POČETNAARHIVA
1903 NEZAPOSLENA
POPIS POLJOPRIVREDNIKA
POZIV ZA ŠKOLSKI MEDNI DAN
PROŠLOG VIKENDA DVA MILIJUNA NOIĆENJA
NEZAPOSLENO 1918 RADNIKA
FRANCUSKI NOVINARI O HRVATSKOJ
UŽIVANCIJA NA VODI
1230 ZAHTJEVA ZA POTPORU
USPRKOS KORONI
KAKO DO EURA ZA ŽIVOT NA SELU
KRIŽANCA VUKA I PSA
TRAŽE SE DOKTORI I MEDICINSKE SESTRE
RIS PONOVO NA VELEBITU
SVE VIŠE NEZAPOSLENIH
LIKA je LIK
ŽUTI KLIK ZA LIČKI KRUMPIR
Porast nezaposlenosti
Lički specijaliteti u Intersparu
1928 nezaposlenih
RUMUNJSKI RIS NA VELEBITU
POMOĆ ZA SAMOZAPOŠLJAVANJE
ŠANSA ZA MLADE U LICI
JEDINO BOŠKINAC KRASI ZVJEZDICA MICHELINA
PRIKAZ DOMAĆIH DOSTIGNUĆA
POTPISANO PRVIH ŠEST UGOVORA
ZNANSTVENA ANALIZA TLA
SAMOZAPOŠLJAVANJE MLADIH
INOVATIVAN NAČIN ZAPOŠLJAVANJA
HRVATSKA ZA PRIMJER DRUGIMA
MOČVARE SU KLJUČ OPSTANKA
HRVATSKA MEĐU NAJTRAŽENIJIM ODREDIŠTIMA
NAMJERNO TROVANJE DIVLJIH ŽIVOTINJA
OSPOSOBLJENO 12 POMOĆNIH KUHARICA
SVE VIŠE NEZAPOSLENIH
POVRATAK KORIJENIMA
PRAVI LIČKI UGOĐAJ
USKORO LIČKI KRUMPIR U KINI
PORAST NEZAPOSLENOSTI
SVE MANJE NEZAPOSLENIH
VRIJEDNI NOVALJSKI BRANITELJ LIKE
USKORO IGRADNJA POUČNIH STAZA
MAJETIĆI SPREMAJU VIŠE VRSTA PEKMEZA
NOĆNO SPAŠAVANJE
SAMO JEDAN SUDIONIK IZ LIKE
Stiglo 30 izlagača
HEADONEAST I DOŽIVITE SLAVONIJU
STO MILIJUNA NOĆENJA
DOĐITE PROBATI LIČKE KRUMPIRE
TESLINA LAMPA
NEZAPOSLENA 1401 OSOBA
ANKETA MEĐU LIČANIMA, GORANIMA I DIJELU PRIMORACA
KONAČNO LAKŠE U KANIŽU
STRANI NOVINARI U KARLOVAČKOJ I LIČKO-SENJSKOJ ŽUPANIJI
VIŠE NEZAPOSLENIH
SANACIJA GOSPIĆKIH MOSTOVA
NAJTRAŽENIJE ČISTAČICE
EU PROBLEMI S MLADIM RADNICIMA
UVOZ RISOVA
EURI ZA ZAPOŠLJAVANJE ŽENA
SVE MANJE NEZAPOSLENIH
UZ PALAČINKE I ŠTRUDLINE LIČKA PICA I SLADOLED
KRENULO ZAPOŠLJAVANJE
ČUDOVIŠTE IZ MORA JEDE SVU RIBU
VIŠE ZAPOSLENIH

Tržište rada

1903 NEZAPOSLENA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. rujna 2020. u 17 sati

GOSPIĆ - Krajem kolovoza u Područnom uredu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, na listi nezaposlenih bile su 1903 osobe. Lista je mjesec dana kraća za 15 osoba ali je u odnosu na lanjski kolovoz duža za čak 502 osobe ili gotovo 36 posto.

Tijekom kolovoza poslodavci su prijavili 144 slobodna radna mjesta što je bilo godišnje smanjenje od preko 33 posto. Najviše su se tražili učitelje za djecu s razvojnim teškoćama 40, zatim slijede radnici u održavanju 17, te po deset odgajatelja i konobara. Novčanu naknadu 406 nezaposlenih kojima je isplaćeno preko milijun kuna ili prosječno 2.500 kuna. Broj korisnika je povećan za 28 osoba, a u odnosu na lanjski bio je povećan za 123 osobe ili 43 posto. (LN)

DRŽAVNI ZAVOD ZA STATISTIKU

POPIS POLJOPRIVREDNIKA

14. rujna počinje Popisa poljoprivrede za obiteljska poljoprivredna gospodarstva

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. rujna 2020. u 9.15 sati

ZAGREB - Državni zavod za statistiku od 14. rujna do 14. listopada 2020. provodi Popis poljoprivrede za obiteljska poljoprivredna gospodarstva na temelju Zakona o Popisu poljoprivrede 2020. (Narodne novine, broj 63/19 i 64/20). Ovo opsežno statističko istraživanje pružit će potrebnu statističku bazu i dati precizne podatke o poljoprivredi, a posebno je važno radi usporedbe podataka na razini Europske unije.

Stručno osposobljeni popisivači Državnog zavoda za statistiku u razdoblju od mjesec dana popisat će oko 174 tisuće OPG-ova, koji su izabrani iz Statističkog registra poljoprivrednih gospodarstva, pri čemu će se pridržavati svih propisanih mjera opreza radi sprječavanja i suzbijanja pandemije bolesti COVID-19. Ispunjavanjem upitnika, koje traje dvadesetak minuta po OPG-u, dobit će se podaci koji će omogućiti planiranje mjera ruralnog razvoja, korištenja zemljišta i okolišnih politika te politika za prilagodbu klimatskim promjenama.

Obuhvaćeni su poljoprivrednici s poljoprivrednim gospodarstvom koje ima više od 0,4 hektara korištene poljoprivredne površine i/ili 0,5 stočnih jedinica ili manje od 0,4 hektara korištene poljoprivredne površine, ali s najmanje 0,1 hektarom voćnjaka, vinograda i/ili maslinika, s bilo kojom površinom rasadnika, površinom pod povrćem, sjemenskim usjevima, presadnicama cvijećem i ukrasnim biljem ili gljivama namijenjenima za tržište te sve pčelinje zajednice. Popis poljoprivrede ne obuhvaća gospodarstva koja se bave preradom poljoprivrednih proizvoda, šumarstvom i ribarstvom. Također ne obuhvaća ni površine pod povrtnjacima za vlastite potrebe s manje od 100 četvornih metara.

Popis poljoprivrede, kao i sva ostala istraživanja službene statistike, provodi se u skladu s odredbama Zakona o službenoj statistici koje se odnose na povjerljivost statističkih podataka, što znači da su individualni podaci prikupljeni ovim Popisom službena tajna i statistički su povjerljivi te će se koristiti isključivo za statističke svrhe i neće se objavljivati kao pojedinačni. Surađujući u ovom istraživanju, pomoći ćete da Državni zavod za statistiku dobije što kvalitetnije statističke podatke Popisa poljoprivrede 2020. (LN)

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

POZIV ZA ŠKOLSKI MEDNI DAN

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. rujna 2020. u 8.15 sati

GOSPIĆ - Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je Javni poziv za iskaz interesa osnivača školskih ustanova za sudjelovanje u Programu Školskog mednog dana s hrvatskih pčelinjaka za 2020. godinu. Pozivom su osigurana sredstva u iznosu od milijun kuna za podjelu staklenki domaćeg meda učenicima prvih razreda osnovnih škola na čitavom teritoriju Hrvatske.

Predmet Javnog poziva je iskaz interesa osnivača školskih ustanova za sudjelovanje u Programu za financiranje prihvatljivih troškova za med zapakiran u Nacionalnu staklenku volumena, a pravo sudjelovanja na Javnom pozivu imaju osnivači školskih ustanova: Republika Hrvatska, jedinice lokalne samouprave, jedinice područne (regionalne) samouprave i druge pravne ili fizičke osobe. Program će se provoditi u prvim razredima osnovnih škola 7. prosinca 2020., povodom obilježavanja Sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara, a u cilju promocije meda lokalnih proizvođača, povećanja unosa meda u prehranu djece, podizanja razine znanja o važnosti meda kao sastavnog dijela pravilne i nutritivno povoljnije prehrane te educiranja učenika o važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivrednu proizvodnju i biološku raznolikost.

Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka održan je prvi puta 7. prosinca 2018. godine i polučio je veliki interes javnosti te veliko zadovoljstvo svih koji su sudjelovali u Programu, a posebice učenika prvih razreda osnovnih škola. S jednakim uspjehom Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka održan je i 9. prosinca 2019. U dvije godine njegova održavanja u Programu je sudjelovalo ukupno 826 osnovnih škola s ukupno 72.002 učenika prvih razreda kojima je dodijeljen med od 381 pčelara.

Javni poziv otvoren je do 1. listopada 2020. godine, a detalje i dokumentaciju možete pronaći na poveznici:
www.apprrr.hr/objavljen-javni-poziv-za-iskaz-interesa-osnivaca-skolskih-ustanova-za-sudjelovanje-u-programu-skolskog-mednog-dana-2

Špica turističke sezone

PROŠLOG VIKENDA DVA MILIJUNA NOIĆENJA

Ljetna veduta Novalje iz arhive Lika pressa Gospić/Snimio Marko ČULJAT
Ljetna veduta Novalje iz arhive Lika pressa Gospić/Snimio Marko ČULJAT
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. kolovoza 2020. 15.10 sati

ZAGREB - Iz Hrvatske turističke zajednice dobili smo preliminarne podatke sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnom i nekomercijalnom segmentu te nautičkom charteru, u Hrvatskoj je u dosadašnjem dijelu kolovoza (od 1. do 16. kolovoza).

U prvoj polovici kolovoza ostvareno oko 1,8 milijuna dolazaka i 12,9 milijuna noćenja, što je gotovo 70 posto lanjskog rezultata ostvarenog u istom razdoblju u pogledu pokazatelja turističkih noćenja. Pritom je najviše noćenja u istom razdoblju ostvareno u Istri (3,2 milijuna noćenja), na Kvarneru (2,6 milijuna noćenja), Splitsko-dalmatinskoj (2,4 milijuna noćenja), Zadarskoj (2,3 milijuna noćenja), Šibensko-kninskoj (1 milijun noćenja), Dubrovačko-neretvanskoj (716 tisuća) i Ličko-senjskoj županiji (475 tisuća).

- Sama špica ljetne sezone je iza nas, a to su i u normalnim okolnostima prva dva vikenda u kolovozu. Međutim, razdoblje koje je pred nama nije ništa manje važno, čak dapače, vrlo je bitno zadržati kontinuitet i prisutnost na tržištima, posebice u kontekstu pozicioniranja Hrvatske kao cjelogodišnje destinacije. Najave za ostatak kolovoza i za rujan su dobre međutim iznimno je važno da se svi i dalje ponašamo odgovorno te da se pridržavamo propisanih epidemioloških mjera jer je to u ovom trenutku osnovni preduvjet za ostvarivanje turističkog prometa u zemlji.- izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

U dosadašnjem dijelu kolovoza najviše je turističkih dolazaka ostvareno s tržišta Njemačke, njih oko 392 tisuće što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja rast od jedan posto. Zatim slijedi domaće tržište s kojeg je ostvareno 294 tisuće dolazaka što predstavlja rast od 22 posto u odnosu na isti period lani, tržište Slovenije s kojeg je ostvarena 221 tisuća dolazaka, što predstavlja rast od šest posto te tržište Poljske s kojeg je ostvareno 193 tisuće dolazaka što predstavlja rast od devet posto u odnosu na isto razdoblje lani. Nakon Poljske slijedi Češka sa 111 tisuća dolazaka (94 % lanjskog rezultata) te Austrija sa približno 97 tisuća dolazaka ( 55 % lanjskog rezultata).

Gledajući po destinacijama, u dosadašnjem dijelu kolovoza najviše je dolazaka ostvareno u Rovinju, Poreču, Splitu, Medulinu, Crikvenici, Dubrovniku, Umagu, Zadru, Puli i Novalji. Dodajmo kako je tijekom posljednjeg vikenda (od 14. do 16. kolovoza) u Hrvatskoj ostvareno više od 312 tisuća dolazaka i gotovo 2,2 milijuna noćenja. (LN)

Burza rada

NEZAPOSLENO 1918 RADNIKA

Godišnji je porast nezaposlenosti od preko 34 posto.

Karlobaška turistička veduta
Karlobaška turistička veduta
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. kolovoza 2020. u

GOSPIĆ - Krajem prošlog mjeseca na listi nezaposlenih u Područnom uredu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje bilo je 1918 nezaposlenih osoba, što predstavlja 60 osoba više nego mjesec dana ranije, ali i 492 osobe ili 34 posto više u odnosu na srpanj prošle godine. Prošlog mjeseca poslodavci su prijavili potrebe za 122 radna mjesta. Najviše je bilo potreba za odgajateljima u vrtićima, čak 22 radnika, nudio se posao za 11 konobara, deset drvaraca, sedam medicinskih sestara, te po pet doktora, čistačica i prodavača.
U srpnju je iz evidencije nezaposlenih izašlo 198 osoba od koji je 151 osoba dobila posao. Zbog zasnivanja radnog odnosa iz evidencije je izašlo 138 osoba. (LN)

Hrvatska turistička zajednica

FRANCUSKI NOVINARI O HRVATSKOJ

Hrvatske sve popularnija kod Francuza kao hit za odmor i doživljaj.

TV ekipa na Hvaru
TV ekipa na Hvaru
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. kolovoza 2020.

ZAGREB - Od Hrvatske turističke zajednice dobili smo priopćenje o pisanju francuskih novinara o Hrvatskoj. Tako je u udarnom terminu francuskog TV kanala TF1 prikazana popularna emisija Cuisine impossible u kojoj su predstavljene gastronomske čari Slavonije. Riječ je o emisiji koja predstavlja destinacije kroz otkrivanje lokalnih proizvoda i proizvođača, a posebna emisija o Hrvatskoj nastala je u organizaciji Hrvatske turističke zajednice, Predstavništva HTZ-a u Francuskoj i Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije.

- Iznimno gledana emisija koju prati preko milijun gledatelja predstavila je hrvatsku regiju koju francuski ljubitelji putovanja tek otkrivaju. Ova je emisija doprinijela ne samo promociji turističke ponude Slavonije već i različitosti cjelokupne hrvatske turističke ponude. Uz to, vjerujem da će emitiranje potaknuti i veći broj rezervacija za iduću godinu kada će veliki broj Francuza realizirati svoja putovanja planirana u ovoj godini.- izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, naglasivši kako u Hrvatskoj trenutno prosječno na dnevnoj bazi boravi oko 14 tisuća francuskih gostiju.

U emisiji posvećenoj Slavoniji, francuski kulinarski chef Julien Duboue prihvatio je izazov prema kojem je, nakon degustacije fiš paprikaša domaćina lokalnog OPG-a Zoltana Jovića, za manje od 48 sati trebao pripremiti identično jelo, to jest identificirati sastojke ovog autentičnog slavonskog jela, uloviti ribu u Dunavu i nabaviti preostale namirnice. Nakon uspješno ispunjenog izazova, istaknuo je izuzetno gostoprimstvo Slavonaca. U emisiji su prikazani iločki pejzaži i podrumi, vinogradi, kvalitetno vino, a Slavonija je predstavljena kao regija s bogatom turističkom ponudom.

- Zadovoljni smo uspješnom realizacijom ovog projekta s kojim se Hrvatska još jednom plasirala na listu omiljenih europskih destinacija Francuza, koji iz godine u godinu otkrivaju nove hrvatske regije. Sigurni smo da će u nadolazećem razdoblju bogatstvo turističke ponude Slavonije privlačiti sve više Francuza.- istaknula je direktorica Predstavništva HTZ-a u Francuskoj Daniela Mihalić-Đurica, dodavši kako i brojni drugi francuski mediji posljednjih dana izvještavaju o Hrvatskoj kao hit destinaciji.

Primjerice, u najgledanijem terminu francuske nacionalne televizije M6 emitirana je emisija Zone interdite, u cijelosti posvećena hrvatskom turizmu i Hrvatskoj koja je predstavljena kao jadranski dragulj i hit destinacija za francuske goste posljednjih godina. Emisiju pod nazivom "Francuzi našli svoje mjesto pod hrvatskim suncem" do sada je pogledalo nekoliko milijuna ljudi, a prikazane su destinacije poput Splita, Pakoštana, Paga, Nacionalnog parka Krka, Brača i Hvara uz niz korisnih savjeta za kreiranje idealnog odmora u Hrvatskoj. Danima nakon emitiranja brojni francuski mediji prenijeli su sažetak emisije koja otkriva zašto turisti iz cijelog svijeta obožavaju Hrvatsku.

Također, prestižni francuski tjednik Le Figaro u svom članku uvrstio je hrvatski otok Lopud na prvo mjesto triju mediteranskih rajskih otoka, uz grčki Santorini i korzikanski Brando, dok je francusko izdanje lifestyle magazina Grazia u svom članku pod nazivom "Najljepši europski otok: donosimo izbor najljepših koje sanjamo posjetiti" objavilo listu na kojoj je uvrštena i Hrvatska, točnije otok Hvar koji se našao na visokom petom mjestu najljepših europskih otoka.

I lider među francuskim motonautičkim medijima te mjesečnik s 25-godišnjom tradicijom Moteaur Boat, u svom broju od kolovoza predstavlja Hrvatsku kao nautički raj, s posebnim naglaskom na Vis koji je novinarsko-snimateljsku ekipu oduševio svojom ljepotom i autohtonim doživljajem.

Spomenimo kako je u tijeku i snimanje popularne 90-minutne putopisne emisije Echappées Belles u Istri te na otocima Cresu i Pagu. Emisiju prati gotovo dva milijuna gledatelja, a epizoda o Hrvatskoj biti će prikazana u svibnju 2021. godine u udarnom terminu na nacionalnom TV kanalu France 5. (LN)

Inovacija jednog Ličanina

UŽIVANCIJA NA VODI

Ivica Mataija, podrijetlom iz Žabice smislio je vodenu fotelju.

Mataijina fotelja na splitskom Žnjanu bila je iznenađenje
Mataijina fotelja na splitskom Žnjanu bila je iznenađenje
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. srpnja 2020. u 17 sati

ZAGREB - Kako nam javlja Ivana Brkljačić iz Prosporta u sklopu Duchess Fashion Showa koji je održan jučer u hotelu Radisson Blu Split, po prvi put u Hrvatskoj predstavljen je iMatJet®, novi hit proizvod na svjetskom tržištu. Ljubitelji aktivnosti na vodi konačno su došli na svoje.

Ivica Mataija, njemački poduzetnik podrijetlom iz Žabice kraj Gospića patentirao je sportski gadget koji je premijerno predstavio na Boat Showu u Düsseldorfu. Na moru, jezeru ili bazenu pravi hedonisti od sada mogu uživati u ugodnoj fotelji na električni pogon. Daljinski upravljač u jednoj ruci, a osvježavajuće piće u drugoj ljetni odmor pretvorit će u potpun doživljaj.

- Na Boat Showu u Düsseldorfu svi su reagirali s oduševljenjem. Održivost projekta je ono što zanima i kupce i zainteresiranu javnost, jer naš proizvod je prije svega ekološki održiv te bez razvoja novih tehnologija ne bi bio moguć. On naizgled djeluje isključivo kao premium ili skupa igračka, ali to nije. Ovaj proizvod je prije svega tehnološki iskorak i jako smo ponosni što smo ga predstavljamo i u Hrvatskoj. iMatJet® nema cilj da bude pretenciozan već da vam pruži užitak u slobodnom vremenu na vodi.- naglasio je Ivica Mataija.

Na splitskom Žnjanu prolaznici su s iznenađenjem promatrali iMatJet®, uz oduševljene komentare. Splićani i njihovi gosti, među prvima su u svijetu probali i voziti iMatJet®. Elektromotor snage 500 watta, postiže brzinu od tri čvora, udobna fotelja koja se napuhuje u manje od pet minuta dolazi u koferu koji se jednostavno i lako prenosi do plaže, bazena ili jahte. Veliku poslovnu priliku uočili su i iznajmljivači, koji na ovaj proizvod gledaju kao na novi ljetni hit i nadopunu ponude iznajmljivanja plovila, jet-skija, pedalina i sličnog.

Više o proizvodu otkrijete na www.imatjet.com/hr/imatjet-2

Tržište rada

1230 ZAHTJEVA ZA POTPORU

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. SVIBNJA 2020. U 2'.15 SATI

GOSPIĆ - Krajem lipnja u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje Područni ured evidentirano je 1858 nezaposlenih osoba, što predstavlja 216 osoba odnosno 10,4 % manje nego u prethodnom mjesecu i 447 osoba ili 31,7% više nego u istom mjesecu prošle godine. S liste nezaposlenih posao je u lipnju dobilo 286 osoba. Prošlog mjeseca novčanu naknadu koristilo je 410 nezaposlenih radnika i radnica koji je isplaćena naknade nešto veća od milijun kuna.

Tijekom lipnja prijavljena su 173 slobodna radna mjesta, što je za 16 radnih mjesta više nego u prethodnom mjesecu i za 35 radnih mjesta više nego u lipnju prošle godine. Najviše prijavljenih potreba bilo je za 36 prodavača, 18 konobar, 11 medicinskih sestara, te po deset doktora medicine i drvoprerađivačkih radnika …

S obzirom na stanje u gospodarstvu uvjetovano pandemijom korona virusa Hrvatski zavod za zapošljavanje uveo je novu mjeru - Potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom (COVID-19) kako bi se radnicima zadržala radna mjesta, odnosno osigurao ostanak u zaposlenosti. Mjera se odnosila na poslodavce pogođene učincima pandemije koji su imali negativan učinak na poslovanje i nemogućnost ostvarivanja prihoda. Provedba Mjere započela je 23. ožujka, a potpora se dodjeljivala poslodavcima za tri mjeseca: ožujak, travanj i svibanj. Do 31. svibnja Područni ured primio je 970 zahtjeva poslodavaca s područja Ličko-senjske županije koji su iskazali interes za korištenje potpore koja je nastavljena i u lipnju i stiglo je još 260 zahtjeva. (LPS)

Tri vrhunska Wine Vip eventa

USPRKOS KORONI

Na hrvatskoj vinskoj karti je i najturističkiji djelić Ličko-senjske županije - Novalja.

Novaljski event(Foto Ricerca marcato
Novaljski event(Foto Ricerca marcato
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. srpnja 2020. u 9.30 sati

SPLIT
- Vrlo veliki optimizam, entuzijazam i želja u ovo izazovno vrijeme vodili su organizatora agenciju RICERCA MERCATO sa svojim timom ka ostvarenju zacrtanog cilja ponovnog organiziranja vrlo edukativnih Wine Vip evenata. Tri destinacije u kojima je organiziran događaj su Novalja na otoku Pagu, Šibenik i Split. Ostvaren je cilj, a bio je okupiti vrlo veliki broj ugostitelja, hotelijera i turističkih djelatnika i kroz druženje i edukacije poslati pozitivnu energija i dat potpora u oživljavanju ugostiteljstva i turizma.

"Turneja edukacija i poslovnog povezivanja" započeta je na otoku Pagu u Novalji 29. lipnja hotelu Olea. Drugi dan, 30. lipnja, event je u Šibeniku u hotelu Panorama, a posljednji na toj turneji je 1. srpnja event u Splitu u hotelu Park. Iznimno kvalitetna predavanja vodili su vrhunski međunarodni i hrvatski predavači, sommelieri, barmeni i MasterChefovi, među njima su: Mira Šemić, Suvad Zlatić Suwi, Dragan Jovanović, Filip Savić, Jure Andrijašević, Zoran Lukić, Filip Sarilar, Darjan Urdih, Luka Dančulović i mnogi drugi.

Neke od tema: Težnja ka izvrsnosti i kako podići razinu kvalitete na viši nivo, zatim - Nezaustavljiv - tvoje radno mjesto -tvoja pozornica, Kuharske i barmenske radionice ...

Glavni ciljevi Međunarodne konferencije vrhunskih vinskih znalaca - Wine Vip Event je edukacija, podizanje kvalitete usluge i međusobno povezivanje proizvođača i ugostiteljsko-turističkog sektora. Sve ciljeve i pozitivnu energiju organizatora i njegovog tima prepoznali su i dali potporu i Ministarstvo turizma i Ministarstvo poljoprivrede RH, a partner događaja je Hrvatska turistička zajednica.
Vrlo važno je naglasiti da su hoteli domaćini - Olea u Novalji, Panorama u Šibeniku i Hotel Park u Splitu bili iznimno susretljivi i pokazali se kao najvažniji partner događaja.

Pag ujedinjen i u Wine Vip edukacijama
U Novalji su se okupili mnogobrojni ugostitelji otoka Paga sa željom da se educiraju, druže i izmjenjuju svoja znanja ali i trenutna iskustva sa situacijom u kojoj smo se našli sa COVID-19 ograničenjima. Vrlo lijepi broj gostiju sa svih dijelova otoka Paga pa i iz ostalih dijelova Like i Zadarske županije okupio se u vrlo ugodnom ambijentu hotela Olea i u vrlo ugodnoj atmosferi se družilo i educiralo. Vrhunac događaja je bila izvrsna degustacijska večera za sve goste i partnere događaja.
Događaj je organiziran u suorganizaciji Grada Novalje i Turističke zajednice grada Novalje, Općine i Turističke zajednice općine Kolan, Općinu Povljana, Grad Pag, Turističku zajednicu Ličko-senjske županije ali i uz vrlo veliku potporu i partnerstvo hotela Olea koji je prepoznao važnost projekta za otok PAG.

Wine Vip Event Šibenik
U hotelu Panorama u Šibeniku okupio se vrlo lijep broj ugostitelja ali sa naglaskom da se očekivao i znatno veći broj ugostitelja i turističkih djelatnika. Događaj je pobudio veliki interes prije samog termina ali mnogi gosti su se opravdali svojom zauzetošću, nemaju radnike pa oni rade i ne mogu doći, strahom od zaraze. Ali gosti koji su se odazvali i oni gosti koji su bili prisutni otišli su iznimno zadovoljni iz hotela Panorama.

Izlagači - naši partneri imali su priliku sa gostima razgovarati o temama koje ih najviše tište, a to je trenutno stanje i kako se oporaviti iz ove situacije. Zaključak je da im politika neće pomoći u vrijeme izbora u ovo predsezonsko ili još bolje reći u vrijeme glavne sezone nije im potrebna. Potrebno im je razumijevanje, rad, turisti.

Događaj je organiziran uz partnerstvo i potporu Šibensko-kninske županije, Turističke zajednice Šibensko-kninske županije, TZG Šibenika, Hrvatsku obrtničku komoru ŽK Šibenik i Hrvatsku gospodarsku komoru ŽK Šibenik ali naglasak je i uz veliku potporu i partnerstvo hotela Panorama.

Wine Vip Event Split
U hotelu Park u Splitu 1. srpnja uz iznimno dobar odziv organiziran je vrlo lijep i iznimno dobro posjećen event u kojem su sudjelovali mnogobrojni ugostitelji cijele Dalmacije ali najviše iz Splita i srednje Dalmacije ali i s vrlo velikim brojem gostiju koji su došli sa juga tj. Dubrovačkog područja.

Oduševljenje edukacijama i konceptom eventa nisu skrivali svi ti mnogobrojni gosti. Event je imao poseban koncept koji je još dodatno bio prilagođen uputama stožera i uz pridržavanja mjera.Organizator se zahvalio partnerima, a posebno je želio pohvaliti suradnju sa hotelom Park koji je pokazao vrlo korektan ali i Veleučilište Aspira koji su se svojim kuharskim kreacijama iznimno kvalitetno prezentirali svim prisutnim gostima. Događaj je organiziran u partnerstvu sa Splitsko-dalmatinskom županijom, Turističkom zajednicom Splitsko-dalmatinske županije, Turističkom zajednicom grada Splita i Gradom Splitom, Hrvatske obrtničke i gospodarske komore ŽK Split ali i uz veliku potporu i partnerstvo hotela Park Split.

Vrhunac svih događaja je bio nakon mnogobrojnih edukacija degustacijska večera sljubljivanja hrane i vina za sve uzvanike i partnere na prekrasnoj terasi hotela Park. Prilikom dolaska na večeru sve goste eventa na stolicama su dočekale poklon vrećice organizatora i njegovog tima s poklon proizvodima partnera - vino, rakija, sir, pašta, voda s okusom, pekmezići, zdravi sokovi …

Ulaz je bio moguć i besplatan samo ugostiteljima i turističkim djelatnicima uzvanicima partnera događaja, a uz Veleučilište Aspiru u event su bile uključene i Ugostiteljske škole s ciljem promocije ugostiteljskih zanimanja.

Zahvalu vlasnik agencije Ricerca Mercato - Dantes Begić uputio je prema svim partnerima koji su pomogli projekt, izlagačima, govornicima i kuharima, hotelima domaćinima, gostima - uzvanicima koji su se odazvali u ovako lijepom broju ali posebnu - najposebniju zahvalu uputio je svojoj obitelji i svome timu koji su stali uz njega i nesebično se posvetili u ovom izazovnom vremenu ovom projektu Wine Vip Evenata. (LPS)

Splitsko predavanje u Gospiću

KAKO DO EURA ZA ŽIVOT NA SELU

Za europsku potporu Ličanima se nudi izrada programa.

Sudionici gospićkog sastanka o razvoju gospodarstva na selu
Sudionici gospićkog sastanka o razvoju gospodarstva na selu
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. lipnja 2020. u 21.30 sati, dopuna 25. lipnja 2020. u 10.15 sati

GOSPIĆ - Danas je u organizaciji Udruge uzgajivača buše održano predavanje o mogućnostima korištenja europskih sredstva za razvoj sela na kršu. Predavanje je održao tim konzultantske tvrtke Mikro projekt iz Splita koja se već godinama bavi i navodno su izradili na stotine uspješnih programa.

Ličani su saznali da gotovo svakodnevno ima europskih natječaja namijenjenih razvoju djelatnosti na selu, ali su i upozoreni da papirologija ponekad traje mjesecima, ali isplati se. Tako je do polovine kolovoza još otvoren natječaj za povećanje dodatne vrijednosti poljoprivrednih proizvoda. U tome natječaju je maksimalni mogući iznos potpore za preradu mlijeka je tri milijuna eura. Otvoren je još jedan natječaj za selo za potporu u pokretanju nepoljoprivredne djelatnosti u seoskom području. Fiksni iznos potpore je 50 tisuća eura. Sredstva se mogu iskoristiti za seoski turizam i tradicijske djelatnosti uz očuvanje ili otvaranje novih radnih mjesta. (MaČ)

Zainteresirani za besplatne konzultacije vezane za mjere neka se jave savjetnicima iz MICRO projekta na telefon 091 352 9070 ili na mail info@projektkrs.com

Europa bez plana za

KRIŽANCA VUKA I PSA

Znanstvenici su diljem kontinenta otkrili ovog križanca.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. lipnja 2020. u 14.15 sati

ZAGREB - Mnoge europske zemlje ne pridržavaju se međunarodnih pravnih sporazuma vezanih za zaštitu prirode, a kada je riječ o ublažavanju križanja vukova i pasa u prirodi, ti sporazumi su nedostatni.

Takvo križanje sada je zabilježeno na cijelom kontinentu, otkriva novo istraživanje objavljeno u uglednom međunarodnom časopisu Biological Conservation. Biološki gledano, vukovi i psi ista su vrsta i pod narušenim ekološkim uvjetima mogu se križati i stvarati održiva potomstva križanaca.

- S visokim i ponavljajućim stopama takva hibridizacija može ugroziti genetski identitet populacije vukova, što može utjecati na njihovo ponašanje, ekologiju i vrijednost očuvanja.- kaže profesor Paolo Ciucci sa Sveučilišta Sapienza u Rimu koji je predvodio ovu studiju.

Zahvaljujući upornim naporima očuvanja, poput pravne zaštite i upravljanja staništima, ali nikad namjernog ponovnog uvođenja vukova, vukovi se postepeno šire diljem Europe u posljednjim desetljećima. No presudno je da takvo širenje "sve više dovodi vukove u poljoprivredne krajolike u kojima je veća vjerojatnost da će naići na pse, a vjerojatnosti za hibridizaciju su tada veće. Istodobno, ubijanja vukova mogu poremetiti društvenu strukturu čopora vukova, povećavajući time vjerojatnost za susrete između vukova i pasa.- kaže Ciucci.

Nema dogovora za rješavanje problema ovog krićanca
Studija je uključivala socijalno istraživanje koje je vodila dr. Valeria Salvatori s Instituta za primijenjenu ekologiju u Rimu. Studija je uključila sve članove Inicijative za velike zvijeri Europe (www.lcie.org ), Specijalističke skupine za opstanak vrsta (SSC) Međunarodnog saveza za očuvanje prirode (IUCN).

- Cilj nam je bio istražiti pojavu križanaca vukova i pasa u Europi na kontinentalnoj razini i procijeniti usklađenost nacionalnih propisa s dva najvažnija dijela europskog zakonodavstva za zaštitu prirode: Bernskom konvencijom i Direktivom o staništima EU, koji zahtijevaju ublažavanje takve hibridizacije.- kaže dr. Salvatori i dodaje da su križanci otkriveni u mnogim zemljama od Portugala do Rumunjske, Norveške do Grčke i to u različitim udjelima u populacijama vukova.

Istraživanje je pokazalo da većina europskih zemalja koje imaju stabilnu populaciju vukova nemaju nacionalnu politiku za učinkovito i pravovremeno rješavanje problema križanaca i uglavnom ne provode mjere za njihovo ublažavanje, jer za sada ne postoje međunarodni sporazumi i standardi o tome kako odrediti i učinkovito upravljati hibridizacijom na društveno prihvatljiv način. U međuvremenu, križanci vukova i pasa uočeni su u svim europskim populacijama vukova, a stručnjaci se boje da bi to moglo biti u porastu na kontinentu. Bez obzira na to, u ovom trenutku čini se da je križanaca malo, a dr. Salvatori naglašava da "smo još uvijek u mogućnosti učinkovito riješiti ovo pitanje ako se brzo poduzmu mjere na kontinentalnoj razini".

Većina se zemalja trenutno oslanja na genetske testove za otkrivanje križanaca. Ti testovi su robusniji i pouzdaniji u odnosu na procjenjivanje temeljem fizičkog izgleda, a koje je podložno subjektivnosti. Međutim, postupci i alati koji se koriste za genetske analize uvelike se razlikuju među laboratorijima diljem EU, ometajući standardizirani pristup i potpunu usporedivost rezultata. To zauzvrat podriva pravodobnu analizu fenomena, točnu procjenu ukupnog stupnja križanosti vukova u Europi i provedbu učinkovitih mjera ublažavanja.

- Danas se ista jedinka može smatrati čistim vukom ili hibridom ovisno o tome koji je laboratorij proveo analizu. Budući da vukovi ne poznaju političke granice i često ih prelaze, standardizacija postupaka provjere i alata u europskim laboratorijima je presudna za promicanje učinkovitog upravljanja.- naglašava Salvatori.

- Drugi problem je da se križanci mogu unatrag križati s vukovima, čime postaju manje slični psima, tj. izgledati sve više kao vukovi. To ostavlja proizvoljnu odluku u kojem trenutku trebamo prestati smatrati križanu jedinku križancem te je tretirati kao vuka. Danas nam nedostaje znanstveni dogovor o takvoj definiciji križanaca, a koja je hitno potrebna kako bi se osiguralo da sve zemlje jednako rade na istom cilju upravljanja.- nastavlja Ciucci.

Križanci vukova ne smiju se smatrati lovnim ili nezaštićenim životinjama
Ova studija, nastala zajedničkim naporima 37 stručnjaka iz 34 različite europske akademske, istraživačke ili upravljačke institucije, unaprjeđuje tehničke kriterije za takvu definiciju, nadajući se da će to "poticati provedbu sustavnog praćenja za ocjenu učinkovitosti programa ublažavanja radi djelovanja na pojave križanja vukova i pasa širom Europe ", zaključuje Ciucci.

- Jasne međunarodne smjernice, posebno u vezi s definicijskim pitanjima, od temeljne su važnosti za promicanje poštivanja usklađenosti europskih država, koje trebaju surađivati i sinkronizirati svoje akcije kako bi se učinkovito nosile s ovim složenim problemom. Jasne i praktične naznake kako upravljati i sprečavati križanje vukova i pasa treba žurno uvrstiti u europske i nacionalne zakone, slijedeći upravljačke pristupe koji su se pokazali učinkovitim u rješavanju sličnih problema križanosti između divljih vrsta u Sjevernoj Americi. Međutim, neophodno je da zakonodavci i administratori ne upadaju u zamku da križance vukova smatraju lovnim ili nezaštićenim životinjama. To bi stvorilo pravnu rupu i povećalo vjerojatnost da protivnici vukova namjerno ubiju čistog vuka, tvrdeći da je to križanac", dodaje dr. Salvatori.

V. Salvatori, V. Donfrancesco, A. Trouwborst et al. 2020. European agreements for nature conservation need to explicitly address wolf-dog hybridisation. Biological Conservation.

authors.elsevier.com/c/1bE1v_9CgR4SQ

Tržište radne snage u Ličko-senjskoj županiji

TRAŽE SE DOKTORI I MEDICINSKE SESTRE

U svibnju se nudilo za 157 radnika, a nezaposlenih je bilo 2074.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. lipnja 2020. u 9.10 sati

GOSPIĆ - Krajem svibnja u Područnom uredu Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje bile su na listi nezaposlenih 2074 osobe, što je bilo povećanje za 38 osoba u odnosu na travanj, a u odnosu na prošlu godinu za 563 osobe ili gotovo 40 posto.

Prošlog mjeseca iz cijele Ličko-senjske županije bilo je prijavljeno samo 157 slobodnih radnih mjesta što je za 111 radnih mjesta više nego u prethodnom mjesecu i za 95 radnih mjesta ili 37 posto manje nego u svibnju prošle godine. Najviše je prijavljenih potreba za liječnicima, odnosno doktorima medicine, tražilo se čak 36 osoba, nuđen je posao za 23 više medicinske sestre, 21-og vozača hitne medicinske pomoći, 17 konobara …

S liste nezaposlenih osoba 493 su korisnika novčane naknade kojima je isplaćeno 1,1 milijun kuna naknade koja je u prosijeku iznosila nešto preko 2600 kuna. (MAČ)

Uz pomoć Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

RIS PONOVO NA VELEBITU

U Štirovači je jutros pušten novostari stanovnik Velebita ris Pino (Bor).

Puštanje risa Pino u Štirovači na Sjevernom Velebitu/Snimio Marko Matešić
Puštanje risa Pino u Štirovači na Sjevernom Velebitu/Snimio Marko Matešić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. svibnja 2020. u 18.15 sati

VELEBIT - Jutros je na neobičan način obilježen današnji staronovi državni praznik - Dan državnosti. Naime ekipa Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Međunarodna organizacija za zaštitu risa Life lynx negdje na rubnom dijelu najmlađeg hrvatskog nacionalnog parka Sjeverni Velebit pustila je u prirodu jednog risa koji je u znak podrške Italiji dobio ime Pino (Bor). Sudionici akcije očekuju da će se Pino pridružiti u misiji spašavanja dinarske populacije svoje vrste od izumiranja.

U posljednjih godinu dana u Hrvatsku i Sloveniju naseljeno je šest novih risova iz Karpata, kako bi svojim genima povećali raznolikost dinarske populacije i zaustavili njeno izumiranje. Ovaj uspjeh rezultat je rada međunarodnog tima stručnjaka okupljenih u LIFE Lynx projektu.
Pinov dolazak u bogati krajobraz Velebita, važan je korak za očuvanje ravnoteže zdravog ekosustava, osobito u mjesecu kada se obilježava Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj. Pod ovogodišnjim sloganom ''Rješenja su u prirodi'', težnja je očuvati prirodu, posebno očuvati ugrožene i endemične vrste, kako bismo pridonijeli ispravnom odnosu prirode i čovjeka.

- Izrazito smo ponosni što možemo pridonijeti očuvanju populacije risa na području Velebita te nam je ovo najljepši poklon za naš 21. rođendan, koji obilježavamo 28. svibnja. Velebit je dom tri velike zvijeri pa se nadamo da će se i Pino udomaćiti ovdje. -izjavila je ravnateljica Nacionalnog parka Sjeverni Velebit Irena Glavičić-Sertić.

Iza imena Pino, protkana je podrška i suosjećanje prema Italiji, koja je pretrpjela ogromne gubitke tijekom epidemije virusa Covid-19. Italija je ujedno partner na LIFE lynx projektu, čiji je cilj povezivanje populacije risa u Alpama i Dinaridima kako bi se osigurala dugoročna održivost tih ugroženih populacija. Čast za imenovanje risa pripala je Talijanki Michelle Pozzini, volonterki koja se prošle jeseni pridružila LIFE Lynx timu u svrhu izrade magistarskog rada. No osim iskustva na ovom važnom projektu, Michelle je doživjela i epidemiju i potres.

- Sretna sam i zahvalna na ovoj nevjerojatnoj prilici! Imenovati risa poprilično je uzbudljiv i nesvakidašnji zadatak. Pino je skraćenica od "alpino", što na talijanskom znači "planinski". S druge strane, u imenu se krije i uvijek zeleni bor (Pino) koji je prilagodljiv na ekološke uvjete, izdržljiv i dugovječan je. I baš takve atribute želim došljaku Pinu!- poručila je mlada biologinja iz Italije Michelle Pozzini.

- Poseban uspjeh je što smo već prošle godine dobili potomka risa naseljenog iz Karpata. U Sloveniji su Goru iz Rumunjske i ženka Teja postali roditelji ženke koja je nazvana Mala. Upravo kreće sezona kada mali risovi dolaze na svijet i nadam se da će i ova sezona biti plodna. -izjavila je Magda Sindičić, koordinatorica LIFE Lynx projekta za Hrvatsku.

Jedini spas za održavanje populacije risa je naseljavanje novih, zdravih jedinki, koje će zaustaviti parenje u srodstvu. Planirano je naseljavanje ukupno 14 risova iz Karpata u Dinaride, četiri u Hrvatsku te deset u Sloveniju. (LPS)

Tržište rada

SVE VIŠE NEZAPOSLENIH

Prošlog mjeseca lista je produžena za 283 imena.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. svibnja 2020. u 9 sati

GOSPIĆ - Lista nezaposlenih radnika u Ličko-senjskoj županiji prošlog mjeseca je produžena s 283 imena radnika bez posla tako da ih je ukupno bili 2112. Prema statističkim pokazateljima gospićke službe za zapošljavanje to je mjesečno povećanje za 64 osobe odnosno ali 366 osoba ili 21 posto u odnosu na prošlu godinu. Od ukupnog broja novih nezaposlenih najviše je bilo izravno iz radnog odnosa 235 i iz neaktivnosti 44. Najčešći razlozi prestanka radnog odnosa su istek rada radniku na određeno vrijeme 154, poslovno uvjetovani otkaz zbog gospodarskih razloga 67 i sporazumni prestanak radnog odnosa pet osoba. (LPS)

Suradnja turističkih zajednica iz Korenice i Gospića

LIKA je LIK

Kaubojska scena u promotivnom video o Lici
Kaubojska scena u promotivnom video o Lici
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. svibnja 2020. u 8.45 sati

GOSPIĆ - Turistička zajednica općine Plitvička Jezera i Turistička zajednica grada Gospića pripremile su promotivni projekt pod nazivom "Lika je lik". Kampanja je usmjerena na predstavljanje ključnih turističkih atributa poput prekrasne prirode i bogate outdoor ponude. Kampanja je trenutno namijenjena domaćem tržištu s porukom o važnosti boravka u prirodi, i s porukom da se gostima nudi sigurnost i privatnost.

- Obiteljski smještaj, kampovi, manji obiteljski hoteli ove godine imaju veliku priliku. Gosti će sigurno tražiti mjesta s manje ljudi i s privatnim sadržajima, mjesta gdje imaju potpuni mir i privatnost gdje Lika ima veliku prednost i odgovara trenutnim uvjetima na tržištu. Moramo poslušati tržište, ponuditi sigurnost, privatnost, brigu, nezagađeni zrak, čistu prirodu, vodu, aktivnosti u prirodi. Turisti će tražiti individualni transport, smještaj i aktivnosti. Znamo da je naša županija prostorno najveća županija u RH i da ima najmanje stanovnika što je naša prednost i to svakako trebamo naglašavati u ovo vrijeme. - kaže se u zajedničkom priopćenju.

Evo i prvog zajedničkog video uratka:
www.youtube.com/watch?v=J3SJcPDDGgE

Proizvodnja i plasman Ličkog krumpira

ŽUTI KLIK ZA LIČKI KRUMPIR

Lovinački Agro Velebit samoizolaciju premošćuje internetskom prodajom, a najviše je kupaca na otocima.

Internetska stranica za Lički krumpir - Žuti klik
Internetska stranica za Lički krumpir - Žuti klik
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. travnja 2020. u 19.45 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - U skladištu krumpira lovinačke tvrtke Agro Velebit danas kroz podne bilo je živo. U jednom boksu zatekli smo i dipl. ing. Nikolu Vidakovića, direktora. koji je bio na mobitelu, pa smo iskoristili priliku napraviti koji kadar nekolicine radnika koji pripremaju sjeme krumpira za sadnju koja je u punom jeku.

Po povratku u boks Vidaković je prišao nekolicini kupaca koji su došli u skladište, a na radnom stolu printer je non-stop nešto drukao. Stizale su narudžbenice za merkantilni krumpir iz svih krajeva Hrvatske. Prilika je to da probaju barem jedan lički zaštićeni proizvod s geografskim podrijetlom.

- Ovih dana imamo akciju prodaje krumpira na Žutom kliku Hrvatske pošte i po svemu sudeći jer prodaja dobro ide, time ćemo pokriti umanjenju potražnju ugostitelja zbog pandemije. Ovaj vikend nam je bio najbolji po narudžbama dobili smo ih za jednu tonu. Krumpir u kartonskom pakovanju od 10 kilograma svakog dana popodne odvozi Hrvatska pošta. Najviše kupaca imao na našim otocima. - kaže direktor Vidaković.

Zainteresirani za krumpir, dok ga još ima mogu izvršiti narudžbu na slijedećoj poveznici:

www.zutiklik.hr/licki-krumpir-zuti

Neobično lijepo vrijeme pomaklo je unaprijed i agrotehničke optimume u Lici pa su krumpirišta na sve strane oživjela. Lovinačka tvrtka planira sadnju merkantilnog krumpira na 30 hektara, a sjemenskog na 14 hektara na lovinačkim i okolnim njivama koje već nekoliko godina uspješno obrađuju.

POGLEDAJTE I PORVI LIČKI VLOG O SORTIRANJU LIČKOG KRUMPIRA:

https://youtu.be/AlHrmQ1H0uI

Tržište rada

Porast nezaposlenosti

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. travnja 2020. u 18.15 sati

GOSPIĆ
- Krajem ožujka u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje u Područnom uredu evidentirano je 2048 nezaposlenih osoba, što predstavlja 120 osoba odnosno 6,2 posto više nego u prethodnom mjesecu i pet osoba više nego u istom mjesecu prošle godine.

Najveći broj nezaposlenih evidentiran je u ispostavama Gospić (grad Gospić i općine Karlobag, Lovinac i Perušić) 555 i Otočac (grad Otočac i općine Brinje i Vrhovine) 526.

Prošlog mjeseca prijavilo se 308 novih nezaposlenih osoba. Priljev u registriranu nezaposlenost je za 155 osoba ili 101,3 posto veći nego u veljači ove godine. Od ukupnog broja novoprijavljenih najviše je u evidenciju došlo izravno iz radnog odnosa 269 i iz neaktivnosti 36. Najčešći razlozi prestanka radnog odnosa su poslovno uvjetovani otkaz zbog gospodarskih razloga 205, istek rada radniku na određeno vrijeme 45 i sporazumni prestanak radnog odnosa 8 osoba. Prošlog mjeseca poslodavci su trebali 120 radnika. Tražilo se deset prodavača, šest drvoprerađivača te nešto konobara, doktora medicine, pomoćnih kuhara, medicinskih sestara i odgojitelja …(LPS)

Restoran Zdravljak Briks Gospić

Lički specijaliteti u Intersparu

Ovih dana je akcija Briksovih štrudla i palačinaka.

Briksova paleta proizvoda u Intersparovu vodiču
Briksova paleta proizvoda u Intersparovu vodiču
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. ožujka 2020. u 21 sat

GOSPIĆ - Ovih dana u punom jeku izolacije od korona virusa, u najnovijem letku lanca dućana Interspar tri su ličke slastice nastale u kuhinji tvrtke Zdrabljak čiji je vlasnik Nikola Baričević poznatiji po nadimku iz mladosti kao Briks.

U ovim austrijskim dućanima to je jedini lički proizvodi i ovih su dana znatno jeftinije Briksove ličke štrudle i palačinke.

Ličani diljem Hrvatske i svi drugi koji uživaju u okusima Like doći će na svoje kad kušaju ove domaće proizvode.

Ovih dana u Briks centru radi se usporeno. Pripremaju brojne pice po koje kupci sami dolaze. Kako se sezona medvjeđeg luka već počela, koriste da u jednoj vrsti ličke pice. Probali smo jednu krišku i odmah tražili i drugu, jer ima nezaboravan šmek, koji se ne može uporediti s ničim. (M. ČULJAT)

Ličko tržište rada

1928 nezaposlenih

Poslodavci tražili samo 371 radnika.licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. ožujka 2020. u 18 sati

GOSPIĆ - Krajem veljače u Područnom uredu Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje 1928 nezaposlenih osoba što je simbolično smanjenje u odnosu na siječanj od jedan posto ili 19 radnika.

Tijekom veljače poslodavci su prijavili 371 slobodno radno mjesto. Najviše je bilo potrebno konobara 60, čistačica 36, sobarica 27, recepcionara 25, prodavača 23, kuhara 21, pomoćni kuhar 14, radnik u održavanju 13, kuhinjski radnik 12, pomoćni konobar 7, medicinska sestra 6, izolater, stočarski radnik i frizer po 5 radnika.

U veljači je bilo 585 korisnika novčane naknade što je nešto preko 30 posto nezaposlenih. Po tome podatku Biro na nezaposlene je najveći poslodavac u Ličko-senjskoj županiji, a najbitnije je da plaće daje redoviti. U veljače je nezaposlenima isplaćeno preko 1,6 milijuna kuna i ta plaće je imala prosjek 2842,25 kuna. U programe poticanja zapošljavanja uključene su 52 osobe s liste nezaposlenih

Spašavanje risa u Hrvatskoj

RUMUNJSKI RIS NA VELEBITU

U NP Paklenica pušten je ris zbog očuvanja populacije.

Novi ris na Velebitu/SnimioGoran Šafarek
Novi ris na Velebitu/SnimioGoran Šafarek
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. ožujka 2020. u 8.45 sati

PAKLENICA - Jučer je u NP Paklenici u prirodu pošten jedan ris iz Rumunjske. Ris je naseljen u sklopu LIFE Lynx projekta i suradnje međunarodnih stručnjaka na ovom projektu kojemu je cilj sprečavanje izumiranja populacije risa u Dinaridima. Opstanak populacije najviše ugrožava dugogodišnje parenje među bliskim srodnicima, a naseljavanjem jedinki iz Karpata unose se novi geni i oporavlja genska raznolikost dinarske populacije.

- Još smo jedan korak bliže zdravoj i održivoj populaciji risa u našim krajevima! Svi iz tima smo vrlo sretni što možemo sudjelovati u ovako važnom projektu za očuvanje naše bioraznolikosti. Ovom prilikom zahvaljujem svim partnerima i suradnicima, te financijerima na podršci bez koje ne bismo uspjeli.- poručila je Magda Sindičić, docentica s Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koordinatorica hrvatskog djela LIFE Lynx projekta.

- Ponosni smo što je NP Paklenica risu Alojziju postao novi dom. U LIFE Lynx projektu sudjelujemo od samog početka, i velika nam je čast što možemo i izravno pomoći oporavku populacije risa. Nadamo se da će se Alojzije uistinu udomaćiti, zavoljeti Velebit, i kod nas pronaći sve što mu treba." izjavila je ravnateljica JU NP Paklenica, Natalija Andačić.

Odrasli mužjak mase 21 kg prije mjesec dana je uhvaćen je u Rumunjskoj, a za njegovo hvatanje su zaslužni rumunjski partneri projekta LIFE Lynx, Udruga za očuvanje biološke raznolikosti (ACDB). Do trenutka ispuštanja, ris je prošao sva potrebna zdravstvena i genetska testiranja te posebnim transportom prešao gotovo 1300 kilometara do svog novog doma.

- Ovom risu odlučili smo dati ime "Alojzije", u čast pokojnog ing. šumarstva Alojzija Frkovića. Frković je bio izuzetan čovjek koji je dao poseban doprinos praćenju populacije risa kao i hrvatskom lovstvu, i na ovaj simboličan način želimo mu iskazati zahvalu.-izjavio je Vedran Slijepčević, u ime Veleučilišta u Karlovcu koje je partner na LIFE Lynx projektu.

Ris je ispušten u kanjonu Velike Paklenice okružen tišinom, članovima projektnog tima i suradnicima, a čim su se vratašca prijenosne kutije otvorila, Alojzije je u nekoliko sekundi odjurio u prostranstva Velebita. Njegovo kretanje pratit će se pomoću telemetrijske ogrlice te mreže fotozamki postavljenih u šumama Like i Gorskog kotara.

LIFE Lynx projekt se provodi u razdoblju 2017. - 2024. godine, pod sufinanciranjem Europske komisije, Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti, Ureda za udruge Republike Hrvatske, Euronatur Fondacije te Ministarstva za okolje in prostor Republike Slovenije. Planirano je naseljavanje ukupno 14 risova iz Karpata u Dinaride, če u Hrvatsku te deset u Sloveniju.

Prošle godine su ispuštena dva risa, Doru na području NP Risnjak, a Goru u Sloveniji. Praćenjem njihovog kretanja pomoću ogrlica potvrđeno je da su oba risa uspostavila teritorij u Sloveniji. Analizom DNA dokazano je da se Goru prošle godine uspješno pario i postao otac mladunčeta nazvanog Mala. Time je potvrđeno prvo uspješno miješanja gena risova naseljenih iz Karpata s našom populacijom, što pomaže oporavku genske raznolikosti i opstanku risa u Hrvatskoj i Sloveniji. (LPS)

Stvaranje uvjeta za mlade

POMOĆ ZA SAMOZAPOŠLJAVANJE

Dio sudionika u razgovoru u Gospiću
Dio sudionika u razgovoru u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. OŽUJKA 2020. U 14.30 SATI

GOSPIĆ - Jučer u Otočcu a danas u Gospiću Udruga GTF-IOR iz Zagreba kao nositelj i Grad Gospić kao partner održali su susrete s mladim, do 30 godina, i nezaposlenim osobama koje su prijavljene Hrvatskom zavodu za zapošljavanje. Takvih je u Ličko-senjskoj županiji 500, a na sastanke od pozvanih stotinjak dođe samo desetak.

Na susretima i razgovorima obavi se predstavljanje RAISE Youth projekta inovativno pruža podršku pri samozapošljavanju mladih osoba na području poljoprivrede s naglaskom na održivu i ekološku poljoprivredu, stočarstvo i proizvodnju hrane, zatim turizma i pružanja usluga, te digitalnih vještina, kodiranja i programiranja. Projekt se prilagođava željama, mogućnostima i potrebama korisnika te uz vrhunske stručnjake koji će biti angažirani na projektu daje svestranu podršku. Projekt se financira iz Fonda Kraljevine Norveške i Europskog gospodarskog prostora s ukupno 3,1 milijuna eura!

Cilj projekta je stvoriti nova radna mjesta na području koje i nema tržište rada, a takva je Lika i šira okolica. Osim hrvatskih seoskih područja programom su obuhvaćena slična nerazvijena područja Bugarske, Rumunjske i Španjolske. (mač)

Udruga GTF-IOR Zagreb

ŠANSA ZA MLADE U LICI

Nezaposleni na sastanku početkom veljače u Gospiću
Nezaposleni na sastanku početkom veljače u GospićuUdruga GTF-IOR iz Zagreba kao nositelj i Grad Gospić kao partner pozivaju sve mlade nezaposlene ljude do 30 godina starosti koji nisu u sustavu školovanja da dođu na predstavljanje RAISE Youth projekta.

RAISE Youth projekt na jedan potpuno inovativan način pruža podršku pri samozapošljavanju mladih osoba na području poljoprivrede s naglaskom na održivu i ekološku poljoprivredu, stočarstvo i proizvodnju hrane, zatim turizma i pružanja usluga, te digitalnih vještina, kodiranja i programiranja. Projekt se prilagođava željama, mogućnostima i potrebama korisnika te uz vrhunske stručnjake koji će biti angažirani na projektu daje podršku:
- Pri odabiru poslovne ideje;
- Kroz edukacije i treninge po principu učenja kroz rad;
- Prilikom pisanja poslovnih planova i projekata u svrhu povlačenja sredstava iz EU i ostalih dostupnih fondova;
- U povezivanju sa sličnim korisnicima projekta i zajedničkom nastupu na tržištu.

Predstavljanje projekta će se održati u u Otočcu u maloj sali Gackog pučkog otvorenog učilišta u četvrtak 5. ožujka 2020. u 11 sati i u prostorijama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Gospić, Budačka ulica br. 1 u petak 6. ožujka 2020. u 12 sati.

Projekt je financiran iz Fonda Kraljevine Norveške i Europskog gospodarskog prostora s ukupno 3,1 milijuna eura!
(020320)

Stiglo veliko priznanje u Novalju

JEDINO BOŠKINAC KRASI ZVJEZDICA MICHELINA

Poslovi obitelji Šuljić su zapaženi u ostatku svijeta.

Hotel Boškinac/Arhiva Lika pressa Gospić, 2009.
Hotel Boškinac/Arhiva Lika pressa Gospić, 2009.
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. VELJAČE 2020. U 20.40 SATI

Lijepa vijest iz Zagreba, iz Hrvatske turističke zajednice, stigla je popodne u našu redakciju: Hrvatska je bogatija za još dva restorana s prestižnom MICHELINOVOM zvjezdicom, a jedan je Boškinac iz Novalje. Uz to, na listu Bib Gourmand uvrštena su još dva restorana, čime se Hrvatska danas može pohvaliti s ukupno 70 restorana s MICHELINOVIM oznakama.

Rezultat je to tajnog obilaska hrvatskih restorana profesionalnih inspektora MICHELINA, globalno najznačajnijeg i najpriznatijeg vodiča za restorane na čijim je stranicama objavljen popis za Hrvatsku.

- Iznimno smo ponosni što Hrvatska od danas ima ukupno sedam restorana s prestižnom MICHELINOVOM zvjezdicom te što su se Novalja i Korčula pridodale hrvatskim destinacijama koje se mogu pohvaliti autentičnom i iznimno kvalitetnom gastronomskom ponudom. MICHELIN je svjetski sinonim za izvrsnost u gastronomiji, a Hrvatska je zemlja vrhunske gastronomske ponude koja u današnje vrijeme postaje sve važnijim motivom dolaska, ali i povratka gostiju u destinaciju. Siguran sam u odlične promotivne efekte svih MICHELINOVIH oznaka koje nam ujedno mogu poslužiti i kao poticaj u daljnjem razvoju i njegovanju naših autohtonih okusa.- izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, uputivši iskrene čestitke svim nagrađenim i izdvojenim restoranima, posebice vlasnicima i djelatnicima restorana Boškinac i LD Terrace čiji su trud i kreativnost prepoznali MICHELINOVI inspektori.

- Nova priznanja MICHELINA potvrđuju kako se hrvatska gastro scena iz godine u godinu razvija, a ujedno su i velika nagrada za sve koji kontinuirano rade na unapređenju kvalitete pripreme, prezentacije te stvaranja cjelokupnog gastronomskog doživljaja. Hrvatska kontinuirano gradi imidž prepoznatljive gastro destinacije bazirane na izuzetnoj raznolikosti regionalnih gastronomskih identiteta. Prema istraživanjima Food Travel Monitora čak 93 posto turista sudjelovalo je u nekom 'posebnom iskustvu vezanom uz hranu i piće' tijekom turističkog putovanja što ukazuje da je gastronomija danas sadržaj za koji su gotovo svi turisti zainteresirani. Upravo zato ćemo posebnu pozornost u sljedećem strateškom razdoblju posvetiti eno-gastronomiji, povezivanju proizvođača i ugostitelja te jačem brandiranju i dodatnom pozicioniranju Hrvatske kao nove gastro ikone Europe.- izjavio je ministar turizma Gari Cappelli.

Mišelinova zvjezdica krasit će biznis Borisa Šuljica - Boškinca (57) iz Novaljskog Polja koji je odavno u turističkim vodama. On je osjećao trenutak kada treba nešto započeti i stalno je uspijevao. On je svojevrsni začetnik plažnog turizma jer je prvi, na danas planetano popularnom Zrću, još tamo daleke 1987. otvorio beach-club Kalypso. Nakon toga, kako smo svojevremeno pisali, 90-ih godina prošlog stoljeća ušao je i u vinarsko-hotelijerski biznis, otvorivši u polju između Novalje i Stare Novalje restoran-pansion Boškinac koji je proglašen i za najbolji mali obiteljski hotel u Hrvatskoj. Tih godina imao je i svoja vina gegić,cabarnet, savignon i merlot, kojih je bilo četrdesetak tisuća boca. S ovim poslom nastavio je obiteljsku tradiciju i pokazao pravi put u svjetski turizam koji još mnogi kod nas ne mogu - pronaći. (LPS/MAČ)

Drugo izdanje skupa o bespilotnim letjelicama DroneDays u Zagrebu

PRIKAZ DOMAĆIH DOSTIGNUĆA

Na lanjskom susreti bilo je preko dvije tisuće posjetitelja.

Logotip ovogodišnjeg susreta koji smo uz priopćenje dobili od organizatora
Logotip ovogodišnjeg susreta koji smo uz priopćenje dobili od organizatora
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
26. veljače 2020. u 19,45 sati, dopuna u 22,10 sati

ZAGREB - Na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) 26. i 27. ožujka 2020. održat će se drugo izdanje dvodnevnog skupa o bespilotnim letjelicama DroneDays u organizaciji FER-ovog Laboratorija za robotiku i inteligentne sustave upravljanja (LARICS) u okviru EU projekta AeRoTwin.

DroneDays 2020. prilika je za upoznavanje s najnovijim trendovima u industriji bespilotnih letjelica te okuplja na jednome mjestu brojne domaće i međunarodne stručnjake, vrhunske znanstvenike, poslovnu i akademsku zajednicu, predstavnike državnih institucija te mnoštvo entuzijasta. Ovaj je skup najvažnija regionalna platforma za povezivanje regulatornih tijela, krajnjih korisnika i onih koji razvijaju rješenja. Cilj događanja je promovirati jednu od industrija budućnosti, industriju bespilotnih letjelica i mogućnosti njezine primjene u poslovanju te potaknuti dijalog i razmjenu znanja i iskustava korisnika bespilotnih letjelica i pružatelja usluga.

Program DroneDays 2020. činit će predavanja gostujućih stručnjaka te sajam vodećih tvrtki u regiji. Ove će godine sudjelovanjem na stručnim predavanjima akreditirani posjetitelji moći saznati više o aktualnim temama iz zračne robotike. Neke od njih su: istraživanje atmosferskih fenomena flotom bespilotnih letjelica (Simon Lacroix, FR), samopozicionirajući rojevi mikro bespilotnih letjelica za rad u stvarnim uvjetima (Martin Saska, CZ) i koordinacija zračne i svemirske robotike (Rafael Fierro, SAD). Suosnivač osječke startup tvrtke Orqa d.o.o. Srđan Kovačević predstavit će izazove i tehnička rješenja u sustavima udaljenog vida, a LARICS-ov dr. Frano Petric govorit će o sudjelovanju članova LARICS-a na robotičkim natjecanjima s posebnim naglaskom na iskustvo i rezultate postignute na najvećem svjetskom robotičkom natjecanju Mohamed Bin Zayed International Robotics Challenge (MBZIRC).

Na prošlogodišnjem skupu DroneDays 200 akreditiranih posjetitelja prisustvovalo je na 17 stručnih predavanja vodećih svjetskih stručnjaka zračne robotike iz sedam zemalja svijeta, održano je devet demonstracija u letačkoj zoni, a oko 2000 posjetitelja došlo je vidjeti sajam poduzeća kako bi naučili više o bespilotnim letjelicama i njihovoj primjeni. Sajam poduzeća na kojem se predstavilo deset hrvatskih poduzeća, institucija i projekata iz raznih područja izazvao je širok interes među posjetiteljima i studentima. Izloženi su najnoviji dronovi i dodatna oprema za profesionalno korištenje te su predstavljene bespilotne letjelice iz domaće proizvodnje. Posjetitelji su imali priliku okušati se u simulatoru letenja te osvojiti vrijedne nagrade iz asortimana generalnog pokrovitelja Aviteh.

S obzirom na rastući broj događanja, publikacija, istraživačkih projekata i područja primjene bespilotnih letjelica, sve se više otkriva golemi potencijal zračne robotike. Skup Drone Days uvelike utječe na popularizaciju ovog područja te na povećanje broja korisnika i vidljivosti znanstveno-istraživačkog rada LARICS-a i FER-a, a time i Hrvatske, na europskoj i svjetskoj karti zračne robotike u akademiji i industriji.

Registracije za ranoranioce su otvorene, a za više informacija posjetite
http://dronedays.fer.hr

(LPS)

Prvo županijsko samozapošljavanje

POTPISANO PRVIH ŠEST UGOVORA

Krajem veljače novi natječaj.

Novi mladi lički poduzetnici
Novi mladi lički poduzetnici
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. veljače 2020. u 13 sati

GOSPIĆ - Danas je u županijskoj upravi potpisno prvih šest ugovora o samozapošljavanju mladih poduzetnika. Poduzetnicima su čestitke uputili Darko Milinović i Vice Nekić, ličko-senjski župan i njegov zamjenik.

Županijska razvoja agencija Lira i partneri: Ličko-senjska županija, Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured, Hrvatska gospodarska komora i Županijskom obrtničkom komorom provodi projekt Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Ličko senjske županije kojemu je jedan od ciljeva poticanje poduzetništva, odnosno povećanje zapošljavanja nezaposlenih pripadnika ranjivih skupina. Taj se proces potiče potporama u vrijednosti do 50.000 kuna za pokretanje poduzetničkih ideja. Projekt sufinancira EU iz socijalnog fonda.
Na temelju javnog poziva za dodjelu potpore koji je Lira raspisala od 30. listopada prošle godine danas su potpisni ugovori sa šest mladih poduzetnike ukupne vrijednosti preko 260 tisuća kuna.

Danas je upućen novi poziv mladim poduzetnicima da se jave na novi natječaj koji će biti raspisan krajem veljače, a ima sredstava za 15 potpora. (MaČ)

Poticanje proizvodnje hrane u Gospiću i okolici

ZNANSTVENA ANALIZA TLA

Napravljeno je prvih deset analiza tla u OPG-ima.

Sudionike skupa je pozdravio Ivan Tomljenović
Sudionike skupa je pozdravio Ivan Tomljenović
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. veljače 2020. u 16 sati

Pripremio Marko Čuljat

GOSPIĆ - Dvojica sveučilišnih profesora s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Milan Mesić i Stjepan Husjak, bili su u središtu pozornosti šarolike grupe poljoprivrednika s gospićkog područja.

Bilo je zadovoljstvo vidjeti profesore u prijateljskom razgovoru s pojedinim vlasnicima OPG-a, a posebice mlade koji su došli nešto naučiti. Na skupu je profesori iznijeli rezultate prošlogodišnje analize tla na gospićkom području u čemu Grad Gospić surađuje i sa stručnom savjetodavnom poljoprivrednom službom.
Sudionike skupa pozdravio je Ivan Tomljenović, zamjenik gradonačelnika čiji su roditelji poljoprivrednici, ali kako reče teško prihvaćaju novi način obrade zemljišta.

U sklopu projekta Održivo korištenje zemljišta na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima grada Gospića uzorci tla uzeti su na deset njiva devet OPG-a i to kod dvojice Matanića u Gospiću, te kod Nikšića u Mušaluku, Marasa u Žabici, Franića u Smiljanu, Sokolića u Gospiću, Svetića u Ličkom Novom, Rukavine iz Klanca i Ante Starčevića iz Velikog Žitnika.

Za svrhu unapređenja korištenja ličkog tla na svakoj njivi su uzeti uzorci tla do dubine od jednog metra, a kasnije je izvršena znanstvena analiza s kojom su danas upoznati vlasnici njiva koje koriste, a dobili su i naputak što trebaju raditi da bi imali bolje rezultate.

Podrška švedske vlade

SAMOZAPOŠLJAVANJE MLADIH

Mladi i nezaposleni Ličani
Mladi i nezaposleni Ličani
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. veljače 2020. u 15 sati

GOSPIĆ - Zagrebačka Udruga GTF iz Zagreba i Grad Gospić koji joj je partneri održali su danas u dva navrata savjetovanje s mladim nezaposlenim osobama kako bi im olakšali zapošljavanje. Na sastanku je bio i tim stručnih suradnika koji će provoditi anketu među stanovnicima Gospića i Perušića.

GFT djelatnošću pokriva hrvatsko zaostalo područje od Ogulina preko Gospića do Gračaca kako bi uz pomoć švedske vlade omogućila mladima samozapošljavanje jer ne ovom području već stoljećima nema stvaranja ove vrijednosti za birokratska mjesta u kojekakvim državnim i lokalnim upravama su odavno dugoročno zauzeta. U Lici se još iz doba Japoda živjelo od trošarine narodim iz Europe ili u doba Kurjakovića i prije otomanske okupacije, od naplate pašarine Dalmatincima.
Suradnici zagrebačke udruge prepoznali su u Lici velike mogućnosti samozapošljavanja u poljoprivredi i turizmu i čak u digitalnom području što je malo vjerojatno. (MAČ)

Akcija za zapošljavanje mladih

INOVATIVAN NAČIN ZAPOŠLJAVANJA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. veljače 2020. u 18.30 sati

GOSPIĆ - Udruga GTF iz Zagreba i Grad Gospić kao partneri pozivaju sve mlade nezaposlene ljude do 30 godina starosti koji nisu u sustavu školovanja da dođu na predstavljanje RAISE Youth projekta koji na jedan potpuno inovativan način pruža podršku pri samozapošljavanju mladih osoba na području poljoprivrede. Naglasak je na održivu i ekološku poljoprivredu, stočarstvo i proizvodnju hrane, zatim turizma i pružanje usluga, te digitalnih vještina, kodiranja i programiranja.

Projekt se prilagođava željama, mogućnostima i potrebama korisnika te uz vrhunske stručnjake koji će biti angažirani na projektu daje podršku pri odabiru poslovne ideje; kroz edukacije i treninge po principu učenje kroz rad; prilikom pisanja poslovnih planova i projekata u svrhu povlačenja sredstava iz EU i ostalih dostupnih fondova i u povezivanju sa sličnim korisnicima projekta i zajedničkom nastupu na tržištu.

Predstavljanje projekta će se održati u prostorijama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Gospić, na početku Budačke ulice, u ponedjeljak 10. veljače u 10 i 13 sati. Na predstavljanje mogu slobodno doći i osobe koje Zavod nije pozvao a uklapaju se u kriterije.

Projekt je financiran iz Fonda Kraljevine Norveške i Europskog gospodarskog prostora s ukupno 3,1 milijuna eura. (LPS)

Gospodarenje privatnim šumama

HRVATSKA ZA PRIMJER DRUGIMA

U Hrvatskoj se šume obnavljaju na prirodan način.

Zdenko Bogović (prvi s lijeva) u društvu njemačkih kolega/Fotografija Photothek/Janine Schmitz
Zdenko Bogović (prvi s lijeva) u društvu njemačkih kolega/Fotografija Photothek/Janine Schmitz
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. veljače 2020. u 19.30 sati

BERLIN - U svjetlu trenutnog predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije, hrvatska delegacija sudjelovala je na simpoziju Njemačkog šumarskog vijeća (Deutscher Forstwirtschaftsrat - DFWR) o šumarskim pitanjima, godišnjem prijemu Udruge njemačkih vlasnika šuma (Arbeitsgemeinschaft Deutscher Waldbesitzer - AGDW) i Međunarodnom zelenom tjednu u Berlinu, koji su održani od 15. do 17. siječnja.

Na simpoziju DFWR-a "Šume i politika" predsjednik Hrvatskog saveza udruga privatnih šumovlasnika mr. sc. Zdenko Bogović iznio je stajališta o privatnom šumarstvu, dao uvid u hrvatsku šumarsku problematiku i dotaknuo se pitanja od zajedničkog interesa Hrvatske i Njemačke. U govoru koji je održao u Bundestagu Bogović je ukazao njemačkim kolegama i predstavnicima njemačkog ministarstva poljoprivrede kako se gospodari sa šumama na prirodni način što je jedno od rješenja za smanjenje utjecaja klimatskih promjena. Europa se suočava s velikim izazovom klimatskih promjena koje snažno utječu i na društvo i na okoliš. Uvažavajući činjenicu da Njemačka ima oko 50 % umjetnih šuma u kojima je u većini povraćeno prirodno stanište, Bogović je istaknuo kako bi Njemačka upravo vraćanjem prirodnosti, odnosno transformacijom umjetnih šuma u prirodne mogla ublažiti klimatske promjene i vratiti bioraznolikost, a isto se može primijeniti i na gotovo cijelu Zapadnu Europu.

- U Hrvatskoj obnavljamo šume na održivi način i gotovo da nemamo umjetnih šuma, nego uzimamo od šume samo onoliko koliko nam priroda daje.- pojasnio je predsjednik Bogović i dodao da se na taj način gospodarenja održava bioraznolikost na najvišoj razini jer se pod prirodnom obnovom podrazumijeva obnova šuma nad očuvanim staništima sa sjemenom kao genetskim materijalom.

Kroz bilateralne razgovore tijekom dva dana istaknuta je želja za zajedničkim doprinosom poboljšanju šumarskog sektora u Europskoj uniji, posebno u kontekstu trenutnog hrvatskog predsjedanja, te njemačkog presjedanja u drugoj polovici 2020. godine. Želja šumarskog sektora je da šumarske teme budu jasno vidljive u Green Dealu, zelenom planu koji je Europska komisija donijela s ciljem ambicioznog smanjenja emisija i očuvanja prirodnog okoliša Europe, kako bi postala prvi klimatski neutralan kontinent u svijetu do 2050. godine.

DWFR (Deutscher Forstwirtschaftsrat) je krovna šumarska organizacija koja uključuje sve dionike njemačkog šumarskog sektora, i javne i privatne, te je moćan čimbenik Njemačke i EU u svim pitanjima vezanim za šumske politike.

AGDW (Arbeitsgemeinschaft Deutscher Waldbesitzer) je federalni savez njemačkih šumovlasnika koji predstavlja njemačke vlasnike šuma i snažno je uključen u šumsku politiku. Jednom godišnje tradicionalno organizira prijem na visokoj razini u Berlinu, kojem prisustvuje preko tisuću donositelja odluka, uključujući njemačke političare visokog ranga, među kojima je i njemački savezni ministar za hranu, poljoprivredu i zaštitu potrošača. (LPS)

POVODOM SVJETSKOG DANA MOČVARA 2. VELJAČE

MOČVARE SU KLJUČ OPSTANKA

WWF Adrija povodom Svjetskog dana močvara skreće pozornost na važnost očuvanja i obnove močvara, ali i drugih vlažnih staništa poput rijeka, jezera, tresetišta, iznimno važnih staništa za prirodu i ljude.

Podlapačaka lokva služ iveć stoljećima/Foto arhiva Lika pressa Gospić, snimiio Marko ČULJAT
Podlapačaka lokva služ iveć stoljećima/Foto arhiva Lika pressa Gospić, snimiio Marko ČULJAT
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
31. SIJEČNJA 2020. U 16 SATI

ZAGREB - Povodom Svjetskog dana močvara, koji ove godine u fokus stavlja očuvanje bioraznolikosti, svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF Adrija želi skrenuti pozornost na njihov izniman značaj kako za mnogobrojne vrste biljaka i životinja, tako i za ljude. Koristi močvara su brojne - močvarna vegetacija doprinosi boljoj kvaliteti vode i djeluje kao filtar koji umanjuje utjecaj različitih izvora onečišćenja, tresetišta pohranjuju 30 posto kopnenog CO2, ublažavaju posljedice klimatskih promjena, dok su usluge močvarnih ekosustava višestruko veće od npr. šumskih.

Unatoč svemu tome močvare i druga vlažna staništa nestaju tri puta brže od kišnih šuma. Čak 35 posto njih nestalo je od 1970. godine, dok je u istom razdoblju nestalo 81 posto populacije vrsta čiji su močvare dom. Procijenjeno je da je pred izumiranjem 25 posto močvarnih vrsta. Glavni uzroci nestajanja močvarnih staništa su isušivanja zbog poljoprivrede ili izgradnje, onečišćenje, eksploatacija njihovih resursa te klimatske promjene.

- Posebno su ugrožene močvare i druga vlažna staništa na otocima koja predstavljaju 'otoke unutar otoka' i oaze bioraznolikosti. Upravo su otočna vlažna staništa nekada bila ključna za opstanak stanovništva jer su predstavljala jedini izvor slatke vode za ljude, poljoprivredu i napajanje stoke.- ističe Irma Popović-Dujmović iz WWF Adrije, dodajući da se moramo konačno odmaknuti od premise da su močvare izvor zaraze i bolesti i prihvatiti zaključnu činjenicu da od očuvanih močvara i drugih vlažnih staništa korist imaju i priroda i ljudi.

Ključno je da lokalno stanovništvo, a ponajviše predstavnici vlasti, prepoznaju njihove koristi i potencijale poput razvoja agroturizma ili edukativnih sadržaja te očuvaju i obnove močvarna staništa.
I u Podlapcu koji je sa svojim zaselcima zelena ii stočarska oaza između Ličkog i Krbavskog polja, lokve su imale ogrom,no značenje za opstanak i ljudi i životinja. One se za napoj blaga i dan danas koriste što se vidi s priloženih slika.

New York Times Travel Show

HRVATSKA MEĐU NAJTRAŽENIJIM ODREDIŠTIMA

Američki turisti iskazuju velik interes za Hrvatsku.

Hrvatski čelnici turizma:Joško Stela, Kristijan Straničić, Martina Bienenfeld, Ina Rodin, Alijana Vuksic, Mario Paleka i Ivan Radošević iz ŽTZ ličko-senjske/Foto HTZ
Hrvatski čelnici turizma:Joško Stela, Kristijan Straničić, Martina Bienenfeld, Ina Rodin, Alijana Vuksic, Mario Paleka i Ivan Radošević iz ŽTZ ličko-senjske/Foto HTZ
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. siječnja 2020. 14.15 sati


NEW YORK - Danas smo od Hrvatske turističke zajednice dobili izvješće o nastupu na sajmu turizma, koji se održava u New Yorku od 24. do 26. siječnja. Sajam je obišao i direktor HTZ-a Kristjan Staničić, a od hrvatskih subjekata svoju ponudu u New Yorku predstavljaju i turističke zajednice grada Zagreba, Dubrovačko-neretvanske, Splitsko-dalmatinske, Zadarske i Ličko-senjske županije i tamo je njen direktor Ivan Radošević.

- Predstavljanje hrvatske turističke ponude na sajmu u New Yorku od strateškog je značaja posebice ako znamo da američko tržište za Hrvatsku predstavlja jedno od najvažnijih dalekih tržišta s kojeg ostvarujemo najveći turistički promet. Nastavak letenja American Airlinesa na relaciji Philadelphia - Dubrovnik dodatno će potaknuti turistički promet iz SAD-a u ovoj godini, a krajnji cilj na kojem intenzivno radimo je jače zračno povezivanje SAD-a i Hrvatske. -poručio je direktor Staničić, nadodavši kako je prošle godine ostvareno 655 tisuća dolazaka i više od 1,8 milijuna noćenja američkih turista što predstavlja godišnji rast prometa od 12 posto.

Tijekom boravka u New Yorku direktor Staničić susreo se s predstavnicima Travel Show Marketing Group, kompanije koja se specijalizirala kao neovisni organizator događanja, a turističke subjekte, kupce i prodavače okupljaju na forumima koje organiziraju diljem svijeta. Tema sastanka odnosila se na mogućnost hrvatskog domaćinstva Travel Agent Foruma u 2021. godini kada bi, procjenjuje se, forum okupio 90 europskih dobavljača i turističkih partnera te oko 150 turističkih agencija iz SAD-a.

-Ovogodišnji nastup u New Yorku potvrdio je popularnost Hrvatske kao vodeće rastuće destinacije za Amerikance te najavio još jednu uspješnu godinu s dvoznamenkastim rastom dolazaka i noćenja iz SAD-a. Hrvatska je uistinu jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija, a u prilog tome govore rezultati istraživanja tržišta i najave bukinga glavnih turističkih udruženja kao što su USTOA, Virtuoso, Signature Travel Network i Travel Leaders Group te brojni članci u vodećim američkim medijima poput The New York Timesa, Los Angeles Timesa, National Geographica, Financial Timesa, Conde Nast Travelera, Travel + Leisure, USA Todaya.- izjavila je direktorica Predstavništva HTZ-a u New Yorku Ina Rodin.

Sastanak je održan i s predstavnicima platforme i mobilne aplikacije TravPRO MOBILE, prve takve vrste na tržištu koja povezuje mobilno učenje i prodaju. Radi se o programu obuke agenata i prodajnog savjetovanja, a koji je osmišljen kako bi pomogao agentima u još učinkovitijoj prodaji destinacija. Trenutno pružaju usluge za više od 60.000 profesionalnih putničkih savjetnika iz SAD-a, a suradnju ostvaruju i s vodećom B2B putničkom agencijom u Kini, Dragon Trail Interactive.

Inače, kao glavni trendovi u putovanju Amerikanaca u prošloj godini su multi generacijsko putovanje, otkrivanje novih destinacija i autentičnih iskustava "Live Like A Local" iskustvo, "transformacijsko" putovanje, odgovorni turizam, aktivni turizam te krstarenja. Amerikanci u Hrvatskoj posebno vole posjete prirodnim i kulturnim atrakcijama s naglaskom na UNESCO-ve lokalitete, nautički turizam, aktivni odmor te posebno posjete lokacijama gdje je snimana poznata HBO serija Game of Thrones, ali i eno-gastronomska iskustva. Najviše posjećuju Dubrovnik, Split i Zagreb.

New York Times Travel Show obiđe više od 35 tisuća posjetitelja koji razgledavaju ponudu više od 700 izlagača iz 175 zemalja svijeta što ovaj sajam čini najvećim turističkim sajmom u Sjevernoj Americi. (LPS)

NAMJERNO TROVANJE DIVLJIH ŽIVOTINJA

Trovanje je u Europi zabranjeno još u prošlom stoljeću.

Očevid tovanja predatora u Mazinu/Foto Biom
Očevid tovanja predatora u Mazinu/Foto Biom
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. siječnja 2020. u 15 sati

ZAGREB - Nedavno je zabilježen novi slučaj namjernog trovanja divljih životinja korištenjem otrova s ciljem usmrćivanja predatora stoke. To je zabranjeno u zemljama Europe još od 80-ih godina prošlog stoljeća.

U prošlu subotu su lovci na području Mazina pronašli lešine vuka i lisice, a u blizini i dva mrtva teleta, za koja je utvrđeno da su postavljeni kao otrovni mamci. Na poziv lokalnog lovačkog društva na teren su izašli zaposlenici Bioma, obaviještena je inspekcija zaštite prirode Državnog inspektorata, policija i članovi Interventnog tima za vuka i risa pri Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.

Zatečeni prizor bio je karakterističan za namjerna trovanja divljih životinja. Dvije lešine teleta ostavljene su kao mamac, s neobičnim ubodnim ranama, a za koje se pretpostavlja da su poslužile za stavljanje otrova. Teladi su bez ušiju kako bi se onemogućilo naći vlasnika po markici. Uginule divlje životinje su povraćale i imale proljev.

Nažalost, u Hrvatskoj se i dalje koristi kao naizgled "brzo i jeftino rješenje" problema koje vlasnici stoke imaju s divljim zvijerima (najčešće s vukovima i čagljevima), psima lutalicama ili divljim svinjama. Zbog loše provedbe i primjene zakona te jednostavne nabavke otrova, ova opasna praksa nastavlja se provoditi.

-Trovanje kao način istrebljivanja predatora je praksa koju bi trebalo u potpunosti iskorijeniti.- izjavio je Ivan Budinski, zaposlenik udruge Biom, dodajućii da je najčešći način trovanja životinja u Hrvatskoj ilegalno postavljanje zatrovanih mamaca.

Prilikom ovakvih pokušaja trovanja redovito stradavaju druge divlje i domaće životinje, a u najgorim slučajevima i ljudi! U neposrednoj blizini mjesta trovanja se zadržavaju i dva sura orla, strogo zaštićena vrsta jer ih je u Hrvatskoj samo 25 do 30 parova, a zbog brze reakcije nakon dojave u Biomu se nadaju da će biti spašeni.

Na ovaj način kod nas su izumrle dvije vrste supova - starješina i crkavica. Supovi su efikasno uklanjali lešine iz prirode i time nas štitili od antraksa i drugih zaraznih bolesti. Godine namjernog trovanja vukova, medvjeda, čagljeva i pasa rezultirale su time da su sup starješina i crkavica izumrli u Hrvatskoj, a ostao je samo bjeloglavi sup na prostoru Cresa i Kvarnera.

Stočarima se u slučaju stradavanja stoke od strane divljih životinja isplaćuje odšteta u iznosu od 600 kuna ovcu, 1500 kuna 3500 kuna, a žensko oko 6000 za tele i 5000 kuna za kravu buša vrijedi oko 10.000 kuna koje treba čekati mjesecima i mjesecima. Osim toga, za korištenje i održavanje krških pašnjaka se poljoprivrednik potiče s godišnje s 3000 kuna po hektaru u sklopu okolišnih mjera što itekako treba imati na umu kada se priča o negativnoj računici koju, zbog šteta od predatora, trpe poljoprivrednici koji stoku napasaju na takvim područjima. (LPS)

Područni ured Hrvatskog zavoda za zapošljavanje

OSPOSOBLJENO 12 POMOĆNIH KUHARICA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. SIJEČNJA 2020. U 11

GOSPIĆ - Iz Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje dobili smo priopćenje o dodjeli 12 uvjerenja za nezaposlenih osoba koje su uspješno završile program stručnog osposobljavanja za zanimanje pomoćna kuharica.

Program obrazovanja iz djelatnosti ugostiteljstva pohađalo je 12 nezaposlenih osoba koje su sve uspješno završile osposobljavanje za zanimanje pomoćnog kuhara. Program obrazovanja proveden je u suradnji s obrazovnom ustanovom "Ivora škola informatike" iz Varaždina. Nezaposlene osobe pohađale su programe obrazovanja koja odgovaraju njihovim psihofizičkim sposobnostima i razini obrazovanja, a obrazovne ustanova odabrana je temeljem provedenog postupka javne nabave. Praktični nastava kao dio obrazovanja provedena je u da restorana u Gospiću.

Polaznici su tijekom obrazovanja ostvarivali pravo na novčanu pomoć, putne troškove koji su isplaćeni razmjerno danima provedenim na nastavi kao i troškove liječničkih pregleda koje je u potpunosti financirao Hrvatski zavod za zapošljavanje. Tijekom obrazovanja nezaposlene osobe su usvojile potrebna znanja i vještine koje će im značajno povećati zapošljivost na tržištu rada. Dio ih se zaposlio tijekom školovanja a ostale se očekuje zapošljavanje u turističkoj sezoni. (LPS

Burza rada

SVE VIŠE NEZAPOSLENIH

Na listi nezaposlenih je 1757 raadnika.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. siječnja 2020. u 21.30 sati

GOSPIĆ - Krajem prosinca prošle godine državni zavod za zapošljavanje na listi je imao 1757 nezaposlenika što je povećanje liste za 111 imena ili nešto manje od sedam posto u odnosu na studeni. Međutim, u odnosnu na preklanjski prosinac lista je povećana za 308 osoba ili 15 posto. Šteta što Zavod nema podataka o zapošljavanju i iseljavanju pred čim se u ovome dijelu Hrvatske zatvaraju oči iu ništa ne poduzima.

Tijekom siječnja lista je obnovljena s 273 radnika koji su ostali bez posla, a poslodavci su prijavili 125 slobodnih radnih mjesta. Preko Birao zaposleno je ili samozaposleno 90 radnika. Osim toga, s liste su brisana 72 imena. Posljednjih mjeseci traže su brojne struke kojih nema u lokalnom srednjem niti višem školstvu. Tako je u prosincu zdravstvu trebalo deset doktora, devet medicinskih sestara, po pet glazbenika,službenika i trgovaca…

Nekima je isplati biti nezaposlen. Naime s liste nezaposlenih njih 464 su korisnici novčane naknade i njima je isplaćeno 1,3 milijuna kuna ili prosječno 2700 kuna što je znatno bolje nego dosta plaća zaposlenika. (LPS)

Nacionalna Udruga uzgajivača buše

POVRATAK KORIJENIMA

Udruga od danas ponovo djeluje iz Gospića.

Sudionici današnje smiljanske Skupštine uzgajivača buše
Sudionici današnje smiljanske Skupštine uzgajivača buše
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. siječnja 2020. u 18 sati

Pripremio Marko Čuljat

SMILJAN - Teslino rodno selo i učitelj Ivica Franić, koji je poslije rata počeo prvi s uzgojem buše dok joj nije imala državni poticaj, bili su domaćin sedamdesetak članova Udruge uzgajivača i uzgajivačica buše iz svih predjela Hrvatske gdje se to govedo uzgaja. Skupština je počela sa zakanjenjem jer se čekalo desetak članova iz Bjelovara.

Udruga je i osnovana 2005. godine u Gospiću, ali je stjecajem okolnosti do sada djelovala iz Šestanovaca u Slavoniji. Na današnjoj Izvanrednoj izbornoj skupštini Udruge ponovo su na čelo Udruge došli Ličani, a i vratit će se sjedište u Gospić.

Za novog predsjednika izabran je Marko Živković iz Donjih Pazarišta, a za dopredsjednika Bariša Dejanović iz Gospića. Za tajnika je izabran Ante Franić iz Mušaluka.

Od Franića i saznajemo da je u cijeloj Hrvatskoj oko 160 uzgajivača goveda buše koji imaju oko 1300 grla, od toga je 700 grla u Lici.

U Likapediji koja ovih dana izlazi iz tiska o buši pronalazimo opširnu natuknicu:
- Buša je primitivna, kasnozrela, kratkorožna dom. pasmina, jednobojno plava, žuta, siva, crvena ili crna, često s jeguljastom prugom na hrptu, visine 0,97-1,14 m, težine 250 kg, uske duguljaste glave, tankog vrata, kratkog trupa, dugih uskih prsiju, šiljastog grebena, velikog trbuha, mršavih tankih nogu; skromna u hrani mliječnost oko 800-1.300 l, slabo tovna, ali dobre radne sposobnosti.

Jadova krava buša pasmine u staji ratarsko stočarske škole u Gospiću koja je oteljena 1931. Muznost: 1934: 1432 l, 1935: 1678 l, 1936: 1316 l, 1937: 1770 l i 1938: 1392 l. Masnoća mlijeka između 3.7 - 4.5 %.

Početkom dvijetisućitih godina stariji Gospićani su se sjećali procesa zamjene buše plemenitim pasminama krava i volova. Pamte da je polovicom 20. stoljeća buša masovno otkupljivana i da je dio prodan za prehranu američke vojske na Korzici. Međutim, tu je kuhara bilo i Židova koji su nešto stoke sačuvali i prebacili u Izrael gdje su je uspješno križali s drugim pasminama.-izjavio je gospićki veterinar Ivan Rukavina. Nakon deset godina selekcijskog rada izraelska buša je davala 3500 litara mlijeka godišnje. Buša spada u skupinu kratkorožnih goveda - Bos brachyeros europeus. Poznata je i pod nazivom domaće planinsko ili ilirsko govedo. Spada u primitivne (ekstenzivne) pasmine goveda koje nalazimo u krajevima u kojima je čovjekov utjecaj na uzgoj vrlo slab. Bušu i njezine križance nalazimo u nerazvijenim brdskim, planinskim i kraškim područjima južno od Save i Dunava (Lika, Dalmacija i u nama susjednoj Bosni i Hercegovini).

Pretpostavlja se da su Iliri uzgajali sitno kratkorožno govedo. Po dolasku Hrvata na ove prostore, ilirska su se goveda križala s drugim brahicernim govedima čija su stada Hrvati doveli iz svoje stare domovine. Naša današnja brahicerna goveda najvjerojatnije su nastala ovim križanjima.

Buša je kasnozrelo govedo. Prvi put se junice pripuštaju u dobi od dvije godine. Telad je sitna, porodne težine oko 15 kg. Plodnost buše je oko 85 do 90 %. Ženske životinje ostaju u rasplodu 10 do 12 godina. Živi oko 20 godina. Lička buša je sitno govedo grube konstitucije. Greben je visine 100 do 110 cm. Krava je teška od 180 do 250 kg, a bik oko 300 kg.

Gotovo je uvijek jednobojna i to od posve svijetle, preko smeđe, prutaste (narodni naziv za buše prekrivene gustim uskim tigrastim prugama), crvene do crne boje s prugom na leđima koja je u kontrastu s osnovnom bojom. Za bušu je tipična srneća gubica tj. tamno pigmentirana sluzokoža s bijelim dlakavim vijencem oko nje. Rogovi i papci uvijek su tamne boje. Na kratkim rogovima česte su svijetle presvlake oko korijena roga, a vrhovi su redovito crni. Kosti glave su nježne, čelo redovito široko, rogovi kratki, jače ili slabije savijeni, u bazi vodoravno usmjereni. Vrat je suh, zategnute kože, s neizraženom vratnom maramom. Leđa su uska, kratka i ravna, sapi krovaste i oborene. Grudni koš je uzak, ali dubok i prostran. Noge su relativno kratke s prostranim i tvrdim papcima koji su rezultat višestoljetne prilagodbe na hodanje po golom ličkom kamenu. Buša je rezultat slabe prehrane i oskudne njege tako da joj muznost nije veća od 700 do 800 litara mlijeka. Mlijeko je izvrsne kakvoće jer ima 4 do 6 % mliječne masti. Laktacija traje oko 8 mjeseci. Proizvodnja mesa je slaba jer je buša koščata i sitna, randman mesa je oko 55 %. Radna snaga buše je skromna, ali zadovoljava potrebe ekstenzivne poljoprivrede svog područja. Buša je dobra zdravlja i veoma otporna na zarazne bolesti. Goveda su se i ljeti i zimi držala vani, bilo na pašnjaku ili u toru, samo su se po najvećoj zimi i nevremenu zatvarala u staju. Hrana im se sastojala od paše i brsta, a zimi najčešće od slame i kukuruzovine. U rano proljeće mladice drveća često su im bile jedina hrana, tako da se svojim zahtjevima za krmom više približava kozi nego govedu. Tijekom zime uz vrlo oskudnu ishranu buša bi jako oslabila, ali dolaskom proljeća i bolje ispaše izgubljenu bi težinu vrlo brzo nadoknadila. I ova činjenica svjedoči o jednoj od njezinih najbitnijih pasminskih osobina, a to je odlična sposobnost prilagodbe. Prema kriterijima FAO ova pasmina svrstana je u kategoriju opasnosti.

Prema podacima HSC-a (Hrvatskog stočarskog centra) u 2006. u Lici je bilo 11 bikova, 100 krava i 29 grla ženskog podmlatka u vlasništvu 36 uzgajivača. Radi zaštite i očuvanja ove pasmine 21. I. 2005. održana je osnivačka skupština Udruge uzgajivača buše u Gospiću koji imaju 30 krava.

Prema podacima HAPIH-a (Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu) u Lici je krajem 2019. kod uzgajivača krava pasmine buša bilo 696 grla kod 53 uzgajivača i 40 bikova kod 27 uzgajivača.

Iz rada Hostela Sveti Rok

PRAVI LIČKI UGOĐAJ

Prošlo je četiri godine kako je počeo radom jedan od rijetkih ličkih hostela.

Pirotehničari na ručku u Hostelu Sveti Rok
Pirotehničari na ručku u Hostelu Sveti Rok
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. prosinca 2019. u 21.30 sati

SVETI ROK - Pobunjenici s juga Like u Domovinskom ratu nisu poštedjeli ni jednokatno zdanje svetoročke škole. Obnovljeno je tekar za vrijeme gradnje autoceste za Dalmciju, a poslije građevinarac mijenjala se svrha objekta i ništa nije klapalo kako je bivalo planirano unatoč podršci nekih ministarstva dok tvrtka Vila Lika iz Ličkog Osika nije uzela stvar u svoje ruke i u jesen 2015. uredila Hostel Sveti Rok.

- Kapacitet je 50 postelja u 11 soba koje su svaka za sebe mala lijepo uređena oaza gdje goste očekuju umjetničke slike i - knjige.-stoji u izdanju Likapedije.

Hostel ima svoje parkiralište, internetu, kuhinju i blagovaonicu te mini teretanu. Nalazi se na idealnoj poziciji za odmor. U blizini su brojne atrakcije, pogodan je za sve uzraste, za grupne boravke u miru i tišini na svježem ličkom zraku. Gostima na usluzi su čitaonica te prostori za održavanje radionica, predavanja i izložbi.

Dobro su došli i motoristi i biciklisti, ali i kućni ljubimci. Za goste se organiziraju jednodnevni izleti u okolicu te vožnja na Tulove grede i Paklenicu. U hostelu pripremaju ličke delicije i jela po narudžbi, a piće dobrodošlice uvijek čeka svakog gosta. Hrana je posebna priča jer je većinom s poznatih farma obitelji Holjevac iz Mušaluka. Tako je na njihovom jelovniku bogat izbor posika - mesnjača, pršuta i slanine, sprema se kupus i meso, a ima i nekoliko vrsta sira, a basa i pole su neizbježne naročito tijekom zime.

Hostel je za doček Nove godine privatno rezerviran.

Ovih dana kada smo se poslovno trefili u Hostelu zatekli smo grupu pirotehničara, momaka koji beru četničke mine po Velebitu i uživaju u ličkoj hrani. (Mač)

Ministarstvo poljoprivrede

USKORO LIČKI KRUMPIR U KINI

Uz pomoć EK na kinesko će tržište i Lički krumpir.

Lički krumpiri na Danu krumpira ove jeseni u Lovincu/Foto arhiva Lika pressa Gospić
Lički krumpiri na Danu krumpira ove jeseni u Lovincu/Foto arhiva Lika pressa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. studenoga 2019. u 18 sati

ZAGREB/GOSPIĆ - Iz današnjeg priopćenja Ministarstva poljoprivrede saznajemo da je danas Europska komisija objavila da je i Paški sir upisan u registar zaštićenih oznaka (ZOI). U Hrvatskoj su do sada zaštićena 24 poljoprivredna i prehrambena proizvoda, a među njima su Lička janjetina i Lički krumpir.

EU znak zaštićene oznake izvornosti, odnosno zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla, koji se nalazi na ambalaži potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda. Još jedno priznanje autohtonim hrvatskim poljoprivrednim proizvodima nakon što su na posljednjem sastanku u Kini ovoga studenoga povjerenik Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan i ministrica poljoprivrede Marija Vučković potvrdili dogovor o prvih šest zaštićenih hrvatskih proizvoda koji će se naći na kineskom tržištu i to Neretvanska mandarina, Baranjski kulen, Dalmatinski pršut, Drniški pršut, Lički krumpir i Dingač, a dogovoreno je da se na popisu nađe i sedmi proizvod, Istarski pršut/Istrski pršut, ali kao zaštićeni proizvod Hrvatske i Slovenije. (LpS)

Tržište rada

PORAST NEZAPOSLENOSTI

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. studenoga 2019. u 10.30 sati

GOSPIĆ - Krajem listopada u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje Područni uredu evidentirano je 1548 nezaposlenih osoba, što predstavlja 166 osoba više u odnosu na rujan. Zavodu je bilo prijavljeno 310 novih nezaposlenih radnika što je bilo upola više nego u rujnu. S liste nezaposlenih posao je dobilo samo 96 radnika. (LPS)

Tržište rada

SVE MANJE NEZAPOSLENIH

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. listopada 2019. u 10 sati

GOSPIĆ - Krajem rujna 2019. u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje Područni uredu evidentirane su 1382 nezaposlene osobe, što predstavlja 19 osoba odnosno 1,4 % manje nego u prethodnom mjesecu i 286 osoba ili 17,1% manje nego u istom mjesecu prošle godine.

Poslodavci su imali 190 slobodnih radnih mjesta, a najviše su tražene kućne pomoćnice kojih je trebalo 16, zatim učitelj glazbene kulture 11, konobari 10, drvoprerađivački radnik devet, učitelj matematike osam, učitelj djece s razvojnim teškoćama sedam te po četiri doktora, prodavača, učitelja biologije, fizike …

Susret na JUL-u

VRIJEDNI NOVALJSKI BRANITELJ LIKE

Obitelj Škunca dala se u posao proizvodnje eteričnog ulja od paških trava.

Štand OPG-a Škunca iz Novalje
Štand OPG-a Škunca iz Novalje
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. listopada 2019. u 23 sata

Pribilježio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Tijekom Domovinskog rata upoznao sam dosta hrvatskih branitelja s mora, bilo s otoka, bilo s obale, iz Primorja ili Istre. Više se rijetko viđamo, svatko je krenuo svojim životnim putem. Kako je u klanačkoj školi bio smještan stožer 111. riječke brigade Zmajevi koji su do Klanca došli pješice boreći se od Brloga, preko Otočca… tamo sam upoznao dosta sjajnih osoba, hrvatskih vitezova.

Njihov zapovjednik jedno je vrijeme bio časnik Nikola Škunca, ljudina ogroman ka Velebit u čijoj je sjeni odrastao i kad je trebalo nije dvoumio. S riječkim Zmajevina krenuo je u Liku preko Žute Lokve. Kod Brloga su imali žestok okršaj s četnicima, ali su na svu sreću dobili strane motorole pa su dospjeli i do Otočca i nastavili sve do Gospića, da bi dio rata bili stacionirani u Klancu gdje su imali i obuku ročnih vojnika. Sudjelovali su u svim značajnim akcijama i operacijama u Lici. Zajedno s Vukovima i drugim hrvatskim braniteljima protjerali su pobunjenika iz Divosela u jesen 1993. Redale su se Oluje i pobjede kada su se premjestili u Korenicu… Jedno ratno vrijeme Nikola je bio i u slavnoj 9. gardijskoj brigadi Vukovi.

Škunca se vratio kući i dugo je gruntao kako osigurati egzistenciju za svoju šesteročlanu obitelj, a da se ne raspe po bijelome svijetu. Rješenje nije vidio niti u turizmu u ona dva litnja miseca. Zato su Škunce zajednički odlučili da se late zemlje. Najprvo su zasadili nešto smokova, pa je uslijedila europska potpora iz predpristupnog fonda IPARD pa se krenulo s daljnjim kultiviranjem kamenjara u okolici Novalje. Osnovan je OPG, kćerke su se odlučile za studij i za znanje koje će im pomoći na rodnom Pagu.

Susreli smo se na njihovom štandu na Jeseni u Lici, a k njima je svratio i premijer Plenković koga su upoznali sa svojim radom i ciljevima. Sad ta vrijedna obitelj ima smilja na sedam hektara, zasadili su 960 smokava, a prije tri godine i 350 maslina i 220 badema. Nabavljena je i mehanizacija da se olakša, ubrza i poboljša proizvodnja. Već je i počela prerada smilja u eterično ulje. Imaju kapacitet od 20 tona biljne mase dnevno što daje 30 litara eteričnog ulja. Škunce imaju kapacitet i za usluge drugim proizvođačima. Za svu proizvodnju imaju osiguran plasman, znači imaju poznatog kupca, a sto je jedna kozmetička strana industrija

Iz Komunalca u Gospiću

USKORO IGRADNJA POUČNIH STAZA

Uz europsku pomoć izgradit će se pet poučnih staza na gospićkom području.

Početak Poučne staze u Deralama na sjeveroistoku Gospića
Početak Poučne staze u Deralama na sjeveroistoku Gospića
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. listopada 2019. u 20 sati

GOSPIĆ - Uskoro ćemo objaviti prve natječaje za izgradnju poučnih staza za koje smo programe dobili europsku financijsku potporu.- kratak je bio u izjavi Milan Mataija, direktor Komunalca u Gospiću.

Iz Programa ruralnog razvoja Hrvatske nakon javnog natječaja Komunalcu su odobrena sredstva od 3,7 milijuna kuna. Tim bi se sredstvima trebalo izgraditi pet poučnih staza na području grada Gospića. Za Ličko-senjsku županiju odobrena su još četiri projekta, a ukupno je u Hrvatskoj odobreno 40 ugovora u vrijednosti od 26 milijuna kuna.

Komunalac će ta sredstva iskoristiti za uređenje pet poučnih staza, informativnih ploča s podacima o stazi, vidikovaca i ostale manje infrastrukture na području poučnih staza koje će se u kompletnim dužinama temeljito obnoviti i modernizirati. Poučna staza Derale - rijeka Lika počinjat će u Budačkoj ulici na postojećem makadamskom putu nešto prije kuće broj 198. Put vodi preko Derala, sjevernog dijela Ličkog polja na kome je bila 1991. godine organizirana obrana od neprijatelja iz Novog Ličkog Osika i Ostrvice i vodit će posjetitelje sve do rijeke Like u blizini autoceste i željezničke pruge, a kroz Budačku borovu plantažu koja se rasprostire na objema obalama ove najveće ličke rijeke. U Komunalcu smo saznali da će na stazi biti podignute četiri nadstrešnice i sjenice, a u petoj nadstrešnica moći će se roštiljati. Na stazi će biti postavljena i četiri kompleta stolova s po dvije klupe, izgradit će se dva vidikovca i biti će izgrađena solarna javna rasvjeta sa 12 stupova.

Poučna staza Krčmar u Smiljanu biti će u stvari križni put od župne crkve Blažene Djevice Marije Karmelske sagrađena 1864. do vrha Krčmara s 14 postaja i klupama i dvije sjenice.

Poučna staza Ćukinov put - Budački most počinjat će u Pazariškoj ulici kod produžetka Ulice kralja Tomislava na sjever, sve do Šikića u Smiljanskom Polju i Budačkog mosta na rijeci Lici u Budaku. Na ovoj stazi će biti i deset sprava za vježbanje. Dužine je4,7 kilometra, od čega 2,9 km i prolazi Ličkim poljem a drugo je borik.

Poučna staza Veliki Žitnik - Dunjevac kreće od zgrade nekadašnje osnovne škole u Velikom Žitniku i ide zapadno kroz žitničku plantažu ariša sve do Dunjevca nadomak Klancu. Staza je dužine 3,4 kilometra.

Poučna staza Medak - Vrebac počinjat će na glavnoj cesti na zapadnom ulasku u Medak odvojkom preko Ličke poruge i ide putem pored medačke plantaže ariša i druge crnogorice koja je sađena proteklih pedesetak godina i već je velika i prava šuma. Staza je dužine 5,8 kilometara. (LPS)

U susret Jeseni u Lici

MAJETIĆI SPREMAJU VIŠE VRSTA PEKMEZA

Kuvanje pekmeza je u posebno namijenjenoj kuhinji u dvorištu
Kuvanje pekmeza je u posebno namijenjenoj kuhinji u dvorištu
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. listopada 2019. u 16 sati

GOSPIĆ - Marica i Darko Majetić ubrzano završavaju radove ne pripremi svojih proizvoda za predstojeću izložbu Jeseni u Lici. Ovih dana bili su u berbi voća za različite pekmeze te će ga biti od nekoliko vrsta šljiva i od šipka.

Šljive su brali u Buniću jer ih u Gospiću i okolici nema. Tamo su nabavili uz ličku bistricu i rusku džanariku i to žutu i plavu, i eto tri vrste pekmeza, koji smo morali prekrstiti u europski - džem. To me pomalo asocira na djetinjstvo i američki ratni kamion džems General motorsa koji su vozili šoferi Trancporta u Budačkoj. Za mene je pekmez pekmez, a đem je đem. Velika je razlika, pekmez se mora peći po dana od mljevenih šljiva, a đem samo nekoliko sati i to od šljivinih polovica i mora se brzo pojesati jer ne more stajati, uplisnivi se. Ali, biula je to posebna jesenska poslastica moga ditinjstva. Smočio se domaći kruv iz bratvana i eto doručka prije škole. (M. ČULJAT)

Noćna akcija na Plitvicama

NOĆNO SPAŠAVANJE

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. LISTOPADA 2019. U 17 SATI

GOSPIĆ - Sinoć nešto prije 23 sata pomoć od HGSS-a zatražili su čuvari prirode u NP Plitvička jezera. Poziv za pomoć uputilo je dvoje stranih turista koji su u poslijepodnevnim satima krenuli u obilazak Gornjih jezera. Iako su staze označene te postoji i sigurna karta NP Plitvička jezera koju je izradila HGSS Stanica Gospić ovi turisti su vjerojatno precijenili svoje fizičke sposobnosti.
Na sreću turisti su uspjeli poslati svoje koordinate te tako olakšali posao spašavateljima te su pronađeni u 01.30 sati na brdu Stubica. Bili su samo iscrpljeni. (HGSS)

14. HRVATSKI KUHARSKI KUP 2019

SAMO JEDAN SUDIONIK IZ LIKE

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. rujna 2019. u 11.15 sati

PREGRADA - Četvrto kolo 14. Hrvatskog kuharskog kupa Slavka Večerića održano je ovog vikenda. Sudjelovalo je samo sedam kuhara a jedan je bio iz Like i to Dario Špehar iz NP Plitvička jezera koji inače radi u Hotelu Jezero, a bio je prošlogodišnji pobjednik ovoga natjecanja. Osim toga, on nastavlja plitvičku tradiciju prezimena Špehar koji su uvijek bili odlični kuhari. Kup se nastavlja krajem listopada kada će se održati posljednje kolo u Bjelovaru.

Na svakom natjecanju zadatak sudionika je pripremiti svečanu hladnu platu, toplo glavno jelo i desert na zadanu temu, odnosno namirnice. Natjecatelji su kuhari iz cijele Hrvatske, a svakom može pomagati i po jedan pomoćnik. Najboljima u pojedinom kolu se dodjeljuju priznanja za plasman po kategorijama te u ukupnom poretku. U ovoj sezoni održat će se sveukupno 5 natjecanja diljem Hrvatske.

Osim svekolike afirmacije kuhara i struke te cjelokupnog hrvatskog kulinarstva i hrvatskih proizvoda, cilj Hrvatskog kuharskog kupa je prezentacija, razvoj i izgradnja prepoznatljive hrvatske kulinarske ponude. Posebna je pak zadaća ovih natjecanja kreativan i konkretan doprinos oblikovanju kulinarske prepoznatljivosti lokalne sredine, a time i unapređenje sadržajnosti i atraktivnosti njene cjelokupne turističke ponude. (LPS)

Lovinački Dan krumpira

Stiglo 30 izlagača

Lovinački vrtićari sve su oduševili prvim prvim nastupom na sajmu
Lovinački vrtićari sve su oduševili prvim prvim nastupom na sajmu
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. RUJNA 2019. U 18 SATI

LOVINAC - Jutros su mnogo putovi vodili u ovo ličko mjesto kraj Cvituše, jer se održavao Dan krumpira. Time je obilježena još jedna poljoprivredne godina. U središte Lovinca stiglo je 30 izlagača iz svih krajeva Like, a dabome najviše je bilo Lovinčana među kojima je danas bio i župan Milinović. Na prigodnoj svečanosti predstavu su izveli i polaznici lovinačkog vrtića.

Svakako najzapaženiji je bio Agro Velebit, lovinačka tvrtka koja je nakon višegodišnjeg rada konačno zaštitila jedini lički proizvod - krumpir kao proizvod s geografskim podrijetlom čime su mu širom otvorena vrata ne samo hrvatskog tržišta. Samo da bude krumpir. Jedna planinka iz Agro Velebita na kozi je pekla pekmez od šljiva, koji je pri snimanju bio u stadiju - oše. Planinka je bila jedna bivša učenica gospićke gimnazije i taman je razgovarala sa svojom profesoricom engleskog Editom Klobučar, kada je naišao i direktor Nikola Vidaković, koji je odobri da se profesorici osigiur nekoliko majica i zaslana za prezentaciju u sklopu Erazmus programa u Bugarskoj gdje putuje izaslanstvo Gimnazije iz Gospića.

Na jednom slatkom štandu s medom, bila je Jelka Poavičić, rođenja Lovinčanka kćerka starijima dobro poznatog Mile Brice, a njen sin Marijan lunjao je izložbom pozdravljajući prijatelje i suradnike. Na idućem štandu su bili poznati lovinački pčelari obitelji Ivice i Anđe Sekulić, koji prave i prigodne voštane svijeće od svog voska. Uto je naišao i vlč. Luka Blažević, župnik Ličkog Osika, iskoristio sam priliku da njih dvojicu upoznam rekavši župniku da je Sekulić pčelinjak obnovio 1992. u Iki kada je od jednog Žepčanina na poklon dobio - možete si mislit - autobus i da još uvijem ima i pčela i meda zahvaljujući pomoći tog Bosanca.

Na prilazu župnoj crkvi sv. Mihovila, čiji će blagdan sutra posebno proslaviti Lovinčani na ugodnom mioljskom suncu odmarali su oni umorni, stariji, ali i oni koji su odlučili nešto prezalogajiti. Sjedilo se na - balama slame. Baš su bile ugodne i tople. Na sajam su stigli i mladi gospićki rukometaši koje smo uslikali za naš portal.

Na jednom štandu jedan prosjedi čovjek izložio je manje formate slika na staklu u maniri naive. Pomalo neobičan motiv za ličke sajmove. Opazivši potpis Sekulić, priđem čovjeku pružajući mu ruku i predstavljajući se, obadvojica nismo bili sigurni u naš jedan ratni
susret. Naime, jednom prilikom kad sam bio među pripadnicima lovinačke domobranske postrojbe dopao mi se njihov zaštitni znak na rukavu pa sam se raspitaoi tko je to uradio i ubrzo došao do Stjepana Sekulića ispod Cvituše. Susreli smo se u nekakvom uredu bivšeg Metinga u Bilajskoj ulici. Ja sam napisao pričicu o njemu u njegovoj sklonosti crtanja i više se do danas nismo ni čuli ni vidjeli. Jedino, što mi je čelar Ivica Sekulić rekao da mu je napravio etiketu za med.
Bilo je izlagača iz Smiljana, nezaobilaznog Kutereva, Briks je iz Gospića došao sa svojim palačinkama, b ila je Mesićka iz Mušaluka, … Bio je jedan cerjanski krumpir od kilu i po. (M. Čuljat)

Poziv u Slavoniju

HEADONEAST I DOŽIVITE SLAVONIJU

Iduću mjesec održavaju se Dani Hrvatskog turizma prvi puta se održavaju u Slavoniji.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. rujna 2019. u 20 sati

OSIJEK - Ljeto je polako nestalo, ali ne i želja za odmorom, užitkom, bijegom… Razmišljate o destinacijama koje pružaju užitak u svako godišnje doba? O šarmantnoj Toskani ili tajanstvenoj Transilvaniji? Vuče vas okus gastronomskih delicija čuvene francuske i talijanske kuhinje, ili razmišljate o kulturnom uzdizanju u Beču? Dvojite između adrenalinskog provoda ili romantičnog vikenda? Gdje krenuti? Gdje možete naći sve to - i puno više?

Head on East! Krenite na istok Hrvatske. U neotkrivenu Slavoniju, regiju neočekivanog kontrasta. Zelenu i zlatnu, crvenu i crnu, slatku i slanu, pikantnu i sočnu, pitomu i divlju, prirodnu i urbanu, rumenu i bistru, tradicionalnu i luksuznu, kulturnu i zabavnu, sigurnu i strastvenu, ponosnu i gostoljubivu. Imamo i povod. Prvi put, Dani hrvatskog turizma organizirat će se u unutrašnjosti zemlje, na području Slavonije, Baranje i Srijema. Početkom listopada hrvatski turistički djelatnici sudjelovat će na atraktivnim programima, diljem pet najistočnijih hrvatskih županija.

Centralni trodnevni događaj od 3. do 5. listopada, simbolički nazvan HeadOnEast, u baroknoj osječkoj Tvrđi priprema se za vas! Događaj organiziraju Osječko-baranjska županija i Turistička zajednica Osječko-baranjske županije uz pokroviteljstvo Grada Osijeka, sponzorstvo Zagrebačke banke d.d. i kroz suradnju ostalih slavonskih županija i njihovih turističkih zajednica. Stoga, uživajte u punom smislu te riječi u najboljem od Slavonije. Uz cjelodnevni prekrasni ambijent, bogatu ponudu, odličnu glazbu, HeadOnEast ponudit će i desetak atraktivnih programa, među kojima dominira bogata enogastro ponuda Slavonije, Baranje i Srijema. U HeadOnEast Gastro dvoboju, slavonske županije borit će se za titulu pobjednika u kategorijama kao što su stari recepti protiv novih, ali i riba protiv mesa. Izdvajamo i prvi Festival svjetla na ovim prostorima kojim će svaku večer zabljesnuti barokne zgrade osječke Tvrđe. Deseci mađarskih umjetnika udahnut će Tvrđi potpuno novu vizuru koja će oživjeti i preko izvedbi uličnih glazbenika, performansa i predstava na otvorenom. HeadOnEast Red district biti će odabir strastvenih ljubitelja vrhunske hrane, vrhunskog vina i vrhunske glazbe koji žele intenzivan doživljaj Slavonije. To ne isključuje znatiželju i upoznavanje raznolikosti gastronomske ponude u HeadOnEast StreetFood zoni. Najbolji slavonski i baranjski proizvođači kulena, kobasica, čvaraka, sira, meda, ajvara, pekmeza, rakije i drugih proizvoda, prvi će se put naći na jednome mjestu. Za ljubitelje piva, HeadOnEast Beer Garden dovodi najbolje craft pivare Slavonije, Baranje i Srijema te Prvo hrvatsko pivo na jedno mjesto. Tradicionalna Slavonija bit će domaćin u tematskim dvorištima Tvrđe. Programi Dernek i Pekmez pružit će uvid u zaboravljene recepte, tradicionalnu pripremu i zvuk tambure.

HeadOnEast Lounge zona, ulice Tvrđe pretvorit će u najljepši dnevni boravak, tu će biti i prepoznatljiva osječka In da Sofa. Vinoljupci će moći dodatno uživati u Večeri vina i umjetnosti koja već tradicionalno okuplja ljubitelje vinske kapljice, ali i umjetnosti. Novost je kako će Večer vina i umjetnosti za ovu priliku postati dvodnevna manifestacija te će se održati i u petak i subotu s predstavnicima svih slavonskih i podunavskih vinogorja. Sve dane upotpunit će vrhunski glazbeni doživljaj na dva glavna stage-a gdje će nastupati Electric Porn, Akvarel, Miroslav Evačić Trio… Bit će tu i Trio Reba, fusion jazz i poznati DJ-evi … U posebnim zonama, uz tamburaše na ulicama Tvrđe, oživjet će i cabaret…
Druženje na prvom HeadOnEast događaju završava šetnjom prekrasnim Sajmom antikviteta koji će nedvojbeno iznova okupiti sve tragače uspomena.
Najvažnije, na HeadOnEast-u dočekat će vas dobra atmosfera koju će kreirati Slavonci, dobri, dragi i topli ljudi, najbolji domaćini!
Dok se pakirate, za više informacija zapratite Facebook stranicu "Visit Slavonija Baranja" i Instagram profil "visit.slavonija.baranja". HeadOnEast i doživite Slavoniju

Hrvatska turistička zajednica

STO MILIJUNA NOĆENJA

U Ličko-senjskoj županiji bilo je preko tri milijuna noćenja turista.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. rujna 2019. u 18 sati

ZAGREB/GOSPIĆ - Prema podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnom i nekomercijalnom segmentu te u nautičkom charteru, u Hrvatskoj je ovaj vikend premašena brojka od 100 milijuna ostvarenih noćenja. Riječ je o odličnom rezultatu jer je 100 milijuna noćenja prošle godine premašeno tjedan dana kasnije, odnosno 28. rujna. Potvrda je to da je hrvatski turistički sektor i u ovoj vrlo izazovnoj i zahtjevnoj turističkoj godini ostvario iznimno pozitivne rezultate.

- Na našem području do jučer je ostvareno 3.270.709 noćenja. Izjavio je za Ličke novine Ivan Radošević, direktor Turističke zajednice Ličko-senjske županije.

- Dosadašnji pozitivni pokazatelji o ostvarenom turističkom prometu, ali i oni financijski, dokaz su kako je Hrvatska izvrsno pozicionirana na svjetskom turističkom tržištu. I dalje ćemo našu turističku politiku voditi u smjeru održivog i odgovornog turizma s ciljem da kvaliteta cjelokupne ponude bude sve kvalitetnija.- izjavio je ministar turizma Gari Cappelli.

- Realizacija 100 milijuna noćenja tjedana dana ranije u odnosu na prošlu godinu predstavlja odličan rezultat hrvatskog turizma i jasan podatak kako naša zemlja na vrlo konkurentnom međunarodnom tržištu zauzima stabilnu poziciju. S ciljem zadržavanja pozitivnih trendova već sada vrlo intenzivno radimo na pripremi 2020. turističke godine dok je još uvijek u tijeku velika kampanja za promociju posezone za koju već sada bilježimo odlične najave.- poručio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić, naglasivši kako dosad ostvareni rezultati potvrđuju kako je Hrvatska na brojnim emitivnim tržištima sve više percipirana kao sadržajna cjelogodišnja turistička destinacija.

Dodajmo kako je u dosadašnjem dijelu godine, odnosno od 1. siječnja do 22. rujna, prema prvim i nepotpunim podacima sustava eVisitor, u Hrvatskoj ostvareno 18,3 milijuna dolazaka i gotovo 101 milijun noćenja, što u odnosnu na isto razdoblje lani predstavlja rast od 4 posto u dolascima i 2 posto noćenjima. U istom je razdoblju najviše noćenja ostvareno s tržišta Njemačke, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Poljske i Italije, a destinacije u kojima je ostvareno najviše noćenja su Dubrovnik, Rovinj, Poreč, Split i Medulin. (LPS)


Poziv iz Lovinca

DOĐITE PROBATI LIČKE KRUMPIRE

U subotu je Dan, odnosno festival, ličkom krumpira Agro Velebita Lovinac.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. rujna 2019. u 14.45 sati

LOVINAC - U subotu, 28. rujna u ovome ličkom mjestu između Ličkog sredogorja i Velebita održava se Dan ličkog krumpira u organizaciji lovinačke tvrtke Agro Velebit koja je uspjela osigurati i državnu potvrdu o ličkom krumpiru koji je već desetljećima poznat na hrvatskom tržištu.
Program počinje u 10 sati, a u podne je početak fešte posvečene ovome jelu koje je hranilo Ličane i Ličkulje proteklu 251 godinu. Naime, kako u rukopisu Likapedije pronalazimo krumpir je u Liki prvi put zasađen na proljeće 1768. Svaka satnija dobila je od krajiške uprave po dva mjerova crvenoga duguljastoga krumpira. Nove vrste krumpira zasađene su 1780. a donijeli su ih godinu dana ranije lički vojnici na povratku iz Češke gdje se spremao novi rat s Pruskom.

Prije Domovinskog rata najveći proizvođač sjemenskom krumpira za kojim je bila jagma bio je PPK Velebit iz Gospića koji je 1983. imao je pod sjemenskim krumpirom 145 ha od čega je 35 ha u kooperaciji. Za proizvodnju je uvezeno 15 vagona sjemena. Na vlastitih 105 ha krumpira PPK je ostvario urod od 136.000 kg, prinos po hektaru je bio 1.295 kg. Cjelokupna proizvodnja je unaprijed prodana, a sjemena je nedostajalo za izvoz u Italiju koja je tražila 3.000 vagona. Taj gospićki propali kombinat koji je dio proizvodnje bio obnovio pod granatama u ratu 1990. proizveo je 55.800 t krumpira, prinos je bio 8,7 t/ha. (MAČ)

Novi proizvod tvrtke Lika svjetlo iz Smiljanskog polja

TESLINA LAMPA

U Lika svjetlu počela proizvodnje višenamjenske lampice po ideji Nikole Tesle.

Tesla s lampom Lika svjetla u rodnom Smiljanu/Foto Lika svjetlo
Tesla s lampom Lika svjetla u rodnom Smiljanu/Foto Lika svjetlolicke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. rujna 2019. u 18 sati

GOSPIĆ - Jedna od prvih novih tvornica koja je proradila u gospićkoj Poslovnoj zoni Smiljansko polje nedaleko Smiljana je Lika svjetlo. Tvrtka je utemeljena 20006. i počela je raditi u nekadašnjoj menzi MOL-a u Ličkom Osiku. Za proizvodnju lustera do sada je dobila nekoliko nagrada, a danas je proizvodnja na površini od 1600 četvornih metara.
Njihovu proizvodnju prepoznali su arhitekti i projektanti, a u radu koriste vema malo uvoznih komponenti, ali zato veći dio izvoze. Teslin toranj za bežično emitiranje električne energije koji sustav nije realiziran zbog interesa krupnog kapitala i nemogućnosti naplate potrošnje, poslučio je kreatorima Lika svjetla kao inspiracija za formu Teline lampe.

Redukcijom konstrukcije Teslinog tornja, postignuta je forma koja imitira toranj koji i danas postoji u SAD-u. Ovim projektom pokušao se sačuvati dio Teslinog rada (Wardenclyffe tower, Colorado Springs), Funkcija izvornog tornja bilo je istraživanje bežičnih transmislija električne energije. Imajući to u vidu prilikom projektiranja, napajanje lampe je baterijsko, on/off na dodir. Na vrhu žičane konstrukcije nalazi se staklena polukugla koja je ispunjena nitima koje imitiraju munje. La koristi led žarulju i ima bateriju koja se punu na struju, pogodna je osima za stambeni prosto i za kampere ili šatore.

Teslina lampa je svjetsku premijeru imala u Milanu na festivalu Euroluce 2019, na području Hrvatske prvi puta je predstavljena na zagrebačkom festivalu dizajna Zagreb design week gdje je bila nominirana za nagradu festivala. Za Teslin rođendan ove godine prezentirana je u Memorijalnom centru Nikole Tesle u Smiljanu i na Tesla in Lika festivalu.Prezentirana je u Portugalu na Hotel industry forumu, a u studenom biti će izložena na Lux live-u, londonskom festivalu dizajna.

Dio sredstava zarađenih od prodaje lampe predviđa se uložiti u stipendiranje studenata dizajna. Osim stipendije omogućiti će im se praksa u Lika svjetlu, gdje će imati priliku kreirati i izraditi svoju lampu koja će ući u kataloški program tvrtke. (LPS)

Tržište rada

NEZAPOSLENA 1401 OSOBA

I dalje se traže radnici, najviše asistenti u nastavi.licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. rujna 2019. u 9 sati

GOSPIĆ - Krajem kolovoza u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje Područni ured zabilježen je daljnji pad broja nezaposlenih osoba. U evidenciji je bila 1401 osoba. To je 25 osoba odnosno 1,8 % manje nego u srpnju i 230 osoba ili 14,1 % manje nego u istom mjesecu prošle godine.

Najveći broj nezaposlenih osoba evidentiran je u ispostavama Gospić (Grad Gospić, Općine Karlobag, Lovinac i Perušić) - 465 i Otočac (Grad Otočac, Općine Brinje i Vrhovine) - 413.

Prošlog mjeseca poslodavci su prijavili 217 slobodnih radnih mjesta, što je za 92 radna mjesta ili 73,6 % više nego u srpnju. Najviše su se tražili učitelj djece s razvojnim teškoćama, odnosno asistenti u nastavi, kojih je trebalo čak 26, odgojitelj predškolske djece 16, drvoprerađivački radnik 15, čuvar 11, čistačica i zidar po 10, radnik za pomoć u kući devet, izolater osam, fasader sedam, radnik na proizvodnoj liniji i konobar po šest, pomoćni monter građevinskih skela, skelar i ekonomist…(LPS)

Ispitivanje stavova javnosti o risu

ANKETA MEĐU LIČANIMA, GORANIMA I DIJELU PRIMORACA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. rujna 2019. u 23 sata

ZAGREB - Ukoliko u poštanskom sandučiću pronađete bijelu omotnicu s likom risa na naličju, čestitamo! Postali ste dio istraživanja stavova javnosti o risu koje se provodi na području njegove rasprostranjenosti u Lici i Gorskom kotaru i dijelu Primorja-


Uskoro započinje istraživanje stavova javnosti o risu, koje se provodi metodom nasumičnog odabira, na područjima rasprostranjenosti risa u Lici i Gorskom kotaru. Istraživanje se provodi kao dio LIFE Lynx projekta, kojim se želi sačuvati dinarsku populaciju risa od izumiranja, u sklopu kojega je početkom ove godine ispušten "Doru", mužjak iz karpatske populacije, ulovljen u Rumunjskoj, kao prvi od četiri risa čijim se ispuštanjem u Hrvatsku želi povećati genska raznolikost populacije.

Ankete su poštom poslane prošlog petka, a u poštanskim sandučićima nasumično odabranih adresa mogle bi se naći već od sutra. U bijelim kuvertama s likom risa nalazi se upitnik s uputama za ispunjavanje, kao i prazna omotnica s plaćenim odgovorom, za besplatan povrat ispunjenog upitnika.

- Ličani i Gorani su godinama u suživotu s risom, i jako nam je bitno znati njihovo mišljenje o njemu: smatraju li da je dobrodošao na njihovom području, koliko poznaju njegovu ekologiju i što misle o njegovoj budućnosti na području? Za popunjavanje ankete potrebno je izdvojiti 5 do 10 minuta, a slanje ispunjenih upitnika vrlo je jednostavno. Uz upitnik, nasumično odabrani građani dobit će i omotnicu s plaćenim odgovorom koju je potrebno samo, bez podataka, predati na pošti.- Ivana Selanec, iz udruge BIOM

Nakon što se prikupe anonimno ispunjene ankete slijede unos i obrada podataka, a rezultati ispitivanja objavit će se na web stranici projekta i u lokalnim medijima. Prikupljeni podaci pomoći će koordinatorima projekta da usmjere daljnje aktivnosti projekta ali i budućeg upravljanja risom na našem području. Prva ovakva anketa provedena je još 2008. godine i izuzetno nam je bitno njeno ponavljanje kako bismo bili svjesni trendova i noviteta u onome što i kako lokalno stanovništvo misli i s čime se svakodnevno suočava. (LPS)

KONAČNO LAKŠE U KANIŽU

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. rujna 2019. u 19 sati

GOSPIĆ - Radnici Geotehnike iz Selca privode kraju rekonstrukciju prve polovice mosta u Kaniži Gospićkoj preko Bogdanice. Most je izgradio Josip Kajetan Knežić prije 174 godine i već desetljećima velika je opasanost za pješake. Tek ovaj put dobit će željezni pješački prijelaz čija se montaža s vanjske strane mosta nizvodno dovršava ovih dana. (MAČ)

Hrvatska turistička zajednica

STRANI NOVINARI U KARLOVAČKOJ I LIČKO-SENJSKOJ ŽUPANIJI

Turisti imajo što vidjeti i u Gospiću/Foto arhiva Lika pressa Gospić
Turisti imajo što vidjeti i u Gospiću/Foto arhiva Lika pressa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. kolovoza 2019. u 15.15 sat

ZAGREB - Hrvatska turistička zajednica u razdoblju posezone nastavlja s posebnim promotivnim projektima, a jedan od njih je suradnja s inozemnim novinarima, blogerima i influencerima pa će belgijski i nizozemski novinari posjetiti kontinentalni dio Hrvatske.

Riječ je o studijskom putovanju šest predstavnika medija koji će od 30. kolovoza do 3. rujna boraviti na području Karlovačke i Ličko-senjske županije gdje će upoznavati turističke lokalitete, gastronomsku ponudu i sportske aktivnosti ovog dijela Hrvatske. Sudionici studijskog putovanja svoja će iskustva prenijeti brojnim čitateljima specijaliziranih magazina i portala kao što su nizozemski Triptalk, Vrij magazin/De Telegraaf, specijalizirani web portal za putovanja Mountainreporters.com i blog Tjoolaard.be, odnosno s čitateljima belgijskog mjesečnika Goed Gevoel te belgijskih novina Het Nieuwsblad koje ostvaruju dnevni doseg veći od milijun čitatelja.

-Hrvatska kontinentalna ponuda ima veliki potencijal za razvoj cjelogodišnjeg turizma, a projekti poput ovog ujedno su i idealan način da promoviramo destinacije i regije koje posjetitelji iz brojnih zemalja tek otkrivaju. Potvrđuju to i već provedena brojna studijska putovanja i projekti kao što je primjerice #Visit Slavonia #Share Slavonia, putem kojeg smo ponudu slavonskih destinacija približili brojnim potencijalnim turistima. Siguran sam da će destinacije i lokaliteti Karlovačke i Ličko-senjske županije oduševiti belgijske i nizozemske novinare koji će svoje pozitivne dojmove podijeliti s brojnim potencijalnim gostima.- izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, dodavši kako je cilj ovog studijskog putovanja i jačanje hrvatskog turističkog brenda na području sjeverne Europe.

Četverodnevni program boravka predstavnika medija započinje u Karlovcu gdje će novinari posjetiti prvi slatkovodni akvarij u Hrvatskoj - Aquatiku, a potom sudjelovati na otvorenju Karlovačkih dana piva. Drugi dan predviđen je za izlet na rijeku Mrežnicu, organiziranu vožnju brodom i piknik u prirodi, kao i posjet starom gradu Dubovcu. Osim vožnje kajakom i kanuima po karlovačkim rijekama novinari će na biciklima istraživati i okolicu Plitvičkih jezera te pitoreskno naselje Rastoke, a upoznat će i kamping ponudu ovog područja. U programu je i obilazak Baračevih špilja koje su prvi put uređene i otvorene za posjećivanje još davne 1892. godine. Program studijskog putovanja završava obilaskom Nacionalnog parka Plitvička jezera zajedno s upoznavanjem tradicionalne gastronomije u restoranu Lička kuća, odnosno s posjetom veličanstvenoj planini Klek i gradu Ogulinu, rodnom gradu Ivane Brlić Mažuranić.

Dodajmo kako se u dosadašnjem dijelu turističke godine na području Karlovačke i Ličko-senjske županije bilježi rast turističkog prometa od oko četiri posto u dolascima i tri posto u noćenjima. (LPS)

Lokalno tržište rada

VIŠE NEZAPOSLENIH

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. kolovoza 2019. u 20.45 sati

GOSPIĆ
- Krajem srpnja u Područnom uredu Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje u evidenciji nezaposlenih bila su 1426 radnika što je za samo 15 radnika više nego u lipnju. Bilo je prijavljeno 125 slobodnih radnih mjesta, što je za 13 radnih mjesta manje u odnosu na lipanj. Najtraženije su bile kućne pomoćnice kojih se tražilo 12, tražilo se i deset noćnih čuvara te po sedam računovođa i čistačica. Očito je da se slabo traže sezonski radnici jer je i turizam znatno slabiji od prošle godine. Na listi je čak 227 novih nezaposlenih osoba od čega su 134 žene ili gotovo 60 posto. Priljev u registriranu nezaposlenost je za 111 osoba ili 95 posto veći nego prethodnog mjeseca.

Od nezaposlenih njih 251 su korisnici novčane naknade i prošlog mjeseca isplaćeno im je gotovo 700 tisuća kuna. Prosječno su dobivali 2.276 kuna što je često puta više nego što su plaćeni brojni radnici. Na ovoj listi bilo je povećanje za 61 radnika. (LPS)


Zapis s gospićkih prometnica

SANACIJA GOSPIĆKIH MOSTOVA

Usporeni promet u Kaniži kod mosta na Bogdanici/Snimio Marko Čuljat Lika press
Usporeni promet u Kaniži kod mosta na Bogdanici/Snimio Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. kolovoza 2019. u 21 sat

GOSPIĆ - Već nekoliko mjeseci izvode se filigranski radovi na ček tri od četiri gospićka mosta preko njegovih rijeka. Nakon radova na Budačkom mostu koji je izgrađen ratne 1992. godine, pa Novog mosta na Novčici koji je izgrađen 1985., nedavno su otpočeli i radovi na Kaniškom mostu.

Taj kameni most preko rijeke Bogdanice u Kaniži izradio je Josip Kajetan Knežić 1845. kada je po drugi put građena cesta za Karlobag. Most je dug 42 metra, širok sedam metara, ima tri polukružna svođena luka. Dakle, izrađen je prije 174 godine, a tek je ove godine počela njegova modernizacija. U literqaturi nije zabilježeno da je na njemu bilo nekih većih zahvata sem asfaltiranja. Lokalne vlasti su u novoj Hrvatskoj nekoliko puta inzistirale na njegovoj modernizaciji, ali su u Zagrebu bili gluhi i nijemi na sve vapaje, jer most nema prostora za pješake - tratoara. Na silu su postavljeni semafori i zebre, ali kako se radi o državnoj cesti, nikada nisu smjeli biti u funkciji, desetljećima treperi samo žuto svjetlo i vapi umjesto pješaka.

Radove u Kaniži započeli su radnici Geotehnike iz Selca 15. srpnja, i odvijaju se istočnom polovicom mosta. Skida se asfalt i kaldrma, te postavlja armirano-betonska ploča s instalacijama za struju i telekomunikacije. Za nadati se da će b iti gotovi do početka jeseni. (M. Čuljat)

Županijsko tržište rada

NAJTRAŽENIJE ČISTAČICE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. srpnja 2019. u 22.30 sati

GOSPIĆ - Krajem lipnja u Područnom uredu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje evidentirano je 1411 nezaposlenih osoba, što predstavlja sto osoba odnosno 6,6 % manje nego u prethodnom mjesecu i 315 osoba ili 18,3 % manje nego u lanjskom lipnju. Njima se prošlog mjeseca pridružilo 116 novo nezaposlenih radnika. Poslodavci su prijavili potrebe za 138 radnika. Najviše su se tražile čistačice (26), prodavači (12) i konobari (10). U program poticanja zapošljavanja uključene su 24 nezaposlene osobe, a do sada ih je bilo sveukupno 178. (LPS

Nismo sami u problemima

EU PROBLEMI S MLADIM RADNICIMA

Švedska pomaže zapošljavanje mladih i u Lici. Predstavljen program RAISE Youth.

Sudionici današnjeg predstavljanja švedske potpore Hrvatskoj
Sudionici današnjeg predstavljanja švedske potpore Hrvatskoj
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. srpnja 2019. u 20.30 sati

ZAGREB - Predstavljen je projekta RAISE Youth, punim imenom "Rural Action for Innovative and Sustainable Entrepreneurship for Youth" (Ruralna akcija za inovativno i održivo poduzetništvo mladih), projekt je sufinanciran u iznosu od 3,1 milijuna eura kroz Fondove Kraljevine Norveške i Europskog gospodarskog prostora. Projekt traje 40 mjeseci odnosno do kraja 2021.

RAISE projekt će se uhvatiti u koštac s nepostojećim tržištem rada za mlade NEET-ove iz ruralnih područja suočenim s depopulacijom i to kroz socijalne inovacije koje uključuju sinergiju između održive poljoprivrede, turizma i digitalnih tehnologija, kroz poduzetništvo, razvoj "RAISE modela" (samo) zapošljavanja u Hrvatskoj, Bugarskoj, Rumunjska i Španjolska za 2000 NEET-ova, odnosno mlađih slabozapošlivih osoba. Projekt će se u Hrvatskoj fokusirat na Ličko-senjsku županiju, županiju s najvećom stopom NEET-ova u Hrvatskoj!

Predstavljanje su otvorili Velimir Žunac, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Karlo Starčević, gradonačelnik Grada Gospića, koji je jedan od partnera u projektu i Maja Dodić, predstavnica Veleposlanstva Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj.

Mary Ann Rukavina Cipetić, koordinatorica projekta iz udruge GTF - Inicijativa za održivi rast, predstavila je projekt, navodeći da je stopa NEET-ova u ruralnim sredinama iznad 20 % te da iznosi čak 35 % u Hrvatskoj i ostale tri zemlje koje sudjeluju u projektu, što čini potrebu za ovakvim projektom još više aktualnom.

Nj. E. Astrid Versto, veleposlanica Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj, izjavila je:
-Naš Fond za zapošljavanje mladih osnovan kako bi pronašao i testirao nove načine za stvaranje radnih mjesta za mlade u Europi. Imamo velika očekivanja od projekta RAISE Youth, kako na lokalnoj razini ovdje u Hrvatskoj, tako i u drugim zemljama gdje može poslužiti kao inspiracija. Ovaj projekt je izabran između 300 projektnih prijedloga koji su pristigli iz cijele Europe. Od 27 projekata koje smo odabrali za financiranje, njih sedam uključuje hrvatske organizacije. To je veliki uspjeh i Hrvatska treba biti ponosna! (LPS)

Održavanje biološke raznolikosti

UVOZ RISOVA

Iz Rumunjske su uvezena dva risa na Dinaride.

Doru na slobodi/ Snimio Vedran Sljepčević
Doru na slobodi/ Snimio Vedran Sljepčević
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. lipnja 2019. u 17:40 sati

Pripremila Magda Sindičić, aistentica na Veterinarskom fakultetu Zagreb
Fotografije: Vedran Sljepčević, Aleš Pičulin i Miha Krofel

ZAGREB - Prošlog mjeseca dva rumunjska risa su nastanjena u Dinaridima. Doru je ispušten u Hrvatskoj u Nacionalnom parku Risnjak 4. svibnja, a deset dana kasnije ,14. svibnja Goru je ispušten u Sloveniji, u Loškom potoku. Naseljavanja su dio velikog međunarodnog projekta LIFE lynx, kojeg su-financira Europska komisija.

Krajem 19. stoljeća risovi su izumrli u većem dijelu Europe, pa tako i u Hrvatskoj i Sloveniji. Današnju populaciju risa imamo zahvaljujući slovenskim lovcima koji su 1973. godine naselili šest životinja iz Slovačke u Sloveniju. Iako su se risovi iz Slovenije proširili na Hrvatsku, Italiju i sve do Bosne i Hercegovine, nažalost populacija je do danas ostala izolirana. Stoga su se tijekom godina bliski srodnici počeli pariti međusobno. To parenje u srodstvu je uzrokovalo promjene zbog kojih je danas ugrožen opstanak risa u Hrvatskoj i Sloveniji.
- Znanstvenici i stručnjaci su ove godine pomoću fotozamki u Sloveniji potvrdili prisutnost tek 17 odraslih risova, a u Hrvatskoj oko 40. U sljedećih pet godina u populaciju ćemo uključiti još 12 životinja iz Rumunjske i Slovačke, koje bi trebale zaustaviti parenje u srodstvu ali i povezati risove u Dinarskim planinama s risovima u jugoistočnim Alpama.-izjavio je Rok Černe, koordinator projekta u ime Zavoda za gozdove Slovenije.

Doru i Goru su u prirodu ispušteni obilježeni ogrlicama, pomoću kojih znanstvenici prate njihovo kretanje. Profesor Tomislav Gomerčić s Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu nam je ispričao kuda su se životinje kretale do sada:
- Doru je nakon ispuštanja boravio na području između Nacionalog parka Risnjak i Platka, a zatim se uputio preko granice u Sloveniju. Posljednje lokacije smo primili s područja Javornika, zapadno od autoceste Ljubljana - Kopar. Nažalost ta prometnica je nepremostiva prepreka za divlje životinje, jer nema prijelaze poput zelenih mostova. Goru je nakon ispuštanja na kratko navratio u Hrvatsku, zatim se vratio u Sloveniju, stigao gotovo do Ljubljane i onda se ponovno vratio u blizinu lokacije gdje je ispušten. Sada se nalazi na području Male Gore. Ovi prelasci granica nam ukazuju zašto je važna suradnja susjednih zemalja u zaštiti ugroženih vrsta.

Oba mužjaka sada istražuju stanište u potrazi za prostorom gdje će uspostaviti svoj teritorij - svaki ris živi na vlastitom području, za mužjake prosječne veličine oko 200 četvornih kilometara.

Na području Like, na Velebitu već petnaestak godina kamerama se prate risovi i ima 15 odraslih jedinki. Na području Nacionalnog parka Plitvice u dvije orasle životinje i jedna je ženka ove godine i ima tri mladunca. Problem je s Ličkim sredogorjem koje je slabo pokrivenom.

Vijest iz Općine Gračac

EURI ZA ZAPOŠLJAVANJE ŽENA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. lipnja 2019. u 18 sati

GRAČAC - Načelnica općine Nataša Turbić potpisala je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za poziv "Zaželi - program zapošljavanja žena". Ugovore su korisnicima uručili Majda Burić, državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava i Ante Lončar, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Projekt će narede dvije i pol godine financirati Europski socijalni fond u iznosu od 2,7 milijuna kuna, a usmjeren je na zapošljavanje žena pripadnica ciljanih skupina, njihovo obrazovanje i olakšavanje pristupa tržištu rada. Budući da će žene zaposlene na ovom projektu u okviru radnih zadataka biti usmjerene na skrb o starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju, projekt će rezultirati višestrukim koristima za zajednicu od kojih su najznačajnije međugeneracijska solidarnost, socijalna uključenost, smanjenje rizika od siromaštva i povećanje kvalitete života na gračačkom području koje je inače najveća hrvatska općina. Na realizaciji će biti zaposleno 20 žena koje će voditi brigu o 150 korisnika. (LPS)

Tržište rada

SVE MANJE NEZAPOSLENIH

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. lipnja 2019. u 17 sati

GOSPIĆ - Krajem svibnja u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje Područni ured evidentirano je 1511 nezaposlenih što bilo smanjenje za 235 osoba ili 13,5 posto. Bila su prijavljena 252 slobodna radna mjesta. Najviše su se tražile medicinske sestre čak 21 ali tražio se i 21 liječnik, tražilo se i 20 komunalnih redara te brojni konobari, kuhari, prodavači, drvni radnici čistačice …

Broj korisnika novčane pomoći smanjen je za preko 15 posto i bilo je 235 korisnika koji su ukupno dobili nešto preko pola milijuna kuna ili u prosjeku 2,1 tisuću kuna na ruke. (LPS)

NOVE PONUDE ZA GURMANE U GOSPIĆU

UZ PALAČINKE I ŠTRUDLINE LIČKA PICA I SLADOLED

Nikola Baričević - Briks popodne nudi nove delicije Gospićanima a i ostalim putnicima namjernicima.

Detalj iz Briksova Zdravljaka/Snimio Marko Čuljat Lika press
Detalj iz Briksova Zdravljaka/Snimio Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. svibnja 2019. u 20 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Među ličke poznatije sportaše spada i Nikola Baričević - Briks koji je među prvima istrčao maraton Gospić - Plitvice - 70 kilometara. Briks je odavna savladao tajne nekoliko istočnjačkih borilačkih obrambenih vještina pa i druge podučava u svom Sportskom centru. U Centru je i teretana u koju rado dolaze mlađi naraštaji da bi nabildali koji mišić i šesnije izgledali.

Baričević, koga oni stariji pamte to obiteljskom nadimku Pargan, nedavno je otvorio Zdravljak koji radi samo popodne od 14 do 22 sata osim ponedjeljka. U ponudi ima desetak različitih tradicionalnih pica, ali ličku i slavonsku. U ličkoj je mesnata, šarena, slanina i kapula, a u slavonskoj je kulen. Po želji na sve pice ovih dana dodaje, dok je sezona rasta, narezani medvjeđi luk koji gospićani traže i uz kapulu na ličkoj pici. Briks ga bere na Velebitu svakih nekoliko dana jer se smije konzumirati samo svjež.

Uz ove delicije svakako će pristajati cijeđeni voćni sokovi, voćni čajevi ili slastice. I tu je dobar izbor. Na jelovniku su poznate Briksove palačinke i štrudlini, ima ih od sira i jabuka, a pekmezi su proizvedeni na prirodan način bez konzervansa. Sir koji koristi za nadjev je iz, opet poznate, Krasnarske sirane Tomaić.

I na kraju u ponudi je i nekoliko vrsta domaćih sladoleda kakav se nekada pravio u slastičarnicama u Gospiću.

Briks je sa svojom obitelji redoviti izlagač na tradicionalnoj izložbi Jesen u Lici, a on je i posljednji lički grnčar. O tome nekom drugom prilikom.

Pice se za van mogu naručiti na telefon 099/ 334 89 34.

OPREZNO S MEDVJEĐIM LUKOM
Danas smo imali priliku skoknuti, po drugi put, s Briksom u berbu medviđeg luka. Kako proljeće odmiče tako se i luk penje sve više i više po Velebitu. Prije ovog zadnjeg nevrimena brali smo ga na kraju trnovačkih bara, a danas na Oštarijama. Tu nas je Briks upoznao i upozorio s mrazovcem koji pomalo liči na medviđi luk, ali samo onima koji su zalutali u šumu i onda im je bolje da se ne pačaju u berbu da se ne bi otrovali. Naime, mrazovac je otrovan.

Lako je uočiti razliku. Kad se uđe u medviđi luk odmah se osjeti i miris po bilome luku. Luk ima široke i mekane mat listove, a listovi mrazovca su znatno uži, grublji su i sjaje se.

PRVI LIČKI VLOG O BERBI MEDVIĐEG LUKA NA VELEBITU

LIČKO TRŽIŠTE RADA

KRENULO ZAPOŠLJAVANJE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. svibnja 2019. u 9 sati

GOSPIĆ - Koncem prošlog mjeseca Područnom uredu za zapošljavanje evidentirano je 1746 nezaposlenih osoba, što smanjenje za 297 osoba ili gotovo 15 posto. Najveći broj nezaposlenih osoba evidentiran je u ispostavi Gospić i to 520 osoba.

S ličke liste nezaposlenih radnika prošlog mjeseca skinute su 424 osobe od kojih je posao dobila 353 radnika. (LPS)

ODRŽIVO RIBARSTVO

ČUDOVIŠTE IZ MORA JEDE SVU RIBU

Promotivnom kampanjom WWF želi upoznati javnost s prijetnjama koje vrebaju iz dubina naših neodrživih navika, kako bi utjecali na stvaranje odgovorne i održive budućnosti.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. SVIBNJA 2019. U 13 SATI

ZAGREB - Skriva se u mraku, priprema se za napad, vreba oceanom poput goleme morske zmije. Hoće li Nonoy uspjeti spasiti svjetska mora i oceane od čudovišta koje proždire svu ribu?

Iako zvuči kao najava za avanturistički igrani film, radi se o scenama video spota nastalog u okviru projekta Fish Forward kojega svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF provodi već više od četiri godine. Nažalost, ne radi se o fikciji već našoj stvarnosti. Uz video spot i billboarde s geslom "Ova vrsta uskoro bi mogla nestati. I riba također!", WWF želi upoznati javnost s prijetnjama koje vrebaju iz dubina naših neodrživih navika, kako bi utjecali na stvaranje odgovorne i održive budućnosti.

Ovim projektom želi se povećati svijest kupaca i poslovnog sektora o važnosti odabira održivih proizvoda iz ribarstva te ukazati na utjecaje koje naše navike imaju na više od 800 milijuna ljudi koji ovise o moru kao glavnom izvoru hrane i prihoda. Svatko od nas godišnje u prosjeku pojede 20 kg proizvoda iz ribarstva - skoro dvostruko više nego prije 50 godina. Na globalnoj razini prelovljeno je 30 % ribljeg fonda dok se 60 % lovi do maksimalnih granica. EU je najveći uvoznik proizvoda iz ribarstva na svijetu - uvoz pokriva oko 70 % domaće potrošnje, a gotovo polovica od toga potječe iz zemalja u razvoju.

- Potrošači mogu i moraju biti dio rješenja. Održivi izbor čini razliku za naša mora i oceane, a na taj način brinemo o egzistenciji ljudi diljem svijeta koji ovise o ribi kao izvoru hrane i prihoda.- navodi Danijel Kanski, stručnjak za ribarstvo i voditelj morskog programa u WWF Adriji.

Što možemo učiniti?
Pri kupnji proizvoda iz ribarstva, pripazite na svoje odabire te potražite mjerodavne oznake. Prednost dajte održivo ulovljenim i odgovorno uzgojenim vrstama kao što su dagnje, orada, brancin, srdela, šarun, cipal i oslić. Ako kupujete ribu iz uzgoja, provjerite nosi li ASC (eng. ASC - Aquaculture Stewardship Council) oznaku koja jamči odgovornost i održivost. Potražnja za ribom iz ulova vrlo je visoka među europskim potrošačima te takvi proizvodi predstavljaju gotovo 76 % ukupne potrošnje po stanovniku. Zbog lošeg i kritičnog stanja mnogih ribljih stokova, održivi izbor od velike je važnosti. Potražite proizvode s MSC (eng. MSC - Marine Stewardship Council) oznakom.

Kako bi olakšao odabir, WWF je pripremio vodič za kupnju održivih proizvoda iz ribarstva - www.kojuribukupiti.org . Preporuke u skladu s jednostavnim sustavom semafora za više od 60 različitih vrsta pomoći će potrošačima da brzo i odgovorno odluče koju ribu kupiti. Vodič također uključuje riblje recepte renomiranih europskih kuhara, kao i priče koje se kriju iza vašeg tanjura prilikom svakog odabira ribe koja se na njemu nalazi.
Napravi razliku, biraj održive proizvode iz ribarstva!

Video prilog:

www.youtube.com/watch?v=LIHyGMbmx_Q&feature=youtu.be

Tržište rada

VIŠE ZAPOSLENIH

Nedostaje ličkih zidara jer nema škole
Nedostaje ličkih zidara jer nema škole
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. TRAVNJA 2019. U 11 SATI

GOSPIĆ - Tijekom prošle godine, stoji u godišnjem izvještaju gospićkog ureda za zapošljavanje, registrirane su prosječno mjesečno 15.402 zaposlene osobe što je povećanje za 4,4 % i 2035 nezaposlenih osoba što je za smanjenje 22,7 %; aktivnog stanovništva je bilo prosječno mjesečno 17.437 osoba povećanje za 0,3 %; prosječna godišnja stopa nezaposlenosti 11,7% je snižena za 3,4 postotna boda.

Najviše mladih osoba starosti oda od 20 do 24 godine 255 ili 12,5 % i od 50 do 54 godine - 253 ili 12,4 %; osoba mlađih od 29 godina bilo je ukupno 595 što predstavlja 29,2 % od ukupnog broja evidentiranih nezaposlenih osoba. U odnosu na prethodnu godinu prosječno smanjenje broja nezaposlenih osoba zabilježeno je u svim dobnim skupinama, a najviše kod osoba starih od 15 - 19 god. za 32,2 % i od 30 - 34 god. za 28,7 %. Očito je ličko školstvo u rasporaku u obrazovanju radne snage s potrebama poslodavaca koji se žale da nema - radnika.

Spolna struktura nezaposlenih osoba - u ukupnom broju nezaposlenih u Ličko-senjskoj županiji evidentirano je prosječno mjesečno 1.106 žena i 929 muškaraca
Najviše je nezaposlenih koji čekaju na posao od 3 do 12 mjeseci - 597 osoba i do 3 mjeseca - 586 osoba koje zajedno čine 58,1% od ukupnog broja nezaposlenih osoba. Sukladno navedenom 852 osobe ili 41,9% nezaposlenih je u evidenciji nezaposlenih duže od godinu dana, odnosno u kategoriji dugotrajno nezaposlenih osoba. S liste nezaposlenih bilo je 389 korisnika novčane naknade što je bilo smanjenje za deset posto.

U turističkoj sezoni je bilo prilično zapošljavanja poslodavci su trebalo čak potrebu za 1250 radnika u 78 različitih zanimanja; zaposlene su 582 osobe iz evidencije. Najviše ih je bilo s kontinentalnog dijela županije Korenice 198 i Otočca 86 osoba, te u primorskom dijelu županije u ispostavi Senj 159 osoba.
Mjerama aktivne politike zapošljavanja sufinancirano je 448 nezaposlenih osoba od čega 249 ili 55,6% žena i 199 ili 44,4% muškarca. (LPS)