Ličke novine Ličke novine Arhiva

rrr
 

Šesti međunarodni reli električara

NIŠTA BEZ TESLE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. svibnja 2019. u 15:45 sati

GOSPIĆ – Od organizatora Šestog međunarodnog relija „Nikola Tesla EV Rally Croatia 2019.” Koji je prije tri dana startao u Novom Vinodoskom dobili smo informaciju da reli najtiših automobila zahvaljujući Teslinim patentima u njegov rodni Smiljan stižu u subotu, 18. svibnja u 11 sati.

Vozači će za osam dana po Hrvatskoj prevaliti 1500 kilometara i završiti vozeći preko Plitvičkih jezera u Zagrebu 19. svibnja u 19 sati. (LpS)

rr
 

Planinarske putositnice

ČUVAJTE SE MEDVIĐEG LUKA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. svibnja 2013. u 12:30 sati

Pripremio Tomislav Čanić

VELEBIT - Sezona medvjeđeg luka u punom je jeku. To ponajbolje znaju planinari, posebno PD Mrsinja iz Korenice, koji su 4. svibnja trebali organizirati Dan medvjeđeg luka, ali su ga odgodili zbog vremenskih nepogoda. Ukoliko se vremenske prilike poprave obilježavanje će biti  18. svibnja.

Protekle subote je četvero planinara iz gospićkog Željezničara otišlo na radnu akciju u Kuginu kuću i iskoristili su dio dana da se popunu na obližnje brdo Lisac (1449 m) i usput naberu nekoliko vrećica ove ljekovite biljke, nešto za konzumiranje poslije radne akcije, a jedan dio su ponijeli svojim kućama. Usput su se dotakli teme kako je u posljednje vrijeme društvo dosta neaktivno, a toliko ima mogućnosti i sadržaja da se članovi društva aktiviraju, a između ostalog i jednom manifestacijom branja medvjeđeg luka. Na brdu Lisac velike površine medvjeđeg luka nalaze se u pojasu između 1250 i 1350 metara nadmorske visine, a slično je i na Laktinom vrhu i Šatorini.

Postoje indicije da se medvjeđi luk konzumirao prije više od 9000 godina, a po legendi je privlačio smeđe medvjede sjeverne Europe odakle potječe. Svi dijelovi biljke su jestivi do cvatnje pa se koriste u kulinarstvu. Po okusu je sličan češnjaku i vlascu. Budući je bogat antioksidansima i sadrži antibakterijska i protuupalna svojstva koristi se i u medicinske svrhe. Uporaba medvjeđeg luka kao hrane ili lijeka pomaže kod smanjenja visoke razine kolesterola, visokog tlaka, olakšava probavne smetnje, jača imunitet. Medvjeđi luk se bere od sredine travnja do kraja svibnja. Vrlo važno je raspoznati medvjeđi luk od đurđevka i mrazovca, koji su otrovni. Medvjeđi luk može se pripremati na brojne načine, sa sirom, jajima, za salate, juhe, umake, rižoto, tinkture... Zato preporučujemo svim čitateljima da iskoriste naredne dane kada se vrijeme popravi, i odu na navedena brda i uvjere se u vrijednost i korisnost ove biljke koju nam je priroda podarila.

Medvježi je luk dobio ime po mrkom medvjedu koji ga je u planinama intenzivno tražio nakon zimskog sna i hibrrnacije kako bi pročistio organizam od otrovnih tvari. Medvjeđi luk (divlji luk, srijemuž, sremuš, crijemuž, lat. Allium ursinum) je vrsta samonikle jestive biljke roda Allium. Biljka je srodna s češnjakom. Hrvatski narodni nazivi su i crijemuš, srijemuš, divlji luk, šumski luk i planinski luk.

Medvjeđi luk neiskusni berači često ne razlikuju od otrovnih biljaka kao što su mrazovac ili brduša u Lici, đurđica i čemerika. No, za razliku od njega nijedna od ovih biljaka nema miris na bijeli luk. Prilikom berbe lako je provjeriti jer komad listra trebe promeljati, protrljati, prstima i onda se osjeti miris bilog luka.Ne preporuča se brati i konzumirati neiskusnim beračima jer konzumacija ponekih sličnih vrsta kao što je mrazovac može dovesti do smrti. Listovi se bero sve dok stabljika ne procvjeta. Na gospićkom području najprije se javlja u podnožju Velebita, u okolici Trnovačkih bara, na močvarnom i osojnom tlu, pa se kako nadolazi proljeće njegov rast uspinje prema visovima.

velebit
Predah u polju velebitskog medviđeg Luka/Snimio Tomislav Čanić

medvjeđi luk
Medvjeđi luk u cvatu nije za jelo

rrr
Razdragni gospićki rukometaši s gradskim čelnicima u vijećnici
 

Prijem ugradskoj vijećnici Gospića

RUKOMETAŠI MEĐU NAJBOLJIMA U DRŽAVI

25. travnja 2019. u 14:30 sati
Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ – Jutros je stubištem gradske palače na prije mu vijećnicu prošla kolona zvončara. Nisu to bile primorske maškare istog imena već ponajbolji i najmlađi gospićki sportaši mlada generacija rukometaša i rukometašica. Vrijedne i razdragane sportaše koji su došli i s nekoliko medalja oko vrata koje su zvonile, primio je Karlo Starčević, gradonačelnik sa svojim najbližim resorskim suradnicama. Starčević im je zahvalio što ime svoga grada ponosno šire i u sportu i poželio da to rade u svome gradu i kada završe školovanje.

Na prijemu su bili i treneri obiju ekipa Vanja Antić i Zvonimir Knežević. Na nedavno održanom nezvaničnom državnom prvenstvu u malom rukometu Gospićani su bili ponajbolji od svih 50 ekipa sudionica i osvojili su prvo mjesto. Generacije je to rođena 2008. i 2009. godine. Djevojke su, u konkurenciji 30 ekipa, bile nešto slabije ali su ipak osvojile treće mjesto. Naime, ženski rukomet se sporije razvija od muškog i u timu su nastupile samo cure rođene 2009. godine i treba im još natjecateljskog iskustva i rutine.

Nije to sve, Gospićani su iz Karlovca donijeli i cijeli niz pojedinačnih uspjeha. Tako je za najboljeg golmana proglašen Karlo Korečić, među prvih pet najboljih je Mladen Marković, za najboljeg igrača proglašen je Mateo Jergović, a jedna od najbolji pet cura je Gospićanka Nika Ivančić…

Nije to sve. Od trenera Antića gradski čelnici i nekolicina novinara koja su se udostojili doći pisato o sportskim uspjesima, su čuli da i u velikom rukometu imaju odličnih rezultata i da su najbolji u regiji. Zato će u drugoj polovici idućeg mjeseca sudjelovati na državnom natjecanju u Poreču, a kako očekuju igranje za medalju, pozvali su gradonačelnika i suradnike da ih dođu bodriti što su oni jedva dočekali.

Sportaše je na vijećničkim klupama dočekalo nešto slatkiša i sokova. Slatkiše nisu ni dirali, a s gradonačelnikom su nazdravili sokom prije zajedničke fotografije.

rrr
rrr
alpe
Otočki avanturisti i alpinisti u slovenskim Alpama za Uskrs
alpe

Uskršnji uspon Otočana u Sloveniji

NA VRHU BEGUNJŠČICE

Uspješna avantura u slovenskim Alpama.
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. TRAVNJA 2019. U 22:15 SATI

Foto: Milan Krznarić i Stipe Piršljin

OTOČAC - Avanturistički dvojac Milan Krznarić i Stipe Piršljin u petak 19. travnja krenuli su u Alpe u Sloveniji prema planinskom lancu Karavanki, a cilj je bio vrh Begunjščica (2060 mnv).

Idućeg su dana krenuli u ranu zoru iz Ljubelja prema domu Zelenica. Taj dio staze je planinarski i trajao je sat vremena. Usponi sjevernom stranom Begunjščice od doma Zelenice spadaju u alpinističke smjerove dok sa zapadne i istočne strane riječ je o blažim planinarskim usponima. Iako je vrijeme odavalo zadnje trzaje zime, čvrstoća i kompaktnost snijega su bili dobri za penjanje ledenih grapa i još uvijek su dopuštali siguran uspon.

Odlučili su se za Y centralnu grapu dužine 200 metara. Početni dio grape je širok dok se na dijelovima sužava na svega dva metra. Povremenu opasnost je stvaralo kotrljajuće kamenje koje je padalo s vrha. Smjer je bio velikim dijelom u hladu, ali završni dio su obasjavale zrake sunca gdje je bio izlaz iz smjera na greben Begunjščice. Te iste zrake sunca su im davale energije, te motiv i volju za penjanje zadnjeg dijela smjera.

Penjanje sjevernom stranom Begunjščice raznim smjerovima (žljebovima) poput Y grape, centralne grape, lijeve i desne grape, moguće je samo u zimskim mjesecima zbog stvaranja leda te je potrebno znanje i odgovarajuća alpinistička oprema.

Penjanje u centralnoj grapi je bilo očaravajuće uz par teških detalja gdje je nagib smjera gotovo vertikalan te se stvara ledena kora gdje cepin i dereze slabije drže pa je potreban dodatni oprez. Zvuk padanja leda prilikom udarca cepina u ledenu koru upotpunjavao je cjelokupan doživljaj. Prilikom kratkih odmora u grapi uz izrađeno sidrište (osiguranje) pomoću cepina i užeta, koristilo se za fotografiranje i snimanje. Tijekom boravka u Sloveniji čuli su za tragediju alpinista David, Hansjorg i Jess u Kanadi, stoga su uspon posvetili njima.


Silazak do početne točke i povratak u Hrvatsku u večernjim satima je protekao sigurno, a kako je sve to izgledalo možete pogledati u videu ovdje:

https://youtu.be/058V5JxWw8w

 

alpe

alpe

alpe

KKK
 

Veliki uspjeh Karla Matijevića

KARLO
Radosni Karlo nakon proglašenja prvog mjesta/Snimila Magdalena Matijević

BRAVOOOO KARLOOO!

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. TRAV NJA 2019. U 10 SATI

GOSPIĆ - Nakon nedavnih ligaških susreta kadeti ŠK Gospić ovog su vikenda nastavili nastupati na mjesečnim turnirima u Rijeci s odličnim uspjehom.

Naime, ovog vikenda turnir je osvojio kadet ŠK Gospić Karlo Matijević s 5.5 bodova iz sedam partija koliko su imali i njegovi pratitelji Vilim Kvaternik iz ŠK Kraljevica na drugom i Petar Mikulić iz ŠK Rječina na trećem mjestu.

Na svom putu do prvog mjesta Karlo je pobijedio i prvu nositeljicu turnira Laru Zagorac iz ŠK Rječina. Mirko Pavletić također je do posljednje partije bio u konkurenciji za pobjedu na turniru, ali ga je poraz u posljednjem kolu spustio na 8. mjesto s 4.5 boda. Igor Glumac s 4 boda zauzeo je 11. mjesto u međunarodnoj konkurenciji 34 šahista i šahistice iz Hrvatske i susjedne Slovenije.

Za sada jedina gospićka kadetkinja Magdalena Matijević također je postigla do sada svoj najbolji rezultat zauzevši 2. mjesto u konkurenciji šahistica što je bilo dovoljno za 16. mjesto u ukupnom poretku sa 3.5 boda. (K. Matijevic)

 
hrvanje
 

Hrvačka reprezentacija

PONOVO PRIPREME U GOSPIĆU

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. TRAVNJA 2019. U 16:30 SATI

GOSPIĆ – Ovih dana na završne pripreme ponovo je stigla Hrvatska hrvačka reprezentacija. Nije ovo prvi put da hrvači dolaze u naš kraj, jer među njima je i "krivac" Božo Starčević, ponosni Ličanin i olimpijac.

Hrvače koji treniraju u školskoj dvorani danas je posjetio gradonačelnik Karlo Starčević u društvu ravnatelja Osnovne škole dr. Jure Turića Ivice Radoševića. Starčević im je zaželio
ugodan boravak u gradu Gospiću i dobar plasman na Europskom prvenstvu u Bukureštu u Rumunjskoj koje će se održati od 8. do 14. travnja. (LPS)

rrrr
 

HRVANJE
ss

PETRANOVIĆU BRONCA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
31. ožujka 2019. 16:30

GOSPIĆ – Na prvenstvo Hrvatske za juniore u Sisku Goran Petranović je ostvario tri pobjede, ali je poražen u  i porazom u polufinalu osvojio je brončanu medalju u kategoriji do 72 kg.
Roko Jagar sa 2 pobjede i 2 poraza , te Adriano Alić sa pobjedom i dva poraza zauzeli su 5. mjesto. Kristijan Ostović nakon dobro odrađene prve borbe nije mogao nastaviti natjecanje i na kraju je također zauzeo 5. mjesto. (I. Karić)

 
 

Gospićki šah

NOVI BODOVI U PULI

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
31. OŽUJKA 2019. U 9:45 SATI

GOSPIĆ - Ovog vikenda nastavilo se u Puli odigravanjem 4. i 5. kola prvenstvo 2. šahovske lige zapad za kadete. Nakon što su na nastavak prvenstva došli s jednim bodom na 6. mjestu gospićki kadeti u sastavu Igor Glumac, Karlo Matijević, Mirko Pavletić i Magdalena Matijević kući se vraćaju sa 3 nova osvojena boda, što ih je dovelo do 4. mjesta nakon pet odigranih kola.
Najprije su u 4. kolu pobijedili ekipu Škole šaha „Goranka“ iz Njivica na otoku Krku sa 2.5-1.5, da bi u 5. kolu odigrali izvrsnih 2-2 s, u tom trenutku, vodećim ŠK „Kastav“. Među gospićkim šahistima najuspješniji su bili Mirko Pavletić na trećoj ploči i Karlo Matijević na drugoj ploči s dva ostvarena meč boda. Prvenstvo se nastavlja 4. svibnja posljednjim krugom od dva kola u Rijeci, kada će se saznati i pobjednika lige. (K. Matijević)

 
njivice

Šahisti nastavili natjecanje

ODIGRANA TRI KOLA U NJIVICAMA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. OŽUJKA 2019. U 19:45 SATI

GOSPIĆ – Proteklog vikenda kadeti ŠK Gospić odigrali su u Njivicama na otoku Krku prva tri kola 2. šahovske lige zapad za kadete.

Kadeti su pružili dostojan otpor ligaški iskusnijim suparnicima iz riječkih i istarskih klubova. Kadeti Gospića nastupili su u sastavu: Igor Glumac, Karlo Matijević, Mirko Pavletić i Magdalena Matijević.

U prvom kolu poraženi su od ŠK Rječina s 3.5 - 0.5, da bi već u idućem kolu osvojili bod odigravši 2-2 sa ŠK Cres. U trećem kolu gospićki kadeti doživjeli su poraz od ŠK Vodnjan rezultatom 3-1. Nakon prva tri kola kadeti ŠK Gospić nalaze se na 6. mjestu od osam ekipa. Među gospićkim šahistima najuspješniji su bili Mirko Pavletić, na trećoj ploči s 2.5 ostvarena boda i Karlo Matijević, na 2. ploči sa dva ostvarena meč boda.

Prvenstvo se nastavlja 30. travnja novim krugom od dva kola u Puli. (K. Matijević)

Na slikama: Susret mladih šahista iz Rijeke i Gospića

nnn
 

(NE)OBIČNO ZIMSKO PLANINARENJE
oštra
Planinari i Gospićani jučer na Oštri/Snimio Tomjislav Čanić

PLANINARI VEĆ U PROLJEĆU

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. OŽUJKA 2018. U 19:30 SATI

GOSPIĆ - Iako je datumski proljeće tek za nekoliko dana, u nedjelju su planinari gospićkog PD Željezničar organizirali dva planinarska uspona posvećena novom proljetnom solsticiju za 2019. Prije podne se u okviru obilaznice pod nazivom Četiri godišnja doba na Metlači dvadesetak planinara popelo na 800 metara visoku Metlaču, gdje su uživali u panoramskim pogledima na rijeku Liku.
Preko 50 planinara i Gospićana u popodnevnim satima pravim planinarskim usponom na nešto strmiju Oštru obilježili su 17. uspon na ovo brdo četiri kilometra daleko od centra grada. Po običaju bilo je tu razgledanja voljenog im grada što a koristili su i teleskopa koji je prije šest godina nabavio Grad Gospić.
Planinari su lijepo vrijeme, prije današnjeg pogoršanja sa snijegom, iskoristili uspon za radnu akciju pa su popravljali planinarske oznake i čistili staze. Desetak najmlađih je dobilo dnevnike za upis žigova godišnjih doba, zašto će od organizatora pohoda dobiti prigodan bedž. (T. Čanić)

ppp
Predah na Metlači
 
 

Međunarodno natjecanje hrvača

kkk

NOVE MEDALJE STIGLE U GOSPIĆ

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. ožujka 2019. u 9 sati

GOSPIĆ – Na netom završenom međunarodnom hrvačkom turniru Sesvetski Kraljevec open, gospićki hrvači ponovo su osvojili medalje u konkurenciji 160 hrvača iz Slovenije, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Češke, Rumunjske i Hrvatske.

Dario Grgurić s tr pobjede i Mihael Šop s četiri pobjede osvojili su zlatne medalje. Brončanu medalju osvojio je Marko Klarić, hrvač HK Šibenik, koji je na ovo natjecanje išao sa ekipom HK GOSPIĆ. Dario Tupković i Josip Grbac nažalost nisu uspjeli do medalje. (I. Karić)

 
 

USPJEH ŠAHISTA ŠŠD VELEBIT GOSPIĆ

USPJEH NA DRŽAVNOM NATJECANJU

gospić
Na prvom nacionalnom natjecanju gospićki školski šahisti od 24 ekipe zauzeli 12. mjesto.
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. ožujka 2019. u 18:30 sati

Pripremio Tomislav Čanić

GOSPIĆ - U Vinkovcima je odigrano prvenstvo školskih športskih društava u šahu na kojem su nastupili i mladi šahisti ŠŠD Velebit iz Osnovne škole dr. Jure Turića.

Iako su mladi osnovci iz Gospića bili među najmlađima i s najnižim reitingom (od 24. momčadi 21.) ostvarili su izuzetno dobar rezultat konačnim plasmanom na dvanaestom mjestu prvenstvene tablice. Igralo se šest kola na četiri ploče od kojih su uspjeli pobijediti dva meča i to ŠŠD Goran iz Duge Rese 4:0 i ŠŠD Okit iz Vodica 3:1. Neriješene rezultate postigli su sa ŠŠD Oštro iz Vodica (2:2) isto kao i sa ŠŠD Alfa iz Novaka. Poraze su pretrpjeli od šestoplasiranog u konačnom plasmanu ŠŠD Ban Jelačić iz Splita (0,5:3,5) i ŠŠD Šesta iz Varaždina (1,5:2,5).

Za Gospićane su nastupili Borna Milković na prvoj ploči na kojoj je osvojio tri boda, na drugoj ploči je igrao Mirko Pavletić koji je u šest partija ostvario tri pobjede, jedan remi i dva poraza isto kao i najmlađi Karlo Matijević na trećoj ploči. Na četvrtoj ploči je Igor Glumac u prva dva meča doživio dva poraza, pa ga je zamijenio Petar Milković koji je od četiri partije dobio tri i jednu izgubio.

S prvim nastupom u finalu Državnog prvenstva školskih športskih društava mladi gospićki šahisti mogu biti izuzetno zadovoljni, tim više što čak trojica od njih pet imaju pravo nastupa još pet godina, a jedan još sljedeće. Mlade šahiste ŠŠD Velebit vodili su njihov voditelj Dalibor Marjanović uz mentora Tomislava Čanića, a prema riječima Marjanovića veliki su izgledi da od iduće godine nastupi i momčad djevojčica.

gospić
Odmjeravanje znanje između Splićana i Gospićana

 
  Planinarenje
nnn

KOLIJEVKOM HRVATSKE DRŽAVNOSTI

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. ožujka 2019. u 9:30 sati
Pripremio Tomislav Čanić

GOSPIĆ - Dvanaest PD Željezničara pohodilo je i ove godine Kolijevkom hrvatske državnosti Bijaći – Klis koji se svake godine prvog vikenda u ožujku održava u Kaštelanskom zaleđu u organizaciji HPD-a Ante Bedalov iz Kaštel Kambelovca.

Dugo planirana ideja počela se ostvarivati na Dan općine Kaštela 4. ožujka 1992. Na ovom kaštelanskom prostoru, nekad naznačenom kao kraljevski posjed, izdana je 4. ožujka 852. u kraljevskim Bijaćima Trpimirova darovnica u kojoj knez Trpimir sebe naziva DUX CHROATORUM IUVATUS MUNERO DIVINO (pomoću božjom knez Hrvata). Trpimirova povelja je dokument izuzetnog značenja za hrvatski narod. Stanovnike ovog kraja ispunjava ponosom spoznaja o navršenih 1167 godina kada se prvi put spominje ime Hrvata. Planina Kozjak, njeni obronci i Kaštelansko polje sve tamo do Solina vrvi srednjevjekovnim crkvicama kao i toponimima starih naselja i samostana kao što su Bijaći, Radun, Ostrog, Lažani, Putalj, Selišća, Kruševik, Rižinice...

Okupljanje je bilo na groblju u Kaštel Kambelovcu gdje je položeno cvijeće i zapaljene svijeće alpinisti Anti Bedalovu koji je poginuo na Kavkazu po kojem je društvo dobilo ime. Tog jutra okupilo se stotinjak planinara od kojih je većina bila iz matičnog društva, a kao glavni gosti bili su gospićki i zagrebački željezničari. Domaćini su organizirali prijevoz do starog hrvatskog grada Klisa, odakle je krenuo na grebenski pohod prema Markezinoj gredi s koje se vide monumentalne zidine tvrđave kao na dlanu. Klis ima vrlo značajan položaj u povijesti ovog kraja još od ranog srednjeg vijeka, kad je bio sjedište starohrvatskog župana, pa kneza Trpimira i kasnijih hrvatskih velikaša Šubića i Nelipića, a zatim i obrana Solina, Splita i Kaštela u borbi s Turcima. Grebenski put je vodio dalje do crkvice sv. Luke i na uspon na najviši vrh Kozjaka (779 m). Planinari nisu žalili zbog višesatnog hodanja po kamenitom i nezahvalnom terenu jer se isplatilo gledati prekrasnu panoramu prema Splitu i otocima od Brača desno prema Jabuci i lijevo sve do Pelješca i Mljeta. Iza Vrja (kako Splićani zovu najviši vrh) put je vodio do odmorišta Orlovo gnijezdo. Nedaleko je gospićki planinar Nikola Jelinić, koji živi u Splitu, izradio feratu koja se spušta niz litice prema uzdužnoj cesti koja veže planinarske domove Putalj i Malačka. Planinari su se spustili do Planinarske kuće organizatora Pod Koludrom gdje ih je čekao zasluženi ručak, okrijepa, harmunikaš i prava planinarska fešta. Gospićki planinari noćili su u planinarskom domu Putalj i poslije doručka pošli na drugi dio pohoda prema zapadnom dijelu do crkvice sv. Ivana Biranja gdje su ime se pridružili još četvorica Gospićana. Prvi pohod Kolijevkom hrvatske državnosti gospićki planinari imali su daleke 1993. godine. Od tada se pohode svake godine.

 
GLUMAC
Igor Glumac s nagradom
matijević Karlo Matijević s nagradom

gospić
Gospićki šah
MLADE NADE NE POSUSTAJU

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. OŽUJKA 2019. U 18 SATI

Pripremio Krešimir Matijević

GOSPIĆ - I ovu subotu u Rijeci je održan mjesečni kadetski šahovski turnir ŠK „Rijeka“ na kojem su mladi kadeti ŠK „Gospić“ ponovo ostvarili zapažene rezultate.

Mirko Pavletić osvojio je 4. mjesto s pet osvojenih bodova iz sedam partija. Najmlađi među njima Karlo Matijević osvojio je 6. mjesto sa 4 ½ boda u konkurenciji 34 šahista uz samo jedan poraz i ponovno je proglašen za najboljeg mladog igrača do deset godina. Igor Glumac s 4 ½ boda osvojio je 7. mjesto i nagradu za najboljeg igrača do deset godina. Gospićka kadetkinja Magdalena Matijević osvojila je 4. mjestu u konkurenciji šahistica s osvojena dva boda što je bilo dovoljno za 29. mjesto u ukupnom poretku u jakoj konkurenciji 34 šahista i šahistice iz Primorko-goranske, Ličko-senjske i Karlovačke županije ali i susjedne Slovenije.

gospić

KARLO MATIJEVIĆ

 

Počelo šahovsko natjecanje

pp
Susret Elene Cvitan i Kranjčevića/Snimio Tomislav Čanić

IZVRSTAN START ŠAHISTA KARLOBAGA

26. veljače 2019. u 8:20 sarti
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr

Pripremio Tomislav Čanić

GOSPIĆ - Proteklog vikenda u Puli su počela natjecanja druge, treće i četvrte hrvatske šahovske lige – zapad na kojima se natječe pet klubova iz Ličko-senjske županije. U dva dana odigrala su se tri kola.

Ponajbolji rezultat ostvarili su šahisti Karlobaga, koji su sa sve tri pobjede najavili povratak u drugoligaško natjecanje. Pomlađena momčad Karlobažana u prvom kolu je deklasirala Pulu II rezultatom 5:1, potom su pobijedili ŠK Gorana iz Vrbovskog rezultatom 4:2 i u uzbudljivom meču minimalnom pobjedom nad šahistima Krka II uspješno su zaključili prvi ciklus natjecanja. Zanimljivo je, da je pobjedu Karlobažanima donio mladi šahist iz Gospića Vid Šarić na četvrtoj ploči koji je pobijedio majstorsku kandidatkinju Antonelu Bogdanić.

Šahovski klub Gacka iz Otočca, koji se također natječe u trećoj ligi, doživio je u prvom kolu težak poraz od Pule II od 0:6, da bi donekle popravili dojam pobjedama nad Uljanikom iz Pule 4,5:1,5 i Crikvenicom 3.5:2,5. Kod Otočana je briljirao na prvoj ploči Mario Kranjčević, koji je pobijedio jednu od ponajboljih hrvatskih šahistica fide majstoricu Enu Cvitan.

U drugoj ligi solidno su startali šahisti Velebita iz Senja koji su nakon dva minimalna poraza u prvom kolu od Lošinja i ŠK Juniora iz Rijeke 2,5:3,5, postigli značajnu pobjedu nad Gorankom iz Ravne Gore od 4:0. Šahisti Gospića doživjeli tri visoka poraza i to protiv Krka 2:4, Buja 0,5:5,5 i V. Gortana 1,5:4,5.

ŠK Korenica odigrao je samo jedan meč u četvrtoj ligi i poraz protiv Delnica 0,5:5,5. U četvrtoj ligi natječe se samo pet momčadi, jer je nekoliko klubova odustalo zbog financijskih problema.

pp
Susret Velebita Senj i Juniora Rijeka

pp
pp

pp

U listopadu će Koreničani biti domaćini treće i četvrte lige, dok će se druga liga igrati u Gospiću.  Druga i treća liga broje po 10 klubova. Sljedeći ciklus po tri kola igra se 23/24 ožujka u Rijeci.

 

 

 

nn

nn

nn

nnn

Nagradu je primila Marija Fajdić, ravmnateljica Pahuljice

Nagrada za najbolji dječji vrtić

U suradnji sa Hrvatskim olimpijskim odborom, Zajednica sportova Ličko-senjske županije svake godine organizira Olimpijski festival dječjih vrtića za Ličko-senjsku županiju. Festival obuhvaća djecu predškolskog uzrasta, a cilj je naučiti djecu što su Olimpijske igre i prenijeti im pozitivne poruke sporta.
Nagrada je dodijeljena pobjedniku Dječje olimpijade Dječjem vrtiću „Pahuljica“ iz Gospića.

 


Nagrade za životno djelo

TOMISLAV DUJMOVIĆ (63) iz Otočca, živi u Senju. Završio je Kineziološki fakultet u Zagrebu. Radi kao učitelj u osnovnoj školi u Brinju. Za NK Otočac je nastupao od 1970. do 1974. kada prelazi u NK Nehaj. Upisuje Kineziološki fakultet i započinje treniranje taekwondoa u TKD "Centar" u Zagrebu. U Otočcu 1979. polaže majstorski pojas 1. dan, što je i prva prezentacija taekwondo sporta na području Ličko-senjske županije. Preseljenjem u Senj 1994. osniva TK Senj čiji je prvi trener i danas. Pod njegovim vodstvom natjecatelji TK Senj su ostvarili 13 naslova državnih prvaka, 19 naslova doprvaka i 22 treća mjesta na državnim prvenstvima. Najveći uspjeh pod njegovim vodstvom je osvajanje titule europske juniorske prvakinje, svjetske juniorske doprvakinje i osvajanje 3. mjesta na seniorskom prvenstvu Europe. Uz rad s natjecateljima u svojoj trenerskoj karijeri, odgojio je niz mladih trenera. Od 2018. dobitnik je srebrne plakete Hrvatskog taekwondo saveza za 44 godine kontinuiranog rada u taekwondo sportu.

MILAN RADAKOVIĆ (69) je dugogodišnji član RK Gospić. Jedan je od najzaslužnijih što je rukomet u Gospiću započeo, a samim time što i rukomet dalje postoji. Bio je jedan od deset osnivača RK Gospić, te je zadužio sve ljude koji su 35 godina sudjelovali u radu rukometa, ali i bili dio cijelog sportskog života Gospića. Milan, od milja zvan Radak, bio je dugogodišnji igrač koji je još kao srednjoškolac 1968. nastupio na utakmici u Gospiću, 4. po redu tradicionalni susret Gospićana i Šibenčana gdje je ugradio u pobjedu Gospića dva gola. Nakon dugogodišnje igračke karijere u kojoj je s Klubom proživio gotovo sve uspone i padove u njegovoj povijesti, nastavio je djelovati u kao član Nadzornog odbora. Milan je u pravom smislu legenda rukometa u Gospiću i legitimni kandidat za dobivanje nagrade za životno djelo u sportu.

PETAR FRKOVIĆ rođen je (71) iz Podoštri kraj Gospića. Prve nogometne korake napravio je u rodnom mjestu s tadašnjom ekipom iz sela, koja se zvala Jugal. Kako su bili zaluđeni nogometom, Petar svoju karijeru nastavlja u NK Velebit Žabica, gdje je igrao sve do odlaska u vojsku. Nakon vojske prelazi u NK Lika , danas NK Gospić, gdje je igrao sve do 1982. U međuvremenu, po nagovoru starijih kolega, polaže za nogometnog suca 1976., ali kako je više volio nogometnu loptu nego zviždaljku, nastavio je igrati nogomet sve do 1982. Tada prestaje aktivno igrati i posvećuje se suđenju, te već 1984. postaje regionalni nogometni sudac. Četiri godine kasnije postaje prvi savezni nogometni sudac na ovim prostorima. Tada je sudio treću, jedinstvenu nogometnu ligu koja je bila vrlo jaka, a zbog kasnog uključivanja u suđenje nije mogao napredovati jer mu godine to nisu dozvoljavale. Sudio je sve do 1996. i prešao u saveznog nogometnog instruktora. U međuvremenu je odgojio nekoliko regionalnih i saveznih nogometnih sudaca, a posebno ističe Ivicu Radoševića, koji je došao na Prvu ligu B liste, Željka Frkovića, koji je sudio na Prvoj ligi A liste. Dugi niz godina vršio je dužnost povjerenika za suđenje Ličko-senjske županije te je bio povjerenik za suđenje Druge hrvatske nogometne lige – zapad. Također je postao i predsjednik Komisije nogometnih sudaca, koji dužnost i dana obavlja. Vršio je dužnost delegata na Prvoj malonogometnoj ligi, ali kako nikad nije bio ljubitelj malog nogometa, samostalno se povukao iz tih voda te prešao na mjesto delegata Druge hrvatske nogometne lige, na kojoj je proveo nekoliko godina. Kada je sin došao na mjesto sudca Druge hrvatske nogometne lige, zbog sukoba interesa nije mogao ostati nego je radije mjesto prepustio sinu te prešao na Treću hrvatsku nogometnu ligu. Na 3 HNL-i zapad je proveo niz godina, a kad su ga stigle godine prelazi na niži rang, tj. Prvu županijsku nogometnu ligu na kojoj je i danas. Završetkom svoje sudačke karijere, Petar se nije prestao baviti sportom, nego se uključio u kuglanje te počeo igrati za KK Gospić. Bili su izvrsna ekipa, ali na žalost zbog prestanka rada kuglane u Gospiću, primorani su bili ugasiti Klub. U sretnom braku Petar je 45 godina i ponosan otac dvoje fakultetski obrazovane djece koja se također cijeli život bave sportom.


ZAJEDNICA SPORTOVA LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE

nn
Uzvanici na večerašnjem proglašenju županijskih sportaša

NAJ SPORTAŠI

Po deseti put dodijeljena je i nagrada koja nosi ime književnika Grge Rupčića.
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. veljače 2019. u 22:15: sati

GOSPIĆ – Večeras su proglašeni prošlogodišnji ponajbolji sportski rezultati na području Ličko-senjske županije. Naime na prigodnoj svečanosti dodijeljena su priznanja Županijske zajednice sportova. Među sportašima večeras je bilo i gostiju.

- Zahvalno je doći ovdje gdje sportska zajednica u suradnji sa Županijom i Hrvatskim olimpijskim odborom dobro surađuje i podiže se sport ane samo u Ličko-senjskoj županiji nego i u Hrvatskoj. Naši su projekti u sufinanciranju i želim vam ove godine nove uspjehe. – rekao je večeras Siniša Krajač, zamjenik predsjednika HOO, čestitajući nagrađenim sportašima i klubovima.

Dobitnicima su čestitke uputili Ivan Tomljenović, zamjenik gradonačelnika Gospića i dr. Darko Milinović, ličko-senjski župan koji su i uručili nagrade. (MAČ)
bb
Vječni mladići: Radaković i Frković

IZBOR NAJBOLJIH SPORTSKIH REZULTATA LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE

NAGRADA za doprinos razvoju sporta:
BEBA ROMAC je bivša rukometašica i u mlađim danima rukometna reprezentativka, osoba koja se Rukometnom klubu Gospić priključila u 2017. godini i pokazala kao odličan izbor u vođenju grupa mlađih uzrasta. Tijekom 2018. godine okupila je i održala grupu djevojčica 2004. i 2005. godište, a trenutno je i trenerica grupe u Perušiću. Izuzetno je vrijedna osoba pozitivnih stajališta kojima svakim danom privlači sve više mladih kako bi se bavili rukometom.

KRISTIJAN KUSTIĆ rođen je 1996. Živi u Kustićima, malom mjestu na otoku Pagu. Za nogometni klub Novalju registriran je od 2008. godine gdje igra u mlađim kategorijama. Po završetku osnovne škole odlazi u Zadar u srednju školu, te prelazi u NK Dalmatinac Crno gdje nastavlja svoju nogometnu karijeru. Iz Dalmatinca 2013. godine odlazi u NK Zadar gdje nastupa za juniorsku momčad. U NK Zadru se zadržava jednu sezonu te se 2014. godine vraća u NK Novalju gdje nastupa za seniorsku ekipu. Kao odličan talent koji odskače od većine svojih suigrača odlazi u NK Crikvenicu gdje igra jednu polusezonu, 2017. godine vraća se u matični klub NK Novalju gdje nastupa sve do danas. U natjecateljskoj sezoni 2017/2018 s 21 pogotkom proglašen je najboljim strijelcem.

IVA BRKIĆ rođena je 2001. u Gospiću, učenica je 3. razreda Gimnazije Gospić. Od svoje 10. godine marljivo trenira karate u Karate klubu Lika, te je 2018.g. stekla certifikat uveden u službeni spis hrvatskog i svjetskog karate saveza CRNI POJAS - 1. DAN - majstor karate umijeća. Osim karateom, Iva se uključuje u mnoge sportske aktivnosti, tako je u sklopu školskog sporta sa svojom ekipom osvojila 1. mjesto na nivou Ličko-senjske županije, čime su se plasirali na državno natjecanje. U svoje slobodno vrijeme, Iva se još bavi i odbojkom.

ZORAN MRKONJIĆ je rođen 1970. u Rijeci. Igračku karijeru je započeo je s 12 godina kada je prošao sve mlađe kategorije. Za NK Gospić nastupao je u periodu od 1995. do 2006. Tijekom igranja na području Ličko-senjske županije bio je u rangovima od druge lige HNL-a do županijske lige. Od 2006. počinje trenerski posao, kojeg obnaša i danas, cijelo vrijeme u NK Gospić '91. Od svojih trenerskih dostignuća kao najveći uspjeh smatra što su iz generacija igrača 2000. i 2001., četiri igrača završila u mlađim dobnim kategorijama HNK Rijeka, od kojih su dvojica dospjeli u reprezentaciju Hrvatske U17, Nikšić i Biškupović, dok dvojica igrača Smolčić uspješno nastupaju za juniore HNK Rijeka i na dobrom su putu da potpišu profesionalne ugovore. Zoran je također trener i seniorske ekipe NK Gospić '91 i ekipe igrača rođenih 2007.g.

MILAN BOLJEŠIĆ je rođen 1971. Živi u mjestu Križpolje, općina Brinje. Jedan je od osnivača NK Križpolje od 1997. od kada do 2002. obnaša funkciju trenera seniorske i juniorske ekipe. 2009.g. uključuje se u rad Taekwondo kluba Brinje, a od 2013. obnaša funkciju predsjednika kluba. Milan je organizator tradicionalnog taekwondo turnira Adidas Brinje Open koji je u 2018.godini održan četvrti put.

MIRNA DASOVIĆ rođena 1997. u Gospiću. Živi u Perušiću, gdje je završila osnovnu školu. U Gospiću je završila srednju hotelijersku školu, te se sa 15 godina počela baviti veslanjem SKIF disciplinom prva u Lici, po čemu je poznata kao Prva lička veslačica. Učlanila se u Veslački klub Mladost u Zagrebu na Jarunu gdje je trenirala do 3 razreda srednje škole. Saznavši da u Zadru primaju veslačice u Veslačkom klubu Jadran krenula je trenirati uz trenera Branimira Vujevića koji je predložio da se počne ozbiljnije baviti ovim sportom. Te godine na državnom prvenstvu osvojila je 2. mjesto u kategoriji lakih veslačica juniorki. Nakon toga svaka iduća godina kako dolazi, osvaja 3 godine za redom srebro u kategoriji senior. Jedina i prva u povijesti koja se bavi ovakvom vrstom veslanja – SKIF samac s područja Like. Cijelu godinu trenira sama, a prije državnog natjecanja ode 2 mjeseca prije u Zadar na trening, gdje trenira 2-3 puta dnevno i u ta dva mjeseca nadmaši cjelogodišnji rad konkurentica uz pomoć njihovih trenera i potpune podrške i uvjeta za bavljenje tim sportom. Godine 2018. imala je čast ići u Ameriku gdje je sudjelovala na svjetski poznatoj trci HEAD OF THE CHARLES na rijeci Charles u Bostonu, osvojivši 13. mjesto u OPEN kategoriji – teške i lake veslačice od 22 kandidatkinje. Na regati u Bostonu osim Mirne i Damira Martina iz Hrvatske nitko drugi nije sudjelovao, a ispred kluba Jadran-Zadar Mirna je prva u povijesti kluba koja je sudjelovala na toj regati. Živjela je u Seatlu tri mjeseca i svakodnevno trenirala, te na utrci u San Francisku osvojila 2. mjesto. Ove godine putuje samo vikendima na treninge zbog posla i priprema se za Državno prvenstvo koje će se održati 28. VI. 2019. u Zagrebu.

ODBOJKAŠKI KLUB NOVALJA u 2018. uspješno krstari drugom nacionalnom ligom. Ono što je svakako vrijedno spomena je prosjek godina igračica prve postave od 13 godina, što ih čini najmlađom seniorskom ekipom u odbojkaškoj nacionalnoj ligi. Osim druge nacionalne lige klub se uspješno natječe i u mlađe kadetskoj ligi. Klub je posebno ponosan na vrhunsku školu odbojke koju njeguje tako da se odbojkašice u nastavku školovanja van otoka bez ikakvih tegoba priključuju u klubove i natjecanja na višoj razini. Igraju super ligu, prvu ligu, a pojedine su iskusile i reprezentaciju. Veliku pažnju klub posvećuje radu s djecom i mladima ali i organizaciji tuzemnih i inozemnih natjecanja. Tako je u 2018. OK Novalja bio domaćin više turnira od kojeg posebno izdvajamo tradicionalni međunarodni turnir Antonja koji se održava povodom Dana Grada, a na kojem je sudjelovalo čak 12 međunarodnih ekipa. Klub je sudjelovao na međunarodnim turnirima u Klagenfurtu, Beču i Novom Mestu.

UDRUGA ŽENA ŠPORTSKE REKREACIJE OTOČAC osnovana je 1994. s ciljem okupljanja žena radi organiziranog sportsko-rekreacijskog vježbanja što većeg broja žena s područja grada Otočca i obogaćivanje slobodnog vremena. Udruga je stalni član Hrvatskog saveza športske rekreacije "Sport za sve" s više od 50 registriranih članova.
Rezultati koje je Udruga postigla su slijedeći: Kroz projekt
- Značaj aktivnosti žena u sportskoj rekreaciji i njezin utjecaj na obitelj, u program vježbanja uključeno je 20 žena mlađih članica i u program vježbanja 50+ uključeno je 15 žena.
- sportsko - rekreacijsko vježbanje po izboru aktivnosti - provode se 2 x tjedno odbojkaški treninzi i 1x tjedno kuglački treninzi
- organizacija sportsko - rekreativnih susreta žena - od 2006. provode natjecanje u odbojci, stolnom tenisu, pikadu i kuglanju, a na susrete dolaze ekipe iz Rijeke, Zadra, Knina, Delnica, Ogulina, Korenice, Gospića i Oklaja.
- organizacija turnira u odbojci povodom proslave Dana Grada Otočca, Dana žena, Svjetskog dana sporta, Dana Hrvatskog olimpijskog odbora.
- u 2018. udruga je osvojila 2. mjesto na festivalu sportske rekreacije u Zadru na turniru u odbojci, 3. mjesto na turniru u Ogulinu povodom proslave 40 godina rada, 2. mjesto na 13. sportskim susretima u Otočcu, u stolnom tenisu 2. mjesto, pikadu 2. mjesto i 1., 2. i 3. mjesto u kuglanju. Na turnirima u kuglanju u Otočcu - narodni način kuglanja osvojeno je 7. i 20. mjesto.

PERSPEKTIVNI SPORTAŠI
ANTONIJO RUPČIĆ je rođen 2005., učenik 7. razreda OŠ dr. Jure Turić u Gospiću. Hrvanjem se počeo baviti s 9 godina pod vodstvom trenera Ivana Karića koji mu je trener i danas. Od samih početaka hrvačke karijere, Antonijo je pokazao izniman talent i upornost. Proteklih godina ostvarivao je vrlo dobre rezultate, ali 2018. je njegova najuspješnija godina. Od 18 turnira na kojima je nastupio, samo jednom se kući vratio bez medalje, osvojivši tako 7 zlatnih, 5 srebrnih i 5 brončanih medalja. Postao je viceprvak Hrvatske u uzrastu mlađih dječaka dok je u uzrastu starijih dječaka osvojio 3. mjesto. Na međunarodnom turniru Zlatni Pijetao u Koprivnici osvojio je 1. mjesto, te je proglašen najatraktivnijim hrvačem turnira. U mađarskom Sigetvaru osvojio je 1. mjesto pobijedivši aktualnog prvaka i viceprvaka Mađarske u uzrastu mlađih dječaka.

ANA VRBAN je rođena 2005.g. u Gospiću gdje pohađa 7. razred OŠ Gospić dr. Jure Turića. Od svoje 9. godine trenira u školi košarke, prisustvovala je kadetskoj reprezentaciji selekciji regije zapad koja obuhvaća Primorsko-goransku županiju. U 2018. sudjeluje u WABA regionalnoj ligi zapad, te u kadetskoj reprezentaciji, selekcija regije zapad.

Perspektivne sportske ekipe
KOŠARKAŠKI KLUB OTOČAC – U12 DJEČACI - ekipa dječaka U12 KK Otočac je tokom 2018. ostvarila slijedeće rezultate:
- sezona 2017/2018 u natjecanju mini košarka U11 su se kvalificirali u četvrtfinale Prvenstva RH regije centar gdje su ispali od ekipe KK Cedevita - ukupnog pobjednika PH za mini košarku U11 sezona 2018/2019 - liga dječaka U12 na dan 31.12.2018. imaju omjer 4:0 i zauzimaju prvo mjesto nakon jesenskog djela.

ŽENSKI KOŠARKAŠKI KLUB GOSPIĆ - KADETKINJE natječu se u kadetskoj ligi zapad i na prvom su mjestu. Natječu se u WABA regionalnoj kadetskoj ligi skupina A, gdje su od 6 odigranih utakmica ostvarile 3 pobjede i 3 poraza u prvom djelu. Na 4. su mjestu između 8 ekipa (Gospić, Ilirija, Ježica, Lovcen, Vodice, Banovići, Konjic i Tešanj). Ostvareni rezultati u 2018. su 1. mjesto kadetske lige zapad i 4. mjesto na ljestvici grupa A, regionalne WABA lige. Cilj je plasman na poluzavršnicu kadetskog prvenstva Hrvatske.

Godišnja nagrada najboljem treneru
HRVOJU DEVČIĆU, treneru Kuglačkog klub Velebit. Hrvoje se počeo baviti kuglanjem 1988., te je sa 14 godina postao član Kuglačkog kluba Vatrogasac iz Otočca. Potom je 90-tih godina bio član KK Gacka iz Otočca, a 1997. osniva novi klub KK Velebit koji je započeo natjecanje u 5.HKL. Prošao je sva natjecanja i kao kuglač i kao trener od 5.-1.Hrvatske kuglačke lige. Najveći uspjeh je ostvaren 2012. kad je klub bio finalist kupa RH te je sudjelovao u NBC kupu koji se održavao u Njemačkoj gdje je sa klubom kao trener osvojio 9. mjesto. Od 2007. postoji i KK Velebit II, gdje je kao trener druge ekipe isto sudjelovao u ostvarenju uspjeha krenuvši od 5. – 2. Hrvatske kuglačke lige. Od 2010. KK Velebit je član 1. Hrvatske kuglačke lige.U kategoriji najboljeg sportaša do 18 godina starosti

IVAN BARBIĆ je rođen u Senju 2002. Osnovnu školu završio je u Senju, gdje pohađa Gimnaziju. Rukometom se počeo baviti u predškolskoj dobi i tijekom svih godina ostvaruje zapažene rezultate na državnoj razini. Redoviti je član ekipe RK Senj, trenutno član mlađe kadetske ekipe koja postiže zapažene rezultate na državnoj razini. Redoviti je član selekcije rukometaša regije zapad, a dokaz njegove kakvoće je poziv u mlađu kadetsku reprezentaciju. Dobitnik je mnogih pojedinačnih i klupskih priznanja na različitim turnirima.
U 2018. Ivan je ostvario slijedeće rezultate:
- standardni je igrač seniorske ekipe u 2. HRL - zapad s osvojenim 2. mjestom,
- momčad mlađih kadeta RK Senj ulazi u završnicu rukometnog prvenstva Hrvatske U16;
- najbolji je strijelac završnice prvenstva Hrvatske za mlađe kadete;
- kadetski je rukometni reprezentativac Hrvatske.

MIHAELA BOLJEŠIĆ je seniorka do 21. god - kategorija do 57 kg. Rođena je 25. V.2001. i ima crni pojas 2. dan. Taekwondoom se bavi već devet godina. Do 2018. najveći uspjeh je brončana medalja s prvenstva Hrvatske za juniore. U 2018. godini Mihaela je postigla slijedeće rezultate:
- 3. mjesto na Prvenstvu hrvatske za seniore do 21.g.,
- 1. mjesto - Brčko Open, ujedno i najbolja juniorka na turniru,
- 1. mjesto - Derventa open,
- 1. Mjesto - Tešanj open
- 1. mjesto - Karlovac open

 

nn

nn

nnnn
nn
Priznanje za medijsku promociju sporta „Grga Rupčić“

Grga Rupčić rođen je u Rastoci 1932., a umro je 2008. u Gospiću. Bio je hrvatski pjesnik, esejist, kroničar, pripovjedač, novelist, recezent, humorist, te ujedno dopisnik brojnih listova: Večernji list, Novi list, Ličke novine, Lički vjesnik. Također je bio i šahist i pedagog. Bio je jedna od ikona gospićke i ličke kulture uopće. Zvali su ga bardom ličkih pjesnika. Svojim radom i djelom neizbrisivo je obilježio zadnjih dvadeset godina XX. stoljeća i prvo desetljeće XXI. stoljeća kulturno-umjetničkog života Gospića i Ličko-senjske županije. Zajednica sportova dodijelila mu je posmrtno priznanje za životno djelo u sportu (2008), a 2009. u čast profesoru Grgi Rupčiću ustanovljeno je priznanje za medijsku promociju sporta Ličko-senjske županije pod nazivom „Grga Rupčić“.

DOBITNICI SU:
Internet portal GACKA053 je osnovan 2017. Urednik portala je Zdravko Bogdanić. Portal prati zbivanja u sportu u gradu Otočcu i Ličko-senjskoj županiji kao i ostala društvena događanja.

Internet portal LIKA-EXPRESS osnovan je tek prije dvije godine, a čini baznu okosnicu prateći sva događanja s područja grada Gospića i šire, osobito događanja vezana uz sport. Građani grada Gospića mogli su se informirati o svim značajnim sportskim događajima u gradu Gospiću, čime je portal Lika-express uspješno doprinio promociji sporta.


NAJBOLJI SPORTAŠI

LUKA POŽEGA je od 2008. do 2017. trenirao rukomet, dok je kuglanje počeo trenirati 2013. u Slunju. U Kuglački klub Plitvice došao je u ljeto 2017. te je jedan od najvažnijih igrača kluba. Prvi put za reprezentaciju je nastupio 2016. godine u Novigradu. Na svjetskom prvenstvu 2017. godine u Dettenheimu je osvojio treće mjesto ekipno U18 (kao kapetan reprezentacije Hrvatske), te svjetski naslov u disciplini tandem s Mihaelom Grivičićem. Uz sve to, osvojio je i brojne medalje s državnih prvenstava u različitim disciplinama. U 2018. ostvario je slijedeće rezultate:
- 2. mjesto pojedinačno na Prvenstvu Hrvatske U18;
- 1. mjesto parovi s Tamarom Sinković na Svjetskom kupu U18;
- 2. mjesto pojedinačno na Svjetskom kupu U18;
- 1. mjesto tandem s Matijom Tutnjevićem na Svjetskom prvenstvu U23, te
- 3. mjesto sprint na Svjetskom prvenstvu U23.

LINA STRILIĆ je rođena 2003. u Gospiću, učenica 1. razreda Gimnazije Gospić. Aktivno trenira košarku od svoje 6 godine. Preklani je proglašena je za najveću nadu u sportu, grada i županije. Danas igra kapetan kadetkinja ŽKK Gospić, igra kadetsku ligu gdje je vodeća igračica po broju odigranih minuta po utakmici i pozvana je na pripreme kadetske reprezentacije Hrvatske.

Najbolje sportske ekipe

MALONOGOMETNI KLUB OTOČAC osnovan je 2005. Natječe se u seniorskoj, kadetskoj i juniorskoj konkurenciji i ima 60 registriranih igrača, od kojih je nekoliko bilo pozvanih na reprezentativne kampove HNS-a. Kao rezultat dobrog i uspješnog rada MNK Otočac je bio u Otočcu domaćin kampu mladeži HNS-a, a odigrali su i prijateljsku utakmicu s malonogometnom reprezentacijom Hrvatske. Organizatori su uspješnog turnira „Mario Cvitković Maka“ koji se održava 11 godina. U 2018. klub je ostvario slijedeće rezultate:
- seniorska ekipa natječe se u 2. HMNL zapad i jedini je predstavnik LS županije;
- kadeti su bili prvaci regije i sudjelovali su na Prvenstvu Hrvatske u Slavonskom Brodu;
- Juniori su bili prvaci regije i sudjelovali su na Prvenstvu Hrvatske na otoku Rabu.

ŽENSKI KUGLAČKI KLUB PLITVICE je mladi klub osnovan 2013., a u svojoj kratkoj natjecateljskoj povijesti, klub je ostvario značajne rezultate. Također, jedini ženski kuglački klub u županiji koji se natječe u natjecanjima HKS, te tako i jedini predstavnik županije u ženskom kuglanju. U rad kluba uključene su žene najrazličitijih dobnih skupina, od osnovnoškolki do žena u 50-im godinama života. U 2018. Klub je ostvario slijedeće rezultate:
- 2. mjesto u 2. Hrvatskoj kuglačkoj ligi - zapad za žene;
- 1. mjesto u Kupu regije zapad;
- prolazak do polufinala Kupa RH;
- 2. mjesto u tandemu Prvenstvo Hrvatske (Mirela Požega i Tanja Galac) i
- 5. mjesto u parovima Prvenstvo Hrvatske (Ines Kolar i Maria Gračan)

 

Gospićki šah

NOVI USPJEH KADETA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. veljače 2019. u 10 sati

GOSPIĆ - I ovog mjeseca mladi gospićki šahisti sudjelovali su na mjesečnom kadetskom turniru ŠK Rijeka. Najmlađi među njima Karlo Matijević ponovio je prošlomjesečni zapažen rezultat osvojivši ponovo 4. mjesto sa 5 bodova u konkurenciji 35 kadeta i kadetkinja dobivši ujedno i priznanje za najboljeg igrača do 9 godina. Zapaženom rezultatu gospićkih šahista pridonijeli su i druga dvojica kadeta Mirko Pavletić i Igor Glumac koji su sa 5 bodova zauzeli 6 odnosno 7 mjesto. Kako je turnir osvojila igračica ŠK Rječina Lara Zagorac sa 6 bodova, tako je još jedno priznanje otišlo put Gospića jer je kadetkinja ŠK Gospić Magdalena Matijević osvojila priznanje za najuspješniju igračicu  turnira sa osvojena 3 boda iz 7 partija. (K. M.)

 
 

Poticanje šaha u Gospiću

ppp
Grupa malih šahista s ravnateljem škole Ivicom Radoševićem, donedavnim instruktorom šahista Tomislavom Čanićem i aktualnim voditeljem školske grupe Daliborom Marjanovićem

UČENICI ODLAZE NA DRŽAVNO PRVENSTVO

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. veljače 2019. u 0:15 sati

GOSPIĆ - Nakon što su na županijskom šahovskom prvenstvu osnovnih škola uvjerljivo osvojili prvo mjesto bez i jednog izgubljenog boda, mladi šahisti Osnovne škole dr Jure Turića odlaze na državno prvenstvo.

Prvenstvo će biti od 13. do 15. ožujka u Varaždinu. Četvorica najboljih se već znaju, a to su Borna Milković, Mirko Pavletić, Igor Glumac i Karlo Matijević, koji su već iskazali svoje veliko znanje na šahovskim natjecanjima kadeta. Za dvije rezerve odluka će pasti na posebnom turniru, koji će organizirati njihov voditelj u školi Dalibor Marjanović. Zanimljivo je da se ove godine u šahovsku grupu prijavio veći broj djevojčica, pa će po prvi put gospićka škola imati i žensku ekipu. (LPS)

 
 

Planinarstvo

vvv

ŽELJEZNIČARI GOSTI U IVANCU I VARAŽDINU

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. veljače 2019. u 17:20 sati

GOSPIĆ – Prošli vikend grupa gospićkih planinara iz PD-a Željezničar bila je kod željezničara u Varaždinu. Među domaćinima su bili i nezaboravni Biba i Francek Žnidarić, članova HPD MIV Varaždin, te Vlado i Ivanka Krobot i Danica Šoić, koji su ih dočekali i ugostili u vinogradu Halić. Drugi su dan prisustvovali planinarskoj noći MIV-a. Gospićki planinari bili su gosti na skupštini PD Ivanec gdje su primili priznanje za dugogodišnju suradnju. (T. Č.)

 
cola

 

cola


COCA-COLA CUP 2019. U MALOM NOGOMETU

TRAŽI SE POBJEDNIK HRVATSKE

Otvorene su prijave za malonogometaše, donosimo poveznice.
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. siječnja 2019. u 18:35 sati

Od početka siječnja otvorene su prijave za Prijave za Coca-Cola Cup 2019.., najveći malonogometni turnir u Hrvatskoj.
Najpopularniji i najmasovniji sport na svijetu svoju veliku bazu ima i u Hrvatskoj. Coca-Cola Cup najveći je turnir u malom nogometu koji se već šestu godinu organizira pod okriljem Plazma Sportskih igara mladih, a ove godine pohodit će čak stotinu gradova i naselja u Hrvatskoj u svim županijama. Coca- Cola Cup osmišljen je kao nogometna platforma za promicanje sportskih vrijednosti među mladima, fair playa i timskog duha. Kvalifikacijski turniri u gradovima razigravat će se od siječnja do svibnja nakon čega će uslijediti županijska finala, a ukupno će sudjelovati više od 3000 ekipa. Završnica je u Splitu krajem srpnja.
Prijavi se i Budi dio igre
Prijave su moguće do termina natjecanja u pojedinom gradu na: http://prijava.igremladih.org ili direktno kod koordinatora natjecanja. Ekipe će se moći prijavit i na sam dan natjecanja na lokaciji turnira. Prijave na turnir su besplatne i moguće su za dvije dobne kategorije: U-15 (2004. godište i mlađi) i U-18 (2001. godište i mlađi). Svaka ekipa može sudjelovati maksimalno s 10 igrača i voditeljem (odrasla osoba). Detaljan raspored natjecanja i kontakt osobu za vašu županiju i grad možete pronaći na: http://igremladih.hr/bs/coca-cola-cup-raspored
Plazma Sportske igre mladih najveća su amaterska manifestacija u Europi koja djeci omogućavaju da se okušaju u deset sportova: Coca- Cola Cup u nogometu, mali nogomet, Kinder turnir u košarci, HEP turnir u rukometu, odbojka, Hrvatska pošta Cup u tenisu, stolni tenis, odbojka na pijesku, šah, graničar i atletika. U 2018. godini organizirana su sportska natjecanja u više od 220 gradova i naselja u regiji i okupili više od 170.000 sudionika. Snaga Igara su upravo njeni sudionici, osnovnoškolci i srednjoškolci, više od milijun i pet stotina sportaša koji su osjetili što su to sport, druženje i zabava.
Sve najbolje od Sportskih igara mladih možete pratiti na Facebook stranicama:
Sportske igre mladih: https://www.facebook.com/sportske.igre.mladih/
Coca-Cola Cup Hrvatska': https://web.facebook.com/CocaColaCupHrvatska/
Instagram - igremladih_hr:  https://www.instagram.com/igremladih_hr/  (LpS)

cola

 

 

ccc

 

Gospićki mladi šahisti

NASTAVLAJU NIZATI POBJEDE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. SIJEČNJA 2019. U 9 SATI

GOSPIĆ – Proteklog vikenda započeo je novi ciklus mjesečnih kadetskih turnira ŠK Rijeka. Mladi gospićki šahisti nastavljaju svoje prošlogodišnje vrlo uspješno sudjelovanje. Na prvom ovogodišnjem turniru zabljesnuo je najmlađi među njima Karlo Matijević koji je u konkurenciji 40 kadeta i kadetkinja zauzeo 4. mjesto u ukupnom poretku sa 5.5 bodova osvojivši ujedno i nagradu za najboljeg šahistu u dobnoj skupini do 9 godina. U dobnoj skupini do 10 godina najbolji je bio još jedan gospićki kadet, Igor Glumac koji je sa 4.5 boda zauzeo sedmo mjesto u ukupnom poretku. Treći gospićki kadet Mirko Pavletić zauzeo je ovaj put 32 mjesto sa 2.5 boda. Za sada jedina gospićka kadetkinja, Magdalena Matijević, također je postigla do sada svoj najbolji rezultat zauzevši 24 mjesto sa 3 pobjede s 3 boda. Turnir sa svih sedam pobjeda osvojio je kadet ŠK Kastav Jordan Sergo. (K. Matijević)

 
gari

Nema ferija za mlade šahiste Gospića
gari

Natjecanje na Kasparovu festivalu

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. prosinca 2018. u 9:15 sati

Javlja Krešimir Matijević

GOSPIĆ - Ovog vikenda gospićki mali šahisti sudjelovali su na Šahovskom festivalu za mlade u organizaciji šahovske fondacije Garija Kasparova. U međunarodnoj konkurenciji šahista i šahistica iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine ali i Bugarske i Austrije, na turniru osnovnoškolaca u konkurenciji U-9 između 48 šahista Igor Glumac zauzeo je 6 mjesto s 4 boda iz 5 partija, dok je njegov kolega Karlo Matijević imao pobjedu manje što je bilo dovoljno za 13 mjesto.

Na turniru U-12 Mirko Pavletić osvojio je 11 mjesto s 3 boda, dok je jedina gospićka kadetkinja pružila dostojan otpor iskusnijim konkurentima osvojivši 1 bod i zauzevši 32 mjesto u konkurenciji 34 šahista i šahistica.

Gospićki šahisti osvojili su ekipno 9 mjesto s 11 bodova i nagradu od tri šahovske garniture i šahovske literature za početnike. Ovaj ekipni uspjeh bio bi još i veći uz masovniji nastup gospićkih šahista jer su neke škole imale i po deset sudionika. Pobjednik turnira U-9 Ivan Horvat iz OŠ Lučko ostvario je svih pet pobjeda i osvojio pravo sudjelovanja u simultanki protiv Garija Kasparova koju je prenosila i HRT


ff
gari
kor

Željko Miljanović

kk

Korenički šahovski turnir

MILJANOVIĆ POBJEDNIK

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. prosinca 2018. u 19 sati

KORENICA – Proteklog vikenda održan je Božićni šahovski turnir na kojem je sudjelovalo 11 domaćih igrača i četiri gostujuća iz Gospića. Igralo se ubrzanim tempom po igraču na 10 minuta 7 kola.

Uvjerljivo prvo mjesto osvojio je domaćin Željko Miljanović sa stopostotnim učinkom 7 bodova ispred Gospićana Vida Šarića i Tomislava Čanića koji su osvojili po 5 bodova. Dalje slijede trojica igrača s 4 osvojena boda Dalibor Tomić, Mile Mečev i Aleksandar Miljanović itd. Na kraju susreta upriličeno je prijateljsko druženje uz lovački gulaš i dobru kapljicu. (T. Čanić)

kk

kor

 

hah

Mladi šahisti Gospića

DOBAR NASTUP NA MEĐUNARODNOM NATJECANJU

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. prosinca 2018. u 9:30 sati

GOSPIĆ - Ekipa mlađih kadeta ŠK Gospić u sastavu Mirko Pavletić, Igor Glumac, Karlo Matijević i Magdalena Matijević, koja je ovom prilikom bila i kapetan ekipe, postigla je novi, ovaj put ekipni uspjeh.

Na Otvorenom prvenstvu Primorsko-goranske županije za mlađe kadete u Rijeci gdje su u vrlo jakoj međunarodnoj konkurenciji nakon 5 kola zauzimali vrlo visoko 5 mjesto, ali ih je trenutak dekoncentracije u iduća dva kola koštao tako visokog plasmana, pa su u konačnom poretku zauzeli 8 mjesto od 14 ekipa.
Prvenstvo je suvereno osvojila ekipa ŠK Postojna iz Slovenije, dok je drugo mjesto zauzela ŠK Goranka Ravna Gora, a treće ekipa Crikvenica I. (Krešimir Matijević)

 
ccc
Mirko Pavletić

Završni šahovski turnir u Rijeci

MIRKO PAVLETIĆ MEĐU NAJBOLJIMA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. prosinca 2018. u 12:30 sati

Pripremio Ivic a Pavleić

RIJEKA – Jučer je održan redoviti međunarodni Rapid šahovski turnir na kojem su između trideset natjecatelja sudjelovali i gospićki šahisti Karo i Magdalena Matijević, Igor Glumac i Mirko Pavletić.

Kao obično, igralo se sedam kola i gospićki šahisti ostvarili su zapažene rezultate. Karlo 3.5 Magdalena 2, Igor 3 i Mirko 5 bodova. Na turniru Mirko je dijelio treće mjesto sa još pet šahista. Bidući da je subotnji turnir posljednji u ovoj godini proglašeni su rezultati u ukupnom poretku za 2018. godinu.

Medalje su primili: za prvo mjesto Monika Hasanović iz Rijeke, drugo mjesto Simon Bradač, iz Slovenije, a treće mjesto Mirko Pavletić iz Gospića.


Riječki pobjednici
 

Uspjeh ličkih šahista

SENJANI I GOSPIĆANI U DRUGOJ LIGI

Iz lige je ispao ŠK Karlobag.
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. LISTOPADA 2018. U 15 SATI

Javlja Tomislav Čanić

GOSPIĆ – Polovinom mjeseca završena su natjecanja završena su natjecanja Hrvatskih šahovskih liga regije – zapad u kojima je sudjelovalo pet klubova s područja Ličko-senjske županije.

Dok je momčad ŠK Karlobag ispala iz Druge šahovske lige, osvajanjem prva dva mjesta u Trećoj ligi plasman u viši rang izborili su šahisti ŠK Velebit iz Senja i ŠK Gospić. Za momčad Karlobaga koja je u Drugoj ligi osvojila samo tri meč boda nastupali su Siniša Cucančić, Ranko Pavlović, Nenad Levar, Tomislav Čanić, Miljenko Jokić i Milan Kuga. Najbolji pojedinačni rezultat postigao je Nenad Levar na trećoj ploči s 5,5 od 9 mogućih bodova, ispred Siniše Cucančića koji je na prvoj ploči osvojio 4,5 boda. Najveći problem kod Karlobažana bio je nenastupanje igrača s najvećim rejtingom Miroslava Savića koji nije odigrao ni jednu partiju. To je bilo presudno jer bi se pomicanjem igrača prema zadnjoj ploči, objektivno ostvarili bolji rezultati na svim ostalim pločama.

U trećoj hrvatskoj ligi ugodno su iznenadili šahisti ispod Nehaja koji su osvojili prvo mjesto s 13 meč bodova ispred Gospićana koji su osvojili također 13 bodova, ali su imali manje pojedinačnih bodova. Senjani su nastupili u sastavu: Marijan Črepan, Goran Tomljanović, Ivan Prpić, Dragoljub Gradišer, Milan Prpić i Jadranko Baljak. Najbolji pojedinačni rezultat ostvario je Milan Prpić na petoj ploči ispred Marijana Črepana koji je na prvoj ploči dobio osam od devet partija.

Za Gospićane su nastupili Nenad Ivasčanin, Željko Žuvela, Darko Jakešević, Andrija Jergović, Rade Derenčinović, Ivan Bukovac i Vid Šarić. Najviše bodova osvojio je na trećoj ploči Darko Jakešević s 5,5 od 8 mogućih bodova. Drugi je Andrija Jergović koji je igrao pet partija i svih pet dobio na četvrtoj ploči.

Šahovski klub Gacka iz Otočca nerijetko je nastupao nekompletan pa su ostvarili slabiji plasman u trećoj ligi. Tako su podijelili šesto do osmo mjesto s Krkom II. i Kraljevicom. Za Gacku su igrali: Mario Kranjčević, Milan Orešković, Davor Drvar, Branko Vujanić, Miljenko Vukelić, Boris Pavelić, Igor Orešković i Ivica Miletić. Najviše bodova za Gačane osvojili su Milan Orešković 5,5 od mogućih 8 i Mario Kranjčević 4 od 7 bodova.

U Četvrtoj ligi zapad po prvi put su nastupili šahisti Korenice i osvojili solidno četvrto mjesto s dvije pobjede i četiri poraza. Igrali su u sastavu: Željko Miljanović, Bogdan Dozet, Dalibor Tomić, Siniša Budimir, Mirko Kostelac, Aleksandar Miljanović i Nino Kalember. Najbolji pojedinačni rezultat ostvario je Željko Miljanović s 3,5 od šest mogućih bodova, dok je drugi Dalibor Tomić s tri osvojena boda.

U sljedećem periodu do početka ligaškog prvenstva za 2019. godinu, igrati će se klupska prvenstva i memorijalni turniri. Prvi memorijalni turnir organizira ŠK Karlobag koji će se odigrati 3. studenog povodom Dana općine. Turnir će biti posvećen nedavno preminulom predsjedniku kluba Mladenu Kukini. Krajem prosinca Gospićani će organizirati Božićni turnir posvećen hrvatskom branitelju Paji Šimiću. Istovremeno novi drugoligaši najavljuju trku za pojačanjima za naredno prvenstvo.

 
 

Gospićki hrvači ponovili uspjeh

Petranović i Radošević viceprvaci Hrvatske, Ostović treći

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. listopada 2018. u 9:40 sati

GOSPIĆ – Proteklog vikenda u ŠSD „Pešćenica“ u Zagrebu, u organizaciji Saveza hrvačkih športova grada Zagreba, održano je Prvenstvo Hrvatske za starije dječake u slobodnom načinu, starije djevojčice (dobna skupina do 15 godina), juniore u slobodnom načinu i juniorke (dobna skupina do 20 godina) za 2018. godinu. Nastupilo je 146 hrvača.

Hrvački klub Gospić nastupio je sa šest natjecatelja koji su ostvarili zavidan uspjeh. Goran Petranović i Frane Radošević osvojili su srebrne medalje, a Kristijan Ostović brončanu. Adriano Alić zauzeo je 5. mjesto, dok su Antonijo Rupčić i Robert Petranović izgubili u kvalifikacijskom kolu.(IK)

zz
  gora
Laureratiz iz RAvne Gore /Snimio Krešimir Matijević

Novi uspjeh gospićkih šahista

MEDALJE IZ RAVNE GORE

8. listopada 2018. u 23:30 sati

RAVNA GORA - Novi veliki uspjeh polučile su danas gospićke šahovskih nade na Otvorenom prvenstvo Primorsko-goranske županije u šahu u konkurenciji do 8 godina i 37. šahovski turnir uz Dječji tjedan.
            Najmlađa gospićka šahovska nada Karlo Matijević (8) osvojio je uvjerljivo Otvoreno prvenstvo županije u konkurenciji do 8 godina sa 6 osvojenih bodova iz 7 partija. Za sada jedina mlada šahistica ŠK Gospić Magdalena Matijević na 37. šahovskom turniru uz Dječji tjedan okitila se brončanom medaljom u konkurenciji djevojčica do 12 godina s osvojena 3 boda, dok je njezin suigrač Igor Glumac na muškom turniru do 12 godina podijelio 5-8 mjesto sa osvojena 4 boda iz 7 partija.
            Na kraju valja spomenuti da su naši mladi šahisti na ovom turniru sudjelovali na poziv prof. Zdenka Jurkovića dugogodišnjeg organizatora turnira i šahovskog entuzijaste iz Ravne Gore. (KMat)

gora

gg

  

Planinarska akcija

kk

Bolja stolarija na Kuginoj kući

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. listopada 2018. u 19:45 sati

VELEBIT – Jučer su članovi PD Željezničar iz Gospića uz pomoć majstora na Kuginoj kući zamijenili šest  prozora i jedna vrata. Ovo je šesta veća investicija planinara od 2000. godine kada su objekt preuzeli u gotovo ruševnom stanju. Svako ulaganje bilo je u vrijednosti materijala oko 30.000 kuna. Ovaj put glavni sponzor bila je Poslovnica tvrtke Trohadil iz Otočca, čija su dvojica djelatnika uz pomoć trojice planinara društva zamijenili stolariju. (T. Č.)

 
 

mm
Mirko Pavletić (lijevo) osvojio je tri boda

Novi uspjeh gospićkih šahista

MATIJEVIĆ IZNAD PROSJEKA

6. listopada 2018. u 19:20 sati

GOSPIĆ/RIJEKA - I ovog vikenda gospićki mladi šahisti sudjelovali su na mjesečnom kadetskom turniru u Rijeci. Najmlađi među njima, Karlo Matijević, osvojio je 6. mjesto s 4 ½ boda u konkurenciji 34. šahista i po 6 put proglašen je najboljim mladim igračem do 8 godina. Igor Glumac sa 3 ½ boda osvojio je 18. mjesto, dok je drugoplasirani u ukupnom poretku Mirko Pavletić ovaj vikend osvojio 21. mjesto s 3 boda.
Za sada jedina gospićka šahistica, Magdalena Matijević. osvojila je jedan bod u jakoj konkurenciji šahista i šahistica iz Primorsko goranske županije ali i susjedne Slovenije. (KMat)

mm
Magdalena Matijevic (lijev0) osvojila je jedan bod

mm
Igor Glumac (lijevo) osvojio je 3,5 boda

mmm
Karlo Matijević (desno) stalno dobro napreduje
 

kkk

Kamera Ličkih novina među kadetkinjama KK Gospić

NOVE NADE GOSPIĆKE ŽENSKE KOŠARKE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. listopada 2018. u 21:20 sati

GOSPIĆ – Večeras smo na trenutak prekinuli trening mladih gospićkih košarkašica. S kadetkinjama U 17 Košarkaškog kluba radi trener Boris Virag.

Djevojke su rado pozirale ispod koša, a od trenera saznajemo da se pripremaju za turnirsko natjecanje 28. listopada u Vodicama gdje ih očekuje susret s domaćom ekipom i ekipom Budućnost iz Podgorice u Crnoj Gori. Osim toga, krajem studenoga one će biti domaćin drugog kruga turnira na koji će im u goste stići ekipe košarkašica iz Vodica i slovenskih mjesta Ježice i Ilirija.

Ovo su nove nade gospićke ženske košarke jer Klub i ne,ma seniorske ekipe za natjecanja. (MAČ)

 
  pp
Pripreme za oproštajnu partiju šaha

Šahovski klub Gospić

ČANIĆ SE OPROSTIO
OD MLADIH ŠAHISTA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. listopada 2018. u 20:30 sati

GOSPIĆ – Večeras je Tomislav Čanić, odigrao nekoliko partija šaha s najmlađim i najboljim šahistima Gospića i okolice, koji su na njegov poticaj prije nekoliko godina i počeli upoznavati tu drevnu vitešku igru.

            Čanić se večerašnjim partijama oprostio od svojih učenika koje je i darivao šahovskim knjigama, a za klub je poklonio nekoliko garnitura. Knjige su dobili Magdalena i njen brat Karlo Matijević, Mirko Pavletić i Igor Glumac.

            - Bez Čanića više ništa neće biti isto.- rekao je Ivica Pavletić, djed mladog šahiste Mirka Pavletića.

            Rad s mladim šahistima nastaviti će stariji igrači i Darko Marjanović, voditelj Šahovske grupe Školskog sportskog kluba Osnovne škole dr. Jure Turića. (MAČ)

k
Knjiga za Karla Matijevića

pp
tt
Knjiga za Mirka Pavletića
ggg
Knjiga za Igora Glumca
kk
Knjiga za Magdalenu Matijević
ooo
Izletnici na Oštru i u Rizvanušu/Snimio Branislav Javorina
 

Nastavljen tradicionalni uspon na Oštru

JESEN NA OŠTRI

Šezdesetak Gospićana danas se popelo na gradski simbol.
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. rujna 2018. u 20:10 sati

OŠTRA/RIZVANUŠA – Tradicionalnu planinarski uspon Četiri godišnja doba na Oštri, danas prvog dana jeseni privukao je šezdesetak što mladih što starijih Gospićana. Svi su uživali u lijepom i sunčanom danu. Nakon "osvajanja" Oštre, skupa su produžili u obližnju Rizvanušu i do sportskih terena Elektrolike gdje je bila i roštiljada. (LPS)
ooo
ooo
Razgibavanje i zabava na sportskom terenu Elekztrolike u Rizvanuši

gary

Razvoj šaha u Gospiću

ggg
Gospićki šahisti s trenerom Tomislavom Čanićem u Crikvenici

MLADI BRILJIRALI U KASPAROVOJ ŠKOLI

Najmlađi gospićki šahisti vratili su se s nagradama iz Crikvenice. Stigle čak četiri medalje.
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. rujna 2018. u 10:45 sati

Pripremio Tomilsv Čanić

GOSPIĆ – Ovog vikenda, po drugi put za redom, mladi šahisti Osnovne škola škole dr Jure Turića boravili su u kampu Garyja Kasparova koji je održan u organizaciji Šahovskog kluba E-4 iz Zagreba u Crikvenici.

U Crikvenici su uz bivšeg svjetskog prvaka Kasparova bili i ruski velemajstori Aleksandar Beljavski i engleski velemajstor Miguel Short. Mladi Gospićani su sudjelovali na natjecateljskom dijelu Kasparove škole šaha, koji inače propagira uvođenja šaha kao pr4edmetge u hrvatske osnovne škole.

Na turniru je sudjelovalo oko 120 šahista do 16 godina starosti iz 12 gradova Hrvatske i nekoliko gradova iz Slovenije. Šest mladih Gospićana ostvarilo je izvanredne rezultate na dva turnira. U subotu su na turniru Šah u škole na kojem su sudjelovali mladi igrači iz 11 mjesta Hrvatske nastupila dva kadeta do 10 godina na kojem je prvo mjesto osvojio devet godišnji Igor Glumac, dok je godinu dana mlađi Karlo Matijević zauzeo odlično treće mjesto.

U uzrastu U-12 nastupili su Borna Milković, Petar Milković, Mirko Pavletić i Magdalena Matijević. I u ovom uzrastu briljirali su gospićki šahisti Borna Milković koji je bio pobjednik turnira ispred suigrača Mirka Pavletića koji je zauzeo drugu poziciju. Petar Milković je bio šesti, a je Magdalena Matijević proglašena najboljom ženskom igračicom. Dvojici pobjednika i Magdaleni dodijeljene su medalje i prigodne nagrade.
Zahvaljujući pojedinačnim rezultatima u momčadskom plasmanu OŠ dr Jure Turića pripalo je izvrsno treće mjesto čime su izborili nagradu od tri šahovske garniture i besplatan ručak za sve igrače i pratnju. Na ovom turniru igralo se po 20 minuta, a za one partije koje se nisu završile u tom vremenu, dodano je vrijeme svakom igraču pet minuta za brzopotezni završetak.

Drugog dana troje mladih Gospićana nastupilo je na BLITZ (brzopoteznom) turniru s tempom igre 5 minuta + 3 sekunde po potezu - devet kola. Najbrži igrač turnira bio je Mirko Pavletić s osam osvojenih bodova od devet mogućih ispred Mislava Kvaternika iz Rijeke sa 6,5 bodova. Treće mjesto pripalo je Karlu Matijeviću sa 6 bodova, a Igoru Glumcu koji je izgubio koncentraciju u posljednja tri kola pripalo je peto mjesto s 5 osvojenih bodova. Magdalena Matijević je igrala u grupi U-12 i dobila prigodnu nagradu za najbolje plasiranu igračicu. Uz predmetne nagrade organizatori Fond Gary Kasparov refundirati će dio troškova gospićkim natjecateljima.

ggg
Mlade gospićke šahovske mlade o kojima se toliko malo zna i piše, a ima ih još
gg
gg
hod
Zajednička slika za uspomenu hrvatskih jodača u Gospiću/Snimio Marko Čuljat Lika press Gospić
hh
hh

Županijska turistička zajednica

PRVI HRVATSKI FESTIVAL HODANJA

Unatoč kiši na hodanje je otišlo oko 250 sudionika.
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. rujna 2018. u 14:50 sati

GOSPIĆ – Konačno je iz ličke metropole krenula jedna nacionalna inicijativa koja je u Grad dovele sudionice iz raznih hrvatskih dijelova.

Unatoč kiši, oko 250 hodača nije odustajalo, izvlačile su se kabanice a i organizator, Turistička zajednica Ličko-senjske županije je bio spreman za takvo vrijeme, pa je Trg Stjepana Radiča ubrzo poplavio.

Time je i danas i počeo Prvi hrvatski festival hodanja, a organizaciji i potpori pridružile su se i gradske i županijske službe, HGSS i Crveni križ, ali bila je tu, za svaki slučaj i policija, koja je na početku hodače pratila pod rotirkama. Bile su tu i radnice iz ljekarne Pablo koje su sudionicima dijelile energente za hodanje. Hodača je bilo sa svih strana Hrvatske koji u Lici ostaju i sutra kada je hodanje organizirano na otočkom području. Prije starta izvršena je evidencija hodača i svaki je dobio prigodnu majicu. (MaČ)

 


hh
hh

hhh
hh
hh
hh
hh
 

Kolovoški izlet na Visočicu

izl

PRIJE POLA STOLJEĆA BILO JE LAKŠE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr

Piše i slika Tomislav Čanić

VELEBIT - Barem dvadesetak Gospićana sada već starije životne dobi iskoristi svoj ljetni odmor u Gospiću barem jedan dan za odlazak na „svoju“ Visočicu kako bi obnovio sjećanja na mladenačka druženja i uživanje u prekrasnim panoramama prema moru s jedne i ličkom polju s druge strane.

Ovih dana na Visočicu je pošao u društvu dvojice nešto starijih kolega Ivica Zdunić (68) iz Zdunić Varoši. Nakon studija na Visokoj turističkoj školi zaposlio se u Zagrebu u Tvornici Josip Kraš, iz koje je otišao u mirovinu. Nekoliko mjeseci u godini uživa u vikendici u Čanić Gaju, koju je sam svojim rukama napravio na gruntu svoje supruge Jasne. Ovih dana put Visočice krenulo se terencem do komad Velebita otkuda su se uputili pješice s naprtnjačama. Nakon dvadesetak minuta Ivica je izustio uz lagani smješak:
-Čini mi se da sam prije 50 godina lakše išao uz brdo.

Uz samo dva kraća odmora po nekoliko minuta došli su do planinarske kuće za pola sata koja ga je zadivila svojim izgledom, kako s vanjske tako i s unutrašnje strane. Suvremena planinarska kuća može primiti 25 planinara, ima solarnu rasvjetu, grije se na drva, a kraj kuće je cisterna za vodu, iz koje gospićki planinari svake druge godine nose uzorak na ispitivanje kakvoće. U nekadašnjem Gojtanovom domu, prisjeća se Ivica, moglo je noćiti skoro 50 ljudi, a o domu je brinuo stalno zaposleni domar kojeg je financirala općina Gospić.

Po lijepom sunčanom vremenu zaputila su se trojica veterana prema vrhu. Na prvom proplanku iznad planinarske kuće razgledali su panoramu Gospića i okolice, a onda odgonetali vrhove prema sjeveru i jugu Velebita. Na 15 minuta od planinarske kuće planinarski nostalgičari dolaze do kamene piramide s desne strane staze na kojoj piše STRUGE (6 h), a na kamenu s lijeve strane u pravcu Gospića piše VODA. Kada su se spustili tridesetak metara dalje od staze naišli su na kaptirani izvor pod nazivom Ivino vrelo. Ovo je zaista impresivno da na 1500 metara nadmorske visine na Velebitu postoji izvor koji nikad ne presušuje. Slijedi nešto strmiji uspon još 15 minuta i jedan od najljepših vidikovaca na Velebitu – Visočica. Naziv "Visočica – 1619 m" stajao je ostatku piramide na vrhu. Prije povratka s vrha su zaključili da su tri puta više vremena potrošili na razgledanju panorama s jedne i druge strane Velebita, lančanih vrhova, raznih boja mirisnih biljaka, nego na penjanje.

 
triglav
triglav

triglav

Gospićki planinari na novom pohodu ovog vikenda

PONOVO NA TRIGLAVU

6. kolovoza 2018. u 10:15 sati
Snimio Mario Krpanić
Tekst Tomislav Čanić, vođa pohoda kome je to dvadeseti uspon

GOSPIĆ- Planinarsko društvo Željezničar prošlog vikenda organizirao novi pohod na Triglav (2842 m) najviši vrh Slovenije na kojem je sudjelovalo pet planinara. Po, za planinare, dobrom vremenu uspon je počeo od Pokljuke gdje su stigli u petak 3. kolovoza nešto prije podneva. Odmah su krenuli šumskim dijelom, a kasnije kamenitim stazama. Za nepuna tri sata došli su do Vodnikova doma (1817m) gdje su ručali iz vlastitih ruksaka, okrijepili se i krenuli do planinarskog doma Planika (2404m )gdje ih je čekalo rezervirano prenoćište. Ranijim odlaskom na počinak djelom su nadoknadili umor zbog ranijeg polaska iz Gospića (oko 3 sata) i šest satnog uspona. Nakon jutarnje kave na vrh su krenuli s minimalnom prtljagom u 6,30. Kada se vođa puta uvjerio da se svi dobro osjećaju i ne boje visine, predložio je da se na vrh krene bez kaciga, pojasa i karabinera.
Iako su Marija Milković, Marijana Nahod, Stipe Pavelić i Mario Krpanić išli prvi put na jedan ovako planinarski zahtjevniji pohod, primijetila kod svih se primjetila smirenost, odlučnost i zajedništvo. Odbačeni su čak i štapovi jer se po stijenama moralo služiti rukama kao i nogama. Do vrha su došli za nešto više od sat i pol, zbog čestog razmimoilaženja na uskim dijelovima stijena s onima koji su se vraćali s vrha. Na samom vrhu bilo je preko sto slovenskih planinara koji su slavili 125. obljetnicu slovenskog planinarstva. Tu su se našli planinari iz Zagreba, Metkovića, Splita, raznih drugih mjesta Hrvatske iz BIH-a. Nakon okrijepe i fotografiranja s gospićkom zastavom i flašom Velebitskog piva, lički planinari su krenuli natrag do doma Planika. Četvorici planinara PD Željezničar društvo je pravila i predsjednica PD Mrsinj iz Korenice Marijana Nahod, koja se ponosno fotografirala sa zastavom njihovog društva na vrhu Triglava.
Na povratku s vrha lički planinari su se susretali s brojnim planinarima poznatih prijateljskih društava kao iz PD Željezničar Zagreb, Novog Vinodolskog i PD Zagreb Matica. Veći zastoj na povratku bio je zbog mnogobrojnih susreta, ali i većeg broja planinara koji su se penjali prema vrhu. U jednom trenutku Marijani je izmakao kontroli ruksak u kojem su osim najnužnije opreme bili njezini dokumenti i novac, pa se sunovratio u provaliju. Nakon što se vidjelo da je ruksak odsklizao stotinjak metara ispod stijene na kojoj su bili, bez paničarenja i nervoze spustili su se stijenu niže, a hrabri Mario Krpanić je bez ikakvog osiguranja preko izuzetno velike strmine uspio doći do ruksaka i spasiti Marijanine stvari. Marijanu je to u znak zahvalnosti stajalo samo nekoliko piva u planinarskom domu.
Nakon što su se Ličani osvježili i ručali zalihe iz svojih ruksaka, uz dosjetke i dobro raspoloženje spustili su se istim putem preko Vodnikovog doma do automobila na Pokljuki. Sa željom da upoznaju još ove godine i Kamniške alpe, novi alpski pothvat dogovoren je za rujan u istom sastavu.

tri
bojan

U čast hrvatskih branitelja i Oluje

bojan

DOKTOR GLAŽAR ISPLIVAO I DEVETI MARATON

5. kolovoza 2018. u 15 sati

KLANAC – Gospićki liječnik Hitne medicinske pomoći, doktor Bojan Glažar, u čast hrvatskih branitelja i Oluje jučer je plivao po deveti put svoj maraton na rijeci Lici. Maraton je dug 15 kilometara i ovaj put su ga čamcem pratili članovi gospićke ribolovne udruge Lika.
Slike s Glažarova maratona koji je protekao u sjedni otkrivanja spomenika na Ljubovu poslala nam je jedna naša čitateljica. (LpS)

b ojan

loptanje
Detalj s nogometne utakmice veterana Marakane/Snimio Marko Čuljat Lika press Gospić
 

SPORTSKI TURNIRI NA MARAKANI

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. srpnja 2018. u 23 sata

GOSPIĆ – Povodom Dana Grada Udruga građana Marakana organizirala je danas popodne po peti put nekoliko sportskih turnira. Naša je kamera zabilježila navijače, boćanje, pobjednike u košarci i nekoliko sekvenci veteranskog nogometa valjkastih vremešnih osoba koje se još uvije dobro snalaze s loptom. Golman Marakane baš i nije bio zaposlen, za razliku od kolege s drugog gola. Među navijačima je bio i župan Darko Milinović. (MaČ)

otimačina za loptu

marakanaSudionici košarkaškog turnira

marakana
U publici je bio i župan Milinović u plavoj majici (u sredini)
marakana Veteranske ekipe koje su igrale na Marakani dok je još bila marvinska placa
 

MARAKANA ZOVE

U subotu je novi, peti, turnir sportaša u Smiljanskoj ulici.
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. srpnja 2018. u 13:20 sati

marakana

GOSPIĆ – U sklopu obilježavanja Dana grada Udruga građana Marakana organizirala je 5. turnir Marakana gori. Sportski turnir će biti u subotu, 28. srpnja na Trgu Zrinskih i Frankopana.-kaže se u priopćenju koje potpisuje Ernest Petry, predsjednik Udruge.
Za subotu je organizirano više sportskih manifestacija i susreta. Najprije će u 9 sati izaslanstvo Udruge položiti vijenac i zapaliti svijeće kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata na Trgu blaženika Alojzija Stepinca. Nakon toga zapalit će svijeće i kod središnjeg križa u gradskom groblju u sjetu na sve preminule sugrađane.
Sportska natjecanja počinju u 13:00 sati i to turnirom u bućanju, s dva igrača u ekipi. Prijave za turnir mogu se izvršiti do 28. srpnja do 12:45 sati na boćalištu ili na mobitel 098/ 439 606.
U 16:00 sati započeti će malonogometni turnir za klince (5 igrača u ekipi – 4 + 1). Prijave za turnir se mogu izvršiti do 27.  srpnja na mobitel 099/ 500 3708.

U 17:00 sati započeti će turnir u košarci (2 igrača u ekipi). Prijave za turnir se mogu izvršiti do 28. srpnja do 16:45 sati na košarkaškom igralištu ili na mobitel 098/ 624 458.


U 20:00 sati odigrati će se revijalna utakmica između „oldtimera“ Marakane. (LpS)

 
biciklijada gospić
Pripreme za start gospićke biciklijade/Snimio Marko Čuljat Lika press Gospić
marta
Na biciklijadi je bila i Marta s roditeljima
bicili gospić
Začelje kolone u Ulici Vile Velebita

Fotoreportaža

GOSPIĆKA BICIKLIJADA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. SRPNJA 2018. U 14:35 SATI

GOSPIĆ – U organizaciji Biciklističkog kluba pod pokroviteljstvom Grada Gospića danas je u 9 sati startala biciklijada na stazi dugoj 40 kilometara. Vozilo se s Glavnog trga u Mušaluk i preko Ćojluka u Klanac, te upoprijeko u Veliki Žitnik do spomen-doma dr. Ante Starčevića, te do rodne kuće Nikole Tesle, uz prigodna predavanja, i najzad popodne se stiglo na Glavni trg. Među pedesetak biciklista zapazili smo i dvije obitelju Krmpotić i Šulentić.

U pratnji je organizirana dobra podrška a na čelu su išla vozila policije s rotirkom i gospićkog GSS-a. Prije kojih pola stoljeća također su bile biciklijade, ali natjecateljskog karaktere od Gospića do Kvarata i natrag, i u pravilu je na tadašnjim običnim biciklima pobjeđivao i osvajao žute majice Bakan, koga se i danas može vidjeti na baciklinu. (M. Čuljat)

biciklijada
Supružnici Krmpotić, dr. Ivanka i Marijan, koji je
19. lipnja 2003. na biciklu provezao 950 kilometara
od Švicarske do Gospića.

bicikli
bicikli

bicikli
bicikli
 

RASPJEVANI GOSPIĆ

kolona
Raspjevana kolona Gospićana na Starom mostu/Snimio Marko ČULJAT/Lika press Gospić

PJESMA U JEDNOM KADRU:

 

 
 

NAVIJANJE U GOSPIĆU

gospić

 
junac
Bit će junetine s ražnja Sladovače/Snimio Marko Čuljat, Lika press Gospić
 

Finale svjetskog nogometa i u Gospiću

JUNJETINA I JANJETINA S RAŽNJA ZA GOSPIĆANE

Na glavnom gospićkom trgu sprema se velika fešta, sve je besplatno.
15. srpnja 2018. u 11:30 sati

GOSPIĆ – U organizaciji gradske uprave jutros u 5:30 sati pristavljen je nekoliko stotina kilograma junac, te će uz finiš nogometa u Moskvi Gospićani biti obilno počašćeni uz pomoć poduzetnika. Junca je poklonila Tvornica za preradu Mesa Sladovača iz Gospića, čiji ga radnici i peku. Rekoše da su ga jutros jedva utovarili u hladnjaču nakon što je jučer i posoljen i pripremljen za pečenje.

            Nije to sve.Gospićki poduzetnici donirali su 30 janjaca među koji je i pet janjaca ličke pramenke poklon Udruge uzgajivača. Iz Slavonije uz pomoć poduzetnika stiže 500 litara graševine, a pivo osigurava gradonačelnik Karlo Starčević iz svoje pivovare Ličanka iz Donjeg Pazarišta. Na Trgu će biti i 500 porcija lovačkog gulaša, ali i bezalkoholnih pića. Kruh je donirala Prva lička tvornica kruha Tušak iz Gospića.

Na trošak grada dolaze i tamburaši Plitvički bećari, a iznajmljen je led ekran površine 16 "kvadrata".

Požurite se u Gospić na Trg Stjepana Radića nešto prije početka utakmice kako bi uživali na otvorenome u pobjedi Vatrenih u sred Moskve koju su konačno zauzeli (M. Čuljat)
junac4

junac


junac

junac
Gospićka juneće pečenka danas kroz podne/Snimio Branimir Javorina 

Memorijalni šahovski turnir Grge Rupčića u Gospiću

rupčić

IVASČANIN POBJEDNIK ŠAHOVSKOG TURNIRA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. srpnja 2018. u 22 sata

Pripremio Tomislav Čanić

GOSPIĆ – Danas je održan IV. Memorijalni šahovski turnir Grge Rupčića posvećen Danu grada Gospića. Rupčić je bio gospićki profesor i književni, a i vrstan šaha u kome je bio majstorski kandidat, a koji je umro prije jednog desetljeća. Organizator turnira je ŠK Gospić.
Na turniru u hotelu Ana sudjelovao je 21 šahist iz Senja, Karlobaga i Gospića, sudac je bio Tomislav Čanić.Uvjerljiv pobjednik turnira je član Šahovskog kluba Gospić Nenad Ivasčanin koji je sve protivnike pobijedio, a remizirao samo partiju s Nenadom Levarom, članom ŠK Karlobag. Nenad Levar, Ivan Prpić, ŠK Velebit Senj iMario Kranjčević ŠK Gacka Otočac, podijelili su drugo, treće i četvrto mjesto sa 17,5 osvojenih bodova. Dalje slijede igrači koji su osvojili iznad 50 posto bodova: Gradišer (Velebit Senj) 16 bodova; Vukelić (Gacka Otočac) 13,5; Milan Prpić (Velebit) 13; Ivan Bukovac Gospić 12; Vid Šarić Gospić 11, Darko Jakešević 10,5 bodova itd. Trojica prvoplasiranih dobili su pehare, a medalje su dobili Vid Šarić kao najbolji junior, a u uzrastu kadeta do 10 godina Karlo Matijević, Igor Glumac i Mirko Pavletić, svi iz Gospića. Na prigodnom ručku odličja šahistima je podijelio predsjednik Šahovskog kluba Gospić Ivan Bukovac. 

 
gospić
Aktivna Hrvatska vježbala danas u Gospiću sa 120 sudionika/Snimio Marko Čuljat/ Lika press Gospić
vježba
gospić

Za bolji i zdraviji život

VJEŽBANJE NA GOSPIĆKOM TRGU

14. srpnja 2018. u 15:15 sati

GOSPIĆ – Danas prije podne Trg stjepana Radića većim je dijelom bio popunjen sa 120 Gospićan koji su došli naučiti neke nove zdrave vježbe. Naime, konačno je i u ličku metropolu, u sklopu proslave Dana Grada Gospića stigla karavana Aktivna Hrvatska. Pod vodstvom stručnjaka zagrebačkog Kineziološkog fakulteta i Podružnice Zbora liječnika Hrvatske održana je vježba sa 120 prijavljenih sudionika. Dobrodošlicu sudionicima je poželjela Ivana Kaleb-Asić, pročelnice u gradskoj upravi. VAlja napomenuti da su svi vježbaći kući ponijeli opremu za samostalno vježbanje, a i da će Aktivna Hrvatska redovito dolaziti u Gospić. (MaČ)

gospić
gospić

gs

prijave


vjezba

gospić
Dobrodošlica pročelnice Ivane Kaleb-Asić

PRVI LIČKI VLOG I AKTIVNA HRVATSKA


 

PODGRIJAVANJE NAVIJAČKE ATMOSFERE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. srpnja 2018. u 17:45 sati

GOSPIĆ – Danas je Darko Milinović, ličko-senjski župan obraćajući se novinarima, povodom uručivanja građevinske dozvole za odmaralište u Lovincu rekao novinarima da će županijski službenici u pondjeljak raditi skraćeno, a svi oni koji budu išli z Zagreb na doček Vatrenih iz Moskve imat će slobodan dan.

Nešto kasnije dobili smo i obavijest iz gradske uprave:.
- Grad Gospić vas poziva u nedjelju, od 16:00 sati na Trg Stjepana Radića zajednički bodrimo našu reprezentaciju uz prijenos utakmice na video-zidu. Slavit će se do dugo u noć uz besplatnu hranu i piće, a za vatrenu atmosferu pobrinut će se Plitvički bećari i DJ Heć!
Pokažimo da Gospić gori za našu reprezentaciju i domovinu! (LpS)

gospić

POGLEDAJTE PRVI LIČKI VLOG NAKON POBJEDE NAD RUSIMA:

https://www.facebook.com/ricice/videos/1979131918804734

 

 

vježba
Ivan Antunović i Renata Salopek


U slučaju lošeg vremena vježba će biti u gradskoj sportkoj dvorani


AKTIVNA HRVATSKA

STIŽE U SUBOTU U GOSPIĆ

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr


12. srpnja 2018. u 11:40 sati

GOSPIĆ – U sklopu proslave Dana Grada Gospiću u subotu u 10 sati na Trgu Stjepana Radića, pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović stiže  Aktivna Hrvatska

U sklopu projekta održavaju se zajednički treninzi, predavanja stručnjaka i radionice za građane, s ciljem osvješćivanja važnosti brige za vlastito zdravlje kao i promocije kulture tjelovježbe i aktivnog života. Projekt je na ovaj način obišao velik dio Hrvatske i aktivirao više od 25.000 građana, a sada prvi put dolazi u Liku.

Zajednički trening s više od 120 vježbača održat će se pod vodstvom stručnog tima Kineziološkog fakulteta iz Zagreba na čelu s Ivanom Antunovićem. Uz sam trening, stručnjaci iz područja kineziologije, nutricionizma i medicine održat će kratka predavanja o važnosti tjelesne aktivnosti, pravilne prehrane i brige o vlastitom zdravlju.

Program će voditi Renata Sopek. Trening u Gospiću održat će se u suradnji s Gradom Gospićem gradonačelnikom Grada Gospića Karlom Starčevićem. (LpS)

vježba
Vježbanje u Vodicama
vježba Vježba u Donjoj Stubici
 

AKTIVNA HRVATSKA

STIŽE U SUBOTU U GOSPIĆ

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. srpnja 2018. u 11:30 sati

GOSPIĆ – U sklopu proslave Dana Grada Gospiću u subotu u 10 sati na Trgu Stjepana Radića, pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović stiže  Aktivna Hrvatska U sklopu projekta održavaju se zajednički treninzi, predavanja stručnjaka i radionice za građane, s ciljem osvješćivanja važnosti brige za vlastito zdravlje kao i promocije kulture tjelovježbe i aktivnog života. Projekt je na ovaj način obišao velik dio Hrvatske i aktivirao više od 25.000 građana, a sada prvi put dolazi u Liku.

Zajednički trening s više od 120 vježbača održat će se pod vodstvom stručnog tima Kineziološkog fakulteta iz Zagreba na čelu s Ivanom Antunovićem. Uz sam trening, stručnjaci iz područja kineziologije, nutricionizma i medicine održat će kratka predavanja o važnosti tjelesne aktivnosti, pravilne prehrane i brige o vlastitom zdravlju. Program će voditi Renata Sopek. Trening u Gospiću održat će se u suradnji s Gradom Gospićem gradonačelnikom Grada Gospića Karlom Starčevićem. (LpS)

 
odbojkašice
Mlade hrvatske odbojkašice sa pobjednicama Mediteranskih igara u Španjolskoj/Snimio Josica Brkljačić
 

KAMP HRVATSKIH ODBOJKAŠICA

Gospić polagano ali sigurno postaje centar za pripreme ponajboljih hrvatskih sportaša.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. srpnja 2017. 19 sati

Pripremio Josip Brkljačić

GOSPIĆ - Jučer su glavni lički grad nakon tjednih priprema napustile hrvatske odbojkaške reprezentativke U- 17, a danas je stigla nova, mnogo veća, grupa mladih odbojkašica. Odbojkaški kamp u organizaciji Hrvatskog odbojkaškog saveza i Balta tima iz Rijeke stiglo je čak 130 djevojčica iz cijele Hrvatske godišta od 2002. do 2009.

S mladim odbojkašicama na početku priprema, hrvatskim nadama za budućnost dana je bio Ante Baković, predsjednik Hrvatskog odbojkaškog saveza, i gotovo polovica Ženske seniorske reprezentacije osvajačica zlatne medalje na nedavno završenim XVIII. Mediteranskim igrama u Španjolskoj.

odbojka gospić
 

Počinje Outward Bound

oteš
Penjanje na stijenu u Podotešu

LJETNA PUSTOLOVINA U LICI

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. srpnja 2018. u 11:35 sati

ZAGREB - Od 13. do 22. srpnja u Edukacijskom centru Outward Bounda u Velikom Žitniku održat će se desetodnevni ekspedicijski program za mlade. Program financira Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu i usmjeren mladima te razvija njihove građanske kompetencije i potiče ih na aktivno sudjelovanje u društvu.

Trideset mladih provest će deset dana okušavajući se u raznim izazovima koje će program i sama ekspedicija u prirodi postaviti pred njih. Program se održava u sklopu jednogodišnjeg projekta „Otkrij svoj potencijal i aktiviraj se!“, te će osim tipičnih Outward Bound aktivnosti iskustvenog učenja u prirodi mladi imati priliku čuti i o mogućnostima uključivanja u programe međunarodne mobilnosti za mlade, kao i sudjelovati u volonterskoj akciji u lokalnoj zajednici.

Hrvatska škola Outward Bound dio je međunarodne mreže Outward Bound i u Hrvatskoj postoji i djeluje od 2005. godine. Godišnje uključi više od tisuću polaznika u razne programe iskustvenog učenja pomoću izazovnih aktivnosti u prirodi. Sudjelujući u programu mladi imaju priliku bolje upoznati sebe, razviti samopouzdanje, spremnost na preuzimanje odgovornosti, sposobnost suradnje i predvodništva te ojačati karakter za suočavanje s izazovima svakodnevnog života. (LpS)

 
 

In memoriam
MLADEN KUKINA

U riječkoj bolnici preminuo je jedini karlobaški novinar.

kukina
Mladen Kukina na sastanku šahista u Gospiću/Foto arhiva Lika pressa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. srpnja 2018. u 22:45 sati

KARLOBAG – U riječkoj bolnici je nakon moždanog udara preminuo karlobaški novinar Mladen Kukina, koji je mirovinu zaradio u osnovnoj školi gdje je godinama bio nastavnik fiskulture i ravnatelj.

            Rođen je u Slunju, imao je teško djetinjstvo. Volio je reći da je bio ministrant msgr. biskupu Mili Bogoviću u Slunju. Novinarstvom se kasno počeo baviti. Najprije je u ratnim godinama počeo raditi kao dopisnik Večernjeg lista, nakon čega prelazi u Novi list, za koji je dugo radio ne samo iz Karlobaga već iz cijele Like. Iznad svega je volio šah i uspješno je održavao karlobaški šahovsku klub. U zadnje vrijeme radio je za gospićke portale. Bio je prvokategornik.

            Posljenji ispraćaj biti će u četvrtak 12. srpnja u 17 sati na karlobaškom groblju. (MaČ)
 
 

120 godina od prvog uspona na Visočicu i

45 GODINA PD ŽELJEZNIČAR IZ GOSPIĆA

Na Visočici je bilo stotinjak planinara iz 12 društava.
9. srpnja 2018. u 0:15 sati

Piše Tomislav Čanić
Fotografije Milan Klobučar

GOSPIĆ - Proteklog vikenda gospićki planinari obilježili su 45 godina postojanja društva i stodvadesetu obljetnicu prvog uspona Gospićana na Velebit – vrh Visočice.

Tim povodom u subotu je u ranim jutarnjim satima organiziran deseti po redu tradicionalni uspon gospićkih planinara koji je počeo u Rizvanuši kod izvora Pizdice do Delukina vrela, a potom prijeratnom markiranom stazom do vrha Visočice. Kratki odmor uz čaj i piće dobrodošlice u planinarskoj kući koju se prije dvije godine otvorili gospićki željezničari, pa pol satni uspon do vrha. Uslijedilo je doslovno uživanje stotinjak planinara iz 12 planinarskih društava iz cijele Hrvatske u prekrasnim panoramskim pogledima prema Lici s jedne i Jadranu i otocima s druge strane Visočice.

Novine Hrvat – list za pouku, gospodarstvo i politiku broj 20 od 22. listopada 1898. godine opisao je prvi uspon Gospićana:

UZLAZ NA VELEBITSKU VISOČICU (1619 M)
Na poziv Hrvatskog planinarskog društva u Zagrebu, koje je u svojoj ovogodišnjoj glavnoj skupštini odlučilo pokrenuti osnutak svojih podružnica po cijeloj Hrvatskoj – Slavoniji: pozvao je presvjetli gospodin veliki župan B. pl. Budisavljević – Prijedorski 19. lipnja o.g. u prostorije hrvatske čitaonice u Gospiću sve poznate prijatelje i ljubitelje božanske prirode i njenih tvorevina i to ne samo iz obližnje okoline na zajednički dogovor radi osnutka podružnice u Gospiću. Rieč bi slovo, a slovo djelo. Taj isti dan upisa se 20 članova u podružnicu u Gospiću. Iza toga ne prođe ni pet-šest dana, a g. nadšumar M. Drenovac sa g. A. Blaškovićem, D. Travicom, M. Lopašićem i D. Franićem razasla okružnicu s prijateljskim pozivom na zajednički put na Visočicu, koji se je priređivao dne 2. i 3. srpnja. Odlazak iz Gospića bijaše urečen za 2. srpnja u 2 sata poslije podne kočijama do Divosela, a dalje pješice k vrhu Visočice, gdje se je imalo večerati i prenoćiti.

Dne 3. srpnja u cik zore uspinjanje na vrh vrha Visočice, da se na njoj veličanstveni prizor – sunčani ishod – sretne. Poslije toga doručak na vrhu Visočice, a zatim silazak u selo Čitluk, gdje će se objedovati i natrag u Gospić na kolima povratiti. Radi hrane, odore i putne prtljage, kao što i radi drugih sporazumka držan je dogovor dne 29. lipnja u 3 sata poslije podne.“

Nakon što je staza od Delukina vrela do vrha Visočice razminirana, PD Željezničar je počeo s redovnim organiziranjem memorijalnog pohoda prvog vikenda u srpnju, u kojem se 1898. godine dogodio prvi pohod Gospićana na Visočicu. Taj datum gospićki željezničari su dogovorili da bude ujedno i obilježavanje Dana njihovog društva, umjesto u travnju što su činili ranijih godina.

PROSLAVA U RIZVANUŠI
Nakon sedmosatnog uspona i silaska na Visočicu svi planinari su se okupili u objektu HEP-a  Elektrolike u Rizvanuši gdje ih je dočekao planinarski grah i okrjepa. Tom prigodom su organizatori uručili predstavnicima društava Zahvalnice za sudjelovanje na pohodu, a predsjednik PD Željezničara Milan Klobučar pozdravio je nazočne i upoznao ih s postignućima od 1997. godine kada se društvo reaktiviralo do današnjih dana. Povodom Dana Grada PD Željezničar će organizirati i tradicionalni noćni uspon na Visočicu.
visočica

visočica


 

Proslava Dana Grada Gospića

ČETVRTI ŠAHOVSKI TURNIR

Iduća subota obilovat će sportom.
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. srpnja 2018 . u 18:45 sati

GOSPIĆ - Šahovski klub Gospić po četvrti put organizira brzopotezni turnir povodom Dana Grada koji je posvećen prof. i književniku u majstorskom kandidatu Grgi Rupčiću (2008 – 2018). Turnir će biti održan u hotelu Ana 14. srpnja s početkom u 10 sati.

Istovremeno na središnjem gospićkom Trgu Stjepana radića  bit će trening Aktivna Hrvatska koji će voditi zagrebački profesori s Kineziološkog fakulteta. Više na poveznici: http://www.aktivnahrvatska.hr/vijesti/gospic-lika-po-prvi-puta-vjezbaju-aktivnu-hrvatsku

Popodne od 15 do 19 sati održava se tradicionalna regata na Novčici u organizaciji Kajak kanu kluba Gospić.

            Navečer u 23 sata početi će GROCS s koncertom SASJA u gospićkom KIC-u. (LpS)

šah
 

Ljudikanje o nogometu

KUD PLOVI OVAJ BROD?

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. srpnja 2018. 14:30 sati, dopuna 8. srpnja 2018. u 12 sati

GOSPIĆ – U sklopu ovomjesečne proslave Dana Grada Gospića, sutra počinje malonogometno ćulanje lopte. Prema pisanju portala www.lika-exspress.hr prijavilo se mam pet ekipa. Sticajem okolnosti danaska sam se susrije s jednim prijateljem iz Budačke ulice u kojoj sam odresta. Bijaj to Milan Špalj, poznatiji po špicnametu Niko. Un se zarana počeja bavit sportom i to rvanjem u DTO Partizan, za razliku od mene, malo smo evocirali sićanja na dane dječaštva i mladosti u glavnome ličkome gradu.
Latili smo se i nogometa, al ne unog svitskoga vengo lokalnoga. Un se prisitija daleke 1965. godine kada su moji Budačani pobidili na gospićkom malonogometnom turniru na kome su sudilovale samo 52 ekipe. U ta vrimena nije bilo ulice ili kvarta bez nogometne ekipe. I sada se spominju Grbavica i Marakana…
Danaska, nedilja, sazna sam imena većeg dila te ekipe koja j' se zvala Orijent: Go' j' branija Željo Njegomir, a loptu su ćuljali Božo Stilinović ‑ Kožunić, Milan Špalj – Niko, Mile Stilinović – Bile, Tomo Šimatović – Tabe, Ivica Serdar – Serac i Ivan Butković – Bulja.

nogomet

Na području Ličko-senjske županije registrirano je 11 nogometnih klubova, ali ne i sportskih. U većini tih klubova ima i po pet timova podmlatka raznih uzrasta. U Gospiću, Žabici i Ličkom Osiku, maloprvo saznajem, da ima po pet ekipa, i da su se barem une prijavile to bi bilo mam dvacet sudionika turnira.

            Zabrinjava naslov članka koji je parafraza poznate pisme Radojke Šverko i treba se otvoreno zapitati što j' to sa sportom i zdravljem mladih generacija danaska koje radije vrime ubijaju uz piće i u dimu birtija? (MaČ)

gospić
Trening hrvatskih mladih odbojkašica u Gospiću/ Snimio Josica Brkljačić
 

ODBOJKAŠICE NA PRIPREMAMA U GOSPIĆU

4. SRPNJA 2018. U 17:20 SATI

GOSPIĆ – Lička metropola postaje dobro odredište za pripreme sportaša. Nedavno su u Gospiću i okolici boravili hrvači, a ovaj tjedan stigla je na pripreme hrvatska ženska odbojkaška reprezentacija U-17. Djevojke ostaju do nedjelje, a s njima je stigao i izbornik Goran Zec. Idući tjedan dolaze nove ekipe na pripreme. (MaČ)
gospić
gospić

gospić
 

Završeno šahovsko prvenstvo Hrvatske za kadete

gospić
Gospićke mlade šahovske nade

USPJEH GOSPIĆKOG TIMA

22. LIPNJA 2018. U 8 SATI

Pripremio Tomislav Čanić, voditelj kadeta

GOSPIĆ - Vodstvo Šahovskog kluba Gospić nije dvojilo treba li poslati tri svoja kadeta i jednu kadetkinju na prvenstvo Hrvatske u Trogir, s kojima već dvije godine uspješno radi majstorski kandidat Tomislav Čanić.

Nakon vrlo dobrih rezultata na mjesečnim kadetskim turnirima u Rijeci, prošlogodišnjeg nastupa u kampu Garya Kasparova u Selcu, uspjesima na županijskom prvenstvu osnovnih škola, a potom i na regionalnom školskom prvenstvu, potvrdilo se na šestodnevnom prvenstvu Hrvatske za mlade šahiste
U kategoriji U – 11 nastupio je, jedna od najvećih gospićkih šahovskih nada, Mirko Pavletić i ostvario tri pobjede, dva remija, a četiri partije je izgubio u najjačoj konkurenciji 57 mladih šahista između 10 i 11 godina. Iako još nema 10 godina Mirko je pružio vrlo dobru igru posebno pred kraj prvenstva kada se uigrao s tempom seniorskih šahista od 1,30 h + 5 sekundi po potezu, slično kao i njegove druge klupske mlađe kolege. U konačnom plasmanu Mirko je podijelio 33. do 43. mjesto s po četiri osvojena boda.

Pobjednik turnira je Emanuel Bunić iz ŠK Novi Zagreb sa 7 osvojenih bodova. U uzrastu kadetkinja U-11, nastupila je gospićanka Magdalena Matijević i zauzela 20. mjesto s 2,5 boda.

U konkurenciji 44 kadeta kategorije U – 9, u prva četiri kola napravio je iznenađenje osmogodišnji Karlo Matijević koji je pobijedio trojicu visoko rejtingiranih igrača, ali je pred kraj turnira s nekoliko grubih previda izgubio korak s najboljima i u konačnom plasmanu zauzeo 26. mjesto. Međutim, u finišu turnira ugodno iznenađenje napravio je Igor Glumac, koji je s pet pobjeda i remijem zauzeo odlično 13. mjesto od 44 šahista. U ovom uzrastu pobijedio je Andrej Gal iz ŠK Novi Zagreb s 8 osvojenih bodova.

Prema prikazanim igrama, kao i ljubavi prema ovoj drevnoj igri koju gospićki malištani gaje, za očekivati je da ŠK Gospić ne treba strahovati za budućnost kluba. Šahovski savez Ličko-senjske županije u suradnji s Hrvatskim šahovskim savezom učiniti će značajne napore da u svim mjestima u kojima postoji zanimanje za šah sačine projekte i organiziraju rad s mladima u školama i klubovima. Omasovljavanje šaha među mladima, u svakom će slučaju donijeti napredak šaha, a samim time organizirati će se turniri na području županije, koji će automatski donijeti smanjenje troškova za održavanja sekcija mladih.

gospić
Zagrijavanje prije početka turnira

gospić
Na podjeli pehara bilo je mnoštvo snimatelja, pa bilo je hrvatsko prvenstvo kadeta u šahu
 

POVIJESNA POBJEDA HRVATSKE NA SVJETSKOM PRVENSTVU

 

 
briks
  I u Gospiću obilježen Međunarodni dan yoge

briks

MARTA DOBILA BRATA MARTINA

Ovih dana Međunarodni dan yoge biti će službeno obilježen u 34 hrvatska grada a danas je neslužbeno obilježen i u ličkoj metropoli.
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. lipnja 2018. u 12:15 sati

Pripremio Marko ČULJAT

 

GOSPIĆ – Hrvatska je bila jedna od 177 zemalja koja je poduprla Rezoluciju o Međunarodnom danu yoge u Ujedinjenim narodima. Zato je indijsko veleposlanstvo u Hrvatskoj i ove godine organiziralo obilježavanja toga dana u periodu od 14. do 25 lipnja.

Veleposlanstvo su podržala 34 hrvatska grada, ali ne i Gospić, pa je redakcija Ličkih novina u suradnji s gospićkim sportašem Nikolom Baričevićem Briksom (ne)zvanično obilježila Međunarodni dan yoge kojom se on bavi već desetljećima. Minulo je deset sati kada smo se našli na Marti. Ja sam stigao piške, a Briks bosonog na biciklinu s prostirkom za yogu. Boja sam se da ćemo ometati promet pa da ne bi fasovali kaku kaznu, ali po svemu sudeći sve je prošlo bez "nereda".
Briks je na brzinu zauzeja pravilan položaj u odnosu na sunce, a ja sam počeja snimat. Malčice sam se boja auta jerbo sam snima s ceste. Mnogima je morda bilo začudo kako je to odednom Marta dobila brata Martina. Vižba je brzo završila naklonom i pokupili smo se što prije sa skvera. Ima nešto sličica, a bit će i vlog.

 

briks