POČETNAARHIVA
PETRY I STILINOVIĆ U KLANCU
PRIKUPLJANJE POTPISA
MILINOVIĆ I MANJEROVIĆ
KANDIDAT ZA NAČELNIKA PONOVO ZLATKO FUMIĆ
ZA GRADONAČELNIKA JURICA TOMLJANOVIĆ
UZ POTPORU I PODRŠKA
VELIKA POTPORA KANDIDATIMA
ZA GRADONAČELNIKA EDY SLADOVIĆ
KANDIDATI U LIČKOM NOVOM
PREDANA OPĆINSKA LISTA
OBILAZAK SELA
PRIKUPLJENI POTPISI
POSJET BILAJSKOM OGRANKU
PRVOG DANA KANDIDATIMA 117 POTPISA
PRIKUPLJANJE POTPISA
ZA DOŽUPANICU ANA MANJEROVIĆ
GLAVNI TAJNIK HDZ-A U GOSPIĆU
SVE VIŠE ČLANOVA
PODRŠKA KANDIDATIMA
Susret s kandidatima HDZ-a
VRATA SU ŠIROM OTVORENA
KANDIDATI U DONJEM LAPCU
IZBORNO ODBROJAVANJE
LiPO I NEZAVISNI SKUPA
Samostalno na izbore
TUŠAK ZA ŽUPANA, STARČEVIĆ ZA GRADONAČELNIKA
OBILAZAK GOSPIĆA
SVE JE POČELO U KINU
UDRUGE PODRŽALE ŠIMUNIĆA
POVEĆATI DRUŠTVENI STANDARD
ZAHVALA GLASAČIMA
IZLAZAK NA LOKALNE IZBORE
POVRATAK ZIME
LAPCU IZLAZI NA IZBORE
SVIJEĆA ZA DJEVOJČICU
SUSRET S GRAĐANIMA
IDU U NOVE POBJEDE
PODRŠKA PETRYIJU ZA ŽUPANA
SPREMNI ZA POBJEDU
ZA ŽUPANA TOMISLAV ZRINSKI
SUSRET S PREDSJEDNIKOM PLENKOVIĆEM
LiPO SAMOSTALNO NA IZBORE
POKLON DRŽAVNOG VRHA NA PLITVICAMA
PETRY DOBIO PODRŠKU NAČELNIKA FUMIĆA
SPREMNI ZA POBJEDE
GLAS ZA HDZ JE GLAS ZA BOLJU BUDUĆNOST
STVARANJE PREDUVJETA RAZVOJA
ŠIMUNIĆ KANDIDAT ZA GOSPIĆ
SABOR BISKUPA U GOSPIĆU
VLADIMIR LOKMER
PROSLAVA SVETKOVINE SVETOG JOSIPA
31. GODIŠNJICA LIČKOG HDZ-A
SPOMEN-PLOČA ZAPOVJEDNIKU PAJI ŠIMIĆU
LIČKA STRAMPUTICA
NOVI ZIMSKI UVJETI
HDZ IMA 1500 VOLONTERA
PROVJERA TEORETSKIH ZNANJA
SLOBODNO I SVJESNO PRIHVAĆANJE ŽRTVE
ČESTITKE DANA ŽENA
TKO JE PRVI POČEO?
UTVRĐENI IZBORNI TIMOVI
POZIV SREDNJOŠKOLCIMA, PILOTSKIM NADAMA
PODRŠKA PETRYJU
MILAN BANDIĆ (1955. - 2021.)
NATJEČAJI ZA PRIJAM KADETA I KADETKINJA
Posjet ministra i načelnika
ZA GRADONAČELNIKA MARIO STILINOVIĆ
SPOMEN PLOČA PAJI ŠIMIĆU-CONJARU

Kandidati HDZ-a na terenu

PETRY I STILINOVIĆ U KLANCU

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. travnja 2021. u 9.15 sati

KLANAC - Sinoć su kandidat HDZ-a za župana Ličko-senjske županije Ernest Petry, kandidat za gradonačelnika grada Gospića Mario Stilinović, kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Gospića Anela Serdar-Pašalić, te saborska zastupnica Anita Pocrnić- Radošević i dio članova Izbornog stožera.

Uz članice i članove stranke kao i vjerne simpatizere, kandidate je dočekao predsjednik Teritorijalnog ogranka HDZ-a Pazarišta Petar Radošević s riječima zahvale i dobrodošlice. Na radnom sastanku održanom u prostoru Mjesnog odbora uz poštivanje epidemioloških mjera, nazočnima se obratio kandidat za gradonačelnika grada Gospića, naglasivši sve prednosti njegova programa. Posebno je istaknuo nepovoljnu demografsku sliku, mali broj radnih mjesta, održavanje i razvoj komunalne infrastrukture.

-Došli smo večeras u vaše mjesto predstaviti programe, čuti vaše probleme i otvoreno porazgovarati. Stajat ćemo vam na usluzi i vjerujte mi kako nam vaše povjerenje ulijeva sigurnost, ali i velika nam je obveza. - zaključio je Stilinović.

Kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Anela Serdar-Pašalić, obratila se nazočnima pozdravnim riječima istaknuvši pri tome obvezu izvršavanja svih danih obećanja. Svjesna velike odgovornosti i brojnih izazova, smatra da je im je upravo sada važno pristupiti.

Nazočnima se s pozdravnim riječima obratila i saborska zastupnica Anita Pocrnić-Radošević.

- Kontinuirani i ubrzani razvoj gospodarstva, stvaranje preduvjeta za otvaranje novih radnih mjesta, briga za maloga čovjeka, u središtu su mog programa. Svjestan sam trenutne situacije, ali vam jamčim da ću sa svojim suradnicima otvoriti vrata županije investitorima. Ističem kako ću podržati projekte lokalnih samouprava, ali svakako i brojne kapitalne i strateške investicijske projekte koji će se realizirati u suradnji s Vladom RH.-rekao je Petry. (Ln)

HDZ U LIČKOM OSIKU

PRIKUPLJANJE POTPISA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. TRAVNJA 2021. U 15.15 SATI

LIČKI OSIK - Danas su na Trgu hrvatskih žrtava Široke Kule potpise potpore nastavili prikupljati kandidati HDZ-a Ernest Petry, za župana Ličko-senjske županije i Mario Stilinović za gradonačelnika grada Gospića. Kandidati su se u razgovoru s mnogim građanima dotakli pitanja vezanih uz rješavanje stambene problematike i završetka obnove stambenih zgrada. (Ln)

LiPO PREDSTAVIO KANDIDATE ZA LIČKO-SENJSKU ŽUPANIJU

MILINOVIĆ I MANJEROVIĆ

Stiglo je i nekoliko čelnika desnih stranaka.

Zasukanih rukava Dado je uz projekciju na kamionu tumačio program LiPO-ga
Zasukanih rukava Dado je uz projekciju na kamionu tumačio program LiPO-ga
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. travnja 2021. u 14.10 sati

GOSPIĆ - Po sunčanom danu na popločanom platou ispred neotvorenog gospodarskog centra za razvoj gospodarstva u pazariškoj vojarni točno u podne intoniranjem Lijepe naše započelo je predstavljanje kandidata stranke LiPO za ličko-senjskog župana i dožupanicu dr. Darka Milinovića i Ane Manjerović.

- Ovdje je oduvijek pisala hrvatska povijest počevši od prodora osmanlija i Krbavske bitke 1493. pa sve do početka Domovinskog rata. Današnje podrške drugih stranaka desne orijentacije nas obvezuju, a prepoznat će to i naši birači. U školi se ne može naučiti kako se voli domovina, različiti smo od drugih, osnovali smo stranku u kojoj ćemo ostati i koja je prepoznata u javnosti.-istakao je Milinović, predsjednik LiPO-g i aktualni župan.

Milinovića su danas došli poduprijeti Dejan Jajić, osobni izaslanik predsjednice Stranke rada i solidarnosti 365, Jelene Pavičić Vukičević i kandidat za gradonačelnika grada Vrbovca, predsjednik stranke HSS-a braća Radić Stanko Grčić, izaslanik predsjednika Stranke umirovljenika i glavni tajnik stranke Željko Delač, te predsjednik stranke Desno Anto Đapić. (MaČ)

U susret izborima u Brinju

KANDIDAT ZA NAČELNIKA PONOVO ZLATKO FUMIĆ

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. travnja 2021. u 10.40 sati

BRINJE - Sinoć je bilo predstavljanje kandidata za načelnika Općine Brinje Zlatka Fumića u ime HSS-a te liste za članove Općinskog vijeća Općine Brinje.

Nazočnima se obratio predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Marijan Kustić te dao bezrezervnu podršku trenutnom načelniku Fumiću i kandidatu za župana Ernestu Petryu. Naglasio je da je na razini županije došlo vrijeme za promjene i ujedno uputio poziv svim prisutnima da sudjeluju u kreiranju novog poglavlja u funkcioniranju Ličko - senjske županije. Načelniku Fumiću je poželio puno uspjeha na izborima, istaknuvši da se kao načelnik dokazao radom i poštenjem kroz protekla dva mandata te uopće ne sumnja u treći mandat.

Kandidat za župana Ernest Petry je istakao do je imao izvrsnu suradnju s Fumićem i izrazio uvjerenje da će nakon što bude izabran za župana suradnja biti još intenzivnija, a sve u interesu Općine Brinje i Ličko - senjske županije.

Sinoć je načelnik Fumić predstavio dio svojeg programa za naredni period u kojem je naglasak stavio na mlade, poljoprivredu, obrtništvo, turizam. Predstavio je i listu za Općinsko vijeće kojoj je on nositelj te je kazao da je lista spoj mladosti, znanja i iskustva. (Ln)

HDZ SENJ

ZA GRADONAČELNIKA JURICA TOMLJANOVIĆ

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. travnja 2021. u 22 sata

SENJ - Danas, na Dan grada Senja na Nehaju je bilo predstavljanje HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika Jurice Tomljanovića, dipl. ing. šumarstva.

Predstavljanju su osim čelnih ljudi HDZ-a Senja nazočili državni tajnik u Ministarstvu branitelja Darko Nekić, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa i uprave Sanjin Rukavina, Predsjednik ŽO HDZ-a Ličko-senjske županije Marijan Kustić, HDZ-ov kandidat za župana Ernest Petry, general zbora Josip Lucić, te predsjednik GO HDZ-a Otočac Branislv Šutić.

Jurica Tomljanović već 25 godina vodi Upravu šuma Senj, aktualni je predsjednik senjskog HDZ-a, a u prethodnom mandatu je bio zamjenik gradonačelnika. Od listopada 2020. godine obnaša dužnost gradonačelnika Grada Senja.
- Cijeli svoj radni vijek posvećen sam djelatnosti šumarstva, Hrvatskim šumama. Kako i na koji način ostavljam da me procijene moji djelatnici, ali i svi građani grada Senja. Znam da nastojim kvalitetno voditi Upravu, ali i da svakodnevno vodim računa o klimi međusobnog uvažavanja, poštovanja svakog pojedinca, timskom radu, pouzdanosti i toleranciji, jedinstvu različitosti. - rekao je Tomljanović.

- Smjernice postavljene u proteklom razdoblju, kroz različite projekte i programe su i ostvarene. Svi zajedno svjedočimo da je Senj danas ljepši i bolji nego što je bio prije, a projekti kao što su Dječji vrtić, Pavlinski trg, Spomenik braniteljima, brojne ulice i trgovi u gradu Senju i u Sv. Jurju, obnova stare jezgre, te brojni radovi na komunalnoj infrastrukturi tome i svjedoče - o tome rekao je Tmoljanović. (Ln)

HDZ UDBINA

UZ POTPORU I PODRŠKA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. TRAVNJA 2021. U 16.45 SATI

UDBINA - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković dodijelila osam ugovora iz programa ruralnog razvoja u vrijednosti veće od 4,4 milijuna kuna. Ministrica Vučković se susrela i s Ernestom Petryjem, kandidatom HDZ-a za župana Ličko-senjske županije, kojom prigodom je Petryju dala punu potporu u kandidaturi za župana izrazivši želju za budućom još kvalitetnijom i uspješnijom suradnjom. (Ln)

HDZ I NA PLACI

VELIKA POTPORA KANDIDATIMA

 
 
23. travnja 2021. u 13.30 sati

GOSPIĆ - Ako se može izvršiti procjena političkog mijenja u gradu po današnjim potpisima potpore Gospićanki i Gospićana na štandu HDZ-a koji se nalazio ispred ulaza u gospićku tržnicu, na kojemu su se prikupljali potpisi potpore za HDZ-ovog kandidata za župana Ličko-senjske županije Ernesta Petryja i kandidata za gradonačelnika Gospića Marija Stilinovića već sada se može osjetiti bilo naroda i pobjednički duh u kojemu će HDZ-ovi kandidati zasigurno ostvariti odličan ili bolje rečeno pobjednički izborni rezultat iako su lokalni izbori za nešto manje od mjesec dana.

Predstavljen kandidat HDZ-a za Otočac

ZA GRADONAČELNIKA EDY SLADOVIĆ

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. TRAVNJA 2021. U 10.45 SATI

OTOČAC - Sinoć je predstavljen kandidat HDZ-a za gradonačelnika Edy Sladović. Predstavljanju su uz domaćina predsjednika GO HDZ-a Otočac dr. sc. Branislava Šutića nazočili i kandidat HDZ-a za župana Ličko-senjske županije Ernest Petry, državni tajnik ministarstva uprave i pravosuđa i potpredsjednik ŽO HDZ Ličko-senjske županije Sanjin Rukavina te predsjednik ŽO HDZ Ličko-senjske županije Marijan Kustić koji su dali podršku svim kandidatima.

Edy Sladović je iz obitelju u kojoj su mu obadva djeda, a i roditelji bili dragovoljci Domovinskog rata. Osim toga jedan je djed bio i zapovjednik obrane Otočca. Predstavljanje je započeo riječima da je dijete HDZ-a, član stranke od svoje 16 godine. Zatim naglasio da će svojim znanjem i energijom doprinijeti budućnosti Otočca, da je kroz sport, posebno nogomet, naučio vrijednost timskog rada, naglasio je da će posebnu brigu voditi o sportašima. Istaknuo da su ponos Grada i vatrogasci. Jedna od glavnih točaka njegovog programa je nezaposlenost gdje se već počelo razgovarati o projektima, naglasio je da planira uvođenje besplatnog vrtića, stipendiranje studenata, transparentno objavljivanje svih troškova na mrežnoj stranici grada jer svaki građanin mora znati na što se troši gradski novac. Obećao je i da će promijeniti sadašnje stanje čim postane gradonačelnik što se tiče dovoza smeća te da će zaustaviti dovoz smeća u Otočac. Istaknuo je i da trenutno Grad Otočac ima isti prirez kao Grad Dubrovnik od 9 % te da ga treba smanjiti na 5 %.

- Cilj mi je vratiti vjeru u grad da se u njemu mogu raditi velike stvari. Cijeli moj tim i ja smo spremni, priključite nam se da promijenimo sliku Otočca.- pozvao je sve Sladović.

- Kroz Edyjeve riječi je vidljivo da on slobodno može uzeti moj slogan "Odvažno". Bravo Edy! Sada uopće nije upitno da HDZ i njegovi kandidati neće dobiti ove izbore, naš cilj mora biti da zajedno surađujemo, da radimo županiju bez podjela i želim da se ja jednako osjećam u Otočcu kao što ćeš se ti osjećati u Gospiću. Ličko-senjska županija je naša županija i mi ćemo se zajedno zalagati za boljitak građana ove županije i to ti obećavam. - rekao je na skupu Ernest Petry, kandidat za ličko-senjskog župana. (Ln)

HDZ na terenu

KANDIDATI U LIČKOM NOVOM

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. travnja 2023. u 10 sati

LIČKI NOVI - Kandidat za gradonačelnika Gospića i kandidatkinja za zamjenicu Mario i Anela Serdar-Pašalić predstavili su program u Temeljnom ogranku Lički Novi kojim je predsjedavao Milan Štimac.

Stilinović predstavio temeljne odrednice programa i budućega djelovanja. Iz već dobro poznatih smjernica razvoja i ulaganja u grad Gospić, posebno je istaknuo potrebe razvoja sela kao i kvalitetniju suradnju gradske uprave s mještanima.

Kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Serdar-Pašalić, istaknula je da je bitno prepoznati HDZ i Vladu RH putem kojih se mogu realizirati svi zacrtani ciljevi i programi. (Ln)

LiPO VRHOVINE

PREDANA OPĆINSKA LISTA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. travnja 2021. u 16.45 sati

GOSPIĆ - Stranka LiPO nastavlja intenzivne pripreme za nadolazeće lokane izbore, kaže se u njihovom današnjem priopćenju uz podatak da su prvi u Ličko-senjskoj županiji i u Hrvatskoj predali kandidacijsku listu. Radi se o listi za Općinu Vrhovine. Po tome i taj čin dokazuje da su stasali u dobro organiziranu i jaku političku stranku. Očekuju dobar izborni rezultat za Općinsko vijeće i pobjedu kandidata za župana Darka Milinovića. (Ln)

HDZ NA TERENU

OBILAZAK SELA

Kandidati su posjetili Smiljan, Bužim i Debelo Brdo.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. travnja 2021. u 9.40 sati

GOSPIĆ - Jučer popodne kandidati HDZ-a Ernest Petry, za ličko-senjskog župana, Mario Stilinović, za gradonačelnika Gospića i Anekla Pašalić, kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika nastavili su obilaziti temeljne ogranke HDZ-a i pripadajuća biračka mjesta. Najprije su bili u Bužimu i Debelom Brdu.

U društvu domaćina Josipa Čorka i Ivana Jovanovića-Ilje, Petry i Stilinović i Serdar-Pašalić, te dio Izbornog stožera u večernjim satima posjetili su Smiljan. U ugodnom ozračju, a poštujući sve epidemiološke naputke, Petry i Stilinović su u svom obraćanju nazočnima predstavili smjernice i programska načela te saslušali mještane, njihove probleme i savjete.

- Došli smo večeras u vaše selo predstaviti programe, čuti vaše probleme i otvoreno porazgovarati. Stajat ćemo vam na usluzi i vjerujte mi kako nam vaše povjerenje ulijeva sigurnost, ali i velika nam je obveza. - zaključio je Stilinović.

Kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Anela Serdar Pašalić istakla je kako je sada važno prepoznati tim odlučnih, obrazovanih i vrijednih ljudi koji su jamac sigurne budućnosti i kontinuiranog razvoja našega grada.

Kandidat za župana Ernest Petry u Smiljanu je istaknuo:
- Zalagat ću se za ravnomjeran razvoj svih krajeva naše županije, gospodarski oporavak u suradnji s Vladom RH, za poboljšanje loše demografske slike i ostvarivanje preduvjeta investitorima s konačnim ciljem otvaranja radnih mjesta mladim ljudima. (Ln)

LiPO

PRIKUPLJENI POTPISI

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. travnja 2021. u 17 sati

GOSPIĆ - Prema priopćenju koj je stiglo u redakciju LiPO i njezini simpatizeri i članovi jučer ujutro su započeli prikupljanje potpisa za kandidaturu predsjednika stranke Darka Milinovića za župana ličko-senjskog, te za kandidaturu Nikole Šimunića za gradonačelnika grada Gospića. Danas do 14 h za župana Darka Milinovića i zamjenicu Anu Manjerović prikupljen je 951 potpis, a za Nikolu Šimunića i Alena Zorića 460 potpisa, što znači da su u samo dva dana prikupili dovoljan broj potpisa za kandidaturu. Milinović i Šimunić zahvaljuju se svima na potpori koju su im dali. (Ln)

Aktivnost HDZ-a

POSJET BILAJSKOM OGRANKU

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. travnja 2021. u 10.30 sati

GOSPIĆ - Sinoć su u posjeti Teritorijalnom ogranku HDZ-a Bilaj bili kandidati HDZ-a za župana Ličko-senjske županije Ernest Petry i gradonačelnika grada Gospića Mario Stilinović, uz pratnju predsjednika Zajednice branitelja HDZ-a "Gojko Šušak" Ličko-senjske županije Paje Brkljačića i dijela Izbornog stožera, a dobrodošlicu im je poželjela Darinka Busija, predsjednica Teritorijalnog ogranka.

Odmah po dolasku u Bilaj čelnici i kandidati HDZ-a odali su poštu kod spomenika poginulima u bilajskom mjesnom groblju na područje Bilaja i Barleta te na grobovima utemeljitelja stranke u Bilaju.

Sastanak je održan u Mjesnom odboru a prvi se sudionicima obratio Mario Stilinović, kandidat za gradonačelnika Gospića, naglasivši sve prednosti njegova programa. Posebno je istaknuo nepovoljnu demografsku sliku, mali broj radnih mjesta, održavanje i razvoj komunalne infrastrukture.

- Došli smo večeras u vaše selo predstaviti programe, čuti vaše probleme i otvoreno porazgovarati. Stajat ćemo vam na usluzi i vjerujte mi kako nam vaše povjerenje ulijeva sigurnost, ali i velika nam je obveza. - zaključio je Stilinović.

Kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Anela Serdar-Pašalić, istakla je obvezu izvršavanja svih danih obećanja. Svjesna velike odgovornosti i brojnih izazova, smatra da je njima upravo sada važno pristupiti.

Kandidat za župana Ličko-senjske županije, Ernest Petry u svom je obraćanju istaknuo:
- Kontinuirani i ubrzani razvoj gospodarstva, stvaranje preduvjeta za otvaranje novih radnih mjesta, briga za maloga čovjeka, u središtu su mog programa. Svjestan sam trenutne situacije, ali vam jamčim da ću sa svojim suradnicima otvoriti vrata županije investitorima. Ističem kako ću podržati projekte lokalnih samouprava, ali svakako i brojne kapitalne i strateške investicijske projekte koji će se realizirati u suradnji s Vlade RH.(Ln)

HDZ počeo prikupljanjem potpisa u Gospiću

PRVOG DANA KANDIDATIMA 117 POTPISA

Kandidati sa sabornicom/Snimio Marko Čuljat
Kandidati sa sabornicom/Snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. TRAVNJA 2021. U 11.45 SATI

GOSPIĆ -Danas su volonteri Gradske organizacije HDZ-a u središtu grada započeli s prikupljanjem potpisa za njihove kandidate: Ernesta Petryja, za ličko-senjskog župana (900 potpisa) i Marija Stilinovića, za gradonačelnika Gospića (450 potpisa).

Kratko smo se zaletjeli do štanda napraviti koji snimak. Svi su bili maskirani pa i saborska zastupnica Anita Pocrnić-Radošević, a štandu je prilazilo dosta osoba uz kratko zadržavanje. Danas je prikupljeno 117 potpisa. Posao se nastavlja ovih dana na istom mjestu, a u petak je na ulazu u placu. (MaČ)

HDZ GOSPIĆ

PRIKUPLJANJE POTPISA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. travnja 2021. u 22.30 sati

GOSPIĆ - Gradska organizacija HDZ-a angažirala je volontere za prikupljanje potpisa potpore kandidatima na slijedećim lokalnim izborima. Oni će prikupljati potpise potpore za kandidate HDZ-a, Ernesta Petryja, kandidata za župana Ličko-senjske županije i Marija Stilinovića, kandidata za gradonačelnika grada Gospića.

Prikupljanje će sutra, utorak, 20. i trajat će tri dana ispred Poslovnice FINE u centru grada od 10 do 11 sati.

U petak, 23. travnja prikupljati će se na ulazu u Gradsku tržnicu od 9:00 do 12:00 sati, a u subotu 24. travnja u Ličkom Osiku na Trgu hrvatskih žrtava Široke Kule od 10 do 12 sati.

Potporu kandidatima može se dati i svakim radnim danom od 9:00 do 13:00 sati u prostorijama HDZ-a, Kaniška ulica 6, kao i volonterima koji će biti angažirani po svim biračkim mjestima i ulicama na području Gospića i okolnih naselja.

Danas je uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera u KIC-u Gospić održano šest radnih sastanaka Izbornog stožera HDZ-a Gospića s dijelom volontera za pojedina biračka mjesta na području grada, a biti će ih još kako bi se obuhvatilo cijelo područje. (Ln)

LiPO GOSPIĆ

ZA DOŽUPANICU ANA MANJEROVIĆ

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. travnja 2021. u 18.15 sati

GOSPIĆ - Danas je predsjedništvo stranke LiPO jednoglasno donijelo odluku da kandidatkinja za zamjenicu župana bude Ana Manjerović iz Otočca. Na taj način zapravo i Otočac i Brinje dobivaju kandidatkinju za dožupanicu. - stoji u priopćenju koje potpisuje glavni tajnik Alen Zorić.

Ana Manjerović je po struci je diplomirani kroatolog i sociolog. Školovala se u Zagrebu. Po završetku fakulteta vraća se u Brinje i zapošljava u Općini gdje je petnaest godina radila na poslovima društvenih djelatnosti i medijske promocije. Posljednjih godinu dana obnaša dužnost predstojnice Doma za stare i nemoćne osobe Ličko-senjske županije Podružnica Otočac. Ova Brinjka, udana je i majka djevojčice, te s obitelji živi u Otočcu. Od malih nogu, je aktivna u lokalnoj zajednici. Uključena je u rad Gradskog društva Crvenog križa Otočac gdje je potpredsjednica društva. Aktivna je i u svojoj župi Brlog kao član Pastoralnog vijeća. Dolazi iz obitelji dobrovoljnih vatrogasaca i posebno je ponosna na angažman u DVD-u Brinje gdje je tajnik društva. Bila je vijećnica Županijske skupštine i potpredsjednica u dva mandata te vrlo dobro poznaje funkcioniranje sustava lokalne i regionalne samouprave. Ana Manjerović je i potpredsjednica stranke LiPO. (Ln)

U susret izborima

GLAVNI TAJNIK HDZ-A U GOSPIĆU

Glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić dao potporu kandidatima za župana i gradonačelnika Gospića.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. travnja 2021. u 14.30 sati

GOSPIĆ - Danas Krunoslav Katičić, glavni tajnik HDZ-a bio na razgovoru s predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Marijanom Kustićem, tajnikom i kandidat za župana Ernestom Petryjem, te predsjednikom Gradskog odbora Mariom Stilinovićem, kandidatom za gradonačelnika i Anelom Serdar-Pašalić, kandidatkinjom za zamjenicu gradonačelnika. Na sastanku je bila Anita Pocrnić-Radočević, saborska zastupnica i Joso Živković, predsjednik Temeljnog ogranka HDZ-a.

Katičić je dao svesrdnu podršku kandidatu za župana Ernestu Petryju kao i kandidatima za gradonačelnika i zamjenicu gradonačelnika Gospića, Mariju Stilinoviću i Aneli Serdar Pašalić. Uvjeren u snagu zajedništva, prepoznatljivost kandidata i njihovih programa izrazio je zadovoljstvo stanjem stranke na terenu te naglasio da očekuje pobjede HDZ-ovih kandidata na predstojećim lokalnim izborima, a nakon kojih će izabrani kandidati moći pristupiti realizaciji zacrtanih programa uz podršku predsjednika Vlade RH i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića. (Ln)

LiPO U AKCIJI

SVE VIŠE ČLANOVA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. travnja 2021. u 19.30 sati

GOSPIĆ - Stranka LiPO nastavlja s pripremama za lokalne izbore od kojih očekujemo dobre izborne rezultate.- kaže u današnjem priopćenju njen predsjednik Darko Milinović, aktualni ličko-senjski župan i nastavlja:

- Stranka će imati svoje kandidate u svim općinama i gradovima Ličko-senjske županije što govori o snazi stranke. Želimo obavijestiti hrvatsku javnost da nam je u zadnjih tjedan dana pristupilo preko 500 novih članova, što je još jedan dokaz da smo postali najjača politička opcija u Ličko-senjskoj županiji i najjača regionalna politička stranka desnog centra u Hrvatskoj. Isto tako želimo obavijestiti da se pored 400 članova HDZ-a, koji su nam se već ranije priključili, u stranku LiPO u zadnjih tjedan dana učlanilo još njih 44. I dalje nam pristižu zahtjevi za članstvo, te se ovim putem zahvaljujemo svima koji su prepoznali snagu nove političke stranke LiPO i kroz svoje članstvo doprinose daljnjem jačanju naše stranke. Pozivamo sve one koji su u nama prepoznali novu političku snagu da nam se pridruže. (Ln)

HDZ DONJI LAPAC

PODRŠKA KANDIDATIMA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. travnja 2021. u 9.30 sati

DONJI LAPAC - U Općinskom odboru HDZ-a jučer je bio sastanak Općinskog izbornog stožera na kome su bili Ernest Petry, kandidat za ličko-senjskog župana i Mario Stilinović, kandidat za gospićkog gradonačelnika.

Istaknuto je da HDZ u očekuje ponovni izbor Mire Tomića za zamjenika načelnika Općine. Naglašeno je da će članovi i simpatizeri HDZ-a dati maksimalan doprinos na predstojećim izborima kako na općinskoj tako i na županijskoj razini, a ujedno su izrazili punu potporu kandidatu HDZ-a za župana Liko-senjske županije Ernestu Petryju. U raspravi su naglašena očekivanja buduće kvalitetnije suradnje između Općine i Ličko-senjske županije.

Ernest Petry, kandidat za župana, istaknuo je da će njegov budući rad biti usmjeren na razvoj gospodarstva u cijeloj županiji, investicijska ulaganja u svrhu stvaranja preduvjeta za otvaranje novih radnih mjesta, povlačenje sredstava iz EU fondova za potrebe OPG-a i razvoja turizma i da će suradnja između s općinama biti na partnerskoj razini uz oslanjanje na kvalitetnu i produktivnu suradnju s resornim ministarstvima. (Ln)

Ministar Malenica u Gospiću

Susret s kandidatima HDZ-a

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. travnja 2021- u 21sat

GOSPIĆ - Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave danas popodne ima je susret s lokalnim čelnicima HDZ-a. Susreo se s kandidatom za župana Ličko-senjske županije Ernestom Petryjem i kandidatima za gradonačelnike i općinske načelnike HDZ-a s područja Ličko-senjske županije. Nakon pozdravnih riječi tajnika Županijske organizacije HDZ-a LSŽ Ernesta Petryja i predsjednika Gradskog odbora HDZ-a Gospića Marija Stilinovića, ministar Malenica je izrazio snažnu potporu svim kandidatima s porukom kako je uvjeren da će birači prepoznati kvalitetu kandidata, smjernice i programska načela HDZ-a te na predstojećim lokalnim izborima ukazati povjerenje kandidatima HDZ-a. (Ln)

Predizborni skup HDZ-a za Gospić

VRATA SU ŠIROM OTVORENA

Kandidat za gradonačelnika je Mario Stilinović, a za zamjenicu Anela Serdar-Pašalić.

Gospićki kandidati s Ivicom Radoševićem, predsjednikom Izbornog povjerenstva
Gospićki kandidati s Ivicom Radoševićem, predsjednikom Izbornog povjerenstva
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. travnja 2021. u 20.15 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Nekoliko dana kasnije nego što je to bilo već daleke 1990. kada je osnovan gospićki HDZ u istoj kino dvorani danas predvečer bilo je samo 25 ljudi što je berem dvadeset puta manje nego te povijesne 1990. Naime, poradi korone, izborni skup Gradskog odbora HDZ-a održan je po njenim pravilima odgovornosti.

Meni, kao vašem izvjestitelju proradile su emocije jer sam bio tama obadva puta. Tada se gromoglasno pjevalo Ustani bane Hrvatske te zove, a danas je dostojanstven o odsvirana hrvatska državna himna i odana počast utemeljitelju države i HDZ-a dr. Franji Tuđmani i svima onima koji su položili život na oltar domovine. Na skupu su bili Ernest Petry, kandidat za ličko-senjskog župana, Pajo Brkljačić, predsjednik Zajednice branitelja HDZ-a i Anita Pocrnić-Radošević, saborska zastupnica.

- Kada sam izabran za predsjednika Gradskog odbora rekao sam da mi je cilj vratiti Gospićanima HDZ i HDZ-u vratiti Gospić. Ovaj prvi smo vio svi zajedno već odradili. HDZ je sada stranka "otvorenih vrata", dobrodošli su svi koji žele sudjelovati u radu stranke i svatko može pronaći prostor za sebe- rekao je dipl. ing. Mario Stilinović, inače po struci šumar i upravitelj Hrvatske uprave šuma u Gospiću koja zapošljava 650 radnika i najveća je proizvodna tvrtka u cijeloj Ličko-senjskoj županiji, dodajući da će drugi cilj ostvariti i uz pomoć sugrađana bez obzira na stranačku pripadnost.

Prva je skup pozdravila Mara Stilinović, koja je u kinu bila i prvi puta i istakla da je njena moralna obveza i dužnost da poruči da pruža nedvosmislenu podršku kandidatima za gradske funkcije. Jer time želi poručiti da želi bolji život za sve i bolju budućnost.

- Nakon završetka studija vratila sam se u rodni grad i nastavila djelovati i politički što sam započela još za studija. Odlučno podržavam Maria za gradonačelnika. Pred nama je novo razdoblje odgovornosti, želimo jedinstvo, zajedništvo i razvoj. Naši su ljudi naša najveća snaga - za grad sa Stilom. - rekla je prof. Anela Serdar-Pašalić, profesorica hrvatskog jezika i književnosti na Gimnaziji i revna redateljica Amaterskog kazališta s kojim osvaja nagrade na daskama koje život znače.

NAGLASCI IZ PROGRAMA
Mario Stilinović je predstavio program "Za Gospić sa Stilom".
U izradi programa sudjelovali stručni stranački i nestranački ljudi a integrirane su smjernice temeljnih ogranaka. Program nudi napredak, nudi boljitak, nudi rješenje i nudi - viziju.

Brojni su problemi od nepovoljne demografske slike do slabe mogućnosti zapošljavanja i nedostane infrastrukture sve do širokopojasnog interneta. Zbog toga se planira gradnja obilaznice Gospića za teretni promet i spojnice iz Budačke ulice s poslovnom zonom u Smiljanskom Polju. Za osiguravanje pitke vode nastavit će se s uređenjem novih vodocrpilišta te proširenje sustava otpadnih voda, a treba i sanirati 450 kilometara nerazvrstanih cesta.

Zapošljavanjem mladih i stručnih ljudi treba poboljšati rad gradske uprave kako bi se mogla povlačiti i sredstva iz Europske unije, ali kako bi bila i servis svim građanima i koja će poticati proizvodnju u svim sferama gospodarstva i društvenih djelatnosti uključujući turizam koji ima odlične uvjete za razvitak.

U programu je i poglavlje o zaštiti interesa i prava hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata, ali i invalidnih osoba.


LiPO u akciji

KANDIDATI U DONJEM LAPCU

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. travnja 2021. u 19.15 sati

DONJI LAPAC
- Predsjednik stranke LiPO Darko Milinović i glavni tajnik stranke Alen Zorić danas su imali sastanak u Donjem Lapcu, javlja nam Martina Dražić, predsjednica LiPO za ovu ličku općinu. Na sastanku je bilo i dvadesetak članova ove nove lokalne stranke. Donijeta je odluku da će imati kandidata za načelnika i zamjenika načelnika Donjeg Lapca, kao i listu za Općinsko vijeće. (Ln)

U susret izborima

IZBORNO ODBROJAVANJE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. travnja 2021. u 17.30 sati

Piše: Krešimir Tomljenović

GOSPIĆ - Čudesna smo mi zemlja, nekad smo se selili zbog siromaštva i politike, danas odlazimo u potrazi za boljim životom, sve se mijenja. U stvarnosti nije glasno rečeno da godinama živimo u vladavini relativne većine saborskih zastupnika, manjina vlada većinom uz pomoć nacionalnih manjina. Svi političari i stranke uglavnom nastoje osvojiti vlast " mi smo najbolji", a pojedincima Hrvatska ne samo da nije važna nego im i smeta.

Svjedoci smo zadnje vrijeme javnog neslaganja u redovima pozicije. Zanimljivo baš u vrijeme nadolazećih lokalnih izbora koje politike pokušavaju prikazati kao ozbiljno stanje za stvaranje boljih startnih mjesta u predvečerje lokalnih izbora. Da li teška vremena u kojima sada živimo i najavljivani pad popularnosti vladajućih lansiran iz ljevičarskih krugova, mogu li gubitkom izbora postati okidač koji bi mogao ugroziti dominaciju HDZ-a. Ipak u ovom trenutku pitanje svih pitanja je kako sačuvati parlamentarnu većinu. Mislim da možemo posebno istaknuti da danas nesporno imamo međunarodni sukob na relaciji multinacionalne korporacije, kao novi moment umiješanosti farmaceutske industrije. Nadmetanje EU - SAD - Rusija - Kina, a kod nas ostatke nacionalnih stranaka koji pokušavaju utjecati na politički i društveni život Hrvatske, ulazeći u razne nepotrebne zagrljaje nama običnim ljudima nepoznatih sila.

Neprimjereno je da svi oni koji su ne tako davno bili veliki Jugoslaveni, sada budu najednom ponovo - nešto veliko i drugo, nešto novo. Nažalost nema lustracije. Nema tu čuđenja mi smo još uvijek onaj narod koji je sposoban izabrati kontra sebe. Jer mi smo tolerantni mi praštamo. I tako dalje. No nije bitno . Hrvatska je država koja ima slabo pamćenje i samopoštovanje, zato ljudi i bježe. Kao da komunistički zločini nikada nisu postojali, a ZDS ugrožava demokraciju. Obično kažemo; no dobro svatko ima pravo pogriješiti, priznati da je pogriješio, pokajati se - ali, treba grešku priznati! Smatram da se ne moramo stalno dokazivati jesmo li ustaše i mrzimo li Srbe. Stalno nekome zbog stava pravdati i ispričavati. Dok nas odvode u ljepšu prošlost i vrše relativizaciju zla, obećavajući lažnu budućnost. Ako nas ovaj put ne uništi hrvatski soj korone koji se odmah mora podijeliti na partizanski i ustaški. Sigurno nas već dugo uništava kriminal i korupcija prožeta glađu za vlasti od strane nezasitnih političara. Četnike ostavljamo Srbiji.

Izborni vrtuljak u Gospiću rano je krenuo i nije dobro ako nema ozbiljnih dokaza davati izjave koje mogu biti shvaćene kao dokazi o opasnosti i nepodobnosti pojedinih kandidata. Na razini županije HDZ, LIPO, HSP, DP, SDP - drugi krug sigurno. Gospić ista, krvna slika samo startne pozicije u malo promijenjenom obliku. Nose li pobjedu; programi, stranke ili kandidati? U Gospiću ništa novo! Zato stranački čelnici i kandidati za župana, gradonačelnika, načelnika molim vojsku iz rovova van da vidimo sve kandidate i liste pa da birači ocjene kome su ruke čiste. O kandidatima kad budi kandidati. Za sada se pojedinci i stranke, neki bolje neki lošije prezentiraju i čuvaju kapitalce za kraj. Cijenim da dosadašnje predizborne ankete su bile totalno promašene i nevjerodostojne. U javnost su puštani probni baloni s imenima koji se ne kandidiraju i samo dovode birače u zabludu.
Svakodnevno svjedočimo da se: laž se najednom naziva istina, cenzura sada naziva provjera činjenica, lobist je postao stručnjak, pojedince ili skupine koji preispituju stvari naziva se teoretičarima zavjere, kriminal je danas naša stvarnost, a kriminalac biti će uhapšen jedino ako ustanu ležeći policajci. Krađa je postala paket za spašavanje, korupcija stvarnost i neizbježna, kukavičluk postade solidarnost i tolerancija, nošenje maski i cijepljenje pokušavamo zvati odgovorno ponašanje, kućni pritvor postala samoizolacija, genocid se sada zove opstanak, fašizam jedino vide samo hrvatski antifašisti, a stranačko ludilo postaje nešto novo i normalno

Na lokalnim izborima, koje će Vlada raspisati za nedjelju, 16. svibnja, predstavničku i izvršnu vlast za iduće četiri godine hrvatski građani birat će u 576 jedinica. Toliko Hrvatska ima općina, gradova i županija, u kojima će građani birati vijeća i skupštine te načelnike, gradonačelnike, župane i njihove zamjenike. Doda li se tome suočavanje s pandemijom korona virusa i posljedicama razornog potresa u Zagrebu i na Banovini, jasno je zašto se lokalni izbori smatraju vrlo zahtjevnim za provedbu. Pojedini izvori najavljivali, a dio oporbe potiho tražilo moguću odgodu izbora za jesen zbog trećeg vala Covida 19.

U odnosu na izbore prije četiri godine, birat ćemo 568 zamjenika načelnika i gradonačelnika manje te desetak posto manje članova predstavničkih tijela. Po jednog zamjenika imat će župan čija županija ima do 250.000 stanovnika, a takva je, primjerice, Ličko-senjska. Također će jednog zamjenika imati gradonačelnik i načelnik čiji gradovi i općine imaju od 10.000 do 100.000 stanovnika i gradonačelnik grada koji je sjedište županije. U toj kategoriji je Gospić. Načelnici i gradonačelnici općina i gradova s manje od 10.000 stanovnika nemaju zamjenike. Općinski načelnik, gradonačelnik i župan biraju se većinom glasova, dakle da bi bili izabrani u nedjelju, 16. svibnja, moraju dobiti više od 50 posto glasova birača koji su glasovali. Ne pođe li to za rukom ni jednom od kandidata, za dva će se tjedna, 30. svibnja Dan državnosti, će se održati drugi izborni krug u koji ulazi dvoje kandidata s najvećim brojem glasova. Pravo biranja imat će hrvatski državljani s navršenih 18 godina i prebivalištem u jedinici za čija se tijela izbori provode.

Za razliku od predsjedničkih i izbora za Sabor, birači mogu glasati samo u mjestu prebivališta, ne u nekom drugom mjestu, bilo u Hrvatskoj bilo u inozemstvu. Kandidacijske liste za članove vijeća i skupština te kandidate za načelnika, gradonačelnika i župana mogu predložiti stranke i birači. U odnosu na 2017. postroženi su uvjeti za kandidiranje. Popis onih koji se ne smiju kandidirati, su policijski službenici, djelatne vojne osobe, službenici i namještenici u oružanim snagama, pridružene su i osobe pravomoćno osuđene na kaznu zatvora od najmanje šest mjeseci. Međutim to se odnosi i na kazne koje su zamijenjene radom za opće dobro te uvjetnom osudom, iznimka su osobe osuđene za kaznena djela počinjena iz nehaja. Za kandidacijsku listu za lokalna predstavnička tijela političke stranke ne moraju, no birači (neovisne liste) moraju, prikupiti propisani broj biračkih potpisa. Državno izborno povjerenstvo (DIP) već je ranije upozorilo stranke i birače da potpise ne smiju prikupljati na obrascima s ranijih lokalnih izbora, nego na novima koji će biti dostupni na stranicama DIP-a. Kako bi se spriječilo širenje zaraze korona virusom, HZJZ preporučuje da se potpisi prvenstveno prikupljaju na otvorenom, da građani koriste svoje olovke i nose maske te da se poštuju opće epidemiološke mjere.

Kao zanimljivost navodim da je ranije donesena odluka da se popis stanovništva odgađa, ali već se nadzire moguća nova podjele stanovništva bez obzira na naciju i narodnost. Polako, ali sigurno pučanstvo novim izbornom križaljkom možemo početi slobodno dijeliti na TAJkune, DAJkune i NEMAMkune.

Lete dvije ovce, jedna žuta druga desno. Koliko košta kilogram sira, ako jež ima sedam godina. Tako nam naši političari objašnjavaju izborni program. I kad sretneš nepismenog …… Izgleda isto kao pismen, samo što vozi džip. Ukucam redovno na Google kako preživjeti do sljedeće mirovine. Stalno traži i povremeno izbaci nepostojeći program. Ali ponekad dođu i bolji dani. Zovu se produženi vikend.
A NEDJELJA, EVO DANA EVO ZORE SVI NA IZBORE DOK NAS NE IZMORE!

Karlobag

LiPO I NEZAVISNI SKUPA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. travnja 2021. U 17.10 SATI

GOSPIĆ - Od stranke LiPO dobili smo danas popodne priopćenje o sastanku u Karlobagu gdje su predsjednika Milinovića, pozvali nezadovoljnici iz lokalnog HDZ-a.

Na sastanku su bili, kako se navodi u priopćenju, prvi načelnik i utemeljitelj HDZ-a Karlobag Željko Dokozić, bivši načelnik Ivica Bačić, Marinko Naglić također jedan od utemeljitelja HDZ-a Karlobag. Milinović im je obećao dati punu podršku u svim projektima koji su za dobrobit općine i njezinih stanovnika. Svi koji su bili nazočni shvaćaju u kakvoj se situaciji nalazi općina, te da bi daljnje podjele u društvu značile produbljivanje katastrofalnog stanja nastalog samovoljom jednog čovjeka. Dr. Milinović je predložio da se okupu u platformi stranke LiPO i da tako izađu na lokalne izbore i za kandidata je prihvaćen Ivica Bačić- Prki.

Nikakvih pritisaka nije bilo niti za učlanjenjem niti bilo što drugo osim razvoja kako općine i Ličko-senjske županije. Uskoro će se izaći s jakim programom za sve žitelje i dijelove općine.
U potpisu priopćenja je LiPO Karlobag i Nezavisna lista Općine Karlobag.

LiPO Gospić

Samostalno na izbore

Stranka će uskoro objaviti listu kandidata za lokalne izbore u svim jedinicama.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. travnja 2021. u 18.30 sati

GOSPIĆ - Danas je predsjednik LiPO za grad Gospić, Nikola Šimunić bio domaćin sastanka čelnika stranke s koga je poslano priopćenje da imaju kandidate kako za Županiju tako i za sve općine i gradove. Danas su utvrđeni svi kandidati i uskoro će objaviti cijelu listu. LiPO na idućim lokalnim izborima očekuje dobre rezultate, a o tome govori i činjenica da broje gotovo dvije tisuće članova. Razgovaralo se i o mogućim suradnjama s ostalim strankama ali uz vrlo jasan stav stranke da se na ove lokalne izbore izađe najpoštenije prema biračima, a to je samostalno. Ova odluku je donijeta jer su uvjereni u svoju političku snagu, a samim time i dobar uspjeh na izborima.
Na izbornim listama biti će mnoga iznenađenja koja će gotovo sigurno biti jamac dobrog izbornog rezultata. Užem vodstvu stranke LiPO obratio se Nikola Šimunić, koji kako kaže sprema ozbiljan program koji je u završnoj fazi. Nakon što je nedavno uspio okupiti stotinjak mladih uvjeren je u promjene na razini grada koje su danas važnije nego ikada prije. Još jednom je pozvao sve, a poglavito mlade, da se uključe i podrže promjene. (LN)

Predizborni skup pravaša u Gospiću

TUŠAK ZA ŽUPANA, STARČEVIĆ ZA GRADONAČELNIKA

HSP je danas predstavio program i dio kandidata za predstojeće lokalne izbore.

Obraćanje Tušaka predizbornom skupu u Gospiću
Obraćanje Tušaka predizbornom skupu u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. travnja 2021. u 1330 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Nema straha, Bog je s nama, pozdravljam Listu mladih koja nas podržava, istakao je Karlo Starčević, gradonačelnik Gospića na današnjem predizbornom skupu u organizaciji Županijskog vijeća HSP-a kada je bilo predstavljanje kandidata i zamjenika na ličko-senjskog župana Danijela Tušaka i Tina Ostovića, te za gradonačelnika i zamjenicu Karla Starčevića i Kristine Prša, koji brane današnje pozicije.

Kako je Tušak od nečega bolestan, a to se krilo, skupu se obratio video snimkom ističući da je poslovni čovjek koji bi želio svoje iskustvo i znanje proširiti cijelom županijom na temeljima koje je stvorio Karlo Starčević.
-Želimo konačno pokrenuti naše gospodarstvo i svoje znanje stavljamo u službu razvoja. Dosta je bilo političke hijerarhije. Pozivan birače da izađu na izbore i odluče svojom glavom.- istakao je Tušak, vlasnik poduzeća s 50 pekara i trgovaca u Gospiću.

Današnja gospićka zamjenica Kristina Prša, bila je nova u politici i ponovo je kandidatkinja za zamjenicu. Istakla je da su prije četiri godine pred njima bili brojni problemi i izazovi.
- Slabo se radilo, a depolitizacijom gradske uprave uspjeli smo osigurati 350 milijuna kuna europskih sredstava i 14 milijuna iz hrvatski ministarstva. Našim dolaskom politika se prestala miješati i sve sfere život i rada. - rekla je Prša.

- Hvala svima koji imaju hrabrosti da nas podržavaju. Strah je nestao vratili smo na scenu čast i dostojanstvo. Proračun je imao manjak veći od 20 milijuna kuna, otjerali smo uhljebe koji su preko svojih tvrtki izvlačili sredstva iz proračuna, Danas naš Komunalac za pola milijuna kuna obavlja posao koji je plaćan tri milijuna kuna. Raskinuli smo čak 60 štetnih ugovora po Grad. Osim toga rasprodali smo vozni park koji je služio za vozikanje, rad uprave je znatno poboljšan, a može biti i bolji. Smanjena je cijena vrtića za 60 posto i otvoreno je pet novih grupa za svu djecu ima mjesta. Naši službenici više ne idu po skupovima i ne mašu zastavicama u radno vrijeme. - rekao je Starčević najavljujući gradnju nove sporstke dvorane, olimpijskog centra s bazenom, novih vodovoda i kanalizacija te širokopojasnog interneta bez koga nema budućnosti naglašavajući da su služili a ne vladali.

_ Posebno sam ponosan što smo nakon 39 godina političkih igara vratili Teslu kući i što smo izgradili spomenik hrvatskim braniteljima na Ljubovu i nakon 37 godina spomenik bilajskim žrtvama iz prometne nesreće na pruzi. - rekao je Starčević.

LiPO U AKCIJI

OBILAZAK GOSPIĆA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. travnja 2021. u 9 sati

GOSPIĆ - SInoć je stranka LiPO održala mini skup na kojem su nazočili predsjednik stranke LiPO, Darko Milinović i predsjednik stranke LiPO za Gospić, Nikola Šimunić. Na skupu se predstavio kandidat za gradonačelnika Nikola Šimunić i govorio o svojoj viziji Gospića.

Naglasio je stranka ispisuje povijest Ličko-senjske županije i da jamčim da će biti drukčiji. Drukčiji od onih koji dijele Gospić, drukčiji od onih koji provode cenzuru na Radio Gospiću, drukčiji od onih koji su pod krinkom zajedništva, čim su došli u poziciju, smijenili 60-tak članova upravnih vijeća i nadzornih odbora i time pokazali da im je bitan jedino politički kriterij, a ne stručnost.

- Ne mogu pristati na činjenicu da od 60 ljudi baš ni jedan nije imao stručnu spremu koju se moglo iskoristiti. Ja neću biti takav, to vam jamčim. Govorili su da su to sve uhljebi, a ja ću vam nakon pobjede pokazati što su stvarni uhljebi, a ima ih. Uvjeren sam da su moja mladost i možda političko neiskustvo zapravo moje prednosti. Ja sam novo lice koje jamči novu snagu i novo ruho ovoga ponosnog grada, a kada već to spominjem, ponosan sam na sve vas kao što sam jutros rekao pred udrugama proisteklim iz Domovinskog rata, što ste mi poklonili Domovinu. Mnogi su za nju dali život, a ja zajedno s vama spreman sam dati sve od sebe da ta žrtva ne bi bila uzalud.- naglasio je Nikola Šimunić i nastavio:
- Prođite ulicama ovoga grada, svako malo naići ćete na ugašenu uličnu rasvjetu koja je ne samo sramota, nego i sigurnosni problem ovoga grada. Ja se ne bojim o tome govoriti kao i o neuređenim cestama po selima, neurednim živicama, rupama na asfaltu, nepokošenoj travi. To mora biti briga gradonačelnika, a ne samo pusto kadroviranje, oni koji su doveli grad u ovu situaciju, jednostavno moraju otići, i vama ovdje u Podoštri i Ličkom Novom jamčim da ću biti gradonačelnik koji vas poštuje, koji vas ne dijeli po političkoj pripadnosti i koji ne sije sjeme mržnje među nama. Toga smo se posljednje četiri godine nagledali. Žao mi je i djelatnika grada koji su pored pustih obećanja ostali bez uskrsnice. Nedavno je kasnila plaća herojima vatrogascima, gradu prijete mnoge sudske ovrhe, pitam se što je sljedeće. Ja imam hrabrosti i znanja odgovoriti na te izazove. Radio Gospiću je trebalo dva dana da objavi izvještaj s moje kandidature, to jednostavno nije dopustivo u modernoj državi. Sloboda medija mora biti kao medalja demokracije.

31. godišnjica HDZ-a u Gospiću

SVE JE POČELO U KINU

Članovi HDZ-a u predvorju gospićkog kina
Članovi HDZ-a u predvorju gospićkog kina
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. travnja 2021. u 8.30 sati

GOSPIĆ - Od Zajednice utemeljitelja HDZ-a "dr. Franjo Tuđman" dobili smo priopćenje o obilježavanju jučerašnje godišnjice stranke:

- S ponosom prizivamo sjećanje na 8. travnja 1990. godine kada je na Cvjetnu nedjelju nakon euharistijskog slavlja osnovana Hrvatska demokratska zajednica u gradu Gospiću. Predvođeni prvim predsjednikom HDZ-a Gospić Miroslavom Petryjem, utemeljitelji i današnje članice i članovi stranke uputili su se u tadašnje kino "Jedinstvo" čiju je dvoranu za taj dan, Miroslav Petry, unajmio vlastitim financijskim sredstvima.

Početci su to stvaranja moderne hrvatske povijesti i neovisne Republike Hrvatske, stoga valja zahvaliti svim istinskim utemeljiteljima na iskazanoj hrabrosti i domoljublju. Vođeni državotvornom mišlju dr. Franje Tuđmana ta su vremena zalog današnjice i snage zajedništva koja odiše među članstvom. Stoga, s posebnim smo pijetetom obilježili današnji dan kao Zajednica utemeljitelja HDZ-a "Dr. Franjo Tuđman" Ličko-senjske županije i Gradska organizacija HDZ-a Gospić. Poštujući sve propisane epidemiološke mjere kod spomen biste predsjednika dr. Franje Tuđmana izaslanstvo utemeljitelja predvođena predsjednikom Ernestom Petryjem odalo je počast paljenjem svijeća. Isto je učinilo i izaslanstvo GO HDZ-a s
predsjednikom Marijem Stilinovićem i potpredsjednicima Anelom Serdar-Pašalić i Ivicom Radoševićem, te predstavnici Zajednice branitelja HDZ-a "Gojko Šušak" i Mladeži HDZ-a.

Posebno je bio dirljiv trenutak posjeta grobnom mjestu pokojnog Miroslava Petryja i paljenje svijeća u znak zahvalnosti i nemjerljivog doprinosa našem gradu i Hrvatskoj državi.
Stoga, svim našim članicama i članovima, simpatizerima i prijateljima, čestitamo obljetnicu stvaranja naše Hrvatske demokratske zajednice!

LiPO GOSPIĆ

UDRUGE PODRŽALE ŠIMUNIĆA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. travnja 2021. u 16.15 sati

GOSPIĆ - Na sastanku Nikole Šimunića, sina dragovoljaca Domovinskog rata Stanka i Suzane, koji je kandidat stranke LiPO za gospićkog gradonačelnika, dobio je podršku čelnika udruga proisteklih iz Domovinskog rata. To je dokaz da je Šimunić ono što Gospiću danas treba - visoko obrazovani gradonačelnik, doktor društvenih znanosti.
- Ponosan sam na vas što ste mi svojom hrabrošću omogućili da imam svoju domovinu, da se u njoj mogu školovati i odrastati.-naglasio je Šimunić. (Ln)

IZBORNI PROGRAM GO SDP-A GOSPIĆ

POVEĆATI DRUŠTVENI STANDARD

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. travnja 2021. u 22.30

GOSPIĆ - Gradska organizacija SDP-a prva objavljuje izborni program za koji će se boriti u narednom mandatu i za koji će tražiti povjerenje građana Gospića. Program se sastoji od 12 konkretnih točaka koje su realne i ostvarive u periodu od četiri godine. Svojim javnim djelovanjem ćemo inzistirati na provedbi ovog programa i na kraju svake godine napraviti "inventuru" učinjenog.

SOCIJALNI I DOMOGRAFSKI PROGRAM
1. Ukidanje prireza - provesti detaljnu analizu do donošenja proračuna za 2022. i donijeti odluku o potpunom ukidanju prireza.
2. Besplatan vrtić za svu djecu i povećanje naknade za svako rođeno dijete - prema uzoru na druge gradove, osigurati besplatan vrtić za svu djecu u gradu i povećati naknade.
3. Dodjela praznih državnih stanova na Ličkom Osiku - vršiti konstanti pritisak na Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje za obnovu i dodjelu stanova koji se nalaze u vlasništvu države.
4. Povećati broj i iznos stipendija - studentima osigurati veće stipendije s obvezom da se određeni broj godina moraju vratiti u Gospić.

GOSPODARSTVO
1. Potpore postojećim i novim OPG-ovima - financijska i administrativna (gradska uprava mora još više biti na usluzi svim poljoprivrednim proizvođačima, osim u financijskim potporama i u pomoći oko otvaranja OPG-a, te realizaciji potpora).
2. Otvoriti nova proizvodna radna mjesta - npr. "zaboravljeni" projekt punionice vode u Brušanima (pronaći investitora, dodijeliti koncesiju, zaposliti 100 radnika).

KOMUNALNA INFRASTRUKTURA
1. Izgradnja energane iz obnovljivih izvora energije (EU fondovi) - opskrba stambenih jedinica centra grada toplinskom energijom (primjer: KIC i Osnovna škola).
2. Smanjenje cijena komunalnih usluga - izmijeniti zastarjelu vodovodnu mrežu korištenjem EU fondova, čime bi se umanjio gubitak vode od vodocrpilišta do korisnika. Bolje gospodarenje otpadom - povećati razdvajanje otpada na kućnom pragu.
3. Ukidanje naplate parkiranja - ukinuti naplatu osim u najužem centru grada.

DIGITALNI MEDIJI I SPORT
1. Osigurati medijsku ravnopravnost - svim relevantnim lokalnim elektroničkim medijima osigurati iste uvjete djelovanja.
2. Potpuna transparentnost gradskih financija - pokrenuti mobilnu aplikaciju koja bi svakom građaninu u realnom vremenu omogućila uvid u sve prihode i rashode gradskog proračuna.
3. Dvorana za borilačke sportove i preuređenje gradskog igrališta na Balinovcu (tartan staza) - podržati izgradnju sportske infrastrukture (nacionalni i EU fondovi).

Kao što je već objavljeno, SDP u Gospiću ide samostalno na izbore kao jedina lijeva opcija u gradu. U ovim smjernicama Izbornog programa, naglasak je na povećanju standarda, na socijalnim mjerama, otvaranju novih radnih mjesta i demografskoj obnovi. Svjesni smo da se ove mjere ne mogu realizirati "preko noći", ali SDP će kroz svoj rad inzistirati na njima, bez obzira na izborni rezultat. Naš fokus će biti na ovom konkretnom programu. Nećemo se baviti lokvama na autobusnom kolodvoru ili konjima na Ljubovu. To su problemi koji bi trebali biti jednostavno riješeni.

Svi u smo u gradu svjesni činjenice da ima pomaka, ali zasigurno ne možemo do kraja biti zadovoljni. Ne možemo biti zadovoljni s tim što je "nakon 100 godina" dovršena sanacija Budačke ulice ili što se je, napokon, u Gospić vraćen spomenik Nikole Tesle. Potrebno je povećati socijalni standard otvoriti nova radna mjesta i aktivirati državnu imovinu (npr. državni stanovi).
Voditelj Izbornog stožera
GO SDP Gospić:
Darko Banić

LiPO BRINJE

ZAHVALA GLASAČIMA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. travnja 2021. u 12.45 sati

BRINJE - Povjerenstvo stranke LiPO za ovo ličko podkapelsko mjesto zahvaljuje svima onima koji su im dali povjerenje na mjesnim izborima. Pokazali smo svoju snagu premda smo išli u samo četiri mjesna odbora bez promidžbe, bez skupova kako bi zapravo uvidjeli našu političku snagu. Rezultati su nas obradovali i obvezali. Stranka LiPO imat će svoje kandidate na skorašnjim lokalnim izborima. (Ln)

LiPO UDBINA

IZLAZAK NA LOKALNE IZBORE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. travnja 2021. u 9.30 sati

UDBINA - Predsjednik stranke LiPO, Darko Milinović i Antonio Šebalj, član Predsjedništva održali su sastanak s povjerenicom Stranke Ivanom Krmpotić. Donesena je odluka da će stranka LiPO imati listu i svog kandidata na izborima za Općinu gdje Milinović uživa poštovanje građana i rado je viđen gost. To ne čudi jer poznato je da je kao ministar i potpredsjednik Sabora sudjelovao u realizaciji za Liku povijesnog projekta, pokojnog biskupa Mile Bogovića, Crkve hrvatskih mučenika. Ovdje su uvjereni u odličan rezultat jer će mladi ljudi dobiti bitnu ulogu kroz stranku LiPO. Milinović je zaključio da je povjerenica stranke LiPO jamac da će mladi preuzeti brigu u ovoj općini koja je ponos Ličko-senjske županije. (Ln)

Nakon proljeća

POVRATAK ZIME

U Gospiću je bar pola metra snijega.

Jutrošnji zimski ambijent u Smiljanskoj ulici u Gospiću/Snimio Marko Čuljat
Jutrošnji zimski ambijent u Smiljanskoj ulici u Gospiću/Snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. travnja 2021. u 19 sati

GOSPIĆ - Konačno su i meteorolozi pogodili da će danas pasti snijeg. U Gospiću ga je barem pola metra, a ralice su počele čistiti ulice nešto iza marende. Jak snijeg pada s bure i zajednički su zaustavili sav cestovni promet prema jugu - Lika je neprohodna.

Ovih dana naglo je okrenuo cvat. Tako su se ukrasile malobrojne preostale japanske trešnje, narcisi, forzicija, a bilo je preostalo nešto ljubičica i pivčića. Zvali smo OPG Pavičić koji imaju voćnjak jabuka. Kažu da je pupanje bilo krenulo, strah ih je velike studeni ovih dana. Sada je u Gospiću minus tri stupnja… (MaČ)

LiPO u

LAPCU IZLAZI NA IZBORE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. travnja 2021. u 18 sati

DONJI LAPAC - Stranka LiPO donijela je odluku kojom da sudjeluje lokalnim izborima. To znači da će Hrvati u Donjem Lapcu imati alternativu birajući zamjenika načelnika iz redova manjine, a to su Donjem Lapcu Hrvati, te će stranka LiPO pored kandidata za zamjenika imati i svoju listu. Na ovaj način obogaćena je političku scenu u ličkom pounju i nadaju se
da će birači znati prepoznati snagu koju nudi stranka. (Ln)

LiPO

SVIJEĆA ZA DJEVOJČICU

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. TRAVNJA 2021. U 9.15 SATI

GOSPIĆ - Cijela Hrvatska je zgrožena gašenjem života djevojčice koja je žrtva obiteljskog nasilja. Pred Klaićevom bolnicom tim povodom ostavljaju se poruke, igračke i svijeće. Čelništvo stranke LiPO zapalilo je svijeću pred svojim stranačkim prostorijama za tragično preminulu djevojčicu i sve druge žrtve obiteljskog nasilja. (LN)

HDZ i placa u Gospiću

SUSRET S GRAĐANIMA

Kandidati HDZ-a za lokalne izbore posjetili su gospićku placu.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. travnja 2021. u 14.30 sati

GOSPIĆ - Danas, na Veliki petak, kandidati Hrvatske demokratske zajednice za ličko-senjskog župana i gradonačelnika grada Gospića, Ernest Petry i Mario Stilinović, u društvu saborske zastupnice Anite Pocrnić-Radošević, potpredsjednice Gradskog odbora Anele Serdar-Pašalić, najbližih suradnika, mladeži HDZ-a i stranačkih prijatelja, prošetali su gospićkim ulicama i posjetili sajmište u Smiljanskoj ulici.

Za razliku od proteklih godina, ovog petka izostale su besplatne maslinove grančice, te češćenje prženim lignjama ili srdelama i kuvanim crnim vinom, očito su na sceni financijske restrikcije, ali su dijeljene ukusne konfete s čestitkom i nikolko cukrica s mašlinom od trobojnice. (MaČ)

HDZ Perušić i Ivan Turić

IDU U NOVE POBJEDE

Potpora Petryju za ličko-senjskog župana.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. travnja 2021. u 9.40 sati

PERUŠIĆ - Jučer popodne u Općinskom odboru HDZ-a bio je sastanak Općinskog izbornog stožera HDZ-a. Sastankom je predsjedavao Ivan Turić uz nazočnost kandidata HDZ-a za ličko-senjskog župana Ernesta Petryja, saborske zastupnice Anite Pocrnić-Radošević koja je rodom iz Perušića i kandidata HDZ-a za gradonačelnika Gospića Maria Stilinovića.

Kako je istaknuto HDZ se priprema za predstojeće lokalne izbore kako na općinskoj tako i na županijskoj razini. Konstatirano je da će kandidat za župana Ernestu Petry uvjerljivo pobijediti na području općine Perušić, koji po baki ima i perušićke korijene.

Petry je istaknuo da će fokus njegovog budućeg rada biti zasnovan na razvoju gospodarstva i investicijskim ulaganjima u svrhu stvaranja preduvjeta za otvaranje novih radnih mjesta, a ujedno je istaknuo da je i do sada sudjelovao u mnoštvu investicijskih projekata na području Perušića i Kosinja, a jedan od najznačajnijih kapitalnih i strateških projekata koji će se realizirati na području općine Perušić je, svakako, izgradnja hidroelektrane i akumulacijskog jezera u Kosinju. Ta investicija je po visini financijskih ulaganja najveći investicijski projekt u RH, naglasivši da će se time stvoriti preduvjeti zapošljavanjem većeg broja stanovnika. Petry je na kraju istaknuo da je i do sada imao odličnu suradnju s Općinom Perušić i načelnikom Turićem, kao i da će buduća suradnja između Ličko-senjske županije s Općinom Perušić biti na partnersko prijateljskoj razini uz neophodnu suradnju s ministarstvima i Vladom RH kako bi se realizirali mnogobrojni planirani projekti koji su od primarnog interesa za lokalno stanovništvo. (Ln)

HDZ UDBINE

PODRŠKA PETRYIJU ZA ŽUPANA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. travnja 2021. u 20 sati

UDBINA - U Općinskom odboru HDZ-a održan sastanak Općinskog izbornog stožera na kojem je nazočio kandidat HDZ-a za ličko-senjskog župana Ernest Petry. Na sastanku je bila saborska zastupnica Anita Pocrnić-Radošević, državni tajnik Sanjin Rukavina, voditelj Županijskog izbornog stožera Ivica Radošević i kandidat za gradonačelnika Gospića Mario Stilinović te povjerenik Općinskog odbora Josip Seuček.

Kako je istaknuto HDZ se priprema za predstojeće lokalne izbore i očekuje ponovni izbor Josipa Seučeka za načelnika Općine Udbina. Naglašeno je da će članovi i simpatizeri HDZ-a dati maksimalan doprinos kako na općinskoj tako i na županijskoj razini, a ujedno su izrazili potporu kandidatu za župana Ernestu Petryju. U raspravi su naglašena očekivanja kvalitetne buduće suradnje sa Županijom, koja je do sada neopravdano izostajala.

Ernest Petry je istakao da će fokus njegova rada biti razvoj gospodarstva i investicijska ulaganja za stvaranje preduvjeta za nova radna mjesta, povlačenje sredstava iz EU fondova za potrebe mnogobrojnih OPG-a, istaknuvši da će suradnja između Županije i Općine ubuduće biti na partnersko prijateljskoj razini uz oslanjanje na kvalitetnu i produktivnu suradnju s ministarstvima i Vladom RH. (Ln)

HDZ Plitvičkih Jezera

SPREMNI ZA POBJEDU

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. trvanja 2021- u 19.45 sati

KORENICA - U Općinskom odboru HDZ-a Plitvička Jezera održan je sastanak Općinskog izbornog stožera na kojem je nazočio i kandidat HDZ-a za ličko-senjskog župana Ernest Petry.

Uz Petryja na sastanku je prisustvovao Tomislav Užarević, predsjednik Općinskog odbora te saborska zastupnica Anita Pocrnić-Radošević, državni tajnici Sanjin Rukavina i Darko Nekić, voditelj Županijskog izbornog stožera Ivica Radošević kao i kandidat HDZ-a za gradonačelnika Gospića Mario Stilinović.

Kako je istaknuto HDZ Plitvička Jezera se priprema za predstojeću političku utakmicu i očekuje pobjedu na predstojećim izborima kako na općinskoj tako i na županijskoj razini kao i veliku potporu birača prema kandidatu za župana Ernestu Petryju. U raspravi su naglašena očekivanja kvalitetne buduće suradnje Općine Plitvička Jezera s Ličko-senjskom županijom.

Ernest Petry, kandidat za župana istaknuo je da će fokus njegovog rada biti razvoj gospodarstva, investicijska ulaganja u svrhu stvaranja preduvjeta za otvaranje novih radnih mjesta, istaknuvši da će suradnja između županije s općinama i gradovima biti na partnersko prijateljskoj razini uz neophodnu suradnju s ministarstvima i Vladom RH kako bi se realizirali projekti od interesa lokalnog stanovništva. (Ln)

Županijski SDP

ZA ŽUPANA TOMISLAV ZRINSKI

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. travnja 2021. u 10.10 sati

OTOČAC - Ličko-senjsku županiju posjetili su predsjednik SDP-a Peđa Grbin i izvršni tajnik Saša Đujić. Obišli su gradske organizacije SDP-a Novalje, Senja i Otočca gdje su održani završni sastanci izbornih stožera i kandidata za lokalne izbore.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin podržao je Tomislava Zrinskog iz Senja kao kandidata za župana Ličko-senjske županije, a kao njegovog zamjenika Krešu Čulinovića iz Plitvičkih Jezera. Na izbore za Županijsku skupštinu SDP izlazi samostalno.

- Viziju napretka županije u narednom razdoblju ostvariti ćemo aktivnostima dostizanja pet ključnih ciljeva, razvoj gospodarstva, razvoj prometne i komunalne infrastrukture, jačanje ljudskih resursa, podizanje društvenog standarda, održivo korištenje prirodnih i kulturnih dobara i očuvanje okoliša.- izjavio je Zrinski.

Program SDP-a u narednom razdoblju biti će na uvidu građanima Ličko-senjske županije koji se pozivaju da ga podrže, da podrže vodeće ljude koji će ga zajedno s građanima kao partnerima provoditi u djelo. (Ln)

Komemoracija Krvavog uskrsna na Plitvicama

SUSRET S PREDSJEDNIKOM PLENKOVIĆEM

Plenković dao snažnu potporu Ernestu Petryju kandidatu za ličko-senjskog župana.

Plirtvičko odavanje počasti policajcu Josipu Joviću
Plirtvičko odavanje počasti policajcu Josipu Joviću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
31. ožujka 2021. u 20.50 sati

PLITVIČKA JEZERA - Uz mnogobrojna izaslanstva povodom obilježavanja 30. obljetnice pogibije redarstvenika Josipa Jovića, izaslanstvo Županijskog odbora HDZ-a Ličko-senjske županije predvođeno predsjednikom Marijanom Kustićem i kandidatom za župana Ernestom Petryjem položilo je vijenac i zapalilo svijeće kod spomenika Joviću na mjestu pogibije među bukvama kod plitvičke pošte.

U izaslanstvu su bili saborska zastupnica Anita Pocrnić-Radošević, državni tajnici Sanjin Rukavina i Darko Nekić, Mario Stilinović, kandidat za gradonačelnika Gospića, Jurica Tomljanović, kandidat za gradonačelnika Senja, Ivan Dabo-Đono, kandidat za gradonačelnika Novalje, Ivan Turić, kandidat za načelnika općine Perušić, Ivan Tomljenović i Boris Smojver u ime Općine Karlobag, Tomislav Užarević, kandidat za načelnika Općine Plitvička Jezera, Ivan Miletić, kandidat za načelnika Općine Lovinac, Josip Seuček, kandidat za načelnika Općine Udbina, Miro Tomić, kandidat za zamjenika načelnika Općine Donji Lapac, Ivan Milinović, predsjednik Županijske organizacije Mladeži HDZ-a, Pajo Brkljačić, predsjednik Zajednice branitelja HDZ-a "Gojko Šušak", Ivica Radošević, voditelj Županijskog izbornog stožera HDZ-a, te dužnosnici HDZ-a iz svih gradskih i općinskih organizacija HDZ-a s područja Ličko-senjske županije.

Nakon komemoracije ličko-senjski hadezeovcu bili su na sastanak s Andrejom Plenkovićem, predsjednikom HDZ-a i njegovim najbližim suradnicima Tomom Medvedom, zamjenik predsjednika HDZ-a i ministrom hrvatskih branitelja, Davorom Božinovićem, ministarm MUP-a, Mariom Banožićem, ministrom obrane i kandidatom HDZ-a za župana Vukovarsko-srijemske županije, Krunoslavom Katičićem, glavnim tajnikom HDZ-a i Mariom Kapulicom, savjetnikom predsjednika HDZ-a.

Plenković u svoje osobno ime i u ime HDZ-a dao punu potporu Ernestu Petry na kandidaturi za župana Ličko-senjske županije za kojega je rekao da će nakon izbora Petryja za župana imati punu potporu u radu u suradnji s Vladom RH kako bi se realizirali svi značajni projekti vezani za razvoj gospodarstva, a u cilju ostvarivanja preduvjeta za otvaranje novih radnih mjesta i sprječavanja iseljavanja stanovništva s ovih područja. Ujedno je naglasio da je uvjeren da će stanovnici županije prepoznati program HDZ-a kao i da će Ernest Petry biti novi župan Ličko-senjske županije. Plenković je ujedno dao potporu Marijanu Kustiću, predsjedniku ŽO HDZ-a Ličko-senjske županije kao i svim kandidatima za gradonačelnike i općinske načelnike na području Ličko-senjske županije.

Petry je nakon sastanka kratko izjavio da je iznimna čast i odgovornost dobiti bezrezervnu potporu predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića i zamjenika Tome Medveda jer je cilj HDZ-a da na predstojećim lokalnim izborima staviti stvari na svoje mjesto u Ličko-senjskoj županiji. (Ln)

Priopćenje iz Korenice

LiPO SAMOSTALNO NA IZBORE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
31. OŽUJKA 2021. U 17.30 SATI

KORENICA - Na povijesni dan Krvavog Uskrsa koji se obilježava na Plitvičkim Jezerima stranka LiPO općine Plitvička Jezera na sastanku na kojem je nazočio i predsjednik stranke dr. Darko Milinović donesli su jednoglasnu odluku da će na idućim lokalnim izborima imati svoju listu i kandidata za načelnika Općine Plitvička Jezera.- kaže se u priopćenju povjerenika Zdenka Mišića.

Stanka LiPO i na ovaj način pokazuje svoju odlučnost, pošten i iskren odnos prema biračima ne želeći da itko pomisli da ima bilo kakvu figu u džepu i s te pozicije je uvjereni su da će iznjedriti novog načelnika Općine Plitvička Jezera. (ln)

30. obljetnica akcije Plitvice i pogibije redarstvenika Josipa Jovića

POKLON DRŽAVNOG VRHA NA PLITVICAMA

Slobodne, demokratske i europske Hrvatske ne bi bilo bez prve žrtve Domovinskog rata Josipa Jovića, hrvatskih branitelja i prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, rekao je ministar Banožić.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
31. ožujka 2021. u 14. 30 sati

Foto: MORH/ M. Čobanović

PLITVIČKA JEZERA - Prema današnjem priopćenju iz MORH-a polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te molitvom odrješenja koju je predvodio vojni ordinarij, mons. Jure Bogdan, obilježena je 30. obljetnica akcije "Plitvice" i pogibija prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića. Kao prva žrtva Domovinskog rata Jović je stradao na Uskrs 1991. godine obavljajući policijske zadaće čuvanja reda i mira, braneći i štiteći sigurnost građana i ustavnopravni poredak svoje države.

Obljetnici su, uz obitelj poginulog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića, nazočili i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar obrane Republike Hrvatske Mario Banožić, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i potpredsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora Maja Grba-Buljević, načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, posebni savjetnik predsjednika Vlade RH Damir Krstičević, predstavnici braniteljskih udruga proizišlih iz Domovinskog rata te predstavnici lokalne vlasti.

Govoreći o akciji poznatoj i pod nazivom Krvavi Uskrs, predsjednik Vlade Plenković istaknuo je kako su hrvatski redarstvenici prije točno 30 godina došli na Plitvice kako bi pokazali da hrvatski pravni poredak funkcionira na našem teritoriju.
- Obilježavamo i 30. godišnjicu pogibije Josipa Jovića, jednog od brojnih hrvatskih redarstvenika, policajaca, branitelja, vojnika koji su u Domovinskom ratu dali sve što su imali za hrvatsku slobodu.- rekao je Plenković iskazavši u ime Vlade Republike Hrvatske još jednom zahvalnost i poštovanje svim braniteljima za slobodu koju su osigurali hrvatskom narodu.

- Slobodne, demokratske i europske Hrvatske ne bi bilo bez prve žrtve Domovinskog rata Josipa Jovića, hrvatskih branitelja i prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Ono što se na današnji dan dogodilo na Plitvicama bio je nagovještaj svega što se događalo narednih godina, ali i nagovještaj pobjede jer je akcija Plitvice bila pobjednička akcija.- rekao je ministar obrane Republike Hrvatske Mario Banožić.

Ministar Banožić je također istaknuo kako su u Domovinskom ratu hrvatski vojnici ostvarili postavljene ciljeve, a danas kroz sudjelovanje u mirovnim misijama dobivaju pohvale i zajedno sa saveznicima diljem svijeta čuvaju mir.
- Upravo zbog toga i zbog svih žrtava Domovinskog rata, naša je obveza čuvati slobodu, demokraciju i neovisnost u Hrvatskoj.- zaključio je ministar obrane.

Izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i potpredsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora Maja Grba-Bujević, koja je i sama sudjelovala u akciji Plitvice, prisjetila se kako se kao mlada liječnica odazvala pozivu u pomoć ranjenih hrvatskih redarstvenika.
- Odlazeći s Plitvica na Koranskom mostu pretresli su nas pripadnici JNA, no i tada smo, odlazeći, znali da ćemo se vratiti. Hrvatski sabor treba njegovati činjenicu da su hrvatski vojnici ono najvrjednije što imamo jer su nam omogućili da stvaramo novu i modernu Hrvatsku.- rekla je Grba-Bujević.

Jovićevi suborci prisjetili su se početka akcije Krvavi Uskrs rekavši kako je ona ujedno bila i njihov prvi susret s oružjem te su poručili kako akcija Plitvice i Jovićeva pogibija ostaju u povijesti zapisani kao trajni simbol početka Domovinskog rata.

Ovdje završava MORHO-vo priopćenje a nastavlja neugodna, ružna hrvatska podjela koja cijelu stvar čini gorkom. Naime, po posebnom protokolu počast je odao predsjedni RH Zoran Milanović, što se događalo često puta i ranijih godina. Tragedija je da se ovakvi sveti povijesni terenuci zasjenjuju sitno sposteničkim i dnevnim interesima pojedinaca ma tko ono bili.

Susret u Brinju

PETRY DOBIO PODRŠKU NAČELNIKA FUMIĆA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
31. ožujka 2021. u 12.20 sati

BRINJE - Na povratku iz Senja sinoć se kandidat za župana Ernest Petry u pratnji članova užega Stožera, susreo s načelnikom Općine Zlatkom Fumićem i predsjednicom Općinske organizacije HDZ-a Marija Vranić.

I ovoga su puta bezrezervnu podršku Petryju pružili saborska zastupnica Anita Pocrnić-Radošević i državni tajnik Sanjin Rukavina, istaknuvši važnost i prepoznatljivost budućeg župana kao jamca ravnomjernog razvoja svih gradova i općina s područja županije.

Načelnik Fumić pozdravljajući goste i zahvalio Petryju na dolasku, iskazavši zahvalnost za dosadašnju uspješnu suradnju i podršku programa i aktivnosti koje je provodio.
- Stabilan sam koalicijski partner HDZ-a i dajem bezrezervnu podršku Ernestu Petryju. Zajedničkim ćemo snagama raditi na boljitku i prosperitetu našega kraja. Samo stabilnom političkom garniturom na području županije možemo održati vertikalu s Vladom RH koja je bezbroj puta pomogla Općini Brinje.- naglasio je načelnik Fumić.

- Kontinuirani i udarni razvoj gospodarstva, otvaranje radnih mjesta, briga za maloga čovjeka, u središtu su mog političkog programa. Svjestan sam trenutne situacije, ali jamčim da ću sa svojim suradnicima otvoriti vrata ove županije da ona ne bude samo neka "obična županija za koju se traži karta više", već prepoznatljiva i razvojna. Zaustavit ću lošu demografsku sliku i iseljavanje iz Like s naglaskom na mlade ljude i deficitarna zanimanja. Neću se baviti kandidatom kojemu matematika ne ide baš najbolje, ali poručujem iz Brinja kako ćemo snagom s obje strane Velebita okrenuti novu stranicu u bolju budućnost.- istaknuo je Petry. (Ln)

Izborni stožer HDZ-a Senj

SPREMNI ZA POBJEDE

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
31. ožujka 2021. u 9.50 sati

SENJ - Sinoć je održan radni sastanak Izbornog stožera senjskog HDZ-a, na kojem su prisustvovali kandidat za župana Ličko-senjske županije Ernest Petry, saborska zastupnica Anita Pocrnić-Radošević, voditelj Izbornog stožera Ličko-senjske županije Ivica Radošević, te zamjenik voditelja županijskog Izbornog stožera i državni tajnik Sanjin Rukavina.

Pozdravljajući nazočne predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Senj i kandidat za gradonačelnika grada Senja Jurica Tomljanović, koji je izrazio svesrdnu podršku kandidatu za župana Ernestu Petryju istakavši kako je važno biti iskren i otvoriti stranku članovima kao i onima koji će to tek postati.
- Ima mjesta za sve, ne treba se bojati ljudi koji znaju i koji hoće.- rekao je Tomljanović.

Kandidat za župana Ernest Petry okupljenima je u kratkim crtama predstavio svoj program u kojem je glavni naglasak stavio na povećanje broja radnih mjesta dovođenjem investitora, kao i gospodarski razvitak cijele županije te povlačenje sredstava kroz EU fondove.
- Vrijeme je da zasučemo rukave i zajedno realiziramo neke projekte koje su od važnog značaja za Ličko-senjsku županiju.- kazao je Ernest Petry. (Ln)

U susret izborima u Novalji

GLAS ZA HDZ JE GLAS ZA BOLJU BUDUĆNOST

U Novalji je svoj program predstavio Ernest Petry, kandidat za ličko-senjskog župana.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. OŽUJKA 2021. U 10-20 SATI

NOVALJA - Sinoć je nakon u Karlobagu sastanak Gradskog odbora HDZ-a na kojem je nazočio Ernest Petry, kandidat za župana Ličko - senjske županije.

U društvu predsjednika Županijskog odbora HDZ-a Marijana Kustića i saborske zastupnice Anite Pocrnić-Radošević u Novalji ih je dočekao predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Ivan Dabo-Đono, kandidat za gradonačelnika grada Novalje koji se i prvi obratio ističući važnost predstojećih lokalnih izbora te izrazio bezrezervnu potporu Ernestu Petryju u kandidaturi za ličko-senjskog župana.

Govoreći na skupu Kustić je izrazio uvjerenje u pobjedu HDZ-a kako u županiji tako i u gradu Novalji. Uz podršku Pocrnić-Radošević, te Marija Stilinovića, kandidata za gradonačelnika Gospića, nazočnima se obratio Ernest Petry i predstavio odrednice svoga budućeg djelovanja.

- U ovu sam priču ušao čista srca, s jasnim političkim ciljevima i namjerama. Gospodarska stabilnost i investicije, transparentnost, prepoznatljivost i konkurentnost, demografski oporavak, maksimalno korištenje sredstava iz EU fondova, zaustavljanje odljeva mladih koji su i biti će u središtu moje pozornosti. Svakako uvažavam situaciju u našoj Novalji čijim stanovnicama jamčim kako ću skrbiti za njihove potrebe i artikulirati potrebito u svim segmentima života. Zajednički trebamo iskoristiti kako prirodne tako i ljudske potencijale svakoga dijela naše županije i usmjeriti ih prema nečemu čemu do sada nismo svjedočili. Glas za HDZ i njegove kandidate je glas za bolju budućnost, za kontinuirani razvoj u suradnji s Vladom RH i resornih ministarstava. - Petry. (Ln)

Sastanak Izbornog stožera HDZ-a u Karlobagu

STVARANJE PREDUVJETA RAZVOJA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. ožujka 2021. u 10.30 sati

KARLOBAG - Danas je popodne, u neuobičajenom ozračju dvorane franjevačkog samostana, održana sjednica Izbornog stožera Općinske organizacije HDZ-a. Sastanak je otvorio Ivan Tomljenović-Mima, predsjednik lokalnog HDZ-a i uputio riječi dobrodošlice i podrške Ernestu Petryju, kandidatu za ličko-senjskog župana.

Voditelj Izbornog stožera Boris Smojver je prezentirao predizborne aktivnosti po biračkim mjestima na području općine. Danas je Petryjevu kandidaturu podržala i saborska zastupnica Anita Pocrnić-Radošević kao i predsjednik Županijske organizacije Marijan Kustić.

Petry je predstavio program rada i smjernice budućega djelovanja iz kojih je vidljiva briga o općini Karlobag kao i senzibilitet za pomoć u rješavanju problematike s kojom se susreću stanovnici općine.
- Zalagat ću se za snažni gospodarski razvitak kroz djelotvorno pokretanje kapitalnih i infrastrukturnih projekata, a sve u cilju stvaranja preduvjeta za nova radna mjesta što bi direktno utjecalo na sprječavanje odljeva stanovništva. Podržati ću projekte lokalnih samouprava te poticati investicijske projekte u suradnji s Vladom RH. -istaknuo Petry. (Ln)

Predkampanja LiPO-ga

ŠIMUNIĆ KANDIDAT ZA GOSPIĆ

Nikola Šimunić bit će kandidiran ka gospićkog gradonačelnika.

Čelnici LiPOG-a na večerašnjem skupu u Gospiću
Čelnici LiPOG-a na večerašnjem skupu u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. ožujka 2021. u 20.30 sati

GOSPIĆ - Nikola je pobjednik, novi je na političkoj sceni. Ne smijemo nasjedati onima koji lažu da nema podjela, a grad nikad nije bio podijeljenjeniji . Hrvatska je danas dobila Nikolu Šimunića, mi smo pobjednici prije izbora.- rekao je večeras na predkandidacionom dr. Darko Milinović, predsjednik stranke LiPO, nakon što je odsvirana stranačka himna.

Nikola Šimunić, kandidat za gospićkog gradonačelnika zahvalio je stranci na povjerenju, ali i roditeljima i istakao da su u gradu velike podjele.
- Podjele su razlog da se kandidiram na mom programu radu stručni ljudi. Lipo mi je u srcu i ja ću lipo pobijediti.- naglasio je Šimunić, pozivajući mlade da mu dadu glas na predstojećim izborima. (MaČ)

Uz blagdan Blagovijesti

SABOR BISKUPA U GOSPIĆU

Popodne je svetu misu predvodio msgr. Ivan Devčić

Biskupi ispred gospićkog ordinarsijata
Biskupi ispred gospićkog ordinarsijata
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. OŽUJKA 2021. U 16.30 SATI, dopuna u 23-20 sati

Pišu: Mišel Grgurić i s. Robertina Medven

GOSPIĆ - Danas prije podne, na svetkovinu Blagovijesti, u Biskupskom ordinarijatu održan je pod predsjedavanjem riječkog nadbiskupa i metropolita mons. Ivana Devčića, sabor biskupa Riječke metropolije.

Sudjelovali su: riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić, splitski nadbiskup koadjutor i apostolski upravitelj Porečke i Pulske biskupije mons. Dražen Kutleša, na dijelu zasjedanja nadbiskup zadarski i predsjednik HBK mons. Želimir Puljić te domaćin gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić.

Biskupi su raspravljali o zajedničkim metropolitanskim ustanovama s posebnim osvrtom na neka nova pitanja i izazove. Izvješće o radu Bogoslovnog sjemeništa Ivan Pavao II. predstavio je rektor Sjemeništa preč. mr. Mario Gerić, o Teologiji u Rijeci predstojnica prof. dr. sc. Veronika s. Nela Gašpar, rad Interdijecezanskog ženidbenog suda I. stupnja predstavio je sudski vikar mons. mr. Emil Svažić i o radu Metropolijskog ureda za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba vlč. mr. Ilija Jakovljević, predsjednik Ureda.

Naslovnu svetkovinu gospićke katedrale, Navještenje BDM, danas je župa Gospić proslavila je svečano svetom misom u 17 sati. U procesiji od dvorane Caritasa do katedrale bili su ministranti, bogoslovi, svećenici i biskupi koji su stigli još prije podne.

Na početku je biskup domaćin, Zdenko Križić zaželio dobrodošlicu gostima i domaćim vjernicima te posebno pozdravio nadbiskupa zadarskog i predsjednika HBK Želimira Puljića, Matu Uzinića, nadbiskupa koadjutora Riječke nadbiskupije i apostolskog upravitelja Dubrovačke biskupije, Dražena Kutlešu, nadbiskupa koadjutora Splitsko-makarske nadbiskupije i apostolskog upravitelja Porečko-pulske biskupije, Tomislava Rogića, šibenskog biskupa, Antu Ivasa biskupa šibenskog u miru i kanonike Senjskog kaptola, ostale svećenike, redovnike, redovnice, bogoslove, sjemeništarce i sav puk Božji. Posebno je pozdravio msgr. Ivana Devčića, nadbiskupa i metropolitu riječkog, koji je s našeg područja i uvijek rado dolazi u svoju Liku i zahvalio mu što će predvoditi ovu svetu misu i propovijedati.

Propovjednik se na početku osvrnuo na aktualnu situaciju i to ne samo našu nego i u cijelom svijetu koju optimisti opisuju s ljepše strane, a pesimisti s ružne. I jedni i drugi su, svaki sa svog gledišta, pristrani.

- Ako gledamo svijet obilježen pandemijom korone, potresima, svakovrsnim oblicima netolerancije, socijalnom i ekonomskom nejednakošću, u nebo vapijućim siromaštvom na jednoj, a luksuzom i bogatstvom pojedinaca i država na drugoj strani, sukobima i ratovima nema kraja, sve veća zagađenost zraka, vode i tla ozbiljno prijeti opstanku života na našem planetu, doista je teško biti optimist. U tom ozračju oni koji govore o dobrim vijestima i šire optimizam među ljudima i narodima, mogu izgledati kao neki vanzemaljci.- istakao je msgr. Devčić i nastavio:
- Danas je očito, mnogo teže biti optimist nego pesimist. A zar je ikad bilo drukčije? Zar je ikad postojalo vrijeme kada je lakše bilo biti optimist nego pesimist? Sjetimo se starozavjetnog Propovjednika koji je davno napisao: "Ispraznost nad ispraznošću, sve je ispraznost!" (Prop 1,1,). Kako vidimo, čovjeku se još u davno vrijeme činilo uzaludno svako nastojanje oko promjene sebe i svijeta u kojem živi. U naše vrijeme postoje mnogi koji svjetsku stvarnost gledaju kroz crne naočale te je nikako ne mogu i ne žele promijeniti. Za njih nema ničega što bi ih potaknulo na promjenu da sebe i svijet počnu promatrati s vedrije strane, zato će ustrajati u svome pesimističnom, crnilom obojenom shvaćanju sebe i svijeta u kojeg su uronjeni.

Čovjek ulaže silne napore da ovlada svijetom pomoću znanosti i tehnike, ne ustručavajući se, ako je potrebno, upotrijebiti i silu. S tim ciljem vodile su se krvave revolucije, kao i mnogi ratovi, a rezultat je uvijek bio isti: pustoš, bijeda, beznadnost, besperspektivnost. Tako smo se danas našli, unatoč nevjerojatne razvijenosti znanosti i tehnike, a time i moći kojom raspolažemo, u lošijem i opasnijem položaju nego što smo bili prije znanstvene i tehničke revolucije.

Pitat ćete se, braćo i sestre, kako to sve povezati s današnjim blagdanom Blagovijesti? Samo ime "Blagovijest" sugerira nam odgovor. Blagovijest znači dobra vijest. Dobra je, ne zato jer nam ju je poslao netko od ljudi, neki prijatelj ili moćnik ovog svijeta, nego sam Bog. On, vidjevši našu nemoć u koju smo upali kad su se naši praroditelji, podlegavši đavolskoj kušnji, odvratili od njega, svoga Stvoritelja, nije nas zbog toga odbacio, niti nas je prepustio sudbini koju smo si sami izabrali, nego nam po anđelu, svom glasonoši javlja da nam šalje svoga jedinorođenog Sina koji će nas spasiti. To je doista, blaga, dobra vijest, jer onaj koga nam šalje nije neki od patrijarha ili proroka, nije čak ni anđeo, nego jedinorođeni Božji Sin, kojeg će Djevica Marija začeti po Duhu Svetom. Dakle, svog jedinorođenog Sina, ono što mu je najvrjednije i najmilije, Bog nam šalje za Spasitelja. Toliko je velika njegova ljubav prema nama, svojim grješnim stvorenjima. Njegovo rođenje označava početak novog svijeta i čovjeka. Zato je njegov dolazak u Knjizi Otkrivenja najavljen riječima: "Evo, sve činim novo!"

Kad smo se borili za oslobođenje i međunarodno priznanje naše države, bili su nam dragocjeni svaka pomoć, svaki posjet ili barem verbalna podrška. A ovaj nas blagdan potiče na zahvalnost Bogu, Ocu svih ljudi, najmoćnijem i najvjernijem prijatelju i dobročinitelju ljudskog roda, jer nam je darovao za pomoćnika, Spasitelja i Učitelja, svoga jedinorođenoga Sina. Dakako, ovaj nas blagdan poziva i na zahvalnost Bl. Djevici Mariji koja je prihvatila Božji poziv da bude Majka našeg Spasitelja. Bog je stvorio svijet i sva bića u njemu bez ičije pomoći, ali da bi spasio svoja stvorenja potrebna mu je pomoć njegovih razumom i slobodnom voljom obdarenih stvorenja kojima je od početka povjerio brigu za sve što je stvorio.

Izvršavajući Očevu volju, Isus, Jedinorođeni Sin Božji, poistovjećuje se s nama i postaje nam u svemu sličan, izuzev u grijehu. Ne prestajući biti Sin Božji, on postaje i Sin Čovječji i kao takav jednako je vjeran Bogu i nama.

Sjetimo se kako su nam za vrijeme Domovinskog rata mnogi pomagali. Neki su to činili dovozeći nam razne životne potrepštine, a drugi uključujući se neposredno u obranu. A kada je rat završio, vratili su se odakle su došli. A Isus je i dalje ostao s nama, ništa manje blizak i solidaran nego što je bio kad nam je bilo najteže. On je pouzdan i stalan pomoćnik i zaštitnik, čija je riječ vječna. Rekao je: "Nebo će i zemlja uminuti, ali riječi moje ne, neće uminuti." (Mt 24,35). I "ja sam evo s vama u sve dane do svršetka svijeta!" Doista, on je Emanuel, s nama Bog! S nam je bila i ostala njegova Majka Marija koja je i naša nebeska Majka i Kraljica, Utjeha žalosnih, Prijestolje mudrosti, Ogledalo pravde i Uzrok naše radosti. Ona nam je, zajedno s našim Spasiteljem Isusom Kristom kojeg je rodila, primjer kako s Bogom surađuje u izgradnji novog svijeta, neba i nove zemlje, tj. u obnovi u Bogu i s Bogom svega stvorenoga.

Čuli smo u današnjem Evanđelju kako je anđeo pozdravio Mariju svečanim i uzvišenim riječima: "Zdravo, milosti puna! Gospodin s tobom!" Čuvši te riječi ona se smela i nastavila razmišljati o njihovom značenju. A kako se ne bi smela kada je shvatila da je od Boga obdarena više nego itko od Božjih izabranika, jer će upravo ona roditi Spasitelja kojeg je Bog obećao nakon grijeha prvih ljudi. Ona, kao zastupnica Božjega naroda i cijelog čovječanstva, prihvaća Božji poziv i odgovara anđelu koji joj je priopćio tu radosnu vijest: "Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po riječi tvojoj!" Taj njezin odgovor Bogu je za Njega i za nas dobra, blaga vijest tj. Blagovijest.

Nadbiskup Devčić završio je propovijed riječima:
- Mnogi su se kršćanski vjernici, slijedeći Marijin primjer i jačani milošću Božjom, također stavljali na raspolaganje Bogu za njegovu obnovu svega stvorenja. Po toj raspoloživosti koja je rađala plodovima istinske obnove čovjeka i svijeta, oni su bili također blagovijesnici, tj. donositelji dobre, radosne vijesti za sve dobronamjerne i Bogu odane ljude. Oni su, potpomognuti Božjom milošću, zajedno s Marijom bili i ostali "mundi melioris origo", tj. "početak boljeg svijeta." Molimo ih da nam svojim zagovorom pred Božjim prijestoljem pomognu da, gdje god bili i što god radili, uvijek i svuda budemo glasnici Božje poruke spasenja, kako bi ona mogla doprijeti do svakog ljudskog srca i pokrenuti sve ljude dobre volje na zauzimanje za izgradnju boljeg svijeta. Posebno molimo da takvih ljudi bude što više u našoj Lici i u cijeloj našoj domovini. Marija, koja je početak boljega svijeta, neka nam bude uzor suradnje s Božjom voljom i majčinske brige za svakog čovjeka, kako bi se našim djelovanjem i postupcima svijetom širila Kristova blaga i radosna vijest spasenja. Amen."

Na kraju mise župnik Mario Vazgeč pozdravio je prisutne, posebno domaće župljane i čestitao svima Dan BD Marije, zaštitnice župe. Zahvalio je katedralnom zboru i posebno nadbiskupu Ivanu Devčiću koji je predvodio slavlje. U ime župe, župljanke u narodnim nošnjama predale su mu košaru s ličkim specijalitetima i sliku sv. Josipa.

Biskup Križić zahvalio je također svima i najavio da su pripremili dar i nadbiskupu Mati Uziniću, budućem metropolitu riječkom, neka se nauči na ličke pripravke.

In memoriam

VLADIMIR LOKMER

(Brinje, 1930. - Zagreb, 2021.)

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. ožujka 2021. u 17.40 sati

ZAGREB - Prije dva tjedna u Zagrebu je preminuo bivši predsjednik Matice umirovljenika Hrvatske Vladimir Lokmer (91). Lokmer je rođen u Brinju 20. studenoga 1930., a preminuo je u Zagrebu 7. ožujka. U Matici umirovljenika bio je njen tajnik (1998 - 2002), a zatim i dva mandata predsjednik (2002 - 2009).

Gimnaziju i Pravni fakultet završio je u Zagrebu. Radio je na različitim poslovima u tijelima državne uprave, u kojima je proveo cijeli radni vijek. Umirovljen je s dužnosti tajnika općine Novi Zagreb 1991. godine. Bio je aktivan u sportskim i humanitarnim asocijacijama: Liga za borbu protiv raka, član sportskih organizacija, dobitnik niza nagrada i priznanja u toj djelatnosti.

Vladimir je Loker bio član, a jedno vrijeme i predsjednik, Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, ujedno je bio član Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i drugih tijela. Uz ostalo, bio je član Saborskog odbora za zakonodavstvo. Dao je nemjerljiv doprinos u zalaganju za prava umirovljenika i starijih osoba.

Povodom 70. obljetnice Matice umirovljenika Hrvatske na svečanoj skupštini Matice dobio posebno priznanje koja su dodijeljena najzaslužnijima za njihov doprinos razvoju najveće asocijacije umirovljenika u Republici Hrvatskoj (2016).

I nakon što su mu prestale dužnosti u Matici umirovljenika Hrvatske, Lokmer je rado navraćao u Maticu i nastojao svojim savjetima, iz bogatog iskustva, dati doprinos za daljnju aktivnost i zalaganje za prava umirovljenika za koje se nesebično borio i ostavio bogati trag na čemu smo mu neizmjerno zahvalni. (B.C.)

GOSPIĆ

PROSLAVA SVETKOVINE SVETOG JOSIPA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. OŽUJKA 2021. U 9.40 SATI

Piše: s. Robertina Medven

GOSPIĆ - Jučer je u katedrali proslavljena svetkovina sv. Josipa, zaručnika Bl. Djevice Marije svetom misom koju je predvodio gospićko-senjski biskup Zdenko Križić. Koncelebrirali su: Roland Jelić, rektor sjemeništa Zmajević u Zadru, kancelar i tajnik Mišel Grgurić, domaći župnik Mario Vazgeč i župni vikar Domagoj Tujmer. Posluživao je, uz ministrante, sjemeništarac Marko Butković. Pjevao je Katedralni zbor pod vodstvom Franje Puškarića. Vjernici su se okupili poštujući određene epidemiološke mjere.

Biskup se u propovijedi osvrnuo na značenje Godine svetog Josipa koju je proglasio papa Franjo i Crkvi, tj. svim vjernicima, uputio apostolsko pismo u kojem nam svetog Josipa stavlja kao uzor poslušnosti Bogu, uzor ljubavi prema Isusu i Mariji, uzor oca i radnika te nastavio:
- U tom pismu Sveti Otac poziva vjernike na posebnije štovanje i pobožnost prema ovom predivnom svecu koji je veliki zagovornik i pomoćnik u svim nevoljama. Bog je svetog Josipa izabrao da bude pred zakonom Isusov otac te da se kao otac brine za Isusa i Mariju koji nisu bili oslobođeni životnih tegoba, muka i trpljenja. I Josip savršeno izvršava taj Božji poziv, često u mnogim životnim nevoljama. Tama ga je posve obuzela još na početku njegovog poslanja. Zaručen je s Marijom te ga je otkriće da je ona trudna zaprepastilo. Po tadašnjem zakonu Josip ju je mogao, čak i morao, prijaviti sudu i osuda bi bila smrt kamenovanjem. Međutim, kako čitamo u Evanđelju, Josip ne želi njezinu smrt nego samo diskretnu rastavu. Time je pokazao svoju veličinu; ne želi nikome zlo, bez obzira kakav taj drugi bio. U tom vremenu još se nije dogodilo da je neki zaručnik postupio tako prema nevjernoj zaručnici. S druge strane, bilo je toliko žena i zaručnica koje su smrtno stradale baš zbog toga, a često i zbog lažnih optužbi. Josip je Mariju spasio od sigurne smrti, a anđeo mu je tek poslije sve objasnio. Josip je shvatio da se tu Bog na djelu.

Godinu dana kasnije, Josip od sigurne smrti spašava i Isusa kada je Herod odlučio pobiti svu mušku djecu u Betlehemu od dvije godine naniže. Bog se javlja Josipu, ne Mariji, i traži da bježi u Egipat i tako spasi dijete. Bog mu ne objašnjava gdje će živjeti, stanovati, od čega će se prehranjivati. Ništa! Još je čudnije da Josip ne postavlja u tom smislu nikakva pitanja, nego se odmah diže i kreće u nepoznato. On Bogu vjeruje i onda kada ništa ne zna i ništa ne razumije. U Evanđelju piše: "Josip ustane, uzme noću dijete i njegovu majku te krenu u Egipat". Što je Josip ponio sa sobom u Egipat? Sigurno nije imao puno novca. Da ga je imao, ne bi se Isus trebao roditi u štali: našao bi im prikladan smještaj. Josip uzima sa sobom ono najdragocjenije: dijete i njegovu majku. Ne misli na druge stvari jer sve treba učiniti žurno. Kada čovjek bježi, - to znaju najbolje naši prognanici koji su često u zadnji čas spašavali svoje živote - uzima ono što mu je najdragocjenije: uzima članove obitelji. Tako i Josip, sve što je uzeo sa sobom bili su dijete i majka njegova, Isus i Marija. I to je stvarna poruka svima nama: mogu nam doći nevolje svih vrsta, ali držimo uza se Isusa i Mariju, nemojmo ih ostaviti. S njima ćemo naći rješenja za sve probleme. Josip nas uči da vjerovati Bogu ne znači imati uvijek laka i jednostavna rješenja. Vjera nas uči da se suočavamo s problemima i da se nikada ne predamo. Vjera nije jamstvo da će Bog rješavati sve naše probleme bez nas, s nekim čudesnim potezima. Zapravo, Bog nas poteškoćama jača i osposobljuje za život.
Josipu Bog ne kaže:
- Pođi u Egipat, a ja ću se pobrinuti da ti ništa ne uzmanjka.
Bog će se sigurno brinuti, ali zajedno sa svakim od nas. Bog će uvijek davati svijetla za novi korak, snage za metar-dva, ali ako tko traži sigurnost za nekoliko kilometara unaprijed, ako tko u svakom trenutku želi sigurne znakove na svom putu, neće otići daleko u svom životu. Vjera je rizik, a ne sigurnost, uči nas prihvaćati okolnosti koje nismo željeli, ali su se dogodile. Vjera ne dopušta da od poteškoća bježimo, nego da se s njima suočimo moleći Božju pomoć.

- Kada te pas potjera, govorili su duhovni učitelji prvih stoljeća, ako pred njim bježiš sigurno će te ujesti, ali ako staneš i suočiš se s njime, pas će najčešće uzmaknuti.

Ni Josipu, sigurno, nije bilo lako suočiti se s činjenicom da ne mogu naći smještaj ni u jednoj kući, a Marija pred porodom. Ali nije zbog toga očajavao nego tražio je izlaz, pa bila to i štala. Ljudi mogu biti negostoljubivi, mogu biti vladari kao Herod, mogu biti nasilni i bahati, ali Bog uvijek nađe izlaz. Nekada u teškim situacijama mislimo da je Bog zašutio, okrenuo nam leđa i napustio nas. Međutim, Bog pomaže, ali i od nas traži napor, da ne sjedimo skrštenih ruku. Sjećamo se onih ljudi u Evanđelju koji, kad nisu mogli donijeti bolesnika do Isusa, jer im se nitko nije htio maknuti i dati prednost, nisu se obeshrabrili i predali. Oni skinu krov na kući i spuste bolesnika pred Isusa. I uspjeli su samo zato što se nisu predali, što su vjerovali da Isus bolesnika može ozdraviti.

Josip je primjer odvažnog čovjeka koji se ne predaje pred životnim poteškoćama. Ima povjerenje u Boga, ali ne očekuje da mu se sve gotovo servira. Bori se svim snagama da postigne određene ciljeve i ne očekuje da sve dobije besplatno. Josip mora bježati u Egipat, u tuđinu, i nitko ga ne upućuje kako će se tamo snaći. Evanđelja ne kažu da je u tom smislu imao viđenja ili neke konkretne nebeske upute kako pribaviti kruh za život. Josip to sam traži i probija se kroz život. Koliko i danas naše braće i sestara nemaju stan, nemaju posla, muče tešku muku kako sastaviti kraj s krajem. Josip je zaštitnik i ovih, on ih razumije. Josip je zaštitnik i onih koji moraju napustiti svoju zemlju, bilo zbog prijetnji i straha, bilo zbog neimaštine i nezaposlenosti. Josip je uzor hrabrog oca koji u poteškoćama ne klone, ne očajava, nego hrabri svoju obitelj i ne dopušta da ikada ponestane nade. On je otac koji se brine za djecu, ne samo da imaju potrebit kruh, nego i one unutarnje vrijednosti bez kojih osoba ne može biti sretna.

Papa u pismu veli: "Očevi se ne rađaju, nego stvaraju. Čovjek ne postaje otac jednostavno rođenjem djeteta, nego preuzimanjem odgovornosti da se brine za to dijete. Kad god čovjek prihvati odgovornost za život drugoga, toj osobi na neki način postaje otac. U današnjem društvu djeca se često čine kao siročad, kao da nemaju oca." I to, ponajprije na planu vjere: u mnogih gotovo da i ne postoji odgovornost za odgoj djece u vjeri. Djeca mnogih dođu do krizme, ali ne dođu do toga da od svojih očeva upoznaju Boga kao oca. Mnogi roditelji nemaju gotovo, nikakve brige za odgoj djece u duhovnim vrijednostima, nego je sva briga za materijalna dobra djece. Misle, ako djeci priskrbe sve što ona žele, samim time bit će dobra i uzorna. Koliki su se kasnije razočarali s ovakvim uvjerenjem. Sav naglasak stave da djeca imaju, a premalo da djeca budu i postanu uzori vrijednosti. Bez jačih duhovnih vrijednosti dijete neće nikada postati sposobno za istinsko osamostaljenje. A glavni cilj roditeljskog odgoja mora biti da se djeca osamostale. Tek kada ih učine sposobnim za to, povezanost s djecom bit će jaka bez obzira što mogu živjeti na velikoj fizičkoj udaljenosti.

Evo imamo Josipa koji, nakon što je od sigurne smrti spasio Mariju, od sigurne smrti spasio je i Isusa. Dovoljne su samo ove činjenice da se uvjerimo koliko moćni zagovor mora imati Josip na nebesima. Isus mu ne može ništa odbiti što ga Josip za nas zamoli. Mnogi su iskusili moćni Josipov zagovor kada su mu se utjecali.

Sveta Terezija priopćila je da nikada nije molila svetog Josipa a da nije bila uslišana, pa i nas poziva da to iskusimo te ističe:
- Čini se kako je drugim svecima Gospodin dao milost da priteknu u jednoj nevolji, a ovome slavnom svecu dao je milost da pritekne u svim nevoljama. Znam to iz iskustva. Gospodin nam s ovim želi pokazati sljedeće: budući da je svetom Josipu bio podložan na zemlji - i zvao ga ocem, bio mu je i hranitelj - to će mu biti i na nebu, stoga Isus čini štogod sveti Josip od njega moli.

Biskup Križić završio je propovijed riječima:
- Isus zna da ga je sveti Josip godinama nosio na rukama, učio hodati, odgajao i poučavao Božjem zakonu te je zahvalnost za to prisutna i na nebu. Imajući tako moćnog zagovornika, gledajmo da u ovoj Godini svetoga Josipa obnovimo pobožnost prema ovom velikom svecu. Preporučimo svetom Josipu svoje živote i živote svojih obitelji, stavimo pred njega poteškoće života i molimo ga da nas prinosi Isusu i isprosi od njega sve ono što nam je potrebno da naš život bude ispunjen i sretan.
Amen.

31. GODIŠNJICA LIČKOG HDZ-A

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. ožujka 2021.

GOSPIĆ - S poštovanjem se prisjećamo današnjeg datuma, 18. ožujka kada su davne 1990. prije 31 godinu održane osnivačke skupštine Hrvatske demokratske zajednice za bivšu Zajednicu općina Gospić u Perušiću, te osnivačke skupštine za Novalju, za općinu Plitvička Jezera u Vagancu, te sastanak inicijativnog odbora HDZ-a Brinje. Trebamo se prisjetiti da je na današnji dan 18. ožujka 1990. bio i pokušaj atentata na dr. Franju Tuđmana u Benkovcu.
Početci su to stvaranja moderne hrvatske povijesti i neovisne Republike Hrvatske, stoga valja zahvaliti svim istinskim utemeljiteljima na iskazanoj hrabrosti i domoljublju. Na tragu njihova zajedništva i političkog djelovanja vođenih likom i djelom dr. Franje Tuđmana, danas gradimo modernu političku stranku koja odolijeva izazovima i pronalazi odgovore na ključna pitanja hrvatskoga čovjeka i društva. Upravo danas veseli činjenica vidljive sinergije utemeljitelja, mladeži, kao i ostalih stranačkih organizacija, a sve s ciljem kontinuiranog i prosperitetnog razvoja naše Like. Stoga, svim našim utemeljiteljima, članicama i članovima, simpatizerima i prijateljima, čestitamo obljetnice stvaranja naše Hrvatske demokratske
zajednice! -kaže Ernest Petry u ime Zajednice utemeljitelja HDZ-a "Dr. Franjo Tuđman" Ličko-senjske županije. (Ln)

Uz 30. obljetnice 117. brigade ZNG-a u Gospiću

SPOMEN-PLOČA ZAPOVJEDNIKU PAJI ŠIMIĆU

Danas su zapjevane stare hrvatske pjesme ispred kuće Paje Šimića u Smiljanskoj ulici u Gospiću/Snimio Marko ČULJAT
Danas su zapjevane stare hrvatske pjesme ispred kuće Paje Šimića u Smiljanskoj ulici u Gospiću/Snimio Marko ČULJAT
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. ožujka 2017. u 15.30 sati

Pripremio: Marko Čuljat


GOSPIĆ - Danas, na 30. obljetnicu ustroja 117. brigade ZNG-a okupila se veće grupa njenih pripadnika s raznih krajeva Hrvatske.

Najprije su posjetili grob zapovjednika Paje Šimića-Conjara (1955.- 2008.) u Gradskom groblju sv. Marije Magdalene gdje su mu odali počast. Zatim su položili vijenac i zapalili svijeće kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata i kod biste dr. Franje Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika.

Nakon toga okupili u se Smiljanskoj ulici, gdje je na njegovoj kući postavljena spomen-ploča koju je otkrila njegova kćerka Katarina i unuk David. Nakon Katarininog evociranja na oca, zapjevala je njegovu omiljenu pjesmu Marjane, Marjane, zbog koje je izbačen iz srednje škole. Pjesmu su prihvatili i drugi sudionici svečanosti pa je spontano zapjevana i druga nekad proskribirana pjesma Vila Velebita.

Neki spore da je uopće postojala ta 117. brigada, ali činjenice govore nešto drugo, o čemu ni autor ovih redaka u to doba nije imao pojma, jer se sve odvijalo u potpunoj konspiraciji i ilegali. Postojanje brigade pismeno su potvrdili u proljeće 2013. tadašnji čelni ljudi u državi. Da je odlukom predsjednika RH od 17. 03. 1991. g. formirana 117. br. ZNG Gospić, između ostalih, pismeno je potvrdio tadašnji ministar unutarnjih poslova Josip Boljkovac. Predsjednik je donio odluku zbog ubrzanog naoružavanja Srba i terorističkih napada o formiranju brigade na čelu s Pajom Šimićem, s ciljem zaštite stanovništva.
Tuđmanovu odluku realizirao je general Martin Špegelj uručujući je Paji Šimiću, jer je imao potpisan Ugovor o pripadnosti ZNG s MORHO-om od 10.06.1990. Špegelj je izjavio da su dobrovoljci 117. br. ZNG na čelu sa zapovjednikom Pajom Šimićem izvršili zadatak po Odluci Vrhovnog zapovjednika, preuzeli sva MTS VO od bivše JNA.Osim toga general Špegelj navodi da Odlukom Predsjednika RH od 24.12.1991.g. o formiranju Domobranstva, branitelji iz 117. br.ZNG prelaze u 118. domob.puk. "R".

Izborni vrtuljak vrti

LIČKA STRAMPUTICA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. ožujka 2021. u 21 sat

Piše: Krešimir Tomljenović

GOSPIĆ - Usprkos ponovljenoj teškoj situaciji s pandemijom Covida-19 i nadolazećeg trećeg vala, u Lici se naveliko provode pripreme za predstojeće lokalne izbore - najvjerojatnije dva kruga, 16. i 30. svibnja. Političari se iznova maskiraju kao u vrijeme karnevala, s vjerom u skladu s odmetničkom ulogom i dalje egoistički kao virus stvaraju pogodne uvjete za pobjedu, po cijenu propasti ostalih vrsta, obećavajući ponovo brda i doline dok mi ostajemo u novim krugovima pakla čekajući spaljivanje novog mesopusta. Ponekad se pitam kada će Hrvati konačno jednom prokazati krivce i staviti na stupove srama, da se ubuduće ne usude sebi stvarati pogodno tlo, po cijenu stradanja drugih i drukčijih. Njihova legla i žarišta nereda jednom moramo razoriti.

Svi mi zaboravljamo da je najvažnija stvar u životu raditi posao koji voliš imajući pri tome rezultate. Nameću se oni koji imaju sve škole, a nemaju osnovne. Ako nisi svjedok vremena i bliski poznavatelj nekog događaja, lako se na polu informacijama proguta stvorena lažna i kriva slika idealnog-obećanog. U borbi za župana, gradonačelnička, načelnika, suparnici ne biraju sredstva, udaranje ispod pojasa postao je potpuno normalan običaj i time određujući budući smjer razvoja županije, grada i općine. Moram svakako napomenuti da je Lika mogla i morala biti uzor, ali očigledno postaje predmet poruge i sažaljenja lažnih obećanja, iznošenja prljavog rublja pojedinaca dvostrukih mjerila poglavito sada u vrijeme predizbornih nadmetanja. Mi već dovoljno dugo živimo u polu - izvanrednom stanju koje nije proglašeno od strane epidemioloških mjera kojima se pokušava suzbiti širenje političkog virusa, do svakodnevnih afera, pljački, prevara, nesreća, poplava, potresa, bolesti i otimačine na svim razinama. Uviđamo da narod nema više ni snage, a svakako ni živaca za gledanje političkih emisija, a vijesti mukom jedva odgledaju. Iste priče, isti političar, isti analitičari koji pričaju nerazumljive bajke. Uz to nas ubijaju lošim vijestima, lošim prilozima, slikama, tekstovima o jezivim mučenjima ljudi i životinja. Stoga, s kime god razgovarate, primjećujete kako se ljudi povlače sve više u samoizolaciju, i otuđuju se jedni od drugih, čak i bez ove propisane zbog Covida-19 jer tolerancija na negativne događaje i niz loših vijesti jednostavno postaje teško psihički (pod)nosiva.

I sam se osjećam kao da me pogodio brzi vlak pa se malo utješim gledajući povijesne dokumentarce i sport jer me sve na hrvatskim programima nervira. Uglavnom u slobodno vrijeme pišem i čitam kad imam vremena. Na trenutke mi se čini kako sam postao preosjetljiv, ali razgovarajući s ljudima, na poslu, u životu, vidim kako su svi već poludjeli od ovakvog življenja, već iznemogli od svakodnevnih nestvarnih i nepredvidivih izazova. Dok politički virus uništava sve pred sobom, pratimo izgubljene građane, nemilosrdnu državu koja razara dušu Hrvatske i njezinih građana. Sam sebe pitam kakav mi to život vodimo? Tuđi i nametnuti. Nikako svoj!

Ususret lokalnim izborima
Sadašnje političke garniture, bez obzira koje orijentacije bile, nisu učinile ništa kako bi zaustavile raspad ove tako lijepe, a tako nesretne hrvatske države. Na njima su ulozi visoki i ništa nije prepušteno slučaju. U politički arenu LSŽ ulazi nekolicina dobro poznatih kandidata i nazovimo ih novim predvodnicima staroga vala. U kojoj su građani potpuno pogubljeni i demotivirani. To ne treba prikrivati, niti gurati glavu pod tepih jer naočigled gledamo kako osiromašujemo, ne iz dana u dan, već iz sata u sat. Korona-kriza nas je dotukla, a kako stvari stoje, bit će još i gore. I već jest, a priče kako smo dotaknuli dno nisu točne - jer do dna ima još puno. Vremena su preteška, apetiti velik, riječi koje slušamo pregrube, budućnost neizvjesna, a količina laži u javnom prostoru nepodnošljiva. Uvrede frcaju na sve strane, posebice na društvenim mrežama i portalima punima heroja koji zaštićeni anonimnošću pljuju po svemu. Siguran sam kako bi ponekad mogli staviti zaštitnu masku i preko očiju, da ne vidimo istinu oko nas.

Gospodo, izađite iz svoje anonimnosti, u slobodnoj smo državi, zbog svog mišljenja nitko ne treba strahovati. Izdržali smo sve do sada, a izdržat ćemo sigurno i još dva mjeseca kampanje. Prljavština će kad-tad izaći na vidjelo, a poslije, tko zna. Posljednjih dana nerijetko čitam o različitim vrstama raskola na desnom političkom spektru. Ljevica likuje, a dežurni jugonostalgičari i udbaši su u transu. Zar nije jasno, u borbi za vlast je kao i u prirodi. Borba za opstanak, a vlada zakon jačega i to je prirodno. Izuzetak je jedino kada sudionici po dogovoru za pobjednika izaberu slabijega kako bi oni i dalje vladali iz sjene. Međutim, najvažnije je ostati uz pobjednika i što više ostvariti svoje ciljeve, makar to i nisu državni i nacionalni ciljevi. Napuštanje i odustajanje od toga je najčešće prelazak na stranu gubitnika. Sad su oni najednom dobri zato sto su izašli iz HDZ-a, a da im je HDZ kao i do sada dao čelna mjesta onda bi ostali.

Političkim previranjem unutar stranaka zahvaćene je i Lika. Proces je pokrenut izbacivanjem Darka Milinovića iz HDZ-a. Odgovor je osnivanje regionalne stranke LIPO i okupljanje političkih istomišljenika u cilju stvaranja nove regionalne stranke. Nastavak je dobro poznat. Izvanredni, nepotrebni izbori i nastavak sukoba u cilju rušena Milinovića. Uslijedile su međusobne optužbe putem tiskovina, portala i TV mreža, a ispod stola politička trgovina. Koristeći se raznim anketama i istraživanjima javnog mnijenja. Mnogi se danas pitaju bore li se kandidati samo za svoj osobni boljitak ili stvarno imaju namjeru pokrenuti pozitivne i nove procese u LSŽ. Ipak danas nezamijećeno ne mogu proći neslaganja i istupanja iz vladajućeg HDZ-a bez obzira na njihov broj, on je neminovno prisutan. Vrh HDZ-a trudi se pokazati da izlasci sve većeg broja značajnih HDZ-ovaca iz stranke nisu zabrinjavajući, tvrdnjom da su najjača hrvatska politička stranka i kao takva ima najveću odgovornost za stanje u državi i sudbinu svih hrvatskih građana. Pred ove lokalne izbore postajemo svjedoci formiranja novih stranačkih lista i političkih saveza javnih i tajnih na kojima su dojučerašnji HDZ-ovci, ozbiljna politička prijetnja HDZ-u da prvi put izgubi apsolutnu dominaciju u LSŽ.

Sigurno je da će to biti žestoka bitka. Milinović slovi kao veliki favorit za novi mandat u Lici, a još neki bivši HDZ-ovci navodno kreću po općinske mandate. HDZ zasigurno računa na pobjedu, izražavajući čvrsto uvjerenje u snagu uoči predstojećih lokalnih izbora, a vidjet ćemo hoće li uspjeti osvojiti Gospić koji su u posljednjim lokalnim izborima izgubili od tadašnjeg čelnika HSP-a Karla Starčevića. Očito je da su se "uzburkali duhovi" te se HDZ suočava s problemima koje do sada nije imao. Lika postaje tužna, siromašna, područje starih ljudi, starački dom. Na novom popisu opet će nas biti manje. Sjetite se toga kad budete razmišljali o mirovini i skoroj budućnosti.

Što nam ovaj put nudi novo- stari HDZ, LIPO po prvi put, Domovinski pokret, HSP, HSS, HSSL, SDP i ostali ukrasni kamenčići političke kuhinje. Ostaje nam pričekati svibanj i vidjeti rezultate izbora da vidimo kakvu nam budućnost spremaju. I nadanje da građani opet neće biti prevareni, po tko zna koji put. Obično ono što im se nudi besplatno naplati im se trostruko više, a korist imaju samo oni koji osvoje vlast i njihova klika. Nadajmo se da demokracija neće postati prošlost, da on njoj ubuduće možemo učiti samo iz knjiga dok nam i knjige ne promijene, kako najavljuju teoretičari zavjera. Na djelu je klasična tehnika omalovažavanja i diskreditiranja potpomognuta modernom tehnologijom. Tajni više nema! Moramo se resetirati, izbjeći demografski slom, a bez domaće proizvodnje država nema budućnosti.

NOVI ZIMSKI UVJETI

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. ožujka 2021. u 19.15 sati

GOSPIĆ - Danas popodne zbog snijega ponovo su u cijeloj Lici na svim cestama zimski uvjeti vožnje. Znače, da izbjegnete uvođenje sankcija u vašu lisnicu, rabite zimsku opremu, zimske gume ili lopatu i lance….Sretno i bez sankcija. (MaČ)

POGLEDAJTE I PRVI LIČKI VLOG IZ PRTINE:

youtu.be/Eb78D3qR0pM

U susret lokalnim izborima

HDZ IMA 1500 VOLONTERA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. ožujka 2021. u 9 sati

GOSPIĆ
- Sinoć je 25 članova održan sastanak Izbornog stožera HDZ-a Ličko-senjske županije na kojem su donesene smjernice i određeni rokovi aktivnosti za predstojeće lokalne izbore.

Iznimno interesantno je da će HDZ na županijskoj razini imati oko 1500 aktivnih volontera, koji će terenski pripremati izborne aktivnosti što je u usporedbi s drugim političkim akterima impozantna brojka. Također je sa sastanka stožera upućena poruka za 8500 članova HDZ-a te simpatizerima HDZ-a i cjelokupnim stanovništvu Ličko-senjske županije da ne nasjedaju na naručene i plaćene ankete koje se plasiraju kroz pojedine medije jer nisu ni približne realnim terenskim istraživanjima s kojima raspolaže HDZ iz kojih proizlazi da će HDZ-ovi kandidati biti uvjerljivi pobjednici na predstojećim izborima na području Ličko-senjske županije.(ŽO)

Provedeni zimski kampovi kadeta pilota HRZ

PROVJERA TEORETSKIH ZNANJA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. ožujka 2021. u 17.20 sati
Foto: HRZ

ZEMUNIK - U Središtu za obuku Hrvatskog ratnog zrakoplovstva "Rudolf Perešin" u vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku, od 1. do 7. ožujka provedeni su zimski kampovi na kojima su bili kadeti 28. naraštaja koji se školuju za vojne pilote i učenici letači, pripadnici 26. naraštaja vojnih pilota.

Kadeti 28. naraštaja koji su bili na zimskom Kampu 2 studenti su druge godine studija Aeronautka-vojni pilot na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu. U sklopu kampa upoznali su se s taktikom grane, vođenjem i zapovijedanjem, organizacijom života i rada u postrojbama HRZ-a te funkcioniranjem vojnog aerodroma. Obišli su i eskadrile 93. krila, a piloti aviona i helikoptera su im prenijeli svoja osobna iskustva.

Pripadnici 26. naraštaja vojnih pilota ispunili su sve zahtjeve i izazove koji su pred njih bili postavljeni u sklopu Kampa 4. Među brojnim aktivnostima u sklopu kampa organiziran je i team building čiji je cilj bio kroz praktične vježbe razvijati i graditi timski rad, što je ujedno bio i nastavak CRM (Crew Resource Management) kojeg su usvojili na jednom od prethodnih kampova. U suradnji s instruktorima iz Zapovjedništva specijalnih snaga proveli su i obuku preživljavanja u zimskim uvjetima na Velikom Rujnu na Velebitu. Također, u sklopu programskog područja koje se odnosilo na komunikacijske vještine kombinacijom predavanja i vježbi polaznici su usvojili znanja o važnosti medijskog nastupa i komunikaciji s medijima.

- Predavači su odlični, imaju veliko iskustvo, a svoja su nam znanja prenijeli na najbolji mogući način. Ono što smo učili u teoriji, ovdje smo vidjeli kako funkcionira u praksi. To nas dodatno motivira.- rekao je kadet 28. naraštaja Antonio Sučić koji je oduvijek htio biti pilot, dodajući da zna da to želi, a roditelji su mi u svemu bili potpora.

Polaznik na Kampu 4, poručnik Domagoj Ištvanović rekao je kako su sadržaji koje su obrađivali bili zanimljivi, a predavači stručni te kako je zadovoljan znanjima koje je usvojio na ovom kampu.

Obuku su provodili djelatnici Pilotske škole SzO-a HRZ-a u suradnji s pripadnicima 93. krila HRZ-a, HVU-a i instruktorima Zapovjedništva specijalnih snaga. (HV)

Korizmeno-uskrsna poruka 2021.

SLOBODNO I SVJESNO PRIHVAĆANJE ŽRTVE

Nužno je boriti se protiv mana, rezati vlastitu oholost, egoizam, lijenost, samodostatnost, zavist, ljubomoru, indiferentnost prema drugima… S pravom se veli da je Bog tijekom stvaranja dovršio sva svoja djela izuzev čovjeka.

Msgr. Zdenko Križić, foto arhiva Lika pressa
Msgr. Zdenko Križić, foto arhiva Lika pressa

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. ožujka 2021. u 15 sati

GOSPIĆ - Msgr. Zdenko križić, gospićko-senjski biskup uputio je danas korizmeno-uskrsnu poruku:

"Radosno čekamo vazmene blagdane,
pokorom čistimo dušu" (Korizmeno predslovlje I.)

U korizmenom vremenu često u liturgiji slušamo poziv na pokoru, post, odricanja, u pogledu posvećivanja osobnog života i kao jedan oblik žrtvenog prinosa Bogu za oproštenje grijeha, ali i kao zahvalnost Bogu za primljena dobročinstva.

Možda će tko spontano reagirati i reći da pokore imamo i previše tijekom ove pandemije koja nas prati više od godinu dana, a što tek reći o pokori onih koji su u nekim dijelovima naše domovine pogođeni strašnim potresom, ostali bez svega što su, ulažući mnoge žrtve, stjecali i gradili. No, ovdje treba razlikovati žrtve i pokore koje slobodno i svjesno izabiremo iz ljubavi prema Bogu od onih koje nismo izabrali nego su nam nametnute izvana i nosimo ih samo zato što moramo. Ove zadnje, same po sebi, ne pridonose preobrazbi našeg unutarnjeg bića. Istina, i ovakve situacije mogu biti pretvorene u blagoslov ako se strpljivo, s blagošću i ljubavlju nose i prikazuju Bogu. Svi mi znamo da bolesti nisu naš izbor, ali noseći ih i prikazujući Bogu strpljivo i s ljubavlju, one mogu postati neslućeni izvor našeg posvećenja.

Isto tako znamo da postoje određene pokore ili odricanja koja osobe nametnu same sebi, posve svjesno i slobodno, ali te askeze nemaju nikakve povezanosti s duhovnim i evanđeoskim motivima. Ima podosta onih koji poste, odnosno, uskraćuju sebi hranu zbog ljepšeg izgleda tijela, ili kako mi to kažemo, zbog "linije". Ima puno odricanja koja sebi nametnu sportaši zbog boljih rezultata, ili vojnici zbog bolje fizičke pripremljenosti. Mnogi odlaze u teretane i fitnes centre gdje tijelo podvrgavaju velikim naporima iz zdravstvenih motiva. Ali sve ovo nema ništa zajedničko s kršćanskom askezom i pokorom. Osobe ovo ne čine iz viših duhovnih motiva, tj. iz ljubavi prema Bogu i želje za izgradnjom svoga duhovnog bića, nego zbog obveza koje proizlaze iz profesije koju su izabrali ili pak iz svojih osobnih interesa.

Korizmene kršćanske pokore su nešto drugo. Kada o njima govorimo mislimo na one pokore i žrtve koje osoba slobodno i svjesno prihvaća da bi s njima iskazala zahvalnost Bogu, izmolila od njega potrebite milosti, te u isto vrijeme ojačala duhovnu snagu i sposobnost gospodarenja nad sobom i svojim negativnim sklonostima. U Starom zavjetu ne govori se toliko o pokori, ali govori se o pokorničkim djelima koje osobe same sebi nameću kao jedan oblik žalovanja nad svojim grijesima, davanja Bogu zadovoljštinu za te grijehe i moleći Božje oproštenje. Osoba je s tim pokorničkim činima pokazivala želju za obraćenjem i svjedočila iskrenu nakanu promijeniti život i više ga uskladiti s voljom Božjom. To se, prije svega, pokazivalo postom, oblačenjem nelagodne pokorničke odjeće, posipanjem pepelom, prinosom različitih žrtava Bogu, itd.

No više od ove vanjske pokore naglasak je stavljan na pokoru kao pokornost Božjoj riječi i njegovim zapovijedima (Izl 16,28; Ps 2,11; Jer 42,13). Ta pokornost nema sličnosti ni s kakvim oblikom ropstva, nego ima odgojnu svrhu: odgojiti narod, odnosno svakog pojedinca da bude poslušan Božjim zapovijedima koje imaju za cilj formirati u njemu ispravan odnos prema Bogu, prema svome bližnjemu i prema samom sebi. U Novom zavjetu to je još jasnije prikazano. Sve je podređeno formaciji srca i nutrine. Sveti Pavao dao je puno prostora toj temi. On ponajprije stavlja naglasak da je čovjek u sebi podijeljen, nosi dva zakona koji se sukobljavaju: zakon duha i zakon tijela. Pavao to govori iz osobnog iskustva. On veli: "Otkrivam u sebi ovaj zakon: kad hoću da činim dobro, zlo mi se nameće ... Vidim u svojim udovima drugi zakon koji se bori protiv zakona moga uma te me zarobljava u zakon grijeha koji je u mojim udovima." (Rim 7, 21-23).

Tko od nas nema slično iskustvo? Ostaje uvijek pitanje kojem zakonu ćemo dopustiti da prevlada u našem životu? Zakon tijela, ili sklonost prema zlu, ide sam od sebe. To ne treba ni okapati ni zalijevati, ne traži nikakvu askezu. Ako čovjek dopusti da u njemu prevlada zakon tijela, onda će se neminovno srozati na animalnu razinu. Vodit će ga tjelesni instinkti, a ne razum. Tako će čovjek, malo-pomalo, svoje ponašanje i djelovanje usmjeravati prema zlu. Zlo će mu postajati sve prirodnije i normalnije, dok njime posve ne ovlada. Zlo u sebi ima izvanredan dinamizam: što mu se više dopušta, ono još više traži i osvaja. Stoga, da bi u čovjeku prevladao onaj drugi zakon, zakon duha, nužna je askeza, odnosno borba. Čovjek mora držati pod nadzorom zakon tijela sa svim njegovim požudama i sklonostima prema zlu. Korizmeno vrijeme u Crkvi nije vrijeme gdje je glavni naglasak stavljen na pokoru koja bi imala smisao sama u sebi, nego na pokoru koja bi trebala dovesti do promjene naše nutrine, našeg srca, da nas učini krjeposnijim, tj. velikodušnijim, uslužnijim, solidarnijim, ljubaznijim. Isus u svom nauku uporno usmjeruje na odgoj nutrine, odgoj srca. U polemici s farizejima i učiteljima Zakona s obzirom na to što se smije jesti, a što ne, što je čisto, a što nečisto, Isus daje tumačenje naglašavajući da čovjeka ne onečišćuje ono što ulazi na usta nego ono što izlazi iz usta jer to izlazi iz srca. "Usta govore onim čega je srce prepuno" (Mt 12,34), veli Isus i dodaje: "Iz srca dolaze zle misli, ubojstva, preljubi, bludnost, krađe, lažna svjedočanstva, psovke. To ukalja čovjeka." (Mt 15,18-20).

Ako se srce ispravno ne formira, neće se nikada uspostaviti dobar odnos ni s Bogom ni s čovjekom. Jer nesređeno srce svede i odnos prema Bogu na ono što Isus spočitava farizejima i pismoznancima, citirajući proroka Izaiju: "Ovaj me narod štuje usnama, a srce mu je daleko od mene." (Mt 15,8). Isusu je stalo da njegov učenik bude čovjek fina srca, srca ispunjena ljubavlju i dobrotom i to je preduvjet da bi njegova nutrina mogla postati istinski hram Duha Svetoga. Još je starozavjetni patnik Job naglasio da je "život čovjekov na zemlji borba" (7,1). I ne može biti drukčije. Bez napora i borbe, bez odricanja i žrtve, nema većih životnih postignuća.

U tom smislu Isus tvrdi da kraljevstvo nebesko postižu "siloviti" ili borbeni (Mt 11,12). Misli na osobe koje se bore za vrijednosti, bore se uporno protiv mana koje im život truju i srozavaju. Znamo da voćku treba obrezivati, na početku i vezati, da bi donosila dobar urod. Vezanje i obrezivanje nije nešto ugodno, ali voćka to podnosi za svoje veće dobro. Na voćki ništa ne raditi znači, pustiti je da izrastu divlji izdanci i ona ostane bez ploda. Jednako tako je i u ljudskom životu. Ako osoba ne radi na sebi u nju sve više ulazi divljina koja degradira njezino dostojanstvo. Stoga je nužno boriti se protiv mana, rezati vlastitu oholost, egoizam, lijenost, samodostatnost, zavist, ljubomoru, indiferentnost prema drugima, itd. Zato Isus govori svojim učenicima neka nabave mač, pa i uz cijenu da prodaju odjeću i kupe sebi mač (Lk 22,36). Ne radi se o maču koji bi oni potezali na druge, nego na sebe. S njim moraju sjeći sve one mane koje u njima narušavaju ljepotu i dostojanstvo djece Božje.

S pravom se veli da je Bog tijekom stvaranja dovršio sva svoja djela izuzev čovjeka. Zato čovjeku nije dao ni ime, jer Adam i Eva su kolektivna imena. U Bibliji čitamo: "Kad je Bog stvorio čovjeka, napravio ga je na priliku svoju; stvorio je muško i žensko. A kada ih je stvorio, blagoslovi ih, i nazva - čovjek" (Post 5,1-2). Bog je htio da se čovjek pridruži njegovom stvaralačkom djelu i u suradnji s njim nastavi raditi na sebi, ili kako mi kažemo, ostvarivati se, tj. nastavi se stvarati i tako postajati sve sličniji svome Stvoritelju.

Raditi na sebi zahtjeva ne mali napor. Potrebno se stalno sjeći i obrezivati, držati pod nadzorom i disciplinirati. Ali bez ovoga nema punine čovjeka. Nažalost, mnogi se, zbog napora koji treba ulagati u izgradnji sebe, zanemare. Nisu voljni platiti cijenu svoga ljudskog i duhovnog rasta. Mnogi, istina, žele biti fini, dobri, plemeniti, ali za to ne bi ništa žrtvovali. To ne ide. Poznate su nam riječi sv. Ivana Pavla II. mladima u Solinu: "Ne vjerujte onima koji vam obećavaju laka postignuća. Bez odricanja i žrtve ne postiže se ništa veliko."
Ovo se ne smije zaboraviti: u duhovnom životu nema jeftinih postignuća. Bez discipline nema čovjeka, a još manje kršćanina. Stoga je i glavni cilj askeze u kršćanskom životu izgraditi osobu da bude što sličnija Isusu, savršenom čovjeku (GS 41).

Cilj je kršćanske askeze postizanje slobode i harmonije života, pobijediti u sebi sve otpore dobru. Doći do spoznaje razlikovanja dobra od zla te sposobnosti opredjeljenja za dobro u svakoj životnoj situaciji. Tako i kada je u pitanju post, on je Bogu veoma drag ako se čini iz iskrene ljubavi prema Bogu, te ako osoba posteći postaje osjećajnija, obazrivija i ljubaznija prema drugima. Pored toga, kada su u pitanju korizmena odricanja ili post, oni dobivaju na većoj vrijednosti, ako smo tim odricanjem pomogli nekoj potrebitoj osobi. Isus nije rekao: "Bijah gladan i vi ste sa mnom postili", nego: "Bijah gladan i dadoste mi jesti." (Mt 25,25). Glavna svrha posta nije u tome da se nečega odričemo kako bi nam ostalo više za poslije, nego da s našim odricanjem nekome pomognemo.

Neka nam ovo milosno korizmeno vrijeme pomogne da se oslobodimo nekih poroka koji nas ponižavaju, a k tome opterećuju i one koji s nama žive. Pobjeda nad bilo kojom manom daje životu osjećaj uskrsnuća, osjećaj novog života. S ovim, pa makar i malim postignućima, blagdan Isusovog uskrsnuća bit će nam posebniji.

Neka nam svima Gospodin pomogne da se kroz ovo korizmeno vrijeme "obnovimo u čistoći srca, oslobodimo od sebičnosti" (Korizmeno predslovlje II.) i dočekamo blagdan Uskrsa dušom ispunjenom darovima radosti i mira.

Neka u ovom smislu svima vama, braćo i sestre, bude sretan i blagoslovljen Uskrs.

HDZ I SDP GOSPIĆA

ČESTITKE DANA ŽENA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. ožujka 2021. u 10.45 sati

GOSPIĆ - Nikad do sada u našu redakciju nisu stigle gotovo istovremeno dvije čestitke povodom Međunarodnog dana žena.

Mario Stilinović, dipl. ing. šum. Predsjednik GO HDZ-a sugrađankama poručuje:
- Poštovane sugrađanke, drage Gospićanke,
od srca vam želimo sretan Međunarodni dan žena 8. ožujka s iskrenim željama i porukom kako biste isti obilježile na vama najprikladniji i najiskreniji način. Vi ste te koje snagom vlastita duha, razumnošću i osobnom pronicljivošću kreirate svoje živote i živote vaših bližnjih. Posebno veseli vaš neizmjerni doprinos razvoju lokalne zajednice u svim područjima djelovanja, razvoju društvene sredine u kojoj obitavamo i svakodnevnim profesionalnim aktivnostima koje obavljate. Stoga, danas budite ponosne na vaš dan i nastavite ustrajno i dosljedno kako samo vi znate!

U ime SDP-a čestitke je uputio Darko Banić, dipl. oecc., predsjednik Izbornog stožera:
- SDP je i ove godine bio spreman obilježiti Međunarodni dan žena na prigodan način dijeleći ruže i karanfile, vama, našim dragim sugrađankama. Poštujući epidemiološke mjere, nismo htjeli nekoga ugroziti, pa smo odustali od tradicionalne akcije. Sigurni smo, kao i svih prethodnih godina, da bi vam naš cvijet donio bar mali osmijeh na lice u ova teška vremena. Ovom prilikom želim istaknuti da će SDP na predstojećim lokalnim izborima, kao i uvijek do sada, poštovati zakonsku odredbu o kvoti žena na listi za Gradsko vijeće Grada Gospića i s tim činom pokazati koliko nam je stalo do ravnopravnosti žena u našem gradu. Pozivamo i sve ostale stranke da učine isto.
Svim građankama grada Gospića čestitamo Dan žena.

Novinarski dom Zagreb

TKO JE PRVI POČEO?

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. ožujka 2021. u 20 sati

ZAGREB - U petak, 12. ožujka 2021. s početkom u 19 sati u velikoj sali Novinarskog doma u Zagrebu o Deklaraciji "Obranimo povijest" i o tome kakav nam je odnos prema prošlosti potreban na regionalnom nivou razgovarat će Ida Prester, Miljenko Jergović, Dana Budisavljević i Goran Vojnović. Razgovor će moderirati povjesničar Tvrtko Jakovina, dok će se iz publike u razgovor uključiti istaknuti povjesničari iz regije Dubravka Stojanović, Magdalena Najbar-Agičić, Husnija Kamberović, Damir Agičić i drugi. Ovim događajem, kao i pratećom kampanjom, želimo čuti i glasove drugih s područja bivše Jugoslavije, koji nisu povjesničari, te pozvati što veći broj ljudi s tih prostora da potpišu Deklaraciju "Obranimo povijest".
Nakon projekta "Jezici i nacionalizmi", koji se bavio kompleksnim pitanjem realnosti postojanja četiri politička jezika u regiji, kao i nakon njegova velikog finala - Deklaracije o zajedničkom jeziku, na kojoj je radilo 30 lingvista i drugih eksperata te ju svojim potpisima podržalo oko deset tisuća ljudi iz čitavog područja Zapadnog Balkana - Udruženje KROKODIL je od 2018. godine realiziralo projekt pod naslovom "Ko je prvi počeo? Istoričari protiv revizionizma". Tijekom tog dvoipolgodišnjeg projekta organizirane su dvije velike konferencije u Beogradu i Novom Sadu, dvotjedni rezidencijalni boravci za povjesničare iz regije, seminari za nastavnike i profesore povijesti u Subotici, Novom Pazaru, Leskovcu i Beogradu, kao i tri ljetne škole namijenjene studentima s područja nekadašnje Jugoslavije.
Projekt "Ko je prvi počeo? Istoričari protiv revizionizma" okupio je neke od najistaknutijih povjesničara iz regije s namjerom da se aktivno bore protiv revizionističkih tendencija u nacionalnim historiografijama, a za jednu moguću zajedničku multiperspektivnu povijesnu znanost.
Događaj se realizira uz podršku Ministarstva vanjskih poslova SR Njemačke. Izvršni je partner Forum ZFD.
Deklaraciju pogledajte na poveznici:
docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeAZnr4VGNhPmJCJZXNOBYKSfMc5d7hI4job56ui5MYArnPjQ/viewform

Ovo su video poveznice:
www.youtube.com/watch?v=CrFQs44zGF4

www.youtube.com/watch?v=UL6tv2mqWvU

Sjednica ŽO HDZ-a u Gospiću

UTVRĐENI IZBORNI TIMOVI

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. ožujka 2021. u 13.30 sati

GOSPIĆ - Pod predsjedavanjem Marijana Kustića, predsjednika ŽO HDZ-a sinoć je u optimističnoj atmosferi održan radni sastanak proširenog Predsjedništva Odbora. Nazočili su predsjednici gradskih i općinskih organizacija, te predsjednici zajednica branitelja, žena, mladeži i utemeljitelja HDZ-a. Na sastanku su predloženi voditelji timova županijskog izbornog stožera, dok su u međuvremenu imenovani i izborni stožeri za sve gradove i općine sa županijskog područja.

Razmotrene su programske smjernice za predstojeće četverogodišnje razdoblje s naglaskom na gospodarsku tematiku, a ujedno su donesene i smjernice vezane za predstojeću kampanju koju će HDZ voditi u pozitivnom kontekstu, zasnovanu na gospodarskoj tematici uz naglasak da će se nakon izbora izabrani dužnosnici s područja Ličko-senjska županije maksimalno posvetiti investicijskim projektima u suradnju s Vladom RH odnosno s …daljnji dio priopćenja je nečitak jer je poslan , kao i fotografije, s mobitela i ne da se ponovo otvoriti, a inače je pun grešaka i bez akcana (???). (Ln)

Novi natječaj hrvatskih oružanih snaga

POZIV SREDNJOŠKOLCIMA, PILOTSKIM NADAMA

Objavljen je poziv učenicima trećih razreda srednjih škola.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. ožujka 2021. u 19.45 sati

ZAGREB - Ministarstvo oružanih snaga RH raspisao je danas Javni poziv zainteresiranim kandidatima - učenicima 3. razreda srednje škole za studij aeronautika - vojni pilot na Fakultetu prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Kandidati/kinje, vicematuranti, učenici 3. razreda srednje škole mogu iskazati interes za ovaj studij, uz mogućnost dodjele stipendije tijekom srednjoškolskog obrazovanja, ako to žele. Uvjeti koje kandidati/kinje moraju ispunjavati navedeni su u Javnom pozivu, a rok za podnošenje prijava je 19. travnja ove godine.

Detalji se mogu saznati na poveznici:
www.morh.hr/javni-poziv-ucenicima-3-razreda-srednje-skole-za-studij-aeronautika-vojni-pilot

U odabirnom postupku kandidati/kinje moraju zadovoljiti zdravstvene, psihičke, tjelesne i sigurnosne kriterije za kadete propisane Pravilnikom o utvrđivanju zdravstvenih, psihičkih, tjelesnih i sigurnosnih uvjeta za prijam u službu u Oružane snage Republike Hrvatske i posebno vrednovanje na selekcijskom letenju kandidata za vojne pilote, u trajanju od pet tjedana, tijekom srpnja i kolovoza 2021.

Kandidati/kinje - učenici 3. razreda srednje škole koji će zadovoljiti kriterije odabirnog postupka odnosno kriterije selekcijskog letenja, moći će, po želji, s Ministarstvom obrane Republike Hrvatske potpisati ugovor o stipendiranju, temeljem kojeg će primati stipendiju tijekom srednjoškolskog obrazovanja.

Tijekom pohađanja 4. razreda srednje škole, sukladno natječaju koji će Ministarstvo obrane Republike Hrvatske raspisati za akademsku godinu 2022./2023. za upis kandidata na prvu godinu sveučilišnog preddiplomskog i diplomskog studija (3+2 god.) Aeronautika - vojni pilot Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu, kandidati/kinje koji su, tijekom pohađanja 3. razreda srednje škole zadovoljili kriterije selekcijskog letenja, u redovnom postupku se prijavljuju na navedeni natječaj, zajedno s ostali kandidatima - učenicima 4. razreda srednje škole. Informacije u vezi s Javnim pozivom nalaze se na internetskoj stranici www.vojnipilot.hr a dodatne obavijesti kandidati/kinje mogu dobiti na telefon 01/3784-812 i 01/3784-814 te u područnim odjelima i odsjecima za poslove obrane. (Ln)

HDZ Lovinca

PODRŠKA PETRYJU

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. OŽUJKA 2021. U 17.30 SATI

LOVINAC - Sinoć je održana sjednica Općinske organizacije HDZ-a na kojoj je općinski načelnik i predsjednik Organizacije Ivan Miletić govorio o realiziranim programima u proteklom mandatnom razdoblju, te o investicijskim planovima za naredni priod.

Sudionicima sjednice se obratio i Ernest Petry, kandidat HDZ-a za ličko-senjskog župana i govorio o budućoj suradnji i najavio da će u svakom trenutku biti na raspolaganju stanovnicima općine kako bi se u suradnji s Vladom RH realizirali bitni projekti za općinu kako bi domicilno stanovništvo ostalo živjeti na ovim prostorima.

Ernest Petry je sinoć dobio bezrezervnu potporu. (Ln)

In memoriam

MILAN BANDIĆ (1955. - 2021.)

Volio je Hrvatsku, a to podrazumijeva i Liku

Milan Bandić s Gospićanima za predsjedničke izbore 2009./Foto arhiva Lika pressa Gospić
Milan Bandić s Gospićanima za predsjedničke izbore 2009./Foto arhiva Lika pressa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. veljače 2021. u 18 sati

Priredio: Marko Čuljat

GOSPIĆ - Jutarnja vijest o smrti zagrebačkog prvog čovjeka, gradonačelnika Milana Bandića (1955.- 2021.) mnoge je iznenadila i šokirala njegove pristaše kojih je imao u cijeloj državi. Znalo se da već godinama pobolijeva, nedavno je bio na operaciji glasnica kako ne bi doslovno izgubio glas, ali noćas ga je izdalo srce. Bio je to drugi udar koji nije preživio. Otišao je u legendu još jedan gradonačelnik i političar.

Rođen je u Grudama u Hercegovni, ali je trećinu života proveo kao zagrebački gradonačelnik. Vjerojatno to nikada više nitko neće ponoviti. To je mogao samo on, sin kršne i ponosne Hercegovine. Vodeći Zagreb, imao je brojne protivnike i kontraše, ali nije obraćao pažnju na njih. Išao je dalje. Pljuvali su ga za više projekata, a zadnji je, svakako, uspinjača, koja još nije gotova, ali svjetski izgleda. Našao je vremena i za svoju stranku koja je imala organizacije u cijeloj državi, pa i u Gospiću. Kandidirao se i za saborskog zastupnika ali i za predsjednik Republike i nije prošao. Izbori su prolazili s manje ili više uspjeha, a Bandić je išao dalje.

U svom poslu imao je razumijevanja i za druge. Tako je utemeljenje Gospićko-senjske biskupije pomogao uređenjem parka kod Ordinarijata u Kolakovcu u Gospiću, pomogao je i gradnju Crkve hrvatskih mučenika gdje je bio i na svetim misama početkom rujna posvećenima hrvatskim mučenicima. Kao novinar zapamtio sam i kamione za čistoću zagrebačke registracije koji su po potrebi stizali na ispomoć u Gospić. Pomagao je i neke osnovne škole u Lici. Za mnoge je imao razumijevanja. Preživio je razno razne optužnice, pa čak i pritvor, ali je dobio i svoju pjesmu koju mu je spjevala Vesna Parun, što nije doživio nijedan drugi političar. Za očekivati je da će unatoč svojim kontraverzama uskoro dobiti i svoju ulicu u gradu koji je toliko volio i da neće biti drugi gradonačelnik bez svoje ulice u hrvatskoj metropoli.

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske

NATJEČAJI ZA PRIJAM KADETA I KADETKINJA

Studij je u Zagrebi i Splitu.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
26. veljače 2021. u 17.30 sati

ZAGREB - Ministarstvo obrane Republike Hrvatske raspisalo je tri natječaja za prijam u kadetsku službu na Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Splitu.

U Zagrebu će biti preddiplomski sveučilišni studij Vojnog inženjerstva - do 70 kandidata; Preddiplomski sveučilišni studij Vojnog vođenja i upravljanja - do 40 kandidata i preddiplomski i diplomski sveučilišni studij Aeronautika - vojni pilot - do 20 kadeta.
U Splitu integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij Vojno pomorstvo - do 20 kandidata.

Rok za podnošenje prijava za Sveučilište u Zagrebu - Fakultet prometnih znanosti (preddiplomski i diplomski sveučilišni studij Aeronautika - vojni pilot) je 19. travnja 2021., a za Sveučilište u Zagrebu (preddiplomski sveučilišni studij Vojnog inženjerstva i preddiplomski sveučilišni studij Vojnog vođenja i upravljanja) i Sveučilište u Splitu (integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij Vojno pomorstvo) je 10. svibnja 2021. godine.

Kandidati i kandidatkinje prijavljuju se u propisanom roku elektronički Središnjem prijavnom uredu na portalu postani-student i pismeno na adresu: Ministarstvo obrane, Središnjica za upravljanje osobljem, Zagreb, Ilica 256b. Pismene prijave trebaju sadržavati:

Informacije u vezi s natječajima nalaze se na internetskoj stranici Ministarstva obrane morh.hr a dodatne obavijesti kandidati/kinje mogu dobiti na telefone referade Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" (021/354-927 i 01/3786-666), Središnjice za upravljanje osobljem (01/3784-812 i 01/3784-814), referadi Fakulteta prometnih znanosti (01/238-0202) te u područnim odjelima za poslove obrane i područnim odsjecima za poslove obrane.

Evo i poveznice direktno na MORH-ovu stranicu:
morh.hr/morh-raspisao-natjecaje-za-prijam-u-kadetsku-sluzbu

Kamp Hrvatske vojske na Udbini

Posjet ministra i načelnika

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. veljače u 21.30 sati

Foto: MORH/F.Klen

UDBINA - Čestitam vam svima što ste odlučili biti hrvatski vojnici i što ste odlučili služiti domovini.- poručio je danas ministar obrane Mario Banožić kadetima na Udbini u čijoj je pratnji bio načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj i suradnici

Oni su posjetili zimski kamp kadeta 17. naraštaja vojno studijskih programa Vojno vođenje i upravljanje i Vojno inženjerstvo u vojarni "Josip Jović" u Udbini, kao i Središte za razvoj vođa "Marko Babić". Nakon što se upoznao s radom SzRV "Marko Babić" i planom obuke zimskog kampa kadeta, ministar Banožić obišao je smještajne kapacitete, toranj za obuku "Znoj štedi krv" te novi poligon problemskog tipa u izgradnji, a održana je i prezentacija obučnih aktivnosti kampa na kome sudjeluje 77 kadeta druge godine sveučilišnih studijskih programa Vojno vođenje i upravljanje i Vojno inženjerstvo, a provodi se do 26. veljače.

GO HDZ-A GOSPIĆ

ZA GRADONAČELNIKA MARIO STILINOVIĆ

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. veljače 2021. u 21.15 sati

GOSPIĆ - Na sjednici Gradske organizacije HDZ-a nakon provedene rasprave, uvažavajući pravo predlaganja, kao kandidat za gradonačelnika Gospića predložen je Mario Stilinović, dipl. ing. šum., voditelj UŠP Gospić i predsjednik GO HDZ-a, koji je dobio potporu svih članova Odbora. Dugogodišnje iskustvo na rukovodećim poslovima u jednom od najvećih i najznačajnijih poduzeća u Gospiću i Ličko-senjskoj županiji, koje zapošljava više od 600 radnika. Pored toga aktivan je u lovstvu i zaštiti okoliša. (GO)

Uz 30. obljetnicu obrane

SPOMEN PLOČA PAJI ŠIMIĆU-CONJARU

Šimić govori na smotri 117. brigade ZN G-a u Gospiću 17.  ožujka 2007. /Foto arhiva Likapressa
Šimić govori na smotri 117. brigade ZN G-a u Gospiću 17. ožujka 2007. /Foto arhiva Likapressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. veljače 2021. u 21 sat

GOSPIĆ - Od nekadašnjih pripadnika 117. brigade ZNG-a dobili smo obavijest, a i pozivnicu, za obilježavanje 30. obljetnice ustroja koje će biti 17. ožujka. Pripadnici postrojbe najprije će odati počast na grobu ratnog zapovjednika Paje Šimića-Conjara (18. travnja 1955 - 16. prosinca 2008) na Gradskom groblju sv. Marije Magdalene u 11 sati.

Zatim je u 12.15 sati polaganje vijenaca pred spomenikom poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata i na bistu prvom hrvatskom predsjednika dr. Franji Tuđmanu na Trgu Alojzija Stepinca.

U 12.30 sati zakazano je otkrivanje spomen ploče Paji Šimiću-Conjaru, prvom zapovjedniku 117. brigade Zbora narodne garde, na njegovoj kući u Smiljanskoj ulici 32 kod preko puta gradske tržnice. (MaČ)