POČETNAARHIVA
POTPORA NEZAPOSLENIMA
MILINOVIĆEVA ČESTITKA
PRVI U KORIŠTENJU EURA
SVA PRIZNANJA GAČANIMA
PROPAO MEĐUSTRANAČKI OBRAČUN
U ČETVRTAK 18. OŽUJKA
ZA UČENIKE OSNOVNE ŠKOLE U DVORU
NOVI FOTO NATJEČAJ
ULOŽENO PREKO 2O MILIJUNA
ŽUPANOVA ČESTITKA
BIT ĆE KREDITA I BEZ KAMATA
PROMJENE U ŠKOLSTVU
ŽUPAN UZ UGOSTITELJE
NOVA FASADA DOMA ZDRAVLJA U GOSPIĆU
NOVO VOZILO I DEFIBRILATORI
OBILAZAK BANOVINE
ŽUPAN U POSJETI BANOVINI
DOMOVE ZA STARE I VRTIĆE
MILINOVIĆEV APEL
800 TISUĆA KUNA ZA JAVNE POTREBE
POTPORA PRIMORSKOM PODRUČJU
ŽUPANIJSKA POTPORA SELU
ŽUPANIJA POMAŽE LIČKE OPĆINE
OSAM STIPENDIJA UČENICIMA
PRIJEM SLIJEPIH I PODUZETNIKA
PRIZNANJA NAJBOLJIMA
LIKA JE SREDIŠTE HRVATSKE
BROJNA DOGAĐANJA

Ličko-senjska županija

POTPORA NEZAPOSLENIMA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. travnja 2021. u 17.15 sati

GOSPIĆ - Iz Ličko-senjske županije obavještavaju sve nezaposlene osobe koje ne primaju novčanu naknadu da je krajnji rok za dostavu zahtjeva za jednokratnu financijsku potporu 19. travnja 2021. godine do 15 sati. Zahtjevi se predaju neposredno ili poštom na adresu Ličko-senjska županija, Ulica dr. Franje Tuđmana 4, 53000 Gospić.

Svi dostavljeni zahtjevi će biti obrađeni i isplaćeni do 23. travnja 2021. godine. Za informacije i dodatna pojašnjenja nazvati telefon broj 053/588243.

Krajem veljače na ovome području Hrvatske bilo je na listi nezaposlenih i bez primanja preko 1700 radnika. (Ln)

Uz Svjetski dan Roma

MILINOVIĆEVA ČESTITKA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. travnja 2021. u 1010 sati

GOSPIĆ - Danas je Svjetski dan Roma koji se obilježava u čast prvog Svjetskog kongresa Roma, održanog od 8. do 12. travnja 1971. godine u London, jednog od najvažnijih događaja u povijesti Roma.

Župan dr. Darko Milinović čestitao je Romima njihov dan:
- Budući je populacija Roma vrlo brojna u našoj županiji i velikim dijelom integrirana u zajednici unutar Ličko-senjske županije želim im čestitati Svjetski dan Roma. Svjestan sam činjenice da i dalje moramo raditi na integraciji romske populacije te u tom pogledu Romi koji žive na području Ličko-senjske županije znaju da u meni imaju suradnika. (Ln)

Priopćenje iz Županije

PRVI U KORIŠTENJU EURA

Zgarda razvojnog centra u Gospiću financirana je iz europskih fondova
Zgarda razvojnog centra u Gospiću financirana je iz europskih fondova
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. travnja 2021. 12 sati

GOSPIĆ - iz Ličko-senjske županije dobili smo slijedeće priopćenje:
- Prema podatcima o izvršenju proračuna Ministarstva financija za 2019. godinu županije su kroz indirektnu i direktnu pomoć iz EU primile 287 milijuna kuna. Prikazana EU sredstva u proračunu su prikazana kao sredstva kojima su se financirali programi i projekti kroz EU. Prema analizi, na temelju podataka o izvršenju proračuna Ličko-senjska županija vodeća je u svim kategorijama. Primila je najviše 66,9 milijuna iz EU-a i s primljenim sredstvima po glavi stanovnika je prva s 1315,15 kuna. Gleda li se petogodišnje razdoblje, ponovno na prvom mjestu je Ličko-senjska županija s povučenih 577 kuna po stanovniku. To je odgovor svima onima koji kažu da naša županija nema programa i kadra za ovako velike projekte. (Ln)

Uručena priznanja Ličko-senjske županije

SVA PRIZNANJA GAČANIMA

Danas su uručena lanjska županijska priznanja.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. travnja 2021. u 12.30 sati

GOSPIĆ - Na skromnoj svečanosti kao nikada dosada i sa zakašnjenjem od gotovo godinu dana danas je dr. Darko Milinović, ličko-senjski župan uručio javna priznanja Ličko-senjske županije za prošlu godinu. Zanimljivo je da su sva priznanja dobili Gačani.

Javna priznanja dobili su:
Igor Naprta, za osobit doprinos u obrazovanju mladih i ostvarene rezultate i na svjetskih natjecanjima iz robotike.
Udruga "Baštinica", za osobit doprinos u očuvanju i promicanju tradicijske kulture Grada Otočca i Ličko-senjske županije,
Milan Krizmanić i Stipe Piršljin, za postignute rezultate na području sporta te osobit doprinos promicanju Ličko-senjske županije.

- Svojim radom doprinijeli ste promidžbi županije i očuvanju tradicije, a Naprta dokazuje da smo čimbenik u robotici s ostatkom svijeta. -rekao je Milinović čestitajući nagrađenim Gačanima.

- Drago mi je da ovo što radimo neće ostati nezapaženo.- rekla je prof. Manja Kostelac-Gomerčić i uručila je županu ceker gačanskih kolačića u obliku glagoljičnih slova. (MaČ)

XVI. sjednica Županijske skupštine u Gospiću

PROPAO MEĐUSTRANAČKI OBRAČUN

Iako je gradnja razvojnog centra već kasnila godinu i pol dio članova Skupštine htio je to još prolongirati.

Okupljanje članova Skupštine na današnjoj sjednici
Okupljanje članova Skupštine na današnjoj sjednici
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. ožujka 2021. u 15.30 sati

GOSPIĆ - Na današnjoj XVI. sjednici Županijske skupštine u središtu pozornosti 26 članova Skupštine bila je odluka o ustroju javne ustanove koja bi gospodarila netom završenim objektom Razvojnog centra u koji je od 2017. umjesto 17 utrošeno čak preko 22 milijuna europskih i državnih novaca.

Prvi se za raspravu javio Milan Mataija iz Gospića s primjedbom da neće podržati odluku jer u upravnom vijeću nema člana iz Gospića koji je suosnivač tvrtke za koju je osnovao zemljište u pazariškoj vojarni. On je predložio da se ovlasti ravnatelja podignu sa 70 na 200 tisuća kuna, što je i prihvaćeno. Nakon tog javili su se mnogi članovi Skupštine i krenula je lavina međustranačkog prepucavanja iz zauzetih busija, ali, nažalost i nadmudrivanja o rokovima početka rada i registracije ustanove. Neki su otvoreno sumnjali da je župan Milinović sve namjerno tempirao pred predstojeće lokalne izbore i predlagali su prolongaciju koja bi možda značila i prolongaciju nekih dijelova Centa za čak godinu dana. O tome ih je upozorio Alen Zorić, gospićki uzorni pčelar.

Kao nikada do sada klubovi su čak tri puta tražili prekid sjednice, a u tim stankama održavale su se konzultacije s nogu. Na kraju je ipak, usudim se primijetiti, da je prevladao razum i donijeta je odluka o ustroju Centra. Normativne akte za registraciju priredit će magistrica ekonomije Ana Rukavina-Stilinović, pročelnica Ureda za gospodarstvo koja je i nosila cijeli ovaj projekt, s tim da rad počne nakon izbora 1. lipnja ove godine. (M. Čuljat)

XVI. sjednica Skupštine Ličko-senjske županije

U ČETVRTAK 18. OŽUJKA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. OŽUJKA 2021. U 17-15 SATI


GOSPIĆ - Marijan Kustić, predsjednik Županijske skupštine danas je sazvao XVI. sjednicu koja će biti idućeg četvrtka s početkom u 12 sati u prostoru Pučkog otvorenog učilišta koje se nalazi preko puta županijske palače.

Za dnevni red je predložio samo pet točaka dnevnog reda nakon uobičajenog aktualnog sata. Dvije točke odnose se na budući rad Županijskog razvojnog centra na odluke o osnivanju nove ustanove i o prenošenju imovine na korištenje i upravljanje. Radio se o adaptiranom objektu u jednoj gospićkoj vojarni koji je nekidan otvoren. Nadalje, razmotrit će se prijedlog odluke o sufinanciranju karlovačke tvrtke KODOS za zbrinjavanje otpada te odluka o kontroli kakvoće vode na nekim morskim plažama. (LN)

Humanitarna akcija osnovnih škola iz Ličko-senjske županije

ZA UČENIKE OSNOVNE ŠKOLE U DVORU

U akaciji je sudjelovalo preko tri tisuće osnovnoškolaca.

Ravnatelji škola Dvor i Gospić, Klara Pereković i Ivica Radošević
Ravnatelji škola Dvor i Gospić, Klara Pereković i Ivica Radošević
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. ožujka 2021. u 11.30 sati

GOSPIĆ - Na sjednici Predsjedništva Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola (HUROŠ) u veljači odlučeno je da se sve škole u Republici Hrvatskoj uključe u humanitarnu akciju pomoći školama Sisačko-moslavačke županije koje su stradale u potresu.- izjavio je Ivica Radošević, predsjednik HUROŠ-a Ličko-senjske županije.

Zaključeno je da osnovne škole s područja Ličko-senjske županije organiziraju humanitarnu pomoć Osnovnoj školi Dvor koja ima 140 učenika koja je u potresim pretrpjela štetu, ali se u njoj odvija nastava. U školi se izvodi i sanacija štete i nastava. U nekim dijelovima škole su građevinske skele.

U nekoliko videokonferencijskih sastanaka ravnatelja osnovnih škola s područja Ličko-senjske županije s ravnateljicom Osnovne škole u Dvoru brzo je dogovorena humanitarna akcija prikupljanja školskog pribora bez koga su njeni učenici mahom ostali u porušenim domovima.

Akciji se odazvalo svih 15 osnovnih škola iz Ličko-senjske županije, a sudjelovalo je preko tri tisuće učenika koji su uz pomoć svojih roditelja pokazali veliko srce i solidarnost prema stradaloj školi u potresu. Humanitarna akcija je trajala je samo dva tjedna te je nadmašila sva očekivanja u prikupljenim količinama školskog pribora. Prikupljeni školski pribor 10. ožujka predan je ravnateljici Osnovne škole Dvor Klari Pereković koja je izrazila zahvalnost svim učenicima, roditeljima, učiteljima i ravnateljima s područja Ličko-senjske županije.

Dogovorena je daljnja prijateljska suradnja s Osnovnom školom Dvor te nastavak humanitarnih akcija u narednom periodu. (LN)

Hrvatska zajednica županija

NOVI FOTO NATJEČAJ

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. ožujka 2021. u 21.45 sati

Foto natječaj "Volim svoju županiju" u organizaciji Hrvatske zajednice županija bit će ponovno otvoren od 15. ožujka. U dva tjedna, koliko će trajati, profesionalni i amaterski fotografi moći će poslati svoje radove koji će u konačnici ući u postav izložbe "Volim svoju županiju 2021." Radovi se predaju aplikacijom na internetskoj stranici www.volimzup.hr Kamere u ruke jer od 15. ožujka možete prijaviti svoje fotografije i osvojiti, između ostalog, GoPro Hero 8 Black.

Gradnja razvojnog centra

ULOŽENO PREKO 2O MILIJUNA

Danas je predstavljen razvojni centar čiji uredi čekaju investitore.

Zgrada centra ima tri etaže
Zgrada centra ima tri etaže
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. ožujka 2021. u 18.45 sati

GOSPIĆ - Na prvom sastanku u budućem razvojnom centru u pazariškoj vojarni, čija je obnova i dogradnja počela prije četiri godine, predstavljen je pusti građevinski objekt. Bilo je to vojsko skladište oružja i opreme izgrađeno poslije Drugog svjetskog rata na nacionaliziranim oranicama gospićkih Hrvata. Nakon Domovinskog rata tu vojarnu je država poklonila Gradu Gospiću i tamo su podignute dvije državne stambene zgrade. U sastavu u razvojni centar investirano je 22,3 milijuna kuna od čega je 18,6 milijuna iz europskih fondova što je pokrilo građevinske fondove.

Sudionici sastanka mogli su se danas obići cijeli prostor od 1701 četvorni metar centra koji zjapi prazan i čeka investitore. Gradnja je po četvornom metru stajala 13 tisuća kuna. Za te novce u nekim uredima je na radnim stolicama i dosta računala. Investitor je uz Ličko-senjsku županiji Razvojna agencija Lira i Grad Gospić. U zgradi je dvadesetak kancelarija površine od 20 do 40 "kvadrata", skladišni prostor i oprema za preradu voća. Za očekivati je da ovaj centar neće desetljećima zjapiti prazan kao poslovna zona u Smiljanskom polju gdje je u međuvremenu narasla - borova šuma, a gradnja je počela 1993. s velikim planovima investiranja i zapošljavanja. Izgrađeno je svega nekoliko proizvodnih pogona i sada se završava elektrana. (MaČ)

Uz Dan žena

ŽUPANOVA ČESTITKA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. OŽUJKA 2021. U 11.30 SATI

GOSPIĆ - Ličko-senjski župan Darko Milinović uputio je čestitku ženama:
- Međunarodni dan žena tradicionalno se svake godine obilježava 8. ožujka s ciljem promicanja ekonomskih, političkih i društvenih prava žena. Život svakog od nas obilježen je ljubavlju, potporom i žrtvovanjem žena, naših majki, supruga, sestara, prijateljica, kćeri, suradnica… Vi ste one koje bogatite naše živote i svijet u kojem živimo, stoga neka ovaj Dan žena doista bude Vaš praznik.
Tim povodom, svim sugrađankama Ličko-senjske županije želim sretan Dan žena.

Novi poticaj gospodarstvu

BIT ĆE KREDITA I BEZ KAMATA

Kredit će se moći koristiti i za obrtna sredstva što je nekada bilo nemoguće.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. ožujka 2021. u 13.15 sati

GOSPIĆ - Danas je ličko-senjski župan dr. Darko Milinović potpisao ugovor o poslovnoj suradnji s Kristinom Špila-Jović, direktoricom Regionalnog centra za gospodarstvo Hrvatske poštanske banke u Zadru koja je danas jedina banka u hrvatskom vlasništvu.

HABOR je pokrenuo nove dvije kreditne linije, jedna je za poduzetništvo mladih, žena i početnika a druga je za obrtna sredstva na području Ličko-senjske županije. Ugovorom je dogovoreno da će kamate za mlade poduzetnike od dva posto snositi Ličko-senjska županija te da će snositi i jedan posto, što je polovica kamate, za obrtna sredstva.

Prije pandemije na području Ličko-senjske županije bila su zaposlena 14.543 radnika od kojih je 3902 bilo u javnoj upravi, obrani, školstvu i zdravstvu što je nešto manje od 27 posto. Najviše je zaposlenih bilo u trgovačkim društvima i ustanovama 7.597 ili preko 52 posto, obrtnici su zapošljavali 2623 radnika ili 18 posto i bio je 421 poljoprivrednik.

- Ovi će krediti potaknuti naš novi razvoj. Naš bruto društveni produkt pretprošle godine iznosio je 8868 eura i nalazili smo se na sredini liste hrvatskih županija. Naš izvoz je bio veći od uvoza za 44 milijuna eura. Osim toga djeluje i 4930 OPG-ova. - rekao je Milinovič, dodajući da će slične ugovore potpisati i s drugim bankama.

- U prvoj kreditnoj liniji krediti će iznositi od 200 tisuća do dva milijuna kuna s počekom i otplatom od pet do 14 godina, a krediti za obrtna sredstva biti će dpo milijun kuna. - rekla je direktorica Špika-Jović. (M. Čuljat)

Sjednica Odbora za prosvjetu … u Gospiću

PROMJENE U ŠKOLSTVU

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. VELJAČE 2021.

GOSPIĆ - Danas, uoči sjednice Županijske skupštine, je pod predsjedavanjem dr. sc. Branislava Šutića, predsjednika Odbora za prosvjetu, kulturu, znanost i sport održana 4. sjednica Odbora. Sjednici je su nazočile Renata Hodak, zamjenica župana i Valentina Zdunić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ličko-senjske županije.

Raspravljalo o odlukama za ovu godinu: o kriterijima i mjerilima za utvrđivanje bilančnih prava za financiranje, minimalnog financijskog standarda javnih potreba srednjih škola i učeničkih domova u ovoj godini; o kriterijima i mjerilima za utvrđivanje bilančnih prava za financiranje minimalnog financijskog standarda javnih potreba osnovnog školstva. Razmotrena su i tri zaključka: o davanju prethodne suglasnosti na prijedlozima izmjena statuta osnovnih škola u Korenici, Senju i Donjem Lapcu.Svi materijali su n

Svi materijali su prihvaćeni i biti će sutra na Županijskoj skupštini (petak). (Ln)

Skup ugostitelja u Županiji u Gospiću

ŽUPAN UZ UGOSTITELJE

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. veljače 2021. u 14.30 sati

GOSPIĆ - Danas je ličko-senjski župan Darko Milinović imao razgovor sa samo 25 ugostitelja sa županijskog područja. Predočio im je epidemiološku situaciju i upoznao s nekim aktivnostima.

Ugostitelji su zatražili da uputi apel Vladi, odnosno Nacionalnom stožeru Civilne zaštite, da uvaže specifičnosti Ličko-senjske županije kod donošenja odluka o popuštanju mjera koje se tiču ugostiteljskih objekata. S obzirom dosadašnje popuštanje mjera nije dovelo do pogoršanja epidemiološke situacije, predlažu da se ugostiteljskim objektima u ovome dijelu Hrvatske dopusti rad kakav je bio prije zatvaranja uz poštivanje epidemioloških mjera. Zaključeno je da otvaranje terasa ne bi nimalo pomoglo vlasnicima objekata zbog planinske klime. Župan je obećao da će već danas uputiti dopis Nacionalnom stožeru i Vladi. (LN)

Korištenja europskih fondova

NOVA FASADA DOMA ZDRAVLJA U GOSPIĆU

U novu fasadu uložit će se oko 3,5 milijuna kuna.

Gospićki dom zdravlja
Gospićki dom zdravlja
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. veljače 2021. u 13.15 sati

GOSPIĆ - Danas je u Domu zdravlja održana konferencija povodom skorog početka radova na uređenju fasade ove gospićke zdravstvene ustanove koja je ozidana nakon 1945. godine u Bilajskoj ulici na parceli koju je poklonio Pero Čorak. Naime, u Drugom svjetskom ratu u jednom bombardiranju srušena je poliklinika u današnjoj Ulici 30. svibnja, pa je trebao novi prostor. Usput je napravljeno i - javno kupatilo.

Uređenje nove energetske fasade preko fasade koje je uređena poslije Domovinskog rata sa stolarijom, stajat će gotovo 3,5 milijuna kuna, od čega su dva milijuna iz europskih fondova te 1,5 milijun kuna iz županijskog proračuna. Kako se očekuje, radovi će biti završeni do Nove godine. (MaČ)

Potpora zdravstvu

NOVO VOZILO I DEFIBRILATORI

Dom zdravlja Gospić se značajno obnovio uz pomoć Županije.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. siječnja 2021. u 13.45 sati

GOSPIĆ - U podne je dr. Darko Milinović, ličko-senjski župan predao Domu zdravlja ključeve od novog sanitetskog vozila i osam defibliratora u vrijednosti od 350 tisuća kuna.

Primopredaja opreme kratko je trajala na ulazu u Dom zdravlja u nazočnosti nekolicine uzvanika poštujući odgovorno ponašanje zbog covida.

VLOG O POMOĆI ZA ZDRAVLJA:

youtu.be/t4ypk7ZHhEo

Župan Milinović i gradonačelnik Dabo

OBILAZAK BANOVINE

Detalj konferencije za novinare u Sisku/Foto LSŽ
Detalj konferencije za novinare u Sisku/Foto LSŽ
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. siječnja 2021. u 9.45 sati

SISAK - Jučer su ličko-senjski župan dr. Darko Milinović i gradonačelnik Novalje Ante Dabo posjetili su potresom zahvaćenu Sisačko-moslavačku županiju gdje ih je dočekao domaćin župan Ivo Žinić i zamjenik župana i načelnik županijskog Stožera Civilne zaštite Roman Rosavac. Župan Milinović došao je posjetiti volontere iz Ličko-senjske županije, a ovom je prigodom županu Žiniću uručio je donaciju od 100.000 kuna.

Župan je naglasio da je to gesta solidarnosti prema ovome kraju, a Sisačko-moslavačka i Ličko-senjska županija jednako nose tegobe prošlosti Domovinskog rata i poslijeratne obnove. Ovaj dolazak je nastavak dobre suradnje između dvije županije koja je započela zajedničkim projektima.

Osim Sisačko-moslavačke županije, Ličko-senjska županija je donirala i 100.000 kuna Petrinji, 100.000 Glini i 50.000 Zavičajnoj udruzi Ličana Vila Velebita u Sisku. (LSŽ)

ŽUPAN U POSJETI BANOVINI

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. siječnja 2021. u 9.10 sati

GOSPIĆ - Ličko-senjski župan dr. Darko Milinović danas će posjetit potresom pogođenu Sisačko-moslavačku županiju. Najprije će se sastati sa županom Ivom Žinićem te će mu tom prilikom uručiti ček od 100.000 kuna pomoći.

Nakon toga sastati će se s predstavnicima zavičajne Udruge "Vila Velebita" iz Siska kojima će se također uručiti financijska pomoć, a posjetit će i Grad Petrinju i sastati se s gradonačelnikom Darinkom Dumbovićem kojem će uručiti ček od 100.000 kuna. Milinović će posjeti i Gradu Glini i sastati s gradonačelnikom Stjepanom Kostanjevićem kojem će također uručiti ček od 100.000 kuna.

U planu je i obilazak vatrogasne postrojbe u Petrinji čije zapovjedništvo danas preuzeti Hrvoje Ostović zapovjednik Vatrogasne zajednice Ličko-senjske županije. (Ln)

Ličko-senjska županije pomaže

DOMOVE ZA STARE I VRTIĆE

Detalj prijema čelnika Staračkog doma u Gospiću
Detalj prijema čelnika Staračkog doma u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. prosinca 2020. u 14.15 sati

GOSPIĆ - Danas je ličko-senjski župan dr. Darko Milinović u jednom satu održao dva sastanka sa suradnicima s cijelog županijskog područja. Najprije je primio izaslanstvo staračkog doma iz Gospića, oliti Doma za starije i nemoćne osobe koji je ove godine zbog korone zaboravio proslaviti zlatni jubilej postojanja. Naime, Starački dom je pod tim imenom započeo rad 1970. godine zahvaljujući donaciji fondacije Suzane Rider iz Engleske kada su napravljene prve montažne zgrade na nekadašnjem rasadniku poljoprivrednog tehnikuma na lijevoj obali Novčice ispod Gradskog groblja i nedaleko novoizgradjene tvornice za preradu gradske kanalizacije. U protekle dvije godine u energetsku zaštitu Doma, znači fasade i krov uloženo je 3,3 milijuna, više eura nego kuna. Poslije rata izgrađeno je novi, čvrsti, zidani paviljon, i u Domu se danas nalazi 130 korisnika.

Nakon tog župan je primio čelne tete iz desetak vrtića i priopćio im da iz svoje rezerva za djecu kojih je 1069 dodjeljuje potporu od 130 tisuća kuna.

Ne možemo odoliti jednoj čisto prostoj računici: po korisniku staračkog doma uloženo je 25 tisuća kuna, a potpora za vrtićare po ditetu iznosi čak 121 kunu. Aman taman za kineski autić za Novu godinu. (M. Čuljat)

MILINOVIĆEV APEL

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. prosinca 2020. u 15 sati

GOSPIĆ - Ličko-senjski župan dr. Darko Milinović objavio je apel:

- Zbog novonastale situacije koja je zadesila Petrinju, Sisak ali i ostale dijelove Hrvatske, pozivam Vladu i Stožer da odmah ukinu propusnice kako bi omogućili ljudima nesmetano kretanje te zbrinjavanje na sigurnim područjima kod rodbine, prijatelja.

Županijska potpora za iduću godinu

800 TISUĆA KUNA ZA JAVNE POTREBE

Razgovor prije potpisivanja ugovora u Županiji
Razgovor prije potpisivanja ugovora u Županiji
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. PROSINCA 2020. U 13.30 SATI

GOSPIĆ - Danas je dr. Darko Milinović, ličko-senjski župan potpisao ugovore o financiranju javnih potreba u narednoj godini u iznosu od 800 tisuća kuna.

Potpisao je ugovor s dipl. ing. Milanom Jurkovićem, predsjednikom Županijske vatrogasne zajednice o financiranju redovnih programskih aktivnosti i vatrogasnih intervencija i ustroju vatrogasnog centra. Ovogodišnji iznos je povećan za pet posto pa će vatrogasci iduće godine iz županijskog proračuna oprihodovati pola milijuna kuna, i još 64 tisuće kuna na ustroj centra. Milinović je potpisao ugovor i s Josipom Brozičevićem iz HGSS-a na iznos od sto tisuća kuna, te s Vladom Brkljačićem na iznos od 160 tisuća kuna za aktivnosti Crvenog križa. Za rad Zajednice tehničke kulture Ličko-senjske županije osigurano je 25 tisuća kuna. (MaČ)

POTPORA PRIMORSKOM PODRUČJU

Veduta karlobaške lučice
Veduta karlobaške lučice
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. prosinca 2020. u 10.10 sati

GOSPIĆ - Jučer je ličko senjski župan dr. Darko Milinović potpisao ugovore o sufinanciranju projekta uređenja, izgradnje i održavanja pomorskog dobra na području Ličko-senjske županije u ovoj godini. Lučka uprava u Novalji dobit će 228 tisuća kuna, Grad Novalja 300 tisuća kuna, Općinu Karlobag 197 kuna i Lučka uprava u Senju 300 tisuća kuna. (LN)

ŽUPANIJSKA POTPORA SELU

Mladi poljoprivrednici dobili su danas potporu za svoj posao i ostanak na selu
Mladi poljoprivrednici dobili su danas potporu za svoj posao i ostanak na selu
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
26. studenoga 2020. u 12.45 sati

GOSPIĆ - Ličko-senjski župan dr. Darko Milinović danas je za županijsku bespovratnu potporu mladim poljoprivrednicima potpisao šest ugovora. Ove godine iz proračunu su poljoprivrednici dobilo gotovo pola milijuna kuna, ovakva praksa nastavit će se i dogodine, a bit će potpora i za nabavku strojeva. Osim toga, mljekarstvo je potpomognuto s 310 tisuća kuna. (Ln)

ŽUPANIJA POMAŽE LIČKE OPĆINE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. STUDENOGA 2020. U 13.15 SATI

GOSPIĆ - Jučer je u Ličko-senjskoj županiji bilo potpisivanje ugovora o dodjeli sredstava za sufinanciranje projekata lokalne samouprave za razvoj komunalne infrastrukture i povećanje energetske učinkovitosti zgrada javne namjene. Ugovore je s načelnicima sedam ličkih općina potpisao župan dr. Darko Milinović. Govoreći o ovim sredstvima Milinović istakao kako je ovo prvi put da Županija vlastitim sredstvima pomaže realizaciju i ubrzanje dinamike isplate za realizaciju zacrtanih projekata.

Ugovori su "teški" 800 tisuća kuna. Za infrastrukturne projekte Općina Vrhovine će dobiti sredstva za završetak uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, Općina Lovinac za energetsku obnovu javne zgrade, Općina Brinje za završetak radova na dionici nerazvrstane ceste, Općina Plitvička Jezera će iskoristiti za sanaciju kanalizacije plitvičkog naselja Mukinje, Općina Perušić za sanaciju nerazvrstanih cesta, Općina Udbina za izradu projektne dokumentacije vezane uz izgradnju nerazvrstanih cesta i Donji Lapac za sanaciju nerazvrstanih cesta na području Obljaja. Svaka je lička općina dobila po 115 tisuća kuna, osim Donjeg Lapca kome će pripasti 110 tisuća kuna.

Potpora mladima

OSAM STIPENDIJA UČENICIMA

Na sastanku su bili učenici i roditelji
Na sastanku su bili učenici i roditelji
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. listopada 2020. u 11.45 sati

GOSPIĆ - Danas je ličko-senjski župan dr. Darko milinović potpisao ugovora s Markom Sokolićem, predsjednikom Županijske obrtničke komore o stipendiranju novih osam učenika koji se školuju za deficitarna zanimanja u iznosu od 600 kuna mjesečno. Županija je do sada davala 56 stipendija u ukupnom iznosu od 140 tisuća kuna. (Ln)

Susreti u Županiji

PRIJEM SLIJEPIH I PODUZETNIKA

Čelnice Udruge slijepih sa županom Milinovićem
Čelnice Udruge slijepih sa županom Milinovićem
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. LISTOPADA 2020. U 12.45 SATI

GOSPIĆ - U atmosferi kojom dirigira korona, danas je dr. Darko Milinović, ličko-senjski župan održao dva kratka prijema.

Povodom Dana bijelog štapa primio je izaslanstvo Udruge saveza slijepih i slabovidnih osoba koja danas ima 133 člana, a na ovome području Hrvatske prvo društvo osnovano je prije 65 godina u Gospiću (1955).

- Senzibilirani smo na vaše probleme i uvijek smo pomagali vaš rad. Ove godine u proračunu smo za vaš rad osigurali 66 tisuća kuna što je bilo povećanje za 40 posto, a i naas ćemo vas darivati s pet tisuća kuna. - rekao je župan Milinović.

Marija Došen, koja je vid izgubila još u djetinjstvu govorila je pohvalno o odnosu u Općoj bolnici prema njoj, a zaposlena je na odjelu fizikalne terapije.

- Zahvaljujem se na velikoj županijskoj podršci. Danas se nalazimo u biološkom ratu koji opterećuje ljude a osobito one koji su bolesni. Na terenu nailazimo na nove probleme naših članova.- rekao je vlč. Jure Ladišić, predsjednik Udruge, a na povećanoj potpori zahvalila se i tajnica Katarina Rupčić.

- Član sam od 1988. i stalno nam obećavaju dodatak na primanja ali nikad ništa nije učinjeno na nivou države, uvijek imamo iste probleme i mala primanja koja ne pokrivaju niti režije.- rekao je Milan Prpić iz Senja.

Drugi sastanak je bio s devetero poduzetnika koji su dobili potporu za svoj posao. Milinović je tom prilikom istakao da preko 80 posto svih investiciji na području županije dolazi iz europskih fondova i istakao:
- Čestitam vam na hrabrosti i ulasku u poduzetničke vode. Naše je da pomognemo zapošljavanje. Naše poduzetništvo ima veći rast od republičkog prosjeka, a po BDP smo na devetom mjestu. Danas potpisujete ugovore od gotovo pola milijuna kuna. Uskoro ćemo davati i do 30 posto bespovratnih sredstava za nabavku strojeva, a pripremaju se i beskamatni krediti.

Županijska Razvojna agencija LIRA zajedno s projektnim partnerima Ličko-senjskom županijom, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje Područni ured Gospić, Hrvatskom gospodarskom komorom i Obrtnička komora LSŽ provodi projekt "Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Ličko-senjske županije" kojemu je jedan od ciljeva poticanje poduzetništva, odnosno povećanje zapošljavanja nezaposlenih pripadnika ranjivih skupina u Ličko-senjskoj županiji na način da se dodjeljuju potpore male vrijednosti u pojedinačnom iznosu do 50.000 kuna za pokretanje poduzetničkih ideja. Projekt koji je sufinanciran od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. (LN)

22. izložba Jesen u Lici

PRIZNANJA NAJBOLJIMA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. LISTOPADA 2020. U 21.45 SATI

GOSPIĆ - I na ovogodišnjoj Jeseni u Lici ocjenjivani su ponajbolji proizvodi izlagača, kojih je ove godine bilo 170.

Najbolje ocjenjeni proizvođači meda na 18. ocjenjivanju meda proizvedenog na području Ličko-senjske županije su:
1. Milan Starčević, Plitvička Jezera, livadni med, zlatna medalja,
2. Marijan Brkljačić, Gospić, lipov med, zlatna medalja,
3. Mirko Milković, Gospić, cvjetni med, zlatna medalja i
4. Božo Vukšić, Gospić, cvjetni med, zlatna medalja.
Ocjenjivanje meda izvršio je Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Najbolje ocjenjeni proizvođači voćnih rakija na 12. ocjenjivanju voćnih rakija proizvedenih na području Ličko-senjske županije su:
1. Josip Kovačević, Gospić, rakija od šljive, zlatna medalja,
2. PYRUS Destilerija, vl. Pavao Pavelić, Mušaluk, rakija od dunje, zlatna medalja i
3. OPG Ivan Vlainić, rakija od jabuke, zlatna medalja.
Ocjenjivanje voćnih rakija izvršio je Prehrambeno - tehnološki fakultet Sveučilišta u Osijeku u suradnji sa HGK, Županijska komora Osijek

Najbolje ocjenjeni proizvođači sira i mliječnih proizvoda na 14. senzorskom ocjenjivanju sira i mliječnih proizvoda proizvedenih na području Ličko-senjske županije su:
1. Vegium d.o.o., Baške Oštarije 31, Karlobag, skuta, šampion kvalitete; za proizvode: sir škripavac, svježi sir i vrhnje, zlatna medalja,
2. Sirana Kolačević, Kalinovača 46, Gospić, sir škripavac i skuta, zlatna medalja,
3. OPG Ana Todorić, Sirana Vedrine, Medak 87A, Gospić, voćni jogurt od marelice, zlatna medalja,
4. OPG Bogdanović, Gornji Babin Potok 35, domaći lički sir, kuhani, zlatna medalja i
5. Ivan Lisac, Mušaluk, basa i sir škripavac, zlatna medalja.
Ocjenjivanje sira i drugih mliječnih proizvoda izvršio je Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.


Počela je 22. izložba Jesen u Lici

LIKA JE SREDIŠTE HRVATSKE

Izložbu je otvorio njen pokrovitelj predsjednik RH Zoran Milanović.

Gosti i uzvanici na otvaranju Jeseni u Lici/Snimio Marko ČULJAT
Gosti i uzvanici na otvaranju Jeseni u Lici/Snimio Marko ČULJAT
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. listopada 2020. u 15 sati, video dopune u 20.15 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Vidno dobro raspoložen predsjednik RH Zoran Milanović obratio se okupljenom mnoštvu na Trgu Stjepana Radića da bi otvorio ovogodišnju 22. po redu tradicionalnu izložbu Jesen u Lici koja će trajati do nedjelje popodne.

- Teško mogu biti objektivan zbog svog porijekla, ali kako smo mi mala zemlja, ovo je u stvari srce Hrvatske. Krenem biciklom iz Zagreba i dođem do Josipdola i ja sam tu, i blizu je i nije prazno. - rekao je predsjednik Milanović otkrivajući svoje ličke korijene po djedu, noni iz Senja, a po baki iz Krasna iz Glavaša. Za bombardiranja Senja u Drugom svjetskom ratu nono je poginuo, a ima rodiine na izvoru Gacke u Sincu i slušao je priče o vojničkom životu svojih predaka.

- Ovaj kraj ne treba ničiju pomoć i milost, imate krasnu zemlju, ima vas 50 tisuća što nije nikakva drama i poziv na uzbunu i strah, ovdje je nevjerojatno vrijedan i lijep resurs od kojeg mogu dobro i kvalitetno živjeti. Vaš krumpir je vrhunski proizvod i premalo je tržišno valoriziran trebao bi biti skuplji. To nije jedini primjer, za to treba pameti, treba agresivnosti, drskosti i tvrdoglavosti- rekao je Milanović otvarajući izložbu.

- Sv je počelo skromno u Gospiću na ovome istom trgu. Izložba je do sada postala prepoznatljiva manifestacija. Ni korona nas nije mogla zaustaviti. Izložba potiče mlade ljude da se bave poljoprivredom i da od nje pristojno žive i u Lici. Takvima su naša vrata stalno otvorena - rekao je Karlo Starčević, gradonačelnik Gospića.

Pošto je Jesen u Lici svrstao uz bog najvećih hrvatskih manifestacija kao što je Sinjska alka Darko Milinović, ličko-senjski župan je rekao da treba dići glas za razvoj Ličko-senjske županije.
- Jesen u lici je mali grad u velikom gradu Gospiću koji je dao Antu Starčevića i Nikolu Teslu. Danas je ovdje 170 izlagača iz pet hrvatskih županija i grada Zagreba. Na našem području je 60 posto nacionalnih parkova i tražit ćemo da se dio poreza na ulaznice vrati natrag. Moramo biti tvrdoglavi u ovim ciljevima. - rekao je Milinović.

Na karju je sudionike izložbe i njihove proizvode blagoslovio gospićko-senjskei biskup mons. Zdenko Križić.

POGLEDAJTE I PRVI LIČKI VLOG S JUL-a:

youtu.be/j502SWe2G40

22. izložba Jeseni u Lici 2.-4. listopada 2020.

BROJNA DOGAĐANJA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. listopada 2020. u 9 sati

PROGRAM DOGAĐANJA
Izložba se održava na Trgu Stjepana Radića u Gospiću

2. listopada 2020. godine (petak)
10.00 Početak prvog dana Izložbe Jesen u Lici
Nastup Puhačkog orkestra Grada Gospića i mažoretkinja Grada Gospića
11.00 Svečano otvaranje Izložbe Jesen u Lici
14.00 Otvorenje izložbe Fotografija "Volim svoju županiju" /Pučko otvoreno učilište dr. Ante Starčević/
19.00 Zatvaranje prvog dana Izložbe

3. listopada 2020. godine (subota)
10.00 Otvaranje drugog dana Izložbe
11.00 Nastup FA dr. Ante Starčević, Gospić
12.00 Nastup HKUD Široka Kula
13.00 Rezultati 18. ocjenjivanja meda i uručivanje nagrada
Rezultati 14. ocjenjivanja sira i uručivanje nagrada
Rezultati 12. ocjenjivanja rakije i uručivanje nagrada
16.00 Svečano događanje - dodjela priznanja najuspješnijim izlagačima na izložbi Jesen u Lici 2020 i dodjela nagrada TZ Grada Gospića - Zeleni cvijet,
17.00 Nastup KUD Lipa Sinac
19.00 Zatvaranje drugog dana Izložbe

4. listopada 2020. godine (nedjelja)
10.00 Početak trećeg dana Izložbe
12.00 Revija konjskih zaprega Ulica popa Marka Mesića - Ulica bana Josipa Jelačića - Ulica Karla Brkljačića - Smiljanska ulica - Trg Stjepana Radića /Organizator: Konjogojska udruga Dorat - Gospić /
13.00 Nastup Zavičajno društvo Sinac - Zagreb
15.30 Dodjela priznanja izlagačima
19.00 Zatvaranje Izložbe

OSTALA DOGAĐANJA:
PRIKAZ uzgojno valjanih grla buše - parkiralište HAK-a, Ulica popa Marka Mesića

DEMONSTRACIJE pečenja pekmeza od šljiva, izrade uporabnih proizvoda od gline, tokarenja, izrade suvenira od drveta, kovanja metala

MOGUĆNOST IZLETA :
- MC Nikola Tesla - Smiljan,
- Pećinski Park Grabovača - Perušić
- Rizvan City, Rizvanuša