POČETNAARHIVA
OD DANAS UREDI I U RIJECI
ULOZI ŽENA U BUDUĆNOSTI
NAJJAČA STRANKA U ŽUPANIJSKOJ SKUPŠTINI
UPRAVLJANJE TREBA PREPUSTITI MLADIMA
Hodnja duga 88 kilometara
PETRYJEVA ZAHVALA
LiPO ČESTITA
STARČEVIĆU JOŠ JEDAN MANDAT
PETRY NOVI LIČKI ŽUPAN
PETRY SIGURAN U POBJEDU
PODRŠKA STARČEVIĆU I BUKOVCU
PODRŠKA SUGRAĐANA KANDIDATIMA HDZ-A
POČAST POGINULIM ZA DOMOVINU
BRANITELJI PODRŽAVAJU PETRYJA
POSJET IVE JOSIPOVIĆA
PODRŠKA PETRYJA
PODRŠKA PETRYJU
OPTIMIZAM IZBORNOG STOŽERA
PODRŠKE PETRYJU
PODRŠKA KANDIDATURE PETRYJA
PETRY ČESTITA DAN ŽUPANIJE
KOALICIJA HDZ-A I HSS-A
ŽUPANIJA JE SUSTAVNO ZAPOSTAVLJANA
JASNA PORUKA KUSTIĆA I PETRYJA
NASTAVITI KVALITETNU SURADNJU
ALKARSKI VOJVODA PODRŽAVA PETRYJA
PONOSNI NA REZULTATE
ISPRAĆAJ VOJNIKA U OPERACIJU KFOR
ZAHVALA SUGRAĐANIMA
ZAHVALA PETRYJA
ZAHVALA BIRAČIMA
Rezultati glasanja
VELIK INTERES GRAĐANA
GOSPIĆANI PODRŽAVAJU HDZ
HDZ ĆE BITI POBJEDNIK IZBORA
PODRŠKA KANDIDATIMA
ODLAGALIŠTE JE UZNEMIRILO POLITIČARE
MOJA VIZIJA GOSPIĆA
PODRŠKA KANDIDATIMA ZA ŽUPANIJU
MINISTRI U GOSPIĆU
PETRY U STAJNICI I LUKOVU ŠUGARJU
PRIJAVA POLICIJI
POSJET NOVALJI I KARLOBAGU
POTPORA POTPREDSJEDNIKA BUTKOVIĆA
Potpora Ivana Jurkovića
POSJET RIBNIKU
TOMISLAV UŽAREVIĆ PREDSTAVIO PROGRAM
POSJET ŽABICI
ERNESTA PETRYJA
BIVŠEG ŽUPANA MILANA JURKOVIĆA
MINISTRICA KULTURE S KANDIDATIMA HDZ-A
SVIJETU JE PODARIO BUDUĆNOST
PRONAĐENA OPASNA SREDSTVA U ŠUMI I TRAVI
HDZ PREDAO LISTE
HDZ PREDAO LISTE
HDZ PREDAO LISTE
HDZ PREDAO LISTE
HDZ PREDAO LISTU
HDZ PREDAO LISTU
STARČEVIĆEVE LISTE ZA GOSPIĆ I ŽUPANIJU
LiPO PREDALO LISTE
HDZ PREDAO LISTE
HDZ PREDAO LISTE
HDZ-A, HSS-A, HSU-A I HBS-A
OBJAVLJENA LISTA ZA SENJ
ZA ZAMJENICU ŽUPANA JASNA OREŠKOVIĆ-BRKLJAČIĆ
SITNO, ZA IZBORE BITNO
DRŽAVNI TAJNIK HANŽEK POSJETIO LIČKI OSIK I GOSPIĆ
LOKALNI MEDIJI GRAĐANIMA, NE ŠERIFIMA
ZADOVOLJSTVO KAMPANJOM
PETRY I STILINOVIĆ U KLANCU
PRIKUPLJANJE POTPISA
MILINOVIĆ I MANJEROVIĆ
KANDIDAT ZA NAČELNIKA PONOVO ZLATKO FUMIĆ

Pravobranitelj za osobe s invaliditetom

OD DANAS UREDI I U RIJECI

Riječki ured je nadležan i za Ličko-senjsku županiju.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. srpnja 2021. u 12 sati

GOSPIĆ - Iz ureda pravobraniteljice za osobe za invaliditetom Anke Slošnjak dobili smo priopćenje da Područni ured institucije Pravobranitelja za osobe s invaliditetom u Rijeci danas započinje i službeno s radom.

Zbog trenutne epidemiološke situacije svečanost otvorenja i predstavljanja Područnog ureda Rijeka odgođena je i planirana za rujan. Osobe s invaliditetom mogu se javiti za sastanak savjetnici pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u Područnom uredu Rijeka, gospođi Tei Rubeša, mag. iur., svakog radnog dana u vremenu od 8:00 do 16:00 sati na adresi Ulica Nikole Cara br. 1 u Rijeci. Isto tako može nas se kontaktirati na broj telefona: 051/643 200, faks: 01/6177-901 kao i na mail adresu: tajnistvo-rijeka@posi.hr

Nezadovoljstvo osoba s invaliditetom zbog slabe dostupnosti usluga i nedovoljne informiranosti o pravima i mogućnostima te načinima njihova ostvarivanja u dijelovima Republike Hrvatske udaljenima od Zagreba pokrenulo je već ranije inicijative da se osnivanjem područnih ureda institucija Pravobranitelja približi osobama s invaliditetom u svim područjima Republike Hrvatske. Time bi se poticao ravnomjeran razvoj resursa koji doprinose većoj uključenosti, sigurnosti i izjednačavanju zaštite prava osoba s invaliditetom neovisno o tome gdje žive.

Područni ured Pravobranitelja za osobe s invaliditetom Rijeka svojim će radom pokrivati područja Primorsko-goranske, Istarske, Ličko-senjske i Karlovačke županije, na kojem živi više od 55.000 osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju.

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine ustupilo je za potrebe rada područnog ureda odgovarajući pristupačan prostor u Rijeci na adresi Ulica Nikole Cara br. 1. Za obnovu, uređenje i opremanje tog prostora sredstva su bila osigurana u Državnom proračunu Republike Hrvatske. Trenutno je zaposlena jedna savjetnica pravobraniteljice, a upravo je u tijeku postupak zapošljavanja jednog stručnog suradnika/suradnice.

Od ukupnog broja obraćanja građana pravobraniteljici za osobe s invaliditetom područja pritužbi građana iz Primorsko-goranske, Istarske, Ličko-senjske i Karlovačke županije ne razlikuju se od onih u drugim dijelovima Hrvatske pa su i u ovim županijama najčešće pritužbe osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju iz područja obrazovanja, pristupačnosti, zapošljavanja, socijalne skrbi, suzbijanja nasilja, te traženje podrške prilikom prijave projekata.

Proteklih 13 godina rada Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom obilježila je intenzivna suradnja s udrugama osoba s invaliditetom i djece s teškoćama i s područja Kvarnerskog primorja, Istre, Gorskog kotara i Like. Vjerujemo kako će otvaranje Područnog ureda osobama s invaliditetom s područja ove četiri županije približiti instituciju Pravobranitelja za osobe s invaliditetom, doprinijeti njihovoj informiranosti o pravima i osnažiti ih u njihovoj borbi za unaprjeđivanje položaja i većoj uključenosti u život zajednice.

Kontakt podaci za informacije:
- Tea Rubeša, savjetnica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u Područnom uredu
Rijeka, 051/643 200, tajnistvo-rijeka@posi.hr
- Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, 099/44 222 03, ured@posi.hr

Plitvička konferencija o

ULOZI ŽENA U BUDUĆNOSTI

Sudionici plitvičke konferencije o ženama u budućnosti Europe
Sudionici plitvičke konferencije o ženama u budućnosti Europe
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. srpnja 2021. u 13.45 sati

PLITVICE - Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak organizirala je konferenciju o ulozi žena u kreiranju Europe budućnosti. Održane su dvije panel rasprave uz sudjelovanje ministrica Nikoline Brnjac, Nine Obuljen-Koržinek, Nataše Tramišak i Marije Vučković, te premijera Andreja Plenkovića. Ernesta Petryja, ličko-senjski župana i Marijana Kustića, predsjednika Županijske skupštine.

Cilj konferencije je dati doprinos promjenama u političkim i društvenim procesima te iznesena stajališta, ideje i prijedloge implementirati u europske politike. Zaključci konferencije na Plitvičkim jezerima bit će uneseni na višejezičnu digitalnu platformu Europske komisije futureu.europa.eu kao izravan doprinos raspravama u okviru Konferencije o budućnosti Europe. LN)

LiPO

NAJJAČA STRANKA U ŽUPANIJSKOJ SKUPŠTINI

Održana je zajednička sjednica Predsjedništva i Glavnog odbora LiPO.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. lipnja 2021. u 10 sati

GOSPIĆ - Jučer je održano sjednica Predsjedništva i Glavnog odbora stranke LiPO.
- Zahvaljujem se na odzivu. Uz 30 novih članova nakon lokalnih izbora najbolji je odgovor onima koji su priželjkivali raspad nove političke opcije, odnosno regionalne stranke LiPO. - rekao je njen predsjednik Darko Milinović.

Analizirani su rezultati izbora i konstatirano je da je stranka LiPO druga po snazi politička opcija u Ličko-senjskoj županiji, s obzirom da je u drugom krugu, za stranku LiPO i Darka Milinovića glasovalo gotovo 10.500 glasača. Budući HDZ u gradovima, općinama i županiji ima 53 vijećnika, a stranka LiPO 43, jasno je LiPO po snazi druga politička opcija. Milinović je naglasio da su pojedinačno najjača stranka u Županijskoj skupštini s devet mandata, HDZ ima šest, HSP pet, HSS dva, HSU, Bunjevačka stranka i SDSS po jednog.

Donesena je odluka da će stranka LiPO na županijskoj razini biti vrlo oštra ali i konstruktivna oporba. Obzirom da je "Hdz sa koalicijskim partnerima već objavio da je formirao većinu sa Danijelom Tušakom , Hsp-om i Sdss-om, stranka LiPO je donesla" odluke da će
podržati prijedloge, "ukoliko se Danijel Tušak ,Hsp i Sdss izjasne da zajedno sa
Hdz -om i koalicijskim partnerima čine vladajuću većinu u Županijskoj skupštini".

Nadalje kaže se u današnjem priopćenju koje potpisuje glavni tajnik Alen Zorić:
- Ukoliko ne bude vrlo jasno definirano tko čini vladajuću većinu u Županijskoj skupštini stranka LiPO biti će suzdržana kod svih prijedloga, jer smatramo da glasači vrlo jasno moraju znati tko čini vladajuću koaliciju.
- Povjerenstva stranke LiPO na općinskim i gradskim razinama odlučiti će o političkom
djelovanju na razini općinskih i gradskih vijeća .
- Stranka LiPO započeti će pripreme za parlamentarne izbore na razini 9 izborne jedinice i na kraju Unutarstranački izbori na razinama općina i gradova održati će se do kraja godine. (LN)

Komentar čitatelja

UPRAVLJANJE TREBA PREPUSTITI MLADIMA

Pogled na Murkovićev mlin koji se počeo urušavati u središtu Gospića
Pogled na Murkovićev mlin koji se počeo urušavati u središtu Gospića
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. LIPNJA 2021. U 17.45 SATI

Piše: Ivan Vukić

GOSPIĆ - U "hrvatskome domoljubnom orkestru" ima izvrsnih solista, ali je sastav "hrvatskoga domoljubnog orkestra " neuglazbljen, svatko svira na svoj način. Pojedinci i male skupine, koliko god u pozitivnom smislu bili izuzetni, u mnoštvenom su maloga učinka. Snaga naroda je u zajedništvu iz kojega proizlazi pravda i vlast što je još u starom Rimu prepoznato i promicano simbolom Fascio (svežanj, snop pruća sa sjekirom).

Kako to postići? Samo upornim, ustrajnim i strpljivim radom, ne žuriti se, nepromišljeno kročiti prečacima k cilju, pa pri tome zalutati i najčešće umjesto približavanja cilju vraćati se k ishodištu, nažalost, to kod nas Hrvata traje već stoljećima. Pred godinu, dvije, izišle su dvije knjige dva različita autora Leksikon istaknutih i zaslužnih Gospićana. Kada sam ih čitao ostao sam zapanjen i posramljen, zapanjen pred brojnošću tih izuzetnika, a posramljen zbog mojega neznanja. Nije mi bilo poznato da oko 80 posto tih hrvatskih velikana potječe iz Gospića i Like, a što je još gore za mnoge nisam ni znao da su postojali.

Zašto? Namjerno se potiskuju domoljubne vrednote kako u školi tako i u javnom informativnom prostoru. Prolazimo kroz razdoblje slično onome pred propast staroga Rima, kada su prostitutke bile viđene ugledne dame, a razvrat i hedonističko iživljavanje način življenja. Namjerno se rastače tradicionalni kršćanski način života primjeren hrvatskom narodnom biću koji je stvaran, njegovan i čuvan stoljećima.

Mi Hrvati možemo se ponosno dičiti svojim domoljubljem ali, nažalost, ne i državotvornošću. Što je tome razlog? Manjka nam skromnost i poniznost, ističemo svoje samoljubivo ja i mi, zaboravljamo Boga, a On nas je obdario talentima kojima se samodopadno razmećemo. Domoljublje je emotivni osjećaj koji nas prožima ma gdje god bili, a državotvornost je težnja i obveza pojedinca i naroda u stvaranju, izgradnji i čuvanju svoje države, koju možemo ostvariti samo kada živimo u njoj.

U duši me zaboli kada čujem da netko psuje i proklinje Hrvatsku, mnogi Hrvati je olako napuštaju i zaboravljaju, a tako puno žrtava je položeno za njezino uskrsnuće. Kako su malodušni Hrvati slijepi, strana država uzet će im sve, uzet će im i dušu, novu domovinu nikada neće prigrliti kao ni ona njih, a svoju će izgubiti. Domovinu, kao majku treba voljeti i braniti, a ona će ljubav ljubavlju vratiti, životom u njoj primjerenim hrvatskome narodnom biću!!

Susretao sam se s iseljenim Hrvatima, kao djeca su se razmetali svojim dolarima, funtama i eurima, svojim drvenim kućama lijepe arhitekture, koje su za naše pojmove lijepe barake, a koje za normalni život u njima 24 sata šest mjeseci treba grijati, a šest rashlađivati. Iza maske prividnoga gospodarskoga uspjeha skrivala se ranjena duša, čežnja za izgubljenom domovinom Hrvatskom, sram i grižnja savjesti što su je nepromišljeno napustili.

Eto, i Gospićani su se očitovali o svojoj državotvornosti, u razdoblju koje dolazi uvjerit ćemo se jesmo li opet obmanuti, hoće li Gospićani nastaviti "torbariti" na Zapad ili će uzeti stvar u svoje ruke, te prosvjedima i peticijama prisiliti vlastodršce da rade za opće dobro ili da zbog nesposobnosti odstupe. Hrvatska je blagoslovljena zemlja, uz malo reda i uloženoga truda može se u njoj živjeti bolje od bilo koje zemlje na Zapadu.

Na mladima je budućnost, mlade treba u sve uključiti, prepustiti im i upravljanje državom, u njima je stvaralačka snaga i želja za dokazivanjem, a stariji naraštaji ispranih mozgova nisu za promjene, izgubili su strast za dokazivanjem i stvaralaštvom, ne mogu se osloboditi od nametnutoga neprirodnog jugoslavenstva, komunističke partije i radničkoga samoupravljanja, u kojem su radnici crnčili, a povlaštena komunistička kasta parazitski živjela.

Obespravljenu hrvatsku mladež vlastodršci su perfidno utjerali u kafiće, pa tvrde da su nesposobni i neradnici. Nužne su promjene, u prvom koraku, prije svega, mlade treba izvući iz kafića i prepustiti im upravljanje u svim prostranstvima života u Hrvatskoj, a "starima" ispranih mozgova prepustiti kafiće, vjerujem da će se u njima izvrsno snaći.

Među mlade se ne može svrstati platforma Možemo, njeni pripadnici su godinama dobro pripremani i ustrojeni jurišnici, koji iza svoje zavodljive lijevo zelene i liberalne maske skrivaju prijetvorno lice propalih i lijevo liberalnih svjetonazora svih boja.

Obavijest iz MORH-a

Hodnja duga 88 kilometara

Možda će biti usporen promet na Ličkoj magistrali.

Start je bio jutros pod Udbinom na Krbavskom polju/Foto MORH
Start je bio jutros pod Udbinom na Krbavskom polju/Foto MORH
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. lipnja 2021. u 12.30 sati, dopuna u 14.30 sati

GOSPIĆ - Danas smo od MORH-a dobili priopćenje da pripadnici Hrvatske vojske, polaznici 2. naraštaja obuke Središta za razvoj vođa "Marko Babić" provode završnu hodnju od Udbine do Knina od utorka, 1. lipnja do srijede, 2. lipnja 2021. Naime, hodnja predstavlja vrhunac njihove zahtjevne šestotjedne obuke na trasi dugoj 88 kilometara.
Ovim putem obavještavamo javnost kako će se hodna kolona u utorak, 1. lipnja 2021. kretati državnom centom D1 na sljedećim dionicama: Udbina-Ondić od 6.20 do 9.00 sati, Gračac-Otrić od 14.45 do 20.30 sati i u srijedu, 2. lipnja, Stara straža-Knin od 13.30 do 15.00 sati.
Slijedom navedenog, na pojedinim dionicama državne ceste D1 moguća je sporija vožnja stoga građane ljubazno molimo za razumijevanje.

Jutros u 05.00 sati ispred multifunkcionalnog tornja u Središtu za razvoj vođa "Marko Babić" u Udbini polaznici 2. naraštaja obuke za razvoj vođa krenuli su na završnu 34-satnu hodnju od Udbine do Knina. Ova hodnja duga 88 kilometara završna je faza njihove šestotjedne obuke pod motom "Znoj štedi krv", a završava usponom na kninsku tvrđavu, gdje će polaznicima biti uručene značke.
Prva dionica trase završila je usponom po križnom putu do Crkve hrvatskih mučenika u Udbini. Udijelivši im blagoslov, velečasni Josip Šimatović pozvao je novi naraštaj vođa da slijede ideal vojničke časti i motivirao ih riječima da će onaj koji dobro sluša dobro i zapovijedati. Tradicionalno su im darovane krunice kao simbol vjere i ljubavi prema domovini, po uzoru na hrvatske branitelje koji su ih imali uza sebe tijekom Domovinskog rata.
Današnja dionica duga 56 kilometara završit će taborovanjem.

(Ln)

Nakon pobjede na izborima

PETRYJEVA ZAHVALA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
31. svibnja 2021. u 19.30 sati

GOSPIĆ - Večeras smo od novoizabranog ličko-senjskog župana Ernesta Petryja, dobili pismo zahvale biračima:

-P rije svega želim Vam se od srca zahvaliti na snažnoj i brojnoj podršci
te na izboru za novog ličko-senjskog župana. Ovim putem želim jasno
poručiti kako ću posao župana obavljati odgovorno, odvažno, pošteno i na
dobrobit svakog stanovnika naše županije.
Pred nama je puno posla. Potrebne su nam značajne i dubinske promjene u
vođenju Županije. Tim kojemu ću biti na čelu naredne četiri godine
spreman je i sposoban učiniti upravo to: pokrenuti pozitivne promjene,
pokrenuti projekte kojima ćemo zadržati mlade i otvoriti nova radna
mjesta, otvoriti Županiju svim građanima, postati najbolji mogući
partner Vladi Republike Hrvatske te okupiti sve ljude dobrih i
plemenitih ideja kako bismo zajedno radili na razvoju našeg kraja.
Ovo je pobjeda ispravnih politika, pobjeda politike ujedinjenja,
zajedništva, pozitivnih promjena i tima koji je te promjene najavio. S
posebnim zadovoljstvom mogu istaknuti i to kako je HDZ još jednom
potvrdio kako je najjača politička snaga u Ličko-senjskoj županiji. Ovi
izbori pokazali su kako su naši birači okrenuti budućnosti, te kako su
naši sugrađani rekli jasno "NE!" dosadašnjoj politici, načinu
upravljanja i lažima s kojima smo se suočavali tijekom predizborne
kampanje.
Jasno želim poručiti i to da ćemo već od sutra krenuti s radom na
boljitku našeg kraja, te da ću kao župan aktivno surađivati sa
Županijskom skupštinom u kojoj će, uvjeren sam, većinu činiti HDZ s
partnerima. Upravo takva stabilna vlast na županijskoj razini omogućit
će nam preduvjete za potrebne promjene te brzo pokretanje ključnih
projekata.
Još jednom i ovim putem želim pozvati sve građane na suradnju,
konstruktivne rasprave i prijedloge. Zahvaljujem i svima onima koji su
jučer - simbolično upravo na Dan državnosti izašli na birališta i dali
svoj glas ispunivši građansku dužnost. Želim zahvaliti i svim
volonterima, svim članovima HDZ-a, mojem timu i koalicijskim partnerima
na svesrdnoj podršci. Čestitam i svim novoizabranim gradonačelnicima,
načelnicima, članovima Županijske skupštine te predstavnicima gradskih i
općinskih tijela. U meni i HDZ-u svi oni imat će iskrenog partnera,
kvalitetnog suradnika i konstruktivnu podršku kako bismo zajedno
razvijali naš kraj.
Ličko-senjska županija od danas okreće novu stranicu, a uvjeren sam kako
ćemo zajedno učiniti naš kraj boljim za život svakom pojedincu, oživjeti
potencijale koje naša županija ima te biti nositelji pozitivnih
promjena. (Ln)

LiPO ČESTITA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
31. svibnja 2021. u 16 sati

GOSPIĆ - Od Darka Milinović, predsjednika LiPO dobili smo priopćenje:
- Čestitam svim pobjednicima. LiPO nastavlja svoje političko djelovanje. Petry ne bi pobijedio bez Starčevića, Tušaka i Pupovca koji se maksimalno uključio. LiPO je išlo samostalno i na to smo ponosni.
Prije svega želim čestitati svim građanima Ličko-senjske županije. Još jednom smo pokazali kako se poštuje domovina iz razloga što smo županija s najvećim postotkom izlaznosti i upravo je to izraz poštovanja prema domovini. Naravno upućujem čestitke HDZ-u, koalicijskim partnerima i Ernestu Petryu na pobjedi. Svaka pobjeda pa tako i ova je zaslužena. U drugom krugu priključili su im se Karlo Starčević (koji se pridružio slavlju u izbornom stožeru HDZ-a), Danijel Tušak i Milorad Pupovac. Milorad Pupovac je u zadnjih tjedan dana ordinirao u ovoj županiji i poticao SDSS da daju glas kandidatu HDZ-a. To se zna, a dokaz je da sam ja u prvom krugu u Vrhovinama imao oko 100 glasova prednosti u odnosu na Ernesta Petrya, a u drugom krugu je on pobijedio sa 100 glasova prednosti i vrlo lako se iščitava ruka Milorada Pupovca. Isto je tako bilo i u općini Plitvička Jezera. Samo upućujem na činjenice i čestitam Ernestu Petryu. Gotovo 10.500 birača stalo je iza stranke LiPO. Ono što sam obećao tim ljudima, nikada vas neću izdati i iznevjeriti. Najjača smo politička stranka u županijskoj skupštini s 9 mandata, HDZ 6, HSS 2, BS 1, HSU 1, HSP 5, DP 1, SDP 1 i SDS 1. Pomirenje, a ne znam koga bi to mirio Ernest Petry najavio je smjenama u upravnim vijećima i ostalim institucijama. Stranka LiPO i ja biti ćemo glasnogovornici koji će upućivati na takva "pomirenja". Još jednom čestitam svima koji su pobijedili, nazvao sam i Ernesta Petrya koji se nije javio, a s ostalima sam se čuo. To dolikuje civiliziranom ponašanju. Naša politička stranka ide dalje, još odlučnija i čvršća. (Ln)

Lokalni izbori u Gospiću

STARČEVIĆU JOŠ JEDAN MANDAT

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
31. svibnja 2021. u 9.15 sati

GOSPIĆ - Na jučerašnjem glasovanju u drugom krugu izbora za gradonačelnika Gospića od 10.759 birača izašla su 6763 ili 62,86 posto i. Kandidat HSP-a i dosadašnji gradonačelnik Karlo Starčević dobio je 4494 glasa, a kandidat HDZ-a i koalicije Mario Stilinović 2000 glasova. (Ln)

Neslužbeni rezultati DIP-a

PETRY NOVI LIČKI ŽUPAN

Petry stiže s obitelji na današnje glasovanje u Gospiću
Petry stiže s obitelji na današnje glasovanje u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. svibnja 2021. u 20. 45 sati, dopuna u 22.15 sati

GOSPIĆ - Po svemu sudeći prognoze Ernesta Petryja, kandidata HDZ-a i koalicije, da će na Dan državnosti postati ličko-senjski župan realizirane su. Prema neslužbenim podacima Državnog izbornog povjerenja u drugom krugu glasovanja do 20.30 sati Petry je dobio 7.305 glasova, a stari župan Milinović 6.054 od obrađenih 81,90 posto biračkih mjesta.
Pola sata kasnije kada je bilo obrađeno 93,10 posto biračkih mjesta Petry je imao 8,820 gklasova a Milinović 7.509

U 22 sata DIP je obradio sva glasčka mjesta i Petry je dobio 12.094 glasa, a Milinović 10.137 glasova. (Ln)

Drugi krug lokalnih izbora

PETRY SIGURAN U POBJEDU

Obitelj Petryi na biračkom mjestu u Gospiću/Snimio Marko ČULJAT
Obitelj Petryi na biračkom mjestu u Gospiću/Snimio Marko ČULJAT
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. svibnja 2021.u 12.30 sati, dopuna u 16 sati

GOSPIĆ - U našu redakciju jučer je jedino stigla službena obavijest Izbornog stožera o današnjem terminu glasanja Ernesta Petryja, kandidata HDZ-a i koalicije, za ličko-senjskog župana u današnjem drugom krugu glasanja za jednog od 14 hrvatskih župana. Nešto prije javljenog termina na glasačko mjesto u Kaniškoj ulici Petry je stigao s obitelji, a nakon glasanja dao je kratku izjavu nekolicini novinara.

- Od danas ću biti župan u Ličko-senjskoj županiji. Kad preuzmem dužnost najprije ću snimiti situaciju i raspored zaposlenika, a nakon toga ćemo početi s radom. Prvenstveno u Ličko-senjskoj županiji je potrebno pomirenje i rad na povlačenju europskih sredstava u suradnji s Vladom RH koja nije bila odgovarajuća. - izjavio je Petry, dodajući da svim građanima Republike Hrvatske čestitao Dan državnosti. (MaČ)

U Ličko-senjskoj županiji na listama su 42.104 birača. Prije podne na birališta je izašlo njih 8.948 ili 21,25 posto. Najbolji odziv je bio u Novalji, čak31,75 posto, a u Gospiću - 25,66 posto.

Na biračka mjesta u Ličko-senjskoj županiji do 16.30 sati izašla su 18.62 birača što je 44,03 posto od upisanih. U Gospiću je na glasanje izašlo51,05 posto, a u Novalji još više - 59,84 posto. Izlaznost za RH je 19,18 posto.

Danijel Tušak:

PODRŠKA STARČEVIĆU I BUKOVCU

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. svibnja 2021. u 16.45 sati

GOSPIĆ - S najmanje tjedan dana zakašnjenja dobili smo priopćenje Danijela Tušana, nezavisnog kandidata za ličko-senjskoj župana koji je otpao u prvom krugu:

- U Gradu Gospiću u nedjelju će se sučeliti predstavnici liste Budi svoj, nasuprot kojeg stoji HDZ. Moja puna podrška, naravno, ide Karlu Starčeviću i Kristini Prša koji su ostvarili izvrstan rezultat u prvom krugu i koji su u protekle četiri godine u Gospić donijeli velike pozitivne promjene. Čvrsto sam uvjeren da su se tek sada stvorili preduvjeti u kojima će se moći vidjeti puni plodovi njihova rada, jer jedan mandat nije dovoljan da se ukloni sve ono loše što se radilo zadnjih dvadeset godina.

Isto tako, uvjeren sam da će se promjena koja se dogodila u Gospiću, baš u ovim izborima dogoditi i u Otočcu. Otočac ima povijesnu priliku izabrati mladog kandidata Goran Bukovaca, koji predstavlja budućnost ovog grada. Goran ima moju potpunu podršku i vjerujem da će građani Otočca prepoznati promjene koje im on nudi te da isto tako neće povjerovati na podmetanja koja mu se rade proteklih tjedana.

Građanke i građani,
ne trebamo zazirati od promjena. Ljudi koji su dugo u poziciji moći više nemaju niti žara niti vizije za napredak koji je neophodan. Takvima su u fokusu sasvim drugi prioriteti koji su u službi njih i malog broja odabranih, a ne u službi naroda.

I za kraj, želim se osvrnuti i na izbore u Ličko-senjskoj županiji, odnosno na bitku u kojoj sam i sam do nedavno sudjelovao. Mnogi me s razlogom pitaju kome dajem potporu, jer u mojim biračima vide one koji će ovaj puta presuditi. Birači koji su glasali za mene nisu birači dviju opcija koje su trenutno suprotstavljene. Ljudi koji su dali glas meni i našoj listi za Skupštinu, učinili su to baš iz tog razloga da ovakve političke igre postanu povijest. Stoga ovim putem poručujem ljudima koji su mi dali glas da odluče isključivo svojom glavom, da ne nasjednu na lažna obećanja koja proteklih dana postaju nepodnošljiva i da glas daju kandidatu za kojeg smatraju da će biti uključiv, a ne raditi daljnje podjele. To je sve što mogu poručiti u nadi da će sve ove promjene zajedno donijeti dobro Ličko-senjskoj županiji i svim njenim stanovnicima. (Ln)

Zadnji dan izborne kampanje

PODRŠKA SUGRAĐANA KANDIDATIMA HDZ-A

Skup podrške na gospićkoj placi
Skup podrške na gospićkoj placi
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. svibnja 2021. u 16.30 sati

GOSPIĆ - Na gradskoj placi upriličeno je druženje na štandu Hrvatske demokratske zajednice s kandidatima za župana Ličko-senjske županije Ernestom Petryjem i kandidatom za gradonačelnika Grada Gospića Marijem Stilinovićem kao i članovima GO HDZ-a, predsjednicima gradskih i općinskih odbora HDZ-a te predsjednikom ŽO HDZ-a Ličko-senjske županije Marijanom Kustićem.

Mnoštvo ljudi koji su danas prilazili štandu i kandidatima svakako su jamac pobjedničkog izbornog rezultata jer današnja atmosfera i emocija među ljudima jamac su nedjeljne pobjede. Posebnu pozornost danas su plijenili i visoki stranački gosti, vjerni prijatelji Like i Gospića. Doajen HDZ-a Vladimir Šeks poručio je kako je u Gospić došao podržati Petryja jer je on jedini, pravi izbor za župana ove prelijepe županije. Spomenuo je blisku prijateljsku vezu s obitelji Petry, još od vremena kada se stvarala hrvatska država.
Zdravka Bušić, potpredsjednica HDZ-a i zamjenica ministra vanjskih poslova kao i zastupnik u Saboru RH Davor-Ivo Stier istaknuli su zajedništvo kao bitan čimbenik za snažnu pobjedu kandidata HDZ-a. Naglasili su kako je sada bitan trenutak da ljudi prepoznaju snagu kandidata koji jamči sigurnost i razvojnu budućnost.
Mario Kapulica, predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a dr. Franjo Tuđman, saborski zastupnik i savjetnik premijera Andreja Plenkovića siguran je u Petryjevu pobjedu.
- Snagom s obje strane Velebita Ličko-senjska županija će u nedjelju navečer okrenuti novu stranicu u političkom i svakom drugom bitnom smjeru. - rekao je Kapulica.
Ernest Petry zahvalio je od srca svim žiteljima Ličko-senjske županije na nesebičnoj i svesrdnoj podršci, pozvao ih da u što većem broju izađu na izbore, naglasivši kako će od nedjelje biti mir i stabilnost u županiji, nestat će podjele i strah, kao i da uz pomoć Vlade RH želi graditi bolju, sretniju i uspješniju Ličko-senjsku županiju. (Ln)

Dan državnosti u Gospiću

POČAST POGINULIM ZA DOMOVINU

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. svibnja 2021. u 13.40 sati

GOSPIĆ - Povodom Dana državnosti koji padu u nedjelju, kada je i drugi krug lokalnih izbora, danas prije podne lokalni čelnici odali su počast poginulima za domovinu.
Na spomenik poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata na Trgu Alojzija Stepinca vijence su položili i svijeće zapalili gradonačelnik Karlo Starčević, zamjenici gradonačelnika Kristina Prša i Ivica Tomljenović, župan Darko Milinović, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade Bojne "Vukovi", bojnik Antonio Tokić, načelnik Policijske postaje Gospić, Jadran Došen, te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Voditelj Puhačkog orkestra grada Gospića Milan Ostović odsvirao je mirozov, a riječi molitve za poginule hrvatske branitelje, civilne žrtve rata i za domovinu predvodio je gospićki župnik velečasni Mario Vazgeč. (GG)

U susret drugom krugu lokalnih izbora

BRANITELJI PODRŽAVAJU PETRYJA

Branitelji su prošetali gospićkim ulicama
Branitelji su prošetali gospićkim ulicama
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. svibnja 2021. u 9 sati

GOSPIĆ - U popodnevnim satima na središnjem gradskom Trgu Stjepana Radića okupilo
se mnoštvo dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata s područja Gospića
kako bi dali podršku kandidatu za župana Ličko-senjske županije Ernestu
Petryju.

Potporu Petryju dao je i general Miljenko Filipović - jedan od prvih
zapovjednika specijalnih postrojbi Hrvatske vojske i zapovjednik Bojne
Zrinski. General Filipović je nakon preustroja Oružanih snaga 1994.
godine imenovan zapovjednikom novoustrojenog 1. hrvatskog gardijskog
zdruga, najelitnije postrojbe Hrvatske vojske popularno zvanih
"Tuđmanovi pretorijanaci".
Filipović je vojnu karijeru započeo u Legiji stranaca u Francuskoj kao
pripadnik 2. padobranske pukovnije, a danas je predsjednik Zajednice
branitelja HDZ-a koja s ponosom nosi ime ratnog ministra obrane Gojka
Šuška. U rujnu 1991. sudjelovao u vojnim operacijama na području
Gospića, osvajanju vojarne u Kaniži, sprječavanju tenkovskog prodora.

ZAJEDNIŠTVO RATNIH PRIJATELJA

Među mnoštvom dragovoljaca i branitelja druženju sa svojim ratnim
prijateljima i Ernestom Petryjem nazočio je i ratni zapovjednik 9.
Gardijske brigade "Vukovi" general Mirko Norac. Bili su tu i pukovnik
Milan Kosović, bojnik Ivan Jurković - Šareni te mnogi drugi. Sve njih je
u parku Kolakovac u ime domaćina pozdravio jedan od ratnih zapovjednika
obrane Gospića i 118. brigade HV-a Pajo Brkljačić koji je danas
predsjednik Zajednice branitelja "Gojko Šušak" Ličko-senjske županije.
Brkljačić se zahvalio svim ratnim prijateljima koji su došli podržati
kandidate HDZ-a Petryja i Stilinovića zahvalivši se Miljenku Filipoviću
što je danas s Gospićanima, upravo kao i 1991. godine kada je Gospić bio
na prekretnici Domovinskog rata.

SLOŽNO PODRŽIMO PETRYJA!

Predsjednik Zajednice branitelja HDZ-a "Gojko Šušak" general Miljenko
Filipović istaknuo je da čvrsto podržava Ernesta Petryja, u izboru za
župana Ličko-senjske županije, pri čemu je burno pozdravljen od svih
nazočnih.
Govoreći svojim prijateljima i suborcima general Filipović je naglasio:
"Drago mi je što sam danas opet s vama! Ovdje sam da bih podržao naše
kandidate Petryja i Stilinovića na nedjeljnim izborima za župana i
gradonačelnika Gospića. Prijatelji moji, da nije bilo vas danas ne bi
bilo ni Gospića ni Hrvatske. Zajedno smo obranili Gospić i spriječili
četnike da se spuste do našeg Jadrana. Gospić i Ličko-senjska županija
dali su jednu od najvećih žrtava u Domovinskom ratu. Zato i u nedjelju
budimo složni kao u ratu, izađimo i podržimo Petryja i ostale naše
kandidate!"

POZIV NA UKLJUČIVANJE U PROMJENE

Predsjednik Marijan Kustić kratko se obratio nazočnima, pozdravio sve
okupljene u ime HDZ-a LSŽ te istaknuo kako nema nikakve dvojbe tko će u
nedjelju pobijediti nakon što vidi zajedništvo i potporu ljudi koji su
stvarali domovinu Hrvatsku.
"Od prvog trenutka sam vjerovao da će naš kandidat Ernest okupiti oko
sebe ljude, prekinuti nered koji traje već četiri godine i povesti
naprijed ovu županiju. Uvjeren sam da će naši kandidati polučiti veliku
pobjedu!", rekao je Kustić i pozvao nazočne da pomognu u uvođenju
potrebnih promjena u županiji koju su obranili.

PETRY: 30 SVIBANJ BITI ĆE DAN POBJEDE ONIH KOJI SE BORE ZA INTERESE
NAŠIH LJUDI!

Kandidat za gradonačelnika Gospića Mario Stilinović zahvalio je svima na
potpori istaknuvši da je kucnuo trenutak za vraćanje stranke koja je
bila ključna u stvaranju države na mjesto koje zaslužuje, posebice u
herojskom Gospiću i u srcima njegovih stanovnika.

Kandidat za župana Ličko-senjske županije Ernest Petry uz pozdravne
riječi zahvalio je ponosnim braniteljima na snažnoj potpori, te najavio
dobru i uspješnu suradnju s braniteljima kao budući župan.
"Ponosan sam što ste došli ovdje dati mi potporu u izborima za župana.
Od nedjelje, kada budem izabran za župana, budite uvjereni da ću
dostojno zastupati interese svih stanovništva Ličko-senjske županije.
Nedjelja 30. svibnja je naš dan! To je dan naše državnosti i dan pobjede
onih koji se bore za interese i napredak naših ljudi. Tog ćemo se dana
oduprijeti diktatima i zastrašivanjima naših ljudi kojima svjedočimo
proteklih dana, mjeseci i godina te konačno započeti s poslom u interesu
svih stanovnika županije. Samo tako ćemo imati pošten Gospić i
Ličko-senjsku županiju.
Hvala vam dragi prijatelji!" - istaknuo je Ernest Petry.

SDP DONJI LAPAC

POSJET IVE JOSIPOVIĆA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. svibnja 2021. u 8.30 sati

DONJI LAPAC - Jučer su Ivo Josipović, bivši predsjednik Republike Hrvatske i Tomislav Zrinski, predsjednik Županijskog SDP posjetili Donji Lapac te došli dati potporu SDP-ovom kandidatu za načelnika Daci Vlatkoviću.

Josipović je istaknuo važnost izlaska na izbore kao i pobjedu SDP-ovog kandidata za kojeg zna da u ide po mandat politikom čistih ruku.

Zrinski je istaknuo da se na ovim izborima u nedjelju bira između nemorala, sumnjivih radnji koji graniče s mogućim kaznenim djelima i to sve u liku i djelu dosadašnjeg SDSS ovog načelnika Ilije Obradovića. S druge strane moralnost i poštenje građani imaju prilike birati u SDP-ovom kandidatu Daci Vlatkoviću, diplomiranom inženjeru elektrotehnike. Pozvao je građane da izaberu promjene i glasaju za Dacu Vlatkovića, a poručio je svima koji su ga podržali za župana u prvom krugu da izađu na izbore za župana u što većem broju i izaberu po njima boljeg kandidata. (Ln)

HDZ DONJI LAPAC

PODRŠKA PETRYJA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. svibnja 2021. u 8 sati

DONJI LAPAC - Jučer su Marijan Kustić, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a i Ernest Letry, kandidat za župana Ličko-senjske županije posjetili Donji Lapac. Dočekali su ih članovi OO HDZ-a Donji Lapac predvođeni Mirom Tomićem, predsjednikom OO HDZ-a koji je 16. svibnja ponovno izabran za zamjenika načelnika općine istakavši da čvrsto podržavaju Petryjevu kandidaturu.

Petry je u zahvalio na podršci, čestitao je Tomiću na reizboru za zamjenika načelnika općine te najavio da će nakon što bude izabran za župana Općina Donji Lapac imati puno bolju suradnju sa Županijom nego prethodnih godina, a sve kako bi se riješili nagomilani problemi koji su godinama zapostavljani. (Ln)

Sastanak HDZ-a na Udbini

PODRŠKA PETRYJU

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
26. svibnja 2021. u 8.50 sati

UDBINA - Sinoć je u KIC-u Nikola Tesla održan prošireni sastanak Općinskog odbora HDZ-a na kojem je nazočio kandidat za župana Ličko - senjske županije Ernest Petry. Na početku sastanka nazočnima se obratio Josip Seuček, predsjednik OO HDZ-a i novoizabrani načelnik Općine Udbina.
Seuček se u osvrnuo na rezultate izbora u prvom krugu te je zahvalio svim stanovnicima općine Udbina koji su dali svoj glas njemu i njegovoj zamjenici i Marini Gučanin. Pozvao je sve žitelje općine Udbina da u nedjelju izađu na izbore u što većem broju te podrže kandidata za župana Ernesta Petryja koji jamči stabilnost i razvitak općine Udbina te svih drugih krajeva Ličko-senjske županije.

Petry je čestitao novoizabranom načelniku Josipu Seučeku i zamjenici Marini Gučanin na pobjedi te najavio uspješnu suradnju.

- Uvjeren sam u svoju pobjedu za župana ovu nedjelju i zajedno s vama želim od ponedjeljka graditi bolju, uspješniju i sretniju Ličko-senjsku županiju. Zajedno s Vladom RH i svim gradonačelnicima i načelnicima općina osigurat ću investicije u svim krajevima naše prelijepe županije. Zato pozivam sve žitelje da izađu u što većem broju na izbore 30. svibnja i izaberu prosperitetnu županiju, bez podjela, ucjena i pritisaka, županiju u kojoj će svaki stanovnik imati dostojanstven život.

Nazočne je pozdravio i ravnatelj NP Plitvička jezera Tomislav Kovačević koji je naglasio važnost ovih izbora i koliko je bitno da novi župan bude Ernest Petry. (Ln)

HDZ GOSPIĆ

OPTIMIZAM IZBORNOG STOŽERA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. SVIBNJA 2021. U 12.15 SATI

GOSPIĆ - Na sinoćnjem sastanku Izbornog stožera HDZ-a analizirani su izborni rezultati prvog kruga lokalnih izbora za grad Gospić i Ličko-senjsku županiju te su predstavljene i dogovorene smjernice za drugi krug izbora.
Nazočnima su se obratili kandidat za gradonačelnika Grada Gospića Mario Stilinović i kandidat za župana Ličko-senjske županije Ernest Petry.
Mario Stilinović je zahvalio na dosadašnjem nesebičnom angažmanu i predano obavljenom poslu, te je naglasio važnost drugog kruga lokalnih izbora, istaknuvši prepoznatljivost i bitnost programa HDZ-a koji jamči stabilnost i ostvarenje lokalnih prioriteta i projekata.
Ernest Petry je naglasio da svakodnevno obilazi gradove i općine po cijeloj Ličko-senjskih županiji te da među građanima vlada veliki optimizam i pobjednički duh u cilju potrebnih i neizbježnih promjena načina upravljanja županijom. Petry je naglasio da je za Ličko-senjsku županiju neophodna dobra suradnja s Vladom RH i resornim ministarstvima u cilju osnaživanja gospodarstva i održivog razvoja svih općina i gradova kao i djelotvorno i transparentno upravljanje županijom. Građani su kroz dosadašnji tijek kampanje mogli uvidjeti spremnost Vlade RH da se želi pomoći Ličko-senjskoj županiji i njezinim stanovnicima u ostvarivanju zacrtanih programa. Istakao je da ima veliku potporu ljudi na terenu s kojima je svakodnevno u kontaktu, kao i da je uvjeren u pobjednički rezultat 30. svibnja kada će Ličko-senjska županija sukladno programskim odrednicama krenuti novim i uspješnijim smjerom vodeći brigu o svim gradovima i općinama i njihovim žiteljima. Poručio je da je bitno izaći na izbore i izabrati ispravan put i boljitak svih u Ličko-senjskoj županiji. (Ln)

U susret drugom krugu izbora

PODRŠKE PETRYJU

Ministar Božinović u Karlobagu i ...
Ministar Božinović u Karlobagu i ...
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. svibnja 2021. u 19.30 sati

GOSPIĆ - Ovih dana Ernest Petry, HDZ-ov kandidat za ličko-senjskog župana dobio je brojne stranačke podrške. Njegovu kandidaturu podržali su ministri Medved i Ćorić, predsjednik Mladeži Ivan Vidiš.

Danas je stigao brigadni general HV-a Nikola Škunca, ratni zapovjednik 111. pješačke brigade Zmajevi i pomoćnik zapovjednika Zbornog područja Gospić, kako bi dao potporu svome prijatelju Ernestu Petryju u kandidaturi za župana Ličko-senjske županije. Petry je zahvalio generalu Škunci na potpori te najavio da će nakon izbora uložiti maksimalan trud i rad za boljitak svih građana Ličko-senjske županije kako bi se revitaliziralo posrnulo gospodarstvo, ostvarili uvjeti za neophodne investicije i otvaranje novih radnih mjesta u cilju zadržavanja života na ovim prostorima koji su najljepši u jedinoj nam domovini Hrvatskoj.

Danas je Ličko-senjsku županiju posjetio Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova i međunarodni tajnik HDZ-a kako bi dao potpore HDZ-ovim kandidatima, Ernestu Petryju u kandidaturi za župana Ličko-senjske županije, Ivanu Dabi-Đoni u kandidaturi za gradonačelnika Grada Novalje i Borisu Smojveru u kandidaturi za načelnika Općine Karlobag.

Ministar Božinović najprije je posjetio Karlobag gdje je održao radni sastanak s članovima HDZ-a Karlobag, na kojem su uz članove OO HDZ-a Karlobag nazočili Marijan Kustić, predsjednik Županijskog odbora , Ernest Petry, tajnik ŽO HDZ-a LSŽ i kandidat za župana, Ivan Tomljenović, predsjednik OO HDZ-a Karlobag i Boris Smojver, kandidat za načelnika Općine Karlobag. U ugodnom razgovoru analizirani su rezultati prvog kruga izbora u Karlobagu na kojima je HDZ ostvario većinu u Općinskom vijeću, dok je svega nekoliko glasova nedostajalo Borisu Smojveru za pobjedu u prvom krugu za dužnost načelnika Općine. Zaključak sastanka je da će Smojver uvjerljivo pobijediti u drugom krugu izbora.

U poslijepodnevnim satima Davor Božinović susreo se i s članovima HDZ-a Novalje, na kojem su uz članove GO HDZ-a Novalja nazočili Marijan Kustić, Ernest Petry i kandidat za župana te Ivan Dabo-Đono, kandidat za gradonačelnika Grada Novalje. Analizirani su rezultati prvog kruga izbora u Novalji na kojima je HDZ dobio najviše vijećnika te je u postizbornom dogovoru s HSS-om osigurao većinu u Općinskom vijeću. Također je naglašeno da u prvom krugu izbora nadmoćnu prednost za izbor gradonačelnika ima Ivan Dabo-Đono te se u nedjelju očekuje pobjeda.

Božinović je na kraju posjeta izjavio je da je uvjeren da će nakon pobjeda HDZ-a u prvom krugu izbora na području Ličko-senjske županije, HDZ sa svojim kandidatima pobijediti za župana Ličko-senjske županije kao i za gradonačelnika Grada Novalje i Općine Karlobag te je zamolio građane da izađu u što većem broju na izbore za boljitak cjelokupne Ličko-senjske županije kao i svih gradova i općina u županiji, te da će novoizabrani dužnosnici imati odličnu suradnju s svim ministarstvima i Vladom RH, kako bi se pokrenulo gospodarstvo, ostvarili uvjeti za nova radna mjesta i spriječilo iseljavanje iz Ličko-senjske županije koja je najljepša županija u Republici Hrvatskoj. (Ln)

HDZ-ovo druženje u Senju

PODRŠKA KANDIDATURE PETRYJA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. SVIBNJA 2021. U 9.40 SATI

SENJ - U simbolu grada, tvrđavi Nehaj, jučer je bilo druženje članova braniteljskih udruga Uskok i HVIDRA, bivših pripadnika 1. gardijske brigade Tigrovi, 9. gardijske brigade Vukovi, 133. brigade, 118. brigade te specijalne postrojbe.
Na druženju bio tajnika Gradske organizacije HDZ-a Željko Tomljanović, Gradski odbor te državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Darko Nekić i dali su veliku potporu kandidatu HDZ-a za župana Ličko - senjske županije Ernestu Petryju.
U ime domaćina nazočne je pozdravio gradonačelnik Grada Senja i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Senja Jurica Tomljanović koji je zahvalio na doprinosu u prvom krugu izbora kako bi ostvario pobjednički rezultat. Pozvao je građane grada Senja da u drugom krugu izbora podrže kandidata HDZ-a za župana Ličko-senjske županije Ernesta Petryja kako bi se ostvarila kvalitetna suradnja između Grada Senja, Županije i Vlade RH.
- Čestitam gradonačelniku Jurici Tomljanoviću na veličanstvenom rezultatu u prvom krugu kako za gradonačelnika, tako i za Gradsko vijeće Grada Senja. Isto tako, kada vidim ove ponosne branitelje grada Senja i članove Gradskog odbora HDZ-a koji mi daju potporu, uvjeren sam da ću biti budući župan Ličko-senjske županije. Od mene kao župana očekujte pomoć u svim segmentima i želim zajedno s vama graditi bolju i prosperitetniju Ličko-senjsku županiju.- rekao je Petry. (Ln)

Uz današnji rođendan Ante Starčevića

PETRY ČESTITA DAN ŽUPANIJE

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. svibnja 2021. u 12 sati

VELIKI ŽITNIK - Ernest Petry, kandidat HDZ-a za ličko-senjskog župana povodom rođendana dr. Ante Starčevića i Dana Ličko-senjske županije uputio je čestitku žiteljima županije:
- S posebnim se pijetetom prisjećamo Starčevićevih državotvornih ideja kao i političkog liderstva, ideologije hrvatskoga nacionalnog duha i svijesti. Usprkos izazovnim vremenima u kojima živimo, zadaća je svih nas skrbiti, razvijati i voditi kontinuiranu brigu o našoj prelijepoj županiji i njezinim stanovnicima. Na tragu izrečenoga još jednom svima vama, neka je sretan i ponosan Dan Ličko-senjske županije! (Ln)

Novalja

KOALICIJA HDZ-A I HSS-A

Ova koalicija osigurala je stabilnu većinu u Gradskom vijeću.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. svibnja 2021. u 19 sati

NOVALJA - U pripremama za drugi krug glasovanja u iduću nedjelju HDZ je postigao sporazum o zajedničkoj suradnji u Gradskom vijeću s HSS-om. U drugom krugu kandidati za gradoinačelnika Novalje su Ivan Dabo-Đono, HDZ i Ante Dabo, LiPO.

- Ovim sporazumom osigurali smo većinu u Gradskom vijeću, a time su stvoreni uvjeti za stabilno upravljanje Gradom. Zajedničkom suradnjom omogućit ćemo realizaciju ključnih projekata u cilju napretka i prosperiteta našega Grada. - napisao je na svom FaceBook profilu Ivan Dabo-Đono, koji je do sada u više mandata uspješno obavljao tu dužnost.

Priopćenje Ernesta Petryja

ŽUPANIJA JE SUSTAVNO ZAPOSTAVLJANA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. svibnja 2021. u 19.45 sati

GOSPIĆ - Danas smo dobili priopćenje HDZ-a koje potpisuje Ernest Petry, mag. jur., kandidat za župana Ličko-senjske županije:

- Nakon što je u proteklih 20 godina sustavno zapostavljao interese i dobrobit građana Ličko-senjske županije, dosadašnji župan nastavlja s istom praksom i u posljednjim tjednima uoči drugog kruga izbora.

Darko Milinović u nedostatku programa i projekata te svjestan izbornog poraza koji mu slijedi svu svoju energiju, umjesto na komunikaciju s biračima, usmjerava na stvaranje medijske predstave i neviđenog političkog cirkusa čega ne namjeravam biti dio. Uz to, posljednjih dana svjedočimo nizu iznesenih laži, kleveta i ničim izazvanih napada na mene, moju obitelj i pokojnog oca od strane g. Milinovića te nemam namjeru svoje vrijeme i energiju trošiti na takav način komunikacije koji neće donijeti ništa dobrog za život naših sugrađana.

Od početka kampanje svakodnevno sam u komunikaciji s građanima diljem županije te sam usmjeren na predstavljanje programa i razgovor o konkretnim problemima s kojima se suočavaju naši sugrađani, a koji su rezultat 20-godišnje vladavine aktualnog župana. I svu svoju energiju u narednim danima namjeravam usmjeriti upravo tim aktivnostima, obilasku svih gradova i općina, u razgovoru s građanima kako bismo zajedno pokrenuli našu županiju. Uvjeren sam kako će sve to prepoznati i naši sugrađani 30. svibnja, kada će za župana odabrati osobu koja brine o njima, a ne osobu koja je unazadila našu županiju i želi od ovih izbora napraviti predstavu za javnost umjesto da se fokusira na to kako učiniti život svakog stanovnika Ličko-senjske županije boljim. (Ln)

HDZ u predizbornom obilasku terena

JASNA PORUKA KUSTIĆA I PETRYJA

Promjene u politici su poželjne i neizbježne.

Čelnici HDZ-a na jučerašnjem skupu u Gospiću/Snimio Marko Čuljat
Čelnici HDZ-a na jučerašnjem skupu u Gospiću/Snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. svibnja 2021. u 16.30 sati

OTOČAC/LOVINAC - Nakon jučerašnjeg dolaska predsjednika Plenkovića s čelnicima iz vrha stranke i izjava za novinare čelnici Županijske organizacije HDZ-a bili su u Otočcu i Lovincu.

U Otočcu je pod predsjedanjem Marijana Kustića, predsjednika Županijske organizacije HDZ-a i Ernesta Petryja, tajnika Županijske organizacije HDZ-a i kandidata za župana Ličko-senjske županije održan sastanak na kojemu su nazočili svi članovi Gradske organizacije HDZ-a Otočca i predsjednici svih Temeljnih organizacija HDZ-a s područja grada Otočca. Na sastanku su analizirani izborni rezultati, a kao zaključak održanog sastanka je da su promjene u vodstvu Grada Otočca i Ličko-senjske županije poželjne i neizbježne, a ujedno je usuglašeno da će HDZ Grada Otočca dodatno motivirati članstvo kako bi se ostvarili zacrtani ciljevi. Na sastanku je nazočila i kandidatkinja za zamjenicu župana Ličko-senjske županije, Jasna Orešković-Brkljačić.

Nakon sastanka u Otočcu Petry je u pratnji Ivice Radoševića, voditelja Izbornog stožera, održao sastanak s članovima Općinske organizacije HDZ-a općine Lovinac. Uvodnu pozdravnu riječ je imao Ivan Miletić, predsjednik OO HDZ koji je na provedenim izborima potvrdio novi četverogodišnji mandat načelnika Općine Lovinac. Nazočnima se obratio i Petry, koji je čestitao načelniku Miletiću na pobjedi te zahvalio svim članicama, članovima i simpatizerima HDZ-a kao i žiteljima Lovinca, Svetog Roka i Ričica što su ga prepoznali kao dobrog kandidata za župan. Zaključeno je da će se članstvo dodatno potruditi kako bi Petry u drugom krugu izbora bio izabran za župana.
Danas popodne dobili smo od stranke LiPO i njenog predsjednika Darka Milinovića, novo obavijest i poziv za sučeljavanje s Ernestom Petryjem. Mjesto sučeljavanja je u županijskoj palači u središtu Grada točno u podne. Ako Petry ne dođe on će održati tiskovnu konferenciju.
Petry je u ekskluzivnoj izjavi za Ličke novine rekao da ne dolazi na nikakvo sučeljavanje i da će se očitovati pismenim priopćenjem. (Ln)

U susret drugom krugu lokalnih izbora

NASTAVITI KVALITETNU SURADNJU

Popodne je u Gospić stigao Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a da bi podržao stranačke kandidate u Ličko-senjskoj županiji.

Plenković je danas u Gospiću podržao stranačke kandidate u drugom krugu izbora/Snimio Marko ČULJAT
Plenković je danas u Gospiću podržao stranačke kandidate u drugom krugu izbora/Snimio Marko ČULJAT
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. svibnja 2021. u 18.30 sati

GOSPIĆ - Popodne je stigao predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, s najbližim suradnicima, kako bi održao sastanak sa stranačkim kandidatima u drugom krugu lokalnih izbora. Zatim je stigao do Trga Stjepana Radića gdje je održana konferencija za novinare s povećom grupom novinara. Dobrodošlicu su mu poželjeli Marijan Kustić, predsjednik Županijskog HDZ-a, te kandidati za ličko-senjskog župana Ernest Petry i kandidat za gradonačelnika Gospića Mario Stilinović.

- Iz prvog kruga izbora je vidljiv je vrlo kvalitetan rezultat. Očekujem da u godinama koje su pred nama iduće tri godine nastavimo s kvalitetnom suradnjom i da osiguramo više prihoda. Za ovo područje smo od 2017. osigurali povećanje prihoda za 37 posto za Ličko-senjsku županiji i gradove i općine, dogovorili smo do sada 1,6 milijardu kuna projekata iz europskih fondova, za ove kovid krize isplaćeno je 75 milijuna kuna za 4500 radnika na području županije. Ličko-senjska županija se uklapa u planove Vlade za ovaj dio Hrvatske u Dalmatinskoj zagori, Gorskom kotaru i na Banovini.- rekao je Plenković želeći kandidatima puni uspjeh i u drugom krugu. (MaČ)

U susret drugom krugu lokalnih izbora

ALKARSKI VOJVODA PODRŽAVA PETRYJA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. svibnja 2021. u 9.30 sati

GOSPIĆ - Alkarski vojvoda Boško Ramljak stigao je jučer kako bi u svoje osobno ime dao potporu svome prijatelju Ernestu Petryju u kandidaturi za župana Ličko-senjske županije. Petry se Ramljaku zahvalio riječima: - Hvala prijatelju, a na Dan državnosti 30. svibnja pogodit ću alku u sridu.

Ramljak je sudionik Domovinskog rata od 1991., umirovljeni satnik HV-a, 70-postotni invalid Domovinskog rata, a prije nego je izabran za vojvodu godinama je bio alkarski harambaša. (Ln)

ŽUPANIJSKI HDZ

PONOSNI NA REZULTATE

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. svibnja 2021. u 22 sata

GOSPIĆ - Prvi krug lokalnih izbora u Ličko-senjskoj županiji prošao je u znaku velebne pobjede Hrvatske demokratske zajednice i koalicijskih partnera što iznova svjedoči o snazi i vjerodostojnosti stranke građene na ideološkim i državotvornim smjernicama i političkim određenjima prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.
Kandidat za župana Ličko-senjske županije Ernest Petry ušao je u drugi krug s aktualnim županom Darkom Milinovićem, a Petryjeva pobjeda u drugom krugu nije upitna. Stanje u gradovima i općinama: u gradu Senju veliku pobjedu u prvom krugu ostvario je HDZ-ov kandidat Jurica Tomljanović, Ivan Dabo Đono u gradu Novalji ušao je u drugi krug, a HDZ je u Novalji ostvario pobjedu i za Gradsko vijeće Grada Novalje. U Gospiću Mario Stilinović ide u drugi krug izbora.

Načelnik Općine Perušić Ivan Turić-Bećar potvrdio je načelničko mjesto u prvom krugu kao i načelnici Općine Lovinac Ivica Miletić i Općine Udbina Josip Seuček. Koalicijski partner u Brinju Zlatko Fumić također je zabilježio značajan izborni rezultat u prvom krugu i ponovno postao načelnik Općine Brinje. U drugi krug ulazi i načelnik Općine Karlobag Boris Smojver u kojem se očekuje pobjeda za mjesto načelnika.

U izborimo za Županijsku skupštinu nositelj liste HDZ-a i koalicijskih partnera Marijan Kustić ostvario je uvjerljivu pobjedu s više od 1400 glasova razlike nad Darkom Milinovićem. Aktualni župan Milinović i njegova stranka LiPO nisu pobijedili za nijedno gradonačelničko i načelničko mjesto u LSŽ, a izgubili su i nemaju mogućnost sudjelovanja u vlasti u nijednom gradskom i općinskom vijeću kao ni u Županijskoj skupštini.

Ponosni na ostvarene rezultate, a nakon podrobnije analize, izborni će stožeri HDZ-a zajedno s kandidatima za drugi krug iznaći najbolja rješenja u cilju završetka izbornog procesa koji će biti okončan konačnom pobjedom Hrvatske demokratske zajednice.

Svečanost u gospićkoj vojarni

ISPRAĆAJ VOJNIKA U OPERACIJU KFOR

na kOSOVO JE ISPRAĆENA MOTORIZIRANA BOJNA.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. SVIBNJA 2021. U 17.35 SATI

Tekst: MORH/ foto: J. Kopi

GOSPIĆ - Danas je u vojarni "9. gardijske brigade Vukovi" svečano ispraćena Motorizirana satnija Hrvatske kopnene vojske u sastavu 35. hrvatskog kontingenta u NATO operaciju KFOR u Republiku Kosovo.

Na svečanom ispraćaju bio je ministar obrane Republike Hrvatske Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadir Dražen Ressler, zapovjednik Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera OS RH brigadni general Ivan Turkalj, zapovjednik Motorizirane bojne Vukovi Gardijske mehanizirane brigade bojnik Antonio Tokić, Zapovjednik obavještajne pukovnije pukovnik Zvonimir Rogić i drugi.

Istaknuvši kako je ponosan što se po prvi puta u ovu NATO misiju, uz već postojeće snage upućuje i deklarirana pješačka satnija, ministar obrane reče kako time Republika Hrvatska kao vjerodostojna članica NATO-a, neposredno doprinosi stabilnosti i očuvanju mira jugoistoka Europe.

- Budući da je riječ o našem neposrednom okružju, naša odgovornost je veća i iziskuje od nas aktivan angažman i uključenje u procese koji se odvijaju u tom prostoru. Svima nam je dobro poznato kako je došlo do promjene sigurnosne paradigme i percepcije sigurnosti u cijelome svijetu i svjesni smo kako se sigurnost ne brani samo na granicama Hrvatske, već tamo gdje ugroza nastaje. -rekao je ministar Banožić, poručujući vojnicima da je zadaća na koju kreću zahtjevna i odgovorna i da vode računa jedni o drugima i neka im je sigurnost kolega, ali i osobna na prvom mjestu.

Načelnik Glavnog stožera hrvatskim vojnicima uoči odlaska u NATO operaciju KFOR poručio je kako Hrvatska vojska angažmanom u spomenutoj operaciji pokazuje da je spremna preuzeti svoj dio tereta i odgovornosti doprinoseći izgradnji sigurnijeg i stabilnijeg svijeta pri čemu nas motivira i naše vlastito povijesno iskustvo od prije trideset godina.

-Naša nacionalna sigurnost ne počinje niti završava na državnoj granici, ona je podložna procesima zemljopisno daleko od naše domovine. I to je jedan od razloga jačeg uključenja u operaciju KFOR čime želimo pomoći izgradnji sigurnijeg svijeta za sve žitelje u Kosovu, regiji i posredno za nas. Naši će vojnici obavljati širok spektar zadaća, satnija je odlično uvježbana i spremna za preuzimanje svoje uloge u KFOR-u. U vašem radu neka vam vaša sigurnost i sigurnost vaših kolega bude glavni imperativ. Želim vam uspješnu realizaciju zadaće i da se svi vratite živi i zdravi svojim obiteljima.- rekao je admiral Hranj.

General Šerić ističe kako je Motorizirana satnija Hrvatske kopnene vojske u sastavu 35. kontingenta u potpunosti spremna za upućivanje u područje operacije potpore miru KFOR u Republiku Kosovo gdje će provedbom dodijeljenih zadaća, dati aktivni doprinos regionalnoj sigurnosti i stabilnosti.

- Djelovat će u sastavu multinacionalne bojne koju čine pripadnici Oružanih snaga Austrije, Italije i Slovenije. U području operacije provodit će zadaće održavanja sigurnog i stabilnog okružja, patrole nazočnosti i osiguranja značajnih objekata. Na temelju pokazanih rezultata preduputne obuke i provedenog ocjenjivanja, siguran sam da će svoju zadaću izvršiti u potpunosti. Svaka provedba zadaća u međunarodnom okružju, pa tako i ova zadaća, prilika je za stjecanje i razmjenu novih iskustava i sposobnosti, te od pripadnika satnije očekujem da po povratku iz operacije ta iskustva prenesu svojim kolegicama i kolegama čime će unaprijediti i povećati sposobnosti naših postrojbi za izvršenje dodijeljene im misije. -rekao je general Šerić.

Zapovjednik satnije HRVCON-a natporučnik Robert Kurevija istaknuo je kako su pripadnici Motorizirane satnije prošli ciklus obuke na vojnoj vježbi "Spremnost 20" i pokazali sposobnost i spremnost za izvršenje svih dodijeljenih zadaća te su ocijenjeni najvišim mogućim ocjenama. "Izuzetno smo motivirani i spremni za izmiještanje u područje operacije. Svjesni smo prilike za dokazivanjem, ali i odgovornosti koju to nosi sa sobom. Također, zahvaljujem svakom pojedincu na energiji, entuzijazmu i požrtvovnosti kojim su doprinijeli uspjehu motorizirane satnije. Ne očekujem ništa manje u narednih šest mjeseci. Posebno se želim zahvaliti vašim obiteljima na pruženoj podršci", poručio je natporučnik Kurevija.

Naime, u područje operacije KFOR u Republiku Kosovo upućuje se Motorizirana satnija iz sastava Hrvatske kopnene vojske, tim besposadnih sustava iz sastava Obavještajne pukovnije te logističko osoblje iz sastava Zapovjedništva za potporu. Navedene sastavnice bit će dio 35. hrvatskog kontingenta koji je trenutno razmješten u području operacije KFOR. Vodeća nacija je Italija, a satnija se u NATO operaciju upućuje na trajanje od šest mjeseci.

Motorizirana satnija broji 99 pripadnika od čega je deset žena. Djelovat će u sastavu multinacionalne bojne zajedno s pripadnicima Oružanih snaga Austrije, Italije i Slovenije.

U okviru programa svečanog ispraćaja, ministar Banožić i admiral Hranj sa suradnicima položili su svijeće poginulim hrvatskim braniteljima kod Spomen obilježja u vojarni "9. gardijske brigade Vukovi".

Mario Stilinović

ZAHVALA SUGRAĐANIMA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. svibnja 2021. u 15.15 sati

GOSPIĆ - Mario Stilinović, kandidat HDZ-a za gradonačelnika Gospića uputio je pismo zahvale:
- Poštovane stanovnice i stanovnici grada Gospića i okolnih mjesta, najiskrenije vam zahvaljujem na ukazanom povjerenju na jučerašnjim izborima za gradonačelnika Grada Gospića kao i za listu za gradsko vijeće Grada Gospića. Vaše ukazano povjerenje je obvezujuće i ulijeva snagu za dodatnim angažmanom u nadolazećim danima. (Ln)

HDZ

ZAHVALA PETRYJA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. svibnja 2021. u 11.45 sati

GOSPIĆ - Od srca zahvaljujem svim građankama i građanima diljem Ličko-senjske županije na iskazanoj potpori i povjerenju u prvom krugu izbora za župana Ličko-senjske županije. Stanje u kojemu se nalazi naša županija zahtijeva ozbiljan i predan rad, čemu ću se posvetiti odmah nakon izbora. Preostaje nam još drugi krug. Uvjeren sam da ću uz vašu potporu i povjerenje 30. svibnja, na Dan državnosti, ostvariti velebnu pobjedu.- izjavio je Ernest Petry, kandidat HDZ-a. (Ln)

LiPO

ZAHVALA BIRAČIMA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. SVIBNJA 2021. U 11.30 SATI

GOSPIĆ - Od Alena Zorića, glavnog tajnika stranke LiPO dobili smo priopćenje nakon jučerašnjeg prvog kruga glasanja:
- Zahvaljujemo se svima koji su izašli na izbore u prvom izbornom krugu i na taj se način ponovno u Ličko-senjskoj županiji pokazali odgovornost prema izbornim procesima, jer smo županija s najvećim postotkom izlaznosti. Naš kandidat za župana pobijedio je u 6 od 8 općina i u 3 od 4 grada i u drugi krug starta s prve izborne pozicije što znači da je u prvom krugu porazio kandidata HDZ-a i koalicijskih partnera Ernesta Petrya. Na taj smo način postali prepoznatljiva politička opcija i s optimizmom i vjerom u pobjedu krećemo u drugi izborni krug. Naš kandidat po svemu je prihvatljiviji biračima desnog centra i desnice, jer u svom političkom radu nije mijenjao politička uvjerenja. Zahvaljujemo se svima koji su glasali za predsjednika stranke dr. Milinovića i idemo završiti posao u drugom krugu. (Ln)

Lokalni izbori

Rezultati glasanja

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. svibnja 2021. 9,30 sati, dopuna u 10.20 sati

GOSPIĆ - Jutros su na mrežnim stranicama Državnog izbornog povjerenstva objavljeno rezultati jučerašnjeg glasanja.

Tako je na području Ličko-senjske županije na izbore izašlo je i glasalo 59,66 % birača za ličko-senjskog župana i Županijsku skupštinu.

Kandidati za župana su bili:
1. Darko Milinović, HDZ, dobio je 8.364 glasa/33,26 %,
2. Ernest Petri, HDZ, HSS, HSU, HBS, dobio je 8.056 glasova/32,04 %,
3. Danijel Tušak, kandidat grupe birača, dobio je 4.475 glasova/ 17,79 %
4. Tomislav Zrinski, SDP, dobio je 1.633 glasa/ 6,49 % i
5. Stipo Lukač, DP, dobio je 1.199 glasova/ 4,76 %

Glasovi na Županijsku skupštinu:
1. HDZ, HSS, HSU, HBS, Marijan Kustić, nositelj liste dobio je 8.489 glasova/35,38 %,
2. LiPO, Darko Milinović, nositelj liste dobio je 7.075 glasova/29,48 %,
3. HSP, Danijel Tušak, nositelj liste dobio je 4.120 glasova/ 17,17 %,
4. DP, Mirjana Vrkljan-Radošević, nositeljica liste dobila je 1.456 glasova/ 6,06 %,
5. SDP, Tomislav Zrinski, nositelj liste dobio je 1.445 glasova/ 6,02 %
6. SDSS, Milan Uzelac, nositelj liste dobio je 1.408 glasova/5,68

Za zamjenika župana iz redova srpske nacionalne manjine glasalo je 34,38 % birača:
1. Milan Uzelac, SDSS dobio je 1.241 glas i
2. Đorđe Gvozdić, kandidat grupe birača dobio je 215 glasova.

Na izbore za gradonačelnika Gospića i Gradsko vijeće izašlo je i glasalo 59,59 %.
Kandidati za gradonačelnika su bili:

1. Karlo Starčević, HSP, dobio je 3.042 glasa/47,43 %,
2. Mario Stilinović, HDZ, dobio je 1.508 glasova/ 23,50 %
3. Nikola Šimunić, LiPO, dobio je 1.279 glasova/19,93 %,
4. Mirjana Vrklja-Radošević, DP, dobila je 287 glasova/ 4,47 % i
5. Ivan Starčević, SDP, dobio je 144 glasa/ 2,24 %.

Na području grada Otočca glasalo je 59,18 % birača.
Kandidati za gradonačelnika bili su:
1. Stjepan Kostelac, LiPO, dobio je 1.723 glasa/36,85 %,
2. Goran Bukovac, kandidat grupe birača, dobio je 1.385 glasova/29,62 %,
3. Edy Sladović, HDZ, dobio je 1.112 glasova/23,75 %,
4. Jasna Ilić, DP, dobila je 192 glasa/4,10 %
5. Nenad Janković, kandidat grupe birača, dobio je 155 glasova/3,31%.

Glasanje za Gradsko vijeće:
1. LiPO, Stjepan Kostelac, nositelj liste dobio je 1.653 glasa/36,25 %,
2. Kandidacijska lista grupe birača, Goran Bukovac, nositelj liste dobio je 1.303 glasa/28/57%
3. HDZ, Branislav Šutić, nositelj liste dobio je 1.088 glasova/ 23,85 %,
4. DO, Jasna Ilić, nositeljica liste dobila je 201 glas/4,40 %,
5. SDP, Alen Marić, nositelj liste dobio je 2,89 %,
6. Kandidacijska lista grupe birača, Nenad Janković, nositelj liste dobio je 128 glasova/2,80 % i
7. HSLS, Ivan Vukelić, nositelj liste dobio je 55 glasova/1,20 %.

Na području grada Senja jučer je glasalo 60,00 % birača.
Kandidati za gradonačelnika bili su:
1. Jurica Tomljenović, HDZ, HBS, HSS, dobio je 2.212 glasova/58,90 %,
2. Željko Nekić, LiPO, dobio je893 glasa/23,78 %,
3. Siniša Cvjetković, kandidat grupe birača, dobio je 296 glasova/7,88 % i
4. Ileana Tomljanović, kandidatkinja grupe birača, dobila je 212 glasova/5,64 %.

Glasanje za Gradsko vijeće:
1. HDZ, HBS, HSS, Jurica Tomljanović, nositelj liste dobio je 2.002 glasa/ 55,24 %,
2. LiPO, Željko Nekić, nositelj liste, dobio je 855 glasova/23,59 %,
3. Kandidacijska lista grupe birača, Hrvoje Nbezjak. Nositelj liste dobio je406 glasova/ 11,20%,
4. SDP, Dean Orlić, nositelj liste, dobio je 226 glasova(6,23 % i
5. Kandidacijska lista grupe birača, Krunoslav Tomljanović, nositelj liste, dobio je 135 glasova/3,72 %.

Na području grada Novalje glasalo je 68,98 % birača.
Kandidati za gradonačelnika bili su:
1. Ivan Dabo, HDZ, dobio je 1.140 glasova/45,25 %,
2. Ante Dabo, LiPO, dobio je 1032 glasa/40,96 % i
3. Josip Škunca, kandidat grupe birača, dobio je 282 glasa/11,18 %.

Glasanje za Gradsko vijeće:
1. HDZ, Ivan Dabo, nositelj liste dobio je998 glasova/ 40,65 %,
2. LiPO, Ante Dabo, nositelj liste dobio je 865 glasova/ 35,23 %,
3. Kandidacijska lista grupe birača, Josip Škunca, nositelj liste dobio je 294 glasa/11,97 %,
4. HSS, Matej Guščić, nositelj liste dobio je 186 glasova/7,57 % i
5. SDP, Robert Badurina, nositelj liste dobio je 112 glasova/4,56 %.

Lokalni izbori

VELIK INTERES GRAĐANA

Prije podne Ličani su bili ponajbolji po izlasku na g+biračka mjesta.

I sam sam čekao na red za glasanje
I sam sam čekao na red za glasanje
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. svibnja 2021. u 12.45 sati, dopuna u 21.30 sati, dopuna u 22.50 sati, dopuna u 23.50 sati

GOSPIĆ - Jutros u 7 sati diljem Ličko-senjske županije otvoreno je 117 biračkih mjesta. Na području grada Gospića bilo je 29 mjesta i jutros iza 8 sati na glasačkom mjestu u Bilajsku ulici trebalo je čekati red za glasanje. Nakon obavljanja građanske dužnosti krenuo sam put zavičaja di mi zabraniše snimanje u nekadašnjoj Zadrugi di je organizirano glasanje. Ali sam zato isprid zadruge snimije ričičke glasače koji u prosiku iaju priko 80 godinica.

Do 11.30 sati u Ličko-senjskoj županiji glasalo je20,67 posto birača objavilo je Državno izborno povjerenstvo u podne. U Gospiću, županijskom središtu od 10.764 birača na glasačka mjesta izašlo je 2.388 ili 21,71. Obadva postotka, i županijski i gracki, su ponajbolji u Hrvatskoj.

Kandidat HDZ-a i koalicijskih partnera za župana Ličko-senjske županije, Ernest Petry, mag. iur. pristupio je glasovanju na biračkom mjestu u Kaniškoj ulici. Vidno dobroga raspoloženja nazočnim novinarima se kratko obratio:
- Očekujem velebnu pobjedu u svim gradovima i općinama naše prelijepe županije, kao i pobjedu kandidata HDZ-a u većini gradova i općina u Ličko-senjskoj županiji. (MaČ)

VEČERNJI REZULTATI GLASANJA

DIV je u 21 sati objavio rezultate glasanja za Ličko-senjsku županiju:
Ernest Petry, HDZ, dobio je 1-136 glasova ili 37,13 posto glasova
Darko Milinović - 1031 glas ili 33,70 %
Danijel Tiušak - 314 glasova ili 10,26
Tomislav Zrinski - 267 glasova ili 8,72 % i
Stipo Lukač - 141 glas ili 4,6 %

Glasovi za Županijsku skupštinu:
HDZ, HSS, HSU i HBS, nositelj liste Marijan Kustić - 1.935 glasova ili 40,71 %
LiPO, nositelj liste Darko Milinović - 1.267 glasova ili 26,65 %
HSP, nositelj liste Danijel Tušak - 519 glasova ili 10,91 %
SDP, nositelj liste Tomislav Zrinski . 328 glasova ili 6,90 % i
DP, nositeljica liste Mirjana Vrkljan-Radošević - 226 glasova ili 4,75 %

Rezultati glasanja za gradonačelnika Gospića:
Karlo Starčević, HSP - 84 glasa ili 50,90 %
Mario Stilinović, HDZ - 39 glasova ili 23,63 %
Nikola Šimunić, LiPO, 25 glasova ili 15,15 %
Mirjana Vrkljan-Radošević,DP - 8 glasova ili 4,84 % i
Ivan Starčević, SDP - 4 glasa ili 2,42 %.

Glasovi za Gradsko vijeće Gospić:
HSP, nositelj liste Karlo Starčević - 78 glasova ili 48,44 %
HDZ, nositelj liste Mario Stilinović - 49 glaosova ili 30,43
LiPO, nositelj liste Nikola Šimunić - 26 glasova ili 16,14 %
DP, nositeljica liste Mirijana Vrkljan-Radošević - 6 glasova ili 3,72 % i SDP, nositelj liste Darko Banić - 2 glasa ili 1,24 %

Glasovi do 22.30 sati

DO 21.30 sati
Za župana bilo je obrađeno 71,55 % biračkih mjesta na kojima je glasalo 59,13 % birača

Kandidati za ličko senjskog župana:
Ernest Petry, dobio je 4.659 glasova ili 33,86 posto
Darko Milinović, dobio je 4.617 ili 33,56 %
Danijel Tušak, dobio je 2018 glasova ili 14,66 %
Tomislav Zrinski, dobio je 1014 glasova ili 7,37 % i
Stipo Lukač, 667 glasova ili 4,84 %

Za gradonačelnika Gospića bilo je obrađeno 27,59 glasova na kojima je bilo 56,15 % birača::

Karlo Starčević, 231 glas ili 46,85 %
Mario Stilinović, 119 glasova ili 24,13 %
Nikola Šimunić, 95 glasova ili 19,26 %
Mirjana Vrkljan-Radošević, 21 glas ili 4,25 % i
Ivan Starčević, 10 glasova ili 2,02 %

U 23,30 sati DIP je objavio rezultate za izbor ličko-senjskog župana s obrađena 94 biračka mjesta od njih 116 ili 81,03 %. Darko Milinović, LIPO, dobio je 5.692 glasa ili 33,64 %, a Ernest Petry, HDZ 5.559 glasova ili 32,85 posto.

Za gradonačelnika Gospića Karlo Starčević, HSP, dobio je 450 glasova ili 41,89 %, a Mario Stilinović, HDZ, 282 glas ili 26,24 %.

Zadnji dan izborne kampanje

GOSPIĆANI PODRŽAVAJU HDZ

Petry i Stilinović zahvaljuju na potpori sugrađana.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. svibnja 2021. u 16.45 sati

GOSPIĆ - Posljednji dan izborne kampanje kandidati HDZ-a za župana Ličko-senjske županije Ernest Petry i kandidat za gradonačelnika Grada Gospića Mario Stilinović u pratnji kandidatkinje za zamjenicu gradonačelnika Grada Gospića Anele Serdar-Pašalić kao i kandidata na listama za Županijsku skupštinu Ličko-senjske županije predvođenih nositeljem liste Marijanom Kustićem te kandidatima za Gradsko vijeće Grada Gospića, prijepodnevne sate proveli su družeći se s građanima na gospićkoj placi.

Uz ugodan razgovor i dijeljenje promidžbenog materijala, stranačkom štandu prilazili su uz članove i brojni simpatizeri stranke brojni građana koji su i današnjim činom podrške ulili dodatno povjerenje za pobjednički izborni rezultat.

Poruku i zahvalu sugrađanima uputio je Petry:
- Poštovane članice, članovi i simpatizeri Hrvatske demokratske zajednice, poštovani žitelji Ličko-senjske županije, od srca vam zahvaljujem na pruženoj svesrdnoj podršci koju ste mi ukazali u predizbornoj kampanji kao kandidatu HDZ-a za župana Ličko-senjske županije. Vaša snaga i ukazano povjerenje, jamac je pobjedničkog izbornog rezultata. Snagom i duhom zajedništva s obje strane Velebita, gradit ćemo našu županiju kao prepoznatljivu, razvojnu i konkurentnu. Sad je bitno ? 16. svibnja izaći na izbore i dati svoj glas Hrvatskoj demokratskoj zajednici i njezinim kandidatima jer je to jedini pravi jamac za sretnu i uspješnu budućnost nas i naše djece.

Zahvalu je uputio i Stilinović:
- Čast mi je i zadovoljstvo zahvaliti na dosadašnjoj svekolikoj podršci koju ste pružili meni i mom timu u kampanji za nedjeljne lokalne izbore. Zahvaljujem na riječima potpore, nizu kvalitetnih i konstruktivnih savjeta kao i na osobnom doprinosu kojim ste pokazali našu snagu zasnovanu na ljudskim potencijalima. Stoga vas pozivam, 16. svibnja izađite na izbore i s punim povjerenjem dajte svoj glas Hrvatskoj demokratskoj zajednici i svim njezinim kandidatima! SAD JE BITNO - prepoznati snagu i vrijednost naše stranke i siguran put u bolju i uspješniju budućnost grada Gospića! (Ln)

Mario Kapulica:

HDZ ĆE BITI POBJEDNIK IZBORA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. svibnja 2021. u 10.15 sat

GOSPIĆ - Jučer se Mario Kapulica, predsjednik utemeljitelja HDZ-a i savjetnik predsjednika Andreja Plenkovića, sastao sa stranačkim kolegama.

- Da Lika nije utvrda Darka Milinovića to već znaju i ptice na grani. Milinović je ovdje prošlost, a njegova stranka LIPO je utemeljena samo na ambiciji jednog čovjeka je tigar od papira i to će se pokazati u nedjelju na izborima. Novi župan bit će Ernest Petry, a HDZ će biti pobjednik i u županiji i u većini gradova i općina.

Čini se da dosadašnji župan ne misli tako?
- Zna on to dobro ali naravno da to ne može govoriti. Čuli smo njegovu slavodobitnu izjavu da je sa svojom novoosnovanom strankom po broju članova ušao u "top 15 stranka u Hrvatskoj". Možemo reći da je trenutno negdje između Radničke fronte, koja je prije dvije godine u Austriji prosvjedovala protiv komemoracije na Bleiburgu, i Nove ljevice Rade Borić, jedine parlamentarne stranke koja nije ispunila zakonsku obvezu i na vrijeme dostavila financijsko izvješće za prošlu godinu i koja se iskazala pokretanjem peticije za ostanak naziva "Trg maršala Tita" u Zagrebu.

Znači on novog "regionalnog projekta" neće biti ništa?
- Ne radi se ovdje o nikakvom regionalnom projektu, nego o džepnoj strančici političara koji se bori za svoj opstanak. Uostalom, sam je Milinović izjavljivao da osniva stranku koja će djelovala isključivo u granicama županije. "Regionalni" dodatak ubacio je tek kasnije. Zašto? Valjda mu se to učinilo zgodnim predizbornim dodatkom.

Ali ipak, on tvrdi da se radi o najjačoj regionalnoj stranci?
- Kada Milinović kaže da su "najjača regionalna politička stranka centra i desnog centra u Hrvatskoj", treba reći dvije stvari. Prvo, da u Hrvatskoj ne postoji niti jedna regionalna stranka desnog centra, pa je kititi se titulom "najjače takve stranke" potpuna besmislica. Drugo, ta tzv. regionalna stranka, prema kazivanju njenog čelnika ima "nekoliko desetaka članova" izvan granica Ličko-senjske županije, što potvrđuje da se ne radi ni o kakvom regionalnom projektu, nego o projektu koji je strogo omeđen granicama jedne županije i osmišljen samo i isključivo kao sredstvo za političko preživljavanje jedne osobe.

Ipak, imati dvije tisuće članova u LSŽ nije malo?
- Milinović kaže da u svojoj stranci ima dvije tisuće članova. I tu je točno samo to da on to tako kaže. Čak i kada bi smo prihvatili da je to što govori Milinović točno, morali bi smo konstatirati da se broj ljudi koji su se za njega spremni "bosonogi penjati na Velebit" smanjio, prema njegovim vlastitim podacima, za 450 posto. No onaj koji laže o vlastitoj stranci laže i o drugim stvarima. Taj broj sigurno ni izdaleka nije takav. Podsjećam da se prije dvije godine hvalio i da je 2022 HDZ-ovaca potpisalo njegovu listu. Sada kaže da u svojoj stranci ima 400 bivših članova HDZ-a. Ili je tada lagao, ili mu je u međuvremenu leđa okrenulo 1622 članova HDZ-a.

Ali on upravo tvrdi kako među svojim članovima danas ima nekoliko stotina donedavnih članova HDZ-a?
- 24.veljače Milinović je pokazao fotografiju na kojoj je, kako tvrdi, oko 400 zahtjeva za ispisnicu iz HDZ-a. U pogledu te "informacije" stvarnost ga je već demantirala.

Pretpostavljamo da se ne slažete ni sa tvrdnjom da je "Lipo" nova i moderna politička opcija?
-Nova moderna politička opcija s Dadom Milinovićem na čelu? Smiješno.

Kakva god bila ta politička opcija, ona je, po svemu izgovorenom, potpuno koncentrirana na LSŽ. Milinović kaže da ga nacionalna politika "ne zanima".
- Čuo sam za tu izjavu. Ne zanima ga nacionalna politika? E, ljude u ovoj županiji ona itekako zanima, a rezultati izbora pokazati će da su njegova izolacionistička politika i tavorenje na dnu indeksa razvijenosti u odnosu na ostali dio Hrvatske ono što nikoga u ovoj županiji ne zanima.

Znači držite da Milinović ne može ugroziti politiku i kandidate HDZ-a?
- Nije ih mogao ugroziti ni prije dvije godine kada je bio u najjačem zamahu, pa neće ni sada kada se ispuhao i kada su ljudi vidjeli sve domete takve politike. Po svom vlastitom priznanju vodio je županiju u političku bitku "s vrhom države i HDZ-a" i izgubio. Priznao je poraz. No obećao da će pokušati ponovo. On to svoje obećanje sada ispunjava. I na tome će ostati: na ispunjavanju obećanja da će "pokušati ponovo". A mi smo obećali da će svaki puta s takvom politikom dobiti jednak odgovor HDZ-a i birača u Ličko- senjskoj županiji. I to će biti tako.

Predviđate uspjeh HDZ-a i izbor Ernesta Petryja za župana?
- Apsolutno. Petry je odličan izbor za Liku i siguran sam u njegov uspjeh. A za izbornu noć Milinović ne mora smišljati novi govor. Može samo ponoviti ono što je rekao prije dvije godine: "Ovo je pobjeda HDZ-a, tu nema priče." Tada je na pitanje jesu li mu birači poručili da više ne žele da vodi županiju odgovorio da to birači moraju poručiti i na izborima za župana. I evo nas, svega dvije godine nakon njegova debakla na izvanrednim izborima za županijsku skupštinu i dvije godine nakon što je rekao da neće formirati vlastitu političku stranku u situaciji da sa svojom novom strankom još jednom dobije - čak i snažnije nego do sada - istu poruku.

Koja je to poruka?
- Uoči prošlih izvanrednih izbora Milinović je govorio da se HDZ "odrekao Ronalda" i da će zbog toga izgubiti utakmicu u Lici. Mi smo pokazali i pokazat ćemo ponovo, da je HDZ tim koji pobjeđuje, a ovaj samoproglašeni "Ronaldo" će napucavati loptu u zid, jer više nema nikoga u HDZ-u tko bi mu u takvoj politici asistirao. No ovoga puta od tog "napucavanja u zid" i loptanja samog sa sobom županija i stanovnici LSŽ neće imati štete.

Kako komentirate neke ankete koje dovode u pitanje pobjedu HDZ-a i njegovih kandidata?
- Ankete su prije dvije godine sugerirale da se vodi "mrtva utrka" između HDZ-a i Milinovića i da će i HDZ i Milinović dobiti do deset mandata u županijskoj skupštini. Mislim da sam kao dovoljno.

Poruka za kraj?
- Izađite na izbore! Kažu da ništa nije tako snažno kao ideja čije je vrijeme došlo. Nakon dugo čekanja i posrtanja ideja snažne i razvijene Like je sazrela. Ovoj županiji ukazala se prilika da na političkoj i gospodarskoj karti Hrvatske dobije mjesto koje zaslužuje. Tu priliku treba iskoristiti!

Čelnici Zajednice utemeljitelja HDZ-a u Gospiću

PODRŠKA KANDIDATIMA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. svibnja 2021. u 17 sati

GOSPIĆ - Mario Kapulica, predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a "Dr. Franjo Tuđman", saborski zastupnik i savjetnik predsjednika Andreja Plenkovića i njegom zamjenik Tomislav Družak i državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta i Ivica Tafra, predsjednik Zajednice Splitsko-dalmatinske županije, susreli su se s stranačkim kandidatima na nedjeljnim izborima.

Kapulica je danas izrazio zadovoljstvo stanjem u županiji, u svim gradovima i općinama i naglasio:
- HDZ u Lici ne vodi bitku samo za Ličko-senjsku županiju nego i za cijeli HDZ. To je borba za politiku novog hrvatskog suverenizma, koja se mjeri kvalitetom života, boljim životnim standardom, gospodarskim napretkom i nužnom demografskom obnovom. Borite se dobro i ja vam na tome čestitam. Milinović je proteklih godina vodio politiku na platformi protiv državnog vodstva i vodstva HDZ-a. I mnogi su naši protivnici gledali kakav će biti učinak takve politike. Vaš uspjeh otkloniti će sve iluzije onih koji u nanošenju štete najjačoj državotvornoj stranci u Ličko-senjske županije vode politiku spaljene zemlje, koče sve razvojne procese i rade nemjerljivu štetu svim njezinim stanovnicima. Mi od borbe za Ličko-senjsku županiju i njen napredak nećemo odustati i ne postoji niti jedna druga politička snaga koja može napraviti više za njen napredak. To znaju i svi birači u ovoj županiji i to će se vidjeti 16. svibnja.

Družak je izrazio je podršku kandidatima na izborima i osvrnuo se na planove i razvoj sporta i naglasio:
- U narednom periodu bit će osigurano preko dvije milijarde kuna za sportsku infrastrukturu u Hrvatskoj i siguran sam da će značajni dio ići u Ličko-senjsku županiju kako bi se obnovila postojeća infrastruktura, odnosno izgradili novi sportski objekti. Idućih nekoliko mjeseci u Gospiću će se izgraditi atletska staza za koju smo osigurali 600 tisuća kuna kako bi Atletski klub "Velebit 2010." iz Gospića, a i svi građani grada Gospića mogli imati adekvatne uvjete za bavljenje tim sportom.

Na sastanku je bio i predsjednik Zajednice sportova Grada Gospića i izbornik hrvačke reprezentacije Hrvatske Nikola Starčević koji se nazočnima obratio i iznio niz planova i ideja o sportu u Gospiću, koje je državni tajnik Družak pohvalio i obećao pomoć u realizaciji. Na sastanku su danas bili i predstavnici Kluba Marko Pražić i Marijan Butorac. (Ln)

Konferencije za novinare na gospićkom smetlištu

ODLAGALIŠTE JE UZNEMIRILO POLITIČARE

Samo dva dana prije glasanja danas je održana konferencija na gradskom smetlištu.

Šimunić i Mataija na ulazu u odlagalište
Šimunić i Mataija na ulazu u odlagalište
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. svibnja 2021. u 11.30 sati

GOSPIĆ - Nikola Šimunić, predsjednik LiPO za grad Gospić i kandidat za gradonačelnika, danas je na ulazu u gradsko odlagalište komunalnog otpada Rakitovac, održao konferenciju za novinare na temu: "Nesposobna gradska vlast, odgovorna za nemarno odlaganje otrovnog i opasnog otpada".

Istovremene je bila je i konferencija Milana Mataije, direktora Komunalca, koji se bavi prikupljanjem otpada, na temu: Funkcioniranje odlagališta otpada, pa bi se moglo reći da je bila zajednička konferencija pred nedjeljne izbore.

- Žalosno je kako danas izgleda ovo komunalno odlagalište otpada za koje su osigurana sredstva za sanaciju i zatvaranje. Činjenica je da je zatvaranje Rakitovca uvjetovano otvaranjem centra za otpad kraj Benkovca. Neprihvatliva je nesposobnost gradskih vlasti u gospodarenju otpadom jer su primili odlagalište u izvrsnom stanju, a sada je tu drlo. Otpad se baca na sve strane, a tu ima i opasnog otpada s azbestom koji nije propisno zbrinut jer se lomi, a tada se kancerogene čestice raspršuju zrakom, ali odlaze i u podzemlje. - naglasio je Šimunić pokazujući zračne snimke o jučer kada se otpad pokrivao zemljom.

- Sporna kazeta na odlagalištu započela je radom 2015. Nju redovito kontroliraju nadležna ministarstva i inspekcije koji nikada nisu ustanovile nikakve propuste.- rekao je Mataija dijeleći podebelo pismeno izvješće.

U tome istočnom dijelu Grada je svojevremeno bio naselje, Počučića Brdo, nešto prije Visokog Brda i Bilajskog Novosela, gdje je neposredno pred rat izgrađeno i nekoliko kuća na bivšim kućištima. Međutim, nakon osamostaljenja Općine Perušić, Gospiću je zabranjeno odlaganje smeće na odlagalištu u Razbojištu čime je ostvarena stara težnja Perušićana. Gospićki kamioni za svaku turu prevaljivali su 55 kilometara, a u cijeloj Jugi jedino je Skoplje imalo udaljenije smetlište. Problem je nastao izbijanjem Domovinskog rata, jer su nekadašnji gradski oci naručili i platili i stručnjaci su pronašli povoljnu lokaciju za smetlište u Ostrvici, grubo rečeno preko puta Like, gdje je bilo odgovarajuće nepropusno zemljište i povoljna ruža vjetrova. U Rakitovcu koji je blizu Like nalazi se i nekoliko izvorišta pitke vode i to se sve godinama zagađuje u nizvodnom toku rijeke Like koja se pije u Senju, Karlobagu, Rabu i Pagu. Na prilazu odlagalištu ljudi odlažu sve vrste smeća i otpada iz svojih domaćinstava i zagađuju privatno zemljište koje će lokalna vlast trebati sanirati. (MaČ)

Razgovor s povodom - Mario Stilinović:

MOJA VIZIJA GOSPIĆA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. svibnja 2021. u 14 sati

GOSPIĆ- U zadnjem smo tjednu kampanje za izbor gradonačelnika, kako ona teče?- pitali smo MarijaStilinovića, diplomiranog šumarskog inženjera, od onih Stilinovića iz Budačke ulice, koji je godinama bio upravitelj Šumarije Gospić, a danas je na čelu gospićke podružnice Hrvatskoih šuma koja ima oko 700 radnika diljem Like.

- Izuzetno sam zadovoljan dosadašnjim tijekom kampanje. Na vrijeme smo započeli sa svim pripremama. Uz pomoć formiranih tematskih odbora izradili smo opširan izborni program, a u kampanji je angažirano preko 300 volontera. Aktivni smo na terenu, obilazimo naše članove i simpatizere u temeljnim organizacijama i moram reći da sam jako zadovoljan jer vlada pozitivna i optimistična atmosfera. Naglasak na programske odrednice, konkretni projekti te prijateljski, pozitivan i afirmativan pristup bez vrijeđanja i omalovažavanja naših političkih oponenata, glavna je okosnica naše kampanje. Na to smo izrazito ponosni i zbog toga imamo odlične reakcije s terena.

Ovim putem, želim zahvaliti članovima Gradskog odbora, vodstvima temeljnih organizacija, mladeži, utemeljiteljima, volonterima, kao i svim članovima i simpatizerima stranke, koji aktivno sudjeluju u pripremama za ove izbore i daju svoj doprinos povratku HDZ-a na vlast u Gradu Gospiću. Ovih dana predstavili smo i listu kandidata HDZ-a za Gradsko vijeće Grada Gospića. Nije bilo lako, od toliko kvalitetnih i prekrasnih ljudi, izdvojiti 15 imena za listu. Sretan sam što je HDZ grada Gospića sada u takvom stanju da može složiti još najmanje 10 takvih lista s jednako kvalitetnim ljudima. Uključili smo školovane i iskusne ljude, mladež, branitelje, a nastojali smo i teritorijalno zastupiti područje grada. U svakom slučaju, složili smo pobjedničku listu koja će zasigurno predstavljati većinu u budućem sazivu Gradskog vijeća. Stabilnost Gradskog vijeća je izuzetno bitna za pravilno i učinkovito funkcioniranje grada.

- Vaš slogan u kampanji je "Grad sa Stilom!". Reakcije na njega su jako dobre pa nam ga još malo pojasnite.

- Da, imamo odlične reakcije na taj slogan. Prvenstveno zbog toga što se može dvojako tumačiti jer me većina prijatelja i poznanika zovu "Stile" pa tako slogan ima i određenu dozu šarma. S druge strane taj slogan predstavlja moju viziju grada. Ako za nekoga ili nešto kažemo da je "sa stilom" onda se podrazumijeva da to nešto, u ovom slučaju grad, posjeduje sve ono što je potrebno za dostojanstven, ugodan, kvalitetan i sretan život njegovih žitelja. Gospić je grad koji ima sve predispozicije za to. Gospić je grad koji to može imati i svakako zaslužuje. Ja, kao budući gradonačelnik, sa svojim timom stručnih, školovanih, iskusnih i mladih ljudi, učiniti ćemo sve što bude potrebno da tako i bude.

- Na predstavljanju ste prezentirali Izborni program. Možete li nam ovdje izdvojiti nekoliko najbitnijih projekata kojima ćete se baviti?

- Kako sam i rekao, naš Izborni program je opsežan i konkretan, a obuhvaća sve sastavnice života jednog malog, modernog, hrvatskog i europskog gradića. Sukladno formiranim tematskim odborima, program sadrži poglavlja o razvoju gospodarstva te cestovne i komunalne infrastrukture, poduzetništva i obrta, poljoprivrede i šumarstva, prostornog uređenja, EU fondova i financija, socijalne politike i mladih, brige o starim i nemoćnim, demografije, školstva, zdravstva, branitelja, digitalizacije, kulture, sporta, turizma, zaštite i spašavanja itd. Zasigurno jedan od najbitnijih projekata je izgradnja istočne zaobilaznice kojom u potpunosti rješavamo problem tranzitnog teretnog prometa kroz centar grada, a osim toga otvaramo mogućnosti za razvoj poslovnih zona u neposrednoj blizini autoceste A1. U sklopu toga riješio bi se i problem prijevoza kamenog materijala za tvrtku Calcit kroz sela Barlete i Bilaj. Svakako planiramo i gradnju spojne ceste do poslovne zone "Smiljansko polje" da bi se prometno rasteretile Budačka, Zagrebačka i Pazariška ulica. Ovih dana u posjeti nam je bio i ministar Butković s kojim smo razgovarali o tome te smo dobili obećanje da će Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture aktivno podržati ove investicije. Osim toga planira se i izgradnja cestovnih rotora na nekoliko sigurnosno ugroženih raskrižja. Svakako ćemo nastaviti započeti projekt vodocrpilišta "Divoselo" kojim bi se trajno riješio problem vodoopskrbe grada dovoljnim količinama pitke vode. Posebno smo zadovoljni rezultatima sastanka s državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za stambeno zbrinjavanje Gordanom Hanžekom, na kojem su putem projekta "Suzbijanja energetskog siromaštva" dogovoreni radovi uređenja fasada, krovišta i vanjske stolarije na preostale 32 zgrade u naselju Lički Osik. Ovim projektom značajno bi se podigla kvaliteta življenja stanovnika tog prigradskog naselja. Postoje još brojne ideje na kojima bi radili, bilo bi preopširno ovdje o njima pisati, ali ono što nas stavlja ispred ostalih političkih opcija u gradu, je činjenica da imamo široki tim stručnih ljudi koji bi na njima radili i imamo apsolutnu podršku Vlade RH i nadležnih ministarstava.

- Što mislite o radu trenutnog gradonačelnika g. Karla Starčevića?

- Starčević je definitivno napravio neke pozitivne pomake u vođenju grada i to moramo priznati. Odricanje od plaće u korist stipendiranja studenata i korištenje vlastitog automobila za službena putovanja su lijepa gesta, ali to realno nema bitnog utjecaja na razvoj i boljitak našeg grada. Smatram da se posljednje četiri godine nije kontinuirano ulagalo u održavanje postojeće cestovne infrastrukture, s naglaskom na prigradska naselja i sela.

I dalje stojim pri izjavi da g. Starčević nije loš gradonačelnik, ali odgovorno tvrdim da ja, kao budući gradonačelnik, mogu puno više učiniti za naš grad jer imam viziju i ogromnu energiju te kako sam već rekao, imam široki tim stručnih i iskusnih ljudi, kao i mogućnost otvorene suradnje s Vladom RH i resornim ministarstvima.

- Što mislite o svom protukandidatu za gradonačelnika iz stranke LiPO?

- Što se tiče kandidata stranke LiPO g. Šimunića, istog se pokušalo predstaviti kao ozbiljnog kandidata, međutim sam se je diskvalificirao zaposlenjem u tijeku kampanje na radno mjesto pročelnika u Ličko-senjskoj županiji. Istina je da je sve bilo sukladno objavljenom natječaju, ali činjenica tko je i kada raspisao natječaj te da se na njega, usred izborne kampanje, javio kandidat koji je "uvjeren" da će postati novi gradonačelnik Gospića, dovoljno govori o ozbiljnosti i stvarnim očekivanjima u stranci LiPO.

- Kako komentirate događaje na otvorenju Teslina trga? Vi ste bili pozvani?

- Da, bio sam pozvan kao rukovoditelj Uprave šuma Podružnice Gospić jer smo u manjem dijelu sudjelovali u hortikulturnom uređenju samoga trga. Ceremonija otvorenja je bila prekrasna, jer je to, samo po sebi, veliki događaj za grad Gospić.
Međutim, politička konotacija samog događaja i potenciranje sukoba su nešto što već dugo godina opterećuje ovaj grad i ljude u njemu. Nažalost, rijetki pozitivni i lijepi događaji kod nas najčešće bivaju zasjenjeni politikom i onda se ne treba čuditi kada se Gospić u medijima prikazuje kao "grad slučaj". Tome moramo stati na kraj, a da je to moguće pokazao sam već i kroz ovu kampanju.

- Na kraju, koju poruku biste poslali građanima Gospića?

- Građani Gospića na ovim izborima zaista imaju mogućnost birati "ZA" nekog od ponuđenih kandidata, a ne, kako je to često slučaj, da se izlazi na izbore glasati "PROTIV" nekoga. To je velika prednost pa mislim da će i izlaznost birača u Gospiću biti velika.

Stoga, pozivam sve građanke i građane grada Gospića i Ličko-senjske županije da izađu na izbore 16.svibnja i podrže mene kao kandidata HDZ-a za gradonačelnika Gospića i kandidata HDZ-a za župana Ličko - senjske županije Ernesta Petryja, kao i liste HDZ-a za Gradsko vijeće Grada Gospića i Županijsku skupštinu Ličko - senjske županije. Birajte sposobne ljude koji znaju upravljati, ljude koji će moći ostvariti kvalitetnu suradnju s Vladom RH i svim ministarstvima da bi naš Gospić i Ličko - senjsku županiju učinili boljim mjestom za život.

I na kraju je povodom današnjeg Međunarodnog dana sestrinstva koji se širom svijeta uputio iskrene čestitke svim medicinskim sestrama i tehničkom osoblju ističući njihovu predanost, hrabrost i nezamjenjive uloge u našem društvu koja je posebice izražena u vremenu pandemije Covid-19."Svaka je medicinska sestra anđeo s ključem zdravlja zajednice!"

HDZ Udbina

PODRŠKA KANDIDATIMA ZA ŽUPANIJU

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. svibnja 2021. u 9 sati

UDBINA - Sinoć je u KIC-u Nikole Tesle održan predizborni skup HDZ-a na kojem je bio i kandidat za župana Ličko-senjske županije Ernest Petry i kandidatkinja za zamjenicu župana Jasna Orešković-Brkljačić.

Na početku skup nazočnima se obratio Josip Seuček, predsjednik OO HDZ-a Udbina i načelnik Općine Udbina. Seuček se u svom govoru osvrnuo na realizirane projekte u proteklom mandatu na području općine te iznio program i investicijske planove za buduće četverogodišnje razdoblje. Kandidatkinja za zamjenicu načelnika iz reda hrvatskog naroda Marina Gučanin detaljno je prezentirala sve provedene projekte u općini Udbina u proteklom četverogodišnjem mandatu.

Na sastanku se nazočnima obratila i Jasna Orešković-Brkljačić i najavila dobru suradnju s općinom Udbina. Petry u svom je govoru naglasio važnost razvoja gospodarstva i otvaranju proizvodnih radnih mjesta.

- U suradnji s Vladom RH želim osigurati investicije u svim dijelovima Ličko-senjske županije kako više nitko ne bi morao napuštati ovaj kraj. Sve pohvale Josipu Seučeku i Marini Gučanin kao i drugim vrijednim ljudima iz općine na dosadašnjem predanom i odgovornom radu u interesu stanovnika Udbine.- rekao je Petry dodajući da je s načelnikom Seučekom imao dobru suradnju te mu unaprijed čestitao na još jednom mandatu načelniku Općine Udbina. (LN)

U susret nedjeljnim izborima

MINISTRI U GOSPIĆU

MInistri i kandidati HDZ-a na Trgu Nikole Tesle
MInistri i kandidati HDZ-a na Trgu Nikole Tesle
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. SVIBNJA 2021. U 8.30 SATI

GOSPIĆ - Jučer je u ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović predstavio prijedlog Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026. za koji je predloženo ulaganje od 2,8 milijardi kuna za unaprjeđenje mjera zapošljavanja te modernizaciju zakonodavnog okvira za tržište rada za koje je planirano izdvajanje 1,43 milijarde kuna od ukupnog iznosa. Ovaj prijedlog ima cilj da Hrvatska do 2024. dosegne opću stopu zaposlenosti od 70 posto i to kroz uvođenje dodatnih mjera Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u sklopu zelene i digitalne transformacije, jačanje mjera za zapošljavanje osoba u nepovoljnom položaju na tržištu rada, uvođenje sustava vaučera za obrazovanje te unaprjeđenje radnog zakonodavstva. Uz ulaganja u tržište rada, 22,6 milijuna kuna ići će na unaprjeđenje mirovinskog sustava kroz povećanje adekvatnosti mirovina. Ministar Aladrović istaknuo je kako je pred nama razdoblje oporavka, ali i osnaživanja javnih politika kako bi hrvatsko društvo i ekonomija u budućnosti bili otporniji.

- Prije nešto više od godinu dana svijet se preko noći promijenio i od tada se nastavio mijenjati intenzivnije i brže nego ikada ranije. Uspješno smo sačuvali stabilnost tržišta rada, a u kontekstu dodatnog produbljivanja socijalnih i ekonomskih razlika sada imamo priliku da uz pomoć Plana i sredstava kreiramo nove i bolje politike za dugoročno održivo hrvatsko društvo. Rast zaposlenosti, adekvatnije mirovine i temeljita reforma sustava socijalne skrbi s fokusom na korisnike sustava naši su osnovni ciljevi za povratak rastu i osnaživanje cijelog društva- zaključio je Aladrović.

Na predstavljanju je bio i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić koji je zajedno s kolegom Josipom Aladrovićem izrazio podršku HDZ-ovim kandidatima na skorašnjim lokalnim izborima - Ernestu Petryju, za župana Ličko-senjske županije, njegovoj zamjenici Jasni Orešković-Brkljačić, Marijanu Kustiću, nositelju liste za Županijsku skupštinu i Mariju Stilinoviću, za gradonačelnika grada Gospića i njegovoj zamjenici Aneli Serdar-Pašalić. (Ln)

HDZ obilazi teren

PETRY U STAJNICI I LUKOVU ŠUGARJU

Uskoro će biti poboljšana vodoopskrba općine Brinje, ali i Lukova Šugarja.

Početak gradnje kod Žižić vrela u Stajnici
Početak gradnje kod Žižić vrela u Stajnici
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. svibnja 2021. u 21.30 sati

STAJNICA/LUKOVO ŠUGARJE - Danas je Ernest Petry, kandidat HDZ-a za ličko-senjskog župana bio na dva suprotna kraja Ličko-senjske županije. Najprije je u Stajnici, podno Kapele, bio na prigodnoj svečanosti polaganja temeljac na izvorištu Žižići kako bi se poboljšala vodoopskrbnog sustava za područje općine Brinje jer postojeća kaptaža ne može zadovoljiti potrebe Brinjaka. Projekt je to Hrvatskih voda koji će biti realiziran u suradnji s Općinom Brinje vrijedan 5,2 milijuna kuna.

Zatim je Petry produžio nekih 150 kilometara južno, u podvelebitsko naselju Lukovo Šugarje, gdje je obilježen projekt izgradnje vodoopskrbe podvelebitskog kanala koji se smatra najvažnijim infrastrukturnim zahvatom koji će okončati probleme vodoopskrbe u naseljima u južnom dijelu općine Karlobag. Zahvaljujući Vladi RH i premijeru Andreju Plenkoviću, nakon desetljeća praznih obećanja. Vrijednost investicije je preko 100 milijuna kuna. (ln)

Priopćenje LiPO

PRIJAVA POLICIJI

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. svibnja 2021. u 18 sati

GOSPIĆ - Prema današnjem priopćenju glavnog tajnika LiPO Alena Zorića da su njihova dva jumbo plakata u Vrhovinama i Otočcu noćas skinuta sa panoa. Tajnik navodi da su očito nekome veliki trn u oku je u protivnom plakati bi ostali. Taj gnjusan čin prijavili su policiji, ali policija je danas šutjela o prijavi. (Ln)

HDZ u obilasku terena

POSJET NOVALJI I KARLOBAGU

U Novalji je bio i Josip Bilaver, državni tajnik u Ministarstvu mora, promete i infrastrukture.

Zajednički snimak na rivi u Novalji
Zajednički snimak na rivi u Novalji
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. svibnja 2021. u 8.45 sati

NOVALJA - Jučer je u radnom posjetu gradu Novalji bio Josip Bilaver, državni tajnik za more i EU fondove u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture. U razgovoru s kandidatom HDZ-a za gradonačelnika Grada Novalje Ivanom Dabom-Đonom i kandidatom za župana Ličko-senjske županije Ernestom Petryjem usuglašen je modalitet ulaganja u razvoj i cjelovitu izgradnju Luke Novalja u suradnji s Lučkom upravom iz sredstava EU fondova. Usuglašeno je i stajalište o potrebi završetka investicijskog ciklusa na području Luke Tovarnele, kao i izgradnja cjelovite infrastrukture na području Luke Žigljen, za što je potrebno donošenje UPU-a Luke Žigljen, čiji se obalni dio uređuje EU sredstvima u iznosu od 50 milijuna kuna što je osigurala Lučka uprava Novalja.

U Metajni se obišlo područje buduće Luke, za što je izrađena projektna dokumentacija, a Vlada RH osigurala je sredstva u iznosu od 23 milijuna kuna. Državni tajnik Bilaver izrazio je zadovoljstvo i snažnu potporu Ministarstva projektima, a budući župan Ernest Petry obećao je svu pomoć i podršku u realizaciji projekata.

Sastanku je nazočio i nositelj liste HDZ-a za Županijsku skupštinu Ličko-senjske županije Marijan Kustić koji je zajedno s predsjednikom Upravnog vijeća Županijske uprave za ceste Ernestom Petryjem obišao trase prometnica na području Novalje u koje Županijska uprava za ceste Ličko-senjske županije ulaže preko milijun kuna.

Nakon posjeta Novalji, u povratku je Petry obišao je Karlobag gdje je i sastao se s Borisom Smojverom, kandidatom HDZ-a za načelnika Općine Karlobag. (LN)

U susret izborima

POTPORA POTPREDSJEDNIKA BUTKOVIĆA

Obilazak Kaniške ulice u Gospiću/Foto HDZ
Obilazak Kaniške ulice u Gospiću/Foto HDZ
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. SVIBNJA 2021. U 17.15 SATI

GOSPIĆ/OTOČAC
- Danas je potpredsjednik HDZ-a i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković boravio u Gospiću i Otočcu kako bi dao potporu Ernestu Petryju, kandidatu HDZ-a za župana Ličko-senjske županije te Mariju Stilinoviću i Aneli Serdar-Pašalić kao kandidatima za gradonačelnika i zamjenicu gradonačelnika Grada Gospića.

U prostorijama HDZ-a u Gospiću bio JE razgovor s članovima Gradske organizacije na kojemu su teme bile infrastrukturni i cestovni problemi s kojima se susreću građani grada Gospića. Zaključeno je da će Ministarstvo u nadolazećem razdoblju poduprijeti rješavanje problema tranzitnog prometa kroz centar Gospića, izgradnjom zapadne i istočne obilaznice kao i rekonstrukcije postojećih cesta. Butković je obišao i jučer završenu dionice državne ceste D 25 u Kaniškoj ulici koja je rekonstruirana u dužini od 800 metara.

U Otočcu je Butković pružio potporu za nadolazeće lokalne izbore nositelju liste HDZ-a za Gradsko vijeće dr. sc. Branislavu Šutiću, kandidatu za župana Ernestu Petryju, kandidatkinji HDZ-a za zamjenicu župana Ličko-senjske županije Jasni Orešković-Brkljačić, svim kandidatima na listi za Gradsko vijeće, kandidatima za županijsku skupštinu ispred Otočca te kandidatu HDZ-a za gradonačelnika Grada Otočca Edyju Sladoviću. (LN)

Potpore HDZ-u

Potpora Ivana Jurkovića

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. svibnja 20221. u 18.30 sati

GOSPIĆ - Ivan Jurković-Šareni, hrvatski branitelj, dragovoljac i invalid Domovinskog rta dao je potporu HDZ-ovim kandidatima Ernestu Petryju u kandidaturi za ličko-senjskog župana i Marijanu Kustiću kao nositelju HDZ-ove kandidacijske liste za Županijsku skupštinu Ličko-senjske županije. (Ln)

HDZ OBILAZI TEREN

POSJET RIBNIKU

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. svibnja 2021. u 17.45 sati

RIBNIK - Sinoć su kandidat za gradonačelnika Grada Gospića Mario Stilinović u pratnji predsjednika Zajednice branitelja HDZ-a "Gojko Šušak" Ličko-senjske županije Paje Brkljačića, kandidata i kandidatkinja na listi za Gradsko vijeće kao i dijela članova Izbornog stožera HDZ-a bili u Ribniku.

Stilinović je zahvalio nazočnima na dolasku i podršci, istaknuo je značaj Ribnika u Domovinskom ratu kao prve crte obrane Gospića što je posvjedočio i Pajo Brkljačić koji je mnoge ratne dane proveo upravo u ovom herojskom selu. Predstavljen je Izborni program, buduće smjernice djelovanja, prednost kao i prepoznatljivost svih HDZ-ovih kandidata. Jasno je naglasio važnost obnovljene mlinice kašikare i njezino povijesno značenje za ovaj kraj. Nakon druženja s okupljenima, uslijedio je posjet i razgledavanje mjesne škole koja je potpuno devastirana te je zaključeno da mora biti prioritet u obnovi i revitalizaciji ovoga ličkoga sela. (Ln)

HDZ KORENICA

TOMISLAV UŽAREVIĆ PREDSTAVIO PROGRAM

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. svibnja 2021. u 9.15 sati

KORENICA - Jučer je bilo predstavljanje kandidata HDZ-a općine Plitvička Jezera Tomislava Užarevića i liste za Općinsko vijeće Plitvička Jezera. Užarević je prezentirao izborni programa HDZ-a za nadolazeće razdoblje, a prisutne je pozdravio i nositelj HDZ-ove liste Marko Starčević.
Predstavljanja su uz kandidate s područja općine Plitvička Jezera nazočili predsjednik ŽO HDZ-a Ličko-senjske županije i nositelj županijske liste HDZ-a Marijan Kustić te kandidat za župana Ličko-senjske županije Ernest Petry koji su se također obratili nazočnima. Među gostima su bili voditelj kampanje Ivica Radošević, ravnatelj JU NP Plitvička jezera gospodin Tomislav Kovačević te članovi i simpatizeri HDZ-a. (Ln)

Kandidati HDZ-a u obilasku terena

POSJET ŽABICI

Dotrajali most u Žabici
Dotrajali most u Žabici
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. svibnja 2021. u 16.40 sati

ŽABICA - Jučer su ovo prigradsko naselje posjetili kandidat HDZ-a za župana Ličko-senjske županije Ernest Petry, kandidat za gradonačelnika Grada Gospića Mario Stilinović te kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Anela Serdar-Pašalić. S njima je bio predsjednik Zajednice branitelja HDZ-a "Gojko Šušak" Ličko-senjske županije Pajo Brkljačić i nekolicine članova Izbornog stožera predvođenih Josom Živkovićem-Batom, predsjednikom Temeljnog ogranka HDZ-a Gospić.

Uz članice i članove stranke kao i vjerne simpatizere, kandidate je u ime domaćima dočekao Krešimir Ban s pozdravnim riječima zahvale i dobrodošlice. Na radnom sastanku održanom u prostoru mjesnog odbora Žabica uz poštivanje epidemioloških mjera, nazočnima se obratio Stilinović, kandidat za gradonačelnika Grada Gospića, naglasivši sve prednosti Izbornog programa HDZ-a. Posebno je naglasio potrebu redovitog održavanja i razvoja komunalne infrastrukture s održavanja ceste i dva mosta u Žabici.

- Došli smo večeras predstaviti programe, čuti vaše probleme i otvoreno porazgovarati. Stajat ćemo vam na usluzi i vjerujte mi kako nam vaše povjerenje ulijeva sigurnost, ali i velika nam je obveza. -zaključio je Stilinović.

Kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Anela Serdar-Pašalić, istaknula je obvezu izvršavanja svih danih obećanja. Svjesna velike odgovornosti i brojnih izazova, smatra da ima je upravo sada važno pristupiti.

Kandidat za župana Ličko-senjske županije, Ernest Petry u svom je obraćanju istaknuo:
-Kontinuirani i ubrzani razvoj gospodarstva, stvaranje preduvjeta za otvaranje novih radnih mjesta, briga za maloga čovjeka, u središtu su mog programa. Svjestan sam trenutne situacije, ali vam ujedno jamčim da ću sa svojim suradnicima otvoriti vrata županije investitorima. Ističem kako ću podržati projekte lokalnih samouprava, ali svakako i brojne kapitalne i strateške investicijske projekte koji će se realizirati u suradnji s Vladom RH. (Ln)

Hrvatski generali podržavaju kandidaturu

ERNESTA PETRYJA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. svibnja 2021. u 17. 15 sati

GOSPIĆ - Prema priopćenju iz HDZ-a, danas su general HV-a Markica Rebić i general HV-a i HVO-a Ivo Lučić posjetili Gospić kako bi svom prijatelju Ernestu Petryju osobno dali potporu u kandidaturi za župana Ličko-senjske županije. Petry je na svom FB profilu ujedno napisao: "Uvijek je lijepo kada te prijatelji cijene jer oni najbolje znaju tko si i što si, kada poštuju tvoj dosadašnji i trenutni doprinos za jedinu nam domovinu Hrvatsku."

General bojnik Markica Rebić je kao aktivni sudionik Domovinskog rata obnašao mnogobrojne vojne dužnosti, bio savjetnik predsjednika dr. Franje Tuđmana za nacionalnu sigurnost, član Predsjedničkog vijeća za odnose s BiH, zamjenik voditelja Predsjedničkog vijeća za unutarnju politiku, nacionalnu sigurnost i oružane snage, te mnogobrojne druge vojne dužnosti.

General Ivo Lučić je 1990. na prvim demokratskim izborima u Bosni i Hercegovini bio izabran kao zastupnik HDZ-a BiH u Vijeće općina Skupštine BiH, početkom ratnih sukoba uključio se u postrojbe policije, a 1992. je utemeljio Sigurnosno informativnu službu (SIS) Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Aktivno je sudjelovao u obrani Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine za što je stekao čin brigadnog generala HV-a i general bojnika HVO-a. Bio je savjetnik za nacionalnu sigurnost u Predsjedničkom vijeću Hrvatske Republike Herceg-Bosne, obnašao je dužnost pomoćnika ravnatelja Hrvatske izvještajne službe (HIS-a) Republike Hrvatske, te radio kao predavač na Obavještajnoj akademiji Ureda za nacionalnu sigurnost Republike Hrvatske. (Ln)

Podrška HDZ-ovih kandidata

BIVŠEG ŽUPANA MILANA JURKOVIĆA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. SVIBNJA 2021. U 17 SATI

GOSPIĆ - Danas smo dobili priopćenje gospićkog HDZ-a koje prenosimo u cijelosti:
- Nakon informacije o tradicionalnom prijemu povodom Dana vatrogastva i Dana našeg zaštitnika sv. Florijana kod župana ličko-senjske županije Darka Milinovića počela su politički nepotrebna izmišljanja i nagađanja koga na predstojećim lokalnim izborima podržava bivši župan Milan Jurković. A tim nagađanjima stvarno nema mjesta. Kao HDZ-ov župan u tri mandata 2001 ? 2013, i saborski zastupnik 2011 ? 2013, parafrazirat ću Grašu: "Ostajem uvik isti, nikad se neću minjat ..." i moja je neupitna i nesebična potpora ŽO HDZ a i našem kandidatu Ernestu Petryu za budućeg župana LSŽ zajedno s zamjenicom župana Jasnom Orešković-Brkljačić. Ista podrška je i GO HDZ-a Otočac i našem kandidatu i budućem gradonačelniku mog Otočca, mladom gospodinu Ediju Sladoviću. Županu Darku Milinoviću, kao predsjednik VZ LSŽ i ovom prigodom zahvaljujem na prijemu i suradnji u protekle četiri godine. (Ln)

U susret izborima

MINISTRICA KULTURE S KANDIDATIMA HDZ-A

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. svibnja 2021. u 8.30 sati

GOSPIĆ - Jučer, nakon svečanosti povratka spomenika Nikole Tesle ministrica kulture i medija RH Nina Obuljen-Koržinek susrela s kandidatima HDZ-a na lokalnim izborima: Ernestom Petryjem, kandidatom za župana Ličko-senjske županije, Jasnom Orešković-Brkljačić, kandidatkinjom za zamjenicu župana, kandidatom za gradonačelnika Grada Gospića Marijem Stilinovićem i kandidatkinjom za zamjenicu gradonačelnika Anelom Serdar-Pašalić i dijelom članova Odbora za kulturu HDZ-a.

Nakon pozdravne riječi Ernesta Petryja i Marija Stilinovića, ministrica Obuljen-Koržinek izrazila je snažnu potporu kandidatima s porukom kako je uvjerena da će birači prepoznati kvalitetu kandidata, smjernice i programska načela HDZ-a te na predstojećim lokalnim izborima ukazati povjerenje svim kandidatima HDZ-a. (LN)

Povratak Tesle u zavičaj

SVIJETU JE PODARIO BUDUĆNOST

Gradska vlast konačno je vratila Teslin spomenik u ličku metropolu.

Uzvanici na današnjoj Teslinoj svečanosti povratka u Gospić/Snimio Marko ČULJAT
Uzvanici na današnjoj Teslinoj svečanosti povratka u Gospić/Snimio Marko ČULJAT
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. svibnja 2021. u 14.45 sati

Priredio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Zahvaljujući aktualnoj gradskoj vlasti u ličkoj metropoli, i uz potporu Ministarstva kulture, posljednjih nekoliko mjeseci uređen je četvrti gospićki trg. Ovaj put, to je po drugi puta u zadnjih 40 godina ponovo Trg Nikole Tesle s četvrtim reprintom Teslina spomenika rad akademskog kipara Frana Kršinića, koji je i u ona vučljiva doba bio protiv postavljanja spomenika u Beogradu. Smatrao je da bi original trebao biti u Smiljanu ili u Gospiću, a ne kopija.

Spomenik je uništen u vihoru Domovinskog rata početkom 1992. godine, a proteklih desetljeća stranka na vlasti nije baš imala ni vizije o Tesli ni volje za povratak spomenika koji je ponovno odliven 2006. u sklopu obilježavanja 150. obljetnice Teslinog rođenja i čekao je do danas. Tadašnji vlastodršci pozivali su se na tobožnji kult Tesline ličnosti kao da je on političar. Nisu htjeli lokaciju: parkirališta u Kaniškoj ulici preko puta kapelice i Veleučilišta, već su odluku na Gradskom vijeću 2014. donijeli da to bude mali prakić ispred nekadašnjeg Doma JNA. Za nekoliko proteklih mjeseci taj parkić ispred KIC-a u Budačkoj ulici, gdje je sredinom prošlog stoljeća bio jedan od dva Drvena Beča u Gospiću, pretvoren je u mali Trg Nikole Tesle s njegovim velikim spomenikom.

- Ovo je iznimno svečana prigoda kad se vraća spomenik najvećem hrvatskom inovatoru, svestranom znanstveniku, kozmopolitu Nikoli Tesli koji se na simboličan način vraća kući, u zavičaj svog djetinjstva. Činjenica da je spomenik bio devastiran čini nas danas posebno ponosnima jer svjedočimo još jednom pobjedi kulture i civilizacijskim razinama uljuđenosti i uvijek ćemo se protiviti svakom rušenju i vazda zagovarati obnovu i povratak života, a na to nas je zadužila Teslina ostavština koji je čovječanstvu podario budućnost.- rekla je Nina Obuljen-Koržinek, ministrica kulture.

O geniju s ličkog kamenjara danas je govorila i Tatjana Kolak, ravnateljica Muzeja Like u čijem je sastavu i Teslin memorijalni centar u Smiljanu. Istekla je kako je Tesla bio vizionar često neshvaćen, pa i danas, i da je oduvijek bio ispred svog vremena.

- Svojim epohalnim djelima promijenio je svijet, on je čovjek tisućljeća. Bez njega svijet ne bi bio kakav je danas. Mi smo u Gospiću izuzetno ponosni što je dio nas i što pripada nama. U Smiljanu je u planu gradnja kampusa kako bi se doprinijelo razvoju ovog kraja.-rekao je Karlo Starčević, gradonačelnik Gospića.

Prije početka svečanosti, a nakon dolaska ministrice Koržinek-Obuljen, odnekud se stvorio i aktualni župan Darko Milinović, žaleći joj se da i nije pozvan na svečanost i ako je to njegova ideja. Svečanost je promatrao iz prikrajka.

Nije to sve, autor redaka pita javno i otvoreno što se čeka s povratkom Tesline biste, rad Ivana Meštrovića, koja je bila ispred nekad njegove Gimnazije u Gospiću??

PRONAĐENA OPASNA SREDSTVA U ŠUMI I TRAVI

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. svibnja 2021. u 10.30 sati

GOSPIĆ - U petak je policija dobila dojavu da je u šumi kraj Bunića pronađeno minsko-eksplozivnih naprava. Izlaskom na teren policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu Policijske uprave ličko-senjske utvrdio je da se radi o tri ručna bacača raketa i 1260 komada streljiva call. 7,62 x 39 mm, što je policijski službenik izuzeo i pohranio u skladište do uništenja. Osim toga, jučer je prilikom čišćenja trave u Raduču pronađena ručnu bombu M-52 P3, koju je policijski službenik isto pohranio do uništenja.

Policija skreće pozornost na činjenicu da se odbačeni predmeti mogu zloupotrijebiti što za posljedicu može imati i stradavanje.

- Pridružite nam se u akciji "Manje oružja - manje tragedija" kojom je bez ikakvih sankcija omogućena dragovoljna predaja ilegalnih ubojitih sredstava i oružja. Protiv građana koji ovakvo oružje prijave nadležnom tijelu radi predaje, neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak. Oružje i eksplozivna sredstva nemojte sami donositi u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već želju za dragovoljnom predajom prijavite na broj 192 ili u najbližoj policijskoj postaji. Mi ćemo poslati stručne i osposobljene policijske službenike koji će oružje preuzeti.- kažu u Policijskoj upravi. (Ln)

Lokalni izbori u Senju

HDZ PREDAO LISTE

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. svibnja 2021. u 16.45 sati

SENJ - Koalicijski partneri HDZ, HBS i HSS na lokalne izbore izlaze sa zajedničkom listom za Gradsko vijeće Grada Senja. Jurica Tomljanović, kandidat za gradonačelnika, ujedno je i nositelj liste za Gradsko vijeće.

- Građani su i do sada znali prepoznati HDZ kao pouzdanu stranku koja prepoznaje potrebe našeg kraja, pretvara ih u projekte i osigurava njihovu realizaciju. Vjerujemo da će nam građani i na ovim izborima dati povjerenje kako bismo nastavili realizaciju započetih projekata, onih samostalnih, koji ovise o proračunu Grada Senja, ali i onih koje ćemo ostvariti u suradnji s Vladom RH te državnim i javnim poduzećima. Jamstvo smo kontinuiteta u provođenju strateških ciljeva razvoja grada koje smo predstavili i postavili još u proteklim mandatima, a sve u skladu s potrebama našeg grada i naših građana. Osmišljavanjem i realizacijom novih projekata i programa nastaviti ćemo provoditi program razvoja. Smatramo da su najvrjedniji resurs jednog grada njegovi građani. Zbog toga će nam najvažnija odrednica budućeg rada biti osiguranje sigurne budućnosti za svakog pojedinog građanina grada Senja. Grad Senj zaslužuje da ga vode odgovorni, odvažni i dokazani ljudi. Odgovorno i tolerantno, uvažavanjem različitosti i posebnosti, ali u interesu cijele zajednice i na dobrobit svih.- izjavio je Tomljanović.

Na kandidacijskoj listi Koalicije HDZ, HBS i HSS za nalazi se 13 kandidata:
Jurica Tomljanović, dipl. ing. šum., Željko Tomljanović- Beli, Vice Nekić, mag. ing. el., Rosanda Bilović, prof., Juraj Tomljanović, struc. spec. inf., Roberta Vrban-Mujaković, bacc. admin. publ., Igor Šimunović, Ivan Anić, Vedran Katalinić, mag. oec., Anita Cergolj-Lopac, bacc. admin. publ., Matea Prpić, mag. oec., Maja Banić, mag. ing. šum. i Ines Zlatarević, bacc. oec. (Ln)

Lokalni izbori u Novalji

HDZ PREDAO LISTE

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. svibnja 2021. u 10 sati

NOVALJA - Kandidaturom za Gradsko vijeće HDZ na čelu s kandidatom za gradonačelnika Ivanom Dabom-Đonom otvara se novo poglavlje u razvoju i prosperitetu Novalje i njenih žitelja.

- Sad je bitno pokazati sposobnost i znanje u kvalitetniju realizaciju programa HDZ-a.-rekao je Dabo nakon predale kandidacijskih lista. (Ln)

Lokalni izbori u Perušiću

HDZ PREDAO LISTE

Predsjednik Plenković s čelnicima iz Perušića
Predsjednik Plenković s čelnicima iz Perušića
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. travnja 2021. u 17.30 sati

PERUŠIĆ - Ivica Turić predsjednik stranke i kandidat HDZ-a za načelnika Općine Perušić predao je Općinskom izbornom povjerenstvu kandidaturu kao i kandidacijsku listu za Općinsko vijeće na kojoj je nositelj liste za nadolazeće lokalne izbore.

Kandidati za općinsko vijeće Općine Perušić su: IVICA TURIĆ, MILORAD VIDMAR, IVANA KOLAK, DANE MILKOVIĆ, SLAVKO PLEŠA, IVAN JUGOVIĆ, LUKA KASUMOVIĆ, ZORKA MUNJAS, ANA-MARIJA TURIĆ, ZVONIMIR JURKOVIĆ, MILAN ASANČAIĆ, MARKO MURGIĆ i MARKO MILKOVIĆ.

Ovom listom smo pokazali da i dalje držimo do zastupljenosti kvalitetnih osoba u Općinskom vijeću koji svojom stručnošću i znanjem mogu pridonijeti nastavku dobrih dosadašnjih rezultata i daljnjem razvoju područja Perušića i Kosinja. Cilj i program same liste HDZ-a Perušić je nastaviti na daljnjem gospodarskom, poljoprivrednom i turističkom razvoju općine Perušić i povećanju kvalitete života lokalnog stanovništva.- rekao je Turić. (Ln)

Izbori u Senju

HDZ PREDAO LISTE

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. travnja 2021. u 10.20 sati

SENJ - Kandidat za gradonačelnika Senja i predsjednik senjskog HDZ-a Jurica Tomljanović, zajedno s predsjednicima koalicijskih stranaka HBS-om i HSS-om predao je Gradskom izbornom povjerenstvu kandidaturu za gradonačelnika i Gradsko vijeće Grada Senja.
Prigodom predaje kandidatura zahvalio se svima koji su mu svojim potpisom pružili potporu u kandidaturi za gradonačelnika Grada Senja.

Lokalni izbori u Otočcu

HDZ PREDAO LISTU

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. travnja 2021. u 8.15 sati

OTOČAC - Jučer je Gradski odbor HDZ u nazočnosti predsjednika Županijske organizacije HDZ Marijana Kustića, predsjednika Gradskog odbora HDZ Branislava Šutića, kandidata za župana ispred HDZ-a Ernesta Petryja te kandidatkinje HDZ-a za zamjenicu župana Ličko-senjske županije Jasnom Orešković-Brkljačić predao Gradskom izbornom povjerenstvu kandidataturu Edyja Sladovića za gradonačelnika Grada Otočca te kandidacijsku listu za Gradsko vijeće Grada Otočca. (Ln)

Lokalni izbori u Brinju

HDZ PREDAO LISTU

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. TRAVNJA 2021. U 8 SATI

BRINJE - Jučer je Općinskom izbornom povjerenstvu Općine Brinje predana kandidacijska lista Hrvatske demokratske zajednice za Općinsko vijeće. Prigodom predaje liste uz nositeljicu HDZ-ove liste Mariju Vranić nazočili su kandidati s liste te predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Marijan Kustić, kandidat za župana Ernest Petry i kandidat za načelnika Općine Brinje Zlatko Fumić koji je ujedno i predsjednik županijskog HSS-a te županijski koalicijski partner HDZ-a za Županijsku skupštinu.

Zlatko Fumić (HSS) kao županijski koalicijski partner HDZ-a je još jednom naglasio da županijski HSS podržava kandidaturu Ernesta Petryja za župana Ličko-senjske županije. (Ln)

Lokalni izbori

STARČEVIĆEVE LISTE ZA GOSPIĆ I ŽUPANIJU

Starčevićevi kandidati na ulazu u gradsku palaču
Starčevićevi kandidati na ulazu u gradsku palaču
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. travnja 2021. u 21.15 sati

GOSPIĆ - Karlo Starčević, HSP, uz potporu mladih i nezavisnih kandidata na listi predao je svoju kandidaturu za nadolazeće lokane izbore. Tom prigodom aktualni gradonačelnik Gospića istaknuo je kako je ovo lista na kojoj su se udružili stručnost, iskustvo, znanje, entuzijazam i poštenje, te najavio pobjedu 16. svibnja.

- Lista koju predvodim jaka je onoliko koliko je jak svaki vijećnik bez obzira na kojemu se mjestu nalazio. Ova lista sastavljena je od novih, mladih, obrazovanih i stručnih ljudi koji nisu opterećeni strankama, kategorijama niti bilo kakvim predrasudama. To su mladi ljudi puni entuzijazma i volje za radom, spremni na važnu ulogu u Gradskom vijeću i sudjelovanje u donošenju važnih odluka za razvoj našeg grada. Na listi se nalaze i već ranije dokazani gradski vijećnici, ali i dokazani stručnjaci u različitim područjima. Svi redom dokazani na svojim poslovima, uspješni i voljni svoja znanja staviti gradu na raspolaganje. Ponosan sam na ovu listu i ljude i vjerujem da će građani prepoznati kvalitetu, kao što će prepoznati i naš četverogodišnji trud, popravimo ono što su godinama prije nas pokvarili. - istaknuo Starčević pri predavanju liste za Gradsko vijeće.

Listu Karla Starčevića čine:
Marko Sokolić - Maki, Josip Župan, mag. ing. silv., Ivica Tomljenović - Golub, ing., Nada Alić, dr. dent. med., Velimir Štimac, Gordana Vrkljan, Ana-Marija Zdunić, mag. iur., Josip Šaban, Maria Ćaćić, mag. educ. philol. germ./franc., Dario Radošević, dipl. ing. građ, Ivana Osmokrović, univ. bacc. pol., Mateo Borovac, dr.med. i Danijel Tušak, dipl. ing. preh. teh.

Nezavisni Danijel Tušak i Tino Ostović koje podupire HSP predali su svoje kandidacijske liste za Županijsku skupštinu. Kako je istaknuo Danijel Tušak vrijeme je za promjene i novi smjer Ličko-senjske županije.
- Do sada u našoj županiji nije bilo kandidata koji je promišljao proaktivno i kreativno. Bile su to osobe opterećene političkim ambicijama i vraćanju političkih usluga i sve to dovelo je do nazadovanja naše regije. Kao poduzetnik koji dobro promisli o svakom koraku neću davati velika obećanja, ali mogu obećati da će naš prioritet biti zaustavljanje ovog pada i nazadovanja Like te maksimalno smanjiti trend odlaska mladih, talentiranih i kreativnih osoba što je godinama bila praksa. Vjerujem da ćemo velikim zalaganjem i radom okrenuti kotač i prije svega zaustaviti te negativne trendove koji su više od 20 godina bili praksa ljudi bez ideje i vizije. Podržite ovu pobjedničku listu, budite svoji i iziđite 16. svibnja na izbore.- poručio Tušak. (Ln)

Izbori za Ličko-senjsku županiju

LiPO PREDALO LISTE

Na listama je 5118 potpisa.

Predaja lista LiPOG-a u Povjerenstvu/Snimio Marko Čuljat
Predaja lista LiPOG-a u Povjerenstvu/Snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. travnja 2021. u 17.45 sati

GOSPIĆ - Danas popodne stranka LiPO predala je Županijskom zbornom povjerenstvu liste kandidata za Ličko-senjsku županiju na kojima je 5118 potpisa za njihovog kandidata za župana, inače predsjednika stranke, dr. Darka Milinovića i zamjenicu Anu Manjerović.

Nakon predavanja potpisa bila je i konferencija za novinare. Milinović je opetovno ustvrdio du su dokazali kako su najjača stranka u Ličko-senjskoj županiji jer imaju liste i kandidate ne samo za Županiju već i za sve pripadajuće općine i gradove.

- Ova kovid kriza je još jedan razlog da dobijem glasove jer znam rukovoditi u kriznoj situaciji što sam dokazao u doba krize svinjske gripe.- istakao je Milinović dodajući da je na njihovim listama čak 52 posto žena.

Predavanje lista izvršeno je u jednom od tri ureda koji su namijenjeni dožupanima, a koji je već desetljećima zapušten jer krov prokišnjava a niko se ne brine za estetiku barem svake četvrte godine. (Ln)

Izbori za Ličko-senjsku županiju

HDZ PREDAO LISTE

Prikupljeno preko pet tisuća potpisa.

Čelnici HDZ-a prošetali su centrom Grada do Povjerenstva
Čelnici HDZ-a prošetali su centrom Grada do Povjerenstva
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. travnja 2021. u 11.30 sati

GOSPIĆ - Jučer nakon sastanka s predsjednikom HDZ-a Andrejem Plenkovićem Županijskom izbornom povjerenstvu predane su kandidacijske liste HDZ-a, HSS-a, HSU-a i HBS-a za predstojeće lokalne izbore.

Kandidat HDZ-a za župana Ličko-senjske županije Ernest Petry i kandidatkinja za zamjenicu župana Jasna Orešković-Brkljačić, uz nazočnost predsjednika Županijskog odbora i nositelja liste za Županijsku skupštinu Marijana Kustića, saborske zastupnice Anite Pocrnić-Radošević kao i kandidatkinja i kandidata za novi saziv Županijske skupštine predali su dokumentaciju i preko 5000 potpisa podrške žitelja Ličko-senjske županije.

Kandidat za župana Ličko-senjske županije Ernest Petry prilikom predaje kandidature naglasio je kako će nakon lokalnih izbora županija i svi njezini gradovi i općine u suradnji s Vladom RH krenuti u novom, razvojnom smjeru, u čemu posebnu podršku daje tim stručnih i relevantnih ljudi koji su jamac za pobjedu.

Nositelj liste za Županijsku skupštinu Marijan Kustić vjeruje u posvemašnju većinu županijskim klupama uz zahvalu svim članovima i simpatizerima stranke kao i svim biračima koji će HDZ prepoznati kao pobjedničku opciju koja može provesti zacrtane programske ciljeve. (Ln)

Gradsko izborno povjerenstvo Gospić

HDZ PREDAO LISTE

Za kandidate je prikupljeno 1500 potpisa.

Kandidati HDZ-a s listama na ulasku u gradsku palaču u Gospiću
Kandidati HDZ-a s listama na ulasku u gradsku palaču u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. travnja 2021. u 9.40 sati

GOSPIĆ - Jučer popodne Gradskom izbornom povjerenstvu predane su kandidacijske liste Hrvatske demokratske zajednice za predstojeće lokalne izbore. Kandidat HDZ-a za gradonačelnika Grada Gospića Mario Stilinović u pratnji kandidatkinje za zamjenicu gradonačelnika Anele Serdar-Pašalić i kandidatkinja i kandidata za Gradsko vijeće predali su dokumentaciju i preko 1500 potpisa potpore sugrađana dobivenih u prethodnim danima. S njima su bili anita Pocrnić-Radošević, saborska zastupnica i Ernest Petry, HDZ-ov kandidat za ličko-senjskog župana.

Dovoljan broj potpisa za kandidature bi bio 450, tako da su kroz predaju potpisa potpore kandidati HDZ-a najavili pobjedu na predstojećim izborima. Kandidat za gradonačelnika i nositelj liste Gradskog vijeća Grada Gospića Mario Stilinović, izrazio je zahvalnost na ukazanom povjerenju i najavio veliku pobjedu HDZ-a kako u gradu Gospiću tako i u Ličko-senjskoj županiji. (Ln)

Potpisan koalicijski sporazum

HDZ-A, HSS-A, HSU-A I HBS-A

Predsjednik Plenković sa potpisnicima koalicijskog sporazuma/Snimio Marko ČULJAT
Predsjednik Plenković sa potpisnicima koalicijskog sporazuma/Snimio Marko ČULJAT
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. TRAVNJA 2021. u 17.30 sati

GOSPIĆ
- U nazočnosti Andreja Plenkovića i Krunoslava Katičića, predsjednika i glavnog tajnika HDZ-a, te saborske zastupnice Anite Pocrnić-Radošević, svečano je potpisan Sporazuma o prijeizbornoj i poslijeizbornoj suradnji (koaliciji) političkih stranaka koje će zajedno nastupiti na lokalnim izborima 16. svibnja i podržati kandidate za župana Ernesta Petryja i zamjenicu župana Ličko-senjske županije Jasnu Orešković-Brkljačić, te nastupiti sa zajedničkom kandidacijskom listom za Županijsku skupštinu Ličko-senjske županije.

Pred svim kandidatima na lokalnim izborima sporazum su potpisali čelnici županijskih organizacija Marijan Kustić, Hrvatska demokratska zajednica, Zlatko Fumić, Hrvatska seljačka stranka, Ivan Bižanović, Hrvatske stranke umirovljenika i Marko Prpić, Hrvatska bunjevačka stranka.

- Naš dolazak pokazuje da i vodstvo HDZ-a želi odličan rezultat. Vi ste i na parlamentarnim izborima pokazali dobar rezultat. Zalagat ćemo se za politiku ravnomjernog razvoja i sad je poslije Branje i Slavonije na redu Dalmacija i Lika. Vratili smo državnu upravu u županije. Fiskalnom decentralizacijom Ličko-senjske županije je dobila 35 milijuna kuna više nego što je prije dobivala. Ovdje smo u korona krizi pomogli stotinjak poslodavaca s oko pet tisuća radnika, prosječna plaća je preko sedam tisuća kuna, a uskoro će biti isplate umirovljenicima i mladima povrat poreza na dohodak. Pozivam vas da zajedno s partnerima krenemo naprijed i da HDZ ponovo bude najjača stranka u Ličko-senjskoj županiji. Rekao je Plenković. (MaČ)

LiPO SENJ

OBJAVLJENA LISTA ZA SENJ

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. travnja 2021. u 12.15 sati

SENJ - Na sjednici stranke LiPO na prijedlog predsjednika Povjerenstva Željka Nekića-Canjuge jednoglasno je prihvaćena lista za Gradsko vijeće Grada Senja. Kandidat za gradonačelnika Grada Senja je Željko Nekić-Canjuga koji je i nositelj liste. Lista je spoj iskusnih i mladih školovanih ljudi. Kandidati za Gradsko vijeće grada Senja su: Željko Nekić-Canjuga, Sandra Šarić-Samaržija, Predrag Dešić, man. ing. pp.to., Tea Tomljanović, mag. oec., Tamara Tomaić, struc. spec.oec., Tomislav Rogić, dipl. ing. šum., Eni Lopac, bacc. admin. publ., Marija Knifić, oec., Valentina Vunuk-Butković, dipl. iur., Filip Prpić- Maroja, Harijet Mršić, Marina Martulaš-Nekić, struc. spec. ing. sec. i Goran Tomljanović-Livak. (Ln)


Županijski odbor HDZ-a Gospić

ZA ZAMJENICU ŽUPANA JASNA OREŠKOVIĆ-BRKLJAČIĆ

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. travnja 2021. u 22.45 sati

GOSPIĆ - Popodne je održana sjednica Županijske organizacije HDZ-a pod predsjedanjem predsjednika Marijana Kustića i u nazočnosti tajnika i kandidata za župana Ličko-senjske županije Ernesta Petryja.

Poštujući epidemiološke mjere sjednica je održana u dvije grupe, a donijeta je odluka o kandidatkinji za zamjenicu župana Jasni Orešković-Brkljačić, struč. spec. oec. iz Otočca, voditeljici knjigovodstveno-računovodstvenih poslova Veleučilišta Nikole Tesla.
Jasna Orešković-Brkljačić rođena je Otočanka, udana i majka malodobnog djeteta. Radi se o iznimno vrijednoj i stručnoj ženi s dugogodišnjim radnim iskustvom u ekonomskoj struci. Nakon izbora zahvalila se na ukazanom povjerenju.

Sudjelujući u radu sjednice Petry je najavio velebnu pobjedu HDZ-a u Ličko-senjskoj županiji. (Ln)

U susret izborima

SITNO, ZA IZBORE BITNO

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. travnja 2021. u 18 sati

Piše: Krešimir Tomljenović

GOSPIĆ - Slijedom činjenice da svako vrijeme postavlja nova pitanja, traži nove odgovore i nova rješenja, polako ali sigurno postajemo politički i povijesni nepismenjaci. Kako vrijeme učestalih izbora brzo prolazi tako aktualnosti brojnih događaja sigurno blijede i padaju u zaborav bez osvrta kako nam je u tom vremenu bilo.

Stižu nova obećanja, nova zdanja, nove podjele u smislu tko je za i protiv koga, nabacivanje blatom. To glavne su teme, bitno se ne spominje. Završena je faza promjene stranačkih dresova, prostora za manevar je sve manje. Nastupaju umivena i nevina politička lica, prilaze zadnji igrači s klupe. Nema više kapitalaca, sve istrošeno. Reklo bi se po starome "mala bara puno krokodila". Broj birača sve manji i novčanik sve tanji. Dok postoje nepobitne činjenice s kojom se moraju suočiti sve politike u novijoj povijesti, da su u Hrvatskoj formirana dva osnovna politička bloka; konzervativno desničarski i socijalno liberalni, dok se pod krinkom demokratski skrivaju pojedinci i svrstavaju sukladno trenutnom stanju političkog igrokaza i uglavnom ostaju bez šire biračke potpore pa se nastoje negdje upakirati što temeljno onemogućuje stanje zazivanih promjena, a zemlja se nalazi u trajnoj bipolarizaciji.

Ključni je problem što političke elite u nedostatku koncepta razvoja uvode svoje interese koristeći tranziciju. Vodeći stranački čelnik može biti samo jedan, a na akterima je da ga slijede ili biraju novi politički cilj za ostvarenje svog političkog puta. Međutim, u praksi se kukavički odlučuju za napuštanje stranke ili bivaju izbačeni kada nemaju više prostora za svoje umreženo djelovanje. Dok je pitanje svih pitanja vladati ili služiti narodu. Nema nezamjenjivih.

Vizija da grad Gospić bude mjesto regionalnog partnerskog i suradničkog okupljanja, inovativnog karaktera, prepoznatljiv kao poželjan i ugodan suputnik u životu svojih građana koji se nalaze Gospićko-ličkom izbornom vrtuljku počivajući na vrijednostima Domovinskog rata i zasnivanju izvrsnosti, inovativnosti, odgovornosti i humanosti. Grad Gospić slabo to provodi, a mora slijediti načela zelenog gospodarstva, pametnih gradova, inovacija, te transfera tehnologija koje uključuju mjere i rješenja za poboljšanja kvalitete života građana u ovim kriznim vremenima. Poljoprivreda i stočarstvo! Samo poticaji, a raditi neće nitko. Novca uvijek ima, samo je pitanje gdje taj novac ide. Dali ide li u privatne džepove ili se koristi u svrhu probitka i boljeg života Gospićana? Također, treba jasno snimiti i situaciju potreba za poslovima u gradu, intelektualnu snagu radne snage, stambenu problematiku grada - vidjeti koje su potrebe i krenuti raditi. Kroz nove investicije će se otvarati radna mjesta, to je bitno, posebno za mlade. Osobno mislim da je to moguće realizirati, neophodno i potrebno, jer ako ćemo trošiti energiju na uspostavljanje vlasti nakon izbora u ovako devastiranom gradu, pitam se jesmo li normalni. Svima je razvidno i jasno, da su svi umočeni i imaju prste u pekmezu i neka konačno izmjere čiji je veći. Slušajući lokalne politike mi sigurno živimo bolje samo to još ne vidimo i nismo u stanju prepoznati taj golemi napredak. Rugala se žaba rodi!
Što nam nude novo stari kandidati na predstojećim lokalnim izborima i koje su to opcije, a da ih već nismo čuli. Neovisno o političkim preferencijama, županiji i gradu je potrebna uprava koja će iskoristiti sve prirodne potencijale koje ova sredina objektivno ima. Od plodnog tla, vodnog potencijala, blagodati klime, mora kao najvećeg neiskorištenog potencijala do obrazovane radne snage. Nije realno da na jednom ovakvom prostoru bude velika nezaposlenost. Dok je glavni problem udio umirovljenih u radno sposobnom stanovništvu, niska stopa žena u fertilnoj dobi. Demografski staro stanovništvo, te udio zaposlenih u državnim i javnim službama u odnosu na realni sektor. (2043 nezaposlenih na dan 12. travnja 2021. godine u Ličko-senjskoj županiji, izvor: HZZ statistika). Nije realno da na jednom ovakvom prostoru gotovo da i nema industrijske proizvodnje. Ne treba puno analizirati kako bi se došlo do zaključka kako su za sve propuste i negativne pokazatelje krivci isključivo loš institucionalni okvir i loše, dugogodišnje, upravljanje. Odgovornost nije samo na županiji, iako je možda najveća, krivca treba tražiti i na razini države koja je imala alate u vidu kreiranja poreznih stopa i poticaja kako bi pokrenula svoje pasivne krajeve, ali nije učinila ništa u tom pogledu. Ne promijeni li se uskoro nešto u promišljanju i upravljanju ovom hrvatskom županijom, život će se odvijati samo u uskom obalnom području i Plitvičkim jezerima. Lika nažalost ostaje prazna, a otoci i onaj priobalni dio živjet će samo par mjeseci za vrijeme turističke sezone.

Svi smo svjedoci uspjeha/neuspjeha vladanja novog obećanog izvršenog/neizvršenog. Zapamtite dobro: nije poraz na izborima pasti u borbi, poraz je ne ustati poslije pada. Kada ustanete gospodo odlazite iz politike nije za vas, pustite druge da kolo vode. Jedina razlika između ljudi i životinja. Životinje nikada ne bi dale da ih predvode najnesposobniji i najgluplji u stadu. Na biračima je da konačno izaberu ili kazne sve poznate aktere izborne utakmice i neka se poslije ne žale ako nisu glasovali. Zato narode ugodi sebi, drugima svakako nećeš nikada. U životu nisu važni ljudi koji ti žele sreću, već oni koji te sretnim čine.

Idemo dalje! Željno birači očekuju liste da vidimo na njima koliko su ruke i obraz čiste. Samo jedan prolazi, ostali u ništa. Narod željno očekuje drugi krug i pripetavanje u Gospiću i županiji. Prvi krug ostaje samo pusta želja.

I dok čekamo dan D, cijepljeni čekaju da necijepljeni umru od corone. Necijepljeni čekaju da cijepljeni umru od cjepiva. Uz izbore i cijepljenje biti će napeto do samog kraja. Prošlu godinu i pola ove ne želim dodati svojim godinama "jbt. hej" nisam je ni koristio. Danas pada kiša i nebo za nama plače! Dobar dan za promišljanje, izbori su na vratima. Svi na izbore!

GOSPIĆU GRADE

IZDRŽI GOSPIĆU VOLJENI GRADE
ZA NAS JOŠ IMA NADE
HRABRO SE BORI I HRVATSKA MOJA
VJEČNO BROJI NEVINE ŽRTVE NEMA IM BROJA
RAT, MIGRANTI, POTRES, CORONA, SUDBINA SU NAŠA
A TREBA NAM SAMO MALO LJUBAVI I DOBRIH SNAŠA

ZLI DANI OPET NE DAJU NAM MIRA
ALI NEĆE MOJA HIMNA PRESTATI DA SVIRA
NAD NAMA LEBDI KLETVA ZVONIMIRA KRALJA
OPET NEŠTO STRAŠNO U ZEMLJI NE VALJA
ALI DATI ĆE NAMA SNAGE DRAGI BOG
DA POBIJEDIMO NEVIDLJIVOG NEPRIJATELJA SVOG
GOSPIĆ NIJE I NEĆE PASTI NAKON TREĆEG VALA
SVIM NEVINIM ŽRTVAMA POŠTOVANJE I HVALA
NEPOKORNI I NEPOKORNI GOSPIĆ GRAD MORA DALJE DA ŽIVI
ZAŠTO MORAMO BITI VJEČNO ZA NEŠTO KRIVI
MOJA HRVATSKA STVORENA U SUZAMA I KRIVI
NAJBOLJI NAŽALOST ODLAZE PRVI

Krešimir Tomljenović, 10. travanj 2020.

DRŽAVNI TAJNIK HANŽEK POSJETIO LIČKI OSIK I GOSPIĆ

Posjet Osiku u sjeni devastiranog i neobnovljenog i privatiziranog hotela Velebit
Posjet Osiku u sjeni devastiranog i neobnovljenog i privatiziranog hotela Velebit
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. travnja 2021. u 15.10 sati

GOSPIĆ - Danas je u Gospiću i Ličkom Osiku boravio Gordan Hanžek, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje. U durštvu HDZ-ovim kandidata Ernesta Petryja, za župana Ličko-senjske županije i Marija Stilinovića, za gradonačelnika grada Gospića, obišao je naselje Lički Osik i pritom je razgovarao sa stanovnicima toga jedinog projektiranog naselja u Hrvatskoj koje ima 660 stanova. Spoznao je realnu situaciju na terenu te o potrebama i prioritetima obnove stambenih zgrada.

Središnji državni ured za obnovu priprema opsežan projekt energetske obnove koji će biti financiran europskim sredstvima. Projektom je predviđena obnova preostale 32 zgrade na Ličkom Osiku, te obnova krovišta, pročelja i vanjske stolarije, a bit će u potpunosti subvencionirani. To znači da vlasnici stanova, odnosno najmoprimci, neće imati nikakav trošak.

Nakon obilaska Osika Hanžek se posjetio Ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje u Gradu Gospiću gdje je upoznat s aktualnom situacijom i prioritetima. Na kraju je kao glavni tajnik Zajednice utemeljitelja HDZ-a dr. Franje Tuđmana i u svojstvu stranačkog dužnosnika, a nakon uspješnih i konstruktivnih radnih sastanaka, u prostorijama Gradskog odbora HDZ-a razgovarao Pertyjem i Stilinovićem, izrazivši im snažnu podršku na predstojećim lokalnim izborima. Pri tome je izrazio zadovoljstvo i iskrenu namjeru za buduću uspješnu suradnju.

Ernest Petry je zahvalio na prepoznavanju problema naselja Lički Osik, ali i problema ostalih dijelova Ličko-senjske županije koji se odnose na područje obnove i stambenog zbrinjavanja. (Ln)

Kampanja Društva i Sindikata hrvatskih novinara

LOKALNI MEDIJI GRAĐANIMA, NE ŠERIFIMA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. TRAVNJA 2021. U 11.45 SATI

ZAGREB - Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske pokrenuli su kampanju "Lokalni mediji građanima, ne šerifima" kojom uoči lokalnih izbora žele upozoriti na probleme lokalnih medija i na nužnost definiranja novih modela za funkcioniranje i financiranje lokalnih medija.

Više o kampanji možete pronaći na poveznici
www.hnd.hr/lokalni-mediji-gradanima-ne-serifima

ili na www.facebook.com/hndnovinarsko ili pak na Twitteru.

Novinari i urednici lokalnih medija koji se žele uključiti u našu kampanju i dalje to mogu učiniti i javiti se na hnd@hnd.hr ili sinoh@hnd.hr.

Cilj kampanje "Lokalni mediji građanima, ne šerifima" je naglasiti važnost lokalnih medija, upoznati javnost i političke strukture s problemima u kojima rade i pokušati pronaći bolji model financiranja i neovisnog rada lokalnih medija. (Ln)

Gradski odbor HDZ-a Gospić

ZADOVOLJSTVO KAMPANJOM

Detalj sa sinoćnje sjednice Gradskog odbora HDZ-a/Foto HDZ
Detalj sa sinoćnje sjednice Gradskog odbora HDZ-a/Foto HDZ
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. travnja 2021. u 9.10 sati

GOSPIĆ - Sinoć je održan sastanak Gradskog odbora HDZ-a pod predsjedanjem predsjednika i kandidata za gradonačelnika Marija Stilinovića uz nazočnost tajnika Gradskog odbora i kandidata za župana Ličko-senjske županije Ernesta Petryja.-kaže se u priopćenju HDZ-a.

U konstruktivnom razgovoru i ugodnom ozračju tema sastanaka bila je aktualna politička situacija, pripreme za nadolazeće izbore i hodogram narednih aktivnosti. Zaključeno je da HDZ ima veliku podršku ljudi kako u gradu tako i u okolnim mjestima, kao i da predstavlja najjaču političku opciju na području Gospića koja će nakon lokalnih izbora zasigurno biti jamac stabilne budućnosti. (Ln)

Kandidati HDZ-a na terenu

PETRY I STILINOVIĆ U KLANCU

Kandidati HDZ-a na terenu
PETRY I STILINOVIĆ U KLANCU 
licke-novine@licke-novine.hr 
www.licke-novine.hr 
25. travnja 2021. u 9.15 sati
Kandidati HDZ-a na terenu PETRY I STILINOVIĆ U KLANCU licke-novine@licke-novine.hr www.licke-novine.hr 25. travnja 2021. u 9.15 sati
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. travnja 2021. u 9.15 sati

KLANAC - Sinoć su kandidat HDZ-a za župana Ličko-senjske županije Ernest Petry, kandidat za gradonačelnika grada Gospića Mario Stilinović, kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Gospića Anela Serdar-Pašalić, te saborska zastupnica Anita Pocrnić- Radošević i dio članova Izbornog stožera.

Uz članice i članove stranke kao i vjerne simpatizere, kandidate je dočekao predsjednik Teritorijalnog ogranka HDZ-a Pazarišta Petar Radošević s riječima zahvale i dobrodošlice. Na radnom sastanku održanom u prostoru Mjesnog odbora uz poštivanje epidemioloških mjera, nazočnima se obratio kandidat za gradonačelnika grada Gospića, naglasivši sve prednosti njegova programa. Posebno je istaknuo nepovoljnu demografsku sliku, mali broj radnih mjesta, održavanje i razvoj komunalne infrastrukture.

-Došli smo večeras u vaše mjesto predstaviti programe, čuti vaše probleme i otvoreno porazgovarati. Stajat ćemo vam na usluzi i vjerujte mi kako nam vaše povjerenje ulijeva sigurnost, ali i velika nam je obveza. - zaključio je Stilinović.

Kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Anela Serdar-Pašalić, obratila se nazočnima pozdravnim riječima istaknuvši pri tome obvezu izvršavanja svih danih obećanja. Svjesna velike odgovornosti i brojnih izazova, smatra da je im je upravo sada važno pristupiti.

Nazočnima se s pozdravnim riječima obratila i saborska zastupnica Anita Pocrnić-Radošević.

- Kontinuirani i ubrzani razvoj gospodarstva, stvaranje preduvjeta za otvaranje novih radnih mjesta, briga za maloga čovjeka, u središtu su mog programa. Svjestan sam trenutne situacije, ali vam jamčim da ću sa svojim suradnicima otvoriti vrata županije investitorima. Ističem kako ću podržati projekte lokalnih samouprava, ali svakako i brojne kapitalne i strateške investicijske projekte koji će se realizirati u suradnji s Vladom RH.-rekao je Petry. (Ln)

HDZ U LIČKOM OSIKU

PRIKUPLJANJE POTPISA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. TRAVNJA 2021. U 15.15 SATI

LIČKI OSIK - Danas su na Trgu hrvatskih žrtava Široke Kule potpise potpore nastavili prikupljati kandidati HDZ-a Ernest Petry, za župana Ličko-senjske županije i Mario Stilinović za gradonačelnika grada Gospića. Kandidati su se u razgovoru s mnogim građanima dotakli pitanja vezanih uz rješavanje stambene problematike i završetka obnove stambenih zgrada. (Ln)

LiPO PREDSTAVIO KANDIDATE ZA LIČKO-SENJSKU ŽUPANIJU

MILINOVIĆ I MANJEROVIĆ

Stiglo je i nekoliko čelnika desnih stranaka

Milinović je zasukanih rukava govorio o programu LiPO-ga
Milinović je zasukanih rukava govorio o programu LiPO-ga
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. travnja 2021. u 14.10 sati

GOSPIĆ - Po sunčanom danu na popločanom platou ispred neotvorenog gospodarskog centra za razvoj gospodarstva u pazariškoj vojarni točno u podne intoniranjem Lijepe naše započelo je predstavljanje kandidata stranke LiPO za ličko-senjskog župana i dožupanicu dr. Darka Milinovića i Ane Manjerović.


- Ovdje je oduvijek pisala hrvatska povijest počevši od prodora osmanlija i Krbavske bitke 1493. pa sve do početka Domovinskog rata. Današnje podrške drugih stranaka desne orijentacije nas obvezuju, a prepoznat će to i naši birači. U školi se ne može naučiti kako se voli domovina, različiti smo od drugih, osnovali smo stranku u kojoj ćemo ostati i koja je prepoznata u javnosti.-istakao je Milinović, predsjednik LiPO-g i aktualni župan.

Milinovića su danas došli poduprijeti Dejan Jajić, osobni izaslanik predsjednice Stranke rada i solidarnosti 365, Jelene Pavičić Vukičević i kandidat za gradonačelnika grada Vrbovca, predsjednik stranke HSS-a braća Radić Stanko Grčić, izaslanik predsjednika Stranke umirovljenika i glavni tajnik stranke Željko Delač, te predsjednik stranke Desno Anto Đapić. (MaČ)

U susret izborima u Brinju

KANDIDAT ZA NAČELNIKA PONOVO ZLATKO FUMIĆ

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. travnja 2021. u 10.40 sati

BRINJE - Sinoć je bilo predstavljanje kandidata za načelnika Općine Brinje Zlatka Fumića u ime HSS-a te liste za članove Općinskog vijeća Općine Brinje.

Nazočnima se obratio predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Marijan Kustić te dao bezrezervnu podršku trenutnom načelniku Fumiću i kandidatu za župana Ernestu Petryu. Naglasio je da je na razini županije došlo vrijeme za promjene i ujedno uputio poziv svim prisutnima da sudjeluju u kreiranju novog poglavlja u funkcioniranju Ličko - senjske županije. Načelniku Fumiću je poželio puno uspjeha na izborima, istaknuvši da se kao načelnik dokazao radom i poštenjem kroz protekla dva mandata te uopće ne sumnja u treći mandat.

Kandidat za župana Ernest Petry je istakao do je imao izvrsnu suradnju s Fumićem i izrazio uvjerenje da će nakon što bude izabran za župana suradnja biti još intenzivnija, a sve u interesu Općine Brinje i Ličko - senjske županije.

Sinoć je načelnik Fumić predstavio dio svojeg programa za naredni period u kojem je naglasak stavio na mlade, poljoprivredu, obrtništvo, turizam. Predstavio je i listu za Općinsko vijeće kojoj je on nositelj te je kazao da je lista spoj mladosti, znanja i iskustva. (Ln)