POČETNAARHIVA


BITI ĆE ŠLJIVA ZA ZOBANJE
PRIJEM GOSPIĆKIH DAVALACA
Zasadi drvo ne budi panj
OTVORENA ČETIRI NOVA ODJELA
KLUPE ZAPOSJELI MALIŠANI
VJEŽBA EVAKUACIJE ŠKOLE
KULA SMRTI O MASAKRU U ŠIROKOJ KULI 1991.
PUČKA PRAVOBRANITELJICA
ČESTITKA GRADONAČELNIKA KARLA STARČEVIĆA
VRTLARE
U PAZARIŠTIMA VODA NIJE ZA PIĆE
GOSPIĆANI ZABRINUTI ZA BUDUĆNOST
MOLI ZA ULJUDNO PONAŠANJE VOZAČA
DIPLOME NAKON OBRAZOVANJA
PROPADANJE GRADSKOM SIMBOLA
SVE JE POČELO IZA PONOĆI
28 GODINA OD OBRANE
Uskoro i grijanje na sječku
ZAJEDNIČKI DO KANALIZACIJE
PROGRAM PROSLAVE
ČESTITKA GRADONAČELNIKA STARČEVIĆA
SPORO DO BOLJEG ŽIVOTA
POČAST POGINULIMA
Smotra povijesnih postrojbi
OŽIVLJAVANJE STAROG GRADA
ZDUNIĆ ODUŠEVIO SUGRAĐANE
POVRATAK GOSPIĆANKE
SVEČANA SJEDNICA I NAGRADE
VIŠE UČENIKA U PRVOM RAZREDU
NOVA FASADA I SUSTAV GRIJANJA I RASVJETE
ČESTITKA GRADONAČELNIKA STARČEVIĆA
IZLOŽBA STARIH RADIO PRIJEMNIKA
SLIKE GOSPIĆANKE MARICE VRKLJAN-BAZJAK
SPOMENIK ZA 26 POGINULIH UČENIKA I RADNIKA
TESLU NEMA KO VIDIT
ŠMINKOM DO POSLA
SLABA PLESNA ŠKOLA
KONCERT KULJANA I PRIJATELJA
SANITETU DVA NOVA VOZILA
CJELOVEČERNJA PRIREDBA
ZA SVAKOG PO NEŠTO
STAZE ZA DJECU
IZLOŽBA I KONCERT
GRADONAČELNIKOVA ČESTITKA
SOLA PO IZBRU
LEKSIKON GOSPIĆANA
ASFALT NA NOVIM PLOČNICIMA
IZLOŽBA GOSPIĆKIH MAKETA
IZMJENA LOKALNIH VODOVODA
SVE VIŠE KOPANJA
LEKSIKON GOSPIĆANA
TANIINI VEZOVI
BRANITELJI SU POKLONILI TUĐMANOVU BISTU
NIKA KRPAN DRUGA PRATILJA
FEŠTA ZA KLINCE
STIŽE SPLITSKO KAZALIŠTE LUTAKA
NIZ PRIGODNIH DOGAĐANJA
UREĐENJE OSIČKE OSNOVNE ŠKOLE
ODUŠEVLJENI POMLADAK
PONOVO NASTUP U LISINSKOM
POČAST SENJSKIM ŽRTVAMA
VELIKI JUBILEJ LIMENE GLAZBE
RODITELJI NA ZADATKU
KONCERT ZA USNU HARMONIKU
SVEČANI KONCERT JE U PETAK
PROSLAVA SV. JURJA U KALINOVAČI
OSVJEŽENJE KULTURNOG ŽIVOTA
GENERALU JOSIPU FILIPOVIĆU
NOVI PLOČNICI U NEKOLIKO ULICA
Tragom uskrsnih običaja u Lici
DIVANKANJE I LJUDIKANJE NA SVAKOM KORAKU
MAŠTA UZ POMOĆ TETA RADE SVAŠTA
FOTOGRAFIJE JOSIPA DURDOVA
ODUŠEVILA GOSPIĆANE
DOKUMENTARAC O USKRSU
"ODŠKRINIMO VRATA ZAPOŠLJAVANJU"
NOVA ZELENA ČISTKA
Kandidiranje Savjeta mladih
STIŽE U GOSPIĆ
NOVA LIKOVNA IZLOŽBA
DO POSLA PREKVALIFIKACIJOM
REPRIZA ŽENA U CRVENOM
SLIKE ZORANA HOMENA
MOLITVA ZA LIKVIDIRANE GOSPIĆANE
POČAST HRVATSKIM ŽRTVAMA PORAĆA
REPRIZA ŽENA U CRVENOM

 

 

Velika akcija jesenske sadnje sadnica

BITI ĆE ŠLJIVA ZA ZOBANJE

U sadnji su sudjelovali studenti i učenici.

Sadanja mlade sadnice šljive u botaničkom vrtu u Gospiću/Foto Grad Gospić
Sadanja mlade sadnice šljive u botaničkom vrtu u Gospiću/Foto Grad Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. listopada 2019. u 14 sati

Fotografije: Grad Gospić

GOSPIĆ - Građanska inicijativa Dani kolektivne sadnje drveća "ZASADI DRVO NE BUDI PANJ" pokrenuta je s idejom da svatko zasadi drvo i na taj način doprinese poboljšanju vlastite životne sredine, a ujedno dade svoj doprinos borbi protiv klimatskih promjena. Cilj je u tri dana diljem Hrvatske na privatnim i javnim površinama zasaditi što više stabala kako bi doprinijeli ozelenjivanju životnih sredina i time istaknuti važnosti i brojne dobrobiti drveća i zelenila, osobito u urbaniziranim sredinama.

U Gospiću i okolici sadile su se sadnice šljive koje je donirao je turistički magazin The Plitvice Times j.d.o. Zagreb, a sadnice živice i javora Uprava šuma - Podružnica Gospić.
Inicijativi su se pridružili Grad Gospić, Udruga Lička ekološka akcija, Gospić, Uprava šuma - Podružnica Gospić, The Plitvice Times j.d.o. Zagreb, Komunalac, Gospić d.o.o., Odjel za nastavničke studije u Gospiću, Sveučilište u Zadru, OŠ dr. Jure Turića Gospić, OŠ dr. Ante Starčević Pazarište Klanac, OŠ Dr. Franje Tuđmana Lički Osik .

Danas su se akciji pridružili profesori i studenti Odjela za nastavničke studije predvođeni pročelnicom Odjela, Sanjom Vrcić Mataija, i to sadnjom tri sadnice šljive u dvorištu Odjela. I botaničkom vrtu ispred Osnovne škole dr. Jure Tutića, koji je zasađen još 1972. pod vodstvom koordinatorice Antonija Rosandić i grupe "Mali vrtlari" pod vodstvom učiteljice Vlatke Galac u nazočnosti gradonačelnika Karla Starčevića, pročelnice Ivane Kaleb Asić i ravnatelja Ivice Radoševića posađeno je deset sadnica šljive.

U Područnoj školi Lički Novi, učiteljica Ana Ivanetić, vjeroučitelj Franjo Puškarić, voditeljica u Gradskoj uprave Grada Gospića Nikolina Tonković Čorak i učenici posadili su također deset sadnica šljive, a svaki učenik postao je kum ili kuma zasađenoj sadnici. I u Područnoj školi Široka Kula učiteljica Vesna Krbavac, pedagoginja Ivana Đapić, profesor Ivica Valentić i dvije učenice, te škole posadili su deset sadnica šljive.
Gradonačelnik Karlo Starčevi, pročelnica Ivana Kaleb- Asić, stručna suradnica Lidija Mlinarić pridružili su se učiteljima i učenicima Matične škole Klanac gdje je posađeno stablo javora i 50 metara živice. (LPS)

Uz Dan davalaca krvi

PRIJEM GOSPIĆKIH DAVALACA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. listopada 2019. u 10 sati

GOSPIĆ - Povodom današnjeg Dana dobrovoljnih davaoca krvi Karlo Starčević, gospićki gradonačelnik primio je Vladu Brkljačića, ravnatelja Gradskog društva CK i grupu davaoca. Gradonačeklnik im se zahvalio na njihovoj velikoj humanosti i doprinosu kvaliteti življenja.

Gradsko društvo Crvenog križa u četiri redovne akcije dobrovoljnog darivanja krvi godišnje prikupi 600 doza krvi što podmiruje potrebe gospićke bolnice. Osim toga, prema potrebi organiziraju se i izvanredne akcije. U njihovoj evidenciji je oko 350 dobrovoljnih davaoca krvi koji ovu nezamjenjivu tekućinu daju u svim akcijama tijekom godine. Kako ističe Brkljačić, posljednjih godina u akcije davanja krvi uključuje se sve više mladića i djevojaka, a sadašnji rekorder u davanju krvi je Zvone Kovačić sa 134 davanja. Još ima nekoliko davalaca koji su dali od 90 do 100 puta krv. (LPS)

Velika ekološka akcija

Zasadi drvo ne budi panj

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23- listopada 2019. u 10.40 sati

GOSPIĆ - Grad Gospić, Udruga Lička ekološka akcija, Gospić, Uprava šuma - Podružnica Gospić, Komunalac, Gospić d.o.o., Odjel za nastavničke studije u Gospiću Sveučilišta u Zadru, Osnovne škole u Gospiću, Klancu i Ličkom Osiku pridružuju se akciji građanske inicijative Dani kolektivne sadnje drveća u Hrvatskoj "Zasadi drvo ne budi panj" 25. i 26. listopada 2019.

25. listopada u 10 sati drvo će biti zasađeno u dvorištima prosvjetnih ustanova koje sudjeluju u akciji i u područnim osnovnim školama.
26. listopada u 10 sati je sadnja uz šetnicu kod Murkovićeva mlina na Novčici i u podne na Trgu hrvatskih žrtava Široke Kule u Ličkom Osiku koje su uređuje već nekoliko mjeseci.
Prosvjetne ustanove će saditi u dvorištima donirane sadnice šljiva, na osičkom trgu će biti posađeno ukrasno grmlje iz šumskog rasadnika u Gospiću te nekoliko stabala uz šetnicu na Novčici. (LPS)

Dječji vrtić Pahuljica

OTVORENA ČETIRI NOVA ODJELA

Svečanost prije početka rada novih grupa
Svečanost prije početka rada novih grupa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. listopada 2019. u 10 sati

GOSPIĆ - Jutros je dio djecu u Dječjem vrtiću Pahuljica dočekao gradonačelnik Karlo Starčević sa suradnicima. Od danas su u vrtiću četiri nove grupe u kojima je 58-ro djece, tako da su predškolskim odgojem obuhvaćena sva djeca. Starčević je najavio daljnje proširenje zgrade jer su djeca zbog novih grupa ostala bez dvorane za sport i priredbe. (MAČ)

Neki novi vijećnici

KLUPE ZAPOSJELI MALIŠANI

Vrtićari u vjećnićkim klupama
Vrtićari u vjećnićkim klupama
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. listopada 2019. u 14.30 sati

GOSPIĆ - Povodom Dječjeg tjedna danas prije podne u gradskoj vijećnici bili su neki novi mali vijećnici. U klupe koje je netko naručio i napravio aman taman po njihovoj fizičkoj mjeri, bili su zaposjeli najprvo osnovnoškolci iz Gospića, Ličkog Osika i Klanca, a nakon njih gradonačelnik Karlo Starčević ugostio je i stariju skupinu vrtićara iz Gospića i Ličkog Osika. (LPS)

VJEŽBA EVAKUACIJE ŠKOLE

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. listopada 2019. u 9.45 sati

GOSPIĆ - Osnovna Jutros je nešto poslije prvog sata prekinuta nastava u Osnovnoj školi dr. Jure Turića jer je izbio "požar" u školskoj kuhinji pa su pozvani vatrogasci, a posla je bilo i za sanitet jer je bilo povrijeđenih. Bila je to pokazna vježba evakuacije i spašavanja "Škola 2019." u suradnji sa Službom civilne zaštite i Gradom Gospićem, a koja za cilj ima provjeru sustava aktiviranja, opremljenosti i osposobljenosti svih operativnih snaga civilne zaštite s područja grada Gospića za pružanje pomoći ugroženima. U vježbi su sudjelovali JVP Gospić, GD Crvenog križa, Zavod za hitnu medicinu Ličko-senjske županije, PU Ličko-senjska, PP Gospić i HGSS Stanica Gospić. (LPS)

Projekcija dokumentarca

KULA SMRTI O MASAKRU U ŠIROKOJ KULI 1991.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. listopada 2019. u 8.30 sati

GOSPIĆ - Sinoć je u kinu Korzo održana gospićka projekcija dokumentarnog filma Bernardina Morića Kula smrti, koji je posvećen hrvatskim žrtvama Široke Kule u Domovinskom ratu.

Masakr u Širokoj Kuli jedan od najvećih i medijski najignoriranijih zločina u Domovinskom ratu dogodio se 13.listopada 1991. Kulminacija je to bila višemjesečnog maltretiranja širokokulskih Hrvata od strane njihovih susjeda srpske nacionalnosti. Broj žrtva u Širokoj Kuli zaustavljen je na brojci 33. Do danas u Hrvatskoj za te zločine nije odgovarao nitko.

Pogledajte skraćenu verziju filma na poveznici:
www.youtube.com/watch?v=y6moIFBFUGY

Na sam dan zločina, u nedjelju 13. listopada u 10.45 sati polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika hrvatskim žrtvama u Širokoj Kuli odat će im se počast. Nakon toga, u župnoj crkvi sv. Mateja je sveta misa. (LPS)

U ponedjeljak u Gospić dolazi

PUČKA PRAVOBRANITELJICA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. LISTOPADA 2019. U 8.30 SATI

GOSPIĆ - Prema priopćenju iz gradske uprave pučka pravobraniteljica Lora Vidović sa suradnicima u ponedjeljak 14. listopada 2019. posjetiti će Gospić s ciljem prepoznavanja izazova s kojima se susreću građani u svom svakodnevnom životu, ali i kako bi približili instituciju pučkog pravobranitelja što širem broju dionika u lokalnoj zajednici.

U ponedjeljak će u vremenu od 11 do 14 sati u dvorani KIC-a (Budačka 12) savjetnici pučke pravobraniteljice prikupljati pritužbe građana. Nakon toga pučka pravobraniteljica sa suradnicima će se u 14 sati sastat s gradonačelnikom Grada Gospića Karlom Starčevićem gdje će razgovarati o razini zaštite socijalnih i ekonomskih prava uključujući i dostupnosti usluga građanima.

Pozivaju se stoga svi građani Grada Gospića ukoliko imaju pritužbi kojima se žele obratiti pučkoj pravobraniteljici da to i učine u ponedjeljak. (LPS)

Uz Dan neovisnosti

ČESTITKA GRADONAČELNIKA KARLA STARČEVIĆA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. listopada 2019. u 11 sati

8. listopada jedan je od najvažnijih datuma novije hrvatske povijest, datum kada je 1991. godine Hrvatski sabor donio odluku o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s bivšom državom. Taj dan zauvijek će ostati zapamćen u hrvatskoj povijesti kao dan kada smo izabrali suverenu, samostalnu i demokratsku Republiku Hrvatsku.
Duboku i iskrenu zahvalnost iskazujemo svima koji su dali svoj obol u stvaranju Hrvatske države, posebice onima koji su izgubili živote u Domovinskom ratu braneći neovisnost, suverenost i teritorijalnu cjelovitost Republike Hrvatske.
Svim građanima Gospića i žiteljima Republike Hrvatske čestitamo Dan neovisnosti!

Gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević sa suradnicima


Besplatno osposobljavanje za

VRTLARE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. listopada 2019. u 14.15 sati

GOSPIĆ - Grad Gospić poziva zainteresirane da se uključe u verificirani program osposobljavanja za nezaposlene (upis u e - radnu knjižicu) iz područja vrtlarstva i hortikulture u sklopu projekta Odškrinimo vrata zapošljavanju koji se financira sredstvima Europskog socijalnog fonda.
Stečena znanja i vještine polaznicima će omogućiti prilagodbu potrebama tržišta rada odnosno veću mogućnost zapošljavanja u poljoprivredi, komunalnim poslovima te u gradskoj i prometnoj infrastrukturi.

Za prijavu na program osposobljavanja i sve dodatne informacije javite se na e-mail: nina@gospic.hr ili tel.: 053/658-103 u Odsjeku za gospodarstvo i ruralni razvoj Grada Gospića.

Detaljnije pogledajte na poveznici:
gospic.hr/besplatno-osposobljavanje-nezaposlenih-za-vrtlarice-i-vrtlare

Obavijest i kvaliteti vode

U PAZARIŠTIMA VODA NIJE ZA PIĆE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. RUJNA 2019. U 16.55 SATI

GOSPIĆ - Iz komunalnog poduzeća Usluga dobili smo obavijest da je na području srednjeg Velebita u zapadnom dijelu grada Gospića u izvorištima Ričina i Pećina došlo do povišenja mutnoće vode.

Zbog toga , pa voda nije za piće u Velikoj i Maloj Plani, Podastrani i Donjem Pazarištu. Voda nije za piće, ali se može koristiti za sanitarne i higijenske potrebe te pripremu jela nakon termičke obrade. Kontrolira se zamućenost vode i poduzimaju se sve potrebne radnje i uskoro se očekuje normalizacija u snabdijevanju pitkom vodom,m a u protivnom angažirat će se vatrogasne cisterne. (LPS/Usluga)

Za grad sa smiješkom

GOSPIĆANI ZABRINUTI ZA BUDUĆNOST

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
26. rujna 2019. u 14 sati

GOSPIĆ - Druga javna tribina u sklopu projekta "Za grad sa smiješkom" održana je danas. Stručna predavanja na temu Otpad i njegov utjecaj na okoliš i primjeri dobre prakse u gospodarenju otpadom i Kompostiranje izložili su predstavnici tvrtke Alfa atest d.o.o.

Tako je dipl.ing. Anđela Dželalija, kroz svoje izlaganje objasnila što je to otpad, upoznala Gospićane s vrstama otpada kao što su to opasni, neopasni i inertni otpadi, pojasnila pravila gospodarenja otpadom, što se događa s otpadom u prirodi, koliko vremena treba da se razgradi, ulazi li u hranidbeni lanac te štetan utjecaj otpada na okoliš. Izložila je i nekoliko primjera dobre prakse kako bi prikazala kako je moguće smanjiti količinu nastalog otpada koji završi na odlagališta, te na taj način očuva priroda.

O kompostiranju je govorio bacc. mora Mario Perišić koji je kroz pojasnio proces kompostiranja, zašto, kako i gdje kompostirati.

Nakon predavanja u raspravu su se uključili Gospićani s primjerima iz svog domaćinstva. Iskazali su ali i zabrinutost zbog nedostatno razvije infrastrukture za održivo gospodarenje otpadom. Također je pokrenuta rasprava o načinu organiziranja gospodarenja otpada na području drugih gradova Republike Hrvatske. Sudionicima javne tribine podijeljeni su promidžbeni materijali majice i kemijske olovke s logom projekta "Za grad sa smiješkom". (LPS)

Gradska uprava Gospić

MOLI ZA ULJUDNO PONAŠANJE VOZAČA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. rujna 2019. u 13 sati

GOSPIĆ - Iako je sve manje stanovnika, ima se osjećaj da je zato mnogo više automobila. Prije koju godinu gradske su vlasti pokušale uvesti malo više reda početkom naplate parkiranja i uređivanjem prometnih pravaca, ali je to izgleda dalo malo pozitivnih rezultata.

Naime, danas smo dobili obavijest gradske uprave da je zakonskim propisima i lokalnim odlukama zabranjeno parkiranje automobila na nogostupu, križanju, obilježenom pješačkom prijelazu, na javnoj zelenoj površini i drugim javno prometnim površinama koje nisu označene prometnom signalizacijom kao javno parkiralište.

Kontrolu nepropisnog parkiranja i upravljanja prometom vršit će osposobljeni prometni redari Grada Gospića te će sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama i Odluci o komunalnom redu novčanim kaznama kazniti sve neodgovorne vozače koji počine prekršaje suprotne odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Odluke o komunalnom redu.

Gradska se uprava na ovaj potez odlučila zbog čestih prigovora i pritužbi građana na neodgovorne vozače koji vozila parkiraju na način da ugrožavaju sigurnost pješaka i drugih sudionika u prometu ili predstavljaju smetnju za normalan tok prometa ili kretanje pješaka. (LPS)

Grad pomaže zapošljavanje

DIPLOME NAKON OBRAZOVANJA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. rujna 2019. u 9 sati

GOSPIĆ - Dio nezaposlenih radnika uz pomoć Grada Gospića dobio je diplomu-verificiranih dokumenata koji se upisuju u radnu knjižicu polaznicima osposobljavanja za jednostavne poslove vrtlarice -1 polaznica, vizažistice - 10 polaznica, rukovatelja kombiniranim građevinskim strojem -3 polaznika i rukovatelja rovokopačom - 2 polaznika u sklopu Projekta "Odškrinimo vrata zapošljavanju".

Za projekt je Grad Gospić dobio bespovratno gotovo pola milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda. Projekt je realiziran u partnerstvu s Pučkim otvorenim učilištem Dr. Ante Starčevića.
Diplome polaznicima dodijelile su zamjenica gradonačelnika Kristina Prša, ispred Učilišta Virtus Josipa Pehar i ispred Učilišta Profokus Branka Vucetić Atletić.

Kristina Prša, zamjenica gradonačelnika čestitala je polaznicima na diplomama i zaželjela im puno uspjeha u radu i zapošljavanju, odnosno samozapošljavanju. Također je istaknula da je ponovno otvoren javni poziv za edukacije i osposobljavanja nezaposlenih osoba pripadnika marginaliziranih skupina u sklopu projekta "Odškrinimo vrata zapošljavanju". (LPS)

Čitatelj suradnik Vladimir Šulentić

PROPADANJE GRADSKOM SIMBOLA

Rupa na gospićkom bentu
Rupa na gospićkom bentu
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. kolovoza 2019. u 11.30 sati

Priredio M. Čuljat

GOSPIĆ - Maloprije smo dobili jednu žalosnu fotografiju gospićkog benta, jedne od gospićkih ikona i nešto teksta od čitatelja Vladimira Šulentića:
Poštovani Makica,

U prilogu dostavljam fotografiju benta snimljenu ovih dana jer se vidi drastično oštećenje koja će tijekom nadolazećeg jesensko-zimskog perioda uzrokovati dodatno urušavanje, a sve uslijed povišenja vodostaja odnosno prelijevanja Novčice preko benta te ispiranja "načete" ustave. Nisam stručnjak i ne mogu davati nikakva građevinska mišljenja, ali je očigledno da je ovo početak propadanja jednog od simbola Gospića i da nešto treba poduzeti. Namjerno pišem Vama jer su Novčica i bent česte teme Vašeg portala, a mediji često imaju dobar utjecaj na javnost.

Kada je prije deset i više godina "obnavljan" bent po novim hrvatskim standardima koji u pravilu glase: Drži vodu dok majstori odu, pisao sam o lošem poslu u tadašnjem Večernjem listu pa su mi neki izvođači i gracki oci zamjerali što se petljam di ne treba. Treba treba se petljat novinar u sve poslove kada vidi da to nije dobro, jer ne bi bili društveni objektivni korektiv, neću reć žmigavac - pokazivač i ukazivač. Bent je napravljen, odnosno obnovljen, višljim neg što j' bio pa je višlji vodostaj čak do Bogdanice u Članić gaju di je una postala baru. Dokaz: 1. nebrojeni lokvanji koji opstaju u barama i stajaćim vodama, 2. dica brane da se u Bogdanici kupaju psi jerbo voda stoji - mlada generacija svjesna opasnosti propusta onih koji odlaze pa rade svašta, 3. u Ličkom Novom ovizi godina plivaju kuće koje nikada nisu plivale za visokih vodostaja.

Osim toga, ja sam osobno bio nezadovoljan kao građanin što je na rampu, odnosno na napojilište za stoku naveženo nekoliko sotina kubika kamenja čime je uništen sastavni dio nekadašnjeg života u Gospiću. Osim toga, ta rampa je vezana i za dječaka koji se i tada i danas zove Nikole Tesla, koji je jošte nepodoban da se vrati u svoj grad. Tu je Tesla prvi put u javnosti iskazao svoj genijalni um spasivši gradske oce blamaže prilikom demonstracije nove vatrogasne štrcalice na kojoj je vodu drukala cijela četa, ali vode ni kapi. Teslić, da bio je mali pa je ovo deminutiv od imenice Tesla, je zasukao nogavice, ušao u mulj Novčice i izdigao usisnu košaru i voda je poprskala sve uzvanike.

Pitam se ko se toga svega srami u ovome gradi i poradi čega, porane zalca??

28 godina od mučkog noćnog napada na Gospić i Bilaj

SVE JE POČELO IZA PONOĆI

Odavanje počasti poginulima u Bilaju/Foto Grad Gospić
Odavanje počasti poginulima u Bilaju/Foto Grad Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. kolovoza 2019. u 9.45 sati

GOSPIĆ - Prošle noći navršilo se punih 28 godina kako su pobunjeni Srbi topništvom napali Gospić i susjedni Bilaj. Sve je počelo u jedan sat iza ponoći, počastili su svoje bivše komšije salvom od pedesetak granata, a do jutra ih je bilo bezbroj. U svojim napuštenim kućama u istočnom dijelu grada prije toga su bili pripremile obilje ića i pića za proslavu, što im se na svu sreću nije ostvarilo.

Jučer poslije podne počast poginulim hrvatskim braniteljima u obrani odana je u Bilaju kod spomenika poginulim Primorcima, te kod spomen-križa hrvatskim žrtvama Bilaja i okolice u mjesnom groblju. Vijence su položila izaslanstva Grada Gospića na čelu s gradonačelnikom Karlom Starčevićem, Ličko-senjske županije na čelu sa županom dr. Darkom Milinovićem, te predstavnici Hrvatske vojske, policije i domovinskih udruga.

Tradicionalnu svetu misu na taj dan i jučer je na ulazu u pećinu-kapelicu sv. Stjepana predvodio vlč. Marinko Miličević koji je i sam početkom Domovinskog rata bio hrvatski dragovoljac i branitelj.

Te noći od četničke minobacačke granate u središtu Gospića teško je ranjen policajac Milan Baburić, ostao je bez noge, a mučki je ubijen u Bilajskoj ulici Ivan Biljan koji je krenuo na radno mjesto u Inu. Granate su zapalile zgradu mirovinskog i invalidskog osiguranja i gorjela je dokumentacija, a štete po stambenim zgradama bilo je na bezbroj mjesta. (LPS)

Komemoracija u Bilaju

28 GODINA OD OBRANE

 
 

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. KOLOVOZA 2019. U 13 SATI

GOSPIĆ - Grad Gospić i Mjesni odbor Bilaj upriličit će obilježavanje 28. godišnjice uspješne obrane od napada na Bilaj i Gospić u četvrtak 29. kolovoza 2019 s početkom u 16.30 sati kada će biti polaganje vijenaca kod spomenika poginulim hrvatskim branitelja iz Rijeke i okolice. Nakon toga biti će polaganje vijenca i paljenje svijeća kod spomenika u mjesnom groblju, a u 17 sati biti će tradicionalna sveta misa na ulazu u pećinu-kapelicu sv. Stjepana nedaleko župne crkve sv. Jakova. (LPS)

Obnova osičke škole

Uskoro i grijanje na sječku

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. KOLOVOZA 2019. U 14.40 SATI

GOSPIĆ - Danas je u gradskoj upravi zamjenik gradonačelnika Ivan Tomljenović potpisao ugovor o radovima na zamjeni kotla centralnog grijanja u zgradi Osnovne škole dr. Franje Tuđmana u Ličkom Osiku.

O značajnim radovima na ovoj školi već smo pisali na našim stranicama i najavili i promjenu energenta za grijanje koja će, kako je rečeno danas, stajati 1,3 milijuna kuna. Umjesto nafte koristit će se sječka iz ličkih šuma u okolini. Istovremeno se završavaju i radovi na poboljšanju fasade zgrade i njenoj toplotnoj izolaciji, a do početka školske godine zamijeniti će se i rasvjeta. Ukupna ulaganja u osičku školu premašuju iznos od pet milijuna kuna.

Vašem izvjestitelju ostaje jedino nejasno zašto na ovom pijarovskom nastupu nije bilo glavnog glumca - ravnatelja škole, koji će vjerojatno snositi odgovornost ako što ne bude u redu. MAćehinski odnos prema ovoj školi vidljev je već godinama. U ratmnoj obnovu izgrađena je i ganc nova kuhinja za učenike, a počela je raditi tek prije dvije godine. Jasno, roditeljima su bili krivi ravnatelji. (MAČ)

Zajednička sjednica vijeća Perušića i Gospića

ZAJEDNIČKI DO KANALIZACIJE

Gradit će se zajednička sabirnica za otpadne vode, a ulagat će se i u vodovod.

Vjećnici Perušića i Gospića na sjednici/Snimio Marko ČULJAT
Vjećnici Perušića i Gospića na sjednici/Snimio Marko ČULJAT
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
31. srpnja 2019. u 21.45 sati

Priredio Marko ČULJAT i Arhiva Lika pressa Gospić

GOSPIĆ - Po prvi put danas je održana zajednička sjednica Općinskog vijeća Perušića i Gradskog vijeća Gospića. U središtu pozornosti vijećnika bila je zajednička investicija u vodno komunalnu infrastrukturu na području ove dvije lokalne samouprave u vrijednosti od preko 200 milijuna kuna.

Kanalizacija je u ovome dijelu Like već desetljećima gorući problem koji izaziva ogromne probleme i susjedima u priobalju koji piju ličku kanalizaciju. Naime, iako je Gospić drugi grad nakon Opatije koji je u Hrvatskoj početkom prošlog stoljeća imao kanalizaciju, ona se već zapušta i iznova gradi dobrih pola stoljeća. Tadašnja kanalizacija bila je četvrtasta od kamenih ploča, ali je funkcionirala. Šesdesetih godina prošlog stoljeća pravljena je nova i, o običaju političara i građevinara, staro je uništavano. Tada je napravljena kanalizacija za središte grada i - sprovedena zlonamjerno u Novčicu… to je bilo najjeftinije. Tada je prestalo i kupanje i započeo je pomor autohtonih vrsta ribe pa sada mutnim vodama Novčice gospodare alohne od Kanade do Sibira.

Danas se na sjednici čulo da će trifrtala investicije osigurati Europa iz svojih fondova a da bi Perušić i Gospić trebali osigurati samo simboličnih 15 milijuna. Jasno očekuje se i velike učešće države. Čelnici, Ivan Tirić i Karlo Starčević, čak očekuju da će države namiriti i njihovu obvezu.

Predviđenim programom koji je danas dobio zeleno svjetlo izgradit će se jedinstven sabirač za Perušić, Lički Osik, pa će u Gospiću i po četvrti put trebati iznova graditi tvornicu za preradu kanalizacije. Turić baš i nije oduševljen ovakvom idejom jer je tamo riješeno pitanje otpadnih voda, a ovo ih samo opterećuje, ali ipak se izjasnio za zajedništvo.

Na ovome području je čak 44o kilometara vodovoda koji svako malo puca. Godišnje dotrajali cjevovodi pucaju barem stotinu puta čija sanacija košta, ni manje ni više, nego pola milijuna kuna. Osim toga velika je razlika između zahvaćene i naplaćene vode. Razlika je drastična - gubici su fantastičnih 63 posto, dok su europski tri puta manji. Treba naglasiti da pitku tekuću vodu ima samo 80 posto stanovništva.

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

PROGRAM PROSLAVE

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. SRPNJA 2019. U 9 SATI

GOSPIĆ
- Povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u nedjelju 4. kolovoza s početkom u 10 sati u katedrali je sveta misa. U 11.15 sati je okupljanje na autobusnom kolodvoru i zajednički odlazak na Ljubovo, a zatim je u 12.30 sati polaganje vijenaca i paljenje svijeća na Spomen-obilježje hrvatskim braniteljima u VRO "Oluja" ZP Gospić na Ljubovu.

Navečer u 19 počinju nogometne utakmice za treće mjesto i finalna utakmica na igralištu osičke osnovne škole.

U ponedjeljak, 5. kolovoza u 21 sat je koncert Tihe Orlića na osičkom školskom igralištu. (LPS)

UZ DAN POBJEDE I DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI

ČESTITKA GRADONAČELNIKA STARČEVIĆA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. srpnja 2019. u 9.40 sati

GOSPIĆ - U susret Danu pobjede i domovinske zahvalnosti gradonačelnik Gospića Karlo Starčević sa suradnicima uputio je građanima prigodnu čestitku:

- Svim Hrvaticama i Hrvatima, žiteljima grada Gospića i Republike Hrvatske upućujemo iskrene čestitke povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja. S ponosom se prisjećamo teških vremena obrane hrvatske slobode i iskazujemo zahvalnost svim hrvatskim braniteljima, posebice onima koji su svoje živote trajno i nesebično ugradili u temelje samostalne i suverene Republike Hrvatske.

Svečana i proširena sjednica Gradskog vijeća

SPORO DO BOLJEG ŽIVOTA

Starčević je nezadovoljan tempom poboljšanja života.

Uzvanici na sjednici
Uzvanici na sjednici
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. srpnja 2019. u 13.15 sati

GOSPIĆ - Nakon svete mise održana je i svečana i proširena sjednica Gradskog vijeća. Na sjednici su nazočili brojni gosti, uzvanici i izaslanici. Bili su tu izaslanici državnih čelnika iz Zagreba, izaslanstva susjednih gradova i općina ali i iz Hercegovine. Među uzvanicima je bio i Gospićanin Darko Milinković jedan od trojice sudaca Vrhovnog suda Hrvatske i odnedavno predsjednik Državnog sudbenog vijeća koji je prije sjednice razgovarao s biskupom Križićem

- Prošle su dvije godine mandata i nisam zadovoljan tempom kojim se odvijaju obećane izborne promjene. Promjenama nisam zadovoljan ni kao gospodarstvenik iako ulažemo dosta sredsxtava u izgradnju infrastrukture kako bi se poboljšao životni standard. Na našem području teška je demografska i ekonomska situacija što nije jednostavan zadatak - naglasio je na sjednici Karlo Starčević, gradonačelnik Gospića, o radu protekloj godini dana.

Izgradnja 1400 metara kolektora za otpadne vode u Budačkoj ulici se otegla. Posao je trebao biti završen do 1. lipnja za četiri milijuna kuna, ali još je daleko od toga i trebalo je osigurati još "samo" pet milijuna kuna jer su "iskrsli" nepredviđeni problemi. Zahvaljujući svemu kroz dio Budačke, gdje su obustavljeni radovi, vozi se u dvije etaže. (MAČ)

Dan grada Gospića

POČAST POGINULIMA

Okupljanje na Gradskom groblju
Okupljanje na Gradskom groblju
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. srpnja 2019. u 10.45 sati

GOSPIĆ - Na današnji blagdan sv. Marije Magdalene je i Dan grada. Prije podne su brojna izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće kod spomen-križa u Gradskom groblju. Nakon toga sudionici su u procesiji krenuli do katedrale. Procesiji su se na kraju pridružili biskupi i svećenici Gospićko-senjske biskupije. Svetu misu služio je msgr.Zdenko Križić, gospićko-senjski biskup. (MAČ)

Proslava Dana grada Gospića

Smotra povijesnih postrojbi

Defile povijesnih postrojbi
Defile povijesnih postrojbi
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. srpnja 2019. u 10.15 sati

GOSPIĆ - Ovogodišnje obilježavanje Dana grada i blagdana sv. Marije Magdalene polagano ulazi u završnu fazu. Predvečer je na Trgu Stjepana Radića gradonačelnik Karlo Starčević izvršio smotru 13 hrvatskih povijesnih postrojbi iz raznih dijelova države koje su u pravilu obnovljene poslije Domovinsko rata.

Svečana povorka na čijem su čelu bili barjaktari i Gradska limena glazba s mažoretkinjama formirana je ispred Pučkog učilišta i prodefilirala je ulicama grada. Pored domaće postrojbe Ličke pukovnije stiglo je još 12 postrojbi i to: Družina Mijat Tomić, Keglevićeva straža Kostel, Varaždinska građanska garda, Turopoljski bandijer, 10. satnija Ivanić, Trenkovi panduri, Križevačka djevojačka straža, Počasana sokolska garda Osijek, Serežani stari Graničari, Gradska straža Bakar, Gradska straža Požega i Zrinska garda Čakovec. (MAČ)

Likovna udruga Gospić

OŽIVLJAVANJE STAROG GRADA

Dvadeset slikara oživljavalo je stare gospićke veduta.

Sudionici LUL-ove kolonije
Sudionici LUL-ove kolonije
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. srpnja 2019. u 16.30 sati

GOSPIĆ - Po treći put zaredom Likovna udruga Lika bila je organizator i domaćin likovne kolonije slikara. Ovaj put oživljavane su stare gradske vedute. Pozivu se odazvalo dvadeset slikara. Treća je to likovna manifestacija povodom Dana grada.Takve motive prije dugo godina radio je gluhonijemi slikar Rudolf Ruce Mudrovčić iz Budačke ulice (1926 - 1992). (MAČ)

Još jedna gospićka likovna izložba

ZDUNIĆ ODUŠEVIO SUGRAĐANE

Konačno je mladi akademski slikar Igor Zdunić otvorio izložbu u rodnom gradu.

Starčević i Zdunić na otvaranju izložbe u Gospiću
Starčević i Zdunić na otvaranju izložbe u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. srpnja 2019. u 22,30 sati

GOSPIĆ - I večeras je gospićki gradonačelnik Karlo Starčević morao biti i likovni kritičar. Otvarajući u dva dana dvije izložbe gospićkih slikara večeras nije krio oduševljenje radovima akademskog slikara Igora Zdunića (28) uspoređujući njegove radove s modernom u hrvatskom slikarstvu.

Igorovu prvu izložbu Putovanje u rodnom gradu organizirao je Ogranak Matice hrvatske i mjesna knjižnica u prostoru knjižnice. Igor je sa svojim slikama okupio mnoštvo sugrađana. Na red za gospićku izložbu čekao je više od dvije godine, pa je napravljena u neadekvatnom prostoru što je po svemu umanjilo impresije gledatelja (loša rasvjeta različite temperature pšomješana s dnevnim svjetlom, zagušljiv zrak i previsoko, na prvoj etaži postavljen dio slika). Igor nije gubio vrijeme ni tijekom studija. Prvu je izložbu imao kao student u Splitu (2014), a drugu u Gradskom muzeju u Omišu (2018). Sudjelovao je na skupnim izložbama studenata Slikarskog odsjeka u Multikulturalnom centru Split (2013 - 2016), na izložbi strip radionice - Stripolerancija u Info zoni u Splitu, ponovo u Galeriji umjetnina Split (2016) te na izložbi Katamaran Art Split (2018) koja je zajednički projekt Muzeja općine Jelsa i splitske Galerije umjetnina. Umjetničkoj akademiji u Splitu diplomirao je 2017. u klasi prof. Nine Ivančić.

Za očekivati je da Zdunićevo Putovanje neće završiti u Gospiću gdje trenutno radi na ovdašnjoj osnovnoj školi, nego da će putovanja nastaviti u nekom od svjetskih umjetničkih centara bruseći svoj prirodni talent i stečeno znanje tijekom studija. (M. ČULJAT)

U susret Danu Grada Gospića

POVRATAK GOSPIĆANKE

Gospićani su raspravljali i o izložbi, ali i evocirali sjećanja
Gospićani su raspravljali i o izložbi, ali i evocirali sjećanja
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. SRPNJA 2019. 22 SATA

GOSPIĆ - Večeras je gospićki gradonačelnik Karlo Starčević otvorio samostalnu izložbu slikarice Marice Vrkljan-Bazjak (63) kćerke gospićkog fotografa Josice. Nakon Gimnazije završila je Stomatološki fakultet u Zagrebu (1983). Slikarstvom se počela baviti još u srednjoškolskim danima a pohađala je i škole slikanja i crtanja.

- Slikarica nam predstavlja osebujno slikarstvo uobičajenih motiva, poput krajolika, kompozicija i neobičnih animalističkih motiva šišmiša, boškarina ili bizona, osebujnih letećih i hodajućih sisavaca. Motivi naslikani na platnu, nastali su jednostavnim nanošenjem boja kistom i jasno vidimo naslikano, ali slutimo i tajnu umjetnosti koju je Marica Vrkljan-Bazjak zarobila u bojama svojih slika. - napisao je u predgovoru katalogu izložbe Vladimir Rački, akademski slikar. (MaČ)

POVODOM DANA GRADA

SVEČANA SJEDNICA I NAGRADE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. srpnja 2019. u 16 sati

GOSPIĆ - Povodom 22. srpnja Dana Grada i blagdana njegove nebeske zaštitnice sv. Marije Magdalene, ili Mandaline kako se izgovara na ikavici, u ponedjeljak će biti nekoliko prigodnih svečanih manifestacija.

Najprije će u 9.30 sati na Gradskom groblju sv. Marije Magdalene kod velikog spomen-križa biti polaganje vijenaca i paljenje svijeća za poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata. Nakon toga sudionici će se u procesiji uputiti do gospićke prvostolnice gdje će biti sveta misa.

Točno u podne u gradskom kinu Korzo početi će svečana i proširena sjednica Gradskog vijeća. Očekuje se da će gradonačelnik Karlo Starčević, što je uvijek do sada bilo uobičajeno podnijeti izvješće o protekloj godini dana i o planovima za naredni period. Na kraju sjednice biti će uručena ovogodišnja gradska javna priznanja. Priznanje je posthumno dodijeljeno prof. Grgi Rupčiću, a dobit će ga i poduzetnik Josip Vrkljan, dok će Nagradu za životno djelo dobiti prof. dr. sc.Josip Fajdić iz Požege. (LPS)

Osnovna škola dr. Jure Turića Gospić

VIŠE UČENIKA U PRVOM RAZREDU

Već nekoliko godina opadao je broj gospićkih osnovnoškolaca.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. srpnja 2019. u 13.30 sati

GOSPIĆ - Nekoliko proteklih godina broj učenika u Osnovnoj školi dr. Jure Turića i njenim područnim školama opadao je za dvadesetak učenika godišnje. Prošle godine u prvi razred je upisano 78 učenika.

- Ove godine stotinu osmaša je završilo osnovno školovanje, ali je zato u prvi razred upisano 108 učenika što je za 30 učenika više od prošle godine.- izjavio je za Ličke novine ravnatelj Ivica Radošević. (MAČ)

Uređenje zgrade Osnovne škole dr. Franje Tuđmana u Ličkim Osiku

NOVA FASADA I SUSTAV GRIJANJA I RASVJETE

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. srpnja 2019. u 11 sati

LIČKI OSIK - Prije nekoliko mjeseci bili smo na potpisivanju ugovora o uređenju zgrade Osnovne škole dr. Franje Tuđmana. Naime, Grad Gospić je iz vlastitih sredstva i iz europskih fondova osigurao preko pet milijuna kuna za te namjene.
Radove izvodi tvrtka Jukić iz Otoka i u međuvremenu prilično su poodmakli. Preko postojeće fasade postavlja se nova toplotna izolacija od kamene vune. Osim toga kako nam reče Antonio Milinković, ravnatelj škole, biti će zamijenjen i energent za grijanje. Umjesto nafte koristit će se sječka, a u cijeloj školi je u tijeku i zamjena rasvjete štedljivim potrošačima.
Sve treba biti završeno do početka nove školske godine. (MAČ)

Uz 22. srpnja Dan Grada Gospića

ČESTITKA GRADONAČELNIKA STARČEVIĆA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. srpnja 2019. u 10 sati

Poštovane Gospićanke i Gospićani, dragi sugrađani,

povodom obilježavanja blagdana Sv. Marije Magdalene- zaštitnice našega grada i povodom Dana Grada Gospića upućujemo vam iskrene čestitke sa željom da vam ovaj dan prođe u zajedništvu i radosti, te nam bude poticaj da zajedničkim snagama uljepšamo Gospić po mjeri svih njegovih građana.
Gradonačelnik Karlo Starčević sa suradnicima

PUČKO OTVORENO UČILIŠTE DR. ANTE STARČEVIĆA

IZLOŽBA STARIH RADIO PRIJEMNIKA

Razgledavanja starih radio prijemnika
Razgledavanja starih radio prijemnika
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. SRPNJA 2019. U 22 SATA

Priredio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Večeras je u Pučkom otvorena i ostaje tjedan dana izložba starih radio prijemnika. Vlasnik kolekcije je Duško Cvetojević - Didi. Prošli tjedan izloćba je bila u Tehničkom muzeju u Zagrebu povodom Teslinog 163. rođendana. Izložbu je otvorila gradska pročelnica Ivana Kaleb-Asić.

Didi je počeo sakupljati stare radio prijemnike prije tridesetak godina i ima ih nekoliko stotina, a za ovu izložbi odabrao je pedesetak. Fasciniran je što ti uređaji svjedoče o prolaznosti vremena. Gotovo svi i danas rade, a suvremena tehnologija nema takav cilj i uništava resurse na cijeloj Zemlji.

Prva radio prijemnik u Gospiću nabavio je tadašnji ugledni fotograf Đuka Verzon, čijih potomaka ima u Gradu na tri rijeke. Bilo je to tridesetih godina prošlog stoljeća. Taj radio je bio u Sokolani, dabome hrvatskoj, gdje je Verzon prikazivao i filmove. Radio je slušao samo profesor francuskog s Gimnazije jer radio nije imao zvučnik nego samo jedne slušalice. Njegov simultani prijevod programa Radio Pariza grupno je slušan.

Radio prijemnici su doživjeli ogroman tehnološki pomak. Treba znati da je to Teslin patent i prvi bezični prijenos električne energije radio valovima o čemu je on maštao dobar dio svog života želeći svekolikom pučanstvu dati besplatno energiju. U početku su se za emitiranje programa koristile tri frekfencije: kratka, srednja i duga. Kratki val je s nešto energije bez većih poteškoća pokrivao cijelu hemisferu ali je bilo velikih smetnji (krčanje), srednji val je kasnije prevladao, a zanemaren je dugi val. Ovi valovi su se valjali u krugovima i mogli su osigurati čujnost i iza brda. Tako je nekadašnji Radio Jugoslavija u Vojvodini imao odašiljač snage 100 megawata i čuo se u cijelome svijetu. Za taj odašiljač zanimljiv je jedan tehnički detalj o kome se i danas šuti. Naime, u selima oko tog velikog potrošača struje promoćurniji ljudi su u najobičnijem lavoru izbušili rupu u koju su ušerafili zarulju s dvije zce. Sve je izgledalo kao današnje satelitske antene. U čemu je što - žarulje su svijetlile na račun radija. Zar i to nije dokaz teslinih tvrdnji.
Napretkom znanosti u drugoj polovici prošlog stoljeća počelo je korištenje UKV - ultraktatkih valova koji su se zrakom kretali kockasto, maloga su dometa, ali su imalo kvalitetan ton. ZA njihov prijem je trebalo imati antenu poput današnje TV antene, a dotad je za radio prijem bila sovoljna i dugačka gotovo obična žica. Sad slijedi digitalni signal, te će sve dosadašnji prijemnici u ovome pravolinijskom sustavu ostati - nijemi.

Nova izložba u Muzeju Like

SLIKE GOSPIĆANKE MARICE VRKLJAN-BAZJAK

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. SRPNJA 2019 U 22 SATA.

GOSPIĆ - Povodom Dana grada Muzej Like priredio je izložbu slika zagrebačke Gospićanke Marice Vrkljan-Bazjak (63). U rodnom gradu završila je Osnovnu školu i Gimnaziju, a ljubav prema slikarstvu nastaje u srednjoškolskim danima.

Diplomirala je na Stomatološkom fakultetu u Zagrebu 1983. Na zagrebačkom Učilištu za likovno obrazovanje, kreativnost i dizajn - Studio Tanay, 2012. je završila verificirani školski program osposobljavanja za zanimanje kreativni slikar. Također je pohađala četiri godine školu crtanja i slikanja u klasi prof. Ivana Stančića i prof. Marije Kokeza-Roginić u Centru za likovno obrazovanje "Jozo Kljaković". Osim toga primljena je u Šolu za risanje in slikanje Arthouse-College of Visual Arts u Ljubljani 2014. U zagrebačkom Centru za prevenciju od moždanog udara vodi likovnu sekciju, stvara u ateljeu i pod mentorstvom akademskog slikara Velimira Račkog. Izlagala je na devet samostalnih izložbi te na brojnim skupnim. U Gospiću do sada nije izlagala.

Izložba se otvara u četvrtak 18. srpnja u 20.30 sati u Muzeju Like. (LPS)

36 godina nakon bilajske tragedije na pruzi

SPOMENIK ZA 26 POGINULIH UČENIKA I RADNIKA

Tog maglovitog jutra na pružnom prijelazu u Bilaju vlak je naletio na pun autobus za Gospić.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. srpnja 2019. u 14 sati

GOSPIĆ - Danas smo dobili čak četiri priopćenja iz gradske uprave, ali izdvajamo samo jedno i to ono koje se odnosi na gradnju spomenika žrtvama prometne nezgode u Bilaju kada je vlak naletio na đačko-radnički autobus u kome je poginulo pola putnika. Tog hladnog i maglovitog zimskoj jutra smrt u razmrskanom gospićkom autobusu našlo je čak 26 osoba. Pogibali su momci i cure iz Bilaja i susjednih sela koji su išli u srednje škole, ali i radnici. Tih dana bio je u Gospiću proglašen dan žalosti, a ispraćaj je bio s tadašnjeg Trga Nikole Tesle i s terase Hotela Lika u Gospiću.

Na tu tragediju ovih godina podsjeća samo spomen ploča u župnoj crkvi sv. Jakova u Bilaju, ali je Grad Gospić pokrenuo poslove oko podizanja dostojnog spomenika na mjestu tragedije i to u dogovoru s rodbinom stradalih. (MaČ)

Ljudikanje o tesli i okolo Tesle

TESLU NEMA KO VIDIT

Vrtićari i slikice Tesle na gospićkoj ulici/Snimija Marko ČULJAT
Vrtićari i slikice Tesle na gospićkoj ulici/Snimija Marko ČULJAT
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. SRPNJA 2019. U 13.30 SATI

Osvrćanje Marka ČULJATA

GOSPIĆ - Dica iz Dičijeg centra Pahuljica ovizi dana su risala internetski portret Nikole Tesle, čiji je 163 rođendan, više nego skromno jučer obiližen nekakim pridavanjima i igrokazima.

Bilo je za očekivati i konačno otkrivanje četvrtog replinta miniranog spomenika rad kipara Frana Kršinića na glavnokm trgu u ličkoj metropoli, pa čak i vraćanje imena. Međutim, ponovo su niki politikusi s figom u žepu došli na vlast obećavajuć povratak Tesle, al od tog niš koristi. Političari i ne bi bili političari kada bi izvršavali svoje obećanja koja su stalno ludom radovanja.
Treba znati da je nova rvacka država platili izrtadu četvrte kopije spomenika joštge 2006. vi rečunajte kada je to bilo, koja skuplja prašinu na Likovnoj akademiji u Zagrebu i grad plaća godišnju ležarinu od samo 100 iljada kunelica. Što j' to za ovaj siromašni gradić na rubu propasti.

- Ovo što napisa nisan moga odolit poradi značaja Nikole Tesle u ostatku svita, računajući i konkurentni Srbijensis na istoku bivše države di je Tesla edini čojek u bilome svitu saranjen u muzeju. To neka bude njima na čast i diku.

Po ugledu na sazivanje najzadnji Županijski skupština, mislim na vrime početka, jer bilaj juče u 13 sati doklen iz Zagrebijensisa doveze svojh mercedes direktor nogometa u HNS-u i prisidnik Skupštine, danaska u 9.15 sati na nezvaničkom korzu, a zvanično u Ulici Vile Velebita, koja j' odlukon rvacki novi vlasti postala slipo crivo sa zatvorenim i propalim obrtnicima, održana j' nikakva izložba slikarija dice. Niki pamenjaković se sitija da dvadaesetak portreta, viđenja Tesla s interneta, obisi visoko na štik između kandelabra. PA ljudi moji to neće niko vidit. Zar dica nisu zavridila, taj mladi rvacki naraštaj, ta generacija koja morda nema budućnosti u Rvackoj, nije zavridije kvalitetniju poziciju na početku svoga života i stvaralaštva. Zar se tako treba odnositi prema budućnosti???

Zar nije sazrilpo vrime da lička matropola dobije Dom kulture sa svim sadržajima za izvođenje kazališnih prekstava, koncerata i izložbenom galerijom,m s malom salom za promocije knjiga ... ???

Samozapošljavanje

ŠMINKOM DO POSLA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. SRPNJA 2019. U 11.30 SATI

GOSPIĆ - Grad Gospić nositelj je projekta Odškrinimo vrata zapošljavanju koji se financira eurima s ciljem da se tridesetak osoba marginalizirane skupine povećaju šanse za zapošljavanje. Projekt će se provoditi do rujna iduće godine a "težak" je skoro pola milijuna kuna. Do sada je osposobljen jedan vrtlar i pet građevinskih strojara. Danas je održan seminar za deset vizažistica (šminkerica).

NA jesen će biti novi natječaj za osposobljavanje nezaposlenih. Uvjet je da su mlađi od 29 godina i da su nezaposleni barem pola godine. Dolaze u obzir i starije osobe ako su nezaposlene više od godine dana. (MAČ)

SLABA PLESNA ŠKOLA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6.srpnja 2019. u 18 sati

GOSPIĆ - Pučko učilište organiziralo je danas plesnu školu na otvorenom. Škola je počela u 11 sati i bilo je veoma malo zainteresirane djece. Dio se držao hladovine i ne pomišljajući izaći na sunce. (MAČ)

HKUD Široka Kula

KONCERT KULJANA I PRIJATELJA

Kulski grlati pjevači/Snimio MArko Čuljat
Kulski grlati pjevači/Snimio MArko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. srpnja 2019. u 22 sata

GOSPIĆ - Sinoć su pjevači HKUD-a iz Široke Kule i njihovih prijatelji Sokolovi iz Ravnih kotara i pjevači ansambla Pučkog učilišta oduševili publiku ličkim i dalmatinskim pjesama. Pogledajte i vi dragi čitatelji kako je to bilo na priredbi. (MAČ)

PRVI LIČKI VLOG S LIČKO-DALMATINSKOG PIVANJA:DOM ZDRAVLJA GOSPIĆ

SANITETU DVA NOVA VOZILA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. srpnja 2019. u 12 sati

GOSPIĆ - Ličko-senjski župan Darko Milinović predao je ključeve dvaju sanitetskih vozila Domu zdravlja. Nabavka je stajala 800 tisuća kuna za što su iskorištena decentralizirana sredstva zdravstva.

- Drago mi je da Dom u posljednje vrije posluje pozitivno. Ove godine u planu je nabavka nove opreme za zdravstvene ustanovo u vrijednosti od preko pet milijuna kuna.- rekao je Milinović.

Dom zdravlja djelatnošću pokriva i susjedne općine Perušić, Lovinac i Karlobag i ima četiri sanitetska tima s osam vozila koja su već prešla po 700 tisuća kilometara. (MAČ)

HKUD ŠIROKA KULA

CJELOVEČERNJA PRIREDBA

Kuljani proizvode i suvenire
Kuljani proizvode i suvenire
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. srpnja 2019. u 22.45 sati

GOSPIĆ - Ugodnu večer priredili su večeras članovi HKUD-a Široka Kula s prijateljima iz Ravnih Kotara i Gospića pod nazivom Šare torbe, čarape od vune, ličke kape stoje kao krune.

U holu Pučkog učilišta priredili su izložbu ličkih torba i teka koje su u prošlosti imale veliki značaj u svakom ličkom domaćinstvu. Večeras su bila izložena 74 eksponata koji su prikupljeni u široj okolici. Neke su torbe nove, a neke su bome i izlizane od dugotrajne upotrebe. Zanimljive su teke, torba koja se nosila o jednom ramenu ili priko vrata kaj i danaska. U njima su se nosile sitnice, ali bome i čobanska marenda ili jaužna te - školske knjige i pločica jer papirnatih teka nije bilo, bile su skupe.

Nakon izložbe krenula je priredba i pivanje i zapivavanje ličkih pisama Kule i okolice. Da ne bi bilo monotono Kuljani su u goste pozvali i prijatelje iz HKUD-a Sokolovi iz Ravnih kotara i članove Folklornog ansambla Pučkog učilišta. Kuljani uz folklor njeguju i ostale tradicijske običaje i istražuju. Tako su pronašli pjesmaricu profesora Žganeca, profesora glazbe na Učiteljskoj školi koji je polovicom prošlog stoljeća stručno zabilježio ličke pivanje s već zaboravljenim ričima što je večeras davalo posebnu draž pismama. (MaČ)

PRVI LIČKI VLOG S PRIREDBE KULJANA.Obilježavanje 22. srpnja Dana grada Gospića

ZA SVAKOG PO NEŠTO

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. SRPNJA 2019. u 15.45 sati

GOSPIĆ - Srpanj, mjesec u kome se na blagdan sv. Marije Mandaline, nebeske zaštitnice slabi Dan grada u novoj hrvatskoj državi. Kako se ovaj blagdan sali od 1994. godine to je ovo put srebrna obljetnica.

Porogram proslave dobili smo danas iz gradske uprave. Po njemu proslava počinje sutra, u četvrtak 4. srpnja cjelovečernjom priredbom HKUD-a Široka Kula - Šare torbe, čarape od vune, ličke kape stoje kao krune. Program počine u 20 sati u Pučkom učilištu.

6. srpnja (subota) u 8 sati je pohod planinara na Visočicu iz Rizvanuše i vrila Pizdica.
10 sati sati e šahovski turnir prof. Grge Rupčića koji organizira Šahovski klub Gospić u hotelu Ana.
11 sati breakdance- plesna radionica i Mažoretkinje grada Gospića na Trgu Stjepana Radića
22 sata je GROCKS, nastupa Jura Stublić & Film i pjevačice Lili Gee, KIC

8. srpnja, ponedjeljak
20 sati promocija brošure Tradicijske frizure Like u Pučkom

9. srpnja, utorak/
19.30 sati predavanje o Nikoli Tesli dr. Božice Vrkljan:Vječni sjaj Teslinog uma, KIC,
21 sat NA Trgu Stjepana Radića: eno - gastro ponuda, ples na svili, svjetlosni efekti i laser show, Grupa Atomi, nastup grupe Diktatori, vožnja malim vlakom

10. srpnja, srijeda obilježavanje 163. godišnjice rođenja Nikole Tesle u Memorijalnom centru u Smiljanu:
11sati do 11.15 govori i predavanje akademika Marijana Borića: Nikola Tesla član HAZU
11.40 sati prezentacija projekta "Izložba Nikole Tesle" u Muzeju elektrotehnike Sveučilišta Pavia u Italija
12 sati 3 D printanje, mogućnosti i radionica
12.30 sati prezentacija gospićke tvrtke Lika svjetlo Teslinog lustera
16 sati elektroboj - prezentacija inovacija iz područja elektrotehnike, udruga eSTUDENT
17.00 - 20.00 sati Živi mural umjetnika Leonarda Lesića
18 sati igra dronova i robota u organizaciji Zajednica tehničke kulture grada Gospića i Zajednica tehničke kulture Zadarske županije
20.30 sati koncert Đanija Stipaničeva

11. srpnja, četvrtak
20.30 sati promocija filma "Ličko prelo"Kino Korzo

13. srpnja,subota
22 GROCKS nastup grupe TBF i pjevačice Barbare Munjas u KIC-u

15.07.-20.07., ponedjeljak - subota
18 sati Ljetna malonogometna liga, NK Gospić 1991, u Sportskom centru Balinovac.

17. srpnja,srijeda
20. izložba starih radio aparata u Pučkom

18. srpnja,četvrtak
20.30 sati iz izložbenog ciklusa "Lička korjenika" otvorenje izložbe Marice Vrkljan Bazjak, Muzej Like

19. srpnja, petak
20 otvorenje izložbe "Putovanje" akademskog slikara Igora Zdunića, Samostalna narodna knjižnica
22 sata GROCKS nastup grupa GS Big Band, Glorie i Likosa, KIC

20. srpnja, subota
8.00 sati "Biciklijada GOSPIĆ 2019." , /BK GOSPIĆ/
/Trg Stjepana Radića start i cilj /

9.00 - 18.00 sati Likovna kolonija "Gospić kroz prošlost", Likovna udruga "Lika", Galerija LUL-a u Pučkom, sporedni ulaz otraga i prostor Kajakane Barice na Novčica dolazak iz Kaniške ulice Ulicom kneza Jerka Rukavina vi za vi picerije Toimislav.
13 Regata grada, Kajak kanu klub Gospić, na Baricama kao i likovna kolonija
19 sati mimohod Ličke pukovnije i gostujućih povijesnih postrojbi, Puhačkog orkestra i Mažoretkinja od Pučkog učilišta do Trga Stjepana Radića s postrojavanjem i prijavkom gradonačelniku Starčeviću, sve završava pucanjem kubura.
20.30 sati večer tamburice, revijalni nastup tamburaških sastava, koncert Tamburaškog sastava "Gazde", Trg Stjepana Radića.
20 sati finale i utakmica za 3.mjesto Ljetne malonogometne lige, Sportski centar Balinovac

21. srpnja, nedjelja
8 sati lov ribe na plovak, ŠRU "Lika", Novčica ispod Briona

20.30 sati Drugi Gospić fest. nastup mladih pjevača amatera s područja Ličko senjske županije i šire, koncert klape "Rišpet", Trg Stjepana Radića

22. srpnja, ponedjeljak
8 sati budnica ulicama grada, Puhački orkestar
9.30 sati polaganje vijenaca i paljenje svijeća podno Spomen križa na Gradskom groblju sv. Marije Magdalene i procesija do katedrale gdje će biti sveta misa
20 sati otvorenje kulturnog programa GUG - Glumci u Gospiću, kazališna predstava Adama Končića "Adam i ona" i druženje sa glumcima, KIC

27. srpnja subota
22 sata GROCKS nastup grupa Silente i Lika Kolorado., KIC

31. srpnja do 4.kolovoza, srijeda-nedjelja
19 sati nogometni turnir povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja NK Croatia 92, školsko igralište u Ličkom Osiku

Vrijedna akcija u Kolakovcu

STAZE ZA DJECU

Početak crtanja na stazi u Kolakovcu/Snimio Marko ČULJAT
Početak crtanja na stazi u Kolakovcu/Snimio Marko ČULJAT
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. srpnja 2019. u 12:40 sati

GOSPIĆ - Nakon odgađanja zbog lošeg vremena danas su konačno članovi i volonteri Društva Naša djeca i Udruge djece s poteškoćama u razvoju Pčelice, uz gradsku pomoć, danas su realizirali jednu svoju akciju u čemu im je pomogla i Likovna udruga Lika.

Naime u parku Kolakovac na jednoj stazi dugoj pedesetak metara dio pločica dobio je svoje boje - nacrtane su neke dječje igrice poput školice, na stazi su stopala, morzeovi znaci što će dobro doći djeci kao dopuna postojećim više nego skromnim igrčkama. Korištene su boje za beton tako da će staza potrajati.

Park je inače najpogodniji za mališane jer je zaštićen od bilo kakvog prometa osim onog pješačkog, ograđen je kamenim zidom i prava je uživancija za djecu i roditelje. (MaČ)

HKUD ŠIROKA KULA

IZLOŽBA I KONCERT

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
26. lipnja 2019. u 8.30 sati

GOSPIĆ - HKUD Široka Kula u Pučkom otvorenom učilištu 4. srpnja s početkom u 20 sati priređuje koncert muške pjevačke skupine. Na koncertu će nastupiti i gosti IPS Sokolovi iz Slivnice kraj Zadra. Osim toga priređuje se i izložba ličkih torba. Ulaz je slobodan. (LPS)

Uz Dan državnosti

GRADONAČELNIKOVA ČESTITKA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. lipnja 2019.

Datum 25. lipnja 1991. ostat će trajno upisan u hrvatskoj povijesti kao dan kojim su konačno ostvarene stoljetne težnje hrvatskog naroda o pravu na neovisnost i samostalnost u suverenoj Hrvatskoj.
Stoga svim Hrvaticama i Hrvatima, žiteljima naše Domovine Hrvatske upućujem iskrene čestitke povodom Dana državnosti, sa željom da zajedničkim radom i upornošću nastavimo graditi uspješniju Hrvatsku koja će donijeti bolju budućnost generacijama koje dolaze.

Gradonačelnik Grada Gospića
Karlo Starčević


U utorak, 25. lipnja u 9 sati biti će odavanje počasti poginulima kod spomenika na Trgu blaženika Stepinca.

Konačno kiša

SOLA PO IZBRU

Nakupina solike
Nakupina solike
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. lipnja 20189. u 19 sati

GOSPIĆ - Proteklih dana dobrano je zatoplilo, a najavljivano zahlađenje stiglo je prije sat vremena i u ličku metropolu. Iako je bilo tridesetak Celzijevaca brzo su se topili prid naletom južine. S južnim vitrom stigla je i sola, solika, odnosno krupa. Veličina i oblika bilo je bezbroj. Snimajući kroz prozor jedna je uletjela i pogodila me u rame i ustavila se na podu. Snimio sam je u kavenoj žličici, bila je u dvi boje. Tutnjanje po krovovima trajalo je oko po ure i nestalo ka zapadnu. (MaČ)

Nova knjiga dr. Josipa Fajdića iz Požege

LEKSIKON GOSPIĆANA

U Zagrebu je bila promocija Leksikona zaslužnih i istaknutih Gospićana.

Detalj sa zagrebačke promocije
Detalj sa zagrebačke promocije
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. lipnja 2019. u 9 sati

Pripremio Karlo Rosandić


ZAGREB - U novoj knjizi koju je za čitatelje priredio Josip Fajdić, pod naslovom "Leksikon istaknutih i zaslužnih Gospićana u prošlosti i sadašnjosti" našla se bar ponekom rečenicom 221 osoba rođena u Gospiću i okolici.

Leksikon je promoviran sinoć u zagrebačkom Muzeju Mimara, a knjigu su redom predstavili urednik, prof.dr.sc. Željko Holjevac, prof.dr.sc. Ante Bežen, Ana Tomljenović, dipl. oec. i publicistica te autor, prof. dr. sc. Josip FAJDIĆ. Promociju je vodio Drago Asić.

Knjiga je to životopisa s obiljem leksikografskih podataka o iznimno velikom broju zaslužnih pojedinaca čije je mjesto rođenja u gospićkom geografskom arealu. Osim vojnih časnika koji su svoje vojne karijere ostvarili u raznim vojskama i pod raznim krunama, tu su izumitelji, znanstvenici, liječnici, književnici, novinari, političari, sposobni poduzetnici te ljudi iz svijeta filma, glazbe, sporta i svećenstva …

Čak je pet akademika, reći će Fajdić, a potom u knjizi se mogu naći životopisi šest istaknutih sudaca [ danas su u Vrhovnom sudu RH njih trojica iz Gospića: Darko Milković, Perica Rosandić i Željko Šarić ], 12 liječnika, osam poduzetnika, osim Nikole TESLE još su na popisu 43 imena iz područja znanosti i obrazovanja, svoje životopise u knjizi zaslužile su i 32 osobe - književnici, publicisti i novinari, deset svećenika, ali i 14 slikara, te 13 njih kazalištaraca, glazbenika, filmaša i sportaša.

ASFALT NA NOVIM PLOČNICIMA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. LIPNJA 2019. U 18 SATI

GOSPIĆ - Danas smo se muvali s autinom okolo zatvora, ali nije bilo pomoći. Biž' van jer su u tim malim uličicama radnici i strojevi Lika cesta i završavaju netom napravljene pločnike kojih tamo nikad i nije bilo. Treba biti strpljiv još koji dan i prepustiti im ulice da završe posao. Od iduće školske godine biti će i učenici mnogo sigurnije doći do škole. (MAČ)

Uz Međunarodni dan arhiva

IZLOŽBA GOSPIĆKIH MAKETA

Makete gospićkih građevina izradio je Podoštranjac Vlado Bušljeta.

Vladae Bušljeta (u prvom planu) na otvaranju izložbe u Muzeju Like/Snimio Marko Čuljat
Vladae Bušljeta (u prvom planu) na otvaranju izložbe u Muzeju Like/Snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. lipnja 2019. u 20 sati

GOSPIĆ - Već okruglo dva desetljeća veoma dobru suradnju imaju Muzej Like i Državni arhiv, koji je tada utemeljen, pa je večeras povodom Međunarodnog dana arhiva u Muzeju Like otvorena izložba maketa Gospića.

Radi se o izložbi Gospićka arhitektura i makete. Arhiv je izložio 12 plakata s dokumentima o razvoju grada, a makete je izradio Vlado Bušljeta (52) iz Podoštre koji je već nekoliko godina u Domu za starije i nemoćne osobe. Izložbu je otvorio Ivica Mataija, ravnatelj Državnog arhiva i tom prigodom istakao dobru suradnju s Muzejom s kojim imaju zajednički zadatak čuvanje baštine ličkog kraja.

Na plakatima su izloženi orginalni nacrti nekoliko građevina za koje su izrađene makete, kao, primjerice, zgrada Muzeja Like, Hotel Lika, današnja zgrada Biskupije koja je napravljena početkom prošlog stoljeća za đački dom. Ima toga dosta za vidjeti. Na otvaranju su bili Bušljetini prijatelji iz Doma, dosta sugrađana, učenici ali i msgr. Mile Bogović, prvi gospićko-senjski biskup koji se nije odvajao od makete biskupije.

Izložba ima prodajno humanitarni karakter i prikupljeni novci koristi će se za izradu novih maketa. Naime, saznajemo da za jednu maketu treba mjesec dana, a autor je od rođenja sto postotni invalid. Dugo se liječio u Varaždinskim Toplicama gdje je išao i u školu, a srednju upravnu školu završio je u Zagrebu. Nažalost, nitko ga nije htio zaposliti pa nema niti dana radnog staža. Bušljeta se rado uključio u društvene aktivnosti Doma koje vodi Sanja Horvat-Bijelić i dobro je savladao tehniku maketa od papira. Ponekad upotrijebi i nešto prirodnog materijala. Nekoliko objekata je napravio iz mašte i veoma su uspješni, kao hotel u Podoštri ili Vladina vila. (M. Čuljat)

Poboljšanje vodoopskrbe nakon 125 godina

IZMJENA LOKALNIH VODOVODA

Razgovor Devčića i Starčevića u Žabici prije obilaska trase
Razgovor Devčića i Starčevića u Žabici prije obilaska trase
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. lipnja 2019. u 14 sati

ŽABICA - Danas u 11 sati kod žabičke Čitaonice okupili su se izvođači radova i investitori u obnovu lokalnih vodovoda, a stigao je i Karlo Starčević, gospićki gradonačelnik.

Već je prošlo 125 godina kako je krajem 1893. stigla voda u centar Grada s kaptiranog izvora Košna voda u Brušanima koji je 8o metara višlji od Grada. Zbog dotrajalih vodovoda posljednjih godina bilježe se veliki gubici vode. Iz komunalnog poduzeća Usluga koje upravlja vodovodim i direktora Milan Devčića saznajemo da će se u naredne tri godine u ove poslove na gospićkom području investirati oko 20 milijuna kuna. Zamijenit će se preko 11 kilometara dotrajalih azbestnih cijevi plastičnim na vodovodima Trnovačko Novocelo - Gospić i Kaniža Gospićka - Lički Novi - Žabica. (MAČ)

Usputnice iz Grada

SVE VIŠE KOPANJA

Popravljaju se zapušteni novi mostovi, a o starome niko ne vodi brigu.

Gradanja kanalizacije je počela još lani
Gradanja kanalizacije je počela još lani
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. lipnja 2019. u 13:30 sati, dopuna 7. lipnja 2019. u 14 sati

GOSPIĆ - Kako je granulo proljeće tako su nastavljeni radovi na kopanju kanalizacije u Budačkoj ulici, što ide veoma sporo, a i loše se sanira iskop. Korisnici Budačke su navikli i na gore stvari proteklih dvadesetak godina kako se ta najveća gospićka ulica kopa i raskopava na sve strane i loše sanira.

Tim radovima nedavno na kraju ulice pridodana sanacija Budačkog mosta preko Like koji je izgrađen 1992. i već godinama beton propada zbog soljenja leda i snijega, a niko ga nije održavao i velika je sreća što nitko nije stradao. Sretna je okolnost što ga pješaci veoma malo koriste. Most je 1992. izgradila zagrebačka Industrogradnja od prednapregnutog betona i gredice su betonirane na radilištu tako da nije bilo problema s transportom i kvalitetom betona.

Jutros su počeli i radovi na sanacija oštećenja Novog mosta preko Novčice koji je izgrađen 1985. Izgradila ga je Industrogranja i jedino jednom je na njemu ograda ofarbana, tako da je u međuvremenu totalno propala. Na mostu su ralice uništile ivičnjake pješačkih staza s obadvije strane pa su i staze oštećene. Pješaci ovaj most mnogo koriste jer je gradski prečac.

Treba se zapitati zašto baš danas, kada je petkom placa i kad je najveća gužva počinju bilo kakvi radovi. Naime, popodne počinje vikend i most će biti poluzatvoren, ako računamo od jučer kada je stavljena signalizacija, čak 2,5 dana. Zar signalizacija nije mogla biti postavljena u ponedjeljak ranom zorom, i da odmah počinju i radovi?

Danas smo iz gradskog protokola dobili najavu početka radova na nekim drugim kopanjima. Naime, u ponedjeljak počinju radovi na modernizaciji vodovoda u južnim naseljima: Trnovačkom Novoselu, Kaniži Gospićkoj, Ličkom Novom i Žabici.

Jutros sam s ulaza čuo kopkanje kompresora na mostu, i obradova se da rade i subotom. To mi je bilo malkice čudno, pa sam se provoza preko mosta. Mislio sam da to rade domaći radnici. Da jesu domaći, ali iz Zagreba, njima se štenta plandovati preko vikenda, pa su pješačku stazu napali lopatom i tačkama čak njih trojica, računajući i kompresistu. (MaČ)

Nova knjiga Josipa Fajdića

LEKSIKON GOSPIĆANA

U knjizi su istaknute i zaslužne javne osobe ličke metropole.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. svibnja 2019. u 20 sati

GOSPIĆ - Danas smo poštom dobili u redakciju najnoviju knjigu Gospićanina Josipa Fajdića (72), koji je veći dio svog života proveo u Požegi. Radi se o "Leksikonu istaknutih i zaslužnih Gospićana u prošlosti i sadašnjosti" na kome se još ni boja nije osušila.

Leksikon je izdalo Ličko zavičajno društvo Vila Velebita iz Požege. Glavni je urednik Željko Holjevac, a stručni je konzultant Ante Bežen. Recenziju si napisali msgr. Mile Bogović, Dragutin Rosandić, Mihaela Markovac i Ivica Mataija. Likovna i grafička urednica Leksikona je Ivana Pavičić.

Ovo je 11 knjiga umirovljenog sveučilišnog profesora medicine Josipa Fajdića, koji je nakon početnog školovanja završio medicinu i kratko radio u rodnom gradu, a karijeru je izgradio u Požegi. Bio je predavač kirurgije raka dojke na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, a dio njegovih knjiga je stručan odnosi se na tu temu. U Leksikonu su biografski podaci za preko 220 osoba iz raznih vremenskih razdoblja.

Promocija Leksikona je zakazana za 11. lipnja u 19 sati u Muzeju Mimara u Zagrebu. (LPS)

Pučko učilište

TANIINI VEZOVI

Tania (desno) u razgovoru s posjetiteljicama izložbe/SNimio MArko Čuljat
Tania (desno) u razgovoru s posjetiteljicama izložbe/SNimio MArko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. SVIBNJA 2019. U 21:30 SAT

GOSPIĆ - Večeras je u holu Pučkog otvorena izložba ručnih radova Gospićanke Tanie Marinele-Prpić u kojima od konca nastaju umjetnička djela. Njene su kreacije materijalni dokaz protiv tehnologije koja, ma kako savršeno proizvela neki vez, ne može zamijeniti istančanu i maštovitu ljepotu rukom izvezenog konca.

Hol je prepun vilerovih goblena, ali veza i čipke. Kako sam reče večeras, prvi vez je napravila kada je imala šest godina, a veze i dalje. U posljednje vrijeme čipke stavlja u okvire te su prave umjetnine na nečijem zidu. Za izložbu, koja ostaje otvorena do daljnjeg, dobar dio izložaka je posuđen od vlasnika i vrijedi ih vidjeti. Tania svoje čipke stavlja u odjevne predmete kao modni detalj, a ima čak i hekleraja cijelih maja i prsluka. (MAČ)

Hrvatski branitelji u Ličkom Osiku

BRANITELJI SU POKLONILI TUĐMANOVU BISTU

Susret hrvatskih branitelja iz osičkih učenika/SNimio MArko ČULJAT
Susret hrvatskih branitelja iz osičkih učenika/SNimio MArko ČULJAT
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. SVIBNJA 2019. U 13:30 SATI

Pripremio Marko ČULJAT

LIČKI OSIK - Veća grupa hrvatskih branitelja 100 postotnih invalida predvođena predsjednikom Udruge Đurom Glogoškim, ponovo je bila u posjeti Osnovnoj školi dr. Franje Tuđmana. Danas su stigli branitelji iz cijele Hrvatske.

Prvi posjet osičkim učenicima bio je u listopadu 2014. kada su razgovarali s učenicima koji su izveli i prigodnu priredbu, a nakon toga su pješice i u kolicima hodočastili do Široke Kule kako bi odali počast tamošnjim hrvatskim žrtvama. Ovaj pu sobom su donijeli bistu dr. Franje Tuđmana čije ime nosi škola, rad kipara Ante Racića iz Sinja.

Na posjeti i na poklonu zahvatio se ravnatelj Škole Antonio Milinković jer će biti doprinijeti upoznavanju učenika sa stvaranjem neovisne hrvatske države. Na svečanosti primopredaje bili su Ivan Tomljenović, zamjenik gradonačelnika Gospića i osički župnik vlč. Luka Blažević.

- Bista je s nama u šatoru bila 555 dana u Savskoj ulici u Zagrebu i uspjeli smo da je Domovinski rat postao u udžbenicima dio nacionalne povijesti. Vas molim da budete dobri učenici i studenti i da se po završetku školovanja vratite u zavičaj. Nikad nemojte zaboraviti hrvatske branitelje. - rekao je Đuro Glogoški.

Ggogošli je istakao kako su kontaktirali o ovome pokolnu i obitelj Tuđman i da je njegov sin Miroslav iskazao zadovoljstvo i da mu je čast što će bita biti u školi koja nosi ime njegovog oca.

Nakon Osika branitelji su se u Gospiću susreti s gospićko-senjskim biskupima msgr. Zdenkom Križićem i msgr. Milom Bogovićem, odali su počast poginulima na spomeniku u središtu grada, posjetili su pivovaru Ličanka u Pazarišt. Ručak im je priredio vlč. Luka Blažević u pastoralnom centru u Ličkim Osiku. I najzad zastali su i u Širokoj Kuli kako bi odali počast kulskim žrtvama. Obećali su ponovo doći u školu i donijeti knjiga za školsku knjižnicu.

Državno prvenstvo mažoretkinja

NIKA KRPAN DRUGA PRATILJA

Nika Krpan učenica je prvog razreda Gimnazije u Gospiću/Foto Pučko Gospić
Nika Krpan učenica je prvog razreda Gimnazije u Gospiću/Foto Pučko Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. svibnja 2019. u 16:45 sati

GOSPIĆ - Pučko otvoreno učilište dr. Ante Starčević Gospić na Facebook profili i na svojoj Internet stranici objavilo kako je u Novalji održano Državno prvenstvo mažoretkinja pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović. Na natjecanju su bile i gospićke mažoretkinje, a održan je i izbor miss. Predvodnica mažoretkinja iz Gospića Nika Krpan osvojila je lentu druge pratilje. (LPS)

Uz Međunarodni tjedan obitelji

FEŠTA ZA KLINCE

Na Trgu je bilo za svakog ponešto/Snimio Marko Čuljat
Na Trgu je bilo za svakog ponešto/Snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. svibnja 2019. u 13:40 sati

GOSPIĆ - Danas su dječje udruge uz financijsku potporu Grada organizirale razne odgojno-obrazovne i zabavne igre za djecu. Veselju na Trgu Stjepana Radića nije bilo kraja, a na toboganu se čekalo u redu. (MAČ)

Uz Međunarodni dan obitelji 15. svibnja

STIŽE SPLITSKO KAZALIŠTE LUTAKA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. SVIBNJA 2019. U 8 SATI

GOSPIĆ - Pučko otvoreno učilište dr. Ante Starčevića povodom 15. svibnja Međunarodnog dana obitelji organiziralo je dolazak Kazališta lutaka Produkcija Z iz Splita koje će sutra u kinu Korzo s početkom u 19 sati dati mjuzikl Složna obitelj.

Obitelj kao ishodište ljubavi, brige, dobrote i zajedništva, u Složnoj obitelji dolazi u iskušenja pojavom čarobnjaka Zlika, ali u konačnici sloga pobjeđuje sve nedaće. Priča o mami, tati, Kreši i Tihani predstavljena je kroz 15 simpatičnih songova, među kojima je završni, Obitelj meni je sve glavna poanta priče.

Skladatelj Ivo Lesić četvrti je put zaredom kompletni autor glazbe, priče i produkcije, Luči Vidanović bila je zadužena za scenografiju i lutke, dok su svoje glasove priči podarili Brankica Jovanovski, Ivo Lesić ml., Filip Lesić i Hajdi Lesić.

Ulaz je besplatan.
POGLEDAJTE I VIDEO PREDSTAVE:

youtu.be/NqH7tesx82I


Obilježavanje 15. svibnja Međunarodnog dana obitelji

NIZ PRIGODNIH DOGAĐANJA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. svibnja 2019. 16:15 sati

GOSPIĆ - Povodom 15. svibnja Međunarodnog dana obitelji priređeno je više prigodnih događanja. Za taj Dan (srijeda) Pučko otvoreno učilište dr. A. Starčevića organizira lutkarski mjuzikl za djecu u kinu Korzo s početkom u 19 sati

U subotu, 18. svibnja:
- s početkom u 10 sati na Trgu S. Radića jw PARTY KING NAPUHANCI I IGRE ZA DJECU,
- u 11 sati je promocija SLIKOVNICA BORISA KRALJA "MALI JEŽ I ZEKO" I " O, MAČKI RIBI I OSTALIMA".
- od 12 sati je OBITELJSKA RADIONICA U SKLOPU PROJEKTA "Naučimo roditelje"

Aktivnosti će biti tijekom ovog mjeseca na oslikavanju staze u Kolakovcu što organiziraju: DND Gospić, Grad Gospić i Likovna udruga Lika.

Osnovne škole s područja grada Gospića i Dječji vrtić "Pahuljica" imaju posebne aktivnosti u svojim ustanovama.

Novo ulaganje u energetsku obnovu

UREĐENJE OSIČKE OSNOVNE ŠKOLE

U energetsku obnovu biti će uloženo preko pet milijuna kuna.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. svibnja 2019. u 15:30 sati

GOSPIĆ - Danas je Karlo Starčević, gospićki gradonačelnik sa suradnicima potpisao ugovor s Danijelom Jukićem, direktorom tvrtke Jukić-dam iz Otoka, za energetsku obnovu zgrade u kojoj radi Osnovna škola dr. Franje Tuđmana u Ličkom Osiku.

Danas su ugovoreni radovi vrjedniji od tri milijuna kuna, dok će cjelokupna investicija iznositi preko pet milijuna kuna. Zgrada je prije nekoliko godina bila prijavljena u nadležno ministarstva za dodjelu sredstava što je tek ovih dana riješeno. Projekt sa 60 posto sredstva financira Grad Gospić, a sufinancira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Cilj projekta je smanjene negativnih učinaka na okoliš smanjenje troškova i promjenom načina grijanja. NA kraju posla očekuju se uštede od gotovo 60 posto sredstava za grijanje. (LpS)

Obilježavanje Dana i Tjedna Crvenog križa

ODUŠEVLJENI POMLADAK

Sudionici večerašnje svečane sjednice Crvenog križa
Sudionici večerašnje svečane sjednice Crvenog križa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. svibnja 2019. u 21:30 sati

GOSPIĆ - Večeras je održana svečana sjednica Gradskog društva Crvenog križa koji je počeo radom prije 137 godina. Sjednicom i izložbom slika i sastava pomlatka CK počelo je obilježavanje Dana i Tjedna Crvenog križa.

Sudionike je pozdravila Valentina Zdunić, pročelnica za društvene djelatnosti Ličko-senjske županije naglasivši da je dobro što su mladi shvatili zadaću ove humanitarne organizacija i pridružuju se.

O radu Društva kratko je govorio tajnik Vlado Brkljačić rekavši da imaju sve više mladih članova i da je organizaciji glavni zadatak pomoć čovjeku na terenu.

Nekoliko dječaka je prije početka sjednice bilo nervozno i stalno su se okretali kako bi vidjeli izložbu. Saznali smo i zašto. Bili su oduševljeni što je prva izložena slika na izložbi bila od njihovog prijatelja Darija koga smo i uslikali za uspomenu.

Idućih dana gospićki aktivisti Crvenog križa priredit će još nekoliko manifestacija. (MaČ)

Gradski zbor Vila Velebita

PONOVO NASTUP U LISINSKOM

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. svibnja 2019. u 8 sati

GOSPIĆ - Iz Gradskog zbora Vila Velebita dobili smo priopćenje da će 11. svibnja ponovo nastupiti na natjecanju u zagrebačkoj koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Zbor se pod ravnanjem maestra Danka Ivšinovića plasirao se po četvrti puta zaredom na V. Natjecanje hrvatske tradicijske vokalne glazbe. Zborove će ocjenjivati respektabilni žiri u sastavu: Marko Rogošić, maestro Ivan Josip Skender i dr. sc. Joško Ćaleta, a Gospićani, koji ovaj put brane srebro s prethodnog natjecanja natpjevavat će se s Mješovitim pjevački zborom "Chorus Carolostadien" iz Karlovca, Akademskim zborom "Arhiton" iz Zagreba, Zborom Pravnog fakulteta "Capella juris"iz Zagreba i Mješovitim pjevačkim zborom Židovske općine u Zagrebu "Lira".
Gospićani će četveroglasno otpjevati tri zahtjevne raznorodne pjesme: "Vila Velebita", "Posavski drmeš" i "Ča si mi se naricala". (LPS)

POČAST SENJSKIM ŽRTVAMA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. svibnja 2019. u 9 sati

GOSPIĆ - I ove godine u srijedu 8. svibnja s početkom u 10 sati na Gradskom groblju sv. Marije Magdalene odat će se počast senjskim žrtvama koje su žandari pobili u Senju prije 82 godine. Izaslanstvo Grada položit će vijenac, a svijeće će zapaliti rodbina stradalih i čelnici udruga kod spomenika gdje su sahranjene i žitničke žrtve iz Gospića. (LPS)

VELIKI JUBILEJ LIMENE GLAZBE

Večeras je obilježena 90. obljetnica osnivanja.

U isčekivanju početka koncerta
U isčekivanju početka koncerta
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. svibnja 2019. u 22 sata, video dopun 4. svibnja u 1 sat

GOSPIĆ - Gospićani su ponovo večeras popunili dvoranu Pučkog kako bi bili na prigodnom koncertu Gradske limene glazbe i tako zajednički obilježili 90. obljetnicu osnivanja. Bilo je i dosta gostiju i uzvanika te izaslanstvo Hrvatskog sabora kulture.

Gospićka glazba ima danas pedeset klanova i večeras su pod ravnanjem dirigenta Milana Ostovića izveli presjek svog repertoara. (MAČ)

PRVI LIČKI VLOG S KONCERTA:Nova akcija DND-a

RODITELJI NA ZADATKU

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. SVIBNJA 2019. U 21 SAT

GOSPIĆ - Od Društva Naša djeca dobili smo obavijest o novoj akciji i tribini namijenjenoj roditeljima, učiteljima, odgojiteljima, stručnim suradnicima i svima zainteresiranima pod nazivom "Roditelji na zadatku", a koju organizira u suradnji sa Savezom društava Naša djeca Hrvatske

Tribina će se održati u Kulturno informativnom centru u Gospiću (velika dvorana), 9. svibnja s početkom u 17.00 sati. Teme koje će se obrađivati su pitanja i savjeti o zdravlju, pravilnoj prehrani, zaštiti djece od nasilja na internetu, medijskoj pismenosti djece, vršnjačkog nasilja, prevenciji ovisnosti, poteškoćama u govoru, učenju i slično.

Tribinu će održati Višnja Biti, novinarka koja će govoriti na temu Kako i zašto učiti o medijima?, mr.sc. Marija Hegeduš - Jungvirth, dr. med., pedijatar i subspec. gastroenterologije koja će imati temu Rast, razvoj i prehrana djece, Ana Raguž, mag. psihologije, govorit će o Izazovima roditeljstva - pratimo li korak? I doc. dr. sc. Anela Nikčević Milković, govorit će o temi Učenje vještina učenja.

Nakon tribine svim stručnjacima će se moći postavljati i konkretna pitanja, po želji anonimna. Također, za potrebe savjetovanja biti će otvorena i posebna e-mail adresa: roditeljinazadatku@savez-dnd.hr , gdje će svi zainteresirani sedam dana nakon tribine moći postaviti pitanje ili zatražiti savjet. (LPS)

Pučko učilište Gospić

KONCERT ZA USNU HARMONIKU

Gospićani će saznati nešto više o ovom nekad popularnom instrumentu za koji postoji i domaća rič - citare.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. svibnja 2019. u 10 sati

GOSPIĆ - U Pučkom otvorenom učilištu 7. svibnja s početkom u 19 sati nastupit će Tomislav Goluban i održati edukativno zabavni koncert za usnu harmoniku nekad veoma popularan muzički instrument koji se kupovao petkom na placi u raznim varijantama. Čak za njega postoji i lička ikavska rič - citare. Citare su se svirala u sastavu dječjih igara po kvartovima u Gospiću, bilo ih je uživanje čuti u kaubojskim filmovima u pratnji bendža. Autor ovih redaka još se rado sjeća popularnog vestern filma Rio Bravo u kome citare svira Stampi, šef lokalnog zatvora, a glavni je glumac i šerif bio John Wayne, pjevali su i svirali njegovi pomoćnici Dean Martin i Ricky Nelson.

Tomislav Goluban je blues glazbenik, pjevač, skladatelj i svirač usne harmonike, jedinstven je u svojem glazbenom izričaju u kojem na zanimljiv način spaja blues s hrvatskom tradicionalnom glazbom. Strast prema onome što radi, smisao za humor i privlačan nastup, Golubanovi su aduti koji vas neće ostaviti ravnodušnima. Glazbenik koji publici uvijek želi priuštiti originalnu i nesvakidašnju priredbu, uvlači vas u vlastiti glazbeni svijet u kojem ćete se osjećati kao kod kuće. Diskografiju mu čini deset studijskih albuma, osvojio je četiri nagrade Porin i tri nagrade Status te zauzeo 4. mjesto na Svjetskom prvenstvu u sviranju usne harmonike u Njemačkoj 2005. Nastupao je u 20 europskih zemalja i Americi. (LPS)

90. obljetnica Gradske limene glazbe

SVEČANI KONCERT JE U PETAK

Koncert GLG prije pet godine/Arhiva Lika pressa  snimio Marko Čuljat
Koncert GLG prije pet godine/Arhiva Lika pressa snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. travnja 2019. u 22:30 sati

GOSPIĆ - U Pučkom otvorenom učilištu u petak s početkom u 20 sati biti će svečani koncert Gradske limene glazbe (GLG) povodom 90. obljetnice njenog osnivanja.

Bilo to već davne 1929. kada je DVD (dobrovoljno vatrogasno društvo) osnovalo i svoju glazbu. Već na osnivanju glazba je imala 40 članova. Kapelnik je bio J. Zuma, a gospićki načelnik Josan Kolaković bio je vojvoda društva. Kolaković je za načelnika izabran 1920. godine i DVD je za nekoliko njegovih mandata doživio značajan razvitak, pa se i glazba održala do dana današnjeg. Bez svirke ove glazbe već su dresetljećima nezamislive sve javne manifestacije i postale su dio kulture ličke metropole. Posljednjih nekoliko desetljeća na njenom čelu je Milan Ostović.

U doba mladosti autora ovih redaka, DVD glazba je subotom svirala u DVD domu koji je izgradio Josan Kolaković. Bilo je to na katu gdje je velika dvorana, a dečki su svirali veoma popularne melodije za razne vrste plesova od valcera i tanga pa do roka. (MaČ)

Čitatelji suradnici Ličkih novina

PROSLAVA SV. JURJA U KALINOVAČI

Za vrijeme svete mise u Kalinovači/Snimio Muka Matanić
Za vrijeme svete mise u Kalinovači/Snimio Muka Matanić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. travnja 28. travnja 2019. u 9 sati

KALINOVAČA - Jučer su, po deveti put za redom, Mjesni odbor Kalinovače i mještani Kalinovače i Dubrave proslavili blagdan sv. Jurja kod istoimene kapelice u Kalinovači.

Obilježavanje je počelo u podne ispred kapelice gdje je održana sveta misa za poginulog hrvatskog branitelja Stjepana Rupčića iz Dubrave kao i za sve poginule hrvatske branitelje i civile u domovinskom obrambenom ratu. Na obilježavanju blagdana bili su i mnogi koji su došli iz drugih gradova, a srce im je u rodnom kraju, te gradonačelnik grada Gospića Karlo Starčević. Posebno je bilo lijepo vidjeti toliko mladih i djece što je garancija da će se ova tradicija i nastaviti. Nakon svete mise prisutne je pozdravio predsjednik MO Kalinovača Slavko Starčević i pozvao na zajedničko druženje i ručak u Spomen-domu Stjepana Rupčića. Ovo je ogledni primjer kako mjesni odbor i mještani surađuju u očuvanju obilježavanja blagdana i odavanja zahvalnosti poginulim hrvatskim braniteljima. Sve troškove i organizaciju podmirili su mještani.

- Čast mi je da sam rođen i odrastao u Kalinovači ispod Crnih greda, tom predivnom hrvatskom mjestu. Neka se ovakva druženja i slična obilježavanja nastave u cijeloj našoj Lici i Domovini Hrvatskoj. - zaključuje naš čitatelj i suradnik Luka Matanić.

Prva izložba fotografija Josipa Durdova

OSVJEŽENJE KULTURNOG ŽIVOTA

Josipove makro fotografije mikro svijeta oko nas nikoga nisu ostavile ravnodušnim.

Tik otvaranje Josipove izložbe u Gospiću:Snimio Marko ČULJAT
Tik otvaranje Josipove izložbe u Gospiću:Snimio Marko ČULJAT
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. travnja 2019. u 20:30 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Večeras je u Pučkom otvorenom učilištu dr. Ante Starčevića otvorena Prva izložba umjetničke fotografije gospićkog snimatelja Josipa Durdova (27). Tema izložbe je mikro svijet snimljen makro objektivom u ranim jutarnjim satima dok još ima vlage i rose. Znalačkim odabirom kadrova, a i tema, Josip se potrudio da prosječnom čovjeku približi svijet koga nije ni svjestan, a koga u bliskoj budućnosti možda više neće ni biti.

Izložba je posvećena Danu planeta Zemlja. Uz slike, kojih je dio bio i na stalcima za note, bila su i apokaliptična bijela stabla bez lišća, vizija budućnosti ako ne pričuvamo prirodu. Izložba je okupila velik broj posjetitelja. Josip je gospićki diplomac učiteljskog fakulteta, a i volonter je u društvenim organizacijama. Uz prijatelje večeras su na otvaranju bili i njegovi profesori s fakulteta, te rodbina, ali i dosta drugh posjetitelja čak iz Otočca. Fotografije objavljuje na portalu Lika kluba, a ponekad i na Ličkim novinama kada je volonter u nekoj akciji, posebno djece.. Član je foto-klubova u Gospiću i Otočcu, a fotografijom se počeo intenzivnije baviti prije šest godina. Do sada je dobio nagradu Turističke zajednice Gospića i nagradu za fotografiju na natječaju tvrtke Nikon povodom njihove stogodišnjice postojanja. Josip snima kamerom Nikon i možemo mu poželjeti - dobro svjetlo.

Na izložbi je bio i štand Fototeha iz Zagreba s najnovijim kamerama Nikola i prospektima što je izazvalo interes, a za zvučnu kulisu pobrinuli su se njegovi prijatelji glazbenici Ivan Jurčić i Andrej Karić.

Na kraju, treba podsjetiti da slična izložba u ovom istom prostoru, a tad je to bio DTO Partizan nije bila već više od pola stoljeća, a izlagali su mladi fotografi iz cijele Hrvatske uz pomoć Foto saveza Hrvatske i Foto-kino kluba iz Zagreba.

U petak predavanje o Gospićaninu

GENERALU JOSIPU FILIPOVIĆU

koji je rođen prije 200. godina u Gospiću

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. travnja 2019. u 20 sati

Fotografija: Wikipedija
Priredio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Uz 200. obljetnicu rođenja gospićkog generala Josipa Filipovića, Samostalna narodna knjižnica, Ogranak Matice hrvatske i Hrvatsko-češko društvo iz Zagreba pripremaju predavanje o njemu.

Predavanje će biti u Knjižnici u petak 26. travnja s početkom u 19 sati, a o Filipoviću će govoriti čak dvojica povjesničara Marijan Lipovac i Boris Trnski.

U rukopisu Likapedije o njemu pronalazimo slijedeći tekst:

FILIPOVIĆ, von Philippsberg, Josip, podmaršal (Gospić, 28. IV. 1819. - Prag, 6. VIII. 1889.). Obitelj potječe iz Bosne, otac mu je bio časnik u Vojnoj krajini. Sa šesnaest godina stupio je kao kadet u Prvu ličku pukovniju. Zajedno s bratom Franjom završio je vojnu školu u Tullnu na Dunavu i već 1836. dobiva čin poručnika. Služio u stožerima zemaljskih zapovjedništava u Češkoj (1843 - 1844), Italiji (1844 - 1847) i Ugarskoj (1847 - 1848). Kao kapetan sudjelovao u Jelačićevu pohodu. Poslije pukovnik i zapovjednik 5. križevačke graničarske pukovnije (1855 - 1858). kao general major sudjelovao u bitkama kod Solferina (1859) i Königsgrätza (1866). Od 1867. podmaršal. God. 1878. rukovodio okupacijom BiH i u njoj obnašao dužnost prvog predsjednika zemaljske vlade (do 1881). U povijest je ušao kao osvajač i okupator Bosne i Hercegovine.

Bilo je još Filipovića:
FILIPOVIĆ, von Philippsberg (Franz Philippovic), Franjo, podmaršal (Lički Novi, 12. X. 1820. - Beč, 8. VI. 1903.). Kao kadet stupio u 1. lovački bataljun (1837), brzo napreduje: potpukovnik (1855), pukovnik (1858), general major (1862), podmaršal 1869. General topništva od 1874. Sudjeluje u talijanskoj vojni i bitki kraj Solferina (1860). Premješten za brigadira u Zadru (1861). Zapovjednikom brigade i tvrđave u Dubrovniku (1862). Nakon odstupanja generala L. Mamule promaknut je u čin podmaršala te imenovan carskim namjesnikom za Dalmaciju i tajnim savjetnikom (1865). U rujnu premješten u Zagreb (1877) gdje je kao zapovijedajući general zamijenio generala A. Molinarija. Svojim je četama pomogao bratu Josipu pri zaposjedanju BiH (1878). Umirovljen je 1881. Pomišljalo se da bude kandidiran za bana, ali je to propalo zbog njegovih pogleda na položaj bana i odnos bana prema ugarskoj vladi (1883). Na položaju zagrebačkog vojnog zapovjednika feldzeugmeister-general Franjo barun Filipović, a kao rođeni Ličanin htjede pomoći svojim zemljacima. Zato je od cara ishodio dozvolu 9. kolovoza 1887., da se mala gospićka realka sustavno preobrazi u veliku gimnaziju s osam razreda. Filipović je naredio da se 1. listopada te godine otvori prvi razred gimnazije u koji je upisano 65 učenika, dok je realku godinu dana ranije upisao samo 31 učenik. Kasnije je rad gimnazije podržao s prilogom od 400 forinti. Na njegov nagovor kralj je 5. siječnja 1880. dozvolio 12 stipendija po 100 forinti za siromašne učenike. Odlikovan je Redom željezne krune 2. razreda i stekao naslov baruna i Velikim križem Leopoldova reda.

FILIPOVIĆ (Philippovich von Philippsberg), Nikola (okolica Gospića 25. XI. 1795. - Beč 18. IV. 1858.). Potomak bosanskih prebjega koji su se nastanili u Lici. Osnovnu školu završio u Gospiću i poslije se (1809) upisao u vojnu akademiju u Beču koju je završio 1813. Potom je u Tullnu, na mostobranu na Dunavu pohađao kadetski tečaj i vratio se u Beč u siječnju 1814. i promaknut u čin poručnika. Radio u kartografskom odjelu, statističkom uredu, u Carigradu proučavao tursku vojsku, prošao parobrodom Đerdap. Postao major (1835) i u Mariboru preuzeo direkciju za izradu karata. Nakon povlačenja konzula A. Mihanovića iz Beograda, na njegovo mjesto poslan je Filipović, zatim je službovao u Hrvatskoj i Krajini i potkraj 1840. kao član neke misije išao u Carigrad i Malu Aziju. Po povratku ponovno konzul u Srbiji, pa od listopada 1843. zapovjednik pukovnije u Bjelovaru. Poslan je s pukovnijom u nemirnu Italiju (1847), a za pohoda protiv Mađara bio zarobljen (1848). Nakon revolucije, postao je podmaršal (1849) i služio u Sedmogradskoj. U mirovinu se povukao 1852. i nastanio u Beču.

Uređenje gradskih pločnika u Gospiću

NOVI PLOČNICI U NEKOLIKO ULICA

Do ljeta će biti napravljeno preko pola kilometra novih nogostupa.

Gužna na gradskim ulicama za gradnje pločnika/Snimio Marko Čuljat Lika press
Gužna na gradskim ulicama za gradnje pločnika/Snimio Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. travnja 2019. u 14:30 sati

GOSPIĆ - Prošlog mjeseca radnici i strojevi Lika cesta započeli su pripremne, odnosno zemljane radova na izgradnji više pločnika u gradskim ulicama. Radovi će biti gotovo do kolovoza.

Od koordinatora radova iz nadležnog gradskog komunalnog odjela Nenada Bubaša saznajemo da je u tijeku završetak nogostupa do Osnovne škole dr. Franje Turića i to u sastavu nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa. Ukupna dužina pločnika će biti
454,46 metara. Novi pločnici se grade u više spojnih ulica od središta grada prema Školi i površina će na kraju biti do dva metra širine.

Vrijednost radova je preko milijun kuna od čega je Ministarstvo unutarnjih poslova osiguralo 700 tisuća a Grad 300 tisuća kuna s tim da je Grad snosio troškovi projektne dokumentacije i nadzora.
U tim ulicama dolazi do povremene posebne regulacije prometa te se mole Gospićani da poštuju znakove na ulici i da ne ulaze u radnu zonu. (MAČ)

KREATIVNI RAD S GOSPIĆKOM DJECOM

Tragom uskrsnih običaja u Lici

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. travnja 2019. u 18 sati

GOSPIĆ - Pripremajući događaje za Uskrsni sajam u organizaciji Društva Naša djeca i Udruge Pčelice, nikla je ideja o snimanju dokumentarca o uskrsnim običajima u Lici.

Učiteljica 2. c razreda Osnovne škole dr. Jure Turića, Ana Nikšić, osmislila je sinopsis, baka Beba Uzelac pristala je biti i filmska baka, uz to obitelj Uzelac ustupila je svoju staru ličku kuću u Smiljanu za snimanje filma. Kako je kišilo za vrijeme scenarij filma je malo izmijenjen te je snimano na balaturi i u kući. Ni kiša nije omela male glumce koji su veselom dječjom igrom razveselili gledatelje na premijeri koja je bila u kinu Korzo.

Upravo su djeca i baka iznijeli ovaj prvi dječji gospićki dokumentarac što mu daje posebnu draž i vrijednost jer potiče najmlađe na stvaralaštvo i kreativnost. Baka Beba je vrlo spretno odgovarala na zanimljiva dječja pitanja. Cijelo vrijeme dok je pričala djeca su je slušala i pratila sa zanimanjem, a dječicu je prigrlila kao svoju. Pričom i ugošćavanjem unukinih prijatelja glumaca protkala je toplinu i ljubav kroz cijeli film prizivajući neka davnija i teža, ali - usudili bismo se reći - sretnija vremena. Djeca su bila apsolutno predivna, pažljivo su slušala bakine priče, postavljala zanimljiva pitanja, davala odlične primjedbe i jednostavno su bila djeca, vesela, neopterećena i neposredna. Doista je bilo jednostavno i lako snimiti scene bez ponavljanja s ovako odličnom ekipom.

Kako je kiša neprestano različitim intenzitetom padala, tehnička podrška "Pčelica" - Josip Durdov i Željka Šikić odlučili su zaštiti uređaje od kiše vrećicama pa se prilikom čuje šuškanje i pucketanje.

- Nastojali smo to smanjiti montažom, ali smo na kraju zaključili da i to daje određenu čar samom filmu. Kako je Josip to lijepo objasnio prije početka projekcije filma - ispričavamo se na sitnim tehničkim poteškoćama jer smo snimali film sa "škatulama". - kaže Željka Šikić, predsjednica Udruge Pčelice koja se zahvaljuje suradnicima na dokumentarcu: učiteljici Ani Nikšić na divnoj priči i scenariju za film i svim pripremama koje je odradila u suradnji s bakom i roditeljima učenika, baki Bebi Uzelac na pomoći u pripremama za film (najukusnija bazlamača i pisanice) i na divnom ugošćavanju glumaca i tehničke ekipe, učenicima 2. c razreda na sudjelovanju i odličnoj glumi u filmu.

Veliku pomoć pružili su i roditelji učenika 2. c razreda koji su prevezli glumce do lokacije snimanja i koji su im pomogli u pripremama za film. Udruge zahvaljuju Ivanu Uzelcu na ustupljenoj kući za snimanje, nastavnici Antoniji Rosandić na posuđenim nošnjama za glumce, Mariji Stilinović koja je bila spikerica filma, te fotografu Josipu Durdovu na tehničkoj pomoći i podršci u realizaciji.

POVEZNICA NA FILM:


www.youtube.com/watch?v=guwXlIgHLhs&feature=youtu.be&fbclid=IwAR1TBSV1worhKU6_zQMgIyCEASIhSQRQPDi2FsFywxloAvnGoAG7rkgAmNc

Gospićki Uskrs

DIVANKANJE I LJUDIKANJE NA SVAKOM KORAKU

Zeko zekoslav na gospićkom trgu/Snimio Marko Čuljat Lika press
Zeko zekoslav na gospićkom trgu/Snimio Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. travnja 2019. u 12:45 sati

GOSPIĆ - Grad je danas uoči Uskrsa častio građane prženim ribicama i crnim vinom za što je angažiran obližnju ugostiteljski objekt Travel pa je sve bilo u najboljem redu. Po lijepom vremenu na Trgu Stjepana Radića bilo je mnoštvo Gospićana koji su uživali u divankanju i ljudikanju. Na Trgu su bili štandovi udruga djece i roditelja, ali i štand Učeničke udruge Ričina Osnovne škole dr. Ante Starčevića iz Klanca i Pazarišta, jedne od tri gospićke škole. Učenice su modificirale salonke svojim majki i napravile pravu umjetničku kreaciju. Sa smiješkom su prihvatile prijedlog da za drugi put, a to će vjerojatno biti za Jesen u Lici, pronađu od babe ili dida stari opanak i da ga redizajniraju i ponovo stave u uporabu.

Danas su se sa sugrađanima družili aktualni gradonačelnik Karlo Starčević, te prošli gradonačelnik Patar Krmpotić. (MAČ)

Vrijedne dječje ruke i

MAŠTA UZ POMOĆ TETA RADE SVAŠTA

Gospićki trg dobio je ovih dana novo, blagdansko, lice.

Uskrsna čestitka najmlađih Gospićana/Snimio Marko Čuljat
Uskrsna čestitka najmlađih Gospićana/Snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. travnja 2019. u 22:40 sati

GOSPIĆ - Ovih je dana Trg Stjepana Radića promijenio lice zahvaljujući članovima dječjih udruga. Na Trgu su nikla neka čudna bijela stabalca s pisanicama. Mama patka povela je u kratku plovidbu u vodoskok svoje pačiće. Dokonjaci su sjedili na jednoj klupi i sunčali se. Vjetar je viorio zastave, ali nažalost bilo je malo prolaznika. (MAČ)

Pučko učilište

FOTOGRAFIJE JOSIPA DURDOVA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. travnja 2019. u 22:15 sati

GOSPIĆ - Prva izložba fotografija mladog Gospićanina Josipa Durdova
"Male oči u velikom svijetu" biti će otvorena u srijedu 24. travnja u 19 sati u Pučkom otvorenom učilištu dr. Ante Starčević.

Na izložbi će biti 22 makro-fotografije kojima autor ulazi u nama sveprisutni svijet, ali svijet koji često ignoriramo i ne obraćamo pažnju na njega. Sve od mrava, muhe, komarca... do vretenca, leptira te ostalih insekata i kukaca kojih je na žalost sve manje i manje u okolici. Na taj način, a povodom Dana planeta Zemlja, koji se obilježava 22. travnja, Durdov prikazuje zaseban svijet koji živi unutar našeg velikog svijeta koji postepeno postaje sve manji i manji. (LPS)

Karakaševa predstava

ODUŠEVILA GOSPIĆANE

Predstavu je večeras odgledao i autor DAmir KArakaš/Snimio Marko Čuljat Lika press
Predstavu je večeras odgledao i autor DAmir KArakaš/Snimio Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. travnja 2019. u 22 sata

GOSPIĆ - Zagrebačko kazalište Komedija u organizaciji Pučkog učilišta dalo je večeras predstavu Damira Karakaša Blue moon u režiji Borisa Liješevića. Već sam pojava autora u ličkoj metropoli plijenila je pozornost. Najprije se sastao s gimnazijalcima, a večeras, je naočigled pune dvorane bio više nego zadovoljan.

Glumci su večeras na gospićka daske prenijeli ludilo iz 80-ih godina prošlog stoljeća, a i Karakaš je sve pitko i natanane opisao o ratovima koji nikako da prestanu. Zorno je prikazao i sukob generacija na sporednim stvarčicama kao što je to za ta dobi moderna kokotica. Autorova je to posveta rockabilly sceni i poznatom Klubu Kulušić. Kazališni kritičari ovu predstavu svrstavaju u pet najboljih repertoarnih predstava u prošloj godini.

Britkim brinjskim humorom, Kakarak se ne libi ni uobičajenih vulgarizama u narodnom govoru. Glumci su morali uložiti dosta truda da savladaju dijaloge na brinjskoj čakavici koja je jedinstvena za taj kraj Like. I uspjelo im je, ka da su svi iz Glibodola ili Plašćice. Glumci su često puta izvlačili gromoglasan smijeh u pojedinim sekvencama ove laganini komedije. (MAČ)

PRVI LIČKI VLOG S PREDSTAVE

Velika akcija dječjih udruga

DOKUMENTARAC O USKRSU

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. travnja 2019.18:45 sati

GOSPIĆ - Iako su izrazito nepovoljni vremenski uvjeti utjecali na održavanje Uskrsnog sajma na glavnom gradskom trgu, dio aktivnosti ipak će se održati u ponedjeljak, 15. travnja na Trgu Stjepana Radića i u kinu Korzo.

Društvo "Naša djeca" Udruga "Pčelice" sa zadovoljstvom pozivaju sugrađane u ponedjeljak, a posebno najmlađe Gospićane u potragu za pisanicama. U 17:15 sati Uskrsni zeko označit će početak potrage te će pažljivo pratiti hoće li se sve pisanice pronaći i hoće li potraga uspješno završiti. Nakon potrage za pisanicama sugrađani će u kinu Korzo moći pogledati premijeru dječjeg filma "Tragom uskrsnih običaja u Lici" s početkom u 18:30 sati.

Učenici 2. c razreda pod vodstvom učiteljice Ane Nikšić i u suradnji s bakom Bebom Uzelac, te uz podršku roditelja učenika i tehničku podršku Udruge "Pčelice" uprizorili su priču o nekadašnjim običajima za blagdan Uskrsa u Lici.
- Nadamo se da ćemo malim glumcima upriličiti divnu premijeru jer iskren dječji osmijeh odagna i najtmurnije oblake kao i svakidašnje brige. Tijekom projekcije filma u predvorju kina izložit će se ukrasni predmeti izrađeni na radionicama udruga te će posjetitelji imati prilike odabrati predivne uskrsne ukrase i svojom donacijom pomoći rad Udruga DND grada Gospića i "Pčelice".- kažu organizatorice dodajući da je potraga za pisanicama i projekcija filma završetak petog po redu Uskrsnog sajma u organizaciji Udruga DND grada Gospića i "Pčelice" te iskrena zahvala svima koji su nam dali podršku u radu. (LPS)

Održana Početna konferencija u sklopu projekta

"ODŠKRINIMO VRATA ZAPOŠLJAVANJU"

Sudionici konferencije o  zapošljavanju u Gospiću
Sudionici konferencije o zapošljavanju u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. travnja 2019. u 9 sati

GOSPIĆ - U organizaciji Grada Gospića u četvrtak 11. travnja u KIC-u održana je Početna konferencija u sklopu projekta "Odškrinimo vrata zapošljavanju" financiranog iz Europskog socijalnog fonda u 100 % iznosu u okviru Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020." na poziv "Podrška socijalnom uključivanju i zapošljavanju marginaliziranih skupina".

Posjetitelje su dočekali promotivni materijali izrađeni u svrhu promidžbe i vidljivosti projekta (blok za pisanje, kemijska olovka, USB i privjesak za ključeve). Projekt je prijavljen u partnerstvu sa Pučkim otvorenim učilištem dr. Ante Starčevića, koje posjeduje stručno-iskustvenu pomoć u provedbi obrazovanja odraslih, te će provedbom ovog projekta dobiti dodatna iskustva i znanja u provođenju europskog projekta.

Na konferenciji su se nazočnima obratiti zamjenica gradonačelnika Grada Gospića Kristina Prša, u ime ravnatelja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončara, kao suradnika u projektu, obratila se v. d. predstojnica Područnog ureda Gospić Milka Rukavina, tajnik Udruženja obrtnika Gospić Željko Mataija, dok je aktivnosti projekta predstavila voditeljica projekta Nikolina Tonković Čorak.

Voditeljica projekta je istaknula da je cilj dugotrajno nezaposlenim skupinama omogućiti dodatno jačanje znanja kroz obrazovanje i stjecanje vještina s ciljem lakše zapošljivosti. To podrazumijeva aktivne oblike podrške kroz unaprjeđenje profesionalnih vještina prema potrebama i zahtjevima tržišta ali i prema interesima i sposobnostima ciljne skupine. Vrlo važno je i posizanje svijesti o radnim sposobnostima nezaposlenih osoba. Pozvala je nezaposlene sugrađane ukoliko se žele educirati da ima još nepopunjenih mjesta, još je jedno upražnjeno mjesto za vrtlaricu odnosno vrtlara, sedam za rukovatelja kombiniranim građevinskim strojevima, šest za osposobljavanje rukovanja rokovokopačem i tri mjesta za poslove vizažista/ice.

Završetkom obrazovanja pripadnici će steći javnu ispravu o obrazovanju koji mogu upisati u e-radnu knjižicu. (LPS)

Proljetna akcija

NOVA ZELENA ČISTKA

Čistka je u subotu ako ne bude kiše.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. travnja 2019. u 10 sati

GOSPIĆ - Grad Gospić i mjesni odbori Ličkog Osika i Budaka u subotu 13. travnja od 9 do 14 sati provest će sedmu po redu ekološku akciju "Zelena čistka". Akcijom će se prikupiti nepropisno odbačeni otpada i to u osičkoj Kulskoj cesti i uz državnu prometnicu u Budaku. Ukoliko bude kiša akcija se odgađa. (LPS)

Javni poziv Grada Gospića

Kandidiranje Savjeta mladih

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. travnja 2019. u 19 sati

GOSPIĆ - Danas je Jadranka Pejnović, predsjednica Odbora za izbor i imenovanja objavila javni poziv za isticanje kandidature za članove i zamjenike članova Savjeta mladih Grada Gospića.

Savjet mladih Grada Gospića je savjetodavno tijelo Grada Gospića koje se osniva u cilju promicanja i zagovaranja prava, potreba i interesa mladih na lokalnoj razini. Savjet ima sedam članova. U Savjet mladih Grada Gospića mogu biti birane osobe s prebivalištem ili boravištem na području grada Gospića, koje u trenutku podnošenja kandidature za članstvo u savjetu mladih imaju od navršenih 15 do navršenih 30 godina života. Mandat je tri godine.

Pravo isticanja kandidature imaju udruge, koje su sukladno svom statutu ciljno i prema djelatnostima opredijeljene za rad s mladima i za mlade, učenička vijeća srednjih škola, studentski zborovi, pomladci političkih stranaka, sindikalnih ili strukovnih organizacija u Republici Hrvatskoj i neformalne skupine mladih.
Više na poveznici: gospic.hr/javni-poziv-kandidature-za-clanove-savjeta-mladih-grad-gospica
(LPS)

Nakon Pariza Damir Karakaš

STIŽE U GOSPIĆ

Zagrebačka Komedije daje njegovu predstavu Blu moon.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. travnja 2019. u 13:55 SATI

Priredija Marko Čuljat

GOSPIĆ - Brinjčina, DAmir Karakaš, stižće nakon promocije u Parizu. Njega ka novinara nisu svaćali domaći izdajnici (urednici) u ednim rvackim novinama pa je od okupatora dobija nogu i snaša na ulicama Splita i Pariza di je bilo dosta Likota u neka dobra stara vrimena. Uprkos domaćim izdajicama u bivšoj redakciji, nakon nogiranja Damir je procvita na književnom polju tako da je sa svojim jednostavnim i brižljivo odabranim rečenicama na ličkoj čakavici postao popularan van balkanskog bureta baruta di vladaju kojekakvi blesani s diplomicama.

Damir, koji po drugi put stiže u ličku metropoli, prvi je put bija na ličkoj premijeri Matanićeva filma, jopet Likota iz Podlapca, Kino Lika koji je temeljen na ličkoj narodnoj izreci j... kozu u brzom vozu… a ovaj put radi se o prascu, s čime je kler bio frapiran i šokiran, a to je bresplatno doprinijelo njegovoj popularnosti u rvackoj javnosti.

Karakašev domaćin u ličkoj metropoli, na ovome zlonamjerno inzistiram, jerbo bi neki polumozgovići taj stoljetni pojam centra Like tili primistit u nekakvo područje di se gacka u blatu, je Pučko otvoreno učilište zna se dr. Ante Starčevića. Damir će stići kroz podne i svrnut će najprvo u u Gimnaziju, najstariju sridnješkolsku ustanovu u ovome dilu Hrvatske, kako bi porazgovara s gimnazijalcima, i navečer bija na ličkoj premijeri voje prekstave Blue moon. Koju daje zagrebački Kerempuh u 20 sati. Ulaznica je 40 kuna.

Muzej Like

NOVA LIKOVNA IZLOŽBA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. travnja 2019. u 9 sati

GOSPIĆ - Sutra, četvrtak u 19 sati u Muzeju Like otvara se likovna izložba Boja izgubljena i pronađena. Slike su nastale kistovima gospićkih studenata na Odjelu za nastavničke studije Sveučilišta u Zadru.
- Inicijalni poticaj za slikarsko istraživanje povodom ovogodišnjeg Festivala znanosti na temu "Boja" studenti/ce četvrte godine Odjela za nastavničke studije u Gospiću Sveučilišta u Zadru i njihov mentor potražili su u Kleeovim "magičnim kvadratima" i u Rhotkovim "obojenim poljima".- napisao je u katalogu izložbe Marijan Richter. (MAČ)

Nova akcija zapošljavanja

DO POSLA PREKVALIFIKACIJOM

Sredstva su osigurana iz europskih fondova.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. travnja 2019. u 10 sati

GOSPIĆ - U četvrtak će viti početnu konferenciju Projekta Odškrinimo vrata zapošljavanju u klopu čega je Gradu Gospiću odobreno gotovo pola milijuna bespovratnih kuna iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. ? 2020.

Projekt se provodi u partnerstvu s Pučkim otvorenim učilištem dr Ante Starčevića iz Gospića. Cilj projekta je kroz jačanjem stručnih znanja i vještina povećati mogućnost zapošljavanja 30 nezaposlenih osoba pripadnika marginaliziranih skupina s područja grada Gospića. Te osobe će polaziti posebne obrazovne programe za odrasle (andragogija) kako bi unaprijedili svoja znanja i kompetencije i postali konkurentniji na tržištu rada te na taj način umanjiti rizik od socijalne isključenosti i siromaštva. Završetkom obrazovanja pripadnici ciljne skupine steći će javnu ispravu o obrazovanju ili osposobljenosti s mogućnosti upisa u e-radnu knjižicu. U tijeku je provođenje osposobljavanja za jednostavne poslove vrtlara, vizažiste (šminkera), rukovatelja kombiniranim građevinskim strojevima i rukovatelja rovokopačom (strojari).

Saznajemo da se do danas prijavilo samo 13 osoba od čega je osam žena. (LPS)

Iz djelovanja GAK-a

REPRIZA ŽENA U CRVENOM

Selektor Želimir Belić (u sredini u društvu domaćina/Snimio Marko Čuljat Lika press
Selektor Želimir Belić (u sredini u društvu domaćina/Snimio Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. travnja 2019. u 22:20 sati

GOSPIĆ - Večeras je Gospićko amatersko kazalište GAK repriziralo kazališnu predstavu Žene u crvenom. Repriza je upriličena kratko nakon premijere koja je oduševila Gospićane, a razlog je bila selekcija za nacionalnu smotru kazališnih amatera. Predstavu je zajedno s redateljicom Anelom Serdar-Pašalić i glumcem Krešom Tomljenovićem odgledao i selektor Želimir Belić. U konkurenciji je pet kazališta. (MaČ)

Nova izložba u organizaciji LU Lika

SLIKE ZORANA HOMENA

Gospićani su večeras imali priliku vidjeti izložbu križevačkog slikara Stvarnije od stvarnog.

Autor Zoran Homen i prof.Saša Živković, koji je večeras otvorio izložbu/Snimio Marko Čuljat Lika press
Autor Zoran Homen i prof.Saša Živković, koji je večeras otvorio izložbu/Snimio Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. travnja 2019. u 20:30 sati

GOSPIĆ - U podrumskom prostorijama u kojima su desetljećima propadale umjetnine Muzeja Like i knjige Gradske knjižnice, a koje su nedavno dane na uporabu Likovnoj udruzi Lika, večeras je bio izniman, ali slabo posjećen doživljaj. Naime, uz potporu Ministarstva kulture, čelnici Udruge Nikica Jelić i Saša Živković, priredili su izložbu umjetnika Zorana Homena (68) iz Križevaca znakovita naziva Stvarnije od stvarnog.

Homen slika mrtve prirode, pejzaže i portrete u maniri hiperrealizma, a službena kritika svrstava ga među naše respektabilne slikare toga stila. Ovo m u je 14 samostalna izložba a skupnih je imao gotovo stotinu. (MaČ)

Obilježen gospićki krvavi Uskrs

MOLITVA ZA LIKVIDIRANE GOSPIĆANE

Počast žrtvama gospićkog krvavog Uskrsa iz 1945./Snimio Marko Čuljat
Počast žrtvama gospićkog krvavog Uskrsa iz 1945./Snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. travnja 2019. u 14:40 sati, dopuna u 23 sata

GOSPIĆ
- Na današnji dan jake partizanske snage ušle su u glavni lički grad što im nikad nije uspjelo tijekom Drugog svjetskog rata. Partizani među kojim su bili i brojni četnici od ranog jutra po susnježici ubijali su na svakom koraku svakog muškarca bez obzira na godine. Nastavljeno je to i nekoliko godina nakon završetka rata. Brojne žrtve koje su naprosto likvidirane kod ograde gradskog groblja tu su u plitko pokopane u ostatke grobova talijanskih vojnika koji su ekshumirani krajem 1943. nakon pada Italije. Kada su tu mjesta popunjena nastalo je sahranjivane oko grade gimnazije pa i na neznanim mjestima na gradskoj periferiji.

Danas je tim nevinim žrtvama odana počast polaganjem vijenca i paljenjem svijeća uz počasnu stražu Gospićke gradske garde. Molitvu je predvodio župnim Mario Vazgeč. (MAČ)

Reakcija čitatelja Ivana Vukića:

Na današnji dan Gospićani i ne samo oni, trebali bi se u duhu sjediniti sa svojim mučenicima koje su partizani u svojoj pomahnitosti ubili bez suda i prava na obranu. Zločine su vršili od 4. travnja 1940. do 1952.
Do 2012. Hrvatsko društvo političkih zatvorenika podružnica Gospić organiziralo je obilježavanje te crne obljetnice, priređivane su tribine i služila se misa zadušnica. Dvorana Pučkog otvorenog učilišta, nekada i kina bile su pune štovatelja žrtava, a isto tako i katedrala za mise. Prije mise pohodili bi mnoštveno grobište na Tratini gdje su partizani strijeljali svećenika Dragutina Kukalja i brojne njegove sugrađane. Iza mise išlo se u povorki do groblja moliti ispred ploče U SPOMEN HRVATSKIM MUČENICIMA, pa na mali grob uz Senjske žrtve gdje su pokopani dijelovi kostiju mučenika koje je bager iskopao prilikom iskopa rova za polaganje električnog kabela preko mnoštvenog grobišta ispred groblja. Potom bi pohodili grob sestre milosrdnice Žarke Ivasić uz kapelicu Svete Marije Magdalene, koju je navodno po svojoj odluci strijeljala partizanka Šolaja. Kada smo mi članovi HDPZ podružnice Gospić ostrarjeli i razbolili se dano nam je obećanje da će obilježavanje toga crnoga spomen dana preuzeti Župa Gospić i Biskupija.
Danas je na groblju bila mala skupina Gospićana predvođena gradonašelnikom Karlom Starčevićem. Ni riječi o žrtvama. Molitvu je predvodio župnik Mario Vazgeč, kao i misu u katedrali na kojoj je bilo dvanaest vjernika. Tužno i sramotno.

Sutra je u Gospiću

POČAST HRVATSKIM ŽRTVAMA PORAĆA

Spomemnik nedužnim poratnim žrtvana na ogradai gradskog groblja
Spomemnik nedužnim poratnim žrtvana na ogradai gradskog groblja
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. travnja 2019. u 20 sati

GOSPIĆ - Sutra je 4. travnja, dan kada su partizanske jedinice ušle u Grad i započele krvavi pir osvete na nedužnom civilnom stanovništvu, jer su vojnici bili na povlačenju. Tog dana za Gospić i okolicu bio je krvavi Uskrs, koji je potrajao mjesecima i godinama i nestale su tisuće nedužnih osoba.

Sutra u 11 sati u organizaciji gradske uprave upriličit će se komemoracijama tim žrtvama kod ograde Gradskog groblja sv. Marije Magdalene gdje su bile likvidacije i gdje su nedostojno pokopane žrtve čije se kosti nalaze ispod slojeva asfalta. (Mač)

GAK

REPRIZA ŽENA U CRVENOM

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. travnja 2019. u 10:45 sati

GOSPIĆ - Repriza predstave Žene u crvenom Davora Špišića, u izvedbi GAK-a daje se u petak 5. travnja u 19.00 sati. Predstava je ujedno i selekcija za 59. festival hrvatskih kazališnih amatera - godišnje smotre najboljih amaterskih kazališta i amaterskih skupina. NA predstavi će biti i selektor Želimir Belić.
Ulaz je slobodan.