POČETNAARHIVALS ŽUPANIJA
NOVA MREŽNA STRANICA ŽUPANIJE
NOVA ŠKOLSKA USMJERENJA
POTPORA VRHUNSKOM SPORTAŠU
U LICI ZAGAĐENA 94 ČETVORNA KILOMETRA
PROGRAM ZA SVJETSKI OPTIMIZAM
LJEKARNA K BILOM ORLU
POTPORA CIVILNOJ ZAŠTITI
PRVI PUT ZAJEDNO
BUDITE ČVRSTI POPUT VELEBITA
BUDITE ČVRSTI POPUT VELEBITA
POTPORA LUČKIM UPRAVAMA I LOVCIMA
PLINOFIKACIJA LIKE
PIJETET ŽRTVAMA
POČAST ŽUPANIJSKIH ČELNIKA
NEKA NOVA ZBIVANJA
NA DNEVNIM REDU 33 TOČKE
Okupljeni izaslanici mladih iz cijele države
NOVO SANITETSKO VOZILO
NOVO-STARE AKCIJE
PRVI URED OPTIMIZMA
POTPISANI PRVI UGOVORI
BORBA PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA
OBNOVITI SURADNJU BIHAĆA I GOSPIĆA
POSJET MNOGOČLANOJ OBITELJI I PRIJAM PRVAKA
ŽUPANOVA ČESTITKA
DO RAZVOJA UZ POMOĆ EUROPE
Prijami u Županiji
POTPORE PODUZETNICIMA I SPORTU
ŽUPAN PETRY U STRASBOURGU
MLADE TREBA UČITI HRVATSKOJ POVIJESTI
STAMBENA PROBLEMATIKA U DIJELU LIKE
Seminar o sukobu interesa
REZULTATI OCJENJIVANJA
STIGAO PREMIJER I TRI MINISTRA
PRVIH STO DANA ŽUPANA PETRYJA
ENERGETSKA OBNOVA KUĆA
U SENJU, OTOČCU i LOVINCU
POTPORE GOTOVO MILIJUN KUNA
ENERGETSKOJ OBNOVI DOMOVA
ŽUPAN PETRY U LAPCU
PETRY: POČELE SU INVESTICIJE
ŽUPANOVA ČESTITKA PERUŠIĆANIMA
NOVI UGOVOR ZA POMOĆNIKE U NASTAVI
NOVE INVESTICIJE
VELIKI TURISTIČKI USPJEH

Lokalno informiranje

NOVA MREŽNA STRANICA ŽUPANIJE

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. siječnja 2022. u 15.30 sati

GOSPIĆ - Danas je nakon 14 godina postavljena nova mrežna stranica Ličko-senjske županije. Suvremen i pregledan dizajn prilagođen zaslonima svih uređaja omogućuje jednostavniju navigaciju, bolju organizaciju sadržaja, te efikasnu tražilicu čime je svim posjetiteljima omogućen lakši pronalazak potrebnih podataka i informacija.

Nova stranica ima i početne tehničke mogućnosti kako bi osobe s poteškoćama mogle lakše koristiti web stranicu, a to je povećanja fonta i promjene kontrasta što će se i dalje ažurno održavati.
Evo i poveznice za stranicu:
licko-senjska.hr

Inicijativa Ličko-senjske županije

NOVA ŠKOLSKA USMJERENJA

Srednjoškolsko obrazovanje treba usmjerite prema potrebama tržišta rada.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. siječnja 2022. u 8.30 sati

PIŠE: Ernest Petry, ličko-senjski župan

GOSPIĆ - Ličko-senjska županija vodi brigu o sustavu školstva kao i samom ustroju srednjoškolskog obrazovanja na području Ličko-senjske županije. Županija je osnivač je 12 osnovnih i pet srednjoškolskih ustanova od kojih su dvije u Gospiću te po jedna u Otočcu, Senju i Korenici.

Kao osnivač srednjoškolskih ustanova napominjemo da smo svjesni trenutne neusklađenosti između obrazovnih programa u školama i potreba gospodarskog sektora i stvarnog tržišta rada, stoga ćemo u nadolazećem razdoblju nastojati povezati realni sektor i školstvo, osigurati kompetentnu radnu snagu i razvijati vještine i znanja, a uslijed čega gotovo svakodnevno pregovaramo s dionicima deficitarnih kadrova, a čemu je konačni cilj opstojnost života na ovim prostorima.

Primjera radi, Strukovna škola Gospić u sklopu formalnog obrazovanja trenutno izvodi nastavne programe automehaničar, bravar, vodoinstalater, kuhar, konobar, vozač motornog vozila, turističko hotelijerski komercijalist, ekonomist, tehničar za računalstvo i medicinska sestra tehničar opće njege. Osim toga, ima odobrenja i za izvođenje nastavnih programa strojarski tehničar, obrađivač odvajanjem materijala, alatničar, elektrotehničar, elektromonter, elektromehaničar, komercijalist, plinoinstalater, pekar, mesar i krojač. Međutim, uslijed nedostatka licenciranih radionica neke od odobrenih programa koji se provode po jedinstvenom modelu obrazovanja trenutno nije moguće izvoditi. Nedavno su zatražena odobrenja od Ministarstva znanosti i obrazovanja za nastavne programe tehničar za elektroniku, instalater kućnih instalacija, slastičar i pomoćni kuhar s mogućnošću primjene u školskoj godini 2022./2023.

S obzirom da je Hrvatski zavod za zapošljavanje objavio novu obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja, u tijeku je usklađivanje programa formalnog obrazovanja s potrebama tržišta rada i komparativnim prednostima područja s mogućnošću primjene od iduće školske godine cilj je da se na području Ličko senjske županije provode programi formalnog obrazovanja kojim će se stvarati radna snaga koju je tržište rada u mogućnosti apsorbirati.

U tom smjeru Županija je uz pomoć Ministarstva znanosti i obrazovanja, te Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije u školskoj godini 2021./2022. osigurala više od milijun kuna za nabavu opreme i rekonstrukciju prostora za potrebe uređenja kuhinje Strukovne škole Gospić u kojoj se izvodi dio praktične nastave. Tim ulaganjem znatno će se poboljšati uvjeti rada za sedam razrednih odjela iz sektora Turizam i ugostiteljstvo te otvoriti mogućnost za ulazak u nove sektore kojima će se valorizirati potencijali ovoga područja.

Isto tako, Ličko - senjska županija će kao osnivač srednjoškolskih ustanova, od Gimnazije Gospić, Strukovne škole Gospić, Srednje škole Otočac, Srednje škole Senj i Srednje škole Plitvička jezera, u zajedničkoj suradnji sa Školskim odborima i ravnateljima ustanova analizirati potrebe za formiranjem sportskog razrednog odjela, kao i drugih usmjerenja obrazovanja.

Ukoliko se ukažu potrebe, poduzet ćemo daljnje korake u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, ali ne na temelju individualnih i pojedinačnih inicijativa, nego u skladu sa željama i afinitetima roditelja i učenika, a sve u suradnji s institucionalnim predstavnicima poput Zajednica sportova u kojoj su zastupljeni legitimni predstavnici sportskih udruga i koje djeluju na području cijele županije, a sve u cilju kako bi se precizno sagledale i analizirale možebitne potrebe za novim obrazovnim programima, za što će Ličko-senjska županija kao osnivač obrazovnih ustanova u nadolazećem razdoblju i u suradnji sa školskim ustanovama provesti i službeni anketni upitnik među roditeljima i učenicima osnovnih škola viših razreda.

Prijem kod župana Ernesta Petryja

POTPORA VRHUNSKOM SPORTAŠU

Dvorana u kojoj vježba Rino Mašić juniorski prvak Europe nedavno je izgorjela do temelja.

Rino (u sredini) na prijemu kod župana Petryja/Snimio Marko ČULJAT
Rino (u sredini) na prijemu kod župana Petryja/Snimio Marko ČULJAT
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. siječnja 2022. u 13.30 sati

GOSPIĆ - Danas je Ernest Petry, ličko-senjski župan primio Rina Mašića (17), juniorskog prvaka Europe u obaranju ruku i njegovog oca Sebastijana koji je prije koje desetljeće osnovao Klub za obaranje ruke Arktos, a čiji su članovi trenirali u Hrvatskom domu u Kaniži Donjoj.

Kako je zgrada u svojoj povijesti uspješno izgorjela po drugi put tako su sportaši, a i Mjesni odbor ostali bez prostora i mogućnosti održavanja kondicijskih i ostalih treninga. Rino, za sada, trenira u didovoj konbi. Župan im je uručio ček na deset tisuća kuna, a na prijemu je bio i Elmor Baraković, direktor energane BE-TO u Brinju, koji je Rinu poredao ček na 30 tisuća kuna.

Petry i Baraković su istakli želju da i dalje pomažu vrhunske sportaše u ovome dijelu Hrvatske kako bi se doprinijelo boljem odgoju mladih naraštaja, a ni vrhunskog sporta ni sportaša neće biti bez gospodarstva.

Svi zainteresirani pojedinci i poduzetnici donaciju za nabavku sportske opreme mogu poslati na račun Arktosa broj: HR 18 23400091111095523. Svaka uplata mnogo će značiti u nabavci nove opreme jer je od stare ostalo samo staro željezo u nekadašnjoj kaniškoj čitaoni. (MaČ)

Borba s minama i dalje traje

U LICI ZAGAĐENA 94 ČETVORNA KILOMETRA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. siječnja 2022. u 12.45 sati

GOSPIĆ - Ličko-senjska županija je u suradnji s Ravnateljstvom Civilne zaštite RH danas održala prezentaciju na temu Minski sumnjiva područja na području Ličko-senjske županije. Skup je otvorio domaćin, župan Ernest Petry i pozdravio sve prisutne predstavnike operativnih snaga žurnih službi sa županijskog područja.

Iz letka koji je dijeljen prije skupa bilo je vidljivo da je područje Ličko-senjske županije s 93 četvorna kilometra minskih polja iz Domovinskog najzagađenija hrvatska županija, a u toj su grupi još Karlovačka županija za 42 četvorna kilometra minskih polja, Sisačko-moslavačka sa 40, Splitsko-dalmatinska s 19, Osječko-baranjska sa 17, Požeško-slavonska sa 11, Šibensko-kninska s 11 i Zadarska županija sa sedam četvornih kilometara minski sumnjivog prostora. Ukupno su zagađena 204 četvorna kilometra.

- Vlada Republike Hrvatske već 25 godina ulaže ogromne napore i sredstva u čišćenje minskih polja. - rekao je Damir Trut, ravnatelj Ravnateljstva Civilne zaštite, dodajući da je sustav dobro uspostavljen i da su vitalna mjesta očišćena te da su još samo ostali samo šumski predjeli.

U Lici je od mina do sada stradalo 57 osoba. Do sada je u čišćenje mina u Hrvatskoj utrošeno sedam milijardi kuna i 185 milijuna eura. Čulo se da za čišćenje 50 četvornih kilometara mina stoji 400 milijuna kuna. U planu je da se godišnje od mina očisti 50 četvornih kilometara i posao bi trebao biti završen do 2025.. Računa se i na pomoć iz Europe u iznosu od 110 milijuna eura.

U Likapediji pronalazimo podatak da su u minskim poljima do 2019. godine poginula 44 čovjeka, a da ih je 159 ranjeno. (MaČ)

Treći kolegij čelnika Ličko-senjske županije

PROGRAM ZA SVJETSKI OPTIMIZAM

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. SIJEČNJA 2022. U 14 SATI

GOSPIĆ - Na trećem kolegiju čelnika Ličko-senjske županije bili su posebni gosti: Siniša Cmrk i Miroslav Zdunić. Cmrk je dugo i opširno, čudno odjeven, govorio o Danu optimizma koji bi trebao krenuti iz Like u koju je, kako je naglasio, zaljubljen i koju je shvatio kao jednu obitelj s malo stanovnika.

- Hrvati su uvijek u svijetu širili optimizam kome su doprinosili svojim znanjem i patentima poput Nikole Tesle i Andrije Štampara, zato je Hrvatska srce svijeta, a srce Hrvatske je Lika. - rekao je Cmrk, dodajući da želi u Lici stvoriti Hrvatsku u malom gdje bi dolazili osnovnoškolci vidjeti - Hrvatsku.

Zdunić, anonimni seoski pjesnik iz Žabice kraj Gospića, prezentirao je pjevajući i svirajući svoje pjesme za koje očekuje da će se osigurati investicija kako bi se objavile. (Ln)

Mala svečanost u staroj apoteci

LJEKARNA K BILOM ORLU

Gospić je ljekarnu, oli ti apatzeku, dobija prije 254 godine, a danas je nakon pola stoljeća državna ljekarna obnovljen i sva je u bilom.

Župan Petry u posjeti državne ljekarne u Gospiću/Snimio Marko Čuljat
Župan Petry u posjeti državne ljekarne u Gospiću/Snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. siječnja 2022. u 14.30 sat

GOSPIĆ - Iz sredstava rebalansa županijskog budžeta krajem prošle godine osigurano je oko 200 iljada kuna za uređenje ljekarne Doma zdravlja. Ljekarnu su danaska positili župan Ernest Petry i zamjenica Jasna Orešković-Brkljačić, te drugi gosti iz medicinske branše.

Apateka zbilja lipše izgleda nego do sada, preuređenjem je ispao veći prostor za korisnike. Osim toga svaka čast - sačuvani su i neki predmeti iz prošlog vremena: vaga koja je na pultu uz računalo, te stare posude za razno-razne likarije. Sve je uređeno u bilom tonu i zato sam je nazva K bilom orlu.

Naime, prva apateka u ličkoj metropoli otvorena je, kako pronalazim u Likapediji, prije 254 godine:
-U Gospiću je 1768. sagrađena prva ljekarna, i to nasuprot kuće u kojoj bijaše stan za majora. Ova vojna ljekarna pripadala je Savskoj banovini. U bolnici je ljekarna otvorena 1865. Gospićku ljekarnu 1865. preuzeo je mr. ph. Valentin Vouk, Slovenac porijeklom iz Lesca kod Bleda. Iz te obitelji potječe botaničar i akademik Valentin Vale Vouk (1886.-1962.) i nekoliko ljekarnika.

Ljekarna se zvala K crnom orlu u nalazila se u sredovječnim Gospićanima znanoj Bicijinoj kući koje je srušena u prošloj državi kada se gradio novi most na Novčici. Nažalost, nije ostalo traga od te zgrade, a danaska je tamo nekakvo državno parkiralište na tuđoj zemlji prema izjavi nekadašnjeg gradonačeljnjaka koji nije tija tamo locirati Teslin spomenik. Desetljećima je ljekarna radila u jednoj privatnoj kući isto u Kaniškoj ulici i kada je napravljena stambeno poslovna zgrada Evropa, a bilo je to prije pola stoljeća, Dom zdravlja je kupio prostor za ljekarnu. Zgrada je dobila ime po hotelu koji je tada srušen na toj lokaciji. To su već svi zaboravili jer njizi ne zanima prošlost.

Prilikom otvaranje te nove ljekarne, tadašnji direktor Medicinskog centra Gospić, dr. Krešo Petrović, iz Perušića, inače Hercegovac, spomenuo je staru apateku K crnom orlu i godinu kada je otvorena, kada je prodana Slovencu, a danas se nije znalo kada je bilo to otvanranje današnje apateke.

Nažalost, gotovo sav inventar iz stare apatake, gdje je dugo godina šefica bila magistra Šafranek, završio je na smeću. Zahvaljujući novom direktoru Medicinskog centa dr. Stojanu Milošu, ginekologu u Bolnici, u Muzeju Like su sačuvani rustikalni luster i mehanička blagajna za naplatu u - forintama.

Znanja radi triba reć da su Uouci imal i apateke u ZAgrebu u Ilici i da su imali pravo veleprodaje u dilu Zagreba.

Danaska je ovo edina likarna u ciloj Lici koja radi i subotom i nediljom i blagdanima i praznikom:
Od ponediljka do petka radi od 7 do 20 sati, subotom od 8 do 13 sati, a dežurstvo je subotom od 18 do 20 sati, nediljom od 11 do 17 sati, blagdanom i praznikom od 11 do 17 sati. (MaČ)

Prijem u Županiji

POTPORA CIVILNOJ ZAŠTITI

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. prosinca 2021. u 16.45 sati

GOSPIĆ - Danas je Ernest Petry, ličko-senjski župan primio čelnike pripadnika Civilne zaštite kako bi s njima potpisao ugovore za narednu godinu za korištenje županijske potpore. Petry im se zahvalio na uspješno obavljenim poslovima na zaštiti imovine ove godine kako na domicilnom području tako i na drugim područjima gdje su intervenirali zbog potresa.

U ime Županijske vatrogasne zajednice zahvalio se njen predsjednik Milan Jurković, inače župan u tri mandata, naglašavajući da je iznos planiran za iduću godini prvo povećanje potpore vatrogascima u posljednjih čak devet godina, a to govori iz iskustva jer je na čelu Zajednice bio još kad je bio župan. (MaČ)

Blagdanski prijam u Ličko-senjskoj županiji

PRVI PUT ZAJEDNO

Vinovnici današnjeg županijskog domjenka u Gospiću/SNimio Marko Čuljat
Vinovnici današnjeg županijskog domjenka u Gospiću/SNimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. prosinca 2021. u 19.45 sati

GOSPIĆ - Po prvi put od 1993. godine kada je ustrojena Ličko-senjska županija župan Ernest Petry sa suradnicama io suradnicima priredio je neobičan, i po prvi put u tome opsegu, blagdanski domjenak. Bio je to prijam, koji je najprije počeo s novinarima s cijelog županijskog područja, ali se omanja dvorana za sastanke u županijskoj palači u centru grada počela brzo puniti. Počeli su stizati gradonačelnici i načelnici lokalne samouprave, a nakon njih i zaposlenici koji rade u toj istoj zgradi.

Meni kao svjedoku ustroja Ličko-senjske županije, odnosno na povratku civilne vlasti u Hrvatsku koju je razarao rat, i sudionikom brojnih sličnih domjenaka bilo je neobično lijepo i drago vidjeti sve ljudi čiji je posao orijentiran s jednih na druge i o čijoj svakodnevnoj suradnji i razumijevanju ovisi mnogo toga.

Petry je zahvalio svim vinovnicima današnjeg domjenka na dobroj suradnji što očekuje i iduće godine. (MaČ)

Blagdanska čestitka župana Petryja

BUDITE ČVRSTI POPUT VELEBITA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. prosinca 2021. u 22.30 sati

GOSPIĆ - U vremenu adventa kada s ljubavlju i otvorenih srca iščekujemo veliki katolički blagdan Isusova rođenja, obraćam vam se s porukama mira, zdravlja i zajedništva koje nam je toliko potrebno u izgradnji naše budućnosti kao i bivanja u sadašnjosti.- kaže u svojoj blagdanskoj čestitki Ernest Petry, ličko-senjski župan i nastavlja:
Tradicija nas uči kako je Božić obiteljski blagdan, blagdan mira i blagostanja kada u duhu katoličke vjere promišljamo o odnosu prema Bogu, o vlastitim postupcima, o ljubavi koju širimo kako na osobnim tako i na profesionalnim razinama. Razmišljamo o empatiji, nesebičnom davanju, odnosu prema domovini koju gradimo i čuvamo kao najveće dobro i našem narodu koji s vjerom i pouzdanjem u Boga savladava i najteža iskušenja. Stoga je važno, osvijestiti osjećaje vjere i duhovnosti, ljudske skromnosti i poniznosti i biti svjesni koliko su upravo naši kršćanski korijeni i vjerovanja utkani u kulturu, povijest i općenito tradicijski život našega naroda.
Budemo li tako činili uvjeren sam da će i nadolazeći Božić hrvatski narod dočekati u punoj slozi i životnoj snazi. Upravo, takve vrijednosti trebamo prenositi našim mladim naraštajima kako bi snagom vlastitih poimanja našli prave odgovore na izazove vremena u kojemu živimo.
Dragi žitelji Ličko-senjske županije, drage Hrvatice i Hrvati, vama i vašim obiteljima, želim čestit Božić, uz obilje zdravlja, mira i Božjeg blagoslova.
Pozdravljam vas riječima koje je Sv. Otac uputio hrvatskim hodočasnicima davne 1939. godine:
- Vi imate u naravi svojoj one tvrdoće i stalnosti poput vaših planina. Čvrsta i stalna treba biti i vaša vjera, kao što je stanac-kamen s vašeg Velebita, koji prkosi burama i olujama!
Neka vas božićni duh, duh slavlja života vodi i dalje u obilju svega!

Blagdanska čestitka župana Petryja

BUDITE ČVRSTI POPUT VELEBITA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. prosinca 2021. u 22.30 sati

GOSPIĆ - U vremenu adventa kada s ljubavlju i otvorenih srca iščekujemo veliki katolički blagdan Isusova rođenja, obraćam vam se s porukama mira, zdravlja i zajedništva koje nam je toliko potrebno u izgradnji naše budućnosti kao i bivanja u sadašnjosti.- kaže u svojoj blagdanskoj čestitki Ernest Petry, ličko-senjski župan i nastavlja:
Tradicija nas uči kako je Božić obiteljski blagdan, blagdan mira i blagostanja kada u duhu katoličke vjere promišljamo o odnosu prema Bogu, o vlastitim postupcima, o ljubavi koju širimo kako na osobnim tako i na profesionalnim razinama. Razmišljamo o empatiji, nesebičnom davanju, odnosu prema domovini koju gradimo i čuvamo kao najveće dobro i našem narodu koji s vjerom i pouzdanjem u Boga savladava i najteža iskušenja. Stoga je važno, osvijestiti osjećaje vjere i duhovnosti, ljudske skromnosti i poniznosti i biti svjesni koliko su upravo naši kršćanski korijeni i vjerovanja utkani u kulturu, povijest i općenito tradicijski život našega naroda.
Budemo li tako činili uvjeren sam da će i nadolazeći Božić hrvatski narod dočekati u punoj slozi i životnoj snazi. Upravo, takve vrijednosti trebamo prenositi našim mladim naraštajima kako bi snagom vlastitih poimanja našli prave odgovore na izazove vremena u kojemu živimo.
Dragi žitelji Ličko-senjske županije, drage Hrvatice i Hrvati, vama i vašim obiteljima, želim čestit Božić, uz obilje zdravlja, mira i Božjeg blagoslova.
Pozdravljam vas riječima koje je Sv. Otac uputio hrvatskim hodočasnicima davne 1939. godine:
- Vi imate u naravi svojoj one tvrdoće i stalnosti poput vaših planina. Čvrsta i stalna treba biti i vaša vjera, kao što je stanac-kamen s vašeg Velebita, koji prkosi burama i olujama!
Neka vas božićni duh, duh slavlja života vodi i dalje u obilju svega!

Korištenje sredstava županijskog proračuna

POTPORA LUČKIM UPRAVAMA I LOVCIMA

Potpisnici ugovora za investiranje u ličkim lukama/snimio Marko Čuljat
Potpisnici ugovora za investiranje u ličkim lukama/snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. prosinca 2021. u 13.45 sati

GOSPIĆ - Danas ja Ernest Petry, ličko senjski župan potpisao brojne ugovore za korištenje ovogodišnjih sredstava županijskog proračuna. Najprije je potpisao ugovore o sufinanciranju projekta uređenja, izgradnje i održavanja pomorskog dobra na županijskom području za što je osigurano 1.4 milijuna kuna, a iduće godine u planu je izdvajanje 2,2 milijuna kuna.

Osim ovih sredstava za pojedina lučka područja osigurana su i državna sredstva i sredstva iz europskih fondova pa su u tijeku radovi u nekoliko mjesta, u Žigljenu, Stinici, Novalji. Karlobagu gdje je u planu naredne godine u uređenje i restauracija Gradskog kupališta koje je jedno od najstarijih i najljepših na Jadranu.

Danas su potpisani i ugovori s lovačkim društvima o sufinanciranju razvoja i unapređenja lovstva. (MAČ)

Nakon deset godina ponovo pokrenuta priča

PLINOFIKACIJA LIKE

Za pretpostaviti je da se u Gospiću gotovo nitko neće htjeti grijati na plin.

Sudionici današnjeg sastanka o plinofikaciji dijela Like
Sudionici današnjeg sastanka o plinofikaciji dijela Like
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. prosinca 2021. u 20 sati, dopuna 14. prosinca 2021. u 7.10 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Danas je nakon 10 i pol godina od parade otvaranja priključne plinske stanice za Gospić održan novi sastanak, grubo rečeno, četvrtog župana po redu, jer prethodnici ni uz pomoć Vile Velebite koju su opjevavali, odnosno predsjednice stranke i premijerke Jadranke Kosor, nisu ništa uspjeli uraditi. Bilo je to 11. travnja 2011. lijepog proljetnog dana u Ostrvica pored autoceste kada se skupila svita iz cijele države da bi se pustila u rad plinska stanica za ličku metropolu. Kako tad tako sad.

Iz današnjeg županijskog priopćenja se razabire da je župan Ernest Petry, održao sastanak s predstavnicima austrijskog koncesionara EVN AG-a. Bilo je riječi o realizaciji plinofikacije samo Gospića i Otočca. Čulo se da će iduće godine u Gospiću biti i prva priključivanja korisnika iako nikakav plinovod do grada nije napravljen od plinske stanice u Ostrvici, plinofikacija Otočca planira se 2023. Ostala mjesta se i ne spominju. Senju su tadašnji vlastodršci obećavali ukapljeni plin.

No da se kao kroničar vratim ponovo zera unatrag. Znano je i novom županu jer je odrastao u Uglovnici, najvećoj stambenoj zgradi od 96 stanova jer je morao drkljati drva na treći kat jer je centralno grijanje prestalo raditi nakon prve godine stanovanja. Slično je bilo i s nekadašnjom mojom stambenom zgradom na Čardaku koju su od sprdnje nazvali Bilom golubicom. Tamo sam uselija prvi puta krajem 1979. i bila je milina dočekat Novi Godinu u prvom, novom i toplom stanu, s toplom WC školjkom… Međutim idila je trajala čak dvije godine. Kao i u Uglovnici i u Golubici su se javili stari seljački geni kod stanara koji su se ponovili i nakon ratne obnove ove zgrade koji je proces zahvaljujući traljavima gospićkim i županijskim političarima trajao samo 13 godina. Kod obadvi zgrade već desetljećima se dovoze i pilaju drva za loženje i cijepaju u konobama i na balkonima. Nikima je doživljaj u 6 sati ujutro na balkonu ili lođi sitniti triščice za potpalu jerbo nije bilo kocaka za loženje ka danaska.
Dobar njih koji je uselio u te nove gospićke, tada stambene ljepotice, koje je izgradilo domaće građevinsko poduzeća Lika, koje je tada zapošljavalo oko 500 radnika. U Uglovnici je unatoč zabrani postavljanja centralnog grijanja na tekuće gorivo ono ipak napravljeno na naftu. Te neplatiše centralnog grijanja u stambenim imaju nekoga na selu, a taj neko ima barem paripa i traktorče i motorku i eto drva samo za gorivo. Krade se državna šuma i tom ne moru stati na kraj ni policiji ni šumari. To je tradicija. Nekad se u šumu odlazilo i s - kalašnjikom, neka se nađe da se opali rafal na policajca ili lugara … Drva su se ispilana i iscipana isporučivala u kombijima koje niko nije kontrolirao i naplaćivala u kešu. Takvi ne vole kada im pucketaju radijatori, vole da im pucketa vatra u peći pa makar grijali samo jednu prostoriju.
Ne lezi vraže u nikolke zgradurine ravni krovova i tanjušne fasada postavljena su etažna grijanja ili grijanja na pelete. Ali, koliko je bila kvalitetna gradnja, najbolje govori migracija stanara koji se nastoje riješiti stanova pod bilo koju cijenu. I ja sam oša iz Golubice.

Dobili smo izjavu župana Ernesta Petryja:
- Plinovod je napravljen od Ostrvice do Lipa i iskopi s položenim cijevima su odrađeni ove jeseni. Upravo je podbušenono i korito rijeke Novčice i puštanje prvih korisnika plina će biti uskoro u Bilajskoj, a onda dalje po gradu.


Uz 30. obljetnicu pada Čanka

PIJETET ŽRTVAMA

 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. prosinca 2021. u 6 sati

ČANAK - Jučer je obilježena 30. obljetnica pada ovog ličkog sela u ruke pobunjenih Srba. Odana je počast i pijetet žrtvama tog stravičnog zločina i stradavanja hrvatskih nedužnih civila i hrvatskih branitelja iz Rijeke.

Na obilježavanju su sudjelovali uz obitelji poginulih, zamjenica župana Ličko-senjske županije Jasna Orešković-Brkljačić, načelnik općine Plitvička Jezera Ante Kovač, načelnik Policijske uprave ličko-senjske Zoran Zdunić te brojne udruge iz Domovinskog rata i mještani sela. Organizator obilježavanja UBDR općine Plitvička Jezera zbog preporuka i mjera stožera civilne zaštite donijela je odluku da će okupljanje biti u manjem broju nego dosadašnjih godina. (Ln)

Uz 22 godišnjicu smrti dr. Franje Tuđmana

POČAST ŽUPANIJSKIH ČELNIKA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. prosinca 2021. u 14.40 sati, dopuna u 18.45 sati

GOSPIĆ - Jutros su Ernest Petry, ličko-senjski župan i njegova zamjenica Jasna Orešković-Brkljačić odali počast prvom predsjedniku samostalne Hrvatske dr. Franji Tuđmanu. Tim je skromno obilježena 22 godišnjica njegove smrti. Počast je odana kod njegove biste rad akademskog kipara Petra Dolića na Trgu blaženika Alojzija Stepinca.

Kako je Petry, posljednji lički političar, utemeljitelj HDZ-a i osobni poznanik s Tuđmanom, novinarima je govorio o njegovom liku i djelu. (MaČ)

POGLEDAJTE I PRVI LIČKI VLOG

youtu.be/-mikWjR1rdg

GOSPIĆKA DNEVNA ZASJEDANJA

NEKA NOVA ZBIVANJA

Prošlog mjeseca navršilo se 135 godina od prve Skupštine Ličko-krbavske županije što n itko nije spomenuo.

Ovakve sjednice u Gospiću se održavaju već 135 godina/Snimio Marko Čuljat
Ovakve sjednice u Gospiću se održavaju već 135 godina/Snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. prosinca 2021. u 17 sati

Pripremija Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Neuobičajeno za jednog novinara danaska pišem i slikam u ih (ich) formi, jer je u novinarstvu uobičajeno pisati u prvom licu množine.

Dakle, nikolko protekli dana nije bilo nikavi događanja osim radio mileve koja jevlja uredno o zbivanjima u čaršiji. Obradovale su mi obavisti o zasjedninju Županijske skupštine koja je nakon lita bila zakazana za danaska. Kako sam u najvi te sjednice prvi i jedini prozborio o našim predšasnicima, očekiva sam da će neko reć dvi-tri riči povodom 135 godišnjice oli ti obljetnice prve sjednice Skupštine Ličko-krbavske županija s gradom Bagom i Senjem. Mašta sam da i je to ponukalo čelonje da danasaka barem polože buket cvića na grob prvog ličko-krbavskog župana Marka Kasumovića koji je u glavnoj aleji na Gradskog groblju sv. Marije Magdalene u Gospiću s live strane. Toj prid nikolka mandata napravija tadanji župan Milan Jurković kasam prvi put pis'o u tojzi Županiji.

Napuštija sam edan sastanak da bi dospija na 'vaj, ali sam se priračuna. Svi su skupštinari dolazili u zadnji trenutak. Samo mi nije jasano kako su tempirali dolazak točno u podne - mislim da su dangubili u nekoj od birtija bez ausvajsa za koronu. Prisidnik Skupštine je nervozno, došavši iz Zagreba, ka nogometaš kada dribla, nervozno privrća papirine na radnom stolu. Okolo njega se vrzmala i tajnica. Bilo je papira na sve strane, a klepsidra je curila i curila. Nisu počeli na vrime i, nažalost, niko nije ni prozborija o svojim predšasnicima.

Nakon utvrđivanja kvoruma i prisege četiri skupštinara započeje je rad pitanjima Tomislava Zrinskog iz Senja o problemima Kosinjana koje će država potopiti. Pitaj zašto ljudi nisu informiranu o svojim pravima i mogućnostima pravične naknade za imovinu. Pita j' zašto stanovi u zgradama u Perušiću koji se grade umisto njijovi' kuća ne mogu biti njijovo vlasništvo vengo će uni biti samo stanari, odnosno podstanari u svojoj državi umisto u svojoj kući ili ako pristanu - stanu u zgradi koja čak ima i aborat.

Odgovorio je župan Ernest Petri da je to najveća investicija u Rvackoj iza koje stoji rvacka Vlada i da će dostavit pismeni odgovor o investiciji od pet milijardi kunelica.

Kako je ponovo razglas i ozvučenje bilo kao i uvik bez veze, ja bidni novinar skoro sam mora stajt' na balkonu da me mlađi kolega s Radija nije ponudija nikakvom rashodovanom kantrigom. Nisam ništa moga razumit što prkelaju na bini di su prošlih goptovo 80 godina nastupali glumci amateri i profesionalci i koje se čulo bez razglasa. Od stvara niko nije smije pipnit mikrofon koji niko nije tija nariktat, a i kupljeno je nešto bez veze i što ne vata širokopojasno. Uglavnom, nakon nikolka pitanja skupštinara koja nisam razumkija diga se je i skupštinar koji je bija nekada župan i održa lekciju novom županu kako ne smi radit, jer un nije tako radija… Nazdravlje????!!! Druga pitanja nisam ni čuja jer sam popizija i oša kući kuvat šišmarš koji već dva tidna pripremam i guštam kako ću ga ist'.

Prije 'vog zasidanja i u kinu je bila parada bjelosvjetske organizacije koje se nazvala Rayse youth - ma što to značilo na ružnom rvackom divanu, na čijem je čelu edna amerikanska Rvatica. Ta udruga je osnovana u Recegovini 1999., a u Rvackoj dvi godine potlje. Iza vaki programa već nikolke godine sa oko 60 milijuna eura stoji Kraljevina Norveška. Župan Petry obeća im je biti podrška iako nema novaca ni u livoj ni u desnoj ruci za bilo kakve investicije i ulaganja bilo di u Županiji.

Eto i na kraju zaboravi. Jučere potlje radnog vrimena niko mi iz Županije posla protokoloranu vist sa slikicama o jubileju smrti Ante Starčevića, što se sada slavi i ka u Srbendiji. Nisam to tija objavit jerbo nisu vist na otvaranju izložbice nikakve državne institucije da su je došli vidit župan i gradonačelnjak. Iz te institucije s državni jasala jasala mene ni Ličke novine nikada neće da pozovu na svoje manifestacije. Volija bi javno čut od ravnatelja koji je tome razlog. Tamo više moja nuga neće kročit nepozvanu.

A i o tome ću razmislit.

Zakazana sjednica Županijske skupštine

NA DNEVNIM REDU 33 TOČKE

Navršilo se točno 135 godina od osnivanje Ličko-krbaske županije.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. prosinca 2021. u 20.30 sati

GOSPIĆ - Marijan Kustić, predsjednik Skupštine Ličko-senjske županije sazvao je četvrtu sjednicu za četvrtak 9. prosinca s početkom u podne. Za dnevni red pored tradicionalnog aktualnog sata predložio je čak 33 točke dnevnog reda. Za razliku od nekoliko posljednjih virtualnih sjednica ova će biti u dvorani Pučkog. Dobar dio rada skupštinari će potrošiti na izvješća o radu zdravstvenih ustanova, a biti će riječi i o poslovanju gospodarstva u ovome dijelu Hrvatske.

Ovo je dobra prilike da naše čitatelja podsjetimo i na neke povijesni događaje, koji su znatno stariji od dvadesetak "povijesnih" godina nečega i nekoga, kako to danas govore svi političari i ne znajući kakve gluposti valjaju iz svojih usta.

Evo o čemu se radi. U Likapediji su povijesne činjenice:
- Ove godine je navršeno točno 135 godina kako je u Gospiću održana prva Županijska skupština Ličko-krbavske županije 22. studenoga 1886. godine. Tada je županija obuhvaćala i primorsko područje današnje županije s gradovima Bagom i Senjom. Tada je za prvog kraljevskog velikog župana izabran Marko Kasumović. Njegova je županija uskoro bila jedna od najbolje upravljanih, a posebnu pozornost posvećivao je školstvu i gospodarstvu. U razvoju gospodarstva bio je veliki pobornik uzgoja i zaštite ličkih krških šuma pa je osnivao i posebnu zakladu za pošumljavanje, ali je njen rad zabranila Zemaljska vlada. Ta sredstva je 1903. godine iskoristio inženjer Bogoslav Kosović da bi u Gospiću osnovao Kasumovićevo biljevište. (MaČ)

Skup mladih u Gospiću

Okupljeni izaslanici mladih iz cijele države

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. prosinca 2021. u 8.45 sati

GOSPIĆ - Tri dana Ličko-senjska županija je domaćin izaslanicima županijskih savjeta mladih iz svih dijelova Hrvatske. Naime, u Gospiću se održava 14. sjednica Koordinacije županijskih savjeta mladih Republike Hrvatske.

Okupljene predstavnike pozdravili su državna tajnica za demografiju i mlade dr. Željka Josić, župan Ličko-senjske županije Ernest Petry te domaćin, predsjednik Savjeta mladih Ličko-senjske županije, Petar Butorac. Petry je izrazio dobrodošlicu predstavnicima mladih i istakao ulaganja u ovom dijelu Hrvatske i mogućnosti za život mladih. dr. Josić mladima se obratila video porukom i pozvala ih na međusobnu suradnju, a naglasak je stavila na nadolazeće izmjene i dopune Zakona o savjeta mladih.

Sjednici su prisustvovali predstavnici Koordinacije savjeta mladih Republike Hrvatske (okuplja savjete mladih gradova, općina i županija), predsjednik Ante Grabić i glavni tajnik Marko Martinčević.

- Drago mi je da ćemo raspravljati o aktualnim pitanjima i izazovima s kojima se mladi susreću u lokalnim i regionalnim zajednicama. Ova sjednica posebna je po tome što smo uspjeli okupiti dva nacionalna koordinativna tijela savjeta mladih, koja zajedno okupljaju više od 60 savjeta mladih u Republici Hrvatskoj.- rekao je dr. sc. Josip Jagodar, glavni tajnik Koordinacije županijskih savjeta mladih i predsjednik Savjeta za mlade Vlade Republike Hrvatske.

Predsjednik Županijskog savjeta mladih u Gospiću Petar Butorac predstavio je dosadašnje aktivnosti te najavio projekte za dogodine u što je uključen Sajam stipendija i suradnja s poslodavcima u regiji. Tijekom trodnevnog boravka u Lici, predstavnici mladih će posjetiti Memorijalni centar Nikole Tesle u Smiljanu i Nacionalni park Plitvička jezera. (Ln)

Dom zdravlja Korenica

NOVO SANITETSKO VOZILO

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. prosinca 2021. u 18.30 sati

KORENICA - Danas je Ernest Petry, ličko-senjski župan Ivici Furlanu, ravnatelju Doma zdravlja predao ključ novog sanitetsko automobila koje je nabavljeno za gotovo pola milijuna decentraliziranih sredstva. Radi se o terenskom sanitetskom automobilu s pogonom na sve kotače pogodnom za intervencije tijekom cijele godine. Slično vozilo zadnji je put nabavljeno prije 13 godina i otpisano je. (ln)

NOVO-STARE AKCIJE

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. PROSINCA 2021. U 9.10 SATI

GOSPIĆ - U sklopu akcije "Za bolji život u Ličko-senjskoj županiji" potpisano je deset ugovora sa ženama iz općina Plitvička Jezera i Karlobag. Vrijednost projekta je gotovo 900 tisuća kuna. Zaposlene žene pružat će potporu i podršku za 60 krajnjih korisnika, odnosno starijih i nemoćnih osoba.

Udruga ruralnog turizma nastavlja održavanje edukativnih terenskih radionica "Moj-seoski" o važnosti i promociji seoskog turizma. Radionice se održavaju u Gospiću, Šibeniku, Karlovcu i Zadru. Zainteresirani se mogu prijaviti na web stranici Udruge ruralnog turizma Hrvatske. (Ln)

OTOČAC

PRVI URED OPTIMIZMA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. studenoga 2021. u 23.15 sati

OTOČAC - Večeras je u Gackom pučkom otvorenom učilištu u suorganizaciji Grada Otočca održana prezentacija povodom Dana optimizma i otvorenja prvog Ureda optimizma u Hrvatskoj. Nakon prezentacije Siniše Cmrka, na skupu su govorili ličko-senjski župan, Ernest Petry, gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević, gradonačelnik Grada Otičca Goran Bukovac, ambasadori optimizma iz braniteljskih i drugih populacija te hrvatski olimpijac u hrvanju Božo Starčević. (Ln)

Županijska razvojna agencija Gospić

POTPISANI PRVI UGOVORI

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. studenoga 2021. u 18 sati

GOSPIĆ - Povodom Dana otvorenih vrata EU projekata danas su u jedinom razvojnom centru u nekadašnjoj vojarni u Pazariškoj ulici u čiju je izgradnju uloženo preko 20 milijuna kuna potpisani ugovori o korištenju prostora.

U Centru su bili čelni ljudi tvrtki koje će ubuduće djelovati iz jednog sjedišta. Prigodnu čestitku uputio im je Ernest Petry, ličko-senjsku župan ističući da će narednih godina imati poticaj i beneficije za rad i da će im Županija biti potpora u radu.

Ugovore su s Milom Milkovićen, direktorom Razvojnog centra Ličko-senjske županije potpisale slijedeće tvrtke:
- Geoplan d.o.o (geodetska tvrtka) kojoj je glavni cilj glavni ciljevi povećanje zaposlenih u iduće tri godine i uvođenje novih usluga.
- Laudon travel obrt za turizam planira povećanje zaposlenih i proširenje usluge.
- Lika bau obrt za građevinske usluge koja planiranje više zaposlenih.
- Libro Lika d.o.o., računovodstvena tvrtka.
- Lagosta d.o.o., lov i turizam.
- Fema d.o.o., eko proizvodnja peleta od vune koja danas zagađuje okoliš.
I na kraju tu će svoje mjesto u županijskom prostoru imati i Razvojna agencija Lika koja godinama radi u iznajmljenim uredima. (MaČ)

BORBA PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. studenoga 2021. u 22 sata

GOSPIĆ - Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama danas je održan okrugli stol na tu temu. Bila je nazočna i Margareta Mađerić, državna tajnice u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Sudionice su bile i saborska zastupnica Anita Pocrnić-Radošević, zamjenica župana Jasna Orešković-Brkljačić, predstavnice Udruge žena "Nit" iz Korenice, Ženske udruge "Korak" iz Karlovca, kao i predstavnice Centra za socijalnu skrb Gospić, Policijske uprave pravosuđa.

- Ličko-senjska županija će se još više uključiti u aktivnosti u borbi protiv nasilja nad ženama u čemu ću kao župan dati svoj dodatni angažman. -rekao je župan Ernest Petry. (Ln)

Pogranična suradnja u Lici

OBNOVITI SURADNJU BIHAĆA I GOSPIĆA

Plodnu prijeratnu suradnju prekinuo je Domovinski rat, a obnova ide presporo.

Slapovi Une u Martin Brodu/Snimio Marko Čuljat, Lika press Gospić
Slapovi Une u Martin Brodu/Snimio Marko Čuljat, Lika press Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. studenoga 2021. u 23 sata

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Danas se Ernest Petry, ličko-senjski župan sastao s Franjom Jurićem, savjetnikom gradonačelnika Grada Bihaća. -Razgovaralo se o obnovi suradnje-kaže se u današnjem priopćenju za javnost županijske uprave.

Na dnevnom redu bile su teme od aktualne migrantske krize do poboljšanja odnosa u prekograničnoj suradnji u gospodarstvu u čemu se mogu koristiti i europski fondovi.. Na bihaćkom području danas živi oko tri tisuće Hrvata koji su stoljećima naseljeni u Vedrom Polju, Žegaru, Križu, Kralji, Vrkašiću, Kalini, Dobrenica, Golubiću te u podplješevičkim selima Vučjak, Zavalje, Međudražje, Mali i Veliki Skočaj, koja su do polovice prošlog stoljeća pripadala Lici. U ovim ličkim selima djeluju dvije katoličke župe koje pripadaju Gospićko-senjskoj biskupiji. Razgovori o suradnji nastavit će se u prosincu u Bihaću. Za nadati se da razgiovori neće biti prekinuti kao nekoliko puta proteklih godina, ali nitko ne zna zbog čega je odbijana suradnja s Bihaćom.

Prije Domovinskog rata bihaćka i gospićka regija imale su dobru višestruku suradnju ne samo u pograničnom području što se ticalo dnevne migracije radne snage na obadvije strane današnje državne granice. Bilo je i nešto gospodarske suradnje, a Likanale se sve do rata održavao i u Bihaću, gdje je bio prihvaćen kao tradicionalna manifestacija. Brojni Bišćani i danas imaju vikendice na moru do kojih su dolazili cestama preko Užljebića, Lapca i Srba, što rade i danas.
U Gospiću je između dva posljednja rata radio ugledni Bišćanin prof. Stipo Josipović, bišćanski gimnazijalac s kojim su u Gimnaziju išli i brojni Ličani orijentirani prema Bihaću. Najpoznatiji bišćanski đak svakako je Branko Ćopić, bosanski književnik s ličkim korijenima iz Gornje Suvaje na rijeci Uni. Josipović je Prije drugog svjetskog rata dobio stipendiju Hrvatskog kulturnog društva Napredak iz Sarajeva i otišao u Zagreb na studij prirodoslovlja koji je završio 1943. U Zagrebu je upoznao i suprugu Slavicu Kolaković iz Priboja kraj Plitvica, i sticajem okolnosti završili su u Gospiću gdje su dobili i dva sina. Josipović je bio dugogodišnji, ne samo profesor, već i direktor Gimnazije Nikole Tesle, pa zatim direktor Pedagoške akademije, prve visokoškolske ustanove u Lici i dok je on bio direktor bila je to samostalna institucija samo zahvaljujući njegovome radu koji je znao osigurati potrebne uvjete za profesore ali i za studente koji su se bavili brojnim vannastavnik aktivnostima uz njegovu podršku.

Trnavčanin Braco Vlaisavljević, koji je diplomirao i muzičku akademiju, bio je godinama u Bihaću direktor BINA-e - Bihaćke industrije namještaja i svojim zemljacima odobravao je popuste. Tog namještaja i dan danas ima po uredima u cijeloj Lici.

Međutim u poslijeratnim godinama Bihać se značajno razvio za razliku od Like koje je sve raspučenija i pustija. Oni su uvijek korak ispred Like posljednjih desetljeća. Autor ovih redaka imao je koju godinu poslije Oluje priliku posjetiti Martin Brod - ostao je iznenađen brojem stranaca iz cijele Europe koji su stigli u ribolov na pastrvu i na tradicionalnu Unsku regatu. I ne samo to, Bišćani su svoj dio Une, jer njom danas ide osim vode i državna granica, proglasili nacionalnim parkom, a naša strana je divlja i zarasla u draču na čije obale rijetko tko dolazi. Ponekad neko zaluta do Štrbačkog buka uz pomoć navigacije. Na inicijativu koncesionara Udne iz Bihaća koju sam osobno prenio tadašnjem načelniku u Donjem Laopcu Milanu Đukiću, on se samo podrugljivo nasmijao. Shvatio sam to koju godinu kasnije kada sam se osvjedočio da ništa nije kadar napraviti za svoj zavičaj.

Prije rata na Akademiji u Gospiću bilo i nešto studenata iz toga dijela Bosne, danas ih više nema, ali zato medicinari, sestre i tehničari iz Gospića, studiraju bišćanski fakultet u sklopu njihovog kantonalnog sveučilišta.

U prekograničnoj suradnji svakako bi trebalo iskoristiti vojni podzemni aerodrom u Plješevici koji je djelomično oštećen prilikom povlačenja vojske iz njega. Nije uništen. Čak je prije toćno pet godina godina u Korenici bila promocija programa nazvanog Mali princ. Grupa mladih arhitekata, projektanata i sličnih entuzijasta izradila je fantastičan program korištena podzemnih tunela u ekonomsko-turističke svrhe. Taj se program se jedino i može realizirati u prekograničnoj suradnji jer se neki objekti nalaze u Bosni, a ne dolazi u obzir obnova za potrebe vojske jer je po međunarodnim standardima preblizu državne granice. Mladi projektanti će izgleda i ostariti dok se taj program počne realizirati. Smislili su moderan način gotovo besplatne rasvjete s pomoću svjetlovoda i sunčeve svjetlosti s Plješevice… Slični aerodromi u nekoliko europskih država imaju turističku funkciju, a Kinizi u jednom svom imaju izloženo pet tisuća različitih tipova aviona i naplaćuju masne ulaznice. Sada je posljednji trenutak da se krene u realizaciju Malog princa jer se Hrvatska za koju godinu mora riješiti starih MIG-ova koji su i bili u ovoj ličkoj rupi, kako je zvana ta vojna baza.

Osim toga dio objekata mogao bi se privesti svrsi civilnih čarter letova vlasnika zrakoplova kojima se dopada ideja da dan-dva predahnu, a na svježem zraku, u dolasku ili u povratku s mora. Dopada im se ideja da noge protegnu na plitvičkim stazama, a može se samo zamisliti oduševljenje Malim princom.

Osim toga, to područje kod Ličkog Petrovog sela i Željave s naše strane i Vedrog Polja s bosanske strane među svjetskim jedriličarima je poznato kao najbolje letjelište u Europi pa i oni čekaju svoj trenutak. Puno skromnijih i opasnih neuređenih letjelišta ima u bližoj i daljoj okolici Plješevice koja se koriste već desetljećima. Poslije rata letjelo se i preko minskih polja a bome bilo je i spuštanja među mine kako na Bjelopoljskom polju tko i na Ličkom polju kod Čitluka.

Ovakva atraktivna ponuda svjetskom turističkom tržištu Malog princa imala bi i pozitivan učinak na produženje boravka turista u Plitvicama i okolici, a stizala bi i neka nova vrsta zračnih avanturista dubokog džepa.

Više o Malom princu pogledajte na poveznici:

pogledaj.to/arhitektura/mali-princ-europski-centar-za-kulturu-leta/

Aktivnosti župana Ernesta Petryja

POSJET MNOGOČLANOJ OBITELJI I PRIJAM PRVAKA

Posjet obitelji Šop/Foto LSŽ
Posjet obitelji Šop/Foto LSŽ
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. STUDENOGA 2021. u 22.15 sati

GOSPIĆ - Danas smo dobili priopćenje o dnevnim aktivnostima ličko-senjskog župana Ernesta Petrya. Župan je posjetio obitelj Šop u Gospiću koja je nedavno dobila sedmo dijete. Županijsko izaslanstvo u stanu je dočekala mama Mirela, a otac je pripadnik međunarodnih snaga na Kosovu. Tom prigodom Petry je donio prigodne poklone, ali i ček na pet tisuća kuna.

Tijekom današnjeg dana Petry je primio Rina Mašića (17) koji je juniorski je prvak Europe u obaranju ruku. Iz Mađarske se vratio okićen zlatom u nekoliko kategorija ovog sporta. (Ln)

Uz Dan Općine Karlobag

ŽUPANOVA ČESTITKA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. STUDENOGA 2021. U 9 SATI

Drage mještanke i mještani Općine Karlobag,
čestitam vam Dan Općine Karlobag sa željom da zajedništvom i upornim radom, učinimo općinu Karlobag mjestom ugodna življenja i zadovoljnih ljudi.
Župan Ličko-senjske županije Ernest Petry.

DO RAZVOJA UZ POMOĆ EUROPE

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. studenoga 2021. u 9 sati

GOSPIĆ - Jučer je Ličko-senjskoj županiji održan sastanak na kojem su uz župana Ernestta Petryja nazočili predstavnici gradova i općina, LIRA-e, LAG-a Lika, nacionalnih i parkova prirode, Zavoda za prostorno uređenje i udruga poljoprivrednih proizvođača s područja Ličko-senjske županije na temu prezentacije projekta Centar za razvoj brdsko planinske poljoprivrede/stočarstva na kršu sa sjedištem u Ličko-senjskoj županiji.
Sudionicima je prezentiran cilj i plan razvoja i priprema projekta za financiranje iz raspoloživih EU fondova. Rezultati projekta nakon realizacije primijenit će se na krškom području jadranskih županija. Svi dionici će uskoro dobiti priliku prijaviti svoje projektne ideje čija realizacija može doprinijeti uspješnijoj razradi i rezultatima projekta. (Ln)

Prijami u Županiji

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. studenoga 2021. u 20.15 sati

GOSPIĆ - Ernest Petry, ličko-senjski župan danas je u svom uredu priredio prijam za predstavnike Udruge slijepih i slabovidnih osoba Ličko-senjske županije. Izaslanstvo je predvodio don Jure Ladišić. Osim toga primio je i predstavnike Udruge veterana Vojne policije na kojemu su nazočili predsjednik Županijske podružnice Nikica Kovačević i potpredsjednik Joso Rukavina. Na sastancima su izneseni prijedlozi u cilju učinkovitije suradnje s Ličko-senjskom županijom. (Ln)

Novi ugovori Ličko-senjske županije

POTPORE PODUZETNICIMA I SPORTU

Župan Ernest Petry, danas je potpisao ugovore za nove potpore poduzetnicima
Župan Ernest Petry, danas je potpisao ugovore za nove potpore poduzetnicima
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. LISTOPADA 2021. U 17.45 SATI

GOSPIĆ - Danas je Ernest Pertry, ličko-senjski župan potpisa ugovore za Projekt školska shema 2021./2022. u ukupnom iznosu od 152.000 kuna, kojima je obuhvaćeno 16 osnovnih i srednjih škola na području Ličko-senjske županije. Njima se sufinancira školska prehrana u cilju promoviranja zdrave prehrane i stvaranja kvalitetnih prehrambenih navika djece. Učenicima će biti omogućeni posebni obroci voća, povrća i mliječnih proizvoda.

Od danas je Zajednica sportova Ličko-senjske županije, zajedno sa sportskim klubovima i djelatnicima iz Novalje, Otočca, Senja, Korenice i Gospića bogatija za sportske semafore. Dodijeljena oprema osigurana je kroz program Hrvatskog olimpijskog odbora "Od športske škole do Olimpijskih igara" na koji način se sportskim udrugama osigurala potrebna sportska oprema i rekviziti.

Osim toga bio je još jedan skup na kome su po prvi put potpisani ugovori o financiranju prijava nakon javnog natječaja Ličko-senjske županije za dodjelu bespovratnih potpora poduzetnicima za razvoj malog gospodarstva. Za ovu godinu potpore iznose 358 tisuća kuna. Idući tjedan potpisati će se novi ugovori u vrijednosti 141 tisuću kuna za nabavu osnovne imovine za obavljanje djelatnosti, za potporu u kupovini strojeva, alata, uređenja radnih prostorija te nabavu računalne opreme. (Ln)

ŽUPAN PETRY U STRASBOURGU

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
26. listopada 2021. u 17.40 sati

GOSPIĆ - Iz Ličko-senjske županije dobili smo priopćenje da je Ernest Petry, ličko-senjski župan, kao jedan od predstavnika Hrvatske zajednice županija sudjeluje na sjednici Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe.

Sjednica se održava u Strasbourgu, Francuska, do četvrtka. Po prvi put Ličko-senjska županija ima svog predstavnika koji je izabran u nacionalno izaslanstvo za Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe 2021. - 2026. To je tijelo koje predstavlja lokalne i regionalne vlasti 47 zemalja članica Vijeća Europe. Jedna od najvažnijih zadaća je promicanje lokalne i regionalne demokracije i jačanje prekogranične i međuregionalne suradnje u proširenoj Europi, te se bavi svim političkim pitanjima koja se tiču lokalnih i regionalnih vlasti, posebice pitanjima lokalne i regionalne autonomije, urbanizma i prostornog uređenja, zaštite okoliša, kulture, prosvjete, socijalnih službi i zdravstva.

- Da Ličko-senjska županija ima svoga predstavnika pri tijelima Vijeća Europe ujedno predstavlja veliku čast i još veće priznanje i svim našim građanima. Posebno to dolazi do značaja kada znamo da u RH ima 576 jedinica lokalne i regionalne samouprave u kojima postoji velik broj kvalitetnih župana, gradonačelnika i načelnika. S ponosom ću predstavljati i prezentirati, kako Ličko-senjsku županiju, tako i našu jedinu domovinu Hrvatsku. Ovo tijelo osnovano je još 1957. godine, a meni je iznimna čast što su me izabrale kolege iz Hrvatske zajednice županija. Tako ću zastupati Hrvatsku u vremenu od 2021. do 2026. godine. Također po prvi puta težište ovih aktivnosti je usmjereno na nove projekte iz planinskih područja, gdje Ličko-senjska županija ima zasebno mjesto. U tome kontekstu svakako ću se zalagati za brojne kapitalne projekte.- izjavio je Petry.(Ln)

Uz početak ekshumacije u Gospiću

MLADE TREBA UČITI HRVATSKOJ POVIJESTI

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. listopada 2021. u 19.45 sati

Piše: Ernest Petry, ličko-senjski župan

GOSPIĆ - Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja i temeljem prikupljenih vlastitih saznanja, započela je s terenskim istraživanjem i ekshumacijom posmrtnih ostataka u Gospiću, na mjestu tadašnjeg stratišta, između Gradskog groblja sv. Marije Magdalene i današnjeg stadiona Balinovac.

Uvod je to u mračnu i zastrašujuću sliku bivanja i djelovanja u Gospiću u poslijeratnom razdoblju. Povijest i autentičnost danas živućih svjedoka najbolji su dokazi užasa koje je nažalost i hrvatski narod doživio i proživio u Domovinskom ratu. Aktualna iskapanja i ekshumacije potvrđuju i danas pomračenost ljudskoga uma koji prelazi granice humanosti i pokazuje blasfemičnost čina nad nevinim pukom. U dvodnevnom jugopartizanskom pokolju davne 1945., gradom su odjekivali zvuci povampirenih ljudi koji su iz sveg raspoloživog oružja, ubijali sve pred sobom.

Na današnjoj lokaciji Gradskog groblja sv. Marije Magdalene jest stratište i grobište u kojima leži pobijena, žicom vezana gospićka mladež, učenici sa svojim učiteljima kao i brojni poznati Gospićani - hrvatski domoljubi. Oni su nevine žrtve koje su tadašnji zločinci s petokrakom na čelu, u ime nekog tzv. oslobodilačkog antifašizma, javno i potajno vješali, klali i strijeljali po unaprijed osmišljenom planu. Žalosti me uopće nagađati koliko je još neistraženih stratišta, koliko je još žrtava u okolici Gospića, po cijeloj Ličko-senjskoj županiji i domovini Hrvatskoj.

Zahvaljujem Vladi RH i Ministarstvu hrvatskih branitelja što su započeli s ekshumacijom posmrtnih ostataka kako bi sve žrtve, nakon proteka dužeg od 76 godina, napokon imale dostojanstven ispraćaj, vječni mir i počivalište. Naše mlade učit ćemo o hrvatskoj povijesti, pri tome njegujući načelo domoljublja i zavičajnosti, da budu svjesni tragedije hrvatskoga naroda i povampirene komunističke prošlosti koja je bila pokretač ovoga i sličnih genocidnih pokolja.

Zato moramo cijeniti sigurnost današnje Hrvatske države, poštovati sve koji su sudjelovali u njenom stvaranju i obrani, kao i sve koji pridonose jačanju i izgradnji naše Domovine!

"Navik on živi, ki zgine pošteno!"

STAMBENA PROBLEMATIKA U DIJELU LIKE

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. listopada 2021. u 22 sata

GOSPIĆ
- Danas je Gordan Hanžek, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje sa suradnicima održao je sastanak sa Ernestom Petryjem, ličko-senjskim županom, Karlom Starčevićem gradonačelnikom Gospića, načelnicima općina u Perušiću, Udbini i Lovincu: Ivicom Turićem, Josipom Seučekom i Ivanom Miletićem. Analizirana je problematika stambenog zbrinjavanja na dijelu lokalne samouprave u Lici. Dogovorene su aktivnosti koje do kraja ove godine, a cilj je i rješavanja demografske obnove te ostanka mladih obitelji na ovom hrvatskom prostoru. (LN)

GOSPIĆ

Seminar o sukobu interesa

Sudionici današnjeg seminara o sukobu interesa
Sudionici današnjeg seminara o sukobu interesa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. LISTOPADA 2021. U 17.30 SATI

GOSPIĆ - Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, sa suradnicima danas je održala seminar za lokalne dužnosnike. Na seminaru je bila Jasna Orešković-Brkljačić, zamjenika ličko-senjskog župana i gradonačelnici i načelnici gradova i općina iz Ličko-senjske županije. Bilo je riječi o odredbama zakona o sprječavanju sukoba interesa čije su promjena danas bile na dnevno redu Sabora RH.

- Ovakve edukacije su vrlo bitne kako bi se mi dužnosnici što bolje upoznali sa sukobima interesa. - rekla je dožupanica Orešković-Brkljačić, na početku seminara.

- Dužnost Povjerenstva je da educira dužnosnike s odredbama zakona. -rekla je predsjednica Novaković.

Uglavnom, kod nedoumice da li se ulazi u sukob interesa službenog i privatnog, najbolje je obratiti se Povjerenstvu koje će brzo poslati odgovor. (MaČ)

23. Jesen u Lici

REZULTATI OCJENJIVANJA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. listopada 2021. u 9.45 sati

GOSPIĆ - Proteklog vikenda tijekom održavanja 23. Jeseni u Lici proglašeni su rezultati ocjenjivanja meda, sira i rakije.

Ocjenjivanje meda provodi se već 19 godina, a zlatna odličja osvojili su medari:
Mirko Bronzović iz Otočca za kaduljin i cvjetni med,
Marko Knežević iz Ričica za medun, vriskov med, cvjetni i med od krkavine,
Dragan Bukovac iz Otočca za Medun,
Božo Vukšić iz Aleksinice za cvjetni med i
Luka Kasdumović OPG Kasumović iz Perušića za medun.

Održano je i 13. ocjenjivanje voćnih rakija, a zlatne diplome dobili su:
Destilacija Nebljusi kraj Donjeg Lapca za dunjevaču,
OPG Momčilović Slavko iz Udbine za kruškovaču,
Antonija Dujmović iz Otočca za kruškovaču,
OPG Ivan Vlainić iz Prvan Sela za višnjevaču i
Dario Prpić iz Gospića za šljivovicu.

Ocjenjivanje sira i drugih mliječnih proizvoda provedeno je po 15. put, a šampionska i zlatna odličja osvojili su:
Sirana Kolačević šampion je kvalitete za sir škripavac,
OPG Miškulin Matina, šampion je kvalitete za basu.
Zlatna odličja dobili su:
Sirana Kolačević za skutu, lički kravlji polutvrdi sir i basu, a
Sirana Vegium za basu, vrhnje i sir škripavac. (Ln)

Otvorena Jeseni u Lici

STIGAO PREMIJER I TRI MINISTRA

Uzvinaci na današnjem otvaranju JUL-a u Gospiću/Snimio Marko Čuljat
Uzvinaci na današnjem otvaranju JUL-a u Gospiću/Snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. listopada 2021. u 13 sati

GOSPIĆ - Danas je ponovo u glavni lički grad stigao premijer Andrej Plenković u društvu troje ministara, nekoliko državnih tajnika, a bio je i Marijan Kustić, izaslanik pokrovitelja Gordana Jandrokovića, predsjednika Hrvatskog sabora.

Političari su se najprvo sastali u županijskoj palači i kasnili su na otvaranje dvadesetak minuta. Međutim, nitko nije bio nervozan sem Sandre Bagarić koja je slabo odjevena zebla na svježem ličkom zraku i vježbala intonaciju okrenuta prema živici. Nakon okupljanja ispred niske pozornice počelo je otvaranje odavanjem počasti domovini i poginulima i umrlima, a zatim su uslijedile govorancije političara.

Rijetki Gospićani su obilazili ovaj puit 210 štandova i odmahivali glavom nezadovoljni previsokim cijenama koje nisu za ličke novčanike. Program će potrajati sve do prekosutra predveče. (MaČ)

PRVIH STO DANA ŽUPANA PETRYJA

 
 

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. rujna 2021. u 17 sati

GOSPIĆ - Iz ureda župana Ernesta Petryja danas smo dobili poveznicu na njegov razgovor o prvih sto dana na toj funkciji:

objektivno.hr/ekskluzivni-intervju-ernest-petry-hdz-ov-licko-senjski-zupan-nasa-zupanija-vise-ne-smije-gubiti-mlade-ali-ni-bilo-koju-drugu-dobnu-populaciju-uvodenjem-sustavnih-poticajnih-mjera-sinergijom-i-p-108402

ENERGETSKA OBNOVA KUĆA

Od 14. listopada novi natječaj za obnovu kuća.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. RUJNA 2021. U 16.30 SATI

GOSPIĆ - Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 15. rujna je objavio poziv za energetsku obnovu kuća i stigle su brojne prijave. Danas je održana radionica u Pučkom učilištu za obnovu kuća koja kreće 14. listopada točno u 9 sati sustavom on-line prijave.

Današnjoj radionici bio je prisutan u ličko-senjski župan Ernest Petry i naglasio da su građani županije iznimno zainteresirani za program i mogućnost ostvarivanja sufinanciranja do čak 60 posto za cjelovitu energetsku obnovu kuća. Dodao je da će Županija i dalje raditi na edukaciji svojih građana kada su u pitanju ovakve mjere kojima se ostvaruju značajne uštede energije i novca uz podizanje kvalitete života.

Načelnica Sektora za energetsku učinkovitost Fonda Maja Rajčić istaknula je da je za program osigurao 300 milijuna kuna kojima planira sufinancirati mjere poput toplinske zaštitne ovojnice, zamjenu stolarije, ali i sustave za korištenje obnovljivih izvora energije, uključujući fotonaponske elektrane.
Zainteresirani građani trebaju registrirati korisnički račun, kako bi se na vrijeme mogli prijaviti i ispuniti prijavni obrazac te učitati dokumentaciju. Sudionicima koji dokumentaciju već imaju spremnu, iz Fonda su savjetovali da radi promjene cijena na tržištu pribave nove ponude izvođača. Pritom je pojašnjeno kako su takve ponude informativnog karaktera te je kasnije izvođača moguće i promijeniti. S druge strane, dokumenti poput izvješća o energetskom pregledu i energetski certifikat vrijede više godina te ih nije potrebno ponovo izrađivati, ukoliko nakon njihovog izdavanja na kući nije bilo dodatnih građevinskih radova.

Kako bi postupak prijave učinio što jednostavnijim, pogotovo onima koji nemaju praksu korištenja elektroničkih prijava, Fond građanima sufinancira i korištenje stručne pomoći. Za to je osigurano do 500 kuna, a iznos se isplaćuje s ostalim troškovima energetske obnove, temeljem računa ili ugovora o djelu. (Ln)

Ernest Petry, ličko-senjski župan

U SENJU, OTOČCU i LOVINCU

Na svetoj misi zadušnici u Senju..
Na svetoj misi zadušnici u Senju..
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. rujna 2021. u 19.15 sati

SENJ/ OTOČAC/ LOVINAC - Ernest Petry, ličko-senjski župan danas je u senjskoj katedrali Uznesenja BDM u Senju prisustvovao svetoj misi zadušnici povodom 16. memorijalnog rukometnog turnira Roberta Barbića - Belog koji je bio hrvatski branitelj koji je 4. kolovoza 1995. položio život na oltar domovine kao kao pripadnik 133. brigade HV-a.

Nakon toga, u Otočcu je povodom 30. obljetnice ustroja 133. brigade HV-a, u nazočnosti potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, saborske zastupnice Anite Pocrnić-Radošević, udruga proisteklih iz Domovinskog rata i mnogobrojnih građana, položeni su vijenci i zapaljene svijeće za poginule pripadnike 133. brigade HV-a kod Spomenika hrvatskim braniteljima Domovinskog rata u Otočcu.

Nakon toga u Lovincu je bio na tradicionalnoj manifestaciji Dan sira i ličkog krumpira u organizacija Općine Lovinac i poduzeća Agrovelebit. Sajam je privukao je mnoštvo ljubitelja krumpira, izletnika i znatiželjnika, ponajviše iz Like i Zadra. Na mnogobrojnim štandovima mogli su se okusiti razni gastronomski specijaliteti lovinačkog kraja od krumpira, sira, mlijeka, šljiva, meda, vrganja i ostalih plodova zemlje. Ljubitelji žestice mogli su sve ovo zaliti pravom ličkom šljivovicom i kruškovačom. (Ln)

Potpore poljoprivrednicima

POTPORE GOTOVO MILIJUN KUNA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. rujna 2021. u 20.30 sati

GOSPIĆ - Danas je Ernest Petry, ličko-senjski župan potpisao ugovore za potporu u poljoprivredi za ovu godinu.Potpore su nabavku strojeva i opreme za primarnu poljoprivrednu proizvodnju, za 15 proizvođača hrane ud iznosu od preko 180 tisuća kuna, za sufinanciranje troškova pokretanja i modernizacije primarne poljoprivredne proizvodnje mladim za 20 korisnika u ukupnom iznosu od preko 400 tisuća kuna i potpore za sufinanciranje troškova prelaska na ekološku poljoprivrednu proizvodnju za četiri korisnika u iznosu od sedam tisuća kuna. Ukupni iznos potpora je preko 600 tisuća kuna.m Ove je godine odobreno nešto manje od milijun kuna koliko je i planirano županijskim proračunom. (Ln)

Radionica u Gospiću o

ENERGETSKOJ OBNOVI DOMOVA

Radionica je uz prijavu besplatna.

Starački dom nakon energetske obnove
Starački dom nakon energetske obnove
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. rujna 2021. u 13.45

GOSPIĆ - Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Ličko-senjska županija održavaju besplatnu radionicu za energetsku obnovu obiteljskih kuća. Radionica se održava u Gospiću, u Pučkom učilištu u centru grada s početkom u 10 sati. Na radionici će radnici Fonda pojasniti uvjete i način prijave na javni poziv i odgovarati na pitanja građana.Radionica se organizira sukladno epidemiološkim mjerama. Ovo svakako treba iskoristiti jer za komad papira neki drugovi i gospoda uzimaju i po nekoliko iljada kunelica, a posebice Srbima povratnicima. Ka recimo za legalizaciju garaže 25 iljada kuna.

Prijava na radionicu na poveznici forms.gle/bvc5Jzhsvp96fng6A (Ln)

ŽUPAN PETRY U LAPCU

Ispred Domna kulture u Donjem Lapcu
Ispred Domna kulture u Donjem Lapcu
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. rujna 2021. u 18.30 sati

DONJI LAPAC - U Kulturnom domu Kraljice Katarine danas su se sastali Ernest Petry, ličko-senjski župan, zamjenik Milan Uzelac i Luka Matijević, direktor Županijske uprave za ceste s Mirom Tomićem, zamjenikom načelnika Općine i Verom Majdančić, podpredsjednicom Općinskog vijeća. Bilo je razgovora o uređenju zdravstvene ambulante, radu s predškolskom djecom, te sanaciji malonogometnog i košarkaškog igrališta, izgradnji cesta i drugome. (Ln)

Drugi kolegij kod ličko-senjskog župana

PETRY: POČELE SU INVESTICIJE

Na drugom kolegiju razmatrani su planovi razvoja ovog dijela Hrvatske.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. rujna 2021. u 15 sati

GOSPIĆ - Jutros je u županijskoj palači održan drugi kolegij župana Ernesta Petryja s gradonačelnicima i načelnicima pripadajućih gradova i općina. Čelnici lokalne samouprave vodili su raspravo o razvojnim programima na svome području, a već je počela realizacija nekoliko značajnih programa. Među njima je nakon izgradnje RHE Velebit u Obrovcu, koja je zadnji hidro-energetski projekt u bivšoj državi, a sada se pripremi i prvi na području Kosinja. O tome je novinarima izjavu dao ličko-senjski župan Ernest Petry:

- Želimo ulagati na svim dijelovima Ličko-senjske županije kako bi se osigurao ravnomjeran razvoj. Nadam će se će ovdje biti veliko gradilište. Očekujemo dolazak više resornih ministara. Na ovogodišnju Jesen u Lici dolaze proizvođači iz devet hrvatskih županija i Izložba postaje značaj razvojni faktor. Radi se i na pripremama mega zelenih projekata temeljem prirodnih resursa. Ovo je drugi kolegij nakon tri mjeseca i razmotrili smo sve teme koje smo projekte realizirali i što je u pripremi od energetske obnove zgrada do kapitalnih investicija od izgradnje luka, cesta i drugoga. Jedna od bitnih tema je vodoopskrba područja o čemu se mi moramo dogovoriti. Izgradnja novih hidro-energetskih objekata je u srpnju proglašeno kapitalnim projektom Republike Hrvatske i u tijeku su radovi na izgradnji pristupnih cesta iz Studenaca do Selišta. Nakon toga će se graditi nova cesta za Kosinjski Bakovac, a zatim i drugih objekata. (MaČ)

ŽUPANOVA ČESTITKA PERUŠIĆANIMA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. rujna 2021. u 21.35 sati

GOSPIĆ - Ernest Petri, mag. iur. Ličko senjski-župan uputio je čestitku povodom Dana Općine Perušić:

Drage mještanke i mještani općine Perušić,
čestitam vam blagdan Svetog Križa i Dan Općine Perušić sa željom da zajedništvom i upornim radom, učinimo općinu Perušić mjestom ugodna življenja i zadovoljnih ljudi. (Ln)

Potpora školstvu

NOVI UGOVOR ZA POMOĆNIKE U NASTAVI

Potpisan je ugovor o financiranju 42 pomoćnika u osnovnim i srednjim školama Ličko-senjske županije.

Udbinska osnovna škola/Foto arihv Lika pressa Gospić
Udbinska osnovna škola/Foto arihv Lika pressa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. rujna 2021. u 18 sati

GOSPIĆ - Od prvog dana nove školske godine u osnovnim i srednjim školama u vlasništvu Ličko-senjske županije angažirano je 36 pomoćnika u nastavi za 36 učenika, a tri se osobe još osposobljavaju i njihovo uključivanje u očekuje se početkom treće dekade. Sredstva za pomoćnike osigurana su projektom "Obrazovanje jednakih mogućnosti II" pružanje potpore učenicima s teškoćama u razvoju osiguravanjem pomoćnika u nastavi.

Ugovor o bespovratnim sredstvima ličko-senjski župan Ernest Petry, potpisao je drugog dana početka nastave s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Agencijom za strukovno obrazovanje odraslih. Cilj projekta je pružiti potporu uključivanju 42 učenika s teškoćama u razvoju i angažiranje njihovih pomoćnika kako bi se osigurali uvjeti za poboljšanje obrazovnih mogućnosti učenika, stjecanja znanja i vještina, a radi uspješnije socijalizacije i integracije. Vrijednost projekta je gotovo dva milijuna kuna od čega je bespovratno 1,8 milijuna s udjelom Županije od pet posto ili nešto više od 95 tisuća kuna. Time su osigurana sredstva za plaće pomoćnika do 16. kolovoza iduće godine.

Partneri u projektu je 13 osnovnih škola u: Karlobagu, Korenici, Otočcu, Perušiću, Brinju, Udbini; Donjem Lapcu, Novalii, Senju, Korenici. Korisnici su i: Strukovna škola Gospić, Srednja škola Korenica i Srednja škola Pavla Rittera Vitezovića u Senju.

Župan Petry u posjeti Udbini

NOVE INVESTICIJE

Udbina i okolica polagano ali sigurno koroče u bolju budućnost.

Razgovor u udbinskoj Općiinii
Razgovor u udbinskoj Općiinii
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. rujna 2021. u 22.15 sati

UDBINA - Općina Udbina jedan je od pozitivnih primjera kako se zajedničkim snagama u maloj sredini puno toga može realizirati. Radni sastanak je bio s Josipom Seučekom, načelnikom Udbine.

- Nakon konstruktivnog sastanka održanog s čelnicima Općine obišli smo dionicu ceste koja do sada nije bila asfaltirana i koja povezuje Breštane kraj Podlapca i susjedni Mekinjar u duljini 1,5 kilometar što je Županijsku upravu za ceste stajalo 570 tisuća kuna.- izjavio je za Ličke novine Ernest Petry, ličko senjski župan ,nakon današnjeg obilaska te ličke općine koja je nekada bila industrijski centar bez nezaposlenih radnika i u široj okolici.

Danas su na Udbini i u Breštanima sa županom Petryjem bili njegov zamjenik koji je bio i domaćin Milan Uzelac i Luka Matijević, ravnatelj Županijske uprave za ceste.

Skupa su obišli Breštane i novi asfalt, a posjetili su i Lovački dom gdje im je domaćin bio Boban, hrvatski branitelj iz Breštana. Nakon toga u Podudbini su obišli pilanu nekadašnjeg DIP-a koji je nedavno preuzeo Branko Samaržija, poduzetnik iz Krasna ne Velebitu kome je to treća pilana uz one u Krasni i Žutoj Lokvi i u koju ulaže desetak milijuna kuna. Obišli su gradilište Vatrogasnog doma gdje je u tijeku investicija od pet milijuna kuna, mjesno groblje u kojemu se grade staze, te gradilište vodovodne mreže u južnom dijelu Udbine čija je vrijednost oko šest milijuna kuna. (Ln)

Turistička koordinacija u Novalji

VELIKI TURISTIČKI USPJEH

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. rujna 2021. u 22.45 sati

NOVALJA - Danas je održana koordinacija Hrvatske turističke zajednice s predstavnicima turističkih zajednica s područja Ličko-senjske i Karlovačke županije. Na sastanku su bili
Kristjan Staničić, direktor HTZ-a i Ernest Petry, ličko-senjski župan.

- Dosadašnja sezona, usprkos prisutnoj epidemiji, polučio je odlične rezultate koji su iznad svih očekivanja, a za što su uz Vladu RH, resorno ministarstvo i HTZ iznimno zaslužni i turistički djelatnici na čemu im se u ime Ličko-senjske županije i ovim pužem zahvaljujem", istaknuo je župan Petry.