POČETNAARHIVA
KAZALIŠTE NAKON DVIJE GODINE
PREMIJERA NOVE PREDSTAVE
LIČKE LUTKE U VIROVITICI
NOVE PUSTOLOVINE TIZI ENILI
PROMOCIJA SLIKOVNICA O POPU FRANU
TRIPTIH: PARUN - MIHIĆ
U ČAST POETESE PARUN
LUTKE NA GOSTOVANJU
PUZZLE BY TESLA
NOVA KNJIGA O POZNATOM
PAZARIŠTE POSULO TE CVIĆE
OTEŠKA KAMENA ODMARILIŠTA ILI MIRILA
SAČUVATI NEMATERIJALNU BAŠTINU
KOLEKCIONARI ZA TESLU
KNJIGA O PAJI I RODU ŠIMIĆA
DATI JOJ IMENA GRADONAČELNIKA
STIGLA PRVA DONACIJA
KUTEREVKE PONAJBOLJE
ZLATNA POVELJA U GOSPIĆ
VIRTUALNI ČASOPIS
PTSP - NA RUBU SMRTI I LUDILA
LIČANI POBRALI NAGRADE
Radionica "ŠTO SVE"
ANALE UMJETNICI LIČKOG PODRIJETLA
ZAVRŠEN 37. SUSRET LIKOVNIH STVARALACA
56. LIČKI LIKOVNI ANALE
NEDA MIRANDA BLAŽEVIĆ-KRIETZMAN
37. IZLOŽBA NAJBOLJIH RADOVA
ZAVIČAJ JE STALNO SU SRCU I DUŠI
LIČANI U BRODU
DONACIJA BISKUPIJI I MUZEJU LIKE
STIŽE BIBLIOBUS
NASTALO TRIDESETAK UMJETNINA
KOLONIJA U KRŠU
SLIKARSKA IZLOŽBA HRVATSKOG SABORA KULTURE
NASTUP GOSPIĆKE DEGENIJE
37. SUSRET LIKOVNIH STVARALACA
NOVI ŽIVOT MUŠALUČKE PUČKE ŠKOLE
IZLOŽBA CRTEŽA ŠPIRE DMITROVIĆA
LJETO U MUŠALUKU

Kulturni život ličke metropole

KAZALIŠTE NAKON DVIJE GODINE

Prepuna dvorana i davanje izjava za HTV/Snimio MArko ČULJAT
Prepuna dvorana i davanje izjava za HTV/Snimio MArko ČULJAT
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. TRAVNJA 2022. U 21.30 SATI

GOSPIĆ - Velike, negativne, tragove u ličkoj metropoli i na njenim stanovnicima ostavio je Domovinski rat. Tom zlu u protekle dvije godine pridružila se pandemija korone koja je upotpunila psihijatrijsko-socijalnu sliku otuđenja čovjeka po čovjeku na svakom koraku.

Kad je buknula korona bilo je gotovo gore od prve četničke granate na Gospić. Silom prilika i pod prijetnjom politike počelo je otuđivanje ljudi, medicinari su bili neumoljivi u provođenju tzv. distanci i ostalim čudima i minulih vjekova, a raju su počeli vakcinirati brojnih različitim lijekovima što je potrajalo dugo i predugo. Ali, grupica entuzijasta kojima daske život znače nisu se dali. Naime, članovi Amaterskog kazališta, koje je treće po redu u posljednjih sedamdeset i kusur godina, nije se dala smesti. Gotovo ilegalno su vježbali role za večerašnju prekstavu Balon autora Mate Matišića.

Dvorana Pučkog učilišta bila je dupe puna i pregrijana. S velikom pozornošću se iščekivao početak, a on je bio običan ljudski, svađicom mladog bračnog para oko kavice u birtiji i slično, jer je suprug tratio vrijeme, a ona je bila pred porodom… Pozornica je bila jednostavna i ogoljena do krajnosti, ali su ambijent popunjavali efektno snimljeni tonovi od zvonca na ulazu u stan do kotilća u abortu.

Predstava je dobro uigrana i izvedena zahvaljujući umješnoj redateljici Aneli Serdar-Pašalić, a i pomlađenoj ekipi glumaca koji su stasali za proklete korone na svježe ofarbanim gospićkim daskama danas su nastupili: Maja Brozičević, Nikola Perišić, Davor Rukavina, Marija Rupčić, Marija Šaban i Krešimir Tomljenović. Kostimografiju su skupa radili svi glumci, majstor tona i rasvjete bio je Bruno Pašalić, a tehnička podrška Tatjana Kolak i Vera Poljak.

U petak je specijalna prekstava za odlazak na nacionalni festival dramskih amaterskih kazališta i ne sumnjamo da će ponovo Gospićani biti na daskama pozornice u Vodicama. U međuvremenu su sudjelovali na on line festivalu hrvatskih kazališta. (MaČ)

Amatersko kazalište Gospić

PREMIJERA NOVE PREDSTAVE

Sutra je premijerna predstava "Balona" Mate Matišića.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. travnja 2022. u 18.15 sati

GOSPIĆ - Sutra u 20.00 sati u dvorani Pučkog otvorenog učilišta dr. Ante Starčević bit će premijerno izvedena nova predstava domaćih kazalištaraca " Balon". Predstava je nastala prema dramskom predlošku Mate Matišića i gospićko kazalište je prvo amatersko kazalište u RH koje je dobilo autorska prava i nakon pandemije staje ponovno pred domaću publiku.

- Riječ je o zanimljivom i intrigantnom kazališnom komadu koji u sebi nosi nekoliko različitih žanrova: komedije karaktera, zabune, melodrame i pučkoga kazališta. Predstava pred glumačku postavu stavlja u vrlo izazovne situacije, glumački zahtjevne i sveobuhvatne, s porukom gledateljima o svrsi kazališta, percepciji kazališnih žanrova i sl. Ova predstava dubinom emocija i tzv. sućnosti gledatelja poziva na preispitivanje kako suvremenosti tako i osobnosti. -izjavila je prof. Anela Pašalić, gospićka redateljica.

U petak 22. travnja u 20.00 sati je selekcija za 62. Festival hrvatskih kazališnih amatera pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora kulture kada će selektor nazočiti na izvedbi i ocijeniti i pustiti na 62. FHKA. Ovo nije novost jer gospićki kazalištarci već dugi niz godina uspješno igraju na vodičkim daskama s dvadesetak najboljih kazališnih amaterskih skupina u zemlji. (Ln)

Muzejska suradnja

LIČKE LUTKE U VIROVITICI

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr 1
14.TRAVNJA 2022. U 113.10 SATI

GOSPIĆ - Prošli tjedan u izložbenoj dvorani Gradskog muzeja Virovitica otvorena je gostujuća izložba Muzeja Like Gospić "Lutke prije Barbie - pogled na odrastanje i mladost u Lici druge polovine 20. st." uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Okupljene posjetitelje su pozdravile ravnateljica Gradskog muzeja Virovitica, Mihaela Kulej te ravnateljica Muzeja Like Gospić, dr.sc. Tatjana Kolak. Obje su izrazile zadovoljstvo na uspješno realiziranoj suradnji između muzeja iz različitih krajeva Hrvatske, zahvalile stručnom i tehničkom osoblju koje je u obje institucije marljivo sudjelovalo mjesecima u pripremi i postavljanju izložbe u Virovitici i ujedno istaknule želju da ovakvo iskustvo potakne obje institucije da i nadalje razvijaju svoju djelatnost i kontakte s lokalnim zajednicama, ali i institucionalnu suradnju u cjelini.

Autorica izložbe, kustosica etnologinja Tara Pivac-Krpanić, zahvalila se prvenstveno svim ženama koje su posudile svoje lutke za potrebe originalne i ove gostujuće izložbe, te pozvala Virovitičane da se bolje upoznaju s mladenačkim iskustvima odrastanja, sazrijevanja i spoznavanja svijeta njihovih sugrađanki iz Like. Posebno je naglasila važnost čuvanja svakog predmeta i pojedinačnih svjedočanstava, jer oni čine veću cjelinu naše zajedničke prošlosti. Koordinatorica izložbe iz Virovitice, kustosica kulturno - povijesnog odjela, Nikolina Hećimović, predstavila je i nekoliko eksponata igračaka s područja Virovitičko-podravske županije. Ti predmeti su postavljeni kao nadopuna gostujućoj izložbi, kako bi proširili temu i inspirirali građane Virovitice i okolice za budući projekt o igrama i igranju, a za koji su ličke "Lutke" poslužile kao inspiracija. Svi zainteresirani će ovu zanimljivu izložbu moći posjetiti do 8. svibnja 2022.

U publici se zateklo i nekoliko Gospićanki te supruga Mirka Tomaića, Zorica, kojeg je lička javnost imala priliku upoznati, osobito pri realizaciji donacije crteža s motivom Gospića, upriličenu kroz izložbu za prošlogodišnji Dan grada. (LN)

Novi roman iz pera Damira Hoyke

NOVE PUSTOLOVINE TIZI ENILI

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. travnja 2022. u 20.30 sati

ZAGREB - Neumorni Damir Hoyka poznat po fotografiji i fotografskoj školi u ponedjeljak 17. travnja u podne u ZOO-u promovirat će drugu knjigu Pustolovine Tizi Enili zabavno-edukativni roman u nastavcima za čitatelje od sedam do osamnaest godina. Osim djeci i mladima, prvi se dio romana pokazao posebice zanimljiv njihovim obiteljima, edukatorima i svima zainteresiranima za obrazovanje.

Da podsjetimo, glavni lik romana je radoznala desetogodišnja djevojčica Tizi Enili koja s roditeljima vrhunskim znanstvenicima živi u gradu Gea na istoimenom otoku. Tamo pohađa školu u sklopu znanstvenog instituta kojem je "misija" omogućiti čovječanstvu napredak i kvalitetniji život. Stav instituta je da svatko ima barem jedan VIS - sposobnost kojom svijet može učiniti boljim. Shodno tome, zadatak škole je naprednim obrazovnim metodama otkriti učenikov VIS i razvijati ga.

Drugi dio romana nastavlja se na radnju prvog i čitatelja odvodi u najstarije doba Zemljine povijesti. Radnja obiluje detaljima aktualnih znanstvenih hipoteza vezanih uz periode kojima se likovi kreću. Na taj način čitatelji svih generacija dobivaju i niz pojednostavljenih informacija važnih za povijest našeg planeta. Kako bi ih čitatelj što lakše i motiviranije usvojio, utkane su u radnju i slikovite opise krajolika, te prožete momentima stvaranja i doživljaja umjetnosti. Često su koncipirane tako da potiču na promišljanja o općim pitanjima na koja svatko treba potražiti svoj odgovor. Time je čitatelj upućen na povezivanje prirodnih i društvenih znanosti u kojem su umjetnost, fizika, filozofija, kemija, informatika, biologija i ostala područja duboko isprepletena.

Više na poveznici:
www.hoyka.com/pustolovine-tizi-enili-2

Novi život mušalučke škole

PROMOCIJA SLIKOVNICA O POPU FRANU

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. travnja 2022. u 18.30 sati

Pripremila Tajana Puškarić, snimila Nita Bunčić

MUŠALUK - U novouređenoj Područnoj školi bila je promocija slikovnica na temu o životu i djelu popa Frana Biničkog koji je rođen u ovome selu (1875). Slikovnice su nastale u sklopu projekta "Mušaluk", tijekom programa "Ljeto u Mušaluku".

Radionice su organizirane tijekom ljetnih prošle godine.Izrada slikovnice krenula je pripremom učenika kroz priče i crtice iz života Frana Biničkog, koje su bile potkrijepljene fotografijama. Nakon što su se učenici upoznali s njegovim životom, upustili su se u slikanje i pisanje teksta. Svaku scenu u slikovnicama kao i tekst učenici su osmislili samostalno, uz pokoju smjernicu mentorice. Učenici su slikali po dva sata dnevno po jednu scenu iz njegova života te bi taj dan više pažnje posvetili razgovoru o tom djelu njegova života. Učenici su radili i skice, sinopsis, pojedinih scena i teksta, a zatim to realizirali papiru tušem i vodenim bojama. Krajem ljeta u Školi je održana izložba, gdje su se mogle vidjeti originalne slikovnice, kao i ostali radovi nastali tijekom programa "Ljeta u Mušaluku".

Po završetku ljeta, početkom nove školske godine, krenulo se u kontaktiranje izdavačkih kuća. Sretna je okolnost da su tada osičku školu posjetili predstavnici Školske knjige iz Zagreba kojio su bili oduševljeni i idejom i realizacijom. Ostvaren je kontakt s nadležnom urednicom Dijanom Topljak. Dogovor je bio brz i lagan i oblikovali slikovnicu bolje nego što su ikada zamišljali.

Učenici koji su izrađivali slikovnicu su: Lovro i Danijela Holjevac, Luka Findrik, Matej Sokolić te Valerija i Viktorija Kapetanović. Na promociji su bili predstavnici Grada Gospića, Ličko-senjske županije, udruga i institucija i mnogi dragi gosti a posebno izdvajamo msgr. Zdenka Križića, gospićko-senjskog biskupa.

Tijekom promocije prigodan govor održao je ravnatelj Osnovne škole dr. Franje Tuđmana Lički Osik, Antonio Milinković, mentorica slikovnice, učiteljica Tajana Puškarić, urednica Školske knjige Dijana Topljak i promotorica Školske knjige, Maša Amalija-Juretić. Poslije prigodnih govora, predstavnice Školske knjige uručile su slikovnice i prigodan poklon učenicima, koji su izradili slikovnicu koji su zatim govorili o svome radu.

Uz obljetnicu poetese Vesne Parun

TRIPTIH: PARUN - MIHIĆ

U Mihićevom atelijeru povodom stote obljetnice rođenja izložene su i slike Vesne Parun.

Susret u gospićkom otvorenom ateljeu/Mihići i Mikići
Susret u gospićkom otvorenom ateljeu/Mihići i Mikići
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. travnja 2022. u 20.30 sati

Priredio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Nakon pretvorbe države došlo je i do povrata imovine nekim vlasnicima. Dio djedovine naslijedio je i Sergije Mihić, akademski slikar. Djed mu je bio suvlasnikom Stare robne kuće, prve gospićke građevine od armiranog betona i još jedne Male kuće u središtu ličke metropole.

Na mjestu te kuće bila je starija kuća u kojoj je rođen poznati hrvatski slikar Miroslav Kraljević (1885). Otac mu je bio iz Požege, a u Gospiću je bio veliki župan Ličko-krbavske županije, a majka mu je iz gospićke obitelji Vukelić iz Lipovske ulice.

Mihić je sa suprugom Marinom dugo godina živio i radio u Zagrebu gdje je i završio likovnu akademiju, ali se posljednjih godina vratio korijenima u Gospić i Karlobag otkuda mu je od Budaka bila majka. Dugo godina družili se s poetesom Vesnom Parun, koja je rođena 10. travnja 1922. na otoku Zlarinu kraj Šibenika i povodom stote obljetnice njenog rođenja priredili su izložbu.

U njihovom Otvorenom atelijeru: mjestu poticajnog druženja na početku Ulice popa Frana Biničkog, danas smo susreli slavonsko-ličkog šumara i pjesnika Branimira Mikića i suprugu Sandru. Bilo je to zanimljivo i korisno druženje s dvije umjetnosti: poezijom i slikarstvom.

Zanimljivo je bilo čuti kako su njih dvoje surađivali na triptihu koji je jedinstven u Hrvata. Pjesnikinja je prepjevala tri pjesme a slikar je to i naslikao. Na kraju smo vidjeli i koje je naslikala poetesa.

Pogledajte i zapis Prvog ličkog vloga o obljetnici Vesne PArun i obilježavanju u ličkoj metropoli:
youtu.be/zFbi9_8hzEo


Uz stoti rođendan Vesne Parun

U ČAST POETESE PARUN

Prolazi vrijeme i eto se navrši stota obljetnica rođenja Vesne Parun (1922 - 2010).

Sergije Mihić u izložbenom prostoru/Snimila Marina Mihić
Sergije Mihić u izložbenom prostoru/Snimila Marina Mihić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. travnja 2022. u 18.45 sati

GOSPIĆ - U nedjelju se navršava stota obljetnice rođenja najveće hrvatske pjesnikinje druge polovice dvadesetog stoljeća. Slučajno je rođena 10. travnja 1922. na pitoresknom šibenskom otočiću Zlarinu jer joj je otac bio državni činovnik pa je mijenjao mjesto rada i boravka. Preminula je u Stubičkim Toplicama 25. listopada 2010.

Povodom njenog rođendana Marina i Sergije Mihić priredili su u izložbenom salonu na početku Ulice popa Frana Biničkog u Kaniškoj ulici u strogom centru Grada. Posjetitelji će moći pogledati zajedničku mapu prepjeva i grafika njemačkih klasika, pod nazivom "Klasični triptih" . Mapa je izdana u Zagrebu, 1995. i sadrži tri lista prepjeva pjesme "Vilinski kralj .W.Goethea, "Jesenji dan R. M. Rikea i "Lorelai H. Heinea i tri grafike Sergija Mihića na i temu.

U našem "Izlogu s povodom" možete vidjeti i mali crtež Vesne Parun koji je nastao jednom prilikom mnogobrojnih susreta i druženja slikara i pjesnikinje. -kaže gospođa Marina supruga slikara Mihića i njegova menadžerica.

Vesna Parun autorica je pedesetak zbirki poezije, drama, eseja, knjiga za djecu. Snagom i osebujnošću svog djela obilježila je hrvatsku poeziju u posljednjih pola stoljeća, šireći njezin ugled u mnogobrojnim europskim zemljama. Prije nego se odlučila da u svoju kreativnu orbitu privuče i na jezičnu predaju prisili ovaj izuzetan i gotovo magičan triptih, znala se stvaralački obuzdavati prevodeći slovensku i bugarsku suvremenu liriku, dok su stihovi Goethea, Heinea i Rilkea bili u njenim razmišljanjima trajan izazov. Postupno je otkrivala njihovu bit i dogodilo se čudo pretvorbe, prepjev blistava dometa, adekvatan po sudu stručnjaka, koliko je to moguće-neponovljivoj veličini poticaja.

Sergije Mihić, hrvatski je slikar rođen 1942. u Rijeci s korijenjem u Gospiću i Karlobagu gdje živi i stvara nekoliko posljednjih godina. Autor je zapaženih izložaba u domovini i inozemstvu, dobitnik više domaćih i inozemnih priznanja, uronio je u potku prepjeva J. W. Goethea, H. Hainea, R. M. Rilkea. Na likovni način očitovao se slikar. Prožimanjem, strujanjem naboja, razumijevanjem na duhovnoj razini nastala je mapa "Klasični triptih",
Bio je to dvostruko inspirativan susret. Čudesnim stihovima Johana Wolfganga Goethea, Heinricha Heinea i Rainera Maria Rilkea i pjesnikinja i slikar pristupili su s dužnim poštovanjem. Čitavim svojim kreativnim potencijalima, približili su nam dramsko-lirske silnice ovog triptiha do te mjere, da prirodu i čovjeka, a i društveno, gledamo drugačijim očima i slutimo "smisao pohranjen s onustranu jezika" kako je to lijepo pjesnički rekla naša velika poetesa Vesna Parun. (Ln)

Muzej Like Gospić

LUTKE NA GOSTOVANJU

Izložba lutaka putuje u Viroviticu.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. TRAVNJA 2022. U 14.15 SATI

Piše: Tara Pivac-Krpanić, kustosica etnologinja i autorica izložbe

GOSPIĆ - Međumuzejskom suradnjom se potiče upoznavanje djelatnika iz različitih institucija, razmjena znanja i iskustava te stjecanje novih uvida u rad na očuvanju i promicanju lokalnih posebnosti.

Pogledom u kulturnu šarolikost različitih krajeva Hrvatske bolje upoznajemo svoju domovinu i sugrađane, te također imamo priliku podijeliti vlastite posebnosti i neobičnosti s drugima. U povodu ovogodišnje manifestacije "Noć muzeja", Muzeja Like Gospić je ostvario suradnju s Gradskim muzejom Virovitica i predstavio ličkoj publici izložbu njihove etnologinje Jasmine Jurković Petras pod naslovom "Mikeški jestvenik - pogled u prehrambenu kulturu Virovitice". Kroz veljaču, svi zainteresirani su mogli saznati malo više o jelovnicima i tehnikama pripreme hrane u Virovitici ranog 20. st.

Kao nastavak ove suradnje, zaposlenici Muzeja Like Gospić će 8. travnja 2022. u prostorijama njihovog muzeja otvoriti izložbu "Lutke prije Barbie - pogled na odrastanje i mladost u Lici druge polovine 20. st.". Izložba je predstavljena domaćoj publici u povodu Međunarodnog dana muzeja, 18. svibnja 2021. Sada će virovitička publika do početka svibnja 2022. imati priliku bolje se upoznati s pričama koje se skrivaju iza ličkih lutaka, a to je prikaz različitih životnih prilika koje su obilježile odrastanje u Lici tijekom kasnijeg socijalističkog razdoblja povijesti Republike Hrvatske.

Muzej Like Gospić

PUZZLE BY TESLA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. travnja 2022. u 17.30 sati

GOSPIĆ - Muzej Like u čijem je sastavu i Memorijalni centar Nikole Tesle u Smiljanu organizira radionicu " Puzzle by Tesla" s likon Nikole Tesle. Na radionici u Smiljanu moći će biti 15 sudionika u dobi o sedam do 99 godina.

Radionica je zakazana za subotu 23. travnja u 17.00 do 18.30 sati. Voditeljica je Josipa Starčević-Prpić. Potrebna je rezervacija mjesta mailom na adresi mcnikolatesla@mcnikolatesla.hr ili telefonom broj 053/746-530 i 095/2244621.

Radionica je besplatna a nakon radionice biti će izvučen sretni dobitnik nagrade. (LN)

Bibliografski izlog

NOVA KNJIGA O POZNATOM

Jasminka Brala-Mudrovčić, otočka profesorica hrvatskog napisala je monografiju o Mili Budaku.

Detalj iz knjige i predstave Klupka u Gospiću
Detalj iz knjige i predstave Klupka u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. ožujka 2021. u 20.45 sati

Piše: Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Tiskarska boja još se nije ni osušila na najnovijoj knjizi koja je izašla u Ličko-senjskoj županiji, odnosno u Lici, u Gospiću.

Knjiga je to Jasminke Brala-Mudrovčić Život pun života: Monografija o Peri Budaku. Autorica je rođena Otočanka, nakon duple diplome iz hrvatskog jezika i organizacije kulture u Zadru zaposlila se na Gimnaziji u - Gospiću, gdje je jedno vrijeme i živjela. Nakon magistriranja 2003. u Zagrebu obranivši temu Komediografski rad Milana Begovića, a nakon pet godina obranila je disertaciju na temu Pere Budaka. Uskoro je prešla za profesoricu na Učiteljski fakultet u Gospiću gdje i danas radi.

Pero Budak je jedini hrvatski književnik koji je doživio da o njemu i njegovom djelu netko obrtani disertaciju koja je prerađena i grafički uređena u redakciji Lika pressa u Gospiću. Izdavač je gospićki ogranak Matice hrvatske, a recenzenti su bili prof. dr. sc. Dragutin Rosandić i akademik Boris Senker. Oni su ustvrdili da autorica čitateljima nudi privlačno štivo čime je otvorila prostor novoj komunikaciji s Budakovim stvaralaštvom (Rosandić). Knjiga je vrijedan prilog hrvatskoj znanosti o književnosti, u kojoj se osjeća velik manjak upravo ovakvih monografija (Senker).

Nova je to knjiga o nečemu dobro poznatom o Budakovim komedijama koje se i dan danas izvode na kazališnim daskama. Bogato je ilustrirana dokumentarnim fotografijama brojnih kazališnih predstava u Zagrebu, Osijeku, Karlovcu, pa dabome i u Gospiću gdje njegovo Klupko puni dvoranu. Slike smo pretraživali i po obiteljskim arhivima i što se tiče Gospića tu je presjek amaterskog kazališnog rada posljednjih 70 godina koji je bio uspješan i okićen brojnih nagradama Hrvatskog sabora kulture. U knjizi su i manje poznate činjenice iz njegovog života. Bio je student medicine, pa je zavolio kazalište u kome je najprvo bio glumac, pa kasnije pisac, komediograf, ali nisu mu strane ni ozbiljne teme. Osim na standardnom hrvatskom i ličkoj ikavici pisao je i na kajkavici. Zanimljivo je da je bio i jedan od osnivača Rvačkog kluba Lika u Zagrebu. Dugo je godina bio i direktor izdavačke kuće Matice hrvatske, pa čak i onda kada je Matica jednog grdog proljeća bila - zabranjena u bivšoj državi…

Ličke novine i Lički vlog u Pazarištu

PAZARIŠTE POSULO TE CVIĆE

 
 
3. ožujka 2022. u 12.30 sati

PAZARIŠTE - Sinoć je u obnovljenopj staroj osnovnoj školi održano čijalo koje je završilo prelom i veseljem do sitnih sati. Među sugrađanima je bio i prvi čovjek Grada Gospića PAzarištanin Karlo Starčević.

Najprvo se čijalo perje za košunele, a sav posao pratile su ličke pisme koje su bodile žene i divojke čijajući perja i odbacujući badrljice. KAd je posa bija završen već su bili stigli i dičaci s tamburama i drugim inštrumentima i počelo je pivanje ojkana i plesanje ličkih kola, a bilo je i plesova u parovima do duboko u noć ... (MaČ)

Pogledajte i video zapis Prvog ličkog vloga na poveznici:
youtu.be/NzrU1WEQoXg

Putovanje u prošlost zavičaja

OTEŠKA KAMENA ODMARILIŠTA ILI MIRILA

Mirila su s primorske strane poznata kao odmarališta pokojiuka prije donošenja u groblje, a pazariška mirila služe za predah u nošenju tereta..

Pogledf s Oteša i mirila na Velebit/Foto Vladimir Šulentić
Pogledf s Oteša i mirila na Velebit/Foto Vladimir Šulentić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. veljače 2022. u 16 sati

Započeo Vladimir Šulentić a završio Marko Čuljat

PAZARIŠTE - Danaska mi stiže novi prilog od suradnika i čitatelja Vladimira Šulentića s naslovom "Oteške kamene stolice".

Povijesni izvori navode " Grad Oteš ili Hoteš dizao se u istočnom dijelu pazarišnoga polja na teško pristupačnoj 745 m visokoj stijeni…", a da je po pitanju prilaza upravo tako, uvjerili smo se izletom. Odmah je za napomenuti da je riječ pazarišnoga nije greška u pisanju već se takav oblik pridjeva koristio u starijoj literaturi, a znači isto što i pazariški odnosno predstavlja geografsku odrednicu spomenutog polja.

Nakon nedavnog izleta u taj kraj Like dogovor je pao da se krene na još jednu znamenitu lokaciju spomenutog polja, a radi se o uzvisini Oteš. Planirani izlet, uz nešto ranije zakazanu satnicu i u pomalo izmijenjenom, ali brojno istom stanju zakazan je za subotu ujutro. U tri auta smo se stigli smo do Vranovina i kao mjesto početka uspona definirali zaselak Milinkoviće, koje je smješteno na istočnom podnožju našeg vrha.
Po dolasku stanovnici su nam skrenuli pažnju kako je uspon zapadnom stranom nešto pristupačniji. Uvažili smo prijedlog, ali obzirom da smo znali kako za uspon nema markirane staze i kako je teren vjerojatno na obje strane vrlo sličan, uzeli stvari i krenuli prema vrhu. Za razliku od nedavno posjećene Ostrovice, koja se ističe poput usamljenog stošca, uzvisina Oteš se sastoji od tri vrha, južnog na kojem je postavljen križ sa toponimom Veliki Križ, srednjeg naziva Panos, čija je ljepota osakaćena postavljenim telekomunikacijskog odašiljača i sjevernog pod nazivom Gradina. Budući je uz boravak u prirodi, glavna odrednica naših pohoda razgledavanje starih ličkih utvrda, ne treba ni napominjati koji je od ovih vrhova bio naš cilj. Ulaskom u šumu, vrlo brzo smo shvatili kako se radi o poprilično strmoj padini, prošaranoj ogromnim stijenama i na mjestima vrlo teško prohodnom niskom vegetacijom. No, malo po malo, uz dva kratka zastajanja s okrjepom domaćom šljivovicom u nešto manje od sat vremena pristigli smo pod sam vrh gdje smo zamijetili veće količine otkotrljanog obrađenog kamena koji je nekada bio u zidovima utvrde. Tu mi na pamet dođe u glavu, pomalo sjetan i tužan zapis poznatog istraživača Henneberga koji prije stotinjak godina zabilježi "…nekadašnje zidine survaše se niz strme litice ličkih brda…". Usput ću samo spomenuti kako je Većeslav Henneberg (mlađi) bio poznati povjesničar i geograf, te uz to i strastveni istraživač starih ličkih gradova, rodom iz Otočca, a sa Gospićem ga je vezalo porijeklo njegove bake po majci koja je bila prezimena Lovrić.

Dolaskom na vrh, dočekalo nas je nekoliko izrazito zanimljivih detalja o čemu smo iščitavanjem starije literature ponešto čuli, ali vizualni dojam ipak je bio znatno upečatljiviji. Uz prepoznatljive obrise dijelove podzida nekadašnje utvrde, te jednog poprilično dobro sačuvanog zida, posebno su dojmljive u izdignutoj, živoj stijeni tzv. kamene stolice.

Konkretno, u pogledu stolica radi se o dva udubljenja u stijeni, od kojih se veće sastoji od sjedišta polukružnog oblika u kojem može sjesti nekoliko osoba, te o posebno zanimljivom sjedištu za jednu osobu koje uz sjedište ima uklesan naslon za leđa i prihvate za noge u kojima se posjetitelj osjeća kao u fotelji, istina neudobnoj, ali zaista dojmljivoj. Ovakve i slične stolice spominju se i na drugim lokalitetima i povjesničari za njih tvrde kako su se ispred okupljali tadašnji žitelji grada dok je na povišenom mjestu u spomenutoj stolici sjedio netko tko je imao glavnu riječ. Osim toga, ono što izletnika na vrhove uvijek iznova oduševi, svakako je pogled kojeg i ovaj put možemo zahvaliti dobrom vremenu. Iako ni dvije stotine metara izdignuta iznad polja.

Gradina pruža prekrasan vidik na bližu okolicu te između ostalog na nedavno pohođenu Ostrovicu. Detaljnije promatranje dovodi do shvaćanja koliko su pomno birane lokacije za podizanje utvrda i koliko je za strateški položaj, osim otežane pristupačnosti za neprijatelja bio važan međusobni prostorni smještaj.

Za povratak smo izabrali pomalo izmijenjenu trasu, koja se na kraju pokazala znatno boljim izbora od one kojom smo išli gore, a putem smo naišli na nekoliko posebnosti kraškog terena. Naime, cijela uzvisina obiluje nizom kamenih rasjeda, vrtača, manjih špilja i jama od kojih neke ispunjene vodom. Kod auta dočekao nas je vlasnik obližnje kuće i pokazujući prstom na polovicu brda u smjeru iznad njegove kuće upitao nas jesmo li bili u pećini?

Kroz kratki razgovor koji je uslijedio, upoznao nas je kako ima niz špilja od kojih je jedna prostrana i zahvaljujući stalaktitima posebno lijepa. Tu smo osjetili dozu žala što ovu informaciju nismo znali prije uspona, ali upravo je to razlog da ponovno posjetimo Oteš.

Istražujući toponima ne ikavskom području ustanovio sam jednu zanimljivost oko pazariški kamenih prijestolja (op. ur.). Oni to vabe mirilima, ka što Primorci vabe misto od sela do groblja di se odmaraju s pokojnikom, i unda mu tu naprave prvi spomenik. Pazariška miorilia su služila narodu kada je se planine, s brda, na leđima snosilo breme (brime) pa bi se na tim mistima predahnulo da se može nastaviti put kući i niko nije mora' zabacivat teret na leđa.

Nova inicijativa Bužimaca

SAČUVATI NEMATERIJALNU BAŠTINU

Bužim ima višestoljetnu tradiciju, nije bio pod osmanlijama, bio je stari Grad, a danas

Ivka Pezelj je prvo obnovljeno bužimsko čijalo i prelo dobro pripremila/Snimio Marko ČULJAT
Ivka Pezelj je prvo obnovljeno bužimsko čijalo i prelo dobro pripremila/Snimio Marko ČULJAT
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. siječnja 2022. u 23.45 sati

Priredija: Marko ČULJAT

BUŽIM - Jedan iznenadni telefonski poziv Ivke Pezelj, nekadašnje šnjajderice iz Bolnice o kojoj sam pisa' nešto prije odlaska u mirovinu u kojoj kako sam se osvidočija - ne mirije. Pozvala me je da predvečer dođem u kvartir u Bužimu di će biti čijalo. Nisam virova svojim ušima.

-El baš čijalo? Priupitah dodajući i drugi dio - oće l' bit i prelo?
-Oće, bit će sve po starinskom običaju.- čuh zadovoljavajući odgovor i termin da dođem u 18 sati kada će sve početi.

Inzistirao sam na tome kada će početi okupljanje i pripreme, odnosno postavljanje rešeta, perja … Krenija sam iz Grada potlje četri ure laganini vožnjom jer sam usput i obavljao video snimanje itinerera. Započeja sam kod skretanja u Smiljanu. To vam je ljudi moji i žene naše odni di se skreće i k Teslinoj kući, samo se pored nje mora produžiti dosta uskom cesticom do Bužima. Akciju za asfaltiranje ceste nije pokrenija morda najpoznatiji Bužimac, Jakov Blažević, koji je vedrija i oblačija u zadnjoj državi, vengo trgovac Mate Kaštrola. Znam ka sada, već sam bija u redakciji Ličkog vjesnika u Majerhoferici kada smo ednom pili kavicu u kafiću konobe nove robne kuće na Trgu Nikole Tesle di je bila i samoposluga. Častija j' Mate, koji inače nije bija zgrčene ruke. Tijaj da se i Lički vjesnik uključi u njijovu akciju prikupljanja sredstava za cestu. Brzo smo se dogovorili jer je to bio običaj nekadašnjih novinara da pomažu takve stvari. Nakon objave prvog članka sa žiro-računom stiglo je nekoliko stotina maraka od jedne doktorice za čije ime niko nikad od nas nije čuo i tako je krenulo.

To mi se vrzmalo po glavi dok sam stajao u prikrajak ritkim domaćim vozačima da ne bi ožuljali moj auto. Koliko sam moga primitit cesta je priuska za današnje autine koji su mnogo širi i duži od onizi prije pola stoljeća. Niko bi i o tome mora povest računa na čelu s gradskim očevima, pa kojekakvim cestarima mam do Zagreba. Naime, selo je poslidnji godinica malo živnulo. Počela je gradnja novi' kuća, prodaja građevinskih parcela, i po svemu sudeći još da je signal mobitelja, Bužim bi bio savršeno podvelebitsko mjesto za odmor u gromoglasnoj tišini koju bi zorom ranom prikidali samo pivci, pokoji lavež pasa, a zimi i po koje zavijanje gladnog vuka… Eto prave ličke idile cile godinice. Samo pamet u glavu.

Kad sam doša do kvartira već je bila gužva na prostranom dvorištu. Bilo je razni autina, a ja sam se odma po običaju okrenija za nazada da me nebi niko blokira. Kad sam prilazija do dvorišnih vrata edan me čojek upozorija na led kako se ne bi skljoka. Čula se pisma ženski glasova. Vatra je u nekakvoj položenoj bačvi buktala ka svi vrazi. Curke u raznim godinicama života trenirale su svoje glasove pivajući stare ličke, a bole i po koju novu pismu u starome dvostihu bećarca. Rešeta su već bila na stolu, a perje pod stolom, što sam tek kasnije uvidija. Na pismu divojaka i žena najprvo su kroz prozore virkali momci i stariji ljudi i oprezno ulazili unutra. Bilo je i nešto dice koja su s interesom to sve promatrala kanda su u kazalištu. Pa i bilo je pravo ličko kazalište s pravim glumcima, boljim nego u TV serijama koji nisu morali ponavljati svoje role.

Kako je vrime prolazilo dolazilo je sve više Bužimki i Bužimaca, pa su se u pivanje uključila i nikolka muškilja u crljenkapama dugi kita koji su došli u - prelo. Nama je bilo lipše čut različite glasove u pismi. Nakon nikolke rakijice ili kunjačka atmosfera se dobrano podigla pa je Ivka Pezelj inicijatorica okupljanja izvadila košunelnicu punu perja koje je skupila od svoji kokoša, al' i od susida, jer treba spremiti dotu za svoje ćeri.

Ivka je na brzaka instruirala mlađe čijalice, jer to isključivo rade žene, dok muški provociraju dopadicama i kojom pismicom al' bez pipkanja. Kako je oko stola bilo dvadesetak, a morda i više žena i divojaka, posa' je bija brzo gotov, a u to su stigli i tamburaši grupe Velebit. Stolovi i klupe su odnijeti i stvoren je podij za ples, al' i za kolo. Plesalo se u parovima, a bilo je znojenja i u kolima dok su tamburaši svirali i pivali bez prestance dok se svi nisu umorili. Sve je bilo po PS-u osim drpanja kojemu je najveća pritnja bila - korona.

Ivka planira da bi nakon ovog čijala i prela s grupom koju je uspila okupit osnovala udrugu za očuvanje nematarijalne baštine Bužima i njegovi' zaselaka. Sretno im bilo. Morda se počnemo češće sastajati svi skupa u Bužimu.

Noć muzeja u Smiljanu

KOLEKCIONARI ZA TESLU

Dvojica domaćih kolekcionara, Rast i Brajković, priredili su veliko iznenađenje.

Sudionici prilikom otvaranje numizmatičke izložbe s Teslinim likom
Sudionici prilikom otvaranje numizmatičke izložbe s Teslinim likom
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. siječnja 2022. u 20.45 sati

SMILJAN - Povodom ovogodišnje, 17. Noći muzeja u kojoj od prve Noći redovito sudjeluje i Muzej Like iz Gospića, večeras su biranoj publici u Memorijalnom centru Nikole Tesle predstavljene bogate kolekcije dvojice domaćih numizmatičara s likom Nikole Tesle.

Obadvojica su rano osjetili kolekcionarsku strast. Milan Rast (63) iz Ličkog Osika počeo je skupljanjem kao student prava u Rijeci, a Stjepan Brajković (62) iz Otočca a sakupljanje je počeo 1979. Kako je kolekcionarstvo samozatajan i strastven hobi, jer oni se međusobno druže i razmjenjuju, a rijetko preprodavaju dijelove zbirke, o njima se malo zna. Autor obih redaka za tu njihovu strast zna veće poodavno. Bio je urednikom knjige Pozdrav iz Gospića (1997) kada je Rast ustupio za tisak svoju kolekciju razglednica. Brajkovića sam nedavno vodio trećem kolekcionari Josipu Tomičiću (86) u Ričice i jedva sam dočekao da završe pregledavanje dijela svojih zbirki što je završilo međusobnom razmjenom duplih primjeraka..

Teslin lik je na novčanicama, onim papirnatim ili kovanim u mnogo zemalja u svijetu, a u ovome dijelu Balkana ponajviše, jer kako su se države raspadale tako je svaka svojatala Teslu. Teslin lik na novčanici objavljen je po prvi puta 1970. godine u Jugoslaviji što je bilo 37 godina nakon smrti. Na njoj je otisnut Kršinićev spomenik u Beogradu koji je prema autorovoj želji trebao biti u Gospiću ili Smiljanu. Jedna zanimljiva i raritzetna kovanica dolazi i afričke Gane - Teslin lik je iskovan u titanu, a inače ima ga dosta kovanog u zlatu ili srebru i to čitave kolekcije. Vjerojatno prva kolekcija Teslinih zlatnika kovana je u Beogradu za proslavu 120. obljetnice Teslina rođenja kojoj je bio nazočan i pokrovitelj Josip Broz-Tito.

Nakon izložbe Brajkovićeva kolekcija ostaje kao poklon Muzeju Like. Večeras se čulo da je i sam Tesla bio numizmatičar. Hrvatska je već odlučila da će nakon ulaska u euro zonu na jednoij kovanici biti lik Ličanina Nikole Tesle. (M. Čuljat)

Bibliografsaki izlog

KNJIGA O PAJI I RODU ŠIMIĆA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. siječnja 2022. u 19.30 sati

GOSPIĆ - Grupa hrvatskih dragovoljaca pripadnika 117. brigade ZNG-a poduzela se i priredila knjigu od nekih 150 strana o Paji i njegovom rodu Šimića koja je danas promovirana.

Riječ je dakako o poznatom Paji Šimiću-Cunjaru, Gospićaninu iz Smiljanske ulice. Knjigu je priredio Stjepan Blažanović, zagrebački sveučilišni profesor i dragovoljac u obrani Vukovara 1991. Autor u predgovoru kaže da je Pajo kada je to trebalo uvijek bio u prvim redovima borbe za Hrvatsku dok nije izguran na margine i sa scene. Gospićanima je ostao u sjećanju po svome vatrenom srcu za Hrvatsku što je bez ikakvog straha još od mladosti isticao pa ga je to stajalo na razno razne načine - izbacivan je ili premještan iz škole, ali je i pritvaran nakon nogometnih tuča navijača koje je svojski mladio.

U knjizi Lički junak Pajo Šimić: prilozi za životopis dan je kratki pregled roda Šimića koji su uvijek bili u prvim borbenim redovima. Knjigu je izdao Centar za stvaralaštvo hrvatskih branitelja Gavran nepoznatog sjedišta, CIP je izdan u Zagrebu. Urednica je Slavica Butković koja je posao veoma traljavo i neznalački uredila s bezbrojnim stilskim, gramatičkim, jezičnim i inim greškama i premalenin sličicama da se ljudi jedva raspoznaju. Vidi se da urednica nema blage veze s grafičkim uređivanjem knjige. Jezik autora pun je nehrvatskih riječi kojima nije mjesto u današnjem bilo čijem vokabularu u našoj domovini, a pogotovo sveučilišnom profesoru nečega. Za gotovo nijedno prenošenje nije naveden niti izvor niti autor što je poznato balkansko ponašanje prilikom pljačke i krađe autorskih prava. (Marko Čuljat)

Prijedlog za ime nove bezimene ulice

DATI JOJ IMENA GRADONAČELNIKA

Blatnjava uličica zaslužuje da nosi ime Kolić-Starčević, dvojice gradonačelnika zaslužnih za njeno uređenje.

Gradonačelnička bezimena ulice ide preko njiva u Budačkoj ulici i gredica Poljoprivrednog tehnikuma/Snimio Marko Čuljat a ne neki anonimni čitatelj
Gradonačelnička bezimena ulice ide preko njiva u Budačkoj ulici i gredica Poljoprivrednog tehnikuma/Snimio Marko Čuljat a ne neki anonimni čitatelj
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. prosinca 2021. u 23 sata

Priredija Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Danaska mi je vridna Ivana u Grackoj knjižnici časkon našla ednu knjigu za koju sam sinoćka sazna' od edne prijateljice koja j' inače prevoditeljica s engleskog. a mama joj je rođena Gospićanka, a ujaka Nikolu Šoru ubili su četnici u Senju 1937.

Kako sam sprema ručak, a falilo mi je i pečuraka, ka manit sam na kućnu trenersku s tregerima nabacija jaknu, uzje geltaš di mi je i vozačka, i oša sam kod Zagija i kupija pečurakla za mam pet kuna, jer on ka ritko ko njih nudi u rinfuzi. Nakon toga sam, a bija sam umoran od tabletina i cipanja drva, odlučija po knjigu otić s autom, a obuka sam i nike cipelice koje su mi juče došle priko interneta.

E tu sam se do daske zajeba. S Budačke ulice krenija sam u ulicu koju je probija gradonačelnik Kolić prije edno dvacet godina kada je s jednim od suvlasnika GP Like porušija ednu brvnaru i ćija j' napraviti spojnicu do isprid škole. Međutim, prifalilo mu je novaca i od ulice ništa. A aktualni gradonačelnik Starčević je nakon 15 godina odlučija vratit Teslu u Gospić, što Kolić nije ćijo, al ne na staro misto nego na misto di je urbanistički utvrdija Kolić. Kako obadva imaju zanatske škole iako politički protivnici oko Tesle su se razumili. Starčević je parkić isprid nekadašnjeg Doma JNA, a danas tobože nikakog kulturnog centra u kome su najsmrdljiviji zahod u cilome gradu i di nema garderobe pa ljudi na sastancima side u bundama, proglasio Teslim trgićem, i kantama za smeće blokira prilaz do Knjižnice. Jedini je prilaz za aute do parkirališta koje baš lipo izgleda di su nekada momci igrali rukomet kroz Kolićevu blatnjavu ulicu koju Starčević nije uključije u troškovnik Teslinog trgića. Nije bilo valjda nešto novaca za koji kamion pržine otpada iz Barleta, ali je zato edno 50 meteri asfaltne ceste uz knjižnicu iskopa 80 centi duboko i nasuja šljunak u kome auti zaglavljuju, pa se mora ići Kolinom ulicom. Tuda mame ne mogu voziti ni kolica s dicom, a ja sam ednom edva proša, pa kad imam zera više snage ostavim auto kod šumara i šljunak zaobiđem željeznim poklopcima konobe di su vojnici trpali ugalj za grijanje Doma.

Evo vam slika nakon što sam se danaska uspija probit do knjižnice i vratit na Budačku ulicu pa sam mora ić' oprat auto i potrošit čak dvacet kuna samo za skidanje dila blata, ka da sam doša na pranje s traktorom iz oranja blatne njive za rižu… Ža mi je novi cipelice koje sam zasra i sutra i' moram oprat, ako dospijem jer sabajle u šest sati moram biti na startu maratonca Josipa Hećimovića, pa nakon toga ćijo bi pokriti i dva podnevna dočeka Nove godine na otvorenom …

Iz Udruge Rastoka

STIGLA PRVA DONACIJA

Uz veliki katolički blagdan Božića stigao je i prvi poklon u Rastoku.

Zgrada nekadašnje osnovne škole u Rastoci gdje je u školu išao i književnik Grga Rupčić/snimio Marko Čuljat
Zgrada nekadašnje osnovne škole u Rastoci gdje je u školu išao i književnik Grga Rupčić/snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. prosinca 2021. u 22 sat

Pripremio Marko Čuljat

RASTOKA - Već smo u nekolko navrata pisali da je utemeljena Udruga Rastoka koja je sama sebi postavila u zadaću da sačuva dio kolektivnog pamćenja toga sela. Već prije toga napuštenu i zapuštenu osnovnu školu koji su polazili mnogi momčići i divojčice iz Rastoke i okolnih zaselaka, počeli su samoinicijativno održavati i spasili su je od propadanja. Zgrada je dobila nove pendžere, oličena je, postavljeni su novi oluci i žlibovi i sv e pristojno izgleda.

Danas popodne po ranijem dogovoru našli smo se u rastočkoj školi. Vata se sumrak, a kako tamo nisam bija barem 15 godina bija sam i zabasa prvim putom desno nakon što sam u Smiljanu proša pored Doma Nikole Tesle u kome su se smistili bajkeri i održavaju ga. Brzo sam uvidija da sam zabasa, jer nisam proša pored kuće ovitelji Franić mog imenjaka i poštara, kuće žene mu Mare i pokojnogh sina učitelja Ivice koji je prvi u Rvackoj svatija značaj kravice buše potlje Oluje.

Na moje iznenađenje mene je u školi dočekalo dosta članova Udruge, a što mi je bilo simpatično bilo je i dice poriklom iz ovoga ličkom sela. Bija j' tu i predsjednikom Mile Pavičić, podpresjednik Josip Jelić, te tajnik Ivan Čorak. Oni su oduševljeno primili prvu donaciju knjiga, autora Milana Rupčića (73) koji po majčinoj strani ima korijene u Rastoci.
Rođen u Okučanima ali je ditinjstvo i mladost proživio s didom u - u Rastoci. Taj dio života u prirodnom okruženju i domaćem ambijentu snažno je utjecao na oblikovanje Rupčićeve osobnosti, što je vrlo upečatljivo dočarao u stvaralaštvu. Osnovnu školu je dijelom pohađao u Rastoci, a završio u Zagrebu. Diplomirao je organizaciju rada i politološke znanosti.

Uspomene iz djetinjstva su ga često vraćale u Rastoku, te je u želji da pomogne radu Udruge Rastoka, ponudio vrijednu donaciju. Naime, radi se o 480 njegovih knjiga:
Kaplje od vremena, Bećarim se, Kamen u grudi snijega, Krugovi na površini, Kaleidoskop, Sjećanje pod hrastom i Mi ili o nama.

Predsjednik Pavičić naglašava da će dio ove lijepe donacije sigurno biti sačuvan u vlasništvu Udruge, a dio knjiga, kako je i bila želja književnika će distribuirati čitateljima i njihovom donacijom za knjige poboljšati i pomoći rad Udruge.

Prioritet Udruge je obnova školske zgrade koju su i do sada mještani koristili za svoje potrebe. U zgradi nema sanitarnog čvora, treba nova stolarija, krovište i pokrov zahtjevaju rekonstrukciju i adaptaciju, a ima toga jošte dosta.

- Rastočani se od srca zahvaljuju svom Milanu, na velikom poklonu, ali i na prijateljskom odnosu i naklonosti prema svima koji žele ovo malo selo spasiti od zaborava.-kaže predsjednik Pavičić.

ZA sve raseljene Rastočane ma gdje bili, a i druge ljude dobre volje objavljujemo i podatke o rastočkoj udruzi kako bi mogli poslati donaciju za njihov rad da sačuvaju uspomenu na ljude poput profesora Luke i Grge Rupčiće, gospodarstvenika Karla Pavičića koji je od šnjajdera postao dobar direktor velike konfekcijske tvrtke u Zagrebu, ali i na jedinog Ličanina s olimpijskom medaljom, znamenitog hrvača Josipa Čorka koji je osvojio medalju na Olimpijadi u Minhenu 1972. godine i od koga očekuju barem jedan izložak u budućem spomen-domu Rastoke.

Udruga Rastoka, Rastoka 21, 53000 Gospić.
OIB: 82821763940
IBAN: HR3723900011101254949

Kontakt telefoni 0957754677 i 0989376515.

Ličke novine će i dalje pratiti ovu vrijednu inicijativu Rastočana i izvješćivati o novim potporama i donacijama.

Hrvatski sabor kulture

KUTEREVKE PONAJBOLJE

Curke iz Kutereva pomele ostale sudionike 18. Susreta hrvatskih malih vokalnih sastava u Koprivnici.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. studenoga 2021. u 14 sati

ZAGREB - Danas je u našu redakciju stiglo novo priopćenje Hrvatskog sabora kulture čiji rad nastojimo pratiti jer na njegovim manifestacijama često ima i sudionika iz Like i okolice.

Protekle je nedjelje, 28. studenoga, po prvi puta u gradu Koprivnici održan je 18. Susret hrvatskih malih vokalnih sastava, nacionalna manifestacija posvećena bogatstvu vokalnog stvaralaštva RH. Susret je održan u organizaciji Hrvatskog sabora kulture, krovne udruge kulturno-umjetničkog amaterizma u RH, a pod pokroviteljstvom Koprivničko-križevačke županije te uz materijalnu potporu Ministarstva kulture i medija RH. U suorganizaciji Susreta sudjelovali su Zajednica KUU-a Koprivničko-križevačke županije, Pučko otvoreno učilište Koprivnica i Hrvatsko društvo skladatelja.
Ovo 18. izdanje Susreta okupilo je u Dvorani Domoljub POU-a Zaprešić 13 vokalnih sastava s više od 160 pjevača. Sudionici su svoj nastup morali izboriti na županijskim smotrama i u video selekcija u konkurenciji 34 mala vokalna sastava iz 11 hrvatskih županija i Slovenije.

Susret je održan u skladu sa epidemiološkim mjerama u dva dijela uz video prijenos na mrežnim kanalima HSK. Prvi je dio održan u jutarnjem terminu, a bio je posvećen izvornim pučkim napjevima u izvedbi skupina iz Bekteža, Kutereva, Velike Ludine, Gornjeg Kraljevca, Siska i Slavetića, dok je publika od 17 sati istoga dana mogla poslušati male vokalne sastave folklornog izričaja iz Čakovca, Oroslavja, Garešnice i Ljubljane, te sastave slobodnih stilova i žanrova koji dolaze iz Konjščine, Sračinca i Zagreba. Osim toga, izvedbe je pratilo Stručno povjerenstvo u sastavu: dr. sc. Joško Ćaleta, Tomislav Habulin i Zlatan Sindičić, koji su odlučili o najuspješnijim izvedbama u svakoj od tri kategorije koncertnog programa:

KATEGORIJA IZVORNE PUČKE GLAZBE

1. NAGRADA: Ženska vokalna skupina KUD-a "Dangubice", Kuterevo,
2. NAGRADA: Ženska vokalna skupina KUU-a "Društvo žena Gornji Kraljevec", Gornji Kraljevec i
3. NAGRADA: Mješoviti pjevački sastav KUD-a "Lipa", Slavetić.

PRIZNANJA:
Mješovita pjevačka skupina KUD-a "Bektež", Bektež,
Pjevačka skupina KUD-a "Mijo Stuparić", Velika Ludina i
Pjevačka skupina "Češke besede", Sisak.

KATEGORIJA FOLKLORNIH MALIH VOKALNIH SASTAVA I KOMORNIH ZBOROVA
SREBRNE PLAKETE
Ženska vokalna skupina "Pučpuljike", Čakovec,
Mješovita vokalna skupina "MedjuWodje" Gareš'kog kulturnog centra, Garešnica

BRONČANE PLAKETE
Ženska vokalna skupina KUD-a "Sloboda", Oroslavje.
Pjevačka skupina "Fijolice" Međimurskog KUD-a "Ivan Car", Ljubljana.

KATEGORIJA SLOBODNIH STILOVA I ŽANROVA
SREBRNE PLAKETE
Vokalni sastav "Asante", Zagreb
Ženski vokalni sastav "Kušlec", Konjščina
BRONČANA PLAKETA
Vokalni sastav "Acapella", Sračinec

Video snimka 18. Susreta dostupna je za pregled na sljedećim linkovima:
Prvi dio (KATEGORIJA IZVORNE PUČKE GLAZBE):
youtu.be/T_NauZnH0H0

Drugi dio (KATEGORIJE FOLKLORNIH MALIH VOKALNIH SASTAVA I KOMORNIH ZBOROVA te SLOBODNIH STILOVA I ŽANROVA):
youtu.be/fW8bDNepkrc . (Ln)

Matica hrvatska Zagreb

ZLATNA POVELJA U GOSPIĆ

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. studenoga 2021. u 7.45 sati

GOSPIĆ - Matica hrvatska dodijelila je Zlatnu povelju gospićkom ogranku za knjigu Jose Vrkljana "Ceste Ličko-senjske županije". Ova knjiga prvijenac Vrkljana izašla je u zajedničkom izdanju Matice i Veleučilišta Nikole Tesle. (Ln)

Muzej Like Gospić

VIRTUALNI ČASOPIS

Tiskano izdanje dijelit će se besplatno ispred Muzeje u utorak.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. studenoga 2021. u 9.45 sati

GOSPIĆ - Zbog epidemiološke situacije i širenja pandemije u gradu i okolici novi, treći broj časopisa Likamvus, Muzej Like predstavio je - virtualno. Predstavila ga je glavna urednica Marija Rukavina-Vranić, a redstavljanje je na poveznici www.youtube.com/watch?v=TSvlfUCAFAQ

U ovom broju obrađeno je 12 tema iz kulturne i povijesne baštine Like, od srednjeg vijeka do kraja 20. st.

16. studenog 2021. (utorak) od 10:00 do 12:00 sati ispred zgrade Muzeja Like Gospić svi zainteresirani mogu preuzeti svoj primjerak. Ukoliko nisu tada u mogućnosti, mogu to učiniti tijekom tjedna u radno vrijeme Muzeja. Časopis je dostupan u pdf formatu na muzejskoj web stranici muzejlike.hr/likamvs-strucni-casopis-muzeja-like-gospic . (LN)

Bibliografski izlog

PTSP - NA RUBU SMRTI I LUDILA

Petar Bukovac izdao je u vlastitoj nakladi ovu knjigu na temu koja muči brojne hrvatske branitelje i njihove obitelji.

Naslovnice Bukovčeve autobiografske knjige
Naslovnice Bukovčeve autobiografske knjige
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. studenoga 2021. u 22 sata

Priredio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Večeras je u našu redakciju stigao materijal o jednoj knjizi čiji je autor Petar Bukovac (63), lička korjenika, djed mu je iz Kutereva, dugogodišnji je novinar u zagrebačkim redakcijama. Sudjeluje u osnivanju hrvatskih stranaka u Zagrebu, a 1991. na zagrebačkom Črnomercu sudjeluje u organiziranju ratnih stožera i zatim dobrovoljno odlazi u rat. Ratovao je na slavonskom, kordunskom i banijskom bojištu. Osnivač je i prvi predsjednik braniteljske udruge ZNG - Zajednica nezaposlenih gardista. Nakon 2012. godine liječi se od PTSP-a i više je puta liječen u psihijatrijskim ustanovama.

- Domovinski je rat iznjedrio najbolje ljude na površinu, znamo ih kao branitelje. Ali svijet oko njih nije bio spreman za njihovu izvrsnost, za njihovu hrabrost, za njihovu velikodušnost. Odbacio ih je, proglasio pacijentima, problematičnima i što je najvažnije, oduzeo im je životne prilike, prilike za stvaranje, za rad, za rast u zadovoljstvu s obitelji i djecom i u državi koju su stvorili. Lažljiva politika odradila je svoje i gotovo cijeli naraštaj branitelja likvidirala iz normalnih životnih tijekova. Zašto? To je već druga i podulja priča. Kako bilo, naši su se ratnici nakon povratka u mirnodopski život našli izgubljeni. Onaj san, ona ideja o državi, koja ih je pokrenula, za koju su bili spremni na svaki rizik, pa i položiti vlastiti život, ta se ideja promijenila u neku ružnu hibridnu modulaciju. - kaže u uvodniku Marko Jurič, glavni urednik knjige koji autora zna od samih početaka rada u nekadašnjoj novinskoj kući Vjesnik u Zagrebu, od koje je danas ostala samo Plava vrpca Vjesnika za hrabre pomorce diljem svjetskih mora.

- Uvjeren sam kako su svi likovi u ovoj priči sastavni dio našega društva i da su imali pravo na dostojanstveniji život od onog koji su imali. Društvene nepravde nikad do kraja neće biti ispravljene niti će ova životna knjiga nešto bitno promijeniti. Ipak, u njoj su spomenuti bitni problemi golemog broja hrvatskih branitelja koji su nastali nakon Domovinskoga rata. Ovaj mali prikaz najbolje će razumjeti upravo oni koji su bili ili su još uvijek u sličnoj situaciji. Njihovi skromni životi neshvatljivi su onima koji upravljaju hrvatskim društvom i koji misle da znaju kako ono treba izgledati, iako u teškim vremenima osnivanja hrvatske države nisu sudjelovali. Naravno, bitno im je da grade svoje karijere na zaslugama stradalih u ovom prikazu, ali nikada nisu ništa poduzeli u vezi s njihovim položajem. Ni na bitnim obljetnicama nikada ih ne spominju, već narcisoidno naglašavaju svoju važnost radi svoga osobnog interesa. Ideali Domovinskoga rata s njima nemaju nikakve veze.- kaže autor knjige u predgovoru.

U knjizi Bukovac otvoreno piše o svojim psihološkim problemima i veoma crnim mislima o obračunu sa samim sobom s ratnom bombom koja je bila u njegovoj Jazovki kako je zvao svoj sobičak gdje je živio nakon rastave. Tu ga je s crnim mislima našao Čičak i trgnuo iz transa polusvijesti i vratio u stvarnost. Nakon toga završio je na psihijatriji Rebra i počeli su brojni problemi s kojima se susreću i dan danas tisuće i tisuće hrvatskih branitelja…
Zatim slijedi niz autorovih sjećanja na boravak u bolnicama gdje su svi bili urokani tabletama za smirenje. Zorno opisuje svoje sjećanja i emocije iz bolnice gdje je vrtio filmove iz nekadašnjeg ratničkog života. Sjeća se Mede, jednog od njih 17 dobrovoljaca koji su iz Zagreba krenuli u Slavoniju, a Medo je bio najstariji. Poginuo je kod Petrinje 18. ožujka 1992., a njegove posmrtne ostatke skupljali su po cesti. Na kraju je završio na Mirogoju a Pero je napisao oproštajni govor što ge je posebno slomilo, a on je slomio bocu rakije.

Slivonja je jedan lik iz priča Bukovca koji je pravi div, a prolupao je kao klinac kada su mu Srbi masakrirali obitelj negdje u okolici Voćina… živio je kod bake a zatim nastavlja život po psihijatrijskim bolnicama.

Autor je bio raketaš u jugo vojsci i kada su se tražili raketaši odmah se javio u Rudolfovu vojarnu 1991. S njim je u JNA raketašima bio pokojni Andrija Andabak, kiler spskih tenkova u Nuštru. Zarokao je 32 oklopna JNA užasa koji su devedeset prve razarali Hrvatsku od Vukovara do Dubrovnika. Čak su zajedno išli i na odsustvo. Kako je taj čovjek gađa na vježbama to je bilo nestvarno. I muhu je u letu mogao pogoditi.

Redaju se priče za pričom, sve tragičnija jedna od druge, pisane sažeto, razumljivo, pravo po novinarski, bez uvijanja. Na kraju knjige na 91 stranici završavaju priče slijedećim tekstom:
- Nema više Mede, Čička, Bake, Nade, Džemsa, Lije, Jože, Grge, Luke, Prije… Znam da ni mene jednoga jutra neće biti. Bit ću zaboravljen kao i svi spomenuti u ovoj priči, a tramvaj broj 11 i dalje će voziti Zagrebom od Dubrave do Črnomerca.

CRNA STATISTIKA I RECENZIJE
Ima još jedna stranica s faksimilom službenih podataka Ministarstva hrvatskih branitelja iz kolovoza ove godine: s crnom statistikom: od 1996. do 2020. godine preminule su 72.957 hrvatskih branitelja, a suicid je izvršilo njih 3.120.

- Pred nama je djelo koje govori o iskustvu. Koliko je osobno, toliko je životno i osebujno. Narativnim, ponekad i naturalnim opisima, autor gradi tekst u kojemu se isprepleću uspomene suvremenika jednog kriznog vremena s minucioznim raščlambama emocija likova, a sve viđeno očima vještog promatrača. Knjiga je svježa i u vremenu nekih novih katastrofa. Kao takva može poslužiti i kao iskustveni vodič za bolje razumijevanju jedne generacije koja, iako su brojni njezini protagonisti izgubljeni - ne želi biti zaboravljena. - napisao je u svojoj recenziji mr. sc. Davor Moravek, psihijatar i pisac.

- Čak se i obična zubobolja može pojačati, a tjelesni bolovi postaju teži za podnošenje. Dakle taj, u ovom slučaju ratni flashback, neprekidno se vraća potaknut nezadovoljstvom i nepravdom. Sve navedeno realistično je opisano u ovoj živopisnoj knjizi koju upotpunjuju mnogi opisi zaboravljenih i zauvijek izgubljenih sudrugova protagonista ove priče. Zato preporučujem ovu knjigu kako biste dobili uvid u mračni svijet psihičkog stradanja na koji ne nailazite svaki dan. Napisao je drugi recenzent mr. Drago Plečko.

21. Festival bunjevačkih pisama u Subotici

LIČANI POBRALI NAGRADE

Pjesma ličko-slavonskog šumara Branimira Mikića dobila tri nagrade i osvojila drugo mjesto.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. listopada 2021. u 19 sati

GOSPIĆ - Kako javlja požeški portal požega.eu nakon uspostave suradnje Festivala tamburaških pjesama Zlatni glas zlatne doline iz Kaptola i Festivala bunjevačkih pisama u Subotici daje rezultate jer izvođači iz naše zemlje gostuju kod Subotičana s novim pjesmama.

Prošlog vikenda 21. Festival bunjevačkih pisama održan je internetom i izvedeno je 15 skladbi a dvije su bile iz Hrvatske. Jednu od tih pjesama napisali su, uglazbili, otpjevali i odsvirali - Ličani.

Pjesma je to ličko-slavonskog šumara Branimir Mikića "Starogradske noći" koji ima desetak uglazbljenih pjesama s kojima je nastupio na festivalima tamburaške glazbe. Pjesmu su uglazbili Zvonimir Tonković, primaš tamburaškog sastava Patrioti iz Otočca, koji su redovni gosti kaptolačkog festivala. Pjesma je osvojila tri nagrade i ukupno drugo mjesto. Dvije nagrade osvojio je Slaven Stilinović i to za najbolju vokalnu izvedbu i za najboljeg debitanta, a treća je nagrada pripala Zvonimiru Tonkoviću, za najbolji aranžman.

POGLEDAJTE I POSLUŠAJTE PJESMU IZ LIKE U SUBOTICI:

www.youtube.com/watch?v=SyrSacT2iiM

Likovna radionica u Muzeju Like u Gospiću

Radionica "ŠTO SVE"

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
26. listopada 2021. u 19.15 sati

Piše: Vesna Bunčić
Snimila: Iva Maras

GOSPIĆ - Nikolina Manojlović-Vračar, čijem je stvaralaštvu posvećen ovogodišnji 56. Lički likovni anale, održala je sinoć radionicu s članovima Likovne udruge Lika, na koju su se odazvali: Nikica Jelić, Kristina Šimon-Starčević, Ivana Brajković, Katarina Rast, Vita Kravchenia-Naglich, Dražen Mileusnić i najmlađa Martha Miletić. Priključili su se još i Igor Zdunić, magistar slikarstva i gospićki profesor Gimnazije i nastavnica likovne kulture Osnovne škole dr. Jure Turića Neda Čačić.

Radionica "ŠTO SVE" se temelji na njenoj autorskoj istoimenoj zbirci pjesama šaljivog podnaslova "Ilustrirana enciklopedija glagola". Baveći se temom glagola hrvatskog jezika, radionica upućuje sudionike na razumijevanje i korištenje jezika kao osnovnog alata za spoznavanje sebe i svijeta koji nas okružuje i kao takva je usmjerena na razvoj apstraktnog razmišljanja. Svaki sudionik je dobio hamer papir i tuš. Svatko je crtao "svoj" glagol ne govoreći nikome koji je glagol zamislio. Nakon crtanja slijedila je odgonetka "Pogodi glagol". Jedan po jedan pokazuju ostalima svoje crteže, a oni pokušavaju pogoditi koji je glagol nacrtan. Na kraju se svi crteži slažu jedan uz drugi kao zajednički "glagolski" uradak spreman za fotografiranje.

Program "ŠTO SVE" stavlja u korelaciju književni i likovni izraz, prema modelu iz zbirke. Nakon što je izveden, program je potpuno održiv i primjenjiv u radu učitelja. Svojom zaigranošću i istovremenom ozbiljnošću predstavlja pedagoški izazov.

Otvoren je 56. Lički likovni anale

ANALE UMJETNICI LIČKOG PODRIJETLA

Ovogodišnja 56. po redu izložba Likanala posvećena je Nikolini Manojlović-Vračar iz Zagreba.

Autorica ovogodišnjeg Likanala u gospićkom muzeju/Snimio Marko Čuljat
Autorica ovogodišnjeg Likanala u gospićkom muzeju/Snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. listopada 2021. u 23 sata

Pripremio: MArko ČULJAT

GOSPIĆ - Zahvaljujem se autorici na dolasku u Gospić i njenoj izložbi koja je od 1966. godine ugostila naše brojne umjetnike. Od srca joj se zahvaljujem na dolasku. - rekao je Karlo Starčević, gradonačelnik Gospića otvarajući večeras u Muzeju Like 56. izložbu Ličkog likovnog anala.

Nikolina Manojlović-Vračar (45) rođena je Zagrepčanka ličkih korijena. Slikarstvo je diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu u klasi prof. Ante Rašića (2001). Djeluje kao samostalna umjetnica istražujući umjetničke prakse, Aktivna je u stvaranju zidnih mozaika i murala i autorica je više slikovnica i zbirki pjesama. Tema njene večerašnje izložbe koja ostaje otvorena točno mjesec dana je - ŠTO SVE ilustrirana enciklopedija glagola, a na jednom postamentu na istu temu je izložena i njena istoimena knjiga (2018). Ona je u prošlosti Likanala jedini autor koji je izložio dva rezultata svoga rada - ilustracije rađene u tušu i tiskanu knjigu. Sada je, pored ostalog, specijalizantica na smjeru Art terapija poslijediplomskog studija na Sveučilištu Josipa Juraja Strossmayera u Osijeku.

- Kroz autoričin osobni odabir možemo vidjeti ilustracije koje je uradili za svoju zbirku pjesama koja se sastoji od šezdeset pjesama posvećenih različitim glagolima hrvatskog jezika. Napisala je u UVODnom GLAGOLanju Vesna Bunčić, savjetnica i urednica kataloga i autorica likovne koncepcije izložbe.

- Mogli bismo reći da stanovita nepretencioznost ovakvih radova doprinosi njihovoj poetičnosti te da su pred nama crteži koji predstavljaju male kreativne misaone igre koje dopuštaju da ih doživimo na različite načine, a nerijetko mogu djelovati i meditativno. - napisao je kataloga Konkretno GLAGOLjanje uz apstraktno OBLIKovanje Franjo Dulibić, profesor povijesti umjetnosti s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Hrvatski sabor kulture i Gacko pučko učilište

ZAVRŠEN 37. SUSRET LIKOVNIH STVARALACA

Danas je dodjelom nagrada i priznanja završen tradicionalni susret hrvatskih amaterskih likovnim umjetnika.

Umjetnici iz cijele Hrvatske danas su stigli u Otočac na 37. Susret Hrvatskog sabora kulture/Snimio Marko ČULJAT
Umjetnici iz cijele Hrvatske danas su stigli u Otočac na 37. Susret Hrvatskog sabora kulture/Snimio Marko ČULJAT
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. listopada 2021. u 19 sati, dopuna katalogom 25. listopada 2021. u 16.30 sati

OTOČAC - Od 19. rujna do danas trajala je izložba najboljih djela iz svih hrvatskih krajeva, a dio sudionika danas se sastao da bi se upoznali, razmijenili mišljenja, a manji ih je dio dobio nagrade i priznanja. I stručni žiri je danas po prvi put vidio izložene originalne radove koje je osjenjivao što nije bilo nimalo lak posao.

Manifestaciju su organizirali Hrvatski sabor kulture iz Zagreba i Gacko pučko otvoreno učilište Otočac. U ugodnom i uređenom prostru doma u kome je 1943. održano prvo zasjedanje ZAVNOH-a (Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske). Izložba je bila u manjoj dvorani koja je inače puna dnevnog svjetla ali je i dobro postavljena rasvjeta, a trebalo je izložiti čak 92 rada od prispjelih 313. Svečanost dodjele nagrada, na kojoj su glazbeni dio izvele članice Ženske folklorne skupine iz Otočca, bila je u obnovljenoj 3D kino dvorani i s dobrim ozvučenjem.

Manifestaciju je otvorio Dražen Jelavić, tajnik Hrvatskog sabora kulture, koji okuplja 80 tisuća članova u cijeloj državi. Zahvalio se domaćinima na dobroj suradnji s domaćinima i čestitao autorima koji su svojim radovima donijeli sunce u Otočac. Dobrodošlicu sudionicima Susreta poželjeli su Nada Avsec, ravnateljica Pučkog i Goran Bukovac, gradonačelnik Otočca koji je istakao da bi svijet bez umjetnosti bio pust i dosadan, ona nas potiče na stvaralaštvo.

Na susretu su danas bili i članovi Prosudbenog povjerenstva Zoran Homan, slikar i Sonja Švec, povjesničarka umjetnosti i muzeologinja. Oni su istakli da je nakon lanjskog online susreta današnji susret veliko osvježenje.
- Šteta je što se veliki broj udruga nije prijavio, bili su radovi iz 31 udruge, jer ne treba sumnjati da i u nema kvalitetnih stvaralaca. Na Susretu se vidi vitalnost amaterskog stvaralaštva. Interesantno je da su se u mnoštvu kvalitetnih radova na našoj likovnoj sceni pojavila neka nova imena i novi sadržaji na tragu suvremene hrvatske likovne scene. Izložba je dokaz da ovi radovi mnogo vrijede, šteta što je bilo malo kiparskih radova.- rekao je Homan, dodajući da rad po fotografiji nije manje vrijedan jer upravo slikareva interpretacija i reinterpretacija mnogo znači.
- Lijepo je vidjeti da su unatoč tragedijama umjetnici stvarali pronalazeći ono lijepo u njima. Bilo je mnogo kandidiranih radova, ali ima i dosta nagrada, a dugima poručujemo da budu uporni u svom radu. - naglasila je Švec.

Evo i nagrada ovogodišnjeg Likovnog natječaja Hrvatskog sabora kulture:

Nagrada za najuspješnije likovno djelo pripala je Robertu Prpiću iz Karlovca,
Nagrada za najuspješniju likovnu udrugu pripala je Hrvatskom likovnom društvu iz Zagreba,
Nagrada za najuspješnije likovno djelo mladog autora pripala je Marthi Miletić (rođ. 2005) iz Ličkog Osika i članici Likovne udruge lika iz Gospića,
Nagrada za najuspješnije trodimenzionalno djelo pripala je Ladi Kovačević iz Hrvatskog likovnog društva Zagreb,
Posebna nagrada Povjerenstva za posebno ostvarenu atmosferičnost u radu pripala je Nikici Jeliću iz Likovne udruge Lika iz Gospića.

Nakon toga podijeljene su brojne Pohvalnice i Priznanja sudionicima Susreta i organizatorima.

ŠKICNITE ZERA I U KATALOG U IZDANJU HRVATSKOG SABORA KULTURE KOJI JE OBJEVLJEN 25. svibnja 2021. na njihovoj mrežnoj stranici:


www.hrsk.hr/admin/uploads/doc/katalog_pdf_final.pdf

Muzej Like Gospić

56. LIČKI LIKOVNI ANALE

Ovogodišnji Likanale posvećen je slikarici Nikolini-Manojlović-Vračar.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. listopada 2021. u 21,30 sati

GOSPIĆ - U ponedjeljak 25. listopada u 19 sati u Malom salonu Muzeja Like Gospić će biti otvoren 56. Lički likovni anale koji će predstaviti dio stvaralačkog opusa Nikoline Manojlović-Vračar, zagrebačke multimedijalne umjetnice ličkih korijena. Izložba je organizirana uz potporu Ministarstva kulture i medija i Grada Gospića.

- Izložba prezentira crteže - apstraktne ilustracije, izrađene za autoričinu knjigu ŠTO SVE - ilustrirana enciklopedija glagola gdje se ona upušta u avanturu crtanja glagola (što sve buči, gmiže, leti, mlatara, odjekuje…), koristeći različite likovne elemente: točku, crtu, plohu i teksturu.- kaže u uvodnom tekstu kataloga Vesna Bunčić, muzejska savjetnica i kustosica izložbe.

Neposredno prije otvorenja izložbe, autorica će održati i radionicu u 17 sati sa članicama i članovima Likovne udruge Lika, uz poštivanje važećih epidemioloških mjera. (Ln)

In memoriam

NEDA MIRANDA BLAŽEVIĆ-KRIETZMAN

(Gračac, 1951. - Zagreb, SAD, 19. X. 2021.)

Neda Miranda Blažević-Krietzman/Foto DHK
Neda Miranda Blažević-Krietzman/Foto DHK
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. listopada 2021. u 9.30 sati

ZAGREB - Na svojoj mrežnoj stranici Društvo hrvatskih književnika objavilo je da je u utorak, 19. listopada, u Zagrebu u 71. godini preminula njihova članica Neda Miranda Blažević-Krietzman. Sprovod će biti u ponedjeljak 25. listopada u 12 sati u Velikoj dvorani na Krematoriju u Zagrebu.


Neda Miranda Blažević-Krietzman rođena je 1. siječnja 1951. u Gračacu. Odrasla je u Zagrebu. Studij komparativne književnosti i sociologije završila je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radila je kao urednica u Obrazovnom programu na Radio Zagrebu (1981. - 1989), Od 1993. do 2007. je bila profesorica komparativne književnosti i interdisciplinarnih studija na Sveučilištu sv. Katarine u američkome gradu St. Paulu u SAD-u (1993 - 2007), a od 2007. živi i radi u San Diegu u Kaliforniji i u Zagrebu. Prvu zbirku pjesama Zebra preko St. Ruka objavila je u izdanju Matice Hrvatske (1976). Do 2015. objavila je dvanaest knjiga pjesama na hrvatskom, njemačkom, engleskom i francuskom, četiri romana, (na hrvatskom i engleskom), tri knjige pripovijedaka, dvije knjige eseja na engleskom, dvije radio drame, dva filmska scenarija i tri kazališne drame (na hrvatskom i engleskom). Za knjigu pjesama Vezuvska vrata (Fraktura, Zaprešić, 2011) primila Nagradu DHK-u "Tin Ujević" (2012). Za dvojezični ep Dioklecijanova Palača-Diocletian's Palace (DHK/The Bridge, Zagreb (2008), s engleskog preveo Mate Maras, primila je nagradu Udruženja pisaca San Diega za najbolju knjigu poezije (2008), 2009. Za knjigu eseja na engleskom, On Both Sides of the Language (Na obje strane jezika), primila je Američku nagradu "Denny" za izvrsnost u pisanju (2005). Piše na engleskom i hrvatskom. Pjesme, priče i eseje objavila je u mnogim hrvatskim, talijanskim, francuskim, njemačkim i američkim antologijama i časopisima. Primila je nekoliko međunarodnih stipendija za književnost i umjetnost.

Slikarstvom se počela aktivno baviti 1976. Likovno se usavršila u Zapadnom Berlinu. Održala je petnaest samostalnih izložaba slika na platnu, crteža, skulptura, instalacija, fotografija i foto-kolaža u muzejima, kulturnim centrima i galerijama u Zagrebu, Hvaru, Osijeku, Splitu, Rovinju, Berlinu, Minneapolisu, St. Paulu, Winoni, Elk Riveru, New Yorku, La Jolli i San Diegu.

Hrvatski sabor kulture Zagreb

37. IZLOŽBA NAJBOLJIH RADOVA

U subotu sve završava u 13 sati u Gackom pučkom otvorenom učilištu u Otočcu.

Plakat za izložbu u Otočcu
Plakat za izložbu u Otočcu
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. listopada 2021. u 15.30 sati

ZAGREB/OTOČAC - 37. Susret likovnih stvaralaca - likovna manifestacija Hrvatskog sabora kulture koja svake godine u jednoj od hrvatskih galerija okuplja hrvatske likovne udruge i najuspješnije autore, ove se godine održava u subotu, 23. listopada u predivnom okruženju Gacke doline - gradu Otočcu i u Spomen-domu Prvog zasjednja ZAVNOHA-a 1943.

Susret likovnih stvaralaca, koji se ove godine održava u svom 37. izdanju, tradicionalno prati izložba najboljih slika i skulptura odabranih na godišnjem likovnom natječaju Hrvatskog sabora kulture.

Ovogodišnji domaćin, Gacko pučko otvoreno učilište Otočac, otvorilo je svoja vrata za čak 92 rada različitih slikarskih i kiparskih tehnika koji su za izložbu odabrani u konkurenciji od 313 prijavljenih radova. Za odabir radova zaslužno je stručno Povjerenstvo: slikar i umirovljeni kustos Zoran Homen te povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec-Španjol koji su za izložbu odabrali izvrsne radove u različitim tehnikama - od olovke, rapidografa, pastela, akvarela, tuša, akrila i ulja na platnu pa sve do kombiniranih tehnika i radova u mediju skulpture i keramike. Autori radova dolaze iz svih krajeva Hrvatske, a osim samostalno prijavljenih autora, većinu čine članovi čak 29 hrvatskih likovnih udruga i sekcija.

Izložba je otvorena 17. rujna 2021. o čemu smo opširno izvijestili. Ulaz je slobodan za sve posjetitelje još do 23. listopada 2021. kada će s početkom u 13 sati biti 37. Susret likovnih stvaralaca kojim će ujedno biti zatvorena ovogodišnja izložba. U prigodnom programu 37. Susreta bit će proglašeni dobitnici nagrada za najbolja likovna postignuća uz dodjelu nagrada, pohvala i priznanja autorima i udrugama i nastup Vokalne skupine Folklornog društva Otočac.rovjerena vijest iz pouzdanog izvora ima i nagrada za sudionike iz Ličko-senjske županije. Strpite se do subote navečer kako biste saznali imena.

Realizaciju izložbe i 37. Susreta likovnih stvaralaca materijalnom potporom omogućili su Ministarstvo kulture i medija RH, Ličko-senjska županija i Turistička zajednica grada Otočca.

*Realizacija 37. Susreta likovnih stvaralaca 23. listopada 2021. u GPOU-u Otočac bit će održana u skladu s odlukama i mjerama Nacionalnog stožera Civilne zaštite RH, uz obvezno predočenje EU digitalne COVID potvrde za sve posjetitelje i uzvanike. (Ln)

Promocije knjige u Lovincu

ZAVIČAJ JE STALNO SU SRCU I DUŠI

Večeras je promovirana knjiga o Ličanima u Slavonskom Brodu i okolici.

Detalj s večerašnje lovinačke promocije
Detalj s večerašnje lovinačke promocije
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. listopada 2021.u 22 sata

Priredio: Marko ČULJAT

LOVINAC - Lovinački Kulturni centar bio je večeras domaćin promocije knjige "Brodski lički tragovi, prilozi za povijest doseljavanja u Slavonski Brod i okolicu" čiji su izdavači Zavičajna udruga "Vrilo mudrosti" iz Slavonskog Broda i tvrtka "Diozit" iz Slavonskog Broda koja je i obavila tisak knjige.

Ova je udruga utemeljena 6. listopada 1991. nakon egzodusa Lovinčana preko Velebita pred najezdom pobunjenih Srba i njihovih pomagača s istoka. Bio je to znak podrške starome kraju kome su se mnogi pridružili. U godini srebrnog jubileja, odnosno 25. obljetnice osnivanja, mnogi od 500 članova Udruge prionuli su poslu i latili se pera i pisanja. Zahvaljujući tome nastala je u mnogo čemu jedinstvena knjiga o Ličanima u Slavoniji, koji su srcu i duši uvijek nose stari kraj i ne srame se svoga podrijetla. Poslije Oluje 1995. u Udrugu su se učlanjivali i drugi Ličani.

Knjiga ve enciklopedijskog formata i na gotovo 400 bogato ilustriranih stranica našlo se obilje materijala koji do sada nigdje nije objavljen. Uredničkog posla latio se Marinko Krpan, iz Krpanske Drage u Svetome Roku, a o knjizi su govorili i Zvonko Petanović, aktualni predsjednik Udruge inače iz Podlapca, Zdenka Topolovac iz Svetoga Rokam Zdravko Grčević iz Otočca.

Čulo se je kako su do sada uspješno organizirane 23 Ličke večeri koje su počele s gostovanjem KUD-a iz Ličkog Lešća i s Tomom Jagodićem, ali i s neizbježnim Karlom Starčevićem, današnjim gradonačelnikom Gospića i njegovom Velebitskom pivom, koji je i večeras bio gost u Lovincu. Istaknuto je da su oni napustili zavičaj, ali zavičaj je ostao u njima i njegovanjem zavičajnog i lokalnog njegovano je i nacionalno. Udruga je priredila brojne slikarske izložbe i književne večeri.

Prvi Ličani u slavoniju stigli su još 1715. godine. U knjizi je i lista od oko 450 ličkih prezimena u Brodu i okolici što je ustanovljeno anketom za knjigu. U knjizi je i 70 biografskih zapisa.

Lovinac

LIČANI U BRODU

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. listopada 2021. u 8.20 sati

LOVINAC - Danas će u 18 sati u KIC-u pod pokroviteljstvom Općine Lovinac biti promocija knjige "Brodski lički tragovi", prilozi za povijest doseljavanja Ličana u Slavonski Brod i okolicu, u nakladi Zavičajne udruge Ličana "Vrilo mudrosti" iz Slavonskog Broda.

U lokalnim, slavonskobrodskim okvirima jedinstveno je to publicističko djelo koje osvjetljava gotovo tri stoljeća dugu povijest doseljavanja Ličana u ovaj dio Slavonije, objavljeno 2020. godine u nakladi Zavičajne udruge Ličana "Vrilo mudrosti" (utemeljene 6. listopada 1991. kao Zavičajno društvo Lovinac), najstarije ličke zavičajne udruge u Slavoniji s 30 godišnjom tradicijom.

Na 400 bogato ilustriranih stranica knjige, koju je uredio tajnik Zavičajne udruge Marinko Krpan, a tekstove uz brojne članove napisali Zdravko Grčević i Darija Mataić-Agičić, uvodno se donosi povijesni pregled formiranja stanovništva Like nakon oslobođenja od Turaka, prateći prva doseljavanja u Slavoniju početkom 18. stoljeća (1715.) te najintenzivnija doseljavanja od sredine 19. do sredine 20.stoljeća, s popisom naselja u Slavonskom Brodu i okolici u koja su doseljavali Ličani te jedinstvenim popisom petstotinjak ličkih prezimena koje danas nalazimo u Brodu i okolici, a koja su nažalost mnogima danas ostala jedina prepoznatljiva poveznica na ličke korijene.

Slijede brojne priče, sjećanja i kazivanja o doseljavanju iz 20-ak mjesta diljem Like (Lovinac, Sveti Rok, Ličko Cerje, Ričice, Gudura, Duboki Dol, Rudopolje, Boričevac, Udbina, Podlapača, Čanak, Kaluđerovac, Perušić-Konjsko Brdo, Brinje, Otočac, Jezerane, Mogorić, Alanak-Lički Novi) te useljavanju u brojna naselja u slavonskobrodskom kraju.

U poglavlju o poznatim Brođanima ličkoga podrijetla obuhvaćeni su životopisi 70 znamenitih osoba koje su ostavile neizbrisiv trag u društvenom životu Slavonskog Broda i okolice: od svećenika Vida Došena, rektora Zagrebačkog sveučilišta Matije Mesića, balerine svjetskog glasa Mije Čorak-Slavenske, poduzetnika i političara Dane Daniše Čavčića, sindikalnog vođe Miloša Krpana, liječnika i ravnatelja brodske bolnice dr.Vilima Vrkljana, narodnih heroja NOR-a Nikole Mike Babića i Stjepana Sekulića Jucka, prvog gradonačelnika Slavonskog Broda u neovisnoj Hrvatskoj dr.Mate Vukelića, pa do brojnih suvremenika. Otkriva se pritom i nekoliko zanimljivih i dosad javno nedovoljno poznatih detalja, poput ličkog podrijetla (po majci Mariji Draženović iz Jezerana) bivšeg premijera Ivice Račana te također po majci Mandi Kegljen iz Podlapače akademika i pjesnika Dragutina Tadijanovića te namjerno prešućivani podatak da je vojni pilot Brođanin Zdenko Babić, sin Mande Šikić iz Gudure-Ričice, kao mladi poručnik 1956.godine prvi u bivšoj državi avionom letio brže od zvuka.

O kulturnom identitetu Ličana vrijedan prilog napisala je prof. mr. Darija Mataić Agičić, a humoristične dosjetke i šale u autohtonom ličkom ikavskom izričaju iz torbe neponovljivog "dida Josine" iz Sv.Roka "izvadio" je Željko Krpan iz Belišća.

Vodeći se u proteklih 30 godina osnovnom vodiljom: "Slavonijo u srcu te nosim, Liko moja s tobom se ponosim", Zavičajna udruga "Vrilo mudrosti" izgradila je brojne prijateljske spone s pojedincima, udrugama i institucijama diljem Like i Slavonije, kojima je posvećeno poglavlje pod nazivom "Zrnca prijateljstva" (KUU "Gacka" Ličko Lešće, Općina Brinje, Karlo i Manda Starčević iz Pazarišta, Tome Alar s Udbine, Šimo Pavlović iz Korenice…). (Ln)

"Vila Velebita" Požega

DONACIJA BISKUPIJI I MUZEJU LIKE

Iz Požege je stiglo 35 umjetnina.

Kratki pregled donacije ...
Kratki pregled donacije ...
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. listopada 2021. 19.15 sati

POŽEGA/GOSPIĆ - Iz Ličkog zavičajnog društva "Vila Velebita" dobili smo priopćenje o vrijednoj donaciji Gospiću. Naime, nesebičnim i kontinuiranim zalaganjem poznatog liječnika, publicista i kulturnog djelatnika, rođenog Gospićanina, prof. dr. Josipa Fajdića koji je utemeljitelj i predsjednik Društva da 1997., u cilju zbližavanju dviju hrvatskih regija, upućena je donacija od 30 umjetnina Gospićko-senjskoj biskupiji i pet umjetnina Muzeju Like. Muzej je dobio djela, ulja na platnu, akademskih slikara: Mate Jurkovića, Josipa Alebića, Željka Mucka … Umjetnine su nastajale na likovnim kolonijama koje je organiziralo Društvo u Požegi.

- U ime Gospićko-senjske biskupije želim zahvaliti Vama i svim članovima Ličkog zavičajnog društva Vila Velebita na vrijednom daru od 30 djela likovnih radova hrvatskih autora koji će krasiti prostore naših biskupijskih institucija. Posebno nam je drago što na ovaj način, naši ljudi iz Like, koji su morali napustiti svoj zavičaj i poći u druge krajeve domovine, pokazuju da duhovne i afektivne veze sa zavičajem nisu prekinute i da korijeni Like u njima još uvijek žive. Daj Bože da se mnogi tim korijenima posve vrate da ovi predivni krajevi ne ostanu bez svojih predivnih ljudi.
Uz iskrenu zahvalnost na daru, želim Ličkom zavičajnom društvu Vila Velebita i članovima njihovih obitelji, Božji blagoslov u životu i radu, te da nastave njegovati tradicijske običaje svoga zavičaja, čuvati povezanost sa zemljom svojih korijena, te svjedočiti i promicati duhovno i kulturno bogatstvo ljudi iz ovog dijela Lijepe naše. Sa ovim željama sve vas srdačno pozdravljamo s obećanjem da ćete biti uvijek prisutni u našim molitvama jer vas uvijek smatramo tijelom naše biskupije.- zahvalio se msgr. Zdenko Križić, gospićko-senjski biskup na donaciji. (Ln)

Samostalna narodna knjižnica Gospić

STIŽE BIBLIOBUS

Ravnatelj gospićke knjižnice Milan Šarić (predzadnji desno) na svečanosti u Ministarstvu kulture
Ravnatelj gospićke knjižnice Milan Šarić (predzadnji desno) na svečanosti u Ministarstvu kulture
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23.rujna 2021. u 14.15 sati

GOSPIĆ - U Godini čitanja, a preko Ministarstva kulture RH u akciji "Čitanjem do uključivog društva" za 12 projekata, knjižnicama među kojima je i Samostalna narodna knjižnica iz Gospić dodijeljena su bespovratna sredstva od 35 milijuna kuna. Bit će to prvi bibliobus u Ličko-senjskoj županiji. Ubuduće će knjige čitateljima biti pristupačnije jer će bibliobus obilaziti i sela. Za bibliobus je odobreno 3,7 milijuna kuna uz učešće Grada od 37 posto. (Ln)

Likovna kolonija u Eko selu Krš

NASTALO TRIDESETAK UMJETNINA

Divankanje Ličana i Dalmatinca uz ognjište u Kršu/Snimila Martha Miletić
Divankanje Ličana i Dalmatinca uz ognjište u Kršu/Snimila Martha Miletić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. RUJNA 2021. U 22.30 SATA

KRŠ - U 'ednom zaselku ovog kosinjskog sela u kome su ne samo obnovljene stare i derutne kuće, nego su od dijela starog materijala kompletno presložene i obnovljene i s nekim popratnim sadržajima za ugodan boravak u prirodi nastalo je Eko selo Krš poduzetne obitelji Baričević iz Otočca.

Kod njih je protekla tri dana boravilo dvadesetak slikara koji su stigli u organizacija gospićke Likovne udruge Lika na koloniju. Slikalo se punom parom, čak i jutros, a umjetnik Željko Kranjčević-Winter, ponijet će kući u Rijeku svoju instalaciju od tri elementa da dovrši pozadinu svoje ispletene mreže veličine srednjeg radijatora.

Svoju drugu sliku danaska j' završila i naša suradnica Martha Miletić, pitavši razrednicu prof. Anelu Serdar-Pašalić, slobodan dan. U Kršu smo bili nešto prije dogovorenog termina, ali je kapija bila zatvorena. Nastao je nekakav poremećaj u hodogramu, Martha je postala zera nervozna, al' sam je ka' sivonja upra' da idemo unutra. Otvorio sam lisetinu na ulazu, uša autom u dvorišće i nama zatvorija lisu. Bome je bilo ladno, brijala je bura priko Baričevićevih brnašica iz pravča Otočca. I Martha se brzo snašla, ušavši u jednu kamenu kuću noseć' svoj nezavršeni rad pod nadstrešnicu rekavši da unutra dvoj' kolonista igraju - biljar. Marthi sam uz ognjište, na kome se mogu peć i dva janjca, naša zaklon dok sam se snaša' i naložija vatru. Malo smo grijali leđa na domaćem ognju.

Uskoro je bila završena njena slika laneta iz lovišta koje graniči sa Selom i odnila ju uz jučer završenog otočkog labuda s Gacke kojega je fotografirala dva tidna ranije. Potlje smo ošli u ednu brvnaru di je počelo okupljanje i ostali' kolonista i bome smo uz divankanje lipo jaužnali niku ukusni kobasica, a bilo j' i domaće base OPG-a Miškulin iz Smiljana.

Za Kolonije je nastalo tridesetak slika koje će prodati Rotari klub iz Gospića kako bi pomogli jednu siromašnu pazarišku obitelj. (MaČ)

Likovna udruga Lika Gospić

KOLONIJA U KRŠU

Slikarica Katarina Rast svoje dvije gotove slike odložila je uz druge gotove radove/Snimio Marko ČULJAT
Slikarica Katarina Rast svoje dvije gotove slike odložila je uz druge gotove radove/Snimio Marko ČULJAT
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. RUJNA 2021. 20.45 sati, foto dopuna 19. rujna 2021. u 12 sati

KRŠ - U zaselku Vijenac kosinjskog sela Krš danas je započela radom Likovna kolonija Likovne udruge iz Gospića "Lika Art residency". Dvadesetak umjetnika okupilo se danas prije podne pod nadstrešnicom Eko sela Krš koje je u vlasništvu otočke obitelji Baričević.

Kako nam reče Nikica Jelić, predsjednik Udruge, stiglo je 19 umjetnika i to 13 amatera i šest akademskih slikara. Osim iz Gospića, umjetnici su stigli iz Rijeke, Plitvičkih Jezera, Stubice i Lovinca, a za neke je osiguran i smještan u Selu.

Pokrovitelj kolonije su Grad Gospić i Rotari klub iz Gospića. Rotarijanci će od prodaje umjetnina pomoći jednu siromašnu obitelj u Kalinovači kraj Pazarišta. (MaČ)

Gacko pučko otvoreno učilište u Otočcu

SLIKARSKA IZLOŽBA HRVATSKOG SABORA KULTURE

Povjerenstvo je za izložbu odabralo 92 rada od prispjelih 313.

Razgledavanje izložbe prije otvaranja/ Snimio Marko ČULJAT
Razgledavanje izložbe prije otvaranja/ Snimio Marko ČULJAT
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. rujna 20121. u 23.30 sati

Pripremio Marko ČULJAT

OTOČAC - U velikoj dvorani Gackog pučkog učilišta večeras je otvorena 37. izložba likovnih radova "Susret likovnih stvaralaca" u organizaciji Hrvatskog sabora kulture. HSK je ljetos raspisao javni natječaj i umjetnici amateri stariji od 15 godina poslali su 313 svoja rada, a posebno povjerenstvo za otočku izložbu odabralo je samo 92. Uvodnu riječ priliko otvaranja izložbe rekle su Nada Avsec i Snježana Bogdanić, ravnateljica i kustosica Pučkog učilišta.

- Unatoč godini punoj izazova bilo je inspirativno pregledavati pristigle radove i uvidjeti kako se prijavljeni autori u pravilu nisu referirali na nesreće koje su nas zadesila, već su pronašli inspiraciju u najrazličitijim područjima života - od krajolika i urbanih veduta pa sve do portreta i interpretacija nadrealnih i imaginarnih svjetova. - napisala je u predgovoru kataloga izložbe Sonja Švec-Španjol, mag. hist. art.

- …moramo konstatirati da su i ovi 37. Susreti, unatoč svim epidemiološkim nedaćama, pokazali svu vitalnost neprofesionalnog likovnog stvaralaštva u Hrvatskoj… To je samo znak da će ovakvo stvaralaštvo i nadalje igrati važnu društvenu ulogu u sredinama u sredinama u kojima nastaje, a posebno u zadovoljenju duhovnih i stvaralačkih potreba samih autora. Zato se već veselimo,, narednim 38. Susretima. - napisao je u pogovoru kataloga Zoran Homan, viši kustos i slikar.

Izložba ostaje otvorena do 23. listopada kada će biti svečano zatvaranje i dodjela nagrada i priznanja najboljim umjetnicima.

Vinkovačke jeseni

NASTUP GOSPIĆKE DEGENIJE

Na jesenskim 50. Dječjim vinkovačkim jesenima nastupili folkloraši Osnovne škole iz Gospića.

Gospićka skupina Degenija u Vinkovcima/Foto Degenija
Gospićka skupina Degenija u Vinkovcima/Foto Degenija
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. rujna 2021. u 20.30 sati

GOSPIĆ - Folklorna skupina Degenija Osnovne škole dr. Jure Turića ove je prošlog vikenda predstavljala je Ličko-senjsku županiju na 50. Dječjim Vinkovačkim jesenima.

Mladi folkloraši nastupili su prvog dana dvodnevnog boravka u Vinkovcima, na Međužupanijskoj smotri dječjih folklornih skupina na Trgu bana Josipa Šokčevića. Izvornim ličkim pjesmama i plesovima, ponosno noseći ličku narodnu nošnju, predstavili su Ličko-senjsku županiju. Drugog dana sudjelovali su u tradicionalnom mimohodu ulicama Vinkovaca gdje su se također na centralnoj pozornici predstavili kratkim programom.

Boravak u Vinkovcima iskoristili su i za posjet Vukovaru. Na Ovčari i na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, paljenjem svijeća odali su počast hrvatskim žrtvama. Obišli su i VGV - vodotoranj Vodovoda grada Vukovara, simbol hrvatskog zajedništva u Domovinskom ratu.

Domaćini mladim folklorašima bili su članovi KUD-a S. Mađer iz Cerića kraj Vinkovaca, Srdačni domaćini učinili su sve kako bi Ličanima boravak u Slavoniji bio ugodan pa su im ostali uzvratni susret u Županiji. Voditeljica folklorne skupine Degenija Antonija Rosandić ističe da je putovanje u Vinkovce osigurala Ličko-senjska županija i da su ponosni što su bili županijski predstavnici u Vinkovcima. (Ln)

Gacko pučko učilište Otočac

37. SUSRET LIKOVNIH STVARALACA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. rujna 2021. u 19.45 sati

OTOČAC - Izložbe likovnih radova 37. Susreta likovnih stvaralaca biti će u petak, 17. rujna u 19 sati u velikoj dvorani Gackog pučkog otvorenog učilišta. Hrvatski sabor kulture organizator je, a Gacko pučko otvoreno učilište domaćin i suorganizator ovogodišnje izložbe na kojoj će bit će izložena 92 rada odabrana na likovnom natječaju. Autori radova dolaze iz svih krajeva Hrvatske, a ima izu i iz Gospića i okolice, a osim samostalno prijavljenih autora većinu čine članovi udruga i sekcija. Izložba 37. Susreta likovnih stvaralaca održava se uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH, Ličko-senjske županije i Turističke zajednice grada Otočca. Izložba će biti zatvorena 23. listopada u 13 sati kada će uz prigodan program biti dodjela nagrada i priznanja sudionicima.

Ulaz je besplatan uz kovid potvrde. (Ln)

Uspješno završeno "Ljeto u Mušaluku"

NOVI ŽIVOT MUŠALUČKE PUČKE ŠKOLE

Proteklih ljetnih praznika mališani Ličkog Osika i okolice okupljali su se kod obnovljene školske zgrade.

Obnovljeni razred sa starim namještajem/Snimila Nita Bunčić
Obnovljeni razred sa starim namještajem/Snimila Nita Bunčić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. RUJNA 2021. U 12.45 SATI

Snimila: Nita Bunčić

Pripremila: Marijana Orešković

MUŠALUK - Kako se ljeto bližilo kraju, tako je i "Ljeto u Mušaluku" krajem kolovoza završilo s otvorenjem izložbe dječjih radova i učenika Osnovne škole dr. Franje Tuđmana u Ličkom Osiku koja je bila i organizator mušalučkog ljeta.

Često se tijekom ljeta pričalo kako je ljubav oživjela školu u Mušaluku. Istina! Ljubav je pokretač svega, ima svoj početak i cilj. Izvor ljubavi, iz koje se rodio "Projekt Mušaluk", leži u ljubavi koju su nama, kao djeci, darovali naši učitelji jer su nas učili vrijednostima i odgojem odgajali.

Potaknuti željom da nove generacije djece imaju mogućnost doživljaja sve ljepote i topline seoske škole, zavičaja, učiti zavičajnu povijest i uživati u zajedničkim trenucima, bez mobitela i tehnologija koju nameće današnje potrošačko društvo, osmišljen u sklopu "Projekta Mušaluk" i "Ljeto u Mušaluku". Cijelo ljeto trajale su likovne radionice na kojima su djeca svojim vrijednim ručicama, u raznim tehnikama, oslikavala ličke velikane - Nikolu Teslu, Antu Starčevića ali i popa, pisca, pjesnika i prevoditelja Frana Biničkog, krsnog imena Francisko, koji je rođen u Malom Selu koje je danas dio Mušaluka 11. srpnja 1875., a život skončao u partizanskom zatvoru u Gospiću 1. svibnja 1945.

Posebno ozbiljni u svome radu dokazali su se prilikom izrade slikovnice o njegovu životu i djelu, dječaka kojeg su po lički zvali Vranje i koji je svoj životni put započeo upravo iz tog sela gdje se i danas može vidjeti Franova rodna kuća, podno brda Golica, svega par minuta hoda od škole. Popu Franu Biničkom djeca su kroz izradu slikovnice utkala neku novu dimenziju i oživjeli lik i djelo istaknutog domoljuba i katolika.

Sati bajkaonice odveli su najmlađe sudionike Ljeta u čudesne šume i duboka mora. Školom i školskim vrtom odzvanjao je dječji smijeh i smijeh svih pratitelja koji nisu propustili trenutak biti ponovo bili mali i uživati u pastirskim i seoskim igrama. Djeca su se okušala u raznim ličkim igrama: skok u vreći, povlačenje užeta, jaje u žlici i niz drugih igrica kroz koje su učili kako su se u davnini, čuvajući svoja stada, zabavljala djeca.

Posebno veselo bilo je za vrijeme projekcije filma na u kinu na otvorenom u školskom vrtu gdje su prikazani dugometražni animirani crtani filmovi "Čudesna šuma" i "Čarobnjakov šešir". Izložba dječjih radova rezultat je uspješnog "Ljeta u Mušaluku" na čijem je otvorenju najavljen nastavak rada na "Projektu Mušaluk" s "Jeseni", a potom i "Zimom u Mušaluku".

Muzej Gacke Otočac

IZLOŽBA CRTEŽA ŠPIRE DMITROVIĆA

Detalj iz kataloga Dmitrovićeve izložbe u Otočcu
Detalj iz kataloga Dmitrovićeve izložbe u Otočcu
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. KOLOVOZA 2021. U 19 SATI

OTOČAC - Izložbe crteža Špire Dmitrovića u Gackomu pučkom otvorenom učilištu biti će otvorena 2. rujna (četvrtak) u 19 sati.

Izložba zanimljivog naziva - Ego(no)izam - govori o pojavi koja je neodvojiva od čovjeka - o pogreškama proizišlima iz egoizma, ali i o još jednoj pojavi koja je istinski ljudska - o potrebi da se na egoizam ukaže, a pogreške pokuša ispraviti. Izložba je dio ciklusa Lokalni umjetnici u Muzeju kroz koji se od 2014. godine predstavljaju lokalni autori, a obuhvatit će 24 crteža nastala u tehnici poentilizma i jednu drvenu skulpturu.

- Nadahnutnovim životnim iskustvima i promišljanju svijeta u globalu, ovaj umjetnik, duboko prožet humanizom, predstavio nam je estetski dotjerane i vrlo zanimljive, ali intrigrantne crteže. Tako je još jedanput obogatio lepezu raznolikih likovnih interesa i tema.- napisao je u predgovoru kataloga izložbe Jole Bolić.

Špiro Dmitrović (Biskupija kraj Knina 1953) živi u Čoviću kraj od Otočca. Likovnom umjetnošću intenzivnije se počeo baviti tijekom 1990-ih godina. Član je i suosnivač Udruge željezničara slikara "Plavo svjetlo". Do sada je sudjelovao na 50-ak skupnih i 11 samostalnih izložbi. Izložba ostaje otvorena do 30 rujna. (GPOU)

Osnovna škola dr. Franje Tuđmana Lički Osik

LJETO U MUŠALUKU

U Mušaluku je obnovljena školska zgrada i ovog ljeta je okupljalište mladih.

Pred početak prikazivanja prvog filma u školskom dvorištu u Mušaluku
Pred početak prikazivanja prvog filma u školskom dvorištu u Mušaluku
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
31. srpnja 2021. u 15.45 sati

Pripremila: Tajana Puškarić

MUŠALUK - Nitko zapravo ne zna je li Čudesna šuma strašno daleko ili sasvim blizu, u nju se stiže samo uz pomoć mašte. U samom srcu Čudesne šume nalazi se njen najčudesniji proplanak, tu čarobno stablo pruža moć i zaštitu svakome tko se skloni pod njega.

Kao što čarobno stablo pruža moć i zaštitu u Čudesnoj šumi, tako mušalučka škola čini za svu djecu koja u nju kroče svojim nožicama i čistim srcima. Jučer poslijepodne je tako u sklopu projekta "Ljeto u Mušaluku", u njenom starom voćaru, ispod čarobnih stabala i zvjezdanog neba održana produkcija crtanog filma "Čarobnjakov šešir". Za vrijeme produkcije članovi radne skupine projekta "Mušaluk" podijelili su gledateljima, kojih je bilo stotinjak, kokice i sok kako bi što bolje uživali u ovom malom, ali srcem velikom kinu na otvorenom. Zahvaljujemo svima na tako velikom odazivu, a samim time i na podršci koju nam dajete jer prepoznajete naš rad.

"Ljeto u Mušaluku" svakako još uvijek traje. Utorkom se održavaju likovne radionice, a srijedom pastirske igre i bajkaonice u Područnoj školi u Mušaluku s početkom u 10 sati. Također, 20. kolovoza u 19:30 sati, održat će se još jedna projekcija crtanog filma na otvorenom, a 31. kolovoza održat će se izložba dječjih radova u 18:30 sati. Kao i čudesna šuma ova mušalučka škola vječno će ostati carstvo ljubavi i radosnog života, u njoj ima mjesta za svakoga tko dođe uz pomoć mašte.