POČETNAARHIVA
STIŽU PRIJAVE
KONAČNO I TELEMETRIJA
OGLASIO SE ŽUPAN MILINOVIĆ
AUSTRIJANCI IMAJU VJERU U BUDUĆNOST LIKE
PROTIV OPASNOG OTPADA
NOVE INVESTICIJE U NOVALJI
POTPORA ANIMAL LICI
POTPORA MLJEKARIMA
TRUTOVE POHVALE
POZIV POPISIVAČIMA
POLOŽENI VIJENCI
200 PAKETA ZA POTREBITE
ČETVRTINA PRORAČUNA ZA GOSPODARSTVO
SKUPŠTINARI POMAŽU AKCIJU
VOLIM SVOJU ŽUPANIJU
Olakšana papirologija
U SENJU PRVA ZARAZA KORONOM
STARIJI TREBAJU IZBJEGAVATI KONTAKTE
MILIJUNI ZA MORSKE LUKE I CESTE
KINESKE GRIPE JOŠ NEMA U LICI
STARAČKI SKUPLJI 20 POSTO
GOTOVO POLOVICA ZEMLJIŠTA SE NE KORISTI
NASTAVAK U PONEDJELJAK
KONAČNO NA REDU DOM ZA STARE
NOVA ODLUKA O TURISTIČKOJ PRISTOJBI
UGOVORI ZA SPORT I CRVENI KRIŽ
EKSPRESNA SJEDNICA I DOMJENAK
TRADICIONALNI SUSRET S LOVCIMA
VELIK ZNAČAJ UDRUGE
Osam županijskih stipendija
ZA NOVI PRORAČUN 90 MILIJUNA KUNA
PRVA POTPORA OD POSTOJANJA ŽUPANIJE
TKO JE UKRAO BOŽIĆ UMIROVLJENICIMA?
POTPORA IZ ŽUPANIJSKOG PRORAČUNA
MILINOVIĆ PRIMIO POLAZNIKE HRVATSKE VOJNE ŠKOLE
ČESTITKA ŽUPANA MILINOVIĆA
PLENKOVIĆ POHVALIO ORGANIZATORE
PONOVO VELIK INTERES ZA GOSPIĆ
STIŽE 270 IZLAGAČA
POMOĆ ZAPOŠLJAVANJU MLADIH
RADOVI TEKU PO PLANU
Lički zrakoplovci kod Milinovića
UTVRĐEN SLUŽBENI PROGRAM
OVOGODIŠNJA JESEN POČINJE 4. LISTOPADA
OD VIŠKA GLAVA NE BOLI
NOVI PROGRAMI U PERUŠIĆU
UGOVORI SA SPORTOM I TEHNIKOM
MILINOVIĆU I DALJE STIŽU PODRŠKE
I DALJE TRAŽE OSTAVKE ČELNIKA
KONAČNO PRORAČUN
Plenkovićev kontinuitet gubljenja glasova birača
I DALJE BEZ PRORAČUNA
PRIJEM U ŽUPANIJI
U VLADI TREBA ČVRSTA RUKA
DOGOVOR ZA NAREDNU SJEDNICU
ŽUPANOVA ČESTITKA
POVEĆANJE ZA 22 MILIJUNA KUNA
MILINOVIĆ RADI NOVI PRORAČUN
PONOVO ODGODA
HSP ZAHTIJEVA OSTAVKE KUSTIĆA I MILINOVIĆA
BEZ PRORAČUNA STALI NEKI PROJEKTI
RAZGOVOR S KORISNICIMA PRORAČUNA
Konzultacije za proračun
KUSTIĆ ODLOŽIO ODLUKE ZA TJEDAN DANA
PONOVO ODGODA
NOVA ELEKTRANA
POČAST POGINULIMA

22. izložba Jesen u Lici

STIŽU PRIJAVE

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. rujna 2020. u 20 sati

GOSPIĆ - Ličko-senjska županija Lira privode kraju pripreme za održavanje 22. izložbe Jesen u Lici koja će se održati od 2. do 4. listopada od 10 do 19 sati na Trgu Stjepana Radića. Izložba se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH Zorana Milanovića i predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića. Suorganizator je Grad Gospić.

Jesen u Lici najveća je izložbeno - prodajna, tradicijska manifestacija u Ličko-senjskoj županiji i u široj regiji, koja ima i međunarodni karakter. Izlagači predstavljaju isključivo svoje proizvode. Izlažu se brojni autohtoni poljoprivredni, prehrambeni, uporabni i ukrasni proizvodi visoke kvalitete koje proizvode mala poljoprivredna gospodarstva i mali poduzetnici sa primorskog i ličkog dijela Ličko-senjske županije te ruralnih prostora gotovo svih hrvatskih županija. Ove godine imamo i goste izlagače s područja Bosne i Hercegovine. Prilika je to i za razmjenu znanja i iskustava i ugovaranje međusobne suradnje.

Na ovogodišnjoj 22. Jeseni u Lici predstavit će se oko 170 izlagača, a u tri dana održavanja Izložbe očekujemo posjetu preko 10.000 posjetitelja. Manifestaciju će upotpuniti izložbe etnografskih zbirki i nastupi kulturno-umjetničkih društava koji će predstaviti folklornu baštinu kraja iz kojeg dolaze. Prigoda je to i za kušanje najbolje ocjenjene rakije, meda i sira proizvedenog na području Ličko-senjske županije. I ove godine uživati ćemo u nedjelju u mimohodu konjskih zaprega ulicama središta Grada Gospića. (Ln)

Novosti uz zdravstvu

KONAČNO I TELEMETRIJA

Uskoro će svih pet domova zdravlja imati holtere za daljinsko praćenje srčanog tlaka i rada srca.

Ravnatelji domova zdravlja na sastanku u Gospiću
Ravnatelji domova zdravlja na sastanku u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. rujna 2020. u 15 ati

GOSPIĆ - Ličko-senjski župan dr. Darko Milinović imao je danas sastanak s ravnateljicom Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Majom Grbom-Bujević, dr. med. i njenim suradnicima te sa svim ravnateljima domova zdravlja s područja Ličko-senjske županije. Nakon sastanka dali su izjave za novinare o ustroju telemetrije za srce i tlak na ovome području Hrvatske.

- U naših pet domova zdravlja uvodimo sustav telemedicine, to znači uvođenje 24-satnog snimanja EKG-a odnosno tlaka. Ovim će se na neki način riješiti i nedostatak kadra u našoj županiji - rekao je Milinović.

- Naš Zavod u sklopu rada ima i telemedicinu kojom se osiguravaju podaci na udaljenosti. To je jako važno za ovo područje jer je Ličko-senjska županija jako velika i zbog toga smo danas ovdje. U domovima zdravlja biti će holteri i podaci će se prenositi u ovlaštenu ustanovu na očitanje. Pacijent će tu uslugo dobivati u svom domu zdravlje i neće morati putovati. Time se na ovaj način skraćuju liste čekanja, a povećavanjem broja uređaja kada to bude potrebno, neće biti nikakvih lista čekanja. Drugi je projekt tele usavršavanje a mi smo u Zavodu osigurali stručnjake koji je održavati predavanje i zdravstveni i nezdravstveni radnici saznavat će sve novosti i neće morati putovati na seminare i skupove. Ova dva projekta već funkcioniraju u šest županija. U izvide prostora krećemo odmah i očekujem da će ta usluga građanima Ličko-senjske županije biti dostupna za mjesec dana. - rekla je Grba Bujević. (MaČ)

U susret Jeseni u Lici

OGLASIO SE ŽUPAN MILINOVIĆ

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. rujna 2020. u 15.15

GOSPIĆ - U sklopu priprema je ovogodišnju izložbu Jesen u Lici Budući, umjesto uobičajenih nekoliko tiskovnih konferencija u susret izložbi, danas popodne oglasio se župan dr. Darko Milinović priopćenjem da se obavljaju pripreme za novu izložbu koja će biti otvorena 2. listopada na Trgu Stjepana Radića u Gospiću.

- Manifestacija Jesen u Lici održati će se kako je i planirano uz pridržavanje svih epidemioloških mjera o čemu sam razgovarao i s kolegom epidemilogom. Prilike su ozbiljne i u takvim situacijama mi koji obnašamo javne funkcije moramo preuzeti odgovornost i poduzeti aktivnosti koje nam jamče zaštitu zdravlja, ali i gospodarske aktivnosti. - naglašava Milinović. (LN)

Uz plan plinofikacije

AUSTRIJANCI IMAJU VJERU U BUDUĆNOST LIKE

Potpisan je ugovor čija se vrijednost može popeti do 65 milijuna kuna.

Potpisivanje ugovora o plinofikaciji u Gospiću i Otočcu/Snimio Marko Čuljat
Potpisivanje ugovora o plinofikaciji u Gospiću i Otočcu/Snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
31. kolovoza 2020. u 12.45 sati

GOSPIĆ - Danas je dr. Darko Milinović, ličko-senjski župan s predstavnicima austrijske plinarske tvrtke EVN potpisao ugovor za plinofikaciji područja gradova Gospića i Otočca što je nakon devet godina izgradnje plinovoda kroz Liku i plinske stanice u blizini Gospića prvi konkretniji korak u korištenju tog energenta koji ima velike prednosti u ekonomičnosti i očuvanju okoliša.

Kako je na početku sastanka istakao župan Milinović danas je značajan povijesni datum za Ličko-senjsku županiju. S austrijskom tvrtkom dogovoreno je za pučanstvo plaćanje priključka u 12 mjesečnih rata koje će se financijski isplatiti već u prvoj godini korištenja plina u domaćinstvima.

Ova tvrtka u matičnoj zemlji bavi se plinom već punih 60 godina, a deset je godine i u Hrvatskoj, i kako su na sastanku istakli, potpisivanje ugovora je odraz vjere u Liku u glede budućnosti. U Dalmaciji su izgradili 150 kilometara plinske mreže po gradovima i naseljima. Austrijanci su se zahvalili i na županijskoj ažurnosti za papirologiju i pozvali instalatere i inženjere strojarstva da im se jave kako bi bili uključeni u ovoj posao na području Like. (MaČ)

Očuvanje okoline

PROTIV OPASNOG OTPADA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. kolovoza 2020. u 18.45 sati

GOSPIĆ - Danas je ličko-senjski župan dr. Darko Milinović primio građansku inicijativu Perušića i Otočca koja ga je informirala o nakani zbrinjavanja opasnog otpada na području nekadašnje ciglane Perušić.

Predočili su mu dokumentaciju iz koje proizlazi da u tom otpadu postoje toksične, kancerogene i ostale opasne tvari koje mogu, kako se navodi u elaboratu trajno uništiti slivne vode kao i prirodu. Predočili su mu i potporu Akademije znanosti i umjetnosti odnosno akademika Ivana Gušića, predsjednika Odbora za krš HAZU-a. Upoznali su župana da su do sada prikupili preko dvije tisuće potpisa osoba koja se protivi zbrinjavanju opasnog otpada u općini Perušić.

Milinoivić je dao punu potporu građanskoj inicijativi te izrazio svoj nedvojbeni stav da osobno neće podržati bilo kakvo zbrinjavanje opasnog otpada u županiji koju karakteriziraju tri nacionalna parka i park prirode te ostale prirodne ljepote. Budući da je strategija županije razvoj turističkog, poljoprivrednog, stočarskog te drvno-prerađivačkog sektora, a u tom smjeru ide razvoj svih općina i gradova izraženo je mišljenje da bi takav projekt zbrinjavanja opasnog otpada na području Ličko-senjske županije u mnogome naštetio ne samo turističkom nego i ostalim gospodarskim sektorima.

Sudionici sastanka su se zahvalili županu na potpori te najavili daljnje inicijative. Na sastanku su bili predstavnici inicijative Boško Stapar, Adolf Jurčić, Ivan Kolak, Vlado Dasović, Manja Kostelac-Gomerčić, Marijan Vukelić, Berislav Kostelac i Goran Jurković. (LN)

NOVE INVESTICIJE U NOVALJI

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. kolovoza 2020. u 12.45 sati, dopuna u 13.15 sat

GOSPIĆ - Danas je dr. Darko Milinović, ličko-senjski župan potpisao dva ugovora za izmjene izmjenu i dopunu Prostornoga plana Ličko-senjske županije. Radi se o dvjema investicijama na području grada Novalje, jedna je solarni park, a druga proširivanje kampa. Trošak izmjena u iznosu od 130 tisuća kuna snositi će investitori. U planu su investicije od stotinu milijuna kuna.

Zanimljive detalje o ovim potpisanim izmjenama saznali smo od Ana Milinković-Rukavina, pročelnice Upravnog odjel za graditeljstvo, zaštitu okoliša i prirode te komunalno gospodarstvo.

Ovim izmjenama poboljšati će se uvjeti gradnje solarnih parkova, poveća se postotak maksimalne pokrivenosti terena solarnim pločama s 25 % na 50 % površine građevne čestice. Inicijativa za izmjenu Plana pristigla je od Grada Novalje, a na prijedlog privatnog investitora tvrtke RP Global d.o.o. koja više od 30 godina razvija i gradi pogone elektrana na obnovljive izvore energije. Ttvrtka je investitor izgradnje vjetroelektrane Danilo u šibenskom zaleđu koja već petu godinu proizvodi električnu energiju i isporučuje blizu 100 GWh godišnje u elektroenergetski sustav RH. Također u trajni pogon je ušla i druga elektrana u Hrvatskoj VE Rudine s 34,2 MW koja je razvijena s lokalnim partnerom.

Na području grada Novalje tvrtka ima u planu gradnju samostojeće fotonaponske elektranu
koja bi bila Globalov prvi projekt fotonaponske elektrane u Hrvatskoj. U tijeku je i izrada urbanističkog plana uređenja Solarnog parka Zaglava kao provedbenog plana niže razine. Prema informacijama od investitora sva potrebna dokumentacija za početak izgradnje trebala bi biti spremna do kraja prvog kvartala 2021. godine. Elektrana će biti instalirane snage do 17,5 MW, a priključne do 15 MW, rasprostranjivat će se na 25 hektara. Proizvodit će 24,5 GWh električne energije godišnje. Ukupna investicija je oko 10 milijuna eura. Godišnji prihod koji će ostvarivati jedinica lokalne samouprave je 250 tisuća kuna.

Druga ciljana izmjena i dopuna Plana daje prostorna rješenja za unapređenje kamp turizma sadašnjeg kamp odmorišta "Navis". Županijska skupština je donijela Odluku o izradi i dopuna Plana osnovnog programskog polazišta koje se odnosi na utvrđivanje mogućnosti uređenja kampa na lokaciji postojećeg kamp odmorišta, površine 8,25 hektara kapaciteta 800 korisnika.
Današnje kamp odmorište obuhvaća 80 tisuća četvornih metara i prošle godine je ostvareno 40 tisuća turističkih noćenja u sezoni. Kamp ima preko stotinu komfornih parcela za kampere s pratećom infrastrukturom. Masterplan razvoja kampa uključuje razvoj proizvoda kampa s četiri zvjezdice i ulaganjima od preko 14 milijuna kuna.

Danas je predstavnik kampa izjavio da su ove godine ponovili prošlogodišnje rezultate boravka u kampu. (LN)


POTPORA ANIMAL LICI

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. lipnja 2020. u 17 sati

GOSPIĆ - Ličko-senjski župan dr. Darko Milinović je primio predstavnike Udruge za zaštitu životinja Animal Lika iz Gospića. Ovo je jedina aktivna udrugom na području Ličko-senjske županije koja se bavi zaštitom izgubljenih i napuštenih životinja.

Milinović je iskazao zadovoljstvo radom Udruge koja u vrlo teškim uvjetima zbrinjava izgubljene i napuštene životinja te je pohvalio rad članova koji se zasniva na volontiranju. Također je izrazio im je punu podršku aktivnostima.

Predsjednica udruge Mili Šimac-Dušević kratko je prezentirala rad Udruge i naglasila probleme s kojima se susreću. Najveći je problem sklonište za životinje
Kao potporu u radu, dr. Milinović uručio im je danas ček na 10.000 kuna za sufinanciranje njihovog rada. (LPS)


Poticanje gospodarstva

POTPORA MLJEKARIMA

Županije će subvencionirati prijevoz mlijeka s 15 lipa mjesečno.

Sudionici današnjeg sastanka i potpisivanja ugovora u Županiji
Sudionici današnjeg sastanka i potpisivanja ugovora u Županiji
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. lipnja 2020. u 14 sati

GOSPIĆ - Danas je Darko Milinović, ličko-senjski župan potpisao četiri ugovora o sufinanciranju troškova prijevoza mlijeka. Ugovor je potpisan s Milanom Lončarom iz Prozora, Tomaić commercom iz Otočca i PIK-om Rijeka.

- Iz županijskog proračuna izdvojit će se 300 tisuća kuna za sufinanciranje troškova prijevoza mlijeka i to 15 lipa po litri mjesečno. Time pomažemo oko 200 OPG-eova koji mjesečno proizvedu 262 tisuće litara mlijeka što daje godišnju proizvodnju od 3,2 milijuna litara. - rekao je župan Milinović.

- Odluka je velika stvar za poljoprivrednike. Na našem području je stotinu OPG-a i mnogi bi prestali radom bez potpore na koju će i naša Općina dodati isto toliko. Mi smo ukazivali na taj problem i nadležnima u Vladi ali ostalo je sve bez odgovora.- rekao je Zlatko Fumić, načelnik Općine Brinje i sam proizvođač mlijeka.

- Ovo će mnogo značiti za OPG-eove koji bi propali jer se danas u Hrvatsku uvozi preko polovine potrebnog mlijeka.- rekao je Stjepan Kostelac, gradonačelnik Otočca.

- Potpora je došlo u zadnji čas, proizvodnja mlijeka stalno pada, a velika je konkurencije iz Europe s jeftinom robom. Još je to sve pogoršala korona. Ministarstvo je samo obećavalo. Teško je prodati mlijeko, treba pomoći proizvođače da proizvodnja bude jeftinija. - rekao je Vladimir Tomaić, vlasnik sirane Runolost koju je utemeljio 1992. u Krasnu a sada ima siranu u poslovnoj zoni u Otočcu.

- Od ulaska u Europu propala je proizvodnja mlijeka u Gorskom kotaru, nešto malo otkupljujemo u Istri i ostala nam je Lika za našu malu mljekaru Tonka. U cijelom procesu veliki su troškovi transporta i cestarina. - rekao je Miljenko Vlaić, jedan od čelnika PIK-a Rijeka.

Znanja radi sedamdesetih godina prošlog stoljeća u ovome dijelu Hrvatske mljekare iz Splita, Zadra i Rijeke godišnje su otkupljivale po 20 milijuna litara mlijeka, a procjenjivalo se da se još toliko mlijeka u domaćinstvima potroši za vlastite potrebe. (M. Čuljat)

Županijski stožer Civilne zaštite

TRUTOVE POHVALE

Sjednica Županijskog stožera Civilne zaštite u Gospiću
Sjednica Županijskog stožera Civilne zaštite u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. lipnja 2020. u 13.30 sati

GOSPIĆ - Na današnjoj sjednici Županijskog stožera Civilne zaštite prisustvovao je Damir Trut, pomoćnik ministra unutarnjih poslova i zamjenik načelnika Stožera Civilne zaštite RH.

- Želimo se upoznati s radom stožera na terenu kako bi se s naučenim lekcijama pripremili za aktivnosti u turističkoj i protupožarnoj sezoni. Stožeri Civilne zaštite i dalje ostaju aktivni kako bi pravovremeno reagirali ako to bude potrebno. Nacionalni stožer je donio 92 odluke koje su provedene na terenu. Stožer Ličko-senjske županije odradio je sve naloge koje je dobio s državne razine te je donosio dnevne odluke. Nauralgična točka na Udbini je vrlo brzo stavljena pod kontrolu i nije bilo širena zaraze. Zdravstveni sustav je reagirao vrlo dobro u Ličko-senjskoj županiji, a i sustav socijalne skrbi je bio pod dobrom kontrolom. Možemo reći da su zadaće odrađene na svim razinama.- izjavio je Trut novinarima nakon sjednice. (MaČ)

ŽUPANIJSKO POPISNO POVJERENSTVO GOSPIĆ

POZIV POPISIVAČIMA

Ove godine biti će popis poljoprivrede.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. lipnja 2020. u 16.45 sati

GOSPIĆ - Temeljem Zakona o popisu poljoprivrede 2020. godine, glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku raspisala je Javni poziv zainteresiranim kandidatima za podnošenje prijava za sudjelovanje u Popisu poljoprivrede 2020. godine u svojstvu popisivača. Popis poljoprivrede 2020. godine provest će se na području Republike Hrvatske od 14. rujna do 14. listopada 2020. godine. Za sudjelovanje na Popisu angažirat će se ukupno 1697 popisivača, od toga za Ličko-senjsku županiju 56.

Popisivači prikupljaju podatke od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava unosom podataka u elektronički popisni obrazac putem prijenosnih računala. Oni trebaju biti komunikativne osobe, a o njihovim sposobnostima, zalaganju i načinu ponašanja s osobama od kojih prikupljaju podatke u velikoj mjeri ovisi uspjeh Popisa.

Prijave za popisivače prikupljaju se 15. lipnja 2020., a zainteresirani kandidati za sudjelovanje u popisu poljoprivrede trebaju na internetskim stranicama Popisa www.popispoljoprivrede.hr ) popuniti prijavu za popisivača i ispuniti stručni test znanja o poljoprivredi.

Kanadidat može samo jedanput popuniti prijavu i test. Kod popunjavanja prijave obavezan je podatak broj osobne iskaznice. Uvjeti za prijavu kandidata za popisivača jesu:
Punoljetnost, najmanje završena srednja škola u trajanju do tri godine.

Kriterij za odabir kandidata za popisivača jest:
stručni test o poljoprivredi

Rezultati odabira kandidata za popisivače bit će objavljeni do sredine kolovoza 2020. Na internetskim stranicama Popisa www.popispoljoprivrede.hr .

Za izabrane kandidate za popisivače organizirat će se obvezna poduka na kojoj će biti upoznati s metodologijom i organizacijom popisa. Vrijeme i mjesto održavanja poduke za kandidate za popisivače po županijama bit će objavljeni na internetskim stranicama Popisa.
Poduka kandidata za popisivače organizirat će se u svim županijama u kolovozu i rujnu 2020. (LPS)

Uz Dan ličko-senjske županije

POLOŽENI VIJENCI

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. SVIBNJA 2020. U 16.45 SATI

GOSPIĆ - Dvije godine za redom nije svečano obilježen 23. svibnja Dan Ličko-senjske županije i rođendan dr. Ante Starčevića. Prošle godine bila je uzburkana lokalna politička i izborna scena, a ove godine prste je umiješala karantena zbog korona virusa. Ipak su danas položeni vijenci na nekoliko mjesta i odana je počast poginulim hrvatskim braniteljima. Iz Zagreba je stigao i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik predsjednika Vlade. Počast je najprije odana kod Starčevićeve biste u Velikom Žitniku, kod spomenika poginulim gospićkim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama rata u središtu Grada, te kod Tuđmanove biste i kod spomenika hrvatskim policajcima u selu Rizvanuša kraj Gospića. (LPS)

Turski veleposlanik posjetio Gospić

200 PAKETA ZA POTREBITE

U mjesecu ramazana stigla je pomoć na ugrožene Ličane.

Dobrodošlica turskom veleposlaniku u Gospiću/Snimio Marko Čuljat, Lika press Gospić
Dobrodošlica turskom veleposlaniku u Gospiću/Snimio Marko Čuljat, Lika press Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. svibnja 2020. u 13.30 sati

GOSPIĆ - Danas je dr. Darko Milinović priredio prijem za veleposlanika Republike Turske u Hrvatskoj Babur Hizlana i Haşima Koça, koordinatora-atašea zagrebačkog ureda TIKA pri Veleposlanstvu Republike Turske.

Kako je jučer u Gospić stigla turska donacija - kamion hrvatske hrane iz Podravke s 200 paketa koji će biti podijeljeni potrebitim obiteljima u Lici, župan Milinović se najsrdačnije zahvalio veleposlaniku koji je danas stigao u Gospić, a bio je to njegov prvi izlazak iz Zagreba nakon pandemije corona virusa. Na prijemu su bili županovi suradnici te Vlade Brkljačić, ravnatelj županijskog Crvenog križa.

- Posebno mi je kao županu drago da je veleposlanik za prvi izlazak izabrao Ličko-senjsku županiju i osigurao donaciju za potrebite osobe na našem području. Veleposlanik je prihvatio poziv da ponovno posjeti na tradicionalnoj izložbi Jesen u Lici, a danas će obići i Memorijalni centar Nikole Tesle u Smiljanu.- rekao je župan Milinović.

Veleposlanik Hizlan se zahvalio na srdačnoj dobrodošlici i istakao:
- Jako sam sretan da će Ličko-senjska županija uskoro biti slobodno područje od corona virusa, prihvatio sam i poziv za jesen. Ovo je pomoć naše agencije TIK-a u mjesecu ramazana, sa željom da bar malo pomognemo potrebite.

TIKA je turska agencija za suradnju i koordinaciju koja djeluje u 60 država diljem svijeta. (MaČ)

Županije pomaže gospodarstvo

ČETVRTINA PRORAČUNA ZA GOSPODARSTVO

Ostvarene su proračunske uštede koje će se plasirati u gospodarstvene programe.

Milinović i dožupan Nekić na današnjoj tiskovnoj konferenciji u Pazariškoj ulici u Gospiću
Milinović i dožupan Nekić na današnjoj tiskovnoj konferenciji u Pazariškoj ulici u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. travnja 2020. u 12.45 sati

GOSPIĆ - Ispred završene zgrade razvojnog centra u kojoj je nekada bilo skladište streljiva pod mrtvom stražom i dvostrukom bodljikavom žicom s minskim poljem u Pazariškoj ulici, gdje su Hrvati, Gospićani, sve do 1945. imali oranice, njive i vrtove, danas je dr. Darko Milinović, ličko-senjski župan održao konferenciju za novinare kojoj se odazvala samo nekolicina lokalaca.

Pošto je rekao da se očekuje tehnički prijem zgrade u koju je uloženo preko 20 milijuna kuna, a koja će imati veliki utjecaj na gospodarstvo, Milinović je u društvu pročelnica govorio o uštedama i poticajima za gospodarstvo o čemu će biti riječi i na virtualnoj sjednici Županijske skupštine koja će se održati u ponedjeljak kada je na dnevnom redu rebalans proračuna.

Iz proračuna će ove godine biti izdvojena gotovo četvrtina za poticaje gospodarstva (preko 16 milijuna kuna) u svim pripadajućim jedinicama lokalne samouprave koje imaju svoje programe. U tome će županija sudjelovati s 20 do 30 posto sredstava. Za tu svrhu u proračunu je osigurano preko tri milijuna kuna, tri milijuna kuna su osigurana iz europskih sredstava i sredstava hrvatskih ministarstava, a i višak sredstava u iznosu od preko tri milijuna kuna završit će u proizvodnji ili za pokriće gubitaka za prva tri mjeseca koronarne recesije koji se procjenjuje na dva milijuna kuna.

Milinović se pohvalio da su nekolicini dužnosnika na tri mjeseca smanjene plaće za 20 posto čime će se uštedjeti 70 tisuća kuna, ali ne i službenicima za koje se čak razmatrala mogućnost povišice jer su im plaće smanjivane tri puta. Naglasio je da je 27 manje zaposlenika u županijskoj upravi čime je ušparano preko dva milijuna kuna. Od ponedjeljka biti će otkazana četiri automobila na lizing i uštedjet će se 120 tisuća kuna. Sredstva za domovinske i sportske udruge nisu rezana.(MAČ)

Akcija veterana 9. gardijske brigade

SKUPŠTINARI POMAŽU AKCIJU

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. travnja 2020. u 10.15 sati

GOSPIĆ - Do polovice ovog mjeseca trajat će akcija Udruge veterana slavne 9. gardijske brigade Vukova za nabavku jednog respiratora gospićkoj bolnici. Njihovoj akciji - Zajedno u ratu, zajedno u miru - stiže financijska potpora s raznih strana. Osmero članoai Skupštine Ličko-senjske županije s Liste grupe biraca Darka Milinovića odreklo se jedne naknade u korist ove humanitarne akcije.

Inače, akcija se zahuktala u širokoj javnosti i dobiva značajnu financijsku podršku. Do jutros je na računu već bilo 175 tisuća kuna. Uplate su stigle s preko 800 adresa s raznih strana. (LPS)

Novi fotografski natječaj

VOLIM SVOJU ŽUPANIJU

Zajednica županija raspisala je natječaj za naj fotografiju.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. ožujka 2020. u 14 sati

ZAGREB - Hrvatska zajednica županija pokrenula je peti po redu foto natječaj "Volim svoju županiju" kako bi ljubitelje fotografije potaknula da kroz objektive svojih fotoaparata zabilježe ono najbolje od županija u kojima žive.

Pozivaju se svi kreativci da prijave svoje najbolje fotografije koje uključuju zanimljivosti - ljude, životinje, znamenitosti, skrivene detalje pojedinih županija - u kombinaciji s prirodnim ljepotama, kulturnom i prirodnom baštinom s područja svih županija u Republici Hrvatskoj.

S obzirom na preporučenu izolaciju zbog borbe protiv korona virusa, Hrvatska zajednica županija poziva sve amaterske i profesionalne ljubitelje fotografije da se pridržavaju propisanih mjera, te umjesto izlaska vani, pregledaju postojeće fototeke te do 15. svibnja prijave najbolje fotografije na internetskoj adresi www.volimzup.hr kako bi u ovo teško vrijeme internet preplavili lijepim fotografijama naših županija. (LPS)

Novosti iz Županije

Olakšana papirologija

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. OŽUJKA 2020. U 14 SATI

GOSPIĆ - Iz županijske uprave danas popodne dobili smo priopćenje o novostima u postupku izdavanje građevinskih, lokacijskih i ostalih pravnih akata u domeni Upravnog odjela za graditeljstvo, zaštitu okoliša i prirode te komunalnog gospodarstva.

U naredna dva tjedna Odjel neće primati stranke, no raditi će svi djelatnici Odjela (poštujući epidemiološke mjere, bez socijalnih kontakata, zasebna prostorija…) kako ne bi došlo do gomilanja akata i kako bi se gospodarske aktivnosti odvijale bez zastoja.

Svi zainteresirani mogu se obratiti na sljedeće osobe:

Za Gospić i Korenicu, Ana Milinković-Rukavina, tel 588-266
Za Otočac Mario Barković, tel. 629 022, e-mail: mario.barkovic@licko-senjska.hr
Za Novalju Jasmina Baričević, tel. 663 479, e-mail jasmina.baricevic@licko-senjska.hr
Za Senj Denis Opala, tel. 882 784, e-mail denisopala@gmail.com (LPS)

Gospićki stožer Civilne zaštite

U SENJU PRVA ZARAZA KORONOM

Gripu je u Senj donio povratnik iz Austrije

Susret s novinarima na otvorenom u Gospiću
Susret s novinarima na otvorenom u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. ožujka 2020. u 13.15 sati

GOSPIĆ - Vijest dana svakako je prvi slučaj korona virusa u Senju gdje se vratio jedan mlađi čovjek nakon boravka u Austriji. Navodno, se sam stavio u izolaciju nakon razgovora s doktorom i s nikim nije kontaktirao.

Dr. Darko Milinović, ličko-senjski župan s nekolicinom članova županijskog stožera Civilne zaštite na dvorištu Županije imao je susret s novinarima. Moglo se čuti da je do sada u ovome dijelu Hrvatske u samoizolaciji bilo 318 osoba. Osim toga 118 osoba je u samoizolaciji od kojih je njih 11 prekršilo samoizolaciju, a dvojici je već izrečena prekršajna prijava i kazna od osam tisuća kuna. Inspekcije su zatvorile i tri objekta koji nisu smjeli raditi, a vlasnici su dobili prekršajne prijave. U kontroli zaraze uzeti su brisevi od devet osoba i osam je bilo negativno.

Ubuduće će gospićki stožer slati priopćenja svakog dana u 14 sati.

Prema osobnim informacijama od jučer i danas, uskoro se može očekivati i znatno više slučajeva zaraze grupom jer su na seoska područja Like iz Zagreba i Rijeke počele stizati cije cijele obitelji koje bježe od zaraze.
Gospićke vlasti su trakama obradile dječja igrališta kako se djece ne bi okupljala na svežem zraku. (LPS)

Epidemiološke mjere u Ličko-senjskoj županiji

STARIJI TREBAJU IZBJEGAVATI KONTAKTE

Župan Milinović upozorava starije osobe i objavljuje listu telefona za pomoć.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. ožujka 2020. u 16,30 sati

GOSPIĆ - Ličko-senjski župan dr. Darko Milinović poziva stanovnike starije od 70 godina, a koji imaju neku kroničnu bolest da se strogo pridržavaju epidemioloških mjera. Milinović ih moli da izbjegavaju kontakte i da ne idu u restorane i kafiće, banke, frizerske salone i da izbjegavaju apsolutno svaki kontakt s bilo kakvim grupama ljudi.

- Predlažem Vam također da boravite i kroz šetnje u vlastitom dvorištu i na otvorenom prostoru, u prirodi, ali napominjem bez kontakta s drugim ljudima. Također, preporučam da ne idete u nabavku, plaćanje računa, kupovinu novina i lijekova. Neka za Vas to odrade mlađi članovi obitelji,rodbina ili prijatelji.- savjetuje Milinović i daje listu kontakt telefona za pomoć:

- 053/572 851 (Gospić), 053/ 771 405 (Otočac), 053/776 533 (Plitvička Jezera), 053/881 013 (Senj) i 053/765 117 (Donji Lapac). (LPS)

Novi poticaj lukama i cestama

MILIJUNI ZA MORSKE LUKE I CESTE

Država pomaže ličko-senjske luke s pet milijuna kuna, ali i ceste s 20 milijuna.

Prvi je ugovor potpiso ravnatelj Lučke uprave Novalja Igor Vidas (desno)
Prvi je ugovor potpiso ravnatelj Lučke uprave Novalja Igor Vidas (desno)
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. veljače 2020. u 12.20 sati

GOSPIĆ - Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković s čelnicima lučkih uprava u Senju i Novalji danas je potpisao je ugovore o sufinanciranju infrastrukture u vrijednosti od preko pet milijuna kuna.

- Današnjim potpisivanjem završavamo dogovore sufinanciranja programa hrvatskim pomorskih luka. Današnju ugovori odnose se na pomorski dio Ličko-senjske županije, a Županijsku upravu za ceste i ove ćemo godine sufinancirati s 20 milijuna kuna. Prošle godine potpisan je ugovor na 74 milijuna kuna za luku u Žigljenu, a za hrvatske luke osigurano je 800 milijuna kuna od čega je 110 milijuna eura iz europskih fondova. - rekao je ministar Butković.

- Ministar Butković nije gost kod nas, on razumije naše probleme. Na ova sredstva i mi smo osigurali 1,8 milijun kuna za naše luke u ovoj godini. - rekao je župan dr. Darko Milinović. (LPS)

DOBRA VIJEST

KINESKE GRIPE JOŠ NEMA U LICI

Nekoliko osoba je bilo negativno na ispitivanju.

Doktori s novinarima: Čubelić, Milinović, Čanić i Stanić
Doktori s novinarima: Čubelić, Milinović, Čanić i Stanić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. veljače 2020. u 13,30 sati

GOSPIĆ - Sa dva sastanka koji su održani u Županiji može se javiti dobra vijest da kineske gripe još nema u Lici. Naime, jutros je održana redovna sjednica Stožera Civilne zaštite na kojoj je analizirana situacija i s novim korona virusom, a nakon toga sastali su se i čelnici svih zdravstvenih ustanova iz Ličko-senjske županije.

- Stvara se nepotrebna psihoza oko novog virusa gripe koji je krenuo iz Kine. Korona virusa u našoj županiji još nema, ali treba bisti svjestan da će doći. Zato treba posvetiti pozornost održavanju higijene, a ne treba stvarati paniku. Izlječenje je preko 90 posto, dogodine će i ona biti obična, sezonska, gripa. - rekao je dr. Darko Milinović, na konferenciji za novinare na kojoj su bili dr. Sandra Čubelić, ravnateljica Opće bolnice, dr. Ružica Čanić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo i njen epidemiolog dr. Ivan Stanić.

Lički liječnici već su imali preventivne preglede kineskih turista na Plitvicama, ali i kineskih radnika, te nekoliko osoba u gospićkoj bolnici i svi su nalazi bili negativni. (LPS)

Nastavak Županijske skupštine u Gospiću

STARAČKI SKUPLJI 20 POSTO

Skupštinari su, izim nekolicine pravaša, bila za povećanje gotovo najjeftinijeg staračkog doma u državi.

Ljudikanje prije sjednice u Gospiću
Ljudikanje prije sjednice u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. veljače 2020. u 14 sati

GOSPIĆ - Točno u podne Marijan Kustić počeo je s predsjedavanjem nastavka prošli tjedan prekinute sjednice poradi njegove gripe. Dnevni jer red s deset povećan na 15 točaka, a za naše čitatelje izdvajamo onu o staračkom domu, odnosno službeno prozvanom domu za starije i nemoćne osobe koji je do danas bio vjerojatno najjeftiniji u državi jer smještaj u njemu košta od 1600 do 3200 kuna.

Skupštinare je o radu i problemima Županijskog doma, koji ima ispostave u Gospiću, Udbini i Otočcu upoznao ravnatelj Ivan Bronzović koji je nakon objedinjavanja imao različite cijene smještaja koje su ujednačene 2018.

- Unatoč uštedama u svim našim jedinicama imamo velike gubitke od tri milijuna kuna, a ovih dana je najavljeno poskupljenje hrane za 20 posto. S našim cijenama smo među najnižima u Hrvatskoj a našim korisnicima ne obračunavamo posebno usluge kao što su televizor, brijanje, šišanje, terapija i prijevoz liječnicima.- rekao je Boronzović požalivši se da veoma često dolaze inspekcije koje ne nalaze propuste u radu. (MAČ)

Provedba Zakona o poljoprivrednom zemljištu

GOTOVO POLOVICA ZEMLJIŠTA SE NE KORISTI

U Ličko senjskoj županiji samo dvije samoupravne jedinice raspisale natječaj.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. veljače 2020. u 18 sati

GOSPIĆ - IZ Ureda za gospodarstvo Ličko-senjske županije danas popodne dobili smo priopćenje o radnom sastanku s Tugomirom Majdakom, državnim tajnikom u Ministarstvu poljoprivrede.

Zbog iznimnog značaja ubrzanja provedbe novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu i stvaranja uvjeta za brži razvoj poljoprivredne proizvodnje na području Ličko-senjske županije, Župan Darko Milinović organizirao je sastanak s predstavnicima gradova i općina na temu raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem.

Od donošenja Zakona do danas samo su Grad Gospić i Općina Plitvička Jezera objavili natječaje za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta, dok je Općina Udbina najavila skoro raspisivanje natječaja. Ostale jedinice se lokalne samouprave sa županijskog područja još uvijek pripremaju. Od ukupno 236.000 hektara raspoloživog poljoprivrednog zemljišta na ovome području u korištenju je oko 126.000 hektara. Stoga je evidentno da su potencijali korištenja kroz programe raspolaganja državnog poljoprivrednog zemljišta daleko veći.

Državni tajnik Tugomir Majdak posebno se zahvalio županu na organizaciji sastanka i najavio donošenje izmjena i dopuna Zakona u cilju ubrzanja administrativnih procedura. Raspravljalo se i o ugovorima o privremenom korištenju, podnošenju jedinstvenog zahtjeva za potporu za 2021. godinu, raspolaganju privatnim poljoprivrednim zemljištem, izdvajanju poljoprivrednog zemljišta iz šumskogospodarske osnove i drugom. (LPS)

Skupština Ličko-senjske županije

NASTAVAK U PONEDJELJAK

NASTAVAK SJEDNICE JE 10. VELJAČE U PODNE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. veljače 2020. u 15 sati

GOSPIĆ - Danas smo iz Tajništva Ličko-senjske županije dobili obavijest o nastavku zasjedanje VIII. sjednice Županijske skupštine, čiji je prvi dio bio prošlog tjedna 30. siječnja. Sjednica je prekinuta zbog bolesti predsjednika Skupštine.

Nastavak će biti idućeg ponedjeljka, umjesto kako smo i mi najavili 5. veljače (srijeda), 10. veljače (PONEDJELJAK) u Gospiću, Budačka 55 (Velika vijećnica) s početkom u 12.00 sati. (LPS

Energetska obnova uz pomoć eura

KONAČNO NA REDU DOM ZA STARE

U stari dio gospićkog Doma uložiti će se 3,3 milijuna kuna.

Ulaz u stari dio Doma/Snimio MArko Čuljat
Ulaz u stari dio Doma/Snimio MArko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
31. siječnja 2020. u 14.15 sat

Priopremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Danas je u Domu za starije i nemoćne osobe potpisan ugovor za energetsku obnovu starog dijela. Vrijednost ugovorenih radova je preko 3,3 milijuna kuna. Iz europskih fondova osigurano je 1,9 milijun kuna, a Ličko-senjska županija osigurala je 1,3 milijuna kuna.

Pozdravljajući financijere, goste - čelnike županijskih institucija i izvođača radova Ivan Bronzović, ravnatelj Doma ukazao je na živu istinu teškog osiguravanja sredstava za ličko područje te je pozvao nazočne političare da pomognu u realizaciji drugih pripremljenih programa jer što prije treba osigurati i obnovu novog dijela Doma.

Tom apelu pridružio se i Karlo Starčević, gospićki gradonačelnik govoreći da je i na gospićkom području konačno počela realizacija nekih programa i naglašavajući da je ličko područje zanemareno od države.
- Svi zajedno moramo biti u službi našeg zajedničkog dobra. Novaca ima samo u Zagrebu, za realizaciju naših programa moramo biti agresivniji. Gore se mora sto puta dogovarati o dogovorenom. Toga samo ima u Hrvatskoj. - rekao je Starčević.

- Pripremljeni su projekti u vrijednosti od 30 milijuna kuna, ali u našu županiju nije stigla niti lipa. Zajednički gradimo županijski razvojni centar i iskrsli su problemi. Ne mogu se pomiriti sa činjenicom da nijedan projekt nije prošao. Ovo su naša prva sredstva iz proračuna.- rekao je Darko Milinović, ličko-senjski župan prije potpisivanja ugovora, dodajući da ima problema sa školskim i zdravstvenim zgradama

Poslove energetske obnove obavit će tvrtka Funda d.o.o iz Zaprešića koja je specijalizirana za takve radove. U Likapediji pronalazimo da je taj dio gospićkog Staračkog doma izgrađen 1969. i da je otvoren 8. lipnja 1970. Dom je imao dva objekta sa 100 kreveta. Najviše sredstava za izgradnju Doma osigurala je Suzana Rayder iz Engleske. Uz Dom je i sedam jutara obradive zemlje.

Sjednica Županijske skupštine

NOVA ODLUKA O TURISTIČKOJ PRISTOJBI

Sa sjednice je izostao predsjednik pa je sjednica bila kratka.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. siječnja 2020. u 14.45 sati

GOSPIĆ
- Zbog bolesti Marijana Kustića, danas je redovnom sjednicom predsjedavao njegov zamjenik Zlatko Funić. Nakon aktualnog sata odrađena je samo jedna točka dnevnog reda. Jednoglasno je prihvaćena odluka o turističkoj pristojbi u 2021. godini. Kako je istako župan Darko Milinović, iznosi su pretežno ostali isti, a ukoliko ne bi bila donijeta danas neke zajednice bi iskoristile velika sredstva.

Na aktualnom satu članovi skupštine su postavili više pitanja. Ivana Bižanovića zanimalo je stanje privatnih domova za starije osobe, Zlatka Fumića početak rada hitne medicinske službe i održavanje cesta u Brinju, a Berislava Kostelca školska reforma.

Na sva je pitanja odgovarao župan Milinović. Čulo se da Županija ima samo nadležnost da utvrdi smještajne uvjete i drugo ništa te da posluju samo dva doma jedan u Križpolju i drugi u Novalji i da se priprema otvaranje trećeg koji za sada ne ispunjava uvjete za pripremanje jela. Za hitnu pomoć u brinju dogovoreno je da se iz vlastitih sredstava tamo što skorije uspostavim tim D2 dok se pitanje ne riješi trajno u suradnji s nadležnim ministarstvom. Županija jer ove godine za održavanje cesta osigurala milijun kuna.

- I sam sam nezadovoljan reformom školstva.- naglasio je Milinović, dodajući da je u suradnji s Obrtničkom komorom ove godine dodijeljeno deset stipendija za deficitarne obrte te da je u Gospiću otvoren odjel za školovanje medicinskih sestara.

Nastavak sjednice biti će u srijedu u podne. (MAČ)

Korištenje proračunskih sredstava

UGOVORI ZA SPORT I CRVENI KRIŽ

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. siječnja 2020. u 19.10 sati

GOSPIĆ - Ovogodišnji županijski proračun donijet je prošle jeseni, a danas je župan dr. Darko Milinović potpisao ugovore sa dvoje korisnika. Ove godine iz proračuna će za sport biti izdvojeno 20 posto sredstava više od prošle godine i Županijska zajednica sportova raspolagat će s pola milijuna kuna, u čemu je i stotinu tisuća kuna za posebne programe.

Za Županijsko društvo Crvenog križa biti će izdvojeno 200 tisuća kuna što je nešto više od zakonskih obvezatnih 0,7 posto proračuna i što je povećanje u odnosu na lani za 20 posto. (MAČ)

Predblagdansko raspoloženje u Županiji

EKSPRESNA SJEDNICA I DOMJENAK

Skupštinari prije početka sjednice
Skupštinari prije početka sjednice
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. PROSINCA 2019. U 15.15 SATI

GOSPIĆ - Danas je održana posljednja ovogodišnja sjednica Županijske skupštine. Vijećanje je kratko trajalo. Umjesto pitanja s govornice je skupštinar Berislav Kostelac uputio nimalo šaljivu čestitku istakavši da Ličani ne bi popunili ni maksimirski stadion koliko ih je malo.

Na početku dnevnog reda bilo je izvješće revizije koja nije imala nekih značajnijih, pa je jednoglasno prihvaćeno kao i ostale točke.

- Kako sreće da ovako brzo završe i druge sjednice, bolje češća s manje točaka. Komentirao je jedan skupštinar kada je počelo razilaženje iz vijećnice.

Nakon sjednice skupštinari su se uputili do obližnjeg KIC-a gdje su stigli uzvanici iz cijele županije ne blagdanski domjenak. (MAČ)

Susret u Županiji

TRADICIONALNI SUSRET S LOVCIMA

Iduće godine lovcima će biti financirani svi programi.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. prosinca 2019. u 13.40 sati

GOSPIĆ - Danas su na prijemu u Županiji kod župana dr. Darka Milinovića bili predsjednici lovačkih društava. Tradicionalni je to susret krajem svake godine. Na kraju susreta potpisani su ugovori o financiranju lovačkih programa u narednoj godini. Bilo je planirano da se lovcima osigura 292 tisuće kuna, ali su oni dostavili programe u vrijednosti od 443 tisuće što će se u cijelosti financirati. Milinović je danas istakao velik značaj lovačkih udruga za razvoj lovnog gospodarstva, ali i njihov doprinos turističkom ugledu cijele Ličko-senjske županije. (MAČ)

Udruga Vila za Liku

VELIK ZNAČAJ UDRUGE

Županova dobrodošlica
Županova dobrodošlica
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. prosinca 2019. u 12.30 sati

GOSPIĆ - Danas je ličko-senjski župan dr. Darko Milinović izaslanstvo Udruge "Vila za Liku", žena oboljelih i liječenih od malignih bolesti s područja Ličko-senjske županije, dočekao s buketima cvijeća.

Tijekom prijema Milinović im se zahvalio na svemu što su učinile za voje zdravlje, ali i zdravlje drugih žena organizirajući se i radeći u Udruzi koja ima velik značaj u preventivnom djelovanju. Njihov rad pomogao je čekom.

ŽUPANIJA STIPENDIRA OBRTNIKE

Osam županijskih stipendija

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. studenoga 2019. u 12.30 sati

GOSPIĆ - Danas su župan Darko Milinović i Marko Sokolić, predsjednik Obrtničke komore potpisali četiri nova ugovora za stipendije mladih obrtnika. Županija već nekoliko godina stipendira deficitarne obrte s ciljem zadržavanja tradicijskih zanata i umijeća, a ove godine ih je poduplala i biti će ih ukupno osam. Danas su potpisana dva ugovora za kuharice te po jedan za bravara i automehaničara. Do sada je u obrtničke stipendije uloženo 375 tisuća kuna.

Skupština Ličko-senjske županije

ZA NOVI PRORAČUN 90 MILIJUNA KUNA

Po prvi put Županije se neće zaduživati za proračun.

Pred početak današnje sjedenice
Pred početak današnje sjedenice
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. studenoga 2019. u 16 sati

GOSPIĆ - Na današnjoj sjednici Županijske skupštine usvojen je proračun za narednu godinu koji će biti težak 90 milijuna kuna, i po prvi puta neće biti zaduživanja za njegovu realizaciju. Proračun je na sjednici obrazložio župan Darko Milinović. Istakao je da su smanjeni vlastiti prihodi za milijun kuna, ali su ipak osigurana dva milijuna kuna za potporu lokalnoj samoupravi, građanima, sportašima i albanskoj nacionalnoj manjini.

Smanjen je broj zaposlenih u županijskoj upravi za 14 zaposlenika i danas ih je 58 i ušparan je 1,2 milijuna kuna. Proračunska zaliha je smanjena sa 700 na 240 tisuća kuna, a kako je istakao Milinović ušteda će biti dva milijuna kuna. Prijedlog proračuna je prihvaćen većinom glasova uz samo četiri uzdržana. (LPS)

ŽUPANIJSKA POTPORA ZDRAVSTVU I SOCIJALI

PRVA POTPORA OD POSTOJANJA ŽUPANIJE

Čelnici zdravstvenih ustanova nisu krili zadovoljstvo prvom potporom od 1993.

Milinović s čelnicima zdravstvenih ustanova
Milinović s čelnicima zdravstvenih ustanova
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. studenoga 2019. u 16 sati

GOSPIĆ - Danas je ličko-senjski župan dr. Darko Milinović imao susret s čelnicima zdravstvenih ustanova sa županijskog područja i ravnateljem Doma za starije osobe u Gospiću.

Čelnice zdravstva, dr. Sandra Čubelić, ravnateljica Opće bolni ce Gospić i Ana Šojat iz Doma zdravlja Senj, te Ivan Bronzović, ravnatelj Županijskog doma za starije osobe, nisu krili zadovoljstvo prvom potporom od utemeljenja Županije u 1993. godini. Milijun kuna dobit će zdravstvene ustanove za prioritete koje su same utvrdile, a drugi milijun Županija je osigurala za energetsku učinkovitost Doma za starije osobe. (MAČ)

Peta sjednica Županijske skupštine

TKO JE UKRAO BOŽIĆ UMIROVLJENICIMA?

Otočački skupštinar optužio župana da je ukrao Božić umirovljenicima.

Dogovor čelnika pred početak zasjedanja/Snimio Marko Čuljat, Lika press
Dogovor čelnika pred početak zasjedanja/Snimio Marko Čuljat, Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. studenoga 2019. u 17.50 sati

GOSPIĆ - Točno u podne počela je peta sjednica Županijske skupštine na kojoj je nakon odlaganja nekoliko točaka dnevnog reda ostalo još čak 39 točaka. Po svemu sudeći većina točaka je izglasana bez rasprave što je višegodišnja praksa u predstavničkim tijelima.

Čelništvo Skupštine dobilo je unaprijed pitanja od troje skupštinara, koje su oni danas postavili i usmeno s govornice. Prvi je riječ dobio Ivan Bižanović, otočački umirovljenik koje je premio otočačku radio milevu koja javlja da je župan Milinović ukrao Božić penzionerima. Ne birajući vokabular ovaj umirovljenik je zabrinut što stari Ličani masovno umiru, a mladi se iseljavaju pa je pitao kada će početi to investiranje kako bi se osigurao posao za mlade.

Odgovorio mu je župan Darko Milinović, poručujući Otočačaninu da onima koji ga okrivljuju za Božić prenese poziv na razgovor u Županiju jer on nikome ne može ukrasti Božić. Nadodao je da Županija sama ne može zaustaviti iseljavanje jer su granice potpunoma otvorene, ali da je ove godine ipak zabilježen porast broja zaposlenih, otvaraju se poduzeća.

Bižanović je bio nezadovoljan Milinovićevim odgovorima jer se navodno on naslikava po portalima kako dijeli pomoć od sto tisuća kunja DVD-u u Brinju do pet tisuća kuna nekim sportašima, a nema sto kuna za1200 umirovljenika koji imaju mirovu od od 800 kuna.

Gospićanku Mirjanu Vrkljan-Radošević zanimalo je otvaranje ortodoncije i palijative u Domu zdravlja Gospić. Župan Milinović reče da nije upoznat sa svim detakljima i da je na sjednici ravnateljica i da ona može dati odgovor, ali pobunio se jedan skupštinar i nije dobila pravo glasa.

I drugog otočačkog skupštinara Berislava Kostelca, zanimalo je kadaa će se vratiti sud u Otočac. Župan je obećao pismeni odgovor.

Gospićanin Milan Mataija ponovio je svoje pitanje s četvrte sjednice a radai se o smještaju studenata u đački dom, ali nije bilo odgovor od nikoga. (MAČ)

Poticanje poljoprivrednika

POTPORA IZ ŽUPANIJSKOG PRORAČUNA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. listopada 2019. u 19 sati

GOSPIĆ - Danas su u Županiji potpisani ugovori za dodjelu bespovratnih financijskih potpora poljoprivredi na području Ličko-senjske županije. Ugovore je potpisao župan dr. Darko Milinović s nekoliko obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava: Zdenka Romić iz Švice i Božice Dujmović iz Čovića za sufinanciranje troškova prelaska na ekološku poljoprivredu, dok su potpore kreditiranja poljoprivredne proizvodnje odobrene OPG-u Milan Devčić iz Ličkog Lešća i tvrtci Agro Velebit d.o.o. Lovinac za subvenciju kamata na kredite poljoprivrednih gospodarstava.

Milanu Devčiću odobreno je financiranje cjelokupno ugovorene kamatne stope, dok je tvrtci Agro Velebit odobreno subvencioniranje kamatne stope do povratka kredita. Sveukupno je odobreno oko 160.000 kuna iz Županijskog proračuna.

Kako ističe župan Darko Milinović do kraja ove godine razmotriti će se mogućnost ukidanja postavljenih ograničenja glede visine odobrene potpore po korisniku - u skladu s novim proračunskim mogućnostima. (LPS)

MILINOVIĆ PRIMIO POLAZNIKE HRVATSKE VOJNE ŠKOLE

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. LISTOPADA 2019. U 12 SATI

GOSPIĆ
- Ličko-senjski župan dr. Darko Milinović primio je jutros grupu polaznika Hrvatskog vojnog učilišta dr. Franje Tuđmana koji su na studijskom putovanju u Ličko-senjskoj županiji. U grupi su bili i polaznici iz pet susjednih zemalja, ali i iz drugih hrvatskih ministarstava. Na prijemu su bili i čelnici domovinskog udruga.

Milinović ih je upoznao s ovim dijelom Hrvatske, a poseban je naglasak dao na Domovinski rat u kome je poginulo oko 400 osoba što civila što branitelja.

Na srdačnom prijemu se zahvalio brigadir Mijo Kožić, načelnik Ratne škole ban Josip Jelačić i naglasio kao je cilj obilaska terena upoznavanje s događajima tijekom Domovinskog rata od sudionika obrane, te da vide kako se danas živi na hrvatskom području.

U ime polaznika škole na prijemu se zahvalio Hrvoje Ostović, zapovjednik Županijske vatrogasne zajednice. (LPS)

Uz Dan neovisnosti

ČESTITKA ŽUPANA MILINOVIĆA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. LISTOPADA 2019. U 17.30 SATI

Svim građankama i građanima
Ličko-senjske županije i Republike Hrvatske,

čestitam Dan neovisnosti, a posebna zahvala poginulim domoljubima i svim hrvatskim braniteljima i sudionicima Domovinskoga rata koji su obranili neovisnost, suverenost i teritorijalnu cjelovitost Republike Hrvatske.
Budimo ponosni i sjećajmo se svih onih koji su stvarali Hrvatsku i vremena u kojem smo pokazali hrabrost i odlučnost, zajedništvo i solidarnost.

Ž U P A N
mr. Darko Milinović, dr. med.

Plenković i ministri posjetili Jesen u Lici

PLENKOVIĆ POHVALIO ORGANIZATORE

Dolazak premijera Plenkovića na Izložbu
Dolazak premijera Plenkovića na Izložbu
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5.LISTOPADA 2019. U 15.15 SATI

GOSPIĆ - Danas je 21. izložbu Jesen u Lici obišao premijer Andrej Plenković s čak sedam ministara. Premijer je iskazao veliki interes i porazgovarao s proizvođačima iz više hrvatskih područja. Jasno zastao je kod slavonskog kulina i drugih poznatih slavonskih prerađevina. Velika grupa uzvanika polagano se kretala kroz veliki broj posjetitelja.

Malo je zastao i kod štanda OPG-a Majetić gdje je ponuđen s nekoliko njihovih slatkih pića. Grupa je uz razgledavanje došetala i do štanda Ivana Golca koji ima prerađevine šumskih plodina. Iskoristili smo priliku da ga upoznamo s možda posljednjom proizvđačicom ličke narodne nošnje Ankom Baričević iz Budačke ulice u Gospiću koja je inače tetka akademskog kipara Petra Dolića, autora i spomenika Sloboda u Kninu.

Grupa je zastala i kod dosta neobičnog štanda s malim bočicama i sprejevima. Bio je to jedini paški štand OPG-a Škunca iz Novalje. Premijer je ukratko saznao o ovim novaljskim poduzetnicima koji proizvode cijenjena i skupa eterična ulja od paških trava.

- Ovdje se vidi koliko je Lika bogata, koliko su ljudi predani radu i stvaranju i što je najvažnije predani onome autohtonome ličkom, ali lijepo je vidjeti i proizvode iz drugih županija.-rekao je Plenković te za sjajnu atmosferu na izložbi pohvalio župana dr. Darka Milinovića i gradonačelnika Karla Starčevića, te Razvojnu agenciju LIRA.

Na kraju boravka na sajmu premijer je darivan neobičnim ličkim proizvodom od gline - keramičku posudu za rashlađivanje boce pića, a Gospićanin Ivica Filipović darivao ga je svojom knjigom. (MaČ)

Otvorena 21. Izložba Jesen u Lici

PONOVO VELIK INTERES ZA GOSPIĆ

JUL je ponovo okupio velik broj izlagača i posjetitelja.

Gosti i uzvanici na otvaranju Izložbe
Gosti i uzvanici na otvaranju Izložbe
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. listopada 2019. u 15.50 sati

Priredio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Do ponedjeljka na središnjem gradskom trgu kočoperit će se veliki bijeli šator koji je natkrilio čak i fontanu. To se održava 21. po redu izložba tradicijskih proizvoda Jesen Lici,a sve je počelo skromno sa svega nekoliko sudionika. Danas je u Gospić iz cijele Ličko-senjske županije, ali i iz gotovo cijele Hrvatske te susjednih Slovenije i Bosne i Hercegovina ponovo stiglo 270 izlagača. Mnogi od njih već godinama dolaze što samo potvrđuje velik ugled JUL-a u Hrvatskoj, ali i u susjedstvu.

Posjetiteljima su se prije otvaranja obratili Karlo Starčević, gradonačelnik Gospića, dr. Darko Milinović, ličko-senjski župan i Marijan Kustić izaslanik pokroviteljice predsjednice Republike i predsjednika Hrvatskoga sabora. Oni su na kraju na pozornici, ili po lički stejdžu, iskapili žmulj rakije.

Prolunjali smo kamerom ispod šatora. Dosta je poznatih lica. Ivan Golac, slikar, umjetnik, hrvatski branitelj… ima obrt i sugrađanima nudi prerađevine od šumskih, ali i ljekovitih plodina. Na starom mjestu na dnu šatora je OPG Majetić sa svojim pekmezima, sirupima i salatama. Darko je nudio i pelinkovac iz vlastite proizvodnje, bijaj bolju od unuga Dubravke iz Otočca na Gacki. Dosta je štandova iz Slavonije pa ima i kuline i kulena, jedan Dalmatinac već godinama dolazi preći sinjski soparnik. Tu je i Briks sa svojim kćerkama pekli su palačinke koje on inače prodaje po trgovačkim lancima. U ljudikanju kraj štanda OPG Pavičić iz Gospića na kome je bila planinka Jelka, inače parnjakinja iz gimnazije, zatičemo vlč. Nikolu Turkalja, ekonoma Biskupije i Antu Biondu, rendžer Plitvica.

Kuterevčani ne bi bili snalažljivi i na ovoj izložbi. Imaju dva štanda. Na prvim su drvenarije koje su i suvenir i oprema za rad pretežno u kijinji. Nešto dalje je drugi štand na kome je upravo poslužena jaužna pa je bilo i domaće rane. Jedan Kuterevčanin je uštimavao svoje tamburice, drugi je obrađivao dužice za kacu, jedna starija Kuterevke je ništo plela na četri igle, a edna mlada je - prela. Lipo je izgledala, dilovala je svitski. I zbilja, reče mi da govorim polagano i da unda sve razumi. Bila je to volonterka Nela iz Belgije kojoj će krajem godine biti da je u Kuterevu 6 mjeseci, i onda tek ide kuća. Bila je obučena u ličku bilu kiklju, imala j' malu teku priko desnog ramena, i nije znala kako se ta torbica za mlade dame zove.

21. Jesen u Lici

STIŽE 270 IZLAGAČA

maNIFESTACIJA TRAJE TRI DANA OVOG VIKENDA.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. LISTOPADA 2019. U 10 SATI

GOSPIĆ - Sutra počinje jedna od najvećih izložbeno-prodajnih i tradicijskih manifestacija u Ličko-senjskoj županiji i široj regiji koja ima međunarodni karakter u organizaciji Ličko-senjske županije i JU Razvojne agencije Ličko-senjske županije LIRA te u suorganizaciji Grada Gospića.

Manifestacija se održava pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske i Predsjednika Hrvatskoga sabora te pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma, Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva gospodarstva,poduzetništva i obrta. Na izložbi će se predstaviti oko 270 izlagača iz gotovo svih hrvatskih županija i susjednih područja Bosne i Hercegovine, Slovenije i Makedonije. Iz godine u godinu dolazi sve veći broj uzvanika i izlagača koji na izložbi prikazuju autohtone poljoprivredne, prehrambene, uporabne i ukrasne predmete karakteristične za krajeve iz kojih dolaze. Izlagači su obiteljska poljoprivredna gospodarstva, obrti, mala trgovačka društva, udruge, zadruge, javne ustanove koje skrbe o zaštićenim područjima, škole.

Osim izložbeno-prodajnog dijela održava se i kulturni program uz nastup brojnih kulturno umjetničkih društava. U sklopu manifestacije održava se i izložba autohtonog ličkog goveda - ličke buše te izložba ličke ovce pramenke kao i ocjenjivanje najboljih proizvođača meda, sira i rakije proizvedenih na području Ličko-senjske županije.

Potičući daljnji razvoj i povećanu kvalitetu autohtonih proizvoda Like, manifestacija "Jesen u Lici" od velikog je značaja za Ličko-senjsku županiju te kao takva ima značajnu ulogu u poticanju razvoja kontinentalnog turizma. Tijekom trodnevne manifestacije koja traje do nedjelje, 6. listopada, očekuje se više desetaka tisuća posjetitelja koji će moći uživati u domaćim specijalitetima i brojnim zanimljivostima.

PROGRAM JESENI U LICI

4. listopada 2019. godine (petak)
10.00 Početak prvog dana Izložbe Jesen u Lici
10.00 Nastup Puhačkog orkestra Grada Gospića i mažoretkinja Grada Gospića
/Trg Stjepana Radića/
11.00 Svečano otvaranje Izložbe Jesen u Lici/Glavni šator/
15.00 Sjednica Predsjedništva HOK-a

15.30 Sjednica Upravnog odbora HOK-a, tema: Stanje u gospodarstvu Ličko-senjske županije
16.15 Nastup Folklornog ansambla "dr. Ante Starčević" Gospić /Glavni šator/
17.15 Nastup HKUD-a Korenica /Glavni šator/
18.00 Nastup HKUD-a " Lika" Lički Osik /Glavni šator/
19.00 Zatvaranje prvog dana Izložbe /Glavni šator/

5. listopada 2019. godine (subota)
9.00 Poslovni susret ugostitelja i hotelijera s područja Ličko-senjske županije s proizvođačima koji izlažu na Jeseni u Lici /Glavni šator/
10.00 Otvaranje drugog dana Izložbe
10.00 Otvorenje 10. Izložbe Ličke pramenke,4. Izložbe buša Ličko-senjske županije i 5. kupa mladih uzgajivača Ličko-senjske županije. Organizatori: Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Udruga uzgajivača ovaca Lika - Gospić i Hrvatski savez uzgajivača ovaca i koza /parkiralište HAK-a Gospić, Ulica popa Marka Mesića/
10.45 Ocjenjivanje izložbenih grla ličke pramenke i buše /parkiralište HAK-a Gospić, Ulica popa Marka Mesića/
11.00 Nastup HKUD-a "Široka Kula" /Glavni šator/
11.00 Demonstracija pečenja pekmeza od šljiva, podjela gotovog pekmeza posjetiteljima /Glavni šator/
12.00 Proglašenje najbolje ocjenjenih grla na 10. izložbi ličke pramenke i 4. izložbi buše Ličko-senjske županije
12.00 Okupljanje sudionika Revije konjskih zaprega s područja Ličko-senjske županije / parkiralište uz Autobusni kolodvor Gospić/
12.00 Nastup KUD-a "Frankopan" Severin na Kupi /Glavni šator/
12.30 Prezentacija Projekta Razvojni centar Ličko-senjske županije
13.00 Rezultati 17. ocjenjivanja meda i uručivanje nagrada Rezultati 13. ocjenjivanja sira i uručivanje nagrada Rezultati 11. ocjenjivanja rakije i uručivanje nagrada /Glavni šator/
13.30 Revija konjskih zaprega s područja Ličko-senjske županije / Autobusni kolodvor - Ulica bana Josipa Jelačića -Ulica Popa Marka Mesića Trg Stjepana Radića - Smiljanska ulica - Autobusni kolodvor /
14.00 Nastup KUD-a "Eugen Kumičić" Križišće /Glavni šator/
15.00 Nastup Ansambl "Prijatelji s Une" Bihać /Glavni šator/
16.00 Nastup KUD -a "Lipa" Sinac /Glavni šator/
17.00 Nastup OŠ dr. Jure Turića - FS "Degenija" Gospić /Glavni šator/
19.00 Zatvaranje drugog dana Izložbe
20.30 Svečano večernje događanje - dodjela priznanja najuspješnijim izlagačima na izložbi Jesen u Lici 2019, dodjela nagrada TZ Grada Gospića - Zeleni cvijet, predstavljanje promotivnog filma TZLSŽ "Visit Lika", modna revija "Etno butika Mara", /Kino Korzo, Gospić/

6. listopada 2019. godine (nedjelja)
10.00 Početak trećeg dana Izložbe
11.00 Nastup Udruženje kućna radinost "Đerđef" /Glavni šator/
12.00 Nastup KUD -a Gospa Lurdska Poljica /Glavni šator/
14.00 Nastup KUSD Lucka - Cazin /Glavni šator/
15.00 NastupUdruženje kućna radinost "Đerđef" /Glavni šator/
15.30 Dodjela priznanja izlagačima
19.00 Zatvaranje Izložbe

OSTALA DOGAĐANJA:
DEMONSTRACIJE: pečenje pekmeza od šljiva, izrada uporabnih proizvoda od gline, tokarenje, izrada suvenira od drveta, kovanje metala

MOGUĆNOST IZLETA :
-MC Nikola Tesla - Smiljan,
-Pećinski Park Grabovača - Perušić
-Rizvan City, Rizvanuša

Lira Gospić

POMOĆ ZAPOŠLJAVANJU MLADIH

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. rujna 2019. u 18.40 sati

GOSPIĆ - Razvojna agencija Ličko-senjske županije Lira održala je danas
konferenciju u sklopu projekta ,,Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Ličko-senjske županije" koji je "težak" dva milijuna kuna, a u planu je provođenje obrazovanja 50 nezaposlenih radnika pripadnika ranjivih skupina kako bi stekli znanja i vještine za samozapošljavanje. U planu je i dodjela dvadesetak potpora. U ralizaviju su uključene komore i Zavod za zapošljavanje.. (LPS)

Izgradnja Razvojnog centra

RADOVI TEKU PO PLANU

Zgrada budućeg Razvojnog centra Županije
Zgrada budućeg Razvojnog centra Županije
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. rujna 2019. u 18.30 sati

GOSPIĆ - Danas je dr. Darko Milinović, ličko-senjski župan, obišao radilište Razvojnog centra koji se izgrađuje u pazariškoj vojarni. Tu već nekoliko mjeseci radnici zagrebačke tvrtke Mešić izvode adaptaciju i nadogradnju vojnog skladišta ukupne površine 1700 četvornih metara.

Ukupna ulaganja u Centar iznosit će 20 milijuna kuna od čega je veći dio osiguran i europskog socijalnog fonda. Program Centra izradio je Upravni odjel za gospodarstvo i Razvojna agencija Lira. Građevinski radovi trebaju biti završeni do kraja godine. Jedino će ostati nezavršeno oko 300 "kvadrata" u potkrovlju". Tu će biti prostor za preradu i sušenje, ali i za skladištenje voća, drugi pogoni te informacijski centar o županijskom gospodarstvu.

- Raduje me ovaj program koji su neki skupštinari rušili za Županijskoj skupštini, jer je u posljednji trenutak donijet proračun kako bi se iskoristilo 19 milijuna nepovratnih sredstava. Čudim se i Karlu Starčeviću da je bio protiv ovoga iako je i sam poduzetnik. Namjeravam pozvati i premijera Plenkovića da dođe vidjeti što radimo i da nas pomogne kako je obećavao.- rekao je novinarima župan Milinović. (MAČ)

Lički zrakoplovci kod Milinovića

Milinović sa zrakoplovcima
Milinović sa zrakoplovcima
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. rujna 2019. u 17.30 sati

GOSPIĆ - Predstavnici Zrakoplovnog saveza Ličko-senjske županije Toni Dujmović, predsjednik, Mario Bobinac, potpredsjednik te Branislav Javorinu, tajnik primio je danas dr. Darko Milinović, ličko-senjski župan.

Milinović je iz prve ruke dobio informacije p radu ovog najmlađeg sportskog saveza u županiji koji okuplja letače u Gospiću i Otočcu gdje djeluje Aeroklub "Krila Gacke", KSML "Fenix" u Gospiću te Paraglajding klub "Sokolovi" u Otočcu. Savez je osnovan s ciljem razvoja i promicanje zrakoplovnih sportova u Ličko-senjskoj županiji koja je u domaćoj i svjetskoj javnosti poznata po izvrsnim uvjetima za ovaj sport.
Župan je čelnicima letača zahvalio što rade na dobrobit zrakoplovstva kao i nove turističko-avanturističke ponude u županiji, te naglasio kako živimo na području izvanrednog podneblja u kojem se nalaze brojna izvanredna letjelišta i kako je Ličko-senjska županija uvijek na raspolaganju u njihovim aktivnostima na čemu su se članovi Saveza zahvalili.

Treba reći da su u Gospiću u Drugom svjetskom ratu bila čak tri letjelišta i to na Logorištu, kod vojarne i bolnice u Kaniškoj i u Deralama. U rukopisu Likapedije pronalazimo da je prvi aeroklub utemeljen još 1926. u Otočcu, da je u Otočcu, 1971. utemeljen aeroklub pod nazivom Krila Like i da je na Šplilniku izrađena travnata poletno sletna staza.
Moglo bi se nešto zanimljivog i atraktivnog napraviti za posjetitelje Like i Likoljupce u Željavi gdje je bio vojni aerodrom u njedrima Plješevice. Taj prostor bi mogao biti materijalna baština. Za revitalizaciju se mogu koristiti i europska sredstva. Projekt bi se radio nekoliko godina. Piste nisu znatno oštećene i mogu primiti i najveće zrakoplove. Po svijetu se grade letjelišta s radionicama. Europa planira širiti letjelišta i obuhvaćena je i Željava. U arhitektonskom projektu "Mali princ - centar za kulturu leta" podzemni dio aerodrom predviđen je kao muzejski i dokumentacijski centar s nizom suvremenih tehnoloških rješenja. Konceptom se predviđa niz atrakcija u izložbenom prostoru podzemnog kompleksa Željava. (LPS)

Više o ličkom Malom princu pogledajte na poveznici:
pogledaj.to/arhitektura/mali-princ-europski-centar-za-kulturu-leta


U susret Jeseni u Lici

UTVRĐEN SLUŽBENI PROGRAM

 
 


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. RUJNA 2019. U 15 SATI

GOSPIĆ - Ovogodišnja 21. tradicionalna izložba Jesen u Lici održava se od 4. do 6. listopada, donosimo službeni program:

4. listopada 2019. godine (petak)
10.00 početak prvog dana Izložbe Jesen u Lici i nastup Puhačkog orkestra Grada Gospića i mažoretkinja Grada Gospića /Trg Stjepana Radića/
11.00 svečano otvaranje Izložbe Jesen u Lici /Glavni šator/
15.00 sjednica Predsjedništva HOK-a
15.30 sjednica Upravnog odbora HOK-a, tema: Stanje u gospodarstvu Ličko-senjske županije /Kabinet župana Ličko-senjske županije, Ul. Dr. Franje Tuđmana 4, Gospić/
19.00 Zatvaranje prvog dana Izložbe /Glavni šator/

5. listopada 2019. godine (subota)
9.00 poslovni susret ugostitelja i hotelijera s područja Ličko-senjske županije s proizvođačima koji izlažu na Jeseni u Lici /Glavni šator/
10.00 Otvaranje drugog dana Izložbe i otvaranje 10. Izložbe Ličke pramenke i 4. Izložbe buša Ličko-senjske županije. Organizatori: Hrvatska poljoprivredna agencija, Udruga uzgajivača ovaca Lika - Gospić i Hrvatski savez uzgajivača ovaca i koza/parkiralište HAK-a Gospić, Ulica popa Marka Mesića/
10.45 Ocjenjivanje izložbenih grla ličke pramenke i buše /parkiralište HAK-a Gospić, Ulica popa Marka Mesića/
11.00 demonstracija pečenja pekmeza od šljiva, - podjela gotovog pekmeza posjetiteljima /Glavni šator/
12.30 prezentacija Projekta Razvojni centar Ličko-senjske županije
13.00 rezultati 17. ocjenjivanja meda i uručivanje nagrada; 13. ocjenjivanja sira i uručivanje nagrada 11. ocjenjivanja rakije i uručivanje nagrada /Glavni šator/
19.00 zatvaranje drugog dana Izložbe
20.30 svečano večernje događanje - dodjela priznanja najuspješnijim izlagačima na izložbi Jesen u Lici 2019, i dodjela nagrada TZ Grada Gospića - Zeleni cvijet, predstavljanje promotivnog filma TZLSŽ "Visit Lika", modna revija "Etno butika Mara", /Kino Korzo, Gospić/

6. listopada 2019. godine (nedjelja)
10.00 početak trećeg dana Izložbe
15.30 dodjela priznanja izlagačima
19.00 zatvaranje Izložbe

OSTALA DOGAĐANJA:
DEMONSTRACIJE: pečenje pekmeza od šljiva, izrada uporabnih proizvoda od gline, tokarenje, izrada suvenira od drveta

MOGUĆNOST IZLETA:
- MC Nikola Tesla - Smiljan,
- Pećinski Park Grabovača - Perušić
- Rizvan City, Rizvanuša

21. Jesen u Lici

OVOGODIŠNJA JESEN POČINJE 4. LISTOPADA

U OPG-u Majetići ozbiljno shvaćaju šansu JUL-a/Foto arhica Lika pressa
U OPG-u Majetići ozbiljno shvaćaju šansu JUL-a/Foto arhica Lika pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. rujna 2019. u 23 sata

GOSPIĆ
- Prema priopćenju iz Županije ovogodišnja 21. po redu Jesen u Lici održat će se od 4. do 6. listopada u Gospiću na središnjem trgu i okolici. Očekuje se nastup 270 izlagača i dvadesetak tisuća posjetitelja.

PROGRAM OVOGODIŠNJEG JUL-A

4. listopada 2019. godine (petak)

10.00 Početak prvog dana Izložbe Jesen u Lici
10.00 Nastup Puhačkog orkestra Grada Gospića i mažoretkinja Grada Gospića
/Trg Stjepana Radića/
11.00 Svečano otvaranje Izložbe Jesen u Lici
/Glavni šator/
15.00 Sjednica Predsjedništva HOK-a
19.00 Zatvaranje prvog dana Izložbe
/Glavni šator/

5. listopada 2019. godine (subota)
9.00 Poslovni susret ugostitelja i hotelijera s područja Ličko-senjske županije s
proizvođačima koji izlažu na Jeseni u Lici
/Glavni šator/
10.00 Otvaranje drugog dana Izložbe
10.00 Otvorenje 10. Izložbe Ličke pramenke i 4. Izložbe buša Ličko-senjske županije
Organizatori: Hrvatska poljoprivredna agencija, Udruga uzgajivača ovaca
Lika - Gospić i Hrvatski savez uzgajivača ovaca i koza
/parkiralište HAK-a Gospić, Ulica popa Marka Mesića/
10.45 Ocjenjivanje izložbenih grla ličke pramenke i buše
/parkiralište HAK-a Gospić, Ulica popa Marka Mesića/
11.00 Demonstracija pečenja pekmeza od šljiva,
- podjela gotovog pekmeza posjetiteljima
/Glavni šator/
13.00 Rezultati 17. ocjenjivanja meda i uručivanje nagrada
Rezultati 13. ocjenjivanja sira i uručivanje nagrada
Rezultati 11. ocjenjivanja rakije i uručivanje nagrada
/Glavni šator/
15.30 Sjednica Upravnog odbora HOK-a,
tema: Stanje u gospodarstvu Ličko-senjske županije
/Kabinet župana Ličko-senjske županije, Ul. Dr. Franje Tuđmana 4, Gospić/
19.00 Zatvaranje drugog dana Izložbe
20.30 Svečano večernje događanje - dodjela priznanja najuspješnijim izlagačima na
izložbi Jesen u Lici 2019, i dodjela nagrada TZ Grada Gospića - Zeleni cvijet,
predstavljanje promotivnog filma TZLSŽ "Visit Lika", modna revija "Etno
butika Mara", /Kino Korzo, Gospić/

6. listopada 2019. godine (nedjelja)
10.00 Početak trećeg dana Izložbe
15.30 Dodjela priznanja izlagačima
19.00 Zatvaranje Izložbe

OSTALA DOGAĐANJA:
DEMONSTRACIJE: pečenje pekmeza od šljiva, izrada uporabnih proizvoda od gline, tokarenje, izrada suvenira od drveta

MOGUĆNOST IZLETA :
- MC Nikola Tesla - Smiljan,
- Pećinski Park Grabovača - Perušić
- Rizvan City, Rizvanuša

Sjednica Županijske skupštine u Gospiću

OD VIŠKA GLAVA NE BOLI

Prošlogodišnji proračunski višak iskoristi će se ove godine. Župan ne zna koliko plaća novinare da pišu o njemu.

Biće novaca i za plafon u Županiji
Biće novaca i za plafon u Županiji
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. rujna 2019. u 14.15 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ
- Na prijedlog župana Darka Milinovića, većinom glasova uz samo četiri suzdržana članovi Županijske skupštine na današnjoj sjednici prihvatili su izmjene i dopune županijskog proračuna za ovu godinu. Kako je protekle godine ostvaren suficit prihoda od preko četiri milijuna kuna pokriven je gubitak i na raspolaganju su ostala dva milijuna. Tako će dio sredstava biti upotrijebljen za ublažavanje socijalno zdravstvenih teškoća, a biti će i za krpanje županijskog krova koji je počeo prokišnjavati iako je zgrada temeljito obnovljena prije samo 24 godine uz krov propala je i fasada i opasnost je za prolaznike u Gospiću u Ulici dr. Franje Tuđmana.

Na dnevnom redu današnje sjednice bile su 33 točke dnevnog reda od kojih je čak osam stiglo po hitnom postupku, a kao novinari nisu dobili radne materijala mahom su napustili daljnje zasjedanje.

Prije toga bio je tradicionalni aktualni sat s nekoliko unaprijed poslanih pitanja. Ali, unatoč toga župan nije znao odgovor koliko je sredstava ove godine i kome raspodijelio za javno informiranje. Bilo je zanimljivo pitanje korištenje đačkog doma u Gospiću jer je u javnosti procurila "provjerena" informacija da je poluprazan. Sticajem okolnosti, jučer smo saznali službeni podatak pripremajući Likapediju o popunjenosti gospićkog doma - od 92 kreveta čak njih 87 popunili su učenici, tako da za studente i nema mjesta pa će na svoje doći iznajmljivači soba jer taman je završila sezona. Odgovarajući na pohvalu o povećanoj učinkovitosti županijske birokracije Milinović nije propustio priliku da sam sebe ishvali kao njegovu novu organizaciju načina rada koja ima bolju učinkovitost nego bilo gdje u Europi citirao je izjavu Gorana Štroka kome se eto nešto oduljila izgradnja sojenica na nekoj lokvi kod Lovinca pa još od turista nem ni t.

UZ POMOĆ EURA

NOVI PROGRAMI U PERUŠIĆU

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. rujna 2019. u 14.10 sati

PERUŠIĆ - Danas se župan Darko Milinović susreo s načelnikom Ivanom Turićem povodom izdavanja čak tri građevinske dozvole kojim će se poboljšati život u tome dijelu Like. Od devastirane zgrade nekadašnje Ekonomske škole koja ne radi od davne 1973. uredit će se tržnica s desetak zelenih štandova, mesnica, ribarnica a nisu zaboravljene niti hladnjače. Drugi program je izgradnja nove stambene zgrade s 28 stanova za potrebe mještana Kosinja koji će se iseliti, a treći je sanacija objekta Hrvatskog doma kulture u Perušiću.
Milinović i Turić izrazili su zadovoljstvo suradnjom na dobrobit zajednice i najavili su nove projekte uz pomoć europskih fondova u tome dijelu Like.

Po svemu sudeći loše se piše šiškovu danu u Perušiću jer dobiva konkurenciju, a to je četvrtak kada ja placa. (MAČ)

Korištenje županijskog proračuna

UGOVORI SA SPORTOM I TEHNIKOM

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. rujna 2019. u 13.10 sati

GOSPIĆ - Danas je ličko-senjski župan dr. Darko Milinović potpisao dva ugovora o županijskom korištenju sredstava sa Zajednicom sportova i Zajednicom tehničke kulture. Proteklih godina odobrena sredstva su morala biti smanjena jer je u proračunu zabilježen gubitak, koji je konačno sanira. Ove godine sredstva su povećana za 15 posto.
Sportaši u Ličko-senjskoj županiji ove će godine dobiti ukupno 390 tisuća kuna, a tehnika 20 tisuća kuna. (MAČ)

Priopćene iz Ličko-senjske županije

MILINOVIĆU I DALJE STIŽU PODRŠKE

Današnji razgovor u Županiji/Foto LSŽ
Današnji razgovor u Županiji/Foto LSŽ
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. srpnja 2019. u 21 sat

GOSPIĆ - Nakon radnog vremena iz Ličko-senjske županije dobili smo dva priopćenja. U prvome se župan dr. Darko Milinović zahvaljuje brojnim građanima na upućenim čestitkama i porukama podrške nakon prihvaćanja županijskog proračuna za ovu godinu.

U drugom priopćenju riječ je o današnjem sastanku s predstavnicima mjesnih odbora s gospićkog područja i upoznao ih sa proračunom te napomenuo kako je Županija sada financijski stabilna te da se nada daljnjoj dobroj suradnji na dobrobit Grada Gospića i Ličko-senjske županije. Nazočni su se zahvalili te napomenuli da im je i do sada Županija pokazala razumijevanje kada je bila u težoj financijskoj situaciji te se vesele daljnjoj uspješnoj suradnji. (LPS)

Priopćenje pravaša

I DALJE TRAŽE OSTAVKE ČELNIKA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. srpnja 2019. u 8 sati

GOSPIĆ - Karlo Starčević, predsjednik Podružnice HSP-a poslao je priopćenje o jučerašnjem usvajanju županijskog proračuna:

- Predstava oko usvajanja Proračuna Ličko-senjske županije je završila, maske su pale.
Vezano za jučerašnju, još jednu u nizu, "sjednica" Županijske skupštine na kojoj je usvojen Proračun Ličko-senjske županije od strane koalicije HDZ-HSS-HSU-HSP AS, SDSS-a, vijećnika nezavisnih lista Ante Dabe i Darka Milinovića na kojoj naši vijećnici nisu sudjelovali, ističemo slijedeće:

Smatramo da je usvajanjem Proračuna završila jedna nižerazredna predstava s političkim glumcima, amaterima, u režiji dvojca Kustić-Milinović. Očito je da je došlo do političke trgovine, političke prostitucije, koja za rezultat ima usvajanje Proračuna, istog dokumenta protiv kojega su samo prije osam dana glasovali vijećnici koalicije HDZ-HSS-HSU-HSP AS i SDSS-a. Jasno je da se radi o političkoj trgovini čiji rezultati će biti vidljivi idućih dana i tjedana kao što smo mogli čuti i na samoj sjednici od predsjednika kluba vijećnika HDZ-HSS-HSU-HSP AS Željka Biondića koji je naglasio da će Proračun podržati uz određene uvjete županu Darku Milinoviću, a koji se tiču provedbe određenih odluka ali i povlačenja nekih kadrovskih rješenja koja je Župan proveo u proteklom periodu.

Mi ne znamo o kakvom sporazumu i dogovoru se radi, tko je što dobio i tko će što dobiti u tajnoj trgovini, ali želimo jasno naglasiti da jedini nismo u toj trgovini sudjelovali, niti smo što tražili niti smo što dobili, niti smo htjeli u tome sudjelovati. Svojim ne dolaskom ostali smo vjerodostojni jer na bilo koji način nismo htjeli dopustiti niti najmanju mogućnost sumnje da nas netko poveže s tim događanjima tj. nezabilježenoj obmani koja je trajala unatrag nekoliko mjeseci. Svoj rad nastavljamo u Županijskoj skupštini kao jedina oporba te ćemo se tako i ponašati u našem političkom djelovanju.

Zbog svega navedenog i dalje zahtijevamo ostavku predsjednika Županijske skupštine Marijana Kustića i župana Darka Milinovića zbog štete koju su svojim ponašanjem učinili proteklih mjeseci. (LPS)

Sedma sjednica Županijske skupštine u Gospiću

KONAČNO PRORAČUN

Proračun je danas jednoglasno prihvaćen.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. srpnja 2019. u 15.15 sati

GOSPIĆ - S četvrt sata zakašnjenja radi kvoruma koji je putovao počela je današnja sedma po redu sjednica Županijske skupštine na kojoj je ovaj put jednoglasno prihvaćen proračun za ovu godinu. Sa sjednice su treći put za redom izostali pravaši. Proračun iznosi 352 milijuna kuna.

Na početku sjednice predsjednik Skupštine Marijan Kustić je istakao da će donošenje proračuna značiti podršku Ličko-senjskoj županiji a ne podršku županu, dodajući i obećanja Vlade za nova značajna sredstva za razvitak cijelog područja. U raspšravoi su sudjelovala samo tri vijećnika, Milinović je na kraju rekao da neće likovati i zahvalio je predsjedniku što je zakazao sjednicu i pozvao da se zajedničkim snagama sustigne propušteni šestomjesečni period. (MaČ

Pismo čitatelja

Plenkovićev kontinuitet gubljenja glasova birača

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. srpnja 2019. u 23:45 sati

Piše Erih LESJAK

U državama s demokratskom političkom kulturom i tradicijom postoji i odgovarajuće standardizirano nazivlje za izbore i izborni proces, pa se stoga točno zna što je i tko pobjednik na izborima, a što je i tko onaj tko je osvojio relativnu većinu u predstavničkom tijelu.

Dakle, u apsolutnom većinskom izbornom sustavu pobjednik na izborima je kandidat koji je u prvom krugu izbora dobio glasove apsolutne većine (50 % + 1) birača u izbornoj jedinici, ili je u drugom krugu izbora dobio veći broj glasova birača od protukandidata. U relativnom pak većinskom izbornom sustavu, pobjednik je kandidat koji je dobio najveći broj glasova birača tj. većinu glasova u odnosu na sve ostale protukandidate u izbornoj jedinici.

U razmjernom pak izbornom sustavu pobjednikom se izbora naziva kandidacijska lista političke stranke ili izborne koalicije stranaka, grupe birača ili nezavisna lista koja je osvojila apsolutnu većinu (50 % + 1) mandata u predstavničkom tijelu. Za kandidacijsku listu koja je osvojila najveći broj mandata ali ne i apsolutnu većinu u predstavničkom tijelu, kaže se da je osvojila relativnu većinu zastupničkih mandata ali se ne naziva izbornim pobjednikom!

U ponedjeljak 27. svibnja 2019.g. nakon sastanka Predsjedništva HDZ-a na kojem su analizirani rezultati izbora za Europski parlament, novinari su predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću postavili i pitanje hoće li zbog rezultata izbora dati ostavku na mjesto predsjednika stranke, na što je on odgovorio: "Kako da ja, koji sam pobijedio, dam ostavku?". No, u kontekstu prethodno navedenog standardnog demokratskog izbornog nazivlja, jesu li Andrej Plenković i njegova Stranka "pobjednik" na izborima, ili su samo osvojili jednaku brojku zastupničkih mandata kao kandidacijska lista SDP-a i najveću brojku glasova u odnosu na sve kandidacijske liste tj. relativnu većinu glasova birača u izbornoj jedinici Republika Hrvatska na izborima za zastupnike u Europskom parlamentu?

U izbornoj jedinici koju je činila Republika Hrvatska, biralo se ukupno 12 zastupnika u Europskom parlamentu. Kandidacijska lista HDZ-a osvojila je četiri, SDP-ova također četiri, te liste Hrvatskih suverenista, Nezavisna lista Mislava Kolakušića, Živog zida i Amsterdamske koalicije po jedan mandat. Istina, HDZ-ova lista dobila je najveću brojku od 244.076 ili 22,72 posto glasova birača, no poglavito zbog "male" izborne jedinice tj. male brojke od samo 12 mandata u izbornoj jedinici i u odnosu na to relativno veliku brojku lista koje su prešle izborni prag i još nekih varijabli, D'Hondtova metoda pretvaranja glasova birača u mandate dala je jednaku brojku mandata listama HDZ-a i SDP-a unatoč manjoj brojki od 200.976 ili 18,69 posto glasova birača koje je dobila lista SDP-a. Neposredno nakon objave rezultata izbora na konferenciji za medije predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izjavio je da je "HDZ-u za osvajanje petog mandata nedostajalo oko 1000 glasova" što nije točno, jer je u postupku pretvaranja glasova u mandate po D'Hondtovoj metodi na dvanaestom djelitelju (i mandatu) kvocijent SDP-a bio veći za oko 7000 glasova od HDZ-ova kvocijenta!

Stupanj razmjernosti (proporcionalnosti) kojim će D'Hondtova metoda pretvarati glasove u mandate na ovisi samo o scmoj metodi po sebi, nego i o svojevrsnom "inputu" tj. o nekim varijablama koje se da se tako kaže "unose" u izborni proces kao i varijablama u samom izbornom procesu od kojih su mnoge i nepredvidive, te poglavito o kvantitativnom odnosu između visine izbornog praga i broja mandata u izbornoj jedinici: što je izborni prag viši a broj mandata u izbornoj jedinici manji to D'Hondtova metoda kvantitatvno s manje razmjernosti (proporcionalnosti) pretvara glasove u mandate. I obrnuto, što je izborni prag niži, a broj mandata u izbornoj jedinici veći to D'Hondtova metoda kvantitativno razmjernije (proporcionalnije) pretvara glasove u mandate. A kao posljedica toga je i predstavljenost listi/stranaka u predstavničkom tijelu vjerniji odraz broja birača koji one imaju u biračkome tijelu, i mjerilo njihova izbornoga legitimiteta odnosno političke potpore birača. Logično, što je zastupnički sastav parlamenta vjernija kvantitativna "preslika" odnosno odraz biračkoga tijela to je društvo stabilnije, uz ograničenje da zastupnički sastav ne smije biti u toj i tolikoj mjeri stranački fragmentiran da se ne može formirati parlamentarna većina i izabrati učinkovita izvršna vlast. Što znači da je "stabilokracija" više birokratsko-tehnokratski konstrukt od birača i naroda otuđene političke nomenklature koja u pravilu nema i odgovarajući demokratski izbornog legitimitet, te više manipulacija nego demokratski i humanistički primjeren i prihvatljiv pojam i politička praksa u obnašanju vlasti!

Dakle, kvantitativne nerazmjernosti (disproporcije) koje se mogu javiti u postupku pretvaranja glasova u mandate nisu samo posljedica matematičko-metodološke "nesavršenosti" D'Hondtove metode, nego mogu biti još i više posljedica kvantitativnog odnosa između izbornog praga i broja mandata u izbornoj jedinici (i još nekih varijabli), a taj odnos ne određuje davno preminuli belgijski sveučilišni profesor prava i matematičar Victor D'Hondt (1841.-1901.) i njegova metoda nego oni koji pišu i u parlamentu donose zakon o izborima odnosno izbornome sustavu! Pa tako svaki razmjerni izborni sustav u kojem je izborni prag viši od 3 posto, a broj mandata u izbornoj jedinici manji od 20, jest razmjerni sustav samo po svom nazivu jer iznevjerava načelo predstavništva (politički i društveni formativni cilj) stvarnog razmjernog izbornoga sustava da osvojeni mandati budu kvantitativno što razmjerniji odraz broja glasova birača, i da što manji broj lista ostane ispod izbornog praga te da ti glasovi ne budu izgubljeni odnosno "propadnu", a ti birači ostanu bez svog zastupnika u predstavničkom tijelu! Te i takve samo nominalne i "invalidne" inačice razmjernog sustava, u izbornoj praksi ponašaju se velikim dijelom kao svoja metodološka i politička suprotnost tj. - većinski izborni sustav! Pa to nije slučajnost nego demokratska stečevina i uzor za ugledati se da se u njemačkom saveznom parlamentu Bundestagu uz izborni prag od 5 posto dobivenih glasova po kandidacijskoj listi u jednoj izbornoj jedinici bira 350 zastupnika/mandata, a u Republici Srbiji (!) također se uz izborni prag od 5 posto dobivenih glasova po listi u jednoj izbornoj jedinici u parlament bira 250 zastupnika/mandata! Kao što je to dobro poznato, u Republici Hrvatskoj uz taj isti prag od 5 posto dobivenih glasova po listi bira se samo po 14 zastupnika/mandata u svakoj od deset izbornih jedinica u Hrvatski sabor, pa se tu stoga može govoriti samo i isključivo o "razmjeroidnosti" a nikako i nipošto o razmjernosti tog i takvog navodno razmjernog izbornog sustava. A takve "lažne" inačice razmjernog sustava služe da se političke oligarhije na fiktivno tj. lažno demokratski način održavaju na vlasti bez izbornog legitimiteta razmjernog i primjerenog demokratskim standardima, i protiv političke volje većine biračkoga tijela te na štetu ekonomskog standarda, mogućnosti da se zaposle i žive u domovini, kvalitete života, očekivanog trajanja života pa čak i samog biološkog opstanka naroda!

IZBORI ZA ZASTUPNIKE U EUROPSKOM PARLAMENTU 2014. I 2019. GODINE
Da bi se moglo objektivno ocijeniti je li neka politička stranka na izborima bila uspješna, manje uspješna ili neuspješna; nije dostatno da se njezini rezultati usporede odnosno kompariraju s izbornim rezultatima drugih stranaka, nego referentna odnosno relacijska točka trebaju biti i isti ili slični izbori odnosno izborni ciklusi iz prethodnih godina i usporedba s tada postignutim vlastitim rezultatima na izborima.

Na izborima za Europski parlament 25. svibnja 2014.g. u izbornoj jedinici Republika Hrvatska biralo se 11 zastupnika, a HDZ-ova koalicijska kandidacijska lista s HSS-om i HSP dr. AS dobila je 381.844 glasova ili 41,42 posto od 950.980 birača koji su glasovali, i što je 25,24 posto biračkoga tijela koje je činilo u popis birača upisanih 3.767.343 birača i osvojila šest zastupničkih mandata.

Na EU-izborima pak 26. svibnja 2019.g. biralo se 12 zastupnika - jedan više nego 2014. godine. HDZ-ova kandidacijska lista dobila je 244.076 glasova ili 22,72 posto od 1.103.551 birača koliko ih je glasovalo i što je 29,85 posto biračkoga tijela od 3.696.907 birača. A to znači da je u odnosu na izbore 2014.g. HDZ izgubio 137.768 glasova birača ili 22,72 posto, te dva ili jednu trećinu (1/3) odnosno 33,3 posto zastupničkih mandata!

IZBORI ZA HRVATSKI SABOR TE PODRUČNI I MJESNI IZBORI
U studenom 2015.g. održani su izbori za 8. saziv Hrvatskoga sabora. Kandidacijska lista Domoljubne koalicije koju su činili HDZ predsjednika Tomislava Karamarka, HSP dr. AS, HSLS, Hrast, HDS, BUZ i ZDS dobila je u 11 izbornih jedinica ukupno 771.070 glasova birača ili 33,75 posto ukupne brojke od 2.284.266 birača koji su glasovali te što je 20,71 posto biračkoga tijela od 3.721.997 birača, i osvojila 59 zastupničkih mandata. U rujnu 2016.g. održani su prijevremeni izbori za 9. saziv Hrvatskoga sabora. Kandidacijska lista predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića dobila je u 11 izbornih jedinica ukupno 682.687 glasova birača ili 34,49 posto od 1.979.277 birača koliko ih je ukupno glasovalo, te što je 17,58 posto biračkoga tijela od 3.882.274 birača, i osvojila 61 mandat. Kao što se to može vidjeti iz prethodno navedenih rezultata, HDZ je na izborima 2016.g. osvojio dva mandata više, ali 88.687 ili 11,46 posto glasova manje nego na izborima 2015. godine!

Na područnim izborima za izbor zastupnika u Gradskoj skupštini Grada Zagreba 19. svibnja 2013.g., kandidacijska lista HDZ-a nositelja Andrije Mikulića dobila je 42.905 ili 14,23 posto od 301.323 birača koji su glasovali, te što je 3,84 posto biračkoga tijela od 692.144 birača i osvojila 10 zastupničkih mandata. U svibnju 2017.g. na područnim izborima za zastupnike u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, HDZ-ova kandidacijska lista nositelja dr. sc. Drage Prgometa dobila je 26.628 glasova birača ili 8,23 posto od 329.605 birača koji su glasovali, te što je 3,84 posto biračkoga tijela od 692.144 birača i osvojila sedam mandata. Kada se usporede prethodno navedeni rezultati dvaju izbora u Zagrebu, vidi se da je HDZ na izborima 2017.g. dobio 16.277 ili 37,93 posto glasova manje i osvojio tri mandata manje u odnosu na izbore koji su održani 2013. godine!

U ožujku 2019.g. održani su prijevremeni područni izbori za Skupštinu Ličko-senjske županije te prijevremeni izbori za Gradsko vijeće Grada Iloka, a koje je prijevremene izbore izazvao HDZ neizglasavanjem proračuna s političkim ciljem da sruši predstavnička tijela područne i mjesne samouprave. Na izborima u svibnju 2017.g. kandidacijska lista HDZ-a kojoj je nositelj bio dr. Darko Milinović dobila je 14.045 ili 55,30 posto glasova birača koji su glasovali, i osvojila 18 od ukupno 31 vijećničkih mjesta. Na prijevremenim pak izborima za Skupštinu Ličko-senjske županije koji su održani 9. ožujka 2019.g., koalicijska kandidacijska lista koju su činili HDZ, HSU, HSP dr. AS, HSS i HBS nositelja Marijana Kustića dobila je 7.631 ili 35,42 posto glasova birača koji su glasovali i osvojila 13 od ukupno 31 vijećničkih mjesta. Što znači, da je u odnosu na izbore koji su održani 2017.g. HDZ dobio 6.414 ili 45,66 posto glasova manje, i pet, odnosno 27,77 posto manje vijećničkih mjesta!

Na mjesnim izborima za Gradsko vijeće Grada Iloka koji su održani u svibnju 2017.g., koalicijska kandidacijska lista koju su činili HDZ i HSLS dobila je 800 glasova ili 29,64 posto od brojke birača koji su glasovali i osvojila pet vijećničkih mjesta. U ožujku 2019.g. na prijevremenim izborima koalicijska kandidacijska lista HDZ i HSLS dobila je 663 ili 24,52 posto glasova birača koji su glasovali i osvojila četiri vijećničkih mjesta. Usporede li se prethodno navedeni rezultati dvaju izbora, vidi se da je na izborima 2019.g. HDZ dobio 137 ili 17,12 posto glasova manje i osvojio jedno vijećničko mjesto manje!

Dakle, kao što je to prethodno u članku predočeno izvornim podatcima o rezultatima na prijevremenim saborskim izborima održanim 2016.g., područnim izborima u Zagrebu 2017.g., prijevremenim izborima za Skupštinu Ličko-senjske županije i Gradskog vijeća Grada Iloka 2019.g., te izborima za Europski parlament 2019.g.; na svim tim izborima kandidacijske liste HDZ-a Andreja Plenkovića dobile su manje brojke glasova u usporedbi na te i takve prethodne izbore, te s iznimkom saborskih izbora 2016.g. i manje brojke zastupničkih mandata odnosno vijećničkih mjesta, što sve pokazuje i dokazuje kontinuirani trend gubljenja povjerenja i političke potpore birača!


UMJESTO DEMOKRATSKE POLITIČKE KULTURE, PROJEKCIJE I NEOLITIK!
U početku članka bilo je govora i o demokratskoj političkoj kulturi i tradiciji u državama konsolidirane demokracije čija se stabilnost temelji na izgrađenim institucijama kao posrednicima između vlasti i građana, sustavu vrijednosti i standardima te pisanim i nepisanim pravilima i običajima; a ne na oligarhijsko-stabilokratskim manipulacijama, surogatima, floskulama i tipa "lažna zastava" obmanama i prijevarama svojstvenim arivistima i njihovim klanovima. U te standarde i dobre običaje ponašanja u cjelokupnom sustavu političkih, društvenih i moralnih vrijednosti je i obveza da vodeći političari samoinicijativno bez ikakvih analiza, dogovora i poticaja bezodvlačno nakon izbora na kojima je sa strankom doživio neuspjeh tj. nisu dobili ili su izgubili dotadašnje povjerenje i potporu birača - podnesu ostavku! Vidi se to i na aktualnom primjeru stranke Syriza u Grčkoj i predsjednika Vlade Alexisa Tsipratsa, koji je nakon neuspjeha na lokalnim i europskim izborima podnio ostavku i bit će raspisani parlamentarni izbori.

Na upravo održanim izborima za EU-parlament HDZ nije doživio samo neuspjeh nego pravi politički brodolom i - krah, jer je izgubio čak više od jedne trećine odnosno 37 posto glasova u odnosu na izbore održane 2014. godine! No, umjesto reagiranja i ponašanja očekivanih, primjerenih i obveznih demokratskom političaru i civiliziranom čovjeku; a to su introspekcija, autoanaliza, samokritičnost i ostavka, slijedi revival ponašanja i postupaka koji i kakvi su primjereni samo čovjeku iz mlađeg kamenog doba odnosno neolitika!? A što je to činio taj prapovijesni čovjek iz neolitika? U psihološkom funkcioniranju primjenjivao je često tome vremenu i primjereni mehanizam psihološke obrane danas poznat kao - projekcija. Projekcija je pak nesvjesni psihološki proces kojim se vlastiti nagoni, misli i nakane koji su svojim sadržajem osobno i društveno neprihvatljivi i stoga uznemiruju i stvaraju napetost; projiciraju u druge osobe. Po čemu je to svojevrsni proces konverzije kojim unutarnji, vlastiti i neprihvatljivi sadržaji; postaju vanjski, tuđi i prihvatljivi i u svijesti se prezentiraju kao iskrivljena percepcija vanjskog svijeta odnosno okoline. Logično, spada u primitivne obrane te je primjerena prapovijesnim epohama na putu ljudske vrste prema očovječenju, a ne suvremenom i civiliziranom čovjeku osim kod nekih psihičkih patoloških stanja te društveno devijantnih pojava. No, koje i kakve veze taj psihološki mehanizam obrane može imati općenito s XXI. stoljećem te suvremenim i civiliziranim čovjekom?
Može imati i ima i to zbog toga jer su u evoluciji čovjeka još uvijek ostali i ti primitivni i najvećim dijelom atavistički psihološki mehanizmi. Poglavito je projekcija česta u izoliranim i primitivnim ljudskim zajednicama, a velikim dijelom determinira i interpersonalne odnose i ponašanje u klasičnom ili "soft" totalitarnom političkom poretku i društvu u kojem su politički suparnici "neprijatelji", stranački suradnici "unutarnji neprijatelji", "opstruktori", "zavjerenici", kreatori urota i dobro poznate "teorije zavjere" i tome slično. Pa stoga umjesto demokratskoj političkoj kulturi i čovjeku XXI. stoljeća primjerenih, imanentnih i obveznih intrapsihičkih procesa, postupaka i reakcija introspekcije, autoanalize, samokritičnosti, suočavanja s činjenicama i odgovornošću te i ostavke; dominiraju projektivni procesi i obrasci reagiranja, percepcije, postupanja i ponašanja koji se na pojavnoj razini očituju "crnim labudovima", "opstrukcijom", "sabotažom", "zavjerom", "izdajom" i sličnim alibi-projekcijama primjerenim primitivnim zajednicama ili totalitarnom poretku i društvu te totalitarnom sviješću zasužnjenom umu.

Štioče, budi radoznao i aktivan pa vidi: Czeslaw Milosz: Zasužnjeni um. Kao metafora i kao politička i društvena stvarnost!

Šesta sjednica Županijske skupštine u Gospiću

I DALJE BEZ PRORAČUNA

Milinović je dobio malo ruku za modificirani proračun težak čak 350 milijuna kuna.

Milinoivićeva lista i Bura promjena glasuje za proračun
Milinoivićeva lista i Bura promjena glasuje za proračun
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. srpnja 2019. u 18 sati

GOSPIĆ - Politička igra u Županijskoj skupštini nikako da prestane. Nastavljena je i danas na šestom pokušaju usvajanja proračuna za ovu godinu jer su protiv Milinovićeva prijedloga glasovali HDZ i koalicija, a izostali su po drugi put pravaši.

Valja reći da su se pravaši između sjednica javno izjašnjavali da će podržati proračun, a u međuvremenu je gospićka podružnica zatražila ostavke Marijana Kustića, predsjednika Županijske skupštine i Darka Milinovića, ličko-senjskog župana.

Sjednica je počela u zakazano vrije i trajala je 2.30 sati. Bila otvorena za novinare kojih je bilo preko 20, ali nitko od njih,m što je najnovije pravilo, nije imao materijale ni dnevni red. Samo su bile kamere šest televizija, što govori o interesu hrvatske javnosti. Odmah na početku počelo je nadmudrivanje predsjedavajućeg i članova oko sporednih tema, a glavna je tema - ovogodišnji proračun bila je tek na 17. mjestu dnevnog reda. Osim toga sjednica je u tri navrata prekidana.

Milinović se trudio iskazati s proračunom koji nazva razvojnim i najboljim u županijskoj povijesti jer je planiran višak od preko pet milijuna. Proračun je trebao iznositi čak 350 milijuna kuna. Planirane su investicije od 150 milijuna, a 120 milijuna iz Europe čeka 17 ličkih ruku. Uslijedila je kraća rasprava koju je otvorio Zlatko Fumić, načelnik Brinja, pitanjem što će biti s hitnom medicinskom pomoći u tome dijelu Like koje tamo gotovo i nema. Replicirao mu je Ante Dabo, gradonačelnik Novalje, upućujući ga da je trebao uputiti amandman. A ne da na takav način ruši proračun.

Nakon pauze bilo je ekspresno glasovanje bez rasprave i Milinovićev prijedlog proračuna dobio je samo 11 ruku njegove Nezavisne liste i Bure promjena, 14 je bilo protiv i dva suzdržana. Po svemu sudeći potrošit će se još koji milijun kuna za nove izbore a nema novaca za plaće u otočačkom domu zdravlja. (M. Čuljat)

MLADE KOŠARKAŠKE REPREZENTACIJE U GOSPIĆU

PRIJEM U ŽUPANIJI

Za prijema košarkaša u Županiji/Snimio Marko Čuljat
Za prijema košarkaša u Županiji/Snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. lipnja 2019. u 13.45 sati

GOSPIĆ
- Prije nekoliko dana na redovite pripreme stigli članovi mladih hrvatskih košarkaških reprezentacija i to djevojke U20 i momci U16. NA pripremama ostaju do 4. srpnja. Imao ih pedesetak i danas su bili na prijemu u Županiju kod župana Darka Milinovića koji je bio u društvu Milana Kolića, predsjednika ŽKK Gospić. (MAČ)

Lika i demografija

U VLADI TREBA ČVRSTA RUKA

Lika je jedna od pet nerazvijenih regija u Europskoj uniji.

Lička mrakača na ličkom tlu na području Europe
Lička mrakača na ličkom tlu na području Europe
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. lipnja 2019. u 13.30 sati

Pripremio Marko ČULJAT


GOSPIĆ - Prije podne je u Pučkom učilištu održana radionica na temu Perspektive demografije i mladi u Hrvatskoj i EU. Radionicu su održali Mary Ann Rukavina-Cipetić, predsjednica Inicijative za održivi rast, Dragica Rogić, predsjednica Udruge Gačanka i dr. sc. Marin Strmota, docent na Katedri za demografiju Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Na sastanku nas je bilo slovom i brojkom 9 (devet) i niko više!

- Ako ne možemo ništa učiniti barem možemo razgovarati o ovom problemu kod nas i u EU. Na noćnom satelitskom snimku Lika je u mraku, a svijetli sjeverna Italije i zapad Europe. Posljednjih desetljeća pomiče se dob udaje žena na tridesetak godina, a time se skraćuje period rađanja pa je sve više starih, a sve manje djece. U Hrvatskoj je zbog izumiranja proteklih pet godina broj stanovnika smanjen za 17 tisuća. U Njemačkoj je prema njihovim podacima 232 tisuće Hrvata kojih je barem 200 tisuća iz Hrvatske. Odlaze cijele obitelji, mladi i obrazovani ljudi koji bi trebali razvijati Hrvatsku. Posljednjih godina slabi iseljavanje u Irsku. - rekao je docent Strmota.

U Hrvatskoj je drastičan problem što je smanjen omjer radnika i umirovljenika s 1:4 na 1:1, a u pretvorbi je politički kapitalizam uništio gospodarstvo pa je mladima lakše iseliti. Strmota je naglasio da u našem društvu nedostaje kohezije, da u državnoj upravi treba dobro platiti stručnjake koji će upravljati milijardama proračunskih sredstava jer državna uprava mora upravljati državnim politikama a ne da se u uredu igraju igrice.

- Na prepad treba izvršiti reformu državne uprave što je prvi korak za demografsku revitalizaciju. U Lici treba mladima dijeliti gradilišta i da gradnju kuća prati fond po demografskim, a ne mafijaškim kriterijima. Mediji bi trebali senzibilizirati javnost na obiteljske vrijednosti, a ne da služe za političke obračune i širenje defetizma. Za sve to postoje mehanizmi samo treba čvrsta ruka u Vladi. -rekao je Strmota.

- Ličko-senjska županija je jedna od pet nerazvijenih područja Europske unije, i pokušavali smo ostvariti kontakt na terenu ali nije išlo, slaba je suradnja, a postoji europski program za takva područja. - rekla je Rukavina-Cipetić.

Razgovor u Županiji

DOGOVOR ZA NAREDNU SJEDNICU

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
26. lipnja 2019. u 16 sati

GOSPIĆ - Danas su se sastali župan Darko Milinović i predsjednik Županijske skupštine Marijan Kustić. Razgovarali su o zakazanoj sjednici Skupštine na kojoj bi se u ponedjeljak, 1. srpnja, trebao donijeti proračun. U priopćenju se kaže:
- Što se tiče amandmana, koji su povezani s Vladom Republike Hrvatske, do petka će se pronaći modalitet na koji način će kao potpora razvojnim projektima Ličko-senjske županije biti uneseni u proračun. Župan Darko Milinović i predsjednik Županijske skupštine Marijan Kustić izrazili su zadovoljstvo današnjim sastankom. (LPS)

Uz Dan državnosti

ŽUPANOVA ČESTITKA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. LIPNJA 2019. U 13 SATI

GOSPIĆ - Danas smo iz ureda ličko-senjskog župana Darka Milinovića dobili priopćenje:
- Povodom Dana državnosti Republike Hrvatske, simbola uspostave hrvatske države, slobode i demokracije, upućujem iskrene čestitke svim građankama i građanima Ličko-senjske županije.

NOVI PRIJEDLOG ŽUPANIJSKOG PRORAČUNA

POVEĆANJE ZA 22 MILIJUNA KUNA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. lipnja 2019. u 8:30 sati

GOSPIĆ - Kao što je i najavio župan Darko Milinović povukao je stari prijedlog proračuna te uputio novi koji je povećan za 22,4 milijuna kuna.

Najveće promjene se odnose na Opću bolnicu Gospić u iznosu od 20 milijuna kuna od čega su 19,2 milijuna nepovratna EU sredstva što je potrebno kako bi Opća bolnica Gospić mogla pristupiti postupku javne nabave.
Budući se svake godine na drugom mjestu obilježava 5. kolovoza, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja, želja je Marka Perkovića Thompsona da ove godine to bude na Krbavskom polju te je u novom prijedlogu proračuna župan predložio 200.000 kuna za pokrivanje režijskih troškova i same organizacije proslave.
Za osnovne škole Senj, Korenica, Brinje, Lovinac u proračunu je predloženo novih pola milijuna kuna. Nakon sastanka s premijerom Plenkovićem u Zadru, odnosno sjednici Vlade RH župan je obećao da će učiniti sve sa svoje razine kako bi Ličko-senjska županija sudjelovala u projektu pomoći žrtvama obiteljskog nasilja. Zato je župan u novom proračunu predložio iznos od 100.000 kuna te će taj iznos poslužiti kao institucionalna pomoć žrtvama obiteljskog nasilja.
Za napomenuti je kako županija nije isplatila uskrsnice te je zbog toga župan osigurao 200.000 kuna za regres za godišnji odmor što po zaposleniku iznosu 2500 kuna. Iznos je osiguran za zaposlenike županije, LIRA-e i Zavoda. Kako bi Dom za starije i nemoćne građanima treće životne dobi omogućio što kvalitetniji život i skrb, župan je u novom proračunu predložio preraspodjelu 380.000 kuna za fizioterapeute koji bi trebali skrbiti o najugroženijima.
Župan Milinović je o navedenim izmjenama obavijestio i predsjednika Skupštine Marijana Kustića koji je upoznat s njima te je dogovoreno da će se eventualne promjene u smislu amandmana i podrške Vlade RH projektima Ličko-senjske županije još definirati na sastanku koji je zakazan za ponedjeljak, 24. lipnja.

Sjednica Županijske skupštine zakazana je za 1. srpnja za 14,00 sati.

MILINOVIĆ RADI NOVI PRORAČUN

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. LIPNJA 2019. U 18:30 SATI

GOSPIĆ - Danas poslije radnog vremena dobili smo priopćenje iz Ličko-senjske županije u kome se navodi izjava župana Milinovića da je nakon razgovora s premijerom Plenkovićem i Marijanom Kustićem, predsjednikom Županijske skupštine i šefom lokalnog HDZ-a, dogovoreno da se izradi novi prijedlog ovogodišnjeg proračuna. Naime, prema priopćenju proračun treba pojačati za čak 21 milijun kuna europske i državne potpore, ali se ne navodi koliko je to postotaka u odnosu aa postojeći prijedlog proračuna niti koliko će on iznositi sveukupno.

Radni sastanak oko proračuna održati će se do srijede 19. lipnja nakon čega će se skupštinarima na usvajanje uputiti novi proračun i novi termin sjednice. (LPS)

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA GOSPIĆ

PONOVO ODGODA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. lipnja 2019. u 11 sati, dopuna ua 17 sati

GOSPIĆ - Kao što je i bilo za očekivati za danas po četvrti put zakazan nastavak II. sjednice Županijske skupštine, odgođen je po peti puta. Koordinirani je to politički potez i pokušaj konačnog obračuna stranke na vlasti bez obzira na životne posljedice u ovome dijelu Hrvatske.

Dobili smo i priopćenje aktualnog župana Milinovića:
- Budući je danas po peti put došlo do odgode sjednice Županijske skupštine želim izvijestiti javnost kako sam zatražio hitan sastanak kod premijera Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića te hitno očitovanje Ministarstva uprave i Ministarstva financija kršim li Zakon ako donesem akt o nužnim financijskim rashodima radi isplate plaća, budući sam taj dokument mislio predložiti danas na Županijskoj skupštini kao nadopunu dnevnog reda.
Taj akt mogu donijeti kada je raspuštena Županijska skupština, novonastala situacija mi nalaže da oprezno pristupim tom problemu jer se razlikuju mišljenja pravnih stručnjaka. Naime, od kada je konstituirana Županijska skupština Ličko-senjske županije neki su mišljenja kako ja kao župan nemam pravo donijeti akt o financiranju nužnih troškova u što su uključene i plaće. Ukoliko dobijem vrlo jasan odgovor Ministarstva uprave i Ministarstva financija da ne kršim Zakon taj akt ću donijeti i plaće će biti isplaćene. Ukoliko ne dobijem decidirani odgovor da tim aktom ne kršim Zakon plaće neće biti isplaćene za oko 260 ljudi, korisnika Županijskog proračuna. (LPS)

POGLEDAJTE I VIDEO HINE IZ ZAGREBA:

youtu.be/af-giPrd3yE

Priopćenje pravaša

HSP ZAHTIJEVA OSTAVKE KUSTIĆA I MILINOVIĆA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. lipnja 2019. u 8:15 sati

GOSPIĆ - U priopćenju gospićke Podružnice Hrvatske stranke prava, koje potpisuje predsjednik stranke Karlo Starčević kaže se:

- Dugotrajna politička kriza u Ličko-senjskoj županiji svakim danom postaje sve veća te se sve više prenosi na različite skupine našeg društva. Mi, HSP, kao odgovorna stranka prema svojim biračima i svim stanovnicima naše županije pratimo i analiziramo razvoj situacije za koju procjenjujemo da je kriza došla do svog vrhunca i poručujemo svim sugrađanima da u toj krizi nismo sudjelovali pa ne možemo za nju preuzeti odgovornost.

Ukoliko se najavljena, više puta prekinuta sjednica županijske skupštine, ne održi danas, 13. lipnja, pozivamo predsjednika skupštine i Ličko-senjskog HDZ-a Marijana Kustića i župana Darka Milinovića da podnesu neopozive ostavke na svoje dužnosti za dobrobit Županije.

Kao što je poznato, na prvoj konstituirajućoj sjednici je izabran predsjednik skupštine Marijan Kustić zahvaljujući dogovoru između HDZ-a i njegovih koalicijskih partnera i nezavisnih lista Darka Milinovića i Ante Dabe uz suglasnost SDSS-a te je kao takav prezentiran javnosti uz obećanje da će i proračun biti prihvaćen do 18. travnja što nije do danas učinjeno. Na tom sastanku HSP nije sudjelovao niti se na bilo što obvezao. Na taj način obmanuta je cijela javnost kao i naši vijećnici, a danas vidimo da se tog sporazuma svi zajedno odriču optužujući jedni druge. U takvim odnosima nismo i ne želimo sudjelovati. HSP je odgovorna stranka, a njezini vijećnici se pridržavaju najviših moralnih načela, te nisu i ne žele sudjelovati u nikakvoj trgovini.

Iz svega navedenog zaključujemo da je sazrjelo vrijeme za odgovornost pojedinaca koji često u javnost iznose stav o potrebi deblokade županije, a očito je da su oni upravo taj uteg zbog kojih je i nastala kriza i blokada.

Zbog svega navedenog pozivamo župana i predsjednika županijske skupštine da hitno podnesu neopozivu ostavku te da se iduće vrijeme iskoristi za izbor novog, odgovornog predsjednika skupštine, da dožupani preuzmu vođenje županije, te usvoji proračun kako bi se razriješila kriza bez novih nepotrebnih političkih izbora.(LPS)

U susret Županijskoj skupštini

BEZ PRORAČUNA STALI NEKI PROJEKTI

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. lipnja 2019. u 17 sati

GOSPIĆ - Župan dr. Darko Milinović održao je konzultacije s predstavnicima političkih stranaka na temu ovogodišnjeg proračuna koji bi treba biti usvojen na odgođenoj sjednici zakazanoj za četvrtak.

Milinović je obavijestio je predstavnike kako će iz tehničkih razloga podnijeti dva amandmana ukupne vrijednosti od oko 1,3 milijuna kuna i to zbog izbora za EU parlament 950 tisuća kuna i zakonske obveze prema Domu za starije i nemoćne osobe u iznosu od 350 tisuća kuna.

Razlika između proračuna predloženog 2018. godine i sadašnjeg je 2,4 milijuna kuna zbog toga što su se morala osigurati financijska sredstva za prijevremene izbore u iznosu od 1,1 milijun kuna te je župan naglasio da su zbog toga zaustavljeni neki projekti. Milinović je govorio i o posljedicama ne donošenja proračuna te izrazio nadu da će se učiniti najbolje za Ličko-senjsku županiju. (LPS)

Sastanak u Županiji

RAZGOVOR S KORISNICIMA PRORAČUNA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. lipnja 2019. u 16:30 sati

GOSPIĆ - Prema priopćenju koje smo danas dobili iz Županije župan dr. Darko Milinović je održao sastanak s korisnicima županijskog proračuna. Na sastanku su bili čelnici
udruga Domovinskog rata, Hrvatska gorska služba spašavanja, Lire, Crvenog križa, Zavoda za prostorno uređenje, Školski športski savez, Dom za starije i nemoćne osobe iu drugi.

Milinović ih je upoznao s trenutnom situacijom i izrazio nadu da bi županijski proračun za ovu godinu mogao biti donesen u četvrtak na Županijskoj skupštini. Obavijestio ih je kako sutra ima konzultacije s političkim strankama i izrazio uvjerenje kako će naći zajednički interes za dobrobit cijele Ličko-senjske županije.

Svi nazočni poduprli su županova nastojanja i nastojanja svih političkih subjekata da se donese proračun, ne samo zbog nastavka započetih projekata, već i zbog isplate plaća za 260 ljudi koji su korisnici proračunskih sredstava.

Milinović se zahvalio na odzivu i rekao kako će učiniti sve sa svoje strane, a uvjeren je i kako će svi drugi politički subjekti učiniti, kako bi u četvrtak bio donijet proračun te kako bi došlo do realizacije projekata i isplate plaća. (LPS)

PRIOPĆENJE IZ ŽUPANIJE

Konzultacije za proračun

Župan i zamjenici na zadnjoj Skupštini
Župan i zamjenici na zadnjoj Skupštini
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. LIPNJA 2019. U 16 SATI

GOSPIĆ - Danas poslije radnog vremena dobili smo priopćenje iz Ličko-senjske županije, u kome se kaže da je župan dr. Darko Milinović, za utorak "pozvao političke aktere na konzultacije" o županijskom proračunu za ovu godinu koji još nije donijet, jer je jučer Skupština odgođena za točno tjedan dana. (LPS)

Nova odgoda Županijske skupštine

KUSTIĆ ODLOŽIO ODLUKE ZA TJEDAN DANA

Predsjednik Kustić i tajnik Krmpotić za vrijeme kratke sjednice
Predsjednik Kustić i tajnik Krmpotić za vrijeme kratke sjednice
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. LIPNJA 2019. U 14:30 SATI

GOSPIĆ - Nakon treće odgode, navodno zbog zdravlja Marijana Kustića, predsjednika Županijske skupštine, danas u 13 sati u gradsku vijećnicu stiglo je šezdesetak članova Skupštine, župan, dožupani, brojni novinari, gosti, pripremljena je video projekcija, po prvi put su na sjednici bili i veleučilištarci. Oni su danas vidjeli kako ne treba raditi u lokalnoj vlasti.

Naime, iako se proteklo više od pola godine, pojedini političari se zaklinju u nekakvo zajedništvo u ovome dijelu države, gdje je regionalni život u hladnom pogonu, danas je Kustić prekinuo sjednicu odgodivši donošenje važnih odluka, a među inima i proračuna, za samo tjedan dana koji njemu osobno vjerojatno ništa ne znače.

Na to je reagirao samo aktualni župan Milinović ustvrdivši da će 258 službenika od danas biti bez plaće jer ne smije potpisati naloge. Pored toga neće se moći prebaciti pet milijuna kuna primarnoj zdravstvenoj zaštiti i neće se iskoristiti 97 milijuna kuna europskih sredstava za razvojne programe. Valja reći da na današnju sjednicu nisu stigli izabranici HSP-a.

Novinaru izvjestitelju sa sjednice ostaje nejasan razlog današnje odgode, a javnost već otvoreno priča o sapunanju daske Milinoviću. (M. Čuljat)

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA

PONOVO ODGODA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. SVIBNJA 2019. U 10:30 SATI, nadopuna u 14 sati

GOSPIĆ
- Iz Tajništva Ličko-senjske županije jutros smo dobili obavijest o novoj odgodi II. sjednice Županijske skupštine koja je trebala biti danas s početkom u 13 sati. Sjednica se odgađa iz zdravstvenih razloga (bolesti) predsjednika Županijske skupštine za narednih nekoliko dana. O novom danu održavanja sjednice izvijestit ćemo Vas naknadno.- kaže se u obavijesti.

Kasnije smo dobili dogovoreni termin: sjednica će biti u četvrtak, 6. lipnja u 13 sati. (MAČ)

Korištenje obnovljivih energenata

NOVA ELEKTRANA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. svibnja 2019. u 17:30 sati

GOSPIĆ - S ciljem poticanja razvoja lokalne zajednice na području Ličko-senjske županije kroz ostvarivanje projekta Vjetroelektrana Senj župan Darko Milinović danas je imao sastanak s investitorima.

Sastanku su nazočili Li Qiao, izvršni direktor tvrtke Energija Projekt d.d. koja je dio tvrtke NORINCO international i Weimin Ye, potpredsjednik Hrvatsko-kineskog kulturološkog društva te predstavnik za Europu China Poly Group Corporation. Radi se o tvrtkama iza kojih je već velik broj uspješnih projekata na području energetike, zaštite okoliša, prometa i komunikacija diljem svijeta.

Župan Milinović istaknuo je kako uživaju potpunu podršku Ličko-senjske županije koja uvijek nastoji potaknuti razvojne projekte. Zaključeno je da je riječ o izuzetno bitnoj i dugo očekivanoj investiciji na ovome području te da će nova energija predstavljati jedan od najznačajnijih greenfield projekata u vjetroenergiji na području Ličko-senjske županije. (LPS)

Dan Ličko-senjske županije

POČAST POGINULIMA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. svibnja 2019. u 13:30 sati

GOSPIĆ - Zbog političkih igara, kao nikad u prošlosti Ličko-senjske županije koja je ustrojena nakon izbora 1993., proslava Dana županije i rođendana dr. Ante Starčevića nije bila skromnija.

Nakon posjeta spomen-dom Starčevića u Velikom Žitniku, kod središnjeg križa u Gradskom groblju sv. Marije Magdalene danas se okupilo samo nekoliko izaslanstava i nešto službenika iz Županije. Vijenac je na križ položilo županijsko izaslanstvo na čelu sa županom Darkom Milinovićem, a svijeće je zapalilo nekoliko izaslanstva domovinskih udruga. Nakon toga odana je počast na Trgu blaženika Stepinca žrtvama domovinskog rata i kod biste Franje Tuđmana, a župan je priredio prigodni prijem u svom ured. (MaČ)