Ličke novine Ličke novine Arhiva

ciklo
 

Novosti iz Hrvatske turističke zajednice

Prva biciklistička EuroVelo web stranica o Hrvatskoj

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. rujna 2020. u 14.30 sati

ZAGREB - Hrvatska turistička zajednica, izradila je novu internetsku stranicu www.eurovelo8.hr  posvećenu hrvatskom dijelu nove Mediteranske biciklističke rute EuroVelo 8, u sklopu EU projekta MEDCYCLETOUR, u kojem aktivno sudjeluje kao jedan od osam projektnih partnera. Ova interaktivna stranica na hrvatskom i engleskom jeziku pomoći će u planiranju cikloturističkog odmora i boljem snalaženju u sedam hrvatskih turističkih regija kroz koje prolazi EuroVelo 8 biciklistička ruta u Hrvatskoj.

- Cikloturizam je generalno jedan od najbrže rastućih turističkih proizvoda koji i u ovim tržišnim okolnostima može dati značajan doprinos turističkim kretanjima obzirom da se radi o cjelogodišnjoj, zdravoj i sigurnoj aktivnosti koja u svojoj osnovi apsolutno poštuje propisane epidemiološke mjere socijalnog distanciranja. Vjerujem da će hrvatski dio Mediteranske rute privući cikloturiste, koji od sada na našoj stranici mogu pronaći iscrpne tehničke i turističke informacije za kreiranje svog putovanja.- istaknuo je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

Nova stranica poziva na istraživanje i otkrivanje prirodnih ljepota, kulturnih znamenitosti i bogate turističke ponude destinacija na obali, otocima i zaleđu, nudeći informacije o dvadeset glavnih i osam alternativnih hrvatskih dionica Mediteranske rute. Hrvatska dionica rute obuhvaća cijelu obalu od Istre do Dubrovnika, dugačku 1116 kilometara, dok ukupna dužina cijele Mediteranske rute, od Cadiza do Cipra, iznosi oko 7500 kilometara te prolazi kroz najatraktivnije predjele jedanaest zemalja Mediteranske regije, odnosno kroz Španjolsku, Francusku, Monako, Italiju, Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Albaniju, Grčku i Cipar.

- Razvoj cikloturizma, uz ostale proizvode poput gastro ili zdravstvenog turizma, ima veliku važnost za razvoj cjelogodišnjeg turizma, odnosno jačanje turističke atraktivnosti kroz stvaranje dodatnih sadržaja te pozicioniranje Hrvatske kao destinacije raznolike i bogate turističke ponude. Cikloturisti putuju s malo prtljage i troše u prosjeku više. Svakako je glavni uvjet za razvoj cikloturizma kvalitetna infrastruktura, povezivanje svih sudionika u turizmu, od kulturnih institucija do obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Veseli me pojačan interes za cikloturizam zbog njegove ekološke komponente, ali i zato što ovakvim turističkim proizvodima možemo produljiti i oplemeniti turističku sezonu, što je i jedan od ciljeva razvoja turizma.- izjavila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Podsjetimo, Hrvatska je integrirana u EuroVelo mrežu www.cikloturizam.hr/eurovelo
biciklističkih ruta, koje povezuju cijeli europski kontinent putem 17 biciklističkih ruta u dužini od 90 tisuća kilometara, kroz 42 europske države. Označenim rutama diljem Europe mogu se koristiti turisti na izletima, oni koji su na višednevnim i višemjesečnim putovanjima te lokalno stanovništvo koje kraćim dionicama EuroVelo rute prolazi u svakodnevnom kretanju biciklom ili u njima uživa na biciklističkim izletima. (LN)

 
 

Perušićki biciklistički maratonci

UPORNI TROJAC BICIKLIRANJA

Nije ima problem u jednom danu prevaliti 280 kilometara
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. kolovoza 2020. u 19 sati

Pripremio Brane Javorina

PERUŠIĆ - Već drugu godinu zaredom tri odvažna Perušićana odvaže se na dugu bike relaciju! Start je u Perušiću pa slijedi: Korenica - Slunj - Topusko - Pokupsko - Velika Gorica - Zagreb – Jastrebarsko.

Perušićki trojac čine: Mile Vukelić-Baraba, Ivica Špoljarić-Dresa i Ivan Kasumović-Braco i u jednom danu kao od šale prevale dionicu od 280 kilometara, dionicu na kojoj im mnogi mlađi biciklisti mogu zavidjeti. Planiraju nastaviti i iduće godine kako bi ta tura postala tradicija, a očekuju da će im se još poneko od mladih biciklista koji je sve više i više pridružiti.

Fotografije koje objavljujemo su njihove sa bicikliranja.

perušić
perušić
perušićperušić
perušić
 

Atletski klub Velebit 2001. Gospić

gospić
Gospićki trkači na Marti/ Foto AKV

ZNAČAJAN NASTUP S DVIJE EKIPE

U nedjelju gospićke atletičarke i atletičari trče polumaratom u Zagrebu.


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. kolovoza 2020. u 16.30 sati

GOSPIĆ - Atletičari i atletičarke Atletskog kluba Velebit 2001. nastupit će u nedjelju 23. kolovoza u 8:00 sati na 5. ZAGREB21 powered by Heineken 0.0. polumaratonu. Zagrebački proljetni polumaraton koji je ujedno i prvenstvo Balkana i prvenstvo Hrvatske u polumaratonu.

Trčanje je trebalo je biti još u ožujku, međutim zbog situacije s corona virusom natjecanje je odgođeno za kolovoz. Nastupiti će preko 2000 natjecatelja, a među njima će se natjecati i 15 sportaša iz Ak Velebit 2001. Gospić. Po prvi put AK Velebit 2001 na državnom prvenstvu ima mušku i žensku ekipu.

Zagrebački proljetni polumaraton – ZAGREB21 cestovna je atletska utrka ukupne duljine 21,098 metara. Utrka se sastoji od dva kruga, od kojih je prvi dulji i prolazi Vukovarskom i Savskom ulicom. Start i cilj nalaze se na istom mjestu – ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice na zapadnom kolniku Ulice Hrvatske bratske zajednice. Uz utrku polumaratona na rasporedu je i utrka na 5 km te štafetna utrka s 4 člana.(AKV)

 
hrvanje
Početak treniranja europskih hrvača u Gospiću/Snimio Marko Čuljat, Lika press Gospić
hrvanje gospić
gospić

SPORTAŠI OTKRIVAJU GOSPIĆ

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. KOLOVOZA 2020. u 13.15 sati

GOSPIĆ – Nakon gradnje  sportske dvorane počeo je i intenzivniji razvoj sporta. Naime, sedamdesetih godina prošlog stoljeća jedini gradski sportski dom je pretvoren u dom kulture, a u sportskom domu je bilo bezbroj momaka i cura koji su koristili čak tri dvorane s plivajućim podom, a vikendima je tu bio plesnjak. Nakon pretvorbe gotovo da je i nestalo gimnastike, hrvanja i dugih sportova za koje su Ličani prirodno predodređeni. Ne treba zaboraviti da je u tome domu svoju karijeru počeo i Josip Čorak, jedni Ličanin nositelj olimpijske medalje u hrvanju s Olimpijade u Minhenu 1972.

Gospić, njegova sportska dvorana i uvjeti smještaja u neposrednoj blizini postaje sinonim za provedbu kvalitetnih priprema vrhunskih sportaša. Vrhunske hrvače iz nekoliko država snimili smo na treningu u dvorani Osnovne škole dr. Jure Turića u Gospiću.

- U ovom trenutku u Gospiću je preko 70 vrhunskih sportaša koji borave u našim hotelima Ana i Stara Lika što je dobar pokazatelj smjera u kojem bi se trebali razvijati i unaprijediti sportsku infrastrukturu manjom dvoranom i atletskim stazama.- izjavio je za Ličke novine Nikola Starčević, glavni trener hrvačke seniorske reprezentacije Hrvatske.

Starčević ističe da u ostalim zemljama EU postoje olimpijski centri od kojih obično cijeli grad u kojem se centar nalazi ima direktne ili indirektne koristi u smislu pružanja usluge smještaja, prehrane, plasiranja domaćih poljoprivrednih i stočarskih proizvoda. Ovo je još vrjednije jer spajamo dva resora sport i turizam čime bi Gospić i okolina bili kompatibilni s novim Ministarstvo turizma i sporta.

Na inicijativu Nikole Starčevića koji je odnedavno i predsjednik Zajednice sportova Grada Gospića okupila se reprezentacija Hrvatske, Švedske, Moldavije i Rumunjske među kojima i aktualni europski i svjetski medaljaši, koji u Gospiću ostaju do kraja mjeseca. Također valja napomenuti da je na inicijativu našeg proslavljenog NBA igrača Dine Rađe u gradu i više selekcija košarkaške reprezentacije Hrvatske.

Za očekivati je da će lokalna zajednica uz pomoć Vlade podržati ovaj novi strateški plan razvoja Ličko-senjske županije u smjeru sporta i turizma. (MaČ)

gospić
Dvojica Starčevića: gradonačelnik Karlo i trener Nikolagospić
ttt

jasikovac trka
Start prve prave trke u gospićkom Jsikovcu/Snimio Marko Čuljat, Lika press
jasikovac

Atletski klub Velebit 2001. Gospić

jasikovac

PRVA TRKA U JASIKOVCU

U novouređenoj park-šumi Jasikovac na južnoj periferiji Gospića danas je održana prva trka povodom Dana grada Gospića.


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. srpnja 2020. u 20.45 sati

JASIKOVAC – Cika i veseli glasovi predvečer su ispunili, kao što je to bilo i nekada, gospićko izletište Jasikovac kojemu je proteklih nekoliko godina vraćen dio nekadašnjeg sjaja i glamura. Jasno nekih stvari već odavno nema, kao tenis igrališta, izletišta s restoranom i prenoćištem, mini zoološkog vrta i sličnih stvari. Dolazili su tu i najpoznatiji pjevači i držali cjelovečernje koncerte …

Plato kod nekadašnjeg izletišta ja suvremeno uređen, tu je mala brvnara, dvije sjenice, umjetna stijena za mlade penjače, solarna klupa za punjenje mobitela, javna rasvjeta i sto drugih stvari.

Gospićki Atletski klub Velebit 2001. dao si je truda proteklih dana i organizirao prvu trku za sve moguće uzraste Lika night run, na stazi koja u dva kruga ima 5,1 kilometar dužine. Prijavljeno je preko 70 trkača a za ponajbolje pripremljene su nagrade, a svi sudionici su dobili majice. (LPS)

jasikovac

Službene rezultate trke pogledajte na poveznici:

https://www.facebook.com/AK-Velebit-2001-1804533339650167

jasikovac
 

soko
OSnivačka Skupština Prvog ličkog gimnastičkog kluba Lički soko/Snimio M. Čuljat

Nova inicijativa u ličkom sportu

OSNOVAN GIMNASTIČKU KLUB

LIČKI SOKOL

Grupa sportaša danas je osnovala prvi lički gimnastičku klub.
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
26. lipnja 2020. u 12.45 sati

GOSPIĆ – Grupa gospićkih sportaša danas se sastala u gradskoj vijećnici kako bi osnovala Prvi lički gimnastičku klub Lički soko pod pokroviteljstvom Karla Starčevića, gospićkog gradonačelnika koji je obećao brzu gradnju nove, manje, sportske dvorane za borilačke sportove i gimnastiku čije je projektiranje pri kraju.
Skupštinom je predsjedavao prof. Nikola Starčević brat poznatijeg hrvača Bože, koji je i izabran za predsjednika Ličkog sokola. Za tajnicu je izabrana Marina Došen.
Na skupštini je bio i Marijo Možnik, predsjednik Hrvatskog gimnastičkog saveza i olimpijac na preči, i obećao pomoć u početku rada Kluba. Možnik reče da u Hrvatskoj djeluju 53 gimnastička kluba s oko 12 tisuća članova i da u ovome dijelu Hrvatske nema nijednog.
Starčević je danas najavio da će Klub početi radom 1. rujna u velikoj sportskoj dvorani ritmičkom gimnastikom. (MaČ)

soko
Sudionici Skupštine Ličkog sokola u Gospiću

 
 

VELEBITSKE BICIKLIJADE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. lipnja 2020. u 9.30 sati

SVETI ROK - Udruga Srce Velebita priprema tri biciklijade i jednu MTB utrku na području Parka Velebit i općine Lovinac.

Prva će biti u Svetom Roku od 12. do 14 lipnja. Prvog dana su vođene bike & hike ture- na Tulove grede, 45 kilometara biciklom i 2,5 sata pješačenja na Zir, 30 kilometara biciklom i 2,5 sata pješice. Panoramski pogled na Liku i Jadran najveći je izazov za bolje upoznavanje ovih predjela južnog Velebita. Drugog dna u ponudi su tri vođene biciklističke ture: 1) premijerni 78 kilometara dugački „majstorski ciklus“ samo za vrhunski spremne bicikliste koji s pravom nosi ime Srce Velebita Epic; 2) 43 kilometra srednje teške, ali tehnički zahtjevne staze koja nagrađuje veličanstvenim pogledima, stoga nazvana Winnetou (iz Like preko Velebita na more) i 3) obiteljska, srednje teška staza od 40 km koja prolazi kroz livade i okolne brežuljke i niz bistrih potoka imena River Deep Mountain High. Trećeg dana u ponudi je Mila voda, 64 kilometra vrlo teške staze velebitskim bespućima, Hard, 55 kilometara divljinom Velebita (MTB i gravel poslastica) te Zir i Suvajski bunari, 35 kilometara lagane staze za obitelji uz izvore, mlinove i lokalne OPG-ove!

Za sve zaljubljenike Velebita, spreman je i 15. Velebike Express (19.-21. lipnja)- bike avantura duga 150 kilometara sjevernim i srednjim Velebitom započinje usponom iz Like na Velebit (visinska razlika 1600 metara), a nastavlja se kroz Nacionalni park Sjeverni Velebit i Park prirode Velebit. Zbog smještajnih kapaciteta prvih 16-ero prijavljenih kreće u ovogodišnju nezaboravnu avanturu veličanstvenim Velebitom!

Za sve koji krajem ljeta ne mogu bez velebitskih izazova, ove godine po prvi puta kreće Velebike Marathon (26.-30. kolovoza) – 250 km na mtb i gravel biciklima duž cijelog Velebita. Kraj velebitske sezone već tradicionalno pripada biciklijadi i utrci Uspon na Tulove grede (11.-13. rujna) na težoj i lakšoj stazi u ženskoj i muškoj kategoriji te AC/DC kategoriji e-bikeova. Sasvim nove trase utrke u odnosu na tri prethodne godine garantiraju i dosadašnjim natjecateljima nove i još veće izazove! (LPS)

velebit
velebit
japan
Iva i Ivana s volonterima Crvenog križa u zagrebačko m Cvjetnom/Foto ProSport

japan
Japanska veleposlanica u akciji pomoći nakon potresa u Zagrebu

japanIva Majoli u akciji u Cvjetnom

 

BANDIĆEVA ZAHVALA SPORTAŠICAMA

Gradonačelnik Milan Bandić zahvalio se pokretačicama kampanje i naglasio kako će Grad Zagreb nastaviti brinuti za najpotrebitije:

- Hvala našim sportašicama na ovoj lijepoj gesti. Ovdje smo kako bi iskazali pažnju našim sugrađanima i zahvalu na strpljenju. želim reći da smo od 514 ljudi smještenih trenutno u domu dobili 77 zahtjeva za stanove. Nakon obrade predanih zahtjeva ćemo gradske stanove, a vjerujem i državne, u idućih nekoliko dana ustupit našim građanima. Za sve ostale ćemo osigurati stanove za najam. Nitko u Gradu Zagrebu neće ostati na ulici dok im se ne osigura povratak u njihove domove"


Akcija hrvatskih sportaša

POMOĆ ZAGREPČANIMA

Iz Japana stigla pomoć za 514 stanara doma na zagrebačkom Cvjetnom naselju.

18. svibnja 2020. u 18,30 sati

ZAGREB - Crvenom križu grada Zagreba, kako javlja ProSport, zahvaljujući kontaktima Ive Majoli s tvrtkom Uniqlo iz Japana, uručena je pošiljka odjeće za 514 obitelji smještene u SC-u Cvjetno naselje. Donacija odjeće u Zagreb je stigla u sklopu kampanje Sportaši za Zagreb koju su pokrenule Blanka Vlašić i Iva Majoli.

Sportaši za Zagreb je kampanja za prikupljanje pomoći koju su pokrenule Blanka Vlašić, Ivana Brkljačić i Iva Majoli kako bi motivirale kolege iz svijeta sporta na prikupljanje sredstava za pomoć Zagrebu nakon potresa. Iva Majoli kao jedna od pokretačica kampanje za tu prigodu je izjavila:
- U ovom trenutku se cijeli svijet bori protiv pandemije i lijepo je znati da postoje ljudi velikog srca koji su spremni pomoći i drugima zbog čega zahvaljujem našim prijateljima iz Uniqla. Ova donacija predstavlja mali doprinos da se ovim ljudima barem malo olakša teška situacija u kojoj su se našli. Radi se o građaninima i građankama koji su najteže pogođeni potresom i nadamo se da će im ovaj znak pažnje i dobra volja barem malo pomoći da lakše prebrode ovo teško vrijeme.

Crveni križ Grada Zagreba pružio je logističku potporu te sortirao i distribuirao pakete pomoći koji su stigli iz Japana. Ravnatelj Zagrebačkog Crvenog Križa Ivan Penava zahvalio je Uniqlu i pokretačicama kampanje: "Zahvalni smo našim sportašicama što su bile spremne organizirati ovu kampanju i potaknuti svoje suradnike kako bi se pružila pomoć našim najpotrebnijim sugrađanima. Hvala Uniqlu, radi se o velikoj donaciji i raduje naš što je Crveni križ grada Zagreba mogao pomoći u distribuciji. Veliko hvala predstavnicima Veleposlanstva Japana koji su također pružili podršku i pokazali suosjećanje."

Predstavnici Uniqla iz Japana su poslali poruku potpore Zagrebu i Hrvatskoj. U svom pismu, predstavnik Uniqla Masahide Sakamoto poručio kako je Uniqlo svjestan svoje uloge i odgovornosti koju ima u pružanju pomoći zajednici. Gospodin Sahamodo zahvalio je sportskoj zajednici što ih je kontaktirala i izrazio nadu kako će ova donacija barem malo pomoći građanima grada Zagreba u ovim teškim vremenima.

Nekoliko dana nakon serije razornih potresa koji su zauvijek promijenili Zagreb te rezultirali gubitkom jednog mladog života, daleko od Zagreba, jedna od najvećih sportašica Hrvatske, Blanka Vlašić pokrenula je crowdfunding kampanju Sportaši za Zagreb. Akciji se odmah pridružila hrvatska tenisačica Iva Majoli, a kampanju su promovirali brojni hrvatski i međunarodni sportaši. U sklopu kampanje na račun za pomoć Zagrebu uplaćeno je više od 360.000 kuna. (LPS)

japan

I VELEPOSLANICA JAPANA U CVJETNOM

Povodom distribucije pomoći stanarima, studentsko naselje je posjetila i veleposlanica Japana u Hrvatskoj, Misako Kaji koja je tom prigodom izrazila zadovoljstvo zbog dobre suradnje između dvije države:

- Uniqlo je vodeća Japanska tekstilna tvrtka i njeni predstavnici suosjećaju s građanima Zagreba i okolice te su osjećali snažnu potrebu da pruže ruku pomoći. Japan je zemlja koja se često suočava s potresima i u brojnim teškim trenutcima primili smo pomoć i podršku iz Zagreba.

iva majoli

 

branka i iva
Uplatnica sportske donacije Zagrebu na prvi iznos od 134 tisuće i nešto kuna i ...

#sportasizazagreb

UPLAĆENA DONACIJA

Sredstva iz kampanje Blanke Vlašić i Ive Majoli uplaćena su na račun Zajedno za Zagreb!
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. travnja 2020. u 17.45 sati

ZAGREB – Kako smo dobili informaciju iz ProSporta sredstva iz kampanje #sportašizazagreb danas su uplaćena na račun Vlade Republike Hrvatske Zajedno za Zagreb. Sportašice su za obnovu grada Zagreba uplatile više od 365.000 kuna.

Crowdfunding kampanja Sportaši za Zagreb koju su započele Blanka Vlašić i Iva Majoli završila je prošlog tjedna, a danas su sportašice sav novac iz kampanje uplatile na račun koji je za potrebe obnove grada Zagreba otvorila Vlada Republike Hrvatske.

Blanka Vlašić zahvalila sportašima i sportašicama koji su sudjelovali u kampanji:
- Zahvaljujem se svim sportašima i sportašicama koji su kampanju promovirali i tako pomogli da dosegne što veći broj ljudi. Hvala svima koji su dali svoj doprinos i pružili pomoć našem glavnom gradu u ovim teškim trenucima.

Osim putem crowdfunding kapanje, novac za Zagreb prikupljao se i offline, a prikupljene su i vrijedne donacije u proizvodima. Zahvaljujući kontaktima Ive Majoli s japanskom modno- tekstilnom tvrtkom Uniqlo prikupljena je donacija odjeće za oko 500 Zagrepčana koji su u potresu izgubili svoje domove i sada su smješteni u studentskom domu u Cvjetnom naselju. Donacija odjeće na putu je iz Japana te se očekuje kako će u Zagreb stići tijekom idućeg tjedna kada će biti uručena zagrebačkom Crvenom križu čiji će djelatnici i volonteri donaciju distribuirati korisnicima.

- U ovom trenutku se cijeli svijet bori protiv pandemije i lijepo je znati da postoje ljudi velikog srca koji su spremni pomoći Zagrebu kada je najpotrebnije. Borba s pandemijom COVID- 19 paralizirala je cijeli svijet i brojni sportaši ali i organizacije fokusirani su na pružanje pomoći unutar vlastitih zemalja. Unatoč tome, mnogi od njih suosjećaju sa Zagrebom i našim sugrađanima te su se angažirali kako bi pomogli u sanaciji štete. Ovim putem zahvaljujem svima na donacijama te se nadam kako će se ova donacija iskoristiti kako bi se pomoć pružila onima kojima je to najpotrebnije.- rekla je Iva Majoli.

Nekoliko dana nakon serije razornih potresa koji su zauvijek promijenili Zagreb te rezultirali gubitkom jednog mladog života, daleko od Zagreba, jedna od najvećih sportašica Hrvatske, Blanka Vlašić pokrenula je crowdfunding kampanju Sportaši za Zagreb. Akciji se odmah pridružila hrvatska tenisačica Iva Majoli, a kampanju su promovirali brojni hrvatski i međunarodni sportaši. (LPS)

EVO I IZJAVA SPORTAŠA IZ AKCIJE:

https://youtu.be/1CQ4hNTp1ow

 

 

uplata braka
... druga uplata na iznos od 230 tisuča i nešto kuna

 

 

 

biciklisti ljubovo
 

Susret na Ljubovu

ZIMSKI BICIKLISTI

Bicikliste Milu i Marijana zatekli smo kod spomenika na Ljubovu.
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. ožujka 2020. u 21 sat

LJUBOVO – Zahvaljujući pravom proljetnom danu u punom jeku novokomponirane zime, kod spomenika hrvatskim braniteljima zatekli smo dvojicu gospićkih branitelja i biciklista koji su bili sudionici bitke za Ljubovu gdje su okupatori pružali žestok otpor i mnogo se ginulo.

To su bili Mile Vukelić (68) i Matin-Marijan Ilić (50). Do Ljubova im je trebalo sat i dvadeset minuta, a procijenili su da će se vratiti za sat vremena. (MAČ)

ljubovo
anića kuk

AK Annapurna Otočac

ALPINISTIČKE PRIPREME

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. OŽUJKA 2020 8 8.50 SATI

OTOČAC - Članovi avanturističkog kluba Annapurna Milan Krznarić i Stipe Piršljin dana bili su na alpinističkim pripremama u Nacionalnom parku Paklenica o čemu su poslali nekoliko fotografija.

Još prije rata nakon otvaranja hotela Zagreb Industrogradnje u Karlobagu, prvi šefovi Mila Rajković i Mirko Kaćunić organizirali su penjanje po velebitskim stijenama. Ono su bili i organizatori vožnje đipovima po Velebitu, ali je bilo dosta zabranjenih cesta, a sudionici su bili smješteni u jedinom velebitskom hotelu Velebno, koji već godinama ne radi.

U sred zime pročljetni dani izmamili su i alpiniste na prva ovogodišnja penjanja na jednoj stijeni u Nacionalnom parku Paklenica u južnom Velebiti kod Starigrada. Otočani kažu da je tu penjački raj za alpiniste iz cijelog svijeta. Paklenica je najznačajniji hrvatski penjački centar, poznat i izvan granica Hrvatske.

Danas na pakleničkom penjanju koje je uređeno u karbonatnim stijenama, postoji oko 590 opremljenih i uređenih smjerova različitih težina i dužina (ocjene od 3 do 8c). Najpoznatija stijena za penjanje u Paklenici je Anića kuk, u kojemu se nalaze i do 350 metara dugi smjerovi različitog karaktera. Milan i Stipe jednom tjednom odlaze u Paklenicu na trening i pripreme gdje penju razne alpinističke smjerove, kako bi bili što spremniji. Uz ostale treninge koje odrađuju kao što je biciklizam i veslanje, najviše pažnje i vremena posvećuju alpinizmu. Razlog tome nije samo užitak i održavanje zdravog načina života, već pripreme za nešto vrlo značajno. Riječ je o opasnom alpinističkom usponu u Alpama, jednom od najtežih i najopasnijih vrhova u svijetu. (LPS)

anića kuk

 

Gospićk mladi šahisti

PONOVO POMELI KONKURENCIJU U RIJECI

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. ožujka 2020. u 17.15 sati

Iz Rijeke se javlja Dido

RIJEKA - Mladi gospićki šahisti na današnjem šahovskom "Rapid" turniru Šahovskog kluba Rijeka pomeli su konkurenciju.

Mladi šahist Mirko Pavletić sa 6. bodova osvojio je prvo mjesto na turniru.

Karlo Matijević osvojio prvo mjesto u kategoriji do 10. godina sa 4. boda.

Obadvojica su bibila priznanje organizatora.

Zapažen rezultat su osvojili i Igor Glumac s 4,5 boda te Magdalena Matijević sa osvojena 2,5 boda.

Današnjim dobrim igrama mladi Gospićani, učenici Osnovne škole dr. Jure Turića, pokazuju kontinuitet igre. I ne samo to, ovakvim pobjedama dobivaju iskustvo u natjecanju ta im za koju godinu nitko neće biti ravan na šahovskoj ploči.

Za njihov uspjeh, uz Školu u kojoj su počeli prije nekoliko godina slagati figure, svakako su zaslužni i roditelji koji za mlade šahiste obavljaju prijevoza gdje i kad god zatreba.

karlo i mirko
Karlo Matijević i Mirko Pavletić s najnovijim, današnjim, priznanjima u Rijeci/Snimio Dido
 

vila velebita

PD Željezničar iz Gospića

ZATVORENA VILA VELEBITA

Gospićki željezničari ostaju bez svog najboljeg i najljepšeg objekta u koji su uložili dosta novaca i znoja.
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. ožujka 2020. u 14.20 sati

Pripremio Tomislav Čanić, slika preuzeta iz Hrvatskog planinara

GOSPIĆ - Netko od gospićkih planinara izjavio je: -U novoj godini bez Vile, ali je zato je predsjednik ponovo Mile, ima to u stvarnosti simbolično i pozitivno značenje. Simbolično je što su u posljednje tri godine na čelu društva bila dvojica s imenjaka, Mila, i to predsjednik Klobučar i tajnik Milković.

Malo su se krajem prošle godine požurili s održavanjem izvanredne izborne skupštine vjerojatno zbog zamora od nagomilanih problema. Ali što stari ljudi vele „bez treće nema sreće“ pa je na Skupštini za novog predsjednika izabran treći Mile i to Špoljarić- Ćoa koji se već od prvog dana aktivirao punom snagom. Uz potporu suradnika snimio je stanje u društvu i došao do zaključka da je najveći problem bila planinarska kuća Vila Velebita na Baškim Oštarijama koju su 2003. unajmili od gospićkih cestara.

Možda to i ne bi bio toliki prijepor da Hrvatske ceste i njihova ispostava u Gospiću koji su objekt naputili i zapustili prije mnogo godina, pa ga dali u najam planinarima, a sad su se predomislili i traže najamninu od "samo" 200 eura mjesečno.

Planinarska kuća koja je nosila ime Vile Velebita efektivno radi samo tri mjeseca godišnje. Planinari su brzo sračunali da novu stanarinu i dosta visoke režije ne mogu pokrivati, poglavito što su cijene noćenja za planinare gotovo simbolične. Uz to kada se dodaju dodatni izdaci za održavanje objekta, kao i ulaganja u sređivanje septičkih jama, ugradba izolacija u prizemne podove i zidove, popravci krova i samo vođenje kuće, drugog izbora nije bilo nego vratiti kuću vlasnicima.

Pozitivna strana je što se Špoljarić, već od prvog dana aktivirao i počeo s uređenjem društvene prostorije, poticao članove upravnog odbora i druge na veću aktivnost što je rezultiralo i masovnijim dolascima izletnika. Uz ove konstatacije moglo se dosta toga iščitati iz njegovog izlaganja na Skupštini. Podnoseći izvješće o radu u posljednja četiri mjeseca od kada je na čelu društva, gotovo da nije bilo vikenda da netko nije išao na planirane ili individualne izlete, organizirani su božićni domjenak i doček Nove godine u Kuginoj kući i obavljali radovi oko planinarskih kuća. Popisan je inventar u Vili Velebita i izvršena je primopredaja objekta i stvari.
Planinarskom društvu Tuhobić iz Gorskog kotara donirano je 12 kreveta i još neke sitne opreme, a ostatak inventara će se raspodijeliti u dvije kuće na Visočici i Kuginu kuću.

Na Skupštini je raspravljano i o planu za ovu godinu u kojoj će prioriteti biti izletnička djelatnost, omasovljenje društva, održavanje postojeće dvije planinarske kuće, izgradnja dodatnog skloništa na Visočici, održavanju planinarskih putova, poglavito Ličkih gorskih bisera, pomlađivanje društva kroz rad s mladima, sudjelovanje na prigodnim manifestacijama Danima hrvatskih planinara, Susretima planinarskih društava željezničara u Sloveniji, Danu društva, suradnji s drugim planinarskim udrugama.Usvojeni su i plan rada s financijskim planom za 2021. godinu.

vila
Razdragani gosti Vile Velebita u Baškim Oštarijama. Snimio Tomislav Čanić.

Urednik portala tu je boravio jedne noći zimi 1971. kada je bio zatvoren promet za Karlobag, i za koju godinu cestarska kuća u kojo suspavali i hranili se cestari zimske službe brzo je prestala s radom kako su nabavljani kvalitetmiji strojevi za pomicanje snijega.

 
sport
Gosti na svečanosti proglašenja najboljih sportaša Ličko-senjske županije
 

Zajednica sportova Ličko-senjske županije

GODIŠNJE NAGRADE NAJBOLJIMA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. VELJAČE 2020. U 20,15 SATI

GOSPIĆ – Lika još uvijek ima dobrih sportaša. Sport je segment u koji se uvijek isplati ulagati. Čestitam vam na sportskim rezultatima, a zahvaljujem koji podržavaju i potiču sport. Naši programi se ne bi mogli realizirati bez podrške lokalne zajednice. – rekao je večeras Siniša Krajač, pomoćnik glavnog tajnika Hrvatskom olimpijskog odbora za lokalni sport na svečanoj dodjeli priznanja najboljih sportaša za prošlu godinu.

NAGRADA ZA DOPRINOS SPORTU
MARIJAN KUSTIĆ rođen je 10. veljače 1975. godine u Rijeci. Njegova karijera od samih početaka je vezana za nogomet - kao nogometaš uspješno je nastupao za NK Novalju u 2. i 3. Hrvatskoj nogometnoj ligi. Predsjednik je Županijskog nogometnog saveza Ličko-senjske županije, bio je predsjednik Međužupanijskog nogometnog odbora Nogometnog središta Rijeka. Skupština HNS-a izabrala ga je 2014. godine u članstvo u Izvršnom odboru HNS-a, a potom i za dopredsjednika Saveza. Od siječnja 2018. godine obnašao je dužnost HNS-ovog direktora natjecanja i infrastrukture. Izvršni odbor HNS-a imenovao je Marijana Kustića izvršnim direktorom Saveza na sjednici održanoj 28. ožujka 2019. godine, a mandat mu je službeno započeo 21. travnja 2019. Marijan Kustić je nositelj odlikovanja Reda Danice hrvatske s likom Franje Bučara koje mu je uručila predsjednica Republike Hrvatske gđa. Kolinda Grabar-Kitarović za doprinos iznimnom uspjehu hrvatske nogometne reprezentacije na FIFA Svjetskom prvenstvu u Rusiji gdje je osvojena srebrna medalja. Svojim je radom dao veliki doprinos za razvoj sporta u Ličko-senjskoj županiji.

MARIJO RUKAVINA priznati je hrvatski sportaš u disciplini powerliftinga, bench press, a svojim rezultatima i nastupima diljem Europe, na vrlo jakim međunarodnim natjecanjima, europskim i svjetskim prvenstvima uspješno je promovirao powerlifting kao sport, grad Gospić i Republiku Hrvatsku. Najveći uspjeh u 2019. godini je osvajanje titule svjetskog prvaka po GPC pravilima i osvajanje prvog mjesta na Svjetskom kupu XPC federacije. Potaknuti njegovim uspjesima mnogi sportaši su se uključili u Powerlifting klub Rux kojem je Marijo Rukavina predsjednik. Osim toga, Marijo Rukavina je nositelj licenci svjetskih powerlifting federacija za Hrvatsku: GPC, WUAP i XPC. Također, uspješni je organizator powerlifting natjecanja. Ove godine organizirao je dva natjecanja u Zadru: GPC Croatia Open Cup - Otvoreno prvenstvo Hrvatske u powerliftingu i bench pressu te WUAP Balkan Open - Otvoreno prvenstvo Balkana u bench pressu i deadliftu. Sportski rad Marija Rukavine na poticanju i razvoju sporta poznat je i priznat izvan Hrvatske te mu je stoga povjerena organizacija balkanskog prvenstva, a iduće godine i organizacija Europskog kupa WUAP federacije.

ANTONIJA PAVELIĆ Antonija Pavelić je licencirana trenerica koja u Rukometnom klubu "Gospić" djeluje od 2015. godine. Tijekom 2019. godine nastavila je s velikim radom u rukometu kojim je direktno utjecala na brojčano stanje te rukometni razvoj i odgoj velikog broja dječaka i djevojčica članova kluba. Antonija Pavelić neumorna je radnica, izuzetna osoba koja svakim danom privlači sve više mladih kako bi se bavili rukometom. Svojim ponašanjem i ljudskim kvalitetama može biti uzor svim sportašima.

LEOPOLD ŠPEHAR predsjednik i osnivač Atletskog kluba Plitvice od osnutka kluba 2017. godine. Prije osnutka vlastitog kluba, Leopold je nastupao u Atletskom klubu Veteran Zagreb gdje je osvojio 3. mjesto u ekipnom planinskom trčanju kao junior, kasnije se prebacio u KA-tim Karlovac i nakon toga se 2016. godine rodila želja za osnivanjem vlastitog kluba nakon studija u Gospiću, što se 2017. godine i ostvarilo. Trenutno Atletski klub Plitvice broji 43 člana sa tendencijom rasta. Direktor je nekoliko atletskih utrka i motivator mnogih mladih ljudi. U 2020. godini je dobio čast da postane direktor najveće sportske manifestacije u Ličko-senjskoj županiji, a to je 35. Plitvički maraton.

NACIONALNI PARK PLITVIČKA JEZERA je najstariji i najveći nacionalni park Republike Hrvatske. Zajednica sportova Ličko-senjske županije dodjeljuje im priznanje za doprinos razvoju sporta i sportskih aktivnosti i organizaciji sportskih manifestacija. U 2019.g. Park je podržao programe 25 sportskih udruga s područja Ličko-senjske županije, ali i šire čime neupitno doprinosi razvoju i promociji sporta Ličko-senjske županije.

NIKOLA STARČEVIĆ rođen je 16. rujna 1987. godine u Zagrebu. Nakon što je diplomirao na Kineziloškom fakultetu i stekao titulu mag.cin., Nikola 2015. godine upisuje Postdiplomski studij za stjecanje znanstvenog stupnja doktora društvenih znanosti iz polja odgojnih znanosti grana Kineziologija, modul sport. U hrvačkom klubu Metalac radi kao trener preko 10 godina, a trenutno je glavni trener Hrvatske hrvačke seniorske reprezentacije. Igrom slučaja Nikola se prije pet godina vratio u rodni kraj svojih roditelja gdje u Gospiću zasniva obitelj i od tada nesebično pomaže svojim znanjem,idejama i savjetima razvoju borilačkog sporta, ponajprije razvoju hrvanja u Ličko-senjskoj županiji.
Zahvaljujući njemu Gospić je postao centar za pripreme Hrvatske hrvačke reprezentacije, te je svake godine domaćin reprezentacijama poput Mađarske,Moldavije,Rumunjske,Italije,Švedske,Danske i  Norveške. Jedan je i od inicijatora izgradnje sportskog centra u Gospiću, čime bi se stekli  uvjeti za temeljne i posebne pripreme reprezentacija svih uzrasta, što bi pridonijelo i svekolikom oživljavanju ličkog kraja. Nikola je odnedavno i Predsjednik Zajednice sportova grada Gospića.

NAGRADA PROMOTOR SPORTA
IVAN PEŠIĆ rođen je u Rijeci 1989. Povremeni je reprezentativac Hrvatske rukometne reprezentacije gdje je s Hrvatskom nastupao 2011. godine na Svjetskom prvenstvu, 2013. godine na Mediteranskim igrama, 2016. na Olimpijskim igrama i 2018. na Euru. Posebno će pamtiti pak srebrnu medalju sa Svjetskog prvenstva 2009. godine i to zbog događaja koji je uslijedio nakon prvenstva kada je u incidentu kojem je bio nazočan ostao bez bubrega. Međutim, Ivan se oporavio te i danas briljira u bjeloruskom rukometnom klubu Meškov iz Bresta gdje ima status zvijezde.
Rukometne korake počeo je u Rukometnom klubu Senj otkuda nastavlja u Zametu. Iz Zameta je odlazi u Veszprem, pa RK Zagreb, Maribor, a danas je kapetan Meškova u Ligi prvaka.
Za 'kauboje' je odigrao 44 utakmice, zabio jedan gol, a zadnji puta je pozvan na Europsko prvenstvo 2018. godine. Ivan je na vrhuncu karijere, a 'Kaubojima' bi sigurno pomogao. Zbog svega navedenog Zajednica Ivanu dodjeljuje nagradu Promotor sporta za 2019.g.

BRAĆA HRVOJE I IVAN SMOLČIĆ rođeni su u Gospiću, 17. kolovoza 2000. Sa navršenih 6 godina života počeli su trenirati nogomet u NK Gospić '91. Tijekom igranja za klub u generaciji igrača rođenih 2000/2001. godine u takmičenju mlađih dobnih kategorija u Županijskoj nogometnoj ligi, uz Hrvoja kao kapetana ekipe, osvajaju prva mjesta u kategoriji početnika, mlađih pionira i pionira.
Nakon što je ekipa Županije LSŽ na selektivnim turnirima u Puli ostvarila zavidne rezultate, Hrvoju i Ivanu stigao je poziv za nastup za selekciju Nogometnog središta Rijeka na turniru regija Hrvatske.
Dobre igre na tom turniru bile su dovoljne da ih HNK Rijeka pozove u svoje redove.
Ivan je postao član HNK Rijeke 20. siječnja, a Hrvoje od 12. veljače 2014.g. nakončega braća Smolčić svaki kreću svojom uzlaznom putanjom.

Dolaskom u Rijeku, Hrvoje unatoč početnim poteškoćama na prilagodbu u novu ekipu, ne odustaje već naporno trenira i postepeno njegova kvaliteta dolazi do izražaja te uspješno zauzima svoje mjesto u ekipi koja se takmiči u 1.HNL za juniore. Ivan je odmah po dolasku u HNK Rijeka, postao standardni igrač i nastupa u 1. Hrvatskoj nogometnoj ligi, prvo u kategoriji pionira, a onda i u kategoriji kadeta i juniora.

Braća Smolčić su sa HNK Rijeka sudjelovali na raznim turnirima po cijelom svijetu. Od Mađarske, Češke, Engleske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Italije, Bosne i Hercegovine te igra sa renomiranim ekipama, poput Real Madrida, Barcelone, Juventusa…
Hrvoje i Ivan su potpisali stipendijski ugovor sa HNK Rijeka, a od listopada 2019. godine Hrvoje ima i profesionalni ugovor sa HNK Rijeka.
Hrvoje do sada ima preko 30 nastupa za seniore HNK Rijeka u 1. HNL, te je standardni igrač. Hrvoje je i standardni reprezentativac Hrvatske u kategoriji igrača do 20 godina te je na utakmici sa Albanijom bio i kapetan ekipe.
Ivan je blizu da potpiše i profesionalni ugovor sa HNK Rijeka, a do sada ima jedan nastup u 1. HNL, protiv Inter Zaprešića, gdje je nastupio zajedno sa bratom blizancem Hrvojem te su na taj način su postali jedinstveni na sportskoj sceni u Hrvatskoj.
Ivan trenutno nastupa za HNK Orijent 1919, a u 2. HNL kao posuđeni igrač HNK Rijeka.

Nagradu za najbolji dječji vrtić Ličko-senjske županije dobiva pobjednik dječje olimpijade
DJEČJI VRTIĆ „Pahuljica“ iz Gospića;
U suradnji sa Hrvatskim olimpijskim odborom, Zajednica sportova Ličko-senjske županije svake godine organizira Olimpijski festival dječjih vrtića za Ličko-senjsku županiju. Festival obuhvaća djecu predškolskog uzrasta, a cilj je naučiti djecu što su Olimpijske igre i prenijeti im pozitivne poruke sporta.

GODIŠNJE NAGRADE LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE ZA 2019.g

U kategoriji Perspektivnih sportaša i sportašica Ličko-senjske županije u 2019.g, nagrade dobivaju:
MATEO JERGOVIĆ rođen je 22. rujna 2008. godine. Mateo je član Rukometnog kluba „Gospić“ ekipe dječaka rođenih 2008./2009. godine, a nagradu je zaslužio vrhunskim individualnim i ekipnim rezultatima, te velikim odricanjem i ozbiljnim treniranjem temeljem kojega je postao uzor i glavni oslonac svojim suigračima. Ekipa se natječe u 1. Hrvatskoj rukometnoj ligi dječaka "B" i ligi Primorsko-goranske županije te je obje završila sa stopostotnim učinkom. Mateo je za savršene rezultate, plasman ekipe na Završnicu PH i 5. mjesto jedan od najzaslužnijih igrača. Sudjelovanjem na 15ak turnira, na kojima je u pravilu osvajao zlatne medalje i nagrade za najbolje igrače potvrdio je fantastičnim uspjehom na PH u malom rukometu u Karlovcu koje mu je donijelo zlatnu medalju, a Mateo je proglašen najboljim igračem. Svojim liderskim sposobnostima, stavom na terenu i preuzimanjem odgovornosti kada je to najpotrebnije nametnuo se ekipi ali i protivnicima koji najčešće baš njega smatraju najopasnijim igračem ekipe.

KARLA MILKOVIĆ je rođena 1.svibnja 2006. godine u Gospiću i učenica je osmog razreda OŠ dr. Jure Turića. Karla trenira u Ženskom košarkaškom klubu „Gospić“ od 2016. godine i trenutno je mlađa kadetkinja ŽKK Gospić. S mlađim kadetkinjama osvojila je 2. mjesto na kadetskom prvenstvu Hrvatske regije zapad. Na međunarodnom turniru u Rijeci na kojem su kadetkinje osvojile prvo mjesto Karla Milković je bila u najboljoj petorci turnira. Karla je 2019. godine debitirala za seniorsku ekipu ŽKK GOSPIĆ i iz utakmice u utakmicu skuplja sve više seniorskih minuta.

U kategoriji perspektivna sportska ekipe u mlađim uzrastima Ličko-senjske županije u 2019.g. nagradu su dobili

EKIPA DJEČAKA 2008. GODIŠTE RK "Gospić" - ekipa dječaka rođenih 2009. godine i mlađih je tijekom 2019. godine srušila brojne klupske rekorde. Gotovo u pravilu su se vraćali neporaženi sa zlatom oko vrata s 15.ak turnira malog rukometa. Nakon vrhunskih igara i osvajanja zlata na Prvenstvu Hrvatske u malom rukometu u Karlovcu stigao je novi fantastičan uspjeh. Kvalifikacije za ulazak među 20 najboljih ekipa u Hrvatskoj u velikom rukometu bile su dugotrajne. Ponosno su predstavljali svoj klub i Grad tijekom 1. HRL dječaka "B" i svim pobjedama se prometnuli u jednu od najjačih ekipa Hrvatske. To su potvrdili i fantastičnim igrama protiv najjačih ekipa Hrvatske, kad su osvojili 5. mjesto te stali uz bok ekipama kao što su Maksimir Pastela i PPD Zagreb.

MLAĐE KADETKINJE Ženskog Košarkaškog kluba GOSPIĆ koje trenira Damir Vujnović ostvarile su izvrsne rezultate i veliki napredak u 2019. godini. U kategoriji mlađe kadetkinje gdje pravo nastupa imaju djevojčice 2004./2005. godište osvojile su drugo mjesto u kadetskom prvenstvu regije zapad, te drugo mjesto na turniru u Otočcu gdje su nastupile 4 ekipe. Osvojile su prvo mjesto na međunarodnom turniru u Rijeci gdje je nastupilo 8 ekipa i imale su 2 igračice u najboljoj petorci turnira, Karlu Milković i Mihaelu Asić. U sklopu reprezentativnih akcija za djevojčice 2006. i 2007. godište u regiji zapad u studenom je bilo pozvano 7 djevojčica ŽKK Gospić. Mlađe kadetkinje su velika budućnost ŽKK Gospić, a treba naglasiti i da su djevojčice odlične učenice.

U kategoriji Najbolji trener Ličko-senjske županije u 2019.g nagradu je dobio

JOSIP ŠTOKIĆje rođen u Senju, 5. prosinca 1984. godine gdje je završio Osnovnu i Srednju školu. 2011. godine je diplomirao na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Nakon igračke karijere posvetio se treniranju početnika i mlađih uzrasta. Sa raznim dobnim kategorijama osvojio je velik broj prvenstava i turnira. Od velikog broja dječaka koje je trenirao istakla su se trojica koji su postali kadetski reprezentativci. U zadnje vrijeme trenira seniorsku momčad RK Senj s kojom je u natjecateljskoj godini 2018./2019. izborio 1. mjesto u Hrvatskoj rukometnoj ligi- zapad, te ostvario ulazak u 1. HRL.

U kategoriji najboljeg sportaša i sportašice do 18 godina starosti, nagradu su dobili

MATEJ SUKNAIĆ mladi rukometaš Rukometnog kluba "Gospić" rođen je 28.veljače 2002. godine. Svojim zalaganjem, odanošću treninzima i ljubavlju prema rukometu već sa 17 godina je postao jedan od najbolji igrača seniorske ekipe. Jedan je od najzaslužnijih što se seniori RK "Gospić" na kraju prvog dijela sezone 2019./2020. nalaze "na bod" do prvog mjesta i jedni su od glavnih konkurenata za ulazak u ligu više, u 2. Hrvatsku rukometnu ligu- zapad. Matej igra na krilnim i vanjskim pozicijama i motor je svih obrambenih zadaća koje često poentira brzim i efikasnim napadima. Činjenica da igrač, sedamnaestogodišnji dječak, ima ogromnu odgovornost i zaslugu za uspjeh cijele ekipe u borbi za viši rang čini ga opravdanim izborom za osvajanje navedene nagrade.

KARLA LONČA rođena je 29. lipnja 2005. godine u Otočcu. Članica je taekwondo kluba Gacka od 2012. godine i učenica je 8. razreda OŠ Zrinskih i Frankopana Otočac. Taekwond-om se bavi 7.godina u klubu TK Gacka i nositelj je crnog pojasa I. POOM (crni pojas za mlađe uzraste do 15. godina). U 2019. godini nastupila je za klub kao kadetkinja u kategorijama do 55. i 59. kg. Tijekom natjecateljske sezone sudjelovala je na 17 turnira u Hrvatskoj i inozemstvu te osvojila ukupno 12 medalja, od kojih 10 zlatnih i 2 brončane medalje. Karla Lončar je vodeća natjecateljica na nacionalnoj rang listi Hrvatskog taekwondo saveza za 2019. godinu. Na turnirima Pantera Open i Jakovlje Kup proglašena je najboljom natjecateljicom.

 

lll
ll
mmm
lzz
ll
lll

U kategoriji za najboljeg sportaša i najbolju sportašicu Ličko-senjske županije u 2019.g nagradu su dobili

IVAN BARBIĆ rođen je 1. listopada 2002. godine u Rijeci. Rukometom se počeo baviti sa 7 godina. Već je na utakmicama mini rukometa pokazao veliku nadarenost, te je na mnogim turnirima na kojima je nastupao bio najbolji igrač ili najbolji strijelac, ili pak član najbolje petorke turnira. U tom uzrastu najveći uspjeh mu je bio osvajanje 3. mjesta na Prvenstvu Hrvatske u Karlovcu. Prelaskom na veliki rukomet, s RK Senj pet puta se plasirao u završnicu Prvenstva Hrvatske i to s generacijama 2000. i 2002. godište. 2018. godine na završnici Prvenstva Hrvatske bio je najbolji strijelac. Sa svojom osnovnom i srednjom školom je jednom bio prvak države, jednom osvojio drugo mjesto, a jednom treće mjesto. 2019. godine je sa seniorskom momčadi osvojio naslov prvaka 2. Hrvatske rukomentne lige - zapad, te su se plasirali u 1. Hrvatsku rukometnu ligu - jug. Od 2016. godine je stalni reprezentativac Hrvatske. Kao član kadetske reprezentacije Hrvatske 2019. godine osvojio je zlatnu medalju na olimpijskom festivalu mladih u Bakuu. Dobitnik je nagrade "Dražen Petrović" za izvrsnost u sportu za 2019. godinu.

INES KOLAR igračica Ženskog kuglačkog kluba "Plitvice" počela je rekreativno kuglati uz brata i tatu kao trinaestogodišnjakinja. Članica je ŽKK "Plitvice" već sedam godina, od samih početaka 2013. godine, i jedna je od osnivačica kluba. Prvi značajan uspjeh ostvaruje 2014. godine kada je na Pojedinačnom Prvenstvu regije zapad (U18) postala viceprvakinja. Nakon toga dvije godine je igrala za dva kluba - ŽKK "Plitvice" i KK Mlaka, aktualnim prvakinjama Hrvatske. Sa ŽKK "Plitvice" ostvarila je brojne zapažene rezultate, a između ostalog sezone 2015./2016. bila je 2. najbolja igračica 2. Hrvatske kuglačke lige regije zapad te sezone 2018./2019. prva igračica lige u kojoj se natječe.

U kategoriji za najbolji sportski klub Ličko-senjske županije u 2019.g., nagradu su dobili:

Udruga Gačanski konopaši Otočac osnovana je 2015. godine s ciljem očuvanja starih sportova kao što su potezanje konopa, ramena s ramena, kličak i mnogi drugi. Udruga ima 17 stalnih članova. Najveći uspjeh ove ekipe je osvojeno 1. mjesto na Državnom prvenstvu u potezanju konopa u Škabrnji 10. kolovoza 2019. godine.

Ženski kuglački klub "Plitvice" je 2013. godine osnovala nekolicina žena s područja Plitvičkih Jezera i Slunja kako bi sebi stvorile prostor da se bave sportom koji vole - kuglanjem. Već u sezoni 2013./2014. ŽKK  "Plitvice" se počinju natjecati u 2. Hrvatskoj kuglačkoj ligi Zapad žene u kojoj se natječu i dalje i pokušavaju naći put prema 1. Hrvatskoj kuglačkoj ligi. Klub je posljednje tri sezone uvijek pri samom vrhu ljestvice u ligi. Drugu godinu za redom i prvakinje u KUP regije Zapad, a u sezoni 2018./2019. osvajaju srebro u KUP Republike Hrvatske.

Nagradu za životno djelo u sportu Zajednica za 2019.godinu dodjeljuje osobi koja je sport Ličko-senjske županije zadužila kroz nogomet, a to je

MIROSLAV TRTICA je rođen u Gospiću 8.10.1955. godine. Od malih nogu je zaljubljenik u nogomet kojim se aktivno počeo baviti 1968. godine u potmlatku NK Gospić. U dugogodišnjoj nogometnoj karijeri igrao je za klubove NK Gospić, NK Slunj i NK Velebit u kojem je i završio nogometnu karijeru. 1987. godine polaže sudački ispit za nogometnog suca, a 1992. u Bjelovaru ispit za regionalnog suca. U dugogodišnjoj sudačkoj karijeri sudio sam utakmice u Ličkoj i Međužupanijskoj ligi Gospić, Karlovac, Sisak, te utakmice 3. HNL regija Zapad. Tokom sudačke karijere više puta je proglašen za najboljeg suca Ličko-senjske županije, u velikom i malom nogometu. U Kraljevici 1995. godine polaže ispit za nogometnog trenera, te uspješno trenira klubove NK Velebit i NK Pazarište. 2009. i 2017. godine dobiva priznanje od strane Nogometnog saveza LSŽ za doprinos razvoju sporta.

ZAHVALNICA se dodjeljuje učenicima i mentorima Obrazovnog sektora za turizam i ugostiteljstvo Strukovne škole Gospić na višegodišnjoj suradnji u organizaciji svečanosti Dan sporta Ličko-senjske županije.

 

Regionalni turnir Sportskih igara mladih

gospić

PLASMAN NA DRŽAVNO NATJECANJE

Gospićki rukometaši i rukometašice idu na državno natjecanje.
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. veljače 2020. u 81,15 sati

GOSPIĆ - Veliki HEP rukometni regionalni turnir održan je jučer u Gradskoj sportskoj dvorani. HEP rukometni turnir dječaka i djevojčica za 2006. godište i mlađe pretvorio je ovog vikend Gospić u središnje mjesto amaterskog rukometa u Hrvatskoj.

Nakon napetih kvalifikacijskih utakmica pobjednici kod dječaka je ekipa Gospićana, dok je kod djevojčica najbolja bila ekipa Biograd. Pobjedničke ekipe plasirale su se na državnu završnicu Plazma Sportskih igara mladih koja će se održati u kolovozu u Splitu.

Plazma Sportske igre mladih, sportsko-edukativni projekt za djecu i mlade u 2020. godini održava se po 24. put i to u kontinuitetu od 1996. godine. U središtu svih proteklih godina djelovanja Plazma Sportskih igara mladih su osnovnoškolci i srednjoškolci. Cilj im je da kroz druženje i sport promiču zdrav pristup životu i pozitivne socijalne vrijednosti kao alternativu svim negativnim činiocima današnjice. (LPS)

 
 

Nedjelja, Gradska sportska dvorana Gospić

HEP rukometni turnir Plazma Sportskih igara mladih

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. veljače 2020. u 14.30 sati

GOSPIĆ – U nedjelju će u Gradskoj sportskoj dvorani biti Veliki HEP rukometni turnir Plazma Sportskih igara mladih.Turnir u muškoj i ženskoj konkurenciji započet će u 8 sati, a sve zainteresirane ekipe mogu se prijaviti na web stranici Plazma Sportskih igara mladih: http://prijava.igremladih.org ili direktno na dan turnira.

Ekipa se sastoji od najviše 12 igrača, a za ekipu mogu igrati igrači koji su rođeni 2006. godine i mlađi u muškoj i ženskoj konkurenciji. Utakmice u obje kategorijama igraju se sa 7 igrača (6 igrača u polju +1 vratar). Utakmica traje 2 x 15 minuta s odmorom od 5 minuta. Pobjedničke ekipe plasirat će se na državnu završnicu Plazma Sportskih igara mladih koja će se održati u kolovozu u Splitu.

Plazma Sportske igre mladih, sportsko-edukativni projekt za djecu i mlade u 2020. godini održava se po 24. put i to u kontinuitetu od 1996. godine. U središtu svih proteklih godina djelovanja Plazma Sportskih igara mladih su osnovnoškolci i srednjoškolci. Cilj im je da kroz druženje i sport promiču zdrav pristup životu i pozitivne socijalne vrijednosti kao alternativu svim negativnim činiocima današnjice. Plazma Sportske igre mladih su najmasovnija amaterska sportska manifestacija u Europi koja pruža priliku učenicima da potpuno besplatno od siječnja do kolovoza sudjeluju u vrhunsko organiziranim natjecanjima u deset sportova: mali nogomet, Kinder turnir u košarci, HEP turnir u rukometu, odbojka, Hrvatska pošta Cup u tenisu, stolni tenis, odbojka na pijesku, šah, graničar i atletika.

Igre se trenutno održavaju u tri zemlje: Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Srbija, s namjerom širenja u još veći broj zemalja. U protekle 24 godine Plazma Sportske igre mladih okupile su više od 1.700.000 djece i mladih. (LPS)

 
gospić
Ponajbolji sportaši Gospića i okolice u Gradskoj vijećnici/Snimio Marko Čuljat Lika press Gospić
gs
nn
nn
nn
nn
gospić
Starčeviću uručuju gospićke sportske nagrade

Proglašenje najboljih sportaša u gradu Gospiću 2019.

SPORTAŠI U GRADSKOJ VIJEĆNICI

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. veljače 2020. u 18.30 sati

GOSPIĆ – Danas su ponajbolji sportaši s područja grada Gospića popunili Gradsku vijećnicu. Zajednica sportova donijela je odluku o najboljim prošlogodišnjim sportašima i danas su dobili nagrade i priznanja koje su im uručili Nikola Starčević, predsjednik Gradske sportske zajednice i Karlo Starčević, gradonačelnik.

IZBOR NAJBOLJIH
SPORTSKIH REZULTATA U GRADU GOSPIĆU ZA 2019.GODINU
PO IZBORU ZAJEDNICE SPORTOVA GRADA GOSPIĆA

U KATEGORIJI: PRIZNANJA
perspektivna sportašica- mlađi uzrasti
Karla Milković- ŽKK GOSPIĆ
Karla Milković je rođena 1.5.2006.godine u Gospiću i učenica je osmog razreda osnovne škole Dr. Jure Turića. Karla trenira u klubu od 2016.godine i trenutno je mlađa kadetkinja ženskog košarkaškog kluba Gospić. Sa mlađim kadetkinjama osvojila je 2.mjesto na kadetskom prvenstvu Hrvatske regije zapad. Na međunarodnom turniru u Rijeci gdje su kadetkinje osvojile prve mjesto Karla Milković je bila u najboljoj petorci turnira. Karla je već nekoliko puta bila pozvana na reprezentativna okupljanja za 2006.godište. Na posljednjem reprezentativnom okupljanju za regiju zapad koju je vodila instruktorica za žensku košarku Žana Lelas posebno je pohvalila Karlu i već najavila da će biti pozvana na sljedeća reprezentativna okupljanja.  Karla je 2019.godine debitirala za seniorsku ekipu ŽKK Gospića i iz utakmice u utakmicu skuplja sve više seniorskih minuta.

  • perspektivni sportaš- mlađi uzrast
    Mateo Jergović (RK „Gospić“) - rođen 22. rujna 2008. godine je član ekipe dječaka rođenih 2008./2009. godine a ovaj prijedlog je zaslužio vrhunskim individualnim i ekipnim rezultatima, te velikim odricanjem i ozbiljnim treniranjem temeljem kojega je postao uzor i glavni oslonac svojim suigračima. Ekipa se natječe u 1. Hrvatskoj rukometnoj ligi dječaka „B“ i ligi Primorsko – goranske županije te je obe lige završila sa stopostotnim učinkom. Mateo je za savršene rezultate, plasman ekipe na Završnicu PH i 5. mjesto u jedan od najzaslužnijih igrača. Sudjelovanje na 15ak turnira na kojima je u pravilu osvajao zlatne medalje i nagrade za najbolje igrače potvrdio je fantastičnim uspjehom na Prvenstvu Hrvatske u malom rukometu u Karlovcu koje mu je donijelo zlatnu medalju, a Mateo je proglašen najboljim igračem.
  • perspektivna ženska ekipa u mlađim uzrastima

                                   MLAĐE KADETKINJE ŽKK GOSPIĆ
Mlađe kadetkinje  ž.k.k Gospić koje trenira Damir Vujnović ostvarile su izvrsne rezultate i veliki napredak u razvoju u 2019.godini. U kategoriji mlađe kadetkinje gdje pravo nastupa imaju djevojčice 2004./2005.godište naše djevojčice su daleko najmlađe jer je većina djevojčica 2006./2007.godište. Osvojile su drugo mjesto u kadetskom prvenstvu regije zapad te drugo mjesto na turniru u Otočcu gdje su nastupile 4 ekipe. Osvojile su prvo mjesto na međunarodnom turniru u Rijeci gdje je nastupilo 8 ekipa i imale su 2 igračice u najboljoj petorci turnira,Karlu Milković i Mihaelu Asić. U sklopu reprezentativnih akcija za djevojčice 2006. i  2007.godište u regiji zapad u studenom je bilo pozvano 7 djevojčica žkk Gospić. Mlađe kadetkinje su velika budućnost žkk Gospić,a treba naglasiti da su djevojčice i odlične učenice.

  • perspektivna muška ekipa u mlađim uzrastima

Ekipa dječaka 2008. godišta (RK „Gospić“) – ekipa dječaka rođenih 2009. godine i mlađih je tijekom 2019. godine srušila brojne klupske rekorde. Gotovo u pravilu su se neporaženi vraćali sa zlatom oko vrata s 15ak turnira malog rukometa. Nakon vrhunskih igara i osvajanja zlata  na prvenstvu Hrvatske u malom rukometu u Karlovcu stigao je novi fantastični uspjeh. Kvalifikacije za ulazak među 20 najboljih ekipa u Hrvatskoj u velikom rukometu bile su dugotrajne. Ponosno su predstavljali svoj klub i grad tijekom 1. Hrvatske rukometne lige dječaka „B“ i sasvim pobjedama se prometnuli u jedne od najjačih ekipa Hrvatske. To su i potvrdili fantastičnim igrama protiv najjačih ekipa države, osvojili 5. mjesto te stali uz bok ekipama kao što su Maksimir Pastela i PPD Zagreb.     

  • najbolja sportašica do 18.godina starosti

                                                       Lina Strilić  -  ŽKK Gospić
Lina je rođena 25.04.2003.godine u Gospiću. Učenica je 2.razreda Gimnazije Gospić. Aktivno trenira košarku od svoje sedme  godine. 2017.godine proglašena je za najperspektivniju sportašicu u gradu Gospiću i Ličko-senjskoj županiji,a 2018.godine izabrana je za najbolju sportašicu grada Gospića i Ličko-senjske županije. Kao kadetkinja žkk Gospić Lina je odlično ušla u 2019.godinu. U prve tri utakmice Waba regionalne lige postigla je 72 koša. Međunarodnu Waba ligu kadetkinje žkk Gospić su završile na 5.mjestu,a Lina je bila najbolji strijelac  ekipe. 24.4. kadetkinje žkk Gospića igrale su međnarodni turnir u Koprivnici gdje su osvojile prvo mjesto,a Lina je proglašena najboljom igračicom turnira. Iako je Lina po svojim godinama još uvijek kadetkinja trenutno je jedna od najboljih igračica seniorske ekipe žkk Gospić koja trenutno igra 2. žensku košarkašku ligu regije jug. Košarkašice Gospića su nakon 8 odigranih kola na 3.mjestu i bore se za prva dva mjesta koja vode u kvalifikacije za prvu ligu.

  • najbolji sportaš do 18 godina starosti

Matej Suknaić (RK „Gospić“) - mladi rukometaš Rukometnog kluba „Gospić“ rođen 28.2.2002. godine koji je svojim zalaganjem, odanošću treninzima i ljubavlju prema rukometu već sa 17 godina postao jedan od najboljih igrača seniorske ekipe. Jedan je od najzaslužnijih što se seniori Rukometnog kluba „Gospić“ na kraju prvog dijela sezone 2019./2020. nalaze „na bod“ do prvog mjesta i jedni su od glavnih konkurenata za ulazak u ligu više, u 2. HRL zapad.
Matej igra na krilni i vanjskim pozicijama i motor je svih obrambenih zadaća koje često poentira brzim i efikasnim napadima.
Činjenica da igrač, sedamnaestogodišnji dječak, ima ogromnu odgovornost i zaslugu za uspjeh cijele ekipe u borbi za viši rang čini ga opravdanim kandidatom za osvajanje navedene nagrade.

 najbolji  sportaš

                    MARIJO RUKAVINA-POWERLIFTING KLUB RUX
Marijo Rukavina istaknuti je sportaš u Powerliftingu, u disciplini bench press. Nositelj je hrvatskih rekorda u kategoriji do 100kg, te u kategoriji do 110kg. Također je apsolutni hrvatski rekorder s rezultatom od 230kg. U kategoriji do 110kg nositelj je i balkanskog rekorda. Najveći uspjeh u 2019. je osvajanje titule svjetskog prvaka po GPC pravilima, te osvajanje prvog mjesta na Svjetskom kupu XPC federacije. Osim toga, Marijo Rukavina ostvario je uvjete za nastup na prestižnom natjecanju „Arnold Classic“ 2020. u SAD-u.

najbolji trener

Vanja Antić (RK „Gospić“) - licencirani trener Rukometnog kluba „Gospić“ koji je i u 2019. godini nastavio svoj dugotrajni i veoma zahtjevan rad s mlađim uzrastima te s njima ostvario velike rezultate za Gospić i rukomet u Gospiću na državnoj razini. Desetogodišnji rad s mlađim uzrastima u 2019. godini je posebno došao do izražaja. Kao trener veoma mlade seniorske ekipe punoj osnovnoškolaca i srednjoškolaca u drugom dijelu sezone 2018./2019. Je ostvario odlične rezultate te usput u velika utjecao na pravilan rukometni rast i razvoj mladih rukometaša.

 najbolja ženska sportska ekipa

                               Seniorke Ženskog košarkaškog kluba Gospić

 Ženski košarkaški klub Gospić u 2019.godini ponovno igra seniorsku košarku i natječu se u drugoj Hrvatskoj ligi-regija jug. Prije početka prvenstva osvojile su tradicionalni turnir „Gospić cup 2019“. U drugoj ženskoj košarkaškoj ligi nakon 8 odigranih kola,seniorke ŽKK Gospić nalaze se na 3.mjestu te se bore za prva dva mjesta koja vode u kvalifikaciju za prvu hrvatsku ligu. Također,seniorke žkk Gospića u 2019.godini natjecale su se u kupu Ružice Meglaj Rimac u kojemu su pobijedile  ŽKK Karlovac i ŽKK Otočac,no ispale su porazom od ŽKK Trešnjevka u 3.kolu. U 2019.godini također je primijećen veliki napredak u mlađim kategorijama kluba,koji nižu odlične rezultate.

  • najbolja muška sportska ekipa

Ekipa seniora (RK „Gospić“) – u prvom dijelu 2019. godine veoma mlada ekipa prepuna osnovnoškolaca i srednjoškolaca odradila je pod trenerom Vanjom Antićem kvalitetnu pripremu za veliki uzlet u sezoni 2019./2020. u čijem su prvom dijelu pod trenerom Darkom Jeličićem ostvarili niz od 8 uzastopnih pobjeda i nakon puno godina privukli gledatelje na tribine. Rukometne utakmice posjećuje više od 400 gledatelja. Navedeni uspjesi doveli su seniorsku ekipu Rukometnog kluba „Gospić“ na korak do 2. Lige.  Godinu 2019. Završavaju kao drugoplasirani, sa samo 2 boda zaostatka za 1. mjestom.

 najbolji sportski klub

RK „Gospić“– Rukometni klub „Gospić“ je veliki napredak ostvaren na svim područjima u posljednjih nekoliko godina nastavio i u 2019. godini. Broj članova kluba je godinama veoma visok, te klub danas broji 246 članova koji su podijeljeni u 10 grupa. Napredak svih ekipa (od seniorskog do najmlađih uzrasta) je vidljiv na svakom koraku, što pokazuje i činjenica su mlađi kadeti (2004. godište)  dječaci „A“ (2006. godište) i dalje u samom vrhu regionalnog rukometa. Dječaci „B“ (2008. godište) su pokazali svoju superiornost na brojim poljima i u brojim kategorijama. U malom rukometu su gotovo neporaženi sudjelovali na 15ak turnira i u pravilu se sa svakog vraćali sa zlatom oko vrata. Uz sportske uspjehe Rukometni klub „Gospić“ se može pohvaliti i pomaganjem svojoj zajednici, te davanjem pune podrške aktivnostima u organizaciji drugih udruga. Tijekom godine su članovi kluba organizirano podržali brojne akcije u organizaciji Grada Gospića i udruga koje djeluju na području Gospića.

  • nagrada za doprinos razvoju sporta

                                              MARIJO RUKAVINA –POWERLIFTING KLUB RUX
     priznati je hrvatski sportaš u disciplini powerliftinga, bench press, a svojim rezultatima i nastupima diljem Europe, na vrlo jakim međunarodnim natjecanjima, europskim i svjetskim prvenstvima uspješno je promovirao powerlifting kao sport, grad Gospić i Republiku Hrvatsku. Potaknuti njegovim uspjesima mnogi sportaši uključili su se u PLK Rux kojem je Marijo Rukavina predsjednik. Popularizaciji sporta i djelovanju kroz klub govore i klubski uspjesi članova.
Osim toga, Marijo Rukavina nositelj je licenci svjetskih powerlifting federacija za Hrvatsku: GPC, WUAP i XPC.
Također Marijo Rukavina uspješni je organizator powerlifting natjecanja. Ove godine organizirao je dva natjecanja u Zadru: GPC Croatia Open Cup-Otvoreno Prvenstvo Hrvatske u powerliftingu i bench pressu te WUAP Balkan Open-Otvoreno prvenstvo Balkana u bench pressu i deadliftu.

                                    ANTONIJA PAVELIĆ- RUKOMETNI KLUB GOSPIĆ
licencirana trenerica koja u Rukometnom klubu „Gospić“ djeluje od 2015. godine. Tijekom 2019. godine nastavila je s velikim radom u rukometu kojim je direktno utjecala na brojčano stanje te rukometni razvoj i odgoj velikog broja dječaka i djevojčica članova kluba. Antonija Pavelić je neumorna radnica, je izuzetna osoba koja svakim danom privlači sve više mladih kako bi se bavili rukometom. Svojim ponašanjem i ljudskim kvalitetama može biti uzor svim sportašima.

Priznanje za medijsku promociju sporta
GS PRESS – portal GS PRESS je dugogodišnje kvalitetno praćenje sporta nastavio i u 2019. godini. Posjećivanje te pravovremeno i ažurno objavljivanje gotovo svakog sportskog događaja u godini imalo je velikog utjecaja na razvoj i promociju spota u Gospiću tijekom 2019. godine.

nn
nn
nn
nn
nn

vvv
Planiinarsko sklonište u Strugama

vv

Posjet Južnom Velebitu

ZIMSKA ŠETNJA DO VAGANSKOG VRHA

Zahvaljujući blagoj zimi moguće se doći i do najvišeg velebitskog vrha. Susret s brojnim planinarima.
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. siječnja 2020. u 9.45 sati

Piše Tomislav Čanić

                   Tri planinara iz Planinarskog društva Željezničar Gospić Igor, Dejan i Tomislav iskoristili su izuzetno povoljno vrijeme za zimski pohod na najviši vrh Velebita Vaganski vrh.

Prijašnjih godina u siječnju rijetko bi se tko usudio bilo s ličke ili pak s primorske strane kročiti po visokom snijegu ili zamrznutim površinama na vrh koji se u davnim vremenima nije ni vodio kao najviši vrh naše velebne planine. Naime, držalo se da je najviši vrh Velebita Sveto brdo koji je visoko 1753 metra iznad mora. Kako piše naš velebitski pisac dr. Ante Rukavina, svojim imenom, visinom, izgledom i istaknutim položajem na kraju niza najviših velebitskih vrhova, čestim olujama i grmljavinama pri sukobu južnih i hladnih vjetrova i oblaka, vrh je blještio vatrom noćima i na suncu, zadivljivao, prijetio i strašio stanovnike ispod velebitskih sela. Zato su ga gledali sa strahopoštovanjem i rijetko se tko penjao na njega.
Da Sveto brdo nije najviši vrh, dokazano je godine 1777. prilikom prvog topografskog snimanja. U prvim izdanjima karata iz 1883., 1902. i 1915.“ sporna kota“ bio je vrh istočno od Babina jezera, koji je nosio oznaku visine 1760 m, pa se onda tvrdilo da je taj vis najviši u čitavom Velebitu, znači i od Vaganskog vrha i Svetog brda. Slijedila su mnogobrojna suprotna mišljenja u svrhu ustanovljenja pravog stanja. Sporne su bile visine i imena Vaganskog vrha (1758 m), Babina vrha (1741 m) i bezimene kote 1712 m. Visina Vaganskog vrha nije nikad bila sporna, ali mu je ime često mijenjano. Prvi put se spominje kota 1758. metara kao Vaganski vrh u raspravi Petra Matkovića tiskanoj u „Radu“ Jugoslavenske akademije iz 1872. godine. Kasnije mu se mijenja ime u Babin vrh i najdrastičnije u „Planinarskom vodiču po Velebitu“ dr Josipa Poljaka (1929. ) u Golići, kako je autor čuo od velebitskih stočara. Međutim, nova specijalna vojna karta reambulirana 1930. donosi i danas važeće visine Vaganskog vrha (1758 m), Babina vrha (1741 m) i bezimene kote 1712. m koja je dobila ime vrh Petra Zoranića 1973. godine.
Gospićki planinari su osobnim automobilom smo došli obilaznim putem na Starigrad zbog izgradnje direktne pristupne ceste do ulaza u Nacionalni park Paklenica, gdje su uredno platili ulaznice. Na parkiralištu u kanjonu Velike Paklenice uzeli smo naprtnjače i opremu i krenuli nešto prije 12 sati laganim usponom po dobro uređenoj planinarsko turističkoj stazi. Prije uspona je tunelsko sklonište ili bolje reći bunker, koje je 1950. u najvećoj tajnosti iskopala jugoslavenska vojska radi sklanjanja ljudi u slučaju atomskog rata. Sklonište ima nekoliko ulaza od kojih se sada koristi samo jedan u turističke svrhe. Površina cijelog podzemnog kompleksa je 1730 četvornih metara, a dužina 549 m. Prije 40 godina nekoliko mještana velebitskih sela pričali su nam da su tunele gradili uglavnom politički i vojni zatvorenici. Radili su u strogoj tajnosti i pod prisegom da o izgradnji i uvjetima pod kojim su radili neće govoriti po izlasku van. Mnogi se od njih nisu vratili jer nisu mogli izdržati dugogodišnji prisilni rad, pa su ubijeni, a mještani tvrde da su im tijela odvozili nekamo brodovima.
Laganim usponom po brižno naslaganom i ubetoniranom kamenju počeli smo pohod uz šum vode potoka Paklenica, koja se mjestimično slijeva u slapu. Sa strahopoštovanjem smo gledali alpinistička penjališta s lijeve strane za one koji se školski počinju baviti penjanjem i učenjem alpinističkih vještina, a s desne strane za prave penjače bili brojni smjerovi prema 712 metara visokom Anić kuku. Penjačka stijena od 300 metara je najznamenitija u Hrvatskoj i najveća na Velebitu. Manja grupica mladih turista nas je na jednom mjestu pretekla, ali smo je sustigli kod prvih klupa u kanjonu. Nailazimo i na poučne table s opisom životinja na koje posjetitelji mogu naići, zatim, ptica, raznih vrsta biljaka, kao i putokaze koje vode za planinarski uspon do Anić luke (45 min), Jurlina (45 min), Planinarski dom Paklenica 1,30 h. Iz Anić luke do vrha Anić kuka dođe se za 1,15 h.
Sa lijeve strane staze se odvaja uspon prema Manitoj peći do koje se dođe za 40 min. To je lijepo uređena špilja koju u turističkoj sezoni ili po najavi van sezone vodi poseban vodič. Do planinarskog doma smo nastavili hodati i divili se prirodnim vrijednostima zatečenim u okomito urezanom kanjonu Velike Paklenice s južne padine Velebita. Naišli smo na dva stalna izvora, a za vrijeme sezone otvorena je na polovici kanjona šumarska kuća koju nazivaju Dvor. U domu nas je dočekao mlad i ljubazan domar i ponudio nam topli grah s kobasicama, ali smo radije pojeli iz naših ruksaka da ih barem nešto olakšamo za daljnji uspon. Međutim, zamolili smo ga da nam grah ostavi za drugi dan dok se vratimo s vrha. Prema daljinaru od doma do Vaganskog vrha treba nam 5 sati i to do Struga gdje smo planirali zanoćiti 3 sata i drugi dan do Vaganskog vrha 2 sata. Iznad Planinarskog doma Paklenica potomci nekadašnjih domorodaca Ramića i Parića uredili su također zanimljive smještajne objekte za planinare i turiste. Kada smo prolazili kraj objekta Marija Ramića susretljivo nas je primio i počastio rakijicom, a od njegovih gostiju dvojica planinara su se upravo spustila s najstrmijom tako zvanom Lipom stazom od Vaganskog vrha i savjetovali nas da se s njim nikako ne spuštamo drugog dana jer je jako strma i na mjestima jako zaleđena,
Daljnji uspon bio je tipično srednje penjački težak, a kada smo došli do prijevoja ispod Buljme dočekao nas je jak sjeverac koji nam je prodirao do kosti. Od prijevoja smo uspjeli do skloništa Struge doći za nešto manje od pola sata i iznenadili se brojnim planinarima koji su došli ranije. Ugodna atmosfera planinara koji su već pekli kobasice, a toplina u objektu za čas nas je povratila od hladnoće. Zanimljiv susret doživio sam s kumom poznatog slijepog planinara Željka Brdala Draženom Grizeljom iz Zagreba koji me je prepoznao iz njegova pričanja o meni. Naime, ja sam jedan od planinara koji ga je vodio na pet velebitskih vrhova Hrvatske planinarske obilaznice. Za sada je u svoj dnevnik od 150 vrhova posjetio već 130, što je nevjerojatan uspjeh za čovjeka koji je potpuno slijep. Zajednički smo večerali i prepričavali planinarske dogodovštine, a spavanje u vreći na tvrdoj hrastovoj daski bez madraca i podmetača ne bih preporučio nikome.
Za buđenje se nisam trebao bojati jer sam se zajedno s vrećom okrenuo bezbroj puta, tako da sam jedva dočekao da svane. Kao po nekom dogovoru svi smo se dizali po grupama gotovo u isto vrijeme, doručkovali i uputili se prema našim odredištima. Jedna grupa krenula je prema Velikom Rujnu, dvije grupe prema Paklenici, dok smo nas trojica i još četiri planinara pošli prema Vaganskom vrhu. Ova četvorica su pošli tridesetak minuta prije nas jer su dalje produžili prema Svetom brdu s planom silaska preko Libinja u Modrič. Njihova tura iznosila je oko 10 sati, a mi smo trebali do Vaganskog vrha, nazad do Struga i spuštanje u Paklenicu peko Buljme oko 8 sati. Krenuli smo nešto poslije 8 sati, a za 15 minuta smo došli do poznatog uzidanog izvora Marasovac za koji su me vezale brojne uspomene s ranijih planinarenja. U vrijeme kada je na tom području bilo i po stotinjak grla krupne stoke i nekoliko stotina ovaca, ovaj izvor su pastiri svesrdno koristili. Oko pol sata od izvora tu je nekad bila planinarska kuća Štirovac, koju su sagradili planinari iz Metka. Ona nam je bila jedino utočište za vrijeme planinarenja po ovom dijelu Velebita. Taj dom je uništen u Domovinskom ratu. Kada smo došli na proplanak iznad Marasovca bacili smo pogled unazad gdje smo ugledali suncem obasjani kameniti Badanj visok 1638 m koji se impozantno nadvija prema Medku. Na Badnju sam posljednji put bio prije 42 godine.
Iako smo dobili upozorenja da je staza prema Vaganskom dosta zaleđena nije nam se činila opasna, uglavnom što smo pažljivo hodali skrećući na dio na kojem je bilo snijega oko 20 cm. Idemo strmo uzbrdo kroz kamenjar i klekovinu, potom prolazimo malo odužu ravnu stazu uz travnate obronke, a u posljednjem dijelu malo više klekovine i konačno dolazak na vrh. Netko je postavio metar niže od samog vrha križ i ubetonirao žig u živi kamen. Nakon uživanja na zubatom suncu u pogledima prema moru i velebitskim visovima, fotografiranja i utiskivanja žiga u planinarske dnevnike, krenuli smo istim putem natrag. Prolazeći do odvojka staze koja vodi između Babina vrha i vrha Petra Zoranića uočili smo Babino jezero koje je bilo zaleđeno.Na tom dijelu dolazi i Bukova staza iz pravca Paklenice.
Kod izvora Marasovac naišla su još dvojica splitskih planinara koji su došli iz pravca Velikog Rujna. Oni su se raspitivali o terenu i vremenu hodanja do Vaganskog vrha. U skloništu Struge smo nešto prizalogajili da dobijemo snage za spuštanje. Od Struga do Planinarskog doma Paklenica smo došli za nepuna tri sata, gdje nam je domar stvarno sačuvao tri porcije graha i kobasica. Noćenje u domu bilo je nešto bolje nego na Strugama, jer smo imali madrace, ali zato je bilo dosta hladno jer se nije ložilo. No međutim imali smo dobre vreće i dobili još po dvije deke tako da smo se ipak naspavali.
Mladi domar otišao je u ranim jutarnjim satima u Starigrad po opskrbu, ostavio nam dom na povjerenje, tako da smo nakon ustajanja i umivanja skuvali kavu, osvježili se i krenuli niz prekrasno utkani kanjon Velike Paklenice do automobila. Kupili smo bureke, sendviče, sokove i otišli u vikendicu Igorovih roditelja u Seline, gdje smo se nahranili i odvezli na drugu zanimljivu lokaciju kod Golubića Manastir Krupu. Tu smo napravili pješačku turu do Kudinog mosta koji ima legendarnu priču još iz vremena Turaka. Most preko rijeke Krupe sagrađen je bez vezivnih sredstava, samo od suhozida i to prije više od 500 godina. Naime, ako je igdje netaknuta priroda to je u kanjonu rijeke Krupe koja kroz strmi kanjon preko brojnih i slikovitih slapova čiste vode utječe u rijeku Zrmanju. U blizini vrela i sela Krupe nalazi se nadaleko poznati manastir koji čuva brojne vrijedne relikvje.
Povratkom u Gospić završili smo s jednim prekrasnim izletom zahvaljujući vremenskim prilikama u siječnju kakvim ne pamtim u svom dugogodišnjem životu. Zato smo se dogovorili da naš slijedeći posjet ovom dijelu Velebita s primorske strane bude kroz kanjon Male Paklenice s usponom preko Ivinih vodica na Sveto brdo.

 

Sudionici gospićkog sastanka/Snimio Marko ČULJAT
 

Dječje sportsko natjecanje Plava liga

ORGANIZATORI SE DOGOVARALI U GOSPIĆU

16. siječnja 2020. u 17 sati

GOSPIĆ – U susret osmim susretima djece Erste Plava Liga u kojima je do sada sudjelovalo preko 26 tisuća mališana, organizatori su imali sastanak u Ličko-senjskoj županiji.
Iza podneva sudionicima sastanka pridružio se župan dr. Darko Milinović i lokalni novinari. Dobrodošlicu im je zaželjela poznata atletičarka Ivana Brkljačić koja je odrasla u obližnjem Trnovcu, istakavši da organizatori očekuju i skoro pridruživanje škola iz Ličko-senjske županije.
- U rad s mladima uključeni su bivši vrhunski sportaši kao što je to Ivana Brkljačić. S Ličko-senjskom županijom imamo dobru suradnju, a HOO je spreman i za njeno proširenje.-istakao je Siniša Krajač, pomoćnik glavnog tajnika Hrvatskog Olimpijskog odbora.
- Ovo je krasan projekt koji pomažemo, očekujemo da ćete i vi izgraditi atletsku stazu i priključiti se svojim doprinosom i u atletici kao što ste to učinili u hrvanju.- rekao je Ivan Veštić, predsjednik Hrvatskog atletskog saveza.
- Naša je županija mjesto gdje se događaju značajne stvari za sport. Gospić je najsportskiji mali grad gdje su velike rezultate postigle košarkašice, hrvači, ali nogomet, dizanje utega i rukomet. Nema manjeg mjesta s toliko sportskih uspjeha. I kod nas je problem pretile djece. Bit ćemo partner u svim aktivnostima i u svim oblicima.-rekao je župan Milinović.
Radi se o natjecanju Brže, više, jače- Erste Plava liga, koje okuplja djecu 3. do 6. razreda osnovne škole iz cijele Hrvatske- natjecanja se organiziraju u Rijeci, Puli, Zagrebu, Osijeku, Zadru, Makarskoj- a prošle godine Ligi su se pridružili i mladi atletičari iz Knina i Vukovara. Ovo je jedinstveno atletsko natjecanje osmoškolaca u organizaciji atletskog kluba Pro Sport i partnera Erste&Steiermärkische banke i Erste Plavih mirovinskih fondova. Cilj natjecanja je privući što veći broj najmlađih sportu i atletici te kroz projekt 60minutaKRENI promicati svijest o važnosti usmjerene svakodnevne tjelesne aktivnosti kod djece u trajanju 60 minuta.
Sudionici sastanka su bili glavni tajnik Športske zajednice Osječko-baranjske županije Dubravko Ižaković, glavni tajnik Sportske zajednice grada Zadra Josip Miočić te predstavnici atletskih klubova suorganizatora: AK Kvarner, AK Medulin, AK Slavonija Žito, AK Pro Sport, AK Fortius, AK Sveti Ante Knin i AK Vukovar. (M. Čuljat)

ss
Sudionici sastanka u Gospiću


ss
Predsjednik HAS-a Ivan Veškić, župan Darko Milinović, Siniša Kraljević, pomoćnik tajnika HOO i Ivana Brkljačić

alpe
 

Otočki alpinizam

Započeli novu godinu penjanjem na Jalovečkoj grapi

12. siječnja 2020. u 10.15 sati

OTOČAC - Aktivni otočki alpinisti Milan Krznarić i Stipe Piršljin ponovno su bili na Alpama. Početkom godine penjali su grapu ili kuloar uz vrh Jalovec. Ovo im je treći zimski uspon ove zime.

Grapa ili kuloar je uski strmi prolaz koji se uzdiže uz planinu. Najčešće se penje u zimskim uvjetima kad je zaleđeni snijeg, jer mekan i prhak snijeg bio bi velik rizik od lavine. U ljetnom razdoblju svi ga izbjegavaju jer u njemu sitni kamen ili siparom – sipina.

Grapa uz Jalovečki vrh, kojeg su penjali Piršljin i Krznarić je duga oko 250 metara i nagiba od 45° do 50°. Smještena je uz vrh Jalovec planinskog lanca Julijske Alpe, a u blizini njega je dolina Tamar, čiji naziv nosi i planinarski dom u dolini.Dom Tamar je u blizini svjetske skijaške skakaonice Planica, a pruža izvrsnu ponudu domaće hrane i pića. Probali smo palentu od heljdinog brašna s kranjskim kobasicama, a poslije i čaj od sušenog voća.

- Uživali smo u hladnim vremenskim uvjetima, zvuku cepina i škripanju dereza (čampraga) koji su nam pružali potporu u penjanju. Radi još veće sigurnosti imali smo i navez s užetom. Vremenske prilike su bile povoljne jer pri temperaturi od - 12°C nije bila velika opasnost od lavina, iako je službeno mjerenje na tom planinskom lancu ukazivalo na umjerenu opasnost od lavina. Tome smo se i uvjerili jer smo prošli uz veliku lavinu koja je bila prije nekoliko dana.-pričaju Krznarić i Piršljin. (LPS)

aa
basača
Let s Basače do obližnjeg hotele Velebno
basača

Županijski zrakoplovni savez

GODIŠNJE ZAVRŠNO NATJECANJE LETAČA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
31. prosinca  2019. u 19.45 sati

BAŠKE OŠTARIJE - Unatoč lošem vremenu zadnjih mjesec dana i nemogućnosti organizacije završnog natjecanja u preciznom slijetanju, danas iz podneva na zadnji dan ispraćajući staru godinu Zrakoplovni savez ličko-senjske županije organizirao je završno natjecanje u preciznom slijetanju Basača – Velebno kilometar zračne udaljenosti i oko 200 metara visinske razlike. Inače, ove godine klubovi su organizirali više natjecanja.

Dana, na Silvestrovo, znanje i spretnost u zraku odmjerila su četiri lička kluba: KSML FENIX Gospić, PK SOKOLOVI Sinac, LETEĆI MEDVJEDIĆI Otočac i KSL FOBOS Gospić.

Odrađene su dvije serije (dva skoka) gdje se bodovanjem po principu tko bliže centru izabrao pobjednik od ukupno 12 natjecatelja. Tako su letači postigli redoslijed. Pojedinačno je najbolji Ivica Biljan KSL FOBOS, drugi je Branislav Javorina, KSML.FENIX i treći Josip Jopy Dujmović PK SOKOLOVI.

Ekipni poredk:
1. PK SOKOLOVI
2. KSL. FOBOS
3. KSML.FENIX

Zrakoplovni savez se zahvaljuje sudionicima natjecanja na odzivu i sportskom duhu te na potpori Županijskom sportskom savezu i Ličko-senjskoj županiji. U novoj godini biti će više natjecanja. (B.Javorina)

basača

basača

 

Iz rada PD Željezničar Gospić

MILE ŠPOLJARIĆ – ĆOA AKTIVNO STARTAO

Uskoro odluka o planinarskim kućama u srednjem Velebitu.
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. prosinca 2019. uz 18.40 sati

GOSPIĆ - Nakon što ga je prije mjesec dana Skupština Planinarskog društva Željezničar izabrala za novog predsjednika Milu Špoljarića, popularnijeg kao Ćoa, aktivirao se u punom smislu riječi i za kratko vrijeme učinio niz konkretnih pomaka.

U ponedjeljak, 2. prosinca, nakon petnaestodnevnih radova na uređenju društvenih prostorija u kaniškoj Čitaoni, počelo se s redovnim aktivnostima i dogovorima oko daljnjih aktivnosti društva i pripremama planova za novu 2020. godinu. Red i čistoća nanovo okrečenih prostorija koje su dobile novi laminat i dio novog namještaja iznenadili su i oduševila one najskeptičnije članove.

Dvadesetak okupljenih planinara dogovorilo se o novim izletima u prosincu, a ponajprije pohod na Mosor i zimski uspon na Oštru, kao i organizaciju Božićnog domjenka. Dan prije tog okupljanja organiziran je izlet na Visočicu povodom klimatske promjene iz jesenskog u zimsko godišnje doba. Desetak sudionika tog izleta, kao da je dragi Bog nagradio s prekrasnim vremenom, uživali su u planinarskom ugođaju ne samo na vrhu omiljene im Visočice već i u šetnji zanimljivim grebenskim dijelom smještenim na suprotnoj južnoj strani od njihove planinarske kuće. Ovih dana održati će se sastanak Upravnog odbora koji će donijeti zasigurno značajne odluke o budućnosti društva, a među ostalim i o statusu drugih planinarskih kuća – Vile Velebita na Baškim Oštarijama i Kugine kuće u srednjem Velebitu o kojima je društvo do sada savjesno skrbilo
 
 

Županijsko šahovsko prvenstvo

senj

LEVAROVO PRVENSTVO

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. prosinca 2019. u 14 sati

SENJ - U organizaciji Šahovskog saveza Ličko-senjske županije i ŠK Velebit Senj odigrano pojedinačno prvenstvo županije u šahu. Sudjelovala su 22 igrača iz pet klubova. Nakon 11 kola prvak županije Nenad Levar iz Otočca, član ŠK Karlobag s 9 bodova. Nakon pobjede nad glavnim konkurentom Kranjčevićem u 5 kolu sigurnom i rutinskom igrom i serijom pobjeda priveo je turnir priveo kraju osvojio prvo mjesto. Drugi je s 8,5 bodova Milan Orešković iz Ličkog Lešća, član ŠK Gacke iz Otočca. Treće mjesto s 8 bodova, je osvojio Goran Tomljanović iz Senja. Prosinac je obično vrlo bogat šahovskim događajima, tako je idućeg vikenda turnir u Gospiću. (N. L. i M. P.)

 
ll

Zrakoplovstvo

USKORO I NATJECANJA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. studenoga 2019. u 20.30 sati

GOSPIĆ - Zrakoplovni savez Ličko-senjske županije, nakon nedavnog utemeljenja uz županijsku podršku, nastavlja radom i promocijom zrakoplovstva u Lici. Saznajemo da do kraja godine planiraju organizirati dva natjecanja. Biti će to natjecanja u preciznom slijetanju otvorenog tipa tako da svi zainteresirani mogu doći, pogledati i podržati natjecatelje. Prvo će natjecanje biti prvog lijepog vikenda i to na području Gacke doline. Iz Saveza pozivaju građane da im se pridruže u razvoju ove nove grane sporta koja ima sve više pobornika. (LPS)

ll
lll

Gospićki šah

MLADI ŠAHISTI U BORBI ZA ZAVRŠNI TURNIR

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. STUDENOGA 2019. U 18.30 SATI

Izvješćuje Krešimir Matijević

GOSPIĆ - Mladi gospićki šahisti ovaj vikend svojim uspješnim nastupom na pretposljednjem mjesečnom turniru ŠK Rijeka zadržali su realne izglede za plasman na završni TOP 10 turnir ŠK Rijeka u siječnju 2020.

Najmlađi među njima, Karlo Matijević, osvojio je drugo mjesto u ukupnom poretku s osvojenih 5,5 bodova, koliko je osvojio i pobjednik turnira Vilim Kvaternik. Igor Glumac osvojio je 5. mjesto sa 5 bodova i ponovo je proglašen najboljim igračem do 10 godina, dok je Mirko Pavletić sa 4,5 boda ovaj put osvojio 6 mjesto. Za sada jedina gospićka šahistica Magdalena Matijević osvojila je ponovo 2. mjesto u ženskoj konkurenciji s osvojena 3 boda.

rijeke
Trojac najboljih u Rijeci, prvi je Karlo Matijevićtttt
Za vrijeme jakog turnira u Rijeci , na desnoj slici je Igor Glumac najbolji šahista do deset godina
 
 

Novi prijem gospićkih košarkašica

ŽUPANOVA ČESTITKA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. LISTOPADA 2019. U 15 SATI

GOSPIĆ – Zaredali su prijemi nakon što su košarkašice osvojile soj prvi turnir. Danas ih je primio dr. Darko Milinović, ličko-senjski župan i čestitao im na prvom veliko uspjehu. Usput ih je podsjetio na staru slavu nekadašnjeg kluba iz Gospića, i to kako je naglasio – svjetsku slavu, te je i njima poželi takav uspjeh. Župan je danas Klub donirao s tri tisuće kuna i obećao daljnje financijske potpore. (LPS)

 

zz

Nakon prvog uspjeha košarkašica Gospića

PRIJEM KOD GRADONAČELNIKA KARALA STARČEVIĆA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. LISTOPADA 2019. U 15 SATI

GOSPIĆ – Proteklog vikenda mlada ekipa košarkašica polučila je prvi svoj uspjeh pobijedivši sve sudionike međunarodnog turnira u Rijeci. Mlade nade košarke osvojile su svoj prvi pehar i prve medalje odnijele u Gospić.

Danas ih je primio u svom uredu gradonačelnik Karlo Starčević istakavši da je ponosan na njihov uspjeh.
- Osvjetlale ste nam obraz vašim uspjehom. Neka ste im pokazali na turniru, stojimo vam na raspolaganju za svaku potporu. Zahvaljujem se i upravi koja vas vodi na dobrom putu. Rekao je Starčević.
- Osobno sam ponosna na jake ženske snage u Gospiću, očekujemo od vas puno i u sportu i u školi.-rekla je zamjenica gradonačelnika Kristina Prša.

O radu ovog vrijednog mladim sportskog kluba govorio je trener Damir Vujnović, koji ima inače u školi predaje fiskulturu. Vrijedno se radilo godinu dana, a kvaliteta je pokazana u Rijeci. Treniralo se četiri put tjedno.

            - Želimo igrati košarku s domaćim curama, a očekujemo uspjehe i od drugih u Klubu. Nismo još očekivali ovakav uspjeh.-rekao je sportski direktor Mario Strilić. (MaČ)

kkppp

ppp
 

ŽKK GOSPIĆ

GOSPIĆANKE OSVOJILE PRVI TURNIR

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. LISTOPADA 2018. U 17.30 SATI

GOSPIĆ - U nedjelju  6. listopada u Rijeci je održan međunarodni turnir u košarci za djevojčice 2006.godište i mlađe pod nazivom International girls basketball cup March Mandess Matulji 2019.

Nastupilo je šest ekipa iz Hrvatske te po jedna iz Slovenije i Bosne i Hercegovine. (lps)

kkk
Ekipa ŽKK Gospić nastupila je u sastavu:
Nika Maras, Nika Radošević, Karla Milković, Mihaela Asić, Marija Kovačević, Mia Milković, Ivona Milinković, Marija Jerković, Lora Orešković, Josipa Marinac, Lara Umiljenović i Borna Benković, trener je Damir Vujnović.

Odigrale su i pobijedile u svih pet utakmica i time su osvojile svoj prvi turnir, a dvije Gospićanke Karla Milković i Mihaela Asić uvrštene su u petorku turnira.

Povodom ovog značajnog uspjeha gospićke ženske košarke, košarkašice će sutra, 9, listopada primiti KArlo Starčević,i gradonačelnik Gospića.

 
feniks
 

Iz rada gospićkog letačkog kluba Fenix

USKORO I VLASTITI INSTRUKTOR

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. LISTOPADA 2019. U 18.15 SATI

GOSPIĆ - Paragliding klub Fenix nastavlja rad , kad se ne leti onda se vježba. Kako kaže predsjednik Kluba Branislav Javorina: -Vježbanjem do savršenstva.
Javorina je i tajnik Zrakoplovnog saveza Ličko-senjske županije da još nemaju licencirane instruktore pa s članovima rate samo prizemne vježbe i to na periferiji Budačke ulice. Ali uskoro će se i to promijeniti, naime, jedan član će uskoro postati prvi licencirani instruktor u županiji.

 - To će nam omogućiti kvalitetno educirati letače u sklopu Škole letenja iz Zagreba.- kaže Javorina.

Fenix ovom prilikom poziva sve zainteresirane da se jave predsjedniku kluba i započnu ostvarenje želje iz djetinjstva o slobodnom letu kao ptica, s ozbiljnom ali otkačenim ekipom iz susjedstva, zvati telefon 0919217585. (LPS)

ff

ff
karlo
Karlo Matijević
glumac
Igor Glumac

Novi turnir i novi uspjesi

MATIJEVIĆ TREĆI U RIJECI

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. listopada 2019. u 9.30 sati

GOSPIĆ - Mladi šahisti uspješno su sudjelovali na mjesečnom kadetskom turniru u Rijeci. Najmlađi među njima, Karlo Matijević, osvojio je treće mjesto u ukupnom poretku s 5 osvojenih bodova. Matijević je u svom pohodu pobijedivši i aktualnu prvakinju Hrvatske do 8 godina Laru Zagorac.

Igor Glumac osvojio je 6. mjesto sa 4 boda i proglašen je najboljim igračem do 10 godina, dok je Mirko Pavletić s 3 boda ovaj put osvojio 12 mjesto.
Svojim dosadašnjim rezultatima na mjesečnim turnirima, mlade nade gospićkog šaha uoči završna dva turnira zadržale su realne izglede za plasman na TOP 10 turnir ŠK Rijeka u siječnju 2020.
Za sada je, jedina gospićka šahistica Magdalena Matijević, osvojila 2 boda zauzevši 2 mjesto u ženskoj konkurenciji i 14 ukupno. (Krešimir Matijević)

šahNajbolja trojka turnira u Rijeci
karlo
Karlo (desno) u jednoj borbi u Rijeci
 

PD Mrsinj Korenica

kk
Planinari na vrhu Gole Plješevice iznad Korenice

Obilazak Mrsinja i Plješevice

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. listopada 2019. 10.15 sati

KORENICA - Već desetak godina za redom Planinarsko društvo Mrsinj obilježava svoj rođendan vrlo aktivno iz razloga što je velik broj planinara iz cijele Hrvatske zainteresiran ponajviše za pohod na Golu Plješevicu, a za mnoge je bio simpatičan i uspon na nešto niži vrh Mrsinjgrada.

U subotu u ranim jutarnjim satima okupilo preko stotinu planinara iz 11 planinarskih društava. Rekordan broj planinara bio je iz varaždinskog planinarskog društva MIV -a koje je dovelo oko 50 svojih članova. Od ličkih planinarskih društava uz vrijedne domaćine – organizatore bili su planinari Željezničara Gospić, PD Gromovače Otočac i Crnopca iz Gračaca. Tu su još bili članovi PD Medvednice iz Zagreba, Strilež iz Crikvenice, planinari iz Plaškog i Slunja...

Nakon okupljanja i prigodnog domjenka i dobrodošlice domaćina, planinari su se razdijelili u dvije podjednake grupe i krenuli na svoja odredišta Golu Plješivicu i Mrsinjgrad. Na Mrsinjgradu je bilo lakše jer je staza kraća, ali je bilo i usputnog branja šumskih plodova. Za sat i pol došli su do ruševina grada Mrsinja prve krbavske biskupije na visini 1057 metara iznad mora izgrađene u 13. stoljeću.

Druga grupa uživala je na prekrasnim panoramskim prizorima sa 1649 metara. Uspon je trajao oko 3,30 sata, a povratak oko tri sata, nakon čega je nastavljeno druženje uz planinarski ručak i ponajviše Velebitsko pivo. Uz manifestaciju Dani medvjeđeg luka koja je održava u svibnju ovo je druga manifestacija koreničkih planinara, koja privlači sve više planinara iz cijele Hrvatske. (T. Čanić)

 
 

Šahovski kadeti Gospić

DOBAR JESENSKI START

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. rujna 2019. u 8.30 sati

GOSPIĆ – Kako nam javlja Krešimir Matijević, jučer je Kadetska ekipa ŠK Gospić u sastavu Mirko Pavletić, Karlo Matijević, Igor Glumac i Magdalena Matijević, nastavila s uspješnim nastupima na šahovskim turnirima.

Gospićki mladi šahisti nastupili su u međunarodnoj konkurenciji 11 ekipa iz Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije, te susjedne Slovenije na Otvorenom ekipnom prvenstvu Istarske županije u brzopoteznom šahu za mlade do 12 godina koje je održano u Obrtničkom domu u Poreču. Gospićki šahisti zauzeli su vrlo dobro 5 mjesto sa 6 pobjeda iz 10 partija. Prvenstvo je suvereno osvojila ekipa ŠK Postojna iz Slovenije sa svih 10 pobjeda, dok je drugo mjesto zauzela ekipa ŠK Crikvenica, a treće ŠK Kraljevica.

 
 

PD ŽELJEZNIČAR GOSPIĆ

uuu

USPON NA PRENJ

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. kolovoza 2019. u 13 sati

GOSPIĆ – Prošli tjedan PD „Željezničara“ organizirao je odlazak u BiH na planinu Prenj. Najprije su posjetili Mostar i nastavili do Rujišta odakle počinje uspon. Za nepuna dva sata hodanja stigli se do planinarske kuće na Bijelim vodama, gdje  je bilo konačište. U samo svitanje krenulo se na najviši vrh Zelenu glavu visok 2155 n/m.

U povratku slijedi uspon na susjedni vrh Otiš koji je desetak metara niži. Gospićki planinari uživali su u prekrasnim pogledima na okolne vrhove uglavnom iznad 2000 metara od Čvrsnice, Raduše, Lupoglava, Osobca i u oblaku jedva vidljivog Maglića. Ispod vrhova se prostirala prekrasna dolina Tisovice. Povratak je bio bez otezanja ne mareći previše za vrućinu i sunce jer su za poslije podne najavljeni pljuskovi sa grmljavinom. Kad su se spustili do kuće na Bijelim vodama, vrijeme se smirilo pa je olakšalo spuštanje do planinarskog doma Rujište na okrjepu i noćenje. Nedjeljno jutro bilo je kao stvoreno za lagani povratak uz Neretvu do Jablanice na doručak, nastavak plana po kojem se posjetio samostan Šćit na Ramskom jezeru. Ručak je bio u Livnu. (T. Č.)

 
 

Uspomena na jednog Gospićanina
drvenkar
Kuverta i spomen-žig Čedomila Drvenkara, a i na marci je portret dr. Josipa Buturca, podrijetlom iz Boričevca

Filatelistički spomen na Čedomila Drvenkara

Sa šest godina u jeku Drugog svjetskog rata obitelj se iz Gospića seli u Vrbovec, gdje je Čedomol postao ugledni sportski i novinarski radnik.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. kolovoza 2019. u 16.30 sati

Pripremio Dragan Vicković

VRBOVEC – Ovih dana oživljene su uspomene na Čedomila Drvenkara – Čedu (Gospić, 24. I. 1936. ‑ Vrbovec, 14. VII. 1979.). Rođen je kao najstarije dijete u sedmeročlanoj obitelji, krojača Mirka, rodom iz Vrbovečkog Pavlovca, i domaćice Olge rođ. Kravaica, iz Bjelovara.

Obitelj Drvenkar se za vrijeme Drugog svjetskog rata doselila u Vrbovec (1942). Čedomil je maturirao Gimnaziju u Bjelovaru, kasnije je izvanredno studirao na Pravnom fakultetu u Zagrebu na kojem je studij priveo kraju, ali nije diplomirao. Radio je u Općinskom sudu Vrbovec u Zemljišno-knjižnom odjelu (gruntovnici), a potom u Općini Vrbovec kao referent za opća i pravna pitanja.

Bio je dopisnik zagrebačkog Vjesnika, Večernjeg lista i Sportskih novosti. Jedan je od osnivača i član prve redakcije lista Komuna Vrbovec, pokretač emisije o sportu na Radio Vrbovcu i prvi sportski novinar s vrbovečkog područja. U bogatom društvenom djelovanju obavljao je razne dužnosti: predsjednika Saveza za fizičku kulturu općine Vrbovec, člana Republičkog SIZ-a fizičke kulture Hrvatske. Primio je visoka društvena priznanja: Priznanje SOFK-e Hrvatske, Zlatnu plaketu sporta općine Vrbovec, Spomenicu oslobođenja Vrbovec sa srebrnim klasovima, a proglašen je za sportskog djelatnika općine Vrbovec (1977). Od 1980. u Vrbovcu se organizira turnir u malom nogometu, koji je preimenovan u Memorijalni malonogometni turnir Čedomila Drvenkara, koji je po tom imenu poznat diljem nogometne Hrvatske.

Hrvatsko društvo olimpijske filatelije iz Zagreba i NK Vrbovec promovirali su prigodni poštanski žig i kuvertu povodom obilježivanja 40. obljetnice njegove smrti. To je jedna od rijetkih filatelističkih memorabilija posvećena Lici i Ličanima.

Drvenkar je tek drugi sportski novinar rođen u Gospiću, prvi je bio Žarko Susić.

 
eee
 

Šesti sportski turnir Marakana Gori u Gospiću

TRADICIONALNI SUSRET SPORTAŠA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. KOLOVOZA 2019. U 18 SATI

GOSPIĆ - Povodom Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja Udruga građana Marakana organizirala je 6. sportski turnir Marakana gori. U malom nogometu za “klince” do 11 godina starosti prvo mjesto osvojila je ekipa “Vučića”, koja je u iznimno kvalitetnoj i dobro gledateljski popraćenoj utakmici pobijedila ekipu “Marakane” s rezultatom 3:0. Istovremeno se odigravao i košarkaški turnir za seniore u kojemu je pobijedila ekipa “Marakane”, a na kraju je odigrana i revijalna utakmica veterana “Marakane Gospić”.
Na kraju događanja su pobjedničkim ekipama dodijeljene su medalje i priznanja za osvojena mjesta (ERP)

ee

ee

 

UDRUGA GRAĐANA MARAKANA GOSPIĆ

marqakana

ŠESTA MARAKANA GORI

Turniri su u subotu 3. kolovoza
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. SRPNJA 2019.

GOSPIĆ – Udruga građana Marakana, utemeljena u znak sjećanja na nekadašnju stočnu placu u Smiljanskoj ulici gdje su uličari preko tjedna igrali nogomet, a improvizirano igralište nazvali su, ni manje ni više nego - Marakana po stadionu, kako piše Wikipwedia Estádio Jornalista Mário Filho u Rio de Ženeiru i jedan je od najvećih u svijetu. Stadion je svoje neslužbeno ime Marakana, dobio po istoimenoj četvrti u kojoj se nalazi, inače riječ marakana predstavlja vrstu papagaja iz sjevernog Brazila. Stadion je sagrađen za svjetsko prvenstvo u nogometu, koje je održano u Brazilu 1950. s prvobitnim kapacitetom od 200.000 gledatelja, a sada može primiti 78 tisuća gledatelja.

Ovogodišnji turnir Marakana gori održava se u subotu 3. kolovoza na nekadašnjoj stočnoj placi, a danas zelenoj placi gdje se prodaje odjeća i obuća a službeno nosi naziv Trg Zrinskog i Frankopana. Turnir se održava povodom, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti.

U subotu će najprije čelnice Udruge u 9 sati položiti vijenac na spomenik poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata na Trgu blaženika Alojzija Stepinca te kod spomen-križa u Gradskom groblju sv. Marije Magdalene.

U 18 sati je malonogometni turnir za klince – godišta do 2008. i mlađi (starost 11 godina i mlađi). Prijave ekipa do 3. VIII. mob: 098 9298 218
U 18 sati biti će i turnir u košarci. Prijave ekipa do 3. VIII. na mob: 098 624 458

Oko 21 sati biti će revijalna malonogometna utakmica između veterana „Marakane“ oko

Sve završava oko 22 sata. (LPS)

 
 

Uz Dan Grada Gospića
nn

NOĆNI POZDRAV S VISOČICE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. srpnja 2019. u 9 sati

Pripremio Tomislav Čanić

GOSPIĆ - Tridesetak gospićkih planinara i nekoliko prijatelja iz drugih društava u četvrtak u noći poslalo je pozdrav gradu Gospiću prigodom njegovog rođendana.

Glavna organizirana grupa PD „Željezničar“ koja to čini već devetu godinu za redom počela je okupljanjem u središtu grada do 18 sati kada su se s nekoliko terenskih vozila uputili do okretišta podno Krivog gaja. Lagani polusatni uspon do planinarske kuće koju je Društvo gradilo od 2013. do 2016. godine. Odmor uz osvježenje i fotografiranje i odlazak na vrh oko 20 sati. Vrijeme za poželjeti, zalazak sunca, lagano predvečerje i dolazak na vrh. Na vrhu su guštali oni koji su došli već u popodnevnim satima pod vodstvom Stjepka Brkljačića koji je za izgradnju planinarske kuće Visočica darovao nebrojene sate dragovoljnog rada. Slijedi nadomjestak izgubljenih kalorija na usponu do vrha.

Poseban ugođaj je uživanje u pogledima prema moru i otocima na kojima se pojavljuju prvi tragovi noćne rasvjete i s druge strane prema ličkom polju rasvijetljenog Gospića iz četiri pravca u obliku križa. Tek poslije 22 sata nakon velikog snimanja krenulo se natrag.
Ponovo predah kod planinarske kuće. Oni koji su u nju ljubopitivo povirili oduševilo je stanje, čistoća i red u kući. Spuštanje je išlo nešto sporije jer su mlađi pomagali jednom vremešnijem planinaru koji nije mogao uskladiti svoje penjačke sposobnosti i veliku želju da se konačno popne na legendarnu Visočicu. Na Trg Stjepana Radića koji se užurbano priprema za glavne manifestacije povodom dana grada došlo se nešto poslije pola noći.

nn

 

alan
Čanić i Klobučar gospićki nagrađeni planinari

alan
Markacisti na djelu s kistom i bojom

MARKACISTI

Na istoj svečanosti dodijeljene su i diplome planinarima koji su tog dana završili markacistički tečaj u organizaciji HPD Gromovača iz Otočca i Hrvatskog planinarskog saveza. Od 26 planinara iz cijele Hrvatske 13 ih je bilo s područja Ličko-senjske županije (PD Gromovača Otočac i PD Željezničar Gospić po pet polaznika, i tri iz Panosa Kuterevo). Priznanja HPS-a dobili su PP Velebit iz Gospića i nacionalni parkovi Sjeverni Velebit i Paklenica.

50. obljetnica Velebitskog planinarskog puta

PRIZNANJA ZASLUŽNIM PLANINARIMA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. srpnja 2019. u 9.50 sati

Pripremio Tomislav Čanić

VELEBIT – Jučer je pred Planinarskom kućom na Alanu na obilježena 50. obljetnica najzanimljivijeg i najdužeg planinarskog puta u Hrvatskoj VPP-a – Velebitskog planinarskog puta. To je uzdužna visinska pješačka staza kroz najveću hrvatsku planinu u dužini od 100 kilometara povezuje 17 najviših vrhova i planinarskih kuća. Svrha puta je da posjetiteljima prikaže uz  najmanje uloženog truda i vremena najljepše detalje i bitne osobine naše velebne planine.

O značenju planinarske obilaznice VPP-a velikog broja planinara govorila je pročelnica Sekcije markacista HPS-a Bernarda Huzjak, o detaljima ove zanimljive obilaznice, glavni tajnik HPS-a Alan Čaplar, dok je preko 150 planinara iz cijele Hrvatske pozdravila dopredsjednica HPS-a Jadranka Čoklica.

Dužnosnici Hrvatskog planinarskog saveza podijelili su 15 Zahvalnica za izuzetne zasluge na obilježavanju i održavanju Velebitskog planinarskog puta planinarskim društvima, kao i pedesetorici zaslužnih pojedinaca. Od ličko-senjskih društava zahvalnice su dobili planinarska društva Prpa, iz Baških Oštarija, Visočica Gospić, Zavižan – Senj i Željezničar Gospić. Od pojedinaca zahvalnice su primili Milan Klobučar i Tomislav Čanić iz Gospića, te Ana Lemić i Vlado Prpić iz Baških Oštarija.

 

alan
Planinari na Alanu

alan
Gospićki markacisti

alan
Zahvalnica Goranu Bukovcu iz Otočca
 

uu

POHOD NA VISOČICU

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. srpnja 2019. u 21 sat

GOSPIĆ – Jučer su članovi PD „Željezničar“ obilježili su 46 godina osnivanja tradicionalnim deseti po redu usponom na Visočicu na 1619 metara nadmorske razine. Uz pedesetak planinara iz 10 različitih društava bilo je i  osam hrvatskih branitelja Velebita članova specijalne policije. Sudionicima pohoda govorio je predsjednik Društva Milan Klobučar. Druženje se nastavilo u prostorijama planinarskog doma Vila Velebita na Baškim Oštarijama. Ovaj mjesec će povodom Dana grada Gospića biti i jedan noćni uspon. (T. Čanić)

 

gg
Najmlađi sudionici turnira: Mirko Pavletić i Igor Glumac


ggg

Šahovski memorial prof. Grge Rupčića

POBJEDNIK: GORAN TOMLJANOVIĆ

Nakon turnira održana je Skupština i za predsjednika Saveza izabran je današnji pobjednik.
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. srpnja 2019. u 18.30 sati

GOSPIĆ – Šahovski klub bio je domaćin sudionicima Memorijalnog šahovskog kluba prof. Grge Rupčića koji se održava od 2015. Danas je bilo 19 sudionika, a bili su i ponajbolji mladi šahisti iz Gospića Mirko Pavletić i Igor Glumac (zajedno imaju čak 20 godina).

Pobjednik ovogodišnjeg turnira je Goran Tomljanović iz Senja, koji je nešto kasnije na Skupštini Županijskog šahovskog saveza izabran za novog predsjednika. (MAČ)

gg
gg
  

Gospićki mladi šahisti

USPJESI NA TURNIRIMA U ZAGREBU I CRIKVENICI

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. srpnja 2019. u 8.30 sati

Pripremio Krešimir Matijević

GOSPIĆ - Mladi gospićki šahisti nastavljaju vrijedno skupljati iskustvo predstavljajući svoj klub i školu i nakon završetka nastave.

Nakon što su prošlog tjedna zapaženo nastupili na otvaranja turnira dvanaest najboljih šahista svijeta Croatia Grand Chess toura 2019. koji se igra u Zagrebu, gdje je Karlo Matijević u konkurenciji U-9 osvojio 3 boda u 5 partija i konačno zauzeo 15. mjesto između 46 šahista iz Hrvatske, Slovenije i BiH. U konkurenciji U-13 osvojili su Mirko Pavletić 3 boda, a Igor Glumac i Magdalena Matijević po dva boda u jakoj konkurenciji 100 šahista iz Hrvatske i BiH.

Jučer su u Crikvenici u jakoj međunarodnoj konkurenciji opet predstavljali ŠK Gospić i Osnovnu školu drt. Jure Turića.

U konkurenciji do 10 godina Karlo Matijević ostvario je 5 pobjeda od 7 partija zauzevši na kraju 3 mjesto u muškoj konkurenciji, a ukupno 5. pobijedivši pritom i odnedavno novu prvakinju Hrvatske u toj kategoriji Laru Zagorac. Mirko Pavletić u konkurenciji do 13 godina osvojio je na kraju 14 mjesto s 4 boda iz 7 partija, dok su Igor Glumac i Magdalena Matijević u istoj konkurenciji osvojili 27 odnosno 30 mjesto sa 2.5 i 2 boda.

šah
Gospićki šahisti sa sudionicima svjetskog turnira u Zagrebu/Snimio Krešimir Matijević
šah
 

U subotu u organizaciji PD ŽEljezničar iz Gospića

visočica

POHOD NA VISOČICU

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. SRPNJA 2019. U 22 SATA

GOSPIĆ – Planinarsko društvo Željezničar u subotu, 6. srpnja, organizira novi pohod na Visočicu (1615 m). Prvi pohod bio je 3. srpnja 1898. nakon osnivanja PD Visočice koje je prije nekoliko godina zbog nerada brisano iz registra Hrvatskog planinarskog saveza. Prvi pohod organizirali su gospićki profesor Dragutin Franić i nadlugar Milan Drenovac.

Od Tomislava Čanića, našeg suradnika i strastvenog planinara saznajemo da do 8 sati treba biti u Rizvanuši kod poznatog vrela Pizdica. Otuda se kreće pješice preko Delukina vrela.

Visočica je istaknut vrh osovljen nad strmom ličkom padinom Velebita. Zahvaljujući svojem položaju, to je jedan od najljepših vidikovaca na cijelom Velebitu. Nadomak hrpta Visočice, zapadno od vrha i oko 30' ispod njega, nalaze se na granici šumskog pojasa ruševni ostaci Gojtanova doma koji je spaljen u Domovinskom ratu. Područje Visočice je floristički iznimno bogato, o čemu najbolje svjedoči podatak da je na njoj pronađeno i opisano oko 500 različitih biljnih vrsta.

Ovih godina gospićki Željezničari izgradaili su sklonište nedaleko uništenog gojtanovog doma. (MAČ)

 
MAgdalena
Magdalena Matijević
karlo
Karlo Matijević

Kadetsko prvenstvo u šahu

GOSPIĆANI MEĐU 300 NAJBOLJIH ŠAHISTA

Nastupila je jedna šahistica i tri šahista.

licke-novine@licke-novine.hr

www.licke-novine.hr
22. lipnja 2019. u 23:30 sati

Pripremio Krešimir Matijević
GOSPIĆ – Proteklog tjedna mladi gospićki kadeti sudjelovali su na prvenstvu Hrvatske za kadete koje je u devet kola odigrano u Hotelu „Medena“ pokraj Trogira. Na prvenstvu je sudjelovalo preko 300 mladih šahista iz cijele Hrvatske u godištima U – 7, U – 9, U – 11, U – 13 i U -15.

U iznimno jakoj muškoj konkurenciji gdje je trećina sudionika imala i međunarodni rejting ŠK Gospić predstavljali su Mirko Pavletić i Igor Glumac u konkurenciji do navršenih 11 godina i Karlo Matijević u konkurenciji do 9 godina starosti. Naši predstavnici osvojili su svaki po 4 boda što im je bilo dovoljno za 39 mjesto Mirka Pavletića i 45 mjesto Igora Glumca, što naše predstavnike smješta u sredinu poretka. Pobjednik muškog turnira U-11 je Matej Borzan iz ŠK FERIT Osijek koji je osvojio 7,5 bodova koliko su osvojili i njegovi pratitelji Ivor Colev iz ŠK Stridon iz Štrigove na drugom mjestu i Andrej Gal iz ŠK Novi Zagreb na trećem mjestu.

Na turniru dječaka U-9 naš predstavnik u ovoj konkurenciji Karlo Matijević zauzeo je 25 mjesto sa 4 boda, čime je poboljšao svoj prošlogodišnji plasman. Turnir je osvojio Jure Tadić iz ŠK Zadar sa 7 bodova koliko je imao i vice prvak David Štajmaher iz ŠK FERIT Osijek, dok je treće mjesto sa 6.5 bodova zauzeo njegov klupski kolega Dominik Brleković.

U vrlo jakoj ženskoj konkurenciji do 13 godina ŠK Gospić vrlo dobro je predstavljala Magdalena Matijević osvojivši 2 boda što je bilo dovoljno za 20 mjesto u Hrvatskoj. Ženski turnir U-13 osvojila je Marta Trgovac iz ŠK Polet Buševec sa 7,5 bodova iz 9 partija, dok su Petra Kovač iz ŠŠK Konaki iz Novog Virja sa 7 i Eva Mihaljević iz ŠU Bljesak iz Garešnice sa 6 bodova zauzele drugo i treće mjesto.

igor
Desno je Mirko Pavletić


igor
Desno je Igor Glumac

 

Golobrdci domaćin nogmoetašima

DOLAZI I VELEBIT IZ ŽABICE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr

17. LIPNJA 2019. U 17 SATI

GOSPIĆ – Danas smo iz Golobrdaca u Slavoniji dobili pozivnicu i plakat za predstojeći malonogometni turnir povodom Dana državnosti na koji odlazi i HNK Velebit iz Žabice.

Prvi susreti nogometaša Golobrdaca i Žabice b ili su još prije rata i lani su obnovljeni dolaskom njihovog HNK Paransan na Trupinovac. (LPS)
mmm
dobili pozivnicu i plakat za predstojeći malonogometni turnie

brdo
Sudionici pohoda na Sveto brdo/Snimio Tomislav Čanić
 

Uspon na Sveto brdo

Počast braniteljima Velebita

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. LIPNJA 2019. U 9:40 SATI

Pripremio Tomislav Čanić

SVETI ROK - U subotu su HPD Sveti Patrik iz Samobora i pripadnici Specijalne ratne postrojbe Gromovi iz Karlovca bili na memorijalnom pohodu posvećen braniteljima Velebita.

Oko 250 branitelja iz specijalne postrojbe Gromovi i čuvene ratne brigade Tigrovi odazvalo se drugom po redu pohodu. Došlo je i pet pripadnika 204. brigade Hrvatske vojske koja je branila Vukovar. Bilo je impresivno gledati tri generacije na jednom od težih uspona mitske planine – vrh visine 1753 metra – Sveto Brdo.

Upravo na ovom dijelu Velebita vodila se strateška bitka u kojoj su mnogi branitelji dali svoj život da bi Hrvatska postala slobodna zemlja. Nitko nije žalio svog truda, znoja, a neki ni žuljeva, da bude svjedokom koliko surovih, ali ujedno i prekrasnih predjela naše ponosne planine. Ovaj pohod pobudio je još jednom nacionalnu svijest i kršćanski duh svih nazočnih, o čemu je najbolje govorio je vlč. Duje Kurtović na svetoj misi održanoj kod Jurjević stanova. U propovijedi su se na trenutak svi sudionici poistovjetili s ratnicima koji su branili Velebit. Poruke vlč Kurtovića su ponajviše upućene mladim planinarima i ljudima koji su kao domoljubi i vjernici dužni znati o žrtvi velebitskih ratnika.

- Naše molitve, umor i poštovanje je najmanje što možemo učiniti za naše poginule branitelje i velebitske heroje.- rekao je između ostalog jedan od glavnih organizatora pohoda Josip Lukinić Jopa.

Već na Jurjević stanovima je najavio sljedeći pohod koji će se održati 13. lipnja iduće godine. Nakon povratka sa Svetog Brda u kasnim poslijepodnevnim satima sudionici pohoda su se poklonili žrtvama lovinačkog kraja, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježja u Egeljcu. Vijenac žrtvama lovinačkog zbijega je položio i jedan od bivših načelnika oružanih snaga Hrvatske general Josip Lucić. Planinarenje je završilo susretom sa Svetoročanima.

brfdo
brdo
spaček
 

Velebit vas očekuje ovog vikenda

VELEBITSKA SPAČEKIJADA

Na Oštarije stižu vlasnici popularnog Citroёna 2CV koji je gotovo zaboravljen na našim cestama, a bio je konkurencija Fići.
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. svibnja 2019. u 15 sati

SAMOBOR/VELEBIT - Hrvatski 2cv (Spaček) Citroёn klub će u Samoboru od 30. srpnja do 4. kolovoza 2019. organizirati 23. svjetski susret Spačeka, najmasovnije okupljanja vozača i simpatizera vozila koje se neprekidno održava od 1975. godine. Na prvom ovakvom susretu u Hrvatskoj, očekuje se oko 3000 vozila i više od 12.000 sudionika iz preko 30 zemalja svijeta.

U sklopu manifestacije, organizirat će se i avanturističke turističke vožnje diljem zemlje te obilježiti 100. obljetnicu proizvodnje Citroёna u Francuskoj. Susret organizira Hrvatski 2CV Citroёn klub koji već 20 godina okuplja vozače popularnih Spačeka iz cijele Hrvatske.

- Tim povodom, najavljujemo održavanje godišnjeg susreta Hrvatskog 2cv Citroёn kluba na kojoj vam želimo predstaviti djelovanje kluba, avanturistički duh sudionika i posjetitelja susreta te promociju turističkih potencijala ovog dijela Hrvatske. – kaže Goran Skrbin, iz samoborskog Kluba.

Hrvatski susret s međunarodnim sudjelovanjem biti će od petka 31. svibnja do nedjelje 2. lipnja u Kampu Velebit u Baškim Oštarijama. Očekuje dolazak najmanje 200 sudionika sa 70-ak Spačeka iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Srbije i BIH. U sklopu susreta u subotu 1. lipnja organizirana je turističko-avanturistička vožnju 2CV Velebit Raid na trasi Baške Oštarije - Ravni Dabar - Baške Oštarije.

Isplati se doći na Velebitsku spačekijadu ali i na velebitske delicije koje se spremaju, a mislili su i na vegane, pa sad je sezona medvjeđeg luka. Stariji će doživjeti svoju nekadašnju mladost kada su se ljuljajući najmanji francuski automobili valjali po svim ličkim cestama, bili su nepoderivi, imali su često platneni krov, kabriolet, malo su trošili a bilo je za četgiri putnika više mjesta nego u popularnom Fići. Spačeci su se proizvodili u Kopru, pa su imali status domaćeg automobila. (MAČ)

 

spaček
Spaček na ulasku kroz ručno prokopšani tunel za Ravni Dabar

 

Više o Spačekijadi pogledajte na poveznici:
https://www.2cv.hr/hr/klub

 

Susret šahista u Korenici
korenica

MEĐUNARODNI TURNIR

www.licke-novine.hr
19. svibnja 2019. u 19:30 sati

Pripremio Tomislav Čanić

KORENICA - Ovdašnji šahovski klub proteklog vikenda organizirao je turnir koji će se pamtiti jer je bio najmasovniji do sada. Sudjelovalo je 45 šahista iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Igralo se ubrzanim tempom od 15 minuta po igraču u devet kola.

Zanimljivo je da su najmasovniji igrači bili iz susjedne Bosne i Hercegovine – čak dvanestorica, zatim slijede Gospićani s osam igrača, iz Otočca i Korenice pet igrača, a po četvorica su nastupili iz ŠK Velebita Senj, ŠK Karlobag i Zadra. Iz ŠK Zrinski – Frankopan nastupile su tri mlade igračice.

Nakon vrlo uzbudljivih i kvalitetnih mečeva pobijedio je igrač iz BIH-a Gojko Sekulić sa sedam osvojenih bodova, koliko ima i drugoplasirani Marjan Črepan, član ŠK Velebit Senj. Treće mjesto na prvenstvenoj tablici pripalo je Sabahetu Hadžiću (BIH) sa 6,5 bodova koliko imaju Nenad Ivaščanin ŠK Gospić i Nenad Levar ŠK Karlobag, dok je 6. mjesto pripalo također gospićkom šahisti Željku Žuveli s istim brojem bodova. Šestorica prvoplasiranih igrača osvojili su novčane nagrade. Dalje slijede s po 6 osvojenih bodova Armin Kekić i Elvis Klasan iz BIH-a, Mario Kranjčević iz Otočca, Damir Kljako iz Zadra. Novčanim nagradama organizatori su razveselili i najmlađe igrače, pa je tako nagrađena najbolja ženska igračica Adi Kurtić, N. Vinodolski, mladi šahist do 12 godina Ahmid Kekić iz BIH koji je ima samo 6 godina i mladi igrač do 16 godina Mirko Pavletić iz Gospića. Nagrade su uručili sudac turnira Goran Tomljanović iz Senja, predsjednik kluba Siniša Budimir i glavni organizator turnira tajnik kluba Željko Miljanović.

Zanimljivo je da je čak 14 igrača imalo rejting iznad 2000 rtg bodova, sedam ih je bilo iznad 1900, 4 iznad 1800, 3 iznad 1700 i 15 igrača s rejtingom između 1600 i 1700 rejting bodova. Pokrovitelj turnira bila je Općina Plitvička Jezera čiji je zamjenik predsjednika općine Franjo Ančić na početku turnira zahvalio ŠK Korenica na trudu i uspješno organiziranom i masovnom okupljanju šahista.

Nakon  turnira održan je sastanak Izvršnog odbora Šahovskog saveza Ličko-senjske županije koji je utvrdio da će se 6. srpnja održati redovna izborna skupština u Gospiću na kraju tradicionalnog Memorijalnog turnira posvećen šahisti i književniku prof. Grgi Rupčiću.

 
slajs
Detalj s natjecanja u šlajsu/Snimio Marko Čuljat Lika press Gospić
 

Danas je oživjela marvinska placa u Gospiću

TRADICIONALNO NATJECANJE U ŠLAJSU

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. svibnja 2019. u 13 sari, VIDREO DOPUNA U 19 SATI

GOSPIĆ – U organizaciji Konjogojske udruge Dorat na marvinskoj placi danas je održano tradicionalno natjecanje u šlajsu. Atraktivno natjecanje privuklo je brojne natjecatelje i gledatelje sa svih strana.

Gotovo cijelo prijepodne odvijao se dolazak sudionika, a trebalo je prije šlajsa komisijski izvagati konje kako bi se točno odredila kategorija. Kako smo saznali od voditelja natjecanja Krešimira Tomljenovića natjecanje u vuči trupaca odvijalo se u tri discipline lakoj srednjoj i teškoj. U lakoj je bio par konja do 550 kilograma težine, srednjoj do 650 i u teškoj preko 650 kilograma težine po konju. Do 11 sati stiglo je 20 pari konja, a teškaši će stići kasnije kako bi bili odmorni za šlajs. U prve dvije kategorije snage će odmjeriti preko 50 parova. Staza za šlajs duga je 84 metra. Predviđeno je i četvrto natjecanje, natjecanje samaca teških preko 650 kilograma, a ponekad se zna naći i konj težak i devet meteri, odnosno 900 kilograma (MAČ)
šlajs

šlajs
šlajs

PRVI LIČKI VLOG S NATJECANJA U ŠLAJSTU:

https://youtu.be/4x2iuy8at9Q


 

Šesti reli elektrovozila

ss

PROZUJALI LIKOM

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. svibnja 2019. u 15:15 sati

SMILJAN – Danas nešto prije podneva veća kolona električnih vozila pretežito američke marke Tesla prozujalo je Likom. U sklopu Šestog međunarodnog relija „Nikola Tesla EV Rally Croatia 2019.” Stigli su iz Dalmacije radi punjenja baterija zastali su ispred rodne kuće Nikole Tesle i brzo produžili preko Plitvica prema Zagrebu gdje stižu u 19 sati. (MAČ)