POČETNAARHIVA
DOBRA ORGANIZACIJA CIVILNE ZAŠTITE
RAZVOJNI PLANOVI NOVALJSKE LUKE
LEGALIZACIJA I SUBOTOM
BROJNI LIČKI ZAHTJEVI
PRIHVAĆENI PRORAČUNI
UVJERENJA SU DOBILA 23 PČELARA
ČESTITKA ZA DAN DRŽAVNOSTI
28. LIPNJA
POZIV LIČANKAMA
POSJET ŠPANJOLACA
PREDSJEDNICA PODRŽAVA LIČKE PLANOVE
STIŽE I PREDSJEDNICA HRVATSKE
KONAČNO ĆE SE ZEMLJA DODJELJIVATI LOKALNO
DANU LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE

DOBRA ORGANIZACIJA CIVILNE ZAŠTITE

Rad je pohvalio ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. srpnja 2018. u 18:15 sati

GOSPIĆ - Ličko-senjski župan dr. Darko Milinović i zamjenik župana, ujedno i načelnik Stožera civilne zaštite Vice Nekić održali su danas radni sastanak s ravnateljem Državne uprave za zaštitu i spašavanje dr. sc. Draganom Lozančićem. Sastanku su prisustvovali i pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Gospić Joso Živković te županijski vatrogasni zapovjednik Hrvoje Ostović. Na sastanku se razgovaralo o dosad poduzetim, ali i o budućim mjerama iz područja zaštite i sigurnosti građana i turista na području županije.

Ravnatelj Lozančić pohvalio je organizaciju sustava civilne zaštite na razini županije, koja se najbolje pokazala tijekom zadnjih poplava i snježnih oborina u Ličko-senjskoj županiji u veljači i ožujku ove godine, ali za prošlogodišnjih požara na Velebitu.

Župan Milinović i zamjenik župana Nekić izrazili su zadovoljstvo suradnjom s PUZS-om Gospić te međusobnom suradnjom žurnih službi, koji , sukladno Zakonu o sustavu civilne zaštite, poduzimaju aktivnosti odgovora na velike nesreće i katastrofe, poštujući prvenstveno načela supsidijarnosti i kontinuiteta. (LSŽ)

RAZVOJNI PLANOVI NOVALJSKE LUKE

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. srpnja 2018. u 16:20 sati

GOSPIĆ - Danas je ličko-senjski župan dr. Darko Milinović održao sastanak radni s Igorom Vidasom, ravnateljem Lučke uprave Novalja, gradskim vijećnikom HDZ-a Grada Novalje Eugenom Dabom i voditeljem ureda Lučke uprave Novalja Vladom Kustićem. Sastanak su organizirali župan dr. Darko Milinović.

Novaljci su župana informirali o projektima na području Novalje koje provodi Lučka uprava. Posebno je istaknut projekt uređenja luke Tovarnele vrijedan šest milijuna kuna, projekt uređenja sidrišta na lukobranu Punta Mira u luci Novalja, završetak uređenja infrastrukturnih objekata u luci Žigljen i početak radova na uređenju sidrišta u luci Metajna.

Župan Milinović bio je zadovoljan projektima te izrazio punu potporu u realizaciji. Na kraju se razgovaralo i o planovima Lučke uprave Novalja o razvoju i uređenju novaljske luke. Luke Novalja. Nazočni su izrazili zadovoljstvo suradnjom sa županom Milinovićem koji je obećao daljnju potporu radu Lučke uprave Novalja i njenim projektima (LSŽ)

LEGALIZACIJA I SUBOTOM


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. lipnja 2018. u 14:40 sati

GOSPIĆ - Iz županijske uprave dobili smo krajem radnog vremena obavijest o radnom vremenu pisarnica u Ličko-senjskoj županiji a u vezi predaje zahtjeva za legalizaciju zgrada.

Sutra, subota, 3o. lipnja istječe rok za predaju zahtjeva za legalizaciju zgrada ali će iznimno kako bi bili na usluzi građanima raditi i sutra u vremenu od 7 do 15 sati. Zahtjevi se mogu predati i bez priložene dokumentacije, ili preporučenom pošiljkom zaključno sa sutrašnim datumom.

Predaja zahtjeva za legalizaciju obavlja u pisarnicama na slijedećim lokacijama:
Sjedište Gospić, Dr. Franje Tuđmana 4, Gospić,
Ispostava Korenica, Trg Sv. Jurja 6, Korenica
Ispostava Novalja, Trg Dr. Franje Tuđmana 1, Novalja
Ispostava Senj, Stara cesta 3, Senj
Ispostava Otočac, Kralja Zvonimira 8, Otočac

Zahtjevi zaprimljeni u Pisarnici i upućeni poštom nakon 30. lipnja biti će odbačeni.

Korištenje državne imovine

BROJNI LIČKI ZAHTJEVI

Iz Like je u Zagreb stiglo čak 69 zahtjeva za korištenje imovine nekadašnje vojske na ličkom području.

Ministar Marić i župan Milinović
Ministar Marić i župan Milinović
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. lipnja 2018. u 12:30 sati

GOSPIĆ - U manje od mjesec dana ministar državne imovine Goran Marić danas je drugi put posjetio ličku metropolu. Prvi je put potpisao ugovor o korištenju vojnog skladišta kod bolnice gdje će biti smješten arhiv katastarskih knjiga iz cijele države. Danas se sastao s lokalnim čelnicima iz Ličko-senjske županije kako bi im iz prve ruke protumačio nove odredbe o toj imovini koja već desetljećima propada. Tijekom sastanka bile u i izjave za novinare.

- Današnji sastanak je bio dogovoren i bio je učinkovit. Na ovome području je konsenzus čime će se doprinijeti daljnjem razvoju. Želimo da za koju godinu stavimo u funkciju svu tu imovinu. Ovaj je zakon istinski reformski zakon i motivirajući je. Ponovo ćemo se sastati na jesen da vidimo što je realizirano. - rekao je Marić.

- Ovakav Zakon o korištenju državne imovine do sada nismo vidjeli i njime su izuzetno zadovoljni naši gradonačelnici i načelnici. Do sada je podnijeto 69 zahtjeva s našeg područja kako bi se imovina stavila u funkciju. - rekao je dr. Darko Milinović, ličko-senjski župan. (MaČ)

Sedma sjednica Županijske skupštine

PRIHVAĆENI PRORAČUNI

Vijećnici su dali suglasnosti na lanjski i ovogodišnji proračun.

Pred početak zasjedanja Županijske skupštine
Pred početak zasjedanja Županijske skupštine
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. lipnja 2018. u 16:40 sati

GOSPIĆ - Pod predsjedavanjem Nade Marjanović, danas je održana 7. sjednica Županijske skupštine. Na aktualnom satu jedini se javio Nikola Maras (SDP) koji je postavio tri pitanja. Prvo se odnosilo na infrastrukturu u kosinjskom selu Lipovo polje. Naime, u tome selu asfaltna cesta nije spojena u dužini od 1,3 kilometra, a stotinjak domaćinstava nema pitke vode, pa čak nema ni smjerokaza nakon Kosinjskog mosta za njihovo selo. Marasa je zanimalo davanje otkaza u Domu zdravlja u Otočcu i županijske milijunske nepodmirene obveze.

Odgovorio mu je dr. Darko Milinović, ličko-senjski župan. Prvo pitanje treba postaviti u Općini Perušić, o otkazu u Otočcu nema nikakvih informacija, a ne misli se u to pačati. Za županijska dugovanja reče da su ona 15 milijuna kuna i da nisu - dospjela.
- Nedospjele su i obveze za dva milijuna kuna kratkoročnog kredita. Ove godine Županija uredno podmiruje svoje obveze. - naglasio je Miloinović.

Nakon usvajanja dnevnog reda reagirao je Berislav Gržinić, vijećnik grupe birača iz Senja. Gržinić je nezadovoljan pismenim odgovorom na pitanje s prošle sjednice i pitao je zašto vijećnici koji su postavljali pitanja nisu priupitani za mišljenje o odgovoru. Predsjednica Marijanović mu je uzvratila da se trebao javiti za aktualni sat te da je odgovor dobio prije deset dana. Gržinić nije bio zadovoljan ni tim odgovorom, smatrajući da je povrijeđen poslovnik, i odbio je mimo dnevnog reda izaći za govornicu.

Nakon toga povedena je rasprava o izvješću o prošlogodišnjem proračunu i o rebalansu ovogodišnjeg. Obrazloženja je dao župan Milinović. Prošle godine proračun je bio planiran na 162 milijuna, ali kako nisu sjela sredstva za razminiranje on je umanjen na iznos od 130 milijuna i ostao je milijun viška. Iz njega je pokriven i dio manjka sredstava te je sada manjak 3,3 milijuna kuna. Za ovogodišnji proračun Milinović reče da je za pola godine ostvaren veći prihod za 1,6 milijuna kuna i da će manjak do kraja godine biti najvjerojatnije pokriven.
- Smanjeni su rashodi za plaće i troškove poslovanja za 1,6 milijuna kuna i ovo je prvi konsolidirani županijski proračun. Stigla su i sredstva za razminiranje i biti će povećan za 65 milijuna kuna. Stiglo je i 2,7 milijuna kuna za decentralizirane funkcije, pokriven je gubitak Opće bolnice Gospić i ona je jedna od rijetkih pozitivnih zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj. Do sada je iz europskih fondova stiglo 355 milijuna kuna, a da kraja godine očekuje se još 120 milijuna.

Svoje neslaganje sa proračunima danas je jedini s govornice izrazi Nikola Maras, ali su na glasovanju proračuni glatko prošli. (M. Čuljat)

Nova generacija ličkih pčelara

UVJERENJA SU DOBILA 23 PČELARA

Davanje pčelarske prisege
Davanje pčelarske prisege
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. lipnja 2018. u 19 sati

GOSPIĆ - Danas je dr. Darko Milinović, ličko-senjski župan, podijelio uvjerenja o osposobljavanju za zvanje pčelara 23-ojici polaznika pčelarske škole.

- Ponosan sam da je i ovaj sektor Ličko-senjske županije obuhvaćen i možete računati na našu pomoć, bilo da se radi o povoljnim kreditima ili skladištenju proizvoda u razvojnom centru čija gradnja uskoro počinje.- istakao je župan Milinović.

- Potpora županije nije bila donacija nego investicija u znanje i zahvaljujući njoj bilo je dosta polaznika. Hrvatska ime velike šanse za razvoj pčelarstva. U ove krajeve dolazi pola hrvatskih pčelara jer je ovdje dobra paša. - rekao je pčelarima prof. dr. sc. Nikola Kezić, nedavno umirovljeni sveučilišni profesor pčelarstva u Zagrebu, pred kojim su pčelari dali i prisegu.

Ovo je po drugi put organizira školovanje pčelara, a ima i nekoliko pčelarica. Osim ove grupe pčelara održana je nastava i u zatvoru za zatvorenike i njihove stražare i bilo je 15 polaznika. Oni pčelinjak imaju na jednoj svojoj farmi.

Školovanje je organizirano u suradnji sa Srednjom školom iz Bedekovčine. Ličko-senjska županija je programom potpora do 2020. godine, između ostalih mjera, obuhvatila i poticanje edukacija i stručnog osposobljavanja poljoprivrednih proizvođača za rad na poljoprivrednim gospodarstvima. Voditelj stručnog dijela programa izobrazbe bio je dugogodišnji profesor Agronomskog fakulteta Zagreb prof. dr. sc. Nikola Kezić, koji je držao nastavu i u prvoj školi i koji je otpočeo i ocjenjivanje ličkog meda koje se sada redovito vrši na Jeseni u Lici. Cijena programa izobrazbe po polazniku iznosila je tri tisuće kuna od čega je Ličko-senjska županija sufinancirala tisuću kuna po polazniku. Izobrazba za zvanje pčelar trajalo je 120 nastavnih sati, podijeljenih u tri dijela: teorijski dio, vježbe i praktična nastava, a provedena je od siječnja do svibnja ove godine. (M. Čuljat)

Dr. Darko Milinović, ličko-senjski župan

ČESTITKA ZA DAN DRŽAVNOSTI

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. LIPNJA 2018. U 8:30 SATI

<b>GOSPIĆ - Povodom današnjeg velikog praznika Dana državnosti, dr. Darko Milinović, ličko-senjski župan uputio je građanima prigodnu čestitku:

Upućujem vam čestitke uz ovogodišnji Dan državnosti sa željom da zajedno godinama po vlastitoj mjeri, na principu slobode, demokracije, socijalne pravde, solidarnosti i zajedništva, ponosni na naš Domovinski rat, hrvatske branitelje i sve hrvatske domobljube i okrenuti boljoj budućnosti naše Hrvatske. (LpS)


VII. sjednica Županijske skupštine

28. LIPNJA

Na dnevnom su redu prošlogodišnji i ovogodišnji proračuni.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. lipnja 2018. u 21:30 sati

GOSPIĆ - Nada Marjanović, predsjednica Županijske skupštine zakazala je VII. sjednicu Županijske skupštine za četvrta, 28. lipnja. Za dnevni red je predložila uz akualni sati još 15 točaka.

Prve dvije odnose se na financiranje. Naime, vijećnici će raspraviti i donijeti zaključak o izvršenju prošlogodišnjeg proračuna koji je ostvaren u iznosu od 130,5 milijuna kuna. O i plana za naredne dvije godine. Ovogodišnji proračun donijela je Skupština krajem godine u iznosu od 116,4 milijuna kuna, a sada je pred vijećnicima prijedlog prvih izmjena i njegovo povećanje na 184,3 milijuna kuna. Biti će riječi i o financiranju u naredne dvije godine.

Vijećnici će raspraviti i o radu Županijske uprave za ceste u prošloj godini i planovima u iduće dvije godine. (LpS)

POZIV LIČANKAMA

Detalj s prošlogodišnjeg izbora
Detalj s prošlogodišnjeg izbora
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. lipnja 2018. u 11:40 sati

GOSPIĆ - Udruga Uzorne hrvatske seoske žene već 19 godina organiziraju izbor za najuzorniju hrvatsku seosku ženu. Na taj način se zalaže za promicanje vrijednosti seoskih žena i teži poboljšanju kvalitete življenja u seoskim sredinama.

Izbor se održava svake godine povodom Svjetskog dana seoske žene 15. listopada, a domaćin izbora je županija iz koje je proglašena najuzornija hrvatska seoska žena. Ove godine to je Zagrebačka županija.

Pozivaju se sve žene koje žive i rade na selu, čiji rad i trud često ostaje neprimijećen daleko od očiju javnosti da se do 30. lipnja prijave za izbor "Najuzornije hrvatske seoske žene" predsjednici udruge Katici Jerleković na slijedeću adresu:
Uzorne hrvatske seoske žene
Cekovići 26
10413 Krbavsko
Mob: 098/659-880

Iz Agencije Lira Gospić

POSJET ŠPANJOLACA

 
 
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. lipnja 2018. u 19 sati

GOSPIĆ - Tridesetak španjolskih poduzetnika u sklopu europske inicijative za južna slabo naseljena područja danas je razgovaralo s predstavnicima Ličko-senjske županije i agencija LIRA i LAG Lika.

Ova europska inicijativa zamišljena po uzoru udruženja sjevernih slabo naseljenih područja koje je sastavljeno od slabo naseljenih područja Švedske, Finske i Norveške gdje su postignuti dobri rezultati. Nakon predstavljanja i razmjene iskustava predstavljen zajednički dokument koji će biti upućen Europskoj komisiji s analizom specifičnih razvojnih izazova u slabo naseljenim područjima te preporuke za razvoj posebnih mjera za ova područja. Delegacija je posjetila poduzetnike u Zoni poslovnih namjena "Smiljansko polje" i Pećinski park Grabovača. (LpS)

Proslava Dana županije

PREDSJEDNICA PODRŽAVA LIČKE PLANOVE

Na svečanoj sjednici Županijske skupštine bila je predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović i brojni uzvanici.

Pozdrav predsjednici države/Foto MArko Čuljat Lika press Gospić
Pozdrav predsjednici države/Foto MArko Čuljat Lika press Gospić
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. svibnja 2018. u 14:10 sati

GOSPIĆ - Danas je na svečanoj, 25-oj po redu, sjednici Županijske skupštine bila prisutna i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović koja je burno dočekana u prepunome kinu Korzo za tu prigodu okićeno hrvatskim zastavama. Na sjednici su bili brojni gosti i uzvanici od primorsko goranskog župana Zlatka Komadine do nekoliko državnih tajnika i pomoćnika ministara, te izaslanici predsjednika Sabora i Vlade RH.

Pošto je podsjetila na misli dr. Ante Starčevića koji je rođen prije 195. godine u obližnjem Velikom Žitniku, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je naglasila da još nemamo društvo blagostanja .

- Imamo državu, ali još ne radi na pravi način. Vidim da ste složni bez obzira na politička opredjeljenja i dajem vam potpunu podršku. Vremena više nema Hrvatska nestaje. Agrokor ne može biti izgovor za neprovođenje reforma. Kriza je iza nas, gospodarstvo raste protekla tri godine, ova godina mora biti godini reformi. - rekla je predsjednica Grabar-Kitarović, dodajući da se smanjuje zaduženost i da je trenutak da inicijativu preuzmu poduzetnici.

- Nezaposlenost na našem području nije nikad bila manja, pala je za 34 posto, a zaposlenost je niža za samo osam posto. Za godinu dana iz Gospića je iselilo oko 300 ljudi, a za to nije kriv gradonačelnik. S nestrpljenjem očekujemo najavljene demografske mjere i da počne naseljavanje ovog dijela Hrvatske. Naš je brutoprodukt osam tisuća eura, a republički je prosjek deset tisuća i na sredini smo ljestvice u Hrvatskoj, 11 je županija iza nas.- rekao je župan dr. Darko Milinović.
Milinović je istakao da su podmirena sva županijska dugovanja i da imaju dva zaposlenika manje te da su izrađeni planovi za investicije od osam milijardi kuna.

Tijekom sjednice na pozornici je bila počasna straža gospićkih Vukova i senjskih Uskoka. Tijekom sjednice nastupila je ženska klapa Senjkinje i perušićki folkloraši. Nasjednici su uručena i ovogodišnja županijska priznanja. (MaČ)

Proslava Dana Županije

STIŽE I PREDSJEDNICA HRVATSKE

Sutra po treći put stiže predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović.

Predsjednica Grabar-Kitarović na svečanoj sjednici Županije 2015./Foto arhiva Lika pressa
Predsjednica Grabar-Kitarović na svečanoj sjednici Županije 2015./Foto arhiva Lika pressa
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. SVIBNJA 2018. U 19:20 SATI

GOSPIĆ - Danas kasno popodne dobili smo obavijest da na sutrašnju proslavu Dana Ličko-senjske županije stiže i predsjednika RH Kolinda Grabar-Kitarović.

Iz županova kabineta pozivaju građane da se pridruže proslavi i svečanoj sjednici Županijske skupštine koju će svojom nazočnošću uveličati i predsjednica. Sjednica se održava sutra, 23. svibnja, s početkom u 11 sati u Kinu Korzo.

Ovo je već drugi put da predsjednica dolazi na svečanost Dana županije. Prvi je put bila prije tri godine, zatim je prošle jeseni u Gospić premjestila na nekoliko dana svoj ured, a u istoj dvorani bila je i tijekom izbora 2014. godine. (MaČ)

Zemlja i politika

KONAČNO ĆE SE ZEMLJA DODJELJIVATI LOKALNO

 
 
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. svibnja 2018. u 12:15 sati

GOSPIĆ - Danas je pod predsjedavanjem dožupana Vice Nekića, a bili su prisutni i predsjednica Županijske skupštine Nada Marjanović i dožupan Nikola Lalić, te predstavnici Ministarstva poljoprivrede, lokalne samouprave i nekih drugih ustanova

Tema sastanka je bilo je gospodarenje poljoprivrednim zemljištem nakon donošenja novog zakona. Naime, intencija je zakonodavca da odluke o korištenju, najmu, zakupu, a i po lički rečeno napolici, donosi lokalna samouprava, a ne kao proteklih nekoliko godina - država u Zagrebu. To je izazvalo rusvaj u cijeloj Lici gdje su stotine tisuća hektara nekorištene zemlje. Organi vlasti do sada nisu tražili suglasnost ili odobrenje stvarnog vlasnika zemlje, pa su izdavali rješenja za državne poljoprivredne poticaje "povratnicima" iz velikih gradova koji su otišli u pemzije i držali dvije kokoši.

Za očekivati je da će nadležna pravosudna tijela, unatoč todorićićima i sličnima, naći snage i volje pročešljati sve te dosadašnje poticaje s ciljem da državi vrate sredstva stečena prijevarom. Osim toga, za boga miloga, zar se na katastarskim kartama koje su javne ne bi moglo staviti i ime stvarnog vlasnika, a ne da on to u nekakvoj agenciji mora dokazivati izvatkom ne starijim od pola godine. Pitamo se kada će se takvim malverzacijama i ludostima već jednom stati na kraj. (MaČ)

Uz Dan županije

DANU LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE

 
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. svibnja 2018. u 10:30 sati

GOSPIĆ - Svečana sjednica Županijske skupštine održati će se 23. svibnja s početkom u 11 sati u Kinu Korzo. Na ovoj sjednici biti će uručena ovogodišnja županijska priznanja.

Dan kada je rođen dr. Ante Starčević, 23. svibnja 1823. uzet je kao Dan županije. Dan prije, u utorak, u 10 sati biti će upriličen posjet spomen-domu Starčevića u Velikom Žitniku. Zatim će u 10:30 biti odavanje počasti kod spomen-križa u Gradskom groblju sv. Marije Magdalene. U 11 sati, u prvostolnici Navještenja Blažene Djevice Marije biskup gospićko-senjski Zdenko Križić služiti će svetu misu, a nakon mise odati će se počast prvom predsjedniku neovisne Hrvatske, dr. Franji Tuđmanu. (LpS)