POČETNAArhivaGrad Gospić
ZAVRŠETAK RECIKLAŽNOG DVORIŠTA
OTKAZATI JESEN U LICI
NOVA ČETIRI KILOMETRA ASFALTA
IGRALIŠTE U PAZARIŠKOJ ULICI
USKORO NOVO IGRALIŠTE ZA DJECU
POČELI ZEMLJANI RADOVI
DOKTORICE STILINOVIĆ O ARTRITISU
ARTRITISU
POČAST BORCIMA ZA HRVATSKU
GRAD ORGANIZIRA KOMEMORACIJU
22 RADNIKA IMAJU NOVU STRUKU
POČAST POGINULIMA
PRAZNA GOSPIĆKA KUPALIŠTA
Dječje igralište u Pazariškoj
ZA OSNOVNOŠKOLCE 150 TISUĆA KUNA
PREVENTIVNI PREGLEDI
MILIJUNI ZA INTERNET
KOMEMORACIJA NA LJUBOVU
ZNANSTVENA OBRADA PROBLEMATIKE PROMETA I DIVLJAČI
Počast hrvatskim braniteljima
POČAST POGINULIMA
ZNAČAJNA ULAGANJA U RAZVOJ
Proslava BEZ KONCERATA
ODGOĐENE MANIFESTACIJE
Grad pomaže učenike
NOVI POGLED NA TESLU
IGRAONICA U JASIKOVCU
NOVE LJETNE AKTIVNOSTI
GEOMETRIJA PRIRODE
TESLA - MOĆ SVJETLOSTI
PROGRAMI NA OTVORENOM
GROKS 2020.
PUKLA KOALICIJA
Potpora za širokopojasnu mrežu
KARDIOVASKULARNE BOLESTI
PONOVO POLICAJCI U BIJELOME
PREDAVANJE O ALKOHOLIZMU
DEBLJINA - STIL ŽIVOTA ILI BOLEST
NIŠTA BEZ SUNCOBRANA POD KROVOM
LAKO DO PODATAKA ZA BEBU
IDEALNA TEŽINA
PODIJELJEN SAKRAMENT OSMOŠKOLCIMA
GRAD OPREMIO IGRALIŠTE
VATROGASNI DOM
PREDAVANJE O BOLESTIMA DIŠNOG SUSTAVA
Predavanje o dišnom sustavu
UGROŽENA VODOOPSKRBA
OBJAVLJENA JE LISTA GRADSKIH POTPORA
NEZABORAVNE ŽRTVE BUDUĆNOSTI
GUŽVA KA' I PRIJE
OSIGURANI UVJETI ZA RAD VRTIĆA
GOSPIĆKA URBANA VILA
NAKON PODMIRENJA OBVEZE PRAVO NA POTPORU
PREKIDI VODE U GOSPIĆU
ODGOĐEN ODVOZ OTPADA
ČESTITKA GRADONAČELNIKA KARLA STARČEVIĆA
GRADSKA POTPORA PODUZETNICIMA
Obilježen 4. travanja - Dan gospićkih mučenika
VANJSKI ŠALTER
PONOVO PETAK
OSLOBAĐANJE OD LOKALNIH PLAĆANJA
ZATVORENE OSNOVNE ŠKOLE I VRTIĆ
DALJINSKI RAD
PREKID RADA VRTIĆA
ZELENI DNEVNI BORAVAK GOSPIĆA

Zaštita okoline

ZAVRŠETAK RECIKLAŽNOG DVORIŠTA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. RUJNA 2020. U 18.15 SATI

GOSPIĆ - Danas je gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević potpisao Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava između Grada kao korisnika te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja za projekt Izgradnja reciklažnog dvorišta čija je vrijednosti veća od četiri milijuna kuna od čega je oko 3,6 milijuna kuna
bespovratni iz Kohezijskog fonda.

Cilj projekta je doprinijeti povećanju stope odvojeno prikupljenog komunalnog otpada i smanjenju količine otpada koje se odlaže na odlagalište Rakitovac, te sprječavanje nastanka otpada od proizvodnih procesa do kraja životnog ciklusa proizvoda i njihovih komponenti. To je dio je europske strategije za pametan, održiv i uključiv rast gdje je središnji aspekt prelazak na kružno gospodarstvo, s ciljem svođenja nastajanja otpada na najmanju moguću mjeru. Grad će dvorište izgradit će dodijeliti Komunalcu Gospić na upravljanje. (Ln)

Priopćenje Gradskog stožera Civilne zaštite

OTKAZATI JESEN U LICI

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. rujna 2020. u 16-15 sati

GOSPIĆ - Pod predsjedavanjem Ivie Tomljenovića danas je održana sjednica Gradskog stožera Civilne zaštite. O epidemiološkoj situaciji na području grada Gospića izvijestio je epidemiolog dr. Ivan Stanić, te naveo da je trenutno 30 osoba pozitivno na virus COVID-19 na području Gospića. Zadnjih nekoliko dana zabilježen je veći broj oboljelih, a daljnje povećanje se još očekuje. Pojavilo se i nekoliko žarišta na području grada Gospića.

Ličko-senjska županija je treća županija po postotku broja pozitivnih na virus COVID 19, a grad Gospić na 1.mjestu po broju oboljelih u županiji. Većina članova stožera izrazila je bojazan o mogućim posljedicama nakon održavanja manifestacije Jesen u Lici te zaključila da je vrlo teško provesti propisane mjere od strane HZZJZ stoga daje preporuku Županijskom stožeru da se ovogodišnja manifestacija Jesen u Lici, zbog postojeće epidemiološke situacije, ne održi. Aktualne mjere sa zadnje sjednici, smatraju se dovoljnima u ovom trenutku te će se učinak istih osjetiti u narednim danima.

Gospićki stožer je dao suglasnost na korištenje sportske dvorane sportskim klubovima uz uvjet da se pridržavaju mjera koje su propisane od HZZJZ i Ministarstva znanosti i obrazovanja. (LN)

Uređenje lokalne infrastrukture

NOVA ČETIRI KILOMETRA ASFALTA

Priprema jedne seoske ceste za novi način modernizacija/Foto GGS
Priprema jedne seoske ceste za novi način modernizacija/Foto GGS
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. rujna 2020. u 12.20 sati

GOSPIĆ - O trošku proračuna Grada Gospića modernizirano je 4,35 kilometra bijelih cesta u gradskim naseljima Gospića, te u Bužimu, Kalinovači, Maloj Plani, Velikoj Plani i Bakovcu. Kontinuiranim komunalnim ulaganjima doprinosi se boljim i kvalitetnijim uvjetima života ne samo u gradu već i stanovnika seoskog područja.

Radove u vrijednosti većoj od 600 tisuća kuna izvela je tvrtka COLAS Hrvatska d.d. iz Varaždina. Radovi su izvršeni posebnom tehnologijom ugradnje kamenog materijala na ceste u tri sloja. Prvi je priprema drobljenim kamenom veličine osam do 16 milimetara, a u drugoj i trećoj fazi ugrađuje se sitniji kamen zajedno s bitumenskom emulzijom koja kamen zalijepi za pripremljenu podlogu i na kraju površinskom obradom stvara se vodonepropusni sloj, čime se podloga (tampon) štiti od daljnjeg ispiranja i nastanka oštećenja, a sprječava se i pojava prašine i blata. Prednosti ove tehnologije je i višestruko, čak tri puta, nižoj cijena u odnosu na klasični asfalt ali je i brža izvedba. (LN)

Briga o mladima

IGRALIŠTE U PAZARIŠKOJ ULICI

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. rujna 2020. u 12.30 sati

GOSPIĆ - Zbog mladih obitelji koje stanuju u novim zgradama u Pazariškoj ulici Grad Gospić financirao izgradnju dječjeg igrališta kako bi mališani svoje slobodno vrijeme mogli provesti u igri i druženju kada to bude omogućeno zbog pandemije korone. Sličnih igrališta, uključujući i Jasikovac, ima na još nekoliko mjesta u Gradu, a ovo ima površinu od 170 četvornih metara s više različitih igrala. Još samo nedostaju klupe, a sve je stajalo stotinjak tisuća kuna. (LN)

LIČKI OSIK

USKORO NOVO IGRALIŠTE ZA DJECU

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. rujna 2020. u 22.45 sati

GOSPIĆ - Na natječaj LAG-a Lika još polovicom prošle godine prijavio se Grad Gospić s projektom dječjeg igrališta u Ličkom Osiku, gdje je u ranije doba svaka zgrada imala za to posebno uređen prostor koji je devastiran. Danas je potpisan ugovor o financiranju 90 posto troškova u iznosu od oko 370 tisuća kuna. Ovo dječje igralište na površini od 1300 četvornih metara biti će namijenjeno onima starijima od šest godina pa čak i u grupama od dvadesetero djece. Od urbane opreme predviđena je solarna klupa s kantom za recikliranje otpada, kao dva elementa koja potiču mlade na svijest o ekologiji. (LN)

Povratak Tesle u Gospić

POČELI ZEMLJANI RADOVI

RAskopavanje u Budačkoj je počelo
RAskopavanje u Budačkoj je počelo
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. rujna 2020. u 19.15

GOSPIĆ - Ovih dana radnici i strojevi poduzeća Kameni zid iz Drniša započeli su zemljane radove na uređenju Trga Nikole Tesle u Budačkoj ulici ispred zgrade KIC-a. Zbog toga se u ovu gospićku instituciju više ne može nego pješice, i ne zna se do kada će tako biti. Prvo štu su građevinarski prema projektu uradili je uklanjanje kamenog klesanog sida i podizanje asfalta do zemlje. (LN)

Predavanje

DOKTORICE STILINOVIĆ O ARTRITISU

Predavanje je otvorila Nikolina Tonković-Čorak/Snimio Marko Čuljat
Predavanje je otvorila Nikolina Tonković-Čorak/Snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. rujna 2020. u 18.30 sati

GOSPIĆ - U seriji predavanja o zdravlju koja ove godine organizira Grad Gospić, nakon prošlotjedne akcije pregleda žena mamografom, danas je održano 11. predavanje o zdravlju. Predavanje o artritisu održala je dr. med. Antonija Stilinović, spec. fizikalne medicine i rehabilitacije u Općoj bolnici u Gospiću.

- Artritis je upala zgloba koja može biti u grupi reumatskih bolesti. Reumatizam se dijeli na upalni i degenerativni. Upalni je na sreću vrlo rijedak jer je to vrlo ružna bolest s kojom se živi ali se od nje ne umire. Kod nas je učestaliji degenerativni oblik i on je vezan za podneblje u kojem živimo i zapravo je čest.- istakla je doktorica Stilinović, dodajući da i način života ima veliki utjecaj na pojavnost reumatizma.

Također je istakla da u našem podneblju u odnosu na nizinske predjele doživljavamo velike barometarske promjene tlakova koji utječu i na tlakove u zglobovima i na taj način iniciraju i artritis. (MaČ)


U srijedu u Gospiću predavanje o

ARTRITISU

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. rujna 2020. u 17.30 sati

GOSPIĆ - Nakon ljetne pauze u organizaciji Grada Gospića i uz potporu europskih fondova nastavlja se promocija zdravlja i prevencija bolesti. U srijedu u KIC-u 9. rujna s početkom u 17.30. Ovaj put o artritisu će sugrađanima govoriti dr. med. Antonija Stilinović, spec. fizikalne medicine i rehabilitacije. (LN)

Komemoracija u Brušanima

POČAST BORCIMA ZA HRVATSKU

Polaganje vijenca u Brušanima/Snimio Marko ČULJAT
Polaganje vijenca u Brušanima/Snimio Marko ČULJAT
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. rujna 2020. u 12.45 sati

BRUŠANE - Nakon odavanja počasti na Jadovnom Stipanu Devčiću, koji je umro u šumi nakon što su ga žandari ranili u progonu grupe hrvatskih nacionalista koja je tijekom noći od 6. na 7. rujna 1932. bacila paklenu napravu na žandarmerijsku postaju na izlasku iz Brušana, a prije Takalica s lijeve strane,m odana je počast i kod spomen-ploče u Brušanima.

Prvi su vijenac položili Karlo Starčević, predsjednik nacionalnom HSP-a i Milan Mataija, predsjednik lokalnog HSP-a. Svijeće su zapalila izaslanstva udruga proisteklih iz domovinskog rata, a bili su nazočni i ljudi iz drugih krajeva: Zadra, Brinja, Rijeke, Zagreba … Nažalost, iako je HDZ podigao spomen-ploču 1998. njihovog izaslanika danas nije bilo u Brušanima.

Molitvu je predvodio vlč. Marinko Miličević, župnik Baških Oštarija.

Nakon ovog prvog ustanka protiv srpske čizme u Hrvatskoj stradali su mnogi nedužni ljudi jer je to bio dobra povod tadašnjoj vlasti da se obračuna s nepodobnima. Represije su dugo vršene na širem području Like, ali se konačno čuo hrvatski glas protic srpskog jarma u svjetskim okvirima.

Uoči današnjeg dana spomeni-ploča je dobro glacnuta, ispolirana je, stavljena je poznala na slova, a podignut je i jarbol s hrvatskom zastavom. (MAČ)

88. godišnjica ustanka u Brušanima

GRAD ORGANIZIRA KOMEMORACIJU

Jedna prijašnja komemoracija u Brušanima/Arhiva Lika pressa Gospić
Jedna prijašnja komemoracija u Brušanima/Arhiva Lika pressa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. RUJNA 2020.

Pripremio Marko ČULJAT


GOSPIĆ - Grad Gospić organizira komemoraciju povodom 88. godišnjice Velebitskog ustanka u Brušanima. Najprije će 6. rujna u 10 sati na Jadovnom kod spomen-ploče Stipanu Devčiću, jednom od sudionika ustanka, biti zapaljenje svijeće, a zatim će u 11.30 sati u Brušanima na izlazu iz sela na spomenik biti položen vijenac i zapaljene svijeće.

Ta akcija Hrvata različito se naziva u literaturi; Velebitski, Brušanski ili Lički ustanak, evo što o tome ima u prvom izdanju Likapedije koja je izašla početkom ove godine:

Noći 6./7. rujna 1932. izbio je Brušanski ili Velebitski ustanak miniranjem žandarmerijske postaje u Brušanima. Ustanak nije bio velikih razmjera, ali je značajan po tome što je djelo politički organiziranih Hrvata i što je vođen s jasnim ciljem oslobađanja hrvatskog naroda od velikosrpske vlasti rušenjem jugoslavenske države. Suđenje ustanicima bilo je u Beogradu, a narod Brušana i okolice podvrgnut je žestokom vojno-policijskom teroru. U Brušanima je prvi organizirani ustanak Hrvata protiv srpske vlasti i istodobno prvo internacionaliziranje hrvatskog pitanja u Jugoslaviji.

U tom ličkom, brušanskom ustanku, poginuo je jedan domaći čovjek, Stipan Devčić, ali je 12 Ličana odvedeno u beogradsku Glavnjaču i tamo su suđeni. Suđen je Juco Rukavina, koga su kasnije uzimali kao simbol tobože ustaštva, osuđen je na smrt. Jerko Sudar je osuđen na doživotnu tamnicu, a devetorica drugih suđeni su na tamnice od tri do 20 godina. Znači osuđeni su zato, ne što su bili rođeni nekakvi ustaško-fašistički elementi, nego što su bili Hrvati. Jucu se nisu usudili strijeljati, pa su ga pomilovali, baš zato da čitava Lika ne plane ustankom.

Velebitski ustanak (Velebitska buna, Lički ustanak), oružani ustanak ustaša protiv velikosrpskog režima u podvelebitskim ličkim mjestima. Na sastanku (ljeto 1932) u austrijskom mjestu Spittal, ustaški emigranti A. Pavelić, G. Perčec i V. Servatzy donose odluku o podizanju ustanka protiv jugoslavenskih vlasti. Bili su uvjereni da su u Hrvatskoj nastale prilike koje pogoduju dizanju ustanka i da je Lika najprikladnija za njegov početak. Iz Italije je preko Zadra prebačeno oružje, a stigle su i dvije skupine ustaša, koji su 7. IX. 1932. digli u zrak žandarsku postaju u Brušanima. Velebitski ustanak je imao velik odjek u cijeloj Hrvatskoj, pa je tako primjerice i CK KPJ putem proglasa zahtijevao da narod "svim snagama podupre borbu ustaša". Režim je oružjem ugušio ustanak, a potom proveo policijsku i sudsku odmazdu nad ustašama i pučanstvom koje im je pomagalo.

Prva veća akcija ustaša koji su se iz Italije preko tada talijanskog Zadra prebacili u Hrvatsku, bio je napad na žandarmerijsku stanicu u Brušanima u Lici (7. rujna 1932.). Ta akcija nazvana je ličkim ustankom, ali nije imala većih uspjeha, nego je razbijena u začetku, kuće su im spaljene, a okolno hrvatsko pučanstvo drastično kažnjeno.

Spomen-ploča u Brušanima podignuta je 1998.

"Odšrkinimo vrata zapošljavanju"

22 RADNIKA IMAJU NOVU STRUKU

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. kolovoza 2020. u 17.30 sati

GOSPIĆ - Danas je bila završna konferencija projekta "Odškrinimo vrata zapošljavanju".Gradu Gospiću odobrena su bespovratnih sredstava za ovaj projekt u iznosu od gotovo pola milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda u 100 postotnom iznosu u okviru Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020." na poziv "Podrška socijalnom uključivanju i zapošljavanju marginaliziranih skupina" s ukupno ostvarenih 110 bodova.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava sklopljen je s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku kao upravljačkim tijelom i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje kao posredničkim tijelom. Projekt se proveden u partnerstvu s Pučkim otvorenim učilištem dr. Ante Starčevića koje je osiguralo stručno-iskustvenu pomoć u provedbi projekta. Projekt je trajao dvije godine.

Cilj je projekta bio da kroz jačanje stručnih znanja i vještina povećat mogućnost zapošljavanja 22 nezaposlene osobe, od 18 do 61 godine života, iz marginaliziranih skupina s područja Gospića koji će kroz provođenje odabranih verificiranih programa za obrazovanje odraslih unaprijediti svoja znanja i kompetencije i postati konkurentniji na tržištu rada te na taj način umanjiti rizik od socijalne isključenosti i siromaštva. Završetkom obrazovanja pripadnici ciljne skupine stekli su javnu ispravu o obrazovanju/osposobljenosti s mogućnosti upisa u e-radnu knjižicu.

U sklopu programa educirane su tri vrtlarice, pet strojara građevinskih strojeva, četiri strojara rovokopača i deset vizažistica. (MAČ)

Uz početak Domovinskog rata u Gospiću

POČAST POGINULIMA

Popodnevni dim nakon prvih napada na Gospić/Foto arhiva Likapressa Gospić
Popodnevni dim nakon prvih napada na Gospić/Foto arhiva Likapressa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. kolovoza 2020. u 10 sati

GOSPIĆ - Grad Gospić i Mjesni odbor Bilaj upriličit će obilježavanje 29. godišnjice uspješne obrane od napada na Bilaj i Gospić. Kako je mučki napad bio u 1 sat iza ponoći 30. kolovoza 1991. u ovu subotu, 29. kolovoza, u Bilaju će u 16.30 sati biti polaganje vijenaca i paljenje svijeća na spomenika poginulim pripadnicima HV-a s riječkog područja, a nakon toga kod centralnog križa na mjesnom groblju u Bilaju.

U 17 sati služit će se sveta misa kod pećine sv. Stjepana koja se nalazi u brdu uz župnu crkvu sv. Jakova koja je u Domovinskom ratu služila i kao sklonište Bilajčana za vrijeme napada. (LN)

Iako je sezona kupanja

PRAZNA GOSPIĆKA KUPALIŠTA

Prazno kupalište na Bogdanici u Čanić Gaju...
Prazno kupalište na Bogdanici u Čanić Gaju...
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. kolovoza 2020. u 9 sati

GOSPIĆ - Jučer u popodnevnim satima kada je jara malo popustila i pirkao je ugodan vjetrić zaputili smo u obilazak gospićkih kupališta. Starije generacije imale su bezbroj kupališta u samome gradu Vojnik, Bent, Venecije, Dolina ljubavi… a posljednjih godina u Čanić Gaju je čak dio obale Bogdanice lijepo betoniran i uživala su broja djeca iz Čanic Gaja ali i iz Gospića, bilo je na obali i nogometno igralište. Drugo kupalište bio je Maslar na rijeci Lici u Lipama gdje je i jučer bila odskočna daska ali nigdje nijednog kupača. Ova dva kupališta bili su na čistoj vodi koju nikad nije bila zahvatila gradska kanalizacija koja je otjerala kupače, ali i vaterpoliste iz Novčice.

Voda Novčice umjetno je podignuta za oko pola metra i sada ljeti stoji između brana i njome je zavladala barska biljka imena lokvanj, pa je površina sva obrasla velikim lišćem. (MaČ)

Grad Gospić

Dječje igralište u Pazariškoj

Zemljani radovi na igralištu u Pazariškoj su gotovi/Snimio Marko Čuljat
Zemljani radovi na igralištu u Pazariškoj su gotovi/Snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. kolovoza 2020. u 9 sati

GOSPIĆ - Ona vojarna u Pazariškoj ulici ustupljena je lokalnim vlastima i tamo su već izgrađene dvije stambene zgrade. U zgradama su pretežno mlade gospićke obitelji o trošku Grada izrađen je projekt i započeli su radovi na uređenju dječjeg igrališta između zgrada na površini od 245 četvornih metara. Vrijednost radova koje izvodi gospićki Komunalac je gotovo 150 tisuća kuna. Do kraja rujna za djecu će tu biti postavljen vrtuljak, mreža za penjanje, dvostruka klackalica i kombinirana ljuljačka. (MaČ)

Potpora iz gradskog proračuna

ZA OSNOVNOŠKOLCE 150 TISUĆA KUNA

Gospićka osnovna škola i dvorana/Foto OŠ
Gospićka osnovna škola i dvorana/Foto OŠ
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. kolovoza 2020. u 16.20 sati

GOSPIĆ - Po prvi put je ove godine Grad Gospić u proračunu je osigurao 150 tisuća kuna za nabavku školskog pribora za osnovnoškolce. Time je osigurana potpora roditeljima kod sufinanciranja dijela troškova osnovnoškolskog obrazovanja.

S obzirom na to da su sredstva za nabavu školskih udžbenika za učenike osnovnih škola već osigurana u državnom proračunu, Grad Gospić je za osnovnoškolce sa svog područja odlučio osigurati sredstva za "drugi obrazovni materijal" za učenike Osnovne škole dr. Jure Turića u Gospiću, Osnovnu školu dr. Franje Tuđmana u Ličkom Osiku i Osnovnu školu dr. Ante Starčevića Klanac i Pazarište.

Nabavljene su radne bilježnice prve razrede, likovne mape od 1. do 8. razreda i kutije za tehničku kulturu od 5. do 8. razreda osnovne škole.

Osim toga, Grad Gospić sufinancira nabavku i drugih obrazovnih materijala za učenike osnovnih škola i obveznih udžbenika za učenike srednjih škola, ali po određenim kriterijima koji su propisani važećom odlukom, a odnose se na socijalni status roditelja. Po istom socijalnom kriteriju sufinancira i prijevoz srednjoškolaca do škole. (Ln)

Akcija Grada Gospića za zdravlje žena

PREVENTIVNI PREGLEDI

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. kolovoza 2020. u 16.15 sati

GOSPIĆ - Grad Gospić u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo dr. Andrije Štampara provodi projekt "Okreni list". U sklopu projekta financiranog sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda organiziraju se, između ostalog, i besplatni preventivni pregledi ranog otkrivanja raka dojke.

Ovom akcijom Grad Gospić uz Grad Petrinju jedini u Hrvatskoj obuhvaćaju i one dobne skupine žena koje nisu obuhvaćene nacionalnim preventivnim programom. Najme, tim programom su obuhvaćene žene od 5o do 69 godina života, a u Gospiću biti će obuhvaćene i starije žene te one od 38 do 50 godina života.

Pregledi će se održati tri dana: 25. kolovoza, utorak; 26. kolovoza, srijeda i 27.kolovoza, četvrtak. Termin i lokacija pregleda biti će naknado dodijeljeni ovisno o odzivu zainteresiranih žena, a telefon na koji se zainteresirane mogu prijaviti je 053/572-082.

Uvjeti za pregled su kontrolirani i u skladu sa epidemiološkim uputama. Starost žena koja je prihvatljiva za pregled je od 38 godina starosti do 50 godina te iznad 69 godina i na dalje budući te dobne skupine nisu obuhvaćene Nacionalnim programom. Za pregled je potrebno da osoba ima prebivalište na području Gospića; može samostalno stajati za vrijeme pregleda; nije bila na pregledu unutar godinu dana; nije trudna i da ne doji.

Ukoliko imate povijest bolesti kopiju dokumentacije možete ponijeti na pregled. Nalaz pregleda dobiva se poštom na kućnu adresu nakon što ga očitaju dva radiologa.

Mamografija je rendgenski pregled dojki kojim se mogu otkriti promjene na dojci i do dvije godine ranije od pojave kliničkih simptoma (promjene na koži dojke, pojave iscjetka ili kvržice). Prvi mamografski pregled svaka žena treba napraviti između 38-40. godine života, a žene s pozitivnom obiteljskom anamnezom za rak dojke i ranije. Cilj programa je otkriti rak dojke u što ranijoj fazi te smanjiti smrtnost od raka dojke za 25-30 %.

Nova investicija u Gospiću i okolici

MILIJUNI ZA INTERNET

Potpisan je ugovor za širokopojasni Internet u dijelu Like.

Starčević s ugovorom za širokopojasni internet
Starčević s ugovorom za širokopojasni internet
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
31. srpnja 2020. u 15 sat

ZAGREB - Danas je gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU i Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU potpisao Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. -2020. - Razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa za područje Grada Gospića, Grada Otočca i Općine Plitvička Jezera ukupno vrijednog gotovo sto milijuna kuna.

Ovo je jedan od financijski najvrjednijih projekata financiranih sredstvima EU u Gradu Gospiću u posljednjih nekoliko desetljeća. Ovaj projekt rezultat je dugotrajnog i vrijednog rada koji je započeo u srpnju 2017., a obuhvaća implementaciju nepokretne širokopojasne pristupne mreže sljedeće generacije (NGA) brzine od 100 Mbit/s na područjima svih naselja grada Gospića, grada Otočca i općine Plitvička Jezera na kojima trenutno nisu dostupne usluge širokopojasnog pristupa velikih brzina, odnosno na područjima na kojima operatori u sljedeće tri godine ne planiraju ulaganja u nepokretne širokopojasne pristupne mreže sljedeće generacije. Drugim riječima, svako naše selo i zaselak imati će pristup mreži i to velike brzine.

Grad Gospić je prvi grad u Ličko-senjskoj županiji koji će krenuti u provedbu ovakvog projekta, a s obzirom na nove informacijske i komunikacijske trendove koji zahtijevaju sve veću digitalizaciju, implementacijom pristupne širokopojasne mreže velike brzine na području grada Gospića uvelike će se pridonijeti poboljšanju kvalitete razvoja gospodarstva, ali isto tako i turizma za čiji su razvoj i napredak neophodne ovakve nove tehnologije. (LPS)

Uz 25. obljetnicu Oluje

KOMEMORACIJA NA LJUBOVU

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
31. srpnja 2020. u 10.40 sati

GOSPIĆ - Grad Gospić je organizirao obilježavanje 25. obljetnice Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u srijedu, 5. kolovoza, na Ljubovu.

U srijedu je do 8 sati okupljanje na Autobusnom kolodvoru i polazak prema Ljubovu gdje će u 9 sati biti sveta misa kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u vojno-redarstvenoj operaciji "Oluja" Zborno područje Gospić. Nakon svete mise je polaganje vijenaca i paljenja svijeća na spomeniku.

SUSRET I RAZGOVOR

ZNANSTVENA OBRADA PROBLEMATIKE PROMETA I DIVLJAČI

Gospićanin Joso Vrkljan, nedavno je obranio doktorsku disertaciju s najvišom ocjenom.

Joso Vrkljan izradio je uspješan doktorski rad i obranio ga/Foto osobna arhiva J. Vrkljan
Joso Vrkljan izradio je uspješan doktorski rad i obranio ga/Foto osobna arhiva J. Vrkljan
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. srpnja 2020. u 19.30 sati

GOSPIĆ - Na nedavnoj proslavi Dana Grada Gospića dodijeljene su gradska javna priznanja. Jedan od dobitnika bio je Joso Vrkljan (44) koji je nešto prije s najvišom mogućom ocjenom (summa cum laude) obranio doktorsku disertaciju na temu "Model prepoznavanja opasnih dionica na javnim cestama u područjima učestale pojave divljači" u kojoj je obradio i objedinio petogodišnje istraživanje naleta vozila na divljač na javnim cestama Ličko-senjske županije.

Kako je tema interdisciplinarna imao je dva mentora, jedan je bio izvanredni prof. dr. sc. Dubravka Hozjan s Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, a drugi prof. dr. sc. Krešimir Krapinec sa Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

- Otac Ivan me je prvi put poveo u lov s pokojnim, predsjednikom Lovačkog saveza Ličko-senjske županije Ivanom Markovićem-Icinom kada sam imao 12 godina.- prepričava svoj život i odrastanje Joso Vrkljan (44), zaposlenik Lika cesta u Gospiću.

Bilo je to presudno za njegov daljnji život, upoznao je prirodnu okolicu i bolje upoznao Pazariške šume i Velebit i zavolio ga, to ga je kasnije dovelo čak do doktorata.

Nakon završene osnovne škole u Gospiću 1991. godine upisuje Prirodoslovnu matematičku gimnaziju u Gospiću. Pošto započinje Domovinski rat roditelji ga šalju na školovanje u Zagreb na MIOC-u, ali nije mogao bez svoga Gospića pa se unatoč protivljenju roditelja vrlo brzo vratio, a kako je bio maloljetan mogao je biti samo ratni aktivist u gospićkom Crvenom križu. Zbog toga je i nositelj Jubilarne zahvalnice Crvenog križa. Iduće 1992. godine u veljači kada je počela školska godina nastavlja školovanje na Gimnaziji u rodnom gradu, koju je 1995. godine i završio. Nakon toga u Zagrebu je redovno studirao na Fakultetu prometnih znanosti smjer cestovni promet i 1998. stekao višu stručnu spremu i stručni naziv inženjera prometa.

Prilikom reguliranja vojne obaveze pohađao je i Školu za pričuvne časnike Hrvatske vojske u Zagrebu, gdje je stekao zvanje zapovjednika prometnog voda i časnički čin hrvatske vojske poručnika u pričuvi. Sudjelovao je na II. svjetskim vojnim igrama u Hrvatskoj, kao jedan od zapovjednika sektora za promet. Nakon odslužene vojne obveze zapošljava se u firmi Lika ceste d.o.o. u Gospiću, te je nastavio izvanredni studij na istom fakultetu i 2002. stekao visoku stručnu spremu i stručni naziv diplomiranog inženjera prometa. Na tome nije stao već je nastavio napredovanje u struci i 2010. postao je magistar znanosti i to nedavno okrunio doktorskom disertacijom.

U temi disertacije spojio je znanje stečeno u lovstvu i poznavanje prirode sa strukom u jedinstvenu znanstvenu temu u kojoj je iznio analizu i podatke petogodišnjeg istraživanja susreta vozila i divljači na ličkim cestama, te napravio prvi model prepoznavanja opasnih dionica od pojave divljači u RH i predložio mjere održavanja cesta koje smanjuju pojavu divljači na cestama.

Osim ljubavi prema lovu i prirodi zanima ga lovna trofejistika, lovno streljaštvo, a posebno lovna kinologija. U lovnoj kinologiji do sada je u svome vlasništvu imao pet pasa koji su zatvorili šampionat, odnosno postali su prvaci Hrvatske u ljepoti. Najveći uspjeh u izlaganju lovačkih pasa ostvario je sa ženkom pasmine posavski gonič "Donom od Pazarišta" koja je u Welsu u Austriji prošle godine postala mlada europska prvakinja u ljepoti. U radu lovačkih pasa (utakmici glasnog gona na divljoj svinji u gateru) sa ženkom posavskog goniča "Drilom od Podoštre - Lunom" osvojio je na državnom prvenstvu 2013. godine u Trilju drugo mjesto, a 2018. godine u Garčinu ista ženka je bila u reprezentaciji Ličko-senjske županije, koja je postala ekipni prvak Hrvatske. Ovlašteni je ispitivač i predavač u Školi Hrvatskog lovačkog saveza za izobrazbu lovaca i lovočuvara. Lovnokinološki je sudac za rad i oblik lovačkih pasa. Ima položen lovački, lovočuvarski i ispit za ocjenjivača trofeja divljači. Član je skupštine Lovačkog saveza Ličko-senjske županije. Za svoj rad na polju lovstva nagrađivan je brojnim priznanjima i lovačkim odlikovanjima I, II i III reda.

Od prošle godine radi i kao vanjski stručni suradnik na Veleučilištu Nikole Tesle u Gospiću na studiju cestovnog prometa, te je izabran za nastavnika u naslovnom nastavnom zvanju predavača na području tehničkih znanosti, polje tehnologija prometa i transport. Osim toga, uključen je u istraživanja na Fakultetu prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu na stručnom projektu "Mjerenje kakvoće prijenosa pismovnih pošiljaka u unutarnjem prometu" i na znanstvenom projektu "Višekriterijska analiza rizičnog ponašanja korisnika željezničko - cestovnih prijelaza".

Autor je i koautor brojnih članaka, objavljenih u znanstvenim i stručnim časopisima i skupovima. Kao koautor sudjelovao je u izradi monografije "Lovačko društvo Lika Gospić 1926. - 2016.". Autor je monografije "70 godina uspjeha - Lovačko društvo Tetrijeb Pazarište 1947. - 2017.", a u uskoro će objaviti još dvije recenzirane knjige, monografiju " Ceste Ličko - senjske županije" te veleučilišni udžbenik " Građenje i održavanje cesta". (MaČ)


Udruga građana Marakana Gospić

Počast hrvatskim braniteljima

Odgođeni turniri

Odavanje počasti poginulima kod spomenika u centru Grada
Odavanje počasti poginulima kod spomenika u centru Grada
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
26. srpnja 2020. u 14.15 sati

GOSPIĆ - Povodom obilježavanja Dana Grada Gospića predstavnici Udruge građana "Marakana Gospić" danas su zapalili svijeće ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama iz Domovinskog rata, te ispred središnjeg križa u Gradskom groblju sv. Marije Magdalene.

Uslijed situacije vezane za virus Covid-19 udruga je donesla odluku o odgađanju organizacije tradicionalnih turnira koji su se proteklih godina održavali u malom nogometu u kategorijama za klince i seniore, košarci i boćanju, a sve iz razloga jer organizator nije u mogućnosti jamčiti za zdravlje svih sudionika koji bi nastupali na turnirima.

- Turnire ćemo organizirati nakon što se epidemiološka situacija smiri, odnosno nakon što se ukinu ili ublaže mjere koje su trenutno na snazi za organizatore sportskih natjecanja.- izjavio je Ernest Petry, predsjednik Udruga. (LPS)

Proslava Dana Grada Gospića

POČAST POGINULIMA

Gradsko izaslanstvo odaje počast kod križa
Gradsko izaslanstvo odaje počast kod križa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. srpnja 2020. u 11.45 sati

GOSPIĆ - Povodom Današnjeg blagdana sv. Marije Magdalene i Dana Grada Gospića, jutros je kod velikog križa na Gradskom groblju sv. Marije Magdalene odana počast poginulim hrvatskim braniteljima. Na križ su položeni vijenci i zapaljene svijeća Grada Gospića, Ličko-senjske županije, udruga Domovinskog rata i drugih izaslanstava. Nakon toga bila je procesija do katedrala gdje je služena sveta misa. (MaĆ)

Proslava Dana Grada Gospića

ZNAČAJNA ULAGANJA U RAZVOJ

Gradonačelnik Starčević rezimirao dosadašnji rad.

Gosti i uzvanici na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Gospića u Smiljanu
Gosti i uzvanici na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Gospića u Smiljanu
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. srpnja 2020. u 21.30 sati

SMILJAN - Svečana sjednica Gradskog vijeća povodom sutrašnjeg Dana Grada i blagdana nebeske zaštitnice sv.Marije Magdalene održana je predvečer u dvorištu Memorijalnog centra Nikole Tesle.

Vijećnici i gosti okupili su se pod nekoliko gradskih plavih suncobrana a prvi se nazočnima obratio Petar Radošević, predsjednik Gradskog vijeća koji je dao kratki presjek rada u protekloj godini.

- Gospić je danas financijski stabilan i bez dugova., gradski se prihodi redovno naplaćuju i imamo najtransparentnije financiranje u državi.- istakao je gradonačelnik Karlo Starčević dodajući podatke o modernizaciji i izgradnji cesta, vodovoda i kanalizacije. Posebno je istakao povećanu skrb za djecu predškolskog iu školskog uzrasta i program pomoći u zapošljavanju 32 radnika.

- U Budačkoj ulici je završena kanalizacija i sada je na Hrvatskim cestama da završe kolovoz, stvorili smo uvjete za širokopojasnu mrežu i raspisan je natječaj za uređenja Trga Nikole Tesle i povratak njegovog spomenika u Gospić- rekao je Starčević.

U ime uzvanika slavljenicima je čestitke uputio Ante Franić, gradonačelnik Vrgorca i dr. Darko Milinović, ličko-senjski župan.

Na kraju svečanosti Radošević i Starčević uručili su ovogodišnja gradska priznanja:

Dobitnik Nagrade Grada Gospića za životno djelo je Drago Ratković, dr. med. specijalist interne medicine za osobit doprinos i ostvarene rezultate u zaštiti i unapređenju zdravlja građana Grada Gospića i Ličko senjske županije.

Dobitnik Nagrade Grada Gospića Mihovil Bogoslav Matković, prof. za osobit doprinos u promicanju imena i djela političara i književnika dr. Ante Starčevića i znanstvenika Nikole Tesle u Hrvatskoj i svijetu.

Priznanje Grada Gospića dobili su: HKUD "Široka Kula", Široka Kula - za izniman doprinos promicanju i očuvanju ličkih običaja, te glazbenog i folklornog nasljeđa; Odjela za nastavničke studije u Gospiću, Sveučilišta u Zadru za stogodišnju izobrazbu učiteljskog kadra, te očuvanje tradicije visokog školstva na području Grada Gospića i dr. sc. Joso Vrkljan za vrijedan doprinos visokoškolskom obrazovanju i razvoju lovstva na području grada Gospića kroz izdavanje stručnih i znanstvenih publikacija. (MaČ)

Obavijest iz Grada Gospića

Proslava BEZ KONCERATA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. SRPNJA 2020. U 13.15 SATI

GOSPIĆ - Zbog sigurnosti naših građana i očuvanja što povoljnije epidemiološke slike Grad Gospić ipak je odlučio odgoditi sva planirana koncertna događanja povodom Dana Grada Gospića.
Dakle odgađaju se:
- LIČKA VEČER koja se trebala održati 21. srpnja u 20:00 sati na Trgu Stjepana Radića
- KONCERT ZORICE KONDŽE koji se trebao održati na sam Dan Grada 22. srpnja u 22:00 sata.
- GROCKS - koncert grupe Teška industrija koji se trebao održati 31. srpnja u 22:00 sata na Trgu Stjepana Radića.

Isto tako obavještavamo sugrađane da će se manifestacija Glumci u Gospiću i predstava Mila Show održati kako je i planirano 27. srpnja u 20:30 sati u Atriju KIC-a, ali uz poštivanje svih epidemioloških mjera. (LPS)

Obavijest iz Grada Gospića

ODGOĐENE MANIFESTACIJE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. srpnja 2020. u 16 sati

GOSPIĆ - Iz gradske uprave danas popodne dobili smo slijedeću obavijest:
Poštovani sugrađani ovim putem vas sve obavještavamo da će se sva planirana događanja do kraja ovog tjedna na Trgu Stjepana Radića u sklopu GROCKS-a i manifestacije "Srpanj u Gospiću" odgoditi do daljnjeg. Naime, Nacionalni stožer Civilne zaštite danas je objavio da će Ministarstvo kulture u suradnji s epidemiolozima sljedeći tjedan donijeti detaljne upute o postupanju i načinima na koje će se moći organizirati kulturna, glazbena i druga događanja na otvorenom.
Slijedom toga Grad Gospić zajedno sa svojim ustanovama u kulturi pričekat će donošenje tih uputa kako bi događaje organizirali u skladu s trenutnom COVID- 19 situacijom te kako bi omogućili sve sigurnosne uvjete.

O svim događajima i njihovim novim terminima održavanja izvijestit ćemo javnost nakon donošenja detaljnih uputa od strane Ministarstva kulture i epidemiologa.

Grad pomaže učenike

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. srpnja 2020. u 16 sati

GOSPIĆ - Prema današnjem priopćenju Grad je učenicima osnovnih škola na svom području za nabavu školskog pribora osigurao 150 tisuća kuna. S obzirom da su sredstva za nabavu školskih udžbenika za osnovne škole već osigurana u državnom proračunu, Grad je za osnovnoškolce odlučio osigurati "drugi obrazovni materijal", odnosno za radne bilježnice (1. razred), likovne mape (1.-8. razred) i tehničke kutije (5.-8. razred). Tako je za učenike OŠ dr. Jure Turića Gospić, OŠ dr. Franje Tuđmana Lički Osik i OŠ "Dr. Ante Starčević" Pazarište Klanac u proračunu osigurano 150.000,00 kn za nabavu školskog pribora kako bi se što više roditelji rasteretili. Materijal će ih dočekati na školskim klupama. (LPS)

Uz jučerašnji Teslin rođendan

NOVI POGLED NA TESLU

Jučerašnji posjetitelji Smiljana i Tesline rodne kuće
Jučerašnji posjetitelji Smiljana i Tesline rodne kuće
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. srpnja 2020. u 13.30 sati

Fotoghrafije: Muzej Like Gospić

SMILJAN - Ovogodišnja proslava 164-og rođendana Nikole Tesle prošla je u ozračju posebnih uvjeta zbog epidemiološke situacije. Stoga su posjetitelji mogli u prekrasnom eksterijeru Memorijalnog centra Nikole Tesle razgledati izložbu "Kad sam bio dječak".

Autorice izložbe, koordinatorice za promotivne aktivnosti Centra Josipa Starčević-Prpić i Ivana Starčević te stručna voditeljica Ana-Marija Šolaja, izložbom su željele naglasiti iznimno važno razdoblje Teslinog odrastanja u Smiljanu i Gospiću. To je vrijeme stjecanja prvih spoznaja prirodnih sila, koje je mali Nikola kasnije kao etablirani izumitelj pretočio u svoje izume. Kroz 13 dokumentarnih panoa, saznaje se više o povijesti Smiljana, životu u drugoj polovici 19. st., rođenju i prvim koracima dječaka, ali i anegdotama koje nam je u svojoj Autobiografiji zapisao sam Tesla.

Drugi dio izložbe odnosi se na samostojeće ilustracije životinja s pričama koje proizlaze iz prirodnog okružja sa zanimljivim postavom u središnjem dijelu parka. Uz to su izloženi eksponati poput školskih pomagala češke tvrtke "Houdek & Hervert" iz 19. st., posuđenih iz Odjela za nastavničke studije u Gospiću, maketa povijesnog dijela Centra koju je izradio Vlado Bušljeta i rekonstrukcije praskalice ili pucaljke, kao i rekonstrukcije vjetrenjače i mlina koje su izradila djeca na nedavnoj radionici Zajednice tehničke kulture Gospića.

Svi tekstovi su rađeni dvojezično (hrv./eng.) jer je pred izložbom "Kad sam bio dječak" dug je put diljem Hrvatske i inozemstva s ciljem promocije Nikole Tesle, Memorijalnog centra, ali i Smiljana i Gospića koji su ostavili značajan trag u odrastanju ličkog genija. (LPS)

Tesle i djeca

IGRAONICA U JASIKOVCU

Danas su vrtićari uživali na svježem zraku u JAsikovcu
Danas su vrtićari uživali na svježem zraku u JAsikovcu
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. srpnja 2020. u 11.40 sati

GOSPIĆ - U suradnji Društva Naša djeca i Dječjeg vrtića Pahuljica danas je nekoliko sati u izletištu Jasikovac provela grupa od tridesetak djece. Najprije su poslušali predavanje o Nikoli Tesli jer mu je danas 164. rođendan, a naklon toga neki su prešli na crtanje lika Nikole Tesle, a drugi su uživali na dobro uređenom dječjem igralištu. (MaČ)

Društvo naše Djeca Gospić

NOVE LJETNE AKTIVNOSTI

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. SRPNJA 2020. u 19.40 sati

GOSPIĆ - Društvo "Naša djeca" s 1. lipnjem započelo je provedbu projekta "Minute razonode". Projekt se po drugi puta provodi uz financijsku potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a traje godinu dana.

Za provedbu aktivnosti tom je prilikom osigurano 83.000 kuna. Kroz projekt osigurana su sredstva za provedbu aktivnosti s djecom, "Kreativko", "Igraonica", pokreće se nova aktivnost "Mali znanstvenici", plesnu skupinu "Ritmix" te Bajkaonice, Aktivnosti za djecu u bolnici, Lutkarske skupine "Maslačak i Točkica" kao volonterske aktivnosti koje se odvijaju tijekom godine. Također u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana obitelji u slijedećoj godini, planira se realizirati obiteljski piknik, za koji ćemo detaljnije informacije objaviti kada dođe vrijeme.

- Koristimo priliku pozvati zainteresiranu djecu za uključivanje i ljetne aktivnosti" Igraonica" i "Kreativko" - kreativne radionice, da nam se jave na broj mobitela: 099/245 4054 te INBOX porukom na našoj Facebook stranici. Prijave traju do 13. srpnja. - kaže Sanja Puškarić-Delač, predsjednica Udruge

Ljetne aktivnosti održavati će se u dvorištu Pučkog otvorenog učilišta koji je ujedno i partner na projektu, a koji je Društvu ustupio prostor jedne učionice na korištenje za realizaciju svih aktivnosti. Prije provedbe ljetnih aktivnosti, planirana je jedna do dvije volonterske akcije gdje će volonteri izraditi klupe i stolove te pripremiti prostor za aktivnosti. Pozivamo i sve zainteresirane građane da nam se jave ukoliko žele pomoći pri realizaciji ovih aktivnosti. Sve aktivnosti za djecu potpuno su besplatne. (LPS)

Uz Teslin rođendan

GEOMETRIJA PRIRODE

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. srpnja 2020. u 15.15 sati

GOSPIĆ - Uz rođendan znanstvenika Nikole Tesle Likovna udruga Lika priređuje izložbu Geometrija prirode umjetnice Ivane Ožetski koja je završila zagrebačku Akademiju likovnih umjetnosti. Sudjelovala je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama. Izložba se otvara na sam Teslin rođendan 10. srpnja u 19 sati u prostorijama Udruge u Pučkom učilištu u 19 sati.

Uz Teslin rođendan

TESLA - MOĆ SVJETLOSTI

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. srpnja 2020. u 15 sati

GOSPIĆ
- Svjetlosnim spektaklom Tesla- moć svijetlosti, koji je na žalost poznavatelja hrvatskog jezika angliniriran i nazvan: "Tesla Power of Lights" biti će obilježen Teslin 164. rođendan. Naime, Grada Gospić i Turistička zajednica za 10., 11. i 12. srpnja spektakla priređuju lasersu nebesku zabavu . Osim toga svi objekti u kojima je Tesla živio ili radio biti će posebno osvijetljene tih dana u večernjim satima. Za najmlađe na Trgu Stjepana Radića biti će postavljen Interaktivna ploča s kojeg će djeca bojiti sprave u dječjem parku (laserom).
Grad Gospić i Turistička zajednica grada Gospića pozivaju vas da prošetate ulicama grada tih dana. S obzirom na situaciju s epidemijom korona virusa, molimo da se svi zajedno ponašamo krajnje odgovorno i poštujemo naputke epidemiologa kao i sve propisane mjere zaštite.

Počeo Srpanj u Gospiću

PROGRAMI NA OTVORENOM

Zbog sarsa ovogodišnja proslava Dana grada tijekom ovog mjeseca biti će isključivo na Trgu Stjepana radići i drugim otvorenim prostorima.

Zamjenica Prša i pročelnica Kaleb-Asić
Zamjenica Prša i pročelnica Kaleb-Asić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. srpnja 2020. u 13.20 sati, dopuna u 16.45 sati

GOSPIĆ - Danas su zamjenica gradonačelnika Kristina Prša i pročelnica Ivana Kaleb-Asić imale konferenciju za novinare povodom proslave Dana grada 22. srpnja. Kako što je to već godinama uobičajeno i ovaj srpanj biri će brojne manifestacije za sve stanovnike ličke metropole.

Zbog opasnosti od širenja zaraze sarsa neke su tradicionalne manifestacije otkazane zbog zdravlja sudionika, a dobar dio drugih događaja izlazi na otvorene prostore od Trga Stjepana Radića do Parka Jasikovac.Manifestacije počinji večeras prvim koncertom na Trgu.

Važno je napomenuti da će se u svim manifestacijama poštivati propisana pravila ponašanja, a i neka eventualno nova o zabranama okupljanja. (LPS)

Kompletan program imate na donjoj poveznici:

www.licke-novine.hr/oglasi%202018/oglasi.html

PRIOPĆENJE IZ GRADA GOSPIĆA:
Poštovane sugrađanke i sugrađani!
Budući da se u srpnju već tradicionalno svake godine održava manifestacija "Srpanj u Gospiću" koja obiluje zabavnim, glazbenim, sportskim, kulturnim i drugim događanjima Grad Gospić tu manifestaciju organizira i ove godine u razdoblju od 3. do 31. srpnja. Jedan od značajnih događaja kroz srpanj svakako je i GROCKS - Gospićka rock scena u sklopu koje će se održati tri koncerta. Još jedan koncert Zorice Kondže i orkestra održat će se i na sam Dan Grada Gospića i blagdan Svete Marije Magdalene.

Sve manifestacije, uključujući i GROCKS, upravo zbog prostranosti gradskog Trga Stjepana Radića, održavat će se na Trgu. Grad Gospić pri organizaciji događaja poštivat će sve mjere i naputke Nacionalnog stožera civilne zaštite, unajmit će veći broj zaštitara koji će održavati red i sigurnost građana te upozoravati na važnost fizičke distance.

Grad Gospić zatražio je službeno očitovanje Županijskog Stožera Civilne zaštite, te je nakon konzultacije s epidemiološkom službom Zavoda za javno zdravstvo LSŽ, stigla pisana preporuka da nema potrebe za otkazivanjem manifestacija, te je Stožer još jednom pozvao sugrađane da se pridržavaju svih mjera zaštite.

Stoga, poštovane sugrađanke i sugrađani, ponašajmo se svi zajedno krajnje odgovorno i poštujmo naputke epidemiologa kao i sve propisane mjere zaštite. Preporuke za ponašanje tijekom održavanja javnih događaja i okupljanja su sljedeće:

1.Opće preporuke
Pojačana osobna higijena. Treba izbjegavati nečistim rukama dodirivati usta, nos, oči i lice. Fizička udaljenost. Za cijelo vrijeme boravka u svim prostorima, uključujući dolazak i odlazak, preporučuje se održavanje fizičkog razmaka između osoba od 1,5 metra. Pravilo fizičke udaljenosti ne mora se primjenjivati između članova istog kućanstva ili osoba koje su uobičajeno u bliskom kontaktu.
Maske za lice. Preporučuje se korištenje maske za lice ili medicinskih maski u zatvorenim prostorima za osobe koje imaju rizik od razvoja težeg oblika bolesti COVID-19 u slučaju zaraze s novim korona virusom.
2. Ograničenje ukupnog broja sudionika
Ograničenje ukupnog broja sudionika. Omogućuje se organiziranje javnih događanja i okupljanja osoba na otvorenim prostorima odnosno u zatvorenim prostorima. Najveći broj osoba koje mogu istovremeno boraviti u zatvorenim i na otvorenim prostorima, uz poštovanje preporučenog fizičkog razmaka od 1,5 metra među posjetiteljima, odnosno raspodjele površine otvorenog odnosno zatvorenog prostora od po četiri četvorna metra po osobi je prikazan u tablici.
Maksimalni broj osoba koje mogu biti prisutne na javnim okupljanjima ili događanjima u
zatvorenim prostorima je 300, a na otvorenom 500. Maksimalni broj osoba koje mogu biti prisutne na javnim okupljanjima ili događanjima na otvorenim ili u zatvorenim prostorima podložan je promjeni sukladno rezultatima situacijske analize i kontinuirane epidemiološke procjene stanja.GROKS 2020.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. SRPNJA 2020. U 8.45 SATI

GOSPIĆ - Gospićka rock scena, popularni GROCKS održava se 13 godina za redom. Zbog korona virusa i mjera opreza ovve se godine održava na Trgu Stjepana Radića. Više nego odlična imena upotpunit će, ne samo GROCKS, već i manifestaciju Srpanj u Gospiću.

Ovogodišnju Gospićku rock scenu otvara Crvena jabuka, grupa koja usrećuje generacije obožavatelja. Legendarni Žera i Crvena jabuka na Trgu Stjepana Radića nastupit će danas 3. srpnja. U subotu 18. srpnja publiku će zabavljati Jurica Pađen i Aerodrom, grupa koja je prošle godine proslavila 40 godina karijere, a čije hitove svi znamo. I za kraj GROCKS-a, u petak 31. srpnja točku na i ovogodišnjeg GROCKS-a stavit će grupe Teška industrija, rock sastav koji svojom glazbom i nastupima oduševljava više od 45 godina, još od vremena dok je u njoj pjevao Vajta, pa sve do sada, odnosno ponovnog okupljanja 2007. (LPS)

GRADSKO VIJEĆE GOSPIĆ

PUKLA KOALICIJA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. SRPNJA 2020. U 17.30 SATI

GOSPIĆ - Danas u 15.30 sati počela je sjednica Gradskog vijeća, a na našu adresu u 15.51 sati stiglo je priopćenje slijedećih vijećnika: Ivan Bronzović, Jadranka Pejnović, Vlatka devčić-Stilinović i Marijan Brkljačić.

U priopćenju se kaže:
- Unatoč našim nastojanjima prema povjereniku HDZ- a Ivici Radoševiću i predsjedniku Gradskog vijeća kako bi se Klub HDZ-a, HSS-a, HSP-a AS i Nezavisne liste sastajao dva, tri dana prije svake sjednice Gradskog vijeća da analizira dnevni red kako bi argumentirano mogli glasovati, naša nastojanja nisu prihvaćena.

Kako se i danas kao i nebrojeno puta do sada ponovila ista situacija, a tiče se vrlo bitnih točaka dnevnog reda (nova imenovanja, dodatna zaduženja…) povjerenik HDZ-a Ivica Radošević ponovno nije smatrao potrebnim sazvati Klub kako bi mogli zauzeti stav oko točaka dnevnog reda, a koje se tiču daljnjeg zaduženja i financijskih opterećenja Grada Gospića.

Nezadovoljni višegodišnjom situacijom i ne funkcioniranjem kluba HDZ-a i koalicijskih partnera odlučili smo istupiti iz istoga. Od danas djelujemo kao posebni Klub nezavisnih vijećnika i HSS- a te napominjemo da predsjednik Gradskog vijeća Petar Radošević više nema našu bezuvjetnu podršku. Još jednom napominjemo da je ne funkcioniranje kluba rezultiralo zapravo izostajanjem političkih stavova, nemogućnosti argumentirane rasprave kao bitni instrumenti političke borbe koja ima za cilj unapređenje kvalitete života i razvoja našeg grada te je to razlog izlaska iz Kluba HDZ-a i koalicijskih partnera. Na kraju napominjemo da smo spremni kao novi Klub nezavisnih vijećnika i HSS-a poduprijeti na Gradskom vijeću sve dobre projekte koji su u interesu građana ovog grada. (LPS)

Potpora za širokopojasnu mrežu

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. SRPNJA 2020. U 19 SATI

GOSPIĆ - Gradu Gospiću kao nositelju projekta; uz Grad Otočac i Općinu Plitvička Jezera koji sudjeluju u projektu; odobrena su financijska sredstva u maksimalnom iznosu od preko 75 milijuna kuna provedbu Projekta razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa.

Za područje grada Gospića ovaj projekt je ukupne vrijednosti nešto preko 98 milijuna kuna i ovo jedan od financijski najvrjednijih projekata financiranih sredstvima EU u Gradu Gospiću u posljednjih nekoliko desetljeća. Ovaj projekt rezultat je dugotrajnog i vrijednog rada koji je započeo u srpnju 2017., a obuhvaća implementaciju nepokretne širokopojasne pristupne mreže sljedeće generacije (NGA) brzine od 100 Mbit/s na područjima svih naselja grada Gospića, grada Otočca i općine Plitvička Jezera na kojima trenutno nisu dostupne usluge širokopojasnog pristupa velikih brzina, odnosno na područjima na kojima operatori u sljedeće tri godine ne planiraju ulaganja u nepokretne širokopojasne pristupne mreže sljedeće generacije. Drugim riječima, svako naše selo i zaselak imat će pristup mreži i to velike brzine.

Gospić prvi grad u Ličko-senjskoj županiji koji će krenuti u provedbu ovog projekta, a s obzirom na nove informacijske i komunikacijske trendove koji zahtijevaju sve veću digitalizaciju, implementacijom pristupne širokopojasne mreže velike brzine na području grada Gospića uvelike će se pridonijeti poboljšanju kvalitete razvoja gospodarstva, ali isto tako i turizma za čiji su razvoj i napredak neophodne ovakve nove tehnologije.(LPS)

Prevencijom do zdravlja

KARDIOVASKULARNE BOLESTI

Gospićanima je danas o zdravlju govorio dr. Ivan Sesar.

Dr. Ivan Sesar drži predavanje u Gospiću/SNimio Marko Čuljat
Dr. Ivan Sesar drži predavanje u Gospiću/SNimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. srpnja 2020. u 18.45 sati

GOSPIĆ - Grad Gospić je uz potporu europskih fondova organizirao seriju predavanja iz projekta Okreni list. Danas je sugrađanima o kardiovaskularnim bolestima govorio dr. med. Ivan Sesar, spec. interne medicine, subspec. kardiolog koji je u Gospiću već skoro punih 27 godina, a dvije godine prije iz svog Širokog Brijega gdje je dao otkaz krajem 1991. i počeo raditi u Općoj bolnici Ogulin. Iz Ogulina je prešao je prešao Kapelu i bio voditelj zdravstvene ambulante u Brinju. Na predavanju je bilo malo slušatelja jer je u vani bilo okruglo 30 stupnjeva.

- Iz godine u godinu na našem području evidentan je napredak u odnosu prema osobnom i obiteljskom zdravlju što se može zahvaliti suvremenoj medicini i napretku koji je evidentan na području naše županije, u našoj Bolnici i napretku pojedinih kolega. Svake godine dolaze nove kolegice i kolege sa specijalizacije i s novim znanjem, a dio liječnika koji u našoj ustanovi rade godinama i desetljećima dio svog slobodnog vremena posvećuju osobnoj edukaciji što poboljšava i zdravlje bolesnika. Oni su svoje znanje svakodnevno spremni u praksi primijeniti na dobrobit naših građana, odnosno stanovnika Like i šire.- izjavio je za Ličke novine dr. Sesar. (MaČ)

PONOVO POLICAJCI U BIJELOME

Ratna prometna ophodnja u srpnju 1995/Foto Arhiva Lika pressa, snimio Marko ČULJAT
Ratna prometna ophodnja u srpnju 1995/Foto Arhiva Lika pressa, snimio Marko ČULJAT
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. lipnja 2020. u 10.15 sati

GOSPIĆ - Grad Gospić je prvu jedinicu Prometne mladeži u suradnji s Policijskom upravom ustrojio prije točno 25 godina, a pripadnike u zajedničkoj ophodnji grada s policajcem pronalazim u arhivi Lika pressa iz toga doba.

Jutros je Karlo Starčević, gospićki gradonačelnik s četvero roditelja potpisao ugovor o radu njihove djece u Jedinici prometne mladeži. Oni će tijekom narednog mjeseca sudjelovati u regulaciji prometa i steći jedno novo životno iskustvo. Ranijih godina neki od tih momaka i djevojaka zaputili su se na policijsko školovanje. (MaČ)

Okreni list

PREDAVANJE O ALKOHOLIZMU

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. LIPNJA 2020. U 9 SATI

GOSPIĆ - Grad Gospić uz potporu europskih fondova realizira projekt Okreni list u sklopu kojeg se održavaju predavanja o zdravlju. Novo predavanje je sutra u srijedu, 24. lipnja s početkom u 17.30 sati u KIC-u. Gospićanima će o sprječavanju ovisnosti o alkoholu govoriti profesorica psihijatrije Kristina Manestar. (LPS)

Novo predavanje o zdravlju

DEBLJINA - STIL ŽIVOTA ILI BOLEST

Doktorica Krmpotić na predavanju o težini
Doktorica Krmpotić na predavanju o težini
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. lipnja 2020. u 18.45 sati

GOSPIĆ - Grad Gospić uz potporu europskih fondova organizira predavanja o zdravlju. Danas je o idealnoj tjelesnoj težini održala predavanje dr. med. Ivanka Krmpotić, spec. internist endokrinolog-dijabetolog iz Opće bolnice. Ona već puna dva desetljeća vodi brigo na našem zdravlju - bavi se osobama oboljelima od šećerne bolesti, osobama s prekomjernom tjelesnom težinom, osobama koje imaju problema s krvnim tlakom.

- Mogu reći da Ličani vole jesti, isto tako mogu reći da jedu dobro i kvalitetno, ali jedu previše. Dakle jedu više nego što troše i morali bi se osvijestiti da za debljina nije odgovoran netko drugi već svatko odgovara sam za sebe. Svatko mora pronaći idealnu ravnotežu između količine hrane koju unosi jer ta hrana stvara energiju i energije koju će potrošiti svojim svakodnevnim aktivnostima. Naime, debljina nastaje tako da unosimo više nego što trošimo- izjavila je doktorica Krmpotić. (MaČ)

Gospićka placa tri godine poslije

NIŠTA BEZ SUNCOBRANA POD KROVOM

Nova gospićka placa koju prozvaše tržnicom nije se pokazala uspješnom investicijom.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. lipnja 2020. u 19.45 sati

GOSPIĆ - Nekadašnji čelnici rekoše da im je bila namjera da gospićka placa, koju su preimenovali u tržnicu uz dosta milijuna kuna koji su mavom otišli u Bosnu, namjeravali da će na ponudi građanima biti ciloga tiedna. Međutim, eto su tri godine prošle jošte u travnju, ali tržnica nije ostala placa. Gracki oci su planirali raznorazne dane od kojih nije ostvareno ništa, a stalno je samo otvorena Robertova mesnica.

Njima nije bilo dovoljno loše iskustvo sa "Seljačkom tržnicom" koja je prije toga na silu ustanovljena u unutrašnjosti saća Autobusnog kolodvora, a od koje nisu ostale niti uspomene. O uvjetima rada dobro govori ova naše fotografija koja nije snimljena na plaži vengo na placi u Smiljanskoj ulici. Kad zajari prolitnje sunce, a krov je privisok, onda se izvlači i suncobran, a zimi ne pomaže ni kišobran. Najgore je što na placu dolazi sve manje placara. Recimo, nedostaje nama koji smo odrestali s placom i veselim vrtuljkom, majstor Jojan koji je bija poslidnji lički ajmar, remenar i komotar. Zna je on sve radit što je tribalo za konje, a radija j' i futrole za pištolje braniteljima. Meni jošte fali edna piljarica iz Ogulina koja je edina na ciloj placi imala korabu koju sam volija pojist i sirovu i kuvanu. Sad to niko ne prodaje. Ne trebi ni spominjati one stare trgovce koji su postali sinonimi. Recimo obitelj Biondić iz Žabičke ulice, koja je frazem za zlato - biondićevo zlato jerbo su prodavali razno razne drangulije za ređenje. Ili Pikula iz Križpolja koji je u ratu edini ima satove za prodat, a už nji je prodava i karte za kartanje…

Izvukli smo iz arhive Youtubea kratki filmić s otvaranja placa pa pogledajte što je Ana Golubova iz Smiljana u bebu rekla arhitekti koji je projektira novu tržnicu:

youtu.be/L-dwbLfCS8U

Gospić na putu u e-društvo

LAKO DO PODATAKA ZA BEBU

Gospić je jedan od tri prva hrvatska grada koji je u sustavu e-novorođenče.

Promocija e-novorođenčeta u Gospiću
Promocija e-novorođenčeta u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. lipnja 2020. u 15.45 sati

GOSPIĆ - Zahvaljujući pravodobnom priključenju Grada Gospića na državni program e-novorođenče u jedinom ličkom rodilištu u Općoj bolnici već se pola godine koristi virtualno prijavljivanje novorođenčeta tako da su roditelji pošteđeni mučnog obilaska kojekakvih ureda.

Danas je ministar uprave Ivan Malenica s državnom tajnicom Katicom Prpić, u nazočnosti čelništva Bolnice i Grada, mr. Sandri Čubelić, ravnateljici Bolnice predao čitač za e-novorođenče.

-Ova naša usluga omogućuje prijavu djeteta i svih drugih aktivnosti nakon rođenja. Na jednom je dnom je mjestu kompletan proces. Program je nadograđen zahtjevom za jedinice lokalne samouprave za naknadu za novorođenče. Grad Gospić je uz Grad Rijeku i Grad Šibenik među prvim pristupio toj usluzi. Nama je u Ministarstvu drago da postoji interes lokalne samouprave, a razvijat ćemo i nove e-programe. Sada oko milijun građana koristi sustav e-građani. - rekao je ministar Malenica dodajući da za nekoliko mjeseci u povijest odlaze i biljezi.

- Bolnički informatički sustav je povezan s e-novorođenčetom čime smo roditeljima ukinuli šetanje po uredima u periodu kada se teško snalaze u papirologiji.- rekla je ravnateljica Čubelić.

- NA ovoj mogućnosti zahvaljujem se državi Ministarstvu i državnoj tajnici Katici Prpić. Ovaj se program već prakticira u dječjem vrtiću. Zbog toga se osjećamo naprenima i da smo u samom hrvatskom vrhu u Republici Hrvatskoj.-rekao je gradonačelnik gospića Karlo Starčević. (MAČ)

Srijedom o zdravlju

IDEALNA TEŽINA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. LIPNJA 2020. U 11.45 SATI

GOSPIĆ - Grad Gospić uz potporu europskih fondova organizira predavanja i zdravlju. Predavači su, u pravilu, gospićki liječnici. Iduće srijede, 17. lipnja s početkom u 17.30 sati u KIC-u o idealnoj tjelesnoj težini održat će Ivanka Krmpotić, dr. med. spec. interne medicine, subspec. endokrinolog-dijabetolog iz Opće bolnice. (MAČ)

Lički Osik

PODIJELJEN SAKRAMENT OSMOŠKOLCIMA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. lipnja 2020. u 22.45 sati

LIČKI OSIK - Danas, na Nedjelju Presvetog trojstva u župnoj crkvi sv. Josipa bilo posebno svečano. Procesiju i svetu misu predvodio je msgr. Mile Bogović, gospićko-senjski biskup koji je podijelio sakrament potvrde 21 krizmaniku, polaznicima osmom razreda Osnovne škole dr-Franje Tuđmana. (MAČ)

Dječji vrtić Pahuljica

GRAD OPREMIO IGRALIŠTE

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. lipnja 2020. u 18.30 sati

GOSPIĆ - Projektom ulaganja u dječje vrtiće Grad Gospić uredio je igrališta dječjih vrtića u ukupnoj vrijednosti od preko 735 tisuća kuna.

Vanjsko igralište gospićkog Dječjeg vrtića Pahuljica bogatije je za nekoliko novih igrala kao i za novu specijalnu antistres podlogu. Povodom završetka druge faze Vrtić su posjetili predstavnici Grada Gospića i Komunalca koji je bio izvođač radova.

- Cilj Projekta je osiguravanjem adekvatnog i sigurnog prostora za igru i boravak djece na igralištu u sklopu dječjeg vrtića, kroz poboljšanje dostupnosti lokalne infrastrukture, doprinijeti socijalnoj i demografskoj revitalizaciji područja. Prva faza ovog projekta provedena je 2018. uz financijsku potporu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije iz Programa podrške regionalnom razvoju, dok je druga faza projekta sufinancirana sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije kroz program podrške brdsko-planinskim područjima s 200.000 kuna - istaknuo je voditelj projekta Marko Bošnjak.

Da su ova sredstva utrošena na najbolji mogući način potvrđuju nasmijana lica mališana koji su oduševljeno prionuli igri na novim igralima.

- Ovakva ulaganja kojima se poboljšava kvaliteta naše ustanove su nam od iznimnog značaja, stoga ovim putem zahvaljujem Gradu Gospiću koji je uložio trud i znanje u provedbi Projekta. - kazala je ravnateljica Snježana Biškupović. (LPS)

Gradska potpora za

VATROGASNI DOM

Dom dobiva novi pokrov o stotoj godišnjici gradnje.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. lipnja 2020. u 18 sati

GOSPIĆ - Još prošle godine su započeli radovi na zamjeni pokrova nekadašnjeg DVD doma u parku Kolakovac. Tu je sada smještena Javna profesionalna vatrogasna postrojba. Zamjena pokrova uskoro će biti završena i time obilježena stota godišnjica izgradnje Doma u doba općinskog načelnika Josana Kolakovića, koji je nabavio i prvi kamion cisternu švicarske marke Saurer. Sanacija je bila neophodna jer je poslije rata za pokrov stavljena nekakva kanadska šimla od ljepenke koja je propala, a sada se završava 500 četvornih metara pokrova od glaziranog crijepa.

Zamjenica gradonačelnika Gospića Kristina Prša i djelatnici Odsjeka za gospodarstvo i ruralni razvoj Marko Bošnjak i Nikolina Baburić-Brkljačić danas su obišli radilište. Radovi su financirani projektom podrške brdsko-planinskim područjima koji za cilj ima pridonijeti njihovom gospodarskom i svekolikom razvoju. U sklopu programa između Grada Gospića i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije prošle je godine potpisan ugovor o sufinanciranju i osigurano je 150 tisuća kuna. Ukupna vrijednost projekta je preko 260 tisuća kuna.

Inače, znanja radi DVD, odnosno Dobrovoljno vatrogasno društvo zvanično je osnovano 1879. Međutim, prva vatrogasna pumpa za vatrogasnu četu nabavljena je nešto ranije - 1864. baš kada je obitelj Tesla doselila iz Smiljana u Gospić. Vatrogasci su htjeli na Novčici demonstrirati rad šprice ali na mlaznici nije bilo ni kapi vode, to je brzo shvatio mali Nikola, zašao u mulj napojišta podigao usisnu košaru pa je i špica proradila.

Već godinama je u planu gradnja novog vatrogasnog doma u Kaniži Gospićkoj, u nekadašnjoj vojarni, jer je prostor u Kolakovcu pretijesan za svu vatrogasnu mehanizaciju i opremu. (MAČ)

Okreni list

PREDAVANJE O BOLESTIMA DIŠNOG SUSTAVA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. LIPNJA 2020. U 19.45 SATI

GOSPIĆ - U organizaciji Grada Gospića, a u sklopu realizacije projekta Okreni list, mr. Sandra Čubelić, pedijatrica i ravnateljica Opće bolnice danas je održala predavanje o bolestima dišnog sustava i alergijama. Predavanje je bilo pripremljeno za početak travnja, kada su inače najčešći i najveći problemi s disanjem ali je moralo biti odgođeno zbog pandemije korona virusa covid-19 koji također pripada u opake bolesti dišnog sustava.

- Dišni sustav je kompleksan i osjetljiv. Treba disati na nos čime će se spriječiti udisanje prašine ali i alergena, a zrak se ovlaži i dolazi pripremljen u organizam. U proljeće jako puno ljudi ima alergije.-istakla je doktorica Čubelić.

Zatim je detaljno opisivala pojedine vrste oboljenja dišnog sustava od najranije dojenačke dobi do starosti i ovisnosti o pušenju. Posebno se osvrnula na nedavnu pandemije korona virusa koji je mutirao i nije se znalo kako će sve završiti. I u gospićkoj bolnici su na vrijeme napravili pripreme, a poseban poticaj je bio dolazak prvog pacijenta kod koga je potvrđeno oboljenje. Ubrzo je kompletno osoblje bilo na nogama i pripremljen je izolirani odjel za takve pacijente u kome je, na svu sreću bilo samo nekoliko pacijenata.

- U borbi protiv korone od našeg prvog pacijenta do posebno izoliranog odjela prošlo je samo mjesec dana. Dobro je što bolničko osoblje nije obolijevalo i što nije bilo obolijevanja u domu za starije osobe.- rekla je Čubelić, dodavši da je temelje borbe protiv ovakvih i sličnih zaraza udario još u prošlom stoljeću u cijelome svijetu dr. Andrija Štampar tumačeći značaj redovitog pranja ruku i cijepljenja male djece. (MaČ)

Promocija zdravlja i prevencija bolesti

Predavanje o dišnom sustavu

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. lipnja 2020. u 10.15 sati

GOSPIĆ - U organizaciji Grada Gospića, u sklopu projekta Okreni list, mr. Sandra Čubelić, pedijatrica u Općoj bolnici sutra (srijeda) će održati predavanje o bolestima dišnog sustava i alergijama. Predavanje u KIC-u počinje u 17.30 sati. (LPS)

Priopćenje Usluge Gospić

UGROŽENA VODOOPSKRBA

Grad Gospić odbio pomoći program Usluge za poboljšanje vodoopskrbe.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. svibnja 2020. u 14.15 sati

GOSPIĆ - Iz Usluge gospićko-perušićkog poduzeća za vodoopskrbu i odvodnju dobili smo priopćenje za javnost iz koga smo na brzinu izvukli nekoliko činjenica.

O problemima vodoopskrbe autor ovih redaka često je pisao u svojoj profesionalnoj karijeri. Prije par godina objavili smo čak i video zapis s najnovijeg nalazišta ogromnih zaliha pitke vode u Divoselu otkuda bi se moglo crpiti čak 120 litara vode u sekundi što bi dugoročno zadovoljavalo, kako potrebe građana, tako i poduzetnika. Čak je izrađena i sva potrebna dokumentacija za tu investiciju u ukupnom iznosu preko 215 milijuna kuna. Veći dio sredstava, 144 milijuna bila bi sredstva Europske unije, 70 milijuna bi bila nacionalna sredstva, Općina Perušić trebala je osigurati 3,7 a Grad Gospić 15 milijuna kuna.

U cilju početka realizacije ovog značajnog ulaganja Usluga je nedavno zatražila kreditno zaduženje od Grada Gospića na 1,5 milijun kuna ali je glatko odbijena.

Koga zanimaju detalji neka pogleda poveznicu:

www.facebook.com/100108044989898/photos/a.118668699800499/130071105326925/?type=3&theater

Potpora gospodarstvu Gospića

OBJAVLJENA JE LISTA GRADSKIH POTPORA

Za potpore u travnju potrebno preko 130 tisuća kuna.

Gostionice su sve bile zatvorene
Gostionice su sve bile zatvorene
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. svibnja 2020. u 18.30 sati

GOSPIĆ - Sukladno Javnom pozivu za podnošenje zahtjeva za dodjelu potpora gospodarskim subjektima, a temeljem Odluke o dodjeli bespovratnih financijskih sredstava namijenjenih ublažavanju posljedica izazvanih epidemijom korona virusa COVID - 19 ("Službeni vjesnik Grada Gospića" broj 4/2020.) dodijeljene su potpore.

U periodu od 2. do 30. travnja zaprimljena su 82 zahtjeva za dodjelu potpora od čega su kriterijima propisanim Odlukom udovoljila 63 poslovna subjekta s područja grada Gospića. Do sada je ukupno isplaćeno 130.500 kuna.

Razdoblje i trajanje potpore je od 1. travnja do 30. lipnja, te će se za svaki mjesec isplate, objaviti listu poslovnih subjekata prema abecednom redu naziva poslodavca ili korisnika potpore i sadrži OIB i iznos potpore.

Grad Gospić podsjeća gospodarstvenike da će se prijave zaprimati i dalje te da će se sredstva za potpore poduzetništvu isplaćivati i u svibnju i lipnju ove godine. Isplaćena sredstva mogu se, između ostalog, koristiti i za nabavku sredstva za dezinfekciju, kupovinu maski, rukavica i ostalog pribora potrebnog za nastavak rada uz poštivanje Odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Lista poslovnih subjekata koji su udovoljili kriterijima i ostvarili potporu nalazi se na slijedećoj poveznici

gospic.hr/grad-gospic-objavio-popis-poslovnih-subjekata-koji-su-ostvarili-pravo-na-potporu

Uz sutrašnju 83. godišnjicu masakra Ličana u Senju

NEZABORAVNE ŽRTVE BUDUĆNOSTI

Zbog virusa danas je odavanje počasti Senjskim žrtvama bilo skromno. Odana počast i hrvatskim žrtvama partizanskih zločina.

Počast gradskih čelnika Senjskim žrtvama
Počast gradskih čelnika Senjskim žrtvama
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. svibnja 2020. u 15.20 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Dan uoči velikog masakra mladeži u Senju 1937. godine održana je skromna komemoracija kod njihovog skupnog spomenika u Gradskom groblju sv. Marije Magdalene gdje su sahranjeni prije 83 godine.

Bio je to sračunati i pomno organizirani zločin beogradskih vlastodržaca preko istomišljenika u Gospiću kako bi spriječili Ličane i sklopu svekolike velikosrpske i četničke politike. Ne treba zaboraviti, da je tada u Gospiću "ilegalnu" četničku organizaciju vodio dr. Petar Zec, direktor Bolnice, koji je likvidirao i Karla Brkljačića - Kacana, HSS-ova sabornika, koji je čak bio i kraljevski namjesnik odnosno zamjenik tadanjeg hrvatskoh bana Perovića u Kraljevskom namjesničkom vijeću. Kakav je to četnik bio govore i podaci iz njegove biografije da je u jedan srpski rat pa u Prvi svjetski rat jnapustio u Gospić i išao liječiti srbijanske borce. Nakon trećeg odlaska u Beoghrada nije se vratio jer su ga streljali partizani krajem 1994. godine, a bio se sklonio u ondašnji Crveni križ.

Danas je vijenac položilo gradsko izaslanstvo na čelu s gradonačelnikom Karlom Starčevićem, a svijeću je zapalila i Podružnica Hrvatskog društva političkih zatvrenika na čiju je inicijativu nakon molitve Senjskim žrtvama koju je predvodio župnik Mario Vezgeč, svetom vodom poškropio i skupnu grobnicu nešto zemnih ostatak Gospićana koje su partizani pobili 1945. i nekoliko godina kasnije, a čije su kosti pronađene prilikom graševinskih radova na cesti uz groblje, gdje se nalaze ostaci tisuća pobijenih Hrvata o kojima ni današnje vlasti ne iskazuju volju da ih se dostojno sahrani i obilježi.

Korona i petak

GUŽVA KA' I PRIJE

Gužva na ulazu u placu
Gužva na ulazu u placu
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. SVIBNJA 2020. u 13.45 sati

GOSPIĆ - Ugodan i sunčan proljetni dan izmamio je iz domova i kancelarija brojne kupce na placu u Smiljanskoj ulici. Bila je gužva ka' i prije opasnosti od korone. Ovo je treći petak za redom da sam odbio stati u filu za nešto zelenjave. (MAČ)

Briga o djeci predškolskog uzrasta

OSIGURANI UVJETI ZA RAD VRTIĆA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. svibnja 2020. u 9.15 sati

GOSPIĆ - Dječji vrtić Pahuljica počinje raditi u ponedjeljak 11. svibnja. U Vrtiću kojem je osnivač Grad Gospić osigurani su potrebni uvjeti za nastavak odgojno-obrazovnog rada uz strogo poštivanje epidemioloških mjera kojima je namjera suzbiti i širenje zaraze korona virusom.

S područja Grada Gospića za pohađanje vrtića prijavilo se 75 anketiranih roditelja, od kojih je pet u Ličkom Osiku i Vrtić je roditeljima dao pisane preporuke za dovođenje djece.

Prije uključivanja djece u Vrtić roditelji su obvezani dati pisanu izjavu o potrebi za smještaj djeteta u Vrtiću u vrijeme trajanja mjera za suzbijanje epidemije COVID-19 (izjavu je potrebno dostaviti u vrtić na e-mail: tajnistvo@djecji-vrtic-pahuljica.hr ili osobno u upravu vrtića prije polaska djeteta u skupinu. Bez potpisane izjave nije moguć ulazak djeteta u skupinu.

Roditelji su obvezni izmjeriti tjelesnu temperaturu djetetu svaki dan prije dolaska u Vrtić, te u slučaju povišene temperature ne smiju dovoditi dijete, već se moraju javiti zdravstvenom voditelju vrtića i svom pedijatru.

Formirane odgojne skupine dva tjedna biti će istog sastava. Dijete koje će krenuti u vrtić od ponedjeljka 11. svibnja ostaje u skupini koju je pohađalo ranije. Roditelji u vrtić ne smiju ulaziti, već čekaju ispred ulaza poštujući distancu od dva metra. Odgojitelj skupine preuzima djecu ispred ulaza 1, 2 i 3 u dogovorenom terminu:

ULAZ 1 - glavni ulaz za skupine: RIBICE, LIMAČI, BUBAMARE, BIPSIĆI, ŠTRUMPFOVI, JEŽIĆI, DUPINI i LOPTICE;

ULAZ 2 - lijevi bočni ulaz za skupine: ZVONČIĆI, ŽABICE i KRIJESNICE;
ULAZ 3 - desni bočni ulaz za skupine:LATICE, MASLAČCI, CVJETIĆI, CIPELIĆI, AMBI, CICIBANI i HRPICA.

Vrata Vrtića biti će zaključana. Za sve potrebne informacije komunikacija se odvija putem telefona na broj odgojitelja ili na telefon broj 053 5728-43. Rad odgojitelja i ostalih zaposlenika u vrtiću odvija se u sedmodnevnim turnusima.

Roditelji koji će imati potrebu za uključivanjem djeteta u vrtić nakon 22. svibnja molimo da nas obavijeste o tome najkasnije do 20. svibnja telefonski ili e-mailom: tajnistvo@djecji-vrtic-pahuljica.hr (LPS)

TRAGOM PROŠLOSTI

GOSPIĆKA URBANA VILA

Vilu je sagradio gospićki poduzetnik Lovre Pavelić.

Detalj urbane vile iz Gospića/Snimio Marko Čuljat Lika press
Detalj urbane vile iz Gospića/Snimio Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. svibnja 2020. u 19.45 sati

Pripremio Marko ČULJAT


GOSPIĆ - Istražujući životopise nekolicine znamenitih Gospićana za moju Likapediju, iz ne tako daleke prošlosti, naišao sam na zapis o obitelji Pavelić, koji je bila sačinila Ada Došen rođ. Murković. Zapis je naručen iz redakcije lokalnih novina još 2001. i nikada nije ugledao svjetlo dana. Malo je čudno da taj zapis nije odgovarao ukusu urednika toga doba.

Kada je mladog Lovre Pavelića (Trnovac, 1884. - Gospić, 1906) poslao u Gospić da izuči za kovača, nije mu se to dopalo pa je otišao u Otočac i kod tamošnjeg Trgovca Oreškovića izučio za trgovca. Nakon ženidbe vraća se u Gospić gdje počinje otkup janjećih i jarećih kožica i izvozi u Beč, snabdijevao je i vojsku i stekao prvi kapital i osnovao građevinsko poduzeće. Uz pomoć mađarskih građevinarfa gradi više javnih objekata u Gospiću: poštu, vojarnu, pučku i djevojačku školu. Gradi i kuće bogatim Gospićanima toga doba: Kolačeviću, Dukiću, Mihiću i drugima, te 1914. kćerki Ljubi u Kaniškoj ulici ispod kapelice sv. Ivana Nepomuka.

Urbana je to vila koja i daanas dominira uz zgradu Veleučilište i poštu dim dijelom Gospića. U kuću je nakon selidbe uselio Pavelićev zet dr. Marko Tomičić. Ta gradsku vilu sagrađena je po nacrtu mađarskih arhitekata. Glavnim je pročeljem orijentirana sjeverno, na Kanišku ulicu, a jugoistočno se parcela protezala do Novčice. To je jednokatna samostojeća stambena kuća u tada ladanjskom dijelu grada nepravilnog pravokutnog tlocrta. Na okućnici koja je bila sve do Novčice bio je perivoj, tenis igralište i kupalište.

Glavno pročelje vertikalno je razdijeljeno na dvije nejednako artikulirane odijeljene osi. Zadržala je izvorne oblikovne karakteristike i arhitektonske vrijednosti, te je od osobitog značaja kao jedinstvena građevina sagrađena u cijelosti u secesijskom slogu. U Muzeju Like saznajemo da je to jedina je sačuvana urbana vila uopće na području grada Gospića. Zaštićena je kao nepokretno kulturno dobro: Z-6847.
Posljednjih desetljeća kuća ima nekoliko vlasnika i prilično je zapuštena, barem izvana. Za nadati se da ju ne čeka sudbina drugih gospićkih objekata koji se - sami ruše.

Obavijest iz Grada Gospića

NAKON PODMIRENJA OBVEZE PRAVO NA POTPORU

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. travnja 2020. u 16.30 sati

GOSPIĆ - Danas je Grad Gospić objavio obavijest prijaviteljima na Javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu potpora koji je objavljen temeljem Odluke o dodjeli bespovratnih financijskih sredstava namijenjenih ublažavanju posljedica izazvanih epidemijom korona virusa (COVID - 19) da je izmjenama i dopunama Odluke utvrđeno da će svi prijavitelji koji podmire dug prema Gradu Gospiću s bilo koje osnove biti prihvatljivi prijavitelji za dodjelu potpore.

Dakle, ukoliko prijavitelji podmire dugovanje u travnju njihov Zahtjev biti će prihvaćen i isplatiti će im se potpora za travanj, ali i za svibanj i lipanj 2020. godine. Ukoliko svoje dugovanje podmire u svibnju isplatiti će se potpora za svibanj i lipanj, a ukoliko podmire dugovanje u lipnju potpora će se isplatiti samo za lipanj.

Pozivamo sve gospodarstvenike kojima su zahtjevi odbijeni zbog postojanja duga prema da podmire dugovanje te dostave dokaz o uplati na e-mail: potpore.gospodarstvo@gospic.hr

Obavijest iz Usluge

PREKIDI VODE U GOSPIĆU

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. TRAVNJA 2020. U 18 SATI

GOSPIĆ
- Usluga obavještava potrošače da će 23. travnja (četvrtak) zbog izvođenja radova na održavanju vodoopskrbnog sustava u Brušanima i gradu Gospiću dolaziti do poremećaja u isporuci pitkom vodom na užem području grada Gospića tijekom cijelog dana, te prekida u isporuci pitke vode na sljedećim lokacijama:
- Ulica bana Ivana Karlovića u cijelosti,
- Ulica Vile Velebita na kućnim brojevima 13 i 15 i
- Trg Stjepana Radića na kućnom broju 1.

Prekidi će trajati od 8.30 do 14.30 sati. Bilo bi dobro da potrošači osiguraju potrebne količine vode za taj period.

Obavijest iz Komunalca u Gospiću

ODGOĐEN ODVOZ OTPADA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. TRAVNJA 2020. U 14.45 SATI

GOSPIĆ - Iz Komunalca smo dobili obavijest da zbog neradnog dana, Uskrsni ponedjeljak 13. travnja, neće biti odvoza miješanog komunalnog otpada prema utvrđenom rasporedu već se obaviti u utorak, 14. travnja.

Promjena rasporeda odnosi se na korisnike u ulicama:
Dr. Ante Starčevića, Frana Kurelca, Eugena Kumičića, Popa F. Biničkog, Lavoslava Vukelića, Ivana Gojtana, Miroslava Kraljevića, Neznanih junaka, Senjskih žrtava, Popa Nikole Mašića, Vjenceslava Novaka, Pazariška ul., Ferdinanda Kovačevića, Kneza Domagoja, Vladimira Nazora, S. S.Kranjčevića, A.G. Matoša, Hrvatskih književnika, Augusta Šenoe, Tina Ujevića i Bužimska. (LPS)

Uz blagdan Uskrsa

ČESTITKA GRADONAČELNIKA KARLA STARČEVIĆA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. TRAVNJA 2020. U 10.15 SATI

Drage sugrađanke i sugrađani,

u ovim teškim vremenima sve većih strahova, neizvjesnosti i očaja, Kristovo uskrsnuće daje nam nadu i vjeru da Bog pronalazi rješenja za sva iskušenja koja pred nas stavi.

Svaka ljudska kriza uz vjeru u Boga puno je lakša i daje nam smisao. Ne klonimo zato duhom, već hrabriji i razboritiji odolijevajmo izazovima i kako nas je učio Isus Krist, vjerujmo da će ovim trenutnim patnjama doći kraj.

Neka vam Uskrs donese mir i puno Božjeg blagoslova.

Gradonačelnik Karlo Starčević sa suradnicima.

GRADSKA POTPORA PODUZETNICIMA

Danas je raspisan javni poziv za bespovratna sredstva.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. travnja 2020. u 13 sati

GOSPIĆ - Na službenoj stranici Grada Gospića danas je objavljen
Javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu potpora temeljem Odluke o dodjeli bespovratnih financijskih sredstava namijenjenih ublažavanju posljedica izazvanih epidemijom korona virusa (COVID-19)

Predmet Javnog poziva je dodjela potpora obrtima i trgovačkim društvima na području grada Gospića koji su pogođeni zabranom rada: ugostiteljski objekti svih kategorija (uz izuzetak pripreme i dostave hrane), usluge smještaja te rada pučkih i studentskih kuhinja; uslužne djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima kao što su frizerske radnje, kozmetičarske radnje, brijači, pedikeri, saloni za masažu, saune, fitness i rekreacijski centri i slično i autoškole.

Cjeloviti tekst Odluke i obrazac zahtjeva nalaze se na poveznici
gospic.hr
ili
gospic.hr/javni-poziv-dodjelu-za-potpora-poslovnim-subjektima/

(LPS)

Obilježen 4. travanja - Dan gospićkih mučenika

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. travnja 2020. u 20.30 sati

GOSPIĆ - Od Ivana Vukića, predsjednika Podružnice Hrvatskog društva političkih zatvorenika dobili smo prilog o današnjem Danu gospićkih mučenika:

- Gospić je osvanuo je sablasno prazan, ljudi nema na ulicama, a grobnu tišinu rijetko narušavaju zvuci automobila u prolazu. Dan je vedar, buran i hladan. Gospićani su se povukli u svoje stanove i domove, ne zbog hladnoće, već zbog nevidljivoga neprijatelja korona virusa.

Ovako sablasno stanje bilo je i kobnoga 4. travnja 1945. samo su tada gradom odjekivali pucnji iz svega oružja kojim su raspolagali povampireni partizani, krici mučenih i ubijanih Gospićana i orgijanje pomahnitalih pobjednika. U dvodnevnom jugopartizanskom pokolju mrtvi Gospićani i mnoštvo drugih, koji su bježali pred podivljalim jugoslavenskim partizanima, ležali su po ulicama, dvorištima, u kućama, na livadama i šumama oko Gospića. Jezivo mnoštveno stratište i grobište bilo je ispred Gradskog groblja Sv. Marije Magdalene. Tu leži pobijena gospićka mladež, školarci sa svojim profesorima i gradonačelnikom Josipom Josanom Kolakovićem.

Hrvatsko društvo političkih zatvorenika Podružnica Gospić uz pomoć domoljubnih Gospićana i domoljuba iz iseljene Hrvatske u znak sjećanja i dubokog pijeteta prema žrtvama postavili su na ogradnom zidu spomen ploču i raspelo.

Grad Gospić je za gradonačelnika gospodina Karla Starčevića preuzeo od Hrvatskoga društva političkih zatvorenika Podružnice Gospić organiziranje proslave te tužne obljetnice. I ove godine kada je zbog pandemije korona virusa zabranjeno okupljanje građana, Gospićani predvođeni svojim gradonačelnikom Karlom Starčevićem odali su počast svojim pobijenim sugrađanima paljenjem svijeća, polaganjem vijenca i molitvom za duše mučenika. Skroman čin vrijedan pažnje, u nadi da će se na ovome tužnom prostoru izgraditi Spomen obilježje mučenicima sa zahvalnošću Hrvatskoga društva političkih zatvorenika Podružnice Gospić.

Novost iz komunalnih poduzeća

VANJSKI ŠALTER

Novi šalter blagajne u Bužimskoj ulici je spreman za ponedjeljak
Novi šalter blagajne u Bužimskoj ulici je spreman za ponedjeljak
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. TRAVNJA 2020. U 18.30 SATI

GOSPIĆ
- Od ponedjeljka, 6.travnja korisnicima usluga Komunalca biti će omogućeno plaćanje računa na novootvorenom vanjskom šalteru blagajne u Bužimskoj ulici.
Blagajna će raditi svakog radnog dana od 8 do 13 sati, a moći će se platiti i računu Usluge. Posao će se odvijati po strogim kriterijima higijene i odstojanja. (LPS)

Obavijest iz Komunalca Gospić

PONOVO PETAK

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. travnja 2020. u 10.45 sati

GOSPIĆ - U prošli petak silom prilika nije bio peta, odnosno nije bila tržnica ilti placa. U skladu s Odlukom Stožera civilne zaštite tržnica će raditi sutra, u petak, 3. travnja, od 8 do 14 sati.

- Prodavači će biti isključivo u zatvorenom prostoru te će biti postavljeni dodatni kiosci.- kaže Milan MAtaija, direktor Komunalca koji upravlja Tržnicom u Gospiću.

Uz prodaju hrane, mesa, mliječnih proizvoda, jaja, voća i povrća osiguran je i rad ribarnice u kojoj će se prodavati slatkovodna i morska riba.

Rad tržnice će biti osiguran uz poštivanje strogih mjera socijalnog distanciranja s osiguranim punktovima sa dezinfekcijskim sredstvima za ruke te kontrolom ulaska i izlaska kupaca na prostor tržnice.

Molimo sve građane da se pridržavaju propisanih mjera.

Akcije Grada Gospića u ratu s koronom

OSLOBAĐANJE OD LOKALNIH PLAĆANJA

S ciljem pomoći u borbi protiv gripe Grad Gospić je već donio više odluka.

Gradska konferencija za novinare na otvorenom
Gradska konferencija za novinare na otvorenom
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
26. ožujka 2020. u 16.45 sati

GOSPIĆ - Gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević sa suradnicima održao je danas konferenciju novinare na ulazu u gradsku palaču u Budačkoj ulici 55.

- Ova situacija sve nas je stavila u neravnopravan položaj u odnosu na prirodu i pojave u prirodi. Vidimo da se borimo s nevidljivim neprijateljem i posljedice ovoga svega bit će dalekosežne. Donijeli smo niz mjera kojima ćemo rasteretiti svoje sugrađane. Za početak svim korisnicima usluga dječjeg vrtića želim reći da smo donijeli odluku da za vrijeme trajanja izvanrednih okolnosti neće plaćati cijenu vrtića, dakle dok god djeca ne krenu ponovno u vrtić. Oni koji su u ožujku platili pola cijene to će im se odbiti u onom mjesecu kada djeca krenu u vrtić. Donijeli smo odluku i za škole o obustavi plaćanja produženog boravka, dok god učenici ne krenu u školu. Isto tako obustavili smo i naplatu parkirališta. Takvu odluku donijeli su i drugi gradovi. Željeli smo rasteretiti građane.- rekao je Starčević i nastavio:

- Kao gradonačelnik i poduzetnik apsolutno sam svjestan da ćemo svi zajedno osjećati posljedice ovoga nereda kojeg nam je izazvao virus, te da ćemo morati pronaći način da, uz mjere Vlade RH, i mi kao jedinica lokalne samouprave podnesemo teret naših poduzetnika kojima su nastupila vrlo teška vremena. Već početkom ovog tjedan donijeli smo prvu u nizu mjera rasterećenja poduzetnika, odnosno donijeli smo Odluku o interventnim mjerama za pomoć gospodarstvu. Cilj donesenih mjera je suzbijanje i ublažavanje ekonomskih šteta uslijed epidemije COVID-19. Ovom Odlukom gospodarstvenici s područja Grada Gospića koji su obuhvaćeni mjerom zabrane rada (temeljem Odluke Stožera civilne zaštite RH) oslobođeni su plaćanja: zakupnine za zakup poslovnih prostora i zakupnine, odnosno naknade za korištenje javnih površina i dijelova neizgrađenog građevinskog zemljišta. Gospodarstvenici se oslobađaju plaćanja na vrijeme od tri mjeseca, počevši od 1. ožujka 2020. godine. Gospodarstvenicima s područja grada Gospića koji su obuhvaćeni mjerom zabrane rada odgađa se i naplata komunalne naknade i spomeničke rente za drugi kvartal 2020. godine (4., 5. i 6. mjesec), a postoji i mogućnost produljenja. Stoga, sve Vas pravne i fizičke osobe (obrtnike), odnosno gospodarstvenike koji imaju zabranu rada, molimo da ne plate komunalnu naknadu za II. kvartal, a isto tako i spomeničku rentu. Grad Gospić pratit će i dalje stanje vezano uz korona virus te donositi odluke kojima će rasteretiti svoje gospodarstvenike i građane.

Novinarima se obratila i zamjenica gradonačelnika Kristina Prša.
- Ja bih samo rekla da komunalne djelatnosti u gradu teku bez problema, Komunalac obavlja poslove koji su mu povjereni, odvoz smeća odvija se prema rasporedu, te im se ovim putem zahvaljujem. Naše gradske ustanove također su se prilagodile trenutnim uvjetima i dezinficiraju svoje prostore, prilagodili su i radno vrijeme. Grad ne radi sa strankama ali se svi zahtjevi za isplatu rodiljnih i bilo kojih drugih naknada odvijaju bez poteškoća, zaprimaju se zahtjevi mailom, telefonom i naši službenici su građanima na raspolaganju. Htjela bih pojasniti situaciju vezanu uz udruge. Dakle, potpisivanje ugovora prolongira se, kao što to čine i ministarstva i drugi gradovi, međutim ovdje želim reći da se aktivnosti udruga ionako ne odvijaju zbog zabrane okupljanja i održavanja aktivnosti i događaja, a vjerojatno će se u narednom razdoblju odgoditi i druge planirane manifestacije vezane uz ljetne programe, ali to ćemo tek vidjeti. Želim reći da ćemo sva neutrošena sredstva usmjeriti prema pomoći gospodarstvenicima s područja našeg grada. U ovom trenutku i teškim okolnostima poduzimamo sve što je moguće da svi zajedno lakše prebrodimo krizu. To ćemo činiti i dalje.

Direktor Komunalca Gospić, Milan Mataija, istaknuo je da komunalni radnici obavljaju posao i kako sve komunalne djelatnosti koje su im povjerene bez poteškoća, odvoz smeća odvija se nesmetano, Komulanac je nabavio zaštitnu opremu za zaposlenike, a spremni su i za dezinfekciju javnih površina ukoliko to bude potrebno.

Vlado Brkljačić, direktor Gradske organizacije Crvenog križa, istaknuo je kako ekipe svakodnevno opskrbljuje nemoćne i starije osobe i kako im se dostavlja sve što im je potrebno. Uz starije osobe volonteri i osobe koje su u samoizlaciji.

Zamjenik gradonačelnika, Ivica Tomljenović, ujedno je i načelnik Stožera Civilne zaštite Grada Gospića, podsjeća da su trenutno četiri trgovačka obrta s područja Gospića uključeni u dostavu potrepština kućanstvima po brojnim, udaljenim i raštrkanim selima. Pozvao je građane da u toj situaciji ne zovu trgovce samo zbog jednog artikla. Rekao je i da je grad do sada izdao 124 propusnice svojim građanima za kretanje izvan grada. (LPS)

Odluka gradskih vlasti Gospića

ZATVORENE OSNOVNE ŠKOLE I VRTIĆ

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. ožujka 2020. u 17 sati

GOSPIĆ - Zbog novonastale situacije širenja korona virusa COVID - 19 prema Odluci Stožera Civilne zaštite Republike Hrvatske, u Gradu Gospiću provode se odluke o odgoju i obrazovanju.

U Dječjem vrtiću "Pahuljica" obustavljen je odgojno-obrazovni rad i trenutno se obavlja dezinfekcija objekta, a prema odluci resornog ministarstva obustavljena je i nastava u osnovnim školama kojima je Grad Gospić osnivač. Stoga je Grad Gospić donio Odluke o oslobođenju roditelja od plaćanja usluga Dječjeg vrtića "Pahuljica" i Programa produženog boravka u osnovnim školama.

Za usluge obavljene do 19. ožujka 2020. godine, odnosno do stupanja Odluka na snagu, račun će biti uredno ispostavljen.

- Ovim putem još jednom apeliram na sve da budemo staloženi i solidarni te da se nepotrebno ne izlažemo mogućnosti zaraze. Ovo je vrijeme kada moramo misliti jedni na druge i paziti da, iako smo zdravi, svojim ponašanjem ne ugrozimo druge. Među nama ima starijih osoba, kroničnih bolesnika i njihovo je zdravlje širenjem virusa sve ugroženije. Isto tako i svoje vlastito zdravlje više ne možemo uzimati zdravo za gotovo.- ističe gradonačelnik Karlo Starčević, i dodaje kako preporučujem da svi sugrađani, bez obzira na dob i trenutno zdravstveno stanje te na činjenicu da u Gospiću i našoj okolici još uvijek nema, slušaju i pridržavaju se uputa Nacionalnog stožera koji ulaže velike napore i radi vrlo stručan i kvalitetan posao kako bi nas sve zajedno zaštitio koliko god je moguće u ovim izazovnim i teškim vremenima. (LPS)

Novost iz Grada Gospića

DALJINSKI RAD

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. ožujka 2020. u 10.45 sati

GOSPIĆ - Iz gradske uprave dobili smo slijedeće priopćenje gradonačelnika Karla Starčevića:

-Sukladno trenutnoj situaciji povezanoj sa širenjem koronavirusa, odlučili smo poduzeti određene preventivne mjere. Stoga, ovim putem obavještavamo javnost da Gradska uprava Grada Gospića od danas prekida rad sa strankama.

Građani sve potrebne informacije mogu dobiti telefonom broj 053/57 20 25. Kontakte svih gradskih upravnih odjela možete preuzeti na internetskoj stranici Grada Gospića www.gospic.hr ili na poveznici gospic.hr/kontakti.

Poštovani sugrađani, zahvaljujemo na razumijevanju i još jednom apeliramo da ne širite paniku, već da se ponašate odgovorno i u skladu s preporukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i ostalih stručnih službi kako bismo zaštitili sebe i svoje bližnje. (LPS)

Odluka gradonačelnika Gospića

PREKID RADA VRTIĆA

U Vrtić će samo djeca koja nemaju gdje biti dok roditelji rade.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. ožujka 2020. u 18 sati

GOSPIĆ- Karlo Starčević, gradonačelnik Gospića je pšoradi zaštite od najnovijeg soja gripe koji hara svijetom donio odluku o privremenom zatvaranju na dva tjedna Dječjeg vrtića Pahuljica. Vrtić neće raditi od ponedjeljka 16. ožujka.

U odluci je previđen i izuzetak za djecu čiji roditelji imaju radnu obvezu, a ne mogu zbrinuti dijete Vrtić će organizirati boravak takve djece.

Starčević apelira na sugrađane da narednih dana nužno smanje dolazak u gradsku upravu i druge institucije i da tako olakšaju zaštitu u gradu u kojem još nije zabilježeno oboljenje. (LPS)

JASIKOVAC

ZELENI DNEVNI BORAVAK GOSPIĆA

Jasikovac čeka neke nove posjetitelje.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. OŽUJKA 2020.

GOSPIĆ - Grad čine ulice i trgovi, ali jednako tako i uređene zelene zone koje znatno utječu na kvalitetu života njegovih stanovnika. Grad Gospić napokon je dobio svoj zeleni dnevni boravak, kao rezultat provođenja projekta "Promicanje održivog razvoja kroz revitalizaciju i povećanje privlačnosti šume Jasikovac".

Danas je predstavljen projekt kojim je zapuštena šuma Jasikovac preobražena u mjesto koje nudi sadržaje za odmor i zabavu, ujedno vodeći brigu o zaštiti vrijedne flore i faune. Jasikovac je između ostalog stanište šumske šljuke koja je klasificirana kao strogo zaštićena i kritično ugrožena gnjezdarica. Jasikovac je područje značajno za vrste i stanišne tipove za ptice i odredište je prirodne baštine u sklopu ekološke mreže NATURA 2000.

Uređeni Jasikovac ima info centar, brojače posjetitelja, dječje igralište, pametne klupe za punjenje mobilnih uređaja, besplatni internetski hot-spot, promatračnice za ptice, pozornicu, poligon za pse, vježbalište sa spravama, umjetnu stijenu za penjanje, boćalište, informativno-orijentacijske ploče i sustav signalizacije prilagođen i slijepim i slabovidnim osobama, novouređene staze, klupe, sjenice, garderobu za posjetitelje. U svemu tome Gospićani i gosti mogu uživati i danju i noću, jer je u šumu po prvi put dovedena i javna rasvjeta.

Grad Gospić krenuo je u revitalizaciju Jasikovca 2017. na inicijativu Ličke ekološke akcije, uz pomoć Hrvatske gorske službe spašavanja Stanica Gospić te Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima i drugim zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Ličko-senjske županije. Ukupna vrijednost izvedenih radova je gotovo tri milijuna kuna od čega su dva milijuna bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Jasikovac je važan dio gospićke povijesti. Ime je dobio po zapovjedniku Prve ličke regimente, habsburškom generalu Jasyku koji je davne 1743. naredio da se to područje zasadi hrastovim žirom. Tu je 1900. izgrađeno prvo tenisko igralište u ovom dijelu Europe. Da je Jasikovac važan dio i gospićke sadašnjosti i budućnosti potvrđuje podatak da je znak park šume osmislila učenica Lea Stilinović, pod mentorstvom nastavnice Nede Čačić. (LPS)