POČETNA
TRAŽE SE 763 RADNIKA
POČELE PRIJAVE
MIRISI S DOMAĆIM POTPISOM
SVE VIŠE NEZAPOSLENIH
ČETVRTINA NEZAPOSLENIH VIŠE NEGO LANI
PAMETNO KORIŠTENJE PRIRODE
NOVE MOGUĆNOSTI ZA PODUZETNIKE
OBRT PYRUS OSVAJA ZLATO NA SVE STRANE
UPOZNAVANJE LJEPOTA LIKE
SADNJU NOVIH VOĆAKA
NOVA IDEJA ZA ŽITO
ŽELE IMATI VLASTITO SIME
SUSRET KOSINJANA
OČEKUJU SE I LIČKI PROIZVOĐAČI
POMOR RIBE U RIBNIKU
JOŠ IMA JESENSKOG POSLA
DOLAZE GOSTI NA DOMAĆE
NESTADE MLIKOMLAT
TREĆE MEĐUNARODNO NATJECANJE
UDRUŽILI SE GOSPIĆ, KORENICA I UDBINA
IZLOŽBA BUŠA I HLADNOKRVNJAKA
UZ PRODAJU I ODRŽAVANJE
POVRATAK TURISTA
PUNA KONOBA POVRĆA I VOĆA
OD PEĆNJAKA DO PETNJAKA
KONGRES SPELEOLOGA U GOSPIĆU
MANJE NEZAPOSLENIH
SVE JE POČELO S PRVOM POLICOM ZA SIR
1445 NEZAPOSLENIH
Bicikliranje po općini
NOVA AKUMULACIJA U KOSINJU
POČETKOM RUJNA U ZAGREBU
Uklanjanjem starih barijera vraćamo život u naše rijeke
MANJE NEZAPOSLENIH
POPUST ZA GORIVO
TRAŽE SE RADNICI
PODUZETNICE U GOSPIĆU
MANJE NEZAPOSLENIH
TRAJNA PONUDA KRUMPIRA
NIKOLA TESLA: - DOŠAO SAM IZ SVIJETA SNOVA U SVIJET STVARNOSTI
OTPIS KOMORSKOG DOPRINOSA
PORAST NEZAPOSLENOSTI
RAZVOJNI CENTAR U GOSPIĆU
PETINA NEZAPOSLENIH IMA PLAĆU
PODRŠKA NOVOM ZAKONU O SJEMENU
Ljudi moji, za prste polizat
BEZ POSLA DVIJE TISUĆE RADNIKA
HRVATSKA JE POŽELJNO ODREDIŠTE
SLABO SUDJELOVANJE LIČANA
NOVI REKLAMNI PANOI
HRVATSKA ZIMSKA PONUDA
SVE VIŠE NEZAPOSLENIH
GOSPIĆANI PRIHVATILI JAJOMAT
PROJEKTBIRO
VODOVOD ZA VRANIK
BRIGA O KVALITETI VODE
NEZAPOSLENO 1997 RADNIKA
40. OBLJETNICA VODOVODA JUŽNO PRIMORJE
Uspješan Tjedan odmora vrijedan
MANDARINE IZ KOMARNA
OTKAZI I ZBOG KORONE
PRVI MLJEKOMAT
FINIŠ AJVARA
BROŠURA KONTINENTALNOG TURIZMA
ZABINA PRILIKA ZA LIKU
ŠVEDSKA POTPORA
1903 NEZAPOSLENA
MODERNIZACIJA LOVINAČKIH CESTA

Tržište rada

TRAŽE SE 763 RADNIKA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. ožujka 2022. u 19.30 sati

GOSPIĆ - Krajem veljače u Područnom uredu za zapošljavanje na listi nezaposlenih bile su 1743 nezaposlene osobe. Prijavljena su 763 slobodna radna mjesta, što je za 575 radnih mjesta više nego u siječnju i za 574 radna mjesta nego prije godinu dana. Tražilo se 130 konobara, čistačica 72, kuhara 69, oglašivač 48, recepcionara 41, prodavača 38, sobarica 31, čuvar objekata i okoliša 29, pomoćni konobar 22, vrtlarski radnik 16, pralja i pomoćni kuhar 15, drvoprerađivački radnik 14, blagajnik 12, kuhinjski radnik 11, vozač teretnog vozila i barmen 9 …ali traže se i informatičari, inženjeri, učitelji, medicinske sestre, biotehnolog, psiholog… Na listi koji koriste novčane naknade su 432 radnika kojima je ukupno isplaćeno 1,3 milijuna kuna ili prosječno blizu tri tisuće kuna.

Državni prvenstvo kuhara i slastičara

POČELE PRIJAVE

Natjecanje je u Varaždinskim Toplicama. Bogate nagrade.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. veljače 2025. u 20.45 sati

VARAŽDIN - Hotel Minerva u Varaždinskim Toplicama od 4. do 8. travnja biti će domaćin Državnog kuharskog i slastičarskog prvenstva. Osigurane su bogate nagrade za najbolje sudionike.

Manifestacija je namijenjena prvenstveno kuharima i slastičarima željnim prikazati svoja znanja bez obzira na mjesto zaposlenja i dodatno se educirati putem radionica kao i proširenju poznanstva s kuharima i slastičarima iz ostatka Hrvatske. Natjecateljski dio popratiti će brojne radionice i predavanja namijenjena stručnom usavršavanju kuhara i slastičara i šire javnosti.
Kuharske kategorije:

Kuharske kategorije:
Finger food i svečani menu, Toplo glavno jelo, Mistery box, Bolnički meni, Jednostavni topli obrok/gablec/marenda, Menu: Hrvatska kulinarska baština, Kulinarska artistika, Carving uživo, Skulptura, Restoransko jelo, Makrobiotički menu, Hladni eksponat, Street food.
Slastičarske kategorije:
Slatki pladanj, Desert - topli i hladni, Torta, Skulptura, Restoranski desert.

Za najbolje natjecatelje osigurane su i novčane nagrade, a prva tri mjesta za Državnog prvaka u kuharstvu i slastičarstvu (sudjelovanje u prve tri spomenute kategorije), Visoka škola Aspira nagrađuje sa tri stipendije u idućoj akademskoj godini.

Prvo mjesto u iznosu od 60.000 kn, drugo mjesto 30.000 i treće 15.000 kuna.
Više o svemu na poveznici:
kuhar.hr/index.php/novosti/dogadaji-natjecanja-reprezentacija-edukacije/dani-hrvatskog-kulinarstva-2022-odrzat-ce-se

Za očekivati je da se s područja Like i okolice nitko neće prijaviti, jer rijetko tko ima dobru i zapaženu kuhinju, a ponajmanje onu s ličkim delicijama od sarme napravljene od pršuta, šišmarša, kajgane s pastrvskom ikrom, ličke pizze s medvjeđim lukom, kukuruzovnjače, ali i kosinjska povatica s kapulom koja bi oduševila i vegane kao i palačinke s basom. Mesojecima bi se dopala kuterevačka masnica koja je nadjevena s domaćom mašću i onda se ide s kapulom i slaninom i kruvom ispod peke. Ima toga jošte bezbroj u arhivi Lika pressa, neka se jave zainteresirani. (Mač)


Nova domaća ideja

MIRISI S DOMAĆIM POTPISOM

S mirisnim svijećama putovanje kroz Hrvatsku.

Svijeća s mirosom zavičaja po ideji Natalia
Svijeća s mirosom zavičaja po ideji Natalia
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. veljače 2022. u podne

DUBROVNIK - Spojem soje, kokosa i mirisnih ulja vodimo vas u Natalio avanturu. Ljubav prema izradi organskih i prirodnih svijeća od sojinog i kokosovog voska rodila se iz nostalgije prije nekoliko godina.
- Budući sam u to vrijeme živio izvan Hrvatske, godišnji odmor sam odlučio provesti u rodnom Dubrovniku. Na obožavanom mjestu svoje mladosti, đardinu Starog grada, Lokrumu, provodio sam sate. Eksplozija mirisa jasmina, eukaliptusa, sandalovine, crnog jasena… ponovo se urezivala u moje biće. Uobičajeno je da mi ideje pokucaju u snovima. Tako sam se, jedno jutro nedugo nakon godišnjeg odmora, probudio iz nostalgičnog, ali i inspirativnog sna. Vizija je bila jasna; svijeća koja svojim mirisom u moj dom donosi atmosferu otoka te budi najljepše emocije. Iako je izrada svijeća prvenstveno bila hobi za moju dušu, uz podršku i nagovor obitelji i prijatelja, odlučio sam se na širu, poslovnu avanturu. Kaže Natalio.

Svijeće su onakve kakve ih želimo za sebe: visokokvalitetne, prirodne, veganske te bogate mirisom. Naravno, doživljaj je estetski obogaćen luksuznim pakiranjem koji nema štetnog utjecaja na okoliš. Odabir imena svijeća je bio prirodan, nazvane su po mjestima kojima su inspirirane, preciznije, njihovim zemljopisnim koordinatama. Počelo je s Lokrumom, a nastavlja se s Hvarom, Rabom i Brijunima jer svaki otok je jedinstven te ostavlja jedinstveni mirisni utisak koji je dalje pretočen u jedinstvenu mirisnu svijeću.

U odnosu na parafinske svijeće, zbog svog sastava od sojinog i kokosovog voska, povećana im je trajnost od do 50 posto što ih čini i ekonomičnijima. Natalio svijeće mirišu jedinstveno, izgledaju sjajno te svojim mirisom bude najljepše uspomene i emocije. Svaka svijeća je ručni rad kojoj je poklonjena velika pažnja. Natalio svijećama možete sebi i onima koji vam znače pružiti bezvremensko putovanje kroz mirisnu rapsodiju hrvatskih otoka.

Za očekivati je da se Natalio neće zaustaviti samo po hrvatskom primorju i otocima. Pozivamo ga da zakorači samo mrvicu u Liku. U suradnji s djelatnicama Parka prirode Velebit predlažemo da "skine" velebitskih mirisa. Recimo sa Štirovače u Sjevernom Velebitu gdje je od svih biljnih vrsta najprisutnija smreka koje inače ima na cijelom Velebitu, a bome i niže u Lici. Bilo bi zanimljivo kad bi se napravila svijeća s blagim mirisom smreke. Također, miris košenog sijena bi bio zanimljiv, a nekada je biila kolonska za brijanje Pokošeno sijeno. . Ali to nije potrebno vezati uz neki konkretni lokalitet, nego općenitije. U Podgorju kako mi zovemo podvelebitski jadranski dio karakterističan je vrijesak sa svojim snažnim mirisom, pa slijedi kadulja, ružmarin… ima toga jošte. U svijeću bi se moglo dodati i malo ličkog pčelinjeg voska koji ima specifičan miris kad gori kao svijeća, kao milkerica. (Ln)


Lokalno tržište rada

SVE VIŠE NEZAPOSLENIH

Na listi je 1647 radnika bez posla.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. siječnja 2022. u 8 i 20 sati

GOSPIĆ - Krajem prosinca u Područnom uredu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na listi je bilo 1647 nezaposlenih radnika. Bilo je to mjesečno povećanje za 99 radnika koji su ostali bez posla, a godišnje čak za 419 radnika. Od tiz nezaposlenih samo njih 388 koristi novčanu naknadu i njima je u prosincu isplaćeno preko 1,2 milijuna kuna ili u prosjeku oko 2800 kuna. Prošlog mjeseca poslodavci su tražili 11 odgajatelja djece po osam konobara i čistačica, šest kuhara, pet učitelja… (Ln)

ČETVRTINA NEZAPOSLENIH VIŠE NEGO LANI

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. prosinca 2021. u 8 sati

GOSPIĆ - Prema informaciji Područnog ureda Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje na kraju prošlog mjeseca na listi nezaposlenih bilo je 1548 radnika. Bilo je to mjesečno povećanje za 90 radnika, a godišnje 504 radnika ili gotovo za četvrtinu.

BIOEKONOMIJA

PAMETNO KORIŠTENJE PRIRODE

Stroj za lasersko graviranje i rezanje - Atomic Laser
Stroj za lasersko graviranje i rezanje - Atomic Laser
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. prosinca 2021. u 7 sati

ZAGREB - Očuvanje prirodnog potencijala, zaštita okoliša i očuvanje dostupnosti prirodnog potencijala cjelokupnom stanovništvu, nezaobilazna je pretpostavka održivog razvoja. Bioekonomija temeljena na znanju treba odgovoriti na društvene izazove i podržati održivi rast gospodarstva.

Centar kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj je osnovan s ciljem jačanja inovacijskog potencijala gospodarstva Vukovarsko-srijemske županije. Vizija je promicati i poticati bioekonomiju kroz pametno i održivo korištenje prirodnih potencijala. U okviru projekta GreenCBC opremljen je Zeleni laboratorij u Vinkovcima i namijenjen je malim i srednjim poduzetnicima, nezaposlenima, start-upovima, učenicima, studentima, profesorima, znanstvenicima, istraživačima i inovatorima. Omogućit će svojim korisnicima korištenje zelenih tehnologija za stvaranje novih proizvoda visoke dodane vrijednosti uz održivo korištenje sirovine te pametno i održivo korištenje prirodnih potencijala. Korisnici centra moći će se poslužiti lakirnicom, UV Led printerom širokog formata te strojem za graviranje i rezanje prirodnih materijala poput drva prilikom razvoja vlastitih proizvoda. (Ln)

Više na poveznici
greencbc.eu

Posjet Razvojnom centru Like i okolice

NOVE MOGUĆNOSTI ZA PODUZETNIKE

Očekuje se da će do kraja godine prostor Centra biti u cijelosti zauzet.

Jutros je veći dio parkirališta bio zeuzet ispred Ratvojnog centra
Jutros je veći dio parkirališta bio zeuzet ispred Ratvojnog centra
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. prosinca 2021. u 16.30 sati

Priredio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Nekoliko godina trajali su radovi na preuređenju vojnog skladišta u Pazariškoj ulici u Razvojni centar Ličko-senjske županije. Uz Županiju u početku je u posao bio uključen i Grad Gospić koji je jednostavno nestao u političkim previranjima i Centar je iščekivao nakon dva županijska svečana otvaranja, a na jednom je dio i hrvatski premijer, da počne s radom.

Nakon javnog natječaja za prvog ravnatelja Centra izabran je Mile Milković i u prošli ponedjeljak u jednoj sali Centra bila je prigodna parada u nazočnosti političara, potpisivanja prvih sedam ugovora i predaja ključeva unajmljenih kancelarija u kojima treba samo obrisati prašinu.

Prvi ugovor u ponedjeljak potpisao je Gospićanin Mislav Kolak, koji već dvije godine ima obrtničku turističku agenciju Laudon travel koji je unajmio prostor od 19 četvornih metara.

- Dobro je što ćemo u Centru imati sale za sastanke, a od Centra i Županije očekujem benefite kako bi nam omogućili lakše poslovanje i razvoj. Očekujem da će lokalne vlasti poticati potencijalne ulagače u turistički sektor kojemu fali kompletna infrastruktura. Posebice mislim na specijalizirane restorane s ličkom kuhinjom u atraktivnim lokacijama poput rodne kuće Nikole Tesle u Smiljanu. Tamo bi u susjedstvu trebala biti velika i dobra ponuda ličke autohtone hrane, a dabome i smještaj da ljudi provedu koji dan u njegovom rodnom selu.- izjavio je danas za Ličke novine Mislav Kolak.

I danas je Mile Milković, ravnatelj Centra imao posla s novim korisnicima, a potpisan je i jedan novi ugovor. On se nada da će do kraja godine biti popunjena i preostala tri ureda i da će se od Nove godine startati s ful pogonom. Osim toga, danas je završen natječaj za tehnologa prehrambene proizvodnje.

- Tehnolog će voditi tri poluindtstrijska postrojenja koja su u prizemlju objekta. Tu je postrojenje punionice meda s uređajem za kremasti med, med koji se nakon punjenja neće kristalizirati. Drugi je pogon za proizvodnju pekmeza, odnosno želiniziranih proizvoda, te na kraju sušara voća i četiri ćelije hladnjače. Tehnolog će voditi kompletan proces od sekundarnih proizvoda do deklariranog proizvoda u ambalaži. - kaže Milković.

Do posljednjeg dana ove godine poduzetnici koji će raditi u Centru mogu ostvariti različite potpore temeljem javnog natječaja Ličko senjske županije za subvencioniranje troškova poslovnog prostora i opreme u Centru. Ta potpora se može ostvarivati za prve tri godine rada u Centru i može iznositi od 100 posto troškova u prvoj godini za početnike do 40 posto subvencije u trećoj godini za one koji posluju više godina.

Ključeve ureda u Centru dobili su Daria Došen za geodetsku tvrtku Geoplan, Milan Vukelić, povratnik iz Njemačke za građevinski obrt Lika bau, Ljiljana Serdak-Benčić za računovodstvenu tvrtku Libro Lika, Zaklada Rewilding Velebit koja je kupila staru tvrtku Lagosta u Brušanima, Dragica Jerkov za eko proizvodnju peleta od vune u tvrtki Fema koja djeluje u Perušiću i danas je ugovor potpisao Zvonimir Šimunić za tvrtku PS savjetovanje.

Pozvani smo na rakiju u Mušaluk

OBRT PYRUS OSVAJA ZLATO NA SVE STRANE

Najdraža je nagrada - proglašenje za najbolju hrvatsku kruškovaču.

Pave ml. ponosan je suvremenim kotlom u svojoj pecari/Snimio Marko Čuljat
Pave ml. ponosan je suvremenim kotlom u svojoj pecari/Snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. studenoga 2021. u 12 sati

Priredio Marko ČULJAT

MUŠALUK - Nema Ličanina koji nije čuo za ovo selo koje je osnovao znameniti brinjski pop Marko Mesić nakon protjerivanja osmanlija iz Like, i koje je u prošlosti dalo toliko velikih ljudi da ih je teško i nabrojiti.

Danas, u doba svekolikih problema u bližoj i široj okolici, Mušalučani idu dalje. S podrškom države ili bez nje prave se stočne farme, obrađuju se njive, krči se drača i šuma kako bi se napravio pašnjak, voćnjak ili oranica. Holjevci su poslije rata osnovali farmu muznih krava kakve nema u Lici, a mnogi svoje proizvode prodaju na kućnom pragu.

Nedavno smo objavili poziv Gospodarskog lista za 3. Međunarodno ocjenjivanje rakija i likera i (zlo)namjerno provocirali na kraju teksta kako, unatoč velikoj proizvodnji rakija u Lici, na natjecanju nitko neće sudjelovati iz Like.

Sve do jučer nismo ni znali da je ta provokacija uspjela i da će uskoro donijeti novo zlato u Mušaluk, u Liku. Uspjeh je to mladog vlasnika Obrta Pyrus Pave Pavelića, ml. Koji je registriran prije dvije godine. Nakon našeg članka brzo je spakovana i poslana put Zagreba jedna boca prošlogodišnje Jesenke - rakije od ličke jesenske kruške koju su nekad zvali tepka i potpuno je zaboravljena u cijeloj Lici. Više pogledajte na poveznici gospodarski.hr/casopis/izdanja-2021/broj-21-od-15-11-2021/rezultati-ocjenjivanja-rakija-likera-i-ginova-nikad-veca-kvaliteta-uzoraka

Iz pregledavanja tablica vidljivo je da je još na ocjenjivanju bilo uspješnih rakija iz Like.

Jučer smo brzo krenuli na degustaciju Pevelićeve rakije. Nakon stizanja u Mušaluk krenuli smo lijevo Progonom do broja 32 s desne strane. Tu se u jednoj od nekoliko kuća polagano, sukladno mogućnostima, uređuje moderna pecara, odnosno destilerija koja je jedna od četiri u cijeloj Lici. U pogonu je bio neobičan veseli stroj, kako Ličani nazivaju kotao za pečenje rakije.

Bio sam spreman i voljan prije ručka probati nešto nagrađenog, ali sam ponuđen jučer pečenom kruškovačom što sam bez trileme prihvatio. To mi je bilo izazovno. Mlada rakijica, ohlađena od proizvodnje i malo odmorena, pa još od kruške koju sam kao klinac jeo skupljajući ih u travi kod babe Kate Markove u Ričicama. I baba je pekla rakiju, i morala je prepicati s tuđim kotlom. Nisam ju pio jer sam bio premalen pa ne mogu ništa o njoj divanit. Ali, ova Pavelićeva je ekstra klasa. Pili smo iz malih čašica. Miris kruške odmah se osjetio, a buke i šmek te osjećaji u ustima i grlu - poseban su doživljaj i ne znam to opisati jer nisam somelijer, ali mogu posvjedočiti da me danas glava ne boli i evo ovo pišem i uživam jer sam donio kući jednu bocu. Dobro mi dođe za cirkulaciju…

Rakijao sam s dvojicom Pava - starijim i mlađim, pa bili smo godinama susjedi na Čardaku. Mama je povremeno dolazila kontrolirati jesmo li veseli. To nije dolazilo u obzir, ipak treba raditi. Uz pomoć Pavelića saznajemo kako se priprema dobra rakija od - dunje koja je ukomljena. U njihovoj pecari dosta je kaca samljevene dunje koja će za koji dan u kotao. Oni ne dozvoljavaju da se na komu napravi kolač, što je običaj u Lici. Kom svakog dana po nekoliko puta ručno miješaju grabljicama kako bi bio obogaćen kisom da se ne bi ukiselio. To je čini mi se jedan od najgorih poslova u proizvodnji ako se zanemari pranje i čišćenje dunja koje su inače tvrde, ali i novost u preradi voća.

U destileriji je najsuvremeniji kotao za pečenje rakije ugledne vojvođanske marke Mandarić od 250 litara. Kazandžijski obrt danas vodi praunuk utemeljitelja. Kotao je nabavljen uz potporu Grada Gospića. Proces pečenja, odnosno destilacije i kuhanja, je usavršen. Teslin elektromotor pokreće miješalicu koma u kotlu, a alkoholne pare kruškovog koma iz kotla odlaze u prvi hladnjak pa zatim u separator gdje se odvaja metil alkohol i vrši prepicanje, tako da je kruškovača gotova u samo jednom pečenju. Prije su pekli tri kotla kruškovače i rakiju prepicali u četvrtom kotlu.

Pyrus je za poslovanje iskoristio poticaj Zavoda za samozapošljavanje, a bilo je nešto i od Županijske razvojne agencije Lira. Baza je vlastiti voćnjak u Mušaluku u kome je oko 200 raznih voćaka. Uvijek se polagano proširuje domaćim, autohtonim sadnicama iz OPG-a Majetić iz Gospića.

Pavelići godišnje proizvedu oko 800 litara vatrene vode, kako bi rekli Indijanci, i dobar dio čuva se i zori u posebnim uvjetima u podrumu gdje su samo za njih izrađene hrastove bačve. Osim toga, za zriobu rakija nabavili su bačve od inoxa. Pavelići naglašavaju da im nije cilj velika, nego kvalitetna i prepoznatljiva proizvodnja. U njihovoj kolekciji u drugoj kući u dvorištu najdraža je nagrada koju su dobili još 2008. na Đakovačkim vezovima kada je njihova kruškova rakija proglašena najboljom u Hrvatskoj. Čak nisu ni znali da je uzorak njihove rakije završio u Đakovu, što je nakon kušanja uradio jedan iz ocjenjivačke komisije u Osijeku. Dobri su i u likerima. Medenu rakiju prave s tinkturom od cvijeta bazge i bagrema. Dio voća potrebnog za preradu otkupljuju od susjeda i od sakupljača, a med od susjeda.

U pravilu vrše prodaju na pragu doma svoga. Dio proizvodnje plasiraju u kafićima u Istri i Lici, ali i u Zagrebu. Pyrus ima i svoju mrežnu stranicu www.pavelic.hr , a informacije možete dobiti na telefon +38598 134 30 73 ili na mail destilerija.pavelic@gmail.com .

Ovih dana dobili su i jednu narudžbu iz Amerike. Obitelj Biljan htjela bi za Božić u kući imati bocu rakije iz Mušaluka gdje su im korijeni, ali nažalost male su šanse da boca krene preko bare jer to Ameri ne dozvoljavaju. Eto im njijove demokracije.

Pogledajte i poslušajte i Prvi lički vlog o zlatnim rakijama Pavelića:

youtu.be/GS8vGwZG3As

Novi susret landroveraša u Lici

UPOZNAVANJE LJEPOTA LIKE

U prosincu tižu balkanski landroveraši.

Roveraši na jednoj ličkoj prtenoj cesrti
Roveraši na jednoj ličkoj prtenoj cesrti
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. studenoga 2021. u 22.15 sati

ZAGREB - U pripremi je još jedan događaj ljubitelja Land Rover automobila na području Like i okolice nakon prošloljetnog susreta u Otočcu. Bit će to avanturističko druženje starim planinskim cestama u organizaciji Land Rover Balkan team fejsbuk grupa.

Naime, Prvi zimski velebitski Raid odvijat će se od petka 17. prosinca do nedjelje 19. prosinca. Sudionici će posjetiti dva nacionalna parka, Sjeverni Velebit i Paklenicu, izvore i mlinice na rijeci Gackoj, posjetiti će i dva muzeja, obići vojne katakombe, pogledati lokacije na kojima se snimala serija njemačkih filmova o Winnetou, voziti se po remek dijelu graditeljske baštine - Majstorskoj cesti iz 1832. godine, uživati u domaćoj hrani autentične Like u 100 godina staroj gostionici Godača i autentičnim podvelebitskim kamenim kućama s otvorenim kaminom.

Odvozit će se 300 kilometara kroz divlju i netaknutu prirodu, a bit će i nešto noćne vožnje. Pratit će se vrijeme i ukoliko bi zapadao visoki snijeg mijenja se ruta prohodnim cestama.

Poanta svega je promocija manje poznatih turističkih lokacija, druženje, vožnja i upoznavanje i povezivanje vlasnika i ljubitelja Land Rover vozila. Nema sumnje da su ovo tek počeci i da ce budućnost donijeti još puno sličnih putovanja širom Balkana, ali i onih na druge kontinente.

17. prosinca, petak, od 12 sati okupljanje sudionika u selu Sinac (8 km od Otočca) u 101 godini staroj gostionici "Godača" s obilaskom obližnjih vrela Gacke, Tonkovićevog i Majerovog vrila i obnovljenih mlinica i stupe za biljce.

18. prosinca, subota, 200 km - 9 sati iz Sinca se kreće prema sjeverno velebitskom selu Krasno Polje koje je na 800 m n.v. i posjet Kući Velebita,

u 11 sati je obilazak NP Sjeverni Velebit vožnjom do Štirovače i planinarskog doma s najhladnijom meteorološkom postajom u Hrvatskoj vožnja asfaltiranim putem dugim 34 km,

u 13 je dolazak u Srednji Velebit - Off road, prolazak kroz tunek u stijeni Kukaline iznad Ravnog Dabra, vožnja bezbrojnih serpentinama i nakon pogleda na Podvelebitsko primorje i susjedni otok Pag stiže se nakon 40 kilometara u Baške Oštarije na 926 m n.v.

u 15 sati nastavlja se u pravcu Gospića i Svetog roka starim državnim cestama - 60 km,

- 16:30 sati stiže se velikim usponom bijelom cestom na Južni Velebit i Majstorsku cestu kojom se preko prijevoja (H)alan stiže do Tulovih greda i lokacija gdje je sniman Winnetou, s veličanstveni pogledi na more i Paklenicu - 40 km

u 18:30 - 19sati je dolazak u Hotel Rajna u Paklenici kod člana grupe Marina Marasovića

19. prosinca, nedjelja
u 10 sati ulazi se u NP Paklenicu za 3 eura, obilazak vojnog Podzemnog grada i bunkera koji su građeni od 1950.do 1953 ili caffe uz more

u 12 sati se iz Paklenice kreće Jadranskom magistralom u Karlobag i ponovo Baške Oštarije - 66 km gdje je u 14 sati ručak u Hostelu i kreće se u Željavu u obilazak podzemnog aerodroma u Plješevici koji je, iako ruševina eto atrakcija, nakon čega je ručak na Plitvicama.

MAJSTORSKA CESTA
U Likapediji pronalazimo natuknicu o ovoj atraktivnoj cesti:
- Još u srednjem vijeku postojala je cesta koja je od Svetog Roka kod Lovinca vodila preko Velebita u Obrovac i dalje u Zadar. Ta se cesta zvala "Cesta crne kraljice", možda zato što je građena u vrijeme Barbare Celjske ("Crne kraljice"), žene Sigismunda. Krajiška uprava 1827. povjerila je kapetanu Knežiću da izgradi preko Velebita novu cestu. S velikom je vještinom Knežić pet godina gradio tu dvije milje (tj. 15 km) dugu cestu od Svetog Roka do granice dalmatinske. Graničari su morali "robotati", tj. lomiti kamen i zidati cestu koja se serpentinama vijala preko Malog Alana. Gradnja je dovršena i svečano otvaranje je bilo 1832.

Cesta je duga 38,7 km, nazvana je Majstorskom cestom. Kako bi se skratio put do Dalmacije, 1819. godine odlučeno je da se izgradi transvelebitska prometnica na relaciji Sv. Rok - Mali Alan - Obrovac. Od godine 1825. do 1827. gradila se 24 km duga dionica od Obrovca preko Podpraga, Praga i Kraljičinih vrata do Malog Alana, gdje je završavala tadašnja dalmatinska granica. Nakon toga je počela izgradnja 17 km duge ličke dionice od Malog Alana do Sv. Roka, gdje se kod tzv. Stare pošte spajala sa trasom Dalmatinske ceste.Gradnja te 41 km duge prometnice potpuno je završena 1832. godine kada je svečano puštena u promet pod nazivom Majstorska cesta. Naime, način na koji je Knežić proveo trasu po strmoj velebitskoj padini s brojnim serpentinama između klisura i kukova u to je vrijeme predstavljao veliki napredak u cestogradnji.

Maksimalni nagib ceste iznosio je do 5,5 % što je u skladu i sa suvremenim propisima za gradnju prometnica. Po toj novoj velebitskoj transverzali, osim trgovačkog, od početka se odvijao i poštanski promet između Beča i Zadra.

Ministarstvo kulture je u prosincu 2007.godine donijelo Rješenje kojim se utvrđuje da povijesna cesta Sv. Rok -Mali Alan-Obrovac (Majstorska cesta) ima svojstvo kulturnog dobra vezano uz Zakon o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara.

Specijalizirana motociklistička stranica Motorcycle Diaries (http://www.imdb.com/title/tt0318462/) početkom 2017. dala je preporuku svojim čitateljima u kojoj navodi deset najboljih avanturističkih cesta u Europi. U uglednom društvu našla se i 41 km duga Majstorska cesta preko velebitskog prijelaza Mali Alan. Motorcycle Diaries velebitsku Majstorsku cestu stavlja uz bok recimo avanturističkim cestama kao što su francuske Combe Laval, Col Du Parpaillon i Col De L'Aubisque, glavnoj cesti preko Etne na Siciliji, španjolskom Bardenasu, grčkoj Route 38 koja povezuje Lamiu i Agrino, norveškoj Grotli Rv258.

Županijske uprave za ceste iz Gospića i Zadra izradile su projektnu dokumentaciju za modernizaciju ove ceste i nadležnom ministarstvu uputile zahtjev 2019. za njenu prekategorizaciju iz županijske u državnu cestu kako bi se osigurala potreba sredstva. (Ln)

Sada je vrijeme za

SADNJU NOVIH VOĆAKA

Još koji dan, dok ne okrenu jake smrzavice i tlo zaleđivati, pravi je trenutak za sadnju voćaka.

U isčekivanju kupaca za pripremljene sadnice/Snimio MArko Čuljat
U isčekivanju kupaca za pripremljene sadnice/Snimio MArko Čuljat
www.licke-novine.hr
21. studenoga 2021. u 22.30 sati

GOSPIĆ - Ovih dana česti su posjetitelji OPG-a Marice i Darka Majetića, kod Alarovog brda, gdje imaju, jedini u Lici, rasadnik voćaka. Nisu to bilo kakve sadnice vengo autohtone ličke sorte i vrste koje su proteklih godine putovale i autobusima u razne dijelove Hrvatske.

Proteklih dana malo nase je u snimanju omelo loše vrijeme. Ne može se raditi po blatu, a saadnica mora imati i nešto busa kako bi sadnja bila što bolja. Sad je pravo vrijeme. Naime, vegetacije je prestale i biljke miruju. Tko misli popuniti voćnjak ili podići novi sada je baš trenutak, jer kad okrenu smrzavice nema ništa ni od kopanja ni od sadnje u smrznuto tlo - to bi bila propast za posao. Biljka će se do proljeća prilagoditi novoj sredini i uspjeh sadnje je gotovo zagarantiran.

Darko godinama u svoj rasadnik donosi divlje sadnice raznih voćaka koje pronalazi u šumi i kasnije ih kalemi reznicama starih ličkih sorta koje skuplja u okolici Gospića i po Kosinju. Saznajemo da ima čak 20 sorta jabuka, krušaka osam vrsta, zatim tri vrste višanja, pa sadnice dunje, ribizla, kupine, maline i drugog bobičastog voća. Cijena sadnica je od 20 kuna pa dalje ovisno o veličini, a ima ih i po tri metra visokih. Nekim kupcima pomaže i u sadnji, ali i održavanju i obrezivanju te formiranju krošnje jer tome nije svatko vičan.
Informacije se mogu dobiti i na telefon 098/ 966 24 93. (Mač)

U susret Božiću

NOVA IDEJA ZA ŽITO

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. STUDENOGA 2021. U 8.30 SATI

GOSPIĆ - Prošli petak na placi na štandu OPG-a Jovančević iz Galovca kraj Zadra zatekli smo dobru ponudu zelenjave. I cijene su bile pristojne: raštika po 10 kuna veliki mac, škanjola 16 kuna, a karfiol i špinat po 18 kuna.

Na štandu je bio veliki izbor razno oblikovanog i ukrašenog božićnog žita.
- Ima dosta ideja. Žito i piljevinu stavim u dio najlonske ženske čarape i ukrasim ornamentima. Na svetu Luciju paketić žita treba okrenuti naopako i preko noći ostaviti da se natapa u vodi. Ujutro žito treba vratiti u prvobitni položaj i do Božića bit će veliko žito. - kaže mlada prodavačica Tina, dodajući se žito prodaje po 20 kuna i da joj je najteže po selu naći najlonke. (Mač)

Sjemenske pripreme

ŽELE IMATI VLASTITO SIME

Majetići svako malo obogaćuju sadržaj svojih vrtova u Gospiću i Kosinju.

Darko sa svojim čili papričicama penisom u petnjaku/Snimio Marko Čuljat
Darko sa svojim čili papričicama penisom u petnjaku/Snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. studenoga 2021. u 23 sata

GOSPIĆ - Iako je poljoprivredna sezona u Lici već odavno završila to nije slučaj u OPG-u Darka i Marice Majetić. Dok drugi proizvođači hrane i ličkih specijaliteta, čekaju ladnije dane da privodu kraju spremanje posika, oni intenzivno rade na sjemenskoj proizvodnji.

Litnju kujinju pritvorili su u ugodan kutak s malo vatre gdje uzgajaju nikolke stabljike posebite čili papričice. Prve dvi sadnice su kupili na gospićkoj plani prije tri godine, i ovih dana brižno čuvaju dvije stabljike koje su naresle u petnjacima, a na njima su posebne vrste ljutih papričića - vrućeg penisa. Da dobro ste pročitali, nije nikakva sprdnja ni bezvezarija. Majetići planiraju da će nakon ove, veoma loše godine, za uzgoj paprike u Lici, iduća biti puno bolja te da će i ove paprike dodati u svoj ajvar iduće jeseni.

Nešto zrelih papričica se suši na štriku na zidu iz kojih će se sačuvati sjemenke za proljetnu sjetvu. U kuvariji je i veća količina špica bundeva, onih jestivih koje se mogu kuvati ili peći, a u ednoj mrežastoj vriću za kumpire je i vlastito sime kikirikija koje će biti zasađeno idućeg prolića, il u Gospiću il u Kosinju, mislim Donjem koji neće zavatit vodotopina ka une bidnike u Gornjem. (MaČ)

Petak sajmeni je dan u Gospiću

SUSRET KOSINJANA

Kosinjani kod Sokolićeva štanda/Snimio Marko Čuljat
Kosinjani kod Sokolićeva štanda/Snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. studenoga 2021. u 00.10 sati

GOSPIĆ - Na jučerašnji tradicionalni sajmeni dan bila je već uobičajena gužva. Dolaze kupci a i prodavači, sa svih strana. Petkom se nađu tamo i dokonjaci koji ubijaju vrime obilazeći štandove i ljudikaju s placarima. Danas smo na kraju srednjeg reda štandova sreli grupu Kosinjana koji su svratili do svog zemljaka Petra Sokolića, koji u Gospiću ima svoj OPG, i godinama je već redovit na placi. Nudi gra', luk, a bome i razne salate i domaći šljivovi pekmez. Tko ne stigne kupiti petkom može doći i do njegove kuće koja je na kraju Ulice popa Marka Mesića broj 28, onde kod malog rotorića, ne morete fulat.

Poziv na 3. Međunarodno ocjenjivanje rakija

OČEKUJU SE I LIČKI PROIZVOĐAČI

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
31. listopada 2021. u 21.45 sati

ZAGREB - Gospodarski list u suradnji s Agronomskim i Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom u Zagrebu organizira 3. Međunarodno ocjenjivanje rakija i likera. Idealna je ovo prigoda da se dodatno popularizira i promovira kultura rakije, istaknu najbolji proizvođači koji će biti nagrađeni za uspjeh i kvalitetu rakija, likera i ginova.

Prošle godine, unatoč specifičnoj epidemiološkoj situaciji, ocijenjeno je više od stotinu rakija, likera i ginova pristiglih iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Crne gore. Čak deset velikih zlata i osam zlata dokaz su kvalitetne proizvodnje rakija, likera i ginova.

Kako su u javnosti cijenjene ličke rakije organizator očekuje i bar koju prijavu iz Like gdje je još uvijek slaba proizvodnja kvalitetnih rakija. Za sudjelovanje je potrebno ispuniti Prijavu i dostaviti dvije boce pića što se računa za jedan uzorak. Uzorke je potrebno dostaviti do 5. studenoga na adresu Gospodarskog lista, Ulica Majstora Radonje 12, Srednjaci, 10000 Zagreb, 5. kat.

Detalje cijelog natjecanja pogledajte na poveznici:
gospodarski.hr/rubrike/vocarstvo-rubrike/prijavite-se-na-3-medunarodno-ocjenjivanje-rakija-i-likera-u-zagrebu

Čitatelji suradnici snimaju

POMOR RIBE U RIBNIKU

Mlinica je ostala na suhom.

Suha Lika u Ribniku/Snimio Vladimir Šulentić
Suha Lika u Ribniku/Snimio Vladimir Šulentić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. listopada 2021. u 19.40 sati

Snimio: Vladimir ŠULENTIĆ
Obrada: Marko ČULJAT


RIBNIK - Dok neki političari i planeri i dalje maštaju o turizmu i ribarstvu na ličkim rijekama i jezerima gruba stvarnost ih vraća u realnost. Prije gradnje jezera u Štikati električari su gračačke čelnike pokušavali uvjeriti i zamajavati tobožnjim blagodatima od turizma i ribarstva na štikadskom jezeru i Ričici, ali se čelnici nisu dali i natjerali su ih da ne potapaju pola općine sve do Svetog Roka, pa je napravljeno mnogo manje jezero na kome u proteklih pedesetak godina nije bio nijedan turista osim potomaka nekadašnjih vlasnika štikadskih i gračačkih bara. Električari su bili primorani da izgrade centralu u Obrovcu na skroz drugi tehnološki način, a Industrogradnja je čak patentirala novi način kopanja okomite jame u zemlji za strojarnicu…

Zbog nesmotrenosti ribara od nekih dvadesetih godina prošlog stoljeća, pa do dana današnjeg, u salmanoidne vode na ličkom području ubačene su stranjske vrste riba koje su izazvale pokolj autohtonih vrsta kao što su domaća pastrva, pior pa i rak. Svojevremeno su ihtiolozi u stručnom časopisu napisali da gospićkim ribarima koji su ubacili soma u vode rijeke Like treba obući luđačku košulji. Uglavnom nakon uništavanja autohtonih vrsta ribari danas nemaju više što loviti.

Kad se tome dodaju svekolika bjelosvjetska zbivanja s uništavanjem jedine nam Zemlje i klimatske promjene eto tragedije. Danas smo dobili nekoliko slika jednog našeg čitatelja koje je snimio u suhom koritu rijeke Like kod ribničkog mosta i mlinice. Koristio je suho ka' barut što ni najstariji Ribničani ne pamte. U taj komad Ribnika gdje Lika pravi poluotok rado je dolazio i neki Rimljanin koji je nište ispod mlinice imao svoju ljetnikovac gdje je dolazio na uživanje u prirodnim ljepotama Japodije koju ni Rimljani nisu uspjeli asimilirati.

Slična tragedija sa suhim koritom Like bila je 2011. kod budačkih mostova kada je su na suhom mrtvi ostali rak i školjka, Radilo se o vrsti Anodonta anatina (Linnaeus, 1758), školjkašu koji pripada porodici Unionidae (lisanke) i jedna je od najčešćih vrsta u tekućicama u Hrvatskoj.

Ihtiolozi i dalje rado dolaze na ličke vode, tako je 2006. pronađena i jedna nova vrsta - jadovski vijun o čemu možete pronaći podatke u Likapediji.

U posjeti OPG-u Majetić u Gospiću

JOŠ IMA JESENSKOG POSLA

Marica i Darko još uvijek imaju pune ruke posla.

Darko ponosno pokazuje svoje dunje
Darko ponosno pokazuje svoje dunje
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
26. listopada 2021. u 9.45 sati

GOSPIĆ - Neku večer sam svratio kod Marice i Darka Majetića u Ulici 9. gardijske brigade 36, koji imaju svoj OPG i godinama su redoviti izlagači na Jeseni u Lici. Iako je gotovo mjesec dana od Izložbe i trodnevnog posla u njih je još uvijek dosta posla.

Naime, u njihovom gospićkom vrtu i na njivama u Kosinju neke plodine tek zriju ovih prohladnih jesenskih dana. Darko je bio u dvorišnom objektu gdje je ložio oganj i pazio na vrtilicu jer je na pleji kuhao - ajvar.

- Sav materijal osim soli, i još ponečega, je iz našega vrtla. Pravimo dvije vrste ajvara blagi i ljuti ali su i dvije boje žuta i crvena.- govori Darko pokazujući nekoliko kašeta dunja koje čekaju na preradu.

Počastili su me jednom teglicom blagog ajvara nakon razgledavanja dviju stelaža u jednoj spavaćoj sobi gdje čekaju kupce koji dolaze na prav.

- Nekidan je došla jedna gospođa po novu količinu ajvara jer su kupljenu na Izložbi već potrošili govoreći da se svima u kući sviđa.- hvali se Darko. (mač)

Vikend pod Cvitušom

DOLAZE GOSTI NA DOMAĆE

Sa svih strana dolaze individualni gosti u Izletište Cvituša u Lovincu.

Podnevni gosti u Cvitušu dolaze na ručak... / snimio Marko Čuljat
Podnevni gosti u Cvitušu dolaze na ručak... / snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. listopada 2021. u 23.00 sati, dopuna 25. listopada u 00.50 sati

Priredija i snimija: Marko ČULJAT

LOVINAC - Konačno nešto povoljno ne na vidiku vengo konkretno. U ova doba zlokobne korone sa svi' strana dolaze individualni gosti, bolje rečeno obitelji, kako bi odmorili dušu u božjem miru, kako bi uživali na svižem ždraku ali i nešto slasno poili u Izletištu Cvituša.

Od uobičajenog ležernog razgovora s vlasnikom Izletišta, dobro poznatog Hrvoja Račića, koji je nikoliko godina ima' u Gospiću Foto-studio "Color 900". Un vam je ljudi, moji i žene naše, rođeni Lovinčanin, sin unoga Brace što je bija direktur lovinačke škole i s kojime sam liti iljadu devecto devedeset i prve za pobune Srba u tome dilu Like, održava mobitel-vezu i javlja se na Rvacku katedralu duva, odnosno HTV, a bome i za Večernjak, jer je u proliće te godine nakon privrata prista izlazit Lički visnik koji je naslidija Ličke novine,a štamparija, di su vladali Srbi, nije dala njegovo staro ime. Znate uvik pametniji popušća. Eto ti ga vraže, zastranja ja jopet u tu prokletu pulitiku koja mi se već odavna popela na ednu stvar, al' ne smidem reć' koju jerbo to nije za svekoliko pučanstvo.

Kad sam najzad stiga snimajuć usput ofarbane pejzaže proveza sam se pored nesvakidašnjeg uredno pokošenogs parka s pet skulpture suvremenih 'rvatskih kipara koje su nastale na likovnoj koloniji, a ima mista za još koju. Kad sam uša Hrvoju je taman zera prije mene bija doša niki poznanik koji je svrnija u prolazu, a ja sam zera njuška po ugodno uređenom restoranu. Najprvo sam, jošte u vani primitija, nikakve lipe žarulje u cvitnjacima, a iste take su bez ikakvi' sinila i u restoranu. Zatim sam primitija nikolke umitničke slike i med njima mam dva portreta ni manje ni više neg Nikole Tesle. Pa tu mu je i misto mislim se ja. Ćaća mu je iz Raduča koji je koji kilometar zapadno od Cvituše, a majka iz Tomingaja koji je istočno dvacetak kilometara i s une strane Resnika. Ni rasklimane sane nisu bačena u oganj već služe ka' polica za knjige...

Kako j' bilo vruće naručija sam ednu Ličanku, odanija zera i upustija se u novo istraživanje lokala u koji sam doša po prvi puta. Ubrzo je i gazda doša i počeli smo razgovor koji smo često prikidali jer tribalo se pozdravljat s gostima koji odlaze, trebalo je neke poznate stare goste dočekat, a i osoblje je pitalo za savit oko priprema ila i slične bakanalije. Jadnik, bilo mi ga i ža, nikako da zera predane od jurnjave.

E, da krenem iz početka. Izletište Cvituša radi već četre godine priko cile godine, a sezona mu je tekar kad zakrka snig il' kad' ima barem desetak minusa brez bure. Radi se od 10 do 23 sata, svakim danom osim za sezone, a una počinje oko Božića, i ne radi se ponediljkom. Priko lita rade četiri stalno zaposlena radnika, a priko sezone, odnosno zime. jošte ništo sezonaca. Dobar glas daleko se čuje. Već se priča o gastronomskoj ponudi u Cvituši i ličkim novo-starim specijalitetima.

Pred kraj razgovora uz Ličanku iz Pazarišta, aman taman, mi je pasira gra' s narezanom kobasicom i komadićima slanine. Pade mi napamet naš specijalitet koji ima mam dva naziva: edan je šišmarš, a drugi grazelje il' po primorski i istarski - jota. To vam je vaki gra samo s još s kiselim zeljem što je često ilo zimi. I drugi su u restorani ručavali razna ila, a na terasi je bilo malo gostiju.

- Za glavno jelo pripremamo lički gulaš - juhu od svinjetine i vrganja, ličku juneću šniclu s umakom od češnjaka i rezance s vrganjima… Osim toga svakog dana sprema se i još jedno jelo po zboru šefa kuhinje, a to može biti sarma ili pileći gulaš, ćufte ili kalja.- divani ka navijen gazda Račić, dodajući da se od jela s roštilja najviše traže čevapčići po cvituški u tijestu sa sirom i kapulom i zapečeni u krušnoj peći.

U toj istoj peći pripremaju se i pice, što baš i nije ličko ilo po nazivu, a ima i' desetak vela. Međutim, ta je kvaka rišena domaćim sadržajem: najtraženija je cvituška pica koja j' već dobila ime u susidnoj Dalmaciji - lička pica, koja se sprema s bilim umakom od vrhnja, kumpira, kapule, sira i sa slaninom. Ne triba ni divanit da j' to sve domaće. Traži se i specijalitet od dimljene pastrve iz Gacke.

Tik Izletišta sanjkaška je staza za koju je osigurano stotinjak sana, zipline, ljudski stolni nogomet i rent-a bike, a nedaleko sanjkališta kočoperi se kupljeni novi top za snig.

Prije puta oša sam u aborat, kad i tamo edna inspirirajuća umitnina. Ljudi moji, jošte nikad nisam bija u abortu di je slika, osim kad sam bija mulac mladići su rajsknedlima lipili lipotice do drvenim stranama aborta.

Kad sam izaša na terasu pošavši kući, spazim Hrvoja s gostima i, iako je nekulturno, malčice se zagledam i pripoznah kolegicu iz Večernjaka Vesnu Širanović koja je ka i ja iz susidni' Ričica. Mame su na bile vrsnice, ali nažalost više nisu s nama. Konačno sam upopzna i njenog gazdu, a kad sam se okrenija da se pozdravim s jošte ednom damom kad uno Josipa moja rođakinja iz Ličkog Cerja. Kako je mali svit.

POGLEDAJTE I PRVI LIČKI VLOG IZ LOVINCA

youtu.be/RUsCqKgLDys

Usputnica s place

NESTADE MLIKOMLAT

Gazda je odnija i kućicu mlikomlata
Gazda je odnija i kućicu mlikomlata
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. listopada 2021. u 19.30 sati

Pribiližija: Marko Čuljat

GOSPIĆ - Prije kratkog vremena lička je metropola ostala bez jedinog mljekomata, odnosno mlikomlata - automata za prodaju domaće varenike. Jednom Mušalučaninu nije se isplatilo ići u bitku s državom i nabavljati još i automat za ispostavljanje računa od nekoliko kuna za litricu mlika koje kupac jošte mora zavarit na šparketu il na drva il na struju, a nedaj bože na plin. Va državica je nemilostiva i prima seljaku propala bi da i za vareniku ne ubire umisto da ji stimulira. Na vake poljodjelce zaboraviše i gospoda u gradu i županiji, ka' da bi im kruna spala s glave da su mu dali potporu za državni lovomlat prireza i doreza na vareniku.

Poziv proizvođačima rakija

TREĆE MEĐUNARODNO NATJECANJE

Natjecanje organizira redakcija Gospodarskog lista iz Zagreba.

Pečenje rakije u Gospiću nije prestajalo ni tijekom Domovinskog rata/Foto arhiva Lika pressa Gospić
Pečenje rakije u Gospiću nije prestajalo ni tijekom Domovinskog rata/Foto arhiva Lika pressa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. listopada 2021. u 18.40 sati

ZAGREB - Nakon dva uspješno odrađena Međunarodna ocjenjivanja rakija i likera, organizirana 2019. u sklopu sajma CroAgro u Zagrebu te 2020. zasebno radi pandemije korona virusa, Gospodarski list i ove godine zajedno s Agronomskim i Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom u Zagrebu organizira 3. Međunarodno ocjenjivanje rakija i likera.

Stručna međunarodna komisija ponovno će ocjenjivati boju, bistroću, tipičnost, miris i okus rakija, likera i ginova. Ocjenjivat će se po sustavu bodovanja od 1 do 20. U svakoj kategoriji bit će proglašen najbolji šampionski uzorak. Uz medijsku promociju proizvođača rakija i likera, cilj ove manifestacije je i kroz edukativna i stručna predavanja ukazati i na relativno nisku kulturu pijenja rakija i likera te nedovoljnog poznavanja rakija kod šire populacije, ali i ugostiteljskog sektora.

Detaljnije informacije na poveznici:
gospodarski.hr/rubrike/vocarstvo-rubrike/prijavite-se-na-3-medunarodno-ocjenjivanje-rakija-i-likera-u-zagrebu/

Bilo bi interesantno kada bi se lički šampioni s Jeseni u Lici prijavili i za ovo prestižno natjecanje pa da okrune svoj trud i na svjetskom nivou. (Ln)

Turistička inicijativa

UDRUŽILI SE GOSPIĆ, KORENICA I UDBINA

Sudionici dogovaranja u Gospiću
Sudionici dogovaranja u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. listopada 2021. u 15.15 sati

GOSPIĆ - Nakon dugotrajnih priprema i uz suglasnost Ministarstva turizma RH Turistička zajednica Grada Gospića, Turistička zajednica Općine Plitvička Jezera i Općine Udbina od danas nastupaju zajedno na turističkom tržištu.

Na inicijativu Grada Gospića potpisan je Sporazum o udruživanju lokalnih turističkih zajednica i jedinice lokane samouprave s područja Like na razvijanju turističkog proizvoda - provođenje projekata "Lika je lik (lijek)" i "Odlično je - iz Like je". Rezultat je to višegodišnje zajedničke suradnje na turističkim projektima poput "Lika je Lik", "Mjesec hrvatskog turizma", "Tjedan odmora vrijedan". Ovim udruživanjem postići će se bolja promocija i brendiranje Like, kao i zadržavanje turista u destinaciji.

Općina Plitvička Jezera, Grad Gospić i Općina Udbina nalaze se u krugu pedesetak kilometara, međusobno se dodiruju i u istoj su jedinici regionalne samouprave - Ličko- senjskoj županiji, a svako mjesto ima svoje prirodne ljepote i turističke specifičnosti koje predstavlja svojim posjetiteljima.

NP Plitvička Jezera raspolaže svjetskim prirodnim biserom i velikim brojem turista koji svoj boravak u Parku mogu upotpuniti posjetom gradu Gospiću te odabrati neku od brojnih dodatnih sportskih, turističkih, adrenalinskih ili kulturnih aktivnosti. S druge strane, ovim će se udruživanjem intenzivirati promocija povijesno poznatog i značajnog područja Udbine, odnosno srednjovjekovne Krbave. Udbina sa svojim položajem, povijesnim i kulturnim značajem, vjerskim turizmom i prirodnim posebnostima, te poznatom eko proizvodnjom može itekako pridonijeti razvoju zajedničke turističke destinacije.

Sklapanjem ugovora i međusobnom suradnjom kvalitetnije će se raditi na razvoju turističkog proizvoda i promotivnim aktivnostima, te definirati turistički brend Like kao destinacije, odnosno, mikroregije kao cjeline. Marketinškim aktivnostima, upotpunit će se turistička ponuda, a sve na zadovoljstvo turista koji posjećuju ovaj kraj. (Ln)

23. Jesen u Lici

IZLOŽBA BUŠA I HLADNOKRVNJAKA

Izložba je privukla ljubitelje iz svih hrvatskih krajeva.

Prije početka izložbe - župan Petry, predsjednik Franic i voditelj Uvodić
Prije početka izložbe - župan Petry, predsjednik Franic i voditelj Uvodić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. listopada 2021. u 11.30 sati

GOSPIĆ - Na stočnom sajmištu na kraju grada prema Smiljanu danas je tematski dan posvećen poljodjelstvu. Na ovom već decenijima pustom sajmištu gdje je nekada bila i otkupna stanica za sirove kože, okupilo se mnoštvo iz svih hrvatskih krajeva.

Danas je održana 2. državna izložba krava buša, a bilo je i konja hladnokrvnjaka. Ante Franić, jedan od organizatora izložbe i predsjednik Hrvatske udruge uzgajivača buše reče nam je stiglo pedesetak grla buše i isto toliko hladnokrvnjaka. Ljubitelji konja polagano su obilazili izložena grla uživajući se u njima, ali stalno hvaleći svoja najbolja grla u svojoj štali tko zna gdje, pa čak i u - Zagrebu.

Bilo je izloženo i nešto novih poljoprivrednih strojeva Poljoprometa iz Ličkog Osika. (MaČ)

Bogata ponuda kod Bube u Zagrebačkoj ulici u Gospiću

UZ PRODAJU I ODRŽAVANJE

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. rujna 2021. u 17 sati

GOSPIĆ - Tvrtka Buba d.o.o. osnovana je 1997. kao poduzeće za trgovinu i servis kućanskih aparata. Sjedište tvrtke je u Zagrebačkoj ulici.

U prodajnom asortimanu poduzeća su veliki i mali kućanski aparati, TV i audio oprema, telefoni, mobiteli, peći na kruta goriva, dodatna oprema za mobitele poseban izbor punjača te velik izbor rezervnih dijelova za kućanske aparate.

Ovlašteni je servis za kućanske uređaje Beko i Alfa plamen peći na kruta goriva.

Mooguća dostava do kućnog praga.

Turizam u ličkoj metropoli

POVRATAK TURISTA

Teslina gimnazija na njegov rođendan prošlog ljeta/Foto arhiva Lika pressa Gospić
Teslina gimnazija na njegov rođendan prošlog ljeta/Foto arhiva Lika pressa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. rujna 2021. u 13 sati

GOSPIĆ - Prema priopćenju iz gradske uprave ove je godine do rujna ostvareno je 82 posto više turističkih dolazaka i 34 više noćenja u odnosu na prošlu godini. Naime, ostvareno je nešto više od 24 tisuće noćenja od kojih su stranci ostvarili 60 posto. Prevladavali su Nijemci sa 20 posto noćenja, a zatim slijede Nizozemci, Belgijanci i Poljaci. Domaći gosti najviše su dolazili iz Zagreba preko 33 posto, zatim iz Splita i Zadra.
U usporedbi s pokazateljima iz najbolje turističke 2019. godine ostvareno je samo 18 posto manje noćenja na razini cijele godine , ali zato su srpanj i kolovoz ostvarili dobre turističke rezultate i porast dolazaka od devet i noćenja na 11 posto. (Ln)

Iz OPG-a Majetić u Gospiću

PUNA KONOBA POVRĆA I VOĆA

Darko sa svojim paprikama koje zore u konobi/Snimio Marko ČULJAT
Darko sa svojim paprikama koje zore u konobi/Snimio Marko ČULJAT

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. rujna 2021. u 9 sati

Pripremija Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Po višegodišnjoj tradiciji OPG Darka i Marice Majetić, intenzivirali su ovih dana pripreme vlastitih proizvoda za skoru izložbu Jesen u Lici. Nikidan nas je nejprvo iznenadila Marica sa svojim umitničkim petnjakom, a bome i Darko kad je donija nešto šareno i stavija na stol.

Najprvo nisam virova da j' to sve paradajz, jer ljudi moji, žene naše, nikad nisan vidija duokolor paradajz osim noga zelenoga koji kašnje na suncu porumeni. On ima crno-crveni, a al' bome i žuti duguljasti pa i okrugli ka tenis loptica. Potlje su me odveli u konobu, ne ka une u Dalmacili, Primorju il, primirice u Istri. Ova ima sasvim drugu svr'uu. U prvoj manjoj prostoriji su pune teglice razno razni pekmeza, il po želji babe Europe, đemova, valja ima se tako sviđa da nas driblaju i u divanu koji ne poznaju. Etog vraže nikidan krugoval javlja da nam ta babetina ne da da regisdtriramo slatko vino koje Dalmoši zovedu prošek, jerbo Talijanci imajo vino koje nazivaju prosek. Uni bidni i ne znaju što na kvačica na slovi S jerbo neznaju našu abecedu i naša slova s akcanima.

Ali, za mene je jošte nezaboravna ukus đema koji je mama Ivka spremala od zrili polovica šljiva koje smo išli brat kod babe Kate u Ričice. Drugoj pekmez. Đem se brzo sprema sa zerca limuncina i mora se za koji misec poist, jerbno se počme plisnivit ispod celofana i unda moraš bacit, ne cilu teglu, vengo samo 'naj plisnivi dije s vraa, a ono ostalo i dalje valja. Bijaj užizak žlicicom uzet, ka nektar, slatki sok iz đema, i potlje laganice grickat i uživat u šljivi i njenzinim kožicama.

A pekmez, ljudi moja, mama j' nakon čišćenja špica što smo radili svi u kući, a pravila j' dvi vrste. Edan od polovica, a drugi je bija samlit na mašinu za meso koja seluže za mlivenje mesa za sarmu ili mešnjače. Mišalo se u padeletini velikačkom ka lopata mišajom na šparketu cilo popodne na laganoj vatri, a un je prid kraj prska pekmez po zidovima ka Vezuv štoj, uništije Pompeje. Zato sam rajsknedlima prije pečenja mora zidove zaštitit pakpapirom nike oker boje, i toj bilo lakše neg' špahlom strugat zid pa krečit kujnju. Ovaj pekmez, ako se ne poide priko zime, more dočekat i proliće.

Ovaj put ne bi priča o kompliciranom procesu pekmeza od promrzlog šipka koji je potlje šljiva pravo na specifizan način, samo sam zapamtija da sam nigdi čita da u njem ima više C vitamina neg u limuncinu.


Susrit s prošlošću

OD PEĆNJAKA DO PETNJAKA

Ova zadnja rič iz naslova vali u rvackome divanu, a priča je o kreativnosti Ličana i posvećena je Marici iz Rudinke.

Maričin petnjak od betona kome još malo fali da bude gotov/Snimija Marko ČULJAT
Maričin petnjak od betona kome još malo fali da bude gotov/Snimija Marko ČULJAT
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. rujna 2021. ua 22.30 sati

Priredija: Marko Čuljat-Makica

REAKCIJE S FEJSA

Marija Vukić Perković:
Učim, učim od Vas gospodine Marko!
Nikola Zoric
Bravo Marko zaslužio si cilog janjca. Lipi naš lički divan mog ditinjstva.

GOSPIĆ - Nikidan sam bija kod moji gospićki susida i prijatelja Marice i Darka Majetića. Vridni niki ljudi. Imaju ednu njivicu iz kuće na Alaraovu brdu, ali i nikolko njiva u Donjem Kosinju iz koga je Darko, ali bome i na brdu, u Rudinci, oklen je Marica.

Bijaj petak pa me sunce ošalamutilo i ćapala me pramglavica. Sija sam u lad u njijovu dvorištu i nama se povratija. Al, ne lezi vraže, eto i nji' iz vrtla, a Darko nama na sto' s nikakvom zelenom flašetinom.

- Oš provat moga pelinkovca, ima u njemu deset trava, jedino fali jošte ive s Velebita ? - upita Darko.
- Morem zera, otpovrnem ja.

Ljudi moje, žene naše, uli un niku ogustu tamno zelenu tekućinu, a meni ne da vrag mira pa reče da j' pelinkovac otopija staklo i farbu boce kolko j' jak. Nasta smij al je pelinkovac otrovan, a to ćete moć i provat idućeg miseca na Jeseni u Lici di Majetići prodaju svoje proizvode.

Ubrzo vridna Marica šepasajući, jer ju boli kolino, donese edan neobični velički petnjak. Bijaj siv ka' cimenta, al' brti se ga moj, lipo oblikovan. Odvela me iza pecane di ima cilu kolekciju koju će izložiti na JUL-u - Jeseni u Lici. Brzo mi je objasnila da j' edan prilog gledala na internetu u uavertila kako se to radi, ali ne bi o tome, dosta govore i još neovarbani rukom rađeni petnjaci.

Vraćam se vrimeplovom u iljadu devecto devedeset i drugu godinu. Počeja sam iz Gracke knjižnice, koje više nema ni u tragovima, nosit' kući dila Mile Budaka. Un iz Svetoga Roka, ja iz Ričica, unuk baba Kate Marka Ivulova iz Oršić Drage. Čitajuć' po noći, kad nema granatiranja, vidim da ne znam nike riči. Edno jutro uz prvu kavu koju je skuvala majka, pitam:
- Mama štoj sprtva?.
- Toj rano moja krto.- otpovrne mama Ivka.
-A o čemu vas dvoj' divanite.- pripuita ćakan Mile.

Drage čitalice i čitatelji, toj vam je od vrbovih šiba pletena košara obla dna s ručkom u koju more stat barem pet kila kumpira, ma u njoj se svašta nosilo, ka primirice, ljuske i češeri za potpalu vatre na ognjištu, za sipke stvari nije jerbo bi propale kroz pleter. Sićam se kad je moja baba Kata ubrala mladi kumpira u njivi ispod šljivara, u Dragi, i prije neg smo prišli potok priko edne kamene pločetine, sašla u potok i umočila krto u vodu i - oprala kumpire i dok smo došli u kuću, odnosno kujiinju, nama iz stavila varit'. Bili su čisti.

To me j' povuklo da u tekama s crtama i abecedarijem počnem zapisivati riči Mile Budaka i njijovo značenje. Međutim, ne lezi vraže, ja to radim i danaska dvi iljade i dvacet i prve godine i spremam četvorno izdanje Ričnika ličke ikavice koga često dopunjavam i glancam kako bi bija jošte bolji i bolji.

Jošte u početku nama sam upisa rič petnjak, ka i još niki riči, primirice ojč, privor … i da se u njijovo tumačenje porikla i značenja. Nije mi ni padalo napamet, a bolje da nije, kako će reagirati jezikoslovci. S nikolke iljade riči koje sam posložija u kantajzlinu, to je naša rič za računalo, a smislili su je ratni sridnjoškolci kojima je informatiku pridava nastavnik koji nije ni zna upaliti stroj na katedri. Međutim trevija sam upoznat prof. i akademskog slikara Antu Orzesa, koji je na Gimnaziji pridava slikarstvo i informatiku, koji mi je za tadanji DOS napravija program koji je riči slaga po abecedi osim oni naši s kvačicama i crticama, nji je baca na kraju abecede. Oša sam na Zrinjevac u Zagrebu u ednu staru kućetinu ispod Đorđićeve i popija nikolke kave s ednom doktoricom jezika, ali bome nisam dobija veliku pomoć. Nisu ni uni imali font hrvatskih akcenata, a sazna sam da ni u ciloj Rvackkoj i Ercegovini niko nije doktorira na ikavici, bolje reć una nikoga nije zanimala od rvaci jezikoslovaca ka da smo mi niki bida.

Tek potlje rata prof. Grga Rupčić upozna me, ljudi moji, s prof. Stjepkom Težakom koji je doša na misto asistenta na Filozofskom fakultetu u Zagrebu koje j' bilo njemu bilo ponuđeno, a un je doša u svoj Gospić. Težak mi je puno pomoga' da uopće završim posa' i izdam prvu knjigu.

Eto ja opet skrenija s teme. U Ričnik sam metnija brojne toponime iz ikavski mista Like, nike riči sam morao ilustrirati fotografijama, nike crtežima koji mi je punu izradija na paus papiru i crnom kemijskom olovkom Vlade Rosandić, a namučija sam se tumačenjem riči ojč. Najprije nisam moga uavertit kaka su to kola kad mi je tumačije moj Ričičanin Petar Tomičić, koji živi u Žabičkoj. Namolija sam ga da mi to malo nacrta. Najprvo mi je reka da bi un lakše napravija taj ojč. Odma sam prvi crtež odnija prof. Anti Oprzesu i un je to počeja slikat' u kantajzlinu, odnosno računalu. I tako dosta puta amo-tamo edva čekajuć' što će ispast. I Petru se dopa Antin crtež i raspalija sam ga priko cile stranice da se dobro vidi. Ludi moji, žene naše, mene to podsića na stare Egipćane kada su pravili piramide.

Nu, da se vrnem nazad. Metnija sam i rič petnjak. Ti petnjaci su se u početku ugrađivali u zidanu ličku peć i zvali su se pećnjaci. Imali su nikolke namine: bolje su grijala kuća, u njima se mogla čuvati 'rana da se ne o'ladi, a kad se navečer vatra narajrca mogle su se ispeći i polje za večeru. Osim toga, za zimskih dana suknene čarape, kopice, nosili su svi ukućani i na njima se znalo priko dana u prtini nakupiti sniga pa i leda, onda su prije spavanja a nakon pristanka loženja stavljane u pećnjake dalje od ložišta da se priko noći čorape osuše i ujutro bi bile i tople i ugodne za obuvanje. Vršljajući potlje 'voga zadnjeg rata po Lici bija sam i u Mukinjama i u ednoj neoštećenoj viletini. Zinija sam od čuda. Bila j' to vila Jakova Blaževića. U njoj je sedamdesetih godina prošlog stoljeća Jašo u boravku napravija kamin na loženje i na centralno grijanje i ugradija mam 103 petnjaka. Milinja za vidit novi način upotribe pećnjaka.

Peć od pećnjaka, dabome staru, snimija sam poodavno u Pocrnićima kraj Perušića, a sada više nije tamo??? Edna j' bila i u kući Nikole Tesle u Smiljanu koja j' objavljena na prvoj stranici, nažalost, prvog ,zadnje i posljednjeg časopisa Muzeja Like jošte 1978.

Tolko za vaj put, da ste mi debeli i zdravi bili, do vidova!

Speleološki odsjek HPD Željezničar

KONGRES SPELEOLOGA U GOSPIĆU

Sudionici će biti u Gospiću početkom druge dekade rujna, okupljaju se u Osnovnoj školi a spavanje je u šatorima ili u obližnjoj sportskoj dvorani.

Detalj iz njedara južnog Velebita/Snimio Marko Čuljat Ličke novine Gospić
Detalj iz njedara južnog Velebita/Snimio Marko Čuljat Ličke novine Gospić
27. kolovoza 2021. u 10 sati
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr

ZAGREB - Organizacijski odbor Skupa speleologa kojeg organizira Speleološki odsjek HPD "Željezničar" priprema nacionalni stručni kongresu speleoloških organizacija koji se održava već dvadeset godina s ciljem predstavljanja rezultata stručno-znanstvenih istraživanja speleološke zajednice.

Ovogodišnji kongres održat će se u Gospiću od 10. do 12. rujna 2021. Nažalost, zbog ograničenja povezanih uz pandemiju Covid-19 na skupu očekujemo oko 200 sudionika, što je svega trećina od uobičajene posjećenosti. Vodeći hrvatski stručnjaci u području speleologije održat će 30-ak stručnih i znanstvenih predavanja o napretku svojih istraživanja, održat će se izložba speleoloških fotografija, prikaz speleološkog filma te radionice za djecu s ciljem upoznavanja s našim podzemljem. Integralni dio kongresa je i Okrugli stol na kojem se s predstavnicima sektora zaštite prirode (nadležno ministarstvo i javne ustanove) raspravljaju aktualne teme iz domene zaštite speleoloških objekata.

Polovica teritorija Hrvatske je krški teren na kojem je dosad istraženo oko 10.000 špilja i jama, no njihov ukupan broj mogao bi biti i dvostruko veći. Rijetko smo svjesni da gradovi i sela u kojima živimo, ceste i putovi kojima se vozimo i brda po kojima hodamo kriju splet podzemnih kanala. Ovaj nevidljivi sustav nam je životno važan - naime, u krškom podzemlju krije se najveći dio, čak 70 posto hrvatskih zaliha pitke vode. Uz to, dinarski krš je vruća točka bioraznolikosti pa su naše špilje i jame dom za svjetski jedinstvenu faunu, a upravo u speleološkim objektima žive dvije trećine endemskih životinja Hrvatske.

Istraživanje špilja i jama u hrvatskoj ima povijest dugu preko 120 godina, a među prvim je istražen i uređen Samograd kraj Perušića. Naš je krš svjetski poznat po dubokim jamama. Na vrlo malom području Nacionalnog parka Sjeverni Velebit dosad su otkrivene četiri jame dublje od tisuću metara. Vijest o jami Nedam koja je ljetos istražena speleološkim ronjenjem do dubine od čak 1250 metara objavljena je u nacionalnim medijima diljem zemlje. Uz to, na području jugoistočnog Velebita nalazi se i najveći speleološki objekt čitavog dinarskog krša - Jamski sustav Crnopac čija ukupna duljina istraženih podzemnih kanala iznosi 54.709 metara. Usporedbe radi, razvikana i turistički uređena špilja Postojna, dugačka je 24 kilometra. Speleolozi svake godine pronalaze veći broj do sada neistraženih špilja i jama, a istraživanja u velikim objektima često traju godinama pa i desetljećima. Rezultate rada hrvatskih speleologa, što uključuje i područje podzemne biologije, geologije, hidrologije i klimatologije - predstaviti ćemo na kongresu u Gospiću.

Više informacija o skupu možete pronaći na web stranicama:
speleolog.hr/znanstveno-strucne-aktivnosti/skup-speleologa-hrvatske-2021
ili
speleolog.hr/wp-content/uploads/2021/07/drugi-poziv-speleo2-2021-Gospic.pdf


Tržište rada

MANJE NEZAPOSLENIH

Broj zaposlenih u odnosu na prošlu godinu povećan je za 502 radnika.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. kolovoza 2021. u 8.15 sati

GOSPIĆ - Krajem srpnja u Područnom uredu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje evidentirano je 1416 nezaposlenih osoba što je smanjenje liste za 29 radnika odnosno dva posto u odnosu na lipanj, a u odnosu na prošlu godinu smanjenje je za 502 osobe ili preko 26 posto.

Tijekom srpnja Zavodu su se prijavile 204 nove nezaposlene osobe od čega 134 ili 65,7 posto žena. Priljev u registriranu nezaposlenost je za 98 osoba ili 92,5 posto veći nego prethodnog mjeseca i za 54 osobe ili 20,9 posto manji nego lani. Od ukupnog broja novoprijavljenih najviše je u evidenciju došlo izravno iz radnog odnosa 149 i redovnog školovanja 35. Najčešći razlozi prestanka radnog odnosa su istek rada radniku na određeno vrijeme 120, poslovno uvjetovani otkaz zbog gospodarskih razloga 13 i sporazumni prestanak radnog odnosa 9 osoba.

Poslodavci su prošlog mjeseca prijavili 215 slobodnih radnih mjesta što je bilo smanjenje za samo jednog radnika.Najviše su se tražili konobari 37, odgojitelji predškolske djece 22, čistačice 16, hotelijersko-turistički službenici 15, kuhari i čuvar objekata i okoliša 11, kuhinjski radnik 9, prodavači 8 …

Novčanu naknadu koristile su 264 nezaposlene osobe kojima je isplaćeno preko 760 tisuća kuna, a prosječna naknada iznosila je 2.622,54 kuna. (Ln)

Naša tema: Prerada ličkog mlijeka u Lici

SVE JE POČELO S PRVOM POLICOM ZA SIR

Vladimir Tomaić se 1992. godine počeo baviti prikupljanjem i preradom mlijeka u najvećem velebitskom selu Krasnom Polju.

Polaznici sirarske škole u Gospiću 2009./Foto arhiva Lika pressa Gospić
Polaznici sirarske škole u Gospiću 2009./Foto arhiva Lika pressa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. kolovoza 2021. u 18.15 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Jučer dok smo u županijskom salonu čekali dolazak hrvatskih i kosovskih motorista branitelja, među nas novinare s blagim naklonom pristupio je aktualni ličko-senjski župan Ernest Petry, i održao prvi brifing od postojanja Županije.

- U narednom periodu sve pripadajuće lokalne jedinice samouprave napravit će programe razvoja, jer je i naše područje došlo na red za ulaganja. Za početak osigurano je 150 milijuna kuna za hitne intervencije. - rekao je Petry, dodajući da će se ta sredstva koristiti za uklanjanje uskih grla na pojedinom području počevši od infrastrukture.

To nas je podsjetilo na nekoliko izjava premijera Andreja Plenkovića u netom završenim lokalnim izborima kada je govorio o velikim planovima Vlade za nerazvijeno područje Gorskog kotara, Banovine, Dalmatinske zagore pa i Like kao što se ulaže uSlavoniji. Govoreći na proslavi godišnjice Oluje u Kninu poručio je da će se za razvoj toga dijela Hrvatske izdvojiti više od deset milijardi kuna. Ta će se sredstva, prema pisanju današnjeg Večernjeg lista, odnositi na ulaganja u regije koje zaostaju u razvoju. Ovo su sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj, ali je napravljen iskorak u planiranju s korištenjem sredstava i iz drugih fondova kao što su Europski fond z poljoprivredu, Kohezijski fond, Nacionalni program za oporavak i otpornost i drugi. U Lici bi se trebao uspostaviti centar izvrsnosti za mljekarsku industriju s hladnjačama.

OSNOVICA JE VEĆ POSTAVLJEN
A
Stjecajem ratnih okolnosti, nakon povratka s ratišta u Licu kući u Krasno, Vlado Tomaić saznao je kako mu je majka ostala bez posla u maloj sirani Primorja iz Senja u kojoj su dva radnika radila tridesetak godina i prerađivali do 400 litara mlijeka. Bez nekog većeg razmišljanja, uz nagovor mještana, preuzeo je zatvorenu mljekaru u krasnarskom domu kulture koja je bila u lošem stanju i posao je krenuo.
- Kada sam u početku napravio policu za 300 sireva majka Marija se čudila. Bilo je teško te 1992. godine. U svibnju su me povukli kako bih u mjesnom uredu izdavao domovnice. Izjavio je za VečernjaVlado Tomaić u prvoj polovici listopada 2002. godine
Počeo je s prvih 80 litara mlijeka da bi navečer napravio sedam sireva… Nakon deset godina njegova sirana Runolist u novoj zgradi u središtu Krasna zapošljavala je deset radnika koji su dnevno prerađivali dvije tisuće litara mlijeka.što je bilo godišnje 600 tisuća litara. Od toga mlijeka napravljeno je 50 tona sira ili pet tisuća komada. Kako na Karsnom nije bilo dostatnih količina vode, spustio se nešto niže u Poslovnu zonu u Otočcu gdje je napravio novu siranu…

I prije krasnarskog Runolista u hrvatskoj javnosti je bio poznat i cijenjen lički sir škripavac kojeg je bilo jedino u domaćoj radinosti i prodavao se na tjednim sajmovima po Lici. Nikad nikome nije palo na pamet, misli se ne političare, da u lici napravi mljekaru i siranu i da izvozi finalne proizvode. Prije je bila otimačina među hrvatskim mljekarama za 20 milijuna litara mlijeka iz Like, a računalo se da ga se još toliko preradi i iskoristi u domaćinstvima.
U Ličko-senjskoj županiji 2018. godine proizvedeno je 4,8 milijuna litara mlijeka kod 392 proizvođača.
Održavanje tradicionalne izložbe Jesen u Lici bio je pravi poticaj proizvodnji hrane u Lici, a i dogodile su se i neke druge pozitivne stvari. Po Lici je u suradnji Poljoprivrednim fakultetom 2006. po većim selima dr. Samir Kalit, održavao seminare o tehnologiji prerade mlijeka i proizvodnji sira, a u proljeće 2009. završila je i sirarska škola koju je vodila Prirodoslovna škola iz Karlovca. Za sirara mljekara svjedodžbe su dobila 22 polaznika i to: Ivan Matasić iz Čovića, Vesna Hajduković i Đurđica Lončar iz Brloga, Ranka Štula iz Hrvatskog Polja, Verica Mileusnić iz Otočca, Ana Milković iz Smiljana, Zorka Čačić iz Bužima, Marija Lisac iz Mušaluka, Nikolina Anić iz Krasnog Polja, Goran Fumić, Nikolina Kostelac, Verica Fumić i Željko Kolević iz Brinja, Milan Gulan, Jadranka Čudić, Brankica Čudić iz Gornjeg Babina Potoka, Matilda Bubaš iz Budaka, Nada Mažar i Dragica Rastovac iz Korenice, Ivka Mataić iz Lovinca, Vesna Križanec iz Tuka Bjelopoljskog i Ivica Šalić iz Udbine.Na ovogodišnjoj Jeseni u Lici biti će 15. po redu ocjenjivanje ličkog sira.

U međuvremenu i u Kalinovači u Pazarištu siranu je izgradio Nikola Kolačević i uz svoje kozje mlijeko vrši i otkup u bližoj okolici. U početku je imao štand na placi, a sad već nekoliko godina ima i malu prodavaonicu koja osim petkom radi još subotom i utorkom na gospićkoj placi.


Tržište rada

1445 NEZAPOSLENIH

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. srpnja 2021. u 18.30 sati

GOSPIĆ
- Krajem lipnja u Područnom uredu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, na listi nezaposlenih bilo je 1445 nezaposlenih osoba, što je mjesečno smanjenje za 297 osoba ili 17 posto odnosno. Poslodavci su bili prijavili 216 slobodnih radnih mjesta. Najviše se tražilo konobara, čak 50, pa 20 čistačica, 17 prodavača, kućnih pomoćnica 15, kuhara 14, pomoćnih kuhara 13, doktora medicine deset, te devet kuhinjskih radnika, pet vozača taksija i nešto odgojitelja predškolske djece, komunalnih redara, medicinskih sestara i skladištara, kućnih majstora i zidara. Prošli mjeseca bilo je samo 213 korisnika novčane naknade što je bilo smanjenje za 23 posto. Njima je isplaćena ukupna novčana naknada od 470.239,85 kuna što je bio prosjek od 2.335,22 kune.

Turistička zajednica Perušić

Bicikliranje po općini

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. SRPNJA 2021. U 23 SATA

PERUŠIĆ
- Jučer je održana prva gravel biciklistička utrka "Gravelman - into the wild". Rutu dugu 82 kilometra, obišlo je čak 110 natjecatelja. Start utrke bio je u Pećinskom parku Grabovača, a vozilo se preko Vaganca, Gornjeg Kosinja, Lipovog Polja, Donjeg Kosinja s povratkom oko jezera Kruščica, uz samu rijeku Liku do Kaluđerovca, potom ponovno na cilj u Grabovaču. Poznata lica iz svijeta biciklizma, Matija i Filip Kvasina, Roko Fržop, Gregor Sikošek, Marin Deković, Maja Marukić, Nikola Kukec i Mario Pustijanac bili su ovdje i vozili u funkciji lovaca ove utrke s potjerom. Cilj je bio ne biti prestignut od strane lovaca koji su krenuli u vožnju 24 minute nakon starta natjecatelja. To je uspjelo 21 natjecatelju, koji su postali prvi Gravelmani u Perušiću! Ostali su postali finisheri ove utrke. (tzp)

Konačno nakon pola stoljeća

NOVA AKUMULACIJA U KOSINJU

Ilustracija novog izgleda Kosinja i okolice/Foto Hep
Ilustracija novog izgleda Kosinja i okolice/Foto Hep
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. srpnja 2021. u 16.30 sati

ZAGREB - Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatska elektroprivreda d.d., sklopili su danas Sporazum o pripremi i provedbi strateškog projekta Hidroenergetski sustav Kosinj (HES Kosinj). Sporazum su potpisali ministar Tomislav Ćorić i predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić.

Na temelju potpisanog sporazuma, Vladi RH predložit će se donošenje odluke o proglašenju projekta HES Kosinj strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske, a u skladu sa Zakonom o strateškim investicijskim projektima RH.

- Sa sigurnošću mogu reći da je danas veliki dan za hrvatsku energetiku jer uskoro strateškom postaje, do sada najveća investicija, u novijoj povijesti Hrvatske elektroprivrede. U prilog tome da je riječ o doista kompleksnom projektu svjedoči činjenica da će njegova cjelovita realizacija doprinijeti postizanju nekoliko nacionalnih ciljeva - povećanju udjela proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, rješavanju pitanja poplava i izgradnji prijeko potrebne energetske infrastrukture. S obzirom na plan stvaranja dekarbonizirane Europe sukladno smjernicama iz Europskog zelenog plana, ovo je još jedan dokaz da Hrvatska misli i ide prema zelenom, odnosno obnovljivom.- izjavio je ministar Ćorić.

Projekt HES Kosinj obuhvaća izgradnju akumulacijskog jezera Kosinj s branama Kosinj, Sedlo i Bakovac, injekcijske zavjese te hidroelektrane Kosinj s pratećim objektima, rekonstrukciju postojeće HE Sklope, izgradnju zamjenskih cesta te spoja na elektroprijenosnu mrežu preko 110 kV rasklopnog postrojenja i dalekovoda 2x110 kV te spoja na elektrodistribucijsku mrežu 10 (20) kV. Vrijednost projekta iznosi 1,54 milijarde kuna. Izgradnjom akumulacijskog jezera Kosinj očekuje se povećanje stupnja iskorištenja vodnih količina rijeka Like i Gacke za proizvodnju električne energije smanjenjem preljevnih gubitaka, a time i visoki stupanj zaštite od poplava nizvodnog područja, Lipovog polja i kosinjske doline, koji u sadašnjim uvjetima poplave gotovo svake godine.

- Kao jedna od dvije cjeline ukupnog projekta dogradnje postojećeg Hidroenergetskog sustava Senj (HES Senj), HES Kosinj će omogućiti povećanje proizvodnje električne energije na HES Senj za 230 GWh odnosno 22 posto u odnosu na sadašnju proizvodnju. Zajedno s drugim dijelom projekta, Hidroelektranom Senj 2, riječ je o najvećem projektu HEP-a od osamostaljenja Hrvatske, ukupne vrijednosti 3,4 milijarde kuna. Sporazum koji smo danas potpisali potvrđuje da je riječ o iznimno važnom projektu za HEP i za Hrvatsku. Dobivanje statusa strateškog projekta, veliko je priznanje, ali i obveza koju ćemo uspješno ispuniti u suradnji s nadležnim tijelima.- izjavio je Barbarić.

Osim povećanja ukupne proizvodnje električne energije, što će doprinijeti povećanju energetske samodostatnosti Hrvatske, projekt će povećati udjel obnovljivih izvora u zadovoljenju potrošnje električne energije u Hrvatskoj. Projekt će donijeti i niz gospodarskih koristi na nacionalnoj i lokalnoj razini, od rasta BDP-a, mogućnosti angažmana domaće industrije na izgradnji HES Kosinj, najviše iz građevinskog sektora, preko povećanog zapošljavanja lokalnog stanovništva u turizmu i drugim uslužnim djelatnostima, tijekom i nakon izgradnje sustava, do stvaranja uvjeta za povećanje poljoprivredne proizvodnje.

Investitor projekta HES Kosinj, Hrvatska elektroprivreda, prošle je godine pokrenula realizaciju više pratećih potprojekata, uključujući izgradnju prometnica na području zahvata projekta i izgradnju stambene zgrade u Perušiću namijenjene smještaju dijela stanovnika naselja na području buduće akumulacije. Očekuje se da će dobivanje statusa strateškog investicijskog projekta ubrzati stvaranje uvjeta za početak izgradnje glavnih objekata HES Kosinj. (HEP)

13. ZeGeVege festival

POČETKOM RUJNA U ZAGREBU

Festival se održava na Trgu bana Jelačića - 3. i 4. rujna 2021. - hrvatska Veganmania.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. srpnja 2021. u 18 sati

ZAGREB - Ako niste znali, 13. ZeGeVege festival bit će uvjerljivo najbolji i najposjećeniji dosad! Svi smo se, blago rečeno, nakon preeeduge dvogodišnje pauze zaželjeli najdražeg nam i najzelenijeg festivala.

Iznimno nas raduje što vas možemo pozvati na 13. ZeGeVege festival, koji će se održati u petak 3. rujna 2021. od 8 do 21 sat i u subotu 4. rujna 2021. od 8 do 20 sati! Poštujući sve propisane protuepidemijske mjere, potrudit ćemo se da i ove godine glavni zagrebački trg dva puna dana zašarenimo i zamirišimo bogatom i raznovrsnom ponudom izlagača zdrave hrane, ekoproizvoda i kozmetike koja nije testirana na životinjama, ali i da vas educiramo i zabavimo.

ZeGeVege dio je međunarodne manifestacije Veganmania koja se održava u Beču, Münchenu i u još 15 europskih gradova, a ostale bratske festivale ZeGeVege nadmašuje po svojoj veličini, brojnosti izlagača i posjećenosti. Vrijeme održavanja Festivala poklapa se ove godine i s 20. rođendanom organizatora, udruge Prijatelji životinja, pa obavezno dođite i pozovite sve da se pridruže ovoj veseloj proslavi zdravlja, očuvanja planeta i poštovanja života svih bića! (ZV)

WWF Adria:

Uklanjanjem starih barijera vraćamo život u naše rijeke

WWF Adria poziva građanke i građane Hrvatske, kao i općine i Vladu, da se uključe u globalnu akciju oslobađanja rijeka od nepotrebnih barijera

Gospićki bent na Novčici je presložen prije desetak godina i podignut za pola metra pa je uzvodno nastala bara puna komaraca i - lokvanja ćega nikad do sada nije bilo/ Arhiva Lika pressa Gospić
Gospićki bent na Novčici je presložen prije desetak godina i podignut za pola metra pa je uzvodno nastala bara puna komaraca i - lokvanja ćega nikad do sada nije bilo/ Arhiva Lika pressa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. srpnja 2021. u 19.30 sati

ZAGREB - Diljem Europe, više od milijun različitih pregrada zaustavlja život u našim rijekama. Kao i prijašnjih godina, i ove će godine tisuće ljudi diljem kontinenta 11. srpnja u 15 sati skokom u rijeke skrenuti pozornost na potrebu njihove zaštite i revitalizacije.

Ovogodišnja manifestacija Big Jump posvećena je uklanjanju barijera iz europskih rijeka, a isti cilj dijeli i WWF, koji je u proteklih nekoliko godina uklonio na desetke barijera. Potaknut uspjesima u drugim zemljama, ali i činjenicom da se deseci tisuća takvih barijera nalazi i u rijekama Jugoistočne Europe, WWF Adria je pozvala općine i županije da se pridruže globalnom pokretu i zajedničkim snagama vratimo život u naše rijeke.

- Mnoge barijere na rijekama više na služe svrsi, a njihovo održavanje u potpunosti je neisplativo. To mogu biti pregrade za potrebe ribnjaka ili obranu od poplava koje više nisu u funkciji, brane hidroelektrana koje više ne proizvode dovoljno struje ili su prestale sa radom, ali imaju značajan negativan utjecaj na prirodu, te sve druge barijere koje više ne obavljaju funkciju za koju su napravljene. Kao takve, one nerijetko predstavljaju i opasnost za sigurnost ljudi i njihovo zdravlje. Upravo u tim slučajevima, uklanjanje barijera učinkovita je mjera za smanjenje pritisaka na rijeke, a istovremeno ima veliki pozitivan učinak na sav živi svijet koji o njima ovisi, uključujući i ljude.- izjavili su iz WWF Adrije.

Prednosti uklanjanja barijera iz rijeka prepoznate su i u Strategiji EU o biološkoj raznolikosti do 2030. godine, gdje je kao jedan od ključnih ciljeva i obnova najmanje 25.000 kilometara rijeka kroz uklanjanje barijera i revitalizaciju poplavnih područja. Takav cilj i ne iznenađuje s obzirom da je procijenjeno kako se u rijekama i potocima Europe nalazi preko milijun barijera, koje predstavljaju jednu od najvećih prijetnji za očuvanje biološke raznolikosti slatkovodnih ekosustava.

- Hrvatska i druge zemlje regije još uvijek imaju očuvane rijeke koje podržavaju iznimnu biološku raznolikost. No i u njima su pritisci na rijeke veliki, kako zbog desetaka tisuća postojećih barijera, tako i zbog novih, čija gradnja se planira. Stoga pozivamo sve nivoe vlasti, od općina do vlada, da se aktivno uključe i budu naši partneri na uklanjanju starih i nefunkcionalnih barijera. Isto tako, pozivamo i sve građane koji se žele uključiti da nam šalju informacije o svim pregradama, kako većim tako i onim najmanjim, a koje presijecaju naše rijeke.- pozvali su iz WWF Adrije.

Svi koji se žele uključiti u globalnu akciju uklanjanja barijera mogu se javiti WWF Adriji preko Facebooka ili Instagrama, ili mailom na info@wwfadria.org. Potrebno je poslati fotografiju pregrade, kao i lokaciju (idealno GPS koordinate) gdje se ona nalazi. Nakon procjene same barijere i njezinog utjecaja na prirodu, kao i troškova povezanih s njezinim uklanjanjem, pristupiti će se prikupljanju sredstava. Zajedno možemo vratiti život u naše rijeke!

Tržište rada

MANJE NEZAPOSLENIH

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. lipnja 2021. u 8.45 sati

GOSPIĆ - Krajem svibnja u Područnom uredu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje evidentirane su 1742 nezaposlene osobe, što predstavlja 172 osobe odnosno devet posto manje nego u prethodnom mjesecu i 332 osobe ili 16 posto manje nego u istom mjesecu prošle godine.
Prošlog mjeseca Zavodu se prijavilo je 96 novih nezaposlenih osoba što je bilo za 54 osobe manje nego u travnju. Iz evidencije nezaposlenih izašlo je 268 osoba, posao je dobilo 207 osoba. Poslodavci su prijavili 358 slobodnih radnih mjesta što je bilo povećanje za četvrtinu.
Najtraženiji su bili konobari 43, kućne pomoćnice 40, čistačice 27, zatim doktori medicine 26, kuhara 22 …

U svibnju je bilo 277 korisnika novčane naknade što bilo gotovo 16 posto ukupno nezaposlenih i smanjen je za 22 osobe. Njima je isplaćeno gotovo 600 tisuća kuna ili prosječno 2.297,70 kuna. (Ln)

Obrtnička komora

POPUST ZA GORIVO

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. lipnja 2021. u 18.10 sati

GOSPIĆ - Iz obrtničke komore ličko-senjske županije obavještavaju članstvo da su preko HOK Obrtnik plus omogućene pogodnosti kod nekih dobavljača roba i usluga, čime mogu ostvariti značajne uštede u poslovanju.

HOK i INA d.d. potpisali su sporazum o suradnji i osigurani su bolji uvjeti nabave naftnih derivata. Između ostalog ovim sporazumom obrtnici prijevoznici ostvaruju popust po litri goriva od 48 lipa, a ostali obrtnici , a ostali popust od 40 lipa po litri goriva. Za realizaciju boljih uvjeta obrtnici trebaju kontaktirati prodajnog predstavnika INA d.d. za Ličko-senjsku županiju, Branimira Glavana na broj mobitela 098/442-860 ili na mail: branimir.glavan@ina.hr .

Potpisan je i ugovor između HOK-a i CRODUX-a s kojim obrtnici Ličko-senjske županije ostvaruju popust po svakoj litri kupljenog goriva i popust na plin u bocama. Za realizaciju ugovora obrtnici se trebaju javiti na mail: kupci@crodux-derivati.hr (Ln)

Burza rada

TRAŽE SE RADNICI

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. svibnja 2021. u 20 sati

GOSPIĆ - Krajem travnja na listi nezaposlenih u Područnom uredu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje bilo je 1914 nezaposlenih osoba što je bilo mjesečno povećanje za 57 osoba, a u odnosu na lanjski travnja smanjenje za 198 osoba. U travnju je bilo 150 novih nezaposlenih radnika, a bilo je prijavljeno 296 slobodnih radnih mjesta i zaposlila su se 174 radnika. Tražilo se 38 konobara, 30 čistačica, 25 kuhara, 19 prodavača, 18 mornara, 15 oglašivača, 14 medicinskih sestara, 13 vrtlara i pomoćnih kuhara… U travnju je bilo 299 korisnika novčane naknade kojima je isplaćeno preko 700 tisuća kuna u prosjeku nešto više od dvije tisuće kuna. (Ln)

Inicijative

PODUZETNICE U GOSPIĆU

Poduzetnički sajam poduzetnica u Gospiću
Poduzetnički sajam poduzetnica u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. svibnja 2021. u 16 sati

GOSPIĆ - Uz potporu Grada Gospića danas je održan prvi ovogodišnji B2B susret poduzetnica Hrvatske u organizaciji Centra poduzetnica, a uz visoko pokroviteljstvo i u partnerstvu sa Zakladom Konrad Adenauer, te sponzorima.

Prije skupa na nekoliko štandova na ugodnom proljetnom suncu nekoliko je poduzetnica je na Poduzetničkom sajmu izložilo svoje proizvode koje su obišli gradonačelnik Karlo Starčevi, te Zlatko Šest, jedan od voditelja Hrvatskog svjetskog kongresa i Branko Pavlović, nacionalni tajnik Međunarodnog ekonomskog foruma Perspektive.

Tema gospićkog susreta bio je prigoda za razmjenu znanja, ideja, iskustava u prevladavanju krize, te vještina za uspješno poslovanje. Idući susreti poduzetnica će biti u Varaždinskim Toplicama, Zaprešiću, Daruvaru, Poreču i Zagrebu. (MaČ)

Više na poveznici:

gospic.hr/centar-poduzetnica-u-gospicu-organizirao-prvi-susret-poduzetnica-hrvatske-u-2021-godini

Lokalno tržište rada

MANJE NEZAPOSLENIH

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. travnja 2021. u 21.15 sati

GOSPIĆ - Prema podacima službe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje krajem ožujka na listi nezaposlenih bilo je 1968 nezaposlenih radnika, što je bilo za 80 osoba manje nego u veljači. Poslodavcu su prijavili 266 slobodnih radnih mjesta, što je za 77 radnih mjesta nego u veljači.
Najviše su se tražile čistačice 23, konobari 22, po 15 kuhara i kućnih pomoćnica…

Prilagođavanje prodaje

TRAJNA PONUDA KRUMPIRA

Ponuda obitelji Muhar na gospićkoj placi petkom
Ponuda obitelji Muhar na gospićkoj placi petkom
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. TRAVNJA 2021. U 17.30 SATI

GOSPIĆ - Već nekoliko godina poljoprivredni proizvođači polagano se prilagođavaju konkurenciji na lokalnom tržištu gdje je jaka konkurencija trgovačkih lanaca i Dalmatinaca. Ranijih godina, gradska domaćinstva morala su na jesen kupovati po nekoliko stotina kilograma krumpira kako bi prezimili uz pomoć te tradicionalne namirnice.

Već nekoliko godina domaćeg, ličkom krumpira ima na placi svakog petka, i u pakovanju od deset kilograma. Prije se krumpir prodavao zajedno s kupusom nakon jesenske berbe na otvorenom dijelu placa, a sada je na standardnim pultovima s ostalim proizvodima iz Like i Dalmacije.

Tako smo nedavno i napravili ovu fotografiju gospićkog OPG-a Muhar Ivana, iz Šenoine ulice 11. Dame su nam rekle da je krumpir po tri kune za kilogram i da je uzgojen na njihovoj njivi u obližnjem pazariškom selu Kalinovača gdje je i jedina lička sirana Kolačević, a evo i telefona za narudžbu: 099/ 682 23 72. (MaČ)

Može li Tesla postati hrvatski brend

NIKOLA TESLA: - DOŠAO SAM IZ SVIJETA SNOVA U SVIJET STVARNOSTI

Nikola Tesla, skulptura kipara Krune Bošnjaka koji se nalazi već nekoliko godina u Staroj Gimnaziji u Gospiću/Snimio Marko Čuljat
Nikola Tesla, skulptura kipara Krune Bošnjaka koji se nalazi već nekoliko godina u Staroj Gimnaziji u Gospiću/Snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
31. ožujka 2021. u 18.45 sati

ZAGREB - Može li Nikola Tesla postati najjači hrvatski brend, koje je njegovo značenje za tradiciju inovacija i hrvatski turizam? O tome se raspravljalo na zanimljivom online seminaru i panelu Nikola Tesla - hrvatski iseljenik

- U Americi je bolje, u Hrvatskoj je ljepše, poručio je Vladimir Peter Goss, profesor emeritus Sveučilišta u Rijeci i dugogodišnji iseljenik u SAD-u, na održanom online seminaru i panel diskusiji Nikola Tesla - hrvatski iseljenik. Prenio je impresiju svog iseljeničkog života, gotovo istu kakvu je imao i Nikola Tesla kada je 1884. doselio u New York i izjavio "Došao sam iz svijeta snova u svijet stvarnosti".

- Recentno istraživanje o hrvatskim velikanima, Nikolu Teslu stavilo je na prvo mjesto. Veliki je izazov danas na Hrvatskoj državi da se svijetu predstavi kroz Nikolu Teslu i ostale velikane te izgradi svoj prepoznatljivi imidž u smislu male zemlje koja je svijetu dala velike inovatore.- rekao je Božo Skoko, profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i autor knjige Hrvatski velikani.

Marijana Borić, viša znanstvena suradnica u Odsjeku za povijest prirodnih i matematičkih znanosti HAZU-a i autorica knjige Nikola Tesla, život i djelo, istaknula je kako Tesla nije živio američki san u pravom smislu obzirom da je njegov životni kredo bio biti pa onda imati, dok je svima ostalima koji žive američki san životni cilj mati pa na osnovu toga biti.

Predvidio je 21. stoljeće
- Tesla je duboko bio posvećen svojim izumima i savršeno je razumio prirodne zakonitosti koje je vješto koristio u svojim inovacijama. Zadužio je svijet mnogim svojim inovacijama ali i nagovijestio današnje mobilne uređaje govoreći kako će ljudi komunicirati uređajima koji će stati na dlan ruke. Dakle, anticipirao je 21. stoljeće.- zaključila je Marijana Borić.

- Svrha online seminara i panel diskusije je popularizacija i valorizacija života i djela Nikole Tesle kao hrvatskog velikana i kao jednog od najpoznatijih hrvatskih iseljenika te jačanje kapaciteta za kreiranje kulturno-turističke ponude u okviru kulturne rute Mreža Nikola Tesla - Nikola Tesla Network koja je trenutno u fazi certifikacije od strane Instituta za kulturne rute Vijeća Europe.- kazao je Robert Baćac, predsjednik Hrvatske udruge za turističke i kulturne rute "Tur Kultur", koja je u sklopu projekta Udruge Mreža Nikola Tesla te uz potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Grada Zagreba organizirala ovaj online događaj. (Ln)

Iz rada obrtničkih komora

OTPIS KOMORSKOG DOPRINOSA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. OŽUJKA 2023. u 17.11 sati

GOSPIĆ - Upravni odbor Hrvatske obrtničke komore donio je Odluku o otpisu komorskog doprinosa za prvi kvartal ove godine s popisom djelatnosti, sukladno uputi Porezne uprave o provedbi mjera nadoknade dijela ili svih fiksnih troškova u sklopu mjere potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim Koronavirusom COVID-19 za veljaču 2021.

Kako ističu u Županijskoj komori pravo na otpis imaju obrtnici kojima je obustavljeno poslovanje po odlukama Stožera civilne zaštite RH ili ostvaruju pravo korištenja mjere Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a obavljaju pretežitu djelatnost s popisa iz Odluke uz podnošenje zahtjeva.

Rok za predaju zahtjeva je do 30. travnja u Obrtničkoj komori Ličko-senjske županije.Obrtnik koji podnosi zahtjev za otpis komorskog doprinosa mora imati podmiren komorski doprinos za prethodna razdoblja. Inače, pretežitom djelatnošću smatra se ona koja je kao takva upisana u Obrtni registar, a ukoliko nije osnovni izvor prihoda obrta može se također podnijeti zahtjev ali treba dokumentima dokazati koja djelatnost je osnovni izvor primitka/prihoda.

Sve informacije su mogu dobiti u Obrtničkoj komori Ličko-senjske županije ne tel.: 053573012, e-mail: ok.gospic@hok.hr ili u udruženjima obrtnika Gospić, Otočac, Novalja i Senj. (Ln)

Ličko tržište rada

PORAST NEZAPOSLENOSTI

Potražnja za čistačicama.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. ožujka 2021. u 12.30 sati

GOSPIĆ - Na kraju prošlog mjeseca na listi nezaposlenih Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područni ured bilo je 2048 radnika što je smanjenje 64 radnika u odnosu na siječanj ove godine ali i 120 osoba više nego prošle godine. Lista je prošlog mjeseca prijavio se 141 nezaposleni radnik od kojih su 93 radnika stigla izravno iz radnog odnosa, a za njih 62-je istekao je ugovor o privremenom radu. Poslodavci su prošlog mjeseca trebali 189 radnika Najviše prijavljenih bilo je za čistačicama kojih je trebalo čak 24, zatim 17 konobara, 12 prodavača i recepcionara, te nešto radnika na pilani, kuhara, odgajatelja, zidara, stražara vrtlara i šofera. Dio nezaposlenih radnika 409 dobilo je novčane naknade u ukupnom iznosu od gotovo milijun kuna. Prosječna naknada je iznosila oko 2300 kuna.(Ln)

Predstavljamo

RAZVOJNI CENTAR U GOSPIĆU

Opremljeni objekt čeka poduzetnike. Idući tjedan osniva se posebna ustanova.

Komora za sušenje voća
Komora za sušenje voća
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. siječnja 2021. u 11.30 sati

GOSPIĆ - Ovog tjedna javnosti je predstavljen Razvojni centar Ličko-senjske županije koji je izgrađen u jednom adaptiranom objektu u vojarni u Pazariškoj ulici. To bi trebalo biti središnje mjesto ovog dijela Hrvatske za poticanje poduzetništva i investicija. Investirano je 22,3 milijuna kuna od čega je veći dio iz europskih fondova. Od toga u opremanje Centra uloženo je 1,1 milijun kuna, a GIS platforma stajala je pola milijun kuna.

Tu je osiguran prostor za rad poduzetničkih potpornih institucija, poduzetničkog inkubatora i akceleratora, poljoprivrednog inkubatora i centra za potporu investitorima. Razvojni centar Ličko-senjske županije nudi poduzetnicima preko 30 funkcionalno-prostornih jedinica koje se sastoje od:
- 8 do 16 ureda površine od 25 do 40 četvornih metara ili ukupno 261 četvorni metar koji su opremljeni uredskim namještajem, internetom i telefonskim linijama te informatičkom opremom
- 10 spremišta površine od 8,5 do 19 četvornih ili ukupno 159 četvornih metara;
- poluindustrijska postrojenja za skladištenje i preradu voća te punjenje meda ukupne površine 550 četvornih metara uz zadovoljavanje sustava sigurnosti proizvodnog procesa (HACCP; GMP i dr.) i to:
- Prostor poluindustrijskog postrojenja za preradu voća, povrća i ljekovitog bilja sušenjem,
- Prostor poluindustrijskog postrojenja za preradu voća u želirane proizvode ili po naški u pekmeze,
- Prostor poluindustrijskog postrojenja za preradu i punjenje meda,
- 4 rashladne komore (raspon temperature od -20 do 2 stupnja Celzija površine od 10 do 18 četvornih metara ili ukupno 57 četvornih metara, ukupnog kapaciteta 30 t voća,
- 2 zajedničke prostorije za korisnike poduzetničkog inkubatora i akceleratora površine 35 četvornih metara i to:
- Prostorija za održavanje sastanaka,
- Prostorija opremljena uredskom i informatičkom opremom za korisnike usluga co-workinga,
- 2 prostorije povezane s proizvodnjom i promocijom proizvoda poluindustrijskih postrojenja
odnosno prostorije za pripremu i senzorsku ocjenu uzoraka od 25 četvornih metara,
- Multifunkcijska dvorana opremljena uredskom i prezentacijskom opremom, kapaciteta 60 sjedećih mjesta površine 78 četvornih metara te
- parkiralište ispred zgrade sa 27 mjesta.

Poduzetnički inkubator će pružati usluge individualnog savjetovanja, pronalazit će izvora financiranja (krediti, bespovratna sredstva i dr.), tržišta i davati će marketinške usluge. Osim toga provoditi će edukacije i stručno usavršavanje, davati pomoć u izradi poslovnog plana i prijava na nacionalne i EU fondove, pružati potporu prilikom otvaranju tvrtke ili obrta, voditi knjigovodstvene usluge, davati informatičku podršku. Najam poslovnog prostora biti će po povoljnim cijenama kao i korištenje dvorane za sastanke i prezentacije te prostor za skladištenje i parkiranje ispred zgrade.
Idući tjedan na Županijskoj skupštini u Gospiću biti će osnovana posebna ustanova za upravljanje Centrom.
Više na poveznici www.rc.licko-senjska.hr

Porast nezaposlenosti

PETINA NEZAPOSLENIH IMA PLAĆU

Petina nezaposlenih u siječnju je primila gotovo milijun kuna od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Kroz ovu kapiju u Ličkom Osiku nekada je prolazilo svakog dana nekoliko tisuća radnika, slika iz rujna prošle godine
Kroz ovu kapiju u Ličkom Osiku nekada je prolazilo svakog dana nekoliko tisuća radnika, slika iz rujna prošle godine
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. veljače 2021. u 17.45 sati

GOSPIĆ - Krajem siječnja u Područnom uredu Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje, evidentirano je 2112 nezaposlenih osoba. Bilo je to mjesečno povećanje za 46 i godišnje povećanje za 185 radnika.

U prvom mjesecu ove godine na listu nezaposlenih stiglo je 179 radnika od koji su 122 došla izravno iz radnog odnosa koji su izgubili zbog novog načina rada na određeno vrijeme. Istodobno su poslodavcu prijavili 118 slobodnih mjesta. Bilo je to je za deset radnih mjesta više nego u prosincu prošle godine. Godišnji pad je za čak 598 radnih mjesta. Najviše prijavljenih potreba bilo je pomoćne radnike u kući kojih se tražilo čak 30. Bilo je potreba za 11 njegovatelja starijih i nemoćnih osoba, tražilo se devet odgajatelja za vrtiće, pa zatim osam kuhara i po četiri prodavača, konobara, diplomirana socijalna radnika i čistačica te po tri doktora i diplomirana ekonomista.

U siječnju je Zavod i dalje bio jedan od najvećih poslodavaca u Ličko-senjskoj županiji sa 442 korisnika novčane naknade što je petina nezaposlenih koji za razliku od drugih brojnih radnika imaju redovita mjesečna državna beriva. Broj ovih radnika se smanjio za 143 imena. Njima je isplaćeno gotovo milijun kuna ili prosječno po 2430,01 kunu i za to su samo jednom mjesečno trebali doći na posao, odnosno, javiti se birou u svome mjestu boravka. (MaČ)

Društvo agronoma Osijek

PODRŠKA NOVOM ZAKONU O SJEMENU

Osječki agronomi podržavaju Zakon o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. veljače 2020. u 10.30 sati

OSIJEK - Od Društva agronoma dobili smo priopćenje koje potpisuje njegov predsjednik mr. sc. Romeo Jukić:

- Dajemo punu potporu donošenju novog Zakon o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja budući da donosi poboljšanja za poljoprivredne proizvođače, sektoru oplemenjivanja i sjemenskoj proizvodnji.

Trenutno važeći Zakon o sjemenu datira iz 2005. te ga je potrebno izmijeniti, a predloženi način zadovoljavajuće je osmišljen te ima punu podršku struke. U ovom trenutku i prema trenutnoj zakonskoj regulativi upotreba sjemena s poljoprivrednog gospodarstva je bez kontrole, odnosno nije poznata kvaliteta, takvoga sjemena kao ni prisustvo bolesti i štetnih organizama, a na žalost često puta je i predmet ilegalne trgovine.

Uspješni poljoprivredni proizvođači ostvaruju visoke i stabilne prinose, između ostalog i zbog toga što koriste kvalitetno sjeme. Sjetvom certificiranog sjemena proizvođaču se jamči sortna pripadnost i minimalno propisani zahtjevi kakvoće kao što su čistoća, klijavost i zdravstveno stanje. Stoga je potrebno i "sjeme s poljoprivrednog gospodarstva" proizvesti na način da osigura poljoprivrednom proizvođaču ispravno zdravstveno stanje i poznata osnovna svojstva kakvoće. Ukazujemo da upotreba necertificiranog sjemena bez ikakvog nadzora nije dobar primjer poljoprivredne prakse i može uzrokovati nekontrolirano širenje bolesti, korova i štetnih organizama bilja te rezultira značajnim smanjenjem prinosa po jedinici površine.

Naglašavamo da u novom Zakonu nismo uočili nedorečenosti ili zabrane proizvodnje vlastitog sjemena na vlastitom gospodarstvu za autohtone i tradicijske sorte. Stoga tumačenja u kojima se spominje zabrana upotrebe autohtonog sjemena starih sorti i njihovih proizvoda smatramo neispravnim.

Mali proizvođači, razne udruge te ostali koji se bave proizvodnjom autohtonih i tradicijskih sorti na ovaj način odbijaju službenu evidenciju takvog materijala i mogućnost budućih poticaja takve proizvodnje. Ukazujemo kako ovaj prijedlog nije obveza nego mogućnost pojedinca što smatramo poticajnim prijedlogom ovog zakona.

Prema prijedlogu Zakona, mali proizvođači, ekološki proizvođači, hobisti, vrtlari i "kumice s placa" po ovom Zakonu neće imati nikakvih novih nameta i ograničenja u smislu proizvodnje vlastitog sjemena za vlastite potrebe. Proizvodi od sjemena autohtonih i tradicijskih sorti će se i dalje moći tržiti na našim tržnicama jer navedeni proizvodi nisu obuhvaćeni ovim Zakonom. Predloženi model po kojemu će se koristiti sjeme s vlastitog gospodarstva ne ograničava upotrebu sjemena autohtonih i tradicijskih sorti u vlastite svrhe i ne ugrožava navedene skupine budući da su prijedlogom Zakona omogućena i predviđena izuzeća.

Dakle, u prijedlogu novog Zakona je vidljivo da se malim proizvođačima ne nameću nova ograničenja, nego omogućuje proširenje njihove djelatnosti na legalnu komercijalizaciju autohtonih i tradicijskih sorti. Na takav način stare i autohtone sorte bi trebale dodatno dobiti na vrijednosti. Također, kao struka ističemo ulogu pojedinaca u cijelom procesu proizvodnje poljoprivrednoga reprodukcijskog materijala. Bez obzira koliko povoljne uvjete za proizvodnju starih sorata budemo imali (zadaća Ministarstva je da osigura zakonske uvjete za što jednostavniju i pristupačniju proizvodnju), ukoliko ne bude interesa javnosti (hobista, vrtlara, malih proizvođača…) za njihovu proizvodnju i plasman, neće doći do povećanja proizvodnje.

Žalosno je da u dosadašnju javnu raspravu nije bila uključena struka i sugovornici koji se bave oplemenjivačkim radom i sjemenarskom proizvodnjom, već su medijski prostor dobile samo određene udruge i pojedinci.

Stoga očekujemo da će se u javnosti čuti mišljenje struke te da će ovaj prijedlog Zakona omogućiti svim poljoprivrednim proizvođačima dostupnost kvalitetnog sjemena i sadnog materijala kao temelja za uspješnu proizvodnju.

Ljudikanje za stolicom

Ljudi moji, za prste polizat

Danaska sam ima pravi rvacki ručak s podlogom od bušaka mesara Roberta iz Gospića.

Detalj dorađene ličke buše na mojoj stolici/Snimio MArko ČULJAT
Detalj dorađene ličke buše na mojoj stolici/Snimio MArko ČULJAT
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. siječnja 2021. u 21.15 sati

Biliži i snima Marko ČULJAT

Prid nikolke godine edna profesorica iz Zagreba dobar poznavatelj rvackog divana upozorila me je na naslov ednog poglavlja edne moje knjige koji je vako glasija: Lika za stolicom.

Ona mi je znalački tumačila da to nije stolica vengo sto'. Naime, po tradiciji, Hrvati su sto' za ručavanje u kujinji, odnosno kuhinji, smatrali kućnim oltarom i odnosili se prema njemu sa štovanjem.

Potvrdu moga naslova naša sam u ednoj knjigi Grge Rupčića, koji je opisa svoja sićanja iz ditinjstva u Rastoci, stolica, taj sto' je bija nizak, okruga ili kvadratičan, sidilo se na tronošcima i potlje ila se micala u ćošak il pod krvet da ne smeta u kujinji.

Dosta te bilo etnografije, ajmo na nešto konkretno gastronomski. Tragajući po knjigama, a i po sićanjima moji' sugovornika u svim dilovima Like pokupija sam i obilje materijala, al se bojim da sve neću stić ni moć priredit. Zato sam odlučija pridstavit edno staro ličko ilo al' u modernijoj verziji, opet temeljem moga iskustva iz drugi dilova Lijepe Naše.

Nikidan sam u mesnici kod Roberta kupija nikoka krmenadlina od bušaka koje un uzgaja u obližnjoj Ostrvici. Meso je bilo lipe crvene boje. Meso je to koje je stoljećima ranilo Ličane i Ličkulje doklen polovicom prošlog stoljeća političarni nisu odlučili da ukinu bušu i uvedu stranjske krave: simentalca, pincgavca, motafonca pa su uni na kraju ispali - volovi jerbo su uništili nešto iskonsko koje se teško oporavlja.

Taj edan komad krmenadlina, za koji neko kaže da je kotlet, sam zera usitnija. U lonac sam ulija suncokretovog ulja samlija edna žuti, ne ciglasti, merlin i ednu bilu i ednu plavu kapulu, i nakon kratkog pirjanja stavija meso i dvi vrste paprike i papra i ostavija da se dinstati. Podlija sam i malo vode i malo žutog vina i zera vegete.

U međuvremenu sam skuva mam pet kumpira. Stali su u mali lončić jer su to bili sitni domaći kumpiri kojima me snabdivaju dva prijatelja 'edan je Gospićanin Guljevina koji ima kumpirište u Kosinju, a drugi je Zec koji ima njivu u Budačkoj ulici u Gospiću. Dok su se uni varili sriza sam nikolka dalmatinska mlada radića i započeja pravit salatu. Tu sam sriza i dva češnja luka, dabome bilog, isto od Guljevine, ali iz vrta u Gospiću. Dinstanje je bilo gotovo pa sam pristavija vodu i ošurija fuže, jasno bez soli, koje sam naučija ist kod zrmana u Istri. U salatu sam sriza tri vruća kumpira i zalija maslinovim uljem i vinskom ostikom, bez solenja. Pomiša sam fuže i saft i posuja ih talijanskim parmezanom.

Bili su to okusi raznih krajeva na mojoj stolici danaska.

Tržište rada

BEZ POSLA DVIJE TISUĆE RADNIKA

Kapija MOL-a u Ličkom Osiku već je godinama zatvorena
Kapija MOL-a u Ličkom Osiku već je godinama zatvorena
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. siječnja 2120. u 9.45 sati

GOSPIĆ - Krajem prosinca prošle godine u Područnom uredu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje bilo je evidentirano je 2.066 nezaposlenih osoba, što predstavlja 14 osoba odnosno 0,7 posto više nego u mjesec dana rani 309 osoba ili 17,6 posto više nego u istom mjesecu pretprošle godine.

Biro za zapošljavanje u prosincu se prijavio 181 novi nezaposleni radnik što je bilo mjesečno smanjenje za 15 posto, a godišnje za 33 posto ili 92 radnika. Istovremeno je iz evidencije nezaposlenih izašlo 167 osoba od čega 96 ili 57,5 posto žena i 71 ili 42,5 posto muškaraca. Od toga je zaposleno 120 osoba i to 104 zasnivanjem radnog odnosa i 16 temeljem drugih poslovnih aktivnosti (registriranje obrta, slobodnog zanimanja ili djelatnosti poljoprivrede i šumarstva). Bilo je to mjesečno smanjenje za gotovo četiri posti, a godišnje za 50 posto.

Najviše su se tražile čistačice 16, odgojitelj 9, te po pet stražara i učitelja djece s razvojnim teškoćama, po četiri medicinske sestre i diplomirana pravnika te po tri ekonomista, doktora medicine i učitelja osoba s oštećenjem sluha.

Novčanu naknadu koja je prosječno iznosila oko 2500 kuna koristilo je 476 nezaposlenih radnika što je 23 posto od ukupnog broja nezaposlenih osoba u PU Gospić i isplaćeno im je preko 1,2 milijuna kuna. (LN)

Hrvatska turistička zajednica

HRVATSKA JE POŽELJNO ODREDIŠTE

Ugledni USA Today uvrstio Hrvatsku među najpoželjnije odredište za putovanja u 2021.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. siječnja 2021. u 14.30 sati

ZAGREB - Jedan od najčitanijih američkih dnevnih listova USA Today objavio je listu od 100 najpoželjnijih odredišta u ovoj godini. Hrvatska se našla na visokom 11. mjestu, izvijestila je direktorica Predstavništva Hrvatske turističke zajednice u SAD-u Ina Rodin.

S nadom da će se ove godine situacija s korona virusom stabilizirati, a putovanja u većoj mjeri ponovno normalizirati, zaposlenici i suradnici novina USA Today, zajedno s istoimenim web portalom za putovanja 10Best.com, izdvojili su najatraktivnija mjesta za putovanja. Hrvatska se tako našla u društvu atraktivnih destinacija poput nacionalnog parka Grand Canyon u Arizoni, Madagaskara, Havaja, Pariza, Praga, Italije, Grčke i Australije, a ponovno je istaknuto kako je popularna serija "Igra prijestolja" snimana upravo na hrvatskim lokacijama.

U članku se navodi kako su prošle godine otkazana mnoga putovanja, planovi za obiteljska i prijateljska okupljanja, kao i prilike za istraživanje različitih zemalja i kultura, no kako se s pronalaskom cjepiva očekuje povratak putovanja ove godine.
.
Dodajmo kako se Hrvatska spominje i na popularnom portalu TravelDailyNews na kojem je objavljen članak Below Deck Mediterranean: Most Instagrammable locations. Naime, u sklopu članka se navode najljepše lokacije diljem svijeta na kojima je snimana popularna američka reality serija Below Deck, a među njima se, uz Santorini, Capri, Cannes i Mallorcu, našao i Dubrovnik. (Ln)

Ocjenjivanje hrvatskih pića

SLABO SUDJELOVANJE LIČANA

Iako diljem Like ima na tisuće stabala šljive, a i drugog voća, rijetko tko ima kvalitetno piće.

U obitelji Alić u Gospiću rakija se pekla i ratne 1992. godine/Snimio Marko Čuljat
U obitelji Alić u Gospiću rakija se pekla i ratne 1992. godine/Snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. prosinca 2020. u 19 sati

Pripremio Marko ČULJAT

ZAGREB/GOSPIĆ - U organizaciji Gospodarskog lista krajem studenoga održano je 2. Međunarodno ocjenjivanje rakija i likera organizirano. Ocjenjivanje je provedeno u suradnji s Agronomskim i Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom u Zagrebu. Stručna komisija ocjenjivala je boju, bistroću, tipičnost, miris i okus rakija, likera i ginova. Dodjela, koja se trebala održati početkom prosinca, otkazana je zbog epidemiološke situacije.

Stručna komisija ocijenila je više od stotinu uzoraka i nakon dvodnevnog ocjenjivanja određeni su šampioni natjecanja. U konkurenciji pristiglih uzoraka rakija, likera i ginova, komisija je osam njih proglasila zlatnima, dok se velikim zlatom, odnosno s ocjenom 18,5 na više, okitilo čak njih deset.

Kako smo saznali u Redakciji Gospodarskog lista, nažalost ličkih je natjecatelja bilo samo dvoje i to Ivan Vlainić iz Perušića, koji je prošle godine osvojio zlato za svoju šljivovicu, a ove godine dobio je srebro za jabukovaču, dok je Antonija Dujmović iz Otočca za šljivovicu i rakiju od kruške tepke dobila bronce. U Redakciji se nadaju većem sudjelovanju ličkih pića u narednim godinama.

U sklopu izložbe Jesen u Lici prvo ocjenjivanje ličkih rakija bilo je 2008., iduće godine na ocjenjivanju je bilo 11 uzoraka, a 2019. - samo 12. Mnoge su se rakije okitile lokalnim zlatom, ali nijedne nema nigdje u Lici u prodaji. Nakon jednog ocjenjivanja rakije, jedan član komisije, a bili su svi iz Osijeka, reče da se Ličani trebaju sami sa sobom dogovoriti da li će rakiju ispeći i popiti do Nove godine ili ju ostaviti da odstoji i dobije na kvaliteti. Ovaj način razmišljanja i ponašanja vrijedi i za ostale poljoprivredne proizvode. Jer, rijetke su bile obitelji koje su imale viška hrane koju bi utržile. Osim toga, Ličani nemaju navike trgovanja, o čemu najbolje govori domaća ponuda na gospićkoj plaći i propast Seljačke tržnice koju je smislio neki pamenjaković i organizirao kao separat u dijelu tržnog prostora u Gospiću, i pazite sada i u - Karlobagu.

Turistička zajednica Perušić

NOVI REKLAMNI PANOI

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. prosinca 2020. u 17.45 sati

PERUŠIĆ - Turistička zajednica Općine Perušić ulazi u turističku kampanju za iduću godinu, a započela je postavljanjem velikih reklamnih panoa na ulaze u Perušić. Osim toga mijenjaju se i osvjetljavaju fotografije u središtu mjesta. Na panoima su prikazane atraktivne lokacije, a to su su rijeka Lika i Pećinski park Grabovača.

Radi se i nova mrežna stranica s pristupom u detaljan uvid u atraktivnosti lokacije i na sadržaje koji će poticati želju za dolaskom u Perušić. U završnoj je fazi tisak nove brošure Perušića "Doživi raznolikost" koja će biti izdana na tri jezika. (Ln)

Hrvatska turistička zajednica

HRVATSKA ZIMSKA PONUDA

Promocija hrvatskih zimskih ljepota i običaja kroz "Croatia Full of Magic", pratitelji društvenih mreža mogu osvojiti putovanje Hrvatskom u 2021.

Zimska veduta ličke metropole/Snimio Marko Čuljat, Lika press Gospić
Zimska veduta ličke metropole/Snimio Marko Čuljat, Lika press Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. PROSINCA 2020.

Fotografije: Marko Čučljat, arhiva Lika pressa Gospić

ZAGREB - Hrvatska turistička zajednica pokrenula je komunikacijsku platformu "Croatia Full of Magic" na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter, koja će se provoditi do sredine siječnja iduće godine.

Riječ je o komunikaciji koja za cilj ima održavanje prisutnosti i vidljivosti Hrvatske na najvažnijim emitivnim tržištima kroz približavanje blagdanskih ljepota i raznolikosti hrvatskih destinacija u zimskom razdoblju. Cilj je kroz atraktivne kadrove brojnim pratiteljima na društvenim mrežama našu zemlju približiti kao "top of mind" destinaciju koju će uskoro ponovno ili po prvi puta posjetiti. U sklopu ove komunikacijske platforme provodit će se i kreativni natječaj za sve fanove koji prate profil Croatia Full of Life na Facebooku.

- S obzirom na epidemiološku situaciju u Hrvatskoj i svijetu primarni cilj zimske komunikacijske platforme je zadržavanje interakcije s milijunskim pratiteljima diljem svijeta kojima našu zemlju želimo dodatno približiti kao kvalitetnu i raznoliku destinaciju. Pritom ćemo koristiti atraktivne zimske fotografije i video materijale hrvatskih destinacija, znamenitosti i turističkih proizvoda, a prikazivat ćemo i tradicionalne recepte hrvatskih blagdanskih delicija. Tu su i dva kreativna natječaja kojima našim pratiteljima na društvenim mrežama želimo uljepšati prosinac, mjesec darivanja.- poručio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

Naime, prvi kreativni natječaj namijenjen je inozemnim pratiteljima koji kao glavnu nagradu mogu osvojiti pet dana boravka u Hrvatskoj za dvije osobe u 2021. godini, kao i prigodne poklon pakete, dok je drugi kreativni natječaj namijenjen domaćim gostima koji će, uz poklon pakete, kao glavnu nagradu moći osvojiti produženi vikend boravak u 2021. u hotelu Frankopan u Ogulinu te na ranču Ramarin u Slavonskom Brodu, pobjednicima nagradnog natječaja projekta #prviput. Na ovaj način HTZ želi zahvaliti domaćim gostima na više od 11 milijuna ostvarenih noćenja u 2020. godini te ih potaknuti na daljnje istraživanje vlastite zemlje i otkrivanje hrvatskih turističkih ljepota.

Prikazivanje zimskih motiva provodi se i kroz objavljivanje posebno kreiranih live fotografija na Instagram i Facebook profilu, ali i putem posebno kreirane web stranice Enjoy The Magic Of Croatia te posebnog Instagram profila @EnjoyTheView_FromCroatia. Kroz profil turističke zajednice mogu dostaviti foto i video materijale, zanimljive blagdanske tradicije i običaje svoga kraja, kao i aktivnosti u destinacijama u zimskom razdoblju. Svoje "magične" poglede iz hrvatskih destinacija mogu dostaviti i svi ljubitelji Lijepe Naše i to na maila enjoytheview@htz.hr , kao i preko profila na svojim društvenim mrežama uz korištenje oznake #EnjoyTheMagicOfCroatia. (Ln)

Lokalno tržište rada

SVE VIŠE NEZAPOSLENIH

Bez posla je preko dvije tisuće radnika.

I Pilana u Perušiću je stavila lokote na kapije nakon nekoliko bezuspješnih privatizacija od 1992.
I Pilana u Perušiću je stavila lokote na kapije nakon nekoliko bezuspješnih privatizacija od 1992.
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. prosinca 2020. u 20.45 sati

GOSPIĆ - Krajem prošlog mjeseca na listi nezaposlenih Područnog ureda Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje bila su 2.052 osobe, što je mjesečno povećanje za 55 radnika ali i godišnje za 406 radnika što je gotovo za četvrtinu više.

Poslodavci su prošlog mjeseca tražili 104 radnika što je bilo smanjenje za 79 radnih mjesta, a u odnosu na prošlu godinu manje samo za tri radnika. Tražilo se osam medicinskih sestara, šest doktora medicine, po pet diplomiranih i čistačica, po četiri učitelja, vozača i učitelja engleskog.
Prošlog mjeseca bila su 463 korisnika novčane naknade što predstavlja kojima je isplaćena naknada od gotovo 1,3 milijuna kuna ili prosječno 2,5 tisuće kuna. (Ln)

Inicijative poduzetnika

GOSPIĆANI PRIHVATILI JAJOMAT

OPG Barozi već tri mjeseca prodaje domaća jaja na bankomatu.

Detalj s prvog jajomata u Gospiću/Snimio Marko ČULJAT
Detalj s prvog jajomata u Gospiću/Snimio Marko ČULJAT
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. prosinca 2020. u 18.15 sati

GOSPIĆ - Prošla su već tri mjeseca kako je na ulasku u prodavaonicu kruha prve ličke tvornice kruha Tušak u Smiljanskoj ulici kod place postavljen jajomat. Postavio ga je Ivica Baričević vlasnik OPG-a Barozi iz obližnjeg Oteša, sela kraj Klanca. On ima farmu od 300 koka nesilice koje drži u slobodnom uzgoju i domaćoj hrani. Za lijepog vremena stalno su u vani.

- Kokoši hranim vlastitim žitom i krumpirom, jedino kupim nešto kukuruza. Krenula je prodaja, posljednjih tjedana bilo je i po 600 kuna.- kaže poduzetni Baričević.

Deset jaja stoji 15 kuna, a ona nešto sitnija, koja su na dnu bankomata su po 10 kuna.

Mali gospićki vremeplov

PROJEKTBIRO

Kroz ovu gospićku firmu prošlo je mnogo inženjera i tehničara, a izgrađeno je na stotine objekata u Lici i okolici.

Radnici Projektbiroa na stepenicama ispred ureda, danas ulaz u Ordinarijat Gospićko-senjske biskupije u Parku Kolakovac. U prvom redu sa šeširom je erhitekt Miro Safner
Radnici Projektbiroa na stepenicama ispred ureda, danas ulaz u Ordinarijat Gospićko-senjske biskupije u Parku Kolakovac. U prvom redu sa šeširom je erhitekt Miro Safner
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. studenoga 2020. u 17 sati

Priredio: Marko Čuljat

GOSPIĆ - Prema pisanju Stipe Mažara u Ličkim novinama iz 1958. Projekt biro Gospić osnovan je 1. travnja 1956. i počeo je s jednim čovjekom. Prvim direktorom je bio Marijan Fućkan. Tvrtka je imala sjedište u nekadašnjem đačkom domu u Kolakovcu, danas Ordinarijatu Gospićko-senjske biskupije, gdje je tada bila i redakcija Ličkih novina i uprava Poljoprivrednog dobra Lika, a u konobi je bilo skladište krumpira (Kazivanje Branka Cvetkovića, glavnog urednika Ličkih novina, 27. rujna 2020.).

Prema pisanju Ličkih novina, nakon dvije godine poslovanja Projekt biro je zapošljavao 15 radnika: dva inženjera arhitekture, dva inženjera građevinarstva, jednog inženjera agronomije, dvojicu diplomiranih ekonomista i osam građevinskih, arhitektonskih i ekonomskih tehničara. U dvije godine postojanja uspio je saveznim, republičkim ili lokalnim bankovnim natječajima na ime svojih investitora dobiti odobrenje za elaborate u vrijednosti 786 milijuna dinara, a da u tom vremenu nijedan nije odbijen.

Autori ing. Zvonko Rizmaul i ing. Miro Safner projektirali su novi tip kuće čija je gradnja pojednostavljena i prilagođena životu u Lici. Postignuta je standardizacija i tipizacija. Prva kuća bi se trebala graditi u Jasikovačkoj ulici u Gospiću. Imat će šest stanova, bit će gotova u vrlo kratkom vremenu. Troškovi izgradnje jednog stana stajat će do milijun dinara što dosad nikom nije uspjelo učiniti u Kotaru Gospić.

Drugi projekt izradio je ing. Miro Safner, arhitekt. Prema njegovoj zamisli dvosobni komforni stan stajat će između jedan i dva milijuna dinara. Prilikom izgradnje više stanova cijene će biti još niže. Zgrada od 30 stanova koštat će - prema kalkulaciji - 45 milijuna dinara, a jedan stan 1,5 milijun dinara. To je zaista jeftino kada se zna, da je jedna stambena zgrada sa šest stanova podignuta prije nekoliko godina u Gospiću stajala 46 milijuna dinara (7,6 milijuna dinara jedan stan).

Nakon Kolakovca dugo godina Projektbiro je radio u Budačkoj ulici u nekadašnjoj zgradi Šumarije Gospić, gdje je danas upravna zgrada Hrvatskih šuma, a kasnije je prešao u centar Grada iznad Borova. Krajem listopada 1992. Područnoj službi Zavoda za zapošljavanje javilo se svih šest radnika poduzeća za projektiranje i investiciono-tehničku dokumentaciju "Projektbiro" Gospić. Bila je to jedina projektantska tvrtka u Lici koja je desetljećima djelovala, a zapošljavala je i dva djelatnika u Zagrebu. Iza "Projektbiroa" stoje projekti niza objekata širom Like, te u drugim regijama. Po njegovim projektima izgrađeno je niz tvornica, na tisuće individualnih stambenih i gospodarskih objekata, te izvedeno na tisuće adaptacija. Između ostalog, projektirao je i najveću zgradu od 94 stana u Gospiću, zgradu nove bolnice i ekonomske škole u Otočcu, te zgrade novih osnovnih škola u Gospiću (arhitekt Tihomir Miličević) i Ogulinu.

Jedan od arhitekata koji je radio u Projekt birou bio je i Miro Safner koga istražuje doc. dr. sc. Jasenka Kranjčević, dipl. ing. arh., znanstvena savjetnica u Institutu za turizam, Zagreb, koja nam je poslala i fotografije radnika Projektbiroa koje objavljujemo.

Arhitekt Safner (29) stigao je u Gospić 1. X. 1957. s obitelji, suprugom Višnjom, sinovima Mariom i Romanom i kćerkom Renatom. U knjizi radnika Projektbiroa u Državnom arhivu u Gospiću zaveden je pod rednim brojem 20. Te, 1957. godine, firma je radila više projekata za poljoprivredne zadruge pa i projekt za mljekaru u Metku. Safner je u Gospiću bio do 1960. kad odlazi na rad u Zagreb, a supruga i djeca su zbog neriješenog stana u Zagrebu, i školovanja, ostali u Gospiću do sredine 1962. Obitelj Safner imala je stan u današnjoj Kaniškoj ulici broj 20. U ta doba preko puta ulice bio je Otpad, poduzeće koje je otkupljivalo sekundarne sirovine od papira do olova. Sva djeca su išla u Osnovnu školu Vlade Kneževića. Sinu Ramonu učiteljica je 1961. bila Marija Lazić - Marica.
U Zagrebu je najprije radio u Jugokeramici, pa zatim u TEB-u Tehnološko-ekonomskom birou, pa u Prehrambeno-tehnološkom institutu gdje ostaje do mirovine. Projektirao je velike industrijske komplekse u više mjesta u bivšoj državi, između ostalih i pivovare u Splitu, Buzetu, Daruvaru i Karlovcu. Projektirao je zgrade za stanovanje i odmor.

Nadamo se da će i netko od Vas čitatelja raspoznati koga na slici i javiti nam se. Navodno je jedna žena sa slika, kćerka ili sestra uglednog gostioničara Marke iz Gospića, koja je kasnije prešla raditi u neko računovodstvo u Zagrebu.

Vodoopskrba

VODOVOD ZA VRANIK

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. studenoga 2020. u 13.15 sati

LOVINAC - Početkom rujna otpočeli su radovi na izgradnji vodovodne mreže za naselje Vranik čiju su prvu fazu vrijedni djelatnici poduzeća Nering d.o.o. iz Zagreba sa svojim kooperantima ovih dana priveli kraju.

Tako je od planiranih 3,7 kilometara novog vodovoda ove godine u prvoj fazi izgrađeno 2,2 kilometra kojim je kroz veći dio naselja Vranik, zaključno s kućom obitelji Dopuđ, izgrađen glavni vod i tako omogućen priključak za prvih 13 korisnika koji se ovih dana i priključuju na vodovodnu mrežu. Završetak radova planiran je za proljeće iduće godine. (A. Miletić)

40. obljetnica vodovoda u Hrmotinama

BRIGA O KVALITETI VODE

Danas je obilježen značajan jubilej vodoopskrbe južnog Primorja.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. studenoga 2020. u 18.30 sati

SVETI JURAJ - Još daleke 1958 godine kad su počeli dogovori i planiranja poboljšanja snabdijevanja električnom energijom dogovoreno je da se iz sustava HE Senj dio vode iz Like uporabi i za žedno područje Primorja južno od Senja sve do Karlobaga, te otoka Raba i Paga.

Nakon završetka izgradnje HE Senj u Svetom Jurju na Velebitu su počeli opsežni radovi na izgradnji vodoopskrbnog sustava 1980. godine koja je 40. obljetnica danas obilježena prigodnom svečanošću.

Tijekom ljeta ličkom vodom snabdijeva se oko 150 tisuća ljudi, a još se uvijek sustav nadograđuje i proširuje kako bi se osigurala što kvalitetnija pitka voda o čemu vodi brigu posebna tvrtka Vodovod Hrvatsko primorje- južni ogranak d.o.o. čiji je jedan od osnivača bila i Skupština općine Gospić u čijem je sastavu tada bila današnja općina Karlobag koja je vodu dobivala iz izvora Crno vrelo u Baškim Oštarijama, ali je to bila mala količina za ljetne mjesece, odnosno za turističku sezonu.

Od Hrmotina u pravcu juga, odnosno do Koromačine, do danas je izgrađeno 65 kilometara cjevovoda s brojnih pratećih tehničkim uređajima i opremom. Osim toga podmorskim cjevovodom voda je stigla i na otoke Rab i Pag. Vodozahvat i uređaj za kondicioniranje vode u Hrmotinama kapaciteta je 657 litara vode u sekundi, a još se crpi i voda u pomoćnom vodocrpilištu u Bačvicama gdje se uzima 40 litara vode u sekundi.

Danas je pušten u rad poseban proces ultraljubičastog održavanje vode po najnovijoj njemačkoj tehnologiji. Nije to sve. Posao korištenja ličke vode biti će nastavljan i u sastavu projekta HE Senj 2 i u planu je odvajanje sustava vodoopskrbe od proizvodnje električne energije u vrijednosti od 266 milijuna kuna. U tom projektu sudjelovati će Hrvatska elektroprivrede, Hrvatske vode i Vodovod Hrvatsko primorje-južni ogranak.

Danas je promovirana i monografija od ovome vodovodu od ideje do današnjih dana. (MaČ)

Tržište rada

NEZAPOSLENO 1997 RADNIKA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
121. studenoga 2020. u 10.15 sati

GOSPIĆ - Krajem prošlog mjeseca u Područnom uredu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područnom uredu Gospić evidentirano je 1.997 nezaposlenih osoba, što predstavlja 120 osoba više nego u rujnu, ali i 449 osoba više u odnosu na lanjski listopad.
U gospićkoj ispostavi bila su 532 nezaposlena radnika, otočkoj 510, koreničkoj 318, senjskoj 283, lapačkoj 228 i novaljskoj 126. Najveći porast broja radnika bez posla bio je u Novalji bio je preko 21 posto, a najmanji u Donjem Lapcu 0,9 posto.

Poslodavci su prošlog mjeseca prijavili potrebe za 183 radnika. Najviše prijavljenih potreba za radnicima za pomoć u kući 21, tražilo se 17 učitelja glazbene kulture, te po 12 učitelja fizike, biologije i matematike …

Novčanu naknadu koristilo je 386 nezaposlenih radnika kojima je isplaćeno preko 949 tisuća kuna koja je u prosjeku bila 2.412,31 kunu. (Ln)

Značajan jubilej

40. OBLJETNICA VODOVODA JUŽNO PRIMORJE

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. studenoga 2020. u 12.15 sati

SVETI JUJARJ - Sutra će biti obilježena 40. obljetnica rada Regionalnogi vodovoda Hrvatsko primorje - južni ogranak koji vodom opskrbljuje lokalne vodovode na otoku Pagu i Rabu, te cjelokupno podvelebitsko priobalje od Senja do Karlobaga. U turističkoj sezoni na tome području mora se osigurati kvalitetna i pouzdana vodoopskrba za preko 150.000 ljudi, što je jedan od osnovnih infrastrukturnih uvjeta za turizam, ali i za svaku drugu gospodarsku djelatnost i egzistenciju.

Vodovod je građen godinu dana, a dogdadnja još uvijek traje. Postojeći sustav izgrađen je kao gravitacijski vodovod, a zahvaća vodu hidroenergetskog sustava HE Senj koja se potom obrađuje na uređaju za pročišćavanje. Na lokaciji Hrmotine na Velebitu iznad Sv.Jurja na koti od oko 400 m. n. m. nalazi se uređaj za pročišćavanje i kondicioniranje vode. Nakon pročišćavanja i obrade, voda teče cjevovodom sve do Karlobaga, te podmorjem do otoka Paga i Raba.

Sutra će biti puštena u rad najsuvremenija tehnologija UV dezinfekcije vode. Naime ultravioletne zrake uništavaju sve vrste bakterija, virusa, alga i drugih mikroorganizama u vodi i ne treba upotrebljavati kemijska sredstva. Budući da se u čitavom procesu ne koriste nikakve kemikalije nema štetnih kemijskih spojeva ili njihovih nusprodukata. Puštanjem u rad ovog sustava, uređaj Hrmotine postaje postrojenje s najvećom ekološkom dezinfekcijom vode za ljudsku potrošnju u Hrvatskoj. Projekt UV dezinfekcije na uređaju za pročišćavanje i kondicioniranje vode Hrmotine dijelom je sufinanciran od strane Hrvatskih Voda. Ukupna vrijednost investicije je oko 1,7 kuna. (Ln)

Uspješan Tjedan odmora vrijedan

Veduta Filipova kuka na Velebitu / Arhiva Lika pressa
Veduta Filipova kuka na Velebitu / Arhiva Lika pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
37. listopada 2020. u 20.30 sati

GOSPIĆ - Prvi "Tjedan odmora vrijedan", zajednički projekt Ministarstva turizma i sporta i Hrvatske turističke zajednice, koji je bio prošlog tjedna uspješno je završen. Brojni hrvatski građani i inozemni gosti u promotivnom su tjednu po 50 posto povoljnijim cijenama mogli iskoristiti jednu od ukupno 424 ponude i usluga iz svih dijelova Hrvatske.

S našeg područja u Tjednu su sudjelovali svi nacionalni parkovi. U Plitvicama je bilo 30 tisuća posjetitelja, a u Sjevernom Velebitu prodano je više od 500 ulaznica. Snižene su cijene bile i u Paklenici, te Zavratnici kojom upravlja PP Velebit. (Ln)

Foto vijest

MANDARINE IZ KOMARNA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. listopada 2020. u 18 sati

GOSPIĆ - Na parkiralištu kod robne kuće danas je bilo kupiti mandarina s krajnjeg juga Hrvatske. Naime, iz Komarna, u općini Slivno, Dubrovačko-neretvanskoj županiji stogle su jučer brane mandarine iz OPG-a Martina Vuice. Bile su pakovane u mrežaste vrećice, a kilogram je stajao osam kuna.

OTKAZI I ZBOG KORONE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. listopada 2020. u 13.30 sati

GOSPIĆ - Krajem rujna u Područnom uredu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje
Na listi je bilo 1.877 nezaposlenih što je povećanje u odnosu na prošlu godinu za 495 osoba ili čak preko 35 posto.

Prošlog mjeseca na listi je završilo 275 radnika koji su ostali bez posla što je godišnje povećanje od 38 posto. Od ukupnog broja prijavljenih najviše je u evidenciju došlo izravno iz radnog odnosa 182 od kojih je i posljednjih tridesetak radnika iz pilane u Perušiću koja je konačno zbog korone zatvorila vrata i o tome radnicima izdaje potvrde za socijalnu skrb njih i njihovih obitelji. (M. Čuljat)

Novost u Gospiću

PRVI MLJEKOMAT

Prvi gospićki mljekomat OPG-a Ivana Lisca iz Mušaluka postavljen je na ulazu u tržnicu
Prvi gospićki mljekomat OPG-a Ivana Lisca iz Mušaluka postavljen je na ulazu u tržnicu
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. listopada 2020. u 17.45 sati

GOSPIĆ - Već nekoliko godina lički proizvođači hrane pokušavaju na razne načine doći do kupaca. Tako je Agro Velebit iz Lovinca organizirao u Zagrebu i dostavu ličkog krumpira na kućni prag, u Budačkoj ulici sve je više ponuda na pločniku s obadvije strane, što je ranije bila velika rijetkost. Budačani nude kupus, krumpir, a ima i nešto voća i meda.

Ovih dana OPG Ivan Lisac iz obližnjeg Mušaluka na ulazu u gospićku tržnicu u Smiljanskoj ulici postavio je i prvi mljekomat. Mliko je po šest kuna, a kupac treba ponit' svoju bocu.

Na Lisčevu imanju, koji je inače diplomirani ekonomista, tri su krave muzare koje dnevno daju oko 60 litara mlijeka. U bankomatu je posuda za 200 litara, koja se svakog jutra mijenja prije početka prodaje jer mlijeko ne smije u njoj stajati duže od 24 sata. (MaČ)

Iz OPG-a Majetić u Gospiću

FINIŠ AJVARA

Danas je počelo završno pravljenje ajvara.

Vlastita ajvaruša za ajvar OPG-a Majetić iz Gospića/Snimio Marko Čuljat
Vlastita ajvaruša za ajvar OPG-a Majetić iz Gospića/Snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
26. rujna 2020. u 17.30 sati

GOSPIĆ - Marica i Darko Majetić već nekoliko godina imaju OPG i redovito izlažu na tradicionalnoj izložbi Jesen u Lici. Kupcima su poznati po svom specijalitetu - ajvar salati.

- Ove smo godina dvadesetak dana čekali da sazri naša crvena paprika kako bi završili pravljenje ajvara. Ljetos su noći bile hladne a to je usporilo zriobu.- govori Darko dok pažljivo čisti sjemenke iz prerezane paprike koju još treba dobro oprati i obariti i toplu samljeti.

Ove godine Majetići su uspjeli uzgojiti vlastitu ajvarušu od svog sjemena, i očekuju da će dogodine imati svpj prisad. Iz njihovog vrta ispod kuće u ajvari idu i drugi sastojci a to su patlidžani i luk. Dio paprike je danas ispečen ne pleji šparketa, a za ajvar koriste i neke druge začine i sol.

ZA posjetitelje svog štanda na Jeseni u Lici već je skoro gotov liker od gorkog i slatkog pelina a temeljac je bila domaća jabukovača. U likeru će još nekoliko dana stajati trave. (MaČ)

Hrvatska turistička zajednica

BROŠURA KONTINENTALNOG TURIZMA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. rujna 2020. u 18 sati

ZAGREB - Hrvatska turistička zajednica izradila je novu on line brošuru u potpunosti posvećenu promociji kontinentalnog turizma pod nazivom "Puna inspiracije - skrivena blaga hrvatske unutrašnjosti" više na poveznici htz.hr/hr-HR/promo-materijali/brosure .

Brošura je prevedena na engleski i njemački jezik, a riječ je o svojevrsnoj šetnji prelijepom unutrašnjosti Hrvatske kroz turističke priče i atraktivne fotografije, a sve kako bi se turistima na što bolji i jednostavniji način približile ne samo prirodne ljepote unutrašnjosti Lijepe naše, već i njene posebnosti i znamenitosti.

Brošura obuhvaća turističku ponudu unutrašnjosti Hrvatske, počevši od Kopačkog rita pa sve do Vukovara i Iloka, a istok Hrvatske posebno je obrađen i kroz jedinstvenu i bogatu gastro ponudu. U brošuri su zatim predstavljeni parkovi prirode Papuk i Lonjsko polje, Požega, Moslavačka gora, ali i Međimurje kroz ponudu brojnih cikloturističkih staza. Svoje mjesto u brošuri pronašao je i barokni Varaždin, predstavljen kroz poznati Špancirfest te dvorci Zagorja poput Trakošćana i Velikog Tabora. Istaknute su i sve blagodati te raznolika ponuda zdravstvenog turizma u unutrašnjosti Hrvatske, a potom su predstavljeni Medvednica i grad Zagreb, ponajviše kroz zanimljive muzeje poput Muzeja prekinutih veza. Karlovac je predstavljen kroz svoje četiri rijeke i akvarij Aquatiku, a opisane su i prirodne ljepote bajkovitog Gorskog kotara te ljepote Učke i unutrašnjosti Istre, koja je također pogodna za cikloturiste. Posebno je obrađen i prostor oko rijeke Une, Lika, Velebit, zatim područje rijeke Zrmanje i Krupe, Sinj i Sinjska krajina, Imotski i Imotska krajina te dolina rijeke Neretve.

- Nakon ljetnog dijela turističke godine u kojem smo, s obzirom na okolnosti uzrokovane pandemijom, ostvarili vrlo dobre rezultate, aktivnosti usmjeravamo na promociju posezone gdje nam je u prvom planu promidžba kontinentalnog turizma, eno-gastronomije, ali i nautike kao jednog od najtraženijih hrvatskih turističkih proizvoda.- izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, nadodavši kako su tijekom posezone u fokusu kraća vikend putovanja s naglaskom na domaće tržište.

Dodajmo kako je i glavna tema ovogodišnjeg Svjetskog dana turizma, koji se tradicionalno obilježava 27. rujna, upravo turizam u ruralnim područjima. (LN)

Putovi turizma u Lici

ZABINA PRILIKA ZA LIKU

Velika prilika za turističku promociju Like: Zaba projektom #prviput pomaže malim poduzetnicima u turizmu.

Lovinačka veduta/Snimio Marko Čuiljat
Lovinačka veduta/Snimio Marko Čuiljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. rujna 2020. u 17.30 sati

ZAGREB - Zagrebačka banka pokrenula je projekt #prviput kojim želi dati podršku mikro i malim poduzetnicima u turizmu i stvoriti najveću online platformu za promociju neotkrivenih ljepota i unikatnih doživljaja Hrvatske. Projekt je velika prilika da se promoviraju neotkrivene ljepote i čari Like.

Projekt #prviput malim poduzetnicima s originalnim turističkim proizvodom osigurava snažnu stručnu i financijsku pomoć za promociju, a s druge strane, svima koji žele otkrivati ljepote domaćih destinacija, pruža jedinstveno mjesto sa svim informacijama o neotkrivenoj turističkoj ponudi Hrvatske. Partner projekta je Hrvatska turistička zajednica.

Prijaviti se mogu svi koji imaju ideju koja obogaćuje turističku ponudu Hrvatske Svi koji misle da njihova ideja, lokacija, projekt ili proizvod obogaćuje turističku ponudu Hrvatske, prijavom na natječaj u sklopu projekta #prviput imaju priliku osvojiti besplatnu i sveobuhvatnu marketinšku kampanju koja će im osigurati vidljivost kod široke javnosti i predstaviti njihove poduzetničke priče. Na natječaj se mogu prijaviti vlasnici smještaja, hotela, eko sela, OPG-ovi, turistički vodiči, instruktori ronjenja i brojni drugi poslovni subjekti s originalnom turističkom ponudom. Tako će se u prvom valu velike nacionalne kampanje promovirati mjesta za jesenski i zimski turizam, a kampanja se nastavlja i na iduću godinu, kako bi se dao dodatni poticaj turizmu uoči nove sezone.

Projekt će pratiti i online stranica prviput.24sata.hr kao svojevrsna platforma na kojoj se građani na jednom mjestu mogu informirati o jedinstvenim destinacijama i doživljajima u cijeloj Hrvatskoj, tijekom cijele godine. Ovom platformom Zagrebačka banka podupire razvoj domaćeg turizma kroz cijelu godinu.

Rok za prijavu na natječaj je 30. rujna, a prijave se primaju na mrežnoj stranici prviput.24sata.hr

Stručni žiri odabrat će 15 najboljih prijava, od kojih će dvoje osvojiti veliku marketinšku kampanju koja uključuje i TV spot, dok će ostali biti promovirani na digitalnim kanalima. Članovi stručnog žirija su Iva Barbarić (Zagrebačka banka), Kristina Mamić (HTZ), Ivana Crnić (Ministarstvo turizma i sporta), Iva Kaligarić (Senor), Goran Jović (fotograf), Sanja Čižmar (505 Savjetovanje), Iva Mihalić Krčmar (Putoholičari), Hrvoje Bujas (Glas poduzetnika) i David Skoko (chef). (LN)

Razvoj poduzetništva u Lici

ŠVEDSKA POTPORA

Predsjednica udruge GIF Mary Ann Rukavina-Cipetić otvara skup u Smiljanu/SNimio Marko Čuljat Lika press Gospić
Predsjednica udruge GIF Mary Ann Rukavina-Cipetić otvara skup u Smiljanu/SNimio Marko Čuljat Lika press Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. rujna 2020. u 12.15 sati

SMILJAN - Nakon godinu dana rada u Memorijalnom centru Nikole Tesle predstavljene su aktivnosti RAISE Youth projekta i projektnog tima o čemu je govorila Mary Ann Rukavina-Cipetić, predsjednica udruge GTF-Inicijativa za održivi rast i koordinatorica projekta RAISE Youth.

Uspješno je završena prva faza RAISE Youth projekta koji je sufinanciran s preko tri milijuna eura kroz Fondove Kraljevine Norveške i Europskog gospodarskog prostora (EGP). Od ukupno 27 izabranih projekata, RAISE Youth je jedini projekt s nositeljem iz Hrvatske. Uz nositelja udrugu GTF-Inicijativa za održivi rast Grad Gospić je također član projektnog konzorcija. Glavni cilj projekta je doprinijeti stvaranju novih radnih mjesta za mlade u ruralnim područjima korištenjem socijalnih inovacija. Projekt razvija inovativni model (samo)zapošljavanja za pripadnike NEET skupine (mladi koji nisu zaposleni niti su u sustavu obrazovanja) koji se temelji na održivoj poljoprivredi i turizmu u sinergiji s razvojem digitalnih tehnologija.

Sudionike skupa pozdravio je Karlo Starčević, gradonačelnik Gospića naglasivši da je projekt bitan jer dolazi izvana, iz Amerike otkuda se iz iseljeništva vratila predsjednica. Istakao je nadu da će iz ove radionice i projekta izaći zadovoljni poduzetnici koji će stvarati novi dohodak jer Hrvatskoj treba milijun ljudi u proizvodnji. (MaČ)

Pogledajte i video prilog na poveznici:
www.youtube.com/watch?v=XNSvl_Tpsa4&feature=youtu.be

Tržište rada

1903 NEZAPOSLENAlicke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. rujna 2020. u 17 sati

GOSPIĆ - Krajem kolovoza u Područnom uredu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, na listi nezaposlenih bile su 1903 osobe. Lista je mjesec dana kraća za 15 osoba ali je u odnosu na lanjski kolovoz duža za čak 502 osobe ili gotovo 36 posto.

Tijekom kolovoza poslodavci su prijavili 144 slobodna radna mjesta što je bilo godišnje smanjenje od preko 33 posto. Najviše su se tražili učitelje za djecu s razvojnim teškoćama 40, zatim slijede radnici u održavanju 17, te po deset odgajatelja i konobara. Novčanu naknadu 406 nezaposlenih kojima je isplaćeno preko milijun kuna ili prosječno 2.500 kuna. Broj korisnika je povećan za 28 osoba, a u odnosu na lanjski bio je povećan za 123 osobe ili 43 posto. (LN)

MODERNIZACIJA LOVINAČKIH CESTA

Modernizacija se provodi hladnim asfaltom.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. rujna 2020. u 12.45 sati

LOVINAC - Ministarstvo regionalnog razvoja Republike Hrvatske prema Programu održivog razvoja lokalne zajednice potiče razvoj područja koja su u skladu sa Zakonom o regionalnom razvoju RH stekla status potpomognutog područja.

Cilj je pridonijeti gospodarskoj, socijalnoj i demografskoj revitalizaciji tih područja u skladu s razvojnim posebnostima i u svrhu uravnoteženog regionalnog razvoja svih krajeva u državi.
Suhladno tome, Općina Lovinac je dostavila je Ministarstvu zahtjev za sufinanciranje projekata u ovoj godini i osigurano je 300 tisuća kuna za modernizacije dijela nerazvrstanih općinskih cesta što je čini 80 posto potrebnih sredstava,a Općina će uložiti ostatak.

Nakon provedenog natječaja sklopljen je ugovor s tvrtkom Colas d.o.o. iz Varaždina kao najpovoljnijim ponuđačem i ugovorena je modernizacija dijela nerazvrstanih općinskih cesta metodom hladnog asfaltiranja osam kraćih nerazvrstanih cesta koje se nalaze na području naselja Štikada, Ričice, Sveti Rok i Lovinac u ukupnoj dužini od 1690 metara i poslovi se privode kraju.