Ličke novine Ličke novine Arhiva

yoga
 

I u Gospiću obilježen Međunarodni dan yoge

yoga

MARTA DOBILA BRATA MARTINA

Ovih dana Međunarodni dan yoge biti će službeno obilježen u 34 hrvatska grada a danas je neslužbeno obilježen i u ličkoj metropoli.
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. lipnja 2018. u 12:15 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ – Hrvatska je bila jedna od 177 zemalja koja je poduprla Rezoluciju o Međunarodnom danu yoge u Ujedinjenim narodima. Zato je indijsko veleposlanstvo u Hrvatskoj i ove godine organiziralo obilježavanja toga dana u periodu od 14. do 25 lipnja.

Veleposlanstvo su podržala 34 hrvatska grada, ali ne i Gospić, pa je redakcija Ličkih novina u suradnji s gospićkim sportašem Nikolom Baričevićem Briksom (ne)zvanično obilježila Međunarodni dan yoge kojom se on bavi već desetljećima. Minulo je deset sati kada smo se našli na Marti. Ja sam stigao piške, a Briks bosonog na biciklinu s prostirkom za yogu. Boja sam se da ćemo ometati promet pa da ne bi fasovali kaku kaznu, ali po svemu sudeći sve je prošlo bez "nereda". Briks je na brzinu zauzeja pravilan položaj u odnosu na sunce, a ja sam počeja snimat. Malčice sam se boja auta jerbo sam snima s ceste. Mnogima je morda bilo začudo kako je to odednom Marta dobila brata Martina. Vižba je brzo završila naklonom i pokupili smo se što prije sa skvera. Ima nešto sličica, a bit će i vlog.

 

yoga
magdalenaMagdalena Matijević

Kadetsko prvenstvu Hrvatske u šahu

trogir

MATIJEVIĆ IZNAD PROSJEKA

Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. lipnja 2018. u 22:40 sati

Snimio Krešimir Matijević

TROGIR - Zaključno s utorkom odigrano je sedam kola prvenstva Hrvatske u šahu za kadete na kojem nastupaju tri kadeta i jedna kadetkinja iz Gospića. Svjetla točka među gospićkim mališanima je najmlađi osam godišnji Karlo Matijević koji je ostvario četiri pobjede i doživio tri poraza i trenutno zauzima 13. mjesto na prvenstvenoj tablici od 44 mlada šahista uzrasta U – 9. U istoj konkurenciji igra i Igor Glumac koji je ostvario 3,5 boda ili 50 posto mogućih bodova. U uzrastu U - 11 igra Mirko Pavletić koji trenutno ima 2,5 boda i dijeli 43 do 49 mjesto između 57 dosta ujednačenih i kvalitetnih natjecatelja. Šahistkinja Magdalena Matijević osvojila je 2 boda. S malo više iskustva rezultati ličkih mališana mogli su biti daleko bolji, ali se u posljednja dva kola koja se igraju u srijedu i četvrtak očekuju bolji rezultati i poboljšanje plasmana. (T. Čanić)

mirko
Mirko Pavletić
susret
Planinari Željezničara u Baškim Oštarijama/Snimio Mario Krpanić
Uspon na Velebitu
Uspon među stijenama
uspon

46. Međunarodni susret planinara Željezničara

stijene
Trebalo je i alpinističkih vještina

ŽELJEZNIČARI ODUŠEVLJENI VELEBITOM I HRANOM

Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. lipnja 2018.

Snimio Mario Krpanić

Piše Milan Klobučar

BAŠKE OŠTARIJE - Prošlog vikenda održan je 46. Međunarodni susret planinara Željezničara u organizaciji Planinarskog društva Željezničar iz Gospića.

Na susretu je sudjelovalo devet društava iz četiri države i stotinjak planinara željezničara. Planinari su bili smješteni u kampu Velebit, hostelu i planinarskoj kući Baške Oštarije. Za hranu planinara pobrinulo se osoblje Hostela Baške Oštarije i planinari su bili oduševljeni kvalitetom i količinom. U subotu se planinarilo u pet planinarskih tura po Oštarijama, Dabarskim kukovima pa sve do Konjevače. Nakon oduševljenja planinarenjem i popodnevnog odmora uslijedio je zabavni dio u hostelu uz živu glazbu do kasnih večernjih sati. U organizaciji susreta planinari su imali pomoć od Turističke zajednice Karlobaga, a donaciju piva osigurala Pivovara Ličanka iz Pazarišta.

Nedjelja, posljednji dan susreta, nastavlja se po planu, nakon doručka okupljanje u kampu Velebit slijede stara sportska natjecanja: navlačenje konopa, bacanje kamena s ramena, razbijanje lonca, trčanje u vreći, skok u dalj … Natjecanje se odvijalo na državnoj razini, četiri ekipe (države). Nakon natjecanja slijedi dodjela priznanja sudionicima gdje Hrvatska (organizatori s zagrebačkim željezničarima) u ukupnom plasmanu osvaja prvo mjesto, Slovenija i Srbija dijele drugo, a Mađarska je zauzela treće mjesto.
brdo
Predah na Ljubičkom brdu
zastave
velebit
Bilo je dosta uspona i po lijepom tereni
 

Kadetsko prvenstvo u šahu

trogir
Karlo Matijević (desno) je velika lička nada kraljevske igre na 64 polja

DOBAR START MATIJEVIĆA

Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr

17. lipnja 2018. u 22:30 sati

Javlja Tomislav Čanić, slika Krešimir Matijević

TROGIR - U protekla dva dana od devet kola koliko će se odigrati na prvenstvu Hrvatske u šahu za kadete odigrana su tri kola. Na prvenstvu sudjeluje preko 270 mladih šahista u godištima U – 7, U – 9, U – 11, U – 13 i U -15.

Iz Ličko-senjske županije sudjeluju četiri kadeta iz Gospića i to Mirko Pavletić u muškoj konkurenciji do navršenih 11 godina, a u ženskoj konkurenciji Magdalena Matijević. Igor Glumac i Karlo Matijević nastupaju u grupi do 9 godina starosti. Ugodno iznenađenje starta priredio je najmlađi Gospićanin Karlo Matijević koji je pobijedio dva protivnika koji imaju dosta visok rejting preko 1760 bodova, dok je jednu partiju izgubio. Devetogodišnji Igor Glumac postigao je pobjedu, jedan remi i jednu partiju izgubio, dok su s jednom pobjedom startali Mirko Pavletić i Magdalena Matijević.

Uvjeti za igru su više nego dobri, a prvenstvo se nastavlja u ponedjeljak i utorak kada se dnevno igraju po dva kola, dok će se u srijedu i četvrtak odigrati po jedno kolo. Zanimljivo je, da je preko 50 posto igrača iskusno i iza sebe imaju više nastupa i dobar rejting, dok Gospićani ne kriju optimizam da će do kraja prvenstva postići još bolje rezultate.

 
PIPA
DETALJ S GOSPIĆKOG HRVAČKOG TURNIRA/Foto Brkljačić
  pipa
Turnir hrvača u Gospiću otvorio je gradonačelkin Karlo Starčević

GOSPIĆKI HRVAČKI TURNIR


Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. lipnja 2018. u 17:30 sati

GOSPIĆ – Već 14. godina organizira se međunarodni hrvački turnir Gospić open. Pokroviteljica turnira je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, a otvorio ga je Karlo Starčlević, gospićki gradonačelnik .Na turniru je nastupilo 160 hrvača i hrvačica iz Hrvatske, Mađarske i Slovačke. Gospićki  mladi hrvači ostvarili su dobre rezultate. Zlatom su se okitili Antonijo Rupčić, Robert Petranović, Frane Radošević, Goran Petranović, Ivan Rubčić i Pave Pezelj.

Srebrni su Mihael Šop, Luka Biškupić, Kristijan Ostović, Petra Rupčić, Antonio Vučenović, Ivan Klobučar, Adriano Alić i Romano Bako, a brončani Dario Grgurić, Luka Radošević, Hrvoje Naglić, Mateo Draženović, Marin Lisac, Mihael Alić i Romano Šarić.
Osim toga, Gospićani su osvojili i ekipno prvo mjesto. Antonijo Rupčić proglašen je najuspješnijim domaćim hrvačem, dok je najuspješniji hrvač turnira bio Roko Ćurić iz Slatine.

pipa

 
košarkašice
Sudionice gospićkog košarkaškog turnira/Foto ŽKK Gospić
 

U susret Danu Grada Gospića 22. srpnja

KOŠARKAŠKI TURNIR

Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. LIPNJA 2018. U 19 SATI

gospić – Jučer je u sportskoj dvorani odigran turnir povodom Dana Grada Gospića za košarkašice 2002. godište i mlađe. U prvoj utakmici susrele su se ekipe ŽKK Gospić i ŽKK FSV iz Rijeke u kojoj je rezultatom 55:61 pobijedila ekipa iz Rijeke. U drugoj utakmici između ekipa ŽKK FSV i ŽKK Vodice pobijedila je ekipa iz Vodica s rezultatom 58:77. Zadnji susret između ekipe ŽKK Gospić i ŽKK Vodice završio je rezultatom 57:79. Nakon odigranog turnira poredak je bio:

1. mjesto osvojila je ekipa iz Vodica
2. mjesto osvojila je ekipa iz Rijeke
3. mjesto osvojila je ekipa iz Gospića

Strijelac turnira bila je Tea Tokić (ŽKK FSV) koja je postigla 41 koš. Najboljom igračicom turnira proglašena je Zrinka Ivas (ŽKK Vodice). U natjecanju u „tricama“ u prvom krugu izdvojile su se igračice iz ŽKK Gospić – Lina Strilić (6) i Jurja Jamičić (5). Nakon drugog kruga natjecanja u tricama, pobjednica je Jurja Jamičić s 10 pogodaka. Pehare pobjednicima turnira uručila je zamjenica gradonačelnika Grada Gospića Kristina Prša. (LpS)

košarkakoškođ

 

Uoči Međunarodnog susreta planinarskih društava željezničara

Jubilej gospićkih željezničara

Članovi PD Željezničar slave 40. obljetnicu osnivanja.
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. lipnja 2018. u 18 sati

Pripremio Tomislav Čanić

GOSPIĆ - Kada je početkom 1973. grupica planinara PD Visočice osnovala Planinarsko društvo „Željezničar“ iz interesnih razloga (besplatna vožnja na izlete vlakom) nitko nije pomislio da će to društvo jednog dana postati jedno od najaktivnijih društava u Lici i nositelj razvoja planinarstva ispod središnjeg dijela hrvatske najvelebnije planine.

U samo desetak godina najaktivnijih godina gospićki željezničari su preuzeli skrb nad dvije planinarske kuće, a treću izgradili trudom članova, pokrenuli respektabilnu planinarsku obilaznicu pod nazivom Lički gorski biseri, uspostavili planinarskI pohod pod nazivom „Tragom zbjega lovinačkog kraja 1991.“, zatim, pohod posvećen prvom izletu gospićkih planinara na Velebit, točnije na Visočicu (prvog vikenda u srpnju 1898.) i rekreacijski pohod pod nazivom Četiri godišnja doba na Oštri. Mladi i požrtvovni planinari Željezničara su osnovali Stanicu Hrvatske Gorske službe spašavanja, vrlo uspješno su organizirane četiri ekspedicije na svjetske vrhove. Svakako najvrjednije je u svemu tome da društvo okuplja 140 planinara različitih uzrasta koji se organizirano bave planinarskim aktivnostima. Društvo je do prije dvije godine bilo organizirano po sekcijama, ali na žalost, duh vremena je promijenio i stil rada društva, jer su se članovi „okrenuli“ više individualnom planinarenju i pomalo zanemaruju vrijednosti koje su sami stvorili.

Jedna od atraktivnijih aktivnosti su Međunarodni susreti planinarskih društava željezničara, koji se održavaju svake godine u drugoj državi. Do prije pet godina Međunarodne susrete željezničara održavali su tri planinarska društva iz Slovenije(Celje, Ljubljana i Maribor) i dva iz Hrvatske (Gospić i Zagreb). Tada se susretima pridružuju Mađari, a godinu dana kasnije željezničari iz Šida. Na zadnje susrete došli su čak i željezničari iz Lajkovca iz Srbije. Svrha tih susreta je da se upoznaju i druga planinarska podneblja i njihovi ljudi, kultura i mogućnosti. Osim planinarenja susreti imaju natjecanja u više zabavnih i rekreacijskih disciplina kao što su bacanje kamena s ramena, navlačenje konopa, trčanje u vrećama, pikado, razbijanje lonca, skok u dalj i hodanje na štulama.

Prošle 2017. godine susreti su se održali na Pokljuki u Sloveniji, a ove godine će se održati  15. do 17. lipnja na Baškim Oštarijama u organizaciji Planinarskog društva Željezničar iz Gospića. Za susrete je prijavljeno 150 planinara iz osam planinarskih društava željezničara. Uz navedene discipline Gospićani uvode novu disciplinu „ispijanje pive“ koju donira naša poznata pazariška pivovara Karla i Mandice Starčević. Vodiči domaćeg željezničara će voditi goste na više planinarskih tura po Baškim Oštarijama, a svakako najduža i najatraktivnija će biti od planinarske kuće Vila Velebita na Sadikovac, dalje na Konjevaču i povratak preko Sladovačkih dolaca do Pansiona Vegium u kojem je organizirana prehrana. Igre će se održati u Kampu Velebit, a smještaj i noćenje na sve tri navedene lokacije Planinarska kuća Vila Velebita, Pansion Vegium i Kampu. U subotu, 16. lipnja, uz kućicu na skijalištu održati će se zabavna večer uz glazbu i ples. Vjerujemo da će gospićki željezničari biti dobri domaćini i promotori turizma na vrlo atraktivnoj turističkoj destinaciji Baškim Oštarijama.

pokljuka
Prošlogodišnji susret na Pokljuki

kućaAkcijaši na Visočici

PLANINARI U GORSKOM KOTARU

Proteklog vikenda 11 planinara Planinarskog društva Željezničar iz Gospića otišlo je na jednodnevni izlet u Gorski kotar gdje su se popeli na 1090 metara visok vrh Kolovratskih stijena. Uspon je do ispod glavnih stijena bio umjeren, a na sam vrh moralo se pripaziti zbog oštrih stijena i velike strmine. Pošlo se i na Bijele stijene, ali se većina planinara nije željela popeti zbog jake kiše i sklizavih stijena na usponu, dok su na vrh otišli samo dvoje najhrabrijih. Ovo je jedan od brojnih vrhova Gorskog kotara koje planinari iz Gospića žele pohoditi do kraja godine.

 


 

Nogometni susret na Trupinovcu

Okupljanje u ŽAbici kod Čitaoniced
Okupljanje kod Čitaonice u Žabici

OGLED HRVATSKIH NOGOMETAŠA

Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. LIPNJA 2018. U 14:50 SATI

ŽABICA – Nakon Domovinskog rata ponovo su u ovo prigradsko naselje Gospića došli nogometaš i uprava NK Parasana iz Golobrdaca kod Požege. Time je nastavljena prijeratna suradnju dvaju klubova koji su turnire održavali u Žabici, Golobrcima i u Zapadnom Berlinu gdje je bio NK Velebit.

Prvi susret hrvatskih nogometaša koji su u klupskim znakovima imali hrvatska obilježja bio je u listopadu 1981. a posljednji 1989. i sada su obnovljeni i prošireni sa igračima NK Velebit iz Benkovca. Iz ravne Slavonije danas je u Žabicu i na Trupinovac stiglo 39 igrača, veterana i članova uprave a među njima je bio i kroničar kluba Đuro Mesić. Iz Benkovca je stiglo 14 seniora i četiri člana uprave. Ovi hrvatski klubovi su u Berlinu 1984. godine igrali utakmicu od koje je prihod išao za gospićku bolnicu.

U Žabici je danas bio izaslanika GNK Dinamo iz Zagreba Vito Butorac koji održava prijateljske odnose sa žabičkim Velebitom. Skup nogometaša otvorio je Šiniša Troha, predsjednik NK Velebit Žabica i izaslanik Tome Medvede, hrvatskog ministra branitelja. Na skup je s malim zakašnjenjem stigao i Darko Milinović, ličko-senjski župan, koji je jučer imao prometnu nesreću jer je pri brzini, kako je sam danas izjavio, od 200 kilometara na sat, pao s motora. U Žabicu je stigao s gipsom na lijevoj podlaktici, a imobiliziran mu je bio i srednji prst.

Prije početka nogometnog nadmetanja odana je počast četvorici poginulih nogometaša NK Velebita. Na spomeniku su uklesana imena Bože Tonkovića, Petra Tonkovića, Damira Bunete i Mladena Bunete. Molitvu je predvodio gospićki župnik Maro Vazgeč. (MaČ)

žabica
Prve svijeće zapalila je rodbina poginulih vitezova Žabice


25. MEMORIJALNI TURNIR MLADENA BUNETE

Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. lipnja 2018.u 18:45 sati

ŽABICA - Poseban ponos i čast je u nama svima nakon jubilarnog memorijala posvećenog Mladenu Buneti igraču NK Velebita. Napokon se ovaj turnir uzdigao na razinu koja bi trebala biti relevantna da bi se dostojanstveno obilježila žrtva i pokazala zahvalnost svih nas prema onima čiji su životi bili zalog naše budućnosti i ovoga što danas možemo bez tajenja i skrivanja pokazati što smo i kakvi smo !

Nikad njihova žrtva neće biti dovoljno opjevana, prevelik je to doprinos, jer tko da život na oltar domovine heroj je bez premca - više ne može. Hvala svim sudionicima, sponzorima i osobama, posebice našim žabičarima i članovima ovog našeg časnog i dignitetnog kluba, hvala ministru Tomi Medvedu i njegovom resoru, županu Darku Milinoviću, gradonačelniku Karlu Starčeviću koji su pokazali izrazitu korektnost i otvorenost te prije svega empatiju za ovakvu vrstu događaja. Također, najveće zahvale klubovima koji su svojom prisutnošću uveličali ovaj nama neprocjenjivo važan događaj i s kojima smo sklopili povelje prijateljstva koje su zalog povezanosti naših malih klubova i u budućnosti. Hvala vam od srca dragi prijatelji NK Parasan Golobrdci HNK Velebit Benkovac - Nogometna škola. Hvala GNK Dinamo Zagreb na više nego prijateljskoj pomoći i suradnji. Hvala veteranima Parasana i našim veteranima koji su svojom žrtvom također omogućili ovo danas i ljudi su kojima se treba odavati pijetet, hvala vam legende. Posebno hvala svim našim dragim mještanima, svima onima koji su oko ovog kluba i koji troše svoje slobodno vrijeme te ulažu neizmjerni trud te čine ovaj klub ovako velikim i časnim. Malo je reći hvala Antonu Buneti, Siniša Troha, Mirjana Troha, Nikoli Mataiji-Stivu koji su žila kucavica i epicentar ovoga svega - neizmjerno vam HVALA !

Bez politizacije i ostalih popratnih sadržaja koji dolaze uz to, pokazalo se da ovakvi dostojanstveni i veličanstveni događaji skidaju sve barijere i maske te pokazuju da su ljudi u sukusu časni i empatični prema ovakvim stvarima. ''Naši vojnici nikada ne umiru; oni samo izblijede'', citat je čuvenog američkog generala Douglasa MacArthura. Mi ćemo se pobrinuti da naši heroji nikad ne izblijede, dapače pobrinut ćemo se da vječno sjaje kao Sjevernjača te da nam kao što je ona bila drevnim moreplovcima, budu put i nit vodilja prema svjetlijoj i ljepšoj budućnosti !

Komisija u kojoj su predstavnici klubova s trenerima proglasili su najboljeg golmana, strijelca i igrača turnira. Najbolji golman je Ivan Župan-Jarnjak - NK Velebit Žabica, najbolji strijelac je Ivan Smolčić - NK Velebit Žabica i najbolji igrač je Ivan Smolčić . NK Velebit Žabica

Za naglasiti je da su veterani nakon odigrane utakmici izveli i penale kako bi začinili revijalnu utakmicu veterana i nakon što je Velebit iz Žabice pobijedio u regularnoj utakmici NK Parasan je pobijedio u izvođenju jedanaesteraca te mu je organizator dodijelio pehar za četvrto mjesto. (LpS)

 

zabica
Parasani ponovo u Žabici uz pomoć Ličkih novina
zabica
Nogometaši prije odmjeravanja snaga i znanja na livadi Trupinovca
zabica
Sudionikeje pozdravio Darko Milinović, ličko-senjski župan nekad i sam Velebitaš

žabica

 

Memorijalni nogometni turnir

TURNIR MLADENA BUNETE NA TRUPINOVCU

Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. lipnja 2018. u 13 sati

GOSPIĆ/ŽABICA – Stjecajem okolnosti i prijateljstva postali smo koordinator Nogometnog turnira Mladena Buneta, poginulog hrvatskog branitelja iz Žabice, na kome će ove godine uz domaćine NK Velebit, dolazi NK Velebit iz Benkovca NK Sokolac Brinje i NK Parasan iz iz Golobrdaca u Slavoniji kod Požege.

Sutra, u subotu nogometaši i njihovi fanovi susret će se u Žabici kod nekadašnja Čitaonice, odnosno po hrvatski Čitaonice, i odati počast poginulim Žabičarima u Domovinskog ratu nakon čega će biti i nogometni turnir o čemu ćemo sutra imati podrobnije izvještaje. (MaČ)

 
 

U susret Danu grada Gospića 22. srpnja

KUP KOŠARKAŠICA U GOSPIĆU

cup

 

 

Perom i kamerom po Velebitu

PLANINARA SA SVIH STRANA

Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. lipnja 2018. u 7:30 sati

VELEBIT - Proteklog produženog vikenda zbog blagdana Tijelova sve planinarske kuće i domovi na Velebitu bili su popunjeni.

Bili su to planinari, ljubitelji prirode i zdravog načina života iz većih gradova Slavonije, Dalmacije, Zagorja, Istre i Kvarnera, zatim Zagreba, te lokalnih planinara.

Naša kamera zabilježila je grupu planinara iz Belišća i Planinarskog društva Gacka dolina iz Zagreba, u Kuginoj kući, a PD Sv. Jure iz Solina na Alanu.

Veća grupa članova PD Gacka dolina iz Zagreba, većina je planinara iz Otočca na privremenom radu u Zagrebu, prošla je Premužićevu stazu od Zavižana preko Alana i Šatorina do Kugine kuće. (T. Čanić)

velebit
Brojni planinari iz Solina i Splita, pohodili su Premužićevu stazu od Zavižana do Baških Oštarija s noćenjem na Alanu
velebit
Zabavni planinari Belišća ispred Kugine kuće noćili su u nedavno okrečenim prostorijama
VELEBIT
Zagrebački planinari na Velebitu

 
 

Hrvački turnir
hrvanje gospić

SLJEMENSKO PODNEBLJE

Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. LIPNJA 2018. U 17:15 SATI

GOSPIĆ - U subotu je u Bistri održan tradicionalni 24. po redu međunarodni turnir "Sljemensko podneblje". Hrvački klub Gospić nastupio je sa osam hrvača koji su ostvarili odličan uspjeh, osvojivši tri zlatne medalje, tri brončane, pehar za ekipno 3. mjesto i pehar za najboljeg gostujućeg hrvača.

Zlato su osvojili Dario Grgurić koji je ujedno proglašen najboljim gostujućim hrvačem, Luka Biškupić i Robert Petranović. Malo manje uspješni osvojivši broncu bili su Ivan Vrban, Antonijo Rupčić i Mihael Alić. Ovaj put nažalost do medalje nisu uspjeli Dorian Alić i Martin Šikić. (LpS)

 

hodnja
Zajednički snimak prije starta/Snimio Marko Čuljat, Lika press Gospić
hodnja
Zagrijavnje prije starta

HODANJEM DO ZDRAVLJA

Za gospićku hodnju se prijavilo 220 sudionika.
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. lipnja 2018. u 11:45 sati

GOSPIĆ – Za ovogodišnju gospićku hodnju prijavilo se 220 sudionika koji su trebali ulicama grada i okolicom prohodati desetak kilometara. Lani su bila 162 hodača. Manifestaciju Hodanjem do zdravlja organizirala je Hrvatska liječnička komora Podružnica Ličko-senjske županije u suradnji s Općom bolnicom, Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo Ličko-senjske županije, Hrvatskom komorom medicinskih sestara Podružnica Ličko-senjske županije, Hrvatskim liječničkim zborom Podružnica Ličko senjske županije, Zajednica sportova grada i Ljekarnom Pablo. Ljekarna Pablo je za sudionike osigurala vodu te magnezij, kremu za sunčanje, gel protiv bolova i na kraju – nagradnu igru. Naime, svaki registrirani hodač dobio je broj i na kraju su izvučene nagrade. U 10 sati organizatori su jedna izvukli hodače iz hladovine stoljetnih kestena kako bi se zajednički zagrijali i krenuli u hodanje.
Akciju su svojim proizvodima podržali Pekara Tušak i Picerija Tomislav. (MaČ)

hodnja
Ekipa Ljekarne Pablo

hodnja Kolektivno zagrijavanje hodača

hodnja
Zagrijavanje u hladu 

Priopćenje iz Veleposlanstva Indije u Hrvatskoj

joga

DAN YOGE

Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. LIPNJA 2018. U 17:10 SATI

ZAGREB – Danas popodne dobili smo priopćenje iz Veleposlanstva Indije u kome se kaže da se Međunarodni dan joge (IDY) slavi svake godine diljem svijeta i da je Hrvatska bila jedna od 177 zemalja koje su zajednički podupirale Rezoluciju za imenovanje IDY-a u Ujedinjenim narodima. Priopćenje potpisuje veleposlanik Sandeep Kumar.

Prošle je godine indijsko veleposlanstvo organiziralo IDY  u drugoj polovici lipnja u 25 gradova u Hrvatskoj koji pokrivaju sve regije. Veleposlanstvo ove godine planira organizirati IDY 2018 na još većem opsegu u razdoblju od 14. do 25. lipnja 2018. u 34 grada diljem Hrvatske. Baska, Iz, Makarska, Lepoglava, Hvar, Korčula, Koprivinica, Šibenik, Dubrovnik, Čakovec, Karlovac, Vukovar, Labin, Varaždin, Split, Zaprešić, Pula, Osijek, Novigrad, Bjelovar, Umag, Mali Lošinj, Krapina, Velika Gorica, Samobor, Gospić, Duga Resa, Vinkovci, Jastrebarsko i Slatina. Događaji će se održati u suradnji s Gradskim upravama i turističkim zajednicama. U samom Zagrebu događaj će biti održan u nedjelju, 17. lipnja 2018. na istaknutom jezeru Bundek.
Očekuje se da će sudjelovati najviši dostojanstvenici, saborski zastupnici, diplomatske zajednice i velik broj građana u širem traganju za holističkim zdravljem, globalnim mirom i skladom. To će biti u skladu s velikom organizacijom IDY-a u drugim europskim gradovima i ostatku svijeta. (MaČ)

 
  hrvanje

Reprezentacija hvača bila u Gospiću

ZAVRŠNE PRIPREME

Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. lipnja 2018. u 7:45 sati

GOSPIĆ - Hrvatska hrvačka reprezentacija odradila je u zadnja dva tjedna završne pripreme u Hrvačkome klubu Gospić u sjajnim uvjetima na dvije hrvačke strunjače. Hrvači su bili smještaj u hotelu Ana s idealnom prehranom i metodama oporavka u hladnoj Ličkoj vodi na Velebitu i u Pazarištima.

Hrvači su napravili sve da osvoje najsjajnija odličja na nadolazećem prvenstvu Europe u Istanbulu u Turskoj i na Mediteranskim igrama u Taragoña u Španjolskoj. Cijele pripreme su provedene pod stručnim vodstvom Antona Đoka i Nikole Starčevića, profesora s Kineziološkog fakulteta u Zagrebu na predmetu hrvanje.

Svoj doprinos kvalitetno odrađenom kampu pružio je Otočki Centar zdravlja Sonje Božičević pruživši hrvačima fizioterapeutske usluge.
potok
trka
šah

Gospićki šah i hrvanje

gospić

KADETI NE POSUSTAJU, STIGLE NOVE MEDALJE I ZA HRVANJE

27. svibnja 2018. 11:20 sati

RIJEKA – Jučer je održan šesti po redu šahovski rapid turnir na kojem su nastupila trojica gospićkih kadeta i jedna kadetkinja i zadržali kontinuitet uspješnih rezultata. Na turniru je sudjelovalo 38 mladih šahista od 7 do 12 godina iz Istarske, Primorsko-goranske, Karlovačke i Ličko-senjske županije. Najmlađi gospićki kadet Karlo Matijević proglašen je na svim dosadašnjim turnirima za najuspješnijeg igrača do 8 godina, dok je Mirku Pavletiću pripalo priznanje za najboljeg kadeta do 10 godina starosti. Igor Glumac bio je drugoplasirani do 9 godina, a jedina šahistkinja Magdalena Matijević je dokazala da i ona postupno napreduje. Iako je subotnjem turniru osvojio četvrto mjesto, Mirko Pavletić je učvrstio drugu poziciju na tablici nakon šest odigranih turnira. Igor Glumac s četiri osvojena boda popravio je svoj plasman u ukupnom poretku i trenutno zauzima šesto mjesto. Turnir je bio i priprema gospićkih šahista za nastup na kadetskom prvenstvu Hrvatske koji će se biti od 15. do 21. lipnja u Trogiru. (T. Čanić)

HRVAČKE MEDALJE

Ludbreg koji se, UZ Sveti Rok naziva centrom svijeta, ovog je vikenda postao je centrom hrvačkih zbivanja. Naime u subotu je održan veliki međunarodni hrvački turnir pod nazivom Callucatio Centrum Mundi. Nastupilo je 460 natjecatelja iz 14 zemalja, a među njima i osam članova hrvačkog kluba iz Gospića koji su i ovaj put ostvarili odličan uspjeh.

Dario Grgurić, Frane Radošević i Goran Petranović osvojili su zlatne medalje, Marko Jerković i Adriano Alić brončane, a bez medalja su nažalost ostali Dorian Alić, Antonijo Rupčić i Luka Biškupić.

Do kraja sezone Gospićane očekuju tri turnira u Bistri, Zagrebu i Zadru, a 16. lipnja HK Gospić organizira 15. Međunarodni turnir Gospić open na kojem se očekuje između čak do 300 natjecatelja iz deset zemalja. (I. Karić)

rvanje
Hrvači s medaljama
šah
 

Konjički klub Ana Senj


MEĐUŽUPANIJSKA IZLOŽBA


Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. svibnja 2018. u 21:45 sati

SENJ – Konjički klub Ana po četvrti put 9. lipnja organizira manifestaciju odnosno smotru konja koje će se održati u Krivom Putu na nogometnom igralištu NK Bunjevac. Sudjelovat će uzgajivači konja iz Primorsko-goranske, Istarske i Ličko-senjske županije.

- Ovom izložbom cilj nam je unaprjeđenje i očuvanje autohtone pasmine konja Hrvatski hladnokrvnjak. Održava se i Bambino kup. Na smotri će biti druge pasmine konje. –kaže Jure Turina predsjednik Kluba.

Na izložbi će sudjelovati sa svojim grlima i uzgajivači buše a sve će nadgledati  predstavnici Ministarstva poljoprivrede i predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka Mirko Majsec iz Popovače.

Ova će se smotra održati pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović i Grada Zagreba. Prema dostupnim prijavama konja, smotri će prisustvovati preko 35 konja s područja i 15 teladi iz Gospica, Otočac i Senja uz njih biti će i devet busa s gospodarstva Jure Miškulina, Ivice  Vranića, Marijana Živkovića Marijan. Na smotri će po prvi put sudjelovati novoosnovana Udruga uzgajivača konja Ličko-senjske županije. (LpS)

turina
 

Obnova nogometne tradicije dvaju hrvatskih klubova

parasan

PARASAN PONOVO DOLAZI NA TRUPINOVAC

Parasan dolazi u goste NK Velebitu iz Žabice 9. lipnja.

Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. svibnja 2018. u 17 sati

Piše Đuro Mesić, kroničar NK Parasana

GOLOBRDCI - Nogometni klub Parasan osnovan je prije 62 godine, iako su ponekad i prije odigravane utakmice ili turniri. Na kraju nogometnog prvenstva 2017/18. osvojio je prvo mjesto u Trećoj županijskoj ligi Požeško-slavonskoj i prelazak u Drugu županijsku ligu.

Kroz svoju povijest prolazio je različita razdoblja s više ili manje sportskog uspjeha do Prve županijske lige ili u kup natjecanju. Najveća zadovoljstva su bila u odgoju djece i mladih, a nama starijima sportska druženja i prijateljstva, pogotovo izvan redovnog takmičenja.

O porijeklu imena postoji više tumačenja. Kako su od davnina stanovnici sela bili društveni i dobro organizirani, a tako poznati i potući se. Sama riječ „Parasan“ značilo bi i čime ili kako se nešto činilo što „mi“ mlađi (60-70 g) naraštaji ne pamtimo. Tako je to davno bila rugalica ili strah drugih, a do danas miroljubivi naš ponos.

Početkom 80-tih godina prošlog stoljeća predsjednici klubova Božo Čačić, NK Velebit iz tada Zapadnog Berlina, Ivan Šikić, NK Velebit Žabica i Stipe Romić, NK Parasan Golobrdci
započeli su krasnu priču godišnjeg druženja naša tri kluba i održavanja turnira u sjedištima klubova. Druženja su trajala po tri dana, spavalo se po kućama i jedva bi dočekali iduće druženje koje je uvijek bilo u drugom mjestu. I tako 4-5 puta dok nas neprilike, pa i ratne nisu zaustavile.

Tako smo zajedno proslavili 1986. godine 30. godina postojanja NK Parasana u Golobrdcima. Za svoju 50 obljetnicu klub je izdao sportsku monografiju NK Parasan 1956. – 2006. Značajno je istaći da je naš klub imao četiri poginula branitelja u Domovinskom ratu: Ivan Čuljak, Josip Koutni, Stjepan Turkalj i Ivica Zovko. Koliko znamo, toliko su poginulih hrvatskioh branitelja imali i u Velebitu u Žabici, što bi rekao da je Božja poveznica.

Zato posebno raduje ponovni susret i obnova prijateljstva Parasana i Velebita što ćemo nadam se znati čuvati za buduća pokoljenja ljubitelja nogometa.

Sportski pozdrav i do skorog viđenja!

PS.: Urednik portala upoznao je ljeti, poslije Oluje 1995. na Ličkoj pruzi u Vukšiću pirotehničara Đuru Mesića, odnosno autora gornjih redaka. Do pruge me na traktoru doveza edan Vukšićanin. Mesić ima ličke korijene u Brinju, a od te 1995. godine povremeno se čujemo ili susretnemo, ali ne više u minskim poljima nego na poljima bijelog papira koji treba nečim zamrčit. Naime, Đuro je većdo sada objavio mam tri knjige. Jedna e i u našoj e-ličkoj biblioteci. (MaČ)

 
 

korenica
Korenički turnir otvorio je načelnik Ante Kovač (desno)

USPJEŠAN ŠAHOVSKI TURNIR

21. svibnja 2018. u 14:45 sati

GOSPIĆ - Proteklog vikenda u Korenici je povodom smrti Bana Berislavića koji je poginuo na ovim prostorima, održan Memorijalni šahovski turnir na kojem je sudjelovalo 28 šahista iz svih pet klubova Ličko-senjske županije.

Na početku je sudionike pozdravio načelnik općine Ante Kovač, zahvalio se na dolasku velikog broja poklonika ove drevne igre i obećao potporu u daljnjim aktivnostima organizatoru turnira Šahovskom klubu Korenica. Turnir se igrao po švicarskom sistemu u devet kola uz tempo igre 10 minuta po igraču.

Prvo i drugo mjesto podijelili su majstorski kandidati Nenad Levar iz ŠK Karlobag i domaći šahist Željko Miljanović koji su osvojili po 7,5 bodova. Treće mjesto pripalo je ponajboljem igraču ŠK Velebit Senj Goranu Tomljanoviću sa 7 osvojenih bodova koliko ima i četvrto plasirani Ivan Prpić također iz Senja. Peti je sa 6 bodova Branko Vujanić iz ŠK Gacka iz Otočac…

Petorica prvoplasiranih igrača dobili su novčane nagrade, kao i šahistkinje Zdenka Pocrnja iz Korenice i Magdalena Matijević iz Gospića, te najbolje plasirani mladi igrač Igor Glumac iz Gospića. Turnir je završio zajedničkim druženjem na ručku u Restoranu „Šapina“, a predstavnik Šahovskog kluba Gospić pozvao je sve igrače na Memorijalni turnir „Grga Rupčić“ koji će se održati sredinom srpnja u Gospiću. (T. Čanić)

korenica
Za vrijeme koreničkog turnira

korenica
Vid Šarić iz Gospića (lijevo) i Boris Pavelić iz Otočca


korenica
Željko Miljanović i Ivan Prpić za pločom

kugina kuća
"Zauzeti" bageri ispod Lisca koji prave šumsku cestu
 

Nova akcija PD Željezničar Gospić

UREĐIVANJE KUGINE KUĆE

Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. svibnja 2108. u 8:20 sati

Pripremio Tomislav Čanić

VELEBIT – U okviru priprema za planinarsku sezonu proteklog vikenda je sedam planinara PD Željezničara organizirala radnu akciju čišćenja Kugine kuće i okoliša koja se nalazi u Srednjem Velebitu.

Prostorije su pripremljene za krečenje, inventar sređen, deke i madraci izračeni. Informacije o pristupnim cestama su vrlo povoljne, tako da su i ceste unatoč dugoj zimi u dobrom stanju, pa je tako iz pravca Štirovače cesta prohodna i za manje autobuse, isto kao iz pravca Šušnja preko Dabarske kose. Preko Skorpovca od Šušnja je najkraća i dobra, ali će se uskoro skratiti barem za kilometar. Naime, od skretanja ceste kod Lisca koja vodi desno, gradi se nova cesta lijevo uz samo podnožje Lisca što će oduševiti Komisiju za planinarske putove HPS-a i markaciste, jer im od Skorpovca više ni ne trebaju markacije za odlazak na Laktin vrh, Šatorinu i Lisac.
Voda u šterni kod Kugine kuće nije za piće jer se nije mijenjala i čistila cisterna više od šest godina, ali je zato u blizini nepresušni izvor Težakovac do kojeg se dođe za 15 minuta laganog hoda. Krečenje prostorija su na redu narednog vikenda.

Grupa planinara hrvatskih poduzetnika koji su bili u obilasku Velebita obećala je novu stolariju za Kuginu kuću, koja je dobila ime po lugaru Kugi koji je imao lugarnicu preko puta današnje Kuće.
U blizini je bila velika livada s ljekovitim medvjeđim lukom pa su planinari nabrali listova i ponijeli kući za ukusnu salatu i proljetno čišćenje organizma. Tako rade i medvjedi pa otuda i ime.

kugina kuća
Luftanje deka iz Kugine kuće
kugina kuća
Bilo je i palačinaka na Velebitu
kuga
Hrvatski poduzetnici u obilasku Velebita
kugina kuća
Branje ljekovitog medvjeđeg luka
kugina kuća
Glancanje namještaja
kugina kuća
Izvala na planinarskoj stazi radi pravljenja šumske ceste
 

Gospićko hrvanje

rvanje
Nove medalje osvojene su u Mađarskoj

STIGLE NOVE MEDALJE

Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. svibnja 2018. u 11 sati

Pripremio Ivan Karić

GOSPIĆ - Hrvači HK Gospić prošlog su tjedna nastupili na jakom međunarodnom turniru u Mađarskom gradu Szigetvaru. Na turniru je bilo 250 hrvača i hrvačica iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije i Slovačke.

Ekipa Gospića sastojala se od pet domaćih hrvača te dva hrvača iz HK Šibenik. Najuspješniji je bio Antonijo Rupčić osvojivši zlatnu medalju u kategoriji do 50 kg. Treba istaknuti da je Antonijo na putu do zlata pobijedio prvaka i viceprvaka Mađarske.

Mihael Alić, Luka Biškupić i Andrija Vlahov (HK Šibenik) bili su malo manje uspješni, te su osvojili brončane medalje, malo je falilo da odličja budu većeg sjaja, no i ovo je rezultat za svaku pohvalu. Mihael Šop, Romano Šarić i Luka Mijić (HK Šibenik) nažalost nisu uspjeli do medalja ali su pokazali odlično hrvanje i uz malo sreće rezultat bi bio bolji. Hrvači su slobodno vrijeme iskoristili za obilazak Szigetvara i kupanje i opuštanje na bazenu.

rvanje
U obilasku grada domaćina Szigetvara....
madjari
... i na relaksirajućem kupanju u otvorenom bazenu

 

Gospićanin Marijo Rukavina
RUX NAJJAČI ČOVJEK BALKANA

rukx

Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. svibnja 2018. u 12 sati

GOSPIĆ – Darko Milinović, ličko-senjski župan primio je danas izaslanstvo Powerlifting kluba Rux iz Gospića povodom najnovijeg uspjeha na natjecanju u Sloveniji. U izaslanstvu je bio Marijo Rukavina Rux, Hrvoje Rogić i Adriano Alić.

            Naime, prošli tjedan je predsjednik kluba Marijo Rukavina Rux (35) u natjecanju u benč presu po WRTF-u ruske federacije u kategoriji do 100 kilograma osobne težine digao teret od 215 kilograma. Nije to sve u Podgovici je digao 220 kilograma koliko je digao na još jednom natjecanju. Tim je postao najjači čovjek Balkana, a u Hrvatskoj to još nitko nije uspio. Dobre rezultate polučuju i Rogić i Alić.

            Milinović im je čestitao na rezultatima naglasivši da je s njima ponosan i da na taj način pronose dobra glas o Gospiću i Ličko-senjskoj županiji. (MaČ)

 
  visočica
Miroslav Zdunić pri usponu na Visočicu

Visočica vječni izazov

Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. svibnja 2018. u 6:45 sati

Piše i slika Tomislav Čanić

VISOČICA – Jučerašnje Prekrasno vrijeme iskoristio i s kolegom Miroslavom Zdunićem otišao na simbol Gospića – vrh Visočicu. Preko tri serpentine makadamske ceste koja vodi do okretišta ispod Krivog gaja lavina je survala brojna stabla i zahvaljujući vrijednim šumarima stabla su uklonjena, a oštećena cesta sanirana.

Novoizgrađena planinarska kuća Visočica položila je i ove zime ispit izdržljivosti višemjesečnog snijega i vremenskih nepogoda, a gospićki planinari se pripremaju dovršiti sklonište koje će zimi biti stalno otvoreno. Panoramski pogledi s vrha Visočice prema moru s jedne strane, prema velebitskim vrhovima u pravcima srednjeg i južnog Velebita s druge strane i prema ličkom polju i glavnom sjedištu Like - Gospiću s treće strane bili su hrana za srce i dušu. Uz put smo posjetili fenomen - izvor pod nazivom Ivino vrelo, koji se nalazi na 1500 metara nad morem i nikad ne presušuje.

Bilo bi dobro kada bi se planinarenjem rekreirali i ostali građani i uživali tijekom cijele godine. Možda bi nekom sinula ideja kako gospodarski iskoristiti resurse jedne od najljepše planine ne samo u Europi nego u svijetu – Velebita, a posebice ove godine kada se 16. lipnja navršava 120. obljetnic a utemeljenja Hrvatskog planinarskog društva čijom je prvom skupštinom predsjedavao veliki ličko-senjski župan Budislab Budisavljević pl. Prijedorski.

visočica
Pogled s Visočice niz Velebitske vrhunce
zir
Pogled iz Velebita na Ličko polje

 
 

Razvoj kraljevske igre u Gospiću

pavletićrijeka
Pavletić prima nagradu u Rijeci (lijevo) gospićki mladi šahovski lavovi

STIŽU MLADE ŠAHOVSKE SNAGE

Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. svibnja 2018. u 23:30 sati

PRIREDIO Tomislav ČANIĆ

RIJEKA - Na kadetskom šahovskom turniru za ovaj mjesec bila su trojica gospićkih kadeta. Ponovili su dobre rezultate prethodna četiri mjesečna turnira na kojima sudjeluje 75 mladih igrača Primorsko goranske, Istarske, Ličko-senjske i Karlovačke županije.

U ukupnom plasmanu vodećoj petorki se pridružio Igor Glumac sa pet pobjeda, koji je ujedno bio najbolji natjecatelj generacije do 9 godina. Najbolji U-8 igrač bio je treći mladi Gospićanin Karlo Matijević sa četiri osvojena boda. Zanimljivo je da je Karlo na svih pet turnira u ovoj godini proglašen najboljim igračom uzrasta U-8. Nešto slabiji rezultat postigla je Magdalena Matijević koja je osvojila 2,5 boda. Trojica perspektivnih kadeta intenzivno se priprema za nastup na prvenstvu Hrvatske koje će se održati od 16. do 21. lipnja u Trogiru, a kadetski turniri u Rijeci im dobro služe za trening i isprobavanje mogućnosti među svojim uzrastima. Do odlaska u Trogir uz trodnevne pripreme tjedno mladi gospićki šahisti će još jednom nastupiti na turniru u Rijeci.
Ukupan poredak igrača nakon pet odigranih turnira: 1. Monika Hasanović (ŠK Rijeka)81 bod, 2. Mirko Pavletić (Gospić) 76, 3.  Filip Arapović ŠK Kastav 66, 4. Ema Hajdinić ŠK Kraljevica 59, 5. Igor Glumac (Gospić)47, 6. Karlo N. Spudić Duga Resa 45, itd. Zanimljivo je da je iskusnu i dosta stariju Moniku Hasanović, koja se nalazi na čelu prvenstvene tablice, na subotnjem turniru Mirko Pavletić efektno pobijedio.
U natjecanju A grupe nastupio je Vid Šarić, član ŠK Gospić i u dosta izjednačenoj juniorskoj konkurenciji podijelio 4. do 11. mjesto s tri osvojena boda. Nekadašnji igrač ŠK Karlobaga, a sada ŠK Junior iz Rijeke Silvije Franolić Kukina zauzeo je 14. mjesto s jednim bodom. U A grupio prvo i drugo mjesto podijelili su mladi Fide majstor Teo Tomulić i majstorski kandidat Sandro Šafar. 

 
 

Ženska košarka u Gospiću

u11

GOSPIĆANKE NA PRVENSTVU DRŽAVE

Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. TRAVNJA 2018. U 13:30 SATI

GOSPIĆ - Na završnici prvenstva Republike Hrvatske u mini košarci - djevojčice U11 proteklog vikenda u Đurđevcu i Virju, ekipa ŽKK GOSPIĆ po prvi puta od osnutka kluba sudjelovala na državnom prvenstvu u mini košarci.

Nakon odigranih pet utakmica u tri dana s ekipama iz Dubrovnika, Zagreba, Virovitice, Vukovara i Slavonskog Broda Gospićanke su osvojile 9 mjesto od deset ekipa. Od igračica posebno su se istaknule Nika Maras i Lara Umljenović. Za mlade igračice ŽKK GOSPIĆ je ovo jedno veliko iskustvo i poticaj za nastavak treniranja u školi košarke i još jedan dobar pokazatelj dobrog rada  škole košarke zadnjih godina.

Nika Maras je izabrana u ekipu turnira među 10 igračica završnice prvenstva između 120 djevojčica koje su sudjelovale. (LpS)

 
 

ŽKK GOSPIĆ (djevojčice)

kopš

ZAVRŠNICA PRVENSTVA HRVATSKE

Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. travnja 2018. u 11:15 sati

GOSPIĆ - ŽKK GOSPIĆ sudjeluje na završnici prvenstva Hrvatske u mini košarci za djevojčice U 11 od 27. do 29. travnja Đurđevcu.

SKUPINA A Virje dvorana SŠD 
1. ŽKK „BROD NA SAVI“ Slavonski Brod prvo plasirani ISTOK
2. ŽKK „PODRAVAC“ Virje prvo plasirani SJEVER
3. ŽKK „FOLKABOROVJE“ Zagreb drugo plasirani CENTAR 
4. ŽKK „OTOK MURTER“ Murter drugo plasirani JUG 
5. ŽKK „FSV“ Rijeka prvo plasirani ZAPAD

SKUPINA B Đurđevac dvorana osnovna škola „G.Karlovčan“ 
1. ŽKK „VIROVITICA“ Virovitica drugo plasirani SJEVER
2. ŽKK „BOROVO“ Borovo-Vukovar drugo plasirani ISTOK
3. ŽKK „GOSPIĆ“ Gospić drugo plasirani ZAPAD
4. ŽKK „RAGUSA“ Dubrovnik prvo plasirani JUG
5. ŽKK TREŠNJEVKA 2009“ Zagreb prvo plasirani CENTA

RASPORED NATJECANJA
PETAK, 27.04.2018. ĐURĐEVAC
15:00-16:15 ŽKK „BOROVO“Borovo-Vukovar – ŽKK TREŠNJEVKA 2009“Zagreb 1B
16:15-17:30 ŽKK „GOSPIĆ“Gospić - ŽKK „RAGUSA“Dubrovnik 2B
17:30-18:45 ŽKK „VIROVITICA“Virovitica - ŽKK „BOROVO“Borovo-Vukovar 3B
18:45-20:00 ŽKK TREŠNJEVKA 2009“Zagreb - ŽKK „GOSPIĆ“Gospić 4B

SUBOTA, 28.04.2018. ĐURĐEVAC
9:00-10:15 ŽKK „GOSPIĆ“Gospić – ŽKK „VIROVITICA“Virovitica 5B
10:15-11:30 ŽKK „RAGUSA“Dubrovnik - ŽKK TREŠNJEVKA 2009“Zagreb 6B
11:30-12:45 ŽKK „BOROVO“Borovo-Vukovar - ŽKK „GOSPIĆ“Gospić 7B
13:15-13:30 OTVARANJE PRVENSTVA Dvorana osnovna škola „G.Karlovčan“,Đurđevac
13:30-14:00 NATJECANJE-SPORTSKE IGRE Dvorana osnovna škola „G.Karlovčan“,Đurđevac 16:00-17:15 ŽKK „VIROVITICA“Virovitica – ŽKK „RAGUSA“Dubrovnik 8B
17:15-18:30 ŽKK TREŠNJEVKA 2009“Zagreb – ŽKK „VIROVITICA“Virovitica 9B
18:30-19:45 ŽKK „RAGUSA“Dubrovnik – ŽKK „BOROVO“Borovo-Vukovar 10B

NEDJELJA, 29.04.2018.
VIRJE 09:00-10:15 POLUFINALE (A1-B2)
10:15-11:30 UTAKMICA ZA 7.MJESTO (A4-B4)
11:30-12:45 UTAKMICA ZA 3.MJESTO
12:45-14:00 FINALE 14:00 ZATVARANJE PRVENSTVA
VIRJE ĐURĐEVAC 09:00-10:15 POLUFINALE (B1-A2)
10:15-11:30 UTAKMICA ZA 9.MJESTO (A5-B5)
11:30-12:15 UTAKMICA ZA 5.MJESTO (A3-B3)
14:00 ZATVARANJE PRVENSTVA VIRJE

 
 

medvedi

Gospićani na Medvednici

Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. travnja 2018. u 11:55 sati

GOSPIĆ - Jedanaest željezničara sudjelovalo je na 26. Rusovom pohodu koji sredinom travnja organizira HPD Ericsson – Tesla iz Zagreba.

Nakon dobrodošlice na parkiralištu uz potok Bliznec podno najduže zagorske planine, krenulo se na četverosatnu planinarsku turu preko Njivica do Hunjke gdje ih je čekalo osvježenje s kolačima i nastavilo se do vrha Sljemena i spuštanja do planinarskog doma Runolist. Tu je bila glavna fešta uz živu glazbu. Na pohodu je sudjelovalo oko 500 planinara iz 50 planinarskih društava iz Hrvatske, Slovenije i Mađarske, a organizatori su podijelili jubilarcima za 10, 15, 20 i 25 sudjelovanja na ovom tradicionalnom pohodu prigodne značke i plakete.

Noćenje je bilo u planinarskom domu Runolist i drugi dan odrađena je sedmosatnu tura do planinarskog doma na Glavici i Kamenih svatova.(T. Čanić
 
senj

Uz Dan grada Senja

senj
Nkom senjske simultanke: Prvi s lijeva je Ivan Prpić, a velemajstor Robert Zelčić je u sredini

VELEMAJSTORSKA SIMULTANKA

Pobjedu je izborio Senjanin Ivan Prpić, a remi Gospićanim Tomislav Čanić.
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. travnja 2018. u 8:45 sati

SENJ - Povodom obilježavanja Dana grada Senja jučer  Šahovski klub Velebit organizirao simultanku s jednim od najboljih velemajstora Hrvatske, Robertom Zelčićem. Na simultanc i je sudjelovalo 20 šahista iz Gospića, Perušića i Senja. Robertu Zelčiću je ovo drugo igranje u Ličko-senjskoj županiji, i obećao je da će ponovo dići.

Velemajstor Zelčić, koji je prije nekoliko godina bio prvak Hrvatske, doživio je jedan poraz od senjskog šahiste Ivana Prpića, dok je jedini remi „izvukao“ gospićki majstorski kandidat Tomislav Čanić.

Sutra se u Senju održava Kup natjecanje ličko-senjskih šahovskih klubova i brzopotezni turnir. (T. Čanić)

senj
 

Šah u Gospiću i okolici

šahisti

TKO ĆE IĆI ILI OSTATI U DRUGOJ LIGI?

Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. travnja 2018. u 11:40 sati

GOSPIĆ - Proteklog vikenda u Rijeci se odigrao drugi ciklus po tri kola u prvenstvenim šahovskim ligama ligama – zapad. Dok se momčad Karlobaga bori za opstanak u drugoj ligi, šahisti Gospića nalaze se nakon šest kola na čelu prvenstvene tablice treće lige. Nekompletni Karlobažani doživjeli su tri poraza od jakih ekipa Buja 2:4, Rijeke 1:5 i „Vladimira Gortana“ iz Poreča 1,5:4,5. Na jesen kada se igraju zadnja tri kola trebaju pobijediti barem jednog protivnika koji su približno iste snage (Lošinj, Batana i Krk) pa bi tako mogli zadržati status drugoligaša.

U trećoj ligi gdje se natječu tri kluba iz Ličko – senjske županije najuspješniji je Gospić kojeg su pojačala dva igrača - Jergović iz Zagreba i Ivasčanin iz Udbine. Osim toga, u ekipu se vratio majstorski kandidat Žuvela. Nakon šest kola nalaze se na čelu prvenstvene tablice s 10 meč bodova ispred „Kastava“ kojeg su ovog vikenda pobijedili rezultatom 3,5:2,5 koji imaju dva boda manje. Nakon što su postigli neriješen rezultat s „Uljanikom“ iz Pule, deklasirali su „Gacku“ iz Otočca rezultatom 5:1. U posljednja tri kola na jesen igraju s ekipama Kraljevicom, Pulom II i Labinom. Drugi trećeligaš Velebit Senj proteklog vikenda ostvario je tri visoke pobjede i to protiv Pule II 5:1, Labina 6:0 i Kraljevice 5:1 i maju tri boda manje od Gospićana. Labin je odustao od natjecanja, pa je Gacka na sedmom mjestu prvenstvene tablice ispred Krka II i Delnica.

U četvrtoj ligi šahisti Korenice nastupaju prvi put i ostvaruju prosječne rezultate i nalaze se u donjem dijelu prvenstvene tablice.

U nedjelju, 22. travnja u Senju se igra županijski kup, gdje će lički klubovi u međusobnim borbama odlučiti tko će se plasirati u finale Kupa Hrvatske. (T. Čanić)

 
 

Hrvači u Austriji

STIGLE NOVE MEDALJE U GOSPIĆ

Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. travnja 2018. u 11:45 sati

GOSPIĆ - Hrvači HK Gospić jučer su nastupili su na međunarodnom turniru "Ladislav Mylnek" koji je održan u austrijskom Södingu.

U konkurenciji od 120 hrvača iz Austrije, Češke, Slovačke, Srbije, Mađarske, Slovenije i Hrvatske, boje Gospića branili su Luka Radošević, Mihael Šop, Dario Grgurić, Mateo Draženović, Antonio Vučenović, Antonijo Rupčić, Mihael Alić i Robert Petranović pod vodstvom trenera Ivana Karića. Zlatne medalje osvojili  su Luka Radošević, Dario Grgurić i Mateo Draženović, dok su Mihael Šop i Antonijo Rupčić osvojili srebro. Na korak do medalje bili su Antonio Vučenović , Mihael Alić i Robert Petranović, sva trojica su zauzeli 4. mjesto.
U ekipnom poretku HK Gospić zauzeo je 3. mjesto od 19 klubova. (LpS)

 
 

bicikli trka

Tour of Croatia

Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. travnja 2018. u 23:30 sati, DOPUNA 17. TRAVNJA 2018. U 9 SATI

Na karlovačkim, ličkim i dalmatinskim cestama 18. travnja vozit će se druga etapa međunarodne cestovne biciklističke utrke pod nazivom Tour of Croatia - race through the natural beauty, na kojoj će sudjelovati 200 biciklista, prateće službe i osiguranje,

Na prometnicama kuda se kreće utrka, u razdoblju od 11:00 do 17:30 sati biti će na snazi privremena regulacija prometa dijela javnih cesta te će se ograničenje prometa na dionicama vršiti uz nazočnost djelatnika MUP-a i predstavnika organizatora trke. Pozivamo sve vozače motornih vozila koji se nađu na pravcu održavanja biciklističke utrke da postupaju po uputama i zapovijedima policije i drugih osoba u organizaciji, odnosno da uspore i zaustave vozila do prolaska biciklista. Također, upozoravamo sudionike u prometu da su, iako se biciklistička utrka održava u uvjetima normalnog odvijanja prometa s povremenim zaustavljanjem prometa neposredno prije nailaska i prolaska biciklista, moguća zaostajanja biciklista koji sudjeluju u manifestaciji pa je potrebno povećati oprez i obratiti pozornost na bicikliste u prometu. (LpS)
bicikli

PRIOPĆENJE POLICIJSKE UPRAVE GOSPIĆ

Tour of Croatia – Race through the natural beauty 2018. koja se održava na području Republike Hrvatske od 17. do 22. travnja, etapna je međunarodna profesionalna biciklistička utrka koja se odvija u šest etapa, a cilj joj je promocija naše zemlje, regija i županija.

Druga etapa kreće u srijedu 18. travnja  iz Karlovca, natjecatelji će tijekom utrke proći dijelom Karlovačke, Ličko-senjske i Zadarske županije. U vremenu od 13,30  do 15,30 sati očekuje se prolazak sudionika biciklističke utrka kroz Ličko-senjsku županiju i to trasom kretanja: Selište Drežničko – Plitvička Jezera – Prijeboj – Korenica – Udbina – Gračac.

Četvrta etapa kreće u petak, 20. travnja sa područja Zadarske županije iz mjesta Starigrad Paklenica, a također će jednim dijelom proći kroz Ličko-senjsku županiju i to slijedećom trasom kretanja: Sveta Marija Magdalena – Barić Draga – Lukovo Šugarje – Karlobag – Prizna – Jablanac – Sveti Juraj – Senj – Sibinj.

Promet za ostala vozila u smjeru voženja utrke, neće se zatvarati cijelo vrijeme održavanja utrke na pojedinoj dionici, već samo neposredno uoči nailaska i za vrijeme prolaska natjecatelja. Na kolnicima gdje se promet odvija dvosmjerno, promet iz suprotnog smjera zatvarat će se do 30 minuta prije nailaska natjecatelja, stoga se mole vozači koji se zateknu na takvim dionicama da svoja vozila zaustave uz desni rub kolnika. Uz navedeno, svi sudionici u prometu koji se zateknu na navedenim dionicama utrke dužni su se pridržavati naredbi policijskih službenika na terenu.

 

ZArin
Susret planinara u Brinju i na Zarinu

Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. travnja 2018. u 20 sati

BRINJE - U nedjelju je u Brinju u organizaciji Planinarskog društva „Škamnica“ održan deveti po redu pohod na 828 metara visok vrh Zarin.

Pohodu se odazvalo preko 300 planinara iz 25 planinarskih društava ponajviše iz Zagreba, Karlovca i Rijeke koji su uživali prije svega u lijepom vremenu, kao i u dobro osmišljenom programu domaćih planinara. Nakon okupljanja podno starog grada Sokolca, krenulo se poučnom stazom od Sokolca do podnožja brda Zarina, a potom do samog vrha. Staza ide kroz šumu , Na vrhu je fotografiranje i pečatiranje dnevnika. Bilo je dobro uživanje u proljetnom ugođaju i panoramama bajkovite prirode. Dva sata trebalo je planinarima hoda do vrha i vidikovca, a nešto manje do povratka u Brinje. Uz put razgledali su Zavičajnu zbirku uz povijesni most sagrađen 1800 godine. Popodne su planinari bili kod brinjske planinarske kuće. Tu su Brinjaci pripremili ručak.

Planinari koji su napravili šest pohoda i to dokazali pečatima u planinarskom dnevniku dobili su od domaćina Spomen-zahvalnicu pod nazivom „Prijatelj Brinja“. Za sudjelovanje na devetom pohodu na Zarin predstavnicima planinarskih društava uručena je posebna zahvalnica. Iduće godine prve nedjelje u travnju održati će se jubilarni deseti pohod na vrh Zarin, koji za Brinje postaje svojevrstan brend. (T. Čanić)

 
 

Gospićki šah

matijević
KARLO MATIJEVIĆ SVE BOLJI


Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. travnja 2018. u 9:20 sati

GOSPIĆ - Na trećem ovogodišnjem turniru kadeta gospićki mladi šahisti ponovo su zablistali. Mirko Pavletić i Karlo Matijević osvojili su četiri od sedam mogućih bodova i podijelili osmo do četrnaesto mjesto u konkurenciji 35 igrača. Igor Glumac s bodom manje bio je dvadeset prvi. Posebno je oduševio Karlo Matijević koji sve više napreduje, tako da je na tri mjesečna turnira ove godine najbolji kadet do osam godina. Trojica mladih šahista Gospića počeli su se ozbiljno pripremati za kadetsko prvenstvo Hrvatske koje će se održati sredinom lipnja u Trogiru, a dotle će odigrati još dva kadetska turnira u Rijeci. Za prvenstvo Hrvatske će se morati ozbiljno pripremiti, dodatno trenirati i upotpuniti teoretski znanje, a osim toga igrati će partije s tempom igre od 1 sat i 30 minuta po igraču, što je već ozbiljan šah. (T. Čanić)

 
  Pulski šahovski meč
pula
Meč pule i Karlobaga

USPJEŠAN START GOSPIĆANA

Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
26. ožujka 2018. u 21 sat

Pripremio Tomislav ČANIĆ

GOSPIĆ - Proteklog vikenda u Puli su počela natjecanja u hrvatskim šahovskim ligama regije zapad na kojima sudjeluje i pet klubova iz Ličko-senjske županije. Odigran je prvi ciklus od tri kola u dva dana.

Nastupili su šahisti Karlobaga u drugoj ligi, Gospićani, Otočani i Senjani u trećoj ligi, a po prvi put su nastupili šahisti iz Korenice u četvrtoj republičkoj ligi – zapad. Šahisti Gospića koji su prvi put nastupili u trećoj ligi ostvarili su odličan rezultat s dvije pobjede i jednim neodlučnim rezultatom i trenutno zauzimaju drugo mjesto na čelu prvenstvene tablice. Šahisti Velebita iz Senja i Gacka iz Otočca uspjeli su ostvariti polovičan rezultat s po jednom pobjedom, jednim neriješenim rezultatom, te jednim porazom.

šah
Susret Gospića i Krka

Rezultati prva tri kola ličko-senjskih klubova: I kolo: Gospić-Delnice 4:2, Velebit – Kastav 2,5:3,5, Gacka – Kraljevica 2,5:3,5, II kolo: Gacka- Delnice 3:3 i Gospić – Velebit 3:3, III kolo: Gospić – Krk 4:2 i Gacka – Velebit 3:3. Na tablici vodi Kraljevica sa 6 meč bodova ispred Gospića s 5, a dalje slijede: Uljanik, Kastav i Pula II s 4 boda, Velebit i Gacka 3, Delnice 1, a Labin i Krk II su bez bodova.

U najjačoj Drugoj ligi nastupili su šahisti iz Karlobaga koji su izborili jednu pobjedu protiv Šahovskog kluba Rječine iz Rijeke i doživjeli dva poraza i to od momčadi Pule koja je ispala iz Prve B lige i jake momčadi Goranke iz Ravne Gore. Zanimljivo je da Puljane predvodi velemajstor Nenad Ferčec uz kojeg nastupaju internacioni majstor i pet FIDE majstora. Šahisti iz Korenice su startali visokom pobjedom od 4,5:1,5 protiv ŠK Zrinski-Frankopan iz Novog Vinodolskog, drugi meč su izgubili od ŠK Lovac iz Pazina 2,5:3,5. Zbog nepravilnog prijavljivanja promjene u momčadi u trećem kolu izgubili su protiv „Gorana“ iz Vrbovskog 0:6.

Kod većine igrača iz Ličko-senjske županije osjeti se nedovoljna organiziranost klubova i neigranje šahovskih turnira. Ni jedan šahovski klub nema riješeno pitanje prostorija. Samim time nemaju masovnosti jer ne održavaju čak ni prvenstva svojih klubova. U drugim sredinama se redovno održavaju prvenstva klubova, općinska i gradska natjecanja, a nisu rijetki Open turniri ili jača međunarodna natjecanja. Zato nije nikakvo čudo što u našim klubovima Ima igrača koji nastupaju u ligaškim natjecanjima, posljednji pojedinačni turnirski nastup imali su prije 25 godina. Drugi veći problem ličko-senjskih klubova je financijske naravi koji jedva imaju sredstava za troškove putovanja i smještaja u Puli i Rijeci gdje se održavaju prvenstveni mečevi.
šah Meč šahista iz Otočca i Senja
 
  PD Željezničar Gospić

gospić
Sudionici planinarske skupštine u Gospiću

45 GODINA POSTOJANJA

Obilježiti će se i 120. obljetnica planinarstva u Gospiću.
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. ožujka 2018. u 10:15 sati

GOSPIĆ – Na 44. godišnjoj skupštini Planinarskog društva Željezničar prihvaćen je izještaj o radu i plan rada za ovu godinu.

Izvješće o radu podnio je predsjednik Društva Milan Klobučar u kojem je izrazio zadovoljstvo izvršenjem plana izleta, ali istovremeno kritizirao slab odziv većeg broja članstva na radne akcije oko održavanja planinarskih kuća. U plodnoj raspravi sudjelovali su uglavnom stariji članovi koji su ukazali na konkretne probleme u cilju da se članstvo što više aktivira. Posebno se apostrofirao slab rad s mladima i potreba da se okupljanjem mladih kroz planinarske škole jača baza budućnosti društva.

U programu rada ponajviše su se isticale tradicionalne manifestacije koje će ove godine biti u znaku obilježavanja četrdesetpete godišnjice osnivanja Društva. Tako će se 15. do 17. lipnja na Baškim Oštarijama održati Međunarodni susret planinarskih društava željezničara. Tjedan dana kasnije gospićki željezničari sudjelovati će na Danima hrvatskih planinara na Ivančici, a centralna proslava obilježavanja Dana Društva održati će se 7. srpnja. U povodu 45. godišnjice obilježiti će se i 120. obljetnica planinarstva u Gospiću. Tom prigodom organizirati će se prezentacija planinarskih postignuća u tom dugogodišnjem periodu, izložba fotografija i tradicionalni pohod na Visočicu.

Osim toga gospićki planinari će raditi na uređenju i obilježavanju planinarskih putova i staza u sklopu zajedničkog projekta s HGSS-om, izgraditi će se sklonište na Visočici uz postojeću planinarsku kuću, a u planu izleta organizirati će se tri izleta mjesečno.(LpS)

gospić
Radno predsjedništvo Skupštine
 
 

Planinarstvo u Otočcu

otočac
Ante Plavčić prima priznanja kolega planinara

POVELJA ANTI PLAVČIĆU PLAVCU

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. ožujka 2018. u 21.55 sati

OTOČAC – Na redovnoj skupštini pedesetak članova Planinarskog društva Gromovača iz prihvatilo je izvještaj o prošlogodišnjem radu i novi plan rada.

Na skupštini je Anti Plavčiću Plavcu dodijeljena Povelja počasnog člana Društva. Plavčić je bio dugogodišnji predsjednik, posebno zaslužan za obnovu šumarske kuće na Begovači. Planinarska kuća Careva kuća je jedano od traženijih odredišta planinara u sjevernim predjelima Velebita. Priznanje je dodijeljeno Draženu Grahovcu,  dugogodišnjem planinaru. Priznanja zaslužnim članovima uručio je aktualni predsjednik Društva Goran Bukovac.

Otočki planinari su prošle godine imnali 20 izleta, održana je radionica na kojoj su sudjelovali studenti arheološkog fakulteta u cilju izrade idejnog rješenja obnove Careve kuće. U ovoj godini biti će planinarska škola od 23. travnja do 27. svibnja, nastaviti će uređenje Careve kuće u kojoj će biti dežurstva. Na jesen biti će pohod na Markovića Rudinu – koji je u obilaznici Lički gorski biseri, organizirati će izlet na Prokletije s albanske strane. Potoćčki planinari će i dalje održavati planinarske staze, dječiji speleo-kamp u Velikom Lubenovcu. (LpS)

 
 

PRVENSTVO HRVATSKE U HRVANJU

gospić

STIGLE ČETIRI BONCE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. ožujka 2018. u 18 sati

GOSPIĆ – Jučer su se iz Brezovice, gdje je održano je prvenstvo Hrvatske u hrvanju grčko-rimskim načinom za uzrast starijih dječaka. Nastupilo je 114 natjecatelja iz 21 kluba.

Hrvački klub Gospić nastupio je s pet hrvača, koji su ostvarili odličan uspjeh. Frane Radošević, Luka Biškupić, Mihael Alić i Robert Petranović osvojili su brončane medalje, dok je Romano Šarić nažalost ispao u 1. kolu.

HK Gospić ekipno je zauzeo 7. mjesto, dok su ekipni pobjednici hrvači domaćina HK "Hrvatski dragovoljac", hrvači HK"Metalac" osvojili su 2. mjesto, a treći su bili hrvači HK "Lika" iz Zagreba. (Lps)

 

OŠTRA
Gospićki planinari na Oštri/Snimio Brane Javorina
  OŠTRA

PROLJETNI USPON NA OŠTRU DALMATINACA I LIČANA  

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. ožujka 2018. u 17:35 sati

OŠTRA - U organizaciji PD Željezničar iz Gospića, koji svake godine organizira se tradicionalni uspon četiri godišnja doba na Oštru na 796 mnm. I ove godine zbog lošeg vremena okupio se skroman broj planinara te su obilježili proljetni uspon na vrh Oštre. Okupili su se u Podoštri na početku planinarske staze koja vodi do vrha. Uspon je bio zajednički i završio druženjem i slikanjem. Do sljedećeg ljetnog uspona, planinarski pozdrav. (B.J)

O ugođaju na Oštri planinari će pričati na redovnoj skupštini koja će se održati u ponedjeljak, 19. ožujka u KIC-u s početkom u 18 sati. Ovim putem pozivamo i građane koji naginju čarima prirode i zdravom načinu života da uveličaju skup Planinarskog društva „Željezničar“. (LpS)

I SINJANI NA OŠTRI
Danas je na Oštri bilo i oko 60 planinara triju društva iz Sinja u organizaciji HPD Svilaja koji su se popeli na Oštru u prijepodnevnim satima. Došlo ih je 50 autobusom, a na vrh se popelo njih 40. Ni blatnjav teren nije im pokvario dobro planinarsko raspoloženje, a na vrhu su na trenutak vidjeli panoramski isječak Ličkog Novog kad se razbila magla. Gledati Gospić i atraktivne vrhove Južnog Velebita obećali su početkom ljeta.(LpS)

oštra
Dalmatinci na Oštri
 
 

Gospićko hrvanje

hrvanje

STIGLA JOŠ JEDNA MEDALJA

Zlato je donio Antonijo Rupčić.
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. ožujka 2018. u 18:45 sati

GOSPIĆ – Jučer je u Sesvetskom Kraljevcu održan jaki međunarodni turnir za uzrast mlađih i starijih dječaka. Najuspješniji od gospićkih hrvača bio je Antonijo Rupčić koji je sa šest pobjeda osvojio zlato u kategoriji do 49 kg. Na putu do medalje Antonijo je redom pobjeđivao: Grka, Bagaru (HK Metalac), Šveđana, Čeha, Petrića (HK Vindija) i u finalnoj borbi Mađara. Frane Radošević, Luka Biškupić, Dorian Alić i Mihael Šop nisu uspjeli do medalje. Na turniru je nastupilo preko 200 natjecatelja iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Mađarske, Ukrajine, Rumunjske, Moldavije, Švedske i Grčke. (LpS)

 
 

Aktivnosti šahista

USPJEH KADETA, PLANINARSKI TURNIR

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. ožujka 2018. u 9:45 sati, dopuna 6. veljače u 22 sata

šah
Karlo Matijević pred početak meča

PAVLETIĆ OPET MEĐU NAJBOLJIMA

Nakon uspjeha u poluzavršnici prvenstva osnovnih škola regije zapad, gospićki kadeti Mirko Pavletić, Karlo Matijević, Igor Glumac i Magdalena Matijević protekle subote ostvarili su vrlo dobre rezultate na kadetskom turniru grupe „B“ u Rijeci.

Tako je Mirko Pavletić od 7 partija dobio pet i zauzeo peto mjesto od 34 mlada šahista. Karlo Matijević i Igor Glumac podijelili su deseto do 17. mjesta, a Magdalena Matijević bila je osamnaesta. Plasmanom na četvrto mjesto Mirko Pavletić je zadržao prvo mjesto u ukupnom poretku nakon prva tri kadetska turnira ove godine. Mirko je ove subote bio ponovo najbolji kadet do 10, a Karlo Matijević do 8 godina.

šah
Turnir na Malački

PLANINARSKO-ŠAHOVSKI UGOĐAJ NA MALAČKI

Na poziv Šahovskog saveza Splitsko dalmatinske regije šahisti Karlobaga nastupili su u pomlađenom sastavu na turniru šest momčadi povodom Dana grada Kaštela.

Protivnici su im bili četiri vrlo jake splitske momčadi i jedna iz BIH-a. Turniri su se odigrali u planinarskom domu na Malački i to jedan s tempom igre 10 minuta i drugi na pet minuta vremena po igraču. Karlobažani su nastupili u sastavu Mladen Kukina, Tomislav Čanić, Milan Kuga i Vid Šarić. U vrlo jakoj konkurenciji gdje je svaka momčad osim karlobaške u svom sastavu imala i ponekog šahovskog majstora na svakom turniru osvojili su po osam bodova i zauzeli peto mjesto. Dok su mladi šahisti Kuga i Šarić na svakom turniru od 5 mogućih osvojili po 2,5 boda, Čanić na drugoj 3 boda, Kukina se nije mogao nositi s daleko jačim igračima. Bilo je to vrijedno iskustvo pogotovo za mlade igrače u okviru priprema za predstojeća ligaška natjecanja. Splitski šahisti priredili su na kraju turnira večeru uz zajedničko druženje na kojem su razmjenjivali iskustva i sačinili dogovori oko buduće suradnje.

Drugog dana boravka u Kaštelanskom zaljevu, šahisti su bili gosti planinara HPD-a Ante Bedalov na čiji pohod Kolijevkom Hrvatske državnosti dolaze preko 20 godina. Vrijedni domaćini počastili su ih planinarskim ručkom, a na ljeto dolaze na Velebit gdje će ih već tradicionalno ugostiti planinari gospićkog „Željezničara“. (LpS)

U napisu objavljenom prije dva dana nismo naveli da je u momčadi ŠK Karlobag kao gost uz Mladena Kukinu, Tomislava Čanića i Milana Kugu nastupio Vid Šarić, član ŠK „Gospić“. Ispričavamo se čitateljima  koje je to zasmetalo neka uvaže našu ispriku. (urednik) 

šah
Susret planinara Like i Dalmacije

Šahovsko natjecanje osnovnoškolaca

gospić
S lijeva na desno: Radošević, Glumac, Matijević, Pavletić i Milković

GOSPIĆANI NA TREĆEM MJESTU

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. veljače 2018. u 8:15 sati

GOSPIĆ - Šahisti Osnovne škole dr. Jure Turića u Rijeci su sudjelovali na poluzavršnici prvenstva školskih klubova Hrvatske regije zapad – Istra, Primorsko – goranska, Karlovačka i Ličko – senjska županija.

Osvojili su vrlo dobro treće mjesto, a uz malo više iskustva i sreće vjerojatno su se mogli plasirati barem na drugo mjesto koje bi im osiguralo mjesto u završnici prvenstva Hrvatske. Nastupili su s najmlađom ekipom na turniru i to s jednim osmogodišnjakom, dva devetgodišnjaka i dva četrnaestgodišnjaka i proglašeni za najperspektivnije osnovnoškolce.

U prvom kolu s maksimalnim rezultatom od 4:0 porazili su kolege iz karlovačkog Dubovca u sastavu Frane Radošević, Borna Milković,Mirko Pavletić i Karlo Matijević. U Drugom kolu prevelika samouvjerenost i pojačana brzina igre protiv pobjednika turnira Omišlja od 1:3 koštala ih je boljeg plasmana. Borna Milković na drugoj ploči i Mirko Pavletić remizirali su svoje partije u dobivenim pozicijama, najmlađi Karlo Matijević uz više iskustva mogao je doći barem do pola boda, dok je Radošević s dva gruba previda partiju izgubio za svega nekoliko minuta. Tada je voditelj momčadi u trećem kolu protiv Verude iz Pule umjesto Radoševića postavio Igora Glumca, koji se prebrzim tempom nije mogao suprotstaviti protiv koncentriranog Puljanina. Jedina svjetla točka protiv Puljana bio je Mirko Pavletić koji je pobijedio protivnika na drugoj ploči.

- Griješili su upravo u elementima koje su trenirali u posljednjih mjesec dana. Ipak, mladi su, nedostaje im turnira i iskustva, ali ne sumnjam da će se vrlo brzo iskupiti u sljedećem periodu.- rekao je voditelj Tomislav Čanić. (LpS)

sah
Meč mladih Karlovčana i Gospićana

 
 

Hrvačko prvenstvo
gospić

STIGLO DOSTA MEDALJA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
26. VELJAČE 2018. U 10:45 SATI

GOSPIĆ - U Zadru je održano regionalno prvenstvo na kojem je nastupilo oko 120 hrvačica i hrvača iz Gospića, Zadra, Šibenika i Splita.

Gospićki hrvači ostvarili su sljedeće rezultate:
Zlato: Stela Prpić, Mihael Šop, Luka Radošević, Dario Grgurić, Antonio Vučenović, Ivan Vrban, Antonijo Rupčić, Luka Biškupić, Mihael Alić, Karlo Antonio Vukelić i Karlo Bačić.

Srebro: Petra Rupčić, Marko Jerković, Dorian Alić, Ivan Rupčić i Romano Šarić.

Bronca : Petra Rupčić i Nikola Jerković.
Ekipno je osvojeno treće mjesto.

Osim natjecateljskog, turnir je bio i humanitarnoga karaktera i prikupljali su se prilozi za pomoć obitelji Petre Zrilić. (LpS
 
 

Zajednica sportova Ličko-senjske županije

NAGRADE NAJBOLJIMA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. v eljače 2018. u 19:00 sati

GOSPIĆ – Na prigodnoj svečanosti Zajednica sportova Ličko-senjske županije proglašeni su najbolji rezultati u županiji pod nazivom Dan sporta Ličko-senjske županije.
Dodjeli su bili nazočni župan ličko-senjski dr. Darko Milinović, pomoćnik glavnog tajnika Hrvatskog olimpijskog odbora za lokalni sport Siniša Krajač, gradonačelnik grada Senja Sanjin Rukavina, dogradonačelnica grada Gospića Kristina Prša, te brojni gosti i sportaši.
Ove su godine dodjelu obilježili mladi sportaši sa značajnim uspjesima. Najviše su se istakle rukometašice ŽRK Senie, uzrasta 2004.g. i mlađe – državne prvakinje u rukometu i mladi kuglač LUKA BIČANIĆ – prvak države u kategoriji U-12 – pomladak. Od ostalih, značajni rezultati ističu se u borilačkim sportovima - taekwondou i hrvanju.

Za 2017.g. dodijeljene su slijedeće nagrade:
Najbolji sportaš: IVAN JELIĆ – član Rukometnog kluba Gospić

 1. stožerni igrač seniorske rukometne ekipe, često direktni čovjek odluke, bitan za atmosferu koja je uvelike pomogla u cilju opstanka u višem rangu natjecanja.

Najbolja sportašica: MIA VALINČIĆ – članica Taekwondo kluba Gacka

 1. nositeljica CRNOG POJASA 3. DAN, seniorka, kategorije do 67kg.

U 2017.g. osvojila je brončana odličja na SENIORSKOM PRVENSTVU HRVATSKE, na PRVENSTVU HRVATSKE ZA ML. SENIORE (U-21), te 3. mjesto SUSEDGRAD – SOKOL POKAL 2017 u Zagrebu.

Najbolji muški sportski klub: Nogometnog kluba Nehaj, Senj

 1. POBJEDNIK KUPA Ličko-senjske županije. U klubu djeluje 10-ak trenera koji rade sa preko 140-ero djece i mladih ljudi, kako bi ih učinili dobrim i uzornim sportašima i ljudima.

Najbolji ženski sportski klub: Ženskog košarkaškog kluba Gospić

 1. Sudionice A-1 ženske košarkaške lige, trenutno s 10 bodova (4 pobjede i 2 poraza). U A-2 ligi na prvom mjestu strijelaca, asistencija i skokova. U natjecateljskoj sezoni 2017/2018 sudjeluju u II krugu Kup-a RH Ružica Meglaj Rimac gdje se natječu sa košarkašicama iz A-1 ženske košarkaške lige.

Najbolji sportaš do 18 godina starosti: GORAN PETRANOVIĆ, član Hrvačkog kluba Gospić

 1. Brončano odličje na PRVENSTVU HRVATSKE za kadete grčko-rimskim stilom, 3 zlatna odličja na PRVENSTVU LIKE I DALMACIJE, REGIONALNOM PRVENSTVU SPLIT, te REGIONALNOM PRVENSTVU Šibenik, BRONCA na međunarodnoj KADETSKOJ LIGI, 2 ZLATNA odličja na međunarodnim turnirima GOSPIĆ OPEN u Gospiću, te MEMORIJALU MIRKO KOSMAT u Petrinji i 2 SREBRA na međunarodnim turnirima ZADAR OPEN, te turniru povodom DANA GRADA SLATINE.

Najbolja sportašica do 18 godina starosti: ANA CRNJAK, članica ŽRK Senia

 1. zlatna medalja i naslov prvakinja Hrvatske sa ekipom ŽRK Senia, djevojčica rođenih 2004.g. i mlađe, NAJBOLJA VRATARKA države, izabrana u najbolju sedmorku turnira Prvenstva Hrvatske.

Najbolji trener LS županije: ZLATKO MATIČIĆ – trener ŽRK Senia – uzrasta 2004.g. i mlađe

 1. uspješno vodio ekipu 1996.godišta (2. mjesto u Županijskoj ligi Primrsko-goranske županije), da bi nakon kraće pauze u radu preuzeo talentiranu ekipu 2004.godišta s kojom je osvajio naslov PRVAKINJE HRVATSKE u travnju 2017.g. Na istom završnom turniru Zlatko je proglašen NAJBOLJIM TRENEROM završnice Prvenstva hrvatske u rukometu za 2004. godište.

Perspektivni sportaš u mlađim uzrastima: LUKA BIČANIĆ, član Kuglačkog kluba Plitvice

 1. Prvak države u kategoriji pomladak U-12 sa 1064 oborena čunja u dva nastupa.

Perspektivna sportašica u mlađim uzrastima: ANDREA BARTULAC, članica TK Gacka

 1. Kategorizirana sportašica Hrvatskog olimpijskog odbora, te nositeljica CRNOG POJASA za mlađe od 15g, brončana medalja na KADETSKOM PRVENSTVU RH, te osvojena zlatna odličja na 9 natjecanja: METALAC OPEN Zagreb, FENIKS CUP Zagreb, ČIGRA OPEN Zagreb, MEMORIJAL JOSIP JOVIĆ Imotski, BISTRA OPEN Donja Bistra, GACKA OPEN Otočac, HALLELUJAH CUP Karlovac, BJELOVAR OPEN u Bjelovaru, te MAKSIMIR OPEN Zagreb;

Perspektivna muška ekipa u mlađim uzrastima:             PIONIRI Nogometnog kluba Gospić '91.

 1. 1. mjesto u LIGI ZADAR – ŠIBENIK – GOSPIĆ, u sezoni 2017/2018 u istoimenoj ligi na polu sezoni dijele 1. mjesto, dok su u natjecanju u Ličko-senjskoj županiji uvjerljivo prvi. Osvajači KUPA LSŽ, zlato na međunarodnom turniru u Jastrebarskom u konkurenciji 16 ekipa, te na turniru u Zaprešiću, srebro na turniru u Zagrebu, bronca na turniru u Delnicama.

Trener ekipe je Karlo Tomljenović, a ekipa pionira NK Gospić '91 broji 22 igrača.
Perspektivna ženska ekipa u mlađim uzrastima: Ženski rukometni klub Senia – godište 2004. i mlađe;

 1. aktualne PRVAKINJE Hrvatske, prvakinje Primorsko – goranske županije, zlato na dva međunarodna turnira u Rovinju, koja su Senjkinje završile bez poraza. Međunarodni rukometni turnir „Snaga djece u pokretu“ (Youth – Movement – Power) rukometašice Senie su osvojile nakon što su u finalu pobijedile ekipu HC MGA Vienna iz Beča,  dok su na drugom turniru u finalu svladale reprezentaciju Južne Koreje u svome godištu. Lider I. hrvatske rukometne lige za djevojčice sa ostvarenih 13 pobjeda iz 13 utakmica.

Nagrada za životno djelo u sportu: TOMISLAV ČANIĆ
Šahista, nogometaš, planinar. Osvojio je preko 50 šahovskih turnira, bio je prvi šahista Gospića koji je osvojio titulu majstorskog kandidata. Predsjednik Šahovskog saveza Ličko-senjske županije i član Stegovne komisije Hrvatskog šahovskog saveza. Za svoje rezultate i aktivnosti odlikovan je Zlatnom značkom Hrvatskog šahovskog SAVEZA.
Posebne rezultate ostvario je u hrvatskom planinarstvu, gdje je od Planinarskog društva “Željezničar“ stvorio respektabilno društvo koje skrbi nad tri planinarske kuće. Bio je inicijator obnove planinarske kuće na Visočici i stvorio kadrovske temelje i preduvjete za uspostavljanje Stanice Hrvatske gorske službe spašavanja u Gospiću. Bio je uspješan organizator četiri alpinističke ekspedicije – Mont Blanc 2001., Kilimanjaro 2004., Aconcague 2005. i Himalaju 2010. godine.
U Hrvatskom planinarskom savezu bio je dopredsjednik Saveza dva mandata po četiri godine. Za zasluge u razvoju hrvatskog planinarstva dobio je sva priznanja uključujući i ono najviše – Plaketu Hrvatskog planinarskog saveza.
Posebno se posvetio animiranju mladih kako bi kroz sportske aktivnosti dobili najpozitivnije karakteristike u životu kao npr. stjecanje radnih navika, požrtvovnost, čestitost, ljubav prema bližnjemu i čovjeku uopće, hrabrost, domoljublje, a što je najbitnije borba protiv poroka s jedne strane uz preferiranje zdravog načina života. Novinar, osnovni moto mu je pridržavanje one stare latinske izreke „In mens sana in corpore sano“ što u prijevodu znači „zdrav duh u zdravom tijelu“.
Osim godišnjih nagrada, dodijeljene su i posebne nagrade:
Nagrada Promotor sporta:

 1. ŽELJKO FRKOVIĆ, savezni nogometni sudac, magistar kineziologije, sudac I. HNL, nositelj crnog pojasa u karateu;
 2. IVAN MUSTAPIĆ, višestruki prvak države u bacanju koplja, trenutno član Streličarskog kluba Brinje - 3 zlatna odličja na Prvenstvu Hrvatske, Jadranski kup i Hrvatski kup Pakrac – disciplina složeni luk;
 3. HRVOJE MUDROVČIĆ, član Biciklističkog kluba Barkan iz Otočca, državni prvak u brdskom biciklizmu, bronca na Prvenstvu Hrvatske u MTB usponu, te utrci C2 karaktera, Slovenija;
 4. ADRIJANA DOŠEN, članica Ženskog košarkaškog kluba Gospić, nositelj ekipe, te jedna od glavnih organizatorica napada i obrane;
 5. ODBOJKAŠKI KLUB NOVALJA, osvajači svih školskih prvenstava zadnjih 10 godina, rad s mladima, škola odbojke za mlađe kategorije, organizatori svjetskih kvalifikacija, državnih prvenstava i organizatori priprema za mnoge strane, kao i domaće reprezentacije.

Nagrada za najbolji dječji vrtić u 2017.g.

 1. Dječji vrtić „Travica“ iz Senja – pobjednik Olimpijskog festivala dječjih vrtića;

 Posebno priznanje za postignute rezultate u sportu:

 1. Patricija Šprajc, članica Taekwondo kluba Brinje,
  1. II. mjesto Nacionalne rang liste za kadetkinje, bronca na G-1 turniru Croatia open, te 4 zlata na međunarodnim natjecanjima, te 2 srebra na 5 natjecanja.
 2. Mihael Alić, član Hrvačkog kluba Gospić,
  1. II. mjesto na Prvenstvu Hrvatske – mlađi dječaci, 3 zlata na prvenstvima, te 1 zlato, 2 srebra i 1 bronca na turnirima;
 3. Iva Zrilić, članica Ženskog rukometnog kluba Senia,
  1. Kapetanica prvakinja Hrvatske, zlatna medalja na Prvenstvu Hrvatske, titula NAJBOLJEG STRIJELCA, te izabrana u najbolju sedmorku Prvenstva hrvatske.
 4. Viktoria Trcol, članica Odbojkaškog kluba Novalja,
  1. organizator igre OK Novalje u II. odbojkaškoj ligi za seniorke sa svojih 13 godina.

Nagrada za medijsku promociju sporta „Grga Rupčić“:

 1. Radio Gospić;
 2. Radio Senj;

Nagrade za doprinos razvoju sporta:

 1. SINIŠA KRAJAČ – pomoćnik glavnog tajnika za lokalni sport Hrvatskog olimpijskog odbora, zauzima se za razvoj cjelokupnog sporta na području LS županije;
 2. BRANKO SVAST – u Rijecu završio pedagošku akademiju – nastavnik fizičkog odgoja, a u Zagrebu fakultet defektologije, 50 godina proveo u NK Nehaj, kao igrač, trener, član uprave, volonter, voditelj velikog broja tradicionalnih turnira;
 3. POSLOVNICA LIDL OTOČAC – višegodišnji donator taekwondo sporta, te promotor sporta;
 4. IVAN BILJAN – dugogodišnji predsjednik RK Gospić, upornošću osigurao klubu rast i da bude to što je danas, prepoznatljiv klub u rukometnim krugovima u Hrvatskoj.
 5. ANA LOPAC – članica Tk Senj, višestruka prvakinja Hrvatske u juniorskoj kategoriji i stalna članica juniorske reprezentacije. 5 mjesto na europskom i svjetskom juniorskom prvenstvu. Višestruka prvakinja na međunarodnom Prvenstvu Hrvatske, Austrije i Belgije. Trenerica mlađih uzrasta TK Senj, tkd igraonice za mlađe, ekipe mlađih kadeta i rekreacije žena. Nositeljica majstorskog pojasa II. DAN.
 6. IVICA RADOŠEVIĆ – nogometaš, nogometni , sudac savezne kategorije, nalazi se na B listi HNL-a, tajnik Komisije nogometnih sudaca LSŽ, član Komisije za žalbe Ns Lsž, fitness instruktor za suce, član Skupštine Ns Lsž. (LpS)
 
 

Hrvači Gospića u Slovačkoj

rvanje
Gospićki hrvači s trenerom Karićem i predsjednikom Radoševićem

HRVATI NAJBOLJI NA MEĐUNARODNOM TURNIRU

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. VELJAČE 2018. U 16:00 SATI

GOSPIĆ – U subotu je održan Međunarodni turnir u Slovačkom gradu Nesvady. Luka Radošević, Adriano Alić i Goran Petranović osvojili su bronce. Marko Jerković , Mihael Šop i Dario Grgurić pružili su dobar otpor svojim protivnicima ali nažalost nisu uspjeli do medalje.

Zajedno sa Hrvatskom ženskom reprezentacijom i HK "Podravka" osvojili smo ekipno 1. mjesto
Na turniru je nastupilo oko 150 hrvača i hrvačica iz Hrvatske, Slovačke, Mađarske, Ukrajine, Moldavije, Rumunjske, Austrije i Češke. (LpS)

hrvanje
Hrvatski pobjednici u Slovačkoj
 
 

GOSPIĆ:

dido
Nakon meča u Rijeci opustio se i Ivan, did Mirka Pavletića, inače član gospićkog zbora Vila Velebita

MLADI ŠAHISTI NEUMORNI

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. veljače 2018. u 13:00 sati

GOSPIĆ - Nakon  što su u petak najmlađi gospićki šahisti ostvarili izuzetan uspjeh i s dvije maksimalne pobjede od 4:0 protiv osnovnoškolaca iz Karlobaga i Senja i plasirali se na regionalno prvenstvo, u subotu su na mjesečnom kadetskom prvenstvu u Rijeci nastavili s nizom dobrih rezultata.

Najbolje rezultate su ostvarili Mirko Pavletić i Igor Glumac koji su u konkurenciji 38 kadeta B grupe podijelili izvrsno treće do sedmo mjesto s pet od sedam mogućih bodova. Mirko je i ovaj put proglašen za najuspješnijeg kadeta do 10 godina, a Glumac je bio najbolji U-9 igrač. Najmlađi Karlo Matijević nije mogao izdržati dva naporna šahovska dana, ali je ipak s tri osvojena boda plasiran u sredini tablice, kao i njegova sestra Magdalena.

Gospićki osnovci pod vodstvom svog instruktora Tomislava Čanić ovih dana počinju pripreme za regionalno prvenstvo osmogodišnjih škola koje će se održati u Rijeci krajem ožujka. (LpS)

 
  šahisti gospića
Pobjednici iz Gospića sa svojim ravnateljem Ivicom Radoševićem

Školsko županijsko natjecanje u šahu

GOSPIĆANI NAJBOLJI

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. veljače 2018. u 18:25 sati

Pripremio Tomislav Čanić

KARLOBAG - Danas se odigrano prvenstvo osnovnih škola Ličko-senjske županije u šahu. Na prvenstvu su sa sto postotnim učinkom svoje vršnjake pobijedili učenici Osnovne škole dr. Jure Turića iz Gospića.

Naime oni su i Senjane i Karlobažane pobijedili maksimalnim rezultatom od 4:0. U prvom meču protiv Karlobaga za Gospić su nastupili Frane Radošević, Karlo Matijević, Igor Glumac i Mirko Pavletić, dok su protiv Senjana uz Mirka Pavletića i Karla Matijevića još nastupili Dino Maras i Antonio Marincel.

Nakon momčadskog dijela natjecanja i u pojedinačnoj konkurenciji su dominirali gospićki osnovci, pa im je od osam prvoplasiranih mjesta pripalo šest, a po jedno mjesto pripalo je Karlobažanu i Senjaninu. Na pojedinačnom turniru nastupilo je 15 šahista, a plasman je sljedeći: 1. Frane Radošević, GS, 4,5 bodova. Antonio Marincel, GS, 4, Lovro Farkaš, Senj, 4, Karlo Matijević, GS, 3,5, Igor Glumac, Dino Maras i Mirko Pavletić (svi Gospić) 3, Mario Smojver , Karlobag, 3 boda, a zatim slijede Senjani Luka Krmpotić, Juraj Nekić, i Gabrijel Srdoč 2 boda, Magdalena Matijević, GS, 1,5, te Klara Bregant, Dominik Vukelić i Roko Bačić iz Karlobaga 1,5 bodova.

Krajem ožujka Gospićani kao momčadski pobjednici županije nastupiti će na regionalnom prvenstvu osmogodišnjih škola u Rijeci.

šah
Za vrijeme natjecanja u Karlobagu

šah
Igor Glumac i Klara Bregant

šah
Karlo Matijević najperspektivniji je i najmlađi šahist u Gospiću
šah
Frane Radošević (desno) je i dobar hrvač

 

Gospićki osnovnoškolci se ogledali u šahu
frane radošević

FRANE RADOŠEVIĆ NAJBOLJI ŠAHISTA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
31. siječnja 2018. u 22:30 sati

GOSPIĆ - Na prvenstvu desetorice mladih šahista Osnovne dr Jure Turića pobijedio je jedan od najsvestranijih sportaša Školi Frane Radošević.

Iako nije duže vremena trenirao šah pripalo mu je prvo mjesto, a dvojica najmlađih Karlo Matijević i Igor Glumac ugodno su iznenadili s drugim, odnosno trećim mjestom. Uz trojicu prvoplasiranih koji su se okitili medaljama, u momčad škole koja će gospićke osnovce zastupati na županijskom prvenstvu plasirali su se još Mirko Pavletić, Dino Maras i Antonio Marincel.
Momčadsko prvenstvo županijskih škola održati će se u petak, 2. veljače u Karlobagu. (T.Č.)

 

gospić
Najbolji prošlogodišnji sportaši u Gospiću nakon dodjele nagrada/Foto Zajednica sportova

ZAJEDNICE SPORTOVA GRADA GOSPIĆA

NAJBOLJI SPORTAŠI

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. SIJEČNJA 2018. U 15:10 SATI

GOSPIĆ - Na prigodnoj svečanosti u Gradskoj vijećnici Zajednica sportova Grada Gospića uručila je priznanja najboljim sportašima u prošloj godini. Među sportašima bili su Karlo Starčević i Kristina Prša, gospićki gradonačelnik i njegova zamjenica.

Nagrade su dobili mnogi mladi sportaši ali nisu zaboravljeni ni veterani, uručili su ih zajednički Karlo Starčević, gradonačelnik Gospića i Anton Buneta, predsjednik Zajednice sportova.

Najveća nada u sportu
u ženskoj konkurenciji:
DARIJA RADULOVIĆ – ŽKK GOSPIĆ
Rođena 15.09.2004. Aktivni član ŽKK Gospić. Od svoje 8 godine trenira u školi košarke. Sudjelovala je u regionalnom kampu mlađih selekcija 2017. godine. Darija se u svom uzrastu ističe svojim radom i učinkom po utakmicama, te je jedna od glavnih nositeljica igre u ekipi. Sudjelovala je na međunarodnom turniru u Kraljevici gdje je osvojila 4.mjesto. Nastupila je u kvalifikacijama za mlade, na kadetskom prvenstvu RH s riječkim ekipama. Sudjelovala je i na Gospić KUP-u i na ljetnom košarkaškom kampu u Gospiću.

u muškoj konkurenciji:
MIHAEL ALIĆ – HK GOSPIĆ
Rođen 26.07.2004. Hrvanjem se počeo baviti 2015.godine pod vodstvom trenera Ivana Karića. Trenira 6 puta tjedno, a tijekom praznika do 10 puta tjedno. Da se treninzi isplate pokazuju sljedeći rezultati. Prvenstvo Hrvatske za mlađe dječake grčko rimskim stilom 2.mjesto, Međunarodni turnir Gospić open 3.mjesto, Međunarodni turnir Slatina 3.mjesto, kvalifikacije za Božićni turnir Zagreb 3.mjesto, otvoreno prvenstvo Dalmacije 1.mjesto, prvenstvo Like i Dalmacije Gospić 1.mjesto, regionalno prvenstvo Jug Hrvatske Split 1.mjesto,  Međunarodni turnir u Raveni (Italija) 2.mjesto, Međunarodni turnir Zlatni Pijetao Koprivnica 3.mjesto, Međunarodni turnir Bistra 1.mjesto i Zadar open 3.mjesto.

Najbolji sportaš do 18 godina
u ženskoj konkurenciji:
ANA MATAIJA – ŽKK GOSPIĆ
Aktivni član ŽKK Gospić. Od svoje 10 godine trenira u školi košarke. Drugu natjecateljsku sezonu nastupa u seniorskom sastavu kluba. Svojom igrom daje veliki doprinos svojoj ekipi. Igračica koja u regionalnom kadetskom natjecanju za naš klub postiže izvrsne rezultate, prosjek 15 koševa po utakmici, 10 skokova. Jedna je od glavnih organizatorica igre u napadu i u obrani. Na turniru kadetkinja u Otočcu sa svojom ekipom osvojila je 1.mjesto. na međunarodnom turniru u Kraljevici 4.mjesto. Sudjelovala je i na Gospić KUP-u i na ljetnom košarkaškom kampu u Gospiću.

u muškoj konkurenciji:
GORAN PETRANOVIĆ – HK GOSPIĆ
Mladi hrvač rođen 2000. godine , a hrvanjem se počeo baviti 2013.godine u sedmom razredu OŠ pod vodstvom trenera Ivice Babića i Milana Radoševića, a od 2015. trenira svakodnevno i naporno pod stručnim vodstvom trenera Ivana Karića. U 2017.godini ostvario je sljedeće rezultate. Prvenstvo Hrvatske za kadete grčko rimskim stilom Sisak 3.mjesto, Međunarodni turnir Gospić open 1.mjesto, prvenstvo Like i Dalmacije 1.mjesto, Međunarodni turnir Zadar 2.mjesto, Međunarodni turnir Memorijal Mirko Kosmat 1.mjesto, regionalno prvenstvo Split 1.mjesto, međunarodna kadetska liga 3.mjesto, regionalno prvenstvo Šibenik 1.mjesto i međunarodni turnir povodom dana grada Slatine 2.mjesto.

Najbolji sportski klub u mlađim uzrastima
PIONIRI NK GOSPIĆ '91.
Mladi nogometaši rođeni 2003. godine. U sezoni 2016/2017. osvojili su 1.mjesto u ligi Zadar – Šibenik – Gospić sa 25 pobjeda i 2 poraza. A u sezoni 2017/2018 u istoimenoj ligi na polu sezoni dijele 1.mjesto dok su u natjecanju u LSŽ uvjerljivo prvi. Trenutno imaju omjer 21 pobjedu i 1 poraz. Osvajači su kupa LSŽ, a u završnici kupa Hrvatske poraženi su u šesnajstini finala od ekipe HNK Rijeke rezultatom 2:1. Ekipa ostvaruje i iznimne rezultate na raznim turnirima diljem Hrvatske. 1.mjesto na jakom međunarodnom turniru u Jastrebarskom u konkurenciji 16 ekipa, 1.mjesto na turniru u Zaprešiću, 2.mjesto na turniru u Zagrebu, 2.mjesto na turniru u Vrbovskom, 3.mjesto na turniru u Delnicama. Trener ekipe je Karlo Tomljenović, a ekipa pionira NK Gospić '91 broji 22 igrača.

Najbolja sportašica:
ADRIJANA DOŠEN – ŽKK Gospić
Aktivni član ŽKK Gospić od 1999.godine gdje je prošla sve selekcije kluba. Za vrijeme sudjelovanja kluba u A-1 ženskoj košarkaškoj ligi sudjelovala je u osvajanju naslova prvaka Hrvatske, Kup-a Ružica Meglaj Rimac te u najjačem Europskom natjecanju Euro ligi 2010,2011 i 2012. Godine. U tijeku natjecateljske sezone 2017/2018 nositelj je svoje ekipe, sa postignutih 15 koševa po utakmici, 15 skokova, 10 asistencija, te je jedna od glavnih oranizatorica napada i obrane.

Najbolji sportaš:
IVAN JELIĆ - RK GOSPIĆ
Mladi i talentirani rukometaš RK Gospić. Već je nekoliko godina jedan od najboljih igrača seniorske ekipe, a u 2017.godini bio je jedan od stožernih igrača i često direktni čovjek odluke u utakmicama u kojima je svoju ekipu vodio do opstanka u sezonu ranije izborenoj u 2.HRL zapad. Statistički podaci od 107 pogodaka u 18 utakmica i 5,9 pogodaka po utakmici za poziciju lijevog krila su izuzetno dobri rezultati. Uz navedeno, Ivan je iznimno bitan igrač za atmosferu u klubu koja je RK Gospić uvelike pomogla u cilju opstanka u viši rang natjecanja.

Trener godine:
ZORAN MRKONJIĆ – NK GOSPIĆ '91.
Rođen je 13.10.1970. u Rijeci. Igračku karijeru započeo je sa 12 godina u NK Ina gdje je prošao sve dobne kategorije. Tijekom igranja za seniorske ekipe nastupa za NK Ina, NK Zamet, NK Lučki Radnik u Rijeci, a na području Ličko-senjske županije igrao je za NK Gospić ( od1995-2006.godine) te je jedne godine igrao za NK Perušić. Igrao je u rangovima od druge hrvatske lige do županijske lige. Od 2006.godine počinje se baviti trenerskim poslom, kojeg obnaša i danas, cijelo vrijeme u NK Gospić '91.
Završio je trenersku akademiju HNS-a po UEFA B programu. Od 2013.godine zajedno sa klubovima iz LSŽ-e uspješno organizira selekcijske ekipe koje nastupaju pod nogometnim savezom Rijeka, te zajedno sa regionalnim instruktorom organizira razvojne kampove HNS-a za mlađe dobne kategorije. Od kolovoza 2014.godine je na dužnosti predsjednika komisije Zbora nogometnih trenera nogometnog saveza LSŽ-e.
Od njegovih trenerskih dostignuća, kao najveći uspjeh možemo izdvojiti, generaciju igrača NK Gospića rođenih 2000 i 2001.godište, od kojih su četiri igrača završila u mlađim dobnim kategorijama HNK Rijeka, gdje su dvojica igrača dospjeli u reprezentaciju Hrvatske U-17, Nikšić i Biškupović, dok su dvojica igrača braća Smolčić uspješno nastupaju za juniore HNK Rijeka. Zoran je trenutno trener seniorske ekipe NK Gospić '91 i trener ekipe igrača rođenih 2007. Seniorska ekipa NK Gospića '91 trenutno zauzima drugo mjesto , a početnici igrači 2007. prvo mjesto u nogometnoj ligi LSŽ-e.

Najbolji sportski klub:
u ženskoj konkurenciji:
ŽKK GOSPIĆ
U sezoni 2015.godini klub se natječe u A-2 ženskoj košarkaškoj ligi skupina zapad i izborile su kvalifikacije za ulazak u A-1 žensku košarkašku ligu, trenutno s 10 bodova ( 4 pobjede i 2 poraza ). U skupini A-2 lige na prvom mjestu strijelaca, asistencija i skokova nalaze se igračice ŽKK Gospić. U natjecateljskoj sezoni 2017/2018 klub sudjeluje u drugom krugu Kup-a Ružice Meglaj Rimac gdje se natječu sa košarkašicama iz A-1 lige. 

gospić
Gospićke mlade sportske nade

u muškoj konkurenciji:  HK GOSPIĆ
U 2017.godini HK Gospić ostvario je sljedeće rezultate. Sudjelovao je na 29 natjecanja, 10 prvenstva države (gdje su osvojili 6 zlatnih, 6 srebrnih i 12 brončanih medalja), 15 međunarodnih turnira ( gdje su osvojili 9 zlatnih, 17 srebrnih i 33 brončane medalje ) i na 4 regionalna prvenstva ( gdje su osvojili 30 zlatnih, 19 srebrnih i 29 brončanih medalja ).
Hrvački klub Gospić ekipno na prvenstvu Hrvatske osvojio je drugo mjesto, na međunarodnom turniru u Bistri ekipno 3.mjesto i na međunarodnom turniru u Gospiću ekipno osvojili 2.mjesto.
U 2017.godini organizirali su po 14 put po redu međunarodni turnir za dječake i kadete Gospić open i zimski hrvački kamp i prvenstvo Like i Dalmacije. Rad kluba prepoznao je i Hrvatski hrvački savez te je klub bio domaćin Hrvatskoj hrvačkoj reprezentaciji na zimskim i ljetnim bazičnim odnosno završnim pripremama.

Nagrade za poticaj i razvoj sporta:
1. KREŠIMIR BAN
Krešimir Ban rođen je 2205.1958.godine u Žabici, pokraj Gospića gdje je od svojih mladih dana počeo sa sudjelovanjem u sportskim aktivnostima. Od svoje 14-te godine igra za nogometnu ekipu NK Velebit iz Žabice kao igrač juniorske momčadi, a sa nepunih 18 godina već nastupa za seniorsku ekipu a tada veoma jakoj ligi bivše zajednice općina Gospić. Aktivno igra nogomet u NK Velebitu 11godina, a nakon igračke karijere nastavlja rad u klubu na raznim dužnostima, gdje je između ostalog bio tajnik i blagajnik u klubu. Početkom Dom. rata aktivno se uključuje u obranu Domovine kao dragovoljac a već 1992.godine ponovnim formiranjem nogometne lige aktivno se uključuje u rad kluba. Tijekom daljnjih godina svoj rad u klubu upotpunjuje i kao trener mlađih dobnih kategorija juniora u vremenu od tri godine.
U današnjem sazivu uprave NK Velebit Krešimir je na dužnosti blagajnika kluba. Sve ukupno blagajnu je vodio 12godina. Jedan je od zaljubljenika u svoj NK Velebit kao i sport uopće te je jedan od sportskih entuzijasta kojega raduju svi sportski uspjesi kluba u gradu Gospiću i za koje smatra da ih je potrebno podržati koliko god je u našim mogućnostima.

2. VLADIMIR JURČIĆ
Vladimir Jurčić rođen je 25.12.1951.godine u Vinkovcima, a 1997.godine upisuje se kao prvi član osnovnog karate kluba Lika Gospić. Aktivno trenira i natječe se do 1991.godine. Nositelj je prvog kyu-a (smeđi pojas). Tijekom Domovinskog rata uključuje se od prvog dana kao dragovoljac. Nakon prometne nesreće prestaje se aktivno baviti karateom. Godine 1998. biran je za predsjednika kluba KK Lika i tu dužnost upravlja i danas.

3. IVAN BILJAN
Dugogodišnji je predsjednik rukometnog kluba Gospić koji se klubu odlučio priključiti i preuzeti najodgovorniju funkciju 2011.godine kada nitko nije biti blizu kluba. Tijekom godina je doveo do činjenice da RK Gospić u rukometnim krugovima u Hrvatskoj više nije nepoznanica. Dapače, škola rukometa u klubu je po svojim rezultatima, broju članova i organizaciji jedna od najboljih, najbrojnijih i najuspješnijih u Hrvatskoj. U 2017. godini hrabro je vodio klub, tvrdoglavo slijedeći zadani cilj, unatoč promjenama na privatnom i poslovnom planu ostao na poziciji predsjednika, te svojom upornošću osigurao klubu da nastavi svoj rast i bude to što sada jest.

4. ADRIANO ALIĆ
Najmlađi član powerlifting klub Rux Gospić, koji  u 2017.godini ostvaruje vrhunske rezultate. Njegovi rezultati ostvareni sa usporedbom na svjetskim rezultatima u GPC federaciji kao pojedinac svrstava se među najbolje svjetske rezultate u svojoj kategoriji. Nabrojati ćemo njegove rezultate u 2017.godini: prvenstvo Hrvatske Lika Rux Power održano u Gospiću u kategoriji do 83kg disciplina čučanj bench deadlift osvojio je 1.mjesto, a u kategoriji do 83kg disciplina bench press 2.mjesto.

5. ANTONIJA PAVELIĆ
Osoba koja se rukometnom klubu Gospić priključila nakon što je kao roditelj u odsustvu trenera 2015.godine povela ekipu na turnir u Split i dječake dovela do zlatne medalje. Profesorica biologije koja je tijekom 2017.godine okupila i održala grupu dječaka i djevojčica 2009.godišta, a trenutno je trenerica grupe 2010.godišta koju je svojom predanošću, radom i velikom ljubavlju prema djeci i rukometu dovela do broja od 26 članova. Antonija je upisala i trenersku školu, te je od titule licenciranog rukometnog trenera dijeli samo završni ispit. Trenerica je i u grupi koja je u listopadu 2017.godine pokrenuta u Perušiću, gdje je oko sebe okupila 24 igrača. Antonija je izuzetno vrijedna osoba pozitivnih stajališta kojima svakim danom privlači sve više mladih kako bi se bavili rukometom. Svojim ponašanjem i ljudskim kvalitetama može biti uzor svim sportašima.

6. IVICA RADOŠEVIĆ
Ivica Radošević rođen je 16.siječnja1980.godine u Gospiću. Diplomirani je učitelj na radnom mjestu ravnatelja OŠ dr. Jure Turića u Gospiću. Sportom se bavi od najranijeg djetinjstva. Od 1996.godine član je NK Pazarište gdje je igrao za mlađe uzraste, a kasnije i za seniorsku momčad. 2003.godine završava za nogometnog sudca, a 2006.godine polaže za suca savezne kategorije, a od 2011.godine nalazi se na B listi Prve HNL-e te istu sudi do 2015.godine. Trenutno je aktivni sudac B liste Druge HNL-e.
Od 2006.godine tajnik je Komisije nogometnih sudaca LSŽ-e, a istu dužnost obavlja i sada te provodi sve seminare s nogometnim sucima Ličko-senjske županije. Od 2007-09 godine član je Komisije za žalbe NS LSŽ-e. Od 2014.godine imenovan je od strane Hrvatskog nogometnog saveza za fitnes instruktora za suce te provodi i unapređuje fizičku spremu nogometnih sudaca Ličko-senjske županije. A od 2017.godine član je i skupštine Nogometnog saveza LSŽ-e. 

7. JOSO HEĆIMOVIĆ
Njegovi sportski počeci počinju u NK Velebit 77.godine, a nogometom se bavi do 2000. u više različitih klubova na nivou Gospića. 2002. godine započinje se baviti trčanjem na srednje i duge dionice, polu maraton i maratonom. 2014. Godine zbog zdravstvenih razloga morao je ići na operaciju kuka. Nakon oporavka to ga nije spriječilo da se i dalje bavi trčanjem i promocijom grada Gospića duž cijele lijepe naše. Njegovo zdravstveno stanje neće se u potpunosti popraviti tako da mora trčati sa štakama, ali to ga ne sprečava da svoju ljubav prema sportu i trčanju ne nastavi. U svim trkama je jedinstveni i dobiva veliku podršku publike i kolega trkača, trčanjem na štakama. Od većih uspjeha u trčanju možemo istaknuti, sve trke unatoč hendikepu , Joso ih istrči u limitiranom vremenu. Samo u 2017. Godini istrčao je 6 maratona i 10 polu maratona.

8. DAMIR DOŠEN
Košarkom se počeo baviti još kao dijete sa 14 godina. U seniorima je nastupao za KK Mol Lički Osik od 82 do 90. godine.  90-te godine sa još par entuzijasta osniva MKK Gospić.  Gdje je bio od prvog dana kao igrač, tajnik i trener mlađih uzrasta. Nakon završetka igračke karijere polaže za košarkaškog suca i nastavlja kao sudac i delegat do 2015, gdje je kao delegat bio na završnici Fainal foru regionalne lige.

9. MILE HEĆIMOVIĆ
Rođen je 22.02.1960.god u Ivčević  Kosi  općina Perušić. U Gospiću živi  od 1966.god, a  sportom se  počeo baviti od ranih školskih dana, a 1997.god. postaje član NK Velebita iz Žabice. Jednu sezonu igrao je i za NK Gospić, NK Udarnik i NK Croatia. Dok je bio član NK Velebita osvojio je prvenstvo  Like 1984-85 god., 1994-95.god. postao je i najbolji strijelac lige Ličko- goranske. Najdraža utakmica koju je odigrao bila je u Rijeci 1992.god protiv NK Orijenta  za 118 brigadu HV kao hrvatski dragovoljac. Također igrao je i za 118 brigadu HV ,  9.gardijsku  HV grad  Gospić i za reprezentaciju Ličko- senjske županiju u Italiji.

 

gospić
Ban, Čanić i Starčević

Nagrada za životno djelo:

TOMISLAV ČANIĆ
Cijelo životne sportske aktivnosti  Tomislava Čanića su posebne priče za koju ne bi bilo dovoljno prostora nekom manjem romanu. Još u djetinjstvu se počeo baviti sportom, a u srednjoj i sve do treće životne dobi uz sportsku djelatnost u njemu je prevladala aktivna borba za stvaranje uvjeta u sportskim organizacijama za bavljenje sportom. Posebno se posvetio animiranjem mladih i osiguranjem uvjeta, kako bi kroz sportske aktivnosti mladi ljudi dobili najpozitivnije karakteristike u životu kao što su stjecanje radnih navika, požrtvovnost, čestitost, ljubav prema bližnjemu i čovjeku uopće, hrabrost,  domoljublje, a što je najbitnije borba protiv poroka s jedne strane i uz preferiranje zdravog načina života.
Kao osnovnoškolac počeo je sa šahom i nogometom, kasnije planinarstvom, a volio je gotovo svaku sportsku djelatnost. U šahu je ostvario najbolje rezultate. Osvojio je preko 50 šahovskih turnira, bio je prvi šahista Gospića koji je osvojio titulu majstorskog kandidata. Kada je postigao majstorski rejting, prestao je s aktivnim bavljenjem šahom. Osnovao je šahovski klub RIS u Zagrebu i ŠK Ivančica u Ivancu i podržao inicijativu za reaktiviranje šahovskog kluba „Gospić“. Još uvijek je aktivan šahista igra prvu ploču za ŠK Gospić, tako da se pod njegovim vodstvom  klub prošle godine plasirao u treću republičku ligu. U svakom klubu radio je s mladima, pa je tako i sada aktivan na Osmogodišnjoj školi Dr Jure Turić i u klubu. Predsjednik je Šahovskog saveza Ličko-senjske županije i član Stegovne komisije Hrvatskog šahovskog saveza. Za svoje rezultate i aktivnosti odlikovan je Zlatnom značkom Hrvatskog šahovskog saveza.
Posebne rezultate ostvario je u hrvatskom planinarstvu, gdje je od Planinarskog društva“ Željezničar“ stvorio respektabilno društvo koje skrbi nad tri planinarske kuće. Bio je inicijator obnove planinarske kuće na Visočici i stvorio kadrovske temelje i preduvjete za uspostavljanje Stanice Hrvatske gorske službe spašavanja u Gospiću. Bio je uspješan organizator četiri alpinističke ekspedicije – Mont Blanc 2001., Kilimanjaro 2004., Aconcague 2005. i Himalaju 2010. godine. U Hrvatskom planinarskom savezu bio je dopredsjednik Saveza dva mandata po četiri godine. Za zasluge u razvoju hrvatskog planinarstva dobio je sva priznanja uključujući i ono najviše – Plaketu Hrvatskog planinarskog saveza.
1968. je spasio gospićki nogometni klub od rasformiranja, preuzeo tajništvo kluba, sredio klub u organizacijskom smislu, predložio preimenovanje naziva kluba od NK Lika u NK Gospić, inicirao reaktiviranje hrvačkog kluba, koji je prestao s radom, osnivanje rukometnog kluba koji je dotad bio klub pri gospićkoj gimnaziji, a potom dogovorio objedinjavanje svih tih klubova i osnivanje Sportskog društva Gospić. Raspad SD Gospić uslijedio je njegovim odlaskom u Zagreb. Živi svjedoci tadašnjih događanja u gospićkom sportu su Joso Starčević – Ćele, Milan Došen – Brico, Ivan Brkljačić-Ćoik, Zdravko Serdar, Mate Francetić, Petar Frković, Ivan Vukić...Veliku pomoć u tom periodu posebno su Čaniću pružili u ostvarenju zamisli preminuli Joža Kurs, trener kluba, Ivica Javorović, trener juniora i Miljenko Javorović, tadašnji predsjednik nogometnog kluba, a reaktiviranje hrvačkog kluba Mate Šuper, nekadašnji trener hrvača i nastavnik fizičke kulture u gospićkoj gimnaziji.
Dolaskom u Ivanec postao je tajnik Nogometnog kluba Ivančica i čak u nedostatku igrača odigrao nekoliko utakmica. Uspio je dobro organizirati klub koji se za dvije godine plasirao dvije lige više. Zasigurno će nešto više o svemu napisati ukoliko jednog dana napiše svoju autobiografiju.
Možda sportskih rezultata koje je postizao ne bi bilo da se aktivno nije bavio novinarstvom i kroz novine afirmirao sportske aktivnosti kao dio zdravog načina življenja. To čini i danas. Sport je bio Tomičin život jer mu je osnovni moto bio pridržavanje one stare latinske izreke „In mens sana in corpore sano“ što u prijevodu znači „zdrav duh u zdravom tijelu“. (LpS)


 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković

stipe miočić

ČESTITKA STIPI MIOČIĆU

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. SIJEČNJA 2018. U 20:45 SATI

ZAGREB - Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković čestitao je Stipi Miočiću na pobjedi i obrani naslova svjetskog UFC prvaka u teškoj kategoriji. U čestitci predsjednika Vlade stoji:

„Bravo Stipe!
obranivši po treći puta naslov svjetskog prvaka, ostvarili ste veličanstven uspjeh i  upisali se u povijest UFC-a.

Uz iskrene želje za mnogo daljnjih osobnih i športskih uspjeha, čestitam Vam od srca u ime Vlade Republike Hrvatske i svoje osobno.“ (LpS)

Fotografija preuzeta s Wikipedije: Autor Longislandmma - Vlastito djelo postavljača, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=46945987=

 
šah
Mirko Pavletić je prvi s lijevaŠAH
Igor Glumac
šah
Gospićani pred početak natjecanja u Rijeci

GOSPIĆ

NOVI USPJEH ŠAHISTA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. siječnja 2018. u 23:10 sati

GOSPIĆ - Ove subote trojica mladih šahista i jedna šahistica Šahovskog kluba „Gospić“ sudjelovalo su na redovitom mjesečnom turniru kadeta u Rijeci u „B“ grupi i svojim rezultatima uveliko iznenadili svoje vršnjake, ali i šahovske stručnjake drugih klubova.

Naime, uz Mirka Pavletića kojem je ovo druga godina nastupanja na sve popularnijem kadetskom turniru u Hrvatskoj, po prvi put su sudjelovali Igor Glumac, Karlo i Magdalena Matijević . Igor je ostvario najbolji rezultat u kategoriji kadeta U-9, Karlo je bio najbolji u kategoriji U-8, a Mirko kao najbolji U -10 igrač je iznenadio konačnim plasmanom na treće mjesto od 32 kadeta s pet bodova (4 pobjede, dva remija i jedan poraz).

Uz početnu tremu i Magdalena Matijević se iskazala s dvije lijepe pobjede. Konačna pobjednica turnira je prvokategornica Ema Hajdinić iz Kraljevice sa svih sedam pobjeda. Ovo je novi poticaj mladim učenicima Osnovne škole dr. Jure Turića koja izvrsno surađuje sa Šahovskim klubom „Gospić“.

Jedan od trojice najboljih kadeta TOP-10 Vid Šarić nije bio ove subote na svojoj razini u „A“ grupi plasmanom na deseto mjesto od 14 natjecatelja. (LpS)

šsh
Karlo Matijević je najbolji do 8 godina

šah
Marijana Matijević (lijevo) razmišlja o novom potezu


 

Uspon gospićkih šahista

VID TREĆI NA TOP 10 U RIJECI

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. siječnja 2018. u 10:10 sati

GOSPIĆ - Proteklog u Šahovskom domu u Rijeci odigran je završni turnir najboljih 10 kadeta šire riječke regije.

U vrlo izjednačenoj borbi najbolje plasiranih mladih šahista s 10 turnira u protekloj godini, prvo mjesto osvojio je slovenski šahista iz Vrhnike Anej Siraj s četiri od šest mogućih bodova koliko su imali drugoplasirana majstorska kandidatkinja Jelena Dašić  iz Dražice – Rijeka, Vid Šarić iz Gospića, Ivan Trošelj iz ŠK Junior Rijeka i Svit Siraj iz Vrhnike.

Konačni poredak je odlučio bolji buholc tako da je tablica sa svim sudionicima sljedeća: 1. Anej Siraj, 2. Jelena Dašić, 3. Vid Šarić, 4.Ivan Trošelj, 5. Svit Siraj, Vrhnika, 6. Patrik Zekić, Junior Rijeka, 7. Oliver Živčić (Duga Resa), 8. Žiga Smolej (Ilirska Bistrica), 9. Silvije Franolić Kukina (Junior Rijeka), 10. Monika Hasanović ŠK Rijeka bez bodova.

Vid Šarić je u vrlo jakoj konkurenciji pružio vrlo dobru igru i nakon što je nedavno u Zagrebu na Blitz turniru kadeta U-16 uspio uz ostale pobijediti i kadetskog prvaka Hrvatske Josipa Smetiška, pobijedio je i drugog po reitingu jačeg protivnika majstorsku kandidatkinju Jelenu Dašić. Vidov trener je zadovoljno izjavio: „Rekao sam da će nakon relativno slabijih rezultata konačno „proraditi“ i početi pobjeđivati. To vrijeme dolazi i za očekivati je da će se nametnuti i pomoći sastavu seniorske momčadi.“ Vid je za treće mjesto dobio pehar i poklon paket organizatora Šahovskog kluba Rijeka.(LpS)

vid šarić
gary
Garry Kasparov na simultanci je suvereno vladao pločama
 

USPJEH GOSPIĆKIH ŠAHOVSKIH NADA

MLADI ŠAHISTI SVE BOLJI

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr

31.prosinca 2017. u 20:00 sati

Priredio Tomislav Čanić

GOSPIĆ/ZAGREB - U posljednjem tjednu 2017. pet mladih gospićkih šahovskih nada imali su svoj prvi međunarodni nastup na dva turnira u organizaciji Fonda Garry koji se održao u Hotelu Westin u Zagrebu.

Četvero učenika Osmogodišnje škole dr. Jure Turić odigrali su dva turnira u dva dana i to Rapid turnir na 10 minuta + 5 sec po igraču sedam kola i turnir pod nazivom Šah u škole pet kola s tempom igre od 20 minuta bez sata uz dodatak pet minuta po igraču ukoliko se partija ne dovrši.

Nakon početne treme u prve dvije partije najmlađi Karlo Matijević (7) uspješno se nosio s daleko iskusnijim starijim igračima iz Hrvatske i susjednih zemalja Slovenije, Austrije, Mađarske, Bugarske, Srbije i Rumunjske i uspio ostvariti dvije pobjede. Mirko Pavletić (9) dobio je tri partije, a njegov vršnjak Igor Glumac pola boda manje. Magdalena Matiijević (19) prvog je dana zbog neiskustva ostvarila nešto slabiji rezultat, ali je zato drugog dana osvojila svoja prva dva boda.

Drugog dana i Mirko i Igor osvojili su više od 50 posto bodova i podijelili 15 do 29 mjesto od 68 igrača, a Karlo Matijević s 50 posto bodova bio je u sredini tablice. Na Rapid turniru za uzraste U – 16 nastupio je Vid Šarić i postigao prosječan rezultat, dok je na Blitz turniru nakon što je zablistao u prvom kolu pobjedom nad juniorskim prvakom Hrvatske Josipom Smetiškom, pokvario plasman s dva nepredviđena poraza i za osvojeno deseto mjesto dobio šahovsku garnituru Garryija Kasparova. Dvije garniture osvojili su i četvorica mladih osnovaca, koji očekuju i novčanu nagradu za kumulativni zbroj bodova.

Zaista prekrasna smotra preko 400 šahovskih nada koja je našim mladim šahistima nezaboravan doživljaj i veliko iskustvo za iskorak dalje. Zanimljivo je bilo kada je organiziran izborni turnir za odlazak u Zagreb, pobijedili su nekolicinu starijih šahista iz sedmog i osmog razreda koji su odmah odustali od nastupa u Zagrebu. Poslije nove godine nastavljaju pripreme za međuškolska prvenstva, te redoviti  mjesečni nastupi na kadetskim turnirima u Rijeci. Kako je ova generacija mladih počela i prihvatila šahovsku igru kao i svaki drugi sport, ne bi bilo čudo da se za nekoliko godina za nekoga od njih nađe mjesto i u seniorskoj momčadi Šahovskog kluba Gospić.

Na kraju drugog dana šahovskog festivala u Hotelu Westin jedan od najjačih svjetskih šahista svih vremena Garry Kasparov odigrao je simultanku na 20 ploča. Osim prvoplasiranih mladih igrača po godištima iz osmogodišnjih škola protivnici Kasparovu bili su neki dužnosnici hrvatske Vlade, političari i poznati sportaši među kojima je najzvučnije ime bio Miroslava Ćire Blaževića, trenera svih trenera u nogometu. Kao što je poznato Garry Kasparov osnovao je Fond za poticanje i razvoj šaha u široj regiji Hrvatske pod nazivom Šah u škole. Među ostalim osmogodišnjim školama u Hrvatskoj izabrana je i gospićka osnovna škola koju je potpomogao darujući joj 10 šahovskih garnitura, dvije garniture su naši osnovci osvojili na proteklom turniru, a uskoro će dobiti i novčanu pomoć.
gartry
Gospićani na turniru
garry
Zagrijavanje Gospićana pred početak turnira

garry
Karlo Matijević odigrao je svoj prvi potez s protivnikom iz Bugarske
garry
Vid Šarić pred pobjedom protiv Josipa Smetiška, juniorskog prvaka Hrvatske
garry
Igor i Mirko bili su jači od protivnica
  gospićani hrvanje

REGIONALNO PRVENSTVO JUG HRVATSKE U HRVANJU U SPLITU

17 HRVAČA DONIJELO U GOSPIĆ 17 MEDALJA

U Gospić idućeg tjedna stižu mladi hrvači iz Zagreba.
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. PROSINCA 2017. U 20:30 SATI

GOSPIĆ - U Splitu je održano regionalno prvenstvo za uzrast dječaka, kadeta i juniora. Na natjecanju je nastupilo 120 hrvača i hrvačica iz Gospića, Zadra, Šibenika i Splita.

Gospićki klub predstavljalo je 17 mladih hrvača koji su osvojili isto toliko medalja.

ZLATO - Goran Petranović , Karlo-Antonio Vukelic, Mihael Alić, Luka Biskupic, Dario Grgurić, Mihael Šop, Sebastian Cirpaci, Antonijo Rupčić,
SREBRO - Nikola Jerković, Luka Rukavina,
BRONCA - Marko Jerković, Ivan Vrban, Robert Petranović, Josip Rukavina, Martin Šikić, Ivan Klobučar, Marin Lisac.

Kako saznajemo, idućeg tjedna na pripreme dolaze mladi hrvači Metalca iz Zagreba i bit će smješteni u Đačkom domu. (LPS)

 

  ŠAHISTI GS
Najbolji šahisti turnira u Gospiću

4. Gospićki božićni turnir u šahu

POBJEDNIK JE SENJANJANIN GORAN TOMLJANOVIĆ

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. PROSINCA 2017. U 10:15 SATI

GOSPIĆ - Pobjednik Božićnog šahovskog turnira posvećenog preminulom hrvatskom branitelju Paji Šimiću – Conjaru, koji je organizirao Šahovski klub Gospić je majstorski kandidat Goran Tomljanović iz Senja.

On je uvjerljivo pobijedio sa 17 osvojenih bodova od 18 mogućih, dok je drugo mjesto zauzeo njegov klupski kolega Ivan Prpić s 13,5 bodova. Treće mjesto pripalo je Senjaninu Milanu Prpiću koji je skupio 12 bodova ispred Gradišera također iz Senja koji je skupio 10,5. Dalje slijede gospićki šahisti Bukovac 10 bodova, Čanić i Jakešević 9,5, Vid Šarić 5, Kuga 3 i Ivan Šarić 1 bod.

Pobjedniku Tomljanoviću uz diplomu za prvo mjesto pripala je kvalitetna šahovska garnitura. Drugo i treće plasirani na tablici dobili su diplome, kao i najbolje plasirani Gospićanin Ivan Bukovac, te najmlađi igrač na turniru Vid Šarić. Rezultati govore da su senjski šahisti puno aktivniji jer više igraju. Ovaj četvrti memorijal završio je ugodnim druženjem na ručku u Hotelu Ana, kojeg je donirao Pajin nećak Marko.

šah
Turnir je nakon četiri sata igranja zavšio jelom
 

 

Pozdrav s Himalaja

vlaji
Vlaje je vodija Stipe Božić/Foto Mlikota

VLAJI NA HIMALAJI

Hojka je objavio fotke ekspedicije Vlaja na Himalaje.
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. prosinca 2017. u 17:45 sati

ZAGREB - Zadovoljstvo nam je pozvati Vas da http://www.fotosofia.info/poznati.aspx?id=a87c2809-a5c6-4bd2-bb18-59b20467f11b , u online galeriji 'Poznati fotografiraju', pogledate izložbu fotografija 'Vlaji na Himalaji' glumca Vedrana Mlikote.

We are pleased to invite you to the online
http://www.fotosofia.info/poznati.aspx?id=a87c2809-a5c6-4bd2-bb18-59b20467f11b 'Poznati fotografiraju' ('Celebrities as Photographers') to view here the photography exhibition 'Vlaji na Himalaji' of actor Vedran Mlikota. (LpS)

vlaji
Predah tijekom uspona
 
 

Nastavljaju se uspjesi gospićkih mladih šahista

JOŠ JEDAN USPJEH MIRKA PAVLETIĆA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. prosinca 2017. u 7:30 sati

mirko šah
Mirko Pavletić prima diplomu u Rijeci

GOSPIĆ - Na redovnom mjesečnom šahovskom turniru kadeta održanog ove subote u Rijeci Mirko Pavletić, član Šahovskog kluba Gospić ostvario je još jedan odličan rezultat igrača i proglašen za najboljeg kadeta do 9 godina starosti.

Mirko je ove godine sudjelovao na osam od deset turnira na kojima je čak četiri puta bio najbolje plasirani kadet svog godišta, što mu je donijelo visoko peto mjesto u ukupnom plasmanu za ovu godinu.

Na turnirima je sudjelovalo 37 mladih šahista od 7 do 14 godina, pa je peto mjesto izvanredan uspjeh malog Mirka. Iduće godine uz Mirka će na turnirima u Rijeci nastupati još troje perspektivnih mališana i to osmogodišnji Igor Glumac, sedmogodišnji Karlo Matijević i 10-godišnja Magdalena Matijević. Zbog svoje nadarenosti i već stečenog iskustva Mirko će biti najveći kandidat za plasman u A najjaču juniorsko-kadetsku skupinu do 20 godina i TOP 10 riječke regije.

Ove godine su s promjenjivim uspjehom u prvoj A skupini nastupala dva gospićka juniora Vid Šarić i Silvije Franolić Kukina i kao sedmi i osmi na tablici plasirali su se u TOP 10 koji će se održati u Rijeci 6. i 7. siječnja 2018. (T. Čanić)

šah gospić

I Vid Šarić (lijevo)pobjeđivao je u Rijeci