POČETNAARHIVA
VUKOVI SLAVE
POČELA IZBORNA KAMPANJA
Ivana Tomaš Devčić podcijenila žene
NA IZBORIMA TREBA RUŠITI POSTOJEĆU VLAST
SKUP HNS-A U ŠIBENIKU
SPAŠEN LOVAC IZ AMERIKE
OSNOVANA PODRUŽNICA U BENKOVCU
POČAST POGINULIMA
ZASJEDAO STOŽER SDP-A
SPAŠAVANJE NA PLITVICAMA
ZAJEDNIČKI DO SMANJENJE RIZIKA KATASTROFA
STANJE PLAVOG PLANETA
NEBRIGA ZA GRAĐANE
POBJEDNIČKA ATMOSFERA NA OTOČAČKOJ KLAUZURI
AKCIJA JE TRAJALA SVEGA NEKOLIKO SATI
POČAST HRVATSKIM BRANITELJIMA
KONAČNO KATOLIČKA CRKVA
PJEŠAČILI OD LJUBOVA DO CHM
VUKOVIMA PRIZNANJE POLIČNIKA
PRVO DESETLJEĆE CHM
OBRAĐENO GOTOVO 80 TISUĆA PACIJENATA TIJEKOM GODINE
HRVATI SU UBIJANI I PROTJERIVANI
MLADI ŽELE OSTATI U ZAVIČAJU
POČAST HRVATSKIM ŽRTVAMA
IMENOVATI DIO AUTOCESTE KROZ LIKU
TRI DANA ZA 120 KILOMETARA PJEŠAČENJA
NAROD RAZUMIJE PORUKU UDBINSKE CRKVE
NA LJUBOVU JE POGINULO 67 VITEZOVA
POČAST POGINULIMA
AKCIJA SPAŠAVANJA POSKOKA
MARIJANSKI ZAVJET ZA DOMOVINU
ZAJEDNIČKIM SNAGAMA PROTIV POŽARA
LOVINAC SLAVI
NOVI JE PREDSJEDNIK ERNEST PETRY IZ GOSPIĆA
TREBA VIŠE ULAGATI U ZNANOST I INOVACIJE
AMERIČKO PRIZNANJE DRAGANU PRIMORCU
IZMIŠLJENI INTERVJUI
BICIKLIMA DUŽ HRVATSKOG BOJIŠTA
MILINOVIĆ PROZVAO I HRVATSKU I SRBIJANSKU VLADU
PODNIJETE KAZNENE PRIJAVE
KAKO DO SREDSTAVA IZ DRŽAVNOG PRORAČUNA
SPAŠAVANJE PARAGLAJDERA
BRANITELJI ZA BRANITELJE
PODRŠKA PETICIJI GOSPIĆANA
RAĐANJE JE UVIJEK TEŠKO
Europsko zakonodavstvo presudno i za našu prirodu
ZAVOD IMA DOVOLJNE KOLIČINE ANTITOKSINA
15 GODINA BISKUPIJE
93. GODINE OD ROĐENJA TUĐMANA
ČETVEROGODIŠNJA BITKA PROTIV FRANKA
KOMEMORACIJA SENJSKIM ŽRTVAMA
BEŠĆUTNO PONAŠANJE
MOLITVA KRUNICE
STOP POLITIČKOM ŠIKANIRANJU
Skup zajedništva - 100% za Hrvatsku
OSNOVANA PRIMORSKO-GORANSKA PODRUŽNICA
POSJET HRVATSKIH MINISTARA
KONFERENCIJA O RAZVOJU DEMOKRACIJE
UMRO JE JOSIP CVITKOVIĆ CIJA (1950-2015)
OSTAVITI GRADOVE I OPĆINE KOJI SE MOGU SAMI FINANCIRATI
JOŠ SAM ŽIV - SRAM VAS BILO!
NA PROSLAVU STIGLO RUKOVODSTVO STRANKE
SASTANAK HRVATSKIH VATROGASACA U GOSPIĆU
BIJELI TRAVANJ
HDZ-OVE GRANČICE
TRADICIONALNI SUSRET BISKUPA U GOSPIĆU
PREDSJEDNICA EVA AMALIJA OREŠKOVIĆ
OSIČANI PROSLAVILI NEBESKOG ZAŠTITNIKA
DRUGI DAN RAD U OSNOVNOJ ŠKOLI
GOSPIĆKE PČELICE EUROPSKI PARTNER
EUROPSKI PUČANI BORAVILI U ZAGREBU
SDPOVCI DIJELILI KARANFILE
REAGIRANJE NA IZJAVE ČELNIKA GOSPIĆKE OPORBE
HRVATSKI BRANITELJ ŽIVI NA RUBU EGZISTENCIJE

23. obljetnica 9. gardijske brigade Vukovi Gospić

VUKOVI SLAVE

Prvu smotru 1992. izvršio je tada pukovnik Mirko Norac/©Arhiva Lika pressa Gospić
Prvu smotru 1992. izvršio je tada pukovnik Mirko Norac/©Arhiva Lika pressa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. listopada 2015. u 8.30 sati

GOSPIĆ - Iz Udruge ratnih veterana 9. gbr dobili smo priopćenje o obilježavanju 23. godišnjice osnutka 9. gbr " VUKOVI" pa pozivaju sve pripadnike brigade, obitelj poginulih i umrlih"VUKOVA", uzvanike predstavnike medija i sve ljude dobre volje da svojim dolaskom uveličate ovaj za nas izuzetno važan događaj.

Brigada je ustrojena 1. studenog 1992. i svojim učešćem u obrani RH dala nemjerljiv doprinos. Kroz postrojbe 9. gbr. u periodu 1992.-1996. prošlo je oko 5000 pripadnika od kojih je 56 položilo svoj život na oltar Domovine, dok je 211 pripadnika ranjeno ili stradalo tijekom Domovinskog rata.

U spomen na njih preživjeli branitelji zajedno sa njihovim obiteljima dostojno će obilježiti ovu obljetnicu. Ove godine centralnoj svečanosti prethoditi će manifestacija Dani otvorenih vrata vojarne Eugen Kvaternik kroz koju nastojimo mladim generacijama približiti događanja iz domovinskog rata.
Svečanost 23. obljetnice ustrojavanja 9 gardijske brigade"VUKOVI" će biti će 28., 29. i 30. listopada.

1. Dani otvorenih vrata vojarne Eugen Kvaternik su od 28. do 29. listopada, bit će organizirani posjeti djece, učenika i studenata te građana grada Gospića u vremenu od 9.00 do 15.00 sati.(skupine maksimalno 30 osoba).
SADRŽAJ:
- Predavanje o Domovinskom ratu i ratnom putu 9.gbr"VUKOVI"- prostor izložbe u holu zapovjedništva vojarne cca. 20 minuta (predavač je 29. listopada Milan Franić, a 30.listopada Ante Došen)
- Posjet spomen sobi poginulih i umrlih pripadnika brigade, kapelica Sv.Franje Asiškod, 10 minuta (voditelj 29.listopada Milan Ćulumović, 30. listopada Stjepan Škrinjarić)
- Posjet spomen obilježju poginulih i umrlih pripadnika brigade cca.10 minuta (voditelj 29. listopada Milan Ćulumović, 30.listopada Stjepan Škrinjarić)
- Taktičko tehnički zbor naoružanja i opreme pripadnika 1.motorizirane bojne"VUKOVI" (osobno naoružanje, zajedničko naoružanje, vatrena potpora, protuoklopno naoružanje, borbena vozila)cca.45 minuta voditelji pripadnici 1. motorizirane bojne "VUKOVI" po radnim točkama.

2. Centralna svečanost obilježavanja 23. obljetnice osnivanja 9.gbr"VUKOVI" 30. istopada
- Služenje svete mise u spomen na poginule i umrle pripadnike 9.gbr u katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije u Gospiću s početkom u 9 sati
- Odavanje počasti poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama rata i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu ispred spomen obilježja na Trgu blaženog Alojzija Stepinca u Gospiću s početkom u 10 sati.
- Odavanjem počasti polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća za sve poginule i umrle pripadnike 9. gbr. "VUKOVI" ispred spomen obilježja u Vojarni Eugena Kvaternik u Gospiću s početkom u 10.45 sati
- Postrojavanje pripadnika 1. Motorizirane bojne "VUKOVI" iz sastava Motorizirane gardijske brigade OSRH, obraćanje uzvanika dodjela priznanja i nagrada s početkom u 11 sati

SDP GOSPIĆ

POČELA IZBORNA KAMPANJA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. listopada 2015. u 15.3o sati

GOSPIĆ - Gradski odbor SDP danas je krenuo u kampanju pokrenutu pod sloganom - Hrvatska raste na nivou IX. izborne jedinice u kojoj učestvuju još gradovi Zadar, Šibenik i Trogir.

Gospićki "crveni" danas su u središtu grada imali štand na kome su dijelili spužve za tvrdo čišćenje zagorenih padela.

- U Gospiću očekujemo izvrsne rezultate i svjesni smo da HDZ očekuju teški dani jednostavno zato jer imaju korumpirane i loše čelnike već dugo godina. Dokaz tome je i ostavka dojučerašnje dožupanice Ivane Tomaš kojoj čestitamo na hrabrosti i odvažnosti bez obzira što je naša politička suparnica. Šikaniraju se udovice Domovinskog rata, roditelji sa bolesnom djecom što možemo dalje očekivati? Pozivam sve građane i hrvatske branitelje bez obzira na člansku iskaznicu da duboko razmisle i shvate da gledamo ljude, a ne iskaznice jer za vrijeme SDP-ove vlasti nitko zbog članske iskaznice nije ostao bez posla ili imao neugodna iskustva. Gradska organizacija SDP štitila je i članove HDZ-a od tiranije čelnika Darka Milinovića. Uz obećanje da ćemo tako i nastaviti pozivam sve građane da nam se pridruže kako bi uz sigurne plaće i mirovine stvarali nova radna mjesta. U infrastrukturu Gospića Vlada je u ovom mandatu uložila milijune kuna i to nije kraj.-izjavio je za Ličke novine Nikola Maras čelnik SDP-a. (MaČ)

Priopćenje Zajednice žena HDZ-a Gospić

Ivana Tomaš Devčić podcijenila žene

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. listopada 2015. u 19.40 sati

GOSPIĆ - Od Predsjedništva ŽO Zajednice žena HDZ-a "Katarina Zrinski " Ličko-senjske županije Marte Grgurić, predsjednice, i članica Vere Dasović, Smiljane Čemeljić Šuljić, Jasminke Prpić Tomljanović, Mirjane Blašković, Danijele Gvojić i Mandice Ratković u našu redakciju stiglo je priopćenje:

- Ponukane smo reagirati povodom razloga koje je navela Ivana Tomaš Devčić, kada je odlučila istupiti iz HDZ-a. Smatramo da istupanje Tomaš Devčić nije bilo iz onih razloga koje je ona navela već se razlozi moraju tražiti u nekim drugim ciljevima.

Ivani Tomaš Devčić odjednom smeta "jednoumlje". Prije svega želimo osuditi izjavu dožupanice da je vrijeme da se promijeni "jednoumlje" u Ličko-senjskoj županiji. Postavljamo pitanje kako Vas to "jednoumlje" nije smetalo kada Vas je HDZ-e Ličko-senjske županije i Grada Otočca u vrijeme kad je predsjednik bio Milan Jurković predlagao na razne dužnosti od glasnogovornice do dožupanice? Tada vam je to "jednoumlje" očito godilo.
Jednako tako zvučite potpuno nevjerodostojno jer upravo prema vašim riječima s čelništvom Županije, kako ste sami rekli surađivali ste odlično. Druga nekorektnost u Vašem navodu je odnos prema vama kao ženi. Mnoge žene u općinama i gradovima iz HDZ-a su na značajnim dužnostima, kao što su zamjenice gradonačelnika, predsjednice vijeća, pročelnice, direktorice javnih poduzeća i ustanova…

Ne koristite rodnu pripadnost za političke obračune i svoje ciljeve. Nama je nedopustivo da svoju rodnu pripadnost koristite za niske političke obračune. Smatramo da žene u Ličko-senjskoj županiji nisu na određenim pozicijama radi svoje rodne pripadnosti, nego radi svoje sposobnosti. Osim što ste promovirali samo sebe, što je legitimno, nismo primijetile da ste se zalagale za položaj žena u Ličko-senjskoj županiji. Sve mi iz Predsjedništva osuđujemo Vaše izjave, te želimo izvijestiti javnost o dobrom društveno-političkom položaju žena u Ličko-senjskoj županiji što se tiče HDZ-a, te da mi ne dijelimo Vaša razmišljanja. Napominjemo da je većina žena među kojima ste i vi završile Političku akademiju HDZ-a upravo na prijedlog Županijskog odbora HDZ-a LSŽ. Vama je to bilo plaćeno kao i svim ostalima i tada vam to "jednoumlje" očito nije smetalo. Bez obzira na Vašu nekorektnost kojom ste indirektno naštetili ženama, želimo Vam puno uspjeha u Vašem radu.

Predizborni skup hrvatskih branitelja u Gospiću

NA IZBORIMA TREBA RUŠITI POSTOJEĆU VLAST

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. LISTOPADA 2015. U 21.40 SATI

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Večeras su se iz cijele Hrvatske slili članovi Zajednice branitelja HDZ-a Gojka Šuška.
- Djelujemo u 17 županija, i pozivam sve branitelje i domoljube da daju svoj doprinos na izborima da se smjeni današnja vlast.- rekao je na skupu general Miljenko Pilipović, predsjednik Zbora.

Dobrodošlicu u Gospić zaželjela im je Nikolina Tonković Čorak iz Gospića, kćerka poginulog branitelja, ističući da je zaborav najveća opasnost i da je obveza zbog poginulih izraditi domovinu do kraja.

-Naše je srce danas puno. Vi niste gosti jer ste ovdje branili domovinu. Ovdje više nikad neće stolovati SDP jer ne poštuju branitelje. Na izborima se moramo riješiti onih koji nisu ni htjeli Hrvatsku.- istakao je Darko Milionović, predsjednik ŽO HDZ-a.

- U ime onih koji su poginuli skup je pozdravila udovica Rosanda Bratulić, ističući da neki već dvadeset godina u miru suše Hrvatsku. Nitko se ne pita zašto se ubilo tri tisuće branitelja, i zašto ih je umro 35 tisuća čija je prosječna starost samo 51 godinu. Posebno je naglasila da su danas u državi na funkcijama četnici i da se donose negativni zakoni za branitelje.

Na skupu je nastupio i gospićki Tamburaški sastav Velebit koji je oduševio svojim pjevanjem. Nastupili su Josip Štefančić, harmonika, Goran Pezelj, berda, Luka Nimac, kontra, Mile Rukavina, brač i Ante Galac, prim. Sastav je osnovan prošle godine.

VIDEO ZAPIS

">

Izborne aktivnosti

SKUP HNS-A U ŠIBENIKU

HNS-ovci žele povući Hrvatsku bez kašnjenja.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. listopada 2015. u 20.40 sati

ŠIBENIK - Danas je predstavljen program i kandidati Hrvatske narodne stranke - liberalnih demokrata za IX. izbornu jedinicu, Klement Bašić i Vlatka Duilo, o čemu smo dobili priopćenje.

Uz podršku stranačkih kolega i županijskih vodstava stranke ove izborne jedinice, HNS je službeno objavio svoj program kojim će se boriti na predstojećim izborima. Posebno naglašeni u programu su projekti, škole, fakulteti, obrtnici, POS-ovi stanovi, obnova kuća, poduzetnici i industrija jer su upravo projekti i ideje, a ne ideologije ono na čemu se on temelji.

- Poljoprivredni potencijalni na području od Skradina do Nina usporedivi su još jedino s Neretvom, no dovoljno različiti da ovaj kraj može imati svoje komparativne prednosti. Fondovi su tu, a ako to ne napravimo mi, neće nitko. - izjavila je Duilo.

- Kao simbol svoje kampanje odabrao sam lokomotivu. Dok je u Hrvatskoj vlak sinonim za kašnjenje, i dok se neki igraju zarobljavanja vlakova kao u vesternima, ja ga pamtim po snazi i pouzdanosti. Upravo vlak je obilježio i povezao našu izbornu jedinicu. Premostio bi Velebit i u vremenskim uvjetima u kojima druga prijevozna sredstva to nisu mogla. Budimo lokomotiva koja će povući vagon naše države. "Povucimo Hrvatsku bez kašnjenja" moto je na kojem baziramo svoj rad. Neće to nitko odraditi umjesto nas. - rekao je Bašić.

Osim kandidata, na predstavljanju su okupljene članove i predstavnike medija pozdravili i koordinator HNS-a za IX. Izbornu jedinicu, načelnik općine Pirovac i predsjednik mladeži HNS-a Ivan Gulam, predsjednik šibenskog HNS-a Frane Malenica, predsjednik HNS-a Šibensko-kninske županije Petar Mišura, predsjednik zadarskog HNS-a Mile Stojanov i predsjednik HNS-a Ličko-senjske županije Ernest Petry, te su pružili podršku posebice Klementu Bašiću kao i programu kojeg predstavlja.

GSS ponovo u akciji

SPAŠEN LOVAC IZ AMERIKE

Gospićki gorski spašavatelji spasili su sigurne smrti na sjevernom Velebitu jednog starkelju iz Amerke iako im senjani ne daju ni lipe potpore kao druge lokalne samouprave.

Spašavanje starčića iz Amerike na sjevernom Velebitu/© Mladen Šaban HGSS Gospić
Spašavanje starčića iz Amerike na sjevernom Velebitu/© Mladen Šaban HGSS Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. listopada 2015. u 19.00 sati

Uredio za objavu Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Danas nam je nekoliko slika i tekst o najnovijoj akciji HGSS-a poslao pročelnik Jposip Brozičević.

Jučer predvečer morali su spašavati jednog starkelju, iscrpljenog lovca od čak 79 godina, američkog državljanina. Ovaj starkelja se usudio uzverati na Velebit i to na predjelu Velikih i Malih Brisnica na primorskoj strani sjevernog Velebita. Starčić je brzo ostao bez snage, a drugi lovci koji su pravili "društvo" Amerikancu učinili su ono to je najbolje - starca su zamotali u deke i krpe i zvali pomoć.

Iako je ovo lokacija na Velebitu udaljena čak 80 kilometara od Gospića bzo su stigli pripadnici GSS-a iz Gospića. Nakon kraćeg pregleda i okrijepe, umorni starčić je naprosto upakiran u specijalna nosila odvezen s Velebita.

Od pročelnika Brozičevića smo saznali da na sjevernom Velebitu imaju dosta sličnih spašavanja nadobudnih planinara i lovaca, iako od Grada Senja za svoj rad, za razliku od svih pripadajućih lokalnih samouprava Ličko-senjske županije ne dobivaju zakonom propisanu potporu, Senjani im neće uplatiti ni lipe jer im to poručuje aktualni gradonačelnik Nekić. Ipak, Gospićani će iz humanih razloga nastaviti i dalje spašavate unesrećenike na senjskom području.

Osnivana nova Podružnica Vukova

OSNOVANA PODRUŽNICA U BENKOVCU

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. rujna 2015. u 18.30 sati

Pripremio Milan Franić

BENKOVAC - U subotu je u vatrogasnom domu održana je osnivačka Skupština Podružnice Udruge ratnih veterana 9. gardijske brigade Vukovi, koja je nakon Rijeke druga Podružnica Vukova.

Prije Skupštine položeni su vijenci i zapaljene svijeće za branitelje koji su svoje živote položili za domovinu ispred spomenika kod hotela Aserija te ispred spomenika dr. Franje Tuđmana.

NA Skupštini su bili predstavnici matične URV 9. GBR iz Gospića predsjednik Milan Franić i dopredsjednik Milan Ćulumović, Udruga Tenkista Hrvatske vojske, pripadnici OKB 9. GBR, Zadarski tenkisti, Požeški tenkisti 123.brigade HV, pripadnici URV 84.GBO "Termiti" kao gosti i drugi predstavnici udruga HV-a.

Skupštinu je vodilo Radno predsjedništvo na čelu s predsjednikom Udruge 9.gbr iz Gospića Milanom Franićem. Na radnom dijelu Skupštine usvojen je poslovnik i Statut Podružnice.

Za predsjednika Podružnice URV 9. GBR jednoglasno je izabran Anto Žilić, za dopredsjednika Dalibor Klobučar, tajnik je Manuel Zvonar, a likvidator Ante Zrilić. Upravni odbor Podružnice čine Anto Žilić, Dalibor Klobučar, Manuel Zvonar, Vjekoslav Vranić, Mirko Rukavina, Zoran Marković i Goran Poljančić. U Nadzorni odbor izabrani su Zoran Vranić, Mario Predovan i Dragan Kužet. Sud časti čine Danijel Klečina, Renato Špaleta i Vlado Gugić.

Nazočnima se obratio prigodnim govorom Sinjanin Frano Pedić predstavnik Zajednice tenkista Hrvatske vojske i izaslanik presdjednice zajednice tenkista HV gosp.Farkašević te predstavnik slavonsko-požeške 123.brigade HV.

Predsjednik novoosnovane Udruge ratnih veterana 9. gbr"VUKOVI" Podružnica Benkovac Anto Žilić zahvalio se na ukazanom povjerenju članova Podružnice, obećao konstruktivan rad Podružnice na dobrobit članova udruge i čitave braniteljske populacije.

Proslava Dana policije

POČAST POGINULIMA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. rujna 2015. u 14.20 sati

GOSPIĆ - Na Gradskom groblju sv. Marije Magdalene kod velikog križa danas je odana počast poginulim hrvatskim policajcima u obrani Hrvatske tijekom Domovinskog rata.

Na veliki križ položeni su vijenci i zapaljene svijeće izaslanstava Policijske uprave, Županije te gradova i općina i udruga Domovinskog rata. Molitvu je predvodio vojno-policijski kapelan Ivan Blaževac. Kasnije je služena sveta misa u gospićkoj prvostolnici. (MaČ)

U susret parlamentarnim izborima

ZASJEDAO STOŽER SDP-A

U Gospiću je održana sjednica Stožera za Devetu izbornu jedinicu.

SDP-ov izborni stožer u Gospiću
SDP-ov izborni stožer u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. rujna 2015. u 18.10 sati

GOSPIĆ - Danas popodne održana je sjednica Stožera SDP-a Gospić za Devetu izbornu jedinicu.

Prije početka sjednice, koja je bila zatvorena za novinare, izjavu je dao koordinator Ivan Klarin.
- Vlada je smanjila deficit i omogućila rast BDP-a. U ovim kriznim vremenima bilo je bitno smanjiti deficit. Nama je za mandata ove vlade prijetila kompletna obustava povlačenja sredstava iz EU fondova. Na sreću, aktivnostima potpredsjednika Vlade Grčića, taj deficij je smanjen. Naravno da će se program temeljiti na jačanju gospodarstva i na dodatnoj decentralizaciji. Većina općina i gradova su zadovoljni obzirom na povlačenje sredstva iz EU fondova, ali svakako i iz proračuna RH s obzirom da su mnogi projekti pokrenuti i u Ličko-senjskoj županiji, a i na razini cijele Devete izborne jedinice.-rekao je Klarin. (MaČ)

Nova akcija HGSS-a iz Gospića

SPAŠAVANJE NA PLITVICAMA

Akcija spašavanja na Plitvicama/© HGSS Gospć
Akcija spašavanja na Plitvicama/© HGSS Gospć
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. RUJNA 2015. U 17.30 SATI

GOSPIĆ - Danas popodne od Josipa Brozičevića, pročelnika stanice HGSS-a dobili smo priopćenje sa slikama o najnovijoj akciji na Plitvičkim jezerima u kojoj je sudjelovalo 15 pripadnika službe.

Jutros u 8.20 sati preko županijskog centra 112, HGSS Stanica Gospić zaprimila je poziv za akciju spašavanja u NP Plitvička jezera, gdje su tri osobe s pješačke staze pale u provaliju. Nesreća se dogodila nedaleko Ulaza broj 1 na početku staze koja se spušta prema jezerima.

Brzom i uspješnom intervencijom vatrogasaca dvije osobe koje su bile bliže stazi izvučene su prije dolaska spašavatelja, dok se treća osoba nalazila tridesetak metara na vrlo strmoj padini i teško pristupačnom terenu. Nakon dolaska spašavatelja do treće unesrećene osobe i pružanja prve pomoći, ustanovljene su teže tjelesne ozlijede što je zahtijevalo brzi transport i predaju Hitnoj medicinskoj pomoći koja se nalazila na mjestu događaja. Tako je unesrećena osoba predana u vozilo Hitne medicinske pomoći u 10.20 sati, što je iznimno brzo ako uzmemo da su se spašavatelji u trenutku dojave nalazili u Gospiću, odnosno udaljeni preko 70 kilometara od mjesta nesreće.

Udruga hrvatskih gradova i županija

ZAJEDNIČKI DO SMANJENJE RIZIKA KATASTROFA

Sudionici Skupštine u Gospiću
Sudionici Skupštine u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. RUJNA 2015. U 18.30 SATI

GOSPIĆ - Gospić je danas kao član bio domaćim Pete sjednice Skupštine Platforme hrvatskih županija i gradova za smanjenje rizika od katastrofa. NA skupštini je bilo tridesetak sudionika iz cijele Hrvatske.

Skupštinu su pozdravili Ivan Biljan, zamjenik gospićkog gradonačelnika i Milan Kolić, ličko-senjski župan, i sudionicima poželjeli dobar rad i ugodan dvodnevni boravak u Gospiću. Kolić je istakao nadu da Hrvatska neće biti pusti otok i da će se pridružiti prihvatu izbjeglica s istoka.

Na sjednici će biti predstavljen rad HGSS-a stanica Gospić i Županijske vatrogasne zajednice jer su na Skupštini bili i radnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje i Civilne zaštite.

Udruga je osnovana prije dvije godine u Zadru, a temeljni joj je cilj lakše organiziranje, umrežavanje i koordinacija aktivnosti kako bi se utjecalo na smanjenje rizika od nastanka katastrofa i izgradnje funkcionalnog sustava zaštite i spašavanja u RH, povećane mogućnosti izgradnje vlastitih kapaciteta za odgovor na katastrofe, prikladnijeg modela za apliciranje na EU, UN i ostale fondove. (MaČ)

WWF

STANJE PLAVOG PLANETA

Neodrživo ribarstvo i loše stanje mora uskratit će nam riblji obrok. Neke vrste riba smanjene su za čak 75 posto.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. rujna 2015. u 9.30

GLAND/ŠVICARSKA - Jučer je objavljeno izvješće Svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF koje smo dobili od WWF Adria iz Zagreba.

U izvješću navodi kako su diljem svijeta populacije riba, neophodnih za osiguravanje ljudskih potreba za hranom, u ozbiljnom padu. Iako su statistike obeshrabrujuće, Izvješće o plavom planetu ukazuje da je ovaj poražavajući trend moguće izbjeći navodeći postojeća rješenja.

Najnovije proučavanje morskih sisavaca, ptica, gmazova i riba pokazuje da je u posljednja četiri desetljeća na globalnoj razini populacija ovih životinja u prosjeku prepolovljena, dok su populacije nekih riba opale za čak 75 posto. Ta otkrića prognoziraju nadolazeće probleme svim zemljama, a osobito onima u razvoju. Kako bi se ovaj poražavajući trend preokrenuo, vodeći svjetski političari moraju osigurati da su oporavak oceana i očuvana obalna staništa jasno prepoznati u provedbi ciljeva održivog razvoja UN-a, koji će biti službeno odobreni do kraja ovog mjeseca. Pregovori o novom globalnom klimatskom sporazumu također su važna prilika da se pruži značajna potpora dobrom stanju mora i oceana.

- Odlučili smo žurno objaviti ovo izvješće kako bi svi mogli dobiti uvid u najnovije stanje mora i oceana.- kaže Marco Lambertini, generalni direktor WWF-a. i dodaje:
- U vremenu samo jedne generacije. Ljudska aktivnost teško je naštetila morima i oceanima, od toga da se ribe izlovljavaju brže nego što se mogu reproducirati, do uništavanja njihovih staništa. Potrebne su temeljite promjene kako bi se osiguralo obilje života u oceanu i za buduće generacije.

Istraživanja u izvješću WWF-a pokazuju da vrste koje su bitne za ribolov i za globalnu opskrbu hranom iz mora, trpe najveći pad. Ističe se i drastičan pad zaliha najpopularnijih komercijalnih riba poput tune, skuše i palamide za čak 74 posto.

Situacija u Jadranu prati negativne svjetske trendove što je vidljivo iz posljednjih znanstvenih analiza STCF-a (Scientific, Technical and Economic Committee for Fisheries), znanstvenog tijela Europske Unije.
- Dosadašnje prakse upravljanja morskim resursima u Jadranu nisu održive, što znači da će ribolov, nastavimo li ovakvim načinom gospodarenja, vrlo brzo ostati samo uspomena. Usklađivanje ribolovnih praksi na način da održivo iskorištavamo morske resurse jedini je način da očuvamo stoljetnu tradiciju ribarenja na Jadranu, a samim time i radna mjesta vezana uz nju.- kaže Danijel Kanski, savjetnik za ribarstvo u WWF Adria.

Sredozemno more je jedno od najstarijih ribolovnih područja na svijetu u kojem ljudi već stoljećima žive od ribarstva. Na žalost, ono se sada prekomjerno iskorištava: oko 1,5 milijuna tona ribe lovi se u Sredozemnom moru svake godine. Čak 95 posto ribljih stokova je prelovljeno, 89 posto je osiromašeno dok je većina vrsta morskih pasa gotovo potpuno nestala.
Izvješće o plavom planetu pokazuje pad populacije morskih organizama od 49 posto između 1970. i 2012. godine. Analiza prati 5829 populacija 1234 vrste, što predstavlja gotovo dvostruko više podataka od posljednjih studija i daje jasniju, zabrinjavajuću sliku stanja oceana.

Udruga Franak

NEBRIGA ZA GRAĐANE

Udruga Franak traži ostavku guvernera Vujčića.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. rujna 2015. u 23.30 sati

ZAGREB - Hrvatska narodna banka sada pokazuje brigu za najsiromašnije dužnike. Gdje je ta briga bila kada su tim istim građanima utrpavale toksične kredite, svjesno im šuteći o glavnom riziku? Gdje je ta briga bila kada su zbog tih kredita, mnogi građani završili na ulici? Nažalost, mi više ne vjerujemo u njihove dobre namjere.- poručili su danas predstavnici Udruge Franak na konferenciji za novinare.

Najavili su prosvjed koji će održati u srijedu s početkom u 9,00 sati ispred Hrvatske narodne banke kako bi, zajedno sa svojim članovima, iskazali nezadovoljstvo radom ove institucije koja, umjesto da brine za interes svojih građana i država, plasira lažne informacije kojima želi utjecati na odluku Vlade o konverziji CHF kredita.
- Nedopustivo je ovakvo ponašanje jedne od najvažnije institucija u Hrvatskoj. Zahtijevamo ostavku guvernera Borisa Vujčića zbog sramotnog ponašanja i neetičnog poslovanja njega osobno, ali i Hrvatske narodne banke.- izjavljuju iz Udruge.

Smatraju kako je neobično da je HNB promijenila retoriku jer su mjesecima tvrdili kako je moguća jedino konverzija u eure jer bi konverzija u kune uništila devizne rezerve, a sada govore upravo suprotno. Pritisak HNB-a i austrijskog ministra financija Schellinga, koji je ovih dana u medijima kritizirao konverziju braneći bankarske interese, oštru osuđuju te upozoravaju kako se bankarski sektor svojim manipulacijama pokušava umiješati u donošenje vladinih odluka.

- Udruga Franak u potpunosti podržava svaki napor da se problem švicarskog franka zauvijek iskorijeni iz Hrvatske te da svi prevareni građani dobiju pravdu koju zaslužuju. Banke su pokazale prirodu svoga poslovanja i sada je vrijeme da tome netko stane na kraj.- zaključuje Udruga Franak.

Priopćenje Županijskog odbora HDZ-a Gospić

POBJEDNIČKA ATMOSFERA NA OTOČAČKOJ KLAUZURI

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. rujna 2015. u 17.10 sati

GOSPIĆ - Jučer je u prepunoj dvorani Gackog pučkog otvorenog učilišta u Otočcu održana Klauzura HDZ-a za Ličko-senjsku županiju, na kojoj je trebalo nazočiti dvjestotinjak dužnosnika HDZ-a s područja Ličko-senjske županije.

No zbog velikog interesa u gradu Otočcu HDZ-e je bio primoran otvoriti vrata i svima onima koji su htjeli nazočiti Klauzuri. Tako da je u dvorani bilo oko 600 ljudi te su neki ostali i u predvorju i sa strane prateći Klauzuru na nogama. Potpredsjednik HDZ-a i koordinator za IX. Izbornu jedinicu Božidar Kalmeta zahvalio se Ličko- senjskoj županiji na svim izborim rezultatima do sada i prozvao aktualnu vlast da nije napravila ama baš ništa od Plana 21. Dodao je da su ipak nešto učinili što su obećali, a to je da su podigli PDV-e i stvorili antipoduzetničku klimu, te na taj način uništili gospodarstvo u Hrvatskoj.

Zamjenik koordinatora Milinović je također naglasio da su spremni za izbornu utrku, te da je uvjeren da će ovdje u Otočcu biti jedan od najboljih rezultata na predstojećim parlamentarnim izborima. Čestitao je Gradskom odboru HDZ-a Otočac na, kako je rekao sjajnom radu, još jednom pozvao na jedinstvo, te da se otklone bilo kakvi animoziteti ako postoje.

Branislav Šutić predsjednik GO HDZ-a Otočca zahvalio je Predsjedništvu ŽO HDZ-a LSŽ što je odabralo Otočac za Klauzuru, te napomenuo da su spremni za parlamentarne izbore, ali i za lokalne izbore ma kada oni bili. Naglasio je odlučnost GO HDZ-a Otočca da okupi sve one koji imaju volje i želje pomoći u ostvarenju pobjede na parlamentarnim izborima ali i u smjeni ove nesposobne gradske vlasti u Otočcu koju podupire SDP-e.

Još su govorili Ante Kulušić i Ivan Šipić koji su također uvjereni u pobjedu HDZ-a u IX. Izbornoj jedinici od Omiša, Šibenika, Zadra, pa do Gospića i Otočca. Na Klauzuri su nazočili svi predsjednici gradskih, općinskih i temeljnih odbora HDZ-a s područja županije, predsjednici Kluba utemeljitelja, Zajednice branitelja, Zajednice žena HDZ-a Katarina Zrinski, Mladeži HDZ-a LSŽ. Potporu nazočnošću Klauzuri dali su i predsjednik HSS-a Ličko-senjske županije Zlatko Fumić, predsjednik HSP-a Ante Starčević Željko Nekić i predsjednik HSLS-a Ličko-senjske županije gospodin Ante Franić, na čemu im je predsjednik ŽO HDZ-a LSŽ i zamjenik koordinatora za IX. Izbornu jedinicu Darko Milinović zahvalio, uz uvjerenje da će pridonijeti veličanstvenoj pobjedi HDZ -a i koalicijskih partnera u Ličko-senjskoj županiji na predstojećim parlamentarnim izborima.

Osvrt na Džep

AKCIJA JE TRAJALA SVEGA NEKOLIKO SATI

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. rujna 2015. u 19.30 sati

Piše Milan Franić, sudionik akcije

Ovom akcijom izvedenom 9. rujna 1993 godine, na isti dan kada je 1493. započela Krbavska bitka, u samo nekoliko sati, oslobođeno je 48 kilometara zauzetog hrvatskog teritorija, otklonjen dio topničke ugroze grada Gospića, skraćena crta bojišnice i dobivena bitka za Velebit i trajno onemogućena težnja agresora da izbijanjem na jadransku obalu razdvoji Hrvatsku na dva dijela.

Tijekom borbenih djelovanja od 9. do 17. rujna 1993. poginulo je ukupno deset pripadnika 9. gbr. i postrojbi specijalne policije MUP-a RH, a 53 su ranjena. Za pokoj duša branitelja poginulih u ovoj akciji u gospićkoj katedrali danas je vojni ordinarij biskup Juraj Jezerinac u koncelebraciji desetak svećenika i vojnih kapelana iz čitave Hrvatske služio je svetu misu. Po završetku svete mise ispred spomen obilježja odana je počast poginulim braniteljima i civilnim žrtvama rata te prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. Pripadnici Udruge ratnih veterana 9. Gardijske brigade Vukovi su u Vojarni Eugena Kvaternika ispred spomen obilježja poginulim pripadnicima brigade kroz molitvu i polaganje vijenca iskazali zahvalnost i trajno sjećanje na svoje poginule suborce.

Kronologija vojno- redarstveme akcije"Medački džep" (izvor Domovinski rat on -line):
Cilj je bio ovladavanje prostorom Divosela i Čitluka. S hrvatske strane sudjelovale su:
9. gbr. (u napadu), db Lovinac (u obrani), db Gospić (u obrani i ojačanje 3/9. gbr), 3/111. br. (u obrani ), SP MUP-a (u napadu). Na strani sudjelovali su: 15. lički korpus SVK (zapovjedno mjesto - Korenica, istureno zapovjedno mjesto - Udbina ) u sastavu 170. br iz Plaškog, 50. br iz Vrhovina, TG - Bunić, 9. mtbr iz Gračaca, 103. lbr iz D. Lapca, 105. abr iz Udbine, bojna vojne policije, ukupno oko 8.000 vojnika, 70 tenkova, 40 oklopnih transportera, 60 teških komada topničkog oružja.

Na hrvatskoj strani poginulo je 10 branitelja, a ranjena su 53 vojnika, oštećena tri tenka i jedan BVP, uništena su i dva sanitetska vozila.
Agresor Na strani agresora poginulo 7je 0 (po ratnim konvencijama, civil koji je naoružan, smatra se vojnom osobom i vojnim ciljem), zarobljeno je 19 neprijateljskih vojnika, zarobljen tenk, 10 minobacača i 20 topova.

Tijek operacije
HV poduzima razmjerno malu akciju "ispravljanja" crte bojišnice oko Gospića i u kratkom napadu osvaja nekoliko naselja južno od Gospića te zauzima bolje položaje na Velebitu. Obuhvatnim djelovanjem, neprijatelj je doveden u okruženje iz kojeg se morao izvlačiti i napuštati dobro organiziranu obranu. Spremnost za početak napada 6.00 sati 9.9.1993. Vrijeme za izvršenje zadaće 19.00 sati istog dana. ZM - vojarna "Eugen Kvaternik" - Gospić, IZM - selo Bilaj.
8./9.9.1993. Dovođenje postrojbi ( udaljenost od P/C 200 - 300 m ).
9.9.1993. Topnička priprema trajala je 5 minuta. Istovremeno su djelovala protuoklopna sredstva po otpornim točkama. 1. i 2./9. gbr " Vukovi " su do 8.30 izvršile bližu zadaću, a 3. bojna ojačana dijelom db Gospić je usporeno napredovala. Izvidnička satnija je, također, u borbi i izvršava svoju zadaću prema Rogića Mostu.

SP MUP-a su usporeno napredovale i nije došlo do pravovremenog zatvaranja obruča, pa se dio snaga neprijatelja izvukao. Do 12.00 sati većina postrojbi je izvršila zadaću, a ostale oko 13.00 sati. Srbi su brzo razbijeni i povlače se zajedno s civilnim stanovništvom. Planirana akcija završava istoga dana, ali se borbe nastavljaju i narednih dana, da bi se zaustavile pred mjestom Metkoim, dvadesetak kilometara jugoistočno od Gospića. U popodnevnim i večernjim satima neprijatelj pokušava protunapad.

Cijela bojišnica od Dalmacije do Karlovca je oživjela i Srbi počinju granatiranjem velikog broja hrvatskih gradova i naselja, pri čem je osobito teško gađan Karlovac u kojem ima na desetine mrtvih. Na jedno predgrađe Zagreba pada veliki projektil zemlja - zemlja luna-17 (NATO oznaka Frog-7), čime SVK ostvaruje svoje prijetnje da će u slučaju napada odgovoriti odmazdom.

10.9.1993. još jedan pokušaj protunapada i vraćanja područja s. Čitluk i Divoselo.
11.9.1993. pokušaj izvlačenja okruženih snaga neprijatelja (neuspješno). Nekoliko dana nakon medačke akcije, SVK šalje hrvatskim vlastima popis od tridesetak ciljeva koji će biti napadnuti ako se hrvatske snage ne povuku ili ako ponovo napadnu.
12.9.1993. neprijatelj učvršćuje crtu obrane, HV se obračunava sa snagama u okruženju.
16.9.1993. sporazum o povlačenju HV.
17.9.1993. u područje Divosela ulaze Kanađani, (pripadnici UNPROFOR-a). Kanađani su tom prilikom izmislili oružani sukob s HV u kojem je bilo mrtvih i (po Kanađanima, poginulo je 27 pripadnika HV, a u cijeloj akciji HV je imala 10 poginulih! ).
Sukob im je bio potreban radi činova i napredovanja u kanadskoj vojsci.

Zaključak
Tajnost priprema, sinkronizacija djelovanja pješaštva, oklopništva, topništva, iznenađenje, manevar i okruženje neprijatelja. Akcija je na Srbe psihološki djelovala na dva načina: dala je znati da će obračun biti nemilosrdan, a s druge ih je strane zavarala da se hrvatska strategija sastoji u polaganom "odgrizanju" komadića teritorija. Akcija je isto tako upozorila na teškoće razlikovanja civila i vojnika u ovakvom tipu rata, posebno iz razloga što je velika većina civila bila naoružana.

Danas je ipak, iz određenih dokumenata vidljivo da je broj civilnih i drugih žrtava bio preuveličan, kako od strane srpskih pobunjenika tako i od strane UNPROFOR-a.

Uz današnju akciju Džep '93.

POČAST HRVATSKIM BRANITELJIMA

Misio je msgr. Juraj Jezerinac/© Marko Čuljat Lika press
Misio je msgr. Juraj Jezerinac/© Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. rujna 2015. u 13.30 sati

GOSPIĆ - Prije 22 godine u ranim jutarnjim satima počela je vojno-redarstvena akcija Džep kojom su srpski pobunjenici i četnici odbačeni iz Divosela i susjednih sela čime se donekle normalizirao život u najvećem ličkom gradu koji su pijani četnici i četnikuše danonoćno zasipali tisućama granata.

Obilježavanje značajne osloboditeljske akcije danas je počelo svetom misom u gospićkoj prvostolnici koju je predvodio vojni biskup msgr. Juraj Jezerinac. Prisutne lokalne čelnike, pripadnike policije i vojske, te hrvatske branitelje i čelnike udruga pozdravio je vojni kapelan Ivan Blaževac.

Nakon toga položeni su vijenci i zapaljene svijeće na spomenik poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata i na bistu prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana te na spomenik poginulim pripadnicima 9. gardijske brigade Vukovi u Vojarni Eugena Kvaternika u Gospiću.

Akcija Džep je naziv za vojnu operaciju koju je izvela Hrvatska vojska u razdoblju 9. do 11. rujna 1993 protiv JNA i paravojnih postrojbi tzv. Republike Srpske Krajine. Prije 22 godine združene snage Hrvatske vojske i policije oslobodile su područje duljine šest i širine pet kilometara južno od Gospića, kasnije znano kao Medački džep. Devetog rujna 1993. godine u 6 sati hrvatske su snage započele topničku priprema i ubrzo ušle u prostor iz kojega su tzv. Krajinske snage vršile topnički teror nad Gospićem i okolicom pune dvije godine.

Pri tome je poginulo sedam hrvatskih vojnika i policajaca, a 53-je ih je ranjeno. Gubici tzv. vojske Krajine bili su 70 vojnika, uz 29 poginulih civila. Zbog stradavanja civila ova se akcija godinama nije niti spominjala u javnosti, a zapovjednik 9. gardijske brigade Mirko Norac osuđen je na sedam godina zatvora po zapovjednoj dužnosti. (MaČ)

Gradnja katoličke crkve u Donjem Lapcu

KONAČNO KATOLIČKA CRKVA

Donjolapački Hrvati gradnju su čekali dvadeset godina.

Gradilište donjolapačake katoličke crkve sv. Ivana Pavla II./© Miro Tomić
Gradilište donjolapačake katoličke crkve sv. Ivana Pavla II./© Miro Tomić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. rujna 2015. u 21.00 sati

Javlja Miro Tomić

DONJI LAPAC - Kamen temeljac za katoličku crkvu sv. Ivana Pavla II postavljen je 28. svibnja 2015. Kamen temeljac tom prigodom blagoslovio je msgr. Mile Bogović, gospićko-senjski biskup, a posvetio ga je sam Ivan Pavao II prilikom Hrvatskoj u Splitu 1998.

Crkva Sv Ivana Pavla je prva crkva u Hrvatskoj posvećena u čast Sv. Ivanu Pavlu II. Nakon mnogo godine ovo je prva nova crkva u novom vijeku na ovim prostorima like i ličkog Pounja.

Gradnja crkve napreduje iz dana u dan, a završetak radova očekuju se u kolovozu iduće godine. Svakako treba istaknuti da su Hrvati koji su naseljeni na ovaj dio Like punih 20 godina, istinski zahvalni Bogu na daru koji im je podario, te urodio plodom i radom na izgradnji ovog sakralnog objekta. Puna dva desetljeća Hrvati su čekali svoj vjerski kutak i napokon s radošću dočekali gradnju crkve.

Autor projekta je ing. Jerko Bošnjak iz Mepling inženjering d. o. o. Split, radove izvodi tvrtka GIVI iz Otočca. Ukupna vrijednost crkve sv.Ivana Pavla II. je oko 4,3 milijuna kuna. Crkva se gradi na lokaciji udaljenoj samo dvjesta metara od središta Donjeg Lapaca i biti će visoka 26 metara.

Foto-reportaža s hodočašća hrvatskih branitelja

PJEŠAČILI OD LJUBOVA DO CHM

Hrvatski branitelji prošli su stazama Oluje preko Krbavskog polja.

Hodočasnici s msgr. Tomislavom Rogićem u CHM na Udbini/© Valentina Vučkov
Hodočasnici s msgr. Tomislavom Rogićem u CHM na Udbini/© Valentina Vučkov
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. kolovoza 2015. u 22.30 sati

Javlja Milan Franić
Snimila Valentina Vučkov

LJUBOVO/UDBINA - Jutros je u 8 sati s Ljubova od spomenika poginulim hrvatskim braniteljima za vrijeme Oluje prije dvadeset godina na hodočašće dugo 30 kilometara krenula grupa od 35 hrvatskih branitelja.

Na hodočašću su bili pripadnici postrojbi koje su sudjelovale u oslobađanju Like 1995. godine. Hodočastili su gardisti iz Prve gardijske brigade Tigrovi, Devete gardijske brigade Vukovi i Školskog centra Vladimir Tomljanović iz Šepurina.

Cestom kroz lička sela preko Ljubova hrvatski branitelji su propješačili starim stazama kako bi sudjelovali na večernjoj misi u Crkvi hrvatskih mučenika na Udbini i projekciji dokumentarnog filma o likvidaciji 66 franjevaca.

Sutra će ponovno biti zajedno na glavnoj misi koja počine u 11 sati.

Proslavljen Dan općine Poličnik

VUKOVIMA PRIZNANJE POLIČNIKA

Vukovi su danas hodočastili od Ljubova do Udbine.

Svečana sjednica u Poličniku
Svečana sjednica u Poličniku
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. kolovoza 2015. u 20.45 sati

POLIČNIK - Na današnjoj svečanoj sjednici Općinskog vijeća povodom Dana općine dodijeljena u ovogodišnja javna priznanja. Između ostalih priznanje Općine Poličnik dodijeljeno je 9. gardijskoj brigadi Vukovi koja je djelovala tijekom Domovinskog rata na tome području. Priznanje je primio izaslanik satnik Darko Ročak.

Počasnim građaninom Općine Poličnik zbog iznimnog doprinosa u obrani domovine proglašen je Ante Gotovina, general Hrvatske vojske. Posthumno je nagrada za životno djelo za izniman doprinos u obrani domovine dodijeljena Janku Bobetku, generalu zbora Hrvatske vojske, a preuzeo ju je njegov unuk Ante Bobetko.

Članovi Udruge ratnih veterana Devete gardijske danas su hodočastili punih 30 kilometara od Ljubova do Crkve hrvatskih mučenika na Udbini kako bi se večeras pridružili svetoj misi. Vukovi na Udbini ostaju i sutra na završnoj svetoj misi povodom Dana hrvatskih mučenika. (MaČ)

U susret Danu hrvatskih mučenika na Udbini

PRVO DESETLJEĆE CHM

U subotu će biti sveta misa i blagoslov oltarskog reljefa, deset godina nakon početka gradnje Crkve hrvatskih mučenika na Udbini.

Današnja konferencija za novinare u Ordinarijatu Gospićko-senjske biskupije/© Lika press
Današnja konferencija za novinare u Ordinarijatu Gospićko-senjske biskupije/© Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. kolovoza 2015. u 13. 30 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Kamen temeljac za gradnju Crkve hrvatskih mučenika na Udbini prije deset godina postavio je kardinal Josip Bozanić, a blagoslovio ga je papa Ivan Pavao II. Za subotnju proslavu Dana hrvatskih mučenika završen je oltarni reljef Slava hrvatskih mučenika koji je izradio kipar Kuzma Kovačić. Reljef je kruna prošlog puta.- naglasio je msgr. Mile Bogović na današnjoj konferenciji za novinare uoči proslave Dana hrvatskih mučenika koja će biti u subotu na Udbini.

Msgr. Mile Bogović, gospićko-senjski biskup je inicijator gradnje Crkve hrvatskih mučenika obišao je cijeli svijet kako bio prikupio sredstva za gradnju, i on će, za razliku od proteklih godina, ovaj put predvoditi misno slavne na Udbini. Danas je predstavljen i novi zidni katolički kalendar za iduću godinu koji je posvećen hrvatskim mučenicima, a ilustriran je fotografijama Kovačićeva oltarnog reljefa, te novi broj časopisa Hrvatska vjernost.

- Trodnevnica počinje sutra, a predvodi ju fra Nediljko Stojić. Trećeg dana bit će prikazan dokumentarni film In odium fider - Iz mržnje prema vjeri o pogubljenu 66 franjevaca. U subotu je u 9 sati križni je put s južnog dijela Krbavskog polja i crkve sv. Marka Groba do CHM, a u 11 sati počinje sveta misa. Prije toga bit će blagoslov oltarnog reljefa.- rekao je novinarima msgr. Tomislav Rogić, udbinski župnik.

Rogić je uz kratku video projekciju novinare upoznao s izradom oltarnog reljefa. Da bi se skratio proces izrade s tri na jednu godinu upotrijebljena je najsuvremenija 3D tehnologija. Težina armirano-betonske konstrukcije je 30, a težina reljefa koji je izrađen iz bračkog kamena je 20 tona. Pojedine faze reljefa izrađene su kod kamenoklesara Stipe Vrandečića u Pučišćima na Braču. Reljef ima površinu od stotinjak "kvadrata". Najvišlja točka se nalazi na 13,5 metara, a najveća je širina devet metara. Za CHM prave se i orgulje.

Prije nekoliko godina Odbor za gradnju je zaključio da nikoga neće pozivati na svetu misu na Udbinu, ali u duhu poruke biskupa Štambuka, ovaj put pozvana je Kolinda Grabar Kitarović, predsjednica RH, jer je ona vjernica, a umjesto nje doći će izaslanica Bruna Esih.

Iz rada Opće bolnice Gospić

OBRAĐENO GOTOVO 80 TISUĆA PACIJENATA TIJEKOM GODINE

Prošle godine gospićki bolnički liječnici i drugo osoblje vodili su brigu o zdravlju ljudi na širem ličkom području. Ima dosta pacijenata s - Raba.

Gospićki odjel hemodijalize/© Lika press
Gospićki odjel hemodijalize/© Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. kolovoza 2015. u 23.00 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Bolnica unatoč tome što je ostala izvan sanacije i uprave Ministarstva posluje u skladu sa sadašnjim prilikama u zdravstvu, pa čak i jako dobro.- izjavila je na Ličke novine dr. Sandra Čubelić, specijalistica pedijatrije i ravnateljica Opće bolnice.

Čubelić ističe da su prošle i ove godine nastojali omogućiti građanima našeg grada i županije što veći broj zdravstvenih usluga, pa time postali i mjesto gdje i pacijenti iz cijele Hrvatske obavljaju potrebne zdravstvene usluge i da to čine sa zadovoljstvom.

- Pri tome smo povećali fakturnu realizaciju bolnice za 300 posto, te odradimo relativno rečeno zadani posao više od 90 posto. Što se tiče novinskih napisa o poretku bolnica po nekim parametrima koje prati osiguravatelj - HZZO, a ne Državna agencija za kvalitetu, a koje smo u velikoj mjeri ispoštovali, odgovorno tvrdim da neke, ja i moji kolege, nećemo moći još dugi niz godina ispoštovati sto ne ovisi samo o našoj Bolnici, niti o radu liječnika.- ističe ravnateljica Čubelić.

Gospićka bolnica u potpunosti zadovoljava tri od pet pokazatelja kvalitete koje traži HZZO. Pokazatelj broja pacijenata po zdravstvenim djelatnicima i obrtaj pacijenata po bolničkom krevetu čime omogućavaju dostupnost specijalistike i bolničkog liječenja. U gospićkoj bolnici su zadovoljni smanjenjem potrošnje rezervnih antibiotika, što je u skladu s preporukama. Ono što je teško zadovoljiti su indeksi postotka liječenja u dnevnoj bolnici i opća smrtnost.
Problem liječenja u dnevnoj bolnici je udaljenost pacijenta od bolnice. Naime, ne možemo pacijentu koji živi 50 ili 105 kilometara daleko od bolnice reći da dođe dva puta dnevno na terapiju, te da ne može dobiti smještaj u Bolnici jer je to loše za bolesnog čovjeka, a više od polovice su takvi pacijenti.

Drugi parametar koji je problematičan je opća smrtnost u Bolnici. Ali kako u Ličko-senjskoj županiji još nema palijativne skrbi pri domovima zdravlja, nema kapaciteta za produženo liječenje teških bolesnika, svi umirući pacijenti na kraju umru u gospićkoj bolnici.

-To je logično i pošteno za obitelj i nije nešto na što želimo utjecati kao ustanova u sadašnjim prilikama. Mi smo bolnica akutnog tipa i još uvijek nemamo ugovoreno kronično liječenje. Opća stopa smrtnosti je faktor na koji ne možemo utjecati jer ljudi nemaju gdje dostojanstveno umrijeti. - kaže doktorica Čubelić.

U gospićkoj bolnici će također biti teško provediva jednodnevna kirurgija pod čim se podrazumijeva da pacijent nakon operacije ide kući. Postavlja se pitanje gdje, da li obiteljski liječnik i liječnik iz Hitne medicinske pomoći može prepoznati komplikacije operacije i da li je sve to dobro i sigurno za pacijenta.

- U svakom slučaju, ponosni smo na svoju Bolnicu, imamo odličan Objedinjeni hitni prijem bolesnika, Dijalizu, Polikliniku sa 16 ambulanti, razvijenu suvremenu kiruršku, ortopedsku i ginekološku operativu, novu endoskopsku ambulantu, suvremenu dijagnostiku, više od 40 zaposlenih liječnika, u zadnje dvije godine osmero mladih liječnika smo zaposlili. Na sve smo to izuzetno ponosni. Ne želimo da naša Bolnica bude samo strateški važna, što zasigurno je obzirom na 70-ak hitnih slučajeva i prometnih nezgoda dnevno, nego i kvalitetna. Svaki dan ćemo se truditi biti još bolji zbog ljudi koji nas trebaju.- zaključuje doktorica Čubelić.

U protekle četiri godine Ministarstvo zdravlja nije u Gospiću uložilo niti jedne kune, ali su ipak svake godine izvršena ulaganja u visini od 2,5 milijuna kuna iz decentraliziranih sredstava Ličko-senjske županije. Zbog dnevne bolnice koje ne udovoljava kriterijima sa zagrebačkog asfalta i velike smrtnosti Bolnice ostaje godišnje bez gotovo milijun kuna sredstava od Zavoda za zdravstveno osiguranje. Osim toga, Zavod ne priznaje bolnička mjesečna izvješća o radu, već priznaje samo likvidirane račune svoje službe zbog čega ne dobivaju sva sredstva za poslovanje. Važno je naglasiti da u Gospić dolaze pacijenti iz Gračaca koji je u Zadarskoj županiji, ali sve ih je više i s Raba koji je u Primorsko-goranskoj županiji.

Prva zgrada gospićke bolnice napravljena je još daleke 1858. godine, a posljednja prije tri godine. Ukupna površina Bolnice je veća od deset tisuća "kvadrata". Prošle godine usluge je koristilo 78.658 pacijenata, kao nikad do sada u povijesti Bolnice, kojima je na raspolaganju pet odjela, polikliniku sa 16 specijalističkih ambulanta, CT, magnet, digitalni RTG, UZV, a uskoro će biti nabavljen zubni RTG, obavit će se rekonstrukcija i modernizacija kirurške sale, zamijenit će se energent, a bit će i bežični internet za pacijente…

Prošle godine stacionarno je liječeno 3918 pacijenata, u dnevnoj bolnici bilo je 2579 slučajeva, a 72.161 pacijenta koristilo je polikliničko-konzilijarnu zaštitu. Tim pacijentima pružena je 405.661 usluga, što iznosi prosjek od šest usluga po pacijentu. Ostvareno je 22.039 bolnoopskrbnih dana. Prosjek bolničkog liječenja bio je 5,6 dana što je bilo smanjenje za tri posto što govori da se u Bolnici poštuju novi trendovi u zdravstvu, odnosno da se smanjuje bolničko liječenje. U gospićkoj bolnici obavljen je 1751 veliki i mali operativni zahvat. O svemu tome vodio je brigu 221 radnik od kojih su 162 zdravstvena radnika.

VIDEO ZAPIS IZ BOLNICE:

">

REAKCIJE ČITATELJA

Poštovani,

pročitala sam Vaš članak o Gospićkoj bolnici i prije svega Vama čestitke na realnom izvještavanju, a djelatnicima Bolnice bi zahvalila, kao zdravstveni djelatnik druge zdravstvene ustanove, a i kao pacijent na njihovom nesebičnom i ustrajnom obavljanu svog posla koji je u današnje vrijeme čini mi se zahtjevniji nego ikada. U članku su izneseni realni pokazatelji dobrog poslovanja OB Gospić , ali i problemi naše Županije ( kronične bolesti, gerijatrijski odjeli ….). Mišljenja sam da bi ova informacija trebala biti podijeljena i ostalim dijelom Hrvatske nekim informacijskim sustavom koji je dostupniji i građanima drugih područja. Još jednom hvala na ovim informacijama.

Voditelj odjela epidemiologije Biserka Margaretić dr. med., spec. epidemiologije
_________________________________
Željko Mrla - Čestitke našoj bolnici i dr. Čubelić
________________________________

Poštovana mr sc Sandra Čubelić dr med.

Pročitala sam u Ličkim novinama napis o "Vašoj" bolnici ..O poslovanju i brojkama malo znam pa ih ne mogu niti komentirati..Uravnotežiti s jedne strane realnu mogućnost društva ili države i s druge strane stvarne potrebe za zdravstvenom zaštitom odnosno očuvanjem zdravlja stanovništva vrlo je zahtjevan i složen proces. S jedne strane je financijska disciplina i bešćutnost, a s druge strane etička načela i empatija. Ovi prvi su obično pošteđeni neposrednog kontakta sa pacijentima/bolesnima a ovi drugi su gdje pripadate i Vi, u zdravstvenim ustanovama na prvoj liniji. E upravo o tom aspektu Vaše bolnice, pozivajući se na vlastito iskustvo, koje barem zbog godina ne bi trebalo biti upitno, osjećam se kompetentnom progovoriti par riječi. Bez okolišanja i bez zadrške mogu izraziti pohvalu za ono što sam vidjela i uočila tih petnaestak dana na odjelu hemodijalize. To se prije svega odnosi na profesionalan, brižljiv i human odnos prema pacijentima na čemu Vam mogu pozavidjeti i razvikanije bolnice u našem zdravstvu, gdje se vrlo često vlastite ambicije ispriječe između liječnika i pacijenta udaljujući ovog prvog od osnovne zadaće u bolnici a to je liječenje bolesnih. Svakodnevni jutarnji sastanci te rješavanje problematičnih bolesnika u neposrednom kontaktu s kolegama drugih odjela je na zavidnom profesionalnom i ljudskom nivou.
Bilo mi je izrazito ugodno raditi sa Vašim zaista odgovornim i prije svega iskusnim sestrama Katarinom, Maricom i Kristinom te pomoćnom djelatnicom gđom Marijom..Pretpostavljam da za ustroj ovog malog ali vrijednog kolektiva svakako ima zasluge i dr Drago Poljak.
Cijenjena kolegice mogu Vam reći da sam ugodno iznenađena i obogaćena saznanjem da se dobra medicina može organizirati i u siromašnijim sredinama.
Nadam se da ćete i nadalje ustrajati na održavanju i proširenju djelatnosti povjerene Vam Ustanove.
Sve se može postići kada se srcem radi a to Vi upravo činite!!

Srdačan pozdrav Vama i svim znanim i neznanim djelatnicima OB Gospić!

Opatija 27.08.2015 Prim mr sc Iva Ratković-Gusić dr med.


Sjećanje na hrvatske žrtve

HRVATI SU UBIJANI I PROTJERIVANI

Komunisti su godinama ubijali Hrvate u Gospiću i okolici.

Polaganje vijenca komunističkim žrtvama u Gospiću/© Lika press
Polaganje vijenca komunističkim žrtvama u Gospiću/© Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. kolovoza 2015. u 12.30 sati

GOSPIĆ - Danas obilježavamo Europski dan žrtava totalitarnih režima, a posebno se prisjećamo posljednjeg totalitarnog režima, komunizma, koji je iza sebe ostavio stotine tisuća ubijenih Hrvata u svojoj domovini, te stotine tisuća protjeranih po cijelome svijetu.- rekao je danas na cesti uz Gradsko groblje sv. Marije Magdalene, Karlo Starčević, nezavisni kandidat za Gradsko vijeće, gdje se još uvijek nalaze kosti nevinih komunističkih žrtava iz poraća nakon Drugog svjetskog rata.

Naime, danas je Klub vijećnika HSP - HSLS - Nezavisna lista Karla Starčevića Grada Gospića obilježila žrtve totalitarnih režima, a predvodila ih je Sanja Rukavina, predsjednica Kluba.

Članovi Kluba posjetili su danas i obližnji Trnovac. Na spomenik Karla Brkljačića Kacana, narodnog zastupnika koga je na tome mjestu ubio žandar 9. travnja 1936. položen je vijenac i zapaljene su svijeće. Osim toga, zapaljene su svijeće i na njegovom grobu u mjesnom groblju gdje je sahranjen i njegov sin Ante (47) koga su 1945. godine ubili partizani na jednoj obližnjoj bari.

Molitve je danas na sva tri mjesta predvodio vlč. Ivan Blaževac, vojni kapelan u Gospiću. (MaČ)

Više o Kacanu, ako vas zanima, pročitajte u Ličkom leksikonu na vezi:
www.licke-novine.hr/vrime/vremeplov.htm#karla

HNS u akciji

MLADI ŽELE OSTATI U ZAVIČAJU

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. kolovoza 2015. u 18.00 sati

GOSPIĆ - U sklopu ljetne kampanje u organizaciji Mladih HNS-a članovi Predsjedništva pod vodstvom predsjednika Ivana Gulama obišili su organizaciju Mladih HNS-a Ličko-senjske županije. Dali su potporu inicijativi za imenovanje dionice autoceste koja prolazi kroz Liku imenom Ličanka. Usput su dijelili i letke predstavljajući programa i stavova Mladih HNS-a.

Gulam je istaknuo kako Mladi HNS-a svoju ulogu ne vide kao stvaranje podjela na lijeve i desne, već žele biti angažirani kao oni koji nude konkretna rješenja u trenutno najvećim izazovima kao što su pitanja školovanja, zapošljavanja, rješavanja stambene problematike i zakonom zajamčenih prava kojima bi se poboljšali uvjeti da mlađe generacije ostajući živjeti u mjestima svoga rođenja.

Uz Europski dan sjećanja

POČAST HRVATSKIM ŽRTVAMA

Odana je počast svim žrtvama prošlih totalitarnih režima.

Odavanje počasti hrvatskim žrtvama u Gospiću
Odavanje počasti hrvatskim žrtvama u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. kolovoza 2015.u 9.30 sati

GOSPIĆ - Danas kada se obilježava Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritativnih režima odana je počast brojnim žrtvama u najvećem ličkom gradu.

Izaslanstva Županijskog odbora HDZ-a, Gradskog odbora HDZ-a Gospić, Mladeži HDZ-a i Zajednice Žena HDZ-a odale su počast žrtvama polaganjem vijenca i paljenjem svijeća te molitvom kod spomen-križa u Gradskom groblju sv. Marije Magdalene. Svijeće su zapaljene i kod spomen-ploče i križa hrvatskim mučenicima na ulasku u groblje. Molitvu je predvodio msgr. Mile Čančar, gospićki župnik.

Time je odana počast svim žrtvama komunističkih, fašističkih, nacional-socijalističkih i svih drugih totalitarnih sustava, te hrvatskim domoljubima čija je žrtva ugrađena u temelje slobodne, neovisne i demokratske Hrvatske.

Inicijativa HNS-a

IMENOVATI DIO AUTOCESTE KROZ LIKU

Narodnjaci predlažu da se i službeno dio autoceste koji prolazi Likom prozove - Ličankom.

Vožnja Ličankom je užitak za svakoga pa i bajkere/© Arhiva Lika pressa Gospić
Vožnja Ličankom je užitak za svakoga pa i bajkere/© Arhiva Lika pressa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. kolovoza 2015. u 21.10

GOSPIĆ - Danas je u našu redakciju stiglo priopćenje o prijedlogu Županijske organizacije Hrvatske narodne stranke (HNS) Ličko-senjske županije u koji se uključila i Županijska organizacija Mladih HNS-a.
HNS je jučer inicirala medijsku kampanju i prikupljanje potpisa radi imenovanja, odnosno, preimenovanja dionice autoceste A1 (Zagreb - Split) koja prolazi kroz Liku u - Ličanku. Želja je inicijatora da povijesna regija Lika dobije što više medijske pozornosti jer većina prometa autocestom prolazi tom dionicom odnosno kroz Liku

- Slijedom toga Lika bi u očima mnogobrojnih turista ostala zamijećenija i posjećenija, te bi se u budućnosti projektu moglo organiziranije pristupiti, a sve kako bi što veći broj turista posjetio prirodne ljepote i povijesno bitne znamenitosti Like od nacionalnih parkova Plitvička jezera, Sjeverni Velebit do Parka prirode Velebit i prirodnih ljepota rijeke Gacke, pa sve do Memorijalnog centra Nikole Tesle u Smiljanu i spomen-kuće dr. Ante Starčevića u Velikom Žitniku, te niza mnogobrojnih prirodnih i kulturnih bogatstava Like obogaćenih tradicionalnim zanatima i kulinarstvom. - ističe Ernest Petry, predsjednik ŽO HNS-a, ističući da se nada se da će inicijativa o preimenovanju odnosno imenovanju dionice autoceste naići na pozitivan odjek cjelokupnog pučanstva Like i svih bitnih čimbenika iz javnog života.

Dužina je Ličanke, kako je u Ličkom novinama već duže jedini zovemo, je 113,28 kilometara. I to od tunela Mala kapela (5780 metara) do TKV-a tunela kroz Velebit Sveti Rok (5661 metar). NA toj dionici izgrađeni su brojni objekti. Najzanimljiviji su osim tunela, vijadukt Jezerane dužine 661,60 metara i most preko rijeke Gacke dužine 466,3 metra. (MaČ)

11. hodočašće od Viškova do Krasna

TRI DANA ZA 120 KILOMETARA PJEŠAČENJA

Na put je krenulo devet hodočasnika.

Hodočasnici ispred crkve u Viškovu noćas prije polaska/© Luka Matanić
Hodočasnici ispred crkve u Viškovu noćas prije polaska/© Luka Matanić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. kolovoza 2015. u 19.00 sati

VIŠKOVO - Prije 11 godina, župljanin župe sv. Mateja Luka Matanić, danas član Župnog pastoralnog vijeća i potpredsjednik Općinskog vijeća Općine Viškovo, inicirao je i organizirao prvo hodočašće pješice do svetišta Majke Božje Krasnarske.

- Prvu godinu hodočastila su samo četiri hodočasnika. Zahvaljujući novinarima hodočašće su prepoznali hodočasnici i iz ostalih župa. Hodočašće je, hvala Bogu postalo prepoznatljivo i tradicionalno. Iako je hodočašće dugo i naporno, tri dana, preko 120 kilometara, zahvala molitva i vjera u Majku Božju jači su od bilo kakvog fizičkog napora.- kaže Matanić.

Hodočasnici svake godine, pa tako i ove, mole se i zahvaljuju Blaženoj Djevici Mariji. Mole se za sve svoje pokojne, za sve koji su dali svoje živote u temelje hrvatske domovine. Mole se za sreću i zdravlje svojim obiteljima, rodbini, hrvatskom narodu, svim ljudima dobre volje i mir u cijelom svijetu, za sretnu i uspješnu Hrvatsku. Zahvaljuju dragoj Majci Božjoj na svim dobrima koje im je podarila i koja će podariti.

Ovaj put, za razliku od dosadašnjih deset, hodočasnici su krenuli noćas u dva sata iza ponoći s novog i prelijepog trga ispred crkve sv. Mateja u Viškovu. Neće hodočastiti magistralom već preko Hreljina, Križišća pa do Bribira prvi dan. Drugi dan od Bribira preko Krivog Puta do Vratnika i treći dan od Vratnika do Krasna, gdje će 14. kolovoza sudjelovati na Križnom putu, a 15. kolovoza u procesiji na glavnoj misi u Krasnarskom svetištu. Devet hodočasnika blagoslovio je u nedjelju na svetoj misi u mons. Ivan Nikolić, župnik župe sv. Mateja.

- Sve godine, pa tako i ove, hodočasnici imaju potporu u duhovnom i materijalnom smislu, kako od institucija, tako ustanova i pojedinaca, kojima i ovaj put velika hvala. Dragi vjernici, svi ljudi dobre volje, molimo se za uspjeh našim hodočasnicima, da mirne duše i vjerom u Majku Božju Krasnarsku izdrže ovaj fizički napor, sretno stignu u Krasno i vrate se svojim domovima! - poručuje Matanić. (MaČ)

U susret Danu hrvatskih mučenika na Udbini

NAROD RAZUMIJE PORUKU UDBINSKE CRKVE

Gradit će se i Svehrvatski grob na Krbavskom polju.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. kolovoza 2015. u 20.45 sati

Dragi hodočasnici u Svetište hrvatskih mučenika na Udbini!

Ove godine Dan hrvatskih mučenika slavimo 29. kolovoza, prema već ustaljenom redu - zadnje subote u kolovozu. Svečano misno slavlje je u 11 sati, a križni put kreće s Krbavskog polja u 9 sati.

Ove godine je deseta obljetnica od polaganja kamena temeljca i početka gradnje Svetišta. Prijeđen je dug, trnovit ali i radostan put za sve one koji su osjećali da našim znanim i neznanim mučenicima treba podignuti hram molitve i zahvalnosti za žrtve koje su ugradili za ljudski i kršćanski napredak našega naroda, za njegovu bolju budućnost. Budući da je sâm gospićko-senjski biskup bio na čelu toga projekta, Odbor za proslavu je zaključio da on treba predvoditi i desetu obljetnicu.

Obljetnicu ćemo obilježiti blagoslovom Oltarnog kamenog reljefa "Slava hrvatskih mučenika". To je rad akademskog kipara Kuzme Kovačića. Djelo na svoj način predstavlja krunu našega hoda od mjesta stradanja (Krbavsko polje) do mjesta naših nadanja - uskrsnuće s Kristom. Najistaknutije sinove našeg naroda, koji su prihvatili smrt da bi drugi živjeli, na reljefu vidimo na putu njihove proslave. Oni dolaze s Krbavskog polja, iz Bleiburga i Križnih putova, iz Vukovara i svih hrvatskih stratišta i jama; one koje su režimi ubrajali među poražene i pobijeđene, koje su silnici smatrali otpadom i bacali ih u jame muka i tamu zaborava, Krist dočekuje kao pobjednike. Naš naraštaj im javno vraća ljudsko dostojanstvo, a Krist ih čeka kao pobjednike.
To je poruka reljefa "Slava hrvatskih mučenika."
Kalendar hrvatskih mučenika rasporedit će tu poruku po svim mjesecima u godini, koristeći se najviše upravo djelom Kuzme Kovačića.

Hrvatska vjernost također će biti vezana uz tu temu, vodeći računa o tome da je ove godine i 70. obljetnica Bleiburga i Križnih putova te 20. obljetnica operacije "Oluja" koja nas je i pred svijetom svrstala među pobjednike, ali još i dalje mnogi ne mogu prepoznati slavu onih brojnih mučenika koje je svijet smatrao nevrijednima i poraženima. Neke od njih posebno smo istaknuli u prošlogodišnjem kalendaru.

Zahvaljujući hrvatskom narodu i hodočasnicima, niknulo je svetište Crkve hrvatskih mučenika. Nismo krenuli u gradnju sa zatvorenom financijskom konstrukcijom, nego s vjerom da će narod razumjeti poruku projekta. I nismo se prevarili. Nismo nikada nikome ostali dužni. Dakako, sada idemo brzinom koju nam mogućnosti dopuštaju. Ostaje, naime, još mnogo toga što projekt uključuje, u prvom redu uređenje kripte, križnog puta od Krbavskog polja do Crkve hrvatskih mučenika, a nećemo napustiti ni ideju Svehrvatskog groba na Krbavskom polju za sve neidentificirane žrtve koje će biti otkopane u raznim jamama i grobištima.
Radosno vas očekuje
biskup mons. Mile Bogović

U Gospiću, na blagdan sv. Jakova apostola, 25. srpnja 2015. godine.

Proslava oluje na Ljubovu

NA LJUBOVU JE POGINULO 67 VITEZOVA

Odavanje počasti poginulima u Oluju 1995.
Odavanje počasti poginulima u Oluju 1995.
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. kolovoza 2015. u 22.10 sati

Pripremio Milan Franić

LJUBOVO - Proslava Dana pobjede, Domovinske zahvalnosti i VRO Oluja u Ličko-senjskoj županiji održana je jučer na prijevoju Ljubovo na Ličkom sredogorju nedaleko Široke Kule.

Tijekom provedbe VROOluja Zborno područje Gospić na svom glavnom pravcu napada zadaću ovladavanja planinskog masiva Ljubovo dodijelilo je 9. gbr Vukovi i 118.dp. iz Gospića. Strateški, riječ je o iznimno važnom području koje dijeli Ličko i Krbavsko polje. Osvajanje šireg područja Ljubova s istoimenim prijevojem (980 metara nad morem) omogućuje ovladavanje ključnim terenom u daljnjem prodoru prema Korenici, Udbini, Donjem Lapcu i državnoj granici.

Početkom operacije postrojbe Zbornog područja su u izuzetno teškim borbama od 4. do 6. kolovoza uspjele poraziti dobro utvrđenog neprijatelja, te u nastavku operacije 9. kolovoza osloboditi cjelokupno područje u svojoj zoni odgovornosti te izbiti na državnu granicu. Nažalost 67 pripadnika postrojbi poginulo je tijekom tih napada, a među njima u selu Klenovac Ivan Čanić - Baja, zapovjednik 118. domobranske pukovnije i ujedno jedini zapovjednik toga ranga koji je poginuo u Domovinskom ratu. Prilikom napada na te dijelove neprijateljske snage kod kote Repetitor na Hrvatsku vojsku ispaljuju na stotine mina, gađajući pritom i češki bataljun UNPROFOR-a pri čemu pogibaju i dva češka časnika. Na spoju ceste Gospić - Korenica i Repetitor D25 odmah nakon rata sagrađeni su spomenici u čast poginulih branitelja.

U nazočnosti oko tisuću petsto branitelja iz Like, Zagreba, Rijeke, Paga, Raba, članova obitelji poginulih branitelja, predstavnika gradske i županijske vlasti, vojske, policije, te građana Gospića i Ličkog Osika, Lika je proslavila najznačajniji događaj u Domovinskom ratu. Proslava je započela prolaskom duge kolone vozila s barjacima ratnih postrojbi branitelja ulicama Gospića i Ličkog Osika, do spomen obilježja ubijenim mještanima u Širokoj Kuli na kome je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća izražen pijetet njihovoj žrtvi.

Po dolasku kod spomen obilježja na Ljubovu započela je komemoracija za poginule hrvatske branitelje i pripadnike češkog bataljuna UN-a. Vijence su nakon predstavnika udruga roditelja i udovica poginulih pripadnika položili branitelji 9.gbr i 118.dp.izaslanik načelnika GSOS RH brigadir Dražen Bartolac, župan Milan Kolić, gradonačelnik Gospića Petar Krmpotić, general Mladen Markač, predstavnik PU ličko-senjske i načelnica PP Gospić Višnja Borčić, češki veleposlanik Martin Košatka te načelnici općina Perušić, Karlobag i Lovinac.

U ime 128.brigade HV počast poginulim braniteljima odao je ratni zapovjednik postrojbe brigadir Miodrag Hećimović, te predstavnici braniteljskih udruga Paga, Novalje, Raba, Lopara i Udruge branitelja ZET-a iz Zagreba. Komemoraciji se pridružio jedan od zapovjednika 9. gbr general Blaž Beretin koji je 5. kolovoza 1995. sudjelovao u oslobađanju kote Repetitor.
Komemoracija je nastavljena svetom misom za poginule hrvatske branitelje koju je predvodio ratni gospićki župnik vlč. Stjepan Zeba i prvi vojni kapelan Hrvatske vojske, u koncelebraciji mns. Mile Čančara, vlč. Luke Blaževića, Ivice Miškulina, Stanka Smiljanjića i Josipa Štefančića.

Pročitavši imena poginulih vitezova vlč.Zeba u propovijedi je ukazao na potrebu zajedništva hrvatskog čovjeka u prevladavanju sadašnje situacije u društvu i kao glavni problem istaknuo ljudski ego nekih pojedinaca koji se postavlja iznad društvenih interesa. U nastavku je ukazao na potrebu izrade jedinstvenog spomen obilježja za poginule branitelje na Ljubovu.

Jedan od govornika bio je i tadašnji načelnik stožera 9.gbr pukovnik Ante Došen koji se prisjetio kako je to izgledalo prije dvadeset godina.
- Dragi suborci, osloboditelji, drago mi je da ste se odazvali pozivu da nas bude u što većem broju… Prošlo je 20 godina, a sjećam se kao danas kad sam tu 3. kolovoza obilazio postrojbe da provjerim stanje morala i borbenu spremnost. Tada sam im rekao, gospodo došao je dan odlučujuće bitke, više nemamo pravo na pričuvne položaje, naša je zadaća osloboditi državu i za tri dana doći do državne granice. Na nekima sam tada vidio strah, što je i normalno, kod nekih sam vidio dileme, a kod većine odlučnost… I ja sam imao dilemu, znao sam ovaj teren, to je bio najteži teren u cijeloj VRO Oluja. Prvi dan ovdje su pale najveće ljudske i tehničke žrtve. Kazao sam im da se borimo za našu djecu i tu zadaću smo izvršili.- kazao je pukovnik Došen zaključivši da su izbjegli Srbi žrtve svoga rukovodstva koje ga je planski iselilo, a dok je naša vojska sukladno dobivenim zapovijedima djelovala poštujući ratne konvencije.

Gradonačelnik Grada Gospića Petar Krmpotić, koji je bio direktni učesnik oslobađanja kote Repetitor u vrijeme VRO Oluja, pozdravio je sve nazočne i zahvalio na velikom odazivu.
- Osjećaji se miješaju, s jedne strane smo puni tuge, kao što je pročitao vlč. Zeba 67 naših suboraca dalo je svoj život na ovome pravcu. Vrijeme brzo leti, kad vidimo lica i imena kao da su jučer bili živi. Ostat će nam vječno u našim srcima, kako nas tako i svojih najmilijih. Puni smo ponosa jer zbog toga što smo oslobodili našu domovinu i kao što je pukovnik Došen rekao ne bi poginulo 67 ljudi da je ovo bilo lako prolazno bojište.- kazao je gradonačelnik Krmpotić ustvrdivši kako se Hrvatska nema razloga bilo kome ispričavati.

Župan ličko-senjski Milan Kolić uputio je pozdrave svima nazočnima u svoje osobno ime i u ime predsjednika Županijske skupštine dr. Darka Milinovića.
- Moji prijatelji su govorili o žrtvi koju smo dali za slobodu naše jedine neovisne demokratske republike Hrvatske. Ponosni smo na 67 vitezova i heroja koju su nam omogućili da danas stvaramo vrijednosti koje zaslužuje naša domovina. Nakon 20 godina od Domovinskog rata imamo Hrvatsku u EU i NATO-u, a to su sve ciljevi koje je zacrtao naš utemeljitelj i prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman.- kazao je župan Kolić završivši svoj govor legendarnim riječima predsjednika Tuđmana "Sve za Hrvatsku, Hrvatsku ni za što".

Izaslanik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga generala zbora Drage Lovrića, brigadir Dražen Bartolac nije krio ponos i sjećanje na slavne dane Oluje. Bartolac je istaknuo kako je RH u Domovinskom ratu pokazala da je sposobna sama planirati i provesti takve akcije koje su dokaz respektabilne vojske.

U povratku iz Knina načelnik glavnog stožera RH general zbora Drago Lovrić u pratnji brigadnih generala Frane Tomičića i Ivice Olujića zapalio svijeću na Ljubovu. Nakon komemoracije proslava je nastavljena zajedničkim objedom i popodnevnim druženjem branitelja, gostiju i njihovih obitelji do ranih večernjih sati kada je smotrom folklora i nastupom grupe Mejaši nastavljen zabavni program na Ličkom Osiku.
Organizatori, Koordinacija braniteljskih udruga Ličko-senjske županije i grad Gospić zahvaljuju svima koji su na bilo koji način pomogli održavanju ove proslave i svim sudionicima skupa još jednom čestitaju Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te zahvaljuju na ugodnom druženju.

Uz 20. obljetnicu Oluje

POČAST POGINULIMA

U Gospiću je odana počast poginulima u Domovinskom ratu i prvom hrvatskom predsjedniku.

Čelnici za vrijeme mise u Gospiću/© Marko Čuljat Lika press
Čelnici za vrijeme mise u Gospiću/© Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. kolovoza 2015. u 10.30 sati

GOSPIĆ - Svetom misom u prvostolnici koju je predvodio msgr. Mile Čančar, gospićki župnik, počelo je obilježavanje 20. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja iz 1995. godine kojom je izvojevana sloboda na gotovo cijelom području Hrvatske.

Na misi su uz vjernike jutros bili i čelnici Ličko-senjske županije, Grada Gospića, domovinskih udruga te izaslanstva Hrvatske vojske i policije. Nakon svete mise odana je počast poginulima u Domovinskom ratu kod spomenika na Trgu Alojzija Stepinca, a odana je i počast prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. Polaganje vijenaca i paljenje svijeća popratili su počasni vodovi Hrvatske vojske i policije. Mirozov je na trubi odsvirao Milan Ostović.

Jedan od sudionika Oluje bio je i ličko-senjski župan Milan Kolić, inače dragovoljac Domovinskog rata. Bio u Operativnom stožeru Zbornog područja HV-a Gospić.

- Tada sam s kolegama koordinirao s postrojbama, a na sam dan Oluje 5. kolovoza bio sam u Buniću, nakon toga na Udbini i na južnom bojištu.- odgovorio je Kolić na pitanje Ličkih novina.

Obilježavanje Oluje u ovome dijelu Hrvatske nastavlja se sutra okupljanjem branitelja u Gospiću i odlaskom na proslavu u Lički Osik i na Ljubovo gdje se nalazi više spomenika poginulim hrvatskim braniteljima tijekom Oluje. (MaČ)

Zanimljivost iz rada čuvara PP Velebit

AKCIJA SPAŠAVANJA POSKOKA

Danas su čuvari Velebita spasili poskoka iz provalije.

Početak akcije spašavanja poskoka /© Zorak Cikovac PPV
Početak akcije spašavanja poskoka /© Zorak Cikovac PPV
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
31. srpnja 2015. u 18.20 sati

Piše Mile Milković
Fotografije Zoran Cikovac

VELEBIT - Ako vas zanima mala akcija što smo je danas napravili vi objavite.- stoji u tekstu uz seriju fotografija akcije spašavanja poskoka na cesti za Ravni dabar što nam je poslao Mile Milković, koordinator Parka Prirode Velebit iz Kaniže kod Gospića.

Prilikom redovitog nadzora, Mario Šaban je uočio poskoka u vodo-kamenici ispod Rujičinog kuka gdje se inače trenira penjanje. Mario se sjetio pogledati, zahvaljujući hvalevrijednoj akciji spašavanja poskoka na istom mjestu koju je napravio Vlade Prpić Prpa prije mjesec dana.

U akciju spašavanja zaštićene zmije jedne od najljuće europske otrovnice krenula su tri radnika Parka Mario Šaban, Goran Jurković, Mile Milković te snimatelj Zoran Cikovac. Kako je bio prohladan dan malo su se deblje obukli za boravak na Velebitu. Nakon kratke pripreme Mario se spustio niz stijenu u kamenicu te je poskok uspješno izvučen. Jadna je zmija bila vidno pothlađena, ali je brzo puštena oko trista metara dalje od stijene i nedaleko mjesta spašavanja. Zahvalivši nam je piskutom i udaljio se u škrapu gdje je pronašao potrebnu toplinu za preživljavanje.
Prije gotovo deset godina Velebitovci su sudjelovali u sličnoj akciji kada je kod Rizvanuše u bukvi bio ukliješten mladi orao. Odvezen je na liječenje u ptičju kliniku u Šibenik, ali mu nije bilo pomoći.

Hodočašće za Hrvatsku

MARIJANSKI ZAVJET ZA DOMOVINU

Hodočasnici su krenuli s Trsata
Hodočasnici su krenuli s Trsata
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. srpnja 2015. u 22.00 sati

RIJEKA - S Trsata je još 5. srpnja krenulo zavjetno hodočašće - Marijanski zavjet za domovinu.

Hodočašće su inicirale brojne braniteljske i studentske udruge te zajednice mladih, a hodočasnici prolazi svim većim Marijanskim svetištima od istoka do juga Hrvatske. Nakana ovoga hodočašća je: moliti za zagovor Blažene Djevice Marije za domovinu, njeno dostojanstvo i pravednost, oproštenje i izmirenje, i očuvanje kršćanskih vrijednosti.

- Cilj nam je potaknuti što veći broj branitelja i mladih, te svih ostalih hodočasnika da molitvom i hodom za Hrvatsku budu dionici ovoga zavjeta. Hodočasnički put se prelazi u deset etapa, a svaka traje po tjedan dana, odnosno cijeli put traje deset tjedana. Svaku etapu prelazi druga skupina hodočasnika, a dnevno se prelazi dvadesetak kilometara.- kaže se u priopćenju koje je večeras stiglo u redakciju Ličkih novina.

Za one koji se odluče ići više dana, organizatori pripremaju improvizirana prenoćišta i jednostavne obroke u konačištima. Kako bismo mogli osigurati hranu i smještaj, molimo da se jave na mail: marijanski.zavjet@gmail.com

Dionice 6. etape hodočašća od Trsata do Gospića:

26.7. NEDJELJA: Trsatsko svetište -Sušačka draga- Sv.Kuzam-Hreljin-Križišće-Drivenik - 21,4 km
27.7. PONEDJELJAK: Drivenik - Tribalj - Bribir - Novi Vinodolski - 19,0 km
28.7. UTORAK: Novi Vinodolski - Klenovica - Krmpote - Krivi put -26,5 km- Župa BDM-Gospe Snježne, spomenik Damiru Tomljanoviću Gavranu
29.7. SRIJEDA: Krivi Put - Senj - Sveti Juraj - 21,7 km
30.7. ČETVRTAK: Sveti Juraj - Oltari - Krasno Polje - 21,6 km
31.7. PETAK: Krasno Polje - Donji Kosinj - 20,9 km
1.8. SUBOTA: Donji Kosinj - Gospić - 32,0 km

Kreće se svakog dana ujutro ispred mjesne crkve. Pozivamo sve koji žele, da nam se priključe, bilo jednodnevnim hodom, bilo na više dana. U ime svih organizatora, zahvaljujemo svima koji su spremni ugraditi svoje vrijeme i svoje snage u ovo veliko hodočašće za domovinu.

Vatrogasna zajednica Ličko-senjske županije Otočac

ZAJEDNIČKIM SNAGAMA PROTIV POŽARA

Najčešći su požari na otvorenom/ © Arhiva Lika pressa Gospić
Najčešći su požari na otvorenom/ © Arhiva Lika pressa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. srpnja 2015. u 18.40 sati

OTOČAC - U suradnji s Policijskom upravom i Područnim uredom za zaštitu i spašavanje Vatrogasna zajednica priprema konferenciju za novinare za srijedu, 29. srpnja u DVD-u. Tema tiskovne konferencije će biti realizacija i operativnih mjera zaštite od požara na županijskom području.

Vatrogasna zajednica Ličko - senjske županije je krovna organizacija vatrogastva na županijskom području i obuhvaća tri gradske vatrogasne zajednice, tri javne vatrogasne postrojbe i 18 DVD-a s preko 400 operativnih vatrogasaca.

- U provedbu operativnih zadaća zaštite od požara koje Zajednica provodi značajnu ulogu ima provedba preventivnih aktivnosti koje za cilj imaju smanjenje broj požara ali i umanjivanje mogućnosti nastanka požara katastrofalnih razmjera koji su na području Ličko - senjske županije realno mogući zbog velike rasprostranjenosti šumskih površina.- ističe Hrvoje Ostović, zapovjednik Zajednice, i dodaje da poučeni nedavnim iskustvima vatrogasaca iz Istre i Dalmacije, a poglavito poluotoka Pelješca žele odaslati snažnu poruku javnosti o važnosti zaštite od požara i opasnostima koje proizlaze zbog paljenja vatre na otvorenom prostoru uslijed visokih temperatura i povećane opasnosti od izbijanja požara na otvorenom prostoru.

POGLEDAJTE I VIDEO ZAPIS HRVATSKE VATROGASNE ZAJEDNICE O POŽARU NA OTVORENOM:


">

LOVINAC SLAVI

Lovinačka veduta/© Ahiva Lika pressa Gospić
Lovinačka veduta/© Ahiva Lika pressa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. srpnja 2015. u 12.40 sati

LOVINAC - Ovih dana obilježit će se Dan Općine Lovinac koji se slavi 4. kolovoza, kada je u Domovinskom ratu 1995. oslobođeno lovinačko područje. Proslava je započela danas radom Druge Likovne kolonije Velebit.

U petak, 31. srpnja, otvaranje je Turističke agencije i rent a bike Lito d.o.o. Tim povodom pozivaju se mještani sudjeluju u biciklijadi od Lovinca do Svetog Roka nakon čega će, u Svetom Roku, uslijediti otvorenje prvog hostela Sveti Rok na području općine Lovinac.

U subotu će biti polaganje vijenca na spomen-obilježjima, održat će se sveta misa i svečana sjednica Općinskog vijeća. Nakon toga je Forum Prilike iz Like na kojem će se predstaviti vizija, misija i ciljevi Općine, koji su projekti u tijeku, koji su predviđeni, te koji su rezultati postignuti u od prošlogodišnjeg Foruma.

Osim toga, u subotu u Domu kulture u 14 sati biti će otvorena izložba djela sudionika Likovne kolonije Velebit u organizaciji Općine Lovinac te Petra Harnuelija i njegove Galerije Remek-djela koja se održava u Lovincu od 27. srpnja do 1. kolovoza na kojoj sudjeluju likovni umjetnici Nikolina Ivezić, Petar Čujo, Alana Kajfež, Nikola Vudrag, Zvjezdana Jembrih, Jure Kokeza, Iva Habus, Marina Stoponja, Petar Hranuelli, Josipa Čamber i Kruno Jošt. Gosti su i studenti s osječke Likovne akademije Ana Petrović, Ivana Jozić i Andrea Knezović koji će raditi uz vodstvo profesora Vladimira Freliha.

Na kraju dana s početkom u 20.00 sati biti će koncert Grupe Tajno ime.

Skupština Županijske organizacije HNS-a u Gospiću

NOVI JE PREDSJEDNIK ERNEST PETRY IZ GOSPIĆA

Sudionici Skupštine ŽO HNS-a u Gospiću i novi predsjednik Ernest Petry
Sudionici Skupštine ŽO HNS-a u Gospiću i novi predsjednik Ernest Petry
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
26. srpnja 2015. u 14.20 sati

GOSPIĆ - Jučer popodne održana je Izborna skupština Županijske organizacije HNS-a Ličko-senjske županije.

Na skupštini je prisustvovao veliki broj izaslanika i članova iz svih gradova i općina s područja Ličko-senjske županije i izabrana su sva radna tijela stranke. Za predsjednika ŽO HNS-a Ličko-senjske županije izabran je Ernest Petry, vijećnik HNS-a u Gradskom vijeću Grada Gospića.

U obraćanju nakon izbora Petry je pozvao sve članove na rad, te istaknuo potrebu da svatko treba dati svoj maksimum kako bi se ostvarili zajednički ciljevi svih stanovnika Ličko-senjske županije, te je zamolio sve nazočne da budu konstruktivni i kooperativni u radu sa svim čimbenicima u gradovima i općinama koji rade na poboljšanju kvalitete života u mjestima u kojima djeluju i žive.

Skupštinu su pozdravili i predsjednici ŽO HNS-a Splitsko-dalmatinske županije, Šibensko-kninske i Zadarske županije, te predsjednik Mladih HNS-a Ivan Gulam. Među gostima na Skupštini nazočio je i Željko Kurtov Buš, dragovoljac i zapovjednik 5. sektora u akciji Maslenica, suborac Ante Gotovine i njegov prijatelj iz djetinjstva.

Nakon skupštine položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomenika poginulim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata, te ispred biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. (Lp)

Predsjednica RH posjetila Smiljan

TREBA VIŠE ULAGATI U ZNANOST I INOVACIJE

Predsjednica uz instalaciju gospićkih umjetnika
Predsjednica uz instalaciju gospićkih umjetnika
www.licke-novine.hr
14. srpnja 2015. u 18.30 sati

SMILJAN - Kako javlja portal predsjednice RH, Kolinda Grabar Kitarović bila je danas u rodnom selu Nikole Tesle. Posjetila je njegovu rodnu kuću u društvu domaćih čelnika povodom 159. godišnjice njegova rođenja.

Nakon obilaska Memorijalnog centra Predsjednica Republike kazala je da joj se sviđa kako je koncipiran, posebno replika laboratorija, jer posjetiteljima, osobito djeci, zorno pokazuje kako djeluje električna energija.
- Važno je da ovakvo mjesto potiče ambicije.- dodala je predsjednica Grabar-Kitarović.

"Ulagati u znanost i inovacije zaista je potrebno Hrvatskoj jer samo tako možemo napredovati i kao gospodarstvo, društvo i država, a to je način kako zadržati mlade i talentirane ljude ovdje u Hrvatskoj", rekla je predsjednica Grabar-Kitarović. "U Smiljanu je dokaz da postoje potencijali i na mjestima na kojima se možda ne bi očekivalo da će izrasti ljudi koji će, poput Nikole Tesle, svojim izumima zadužiti čovječanstvo", istaknula je i pozvala djecu i mlade da se bave znanošću, matematikom, tehnikom i inženjeringom.

AMERIČKO PRIZNANJE DRAGANU PRIMORCU

Prof. primorac prima američko priznanje
Prof. primorac prima američko priznanje
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. srpnja 2015. u 18.40 sati

SARAJEVO - Veleposlanica SAD-a u BiH Maureen E. Cormack uručila posebno priznanje prof. Draganu Primorcu

Prof. Primorac priznanje je dobio povodom Dana neovisnosti SAD-a za iznimni doprinos u potpori veleposlanstvima SAD-a u Sarajevu i Zagrebu, posebice iz područja medicinskih znanosti i zdravstvene skrbi. Tijekom boravka u Sarajevu prof. Primorac se susreo i s visokim predstavnikom Europske unije za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzkom koji mu je čestitao na dobivenom priznanju. (V. Kolar)

Priopćenje Županijskog odbora HDZ-a Gospića

IZMIŠLJENI INTERVJUI

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. srpnja 2015. u 9.45 sati

GOSPIĆ - Jutros smo od Županijskog odbora HDZ-a dobili priopćenje u kome čelni ljudi HDZ-a gradova i općina u Ličko-senjskoj županiji reagiraju na pisanje jednog portala.

Priopćenje potpisuju predsjednik GO HDZ-a grada Gospića Petar Krmpotić, predsjednik GO HDZ-a grada Otočca Branislav Šutić, predsjednik GO HDZ-a grada Senja Darko Nekić, predsjednik GO HDZ-a grada Novalje Mario Kustić, predsjednik OO HDZ-a općine Brinje Davor Vičić, predsjednik OO HDZ-a općine Plitvička Jezera Boris Luketić, predsjednik OO HDZ-a općine Karlobag Ivan Tomljenović, predsjednik OO HDZ-a općine Perušić Ivan Turić, predsjednik OO HDZ-a općine Donji Lapac Miro Tomić, predsjednik OO HDZ-a općine Lovinac Josip Vrkljan, predsjednik OO HDZ-a općine Udbina Ivan Pešut i predsjednik OO HDZ-a općine Vrhovine Renato Gomerčić.

U priopćenju se kaže:
- Željko popović širi nezapamćene, monstruozne laži o intervjuima i suočeni s konstantnim pokušajem difamiranja gotovo svih vodećih ljudi HDZ-a prisiljeni smo reagirati. Portal Slobodna Lika preko svog vlasnika Željka Popovića konstantno izmišlja i laže čitateljstvo najavljujući gotovo svakodnevno otvorene razgovore sa nekim od čelnika HDZ-a. Budući da se radi o lažima, konstrukcijama koje očito imaju za cilj pokušati destabilizirati HDZ-e poručujemo vlasniku portala Slobodna Lika da u tome neće uspjeti. Svima je već jasno da se služi nezapamćenim, monstruoznim lažima. Kako bi čitanost svog portala digao na višu razinu izmišlja nepostojeće intervjue. S obzirom na ovako nezapamćen neprofesionalan odnos, te konstantne laži Željka Popovića odlučili smo da spomenutom portalu Slobodna Lika mi gore navedeni nećemo davati intervjue. Svaka buduća najava intervjua na portalu Slobodna Lika je nevjerodostojna, a čitatelji neka sami prosude kako vlasnik portala Željko Popović sam sebi ruši ugled pa i kod onog manjeg broja čitatelja koje ima. Nažalost bili smo prisiljeni na ovakvu reakciju, zbog niza izmišljenih, monstruoznih, nedobronamjernih, lažnih najava. Na kraju napominjemo da smo svim ostalim medijima dostupni kako bi naši građani imali vjerodostojnu i istinitu informaciju.

Akcija hrvatskih branitelja

BICIKLIMA DUŽ HRVATSKOG BOJIŠTA

Ultramaraton duži od tisuću kilometara.

Brodski ultramaratonci branitelji/ © ebrod.net
Brodski ultramaratonci branitelji/ © ebrod.net
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. lipnja 2015. u 21.40 sati

GOSPIĆ - Biciklistička udruga Brod ove godine vozi 7. memorijalni ultramaraton Vukovar- Dubrovnik u spomen na sve poginule, nestale i ranjene tijekom Domovinskog rata.

Deset biciklista krenulo je jučer s Ovčare nakon polaganja vijenca i paljenja svijeća na put dug preko tisuću kilometara. Na taj datum je osnovana 108. gardijska brigada čiji su bili pripadnici. Kreću se putem obrane cijelom Hrvatskom, od Okučana, Petrinje, Gospića, Šibenika … pa sve do Dubrovnika u koji stižu 3. srpnja prije podne. Svaki dan voze od 150 do 200 kilometara pa im je svaka pomoć dobrodošla u njihovim naporima da se žrtve Domovinskoga rata nikad ne zaborave.

U Gospiću se očekuju sutra od 18 do 19 sati. Nakon što polože vijenac i zapale svijeće na spomenik poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata večeru i prenoćište imaju u Rizvanušu, a u tome im je pomogla Turistička zajednica Gospića i Stožer Ličko-Senjske županije za obranu digniteta Domovinskog rata. Iz Rizvanuše nastavljaju četvrtu etapu do Rogoznice.

- Najkraće rečeno, želimo poslati opomenu za budućnost mladim naraštajima da godine ne nagovještavaju zaborav. Mnoge su Udruge već pomalo i umorne organizacijom obilježavanja dana sjećanja na branitelje i žrtve Domovinskog rata, ali u nama želja i entuzijazam za činom sjećanja na njih ne može presušiti jer i sami smo bili dio toga nemilog vremena.-kaže Goran Šotola, predsjednik Biciklističke udruge Brod.

Nakon četnikovanja na Jadovnom

MILINOVIĆ PROZVAO I HRVATSKU I SRBIJANSKU VLADU

Iduće godine nepoželjnima će biti pripriječen dolazak na Jadovno.

Milinović s ličkim novinarima u Gospiću/© Marko Čuljat Lika press Gospić
Milinović s ličkim novinarima u Gospiću/© Marko Čuljat Lika press Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. lipnja 2015. 12.55 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Danas je Darko Milinović, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a sa suradnicima održao konferenciju za novinare povodom nedavnog srbovanja na Velebitu gdje je 1941. godine bio ustaški logor.

Milinović je, kako je istakao, očekivao službeno reagiranje hrvatske vlade nakon huškačkog govora srbijanskog ministra Aleksandra Vulina preko koga je srbijanska vlast poručila da je Hrvatska stvorena na zločinu.

- Smatram da je ponovno ove 2015. godine izvršena srbijanska agresija na Hrvatsku od strane vlade koja je pozdravila rehabilitaciju četničko zapovjednika Draže Mihajlovića u Srbiji. S konsternacijom utvrđujem da na skandalozne izjave na Jadovnom nije reagirala hrvatska Vlada. Žalosno je što su to sve slušali hrvatski ministar Šipuš i zastupnica Antunović, a nisu reagirali. Umjesto da mu otkažu gostoprimstvo slušali su sramotni govor. Ovo je pokušaj fašizacije Hrvatske, a upravo Milanović i Pusić govore o fašizaciji. U Hrvatskoj nema fašizacije o čemu najbolje govore minorni podaci na izborima desnih stranaka. Fašizacija je u Srbiji s dražom Mihajlovićem.- rekao je Milinović.

Milinović je novinarima rekao kako je očekivao da će reagirati i srbijanska vlada, očekivala se i reakcija hrvatske vlade, ali je sve to izostalo. U ovakvim slučajevima reagirala bi svaka uljudna svjetska vlada.

- Iduće godine dolazimo i mi organizirano na Jadovno i zapriječit ćemo dolazak Vulinu i njemu sličnima, jer nećemo nikome dozvoliti da u Hrvatskoj ponižava Hrvatsku. Od Vlade tražimo da utvrdi broj žrtava u logoru na Velebitu kako one ne bi bile predmet političkih smicalica. Vulin i njemu slični nisu dobro došli ni u Gospić, ni u Ličko-senjsku županiju, a niti u Hrvatsku.- poručio je Milinović.

Priopćenje Udruge Franak

PODNIJETE KAZNENE PRIJAVE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. lipnja 2015. u 20.20 sati

ZAGREB - Od Udruge Franak danas smo dobili priopćenje iz koga je vidljivo da su podnijete kaznene prijave Državnom odvjetništvu i Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta protiv pravomoćno osuđenih banaka, odgovornih osoba u tim bankama, bivšeg guvernera Hrvatske narodne banke Željka Rohatinskog i sadašnjeg guvernera Borisa Vujčića.

- Udruga Franak još je jednom primorana raditi posao drugih institucija te smo nakon odluke Vrhovnog suda odlučili preuzeti inicijativu i tražiti pokretanje kaznenih postupaka protiv banaka i odgovornih osoba. Još jednom naglašavamo da se u slučaju ,,Franak? radilo o višestrukim prevarama građanima koje još uvijek nitko zaštitio na odgovarajući način.- izjavila je voditeljica Udruge Franak Katarina Lucić.

Predana je i ustavna tužba kao odgovor na odluku Vrhovnog suda, koja je objavljenja sredinom svibnja ove godine, kojom su iz Udruge Franak izrazito nezadovoljni te dodaju kako neće odustati od svoje borbe. Udruga je također prijavila hrvatsko pravosuđe Europskoj komisiji, Europskom parlamentu i ostalim relevantnim institucijama Europske unije, a na prijavi su stručnjaci radili mjesec dana.

Udruga organizira i dvodnevnu stručnu konferenciju koja će se održati 18. i 19. lipnja 2015. godine u Zagrebu o pravnim, ekonomskim i zdravstvenim aspektima te primjerima međunarodne prakse. Cilj konferencije je kroz raspravu s relevantnim stručnjacima ponuditi odgovore na nezavidne izazove koje je ova situacija postavila pred građane koji su korisnici kredita kroz analizu svih nastalih posljedica.

Zaklada "Kajo Dadić"

KAKO DO SREDSTAVA IZ DRŽAVNOG PRORAČUNA

Sudionici promocije državnih natječaja u Gospiću/© Marko Čuljat Lika press
Sudionici promocije državnih natječaja u Gospiću/© Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. lipnja 2015.

GOSPIĆ - Danas je Stefana Došen, programska suradnica Zaklade "Kajo Dadić" IZ Splita održala prezentaciju natječaja za financiranje projekata i programa organizacija civilnog društva iz sredstava državnog proračuna za 2015. godinu, a u kojima Zaklada sudjeluje kao provedbeno tijelo.

Nažalost na sastanku je bila samo nekolicina zainteresiranih osoba s područja Ličko-senjske županije, o čemu najbolje govori naša slika. Slične prezentacije već su održane diljem Hrvatske.

Ministarstvo zdravstva raspisalo je tri natječaja 13. svibnja čiji je opći cilj doprinijeti zaštiti, očuvanju i unapređenju zdravlja cjelokupnog stanovništva. Raspisani su natječaji za prijavu projekata iz područja zdravlja te projekata udruga i zdravstvenih organizacija u području prevencije, tretmana i liječenja ovisnika. Zatim, za projekte udruga iz područja psihosocijalne potpore i natječaj za programa i projekata usmjerenih mladima. Natječaji su ukupno "teški" oko 15 milijuna kuna.

Obrasci potrebni za prijavu projekta, zajedno s Uputama za prijavitelje, dostupni su na mrežnim stranicama:
- Ministarstva zdravlja www.zdravlje.hr
- Ministarstva socijalne politike i mladih www.mspm.hr
- Zaklade Kajo Dadić Split www.zaklada-dadic.hr

Akcija gospićkog HGSS-a na Velebitu

SPAŠAVANJE PARAGLAJDERA

Palaglajder zaglavio u krošnji.

Spašavanje palaglajdera s velebitkse bukve/© Foto HGSS Gospić
Spašavanje palaglajdera s velebitkse bukve/© Foto HGSS Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. lipnja 2015. u 23.30 sati

Izvješćuje Jospić Bozičević, HGSS

GOSPIĆ/VELEBIT - Jučer popodne Stanica HGSS primila je poziv za pomoć. Radilo se o paraglajderu koji je poletio s Visočice, no zbog tehničkih problema s krilom izgubio je kontrolu i sletio na krošnju visokog stabla te ostao bespomoćno visjeti u zraku 30-ak metara od zemlje.

Na sreću, njegove kolege letači vrlo brzo su ga locirali i stigli do njega te na taj način olakšali posao ekipi HGSS-a jer se radilo o teško prohodnom terenu i gustoj šumi. Pošto je drvo na kojem je paraglajder zaglavio bilo vrlo visoko, široko, glatko i bez grana bilo je pravo umijeće doći do nesretnog letača. Jedan spasilac se improviziranom tehnikom s dvije gurtne uz iscrpljujući napor popeo do paraglajdera. Nakon izrade sidrišta i osiguranja, parglajder je prerezao "linije" krila i sigurno je spušten na tlo. Prava je sreća da je letač prošao bez ozljeda i da je krošnja stabla izdržala do dolaska ekipe HGSS-a.

Podrška prosvjedima u Zagrebu

BRANITELJI ZA BRANITELJE

Nakon odavanja počasti poginulima u Gospiću je nakratko zaustavljen promet.

Gospićki branitelji nakratko su danas blokirali promet/© Marko Čuljat Lika press
Gospićki branitelji nakratko su danas blokirali promet/© Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. svibnja 2015. u 18.20 sati

GOSPIĆ - U znak podrške prosvjedu hrvatskim braniteljima u Zagrebu danas popodne u središtu grada gospićki branitelji su najprije odali počast poginulima i izmolili molitvu, a zatim su nakratko zaustavili promet u Ulici dr. Franje Tuđmana.
Na spomeniku poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata zapaljene su svijeće, a molitvu je predvodila Kata Brkljačić, predsjednica Udruge udovica. Rieči podrške braniteljima u Zagrebu uputio je Pajo Brkljačić, predsjednik Udruge veterana 118. brigade HV-a.Nakon tog branitelji među kojima su bili i Darko Milinović, saborski zastupnik i Petar Krmpotić, gospićki gradonačelnik nakratko su ustavili promet. (Mač)

VIDEO ZAPIS LTVG-A.
">


SDP Gospića u akciji

PODRŠKA PETICIJI GOSPIĆANA

Već nekoliko godina stanari u tri ulice imaju problema s bukom i smradom iz peletare.

Gospićka peticija protiv zagađivanja okoline/©Marko Čuljat Lika press
Gospićka peticija protiv zagađivanja okoline/©Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. svibnja 2015. u 11.00 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Ubijaju nas svakodnevno, od buke se ne može živjeti čak i na praznike i blagdane, a osim toga ispuštaju i oblake bijele i žute prašine koja pada po kućama i vrtovima. Po noći nemam mira ni u jednom dijelu kuće. - rekao je novinarima Miroslav Rajšić, vlasnik obiteljske kuće u Riječkoj ulici koja se nalazi nasuprot tvornici Lika pelet.
Kaže da su u nekoliko navrata razgovarali s vlasnicima poduzeća, i da je sve bilo bezuspješno. Problema imaju i stanari u Dubrovačkoj i Bilajskoj ulici.
- Prošle godine propao mi je sav nasad u vrtu, a strahujem da će tako biti i ove godine. Tražit ću da mi namire štetu. - kaže Tomislav Zagorac iz Dubrovačke ulice.
- Imam autističkog sina koji već godinu dana od straha zbog buke ne smije izaći iz kuće, prijavit ću ih pravobraniteljici za djecu. - kaže Pero Poplašen.
Stanari ovog istočnog dijela Gospića nedavno su potpisali peticiju na kojoj je okruglo 50 potpisa, predali su je inspektorima, ali nema nikakve pozitivne reakcije buka i smrad su i dalje neizdrživi.
- Ova je peticija veliki iskorak u demokraciji. Nitko nije protiv radnih mjesta i proizvodnje, ali ne može se razvijati poduzetništvo na uštrb drugih građana. Ovdje ljudi nemaju osnovne uvjete za život i za življenje. Zabrinjavajuće je da problem traje već dvije godine, a institucije države ne reagiraju i neće zaštititi građane.- rekao je Nikola Maras, predsjednik GO SDP-a i gradski vijećnik.
U razgovoru sa stanovnicima ovih gospićkih ulica saznali smo da su mnoge kuće na prodaju, ali kupci odlaze dok čuju buku. Saznali smo da su tražili prijem kod gradonačelnika ali su odbijeni, a inspektori koji su obilazili tvornicu ništa neće da govore, a nažalost ništa i ne poduzimaju.
Prije par dana žuta prašina je s vjetrom i kišom stigla i u Gospić. Ranijih desetljeća meteorolozi su tumačili da je žuta kiša zbog pijeska iz Sahare i on se dao saprati s automobila kantom vode. Međutim, posljednju žutu kišu trebalo je dva puta prati u autopraonici i dobro žuljati četkom i šamponom jer je bila masna i zalijepila se na cijeli automobil, kako na karoseriju tako i na stakla.

REAKCIJE S FEJSA:

https://www.facebook.com/ricice/photos/a.204007519650525.71360.203760166341927/959485607436042/?type=1&comment_id=959490734102196&offset=0&total_comments=1
Marija Mica, Roko Starcevic, Mara Korica i 10 drugih su rekli da im se ovo sviđa.

podijeljeno 2 puta
Elvis Asić Nek se vrate tamo od kud su doselili pa im nista nece smetati , neradnici obicni .
Traze oni novaca od vlasnika pa izmisljaju kojesta , jebe se njima za ekologiju.
Ivica Pavletić Kad nema posla, nevalja, sad kad bar netko radi, opet nevalja!
Ima li itko pametan da podvuče crtu ispod gluposti, bezobrazluka i između normalna i radišma svijeta. Oni koji samo kritiziraju trebali bi ostati bez pomoći koju im daje država pa da vidimo koga će onda kritiziati....
Dragan Butorac Zatvorite pod hitno tvornicu. Ruši komsijama prodaju i cijenu kuca. Opet su se poceli buniti. Vuk dlaku mijenja ali cud nikad15. obljetnica Gospićko-senjske biskupije

RAĐANJE JE UVIJEK TEŠKO

Euharistijsko slavlje održano je u gospićkoj katedrali.

Procesija prije svete mise u Gospiću/© Marko Čuljat Lika press Gospić
Procesija prije svete mise u Gospiću/© Marko Čuljat Lika press Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. svibnja 2015. u 20.00 sati, dopuna 26. svibnja 2015. u 13.55 sati

GOSPIĆ - Uz vjernike danas su na euharistijskom slavlju u katedrali povodom 15. obljetnice osnivanja Gospićko-senjske biskupije uz vjernike bili i čelnici Karlovačke i Ličko-senjske županije i pripadajućih gradova i općina.

Slavlje je počelo čitanjem bule Pape Pavla Ivana II. o ustoličenju nove biskupije. Bulu je pročitao msgr. Tomislav Šporčić, generalni vikar.

- Muku žene koja rađa Isus uspoređuje sa svojom mukom. Mi stariji se sjećamo kako je bolno bilo rađanje samostalne hrvatske države. To bolno rađanje se posebno osjetilo ovdje u Gospiću i u Lici i na području naše biskupije. Da nije bilo žilavosti i spremnosti na taj bolni dio ne bismo imali ovo što danas imamo. Ta dionica bolnog rađanja postojala je i u našoj biskupiji.- naglasio je u propovijedi msgr. Mile Bogović, gospićko-senjski biskup, dodajući da je bilo bolna i gradnja Crkve hrvatskih mučenika na Udbini i da će se prekosutra u lapačkoj dolini postaviti kamen temeljac za novu crkvu u čast Pape Pavla Ivana II. koji je u međuvremenu postao svetim. (MaČ)

PROPOVIJED BISKUPA MILE BOGOVIĆA:

Danas Crkva slavi Mariju Majku Crkve. Za tu prigodu imamo ponuđeno više evanđeoskih čitanja. Izabrao sam ovo gdje Isus s križa daje apostolu Ivanu Mariju za Majku, a Mariji Ivana za sina. Tu možemo najbolje prepoznati smisao ovog blagdana - Marija je Majka Crkve jer je u tijeku rađanja Crkve kroz Isusovu patnju i njegova majka Marija bila supatnica.

Majka i rađanje veoma su bliski pojmovi. Ima vrijeme zaljubljivanja, vrijeme povezivanja muškoga i ženskoga ("Muško i žensko stvori ih"), vrijeme nošenja začetoga djeteta, ali i vrijeme rađanja. Taj zadnji čin je uvijek težak i bolan. Upravo je spomenuti evanđelist Ivan zabilježio ove Isusove riječ na posljednjoj večeri:

"žena kad rađa žalosna je jer je došao njezin čas,
ali kad rodi dijete ne spominje se više muke
od radosti što se čovjek rodio na svijet" (Iv 16, 21)

U Isusovim govorima često čujemo da njegov čas još nije došao. Upravo u vrijeme patnje kaže da je došao njegov čas. Kao ženi za rađanje. Muku žene koja rađa Isus uspoređuje sa svojom mukom jer je zapravo tada bilo rađanje Crkve. Taj Isusov čas je također mučan i težak i to tako težak da moli Oca ako je moguće da ga mimoiđe, ali ga prihvaća jer je Očeva volja spasenje ljudi, rađanje novoga čovjeka. "Gotovo je! Dođe čas. Evo predaje se Sin čovječji" (Mk 14, 41). No, imajući pred sobom velebno djelo spasenja, Isus u tom mučnom času već nazire svoju proslavu upravo zato jer je slobodno prihvatio taj teški čas. "Došao je čas da se proslavi Sin čovječji!"( Iv 12, 23). Marija je suotkupitaljica i sudionica rađanja novoga čovjeka po slici Sina Božjega jer je zajedno sa svojim Sinom proživljavala svu njegovu patnju. Ona je bila i njezina patnja.

Svako rađanja i svako rođenje ima i svoj bolni čas. To je jednostavno zakon života. Taj čas treba prihvatiti inače nema obogaćenja života. Mi stariji se sjećamo kako je bilo bolno rađanje samostalne hrvatske države. To bolno rađanje posebno se osjetilo ovdje u Gospiću i u Lici, na području naše biskupije. Da nije bilo žilavosti i spremnosti na taj bolni dio, ne bismo imali slobodnu Hrvatsku.

Ta dionica bolnog rađanja postojala je i u nastanku naše Biskupije. Pred 15. godina nastao je čas kada smo se mogli radovati, ali postojao je i čas, i to više njih, kada je trebalo trpjeti. Na koncu bio je tu opći konsenzus cijele Hrvatske, ali bilo je trenutaka sve tamo od oslobođenja od Turaka pa do 20. stoljeća kada se ta ideja gurala u stranu i obezvrjeđivala, bilo je i do nedavna onih koji su se grohotom smijali pri spomenu biskupije u Lici. Mene je među ostalim mučila činjenica da je 17 svećenika s ovoga prostora željelo ostati na području druge biskupije, a samo jedan s Riječke biskupije prihvatio je da ostane ovdje (Mons. Marijan Ožura, naš najstariji svećenik). Na dan uspostave biskupije parafrazirao sam u Kolakovcu Virgilijev stih: O kako je teško bilo utemeljiti rimski narod, primijenivši ga na naš slučaj: Kako je teško bilo osnovati Gospićko-senjsku biskupiju. No, kad bi bilo sve bez muke, ništa se velikoga ne bi ni rodilo. A doista je velika stvar da je ovdje konačno osnovano biskupsko središte i razumljivo je da je i to rađanje imalo svoje bolne dionice.

Još je teže bilo rađanje Crkve hrvatskih mučenika. Trebalo je našem narodu dati jasnu poruku da njegove žrtve i njegove patnje nisu nešto beskorisno, da su to dragocjeni biseri, da su to časovi stvaranja i rađanja Božje Hrvatske, kakvu je prepoznao i veliki papa Ivan Pavao II. Više puta sam sebi govorio, a i svojim suradnicima: ne možeš graditi crkvu mučenicima uz zabavnu pjesmu. Trebaš osjetiti i sam na svojoj koži vrijednost patnje i žrtve i to uvjerenje javno i privatno svjedočiti. I trebaš i danas biti spreman mirno podnijeti kada naiđeš i na člana župnog pastoralnog vijeća koji ti se uoči hvali da nije nikada bio na Udbini niti će ikada onamo ići. No i taj ti pomaže da shvatiš vrijednost patnje i poniženja, jer ako to ne naučiš nisi sposoban ništa vrijedno ni pokrenuti ni ostvariti. Naši veliki protivnici znaju nerijetko postati veliki pomoćnici. Makar to i ne htjeli. Badava ti pokretati velike projekte ako nisi spreman prihvatiti bolnu i mučnu dionicu njihovih ostvarivanja.

Želim reći da svaki kršćanin treba biti spreman na taj bolni dio rađanja i obogaćivanja života. Kada se izgubi osjećaj za vrijednost patnje i Krist ti postane neki iracionalni ekshibicionist, žrtve samo mučno izgubljeni životi, a mučenici jadnici izgubljeni u vremenu i prostoru. Mi smo se odazvali pozivu svetoga Ivana Pavla II. da častimo svoje mučenike i da ih nasljedujemo. Na čast tome papi mi ćemo prekosutra blagosloviti temelje crkve u Lapačkoj dolini gdje su Hrvati i katolici mahom poubijani ubrzo nakon "prve puške". Katolici su se vratili u tu dolinu, ne s puškom, nego opet bježeći od puške. Ali tu su, i treba im crkva.

Braćo i sestre, gdje je izgubljen osjećaj za vrijednost žrtve i patnje, gdje se ne prihvaća "bolno rađanje", tu se širi "humano umiranje" i kultura smrti. No, prisjetimo se prvih stoljeća kada su kršćani bili kao ovce za klanje, ali su upravo ti kršćani svojom žrtvom preporodili svijet i postavili zdrave temelje društvu koje je već tonulo. Onaj koji bježi od svakog napora i žrtve, koji ne želi preuzeti odgovornost i unijeti sebe za dobro drugih, taj daje svoj doprinos umiranju naroda. Uzdižući osjećaj za vrijednost žrtve na našim prostorima željeli smo se uključiti među one koji rade na tome da na ovim prostorima svakim danom život bude jači, a to znači da bude ovo područje životnije upravo zato jer ga svojim plodovima obogaćuje i hrani Gospićko-senjska biskupija.

WWF-Adria

Europsko zakonodavstvo presudno i za našu prirodu

Izletnici na Velebitu koji je u WWF-u od 1999./© Arhiva Lika pressa Gospić
Izletnici na Velebitu koji je u WWF-u od 1999./© Arhiva Lika pressa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. svibnja 2015. u 20.05 sati

Piše Petra Boić Petrač

BRUXELESS - Europska komisija danas je objavila novu procjenu o stanju prirode u EU. Izvješće pokazuje da Europa još uvijek doživljava gubitak biološke raznolikosti, te da europska priroda nije u najboljem stanju. Međutim izvješće pokazuje i da se, ukoliko se pravilno zaštiti i njome upravlja, priroda može oporaviti. Za WWF je važno da je izvješće potvrdilo važnost i učinkovitost Direktive o pticama i Direktive o staništima te da su one prepoznate kao glavni pravni instrument kako bi se osiguralo očuvanje prirode u EU.

- Predsjednik Juncker treba pažljivo pročitati ovaj izvještaj koji je pripremila njegova vlastita komisija, a koji pokazuje koji su pravi alati za očuvanje europske prirode i oporavak našeg gospodarstva. Europa ima blago u svojim rukama koje treba braniti od neodrživog energetskog i prometnog razvoja. Postoje dobri načini rada s prirodom i oni se uvijek isplate.- rekao je Tony Long, direktor WWF-ova ureda za europske politike, komentirajući izvješće.

Očekujemo da ovo znanstveno utemeljeno izvješće pozitivno doprinese trenutnoj procjeni EU propisa o zaštiti prirode dokazujući s konkretnim primjerima iz raznih zemalja da se priroda, kada je učinkovito zaštićena, može oporaviti i nastaviti pružati koristi ljudima. Više od 100.000 građana EU već je pozvalo Komisiju da obrani europsko zakonodavstvo o zaštiti prirode i njihov glas treba slušati.

Izvješće potvrđuje loše stanje očuvanosti prirode diljem EU sa samo 23 posto vrsta i 16 posto staništa u dobrom stanju. Intenzivna poljoprivreda, energetska i prometna infrastruktura identificirani su kao glavni uzroci trenutnog pada i degradacije prirode. Primjer za to je dramatično stanje rijeka, močvara i jezera, gdje je čak 51 posto staništa u močvarama u lošem stanju.

WWF se nada da će ovaj izvještaj snažno doprinijeti trenutnoj procjeni EU direktiva o pticama i staništima koju provodi Komisija kako bi odlučila postižu li one svoje ciljeve. U svojim zaključcima Komisija priznaje ključnu ulogu mreže Natura 2000 u pomaganju oporavka ugroženih staništa i vrsta. WWF poziva tvorce politike EU u Bruxellesu i u zemljama članicama da ozbiljno razmisle o ovim zaključcima prilikom odlučivanja o budućnosti prirodnih propisa EU u sljedećim mjesecima.

Imunološki zavod Zagreb

ZAVOD IMA DOVOLJNE KOLIČINE ANTITOKSINA

Unatoč brojnim problemima osigurane su dovoljne količine protuotrova za zmijske ugrize.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. svibnja 2015. u 9.00 sati

ZAGREB - Iz Imunološkog zavoda dobili smo priopćenje koje potpisuje Mario Meštrović, predsjednik Uprave:

- Posljednjih dana svjedoci smo pojačanog interesa javnosti i medija za naš proizvod Antitoksin za otrov europskih zmija, što i ne čudi obzirom se ugrizi zmija događaju najčešće od ožujka do rujna. Za ujed zmije otrovnice, ako se nesreća dogodi, jedini spas je protuotrov - Antitoksin za otrov europskih zmija.

Imunološki zavod d.d. Zagreb je desetljećima proizvodio zmijski protuotrov - Antitoksin za otrov europskih zmija, osiguravajući tako sigurnost i zaštitu od posljedica ugriza zmija otrovnica. Kvaliteta Antitoksina za otrov europskih zmija u potpunosti je sukladna normama i zahtjevima Europske farmakopeje i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Uspješna klinička primjena već više od 40 godina, te izostanak komplikacija pri upotrebi, svrstavaju naš proizvod u najbolje proizvode te vrste u Europi.

Sa zadovoljstvom Vas izvješćujemo kako Imunološki zavod raspolaže količinom Antitoksina za otrov europskih zmija koja u potpunosti zadovoljava potrebe Republike Hrvatske tijekom 2015. godine.

Pozivamo sve zdravstvene ustanove koje nemaju dovoljnu količinu zmijskog antitoksina na svojim policama u hladnjacima da ga naruče, kako bi sigurnost stanovništva Hrvatske i njenih gostiju bila na izuzetno visokom nivou.

Više na vezi:
www.imz.hr

Jubilej Gospićko-senjske biskupije

15 GODINA BISKUPIJE

Procesija prilikom osnivanja Biskupije 2000. u Gospiću/© Arhiva Lika pressa Gospić
Procesija prilikom osnivanja Biskupije 2000. u Gospiću/© Arhiva Lika pressa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. SVIBNJA 2015. U 20.00 SATI

GOSPIĆ - Povodom 15. obljetnice utemeljenja Gospićko-senjske biskupije, odnosno povratka Biskupije u Liku, Euharistijsko slavlje će se održati 25. svibnja u 18.00 sati u gospićkoj katedrali.

Misu će osobno predvoditi msgr. Mile Bogović, gospićko-senjski biskup u koncelebraciji sa svim svećenicima Biskupije. (MaČ)

U spomen prvom hrvatskom predsjedniku

93. GODINE OD ROĐENJA TUĐMANA

Dolićeva bista Tuđmana u Gospiću/©  Marko Čuljat Lika press
Dolićeva bista Tuđmana u Gospiću/© Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. svibnja 2015. u 10.15 sati

GOSPIĆ - Gradski i županijski čelnici danas su povodom 93. rođendana dr. Franje Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika, položili vijenac i zapalili svijeće kod biste rad akademskog kipara Petra Dolića.
Molitvu je predvodio msgr. Mile Čančar, gospićki župnik. (MaČ)

Udruga Franak

ČETVEROGODIŠNJA BITKA PROTIV FRANKA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. svibnja 2015. u 22.45 sati

ZAGREB - Večeras smo od Udruge Franak dobili priopćenje u svezi odlukei Vrhovnog suda po uloženoj reviziji Udruge Franak i osam tuženih banaka.

- U ovom trenu sve članove i javnost molimo za razumijevanje jer još uvijek nismo dobili odluku na uvid. Udruga Franak će se u što kraćem roku konzultirati s odvjetnicima i savezom Potrošač - Društvo za zaštitu potrošača Hrvatske te će početkom idućeg tjedna održati press konferencija na kojoj ćemo obavijestiti članstvo i javnost o ishodu odluke i daljnje korake koje namjeravamo poduzeti. Udruga Franak i savez Potrošač - Društvo za zaštitu potrošača Hrvatske su spremni na sve ishode odluke Vrhovnog suda, pa tako i na mogućnost podizanja ustavne tužbe. Naša borba traje posljednje četiri godine i tijekom tog vremena smo se sustavno pripremali te molimo članstvo za još koji dan strpljenja kako bih mogli točno informirati o sadržaju odluke Vrhovnog suda i daljnjim koracima Udruge Franak i saveza Potrošač - Društvo za zaštitu potrošača Hrvatske.

KOMEMORACIJA SENJSKIM ŽRTVAMA

Senjske žrtve iz Like/© arhiva Lika pressa Gospić
Senjske žrtve iz Like/© arhiva Lika pressa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. svibnja 2015. u

GOSPIĆ - Danas je u Gradskom groblju sv. Marije Magdalene održana komemoracija Senjskim žrtvama koje su starojugoslavenski žandari pobili 1937. godine u Senju.
Na odavanju počasti hrvatskim žrtvama jugo režima bili su lički župan Milan Kolić, predsjednik Gradskog vijeća Gospića Petar Radošević i zamjenik gradonačelnika Ivan Biljan, te čelnici domovinskih udruga. Molitvu je predvodio msgr. Mile Čančar, gospićki župnik. (MaČ)

Priopćenje

BEŠĆUTNO PONAŠANJE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr

4. svibnja 2015. u 7.40 sati

GOSPIĆ - Jutros je u našu redakciju stiglo priopćenje Sanje Rukavina, predsjednice Kluba vijećnika HSP-HSLS i Nezavisne liste Karla Starčevića u Gradskom vijeću Gospića.

- Povodom optužbi zaposlenika Turističke zajednice Grada Gospića Krešimira Benkovića iznesenih u javnosti 27. travnja ove godine o nemogućnosti korištenja četverosatnog radnog vremena koji mu je odobren od strane HZZO-a kako bi mogao provoditi potrebnu zdravstvenu skrb i njegu za svoje dijete zbog nerazumnih odluka direktorice TZ Maje Strilić izražavamo zabrinutost i zgražanje takvim bešćutnim odlukama koje zasigurno nisu na postignutom civilizacijskom nivou u vremenu u kojemu živimo.- ističe Rukavina i nastavlja:

- Očigledno je da su u TZ Grada Gospića narušeni međuljudski odnosi što potvrđuju i prethodna zbivanja koja se dobila i pravomoćni sudski epilog u korist zaposlenika, našeg mladog sugrađanina Benkovića, čija su prava iz radnog odnosa bila onemogućena samovoljnim odlukama direktorice TZ zbog čega je osim pričinjene materijalne štete nepopravljivo narušena i slika u javnosti TZ kao i cijelog Grada Gospića. Zbog svega navedenog, a prvenstveno u cilju zaštite prava na zdravstvenu skrb djeteta, tražimo od predsjednika Turističkog vijeća i gradonačelnika Grada Gospića da preuzme odgovornost za daljnja zbivanja u TZ Grada Gospića.
"Oni koji imaju zadaću upravljanja, odgajanja, ali rekao bih svi odrasli, svi smo mi odgovorni za djecu i svatko je dužan učiniti sve što je u njegovoj moći da se to stanje promijeni" poručio je Papa Franjo u svojoj katehezi od 4. travnja ove godine te dodao "Istina je da, hvala Bogu, djeca s teškoćama u razvoju vrlo često pronađu izvanredne roditelje, spremne na svaku žrtvu i svaku velikodušnost. Ali te se roditelje ne smije ostaviti same! Moramo ih pratiti u njihovim naporima, ali im također pružati trenutke zajedničke radosti i bezbrižnog veselja, kako im se život ne bi sveo samo na davanje terapija"….
Vjerujemo da će se odgovorni političari u ovom slučaju izdignuti iz sitnih malograđanskih odnosa i pronaći snagu da donesu potrebnu odluku posebno jer dolaze iz demokršćanske političke opcije kojoj je obitelj na prvom mjestu kao i nama.

Veterani 4. gardijske u Gospiću

MOLITVA KRUNICE

MOtoristi i domaćini ispred spomenika u Gospiću/© Milan Franić
MOtoristi i domaćini ispred spomenika u Gospiću/© Milan Franić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. travnja 2015. u 19.45 sati

Snimio Milan Franić

GOSPIĆ - Prije 24 godine osnovana je 4. gardijska brigada i tim povodom Moto klub njihovih veterana krenuo je u 24 grada diljem Hrvatske.
Motoristi su krenuli 22. travnja iz Splita nakon odavanja počasti poginulim suborcima na spomeniku 4. gardijske brigade gdje su izmolili prvu krunicu. Zatim su krenuli diljem države moleći krunice u Kninu, Plitvicama, Zagrebu pa sve do Vukovara. Danas iza podnevna stigli su u Gospiću gdje ih je dočekalo izaslanstvo Udruge veterana 9. gardijske brigade i izaslanstvo Ličko-senjske županije. Nakon postavljanje krunice na gospićki spomenik poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama rata, izmoljena je 18-ta krunica.

Sutra u 16.30 motoristi gardisti stići će u vojarnu Sv.Križ u Draćevcu u Splitu gdje će izmoliti dvadeset i četvrtu krunice uz paljenje svijeća u kapelici i polaganje krunice. (MaČ)

Konferencija SDP-a u Gospiću

STOP POLITIČKOM ŠIKANIRANJU

Novinari su upoznati s problemima jednog radnika Turističke zajednice u Gospiću.

Čelnici gospićkog SDP-a, prvi s desna je K. Benković /© Marko ČULJAT Lika press
Čelnici gospićkog SDP-a, prvi s desna je K. Benković /© Marko ČULJAT Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. travnja 2015. u 12.30 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Stop političkom šikaniranju bila je tema današnje konferencije za novinare koja je održana u Gradskom odboru SDP-a. Rijetko kad kao danas stigli su i brojni "strani" novinari, jer u Gospiću nijedna redakcije više nema ni suradnika ni dopisnika. Po svemu sudeći Gospić će ponovno biti nekakav tiražni slučaj.
- Tema je teška u vezi Turističke zajednice, a sutra se netko drugi može naći u takvoj neprilici. Prije tri godine uputio sam niz primjedbi na rad te Zajednice čija direktorica nije imala ni stručni ispit. O nezakonitom radu pitao sam i na Gradskom vijeću, ali je problem ignoriran. Krešimir Benković je dobio otkaz i sve je završilo na sudu pravomoćnom presudom u njegovu korist, ali mu odšteta još nije isplaćena, a u međuvremenu mu je malodobna kćerka dobila dijabetes tipa jedan. Gospić je umrežen rođaštvom i nepotizmom. Ovo je zadnja linija obrane demokracije.- rekao je uvodno Nikola Maras, predsjednik GO SDP-a.
- Bio sam voditelj turističkog informativnog centra, u međuvremenu mi se šestogodišnja kćerka neizlječivo razboljela i zato sam dobio polovicu radnog vremena, što na početku ravnateljica nije priznala, a potim mi je utvrdila večernji rad, kad mi i supruga radi i djetetu nema tko pomoći da kontrolira zdravlje i uzme terapiju. Prije toga u Turističkoj zajednici niko nikad nije radio popodne. Angažirao sam odvjetnicu i to sve traje već 2,5 godine. Nakon sudske presude dobio sam samo sedam plaća bez kamata. U Turističkoj zajednice se radi što se hoće jer šuti gradonačelnik i Vijeće TZ.- rekao je Krešimir Benković, član GO SDP-a Gospić koji je jedno vrijeme bio i članom HDZ-a ali nikada nije dobio knjižicu.
Valja napomenuti da se Krešimir s obitelji iz Velike Gorice prije pet godina vratio u svoj rodni Gospić u kome je želio živjeti. Benković je rekao da u rješenju o otkazu stoji kako je donijeto temeljem odluke Ministarstva turizma koje je ukinulo radno mjesto jer nije profitabilno.
Gost SDP-a na današnjoj tiskovnoj bio je Andija Benković, otac Krešimira i vijećnik Gradskog vijeća u mirovanju s nezavisne liste Karla Starčevića.
- Ovdje se radi o nepoštivanju pravomoćne odluke suda. Netko se u Gospiću usudi tumačiti kako će se provoditi presude. Radi se o nehumanom postupku Maje Strilić, koja sprječava ostvarivanje humanitarnog prava i prava na rad. Igrati se sa zdravljem djeteta je na granici zločina. Popodnevni rad u Gospiću u kome nema turista je silovanje. Direktorica Zajednice osam je godina bila bez stručnog ispita, a grad za rad osigurava sredstva u proračunu. Rekla je da će Krešo dobiti otkaz kada HDZ pobjedi. - istakao je Andrija Benković.

Skup zajedništva - 100% za Hrvatsku

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. travnja 2015. u 8.15 sati

GOSPIĆ - Branitelji iz Ličko-senjske županije pridružuju se pozivu hrvatskih domoljuba na Skup zajedništva - 100% za Hrvatsku.

Na skupštini Stožera za obranu digniteta Domovinskog rata Ličko-senjske županije održanoj 25. travnja odlučeno je da sve članice Stožera daju potporu ovom skupu te da Udruga ratnih veterana 9.gbr.Vukovi bude nositelj organizacije odlaska branitelja s područja naše županije na skup zajedništva koji će se održati 2.svibnja ove godine u Zagrebu.

Polazak autobusa je 2. svibnja u 14.00 sati s autobusnog kolodvora u Gospiću na relaciji Gospić - Perušić - Otočac - Zagreb, a povratak je nakon završetka programa oko 24.00 sati. Prijevoz je besplatan, a broj mjesta je ograničen.
Molimo zainteresirane da se prijave najkasnije do četvrtka 30. travnja kod predsjednika Udruge Milana Franića kontakt telefon 099- 859-62-15.

VIDEO ZAPIS ZA SKUP ZAJEDNIŠTVA:


">

Udruga ratnih veterana 9. gardijske brigade Vukovi

OSNOVANA PRIMORSKO-GORANSKA PODRUŽNICA

Sudionici Skupštine u Viškovu
Sudionici Skupštine u Viškovu
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. travnja 2015. u 21.00 sati

GOSPIĆ/VIŠKOVO - U petak je u dvorani Doma hrvatskih branitelja Viškovo održana osnivačka Skupština Udruge ratnih veterana 9 GBR Vukovi Podružnica Primorsko-goranske županije.

Na Skupštini se okupilo stotinjak ratnih pripadnika 9. GBR s područja Rijeke i okolice i delegacija matične udruge iz Gospića predvođena predsjednikom Udruge Milanom Franićem te potpredsjednicima Milanom Ćulumovićem i Antonijom Šebaljem i tajnikom Nikolom Prorokovićem.

Nakon uvodnog djela s državnom himnom i odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima pristupilo se radnom dijelu skupštine. Na početku su usvojeni Poslovnik i Statut Podružnice te se pristupilo izboru drugih tijela.
Za predsjednika URV 9.GBR PODRUŽNICA PGŽ izabran je brigadir Miodrag Hećimović, za dopredsjednika dr. Čedomir Zorić, za tajnika Damir Krbavac, a za članove Upravnog odbora Miljenko Šebalj, Nikola Tvrdinić, Ante Mrkonjić i Milan Zdunić. U Nadzorni odbor su izabrani Vladimir Pejnović kao predsjednik i članovi dr. Ines Strenja-Linić i Zlatko Šakić. Sud čast izabran je u sastavu Renco Banić kao predsjednik i Siniša Bezuk i Vesna Šikić kao članovi. Za likvidatora udruge je izabran Miljenko Šebalj. Važno je napomenuti da su sve odluke donesene jednoglasno.

Skupštini su prisustvovali i gosti iz 111. brigade Hrvatske vojske ,Općine Viškovo, Časničkog zbora PGŽ, a predstavnik Općine Viškovo također hrvatski branitelj Luka Matanić pozdravio je skup i izrazio potporu radu Udruge. Nazočnima se obratio i predsjednik matične udruge Milan Franić te novoizabrani predsjednik podružnice Miodrag Hećimović koji je pozvao na jedinstvo, okupljanje branitelja u borbi za zajedničke ciljeve i maksimalnu angažiranost u radu. Nakon Skupštine ratni suborci su se nastavili družiti u opuštenoj atmosferi, a predstavnici Vukova su posjetili svog suborca Ivicu Valinčića koji se nalazi na liječenju u KBC Rijeka. (A. Š.)

Nacionalni park Plitvička jezera

POSJET HRVATSKIH MINISTARA

Ministri Lorencin i Zmajlović otvorili 3. etapu biciklističke utrke Tour of Croatia i obišli gradilište Ličke kuće koja je izgorjela prije tri godine.

Start biciklista na Plitvicama/©Ministarstvo turizma
Start biciklista na Plitvicama/©Ministarstvo turizma
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. travnja 2015. u 20.15 sati

PLITVICE - Iz Ministarstva turizma dobili smo priopćenje i slike o današnjem boravku hrvatskih ministara Lorencina i Zmailovića u NP Plitvička jezera.

Ministar turizma Darko Lorencin i ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović sudjelovali su danas na otvaranju 3. etape međunarodne biciklističke utrke Tour of Croatia utrke koja se vozi od Nacionalnog parka Plitvička jezera do Učke te su potom obišli gradilište poznatod restorana Lička kuća gdje se radovi na obnovi privode kraju.

Ministar Lorencin naglasio je da je utrka Tour of Croatia od neizmjerne promotivne vrijednosti za Nacionalni park, ali i čitavo ovo područje koje obiluje nizom prirodnih atrakcija.

- Nacionalni parkovi, ali i ostala zaštićena područja vrlo su važna karika u kreiranju priče o našoj zemlji kao očuvanoj i autohtonoj zemlji koja privlači svojom jedinstvenošću. Stoga je od velike važnosti i uređenje, odnosno ponovno vraćanje u funkciju restorana Ličke kuće koja je postala svojevrsnim simbolom ovog nacionalnog parka jer je svako dizanje kvalitete ponude i usluge neophodno želimo li održati, ali istovremeno i pojačati konkurentnost turizma Hrvatske. - rekao je ministar Lorencin.

- Drago mi je da je naš najveći i najpoznatiji nacionalni park izabran za start 3. etape ove utrke. Prošle godine Plitvice je posjetilo gotovo 1,2 milijuna posjetitelja. A svake godine prirodne ljepote ne samo Plitvica nego i naših ostalih 18 nacionalnih parkova i parkova prirode privlače sve više gostiju. Zahvaljujući investicijama u posjetiteljsku infrastrukturu i povećanje ponude, omogućavamo razvoj turističkih sadržaja, rekreacijskog turizma, ekoturizma i ostalih sadržaja koji će privući i zadržati goste. Među tim sadržajima je i biciklizam - jer je to idealan spoj uživanja u prirodi koji je prihvatljiv za okoliš.- rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, te dodao da mu je drago da se završava Lička kuća koja je prije tri godine stradala u požaru i u čiju se obnovu ulaže sedam milijuna kuna.

Tour of Croatia je etapna biciklistička utrka koja se održava od 22. do 26. travnja na trasi dugoj 900 kilometara duž jadranske obale, Istre i unutrašnjosti Hrvatske, a na njoj sudjeluje dvadesetak svjetskih profesionalnih momčadi. Osim obogaćivanja ponude, ova utrka ima i veliki promotivni učinak naše zemlje među turistima iz cijeloga svijeta, budući se prenosi na televizijskim kanalima 54 zemlje, s oko 15 milijuna gledatelja dnevno. Utrka se održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma, Hrvatske turističke zajednice i Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Institut za europske i globalizacijske studije Zagreb

KONFERENCIJA O RAZVOJU DEMOKRACIJE

Na međunarodnoj konferenciji razmotrit će se razvoj podunavske regije.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. travnja 2015. u 118.50 sati

ZAGREB - Iz Instituta za europske i globalizacijske studije Zagreb danas smo dobili pozivi i informaciju o skorom održavanju međunarodne konferencije o razvoju demokracije.

Konferencija se održava od 27. do 29. travnja u hotelu Internacional. Projekt se odnosi na promišljanje stanja i razvoja demokracije u podunavskoj regiji u odnosu na EU. Podunavska regija zaostala je ekonomski i politički za starijim članicama Europske unije. Njen razvoj ograničen je zbog mnogih povijesnih, kulturnih, političkih i ekonomskih razloga, i vjerskog konteksta. Usprkos brojnim inicijativama, vidjeli smo da nije došlo do značajnog napretka. Podunavska regija je, zbog svog potencijala, prostor budućnosti i most između Europe, Bliskog istoka i srednje Azije. Konferencija će označiti početak dugoročnog projekta "Potencijali PR-a" (PPR)", koji će se u narednim godinama usredotočiti na pitanja demokratskog razvoja, ekonomske integracije, sigurnosti i koegzistencije različitih identiteta.

Od konferencije se očekuje da potakne procese koji će ubrzati razvoj demokracije, gospodarstva, i veću konkurentnosti u Podunavskoj regiji.

Konferenciju organizira Inštitut Nove revije iz Ljubljane s Centrom za demokracijo in tehnologijo (Ljubljana) i Taiwan Foundation for Democracy.

In memoriam

UMRO JE JOSIP CVITKOVIĆ CIJA (1950-2015)

Sjećanje na kolegu Josipa Cvitkovića

Portret Josipa Cvitkovića Cije/© Dražen Prša Otočac
Portret Josipa Cvitkovića Cije/© Dražen Prša Otočac
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. TRAVNJA 2015. u 12.15 sati

Piše Marko Čuljat

GOSPIĆ/OTOČAC - Jutros me iznenadio poziv kolege Dražena Prše, iako sam nešto sličnoga očekivao, da je umro otočki novinar Josip Cvitković (1950-2015).
Prošli sam tjedan saznao da je Cia, kako su ga zvali prijatelji, pogodio u gospićku bolnicu. Odmah sam nazvao bolnicu, ali on je tog dana, nakon dvodnevne borbe za njegov život u gospićkom JIL-u (jedinici intenzivnog liječenja) prebačen u zadarsku bolnicu. Saznao sam da je u Gospić stigao s teškom upalom pluća i slabim srcem.
Dva tjedna prije, posljednji sam se put s njim susreo na proglašenju najboljih županijskih sportaša. Požalio mi se da ima temperaturu i da se slabo osjeća, na što sam mu otpovrnuo da se malo pripazi i da mora odležati, misleći da se radi o gripi dodajuči da skine koje kilu.
Znali smo se osobno još iz prošlog stoljeća. Honorarčio je kao student politologije za Večernjak i Sportske novosti iz Zagreba. Kada su Ličke novine krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća došle u (zlo)namjerno izazvanu financijsko-političku krizu, tadašnji su političari uzeli stvar u svoje ruke i osnovali Lički vjesnik čime su dali nogu istoimenoj tiskari u Gospiću. U sklopu dogovora i pregovora i samoupravnog sporazumijevanja, Općina Otočac je uvjetovala zapošljavanje Josipa Cvitkovića, što smo mi iz redakcije bez pogovora i objeručke prihvatili jer smo znali da dobivamo rasnog novinara.
Po utemeljenju Ličkog vjesnika kao samostalne institucije, odnosno ustanove, Cvitković je po redakcijskom dogovoru dobio u nadležnost pokrivanje područja općine Otočac, u kome je i sadašnja općina Brinje i područje općine Donji Lapac. Bio je to tada normativ u Ličkom vjesniku da novinar mora mjesečno popuniti najmanje četiri stranice novina na koje je moglo stati po osam kartica, odnosno 14.400 znakova, a ne kao danas jedna sličica i stotinjak znakova.
Cvitković je to bez problema ispunjavao normu, a kako sam ja tada bio direktor i glavni o dogovorni urednik, donio sam odluku da ne mora u Gospić dolaziti svaki dana nego po potrebi kada bude kakav dogovor ili sastanak. Obožavao je pisati o sportu, a posebice nogometu, a to je činio preko obvezatne mjesečne norme. Dok je radio u Ličkom vjesniku i oženio se. Imao je dva sina, mlađi je bio ljubitelj nogometa i jedno je vrijeme igrao za onaj pravi Dinamo iz Zagreba.
Nakon nekoliko godina rada u Ličkom vjesniku, bivša izdavačka kuća Vjesnik koja je imala bezbroj novina i časopisa, nakon osnivanja dopisništva u Gospiću, osnovala je i dopisništvo u Otočcu, i Cija se vratio kući. Nakon toga smo slabo surađivali jer je Vjesnik branio honorarčiti za druge redakcije što je danas temeljno pravilo suvremenog tzv. hrvatskog novinarstva u što se uključuje i prepisivanje i nepotpisivanje tekstova.
Jednom mi se požalio da je Vjesnik velika kuća u kojoj je dopisnik ništica, ali on je u Vjesniku, Večernjaku, Sportskim novostima i drugim redakcijama objavljivao brojne tekstove i fotografije, pa čak i feljtone, što je za današnje novinare u ovome dijelu Hrvatske misaona imenica i nepoznanica i intelektualna prepreka. I tada je bilo tokara i mehaničara u ličkom novinarstvu koji su jedva znali napisati par redaka za kakvu vijest, a kamo li - feljton. Tadašnji novinari, kao i većina današnjih, imali su nekakve seoske ekonomske škole, tokarske škole iz Kragujevca ili tekstilne seminare iz Zagreba
Cija je mogao biti i uzor i mentor mlađahnim novinarima u Otočcu pa i šire, ali njega niko nije šljivio. To je jedina spoznala Ruža Orešković, još prijeratna ravnateljica Hrvatskog radija Otočca, koja je unatoč opasnosti da politički nastrada od lokalnih moćnika, koji su i danas pri vlasti, Cvitkovića angažirala, kada je dobio nogu u nekad uglednom Večernjaku prije desetak godina. To njegovo nogiranja učinili su ti isti otočački moćnici koji i danas vedre i oblače u tome dijelu Hrvatske.
Ne treba zaboraviti da je Cija svirao i u otočkom bandu Skeptici, i kako mi je jednom prilikom nakon svirke u hotelu Gacka u Ličkom Lešću, rekao lako je svitati, ali najteže je spremiti opremu i instrumente.
Cija je posljednjih godina, da bi preživio period do penzije, honorarčio na sve strane. To mu je zahvalnost životne sredine za doprinos informiranju i društvu u cjelini, a trebao je dobiti i ratni dodatak za rad tijekom Domovinskog rata kao neki od ličkih novinara status branitelja, a koliko znam to ga je mimoišlo. Cijeli je rat proveo u Otočcu i izvješćivao i zločinačkim napadima iz Poduma i okolice, o čemu je čak priredio i izložbu dokumentarnih fotografija koju mu je otvorio nekadašnji lički župan.
Tijekom Domovinskog rata kada je general Bobetko natjerao Zapovjedništvo zbornog područja Rijeka da dođe u Gospić, koje je bilo u sigurnosti udaljene Rijeke od prve crte bojišta, i smjenjivanja osoba u IPD-u ( informativno propagandnom području) i dolaskom novog pomoćnika zapovjednika Zbornog područja, zahvaljujući i pisanjima Cije, večernjak je postao službena novina za hrvatske vojnike što je potrajalo sve do kraja 1995. godine kada je bila sjajna vojno-redarstvena operacija Oluja.
Cija, molim Te oprosti mi što sam ovo napisao, ali nisam mogao izdurati i ne mogu durati današnja nepismena piskarala po brojnim portalima kojima vladaju popovi, milicajci, tokari i bravari.
Laka ti hrvatska gruda.

Tvoj nekadašnji direktor Makica.

REAKCIJE S FJSA

REAKCIJE S FEJSA

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1038695259492973&set=a.294880367207803.86439.100000575255581&type=1&comment_id=1038700212825811&offset=0&total_comments=1

Stjepan Brajković i Karlo Hrgota su rekli da im se ovo sviđa.

Robert Belosevic Bio je super...90-tih bi sjeo u auto i napravili bi đir po njegovom kraju...vtatio bi se u Zagreb sa par filmova pa bi njegovi tekstovi i moje fotografije danima punili večernjakovo regionalno izdanje..

Jadranko Kosor, predsjednik HSLS-a u Gospiću

OSTAVITI GRADOVE I OPĆINE KOJI SE MOGU SAMI FINANCIRATI

Kosor je danas govorio o HSLS-ovoj platformi za budućnost i Like i Hrvatske.

Čelnici HSLS-a Franić, Kosor i Šuljić/ © Marko Čuljat Lika press Gospić
Čelnici HSLS-a Franić, Kosor i Šuljić/ © Marko Čuljat Lika press Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. travnja 2015. u 14.45 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Danas je konferenciju za novinare održao Darinko Kosor, predsjednik HSLS-a s Antom Franićem, predsjednikom Županijskog odbora i Marijanom Šuljićem, tajnikom GO Novalja. Govorili su o gospodarskom razvoju i nužnosti promjene politike prema ruralnim, odnosno po hrvatski rečeno, seoskim područjima Hrvatske.
- Godinu dana smo analizirali da li ćemo pristupiti koaliciji s HDZ-om, ili ćemo i na iduće izbore izaći samostalno. Na koaliciju smo se odlučili jer smatramo da bi unutar nje lakše utjecali na promjenu nekih političkih stavova. U Hrvatskoj je u privatnom sektoru zaposleno 600 tisuća radnika, a dok ih ne bude milijun neće biti niti razvoja.- ustvrdio je Kosor.
Čelnici HSLS-a su istakli da je temeljni problem Ličko-senjske županije premalen broj stanovnika, a ova se vlada ne dotiče demografskih problema, već ovaj dio države - zaobilazi u širokom luku. U Zagrebu je višak ljudi, ima 50 tisuća nezaposlenih, a nove modele razvoja unutrašnjosti trebala bi poticati država. Kosor smatra da bi sve one lokalne jedinice samouprave, odnosno općine i gradove, koji imaju prihode manje od dva milijuna kuna trebalo - ukinuti. A takvih je 200 općina, gotovo polovica.
Šuljić je iznio neke zanimljive detalje o Novalji koja je od "mesne" zajednice postala gradom u novoj Hrvatskoj, a nekad je cijeli otok Pag bio samo jedna općina. Grad Novalja danas ima 3600 stanovnika, prvi razred u osnovnoj školi upisuje tridesetak učenika, u vrtiću je 150 klinaca i klinceza, gradski prijevoz za učenike je besplatan, a koncesionar nije subvencioniran nego još uplaćuje u gradski proračun. U novaljskoj poslovnoj zoni radi 200 radnika. U državnim institucijama zaposleno je samo 17 službenika, registrirano je 300 obrtnika čiji broj svake godine raste, a bilo bi ih i više kada se ne bi moralo dangubiti i putovati zob registracije tvrtke.
- Ako se zapusti razvoj života u Lici, neće biti niti razvoja cijele Hrvatske, jer ovuda prolaze sve prometnice i hrvatske veze. Ovdje je prosječna plaća bijednih 3600 kuna, a u Zagrebu 5800 kuna. Premalo nas je u Lici da bi potaknuli razvoj.- istakao je Franić ukazujući na problem kritične mase znanja, ljudi i intelektualaca koji bi potakli društveni razvoj u ovom dijelu Hrvatske koji je iz godine u godinu sve raspučeniji.

VIDEO ZAPIS LTVG-A

">


Pismo Miroslava Petrya iz Gospića

JOŠ SAM ŽIV - SRAM VAS BILO!

Miroslav Petry daruje slikom dr. Franju Tuđmana nakon otvaranja spomen-doma dr. Ante Starčevića u Velikom Žitiniku 1998. godine/ arhiva M. Petrya
Miroslav Petry daruje slikom dr. Franju Tuđmana nakon otvaranja spomen-doma dr. Ante Starčevića u Velikom Žitiniku 1998. godine/ arhiva M. Petrya
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. travnja 2015. u 21.50 sati

GOSPIĆ - U našu redakciju večeras je stiglo priopćenje Miroslava Petrya povodom obilježavanja 25 godina od osnutka HDZ-a za područje Zajednice općina Gospić i Ogranka Gospić. Pismo je upućeno i čelnik ljudima HDZ-a.

- U životu sam se nagledao i naslušao svakakvih ljudi i njihovih sudbina, nepravdi i laži, ljudi s dobrim, lošim i zlim namjerama, ali ljude koji žele omalovažavati i krasti tuđe događaje i uspomene na slavne dane stvaranja Hrvatske države odnosno dane ponosa i slave, te ih prepričavati i prezentirati kao svoje zasluge, e to vam ne možemo dopustiti. - kaže Petry na početku priopćenja i nastavlja:

- Drago mi je da se obilježava 25-ta godišnjica od utemeljenja Općinske organizacije HDZ-a za područje bivše Zajednice općina Gospić, koju je nas nekolicina dana 18. 03. 1990. godine osnovala u Perušiću, a kojom prigodom sam izabran za tajnika općinske organizacije, te sam ujedno bio zadužen za osnivanje i organiziranje ogranaka stranke u svim mjestima na području bivše Zajednice općina Gospić. Toga dana je u Perušiću dogovoreno da će moja malenkost biti kandidat ispred HDZ-a za Sabor u Vijeću općina bivše SRH, a u koje vrijeme se nije kao danas otimalo za kandidature i pozicioniranje na listama iz razloga jer je trebalo rušiti Jugoslaviju i ugroziti živote svoje obitelji. Toga 18. 03. 1990. god. je u Benkovcu izvršen i pokušaj atentata na pokojnog predsjednika Tuđmana, te sam se po okončanju utemeljenja organizacije u Perušiću uputio put Benkovca. Kao anegdotu na moj aktivni politički angažman u HDZ-u mogu spomenuti da sam navedenoga dana došao u stan u kasnim noćnim satima, a kad sam ušao odmah sa vrata mi je moja supruga rekla da će se rastaviti jer više ne može izdržati da me ponovno zatvore, da će nas sve pobiti itd., a dobro se sjećam i da me je pitala da li mi je bitnija obitelj ili Hrvatska, a na što sam SPREMNO odgovorio "Moja Hrvatska"! Usput napominjem da se je jedan dan prije osnivanja HDZ-a u Perušiću, dana 17. 03. 1990. godine osnovao ogranak HDZ-a u Kosinju, a naknadno u Pazarištima, Klancu, Mušaluku, Smiljanu, Bilaju, Brušanima, Ličkom Novom, Žabici, Širokoj Kuli, Trnovcu itd.

Nadalje Vas upoznajem da se je prvi zajednički inicijalni sastanak radi osnivanja HDZ-a za područje Zajednice općina Gospić održao u veljači 1990. god. u stanu moje pokojne majke na adresi Kaniška 26 u Gospiću, a na kojemu nas je bilo 4-ero prisutnih (inicijali I. R., M. K., A. V. i M. P. od kojih je troje bilo iz Perušića i moja malenkost iz Gospića), te moja pokojna majka (A. P.) i sin (E. P.), a što mogu potvrditi i sudionici sastanka čija imena sada neću navoditi.

Napominjem da sam od 1989. god. bio u kontaktu sa pokojnim predsjednikom Tuđmanom radi osnivanja stranke u Gospiću, ali je u to vrijeme bilo tako reći pa nemoguće sakupiti 10 članova kako bi se osnovao ogranak HDZ-a za Gospić.

U međuvremenu su se događala i pojedinačna učlanjenja u stranku koja nisu bila u organizacijskom ustroju, ali sam prije osnivanja stranke u Perušiću dobo popis osoba koje su se učlanile, te smo se na taj način objedinili.

A sada bih se osvrnuo na osnivanje ogranka HDZ-a u Gospiću koji je bilo najteže osnovati i za koji sam bio predsjednik inicijativnog odbora. Dakle dana 8. travnja 1990. god. sam u dogovoru sa još 10-tak osoba dogovorio osnivanje stranke u Gospiću, te sam odlučio da bi radi skorih parlamentarnih izbora najpovoljniji termin bio preduskrsno vrijeme odnosno Cvjetna nedjelja iz razloga jer sam procijenio da će nakon mise biti najveći odaziv na skup, a što se i potvrdilo jer je veliki broj osoba sa maslinovim grančicama u ruci došao na utemeljenje HDZ-a u Gospiću. U dogovoru sa središnjicom stranke je u svojstvu izaslanika središnjice HDZ-a na osnivanje organizacije došao dr. Ante Kutle, kojega smo naknadno izabrali za počasnog predsjednika Gradskog odbora HDZ-a Gospić.
Kako bi se mogao organizirati skup nekoliko dana ranije sam rezervirao termin u dvorani Kina "Jedinstvo" (današnje Kino "Korzo"), a za što Vam u privitku ovoga priopćenja ekskluzivno prilažem Račun i Uplatnicu u iznosu od 2.100,oo dinara koji sam drugi dan osobno platio, a što je uočljivo i iz potpisa na Uplatnici. Toga dana sam i službeno izabran za predsjednika HDZ-a za područje Gospića.

Toliko o osnivanju HDZ-a u Gospiću uz napomenu da je na moju inicijativu u svojstvu predsjednika Gradske organizacije HDZ-a za Grad Gospić dana 08. travnja 1999. god. postavljena i spomen ploča kojom se obilježava osnivanje HDZ-a u prostorijama današnjeg Kina "Korzo".

Ovim putem Vas podsjećam da je 18. prosinca 1993. god. u predbožićno vrijeme u prostorijama Pučkog učilišta "Dr. Ante Starčević" u Gospiću obilježena četvrta godišnjica osnutka HDZ-a, a kojom prigodom sam uručio 101 priznanje za doprinos u osnivanju HDZ-a na području bivše Zajednice općina Gospić odnosno za područje današnjeg Grada Gospića, Općine Perušić i Općine Karlobag, a za što Vam u privitku dostavljam članak iz "Večernjeg lista" iz kojega je uočljivo da su priznanja dobili samo prvih 101 član iz navedenih jedinica lokalne samouprave uz napomenu da smo već tada, davne 1993. godine u Gospiću brojili preko 1300 članova stranke.

Priznanja su dodijeljena Anti Kutle, Ruži Krpan, Ivici Rukavini - Furcuzu, Josipu Kolak, Milanu Karić - Mikiju, Ivici Štimac - Ikači, Mariji Kolak - Mikina, Josi Dasović, Milanu Sigurnjak, Branku Štefančić, Josi Mraović, Anti Dukovac, Mirku Stilinović, Josi Dundović, Ivici Butković, Josipu Pocrnić, Davoru Rudelić, Stjepanu Maras - Pipi, Jeleni Živković, Ivici Živković, Luki Maras - Bajinom, Marku Karakaš, Milanu Rast, Milanu Stilinović, Ivici Čačić, Marijanu Rogić, Milanu Baburić, Ivici Šubarić, Luciji Pocrnić, Mili Pavičić - Mići, Antoniu Stilinović - Toniju, Milanu Frković, Nikoli Matanić, Pavi Frković, Josipu Pavelić - Joli, Karlu Šimić, Draženu Jurković, Juri Stopić, Nikoli Suknaić, Milanu Alar, Mati Štimac, Martinu Marković, Ivici Biškupić, Ivici Vrban, Marijanu Vrban, Milanu Vrban, Antoniu Šebalj, Nikoli Milinković, Mili Asić, Lovri Vrkljan, Mati Brkljačić, Juri Žarković, Bori Lulić, Ernestu Petry, Mihovilu Kurs, Josipu Bušljeta, Mariji Petry, Antoniji Orešković, Željku Prpić, Ankici Šnjarić, Josi Buneta, Milanu Mažar, Antionu Buneta - Toniju, Petru Tonković, Vlatku Mataija, Nikoli Zdunić, Josipu Zdunić, Nikoli Mataija, Anti Vlainić, Marijani Vlainić, Ivanu Čanić, Nikici Došen, Milanu Kolić, Marici Brkljačić, Tomislavu Grčević, Luki Maras - Barbi, Ivici Burica, Josipu Milković, Marijanu Bunčić, Joži Miškulin iz Smiljana, Ivanu Jovanović, Ivanu Jovanović - Ilji, Milanu Milinković - Milcu, Ivanki Zorić, Anti Karić, Nikoli Milinković - Dinku, Karlu Butorac, Ivici Puškarić, Ivici Holjevac, Mili Nikšić, Nadi Makarun, Ivanu Vlainić, Martinu Kasumović, Ivanu Kasumović - Pećanu, Mati Orešković - Franjkin, Mili Kasumović, Draganu Obućina - Kerin, Mili Karić i Dani Krpanu. Crtu za dodjelu priznanja smo podvukli kod prvih 101 člana iako je u tom trenutku bilo pregršt predivnih članova i istinskih domoljuba koji su djelovali ili dolazili u Gospić poput prof. Julija Derossija, Miljenka Žagara, Nevena Jurice, Perice Jurića, Stipe Mesića, popa Duke, Dražena Bobinca, Miće Pana, Buloga, Bakandže, Gige, Delača iz Kosinja, sjećam se i Karla koji je u proljeće 1990. god. došao iz Njemačke i uručio nam 200 DM kojima smo platili troškove reklama na radio Gospiću, sjećam se suradnje sa svim strankama hrvatskog predznaka od Ante Paradžika, Kandarea, Ćibe i Marjana iz HSP-a, Paje Šimića iz HSS-a, Želje iz HKDU-a, Čanje iz HSLS-a, sjećam se puno... puno... ljudi i događaja, ali ih sada ne mogu nabrajati jer bi priča išla u nedogled. Ti ljudi su svim srcem disali za Hrvatsku domovinu, a mnogi od navedenih danas više nažalost nisu među nama, tako da ovim putem ujedno čuvam uspomene na njih i njihove zasluge u stvaranju Hrvatske države.

Glasne pojedince koji danas kroz prizmu članstva prisvajaju sebi za pravo utemeljenje i osnivanje HDZ-a u Lici i Gospiću pitam tko je od njih ustrojavao ogranke, jer nije bilo isto u vrijeme Jugoslavije organizirati ljude i osnivati ogranke s ciljem rušenja postojeće države ili se pasivno učlaniti u stranku.

Pitam te glasne pojedince tko je na osnivačkom skupštinama i raznoraznim skupovima od Paga, Lovinca, Senja, Novalje, Otočca itd. držao govore, koliko nas je motiviralo ljude za rušenje države, kod koga je u stanu za vrijeme Yuge bio ured HDZ-a, kod koga su stanu bili tajno instalirani uređaji za kontakte sa središnjicom stranke i emigracijom, a kasnije i za kontakte sa ministarstvom obrane, tko je organizirao i vodio sastanke od Potkove do Đima, tko je bio osoba za koordinaciju i kontakt sa središnjicom stranke (Zagreb, Savska 16), tko je koordinirao sva događanja sa pokojnim predsjednikom Tuđmanom, u čiji stan su zbog navedenih aktivnosti na dnevnoj razini ispaljivani snajperski metci, tko je potpisao i ovjeravao stranačke članske iskaznice itd.
Na kraju konstatiram da nisam osnivao HDZ da bi me se pozivalo na obljetnice ili da bih sjedio u najvećem Hrvatskom domu, ali mogu s ponosom istaknuti da mi je bila osobita čast da kroz djelovanje u Hrvatskom saboru mogu sudjelovati u svim povijesnim odlukama utemeljenja Hrvatske države od 30. svibnja 1990. god. pa nadalje.

Gospodo nisam ponižen što nisam pozvan na obljetnicu utemeljenja stranke u Gospiću koju sam osnivao i koje sam bio predsjednik za života pokojnog predsjednika Tuđmana.
Nisam iznenađen što nisam pozvan na obljetnicu od strane osoba koje u tom periodu nisu ni bile sa mnom, a kamoli da su stvarale Hrvatsku državu.

Ovo priopćenje upućujem iz razloga kako bih raskrinkao pokušaje lažiranja hrvatske povijesti i stvaranja HDZ-a, koji je u tim trenutcima bio alat za stvaranje jedine nam Hrvatske države.

Gospodo koja se samopredstavljate velikim domoljubima, ovim putem Vam poručujem da na vašu žalost nimalo ne cijenite ljude koji su stvarali Hrvatsku državu jer osim svoje narcisoidnosti i samopromidžbe ne vidite dalje od svoga nosa.

Poštovani lokalni "čelnici" HDZ-a ovim putem vas žalim je da imalo poštujete istinske utemeljitelje HDZ-a onda biste ponizno donesli pozivnice svim utemeljiteljima stranke iz razloga jer danas živite na lovorikama našega djelovanja, kada smo živote svojih obitelji stavljali na milost i nemilost pobunjenim Srbima, JNA, KOSU, UDBI i tadašnjoj miliciji, ali nažalost vi ne vidite i ne želite progledati dalje od svojih fotelja, funkcija i borbe za svoje bolje sutra!

Ovim putem ujedno čestitam svim stvarnim utemeljiteljima HDZ-a i Hrvatske države 25-tu godišnjicu osnutka stožerne hrvatske stranke koja je imala presudan utjecaj na stvaranje Hrvatske države, a svim licemjerima, lažnjacima i kvazi hrvatinama poručujem "sram vas bilo"!
Prijatelje sa kojima sam stvarao Hrvatsku državu pitam "kako ste mi danas?", a ovim putem ujedno najavljujem osnivanje Udruge utemeljitelja Hrvatske države, kroz koju će moći djelovati svi istinski domoljubi i utemeljitelji Hrvatske države iz svih Hrvatskih domoljubnih stranaka, te Hrvatski branitelji koji su obranili jedinu nam domovinu, koju smo 1990. god. stvarali, a 1995. god. i oslobodili.

Još se na kraju pitam da li možda gospićkim organizatorima 25-te obljetnice HDZ-a smeta moja pristranost obitelji Tuđman jer sam se nakon smrti pokojnog predsjednika Tuđmana učlanio i angažirao kroz rad Udruge građana HIP koje je osnivač Miroslav Tuđman odnosno pitam se da li se gospićki "sanaderovci" još uvijek obračunavaju sa Tuđmanovcima i ne mogu im zaboraviti nesklonost kriminalcu Sanaderu ili možda griješim ili su ti isti ljudi nošeni na krilima "novog vala HDZ-a" radi osobnih interesa ponovno postali VELIKI Tuđmanovci?

Svojim nedjelima su istaknuti pojedinci u vrijeme "sanaderovanja" pokazali koliko im je stalo do imena predsjednika Tuđmana kada su skinuli i spomen ploču sa spomen kuće dr. Ante Starčevića u Žitniku, a na kojoj je pisalo da je dana 23. svibnja 1998. povodom 175. godišnjice rođenja dr. Ante Starčevića ista otvorena pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana, a za gradnju koje sam prijedlogom Zakona o doplatnoj i strogo namjenskoj poštanskoj markici osigurao sredstva.

Hvala na nepozivanju na obljetnicu stranke koju sam osnivao.

Još sam živ - sram vas bilo!

25. OBLJETNICA HDZ-A U GOSPIĆU

NA PROSLAVU STIGLO RUKOVODSTVO STRANKE

U Gospiću je večeras boravio Tomislav Karamarko, s najbližim suradnicima čime je dao do znanja koliko cijeni lički HDZ-e.

Utemeljitelji i čelnici HDZ-a nakon sjednice/© Marko Čuljat Lika press Gospić
Utemeljitelji i čelnici HDZ-a nakon sjednice/© Marko Čuljat Lika press Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. travnja 2015. u 21.50 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Danas, točno na 25. obljetnicu utemeljenja HDZ-a za bivšu općine Gospić, odnosno za današnje područje grada Gospića i općine Perušić i Karlobag, održan je skup kojim je obilježen taj jubilej.
Malo je večeras u gospićkom kinu bilo sudionika utemeljiteljske skupštine koji su se okupili toga dana, na Cvjetnu nedjelju, da bi osnovali novu stranku u Hrvatskoj. Bilo je i problema pa je najprije bilo zasjedanje u Perušiću. Kino je i prije četvrt stoljeća bilo dupke puno. Večeras je ponovno u kinu bio i Anton Vlainić, prvi predsjednik HDZ-a općine Gospić.
Na proslavu je stigao i Tomislav Karamarko, predsjednik HDZ-a s najbližim suradnicima čime je dao do znanja kako cijeni stranku koja od svog osnutka u Lici ne zna što je poraz. Nije krio zadovoljstvom stranačkim radom ni prilikom susreta s novinarima prije svečanosti, a ni tijekom obraćanja na skupu. Večeras su u kinu bili brojni gosti i uzvanici iz gotovo cijele Hrvatske, te čelnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.
Prvi je na skupu govorio Ivica Čačić Kockar, predsjednik Kluba utemeljitelja HDZ-a u Gospiću koji je istakao da je stranka u svojih 25 godina postojanja samo nizala pobjede i da je Lika najjača utvrda HDZ-a.
- Neki pokušavaju rušiti jedinstvo stranke, a time i ugled predsjednika. Kada se stvarala Hrvatske bili su u malom broju. To su vikend Ličani koji nisu htjeli podržati kandidaturu naše predsjednice. Sudbinu grada će odlučivati oni koji su ga obranili i koji žive u njemu.- rekao je Čačić.
- Kada je uslijedila agresija u obranu se uključilo najviše članova HDZ-a. Danas imamo najgoru moguću Vladu, želimo konačno iskoračiti u 21. stoljeće. Prvi smo korak napravili na predsjedničkim izborima, a drugi će biti pobjeda na parlamentarnim izborima. - rekao je Petar Krmpotić, gradonačelnik Gospića.
- Tada smo vjerovali da ćemo imati svoju samostalnu državu što je i ostvareno pod vodstvom dr. Franje Tuđmana. Ova vlada ruši temelje države, ruši županije koje je ustanovio predsjednik Tuđman, a županije su temelj države. Ovo je anacionalna vlast, Ličko-senjske županija će ponovno biti perjanica HDZ-a. - rekao je Milan Kolić, ličko-senjski župan.
- Hvala svima koji su bili u Gospiću i branili Hrvatsku. Nakon hrvatskog proljeća 1971. ostale su klice koje su čekale čovjeka koji nas je znao voditi - dr. Franju Tuđmana. Ovo je danas 25 godina ponosa, ovdje su se tada sastali oni koji se nisu bojali i koji su osnovali HDZ. Hvala vam na tome junaštvu. Bilo je teških trenutaka, ali možemo biti ponosni što u Ličko-senjsku županiju nije kročila SDP-ova noga, i neće dok je živ HDZ. Sadašnja vlast zaobilazi našu županiju i ne zna što bi s njom. Kod nas je svaki četvrti stanovnik u HDZ-u, tko bude pakirao bit će raspakiran. - rekao je Darko Milinović, predsjednik ŽO HDZ-a.
Karamarko, koji je odrastao s druge strane Velebita, govor je počeo citirajući oca koji mu je govorio da su Ličani najbolji Hrvati.
- Naši djedovi i pradjedovi sanjali su Hrvatsku. Koliko je samo Ličana stradalo za Hrvatsku. Nema obitelju u kojoj netko nije stradao. HDZ se vraća svome narodu, vraća se dr. Franji Tuđmanu i njegovoj doktrini. Vlast miče državni grb s registracije automobila, a zaratila se s nekim luđakom u Srbiji. Nakon paljenje hrvatske zastave u Srbiji postali su domoljubi, a 1991. su iščekivali tko će pobijediti. Hrvatski branitelji se ne mogu ponižavati, a njih se čak tri tisuće samo ubilo. Mi smo upravo u drugome domovinskom ratu, moramo skupiti glave, naša je zadaća da vratimo ponos državi i svakom pojedincu. U njoj se svi moraju osjećati dobro. Nama ne treba ni nacizam, ni antifašizam, ali smo zbog krvavog iskustva antikomunisti. Bivšeg predsjednika smo izbili ka bulina. Drugi domovinski rat vodit će se za svako radno mjesto, za svaki pedalj obrađene zemlje, što je vlast dala za Liku?- rekao je Karamarko, pozivajući na jedinstvo stranke zbog spašavanja domovine.
PRVI LIČKI VLOG O JUBILEJU:

">

U susret sezoni požara

SASTANAK HRVATSKIH VATROGASACA U GOSPIĆU

Osma sjednica čelnika hrvatskih vatrogasaca održana je danas u Gospiću.

Prije početka sjednice članovi stožera zaduženi su za tablete/© Marko Čuljat Lika press Gospić
Prije početka sjednice članovi stožera zaduženi su za tablete/© Marko Čuljat Lika press Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. travnja 2015. u 12.30 sati

GOSPIĆ - Glavni lički grad danas je bio domaćin čelnicima svih hrvatskih vatrogasaca. Naime, Vatrogasna zajednica Ličko-senjske županije i Grad Gospić bili su domaćini 8. sjednice Operativno-tehničkog stožera Hrvatske vatrogasne zajednice.
Dobrodošlicu vatrogascima zaželjeli su Petar Krmpotić i Milan Kolić, gradonačelnik Gospića i ličko-senjski župan. Oni su tom prilikom istakli veliki značaj održavanja sjednice u Gospiću što je ujedno i priznanje za dosadašnji rad vatrogasnih društava, kako dobrovoljnih, tako i profesionalnih na području Ličko-senjske županije.
- Danas su ovdje svi županijski vatrogasni zapovjednici, i na dnevnom redu pretežito su priprema sjednice Skupštine, raspravljat će se o informatizaciji Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ), te o projektu jadransko-jonske inicijative za rano predviđanje i širenje požara kako bi se olakšalo raspoređivanje snaga na požarištu. Raspravit ćemo i o novom Zakona o vatrogastvu. Mi se zalažemo za decentralizirano vatrogastvo koje treba biti u nadležnosti lokalne samouprave.-izjavio je novinarima Željko Popović, načelnik HVZ-a.
- Nama je osobita čast da je vrh hrvatskog vatrogastva u Gospiću, a prisutnost župana i gradonačelnika je dokaz zajedničke suradnje i sinergije i perspektive vatrogastva. Želimo poslati poruku da je operativna spremnost vatrogasaca na respektabilnom nivou kao najbrojnija snaga civilne zaštite.-izjavio je Hrvoje Ostović, županijski vatrogasni zapovjednik u Gospiću.
- Bili smo svjedoci spremnosti naših vatrogasce ne samo za požare već i za prošlogodišnje katastrofalne poplave u Slavoniji. Želim im da i ubuduće budu spremni za intervencije.-rekao je novinarima župan Milan Kolić.
- Vatrogastvo je spremno 365 dana u godini i na usluzi građanima. Pripreme se za ovu godinu već krenule. Stručno se provode sve potrebne mjere. I prošle godine za poplava vatrogasci su pokazali koliko su spremni i koliko su dio lokalne samouprave, i zaista su pokazali kolika su sila.- rekao je Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik RH.
Nakon sjednice čelnici hvartskog vatrogastva posjetili su rodnu kuću NikoleTesle u Smiljanu. (MaČ)

Vremenske (ne)prilike

BIJELI TRAVANJ

Stigao je janjičar.

Bijeli gospićki krovovi/©Marko Čuljat Lika press
Bijeli gospićki krovovi/©Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. travnja 2015. u 9.15 sati

GOSPIĆ - Jutros je i u Gradu osvanuo tanki bijeli pokrivač. U policiji kažu da nema poteškoća u odvijanju prometa, i da snijega najviše ima preko Ljubova, a to je inače najviši cestovni prijelaz u Hrvatskoj i nalazi se na 980 metara nad morem.
Ovakav proljetni snijeg u Lici zovu janjičar, jer već ima janjaca koji idu na pašu, a danas će morati biti na jaslama. (MaČ)

U susret Uskrsu

HDZ-OVE GRANČICE

Milinović i Kolić danas su djelili maslinove grančice/© Marko Čuljat Lika press
Milinović i Kolić danas su djelili maslinove grančice/© Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. ožujka 2015. u 11.45 sati, video dopuna u 17.00 sati

GOSPIĆ - Danas su, uoči Cvjetnice, Županijski odbor HZD-a Ličko-senjske županije, Gradski odbor HDZ-a Gospić, Zajednica žena "Katarina Zrinski" i Mladež HDZ-a dijelili na placi maslinove grančice i boju za jaja.
Aktivistima su se pridružili Darko Milinović, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a i župan Milan Kolić. To je obradovalo mnoge Gospićane koji su ušparali koju kunu jer granči e nisu trebali kupovati. (MaČ)

VIDEO ZAPIS LIČKE TELEVIZIJE GOSPIĆ LTVG-A:

">

Proslavljena Blagovijest

TRADICIONALNI SUSRET BISKUPA U GOSPIĆU

Popodne je slavljena svečana sveta misa povodom današnjeg blagdana Blagovijesti.

Truba najavljuje ulazak biskupa u Gospiću/ ©Marko Čuljat Lika press
Truba najavljuje ulazak biskupa u Gospiću/ ©Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. ožujka 2015. u 19.15 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Zvuk trube s kora nakon otkucavanja sata na tornju najavio je ulazak procesije na popodnevnu svečanu svetu misu u gospićkoj katedrali NBDM povodom blagdana Blagovijesti.
U procesiji su bili brojni biskupi, koji su održali i tradicionalni susret, ali i nadbiskup i metropolit riječki Ivan Devčić i brojni svećenici s područja Gospićko-senjske biskupije jer slavio se patron katedrale i gospićke župe. Katedrala je bila puna vjernika. Na misi su bili Milan Kolić, ličko-senjski župan i Petar Krmpotić, gospićki gradonačelnik sa suradnicima, te hrvatski branitelji, policajci i učenici kojih je dio bio u narodnim nošnjama.
Dobrodošlicu na proslavu iskazao je biskup domaćin msgr. Mile Bogović.
- Od prošlogodišnje proslave došlo je do promjene u našoj metropoliji. Predvoditelj današnjeg slavlja msgr. Valter Župan od prošle nedjelje je biskup u miru, a naslijedio ga je msgr. Ivica Petenjak, bivši kapucin. Monsinjoru Županu zahvaljujem što je prihvatio predvoditi večerašnje slavlje. Drago mi je da se priključio ovome slavlju i msgr. Petenjak koji je u nedjelju preuzeo pastirski štap krčke biskupije. Msgr. Ante Ivas i ja pozorno smo pratili što se u nedjelju sve događalo u krčkoj katedrali kao na nekoj generalnoj probi, kako bi rekao biskup Ivas. To će u dogledno vrijeme biti i u katedralama u gospićkoj i šibenskoj.- rekao je msgr. Bogović.

Forum mladih SDP-a

PREDSJEDNICA EVA AMALIJA OREŠKOVIĆ

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. ožujka 2015. u 20.45 sati

PERUŠIĆ - Večeras smo dobili nepotpisano priopćenje o osnivanju Foruma mladih SDP-a iz koga prenosimo najznačajnije dijelove. Na Konvenciji su bili lokalni čelnici SDP-a i gosti iz drugih gradova.

Za predsjednicu je izabrana Eva Amalija Orešković iz Perušića, za potpredsjednicu Sandra Dasović iz Otočca, a za člana predsjedništva Tomislav Palčić iz Novalje.

Prihvaćen je program rada Foruma u kome se ističe značaj sudjelovanje mladih u lokalnoj upravi, samoupravi i na listama za županijska, gradska i općinska vijeća, te na promociji paketa mjera za zapošljavanje. Izabrano vodstvo je istaknulo kako se ne želi baviti demagogijama i sukobima koji nisu bitni. Najavljeno je i sudjelovanje u nacionalnoj forumaškoj kampanji "A gdje je program?" gdje ističu činjenicu da mnogi gradovi u RH nemaju donesene nikakve programe ili strategije djelovanja za mlade. Za primjer, u Ličko-senjskoj, nijedan grad niti općina nema takav program, a indeks odljeva mozgova je među najvišima u Hrvatskoj.

Uz blagdan sv. Josipa

OSIČANI PROSLAVILI NEBESKOG ZAŠTITNIKA

Sveta misa u Ličkom Osiku/© Tomislav Klarić
Sveta misa u Ličkom Osiku/© Tomislav Klarić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. ožujka 2015. u 23.15 sati

Javlja Tomislav Klarić

LIČKI OSIK - Danas je proslavljen župni zaštitnik sv. Josip. Svečanu svetu misu predvodio je fra Mijo Džolan, ravnatelj Franjevačkog instituta za kulturu mira u Splitu u koncelebraciji sa župnikom Lukom Blaževićem i bivšim župnikom i danas svećenikom u miru vlč. Alojzom Kukecom.
Svetu misu također su suslavili vlč. Josip Šimatović, župni vikar u Gospiću, mons. Mile Čančar, župnik i dekan gospićki, vlč. Marinko Miličević, kancelar Gospićko-senjske biskupije, vlč. Nikola Turkalj, ekonom Gospićko-senjske biskupije, vlč. Ivan Blaževac, vojni i policijski kapelan u Gospiću i vlč. Zlatko Sušić, župnik u Bilaju.

Na Josipovo je Bog podario lijepi sunčan dan u Ličkom Osiku kako bi župna zajednica što dostojnije mogla proslaviti svog župnog zaštitnika. Fra Mijo Džolan se u svojoj propovijedi osvrnuo na sv. Josipa i na današnju predodžbu vjere svakog katolika.

- Mi se nalazimo u vremenu gdje smo puno ovisni o raznim predmetima i stvarima. Kada bi htjeli, možemo se od toga odreći. Ali ipak to jednostavno ne ide. Želimo posjedovati sve! Mi smo na neki način poput ptice Albatrosa koja ima velika krila. Kada se vine u visine, nitko joj ne može ništa, ali kada sleti na zemlju - bespomoćna je.
Tako je i sa svakim vjernikom ili kršćaninom. Isus se za nas spustio s neba na zemlju, a mi želimo u prostranstva. Nije problem otići gore, ali to treba na neki način zaslužiti. Mi smo na zemlji sa svakakvim problemima i nedaćama, ali i radostima. Tu trebamo raditi na sebi da bi bližnjima oko nas bilo bolje. Sveti Josip je također živio na zemlji i sve što je stekao, stekao je svojim odgojem, tj. odlučio se na život. Prihvatio je Isusa kao svoje dijete i nije se pokajao. Svi smo tako pozvani poput sv. Josipa stati u zaštitu obiteljskog života kao i života općenito. Kada je blažena Majka Tereza počela primati nagrade za svoj rad u Calcuti; nju su počeli zapitkivati zašto se ne bi odselila u neku razvijeniju državu gdje bi mogla steći ugled, a ne baveći se s bolesnima i siromašnima. Ona im je jednostavno odgovorila da ona vidi Isusa u tim ljudima.
U svakom problemu bi i mi trebali naći Isusa i napokon se prizemljiti. Mi ne možemo letjeti, ali trebamo prihvatiti svakodnevne križeve. Neka sv. Josip bude zagovornik u svim tim nedaćama, a i radostima. poručio je u propovijedi fra Mijo Džolan.

Na kraju svete mise župnik Luka Blažević poklonio je ličku kapu s natpisom imena župe predvoditelju slavlja kao i knjigu o povijesti i sadašnjosti Gospićko-senjske biskupije. Ličku kapu također je dobio bivši župnik Alojz Kukec koji je posjetio župu sv. Josipa da župljanima čestita njihov blagdan.

Nakon svete mise HKUD Široka Kula izvelo je kratki program u kojem su mogli uživati svi vjernici, bilo iz Ličkog Osika ili oni koji su došli iz raznih mjesta biskupije.

I večerašnju svetu misu također je predvodio fra Mijo te se svima zahvalio na pozivu da po prvi put u Lici može slaviti svetu misu te je obećao da će se rado opet odazvati.

Provođenje projekta IPAK započelo u Gospiću

DRUGI DAN RAD U OSNOVNOJ ŠKOLI

Popodne je održana i radionica Pčelica.

Danas se radilo u osnovnoj školi/©Marko Čuljat Lika press Gospić
Danas se radilo u osnovnoj školi/©Marko Čuljat Lika press Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. ožujka 2015. u 14.10 sati, dopuna u 18.30 sati, video dopuna z 20.00 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Nakon poet godina rada i aktivnog djelovanja Udruge Pčelica, Udruga je postala partner u provođenju europskog projekta IPAK, čiji je nositelj zagrebačka udruga PUŽ, ma drugi partner koprivnička udruga Bolje sutra.
Drugog dana na početku realizacije projekta IPAK, sudionici su se sastali u prostorima Osnovne škole dr. Jure Turića, gdje im je dobrodošlicu poželio ravnatelj Ivica Radošević, koji Pčelicama daje potporu od prvog dana ideje da se organiziraju.
Danas je Vesna Budak, predsjednica zagrebačkog PUŽ-a govorila i komuniciranju u cilju jačanja organizacija civilnog društva.
Sredstva za realizaciju projekta osigurana su iz sredstava Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, a dio je osigurao Ured za udruge Vlade RH.
Popodne je održana otvorena radionica Pčelica u susret Uskrsu. Prethodno su održane tri zatvorene radionice na kojima je pripreman materijal koji je danas finiširan. Danas je na radionici bilo 15 volontera, bile su gospićke hobistice koje barataju kreativnim tehnikama i članovi Pčelica s djecom. Radile su se kutije, košare, znakovi Pčelica i - pisanice. Sve će se to prodavati na Uskršnjem sajmu na gospićkom Trgu 27. ožujka i to u suradnji s Društvom naša djeca koje će u subotu imati svoju radionicu.

PRILOG LIČKE TELEVIZIJE GOSPIĆ LTVG-A:

">

Ipak se kreće-eppur si muove

GOSPIĆKE PČELICE EUROPSKI PARTNER

Nakon pet godina djelovanja Pčelice partner u europskom projektu.

Vesna Budak otvara gospićki modul/©Marko ČULJAT Lika press
Vesna Budak otvara gospićki modul/©Marko ČULJAT Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. ožujka 2015. u 13.30 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Prije pet godina jedna kavica mnogo je toga promijenila u najvećem ličkom gradu. Naime, tada su u Grad na kavu, na proputovanju, na privatnu inicijativu, svratile Vesna Budak i Lidija Bonačić Krešić, čelnice zagrebačke Udruge djece s posebnim potrebama PUŽ.
Brzo je pao dogovor s nekoliko majki koje su imale djecu s posebnim potrebama i osnovana je udruga Pčelice. Za nepunih pet godina Pčelice su postale prepoznatljive u svojoj sredini, ali i šire, i od kraja prošle godine postale su partner u novom projektu koji se financira sa stotinu tisuća eura iz europskih fondova.
Radi se o projektu IPAK - inkluzija, podrška, asistencija, kvaliteta koji će se uz pomoć organizacija civilnog društva provoditi na području Ličko-senjske, Koprivničko-križevačke, Zagrebačke županije i Grada Zagreba.
Danas su se u Gospiću našle čelnice udruge osoba s posebnim potrebama kako bi označile početak provođenja projekta IPAK, ali i kako bi izmijenile iskustva u svom dosadašnjem radu. Malo je bilo očeva, pretežito su majke angažirane u ovakvom humanitarnom radu. Na sastanku su bili predstavnici Grada Gospića i Ličko-senjske županije.

- Naše iskustvo prenosimo na poziv jer ova problematika nema sustavnu podršku, pa udruge imaju mnogo posla. Ne postoji recept za rad. Novi projekt IPAK obuhvatit će oko 150 ljudi. U Gospiću je dobro što ima učiteljski studij čiji studenti imaju interes za ovakav rad u školi.- istakla je Vesna Budak, predsjednica Udruge PUŽ iz Zagreba, dodajući da će biti organizirano 930 volonterskih sati s ciljem da iskustvo prenesu na barem 15 organizacija.
Marija Mraz, iz Udruge Bolje sutra iz Koprivnice govorila je o njihovom radu.
- Prvi sam put bila u Gospiću 2006. i danas sam ugodno iznenađena jer u vašem gradu više nema građevinskih barijera za invalide. Naša udruga zapošljava četiri osobe, a imamo i 20 volontera. Koprivnica je već odavno prepoznala volontere i nagrađuje ih posebnim nagradama i bodovima za stipendije.-rekla je Mraz.

O radu Udruge Srce iz Sv. Ivana Zeline govorila je Draženka Miklobušić. Udruga je za samo dvije godine izgradila vlastitu zgradu za rad, a imaju i elektranu na solarnu energiju te struju prodaju HEP-u.
- Kuću Srečko izgradili smo dobrovoljnim prilozima i radom. Imamo razne radionice i proizvodimo uporabne predmete i zapošljavamo 25 radnika. U vrtiću financiramo 11 asistenata. Udruga ima 168 članova i 119 volontera. U kući imamo organiziranu stručnu rehabilitaciju i dnevni boravak djece.- rekla je Miklobušić.
- Ovo je najbolja udruga u Europi, evidentno je da se može. U cijelom poslu presudno je prenošenje iskustava, fasciniraju me uspjesi civilnog društva. - istakla je predsjednica Budak, dodajući da gospićke Pečelice imaju jako dobre uspjehe i kompetenciju ući u partnerstvo europskih projekata.
O radu gospićkih Pčelica govorila je Željka Farkaš Šikić koja je odnedavno na čelu Udruge, kojoj je Grad Gospić pomogao i u sufinanciranju vođenja računovodstva.
- Prepoznati smo u životnoj sredini i imamo podršku. Imamo 17 članova, a Zelina će nam biti željeni cilj. - rekla je predsjednica Farkaš Šikić.
Nakon ovog gospićkog modula održat će se moduli i u drugim mjestima kako bi se educiralo makar 60 volontera i 40 članova obitelji djece s teškoćama u razvoju.

PRIOPĆENJE MLADEŽI HRVATSKE DEMOKRATSKE ZAJEDNICE

EUROPSKI PUČANI BORAVILI U ZAGREBU

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. ožujka 2015. u 14.30 sati

ZAGREB - Još prije neg je svanulo u našu redakciju stiglo je priopćenje Mladeži HDZ-a. Računajući da su to priopćenje svi dobili nisam ga tio odma, objaviti. Međutim, već je minulo podne, a niko ga od bajnih lokalnih samočitajućih portala(ića) nije objavio, a morda ga nije ni dobio, pa sam unda odlujčija da ga je objavim i to u cilosti. Nije mi cilj podilaziti HDZ-e ka što to čine niki drugi portali, a niti da taj isti HDZ zakopavam kokošarski na dno kace.

U priopćenju koje potpisuje Josip Bilaver, predsjednik Mladeži HDZ-a veli se da je Mladež HDZ-a bila je domaćin zasjedanja Vijeća Mladeži Europske pučke stranke (YEPP) od 5. do 8. ožujka u Zagrebu. Više od stotinu mladih pučana, među kojima su i zastupnici u Europskom parlamentu, nacionalnim parlamentima, predstavnici diplomatskih službi i mladi poduzetnici iz gotovo 40 država okupilo se kako bi raspravili o uspostavljanju slobodnog europskog tržišta pod nazivom "Connecting the dots of the single market".

Svi predstavnici političkih podmladaka, članica YEPP-a, u četvrtak su imali svečani prijem u prostorijama središnjeg ureda HDZ-a gdje ih je pozdravio predsjednik Mladeži HDZ-a Josip Bilaver te predstavnici Zaklade Hrvatskog državnog zavjeta i Zaklade "Konrad Adenauer".

U petak, 6. ožujka, sudionici su započeli radnim dijelom koji je obuhvaćao rad na inicijalnim prijedlozima konačnih rezolucija. Okupljenima se obratio i Dino Dogan s Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta koji je govorio o hrvatskim potencijalima u kontekstu slobodnog europskog tržišta. Uslijedio je i prijem u Palači Dverce gdje su skup pozdravili potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner i međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač.

Trećeg dana, u subotu 7. ožujka, zasjedalo je Vijeće Mladeži Europske pučke stranke koje izglasalo ukupno 16 rezolucija i radni dokument koji će biti uručen predsjedniku Europske komisije Jeanu Claudeu Junckeru. Mladež HDZ-a izradila je rezoluciju o učinkovitoj primjeni Inicijative za zapošljavanje mladih koja ukazuje na ozbiljne probleme u implementaciji. Sredstva osigurana ovom Inicijativom trebaju rezultirati otvaranjem novih radnih mjesta, a ne, kao što je danas slučaj u Hrvatskoj, biti samo jednokratne socijalne mjere. Vijeće je osudilo i jutrošnji teroristički napad u Maliju. Konstantinos Kyranakis, predsjednik YEPP-a, izrazio je zadovoljstvo cjelokupnom organizacijom i zaključcima skupa u glavnom gradu najmlađe članice Europske unije.

Uz Međunarodni dan žena

SDPOVCI DIJELILI KARANFILE

Uoči 8. ožujka iliti marta danas su gospićki sdepeovci, kao nekada komunisti dijelili karanfile.

Podjela karanfila u Gospiću/©MArko Čuljat Lika press Gospić
Podjela karanfila u Gospiću/©MArko Čuljat Lika press Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. ožujka 2015. u 13.10 sati

GOSPIĆ - Grupica aktivista gospićkog SDP-a na čelu s predsjednikom Nikolom Marasom danas je zaustavljala prolaznike u Smiljanskoj ulici gdje se inače održava placa i dijelila je crvene karanfile.

Akciju je lokalni SDP organizirao povodom 8. ožujka (marta) Međunarodnog dana žena i njihove borbe za ravnopravnost s muškarcima. (MaČ)

VIDEO ZAPIS LIČKE TELEVIZIJE GOSPIĆ:

">

STOŽER ZA OBRANU DIGNITETA DOMOVINSKOG RATA LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE

REAGIRANJE NA IZJAVE ČELNIKA GOSPIĆKE OPORBE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. VELJAČE 2017. U 22.00 SATI

GOSPIĆ - Danas je u našu redakciju stiglo priopćenje Stožera za obranu digniteta Domovinskog rata Ličko-senjske županije koje potpisuje predsjednik Antonio Šebalj. Priopćenje je u stvari reagiranje Stožera na izjave nekolicine oporbenih čelnika na jednoj lokalnoj televiziji. U priopćenju se kaže:

- Prisiljeni smo ovim putem reagirati na niz neistina, insinuacija i uvredljivih izjava koje su izrekli gospoda Karlo Starčević, Ante Franić i Stipe Čačić u emisiji Fortunal 24.02.2015.g. Zadarske Tv postaje VOX. Zgroženi smo lažima koja su navedena trojica uputil na račun braniteljske populacije,braniteljskih udruga i njihovih čelnika.Jedina i prava istina je da ti ljudi kao čelnici opozicijskih stranaka u našem gradu i županiji ni u jednom trenutku nisu poželjeli uspostaviti dijalog sa braniteljskim udrugama, pokušati ući u braniteljsku problematiku i pomoći konstruktivnim prijedlozima. Sada nas ponovno napadaju da smo ispolitizirani,da smo pod utjecajem jedne stranke i da su naši prosvjedi u Savskoj ispolitizirani te da će oni ovih dana iznijeti podatke o tomu tko stoji iza prosvjeda.Ovim putem im poručujemo da ne moraju tražiti, mi ćemo im reći, mi smo organizatori prosvjeda, nas stotine iz naše županije koji redovito posjećujemo Savsku i stotine tisuća branitelja iz cijele Hrvatske koji su prošli kroz Savsku.U istoj emisije ali i ranije prozivaju se čelnici Ličko -senjske županije i Grada Gospića da nisu branitelji i dragovoljci što je notorna laž, svi mi koji smo učestvovali u obrani Gospića znamo da je Darko Milinović dragovoljno pristupio obrani Domovine samim početkom rata ali i u operaciji Oluja kojom je okončan Domovinski rat, isto kao i naš gradonačelnik i župan.Očito je da Gospićkoj oporbi najviše smeta dobra suradnja gradskih i županijskih vlasti sa braniteljskim udrugama, a ta suradnja i jeste plod toga što su Milinović,Krmpotić i Kolić dio braniteljske populacije za razliku od gospodina Karla Starčevića koji nije branitelj iako se uporno pokušava predstaviti kao taj.Najviše od svega nas je pogodila činjenica da gospodin Franić u skupljanju jeftinih političkih poena koristi ime našeg suborca pokojnog Janoša Maše, naime Grad Gospić je u suradnji sa stradalničkim udrugama grada Gospića otvorio spomen sobu poginulim braniteljima sa područja bivše općine Gospić kao i većina gradova u RH.Pošto je pokojni Maša u Gospić došao kao dragovoljac tijekom Domovinskog rata njegova slika nije u toj spomen sobi. Ime pokojnog Maše je uklesano u spomenik poginulim pripadnicima 9. Gardijske brigade i u spomen sobi te postrojbe u Gospićkoj vojarni ali što je najvažnije uklesano je u našim srcima i nikad neće biti zaboravljeno.Na kraju pozivam gospodu Starčevića, Franića i Čačića da prije ovakvih izjava porazgovaraju sa braniteljskim udrugama, pozivam ih da kao uspješni poduzetnici kakvima se vole predstavljati budu stvarni pokretači pozitivnih inicijativa te da odvoje malo vremena i svojih sredstava pa da u gradu heroju Gospiću izgradimo spomen dom sa spomen sobom svim poginulim braniteljima Gospića ma od kud bili.Tek nakon toga njihove riječi nebi bile samo isprazno politiziranje,i skupljanje jeftinih političkih poena.

Apel za pomoć branitelju Ivanu Tonkoviću

HRVATSKI BRANITELJ ŽIVI NA RUBU EGZISTENCIJE

Tonković ima 1525 dana provedenih u ratu, a ima socijalnu pomoć od samo 800 kuna.

Milan Franić, predsjednik Udruge i Ivan Tonković
Milan Franić, predsjednik Udruge i Ivan Tonković
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. veljače 2015. u 0.45 sati

Javlja Milan Franić

GOSPIĆ - Ivica Valinčić iz Sinca, inače član Udruge ratnih veterana 9. gardijske brigade Vukovi nazvao je Udrugu i ukazao na doista tešku životnu situaciju suborca Ivana Tonkovića.

Jučer je Tonković imao posjetu izaslanstva Udruge 9. gardijske brigade kako bi pomogli kolegi branitelju u potrebi koji sam, zaboravljen gotovo od svih životari u trošnom kućerku na rubu sela.

Ivan Tonković je dragovoljac Domovinskog rata koji se pozivu za obranu domovine odazvao 28. rujna 1991. godine najprije kao pripadnik 133. brigade HV-a, a zatim i 9. gbr VUKOVI u kojoj kao DVO radi do 30. studenog 1995. godine. U registru branitelja Ivan u borbenom sektoru ima ukupno 1525 dana provedenih u ratu, sudionik je akcija: Maslenica, Džep-93, Trla i Oluja nakon koje je s postrojbom upućen na Južno bojište na kojem boravi do kraja studenog 1995. kada po isteku ugovora napušta OSRH.

Odlazak iz vojske početak je Ivanove agonije. U dugogodišnjoj potrazi za zaposlenjem, obeshrabren gubi nadu i zatvara se u sebe. Pomalo ga nagrizaju i do izražaja dolaze sve strahote rata koje je kao vojnik doživio na prvoj crti obrane, a naročito ga muči događaj kada 7. srpnja 1993. godine na njegov položaj Medovača u Bilaju upada neprijateljska izvidničko - diverzantska skupina i na izuzetno okrutan način ubija njegova tri suborca. Ivan ima sreću, ili s obzirom na današnju situaciju nesreću, da iz te situacije izlazi fizički neozlijeđen, ali s teškim traumama koje ga i danas muče.

U ratu, a ni kasnije ne traži pomoć psihologa, ne pristupa liječenju PTSP-a nego sa svojim problemima nastavlja život na marginama društva. Danas živi od osamsto kuna socijalne pomoći, uredno podmiruje režijske troškove nakon kojih mu za život ostane crkavica od četiristo kuna, koju do desetog u mjesecu potroši u lokalnoj trgovini, a onda živi na dug do narednih primanja. Velika potpora mu je mjesni župnik Stanko Smiljanić koji mu pomaže u namirnicama preko Caritasa i kroz duhovnu potporu i razgovor kojim mu krati teške osamljeničke dane.

Izaslanstvo Udruge mu je jučer donijelo veću količinu namirnica i kućnih potrepština, ali s obzirom na situaciju u kojoj su zatekli Ivana, u mračnom i čađavom sobičku, bez vatre u trošnom štednjaku i uvjetima nedostojnim čovjeka, apeliraju na sve članove udruge, branitelje i ljude dobre volje da zajedno sukladno mogućnostima unesu tračak svjetla u skromni dom Ivana Tonkovića.

Gospođa Slavka Gerovac, djelatnica odsjeka Ministarstva branitelja iz Gospića, uzela je Ivanove podatke radi upućivanje zamolbe za jednokratnu novčanu pomoć prema nadležnom Ministarstvu odnosno Centru za socijalnu skrb, a članovi naše Udruge su se obvezali da, čim to vremenske prilike dopuste, svojim radom i materijalnim sredstvima pomognu Ivanu urediti i namjestiti barem prostoriju u kojoj sada boravi, pa su u tom naumu svi dobrodošli.
Kontakt osoba za pomoć Ivanu Tonkoviću je predsjednik URV 9. gbr Milan Franić mob: 099 8596- 215, tel/fax 053 560-154, mail: 9gbr.vukovi@gmail.com


Reakcije s Fejsa:

www.facebook.com/ricice/photos/a.204007519650525.71360.203760166341927/907436749307595/?type=1&comment_id=907666622617941&offset=0&total_comments=2

Ana Vrbanovic, Miki Kulaš, Katica Keti Pavic Vukelic i 8 drugih su rekli da im se ovo sviđa.
podijeljeno 4 puta
Ružica Ferić Branitelji iz "Savske"za ovakve suborce se izborite!Pronađite ,ima ih još,pomognite im ,uputite ih kud i kod koga da idu,da dobiju bar posao jer su takvi preponosni domoljubi da bi sami molili pomoć !I oni su se borili za bolju Hrvatsku!
Ana Grabovac Evo kako prolaze pošteni domoljubi koji nisu tražili ništa pa su ostali sami . Prijatelji iz udruga su ti koji trebaju uputiti i pomoći pa institucije provesti . Rekla bi jedna baba nije se znao snaći.


www.facebook.com/photo.php?fbid=999517890077377&set=a.294880367207803.86439.100000575255581&type=1&comment_id=999733556722477&offset=0&total_comments=1

Davor Peitel, Drazen Boljesic, Tihomir Crnković i 7 drugih su rekli da im se ovo sviđa.
podijeljeno 6 puta
Nada Šimatović Rukavina ovo je strašno
Davor Peitel U ponedjeljak kreće akcija neposredne pomoći od pripadnika 133. brigaade, Crvenog križa i grada Otočca
Sanela Dropulic dragi Marko zanima me jesu li tvoj apel čuli i u Savskoj 66

Davor Peitel Sanela, ti uopće ne shvaćaš da su naši branitelji u Savskoj tamo između ostalog i zbog naših branitelja koji su u ovakvoj situaciji kao naš Tonković, ali i zbog onih koji su u još gorem položaju
Milan Mika Ćulumović gospođo Sanela mi koji idemo u savsku smo to i pokrenuli,tj udruga ratnih veterana 9.gbr,mi ćemo mu i pomoći koliko budemo u mogućnosti već smo mu odnesli dosta hrane a radimo na tome da mu prostor u kojem boravi saniramo
George Zdunic Cistoca nije neimastina nego ljenost ili bolje neznaju zbog PST.
Antonijo Šebalj Draga Sanela Dropulic mene zanima jeste li vi čuli apel i kako ste odgovorili na njega, i zašto ste čekali da to uradi ekipa iz Savske 66...Kad bi vas više bilo humano kao što ste otrovni nebi ni bilo ovakvih problema...Ekipa iz Savske je dosad pomogla više ljudi nego ste vi napisali zajedljivih riječi...oprostite ali iritiraju me osobe poput vas.
Elvis Asić Sanela Dropulic moze li iz vasih usta izaci nesto pametno i konstruktivno ili samo gluposti