POČETNAARHIVA
PAO TELEKOM
Vjera se utjelovljuje u svakom čovjeku
OPERACIJA JE BILA KRATKA I EFIKASNA
POHOD PLANINARA
TADA SU STVORENI TEMELJI SUVREMENE VOJSKE
Obilježavanje 88. godišnjice Velebitskog ustanka
POČAST POGINULIMA
STIGLO PRIZNANJE IZ AMERIKE
NOVI SPOMENIK SINIŠI ROSULJAŠU U RIBNIKU
PJEŠAČILI 200 KILOMETARA
PODRŠKA PROJEKTU "LIPO"
POČASAT POGINULIM HRVATSKIM VITEZOVIMA
IMENOVAN PO JOSIPU MARKIĆU
BLAGOSLOVLJENI TEMELJI SAMOSTANA KARMELIĆANKI
MASKE SU PALE
ZAHVALA GLASAČIMA
ZAHVALA BIRAČIMA
ČEKALO SE U REDU
PONOVO SE OČEKUJE PODRŠKA BIRAČA
BRINJU I PERUŠIĆU
PREDIZBORNI SKUP HDZ-A U SENJU
PODCJENJIVAČKI ODNOS
DRUŽENJE S GOSPIĆANIMA
KANDIDATI NA UDBINI I U LAPCU
MAGLA SVUDA OKO NAS
RESTART U LICI
STJEPAN BRKLJAČIĆ -PIPA
I POVIJEST ĆE GA PAMTITI
MIROSLAV PETRY
POČAST POGINULIMA
SAMOSTALNO NA IZBORE
NAROD JE ČESTO STRADAVAO ZA SVOJU VJERU
POČAST U MACELJU
Sjećanja na prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana
SUSTAVNO SE NEGIRA NOB
DRUGO OTVORENO PISMO GRADONAČELNIKU GOSPIĆA
SENJSKIM I OSTALIM HRVATSKIM ŽRTVAMA
BLAGOSLOV SVETOG OCA
SRAMOTNI ČIN PREDSJEDNIKA RH
VELIKA POTPORA MLADIMA
PRIVI DEMOKRATSKI IZBORI
NIKOLA ZDUNIĆ - HARGA (1967 - 2020)
SVE JE POČELO U KINU
MISE BEZ NARODA S PRIJENOSOM
ČESTITKA BISKUPA KRIŽIĆA
BOLJE JE BITI ŽRTVA NEGO MUČITELJ
PROSLAVA BEZ NARODA
POKAŽIMO ODGOVORNOST I ZAJEDNIŠTVO
SLAVLJE BEZ NARODA
Marija nam poručuje da vjerujemo Bogu
ODGOĐENA PROSLAVA BISKUPIJE
Nužna je potpora za ublažavanje posljedica
PLENKOVIĆEVA PREMOĆNA POBJEDA
SUTRA SU STRANAČKI IZBORI
NOVALJI
CORONA ODGAĐA SVE MANIFESTACIJE
KANDIDATURU JE DANAS PREDAO MILAN BAŠIĆ
ŽIVKOVIĆ UVJEREN U BRZU POBJEDU
JOSO ŽIVKOVIĆ KANDIDAT ZA TEMELJNI OGRANAK
PLENKOVIĆEV ODVAŽNI TIM U GOSPIĆU
STIŽE PLENKOVIĆ S TIMOM
PRAVAŠKE PRIPREME ZA IZBORE
NEPOSTOJEĆA DILEMA
PREDSJEDNIK MILAN MATAIJA
VEĆE POTPORA ZA BEBE
ZAHVALNOST BIRAČIMA
ZAHVALA BIRAČIMA
ZAHVALA BIRAČIMA
BOLJI IZLAZAK OD PRVOG KRUGA

PAO TELEKOM

HMP - 099 275 1764.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. rujna 2020. u 16 sati

GOSPIĆ - Nešto iza 15 sati od Elizabete Dragičević, ravnateljice Županijskog zavoda Hitne medicinske pomoći dobili smo obavijest da su telefonske linije Hrvatskog telekoma u kvaru, pa tako nije dostupan niti broj Hitne medicinske službe 194, pa za HMP treba zvati telefon 099 275 1764.
NA brzaka smo utipkali i Centar 112 - međutim ni on nije radio kao ni 192 kod policije gdje nije radio niti fiksni broj.

DAN HRVATSKIH MUČENIKA NA UDBINI 2020.

Vjera se utjelovljuje u svakom čovjeku

Biskupi u procesiji na Udbini
Biskupi u procesiji na Udbini
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. rujna 2020. u 23.40 sati

Piše: s. Robertina Medven

UDBINA - Ispred crkve Sv. Marka groba na Krbavskom polju, počela je proslava Dana hrvatskih mučenika s Križnim putem koji je u 9,00 sati predvodio biskup u miru mons. Mile Bogović. On je sinoć, na uočnicu, blagoslovio novopostavljene križeve na postajama ovog Križnog puta.

Hodočasnici su se u molitvi penjali prema svetištu Crkve hrvatskih mučenika, od postaje do postaje. U 10,30 sati počelo je misno slavlje: nakon križa, bogoslova i ministranata u povorci su motoristi iz Kluba Veterana Kroatia nosili spomen kamenje s raznih stratišta za izgradnju Zida sjećanja u spomen-parku pokraj crkve. Nakon njih pristupili su vanjskom oltaru svećenici i biskupi.

Na početku je svima sljedeću dobrodošlicu zaželio domaćin gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić:
- Draga braćo i sestre, dragi hodočasnici! Dobro došli u svetište Hrvatskih mučenika na Udbini. Istina, ove godine smo u nešto manjem broju zbog pošasti koja hara, ali nije broj ono najvažnije, nego iskrena nakana vas koji ste došli da na se na ovom mjestu molite, Bogu zahvaljujte i njemu se prikazujete. Gdje su dvojica ili trojica sabrana u ime Isusovo, Isus daje jamstvo svoje prisutnosti među njima. Došli smo ovdje moliti za sve mučenike našega naroda tijekom povijest. Svi znamo koliko je ta povijest bila teška i patnička: prepuna mučenika za vjeru, za slobodu, za domovinu. Nisu nam poznata sva imena tih mučenika, a još manje mjesta njihovih zemaljskih počivališta, zato je ova crkva nad Krbavskim poljem, koje je jedno od simbola stradanja našeg naroda, posvećena svima njima. Ovdje ih mi svojom molitvom oživljavamo, Bogu prikazujemo, za njih Bogu zahvaljujemo i njihov zagovor prosimo.

Kao narod ne smijemo zaboraviti svoje mučenike jer bismo tako izgubili krjepost zahvalnosti i ostali bez tolikog broja zagovornika s kojima smo molitveno povezani. Sveti Ivan Pavao II. podsjeća kršćane da ne zaborave svoje mučenike jer su oni svjedoci vjere i u tom smislu vjernicima ohrabrenje i trajno nadahnuće. Ovo mjesto je, stoga, prije svega, mjesto molitve, zahvalnosti Bogu, za tolike mučenike našeg naroda, čije su nam žrtve - u to smo uvjereni - donijele puno Božjeg blagoslova. Pridružimo, molitvom, njihovim žrtvama i naše žrtve kao i žrtve mnogih osoba koje imaju patnički život, moleći od Gospodina, po zagovoru svetih mučenika, svim patnicima našeg vremena snagu da ih njihove patnje ne slome, nego oplemene i posvete.

Na početku srdačno pozdravljam naše biskupe koji su nam pridružili u ovom misnom slavlju: zadarskog nadbiskupa i predsjednika HBK: Želimira Puljića, riječkog nadbiskupa i metropolitu Ivana Devčića, splitsko-makarskog nadbiskupa koadjutora i apostolskog upravitelja Porečke i Pulske biskupije Dražena Kutlešu, sisačkog biskupa Vladu Košića, bjelovarsko-križevačkog biskupa Vjekoslava Huzjaka, dubrovačkog biskupa Matu Uzinića, šibenskog biskupa Tomislava Rogića, šibenskog biskupa u miru Antu Ivasa, gospićko-senjskog biskupa u miru Milu Bogovića. Pozdravljam posebno predvoditelja ovog slavlja krčkog biskupa Ivicu Petanjka. Pozdravljam Marijana Frančića, zagrebačkog kanonika, izaslanika zagrebačkog nadbiskupa kard. Bozanića, vrhovnu poglavaricu Sestara Srca Isusova časnu majku Dobroslavu Mlakić, sa sestrama, nazočne oce provincijale redovničkih zajednica: Fra Juru Šarčevića, provincijala otaca kapucina, fra Josipa Blaževića, provincijala franjevaca konventualaca i fra Marka Mršu, provincijala franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, pozdravljam i sve nazočne svećenike, redovnike i redovnice, sve predstavnike civilne vlasti i još jednom sve vas, dragi hodočasnici, kao i sve one koji su s nama uz prijenos Hrvatske radiotelevizije.

Molim preuzvišenog oca biskupa da započne Euharistijsko slavlje."

Propovijed mons. Ivice Petanjka na ovom euharistijskom slavlju:
- Draga braćo i sestre! Dragi hodočasnici!
Od 2005. godine ovo mjesto i ovi prostori na poseban način ožive upravo po vama hodočasnicima koji se druge subote u mjesecu rujnu okupite ovdje na Udbini kako biste svojom prisutnošću i svojom molitvom održali živu uspomenu na ono što se nikako ne smije zaboraviti, a to su patnje i stradanja svih onih koji su ljubili ovu zemlju kao svoju domovinu i za tu zemlju bili spremni položiti ono najviše što imaju, a to je vlastiti život.

Budući da se naš narod od najranijih vremena svog dolaska na ove prostore opredijelio za Isusa Krista i prihvatio njegovo evanđelje kao program i oblik svog života, kršćanstvo postaje naš prepoznajni znak i bitna sastavnica našeg narodnog bića i hrvatskog identiteta. Mnogima ni danas nije jasno da se čovjek pojedinac, pa onda i narod u kojem se većina deklarira kao kršćani i katolici, ne mogu odijeliti jedno od drugoga. Biti kršćanin znači biti kršćanin cijelim svojim bićem, cijelim svojim životom, svagdje i na svakom mjestu. Kršćanstvo nije nešto što se čovjeku nadodaje kao neki dodatak ili dopuna ili, poput odjeće koja se oblači i svlači prema trenutačnim prilikama i zgodama života. Kršćanstvo se ne može skinuti poput kaputa i objesiti na vješalicu, a onda, kad zatreba i ako ustreba, na sebe ponovno obući. Sveto pismo često govori o starom i novom čovjeku, o prvom i drugom Adamu, o tome kako treba svući staroga i obući novog čovjeka (usp. Ef 4, 22-24). Ne kaže da treba svući staro i obući novo odijelo, nego svući staroga i obući se u novog čovjeka. Svući sve ono što je nespojivo s Kristovim evanđeljem i obući se u samoga Isusa Krista. To, drugim riječima znači, živjeti poput Isusa Krista. Njegov način života postaje moj način života.

Ako tako promatramo život čovjeka pojedinca, pa i naroda kojemu pojedinci pripadaju, onda je razumljivo da se vjera i pripadnost jednom narodu ne mogu odvojiti i ne smiju odvojiti jedno od drugog. Vjera se utjelovljuje u svakom čovjeku i u jednom narodu po mnoštvu pojedinaca, na isti onaj način na koji se to dogodilo s Isusom Kristom kao Sinom Božjim koji je postao čovjekom po određenoj osobi, u konkretnoj obitelji i u stvarnom narodu, u točno određenom povijesnom, društvenom i političkom vremenu i okolnostima.

Isus je toliko puta znao pohvaliti vjeru određenog pojedinca, ali i skupine ljudi koje su pripadale određenoj društvenoj strukturi ili su bili stanovnici nekog mjesta i pokrajine, kao što je na isti način znao opominjati ili žalostiti se zbog nevjere pojedinaca ili cijelih mjesta i gradova.

Sve ovo govorim zato što mnogi ni danas ne mogu pojmiti govor o Crkvi hrvatskih mučenika, tj. o povezanosti Hrvata kao naroda i kršćanstva kao vjere i uvjerenja koji je prožeo iznutra i uobličio u svemu taj hrvatski narodni identitet kao naš prepoznajni znak.

Budući da su se narodni i vjerski element stoljećima međusobno toliko prožimali da su postali nedjeljivi kao prst i nokat, onda i cijelu povijest našeg naroda promatramo kao jednu jedinstvenu nedjeljivu cjelinu u svim njezinim oblicima koju jednostavno zovemo kulturom i civilizacijom jednog naroda.

U tom duhu možemo razumjeti da je za naše pređe bilo isto živjeti, raditi, graditi, kao i trpjeti i umrijeti za svoj narod i za Isusa Krista, kao nešto što se jedno od drugoga ne može odijeliti. Da se ne radi samo o dalekoj prošlosti mi smo svjedoci kako je sada, danas, i u ovo naše vrijeme neprijatelj najprije pokušao uništiti znakove i obilježja katoličke vjere, a onda i svojom nogom zakoračiti i oteti domovinu kao zemlju i prostor.

Nalazimo se na svetom tlu, zato što je ono natopljeno krvlju onih koji su za ovaj narod dali sve što su imali, svoj život. Nema tog naroda koji ne štuje svoje branitelje i koji ne bi znao vrjednovati one koji su dali svoj život kako bi drugi mogli živjeti. Kao kršćani vjerujemo u vrijednost i neponovljivost svakog ljudskog života, ali sljedeći primjer Isusa Krista, koji je u svemu i uvijek bio vođen samo čistom ljubavlju i brigom za spasenjem svakog čovjeka, štujemo kao mučenike one koji su i u najtežim trenucima svog života ostali čvrsto ukorijenjeni u Kristovo evanđelje i koje nikakve kušnje i mučenja nisu mogli pokolebati.

Gledano ljudskom logikom svaki branitelj koji je poginuo i svaki mučenik je gubitnik, jer ga više nema među nama. Ali nam upravo vjera u Isusovo uskrsnuće i spremnost kojom tko daje svoj život u zamjenu za naš, govore o savršenoj ljubavi koju se ne može ničim uništiti nego se ugrađuje u sveopće dobro svijeta, a naša sjećanja, uspomene i molitve za njih čine da oni koji više nisu među nama, budu s nama i u nama. Diže ih na jednu višu, nadnaravnu razinu, jer oni žive i mi živimo. Njihovi životi pretočili su se u naše, urezali se zauvijek u našu kolektivnu svijest i postali nam putokaz u život.

Kao Isusovi učenici koji su dobili poslanje od njega, da slavimo sveta otajstva njemu na spomen i da po tim sakramentima naše vjere njega trajno uprisutnjujemo u ovom svijetu, želimo, poput Blažene Djevice Marije, sve događaje utkane u našu povijest i sve one koji su tu povijest ljubavlju i krvlju pisali, u srcu pohraniti, o njima razmišljati i biti dostojni sinovi i kćeri svojih predaka. Amen."

Pjevanje su predvodili združeni zborovi Gospićko-senjske biskupije uz glazbenu pratnju bogoslova Kristijana Pajdakovića, pod ravnanjem Ivana Prpića - Špike.

Župnik i upravitelj svetišta vlč. Josip Šimatović na kraju svete mise, u znak zahvalnosti, predao je biskupu mons. Petanjku sliku Crkve hrvatskih mučenika koju je naslikao Mišo Baričević. Potom je biskup ordinarij Zdenko Križić zahvalio, ponajprije, predvoditelju euharistijskog slavlja na riječima koje nam je uputio te nastavio:
- Zahvaljujem ocima biskupima i svima vama ovdje okupljenima sa željom da vam boravak ovdje bude nadahnuće te da u životu nikad ne osjetite patnju i ostavljenost. Neka vas Gospodin prati svojim blagoslovom da živite život djece Božje kako biste se jednog dana mogli pridružiti hrvatskim mučenicima.

Uz 27. godišnjicu vojno-redarstvene operacije Medački džep

OPERACIJA JE BILA KRATKA I EFIKASNA

Mile Kosović
Mile Kosović
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. rujna 2020.

GOSPIĆ - Jučer je svečano obilježena 27. godišnjica vojno-redarstvene operacije Medački džep koja je bila 1993. O samoj operaciji koja je imala veliki značaj ne samo za Gospić govorio je Mile Kosović, tadašnji zapovjednik Domobranske bojne Gospić:

- Na današnji dan, 9. rujna 1993. godine započeta je hrvatska vojna operacija "Medački džep" koja je bila od iznimne važnosti za područje grada Gospića i šire. Medački džep se nazivalo područje oko Gospića koje je obuhvaćalo mjesta: Divoselo, Čitluk, Počitelj te niz zaseoka.

Tijekom Domovinskog rata; od 1991., do rujna 1993., to područje nalazilo se u sklopu samoproglašene tzv. Republike Srpske Krajine. Operaciji Medački džep prethodili su u periodu od 1991. do 1993. učestali topnički napadi i djelovanje diverzantskih skupina 15. korpusa "Srpske vojske Krajine (SVK)" nastojeći preuzeti inicijativu na vitalnom dijelu Ličkog bojišta. Učestalim topničkim udarima sustavno je narušavana normalizacija života i onemogućen povratak prognanika na šire područje grada Gospića. To je čitavo područje bilo od iznimne strateške važnosti za Republiku Hrvatsku zbog križanja komunikacijskih linija između sjevera i juga. Ona strana koja kontrolira Velebit, ujedno kontrolira i sveukupnu situaciju Ličkog ratišta, zbog čega je to za hrvatsku stranu bilo od iznimne važnosti.

Napadna djelovanja započela su 9. rujna 1993. u 5:50 ujutro, topničkom pripremom. Nakon nekoliko sati borbe, hrvatske snage ostvarile su svoj zadani cilj, te do 14 sati ovladale kompletnim područjem. Nakon završetka operacije uslijedio je veliki pritisak međunarodne zajednice na hrvatsku politiku, a prijetilo se i sankcijama, te je hrvatska strana u konačnici i popustila pod tim pritiskom.

Nekoga je trebalo žrtvovati, te je ondašnja vlast odlučila da to budem ja, a kako ne bih bio sam, smijenili su i generala Rahima Ademija. Pozvali su nas na razgovor kod načelnika Glavnog stožera HV-a, generala Janka Bobetka koji nam je priopćio odluku, s obrazloženjem da nas se ne smjenjujemo zbog nekakvih zlodjela, već zbog viših interesa republike Hrvatske.

U našem narodu postoji ona stara izreka "lako je biti general poslije bitke" ali mi smo i to uspjeli izokrenuti. Što su naši generali i časnici pobjedničke vojske osjetili na svojoj koži.

Naše pravne bitke započele su tek tad, a i danas se nosimo s tim. Bez obzira na sve, ponosan sam na samu operaciju te sve njene sudionike: pripadnike 9. gbr, specijalne jedinice MUP-a te svoje pripadnike Domobranske bojne Gospić, koji su svoju zadaću besprijekorno i u planiranom roku profesionalno odradili.

TRAGOM ZBJEGA LOVINAČKOG KRAJA

POHOD PLANINARA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. RUJNA 2020. U 11 SATI

GOSPIĆ - Iz priopćenja PD Željezničar saznajemo da će 19. rujna biti pohod na Sveto brdo i sveta misa na stanovima Jurjevića u sjećanje na hrvatske branitelje poginule na Velebitu. Isto tako, sjetit će se i žrtava lovinačkog kraja i zbjega koji se dogodio 24. rujna 1991.

- Ovim pohodom, kao planinari, želimo reći veliko hvala svakom hrvatskom branitelju koji je braneći Velebit, branio Hrvatsku. Planinska satnija Velebit, SJP MUP RH, 1. gb Tigrovi HV-a te brojne druge postrojbe HV-a i HOS-a, zaslužne su što danas slobodno možemo kročiti i planinariti našim Velebitom.

Radi epidemioloških razloga, svi sudionici dolaze u vlastitom aranžmanu i mogu krenuti prema Svetom brdu iz smjera koji im odgovara: iz Egeljca (od spomenika), s prijevoja Mali
Alan, s Malog Libinja ili s Bunovca. Vrhunac susreta (nakon silaska sa Svetog brda) biti će sveta misa na Stanovima Jurjevića u 14 sati. Po silasku prema Svetom Roku, položit ćemo vijence i zapaliti svijeće kod spomenika u Egeljcu. Ove godine neće biti zajednički obrok
Te sudionici trebaju ponijeti hranu i piće. (LN)

27. godišnjica operacije Džep

TADA SU STVORENI TEMELJI SUVREMENE VOJSKE

Odavanje počasti poginulim hrvatskim vitezovima u operaciji oslobađanja okupiranog dijela Gospića/Snimio Marko Čuljat Lika press
Odavanje počasti poginulim hrvatskim vitezovima u operaciji oslobađanja okupiranog dijela Gospića/Snimio Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. rujna 2020. u 14.45 sati

GOSPIĆ - Na današnji dan u ranim jutarnjim satima krenula je prije 27 godina značajna osloboditeljska vojno-redarstvena operacija Džep 93. hrvatskih oružanih snaga južno od Gospića gdje je bio četnički džep iz koga su danonoćno mlatili po Gospiću kad bi se to bilo kome prohtjelo pa i kuvarici Danici koja je uz kazan imala puškomitraljez i minobacač. Za svaki slučaj.

Današnje obilježavanje organizirali su Ministarstvo hrvatskih branitelja, Ministarstvo obrane, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ličko-senjska županije, Grad Gospić te udruge iz Domovinskog rata, a počela je svetom misom u gospićkoj prvostolnici kojoj su prisustvovali izaslanici predsjednika RH, predsjednika Hrvatskog sabora i ministarstava. Svetu misu predvodio je msgr. Mile Bogović, prvi gospićko-senjski biskup.

Biskup je nazočne uzvanike, branitelje, i članove obitelji poginulih i ranjenih podsjetio da je ta operacija bila točna 500 godina od legendarne Krbavske bitke, ali ovaj put hrvatske snage su odnijele pobjedu i oslobodile dio okupiranog gospićkog područja.

Centralni dio svečanosti bio je kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama rata, rad kipara Krune Bošnjaka, na Trgu Alojzija Stepinca u središtu ličke metropole, gdje su inače prve noći napada pale i prve četničke granate krajem kolovoza 1991. Na spomenik su položeni vijenci čelništva države i lokalne vlasti, a zapaljene su i brojne svijeće. U sjeni ratnih zastava brojnih postrojbi iz dobrog dijela Hrvatske koje su sudjelovale u Džepu, bila je mala pozornica s odličnim razglasom. Nazočnima je o važnosti ove operacije govorio general-pukovnik Siniša Jurković, izaslanik predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika oružanih snaga.

- Bio je to dan od povijesne važnosti za tijek Domovinskog rata, koji je potvrdio da hrvatski branitelji imaju vjeru u pobjedu i da su spremni sve dati za slobodu svog naroda i domovine. Najveća snaga u to vrijeme bili su ljudi, mladići i djevojke odlučni u borbi za opstojnost svoga naroda i domovine. Tog dana hrvatske su snage za samo nekoliko sati oslobodile prostor tzv. Medački džepa sela - Počitelj, Čitluk i Divoselo, odakle je srpsko topništvo razaralo Gospić. Uspješno izvedenom operacijom trajno je onemogućena težnja agresora da izbijanjem na jadransku obalu razdvoji Hrvatsku na dva dijela. Vi ste branitelji postavili temelj Hrvatskoj vojsci koja je izrasla u suvremenu vojnu silu čiji pripadnici rame uz rame savezničkih i partnerskih zemalja sudjeluju u operacijama i misijama potpore miru širom svijeta. - istakao je general Jurković.

Zatim je o samom operaciji govorio jedan od njenih sudionika Mile Kosović, zapovjednik Domobranske bojne Gospić.
Na svetoj misi i na svečanosti kod spomenika nastupila je klapa Hrvatske ratne mornarice Sveti Juraj.

Sudionici svečanosti položili su vijence i zapalili svijeće i na spomenik poginulim vitezovima iz 9. gardijske brigade Vukovi u vojarni koja nosi njihovo ime, te na spomenik poginulima specijalcima, rad kipara Petra Dolića, u podvelebitskom selu Rizvanuši. (MaČ)

Gradski odbor HDZ-a Gospić

Obilježavanje 88. godišnjice Velebitskog ustanka

Odavanje počasti ustanicima u Brušanima/Foto GO HDZ-a
Odavanje počasti ustanicima u Brušanima/Foto GO HDZ-a
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. rujna 2020. u 8.20 sati

BRUŠANE - Jučer su kod spomen-ploče Velebitskom ustanku gospićki utemeljitelji HDZ-a, Povjerenstvo GO HDZ-a grada Gospića predvođeno povjerenikom Marijom Stilinovićem i zastupnicom u Hrvatskom saboru Anitom Pocrnić-Radošević kao i dragovoljcima iz Domovinskog rata položili vijence i zapalili svijeće povodom obilježavanja 88.godišnjice Velebitskog ustanka.

Spomen-ploča izgrađena je i svečano otkrivena 7.rujna 1998. godine na inicijativu Gradske organizacije HDZ-a Gospić i Temeljne organizacije HDZ-a Brušane - Rizvanuša. Velebitski je ustanak prvi organizirani znak pobune ličkih Hrvata protiv velikosrpske diktature koja se je provodila u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji, a događaj su pozdravile političke snage cijele Europe.

Prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman u izjavi iz 1995. godine opisao je Velebitski ustanak (1932) kao izraz političke borbe Hrvata za slobodu i nezavisnost, a ne negativno fašističko nasljeđe. (LN)

UZ 27. godišnjicu "Medačkog džepa"

POČAST POGINULIMA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. rujna 2020. u 8.20 sati

GOSPIĆ - U srijedu 9. rujna obilježiti će se 27. godišnjica vojno-redarstvene operacije "Medački džep" u organizaciji Ministarstva branitelja, MUP-a, MORH-a i braniteljskih udruga.
Svečanost u 10 sati svetom misom u katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije, a u 11 sati je polaganje vijenaca i paljenje svijeća na spomeniku poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama na Trgu Alojzija Stepinca.
Nakon toga u 11.15 je polaganje vijenaca i paljenje svijeća na spomenik u Vojarni 9. gardijske brigade "Vukovi" i u 12.15 polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod spomenika "Velebitskim junacima" u Rizvanuši.

U svečanosti će sudjelovati pripadnici postrojbi iz operacije i to:
9. GBR "Vukovi", Specijalna policija, 111. brigada Hrvatske vojske, Domobranska bojna Gospić, Domobranska bojne Lovinac, 263. izviđačka satnije ZZP-a Gospić, 71. bojna Vojne policije Rijeka te čelnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata. (LN)

Veliki uspjeh Opće bolnice Gospić

STIGLO PRIZNANJE IZ AMERIKE

Nakon dugotrajnog poduzimanja mjera u u radu Bolnica je danas dobila dvije značajne svjetske akreditacije.

Za govornicom je mr. Sandra Čubelić, ravnateljica OB Gospić/Snimio Marko Čuljat
Za govornicom je mr. Sandra Čubelić, ravnateljica OB Gospić/Snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. rujna 2020. u 13.45 sati

GOSPIĆ - Danas je na glavnom ulazu u Opću bolnicu bila malo neobična situacija. Bio je zabranjen pristup bilo kakvim vozilima je se radilo o svečanosti uručivanju svjetskih certifikata i to po prvi puta u Hrvatskoj.

Naime, gospićka bolnica je prva bolnička javnozdravstvena ustanova u RH koja je ispunila kriterije jedne od najuglednijih svjetskih akreditacijskih organizacija, američke AACI i zaslužila njen certifikat ali i ISO certifikat.

- Sretan sam što je Bolnica ispunila uvjete za akreditaciju, to je dokaz da se ima znanja i volje. Nama je sigurnost pacijenata u prvom planu zadataka Ministarstva koje radi nacionalni program sigurnosti pacijenta. Drago mi je da su ovdje stvoreni uvjeti za certifikaciju bez koje bi bilo niz problema. Ovo je važno za Republiku Hrvatsku kao preduvjet i svjetionik kome treba težiti. Svi bi se u Hrvatskoj trebali ugledati na ovu Bolnicu i njenu ravnateljicu. - rekao je primarius Željko Plazonić, državni tajnik i izaslanik ministra zdravstva.

- Kada smo započeli ovaj proces stanje nije bilo savršeno i za manje od 14 mjeseci je mnogo toga urađeno, ali to nikad neće stati, sada su uvedene američke metode. Nedavno sam u Americi bio u jednoj bolnici koja je dobila akreditaciju prije 103 godine i još rade na tome. Bili ste sjajni u suradnji i čestitam vam i nadam se da nećete ostati jedini u državi - istakao je Krešimir Paliska, izvršni direktor i stariji potpredsjednik AACI-ja Američkog akreditacijskog tijela sa sjedištem u Sjevernoj Karolini u SAD-u koji je na kraju i uručio certifikate mr. Sandri Čubelić i dr. Ivanki Krmpotić.

Paliska je posebno naglasio:
- Kada nakon 15 godina rada po bolnicama u inozemstvu imate priliku dodijeliti akreditacijski certifikat u svojoj zemlji to vam osobno znači više od bilo kakvog priznanja. U OB Gospić našli smo partnera i sugovornika s kojim smo mogli ovakav veliki projekt završiti. Količina entuzijazma i htjenja koji su pokazali na samom početku bila je garancija da će jednog dana biti akreditirani. Nije bilo lako. Dozvolite mi da citiram jednog od naših prosuditelja koji je rekao:
-Nakon 14 mjeseci ovo više nije ista bolnica. Sve se promijenilo: okruženje, organizacija i svijest o sigurnosti pacijenata. Jedino što se nije promijenilo je količina energije i entuzijazam ravnateljice i njenog tima koji su bez pomoći izvana završili postupak akreditacije. Ako se sjetimo vanjskih čimbenika i okruženja u kojem još uvijek svi živimo onda je ovo složit ćete se enorman uspjeh

- Posebna je čast danas govoriti ispred heroja bolnice koja je bila jedina ustanova koja u Domovinskom ratu nije prestala raditi u Gospiću. Prije deset gogina, po anketi pacijenata bila je ovo najbolja bolnica u Hrvatskoj, dobro je da smo ponovo prvi. - rekao je mr. Darko Milinović, nekadašnji liječnik i ravnatelj Bolnice a danas ličko-senjski župan koji nekoliko dana tjedno radi u Bolnici kao ginekolog.

- Konačno je stigao certifikat iz SAD-a, poboljšanjima rada nikad neće biti kraja. Mi smo sad jedna od stotinjak bolnica u Europskoj uniji s certifikatom i povijesni je to trenutak za našu bolnicu.-istakla je na svečanosti mr. Sandra Čubelić, ravnateljica Opće bolnice i posebno istakla:
- Akreditacija je općeprihvaćen postupak kojim se promovira odgovornost za sigurnost pacijenta i kvalitete u zdravstvu, prema međunarodno priznatim i akreditiranim standardima. Akreditacija stavlja skrb o pacijentu u središte svih djelovanja ustanove. Ukratko, procesi se prate, mjere, analiziraju i na temelju dobivenih pokazatelja poboljšavaju.To je proces koji nikad ne prestaje Najvažnije od svega je da smo uveli cjelovit program upravljanja rizicima. Rizike neprestano prepoznajemo, ocjenjujemo i smanjujemo njihov utjecaj na naše djelovanje. Rizici su dobri ako njima upravljate. Prema svim relevantim studijama akreditacija je trenutno najučinkovitiji alat za poboljšavanje kvalitetu skrbi i sigurnosti pacijenata. Zakon o kvaliteti zdravstvene zaštite daje mogućnost da bolnička zdravstvena ustanova stekne međunarodnu akreditaciju i mi smo se odlučili akreditirati prema međunarodno priznatoj akreditaciji AACI. Vodstvo bolnice je prihvatilo profesionalni izazov i pokrenulo projekt početkom 2019 godine unatoč činjenici da u to vrijeme ni jedna opća bolnica u RH nije još o tome razmišljala. Bili smo svjesni činjenice da prakse u RH nema i da ćemo se morati osloniti samo na svoje resurse. Projekt je trajao 14 mjeseci i započeo je izobrazbom djelatnika za područje akreditaciju i posebno upravljanje rizicima.U srpnju 2019 smo obavili pred-audit ili procjenu stanja koja nam je pokazala odstupanja od standarda koji smo željeli doseći. Rezultat procjene je bio takav da smo ubrzo shvatili da nas čeka ogroman posao. Izvanredne okolnosti uzrokovane korona krizom s kojom smo se svi suočili dala nam je dodatni motiv da se ustrojimo prema najvišim akreditacijskom standardima. U srpnju ove godine izvršili smo završnu akreditacijsku procjenu koja je ponovno otkrila određene nedostatke, koje smo morali otkloniti u naredna dva mjeseca. Konačno krajem kolovoza stekli smo akreditacijski i ISO 9001 certifikat kao jedina opća bolnica u javnozdravstvenom sustavu RH. Svjesni smo da je ovo tek početak, da ćemo svake godine biti provjeravani i da poboljšanja nikada ne prestaju. U svijetu ne postoji bolnica koja je potpuno usklađena sa standardima. Ali to je naš cilj koji smo si zadali.

Aktivnosti hrvatskih veterana Domovinskog rata

NOVI SPOMENIK SINIŠI ROSULJAŠU U RIBNIKU

Radit će se još spomenika hrvatskim vitezovima

Neumorni hrvatski ratni veterani na izgradnji spomenika kolegi Rosuljašu u Ribniku/Snimio Marko Čuljat
Neumorni hrvatski ratni veterani na izgradnji spomenika kolegi Rosuljašu u Ribniku/Snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. RUJNA 2020. U 14.45 SATI

RIBNIK
- Kod najistočnijih ribničkih kuća, kuća Sekulića, tijekom Domovinskog rata bila je prva crta obrane ne samo Ribnika. Posljednjeg dana srpnja 1993. godine četnici su na nekakav način izazvali požar trave na Ličkom polju i nastala je pucnjava. U jednom momentu Siniša Rosuljaš (29) je pao kao pokošen pogođen snajperskim metkom.

Na mjestu pogibije već se godinama nalazi skromno spomen-obilježje, koje su cestari prije kojih desetak godina, iz samo njima znanih razloga, bili uklonili pa su hrvatski branitelji digli na noge i nekolicina gospićkih novinara i spomenik je vraćen. Ovih dana pripadnici Udruge hrvatskih ratnih veterane 9. gardijske brigade Vukovi na mjestu pogibije prave novi spomenik. U vlastitoj režiji izradili su temelje, jučer su završavali opločavanje temelja i malog prilaza, i na kraju će gornji dio spomenika biti obložen mramorom.

Saznali smo da Udruga veterana ima namjeru obilježiti i pogibije još nekolicine ratnih prijatelja i suboraca kao što su Ilija Ezgeta, Zoran Kovačević, Stipe Krnić i Fahrudin Muminović. (MaČ)

Proslava Velike Gospe u Krasnu

PJEŠAČILI 200 KILOMETARA

Hodočasnici u Krasnom u Velebitu/SNimio Milan Franić
Hodočasnici u Krasnom u Velebitu/SNimio Milan Franić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. kolovoza 2020. u 17.45 sati
Pripremio: Milan Franić

KRASNO - Danas je blagdan Velike Gospe,Uznesenja Majke Božje na nebo od ranog jutra u svetište Majke Božje od Krasna počeli su pristizati hodočasnici. U prekrasnom krajoliku svetišta hodočasnici su obavili ispovijed, molitvu i obišli zavjet uz oltar. Tako pripremljeni otišli su u prirodni amfiteatar ispod svetišta u kojoj je u 11 sati msgr. Zdenko Križić, gospićko-senjski biskup predvodio misno slavlje.

Upravitelj svetišta vlč.Stjepan Zeba zahvalio se na dolasku svim hodočasnicima, posebnu zahvalu uputio je braniteljima iz USP AJKULA iz Rijeke koji su ove godine obavili zavjetno hodočašće po Velebitu dugačko 200 kilometara i u svetištu zapalili zavjetnu svijeću za poginule branitelje.

Vrijeme je bilo naklonjeno vjernicima koji su unatoč situaciji sa korona virusom pohodili svetište u velikom broju. Po završetku misnog slavlja preko tisuću vjernika predvođenih crkvenim zborom iz Senja zapjevali su tradicionalnu marijansku pjesmu:

Majko Božja od Krasna,
moli se za nas.
Mi smo tvoji putnici,
blagosovi nas.

Priopćenje domovinskih udruga

PODRŠKA PROJEKTU "LIPO"

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. kolovoza 2020. u 21 sat

GOSPIĆ - Večeras smo od čelnika udruga proisteklih iz Domovinskog rta dobili priopćenje koje objavljujemo u cijelosti:
- U posljednje vrijeme često se spominje osnivanje regionalne stranke koja bi obuhvaćala čitav prostor Ličko-senjske županije. Mi, čelnici udruga koji smo i '90-te osjetili dobru ideju stvaranja Hrvatske države te se oko te ideje i okupili, jednako tako osjetili smo da je gotovo idealan trenutak osnivanja jake regionalne stranke koja bi na neki način bila još jedan zaštitnik cjelovitosti Ličko-senjske županije.
Mi čelnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata podupiremo takvu ideju i spremni smo uključiti se i aktivno u te procese pogotovo ako u programu stranke bude istaknuta skrb o braniteljima i članovima njihovih obitelji te o vrijednostima proizašlim iz Domovinskog rata. Ukoliko bi se u programu stranke istaknula važnost Ličko-senjske županije te dalo jasno do znanja da do "svoga" držimo te da je naša županija jednako bitna kao i sve ostale, naša odlučnost potpore tog projekta bila bi još snažnija.

Predsjednik URV 9.GBR "Vukovi" i Stožera LSŽ za obranu digniteta Domomovinskog. Rata Antonijo Šebalj
Predsjednik HVIDR-a LSŽ Ivan Jurković
Predsjednik HVIDR-a Gospić Ivica Alić
Predsjednik UHDDR '90.-'91. LSŽ Ivica Ćaćić
Predsjednik Udruge djece poginulih i nestalih Hrvatskih branitelja LSŽ Josip Dragičević
Predsjednik Udruge branitelja i veterana vojne policije iz Domovinskog rata LSŽ Nikica Kovačević
Potpredsjednica Udruge udovica Hrvatskih branitelja iz Dom.rata RH LSŽ Marica Suknaić
Predsjednik HVIDR-a Otočac Anton Vranić
Predsjednik Udruge 133.Brigade ZNG Otočac Drago Bilović
Predsjednik ŽO UHDDR LSŽ Božo Bižanović
Predsjednik Udruge Posebne jedinice policije iz Domovinskog rata "Sokolovi 1991" Sinac Tomislav Majetić Noja i
Predsjednik Braniteljske udruge Glavičica Otočac Zdravko Orešković (LN)


Uz 25. obljetnicu Oluje

POČASAT POGINULIM HRVATSKIM VITEZOVIMA

Počast je odana kod spomenika na Ljubovu.

Današnja komemoracija kod spomenika poginulima na Ljubovu/Snimio Marko ČULJAT
Današnja komemoracija kod spomenika poginulima na Ljubovu/Snimio Marko ČULJAT
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. kolovoza 2020. u 11.15 sati

LJUBOVO - Današnja 25. obljetnica vojno-redarstvene operacije Oluja obilježena je kod spomenika u Oluji poginulim hrvatskim vitezovima. Unatoč jakoj i hladnoj buri oko spomenika okupilo se mnoštvo rođaka, suboraca prijatelja i uzvanika. Nakon čitanja imena svih poginulih u Oluji položeni su brojni vijenci i zapaljene svijeće. Prvi vijenac položila ja Udxruga obitelji poginulih hrvatskih branitelja, a nakon toga izaslanstva drugih domovinskih udruga vojske i policije te Grada Gospića i Ličko-senjske županije i Gradskog odbora HDZ-a iz Gospića. Molitvu su predvodili msgr. Mile Čančar, župnik korenički i preč. Nikola Turkalj, ekonom Gospićko-senjske biskupije.

Tijekom Oluje na Ljubovu je poginulo 68 branitelja:
9. Gardijska brigada HV-a: Grginović, Davor; Hrle, Tomislav; Kasumović, Nikola; Lovrić, Dominko; Majdandžić, Pavao; Marić, Ante; Maša, Janoš; Nikpaj, Dean; Pecirep, Vjeko; Sudulić, Damir; Tominac, Zlatko; Žunjić, Branimir; Župan, Senad.

118. Domobranska pukovnija HV-a: Blašković, Benjamin; Borovac, Ivan; Brezić, Davor; Čanić, Ivan - Baja, zapovjednik postrojbe; Čatić, Krešimir; Devčić, Stipe; Engelhardt, Josip; Fajdić, Nino; Fuček, Alojz; Glavina, Josip; Marin, Čedomir; Marković, Josip Mihovil; Nikšić, Nikola; Pogorilić, Milivoj; Rakić, Predrag; Rončević, Ivan; Sabljak, Željko; Serdar, Ivan; Stanešić, Miljenko; Suknaić, Nikola; Šavar, Mate; Vojvodić, Željko i Vrban, Ivan.

128. Brigada HV-a: Buković, Zdenko i Petrlić, Milan.

111. Brigada HV-a: Drakula, Petar; Dujmović, Miloš; Miškulin, Božidar; Modrić, Darko; Turčić, Zoran; Gašparac,Velimir i Kusturin, Ivo.

133. Domobranska pukovnija HV-a: Barbiani, Donko; Barbić, Robert; Biondić, Tomo; Jerković, Niko; Kapelari, Alen; Malinarić, Boris; Margeta, Darko; Martinčić, Teo; Mataija, Anton; Rukavina, Domagoj; Sekula, Željko; Šarenić, Neven; Tomljanović, Dragan; Tonković, Mijo; Vranić, Zdravko; Vukelić, Milan i Vuković, Josip.

138. Brigada HV-a: Butorac, Miodrag.

8. Domobranska pukovnija HV-a: Ivko, Jurica.

MUP- Policijska uprava Ličko-senjska Šarić, Joso.

Mirovne snage UN-a Pripadnici Češkog bataljuna: Valeš, Peter; Zeman, Vudek: Hos, Peter i Palov, Jozef. (MAČ)

Vojni poligon Crvena zemlja

IMENOVAN PO JOSIPU MARKIĆU

Obitelj Markić zahvalila je Vladi RH na očuvanju vrijednosti Domovinskog rata kazavši kako im imenovanje poligona predstavlja veliku čast i ponos.

Svečanost na Vojnom poligonu Josipa MArkića kraj Knina/Foto MORH
Svečanost na Vojnom poligonu Josipa MArkića kraj Knina/Foto MORH
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. KOLOVOZA 2020. U 17,45 SATI

KNIN - Uoči obilježavanja 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja danas je na Vojnom poligonu Crvena zemlja pokraj Knina održana je svečanost preimenovanja u Vojni poligon Josipa Markića.

Svečanosti preimenovanja su uz obitelj Markić, nazočili ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj sa suradnicima, umirovljeni general i bivši ministar obrane Damir Krstičević, državni tajnik Središnjeg državnog ureda Nikola Mažar, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadir Dražen Ressler, predsjednik Udruge ratnih veterana 4. gardijske brigade Hrvoje Pupić-Vurilj te ostali visoki vojni i civilni uzvanici.

Amblem s imenom hrvatskog branitelja Josipa Markića, koji je poginuo 3. kolovoza 1995. godine tijekom operacije Ljeto 95. u žestokim borbama za kotu Lisina, svečano su otkrili članovi obitelji Markić, sestra Marija i brat Ivan.

U ovoj prigodi, ministar obrane Mario Banožić zahvalio je obiteljima hrvatskih branitelja koji su svoje najmilije podržali u plemenitom i časnom pozivu služenja domovini:
- Teško je nakon 25 godina naći riječi utjehe, ali kad pogledamo Josipovo nasljeđe, kao i nasljeđe svih hrvatskih branitelja, onda trebamo biti ponosni. Na temeljima koji su izgradili branitelji poput Josipa stvorena je moderna Hrvatska vojska. Izazovi postoje, ali nisu veći od onih kada se branila Domovina i zato sam uvjeren kako ćemo danas, isto kao i devedesetih godina, u zajedništvu naroda pobijediti sve nedaće koje su pred nama.

Načelnik Glavnog stožera podsjetio je kako je Josip Markić bio jedan od istinskih junaka Domovinskog rata kazavši kako je ovaj simboličan čin jedan od načina očuvanja uspomene na Domovinski rat:
- Ovo je prilika da se prisjetimo svih naših branitelja. Josip je bio jedan jednostavan mladić, neobične i iznimne hrabrosti i spreman na mnoge žrtve kako bi obranio svoju domovinu.

Zapovjednik izvidničke satnije 4. gbr Pauci, umirovljeni bojnik Tonči Karaman podsjetio je na posebnost Josipa Markića kazavši kako je svim njegovim suborcima bila iznimna čast s njime raditi i djelovati te kako je primjer njegove hrabrosti i požrtvovnosti uzor današnjim mladim "Paucima".

Umirovljeni general i bivši ministar obrane Damir Krstičević prisjetio se Josipa Markića riječima:
- Bio je hrabar i požrtvovan, bio je uistinu velik čovjek, pravi junak i heroj Domovinskog rata zbog čega mi je iznimno drago da ovaj poligon nosi ime upravo po njemu.

Članovi obitelj Markić zahvalili su Vladi Republike Hrvatske na podupiranju očuvanja vrijednosti Domovinskog rata kazavši kako im preimenovanje ovog poligona predstavlja veliku čast i ponos.

U ovoj prigodi, obitelj Josipa Markića te predstavnici Udruge veterana 4. gardijske brigade Pauci položili su vijence ispred amblema, dok je molitvu predvodio fra Ilija Mikulić. (MORH)

Gradnja prvog samostana u Gospiću

BLAGOSLOVLJENI TEMELJI SAMOSTANA KARMELIĆANKI

U povijesti Gospića ovo je drugi samostan.

Crkveni velikodostojnici na oltaru koji se nalazio na gradilištu samostana
Crkveni velikodostojnici na oltaru koji se nalazio na gradilištu samostana
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. srpnja 2020. u 12,45 sati, dopuna 15. srpnja 2020. u 8.45 sati

GOSPIĆ - Na južnoj gradskoj periferiji, u odvojku iz Žabičke ulice poslije križa, na kraju Ulice Lovre Milinkoviću, u Rustu, na desnoj obali Novčice danas je bila svečanost blagoslova temelja časnih sestara Karlemićanki. Na gradilištu samostana uz nanosnu skelu, dizalicu i nešto betona okupili su se brojni crkveni li društveni čelnici iz ovog dijela Hrvatske. Goste i uzvanike pozdravio je msgr. Zdenko Križić, gospićko-senjski biskup, temeljac je blagoslovio apostolski nuncij u RH preuzvišeni Giorgio Lingua. Zemljište za gradnju Biskupiji su darivale su obitelji Ivan a Vukića i Marije Perković rođ. Vukić iz Gospića. Ovo je drugi samostan u povijesti grada na Novčici. Prvi su imali franjevcu Kaniži kod mosta na Bogdanici. (MaČ)

OBJAVLJUJEMO REAGIRANJE ČITATELJA NIKICE MILINKOVIĆA IZ ZAGREBA:

"Na južnoj gradskoj periferiji, u odvojku iz Žabičke ulice poslije križa, na kraju Ulice Lovre Milinkoviću, u Rustu, na desnoj obali Novčice"

Poštovani gospodine Marko,
kao ponosni, iznad svega Gospićan, ponosni Zagrepčan, ponosni Hrvat i sukladno mailu ponosni vlasnik nekretnine u "istočnom dijelu Gospića" - kako su ga proglasile "komšije", moram Vas upozorit da kada nešto pišete dobro razmislite.
"Južna periferija grada Gospića" je u najmanju ruku smiješan lokalitet.Ne patim od toga da mi je kuća u centru grada, ali nije ni na periferiji. Za vrijeme domovinskog rata su Srbi dio preko Novčice proglasili "istočnim delom Gospića ili Bogorodične Palanke". Čitavo vrijeme se, opet kao osoba koja neizmjerno volim svoj grad, borim da se nešto napravi i na našu "krivu" stranu, i ako bog da napravit ću.
U nadi da će naša "kriva " strana postat dio grada Gospića, a ne neka periferija, srdačan pozdrav.


OPŠIRNIJI ČLANAK PROČITAJTE NA POVEZNICI:

gospicko-senjska-biskupija.hr/vijesti/detaljnije/blagoslov-temelja-novog-samostana-sestara-bosonogih-karmelicanki-u-gospicu

Postizborni osvrt čitatelja

MASKE SU PALE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. srpnja 2020. u 22.15 sati

Piše: Krešimir Tomljenović


GOSPIĆ - U Hrvatskoj se neposredno prije parlamentarnih izbora, a nakon otvaranja granica i svih gospodarskih aktivnosti dogodio porast broja oboljelih od COVID-a 19 kao i u većem dijelu europskih zemalja.

Traže se nove mjere. Koje?
Jednostavno - više se ne može gušiti gospodarska aktivnost jer su državni sustavi već sada preopterećeni. Doduše, prema izjavama stručnjaka, virus nikada nije niti otišao, no činjenica je kako smo nekoliko tjedana brojili ravno nuli dnevno zaraženih osoba od ovog nevidljivog neprijatelja. Nastajanjem korona krizne situacije političari su stavljeni pod pritisak što je dovelo do naglog preokreta u predizbornoj političkoj retorici kada parametri nameću različite stavove javnosti, od zagovaratelja, odnosno stranačkih politika, koje se zalažu za određeno pitanje. Krizne situacije tada mogu biti usmjerene i na potencijalne vanjske ili unutarnje opasnosti za državu ili stranke, a u takva vremena od političkih lidera očekujemo jasnu, nedvosmislenu retoriku koja budi osjećaj sigurnosti cjelokupnog naroda. Parlamentarni su izbori sada iza nas. Uvjerili smo se ponovo kako predizborne ankete ne znače pretjerano točan odraz stanja u biračkom tijelu, s obzirom da su u većini slučajeva u službi zavaravanja. Zovemo se biračko tijelo jer u tom trenutku nemamo glave. Tko je u magli? Guska ili gusak!

Izbori za 10. saziv Hrvatskoga sabora potvrdili su nekoliko starih i novih trendova u hrvatskoj politici koji će imati važnu ulogu u idućim godinama. Svakako, tu je na prvom mjestu uvjerljiva pobjeda Hrvatske demokratske zajednice koja je od osnutka pod palicom dr. Franje Tuđmana do danas doživjela nekoliko preobrazbi i suradnje s dijelom koalicijskih partnera koji su ponekad bili samo smokvin list.

Izbori su pokazali - građani vjeruju Andreju Plenkoviću, smatraju ga liderom ove nacije. HDZ je ostvario veliku pobjedu. Možemo, iznenađenje! Most preživio. Nužan restart za Restart koaliciju. Škorin DP - dobar rezultat u kratkom vremenu, ali šarolika ekipa. Manjine uz vlast očekivano. Rezultati parlamentarnih izbora dokaz su kako građani ipak stavljaju Tuđmana ispred Tita. Realno, Plenković je dominirao i dominirat će iduće četiri godine. Trend potvrđen na ovim izborima je niska izlaznost birača nad kojim sada gubitnici plaču, a svijet voli pobjednike.

Na prošlim izborima za Hrvatski sabor kad je pobijedio HDZ izlaznost je bila 52 posto, a ovaj put 46 posto. To je još jedan dokaz da značajan dio hrvatskih građana/birača ne shvaća važnost glasanja/biranja ne samo kao svoje pravo, nego i kao svoju dužnost. Naglašavam politikama okupljenim oko Domovinskog pokreta Miroslava Škore i pojavom grupacije "Možemo", ponovo svjedočimo navodnom rađanju nove desnice i ljevice - suprotne umivenom HDZ-u i komunjarskom SDP-u. Cijenim da neće biti u stanju cjelovite dočekati kraj mandata i očekuje ih sudbina; Laburista, Oraha ili Živog zida, posljednje žrtve nesnalaženja jednostavno nestaju s političke scene, uz poznatu situaciju žetončića i prebjega, predviđam gašenje MB 365 nakon lokalnih izbora. Jasno je sljedeće: dosad se na političku scenu nije uspjela afirmirati nijedna politička grupacija s prilogom dugoročno jer je svakako pojedu silni politički apetiti. Nažalost, pravaštvo je zauvijek poslano u povijest. Na tom je putu i HSS ukoliko ne napravi bitan zaokret.

Svi se sada pitaju što je i gdje smo pogriješili? Što je uzrok iznimno loših rezultata? Nogometnim rječnikom za loš rezultat kriv je uvijek trener, on privi pada, dakle od čelnika se očekuju ostavke ili minimalno mandat na raspolaganje. Predsjedništvu stranke ponuditi ostavku i predložiti raspisivanje izborne skupštine bio bi normalan tijek događaja. Neki su već dali ostavke: Bernardić, Beljak; Starčević čeka. Što čeka? To samo on zna!.

Novi izbori, nova momčad i dio novih igrača kao osvježenje i svi zajedno u nove pobjede: jedini je recept u normalnom stanju postizborno. Svi bi htjeli biti dugovječni poput Manolića, a to zaboravite. Oni ispod jedan posto neka se brišu iz registra jer više glasova dobije kućni savjet u zgradi ili član mjesnog odbora za organizaciju nogometne utakmice u kvartu. Postojite, a za Vas gospodo, ni u vašoj kući nisu glasali. Ima i bivših zastupnika poput Marasa iz SDP- a, koji sada mogu slobodno pristupiti na prvi intervju za posao u životu. Gospodo političari, hrvatski narod je na prvom mjestu, zatomite osobne veličine nagon gubitka izbora. Idite raditi, nemojte više prodavati maglu, nema je više!

Liječnici u politici - vani iznimka, kod nas pravilo. Možda smo onda jako bolesno društvo. U politiku, smatram idu mnogi kako bi zadovoljili svoje potrebe za moći, dominacijom i novcem, a ne kako bi nešto popravili. Ipak, postoje i oni časni ljudi koji su ušli u politiku s namjerom da za opće dobro iskoriste znanje, iskustvo u svom poslu za dobrobit građana, zasad u tome čini se, ne uspijevaju. Jedno od prvih nepisanih pravila koja sam naučio kad sam počeo raditi u gospićkoj bolnici - o liječnicima sve najbolje. Nemoj u politiku, ako nisi podoban, ne guraj nos gdje ti nije mjesto. Dobro zapamtite sve počinje i završava sa zdravljem. Toga svatko postane svjestan, kad-tad. Početak i kraj života, gol se rodiš bez ičega, umireš i odlaziš bez ičega.
Dragi glasači SDP-a, umro je drug Tito!
Kraj balade! Narod je odlučio. Bio je to trenutak velike odluke! Govorilo se: Tko ne glasa, teško njemu! Tko glasa, isto mu se piše.
Bolje je djeci ostaviti dugove, nego novac - duže će te se sjećati.
Dragi prijatelji uvijek možete zatvoriti oči na ono što vidite, ali ne možete zatvoriti srce na ono što osjećate. Samo je jedna Hrvatska.

Županijski odbor HDZ-A

ZAHVALA GLASAČIMA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. SRPNJA 2020. U 11.30 SATI

GOSPIĆ - HDZ Ličko-senjske županije zahvaljuje se svim članovima HDZ-a i biračima koji su svoj glas na proteklim parlamentarnim izborima dali HDZ-u te time doprinijeli izvrsnom rezultatu koji je HDZ ostvario na nacionalnoj razini. Povjerenje koje ste nam ukazali nas obvezuje i potrudit ćemo se i dalje predano raditi na daljnjem razvoju i boljitku naše županije i svih njenih stanovnika. -stoji u priopćenju predsjednika ŽO HDZ-a Ličko-senjske županije
Marijana Kustića. (LPS

HDZ GOSPIĆA

ZAHVALA BIRAČIMA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. srpnja 2020. u 18.20 sati

GOSPIĆ - Iz Gradskog odbora HDZ-a dobili smo priopćenje:
- Na jučerašnjim parlamentarnim izborima na području grada Gospića lista Hrvatske demokratske zajednice dobila je povjerenje najvećeg broja građana čime smo ostvarili apsolutnu nadmoć u odnosu na ostale političke opcije u našem gradu.

Zahvaljujemo svim građanima koji su svojim glasom za Hrvatsku demokratsku zajednicu pomogli u izboru smjera kojim će naša domovina Hrvatska pod vodstvom premijera Andreja Plenkovića ići naredne četiri godine, a u kojima ćemo ju zajednički čuvati, razvijati i činiti boljim mjestom življenja.

Povjerenje koje ste dali našoj kandidatkinji na listi Aniti Pocrnić-Radošević je obvezujuće, tim više jer ste joj kao birači dali najviše preferencijalno osvojenih glasova u odnosu na ostale kandidate iz Gospića koji su se nalazili na listama drugih političkih stranaka. Vaše povjerenje nam je velika čast i potvrda da ste prepoznali put koji jamči stabilnu i sigurnu budućnost, vjerodostojan rad, trud i energiju na dobrobit svih nas u lokalnoj zajednici i domovini Hrvatskoj.

Hrvatska demokratska zajednica potvrdila je još jednom svoju veličinu i usmjerenost na dobrobit svog naroda, što su birači prepoznali kako na državnoj tako i na lokalnim razinama, a u nadolazećem razdoblju preostaje nam zaokret prema budućnosti, novim izazovima i izgradnji našeg Gospića onako kako uistinu grad heroj i zaslužuje.

Za sigurnu Hrvatsku, veliko vam HVALA! (LPS)

Izbori za Hrvatski sabor

ČEKALO SE U REDU

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. srpnja 2020. u 10.45 sati

GOSPIĆ - Gospićani su jutros podranili kako bi glasali prije podnevne vrućine. Na ulazima glasačkih mjesta bili su korona redovi i sve se odvijalo u najboljem redu i relativno brzo. Za očekivati je da korona neće ugroziti ovo jubilarno deseto glasanje za hrvatske sabornike. (MaČ)

Predizborna aktivnost HDZ-a

PONOVO SE OČEKUJE PODRŠKA BIRAČA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. srpnja 2020. u 20.45 sati

GOSPIĆ
- Iz Gradskog odbora HDZ-a dobili smo priopćenje o nedjeljnom glasanju na parlamentarnim izborima:
- U nedjelju 5.srpnja birajmo Vladu koja će pravim i sigurnim putem voditi našu zemlju u nova, izazovna i turbulentna vremena. To je vlada koja jamči: socijalnu sigurnost, perspektivnu budućnost, ekonomsku suverenost, osnaženu državnost i globalnu prepoznatljivost. Predvođena predsjednikom stranke i hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, HDZ na tragu političkog i ideološkog djelovanja dr. Franje Tuđmana jedina je prava opcija i zalog za budućnost naše djece i svih nas. Imajući u vidu ravnomjeran i brz razvoj svih hrvatskih krajeva, dostojan život i siguran posao za svaku hrvatsku obitelj, očekujemo vaše povjerenje u izgradnji bolje i sigurnije Hrvatske.

U nedjelju biramo hoće li u iduće četiri godine predsjednik Vlade RH biti Andrej Plenković ili Davor Bernardić. Stoga, pozivamo vas i vaše obitelji, izađite na izbore u nedjelju, 5. srpnja i dajte svoje povjerenje listi broj 10. i našim kandidatima Marijanu Kustiću i Aniti Pocrnić Radošević! (LPS)

Predizborni skupovi HDZ-a u

BRINJU I PERUŠIĆU

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. SRPNJA 2020. U 14.40 SATI

GOSPIĆ - Kandidati HDZ-a za Sabor RH danas su se družili s izbornim stožerima, članovima stranke i građanima u dvije općine, Perušiću i Brinju.

Anita Pocrnić-Radošević je u Perušiću posebno istaknula da je dragim Perušićanima neizmjerno zahvalna na potpori u kandidaturi za saborsku zastupnicu jer to je mjesto gdje su njezini korijeni i gdje je proživjela najljepše trenutke odrastanja i mladosti.
- Podupirem napore Općine da zadržimo mlade u Perušiću, da se njeguje hrvatska kulturna baština i nacionalni identitet te da se vrijedno radi na gospodarskom razvitku i osiguranju radnih mjesta za svoje stanovnike, ali i stanovnike iz okruženja.- rekla je Pocrnić-Radošević.

Tijekom boravka u Brinju Mario Kustić i Anita Pocrnić-Radošević su istaknuli da je Brinje općina prepoznatljiva po nastojanjima da stanovnicima osigura ostanak na rodnoj grudi kroz povlačenje sredstava iz europskih fondova, osnaživanje poljoprivredne proizvodnje kao i stavljanje turističkih resursa u funkciju gospodarskog osnaživanja općine.

Zaključak današnjih obilazaka je da stanovništvo obadvije općine očekuje da nakon izbora Vlada na čelu s Andrejom Plenkovićem pokrene značajnija investicijska ulaganja u Ličko-senjskoj županiji u sklopu Projekta Dalmatinska zagora, Lika, Banovina i Gorski kotar sa svrhom osiguranja ravnomjernog regionalnog razvoja Republike Hrvatske. (LPS)

U susret nedjeljnim izborima

PREDIZBORNI SKUP HDZ-A U SENJU

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. lipnja 2020. u 14,10 sati

SENJ - Iz Županijskog odbora dobili smo priopćenje o predizbornom skupu senjskog HDZ-a koji je sinoć održan uz mjere opreza i propisani razmak u dvorani M. C. Nehajeva. Predstavljen je kandidat iz Ličko-senjske županije na listi za Sabor u IX. izbornoj jedinici
predsjednik ŽO HDZ-a Marijan Kustić. Skup je pozdravio predsjednik GO HDZ Sanjin Rukavina koji je zahvalio na dolasku i naglasio da je ovo predstavljanje ali i radni sastanak te redom naveo sve rezultate koje je GO ostvario do sada dodajući da i na parlamentarnim izborima rezultat neće izostati. Marijan Kustić koji je naglasio da mu je ovo treći mandat u Sabora u čijem radu će i da je uvjeren da će županija i sada polučiti izvrstan rezultat. (LPS)


U susret nedjeljnim izborima

PODCJENJIVAČKI ODNOS

Tomislav Zrinski: HDZ podcjenjivački prema Gospiću, Novalji, Donjem Lapcu, Udbini, Karlobagu i Lovincu

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. lipnja 2020. u 18.15 sati

Priopćenja Tmislava Zrinskog, kandidata SDP-a u IX. izbornoj jedinici:

Poštovane građanke i građani Ličko -senjske županije,

za šest dana možemo svi zajedno nastaviti kaldrmom HDZ-a ili izabrati sigurniji put, put bez korupcije, bez nepravde, bez diskriminacije, siromaštva i uhljeba. Upravo to nudi RESTART koalicija.

Mi danas u državi imamo koruptivni model ponašanja i to moramo promijeniti. Podsjećam da je 13 od 20 ministara otišlo zbog sumnje na korupciju . Broj nezaposlenih ubrzano raste, sve je veći broj prosjaka i siromaha. Narod je obespravljen, tužan i gladan. Među 28 zemalja Europske unije Hrvatska je na 21 mjestu po visini prosječne mjesečne neto plaće, a iz Hrvatske je u eri HDZ-ove Vlade trbuhom za kruhom iselilo više od 100.000 ljudi. Čak milijun hrvatskih građana živi u riziku od siromaštva, a samo 25.000 obitelji vrlo lako podmiruje svoje obveze, dok se zimi smrzava više od 300 000 ljudi.

Prije dva dana bili smo svjedoci ponovnog igrokaza gospodina Andreja Plenkovića i HDZ-a. Ponovno u predizborno vrijeme kao i na prijevremenim izborima prije dvije godine, obećavane milijarde kuna, a od realizacije ništa. Tako će očito biti i s ovih 150 milijuna kuna. Ali, ako je već obećano zašto su izostavljeni Gospić i Novalja, Donji Lapac, Udbina, Karlobag i Lovinac?

Gospodin Mario Kustić koji je odbio biti u Saboru pa sada Ličko-senjska županija nema tamo predstavnika, na zaprepaštenje mnogih ponovno se kandidira. Da podsjetim za energetsku obnovu Županija je aplicirala 60 milijuna kn, a za sufinanciranje temeljem "najbržeg prsta" (kriteriji poznati samo HDZ-u ) naša županija nije dobila niti kune. Dakle HDZ-u je Ličko-senjska županija dobra samo kad mu trebaju glasovi.

Pozivam birače da mi daju svoj preferencijalni glas, lista broj 14, redni broj 9. Ono što vam jamčim da ću sve programe bez obzira iz kojega grada i općine dolazili promovirati u budućoj SDP-ovoj vladi na čelu sa Davorom Bernardićem. U Ličko-senjskoj županiji je sazrelo vrijeme promjena i na lokalnoj i na nacionalnoj razini.

Izbori su, drage građanke i građani, jedino rješenje za pravednu Hrvatsku, vlast treba mijenjati, a HDZ mora otići. A,vjera u pravdu i pravičnost, mora dati osjećaj svim građanima, da se zakoni neće i ne smiju selektivno primjenjivati, i da su svi jednaki pred zakonom.

Cilj SDP- a je gospodarski rast i ravnomjeran rast Hrvatske, mlad čovjek mora imati budućnost radno sposoban posao, a stariji dostojanstvenu i mirnu starost.

Izađite na izbore 5.srpnja i izaberite promjene.

Predizborni susret čelnika HDZ-a

DRUŽENJE S GOSPIĆANIMA

Na susretu je bio i Andrej Plenković.

Plenković u društvu domaćina u Gospiću
Plenković u društvu domaćina u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27- lipnja 2020. u 13.45 sati

GOSPIĆ - Tijekom današnjeg boravka u ličkoj metropoli predsjednik HDZ-a Andrej Plenković i ministri Malenica i Pavić, družili su se s građanima na Trgu Stjepana Radića. Tu je Ivica Radošević, povjerenik za Gradsku organizaciju HDZ-a, predstavio domaće kandidate na listi HDZ-a u Devetoj izbornoj jedinici - Anitu Pocrnić-Radošević i Marijana Kustića, a s predsjednikom je stigao i Ivan Malenica, nositelj liste u ovoj izbornoj jedinici. (MaČ)

Parlamentarni izbori i HDZ

KANDIDATI NA UDBINI I U LAPCU

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
26. lipnja 2020. u 12.15 satim dopuna u 14,50 sati

GOSPIĆ
- HDZ-ovi kandidati za Sabor iz Ličko-senjske županije Marijan Kustić i Anita Pocrnić-Radošević danas su obišli Udbinu i Donji Lapac u kojima su se družili s mještanima i predstavili svoj program.
- Uključivanje i ravnopravna zastupljenost žena u politici te ravnomjeran regionalni razvoj svih mjesta u Ličko-senjskoj županiji su ciljevi za koje smo se uvijek zalagali, a radi čega smo kao kandidati Ličko-senjske županije za Sabor najprije posjetili najudaljenija mjesta kako bismo i na taj način ukazali na potrebe ravnomjernog razvoja svih mjesta.- poručili su kandidati. (LPS)

Sutra na Trg Stjepana Radića u u 10.30 sati u jedan od kafića stižu Andrej Planković i ministri Malenića i pavić, i družit će se s građanima.

Osvrt čitatelja

MAGLA SVUDA OKO NAS

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. lipnja 2020. u 14.30 sati

Piše: Krešimir Tomljenović

GOSPIĆ - U najvećem dijelu svoje budućnosti Lika i Gospić jedino mogu opstati i ostati prepoznatljivi isključivo udruženom energijom koja se isprazno troši. Sve više ljudi s kojima komuniciram pitaju se kakvu smo to državu stvorili i što s njome učinili; radi li se o političkom neznanju, kretenizmu ili izdaji - privatizirana država.

Samo nas prate UDB-A i KOS, iskaču ustaše i partizani, političari nas vode ni sami ne znaju kamo. Najednom hrpa antifašista, pa ljudi gdje su fašisti? Mrze sve što je hrvatsko. Smeta ih prvo bijelo polje, smetalo bi i plavo. Protivnike i mrzitelje uvijek nešto smeta. Stvarno smo i dalje guske u magli. Zaborav je najveći neprijatelj istine. Nema više poštenja, ljudikanja, sve je laž, obmana. Dobro došli prijatelji kojih više nema, uz toliko prijatelja, nama ne treba neprijatelja. Antifašisti su na zadnjim nogama, partizanske uniforme, sa sjajnom zvijezdom. Partizanske uniforme, a četničke brade, identične uniforme koje su od 4. travnja 1945. godine ubijale po Gospiću.
"Najprije su prvih 48 sati ubijali Gospićane koje su ranije popisali za odstrjel, a zatim kad je trebala početi funkcionirati pravna država, partizanski su "narodni sudovi" bili izraz pomahnitaloga razuma i gubilišta s temeljnom zadaćom da likvidiraju što veći broj Hrvata. Krvavi pir nastavili 1991. godine, do kraja domovinskog rata, tako da danas gospićka okolica doslovno leži na kostima i kosturima".

Gospić naravno može bolje od onoga što smo imali do sad, postati grad raznolikosti, ali isto tako područje čiji se stanovnici moraju držati "temeljnih vrijednosti državnosti". Nismo "čarobnjaci", obećano je poboljšanje, samo korak po korak. Mi ne možemo sve promijeniti, ali mnogo toga možemo učiniti boljim. Odabirom napraviti "drukčiji odnos" među vladajućim strankama nakon dugotrajnih nesuglasica. Treba imati živaca uočavati da baš nema ništa novo. Lokalno gledajući; ni stara vlast, ni nova, trenutno, ali iskreno: "Ne valja niti jedna u okvirima današnjice" kaže glas naroda, osim za njih same.

Grad Gospić, posebice sela u okolici, tradicionalno su uništavana i osiromašena, još tradicionalnije naklonjena jednoj političkoj opciji: "Samo neka je desnica, neka nije ljevica. To je moja stranka od početka!". Zaboravljaju da su do grla svi bili u partiji. HDZ gazi protivnike kao suhu travu, ako nedostaje koji glas idemo u koaliciju sa Srbima i opet vladamo, a njih je malo, ali dovoljno. Tako na prvi pogled s obzirom na to da se uvijek biraju iste opcije, mnogi misle da teku med i mlijeko. No, ništa nije dalje od istine. Pa opet, i taj grad i cijela županija uporno biraju istu stranku "opet desno", osim što sada u Gospiću HDZ - boli Karlo. Igrači iz rezerve koji loše igraju nemaju rezultata u ligi prvaka. Stalne smjene budu početni loš potez, ništa od izbornih obećanja. Grad i županiju koji propadaju posljednjih godina u medijima spominju samo, u najgorem kontekstu - stalno grad slučaj - županija slučaj.

PORUKA - učlani se u bilo koju stranku da ti padne stres ili kad je potrebno promjeni stranački dres. Srbe ne diram jer je srpsko pitanje riješeno; oni su u koaliciji, ali nije riješeno pitanje Hrvata. Uostalom postoje razjedinjeni branitelji s nebrojenim udrugama da se lakše manipulira i ne mogu se nametnuti kao rješenje, već ih dio politike prikazuje kao problem. Svi protestiraju, nisu zadovoljni, od prosvjetara, radnika do zdravstvenih djelatnika, ali u tu "priču" jednostavno se ne uključuju oni koji su stvarali hrvatsku državu.

Braniteljske udruge uglavnom su angažirane oko paljenja svijeća i obljetnica brigada, naravno koriste se obavezno kao mašina za glasanje. Postali su stradali, a ne poginuli jer ni sami ne znaju u tom metežu tko je poginuo u borbi, a tko "doma". Većina branitelja je i dalje ostala krpa za prašinu. Jednom riječju, kad oboli netko tko nije imao sreću biti ni ranjen u Domovinskome ratu - jao li ga njemu. Nije istina kad pričaju da branitelji imaju prednost, a još manje pogodnost. Imaju, nažalost prednost za put prema - groblju.

Nastavljam s pitanjem koje već neko vrijeme golica moje misli - zašto Ličani i Gospićani uvijek biraju iste ljude, ljude koji idu od stranke do stranke, iako im ovi ne čine ništa dobro i uvijek su kontra, dok mladi postaju anarhisti. Pravi primjer između siromaštva određenog područja i bahatosti lokalnih uglednika uglavnom je prisutan gdje god pokažemo prstom na karti Hrvatske. Tako se može naići na bezbroj slučajeva mita, korupcije, nepotizma i nevjerojatne bahatosti. Naći ćete ljude koji te ljude uvijek iznova biraju i brane pod svaku cijenu. Tragom brojnih slučajeva gdje lokalni politički ili društveni uglednici ovise o proračunu poslovanju s državom i uvelike odudaraju od prosjeka sredine kojoj bi trebali služiti, nezaobilazan i prisutan je krvotok kriminala ili "bratstvo krvi i novca" koji koriste lokalni moćnici koji lagodno žive upravo na račun te iste svjetine koja ih bira i poštuje? Razvidno je da postoji jasna i nedvosmislena povezanost korupcije, dugotrajnosti na vlasti i visokih poreza kojima se guli lokalno stanovništvo. To je upravo paradoks da najdugotrajniji lokalni čelnici koji su na vlasti preko 25 godina nisu stvorili napredak i bolji život za zajednicu, ali jesu uspjeli uvezati ključni skup interesa koji od njih imaju koristi i drže ih na vlasti. Građane se tu nažalost jako malo pita pa zato i odlaze iz Hrvatske. Ipak se zapošljavaju podobni, a ne sposobni. Od obećanih promjena ništa, svaki svoje nestručnjake gura reklo bi se "nema vozački, a vozio bi avion".
"Ja, ja, to sam ja, Vaš kandidat nekad HDZ, SDP, HSLS, HNS, HSS, IDS, HSP… U mene možete imati povjerenja, ja vas neću izdati, ja ne skačem iz stranke u stranku, ja sam svoj, vaš, njihov, naš, svačiji, samo mi dajte neku funkciju, glasajte za mene… Ja bih u Sabor! Ja bih bio župan! Ja bih bio gradonačelnik! Svoj, vaš, njihov, naš, svačiji…Zbog takvih osoba stranke se urušavaju iznutra". Sve ostalo ne vrijedi, osim stranačke iskaznice iz bilo koje stranke možeš postati dobar uhljeb ili ukruh. Živjela koalicija na svim razinama, Vi birate, mi određujemo tko će s kim i kada vladati.

Velik je problem, nedostatak informacija. Ljudi jednostavno ne znaju da je netko korumpiran (primjer; kriminalne radnje na svim razinama, istrage protiv ministara, državni tajnika, saborskih zastupnika, gradonačelnika, privrednika, bivši vijećnik dobio otkaz zbog primanja mita, dužnosnik činio obiteljsko nasilje, sudi se načelnicima općina, općinski pročelnik niz kršenja zakona, načelnici policije pred sudom, druge se stegovno goni i možemo nabrajati u nedogled). "Potom je tu i problem našeg "krade, ali nama dade" pa čak i ideologije gdje birači osuđuju korupciju samo kod ideološki oprečnih kandidata dok je kod ideološki bliskih opravdavaju. Zaključak bi mogao ići u smjeru da glavni problem u Hrvatskoj za borbu protiv korupcije leži u neučinkovitom pravosuđu jer dok god ono nije neovisno od politike i dok god ne provodi pravdu, Hrvatska se neće uspjeti othrvati iz ralja korupcije. Niti jedna uspješna i razvijena zemlja nije se razvila na institucijama koje potiču krađu i bezakonje, nego baš suprotno. U tome je i glavna razlika nas i uspješnih zemalja, pravosuđe koje učinkovito kažnjava kriminal i korupciju, a ne pravosuđe koje postaje brana korupciji. Kako onda riješiti situaciju da jedni te isti ljudi godinama, bez obzira na to što činili, vladaju svojim sredinama? Glavni je problem loš izborni sustav. Smatram da se bez promjene izbornog zakonodavstva i političkog sustava teško mogu otkloniti ove anomalije. Građani nemaju neki instrument kako ih prisiliti. Jedino da nitko ne izađe na izbore, da ih se prisili na promjenu zakonodavstva. A to se neće dogoditi jer u tijelu postoji 20-30 posto glasača koji će uvijek glasati. Lex Šerif učvršćuje pozicije, onemogućuje protok i cirkulaciju novih ljudi".

Ja sam za uvođenje ograničenog mandata, dva puta po četiri godine na razini države, lokalne samouprave (županije - grad - općina) ili vječni direktori i ravnatelji. Zabrana predizbornog koaliranja, da se vidi realna snage, a ne lažne ankete i visoko mjesto na izbornoj listi. Isto tako na svim razinama vlasti valja uvesti preferencijalno glasovanje (primjer; lista kandidata - ma ljudi u kući ne bi glasali za njih, ali na listi prolaze, 36 glasova i ode u sabor. SRAMOTA!) Nedostatak perspektive vodi emigraciji, demokratskom i demografskom slomu. A ako se dogodi demografski slom, nad kim će vladati? Hrvatska formalno počiva na zakonima, ali vidimo da ih se ne primjenjuje. Izborno zakonodavstvo ovakvo kakvo jest, ono se mijenjalo samo u nijansama. Svaka vlada, SDP-ova i HDZ-ova, nikada nije provela najavljene reforme jer bi to značio njihov kraj. Ne vode računa da je neotvaranje reformi naš kraj. MOST, Živi zid, HNS, HSS, IDS su samo ukrasi i znamenje za pojedince koji iz toga profitiraju ili nacionalne manjine - SDSS i Pupovac i vječni saborski zastupnici Radin, ostale stranke trenutno bez uvrede su samo stranke na papiru i nemaju ozbiljno značenje. Stranke desnice u komadićima, a čelnici u visinama. Na redu je Škoro i Domovinski pokret. Čemu sve to? Ne može se netko zaklinjati da voli ovo društvo, a sve radi protiv. Nekada su lopovi birali koga će pljačkati i oteti, danas narod bira ko će ga pljačkati sam. Neki ljudi to zovu izbori.

Narod je gladan i bijesan. Diskretan po pitanju svoje bespomoćnosti, šuti po svojim jazbinama, čeka… Što taj narod čeka, to nitko još nije utvrdio. Zanimljivo je naglasiti i sljedeće:
U zadnje je vrijeme primjetno okupljanje naroda bez naroda, samo oni koji moraju, samo oni koji dolaze zbog sebe i uvaženi gosti. Kada se očekuje mali broj na skupovima manja dvorana ili šalji studente i đake, sve je to mladež koja dolazi i odlazi nakon školovanja. Svijet je u potpunosti poludio, nemiri diljem SAD-a, zazivanje i mogućnost za treći svjetski rat. Mi se ne bojimo, imamo dosta svojih problema i čekamo miran rasplet - prolaz kroz nove gospićke mostove i Budačku ulicu, čekajući tako da se pojavi istinski politički vođa i državnik, manje željan vlasti i časti. Za sada nam ostaju gladni i žedni politički kalkulanti, oportunisti, preletači koje biramo, a ni sami ne znamo zašto. Previše narodne energije i novca se potroši na izbore, a u biti radi se o prevari. Na primjer, na parlamentarnim izborima prosječno, 20 do 26 % birača daje svoj glas listama koje ne prelaze prag. Zbog takve situacije u Saboru imamo sastav koji ni približno ne odražava političku sliku Hrvatske jer glasovanje na izborima ne odgovara raspodijeljenim saborskim mandatima. Zato se stvaraju koalicije s partnerima čija je cijena bila ne samo previsoka, nego i štetna za hrvatske nacionalne interese. Pojedinci na predstojećim izborima, mogu slobodno reći, žele se na prijevaru dokopali hrvatske države i grčevito brane pozicije s kojih žele nastaviti pljačku naroda. Nemaju samostalno snage, pa izlaze na izbore u raznim koalicijama, pod drugim imenima pošto su postali neprepoznatljivi nadajući se da novo lažno ime koalicije djeluje kao osvježenje. U Hrvatskoj vlada prava inflacija političkih stranaka od početka demokracije od 1990-ih do danas 341 politička stranka je pokušala pridobiti biračko tijelo za svoj program. Za izbore 5. srpnja DIP je izvijestio da će sudjelovat 192 liste s 2669 kandidata za izbor 151. zastupnika. Mala bara, puno krokodila.

Ima li života prije smrti? Ima, ima sigurno! Najavljuju dolaze dramatični, odlučujući izbori. "Ima li život smisla bez pressice Stožera…". Ima, ima sigurno! Kada se Hrvatska vraća u normalu? U jednom trenutku je bilo više uhićenih nego zaraženih. Milanović na Dan državnosti nije položio vijenac na Tuđmanov grob, siguran da 30. svibanj nije Dan državnosti.

Na današnji dan 25. lipnja 1991. sastao se Hrvatski sabor i donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske. SDP je glasovao protiv te odluke, a dio predstavnika Srba otišao je iz Sabora. Policija radi nedjeljom i prekovremeno. Remetinec se puni. Narod se veseli. Migranti se gomilaju u Bihaću. Mi se gomilamo u samoizolaciji. Dočekali smo drugi val da možemo početi prati noge. Zadar je glavni grad. Samo su neke od poruka naroda, a glas naroda nitko ne sluša.

Jesu li mogući novi prosvjedi? Predstojeći izbori, uvod u nešto novo doznat ćemo izuzetno brzo. Što će biti, ako pobjede vaši, a ne naši. Novi izbori! ???
I nemojte se osjećati glupo noseći maske! Ja sam vidio da neki nose i stranačke majice ovih dana.

Parlamentarni izbori

RESTART U LICI

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. lipnja 2020. u 21.40 sati

GOSPIĆ - U današnjem priopćenju SDP-a kaže da je lider Restart koalicije Davor Bernardić, nositelj liste u IX. izbornoj jedinici Franko Vidović te kandidati s liste u sklopu predizborne kampanje, posjetili Gospić i Otočac.

U razgovoru s građanima i simpatizerima, Davor Bernardić spomenuo je i svoje ličke korijene te poručio Ličanima da su sve ove godine nepravedno zanemareni te da je nedopustivo da, uz sve prirodne ljepote, položaj, cestovnu povezanost i mogućnosti koje taj kraj nudi, ljudi masovno odlaze i iseljavaju. Naglasio je kako Restart koalicija ima rješenja za revitalizaciju i razvoj Like kroz otvaranje radnih mjesta, razvoj poljoprivrede i poticanje OPG-ova te osiguranja potpora malim gospodarstvima. Kao primjer, istaknuo je grad Ogulin u kojem SDP-ova vlast uspješno vodi grad i u kojem se grade tri nove tvornice te time otvaraju brojna radna mjesta.

Građanima se obratio i Franko Vidović koji je istaknuo kako Plitvička jezera moraju biti generator napretka ličkoga kraja, jer je njihov potencijal nedovoljno iskorišten za razvoj šire zajednice. Naglasio je kako je važno osigurati uvjete za ostanak mladih obitelji na ovim prostorima. (LPS)

In memoriam

STJEPAN BRKLJAČIĆ -PIPA

Sutra će u Gospiću biti sahranjen jedan od ponajvećih stručnjaka turizma.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. lipnja 2020. u 14.45 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - U prošlu subotu, 30. svibnja napustio nas je još jedan Gospićanin, zapravo Kanižarac - Stjepan Brkljačić - Pipa (81). Rođen je u obitelji Josipa i Milke u Kaniži Gospićkoj na Rosandićevu brigu 3. siječnja 1939. Nakon školovanja u Gospiću studij nastavlja u Zagrebu gdje na Filozofskom fakultetu diplomira francuski i talijanski jezii. Prvi mu je posao bio u Korenici kad je upoznao plitvički turizam što je bilo odlučujuće za cijeloživotni put.

Ubrzo odlazi u Zagreb u Generalturist gdje je još bilo Ličana i uspješno udara temelje lovnog turizma. U Parizu je 1974. bio zamjenik voditelja Turističkog saveza Jugoslavije, a u dubrovački Atlas se vraća 1979. gdje se posebno angažirao na dolascima turista iz Francuske. Krajem 1981. odlazi u Brisl na rad u hrvatskom turoperatoru Benex toursu i do 1984. uspijeva na Jadran dovesti više turista od beogradskog Yugotursa. Narednih godine vodi urede Bemeksa u više zapadnoeuropskih zemalja. Početkom Domovinskog rata bio je na teškom zadatku spašavanja hrvatskog turizma, a nakon rata organizira dolaske prvih gostiju u Zadar i prve letove u Dubrovnik. Nakon pretvorbe vlasništva razočaran napušta Bemex tours 1994. i s prijateljem Selimirom Ognjenovićem osniva I. D. Riva tours. Od 2002.godine Brkljačić se povlači iz javnosti, no i dalje premda oslabljen moždanim udarom, prati sve do zadnjeg dana, rad svoje Rive. Svakodnevno bi ujutro kod kuće u Jaski uz svoj kompjuter pratio booking ureda u Njemačkoj.
Sahrana ovog samozatajnog Ličanina za koga mnogi nisu ni znali do danas biti će sutra, u srijedu, 3. lipnja u 16 sati na Gradskom groblju sv. Marije Magdalene u Gospiću. Pipa se konačno vraća svojoj kući neostvarene želje da na djedovini napravi kuću.

Posljednji ispraćaj Miroslava Petryja

I POVIJEST ĆE GA PAMTITI

Komemoracija je bila u KIC-u, a sahrana na Gradskom groblju u Gospiću.

Obitelj Miroslava Petryja na komemoraciji u Gospiću/Snimio Marko Čuljat
Obitelj Miroslava Petryja na komemoraciji u Gospiću/Snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. lipnja 2020. u 17 sati

GOSPIĆ - Danas je na vječni počinak ispraćen Miroslav Petry (74) koji je u subotu, na Dan državnosti, preminuo u zagrebačkoj bolnici. U nazočnosti obitelji, supruge Manje i sinova Ernesta i Ivana unuka i snaha, na komemoraciji prije sahrane, u organizaciji Povjerenstva GO HDZ-a, bili su njegovi brojni stranački prijatelje ne samo iz Ličko-senjske županije.

O liku i djelu Petryja govorila je Anela Serdar-Pašalić naglasivši da je u bivšoj državi prošao trnovit put kao hrvatski nacionalista. Na prvim demokratskim višestranačkim izborima premoćno je u Lici izabran za zastupnika u Vijeću općina Sabora RH 1990., bio je jedan od utemeljitelja HDZ-a.

O Petryju je govorio Ivica Radošević, povjerenik HDZ-a za grad Gospić ističući da je bio istinski hrvatski domoljub koji je domoljublje živio svakom stanicom svoga bića. Ostavio je neizbrisiv trag u Gospiću, živio je san o neovisnoj domovini zajedno sa svojom obitelji.

Sjećanje na suradnju s Petryjem punih 30 godina evocirala je Mara Stilinović. O kratkoj ali dobroj suradnji s Petryjem govorio je Marijan Kustić, predsjednik ŽO HDZ-a, a biranim riječima od Petryja se oprostio Mario Kapulica, predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a dr. Franje Tuđmana, koji je sućut obitelji izrazio i u ime Andreja Plenkovića, predsjednika HDZ-a.

Na komemoraciji je pjevala primorska klapa Vinčace iz Novog Vinodolskog. (MaČ)

In memoriam

MIROSLAV PETRY

Jučer je preminuo jedan od utemeljitelja HDZ-a. Komemoracija je sutra u 15 sati u KIC-u, a sahrana u 17 sati na Gradskom groblju.

Sjednica Gradskog odbora Gospića u Općini 1992./Foto arhiva Lika pressa Gospić
Sjednica Gradskog odbora Gospića u Općini 1992./Foto arhiva Lika pressa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
31. svibnja 2020. u 17 sati, dopuna u 19 sati

Pripremio Marko ČULJAT


GOSPIĆ - Jučer je na liječenju u Zagrebu iznenada preminuo Miroslav Petry (74), jedan od Gospićana utemeljitelja Hrvatske demokratske zajednice i na prvim demokratskim izborima izabrani zastupnik u novom Hrvatskom saboru. Petry je među prvima prihvatio Tuđmanovu idejo o samostalnoj i slobodnoj Hrvatskoj i širo ju na ovom području zajedno s Antom Vlainićen, Ivicom Čačićem, Milanom Kolićem, Jurom Stopićen, Ivanom Vlainićem …

U proljeće 1990. u kinu je održana utemeljiteljska sjednica HDZ-a Grada Gospića. Dvorana je bila dupke puna i sudionici su pjevali domoljubne pjesme koje su se vrtjele preko razglasa. Bilo je to na Cvjetnu nedjelju poslije svete mise u župnoj crkvi 8. travnja. Nešto kasnije isto u travnju 1990. prilikom prvih višestranačkih demokratskih izbora u drugom krugu Petry ulazi u Vijeće općina Sabora s 50,12 posto glasova u cijeloj Lici.

Tih mjeseci, kao novinar, bio sam informiran o svim događajima na našem području, a samo zahvaljujući Miri, kako smo ga prijateljski oslovljavali, bio sam i na razgovorima u nekim gospićkim kafićima, a redovito sam bio nazočan svim sjednicama Odbora HDZ-a, ali i organa civilne i policijske vlasti.

Jednom prilikom Miru sam tražio u općinskoj zgradi, ali mi rekoše da ode na sjednicu Sabora. Potrčao sam na Budučku ulicu i ustavio Milu Kneževica koji ga je povezao u Zagreb. Ne sjećam se više što sam trebao Petryja, ali sam se iznenadio da on među nogama drži kalašnjikov. Za svaki slučaj.

Petry će mi ostati u sjećanju kao otvoren i iskren političar, bez fige u džepu, spreman svakome pomoći u svakom trenutku.

Sahrana će biti sutra, ponedjeljak, u 17 sati na Gradskom groblju sv. Marije Magdalene u Gospiću.

Povjerenstvo GO HDZ-a Gospića će sutra, u ponedjeljak, s početkom u 15 sati u KIC-u održati komemoraciju.

Uz sutrašnji Dan državnosti

POČAST POGINULIMA

Poštu su odali i pripadnici Hrvatske vojske/Snimio Marko ČULJAT
Poštu su odali i pripadnici Hrvatske vojske/Snimio Marko ČULJAT
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. svibnja 2020. u 13 sati

GOSPIĆ - U znak sutrašnjeg staro-novog Dana državnosti ponovo je nakon dva desetljeća obilježen taj značajni datum iz novije hrvatske povijesti.

Najprije je u gospićkoj prvostolnici u nazočnosti čelnika Ličko-senjske županije i Grada Gospića, te izaslanstava domovinskih udruga, Hrvatske vojske i policije, održana sveta misa koju je predvodio msgr. Mile Bogović, gospićko-senjski biskup u miru. Odmah na početku homilije istakao je da se još nismo naučili slaviti taj značajan državni blagdan kao što je to nekada slavljen Dan Republike.

Nakon svete mise položeni su vijenci na spomenik poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama u Gospiću i na spomen-bistu dr. Franje Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika. Molitvu je predvodio preč. Mario Vazgeč, gospićki župnik. (MaČ)

Priopćenje iz Županijskog HDZ-a

SAMOSTALNO NA IZBORE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. SVIBNJA 2020. U 17 SATI

GOSPIĆ - Danas smo od Županijskog odbora HDZ-a dobili priopćenje da će na predstojeće parlamentarne izbore izići s programom za budućnost Hrvatske. Nakon unutarstranačkih izbora HDZ je konsolidiran i želimo prije svega savezništvo s hrvatskim biračima, koji će znati prepoznati ozbiljno i odgovorno vodstvo za gospodarski oporavak i sigurnu budućnost Hrvatske.
Sigurno nikad nećemo u koaliciju sa SDP-om. Suprotno od pojedinih medijskih spekulacija i navoda oporbenih političara, nikada nismo rekli da ćemo koalirati s Domovinskim pokretom Miroslava Škore, a sasvim sigurno nećemo u suradnju sa SDP-om. Škoro se na predsjedničkim izborima pokazao kao sjajan partner SDP- a. Nećemo dopustiti da se isti scenarij ponovi dvaput, razbijanje glasova na desnici pomaže Davoru Bernardiću . HDZ je nakon izbora spreman razgovarati s onima koji će Hrvatsku vući naprijed. (LPS)

20. obljetnica Gospićko-senjske biskupije

NAROD JE ČESTO STRADAVAO ZA SVOJU VJERU

Biskupija ima velik značaj za Crkvu ali i za cijelo biskupijsko područje na čijem je čelu već četiri godine msng. Zdenko Križić.

ZA vrijeme svete mise povodom 20. obljetnice Gospićko-senjske biskuplje/Foto GSB
ZA vrijeme svete mise povodom 20. obljetnice Gospićko-senjske biskuplje/Foto GSB
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. svibnja 2020. u 9.15 sati

Piše: s. s. Robertina Medven

GOSPIĆ - Bulom pape Ivana Pavla II. u četvrtak 25. svibnja 2000. osnovana je nova Gospićko-senjska biskupija. Vijest je 25. svibnja u 12 sati objavljena u Vatikanu i u Gospiću. Istog dana je Sveti Otac imenovao mons. dr. Milu Bogovića prvim biskupom Gospićko-senjske biskupije sa sjedištem u Gospiću. Nova biskupija nastala je podjelom teritorija Riječko-senjske nadbiskupije od koje su nastale dvije: Riječka nadbiskupija i Gospićko-senjska biskupija, svakoj je dodijeljeno pet dekanata.

Biskup gospićko-senjski Zdenko Križić predvodio je u nedjelju u gospićkoj katedrali zahvalnu sv. misu i čestitao ovaj dan svim vjernicima te istaknuo značenje biskupije ne samo za Crkvu nego i uopće za život Like i cijelog područja koje ona obuhvaća. Narod ove biskupije u povijesti je često stradao za svoju vjeru. Danas ne moramo biti mučenici za vjeru, ali i dalje postoje sile koje žele vjeru uništiti i narod udaljiti od Boga. Molimo da vjera bude trajno živa kako u biskupima i svećenicima, tako i u narodu.

Na ovoj svetoj misi koncelebrirali su biskup u miru mons. Mile Bogović, tajnik i kancelar preč. Mišel Grgurić i domaći župnik preč. Mario Vazgeč, asistirao je đakon vlč. Bruno Lovaković, posluživali su bogoslov Karlo Špoljarić i sjemeništarac Marko Butković te ministranti. Pjevao je katedralni zbor pod vodstvom i uz orguljsku pratnju Franje Puškarića.

Biskup Križić je u propovijedi tumačio biblijska čitanja i evanđelje sedme vazmene nedjelje. Počeo je s osvrtom na raspoloženje apostola nakon Uzašaća: "U četvrtak proslavili smo svetkovinu Uzašašća Gospodinova. Sveti pisci navode kako se učenici nakon tog događaja vraćaju, s brda zvanoga Maslinsko, tjeskobni, žalosni, u nekom grču, kao s nekim strahom i neizvjesnošću s obzirom na budućnost.

Evanđelist Matej veli da su i u tim trenucima neki učenici sumnjali. Ne kaže se sadržaj njihovih sumnji, nego se samo veli: "neki posumnjaše". Da li se radi o sumnji da je taj koji uzlazi onaj isti Isus s kojim su oni živjeli tri godine? Teško je reći. Meni se pak, čini da su njihove sumnje više usmjerene na njihova očekivanja. Mnogi od njih osjećaju kako ih Isus napušta, odlazi, a da nije ispunio njihova nadanja.

Što su učenici očekivali od Isusa? To jasno možemo iščitati iz evanđeoskih tekstova u kojima se prikazuju neka njihova ponašanja. Tu se, prije svega, radi o njihovu očekivanje postignuća neke sjajne karijere, ugleda, vlasti, bogatstva. Sjećamo se Petrova pitanja koje je uputio Isusu i u ime ostalih: "Evo mi smo ostavili sve i pošli za tobom. Što ćemo za to dobiti?" Petar kao da sluti kako Isus ne mari puno za njihove želje, i sve manje im daje nadu da će on ispuniti njihova očekivanja. Evanđelisti su njihove borbe zabilježili u smislu, tko je među njima najveći, tko će biti glavni? I sam Isus je te prepirke mogao čuti, a onda im je nakon toga držao nagovore što je to veliko u Božjim očima. Ovakve prepirke učenika trajale su do Isusove muke i smrti, i poslije Posljednje večere pa će Isus, pokazujući im Božji kriterij veličine, uzeti ručnik i vodu i oprati im noge.

Poznat je i slučaj kada majka dvojice uglednih članova Isusove zajednice, Ivana i Jakova, traži od Isusa da u njegovu kraljevstvu jedan od njezinih sinova bude Isusu s desna a drugi s lijeva. To je izazvalo žestoku reakciju svih drugih učenika.

Evo i kod samog uzašašća učenici postavljaju Isusu pitanje: "Hoćeš li sada obnoviti kraljevstvo u Izraelu?" Tu su njihova očekivanja. U tom kraljevstvu, oni se nadaju biti ministri, biti veliki, ugledni, moćni. Ova borba za sebe i svoje interese onemogućila je učenicima da upoznaju Isusa. Tri godine su uz njega, ali istovremeno daleko od njega. I sâm će im Isus žalosno reći: "Toliko sam s vama i još me niste upoznali". Egoizam i sebeljublje ne daju mogućnost čovjeku da upozna Boga koji je ljubav. Ljubav se može upoznati samo ljubavlju jer ima sposobnost vidjeti i nevidljivo. Bog redovito razočara egoiste, ili drugim riječima, egoisti se uvijek razočaraju u Isusa jer im se čini da Isus ne ispunjava sve njihove želje. Isus zna da egoizam onemogućuje čovjeku sreću i zato ne ispunjava egoistične želje jer im to ne bi koristilo. U čovjeku raste osjećaj sreće kada iskusi da je nekim svojim djelovanjem usrećio nekog drugog. Nikada neće postati sretan onaj tko ne čini ništa ili čini premalo da usrećuje druge. Biblija u tom smislu tvrdi "blaženije je davati, nego primati". Zato Isus reče svima: "Tko hoće biti moj učenik neka se odrekne samoga sebe". "Odreći se sebe" znači: ne gledati samo na sebe i svoje interese, nego vidjeti i druge i njihove potrebe. Egoista gleda samo što bi Isus za njega trebao učiniti, ali ne gleda toliko što bi on trebao učiniti za Isusa, odnosno za druge. Isus od svojih učenika želi učiniti ljude ljubavi, ljude koji će, prije svega, gledati što mogu učiniti za druge, u čemu drugima pomoći da budu sretniji. Ovo ne znači da ne treba misliti i na sebe, ili zanemariti sebe nego, ne gledati samo sebe, ne tražiti da se sve okreće oko mene. Tako osoba ostaje zatvorena, postaje stajaća voda koja nije zdrava za piće. Promjena života događa se kada imamo hrabrosti, poput Pavla kod obraćenja, pitati Isusa: "Gospodine, što trebam činiti?" I onda staviti u praksu Isusove želje.

Stoga Isus, prije uzašašća, ne šalje odmah svoje učenike naviještati Radosnu vijest, nego im govori neka čekaju dar Duha Svetoga koji će obnoviti njihovu nutrinu, koji će u njima stvoriti novo srce - slobodno od egoizma. Da bi primili taj dar Duha učenici se moraju pripremati molitvom. Vidimo tu odmah ulogu Marije, majke učenika. Ona, koja je puna Duha, okuplja zajednicu Isusovih učenika na molitvu. Molitva je dovodni kabel Duha. Ne znamo na koji su način učenici molili tijekom tih deset dana čekajući ovaj dar neba. To nije tako ni važno. Isus je sve nas naučio moliti i mi dobro znamo što je molitva i koji su njezini učinci. Svi duhovni autori definiraju molitvu kao susret s Bogom. Ne mora taj susret uvijek biti uočen našim osjetilima, ali mora biti želja našega srca. To znači, kada idemo moliti onda se zbilja želimo susresti s Bogom. Zato je u tim trenutcima važno pojasniti si istinu da smo u Božjoj prisutnosti, da nas Bog gleda i čuje, da nas voli i želi nam pomoći. U ovome glavnu ulogu ima vjera, a ne toliko osjetila. Nakon ovog čina stavljamo pred Boga sebe sa svim što jesmo i što u sebi nosimo, sigurni da nas Bog prihvaća, voli i razumije. Nije tada najvažnije nabrajati Bogu sve što trebamo, jer on to zna bolje od nas. Puno je važnije saslušati ono što nama Bog tada govori. Možemo imati nekada dojam kao da nismo čuli nikakav Božji glas, nikakav njegov znak ili njegovu poruku. Bog govori na različite načine. Nekada taj Božji govor uoči i shvati samo srce, i nikakva druga osjetila. Ali srce koje je primilo Božju poruku postaje naš vodič kroz tamu u kojoj smo se našli. Jer iskrenu molitvu Bog nikada ne može ignorirati. To nam Isus jamči.

Može biti da nam Bog neće dati sve ono što smo ga molili, ali će nam dati nešto drugo što on vidi da nam je korisnije. Nekada nas Bog neće osloboditi neke patnje, nego će dopustiti da kroz nju mučno prođemo, zato što Bog vidi da neke važne stvari nećemo nikada dobro naučiti, izuzev kroz patnju. U tom smislu, patnje, koliko god bile teške, ne slome nas, nego nam postaju blagoslov. Zato se, s pravom veli: tko nije ništa propatio, ništa ne zna. Susreti Boga u molitvi mijenjaju osobu. To je velika istina. I sâm je Isus doživio preobraženje na gori u vrijeme dok je molio. Evanđelist Luka to svjesno ističe, šaljući poruku svima nama: preobrazba u molitvi nije rezervirana samo za Isusa, nego i za svakog njegovog učenika.
Isusa je u Getsemanskom vrtu, kao čovjeka, spopao takav strah pred patnjom da su i učenici to mogli opaziti, pa su i zapisati "spopade ga užas i tjeskoba". Ali evanđelist potom bilježi: "Kad se nađe u smrtnoj borbi, još je žarče molio" (Lk 22,43). I nakon toga, kao da je strah posve nestao. On ustaje i ne čeka patnju, nego joj ide u susret.

Isusovi prvi učenici iskusili su dobro snagu molitve. Ona čini čuda. Nakon molitve i silaska Duha postali su drugi ljudi. Od uplašenih i strašljivih bića postali su hrabri i odvažni duhovni ratnici, spremni dati živote za Isusa i njegovu Radosnu vijest. O snazi molitve mogli bismo govoriti još puno. Uvjeren sam da i svi vi ovdje nazočni imate nešto tog iskustva. Molitva čovjeku nikada ne dozvoljava da se u poteškoćama preda. Bog mu u molitvi uvijek pokazuje neki izlaz.

Neka nam Isusov Duh pomogne da u našim životnim strahovima nikada ne osjetimo samoću i ostavljenost nego da iskusimo istinitost Isusovih riječi: "Ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta", završio je propovijed biskup Zdenko.

Na kraju sv. mise, župnik preč. Vazgeč čestitao je biskupu Križiću 4. obljetnicu biskupstva zaželivši mu snagu i zdravlje da nas vodi kao hrabar i dobar pastir. Slijedila je svečana zahvalnica Tebe Boga hvalimo, nakon koje je biskup Križić zahvalio i prvom biskupu sada u miru Mili Bogoviću te završio slavlje svečanim blagoslovom.

Uz 75. obljetnicu pobjede nad fašizmom

POČAST U MACELJU

Plenković: Uz osudu svih zločina, prisjećamo se bolnog poglavlja naše povijesti i gradimo europsku Hrvatsku utemeljenu na demokratskim vrijednostima.

Jutrošnja počast hrvatskim žrtvama u Macelju/Foto Vlada RH
Jutrošnja počast hrvatskim žrtvama u Macelju/Foto Vlada RH
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. svibnja 2020. u 11.30 sati

ZAGREB - Obilježavajući 75. obljetnicu Križnog puta, predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković jutros je položio vijenac i zapalio svijeću kod zajedničke grobnice pored crkve Muke Isusove u Maclju u spomen na desetke tisuća ljudi koji su pobijeni bez suda i zakapani bez groba, od Bleiburga preko Tezna i duž Križnog puta odnosno kolona smrti.

Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić, predstojnik ureda predsjednika Zvonimir Frka-Petešić te posebni savjetnik za društvena pitanja akademik Zvonko Kusić.

Prošli tjedan, u Hrvatskoj i diljem Europe, obilježena je 75. obljetnica kraja Drugog svjetskog rata i pobjede nad fašizmom, što je označilo kraj neviđenim ratnim strahotama i fašističkim zločinima, u prvom redu Holokaustu. Dok je kraj rata u zapadnoj Europi otvorio put uspostavi demokracije, pomirbi, gospodarskom oporavku i ujedinjenju Europe, u srednjoj i istočnoj Europi su uspostavljeni totalitarni komunistički režimi koji će slom doživjeti tek s padom Berlinskog zida. K tome su u Hrvatskoj nakon sloma NDH i kraja Drugog svjetskog rata počinjeni strašni zločini u kojima su smaknuti deseci tisuća ljudi - razoružanih vojnika poraženih snaga, ali i velik broj hrvatskih civila koji su bježali od uspostave komunističkog režima.

Premda je jasno da je zahvaljujući antifašističkom pokretu i otporu nacizmu Hrvatska iz Drugog svjetskog rata izišla kao pobjednica, poratni masovni zločini komunističkog režima ostaju bolno i traumatično razdoblje hrvatske povijesti, te se 75 godina kasnije prisjećamo svih ljudskih žrtava.

- Uz bezrezervnu osudu svih zločina svih totalitarnih režima, s osjećajem pijeteta prema svakoj nevinoj žrtvi te njegujući kulturu sjećanja i međusobnog poštovanja, možemo izgraditi uistinu tolerantno društvo. To ponajprije dugujemo našim mladima, kako bismo zajedno gradili europsku Hrvatsku utemeljenu na demokratskim vrijednostima.- poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković. (LPS)

Sjećanja na prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. svibnja 2020. u 21 sat

GOSPIĆ - Na današnji dan prije 98 godina rođen je prvi hrvatski predsjednik i osnivač Hrvatske demokratske zajednice, dr. Franjo Tuđman. Političar, povjesničar, državnik; čovjek koji je stvorio hrvatsku samostalnost i neovisnost. Na tragu njegove državotvorne ideje, razvoja demokracije i ostvarenju sna hrvatskoga čovjeka o slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj, njegov lik i djelo ostaju trajna i neizmjerna vrijednost svima nama kao i našim budućim naraštajima.

S posebnim pijetetom, članice i članovi gospićke Hrvatske demokratske zajednice, zapalili su svijeće i položili vijenac ispred biste predsjednika Tuđmana uz prigodne riječi molitve, gospićkog župnika Marija Vazgeča.

U izaslanstvu predvođenim Miroslavom Petryjem, predsjednikom Zajednice utemeljitelja HDZ-a "dr.Franjo Tuđman", bili su i predstavnici Povjerenstva GO HDZ-a Gospić, Temeljnog ogranka grada Gospića, Mladeži HDZ-a i Pajo Brkljačić, predsjednik Županijske Zajednice branitelja HDZ-a "Gojko Šušak". (LPS)

Savez antifašističkih boraca i antifašista Zagreb

SUSTAVNO SE NEGIRA NOB

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. svibnja 2020. u 10.30 sati

ZAGREB - U Hrvatskoj je na djelu negiranje Narodno oslobodilačke borbe. Dio hrvatskog desničarskog spektra sustavno izražava žaljenje što je nacistička Njemačka, a time i ustaška Hrvatska izgubila rat.- kaže se u današnjem priopćenju za javnost Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH, i nastavlja:

- Cijela slobodoljubiva Europa, pa čak i Njemačka, obilježava i slavi Dan pobjede 9. svibnja, a Vlada RH se šutnjom svrstava na gubitničku stranu. Nacionalni ekstremisti otvoreno smišljaju nacionalne zločine antifašista, ali zato ni riječi ne kažu tko je odgovoran za krvoločni smaknuća oko 85.000 ljudi u Jasenovcu, pa 25.000 - 30.000 ljudi u Jadovnom i tako redom diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine od 1941. do 1945. godine.
Čak se tu i našao gospodin Škoro koji je nedavno odnio vijenac na grob ubijenih okorjelih ustaških zločinaca i lokalnih lopova u Gračanima 1945. Da se zapitao tko su bili ti ljudi, morao bi dobro razmisliti što takav njegov postupak znači.
Oni koji pričaju da im je dosta ustaša i partizana, morali bi znati da partizani nikoga ne provociraju. Upravo ustaška strana sustavno provocira ustaškim znakovljem, izrazima mržnje, negiranjem hrvatskog antifašističkog otpora i veličanjem ustaških zločinaca.
Koliko god ekstremisti pokušali negirati činjenice što se odnose na Drugi svjetski rat, moraju znati da antifašisti nisu rat izgubili. Tu činjenicu ni na koji način ne mogu promijeniti. Oni svojim djelima sramote Hrvatsku u svijetu, kao što su je osramotili ustaše svojim zločinima tijekom Drugog svjetskog rata. (LPS)

Hrvatsko društvo političkih zatvorenika Podružnica Gospić

DRUGO OTVORENO PISMO GRADONAČELNIKU GOSPIĆA

Žrtve partizanskih zloćina treba dostojanstveno obilježiti u Gospiću.

Rijetko se odaje počast partizanskim žrtvama u Gospiću/Foto Lika press Gospić
Rijetko se odaje počast partizanskim žrtvama u Gospiću/Foto Lika press Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. SVIBNJA 2020. 21.45 sati

GOSPIĆ - U petak je na Gradskom groblju sv. Marije Magdalene odana počast hrvatskim žrtvama vrlikosrpskog terora u staroj Jugoslaviji koji su pobijeni u Senju i na nekoliko mjesta u Lici. Nakon senjskog masakra 9. svibnja 1937. cijela je Lika bila zavijena u crno, a nedužni mladići i djevojka sahranjeni su, većim dijelom, u gorbove jedan do drigoga osim zaručnika Nikole Bevandića i Katice Tonković, koje je majka Bevandić sahranila u obiteljsku grobnicu.

Nakon odavanja počasti, onako usput, gospićki župnik je zamoljen da poškropi i susjedni više nego skormni grob u kome su zemni ostaci, odnosno krupne kosti, cipci, pobijenih Goispićana konan "oslobođenja" a koji su nakon smaknuća bačeni u lauf grabe i grobove talijanskih vojnika koji su ekshumirani nakon pada Italije u jesen 1943. i rake su ostale otvorene. Kosti su pronađene prilikom kopanja jednog kanala i na inicijativu Podružnice Hrvatskog društva političkih zatvorenika privremeno sahranjeni kod spomenika Senjskih žrtava, očekujući da se dostojanstveno obilježi tragedija stanovnika Gospića i okolice nakon Drugog svjetskog rata.

Nakon toga Ivan Vukić, predsjednik Gospićke podružnice poveo je razgovor s Karlom Starčevićem, gradonačelnikom Gospića o trajnom obilježavanju te tragedije. Osim toga u našu redakciju Vukić je poslao drugo pismo gradonačelniku koje prenosimo u cijelosti. Osim toga pismo je poslao i Tomi Medvedu, ministru hrvatskih branitelja, Gospićko-senjskoj biskupiji, središnjici Hrvatskog društva političkih zatvorenika
- Prije Vašega ustoličenja, na Vaš poticaj, razgovarali smo o priključenju groblju prostora ispred katoličkoga groblja sv. Marije Magdalene na kojem su jugoslavenski partizani i velikosrbi nakon preokreta 4. travnja 1945. izvršili mnoštvena strijeljanja i pokapanja pobijenih Gospićana i drugih za koje su mislili da su politički protivnici njihovom režimu. Štoviše, razmetali ste se obećanjima i zavjetovali se da će Vam prvi gradonačelnički posao biti zabrana prometovanja automobilima i njihovo parkiranje na tom svetom mučeničkom prostoru na kojem su mnogi pobijeni i oprostili se od svojih duša. Poznato Vam je da je tu pobijena gospićka mladež, školarci sa svojim profesorima i Vaš predšasnik gradonačelnik Josip Josan Kolaković sa svojim sinom. Obećali ste to mučilište urediti u stvarnom i simboličkom smislu u Spomen obilježje Gospić.
Kako niste ništa poduzimali poslali smo Vam više dopisa da Vas podsjetimo na Vaše obećanje i gradonačelničku obvezu na koja niste odgovarali, u poznatoj balkanskoj maniri Vaših prethodnika. Na groblju prilikom odavanja počasti Senjskim žrtvama najavili ste rušenje javnog zahoda, koji nikada nije bio u upotrebi, a komunistički vlastodršci su ga isprojektirali i izgradili na mnoštvenoj grobnici pobijenih, te prekapanje mnoštvenoga stratišta i grobišta koje je oskrnavljeno i devastirano u višekratnim iskapanjima prilikom izgradnje nogometnoga igrališta, gimnastičke dvorane i ostalih građevina. Zemlja s kostima odvezena je na neuređena odlagališta o čemu postoje brojne pisane izjave, a ima još živih svjedoka koji će to posvjedočiti.
Vaši prethodnici razradili su plan za izgradnju kosturnice iza kapelice Svih Svetih, rušenje javnog zahoda koji, naglašavamo, nikada nije bio u upotrebi, prekapanje samo dijela mnoštvenoga grobišta, pa dijelove nađenih zemnih ostataka žrtava, jer je veći dio završio na neuređenim odlagalištima, odložiti u tu kosturnici. S ogradnog zida groblja skinuti će se spomenploče postavljene u znak pijeteta prema žrtvama, te i njih također odložiti u kosturnicu, pa tako ukloniti svaki trag da je na tom prostoru izvršen strahotan zločin.
Eto, Vi ćete revno odraditi taj posao i svrstati se uz bok Vaših nečasnih prethodnika. Možete rušenjem ukloniti sve što svjedoči o izvršenom zločinu, ali ne možete sve uništiti jer je u tiskovinama i u knjigama to sve slikovno i tekstualno opisano i objavljeno.

Svećenik mons. Vladimir Pezelj, politički uznik i vjerni sluga Božji bio je protiv prihvaćanja poklona od Grada Gospića zgrade za biskupski dvor u kojoj su povampireni jugoslavenski partizani nakon preokreta 4. travnja 1945. zatvorili i mučili na stotine sužanja, te ih odvodili na strijeljanje ispred groblja, gdje su ih pokapali, a kada je uzmanjkalo prostora strijeljane odvozili kamionima na brojna grobišta, nažalost još neistražena. Bio je svjedok toga pokolja kojem je samo milošću Božjom sam umakao. Zdušno se zalagao da se taj javni zahod, nikada korišten, ne sruši. Govorio je: "Taj zahod je sam po sebi spomenik jednog neljudskoga sustava, mnogi ga žele srušiti jer opterećuje njihovu nečistu savjest. Poznato je da su kroz povijest silnici rušili tragove svoga zločina, mislili su, onoga čega nema nije se ni dogodilo, bit će izbrisano iz sjećanja naroda". Želio je da se konkatedrala, biskupski dvor sa svim potrebnim sadržajima izgradi na istočnom dijelu grada, jer sotona bježi od crkve, govorio je. Gradnja se mora financirati samo milodarom vjernika i tako otkloniti svake obligacijske uvjete prema bilo komu. Hoćete li Vi gospodine gradonačelniče omalovažiti svjedočenje i stavove ovoga dičnog svećenika našega sugrađana mons. Vlade Pezelja, te svojim postupkom opteretiti sebe i svoje nasljednike?
Vi ste gradonačelnik Grada Gospića, donesite odluku i provedite što Gospićani od vas očekuju, što je primjereno žrtvama, a u skladu je sa zakonom. Ako je mauzolej cara Dioklecijana u Splitu, žestokog progonitelja kršćana, pretvoren u katedralu sv. Duje, zar Vi tu građevinu projektiranu i izgrađenu za javni zahod, a nikada nije korištena kao zahod, ne možete prenamijeniti u kosturnicu i u nju vratiti otkopane kosti mučenika i one koje će se još otkopati?
Odgovornost je na Vama pa bi bilo uputno:
1. U kosturnicu prenamijenite građevinu koja je u doba komunističke vladavine projektirana i izgrađena za javni zahod, a nikada nije u tu i nijednu drugu svrhu korištena.
2. Kosti pobijenih otkopane prilikom izgradnje te građevine, kao i one koje će se otkopati prilikom ekshumacije pohranite u kosturnicu.
3. Nakon izvršene ekshumacije priključite taj prostor, na kojem se neće parkirati i prometovati automobilima, katoličkom groblju Svete Marije Magdalene, za što nema nikakve tehničke zapreke da se provede.
4. Ministarstvo branitelja označit će taj prostor svojom spomen-pločom kakva je namijenjena za ovakve prigode.
5. Nakon svega ovoga spomen-ploču koju su postavili hrvatski domoljubi i HDPZ možete skinuti s ogradnog zida groblja i odložit je u kosturnicu, jer je žrtvama odana dužna počast.
6. Prostor se može uz mali novčarski trošak ozeleniti, a i ne mora ako nema novaca, te urediti u memorijalni park u kojem bi mrtvi našli mir u tišini gospićkoga groblja, a živi molitvom i paljenjem svijeća odali dužnu počast, te u kojem bi se održavale prigodne komemorativne svečanosti u znak sjećanja na njihovu žrtvu.

Zar je ovo neostvarivo, zar gospićke žrtve svojim mučeništvom to ne zaslužuju? Svoj kukavičluk i nerad nemojte pokrivati posredovanjem gospodina Marijana Rogića da Vas u višekratni posjet glede ovoga problema primi ministar branitelja gospodin Tomo Medved. Ne prebacujte odgovornost na gospodina ministra Tomu Medveda i gospodina Ivana Sučića, te na mnijenje građana komunističke, udbaške i kosovske prošlosti i njihovih nasljednika s kojima se savjetujete.
Ako izvršite plan koji je prethodna gradska uprava zacrtala, a poznata Vam je njihova opstrukcija, Vi ćete gospodine gradonačelniče Karlo Starčeviću u povijesti Gospića biti upisani kao oskrnavatelj mnoštvenoga grobišta gospićkih mučenika, rušitelj javnoga zahoda, naglašavamo nikada korištenog kao zahod, a koji je sam po sebi spomenik strahotnog komunističkog i velikosrpskog zločina nad Hrvatima, nasilnik koji je uklonio spomen-ploče postavljene u znak pijeteta pobijenim mučenicima i odstranjivanje svega što podsjeća na taj silni srbokomunistički zločin. Upisat ćete se u listu nečasnih. Možete li opteretiti svoju savjest, opteretiti ime svoje i svojih potomaka? (LPS)

In memoriam

SENJSKIM I OSTALIM HRVATSKIM ŽRTVAMA

Starojugoslavenski žandari i četnici ubijali su Hrvate u Gospiću i okolici kao i muve. Nažalost to su nastavili i partizani.

Fotografije Senjskih žrtava, rada gospićkog fotografa Vezrona
Fotografije Senjskih žrtava, rada gospićkog fotografa Vezrona
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. svibnja 2020. u 19.15 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - 9. svibnja 1937. u Senju su žandari kojima su zapovijedali kapetan Jovo Koprivica i podnarednik Maksim Besedić, pucali u hrvatsku mladež iz Gospića koja je bila na proslavi HSS-a. U Ulici Potok ubijeno je pet ljudi. Navodno je na žandare pucano sa jednog gospićkog kamiona. Živote su izgubili:
Katica Tonković (24) iz Sinca, Nikola Bevandić (24) iz Gospića, Marko Smolčić (20) iz Cesarice, Tomo Nikšić (23) (Široka Kula kraj Gospića, op. a.) i Frane Jelača (20) iz Gospića. Od zadobivenih rana podlegli su Petar Frković (21) iz Ličkog Novog i Jakov Milković (23) iz Lukova Šugarja.

Žandari su teško ranili Vladimira Adžiju (17) iz Lipa, Zlatka Vlahinića (21) iz Gospića, Milu Biljana (27) iz Mušaluka, Tomu Došena (19) iz Smiljana, te Branka Milinkovića (26) i Božu Markovića (35) iz Gospića.

Iz iskaza 65 preslušanih očevidaca, među njima aktivnih državnih činovnika, časnika, svećenika, stranih državljana itd., jasno se vidi s jedne strane potpuna nedužnost poubijanih hrvatskih omladinaca, a s druge strane unaprijed smišljena osnova za pokolj nedužnih ljudi. -pronašli smo u Likapediji koja je izašla početkom ove godine.

Najsnažnija i najdjelotvornija četnička organizacija na velebitskom području u ono doba bila je u Gospiću, jer joj je duša i glavni vojvoda bio dr. Petar Zec, direktor Opće bolnice "Marton" u Gospiću, senator i zamjenik hrvatskog bana Ivana Perovića u Kraljevskom Namjesničkom Vijeću koje je Jugoslavijom upravljalo nakon pogibije kralja Aleksandra Karađorđevića. Zec je iz Gospića poslao telegram u Senj s nalogom da se izvrši atentat.

Uzetim iskazima u Senju nepobitno je dokazano da nije postojao nikakav povod, da je zločin unaprijed pripremljen i organiziran i da kod ranjenih i ubijenih nije pronađeno nikakvo oružje. Tadašnja vlast je nastojala opravdati zločin pripadnošću ubijenih ili njihovih najbližih frankovcima ili komunistima.

Navečer 10. svibnja kad je cestom preko Krasnog Polja dovezena pobijena gospićka mladež, Gospićem je vladala velika žalost. Šest pokojnika je idući dan iz kapelice sv. Ivana Nepomuka veličanstveno ispraćeno na vječni počinak na gospićko Gradsko groblje sv. Marije Magdalene. Pokopani su jedan uz drugoga, onako kako su i zajednički pali od žandarskih plotuna, u istom dijelu groblja uz grobove Jose Markovića i Martina Starčevića iz Klanca i Žitnika, koje su žandari ubili u Gospiću prilikom izbora 1935.Zaručnici Nikola Bevnadić i Katica Tonković sahranjeni u grobnici obitelji Bevandić.

Grobovi senjskih žrtava bili su godinama neuređeni, ograđeni niskom drvenom ogradom i s drvenim križevima. Tek 1961. prof. Nikica Bićanić je na nagovor tetke uredio prvi grob senjskih žrtava, grob tetkinog brata Marka Smolčića. Za to je angažirao gospićkog zidara Andriju Špoljarića koji je izradio betonsku ploču. Kasnije su uređeni i ostali grobovi.
Prve javne komemoracije u Gospiću i Senju održane su 1991. i nakon tog održavaju se redovito svake godine. U Gospiću i Senju podignute su spomen-poče. Na 60. obljetnicu Senjskih žrtava, 1997. podignut je novi spomenik u Gradskom groblju sv. Marije Magdalene u Gospiću. Na spomeniku su imena Jose Markovića i Martina Starčevića, iz Klanca i Pazarišta ubijenih 1935. na početku Pazariške ulice.

ZLOČIN U GOSPIĆU
Najteži je zločin učinjen u Gospiću 6. svibnja 1935., kada je bio masakr nad nedužnim žiteljima iz Klanca i Žitnika. Tog dana četnici su preko svojih veza ukrali glasačke spise u glasačkoj jedinici u kotaru perušićkom pa su radi toga mještani iz sela Klanca i Žitnika koji su toj glasačkoj jedinici pripadali krenuli u Gospić u Okružni sud da bi na toj mjerodavnoj instituciji podnijeli prijavu o toj krađi. U toj grupi bilo je oko 200 Žitničana i Klančana, koji su mirno pješice došli u Gospić i nisu provocirali nikoga. Put ih je vodio Pazariškom ulicom na čijem je početku bila ondašnja gospićka Općina. Netko je od izdajica još iz Klanca javio gospićkim četnicima da će Klančani i Žitničani krenuti u Gospić da bi prijavili krađu glasačkih spisa, pa su žandari zaposjeli prilaze u Gospić iz Klanca i Žitnika. Kad je grupa od 200 ljudi iz Klanca i Žitnika došla na početak Pazariške ulice uspriječila su im se dva pandura koji su ih opomenuli da ne mogu svi ući u Gospić te im predložili da odrede tri svoja delegata koji će u ime ostalih izvršiti namjeravani posao. Ljudi su povjerovali i izabrali tri delegata koji su s pandurima krenuli na gospićki Okružni sud. Masa ostalih ostali su na početku Pazariške ulice, oko 150 do 200 metara udaljeni od gospićke Općine.

Kad su se delegati s pandurima udaljili od ostalih nekih desetak metara osuli su na njih puščanu vatru žandari sakriveni iza živice na početku Pazariške ulice i u hipu su pogodili Josu Markovića starog 70 godina i 36-godišnjeg Martina Starčevića. Na to je među mnoštvom nastala panika, a žandari su nemilosrdno pucali po svima. Prema izjavi svjedokinje Anke Stilinović iz Gospića koja se tamo zatekla pa je gledala, stari Joso Marković je bio iz žandarske puške teško ranjen kroz desnu vilicu u zatiljak te je molio žandara Srbina Petrovića koji je dojurio do njega da ga ne ubije, ali mu je ovaj poznati gospićki krvopija Hrvata opsovao hrvatsku majku i ubio ga, zadavši mu bajunetu u desnu stranu vrata. Na cesti je izdisao Martin Starčević pogođen iz žandarske puške u glavu iznad lijevog uha, ali to nije bilo dovoljno žandaru koji se našao uz njega te mu kundakom puške razmrskao lubanju. Tog dana u Gospiću je petero ljudi teško, a 28 lakše ranjeno.

GOSPIĆKE ŽRTVE
Gospićki spomen-zbornik sadrži dio istine o velikosrpskom teroru nad hrvatskim domoljubima tijekom više od 70 godina na području bivše općine Gospić. Hrvatske žrtve evidentirane u Gospićkom spomen zborniku:
ukupno 3.453, od toga na području Gospića 1754, Karlobaga 246, Kosinja 225, Pazarišta 436 i Perušića 792.

Ivan Vukić, predsjednik Podružnice Hrvatskog društva političkih zatvorenika istraživao partizanske žrtve u Gospiću i okolici. Godine 2011. imao je slijedeće podatke:
- Na Uskrs, 4. travnja 1945. partizani su u 6 sati teškom artiljerijskom paljbom istovremeno napali Perušić, Lički Osik i Gospić. Iz Perušića i Ličkog Osika hrvatski i nešto njemačkih vojnika s mnoštvom civila povlačili su se ispred pomahnitalih i podivljalih partizana preko Mušaluka i Malog Sela. Partizani su ih držali u okruženju, a rijeka Lika je bila nabujala i izlila se iz korita pa je još više otežavala povlačenje. Na opkoljeno mnoštvo pucalo se iz sveg oružja. Tenkovi su gazili po mnoštvu, velik broj utopio se i u nabujaloj Lici. Izvršen je pravi masakr. Na tisuće ljudi bilo je pobijeno, a zarobljeni su strijeljani kod Štimčeva bunara, Malog vrilca, Franićeve krči i na desetak mjesta od Mušaluka do Malog Sela. Mušalučani su danima u zaprežnim kolima prevozili pobijene i pokapali ih u zajedničke grobnice u rivinama -vododerine.
Vojska i civili iz Gospića povlačili su se preko žitničkog mosta, Klanca, Vranovine, Sv. Ivana Aleksinica, Sv. Jakova Donjeg Pazarišta, Jovanović Drage, Krasna, Svetog Jurja i Senja. S okolnih brda uz put povlačenja partizani su pucali po mnoštvu. Izginulo je puno ljudi, naročito onih koji su se povlačili kroz Senjsku Dragu. Do Senja nekako je funkcionirao vojni ustroj, a kasnije se raspao, pa je i to razlog što je izginulo silno mnoštvo. Gospić je dodatno kažnjen jer su nakon ulaska partizana dva dana ubijani muškarci stariji od 16 godina, koji se nisu uspjeli ili nisu htjeli povući, jer nisu osjećali nikakvu krivnju. Na žalost, ubijali su žene i nedorasle mladiće i djevojke. Arhivska građa u Hrvatskoj uništena je. Ostalo je sačuvano oko dva posto, a i to je dobrim dijelom falsificirano.

Iz sačuvane zatvorske knjige Vojnog suda komande ličkog područja za 1945. i sudskih knjiga Okružnog suda u Gospiću od 1945. do 1953., koje se čuvaju u Državnom arhivu u Gospiću napisao sam brojčani izvod ubijenih:
Na smrtnu kaznu osuđen je 451 politički uznik, neupisan datum suđenja i kakva je presuda za 142 politička uznika, na vremenske kazne osuđeno je 915 političkih uznika. Ukupno je osuđeno 1508 političkih uznika.

Broj osuđenih na smrt popisanih u ovoj arhivskoj građi višestruko je manji od stvarnog broja. Najviše ljudi ubijeno je bez suđenja, dokazane krivnje i prava na obranu u suton i praskozorje što potvrđuju brojna svjedočenja očevidaca i sačuvana arhivska građa. Gospić i okolna naselja velike su grobnice. Evo nekih od poznatih stratišta i skupnih grobišta: Vojni streljački opkopi "laufgrabe" oko Gospića, veliko javno stratište s postavljenim vješalima na sjeverozapadnoj strani uz groblje sv. Marije Magdalene u Gospiću, u plantaži Imovina kod tvornice baterija. Tu je pobijeno domaće pučanstvo i izbjeglice iz Podlopače. Oni su pobijeni i u Lipovcu između tvornice šperploča i željezničke pruge. U Budačkoj ulici u dragi desno od kuće Svetića i od groblja sv. Marije Magdalene do rasadnika Podružnice - tu su pobijeni vojnici, đaci i civili. Stratište je bilo i na Balinovcu na Novčici. Sada je to stratište i grobište zaraslo u grmlje i zatrpano zemljom iz iskopa po odobrenju gradske vlasti. Stratište je kod Budačkog mosta na Lici i u plantaži kod Smiljanskog Polja. U Žabici u opkopu oko park šume Jasikovca na ulazu u Jasikovac kod streljane kod nogometnog igrališta i kod pravoslavnog groblja. U Žabičkoj ulici pobijeni su oružnici iz Sinja i njemačka vojna posada. Pokopani su u dvorištu Jose Brkljačića i u ''laufgrabi''. Stratište je bilo u Kaniži Tratina - financije i Jengić Draga (Brkljačić) i Čanić Gaj. Uz željezničku postaju Lički Osik prema Urijama pobijeni su mladi novaci.

Na širem području poznata su stratišta i grobišta u uvali Moština kod Karlobaga, pobijene su bacili u more, na Baškim Oštarijama uz pristupni put do groblja i u groblju, u Brušanima, Bužimu, Smiljanu, Kosinju, Širokoj Kuli, Korenici, Divoselu, Ribniku Metku (prilikom izgradnje, nikad izgrađene tvornice trikotaže "Nada Dimić", otkrivena je velika grobnica pobijenih domobrana i civila. Po nalogu Ivana Vukića koji je bio zamjenik šefa gradilišta izrađena su dva sanduka od daske u koje su otkopane kosti pokupljene i krišom pokopane uz temelje građevine), Lovincu (velike skupne grobnice uz crkvu), Svetom Roku, Ričicama, Gračacu uz katoličko groblje - grobište je devastirano prilikom nedavnog neodgovornog izvođenja radova na uređenju groblja, na prijevoju Prezid na cesti Gračac - Zadar i na Udbini.

Gospićko-senjska biskupija

BLAGOSLOV SVETOG OCA

Sveti Otac papa Franjo i msgr. Križić u Vatikanu
Sveti Otac papa Franjo i msgr. Križić u Vatikanu
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. svibnja 2020. u 11.30 sati

GOSPIĆ - Iz Ordinarijata Gospićko-senjske biskupije danas smo dobili priopćenje da je Sveti Otac papa Franjo preko Državnog tajništva Svete Stolice uputio pismo gospićko-senjskom biskupu mons. Zdenku Križiću u kojemu biskupu Križiću, kleru i vjernicima Gospićko-senjske biskupije udjeljuje apostolski blagoslov te se zahvaljuje na prigodnim darovima koji su mu uručeni na Njegovom redovitom tjednom susretu s hodočasnicima 19. veljače ove godine kada su u Rimu boravili hodočasnici Gospićko-senjske biskupije o 20. obljetnici uspostave Biskupije.

Pismo prenosimo u cijelosti:
"Preuzvišeni Gospodine,
Svetome Ocu ste na Njegovu redovitome tjednom susretu s hodočasnicima 19. veljače ove godine, a prigodom zahvalnog hodočašća Vaše biskupije, u ime sudionika hodočašća dali prigodne darove.
Njegova Svetost Vam od srca zahvaljuje za taj čin ljubavi kao i za osjećaje koji su Vas i vjernike Vaše biskupije na to potaknuli. Hrabreći ljubljenu mladu Crkvu Gospićko-senjsku da nastavi pružati svoje svakodnevno svjedočanstvo za uskrsloga Gospodina, jedinoga Otkupitelja čovjeka, Sveti Otac udjeljuje apostolski blagoslov Vama i kleru te svima koji su povjereni Vašoj pastirskoj brizi. (LPS)

SRAMOTNI ČIN PREDSJEDNIKA RH

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. svibnja 2020. u 23 sata

GOSPIĆ - Od Miroslava Petryja, predsjednika Županijske Zajednice utemeljitelja dr. Framnje Tuđmana dobili smo priopćenje:

- Danas na obilježavanju 25. obljetnice jedne od najvećih pobjeda hrvatskih oružanih snaga u hrvatskoj povijesti, vojno-redarstvenoj akciji Bljesak, ponovno je cijeli hrvatski narod na žalost imao priliku nazočiti jednom civilizacijski besprizornom činu u režiji trenutnog Predsjednika RH. Više nego očito je da je Zoran Milanović danas na komemoraciju za 42 poginula hrvatska branitelja u akciji Bljesak i zahvali za žrtvu 162 ranjena pripadnika vojnih i redarstvenih postrojbi došao s predumišljajem napuštanja događaja, događaja koji je duboko ukorijenjen u svakom hrvatskom domoljubu.

Svojim činom, iskazao je nepoštivanje naspram hrvatskim branitelja, u čast kojih se komemoracija održavala. Skrenuo je ponovno pozornost na sebe, on je na komemoraciji, umjesto na srpskog agresora odgovornog za stradanja, upro prst u za njega spornu oznaku pod kojom se borio jedan dio branitelja u početnoj fazi Domovinskog rata. Ovdje nikako ne treba smetnuti s uma da je pozdrav ZDS ušao u statute HOS-ovih udruga 2001. kada je ministar uprave bio Stjepan Ivanišević u vrijeme Vlade Ivice Račana. Nema nikakvog opravdanja za postupak predsjednika države koji je napustio komemoraciju u vrijeme intoniranja državne himne.

To je onaj isti Milanović kojeg se sjećamo otprije, koji potiče ideološke podjele. Za njega je normalno širiti ideju podjela, podjela na ustaše i partizane, upravo ta njegova poznata teza MI ili ONI je temelj na kojemu je gradio i svoju kampanju za "normalnog" Predsjednika. Ovaj čin ne možemo sagledavati samo kroz prizmu Zorana Milanovića, jer ovdje se radi o prokušanom receptu ljevice da upravo preko Milanovića u javni prostor, pomno birajući najosjetljivija i najemotivnija događanja, uvedu izmišljene dileme i podjele usmjerene na pokušaj homogenizacije oko politike koja Hrvatskoj nema što ponuditi. Radi se o već viđenom scenariju, a svojim ulogom u tom scenariju Milanović jasno sramoti dužnost koju obnaša.

Prisjetimo se samo lutanja koja su obilježila žalosnu političku karijeru Zorana Milanovića. Koliko je Milanović licemjeran govori činjenica da je za vrijeme njegove Vlade 2015. organiziran mimohod za 20. obljetnicu Oluje na kojem su bile i zastave HOS-a, a zanimljivo tada mu obilježja HOS-a nisu smetala. Nadalje prisjetimo se da je tijekom tajnih razgovora s braniteljima 2016. lakonski, u famoznom razgovoru s Josipom Klemmom, poručio da mu se "fućka za pozdrav Za dom spremni". U predizbornoj kampanji 2015. godine ispalio je da je imao "dedu ustašu". Sva ta lutanja jasno ocrtavaju i prvi potezi u funkciji predsjednika RH micanje bista hrvatskih velikana iz predsjedničkih dvora i kao nastavak niza izjava o bacanju ploče sa imenima poginulih HOS-ovaca u Domovinskom ratu.

Danas kada nije vođena nikakva službena komunikacija od strane Ureda predsjednika prema majice su iskorištene kao element u promišljenoj predstavi jednog tragičnog lika. Napuštanje obilježavanja Bljeska pokazalo je kako su naivna bila očekivanja o Milanoviću kao predsjedniku svih građana Hrvatske. Sve to govori da stvarni razlozi odlaska nisu majice HOS-a, nego poticanje ideoloških podjela s kojima želi skrenuti pozornost s bitnih stvarnih problema s kojima se bavimo, otvaranjem prijepora u javnosti i mobiliziranjem dijela lijevog biračkog tijela.

Za razliku od Milanovića i SDP-a, Vlada RH odnosno Vlada HDZ-a je ta koja promiče zajedništvo, sustavan i odgovoran pristup u borbi s koronavirusom, pomoć i oživljavanje gospodarstva u trenutku globalne krize. HDZ je taj koji zastupa politiku koja će cjelokupnom hrvatskom narodu i svim građanima Republike Hrvatske osigurati bolju budućnost, a ne povratak u prošlost.

Iz rada Općine Lovinac

VELIKA POTPORA MLADIMA

Ova lička općina svrstava se u red onih koje mnogo ulažu u demografsku obnovu.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. travnja 2020. u 20.15 sati

LOVINAC - Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku je u suradnju s jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave prikupilo i objedinilo podatke o mjerama i aktivnostima koje se provode u ovoj godini.

Prikupljeni su podaci o naknadi za novorođenčad u protekle tri godine, druge potpore vezane za novorođenu djecu, sufinanciranje zdravstva; vrtića; sufinanciranje školskih udžbenika; školske prehrane; prijevoza učenika; smještaja u učeničke domove; stipendiranje …

Općina Lovinac istaknuta je kao primjer dobre prakse demografske mjere naknada za novorođenče u iznosu od deset tisuća kuna. Lovinačka općina sufinancirala je prošle godine opremu za stomatološku ambulantu. Nadalje, dječji vrtić je stajao prošle godine za prvo dijete 400 kuna mjesečno, drugo 200, a treće je bilo oslobođeno plaćanja. Kako u Dječjem vrtiću Medo trenutno nema program za jasličku skupinu pa sufinancira se smještaj djece u susjednom Gračacu.
Osim toga, iz općinskog proračuna se sufinanciraju školsku udžbenici i marenda u školi, sufinancira se i prijevoz đaka osnovne i srednjih škola koji putuju u Gospić ili Gračac te učenički domovi.

Općina isplaćuje subvencije redovnim i izvanrednim studentima za akademsku godinu 2019./2020. Pravo podnošenja zahtjeva imali su svi redovni i izvanredni studenti s prebivalištem na području općine Lovinac najmanje godinu dana. Mjesečna pomoć za redovite studente iznosi 600 kuna, a za izvanredne 450 kuna.
Nadalje sufinancira se škola klavira, a osiguravaju se za svu djecu božićni pokloni. (Ana Miletić)

Vremeplov Ličkih novina

PRIVI DEMOKRATSKI IZBORI

Prvi demokratski višestranački izbori bili su na današnji dan 1990.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. travnja 2020.

GOSPIĆ - U priopćenju Miroslava Petryja koje je stiglo u našu Redakciju kaže se da Zajednica utemeljitelja HDZ-a "Dr. Franjo Tuđman" s ponosom sjeća nedjelje, 22. travnja 1990., koji datum pamtimo kao jedan od najvažnijih datuma u hrvatskoj političkoj povijesti. Toga dana u Hrvatskoj, tada još u sastavu komunističke Jugoslavije, održan je prvi krug prvih slobodnih višestranačkih izbora nakon 1938. godine.

Tijekom predizborne kampanje najvjerodostojnijom političkom opcijom se iskazala Hrvatska demokratska zajednica pod vodstvom dr. Franje Tuđmana koja se žestoko suprotstavila velikosrpskom hegemonizmu. S geslom "Svoj na svome" Tuđman je izričitije i odlučnije od drugih političkih stranaka tražio pravo hrvatskog naroda na samoodređenje i državnu suverenost. Krajnji je cilj bila samostalna i nezavisna Hrvatska država.

Od ukupno 365 zastupnika, koliko je brojao Sabor, izabran je 131 zastupnik, a od toga broja u prvom krugu izabrana su 104 zastupnika s liste HDZ-a. Dva tjedna kasnije u drugom krugu izbora, 6. i 7. svibnja od 356 saborskih mjesta, 205 ih je osvojila Hrvatska demokratska zajednica odnosno 58,4 posto svih izabranih zastupnika, što je bio preduvjet kako bi se provele povijesne težnje hrvatskog naroda za samoodređenjem, suverenosti i odcjepljenjem Hrvatske od SFRJ.

Zajednica utemeljitelja "Dr. Franjo Tuđman" kao zasebni oblik organiziranja unutar Hrvatske demokratske zajednice tvori političku i organizacijsku platformu za djelovanje članova HDZ-a koji su se priključili HDZ-u - pokretu za ostvarivanje težnji Hrvatskog naroda za stvaranjem samostalne, slobodne i neovisne države Hrvatske, te se s ponosom sjeća presudnih događaja za Hrvatsku državu.

I vlasnik portala je tih dana bio aktivan, radio je za Ličlki vjesnik i Televiziju Zagreb, danas HTV. Evo što je izvijestio za Televizija Zagreb prvog dana izbora za vijesti u 13.35 sati. Zapis je iz rukopisa knjige Svjedok vremena:
- Jutros su na birališta u Lici među prvima izašli Ličani koji rade u zemljama zapadne Evrope, a pristigli su u zavičaj da ispune svoju građansku obavezu i glasaju. Oko 12 sati već su bili u autobusu kako bi sutra na vrijeme stigli na svoja radna mjesta.
Za provođenje prvih višestranačkih izbora jutros je širom Like otvoreno 288 biračkih mjesta za 63.719 građana sa općim pravom glasa. Na glasačkim listićima nalaze se 832 kandidata, od kojih će građani Like u prvom i drugom glasačkom krugu izabrati 329 odbornika za pet općinskih skupština.
Dakle, za jedno odborničko mjesto kandidira se prosječno 2,5 kandidata. Veći dio sveukupnih kandidata pripada različitim strankama, a u izbornu utrku uključen je i zavidan broj nezavisnih kandidata.
Proteklih dana predizborne pripreme u ličkim komunama protekle su bez teškoća, a očekuje se da će i današnji izbori biti u najboljem redu. Prema jutrošnjem interesu birača može se procijeniti da će na birališta izaći veliki broj građana kako bi se izjasnio o kandidatima. Danas će birači u Lici dati i svoj glas za 27 kandidata za sedam zastupničkih mjesta u klupama novog Sabora.
Posljednji izvještaj o izborima bio je za TVZ 9. svibnja za Kroniku Like:
- Prema još uvijek nezvaničnim podacima u proteklim izborima svoju građansku obavezu obavilo je 85 posto birača u Lici gdje ih je bilo 63.227 uvedeno u biračke spiskove što čini gotovo 80 posto cjelokupnog stanovništva.
U novom Saboru Hrvatske popunjeno je svih devet zastupničkih klupa koje su pripale Lici. U vijeće općina Sabora izabrani su u Gospiću Miroslav Petry, kandidat HDZ-a, u Donjem Lapcu Dušan Ergarac, kandidat SDS-a, u T.Korenici Stevo Kalember, kandidat SKH-SDP, u Otočcu Dražen Bobinac, kandidat HDZ-a i u Gračacu Ratko Ličina, kandidat SDS-a
U Društveno-političko vijeće Sabora u jednoj izbornoj jedinici, koja je obuhvaćala općine Otočac, T. Korenicu, Donji Lapac i Gračac za zastupnika je izabran Simo Raić, kandidat SKH-SDP, a u drugoj su birači u Gospiću izabrali Juru Šonju, kandidata Koalicije narodnog sporazuma.
U Lici su bile i dvije izborne jedinice za Vijeće udruženog rada Sabora. U jednoj jedinici koju su sačinjavali Gospić i Gračac izabrana je Branka Kuprešanin, kandidat SKH-SDP, a u drugoj koja je obuhvaćala Otočac, T. Korenicu i Donji Lapac izabran je Anđelko Kružičević, također kandidat SKH-SDP.
U svih pet ličkih općina izbori su provedeni bez većih poteškoća i sve izabrane općinske skupštine su sastavljene od predstavnika najmanje četiri stranke. U općinske skupštine izabrano je 327 odbornika što čini 97,3 posto od ukupnog broja odbornika. Naknadno će se jedino u Gospiću provesti izbori za devet odbornika.
Od izabranih odbornika u skupštinama najviše je onih iz redova SKH-SDP-a 115 ili 34,2 posto, koji su u nekim komunama. Bili u koaliciji s drugim strankama. Komunisti su najviše mjesta osvojili u Titovoj Korenici i u Donjem Lapcu.
Srpska demokratska stranka sa 79 osvojenih odborničkih klupa ili 24,8 posto je odmah iza komunista. SDS je najviše mjesta dobio u Donjem Lapcu i Gračacu.
Nezavisni kandidati su dobili 64 ili 19 posto mjesta.
Zatim slijedi HDZ čijih je 60 kandidata ili 17, 8 posto dobilo odbornički mandat, a najviše u Otočcu i Gospiću.
Po tri klupe zauzeli su kandidati Saveza sindikata i Koalicije Hrvatskog demokratskog bloka, a po jedno odborničko mjesto povjereno je Savezu socijalista, Hrvatskoj demokratskoj stranci i Hrvatskoj kršćanskoj demokratskoj stranci

In memoriam

NIKOLA ZDUNIĆ - HARGA (1967 - 2020)

Zdunić (desno) sa Norcem na prvoj smotri 6. gardijske brigade 1. studenoga 1992. /Foto arhiva Lika pressa snimio Marko Čuljat
Zdunić (desno) sa Norcem na prvoj smotri 6. gardijske brigade 1. studenoga 1992. /Foto arhiva Lika pressa snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. travnja 2020. u 13.15 sati

GOSPIĆ - Jučer je nakon duže bolesti umro hrvatski branitelj bojnik Nikola Zdunić - Harga (53), ratni zapovjednik 118. domobranske brigade i u 9. gardijskog brigadi Vukovi.

Nikola se s nepune dvadeset četiri godine dragovoljno uključio u obranu Like kao pripadnik izvidničkog voda ZNG 118. brigade. Tijekom Domovinskog rata svojom odlučnošću i hrabrošću istaknuo se kroz čitav niz borbenih djelovanja. Stekao je potrebitu vojnu naobrazbu te kao časnik obnašao čitav niz zapovjednih dužnosti u 118. brigadi HV i 9. gardijskoj brigadi, zaključno s dužnosti zapovjednika 118. domobranske pukovnije u vojno-redarstvenoj operaciji "Oluja". Dobitnik je više ratnih oidličja.

Posljednji je ispraćaj bio danas popodne na Gradskom groblju sv. Marije Magdalene u Gospiću u najužem krugu obitelji. Od bojnika Zdunića u groblju se u ime pripadnika 118. brigade ZNG-a oprostio Krešimir Tomljenović.

- Umro je čovjek koji je obilježio obranu grada Gospića i Like, čovjek koji je sudjelovao u stvaranju najljepših stranica hrvatske povijesti. Nikola, tvoje ime je značilo sigurnost, toplinu i plemenitost. Kažu da nema nezamjenjivih, ali Ti to jesi. Svi ćemo to osjetiti. Što reći o Tebi, prijatelju moj, kad se ionako sve zna. Tužan sam Ti prijatelju moj, teške mi zavjese prekrivaju misli, srce mi se jučer opet steglo i puštam suzu da teče hladnu, čistu, iskrenu i bistru.- rekao je Tomljenović. (MAČ)


30. obljetnica HDZ-a u Gospiću

SVE JE POČELO U KINU

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. travnja 2020. u 16.15 sati

GOSPIĆ - 8. travnja 1990., na Cvjetnu nedjelju, službeno je osnovan Gradski odbor HDZ-a grada Gospića, nakon čega je uslijedilo osnivanje ogranaka po naseljima.

- Prije osnutka HDZ-a preko Inicijativnog odbora mjesecima se pokušavalo prikupiti desetak članova stranke u Gospiću kako bi se i službeno osnovao HDZ-a Grada Gospića, što je u to vrijeme bilo iznimno teško jer je komunistička partija u gradu bila iznimno utjecajna. - sjeća se Miroslav Petry, jedan od utemeljitelja stranke.

Osnivanje se odvilo u prostorijama današnjeg Kina Korzo i nakon svete mise s ciljem kako bi odziv pučanstva na Osnivačku skupštinu HDZ-a bio što veći. Osnivanje je bila uvertira kako bi HDZ sa svojim kandidatima nastupio na prvim višestranačkim izborima za Sabor SRH, što su bili preduvjeti za osamostaljenje Republike Hrvatske i odvajanje iz SFRJ.

- Svim utemeljiteljima, članicama, članovima i simpatizerima HDZ-a s područja grada Gospića čestitam 30. obljetnicu od službenog utemeljenja stranke u gradu Gospiću. Poručuje Petry, predsjednik Zajednica utemeljitelja HDZ-a "Dr. Franjo Tuđman" Ličko-senjske županije. (LPS)

Veliki tjedan

MISE BEZ NARODA S PRIJENOSOM

Početak današnje mise
Početak današnje mise
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. travnja 2020. u 11.45 sati

GOSPIĆ
- Liturgijska slavlja u Velikom tjednu u gospićkoj katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije predvodit će mons. Zdenko Križić, gospićko-senjski biskup:

Veliki četvrtak - 9. travnja u 18 sati
Veliki petak, 10. travnja u 18 sati
Velika subota, 11. travnja, vazmeno bdijenje u 20 sati
Uskrs,12. travnja u 10 sati.

Misna slavlja i obrede u Velikom tjednu gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić slavit će bez naroda kako propisuje Nacionalni stožer Civilne zaštite u ovo vrijeme pandemije COVID-19. Svete mise i obrede iz gospićke Katedrale vjernici će moći pratiti u izravnom prijenosu na Facebook stranici Gospićko-senjske biskupije a imat ćemo i mi poveznicu ispod ovog teksta.

Evo poveznice za prijenos mise iz Gospića:

www.facebook.com/781045672285406/videos/685358625570531/

U susret Uskrsu

ČESTITKA BISKUPA KRIŽIĆA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. travnja 2020. u 10.45 sati

GOSPIĆ - Povodom blagdana Uskrba msgr. Zdenko Križić, gospićko-senjski biskup uputio je video čestitku vjernicima koju prenosimo u cijelosti na donjoj poveznici:

www.youtube.com/watch?time_continue=20&v=c3fWgx4y5Fs&feature=emb_logo

Cvjetnica Gospić 2020.

BOLJE JE BITI ŽRTVA NEGO MUČITELJ

Današnja je poruka msgra. Zdenka Križića, gospićko-senjskog biskupa iz katedrale u Gospiću.

Za vrijeme današnje svete mise u Gospiću/ Foto GSB
Za vrijeme današnje svete mise u Gospiću/ Foto GSB
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. travnja 2020. u 13 sati

Piše: s. Robertina Medven

GOSPIĆ - Na Nedjelju muke Gospodnje, Cvjetnicu u 10 sati, gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić predvodio je misno slavlje u gospićkoj katedrali Navještenja BD Marije koju su vjernici mogli pratiti putem izravnog prijenosa na Facebook stranici Gospićko-senjske biskupije.

Biskup je u propovijedi naglasio kako je uvijek žalosno i potresno slušati izvješće o Isusovoj muci i o svim poniženjima koje je podnio, napose zbog činjenice da su to činili ljudi te nastavio:
- Mučili su i ubili nevinog čovjeka, bez ikakve grižnje savjesti. Isus je jedan od tolikih nevinih ubijenih u povijesti samo zato što je bio drukčiji, razmišljao je drukčije, imao je i drukčiji odnos prema Bogu. Čovjek na bestijalan, zvjerski, surov način, oduzima život drugom čovjeku! Dokle ide tama ljudske savjesti! Isusovo ubojstvo njegovim mučiteljima bilo je kao neka zabava, što se jasno iščitava iz evanđeoskih izvješća Isusove muke. Pored toga, vidimo da Isusa osuđuju na smrt unaprijed, prije nego su pronašli ikakav valjan argument za takvu osudu. Tek poslije pokušavaju naći nešto što bi moglo opravdati smrtnu presudu. Argumente izmišljaju, a svjedoke plaćaju.

Propovjednik se prisjetio mnogih ovakvih svjedoka u vrijeme komunističkog režima, napose poslije Drugog svjetskog rata kada su unaprijed donesene presude za mnoge ljude bez obzira što nisu imali nikakve krivice te rekao:
- Stoga nam nije teško sve ovo razumjeti. Spomenuo bih bl. kardinala Stepinca, i ovdje u Gospiću sestru Žarku Ivasić. Stepinčevi svjedoci, među kojima je bilo i dosta Srba, nisu prihvaćeni. Mnogi su bili svjesni da svjedočiti za ove nevino optužene znači riskirati život, budućnost, ali su željeli reći istinu. Međutim, prihvaćeni su kao svjedoci samo oni koji su spremno govorili što im je naređeno. Zna se da je pacijent iz bolnice bio spreman, tijekom suđenja sestri Žarki, svjedočiti njoj u prilog, ali je nakon prijetnji i dobre plaće postao svjedok optužbe, kao i mnogi drugi kod kojih se ponavljala Isusova povijest.

I u slučaju Isusa, židovski autoriteti su presudu donijeli prije njegovog uhićenja, tako je sudski proces bio samo farsa. Sudištu ovdje nije glavno pitanje presuda, jer ona je već donesena, nego pronaći valjane argumente za tu presudu. Smrtnu kaznu, a to je bio njihov cilj, nisu mogli donijeti židovski autoriteti, nego rimsko sudište, stoga su im u tu svrhu bila nužna lažna svjedočanstva. No, židovsko Veliko vijeće ima poteškoća pronaći takve svjedoke. Našli su neke na to spremne, vjerojatno i plaćene, ali su upali u zamku jer su im se svjedočenja razilazila.

Lažno svjedočanstvo bilo je najstrože zabranjeno Božjim zakonom, i nalazi se u samih Deset Božjih, zapovijedi napisanih prstom Božjim ali su, usprkos tome, mnogi pravednici bili žrtve ovoga grijeha, kako nalazimo u mnogim biblijskim vapajima, posebno u psalmima.

Najjače svjedočanstvo protiv Isusa bila je njegova izjava židovskim vlastima nakon izgona trgovaca iz hrama:
- Razvalite ovaj hram i ja ću ga u tri dana podići.
Rekoše mu nato Židovi:
- Četrdeset i šest godina gradio se ovaj hram, a ti da ćeš ga u tri dana podići?

No on je govorio o hramu svoga tijela." (Iv 2,19-21). Znamo, dakle, da su Isusove riječi imale sasvim drugo značenje. I svjedoci navode kako je Isus rekao da taj hram "neće biti sagrađen ljudskim rukama" (Mk 14,58). Isus naviješta taj novi hram u kojem će biti najsavršenije klanjanje Bogu, a ne trgovina s Bogom. Isusa najviše zanima ljudsko srce, ljudska nutrina, taj hram. Evanđelisti navješćuju buduća progonstva kršćana u kojima će sve biti bazirano na lažnim svjedočanstvima kao i u slučaju Isusa."

Biskup je potom, spomenuo da se ovo događalo i kod osude prvog Isusovog mučenika svetog Stjepana.
- Dolaze svjedoci koji terete Stjepana govoreći: "Mi smo ga čuli gdje govori da će Isus, onaj Nazarećanin, razoriti ovo mjesto i promijeniti bogoslužje koje nam je predao Mojsije" (Dj 6,14).

Biskup pita:
- Kako su suci mogli ozbiljno uzeti ovo svjedočanstvo kad oni sami ni ne vjeruju u Isusovo uskrsnuće? Isus je ubijen, oni to dobro znaju; da je uskrsnuo, oni to ne vjeruju; pa kako će onda Isus razoriti taj hram? Zaista, djeluje smiješno kako se sudište uopće osvrće na apsurdnost ovakvih argumenata i svjedočanstava!

Biskup Zdenko, potom, slijedi u propovijedi Velikog svećenik koji nakon ovoga ustaje te kaže Isusu:
- Ništa ne odgovaraš na ovo što svjedoče protiv tebe?' (Mk 14,60).
Isus na ovo ništa ne odgovara nego ostaje u šutnji. Jer što ima odgovarati na evidentnu lažnost ovakvih svjedočanstava koja su lakrdija. Na smiješne i lude optužbe normalno je davati smiješne i bezvezne odgovore, ali se Isus ne želi spustiti na tu razinu. Zato šuti i ništa ne odgovara. Ali kada ga Veliki svećenik upita:
- Jesi li ti Mesija, sin Preslavnoga?'
Isus bez zadrške odgovara:
- Jesam! I vi ćete vidjeti Sina Čovječjega gdje sjedi s desna Svemogućega i gdje dolazi na oblacima nebeskim' (14,62).

Isus javno ispovijeda svoj božanski identitet posve svjestan da time daje u ruke Velikom vijeću argument za svoju osudu. Ali to ne želi zatajiti bez obzira na cijenu koju za to treba platiti. Na ovaj Isusov odgovor Veliki svećenik dere svoje haljine jer je tobože, sablažnjen, i izjavljuje kako im više ne trebaju nikakvi svjedoci, jer je ovo sasvim dovoljno za najtežu osudu. Svi potvrđuju da zaslužuje smrt.

Propovjednik nastavlja pratiti Isusa na putu najružnijih ponižavanja te spominje evanđeliste, posebno Mateja, koji stavljaju naglasak da nisu bili udarci ili pljuske ono najgore što su činili Isusu, nego ta krajnja ponižavanja: pljuvanje u lice, ismijavanje, ćuške koje su mu davali s pitanjem, pogodi tko te je udario i slično. Isus je ponižavan do krajnjih granica.

Biskup dodaje:
- Najžalosnije je da su sve ovo Isusu nanosili ljudi koji se deklariraju vjernicima. Nisu to nevjernici, pogani, ljudi druge vjere, nego su to baš oni koji se drže pravovjernima, koji su uvjereni da znaju što je volja Božja, koji su, štoviše, učitelji u vjeri.

Biskup Križić naglasio je, potom:
- Ovo je upozorenje svima nama, vjernicima ovog vremena. Moramo imati hrabrosti postavljati si pitanje: prepoznaje li nas Bog po našem ponašanju, kao prave vjernike? Ili možda, ne primjećujemo da smo daleko od onoga kakve nas Bog želi, da naš život nije u skladu s Božjim zapovijedima.? Ima li kod nas danas puno lažnosti, kleveta i ogovaranja s kojima druge osuđujemo i ubijamo njihovo dostojanstvo? Istina, mi danas nikoga ne razapinjemo niti kamenujemo, ali se ne ubija samo na taj način. Ne moramo na druge bacati kamenje da bi ih ubijali, možemo bacati i blato. I to ide protiv Božje zapovijedi:
- Ne ubij'. Ne smijemo zaboraviti da ćemo jednom pred Bogom odgovarati i za to. Postat ćemo tada svjesni, ali prekasno, da smo sami prljavi od blata koje smo bacali na druge.

Biskup Križić završio je propovijed riječima:
- Isusa su blatili, ponižavali, ali je on ostao dostojanstven. Nije uzvraćao ni na koji način. On je uskrsnuo u sjaju i blještavilu, a njegovi suci i mučitelji ostali su živjeti u svojoj tami i kaljuži poniženja koju su priredili samima sebi. U životu je puno bolje biti žrtva nego mučitelj. Mnogi to ne shvate za života, ali će jednom shvatiti. Daj Bože da ne bude kasno. Zahvalimo Isusu za sve patnje i poniženja koja je za nas podnio. Neka ne dopusti da mu ih i danas priređujemo. Amen."

Danas je Cvjetnica

PROSLAVA BEZ NARODA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. travnja 2020. u 10.45 sati

GOSPIĆ - Liturgijska slavlja u Velikom tjednu u gospićkoj katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije predvodit će mons. Zdenko Križić, gospićko-senjski biskup. Kako će to biti proslave bez vjernika osiguran je direktan prijenos. Danas je Nedjelja muke Gospodinove - Cvjetnica i misa je počela u 10 sati a predvodio ju je msgr. Zdenko Križić, biskup gospićko-senjski.

Misu možete pogledati na poveznicama:

www.facebook.com/781045672285406/videos/2740537566043838/

www.facebook.com/781045672285406/videos/1156658278006004/

Priopćenje utemeljitelja HDZ-a

POKAŽIMO ODGOVORNOST I ZAJEDNIŠTVO

Skup HDZ-ovaca u Gospiću, prvi s desna je Ante Kutle, počasni predsjednik HDZ-a Gospić od 1991.
Skup HDZ-ovaca u Gospiću, prvi s desna je Ante Kutle, počasni predsjednik HDZ-a Gospić od 1991.
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. travnja 2020. u 18.10 sati

ZAGREB - Zajednica utemeljitelja HDZ-a "dr. Franjo Tuđman" iz osjećaja odgovornosti prema svima koji podnose težak teret krize u kojoj se, baš kao i sve druge zemlje našla i naša domovina, poziva na nužno potrebnu odgovornost. To podrazumijeva zajedništvo oko napora koje kao društvo ulažemo kako bi zaštitili zdravlje i živote ljudi, te ublažili posljedice ove krize na naše gospodarstvo.-kaže se u priopćenju Zajednice koje potpisuje predsjednik Mario Kapulica.

Zbog toga je neprihvatljivo ovu krizu, koju nitko u Hrvatskoj nije izazvao niti na bilo koji način uzrokovao, stavljati u neprihvatljiv politički kontekst, optužujući Vladu, a time i HDZ, da na njoj žele politički profitirati. Takvo neodgovorno lamentiranje mogu si dopustiti samo oni koji su nesvjesni dubine ove krize i zahtjevnosti vremena koje je pred nama, omalovažavajući sve istinske napore da iz ove situacije izađemo sa što manje žrtava.

Zbog toga Zajednica utemeljitelja, svjesna da će razvojem krize rasti broj neodgovornih i zlonamjernih pojedinaca, ali i onih koji u strahu od neizvjesnosti gube živce i traže sve i odmah, poziva sve dobronamjerne ljude da zadrže prisebnost, ne podliježu iracionalnim pozivima na ignoriranje zdravstvenih rizika i širenju panike. Vodimo računa da upravljanje krizom ovakvih razmjera nije jednostavan posao, da nitko ne može predvidjeti duljinu njenog trajanja i da su sredstva s kojima država raspolaže limitirana.

Stoga pozivamo sve, neovisno u kojoj se ulozi nalaze i neovisno pripadaju li javnim ili privatnom sektoru, na razboritost i ponašanje koje će nam omogućiti da sačuvamo supstancu koja će nam, kada zdravstvena kriza završi, omogućiti nastavak gospodarskih aktivnosti. Od onih koji su nas, kada je naša Vlada gospodarske i financijske teme tretirala kao prvorazredna pitanja, napadali ideološkim floskulama i predbacivali nam izmišljeno "ideološko zastranjivanje", ne očekujemo da u ovoj krizi budu konstruktivni ni prema Vladi ni prema HDZ-u. Ali moramo ih pozvati da makar u ovim teškim okolnostima neutemeljenim kritikama prestanu nanositi štetu čitavom društvu.

Apeliramo na sve da se suzdrže od pamfletističkog pristupa ozbiljnim temama. Pozivamo sve aktere na političkoj i društvenoj sceni da se klone nerazumnog pretjerivanja i pokušaju biti odgovorni prema sebi, svojim obiteljima i čitavom društvu. Pobrinimo se da na kraju svega, kad utihnu zasljepljujuće strasti i isključivost sudionika, naše ponašanje u vrijeme ove krize dobije zadovoljavajuću ocjenu. (LPS)

U susret Uskrsu u Gospiću

SLAVLJE BEZ NARODA

Liturgijska slavlja i obredi u Velikom tjednu u gospićkoj katedrali prenosit će se preko Fejsa.

Umjetnički izlog Sergija i Marine Mihić u Gospiću prije dvije godine/Foto arhiva Lika pressa
Umjetnički izlog Sergija i Marine Mihić u Gospiću prije dvije godine/Foto arhiva Lika pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. ožujka 2020. u 19.30 sati

GOSPIĆ - Liturgijska slavlja u Velikom tjednu u gospićkoj katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije predvodit će mons. Zdenko Križić, gospićko-senjski biskup.

Nedjelja muke Gospodinove - Cvjetnica (5. travnja) u 10 sati,

Veliki četvrtak - 9. travnja u 18 sati

Veliki petak, 10. travnja u 18 sati
Velika subota - 11. travnja, vazmeno bdijenje u 20 sati

Uskrs (12. travnja) - gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić tradicionalno će uskršnje misno slavlje predvoditi u Gospiću u katedrali Navještenja BDM u 10 sati.

Misna slavlja i obrede u Velikom tjednu gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić slavit će bez naroda kako propisuje Nacionalni stožer Civilne zaštite u ovo vrijeme pandemije COVID-19. Svete mise i obrede iz gospićke Katedrale vjernici će moći pratiti u izravnom prijenosu na Facebook stranici Gospićko-senjske biskupije.

BISKUP KRIŽIĆ NA BLAGOVIJEST PREDVODIO MISU U GOSPIĆKOJ KATEDRALI

Marija nam poručuje da vjerujemo Bogu

Po prvi put sveta misa i proslava 20. obljetnice Gospićko-senjske biskupije održani su u praznoj katedrali, ali bio je i direktni prijenos.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. ožujka 2020. u 20.45 sati

GOSPIĆ - Danas, na svetkovinu Navještenja BDM, zaštitnice gospićke katedrale i župe, svetu misu bez naroda predvodio je i propovijedao gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić.- o čemu smo večeras izvješće dobili iz Ordinarijata.

Misno slavlje vjernici su mogli pratiti i u izravnom prijenosa na facebook stranici Gospićko-senjske biskupije. Na početku svete mise msgr. biskup Križić rekao je kako prije mjesec dana nije mogao niti zamisliti da ćemo Blagovijest proslaviti na ovaj način.

- Danas je u našoj katedrali trebalo biti puno ljudi i nekoliko biskupa, a euharistiju je trebao predvoditi zagrebački nadbiskup i metropolit kardinal Josip Bozanić. Danas smo trebali proslaviti i 20 godina od uspostave naše Biskupije. No, Bog je dopustio da bude drugačije. Ovo zlo koje je snašlo ne samo naš narod i našu domovinu nego i cijeli svijet, vidimo koliko uvjetuje naš život u svemu. Ali to zlo nije razlog da ne možemo slaviti Boga, naprotiv, ono nas poziva da se Bogu još posebnije obraćamo, da ga još više molimo, da častimo Isusovu i našu Majku koja je zdravlje bolesnih, moleći ih da skrate dane ovoga zla koje sve više prijeti- rekao je msgr. Križić ističuči:

- Može izgledati čudno i zbunjujuće kako su svi veliki Božji darovi ljudima popraćeni s ne malim trpljenjem, pa tako i ovaj najveći od svih: utjelovljenje sina Božjeg. Bog naviješta Djevici Mariji taj veliki događaj pozivajući je na radost, jer je ovaj događaj najradosnija vijest koju je čovječanstvo ikada prije primilo. Marija je zbunjena i u velikom strahu pred ovom objavom pa je anđeo mora hrabriti: "Ne boj se Marijo". Sam navještaj rođenja djeteta, koje je iščekivanje svih naroda, odvija se u klimi vedrine, radosti i velikih obećanja. Anđeo veli za dijete: "On će biti velik i zvat će se Sin Previšnjega. Gospodin Bog dat će mu prijestolje Davida, oca njegova. On će vladati kućom Jakovljevom dovijeka. I kraljevstvo njegovo neće imati svršetka." (Lk 1,32-33).
Nema ni spomena o teškom stradanju koje očekuje to dijete i zbog čega će i Mariji "mač probosti dušu" (Lk 2,35). Anđeo Mariji ne kaže ništa u svezi s problemom koji ovim trenutkom započinje, a to je: kako objasniti zaručniku Josipu trudnoću? Tako nešto nije se nikada u povijesti spasenja dogodilo. Kako bi Josip uopće mogao povjerovati da se začeće dogodilo onako kako će mu Marija ispričati? Koliko je dugo Marija o tome šutjela i kada mu je otkrila tajnu? Kakva je bila njegova reakcija? Ne znamo odgovore na ova pitanja. No, ovdje je u pitanju i sâm Marijin život. Osoba koja se iznevjerila zaručniku bila je po zakonu kažnjavana smrću. I ta prijetnja visjela je nad Marijinom glavom. Javnost će to brzo doznati.

Pouzdano znamo da joj Josip nije povjerovao, jer ju je, kako se veli, "naumio potajno otpustiti". (Mt 1,19). Kako bi uopće, mogao povjerovati kada se radi o misteriju za ljudski um! Josip je bio "pravedan", bogobojazan, ali ga taj misterij nadilazi. Što će biti dalje, Marija ne zna. Ima pouzdanje u Boga, ali to pouzdanje ne isključuje prisutnost patnje koja nije bila mala. Pati sigurno i Josip jer osjeća se izigranim, prevarenim i poniženim. I pored svega toga Josip ne želi Marijinu smrt, ne želi je "javno osramotiti", nego će je potajno otpustiti. Muž je u tom vremenu mogao ženu otpustiti "iz bilo kojeg razloga" (Mt 19,3). Međutim, zakon ženama nije davao takva prava. Prema tome, Josip može Mariju, po zakonu otpustiti, a da za to nikome ne odgovara dok, s druge strane, Marija može biti pošteđena smrtne osude jer je on ne želi prijaviti.

Što je sve tada prolazilo srcem i mislima Marije i Josipa, samo Bog zna. Ali je više nego jasno da su jako trpjeli obadvoje. Marija u međuvremenu odlazi rođakinji Elizabeti provjeriti znak koji joj je anđeo dao. Otkriva da je sve istina što joj je rekao, ali to ne rješava problem u odnosu na Josipa. I tek kasnije javlja se Bog Josipu govoreći: "Josipe, sine Davidov, nemoj se bojati kući dovesti ženu svoju Mariju, jer je ono, što je ona začela, od Duha Svetoga."

Napokon mogu odahnuti, problem je riješen: "Josip učini kako mu je zapovjedio anđeo Gospodnji: dovede kući ženu svoju." (Mt 1,24). Patnje su napokon prošle, mogu odahnuti, ali ne za dugo. Uskoro dolaze novi problemi: zbog djeteta moraju bježati u tuđu zemlju gdje nikoga ne poznaju i prihvatiti život u siromaštvu i nesigurnosti.

No, tu nije kraj patnjama. Nadolazit će nove i nove. Tako sve do Kalvarije i groba. Tek će Isusovo uskrsnuće učiniti kraj svim patnjama. U životu nakon uskrsnuća "više neće biti ni tuge, ni jauka, ni boli" (Otk 21,4).

Zašto u životu mora biti tako? Ne znamo odgovor na to pitanje. Ali znamo sigurno da patnja mora imati veliku ulogu i značenje za čovjekov svekoliki, a napose duhovni život. Da nije tako zar bi je Bog davao svome Sinu i osobama koje su mu najvjernije? Patnja je objava važnih životnih misterija do kojih ne bismo nikada došli bez iskustva patnje. Čovjek bez patnje ostaje osiromašen božanskim otajstvima. I Marija je mnoge stvarnosti života razumjela baš kroz patnju. Nosila ju je s ljubavlju i strpljivošću. O njoj je razmišljala u svom srcu i tako otkrivala njezine tajne i tajne svog vlastitog poziva i poslanja. Drugog puta u ovom životu nema.

Marija je na početku rekla: "Evo sluškinje Gospodnje, neka mi bude po riječi tvojoj" (Lk 1,38). Rekla je to svjesno, iz vjere. Nije znala na što sve pristaje, ali imala je neizmjerno pouzdanje u Boga. Živjela je iz vjere i pouzdanja.

Ovo nije samo Marijino iskustvo nego i iskustvo mnogih svetih duša koje su imale jaki osjećaj Božje prisutnosti i blizine te su kroz to iskustvo i samu patnju doživljavale kao blagoslov, jer su u njoj otkrivale Božje objave i velike poruke za svoj vlastiti život.

I u našem životu nisu toliki problem patnje koliko pomanjkanje vjere i pouzdanja u Boga. "Sve je moguće onomu koji vjeruje" (Mk 9,23), rekao je Isus jednom malovjerniku pri istjerivanju zloduha. Toliko će puta svojim učenicima spočitati baš tu malovjernost koja je izazivala najrazličitije strahove i sumnje. Pouzdanje u Boga ne oslobađa potpuno straha i patnje, ali uvijek daje osobi sigurnost u patnji te mogućnost da se patnja pretvori u blagoslov.
Marija nam poručuje da vjerujemo Bogu, da imamo pouzdanje u njega bez obzira kakve okolnosti bile, jer vjera proizvodi čuda i ništa joj nije nemoguće. Neka u ovoj teškoj situaciji u kojoj se nalazimo ne oslabi vjera u našem narodu, ne oslabi pouzdanje u Boga, jer on ima rješenje za sve, pa i za ovo zlo koje nas danas opterećuje.

Neka nam majka Marija, posrednica milosti, pomogne da i u ovim okolnostima poraste naše pouzdanje u Boga, i neka ona kao "zdravlje bolesnih" zagovara sve bolesne i zaustavi širenje ove epidemije". Amen.

Na kraju svete mise biskup Križić izmolio je molitvu koju je preporučio papa Franjo uz današnju molitvu Očenaša koju su vjernici diljem svijeta molili u podne. (LPS)

P.S.: Video snimak svete mise pogledajte na poveznici:
/www.facebook.com/781045672285406/videos/1368725929977683/

Biskupski ordinarijat Gospić

ODGOĐENA PROSLAVA BISKUPIJE

Poradi novog virusa odgađa se proslava 20. obljetnice uspostave Gospićko-senjske biskupije.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. ožujka 2020. u 18.15 sati

GOSPIĆ - Danas je u našu Redakciju stigla obavijest iz Biskupskog ordinarijata upućena vjernicima:


Dragi vjernici,
Gospićka katedrala svake godine slavi svoga zaštitnika Navještenje Gospodinovo ili Blagovijest. Blagovijest smo planirali proslaviti u srijedu 25. ožujka 2020. svečanom svetom misom koju je trebao predvoditi kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup i metropolit. Tom prigodom planirali smo proslaviti i 20. obljetnicu uspostave Gospićko-senjske biskupije koju je 25. svibnja 2000. uspostavio sveti papa Ivan Pavao II.

Ovime vas obavještavamo da se slavlje Blagovijesti otkazuje zbog novonastale situacije s koronavirusom i zabrane javnog okupljanja koje je izdao Nacionalni stožer za Civilnu zaštitu.

Preporučujemo Vas u svojim molitvama zaštiti nebeske majke Marije.

Konferencija za novinare SDP-a u Gospiću

Nužna je potpora za ublažavanje posljedica

SDP izradio mjere za ublažavanje posljedica korona virusa.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. ožujka 2020. u 8.45 sati

GOSPIĆ - Tomislav Zrinski, član Glavnog odbora SDP-a i Renata Sabljar-Dragičevac, predsjednica Županijskog odbora SDP-a Zadar, održali su jučer konferenciju za novinare.

- SDP je kroz Savjet za zdravstvo i gospodarstvo predstavio set mjera usmjerenih na ublažavanje negativnih posljedica koje će ova pandemija gripe ostaviti na građane i gospodarstvo Republike Hrvatske. - rekao je Zrinski.

SDP ovime potaknuti nadležna tijela na poduzimanje nužnih koraka na planu zaštite samih građana od potencijalne opasnosti ali svakako i na zaštitu gospodarskog sektora koji je naročito pogođen izravnim djelovanjem kada je u pitanju proizvodnja, a isto tako i na uvoz i izvoz proizvoda.

- Svakako da ovom prilikom također želim istaknuti i vrlo odgovorno ponašanje resornih ministarstava Republike Hrvatske u pogledu poduzimanja mjera za sprječavanje širenja korona virusa. Isto tako, uloga Nacionalnog stožera Civilne zaštite u proteklom vremenu bila je izrazito pozitivna, naročito u pogledu pravovremenog informiranja građana kada je u pitanju samo zaštitno ponašanje, te brzo i učinkovito postupanje u pogledu mjera koje je bilo nužno poduzeti za izolacije osoba koje su zaražene korona virusom. Naročito pozdravljam, Odluku Nacionalnog stožera da se nastava u osnovnim i srednjim školama i fakultetima odgodi te provodi alternativnim programima on-line izobrazbe.- rekao je Zrinski.

- Temeljem svih prethodno iznijetih preporuka SDP ličko-senjske županije kao i nacionalna organizacija svim građanima želimo ukazati na ozbiljnost situacije i dosljedno poštivanje izdanih preporuka nadležnih tijela kao i preporuka koje je dao SDP, a upravo u namjeri da se zaštiti šira populacija i u što kraćem roku završi pandemija. -naglasio je Zrinski. (LPS)

Unutar stranački izbori u HDZ-u

PLENKOVIĆEVA PREMOĆNA POBJEDA

Za glasanje se strpčljivo čekalo i na stubištu/Snimio Marko Čuljat
Za glasanje se strpčljivo čekalo i na stubištu/Snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. ožujka 2020. u 13,15 sati, dopuna 16. ožujka u 8.30 sati

GOSPIĆ - Unatoč prijetnji virusa gripe u prostorijama HDZ-a u Kaniškoj ulici bila je prilična gužva. Članstvo se odazvalo na glasanje za novo čelništvo stranke i to po prvi put na principu: jedan član jedan glas.

Za područje grada Gospića određeno je samo jedno glasačko mjesto što je izazvalo popriličnu gužvu hadezeovaca koji nisu htjeli propustiti priliku da direktno biraju vrhovništvo. Dolazile su čak i cijele obitelji.

Plenković je osvojio 80 posto glasova, a njegov protukandidat Miro Kovač 20 posto. Medved, kandidat za zamjenika predsjednika iz Plenkovićeva tima "Odvažno za Hrvatsku", osvojio je 72 posto glasova, a Ivan Penava iz Kovačeva tima "Opcija za promjene" njih 28 posto.

Za potpredsjednike stranke izabrani su svi kandidati Plenkovićeva tima - Oleg Butković (19 posto), Ivan Anušić i Branko Bačić (po 17 posto) te Zdravka Bušić (14 posto).

Davor Ivo Stier osvojio je, prema neslužbenim rezultatima, 10 posto glasova, a Tomislav Tolušić 8 posto, kao i Milijan Brkić. Slijede kandidati izvan timova Hrvoje Tomasović (4 posto) i Ivan Kujundžić (3 posto).
(MAČ)

Poziv gospićkog HDZ-a

SUTRA SU STRANAČKI IZBORI

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. ožujka 2020. u 112 sati

GOSPIĆ - Gradsko izborno povjerenstvo poziva članove HDZ-a na području grada Gospića da izađu 15. ožujka na unutarstranačke izbore HDZ-a za dužnosti predsjednika, zamjenika predsjednika i potpredsjednike HDZ-a. Glasanje će biti u prostorijama HDZ-a u Gospiću, Kaniška ulica br. 4 od 8 do 19 sati. (LPS)


Prekid struje u

NOVALJI

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. OŽUJKA 2020. U 12.15 SATI

GOSPIĆ - Obavještavamo korisnike mreže s područja grada Novalje da će im zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti obustavljena isporuka električne energije. Prekid u opskrbi je predviđen za 18. ožujka od 11 do 14 sati.

PREVENTIVA PROTIV NOVOG SEZONSKOG OBOLJENJA

CORONA ODGAĐA SVE MANIFESTACIJE

Odgođeni su i stranački izbori u ograncima HDZ-a.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. ožujka 2020. u 14.45 sati

GOSPIĆ - Kako se i očekivalo danas popodne Gradsko izborno povjerenstvo HDZ-a donijelo je Odluku o odgađanju izborne skupštine temeljnih organizacija s područja grada Gospića koji su bili zakazani za 13. i 14. ožujka zbog zdravstvene sigurnosti.

Danas je zasjedao i Stožer Civilne zaštite Ličko-senjske županije. Zavod za javno zdravstvo izvijestio je trenutnoj situaciji na području županije. Zbog koronavirusa određen je nadzor 222 osobe, za 187 osoba je nadzor istekao, a pod aktivnom nadzorom još je 35 osoba. Testiranje na koronavirus provedeno kod sedam osoba i nalazi su bili negativni.

Stožer preporučuje odgodu svih javnih kulturnih, sportskih i ostalih okupljanja u zatvorenim prostorima u narednom razdoblju kako bi se spriječila moguća pojava i zaustavilo širenje infekcije koronavirusom. Također je preporuka odgađanja putovanja i izleta izvan granica Republike Hrvatske. (LPS)

Drugi kandidat za TO HDZ-a Gospić

KANDIDATURU JE DANAS PREDAO MILAN BAŠIĆ

Milan BAšić (lijevo) nakon predaje kandidature
Milan BAšić (lijevo) nakon predaje kandidature
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. ožujka 2020. u 21.30 sati

GOSPIĆ - Milan Bašić drugi je kandidat za predsjednika Temeljnog ogranak HDZ-a Gospić i popodne je predao svoju kandidaturu.

- Omogućili smo članovima da biraju između više kandidata i izaberu najboljeg, ovo je već sada velika pobjeda HDZ-a!.- kratko je izjavio Bašić.

Bašić se zahvaljuje članicama i članovima HDZ-a koji su njemu i njegovoj listi dali podršku.

Pred onima koji dobiju povjerenje članstva je velika odgovornost, da okupe sve oko istog cilja, a to je da vrate stranku na pobjedničke staze, da ponude odgovore i rješenja na sve ono s čim ćemo se u budućnosti susresti, a to HDZ Gospića može i mora. Pozivam sve članice i članove Temeljne organizacije HDZ-a Gospić da iskoriste svoje pravo glasa i u petak u što većem broju dođu na izbornu skupštinu TO Gospić koja počinje u 17 sati u kinu Korzo. (LPS)

Izbori u HDZ-u

ŽIVKOVIĆ UVJEREN U BRZU POBJEDU

Predstavio se Joso Živković, kandidat za predsjednika gospićkog ogranka i kandidati za ostale temeljne ogranke.

Predstavljanje kandidata za predsjednike temeljnih ogranaka HDZ-a/ Snimio Marko ČULJAT Lika press
Predstavljanje kandidata za predsjednike temeljnih ogranaka HDZ-a/ Snimio Marko ČULJAT Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. ožujka 2020. u 18.15 sati

GOSPIĆ - Veća grupa članova HDZ-a jedna je stala u prostoriju Gradske organizacije HDZ-a. Okupili su se svi osim novinara koji bojkotiraju ove stranačke izbore.

- Nadam se pobjedi već u prvom krugu. Želim da se iz naše mladeži izabere i novi gradonačelnik Gospića. Imat ćemo savjete za sva područja društvenog života. Nisam neki govornik, ja sam radnik i radit ću na rješavanju problema kako u stranci tako i u našoj životnoj sredini.- istakao je Joso Živković - Bato (52), nastavnik po struci, utemeljitelj HDZ-a i dragovoljac Domovinskog rata.

Živković je predstavio i ostale kandidate za predsjednice u temeljnim ograncima.

Izborna skupština TO HDZ-a Gospić zakazana je za petak, 13. ožujka, u kinu Korzo u 17 sati. (MAČ)

IZBORI U HDZ-u Gospića

JOSO ŽIVKOVIĆ KANDIDAT ZA TEMELJNI OGRANAK

Utemeljen je Izborni stožer.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. ožujka 2020. u 20 sati

GOSPIĆ - Dana smo dobili priopćenje Izbornog stožera Temeljne organizacije HDZ-a:

- Slijedom priprema za unutarstranačke izbore u Hrvatskoj demokratskoj zajednici kako na nacionalnoj tako i na lokalnoj razini, članstvo HDZ-a grada Gospića iznjedrilo je kandidata za predsjednika Temeljnog ogranka HDZ-a grada Gospića u imenu Jose Živkovića.

Joso Živković, nastavnik, voditelj službe Civilne zaštite, član je HDZ-a od 1990. i ima status utemeljitelja stranke, dragovoljac je Domovinskog rata, član Odbora domovinske sigurnosti HDZ-a kao i aktivan član niza volonterskih udruga.

Živkovićev Stožer okuplja različite ljude; mlade entuzijaste i one malo starije, iskusnije koji su svojim aktivnim političkim i profesionalnim životima poznati našim sugrađanima i stranačkim pripadnicima. Ima jasan cilj, na tragu političkog djelovanja predsjednika stranke Andreja Plenkovića, želi jasnu, vjerodostojnu i odvažnu političku djelatnost koja će homogenizirati stranku i sa stepenice Temeljnog ogranka odvažno krenuti u pobjedu.

U njegovu timu okupljeno je mnogo članova HDZ-a Gospića, a među njima su: Mario Stilinović, povjerenik Temeljnog ogranka i voditelj uprave Hrvatskih šuma Podružnica Gospić, Ivica Radošević, povjerenik HDZ-a za grad Gospić i ravnatelj gospićke Osnovne škole, Pajo Brkljačić, jedan od ratnih zapovjednika obrane Gospića i predsjednik Kluba 118. Brigade ZNG-a, Luka Matijević, ravnatelj Županijske uprave za ceste, Anita Pocrnić-Radošević, predstojnica Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Ernest Petry, direktor Elektrolike Gospić, Anela Serdar-Pašalić, profesorica i gradska vijećnica, dr. Marija Vrkljan-Ilijevski, dr. Mirjana Pećina, poduzetnici Mario Brkljačić - Mačkilj, Mile Uremović - Faza, Robert Čačić, te Milan Radošević, predsjednik Županijske zajednice sportova, Miroslav Petry, prvi predsjednik gospićkog HDZ-a, Josip Brozičević, Milan Ostović, Ivica Uzelac, Joso Vrkljan, Davor Ljevar te mnogobrojni drugi članovi stranke.

Sutra, utorak, popodne Stožer će održati konferenciju za novinare. (LPS)

U susret izborima u HDZ-u

PLENKOVIĆEV ODVAŽNI TIM U GOSPIĆU

Na županijskom predstavljanju bilo pola hrvatske vlade.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u Gospiću
Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. ožujka 2020. u 23 sata

GOSPIĆ -. Bez obzira na državničke dnevne obveze hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, nakon obilaska grčko-turske granice, stigao je sa svim odvažnim timom da bi se predstavili u susret stranačkim izborima koji su zakazani za 15. ožujka

- Ovo je utrka iz koje moramo izaći snažniji i jači i sa novim programima, želimo uspješnu i razvijenu Hrvatsku. Upućuju nam kritike da nismo na dobrom putu što nije točno, to rade oni koji bi željeli biti na našem mjestu. Mnoge su stvari dobro riješene pa su pale i bankarske kamate što svi skupa osjećamo. Danas smo bili u obilasku tursko-grčke granice na kojoj se nalaze brojne izbjeglice. U Grčkoj je na vlasti pučka stranka, koja je zatvorila granice i čuva svoj teritorij. Situacija je bitno drugačija nego prije pet godina i svojski ćemo im pomoći. Sutra će naši ministri koordinirati međunarodne aktivnosti da im se pomogne. Važno je da to radi Vlada i ministri HDZ-a.- rekao je večeras Plenković na predstavljanju svog tima u kome su Tomo Medved, Ivan Anušić, Branko Bačić, Zdravka Bušić i Oleg Butković.

Dobrodošlicu u Liku zaželjeli su im Ivica Radošević i Marijan Kustić iz Gradskog i Županijskog odbora JHDZ-a. (MAČ)

U susret izborima u HDZ-u

STIŽE PLENKOVIĆ S TIMOM

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. ožujka 2020. u 9.30 sati

GOSPIĆ - Gradski odbor HDZ-a sutra navečer, utorak, u 19.30 sati u KIC-u će biti domaćin predstavljanju Andreja Plenkovića, kandidata za predsjednika HDZ-a i njegovog tima. (LPS)

HRVATSKI PRAVAŠI U GOSPIĆU

PRAVAŠKE PRIPREME ZA IZBORE

Najavljeno i ujedinjavanju pravaških stranka.

Okupljanje pravaša u predvorju Doma kulture u Gospiću
Okupljanje pravaša u predvorju Doma kulture u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. veljače 2020. u 15 sati

GOSPIĆ - Po drugi put otkad je Karlo Starčević, treći gospićki (grado)načelnik pravaš i predsjednik Hrvatske stranka prava, Sabor stranke je održan u Gospiću.

Danas je to bio Izvanredni sabor i nakon raspuštanja svih organa, osim predsjednika, izabrani su novi članovi čime su pravaši započeli izborne pripreme za Sabor. Stigli su i brojni gosti i stranački čelnici. Čelnici pravaških stranaka najavili su njihovo konačno objedinjavanje. Među gostima najuočljiviji je zbog crne odore bio otac Aleksandar arhiepiskop Hrvatske pravoslavne crkve.

- Danas želimo poslati poruku da HSP ima jedan novi imidž, da to nije konzervativna stranka s ljudima na margini društva. Moram poslati poruku da je HSP jedina središnja državotvorna u Republici Hrvatskoj. Mi smo se kroz postojanje od 160 godina davali i predavali za hrvatsko državotvorstvo, to činimo i činit ćemo u budućnosti.- izjavio je novinarima Karlo Starčević, najavljujući skoro objedinjavanja svih pravaša.

Nakon pauze za glasanje neki od sudionika Sabora otpad su odložili tamo gdje im je bilo zbogno - uz bistu Oca Domovine rad akademskog kipara Ante Starčevića, koji je nakon uspješne devastacije interijera Doma kuklture dobio novu poziciju na ulazu i malu neuglednu nišu o čemu govori i naša fotografija. (MAČ)

GLAS ANTIFAŠISTA

NEPOSTOJEĆA DILEMA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. VELJAČE 2020. U 12.30 SATI

GOSPIĆ - Danas smo dobili priopćenje Savez antifašističkih boraca i antifašista RH koje i objavljujemo u cijelosti:

- U posljednje vrijeme u javnosti u Hrvatskoj opet je, bez ikakve potrebe i osnove, aktualizirana dilema koja u demokratskoj državi u drugome desetljeću 21. stoljeća ne bi uopće smjela postojati. Riječ je o pozdravu "Za dom - spremni!", o njegovoj dopustivosti, odnosno nedopustivosti. Da je taj pozdrav postojao samo u vrijeme tzv. NDH, da ga je uveo, točnije: nametnuo ustaški pokret, to su nepobitne povijesne činjenice.
Da je ustaški pokret, neovisno o njegovim korijenima, bio zločinački, da je para-država što ju je taj pokret uspostavio uz pomoć i pod pokroviteljstvom nacističkih i fašističkih okupatora u Drugome svjetskom ratu, bila zločin u teoriji i u praksi, i to su nepobitne povijesne činjenice.
Da su ustaše svojim zločinima, ponajviše u nizu koncentracijskih logora kojima nisu upravljali okupatori, nego upravo oni - ustaše, a čije su žrtve bili Srbi, Židovi, Romi i Hrvati - neistomišljenici, antifašisti, okaljali hrvatsko ime koje su osvjetlali samo i jedino borci Narodno-oslobodilačke vojske pod zapovjedništvom maršala Josipa Broza Tita, i to je nepobitna povijesna činjenica.
Napokon, da u Ustavu Republike Hrvatske jasno piše kako se ona zasniva (i) na odlukama ZAVNOH-a (Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske), a "nasuprot" ustaškoj NDH, kao i da je ta tzv. država prepustila fašističkim okupatorima najveći dio hrvatske obale i otoka, da je prihvatila da u Jadranu nema svoju ratnu mornaricu (koja je bila "protjerana" u Azovsko more da se bori protiv Sovjeta), i to su povijesne činjenice koje nitko, ama baš nitko ne može ni poricati, ni pobijati.
Dakle, bez i najmanje želje da na bilo koji način utječemo na institucije uprave ili pravosuđa, a potaknuti zabrinutošću za budućnost Hrvatske u kojoj je kroz povijesni revizionizam sve prisutnija i sve vidljivija fašizacija na svim područjima (osobito u publicistici, medijima, ali i u obrazovanju), naglašavamo još jednom, krajnje jasno: pozdravu "Za dom - spremni" u Republici Hrvatskoj nema mjesta. Ni u kojoj prilici, ni pod kojom izlikom!
Republika Hrvatska nije, nikada neće biti, niti ikada smije biti sljednik ustaške tzv. Nezavisne Države Hrvatske. Savez antifašističkih boraca i antifašista odlučno će se i dosljedno, zajedno sa svim slobodoljubivim građanima, boriti za demokratsku Hrvatsku, državu utemeljenu na neprolaznim vrijednostima antifašizma, državu ravnopravnih građana koji neće biti diskriminirani, ni segregirani po bilo kojoj osnovi.

Izborni zbor županijskog HSP-a

PREDSJEDNIK MILAN MATAIJA

HSP je počeo pripreme za izbore.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. veljače 2020. u 8 sati

VELIKI ŽITNIK - U spomen-domu dr. Ante Starčevića održan je, izborni, Županijski zbor HSP-a Ličko-senjske županije na kojemu je izabrano novo vodstvo ličkih pravaša.

Jednoglasnom odlukom 45 izaslanika za predsjednika Ličko-senjskog HSP-a izabran je Milan Mataija, a za dopredsjednike Berislav Kostelac i Jurica Murgić.

Predsjednik HSP-a i gospićki gradonačelnik Karlo Starčević je podsjetio na časnu ulogu HSP-a u povijesti, od osnutka do stvaranja hrvatske države, te na sve povijesne okolnosti koje su utjecale na razvoj stranke, koja je uvijek zbog svoje državotvornosti za koju se zalagala, bila izložena napadima drugih političkih opcija, pokušaju uništenja, zabrane djelovanja, pa tako i u novijoj hrvatskoj povijesti. Neki članovi HSP-a su zbog te politike platili i svojim životima. Svjedoci smo i današnjih dana kada se otkrivaju masovne grobnice u Hrvatskoj u kojima su pronađeni posmrtni ostaci hrvatskih junaka, vitezova HOS-a.

- Pravaštvo od svog osnutka do danas nema alternative u politici i to je jedini ispravni politički put, način funkcioniranja i življenja koji je hrvatskom narodu, danas, potrebniji nego ikada.- naglasio je Starčević te najavio pripremu stranke za nadolazeće parlamentarne izbore.

Novi predsjednik Mataija je podsjetio na rezultate HSP-a na zadnjim lokalnim izborima te na prijevremenim izborima za skupštinu Ličko-senjsku gdje se HSP čvrsto pozicionira na ličkoj političkoj sceni koja je na posljednjim izborima doživjela tektonske promjene. Odličan rezultat pripisuje i rezultatima koje postiže gospićki gradonačelnik u vođenju Gospića koji može biti primjer svim jedinicama lokalne samouprave, ne samo u Ličko-senjskoj županiji, nego i na nivou Hrvatske. Politika HSP-a i Karla Starčevića kao gradonačelnika obilježena je snažnom notom socijalne osjetljivosti, politikom kojom se vodi briga o svim građanima, mladima i najstarijima, nemoćnima i onima slabijeg imovnog stanja. Uskoro će se pokazati i rezultati politika koje su usmjerene na razvoj turizma, poljoprivrede te privatnog poduzetništva za što su u protekle dvije godine stvoreni uvjeti koji će donesti razvoj i potrebna radna mjesta u privatnom sektoru. Narod prepoznaje tu politiku o čemu svjedoče i podaci o uključivanju sve većeg broja Ličana u HSP-e te njihovom angažmanu kako bi HSP preuzeo odgovornost za upravljanje i ostalih gradova, općina i županije Ličko-senjske već na idućim lokalnim izborima.

Na Zboru su izabrani i tajnica stranke Danijela Smolčić, rizničar Ivica Pavičić, predsjednik Časnog suda Josip Šabana te predsjednik Nadzornog odbora Milan Štimac. Članovi predsjedništva su Darko Šop, Andjelka Majetić, Petar Orešković i Damir Dopuđ. Članovi Časnog suda Lidija Jamičić, Tihomir Starčević, Željko Nekić i Ivana Prša Dejanović. Članovi Nadzornog odbora Milan Orešković i Vladimir Jurčić dok je županijski vijećnik i predsjednik Otočkog HSP-a Berislav Kostelac izabran za člana Glavnog stana. LPS)

OPĆINA LOVINAC

VEĆE POTPORA ZA BEBE

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. siječnja 2020. u 21 sat

LOVINAC - Slijedom poticajnih demografskih mjera koje Općina Lovinac provodi, općinski načelnik Ivan Miletić donio je odluku o povećanju naknade za novorođenče s dosadašnjih 3000 kuna na 10.000 kuna.

Prva beba koja je dobila povećanu naknadu je Bruno Rosandić, sin Gorana i Janje. Načelnik Miletić primio je obitelj Rosandić te im uz čestitke na prinovi uručio ček od 10.000 kuna. Miletić se nada da će ova mjera, uz otvorenje vrtića te otvorenje jaslica koje se trenutno planira, biti poticaj za planiranje obitelji. Nije isključeno da se naknada za novorođenče u Općini Lovinac, u budućnosti neće još povećavati, u smislu da svako iduće dijete u obitelji ostvaruje veću novčanu naknadu. (AM)

Priopćenje Županijskog HDZ-a

ZAHVALNOST BIRAČIMA

 
 


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. siječnja 2020. u 20 sati

GOSPIĆ - Danas je u Županijskom odboru HDZ-a održan sastanak predsjednika Marijana Kustića I Izbornog stožera s lokalnim predsjednicima HDZ-a u Ličko-senjskoj županiji, i večeras smo dobili priopćenje što je privo njihovo očitovanjhe nakon izbor:

- Istaknuto je da su na izborima za predsjednika Republike Hrvatske ostvaren najbolji rezultat u Republici Hrvatskoj od 63,81 posto glasova za Kolindu Grabar Kitarović, a za Zorana Milanovića glasalo je 36 posto birača uz ukupnu izlaznost od 52,45 posto. Predsjednik Kustić zahvalio je svim organizacijama koje djeluju u županiji na uloženom trudu u organizaciji i rezultatima izbora te posebno svim članovima HDZ-a i svim stanovnicima Ličko-senjske županije koji su svoj glas dali kandidatkinji HDZ-a. (LPS)

Priopćenje HDZ-a GOSPIĆ

ZAHVALA BIRAČIMA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. SIJEČNJA 2020. U 21.30 SATI

GOSPIĆ - Od Povjerenstva GO HDZ-a koje potpisuje povjerenik Ivica Radošević, dobili smo večeras priopćenje:

-Povjerenstvo GO HDZ-a zahvaljuje svima koji su izvršili građansku dužnost i dali svoj glas za predsjednika/cu Republike Hrvatske. Posebno nas raduje činjenica što su stanovnici grada Gospića u velikom broju, točnije sa 4236 glasa podržali kandidatkinju HDZ-a Kolindu Grabar-Kitarović. Time smo ponovno ostvarili izvrstan rezultat po kojem smo županijsko središte koje je Hrvatskoj demokratskoj zajednici u postotnom udjelu dalo najviše glasova na području Republike Hrvatske. Ponosni smo na ovaj rezultat koji nas obvezuje da nastavimo još snažnije zastupati interese našeg grada i budemo ustrajni na putu za ostvarivanjem dobrobiti svih građanki i građana našeg grada. Još jednom od srca hvala članovima i simpatizerima Hrvatske demokratske zajednice te svim Gospićankama i Gospićanima.

Priopćenje Županijskog SDP-a

ZAHVALA BIRAČIMA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. siječnja 2020. u 9.15 sati

GOSPIĆ - Nakon sinoćnje izborne pobjede Zorana Milanovića dobili smo priopćenje Tomislava Zrinskog, koordinatora Izbornog stožera Županijskog SDP-a:

- Iza nas su izbori za predsjednika Republike Hrvatske u kojima predsjednički kandidat SDP-a i partnerskih stranaka uvjerljivo pobijedio i tako postao peti predsjednik Republike Hrvatske od njezine neovisnosti. Naši građani izlaskom na izbore poslali su poruku u kojem pravcu želi da se Republika Hrvatska u budućnosti razvija kao neovisna, suverena država, članica Europske unije. Zahvaljujemo svim građanima koji su se odazvali našem pozivu i izašli na izbore u značajnom broju i podrškom predsjedničkom kandidatu Zoranu Milanoviću omogućili pobjedu i prepoznali snagu, volju, autoritet i karakter čovjeka koji će u sljedećih pet godina braniti interese Republike Hrvatske i zagovarati prava čovjeka kao na unutarnjem tako i na vanjskom političkom planu. (LPS)

FINALE IZBORA ŠEFA HRVATSKE

BOLJI IZLAZAK OD PRVOG KRUGA

Lijepo vrijeme povećalo je izlazak Ličana na birališta.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. siječnja 2020. u 15 sati, dopuna u 20.40 sati

GOSPIĆ - Lijepo vrijeme doprinijelo je danas većem izlasku birača nego u prv om krugu kada je odziv bio 15,27 posto, a danas u drugom, finalnom, krugu do 11.30 je bio 19,46 posto. U odnosu na zadnje predsjedničke izbore Ličani su podbacili jer su 2014. je na birališta izašlo 21,63 posto birača.

Na listi su samo dva kandidata Zoran Milanović, SDP i Kolinda Grabar-Kitarović, HDZ.

Za ove izbore na listama se nalazi 42.860 imena birača za koje je organizirano 115 biračkih mjesta.

Prema podacima Državnog izbornog izvještaja do 20.30 sati obrađeno je 87,13 posto listića. Zoran Milanović je dobio 852.241 glas, a Kolinda Grabar-Kitarović 755.568. (LPS)