POČETNAARHIVA
PAMETNI HOMOLJČAN
NOVA VIKEND AKCIJA
ZABRANU PETARDA
LOVIO NOĆNOM OPTIKOM
OTOČANIN KRAO PIJESAK, A PULEŽAN ŠVERCAO MESO
NIJE BILO TEŽIH STRADAVANJA
DOLIJALA ČETIRI KRIMINALCA
LAKŠE DO PUTOVNICE
SVI POSLOVI OBAVLJAJU SE NA TEHNIČKOM
NAPAD NOŽEM
OBIJESNA VOŽNJA
PRIZNANJA SAVJESNIM VOZAČIMA

DANAS JE KONTROLA BRZINE
DIJELJENI CRNI BALONI
74 PREKRŠAJA
ISTRIJAN NAPAO POLICAJCA
KONTROLA BRZINE U ČETVRTAK I PETAK
PROVJERA ISPRAVNOSTI VOZILA
SUDAR KAMIONA U TUNELU
POJAČANA KONTROLA PROMETA

PAMETNI HOMOLJČAN

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. siječnja 2018. u 12:30 sati

GOSPIĆ - Prošlog tjedna, kako izvješćuje policije, u Homoljcu kod Korenice dvojica nepoznatih muškarca, starosti do 30 godina, lažno su se predstavili 92-godišnjaku kao policijski službenici koji rade na predmetu krađe novca, te da su došli pregledati novčanice, a kada im je 92-godišnjak rekao da želi pozvati policijskog službenika kojeg pozna, udaljili su se u nepoznatom smjeru ništa ne otuđivši. Policija traga za počiniteljima, protiv kojih će biti podnijeta kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Ovih dana dovršeno je kriminalističko istraživanje nad Gračana (54) zbog osnovane sumnje da je počinio kaznena djela teške krađe. Sumnjiči se da je u razdoblju od kolovoza 2016. godine do 14. siječnja 2018. godine na području općine Lovinac (Ričice, Štikada, Ličko Cerje) provalio u osam obiteljskih kuća iz kojih je otuđio razni alat, alkoholna pića i konzerve hrane. Protiv njega će nadležnom državnom odvjetništvu biti dostavljeno posebno izvješće kao nadopuna kaznenih prijava.

U razdoblju od 14. do 19. siječnja 2018. godine u Novalji, nepoznati počinitelj provalio je u obiteljsku kuću u vlasništvu 56-godišnjaka, iz koje je otuđio televizor.

Proteklog vikenda dogodilo se više prometnih nesreća, a provedena su preventivno-represivne akcije u prometu usmjerene na održavanje povoljnog stanja sigurnosti u cestovnom prometu, te sankcioniranja prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i upravljanja pod utjecajem alkohola i droga. Utvrđeno je 36 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i osam prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola. Najveća koncentracija alkohola prilikom kontrole vozača izmjerena je u subotu u Novalji, kod 31-godišnjeg hrvatskog državljanina (2.36 g/kg). (LpS)

NOVA VIKEND AKCIJA


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. siječnja 2018. u 15:00 sati

GOSPIĆ - Kako bi se zaustavio nepovoljni trend stradavanja sudionika u prometu, Policijska uprava ličko-senjska u suradnji s Policijskom upravom karlovačkom će na području olicijskih postaja Gospić, Otočac, Korenica i Senj 20. i 21. siječnja u vremenu od 22 do 5 sati, te na području policijskih postaja Karlobag i Novalja u vremenu od 20 do 3 sata provesti operativnu akciju Alkohol i droge.

Cilj akcije je sprječavanje i sankcioniranje prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola i droga koji predstavljaju grubo kršenje prometne discipline, zbog kojih dolazi do najtežih posljedica u prometnim nesrećama.

Inicijativa za

ZABRANU PETARDA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. siječnja 2018. u 10:40 sati

GOSPIĆ - Udruga Prijatelji životinja poslali su nam priopćenje o inicijativi za peticiju kako bi se zabranila uporaba petarda.

Ponukani iz godine u godinu sve brojnijim pritužbama građana koji su očajni zbog prestravljenosti koju proživljavaju njihovi ljubimci, veterinari i ostalo osoblje Veterinarske prakse za male životinje Feliks Virovitica pokrenuli su početkom siječnja peticiju kojom žele da se zabrani uporaba pirotehničkih sredstava svih kategorija tijekom cijele godine (osim u slučaju organizirane i najavljene uporabe - proslava dana grada i sl.) kako bi se zaštitile od ozljeđivanja i pogibelji divlje, domaće i kućne životinje, kao i spriječilo ozljeđivanje ljudi i djece te osigurala nužna sigurnost svih.

Udruga Prijatelji životinja pozdravlja ovu inicijativu i poziva građane iz svih općina i gradova Hrvatske da, po uzoru na Viroviticu, potpišu peticiju za zabranu petardi i drugih bučnih pirotehničkih sredstava.

Ovom peticijom apelira se na Ministarstvo unutarnjih poslova da hitnim izmjenama Zakona o eksplozivnim tvarima potpuno zabrani upotrebu pirotehničkih sredstava F2 i F3 kategorije tijekom cijele godine, uključujući razdoblje od 27. prosinca do 1. siječnja. Ako MUP ne donese takvu zabranu, tada je nužno da istim zakonom čim prije dopusti gradovima i općinama mogućnost da proglase takvu zabranu na svojemu području. Na taj način načelnici općina i gradonačelnici mogli bi već krajem ove godine zaštititi životinje, djecu i odrasle od posljedica uporabe petardi. (LpS)

Sve više krivolova

LOVIO NOĆNOM OPTIKOM

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. siječnja 2018. u 19:00 sati

GOSPIĆ - Policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 54-godišnjakom iz Gornjeg Vaganca, općina Plitvička Jezera, zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo protuzakonitog lova i ribolova.- kaže se u današnjem priopćenju policije.

Vagančan se sumnjiči da je u subotu u Željavi lovio lovačkom puškom na koju je montirao noćnu optiku koja nije dozvoljena u lovu. Protiv njega će nadležnom državnom odvjetništvu biti podnesena kaznena prijava.

U razdoblju od 12. prosinca 2017. godine do 14. siječnja 2018. godine u Vrelu kod Korenice nepoznati počinitelj provalio je u obiteljsku kuću u vlasništvu 62-godišnjakinje, iz koje je otuđio odjeću. Osim toga u razdoblju od 7. do 12. siječnja na parceli u Staroj Novalji, nepoznati počinitelj je iz broda u vlasništvu jednog jedan Novaljac (30) ostao je bez radija i zvučnika. (LpS)

OTOČANIN KRAO PIJESAK, A PULEŽAN ŠVERCAO MESO

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. siječnja 2018. u 9:45 sati

GOSPIĆ - Prema priopćenju iz PULS-a policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske dovršili su kriminalističko istraživanje jednog Otočana (61) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo protupravne eksploatacije rudnog blaga.

Sumnjiči se da je u razdoblju od 20. srpnja 2016. do 24. rujna 2017. godine, na lokaciji Gacko polje, u mjestu Podum, izvodio radove na eksploataciji mineralne sirovine građevinskog pijeska i šljunka bez ugovora o koncesiji za eksploataciju mineralne sirovine, pričinivši materijalnu štetu od 175 tisuća kuna. Protiv njega je podnijeta kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Policajci i carinici su ovih dana na Stalnom graničnom prijelazu za međunarodni promet putnika i roba u cestovnom prometu u Ličkom Petrovom Selu, na ulazu u RH, izvršili kontrolu osobnog automobila pulske registracijske oznake, te su kod 59-godišnjeg hrvatskog državljanina pronašli 53 kilograma suhog mesa koje nije prijavio prije početka pregleda. Pronađeno meso je od njega privremeno oduzeto, a djelatnici carine su mu naplatili novčanu kaznu. (LpS)

Završena operativna akcija "Mir i dobro"

NIJE BILO TEŽIH STRADAVANJA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. siječnja 2018. 15:45 SATI

GOSPIĆ - Provodeći operativno-preventivnu akciju "Mir i dobro" od 15. prosinca 2017. godine do 8. siječnja 2018. godine, Policijska uprava ličko-senjska poduzela je niz preventivnih mjera i radnji.-kaže se u današnjem priopćenju PULS-a.

Cilj akcije je bio sprječavanje kaznenih djela i prekršaja, a posebno zlouporabe pirotehničkih sredstava, eksplozivnih naprava i vatrenog oružja, te improviziranih sredstava kućne izrade. Ostvarena je ostvarena suradnja s predstavnicima civilne vlasti na razini županije, gradova i općina, predstavnicima župa i biskupskog ordinarijata, kao i s ravnateljima osnovnih, srednjih, viših škola i fakulteta, kako bi se građane upozoravalo na opasnost od zlouporabe oružja, streljiva, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, a posebno od improviziranih sredstava kućne izrade. U tu svrhu policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske građanima su dijelili i promotivne brošure "Mir i dobro" - savjeti policije za sigurno rukovanje pirotehničkim sredstvima.

Tijekom prosinca, a posebice u blagdanskom razdoblju policija je pojačano kontrolirala neovlaštenu prodaju pirotehničkih sredstava. U cestovnom prometu, kao i prometu na granici posebna je pozornost posvećena većoj protočnosti prometa, kao i suzbijanju ilegalnog unošenja pirotehničke galanterije preko graničnih prijelaza.

Tijekom provođenja akcije privremeno su oduzeta dva komada oružja, sedam komada raznog streljiva i jedno eksplozivno sredstvo. Za vrijeme provođenja akcije evidentirana su dva kaznena djela, dok nije bilo evidentiranih prekršaja. Evidentirano je jedno oštećenje osobnog vozila pirotehničkim sredstvom u Donjem Lapcu, dok je u jednom slučaju uslijed nestručnog rukovanja pirotehničkim sredstvom došlo do lakšeg ozljeđivanja maloljetne osobe na području Gospića.

S obzirom da tijekom provođenja akcije nisu evidentirana kaznena djela i prekršaji s težim posljedicama, smatramo da je stanje sigurnosti bilo povoljno, a za što su zaslužni i predstavnici civilnih vlasti na razini Županije, gradova i općina, ravnatelji obrazovnih ustanova i predstavnici medija koji su se aktivno uključili u provođenje akcije. (LpS)

Žestok radni vikend

DOLIJALA ČETIRI KRIMINALCA

Streljivo i oružje koje je predano policiji/Foto arhiva Lika pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. siječnja 2018. u 22:30 sati

GOSPIĆ - Prema današnjem priopćenju za javnost policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske dovršili su tri kriminalistička istraživanja.

Prvim je istražen Riječanin (48) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo teške tjelesne ozljede i prijetnje. Sumnjiči ga se da je 29. prosinca 2017. godine u obiteljskoj kući u mjestu Mogorić, grad Gospić, nakon što je fizički napao jednog Mogorićana (79) i teško ga ozlijedivši i prijetio mu smrću. Riječanin je uhićen i predan pritvorskom nadzorniku, a kaznena prijava biti će podnijeta nadležnom državnom odvjetništvu.

Drugim je istražen Zadranin (60) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo protuzakonitog lova i ribolova. Ovom istragom o obuhvaćen je još jedan Zadranin (62) zbog osnovane sumnje da je pomagao počinjenju kaznenog djela protuzakonitog lova i ribolova. Prvi se sumnjiči da je 6. siječnja 2018. godine u mjestu Baste, općina Udbina, u večernjim satima lovio uz pomoć nedozvoljenog sredstva - reflektora, s ciljem nezakonitog odstrela divljači, u čemu mu je pomagao drugi Zadranin. Protiv njih će biti dostavljena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Treća istraga izvršena je nad jednim Udbinjanom (27) zbog osnovane sumnje da je počinio kaznena djela nedozvoljenog posjedovanja izrade i nabavljanja oružja ili eksplozivnih tvari i krađe. Sumnjiči se da je izradio improviziranu metalnu napravu za ispaljivanje streljiva iz koje je dana 6. siječnja 2018. godine pucao. U sklopu kriminalističkog istraživanja izvršena je pretraga prostorija koje on koristi i pronađena je puška, veća količina raznog streljiva, za koje nije imao dozvolu, te improvizirana metalna naprava za ispaljivanje streljiva. Također je utvrđeno je da je ilegalnim priključkom opskrbljivao svoje kućanstvo električnom energijom. Protiv njega će biti dostavljena prijava nadležnom državnom odvjetništvu, a zbog prekršaja iz Zakona o oružju protiv njega je podnijet optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu.

Promet
Jedna prometna nesreća je s lakše ozlijeđenom osobom, a dogodila se na području Otočca.
Ostale prometne nesreće su s materijalnom štetom, a dogodile su se na području Gospića, Otočca i Senja.

Tijekom proteklog vikenda na području Policijske uprave ličko-senjske provedene su preventivno-represivne akcije u prometu usmjerene na održavanje povoljnog stanja sigurnosti u cestovnom prometu, te sankcioniranja prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i upravljanja pod utjecajem alkohola i droga. U tom periodu utvrđeno je ukupno 26 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i 1 prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola.

Carinski prekršaji
Tijekom proteklog vikenda policijski su službenici u suradnji s djelatnicima Carine, na Stalnom graničnom prijelazu za međunarodni promet putnika i roba u cestovnom prometu Ličko Petrovo Selo, na ulazu u RH, izvršili kontrolu osobnog automobila njemačke nacionalne oznake, te su kod 56-godišnje državljanke Bosne i Hercegovine pronašli 12 kilograma suhomesnatih proizvoda, koje nije prijavila prije početka pregleda. Pronađeni predmeti su od nje privremeno oduzeti, a djelatnici carine su naplatili novčanu kaznu.

Dragovoljna predaja oružja
U petak, 5 siječnja građani su u Senju i Otočcu dragovoljno predali automatsku pušku i 141 komad raznog streljiva, koje je policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu Policijske uprave ličko-senjske izuzeo i pohranio u skladište do uništenja.

Novost iz policije

LAKŠE DO PUTOVNICE

Zahtjev se može podnijeti i elektroničkim putem.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. siječnja 2018. u 18:15 sati

GOSPIĆ - Od početka godine hrvatski građani zahtjev za novu putovnicu mogu podnijeti preko sustava e-Građani u redovnom postupku, bez dolaska u policijsku upravu i postaju ili diplomatsku misiju i konzularni ured Republike Hrvatske, čime se dodatno unaprjeđuje digitalizacija upravnih usluga MUP-a.

Opcija je dostupna građanima koji posjeduju elektroničku osobnu iskaznicu s potpisnim certifikatom, dok će ostali putnu ispravu i nadalje moći ishoditi na šalterima policijskih uprava i postaja.

Kod podnošenja zahtjeva građani moraju priložiti skenirane uplatnice za izdavanje putovnice, upravnu pristojbu i dostavu preko dostavne službe, ako je za uručenje putovnice građanin odabrao tu opciju.

Fotografija, otisci prstiju i potpis, korišteni u postupku izdavanja e-osobne iskaznice, automatski se preuzimaju iz evidencija Informacijskog sustava Ministarstva unutarnjih poslova, te građani o tome ne trebaju voditi brigu.

Cijena ostaje ista i ona iznosi 320 kuna za putovnicu i 35 kuna za upravnu pristojbu, a tu su još troškovi dostave na kućnu adresu 30 kuna. (LpS)

Novosti za vozače

SVI POSLOVI OBAVLJAJU SE NA TEHNIČKOM

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. siječnja 2018. u 17:00 sati

GOSPIĆ - Od početka ove godine sukladno odredbama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN 108/2017) propisano je da stanice za tehničke preglede vozila postaju mjesto gdje se obavljaju svi poslovi oko registracija vozila.

Godišnje se u Hrvatskoj obavi oko 140 tisuća prvih registracija vozila, oko 290 tisuća promjena vlasništva, te 250 tisuća zamjena prometnih dozvola radi popunjenosti.

Prva registracija
Za nova vozila više nema obveze tehničkog pregleda. Dovoljno je s dokumentacijom (račun, izjava o sukladnosti vozila i punomoći ako ne pristupa vlasnik vozila) doći u stanicu za tehnički pregled gdje se obavlja cijeli postupak registracije. Tu su najveće uštede, jer nova vozila više ne moraju prolaziti tehnički pregled, pa je prva registracija osobnog vozila jeftinija za 252,56 kuna (202,05 kuna + PDV).

Promjena vlasništva
Pojednostavljena je promjena vlasništva. Više nije potrebno kupoprodajni ugovor ovjeriti kod javnog bilježnika već novi vlasnik s ugovorom i prometnom dozvolom u stanici za tehnički pregled dovršava proceduru promjenu vlasništva. Umjesto dosadašnjeg poreza na stjecanje od pet posto, sada se plaća upravna pristojba koja je upola manja i može se platiti u stanicama za tehnički pregled gdje se ostvaruje značajna ušteda. Ukinute se i neke administrativne radnje te se ostvaruje još dodatnih 100 kuna uštede.

Zamjena prometne dozvole zbog popunjenosti
Zamjenu prometne dozvole zbog popunjenosti građani će obaviti u stanicama za tehničke preglede i više neće morati odlaziti u nadležnu policijsku upravu ili postaju. Time se smanjuje administracija, a ušteda je oko 40 kuna.

Produženje važenja prometne dozvole
Kod produženje važenja prometne dozvole procedura i cijena se ne mijenja, te ona iznosi 92,24 kuna.

Ostale novine
- Uveden je novi izgled obrasca prometne dozvole na koju je dodan grb Republike Hrvatske. Izašli smo u susret motociklistima što je bio njihov zahtjev godinama te je promijenjen obrazac registarskih pločica za motocikle i četverocikle koji smanjuje dimenzije sa 200x200 mm na 180x180 mm, a primjenjivat će se od 20. svibnja - rekao je ministar policije Davor Božinović.

Prvu registraciju vozila sada je moguće obaviti u stanici za tehnički pregled koja nije u registracijskom području u kojem vlasnik ima prebivalište, boravište ili sjedište. Ali registarske pločice moraju imati oznaku registracijskog područja u kojem je prebivalište, boravište ili sjedište vlasnika vozila. Novost je i da je ukinuto plaćanje 1.000 kuna kaucije za izvozne pločice, što se vraćalo građanima nakon povrata izvoznih pločica. Evidencije o registriranim i označenim vozilima ostaju u vlasništvu Ministarstva unutarnjih poslova, a djelatnici stanica za tehničke preglede imat će u njih uvid. (LpS)

GOSPIĆ

NAPAD NOŽEM

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. SIJEČNJA 2018. U 15:00 SATI

GOSPIĆ - Prema današnjem priopćenju policije jučer oko 21 sat u stanu u Gospiću, Gospićanin (61) fizički je nasrnuo na Gospićanku (64) i nožem joj zadao ubodnu ranu u prsa. On je uhićen, te se nad istim provodi kriminalističko istraživanje.

Policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske dovršili su dva kriminalistička istraživanja zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kaznena djela krađe. Pro se odnosilo na Brinjaka (82) koji su sumnjiči da je u razdoblju od 1. svibnja do 19. lipnja 2017. u šumskom predjelu Stajnica posjekao i otuđio 95 stabala bukve i javora. Drugo se odnosilo na Bakranina (56) koji su sumnjiči da je od 1. lipnja do 19. lipnja 2017. i istom šumskom predjelu posjekao 11 stabala bukve i javora, čime je oštetio pravnu osobu sa sjedištem u Brinju. Protiv njih će nadležnom državnom odvjetništvu biti dostavljene kaznene prijave. (LpS)

Ima i toga

OBIJESNA VOŽNJA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. siječnja 2017. u 14:20 sati

GOSPIĆ - Policajci PULS-a dovršili su kriminalističko istraživanje nad 21-godišnjakom iz Donjeg Kukuruzara zbog osnova sumnje da je počinio kazneno djelo obijesne vožnje u cestovnom prometu.

Sumnjiči se da je 31. prosinca 2017. godine na autocesti A-1 od čvora Otočac do južnog portala tunela Plasina prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilima "B" kategorije, upravljao osobnim automobilom zadarske registracijske oznake suprotnim smjerom kretanja odnosno kolnikom namijenjenom za promet vozila iz smjera Splita u smjeru Zagreba. Protiv njega će nadležnom državnom odvjetništvu biti podnesena kaznena prijava.

U razdoblju od 27. do 31. prosinca 2017. godine u Rudopolju, nepoznati počinitelj provalio je u gospodarski objekt iz kojeg je otuđio više rasvjetnih tijela u vlasništvu pravne osobe sa sjedištem u Vrhovinama. Policija traga za počiniteljem, protiv kojeg će biti podnijeta kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Tijekom proteklog vikenda na području Policijske uprave ličko-senjske provedene su preventivno-represivne akcije u prometu usmjerene na održavanje povoljnog stanja sigurnosti u cestovnom prometu, te sankcioniranja prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i upravljanja pod utjecajem alkohola i droga. Utvrđeno je ukupno 45 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i pet prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola. Najveća koncentracija alkohola prilikom kontrole vozača izmjerena je u petak u Senju, kod 46-godišnjeg hrvatskog državljanina (2.01 g/kg).
U nedjelju, 31. prosinca 2017. godine je građanin u Korenici dragovoljno predao 94 komada raznog streljiva, koje je policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu Policijske uprave ličko-senjske izuzeo i pohranio u skladište do uništenja. (LpS)

POLICIJSKA UPRAVA LIČKO-SENJSKA GOSPIĆ

PRIZNANJA SAVJESNIM VOZAČIMA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. prosinca 2017.

GOSPIĆ Policijska uprava ličko-senjska već nekoliko godina provodi Nacionalni programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske 2011.-2020. godine. U suradnji s vijećima za prevenciju gradova Gospića i Otočca organizirala je na području policijskih postaja Gospić i Otočac 11. kolovoza u vremenu od 9 do 12 sati preventivnu akciju "Dan ljubaznosti u prometu" s ciljem razvijanja svijesti vozača o postojanju pješaka u prometu.

Tijekom akcije pripadnici prometne jedinice mladeži promatrali su ponašanje vozača i reakcije pješaka na postupke vozača, a ljubaznost kod vozača očitovala se tako da su se trebali zaustaviti ispred pješačkih prijelaza i rukom dati znak pješacima da prijeđu preko prijelaza, što je značilo: "Ja sam vas vidjela/vidio, izvolite, prijeđite cestu."

Za vrijeme akcije bilježene su registracijske oznake savjesnih vozača, nakon čega je Povjerenstvo u policijskim postajama odabralo po jednog vozača, a prilikom odabira kandidata bilo je potrebno da su imali položen vozački ispit, te da nisu evidentirani kao počinitelji prometnih prekršaja.

U Policijskoj upravi ličko-senjskoj danas su u nazočnosti zamjenika gradonačelnika Grada Gospića Ivana Tomljenovića i zamjenika gradonačelnika Grada Otočca Nenada Jankovića prezentirani rezultati ove preventivne akcije, a priznanja i prigodne nagrade primili su vozači i to: Zvonimir Jurković iz Gornjeg Kosinja i Franjo Cvitković iz Otočca.

Akcija je provedena na pješačkim prijelazima u Gospiću u Ulici dr. Franje Tuđmana (kod katedrale NBDM) i na križanju Budačke ulice i ulice dr. Franje Tuđmana, gdje je evidentirano ukupno 450 vozača od kojih je 356 savjesno, 94 nesavjesna.

U Otočcu na pješačkom prijelazu kod Trga Dr. Dražena Bobinca (kod Erste banke) i u Ulici kralja Zvonimira (kod poslovnice HP), gdje je evidentirano 150 vozača, od kojih 102 savjesna i 48 nesavjesna. (LpS)

POLICIJSKA UPRAVA LIČKO-SENJSKA GOSPIĆ
PRIZNANJA SAVJESNIM VOZAČIMA
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. prosinca 2017.

GOSPIĆ Policijska uprava ličko-senjska već nekoliko godina provodi Nacionalni programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske 2011.-2020. godine. U suradnji s vijećima za prevenciju gradova Gospića i Otočca organizirala je na području policijskih postaja Gospić i Otočac 11. kolovoza u vremenu od 9 do 12 sati preventivnu akciju "Dan ljubaznosti u prometu" s ciljem razvijanja svijesti vozača o postojanju pješaka u prometu.

Tijekom akcije pripadnici prometne jedinice mladeži promatrali su ponašanje vozača i reakcije pješaka na postupke vozača, a ljubaznost kod vozača očitovala se tako da su se trebali zaustaviti ispred pješačkih prijelaza i rukom dati znak pješacima da prijeđu preko prijelaza, što je značilo: "Ja sam vas vidjela/vidio, izvolite, prijeđite cestu."

Za vrijeme akcije bilježene su registracijske oznake savjesnih vozača, nakon čega je Povjerenstvo u policijskim postajama odabralo po jednog vozača, a prilikom odabira kandidata bilo je potrebno da su imali položen vozački ispit, te da nisu evidentirani kao počinitelji prometnih prekršaja.

U Policijskoj upravi ličko-senjskoj danas su u nazočnosti zamjenika gradonačelnika Grada Gospića Ivana Tomljenovića i zamjenika gradonačelnika Grada Otočca Nenada Jankovića prezentirani rezultati ove preventivne akcije, a priznanja i prigodne nagrade primili su vozači i to: Zvonimir Jurković iz Gornjeg Kosinja i Franjo Cvitković iz Otočca.

Akcija je provedena na pješačkim prijelazima u Gospiću u Ulici dr. Franje Tuđmana (kod katedrale NBDM) i na križanju Budačke ulice i ulice dr. Franje Tuđmana, gdje je evidentirano ukupno 450 vozača od kojih je 356 savjesno, 94 nesavjesna.

U Otočcu na pješačkom prijelazu kod Trga Dr. Dražena Bobinca (kod Erste banke) i u Ulici kralja Zvonimira (kod poslovnice HP), gdje je evidentirano 150 vozača, od kojih 102 savjesna i 48 nesavjesna. (LpS)

Najava iz policije

DANAS JE KONTROLA BRZINE

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. prosinca 2017. u 10:10 sati

GOSPIĆ - Policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske će danas u vremenu od 14 do 24 sata provesti preventivno-represivnu akciju "Brzina".

Akcija će se usmjeriti na suzbijanje prekršaja prekoračenja brzine kretanja vozila u naseljenom mjestu i izvan naseljenog mjesta, te drugih težih prometnih prekršaja koji su u uzročno posljedičnoj vezi s nastankom prometnih nesreća, posebice onih s najtežim posljedicama.

Podsjećamo:
- brzina je najčešći uzrok događanja prometnih nesreća,
- brzina kao uzrok prometne nesreće može biti nepropisna (nepoštivanje ograničenja brzine izraženih prometnim znacima ili prometnim pravilima) ili neprilagođena (brzina kretanja vozila nije usklađena sa stanjem kolnika, s karakteristikama prometnica, s gustoćom prometa i dr.).

Svi vozači motornih vozila moraju brzinu kretanja svog vozila uskladiti s ograničenjima brzina kretanja u naselju i van naselja, te moraju pratiti događaje na prometnici, postavljenu prometnu signalizaciju, stanje kolnika i vremenske prilike i u skladu s time smanjiti brzinu kretanja svog vozila. (LpS)

Uz Međunarodni dan protiv nasilja na ženama

DIJELJENI CRNI BALONI

Akcija protiv nasilja na ženama u Gospiću
Akcija protiv nasilja na ženama u Gospiću


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. studenoga 2017. u 19:40 sati

GOSPIĆ - Zajednički štand na placi danas prije podne imali su gradska i županijska uprava, Crveni križ i policija. Njihovi službenici povodom sutrašnjeg Međunarodnog dana protiv nasilja na ženama, prolaznicima su dijelili letke i - crne balone. Cilja akcije je poticanje kolektivne svijesti kao doprinosa za promicanje prava žena i ravnopravnost spolova. (MaČ)

Kontrola brzine vozila

74 PREKRŠAJA

Laserska kontrola brzine negdje u Lici/Foto PULS
Laserska kontrola brzine negdje u Lici/Foto PULS
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. studenoga 2017. u 11:00 sati

GOSPIĆ - Tijekom 23. i 24 studenoga provođena je akcija brzine kretanja vozila puna 24 sata. Na području Policijske uprave utvrđena su 74 prekršaja prekoračenja brzine.

Lokacije za mjerenje brzine i ovog puta dostavljali su građani, a dio ih je odredila policija sukladno svojim procjenama.

- Zahvaljujemo građanima na dostavljenim prijedlozima i apeliramo na sve sudionike u prometu na povećan oprez i poštivanje odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kako bi se izbjegle neželjene posljedice i održalo povoljno stanje sigurnosti na našim prometnicama.- kaže se u današnjem priopćenju policije.

IMA I TOGA

ISTRIJAN NAPAO POLICAJCA

Granični prijelaz u L. P. Selu/foto arhiva Lika pressa
Granični prijelaz u L. P. Selu/foto arhiva Lika pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. STUDENOGA 2017. U 13:40 SATI

GOSPIĆ - Proteklih nekoliko dana policija je imala dosta posla. Završeno je kriminalističko obrađivan je nekoliko osoba.
Jedan Labinjon (30) područja Labina "obrađen" je zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo prisile prema službenoj osobi. On je 17. studenog na stalnom graničnom prijelazu za međunarodni promet putnika i roba u cestovnom prometu Ličko Petrovo Selo tijekom postupanja prema njemu, fizički napao policijskog službenika, zbog čega su nad njim uporabljena sredstva prisile. On je predan pritvorskom nadzorniku, a kaznena prijava protiv njega dostavljena je nadležnom državnom odvjetništvu, a fasovat će i prekršajnu prijavu.

Jedna osoba (45) iz Donje Stubice sumnjiči se da je 9. studenog u Novalji provalio u benzinsku postaju iz koje je otuđio novac u vlasništvu 45-godišnjaka iz Mandra. Nadležnom državnom odvjetništvu dostavlja se posebno izvješće kao nadopuna kaznene prijave.

Nije to sve iz područja kriminala jedan Brložanin (31) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo prijetnje. Sumnjiči se da je u 16. studenog u Otočcu prijetio smrću 25-godišnjakinji iz Otočca. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni je predan pritvorskom nadzorniku, a protiv njega je nadležnom državnom odvjetništvu podnesena kaznena prijava.

Na cestama je bilo dosta gužve. U Pećanima je poginula u sudaru jedna osoba, a dvije su osobe teško ozlijeđene.

Tijekom proteklog vikenda na području Policijske uprave ličko-senjske provedene su preventivno-represivne akcije u prometu usmjerene na održavanje povoljnog stanja sigurnosti u cestovnom prometu, te sankcioniranja prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i upravljanja pod utjecajem alkohola i droga. U tom periodu utvrđena su ukupno 23 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i deset prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola.
Najveća koncentracija alkohola prilikom kontrole vozača izmjerena je u subotu u Prozoru, Grad Otočac, kod 38-godišnjeg hrvatskog državljanina (1.51 g/kg).

Narušavanja javnog reda i mira počinjena su vrijeđanjem ili omalovažavanjem službene osobe na području Korenice, te držanjem životinja bez nadzora na području Gospića. Protiv počinitelja će biti podnijeti optužni prijedlozi nadležnim prekršajnim sudovima.

U petak je jedan Gospićanin predao 1,7 kilograma privrednog eksploziva, koji je policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu Policijske uprave ličko-senjske izuzeo i pohranio u skladište do uništenja.

I ovom prilikom pozivamo građane da nam se pridruže u akciji "Manje oružja - manje tragedija" kojom je bez ikakvih sankcija omogućena dragovoljna predaja ilegalnih ubojitih sredstava i oružja. Protiv građana koji ovakvo oružje prijave nadležnom tijelu radi predaje, neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak.

Oružje i eksplozivna sredstva nemojte sami donositi u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već želju za dragovoljnom predajom prijavite na broj 192 ili u najbližoj policijskoj postaji. Mi ćemo poslati stručne i osposobljene policijske službenike koji će oružje preuzeti.

Najava policijske akcije

KONTROLA BRZINE U ČETVRTAK I PETAK

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. STUDENOGA 2017. U 11:30 SATI

GOSPIĆ - Brzina je najčešći uzročnik prometnih nesreća, često onih s najtežim posljedicama, te će se u cilju smanjenja stradavanja zbog brzine na području cijele Republike Hrvatske ponovno provesti 24-satni nadzor brzine.

Na području Policijske uprave ličko-senjske, policijski službenici će provoditi pojačan nadzor brzine u razdoblju od četvrtka 23. studenog od 6 sati do petka 24. studenog u 6 sati.

- Cilj akcije je, osim represivnog, djelovati i preventivno na sve vozače, zbog čega ovu akciju i unaprijed najavljujemo.- kaže se u današnjem priopćenju policije.

Akciji mogu prisustvovati građani i novinari uz prethodnu najavu Policijskoj upravi. Akcija će se provesti na velikom broju lokacija, u naseljenim mjestima, izvan naselja i na autocestama. U nadzoru brzine koristit će se svi raspoloživi uređaji, a u provedbu će biti uključen maksimalno mogući broj policijskih službenika. Kako bi se pokrio što veći teritorij, lokacije nadzora mijenjat će se svaka dva do tri sata. (LpS)

Za sigurniji promet

PROVJERA ISPRAVNOSTI VOZILA

Tehnički pregled vozila u Gospiću/Arhiva Lika pressa
Tehnički pregled vozila u Gospiću/Arhiva Lika pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. studenoga 2017. u 11:00 sati

GOSPIĆ - Iz PULS-a su priopćili da će idućeg tjedna provoditi preventivno-sigurnosnu akciju naziva "Dani tehničke ispravnosti vozila 2017." Akcija će trajati od ponedjeljka 20. do subote 25. studenoga.

Ministarstvo unutarnjih poslova, Hrvatski autoklub, Centar za vozila Hrvatske i stanice za redovni tehnički pregled vozila, pod pokroviteljstvom Nacionalnog programa za sigurnost cestovnog prometa, pozivaju sve zainteresirane vlasnike vozila da se u navedenom razdoblju jave u redovne stanice za tehnički pregled vozila gdje će im se omogućiti besplatna kontrola tehničke ispravnosti. Iznimka su jedino vlasnici koji u razdoblju održavanja akcije svoje vozilo podvrgavaju redovnom tehničkom pregledu radi produljenja valjanosti prometne dozvole, odnosno registracije vozila.

Akcija je u potpunosti dragovoljna i težište je na pružanju savjetodavne pomoći glede uklanjanja eventualno utvrđenih nedostataka na vozilu. Prilikom pregleda vozila izvršit će se kontrola općeg stanja vozila, kontrola kočnica, kontrola temperature isparavanja tekućine za kočenje, pregled donjeg postroja vozila, ispitivanje ispušnih plinova (eko test) i kontrola svjetlosne signalizacije.

Vozači za čije se vozilo utvrdi da su tehnički neispravna neće se sankcionirati nego će ih se, nakon spomenutog savjetovanja o načinu otklanjanja neispravnosti, uputiti da utvrđenu tehničku neispravnost otklone u ovlaštenom servisu.Cilj je potaknuti što veći broj vozača na preventivnu kontrolu tehničke ispravnosti vlastitog vozila kako bi utvrđivanjem nedostataka otklonili mogućnost prometne nesreće uzrokovane tehničkom neispravnošću vozila.

Za ovogodišnju akciju osiguran je poklon za prvih 15.000 vozača koji pristupe akciji - tri litre tekućine za pranje vjetrobranskih stakala (jedno pakiranje). (LpS)

SUDAR KAMIONA U TUNELU

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. studenoga 2017. u 22:10 sati

GOSPIĆ - Prema priopćenju iz PULS-a aa autocesti A-1, u tunelu Plasina, u smjeru Splita, danas u 4:25 sati, dogodila se prometna nesreća.
Vozač (25) iz Raštana, upravljajući teretnim automobilom s prikolicom, iz neutvrđenih razloga prednjom stranom vozila udario u zadnju lijevu stranu zaustavljenog teretnog automobila daruvarske registracijske registracije, a koji je bio zaustavljen zbog požara na pneumatiku automobila, zbog čega je desna prometna traka bila zatvorena za sav promet.

U prometnoj nesreći lakše je ozlijeđen 25-godišnji vozač iz Raštana, a zbog obavljanja očevida promet je na dijelu autoceste A-1 od čvora Otočac do čvora Perušić bio zatvoren od 4.30 sati do 16 sati. (LpS)

U susret blagdanima

POJAČANA KONTROLA PROMETA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. studenoga 2017. u 22 sata

GOSPIĆ - Prema priopćenju Policijske uprave statističko praćenje broja prometnih nesreća pokazuje da se upravo u studenom i prosincu, mjesecu božićnih i novogodišnjih blagdana i prazničnog raspoloženja, odnosno povećanog konzumiranja alkohola, povećanog kretanja pješaka, odlaska građana na godišnje odmore, dolaska naših državljana koji su na privremenom radu u inozemstvu i općenito povećanog domaćeg, ali i tranzitnog prometa na cestama, povećava i broj prometnih nesreća i stradavanja u njima. Zato će policija u studenom i prosincu provoditi pojačan nadzor alkoholiziranosti vozača.

Isto tako, od 10. do 13. studenoga, povodom narodnog običaja krštenja mošta Martinja i očekivano povećanog broja sudionika u cestovnom prometu koji su konzumirali alkoholna pića, a u cilju preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, Policijska uprava ličko-senjska svoje aktivnosti usmjerit će na sprečavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola. U ove ciljane aktivnosti biti će uključen maksimalan broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prota.

Na području Policijske uprave ličko-senjske u prvih devet mjeseci ove godine evidentirane su 864 prometne nesreće od čega su u 97 prometnih nesreća vozači bili pod utjecajem alkohola, te je u tim nesrećama 11 osoba teško, a 32 osobe lakše. (LpS)