POČETNAARHIVAwww.gospicGalerija
OTEŽANI RADNI UVJETI
GOSPIĆ ZA VUKOVAR
SUFINANCIRANJE UREĐENJA MEĐA
3500 EUROPSKIH PAKETA SIROMAŠNIMA
Prometna edukacija gimnazijalaca
PRELA IZ ČETIRI MISTA
BAJKAONICA ZA DJECU
LIJENI GOSPIĆANI
Empatija i altruizam
ČISTAČI BEZ GRABLJICA
DOSTOJANSTVENO PREDSTAVLJANA HRVATSKA I LIKA
PRIJAM KOD GRADONAČELNIKA STARČEVIĆA
ČETVRTI RAZRED GIMNAZIJE ODLAZI U STRAZBURG
Veleposlanica Slovenije u Gospiću
25. LISTOPADA
DONACIJE STIŽU
NAKON KINEZA STIŽU SLOVENCI
Uz Mjesec hrvatske knjige
LIKOVNE I PLESNE RADIONICE
UČENICI PROŠETALI DO KANIŽE GOSPIĆKE
POTPISAN PROTOKOL O SURADNJI
90. OBLJETNICA OSNUTKA
SUTRA DOLAZE KINEZI
ČESTITKA GRADSKIH ČELNIKA
OBNOVA LIČKIH PASTIRSKIH IGARA
ZAHVALA ZA DONACE SA SVIH STRANA
POSJET BOLNICI
PRIJAM KOD GRADONAČELNIKA GOSPIĆA
TRIBINA O MLADIMA
LJUBAV DJECI PRIJE SVEGA
DOČEK SUDIONIKA SVJETSKE TRKE ZA MIR
ČEŠKI VELEPOSLANIK POTPISAO UGOVOR O SUFINANCIRANJU
POČAST PALIM ZA HRVATSKU
DOBAR ODZIV DARIVATELJA KRVI
NOVA AKCIJA U SRIJEDU
VODA JE ISPRAVNA
KOMEMORACIJA ŽRTVAMA RATA
GRAD POZIVA RODITELJE
VODA NIJE ZA PIĆE
VODA I JE I NIJE ZA PIĆE
SPOMEN POGINULIM HRVATSKIM BRANITELJIMA OD BILAJA DO RIJEKE
PUKNUĆE CJEVOVODA
POČAST POGINULIM BRANITELJIMA U BILAJU
SAČUVATI SJEĆANJE NA PREDŠASNIKE SLOBODE
VIJENAC I POČAST GRADSKIH ČELNIKA
OBILJEŽAVANJE USTROJA GOSPIĆKOG ZNG-A
POČEO VOLONTERSKI KAMP
PRIKUPLJANJE PODATAKA ZA POREZ NA NEKRETNINE
OGRADA DO NOVČICE
MARATONAC GLAŽAR PLIVA UZVODNO LIKOM
ČESTITKA GRADONAČELNIKA
PROSLAVA NA OSLOBOĐENOM DIJELU GOSPIĆA
RIMSKA VILA U RIBNIKU
TESLA SE VRAĆA KUĆI
UREĐENO VAGANAČKO VRELO
GRAĐANIMA TREBAJU TOČNE INFORMACIJE
BEZ RIČI
UREĐIVANJE VRELA PEĆINA
U PONEDJELJAK
POČAST BRANITELJIMA ZA DAN GRADA
VJERA U BOLJU BUDUĆNOST
ČESTITKA GRADONAČELNIKA STARČEVIĆA
VELIKA FEŠTA
JEDNOGLASNO ZA NAGRADE
AKCIJE - SVE ZA PČELICE
GRACKI KROVOVI I PROČELJA

Priopćenje predsjednika Gradskog vijeća Gospića

OTEŽANI RADNI UVJETI

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. studenoga 2017. u 11:40

GOSPIĆ - Danas je u našu redakciju stiglo priopćenje Petra Radoševića, predsjednika Gradskog vijeća Gospića koje prenosimo u cijelosti:

Poštovane građanke i građani,
Na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća Grada Gospića održanoj 20. lipnja 2017. izabrani su predsjednik i potpredsjednik Vijeća. Gradsko vijeće kao predstavničko tijelo građana je tijelo lokalne samouprave koje donosi odluke i akte iz djelokruga Grada Gospića te obavlja poslove u skladu sa zakonima i Statutom. Prava i dužnosti predsjednika Gradskog vijeća značajna su za rad i funkcioniranje Vijeća te sam stoga dužan biti na raspolaganju svima građanima Gospića kako bi što kvalitetnije obnašao dužnost.

Nažalost do danas gradonačelnik nije za potrebe rada predsjednika Gradskog vijeća osigurao odgovarajući prostor u zgradi gradske uprave, kako bih u suradnji s tajništvom i upravnim tijelima Grada obavljao dužnost djelotvornije uključujući i odnos s gradonačelnikom.

Dužnost mi je staviti se na raspolaganje za sve upite i potrebe naših građanki i građana.
TELEFON: 560-304, MOBITEL: 091 897 6690 , e-mail: radosevic.vijece@gmail.com (LpS)

GOSPIĆ ZA VUKOVAR

 
 

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. studenoga 2017. u 10:00 sati

GOSPIĆ - Po tradicionalnom običaju Grad Gospić će i ove godine obilježiti Dan sjećanja na žrtvu Vukovara.
U petak 17. studenoga s početkom u 18 sati biti će sveta misa u katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije. Nakon svete mise u središtu grada kod vodarice Marte zapalit će se svijeće u obliku vukovarskog vodotornja koje će se dijeliti pri dolasku u katedralu. (MaČ)

Saniranje ratnih posljedica

SUFINANCIRANJE UREĐENJA MEĐA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. studenoga 2017. u 18:10

RIBNIK - U suradnji predstavnika Mjesnog odbora i njegova predsjednika Željka Dukovca, građana obuhvaćenih ovom problematikom i predsjednika gradskog vijeća Grada Gospića Petra Radoševića s vijećnicima danas je Ribnik razmotrena mogućnost osiguranja i sufinanciranja uređenja međa na razminiranom području za iduću godinu.

Radošević je istaknuo kako još uvijek kao teško nasljeđe iza Domovinskog rata postoje velike površine minskog sumnjivog područja koje negativno utječu na budući razvoj grada, odnosno djeluju kao ograničavajući faktor budućeg razvoja, pogotovo ako se uzme i činjenica da se radi o najzagađenijom prostoru minama u Hrvatskoj. Ipak, dio područja se očišćen potpuno od mina, te kao su stvorene mogućnosti korištenje za poljoprivredu i normalan život stanovništva na ovom području, što će potpomoći i Gradsko vijeće.

Naime, stanovništvo se našlo pred problemom neuređenih granica parcela, te u komunikaciji s mjesnim odborima dogovoreno je da Gradsko vijeće predloži i osigura potrebna sredstva u proračunu za narednu godinu kako bi započelo rješavanje ovoga problema, ali i upoznati resorna ministarstva na ovu problematiku i zatražiti pomoć.

Kako bi se krenulo u realizaciju što prije, pošto se radi o opsežnom poslu ove godine donijet će se Odluka o sufinanciranju utvrđivanja stvarnih granica parcela koje postoje i utvrđene su u katastru.

Prije svega osnovat će se povjerenstvo te bi se izradili upitnici za vlasnike parcela kako bi se utvrdio stvarni broj korisnika i veličina parcela, što bi omogućilo i bržu daljnju realizaciju na ostalim područjima.- istaknuo je Radošević, da vlasnici stanovnici parcela nisu mogli do jučer pristupiti na svoju zemlju zbog mina i da im se mora pomoći.

Predsjednik Mjesnog odbora Ribnik Dukovac naglasio je kako stanovništvo ima velike probleme zbog neuređenosti parcela, te se nada kako će se ovim projektom barem malo pomoći građanima koji tek sada 25 godina nakon Domovinskog rata imaju mogućnost doći na svoju zemlju koja se nalazila pod minama.

O tehnici uređenja međa govorio je geodet Dubravko Čanić koji je pojasnio kako bi se proces uređenja međa provodio na terenu i što on sve obuhvaća. (LpS)

GRADSKO DRUŠTVO CK GOSPIĆ

3500 EUROPSKIH PAKETA SIROMAŠNIMA

Skladište europske pomoći u Crvenom križu/Foto GDCK
Skladište europske pomoći u Crvenom križu/Foto GDCK
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. studenoga 2017. u 16:45 sati

GOSPIĆ - Ovaj tjedan počela je četvrta podjela paketa hrane i higijene iz Fead projekta financiranog iz Fonda Europske pomoći za najpotrebitije, preko Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Kroz ovaj projekt GDCK Gospić osiguralo je pakete za oko 600 korisnika na području grada Gospića i općina Perušić, Lovinac i Karlobag. Do kraja godine biti će još jedna podjela paketa hrane s i ove godine biti će podijeljeno 3500 paketa.

Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku raspisalo je natječaj i za slijedeću godinu za ovaj projekt i GDCK Gospić planira se uključiti kako bi za najpotrebitije osigurali nastavak ove vrijedne pomoći. (LpS)

Prometna edukacija gimnazijalaca

 
 

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. listopada 2017. u 9 sati

Piše:Božica Jengić, pedagog, Gimnazija Gospić

GIMNAZIJA - Gimnazija Gospić uključila se u Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske. Statistika stradavanja mladih u prometu je porazna jer su mladi od 15. do 24. godine života, jedna od najugroženiji skupina sudionika u prometu.

Preventivno sveučilišni program "KLIK-navika odgovornog ponašanja" je stjecanje kompetencija, znanja o sigurnosnim i zaštitnim mjerama i radnjama prije i za vrijeme upravljanja vozilom , kao i razvoj vještina odgovornog i sigurnog ponašanja u prometu. Program je namijenjen za učenike 3 razreda srednje škole. Sadržaj programa realizira se za svaku grupu u trajanju od dva školska sata.

Stručnjaci ureda sigurnosti osnovnog prometa u uvodnom dijelu, tijekom jednog školskog sata, su kroz interaktivno predavanje objašnjavali učenicima o značaju i namjeni sigurnosnog pojasa. Za vrijeme drugog školskog sata interaktivni demonstratori HAK-a učenicima prezentiraju efekte prometnih nesreća na simulacijskim uređajima.

HAK je prošle godine programom obuhvaćao 49 srednji škola a tijekom ove godine program je realiziran u 25 gradova, u 59 srednjih škola za 4302 učenika.

Dr. sc. Krešimir Viduka, održao je interaktivno predavanje na kojem se "ni muha nije čula"! Učenici su se toliko uživjeli da je doživljaj prezentiranog bio vrlo efektivan i nadasve pozitivan. Drugi dio je bio praktičan i učenici su ispred Sportske dvorane, doživjeli pravo prevrtanje u simulatoru HAK-a. Doživjeti ovo, ističu svi, je vrlo korisno jer nikada više neće biti u prometu, a da se ne vežu. Ovo je spašavanje života i stoga smo "rezervirali" suradnju i za iduću školsku godinu. Dakle, za sve 4. razrede ovaj projekt će otvoriti svoja vrata, a u cilju zaustavljanja tragedija na našim prometnicama. Kako je bilo na praktičnom dijelu projekta pokazati ćemo vam u videu koji je snimila učenica 4.c razreda Klara Hrvoj. U okviru školskog preventivnog programa je i prevencija sigurnosti prometa, a koju svake školske godine provodi MUP RH za 4. razrede. Kako se ne bi ponavljali ove smo školske godine sve to uokvirili sa programom "KLIK" tako da je ovoj prezentaciji prisustvovala i predstavnica MUP-a Ana Štampar koja inače sudjeluje u programima prevencije prometne kulture. Dakle, spojili smo ugodno s korisnim i dobili smo izuzetno zadovoljnu publiku i zanimljivu edukaciju.

VIDEO PRILOG:

www.youtube.com/watch?v=A2Kc6Yjdr9U

Pučko učilište dr. Ante Starčevića

PRELA IZ ČETIRI MISTA

Ličko prelo
Ličko prelo
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. studenoga 2017. u 13_10 sati

GOSPIĆ - U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta dr. Ante Starčević, 15. studenog s početkom u 19:00 satri biti će uprizoreno Ličko prelo.

Na ovu večer nazvali smo Lička prela ista iz četiri mista" jer prela u Lici njeguju folklorna društva koja će ih i izvesti. Uz domaćine Folklorni ansambl Pučkog nastupiti će i prijatelji iz Perušića, Ličkog Osika i Široke Kule.

-Ovo zajedničko druženje započeli smo prošle godine i želimo da nam prijeđe u tradiciju.-kaže Mišo Ostvić, ravnatelj Pučkog učilita.

Tema programa je Ličko prelo, a izvesti će ga četiri društva, svatko sa jednim dijelom. Na samom početku vidjeti ćemo HKUD" Perušić" iz Perušića koji će okupiti prelo i veselo zapjevati, zatim uz pjesmu i šale prelo nastavlja HKUD "Široka Kula" iz Široke Kule. Običaj propadanja u prelu vidjet ćemo u izvedbi HKUD-a "Lika" iz Ličkog Osika, a što se događa na kraju prela predstaviti će Gospićani-.
Učlaznice su 20 kuna. (ULpS)

Uz mjesec knjige

BAJKAONICA ZA DJECU

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. studenoga 2017. u 10:40 sati

GOSPIĆ - U subotu 11. studenoga u 11 sati održati će se još jedna Bajkaonica u organizaciji Društva Naša djeca i Samostalne narodne knjižnice za djecu u dobi od 4 do 7 godina.Tete
pričalice Ivana i Iverija pripovijedat će mališanima bajke, nakon čega će biti likovna radionica. Dovedite svoje mališane u knjižnicu i prepustite ih svijetu najljepšem čudesnom svijetu - svijetu bajki...

Povodom obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica SNK Gospić se biti otvorena za korisnike od 8.00 do 19.00 kada počinje prigodan program uz glazbeni nastup Karle i Kreše te će se nagrađivati naj čitatelji u tri kategorije, predškolski uzrast, školski i odrasli.
Sutra, u petak, izaslanstvo Knjižnice posjetit će Dječji odjel gospićke bolčnice i donijeti im knjigaiz dječjhe literature. (LpS)

Otpad i smeće u gradu

LIJENI GOSPIĆANI

Čardački kontejneri i slika njegovih stanovnika
Čardački kontejneri i slika njegovih stanovnika
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. studenoga 2017.

GOSPIĆ - Nakon gotovo tri desetljeća ove godine komunalci su čak dva puta premještali kontejnere za smeće u jednoj od najvećih zgrada, na Čardaku. Kada se činilo da su 42 stanara Čardaka prihvatili i tu treću lokaciju, danas je više smeća bilo u parku nego u kontejnerima što se proteklih desetljeća nije događalo kada su kontejneri bili u dvorištu, a navodno su izmješteni zbog protupožarne zaštite (koga ili čega ?).

Građanima je teško ubaciti kućno smeće i otpad u kontejnere već ga naprosto ostave uz prvi kontejner koji je pun, a druga dva su polu prazna, ili polupuna. Osim toga, s jednog od tri poluukopana kontejnera za sortiranje otpada već dva tjedna otpada poklopac. Srećom se radi o papiru koji baš i ne smrdi kao ostalo razbacano smeće koje razvlače psi i mačke kojih je bezbroj na Čardaku i okolici. (MaČ)

Gospićki volonteri

Empatija i altruizam

Pčelinja radionica u Gospiću/Foto arhiva Lika pressa
Pčelinja radionica u Gospiću/Foto arhiva Lika pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. listopada 2017. u 10:30 sati

"Volonteri nisu plaćeni, ne zato što su bezvrijedni, već zato što su neprocjenjivi." Sherry Anderson

GOSPIĆ- Kako se uvijek lijepe stvari dogode neočekivano tako je bilo i s ovim videom na koji vam šaljemo link: www.youtube.com/watch?v=7rlOrYBD7Yk&feature=youtu.be

Jedna od bitnih stavki uspjeha naše udruge su naši volonteri. Volonteri su, uz članove "Pčelica" i članove lokalne zajednice, velika pomoć u provođenju svih naših aktivnosti i velika podrška radu "Pčelica" od osnutka udruge.

Koliko god se članovi udruge borili i ponekada strepili, koliko god nas organizacija nekog događaja ili jednostavno financije mučile uvijek se pronađe netko tko će uskočiti i pomoći, tko će nenadano pronaći rješenje i vratiti nam vjeru da se ipak neke stvari mogu provesti i napraviti i da ima dobrih i nesebičnih ljudi. I hvala vam svima na tome jer uvijek imamo događaja, ljudi i gesti punih razumijevanja, podrške, empatije i altruizma.

Jedan volonter "Pčelica" već par godina uvijek nastoji pronaći način kako pomoći "Pčelicama". S obzirom da je pun ideja i voli osmišljavati različite aktivnosti i ovaj je film nastao spontano i u suradnji s Josipom.

Kratkim i efektnim sadržajem želja je bila približiti našu udrugu ljudima, potaknuti i druge da se uključe, a isto tako i pomoći nam. I upravo u pravo vrijeme jer je nedavno osnovan Lokalni volonterski centar Gospić te se nadamo da će volonterizam još više zaživjeti u našem gradu.
No, taj isti naš volonter Lovre nije svjestan da broj njegovih volonterskih sati svakodnevno ima veliki fond, jer on je ujedno i cimer jednog mladića s teškoćama u razvoju imenom Marko koji uz veliku podršku svoje nove tjedne okoline traži svoj put u život. Upravo taj volonter ide s Markom u šetnje, na kave, druži se i svjesno i nesvjesno velika je podrška budućnosti toga mladića samo činjenicom da ga prihvaća kao i svakog drugog čovjeka. Kako su postali cimeri, volonter je puno više saznao o "Pčelicama" i uvijek smišlja što bi se moglo napraviti pa je tako pokrenuo i Najljepši glas za "Pčelice" koji će se i ove godine održati, 20. studenoga 2017.
www.facebook.com/Lokalni-volonterski-centar-Gospić-581873622158679/
Velika je stvar željeti nekome pomoći i doista to i ostvariti, no još je veća stvar biti čovjek i prihvaćati druge bez obzira na njihove različitosti. Kao Markov cimer, Lovre to i radi svaki dan svjesno i nesvjesno. I ne samo Lovre, već i niz vršnjaka poput Davora i Milana koji su Marku velika pomoć i podrška u njegovom svakodnevnom srednjoškolskom životu. I ti mladi ljudi nemaju pojma koliko samo tim svakodnevnim prihvaćanjem i podrškom jednog malo drugačijeg vršnjaka čine veliku stvar za njega i njegovu budućnost.

Lovrina želja da pomogne "Pčelicama" pretočila se u ovaj video uradak za koji je scenarij osmislio on sam - Lovre Čanić, a snimio ga i montirao Josip Durdov, velika logistička i tehnička pomoć "Pčelica". Momci hvala vam na ovom uratku i lijepoj gesti te činjenici da su "Pčelice" bogate upravo zbog nesebičnih i vrijednih ljudi uvijek spremnih na pomoć i podršku.- kaže se u današnjem priopćenju Pčelica.

Jesen u Kolakovcu

ČISTAČI BEZ GRABLJICA

Skulptura Domagoja Kačana akademskog kipara iz Zagreba Puls moga grada/Snimio  Marko Čuljat
Skulptura Domagoja Kačana akademskog kipara iz Zagreba Puls moga grada/Snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. studenoga 2017. u 13.45 sati

GOSPIĆ - Danas je kamera Ličkih novina zabilježila dvije jesenske vedute u Parku Kolakovac, ispod kojeg već tisućama godina teče istoimena rijeka i nema veza s nekadašnjim gradonačelnikom Josanom Kolakovićem kako to predstavljaju aktualne vlasti i njihovi pobornici.

Podzemna je to rijeka čije ime smo pronašli u Akademiji rječniku čiji je prvi tom izdan 1880. i u kome piše prema Ričniku ličke ikavice:

Kplakovac m (gen. jd. Kplakovca, nom. mn. Kplakovci, gen. mn. Kplakovaca, prid. kplakovački) park u starogradskoj jezgri Gospića. U Akademijinu rječniku piše: voda živa koja teče ispod zemlje kroz Gospić; pa se u zemlju slazi, ko hoće da pije vodu s Kplakovca. Njen izvor biće danas ispod mosta. (Za parkom Kplakovcem svakog Gospićana srce boli. Grga Rupčić.)

Dakle Ime KOlakovca nema nikakve ni teoretske sveze s negdašnjim gradonačeljnjakom koji je rođen u Bjelovaru i koga su ubili partizani u Gospiću 1945. a podrijetlom je iz Priboja kor Korenice.

Prije desetak godina kada je gradonačeljnjak ličke metropole bija Milan Kolić un je naručija je nikolke skulpture za taj gospićki park, al ne od amatera veno akademskih kipara tako su u Parku skulpture Petra Dolića (dvije), Petra Hranuelia, Mateja Pašalića i Domagoja Kačana Puls moga grada iz željeznih šipki.

Danasaka smo snimili skulpturu Domagoja Kačana u jesenjem ambijentu i koloritu, ali i gospićke čistača ulica iz Komunalca koji nemaju ni grablje ni metlu vengo motorne puvaljke kako bi lakše i brže, a i čišće skupili opalo lišće.

Gospićani u Europskom parlamentu

DOSTOJANSTVENO PREDSTAVLJANA HRVATSKA I LIKA

Gospićani su pobijedili u kvizu u EU parlamentu.

Gospićki gimnazijalci koji su zastupali Hrvatsku u EU parlamentu/Snimio Marko ČULJAT
Gospićki gimnazijalci koji su zastupali Hrvatsku u EU parlamentu/Snimio Marko ČULJAT
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30.listopada 2017. u 13.45 sati

Pripremio Marko Čuljat

GOSPIĆ - Proljetos je na međužupanijskom gimnazijskom natjecanju u Šibeniku najbolja ekipa bila iz Gimnazije Gospić i osvoji su put i boravak u Strazburgu za jedan četvrti razred škole.

Nakon povratka iz Francuske danas su se susreli s lokalnim novinarima, a osim 23 učenika na tiskovnoj konferenciji su bili profesori Milan Štimac, ravnatelj Gimnazije i Josip Galešić koji je učenike pripremao za natjecanje u sklopu programa Euroskola. Gospićšani su predstavljali Hrvatsku u Europi.

U gimnazijskoj zbornici učenici i profesori dočekali su novinare u plavim majicama Eurtopske unije. U Strazburgu, gdje je sjedište Europskog parlamenta, boravili su tri dana, a s njima su istovremeno bili učenici iz još 19 zemalja EU pa ih je bilo sveukupno 463. Bili su podijeljeni su šest skupina.

- Učenica Lorena Bašić, predstavila je našu školu i naš grad i našu Hrvatsku. U kviz natjecanju bili smo najbolji na čelu s Doroteom Kolatahi.- po je istakao ravnatelj Štimac, dodajući da je od ovog posjeta nemjerljiva korist i da su dostojanstveno predstavili Hrvatsku i Liku.

Svi sudionici su dobili ceritifikate EU parlamenta.

Uz Dan darivatelja krvi u Gospiću

PRIJAM KOD GRADONAČELNIKA STARČEVIĆA

Prijam u Gospiću
Prijam u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. listopada 2017. 11:40 sati

GOSPIĆ - Povodom današnjeg Dana dobrovoljnih davatelja krvi gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević u upriličio je prijam za dobrovoljne darovatelje krvi Gradskog društva Crvenog križa Gospić.
Na samom početku pozdravio je sve prisutne i uputio im riječi zahvale za veliki i nemjerljivi doprinos u očuvanju ljudskih života, naglasivši pritom kako će Grad Gospić i dalje biti velika podrška u ovim akcijama kao i u zajedničkom animiranju i educiranju naših sugrađana.

Prisutnima su se obratili ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Gospić Vlado Brkljačić kao i dopredsjednik Društva Željko Mataija. U svom obraćanju zahvalili su u ime svih dobrovoljnih darovatelja Gradonačelniku na prijamu, ali i na svestranoj podršci i suradnji.

Vlado Brkljačić je istaknuo kako ga izuzetno veseli sve veći broj mladih osoba koje se svakim danom sve više aktiviraju zahvaljujući intenzivnoj edukaciji i promidžbi koju Društvo provodi kako bi u gospićkoj sredini svojim primjerom humanosti i izgrađenim pozitivnim stavom o darivanju krvi potaknuli na plemeniti i humani čin sudjelovanja u ovakvim hvalevrijednim akcijama.

U Gospiću se po jednoj akciji odazove i do 150 darovatelja, što Gospić svrstava među vodeće gradove po broju darovatelja na broj stanovnika. Posebno je zahvalio Zvonku Kovačiću koji je krv darovao 134 puta, što je uistinu za primjer. Na kraju prijema Gradonačelnik je još jednom zahvalio svim članovima i volonterima Gradskog društva Crvenog križa i poželio im puno zdravlja i sreće uz izraze velike i iskrene zahvalnosti za plemenitost i humanost uz čestitku povodom njihova dana. (LpS)

EU PARLAMENTARCI IZ GOSPIĆA

ČETVRTI RAZRED GIMNAZIJE ODLAZI U STRAZBURG

Učenici koji su osvojili boravak u Strazburgu/Foto arhiva Lika pressa
Učenici koji su osvojili boravak u Strazburgu/Foto arhiva Lika pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. listopada 2014. u 9:40 sati

GOSPIĆ - Proljetos je na međužupanijskom gimnazijskom natjecanju u Šibeniku najbolja ekipa bila iz Gimnazije Gospić i osvoji su put i boravak u Strazburgu za jedan cijeli četvrti razred škole.

- Naših pet sudionika toga natjecanja pokazalo je najbolje poznavanje Europske unije i Europskog parlamenta, a bili su i najbolju iz engleskog.- ističe prof. Milan Štimac, ravnatelj Gimnazije.

U Strazburgu će boraviti od 26. do 28 listopada 23 učenika s kojima će biti osim ravnatelja Štimca i prof. Josip Galešić. Učenici će sudjelovati u projektu "Euroscola", a jedan dan će prisustvovati i na sjednici Europskog parlamenta. (MaČ)

Veleposlanica Slovenije u Gospiću

Prijam u Gradu Gospiću
Prijam u Gradu Gospiću

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. listopada 2017. u 13:20 sati

GOSPIĆ - Danas je Karlo Starčević, gospićki gradonačelnik primio u radni posjet
Nj.E. dr. Smiljanu Kenz , veleposlanicu Republike Slovenije u Zagrebu i mag. Jakoba Štunfa, opunomoćenika ministra i ekonomskog savjetnika u Veleposlanstvu Hravtskoj. (LPS


4. redovna sjednica sazvana za

25. LISTOPADA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. listopada 2017. u 10:15 sati

GOSPIĆ - Petar Radošević, predsjednik Gradskog vijeća Gospića, sazvao je 4. redovnu sjednicu za srijedu 25. listopada popodne.

Nakon aktualnog sata vijećnici će voditi raspravo i odluke o 16 točaka dnevnog reda. Na početku sjednice razmotrit će se i donijeti odluka o polugodišnjem izvršenju gradskog proračuna, a zatim je na dnevnom redu više izmjena oluka i izvješća o radu u prošloj godini. (LpS)

Priopćenje gospićkih Pčelica

DONACIJE STIŽU

Pčelice u akciji
Pčelice u akciji
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. LISTOPADA 2017. U 23:00 SATI

GOSPIĆ - Iz Udruge Pčelice dobilo smo novo priopćenje o donaciji:
- Ponovo s radošću objavljujemo da je obitelj Blažević iz San Pedra iz Kalifonije ubrzo nakon prve donacije od 3000 dolara Pčelicama donirala još 2200 dolara u istoj namijeni i želji da ovu divnu gestu učine u sjećanje na oca Antu "Tony" Blaževića. Malo je reći da su "Pčelice" ostale bez riječi vidjevši novu poruku fra Joze i potvrdu o uplati na mail-u. Prvotni pozitivni šok zamijenila je velika sreća i veselje jer zahvaljujući ovoj donaciji naših će sedam korisnika osnovnoškolske dobi imati do kraja ove godine jedan puta tjedno individualan rad s defektologicom. Također, moći ćemo organizirati potrebne edukacije za učitelje i nastavnike koji rade s djecom s teškoćama u razvoju u novom prostoru "Pčelica". Velika nam je želja da naša djeca kroz svoje odrastanje i školovanje budu dio svoje zajednice te da jednog dana budu njezini punopravni i što samostalniji članovi uz podršku, pomoć i poštovanje svojih sugrađana.

Iskreno smo i duboko zahvalni dragoj obitelji Blažević na donacijama i povjerenju koje su nam iskazali. Kako smo i prvi puta naveli, sredstva će biti utrošena na aktivnosti i individualan rad stručnjaka sa korisnicima, našom djecom. Na taj ćemo se način iskreno i najbolje zahvaliti ovoj divnoj i velikodušnoj obitelji te tako poštovati njihovu uspomenu na oca Antu. Također nam je želja da jednog dana budemo u mogućnosti osobno se zahvaliti svim našim donatorima u prostoru u kojem ćemo djelovati te da se i sami uvjere kako njihovo povjerenje i njihova velikodušnost rezultiraju radom i trudom članova i volontera "Pčelica".

Početkom idućeg tjedna izvijestiti ćemo vas o još jednoj toploj i divnoj priči o podršci, velikodušnosti i suradnji, a tiče se prostora koji uređujemo upravo zahvaljujući našim sugrađanima.

Aktivnosti u Gradu Gospiću

NAKON KINEZA STIŽU SLOVENCI

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. listopada 2017. u 10:45 sati


GOSPIĆ - Prema priopćenju iz protokola Grada Gospića u petak
20. listopada 2017. gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević, sa suradnicima u svom će uredu održat radni sastanak s NJ. E. dr. Smiljanom Kenz, veleposlanicom Republike Slovenije u Zagrebu i mag. Jakobom Štunfom, opunomoćenim ministrom/ekonomskim savjetnikom u Veleposlanstvu.

Ovo je drugi međunarodni posjet Gospiću, jer su prošli tjedan bili izaslanici kineskog grada Wuzhoua kada je potpisan protokol o suradnji. (LpS)

Uz Mjesec hrvatske knjige

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. listopada 2017. u 20:40 sati

GOSPIĆ - Samostalna narodna knjižnica je priredila je bogat program povodom Mjeseca hrvatske knjige.
Književni susret sa Borisom Kraljem (predstavljanje autorovih slikovnica)
17.10.2017. u 9,30 h
* - " Što znači moje ime" - radionica za djecu
18.10.2017. u 18,00 h
* "Vrati, ali ne plati" akcija vraćanja knjiga bez naplate zakasnine
16.10.2017. - 15.11.2017.
* "Donesi i odnesi" razmjena knjiga
16.10.2017. - 15.11.2017.
* " Pahuljice u knjižnici" posjet djece iz DV Pahuljica iz Gospića
* Referentna zbirka - izložba rječnika
(16.10.2017. - 28.10.2017.)
* " Čitanje ne dolazi u pitanje" - nacionalni kviz za poticanje čitanja
15.10.2017. - 28.10.2017.
* Anketni upitnik - Zadovoljstvo korisnika referentnom zbirkom
15.10.2017. - 15.11.2017.
* " Kino u knjižnici" - projekcija crtanog filma
25.10.2017. u 18,00 h
* Književni susret sa Željkom Horvat Vukeljom
26.10.2017. u 11,00 h
* " Velike avanture malog Orehovića" predstavljanje slikovnice - autorica Ljiljana Došen
27.10.2017. u 9,30 h
* Radionica i edukativno predavanje o ljekovitom bilju i kućnoj izradi melema od ljekovitih biljaka za osobnu ljepotu i zdravlje - predavačica: mag.bibl. Ana Bebič
27.10.2017. u 18:00 h
* " Knjigom kroz svijet" - izložba knjiga na temu putovanja
30.10.2017.- 10.11.2017.
* "Pješice od Jordana do Hrvatske"- putopisno predavanje i predstavljanje knjige Gorana Blaževića
30.10.2017. u 19,00 h
* Studenti u knjižnici - posjet studenata prve godine Odsjeka za nastavničke studije u Gospiću i Veleučilišta Nikole Tesle u Gospiću uz besplatno učlanjenje
* Kolo sreće u knjižnici - igraonica za djecu
08.11.2017. u 18,00 h
* " Lička i senjska građanska društva: 1835.- 1945." -predstavljanje knjige autora Ivana Brlića
10.11.2017. u 18,00 h
* Knjižnica u gostima - posjet knjižničara dječjem odjelu OB Gospić
10.11.2017.
* " Knjižničarska posla" - izložba knjiga iz područja knjižničarstva
10.11.2017. - 15.11.2017.
* Koncert u knjižnici - Gospić big band
11.11.2017. u 19,00 h subota ,radno vrijeme knjižnice od 7.00 do 20.00
* Nagradimo našeg najvjernijeg čitatelja
11.11.2017. u 19,00 h
* Upoznajmo knjižnicu - grupni posjet prvašića OŠ dr. Jure Turića u Gospiću, uz besplatno učlanjenje (LpS)

Društvo Naša djeca

LIKOVNE I PLESNE RADIONICE

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. listopada 2017. u 8:15 sati

GOSPIĆ - Društvo Naša djeca Pozivamo za najmlađe gospićane organizira likovne i plesne radionice skupine "Ritmix" koje se održavaju u sklopu projekta "Minute razonode".

Radionice se održavaju već treću godinu za redom. Voditeljica Likovnih radionica je Tamara Lujić, magistra primarne edukacije, sa završenom srednjom školom za tekstil, dizajn i primijenjenu umjetnost. Cilj radionica je usvajanje raznih slikarskih tehnika, razvijanje vještina i kreativnosti kod najmlađih, druženje i zabava. Radionice se održavaju srijedom od 17:00 do 18:00 sati u prostorijama Osnovne škole dr. Jure Turića u Gospiću, a predviđene su za djecu od 6 do 14 godina.

Voditeljica plesne skupine "Ritmix" je studentica na Odsjeku za učiteljski studij i vice prvakinja Hrvatske u latino-američkim plesovima Ana Martinjak. Plesna skupina podijeljena je u dvije skupine, vrtićku i osnovnoškolsku djecu. Cilj plesnih radionica je učenje plesnih koraka kao što su samba, cha-cha-cha, rumba, merengue i drugi, naravno prema mogućnostima djece. Za uzrast djece od 4 do 6 godina radionice će se održavati utorkom od 16:00 do 17:00 sati, a za uzrast od 7 do 14 godina četvrtkom od 16:00 do 17:00 sati, također u osnovnoj školi.

Sve radionice za djecu su besplatne, materijali za rad i majice za nastupe osigurane su preko projekta "Minute razonode" koji financira Grad Gospić. Aktivnosti se odrađuju volonterski, a uključene su u program projekta "Lokalni volonterski centar Gospić", kojeg financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Upisi na Likovne i plesne radionice traju od 16. do 27 listopada.
Javiti se možete na:e-mail: dndgospic@gmail.com ,facebook stranicu: DND Gospić ili na telefone 099/410-4951 (Tamara) i 091/129-2156 (Ana). (LpS)

Uz Međunarodni dan šetnje

UČENICI PROŠETALI DO KANIŽE GOSPIĆKE

Učenici na Kaniškom mostu
Učenici na Kaniškom mostu
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. listopada 2017. u 21:50 sati

Fotografije Željka Šikić

GOSPIĆ - Povodom 16. listopada Međunarodnog dana šetnje, a kako on pada u nedjelju dio učenika i nastavnike Osnovne škole dr. Jure Turića popodne je prošetalo je Kaniže Gospićke.

T su obišli tri institucije i upoznali se s njihovim radom. Područni ured Državne uprave za zaštitu i spašavanje koja se u krajnjoj nuždi zove na kroj 112 i onda kreće cijeli sustav žurnih službi.

Učenicima su se najviše dopali oprema i rekviziti Gospićke sekcije Hrvatske službe spašavanja gdje su isprobali motorne sanke, kvadro motocikle …a posjetili su i Upravu Parka prirode Velebit. (LPS)

Kinezi posjetili Gospić

POTPISAN PROTOKOL O SURADNJI

Zajednička fotografija nakon potpisa/Foto Lika press
Zajednička fotografija nakon potpisa/Foto Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. listopada 2017. u 16:40 sati

Izvješćuje Marko ČULJAT, Lika press

GOSPIĆ - Danas je u ličkoj metropoli boravilo izaslanstvo kineskog grada Wuzhou. Tom prigodom potpisan je protokol o suradnji kineskog Grada Wuzhou i hrvatskog Grada Gospića što su uradili gradonačelnici Karlo Starčević i Zhu Xueqing.

Tijekom protokola u gradonačelnikovu ureda rijetki novinari koji su bili nazočni svjedočili su poznatoj kineskoj srdačnosti, na kraju su razmijenjeni i simbolični pokloni. Potpisivanjem protokola počinje postupak suradnje gradova, a temeljni cilj je potpisivanje sporazuma o prijateljstvu te promicanju suradnje na svim poljima od proizvodnje hrane pa do šumarstva. Gospićani su pozvani na uzvratni posjet u Kinu.

Inače u Gospiću ima nekoliko kineskih prodavaonica robe s konkurentnim cijenama.
PRVI LIČKI VLOG O SURADNJI S KINEZIMA


Jubilej gospićkih ribolovaca

90. OBLJETNICA OSNUTKA

Ribolovac na Novčici/Arhiva Lika pressa
Ribolovac na Novčici/Arhiva Lika pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11- LISTOPADA 2107. U 13:15 SATI

GOSPIĆ - Sportsko ribolovna udruga "Lika" obilježiti će 90. obljetnicu postojanja.

Svečana sjednica Udruge održati će 15. listopada u 11 sati u prostorijama Kulturno informativnog centra u Gospiću. U sklopu svečanosti predviđeno je paljenje svijeća u Gradskom groblju sv. Marije Magdalene za poginule u Domovinskom ratu te preminule članove Udruge kao i dodjela zaslužnim članovima visokih priznanja Hrvatskog sportsko ribolovnog saveza te Sportsko ribolovne udruge Lika.

Na sjednici se očekuju i izaslanici Ministarstva poljoprivrede, Uprave za ribarstvo, HŠRS, Grada Gospića, Ličko-senjske županije kao i predstavnike trgovačkih društava, obrta, srodnih udruga. (LpS)

Vijest dana

SUTRA DOLAZE KINEZI

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. listopada 2017. u 11:00 sati

GOSPIĆ - Iz protokola Grada Gospića danas smo dobili obavijest da će sutra biti potpisan protokol o suradnji kineskog Grada Wuzhou i Grada Gospića. Protokol o budućoj suradnji potpisat će ispred Grada Gospića gradonačelnik Karlo Starčević i ispred Grada Wuzhou gradonačelnik Zhu Xueqing.

To je rezultat lanjske posjete Kini saborskih zastupnika među kojima je bi o i naš sabornik Mario Kustić, i tada je dogovorena posjeta kineskog izaslanstva grada Wuzhua koji ima "samo" tri milijuna stanovnika. (LpS)

Uz Dan neovisnosti

ČESTITKA GRADSKIH ČELNIKA

Sutra se odaje počast na spomenicima na Trgu Alojzija Stepinca.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. kolovoza 2017. u 11:40 sati

Gradski čelnici Gospića povodom 8. listopada kada se slavi jedan od najvažnijih datuma novije hrvatske povijest, prisjećajući se svih onih koji su dali svoj obol u stvaranju Hrvatske države, posebice onih koji su izgubili živote u Domovinskom ratu braneći neovisnost, suverenost i teritorijalnu cjelovitost Republike Hrvatske upućuju čestitku.

Svima njima iskazujemo duboku i iskrenu zahvalnost, a žiteljima Gospića čestitamo Dan neovisnosti.

Gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević sa suradnicima.

Inicijativa za očuvanje tradicije

OBNOVA LIČKIH PASTIRSKIH IGARA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. LISTOPADA 2017. U 23:00 SATI

GOSPIĆ - Želeći današnjem vremenu vratiti sjećanje na djetinjstvo naših djedova i baka, njihove kulture življenja i djetinjstva utkanog u ličke narodne običaje, osnovana je Udruga Ličke pastirske igre kojoj je cilj obnoviti sjećanje i ponovno oživjeti igre koje su se na ličkim prostorima igrale u vrijeme njihovog odrastanja.

U tom je smislu Državni arhiv u Gospiću objavio je knjigu predsjednika Udruge Ante Pađena s naslovom Ličke pastirske igre, a Udruga je nedavno objavila i Pravila osnovnih ličkih pastirskih igara.

Ove smo godine pripremljena su igrališta, nabavljeni su potrebni igraći rekviziti, obrazovali instruktore i odlučili 6. listopada svečano otvoriti prve ličke pastirske igre na za to posebno oblikovanim igralištima u Podoštri.

Želeći mlade zainteresirati za ovaj vrijedan dio ličke folklorne baštine, u suradnji s Osnovnom školom dr. Jure Turića, organizira se otvaranje Ličkih pastirskih igara u kojima će sudjelovati učenicu i učitelji četvrtih razreda osnovne škole. Osiguran je prijevoz učenika od škole do Podoštre i njihov povratak te domjenak nakon igara. Igre počinju u petak, 6. listopada u 10:30 sati, a igrat će se natezanje sukna, vaganje soli, kamena s ramena, cimeranje, skakanje preko sove, prasičanje i topanje.
U slučaju lošeg vremena igre će biti odgođene. (LpS)

Priopćenje gospićkih Pčelica

ZAHVALA ZA DONACE SA SVIH STRANA

Štand Pčelina na Jeseni u Lici
Štand Pčelina na Jeseni u Lici
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. LISTOPADA 2017. U 22:10 SATI

GOSPIĆ - Prošli tjedan "Pčelice" su bile zaposlene oko sudjelovanja na manifestaciji Jesen u Lici, te nismo uspjeli poslati jednu divnu vijest i jednu veliku i iskrenu zahvalu na naše lokalne web portale.-kaže se u večerašnjem priopćenju koje je stiglo u našu redakciju.

Naime, 26. rujna 2017. stigao je mail u kojem nas fra Jozo iz Chicaga obavještava da je izvršio uplatu jedne donacije za "Pčelice". Donaciju u iznosu od 3.000,00 dolara uplatila je obitelj Blažević iz San Pedra iz Kalifornije. Donaciju su namijenili sjećanju na oca Antu "Tony" Blaževića. Ova divna i velikodušna gesta obitelji Blažević iznimno nas je razveselila.

Naime, zahvaljujući ovoj donaciji naših šest korisnika imat će tri mjeseca, do kraja ove 2017. godine, jedan puta tjedno individualan rad s fizioterapeuticom. Također ćemo isplatiti mjesečnu plaću za asistenticu te ostatak sredstava utrošiti na opremanje prostora.

Nemamo riječi kojima bismo izrazili zahvalu obitelji Blažević na donaciji, ali imamo obećanje da će sredstva donacije doista biti utrošena na ono što je našim korisnicima najpotrebnije i na taj način iskreno se zahvaliti ovoj velikodušnoj obitelji i poštovati njihovu uspomenu na oca Antu. Nedavno smo prestali s osiguravanjem individualnog rada fizioterapeutice s korisnicima upravo iz razloga nedostatka sredstava. Ova donacija omogućila nam je da ipak osiguramo nastavak individualnog rada te riješimo još par gorućih problema.

Moramo također napomenuti da ovo nije prvi puta da se dobri fra Jozo sjeti "Pčelica". Zahvaljujući prošloj donaciji korisnici su tri godine imali kontinuirani individualan rad logopeda i fizioterapeuta. Tada, prije nekih šest godina, potrebe su bile manje, odnosno manje je bilo korisnika te su danas potrebe puno veće i svaka donacija dobro nam dođe.

Također, iskoristit ćemo ovu objavu i iskreno se zahvaliti svim posjetiteljima štanda "Pčelica" na Jeseni u Lici koji su svojim donacijama podržali rad Udruge te je u tri dana prikupljeno 4.048,40 kn, 9,50€ i 1 KM za rad Udruge. Nakon što uredimo prostor (nadamo se vrlo skoro) nastavit ćemo s radionicama te ćemo zahvaljujući donacijama građana nabaviti potreban materijal.

Velika i iskrena nam je želja od prostora, koji nam je obitelj Mraović dala na korištenje, stvoriti jedno toplo i ugodno mjesto gdje će najvažnije aktivnosti biti - druženje, učenje, podrška, razumijevanje, empatija i altruizam. (LpS)

Dječji tjedan u Gospiću

POSJET BOLNICI

Mali pacijenti dobili su i prigodne darove posjetitelja vršnjaka
Mali pacijenti dobili su i prigodne darove posjetitelja vršnjaka
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. listopada 2017. u 21:30 sati

GOSPIĆ - Društvo Naša djeca bilo je u tradicionalnoj posjeti Dječjem odjelu Opće bolnice. Primila ih je ravnateljica dr. Sandra Čulelić, koja je i šefica Dječjeg odjela gdje su mali pacijenti uživali sa svojim vršnjacima posjetiteljima. O tome najbolje govore naše fotografije načinjene tijekom boravka na Odjelu. (LpS)

Dječji tjedan

PRIJAM KOD GRADONAČELNIKA GOSPIĆA

Učenici u gradskoj vjećnici
Učenici u gradskoj vjećnici
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. LISTOPADA 2017. U 14:00 SATI

GOSPIĆ - Danas je gospićki gradonačelnik povodom Dječjeg tjedna priredio prijem za djecu iz vrtića i osnovnih škola. (LPS)

Odjel za nastavničke studije u Gospiću Sveučilišta u Zadru

TRIBINA O MLADIMA

Povodom Dječjeg tjedna održati se tribina o položaju, pravima i potrebama djece i mladih u gradu Gospiću i okolici.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. rujna 2017. u 8:15 sati

GOSPIĆ - U organizaciji Društva naša djeca obilježava se Dječji tjedan, a u suradnji s Odjelom za nastavničke studije u Gospiću Sveučilišta u Zadru organizirati će tribinu Položaj, prava i potrebe djece i mladih u gradu Gospiću i okolici 2. listopada 2017. u 17 sati u prostorima Odjela (dr. A. Starčevića 12, 1. kat, predavaonica br. 5).

Sudionici, izvoditelji događanja, predstavnici su odgojno-obrazovnih, kulturnih, zdravstvenih i ostalih ustanova koje se brinu o potrebama djece i mladih na području grada Gospića i okolice (osnovne i srednje škole u Gospiću, Ličkom Osiku i Klancu, Grad Gospić, Ličko-senjska županija- Odjel za društvene djelatnosti, Dječji vrtić Pahuljica, stručni djelatnici Centra za socijalnu skrb Gospić, stručni djelatnici MUP-a, Općinski i Prekršajni sud u Gospiću, Zavod za javno zdravstvo Ličko-senjske županije, Ličko-senjska biskupija, Obiteljski centar Ličko-senjske županije, Veleučilište Nikola Tesla, Odjel za nastavničke studije u Gospiću Sveučilišta u Zadru, Učenički dom u Gospiću, Opća bolnica Gospić, Dom zdravlja Gospić, Kulturno informativni centar Gospić, Pučko otvoreno učilište, Muzej grada Gospića, udruga Pčelice, Info centar za mlade u Gospiću, razne sportske udruge, Likovna udruga Lika Gospić, Hrvatsko planinarsko društvo Željezničar Gospić i dr.).

Cilj tribine je upoznavanje s postojećim aktivnostima i projektima koji se realiziraju u ustanovama u Gospiću i okolici za dobrobit djece i mladih, međusektorska suradnja u aktivnostima i projektima, planovi za bližu i dalju budućnost u cilju unapređenja zadovoljavanja prava i potreba djece i mladih u ovome gradu. Svaka od navedenih ustanova radi za dobrobit djece i mladih u okviru svojih redovitih poslova, kao i nekih novih i suvremenijih aktivnosti. Međutim, razgovori o svim našim aktivnostima nametnut će neke nove ideje i ukazati na potrebu za još boljom međusobnom suradnjom, odnosno skrb o djeci i mladima na ovaj združeni način može se podići na još kvalitetniju razinu.

Tribinu će otvoriti uz voditeljicu doc. dr. sc. Anelu Ničević-Milković, profesoricu psihologije i Ružica Čanić, dr. med. spec. školske medicine, Sanja Puškarić, predsjednica DND-a Gospić, Marija Zdunić, socijalna pedagoginja, Ivana Đapić, pedagoginja, Mirela Trtica, odgojiteljica predškolske djece. (LpS)

U susret Dječjem tjednu

LJUBAV DJECI PRIJE SVEGA

Od 2- do 8. listopada obilježit će se Dječji tjedan.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. rujna 2017. u 7:40 sati

GOSPIĆ - Idući tjedan je Dječji tjedan u kome će biti mnogo događanja pa objavljujemo i program koji je priredilo Društvo Naša djeca.

PONEDJELJAK 2.10.2017.
Radionica "Naša prava, naše odgovornosti", 9 sati u Dječjem vrtiću Pahuljica
Postavljanje zastave Dječjeg tjedna na balkonu u centru grada, u 11:30
Tribina o položaju, pravima i potrebama djece i mladih u gradu Gospiću i okolici, u 17 sati na Odjelu za nastavničke studije u Gospiću Sveučilišta u Zadru (1. kat, predavaonica br. 5)

UTORAK 3.10.2017.
Posjet gradonačelniku grada Gospića, u 10 sati djeca iz dječjeg vrtića, a u 11 sati osnovnoškolci.
The emoji movie (besplatno prikazivanje animacijskog filma), 17 sati kino Korzo

SRIJEDA 4.10.2017.
Tradicionalni posjet Dječjem odjelu Opće bolnice Gospić, 9:15 sati.
Poruke djece građanima - "Upoznajte dječja prava" - djeca Dječjeg vrtića "Pahuljica", 10 sati, Kaniška ulica ispred Fine.
Predstavljanje knjige za djecu "Afra" autorice Anđe Marić, 11:30 u KIC-u.
The emoji movie (besplatno prikazivanje animacijskog filma), 17 sati kino Korzo.
Bajkaonica - bajke za djecu od 4-6 godina (Lutkarska skupina DND-a Gospić "Maslačak i točkica", 18 sati u Samostalnoj narodnoj knjižnici.
Dani otvorenih vrata Dječjeg vrtića "Pahuljica"- poziv za svu djecu od 3-7 godina grada Gospića i njihove roditelje.

ČETVRTAK 5.10.2017.
Edukativna radionica: "Upoznajemo svoja prava" - Dječje vijeće, 10:50 sati u Osnovnoj školi.
Izložba dječjih radova s radionice Izrada nakita od pamučnih tkanina, 12:30, predvorje Pučkog učilišta.
Radionica: "Čitaj mi", 16:00 sati - 17:00 sati, Dječji vrtić Gospić.
Likovna radionica: "Igrajmo se bojom", 16-17 sati, Dječji vrtić Lički Osik.
The emoji movie (besplatno prikazivanje animacijskog filma), 17 sati kino Korzo.

PETAK 6.10.2017.
Vremenski trezor - pohrana pisama učenika 4. razreda, 10:50 sati u Osnovnoj školi (razredna nastava).
Likovna radionica: "Igrajmo se bojom" 16:00 sati - 17:00 sati u Dječjem vrtiću.
The emoji movie (besplatno prikazivanje animacijskog filma), 17 sati kino Korzo.
Igre za sve, 17:30, Osnovna škola veliki hol.

SUBOTA 7.10.2017.
Bajkaonica - bajke za djecu od 4-6 godina (Lutkarska skupina DND-a Gospić "Maslačak i točkica", u 11 sati u Samostalnoj narodnoj knjižnici.
"Šareni svijet vrtića" - djeca dječjeg vrtića i članovi likovne udruge "Lika" oslikavaju vanjski prostor vrtića, 10-12 sati, Dječji vrtić
Likovna radionica za djecu DND-a i udruge "Pčelice", 17 sati u Osnovnoj školi
Izrada zastave Dječjeg tjedna!!!
DV "Pahuljica" Gospić, 27.9.2017. u 12:30 sati

Osnovna škola dr. Jure Turića

DOČEK SUDIONIKA SVJETSKE TRKE ZA MIR

Danas je u školsko dvorište stiglo 12 trkača međunarodne utrke mira.

Trkači dolaze u školsko dvorište u Gospiću/Snimio Marko Čuljat LIka press
Trkači dolaze u školsko dvorište u Gospiću/Snimio Marko Čuljat LIka press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
26. rujna 2017. u 15:00 sati

Izvješćuje Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Nakon jučerašnjeg kolegija ravnatelja osnovnih škola iz cijele Hrvatske, danas je Osnovna škola dr. Jure Turića dočekala i međunarodnu Utrku mira. Uz učenike, školske folkloraše na dočeku je bila i zamjenica gospićkog gradonačelnika Kristina Prša i ravnatelj škole Ivica Radošević. Baklju je do škole donijela učenica petog razreda Gospićanka Nika.

Utrka mira važna je svjetska manifestacija koja se održava svake godine i ima za cilj promicanje međunarodnog prijateljstva i razumijevanja. Trkači različitih nacionalnosti, vjere, boje kože, putujući kroz više od stotinu zemalja svijeta, nose upaljenu baklju čiji plamen simbolizira ljudsku težnju za životom u harmoniji te ju predaju iz ruke u ruku stanovnicima tisuća lokalnih zajednica kroz koje prolaze. Mnoge poznate ličnosti dale su podršku Utrci: Carl Lewis, koji je ujedno i glasnogovornik utrke, Papa Ivan Pavao II, Mihail Gorbačov, Majka Tereza, Muhammad Ali, Pele, Nelson Mandela, Paul Tergat, biskup Desmond Tutu...

S ponosom možemo istaknuti da je prva baklja u europskom djelu utrke krenula 1989. iz Zagreba. Od tada se Utrka redovito održava pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH i Hrvatskog Olimpijskog odbora, a manifestaciju su kroz godine i u Hrvatskoj svesrdno podržavali mnogi istaknuti građani: predsjednik RH Ivo Josipović, kardinal Franjo Kuharić, Matija Ljubek, Andro Knego, Stojko Vranković, Antun Vrdoljak, Željko Mavrović, Veljko Rogošić i mnogi drugi. Mnogi gradonačelnici i načelnici općina također su se priključili ovoj manifestaciji.

- Ističemo da se ova manifestacija odvija na svjetskoj razini i prolazi svim kontinentima te i na globalnoj razini nailazi na podršku pojedinaca koji svjetski mir i sklad drže za jedini temelj sretnije budućnosti. Brojni svjetski čelnici su svesrdno poduprli našu manifestaciju, a među njima ističemo predstavnike EU; predsjednike Europskog parlamenta Hermana Van Rompuay, Hans-Gerta Pötteringa i Jean-Claudea Junckera, te Dr. Pála Schmitat, predsjednik Izaslanstva Evropskog parlamenta u zajedničkom odboru Europske unije i Republike Hrvatske.-kaže Gordana Petrovčić, jedna od organizatorica Utrke.

Nakon kratkog predaha trkača odigran je i kviz pogađanja iz koje je države sudionik koji je rekao nekoliko rečenica na svom jeziku. Gospićani su sve pogodili. Za sudionike trke u školskoj kuhinji priređen je ručak nakon koga su posjetili i Memorijalni centar Nikole Tesle.

U spomen legendama Domovinskog rata

ČEŠKI VELEPOSLANIK POTPISAO UGOVOR O SUFINANCIRANJU

Pečatiranje pšotpisanog ugovora o sufinanciranju spomenika na Ljubovu/SNimio Marko Čuljat Lika press
Pečatiranje pšotpisanog ugovora o sufinanciranju spomenika na Ljubovu/SNimio Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. rujna 2017. u 14:45 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Danas su u uredu gospićkog gradonačelnika gradonačelnik Karlo Starčević u nazočnost zamjenice Kristine Prša, i vojni ataše češkog veleposlanstva u Hrvatskoj Tomaš Svozil, potpisali ugovor o sufinanciranju spomenika poginulim vojnicima tijekom operacije Oluja na Ljubovu.

Nakon potpisivanja i pečatiranja ugovora novinari su dobili i službene izjave.

- Još nam treba dozvola služnosti od države koja je vlasnik zemljišta. Jedinstveni spomenik gradi se udruženim sredstvima gradova i općina Ličko-senjske županije i Republike Češke, jer su na području Ljubova poginula tri češka vojnika pripadnika UNPROFOR-a za vrijeme operacije Oluje 1995. godine. Želja nam je da spomenik bude podignut do ljeta iduće godine i da se otkrije na dan Oluje. Bit će samo jedan skupni spomenik, ostalo će se sse ukloniti. Procijenjena je vrijednost radova na 25 tisuća kuna.-izjavio je novinarima gradonačelnik Karlo Starčević.

- Izražavam veliku zahvalnost Gradu Gospiću za održavanje spomenika na ovome području gdje su poginula naša četiri vojnika kao pripadnici snaga UN-a. Izgradnja novog spomenika biti će veliki značaj i drago nam je da smo sudionici gradnje koju sufinanciramo s 30 tisuća kuna.-izjavio je novinarima Tomaš Svozil.

Komemoracija u Ribniku

POČAST PALIM ZA HRVATSKU

Počast poginulima na mjesnom groblju u Ribniku
Počast poginulima na mjesnom groblju u Ribniku
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. rujna 2017. u 11:45 sati

RIBNIK - Povodom obilježavanja Dana sjećanja na sve poginule Ribničane tijekom II. svjetskog i Domovinskog rata jučer su gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević i njegova zamjenica Kristina Prša, te Petar Radošević, predsjednik Gradskog vijeća, položili su vijenac i zapalili svijeće u znak sjećanja na sve poginule i preminule branitelje i žrtve koji su svoj život položili na oltar domovine. NA komemoraciji je bio i ličko-senjski župan Darko Milinović.

Komemoracija je započela polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod centralnog križa na groblju u Ribniku. Nakon toga položeni su vijenci kod spomenika žrtvama iz Drugog svjetskog rata pokraj ribničke crkve gdje su partizani 1942. godine bez suda i dokazane krivnje strijeljali 22 Ribničanina. Tijekom Drugog svjetskog rata Ribnik je ostao bez više od 150 mještana, civila od 7 do 95 godina. Nakon polaganja vijenaca za sve žrtve služena je svetu misu u župnoj crkvi sv. Petra i Pavla služio je vlč. Zlatsko Sušić. (LpS)

Crveni križ u akciji

DOBAR ODZIV DARIVATELJA KRVI

Za kontrolni pregled čekalo se u koloni/Snimio Marko Čuljat Lika press
Za kontrolni pregled čekalo se u koloni/Snimio Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. rujna 2017. u 10:45 sati, dopuna u 14.30 sati, druga dopuna u 17:30 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Gradska organizacija Hrvatskog Crvenog križa i Zavod za transfuzijsku medicinu KBC-a iz Rijeke danas su na jesensku akciju darivanja najdragocjenije tekućine u KIC-u okupili veliki broj darivatelja te dragocjene i nezamjenjive tekućine.

Inače, hrvatskim bolnicama nedostaje krvi, pa je to bio dodatni motiv Ličanima za dobar odziv.

- Ovo je peta akcija, a do kraja godine bit će još dvije. Tradicionalno krv daje i grupa KArlobažana koja je stigla i danas.- izjavio je za Ličke novine Vlado Brkljačić ravnatelj.
U redu za davanje krvi danas su bili policajci i vojnici iz gospićke vojarne koji su inače spremni i za odlazak na poplavljena područja. Krv se danas davala sa smješkom na licu što je dobar znak ostalima koji su neodlučni da to nije strašna stvar. U gužvi smo zapauzili i dječaka Nou (7) godina učenika prvog razreda škole prvog hrvatskog predsjednika Tuđmana u Ličkom Osiku koji je s ocem došao vidjeti što se to radi.
Do 13 sati krv je dalo 70 osoba.
Konačni rezultat današnje akcije davanja krvi je da se odazvala 131 osoba da ih je čak 125 dalo krv. Kako nam jepriopćio ravnatelj Brkljačić, bilo je i dosta gospićkih srednjoškolaca.
i u ime Crvenog križa upućuje ima najveću zahvalnost na iskazanoj humanosti i ljudstvuz, kako bi to rekli naši stari.

Gradsko društvo Crvenog križa Gospić

NOVA AKCIJA U SRIJEDU

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. rujna 2017. u 18:15 sati

GOSPIĆ - Gradsko društvo Crvenog križa u suradnji sa Zavodom za trnsfuzijsku medicinu iz Rijeke 20. rujna (srijeda) organizira akciju dobrovoljnog darivanja krvi. Akcija će se održati u prostorijama KIC-a u Gospiću, s početkom u 9:00 sati. Inače u posljednje vrijeme u Hrvatskoj je nedostatak krvi pa će svaka kap biti dragocjena. (LpS)

Obavijest iz Usluge

VODA JE ISPRAVNA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. rujna 2017. u 14:45 sati

GOSPIĆ - Iz Usluge danas smo dobili obavijest za korisnike vodoopskrbnog sustava kojom se potrošači obavještavaju da je voda zdravstveno ispravna za piće.

Nakon prestanka mutnoće na vodozahvatima i u vodoopskrbnoj mreži, uzeti su uzorci vode te je analizom potvrđeno da više nema mutnoće i da su svi drugi parametri, koji se po zakonu kontroliraju, u dopuštenim granicama. (LpS)

Mjesni odbor Ribnik

KOMEMORACIJA ŽRTVAMA RATA

Ribnička župna crkva sv. Petra i Pavla/Foto arhiva Lika pressa
Ribnička župna crkva sv. Petra i Pavla/Foto arhiva Lika pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. rujna 2017. u 9:00 sati

RIBNIK - Mjesni odbor obilježava Dan sjećanja na sve poginule Ribničane tijekom II. svjetskog i Domovinskog rata prema 19. rujna 2017.godine (utorak )

U pozivnici koju potpisuje Željko Dukovac, predsjednik MO stoji da komemoracija počinje u 16 sati polaganjem vijenca, paljenje svijeća i molitvom kod centralnog križa na groblju u Ribniku. Zatim je u 16:15 sati polaganje vijenca i paljenje svijeća kod spomenika žrtvama iz II. svjetskog rata kraj crkve u Ribniku, a u 16:30 sati sveta misa u crkvi sv. Petra i Pavla u Ribniku. (LpS)

Poziv roditeljima

GRAD POZIVA RODITELJE

Priprema se projekt školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva.

Početak školske godine u Gospiću
Početak školske godine u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. rujna 2017. u 11:40 sati

GOSPIĆ - 4. rujna Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku objavilo je Poziv na dostavu projektnih prijedloga Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva (školska godina 2017./18.).

Grad Gospić je u fazi pripreme projekta zajedno s partnerima: Osnovnom školom dr. Ante Starčevića Pazarište Klanac, Osnovnom školom dr. Franje Tuđmana Lički Osik i Osnovnom školom dr. Jure Turića. U sklopu pripreme projekta održani su radni sastanci između Grada, nositelja projekta i osnovnih škola. Svrha projekta je osiguravanje kvalitetne i redovite prehrane najpotrebitije djece u cilju poboljšanja kvalitete života te smanjenja rizika od siromaštva i socijalne isključenosti. Kriteriji za besplatnu prehranu u školskoj kuhinji usuglašeni su u sve tri partnerske osnovne škole.

Poziv roditeljima za iskazivanje interesa za projekt "Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva"

Molimo roditelje učenika koji ispunjavanju neki od kriterija za uključivanje u projekt kojim će se u školskoj godini 2017./2018. osigurati školska prehrana za učenike u riziku od siromaštva, da se jave u školu te da dostave dokumentaciju kojom se dokazuje da zadovoljavaju jedan od kriterija.

Kriteriji za projekt:
1. Obitelj s troje ili više djece
(Navedeni kriterij se dokazuje predočenjem rodnih listova djece)
2. Jedan ili oba roditelja nezaposlena
(Dokazuje se potvrdom Hrvatskog zavoda za zapošljavanje)
3. Korisnici dječjeg doplatka
(Dokazuje se potvrdom Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje)

NAPOMENA: Kako bi učenik bio prihvatljiv za sudjelovanje u projektu, školi je potrebno javiti ime učenika te dostaviti dokaz o ispunjavanju kriterija. Za projekt će se moći prijaviti samo oni učenici koji nisu ostvarili pravo na besplatan obrok po drugoj osnovi, te koji ispunjavaju neki od gore navedenih kriterija i posjeduju dokaz o tome. Rok za iskaz interesa za sudjelovanje u projektu je do 15. rujna 2017. godine.

Obavijest iz Usluge

VODA NIJE ZA PIĆE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. rujna 2017. u 19:30 sati

GOSPIĆ - Usluga obavještava korisnike vodoopskrbnog sustava da je zbog novih, iznimno obilnih oborina u kratkom razdoblju, tijekom dopodneva došlo do obnavljanja mutnoće na svim izvorištima te voda nije za piće na području cijelog vodoopskrbnog sustava.

Tijekom vikenda kontinuirano je praćeno stanje mutnoće te je na svim vodozahvatima kao i u vodovodnoj mreži zabilježeno sniženje mutnoće u dopuštene granice. Međutim, novi problemi nisu nam omogućili normalizaciju vodoopskrbe koja je bila u pripremi.

Na ovakvu situaciju ne možemo utjecati, ona je rezultat nepredvidivog ponašanja prirode i u takvim okolnostima činimo sve što je u okviru naših mogućnosti i nadležnosti. (LpS)

Obavijest vodara

VODA I JE I NIJE ZA PIĆE

Zamutila se i Novčica
Zamutila se i Novčica
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. RUJNA 2017. U 12:15 SATI

GOSPIŽĆ -Iz Gospićkog novoosnovanog poduzeća Komunalca dobili smo obavijest:

korisnicima vodoopskrbnog sustava
kojom se potrošači obavještavaju da je prethodna obavijest koju smo objavili u nedjelju i
dalje na snazi te zbog upita koje dobivamo od građana dajemo detaljnije pojašnjenje kojim
obavještavamo da je mutnoća prisutna na područjima:
? Pazarište i Klanac,
? Bužim i Smiljan,
? Medak, Ribnik, Bilaj i odmorište ZIR na autocesti,
? Lički Osik, naselja do granice s Općinom Perušić,
? Gospić - jugoistočni dio grada preko rijeke Novčice, Budak i Budačka ulica od
Budačkog mosta do benzinske crpke.
Na tim područjima voda nije za piće, ali se može koristiti za sanitarne i higijenske potrebe te
pripremu jela nakon termičke obrade.
U odnosu na stanje u nedjelju mutnoća je bitno umanjena i njezine vrijednosti su tek nešto
iznad maksimalno dopuštenih, ali za davanje obavijesti da je voda pitka moramo poštovati
određene procedure te tek po nestanku mutnoće uzeti uzorke vode i napraviti
mikrobiološku analizu.
Uz navedeno obavještavamo potrošače da je do pada tlaka i nestanka vode na višim
etažama u Gospiću u jutarnjim satima došlo zbog kvara u Brušanima koji se dogodio oko 4
sata. Kvar je detektiran, ali ukoliko njegovo otklanjanje zahtijeva zatvaranje vode popravak
će biti izvršen u noćnim satima.
S obzirom na sve evidentno je da je situacija vrlo složena, ali u takvoj situaciji dajemo sve od
sebe i radimo na ublažavanju stanja najviše koliko je to moguće.
OIB: 90077579259 (LpS)

Početak agresije na Gospić 1991.

SPOMEN POGINULIM HRVATSKIM BRANITELJIMA OD BILAJA DO RIJEKE

Četnički dim prvog dana rata i granatiranje Gospića
Četnički dim prvog dana rata i granatiranje Gospića
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. kolovoza 2017. u 9:30 sati

BILAJ - Jučer je navršena 26. godišnjica noćnom mučkog napada na Bilaj i Gospić. Po tradicionalnom običaju u Bilaju su se okupili županijski i gradski čelnici, čelnici domovinskih udruga te roditelji poginulih hrvatskih branitelja iz Rijeke.

Najprije su položeni vijenci na spomenik Riječanima, a zatim na spomenik u mjesnom groblju hrvatskim žrtvama toga dijela Like. Na kraju je svetu misu na ulasku u pećinu koja je i kapelica sv. Stjepana svetu misu služio bilajski župnik Zlatko Sušić. (LPS)

Usluga d.o.o. za vodoopskrbu i odvodnju

PUKNUĆE CJEVOVODA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. kolovoza 2017. u 23:00

GOSPIĆ - Iz Usluge smo dobili obavijest za korisnike vodoopskrbnog sustava kojom se obavještavaju da je zbog puknuća vodoopskrbnog cjevovoda na dionici od Gospića prema Bilaju od 19:30 sati došlo do većih poremećaja u sustavu te će dio potrošača u Gospiću biti bez vode ili će imati otežanu vodoopskrbu.

Nakon lociranja oštećenja u tijeku je popravak i dok ovo pišemo voda je ponovo stigla do korisnika.

Iz Usluge mole korisnike za strpljivost s obzirom da se radi o najvažnijem pravcu vodoopskrbe, a iz ostalih pravaca nije moguće osigurati redovno stanje zbog velike suše i pada izdašnosti izvorišta. (LpS)

Početak napada na Gospić

POČAST POGINULIM BRANITELJIMA U BILAJU

Kapelica sv. stjepana u bilajskoj pećini/Foto arhiva Lika pressa
Kapelica sv. stjepana u bilajskoj pećini/Foto arhiva Lika pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. kolovoza 2017. u 8:50 sati

GOSPIĆ - U utorak, 29. kolovoza, biti će 26. godina kako su tijekom noći 1991. četnici mučki napali Gospić i Bilaj.

Tog dana, kako smo dobili obavijest iz gradske uprave biti će prije 26. godina, u znak sjećanja na uspješnu obranu od napada, Grad Gospić i Mjesni odbor Bilaj upriličiti će polaganje vijenaca i paljenje svijeća, a služit će se i sveta misa za sve vojne i civilne žrtve Domovinskog rata koje su svoje živote položile za slobodnu Hrvatsku.

Najprije je u 16. 30 sati polaganje vijenaca kod spomenika poginulim pripadnicima HV-a s riječkog područja, a nakon toga kod centralnog križa u bilajskom groblju

Sveta misa je u 17. 00 sati kod pećine, odnosno kapelice sv. Stjepana, koja je služila i za sklanjanje naroda tijekom četničkih napada. (LpS)

Pismo našeg čitatelja

SAČUVATI SJEĆANJE NA PREDŠASNIKE SLOBODE

Prije dosta godina partizani su pobili brojne Hrvate u Gospiću i okolici koji još nisu dostojno sahranjeni niti obilježeni.

Jučerašnja počast vjesnicima slobode u Gospiću i okolici
Jučerašnja počast vjesnicima slobode u Gospiću i okolici
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. kolovoza 2017. u 10:20 sati

GOSPIĆ - U privitku je pismo kojeg sam poslao gradonačelniku Karlu Starčeviću. Dostavljam Ti ga jer u pismu spominjem i Tebe kao svjedoka i znalca o tragičnim događajima koji su predmet pisma.- stoji u današnjem mailu Ive Vukića, predsjednika gospićke podružnice Hrvatskog društva političkih zatvorenika, koje u cijelosti objavljujemo:

Poštovani gospodine gradonačelniče Karlo!

Od našeg dogovorenog sastanka u svezi skupnog stratišta i grobišta ispred Gradskog groblja sv. Marije Magdalene na kojem su podivljali jugoslavenski partizani pobili Gospićane i ine hrvatske domoljube, izgleda nema ništa. Vidim da ste se sjajno uklopili u ostvarenje plana Darka Milinovića, Milana Kolića, Petra Krmpotića i nažalost biskupa u miru Mile Bogovića.

Stav Darka Milinovića, Milana Kolića i Petra Krmpotića je poznat o čemu zorno svjedoči opće stanje grada Gospića i Ličko-senjske županije. No, nejasna je povezanost između njih, te biskupa u miru Mile Bogovića i Vas gospodine gradonačelniče. No, to je svakako dobra tema za knjigu.

Odlučili ste prekopati već u više navrata devastirano skupno grobište, srušiti javni zahod, koji nikada nije bio u upotrebi, koji je sam po sebi spomenik na zločinački jugokomunistički sustav, kojega su zlotvori izgradili na skupnoj grobnici pobijenih i ukloniti s ogradnog zida groblja spomen ploče postavljene u znak sjećanja na žrtve. Izgradit ćete u groblju kosturnicu u koju ćete smjestiti pronađene kosti pobijenih i skinute spomen ploče s ogradnog zida groblja. Potom ćete ponovno izgraditi cestu preko stratišta i skupnog grobišta, kojom ćete okruniti razdoblje vaše skupne vladavine.

Mrtve ćete prekopati, a žive nerazumnom politikom prognati iz Gospića i Ličko-senjske županije. Uništit ćete i izbrisati svaki spomen na mučeništvo i žrtvu Hrvata na ovom prostoru napaćene Hrvatske. Gospić, ukleti grad ostat će prazan, a isto tako i Ličko-senjska županija! Narod vam ne vjeruje, dosta mu je parolaškog hrvatstva, masovno se iseljava u potrazi za nadom, dostojanstvom i ponosom. Kada sve opusti nad kim ćete vladati, gospodo? Zar nad mrtvim Gospićem i Županijom, hoće li vaša savjest to moći otrpjeti?

Ima još Gospićana u kojima žive sjećanja na gospićku tragediju. Mogli ste, da ste htjeli, poštovani gradonačelniče Karlo, porazgovarati s prof. Jandrom Benkovićem, prof. Ivicom Mataijom, prof. Nikicom Brkljačićem, dr. Tanjom Kolak, novinarom Markom Čuljatom koji po naravi posla o ovom puno znade, a i mojom malenkosti, te naravno i drugima, mogli ste, a niste!

Svi vi političari čekate da starosjeditelji pomru, a došljake nije briga za hrvatske žrtve, pa će se lako provesti krivotvorina povijesti. Ne, ipak neće, istina se ne da ušutkati, kad-tad doći će na vidjelo. Svi ćemo odgovarati, ako ne pred ljudskim sudom, onda svakako pred sudom Stvoritelja i zauzet ćemo mjesto koje nam pripada u hrvatskoj povijesti.

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima obilježava

VIJENAC I POČAST GRADSKIH ČELNIKA

Vijenac je položen na skromna obilježja na ogradi Gradskog groblja.

Gradski čelnici polažu vijenac
Gradski čelnici polažu vijenac
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. kolovoza 2017. u 11:10 sati

GOSPIĆ - Gradsko izaslanstvo na čelu s gradonačelnikom Karlom Starčevićem i predsjednikom Gradskog vijeća Petrom Radoševićem, odalo je počast žrtvama komunizma u najvećem ličkom gradu.

U godinama nakon Drugog svjetskog rata i ulaska partizana u Gospić pobijeni su i likvidirani brojni Hrvati i pokopani su izvan Gradskog grolja u grobove talijanaskih vojnika koji su eshumirani 1943. nakon pada Italije. Osim toga, u okolici Gospića postoje brojna nikad istražena grobišta.

Položen je vijenac i zapaljene su svijeće kod veoma skromnog, da ne kažem, bijednog spomena na te žrtve proteklih režima. Molitvu je predvodio vlč. Petar Jurčević.
Svijeću je žrtvama zapalio danas i Ivan Vukić, predsjednik gospićke podružnice Hrvatskog društva političkih zatvorenika, koji se kod Starčevića interesirao za dostojanstveno obilježavanje nevinih hrvatskih žrtava koje obvezuju sve generacije. Starčević je obećao da će se poduzeti da se to već iduće godine izvrši.
U knjizi Lika iz bloka jednog novinara nalazima podatak:
Gospićki spomen zbornik sadrži u izdanju Matice hrvatske Gospić piše o velikosrpskom teroru nad hrvatskim domoljubima tijekom više od 70 godina na području bivše općine Gospić. Hrvatske žrtve evidentirane u Gospićkom spomen zborniku:
ukupno 3453, od toga na području Gospića 1754, Karlobaga 246, Kosinja 225, Pazarišta 436 i Perušića 792. (MaČ)

Njegovanje tradicija Domovinskog rata

OBILJEŽAVANJE USTROJA GOSPIĆKOG ZNG-A

Gospićki domobrani pripadnici ZNG-a iz 1991./Foto arhiva Lika pressa
Gospićki domobrani pripadnici ZNG-a iz 1991./Foto arhiva Lika pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. kolovoza 2017. u 14:00 sati

GOSPIĆ - U petak 25. kolovoza hrvatski branitelji obilježit će na dostojan način 26. godišnjicu ustrojavanja i formiranja ZNG 118. brigade što se dogodilo na marvinskoj placi gdje su se sastali hrvatski dragovoljci bez odora i bez oruža, izuzev lovačkog.

U petak u 11.00 će biti sveta misa u katedrali, a u podne će biti položeni vijenci i zapaljene svijeće kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata i kod biste prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana na Trgu blaženika Alojzija Stepinca. (LpS)

Žitnička škola u prirodi

POČEO VOLONTERSKI KAMP

U tijeku je europski volonterski kamp Hrvatske škole Outward Bound za 24-ro mladih u Edukacijskom centru u Velikom Žitniku!

NAstava u žitničkoj školi života u prirodi i s prirodom
NAstava u žitničkoj školi života u prirodi i s prirodom
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. kolovoza 2017. u 20:30 sati

VELIKI ŽITNIK - Do 27. kolovoza Hrvatska škola Outward Bound organizirala je dvotjedni međunarodni kamp pod nazivom "Rhytms of Nature".

Kamp se održava u edukacijskom centru u Velikom Žitniku i okuplja 24-ro mladih volontera između 18 i 30 godina iz osam zemalja - Makedonije, Španjolske, Italije, Češke, Latvije, Njemačke, Bugarske i Grčke.

Volonteri će učiti o zanimljivostima kultura, glazbe i jezika ostalih sudionika, kako živjeti održivim načinom života, sudjelovat će u izgradnji staze i instrumenata od prirodnih materijala, izradit će edukativnu knjižicu o planinarenju i snalaženju u prirodi, što će biti korisno njima i budućim polaznicima. Uz to, volonteri će održavati informativni štand u petak, 25. kolovoza na sajmu u Gospiću na kojem će upoznavati mještane sa svojim djelovanjem u Velikom Žitniku, kao i o mogućnostima koje mladima nude Erasmus+ mobilnosti.

U slobodno vrijeme sudjelovati će u raznim sportskim aktivnostima u prirodi uz mnogo igara i timskih zadataka specifičnih za programe Hrvatske škole Outward Bound. Time će spoznati svoje kvalitete i vještine, vježbati rad u timu i povjerenje prema novim prijateljima te mnogo toga naučiti jedni od drugih.

- Kamp se već nekoliko godina za redom održava uz potporu Europske volonterske službe Erasmus+ programa Europske komisije, a volonterima pruža priliku da nauče mnogo toga o radu u interkulturnom okruženju, radu za zajednicu, flori i fauni ovoga područja, radu s drvetom, očuvanju okoliša, kreativnom učenju i još mnogo toga. Ovo je idealna prilika da mladi spoznaju važnost ostavljanja pozitivnog traga iza sebe za buduće generacije.- kaže voditeljica projekta Tamara Lipnjak.

Od sredine srpnja prošle godine, stara školska zgrada koju su dobili na korištenje preuređena je i potpuno opremljena kao edukacijski centar. Od tada je kroz centar prošao veliki broj polaznika raznih programa Hrvatske škole Outward Bound i taj broj nezaustavljivo raste. Novim generacijama polaznika ovo će biti polazna i završna točka na programima, gdje će moći ostaviti svoj doprinos u korist budućih polaznika.

Hrvatska škola Outward Bound djeluje već deset godina u cijeloj Hrvatskoj. Dio je svjetskog branda Outward Bound International, koji je vodeći u programima iskustvenog učenja kroz pustolovne aktivnosti u prirodi. Nezaboravno iskustvo koje polaznicima ova škola nudi navodi brojne polaznike da dođu ponovno i time šire vijest o njenom pozitivnom utjecaju.

Akcija uprave Grada Gospića

PRIKUPLJANJE PODATAKA ZA POREZ NA NEKRETNINE

Neovjereni i nepotpisani gradski dopis za porez
Neovjereni i nepotpisani gradski dopis za porez
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. kolovoza 2017. 20:10 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Ovih dana na tisuće adresa građana na području grada Gospića stiglo je iz gradske uprave pismo s dva lista ankete koju treba popuniti u svezi uvođenja poreza na nekretnine. Pismo nije ni pečatirano niti potpisao, a u potpisu je Grad Gospić.

Posljednjeg dana srpnja na sjednici Gradskog vijeća bilo je i vjećnićko pitanje o tom pismu, pa je gradonačelnik Karlo Starčević odgovorio da ono nema smisla i da se više neće slati jer gradska uprava ima 90 posto potrebnih podataka. Međutim, slanje pisama nije prekinuto zato smo uputili pismeni upit u gradsku upravu da ne bi dezinformirali javnost

U odgovoru koji je koji smo dobili danas, a potpisala ga je zamjenica gradonačelnika Kristina Prša, u PDF formatu, pa ako ima koja slovna greška, nismo mi krivi nego zapadnjaci koji ništa ne prilagođavaju hrvatskim slovima, stoji:

- Zakonom o lokalnim porezima ("Narodne Novine" 115/16) koji je stupio na snagu 1.siječnja 2017. godine, propisano je da se od 1. siječnja 2018. godine uvodi porez na nekretnine koji de u cijelosti zamijeniti komunalnu naknadu.

Jedinice lokalne samouprave obvezne su tijekom 2017. godine ustrojiti i dalje voditi strukturiranu Evidenciju o nekretninama i o poreznim obveznicima plaćanja poreza na nekretnine. Za prikupljanje podataka zadužen je Gradski upravni odjel za komunalne djelatnosti, stanovanje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Grada Gospića.

Podatci na kojima se temelji evidencija, sukladno Zakonu prikupljaju se iz postojećih
evidencija grada, od strane drugih javnih tijela (Porezna uprava, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, Državna geodetska uprava) te temeljem podataka samih poreznih obveznika. Grad Gospić je dobio podatke od Porezne uprave i Državne geodetske uprave, ali ne i od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

U cilju da evidencije o nekretninama budu u potpunosti točne, a time i buduće porezne obveze ispravno utvrđene, svim vlasnicima nekretnina je Grad Gospić uputio obavijest kojom ih je upoznao s osnovnim odrednicama Zakona te ih temeljem članka 59. Zakona, pozvao da do 31. listopada 2017. godine dostave podatke o nekretninama čijih su vlasnik ili korisnik, a kako bi se isti uskladili s ostalim podatcima s kojima Grad Gospić raspolaže.

U međuvremenu dok smo ovaj tjedan pet dana) čekali službeni glas iz Grada, javno se oglasio premijer Plenković, koji je nekoliko puta istakao da se odgađa primjena toga zakona za iduću godinu.

Za sigurnost djece

OGRADA DO NOVČICE

Betoniranje stupova za ogradu na Čardaku
Betoniranje stupova za ogradu na Čardaku
Postavljena je ograda kod zgrade na Čardaku.
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. kolovoza 2017. u 7:25sati

GOSPIĆ - Radnici Komunalca ovih su dana postavili pedesetak metara žičane ograde kod zgrade na Čardaku. Ograda je postavljena na trošak pričuve, a mnogo će doprinijeti sigurnosti djece kja se tamo često igraju da se ne bi sunovratila u Novčicu.

Usput je nakon novog premještanja kontejnera betoniran komad parka gdje će ubuduće stajati. (MaČ)

Neobično priznanje braniteljima

MARATONAC GLAŽAR PLIVA UZVODNO LIKOM

Dr. Glažar i Krlo Starčević, vlasnik pivovare, nakon maratona 2013. godine, a ove godine Starčević je postago gospićki gradonačelnik/Arhiva Lika presa Gospić
Dr. Glažar i Krlo Starčević, vlasnik pivovare, nakon maratona 2013. godine, a ove godine Starčević je postago gospićki gradonačelnik/Arhiva Lika presa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. kolovoza 2017. u 13:40 sati

GOSPIĆ - Dragovoljac Domovinskog rata i plivački maratonac dr. Bojan Glažar i ove će godine preplivati dionicu od HE Sklope na Kruščici u Kosinju do Kaluđerovca.

Ovim činom dr. Glažar želi odati počast svim poginulim braniteljima i veličanstvenoj operaciji Oluja. Maraton će isplivat sutra 4. kolovoza 2017. a dolazak kod mosta preko rijeke Like u Kaluđerovcu očekuje ose iza 17 sati. U Kalužerovcu će doktora dragovolca i branitelja dočekati novi gradonačelnik Gospića Karlo Starčević. (LpS)

PRVI LIČKI VLOG O MARATONCU

Uz Dan Oluje

ČESTITKA GRADONAČELNIKA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. kolovoza 2017. u 14.35 sati

GOSPIĆ - Povodom Dana oluje i dana domovinske zahvalnosti građanima je čestitku uputio gradonačelnik Karlo Starčević sa suradnicima:

Drage naše sugrađanke i sugrađani,
pred nama su dani kada se prisjećamo svih žrtava koje su tragično položile živote na oltar domovine, svih hrvatskih branitelja, te svih koji su dali svoj nemjerljivi doprinos u stvaranju samostalne, neovisne i slobodne nam države Hrvatske. Isto tako, ovo je vrijeme kada se u našim mislima i srcima istodobno isprepliću, čast, sjećanja, zahvalnost, ali i tuga za onima kojih više nema, za junacima Domovinskog rata koji su nesebično utkali svoje živote u temelje Hrvatske domovine.

Trudimo se stoga svakoga dana da njihova žrtva ne bude zaboravljena, stvarajmo prije svega radom, učenjem i znanjem bolji, ljepši i prosperitetniji grad za sretniju i bolju budućnost naraštaja koji dolaze.

Stoga ovom prigodom svim građanima grada Gospića povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, 5. kolovoza, upućujemo najsrdačniju čestitku!


Proslava Oluje

PROSLAVA NA OSLOBOĐENOM DIJELU GOSPIĆA

Proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti na u Širokoj Kuli, na Ljubovu i u Ličkom Osiku u subotu 5. kolovoza.

Ratna zastava Vukova/Foto arhiva Lika pressa Gospić
Ratna zastava Vukova/Foto arhiva Lika pressa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. kolovoza 2017. u 10:25 sati

GOSPIĆ - iz gradske uprave danas smo dobili poziv s programom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja i ujedno.

U subotu 5. kolovoza u 9 sati je polazak s autobusnog kolodvora u Gospiću prema Širokoj Kuli i Ljubovu, prijevoz osobnim automobilima i kombijima

9.45 sati je polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod spomenika žrtvama Drugog svjetskog i Domovinskog rata u Širokoj Kuli,
10.30 sati je polaganje vijenaca i paljenje svijeća na Ljubovu,
11.00 sati sveta misa na Ljubovu,
18.00 sati Dječja olimpijada na nogometnom igralištu Osnovne škole dr. Franje Tuđmana u Ličkom Osiku
20.30 sati nastupaju folklorni ansambli, kulturno- umjetnička društava i tamburaški sastavi na Trgu hrvatskih žrtava Široke Kule u Ličkom Osiku.
22.00 sata nastup grupe Razbijači čaša

VUKOVI

Iz Udruge ratnih veterana 9. gardijske brigade VUKOVI dobili smo obavijest kojom pozivaju na proslavu na Ljubovu pripadnike ratne postrojbe 9. gardijske brigade HV, te članove obitelj poginulih i umrlih pripadnika brigade.

U organizaciji Grada Gospića i braniteljskih udruga sa područja Ličko-senjske županije kod spomen-obilježja na Ljubovu 5. kolovoza položiti će se vijenci i zapaliti svijeće poginulim braniteljima u VRO "Oluja" i održati sveta misa koju će predvoditi ratni msgr. Mile Bogović, gospićko-senjski biskup u miru u konecelebraciji s vojnim kapelanom 9. gbr vlč. Stjepan Zeba, i osalim svećenicima.

Nakon svete mise održati će se prigodni domjenak u prostorijama osnovne škole na Ličkom Osiku.

SPOMENIKA
Prigodom prošlogodišnje proslave Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti najavljena je izgradnja spomen obilježja pripadnicima postrojbi Zbornog područja Gospić koji su poginuli u vojno redarstvenoj operaciji Oluja 1995. godine.

Tim projektom braniteljske udruge s područja Ličko-senjske i Primorsko-goranske županije ispunile bi višegodišnje težnje da na prijevoju Ljubovo podigne dostojno spomen-obilježje za svoje poginule suborce. Za nositelja projekta određen je Grad Gospić koji je potpisao partnerski ugovor za realizaciju projekta s Udrugom ratnih veterana 9. gbr VUKOVI.

Ličko- senjska županija je u rujnu 2015.g. inicirala sastanak s predstavnicima braniteljskih udruga te gradova i općina sa područja ovih dviju županija s čijih područja su tijekom Domovinskog rata bile postrojbe HV i policije koji su imali poginule pripadnike u VRO OLUJA. Dogovoreno i potpisano pismo namjere sudionika sastanka o sufinanciranju projekta na način da bi svaki su potpisnik sudjelovao sa 30.000,00 kuna.

Grad Gospić je poduzeo radnje za prikupljanje potrebitih suglasnosti, idejnog projekta te sklapanja ugovora sa kiparom Josipom Cvrtilom djelatnikom Restauratorskog zavoda iz Zagreba i Umjetničkom ljevaonicom Ujević iz Zagreba koji su izradili skulpturu hrvatskog vojnika u bronci pod nazivom Pobjednik koja će činiti centralni dio spomen obilježja na Ljubovu.

Tvrtka Arhing trade d.o.o. izradila je arhitektonski projekt u travnju 2016., a Ministarstvo hrvatskih branitelja je s Gradom Gospićem potpisalo ugovor o sufinanciranju spomen obilježja i uplatilo 80.000,00 kuna. Neki sudionici dogovora nisu uplatiti svoja sredstva

Problem je nastao pri dobivanju suglasnosti o pravu služnosti zemljišnom česticom na kojoj će biti izgrađeno spomen obilježje, a koja je u vlasništvu RH. U tijeku je postupak izvlaštenja te čestice od strane Ministarstva za upravljanje državnom imovinom u korist Grada Gospića i postupak dobivanja građevinske dozvole. Nakon toga odabrati će se najpovoljniji izvođač radova i započeti radovi na izgradnji.

Ovim putem apeliramo na sve braniteljske udruge da podsjete svoje gradonačelnike i načelnike općina koji su preuzeli obavezu sufinanciranja spomen obilježja da to i učine kako bi se podmirile pristigle obaveze za troškove ljevaonice završene skulpture Pobjednik i ostale troškove koji su planirani u projektnoj dokumentaciji.

- Ovim putem pozivamo sve braniteljske udruge da nam se pridruže na komemoraciji i svetoj za 65 poginulih branitelja.- ističe se u priopćenju hrvatskih branitelja (LpS)

Muzej Like Gospić

RIMSKA VILA U RIBNIKU

Arheološka istraživanja rimske vile u Ribniku
Arheološka istraživanja rimske vile u Ribniku
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1.kolovoza 2017. u 8:20

RIBNIK - Posjetili smo ekipu Muzeja Like Gospić koja završava ovogodišnju sezonu istraživanja na rimskom seoskom imanju, na lokalitetu Grad u Ribniku.

Tijekom 19 dana istražili su novih sedam kvadranata, odnosno površinu od 175 četvornih metara, što je s prošlogodišnjim sezonama, od 2014. kada kreću sustavna istraživanja, velik prostor. Iako je pred njima još sezona, već je sad vidljivo da je rimsko imanje bilo prilično veliko. Nažalost, arhitektura je tek neznatno očuvana, u razini temelja, ali se s velikom sigurnošću mogu prepoznati ostaci zidova, podloge za različite podnice, od žbukanih do mozaičnih.
- Pokretni nalazi pokazuju da je seoska vila podignuta već u 1. st., i da se živjelo i gospodarilo tijekom najmanje četiristo godina.- kaže dr. sc. Tatjana Kolak, muzejska savjetnica i voditeljica istraživanja koje financira Ministarstvo kulture.

Ima tu novaca rimskih careva Vespazijana, Gordijana III, Teodozija i Klaudija II Gotskog koji datiraju od 1. do kraja 4. st. Dosta je i građevinskog materijala, rimske krovne opeke i cigle kakvom se gradio hipokaust (rimsko centralno grijanje), a ponajviše ima kamenih bijelih i sivih kockica - tesera, kojima su stari majstori izrađivali mozaične podove.

Uz brojne životinjske kosti koje pripadaju govedima, divljim i domaćim svinjama te peradi mogli bi saznati dosta i o prehrani tadašnjih stanovnika. Ulomci keramičkih posuda pokazuju u kakvim su posudama kuhali, a kakvo fino posuđe, iznosili na stol. Prema tom skupocjenom asortimanu vidimo da trgovački putovi i roba ne zaobilaze Liku, jer se može pronaći posuđe koje se izrađivalo u tadašnjoj provinciji Africi, sa središtem proizvodnje u današnjem Tunisu, jednako kao i keramička proizvodnja iz susjedne nam Italije. Uživali su u maslinovu ulju i sigurno, dobrom vinu, kako svjedoče ulomci raznih amfora.

Život na rimskoj vili je prestao vjerojatno početkom 5. st., no puno kasnije, krajem srednjeg vijeka te potom i Turci u 16. i 17. st. također koriste ovaj prostor. O njihovoj prisutnosti, najbolje nam govore ulomci pećnjaka kojim su se zidale kaljeve peći u modi tijekom 16. st., ugarski i venecijanski novac s početka 17. st. i brončane ukrasne aplike konjske orme.

Još je preostalo napraviti snimku postojećeg stanja i sve prenijeti na papir, a potom zaštiti ostatke arhitekture i sve dobro zatrpati zemljom, kako bi brojni vlasnici mogli prikupiti sijeno iduće godine. (LpS)

Treća sjednica Gradskog vijeća

TESLA SE VRAĆA KUĆI

Gradonačelnik Starčević je obećao skori povratak spomenika Nikole Tesle u Gospić rad akademskog kipara Frana Kršinića.

Okupljanje vijećnika/Snimio Marko Čuljat Lika press Gospić
Okupljanje vijećnika/Snimio Marko Čuljat Lika press Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
31. srpnja 2017. u 17:50 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Pod predsjedavanjem Petra Radoševića danas je održana Treća sjednica Gradskog vijeća. Najprije su vijećnici izvukli brojeve s redoslijedom postavljanja pitanja a zatim su zaredale izmjene za govornicom.

Budući vaš izvjestitelj imenom nije zapisničar na sjednicama, donosimo novinarsko izvješće o onome najvažnijem, a posebice naglašavam, a u redakciju nije stigao materijal za sjednicu izuzev e-dnevnog reda. Neka novinarska izvješća koja se objavljuju neodoljivo me podsjećaju na zapisnike sa sjednica partijskih komiteta - sve se zapisuje i sve se objavljuje, što dezinformira javnost.

Nije bilo gotovo nijednog segmenta iz života u ovome dijelu Lijepe naše koji nije zanimao vijećnike koji su upozoravali na probleme i poteškoće. Vijećnike je zanimalo što će biti s parkiranjem i naplatom, a što s osičkim parkiralištima i dječjim igralištem. Zatim su pitali kakve su to neovjerene obavijesti o porezu na nekretnine, kada će biti besplatni vrtići što je obećanje iz izborne kampanje, pa sve do stanja sigurnosti i protupožarne zaštite, te kada će se konačno Tesla vratiti kući.

Na pitanja je odgovarao gradonačelnik Karlo Starčević. Za Lički Osik, koji je usput rečeno izgrađen polovicom prošlog stoljeća, i jedan je od dva jedina planska naselja u Hrvatskoj, je rekao da su tamo dvije kanalizacije i da se za parkirališta trebala praviti i - treća. Međutim, stanarima u tome industrijskom naselju sa 666 stanova prodire kanalizacija u podrumske prostore koji su beskorisni. Starčević je rekao da su radovi otpočeli s izbornom kampanjom i prekinuti nakon drugog kruga glasovanja, za vrijeme stare vlasti.

Nova regulacija prometa pogoršala je stanje u gradu, ustvrdila je jedna vijećnica te struke, pa su vijećnici danas saznali da se radi nova regulacija prometa u ličkoj metropoli i da će ponovo Starčevićeva biti dvosmjerna te da će se parkiranje naplaćivati samo na Trgu Alojzija Stepinca, jer se od naplate ne mogu pokriti plaće komunalnih redara, a građani negoduju za neopravdane kazne za parkiranje.
- Želimo da nam ljudi dolaze u grad, a ne da ih tjeramo s naplatom parkiranja.- istakao je Starčević.

Što se tiče obavijesti o porezu na nekretnine taj je proces stopiran jer gradski organi imaju 90 posto potrebitih podataka i neće se maltretirati građani. Starčević je rekao da nije obećavao besplatne vrtiće već cijenu ovisno o socijalnom statusu roditelja djece.

- Nikola Tesle se vraća kući ove ili najzad iduće godine.- ustvrdio je Starčević, dodajući da će se u Smiljanu izgraditi i svjetski znanstveni institut posvećen Tesli i njegovom djelu.

Na pitanje o manjem broju gostiju z Dan grada Starčević je odgovorio da je prošlogodišnja proslava stajala 360 tisuća kuna a ovogodišnja stotinjak tisuća, i da nije bilo besplatnih spavanja gostiju.

PRORAČUN
Dragica Lazić, voditeljica računovodstva iznijela je osnovne podatke o prošlogodišnjem gradskom poslovanju i proračunskim sredstvima. Ukupan je prihod iznosio 65 milijuna kuna od čega su sedam milijuna iznosili prihodi korisnika proračuna koji su danas podastrli svoja izvješća vijećnicima. Krajem prošle godine iskazan je manjak od 3,1 milijun kuna a obveze su iznosile 7,8 milijuna, i to većim dijelom nedospjele. Posljednjeg dana prošle godine Grad je imao 5,4 milijuna kuna kredita s godišnjom otplatom od milijun kuna.

U raspravi je sudjelovao Petar Krmpotić, dosadašnji gradonačelnik koji je bio odgovoran za pravilno korištenje proračunskih sredstava. On je istako da je prošlogodišnji proračun ravnomjerno izvršen, da su dospjele obveze dva milijuna kuna te da će biti i prihoda s kojima će se to pokriti.
- Dosta sredstava ide na održavanje županijskih cesta, a sredstva kasne. U javnosti se širi informacija o velikim dugovima. Posljednjih godina zbog zakonskim izmjena ostvarili smo pedesetak milijuna kuna manje prihoda. Uvijek smo imali bezuvjetno mišljenje revizije. Save investicije proveli smo sukladno zakonima.-rekao je Krmpotić.
Gradonačelnik Starčević je nakon toga s govornice istakao da dugovi polovicom ove godine iznose 16 milijuna kuna.
Prilikom glasovanja za proračun glasovalo je devet vjećnika, sedam protiv i jedan je vijećnik bio suzdržan.

Na sjednici je još razmotreno sedam točaka dnevnog reda.

Više o povratku tesle kući na poveznici:

www.licke-novine.hr/Prilozi/tesla/Tesla.html

UREĐENO VAGANAČKO VRELO

Novi izgled Vaganačkog vrela
Novi izgled Vaganačkog vrela
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. srpnja 2017. u 17:20 sati

VAGANAC
- U ovom selu 19 kilometara zapadno od Gospića, prema Pazarištima na putu prema jezeru Kruščici nalazi se izvor pitke vode Vaganačko vrelo koje je već stoljećima izvor pitke vode za ljude i stoku.

Prije dolaska vodovoda 2000. godine 32 kućanstva su koristila vodu s vrela za piće, napajanje stoke, kuhanje i pranje robe u kamenoj lokvi ispod izvora. Izvor je bogat vodom i nikad ne presuši, samo u ljeto ima manje vode.

Prema nacrtu iz 1912. izvor je uzidan klesanim kamenom 1935. godine i sagrađena je manja vodosprema iznad njega u kojoj se skuplja voda. Izvor ima malo korito ispod cijevi gdje ljudi toče vodu, a druga dva korita služe za napajanje stoke. Ispod korita gdje se napaja stoka proteže se kameno-zidana lokva na kojoj su žene prale veš. Graditelji su napravili i poseban tunel kroz koji višak vode iz vodospreme ide u lokvu. Danas se izvorska voda koristi samo za piće seljanima i posjetiteljima koji se nađu tamo.

Od zuba vremena beton se je oljuštio, korita popucala te je bilo potrebno obnoviti vrelo koje sadašnjim seljanima Vaganca (11 kuća) i mnogima koji žive u raznim dijelovima Hrvatske i inozemstvu, a dođu u posjetu ima veliku sentimentalnu vrijednost.

- Naišli smo na razumijevanje Hrvatskih voda koje su pristupile uređenju vrela i sanirale ga tako da bude što više izvorno. Pristupni put obnovio je i proširio Liming d.o.o. Ivice Popovića Kundre.-kaže Josip Duić, Vaganca. (LpS)

VIDEO ZAPIS IZ VAGANCA:


Priopćenje za javnost gradonačelnika Karla Starčevića

GRAĐANIMA TREBAJU TOČNE INFORMACIJE

Obustavljeni radovi u Ličkom Osiku
Obustavljeni radovi u Ličkom Osiku
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. srpnja 2017. u 23:50

GOSPIĆ - u našu redakciju večeras kasno stiglo je priopćenje gradonačelnika Karla Starčevića koje u cijelosti prenosimo:

Poštovani,
u skladu s načelom transparentnosti i s namjerom da uspostavimo još kvalitetniju suradnju s predstavnicima medija u Gradu Gospiću kako bi građani Gospića u svakom trenutku imali točne informacije o radu Gradske uprave, molim Vas da objavite priopćenje u cijelosti. Naime, od trenutka preuzimanja obnašanja dužnosti gradonačelnika moji suradnici i ja izloženi smo brojnim pritiscima od strane nekih medija koji za cilj imaju obmanuti čitatelje iznošenjem netočnih podataka vezanih uz projekte koje je započela bivša gradska vlast, ali ih nikada nije dovršila. Koristim ovu priliku da se i putem Vašeg medija obratim našim sugrađanima i kažem u kojoj su fazi pojedini gradski projekti.

- Radovi na Ličkom Osiku obustavljeni su uslijed oštećenja starog (postojećeg) kanalizacijskog sustava, a izračun za novi sustav nije stručno dimenzioniran da može prihvatiti svu oborinsku vodu. Daljnjim radovima bi se nanijele dodatne štete u visini iznad 2 milijuna kuna. Osim toga radovi su otvoreni od strane stare gradske vlasti, a da nisu osigurana proračunska sredstva. Dakle, otvaranje radova je bilo protuzakonito, isključivo u predizborne svrhe dok je radove nakon gubitka izbora vrlo naprasito zatvorila također stara garnitura i to s ciljem prikrivanja nanesene štete na kanalizacijskom sustavu. U tijeku je sanacija učinjene štete.

- Što se tiče izgradnje nogostupa za sigurnost djece do Osnovne škole dr. Jure Turića, reći ću samo kratko i jasno, a čitateljima ću ostaviti na zaključak: za navedeni nogostup postoji glavni i idejni projekt, kojemu je, gle čuda, autor nitko drugi nego gospodin Mate Žagar. Za sada je osim toga, potpisan i sporazum između Grada i MUP-a. Radovi nisu ni mogli započeti iz razloga što nije ishodovana građevinska dozvola i sada smo u fazi prikupljanja ostale dokumentacije i suglasnosti javnopravnih tijela potrebnih za ishođenje iste. Svi znamo da je dug put od ideje do realizacije! Nekima je bio i predug - gotovo 30 godina.

- Projekt obnove fasada, odnosno energetske učinkovitosti zgrada u fazi je prikupljanja suglasnosti stanara i zatvaranja financijske konstrukcije. 24. srpnja 2017. godine održan je sastanak s predstavnicima stanara i direktorom Komunalca d.o.o. koji je nositelj projekta. Predstavnici stanara izrazili su volju i želju za provedbom projekta i dobili su detaljne proračune i plan otplate kredita svog dijela sufinanciranja projekta (40%), odnosno radova. Izračun je vršen na osnovi petogodišnje i desetogodišnje otplate kredita, kroz plaćanje mjesečne pričuve. Čim dobijemo ovjerene izjave stanara objavit ćemo javni natječaj. U rujnu ove godine očekujemo zatvaranje javne nabave i početak radova.

- Nadalje, Grad Gospić se obvezao napraviti kosturnicu za žrtve Drugog svjetskog rata na Balinovcu, tj. prostoru Gradskog groblja sv. Marije Magdalene. Međutim nitko od djelatnika Grada nije bio o tome informiran. Radovi su trebali biti završeni najkasnije do 15. lipnja 2017. kada je trebala početi i ekshumacija žrtava. Stara Uprava nije ni počela s izradom projektne dokumentacije, a kamoli s gradnjom. U komunikaciji s Ministarstvom hrvatskih branitelja saznali smo za projekt i počeli intenzivne pripreme kako bi što prije započeli i s realizacijom.

- Također, potpuno je ista situacija i sa šetnicom na Novčici i sa svim tzv. započetim projektima i idejnim projektima kojega je stara gradska vlast imala na umu realizirati, a nije ih realizirala. Od svega nam je ipak najsimptomatičnije da je idejni tvorac svega vidljivoga ali i nevidljivoga gospodin Mate Žagar uredno primio novac za svoje ideje i idejne projekte. Kako rekoh - dug je put od ideje do realizacije i mi ćemo ga sigurnim korakom prevaliti i doći do konačnog cilja, a to je dobrobit Grada Gospića i svih njegovih stanovnika.
Zahvaljujem se na objavi priopćenja, te za sve dodatne informacije Gradska uprava Vam stoji na raspolaganju.

S poštovanjem,
Karlo Starčević
Gradonačelnik Grada Gospića

Gospićke sličice

BEZ RIČI

Krovari na gospićkoj zgradi minjaju opasni salonit/Snimija Marko Čuljat Lika press
Krovari na gospićkoj zgradi minjaju opasni salonit/Snimija Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. srpnja 2017. kroz podne

GOSPIĆ - Jučere sam od ŠUP-a s mojim terićim okom škicnija i snimija krovopokrivače na ednoj zgradi u nekadašnjoj Grobljanskoj, a jošte od prije rata na inicijativu ednog glavonje iz Zagrebu, Ulici Miroslava Kraljevića, ugaonog kamena hrvatskom modernog slikarstva - tako o njemu pišu znanci i kritičari.

Jošte juče sam tija saznat o kakvom se to dilu radi, a nisam uspija ni danasaka. A slika mi se baš dopada pa ju objavljujem.

Danaska, opet ne lezi vraže zanimljiva scena u Starčevićevoj. Nešto prije podne u njojzi je zapeja edan talijanski autobus. Ko zna kako je uopće tu doša, ma upopričila mu se edna cisterna i parkirane autine. Mora sam i sam sudilovati u raščišćavanju tog gordijskog čvora, a kada su prolazili pored mene opazio sam vesela i razdragana lica djece koja su mi mahala. Baš mi je bilo drago što sam uspišno odglumija prometnika. Šteta što gracka signalizacija nije bolje rješene pa ni ovaj vozač busa ne bi zaluta u ednosmirnu ulicu, i to Glavnu.(MaČ)

Vukšićani u akciji

UREĐIVANJE VRELA PEĆINA

Mnogi Vukšićani rado prošeću do Pećine
Mnogi Vukšićani rado prošeću do Pećine
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
26. SRPNJA 2017. U 21:00 SATI

VUKŠIĆ - U ovom selu pored Ličkog Osika, nedaleko rotora, podno brda Grič, nalazi se izvor pitke vode Pećina. Sam izvor je desna pritoka rječice Balatin, a neposredno pored potoka Gujina.

Pećina je davno uređen izvor koji je klesanim kamenom uzidan vjerojatno još za vrijeme Matije Terezije. Sam izvor nije baš bogat vodom pa svake godine u kasno ljeto presuši, a tijelom jesenskih ili proljetnih kiša ponovo poteče. Sam izvor seljanima sela Vukšić ima veliku sentimentalnu vrijednost. Tijekom rata ili poslije njega, netko je u pećinu bacio tri klesana kamena pa je grlo Pećine time oštećeno i postalo opasno da netko upane u izvor.

- Prošle godine nekoliko nas susjeda, za vrijeme dok je izvor presušio, izvadili smo kamenje i uzidali u grotlo te očistiti okoliš od trnja i uredili pristupni put. U tome nam je pomogao vlasnik poduzeća GS gradnja Mario Brkljačić Mačkilj kojeg je zamolila zamjenica tadašnjeg gradonačelnika Marta Grgurić.-sjeća se Ivica Pavletić, kodnog imena Dido s kim sam tako službeno komunicirao, a o čemu, o tome drugi put. Ali moram reći da mi je bija odlična podrška u mome poslu, a bija sam novinar početkom Domovinskog rata pa i dalje.

- Mačkiljev stroj i strojar Bućurica, inače susjed s Kulske ceste u Ličkom Osiku nije krio zadovoljstvo što se uređuje Pećina koju smo svi još kao djeca zavoljeli.- naglašava moj Dido.

Kad je napravljen put, jasno prteni, pristupilo se vađenju kamenja iz Pećine. Najprije su angažirani članovi gospićkog HGSS-a i oni su išli u Pećinu i vidjeli da nema opasnosti da se kad bude prilika spusti netko od nas i poveže kamenje za vaditi. Aktivistica GSS-a je tom prilikom povezala jedan kamen. Uz pomoć suseljana Ljupana i njegova stroja i nekoliko suseljana iz Pećine su izvađena sva tri kamena koje su potom vraćena na svoje mjesto na mjesto i uzidani su.

Zatim je uslijedila iduća zadaća - čišćenje samog izvora vode. Nadalje zatraženo je od Grada Gospića da osvijetlimo Pećinu i da naspemo put tamponom. Budući da nije bilo instalacije za rasvjetu, u pomoć je priskočio HEP ODS Elektrolika iz Gospić koji je postavio četiri stupa i provukao instalaciju za rasvjetu.

- Još preostaje da Grad postavi rasvjetu i po mogućnosti da nam osigura tampon za nasaipanje prilaznog puta. Što se tiče Hrvatskih voda nismo naišli na razumijevanje pa smo uređenju pristupili sami. Hrvatske vode su uređivale potok Gujinu koji također utječe u Balatin i nije baš jasno zbog čega nisu htjeli urediti Balatin koji je poprilično zarastao u šaš i travu pa sad mulj koji se stvara na izvoru ne može otjecati.- kaže Pavletić (LpS)

Treća Sjednica Gradskog vijeća

U PONEDJELJAK

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. srpnja 2017. u 12:45 sati

GOSPIĆ - Petar Radoševič, predsjednik Gradskog vijeća sazvao je treću redovnu sjednicu za ponedjeljak 31. srpnja.

U središtu pozornosti vijećnika biti će uz aktualni sat još sedam točaka dnevnog reda. Između ostalog raspravit će se izvješće o izvršenju gradskog proračuna. (MaČ)

Foto reportaža iz Gospića

POČAST BRANITELJIMA ZA DAN GRADA

Prije podne je odana čočast hrtvatskim braniteljima, anavečer je bilo narodno vesele na Trgu Stjepana Radića.

Odavanje počasti na gradskom goblju/sniumio Marko Čuljat Lika press Gospić
Odavanje počasti na gradskom goblju/sniumio Marko Čuljat Lika press Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. srpnja 2017. u 14:20 sati, dopuna u 21:25 sati

GOSPIĆ - Jutros su u Gradsko groblje sv. Marije Magdalene došli mnogobrojni Gospićani kako bi odali počast svojim precima koji su tu sahranjeni. Inače 22. srpanj blagdan sv. Marije Magdalene je i Dan grada Gospića, pa su danas brojna izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće na križ u groblju, na spomenik hrvatskim braniteljima i žrtvama Domovinskog rata te na spomen-bistu prvog predsjednika RH Franje Tuđmana.

U gospićkoj prvostolnici msgr. Mile Čančar služio je koncelebriranu svetu misu, a na odavanju počasti hrvatskim braniteljima uz brojne građane bili su iu čelniuci Grada Gospića i Ličko-senjske županije.
Donosimo foto-reportažu o tom događaju. (MaČ)

POGLEDAJTE I PRVI LIČKI VLOG O JUČERAŠNJOJ PROSLAVI:


Proslava Dana grada Gospića

VJERA U BOLJU BUDUĆNOST

Na svečanoj Gradskog vijeća bili su brojni uzvanici.

Uzvanici na današnjoj sjednici u Gospiću
Uzvanici na današnjoj sjednici u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. srpnja 2017. u 14:00 sati, dopuna 22. svibnja u 21:00 sati

GOSPIĆ - Povodom sutrašnjeg Dana grada i blagdana sv. Marije Magdalene danas je održana svečana proširena sjednica Gradskog vijeća na kojoj su bili brojni gosti i uzvanici. Između ostalih na sjednici je bio i legendarni general policije Mladen Markač, počasni građanin grada Gospića, ali i Davor Pavuna poznati svjetski fizičar i izumitelj.

Svečanost je počela s Lijepom našom u izvođenju gospićke Vile Velebita i odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima. Prvi je govornik na svečanosti bio Petar Radošević, predsjednik Gradskog vijeća koji je naglasio da je po prvi put od ove godine upravljanja gradom kohabitacija.
- Stari saziv je osigurao investicije od preko 50 milijuna kuna od sanacije smetlišta do gradnje stanova., a spremni su i projekti za investicije od 200 milijuna kuna. Prilikom kontrole poslovanja uvijek smo imali bezuvjetno mišljenje revizije, a u proteklom mandatu izmjenom propisa izgubili smo čak 50 milijuna kuna, ali ima najava da se to popravi. -rekao je Petar Radošević, (HDZ) predsjednik Gradskog vijeća.

- Danas su naše misli upućene poginulim hrvatskim braniteljima koji su nam nadahnuće. Grad je proteklih 25 godina bio izložen raznim utjecajima, i preuzimanjem uprave uočili smo mnoge poteškoće od nezaposlenosti do demografije i raseljavanja, mali se nadamo izaći iz ove depresije koja je najveća u državi. Mi znamo što želimo i kako to ostvariti. Obećavam, da ću grad voditi prema boljoj budućnosti i da našoj djeci osiguramo egzistenciju. Naš je cilj kvalitetniji život, a u tome će nam pomoći i prof. Pavuna koji je danas ovdje.

U ime gradova i općine Ličko-senjske županije uzvanicima se obratio Ante Dabo, gradonačelnik Novalje (most):
- Želim vam mnogo uspjeha, A Karlu želim da svoj poslovni uspjeh prenese i na grad i da kohabitacija bude usmjerena na razvoj što svi želimo.

Sudionicima se obratio i župan Darko Milinović:
- Svi smo ujedinjeni da se razvijamo u narednom mandatnom periodu. Ljudi će nas cijeniti po rezultatima. Proteklih godina raste zaposlenost i sve je manje nezaposlenih, izvoz je za četiri posto veći od republičkog prosjeka, više izvozimo nego što uvozimo u našoj županiji. Veselim se novom centu prof. Pavune koji je usmjeren na budućnost.

Danas u dodijeljena i javna gradska priznanja. (MaČ)

Objavljujemo integralni govor gradonačelnika Karla Starčevića:

Poštovane gospđe i gospodo, preuzvišeni oče Biskupe, dragi gosti, prijatelji Gospića,
dobro došli na svečanu sjednicu Gradskog vijeća kojom tradicionalno svake godine, otkad je slobodnog Gospića, obilježavamo dan našeg grada, dan naše časne prošlosti i u duhu zajedništva navješćujemo Gospićku bolju budućnost. Uoči blagdana sv. Marije Magdalene naše su misli i naši osjećaji upućeni svim našim sugrađanima koji više nisu među nama, a posebno našim braniteljima koji su za slobodu svog grada i njegovih stanovnika časno žrtvovali svoje živote. Misao na njih obaveza je i nadahnuće svih naših želja i naših nastojanja za dobro našeg Gospića.
Naš je grad nastao na želji za slobodom, prosperitetom i na tradicionalnom hrvatskom ličkom identitetu. On je u zadnjih gotovo dva i pol desetljeća bio izložen brojnim izazovima s kojima smo se ponekad noslili hrabro, odlučno i uspješno, a ponekad ipak nešto slabije.
Preuzevši Upravu Grada u lipnju sa svojim zamjenicima, uočili smo mnoge poteškoće pred kojima bi mnogi pokleknuli, ali mi nećemo. Nažalost, svjedočimo brojnim izazovima koje su nas zatekle; nezaposlenosti, klonulosti, osiromašenje, gubitku vjere u same sebe i najstrašnijem - stalnom demografskom propadanju i iseljavanju, posebno mladih. Depresija je zavladala gotovo svuda. Nismo, nažalost, jedini u Hrvatskoj koji se nalaze u takvoj situaciji, ali smo isto tako među rijetkima koji smo ove godine ponovno udahnuli novu energiju, novu vjeru i novu nadu za naš grad. Znamo što želimo, znamo kako to ostvariti i znamo da se možemo i moramo osloniti na snagu našeg zajedništva, na naš neslomljivi gospićki slobodarski i inatljivi duh koji nas je održao na ovim prostorima sva ova stoljeća pa i onda kad je bilo najteže.
Kao gradonačelnik i ovom vam prigodom, na ovoj svečanoj sjednici obećavam da ću voditi Gospića sa suradnicima u zajedništvu, prema ljepšoj budućnosti utemeljenoj na znanju, mladosti i idealima. Tom smo se cilju odlučili posvetiti i njemu žrtvovati kao bismo našoj djeci osigurali budućnost u svom domu, u svom gradu i u svojoj domovini. Sve svoje vrijeme ali i znanje dajem na raspolaganje Gradu da za svog mandata popravimo stanje u kojem smo se našli i sa kojim smo se suočili. Dakako da računam i na pomoć vas, mojih dragih prijatelja, koji ste ovdje a posebno prof. Pavune koji polako postaje naš sugrađanin.
Naš je cilj kvalitetno obrazovnje povezano s gospodarskim potencijalima našeg kraja, kvalitetan zdravstveni sustav, održiva kulturna politika, izgrađena socijalna osjetljivost, skrb o našim sugrađanima treće dobi, ulaganje u znanje i nove tehnologije, nova održiva proizvodna radna mjesta i poticanje ostanka na ovom našem životnom prostoru.
Ciljevi su to koji su ostvarivi, izazovi na koje smo spremni, pitanja na koja znamo odgovore. Zato i s ovog mjesta pozivam sve naše sugrađane na novo zajedništvo, novu međusobnu solidarnost, ali i na novu odgovornost prema našoj djeci i njihovoj budućnosti. Gradit ćemo grad gospodarstva, poduzetništva, kulture, znanosti, konkurentnosti i odgovrnosti.
Politikantstvo bez sadržaja, posao bez rada, poziciju bez odgovornosti nećemo i ne želimo u našoj kući ni u našem gradu. Tu nam primjer daju brojni mladi ljudi koje svakodnevno susrećem, s kojima surađujem i skojima dijelim iste poglede. Oni znaju što i kako, oni iskreno svjedoče svoje domoljublje i ljubav prema svom gradu, oni od nas s pravom traže drukčije i bolje, kvalitetnije i brže. Konkurentnije. Oni ne žele gubiti vrijeme i nude nam svoje znanje kao zalog zajedničkom boljem Gospiću. Jedan dio njih, najboljih, i danas je ovdje s nama na ovoj sjednici. To su najuspješniji gospićki učenici i studenti koji su svoje uspjehe gradili neumornim radom i učenjem. Oni su najbolji među nama i njih posebno pozdravljam i obećavam da ćemo činiti više i bolje za njih i za njihove škole. Hvala im za sve uspjehe kojima su pronosili diljem Hrvatske dobar glas o gospićkoj mladosti i znanju.
Neću dragi gosti, današnji dan opterećivati statistikama ni projektima prošlih, a posebno ne prošle godine. Ne želim umanjivati svečarsko raspoloženje predstojećih dana. Neću ni davati pretjerana nerealna obećanja, ali ću u svim danima koji su pred nama dati sve od sebe za gospićko bolje sutra koje počinje u svakom od nas i u meni koji svojim radom želim biti samo jedan od onih koji znaju i žele činiti dobro za svoj grad. Pozivam vas da mi se pridružite da bismo naš Gospić učinili našom boljom budućnosti.
S nama su i oni koji su se u tom poslu već dokazali, dobitnici naših nagrada i priznanja. Upućujem im i čestitke i zahvalnost za sve ono što su učinili za zajedničko dobro. Mislim i na one nagrađene koji nažalost više nisu s nama.
Na kraju, dragi prijatelji svim Gospićankama i Gospićanima, svim našim prijateljima želim sretan dan grada i blagdan njegove zaštitnice, sv. Marje Magdalene.


Uz Dan grada Gospića

ČESTITKA GRADONAČELNIKA STARČEVIĆA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. srpnja 2017. u 9:20 sati

GOSPIĆ - Danas je građanima i građankama grada Gospića povodom 22. srpnja Dana grada i blagdana sv. Marije Magdalene, čestitku poslao gradonačelnik Karlo Starčević sa suradnicima. (MaČ)

Proslava dana grada Gospića

VELIKA FEŠTA

Dan grada slavi se nizom manifestacija do početka kolovoza.

Lanjski nastup mažoretkinja
Lanjski nastup mažoretkinja
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. srpnja 2017. u 10:00sati

GOSPIĆ - Danas je u našu redakciju stigla službena pozivnica za proslavu Dana grada Gospića koji je 22. srpnja kada je blagdan njegove nebeske zaštitnice sv. Marije Magdalene.

Dan ranije, u petak 21. srpnja s početkom u 11 sati biti će svečana i proširena sjednica Gradskog vijeća.

Na sam Dan grada i blagdan, u subotu 22. srpnja je u 9:30 sati odavanje počasti kod križa u Gradskom groblju sv. Marije Magdalene, a zatim je zajednički odlazak na svetu misu u prvostolnicu. Nakon mise slijedi polaganje vijenca i paljenje svijeća kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata i kod biste prvog predsjednika RH dr. Franje Tuđmana na Trgu A. Stepinca

U večernjim satima s početkom u 19.45 sati je mimohod puhačkog orkestara i mažoretkinja od Pučkog otvorenog učilišta dr. Ante Starčević do Trga Stjepana Radića.

U 20.00 sati je promenadni koncert puhačkog orkestra i mažoretkinja grada Gospića i gostiju i nastup Gradskog zbora Vile Velebita. Na Trgu će nastupiti FA Dr. Ante Starčević i gostiji KUD "Horvatska" Velika Horvatska - Desinić, FS "Velebit" Donje Pazarište, HKUD "Široka Kula" Široka Kula, HKUD "Lika" Lički Osik, Tamburaški orkestar Ličkog Osika i Korenice, Tamburaški orkestar POU dr. Ante Starčevića Gospić.
U 22.30 sati nastupa Tamburaški sastav Patrioti i nakon njih Grupa Gospić Big Band. (LpS)

Više o ostalim manifestacijama čitajte na poveznici:

www.licke-novine.hr/Gospic_17/GS%20kronika.html#n59

Druga sjednica Gradskog vijeća

JEDNOGLASNO ZA NAGRADE

Pred početak sjednice
Pred početak sjednice
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. srpnja 2017. u 15:25 sati

GOSPIĆ - Danas su vijećnici na Gradskom vijeću jednoglasno donijeli odluke o ovogodišnjim javnim priznanjima koje će 22. srpnja na Dan grada dobiti Karlo Tomljenović za promicanje sporta, Gradski zbor Vile Velebita, dr. Mile Došen, specijalista pedijatar u mirovini i posmrtno Juraj Stopić, prvi predsjednik višestranačke Skupštine općine Gospić nakon demokratskih izbora.

Prije toga gradski su čelnici odgovarali na pitanja vijećnika na aktualnom satu. NA pitanje o dugovanjima gradonačelnik Karlo Starčević je odgovorio da je dug na primopredaji bio sedam, a kasanije je narastao na 12 milijuna kuna.
-Na računu je 1,7 milijuna kuna i sa isplatom plaća idemo u blokadu.-rekao je starčević naglašavajući da ne želi ići u zatvor zbog prethodnika.

Jedan je vijećnik predložio da se zapisnici objavljuju na internet stranici Grada, a jedna je vijećnica pitala zašto gradonačelnik na neciviliziran i nekulturan način objavljuje priopćenja.
- Mnogi laju za gradonačelnikom koji je gradonačelnik svih građana.- odgovorio je Starčević. (MaČ)

Pčelice ne posustaju

AKCIJE - SVE ZA PČELICE

Ne prestaje pristizanje pomoći za uređenje novog prostora gospićkih Pčelica.

Velebitaši svojski pomažu Pčelice
Velebitaši svojski pomažu Pčelice
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. srpnja 2017. u 11:45 sati

GOSPIĆ - Udruga Pčelice je neumorna na uređenju dobivenog prostora u Ulici specijalne policije. Uz donacije uređenje prostorija za rad sve ljepše i ljepše izgledaju.

Danas su se akciji pridružili zaposlenici Parka prirode Velebit iz Kaniže Gospićke i njih petero ličilo je zidove koji su postojali bijeli poput snijega. U akciju su se uključili mnogi poduzetnici, poslovni ljudi, poduzeća i pojedinci i nema sumnje da će prostor uskoro odjekivati dječjim glasovima radosti i veselja. (MaČ)

Nediljna usputnica iz Grada

GRACKI KROVOVI I PROČELJA

Ponekad triba dignut glavu i pogledat višlje.

Gospićki krovovi
Gospićki krovovi
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. srpnja 2017. u 11:15 sati

Biliži i snima Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Jošte kada sam bija klapuzan stariji su mi prigovarali što idem pošinut, da ću u Budačkoj nikome razbit caklo na pendžeru.

Kašnje sam počeja dizat glavu i koristiti treće oko. Ko ne mere pogodit, kazat ću - fotoaparat. Najprvo mi je plastični aparat Pionir na rol film, ko zna zna ko ne zna nije ni bitno, posudija Ivica Novačić, a i danaska mogu napravit' slike s tog filma.

Fotografiji me je podučija u sklopu slobodni' aktivnosti u sedmom razredu II. Osnovne škole u Gospiću nastavnik fizike Anton Jagar Toni, a u Gimnaziji nastavnik tehničkog Marijan Sakač. Nastavija sam fotografirati i ka student Akademije, pa sam uz pomoć direktura prof. Stipe Josipovića osnova foto- sekciju a labaratorij je bija u nekadašnjem abortu. Nakon toga sam piko nikog Mažurana iz Gospića koji je u Zagrebu bija prisidnik Narodne tehnike osigura i tri seminara za studente. Edan je bija za fotografiju, drugi za film, a treći za zrakoplovno modelartstvo. Ja sam za sva tri dobija - morete mislit - diplomu. Tako da sam s Akademije oša ka niko drugi s četri diplome.

Odunda uvik gledam trećim okom i nastojim obiktivno prinit uno što vidim. Danaska su mu pali u oči gospićki krovovi i pročelja u Glavnoj, odnosno Starčevićevoj ulici. Milina je vidit pročelje prvostolnice, zgrade Karitasa, Stare robne kuće, al' ne i smijuriju koju su uvitovali nikakvi zaštitari kulture da umisto ličkog krovnog prozora vlasnik mora na krovu napravit pseću kućicu, ka u "švajcarskoj". Nazdravlje.

Da ste me zdravi i debeli i do vidova.