POČETNAARHIVAwww.gospicGALERIJA
"SOLO ILI SOLIDARNO? IZABERI PUT!"
SANACIJA STAROGADSKE JEZGRE
PITANJA JE POSTAVILO SEDAM VIJEĆNIKA
IZLOŽBA KOLEKCIJE POHIŽEK
ZASJEDANJE 16. TRAVNJA
TESLIN DIGITALNI PARK GRADOVA
GRADSKA DONACIJA ZA JOSIPA
POZIV NA TREĆU RADIONICU
DAN ZEMLJE
PONAVLJANJE NATJEČAJA ZA UDRUGE
MLADI PODRŽALI AKCIJU
USKRSNI SAJAM
ODRIČU SE LUKSUZA
POZIV GOSPIĆANIMA ZA UPIS U HRVATSKI REGISTAR
USPOMENE POD VODOM, SNIJEGOM I LEDOM
NOVO STARA OPASNOST ZA GOSPIĆANE
NOVI NAČIN UPLATE ZA VODE
DAN RUŽIČASTIH MAJICA
Viđenje iz prtine
STIPENDIJE UČENICIMA I STUDENTIMA
SEMINAR O RUKOVANJU PESTICIDIMA
HRPETINE SNIJEGA
RAZDRAGANE SNJEŽNE IGRE
DI JE LOVA
STANDARDNI ZIMSKI PROBLEMI
KORIŠTENJE SUVREMENE TEHNOLOGIJE U ŠKOLAMA
LEDENA SLIKOVNICA
ŠMUGORI ŠTRUMFOGRADA
SUSRET MLADIH IZ ŠEST DRŽAVA
PREDAVANJE O KORIŠTENJU IT TEHNOLOGIJE
JOŠ MALO BENTA
BEZ RIJEČI
OBRAZOVANJE O PESTICIDIMA
NOVINARSKI PAMFLETI
BARIKADE NA SVE STRANE
ENERGETSKA OBNOVA DVIJE ZGRADE
VRATITE NAM LJUDE, KONJE I RALICE
STALNE GRADONAČELNIKOVE OBMANE
STIGLI KORMORANI
BRIGA ILI NEBRIGA ZA GRAD
LOPATANJE NA MOSTU
POMOĆ STIŽE SA SVIH STRANA
UKLONITI PANOE S REKLAMAMA
GOSPIĆANI POHRLILI U MUZEJE
PROMOCIJA MAPE GRAFIKA O VELEBITU
ZASJEDANJE 31. SIJEČNJA
IZLOŽBA GRAFIKA GOSPIĆKIH STUDENATA
NOĆ MUZEJA
LIČKA ARHITEKTURA SE ZABORAVLJA I NESTAJE
I DALJE PLOVE STABLA
PRIJEDLOG PRORAČUNA NA UVIDU JAVNOSTI
PLOVE I VRBE
PREŽIVLJAVANJE ZIMI
POZIV NA ZAVRŠNU RASPRAVU PRORAČUNA
Kreću isplate za štetu nastale zbog suše
JAVNU RASPRAVU PRORAČUNA
S TESLOM U BOLJU BUDUĆNOST
BESPLATNI PROGRAM ZA MLADE
PROSINAC U GOSPIĆU
PROTIV OVISNOSTI
GOST JE DINKO MUJANOVIĆ
GOST: ADMIRAL LOŠO
KARLO ISPUNJAVA OBEĆANJE
DRUGA USPJEŠNA PRIREDBA PRIREDBA ZA PČELICE
NOVA SJEDNICA 1. PROSINCA
BESPLATNA KAZALIŠNA PREDSTAVA
GOSPIĆ ZA VUKOVAR
NAJLJEPŠI GLAS ZA PČELICE

Gimnazija Gospić

"SOLO ILI SOLIDARNO? IZABERI PUT!"

Mladi aktivisti iz Gospića poručuju: - Pomaganjem drugima pomažemo sebi!

Sudionici gimnazijske tribine u Gospiću
Sudionici gimnazijske tribine u Gospiću
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. travnja 2018. u 18.45 sati

Pripremio Josip Durdov

GOSPIĆ - U Gimnaziji je danas održana tribina "SOLO ILI SOLIDARNO? IZABERI PUT!" koja se izvodi u sklopu programa "Sunčana strana ulice" u partnerstvu Likovne Udruga Lika i Ambidekster kluba iz Zagreba.

Na tribini "SOLO ILI SOLIDARNO? IZABERI PUT!" mladi aktivisti, učenici Gimnazije založili su za informiranje vršnjaka o važnosti solidarnosti i utjecaja njihovog ponašanja na druge oko sebe. Informativnim i zabavnim sadržajem prezentirali su učenicima u školi kako bi trebali više poticati jedni druge na suradnju, prihvaćati jedni druge, te što manje izdvajati nekoga iz društva ako se po bilo čemu razlikuje od svojih vršnjaka. Tribinom su potakli debatu s kojom su sudionike naveli na raspravu i iskazivanje mišljenja i stavova o stanju u društvu na temu solidarnosti i aktiviranja mladih u društvenoj zajednici.

U pozadini zbivanja odigrao se osmišljeni scenarij. Jedan izvoditelj tribine bio je posebno "tretiran". Naime, ostali sudionici mu nisu dozvolili da dođe do riječi. Na taj način je na samoj tribini predstavljen primjer nepoželjnog ophođenja koji se često događa u različitim situacijama i različitim društvenim okružjima, s tim da često izostane primjerena reakcija. Završno se razvila diskusija na temu skrivenog scenarija. Sudionicima tribine postavilo se pitanje bi li voljeli da se prema njima neko tako ponaša i kako bi se osjećali u takvoj situaciji, na što su dali odgovore kako je to neprimjereno i ružno ponašanje, da bi svakoj osobi trebali prići i pomoći, pa i onim osobama koje "ne žele" da im se pomogne jer i oni žele pomoć, samo je ta pomoć potrebna na drugačiji način ili pristup. Zaključak tribine je da mladi imaju želje da pomažu jedni drugima.

Sunčana strana ulice trogodišnji je program za pospješivanje otpornosti i društveno uključivanje mladih s "problemima u ponašanju", usmjeren u pružanje inovativnih, alternativnih usluga psihosocijalne podrške za djecu, mlade i obitelji, kao i razvoju ovih usluga na području gdje nisu razvijene. Prioritet programa je prevencija institucionalizacije i povećanje socijalnog uključivanja korisnika.

U četvrtak 19. travnja u 10:20 sati na Radio Gospiću predstaviti će se aktivnosti programa Sunčana strana ulice s ciljem poticanja šire javnosti na razmišljanje o solidarnosti u društvu.

Tragom vijećničkog pitanja

SANACIJA STAROGADSKE JEZGRE

Sanacija ivičnjaka kod Muzeja Like
Sanacija ivičnjaka kod Muzeja Like
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. travnja 2018. u 13:45 sati

GOSPIĆ - Na jučerašnjoj popodnevnoj sjednici postavljeno je pitanje uređenja i sanacije ulica u starogadskoj jezgri. Gradonačelnik Starčević je rekao da je dogovoren posao na sanaciji oštećenja i novoj regulaciji prometa u ulicama dr. Ante Starčevića i dr. Franje Tuđmana u što su uključene i Hrvatske ceste jer se radi o državnom pravcu.

I odista danas prije podne grupa radnika Lika cesta počela je sa zamjenom oštećenih rubnjaka, ivičnjaka, koji najviše stradaju poradi čišćenja snijega i leda. Saznali smo da to nije sve.
- Sutra počinjemo sa skidanjem gornjeg sloja asfalta i postavljanjem novog.-izjavio je za Ličke novine Željko Devčić, direktor Lika cesta iz Gospića.

Za očekivati je da se iz toga dijela Grada nestati i lokve koje ostaju nakon kiše i na kolniku i na pješačkom hodniku kako pločnik nazivaju projektanti. (MaČ)

8. sjednica Gradskog vijeća

PITANJA JE POSTAVILO SEDAM VIJEĆNIKA

Konačno ekshumacija žrtava poraća.

Okupljanje vijećnika za današnju sjedenicu
Okupljanje vijećnika za današnju sjedenicu
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. travnja 2018. u 18:20 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Osma redovna sjednica Gradskog vijeća održana je danas popodne. Na prijedlog predsjednika Petra Radoševića vijećnici su prihvatili predloženi dnevni red od 25 točaka. Sjednica je počela izvlačenjem redoslijeda postavljanja pitana na aktualnom satu.

Prvo je pitanje postavio Petar Krmpotić, odnosilo se na poništavanje natječaja u Muzeju Like i u Profesionalnoj vatrogasnoj postrojbi. Vijećnici Nadu Alić zanimala je regulacija gradskog prometa i prometa u stajanju, a Ivana Bronzovića izbor ravnatelja osičke škole. Jedranku Pejnović zanimao je početak odvajanja otpada, Ana Šikić Rosandić je pitala što je s obnovom Gojtanovog doma na Visočici i s javnom rasvjetom u selima. Vlatku Devčić zanimalo je poništavanje javnog natječaja za financiranje udruga. Najviše je pitanja, i to retrogradno, postavio Marijan Brkljačić, na kraju pitajući kada će se već početi rješavati problemi na koje oni ukazuju kao što je problem ekshumacije žrtava poraća u Gospiću i okolici.

Najviše je odgovora dao gradonačelnik Karlo Starčević, a bilo je posla i za njegove zamjenike Kristinu Prša i Ivana Tomljenovića. Što se tiče natječaja u Muzeju Like grešku je napravilo Upravno vijeće jer je raspisalo natječaj neusklađen s normativnim aktima, a dio radnika je preraspoređen iz gradske uprave u Memorijalni centar Nikole Tesle u Smiljanu. Kod vatrogasaca prvi je natječaj ponovljen, a drugi je objavljen s greškom i odgođena je realizacija do osiguranja sredstava za plaću vozača.

- Do sada nije bilo uvjeta za uređivanje prometa kroz središte grada jer se čekalo toplije vrijeme. U međuvremenu je postignut dogovor s Hrvatskim cestama i kroz središte će biti postavljen novi sloj asfalta kako se ne bi trebala premazivati postojeća horizontalna signalizacija plave i bijele boje.- odgovorio je Starčević, koji je za izbor ravnatelja Osnovne škole dr. Franje Tuđmana u Ličkom Osiku rekao da je prepušteno na volju Školskom odboru koji je izabrao dosadašnjeg ravnatelja. Starčević je rako da je izrađen projekt za Gojtanov dom ali je skuplji od osiguranih sredstava, pa će na reviziju.
Za javnu rasvjetu u selima stvaraju se tehnički uvjeti u čak 11 trafostanica koje nisu imale mjerne uređaje, a nije plaćen ni priključak. U svezi prikupljanja otpada Grad se prijavio nadležnom ministarstvu koje će odrediti koliko će spremnika doći na gospićko područje, a dio sredstava je osiguran i u gradskom proračunu. Na natječaj javile su se 43 udruge, a kod polovice dokumentacija nije bila zadovoljavajuća, pa se išlo na novi raspis kako ne bi zastao rad udruga.

- Ima dosta toga što treba poboljšati. Prošle zime nismo imali dovoljno visoki kran za skidanje leda s krovova pa je nabavljen novi visine 18 metara. U dogovoru s nadležnim ministarstvom prije ljeta počet će ekshumacija šest grobišta partizanskih žrtava.- rekao je Starčević.

Muzej Like Gospić

IZLOŽBA KOLEKCIJE POHIŽEK

Do 21. travnja izložen je dio velike zbirke koji vrijedi vidjeti.

Gimnazijalci na izložbi u Muzeju Like/Snimio Marko Čuljat
Gimnazijalci na izložbi u Muzeju Like/Snimio Marko Čuljat
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. travnja 2018. u 22:40 sat, video dopuna 22:45 sati

GOSPIĆ - Povodom velikog katoličkog blagdana Uskrsa otvorena je u Muzeju Like 21. ožujka izložba slika iz kolekcije Pohižek.

- Naime, radi se o kolekciji slika Likovnog kruga Pohižek iz Sesveta. Stjepan Pohižek, u umjetničkim krugovima poznat kao Štef, vlasnik je zbirke slika i kolekcionar te se svrstao u najviši vrh hrvatskog kolekcionarstva kome se posvetio se 2005. godine prijateljevajući s akademskim slikarima i kiparima, a i amaterima.- kaže Vesna Bunčić, ravnateljica Muzeja.

Pohižek je sakupio više od 3000 slika, stotinjak pisanica te nekoliko stotina kipova. Priređujući niz izložbi u svrhu promoviranja hrvatskih umjetnika i umjetnosti uopće, do sada je održao preko 50 izložbi u Hrvatskoj i susjednim zemljama. Na gospićkoj izložbi je 25 djela sakralne tematike vezane uz Isusovu muku i uskrsnuće. Izložba se može pogledati do 21. travnja 2018. godine.

Izložbu su danas razgledali gimnazijalci u društvo prof. Antona Orzesa, akademskog slikara. (MaČ)

VIDEO ZAPIS:
">

Zakazana sjednica Gradskog vijeća

ZASJEDANJE 16. TRAVNJA

Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. travnja 2018. u 10 sati

GOSPIĆ - Petar Radošević, predsjednik Gradskog vijeća zakazao je 8. redovni sjednicu za ponedjeljak 16. travnja u 16 sati. ZA dnevni red predloženo je 25 točaka.

Nakon aktualnog sata i usvajanja zapisnika sa 7. sjednice razmotrit će se procjena od velikih nesreća i donijeti odluka. Zatim će uslijediti više odluka s područja urbanizma i komunalija. (LpS)

U Teslinu ozgračju

TESLIN DIGITALNI PARK GRADOVA

Sudionici dogovora o Tesli u budućnosti/Foto Lika express
Sudionici dogovora o Tesli u budućnosti/Foto Lika express
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. ožujka 2018. u 15:15 sati

GOSPIĆ - Karlo Starčević, gradonačelnik Gospića sa suradnicima imao je sastanak s talijanskim kustosima i Helenom Bulaja Madunić, autoricom i kustosicom izložbe " Nikola Tesla - Mind from the Future" zbog realizacije Projekta "Tesla digitalni park gradova".

- Drago mi je da se ljudi iz gotovo cijeloga svijeta, a poglavito iz Europe zanimaju za digitalizaciju Teslina imena, Teslina postava i da to prenesemo u 21. stoljeće bez čijeg izuma to ne bi bilo moguće. Tesla je jedini zaslužan za 3G prijenos podataka. Temeljem toga je naša vizija digitalnog postava i da se proširi prostor. Prošle godine bilo je 40 tisuća turista, a ove godine planiramo dolazak 50 tisuća, ali u planu je izgradnja inovacijskog centra gdje bi bilo implementirano nekoliko njegovih izuma. Izgraditi će se i kongresna dvorana, već se radi projekt za digitalno povezivanje gradova. Najprije bi Gospić bio povezan sa svim hrvatskim nacionalnim parkovima, a kasnije i sa svim europskim gradovima u Uniji i na kraju sa svim velikim gradovima u svijetu. U sve su uključene hrvatske znanstvene institucije.- rekao je na sastanku gradonačelnik Starčević.

- Izložba ide u Budimpeštu, i međunarodni tim koji je radio na njoj sam zamolila da dođemo u Gospić i Smiljan jer smo počeli priču da se nadopuni postav i razvije inovacijski centar. Zadovoljni smo sastankom jer razmišljamo na isti način. Želimo dugoročno stvoriti centar u znaku Tesle. Za desetak dana imat ćemo ideje i vjerujem u jednu dobru suradnju.- rekla je Bulaja. (LpS)

Osnovna škola dr. Franje Tuđmana Lički Osik

GRADSKA DONACIJA ZA JOSIPA

Gradska donacija /Foto Like sxprerss
Gradska donacija /Foto Like sxprerss
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. ožujka 2018. u 12:45 sati

LIČKI OSIK - U sklopu provođenja Programa u svrhu izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom Grad Gospić je financirao kupnju specijalne ortopedske stolice za učenika s teškoćama u razvoju u Osnovnoj školi dr. Franje Tuđmana. Donaciju je danas ravnatelju Antoniju Milinkoviću uručio Karlo Starčević, gradonačelnik Gospića.

- Gospić je uvijek bio osjetljiv prema potrebitima pa tako i danas prema malom Josipu koji ima cerebralnu paralizu izašli smo u susret s malim poklonom ortopedske stolice koja će mu biti od koristi. I dakako, i dalje stojimo na raspolaganju i u budućnosti ne samo za njega nego i za ostale učenike na prostoru grada Gospića.- ističe gradonačelnik Starčević, dodajući da u svim trima školama ima učenika kojima treba pomoći i za takve projekte postojat će uvijek siguran novac i biti će ga dok ja god budem gradonačelnik.

Na gradskoj donaciji se zahvalio ravnatelj Milinković i rekao da je ovakva pomoć uvijek dobro došla. (LpS)

Uskrsna obiteljska radionica DND-A

POZIV NA TREĆU RADIONICU

Detalj s jedne radionice
Detalj s jedne radionice
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
26. ožujka 2018. u 19.55 sati

GOSPIĆ - Društvo "Naša djeca" i Centar za mlade Zaprešić pozivaju roditelje i djecu na treću po redu obiteljsku radionicu, koja će se održati u srijedu 28. ožujka u velikome holu Osnovne škole dr. Jure Turića s početkom u 17:00 sati.

Tema obiteljske radionice je Uskrs. Raditi će se prigodne čestitke, bojati i ukrašavati jaja. Svi materijali su osigurani kroz projekt. Radionica se održava u sklopu projekta "Naučimo roditelje". Nositelj projekta je Centar za mlade Zaprešić, dok je DND Gospić partner na projektu. Tijekom školske godine 2017./2018. planira se održati pet obiteljskih radionica s ciljem da roditelji i djeca kvalitetno i zabavno provedu vrijeme. (LpS)

DAN ZEMLJE

Mrak u Gospiću
Mrak u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. ožujka 2018. u 9:30 sati

GOSPIĆ - WWF, svjetska nevladina organizacija za zaštitu prirode 12. godinu za redom u cijelome svijetu organizira "Sat za planet Zemlju". Inicijativa podrazumijeva da kućanstva i tvrtke kao i svi građani svijeta, u subotu 24. ožujka u 20:30 sati isključe svjetla na jedan sat s ciljem podizanja svijesti o klimatskim promjenama, prekomjernoj potrošnji zemljinih resursa i ekološkim problemima općenito.

Grad Gospić će se i ove godine pridružiti akciji i u subotu, 24. ožujka i u vremenu od 20:30 do 21:30 ugasiti javnu rasvjetu na Trgu Stjepana Radića. (LpS)

Priopćenje iz gradske (samo)uprave Gospića

PONAVLJANJE NATJEČAJA ZA UDRUGE

Veći dio korisnika gradskog proračuna nije pravilno ispunio prijave.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. ožujka 2018. u 14:35 sati

GOSPIĆ - U današnjem priopćenju za sredstva priopćavanja Karlo Starčević, gospićki gradonačelnik navodi kako je povjerenstvo pregledalo sve 43 prijave iz udruga za ovogodišnje korištenje proračunskih sredstava.
Povjerenstvo je uočilo niz pogrešaka u gotovo polovici prijava, a kako one ne bi bile odbačene i udruge ostale bez sredstava, stoga je gradonačelnik poništio prvi javni poziv i biti će objavljen drugi ako bi se ponovo mogli svi javiti. Osim toga u petak, 23 ožujka u 17 sati u Gradskoj vijećnici biti će sastanak na tu temu s predstavnicima udruga. (LpS)

Opširnije na poveznici

gospic.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=1629:odluka-javni-pozivi-za-potporu-provedbi-programa-projekata-i-manifestacija-udruga-u-2018-godini&catid=28:gradska-uprava
Akcija Zaklade Ana Rukavina u Gospiću

MLADI PODRŽALI AKCIJU

Čak 74-ro momaka i cura dalo uzorak krvi za matične stanice.

Uzimanje uzoraka krvi u Gospiću
Uzimanje uzoraka krvi u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. ožujka 2018. u 21:35 sati

Fotografije Zaklade Ana Rukavina

GOSPIĆ - Akciji Hrvatskog registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica Zaklade Ana Rukavina iz Zagreba danas se pridružilo se 74-ro novih potencijalnih darivatelja.

Akcija održana je na inicijativu učenika i djelatnika Osnovne škole dr. Jure Turića i njihove Učeničke zadruge "Vodarica Marta" te školske pedagoginje, Anke Nikšić kako zajedno pomogli oboljelim osobama u potrazi za podudarnim darivateljem.

Marija Rukavina, upraviteljica Zaklade Ana Rukavina, izrazila je zadovoljstvo odzivom i organizacijom akcije u Gospiću:
- Od srca zahvaljujem Učeničkoj zadruzi "Vodarica Marta", svim učenicima i djelatnicima Osnovne škole dr. Jure Turića te svima koji su danas postali članovi velike obitelji naše Zaklade; moji Ličani su još jednom pokazali svoju plemenitost i veliko srce u pomaganju oboljelim osobama u Hrvatskoj, ali i izvan granica naše domovine.

Svaka akcija koju Zaklada organizira diljem Hrvatske nosi poruku "lijek je u nama". Time Zaklada želi još jednom podsjetiti građane da u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote oboljelih od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži. Što je veći broj upisanih u Hrvatski registar, veća je i mogućnost da se spasi život oboljelima, a prvi korak je upis u Hrvatski registar. Ako se utvrdi HLA kompatibilnost s oboljelom osobom, može joj se pomoći da se izliječi.

- Tijekom jedanaest uspješnih godina rada, Zaklada je uz pomoć brojnih građana povećala broj potencijalnih darivatelja s početnih 150 na današnjih 59.382 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Iz Hrvatskog registra izdano je ukupno 87 transplantanta za hrvatske i inozemne pacijente čime je 87 teško oboljelih osoba iz Hrvatske i inozemstva dobilo priliku za život.- ističe Marija Stapar Zrile iz Zaklade. (LpS)

Poziv udruga za djecu

USKRSNI SAJAM

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. ožujka 2018. u 13:35 sati

GOSPIĆ - Uskrsni sajam koji već četvrtu godinu za redom organiziraju udruge Društvo "Naša djeca" grada Gospića i "Pčelice" održati će se u petak i subotu, 23. i 24. ožujka.

Udruge za djeci pozivaju da ih posjetite na štandovima. Djeca su pripremila priredbu, radove vrijednih volontera, zabavite se i prema mogućnostima donirate za daljnji rad naših udruga. Vaše donacije neizmjerno nam mnogo znače, kako bi i dalje što kvalitetnije provodili aktivnosti za našu i Vašu djecu. (LpS)

Na (pro)putovanju Europom

ODRIČU SE LUKSUZA

Detalj Čardaka
Detalj Čardaka
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. OŽUJKA 2018. U 12:45 SATI

GOSPIĆ - Tvrtka Komunalac za obavljanje komunalnih djelatnosti održala je prošlog tjedna sastanke sa stanarima dviju najvećih zgrada - Čardaka i Uglovnica. Razmotrena je ponuda za postavljanje termičke fasade, odnosno energetske, kako bi se što više ušparalo na grijanju. Za danas je bio dogovoren drugi sastanak, ali kako je većina stanara bila protiv prihvaćanja jedne jedine ponude, a mnogo je skuplja od predračuna, u Komunalcu su odlučili da se raspiše novi natječaj.

Nakon ponovljenog natječaja ponovno će biti održan skup stanara. Nije uopće za vjerovati da će se išta napraviti. Naime, u anketiranju prije natječaja bilo je stanara koji su odbijali svaku pomisao o sufinanciranju energetske obnove. Osim toga, većina stanara, odnosno suvlasnika stanova, već se poodavno odrekla, za njihove pojmove, luksuza. A to je centralno grijanje na lož ulje koje je ugrađeno unatoč zabrane vlasti. Luksuz je to za one koji su doselili iz prigradskih naselja gdje imaju opremu za pravljenje ogrijeva i svoju šumu pa i ne trebaju voditi brigu koliko drva će potrošiti grijući okolinu. (MaČ)

Zaklada Ane Rukavina Zagreb

POZIV GOSPIĆANIMA ZA UPIS U HRVATSKI REGISTAR

U registru je gotovo 60 tisuća ljudi. Krv je dao 301 stanovnike Like.

Uzimanjer uzorka krvi za Registar u Gospiću/Foto arhiva Lika pressa
Uzimanjer uzorka krvi za Registar u Gospiću/Foto arhiva Lika pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. ožujka 2018. u 12:10 sati

ZAGREB - Uz Zaklade Ana Rukavina dobili smo poziv građanima Gospića i okolice za upis u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Akcije će biti u ponedjeljak, 19. ožujka, od 10 do 12 sati u gospićkom KIC-u.

- Četvrta akcija se održava na inicijativu učenika i djelatnika Osnovne škole dr. Jure Turića i njihove Učeničke zadruge "Vodarica Marta" te školske pedagoginje Anke Nikšić kako bismo zajedno pomogli oboljelim osobama u potrazi za podudarnim darivateljem.-kaže Marija Stapar Zrile iz Zaklade, od koje saznajemo da su do sada u Lici bile tri akcije u kojima je prikupljen 301 uzorak krvi.

Svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti mogu se upisati u Hrvatski registar. Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Upis u Hrvatski registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta.

Poruka svake akcije upisa u Hrvatski registar je lijek je u nama. Njome Zaklada želi podsjetiti građane kako u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote. Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i Hrvatskog registra, koji je dio svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), upisano 59.254 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansa za život dana je za 87 oboljelih osoba u Hrvatskoj i inozemstvu. (LpS)

Zimski komentar

USPOMENE POD VODOM, SNIJEGOM I LEDOM

Snježna barikada u Čanić Gaju
Snježna barikada u Čanić Gaju
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. ožujka 2018. u 13:25 sati

ČANIĆ GAJ - Nema nas puno koji živimo u jednom od najslikovitijih i najljepših dijelova grada Gospića u Čanić Gaju.

Kada se ovo ncs što nds je ostalo prisjetimo dana naše mladosti pa ih usporedimo sa sadašnjicom najprije pomislimo da nam je bilo lijepo samo zato jer smo bili mladi. Ipak, dubioznijim i ozbiljnijim promišljanjima shvaćamo da smo živjeli skromnije, ali jednim skladnijim, ljepšim i prirodnim načinom života. Družili smo se na kupalištima uz čistu i bistru Bogdanicu, lovili (neki stariji) pastrve i piore, oni mlađi štuke, klenove, karase, šarane, rake, sulje, grgeče... Na kupalištima se skakalo u vodu s vrba i kamenja, a na travi uz miris cvijeća igrali marijaš, šah, prasličali se, na Barici igrali nogomet... Kada ožednimo išli smo piti vode koja liječi na mrzle izvore kojih danas nema. Što im se dogodilo da ih više nema, pitaju danas mlađi?

Oni koji su čitali starije dokumente i našu daljnju povijest, znaju da se bent u gradu kod Murkovićevog mlina napravljen 1806. godine. Stručnjaci još za prodora Napoleona Bonaparte su se zaintrigirali za naše prekrasne tri rijeke Bogdanicu, Novčicu i Liku s pritocima, stručno ispitali tokove vode i vodostaje i napravili bent u skladu s pravilima, koja su u to vrijeme postojala u Francuskoj. Naši stručnjaci poslije Domovinskog rata bez projekta su samo odredili - bent treba podići na veću razinu i zatvoriti joj tok da nam ne bi ribe pobjegle u jezero Kruščica. Slučajno smo došli do informacije da će se bent morati vratiti u prvobitno stanje.

O posljedicama tog čina se malo govori jer uopće nema puno ljudi koji su inače zainteresirani za bilo što, što se događa oko njih. Oni se i tako ne kupaju u rijekama, jer imaju vikendice na moru ili odlaze svojim automobilima u Karlobag. Nemaju zemlju koju je poplavio povišen vodostaj. Vodu imaju iz gradskog vodovoda. Nije ih briga za komarce koji su se namnožili uz rijeke kao u Slavoniji, a obećana šetnica uz Novčicu im ne treba, jer bolje im je gledati TV i igrati igrice preko kompjutera. Neki pozitivnu stranu gledaju u tome što su se pojavile i namnožile divlje patke, pa ih mogu ubijati s karabinima koje posjeduju kao ratne trofeje.

SNIJEG I POPLAVE U ČANIĆ GAJU
Imali smo prigodu doživjeti nered za vrijeme snježnih padalina ove zime, a nakon toga i poplavljivanja cesta okolo Čanić gaja. Traktorska ralica bjesomučno juri cestama jer je sigurno plaćena po kilometraži. Pri tome vozača nije briga što svakim novim prolaskom zatrpa ulaze u dvorišta, čak i kada posipaju cestu solju. Pri kraju ceste kod predzadnje kuće sruči i nanese veliku količinu snijega tako da se tom cestom u slučaju poplave više ne može proći. To se upravo dogodilo ovih dana kada je "izašla" voda, pa su oni koji nemaju terensko vozilo ili traktor morali pješice i u bucama preko polja po snijegu do uzdužnog puta koji spaja neopkoljeni dio Čanić Gaja i Smiljansku ulicu. Taj kolni put sijeku dva potoka vode iz pravca Smiljanske ulice, tako da oni koji imaju niže buce ne mogu suvih nogu proći do "civilizacije". Terenska vozila moraju zaobilaziti te umjetno stvorene zapreke po polju i praviti novi kolni put po tuđoj njivi.
Zato predlažemo rukovoditelju raličara da svoje djelatnike okupi i održi instrukcije kako čistiti ulice od snijega, te zajedno s njima da prouče pravila iz domene kulture rada. Nažalost, svjedoci smo da i u drugim segmentima života i rada nemamo osjećaj za ono što radimo. Shvatimo da smo svi mi servisi našim sugrađanima, da svugdje u svijetu postoji uljuđen način odnosa među ljudima, pa da se u tom smislu mijenjamo, ako smo već sastavni dio Europe.
Što se tiče poplavljene ceste kroz Čanić Gaj, dobili smo dva predizborna obećanja da će se podići stotinjak dužnih metara visina ceste za jedan metar, kada se bude rješavao problem poplavljivanja u Žabici. To je bilo za bivše gradske vlasti, pa vjerujemo da će nova vlast na čelu s gradonačelnikom Starčevićem imati više senzibiliteta i razumijevanja. (T. Čanić)

Zimske (ne)prilike

NOVO STARA OPASNOST ZA GOSPIĆANE

Padanje snijega na Čardaku u Gospiću
Padanje snijega na Čardaku u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. veljače 2018. u 15 sati

GOSPIĆ - Kako je nakon studeni, koja je normalna i uobičajena za ovo doba godine, za koju su bajni urednici koje-kakvih glasila i dojavljivača smišljali što grđa imena, danas je ojužilo. Gadi mi se slušati radio i gledati televiziju, a i guglati po portalima.

Što je narodu crnje to je urednicima bolje, a poslušnici od novinara, ne daj Bože, da u Liku dođu napraviti bijelu, a ne crnu vijest. Kako je danas ojužilo nakon šmugora, s krovova je počeo padati snijeg, što je nova opasnost za Gospićane. Maloprvo smo uspjeli snimit takav jedan pad s napuštene kuće kod Starog mosta. (MaČ

NOVI NAČIN UPLATE ZA VODE

JEDINSTVENA JE UPLATNICA ZA KOMUNALNU NAKNADU I VODE.

 
 

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. ožujka 2018. u 11 sati

GOSPIĆ - Temeljem odredbi Zakona o financiranju vodnog gospodarstva preuzeo poslove vođenja i naplate naknade za uređenje voda (NUV) koju su do 31. prosinca 2017. obavljale Hrvatske vode.

Grad Gospić obavještava pravne i fizičke osobe, vlasnike/korisnike nekretnina lociranih na gradskom vriti naplatu u Ime Hrvatskih voda i to od. 1. siječnja ove godine i da Htrvatske vode više neće slati uplatnice.

Sukladno zakonskoj odredbi na uplatnici/računu za plaćanje komunalne naknade Grad Gospić zasebno iskazati iznos naknade za uređenje voda. Uplatnice su već jučer stigle na neke adrese.

Iz gradske uprave naglašavaju da ova promjena ne povećava troškove, jer se iznosi komunalne naknade i naknade za uređenje voda (NUV) nisu mijenjali. (LpS)

Aktivnost Društva Naša Djeca

DAN RUŽIČASTIH MAJICA

Razdragani gospićki osnovnoškolci/Snimio Josip Durdov
Razdragani gospićki osnovnoškolci/Snimio Josip Durdov
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. veljače 2018. u 18:50 sati

Snimio Josip Durdov

GOSPIĆ - Već treću godinu za redom Društvo Naša djeca sudjeluje u obilježavanju Dana ružičastih majica. Prošle godine Dan ružičastih majica u Saboru RH izglasan je kao nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja.

- O ovoj tematici valja neprekidno govoriti, ne samo na današnji dan, čega su svjesni svi naši učenici i učitelji. Dan smo obilježili tako da smo prije samog održavanja dali ideje kako će učitelji sa svojim učenicima u svojim razredima obilježiti Dan ružičastih majica, od radionica, predavanja, izrada natpisa i plakata. Učitelji razrednih odjeljenja i učenici od 1. do 4. razreda, učiteljica, učenici i pomoćnici u nastavi posebnog razrednog odjela izradili su zanimljive transparente, natpise i majice s porukama protiv nasilja. U 10:00 sati svi razredni odjeli spustili su se u veliki hol naše škole dr. Jure Turića na zajedničko fotografiranje, na koje su ponijeli i svoje izrađene natpise.-kaže Sanja Puškarić Delač, predsjednica Društva.

Zajednička poruka stajala je na velikom transparentu "Nasilje prestaje ovdje". PuškarićDerlač je popričala s učenicima i objasnila zašto se i na koji način krenulo s obilježavanjem. Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, program je prevencije vršnjačkog nasilja, a obilježava se zadnje srijede u mjesecu veljači. Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi.

Potporu Danu ružičastih majica dali su i studenti Odjela za nastavničke studije u Gospiću, učiteljica i član DND-a Gospić, Ana Ivanetić iz Područne škole Lički Novi zajedno sa svojim razrednim odjelom, te učiteljice, članice i volonterke DND-a, Lidija Bregant Jelić, Irena Milinković i učenici Osnovnoj školi dr. Ante Starčevića, Klanac/Pazarište. Osim školskih ustanova, ove godine se u suradnji s DND-om Gospić u obilježavanje Dana uključile i Hrvatske šume, te djelatnici Geo Like.(LpS)

Viđenje iz prtine

Poluzaleđena Novčica danas
Poluzaleđena Novčica danas

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. veljače 2018. u 14:40 sati

GOSPIĆ - Protekli tjedan digla se halabuka oko nešto snijega koji je sve iznenadio, pa je i on umjesto prirodne pojave postao elementarna nepogoda pa je i za vojsku bilo posla. Danas smo s kamerama zera proodali kroz Grad i evo reporta.

Bilo je dosta pješaka, ali brate autina ka na buvljaku kad je rasprodaja. Pješake ovih dana vreba barem dvostruka opasnost - od auta i od snijega i leda s krova, a pločnici nisu okidani. Kroz podne kada se oglasila katedrala, iz jedne konobe čula se i motorka. To se nadopunjuje lička zimnica.

Stariji Likota reći će za ovu zimu da se samo šalila. Palo je ispod metera sniga u Gradu. Novčica se počela zaleđivati, a nekada je njezin led bija debel i do 70 centimetara i svi su i na njemu uživali, pa i birtaši koji su pilali led i spremali ga u ledare di ga je bilo do novog leda iduće zime kako bi se mogla laditi piva. Današnji je led tanak, jer se zima samo malo našalila, i izazov je za neoprezne koji bi htjeli malo probati led i eto tragedije. Prema kazivanju starih Gospićana moglo se slišurati mam do Kaniškog mosta i svakome je bilo dosta. Temperature su tada bile i više nego duplo niže nego ovih dana, a trebale su potrajati barem dva tjedna. (MaČ)

STIPENDIJE UČENICIMA I STUDENTIMA

Grad je danas raspisao natječaj za 24 stipendije.
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. veljače 2018. u 16 sati

GOSPIĆ - Povjerenstvo za stipendija Grada Gospića danas je raspisalo natječaj za dodjelu stipendija učenicima i studentima s područja Grada Gospića za školsku/akademsku godinu 2017./2018.

Grad Gospić će za školsku/akademsku 2017./2018. godinu dodijeliti 24 stipendije, od kojih 12 učenike srednjih škola i 12 za studente s područja Grada Gospića. Za učenike srednjih škola dodjeljuju se po četiri stipendije u kategoriji izvrsnost, i za deficitarnost i prema socijalnom statusu. Za studente dodjeljuju se po četiri stipendije po istom ključi kao i za učenike.

Stipendije za učenike će iznositi 400, a za studente 600 kuna.

Detaljnije informacije potražite na Internet stranicama Grada. (LpS)

Obavijest poljoprivrednicima

SEMINAR O RUKOVANJU PESTICIDIMA

Troškove sufinancira Grad Gospić.

Detalj s jednog obrazovanja o pesticidima/Arhiva Lika pressa
Detalj s jednog obrazovanja o pesticidima/Arhiva Lika pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
26. veljače 2018. u 9:15 sati

GOSPIĆ- Iz Grada Gospića smo dobili slijedeću obavijest poljoprivrednicima:

Obavještavaju se poljoprivredni proizvođači koji su zainteresirani za izobrazbu o sigurnom rukovanju s pesticidima da će se izobrazba održati 6. i 7. ožujka 2018. /utorak i srijeda/ u vremenu od 15,00 do 19,00 sati u prostorijama KIC-a Gospić, Budačka 12, konferencijska dvorana na katu.

Cijena izobrazbe stoji 340,00 kuna od čega će Grad Gospić poljoprivrednicima s područja grada Gospića koji su upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstva sufinancirati izobrazbu putem Mjere iz Akcijskog plana potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju Grada Gospića do 50 posto ukupnih troškova edukacije odnosno 170 kuna. Polaznici su dužni priložiti kopiju svjedodžbe/diplome o završenom školovanju i kopiju osobne iskaznice jer su potrebne zbog izdavanja iskaznice za održivu uporabu pesticida.

Za sufinanciranje izobrazbe temeljem Akcijskog plana potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju polaznici dostavljaju kopiju Rješenja o upisu u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, a ostale obrasce za prijavu dobit će prilikom provođenja izobrazbe. Grad Gospić osigurat će fotokopiranje dokumentacije za polaznike koji to nisu sami u mogućnosti.

Zainteresirani poljoprivredni proizvođači dodatne informacije i prijave mogu izvršiti u Odsjeku za gospodarstvo i ruralni razvoj Grada Gospića na tel.: 658-103. (MaČ)

HRPETINE SNIJEGA

Kombinirka je lako i brzo dizala hrpe snijega u centru
Kombinirka je lako i brzo dizala hrpe snijega u centru

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. veljače 2018. u 12:30 sati

GOSPIĆ - Iako je danas sveta nedjelja, radnici grackog Komunalca kombinirkom rpaju snig u centru, oko Marte. Jedan je vozio kombinirku, a druga su dva usporavala promet. (MaČ)

Zimske radosti najmlađih Gospićana

RAZDRAGANE SNJEŽNE IGRE

Danas je cikom i vikom odjekivao cijeli Grad. Počelo je sanjkanje na središnjem trgu.

Sanjkalište u sred Grada/Snimio Marko Čuljat Lika press
Sanjkalište u sred Grada/Snimio Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. veljače 2018. u 14:30 sati, vlog dopuna u 18:15 sati

GOSPIĆ - U organizaciji gradske uprave i gradskih javnih ustanova danas je otvoreno sanjkalište na Trgu Stjepana Radića.

Dječji glasovi su se čuli čak do centra, do Marte, koja danas zahvaljujući njima nije bila sama zametena u prtini. Na trgu je zimska služba napravila nekoliko sanjkališta, pa radosti i veselju nije bilo kraja. Kod jednog štanda zatekli smo Ivanu Kaleb Asić, pročelnicu za društvene djelatnosti koja nam reče da su se u zadnji čas javile volonterke s Veleučilišta Nikole Tesle i da ozebloj deci nude topli čaj.

Uz jednu prtinu dosta je djece koja su uživala u bojanju snijega. Pravili su se i snježni kolači i torte. Organizatori su osigurali posebne boje koje se mogu stavljati i u prave kolače i lako se skida.

Na drugoj strani Trga bilo je pravo brdo snijega. Svi su se htjeli što brže spuštati do roditelja koji su pazili da se što nepredviđeno ne bi dogodilo. Bilo je i sudaranja, prevrtanja, ali nije bilo plača. U jednoj prtini najmlađi Gospićani okušali su se i u trčanju u vrećama…drugi su pravili snješka...

U međuvremenu u Ulici Vile Velebita prolaznicima su prijetili šmugori s krovam, a u dvorištu uglovnice leda se razvijao sjekirama.

Uživancija na snijegu nastavlja se i sutra. (MaČ)

Ličko-slavonski pjesnik i šumar Branimir Mikić poslao je Slavoncima u Požegu i širu okolicu ledeni pozdrav iz Like, koji možete vidjeti na poveznici:

pozega.eu/licka-poruka-pjesmom-slavoncima-niske-temperature

PRVI LIČKI VLOG SA SANJKANJA U GRADU:

www.youtube.com/watch?v=WhXH_aILCL8

Foto kritika

DI JE LOVA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. veljače 2018. u 8:20 sati

Slika i piše Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Tekar potlje osam uri niko se sitija i ugasija kandelabr na Starome mostu, a sutra će dugi pitat di je lova ka uni u Saboru.

Morda još odgovorni za gracku rasvitu spavaju zimski san kad nisu vidili da dan počinje znatno ranije, a morda su krivo svatili upustva pulicije o svitlima na kolima pa ne gase fenjer.

U sklopu obnove mosta ništo prije rata, sredstvima USIZ-a za ceste, a to vam je ka recimo danaska ŽUC, postavljena su i četiri kandelabra, ista nakva ka' su na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, al' je zbog četnički dilovanja i krmačiranja mosta osta samo edan i nema nigdi love da se ponovo stave preostala tri.

Priopćenje Karla Starčevića, gospićkog gradonačelnika

STANDARDNI ZIMSKI PROBLEMI

Starčević moli sugrađane za strpljenje.

Kidanje u Glavnoj ulici
Kidanje u Glavnoj ulici
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. veljače 2018. u 23:10 sati

GOSPIĆ - Večeras smo dobili priopćenje gospićkog gradonačelnika Karla Starčevića:

Veljača nam je pokazala svoje pravo promjenjivo lice. Na području grada Gospića palo je više od 95 cm snijega, na mjestima i do 1,5 metara. Ovakav snijeg zadnji put vidjeli smo 2013. godine, ali je puno kraće trajao nego što je to slučaj ove godine, a veći snijeg od ovoga bio je još jedino one famozne i svima poznate 1929. godine.

Grad Gospić velikim sredstvima i snagama radi na rješavanju snježnih problema, ali zbog ekstremnih uvjeta molimo građane da budu strpljivi te naglašavamo da su prioritet u čišćenju glavne prometnice, zdravstvene, obrazovne, državne i javne ustanove. Dakako bude li trebalo možemo i pojačati ljudstvo i mehanizaciju ali za sada za to nema potrebe.

Gradsko poduzeće Komunalac, koncesionar Lika ceste s kooperantima, naši zaposlenici na javnim radovima te svi partneri Grada aktivno i neprekidno rade kako bi građanima osigurali prohodne prometnice. Usprkos velikom snijegu sve glavne prometnice su prohodne osim nekoliko seoskih putova čije čišćenje je u tijeku.

S namjerom da nikoga ne izostavimo moramo se zahvaliti svim operativnim snagama koje su neprekidno na terenu, a koristim priliku i da se zahvalim i novom zapovjedniku Motorizirane bojne Vukovi pukovniku Tomislavu Kasumoviću i pripadnicima Hrvatske vojske koji su pružili svoju pomoć, iako bismo voljeli da su snage Hrvatske vojske na teren izišle u dogovoru s Upravom Grada Gospića.

Isto tako, svjesni smo da postoje mjesta koja su slabije dostupna uslijed velikih snježnih vijavica i zbog snježnih nanosa i snijega koji ne prestaje padati. Stoga se svima, kojima nismo put do kuća trenutno uspjeli učiniti prohodnim, ispričavamo. Napominjem da i dalje sve operativne snage aktivno rade na tome da sve prometnice na području grada Gospića budu prohodne, a poštovane sugrađane molimo da u ovim, zaista ekstremnim uvjetima, imaju razumijevanja i strpljenja.

Moram napomenuti da nema mjesta panici i da su svi mehanizmi upravljanja u sigurnim rukama. Mi znamo upravljati Gradom i u ekstremnim situacijama, a ove padaline u veljači smatramo normalnim i uobičajenim. (LpS)

11. Tjedan psihologije u Hrvatskoj

KORIŠTENJE SUVREMENE TEHNOLOGIJE U ŠKOLAMA

Predavanje je održala doc. dr. sc. Anela Nikčević-Milković.

Predavanje u gospićkoj školi doc. dr. sc. Anele Nikčević-Milković
Predavanje u gospićkoj školi doc. dr. sc. Anele Nikčević-Milković
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. veljače 2018. u 15:40 sati

GOSPIĆ - U okviru 11. Tjedna psihologije jučer je u suradnji Odjela za nastavničke studije u Gospiću Sveučilišta u Zadru i Osnovne škole dr. Jure Turića predavanje održala doc. dr. sc. Anele Nikčević-Milković na temu: Korištenje IT tehnologije u učenju i poučavanju i Stavovi nastavnika Ličko-senjske županije o obrazovnoj inkluziji (rezultati istraživanja).

Predavanje je bilo namijenjeno nastavnicima, studentima i stručnoj javnosti. U prvom dijelu predavanja bilo je govora o istraživanju nastavnika o uporabi suvremenih medija za poučavanje, a u drugom dijelu o istraživanju uporabe suvremenih medija kod učenika predmetne nastave (kod kojih se uporaba medija intenzivira). ICT tehnologija danas je prirodno okruženje učenika i nastavnika, koja mijenja učenje u smislu sve većeg istraživačkog rada, projektne nastave, većeg aktiviranja i suradnje učenika, u kojem je učitelj moderator, tj. onaj koji usmjerava učenike u postizanju ciljeva ili ishoda učenja.

- Istraživanjima se došlo do podataka da se naše škole sve više digitalno razvijaju, da nastavnici i učenici vole nastavu uz pomoć suvremenih medija, da im je takva nastava bliža stvarnosti, da učenici bolje pamte materijale uz pomoć medija, da nastavnici koji svakodnevno koriste suvremene medije takve medije češće koriste i u nastavi te da je za uporabu suvremenih medija važno tzv. računalno iskustvo nastavnika.- istakla je docentica Nikčević-Milković.

Stariji učenici, dječaci i mladići više koriste suvremene medije za učenje i pamćenje. Učenici naročito vole čitati i pisati lektiru uz pomoć suvremenih medija te učiti matematiku, ali je zanimljiv podatak da je odličnim učenicima svejedno iz kakvih izvora uče (da li su oni klasični ili digitalni; drugim riječima, oni su prvenstveno usmjereni na izvrstan uspjeh).

U trećem dijelu predavanja bilo je govora o Stavovima učitelja i nastavnika osnovnih i srednjih škola Ličko-senjske županije o provedbi odgojno-obrazovne inkluzije. Uključivanje učenika bez obzira na podrijetlo, rasu, naciju, sposobnosti, marginaliziranosti njihovih obitelji, migraciju i sl. opća je politika i praksa svake suvremene škole. Ulaskom u obitelj europskih zemalja Hrvatska je prihvatila neke međunarodne dokumente (npr. Izjavu iz Salamanke, Okvir za akciju iz 1994). Rasprava pri donošenju ovih dokumenata 92 zemlje i 25 međunarodnih organizacija odnosila se na jednakost i društvenu pravdu te obrazovanje djece s posebnim potrebama. Zaključak rasprave bio je da je termin inkluzija prihvatljiviji od termina integracije (s medicinskog pristupa pomoći djeci s teškoćama prešlo se na socijalni pristup omogućavanja uvjeta za što bolji rast i razvoj te obrazovanje takve djece) te da svako dijete ima temeljno pravo na obrazovanje.

Svako dijete ima jedinstvene karakteristike, interese, sposobnosti i potrebe za učenjem; odgojno obrazovni programi u okviru obrazovnih politika zemalja trebaju biti planirani tako da uvažaju različitost svake osobe; djeca s posebnim obrazovnim potrebama trebaju imati pristup redovitim školama; redovite škole s inkluzivnom orijentacijom najefikasniji su način u suzbijanju vidova diskriminacije izgradnjom inkluzivnih zajednica i omogućavanja pristupa obrazovanju svakom djetetu." (The Salamanca Statement and Framework for Action on SpecialNeeds Education, 1994). Stoga je istraživače s Odjela za nastavničke studije zanimalo kakvi su stavovi nastavnika na području Ličko-senjske županije prema obrazovnoj inkluziji učenika s teškoćama, kao prvom koraku snimanja stanja te preduvjeta stvaranja sve boljih uvjeta.

- Rezultati istraživanja pokazuju pozitivne stavove prema inkluziji naših učitelja i nastavnika, jako im je važna podrška škole i ravnatelja u radu s ovim učenicima te pomoć edukacijsko-rehabilitatorskih stručnjaka i pomoćnika u nastavi.istakla je NikčevićMilković.

Roditelji ove djece nekada smanjuju u kompetentnost nastavnika u osnovnim školama subjektivnim "uplitanjima" u njihov profesionalni rad, dok je u srednjim školama suradnja s roditeljima poželjnija. Što su nastavnici slabije obrazovani za rad s ovim učenicima više se metodički i didaktički trude, surađuju i uključuju u stručna usavršavanja. Većina nastavnika radila je s učenicima s teškoćama. U tom radu ostvaruju suradnju u školi, ali slabije u lokalnoj zajednici. Broj učenika u razredu ne smije biti veliki kako bi u radu s učenicima s teškoćama nastavnici mogli individualizirati nastavu. I u Ličko-senjskoj županiji, kao i u cijeloj Hrvatskoj ima još dosta prostora za razvoj odgojno-obrazovne inkluzije.

Profesorica Nikčević-Milković uručila je predsjednici Udruge Pčelice nastavnici Željki Šikić CD-e znanstvenih radova i diplomske radove kako bi Udruga mogla koristiti rezultate istraživanja u svome radu i javljanju na različite natječaje. (LpS)

U subotu uživanje na snijegu

LEDENA SLIKOVNICA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. veljače 2018. u 12:15 sati

GOSPIĆ - U subotu 24. veljače s početkom u 11:00 sati na Trgu Stjepana Radića Grad Gospić i gradske ustanove organiziraju "LEDENU SLIKOVNICU"- dječje aktivnosti na snijegu (slikanje na snijegu, skakanje u vreći, pikado s grudama, pravljenje snjegovića i sanjkanje). (LpS)

Perom i kamerom po Gradu

ŠMUGORI ŠTRUMFOGRADA

Šmugori u Štrumfogradu u Gospiću
Šmugori u Štrumfogradu u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. veljače 2018. u 14:15 sati

Biliži i snima Marko ČULJAT

Drage čitalice i čitatelji,
Jučer sam prošeća zera po mome kvartu Grada. Bija sam kod edni prijatelja, ja njima žuti merlin da napravi sime, a oni meni glavicu luka.

Kad sam iša k njima snimija sam ednu kućicu iz obnove, koja jošte nema ni fasade ni termičke izolacija. To j' sramota kako su loše napravljene kućice u obnovi nakon rata. Bilajska i nikolke okolne ulice di su te kućice niko j' prozva Štrumfogradom. S njim vise ogromni šmugori.

Erasmus+

SUSRET MLADIH IZ ŠEST DRŽAVA

Zimske igre mladeži u Velikom Žitniku
Zimske igre mladeži u Velikom Žitniku
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. veljače 2018. u 21:00 sati

VELIKI ŽITNIK - Erasmus+ razmjena mladih odvija se od 18. do 24. veljače u Outward Bound edukacijskom centru u Velikom Zitniku.-stoji u priopćenju Centra popraćenom slikama

Projekt okuplja 25 mladih iz Gospića i 25 iz Finske, koji obuhvaćaju mlade različitog imigrantskog porijekla - oni dolaze iz cijelog svijeta - Somalije, Etiopije, Maroka, Afganistana i Iraka.

Mladi razmjenjuju kulturu, običaje, kroz kreativne radionice i timski rad, te aktivnosti u prirodi. Posjetili su i Muzej Like, imaju radionice u KIC-u Gospić, oprobali suse u Sportskom centru Briks, u srijedu imaju radionicu s folklornim ansamblom u Pučkom otvorenom u Gospiću, a u četvrtak će posjetiti i Memorijalni centar Nikole Tesle u Smiljanu.

Projekt financira Europska komisija, kroz program Erasmus+ i Agenciju za mobilnosti i programe EU u Hrvatskoj. Sudjelovanjem u projektu svi mladi stječu Youthpass certifikat Europske komisije. (LpS)

Tjedan psihologije

PREDAVANJE O KORIŠTENJU IT TEHNOLOGIJE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. veljače 2018. u 14:45 sati

GOSPIĆ - Tjedan psihologije prvi put je organiziran 2008. godine u sklopu obilježavanja 55. obljetnice Hrvatskog psihološkog društva.

U sklopu ovogodišnjeg tjedna koji je od danas do 25. veljače predavanje za nastavnike, studente i stručnu javnost na teme Korištenje it tehnologije u učenju i poučavanju i Stavovi nastavnika Ličko-senjske županije o obrazovnoj inkluziji - rezultati istraživanja održat će doc. dr. sc. Anela Nikčević-Milković s gospićkog Odjela za nastavničke studije Sveučilišta u Zadru.

Predavanje će biti u Osnovnoj školi dr. Jure Turića, 22. veljače, četvrtak s početkom u 13,30 sati. Voditelj će biti Zvonimir Šimić, mag. psych., s Osnovne škole. (LpS)

Iz serije Vedute Gospića Lika pressa

JOŠ MALO BENTA

Evo zera i povisti Grada,

Gospićka veduta s Novčice i benta
Gospićka veduta s Novčice i benta
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. VELJAČE 2018. u 18:40 sati

Priredija Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Ovi dana pomalo prošetam po Gradu da uvatim pare, u kući je dozlaboga loše. Ovaj puta sam poradi vedute skrenija i do benta. Un je tu staja i prije 1809. godine kad' su u Liku prodrli Vrancuzi iz Dalmacije.

Zadržali su se samo 14 godina doklen nije pa njijov kolovođa Napoleon. Kad su došli u Gospić tili su konje smistit u današnju gospićku prvostolnicu NBDM, ali ih je zaskočija pop Šime Starčević, koji im je lipo na tečnom vrancuskom reka da ne diraju crkvu. To j' iznenadilo maršala Marmonta i posluša ga je, ali mu je da i zadaću - da napravi vrancusko rvacki ričnik. I tako bi.

Ali, Šime nije na tome sta vengo j' napisa i prvu rvacku ričoslovnicu na rvackom divanu, a ne na njemačkom …

Za boravka Vrancuza edne j' godine Novčica poplavila Grad pa su naredili da se sruši. ni manje ni više neg' bent di je bila i pilana.

Tu kod benta bilo j' i pojilište za stoku s blagom kosinom i plitkom vodom. Vatrogasna četa osnovana je prije 154. godine, a godinu dana potlje dobili su novu špricu. Svita se bila skupila u svečanom ruu, međutim nikako da procuri šmrk vode. To je gleda i mali Nikola Tesla, koji je s obigtelji iz Smiljana doselija u Gospić nedaleko benta. Nikola j' zavrnija nogavice lača i uša u vodu i iz mulja izdiga usisnu košaru, a vatrogasci su onda poprskali uzvanike…

Da ste mi debeli i do čitanja i gledanja.

Prvi lički vlog:


Foto kritika čitatelja

BEZ RIJEČI

Ovoj slici ne treba potpisa niti komentara to je odnos prema invalidima
Ovoj slici ne treba potpisa niti komentara to je odnos prema invalidima
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. veljače 2018. u 15:00 sati

GOSPIĆ - Parkirno mjesto za invalide kod Privredne banke snimljeno jučer. (LpS)

Gradska potpora poljodjelcima

OBRAZOVANJE O PESTICIDIMA

Grad poziva zainteresirane proizvođače da se jave za obrazovanje.

Ilustracija iz arhive Lik@ pressa
Ilustracija iz arhive Lik@ pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. veljače 2018. u 14:25

GOSPIĆ - Iz gradske uprave danas smo dobili obavijest kojom Grad poziva poljoprivredne proizvođače s područja grada, a koji su zainteresirani za izobrazbu o sigurnom rukovanju s pesticidima da iskažu interes za sudjelovanjem na izobrazbi.

Cilj izobrazbe je poučiti profesionalne korisnike pesticida njihovoj primjeni kako bi se smanjili rizik i štetni učinci uporabe pesticida na zdravlje ljudi i na okoliš te potaknuti integriranu zaštitu bilja i primjenu alternativnih metoda ili postupaka poput nekemijskih alternativa pesticidima.

Trajanje izobrazbe je 20 sati, a sastoji se od provedba osnovne izobrazbe, polaganje ispita i izdavanje identifikacijske iskaznice.

Obrazovanje poljodjelaca biti će u KIC-u u Budačkoj ulici.Grad Gospić sufinancirat će izobrazbu putem Mjere iz Akcijskog plana potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju Grada Gospića 50 posto ukupnih troškova edukacije, će polaznici platiti samo 190 kuna.

Zainteresirani poljoprivredni proizvođači dodatne informacije i prijave mogu izvršiti u Odsjeku za gospodarstvo i ruralni razvoj Grada Gospića na tel.: 053/658-103 ili e-mail nina@gospic.hr do ponedjeljka 26.veljače. (LpS)

Priopćenje Karla Starčevića gradonačelnika Gospića

NOVINARSKI PAMFLETI

Gospić u snijegu/Foto Lika press
Gospić u snijegu/Foto Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. veljače 2018. u 12:45 sati

GOSPIĆ - Danas smo iz ureda Karla Starčevića dobili slijedeće priopćenje:

Poštovani predstavnici medija,
temeljem čestih napada i iznošenja neistina od strane portala Lika Online vezano za napise o "žestokim napadima od strane mjesnih odbora", te o još mnogim napisanim degutantnim pamfletima vezanim uz rad zimske službe, padanja i čišćenja snijega primoran sam reagirati kako bih javnost upoznao sa stvarnim stanjem stvari, stoga vas molim da ovo priopćenje objavite putem svojih medija.

Naime, radi se o pamfletima portala Lika Online inače privatnog portala, koji je Grad Gospić za vrijeme vladavine HDZ-a koštao više od 230 000 kuna iz džepa poreznih obveznika građana Gospića i portala koji svih godina primanja obilatih sredstava iz proračuna Grada Gospića nije našao za shodno bivšoj vlasti uputiti ni jednu jedinu kritiku, već su iz pera ocvalih novinara dolazile samo pohvale vladajućim strukturama. Danas odjednom kada smo ukinuli financiranje privatnih portala (U tome periodu Ličke novine, odnosno Lika pres kao vlasnik portala, su dotirane ili sufinancirane sa neku kunu više od 32 tisuće. U topme su bile i potpore za izdavanje knjiga. op. ured.), Lika Online bavi se isključivo "istraživačkim novinarstvom bez premca" i svakog dana budno pazi građane Gospića, a i gradonačelnika ne bi li mu zamijetio koji korak manjka ili viška.

Snijega je u Lici bilo i bit će, ceste su prohodne, a kvalitetnu i plodonosnu suradnju s mjesnim odborima nastavit ćemo i dalje na dobrobit svih građana grada Gospića, bez obzira kojoj političkoj opciji pripadali.

Bilo kako bilo, pa čak i pisanjem nemjerljivih pamfleta ja sam sretan što me spominju jer dogodila se demokracija o kojoj do sada neki nisu ni sanjali pa ne znaju što bi ni kud bi s njom. Pitam se što bi se s Likom Online dogodilo da je recimo, prije 4 - 5 godina, napisala kritiku doktoru Milinoviću ili tadašnjem gradonačelniku Krmpotiću. Garantiram da u njihovoj arhivi ne postoji niti jedan jedini takav članak, a i da postoji odavno ne bi bilo ni njih ni portala.

Neka naši cijenjeni sugrađani procijene sami je li razlog tome to što je bivša vlast sve odrađivala blago rečeno savršeno, a nova sve radi toliko, opet blago rečeno loše ili je problem u još jednoj nemogućnosti krčmenjanovca s bankomata svih građana grada Gospića. Prema onome što pišu ali i po komentarima na društvenim mrežama, koje više ni u noćnoj smjeni ne mogu nabrisati, mogu s pravom reći da omalovažavaju Gospićane vrijeđajući im inteligenciju misleći da nisu pročitali njihovu novinarsku pristranost i neprofesionalnost posla kojim se navodno bave.
S poštovanjem,
GRADONAČELNIK
Karlo Starčević

Snije u trećem oku čitatelja i Ličkih novina

BARIKADE NA SVE STRANE

Čitateljevo smeće u Karlovićevoj ulici i nabacani snijeg
Čitateljevo smeće u Karlovićevoj ulici i nabacani snijeg
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. veljače 2018. u 19:30 sati

GOSPIĆ - Danas smo preko, ili kako se birokratski i medijski voli kazati putem Fejsa dobili nešto slika i teksta s čitateljevim osvrtom na (ne)čišćenje snijega.

Poštovanje, imam jedno otvoreno pismo javno upućeno gradskim službama pa me interesira. Ja i ostali stanari u Ulici bana Ivana Karlovića smo gradski obveznici plaćanja Gradu: komunalni namet; pa plaćanje otpada i još drugih stvari ali… ??? Mene interesira čijem mi gradu pripadamo i kome mi da se obratimo za uređenje i odvoz smeća ispred zgrade (ponedjeljkom se odvozi) kao i za odvoz snijega koji je na nogostupu nabacan od strane zimske službe.a koji gle ČUDNO !!!! ???? s druge strane ulice je do asfalta očišćeno. Pa se stvarno s pravom pitam u kojem mi to GRADU živimo ????

Ista slika je i na raskrsnicama gdje je snijeg nabacan sa strane pa kad izlaziš iz sporedne ulice na glavnu ili obrnuto - to graniči s NEMOGUĆOM MISIJOM ili (po pazariški " NEBI NEDILJA"). Evo malo sličica mojoj tvrdnji i nadam se da će neko reagirat (ali ne iduće godine ).

Ovih dana i naša kamera je zabilježila slična ako ne i gora događanja sa snijegom. Traktiorska (?) ralica s posipačem gasirala je kroz grad uzduž i porpiojeko. Uslikali smo ga kod barikate na tratoaru kod stare gimnazije u Glavnoj ulici di razbucava snig u zabranjenom smjeru kretanja.

Danas sam htio upopriječiti kao i prije pola stoljeća sa Starog mosta, na policijsku postaju pa dalje do centra. Ali ne lezi vraže ne da snijeg nije okidan, nego ga je još brdo nagurano na, koliko znam - javni put oli ti prolaz pored nekadašnje kuće uglednika i HSS-ovca Murkovića. Tuda sam kao dijete prolazio i biciklom.
DA podsjetim mlade čitatelje: Prije drugog svjetskog rata snijeg je lopatama u Centru trpan na zaprežna kola koja su opet lopatama istrpavana na Starom mostu, pa tako sve dok se ne čisti sve i cesta bude, kako je pisdao Mile Budak - ravna ka stolica. (LPS)

Obavijest iz Komunalca u Gospiću

ENERGETSKA OBNOVA DVIJE ZGRADE

Do 22. veljače mogu se dostaviti ponude za ovaj posao.

Čardak bi trebao dobiti novo pročelje i to po treći put od 1979./Arhiva Lika pressa
Čardak bi trebao dobiti novo pročelje i to po treći put od 1979./Arhiva Lika pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. veljače 2018. u 14:30 sati

GOSPIĆ - Gospićki Komunalac d.o.o. koji inače upravlja višestambenim zgradama objavio je obavijesti o "nabavi radova na prvoj energetskoj obnovi višestambenih zgrada i to na adresama:

1. Ulica 118. brigade HV-a broj l, - KK.04.2.2.01.0298, EVIDENCIJSKI BROJ NABAVE: 1/2018 (poznatija kao Čardak)
2. Ulici Vile velebita 1,3,5, Kaniškoj 12,14,16,18, i Ivana bana Krlovića 11, -K.04.2.2.01.029, EVIDENCIJSKI BROJ NABAVE: 2/2018 (poznatija kao Uglovnica)

Ponude treba dostaviti do 22. veljače ove godine do podne na adresu: KOMUNALAC GOSPIĆ d.o.o. - Upravitelj zgrade u ime i za račun suvlasnika višestambene zgrade, Bužimska 10, 53000 Gospić, OIB: 64163074544, telefoni: 053/573-031; 099/240-7228, telefaks 053/573-255 ili na e-mail: stipe.pavelic2013@gmail.com .

Javni poziv Ministarstva graditeljstva referentna oznaka PDP_4c2.2, objavljen 17. listopada 2016. godine, za dodjelu bespovratnih sredstava za energetsku obnovu višestambenih zgrada.

Osobe ovlaštene za komunikaciju s ponuditeljima su Stjepan Pavelić, telefon 099/240-7228, elektronička pošte: stipe.pavelic2013@gmail.com - javna nabava i Josip Krmpotić, telefon 095/802-7625, elektronička pošta: josip.krmpotic1@gmail.com - tehničke specifikacije i slična pojašnjenja

Dokumentacija za nadmetanje sa svim njenim prilozima dostupna je na mrežnim stranicama www.komunalac-gospic.hr i www.strukturnifondovi.hr .VRATITE NAM LJUDE, KONJE I RALICE

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. veljače 2018. u 10sati

ČANIĆ GAJ - Danas sam se neugodno iznenadio kada sam vidio da je pao novi snijeg, a ralica kroz Čanić gaj nije prošla.

Jedan sam od rijetko starijih ljudi koji se prisjeća kada smo do glavne ceste organizirali radne akcije da okidamo snijeg, jer nismo mogli čekati Šariće koji su imali konje da nam s malom konjskom ralicom okidaju budući smo morali na posao. Ne ulazim u inate naših političara i dužnosnika Lika cesta, pa upozoravam sve one koji trebaju raditi svoj posao da to čine, jer bi trebali i mi živjeti dostojno čovjeka. Dovodite nas u nedoumicu da ubuduće uopće izlazimo na izbore. Ujedno se ne pravite ludi na razini države i niže i čudite se zašto su nam sela opustjela, kako zadržati mlade i još puno kako, kako, kako???

Na ovom snimku danas u 8 sati susjeda iznad moje kuće kida snijeg lopatom, a 200 metara dalje ima blago, od kojeg ona, suprug, sin i djed od 80 godina žive, jer su ostali bez posla. Još 300 metara dalje živi hrvatski branitelj - invalid... Radno sposobni u susjedstvu vjerojatno će reći još koju riječ. Ja bih trebao progovoriti još žešće, ali ću se povući u svoj život dok ne crknem!
Tomislav Čanić

Reagiranje Kluba vijećnika HDZ-a, HSS-a i HSP-a AS

STALNE GRADONAČELNIKOVE OBMANE

Gospićki koalicijski vijećnici, u drugom planu su izvjestioci javnih ustanova/Foto arhiva Lika pressa
Gospićki koalicijski vijećnici, u drugom planu su izvjestioci javnih ustanova/Foto arhiva Lika pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. veljače 2018. u 9.00 sati

GOSPIĆ - Danas je u našu redakciju stiglo reagiranje Klub vijećnika HDZ-a, HSS-a i HSP-a dr. AS u Gradskom vijeću na priopćenje Karla Starčevića, gradonačelnika Gospića (koje smo objavili na ovoj istoj stranici):

- Ovim putem smatramo nužnim reagirati na brojne uzastopne izrečene neistine, pa tako i službenim gradonačelnikovim priopćenjem objavljenim na jednom lokalnom (gradonačelnikovom) portalu.

Naime, iz gradonačelnikova priopćenja ispostavlja se da isti ima određenu amneziju kada naglašava da se izglasavanje Proračuna moralo dogoditi pošto bi u protivnom Gradsko vijeće moralo na izbore i kako je to bila jedina mogućnost za zadržati sinekure, želeći omalovažit značaj predstavničkog tijela grada sto mu kao izabrani od građana predstavnici nećemo i ne smijemo dopustiti.

Gradonačelnik kao da je prespavao odbijanje proračuna koncem 12 mjeseca od strane Koalicije predvođene HDZ-om kada smo jasno rekli sto mislimo o istome i to na dva glasovanja. Od naše strane kalkulacija nije bilo, izbori su ovisili samo o gradonačelniku koji je samo morao izaći iz Gradske vijećnice i ne predložiti privremeno financiranje.

Međutim, upravo je gradonačelnik taj koji je molio i tražio žurno od Gradskog vijeća uvrštavanje privremenog financiranja grada u dnevni red kako bi izbjegao izbore. (Ovdje je trebao biti privitak koji nismo dobili op. ur.)

Napominjemo, a što smo izjavili i prilikom izglasavanja proračuna, da kao Gradska većina ne želimo biti oni koji ruše ili onemogućavaju rad, koji stopiraju neke projekte koje samo gradonačelnik vidi u ovom dokumentu i koji su negdje skriveni kako je i on sam rekao i koje nitko drugi ne vidi. Ne želimo biti remetilački faktor, ali šaljemo i jasnu poruku da smo protiv ovakvog proračuna koji ne nudi ništa građanima. Stoga smo kao Koalicija podigli samo jednu našu ruku kako bi ovaj proračun koji ne zaslužuje prolaznu ocjenu prošao i koji ide na dušu gradonačelniku koji ga je i predložio.

Smatrali smo tada, a i danas, da Gospiću ne trebaju novi izbori jer oni neće dovesti do brzog rješenja s obzirom na novi izborni zakon, ali isto tako moramo poslati jasnu poruku da se gradonačelnikov posao sveo na obmanjivanje javnosti i nerad, šikaniranje zaposlenika, sudske sporove koji će grad dovesti u značajne financijske probleme i paralizu sustava.

Dajemo ruku suradnje, ali tražimo od gradonačelnika da počne raditi svoj posao koji se na žalost sveo samo na samohvalu putem medija, ali isto tako poručujemo da nećemo dopusti gradonačelnikovu samovolju jer za to imamo vijećnički mandat koji su nam dali građani ovoga grada, te ćemo upozoravati na sve propuste od strane istoga i na legitiman zakonski način i reagirati kada to bude potrebno.

Usputnica s Novčice

STIGLI KORMORANI

Kormorani na Novčici/Foto Marko Čuljat Lika press
Kormorani na Novčici/Foto Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. veljače 2018. u 21:45 sati

GOSPIĆ - Ribolovcima Grada i šire okolice javljamo tužnu vijest sa Starog mosta na Novčići - stigli su kormorani.

Za tu zaštićenu pticu kažu da može pojesti čudo ribe svaki dan. Ostaje zagonetka zašto su s Novčice nestale divlje patke koje su se tu nastanile još prije rata. (MaČ)

Priopćenje Karla Starčevića, gradonačelnika Gospića

BRIGA ILI NEBRIGA ZA GRAD

Jedna od proteklih sjednica Gradskoj vijeća/Foto arhiva Lika pressa
Jedna od proteklih sjednica Gradskoj vijeća/Foto arhiva Lika pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. veljače 2018. u 11:45 sati

GOSPIĆ - Danas smo iz ureda gospićkog gradonačelnika Karla Starčevića dobili slijedeće priopćenje:
- Nakon što je u srijedu 31. siječnja, 2018.godine prihvaćen Proračun Grada Gospića za 2018. godinu bez ijednog amandmana (a imali su više od 45 dana proračun u rukama) čime su vijećnici HDZ-a i koalicijskih partnera priznali da je sadašnja izvršna vlast zapravo napravila dobar i smislen proračun za godinu koja je pred nama u kojoj je prvi put u povijesti Grada Gospića oslobođeno preko 6 milijuna kuna za razvoj. Koristim priliku da priopćenjem ukažem na niz nelogičnih poteza i odluka kojima HDZ-ova većina u Gradskom vijeću opstruira rad izvršne vlasti, kao i neistinitog i vulgarnog izvješća njima sklonih medija čiji se novinari niti ne pojave na sjednici Gradskog vijeća, a pamflete sipaju iz rukava, pa se pitamo tko od vijećnika HDZ-a obavlja i "novinarski" posao.

Prva od tih nelogičnosti je da čine nemjerljivu štetu građanima odbijajući izglasavanje Prostornog plana, koji je izuzetno bitan za razvoj Grada (što je na tragu stalne opstrukcije gradske uprave), a posebno ako znamo da je isti taj Prostorni plan trebao biti odrađen za vrijeme bivšeg gradonačelnika Petra Krmpotića, što je on ciljano spriječio uoči izbora naloživši gospodinu Mati Žagaru, vlasniku "Arhingtradea" da obustavi daljnju izradu prostornog plana, što je gospodin Žagar i javno potvrdio na sjednici Gradskog vijeća. Naime, od 19 točaka prostornog plana koje su trebale ići u izmjenu 16 točaka je pristiglo za vrijeme mandata Petra Krmpotića i svih 16 točaka se odnose na pomoć građanima kojima je prijeko potrebno izvršiti legalizaciju svojih objekata, a mi smo im stavljanjem prostornog plana u proceduru htjeli pomoći da što prije legaliziraju svoje objekte. Nijedan špekulativni zahtjev nije priložen pa neka građani daju svoj sud zbog čega je Vijeće na čelu sa bivšim gradonačelnikom odbilo izglasati točku Prostornog plana. Toliko o njihovoj brizi za građane.

Čudimo se i pitanju vijećnika Đapića o postavljanju Milana Mataije na čelo gradskog poduzeća Komunalac, a kada se zna da smo ga iz Gradske dvorane premjestili u Komunalac bez dodatnih troškova za Grad. Možemo li to nazvati uhljebljivanjem ili racionalnošću? O uhljebljenju govori Đapić koji je preko "Dadine veze" uhljebljen ni više ni manje nego u HAC-u.

Koliko je velika briga Petra Krmpotića koji je "živio za grad", a zapravo živio od grada, vidi se iz njegove odgovornosti prema gradskom proračunu kojeg je u pola godine nakon neuspješnog mandata (o njegovoj uspješnosti izjasnili su se građani) koštao nešto više od 180.000,00 kuna dok su zamjenici Ivan Biljan i Marta Grgurić bili nešto skromniji pa su izlistali po 160.000,00 kuna na svoj račun u pola godine. Tako se voli svoj grad.
Nadalje, moramo spomenuti brigu o proračunu koju vode HDZ-ovi vijećnici u vidu brige za "poduzetnika" Biničkog, vlasnika tvrtke "Millem" koji je u prvih pet mjeseci 2017. godine uz debelu Krmpotićevu pomoć kroz održavanje javne rasvjete i kićenje grada izvukao nešto više od 1.250.000,00 kuna dok je gradonačelnik Starčević sa suradnicima u sedam mjeseci na održavanje rasvjete i kićenje grada potrošio nešto manje od 150.000,00 kuna. Iz svega se vidi da nije problem gradonačelnik Starčević sa suradnicima, već je problem bankomat, za kojega ne da nemaju više "PIN" za podizanje novca, nego nemaju ni pristup bankomatu. Čudni ljudi, a još čudnije poduzetništvo koje je, mogli bi reći, postalo predmet DORH-a, a ne Grada.
Iznimno je čudno i da u najboljim gospodarskim i poslovnim manirima vijećnici HDZ-a blokiraju rad gradskog poduzeća "Usluge" nepotvrđivanjem predloženog predsjednika Nadzornog odbora gospodina Tomislava Mažara diplomiranog pravnika koji bi se trebao pobrinuti za interese rada i gradskog poduzeća Usluga. Budući da je grad prilično oštećen dozvolom prethodnih vlasti koje su prihvatile društveni ugovor između Grada Gospića i Općine Perušić na štetu Grada Gospića poglavito glede upravljačkih prava. Grad Gospić posjeduje 78,8 % kapitala, a Općina Perušić 22, 2% kapitala, a odnosi upravljačkih prava su 66,6 % : 33,3 %. Iz kojih razloga su bivši gradonačelnici potpisali takav štetan društveni ugovor poznato je njima, ali je nama, a vjerujemo i svim Gospićanima to neprihvatljivo. Možemo sa sigurnošću reći da je upravo to razlog zbog kojeg nisu htjeli prihvatiti predloženog pravnika, koji nije član nijedne stranke, na mjesto predsjednika Nadzornog odbora koji bi slijedom navedenog ušao u trag neprihvatljivim i zakonski upitnim postupcima u gradskom poduzeću.

Ono što je svakako dobro, je što su HDZ-ovi vijećnici, točnije jedan od njih mladi gospodin Bronzović (ukoliko to nije kukavičje jaje) prihvatili proračun za 2018. godinu zbog čega se ipak neće stati s financiranjem gradskih proračunskih korisnika, udruga na području grada, a samim time neće se stati s radom na svim dobrim projektima koje smo u Gradskoj upravi započeli. Vijećniku Bronzoviću svakako čestitke na hrabrosti i Bog nam, kako je rekao, treba svima biti u pomoći, poglavito da uspijemo u narednom razdoblju srediti javašluk i nered kojega su nam prethodnici ostavili. Za kraj moramo naglasiti da se izglasavanje Proračuna moralo dogoditi pošto bi u protivnom Gradsko Vijeće moralo na izbore i to im je bila jedina mogućnost zadržati sinekure.

Zima u Gradu

LOPATANJE NA MOSTU

Čišćenje Starog mosta na Novčici/Snimio Brane Javorina
Čišćenje Starog mosta na Novčici/Snimio Brane Javorina
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. veljače 2018. u 17:10 sati

GOSPIĆ - Danas smo dobili jednu sliku od čitatelja Brane Javorine na kojoj su radnici lopatama i uz pomoć male ralice čistili Stari most na Novčici.

Koliko se moglo zamijetiti bili su to radnici Lika cesta, njih desetak i na brzinu su očistili sav snijeg na mostu. (MaČ)

Video zapis

www.youtube.com/edit?o=U&video_id=zVmC1cbTYRU

Udruga Pčelice Gospić

POMOĆ STIŽE SA SVIH STRANA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. siječnja 2018. u 16:30 sati

GOSPIĆ - Prilikom prijave na različite natječaje koji se raspisuju za udruge, Udruga "Pčelice" za 2017. godinu prijavila je, dobila i provela projekte, kaže se u njihovom današnjem priopćenju.

1. "Jači mi"-jačanje kapaciteta "Pčelica" u visini od 30.000 kuna. Projekt je financirao Grad Gospić kroz Program javnih potreba. Kako bi se povećala kvaliteta i transparentnost rada Udruge "Pčelice", Ana Jelača je zaposlena na pola radnog vremena kao administrativno-računovodstveni djelatnik Udruge. Ana vodi financijske poslove Udruge, redovito podnosi financijske izvještaje kao i programske i projektne izvještaje. Osim financija Ana pomaže u organizaciji svih aktivnosti koje članovi Udruge provode. Projekt se provodi od 2015. godine.

2. "Pomoćnik za 5" u visini od 15.000 kuna. Projekt je također financira Grad Gospić kroz Program javnih potreba. Ovim je projektom za jednog korisnika Udruge "Pčelice" osigurana podrška pomoćnice u nastavi s ciljem što kvalitetnijeg svladavanja nastavnog sadržaja i obrazovnih izazova.

3. "Zajedno napredujemo" u visini od 13.000 kuna. Projekt je financirao Grad Gospić kroz Program javnih potreba. Za sedam korisnika Udruge "Pčelice" koji imaju veće motoričke smetnje osigurana je stručna fizioterapijska podrška u domovima korisnika. Ovim projektom povećava se pokretljivost i funkcionalna sposobnost korisnika te je jako bitno kontinuirano provođenje fizioterapijskih aktivnosti s korisnicima. Zahvaljujući donaciji obitelji Blažević o kojoj smo javnost prošle godine obavijestili, projekt se provodio do kraja 2017. godine te će se njegova provedba dok god je moguće nastojati kontinuirano osiguravati kroz projekte i donacije.
Udruga "Pčelice" zahvaljuje se Gradu Gospiću na kontinuiranoj financijskoj i organizacijskoj podršci od osnutka Udruge.

4. "Jahanjem do slobode kretanja i govora" u visini od 8.000 kuna. Projekt je financirao HEP d. d. - "Svjetlo na zajedničkom putu". Za deset korisnika Udruge "Pčelice" osigurano je jahanje pa se velike i male "Pčelice" već četvrtu godinu uzastopno ljeti druže i koriste višestruke blagodati jahanja na imanju obitelji Grgurić u Ličkom Ribniku. Jahanjem se unaprjeđuju motoričke sposobnosti djece, razvijaju komunikacijske sposobnosti i podiže razina samopouzdanja korisnika.

5. "Zeleni park Gradina" u visini od 13.000 kuna. Projekt je financiran od Zaklade "Kajo Dadić". Cilj akcije u potpunosti je ostvaren - okoliš područne škole Lički Novi uređen je za provođenje školskih aktivnosti na otvorenom te kao mjesto gdje djeca i posjetitelji mogu kvalitetno provoditi svoje slobodno vrijeme. Motiv prijave i provođenja akcije bila je zahvala učiteljici Ani i učenicima PŠ Lički Novi jer uključuju naše korisnike (djecu s poteškoćama u razvoju) u projektne aktivnosti koje provode u školi te često sudjeluju na različite načine u humanitarnim aktivnostima za Udrugu "Pčelice". Sama akcija provedena je vrlo kvalitetno zahvaljujući radu i vremenu koje su u nju uložili svi sudionici te se "Pčelice" od srca zahvaljuju na pomoći malim i velikim mještanima Ličkog Novog te institucijama, udrugama, privatnicima i Gradu Gospiću na podršci i pomoći. "Zeleni park Gradina" odličan je primjer kakav rezultat može nastati dobrom i kvalitetnom suradnjom te se "Pčelice" zahvaljuju i lokalnim portalima koji su redovito izvještavali o provođenju akcije. Provođenjem građanskih akcija Udruga "Pčelice" želi dati svoj doprinos lokalnoj zajednici kao zahvalu za pomoć i podršku radu "Pčelica".

6. Sensory room project u visini od 25.000 eura. Projekt je financirala Fondation Futur 21. Dobivenom donacijom uređuje se "Soba čudesa" za senzornu integraciju korisnika u novom prostoru "Pčelica" te se osiguravaju doedukacije stručnih suradnica za Bobath i Voyta terapiju te edukacije stručnjaka u području logopedije i rehabilitacije o čemu će lokalna zajednica uskoro biti detaljnije obaviještena. Udruga "Pčelice" zahvaljuje se Općoj bolnici Gospić na podršci za edukacije polaznica.

7. "Uključivanje u život zajednice djece s teškoćama u razvoju" u visini od 38.394,70 kuna. Projekt je financiran od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Projektom je osigurana podrška osobnog asistenta za jednog korisnika Udruge "Pčelice" te se Udruga "Pčelice" zahvaljuje županu dr. Milinoviću i Ličko-senjskoj županiji na podršci.

8. "Javni rad za Pčelice i zajednicu" u visini od 72.715,52 kuna. Program je financirao Hrvatski zavoda za zapošljavanje u programima javnih radova. Programom su zaposlene tri mlade osobe - Tea, Marin i Emilija na puno radno vrijeme u trajanju od šest mjeseci na radnom mjestu pomoćnik u udruzi te se ovim putem Udruga "Pčelice" zahvaljuje na pomoći i odličnoj suradnji Područnom uredu Gospić Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

9. Program "Izgradnja nacionalnih kapaciteta za primjenu potpomognute komunikacije (PK) kao metode rane intervencije za djecu od 0-8 godina s razvojnim odstupanjima/teškoćama". Programom su doeducirane tri stručne suradnice - Andrea, Katarina i Mihaela za korištenje asistivne tehnologije u radu s djecom s teškoćama u razvoju. Udruga "Pčelice" dobila je dio tehničke opreme za provođenje programa te će uskoro stići i stručna oprema. Udruga "Pčelice" zahvaljuje se Gradu Gospiću na organizaciji prijevoza polaznica za dio edukacija.

10. Projekt "Naučimo roditelje" - Udruga "Pčelice" partner je s Centrom za mladež Zaprešić i "DND" grada Gospića u provođenju aktivnosti projekta.

Navedeni projekti, partnerstva i suradnje doprinose boljem i kvalitetnijem radu Udruge "Pčelice" te ostvarenju cilja osnutka Udruge, a to je: unaprjeđenje kvalitete života, te medicinske i socijalne zaštite djece s poteškoćama u razvoju i njihovih obitelji.

Radujemo se budućim suradnjama, radu i izazovima te ćemo lokalnu zajednicu uskoro izvijestiti o financijama "Pčelica" za prošlu godinu, provedenim aktivnostima i priči o divnim i nesebičnim ljudima i postupcima čiji će rezultat biti jedno toplo i veselo mjesto otvoreno svima koji žele drugima pokloniti svoje vrijeme, znanje i nesebično im pomoći. (LpS)

Kritika u slici i riječi

UKLONITI PANOE S REKLAMAMA

Reklamni panoi nakaradnop djeluju uz spomkenik jezikoslovcima Ličanima
Reklamni panoi nakaradnop djeluju uz spomkenik jezikoslovcima Ličanima
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. siječnja 2018. u 14:10 sati

Kritizira perom i kamerom Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Kroz podne kada je ugrijalo na gotovo deset celzijevaca (na mom pendžeru) do Novčice) lagacko sam krenija u Grad.

Bez problema sam savlada stubište, Stari most i nastavija prema skveru. Tu sam zasta kod mam dva izloga, a treći je zatablan. Proša sam ulicom pored Parka blaženika Stepinca i zasta kod županijske palače koja je od ziđanja bila naminjena za školstvo, a prid rat, mislim ovaj, Domovinski, bila j' dom mnogim đacima i studentima Akademije.

Priko puta Ulice dr. Franje Tuđmana, je mali bezimeni parkić di je već desetljećima, od 1981., skulptura Frulaš rad akademskog kipara Jure Žaje, inače gospićkog zeta, koga su edno vrime za nove vlasti bili makli na sugestije nekog lokalnog odličnika jer da Rrvati ne sviraju frulu, vengo Srbi (?). Moš mislit.

Litoska je tute postavljen spomenik trojici uglednih hrvatskih jezikoslovaca Šimi i Anti Starčeviću i Franu Kurelcu, rad nepoznatog majstora. U sklopu postavljanja spomenika što je učinija kamenoklesar iz Karlovca, jer za to u Gospiću nema sposobni ljudi, neka se ne uvridi uni nikoliko spomeničara iz Budačke ulice, niko je iz samo njemu poznatih razloga "zaboravija" napravit stazu do spomenika pa ljudi čepaju travu da pročitaju ogromni tekst koji je nečitak sa staze, a zaboravili su i primistiti reklamne panoe nekadašnjeg Doma JNA di su se raklamirali filmovi i plesnovi u Domu, a danas obavisti lipi ko god stigne.Na stranu što edan gospićki odličnik spomenik nazva zidnim novinama.

Skoro zaboravi, ugibalište pješačkog hodnika, kako se po rvacki danas veli za tratoar, cure iz Doma nazvale su Magareći trg. Naime, tuteka su na kamenom zidiću bile rastove letve pa su tu sidili gradcki momci merkacjući divojke iz Doma.

Noć muzeja u Gospiću

GOSPIĆANI POHRLILI U MUZEJE

Ravnateljica Muzeja Vesna Bunčić otvara seriju od tri predavanja/Foto MLG i MCNT
Ravnateljica Muzeja Vesna Bunčić otvara seriju od tri predavanja/Foto MLG i MCNT
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
26. siječnja 2018. u 23:15 sati

GOSPIĆ - Već tradicionalna nacionalna manifestacija Noć muzeja privukla je večeras brojne Gospićane u Muzej Like.

Tema je bila planinarstvo planinarske ekspedicije i rad gorske službe spašavanja o čemu su govorili Ana Lemić, Tomislav Čanić i Josip Brozičević. Postavljena je i izložba pretežito dokumentarne fotografije iz arhive PD Željezničar koji jedini aktivno djeluje dugi niz godina i iz arhive Ane Lemić.

Ovogodišnju Noć muzeja uveličali broji posjetitelji Memorijalnog centra "Nikola Tesla" u Smiljanu. Posjetitelji su uživali u razgledavanju stalnog postava Centra, kao i u predavanjima Ivane Svetić i Ane Brkljačić na temu Velebitske energetske silnice, djelatnica Parka prirode Velebit, kao i u fotografijama Josipa Tomaićaisto zaposlenika PP Velebit, pod nazivom "Onako usput".

Nešto prije ponoći od ravnateljice Vesne Bunčić saznali smo da je u Muzeju Like u Gospiću bilo 177 posjetitelja, a u Memorijalnom centru Nikole Tesle u Smiljanu 216. (LpS)

Samostalna narodna knjižnica Gospić

PROMOCIJA MAPE GRAFIKA O VELEBITU

Mapu su izradili i priredili izložbu gospićki studenti za učitelje.

Predstavljanje velebitskih grafika gospićkih studenata za učitelje
Predstavljanje velebitskih grafika gospićkih studenata za učitelje
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
26. siječnja 2018. u 9:45 sati

GOSPIĆ - Sinoć je u Samostalnoj narodnoj knjižnici bio jedinstven događaj - predstavljanje mape studentskih grafika pod nazivom Velebitskim tragovima.

Mapu su predstavile: pročelnica Odjela za nastavničke studije u Gospiću doc. dr. sc. Sanja Vrcić-Mataija, urednica mape izv. prof. dr. art. Ana Vivoda te suradnica na mapi dr. sc. Ana Brkljačić iz Parka prirode Velebit. Predstavljanje mape i izložbu studentskih radova uveličao je nastup Studentskog pjevačkog zbora Degenija sa zborovođom prof. Tvrtkom Sarićem koji su izveli tri prigodne skladbe: hrvatsku narodnu - Zaspalo je siroče, potom napjev iz Izraela, Hevenu Shalom Alechem (Nek' vlada mir na svijetu) te afričku narodnu skladbu: Ukuthula (Mir).

- Grafička mapa studentskih radova - Velebitskim tragovima uspjela je umjetnička vizualizacija velebitske prirodne baštine, ali je i poticaj svima nastavnicima na istraživanje vlastitih istraživačkih mogućnosti vođenih suradničkim odnosom, traganjem za neistraženim prostorima neokaljanih vidika velebitskih proplanaka i snagom ličkoga duha. Nastala kao rezultat projektnog tipa nastave što ju je inicirala izv. prof. dr. art. Ana Vivoda u sklopu likovnih kolegija unutar Modula likovne kulture, u suradnji s dr. sc. Anom Brkljačić, stručnom savjetnicom u javnoj ustanovi Park prirode Velebit, mapa studentskih grafika svjedoči sinergiju znanosti i umjetnosti, talenta i rada, odgovornosti i ustrajnosti. - istakla je na predstavljanju doc. dr. sc. Sanja Vrcić-Mataija, pročelnica Odjela za nastavničke studije u Gospiću.

Pročelnica Vrcić-Mataija je naglasila da je mapa osmišljena kroz višegodišnje promišljanje odnosa umjetnosti i znanosti te interdisciplinarnog pristupa unutar Likovnog modula učiteljskog studijskog programa, mapa je izvrstan uvod u kreativno oblikovanje sadržaja modula Kulturne i prirodne baštine, koji je pokrenut na Odjelu za nastavničke studije, u okviru kojeg nastavnici sa studentima, s različitih aspekata, u suradnji s kulturnim, obrazovnim i znanstvenim ustanovama u našoj sredini, svoj znanstveni, umjetnički i nastavni rad usmjeravaju na istraživanje ličke kulturne i prirodne baštine.
- Grafička mapa studentskih radova prvi je takav oblik izdavačke djelatnosti Sveučilišta u Zadru i stoga zavrjeđuje pozornost šire javnosti, tim više što afirmira ličku prirodnu i kulturnu baštinu predstavljajući naš Odjel studentskim kreativnim radovima realiziranima znalačkim stručnim vođenjem i uzornim primjerom međuinstitucijske suradnje u lokalnoj sredini. Mapa je tiskana uz svesrdnu financijsku i moralnu podršku Sveučilišta u Zadru, zbog čega smo zahvalni upravi, rektorici prof. dr. sc. Dijani Vican, prorektorima, Uredu za izdavačku djelatnost, prorektoru prof. dr. sc. Josipu Faričiću od kojeg smo imali neupitnu podršku i koji je od samog početka pozdravio ideju tiskanja mape vjerujući u njezin uspjeh.- rekla aje pročelnica Vrcić-Mataija. (LpS)

Gradsko vijeće Gospić

ZASJEDANJE 31. SIJEČNJA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. SIJEČNJA 2018. u 10:20 sati

GOSPIĆ - Predsjednik Gradskog vijeća Petar Radošević sazvao je sedmu sjednicu ra posljednji dan siječnja.

Za sjednicu je predložio dnevni red od 29 točaka, a po ustaljenom pravilu prva je aktualni sat. Pred vijećnicima nakon rasprave izmjena Statuta i Poslovnici, naći će se više odluka iz komunalne djelatnosti.

Na ovoj sjednici po treći puta će se raspraviti Prijedlog Proračuna Grada za ovu godinu o kome je čak u proteklom periodu provedena javna rasprava. (LpS)

Samostalna narodna knjižnica Gospić

IZLOŽBA GRAFIKA GOSPIĆKIH STUDENATA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. siječnja 2018. u 11:30 sati

GOSPIĆ - U četvrtak 25. siječnja s početkom u 18,00 sati biti će u Samostalnoj narodnoj knjižnici svečano otvaranje likovne izložbe.

Izložbu grafika priređuju studenti Odjela za nastavničke studije u Gospiću Sveučilišta u Zadru, a biti će i promocija grafičke mape Velebitskim tragovima. Grafičku mapu će predstaviti doc. dr. sc. Sanja Vrcić Mataija, urednica izv. prof. dr. art Ana Vivoda i dr. sc. Ana Brkljačić.

Na promociji će nastupiti Studentski pjevački zbor Degenija sa zborovođom Tvrtkom Sarićem. (LpS)

Muzej Like Gospić

NOĆ MUZEJA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. siječnja 2018. u 15:30 sati

GOSPIĆ - I ove godine Muzej Like se uključio u tradicionalnu Noć muzeja koja će biti 26. siječnja.

U Muzeju Like u 18 sati će biti otvaranje izložbe fotografija s planinarenja Planinarskog društva "Željezničar" i iz arhive Ane Lemić.

U 19 sati predavanje o povijesti planinarstva u Gospiću održati će Ane Lemić, u 20 sati o ekspedicijama ličkih planinara govorit će Tomislav Čanić, u 21 sati o povijesti i ulozi HGSS-a govorit će Josip Brozičević.

U Memorijalnom centru Nikole Tesle u Smiljanu u 18 sati je otvaranje izložbe Josipa Tomaića Onako usput. U 20 sati je predavanje Velebitske energetske silnice Ivane Svetić i Ane Brkljačić iz uprave Parka Prirode Velebit.

Od 19 do 22 sata svakog punog sata biti će demonstracije Tesline ispitne stanice. (LpS)

Perom i kamerom po Gospiću i okolici

LIČKA ARHITEKTURA SE ZABORAVLJA I NESTAJE

Autori objekta koji se grade ne vode nimalo računa o ličkoj građevinskoj tradiciji koja je prilagođena podneblju.

Novogradnja u Ličkom Novom sa šatoračkim krovom/Arhiva Lika pressa Gospić
Novogradnja u Ličkom Novom sa šatoračkim krovom/Arhiva Lika pressa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. siječnja 2018. u 14:15 sati, dopuna 23. siječnja 2018, u 12 sat

Pripremio Marko ČULJAT


GOSPIĆ - Već desetljećima urbanisti, projektanti i investitori (ovo zadnje može se čitati i kao građani) zanemaruju i potiskuju tradicijsku ličku arhitekturu gradnje kuća. Prvoj grupi "stručnjaka" treba dodati i tzv. zaštitare Ministarstva kulture koji često puta uvjetuju neke elemente gradnje koji nemaju veze s Likom, kao što je naš primjer krovnog prozora koji kao da je napravljen u - Švicarskoj.

Čak se zanemaruje i podneblje pa se prave ravni krovovi s terasama. Jadni stanari sami se domišljaju kako spriječiti prokišnjavanje i fajtinu u stanu pa se prave improvizirani krovovi.. Privatna gradnja svela se na prostu kocku pokrivenu nekad salonitom, a danas limetinom, i to po mogućnosti boje čokulade.

Već godinama obilazimo Liku kamerom i bilježimo zanimljive detalje. Možda je razumljivo što kuće više nemaju balature ili ganka, a dobro bi došao da zaštiti ulaz u kuću. Balatura ili ganak gradili su se na produženim donjim gredicama kuće, a često su puta bili zatvoreni da se zaštiti i kuća i ulaz u kuću, a u njima je bio sanitarni čvor, ili ostava.

Više nitko i ne zna što je to šatorački krov na dvije vode, a što maija. Lički šatorački krov nije kao bosanski na četiri vode istostranični trokut, već je krov čiji je iznad lastavice ili somića ukošen, a na najširem dijelu obadva krova na lastavici se gradila maija. To je mali krović koji štiti donji dio kuće od utjecaja kiše, a time i vlage. Takva maija se i dan danas nalazi na zgradi Gimnasiuma koja je otvorena u porosincu a 1869. godine, a di danas studiraju učitelji. To se zove profilirani međukatni vijenac, koji učvršćuje građevinu i odbija vodu od pročelja. On je bio oštećen u ratu pa je prije koju godinu saniran.

Na lastavicama ispod krova je obično bio je pendžerić, lakomica - mali prozor kroz koji je ulazilo dnevno svjetlo u tavanski prostor ili šufit gdje se sušio posik - meso za zimu, i u škrinjama držalo žito. Za rožnicima i pantama bili su stari predmeti koji se rijetko koriste. Pendžerići su bili stalno otvoreni kako bi propuh bolje osušio meso.

U tavanu su, ponekad, bile uređenje prostorije za stanovanje, a one su imale i krovni pendžerak za koji je pravljen poseban krov na dvije vode. U prostorijama su u pravilu bili podstanari, ili mlađi članovi obitelji.

Kad smo već kod pendžera, drvo u posljednje vrijeme zamjenjuje plastika koja se čak ugrađuje i u zaštićene spomeničke objekte kao imitacija drveta. Nikome i ne pada napamet da napravi pendžer na pendžeru. Stari su prozori obično imali pod dva krila unutarnja i vanjska i u svakome po tri šajbe cakla. Ta jedna šajba imala je dodatni drveni okvir s rajberom ili polurajberom i otvarala se na vanjskom krilu da bi se prostorija proždračila kada je jaka zima.
Naša je kamera, bar za sada, zabilježila samo jednu novogradnju u Ličkom Novom koja ima šatorački krov i veoma lijepo izgleda. Ispod tog krova napravljena je terasa, gdje vjerojatno vlasnik uživa kad ima vremena.

U Gospiću i diljem okolice propadaju stare ličke brvnašice, a da ih je sačuvati i obnoviti, mogle bi poslužiti u brojne svrhe. O tome ne mislimo pametovati.

REAKCIJA ČITATELJA:
Bog, Marko!

Čestitam na uradku o arhitekturi u Gospiću, odnosno u Lici. Bilo bi lijepo i korisno kada bi napravio foto katalog starih kuća razvrstan po gospićkim ulicama. Za koju godinu te će kuće nestati, a one svjedoče o gospićkoj prošlosti. Nažalost zbog trošnosti, a više zbog bezumlja vlastodržaca nestaju.Tako je nestala i Murkovićeva vodenica na bentu, mjesto na kojem smo mi stariji u mladosti ljubovali i tugovali, sastajali se i planirali razne večernje-noćne dogodovštine o kojima se pričalo.

Nasiljem nad arhitekturom Gospića, posebice nad rijekom Novčicom i njenim brojnim kupalištima gazi se i po našim sjećanjima, rastače se osjećaj povezanosti i pripadnosti. Događa li se to slučajno? Ne!

Odgovor ćeš doznati u razgovoru s Gospićanima različite dobi.

Svako Ti dobro želim!

Ive


Vodostaj Novčice raste

I DALJE PLOVE STABLA

U proteklih pet dana vodostaj je porastao za 53 centimetra.

Nova stabla u Novčici koja će završiti u Kosinju/Foto Marko Čuljat
Nova stabla u Novčici koja će završiti u Kosinju/Foto Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. siječnja 2017. u 13:15 sati

GOSPIĆ - Prije pet dana snimili smo dva debla koja su se ustavila na stupu Starog mosta preko rijeke Novčice. Bilo je i nešto smeća. Vodostaj je bio na 2,8 metara.

Danas pet dana kasnije prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda vodostaj kod Starog mosta je bio 3,33 metra. Zbog kiše koja je padala u posljednja dva dana vodostaj je porastao za 53 centimetra. Voda je odnijela prva stabla i smeće, ali su Novčicom doplovila dva nova stabla i zaustavila se na mostu. Ovu smo informaciju objavili i na Fejsu pa smo dobili naputak od jednog inspektora da to pismeno prijavimo drugom inspektoru. To vam je demokratska birokracija. (MaČ)

Prenosimo s internet stranice Grada Gospića

PRIJEDLOG PRORAČUNA NA UVIDU JAVNOSTI

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. SIJEČNJA 2017. U 10 SATI

GOSPIĆ - Prošlog tjedna građani su imali priliku da u Gradskoj vijećnici sudjeluju u predstavljanju i javnoj raspravi Prijedloga Proračuna Grada Gospića za 2018.godinu.

Gradonačelnik Karlo Starčević građanima i vijećnicima koji su se odazvali raspravi, predstavio je Prijedlog. Zamjenica gradonačelnika Kristina Prša prezentirala je i objasnila prihodovnu i rashodovnu stranu proračuna te iznijela problematiku oko planiranja i punjenja proračuna i zakonsku osnovu po kojoj se proračun stvara, a predstavljeni su i kapitalni projekti planirani u 2018. godini.

Po prvi su put, tijekom proteklog tjedna, građani su imali priliku na službenim internetskim stranicama grada davati svoje prijedloge kroz ponuđeni obrazac.Svi građani koji nisu bili u mogućnosti doći u Gradsku vijećnicu, Prijedlog proračuna za 2018. godinu tj. PowerPoint prezentaciju mogu pogledati na donjoj poveznici:

http://www.gospic.hr/images/stories/Prora%C4%8Dun%202018/Prezentacija%20Prora%C4%8Duna%20Grada%20Gospi%C4%87a.pdf

Perom i kamerom na Novčici

PLOVE I VRBE

Vrbe u Novčici kod Starog mosta/Snimio Marko ČULJAT
Vrbe u Novčici kod Starog mosta/Snimio Marko ČULJAT
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. SIJEČNJA 2018. U 14;00 SATI

GOSPIĆ - Kao nikad do sada, sa Starog mosta na Novčici snimili smo dvije vrbe koje je voda nanijela na središnju stup mosta i tu su se zaustavile zajedno s nekakvim smećem.

Prema današnjim podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda na mostu je vodostaj novčice na 280 centimetara. Vjerojatno će trebati obilnija kiša da vodostaj poraste i ubrza i da vrbe završe u - Kosinju. (MaČ)

Veliki Žitnik

PREŽIVLJAVANJE ZIMI

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. siječnja 2018. u 22:00 sati

VELIKI ŽITNIK - Početkom tjedna počela je druga po redu Zimska pustolovina za mlade u organizaciji Outward Bound Croatia (OBC).

U Žitnik je stiglo 24-ro odvažnih mladih iz cijele Hrvatske i uputilo se na ekspedicijski program. Outward Bound zimska pustolovina održava u zimskim praznicima i mladima nudi priliku da besplatno sudjeluju u jedinstvenom programu osmišljenom prema Outward Bound metodi iskustvenog učenja u prirodi.
U šest dana, mladi kroz ekspediciju, navigaciju s kartom i kompasom, penjanjem na stijenu, špiljarenjem i spavanjem na otvorenom vježbaju vještine suradnje u timu, međusobno povjerenje i suosjećanje, nadilaze granice i razvijaju hrabrost i samopouzdanje.

Programi se provode uz potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u sklopu projekta "Otkrij svoj potencijal i aktiviraj se" usmjeren poticanju aktivnog sudjelovanja mladih u društvu i trogodišnjeg projekta "Zakorači u svijet" kojim se potiče mobilnost mladih. (LpS)

POZIV IZ GRADA GOSPIĆA

POZIV NA ZAVRŠNU RASPRAVU PRORAČUNA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. siječnja 2018. u 19:30 sati

GOSPIĆ - Iz gradske uprave popodne smo primili obavijest kojom se pozivaju zainteresirani građani na javno predstavljanje Prijedloga Proračuna Grada Gospića za 2018.

Predstavljanje će biti u petak, 12. siječnja u 10,00 sati u Gradskoj vijećnici Grada Gospića, Budačka 55. (LpS)

Dobra vijest iz Grada Gospića

Kreću isplate za štetu nastale zbog suše

Prošlogodišnje suho korito Like u Budaku/Arhiva Lika pressa
Prošlogodišnje suho korito Like u Budaku/Arhiva Lika pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. siječnja 2018. u 11:00 sati

GOSPIĆ - Iz gradske uprave dobili smo slijedeće priopćenje:

Poštovani građani Grada Gospića obavještavamo vas da će danas, 8. siječnja 2018. godine, krenuti isplate šteta uslijed elementarne nepogode suše. Sredstva se uplaćuju na račune građana.

Sredstva pomoći dodjeljuju se prema dostavljenom rasporedu Državnog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda. Gradu Gospiću odobrena su sredstva u iznosu od ukupno 895.460,00 kuna. (LpS)

Grad Gospić poziva građane na

JAVNU RASPRAVU PRORAČUNA

Prijedlozi za Proračun za ovu godinu koji nije usvojen na Gradskom vijeću, mogu se slati do 13. siječnja.

Detalj s jedne sjednice Gradskog vijeća/Foto arhiva Lika pressa
Detalj s jedne sjednice Gradskog vijeća/Foto arhiva Lika pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. siječnja 2018. u 10:00 sati

GOSPIĆ - Jutros smo iz gradske uprave dobili priopćenje koje potpisuje gradonačelnik Karlo Starčević.
U priopćenju se kaže da Grad Gospić poziva sve zainteresirane građane na uključivanje u JAVNU RASPRAVU na Prijedlog Proračuna Grada Gospića za 2018. godinu te Projekcija za 2019. i 2020.godinu.

Prijedlog Proračuna za 2018. godinu na javnoj je raspravi osam dana, odnosno od 3. siječnja 2018. do 10. siječnja 2018. godine. Prijedlozi i mišljenja mogu se poslati ispunjavanjem obrasca OBRAZAC SUDJELOVANJA (koji se može preuzeti na službenoj web stranici Grada Gospića www.gospic.hr ) na e-mail adresu:
grad-gospic@gs.t-com.hr

Ističemo da svi prijedlozi moraju biti sastavljeni na način da se ne mijenja ukupna visina Proračuna, već ako se predlaže povećanje/smanjenje određene stavke (Razdjel, Glava, Program, Aktivnost) istodobno je nužno predložiti stavku na kojoj se prijedlog uravnotežuje.
Za sve informacije opširnije pogledati na službenoj web stranici Grada Gospića www.gospic.hr .

Gradska organizacija SDP-a Gospić

S TESLOM U BOLJU BUDUĆNOST

Rodna kuća Nikole Tesle u Smiljanu/Arhiva Lika pressa
Rodna kuća Nikole Tesle u Smiljanu/Arhiva Lika pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. PROSINCA 2017. U 14.15 SATI

GOSPIĆ - Iz Gradske organizacije dobili smo priopćenje koje potpisuje Nikola Maras, predsjednik:

- Obzirom da smo na samom kraju 2017. godine i samo što nismo zakoračili u Novu 2018. godinu želim nam od srca svima zajedno prosperitetnu i sretnu godinu koja je pred nama. Prošlost ostaje iz nas i stvarajmo bolju budućnost već danas. Zbog toga se moramo osvrnuti na događanja iza nas i donesti nove odluke koje će biti u skladu sa savješću svakog od nas. politika je i dalje, nažalost, s pravom svih ljudi koji tako misle, nešto što nas opterećuje u svakodnevnom životu i želja je svakog normalnog čovjeka da politika postane neprimjetna i vrijedna za opći boljitak čemu bi trebala i služiti. Imamo slobodnu volju, ali i odgovornost za svoje postupke i toga bi svi trebali biti svjesni, a pogotovo oni koji se bave javnim poslom.

Nažalost, istina je da nas je sve manje i da se Gospić i Ličko-senjska županija ubrzano raseljavaju kao nikada do sada i zato moramo biti svjesni na koji način smo došli do toga! Tko je iznevjerio svoj narod koji mu je davao povjerenje preko dvadeset godina? Cilj nam ne smije biti jeftino politikantstvo već donositi odgovorne odluke, a najviše od svega odgovorna djela i postupke. Za lokalnu zajednicu nisu više bitne niti stranke niti opcije, bitan je prosperitet koji moramo stvoriti svi zajedno. Ima nas koji smo godinama upozoravali na to, ali pojedinci postali su pijani od vlasti koja im je pomutila srce i um i ako ovako nastave narod će ih sigurno otrijezniti kao najhladniji tuš.

Kako bi se danas trebao usvojiti proračun za 2018. godinu, a koji je tek plan i daleko je od izvršenja, apeliramo na sve vijećnike Gradskog vijeća Gospića da budu savjesni i odgovorni upravo zbog svojeg vlastitog naroda i da pomognu da se stvore okviri koji nam omogućuju napredak. Moramo se prestati baviti obmanama i lažima iz tvornice jednog čovjeka. Tu tvornicu obmana i laži hranimo i financiramo isključivo svi mi i toga moramo biti svjesni. Ne želimo vrijeđati HDZ kao stranku, ali želimo vjerovati da u HDZ-u ima ljudi koji se mogu suprotstaviti suludoj politici jednog čovjeka, koji sve drži kao svoje taoce.

GO SDP Gospić se nada kako će proračun uz razum i konsenzus svih dobronamjernih vijećnika bez obzira na političke opcije danas biti usvojen, ali isto tako očekujemo realizaciju svega onoga za što smo se zalagali do sada i tu ćemo kao i uvijek biti uporni i nepotkupljivi. Prvi smo kao oporba pokrenuli sve vitalne teme Gospića koje su bile tabu za mnoge i zbog toga znamo koliko je karakter bitan, jer on nas jedino može izvući. Nemamo povjerenja u nove proroke kojima je vlast osigurala poslove i egzistenciju njihovim obiteljima, a danas ruše upravo tu vlast koju su godinama podržavali i hranili se od nje. Karakter je bitan i pozivamo sve mlade koji nisu zatrovani lažnim prosvjetiteljima da nam se pridruže u stvaranju boljeg društva.

Očekujemo vraćanje spomenika Nikole Tesle godini i podržavamo s oduševljenjem sve projekte vezane za Nikolu Teslu koji je svjetionik cijelog svijeta, a Gospić ima jedinstvenu privilegiju biti na izvoru te svjetlosti. Nadamo se da će svi postati svjesni i toga. Podržavamo racionalizaciju poslovanja, smanjenje bespotrebnih rashoda i povećavanje prihoda od kojih očekujemo rješavanje komunalnih problema kao što su rasvjeta, nerazvrstane ceste i putovi po našim lokalnim mjesnim odborima. Žao nam je što nije osiguran besplatan vrtić za svu djecu kao što smo bili predvidjeli u našem programu, ali vjerujemo da će doći vrijeme i za to kao u sredinama gdje je SDP na vlasti, za primjer Umag, jer Gospić to sigurno može. Za sve dodatne sugestije i pitanja u 2018. godini uvijek smo otvoreni i pozivamo sve građane da se direktno obraćaju našoj vijećnici Ani Šikić Rosandić.

Još jednom sretna i vesela, uz novu svjesnost i pozitivnu energiju, Nova 2018 godina!

Zimska Outward Bound pustolovina u Velikom Žitniku

BESPLATNI PROGRAM ZA MLADE

Ljetni kamp u Velikom Žitniku, rodnom selu dr. Ante Starčevića
Ljetni kamp u Velikom Žitniku, rodnom selu dr. Ante Starčevića
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. prosinca 2'17. u 16:20 sati

VELIKI ŽITNIK - Od 3. do 7. siječnja Outward Bound Croatia (OBC), organizira petodnevnu Zimsku pustolovinu u Lici za mlade od 13 do 19 godina!

- Program je izvrsna opcija za mlade da provedu dio zimskih praznika u kvalitetnom okruženju i nauče više o svojim sposobnostima, osobnoj odgovornosti i timskom radu te steknu nova prijateljstva i lijepe uspomene.- izjavila je Lana Novosel, voditeljica projekta.

U edukacijskom centru OBC-a u idiličnom ličkom selu kraj Gospića, dvoje licenciranih Outward Bound instruktora radit će s grupom od 15 polaznika na razvoju njihovih osobnih i socijalnih vještina, te vještina snalaženja u prirodi. Program se temelji na međunarodnim standardima Outward Bounda - najstarije svjetske mreže škola za iskustveno učenje kroz pustolovne aktivnosti u prirodi, koja već 75 godina razvija potencijale mladih ljudi diljem svijeta.

OBC već 12 godina provodi ovakve jedinstvene programe u Hrvatskoj i prepoznale su ih brojne domaće i strane odgojno-obrazovne institucije. Program se provodi uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja u sklopu cjelogodišnjeg projekta "Prihvati izazov - spoznaj sebe".

Mladi se mogu prijaviti na sudjelovanje preko obrasca na službenoj web-stranici Outward Bound-a www.outwardboundcroatia.com/programi sufinancirani do 30.prosinca.

U susret blagdanima

PROSINAC U GOSPIĆU

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. PROSINCA 2017. U 11:45 SATI

GOSPIĆ - I ove godine Grad Gospić sa svojim institucijama priređuje bojna zbivanja povodom božićnih blagdana i Nove godine.

5. prosinca /utorak/
19:30 sati - Jazzy Sent Nikolas koncert Zvonimir Kos, harmonika, Roko Jagar, udaraljke - gost maestro Dinko Mujanović /KIC Gospić/

6. prosinca 2017. /srijeda/
10:00 i 11;30 sati - Kazališna predstava za djecu "Iznenađenje Sv.Nikole"/kino "Korzo"/
18:00 sati - Radionica za djecu : Izrada božićnih ukrasa od mase za modeliranje /Samostalna narodna knjižnica Gospić/
19:00 sati - Glazbeno scenski program "Ususret Božiću" /Pučko otvoreno učilište dr. Ante Starčevića /

8. prosinca 2017. /petak/
19:00 sati - Prvi pljesak /Pučko otvoreno učilište Dr. Ante Starčević/

12. prosinca 2017. /utorak/
19:00 sati - Koncert učenika Osnovne glazbene škole /Pučko otvoreno učilište Dr. Ante Starčević /

13. prosinca 2017. /srijeda/
18:00 sati- Radionica za djecu: Sijanje pšenice, kićenje bora i kreativno uređivanje dječjeg odjela u Samostalnoj narodnoj knjižnici na temu "Zimska idila"
19:00 sati - Plesna večer - "Rasplesani Božić" /Pučko otvoreno učilište Dr. Ante Starčević /


15. prosinca 2017. /petak/
19:00 sati - Koncert zbora "Vila Velebita" /Pučko otvoreno učilište Dr. Ante Starčević /

20. prosinca 2017. /srijeda/
17:00 sati - Dječja predstava Iznenađenje Djeda Božićnjaka /OŠ dr. Franje Tuđmana L.Osik/
18:00 sati - Radionica za djecu : Pečenje božićnih keksa /Samostalna narodna knjižnica Gospić/

19:30 sati - Božićni koncert Puhačkog orkestra Grada Gospića/Pučko otvoreno učilište Dr.Ante Starčević/

21. prosinca 2017. /četvrtak/
18:00 sati -Bajkaonica na temu Božića /Samostalna narodna knjižnica Gospić/

22. prosinca 2017. /petak/

Zimski sajam
17:30 sati - Proglašenje pobjednika natječaja najbolji literarni rad na temu "Moje novogodišnje želje" /Pučko otvoreno učilište Dr. Ante Starčević/
17:45.sati - Defile Puhačkog orkestra Grada Gospića ulicama grada uz božićne pjesme
18:00 sati - Nastup Puhačkog orkestra Grada Gospića
18:30 sati - Nastup grupe Christmas Trio /sve u Parku pokaj Pučkog otvorenog učilište dr. Ante Starčević/

23.prosinca 2017. /subota/

Zimski sajam
17:00 sati - Prezentacija božićnih običaja u Lici, nastup Katedralnog zbora Sveta Cecilija iz Gospića /Muzej Like Gospić/
17:30 sati - Nastup Tamburaškog orkestra Pučkog otvorenog učilišta dr. Ante Starčević /Park pokraj Pučkog otvorenog učilišta Dr. Ante Starčević/

18:00 sati - DJED BOŽIĆNJAK i modelator balona - podjela poklona / Pučko otvoreno učilište dr. Ante Starčević/
19:30 sati - Puštanje lanterni - Djed Božićnjak će predvoditi nazočne iz Pučkog učilišta do Trga Stjepana Radića

27. prosinca 2017. /srijeda/
18:00 sati - Prikazivanje crtanih filmova sa božićnom tematikom /Samostalna narodna knjižnica Gospić/
28. prosinca 2017. /četvrtak/
11:00 sati - Dodjela nagrada za najbolji crtež /KIC Gospić/
19:00 sati Godišnji koncert HKUD "Široka Kula" / Pučko otvoreno učilište dr. Ante Starčević/

31. prosinca 2017. /nedjelja/
Od 11:00 sati - Doček dječje Nove godine, Nastup Dine Jelića, Ivane Rukavina i Eni Šafar - face painting (animatorica) /KIC Gospić/

Doček Nove godine
22:00 sati - Grupa Gelato Sisters
23:30 sati -Grupa Spice grills /Pučko otvoreno učilište dr. Ante Starčević/

Nova skupna akcija

PROTIV OVISNOSTI

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. prosinca 2017. u 24:05 sati

GOSPIĆ - Povodom obilježavanja "Mjeseca borbe protiv ovisnosti od 15. studenoga do 15. prosinca" Grad Gospić i Ličko-senjska županija u suradnji s Policijskom upravom ličko-senjskom, Zavodom za javno zdravstvo Ličko-senjske županije, Gradskim društvom Crvenog križa i Centrom za socijalnu skrb organiziraju informativni štand ispred Gradske tržnice, 8. prosinca (petak) s početkom u 10,00 sati.

Ove godine naglasak je na borbi protiv konzumiranja alkohola kao rizičnog čimbenika za razvoj ovisnosti o alkoholu, ali i ozbiljnog rizičnog čimbenika za razvoj različitih tjelesnih bolesti. Mladi ljudi razvojno su osjetljiva skupina koja je najrizičnija za razvoj bilo koje vrste ovisnosti! Tijekom rasta i razvoja oni eksperimentiraju, radoznali su i povodljivi ali su također spremni na edukaciju o štetnosti svih vrsta ovisnosti.

Upravo iz tog razloga osmišljeni su preventivni programi, koji su vrlo važni i vrijedni za zdravo i kvalitetnije odrastanje. (LpS)

Koncert harmonikaša

GOST JE DINKO MUJANOVIĆ

Zvonimir Kos organizator koncerta
Zvonimir Kos organizator koncerta
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. studenoga 2017. u 14:40 sati

GOSPIĆ - Gospićki glazbeni centar priređuje novi koncert harmonikaša Jazzy st. nicholas. Nastupaju Zvonimir Kos, harmonika, Roko Jagar, percusion, a gost je Dinko Mujanović iz Bihaća, jedan od najboljih harmonikaša BiH-a, voditelj mnogih orkestara, istaknuti glazbeni pedagog i član mnogih stručnih žirija.

Koncert će biti u KIC-u 5. prosinca s početkom u 19:30 sati.


Tribine u Pastoralnom centru Lički Osik

GOST: ADMIRAL LOŠO

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. studenoga 2017. u 12:10 sati

LIČKI OSIK - Vlč. Luka Blažević, župnik osičke župe sv. Josipa već mjesecima uspješno organizira tribine različitog sadržaja, ali uglednih gostiju. Tribine su posljednjeg četvrtka u mjesecu.

U ovaj četvrtak, 30. studenog, je nova tribina s početkom u 19 sati. Gost predavač je hrvatski admiral Davor Domazet-Lošo. U sklopu tribine biti će predstavljena i Lošina knjiga Admiralovi zapisi 2 - što je istina.

Svi ste dobro došli u Pastoralni centar u Ličkom Osiku. (LpS)

Natječaj gradonačelnika Starčevića

KARLO ISPUNJAVA OBEĆANJE

Karlo Starčević na predizbornom skupu/Arhiva Lika pressa
Karlo Starčević na predizbornom skupu/Arhiva Lika pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. studenoga 2017. u 11:30 sati

GOSPIĆ - Sukladno svojim predizbornim obećanjima Karlo Starčević, gradonačelnik Gospića donio je danas Odluku da će svoju gradonačelničku plaću dati studentima. Shodno tome sutra će biti objavljena ta Odluka kojom su utvrđeni uvjeti za stipendije.

Na poveznici stipendije možete pročitati detalje odluke i isprintati zamolbu. (MaČ)

www.licke-novine.hr/stipendije_Karlo/stipendije_karlo.html

Iz Udruge Pčelice

DRUGA USPJEŠNA PRIREDBA PRIREDBA ZA PČELICE

Detalj s priredbe/Snimio Josip Durdov
Detalj s priredbe/Snimio Josip Durdov

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
26. studenoga 2017. u 18:40 sati

Fotografije Josip Durdov

GOSPIĆ - Održan je drugi po redu Najljepši glas za Pčelice u Kinu Korzo. U prepunoj dvorani nastupilo je ukupno 15 izvođača s 12 pjesama (10 solo izvedbi, jedan duet i jedan tercet).

Priredba je započela čitanjem sastavka Ona je obilježila moj život koji je pročitala nastavnica Debora Lukac, a napisala ga je učenica Paula Matanović koja je svoje osjećaje pretočila u pisanu riječ i ostavila vječni trag kao sjećanje na jednog anđela (malenu Anu), ali i kao svjedočanstvo o djeci koja su svakodnevno oko nas, koja imaju određene teškoće i koja gledaju na svijet nekim drugim očima. Nakon toga posjetitelji su imali priliku pogledati prezentaciju o Palčićima koju je izradila mama troje Palčića Katarina Borovac te prezentaciju o radu Udruge "Pčelice" prošlih 11 mjeseci.

Nakon prezentacija započeo je glazbeni program gdje su izvođači odlično odradili svoje nastupe te su publici zadali nimalo lagan zadatak odabrati one najbolje. Karla, Mateo, Laura, Ana, Iva, Anamari, Mihael, Lea, Paula, Nera, Ana i Minea, Borna, David, i Romano oduševili su sve prisutne svojim nastupom te ih je publika podržavala glasnim pljeskom. Ove je godine publika odlučivala pobjednike, a dok su se prebrojavali glasovi male Zumbice pod vodstvom Ivane Tonković Jurić su oduševile sve prisutne svojim nastupom.

- Prema odluci publike treće mjesto osvojili su Borna, David i Romano s pjesmom Ne spavaj mala moja, drugo mjesto osvojila je Iva Rukavina s pjesmom When I was your man, a prvo mjesto osvojila je Nera Prpić s pjesmom Onaj dan. Iskreno se radujemo s pobjednicima, no moramo naglasiti da su svi izvođači bili odlični i još jednom je Najljepši glas za Pčelice ispunio sva očekivanja. kaže se u priopćenju Pčelica.

Priredbu su vodili Hela Radović i Lovre Čanić (idejni začetnik Najljepšeg glasa), tehničku podršku pružali su Hrvoje Buconjić, Dino Jelinić i Joža Miškulin dok su cjelokupan program i nastupe organizirale i uvježbavale nastavnice Marinela Božić i Debora Lukac. Za posjetitelje su se brinule divne hostese i volonteri "Pčelica", a slatku zakusku nakon priredbe pripremile su mame "Pčelice". Veliku podršku pružio nam je voditelj Kina "Korzo" Ivica, tehničar Mario te ljubazne djelatnice Ankica i Tatjana.

Moramo priznati da su nas i ove godine oduševili posjetitelji svojom brojnošću i podrškom malim izvođačima. Kao što je predsjednica "Pčelica" željela istaknuti u obraćanju publici - nemoguće je zabilježiti sve trenutke dobročinstva, sva nesebična davanja i sve divne i nesebične geste koje su utkane u priču o Pčelicama. Uvijek se iskreno nastojimo zahvaliti svima jer bez podrške lokalne zajednice i dobrih ljudi rad Pčelica ne bi bio uspješan u ovolikoj mjeri.

Ove smo godine Najljepšim glasom za Pčelice željeli obilježiti i Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju (17. studeni) pa je pozornica bila ukrašena ljubičastim balonima, publika putem prezentacije upoznata o Palčićima, a djeca korisnici "Pčelica" i male Zumbice dobili su majice "Palčić gore". Na taj smo način kupnjom majica od 2.800,00 kn Klubu roditelja nedonoščadi željeli pružiti podršku u njihovom radu i borbi za podršku Palčićima. Na najljepšem glasu za Pčelice prikupljeno je 4.702,45 kn donacija posjetitelja od čega je 10 % uplatio HDS ZAMP. Svojim donacijama za "Pčelice" pridružili su se i Radio Gospić - 500,00 kn, Zavod za javno zdravstvo - 1.000,00 kn, Josip Župan - 500,00 kn te im se svima ovim putem od srca iskreno zahvaljujemo. Donacijama ćemo pokriti troškove organizacije te nabavke potrebnog namještaja i materijala za novi prostor.

Također, s radošću obavještavamo javnost da smo preko Javnih radova Zavoda za zapošljavanje zaposlili dvije djevojke na rok od 6 mjeseci - Emiliju Tomašić i Teu Župan kako bi rad Pčelica bio još kvalitetniji i uspješniji.

Još jednom se svima od srca zahvaljujemo na podršci i stvaranju divne čarolije koja prati Najljepši glas za Pčelice te svima onima koji na bilo koji način pomažu i podržavaju "Pčelice". (LpS)

Gradsko vijeće Gospić

NOVA SJEDNICA 1. PROSINCA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. studenoga 2014.

GOSPIĆ - Petar Radošević, predsjednik Gradskog vijeća saznao je novu, petu sjednicu za 1. prosinca s početkom u 16 sati.

Za sjednicu je predložio 22 točke dnevnog reda. Nakon aktualnog sata razmotrit će se zaključak o održavanju komunalne infrastrukture u prošloj godini, a biti će riječi i o utrošku sredstava sabranih od nezakonito izgrađenih objekata. Između ostalog razmotit će se i izvješće o utrošku šumskog doprinosa, a povest će se i raspravama i izmjenama nekih gradskih programa od školstva do infrastrukture. (MaČ)

NOĆ KAZALIŠTA

BESPLATNA KAZALIŠNA PREDSTAVA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. studenoga 2017. u 18:30 sati

GOSPIĆ - Pučko učilište dr. Ante Starčevića u subotu 25. studenog s početkom u 19,30 sati pridružuje se nacionalnoj akciji Noć kazališta kazališnom predstavom Smješka Kakva majka takva kći u kojoj nastupa Frana Marija Vranković.

Nakon predstave u 20:30 sati u auli Pučkom će biti izložba o ženskim kazališnim pričama i druženje s glumicama Mijom Krajcar, Mirtom Zečević i glumcima Amaterskog kazališta Gospić.
Ulaz je besplatan.

GOSPIĆ ZA VUKOVAR

 
 

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. studenoga 2017. u 10:00 sati

GOSPIĆ - Po tradicionalnom običaju Grad Gospić će i ove godine obilježiti Dan sjećanja na žrtvu Vukovara.
U petak 17. studenoga s početkom u 18 sati biti će sveta misa u katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije. Nakon svete mise u središtu grada kod vodarice Marte zapalit će se svijeće u obliku vukovarskog vodotornja koje će se dijeliti pri dolasku u katedralu. (MaČ)

Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju "Pčelice"

NAJLJEPŠI GLAS ZA PČELICE

 
 

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. STUDENOGA 2017. U 19:15 SATI

GOSPIĆ - Udruga "Pčelice" 20. studenog održati će humanitarnu glazbenu priredbu natjecateljskog karaktera "Najljepši glas za Pčelice".

- Prigodnim programom obilježit ćemo Svjetski dan prijevremeno rođene djece te ujedno upoznati lokalnu zajednicu s radom "Pčelica" prošle godine. - kaže su njihovom priopćenju koje potpisuje predsjednica Željka Šikić.

Udruga "Pčelice" osnovana je prije sedam godina sa svrhom okupljanja i organiziranja roditelja djece s poteškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom te drugih osoba koje mogu i žele pridonijeti podizanju kvalitete života djece s poteškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom te njihovih obitelji. Danas Udruga ima 25 članova, roditelja djece s poteškoćama u razvoju te 25 korisnika različitih životnih dobi i stupnjeva teškoća.

Sve aktivnosti koje se provode s korisnicima i kroz projekte služe ostvarivanju najvažnijih ciljeva Udruge:
- podizanje kvalitete života i unaprjeđenje medicinske, zakonodavne i socijalne zaštite djece s poteškoćama u razvoju (naših korisnika), osoba s invaliditetom i njihovih obitelji, promicanje ljudskih prava naših korisnika, razvoj mreže podrške za kvalitetan život u zajednici našim korisnicima, poticanje naših korisnika i njihovih obitelji na aktivno sudjelovanje u društvu, unaprjeđenje znanja i vještina naših korisnika te poticanje i razvoj volontiranja.
Humanitarnu glazbenu priredbu "Najljepši glas za Pčelice" organiziramo u svrhu prikupljanja sredstava za daljnji rad Udruge, a trenutni prioritet je prikupljanje sredstava za organiziranje različitih aktivnosti poput stručnih edukacija i radionica za rad s djecom s teškoćama u razvoju te različitih radionica za naše korisnike. Ove godine namjeravamo pružiti podršku Klubu roditelja nedonoščadi Palčići kojima je glavni cilj podrška i pomoć roditeljima prijevremeno rođene djece te oni svojim radom i angažmanom promiču i ostvaruju kvalitetniju podršku roditeljima i malenim herojima Palčićima. Tijekom priredbe također se želimo zahvaliti svima koji su nam u radu i aktivnostima pružali podršku u bilo kojem obliku prošle godine, prvenstveno onima koji su nam pomogli u uređenju prostora te onima koji nam nesebično daju svoje vrijeme.

Ovom prilikom zahvaljujemo se voditelju i djelatnicima Kina "Korzo" na odličnoj suradnji, Lovri na poticaju za organiziranje Najljepšeg glasa za Pčelice, nastavnicama Marineli i Debori te tehničkoj podršci Hrvoju i Dinu na predanom radu u organizaciji priredbe, cvjećarnici Luna na uređenju te sudionicima koji će nas ponovo osvojiti svojim odličnim nastupima.
Hrvatsko društvo skladatelja ZAMP je sponzor priredbe "Najljepši glas za Pčelice".

Želja nam je da "Pčelice" nastave kao i do sada sa svojim radom, a jako bitan dio u radu svake organizacije i udruge je razumijevanje i podrška lokalne zajednice. Samo otvorenom i iskrenom komunikacijom "Pčelice" mogu ostvarivati postavljene ciljeve i u tome je neizostavna i ključna otvorena podrška naše lokalne zajednice.