POČETNAwww LSZarhiva
DANU LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE
DVA MILIJUNA KUNA ZA ZAPOŠLJAVANJE
ŽUPANIJSKE GODIŠNJE NAGRADE
PONOVO DOMAĆE MEDICINSKE SESTRE
MILINOVIĆ RAZGOVARAO S POTPREDSJEDNICOM DALIĆ
SNAŽNI, ZDRAVI, SIGURNI…
NA PLITVICAMA MALEZIJSKI VATROGASCI
ODRŽAVA SE U GOSPIĆU
BIT ĆE I ODUZIMANJA STANOVA
26. TRAVNJA
ELEMENTARNU NEPOGODU ZA PERUŠIĆ I OTOČAC
PRIPREME ZA NOVE SEZONE
USKORO I CD MATEA IZ SENJA
UKINUTO IZVANREDNO STANJE
NAŠE DOMAĆE …
U PONEDJELJAK U GOSPIĆU
ALKOHOLIZAM JE DRUŠTVENO ZLO
OBLJETNICA KLAPE SENJKINJE
PREDSTAVLJANJE RADA
RAZUMIJEVANJE ZA UDBINU I KOSINJ
HRVATSKA KAKVU ŽELIMO
Plan centra planinskog turizma
ZAJEDNIČKA PROMETNA STRATEGIJA
ŽENE I MAJKE U AKCIJI
ŽUPAN PROGLASIO IZVANREDNO STANJE
IZASLANSTVO BRANITELJSKE ZADRUGE
PROMICANJE ISTINE O LOGORIMA
POČELO RADOM KULTURNO VIJEĆE
OSMIŠLJAVANJE TURISTIČKOG PROIZVODA
VOJSKA I POLICIJA POMAŽU LIČANIMA
DNEVNA DIJEBETOLOŠKA BOLNICA
AKO BUDE POTREBNO ANGAŽIRAT ĆE SE I VOJSKA
USKORO ANKETIRANJE O PROMETU
POTPORA OD TRI MILIJUNA KUNA
PRIJAVLJENI PROJEKTI OBNOVE
8. VELJAČE
PREVENTIVOM ZA ZDRAVLJE ŽENA
AKCIJA POVODOM DANA RAKA MATERNICE
BEZ PODRŠKE GOSPIĆA I OTOČCA
PČELARSKA ŠKOLA
SURADNJA NA IZRADI PROGRAMA RAZVOJA CESTOVNE MREŽE
ŽUPANOVA ČESTITKA
15. PROSINCA
PALJENJE DRUGE SVIJEĆE
RAZVOJ PROMETNOG SUSTAVA
OSPOSOBLJAVANJE LOKALNIH ČELNIKA
KONTROLA MADEŽA
SURADNJA NA PROTUPOŽARNOJ ZAŠTITI
PRVA RADIONICA O E-POSLOVANJU
MNOGO POSLA ZA ŽURNE SLUŽBE U OVOJ GODINI
ČUVAJTE SE LIJEČENJA ANTIBIOTICIMA

U susret

DANU LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE

Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. svibnja 2018. u 10:30 sati

GOSPIĆ - Svečana sjednica Županijske skupštine održati će se 23. svibnja s početkom u 11 sati u Kinu Korzo. Na ovoj sjednici biti će uručena ovogodišnja županijska priznanja.
Narednih dana održat će se niz prigodnih manifestacija u glavnom ličko-senjskom gradu. (LpS)

Pomoć države

DVA MILIJUNA KUNA ZA ZAPOŠLJAVANJE

 
 
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. svibnja 2018. u 11:30 sati

GOSPIĆ - Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar i državna tajnica Katarina Ivanković Knežević, uručili su 55 ugovora vrijednih više od 70 milijuna kuna za projekte u sklopu Poziva "Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja - faza III". - kažese u priopćenju iz Ličko-senjske županije.

Lokalna agencija Lira je nositelj projekta "Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Ličko-senjske županije" (LPZ) za koji je odobreno gotovo dva milijuna kuna. Svrha projekta je omogućiti osiguranje učinkovite provedbe Strategije razvoja ljudskih potencijala Ličko-senjske županije 2014 - 2020. i održivo funkcioniranje lokalnog partnerstva za zapošljavanje. Specifični cilj projekta jest poticanje poduzetništva i jačanje kapaciteta kroz unaprjeđenje rada, provedbe i praćenja Strategije razvoja ljudskih potencijala.

Hrvatski zavod za zapošljavanje i njegov Područni ured, Ličko-senjska županija, Hrvatska gospodarska komora i Obrtnička komora Ličko-senjske županije će sudjelovati kao partneri u provedbi projekta. Ciljne skupine su 50 nezaposlenih pripadnika ranjivih skupina i 16 zaposlenika institucija članova LPZ-a.

Očekivani rezultati uključuju povećanje zapošljivosti ranjivih skupina na županijskom poticanjem samozapošljavanja dodjelom 20 potpora male vrijednosti u pojedinačnom iznosu od 50.000 kuna, pružanjem savjetodavne podrške te organiziranjem 15 edukacija o poduzetništvu za 50 nezaposlenih osoba pripadnika ranjivih skupina. (LpS)

ŽUPANIJSKE GODIŠNJE NAGRADE

Ana Rucner (u asredini) s gospićkim folklorašima/Foto arhiva Lika pressa
Ana Rucner (u asredini) s gospićkim folklorašima/Foto arhiva Lika pressa
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. svibnja 2018. u 18 sati

GOSPIĆ - Povodom 23. svibnja rođendana dr. Ante Starčevića i Dana Ličko-senjske županije biti će dodijeljene ovogodišnje županijske nagrade. Nagrade biti uručena na svečanoj sjednici Županijske skupštine.

Godišnja nagrada će biti dodijeljena Udruzi oboljelih i liječenih od karcinoma Vila za Liku za osobit doprinos u podizanju zdravstvene svijesti građana o malignim bolestima na području Grada Gospića i Ličko-senjske županije te pomoći oboljelima i članovima njihovih obitelji. Uz nagradu je i 10 tisuća kuna.
Javna priznanja će dobiti:
ANA RUCNER za osobit doprinos u promociji kulture i turizma u Ličko-senjskoj županiji,
IVANU MUSTAPIĆU za osobit doprinos u promicanju sporta na području općine Brinje i Ličko-senjske županiji,
HRVATSKOM KULTURNO UMJETNIČKOM DRUŠTVU "PERUŠIĆ" za osobit doprinos u očuvanju tradicijske kulture i kulturno umjetničke baštine općine Perušić i Ličko-senjske županije,
Trgovačkom društvu REGATA D.O.O. OTOČAC za osobit doprinos razvoju gospodarstva i zapošljavanju na području Ličko-senjske županije i
UDRUZI GAČANKA OTOČAC za osobit doprinos u očuvanju tradicijskih zanata i kulturno-povijesne baštine Gacke i Like te razvoju turizma Ličko-senjske županije. (LpS)

Strukovno obrazovanje u Gospiću

PONOVO DOMAĆE MEDICINSKE SESTRE

Ponovo gospićke medicinske sestre i braća.

Tiskovna konferencija u Županiji
Tiskovna konferencija u Županiji
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. svibnja 2018. u 14:20 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Proteklih nekoliko mjeseci trajalo je ubjeđivanje i dokazivanje odgovornima u hrvatskoj državi da i Ličko-senjska županija, posljednja u državi, treba obrazovanje za medicinske sestre. Napori su rezultirali dozvolom nadležnih ministarstava da se ponovo, po treći put, od 1981. godine pri Strukovnoj školi otvori jedno razredno odjeljenje za 24 polaznika za stjecanje strukovne.

Najbolja je to čestitka Općoj bolnici koja ove godine navršava 160 godina od izgradnje prvog objekta i početka rada. U to prastara doba prve medicinske sestre, u stvari časne sestre, doplovile su parobrodom do Karlobaga, odnosno Baga, i pješice došle preko Velebita u Gospić.

- Težak je to i odgovoran posao. To i sam znam jer sam godinu dana bio medicinska sestra, a pa sam odlučio studirati za doktora.- naglasio je nekoliko puta danas na konferenciji za novinare dr. Darko Milinović, ličko-senjski župan, koji je svoju radni karijeru započeo u gospićkoj bolnici.

Na konferenciji su uz medicinske sestre koje će predavati u Strukovnoj školi, bili i ravnatelji dr. Sanda Čulević i prof. Ivan Orešković, ravnateljica Opće bolnice i ravnatelj Strukovne škole.

Zanimljivo je da će predavači novoj generaciji sestara i tehničara biti i dvije medicinske sestre koje su najprvo završile školu u Gospiću. To su Marina Mandić, prvostupnica sestrinstva i Manda Pavičić-Naglić, diplomirana medicinska sestra.

NA pitanje vašeg izvjestitelja koliko je učenica i učenika do sada završilo za medicinske sestre ili bolje rečeno medicinsku braću, do zaključenja ovog teksta ostalo je bez odgovora, jer vjerojatno nitko i ne zna koliko je stotina Ličanka i Ličana završilo gospićku medicinsku školu. Čudno je to, jer brojni polaznici gospićke medicinske škole dokazali su svoje znanje i ljubav u struci ne samo u bolnici, a posebno priznanje kvalitetnom temeljnom obrazovanju sestara u Gospiću su bropjne diplomantice studija medicinskih sestara koji će od iduće jeseni biti i predavačace novoj generaciji.

Proslava u Karlovcu

MILINOVIĆ RAZGOVARAO S POTPREDSJEDNICOM DALIĆ

MIlinović i Dadić u Karlovcu/LSŽ - KAportal
MIlinović i Dadić u Karlovcu/LSŽ - KAportal
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. travnja 2018. u 21 sat

GOSPIĆ - Iz ureda ličko-senjskog župana dobili smo priopćenje da je župan dr. Darko Milinović nazočio svečanoj sjednici Županijske skupštine u prigodi obilježavanja Dana Karlovačke županije održanoj u Pastoralnom centru Nacionalnog svetišta Sv. Josipa u Karlovcu.

Na svečanoj sjednici dodijeljena su javna priznanja Karlovačke županije za 2017. godinu koje su uručili župan Damir Jelić i predsjednik Županijske skupštine Ivan Vučić. Svečanoj sjednici nazočili su dr. Mate Granić, izaslanik Predsjednice RH i počasni građanin Karlovačke županije, Martina Dalić, potpredsjednica Vlade RH i ministrica gospodarstva, obrta i poduzetništva, Nada Murganić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te ostali mnogobrojni uzvanici.
Nakon svečanog dijela proslave, župan dr. Darko Milinović razgovarao je i s Martinom Dalić, potpredsjednicom Vlade RH i ministricom gospodarstva, obrta i poduzetništva, na temu provedbe razvojnih projekata i programa koji se provode u Ličko-senjskoj županiji. (LpS)

Županijski zavod za javno zdravstvo

SNAŽNI, ZDRAVI, SIGURNI…

Današnje savjetovanje
Današnje savjetovanje
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
26. travnja 2018. u 12:40 sati

GOSPIĆ - Projekt Snažni, zdravi, sigurni… realizira se za područje cijele Ličko-senjske županije od rujna prošle godine. Nositelj je Zavod za javno zdravstvo Ličko-senjske županije, a provodi ga u partnerstvu s Udrugom za pomoć ovisnicima Vida Rijeka i Klubom liječenih alkoholičara Otočac. Financije je osiguralo Ministarstvo zdravstva od igara na sreću u području prevencije ovisnosti i suzbijanja zlouporabe droga, a preporuku za projekt dao je Ured za društvene djelatnosti Ličko-senjske županije.

- Projekt predstavlja odgovor na potrebu razvoja modela osnaživanja kapaciteta lokalne zajednice za prepoznavanje i prevenciju rizičnih ponašanja mladih i zlouporabu sredstava ovisnosti. Njegova svrha je doprinos poboljšanju zaštite zdravlja djece i mladih kroz osnaživanje okruženja informiranjem, edukacijom, osposobljavanjem i savjetovanjem te poticanjem na primjenu novostečenih znanja.- izjavila je prof. Kristina Manestar, voditeljica projekta, prije današnjeg početka rada fokus grupe. (MaČ)

Međunarodna suradnja vatrogasaca

NA PLITVICAMA MALEZIJSKI VATROGASCI

MAlezijski i lički vatrogasci na Mukinjama/Foto ŽVZ
MAlezijski i lički vatrogasci na Mukinjama/Foto ŽVZ
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. travnja.2018. u 12:30 sati

GOSPIĆ - Iz Županijske vatrogasne zajednice dobili smo priopćenje da su jučer na Plitvicama ugostili izaslanstvo malezijskih vatrogasaca.

U izaslanstvu su bili Khirusin Bin Drahman Hussaini, iz Kuala Lumpura i Mohamed Zin Bin Salleh, Senior Fire Superintendent. iz Vatrogasne akademije u Parku. Tijekom boravka u Republici Hrvatskoj, od 15. do 21. travnja 2018., malezijsko vatrogasno izaslanstvo upoznalo se s ustrojem Državne uprave za zaštitu i spašavanje i vatrogastvom u Gradu Zagrebu. Posjetili su Muzej hrvatskog vatrogastva u Varaždinu i upoznali su se djelatnošću dobrovoljnog vatrogastva. Sudjelovali su na 14. Stručnom skupu vatrogasaca u Opatiji, posjetili Javnu vatrogasnu postrojbu Grada Rijeke i Opatije nakon čega su se uputili u Ličko-senjsku županiju.

Službeni posjet upriličen je u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Plitvička Jezera u Korenici gdje je uz zapovjednik postrojbe prezentirao vatrogasnu tehniku, opremu i vozila. Razmijenjena su iskustva u taktičkim nastupima i načinu gašenja strukturnih požara i požara otvorenih prostora s naglaskom na upotrebu zračnih snaga.

Primarna svrha posjeta malezijskih vatrogasaca bila je upoznavanje sa zaštitom od požara u svjetski poznatom Nacionalnom parku Plitvička jezera zbog čega je organiziran posjet i vatrogasnoj postrojbi Nacionalnog parka gdje su, također, od zapovjednika postrojbe prezentirane ustrojstvene, tehničke i operativne sposobnosti vatrogasaca koji djeluju u okviru Parka. Nakon službenog dijela posjeta upriličen je obilazak Nacionalnog parka Plitvička jezera.

U periodu od 2002. do 2006. godine pet vatrogasnih časnika iz Republike Hrvatske pohađalo je tečaj gašenja požara objekata na Vatrogasnoj akademiji u Kuala Kubu Bharu. Tečaj koji je trajao dva tjedna financirala je Vlada Malezije u sklopu "Malaysian Technical Cooperation Programme". Uzvratni posjet su uz Vatrogasnu zajednicu Ličko-senjske županije organizirale Državna uprava za zaštitu i spašavanje zajedno, Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba, Vatrogasna zajednica Varaždinske županije i Vatrogasna zajednica primorsko-goranske županije. (LpS)

3. CAP KONFERENCIJA

ODRŽAVA SE U GOSPIĆU

Krajem idućeg tjedna bit će dvodnevni susret stručnjaka u području prevencije i zaštite djece od nasilja.

 
 
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. travnja 2018. u 22 sata

ZAGREB/GOSPIĆ - U idući četvrtak i petak, 26. i 27 travnja u gospićkom KIC-u biti će susret stručnjaka za prevenciju nasilja nad djecom.
CAP program (Child Assault Prevention) jedan je od rijetkih programa prevencije nasilja, osobito seksualnog, nad djecom u Republici Hrvatskoj, a nastoji integrirati najbolje izvore pomoći u zajednici kako bi se smanjila ranjivost djece i mladih od verbalnog, fizičkog i seksualnog zlostavljanja.
Program je zaštićeno intelektualno vlasništvo Međunarodnog centra za prevenciju napada (The International Center for Assault Prevention - ICAP, New Jersey, SAD), a Udruga roditelja "Korak po korak" provodi ga od 2000. godine kao regionalni trening-centar za Hrvatsku. Program je 2009. godine verificiran od Ministarstva znanosti i obrazovanja te Agencije za odgoj i obrazovanje.
Svake se godine CAP programom obuhvati oko šest tisuća djece kroz rad CAP pomagača, volontera posvećenih odgoju i obrazovanju djece. Na taj je način od početka provedbe programa u Hrvatskoj uključeno gotovo 100.000 djece, 70.000 roditelja te oko 45.000 odgojno obrazovnih djelatnika.

Nakon dviju konferencija u Zagrebu gdje se raspravljalo o kvaliteti i unapređenju CAP programa te sustavnom pristupu u prevenciji nasilja nad djecom, ove godine naglasak je na aktivnom zalaganju za prevenciju nasilja u lokalnoj zajednici. Svrha je konferencije prikazati kako se prevencija provodi u svakodnevnom radu s djecom u lokalnoj zajednici - u školama, na igralištima, u susjedstvu, u domovima, u gradovima i u zajednicama - te povezati različite stručnjake lokalne vlasti, institucije i organizacije u eliminaciji nasilja.

Ovogodišnji skup organizira se u partnerstvu s Gradom Gospićem te uz podršku Lidije Bregant-Jelić i Vesne Orešković, CAP koordinatorica za Ličko-senjsku županiju. (CAP)

Rješavanje stanovanja na županijskom području

BIT ĆE I ODUZIMANJA STANOVA

Konačno će se stati na rep javašluku (ne)korištenja stanova koje gradi država na ratom zahvaćenom području.

Davanje izjava u Županiji/Snimci Marko ČULJAT i arhiva Lika pressa Gospić
Davanje izjava u Županiji/Snimci Marko ČULJAT i arhiva Lika pressa Gospić
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. travnja 2018. u 16:10 sati

GOSPIĆ - Danas je u Županiji bilo izaslanstvo Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje. Iz Zagreba je stigao Nikola Mažar, državni tajnik u Uredu s načelnicima sektora Petrom Mrkonjićem i Jasminkom Grbac-Franić. Na sastanku su uz župana Darka Milinovića i zamjenika Nikolu Lalića bili čelnici lokalne samouprave izuzev Otočca. Raspravljalo se o mogućnostima zbrinjavanja, ali i o problemima koji se već godinama javljaju.

- Ovo je nastavak radnih dogovora niz teme je otvoren i ukazano je na višegodišnju problematiku. Posebno me veseli da smo danas usuglasili aktivnosti koje će se provoditi. Zaključili smo da je napredak vidljiv. Rješavanje stambene problematike svi gledao kao jedan preduvjet ostanka na ovim područjima, kao uvod demografske obnove i ravnomjernog razvoja Hrvatske. Svako mjesto ima svoju problematika od stambenih zgrada do praznih stanova. U reviziji praznih stanova uspjeli smo vratiti dio stanova, obnoviti i adaptirati dati za stambeno zbrinjavanja građana u Ličkom Osiku, na Udbini, u Korenici i Donjem Lapcu. U Vrhovinama je završena zgrada s 11 stanova u što je uloženo 4,5 milijuna kuna i uskoro će biti useljena kada liste prvenstva postanu pravomoćne. Za ovo područje povećana je isporuka građevinskog materijala, povećana je adaptacija praznih stanova. Ukupne investicije ovdje će iznositi preko deset milijuna kuna. - izjavio je državni tajnik Mažar.

- Stambeno zbrinjavanje možda je akutniji problem na našem području, a i šire. Poglavito grad Gospić s Ličkim Osikom, te Korenica i Plitvička jezera, Udbinu, Donji Lapac i Vrhovine su punktovi gdje je ova problematika najizraženija. Posebno me raduje da će šezdesetak zgrada ići u obnovu i 23 stala u Ličkom Osiku. Dodjela građevinskog materijala će se ubrzati. Za naselje Kunjača u Perušiću ove godine će biti dodijeljen materijal za šest obitelji. Razmišlja se i o otkupu kuća. Bilo je riječi i o promjeni zakona u cilju bržeg rješavanja problema. - izjavio je novinarima župan Milinović, dodajući da će još biti sastanaka jer je puno problema koje ne treba gurati pod tepih.

Vaš izvjestitelj je postavio pitanje ruine nekadašnjeg hotelskog ljepotana Hotela Velebit u Ličkom Osiku, koji je navodno državno vlasništvo. Odgovorio je Milinović naglašavajući da je ta ruševina koja prijeti Osičanima privatno vlasništo, da se zna vlasnik i da će poduzeti sve da se to konačno riješi, pa makar to bilo i uklanjanje i otvaranje parkirališta. (M. Čuljat)

Sjednica Županijske skupštine

26. TRAVNJA

Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. travnja 2018. u 18:34 sati

GOSPIĆ - Danas je u našu redakciju stigao prijedlog dnevnog reda za 6. sjednicu Županijske skupštine koja će biti 26. travnja s početkom u 11 sati.

Predsjednica Nada Marijanović predložila je 30 točaka dnevnog reda. Nakon aktualnog sata, koji inače nije posebna točka dnevnog reda, na redu su brojna izvješća o radu i poslovanju u prošloj godini. Izvješće će podnijeti i ličko-senjski župan dr. Darko Milinović, te Zavod za zapošljavanje, Opća Bolnica, Zavod za jadno zdravstvo i domovi zdravlja i druge institucije kojima je Županija vlasnik ili osnivač.
U drugom dijelu sjednice razmotrit će se davanje suglasnosti Općoj bolnici Gospić za nabavku digitalnog rendgena, a Domu zdravlja u Gospiću proširenje s dvije nove djelatnosti - palijativa i ortodoncija.
I ovaj put biti će nekoliko prijedloga zaključaka o neprihvaćanju za prodaju nekretnina po pravu prvokupa na području NP Plitvička jezera. (LpS)

Župan Milinović proglasio

ELEMENTARNU NEPOGODU ZA PERUŠIĆ I OTOČAC

Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. travnja 2018. u 13:20 sati

GOSPIĆ - Danas je ličko-senjski župan dr. Darko Milinović donio odluku o proglašenju elementarne nepogode poplava na području grada Otočca i općine Pderušić.

Milinović je proglasio elementarnu nepogodu poplavu na području općine Perušić za naselja Donji Kosinj, Gornji Kosinj, Kosinjski Bakovac, Lipovo polje, Krš i Mlakva te na području grada Otočca za naselja Dabar, Glavace, Drenov Klanac, Brlog, Kompolje, Ličko Lešće i Čovići, zbog vremenskih nepogoda uzrokovanih dugotrajnim i velikim količinama oborina, kojom su na navedenom prostoru nanesene velike materijalne štete na poljoprivredi (ozimim usjevima, djetelinsko-travnim površinama i jesenskim povrtlarskim kulturama), stambenim i gospodarskim objektima u periodu od 12.03.2018 do 16.04.2018 godine.

Odlukom se obvezuju povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda Grada Otočca i Općine Perušić da u roku od osam dana od dana proglašenja elementarne nepogode izrade izvješće - prvo priopćenje s procjenom ukupne štete, te ju unesu u Registar šteta od elementarnih nepogoda, te dostave Županijskom povjerenstvu za procjenu štete od elementarnih nepogoda. Svi sudionici zaštite obvezni su provoditi mjere zaštite utvrđene Zakonom o zaštiti od elementarnih nepogoda, u cilju smanjenja i sanacije šteta od elementarne nepogode.

Županijski Stožer Civilne zaštite

PRIPREME ZA NOVE SEZONE

Na sjednici su danas analizirane pripreme za turističku i požarnu sezonu.

Glasovanje na sjednici Stožera CZ/Snimio Marko ČULJAT Lika press
Glasovanje na sjednici Stožera CZ/Snimio Marko ČULJAT Lika press
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. travnja 2018. u 12:15sati

Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Pod predsjedavanjem Vice Nekića danas je održana sjednica Županijskog Stožera Civilne zaštite na kojoj je usvojen program rada za ovu godinu, a dosta je riječi bilo i o pripremama za predstojeće ljetne dane o čemu je ovodno govorila Sanja Vladetić, pročelnica Županova ured.

Županijska vatrogasna zajednica izradila jer plan kojim je utvrđeno pet operativnih područja. Stalno se uvježbava brzina odziva od jedne minute. U Ličko-senjskoj županiji kako je istakao Hrvoje Ostović, vatrogasni zapovjednik na raspolaganju su 384 ispitana vatrogasca i 88 vozila. Zatraženo je i angažiranje 39 sezonskih vatrogasaca. Nabavljeno je i nekoliko bezpilotnih letjelica koje će iz Divulja nadlijetati požare i slati informacije o zahvaćenom području što će svi moći koristiti na terenu. Osim toiga i otočki aerodrom će biti priređen za prihvat air tractora.

Joso Živković, pročelnik Područnog ureda državne zaštite odao je priznanje pripadnicima Civilne zaštite na uspješnom poslu u Kosinju proteklih mjeseci. I drugi su članovi Stožera govorili o svojim aktivnostima. Hitna medicinska pomoć će biti pojačana s tri tima, a Zavoda za javno zdravstvo će za ljetnih vrućina pojačati kontrolu hrane i pića.

Načelnik Policijske uprave Josip Biljan govorio je o policijskim poslovima u najkritičnijem dijelu godine, barem s policijskog stanovišta. Već je održan razgovor u Plitvicama gdje se očekuje dva milijuna posjetitelja.

- Na Plitvicama je i do sada bilo dosta džepnih krađa, ali zbog velikog broj posjetitelja mogućnost je i terorističkog napada. I Zrće je problematično ljeti gdje se okupljaju mladi skloni svemu i svačemu. - istakao je Biljan najavljujući preko školskih praznika pojačanu kontrolu u zvučnim lokalima.

Gospićka Opća bolnica pokriva veći županijski dio, a manji Zadarska bolnica. Kako je istakla ravneteljica dr. Sandra Čubelić, godišnje imaju i do 15 tisuća hitnih slučajeva, a preko ,ljeta su pojačane službe.

Za predstojeće mjesece spreman je i Crveni križ a biti će i HGSS.

Prijem u Županiji

USKORO I CD MATEA IZ SENJA

 
 
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. travnja 2018. u 22:35 sati

GOSPIĆ - Župan dr. Darko Milinović primio je danas Voljena Grbca, dugogodišnjeg solista opere HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke i pjevačkog mentora "Senjskog Pavarottija" Mateja Prpića te Roberta Grubišića, direktora Adria Recordsa koji su informirali župana o pjevačkoj karijeri i planovima malog Mateja na glazbenoj sceni.
Matea 15. svibnja očekuje nastup u zagrebačkoj koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog na koncertu "Najljepša hrvatska glazbena obiteljska priča" te u lipnju nastup na poznatom festivalu MIKI - Melodije Istre i Kvarnera. U produkciji Adria Records Matej priprema i prvi nosač zvuka, CD s najvećim glazbenim uspješnicama svog repertoara.
Župan Milinović istaknuo je kako se ponosi Mateom i njegovim talentom i dosadašnjim uspjesima kao što je nastup na talent showu Supertalent gdje je ušao u polufinale. Milinović istakao da je Matej već postao prepoznatljiv glas Ličko-senjske županije u prilogu čemu govori i njegov nadimak "Senjski Pavarotti" kako su ga prozvali hrvatski novinari, dodajući Županija svakako pratiti, u okviru svojih mogućnosti, i financijski podržati izdavanje prvog nosača zvuka. (LpS)

ŽUPAN MILINOVIĆ

UKINUTO IZVANREDNO STANJE

Vodase u Kosinju povlači
Vodase u Kosinju povlači
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. TRAVNJA 2018. U 8:15 SATI

GOSPIĆ - Ličko-senjski župan dr. Darko Milinović jučer je donio odluku o ukidanju izvanrednog stanja na poplavom ugroženom području općine Perušić. Odluka se odnosi na područje naselja Donji Kosinj, Gornji Kosinj, Mlakva, Kosinjski Bakovac, Lipovo Polje i Rudinka. Jučer je na vodomjeru u Selištu izmjeren vodostaj od 488,93 m n.m. s tendencijom opadanja. (LpS)

Akcija Ministarstva poljoprivrede

NAŠE DOMAĆE …

Prijave sudionika gospićkih radionica/Animio Marko ČULJAT Lika press
Prijave sudionika gospićkih radionica/Animio Marko ČULJAT Lika press
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. travnja 2018. u 11:20 sati, dopuna u 15:10 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Danas su dvoranu KIC-a popunili zainteresirani opegeovci iz cijele Ličko-senjske županije. Bilo ih je iz Korenice, Debelog Brda, Novalje, Mušaluka, Otočca ..bili su tu sirari, uzgajivači krava, te šljivari, maslinari, smokvari …
Od početka mjeseca Ministarstvo poljoprivrede organizira manifestaciju "Naše domaće, sada i ubuduće" kojom će kroz hrvatske županije u suradnji s Hrvatskom poljoprivrednom agencijom i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju promovirati hrvatske poljoprivredne proizvode te novosti u Programu ruralnog razvoja.

U KIC-u se danas održavaju razne tematske radionice na kojima će biti riječi o aktualnim mjerama ruralnog razvoja te korištenja sredstava. Saznat će se i novosti iz novih propisa o zemljištu i njegovom korištenju. U podne je u Strukovnoj školi radni ručak s ministrom Tolušićem na kojem će biti predstavljeni ličko-senjski proizvodi s oznakama kvalitete: meso, mlijeko i jaja s hrvatskih farmi, med te brašno i kruh s hrvatskih polja kao i autohtoni proizvodi zaštićeni u EU.

Drugi dio današnje manifestacije održan je u gimnazijskoj sportskoj dvorani gdje su jela i piće posluživali konobar iz gospićkog hotela Ana. Opegeovcima i čelnicima obratili su se inistar poljoprivrede Tomislav Tolušić i župan Darko Milinović.
U Ličko-senjskoj županiji na deset stanovnika dolazi jedan OPG što je dobar znak, kao i mladost sudionika radionice i ručka da će Lika biti dobar partner u proizvodnji autohtone hrane. Ručak je bio obilan od janjeće pečenke do fritula…
Tolušić je u razgovoru s novinarima rekao da je ukinuta naplata branja šparoga i gliva za osobne potrebe.
- Poljoprivreda u Lici može i bolje. Ona ima svoje prednosti kao što je to stočarstvo. Biti će još poticajnih mjera kao što su izgradnja mini mljekara. Birokracija bi trebala biti jednostavnija i već smo ju pojednostavnili. Prošle i ove godine biti će milijarda eura za poljoprivredu. U tome očekujemo i podršku lokalne samouprave i njenih agencija.- rekao je Tolušić.


Akcija za domaću hranu

U PONEDJELJAK U GOSPIĆU

 
 
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. TRAVNJA 2018. U 10:55 SATI

GOSPIĆ - Početkom travnja započela je manifestacija 'Naše domaće, sada i ubuduće" kojom će kroz hrvatske županije Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska poljoprivredna agencija i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju promovirati hrvatske poljoprivredne proizvode te novosti u Programu ruralnog razvoja.

Zainteresirani mogu sudjelovati u radionicama na kojima će saznati više o aktualnim mjerama Programa ruralnog razvoja te apliciranju za iskorištavanje sredstava iz istog te novosti iz Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Deveto u nizu događanja bit će u ponedjeljak u KIC-u s početkom u 10 sati. Radionice Programa ruralnog razvoja održati će predstavnici Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

U podne je u Strukovnoj školi radni ručak s ministrom Tolušićem na kojem će biti predstavljeni proizvodi s oznakama kvalitete: meso, mlijeko i jaja s hrvatskih farmi, med te brašno i kruh s hrvatskih polja kao i autohtoni proizvodi zaštićeni u EU. (LpS)

Uz Svjetski dan zdravlja

ALKOHOLIZAM JE DRUŠTVENO ZLO

Prosječna dob prvoga opijanja učenika u Ličko-senjskoj županiji je 14,5 godina.

Shema prof. Vladimira Hudolina iz Ličkog kalendara za 1976. godinu
Shema prof. Vladimira Hudolina iz Ličkog kalendara za 1976. godinu
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. travnja 2018. u 14:30 sati

GOSPIĆ - U sklopu preporuka Svjetske zdravstvene organizacije obilježavanje Svjetskog dana zdravlja koji je 7. travnja posvećeno je univerzalnoj zdravstvenoj zaštiti kojom svatko i svugdje ima pravo na osnovnu zdravstvenu zaštitu. Univerzalna zdravstvena zaštita ne obuhvaća samo liječenje pojedinaca, već i aktivnosti za cijelu populaciju kao što su nacionalni preventivni programi i sve komponente zdravstvenog sustava.

Općenito, zdrava osoba ne puši, normalne je tjelesne mase, jede zdravo i fizički je aktivna. Svjetske i domaće studije kontinuirano pokazuju da je uz debljinu i pušenje cigareta, zlouporaba alkohola jedan od tri velika rizična faktora prijevremene smrti. Prema klasifikaciji Svjetske zdravstvene organizacije, alkoholizam je teška bolest ovisnosti u koju pojedinac upada ako redovito i prekomjerno konzumira alkoholna pića i koja zahtijeva dugotrajno liječenje i oporavak. Hrvatska se nalazi pri vrhu europske ljestvice s oko 240 tisuća alkoholičara, što ispada jedan alkoholičar na 19 stanovnika. Na pet muških alkoholičara , dolazi jedna žena.

Podaci Kliničke bolnice Sestara milosrdnica govore kako 15 posto odraslih muških osoba u Hrvatskoj boluje od alkoholizma, a još ih toliko prekomjerno pije. Prema nekim procjenama u Hrvatskoj je 30.000 alkoholičara, koji popiju barem šest rundi dnevno. Točni podaci o toj vrsti ovisnosti ne postoje jer većina ne želi priznati da su alkoholičari.

Hrvatska je sudionik međunarodnog istraživanja navika mladih i odrednicama koje utječu na njihovo ponašanje - European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs, (ESPAD, Europsko istraživanje o pušenju, pijenju alkohola i uzimanju droga među učenicima), koje se od 1995. godine provodi svake četiri godine. Rezultati istraživanja iz 2015. godine pokazuju da je alkohol barem jednom u životu pilo 92 posto učenika, a u 30 dana od dana ispitivanja pilo je 55 posto, dok je 16 posto učenika tijekom tih 30 dana iskusilo pijanstvo. U Hrvatskoj 87 posto učenika navodi da im je alkohol lako ili vrlo lako dostupan. Pema prevalenciji pijenja pet i više pića u jednoj prigodi (spomenuto ekscesivno epizodično pijenje) tijekom 30 dana se Hrvatska nalazi na petom mjestu (47 posto) među europskim državama koje su sudjelovale u istraživanju. Mladići to čine češće u odnosu na djevojke 51 posto, a djevojke 42 posto.

Ovi podaci nam potvrđuju važnost osvještavanja javnozdravstvenog problema pijenja mladih i od strane javnosti i stručnjaka kao i potrebu da se mjerama javne politike zaštite djeca i mladi. Svi znamo da se 1. travnja obilježava Međunarodni dan šale ili Dan ludosti, ali manje je poznato da se tog dana obilježava i Svjetski dan borbe protiv alkoholizma. Stoga koristimo ovu priliku još jednom podsjetiti sve nas na činjenice o konzumiranju alkohola među mladima u našoj županiji i time nas potaknuti na aktivniji pristup njihovoj zaštiti.

Istraživanja među mladima provodi i Županijski zavod za javno zdravstvo, o čemu nam je podatke dala psihologica Kristina Manestar. Pivo konzumira više od polovine završnih razreda osnovne škole u Ličko-senjskoj županiji, 70 posto gimnazijalaca i 80 posto učenika strukovnih škola. Osnovnoškolci su eksperimentatori u alkohola 34,5 posto, u srednjoj školi ih veći broj postaje redovitim ili povremenim konzumentima pića 41,78 posto u strukovnim školama i 35,9 posto u gimnazijama.

Prosječna dob prvoga opijanja učenika je 14,5 godina, mladi u Ličko-senjskoj županiji alkohol najčešće piju zbog zabave i uživanja 43,2 posto osnovnoškolaca, a zbog konformizma "pije jer piju svi" gotovo 30 posto. Na trećem mjestu je suočavanje s problemima skoro 15 posto. Osnovnoškolci (14-15 godina) najčešće alkohol piju na kućnim zabavama (tulumi preko 44 posto) i u vlastitoj kući (35,8 posto). Oko 20 posto učenika osnovne škole (i sami opijeni) vozilo se s nekim tko je bio pod utjecajem alkohola, osam posto osnovnoškolaca u stanju opijenosti upadalo je u nevolje zbog alkohola, a 12 posto njih pije i kada su sami.

Srednjoškolski učenici strukovnih škola značajno češće od gimnazijalaca piju alkohol i to najčešće čine javno - ispred kioska ili trgovina (73,3 posto), u disko klubovima (64.8 posto) i u kafićima (61.5 posto).

Učenici osnovnih škola alkohol najčešće nabavljaju u trgovinama 26 posto, učenici strukovnih škola u kafićima 62 posto, a gimnazijalci u disko klubovima 23 posto. Većini djece i mladih koji su kupovali ili naručivali alkohol u trgovinama, klubovima ili kafićima bez pitanja se prodavao alkohol i omogućavala njegova slobodna konzumacija. Nažalost jako malom broju učenika zbog maloljetnosti nije zapriječena prodaja alkohola.

ŽUPANIJSKI PRIJEM

OBLJETNICA KLAPE SENJKINJE

Senjkinje slave srebrni jubilej postojanja.

 
 
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. travnja 2018. u 19:15 sati

GOSPIĆ - Župan dr. Darko Milinović sa suradnicima primio je danas predstavnice Ženske klape "Senjkinje" Dubravku Glavaš i Astrid Martulaš koje su ga upoznale s planovima za obilježavanje 25. obljetnice rada Klape. U planu je održavanje koncerta i izdavanje nosača zvuka.

Župan je izrazio zahvalnost "Senjkinjama" koje baštine izvornu klapsku pjesmu hrvatskog priobalja, te su redovit sudionik mnogih klapskih susreta i festivala kako diljem Lijepe naše, tako i u inozemstvu, istaknuvši da nema ljepšeg načina od predstavljanja naše županije nego kroz pjesmu. Također, istaknuo je kako će županija financijski podržati rad i planove Klape.

Glavaš je srdačno zahvalila Milinoviću na svestranoj pomoći, istaknuvši da su kroz svoj dosadašnji rad uvijek imale njegovu podršku, što ni ne čudi znajući da je i sam veliki ljubitelj klapske pjesme. Naglasila je kako će Senjkinje zahvalnost županu i Ličko-senjskoj županiji izraziti na način koji najbolje poznaju-pjesmom te će i dalje predstavljati županiju u najboljem izdanju. (LpS)

Županijski zavod za javno zdravstvo

PREDSTAVLJANJE RADA

Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. travnja 2018. u 18:15 sati

GOSPIĆ - U petak, 6 travnja u KIC-u s početkom u 12 sati povodom obilježavanja Dana borbe protiv alkoholizma koji je bio 1. travnja i Svjetskog dana zdravlja koji je u subotu 7. travnja Klub liječenih alkoholičara Gospić će imati kratku prezentaciju rada.

Cilj predstavljanja je upoznavanje javnosti s djelovanjem Kluba i suradnja sa Županijskim zavodom za javno zdravstvo. Organizatori namjeravaju svoja iskustva podijele i pošalju svoja iskustva o zamkama i opasnostima koje alkohol skriva. Nadaju se da će time doprinijeti jačanju svijesti lokalne zajednice o ranjivosti mladih i o odgovornosti odraslih i potaknuti aktivniju zaštitu mladih. (LpS)

Aktivnosti župana Miliniovića

RAZUMIJEVANJE ZA UDBINU I KOSINJ

Županija će sufinancirati vodoopskrbu u Podlapcu.

Sudionici udbinskog dogovora o vodi za Podlapac/Foto LSŽ
Sudionici udbinskog dogovora o vodi za Podlapac/Foto LSŽ
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. travnja 2018. u20:25 sati

GOSPIĆ - Iz županova ureda dobili smo danas dva priopćenja. Župan dr. Darko Milinović sa suradnicima posjetio je danas Općinu Udbina gdje je sa načelnikom Josipom Seučekom i suradnicima održao radni sastanak.

Bilo je riječi o razvojnim projektima kojima je cilj gospodarski i društveni razvoj općine Udbina te o investicijama Ličko-senjske županije i njenih ustanova u protekloj i ovoj godini. Župan je istaknuo kako je u suradnji s Razvojnom agencijom Ličko-senjske županije za područje ove ličke općine prijavljeno više projekata vrijednih tridesetak milijuna kuna. Prezentirao je mjere poticanja ruralnog razvoja kroz koje se ostvaruje potpora razvoju prepoznatljivih lokalnih proizvoda, edukacije i stručno osposobljavanje, potpore osnaživanju malih poljoprivrednih gospodarstava, kreditne linije za kreditiranje razvoja ruralnog turizma te subvencioniranje kamatnih stopa na kredite.

Danas u Milinović i Seuček potpisali Ugovor o zajedničkom financiranju projekta "Izgradnja vodovodnih priključaka u naselju Podlapača" u vrijednosti od oko 300 tisuća kuna. Županija je preuzela obvezu sufinanciranja 70 posto projekta te skoru uplatu prvog dijela.

Načelnik Seuček izrazio je zadovoljstvo zbog izvrsne suradnje sa županom i Ličko-senjskom županijom što potvrđuje i današnje potpisivanje Ugovora. Istakao je kako Milinović ima punu podršku u svim daljnjim aktivnostima za dobrobit Općine Udbina i cijele županije. Sastanku je nazočio je i Ivan Pešut, bivši načelnik Općine, koji je istaknuo izvanrednu suradnju između Općine Udbina i Ličko-senjske županije u proteklom razdoblju.

Osim toga danas je Milinovićem s Ivicom Turičem, perušićkim načelnikom, a u suradnji sa Stožerom Civilne zaštite općine Pedrušić s Ivanom Bašićem, izvršnim direktorom Hrvatske pošte, dogovorio da se od sutra obavlja dostava poštanskih pošiljaka na području Kosinja. (LpS)

Završen učenički likovni natječaj

HRVATSKA KAKVU ŽELIMO

Učenica Lana Škorić iz Otočca zauzela treće mjesto.

Lana Škorić (lijevo) s prijateljicom, u pozadini je njena nagrađena slike
Lana Škorić (lijevo) s prijateljicom, u pozadini je njena nagrađena slike
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. ožujka 2017. u 22:15 sati

GOSPIĆ - Iz Kabineta ličko-senjskog župana dobili smo informaciju o završetku natječaja za likovne i literarne radove na temu "Hrvatska kakvu želimo".

Natjecanje osnovnoškolaca provedeno je u okviru promotivne kampanje "Hrvatska kakvu želimo" kao dio procesa izrade Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine koje radi Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske.

Nagrade je jučer u Zagrebu dodijelila Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU. Na dodjeli je bilo 450 učenika iz cijele države u pratnji roditelja i nastavnika. Na natječaju su sudjelovale ukupno 222 osnovne škole čiji su učenici izradili likovne i literarne radove na temu "Kako zamišljaš Hrvatsku 2030. godine?", koji su potom prolazili ocjenjivanje na školskoj, županijskoj i nacionalnoj razini gdje je odabrano 12 najboljih radova u četiri kategorije.

- Ličko-senjska županija ima i nacionalnu pobjednicu. Radi se o učenici 1. razreda Osnovne škole Zrinskih i Frankopana Otočac, Područna škola Hrvatsko Polje, Lani Škorić koja je svojim likovnim radom "Organska hrana" osvojila 1. mjesto na županijskoj razini i 3. mjesto na nacionalnoj razini.- kaže se u priopćenju. (LpS)

Plan Krasnara za turizam

Plan centra planinskog turizma

Sudionici skupa u Krasnu
Sudionici skupa u Krasnu
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
26. ožujka 2018. u 21:35 sati

KRASNO - Župan dr. Darko Milinović, sa suradnicima, danas je posjetio Kuću Velebita u Krasnu gdje je u organizaciji Planinarskog društva "Rajinac" održana prezentacija na temu ideje izgradnje Centra planinskog turizma Krasno-Velebitska Plješivica.

Tim projektom, planirana je izgradnja jedinog centar takve vrste u Republici Hrvatskoj s ciljem isticanja izuzetne mikrolokacije, zadržavanja radnih mjesta te poboljšanja demografske slike kao i produljivanja turističke ponude na cijelu godinu. Tom prilikom, ličko-senjski župan Milinović izrazio je osobnu kao i podršku Ličko-senjske županije za projekt ističući kako Ličko-senjska županija i Razvojna agencija Ličko-senjske županije LIRA stoje na raspolaganju kako bi se projekt što prije realizirao.
Na predstavljanju su nazočili Krunoslav Jakupčić, predsjednik Uprave Hrvatskih Šuma, te predstavnici NP Sjeverni Velebit, PP Velebit i Grada Senja. (LpS)

Prva prometna radionica

ZAJEDNIČKA PROMETNA STRATEGIJA

Sudionici radionice o prometima/Foto LSŽ
Sudionici radionice o prometima/Foto LSŽ
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
26. ožujka 2018. 20:25 sati

GOSPIĆ - Kabinetu ličko-senjskog župana, a u sklopu provedbe projekta izrade Glavnog plana razvoja prometnog sustava funkcionalne regije Sjeverni Jadran, koju čine Primorsko-goranska, Ličko-senjska i Istarska županija, održana prva radionica tematske skupine za cestovni i željeznički promet. Na radionici je bio i župan Darko milinović.

Ovo je temeljni strateški dokument dugoročnog razvoja prometa na području funkcionalne regije Sjeverni Jadran. Tijekom radionice raspravljene su inicijalno definirane pretpostavke cestovnog i željezničkog prometa koje će biti obrađene dokumentom Glavnog plana. (LpS)

Akcija za Dan narcisa

ŽENE I MAJKE U AKCIJI

DAnašnje gospićke akcije na placi
DAnašnje gospićke akcije na placi
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. ožujka 2018. u 14:30 sati

GOSPIĆ - Iako je bio dosta hladan i buran dan to nije spriječilo dvije akcije koj su najavljene za danas. Na ulazu u gradsku tržnicu bila su dva štanda, jedan je bio od zdravstvenih institucija i udruga, a drugi od udruga koje vode brigu o djeci. Na prvom štandu dijelili su se narcisi znak borbe protiv raka dojke, a na drugome su se kupovali dječjom rukom izrađeni prigodni predmeti. Velika je šteta što su muškarci obilazili, a posebice, prvi, štandove. Naime, od raka dojke obolijeva sve više i - muškaraca. (MaČ)

Nakon snijega i kiše poplavljen Kosinj

ŽUPAN PROGLASIO IZVANREDNO STANJE

Poplava u Kosinju/Foto arhiva Lika pressa
Poplava u Kosinju/Foto arhiva Lika pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. ožujka 2018. u 16 sati

GOSPIĆ - Danas je Darko Milinović, ličko-senjski župan donio odluku o proglašenju izvanrednog stanja na poplavama ugroženom području općine Perušić i to za naselja Donji Kosinj, Gornji Kosinj, Mlakva, Kosinjski Bakovac, Lipovo Polje i Rudinka.

Na vodomjeru u Selištu danas je zabilježen vodostaj od 494,26 metara nad morem s tendencijom daljnjeg rasta. Ovom odlukom Milinović je stavio u stupanj visoke pripravnosti stožere Civilne zaštite Ličko-senjske županije i općine Perušić i operativne snage radi poduzimanja mjera za smanjenje rizika, zaštitu i spašavanje ugroženog stanovništva i imovine i uklanjanje posljedica u skladu s planovima zaštite i spašavanja. (LpS)

Župan Milinović primio

IZASLANSTVO BRANITELJSKE ZADRUGE

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. ožujka 2018. 20:25 sati

GOSPIĆ - Ličko-senjski župan mr. Darko Milinović, primio je predstavnike novoosnovane Braniteljsko socijalno-radne zadruge "Zelena dolina" iz Otočca predvođene Mijom Valinčićem, upraviteljem Zadruge.

"Zelena dolina" jedina je Zadruga na području Ličko-senjske županije osnovana s ciljem zapošljavanja hrvatskih branitelja te poticanja njihove društvene i socijalne uključenosti u društvo. Izaslanstvo Zadruge prezentiralo je županu aktivnosti među kojim su istaknuli informiranje i pružanje pomoći braniteljima u ostvarivanju prava, održavanje psihosocijalnih radionica, zapošljavanje kroz program javnih radova, okupljanje malih poljoprivrednih proizvođača, očuvanje tradicijske baštine i kulture, poticanje osnivanja obrta, OPG-a i slično, a sve u cilju radne terapije za branitelje i njihovo samozapošljavanje.

Župan Milinović pozdravio je njihov program i iskazao punu podršku i spremnost županijskih institucija i Razvojne agencije Lira u pomoći u realizaciji aktivnosti te ih upoznao s raspisivanjem Javnog poziva u okviru provedbe programa poticanja razvoja poljoprivrede u ovoj godini. (LpS)

Prijam u Županiji

PROMICANJE ISTINE O LOGORIMA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. ožujka 2018. u 15:55 sati

GOSPIĆ - Ličko-senjski župan dr. Darko Milinović primio je danas Stipu Perlića, predsjednika Udruge logoraša ličko-senjske županije koji je predstavio program i aktivnosti novoosnovane Udruge.

Milinović je izrazio zahvalnost svim hrvatskim braniteljima čija je žrtva utkana u temelje moderne Hrvatske te iskazao punu podršku daljnjem radu Udruge logoraša pri čemu će uvijek imati njegovu osobnu, kao i potporu Ličko-senjske županije.

Perlić je zahvalio županu na ukazanoj podršci i razumijevanju, znajući kako je župan i sam dragovoljac Domovinskog rata te razumije branitelje. Naglasio je kako im je cilj promicanje istine o logorima. (LpS)

Poticaj kulturi

POČELO RADOM KULTURNO VIJEĆE

Zasjedanje Kulturnog vijeća u Gospiću/Foto LSŽ
Zasjedanje Kulturnog vijeća u Gospiću/Foto LSŽ
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13- OŽUJKA 2018. 19:15 sati

GOSPIĆ - Prva sjednica Kulturnog vijeća Ličko-senjske županije, koje je Županijska skupština imenovala prošle godine, održana je danas u nazočnosti župana dr. Darka Milinovića. Vijeće ima pet članova koji su imenovani s područja umjetnosti i kulture na vrijeme od četiri godine. Predsjednik je Krešimir Tomljenović iz Gospića.

Na sjednice je bilo riječi o pripremi programa rada za ovu godinu. Istaknuto je kako je uloga Kulturnog vijeća unapređivanje, očuvanje, zaštita te poticanje i promicanje profesionalnog kulturnog i umjetničkog stvaralaštva, kulturnog amaterizma i alternativnog stvaralaštva. Župan Milinović izrazio je punu podršku radu Vijeća te svesrdnu pomoć u suradnju u razvoju kulture na području Ličko-senjske županije. (LpS)

OSMIŠLJAVANJE TURISTIČKOG PROIZVODA

Zimski turisti na Plitvicama/Foto arhiva Lika pressa
Zimski turisti na Plitvicama/Foto arhiva Lika pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. veljače 2018. u 13:00 sati

GOSPIĆ - Stručnjaci za ruralni i kulturni turizma na dvodnevnom seminaru u KIC-u 27. i 28. veljače pomoći će zainteresiranim osobama da osmisle vlastiti turistički proizvod.

Ako ste registrirali ste ili tek planirate registrirati turističku djelatnost? Djelujete u lokalnoj zajednici i želite osmisliti vlastiti ili zajednički turistički proizvod? Razmišljate o turističkim rutama i interpretaciji baštine? Vlasnik ste turističkog seljačkog gospodarstva ili poduzetnik u ruralnom području, radite na području ruralnog turizma u jedinicama područne i lokalne samouprave, turističkoj zajednici, komori, udruzi, zadruzi, savjetodavnoj službi..? Ako ste na bilo koji način prepoznali potencijal ruralnih dijelova Ličko-senjske županije i šire, dvodnevni seminar za vas je seminar i predviđen, a tema je: Osmišljavanje turističkog proizvoda u ruralnom i kulturnom turizmu.

U organizaciji Turističke zajednice Ličko-senjske županije, Hrvatske udruge za turističke i kulturne rute Tur Kultur, Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj Klub članova Selo, a pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice i Ministarstva turizma, dvodnevni seminar će se održati u Kulturno informativnom centru u Gospiću i to 27. i 28. veljače s početkom u 10 sati.

Na seminaru ćete dobiti odgovore na sva vaša pitanja s naglaskom na kreiranje turističkog proizvoda te snažnije poticanje održivog razvoja turizma Ličko-senjske županije. Seminar je besplatan za sve polaznike. Zainteresirani se mogu javiti na mail: info@klubselo.hr. (LpS)


Brza akcije oružanih snaga

VOJSKA I POLICIJA POMAŽU LIČANIMA

Na Zavižanu 2,3 metra snijega. Struje ima cijelo područje.

Čišćenje terase gospićkog doma
Čišćenje terase gospićkog doma
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. veljače 2018. u 00:20 sati, dopuna u 10:15 sati, u 10:30 sati, u 10:45 sati, 14:50 sati i u 16:05 sati

Fotografije MORH snimio D. Milković i PULS

GOSPIĆ - Prema informaciji sa službene Internet stranice MORH-a pripadnici Oružanih snaga angažirani su jučer na području Ličko-senjske županije u pružanju pomoći lokalnom stanovništvu u otklanjanju posljedica snježnog nevremena.

U poslijepodnevnim satima, sukladno zahtjevu Ličko-senjske županije upućenom Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje, pripadnici Oružanih snaga angažirani su na području Gospića te na području Kosinja, Perušića i Donjeg Lapca.

U Gospiću kod Doma za starije i nemoćne osobe i u Čanku angažirano je 20 pripadnika vojnika kombinirka, te u Donjem Lapcu 40 vojnika kombinirka i tri stroja. Osim čišćenja snijega pripadnici Hrvatske vojske pomažu i lokalnom stanovništvu u nedostupnim predjelima u dostavi hrane i lijekova.

Za pomoć narodu zahvaćenom zimskim nevremenom spremno je tisuću vojnika zajedno s odgovarajućim inženjerijskim strojevima odlazak na teren i pružanje pomoći stanovništvu u otklanjanju posljedica snježnog nevremena. U skladu s razvojem situacije, broj pripadnika Hrvatske vojske na terenu može se i povećati.

Do angažiranja vojske došlo je zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta i velikog snijega. Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević jučer je donio odluku da se Hrvatska vojska u skladu sa svojim mogućnostima uključi u otklanjanje posljedica snježnog nevremena tamo gdje je to prema procjenama nadležnih civilnih institucija najpotrebnije.

Sukladno tome razgovarao je i s Darkom Milinovićem, ličko-senjskim županom.

Jutros je Državni hidrometeorološki zavod najvišlji snijeg izmjerio na Zavižanu i to od 230 centimetara. Na Plitvicama je osvanulo 110 centimetara, zatim u Gospiću 77 i Otočcu 53 centimetra.
***
Zbog kritične situacije i stanja na terenu zbog velikog snijega te najave Državnog hidrometeorološkog zavoda niskih temperatura narednih dana, župan Ličko-senjske županije mr. Darko Milinović, dr. med. sazvao je izvanrednu sjednicu Stožera civilne zaštite Ličko-senjske županije. Za danas u 13 sati u Županiji.
***
Ubrzo nakon što je jučer potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević donio odluku da se vojska uključi u uklanjanje posljedica snježnog nevremena, u poslijepodnevnim satima, policijskim službenicima Policijske postaje Donji Lapac u čišćenju snijega pristiglo je u pomoć 26 pripadnika vojske. Policija je vojnicima pružila smještaj u policijskom stacionaru u Donjem Lapcu, a sa čišćenjem snijega zajednički nastavljaju i danas.

S obzirom da je kretanje i sigurnost pješaka u ovim zimskim uvjetima otežano policijski službenici u svim gradskim središtima Policijske uprave ličko-senjske, reguliraju promet i pomažu građanima.

U skladu s trenutnim vremenskim uvjetima i situacijom na prometnicama, policija provodi mjere ograničenja prometa za vozila koja nemaju propisanu zimsku opremu te kamione s prikolicama za koje je promet trenutno zabranjen.

Uvjeti za sigurno odvijanje prometa nastoje se ostvariti u stalnom kontaktu i koordinaciji sa službama za održavanje i čišćenje cesta, međutim, pozivamo građane na oprez te da prije putovanja provjere stanje na cestama za one prometnice po kojima se namjeravaju kretati, kao i ispravnost svoje zimske opreme.
Pripadnici prometne policije na Ličanci obilaze ugibališta i odmorišta u cilju utvrđivanja poštivanja zabrane prometa za određene kategorije vozila, ali i one koji stoje duže vrijeme. U koordinaciji s HAC-om poduzimaju mjere kako bi se promet normalizirao i vozila deblokirala, te pružaju primjerenu pomoć osobama koje se zateknu u vozilu nude ih vodom, hranom, a toplu odjeću i potrepštine za malu djecu …

U zimsku službu uključeni su i pripadnici Interventne jedinice policije Policijske uprave ličko-senjske. Najprije su očistili prilaze Osnovnoj školi dr. Jure Turića i školsko autobusno stajalište, prilaze Općoj bolnici i njenim objektima.

Tom prilikom posebno oduševljenje pokazali su najmanji osnovnoškolci, te je većina njih zaključila da će i oni biti policajci kako bi mogli pomagati drugima.


Sve pozive za pomoć i intervenciju policije možete uputiti na broj 192.

Oko 16 sati dobili smo SMS poruku iz Elektrolikeda je svim korisnicima osigurana opskeba električnom energijom. (LpS)

POGLEDAJTE I VIDEO ZAPIS:
www.youtube.com/watch?v=Ir4Qz_Tql8g

Novost iz Opće bolnice

DNEVNA DIJEBETOLOŠKA BOLNICA

Početak rada Dnevne dijabetološke bolnice/Foto OBG
Početak rada Dnevne dijabetološke bolnice/Foto OBG
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. veljače 2018. u 21:45 sati

GOSPIĆ - Posljednjih nekoliko godina, a sve je počelo još zimi početkom 1995. kada je tadašnji ministar zdravstva dr. Andrija Hebrang postavio kamen temeljac za proširenje Opće bolnice.

Proteklih godina mnogo je toga učinjeno na podizanju kvalitete usluge pacijentima, pa su počeli dolaziti i iz drugih krajeva Hrvatske.

Ovih dana započela je radom Dnevna dijabetološka bolnica. Koš 2002., kada je otvoren u Centar za dijabetes Ličko-senjske županije, provodi se kontinuirana skrb o osobama oboljelim od šećerne bolesti. Broj oboljelih je u stalnom porastu, kako u svijetu tako i kod nas pa se govori o epidemiji novooboljelih od šećerne bolesti. U Ličko senjskoj županiji oko 4000 stanovnika boluje od šećerne bolesti.

Pri tome treba napomenuti da na jednog dijagnosticiranog dijabetičara dolazi jedna osoba koja ne zna da ima šećernu bolest, dakle bolest nije dijagnosticirana i to je jedan od razloga zašto šećernu bolest često naziva, uz povišeni krvni tlak, "tihim ubojicom"!

Kad se govori o adekvatnoj skrbi o oboljelima od ove bolesti, ona obuhvaća što ranije dijagnosticiranje, edukaciju, individualnu terapiju te odgađanje razvoja kroničnih komplikacija. Skrb se provodi kroz dijabetološku ambulantu i stacionarno zbrinjavanje pacijenata na Odjelu za unutarnje bolesti.

U cilju unapređenja skrbi, je i početak rado Dnevne dijabetološke bolnice u kojoj će dijabetičari na jednom mjestu, kroz tri dana dobiti svu potrebnu edukaciju i obradu na osnovu koje će se odrediti terapija najprimjerenija za oboljelu osobu.

Voditeljica Dnevne bolnice je dr. Ivanka Krmpotić, internista, a medicinska sestra Marijana Rendulić je uz liječnicu zadužena za edukaciju dijabetičara.

Prva grupa polaznika započela je s radom ovaj tjedan. S njihovim radom upoznali su se i ravnateljica mr. Sandra Čubelić, dr. med., dr. Ivan Sesar, Voditelj Internog odjela i sr. Ruža Uremović, dipl. med. tech. pomoćnik ravnatelja za sestrinstvo. (LpS)

Krstičević zvao Milinovića

AKO BUDE POTREBNO ANGAŽIRAT ĆE SE I VOJSKA

Vozači ovih dana imaju brojne probleme/Arhiva Lika pressa
Vozači ovih dana imaju brojne probleme/Arhiva Lika pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. veljače 2018. u 16:00 sati

GOSPIĆ - Danas je potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević kontaktirao župana ličko-senjskoga dr. Darka Milinovića oko situacije koju je prouzročio obilan snijeg koji je ovih dana zatrpao Ličko-senjsku županiju.

Župan Milinović obavijestio je potpredsjednika Vlade o trenutnom stanju na području Ličko-senjske županije gdje se operativa trudi kako bi osigurala prohodnost cesta te započeo zakonsku proceduru za angažiranje Hrvatske vojske.

- Zahvaljujem se potpredsjedniku Vlade Krstičeviću. Hrvatska vojska još jednom dokazuje da je sa svojim narodom kako u ratu, tako i u miru. Akciju smo koordinirali sa Službom 112 te ravnateljem Županijske uprave za ceste i direktorom Lika cesta koji će sagledati potrebe te koordinirati s operativom Hrvatske vojske kako bi vojska mogla izaći na teren gdje je to najpotrebitije- izjavio je župan Milinovi. (LpS)

Obavijest stanovnicima Ličko-senjske županije

USKORO ANKETIRANJE O PROMETU

Gospićki željeznički kolodvor/Foto arhiva Ličkog vjesnika
Gospićki željeznički kolodvor/Foto arhiva Ličkog vjesnika
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. VELJAČE 2018. U 16:00 SATI

GOSPIĆ - Ličko-senjska županija u suradnji s partnerima Primorsko-goranskom i Istarskom županijom provodi aktivnosti za izradu Glavnog plana razvoja prometnog sustava funkcionalne regije Sjeverni Jadran.

To je temeljni strateški dokument dugoročnog razvoja prometa na ovom području. Glavni plan razvoja prometa izrađuje Fakultet prometnih znanosti iz Zagreba u konzorciji s Građevinskim fakultetom Zagreb te tvrtkama UM i UM d.o.o., PTV Transport Consult GmbH i PNZ d.o.o.

Fakultet prometnih znanosti zadužen je za područje javnog prijevoza na području funkcionalne regije Sjeverni Jadran te će se u narednom periodu provoditi brojanja i anketiranje putnika na području Ličko-senjske županije.

Zbog postizanja što bolje kvalitete podataka odnosno prikupljanja reprezentativnog statističkog uzorka namjera nam je putem lokalnih medija obavijestiti građane o važnosti sudjelovanja u anketiranju. (LpS)

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije

POTPORA OD TRI MILIJUNA KUNA

Popravak starog vodovoda/Foto arhiva Lika pressa
Popravak starog vodovoda/Foto arhiva Lika pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. VELJAČE 2018. u 8:40 sati

GOSPIĆ - Iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije o potpori ra gospodarski oporavak slabije razvijenih područja u Hrvatskoj što je jedan je od glavnih preduvjeta za sprječavanje iseljavanja stanovništva i smanjenje negativnog demografskog trenda.

Ministarstvo brine upravo o malim lokalnim zajednicama i njihovim potrebama te i ove godine nastavlja s Programom održivog razvoja lokalne zajednice za koji je u prvom kvartalu osigurano 60 milijuna kuna za oporavak i razvoj potpomognutih područja. Iz tog programa osigurano je tri milijuna kuna za projekte na području Ličko-senjske županije.

Kroz male projekte komunalne i socijalne infrastrukture značajna sredstva u lokalnim zajednicama ulažu se u nerazvrstane ceste, nogostupe, lokalne vodovodne i kanalizacijske mreže, javnu rasvjetu, dječje vrtiće i igrališta, školske objekte, javne objekte za okupljanje u zajednici, zdravstvene objekte i slično. U razdoblju od 2012. do 2017. godine, Ministarstvo je Programom održivog razvoja lokalne zajednice sufinanciralo više od 1160 manjih infrastrukturnih projekata u ukupnom iznosu od 334 milijuna kuna.
- Interes lokalne zajednice za provođenjem ovakve vrste programa jako je velik te godišnjim programima putem raznih aktivnosti želimo utjecati na održivost razvoja lokalne zajednice u smislu poboljšanja dostupnosti lokalne infrastrukture.- istaknula je ministrica Žalac i dodala kako je program krojen upravo po mjeri jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te je odlična priprema korisnicima za veće projekte koji će revitalizirati njihove lokalne zajednice.

Program održivog razvoja lokalne zajednice nacionalna je mjera za ostvarenje regionalnoga razvoja u skladu s načelima održivog razvoja i socijalne uključenosti. Program je odgovor na razvojne prioritete lokalne i područne razine i predstavlja podršku gospodarskoj i socijalnoj revitalizaciji slabije razvijenih područja te jačanju socijalne kohezije i održivog razvoja.

Više informacija o Programu održivog razvoja lokalne zajednice u 2018. godini može saznati na poveznici: www.razvoj.gov.hr/UserDocsImages/O%20ministarstvu/Programi/Program%20odr%C5%BEivog%20razvoja%20lokalne%20zajednice%20u%202018%20godini/PROGRAM%20ODR%C5%BDIVOG%20RAZVOJA%20LOKALNE%20ZAJEDNICE%2007.02.2018.pdf (LpS)

Dobra vijest iz LIRA-e

PRIJAVLJENI PROJEKTI OBNOVE

Lira je prijavila energetsku obnovu sedam objekata u vrijednosti od gotovo 24 milijuna kuna.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. veljače 2018. u 12:55 sati

GOSPIĆ - Prema današnjem priopćenju Razvojna agencija Ličko-senjske županije LIRA je u sklopu poziva na dostavu projektnih prijedloga Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora, pripremila sedam projekata ukupne vrijednosti gotovo 24 milijuna kuna. Ovaj poziv se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Nakon objave natječaja potencijalni korisnici bili su u mogućnosti koristiti savjetodavnu pomoć prilikom samostalne izrade projekata ili koristiti stručnu pomoć Lire za pripremu i prijavu projekata.

Prijavljeni su projekti za energetsku obnovu sedam zgrada, i to: Osnovna škola S. S. Kranjčevića Senj, Dom za starije i nemoćne osobe Ličko-senjske županije, Osnovna škola Perušić, Osnovna škola Plitvička Jezera Područna škola Smoljanac, Općina Brinje i Dom zdravlja Brinje, Matični ured Brinje i Dom zdravlja Gospić.

Ovime se podupiru mjere energetske obnove koje će rezultirati smanjenjem potrošnje energije za grijanje/hlađenje na godišnjoj razini (kWh/god) od najmanje 50 posto u odnosu na godišnju potrošnju energije za grijanje/hlađenje prije provedbe navedenih mjera i korištenje obnovljivih izvora energije. Odluku o financiranju projekata donijet će Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja tijekom tekuće godine. (LpS)

Sazvana sjednica Županijske skupštine za

8. VELJAČE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. siječnja 2018. u 16 sati

GOSPIĆ - Predsjednica Skupštine Ličko-senjske županije Nada Marjanović, sazvala je V. sjednicu za 8. veljače.

Nakon uobičajenog aktualnog sata na dnevnom redu je još 16 točaka. Na početku će biti riječi o statutarnim izmjenama i izmjenama Poslovnika, te o rasporedu proračunskih sredstava za rad političkih stranaka. Više točaka odnosi se na financijsko poslovanje. (LpS)

Županijski zavod za javno zdravstvo

PREVENTIVOM ZA ZDRAVLJE ŽENA

Čelnice zdravstvenih ustanova u Gospiću
Čelnice zdravstvenih ustanova u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
26. lipnja 2018. u 17:35 sati

GOSPIĆ - Povodom Dan mimoza nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice i Tjedna borbe protiv raka vrata maternice od 22. do 28. siječnja, danas su zdravstvene institucije provele zajedničku preventivu akciju.

Županijski Zavod za javno zdravstvo u suradnji s Općom bolnicom, Domom zdravlja i Ljekarnom Pablo danas je održao javnozdravstvenu akciju s ciljem da se potaknu i osvijeste žene da brinu o svom zdravlju, poglavito intimnom. Svoj doprinos u očuvanju zdravlja žene mogu dati redovitim ginekološkim kontrolama, tj. PAPA testom (bezbolni 5 minutni pregled). (LpS)

Županijski zavod za javno zdravstvo

AKCIJA POVODOM DANA RAKA MATERNICE

Zajednička slika s prošlogodišnje akcije/Foto Zavod
Zajednička slika s prošlogodišnje akcije/Foto Zavod
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. siječnja 2018. u 19:15 sati

GOSPIĆ - Povodom 11. Dan mimoza, Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice i tjedna borbe protiv raka vrata maternice (22.-28. siječnja ), Zavod za javno zdravstvo Ličko- senjske županije s Općom bolnicom Gospić, Domom zdravlja Gospić i ljekarnom Pablo, 26. siječnja 2018. u Trgovačkom centru Gospić na Trgu Stjepana Radića u vremenu od 10:00 do 12:00 sati organizira javnozdravstvenu akciju s ciljem da se potaknu i osvijeste žene da brinu o svom zdravlju, poglavito intimnom.- kaže se u njihovom današnjem priopćenju.

Svoj doprinos u očuvanju zdravlja žene mogu dati redovitim ginekološkim kontrolama, tj. PAPA testom (bezbolni 5 minutni pregled). Rak vrata maternice je najpreventabilnija vrsta raka zbog poznatog uzročnika, relativno dugog razdoblja između infekcije i nastanka raka te zbog postojanja odgovarajućeg probirnog testa kojim se otkrivaju premaligne promjene. Dobro organizirani probir može smanjiti smrtnost od raka vrata maternice za 80 posto. Upravo je zato važno podići svijest žena o važnosti odlaska na redovite ginekološke preglede u prevenciji raka vrata maternice.

Jedan od glavnih uzročnika raka vrata maternice je dugotrajna kronična (neliječena) upala rodnice i vrata maternice, prouzročena humanim papiloma virusom (HPV). Većina spolno aktivnih osoba će se tijekom svog života zaraziti HPV virusom, ali će se kod većine osoba infekcija spontano povući zahvaljujući djelovanju našeg imunološkog sustava. Simptomi raka vrata maternice su nespecifični i rijetki. Predstadiji raka vrata maternice najčešće ne pokazuju simptome, dok uznapredovale stadije raka prate nepravilno krvarenje, krvarenje između dva menstrualna ciklusa, krvarenje nakon spolnog odnosa, neuobičajen iscjedak i bolovi u donjem dijelu trbuha. Dijagnoza bolesti se postavlja na temelju ginekološkog pregleda - PAPA testa, kolposkopije i biopsije.

Danas postoji učinkovito, deveterovalentno cjepivo preporučeno od strane više stručnih društava Hrvatskog liječničkog Zbora, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva. Cjepivo je besplatno za učenike 8. razreda osnovnih škola, dok se svi ostali o cijepljenju mogu informirati u Zavodu za javno zdravstvo Ličko-senjske županije.

Pozivamo sve građane da se pridruže ovoj javnozdravstvenoj akciji i podrže našu zajedničku borbu protiv raka vrata maternice. (LpS)

Županijska inicijativa za plinofikaciju

BEZ PODRŠKE GOSPIĆA I OTOČCA

Sastanak o plinofikaciji Ličko-senjske županije
Sastanak o plinofikaciji Ličko-senjske županije
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. siječnja 2018. u 14:45 sati

GOSPIĆ - Danas je u Kabinetu župana održana sjednica Stručnog povjerenstva za davanje koncesije za plinofikaciju Ličko-senjske županije.

Tom prigodom je donesen zaključak u svezi obuhvata I. faze plinofikacije Ličko-senjske županije i utvrđen projektni zadatak za izradu idejnog projekta za izgradnju plinskog distribucijskog sustava distribucije plina na području Ličko-senjske županije - I. faza.

Troškove izrade idejnog projekta kao uvjeta za dobivanje potrebnih lokacijskih dozvola i troškove izrade Studije opravdanosti davanja koncesije u iznosu od 300.000 kuna u potpunosti snosi Ličko-senjska županija.

S obzirom da prva faza plinofikacije obuhvaća područje gradova Gospića i Otočca župan je uputio dopis gradovima s zamolbom da se uključe u sufinanciranje troškova izrade projektne dokumentacije kako bi prva faza plinofikacije obuhvatila što šire područje. Iz Grada Otočca zaprimljeno je očitovanje da Proračunom Grada Otočca za 2018. godinu nije moguće osigurati sredstva za potporu u provedbi projekta plinofikacije, dok iz Grada Gospića odgovor nije stigao.

Stoga je na današnjoj sjednici Povjerenstva župan zamolio predstavnike gradova da još jednom razmotre mogućnost uključivanja u sufinanciranje troškova projektiranja kako bi ovaj projekt dobio još veću razvojnu komponentu. (LpS)

Županijska inicijativa

PČELARSKA ŠKOLA

Polaznici pčelarske škole iz 2006. godine/Foto arhiva Lika pressa Gospić
Polaznici pčelarske škole iz 2006. godine/Foto arhiva Lika pressa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. SIJEČNJA 2018. U 13:30 SATI

GOSPIĆ - Programom potpora poljoprivredi Ličko-senjske županije 2016-2020 godine kao jedna od mjera za provedbu planirana je edukacija i stručno osposobljavanje za rad na poljoprivrednim gospodarstvima.

Korisnici ove mjere mogu biti fizičke osobe koje obavljaju ili namjeravaju obavljati poljoprivrednu djelatnost na području Ličko-senjske županije. S obzirom na iskazani interes za edukacijom za zvanje pčelar, Ličko-senjska županija provela je postupak odabira najpovoljnijeg ponuditelja za pružanje usluge izobrazbe za zvanje pčelar/ka, i odabrala kao najpovoljnijeg ponuditelja Srednju škola Bedekovčina.

Voditelj stručnog dijela programa izobrazbe biti će prof. dr. sc. Nikola Kezić, dugogodišnji profesor na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Cijena programa izobrazbe po polazniku je tri tisuće kuna, od čega će Ličko-senjska županija sufinancirati tisuću kuna po polazniku.

Na temelju redovnog pohađanja škole i položenog ispita svakom polazniku će se izdati uvjerenje o osposobljenosti za zvanje pčelar/ka u obliku propisanom od Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih koje se može upisati u radnu knjižnicu.

Trajanje izobrazbe za zvanje pčelara je 120 nastavnih sati , podijeljenih u tri dijela: teoretski dio 35 sati, vježbe 35 sati i praktična nastava 35 sati.

Prvo predavanje i upis u školu održat će se dana 17. siječnja 2018. godine (srijeda) s početkom u 17.30 u Strukovnoj školi Gospić prvi kat (učionica prometnog smjera) Budačka 24, Gospić.

Školske godine 2005/2006. bila je organizirana pčelarska škola u suradnji s Veterinarskim fakultetom a polazilo ju je 85 pčelara s područja Like, Primorja i Dalmacije.
NA Jeseni u Lici već se 14 godina vrši ocjenjivanje meda. (LpS)

Izgradnja novih prometnica

SURADNJA NA IZRADI PROGRAMA RAZVOJA CESTOVNE MREŽE

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. siječnja 2018. u 15:00 sati

GOSPIĆ - Sutra, 12. siječnja u Kabinetu župana u 9,00 sati župan Ličko-senjske županije Darko Milinović potpisati će Sporazum o suradnji zajedno s Veleučilištem Nikole Tesle u Gospiću i Zavodom za prostorno uređenje na provedbi projekta razvoja cestovne infrastrukure za područje Ličko-senjske županije u sklopu izrade Glavnog plana razvoja prometa regije Sjeverni Jadran.

Ovo je bitan projekt za daljnji gospodarski razvoj Ličko-senjske županije i njezino povezivanje s ostalim dijelovima Republike Hrvatske. Može se slobodno reći kamen temeljac za jačanje gospodarskih aktivnosti na području županije.

Sporazumom Ličko-senjska županija ustupa software vrijedan sto tisuća kuna potpisnicima Sporazuma za modeliranje prometnih pravaca te Veleučilištu za usavršavanje studenata u njihovoj daljnjoj edukaciji.
Ukupna vrijednost Master plana prometa Sjeverni Jadran iznosi oko devet milijuna kuna. (LpS)

ŽUPANOVA ČESTITKA

 
 

Sjednica Skupštine Ličko-senjske županije

15. PROSINCA

Detalj s treće sjednice Županijske skupštine/Foto arhiva Lika pressa
Detalj s treće sjednice Županijske skupštine/Foto arhiva Lika pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. prosinca 2017. u 15:00 SATI

GOSPIĆ - Nada Marijanović, mag. ing. silv, predsjednica Skupštine Ličko-senjske županije sazvala je IV. sjednicu za 15. prosinca.

Nakon aktualnog sata uslijedit će 45 točaka dnevnog reda, a kako je uobičajeno on će biti proširen s još kojom točkom prije početka rada. Najprije će se razmotriti treće izmjene i dopune ovogodišnjeg proračuna. Zatim će uslijediti rasprava i donošenje proračuna za iduću godinu i donošenje projekcija do 2020.

Na dnevnom redu je program razvoja širokopojasnog interneta te brojni programi u djelatnostima od interesa za Županiju.

Dnevni red s materijalima je objavljen i na web stranici Županije www.licko-senjska.hr dio materijala je i na CD-u. (MaČ)

U susret blagdanima

PALJENJE DRUGE SVIJEĆE

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. prosinca 2017. u 10:30 sati

GOSPIĆ - Župa Navještenja Blažene Djevice Marije u suradnji sa Ličko-senjskom županijom upriličiti će paljenje druge adventske svijeće u subotu, 9. prosinca 2017. godine u 18,00 sati.

Riječi molitve predvoditi će župnik vlč. Mario Vazgeč, a drugu adventsku svijeću upaliti će dr. Darko Milinović, župan Ličko-senjske županije. (LpS)

SURADNJA LIKE, PRIMORJA I ISTRE

RAZVOJ PROMETNOG SUSTAVA

Potpisan je dodatak sporazuma od proljetos o razvoju prometa regije Sjeverni Jadran.

Zadovoljni župani Istre, Primorja i Like/Foto LSŽ
Zadovoljni župani Istre, Primorja i Like/Foto LSŽ
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. PROSINCA 2017. U 20:30 SATI

GOSPIĆ - Iz Ličko-senjske županije dobili smo priopćenje o potpisivanju dodatka I. Sporazumu o partnerstvu na izradi Glavnog plana razvoja prometnog sustava funkcionalne regije Sjeverni Jadran

U Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja župani Zlatko Komadina, Valter Flego i Darko Milinović potpisali su dodatak I. Sporazumu o partnerstvu na izradi Glavnog plana razvoja prometnog sustava funkcionalne regije Sjeverni Jadran.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture donijelo je Odluku o financiranju za projekt Glavni plan 7. ožujka 2017. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 9.4 milijuna kuna od čega je bespovratno 7.9 milijuna kuna ili oko 85 posto, te vlastita sredstava u iznosu od 1.4 milijuna kuna ili nešto više od 15 posto što su osigurale Primorsko-goranska, Istarska i Ličko-senjska županija.

Glavni plan predstavlja strateški dokument kojim će se analizirati prometni sustav funkcionalne regije te definirati ciljevi i mjere za optimalan razvoj prometnog sustava regije Sjeverni Jadran. Svrha izrade Glavnog plana je analizirati i ocijeniti trenutno stanje prometnog sustava unutar obuhvata Glavnog plana te utvrditi bitne odrednice njegovog daljnjeg razvoja primjerenog gospodarstvu i lokalnom stanovništvu. Glavni plan bit će i dokument temeljem kojeg će se u budućnosti financirati projekti iz domene prometa, osobito kada je riječ o sredstvima EU te će se primjenjivati za razdoblje do 2030. godine, a u planu je da će biti izrađen do kraja iduće godine.

Ličko-senjski župan dr. Darko Milinović za ovaj susret tri župana izjavio je da pokazuje da su jedno tijelo kada je interes razvoja Hrvatske u pitanju te da žele regiju Sjevernog Jadrana razvijati u tom smjeru.
- Ličko-senjska županija očekuje puno od ovog plana i infrastrukturne povezanosti.-istakao je župan Milinović dodajući da ove tri županije imaju 20 posto cestovne infrastrukture Hrvatske i njihova politička snaga pokazatelj je ostatku Hrvatske kako treba djelovati. (LpS)

DRŽAVNA UPRAVA ZA ZAŠTITU I SPAŠAVANJE

OSPOSOBLJAVANJE LOKALNIH ČELNIKA

Državna uprava za zaštitu i spašavanje u suradnji s Ličko-senjskom županijom provest će osposobljavanje čelnika jedinica lokalne i područne (regionalne) uprave.

Edukacija čelnika za akcije spašavanja/Foto 112
Edukacija čelnika za akcije spašavanja/Foto 112
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. studenoga 2017. u 19:30 sati

GOSPIĆ - Zakonom o sustavu civilne zaštite (Narodne novine, br. 82/15, članak 17.) općinski načelnik, gradonačelnik i župan dužni su se osposobiti za obavljanje poslova civilne zaštite u roku od šest mjeseci od stupanja na dužnost, prema programu osposobljavanja koji provodi Državna uprava za zaštitu i spašavanje.

Osposobljavanje na određeni način predstavlja senzibilizaciju čelnika za poslove zaštite i spašavanja. Svaka JLPRS izrađuje procjenu rizika na osnovi koje se radi plan zaštite i spašavanja, odnosno djelovanja civilne zaštite. Planom su utvrđene operativne snage i ostali sudionici koji sudjeluju u zaštiti i spašavanju te njihove zadaće, ovisno o događaju.

Osposobljavanja novoizabranih čelnika planiraju se provesti do kraja godine, a provest će ih službenici Državne uprave za zaštitu i spašavanje - Učilišta vatrogastva, zaštite i spašavanja u suradnji s Područnim uredima za zaštitu i spašavanje u svakoj županiji.

DUZS je izradio program osposobljavanja koji traje osam sati, a uključuje sljedeće teme:
1. Sustav civilne zaštite
2. Planske aktivnosti u sustavu CZ i izgradnja kapaciteta za djelovanje
3. Rukovođenje i koordinacija operativnih snaga sustava CZ
4. Osnove kriznog upravljanja, procjena rizika
5. Psihosocijalni aspekti ponašanja u katastrofama
6. Odnosi s javnošću
7. Studija slučaja

Osposobljavanje za Ličko senjsku županiju održat će se 30. studenog 2017. godine s početkom u 9:00 sati u Kulturno informativnom centar Gospić (mala dvorana), Budačka ulica 12, Gospić. Sudionicima će nakon osposobljavanja biti uručene potvrde da su završili Program osposobljavanja čelnika jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave u sustavu civilne zaštite.

Osposobljavanje Stožera civilne zaštite Ličko-senjske županije biti će 30. studenog s početkom u 9:45 sati u Kulturno informativnom centar Gospić (velika dvorana).

Do kraja prosinca 2017. godine obaviti će se i osposobljavanje članova Stožera civilne zaštite općina i gradova. U Ličko-senjskoj županiji program osposobljavanja do danas prošli su stožeri civilne zaštite Grada Gospića, Općina Brinje, Donji Lapac, Udbina, Plitvička Jezera, Perušić, Lovinac, Karlobag. (LpS)

Uz 20. obljetnicu Zavoda za javno zdravstvo

KONTROLA MADEŽA

Za kontrolu se prijavilo preko 600 osoba a dolaze i "padobranci". Danas je u Gospiću radilo pet dermatologa iz Zagreba.

U čekaonici Zavoda za javno zdravstvo
U čekaonici Zavoda za javno zdravstvo
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. studenoga 2017. u 12:40 sati

GOSPIĆ - Povodom obilježavanja 20. obljetnice osnutka Zavoda za javno zdravstvo Ličko-senjske županije; u suradnji s dermatolozima iz Referentnog centra za melanom RH pri KBC "Sestre milosrdnice" iz Zagreba organizirano je pregledavanje kože bez uputnice i čekanja na red.

Akcija se provodi ovih dana u Gospiću, Senju, Novalji, Otočcu i Gospiću. Cilj ove preventivne akcije je rano otkrivanje raka kože koji se u samom početku bezopasno uklanja. Inače, rak kože je najčešće dijagnosticirana vrsta raka na svijetu. Obično je uzrokovan nesigurnim i učestalim izlaganjem sunčevim UV zračenjem koje prodire u kožu i oštećuje je.

Danas smo bili u Zavodu u Kolakovcu gdje je radilo pet timova. Od ravnateljice Zavoda dr. Ružice Čanić saznali smo da se zahvaljujući dobro organiziranoj akciji unaprijed prijavilo 600 osoba, ali i da primaju i one koji su čuli za akciju. U Gospiću su pregledi vršeni cijeli ovaj vikend, a ekipa je sutra u Otočcu.
- Do danas prije podne u Gospiću je pregledano 146 osoba, Novalji 58 i u Senju 59. Oko 60 osoba je upućeno na daljnje pretrage.- izjavila je doktorica Čanić.

- Akcija je odlično organizirana i oduševljeni smo odzivom. Otkrili smo šest melanoma, 36 atipičnih madeža i nekih drugih kožnih oboljenja. Dio ovih problema može se rješiti u gospićkoj bolnici, a za detaljnije praćenje i pretrage uputili smo osobe u naš KBC.- izjavila je za Ličke novine dr. Sanja Poduje, jedna od članica zagrebačkog tima koji je u Liku stigao prvi put a inače obilaze hrvatske otoke, plaže i dva puta su na zagrebačkom Jarunu. (MaČ)

Tirol pomaže Liku

SURADNJA NA PROTUPOŽARNOJ ZAŠTITI

Već je stiglo nešto opreme iz Tirola.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. studenoga 2017. u 12:45 sati

GOSPIĆ - Danas su predstavnici austrijske savezne države Tirol posjetili Ličko-senjsku županiju.
Tom prilikom župan Darko Milinović je sa čelnim ljudima vatrogastva te gradova i općina s gostima o jačanja vatrogastva u Republici Hrvatskoj, odnosno u Ličko-senjskoj županiji. Naime, austrijska savezna država Tirol donirala je značajne količine vatrogasne opreme i vatrogasnih vozila vatrogasnim postrojbama u Republici Hrvatskoj te je uspostavljena suradnja i s Ličko-senjskoj županijom.

Naši sustavi vatrogastva imaju sličnosti jer i jedni i drugi imamo dobrovoljne vatrogasce koje treba dobro opremiti istaknuto je na sastanku. U Tirolu je 32 tisuće dobrovoljnih vatrogasada.

Koordinator cijele akcije za Hrvatsku je Tomislav Stokić iz Lipika koji je istakao da su hrvatski vatrogasci već dobili ogromnu pomoć od Tirola i da su u Liku stigli da pomognu. Stižu već prvi kamioni, a suradnja će biti narednih pet do šest godina. (MaČ)

LIRA

PRVA RADIONICA O E-POSLOVANJU

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. studenoga 2017.

GOSPIĆ - Razvojna agencija Ličko-senjske županije - LIRA nastavlja kampanju za podizanje razine osviještenosti za male i srednje poduzetnike s područja Ličko-senjske županije o prednostima elektroničkog poslovanja (e-business) i elektroničkog trgovanja (e-commerce) u sklopu provedbe projekta "Poboljšanje poslovne konkurentnosti putem elektroničkog poslovanja".

S ciljem unaprjeđenja konkurentnosti gospodarstva u Ličko-senjskoj županiji i poticanjem na korištenje elektroničkog poslovanja, a radi postizanja uspjeha na lokalnom i globalnom tržištu, LIRA poziva male i srednje poduzetnike na prvu u nizu radionica o e-poslovanju koja će se održati 4. prosinca u Budačkoj ulici 12, dvorana KIC-a, u Gospiću s početkom u 10:00 sati.

Teme radionica su: Uvod u e- poslovanje, Internet marketing, Internet PR i analitika, domene, izrada web stranica i upravljanje sadržajem. Radionice se sastoje od teoretskog i praktičnog dijela za koji je osigurana sva potrebna oprema koja će biti na raspolaganju polaznicima. (LpS)

Sjednica Županijskog stožera

MNOGO POSLA ZA ŽURNE SLUŽBE U OVOJ GODINI

Sjednica županijskog stožera/Foto LSŽ
Sjednica županijskog stožera/Foto LSŽ
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. studenoga 2017. u 14:40 sati

GOSPIĆ - Iz Ličko-senjske županije dobili smo priopćenje da je održana sjednica održana sjednice Stožera civilne zaštite pod predsjedavanjem zamjenika župana Vice Nekića.

Na dnevnom redu su bile pripreme za zimu i analiza protekle požarne. Razmotreno je pitanje sustava civilne zaštite.

Na temu stanja i ocjene spremnosti nadležnih službi i redovnih snaga sustava civilne zaštite za reagiranje i otklanjanje posljedica u slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta za predstojeći zimski izvještaje su podnijeli članovi Stožera, predstavnici ŽUC-a, HC-a, HEP-ODS_A Elektrolika, Vodne gospodarske ispostave Crvenog križa Ličko-senjske županije, koji su istaknuli spremnost za reagiranje i otklanjanje posljedica u slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta sukladno svojim Planovima djelovanja.

Analizu protekle požarne sezone elaborirao je zamjenik načelnika Stožera, županijski vatrogasni zapovjednik Hrvoje Ostović, navodeći da je ove godine bila jedna od najtežih požarnih sezona. Ostović je naglasio da je izgorjelo više od 1700 hektara šuma i makije.

- Vatrogasne postrojbe s područja nadležnosti Županijske vatrogasne zajednice intervenirale su na šest izvanrednih dislokacija i to na po dvije u Splitsko-dalmatinskoj i Šibensko-kninskoj i'3 u dvije u Zadarskoj županiji s ukupno 113 vatrogasaca i 33 vozila.- istakao je Ostović.

Vezano za analizu turističke sezone u ime Zavoda za hitnu medicinu Ličko-senjske županije obratila se ravnateljica Elizabeta Dragičević koja je naglasila da su ekipe Zavoda bile pojačano angažirane na terenu: za autocestu A1, državnu cestu D1, dodatni tim T1 u Novalji te dodatni tim T1 u Karlobagu. Tijekom turističke sezone ekipe Zavod zbrinule su 11.184 pacijenta.

Novi načelnik Policijske uprave ličko-senjske Josip Biljan u svojem izlaganju izvijestio je prekršajima i prometnim nesrećama i drugim krim zbivanjima. Veliki angažman policija svake godine ima u Novalji zbog povećanja broja gostiju, pri čemu je djelovanje policije istaknuo kao vrlo uspješno.

Pročelnica kabineta župana Sanja Vladetić upoznala je članove stožera sa Zakonskom obvezom izrade procjene rizika od velikih nesreća za koju će se donijeti odluka o izradi i osnivanju radne skupine u čiju izradu bi bili uključeni članovi Stožera (LpS)

Europski dan svjesnosti o antibioticima

ČUVAJTE SE LIJEČENJA ANTIBIOTICIMA

Razgovor s dr. Franolić
Razgovor s dr. Franolić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. studenoga 2017. u 13:40 sati

GOSPIĆ - Do 24. studenoga na području Ličko-senjske županije Županijski zavod za javno zdravstvo obilježavat će Svjetski dan svjesnosti o antibioticima. On se obilježava već nekoliko godina, ali ovaj put dr. Irena Franolić, specijalista epidemiologije Zavoda obilazi teren.

Tako je danas bila u Ljekarni Pablo i najprije magistre upoznala s najnovijim spoznajama o antibioticima. U Korenici je bila 14. studenoga, 20. studenoga će biti u senjskoj ljekarni, a u Otočcu 21. studenoga u obadvije njihove ljekarne.

Europski dan svjesnosti o antibioticima obilježava se 18. studenog. Cilj je ukazati javnosti da je gubitak djelotvornosti antibiotika jedan od vodećih problema suvremene medicine. U svim zemljama Europske unije vladine i stručne organizacije obilježavaju Dan svjesnosti o antibioticima održavanjem prikladnih znanstvenih skupova te promoviranjem javne kampanje za racionalnijom uporabom antibiotika.

Oko 90 posto antibiotika se troši izvan bolnica, s tim da se oko 75 posto antibiotika troši za infekcije dišnih putova koje su najčešće uzrokovane virusima i davanje antibiotika pri takvim indikacijama ne pomaže izlječenju, ali potiče razvoj mutanata otpornih na antibiotike među bakterijama koje prirodno nastanjuju ljudsko tijelo i okoliš - te se bakterije svakodnevno izmjenjuju među ljudima, a u mogu uzrokovati infekciju.- ističe dr. Franolić.

Hrvatska kao i zemlje jugoistočne Europe što zbog specifičnosti zdravstvenog sustava što zbog nekih tradicijskih osobitosti spadaju u zemlje visoke potrošnje antibiotika i zemlje s visokim postotkom rezistentnih sojeva bakterija. Opća bolnica Gospić je među bolnicama s najvišom potrošnjom antibiotika u Hrvatskoj., a tako je na cijelom županijskom području.

- Laboratorij ZZJZ ličko-senjske županije sudjeluje u praćenju otpornosti bakterija na lijekove (antibiotike). - naglašava dr. Franolić. (MaČ)