stuku, prije nego bilo što kažu

Komentar s Fejsa od 20. travnja 2014. u 20.sati

https://www.facebook.com/ricice/posts/725218277529444?comment_id=6924806&offset=0&total_comments=1
Mile Stimac Ovako,sto bi ja napravio da sam na mjestu gradonacelnika Gospic i zupana Licko -senjske zupanije,kad bi u moj grad dolazio Kundak koji je sada na celu Ministatrstva obrazovanja,znanosti i sporta kojega je u mladosti u njegovu suplju tikvu pogodio Titov visak, pa sada ni rasljama ne moze pronaci nacina civilizaciske komunikacije sa sugovornicima. Pozvao bi narod da ne izlazi iz kuca stanova i da vrata i prozore drze dobro zatvorene i zakljucane dok Kundak i ekipa ne odu.


U susret novoj sezoni

PROŠIRENA LUKA U PRIZNI

Detalj svečanosti u Prizni/Snimio ©Marko Čuljat Lik@ press Gospić
Detalj svečanosti u Prizni/Snimio ©Marko Čuljat Lik@ press Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. travnja 2014. u 13.45 sati, video dopuna u 21.50 sati

PRIZNA - Nakon pola godine danas su ponovno zaplovili trajekti na liniji Prizna - Žigljen. U međuvremenu je prošireno pristanište u Prizni.
Proširenje je stajalo gotovo deset milijuna kuna od čega je polovinu osigurala Ličko-senjska županija. Na novom dijelu pristaništa, koje još samo treba asfaltirati, danas su se uz ličkog župana Milana Kolića okupili čelnici Senja, Karlobaga i Novalje, te nešto uzvanika. Iz Žigljena je nakon 10 sati stigao trajekt koji je bio pun putnika i vozila. Među putnicima su bili i slovenski sudionici biciklisti 15. Bam.bi Dalmacijatoura koji bicikliraju dobrim dijelom Dalmacije, Like i Primorja. Nažalost, njih nitko nije dočekao i zaželio im dobrodošlicu na kontinet iako su 8. travnja krenuli iz - Knina, a cilj im je Vrabče na Krasu u Sloveniji. Sveukupno će biciklirati 651 kilometar.
U međuvremenu se nakupilo i nešto vozila za Pag i trajekt Sv. Juraj je krenuo u 11 sati u pravcu Žigljena. Novi dio pristaništa omogućit će privezivanje i najvećih brodova koji plove Jadranom i mnogo će značiti za razvoj turizma u tome dijelu Ličko-senjske županije. (MaČ)

VIDEO ZAPIS LIČKE TELEVIZIJE

">

Nove donacije za razminiranje

LIKA JE JOŠ UVIJEK NAJZAGAĐENIJA MINAMA

Pod minama je oko 150 milijuna četvornih metara, a razminiranje "kvadrata" stoji euro, pa računajte!

Primopredaja čeka u Krpanima kod Klanca/Snimio ©Marko Čuljat Lik@ press Gospić
Primopredaja čeka u Krpanima kod Klanca/Snimio ©Marko Čuljat Lik@ press Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. travnja 2014. u 15.10 sativldeo dopuna u 23.30 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ/OTEŠ - Danas je Liku ponovno posjetila Đurđa Adlešić, upraviteljica Zaklade za humanitarno razminiranje Hrvatske Hrvatska bez mina.
Adlešić je najprije bila na kratkom razgovoru u županijskoj palači gdje je bila i dožupanica Ivana Tomaš, s predstavnicima Županije, Grada Gospića, HCR-a Sisak i jedne banke, a zatim su se skupa s novinarima uputila u pravcu Klanca i Oteša, bolje reći do Krpana. Tu je proteklih dana obavljena nova "berba" četničkih mina. U Krpanima je Martina Jelinić, direktorica Filijale Erstebank u Gospiću, predala upraviteljici Adlešić i dožupanici Tomaš ček na stotinu tisuća kuna za razminiranje Like.
Gospićki novinari su danas saznali da će iz Njemačke uskoro stići donacija jednog grada koji ima 50 tisuća stanovnika i svaki će dati po euro. Osim toga, Grad Dubrovnik će od ulaznica u novi muzej na Srđu za razminiranje Like ove godine od svake ulaznice izdvojiti po pet kuna.
Dožupanica Tomaš zahvalila je uprviteljici Adlešić na dosadašnjoj pomoći i istakla da je u Lici pod minama još 150 milijuna četvornih metara, a razminiranje "kvadrata" stoji jedan euro.
Da podsjetimo, tijekom Domovinskog rata pobunjeni lički Srbi i Srbijanci uz pomoć tzv. JNA napadali su svim mogućim sredstvima naselja u neokupiranom dijelu Like. Četničke zvončiće koje su "slali" posebnim sustavom naziva Orkan tada smo nazivali - glasačkim listićima. I zbilja ima ih još uvijek posvuda. Ova "berba" čeničkih mina obavljena je u dva navrata, a lokacija je "samo" tridesetak kilometara od prve crte i zamišljene imaginarne granice tzv Velike Srbije. U Okolici Oteša pronađeno je pedesetak četničkih zvončića na površini od oko 30 tisuća "kvadrata".
VIDEO ZAPIS LIČKE TELEVIZIJE GOSPIĆ

">

LIRA GOSPIĆ

E-SEMINAR

Drugog dana polaznici su saznali pravljenje e-marketinga.

Siniša Begović vodio gospićku radionicu/Snimio ©Marko Čuljat Lik@ press Gospić
Siniša Begović vodio gospićku radionicu/Snimio ©Marko Čuljat Lik@ press Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. veljače 2014. u 15.00 sati

GOSPIĆ - U organizaciji razvojne agencije LIRA danas je započela dvodnevna radionica e-poslovanja. Radionicu drži Siniša Begović, direktor tvrtke Empiria Magna iz Zagreba.
Razvojna agencija Ličko-senjske županije LIRA jedna je od deset poduzetničkih potpornih institucija, korisnika, projekta kojoj je natječajem povjereno da bude nositelj aktivnosti i promotor e-poslovanja u Hrvatskoj. Glavni cilj projekta je unaprijediti konkurentnost gospodarstva u Ličko-senjskoj županiji uključivanjem malih i srednjih poduzetnika u digitalno gospodarstvo kao i njihovo poticanje na korištenje elektroničkog poslovanja u svakodnevnom radu, radi postizanja uspjeha na lokalnom i globalnom tržištu.
Na početku radionice Begović je od sudionika saznao da se njihovo e-poslovanje uglavnom odnosi na bankarstvo i na po koju internet stranicu. Šarolika je struktura polaznika: trgovci, ugostitelji, turistički radnici, prerađivači kamena i radnici Lire.
- Internet je donio hrpu korisnih programa i to besplatno. Posebne su pogodnosti internetskog marketinga na mrežama, ali su s njim došli problemi od SPAMA do virusa - rekao je Begović.
Tijekom radionice bit će i praktičnog rada izrade poslovnog plana i internet stranice.
Drugog dana rada na radionici polaznici su upoznati s mogućnostima plasmana reklame preko interneta, a praktično su radili na svojim računalima.
- Da nije interneta kao medija nekih aplikacije ne bi ni bilo, a u prvom redu onih za marketing i PR. Internet marketing je marketing "novog doba". - istakao je Begović, koji je preporučio i poslovno korištenje društvenih mreža gdje se na nekima može plasirati i besplatna reklama tvrtke, dodajući da je video klip vrijedan milijun riječi. (MaČ)

Priopćenje iz Ličko-senjske županije

POTPORA OPSTOJNOSTI ŽUPANIJE

Deklaraciju nije jedini podržao SDP.

MIlinović obrazlaže prijedlog Deklaracije u Gospiću
MIlinović obrazlaže prijedlog Deklaracije u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr

1. travnja 2014. u 18.00 sati

GOSPIĆ - Nakon izvanredne proširene sjednice Županijske skupštine danas popodne u našu je redakciju stiglo priopćenje predsjednika Darka Milinovića.
- Na izvanrednoj proširenoj sjednici Županijske skupštine Ličko-senjske županije održanoj 31. ožujka 2014. godine donijeta je Deklaracija o regionalnom razvoju i jedinstvenosti Ličko-senjske županije. U Deklaraciji je izraženo nezadovoljstvo odnosom aktualne vlasti prema Ličko-senjskoj županiji budući da su gotovo izostale investicije te su u posljednje dvije godine ugašene na desetke institucija na području Ličko-senjske županije, što u konačnici dovodi u pitanje njenu opstojnost.
Izražena je stoga potpora opstojnosti Ličko-senjske županije kao važnom političkom, geostrateškom, gospodarskom, veleučilišnom, kulturnom, sportskom čimbeniku razvoja Republike Hrvatske. Deklaraciju su podržale sve političke opcije osim SDP-a. - kaaže se u priopćenju.

Izvanredna sjednice Županijske skupštine u Gospiću

USVOJENA LIČKA DEKLARACIJA

Oporba je sa šest ruku glasovala protiv Deklaracije o očuvanju Ličko-senjske županije.

Glasovanje o Deklaraciji/Snimio ©Marko Čuljat Lik@ press Gospić
Glasovanje o Deklaraciji/Snimio ©Marko Čuljat Lik@ press Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
31. ožujka 2014. u 17.45 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Nakon gotovo dvosatne rasprave za Deklaraciju o regionalnom razvoju i jedinstvenosti Ličko-senjske županije glasovala su 24 člana Županijske skupštine, a šestero ih je bilo suzdržano.
Sjednica je bila proširena čelnicima braniteljskih udruga, direktorima javnih poduzeća, načelnicima i gradonačelnicima i drugim rukovoditeljima iz gotovo cijele županije. Na sjednici je bio i Milan Jurković, saborski zastupnik. Sudionici sjednice minutom šutnje odali su počast Josipu Joviću koji je na današnji dan poginuo u sukobu s četnicima na Plitvičkim jezerima 1991. godine.
Obrazloženje deklaracije na sjednici je podnio župan Milan Kolić. Tekst je kratak i jasan i sažet je na samo dvije strane. Kolić je naglasio da prijedlozi novih propise vode daljnjem devastiranju ovog prostora Hrvatske i da za njegovu opstojnost izostaje podrška i razumijevanje središnjice.
- Ličko-senjska županije ne pristaje ni na kakav status županijskih državnih ustanova koji je niži od postojećeg. Lika je povijesna i geopovijesna regija i kao takva mora ostati. - rekao je Kolić.
Deklaracija ima samo šest članaka, a u petom se poziva Vlada da promjeni sadašnju politiku prema Ličko-senjskoj županiji, čiji je cilj gašenje državnih i županijskih institucija, što bi u konačnici dovelo do ukidanja Županije.
Prvi se za raspravu javio Ante Franić, čelnik HSLS-a, koji je rekao da se njihovi stavovi djelomično poklapaju s Deklaracijom. Naglasio je da lokalnu samoupravu treba financijski ojačati kako bi mogla pokrenuti gospodarstvo.
Stipe Ćaćić, čelnik HNS-a je rekao da Deklaracija sama neće biti dovoljna bez rada u Saboru i de će regionalizacija proći mimo Like. On je citirao i neke hrvatske političare i biskupa Bogovića koji je pri ustoličenju citirao popa Marka Mesića koji je Liku oslobodio od Turaka i poručio na sve strane da treba pojti u Liku.
Tomislav Zrinski, čelnik SDP-a podsjetio je na neke političke dogovore iz 1990. koji se nisu ostvarili osnivanjem županije što je teško pogodilo Senj. Smatra da je Deklaracija nepotrebna jer nitko ne ukida županiju, a posebno ga smeta peti članak koji treba izbrisati iz Deklaracije.
- Željeli smo Dekleraciju donijeti jednoglasno. Utvrdimo da li su navodi iz pete točke istiniti ili nisu. Istina je da smo u zadnje vrijeme ostali bez niza institucija, najmanje 15, koje su prešle u okolna veća mjesta, a uskoro ćemo ostati i bez policijske uprave, a u pitanju je i Bolnica i ŽUC. - rekao je Darko Milinović, predsjednik Županijske skupštine dajući završnu riječ nakon rasprave. Milinović je dodao da jedino Lika nema svoje vodoopskrbno područje što će u konačnici rezultirati poskupljenjem vode.
Za Milinovića je u tijeku proces tihog gašenja Ličko-senjske županije što se ne smije dopustiti.
Nakon toga je Zrinski počeo iščitavati podatke o tome što je sve sadašnja Vlada napravila za ovaj dio Hrvatske ali je ulazio u isuviše detalja pa mu je vrijeme za repliku iscurilo.
Zatim se javio i Darko Nekić, senjski gradonačelnik koji je upozorio na drastične posljedice ukidanja beneficija posebnog područja i brdsko planinskog područje što će samo senju umanjiti iduće godine proračun za gotovo pet milijuna kuna. Naglasio su i on i njegovi sugrađani za Deklaraciju.
U raspravi je zadnji sudjelovao Antonio Šebalj, predsjednik Kriznog stožera branitelja koji je podržao Deklaraciju u ime braniteljske populacije naglašavajući da Lika zaslužuje cjelovitost.

Izvanredna sjednica Županijske skupštine u Gospiću

USVAJANJE DEKLARACIJE O REGIJAMA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr

25. ožujka 2014. u 13.45 sati, dopuna 26. ožujka 2014. u 9.40 sati

GOSPIĆ - Darko Milinović, predsjednik Županijske skupštine sazvao je sedmu izvanrednu proširenu sjednicu sa samo jednom točkom dnevnog reda - usvajanje Deklaracije o regionalnom razvoju i jedinstvenosti Ličko-senjske županije.
Sjednica će biti održana u KIC-u 31. ožujka s početkom u 13 sati.

Danas je naša redakcija dobila obavijest da će sjednici biti u 14 sati.

Županijski zavod za javno zdravstvo Gospić

AKCIJA KONTROLE ZDRAVLJA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. ožujka 2014. u 13.15 sati

GOSPIĆ - U sklopu obilježavanja svjetskog dana zdravlja 7. travnja ZZJZ Ličko senjske-županije će na Trgu Stjepana Radića organizirati preventivnu akciju mjerenja šećera u krvi i krvnog tlaka u periodu od 9 do 13 sati.

LIRA Gospić

SEMINAR ZA PODIZANJE OSVIJEŠTENOSTI

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. ožujka 2014. u 8.30 sati

GOSPIĆ - Razvojna agencija Ličko-senjske županije LIRA pokrenula je kampanju za podizanje razine osviještenosti za male i srednje poduzetnike.
Kampanja se odnosi na prednosti elektroničkog poslovanja (e-business) i elektroničkog trgovanja (e-commerce). LIRA je jedna od deset poduzetničkih potpornih institucija korisnika projekta kojoj je temeljem natječaja povjereno da bude nositelj aktivnosti i promotor e-poslovanja u Hrvatskoj.
Glavni cilj projekta je unaprijediti konkurentnost gospodarstva u Ličko-senjskoj županiji uključivanjem MSP-a u digitalno gospodarstvo kao i njihovo poticanje na korištenje elektroničkog poslovanja u svakodnevnom radu, radi postizanja uspjeha na lokalnom i globalnom tržištu.
Projekt Poboljšanje poslovne konkurentnosti putem elektroničkog poslovanja, Faza II, financiran je sredstvima iz IPA Programa Europske unije Programa regionalne konkurentnosti i Vlade Republike Hrvatske.
Drugi informativni seminar Suvremeni trendovi u e-poslovanju, održati će se 28. ožujka u Korenici, Trg Sv. Josipa 6, u prostoru vijećnice Općine Plitvička Jezera, s početkom u 11.00 sati.

Nastavlja se dezintegracija Like i Ličko-senjske županije

POČETAK KRAJA LIKE I LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE???

Vladi kao da nije stalo do ovoga dijela Hrvatske.

Sastanak od vodnog područja
Sastanak od vodnog područja
ličke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. veljače 2014. u 22.00 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Danas je ličko-senjski župan Milan Kolić održao sastanak s gradonačelnicima i načelnicima s područja Ličko - senjske županije te gradonačelnikom Paga i načelnicima općina Kolan, Povljana i Josipdol gdje je razmatran nacrt prijedloga uredbe o uslužnim područjima Ministarstva poljoprivrede.
Na sastanku je donijet zajednički stav o prijedlogu uredbe koji je upućen u Ministarstvo. U njemu se ističe da je Ličko-senjska županija pripojena Primorsko-goranskoj županiji, i da Ličko-senjska županija treba biti posebno uslužno područje jer zadovoljava polazne kriterije u provedbi vodno-komunalnih direktiva. U protivnom upravljanje vodovodnim sustavom bilo bi pod kontrolom Rijeka što je nedopustivo i izazvalo bi znatan porast cijene vode.
O svemu tome bilo je riječi i na sjednici Županijske skupštine o čemu je informaciju dao župan Milan Kolić i naglasio da se oduzima i voda.
- U Gospiću je prostorni metar pet kuna, a u Opatiji 30 kuna i doći će do dizanja naših cijena. Neće biti ništa ni od gradnje u Kosinju.- rekao je Kolić.
- HTV na našem području od pretplate ubire godišnje 20 milijuna kuna, a ukidaju dopisništvo koje ih godišnje stoji 500 tisuća kuna. Bolnica je ostvarila gubitak od deset milijuna kuna i sada vlast hoće ukinuti 50 kreveta, uskoro se ukida i policijska uprava. - rekao je Milinović, u ime Kluba HDZ-a upućujući pitanje oporbi zašto šuti jer najnovija zbivanja nisu garant stabilnosti i sigurnosti u Ličko-senjskoj županiji.
Milinović je zatim istakao da se ukida 12 raznih institucija s dvije tisuće zaposlenih i naglasio da ako bude potrebno HDZ neće ni izaći na izbore pa neka vladaju.
- Tu smo politiku osjetili i 2001. kad nismo bili kompatibilni državnoj vlasti. Čuvajte ovo što imamo to je pitanje opstojnosti Ličko-senjske županije, dignite glas protiv Milanovića i Jovanovića. - rekao je Milinović
Lidija Pemper, SDP, je tijekom rasprave istakla da svi ne mogu raditi u upravi da treba razvijati i druge programe zapošljavanja. Istakla je da se razmišlja da i u Gospiću bude regionalni centar jer može povući više ruralnih sredstava iz Europe i na tome treba zajednički raditi.
Milinović je to podržao naglašavajući da treba poslati poruku u Zagreb da možemo voditi sami brigu o županiji.
Stipe Ćaćić, HNS, je rekao da će provjeriti informaciju župana da je Kosinj stao, i uzvratio Milinoviću da nije korektna tvrdnja da Vlada ne voli Ličko-senjsku županiju. Predložio je održavanje posebne sjednice na ovu temu.
Nikola Šulentić, HDZ, inače član radne grupe HEP-a za projekt Kosinj-Senj je rekao da je HEP velika i uređena tvrtka i da radna grupa ima svoj proračun i da se permanentno radi.
U raspravi je sudjelovao i Branislav Šutić, dekan ličkog veleučilišta. On je zamolio SDP-ovce da primire Nikolu Marasa, koji je predsjednik Upravnog vijeća, a koji je kočničar razvoja Veleučilišta jer ne dozvoljava uvođenje novih stručnih studija i završetak gradnje novog prostora za koji su osigurana vlastita sredstva.
Na kraju je Skupština podržala stavove načelnika i gradonačelnika oko uslužnog područja za vodoopskrbu.

6. sjednica Županijske skupštine u Gospiću

NEZADOVOLJSTVO PREDLOŽENOM REGIJOM

Na aktualnom satu povela se rasprava u kojoj su svi isticali nezadovoljstvo predloženom hrvatskom regionalizacijom.

Glasovanje na današnjoj sjednici /Snimio ©MArko Čuljat Lik@ press Gospić
Glasovanje na današnjoj sjednici /Snimio ©MArko Čuljat Lik@ press Gospić
ličke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. veljače 2014. u 20.30 sati
Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Pod predsjedavanjem Darka Milinovića večeras je održana 6. sjednica Skupštine Ličko-senjske županije. Sat prije početka izvučeni su skupštinari i redoslijed postavljanja pitanja na sjednici.
Po nekom nepisanom pravilu, koje je i ždrijebom potvrđeno, ponovno je prvi pitanje postavio Stipe Ćaćić, HNS, njega je zanimalo što izvršna vlast Županije misli o regionalizaciji, a istakao je da je nezadovoljan pismenim odgovorom na pitanje s protekle sjednice. Ćaćić je pitao kada će članovi Lika športa dobiti obećane stipendije i naknade.
Na pitanja je odgovorio župan Milan Kolić. Za regionalizaciju je istaknuo da je upućeno na krivu adresu jer je to nacionalno pitanje.
- Bilo bi zanimljivo čuti kako ste se Vi i koalicija zauzeli i podržali naše programe u pojedinim resorima. - uzvrtio je Kolić, iznoseći brojne negativne podatke koji će izbiti u prvi plan nakon regionalizacije u kojoj bi regiju činili Pula, Rijeka i Gospić.
Šest lokalnih jedinica ostat će bez statusa potpomognutog područja te 38.658 građana izlazi iz ustava potpora poreza na dohodak. Osim toga, zbog tog statusa i statusa brdskog područja samouprava bi mogla izgubiti državnu potporu u iznosu od 12,3 milijuna kuna. Na županijskom području bit će ukinuti brojni uredi i institucije.
U raspravi je sudjelovao i predsjedavajući Milinović istakavši da utjecaj na regionalizaciju ima nacionalna vlast i da se na predloženi način vrši dezintegracija.
Zatim je Marijan Šuljić, HSLS, postavio pitanje izbora ravnatelja Doma zdravlja u Novalji. Odgovorio je Kolić da je natječaj bio još u proljeće prošle godine i da su uslijedile žalbe, ali i tužbe i da će sve biti riješeno za mjesec dana.
Nikolu Šulentića, HDZ, je zanimalo što će se poduzeti kako bi se svrsi privelo državno poljoprivredno zemljište. Kolić je istakao u svom odgovoru da vlast već dvije godine donosi pravilnik o korištenju poljoprivrednog zemljišta koga na području županije ima 37 tisuća hektara.
Daraka Banića, SDP, zanimalo je zbrinjavanje otpada, a Kolić je u odgovoru rekao da će o tome biti više riječi na narednoj sjednici i da je najveći problem u Senju.
Nakon aktualnog sata razvila se rasprava o prijedlogu za skidanje točke dnevnog reda o imenovanju antikorupcijskog povjerenstva, za koje je dogovoreno da predsjednika da oporba, ali je ona dala dva kandidata. Milinović inzistira da dadu jednog kandidata i da se odluka prihvati konsenzusom. Naglasio je da će HDZ poštovati njihov dogovor za izbor predsjednika.

Razvojna agencija LIRA

POBOLJŠANJE KONKURENTNOSTI

ličke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. veljače 2014. u 16.20 sati

GOSPIĆ - Razvojna agencija Ličko-senjske županije LIRA pokreće kampanju za podizanje razine osviještenosti za male i srednje poduzetnike o prednostima elektroničkog poslovanja (e-business) i elektroničkog trgovanja (e-commerce).

Glavni cilj projekta je unaprijediti konkurentnost gospodarstva u Ličko-senjskoj županiji uključivanjem MSP-a u digitalno gospodarstvo kao i njihovo poticanje na korištenje elektroničkog poslovanja u svakodnevnom radu, radi postizanja uspjeha na lokalnom i globalnom tržištu. Projekt Poboljšanje poslovne konkurentnosti putem elektroničkog poslovanja, Faza II, financiran je sredstvima iz IPA Programa Europske unije Programa regionalne konkurentnosti i Vlade Republike Hrvatske.

Prvi informativni seminar održat će se 28. veljače KIC-u Gospić s početkom u 10,00 sati.

LIRA poziva

PODUZETNIČKI IMPULS U GOSPIĆU

ličke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. veljače u 14.50 sati

GOSPIĆ - Za gospodarske subjekte s područja Ličko-senjske županije, Razvojna agencija Ličko-senjske županije LIRA, HGK Županijska komora Otočac i HOK Obrtnička komora Ličko-senjske županije, u suradnji s Ministarstvom poduzetništva i obrta, organiziraju predstavljanje Poduzetničkog impulsa 2014. koje će se održati 19. veljače 2014. s početkom u 10:00h u Kulturno informativnom centru.

Vlada RH donijela je Program poticanja poduzetništva i obrta - Poduzetnički impuls 2014. za kojeg je planiran ukupni proračun od 1,26 milijardi kuna. Poduzetnički impuls sadrži mjere poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva za koje se koriste sredstva državnog proračuna te strukturnih fondova Europske unije. Poduzetnički impuls za ovu godinu ima četiri programska prioriteta. Prvi je jačanje konkurentnosti malog gospodarstva, za što je planiran ukupni iznos od 413,8 milijuna kuna; drugi unapređenje poduzetničkog okruženja s planiranim iznosom od 74,6 milijuna kuna; treći promocija i učenje za poduzetništvo i obrt, za što se planira 248,1 milijun kuna; dok je za četvrti prioritet - lakši pristup financiranju planiran iznos od 529,1 milijun kuna.

Danas je Dan službe 112

USPJEŠNI KOORDINATORI

Župan Kolić razgovara s dežurnim u službi 112/Snimio©Marko Čuljat Lik@ press Gospić
Župan Kolić razgovara s dežurnim u službi 112/Snimio©Marko Čuljat Lik@ press Gospić
ličke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. veljače 2014. u 15.15 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Ovdje ličko-senjski župan, kod mene se nalaze svi vaši šefovi pa me zanima da li vi radite - malo u šali, a malo u zbilji javio se na telefon Milan Kolić kada je dobio službu 112.

Ekipi koja je danas prije podne redovno obavljala posao Kolić je čestitao njihov današnji Dan službe, a u Županiji je sa zamjenicima Ivanom Tomaš i Sanjinom Rukavinom priredio prijem za čelnike Područnog ureda za zaštitu i spašavanje koji pokriva cijelo područje Ličko-senjske županije i koordinira rad žurnih službi.

- Dokazali ste se u više intervencija i uvijek ćemo podržavati vaš rad. Dokazali ste i pokazali da je ovdje hrvatska kičma i autocesta gdje se događaju velike prometne nezgode na kojoj pravodobno interveniraju žurne službe. Čestitam vam na svemu postignutom do sada - rekao je župan Kolić.

O radu službe 112 govorili su pročelnik Područnog ureda Joso Živković i voditelj Centra 112 Vlado Dasović. Oni su zadovoljni dosadašnjom suradnjom s lokalnom samoupravom i nadaju se skorom objedinjavanju žurnih službi na jednom mjestu što će doprinijeti još boljoj harmoniji službe spašavanja.

Čulo se da je bilo 559 vatrogasnih intervencija, 47 akcija traganja i spašavanja i da su održana predavanja za preko tisuću učenika i oko trista vrtićara. Broj 112 prošle godine zabilježio je preko 43 tisuće poziva od kojih je 12 tisuća bilo namjenskih, a 31 tisuća nenamjenskih i 501 zlonamjerni poziv. Čelnici službe su istakli da se svi pozivi u Centru snimaju i da se u posljednje vrijeme izuzimaju za potrebe policije i pravosuđa.

Čelnici u posjeti Ribniku

Župan i gradonačelnik na ulazu u ribničku crkvu
Župan i gradonačelnik na ulazu u ribničku crkvu
ličke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. veljače 2014. u 17.30 sati

GOSPIĆ - Danas smo iz Županije dobili priopćenje da su Ličko-senjski župan Milan Kolić i gradonačelnik Gospića Petar Krmpotić jučer posjetili Mjesni odbor Ribnik i nazočili svetoj misi koju je predvodio velečasni Zlatko Sušić.

Bila je to prigoda da se na sastanku upriličenom nakon mise mještani Ribnika zahvale županu i gradonačelniku na dosadašnjoj podršci Županije i Grada, kao i budućoj suradnji na infrastrukturnim projektima, prije svega uređenja djela prostora napuštene zgrade škole koji će služiti za potrebe Mjesnog odbora Ribnik.

HRVATSKA ZAJEDNICA ŽUPANIJA

DALJNJA CENTRALIZACIJA DRŽAVE

Reorganizacija pravosuđa i školstva nosi nove troškove građanima. Dio građana bit će u neravnopravnom položaju i potiče se centralizacija države.

 
 
ličke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. veljače 2014. u 18.15 sati

ZAGREB - Na 27. sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija, hrvatski župani iskazali su zabrinutost i nezadovoljstvo zbog najavljenih reorganizacija pravosuđa i sustava osnovnog školstva (koji uključuje ukidanje područnih škola). Jednoglasnom odlukom župani će ovaj tjedan uputiti ministrima Miljeniću i Jovanoviću zahtjev za sastankom i uključivanjem u javne rasprave.
Župani se slažu da je racionalizacija potrebna, ali napominju kako je treba provesti u skladu s teritorijalnim ustrojem kako se planirane reforme ne bi radile na štetu građana iz ruralnih područja. U ovom slučaju uštede neće biti, već upravo suprotno, novi potezi Vlade iziskuju dodatne troškove građana.

Župani su upozorili kako Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta nema pravnu podlogu za reorganizaciju školskog sustava kojom se ukidaju područne škole jer su osnivači svih škola, i srednjih i osnovnih, županije i gradovi. Stoga županije zahtijevaju da ih se maksimalno uključi u raspravu o ovom pitanju. Župani također inzistiraju da se, prije ukidanja općinskih i prekršajnih sudova, u javnost iznesu rezultati učinka prošlih reorganizacija kako bi se ustanovila njihova realna učinkovitost. Napominju kako sustav mora biti efikasan, ali da građani moraju biti u fokusu. Ovakvim postupcima država još jednom stavlja dio građana u neravnopravan položaj te potiče daljnju centralizaciju države.

- Nema pokazatelja po čemu su postojeći sustavi loši. Predložene reforme ne vode brigu o građanima, naročito onima u ruralnim područjima koji moraju prijeći i po stotinu kilometara do prekršajnog i općinskog suda, što je naročito teško u mjestima koja su slabo prometno povezana autobusima ili vlakovima. Napominjemo da ovim reformama nema ušteda, ne radi se o racionalizaciji nego o potpunoj iracionalizaciji nadležnih ministarstava. - rekao je predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Virovitičko-podravske županije Tomislav Tolušić.

Inicijativa župana Milana Kolića

FINANCIJSKA PODRŠKA HEMODIJALIZI U GOSPIĆU

Detalj iz gospićke hemodijalize/Foto ©arhiva Lik@ pressa
Detalj iz gospićke hemodijalize/Foto ©arhiva Lik@ pressa
ličke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr

GOSPIĆ - U Ličko-senjskoj županiji održan je sastanak povodom najave gašenja Centra za hemodijalizu u Gospiću iz razloga što je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje smanjio sredstva za rad Centra te u dva navrata smanjio cijenu postupka hemodijalize.
Sastanku su uz župana Milana Kolića nazočili gradonačelnici i načelnici sa županijskog područja, dr. Sandra Čubelić, ravnateljica Opće bolnice Gospić, dr. Dražen Jurković, predsjednik Upravnog vijeća Opće bolnice te predstavnici Fresenius Medical Care, tvrtke koja obavlja hemodijalizu u Gospiću.
S obzirom da je Centar za hemodijalizu Gospić od izuzetnog značaja kako za domicilno stanovništvo, tako i za turiste koji u sve većem broju posjećuju našu Županiju župan Kolić inicirao je da se iznađe način opstanka Centra za hemodijalizu te su se na današnjem sastanku usuglasili da će se uključiti u iznalaženje potrebnih financijskih sredstava u ovom prijelaznom razdoblju dok se ne promijene ugovorni uvjeti s HZZO -om.
U protivnom ličkim bolesnicima nakon četiri godine ponovno preostaje putovanje u Ogulin, Zadar ili Rijeku koga su se jedva riješili. Inače, nastojanje europske udruge hemofiličara je da umjetni bubreg bude na svakih pedesetak kilometara, a ne stotinu i kusur, kako bi se oboljelima omogućio kvalitetniji život i mobilnost. Osim toga, hemodijaliza znači osim sigurnosti turista koji trebaju njenu usluga i kvalitetniju zdravstvenu zaštitu domicilnom stanovništvu u slučaju zastoja rada bubrega ili opeklina i sličnih zdravstvenih problema.

REAKCIJE S FEJSA:

www.facebook.com/marko.culjat/posts/768946493134519?comment_id=7812964&offset=0&total_comments=2
Tihomir Crnković, Nina Rupčić, Nikola Župan i 8 drugih su rekli da im se ovo sviđa.
Ma-rica Marica La zasto
24. siječanj u 19:04 · Sviđa mi se
Vojo Pantelić Čelni birokrate u HZZO i Ministarstvu zdravlja razumjeli bi potrebu postojanja Centra za hemodijalizu u Gospiću jedino kad bi im neko odbio bubrege.

www.facebook.com/ricice
Na ovom profilu do 26. siječnja 2014. bilo je 990 viđenja.

Josipa Rukavina i 8 ostalih su rekli da im se ovo sviđa.
Sjeverno Nebo Velika potpora. Jesu normalni oni,koliki ce se put morat prec ako je zatvore,znaju samo oni koji ovise o njoj! A mi di cemo raditi??

Priopćenja iz Ličko-senjske županije

MILINOVIĆ NIJE ZLOUPORABIO ŽUPANIJSKE SLUŽBE

Župan Kolić nije ni pozvan na proslavu Dana grada Otočca.

Župan Kolić na skupštinskoj govornici, u pozadini predsjednik Milinović i tajnica Blažević/Foto ©arhiva Lik@ pressa Gospić
Župan Kolić na skupštinskoj govornici, u pozadini predsjednik Milinović i tajnica Blažević/Foto ©arhiva Lik@ pressa Gospić
ličke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. siječnja 2014. u 14.40 sati, nadopuna u 14.05 sati

GOSPIĆ - Temeljem natpisa jednog portalu da je dr. Darko Milinović zlorabio Kabinet župana u privatne svrhe želim obavijestiti hrvatsku javnost o stvarnim činjenicama - kaže se na početku priopćenja za javnost Milana Kolića, ličko-senjskog župana, i nastavlja:
-Reagiranje dr. Milinovića nisu pisale županijske službe, a predsjednik Županijske skupštine je bio u Županiji obavljajući tekuće poslove iz svoje nadležnosti. Reagiranje je napisao osobno uz konzultacije s odvjetničkim timom, te je isto reagiranje samo poslano iz Kabineta.
Naime, kada sam postao župan, predložio sam predsjedniku Županijske skupštine da imamo zajednički Kabinet zbog racionalizacije poslovanja, što znači da imamo jednaki broj tajnica te da one obavljaju poslove predsjednika Skupštine i župana ličko-senjskog, te na taj način predsjednik Skupštine nema osobnu tajnicu. Smatram da je upućeno reagiranje, budući da je predsjednik Skupštine javna osoba, na adresu portala Slobodna Lika od javnog interesa te da nije zloupotrijebljen Kabinet župana i predsjednika Županijske skupštine.
Iz Kabineta župana Ličko-senjske županije i njegove pročelnice Sanje Vladetić dobili smo priopćenje slijedećeg sadržaja:
Ovogodišnje obilježavanje Dana Grada Otočca prošlo je bez poziva, pa time i bez nazočnosti ličko-senjskog župana g. Milana Kolića. Iako opravdanje toga čelni ljudi Otočca nalaze u rezanju troškova dosadašnjih svečanosti, minimalno što se moglo očekivati je poziv županu, ako već ne svim kolegama s područja Ličko-senjske županije. S tim u vezi, župan g. Milan Kolić obratio se građanima Otočca sljedećom izjavom:
- Ove godine, na žalost, Županija nije pozvana na obilježavanje Dana grada Otočca. U nastavku dosadašnjih dobrih odnosa, kada je bilo uobičajeno da na svečanostima povodom obilježavanja Dana grada bude prisutan i župan, želim ovim putem svim dragim građankama i građanima Otočca, kao i svim stanovnicima Gacke doline čestitati blagdan Sv. Fabijana i Sebastijana, njihovih zaštitnika kao župan Ličko-senjske županije, u ime svojih suradnika i u svoje osobno ime.


Završni akcenti akcije Mir i dobro

NAJSIGURNIJA ŽUPANIJA

Tijekom proteklih blagdana i praznika nije bilo povrijeđenih.

Sudionici današnjeg sastanka u Županiji/©Marko Čuljat Lik@ press
Sudionici današnjeg sastanka u Županiji/©Marko Čuljat Lik@ press
ličke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. siječnja 2014. u 14.55 sati

GOSPIĆ - Danas su rezimirani rezultati policijske višednevne akcije Mir i dobro koja se godinama provodi tijekom božićno-novogodišnjih blagdana i praznika. Odmah iznesimo činjenicu da nije bilo povrijeđenih niti propucavanja objekata.
Na sastanku su bili čelnici Ličko-senjske županije, nekoliko lokalnih samouprava i svi čelnici PULS-a.
- Ovo je godina s najmanje devijacija u ponašanju tijekom njenih posljednjih dana kada se slavio Božić i Nova godina. I dalje ćemo analizirati stanje i poduzimati mjere da se poboljša sigurnost na našem području. Time poručujemo svima onima koji žele doći ovdje živjeti da smo jedna od najsigurnijih, ako ne i najsigurnija županija što možemo zahvaliti pripadnicima Policijske uprave ličko - senjske - istakao je ličko-senjski župan Milan Kolić, ujedno čestitajući pripadnicima policije na postignutim rezultatima.
- Provodeći operativno-preventivnu akciju Mir i dobro od 16. prosinca 2013. godine do 8. siječnja 2014., poduzeli smo niz preventivnih mjera i radnji u cilju sprječavanja kaznenih djela i prekršaja, a posebno zlouporabe pirotehničkih sredstava, eksplozivnih naprava i vatrenog oružja, te improviziranih sredstava kućne izrade. Ostvarena je suradnja s predstavnicima civilne vlasti na svim razinama, predstavnicima župa i biskupskog ordinarijata, kao i s ravnateljima svih škola. Tijekom provođenja akcije evidentirano je 36 kaznenih djela i 25 prekršaja protiv javnog reda i mira za koje je prijavljeno 37 osoba, od kojih su četiri. U istom periodu privremeno su oduzeta četiri komada oružja i 243 komada raznog streljiva. Nije bilo smrtno stradalih i ozlijeđenih osoba, kao niti propucavanja objekata - rekao je Ante Podnar, načelnik PULS-a.
Podnar je najavio novu akciju u svezi krivolova u ličkim šumama koga ima sve više i vie. (MAČ)

Županijska skupština u Gospiću

UZ LIČKU ŠUMU PROPADA DRVNA INDUSTRIJA

Detalj sa Županijske skupštine/©Marko ČULJAT Lik@press Gospić
Detalj sa Županijske skupštine/©Marko ČULJAT Lik@press Gospić
ličke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. prosinca 2013. u 19.30 sati

GOSPIĆ - I večerašnja sjednica Skupštine Ličko-senjske županije počela je aktualnim satom. Skupštinare je za pitanja prozivao predsjedavajući Darko Milinović, a izvučeni su ždrijebom prije sjednice.
Prvo je pitanje postavio Darko Banić koga je zanimalo što se to događa u Domu zdravlja u Korenici, i tko je odgovoran za nezakonite otkaze i današnje ovrhe.
- U Domu zdravlja u Korenici situacija je zahtjevna, vrijednost sudovanja za radne sporove i prekovremene je 1,8 milijuna kuna. Činimo sve da ne dođe do blokade rada i nadamo se trajnom rješenju u roku od 60 dana. Poručujem stanovnicima i turistima da će i dalje imati kvalitetnu zdravstvenu zaštitu - rekao je Milan Kolić, ličko-senjski župan.
Marijana Šunjića zanimalo je zašto se sporo realizira navodnjavanje Novaljskog polja. O tome je na sjednici govorila pročelnica Ana Rukavina Stilinović. Na području županije su tri pilot programa navodnjavanja koje financiraju Hrvatske vode. Suglasnost treba dati 90 posto vlasnika zemlje, u Novljai dosad je dalo samo 22 posto, a uz to parcele imaju i mnogo vlasnika.
Dragicu Rajković je zanimala neisplata sredstava za rad stranaka. Odgovorio je župan Kolić da za te namjene ove godine nema novaca jer su plaćeni izbori 261 tisuću kuna.
Četvrto pitanje postavio je Stjepan Ćaćić koga su zanimali planovi ravnomjernog razvoja svih županijskih jedinica, a pitao je župana da li obilazi sve pripadajuće jedinice, jer da je razumio bivšeg župana zašto nije htio ići u Donji Lapac.
Kolić mu je odgovorio da su lokalne jedinice zadužene za razvoj i programe, a Županija ih samo podržava. Na županijskom nivou planira se razvoj poljoprivrede, drvne industrije, turizma i poduzetništva.
Zadnje je pitanje postavio Nikola Šulentić koji je istresao bezbroj podataka o šumi i šumarstvu, ali i loših činjenica iz drvo-prerade. Naime, šumari sijeku tri puta manje od godišnjeg prirasta šume, a drvarcima fale trupci i nemaju što raditi.
Pročelnica Rukavina Stilinović je s govornice upoznala članove Skupštine da Hrvatske šume uvjetuju finalnu preradu drveta koje je malo i da je to neprimjereno za ovo područje Hrvatske. Nedavno je zatraženo očitovanje Hrvatskih šuma o ovome problemu. (MAČ)