POČETNAARHIVA
NOVI PREDSJEDNIK KRUNOSLAV TOMLJANOVIĆ IZ SENJA
Povjesnica i ratni put 9.gbr."VUKOVI"
MISE I FILM ZA SVISVTE
VUKOVI DOBILI VOJARNU
25. LISTOPADA
VELIKE MOGUĆNOSTI SURADNJE
POSJET SLOVENSKE VELEPOSLANICE
VELIK INTERES ZA IZLOŽBU HRVATSKIH GARDISTA

ŽENE IZ HRVATSKE BILE U GOSPIĆU
U MUZEJU LIKE OTVORENA DOKUMENTARNA IZLOŽBA
NOVI ŠEF HDZ-A JE PETAR RADOŠEVIĆ
PETAR KRMPOTIĆ PODNIO OSTAVKU
IZLOŽBA U MUZEJU LIKE
POČAST POGINULIMA ZA DOMOVINU
MILENIJSKA RUŽIČASTA VRPCA
MOLITVA MAJCI BOŽJOJ BISTRIČKOJ
POČAST BRANITELJIMA HRVATSKE
ZDRUŽENA VJEŽBA GOSPIĆA, KARLOVCA I OSIJEKA
NOVI JE ŠEF POLICIJE JOSIP BILJAN
SMJENA NAČELNIKA PODNARA
POPLAVLJENE KONOBE
POPLAVLJENE KONOBE
PRIJE 24 GODINE PROTJERANI SU ČETNICI
STRANI DIPLOMATI
PODRŠKA VLADE
VELEBITNA PREPOZNAVANJA
BRUŠANSKOG ILI VELEBITSKOG USTANKA
ZAMUTILA SE I NOVČICA

RABLJANI POSLALI OKRJEPU VATROGASCIMA
CHM POSTAJE SVETIŠTE HRVATSKOG NARODA
VELEBIT I DALJE GORI
SPOMEN BRANITELJIMA
SPOMEN BRANITELJIMA

VELEBIT I DALJE GORI
GORI VELEBIT
MUČKI NAPAD NA POLICAJCE
PROŠIRENJE DJELATNOSTI

KOMEMORACIJA U ŽUTOJ LOKVI
VRUĆINA I SUŠA NE JENJAVAJU
VIŠKOVLJANI STIGLI U SVETIŠTE
TUĐE POŠTUJ, SVOJE UŽIVAJ
Nekima je bilo privruće, a drugi su prišli baciklima 700 kilometara

POČAST POGINULIMA
POČAST PRIJATELJIMA IZ RATA
POČAST POGINULIMA
SPAŠAVALI DALMACIJU
ISPOMOĆ ZA POŽARE U DALMACIJI
ISKAZNICE ZA 23 MLADIĆA I DJEVOJKE
LIFE ZA RISA
Prijemi kod biskupa i gradonačelnika
GRADONAČELNIKA GOSPIĆA
HRVATSKA VLADA MORA NAĆI RJEŠENJE
PONOSNI LIČKI TROLIST
SPOMENIK HRVATSKIM JEZIKOSLOVCIMA LIČANIMA
SPOMENIK HRVATSKIM JEZIKOSLOVCIMA LIČANIMA
LAKŠE DO UVJERENJA
HDZ-E JE POBJEDNIK I PROTEKLIH LOKALNIH IZBORA
ZAHVALA BIRAČIMA
PODRŠKA ZATVORSKOM SUSTAVU
DANI OTVORENIH VRATA
FOLKLORAŠI SE ISKAZALI
DARKO MILINOVIĆ NOVI LIČKO-SENJSKI ŽUPAN
Dobra izlaznost

Izbori u ŽO HNS-a

NOVI PREDSJEDNIK KRUNOSLAV TOMLJANOVIĆ IZ SENJA

Krunoslav Tomljanović na isbornoj skupštini
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
31. LISTOPADA 2017. U 8:30 SATI

GOSPIĆ - Sukladno Statutu Hrvatske narodne stranke-liberalnih demokrata u gospićkom hotelu Ana održana je redovita Izborna skupština Županijske organizacije HNS-a Ličko - senjske županije na kojoj su stranački delegati birali vodstvo za novi četverogodišnji mandat.

Za novog predsjednika Županijske organizacije HNS-a Ličko-senjske županije izabran je dosadašnji predsjednik HNS-a podružnice Senj Krunoslav Tomljanović, dok su za zamjenike izabrani Milan Kolak iz Perušića i Milan Vučetić iz Brinja. Skupština je za tajnicu jednoglasno potvrdila Martinu Gorušić Katalinić, za glasnogovornicu Maju Tomljanović, a za blagajnicu Katiju Loreto Prpić.

Održane su i izborne skupštine županijskih interesnih odbora, Ženske inicijative HNS-a i Mladih HNS-a, na kojima su izabrane Dubravka Pavelić Krmpotić, odnosno Sandra Halepović.

- HNS je u Ličko - senjskoj županiji jedina stranka političkog centra koja se zalaže za stvaranje jednakih mogućnosti za sve. Mi zasigurno prednjačimo u razumijevanju poduzetnika i u pogledu u budućnost bez ideoloških podjela s kvalitetnim odgojem i obrazovanjem i razvojem novih tehnologija.- istaknuo je u svom govoru novoizabrani predsjednik Krunoslav Tomljanović.

- HNS Ličko - senjske županije će i u budućnosti razgovarati sa svim političkim grupacijama, a sve na dobrobit naše zajednice i kako mladi više ne bi odlazili iz Like, nego kako bi se vraćali.- zaključno je poručio Tomljanović. (LpS)

Uz 25. obljetnicu Vukova

Povjesnica i ratni put 9.gbr."VUKOVI"

Ovaj mjesec obilježena je 25. obljetnica ustroja Vukova što je bilo 1. studenoga 1992.

Prva smotra 6. gardijske brigade 1. studenoga 1992. godine - Mirko Norac i Milan Zdunić Harga/Foto arhiva Lika presa Gospić
Prva smotra 6. gardijske brigade 1. studenoga 1992. godine - Mirko Norac i Milan Zdunić Harga/Foto arhiva Lika presa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. listopada 2017.

Ustrojavanje 9.gbr. službeno započinje izdavanjem Zapovijedi Operativne Zone Rijeka od 1. studenog 1992. Godine. Za nositelj ustrojavanja nove postrojbe pod nazivom 6. Gardijska motorizirana brigada određen je zapovjednik 118. Brigade HV-a pukovnik Mirko Norac, koji je nedugo zatim imenovan njezinim zapovjednikom.

Ratni zapovjednik nakon Mirka Norca bio je Zvonko Bajković, te vršitelji dužnosti: Milan Čanić- Bićo, Zdravko Klanac, Frane Tomičić i Ante Došen.

Prvotnu jezgru 6. gardijske motorizirane brigade "Vukovi" činili su pripadnici domicilnih 118. i 133. brigade te 111. i 128. riječke brigade HV. Brigada je naziv 6.gmtbr. nosila do lipnja 1993. kada joj je naziv promijenjen u 9.gardijska motorizirana brigada. Nedugo po osnutku brigadu su čekale teške zadaće. Zapravo dva mjeseca po formiranju postrojbe uslijedila je akcija "Maslenica", gdje je 9. gardijska brigada svojim uspješnim djelovanjem na pravcu Rovanjska - Jesenice - Tulove grede, slomila otpor neprijatelja u rekordnom vremenu. Za uspješno obavljenu zadaću tijekom akcije "Maslenica" general-zbora Janko Bobetko posebno pohvaljuje OKB 9.gbr., kao i cijelu brigadu na čelu sa zapovjednikom. Po povratku u Liku, brigadu očekuju svakodnevni sukobi s neprijateljem na crti bojišnice od Otočca do Gospića dugoj gotovo 50 km.
Od skupine dragovoljaca 9.gbr. izrasta u modernu postrojbu osposobljenu za izvršavanje najsloženijih zadaća. To se ubrzo pokazalo u akciji "Medački džep" 9. rujna 1993. godine, kada je u svega nekoliko sati slomljen otpor neprijatelja u potezu od Divosela do Metka, dubine oko sedam kilometara. I oslobođeno je 48 četvornih kilometara privremeno okupiranog teritorija RH. U ovoj akciji 9. gbr. bila je nositelj glavnog udara uz pomoć 133. i 111. brigade HV i SJP MUP-a.

Novo bojno djelovanje za postrojbu uslijedilo je 5. ožujka 1994. godine kada je neprijatelj napao i zauzeo dominantnu kotu zvanu Repetitor na planinskom masivu Ljubovo i time otvorili mogućnost za daljnje napredovanje Ličkim poljem. Tada je u pomoć pričuvnim brigadama, koje su osiguravale crtu bojišnice, upućena 9.gbr. Poslije silovite bitke, zbog velikih gubitaka neprijatelj je bio prisiljen napustili zauzeto područje.

Po zapovijedi ministra obrane Gojka Šuška, 84. gardijska bojna "Termiti", 9. ožujka 1995.g. prelazi u ustrojbenu strukturu 9.gbr., te preuzima naziv 2. pb 9.gbr. Ova postrojba drži crtu obrane na Velebitu, a 25. srpnja 1995. godine sudjeluje u operaciji "Ljeto-95" za koju dobiva pismenu pohvalu od vrhovnika OS RH i načelnika GS OS RH.

Najveći ispit 9.gbr. bila je akcija "Oluja", sa zadaćom zauzimanja strateški važnog položaja Ljubovo i daljnje napredovanje prema državnoj granici. Zauzeti Ljubovo značilo je slomiti tzv. Krajinu, taj masiv bio je okosnica neprijatelja i simbol njihove državnosti. Iako je naišla na jak otpor neprijatelja, 9. gardijska brigada je uspjela ovladati Ljubovom, izbiti na komunikaciju Lički Osik - Bunić, te ostvariti daljnje napredovanje preko Bunića i Udbine ka državnoj granici. Istovremeno, složen pravac bojnog djelovanja imala je 2. pb 9.gbr koja je po ovladavanju neprijateljskih položaja na Velebitu izmještena na području Gračaca, gdje je nastavila bojna djelovanja preko Srba u pravcu državne granice sa BiH.

Nakon operacije "Oluja"postrojbe 9.gbr. dobivaju zadaće na osiguranju državne granice na samom jugu RH. Po završetku Domovinskog rata 9.gardijska brigada provodi obuku svojih postrojbi, ustrojava selekcijsko središte za obuku stacionirano u Zadru u kome je kroz dvanaest selekcijskih kampova uspješno prošlo 788 kandidata koji su postali pripadnici brigade. Nakon završetka Domovinskog rata brigadom su zapovijedali: Miodrag Hećimović,
Jozo Šerić, Blaž Beretin i Saša Katalinić.

Brigada tijekom svog mirnodobskog postojanja uspješno provodi sve zadaće, do preustroja OSRH, kada dolazi do njenog raspuštanja 31. ožujka 2008 godine. Brigada ulazi u sastav 1. gardijske brigade TIGROVI te zatim u motoriziranu gardijsku brigadu i to 1. bojnu gardijske motorizirane brigade "VUKOVI" smještenu u Vojarni Eugena Kvaternika u Gospiću, koja kroz naziv i djelovanje čuva spomen na ratnu 9. gardijsku brigadu Vukovi.

9. gardijskoj brigadi dodijeljen je čitav niz odlikovanja i pohvala, a na svoju 10. obljetnicu 2002. godine odlikovana je Redom kneza Domagoja s ogrlicom. Povodom 20. Obljetnice brigade dobila je Povelju Predsjednika RH.

Tijekom njenog postojanja kroz postrojbu je prošlo oko 5000 pripadnika. U temelje slobodne i neovisne Republike Hrvatske i pobjedu u Domovinskom ratu svoje živote je ugradilo 56 pripadnika Devete gardijske brigade, 211 pripadnika brigade je u ratu ranjeno odnosno stradalo.
Za vrijeme postojanja brigade njeni pripadnici su izradili spomen obilježja u vojarnama i na mjestima pogibije, spomen sobu u sklopu kapelice u vojarni Eugen Kvaternik u Gospiću te zajedno sa veteranima trajno skrbe za njihova počivališta.

Gradovi i općine su kao znak zahvalnosti postrojbi i njenim poginulim pripadnicima dodijelili nazive ulica i trgova u Gospiću, Ličkom Osiku,Udbini i Sukošanu, a matična vojarna Eugena Kvaternika u Gospiću od petka,27. listopada nosi naziv Vojarna 9. gardijske brigade Vukovi.

9.gbr. ne treba pisca povijesti, njezini su je pripadnici sami pisali, u nju su utkali sami sebe i time dokazali da im je mjesto među najboljima.
PRIMUS INTER PARES!

U susret Svim svetima

MISE I FILM ZA SVISVTE

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. LISTOPADA 2018. U 18:45 sati

GOSPIĆ - Halloween se danas ubraja među najpopularnije i najkomercijaliziranije poganske praznike globalnih razmjera, ne samo u Sjedinjenim Američkim Državama, nego i na starom kontinentu, pače i po cijelom svijetu. Nameće se kao ozbiljan rival katoličkoj svetkovini Sviju svetih i Dušnom danu. Zbog uloge koju u njemu igraju vještice, pa ma što tko pod tim imenom podrazumijevao, prozvan je i "Noć vještica".

Halloween je kovanica anglosaksonskog svijeta izvedena iz katoličke svetkovine Sviju svetih, latinski: Dies festum in omnium sanctorum, engleski All Hallow's Day (All = svi; Hallow = svetac;Day = dan). Večer uoči Sviju Svetih, dakle 31. listopada, bila je poznata kao "Večer Sviju svetih", engleski All Hallow's Evening iz čega se, skraćivanjem, iznjedrio pojam Halloween.

Halloween, kao noć uoči Sviju svetih, nema ništa zajedničkog s Noći vještica, osim što pada na isti datum kada i poganski keltski praznik Samhain kojeg obilježavaju i suvremeni pogani, iliti neopogani, čijemu rodu pripadaju i vještice.

Katolička crkva poštuje slobodu savjesti svakog čovjeka i njegovo neotuđivo pravo na vjersku slobodu, iz čega nije izuzeto ni poganstvo, bilo staro ili novo. Ali kršćaninu dostojanstvo djeteta Božjega ne dopušta da ga se viđa na obilježavanju poganskih slavlja kakvo je Halloween. Na taj datum kršćanin se neće ponovno dati u "jaram ropstva" (Gal 5,1) nego će kršćaninovo življenje među poganima biti uzorno (usp. 1Pt 2,12). Poželjeti nam je da se Noć vještica (Halloween) preobrazi u noć svetaca. Ili barem u prigodu da te dane više mislimo o smislu i prolaznosti života, molimo za duše u Čistilištu, i otkrivamo živote svetaca čiji je "uzor napose potreban mladima izloženima tolikim zavodljivostima Zloga, koji na njihove mladenačke duše posebno vreba" (HBK, Na svetost pozvani. Pastoralne smjernice na početku trećega tisućljeća, GK, Zagreb, 2002., br. 11).

Zato ovim putem pozivamo sve župljane, djecu i mlade, roditelje, bake i djedove da se pridruže župnoj proslavi Sviju Svetih koja će početi u utorak 31. listopada s večernjom svetom misom u 18 sati, gledanjem filma o svecima u dvorani Caritasa u 19:30 sati i euharistijskim klanjanjem u katedrali Navještenja BDM u 21 sat kada će biti i prilika za svakoga osobno da se pomiri s Bogom u sakramentu sv. ispovijedi.

Na svetkovinu Sviju Svetih u katedrali i groblju služit će se svete mise za naše drage pokojne. Svete mise u Katedrali će biti u 8 sati, 10 sati kada svetu misu predvodi biskup mons. Zdenko Križić i u 18 sati. Na groblju će biti sveta misa u 15 sati. /LpS)

Srebrna obljetnica hrvatskih Vukova

VUKOVI DOBILI VOJARNU

Danas je gospićka vojarna dobila ime 9. gardijske brigade Vukovi.

Sveta misa u gospićkoj prvostolnici
Sveta misa u gospićkoj prvostolnici
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. listopada 2017. u 13:20 sati, dopuna 28. listopada 2017 u 9:30 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Tijekom listopada Udruga veterana 9. gardijske brigade priredila je niz manifestacija povodom, srebrnog jubileja - ustroja koji je bio 1. studenoga 1992. pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, čiji je izaslanik danas bio general Drago Matanović.

Istovremeno je na stadionu Balinovac vršena smotra pripadnike ove legendarne hrvatske postrojbe koja je slomila srpsku agresiju i sveta misa u prvostolnici Navještenja Blažene Djevice Marije.
Istovremeno na Balinovcu su formirane kolone branitelja koje su krenula gradskim ulicama do katedrale gdje je završila sveta misa. Na Balinovcu hrvatske vitezove su ispratili učenici Osnove škole dr. Jure Turića iz Gospića, a u Kaniškoj ulici kod vojarne dočekali učenici Osnovne škole Ivana Perkovića iz Brinja.

Od danas oslukom ministra obrane gospićka vojarna nosi ime 9. gardijske brigade Vukovi gdje u dqaleke 1992. godine i ustrojeni s prvim zapovjednikom Mirkom Norcem.
Uoči proslave obljetnice u Pučkom otvorenom učilištu dr. Ante Starčevića Klapa Sveti Juraj održala je koncert o čemu objavljujemo fotografije Nikole Mraovića, čije su i fotografije sa smotre u vojarni i zračni snimak mimohoda Kaniškom ulicom.

PRVI LIČKI VLOG O VUKOVIMA VITEZOVINA HRVATSKE


Dan otvorenih vrata Prekršajnog suda u Gospiću

25. LISTOPADA

Obilježavanja Europskog dana pravosuđa.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. listopada 2017. 22:30 sati

GOSPIĆ - Europski dan pravosuđa ustanovilo je 2003. godine Vijeća Europe i Europske komisije.
Države članice Vijeća Europe već tradicionalno obilježavaju na dan 25. listopada. Stoga Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske u suradnji sa sudovima u okviru Europskih dana pravosuđa u svrhu približavanja pravosuđa građanima organizira Dan otvorenih vrata.

Građani će 25.listopada 2017.godine (srijeda ) moći posjetiti Prekršajni sud u Gospiću, Trg Alojzija Stepinca 3, u sjedištu Ličko-senjske županije od 10,00 do 15,00 sati, s tim da se po dolasku prijave u sobu broj 13 (sudnica 1) - Ured predsjednika suda.
Na Danima otvorenih vrata svi posjetitelji biti će u mogućnosti razgledati Prekršajni sud u Gospiću i neposredno se upoznati s organizacijom i djelokrugom njegova rada, odnosno s postupkom osnivanja i vođenja sudskog spisa, sve do arhiviranja, zatim s postupkom korištenja JCMS sustava, kao i e-podneska, te radom na predmetima u sudačkoj referadi i postupkom izvršenja prekršajnih sankcija, a posebno sa institutom rada za opće dobro.
Radi izbjegavanja eventualnih gužvi molimo građane koji planiraju individualni ili grupni posjet da unaprijed najave svoj dolazak na e-mail ovog suda: psgs@psgs.pravosudje.hr
Na kraju posjeta biti će Vam dani obrasci za davanje Vaših utisaka, dojmova, prijedloga, komentara i preporuka, sve u svrhu unaprjeđivanja rada suda.
Posebnu novost u Prekršajnom sudu u Gospiću tijekom 2017. godine predstavlja činjenica da će se do kraja godine gotovo svi predmeti zaprimati digitalnim putem, bez printanja i hrpe papira, a primjena sustava "e Podnesak" kao servisa elektroničke razmjene podataka između RH MUP-a i prekršajnih sudova znači veliki iskorak za digitalizaciju pravosuđa. Tako bi do kraja godine elektronička razmjena podataka trebala zaživjeti u svim policijskim upravama i prekršajnim sudovima u Republici Hrvatskoj, uz napomenu da su u RH svi prekršajni sudovi prošle godine primili gotovo 150.000 predmeta, od čega više od 115.000 ili 78,23 posto od strane RH MUP-a. - kaže mag. iur. Žana Vlainić, predsjednika Prekršajnog suda u Gospiću, dodajući da se nada dobrom odzivu građana kako bi se ova manifestacija što uspješnije održala na obostrano zadovoljstvo. (LpS)

Slovenska veleposlanica u Gospiću

VELIKE MOGUĆNOSTI SURADNJE

Razgovor u Ličko-senjskoj županiji/Snimio Nick Mraović
Razgovor u Ličko-senjskoj županiji/Snimio Nick Mraović
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. listopada 2017. u 19:30 sati

GOSPIĆ - Veleposlanica Republike Slovenije Smiljana Knez posjetila je danas Ličko-senjsku županiju i Grad Gospić.

Najprije se sastala s Darkom Milinovićem, ličko-senjskim županom, pa zatim i s Karlom Starčevićem gospićkim gradonačelnikom.

Na sastancima je bilo razgovora o velikim mogućnostima buduće suradnje, kako na području turizma jer brojni Slovenci na ovome području imaju apartmane, tako i na gospodarskom. Nekada je i MOL iz Ličkog Osika radio za slovenske tvrtke automobilske dijelove, što bi se moglo obnoviti. (LpS)

POSJET SLOVENSKE VELEPOSLANICE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. listopada 2017. u 9:45 sati

GOSPIĆ - Prema današnjem priopćenju iz Kabineta župana sutra u posjet Gospiću dolazi Nj. E. dr. Smiljana Knez, veleposlanica Republike Slovenije u Zagrebu. Najprije će u 10 sati održati radni sastanak sa županom mr. Darkom Milinovićem, dr. med.

Nakon toga odlazi u 11 sati na radni sastanak u Grad Gospić gdje se sastati s gradonačelnikom Karlom Starčevićem. (LpS)

Počelo obilježavanje Mjeseca 9. gardijske brigade Vukovi

VELIK INTERES ZA IZLOŽBU HRVATSKIH GARDISTA

Izložba artefakata i dokumentarnih fotografija o ratnom putu slavne 9. gardijske izazvala je velik interes u javnosti.

Osnovnoškolci na izložbi
Osnovnoškolci na izložbi
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. listopada 2017. u 18:30 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Ovaj cijeli mjesec posvećen je srebrnoj obljetnici četvrt stoljeća od ustroja slave 9. gardijske brigade Vukovi u čijim redovima su se borili brojni hrvatski vitezovi iz svih krajeva Hrvatske.

Izložba je izazvala velik interes u javnosti Gospića pa i šire, pa će izgleda potrajati malo duže nego samo ovaj tjedan. U holu Muzeja Like postavljene su skulpture izrađena od topovskih čahura Zlatka Franića zadarskog vuka, a u drugoj prostoriji su brojne dokumentarne fotografija o ratnom putu gardista od utemeljenja 1. studenog 1992. pa do slavne vojno-redarstvene operacije Oluja 1995.

Danas smo imali priliku nazočiti posjeti dva osma razreda Osnovne škole dr. Jure Turića ovoj izložbi i učenici su iskazali veliki interes. Isprobavali su na svojim glavama kacige pogođene netko, pa one tenkovske obložene vunom iznutra, pa zolju, pa razne vrste i veličine bajuneta, a jedna djevojčica je pokušala telefonirati na poljski telefon… Pomno su se razgledavale i fotografije na kojima su hrvatski vitezovi.

Saznajemo da je velik interes za izložbu i kod susjeda na Rabu, Krku, Novalji otkuda su sve bilo Vukova koji su branili Hrvatski…

PONOVO NA IZLOŽBI HRVATSKIH VUKOVA:Ružičasta vrpca i u Gospića

ŽENE IZ HRVATSKE BILE U GOSPIĆU

Milenijsku fotku Snimio je Šime Strikoman
Milenijsku fotku Snimio je Šime Strikoman
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. LISTOPADA 2017. U 14:45 SATI

GOSPIĆ - Savez udruga protiv raka dojke (SURD) i udruga Vila za Liku organizirali su snimanje okupljanje oboljelih žena i snimanje zajedničke fotografije žute vrpce danas u Gospiću povodom Međunarodnog mjeseca protiv raka dojke.
Nekoliko stotina oboljelih i liječenih su pozirale na zajedničku snimku.
Akcija je održana pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva, Ličko-senjske županije, Grada Gospića i uz podršku Zavoda za javno zdravstvo Ličko-senjske županije, Opće bolnice Gospić, Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske.
Milenijsku fotografiju koju objavljujemo poslao nam je Šime Strikoman. (Mač)

Srebrni jubilej hrvatskih Vukova

U MUZEJU LIKE OTVORENA DOKUMENTARNA IZLOŽBA

Izložena jeri kaciga s udubljenjem od metka.

Ratna zastava hrvatskih Vukova je izložena u Muzeju Like u Gospiću/Snimio Marko ČULJAT
Ratna zastava hrvatskih Vukova je izložena u Muzeju Like u Gospiću/Snimio Marko ČULJAT
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. listopada 2917. u 11:00 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - U Muzeju Like danas je Darko Milinović, ličko-senjski župan paljenjem svijeće u posebno oblikovanoj topovskoj čauri otvorio dokumentarnu izložbu na kojoj su brjni artefakti iz Domovinskog rata.

- Ovo je prva manifestacija u ovogodišnjem obilježavanju 25. obljetnice ustroja 6. odnosno 9. gardijske brigade Vukovi.- rekao je na otvaranju izložbe Milan Franić predsjednik Udruge 9. gardijske brigade, prije čega je Vesna Bunčić pozdravila brojne posjetitelje Muzeja.

Na svemu učinjenom tijekom Domovinskog rata na sprječavanju četničke agresije na Hrvatsku nazočnim braniteljima, među koji su bila i djeca poginulih zahvalili su najprvo Karlo Starčević, gospićki gradonačelnik, pa zatim Darko Milinović, ličko-senjski župan.

U sklopu izložbe po treći put u Gospiću je svoje neobične skulpture izložio nekadašnji Vuk, odnosno pripadnik bojne Termiti iz Zadra Zlatko Franić, čiji je ujak Šime Pavić doselio prije rata u Liku i tu živio do prije nekoliko godina i do kraja života. Šime je bio vezan za Liku jer je kao kovač dobio prvi posao poslije Drugog svjetskog rata u Šumariji Vrhovine.

- Prvu skulpturu od čahure napravio sam i postavio u crkvi. sv. Franje na Majstorskoj cesti ispod Podbila. On je uskoro ukraden te sam napravio reprint. Bio je to spomen na 52 hrvatska viteza kojii su poginuli za Hrvatsku od Visočice na srednjem do Tulovih greda na južnom Velebitu.

PRVI LIČKI VLOG O VUCIMA

Smjena na čelu gospićkog HDZ-a

NOVI ŠEF HDZ-A JE PETAR RADOŠEVIĆ

Nakon gubitka izbora danas su novinari upoznati s novim čelnikom GO HDZ-a Gospića, a slično se očekuje i u drugim organizacija.

Konferenciju je započeo predsjednik Milinović
Konferenciju je započeo predsjednik Milinović

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. listopada 2017. u 14:00 sati, video dopšuna u 16:30 sati

GOSPIĆ - Nakon gubljena gradonačelničke funkcije danas je je u Gradskom odboru novinarima predstavljen vršitelj dužnosti predsjednika Petar Radošević, koji je inače predsjednik Gradskog vijeća.

Novinarima su se obratili Darko Milinović, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a koji je najavio slične poteze u drugim općinama i gradovima gdje HDZ nije pobijedio, te Petar Krmpotić i Petar Radošević o čemu donosimo video prilog. (MaČ)

VLOG S GOSPIĆKOG HDZ-A


Gradski odbor HDZ-a Gospić

PETAR KRMPOTIĆ PODNIO OSTAVKU

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. listopada 2017. u 18:20 sati

GOSPIĆ - Nakon analize izbornih rezultata GO HDZ - a Gospić dosadašnji predsjednik Petar Krmpotić zahvalio je biračima što su ponovno dali povjerenje HDZ-u te na taj način omogućili da HDZ ima i predsjednika Gradskog vijeća.-kaže se u današnjem priopćenju HDZ-a Gospića.

Nakon analize izbora za gradonačelnika utvrđeno je da izborni rezultat ne može zadovoljiti snagu i ambiciju najjače stranke u gradu. Nakon provedene analize, dosadašnji predsjednik GO HDZ- a Gospić zahvalio se Gradskom odboru, svim članovima i simpatizerima te je kako i dolikuje istinskom HDZ-ovcu iz moralnih razloga podnio ostavku na mjesto predsjednika Stranke.

Sutra u 11,30 sati na konferenciji za novinare biti će objavljeno ime novog v.d.predsjednika GO HDZ- a Gospića. koji će imati zadaću da u statutarnom roku provede izbore za novog predsjednika po principu jedan član jedan glas. (LPS)

Srebrna obljetnica Vukova

IZLOŽBA U MUZEJU LIKE

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. listopada 2016. u 8 sati

GOSPIĆ - U sklopu manifestacije"Mjesec 9.gardijske brigade-listopad 2017" povodom 25.obljetnice ustrojavanja 9.gbr.VUKOVI u tijeku je postavljanja izložbe."Deveta gardijska brigada u Domovinskom ratu" koja će se održati u Muzeju Like u Gospiću od 14.do 21. listopada.
Otvaranje izložbe je u subotu 14. listopada u 9 sati.

Molimo sve pripadnike brigade koji imaju do sada ne objavljivane fotografije,dijelove odore ili opreme, a žele je uključiti u izložbu da se jave koordinatoru za provedbu ove aktivnosti pukovniku Milanu Ćulumoviću mob. 098 918 9469. (LpS)

Obilježavanje Dana neovisnosti u Gospiću

POČAST POGINULIMA ZA DOMOVINU

Tik prije odavanja počesti poginulima/Snimio Marko Čuljat Lika press
Tik prije odavanja počesti poginulima/Snimio Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. listopada 2017. u 11:30 sati

GOSPIĆ - Povodom 8. listopada Dana neovisnosti Republike danas je odana počast poginulim hrvatskim braniteljima na spomenicima u središtu Gospića na Trgu blaženika Alojzija Stepinca.

Prvi vijenac na spomenik braniteljima i civilnim žrtvama rata položio je gospićki gradonačelnik Karlo Starčević sa suradnicima, a zatim ličko-senjski župan Darko Milinović. Svijeće su kod spomenika zapalili i čelnici domovinskih udruga, policije, vojske…

Kod spomen-biste dr. Franji Tuđmanu, prvom predsjedniku RH položeni su vijenci i zapaljenje svijeće. (MaČ)

USKORO: JAVNOZDRAVSTVENA AKCIJA

MILENIJSKA RUŽIČASTA VRPCA

Šime Strikoman dolazi napraviti svoju treću milenijsku fotografiju u Gospiću.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. listopada 2017. u 10:30 sati

GOSPIĆ - Savez udruga protiv raka dojke (SURD) i udruga Vila za Liku organiziraju snimanje fotografije Milenijske ružičaste vrpce u Gospiću, 14. listopada 2017. povodom Međunarodnog mjeseca protiv raka dojke. Snimanje će biti u 12 sati na Trgu Stjepana Radića, a okupljanje počine u 11 sati.

Oboljele i liječene žene iz cijele Hrvatske će zajedno s građankama i građanima Gospića svojim tijelima formirati ružičastu vrpcu koju će snimiti "milenijski" fotograf Šime Strikoman.

Akcija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva, Ličko-senjske županije, Grada Gospića i uz podršku Zavoda za javno zdravstvo Ličko-senjske županije, Opće bolnice Gospić, Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatke i tvrtke Novartis.
Dođite na snimanje i pridružite se borbi protiv raka dojke. (LpS)

Vukovi slave 25. obljetnicu

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ BISTRIČKOJ

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1.listopada 2017. u 19.45 sati.

GOSPIĆ - Pripadnici Udruge ratnih veterana VUKOVI iz Gospić hodočašćem Majci Božjoj Bistričkoj započeli su projekt pod nazivom "Mjesec 9.gardijske brigade VUKOVI - listopad 2017."

Tijekom listopada Udruga će povodom 25. obljetnice ustrojavanja slavne 9.gbr.HV organizirati i provesti niz aktivnosti koje će kulminirati centralnom proslavom koja će se održati u petak 27. listopada 2017.

S krunicom oko vrata pripadnici brigade borili su se za slobodu i neovisnost jedine nam domovine uzdajući se u vjeru u Boga i vlastite snage.

Danas u nacionalnom svetištu Blažene Djevice Marije "VUKOVI" se utječu Majci Božjoj Gospi velikoga hrvatskog krsnog zavjeta za svoje obitelji, poginule suborce u jedinu nam domovinu Hrvatsku. (LpS)

Dan policije u Policijskoj upravi ličko-senjskoj

POČAST BRANITELJIMA HRVATSKE

Čelnici policije na svetoj misi u gospićkoj prvostolnici/Foto PULS
Čelnici policije na svetoj misi u gospićkoj prvostolnici/Foto PULS
GOSPIĆ - Policijska uprava ličko-senjska obilježila je danas, 27. rujna, Dan policije, koji se slavi 29. rujna, na dan Sv. Mihovila – zaštitnika policije.

Novi načelnik Uprave Josip Biljan sa suradnicima je u prostorijama Uprve primio roditelje i obitelji poginulih policijskih službenika u Domovinskom ratu, kojom prilikom im se zahvalio što su svojom nazočnošću uveličali Dan sv. Mihovila, zaštitnika hrvatske policije, koj se bilježava kao Dan hrvatske policije.

NAkon prijama u Upravi odana je počast poginulima na Gradsjkkom groblju sv. Marije Magdalene u Gospiću, gdje su polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odali počast poginulim policijskim službenicima. Uz obitelji poginulih policijskih službenika i Uprave vijence su položili i zapalili svijeće zamjenici župana Ličko-senjske županije Renata Hodak i Vice Nekić, načelnik Općine Karlobag Ivan Tomljenović sa zamjenikom Borisom Smojverom, gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević sa zamjenicom Kristinom Pršom, te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Riječi molitve za poginule policijske službenike izrekao je velečasni Mario Vazgeč.

Potom je služena sveta misa zadušnica za sve poginule policajce koju je predvodio vlč. Vazgeč uz koncelebriranje vlč. Luke Blaževića, osičkog župnika

Nakon svete mise, na Trgu Stjepana Radića u Gospiću održana je izložba policijske opreme i tehnike, gdje su građani imali priliku upoznati se sa svom opremom i tehnikom koju policijski službenici koriste u svome svakodnevnom radu.(LpS)
.

Vižba spašavanja iz rike

ZDRUŽENA VJEŽBA GOSPIĆA, KARLOVCA I OSIJEKA

Ovog vikenda zajednički su spašavanje uvjižbavali volonteri CK.

Volonteri Crvenog križa u nabujaloj Novčici kod benta/Snimija Marko Čuljat Lika press
Volonteri Crvenog križa u nabujaloj Novčici kod benta/Snimija Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. rujna 2017. u15:45 sati

Priredija Marko Čuljat

GOSPIĆ - Taman sam bio pri kavici s prijateljem prof. Antom, profešurom Gimnazije kada me na klepku nazva Brlja, to vam je unaj ravnatelj gospićkog CK, ne mislim na centralni komitet vengo na Crveni križ, odnosno na Vladu Brkljačića.

- Di si što radiš, da li moreš doći do Murkovićeva mlina imamo vižbu.- bija j' Brlja kratak i prikratak da bi zna o čemu se to radi.

Umisto mene kavu je plati profa, jer sam se susrija s ednim prijateljima, a ja sam ga bija pozva na kavu, te sam poita do mlina. U nabujaloj Novčici bilo je dosta osoba u crvenim, kašnje sam sazna. nepromočivim odorama. Bila je to združena vižba spašavanja iz rieke Crvenih križeva iz Gospića, Karlovca i Osijeka. Svakako treba naglasiti da gospićki Crveni križ spada u une najbolje u ciloj državi.

Kako nas je informirao Brlja ovog vikenda organizirana je združena vižba spašavanja iz rike kako bi se steklo iskustvo u realnim situacijama. Bila je to vižba interventnih timova za spašavanje. Iz Gospića je bilo osam sudionika, iz Osijeka tri i dva iz Karlovca, a vižbu su vodila tri instruktora Hrvatskog Crvenog križa.

PRVI LIČKI VLOG O VJEŽBI HCK NA NOVČICI


Predstavljen novi načelnik policije

NOVI JE ŠEF POLICIJE JOSIP BILJAN

Biljan ima dugogodišnje iskustvo u radu u hrvatskoj policiji. Podnaru novo radno mjesto.

Zoran Ničenko i Josip Biljan na susretu s novinarima
Zoran Ničenko i Josip Biljan na susretu s novinarima
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. rujna 2017. u 16:10 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Danas je u Policijskoj upravi ličko-senjskoj bila konferencija za novinare na kojoj je nakon provedenog javnog natječaja predstavljen novi načelnik, a to je Josip Biljan rođen u Gospiću, koji ima dugogodišnji staž u hrvatskoj policiji.

- Zahvalili smo Anti Podnaru, dosadašnjem načelniku, na njegovom radu za koji smatramo da je bio pozitivan i uspješan. Nakon provedenog javnog natječaja za načelnike policijskih uprava u Hrvatskoj s visokim profesionalnim uvjetima od 15 godina staža, Biljan je zadovoljio te uvjete i ministar ga je imenovao na petogodišnji mandat. Biljan je bio 13 godina voditelj prihvatnog centra u Ježevu i ima sve mogućnosti da pripremi poslove za ulazak u Šengen na ovom području.- rekao je Zoran Ničeno, pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave za granicu, gdje je radio novi lički šef policije.

- Nakon studija ostao sam u Zagrebu, a u policiji sam od 1992. Iz izvješća dosadašnjeg načelnika zaključio sam da se dobro radilo, a taj rad želim podići na višu razinu.-rekao je načelnik Biljan

Biljan je govorio i novim načelnicima koji dolaze u postajama koje imaju razgranat posao od pomorske policije u Senju do granične policije u Donjem Lapcu. Neke napise portala je vidio i obećao provjeru i promjene nakon upoznavanja s Upravom.

Na pitanje vašeg izvjestitelja zašto nije izabran netko domaći, dobio je odgovor da se na javni natječaj javilo sedam kandidata iz Gospića koji su testirani u čemu je sudjelovao i policijski sindikat, i da će Podnar biti raspoređen na novo radno mjesto sukladno svojim željama.

Ekskluzivna vijest

SMJENA NAČELNIKA PODNARA

Već bivši načelnik Ante Podnar na jednoj od brojnih konferenciji za noivinare koje nikad nije smatrao medijima nego partnerima u poslu sigurnosti/Foto arhiva Lika presa Gospić
Već bivši načelnik Ante Podnar na jednoj od brojnih konferenciji za noivinare koje nikad nije smatrao medijima nego partnerima u poslu sigurnosti/Foto arhiva Lika presa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. RUJNA 2017. U 15.00 SATI

GOSPIĆ - Maloprvo smo iz PULS-a dobili poziv da će sutra u 15,00 sati biti konferencija za medije, a kako je to za autora ove agencijske vijesti imaginarna i telepatska imenica, to prevodim na konferenciju za novinare.

U nazočnosti medijskih djelatnika, oli ti novinara i novinarčića u Gospiću i široj okolici od koji su rijetki novinari članovi Hrvatskog novinarskog društva, znači neodgovorne i ine osobe koje imaju portalići ili čak novinice, biti će upriličeno svečano uručenje rješenja o imenovanju novog šefa ličko-senjske policije. Saznali smo i ime iz povjerljivog izvora ali ga (zlo)namjerno nećemo objaviti do sutra. Štete je što se smjenjuje s čelne pozicije magistar kriminalistike i predratni policajac Ante Podnar, očito nije odgovarao novom političkoj strukturi, kako u Županiji tako i u Republici, koji je pokrenuo niz disciplinskih i kriminalističkih postupaka protiv "djelatnika" u policiji Ličko-senjske županije koji imaju političke sponzore. (MaČ)

(Ne)vrijeme

POPLAVLJENE KONOBE

Novčica je danas hučala na bentu
Novčica je danas hučala na bentu
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. rujna 2017. u 21:15 sati

GOSPIĆ - Nakon višemjesečne suše jesenje (ne)vrijeme zahvatilo je i ličko-senjsko područje. U proteklih nekoliko dana na području Gospića palo je oko 250 litara oborina na četvorni metar.

Danas je na Murkovića bentu vodostaj Novčice bio oko 3,5 metara i mutna voda je hučala nizvodno u pravcu Kosinja.

U razgovoru s Hrvojem Ostovićem, županijskim vatrogasnim zapovjednikom, saznali smo da je jučer u ispomoć zadarskim kolegama otišlo 11 profesionalnih vatrogasaca s pumpama za vodu i agregatima za struju i da su se nakon probdijene noći vratili natrag jer za njih ima posla i u Ličko-senjskoj županiji. Naime. i u Lici su poplavljeni brojne podrumske prostorije, a more je i u Novalji poplavilo kuće.

Gospićka bolnica bila je jučer u pripravnosti, izjavila je ravnateljica Sanda Čubelić, kako bi mogla prihvatiti pacijente iz Zadra, ali na svu sreću za to nije bilo potrebe.(MaČ)
VIDEO ZAPIS S BENTA U JEDNOM KADRU


(Ne)vrijeme

POPLAVLJENE KONOBE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. rujna 2017. u 13:50 sati

GOSPIĆ - Nakon višemjesečne suše jesenje (ne)vrijeme zahvatilo je i ličko-senjsko područje. U proteklih nekoliko dana na području Gospića palo je oko 250 litara oborina na četvorni metar.
Danas je na Murkovića bentu vodostaj Novčice bio oko 3,5 metara i mutna voda je hučala nizvodnu u pravcu Kosinja.

U razgovoru s Hrvojem Ostovićem, županijskim vatrogasnim zapovjednikom, saznali smo da su jučer u ispomoć zadarskim kolegama otišlo 11 profesionalnih vatrogasaca s pumpama za vodu i agregatima za struju i da su se nakon probdijene noći vratili natrag jer za njih ima posla i u Ličko-senjskoj županiji. Naime. i u Lici su poplavljeni brojne podrumske prostorije, a more je i u Novalji poplavilo kuće. (MaČ)

Počast hrvatskim braniteljima u Gospiću

PRIJE 24 GODINE PROTJERANI SU ČETNICI

Čelnici Gospića odaju počast hrvatskim braniteljima
Čelnici Gospića odaju počast hrvatskim braniteljima
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. RUJNA 2017. U 12:30 SATI

GOSPIĆ - Pobunjeni lički Vlaji i četnici iz Srbije danim su sistematski su granatirali ličku metropolu. Kako tome stalo na kraj 9. rujna 1993. bila je akcija Medački džep.

Tom akcijom oslobođen je podvelebitski dio grada Gospića iz koga je danonoćno granatirano Gospić i Gospićani nikad nisu znali kada će ih strefiti koja četnička granata. Zato je Hrvatska vojska odlučili konačno očistiti Divoselo od četnika iz Srbije, koji su početkom Domovinskog rata pobili Divoseljane koji nisu htjeli granatirati Gospić i okolna naselja.

Uoči akcije koja je bila prije 24 godine danas su lokalni čelnici Hrvatske vojske, policije i domovinskih udruga položili vijence u Gospiću. Svetu misu u prvostolnici predvodio je Mario Vazgeč, gospićki župnik. (MaČ)

Sutra u posjet Lici stižu

STRANI DIPLOMATI

Posjetitelji kod Tesline kuće u Smiljanu
Posjetitelji kod Tesline kuće u Smiljanu


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. rujna 2017. u 18:20 sati

GOSPIĆ - Sutra u Liku stižu šefovi diplomatskih misija i međunarodnih organizacija akreditiranih u Republici Hrvatskoj. Posjet je organiziran pod nazivom Osjeti Hrvatsku.

Oni će najprije posjetiti Memorijalni centar Nikole Tesle u Smiljanu, a zatim i spomen-dom dr. Ante Starčevića. Zatim odlaze u Prvan Selo u posjet gospodarstvu Ivana Vlainića gdje će isprobati voćne proizvode, a na kraju je predviđen i obilazak Pećinskog parka Grabovača.

U Perušiću će se diplomati susresti i s predjsednicom RH Kolindom Grabar Kitarović. (LpS)

Hrvatski generalski zbor

PODRŠKA VLADE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. RUJNA 2017. U 17:15 SATI

ZAGREB - Na svom redovnom sastanku Hrvatski generalski zbor je donio sljedeće zaključke u svezi aktualnih događanja:

Kao udruga osnovana za zaštitu ugleda i dostojanstva hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i promicanje zajedništva, hrvatske nacionalne tradicije i temeljnih vrijednosti na kojima je stvorena hrvatska država, Hrvatski generalski zbor daje potporu Vladi Republike Hrvatske da riješi pitanje uporabe i isticanja obilježja, znamenja i simbola nedemokratskih režima u skladu s Ustavom Republike Hrvatske i u okviru hrvatskih tradicijskih vrijednosti.

Hrvatski generalski zbor ujedno poziva sve hrvatske branitelje na očuvanje zajedništva devedesetih godina i vrijednosti Domovinskog rata kojim je hrvatski narod iskazao svoju odlučnost i spremnost za uspostavu i očuvanje samostalne i nezavisne, suverene i demokratske Hrvatske. (LpS)

U susret 85. obljetnice Velebitskog ustanka (1932. - 2017.)

VELEBITNA PREPOZNAVANJA

Spomen-križ na Jadovnom/Arhiva Lika pressa Gospić
Spomen-križ na Jadovnom/Arhiva Lika pressa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. rujna 2017. u 9:30 sati

Piše Ivan Biondić Ivot

Velebitski ustanak (1932.) izraz je borbe ličkih Hrvata za slobodu i nezavisnost, a ne negativno fašističko nasljeđe. - Franjo Tuđman, 1995.

Tragom projekta "Velebitsko-vukovarski pobjednički krug (1932. - 1995.)", kao objedinitelj dijela braniteljskih udruga - uz Hrvatsku akademija znanosti i umjetnosti u dijaspori (HAZUD) - BASTION VUKOVAR u ličkom tropletu (Brušane-Jadovno-Gospić) organizira obilježavanje 85-te obljetnice VELEBITSKOG USTANKA (1932. - 2017.).

1. Nakon zaboravljene Labinske republike (1921.), kao prvoga otpora talijanskom fašizmu - uz taktičku potporu "hrvatskih klasnih revolucionara" (komunisti) - Velebitski ustanak (1932.), što ga podigoše "hrvatski nacionalni revolucionari" (ustaše), prva je organizirana protimba srpskoj monarho-fašističkoj diktaturi i okupaciji (1918. - 1941.).
2. U tom ustaško-antifašističkom ozračju ("prvi pucanj u onodobni nepravedni versajski poredak") - izravno pred Velebitski ustanak (1932.), kao inačica stara hrvatskog pozdrava - pronikao je slobodarski poklič ZA DOM SPREMNI, koji je "crvena krpa" jugokomunističkim i velesrpskim baštinicima.
3. S obzirom na to, kasnije odlučno ustajući protiv srbočetničkoga i jugokomunističkog fašizma - kako danas svjedoči velebni spomenik velebitskim ustanicima u Jadovnom (Krču) - spomenuti poklič nimalo slučajno preuzimaju branitelji/dragovoljci DOMOVINSKOG RATA (1990. - 1995.).
4. Ovim prvim izvorno-ustaškim spomenikom u Republici Hrvatskoj - tragom projekta "Velebitsko-vukovarski pobjednički krug" (1932.- 1995.) - simbolički je tako obesnažena "službena" historiografska paradigma, što je viktornovakovski pod teretom "trivijalne historiografije" familije Goldstein.
5. Spomenutu paradigmu obilježava: Goldsteinova boljševičko-antifašistička ("1941.: godina koja se vraća") i, tome prispodobna, Pupovčeva velikosrpska aksiomatika ("Jadovno /1941./ je matica svih kasnijih zločina druge polovice XX. Stoljeća u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini").
6. Po crti potonja notornog "zločinca za pisaćim stolom", u "Beogradu glavnom gradu matične države Srba u Hrvatskoj" (Pupovac) - pod nazivom "Srpski Yad Vashem"- pokrenuta je akcija "Podignimo spomenik svim žrtvama ustaškog genocida od Jasenovca do Oluje", čiji je pokrovitelj ex-predsjednik Srbije, četnički vojvoda, Tomislav Nikolić - Grobar.
7. Nakon oslobodilačke Oluje (1995.), otkrivanjem emancipacijskoga potencijala Velebitskog ustanka (v. moto) - glede njegove 66. obljetnice (1932. - 1998.) - za "Tuđmanove Hrvatske" gradski (Gospić) i mjesni HDZ (Rizvanuša) podigli su spomen-obilježje u ustaničkim Brušanima.
8. Međutim, koruptivno-klijentistička (o)pozicijska politika "novoga smjera" (od 2000. do danas) - skandalozno obnavljajući četničko-partizanske spomenike (Srb) ter, nakon "jasenovačke", potičući "jadovnjačku mitologiju" - potisnula je Velebitski ustanak na rub povijesna događaja.
9. Suprotno sustavnom boljševičko-velikosrpskom zamagljivanju, kroz VELEBITNA PREPOZNANJA razbistrava se nacionalno-državni identitetarij, bez kojega je onemogućeno zaglavljivanje Drugoga svjetskog rata (i njegova poraća) i, s tim u svezi, protežno Domovinskog rata (1990.-1995.).
10. Spomenuto zaglavljivanje tek pretpostavlja konstituiranje Hrvatske kao normalne političke zajednice. Naime, riječ je o HRVATSKOJ NACIJI (inače, nepoznata/nepriznata u hrvatskom Ustavu), koja bi, spram "zapadno-balkansko (č)etničke", bila u funkciji "zapadno-europske liberalne demokracije".
11. U svakom slučaju obnovljeno sjećanje na Velebitski ustanak (1932.) predstavlja moguću povijesno-političku prelomnicu, koja nam bjelodano pokazuje: kako - stekliški kazano - naspram "iz tuđe", hrvatski politički narod (hrvatska nacija) ima pravo pisati povijest "iz vlastite glave". Ni manje, ni više!

Prošlo je 85 godina od

BRUŠANSKOG ILI VELEBITSKOG USTANKA

Grupa Hrvata izvršila je napad na žandarsku postaju u ličkom selu Brušane.

Brušanska spomen-ploča hrvatskim ustanicima/Arhiva Lika pressa Gospić
Brušanska spomen-ploča hrvatskim ustanicima/Arhiva Lika pressa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. rujna 2017. u 10:45 sati

GOSPIĆ - U našu redakciju došla je obavijest UHDDR-e Rijeke i Gospića (Bilaj) i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u dijaspori.

U četvrtak 7. rujna obilježiti će se 85. obljetnica Velebitskog ustanka. Najprije će se u 10. sati odati počast hrabrim ustanicima kod spomen-ploče na glavnoj cesti u Brušanima gdje je u blizini bila žandarska postaja. Zatim se ide na Jadovno gdje će se u Krču odati počast Stjepanu Devčiću na njegovu grobu, sudioniku ustanka, koji je bio ranjen u progonu tadašnje vlasti i umro je u šumi, a u 11 sati na spomen -križ na Jadovnom.

U podne je u gospićkoj prvostolnici sveta misa, a u 13 sati u Pučkom učilištu biti će tribina "Velebitna prepoznanja" kojoj će uvodni slovo dati prof. dr. scv. Ivan Biondić Ivot. i u 14 sati je podizanje spomen ploče.

U knjizi Lika iz bloka jednog novinara pronalazimo i tu temu:

BRUŠANSKI USTANAK
Noći 6./7. rujna 1932. izbio je Brušanski ili Velebitski ustanak miniranjem žandarmerijske postaje u Brušanima. Ustanak nije bio velikih razmjera, ali je značajan po tome što je djelo politički organiziranih Hrvata i što je vođen s jasnim ciljem oslobađanja hrvatskog naroda od velikosrpske vlasti rušenjem jugoslavenske države. Suđenje ustanicima bilo je u Beogradu, a narod Brušana i okolice podvrgnut je žestokom vojno-policijskom teroru. U Brušanima je prvi organizirani ustanak Hrvata protiv srpske vlasti i istodobno prvo internacionaliziranje hrvatskog pitanja u Jugoslaviji.
Spomenik je otvoren 1998.

Ovaj ustanak ima različite nazive u literaturi:
VELEBITSKI USTANAK
Velebitski ustanak (Velebitska buna, Lički ustanak), oružani ustanak ustaša protiv velikosrpskog režima u podvelebitskim ličkim mjestima. Na sastanku (ljeto 1932) u austrijskom mjestu Spittalu, ustaški emigranti A. Pavelić, G. Perčec i V. Servatzy donose odluku o podizanju ustanka protiv jugoslavenskih vlasti. Bili su uvjereni da su u Hrvatskoj nastale prilike koje pogoduju dizanju ustanka i da je Lika najprikladnija za njegov početak. Iz Italije je preko Zadra prebačeno oružje, a stigle su i dvije skupine ustaša, koji su 7. IX. 1932. digli u zrak žandarsku postaju u Brušanima. Velebitski ustanak je imao velik odjek u cijeloj Hrvatskoj, pa je tako primjerice i CK KPJ putem proglasa zahtijevao da narod "svim snagama podupre borbu ustaša". Režim je oružjem ugušio ustanak, a potom proveo policijsku i sudsku odmazdu nad ustašama i pučanstvom koje im je pomagalo.

LIČKI USTANAK
Prva veća akcija ustaša koji su se iz Italije preko tada talijanskog Zadra prebacili u Hrvatsku, bio je napad na žandarmerijsku stanicu u Brušanima u Lici (7. rujna 1932.). Ta akcija nazvana je ličkim ustankom, ali nije imala većih uspjeha, nego je razbijena u začetku, kuće su im spaljene, a okolno hrvatsko pučanstvo drastično kažnjeno.

PREDSJEDNIK TUĐMAN O USTANKU

U Ličkom kalendaru za 1996. pronalazimo i izjavu predsjednika RH dr. Franje Tuđmana prilikom posjete Gospiću u proljeće 1995:

U tom ličkom, brušanskom ustanku, poginuo je jedan domaći čovjek, Stipan Devčić, ali je 12 Ličana odvedeno u beogradsku Glavnjaču i tamo su osuđeni. Suđen je Juco Rukavina, koga su kasnije uzimali kao simbol tobože ustaštva, osuđen je na smrt. Jerko Sudar je osuđen na doživotnu tamnicu, a devetorica drugih suđeni su na tamnice od tri do 20 godina. Znači, osuđeni su zato, ne što su bili rođeni ustaško-fašistički elementi, nego što su bili Hrvati. Jucu se nisu usudili strijeljati, pa su ga pomilovali, baš zato da čitava Like ne plane ustankom.


Konačno obilna kiša

ZAMUTILA SE I NOVČICA

Zamućena Novčica nakon benta od gospićke kanalizacije koja ide u Podgorje i Rap te na Pag
Zamućena Novčica nakon benta od gospićke kanalizacije koja ide u Podgorje i Rap te na Pag
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. rujna 2017. u 11:20 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Jučer je gospićko područje zahvatilo kišno nevrijeme. Saznajemo da su u protekla 24 sati pala 124 milimetra kiše, odnosno 124 litre oborina na četvorni metar.

To je umnogome doprinijelo gašenju šumskih požara u Lici. Međutim, na lovinačkom području je palo znano manje oborina i požar još uvijek tinja na Velebitu na gudurskom području kod sela Ričice, ali se vatrogasci, kako nam je izjavio Hrvoje Ostović, županijski vatrogasni zapovjednik, nadaju da će im pomoći dragi Bog u gašenju požara gdje šuma gori već dvadesetak dana.

Samo iz gospićkog Komunalca dobili smo službenu obavijest korisnicima vodoopskrbnog sustava kojom se potrošači obavještavaju da je zbog obilnih oborina u proteklih 12 sati - 123,9 milimetara na četvorni metar na širem području Gospića došlo do povišenja mutnoće vode na većini od devet vodozahvata uključenih u javni vodoopskrbni sustav.

Zbog povišenja mutnoće voda nije za piće na području Pazarišta i Klanca te području Bužima, Metka i odmorišta ZIR na autocesti. Na ostalim područjima tijekom dana također postoji mogućnost povišenja mutnoće, situacija se stalno nadzire te će potrošači o istome biti obaviješteni.

U situaciji nakon duge suše i iznimno velikih oborina dolazi i do nekih dosad nezabilježenih situacija, pa nije moguće sa sigurnošću procijeniti kratkoročno ponašanje sustava te potrošače molimo za strpljivost i suzdržanost u potrošnji vode koliko je to moguće.


Velebit i dalje gori

RABLJANI POSLALI OKRJEPU VATROGASCIMA

Hrvatski vatrogasci na Velebitu/Foto VSLSŽ
Hrvatski vatrogasci na Velebitu/Foto VSLSŽ
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
26. kolovoza 2017. u 15:45 sati

VELEBIT - Jutros DVIP Split s,devet vatrogasaca koji su s opremom za gašenje šumskih požara desantirani iz helikoptera na vrh Kurozeba, gdje će se prebaciti i vatrogasci JVP Grada Rijeke.

Požarište na Velebitu još uvijek nije stavljeno pod nadzor gasitelja, a u međuvremenu je buknuo požar na predjelu Ričica, općina Lovinac gdje su angažirane snage DVD-a Velebit Lovinac, JVP Grada Gospića i DVIP Zadar. Požar na Tulovim gredama je još uvijek aktivan, a na požarištu koje zauzima prostor zagađen minsko-eksplozivnim sredstvima dežuraju vatrogasci DVD-a Velebit - Lovinac.

Udruga "MOCIRA" iz Raba organizirala je i dopremila hranu za sve vatrogasce koji su danas angažirani na požarištu na srednjem i sjevernom Velebitu.

- U ime svih vatrogasaca zahvaljujemo na gesti udruzi Mocira i svim Rabljanima koji su se organizirali i dopremili hranu na požarište.-izjavio je za Ličke novine Hrvoje Ostović, županijski vatrogasni zapovjednik. (LpS)

Poslanica msgr. Zdenka Križića, gospićko-senjskog biskupa

CHM POSTAJE SVETIŠTE HRVATSKOG NARODA

Sveta misa povodom Dana hrvatskih mučenika je na Udbini 9. rujna.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
26. kolovoza 2017. u 11:55 sati

GOSPIĆ - Danas smo iz Ordinarijata Gospićko-senjske biskupije dobili poslanicu msgr. Zdenka povodom skorog obilježavanja Dana hrvatskih mučenika, koju u cijelosti prenosimo:

Dragi hodočasnici u svetište Crkve hrvatskih mučenika na Udbini!

Ove godine Dan hrvatskih mučenika slavimo u subotu 9. rujna. Svečano misno slavlje počinje u 11 sati, a križni put s Krbavskog polja u 9 sati. Misno slavlje predvodit će mons. Tomislav Rogić, šibenski biskup i nekadašnji upravitelj svetišta Crkve hrvatskih mučenika na Udbini.

Uoči Dana hrvatskih mučenika bit će trodnevnica 6. - 8. rujna s početkom u 19.00 sati. Prije dvije godine u CHM postavljen je i blagoslovljen oltarni reljef "Slava hrvatskih mučenika", rad akademskog kipara Kuzme Kovačića. Prošle godine na drugi dan trodnevnice nakon mise bila je kolaudacija novih orgulja u Crkvi hrvatskih mučenika koje je, većim dijelom, izradio i donirao mons. Juraj Jerneić.

Kroz proteklo vrijeme dogodile su se mnoge promjene, ali naš odnos prema hrvatskim mučenicima i prema njihovom Svetištu na Udbini, zacijelo, nije se promijenio i ne treba se mijenjati. Zahvaljujući hrvatskom narodu i hodočasnicima, niknulo je svetište Crkve hrvatskih mučenika. Pokretači ideje i projekta nisu krenuli u gradnju sa zatvorenom financijskom konstrukcijom, nego s vjerom da će narod razumjeti poruku projekta. I nisu se prevarili. Nismo nikome ostali dužni. Dakako, sada idemo brzinom koju nam mogućnosti dopuštaju. Ostaje naime, još mnogo toga što projekt uključuje, u prvom redu uređenje kripte, križnog puta od Krbavskog polja do Crkve hrvatskih mučenika, a nećemo napustiti ni ideju Svehrvatskog groba na Krbavskom polju u koji će se posmrtni ostaci neidentificiranih žrtava, otkopani iz raznih jama i grobišta, dostojanstveno pokapati.

Ići ćemo korak po korak kako nam mogućnosti budu dopuštale. Ono što nam je sada najvažnije jest to da Crkva hrvatskih mučenika postaje sve više svetište našega naroda, tj. sveto mjesto po molitvi i zahvalnosti Bogu koji nas je pratio kroz cijelu našu povijest i bio jamac našega opstanka. Znamo da je Udbina samo jedno od tolikih mjesta našeg stradanja, ali ona želi zagrliti i objediniti u sebi i sva tolika druga mjesta patnje našega naroda, i po molitvama hodočasnika prikazivati Bogu našu mučeničku povijest kao prinos Bogu i zalog naše bolje budućnosti. U tom smislu se radujemo svakoj molitvenoj duši koja će nam se pridružiti na proslavi u subotu 9. rujna 2017.

biskup Zdenko Križić
U Gospiću, na blagdan sv. Jakova apostola, 25. srpnja 2017.

VELEBIT I DALJE GORI

Požar na sjevernom Velebitu/Foto ŽVZ
Požar na sjevernom Velebitu/Foto ŽVZ
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. kolovoza 2017. u 14:00 sati

VELEBIT - Od Hrvoja Ostovića, županijskog vatrogasnog zapovjednika saznajemo da na Velebitu i dalje gori. U ispomoć su stigli pripadnici DVD-a Sinca, Perušića, Brinja, Otočca te Javne vatrogasne postrojbe iz Korenice.

- Na gašenju je ukupno angažirano 70 vatrogasaca od kojih je 38 s područja Primorsko-goranske županije. U gašenju požara angažiran je jedan kanader i dva air-tractora.-izjavio je za Ličke novine zapovjednik Ostović.

Od njegovog prezimenjaka Andrije saznali smo danas da DVD Velebit iz Lovinca već 13 dana gase požar na velebitskom prijevoju Alan kod Tulovih greda. Tu su angažirane vatrogasne snsge i Jasenica, Obrovca. Iz Šumarije Sveti Rok i Gračac i gospićke podružnice Hrvatskih šuma angažirano je tridesetak radnika na gašenju požara. (MaČ)

U obrani Hrvatske

SPOMEN BRANITELJIMA

Odavanje pošte prvom predsjedniku Tuđmanu
Odavanje pošte prvom predsjedniku Tuđmanu
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. KOLOVOZA 2017. U 13:30 SATI

GOSPIĆ - Klub branitelja ZNG-a 118. brigade danas je obilježio osnivanje prve hrvatske braniteljske postrojbe što se odvijalo na današnji dan na stočnoj placi.

Nakon svete mise položeni su vijenci i zapaljene su svijeće na spomenicima hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata i prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu na Trgu blaženika Alojzija Stepinca. Molitvu je predvodio vlč. Stipe Zeba prvi hrvatski vojni kapelan. (MaČ)

U obrani Hrvatske

SPOMEN BRANITELJIMA

Odavanje pošte prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu u Gospiću
Odavanje pošte prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. KOLOVOZA 2017. U 13:00 SATI

GOSPIĆ - Klub branitelja ZNG-a 118. brigade danas je obilježio osnivanje prve hrvatske braniteljske postrojbe što se odvijalo na današnji dan na stočnoj placi.

Nakon svete mise položeni su vijenci i zapaljene su svijeće na spomenicima hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata i prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu na Trgu blaženika Alojzija Stepinca. Molitvu je predvodio vlč. Stipe Zeba prvi hrvatski vojni kapelan. (MaČ)


Katastrofalni požari nisu mimoišli ni Velebit

VELEBIT I DALJE GORI

Požar na sjevernom Velebitu/Foto ŽVZ
Požar na sjevernom Velebitu/Foto ŽVZ
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. kolovoza 2017. u 11:00 sati

VELEBIT - Od Hrvoja Ostovića, županijskog vatrogasnog zapovjednika saznajemo da na Velebitu i dalje gori. U ispomoć su stigli pripadnici DVD-a Sinca, Perušića, Brinja, Otočca te Javne vatrogasne postrojbe iz Korenice.

- Na gašenju je ukupno angažirano 70 vatrogasaca od kojih je 38 s područja Primorsko-goranske županije. U gašenju požara angažiran je jedan kanader i dva air-tractora.-izjavio je za Ličke novine zapovjednik Ostović.

Od njegovog prezimenjaka Andrije saznali smo danas da DVD Velebit iz Lovinca već 13 dana gase požar na velebitskom prijevoju Alan kod Tulovih greda. Tu su angažirane vatrogasne snage i Jasenica, Obrovca.

- Iz Šumarije Sveti Rok i Gračac i gospićke Podružnice Hrvatskih šuma angažirana je interventna postrojba i tridesetak radnika na gašenju požara.-izjavio nam je Josip Brkljačić, voditelj Podružnice Hrvatskih šuma u Gospiću. (MaČ)

Sezona požara ne jenjava

GORI VELEBIT

Požar na Velebitu/Foto VZLSŽ
Požar na Velebitu/Foto VZLSŽ
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. kolovoza 2017. u 19:15 sati

GOSPIĆ - Veliki šumski požari nisu mimoišli ni područje Ličko-senjske županije. Velebit gori na nekoliko mjesta. Vatra je zahvatila dijelove sjevernog , srednje i južnog Velebita. Gori na području Tulovih greda.

U kratkom razgovoru s Hrvojem Ostovićem, županijskim vatrogasnim zapovjednikom koji nam je i poslao slike požara, saznali smo da su u gašenju angažirani vatrogasci DVD-a Krasno i Pazarište, Javna vatrogasna postrojba iz Gospića, a stigli su i vatrogasci s područja Primorsko-goranske županije. i kanaderi. (MaČ)

PRVI LIČKI VLOG O POŽARIMA NA VELEBITU: zahvala župana Milinovića


Komemoracija u Žutoj Lokvi

MUČKI NAPAD NA POLICAJCE

Obilježena 26. godišnjica pogibije četiri policajca.

Odavanje počasti policajcima poginulima u Žutoj Lokvi 1991.
Odavanje počasti policajcima poginulima u Žutoj Lokvi 1991.
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. kolovoza 2017.u 18.45 sati

ŽUTA LOKVA - U organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova, Policijske uprave ličko-senjske i Općine Brinje svečano je obilježena 26. godišnjica pogibije četvorice policijskih službenika Policijske uprave ličko-senjske, Policijske postaje Otočac, Policijske ispostave Brinje.

Uz preživjelog policajca Darka Murata i njegovu obitelj, obitelji poginulih policajaca, obilježavanju 26. godišnjice prisustvovao je i zamjenik glavnog ravnatelja policije Zvonimir Vnučec i načelnik Policijske uprave ličko-senjske Ante Podnar sa suradnicima, izaslanik Ministarstva hrvatskih branitelja i župan Ličko-senjske županije Darko Milinović sa suradnicima, načelnik Općine Brinje Zlatko Fumić, predstavnici općinskih i gradskih vlasti, predstavnici udruga, te mještani, koji su na spomen obilježje položili vijence i zapalili svijeće.

Kolovoz 1991. godine u svijesti hrvatskog naroda pamti se po mučkim i zločinačkim napadima srpskih pobunjenika udruženima s agresorskom JNA na tek stvorenu neovisnu hrvatsku državu s ciljem njezina porobljavanja, okupiranja i stvaranja velike Srbije. Na današnji dan, prije 26 godina, to kobno maglovito jutro, kao policijska ophodnja koju su činili pokojni Drago Toljan, Zdravko Vuković i preživjeli Darko Murat, te pričuvni policajci, Vinko Krznarić i Milan Vranić, upućeni su službenim policijskim vozilom u redovnu službu nadzora i regulacije prometa na tadašnju raskrsnicu magistralnih cesta Brinje-Otočac-Senj.

U 9 sati i 40 minuta, nakon što su se kratko zadržali na raskrsnici, dežurni službenik Policijske ispostave Brinje pozvao ih je da se vrate u Ispostavu. Neposredno nakon što su sjeli u službeno policijsko vozilo na njih je iz zasjede iz grmlja s desne strane kolnika otvorena žestoka pucnjava iz dugog automatskog naoružanja i ručnih raketnih bacača od strane terorista i paravojnih formacija tzv. "SAO Krajine".

To maglovito jutro, već prvi hitci pogodili su i usmrtili Zdravka Vukovića, Vinka Krznarića i Milu Vranića, a teško ranili Dragu Toljana i Darka Murata. Darko Murat je pokušao uzvratiti vatrom, no nakon opaljenja nekoliko komada streljiva uslijed oštećenja spremnika puške došlo je do zatajenja puške, pa je pod terorističkim rafalima uspio pretrčati cestu i od mještana Žute Lokve zatražiti pomoć, dok je ranjeni Drago Toljan uslijed zadobivenih ozljeda preminuo pored vozila.

Svetu misu zadušnicu za poginule policijske službenike predvodio je biskup u miru mons. Mile Bogović u koncelebraciji župnika župe Brinje Peje Ivkića. (LpS)

Opća bolnica Gospić

PROŠIRENJE DJELATNOSTI

Doktorica Čubelić (u sredini) nakon potpisa ugovora u Vladi RH
Doktorica Čubelić (u sredini) nakon potpisa ugovora u Vladi RH
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. kolovoza 2017. u 14:45 sati, dopuna u 19:30 sati

ZAGREB - Ravnateljica Opće bolnice Gospić mr. Sandra Čubelić, dr. med. danas je u Vladi potpisala ugovor za projekt "Uspostava i poboljšanje uvjeta dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije Opće bolnice Gospić". Time će se uvelike doprbnijeti kvaliteti zdravstvenih usluga u tome dijelu Hrvatske kroz koji prolaze milijuni turista.
U Vladi Republike Hrvatske potpisano je danas 28 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. - 2020. godine, a koji se odnose na razvoj poslovne infrastrukture te opremanje bolnica i socijalnih ustanova i očuvanje kulturne i prirodne baštine.

Ukupna vrijednost potpisanih ugovora iznosi 670 milijuna kuna, od čega je 554,1 milijuna kuna sufinancirano sredstvima iz fondova EU.

Ugovore koji se odnose na razvoj poslovne infrastrukture potpisala je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, a ugovore koji se odnose na opremanje bolnica i socijalnih ustanova te očuvanje kulturne i prirodne baštine potpisala je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.

Potpisivanju su nazočili ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, ministar zdravstva Milan Kujundžić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, ministar turizma Gari Cappelli te ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje Tomislav Petric.

Tom je prigodom potpredsjednica Vlade Martina Dalić naglasila da današnje potpisivanje ugovora pokazuje da su napravljeni ''značajni koraci u ostvarivanju jednog od najvažnijih prioriteta Vlade i svih ministarstava, a to je brže korištenje europskih fondova''.

- Tome danas svjedoče i ugovori koje smo potpisali za poslovnu infrastrukturu, ovih 9, oni su dio paketa od ukupno 48 ugovora za ostvarivanje projekata poduzetničke i poslovne infrastrukture. Svih je tih 48 ugovora u tijeku potpisivanja i kroz taj poziv vrijedan 640 milijuna kuna diljem cijele Hrvatske jedinice lokalne samouprave moći će izgraditi poslovnu infrastrukturu kao mjesta kroz koja će poduzetnici moći poslovati na jednostavniji način, mjesta kroz koja će mladi poduzetnici-početnici dobiti jednostavniji i jeftiniji pristup kako različitim uslugama, što poslovnim, što infrastrukturnim, a i samom fizičkom prostoru za obavljanje poslovnih aktivnosti.- kazala je potpredsjednica Dalić.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac istaknula je da je iz programa "Kohezija i konkurentnost" u programskom razdoblju 2014.-2020., početkom godine bilo ugovoreno tek devet posto sredstava, a do danas se taj postotak povećao na 25 posto ukupnih sredstava.
- To govori o nastojanjima Vlade da ubrza procedure i da što prije potpišemo ugovore koji će sigurno donijeti rast i razvoj u svim segmentima hrvatskog društva.-rekla je ministrica Žalac te dodala da je u samo sedam mjeseci mandata ove Vlade povučeno više sredstava nego u protekle tri godine.

Ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje (SAFU) Tomislav Petric naglasio je da je SAFU zajedno s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta i Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije tijekom 2017. godine potpisala 80 ugovora vrijednih deset milijardi kuna te je najavio potpisivanje ugovora vrijednih još dvije milijarde kuna do kraja godine.

Korisnici druge grupe ugovora su Bjelovarsko-bilogorska županija, Koprivničko-križevačka županija, Sisačko-moslavačka županija, Opća bolnica "Dr. Tomislav Bardek" Koprivnica, KBC Split, ŽB Čakovec, KB Merkur, OB Gospić, OB Varaždin, Centar za pružanje usluga u zajednici Ozalj, Centar za pružanje usluga u zajednici Izvor, Centar za socijalnu skrb Zabok, Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje, Javna ustanova Park prirode Papuk, Javna ustanova Nacionalni park Risnjak, Javna ustanova Park prirode Učka, Franjevački samostan Vukovar, Grad Ludbreg i Grad Makarska.(LPS)26. godišnjica ubojstva policajaca

KOMEMORACIJA U ŽUTOJ LOKVI

Brinjska kapelica hrvatskim vitezovima u Žutoj Lokvi/Foto arhiva Lika pressa Gospić
Brinjska kapelica hrvatskim vitezovima u Žutoj Lokvi/Foto arhiva Lika pressa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. kolovoza 2017. u 13:00 sati

GOSPIĆ - Policijska uprava ličko-senjska u koordinaciji s Općinom Brinje i ove godine 24. kolovoza zajedno s obiteljima poginulih policajaca u Žutoj Lokv gdje je izgrađena i kapelica obilježava 26. godišnjicu mučkog ubojstva četvorice hrvatskih redarstvenika.

U četvrtak 24. kolovoza do 8:45 sati je dolazak obitelji i uzvanika pred spomen obilježje (kapelicu) poginulim redarstvenicima, 8:50 sati dolazak izaslanstva Ministarstva unutarnjih poslova i Ravnateljstva policije kod spomen obilježja poginulim redarstvenicima.

U 9:00 sati je polaganje vijenaca i paljenje svijeća pred spomen obilježjem poginulim hrvatskim redarstvenicima. Zatim će Župni zbor iz Brinja otpjevati Lijepu našu, a u 10 sati će biti sveta misa.

U mučkoj zasjedni četnika toga dana poginulki su brinjski hrvatski vitezovi Zdravko Vuković, Milan Vranić, Vinko Krznarić i Drago Toljan. (LpS)

Tu okolo nas

VRUĆINA I SUŠA NE JENJAVAJU

Današnja slika Budačkog mosta/Snimio Marko Čuljat
Današnja slika Budačkog mosta/Snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. kolovoza 2017. u 19:00 sati

GOSPIĆ - Već smo tu i tamo protekli miseci po zera pisali o suši, ali ona brte ne jenjava, a i kiša ka da se sprda, malo porosi, pa unad ljude ubi sparina.

Vatrogasci i oni profesionalni i oni dobrovoljni već misecima razvoze u svojim cisternama vodu do žednih seoskih domaćinstava u Lici, a danaska smo zera zastali na Budačkom mostu priko Like. Vodostaj je nizak, a brte ti ga moj more bit' i jošte niži, recimo ka 28. rujna 2011. godine, znači misec kašnje nego danaska, kadaa sam s kamerama šeta suvim koritom Like izmed mostova priko Like u Budaku.

Ribe, rakovi i školjke su smrdile ka svi vrazi pakleni. Pričalo se da se krala riba. Pa bome i neka bolje da neko nešto poide neg' da se usmrdi na pločama.

Nego, gotovo zaboravi i spomenuti edan ovogodišnji rekord vrućine. U knjizi Lika iz bloka ednog novinara naša sam podatak da je početkom srpnja 1950. u Gospiću izmjereno 35,6 oC, a 3. kolovoza 2017. izmjereno je 37,5 stupnjeva. (MaČ)

Čitatelji javljaju s Krasna

VIŠKOVLJANI STIGLI U SVETIŠTE

Viškovljani pred usponom na Velebit
Viškovljani pred usponom na Velebit
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. KOLOVOZA 2017. U 23.30 SATI

KRASNO - Tisućama vjernika sa svih strana danas su se uz blagdan Velike Gospića pridružili i hodočasnici iz Viškova kod Rijeke.

Ono su na čelu s našim čitateljem Lukom Matanićem koji nam je i poslao fotografije večeras, uspješno prešli 120 kilometara do Krasna, gdje će sutra nazočiti velikom misnom slavlju Gospe Krasnarske u vrtači uz svetište. Svetu misu u 11 sati će predvoditi će msgr. Zdenko Križić, gospićko-senjski biskup u koncelebraciji s brojnim svećenicima. (LpS)

13. hodočašće iz Viškova u Krasno

TUĐE POŠTUJ, SVOJE UŽIVAJ

Hodočasnici iz Primorja na početku puta za Krasno
Hodočasnici iz Primorja na početku puta za Krasno
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. koilovoza 2017. u 8:45 sati


VIŠKOVO - Jučer u 4,00 sata krenuli su pješke hodočasnici iz Viškova Majci Božjoj Krasnarskoj.

Sada već tradicionalno 13. hodočašće Krasnarskoj Gospi inicirao je i svake godine organizira Ličanin Luka Matanić, a koje su prepoznali i kršćani iz Viškova, Matulja, Kastva i Opatije i krenuli put Krasna, ličkoga svetoga mjesta.

Hodočašće je naporno i dugo, kao što je poznato, traje tri dana u dužini od oko 120 kilometara. Svaki od hodočasnika ima svoje molitve, zahvalu i zamolbu M. B. Krasnarskoj, kao i zajedničke molitve i zahvale.

- Zahvaljujemo svima koji nam na bilo koji način daju potporu, a jučer su nas na pauzi u Šmriki pozdravili zamjenik načelnice općine Viškovo i župni vikar župe sv. Matej Viškovo. Čast je i ponos kada vidim da u naše ličko hrvatsko svetište M. B. Krasnarske odluče hodočastiti vjernici koji nemaju veze s Likom.- kaže Luka Matanić, u izjavi za Ličke novine, i dodaje želju da Majka Božija Krasnarska čuva našu domovinu Hrvatsku i hrvatski puk ma gdje bio. (LpS)

Od našeg čitatelja Luke Matanića dobili smo i molitve na putu za Krasno:
Molitve hodočasnika iz Viškova:

Draga Majko Božja Krasnarska, prožimaj nas trajnom zahvalnošću, što si prije 22 godine u Domovinskom ratu pomagala našim braniteljima, da oslobode i zaštite ovaj zavičajni dio naše Domovine!

Hvala Ti Majko Božja Krasnarska, što je po Tvome zagovoru hrvatski narod uspostavio svoju državu u okupiranom dijelu Domovine! Pomozi mu, da je izgrađuje u skladu s Tvojom voljom i da njezini upravljači budu svjesni svoje odgovornosti pred Tvojim božanskim sudom!

Mnogi naši branitelji nisu dočekali zemaljsku slobodu, jer su svoj život žrtvovali za slobodu svojih obitelji i cijelog našeg naroda. Njihove žrtve ujedini s Isusovom žrtvom na Križu, pa ih obdari vječnom radošću uskrslog života! Njihove roditelje, žene i djecu, braću i sestre utješi nadom u ponovni susret u blaženoj vječnosti!

Svima, koji su na braniteljskim žrtvama stekli vlast, prosvijetli pameti, da uvide, kako bez branitelja ne bi bili to što jesu, oplemeni njihova srca, da i braniteljima osiguraju ono, što sami imaju!

Našim obespravljenim, bolesnim i žalosnim braniteljima i njihovim obiteljima daruj svjetla i snage, radosti i nade, da s pouzdanjem u Tvoju svemoćnu providnost izdrže sve gorčine sadašnjeg života s nadom u Blaženu nagradu na nebesima!

Mnogi su naši hrvatski branitelji opterećeni ratnim strahotama i poratnim nepravdama sami sebi oduzeli život. Zato im iskaži svoje milosrđe! A svim umrlim braniteljima, kao i ostalim našim pokojnicima, daruj nebesko blaženstvo!

Nama hodočasnicima, našim obiteljima, rodbini, prijateljima i svim ljudima dobre volje podari zdravlje, sreću, milosrđe, blagostanje i ljubav Tvojim blagoslovom!

Hvala Ti za našu svetu domovinu Hrvatsku, za našu slobodu i mir, za sve što činiš za naše zdravlje, za zdravlje i blagostanje svim ljudima dobre volje, za sve što činiš za dobrobit našega hrvatskoga puka, za mir u cijelome svijetu!

Hvala Ti što nam daješ snage, hrabrosti i milosrđa da ponosno nosimo Dar Svemogućega i Dobroga boga, svaki od nas svoj ponosni Križ!

Draga Majko Božja Krasnarska, čuvaj našu Domovinu Hrvatsku i hrvatski puk, ma gdje bio!


PostOlujno ljudikanje

Nekima je bilo privruće, a drugi su prišli baciklima 700 kilometara

Na vr Ljubova jučer je obilježena Oluja i oslobađanje istočnog dila Like.

Gospićki branitelji u Širokoj Kuli/Snimio Marko Čuljat Lika press Gospić
Gospićki branitelji u Širokoj Kuli/Snimio Marko Čuljat Lika press Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. kolovoza 2017. u 12:45 sati

Priredija Marko ČULJAT, Lik@ press Gospić

LJUBOVO - Jučer je ponovo bija zvizdan. Prid dvacet i dvi godine nije bilo tako vruće od sunca al' nikima je bilo vruće pa su dali petama vitra put istoka.

Naime, 1995. u jutarnjim satima započela je velika osloboditeljska operacija Rvacke, pa samim tim i Like. Sa svi strana jurnuli su na pobunjeničke položaje rvaci branitelji i dok su reka keks pobunjenika više nije bilo jer su organizirano bižali za to planiranim koridorima, ali i pružali značajan otpor rvackoj oružanoj sili. Rvacki ratni piloti gađali su u sridu. Tako je rekate uništila poštu u Buniću di je bija centar veze pobunjenika i četnika, al' bole i centar na Ćelavcu na Velebitu. Bili su bolji od unizi alkara iz Sinja.

Četnička avijacija se krvnički obračunala s ličkom metropolom raketirajući sa dva avijuna 4. kolovoza u 17.15 sati samo središte grada koje su gotovo uništili, a bilo je bome i mrtvi na Brionima. Gorila je i najveća zgrada Uglovnica sa stotinu stanova … Nakon dva dana rvacke snage su u 18 stati banule na državnu granicu s Bosnom kod Donjeg Lapca.

Danima se pripremala jučerašnja proslava i obilježavanje bitke koja se izučava na stranjskim vojnim školama. Mnogi nisu virovali što su to rvacki branioci uradili za nikolka dana. Žestoke bitke vodile su se dva dana na Ličkom sredogorju od odašiljača koda Lulića pa sve do Ljubova. Ginuli su mnogi, a još i' je više ranjeno. Tih dana poginulo je mam 65 rvacki branitelja iz Like, Primorja, otoka … bijaj i edan Mađar. Poginula su i dva Čeha promatrača UN-a.

Dosta je ljudi bilo u Širokoj Kuli i na Ljubovu, ali moglo je bit i više domaći ljudi, civila, branitelja … Kako su mam iz Bjelovara mogli doći baciklisti iz HVIDRE i voziti se puna četiri dana amo-tamo i prići mam 700 kilometara. Domaćima je bilo teško doći iz Otočca, Gospića, Udbine, Korenice… a u Gospiću na ednoj udruzi čak nije bili niti rvacke zastave samo komad koplja što nam je pokaza edan čitatelj sinoćka. Sramota je to da nemaju ni barjaka za praznik.

Prije početka svete mise o toj veličanstvenoj pobjedi na Ljubovu je govorio bojnik Milan Franić, predsjednik Udruge veterana Devete gardijske brigade, a u ime županijskih domovinskih udruga koji je istakao:

- Snage ZP Gospić odbacile su snage 15. korpusa SVK, osvojile važne kote i presjekle ceste, da bi prvog dana osvojile Dabar i veći dio važnog prijevoja Ljubova na putu Gospić-Korenica. Zatim su 5. kolovoza oslobodile Ljubovo i okolicu, Ličku Jasenicu, Saborsko, novi Lički Osik i Ostrovicu, prekinule cestu Plitvička jezera-Slunj i opkolile Vrhovine. Policijski su specijalci zauzeli čvor Gračac. Hrvatske su se snage spojile s 5. korpusom Armije BiH 6. kolovoza kod Grabovca i Prijeboja. Oslobođeni su Malovan, Bruvno, Korenica, Vrhovine, Plitvička jezera, Cetingrad, Krbava i Udbina, Barlete, Vrebac, Mogorić, Ploča i Pločanski Klanac. Prva gardijska brigada je izašla iz ZP Gospić i krenula prema Slunju i napredovale prema granici. Oko 18 sati postrojbe ZP Gospić i policijski specijalci oslobodili su Donji Lapac i došli do granice, te oslobodili Mazin, Dobroselo i Gornji Lapac. Tako je ZP Gospić oslobodilo cijeli zadani prostor i ostvarilo cilj. Specijalna policija zauzela je Kulen Vakuf i okolicu. Borbenim snagama ZP Gospić zapovijedao je stožerni brigadir Mirko Norac, a sačinjavale su ga slijedeće postrojbe:
1. gardijska brigada Tigrovi - stožerni brigadir Jozo Miličević,
9. gardijska brigada Vukovi - brigadir Zvonko Brajković,
111. pješačka brigada (Rijeka) - brigadir Svetko Šare,
119. brigada HV (Pula) - pukovnik Mirko Vuković,
128. brigada HV - brigadir Miodrag Hećimović,
150. brigada HV (Zagreb - Černomerec) - pukovnik Ognjen Debeljak,
8. domobranska pukovnija HV - brigadir Ivan Nekić,
118. domobranska pukovnija HV (Gospić) - brigadir Ivan Čanić (poginuo) zamijenio ga bojnik Nikola Zdunić,
138. domobranska pukovnija HV - brigadir Miljenko Balen,
154. domobranska pukovnija HV - pukovnik Ivica Devčić i
71. bojna Vojne policije (Rijeka) - bojnik Luka Matanić te snage borbene potpore i logističkog osiguranja.

Ovaj današnji prilog Ličkih novina nastao je od jučerašnjeg iberzeca, što je klasnični pojam u svekolikom novinarstvu za materijal koji nije mogao biti na vrijeme objavljem ili je bio prevelik i nije stao na stranicu novina. Tada nije bilo portala koji mogu svašta progutati i provatiti i objaviti pa i svekoliko smeće od priopćenja.

PRVI LIČKI VLOG OD JUČERAŠNJEG IBERZECA S LJUBOVA:


Obilježavanje državnih praznika

POČAST POGINULIMA

Danas su se put Široke Kule i Ljubova uputili mnogi kako bi obilježili 22. godišnjicu Oluje.

Polaganje vijenaca u Širokoj Kuli/Snimio MArko Čuljat Lika press Gospić
Polaganje vijenaca u Širokoj Kuli/Snimio MArko Čuljat Lika press Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. kolovoza 20017. 13:10 sati

Pripremio Marko ČULJAT

ŠIROKA KULA/LJUBOVO - Povodom značajnog državnog praznika, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti danas su se mnogi iz Gospića i okolice, pa i šire, zaputili put Široke Kule i Ljubova koje je oslobođeno u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja 1992.

U središtu Široke Kule na spomenik hrvatskim žrtvama položeni su vijenci i zapaljene svijeće, to je učinjeno i na Ljubovu gdje su za Oluje izbili hrvatski branitelji iz raznih dijelova Hrvatske i nastavili daljnji prodor sve do državne granice s Bosnom.

U Širokoj Kuli molitvu je predvodio vlč. Luka Blažević, a na Ljuobvu vlč. Stipe Zeba i sam dragovoljac Domovinskog rata i prvi vojni kapelan u Hrvata iz jeseni 1991. Vijence su na spomenike u Kuli i na Ljubovu položili i zapalili svijeće čelnici Ličko-senjske županije, Grada Gospića, najbliži rođaci poginulih hrvatskih vitezova i brojnih udruga Domovinskog rata iz raznih dijelova Hrvatske.
Na ljubovo su došli biciklisti iz obližnjeg Gospića ali i iz Bjelovara koji su biciklirali puna dva dana i sveukupno će preći 700 kilometara. Svaka čas Bjelovarčanima u kome ima mnogo Ličana jošte od 1941. godine kada je zbio srpski masakr Hrvata u istočnoj Lici i rijetki su uspjeli izbjeći kami i metku.

Na vrhu Ljubova, koji je inače najveći hrvatski cestovni prijevoj na 980 metara nadmorske visine, bile su prve četničke barikade 1991. godine, a tu su vođenje žestoke borbe s četnicima i 1995. u kojima su pogibali i hrvatski zapovjednici.

Na platou uz deset spomenika poginulima svetu koncelebriranu misu predvodio je msgr. Mike Bogtović, gospićko-senjski biskup u miru. Misa je započela pjevanjem Lijepe naše u izvođenju Ivana Balena koji je bio gost župnog zbora Rijeka milosti iz Široke Kule.

VLOG IZ KULE I S LJUBOVA


SUSRET RATNIH IZVIĐAČA

POČAST PRIJATELJIMA IZ RATA

Počast na grobu Janoša Maše u Gospiću
Počast na grobu Janoša Maše u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. srpnja 2019. u 12:30 sati

GOSPIĆ - Danas smo na Gradskom groblju sv. Marije Magdalene zatekli grupu hrvatskih branitelja iz raznih dijelova Hrvatske koji su stigli odati počast svojim poginulim ratnim kolegama.

Bili su to pripadnici legendarne izvidničke satnije 9. gardijske brigade Vukova, a zatekjli smo ih kod groba Janoša Maše, Mađara iz Vojvodine koji je s prijateljima iz Rijeke došao braniti Hrvatsku i poginuo za Oluje 1995. godine.
Nešto kasnije usijedio je telefonski poziv fejsovca Tomoslava Jovanovića Brice da im se pridružimo u Domu u Lipama, što smo prihvatili. Dok smo stigli Brico je u bjelom mantilu znalači sjekao janjetinu, a bilo je i pazariške pive. Pričali smo o događajima iz Domovinskog rata. U Lipama je danas bio i najmlađi izviđač 9. gardijske Mali Marko iz Pazarišta kome je otac Stjepan poginuo 1991. u napadu na Alarovu brdu u Gospiću. Tada maloljetnika sa 16 godina nitko nije htio primiti u pstrojbu, pa je odslužio HV u Muzilu i Karlovcu i uključio se u gospićku gardijsku brigadu. Bio je teško ranjen. Izviđači 9. gardijske ponovo će se okupiti 4. kolovoza i obići mjesta pogibije suboraca.
Kada smo se opraštali od izviđača istaknuli su da su ponovo spremni braniti Hrvatsku. (MaČ)

Aktivnosti Udruge Marakana u Gospiću

POČAST POGINULIMA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. srpnja 2017. u 10:55 sati

GOSPIĆ - Izaslanstvo Udruge građana Marakana danas je organiziralo popodnevni sportski turnir u raznim disciplinama, a prije podne izaslanstvo je odalo počast poginulim hrvatskim braniteljima.

Svijeće su zapaljene kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama rata u središtu Grada na Trgu Alojzija Stepinca i kod spomen-križa na Gradskom groblju sv. Marije Magdalene. (MaČ)

Akcije ličko-senjskih vatrogasaca

SPAŠAVALI DALMACIJU

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. srpnja 20717. u 21:00 sati

GOSPIĆ - Dio vatrogasaca iz Ličko-senjske županije sudjelovao je u gašenju velikog požara u okolici Splita. U ovoj akciji sudjelovalo je dvadeset vatrogasaca.

Na fotografiji su ličko-senjski vatrogasci - hrabri ljudi koji su tri noći i dva dana proveli u neravnopravnoj borbi vatrene stihije i i čovjekove želje za spašavanjem svega što se spasiti da uslijed požara nezapamćenih razmjera. O njima i o ostalim hrvatskim vatrogascima je sve rečeno i viđeno, samo zla namjera može osporiti njihov angažman, trud i požrtvovnost.

Oni su vatrogasci i ne traže ništa izuzev jednostavnog uvažavanja.

Njih je na ovom požaru bilo 20 s pet vozila,ali broj njihovih kolega samo u Ličko - senjskoj županiji je višestruko veći i oni su sveprisutni u svim društvenim okvirima, ali su "nevidljivi" jer malo tko ima priliku vidjeti koliko sebe vatrogasci daju uslijed spašavanja ili gašenja požara na vatrogasnoj intervenciji. Nažalost, morao se dogoditi katastrofalan požar ili više njih da svekolika hrvatska javnost vidi tko su zapravo vatrogasci.

- Hvala svim dobrim ljudima, kuharima, umirovljenicima, časnim sestrama, navijačima, turističkim djelatnicima … Ne želimo nekoga zaboraviti, ali hvala SVIMA koji uvažavaju vatrogasce i koji su to pokazali u protekla tri dana u Dalmaciji, ali i onima koji to pokazuju uvijek i svagdje.-ističe Hrvoje Ostović županijski vatrogasni zapovjednik.

U proteklom kratkom periodu ličko - senjski vatrogasci su pokazali da mogu pomoći i na području drugih županija ukoliko za to postoji potreba. Tako je 21 vatrogasac sa sedam vozila bilo na požaru u Makarskoj, 23 vatrogasca s četiri vozila bili su na požaru u Košljunu na Pagu.

- Hvala i gotovo svim zapovjednicima iz postrojbi koje nisu upućivale vatrogasce na izvanredne dislokacije. Hvala im na ponuđenoj pomoći. Hvala vatrogascima koji su se pojedinačno, osobno nudili za pomoć. Hvala i skupini građana iz Otočca čiji predstavnik nas je kontaktirao u namjeri organiziranog odlaska u Split s ciljem pružanja pomoći vatrogascima prilikom gašenja požara u Splitu.- ističe Ostović. (LpS)

Požarna sezona ne jenjava

ISPOMOĆ ZA POŽARE U DALMACIJI

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. srpnja 2017. sati u 11:15

OTOČAC - Jučer je tijekom popodnevnih sati, temeljem zapovjedi glavnog vatrogasnog zapovjednika Republike Hrvatske Slavka Tucakovića, županijski vatrogasni zapovjednik Ličko - senjske županije Hrvoje Ostović na gašenje požara koji je aktivan na području Splitsko-dalmatinske županije (Šestanovac, Cista Provo) uputio 20 vatrogasca i pet vatrogasnih vozila s područja nadležnosti Vatrogasne zajednice Ličko - senjske županije. Odmah po dolasku, tijekom noći, vatrogasci su raspoređeni na požarištu i gase u uvjetima intenzivnog vjetra.

U subotu 15. srpnja u večernjim satima temeljem zapovjedi glavnog vatrogasnog zapovjednika, a na zahtjev zapovjednika Vatrogasne zajednice Zadarske županije na gašenje požara u Pagu (Košljun) također su upućena 23 vatrogasca i četiri vatrogasna vozila iz Vatrogasne zajednice Grada Novalje (DVD Novalja, DVD Lun i DVD Barbati) koji su na ispomoći u gašenju požara proveli čitavu noć i sljedeći dan.

Ovo je drugi put tijekom požarne sezone 2017. da ličko - senjski županijski vatrogasni zapovjednik upućuje vatrogasce i tehniku na ispomoć prilikom gašenja požara na području Splitsko - dalmatinske županije i prvi puta na područje Zadarske županije, odnosno do sada je na ispomoć u druge županije priobalja Republike Hrvatske upućeno ukupno 64 vatrogasca i 16 vozila s područja nadležnosti VZŽ Ličko - senjske. (LpS)

Policijsko bijelo pojačanje

ISKAZNICE ZA 23 MLADIĆA I DJEVOJKE

Bijelo policijsko pojačanje tijekom ljeta/Foto PULS
Bijelo policijsko pojačanje tijekom ljeta/Foto PULS
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. srpnja 2017. u 22:25 sati

GOSPIĆ - I ove godine je Policijska uprava ličko-senjska za vrijeme turističke sezone, odnosno u srpnju i kolovozu, popunila svoje redove s ispomoći u ljudstvu i tehnici iz drugih policijskih uprava, a kao jedan od bitnih vidova pomoći su i pripadnici Prometne jedinice mladeži koji će djelovati na području gradova Gospića i Otočca, te općina Plitvička Jezera i Brinje.-kaže se u današnjem priopćenju PULS-a

Nakon što su uspješno prošli obuku, danas je načelnik Policijske uprave ličko-senjske Ante Podnar uručio 23 iskaznice pripadnicima Prometne jedinice mladeži.

Tom prilikom naglasio je da jedino primjerenim i odgovornim ponašanjem mogu oslikavati pripadnost sustavu unutarnjih poslova, te da budu maksimalno profesionalni, iako će im ponekad zbog vremenskih uvjeta biti vrlo naporno.

- Očekujem da ćemo vašim angažiranjem, sve zadaće obaviti uspješno i odgovorno, jačajući povjerenje svih građana koji dolaze na prostor Ličko-senjske županije za vrijeme turističke sezone.-poručio je načelnik Podnar.

Uručenju iskaznica nazočili su i zamjenik načelnika Mladen Kranjčević, voditelj Službe policije Josip Dujmović, voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa Nikola Karić i policijska službenica Službe policije Ana Štampar. (LpS)

Apel za prirodu

LIFE ZA RISA

U ovom dijelu Europe samo je pedesetak risova.

Ris je sve rjeđa životinja u Europi/Snimio Vedran Sindičić
Ris je sve rjeđa životinja u Europi/Snimio Vedran Sindičić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. srpnja 2017. u 20:15 sati

Snimio Vedran Sindičić

ZAGREB - Tim stručnjaka iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Slovačke i Rumunjske od ove godine aktivno kreće u spašavanje kritično ugroženog risa u Dinaridima. Provedba projekta za revitalizaciju populacije risa omogućena je kroz Europski financijski instrument za okoliš i klimatske promjene - LIFE program.- kaže se u današnjem priopćenju za javnost Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Populacija risa koju Hrvatska dijeli sa Slovenijom, izuzetno je mala i ugrožena. Svih 50-ak životinja koje žive u ove dvije zemlje u bliskom su srodstvu, zbog čega im prijeti izumiranje i jedini spas je unos "svježih" gena. Europska unija je prepoznala važnost inicijative te će omogućiti veliki dio financija kako bi se minimalno 14 novih jedinki s područja Rumunjske i Slovačke naselilo u Sloveniju i Hrvatsku. Osim iz programa LIFE, projekt je velikim djelom sufinanciran od strane slovenskog Ministarstva za okoliš i prirodu te hrvatski dio od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

-Najvažniji cilj nam je oporavak genetske raznolikosti populacije. Uz to, želimo postaviti temelje za održivo upravljanje populacijom, za što su ključni međunarodna suradnja niza institucija, znanstveni podatci i multidisciplinaran pristup problematici.-poručuje Magda Sindičić, docentica na Veterinarskom fakultetu i glavna koordinatorica projekta s hrvatske strane.

Osim projektnih partnera - Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Veleučilište u Karlovcu te udruga BIOM, vrlo bitni u provedbi projekta su i lovačka društva te javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima koje svakodnevno brinu o prosperitetu risa u Hrvatskoj. Ris je u Hrvatskoj strogo zaštićen te se nalazi na Crvenom popisu sisavaca. Na području Hrvatske i Slovenije vrsta je nestala početkom 20. stoljeća kao rezultat prekomjernog lova. No 1973. godine slovenski lovci doveli su šest novih jedinki u Sloveniju te je njihovim širenjem nastala trenutna populacija za koju se pretpostavlja da u Hrvatskoj broji 30-40 jedinki, a u Sloveniji tek 10-20.

-Ris kao predator na vrhu prehrambene piramide ima izuzetno značajnu ulogu u zdravom ekosustavu. Osim toga, kao solitarni lovac zauzima jedinstvenu ekološku nišu koju niti jedan naš predator ne može nadomjestiti. Veselim se provedbi projekta i siguran sam da ćemo uspješnom obnovom populacije risa značajno doprinijeti ukupnom zdravlju naše prirode.-kaže Vedran Slijepčević, doktor veterinarske medicine, provoditelj projekta od strane Veleučilišta u Karlovcu.

Entuzijazam oko provedbe projekta dijeli i voditeljica projekta u Udruzi BIOM, Ivana Selanec, magistra ekologije i zaštite prirode: 'LIFE Lynx je jedini projekt iz Hrvatske za kojeg su odobrena financijska sredstva kroz LIFE program 2016. godine. To puno govori o njegovoj kvaliteti, ali i opsežnom poslu koji nas čeka. Veselim se provedbi, konkretnim rezultatima projekta, ali i svim budućim suradnjama koje će se ostvariti kroz ovaj projekt.-Selanec o LIFE Lynx projektu:

Jedna od najugroženijih životinjskih vrsta u Hrvatskoj je ris čija iznimno je malena populacija pred izumiranjem u našoj i susjednim državama. Jedina mogućnost za opstanak risa u Dinaridima je naseljavanje životinja iz druge, stabilne populacije. Stoga će se u razdoblju od 2017. do 2024. godine u Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji provoditi međunarodni projekt "LIFE Lynx" u sklopu kojega će se u ove zemlje ispustiti najmanje 14 risova uhvaćenih u Slovačkoj i Rumunjskoj.

Početkom 20. stoljeća, zbog prekomjernog lova, ris je izumro iz većeg dijela Europe, uključujući Hrvatsku i susjedne države. No 1973. godine su lovci iz Slovenije organizirali naseljavanje risa, te je šest životinja ulovljenih u Slovačkoj ispušteno u uzgojnom lovištu Medved pokraj Kočevja. Sve tri naseljene ženke su imale mlade već prve godine, populacija je brzo rasla i u nekoliko godina su se risovi iz Slovenije proširili u Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Austriju i Italiju. No od 1990-ih godina lovci svake godine zamjećuju sve manji broj životinja i brojnost populacije pada sve do danas. Najvažniji uzrok izumiranja risova je parenje u srodstvu, budući da se gotovo 45 godina potomci šest životinja pare isključivo međusobno.

Procjenjujemo da je danas u Hrvatskoj prisutno 30 do 40 risova, u Sloveniji tek 10 do 20, a u Italiji je situacija još kritičnija. Znanstvena istraživanja ukazuju da će risovi ponovno izumrijeti ukoliko se ne nasele nove životinje koje će povećati genetsku raznolikost populacije. Stoga su predstavnici šumarskih, lovačkih i znanstvenih institucija zajednički pripremili prijedlog projekta za spas risa koji su prijavili na LIFE natječaj za sufinanciranje Europske komisije. Projekt je pozitivno ocijenjen i provoditi će se od srpnja ove godine do ožujka 2024. godine.

U projekt je uključeno 11 institucija iz pet država - Hrvatske, Slovenije, Italije, Slovačke i Rumunjske, a u Hrvatskoj će ga provoditi Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Veleučilište u Karlovcu te udruga BIOM. Osim Europske komisije, Hrvatski dio projekta sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a znatna sredstva daje i slovensko Ministarstvo za okoliš i prostor.

Dugoročni cilj projekta je spriječiti izumiranje populacije risa u Dinaridima i jugoistočnim Alpama, što će se prvenstveno postići naseljavanjem četiri životinje iz Slovačke i Rumunjske u Hrvatsku, te deset u Sloveniju. Uspješnost naseljavanja pratiti će znanstvena istraživanja, koja će uključivati praćenje naseljenih životinja i njihovih potomaka pomoću automatskih foto aparata i GPS ogrlica, te mnoge genetske i ekološke analize. Države uključene u projekt uskladiti i unaprijediti će upravljanje ovom ugroženom vrstom i pripremiti će se strateški dokumenti koji će osigurati dugoročnu suradnju na ovom području.

Karizmatični ris, veliko je bogatstvo hrvatske prirode i naša odgovornost je očuvati ga za buduće generacije. Preduvjet za postizanje ovog cilja je suradnja svih nadležnih institucija te potpora javnosti.

Briga o Romima u Hrvatskoj

Prijemi kod biskupa i gradonačelnika

Vlč. Štefanći. gradonačalnik Starčević i zamjenica Kristina Prša na današnjem prijemu/Foto Lika pres Gospić
Vlč. Štefanći. gradonačalnik Starčević i zamjenica Kristina Prša na današnjem prijemu/Foto Lika pres Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. srpnja 2017. 12.15 sati

GOSPIĆ -Ove godine Gospićko-senjska biskupija domaćin je Romske odgojne zajednice ROZ, ljetne škole za romsku djecu iz cijele Hrvatske. Zajednica će smještena u Pastoralnom centru Baške Oštarije od 4. do 11. srpnja.

Danas je sudionike ROZ-a najprvo primio msgr. Zdenko Križić, gospićko-senjski biskup, a zatim i Karlo Starčević, gospićki gradonačelnik. Nakon toga sudionici su obišli rodnu kuću Nikole Tesle u Smiljanu i vratili se na Oštarije.

Priopćenje za javnost iz Ureda

GRADONAČELNIKA GOSPIĆA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. lipnja 2017. u 22:10 sati

GOSPIĆ - Iako nismo objavili nikakav tekst o skorom dolasku predsjednice Republike u Gospić, jer nismo za to ni dobili obavijest ili priopćenje, danas smo dobili reagiranje iz Grada Gospića koje u cijelosti prenosimo:

Gradonačelnikov stav na pamflete Internet sekte

Grad Gospić dužan je reagirati na članak objavljen na tzv. Lika online "oglasnoj ploči" Darka Milinovića vezano za premještanje Ureda predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović u Gospić.

Najprije želimo naglasiti kako je gradonačelnik Karlo Starčević već dva tjedna u kontaktu s Uredom predsjednice i jako je dobro upoznat s preseljenjem njenog Ureda u Gospić, te se posebno raduje njenom dolasku što je i u nedjelju potvrdio svojom nazočnošću na proslavi Dana državnosti, pa ga stoga župan Darko Milinović ne treba posebno upoznavati s detaljima dolaska ili što bi to značilo za promociju Grada Gospića. Gradonačelnik to jako dobro zna.

Iako kako je bilo planirano da se sastanak župana s gradonačelnicima i načelnicima LSŽ
vezano za ovu temu održi u petak 23. lipnja, gradonačelnik Starčević se imao namjeru odazvati pozivu, no s obzirom da je taj isti sastanak naprasno odgođen za ponedjeljak 26. lipnja bez ikakvog objašnjenja ili dogovora oko novog termina, gradonačelnici Starčević i Kostelac zbog svojih obaveza nisu mogli nazočiti sastanku.

Stoga smatramo da je pisanje razno raznih pamfleta po nalogu župana Milinovića odraz njegovog osobnog bezobrazluka i želje za opstrukcijom novoizabrane vlasti. Krajnje je licemjerno i njegovo pojavljivanje u javnosti zadnjih dana i propagiranje lažnog zajedništva, a ustvari svojim napisima po medijima nastoji rušiti legitimno izabranu upravu Grada Gospića. Koliko god se trudio to mu neće uspjeti, jer narod je svoje rekao.

Stoga poručujemo županu Milinoviću da se uhvati svoga posla, a gradonačelnik i njegov tim već ionako imaju i previše posla oko izvlačenja Grada Gospića iz dugova u kojima ga je
ostavila prethodna vlast na čelu s Petrom Krmpotićem koja je bila pod njegovom izravnom
kontrolom, pa jednostavno nemaju vremena baviti se Milinovićem i njegovim igricama.

Priopćenje WWF-a o Plitvicama

HRVATSKA VLADA MORA NAĆI RJEŠENJE

Iako lokalna zajednica i braniteljske udruge prosvjeduju već deset dana, problem prekomjerne izgradnje u najpoznatijem hrvatskom nacionalnom parku još nije riješen.

Hoće li Veliki slap preživjeti za buduće generacije/Arhiva Lika pressa Gospić
Hoće li Veliki slap preživjeti za buduće generacije/Arhiva Lika pressa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. lipnja 2017. u 31:35 sati

ZAGREB - Nakon što je Udruga mladih općine Rakovica najavila da će danas u 17 sati prosvjed "5 do 12 za spas Nacionalnog parka Plitvička jezera", koji traje još od prošle srijede, proširiti s drvenog mosta ispred Plitvica Sela u Rakovicu i Slunj, svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF ponovno poziva Vladu Republike Hrvatske da se uključi i započne dijalog u svrhu rješavanja problema.

- Nacionalni park Plitvička jezera najprepoznatljiviji je i najvrjedniji prirodni resurs u Hrvatskoj, ujedno i jedino područje upisano na listu UNESCO-ve svjetske prirodne baštine, još od 1979. godine. Čak ni to Vladi Republike Hrvatske nije dovoljno da krene u rješavanje izazova s kojim se taj prirodni fenomen suočava, te posluša razlog desetodnevnog prosvjeda.- ističe Irma Popović Dujmović iz WWF Adrije.

Dok lokalna zajednica i braniteljske udruge prosvjeduju ponajviše zbog pretjerane i neplanske izgradnje u Plitvica Selu, zbog čega je ugrožen temeljni fenomen ovoga parka - sedreni slapovi, WWF upozorava i na problem prevelikog broja posjetitelja.

- U izvješću misije UNESCO-a iz veljače ove godine izražena je zabrinutost zbog neodrživog proširenja turističkog sadržaja, ali i prekomjernog broja posjetitelja u parku. Zbog toga će članovi misije na svojoj 42. sjednici iduće godine preporučiti Odboru Svjetske baštine da razmotri upis Nacionalnog parka Plitvička jezera na Listu svjetske baštine u opasnosti. To ne smijemo dozvoliti! Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja mora se usuglasiti s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike, te zajedno s Nacionalnim parkom Plitvička jezera pronaći zadovoljavajuće rješenje za situaciju koja dobiva sve veći značaj i van granica naše zemlje.-zaključuje Popović Dujmović i dodaje da je "5 do 12" također za dijalog kako bi se spriječio današnji protest u Rakovici i Slunju. (LpS)

Iz novinarskog bloka

PONOSNI LIČKI TROLIST

Šime i Ante Starčević te Fran Kurelac bili su u prvim redovima borbe za hrvatski jezik.

Sudionici jučerašnje promocije
Sudionici jučerašnje promocije
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. lipnja 2017. u 8:00

Pribilježio Marko Čuljat

GOSPIĆ - Jučer je u ličkoj metropoli bilo posebno svečano i, kako netko reče, na najbolji mogući način obilježen je današnji praznik Dana državnosti čemu su se pridružili i brojni članovi Udruge Ličana Vila Velebita iz Zagreba na čelu s predsjednikom Nikolom Kostelcom.

Udruga je i bila inicijator obilježavanja trojice hrvatskih velikana Šime Starčevića, Ante Starčevića i Frana Kurelca, jezikoslovaca koji su u 19 stoljeću bili u prvim redovima borbe za hrvatski jezik.
U podizanju spomenika ličkom trolistu sudjelovali su mnogi pojedinci i kolektivi te Ličko-senjska županija i Grad Gospić. Poseban je doprinos dao Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje iz Zagreba koji je objavio knjigu koja je jučer promovirana "Lički jezikoslovni trolist: Šime Starčević - Fran Kurelac - Ante Starčević. O knjizi su govorili prof. dr. sc. Ante ežen, profesor Učiteljskog fakulteta Sveučilišta uZagrebu, u miru, dr.sc. Željko Jozić, ravnatelj Instituta i dr. sc. Vesna Grahovac Pražić, profesorica Sveučilišta u Zadru, Odjel u Gospiću.
- Nije bilo bolje prilike od ove povodom Dana državnosti za ovu manifestaciju, jer je borba za jezik bila značajna za postanak. Za okupacija nije se oružjem mogla izboriti sloboda, Hrvatska je jezična nacija.. Lika je uvijek bila uporište hrvatske nacionalne svijesti.- rekao je Bežen.

- Knjiga je prigodno izdanje povodom otkrivanja spomenika, u njoj su izbori najvažnijih tekstova. Fran Kurelac je Ličanin iz Bruvna, on je govorio da je domovina jezik, zaljubio se u hrvatski jezik i bio je dosljedan do samoga kraja. On je ikona i štitonoša hrvatskog jezika.-rekao je Jozić.

- Šime je kao svećenik radio u više mjesta ali se najduže zadržao u Karlobagu gdje je bio 40 godina. Bio je mladi svećenik kada su Gospić okupirali Francuzi i kada su u crkvu staviti konje to je spriječio perfektno govoreći francuski, a služio se talijanskim, njemačkim, latinskim … Za njega je pitanje jezika pitanje domovine, izdao je prvu hrvatsku gramatiku na hrvatskom jeziku.- rekla je Grahovac Pražić.

Nakon svete mise u gospićkoj prvostolnici koju je predvodio mons. Mile Čančar, i odavanja počasti kod spomenika Domovinskom ratu i na bisti prvog hrvatskog predsjednika, svi smo pošli niz Ulicu dr. Franje Tuđmana i sklonili se u debelu hladovinu dviju zelenih duglazija koje su starije od pola stoljeća. U hladu je bio i Gradski pjevački zbor Vila Velebita Tu je na križanju s Ulicom 30. svibnja, u parku pored Pučkog učilišta podignut spomenik ličkom jezikoslovnom trolistu.

-Njihovo djelo ima velik značaj za cijelu Hrvatsku i spomenik se može postaviti bilo gdje, ali ipak smo zaključili da to bude grad Gospić jer su sva trojica rođena u Lici.-rekao je predsjednik Kostelac.

- Ovo je značajan dan za hrvatski jezik. Idejni začetnik je arhitekt Ante Pađen.- rekao je Jozić

- Gospić je iskazivao visoku civilizacijsku razinu i svijest za svoje velikane, a tako ćemo doista nastaviti i ubuduće. Pred nama je još zadatak postavljanja Kršinićeva spomenika Nikole Tesle, hrvatskom i ličkom velikanu. Borba za jezik bila je sastavni dio borbe za stvaranje slobodne države.-rekao je Karlo Starčević, gradonačelnik Gospića.

- Nalazimo se u Ulici dr. Franje tuđmana koji s ova tri velikana pripada hrvatskoj povijesti. Njihova uvjerenja su pripadala hrvatskoj budućnosti. Za ideje Starčevića i Kurelca možemo reći da je to zametak hrvatske domovine. - rekao je Darko Milinović, ličko-senjski župan.

Jučer je s jednim rečenicom pozdravio Dubravko Jelić, izaslanik zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.
I na kraju spomenik su otkrili Ante Pađen i Željko Radošević, a blagoslovio ga je mons. Čančar.

Cijeli skup kod spomenika počeo je Lijepom našom u izvođenju Zbora Vila Velebita, a otpjevali su i nekoliko ličkih narodnih pjesama. Zbor je jučer svojim glasom pojačao Dragan Hazler, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti domovine i iseljeništva iz Bazela u Švicarskoj. Nama je izjavio da je u proteklih sedamdeset godina ovo njegov drugi boravak u Gospiću gdje je i počeo raditi kao farmaceutski tehničar u godinama poslije Drugog svjetskog rata.

Proslava Dana državnosti u Gospiću

SPOMENIK HRVATSKIM JEZIKOSLOVCIMA LIČANIMA

Danas je povodom Dana državnosti otkriven spomenik tojici hrvatskih ličkih jezikoslovaca.

Hrvatski jezikoslovci sa županom Milinovićem
Hrvatski jezikoslovci sa županom Milinovićem
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. lipnja 2017. u 15:45 sati

Pripremio Marko Čuljat, Lika press Gospić


GOSPIĆ - U organizaciji Ličko-senjske županije, Grada Gospića i Udruge Ličana Vila Velebita iz Zagreba danas je na svečano obilježen Dan hrvatske državnosti.

Jutros je najprije predstavljena knjiga Lički jezikoslovni trolist: Šime Starčević, Fran Kurelac i Ante Starčević. O knjizi su govorili Ante Bežen, Željko Jozić i Vesna Grahovac Pražić. Oni su istakli veliki značaj za hrvatski jezik ove trojice Ličana koji su imali svoje mišljenje o hrvatskom jeziku koje nije bilo sukladno tadašnjoj politici.

Skup je otvorio Nikola Kostelac, predsjednik Udruge Ličana u Zagrebu Vila Velebita. Na promociji knjige u izdanju Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje sudjelovali su Ante Bežen, Željko Jozić i Vesna Grahovac Pražić.
Nakon toga u gospićkoj prvostolnici msgr. Mile Čančar služio je svetu misu, a zatim su položeni vijenci na spomenik poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama i na bistu dr. Franje Tuđmana, prvog predsjednika RH.

Zatim je u Ulici dr. Franje Tuđmana, uz Pučko učilište gdje je do Drugog svjetskog rata bila palača Poglajna s pivarom, pekarom i slastičarnom, otkriven spomenik ličkim hrvatskim jezikoslovcima. Spomenik je to Šimi Starčeviću, Anti Starčeviću i Franu Kurelcu.
Nakon toga župan Milinović priredio je prijam za članove Udruge Ličana Vila Velebita na čelu s predsjednikom Nikolom Kostelcom.

Proslava Dana državnosti u Gospiću

SPOMENIK HRVATSKIM JEZIKOSLOVCIMA LIČANIMA

Danas je povodom Dana državnosti otkriven spomkenbik tojici hrvatskih ličkih jezikoslovaca.

Župan Milinović s autorima knjige u jezikoslovcima Ličnium7SNIMIO M. čULJAT
Župan Milinović s autorima knjige u jezikoslovcima Ličnium7SNIMIO M. čULJAT
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. lipnja 2017. u 14:50 sati

Pripremio Mrko Čuljat, Lika press Gospić

GOSPIĆ
- U organizaciji Ličko-senjske županije, Grada Gospića i Udruge Ličana Vila Velebita iz zagreba danas je na svečan način obilježen Dan hrvatske državnosti.

Jutros je najprije predstavljena knjiga Lički jezikoslovni trolist: Šime Starčević, Fran Kurelac i Ante Starčević. O knjizi su govorili Ante Beženb, Željko Joszić i Vesna Grahovac Pražić. Oni su istakli veliki značaj za hrvatski jeziv ove trojice Ličana koji su imali savoje mišljenje o hrvatskom jeziku koje nije bilo sukladno tadašnjoj politici.
Skup je otvorio Nikola Kostelac, predsjednik Udruge Ličana u Zagrebu Vila Velebita. Na promociji knjige u izdanju Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje sudjelovali su Ante Bežen, Željko Jozić i Vesna Grahovac Pražić.
Nakon toga u gospićkoj prvostolnici msgr. Mile Čančar služio je svetu misu, a zatim su položeni vijenci na spomenik poginulim hrvatskim branitelji i civilnim žrtvama i bistu dr. Franje Tuđmana, prvog predsjednika RH.
Nakon toga u Ulici dr. franje tuđmana, uz Pučko učilište gdje je do Drugog svjetskog rata bila palača Poglajna s pivarom, pekarom i slastičarnom, podignut je spomenik ličkim hrvatskim jezikoslovcima koji je danas otkriven. Spomenik je to Šimi Starčeviću, Anti Starčević i Ferqnu Kurelcu.

Ministarstvo pravosuđa

LAKŠE DO UVJERENJA

Izdavanje uvjerenja da se ne vodi kazneni postupak kroz sustav e-Građani

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. lipnja 2017. u 20:20 sati

ZAGREB - Iz Ministarstva pravosuđa dobili smo danas priopćenje o novom načinu dobivanja uvjerenja da se ne vodi kazneni postupak. Od ponedjeljka, 19. lipnja građani će moći zatražiti putem sustava e-Građani.

Uvjerenjem da se ne vodi kazneni postupak potvrđuje se da se protiv osobe pred općinskim i županijskim sudom ne vodi postupak za kaznena djela koja se progone po službenoj dužnosti.
To uvjerenje dokazuje da:
- nije doneseno pravomoćno rješenje o provođenju istrage,
- ne postoji potvrđena optužnica,
- nije donesena presuda o izdavanju kaznenog naloga,
- nije donesena nepravomoćna presuda.

Zahtjev za izdavanjem uvjerenja fizičke osobe od ponedjeljka, 19. lipnja će podnijeti putem sustava e-Građani za svrhe za koje se, sukladno Zakonu o sudskim pristojbama, ne naplaćuje sudska pristojba, a Uvjerenje će im biti dostavljeno u Osobni korisnički pretinac u sustavu e-Građani, a po izboru i na adresu elektroničke pošte.

Ako je uvjerenje potrebno u bilo koju drugu svrhu ili ako je osoba oslobođena od plaćanja sudskih pristojbi prema drugoj osnovi, predaja zahtjeva i izdavanje uvjerenje obavlja se na općinskim sudovima i njihovim stalnim službama neovisno o mjestu prebivališta fizičke osobe, odnosno sjedišta pravne osobe.
Detalji o predaji zahtjeva na sudu dostupni su na Središnjem državnom portalu, na poveznici: //gov.hr/moja-uprava/drzavljanstvo-i-isprave/potvrde-i-uvjerenja/uvjerenje-da-se-ne-vodi-kazneni-postupak/1625

Uvjerenja izdana fizičkim osobama na sudu, dostavit će se i u Osobni korisnički pretinac u sustavu e-Građani. Sva uvjerenja da se ne vodi kazneni postupak, bilo da su izdana kroz sustav e-Građani ili na sudu, bit će izdana s elektroničkim potpisom te ih stoga više ne potpisuju službenici suda niti se na njih stavlja pečat suda.

Osim ove usluge, Ministarstvo pravosuđa je koncem 2015. godine u svrhu pojednostavljenja i ubrzanja komunikacije s građanima omogućilo izdavanje zemljišnoknjižnih izvadaka sa svojstvom javne isprave putem osobnog korisničkog pretinca u sustavu e-Građani i od strane javnih bilježnika i odvjetnika.

Od 15. ožujka u cijeloj je Hrvatskoj omogućeno i e-podnošenje prijedloga za upis u zemljišne knjige što znači da je, nakon potpisivanja kupoprodajnog ugovora i ovjere kod javnog bilježnika, ugovor moguće proslijediti putem interneta od javnog bilježnika ili odvjetnika na provedbu u zemljišnoknjižni odjel općinskog suda (gruntovnicu). Osim spomenutih usluga, od travnja ove godine na kaznenom odjelu Vrhovnog suda Republike Hrvatske u primjeni je Integrirani sustav za upravljanje sudskim predmetima (e-Spis) koji omogućava strankama i njihovim punomoćnicima praćenje tijeka i dinamike rješavanja kaznenih predmeta putem javne i besplatne usluge Ministarstva pravosuđa, e-Predmet //e-predmet.pravosudje.hr , uz iznimku kaznenih maloljetničkih predmeta, predmeta ratnog zločina te predmeta iz nadležnosti USKOK-a, koji se zbog sigurnosnih razloga, ne objavljuju putem e-Predmeta.

Važan korak u smjeru poboljšanja kvalitete pravosuđa učinjen je i provođenjem pilot projekta e-Podnesak započetog u ožujku ove godine na Prekršajnom sudu u Varaždinu. S obzirom na to da policija godišnje dostavi prekršajnim sudovima oko 115 tisuća predmeta, cilj projekta je omogućiti dostavu predmeta digitalnim putem, odnosno bez nepotrebne papirologije. Tijekom projekta proučit će se prednosti i mogući nedostaci u ovom načinu dostave kako bi se na vrijeme mogli ukloniti jer je konačni cilj uvođenje sustava ePodneska na sve prekršajne sudove u Republici Hrvatskoj, a time i ušteda vremena, ubrzanje postupka potrebnog za pokretanje postupka te brži i efikasniji pristup sudovima. (LpS)

Konferencije za novinare HDZ-a u Gospiću

HDZ-E JE POBJEDNIK I PROTEKLIH LOKALNIH IZBORA

Milinović je istakao da je jedini katastrofalni poraz HDZ imao u Brinju gdje će biti raspuštena organizacija.

Milinović i koalicijski partneri/Snimio Marko Čuljat Lika press
Milinović i koalicijski partneri/Snimio Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. lipnja 2017. u 13:00 sati, dopina slika u 15:20 sati

GOSPIĆ - U prostorijama HDZ-a danas je održana konferencija za novinare HDZ na temu o aktualnoj političkoj situaciji.

Kratki rezime susreta s dijelom ličkih novinara može se svesti na riječi predsjednik ŽO HDZ-a Darka Milinovića- HDZ je pobjednik i jedina je katastrofa bila u Brinju gdje će biti raspuštena organizacija.
- U Gospiću smo pobjednici jer imamo većinu u Gradskom vijeću te će naši biti predsjednik vijeća Petar Radošević i zamjenik Zdravko Župan, a predsjednik Kluba Petar Krmpotić- reko je Milinović, odajući mu veliki priznanja za dosadašnji rad.
Milinović je dodao da je ista situacija i u Otočcu i i na de priželjkuju nove izbore, te ako do njih i dođe da imaju spremne kandidate.
- Nama nisu prioritet prijevremeni zbori. Od svih lokalnih čelnika očekuje suradnju sa Županijom bez obzira na broju dresa. istakao je Milinović, dodajući da će vijećnici HDZ-a uvijek podržavati dobre razvojne programe u svojoj sredini i da pozive sve stranke na suradnnju za dobrobit Hrvatske. (MaČ)

PRVI LIČKI VLOG O IZBORIMA


Priopćenje Ernesta Petryja kandidata za ličko-senjskog župana

ZAHVALA BIRAČIMA

Kandidati Bure promjena
Kandidati Bure promjena
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. svibnja 2017. u 21:40 sati

GOSPIĆ - Večeras smo u redakciju dobili priopćenje Ernesta Petryja, mag. iur. kandidata nezavisne liste Bura promjena za ličko-senjskog župana u kome se zahvaljuje biračima:

Ovim putem se zahvaljujem svim biračima na 6378 Vaših srca koja ste podijelili sa mnom i s ljudima s kojima sam okružen. Svjesno vaše glasove nazivam srcima jer su to bili glasovi razuma, koji su davani iz srca i sa željom za boljom i perspektivnijom budućnosti.

Hvala Gospiću na 2102 srca, Otočcu na 1404 srca, Senju na 801 srcu, Novalji na 681 srcu, Plitvičkim Jezerima na 460 srca, Perušiću na 268 srca, Udbini na 199 srca, Karlobagu na 160 srca, Vrhovinama na 140 srca, Brinju na 135 srca, Lovincu na 131 srcu i Donjem Lapcu na 57 srca.

Na izbore smo izašli sa svojim imenima i prezimenima, otvorenih ruku i u koaliciji s narodom, a što je veliki dio vas i prepoznao. Nažalost nismo imali dovoljno vremena da svim stanovnicima županije po općinama i selima prezentiramo naš program, a rezultat od 24 % glasova u samo mjesec dana je tim veći. Svi zajedno budimo ponosni na našu građansku hrabrost, ideje i projekte kojima želimo poboljšati život u našoj Ličko-senjskoj županiji, smanjiti nezaposlenost, razvijati gospodarstvo i poljoprivredu, te spriječiti iseljavanje iz naših mjesta.

Ovim rezultatom smo pokazali da postoji velika želja naroda da se nešto napokon započne poduzimati po navedenim problemima. Zbijmo naša srca i od danas nastavimo zajedničku bitku za bolji život svih nas i naše djece. Za naš program će se glasno čuti kroz rad u Županijskoj skupštini Ličko-senjske županije putem izabranih vijećnika s naše liste, tako da ovi izbori nisu bili uzaludni.

Zahvaljujem se i protukandidatu Anti Franiću na fer političkoj utakmici, a posebne zahvale upućujem hrabrim ženama odnosno kandidatkinjama za svoje zamjenice, mr. sc. Suzani Bižanović, prof. iz Otočca i Ani Novačić, dipl. ing. iz Senja.

Neizbježne zahvale idu mladima koji su prepoznali da je ovo bitka za njihovu budućnost koju oni zajedno s nama trebaju nastaviti.

Ovim putem iskreno čestitam novoizabranom županu Darku Milinoviću i njegovim zamjenicima, te svim novoizabranim gradonačelnicima, načelnicima općina i vijećnicima.

Ohrabren optimizmom, ulijevam nadu da će novoizabrano vodstvo Ličko-senjske županije biti ona pozitivna iskra svijetlosti koja će stabilizirati stanje u županiji, te da će biti ravnopravan suradnik prema svim gradovima, općinama i mjestima na području županije, a sve kako bismo svi zajedno osvijetliti neke nove horizonte s pogledom u perspektivniju i ugodniju budućnost.

Ponosan sam na sve Vas i još jednom Vam svima hvala.

MINISTARSTVO PRAVOSUĐA

PODRŠKA ZATVORSKOM SUSTAVU

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. svibnja 2017.

ZAGREB - U Ministarstvu pravosuđa danas je bilo svečano zatvaranje IPA 2012 Twining projekta "Podrška zatvorskom sustavu Republike Hrvatske".

Svečanost su organizirali Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske, Savezna Republika Njemačka koju predstavlja Njemačka zaklada za međunarodnu pravnu suradnju (IRZ), Kraljevina Španjolska koju predstavljaju Uprava za zatvorski sustav Ministarstva unutarnjih poslova Kraljevine Španjolske (SGIP) i Međunarodna latinoamerička zaklada za upravu i javne politike (FIIAP).

U uvodnom obraćanju sudionicima svečanosti, državni tajnik Kristian Turkalj zahvalio se u ime Ministarstva pravosuđa na dobroj suradnji tijekom provođenja projekta naglasivši kako su provedene izuzetno korisne i kvalitetne aktivnosti u koje su bile uključene sve ustrojstvene jedinice zatvorskog sustava, dotaknute sve važne teme te kako je dobivena analiza zakonodavnih okvira. Istaknuo je kako je tijekom projekta iskazana potreba otvaranja zatvorskog sustava prema javnosti te nužnost upoznavanja javnosti s ulogom zatvorskog sustava u društvu.

Prvi tajnik u Veleposlanstvu Savezne Republike Njemačke Karl Thomas Lipp izrazio je zadovoljstvo nastojanjima Republike Hrvatske za poboljšanjem u području pravosuđa i istaknuo kako Hrvatska, razvojem pravosuđa i poboljšanjem njegove učinkovitosti, naglašava važnost ove teme u društvu te je naglasio kako ne sumnja u značajan doprinos projekta, poboljšanje kvalitete hrvatskog zatvorskog sustava i njegovo osnaženje u budućnosti.

Ovim projektom stavljen je dodatni naglasak na implementaciju Europske konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda u zatvorskom sustavu. Sveobuhvatni cilj projekta bio je pridonijeti poboljšanju stručnih i upravljačkih sposobnosti službenika u zatvorskom sustavu Republike Hrvatske. Projekt je započeo u ožujku 2016. godine i trajao je 15 mjeseci. U provedbi projekta sudjelovalo je 25 stručnjaka iz Njemačke i Španjolske. Sveukupna vrijednost projekta je 700 tisuća eura, a financirala ga je Europska unija. (LpS)

Vladin ured za udruge

DANI OTVORENIH VRATA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. svibnja 2015. u 16:30 sati

ZAGREB - Iz Ureda za udruge Vlade Republike hrvatske dobili smo obavijest o akciji povodom Dana otvorenih vrata udruga 2017. koji će se održati od 25. do 27. svibnja diljem Hrvatske.

U prilogu je popis udruga koje su u Ličko-senjskoj županiji uključene u akciju.

Uz 194. rođendan Oca Domovine

FOLKLORAŠI SE ISKAZALI

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. svibnja 2017. u 15:00 sati

Javlja Luka Matanić

VELIKI ŽITNIK - Na najljepši način kod spomen-doma dr. Ante Starčevića, folkloraši Degenije iz Osnovne škole dr. Jure Turića iz Gospića i Vile Velebite iz osnovne škole dr. Ante Starčevića iz Pazarišta, na najbolji i najljepši način obilježili su 194. rođendan dr. Ante Starčevića - Oca Domovine.
Sve se odvijalo u organizacija Državnog arhiva iz Gospića koji inače upravlja spomen-domom. Danas je bio Dan otvorenih vrata uz besplatan obilazak

Članovi folkornih skupina na početku su pročitali neke tekstove o dr. Anti Starčeviću, neke njegove važne političke govore, pismo pravnika akademije zagrebačke i njegov odgovor pravnicima. Potom su folkloraši nastupili sa svojim ličkim, hrvatskim, pismama i plesovima.
Postoji li lipša zahvala za sve što je dr. Starčević činio za hrvatski narod i hrvatsku domovinu?
Ovo je lijep način na koji se čuva uspomena na sve koji su se borili na razne načine za hrvatsku domovinu kroz povijest. Neka dragi Bog čuva naše mlade folkoraše i njihove

Nezvanični rezultati lokalnih izbora

DARKO MILINOVIĆ NOVI LIČKO-SENJSKI ŽUPAN

U Gospiću drugi krug za gradonačelnika.

Milinović prima čestitke na izboru
Milinović prima čestitke na izboru
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. svibnja 2017. 23:20 sati

GOSPIĆ - Prema nezvaničnim podacima na današnjim lokalnim izborima za novog ličko-senjskog župana izabran je Darko Milinović, dr. med. kandidat koalicije HDZ, HSS, HSP, AS i HSU, koji je do 23 sata dobio 57,09 posto glasova. Drugi je kandidat Ernest Petry, mag jur., kandidat grupe birača sa 20,95 posto glasova i treći Ante Franić, koalicija HSLS i SDP koji je dobio 16,17 posto glasova.

Za Županijsku skupštinu HDZ i koalicija, nositelj liste Darko Milinović, dr. med. dobili su 59,90 glasova, Kandidacijska lista grupe birača, nositelj liste Karlo Starčević, 18,63 posto glasova, SDP nositelj liste Tomislav Zrinski dobio je 11,22 posto, SDSS, nositelj liste Nikola Lalić dobio je 5,43 posto i HSLS, nositelj liste Ante Franić dobio je 4,79 posto.

Petar Krmpotić, dipl. polit. kandidat HDZ, HSS i HSP AS, za mjesto gradonačelnika Gospića dobio je 50,16 posto glasova, Karlo Starčević, HSP, 32,09 posto, Ana Šikić Rosandić, dipl. ing. SDP dobila je 10,99 posto glasova a Sanja Rukavina kandidat HSLS-a 3,79 posto glasova.

Za Gradsko vijeća Gospića HDZ i koalicija dobili su 55,26 posto glasova, HSP 27,51 posto, SDP 10,41 posto, Kandidacijska lista grupe birača 3,60 posto i HSLS 3,2 posto. (MaČ)


Lokalni izbori

Dobra izlaznost

Lovinac ima najveću izlasnost u u Rvackoj.

Glasovanje u Domu zdravlja u Gospiću
Glasovanje u Domu zdravlja u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. svibnja 2017. u 12:40 sati

Lokalni izbori
Dobra izlaznost
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. svibnja 2017. u 12:40 sati

Pripremija Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Za Ličane su izbori uvijek bili poseban svečani doživljaj ali i običaj. Oblačili su misna odila kako bi stigli na već glasačka mista.

Tako je bilo i danaska. Ja sam glasova u Domu zdravlja di dolazi dobar dio Grada. Iako me svi znaju tražili su legitimiranje, ali jošte uvik vlasti nisu prominile naziv ulice u kojoj stanujem. To je nekada bila Bilajska, a sada je Ulica 118. brigade HV-a, koja je bila domobranska i branila domovinu, vlasti i ćate pri vlasti more bit sram što to nisu ažurirali i tribali bi snositi sankcije jerbo sam ja legitimaciju s novom antresom od policijotia dobija jošte 2009. - treba se pitati ko to zlonamirno minira i dezavuira javnost krivim podacima i ko to nije moga punih 18 godinica prominiti antrese u Gospiću.

Jutroska sam se rano usta i obrija, obuka novu i čistu košulju i poša glasovati u obližnji Dom zdravlja. Kada sam stiga nije bilo nikoga osim kumisije i promatrača. Ne daj vraže, nakon mog dolaska stvorila se gužva i ima sam što slikavati.

Potlje sam prošeta do Pučkog učilišta di je bila gužva, a stiga sam i do Pošte di je u 10 sati glasova doktur Darko Milinović, koji je kandidiran za novog ličko-senjskog župana. Doša je sa ženom.
Od Žane Vlajinić iz Županijskog izbornog povirinstva nešto prije podne sazna sam da je na 117 biračkih mista u Ličko-senjskoj županiji izašlo dopodne 21,94 posto birača o nji 43.465.
Najveća izlaaznost u Rvackoj bila je u Lovinjcu od mam 33,07 posto.