POČETNAARHIVAwww stranica
KRADE SE SVE DO ČEGA SE DOĐE
NOVI NAČELNICI POSTAJA
LOPOVLUCIMA NIKAD KRAJA
NEOVLAŠTENI ARSENAL
POZIV GRAĐANIMA NA SURADNJU
MAKLJAŽA U SRED GOSPIĆA
DRŽITE SE PROPISA
KRIMINALISTIČKE OBRADE
PUCNJAVA U DISKO KLUBU
"Digao" putne troškove za pet godina
POČELO RAZBIJANJE
POVREDA OD GRANE
UHIĆENI TALIJANSKI DILERI DROGE
OPREZNO ZA VELIKU GOSPU
U GOSPIĆU SVI PROPISNO VOZE
DAN LJUBAZNOSTI U PROMETU
PRITIO SMRĆU PA RAZORUŽAN
POGINUO SLOVENSKI MOTORIST
POGINUO MOTORIST
NEDOZVOLJENO DRŽANJE ORUŽJA
NIZOZEMAC ŠVERCAO TURČINA
PRIJETNJE SLUŽBENOJ OSOBI
PREDANA PUŠKA
KRAĐE NE PRESTAJU
UKRADENA ILEGALNA KOLEKCIJA ORUŽJA
UKRAJINCI U NOVALJI
PREKO SEZONE DJELOVAT ĆE POLICIJSKI TIM
POKUŠAJ UBOJSTVA I PLJAČKA GROBLJA
OPTUŽENI ZBOG PREKRŠAJA JAVNOG REDA I MIRA
SLAVLJENJE USTAŠKOG ČASNIKA
POGINULE DVIJE OSOBE
UHIĆENJE ZBOG UBOJSTVA
MUNICIJE I MINA NA SVAKOM KORAKU
EDUKACIJA O CESTOVNOM PROMETU
PREDAJA ORUŽJA U GOSPIĆU
LOPOV JE UHIĆEN UZ POMOĆ VIDEO SNIMKE
DVOJE POGINULIH U PROMETU

Lopovi nisu izbirljivi

KRADE SE SVE DO ČEGA SE DOĐE

Policija je uvijek spremna za intervenciju/Foto arhiva Lika pressa Gospić
Policija je uvijek spremna za intervenciju/Foto arhiva Lika pressa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. LISTOPADA 2017. U 20:45 sati

GOSPIĆ - Prema današnjem priopćenju policije ovih dana lopovi su u Novalji opljačkali jednu brodicu skinuvši elektronske uređaje, a u Štikadi je bila jedna neuspješna provala u zadarsku kamp prikolicu.

Preko vikenda policija je imala dosta posla i u prometu jer je bilo 17 prometnih nesreća, ali i tri narušavanja javnog reda i mira. Vikendom je policija pojačano nadzirala promet i utvrđeno je čak 113 prekoračenja brzine, a sedam vozača bilo ja pod maliganima. Najpijaniji je bio jedan domaći vozač s 1,83 g/kg.

Prilikom kontrole brzine utvrđena je najveća brzina od 257 km/h kod odmorišta Jadova gdje je inače dozvoljena standardna brzina na Ličanci od 130 kilometara. Vozač je bio polustoljetni Nijemac, dobio je novčanu kaznu i jednomjesečnu zabranu vožnje. Ovaj Švaba se opasno približio rekordu Ličanke koji je postavljen jošte 2011. godine i bio je 258 km/h. Inače, ta dionica Ličanke svojom ravninom mami nesavjesne vozače s olovnom nogom da gasiraju u čemu uživaju, pa bi kazne trebalo još povećati.
Javni red i mir je narušen svađom i vikom u Otočcu i Novalji i držanjem psa bez nadzora u Korenici gdje se ovo veoma često događa. Možda bi trebalo u arhivi pronaći staru odluku Skupštine općine Korenica koja je zabranjivala držanje pasa u tome najturističkijem, jasno uz Plitvice, ličkom mjestu. (MaČ)

Kadrovske promjene u PULS-u

NOVI NAČELNICI POSTAJA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. LISTOPADA 2017. U 20:10 SATI

GOSPIĆ - Prema priopćenju Policijske uprave ličko-senjske danas su novi načelnik Uprave Josip Biljan i zamjenik načelnika Mladen Kranjčević uručili rješenja novoizabranim načelnicima policijskih postaja, te ih obišli u njihovim policijskim postajama. Tom prilikom načelnik Policijske uprave zaželio je svima mnogo uspjeha u radu i čestitao im na njihovom imenovanju na mandat od pet godina.

Prema tome priopćenju novi načelnik Policijske postaje Gospić imenovan je Jadran Došen koji je u MUP-u zaposlen od 1986. godine. Završio je preddiplomski studij na Filozofskom fakultetu u Rijeci i stekao zanimanje nastavnika praktične nastave metalske struke. Od značajnijih dužnosti u policiji obavljao je poslove pomoćnika načelnika PP Gospić za kriminalističku policiju i to od 2006. godine.

Načelnikom Policijske postaje Otočac imenovan je Stjepan Dujmović koji je u MUP-u zaposlen od 1999. godine. Završio je diplomski studij na Sveučilištu u Rijeci i stekao zanimanje sveučilišni specijalist kriminalističkog istraživanja. Od značajnijih dužnosti u policiji obavljao je poslove kriminalističkog službenika i pomoćnika načelnika za policiju u PP Korenica.

Načelnikom Policijske postaje Senj imenovan je na još jedan mandat Mario Jančić koji je u MUP-u zaposlen je od 1995. godine. Završio je studij na Pravnom fakultetu u Rijeci i stekao zanimanje sveučilišni specijalist kriminalističkog istraživanja. Od značajnijih dužnosti u policiji obavljao je poslove pomoćnika šefa smjene Operativnog dežurstva, policijskog službenika za pomorsku policiju u odjelu policije, kriminalističkog službenika za gospodarski kriminalitet, načelnika PP Karlobag i PP Senj.

Načelnikom Policijske postaje Karlobag imenovan je Jure Strika koji je u MUP-u zaposlen od 1997. godine. Završio je stručni studij na Pravnom fakultetu u Splitu i stekao zanimanje stručni specijalist javne nabave. Od značajnijih dužnosti u policiji obavljao je poslove pomoćnika načelnika u PP Karlobag i PP Novalja.

Načelnikom Policijske postaje Novalja imenovan je na još jedan mandat Željko Prenđa, dosadašnji načelnik Policijske postaje Novalja. U MUP-u zaposlen je od 1992. godine. Završio je diplomski studij na Visokoj policijskoj školi i stekao zanimanje stručni specijalist kriminalistike. Od značajnijih dužnosti u policiji obavljao je poslove zapovjednika ispostave Novalja i načelnika PP Novalja. (LpS)

U policiji uvijek dosta posla

LOPOVLUCIMA NIKAD KRAJA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. listopada 2017. u 9:40 sati

GOSPIĆ - Pripadnici Policijske uprave ličko-senjske, iako je turistička sezona pri kraju, još uvijek imaju posla s razno-raznim lopovima. Tako je ovih dana bez torbice na Plitvicama ostala jedna Kineskinja, a jedna Korejanka bez kamere i novaca. U Udbini su nestale cigarete iz benzinske postaje

Policija je završila kriminalističko istraživanje nad 23-godišnjakom s područja Perušića zbog osnova sumnje da je počinio kazneno djelo krađe. Sumnjiči se da je 3. listopada otuđio i prodao 47-godišnjaku iz Široke Kule 248 visokotlačnih bala sijena koje su u vlasništvu 48-godišnjaka iz Zagreba.

Ovih je dana bilo više prometnih nezgoda s materijalnom štetom. Tijekom kontrole prometa preko vikenda utvrđena su 63 prekršaja i najveća brzina od 256 km/h čime još nije srušen rekord star nekoliko godina. Na graničnom prijelazu u suradnji s carinicima pronađeno je 130 kutija cigareta i 30 litara rakije koji nisu bili prijavljeni.

Što se tiče javnog reda i mira na koreničkom području jedno počinjeno omalovažavanjem službene osobe, a drugo držanjem životinje bez nadzora. Bila je i jedna prometna s teškim ozljedama.

Jedan Udbinjanin policiji je predao poluautomatsku pušku i 176 metaka za nju. U selu Krasno Polje policiji su predane tri tromblonske mine i dvije ručne bombe.

- Protiv građana koji ovakvo oružje prijave nadležnom tijelu radi predaje, neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak.- ističe se u policijskom priopćenju i dodaju da oružje i eksplozivna sredstva ne donosite u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već želju za dragovoljnom predajom prijavite na broj 192 ili u najbližoj policijskoj postaji. Mi ćemo poslati stručne i osposobljene policijske službenike koji će oružje preuzeti. (LpS)

Lopovlucima nikad kraja

NEOVLAŠTENI ARSENAL

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. listopada 2017. u 20:45 sati

GOSPIĆ - Iz priopćenja Policijske uprave saznajemo da je dovršeno kriminalističko istraživanje 52-godišnjaka s područja Otočca zbog osnova sumnje da je počinio kazneno djelo nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari. U sklopu kriminalističkog istraživanja izvršena je pretraga prostorija koje on koristi u kojoj su pronađene dvije bombe, puška i 36 komada raznog streljiva, koje je neovlašteno posjedovao. Protiv njega će biti podnijeta kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Na Plitvicama je opljačkana jedna strankinja, a u Gospiću su ovih dana bile provale u dvije prodavaonice i nestale su cigarete. Osim toga u Gospiću je opljačkana jedna starica od 79 godina. (LpS)

POLICIJSKA UPRAVA LIČKO SENJSKA-

POZIV GRAĐANIMA NA SURADNJU

Jednom prilikom i kamera Ličkih novina bila je u kontroli brzine/Arhiva Lika pressa
Jednom prilikom i kamera Ličkih novina bila je u kontroli brzine/Arhiva Lika pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. listopada 2017. u 19:50 sati

GOSPIĆ - Iz Policijske uprave smo dobili priopćenje o jednoj novoj akciju za koju mole suradnju s građanima.

Temeljem plana TISPOL-a, mreže prometnih policija, na području država Europske unije, pa tako i na području Policijske uprave ličko-senjske, policijski će službenici provoditi pojačan nadzor brzine u razdoblju od srijede 18. listopada od 6 sati do četvrtka 19. listopada u 6 sati.

Naglasak ove akcije je na uključivanju javnosti, odnosno građana, te pozivamo građane da do 12. listopada na e-mail adresu licko-senjska@policija.hr dostave lokacije na kojima bi željeli da policija mjeri brzinu. Uključivanjem medija i građana želimo podići svijest javnosti o brzini, kao vodećem uzroku prometnih nesreća s najtežim posljedicama, te utjecati na vozače da se pridržavaju ograničenja brzine.

Policija će, u akciju, uključiti maksimalan broj policijskih službenika, te svu tehniku, kako bi se nadzor odvijao neprekidno 24 sata. Cilj ove akcije nije samo represivno postupanje, odnosno kažnjavanje vozača, već aktivno uključivanje svih sudionika u prometu, javnosti i medija kako bi se stanje sigurnosti cestovnog prometa na području cijele države poboljšalo.

Apeliramo na sve sudionike u prometu na povećan oprez i poštivanje odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kako bi se izbjegle neželjene posljedice i održalo povoljno stanje sigurnosti na našim prometnicama. (LpS)

Policijski vikend

MAKLJAŽA U SRED GOSPIĆA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. listopada 2017. u 14:30 sati

GOSPIĆ - Prema priopćenju Policijske uprave protekli je vikend bio više nego buran i evidentirana su tri kaznena djela, 12 prometnih nesreća, jedno narušavanje javnog reda i mira i ilegalan prelazak državne granice.

U jednoj gospićkoj birtiji u sitne sate izbila je tučnjava geliptera te je policija obradila jednog Gospićanina (24) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo nanošenja teške tjelesne ozljeda. Sumnjiči se da je u subotu, 30. rujna oko 2.30 sati napao jednu osobu te mu nanio joj teške tjelesne ozljede. Protiv njega je podnijeta kaznena prijava.

Pod okriljem noći Noću pod Cvitušom kod Lovinca lopov(i) su provalili u ugostiteljski i pokrali cigarete koje su iz dana u dan sve skuplje na legalnom tržištu. U subotu su na Plitvicama opljačkane Australijanka (36) i jedna Korejanka (57) i jedna Izraelka (83) koje su ostale bez osobnih dokumenata i novaca.

Jedna prometna nesreća je sa smrtno stradalom osobom, a dogodila se u subotu u 16 sati u Senju kada je Talijan (61) započeo skretanje ulijevo uslijed čega je u zadnji lijevi dio osobnog automobila udario motociklist koji je u tom trenutku pretjecao.Vozač motocikla, Slovenac (56) preminuo na mjestu događaja.

Izdvajamo prometnu nesreću koja se dogodila u subotu u 9.25 sati na državnoj cesti broj 8, u Ažić Lokvi, kada je 71-godišnjak iz Zagreba upravljao osobnim automobilom zagrebačke registracijske oznake, te prilikom uključivanja sa makadamskog puta na državnu cestu broj 8, nije propustio sva vozila koja se kreću državnom cestom, uslijed čega je u njega udario motocikl slovačke nacionalne oznake kojim je iz smjera Senja u smjeru Zadra upravljao 64-godišnji slovački državljanin.U prometnoj nesreći teško je ozlijeđen vozač motocikla, te je zadržan na liječenju u KBC Rijeka, dok je 65-godišnja putnica iz osobnog automobila lakše ozlijeđena. Protiv 71-godišnjeg vozača osobnog automobila biti će podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Proteklog vikenda utvrđeno je ukupno 88 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i pet prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola. Najveća koncentracija alkohola prilikom u Otočcu kod 21-godišnjeg hrvatskog državljanina (2.95 g/kg).

U subotu u mjestu Željava, na hrvatskoj državnoj granici kod Korenice zatekli su mladog Rusa (22) za kojeg je utvrđeno da je ilegalno prešao državnu granicu i ušao u Republiku Hrvatsku. S obzirom da je zatražio azil u Republici Hrvatskoj predan je djelatnicima Centra za tražitelje azila u Zagrebu.

Obavijest iz ličke policije vozačima

DRŽITE SE PROPISA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. rujna 2017. u 20:15 sati

GOSPIĆ - S ciljem poboljšanja stanja sigurnosti u prometu na cestama, te smanjivanja smrtnog stradavanja i teškog ozljeđivanja u prometu na cestama, na području Policijske uprave ličko-senjske će se temeljem statističkih pokazatelja u odnosu na mjesto i vrijeme i okolnosti koje su prethodile prometnim nesrećama s nastradalim osobama, pojačati nadzor i sankcioniranje tzv. "četiri glavne ubojice u prometu" i to:
alkoholiziranost vozača,
nepoštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila,
nekorištenje sigurnosnog pojasa i
distrakcije (u prometnom smislu nepropisne uporabe mobitela), s obzirom na značajan udio navedenih prekršaja kao uzroka prometnih nesreća.

U prvih osam mjeseci 2017. godine na području Policijske uprave ličko-senjske evidentirane su 733 prometne nesreće (a lani 732 ), u kojima je poginulo 12 osoba (osam lani), teško su ozlijeđene 73 osobe (lani 68), a lakše je ozlijeđeno 225 (lani 227) osoba.

- Razvidno je da je broj nesreća na gotovo istoj razini kao i u 2016. godini, dok je broj poginulih i teško ozlijeđenih osoba veći.- kaže se u priopćenju Uprave.

Analizirajući prometne nesreće, vidljivo je da se najteže prometne nesreće događaju zbog ljudskih grešaka, odnosno grubog kršenja prometnih pravila i nepoštivanja prometne signalizacije. I nadalje je glavni uzrok smrtnog stradavanja kretanje nepropisnom, odnosno brzinom neprimjerenom uvjetima na cestama.

Stoga će se osigurati vidljiva i kontinuirana nazočnost policijskih službenika na cestama, te maksimalno pokrivanje svih cestovnih pravaca koji se prema analitičkim i statističkim pokazateljima iskazuju kao ugroženi, provodit će se ciljane aktivnosti na mjestima i u vrijeme događanja najtežih prometnih nesreća, posebice u dane vikenda.

Posebna pozornost posvetit će se mladim vozačima i recidivistima, te će se intenzivirati preventivno - represivne mjere prema ciljanim skupinama sudionika u prometu, odnosno vozačima mopeda, motocikala, bicikla i pješacima.

Ovom prilikom upozoravamo sve sudionike u prometu, a posebice vozače da se pridržavaju prometnih propisa. (Lps)

Policijska priopćenja

KRIMINALISTIČKE OBRADE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. rujna 2017. u 20:00 sati

GOSPIĆ - Prema priopćenju Policijske uprave dovršeno je kriminalističko istraživanje nad 31-godišnjakom s područja Otočca zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.

Sumnjiči se da je u srijedu, 13. rujna 2017. godine oko 23 sata izazvao požar na svojoj obiteljskoj kući u Brlogu, na način da je u spavaću sobu u kojoj su se nalazili njegovi roditelji ubacio zapaljenu bocu sa zapaljivom tekućinom, nakon čega se teretnim vozilom udaljio u smjeru Otočca. Bacač molotovljeva koktela je uhićen i doveden u pritvorsku jedinicu Policijske uprave ličko-senjske, a protiv njega je podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Osim toga završeno je i krim istraživanje 55-godišnjaka iz Senja zbog osnova sumnje da je počinio kazneno djelo teškog ubojstva. Sumnjiči se da je u subotu oko 5.40 sati u disco clubu u Senju, iz pištolja kojeg je legalno posjedovao, ispalio više hitaca u 38-godišnjaka iz Senja od čega je isti na mjestu događaja preminuo. Nakon čega je ispred disco cluba ispalio više hitaca u 26-godišnjaka iz Senja, a potom i u 27-godišnjaka, također iz Senja, koji su teško ozlijeđeni, te su zadržani na liječenju u KBC Rijeka. On je uhićen, predan pritvorskom nadzorniku, a kaznena prijava podnijeta je
nadležnom državnom odvjetništvu.

"Obrađen" je i 35-godišnjak iz Ogulina zbog osnova sumnje da je počinio kazneno djelo teške krađe. Sumnjiči se da je u petak, 15. rujna oko 23.30 sati u Rastovači, općina Plitvička Jezera, provalio u trgovinu iz koje nije ništa otuđio. On je uhićen, predan
pritvorskom nadzorniku. (LPS)

Velika tragedija u Senju

PUCNJAVA U DISKO KLUBU

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. RUJNA 2017. U 9:30 SATI

GOSPIĆ - Prema kratkoj SMS poruci Policijske uprave jutros je u disko klubu u Senju došlo do pucnjave. Iz vatrenog oružja jedna osoba je usmrćena, a još su dvije ranjene. Počinitelj je uhićen. U tijeku je očevid. (MaČ)

Policija otkrila prevaranta u Senju

"Digao" putne troškove za pet godina

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. rujna 2017. u 8:00 sati

GOSPIĆ - Prema priopćenju Policijske uprave policijski službenici dovršili su kriminalističko istraživanje nad 39-godišnjakom s područja Senja zbog osnova sumnje da je počinio kazneno djelo prijevare.

Sumnjiči se da je u razdoblju od rujna 2012. godine do srpnja 2017. godine, lažnim prikazivanjem činjenica doveo u zabludu poslodavca, koji mu je u ime naknade putnih troškova međumjesnog prijevoza isplatio prikazani ne pripadajući putni trošak u iznosu od 50 tisuća kuna. Protiv njega će nadležnom državnom odvjetništvu biti dostavljena kaznena prijava.

Pod okriljem noći nedavno je izvršena provala u trgovinu i nestale su cigarete. U Otočcu je izvršena provala u benzinsku postaju. (LpS)

Novi stil lopovluka

POČELO RAZBIJANJE

Lopovi su počeli razbijati automobilska stakla.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. kolovoza 2017. u 20:15 sati

GOSPIĆ - Policijska uprava ličko-senjska javlja da je preko vikenda izvršeno pet teških krađa. Nepoznati počinitelji su počeli razbijati automobilska stakla i pljačkati. Tako su provalili u dva automobila u Novalji i po jedan u Kaliću i na Plitvicama. Na autocesti provaljeno je u jedan kamper.

Preko vikenda bila je pojačana kontrola cestovnog prometa i zabilježeno je sedam prometnih nezgoda u kojima je bilo ozlijeđeno deset osoba. (LpS)

PLITVICE

POVREDA OD GRANE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. kolovoza 2017. u 20:40 sati

GOSPIĆ - Sinoć kasno dobili smo SMS poruku PULS-a da na je na Plitvicama teško povrijeđena jedna turistica na stazi kada je na nju pala suha grana. Očevid je izvršen i poduzete su i druge potrebne radne i angažirane razne inspekcije.

Policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 22-godišnjakom s područja Velike Gorice zbog osnova sumnje da je počinio kazneno djelo teške krađe. Sumnjiči se da je 6. kolovoza u Novalji provalio u apartman u vlasništvu 30-godišnjaka iz Novalje iz kojeg je otuđio novac i tablet. Protiv njega će nadležnom državnom odvjetništvu biti dostavljeno posebno izvješće kao nadopuna kaznene prijave.

Bilo je još krađa ovih dana u Novalji je provaljeno u apartman i otuđen je nakit, a u Brinju je bila provala u benzinsku postaju u ukradene su cigarete. U Novalju su ukradena i dva bicikla, a jedna Slovenka je na odmorištu ostala bez torbice s novcima i dokumentima. U Plitvicama je izvršena provala u automobil i "planuo" je tablet i dokumenti jedne Njemice, a jedna je Austrijanka ostala bez lisnice. (LpS)

Policija niže uspjehe protiv kriminalaca

UHIĆENI TALIJANSKI DILERI DROGE

Zapljenjeniu opijati u Novalji
Zapljenjeniu opijati u Novalji
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. kolovoza 2017. u 16.20 sati

GOSPIĆ - U nastavku provođenja operativne akcije na području otoka Paga, policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske i Policijske uprave zadarske jučer su u Novalji dovršili kriminalističko istraživanje dvojice Talijana (29 i 45) zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i prometa drogama.

Tijekom istraživanja od njih je oduzeto 944,9 grama marihuane, 109,1 grama ketamina, 140,24 grama MDMA, 3.424 komada extasyja, 24.650 kuna, 5285 eura, vaga za precizno mjerenje i uređaj za vakumiranje.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako je droga namijenjena za daljnju preprodaju, te su osumnjičene osobe uhićene i u zakonskom roku predane pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zadarske uz kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu. (LpS)

Priopćenje iz policije

OPREZNO ZA VELIKU GOSPU

Policija je na blagdan imati pojačanu kontrolu cestovnom prometa.

Sveta misa za Gospu na Kranu
Sveta misa za Gospu na Kranu
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. kolovoza 2017. u 12:20 sati

GOSPIĆ - 15. kolovoza slavi se Velika Gospa, blagdan uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo.

Kako Djevica Marija ima osobito mjesto u srcu vjernika, na ovu svetkovinu mnoštvo vjernika hodočasti u brojna marijanska svetišta. Na dan Velike Gospe velik broj građana krenut će na hodočašća osobnim vozilima, autobusima ili pješice već u ranim jutarnjim satima, dok se odlazak hodočasnika predviđa u poslijepodnevnim satima. U tom razdoblju promet na svim prilaznim cestama prema svetištima bit će pojačan. Posebice u svim pravcima na Krasno POlje i u Klanac.

Uoči i na dan Velike Gospe, policijski službenici posebnu će pozornost posvetiti stanju sigurnosti u cestovnom prometu, te poduzeti niz preventivno-represivnih aktivnosti u cilju zaštite svih sudionika u prometu. U provođenje planiranih aktivnosti uključit će se maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika pa će se osigurati njihova vidljiva nazočnost na cestama, a pogotovo na svim prometnim pravcima koji vode prema marijanskim svetištima.

U cilju nesmetanog odvijanja prometa, izbjegavanja nepotrebnih gužvi i prevencije prometnih nesreća s najtežim posljedicama, pozivamo sve sudionike u prometu na poštivanje prometnih propisa i međusobno tolerantno ponašanje kako bi svi na vrijeme i sigurno stigli na svoja odredišta.

Pješacima hodočasnicima, koji će se kretati kolnikom, preporučujemo da se kreću u koloni jedan po jedan, lijevom stranom ceste u smjeru kretanja i to što bliže rubu kolnika, a pješacima i biciklistima koji će se kretati noću preporučujemo nošenje svjetlije odjeće i obuće. Svakako trebaju na sebi imati reflektirajući prsluk, a poželjne su i baterijske svjetiljke, kako bi bili uočljiviji na prometnici.

Također, u cilju prevencije kaznenih djela krađe, posebno u osobne automobile, savjetujemo građanima da svoje automobile, ali i ostale prostore zaključavaju, te da u automobilima ne ostavljaju vrijedne predmete (osobne dokumente, torbice, mobitele, lisnice i sl.) i na taj način izbjegnu mogućnost provaljivanja i krađe iz svojih automobila i stambenih objekata. Savjetujemo im da stvari ponesu sa sobom, a ukoliko ih ostavljaju u automobilima da ih stave na mjesta na kojima nisu uočljivi.

Policijska akcija kontrole ponašanja na cestama

U GOSPIĆU SVI PROPISNO VOZE

Kontrola prometa u središtu Gospića/Snimio Marko Čuljat Lika press
Kontrola prometa u središtu Gospića/Snimio Marko Čuljat Lika press
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. kolovoza 2017. u 11:00 sati

GOSPIĆ - Policijska uprava ličko-senjska je u suradnji sa savjetima za promet Gospića, Otočca i Korenice danas od 9 do 12 sati provela akciju Dan ljubaznosti u prometu. Na više raskrižja pripadnici policijske jedinice mladeži obučeni u bijele odore kontrolirali su ponašanje sudionika u prometu.

U 9 sati pridružila im se i kamera Ličkih novina. Sve je teklo u najboljem redu, a marljivi mladi policajci i policajke bilježili su registracije vozača koji su kulturno postupali pred zebrom. Ispred katedrale i nas je jedna gospićka dama propustila i njena je registracija zabilježene i postoji mogućnost da dobije policijsko priznanje. a ne kaznu.

Naknadno ćemo objaviti i službeno izvješće o cijeloj akciji. (M.Čuljat)

Policija u akciji

DAN LJUBAZNOSTI U PROMETU

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. KOLOVOZA 2017. U 17:00 SATI

GOSPIĆ - Policijska uprava ličko-senjska u suradnji s policijskim postajama i vijećima za prevenciju gradova Gospića i Otočca i općine Plitvička Jezera i ove godine provodi preventivnu akciju "Dan ljubaznosti u prometu".

Akcija se provodi s ciljem ukazivanja na potrebu tolerantnijih odnosa između vozača i pješaka, odnosno na podizanje razine prometne kulture kod svih sudionika u prometu. Tijekom provođenja akcije pripadnici prometne jedinice mladeži će promatrati ponašanje vozača, ali i reakcije pješaka na postupke vozača. Ljubaznost u prometu kod vozača očituje se na način da se zaustave ispred pješačkih prijelaza i da rukom daju znak pješacima da prijeđu preko obilježenog pješačkog prijelaza. Ta gesta ima značenje "Ja sam vas vidio i izvolite, prijeđite cestu".

- S druge strane, pješake potičemo da se vozačima zahvale ili naklonom glave ili drugom gestom zahvale. Opisano ponašanje je poticajno, a rijetko se koristi u svakodnevnoj komunikaciji u prometu. Želja nam je da takvo kulturno ponašanje postane dijelom naše svakodnevnice.- ističu u PULS-u.

Akcija će se provesti u petak 11. kolovoza u vremenu od 9.00 do 12.00 sati i to na slijedećim pješačkim prijelazima:

U Gospiću na pješačkom prijelazu u Ulici dr. Franje Tuđmana kod Katedrale Navještenja Blažene Djevice Marije i na pješačkom prijelazu u Budačkoj ulici na raskrižje s Ulicom dr. F. Tuđmana.

U Otočcu na pješačkom prijelazu na Trgu dr. Dražena Bobinca kod poslovnice Erste banke i na pješačkom prijelazu u Ulici kralja Zvonimira kod poslovnice Hrvatske pošte.

U Korenici na pješačkim prijelazima u Ulici Josipa Jovića kod kružnog toka i kod Srednje škole Plitvička jezera. (LpS)

Osvrt na policijski posa'

PRITIO SMRĆU PA RAZORUŽAN

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. KOLOVOZA 2017. U 11.50 SATI

GOSPIĆ - Policijska uprava već postaje pomalo dosadna sa svojim priopćenjima o krađićama mobitela, lisnica, provalama u kampere, to bi trebali pušćat niz vodu i vatat se drugi kriminalaca, ka što j' recimo edan Gospićanin (33) koji je pritija da će ubit svog rodijaka (60)godina. U sklopu kriminalističkog istraživanja od njega je privremeno oduzet pištolj i jedan metak, koje je neovlašteno posjedovao.

Gospićanin je uapšen i doveden u pritvorsku jedinicu Policijske uprave ličko-senjske, i dobija j' kaznenu prijavu. Zbog neovlaštenog posjedovanja oružja protiv njega će biti podnijet optužni prijedlog prekršajnom sudu. (LpS)


Crne brojke

POGINUO SLOVENSKI MOTORIST

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. kolovoza 2017. u 10:45 sati

GOSPIĆ- Kako smo jučer javili kod Karlobaga smrtno je stradao jedan motorist. Danas smo dobili priopćenje iz PULs-a da se radio o slovenskom državljaninu (34).

Slovenac je vozio motocikl iz Zadra u pravcu Karlobaga i ulaskom u oštri lijevi zavoj uslijed neprilagođene brzine kretanja izgubio kontrolu nad motociklom, prešao na prometnu traku namijenjenu za promet vozila iz suprotnog smjera gdje je pao i klizeći po kolniku udario u teretno vozilo koje se kretalo iz suprotnog smjera, a s kojim je upravljao jedan Zadranin (49). Uslijed zadobivenih ozljeda vozač motocikla smrtno je stradao. Promet na državnoj cesti 8 od Karlobaga do Sv. Marije Magdalene u vremenu od 10:13 do 14:10 sati zbog vršenja očevida bio je prekinut te se odvijao alternativnim pravcima. (LpS)

Tragedija na Jadranskoj magistrali

POGINUO MOTORIST

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1.KOLOVOZA 2017. U 11:15 SATI

GOSPIĆ - Prema priopćenju PULS-a danas oko 10 sati na D 8, Jadranska magistrala, kod Karlobaga u Rudinci u sudaru kombija i motocikla smrtno je stradao motorist čiji identitet nije poznat. Promet je između Karlobaga i Maslenice je zatvoren radi očevida. (LpS)

Još ima oružja i drugih opasnih predmeta

NEDOZVOLJENO DRŽANJE ORUŽJA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
26. srpnja 2017. u 12:45 sati

GOSPIĆ - Policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske dovršili su kriminalističko istraživanje nad jednim Riječaninom (58) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari. U sklopu kriminalističkog istraživanja izvršena je pretraga prostorija koje on koristi na području općine Udbina, u kojima je pronađena jedna poluautomatska puška i 305 komada raznog streljiva, koje je neovlašteno posjedovao. Protiv njega će biti podnijeta kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu. Utvrđeno je da u prostorijama koje koristi ne drži oružje i streljivo za koje ima dozvolu u metalnom sefu, odnosno da ga drži tako da je dostupno neovlaštenim osobama, zbog čega je protiv njega podnesen optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu.

Jučer je jedan Senjanin dragovoljno predao šest komada detonirajućih kapisli, koje je policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu Policijske uprave ličko-senjske preuzeo i pohranio u skladište do uništenja. (LpS)

NIZOZEMAC ŠVERCAO TURČINA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. srpnja 2017. u 13:10 sati

GOSPIĆ - U subotu na graničnom prijelazu Užljebić kod Donjeg Lapca tijekom granične kontrole u suradnji s djelatnicima Carine, u sklopu koje je izvršena kontrola osobnog vozila marke Audi, nizozemskih nacionalnih oznaka s kojim je upravljao nizozemski državljanin u prtljažnom prostoru zatečen je turski državljanin.

Zbog nezakonitog prelaska državne granice turski državljanin uhićen, dok je nizozemski državljanin uhićen zbog pomaganja u nezakonitom prelasku državne granice. Oni su uz Optužni prijedlog privedeni sucu nadležnog prekršajnog suda koji ih je kaznio novčanom kaznom. Turskom državljaninu izdano je rješenje o protjerivanju iz RH, te rješenje o povratu. (LpS)

PRIJETNJE SLUŽBENOJ OSOBI

Krađe ne prestaju, ali se staje na rep lopovima.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. srpnja 2017. u 11:50 sati

GOSPIĆ - Prema policijskim priopćenjima ovih dana je vidljivo da imaju sve više posla i problema s rabijatnim tipovima.
Završena je istraga nad jednim Bjelovarčaninom (33) i jednim Zagrepčaninom (25) zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo prisile prema službenoj osobi. Sumnjiče se da su u subotu u Novalji, prilikom intervencije povodom narušavanja javnog reda i mira fizički napali policijskog službenika. Oni su uhićeni i predani pritvorskom nadzorniku, a kaznena prijava dostavlja se nadležnom državnom odvjetništvu. Zbog vrijeđanja i omalovažavanja službene osobe protiv Bjelovarčanin će fasovati Optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu.
Policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske dovršili su kriminalističko istraživanje nad dvojicom Sisčana (19 i 23) zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo krađe. Sumnjiče se da su na plaže Zrće otuđili novčanik s osobnim dokumentima vlasništvo 24-godišnjeg austrijskog državljanina.

Policija je krim obradila jednog Slovenca (23) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo krađe. Sumnjiči se da je kod noćnog kluba na plaži Zrće otuđio torbicu s osobnim stvarima 28-godišnjoj državljanki BiH. I na Plitvicama je bez lisnice ostala jedna Švicarka. Lopovi su na Ličanki kod Brinja provalili u kamper i jedan Slovenac je ostao bez lisnice.
Obavljeno je krim istraživanje jednog Senjanina (53) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo prijetnje. Sumnjiči se da je jučer, 24. srpnja prijetio smrću svom ocu (75). On je uhićen i tijekom dana biti će doveden u pritvorsku jedinicu Policijske uprave ličko-senjske, a protiv njega je podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Tijekom vikenda policija je u cestovnom prometu utvrdila 98 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i 18 prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola. Najveća koncentracija alkohola prilikom kontrole vozača izmjerena je jučer u Korenici, kod 19-godišnjaka s područja Udbine (1.75 g/kg). (LpS)

PREDANA PUŠKA


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. srpnja 2017. u 8:10 sati

GOSPIĆ - Policiji je jučer jedan Gospićanin predao vojničku pušku. i 74 streljiva. Oružje je u policiji uskladišteno i biti će uskoro uništeno.

- Protiv građana koji ovakvo oružje prijave nadležnom tijelu radi predaje, neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak. Oružje i eksplozivna sredstva nemojte sami donositi u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već želju za dragovoljnom predajom prijavite na broj 192 ili u najbližoj policijskoj postaji. Mi ćemo poslati stručne i osposobljene policijske službenike koji će oružje preuzeti. Zahvaljujemo se svim građanima koji su do sada prepoznali značaj ove akcije i vratili oružje, a sve druge građane pozivamo da slijede njihov primjer, kako bi svima osigurali sigurniju i sretniju budućnost.- kaže se u današnjem priopćenju policije.

Inače, lopovi i dalje neumorno kradu sve i svašta što im dođe pod ruku te nestaju mobiteli, torbice na plažama i u sobama …

Policijski vikend

KRAĐE NE PRESTAJU

Na cestama je bilo osam bliskih susreta.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. srpnja 2017. u 9:30 sati

GOSPIĆ - Proteklog vikenda lopovi ponovo nisu mirovali. Provale su bile u Mogoriću, a autocesti i u Barić Dragi.

Policija je evidentirala i osam prometnih nezgoda a jedan Crnogorac imao je 1,42 g/kg alkohola.
Osim toga policija je kriminalistički obradila jednog Brinjaka (55) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari. U sklopu kriminalističkog istraživanja izvršena je pretraga prostorija koje on koristi i pronađeno su 994 komada raznog streljiva, koje je neovlašteno posjedovao. Protiv njega će biti podnijeta kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Policija ima pune ruke posla

UKRADENA ILEGALNA KOLEKCIJA ORUŽJA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. SRPNJA 2017. u 18:30 sati

GOSPIĆ - Uz standardne probleme u cestovnom prometu ličko-senjska policija ima i posla na moru radi glisiranja u zabranjenim zonama. Osim toga, među turistima je dinamično jer se krade sve i svašta do čega mogu dugoprstići. Tako je jedan Vijetnamac na Zrću ostao bez torbice i love, Čeh bez mobitela…

Provale u kućama bile su u Karlobagu i Vrhovinama. U Vrhovinama je nakon provale u kuću iz zaključanog ormara planula ilegalna kolekcija oružja, a bilo je i provala u automobile. (MaČ)

Međunarodna suradnja hrvatske policije

UKRAJINCI U NOVALJI

Ove turističke sezone u Novalji će biti i policajci iz Ukrajine.

Ukrajinski i hrvatski policajci na rivi u Novalji/Foto LPS Gospić
Ukrajinski i hrvatski policajci na rivi u Novalji/Foto LPS Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. srpnja 2017. u 16.45 sati

Foto : PULS Gospić


GOSPIĆ - Policijski su službenici započeli s ovogodišnjim provođenjem operativne akcije kodnog naziva PLUR. Kao i prijašnjih godina, radi se o nizu policijskih aktivnosti usmjerenih na prevenciju, otkrivanje i procesuiranje kaznenih djela i prekršaja na području otoka Paga (Policijske postaje Pag i Policijske postaje Novalja) tijekom turističke sezone 2017. godine.

Od 21. lipnja do 1. srpnja ove godine policijski službenici kriminalističke policije u ovoj su akciji proveli kriminalističko i prekršajno istraživanje nad 236 osoba i to deset državljana Hrvatske, osam državljana Njemačke, 187 državljana Velike Britanije, tri državljana Italije, jednog državljana Austrije, pet državljana Australije, 15 državljana Irske, dva Škotske te po jednog državljana Slovenije, Belgije, Norveške i Slovačke.

Policajci su podnijeli 13 kaznenih prijava protiv 15 osoba zbog počinjenih kaznenih djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama, opisanih u članku 190. Kaznenog zakona RH.

Nadalje, zbog počinjenog prekršaja iz čl. 3. Zakona o suzbijanju opojnih droga, podneseno je 211 Obaveznih prekršajnih naloga te je naplaćena novčana kazna u ukupnom iznosu nešto manjem od 724.500,00 kuna. Prekršajnom sudu u Zadru, stalnoj službi u Pagu podnijeto je i osam optužnih prijedloga. U opisanim slučajevima policijski službenici su u jednom navratu uporabili sredstva prisile.

Službenici Odjela za mobilne jedinice Zadar Carinske uprave podnijeli su osam prekršajnih naloga radi počinjenog prekršaja iz čl. 4. Zakona o trgovini, te je oduzeto nekoliko tisuća ampula punjenih plinom N2O I ovo ljeto će u sklopu međunarodne policijske suradnje, tijekom srpnja i kolovoza, na području Policijske postaje Novalja boraviti strani policijski službenici . U prvom terminu, od 31. srpnja u Novalji će boraviti ukrajinski policijski službenici Kovtunenko Serhiii Samulevych Denys.

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske od 2006. godine u ljetnim mjesecima provodi projekt "Sigurna turistička sezona", čiju kvalitetu svake godine prepoznaje sve više zemalja i institucija, koji svoje pozitivno mišljenje o njemu pokazuju vlastitim uključivanjem. Glavni ciljevi ovog projekta su pružanje pomoći stranim turistima tijekom njihova boravka u Hrvatskoj, prevencija kaznenih djela i prekršaja, uspostava sigurnosti cestovnog prometa, te nadzor državne granice i sigurnosti na moru.

- Strani kolege policajci doprinose većem osjećaju sigurnosti inozemnih gostiju i omogućavaju bolju suradnju pri rješavanju kaznenih djela. Bez oružja, ali u odorama svoje policije rade u skladu s nalozima nadležnih rukovoditelja u policijskim postajama. U zajedničkom radu s hrvatskom policijom pomažu u ostvarenju učinkovite komunikacije sa stranim turistima, i time razrješavanju mogućih konfliktnih situacija, te za vrijeme rada ne primjenjuju policijske ovlasti niti poduzimaju bilo kakve policije mjere.-kaže se u današnjem priopćenju PULS.a iz Gospića.

¸ Ovakav vid suradnje pokazao se vrlo uspješnim, te je naišao na razumijevanje kako lokale zajednice gdje se pružala pomoć, tako i na razumijevanje struke, građana i turista, što je bio osnovni preduvjet za daljnje uspješno provođenje akcije. Strani policijski službenici raspoređivali su se u turističkim mjestima gdje se u određenom trenutku, prema evidencijama turističkih zajednica, pokazalo da boravi najviše turista koji dolaze iz istih zemalja kao i policijski službenici.

Strani policijski službenici prvi puta su na prostor Policijske uprave ličko-senjske došli 2008. godine, kada je na ispomoć upućeno osam slovačkih policijskih službenika, koji su tijekom srpnja i kolovoza pružali pomoć hrvatskim policijskim službenicima, a bili su raspoređeni na autocesti A-1 s obzirom da se u to vrijeme promet odvijao jednom cijevi kroz tunel Kapela. (LpS)

Policija ponovo na Plitvicama

PREKO SEZONE DJELOVAT ĆE POLICIJSKI TIM

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. srpnja. 2017. 17:30 sati

PLITVIČKA JEZERA - Do ukidanja nekih ličkih općina polovinom prošlog stoljeća i u općini Plitvička jezera postojala je postaja policije, odnosno narodne milicije. Nalazila se u jednokatnici čiji su temelji bili od gigant kamena. Tu je i 1991. godine ustrojena policijska postaja koja je bila trn u oku pobunjenim Srbima i Srbijancima, i nedaleko nje je i poginuo prvi hrvatski redarstvenik Josip Jović.

U cilju poboljšanja sigurnosti građana i turista koji posjećuju Nacionalni park Plitvička jezera, a koji godišnje posjeti 1,5 milijuna turista iz cijelog svijeta Policijska uprava ličko-senjska je u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova i Nacionalnim parkom Plitvička jezera, na prostoru Parka osigurala prostoriju u kojoj će se u vremenu od 1. srpnja do 1. rujna nalaziti policijski službenici, a s ciljem smanjenja protupravnih ponašanja što će doprinijeti većem osjećaju sigurnosti građana i turista.

Prostor se nalazi kod Ulaza broj 1 preko puta restorana Lička kuća, a građani se u slučaju potrebe mogu obratiti na broj telefona: 099/617-5279.

- Očekujemo da ćemo pojačanim angažiranjem policijskih službenika tijekom turističke sezone u Nacionalnom parku Plitvička jezera uz Nacionalni park kao partnera sve zadaće obaviti uspješno i odgovorno, jačajući povjerenje svih građana i turista koji dolaze na prostor Nacionalnog parka Plitvička jezera.- ističe Maja Brozičević, glasnogovornica PULS-a. (LpS)

POKUŠAJ UBOJSTVA I PLJAČKA GROBLJA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. srpnja 2017. u 7:15 sati

GOSPIĆ - Krajem proteklog tjedna za policiju nije predaha. U subotu oko 7 sati policijski su službenici Policijske uprave ličko-senjske zaprimili dojavu od Hitne medicinske pomoći iz Novalje da su zaprimili 19-godišnjaka iz Zagreba s ozljedama od vatrenog oružja, koje su u Općoj bolnici u Zadru okvalificirane kao lake tjelesne ozljede. Policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske provode kriminalističko istraživanje u svezi kaznenog djela ubojstva u pokušaju, te su za dvije osobe s područja Zagreba raspisali potragu.

Noću 30. lipnja/1. srpnja 2017. godine na groblju u Ličkom Osiku nepoznati počinitelj je s 50-ak grobova poskidao i otuđio skulpture i vaze. Policija traga za počiniteljima, protiv kojih će biti podnijete kaznene prijave nadležnim državnim odvjetništvima.

U subotu je policija u Ličkom Petrovom Selu zatekla dva maloljetna državljana Šri Lanke i jednog maloljetnog državljana Pakistana za koje je utvrđeno da su ilegalno prešli državnu granicu i ušli u Republiku Hrvatsku. S obzirom da su zatražili azil u Republici Hrvatskoj predani su u Centar za tražitelje azila u Zagrebu.

U subotu, 1. srpnja 2017. godine je građanin iz Brinja dragovoljno predao 495 komada raznog streljiva, koje je policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu Policijske uprave ličko-senjske izuzeo i pohranio u skladište do uništenja, a u Senju je u nedjelju na proširenju uz državnu cestu pronađeno 111 komada raznog streljiva koje je uklonjeno. (LpS)

Priopćenje Policijske uprave Gospić

OPTUŽENI ZBOG PREKRŠAJA JAVNOG REDA I MIRA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. srpnja 2017. u 16:40 sati

GOSPIĆ - Policijski službenici Policijske postaje Otočac dovršili su kriminalističko istraživanje nad 74-godišnjakom iz Zagreba koji se sumnjiči da je danas u Otočcu na spomenik hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata nalijepio naljepnicu sa simbolom neprimjerenog sadržaja, dok se 87-godišnjak iz Slunja sumnjiči da je u Vivozama, kod Otočca izvikivao neprimjereni sadržaj.

Zbog počinjenih prekršaja iz članka 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira protiv njih će biti podnijeti optužni prijedlozi nadležnom prekršajnom sudu. (LpS)

Kriminalističko istraživanje u Otočcu

SLAVLJENJE USTAŠKOG ČASNIKA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1.srpnja 2017. u 131:20 sati

GOSPIĆ - Policijski službenici PU ličko-senjske su tijekom poslijepodnevnih sati u petak, 30. lipnja na području Otočca zaustavili osobni automobil u kojem su se nalazila trojica hrvatskih državljana starosti 40, 74 i 87 godina.

U osobnom automobilu pronađene su dvije ploče koje su, prema najavama, trebale biti javno istaknute kao spomen obilježje Juri Francetiću, te su ih policijski službenici oduzeli.

Policijski službenici, u suradnji s nadležnim državnim odvjetništvom, provode kriminalističko istraživanje s ciljem utvrđivanja elemenata kaznenog djela opisanog u članku 325. Kaznenog zakona u svezi čl. 34., odnosno pokušaj javnog poticanja na nasilje i mržnju.

O dovršetku kriminalističkog istraživanja pravovremeno ćemo obavijestiti javnost.
Pretražili smo naš Lički leksikon i pronašli da je prije 105 godina 3. srpnja 1912. u Prozoru kraj Otočca rođen ustaški krilnik Jure Francetić, umro od posljedica ranjavanja 27. prosinca 1942. u Slunju.
Gimnaziju je završio u Križevcima, a studij prava upisuje u Zagrebu, gdje djeluje u krugu pravaške omladine. Zbog političke djelatnosti uhićivan i zatvaran. U ožujku 1933. odlazi u emigraciju u Austriju, a potom u Italiju gdje dobiva čin ustaškog dorojnika. Potkraj 1937. vraća se u Hrvatsku. Početkom 1941. sklanja se u Njemačku. Nakon proglašenja NDH vraća se u domovinu, a Ante Pavelić ga krajem travnja imenuje ustaškim povjerenikom za Bosnu. U Sarajevu djeluje na uspostavi nove vlasti i ustroja ustaških postrojbi.

Poslije uspješnih akcija Crne legije u istočnoj Bosni promaknut je 1942. u čin ustaškog dopukovnika, na čelu Crne legije zamjenjivao ga je R. Boban. Polazeći na novi zadatak u Liku, gdje je trebao preuzeti zapovjedništvo nad ustaškim i domobranskim postrojbama, zbog sabotaže njegov se zrakoplov spustio nedaleko Slunja gdje su ga partizani teško ranili od čega je umro. Posmrtno je dobio naziv viteza i promaknut u krilnika.
Slično se događalo i u Svetom Roku prije dersetak godina kada je jedan povratnik iz Kanade podigao spomen ploču Mili Budaku, ustaškom čelniku, pa su je specijalci iz Zagreba uklonili. (LpS)

Teška tragedija u Cerju

POGINULE DVIJE OSOBE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. lipnja 2017. u 22:00 sati

GOSPIĆ - Večeras smo dobili priopćenje PULS-a o prijepodnevnoj tragediji na cesti Gospić-Gračac u selu Ličko Cerje.

Prometna nesreća dogodila se kada je 26-godišnji slovenski državljanin upravljajući teretnim automobilom slovenske nacionalne oznake, iz smjera Gračaca u smjeru Gospića, uslijed neprilagođene brzine kretanja, prednjim dijelom automobila udario u stražnji dio osobnog automobila zadarske registracije koji je usporavao zbog skretanja ulijevo s upaljenim pokazivačem smjera, a kojim je upravljao 67-godišnjak iz Zadra, uslijed čega se osobni automobil odbio na suprotnu kolničku traku i udario u kamper nizozemskih nacionalnih oznaka kojim je iz suprotnog smjera upravljao 65-godišnji nizozemski državljanin.

Uslijed zadobivenih ozljeda na mjestu događaja preminula je 65-godišnja putnica iz Zadra i 5-godišnje dijete iz Zadra (oboje putnici u osobnom automobilu), dok su teško ozlijeđeni 9-godišnje dijete (putnik u osobnom automobilu) i 67-godišnji vozač osobnog automobila iz Zadra.

Protiv 26-godišnjeg slovenskog državljanina biti će podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

UHIĆENJE ZBOG UBOJSTVA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. lipnja 2017. u 22:55 sati

GOSPIĆ - Večeras smo iz PULS-a dobili priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

- Policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 27-godišnjakinjom iz Zatona Obrovačkog zbog osnova sumnje da je počinila kazneno djelo teškog ubojstva. Ona je uhićena, te će biti predana pritvorskom nadzorniku Policijske uprave karlovačke, a kaznena prijava biti će podnijeta nadležnom državnom odvjetništvu.

Posljedice rata

MUNICIJE I MINA NA SVAKOM KORAKU

Mnogi su se slikali uz
Mnogi su se slikali uz "berbu" mina u Gospiću/Foto arhiva Lika presaa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr

GOSPIĆ - Jučer je jedna osoba policiji predala 625 komada razne municije te vojni nož i okvir za automatsku pušku.

Nedavno je jedan Gospićanin pronašao na svojoj zemlji u Kaniškoj ulici zvončić koji su četnici poslali 10. rujna 1992. godine oko 14 sati s temelja Krbavske katedrale na Udbini. Bit će toga još, a i stradavanja nedužnih osoba. (MaČ)

POLICIJSKA UPRAVA GOSPIĆ

EDUKACIJA O CESTOVNOM PROMETU

Sve je krenulo iz Finske prije četvrt stoljeća.

Plitvička djeca uspješno su savladala prometne propise/Foto PULS Gospić
Plitvička djeca uspješno su savladala prometne propise/Foto PULS Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. lipnja 2017. u 18:20 sati

PLITVIČKA JEZERA - Policijski službenici Policijske postaje Korenica u suradnji s tvrtkom Jumicar Hrvatska - Mini auti, osnovnom školom Plitvička Jezera, Općinskim društvom Crvenog križa Plitvička Jezera, Odjelom protupožarne zaštite NP Plitvička Jezera i Hrvatskog centra za razminiranje proveli preventivnu akciju pod nazivom "Program prometne kulture za najmlađe", edukaciju o sigurnosti u cestovnom prometu za djecu nižeg osnovnoškolskog uzrasta. Program je Hrvatska inačica Jumicar koncepta koji je potekao iz Finske prije više od 25 godina i provodi se u većini europskih zemalja.

Tijekom četiri godine djelovanja u RH kroz obuku je prošlo oko 30.000 učenika drugih i trećih razreda u oko 200 osnovnih škola.

Projektnim aktivnostima jučer su prisustvovali učenici nižih razreda osnovne škole Plitvička Jezera, koji su sudjelujući u edukaciji kroz igru učili kako prepoznati opasnosti u prometu, kako se pravilno ponašaju pješaci i biciklisti u prometu, kolika je važnost horizontalne i vertikalne prometne signalizacije, a sve u cilju povećanja sigurnosti djece u prometu. Nakon edukacije djeca su imala praktični dio obuke na poligonu, gdje su upravljajući dječjim automobilima iz perspektive vozača uočavali opasnosti koje vrebaju u prometu.

Po završetku projektnih aktivnosti djeci koja su prošla edukacijski program simbolično su podijeljene "Jumicar" vozačke dozvole. Ovim projektom, koji je u potpunosti prilagođen dobi učenika, nastoji se podići razina prometne kulture, te stupanj znanja i vještina potrebnih za sigurno sudjelovanje djece u prometu.

Program je podržavaju ministarstva unutarnjih poslova, znanosti i obrazovanja i Agencija za odgoj i obrazovanje, te od pedagoške i prometne struke. (LpS)

Policijska uprava Gospić

PREDAJA ORUŽJA U GOSPIĆU

Arsenal predanog oružja/Arhiva Lika pressa
Arsenal predanog oružja/Arhiva Lika pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. lipnja 2017. u 21:45

GOSPIĆ - Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Program Ujedinjenih naroda za razvoj u Hrvatskoj potpisali su 2007. godine Sporazum o suradnji, čijim potpisivanjem je formalno započela akcija "Manje oružja, manje tragedija", kojoj je cilj senzibilizirati javnost i potaknuti građane na dragovoljnu predaju oružja, kao i utjecati na podizanje razine svijesti građana o opasnostima od nestručnog rukovanja oružjem i minsko-eksplozivnim sredstvima. Na taj način građane se želi potaknuti da iz svojih domova izbace ono što život njihovih obitelji može zaviti u crno, te da se stvori sigurnija budućnost u kojoj će se zlouporaba oružja svesti na najmanju moguću mjeru.

Kako bi neželjene posljedice eliminirali ili barem smanjili na minimalan broj, pozivamo građane koji legalno posjeduju vatreno oružje da ga čuvaju, nose i uporabljuju na zakonit način, vodeći računa o sigurnosti sebe i drugih osoba, a posebno djece, dok građane koji neovlašteno posjeduju oružje i minsko-eksplozivna sredstva pozivamo da ih dragovoljno predaju bez bojazni za moguće sankcije.

Policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske i Policijske postaje Gospić u suradnji sa Hrvatskim centrom za razminiranje postaviti će 9. lipnja u vremenu od 10 do 12 sati u Gospiću na Trgu Stjepana Radića info punkt gdje će građani moći dobiti informacije vezane za dragovoljnu predaju oružja.

- Skrećemo pozornost građanima da oružje i minsko-eksplozivna sredstva koja namjeravaju predati ne donose osobno na info punkt, kao niti u prostorije policije, kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već da želju za dragovoljnom predajom prijave na info punktu, broj 192 ili u najbližoj policijskoj postaji. Mi ćemo poslati stručne i osposobljene policijske službenike koji će oružje preuzeti. Zahvaljujemo se svim građanima koji su prepoznali značaj ove akcije i vratili oružje, a sve druge građane pozivamo da slijede njihov primjer, kako bi svima osigurali sigurniju i sretniju budućnost. - kaže se u priopćenju Policijske uprave ličko-senjske. (LpS)

Pokušaj pljačke

LOPOV JE UHIĆEN UZ POMOĆ VIDEO SNIMKE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. svibnja 2017. u 10:35 sati

GOSPIĆ - Policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske dovršili su kriminalističko istraživanje jednog Zagrepčanina (65) zbog osnova sumnje da je počinio kazneno djelo razbojništva u pokušaju.

Naime, sumnjiči ga se da je 22. svibnja u trajektnom pristaništu u Stinici, prišao objektu za prodaju putnih karata s kacigom na glavi i uz prijetnju plinskim pištoljem od prodavača zatražio novac, a nakon što mu je prodavač rekao da se objekt snima, udaljio se s mjesta događaja ništa ne otuđivši. Zagrepčanin je pritvoren uz kaznenu prijavu. (MaČ)

Crni vikend u Lici

DVOJE POGINULIH U PROMETU

U Brinju ubijen Karlovčanin.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. svibnja 2017. u 12:40 sati

GOSPIĆ - Prema današnjem priopćenju PULS-a tijekom proteklog vikenda na području Policijske uprave ličko-senjske evidentirano je jedno kazneno djelo, osam prometnih nesreća i četiri narušavanja javnog reda i mira.

Policijski službenici ovršili su kriminalističko istraživanje jednog Brinjaka (51) zbog osnovane sumnje da je počinio ubojstvo. Sumnjiči se da je jučer oko 14 sati u Brinju, ispred ugostiteljskog objekta, nakon verbalnog i fizičkog sukoba s Karlovčaninom (37), iz pištolja kojeg je ilegalno posjedovao u njega ispalio više hitaca od čega je Karlovčanin preminuo.
Brinjak je uhićen, te će biti predan pritvorskom nadzorniku, a kaznena prijava biti će podnijeta nadležnom državnom odvjetništvu.

Teška prometna nesreća zbila se na Liučkoj magistrali odnosno D1 u kojoj su dvije osobe poginule, jedna teško ranjena a druga lakše. Tri prometne nesreće su s ozlijeđenim osobama, a dogodile su se na području Novalje (jedna osoba teško ozlijeđena), Karlobaga (jedna osoba lakše ozlijeđena) i Korenice (jedna osoba lakše ozlijeđena). (MaČ)