POČETNA
PIJAN ZA VOLANOM
UKLONJENE 3 MINE
DOLIJAO KOPRIVNIČANIN
VOZAČ SLETIO S MOSTA
ČUVAJTE SE LOPOVA S INTERNETA
NAORUŽANI KRASNARSKI DILER
PRIJAVA ZA BESPRAVNO USELJENJE
NESTAO RIBNIČANIN
POLOCAJAC KRIMINALAC
SUDAR POD MALIGANIMA
ŽENE ČEŠĆE STRADAVAJU
POGINUO VOZAČ MIKSERA
KRIVOLOV I RAZBOJSTVO
TKO JE ODBACIO BOMBE I MUNICIJU?
ŠVERCERI LJUDIMA NE STIŽU DALEKO
SRBIJANAC ŠVERCAO LJUDE
ŠVERCAO LJUDE, PRONAĐENA DRUGA
OZLJEĐENJA FRANCUSKINJA
PUN POGODAK U - SMRT
NOŽEM NA POLICAJCA
Tragedija motoriste
NAPAD GOVEDA
MEĐUNARODNA POLICIJA
JOŠ UVIJEK IMA ORUŽJA PO KUĆAMA
Tragično slijetanje s ceste
UZ TURISTE STIGLI I POLICAJCI IZ KINE
Tko je nepoznati?
ŠVERCAO KOMBI PUN SMILJA
ŠVERCAO ILEGALCE
ŠVERCERI I PREVARANTI NE MIRUJU
UHIĆENI ŠVERCERI LJUDI
UHIĆEN RATNI ZLOČINAC
UBIJEN ENGLESKI TURIST
LUDA VOŽNJA BUDAČKOM
S LOPOVIMA NIKAD MIRA
TUČNJAVA I KRAĐA
OPERUŠANE ŠVABE
Plavci pišu motoristima
POLICIJA DAROVALA BICIKLE
PORAST PROMETNIH NESREĆA
POGINUO MOTORIST
Ispravnost motocikala
KONTROLA BRZINE

PIJAN ZA VOLANOM

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. prosinca 2018. u 11 sati

GOSPIĆ - Policija je jučer tijekom redovne kontrole U Gospiću zaustavila osobno vozilo gospićke registracijske oznake, kojim je upravljao sredovječan NN čovjek. Davao znakove alkoholiziranosti i alkotestiranjem mu je očitana koncentracija od 3,03 g/kg.

Budući je pokazivao namjeru da će nastaviti s činjenjem prekršaja, određeno mu je zadržavanje do otrežnjenja, te će biti u zakonskom roku uz optužni prijedlog doveden nadležnom prekršajnom sudu

UKLONJENE 3 MINE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. prosinca 2018. u 8 sati

GOSPIĆ - U Kurjak u kraj Udbine jučer je jedan Kurjačanin na otvorenom prostoru pronašao tri svjetleće minobacačke mine, koje je policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu Policijske uprave ličko-senjske izuzeo i pohranio u skladište do uništenja.- kaže se u današnjem priopćenju PULS-a i pozivaju građane da se pridruže akciji JUP-a Manje oružja - manje tragedija kojom je bez ikakvih sankcija omogućena dragovoljna predaja ilegalnih ubojitih sredstava i oružja. Protiv osoba koje ovakvo oružje prijave nadležnom tijelu radi predaje, neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak.

Šverc duhana

DOLIJAO KOPRIVNIČANIN

Izgleda da je duvan bija s kukurizima/Foto PULS
Izgleda da je duvan bija s kukurizima/Foto PULS
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. STUDENOGA 2018. U 9:45 SATI

GOSPIĆ - IZ PULS-a smo dobili informaciju o još jednom uspjehu ličke policije. NAime, policijski službenici Policijske postaje Otočac dovršili su kriminalističko istraživanje nad 45-godišnjakom iz Koprivnice zbog osnova sumnje da je počinio kazneno djelo nedozvoljene trgovine.

Njega su u utorak, 27. studenog u Brinju, policijski službenici zatekli kako u teretnom vozilu koprivničke registracijske oznake prevozi više vreća rezanog duhana. Izvršenom pretragom temeljem naloga Županijskog suda u Karlovcu utvrđeno je da u vozilu prevozi 69 kg rezanog duhana. Koprivničanin je uhićen i doveden u pritvorsku jedinicu Policijske uprave ličko-senjske, a protiv njega je podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu. (LPS)

VOZAČ SLETIO S MOSTA

Ostaci olupine na obali Novčice
Ostaci olupine na obali Novčice
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr

GOSPIĆ - Prema priopćenju PULS-a jedna prometna nesreća je s ozlijeđenom osobom dogodila se jučer u 2:50 sati u Gospiću kada je 25-godišnjak upravljajući iz centra grada osobnim automobilom, uslijed neprilagođene brzine izgubio nadzor nad upravljačem i udario u betonsku pasicu pločnika kod Đačkog doma s lijeve strane kolnika, probio metalnu ogradu Starog mosta i sletio pod most i zaustavio se na kamenom podzidu lijeve obale Novčice. Vozač je teško ozlijeđen i zadržan na liječenju u Općoj bolnici u Gospiću.

Ovo je jedna od težih nesreća na gospićkom Starom mostu. Najteža je bila kada je sa suprotne strane mosta s kolnika u Novčicu sletio jedan policajac na motociklu i poginuo. Bilo je to pred nekih pola stoljeća. U međuvremenu brojni vozači su se uspjeli zaustaviti na ogradama mosta što je vidljivo zbog loše sanacije. (MaČ)

Europski mjesec kibernetičke sigurnosti

ČUVAJTE SE LOPOVA S INTERNETA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. listopada 2018. u 13:20 SATI

GOSPIĆ - Europski mjesec kibernetičke sigurnosti (European Cyber Security Month) je kampanja o podizanju svijesti koja potiče kibernetičku sigurnost među građanima i organizacijama, ističući jednostavne korake koji se mogu poduzeti radi zaštite vlastitih osobnih, financijskih i poslovnih podataka.

Glavni cilj kampanje, koja je prvi put održana u listopadu 2011. godine, je podizanje svijesti, promjena ponašanja i pružanje resursa svima koji se žele zaštititi. Europolov Europski centar za kibernetički kriminal (E3), Europska bankarska federacija i njihovi partneri javnog i privatnog sektora pripremili su kampanju osvješćivanja #CyberScams kao dio programa European Cyber Security Month.

Policijske službe svih 28 država članica Europske unije, pet država koje nisu članice Europske unije, 24 nacionalnih bankovnih udruženja i banke te mnogo drugih dionika u borbi protiv kibernetičkog kriminala, podizat će svijest o tom fenomenu u kriminalu. Ovaj paneuropski pothvat bit će pokrenut komunikacijskom kampanjom putem kanala društvenih medija i nacionalnih policijskih službi, bankovnih udruženja i financijskih ustanova. U sklopu IOCTA 2018 preporuka, najučinkovitija obrana od društvenog inženjeringa je obrazovanje potencijalnih žrtava - a to može biti svatko od nas na internetu. Podizanje svijesti u društvu kako identificirati takve prijevarne tehnike učinit će korisnike i njihove financije sigurnijima. (LPS)

Droga i oružje idu zajedno

NAORUŽANI KRASNARSKI DILER

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. listopada 2018. u 10 sati

GOSPIĆ - Policijski službenici Policijske postaje Senj dovršili su kriminalističko istraživanje jednog Krasnara (21) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kaznena djela neovlaštene proizvodnje i promet drogama, omogućavanje trošenja droga i nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.

On je prilikom redovne kontrole u prometu zatečen s 33 grama marihuane i digitalnom vagom. Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je droga namijenjena za daljnju prodaju. U sklopu istraživanja izvršena je i pretraga prostorija koje on koristi u kojoj su pronađen arsenal oružja: automatska i poluautomatska puška i vojnički karabin, te 395 komada raznog streljiva, koje je neovlašteno posjedovao. Pronađena droga, puške i streljivo od njega su privremeno oduzeti. Krasnar je uhićen i predan pritvorskom nadzorniku, a kaznena prijava dostavljena je nadležnom državnom odvjetništvu.

Ima i toga

PRIJAVA ZA BESPRAVNO USELJENJE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. listopada 2018. u 8:40 sati

GOSPIĆ - Policijski službenici Policijske postaje Gospić dovršili su kriminalističko istraživanje nad jednim Gospićaninom (48) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo narušavanja nepovredivosti doma i poslovnog prostora. Sumnjiči se da je 15. srpnja u Gospiću, zajedno s pet članova svoje obitelji, samovoljno i bespravno ušao i uselio u ograđeni dvorišni prostor i kuću u vlasništvu jedne udruge sa sjedištem u Zagrebu. Protiv njega je podnijeta kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

U Gospiću se ovakve pojave do sada nisu događale.

NESTAO RIBNIČANIN


licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. listopada 2018. u 10:10 sati

GOSPIĆ - U subotu, 6. listopada u Policijskoj postaji Gospić prijavljen je nestanak Mile Baste (79)iz Ličkiog Ribnika kbr. 15 kraj Gospića.

Nestala osoba evidentirana je u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba www.nestali.hr , a visok je 163 cm, slabije tjelesne građe, ovalnog lica, potpune ćelavosti, zelenih očiju. U trenutku nestanka bio je obučen u plavu jaknu od radnog odijela, tamne hlače i crne gumene čizme.

Molimo građane da ukoliko raspolažu bilo kakvim saznanjima o nestaloj osobi da to jave na broj 192 ili u najbližu policijsku postaju.

Ima i toga

POLOCAJAC KRIMINALAC

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. listopada 2018. u 17 sati

GOSPIĆ - Policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske dovršili su kriminalističko istraživanje nad Zagrepčaninom (40) zbog osnova sumnje da je počinio kazneno djelo protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u RH, članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma.

On je u petak, 5. listopada oko 14.50 sati upravljao kombijem zagrebačke registracijske oznake, te su ga u Koreničkoj Kapeli zaustavili policijski službenici koji su u tovarnom prostoru zatekli 18 državljana Pakistana, za koje je utvrđeno da su nezakonito prešli granicu.
Zagrepčanin je uhićen, predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave ličko-senjske, a kaznena prijava je dostavljena nadležnom državnom odvjetništvu.

Tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđeno je da je osumnjičenik, inače policijski službenik PU zagrebačke, zbog čega će načelnik policijske uprave donijeti rješenje o njegovom privremenom udaljenju iz službe do okončanja postupka. (LPS)

SUDAR POD MALIGANIMA

Očevid noćašnjeg sudara kod Starog mosta u Gospiću
Očevid noćašnjeg sudara kod Starog mosta u Gospiću
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. rujna 2018. u 9 sati

GOSPIĆ - Noćas u 00.20 sati u Gospiću, na Starom mostu u Ulici dr. Ante Starčevića, došlo je do prometne nesreće kada je 19-godišnjak iz Gospića, upravljao osobnim automobilom gospićke registracijske oznake, pod utjecajem alkohola (0,90 g/kg), u smjeru centra, prešao na prometnu traku namijenjenu za kretanje vozila iz suprotnog smjera i prednjim lijevim bočnim dijelom automobila udario u prednju lijevu bočnu stranu osobnog automobila gospićke registracijske oznake, kojim je iz suprotnog smjera upravljao 20-godišnjak iz Gospića.
Mlađi vozač je prebačen u bolnicu jer je zadobio lake tjelesne ozljede s mogućnošću prekvalifikacije. (LPS)

Akcija protiv naselja nad ženama

ŽENE ČEŠĆE STRADAVAJU

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. rujna 2018. u 14:45 sati

GOSPIĆ - Uoči sutrašnjeg Dana borbe protiv nasilja nad ženama, danas su na tržnici bila koordinirana akcija dijeljeni crnih balona, crvenih ruža i letaka. Taj datum je uzet u spomen na tragediju u jednom zagrebačkom sudu kada su ubijene tri žene tijekom brakorazvodne parnice.
Na području odgovornosti Policijske uprave ličko-senjske za osam mjeseci ove godine evidentirano je 98 prekršaja nasilja u obitelji. Bilo je to smanjenje za 24 prekršaja u odnosu na prošlu godinu. Najviše ih je bilo na gospićkom području (38), pa na otočkom (26) i na koreničkom (12). Većinom su bile ozlijeđene žene. Policija ističe da su najčešće oštećene osobe u dobi između 31. i 50-te godine života. Osim toga, evidentirano je i osam nasilje u obitelji, a prošle ih je godine bilo sedam a samo jednom slučaju oštećenik je bio muškarac. (MaČ)

Janjče

POGINUO VOZAČ MIKSERA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. rujna 2018. u 17 sati

GOSPIĆ - Prema priopćenju iz Policijske uprave na DC 50 u Janjču se dogodila teška prometna nesreća. Nešto poslije Razbojišta mikser se prevrnuo van kolnika i vozač je poginuo. Dionica ove državne ceste je zbog nesreća zatvorena za promet, a on se odvija obilazno preko Studenaca, a kako je ta cesta uska, treba biti pažljiv. (LPS)

Najnovije vijesti iz policije

KRIVOLOV I RAZBOJSTVO

Krivolovac je uhićen u Krasnu, a za razbojnikom sa Zrća policija traga.

Srna i srndać, srna je bila su meta krivolovca u selu Krasno/Foto arhiva Lika pressa Gospić
Srna i srndać, srna je bila su meta krivolovca u selu Krasno/Foto arhiva Lika pressa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. kolovoza 2018. u 12:30 sati

GOSPIĆ - Policijski službenici Policijske postaje Senj dovršili su kriminalističko istraživanje jednog Perušićanina (30) zbog osnovane sumnje da počinio kazneno djelo protuzakonitog lova. Sumnjiči se da je jučer po noći u Krasnu s puškom koju je nezakonito posjedovao, a koja ima ugrađeni optički ciljnik i baterijsku svjetiljku, odstrijelio srnu. Puška mu je oduzeta, a osim toga dobio je i kaznenu prijavu. Nesretnu srnu preuzeo je nadležni lovočuvar.

Prošle noći na plaži Zrće, nepoznati počinitelj je počinio razbojništvo nad jednim Nijemcem (25) kiji je ostao bez lančića i mobitela. (LpS)

Opasni pronalazak u rijeci Lici

TKO JE ODBACIO BOMBE I MUNICIJU?

Opasne stvari dobro i usčuvano izgledaju kao da su jučer odbačene(Foto PULS
Opasne stvari dobro i usčuvano izgledaju kao da su jučer odbačene(Foto PULS
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. kolovoza 2018. u 15:30 sati

GOSPIĆ - Prema današnjem priopćenju PULS-a jučer je ispod Kaluđerovačkog mosta preko rijeke Like u Klancu pronađeno čak pet ručnih bomba i 2112 komada raznog streljiva. Opasne stvari pokupio je policijski pirotehničar koje će naknadno biti uništene. Iz policije sreću pozornost na činjenicu da se ostavljeni predmeti mogu zloupotrijebiti, te da neovlaštene osobe, a posebno djeca što za posljedicu može imati i stradavanje.

Nameće se pitanje, a to smo i pitali u PULS-u, tko je to odbacio opasne stvari iz svoga doma, tridesetak kilometara daleko od nekadašnje crte bojišta. Takvim osobama trebalo bi obući luđačke košulje jer neodgovornim ponašanjem dovode u opasnost živote nevinih osoba. (M. Čuljat)

Novi uspjeh koreničke policije

ŠVERCERI LJUDIMA NE STIŽU DALEKO

Ilegalci su otkriveni prije Korenice/Foto PULS Gospić
Ilegalci su otkriveni prije Korenice/Foto PULS Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. kolovoza 2018. u 11:45 sati

GOSPIĆ - Policijski službenici Policijske postaje Korenica provode kriminalističko istraživanje jednog Talijana (32) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj. On je jučer vozio teretnim automobil (furgon) talijanske registracije Ličkom magistralom nedaleko Korenice. U selu Kapela policija ga je ustavila i u tovarnom prostoru zatekla 59 stranih državljana. Brzo je ustanovljeno da su nezakonito prešli hrvatsku državnu granicu koj bi trebala uskoro postati i šengenskom. Talijan je uhićen. Ovaj uspjeh ličke policije svakako je dokaz kvalitetno "dubinskog" čuvanja granice što je dokazano i pokazano ovog ljeta. (LpS)

Nov i unosan posao švercera

SRBIJANAC ŠVERCAO LJUDE

Gospićanka ostala bez zlatnine.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. kolovoza 2018. u 9:50 sati

GOSPIĆ - Policijski službenici Policijske postaje Korenica jučer su u Gornjem Vagancu kod Plitvica pokušali zaustaviti kombi srbijanske registracije zbog osnovane sumnje da prevozi strane državljane koji su nezakonito prešli državnu granicu.

Na dane znakove, vozač se nije zaustavio, te se nastavio kretati, a za njim i policijski službenici u dva službena vozila sa upaljenim rotirkama. U bijegu je kombi više puta udario u službeno policijsko vozilo i u ogradu uz jednu obiteljsku kuću. U Drežnik Gradu kod kanjona rijeke Korane, vozač kombija iskočio je iskočio i u bijegu od policijskih službenika pao u kanjon. Vozač je otpremljen u Opću bolnicu Karlovac, gdje okvalificirane teške tjelesne ozljede opasne po život. Pregledom tovarnog prostora kombija policijski službenici su zatekli 24-ro stranih državljana za koje je utvrđeno da su nezakonito prešli državnu granicu, te će biti procesuirani sukladno Zakonu o strancima. Kriminalističko istraživanje se nastavlja.

Oko blagdana Gospe lopovi nisu mirovali. U Novalji opljačkan apartman u kome je odsjeo jedan mlađi Indijac. Jučer su lopovi opljačkali i jednu kuću u Gospiću, što je prvi i rijedak slučaj u ličkoj metropoli. Kradljivac je preko balkona kroz otključana balkonska vrata i odni zlatninu jedne Gospićanke. (LpS)

ŠVERCAO LJUDE, PRONAĐENA DRUGA

Podnijete i kaznene prijave.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. kolovoza 2018. u 12:35 sati

GOSPIĆ - Prema priopćenju policije završene su dvije kriminalističke istrage. Istražen je jedan državljanin Srbije (50) zbog osnovane sumnje da je počinio kaznena djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj i krivotvorenja isprava. Osumnjičenog je policija zatekla u utorak, 7. kolovoza, u mjestu Bunić, Općina Udbina, kao vozača kombi vozila na kojem su se nalazile registracijske pločice slovenskih nacionalnih oznaka, dok je u tovarnom prostoru prevozio 38 državljana Pakistana, za koje je utvrđeno da su nezakonito prešli državnu granicu. Kriminalističkim istraživanjem također je utvrđeno da je kombi vozilo njegovo vlasništvo i da je zbog izvršenja kaznenog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, na kombi vozilo stavio nepripadajuće registracijske oznake. Osumnjičenik je predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave ličko-senjske, a policija je protiv njega podnijela kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu. Pakistanski državljani procesuirani su sukladno Zakonu o strancima.

U drugoj istrazi dvojice iz Dugog Sela zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i prometa drogama pronađeno jučer je pronađeno i privremeno oduzet 21 paketić droge tipa "marihuana" ukupne mase 101,19 grama, 12 paketića droge MDMA ukupne mase 12,08 grama, tri paketića metadona ukupne mase 1,11 grama, koji su bili namijenjeni daljnjoj preprodaji. Pored droge od njih su privremeno oduzete i tri digitalne vage, te novac. Oni su uhićeni i predani pritvorskom nadzorniku, a kaznena prijava dostavljena je nadležnom državnom odvjetništvu.

Nova tragedija na Plitvicama

OZLJEĐENJA FRANCUSKINJA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. kolovoza 2018. u 13:10 sati

GOSPIĆ - Prema današnjem priopćenju policije jučer se dogodila nova teška nezgoda francuske turistkinje (23) na Plitvicama.

Ona je nešto iza 11 sati prilikom razgledavanja parka izišla izvan ograđenog dijela vidikovca kod jezera Okrugljak, te se poskliznula i pala u ponor dubok 30 metara. Nesretnu Francuskinju je Hitna medicinska pomoć prevezla do gospićke vojarne otkuda je vojnim helikopterom prebačena u KBC u Rijeci gdje su joj okvalificirane teške tjelesne ozlijede.

Već nekoliko godina zbog neopreznosti stradavaju turisti, ali tragedije i sa smrtnim posljedicama ne umanjuju broj dolazaka. Naprotiv, to izaziva adrenalin kod brojnih turista koji i zbog toga stižu na Plitvice jer hoće doživjeti nešđto što nigdje drugdmne je mogu doživjeti. (LpS)

TRAGEDIJA KOD OTOČCA

PUN POGODAK U - SMRT

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. kolovoza 2018. u 19:25 sati

GOSPIĆ - Maloprvo smo od policije dobili SMS poruku da je na državnoj cesti 51 u selu Zalužnica između Otočca i Vrhovina bila teška prometna nesreća. Vozač je s autom sletio s ceste i pogodio u betonski stup od čega je poginuo. To je u dva tjedna indentična smrt, prva je bila isto pogodak u sridu betonskog stupa u Ribniku. (LPS)

Incident nedaleko državne granice

NOŽEM NA POLICAJCA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. kolovoza 2018. u 15:15 sati

GOSPIĆ - Prema priopćenju ličke policijske uprave sinoć oko 22:45 sati policijski službenici su u mjestu Vaganac, kraj Plitvica, prilikom obavljanja zadaća zaštite i nadzora državne granice, uređajem za noćno promatranje uočili grupu od pet osoba kako prelaze državu granicu izvan graničnog prijelaza.

Nakon uočavanja osoba, policijski službenik, kako se na ružnom jeziku birokracije naziva policajac, za zaštitu državne granice prišao je skupini u namjeri utvrđivanja njihovog identiteta. Pri tome je jedna osoba iz skupine krenula prema njemu s nožem u ruci. Unatoč tome što je policijski službenik izdao zapovijed na hrvatskom i engleskom jeziku osobi da odbaci nož i zaustavi kretanje, osoba se oglušila i nastavila se kretati prema policajcu s nožem u ruci. Nakon drugog upozorenja, policajac je pucao u zrak iz službenog samokresa nakon čega je osoba odustala od napad i odbacila nož. Sve zatečene osobe dovedene su u službene prostorije te je u tijeku kriminalističko istraživanje. (LpS)

Karlobag:

Tragedija motoriste

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
31. srpnja 2018. u 12:45 sati

GOSPIĆ - Prema priopćenju policije na Jadranskoj magistrali (D8) danas je pet kilometara južnije od Karlobaga smrtno stradao motorist. Vozač je udario u zaštitnu ogradu, očevid je u tijeku i promet se odvija jedno kolničkom trakom. (LpS)

NAPAD GOVEDA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
31. srpnja 2018. u 14:45 sati

GOSPIĆ - Na naš upit dobili smo slijedeće priopćenje iz Policijske uprave Gospić:
- Obavještavamo Vas da je dana 23. srpnja 2018. godine Policijska uprava ličko-senjska, zaprimila dojavu od 64-godišnjaka iz Gospića, da ga je na području mjesta Papuča, grad Gospić, napao bik, kojeg je u krajnjoj nuždi ustrijelio.

Očevidom je utvrđeno da je bik vlasništvo 73- godišnjakinje s područja Gospića. Kriminalističko istraživanje je u tijeku.

Plaža Zrće

MEĐUNARODNA POLICIJA

Međunarodna policija na novaljskoj plaži Zrće/Foto PULS
Međunarodna policija na novaljskoj plaži Zrće/Foto PULS
Novost i na Zrću

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. SRPNJA 2018. U 19 SATI

GOSPIĆ - Policijske službenice za prevenciju Policijske uprave ličko-senjske nastavile su s provođenjem preventivnih aktivnosti u sklopu projekta "Sigurna turistička sezona", pa su tako danas na plaži Zrće zajedno sa slovenskim i ukrajinskim policijskim službenicima dijelili letke sa savjetima turistima.

Leci su izrađeni na stranim jezicima, koje je izradila Policijska uprava ličko-senjska u suradnji sa Gradom Novaljom, koji se pobrinuo i za kontejner postavljen na plaži Zrće kako bi policijski službenici u svakom trenutku bili dostupni turistima.

Policijski službenici skrenuli su turistima pažnju da zatvaraju vrata i prozore kada napuštaju apartmane ili sobe u kojima borave, da ne nose na plažu veće količine novca ili vrjednije predmete, te da novac mijenjaju u bankama, mjenjačnicama ili drugim ovlaštenim mjestima, a posebno su im naglasili da zabava na odmoru može biti vrlo ugodna i bez alkohola i droga. Turisti su bili oduševljeni što komunikaciju s policijom u Hrvatskoj mogu ostvariti s policajcem svoje matične zemlje, odnosno na jeziku svog govornog područja i pozitivno su ocijenili rad stranih policijskih službenika, ali i ovakav način preventivnog rada policije. (LpS)

Predaja otužja

JOŠ UVIJEK IMA ORUŽJA PO KUĆAMA

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. srpnja 2018. u 10:30 sati

GOSPIĆ - Ovih ljetnih dana policija ima prilično posla jer su lopovi i džeparoši neumorni i po vrućinama kradu sve do čega dođu pa makar to bio bicikl iz nezaključanog stubišta u Gospiću, provaljuje su u automobile, kuće, ima svađa i tučnjava ali i prometnih nesreća i brze vožnje.

Iako su od Oluje prošle 23 godine neki Ličani su još uvijek naoružani do ziba i teško se rastaju oo svojih arsenala koje kriju po kućama i stanovima. Ipak, oni savjesniji zovnu policiju da ih riješi te stalne opasnosti. Tako su ovih dana dvojica Gospićana predali 4,4 kilograma gospodarskog eksploziva, 26 trotilskih metaka i dva metra detonirajućeg štapina. Drugi je predao dvije automatske puške, vojni karabin i 511 komada raznog streljiva. Sve je to završilo u policijskom namjenskom skladištu i biti će uskoro uništeno.

Na cesti kod Bilaja

Tragično slijetanje s ceste

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. SRPNJA 2018. U 19:45 SATI, dopuna 19. srpnja 2018 u 8:20 sati

GOSPIĆ - Danas kasno popodne kroz grad su arlaukale vatrogasne sirene, i maloprvo smo dobili SMS poruku Policijske uprave o tragediji na DC 50 u Bilaju kod skladišta HEP-a. S ceste je sletjelo vozilo u kojoj je jedna osoba poginula. Očevid je u tijeku, a promet se odvija bez poteškoća.

Tragedija se dogodila u 16:50 sati. Z volanom je bio jedan Gračanin (58) i vozio je za Gospić, te iz za sada neutvrđenih razloga, skrenuo ulijevo van kolnika i prednjim dijelom automobila udario u betonski stup niskonaponske električne mreže. Vozač je uslijed zadobivenih ozljeda preminuo na mjestu događaja.
Ovo je druga istovjetna pogibija na tome dijelu ceste gdje su armirano-betonski stupovi tik ceste. (LPS)

Novost na Plitvičkim jezerima

UZ TURISTE STIGLI I POLICAJCI IZ KINE

Kineski policajci biti će na Plitvicama mjesec dana.

Zajednička slika iz Korenice/Foto PULS
Zajednička slika iz Korenice/Foto PULS
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. srpnja 2018. u 19:30 sati

GOSPIĆ - Od danas će kineski policijski službenici tijekom ljeta raditi na području NP Plitvička jezera. U sklopu projekta "Sigurna turistička sezona" kojeg Ministarstvo unutarnjih poslova provodi trinaestu godinu zaredom i to na način da se u značajnijim turističkim odredištima u policijske patrole uključuju i policijski službenici drugih zemalja, danas su na područje Policijske postaje Korenica stigla dva kineska policijska službenika koji će ovdje boraviti mjesec dana.

Naime, temeljem Sporazuma između Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Ministarstva javne sigurnosti Narodne Republike Kine, Kina je postala prva izvaneuropska država koja sudjeluje u ovom projektu. Voditelj izaslanstva Ministarstva javne sigurnosti NR Kine, zamjenik načelnika Uprave za međunarodnu suradnju Tian Lixiao, izjavio je da mu je vrlo drago što kineski policajci mogu sudjelovati u ovom međunarodnom projektu, a sve kako bi svojim sunarodnjacima učinili ugodniji boravak na području Nacionalnog parka Plitvička jezera. Nakon upoznavanja i kraćeg obilaska Policijske postaje Korenica, izaslanstvo se upoznalo i s ljepotama Nacionalnog parka, jer upravo će kineski policajci službu obavljati na tom području i to u odori, bez naoružanja u zajedničkim ophodnjama sa hrvatskim kolegama. (LpS)

Policijski poziv

Tko je nepoznati?

Nepoznati muškarac zatečen je kraj Otočca/Foto PULS
Nepoznati muškarac zatečen je kraj Otočca/Foto PULS
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. srpnja 2018. u 17:40 sati

GOSPIĆ - Jučer u 14:35 sati u mjestu Čovići kraj Otočca, policijski službenici policija je zatekli muškarca za koga unatoč poduzetim mjerama nisu utvrdili identitet, a čovjek ne može ili ne želi ne želi iznositi podatke o sebi.

Zbog toga Policijska uprava ličko-senjska u svrhu utvrđivanja identiteta poziva građane da, ako imaju korisne informacije o identitetu muškarca s fotografija, o tome obavijeste najbližu policijsku postaju ili se jave na broj 192 ili na mail: licko-senjska@policija.hr.

Muškarac na sebi nosi majicu s crtežom tornja s riječkog Korza, za koju je zihericom zakopčan broj kakav dobivaju atletičari za sudjelovanja u natjecanju. (LpS)

Ličkoj policiji ništa ne promiče

ŠVERCAO KOMBI PUN SMILJA

Zadarasko smilje je otkriveno tek u Zalužnici/Foto PULS
Zadarasko smilje je otkriveno tek u Zalužnici/Foto PULS
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. srpnja 2018. u 17:30 sati

GOSPIĆ - Danas iza podneva u Zalužnici je policija zaustavila kombi zagrebačke registracijske oznake kojim je upravljao 32-godišnjak iz Doljana. Pregledom vozila u tovarnom prostoru pronađeno je 12 vreća s ukupno 226,4 kilograma smilja, zaštićene biljne vrste. Pronađeno smilje, za koje je policija saznala da je neovlašteno brao na području Zadra, uz potvrdu je oduzeto. Zbog prekršaja iz Zakona o zaštiti prirode vozaču je izdana obavijest o počinjenom prekršaju

ŠVERCAO ILEGALCE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. srpnja 2018. u 10:40 sati

GOSPIĆ - Policijski službenici Policijske postaje Korenica u suradnji s policijskim službenicima Ravnateljstva policije dovršili su kriminalističko istraživanje nad 36-godišnjakom iz Zagreba zbog osnova sumnje da je počinio kazneno djelo protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma. On je u srijedu, 4. srpnja, upravljao kombijem zagrebačke registracijske oznake, te su ga u Vranovači zaustavili policijski službenici koji su u tovarnom prostoru kombija zatekli 30 državljana Pakistana i jednog državljanina Indije, za koje je utvrđeno da su nezakonito prešli državnu granicu. Vozač je uhićen, predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave ličko-senjske, a kaznena prijava dostavljena nadležnom državnom odvjetništvu.

ŠVERCERI I PREVARANTI NE MIRUJU

Za eure dobio nešto kuna i bugarske stare leve.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. srpnja 2018. u 13:20 sati

GOSPIĆ - Prema današnjem izvješću PULS-a Policijski službenici Policijske postaje Korenica u suradnji s policijskim službenicima Ravnateljstva policije dovršili su kriminalističko istraživanje nad 26-godišnjim državljaninom Bosne i Hercegovine zbog osnova sumnje da je počinio kazneno djelo protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma. On je prekjučer upravljao osobnim automobilom slovenske nacionalne oznake, te ga je u Gornjem Vagancu zaustavila policija i u vozilu su zatekli četiri državljana Turske, za koje je utvrđeno da su nezakonito prešli državnu granicu. Vozač je uhićen i predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave ličko-senjske, a kaznena prijava dostavljena nadležnom državnom odvjetništvu.

Policijski službenici Policijske postaje Otočac jučer su dovršili kriminalističko istraživanje nad 45-godišnjakom iz Koprivničkog Brega zbog osnove sumnje da je počinio kazneno djelo nedozvoljene trgovine. Policijski službenici su u utorak, 3. srpnja na naplatnoj postaji autoceste A-1 u Otočcu, zaustavili teretno vozilo koprivničke registracijske oznake, u kojem se kao putnik nalazio 45-godišnjak koji je policijskim službenicima dragovoljno izručio 20 kilograma rezanog duhana. Protiv njega će nadležnom državnom odvjetništvu biti dostavljena kaznena prijava.

Jučer oko 10.30 sati u Otočcu nepoznati je muškarac prevario je 60-godišnjeg belgijskog državljanina prilikom mijenjanja novca. Za 200 eura je strancu dao 250 kuna i 4000 bugarskih leva koji više nisu opticajna valuta.

Uspjeh ličke policije

UHIĆENI ŠVERCERI LJUDI

Ovog vikenda uhićeni su šverceri izbjeglicama.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. srpnja 2018. u 16:45 sati

GOSPIĆ - Izgleda da je državna granica u Lici postala "meka" granica,ali mnogi su se prevarili. O kontroli šengenske granice u Lici najbolje govore podaci iz proteklog vikenda kada su dolijali krijumčari izbjeglica.

Policijski službenici policijskih postaja Otočac i Korenica u suradnji s policijskim službenicima Ravnateljstva policije zbog osnova sumnje u počinjenje kaznenih djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma dovršili su kriminalistička istraživanja nad grupom hrvatskih državljana iz Šibenika, Opatije, Lovinca, Delnica i još tri osobe poradai šverca izbjeglicama. Koordiniranom akcijom u u Vrhovinama je zaustavljen kombi gospićke registracije kojim je upravljao Šibenčanin, a u njemu su zatečena čak 34 strana državljanina bez potrebnih papira. Radilo se o 24 Pakistanca, četiri Afganistanca i po tri Iranca i Indijca koji su nezakonito prešli državnu granicu. Osim vozača kombija uhićena je i trojica iz dva automobila prethodnice koji su pregledavali cestu da izbjegnu policiju. Oni su uhićeni, predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave ličko-senjske, a kaznena prijava je dostavljena nadležnom državnom odvjetništvu.

Osim toga, u Homoljcu kod KOrenice uhićen je jedan Bosanac koji je u subotu koji je prevozio tri Turčina i dva Pakistanca u svom automobilu za koje je utvrđeno da su nezakonito prešli državnu granicu. Bosanac je uhićen, predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave ličko-senjske, a kaznena prijava dostavljena nadležnom državnom odvjetništvu. (LpS)

LIČKO-PETROVO SELO

UHIĆEN RATNI ZLOČINAC

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. lipnja 2018. u 18:30 sati

GOSPIĆ - Prema popodnevnom priopćenju Policijske uprave u suradnji sa zagrebačkom policijskom upravom zagrebačke danas, 30. lipnja, u 10,25 sati, na državnom graničnom prijelazu u Ličkom Petrovom Selu, uhićen je 67-godišnjeg državljanina Bosne i Hercegovine. Radi se o nekadašnjem oficiru u organima sigurnosti iz V. armijske oblasti sa sjedištem u Zagrebu. Uhićen je zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz člana 122. OKZ RH

Osumnjičeni je priveden u prostorije PU zagrebačke gdje su provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđene osnove sumnje da je tijekom rujna 1992. godine u logoru ratnih zarobljenika "Manjača" pored Banja Luke, kao tadašnji pripadnik sigurnosnih službi JNA i Vojske Republike Srpske, u više navrata zapovjedio podređenim pripadnicima Vojske Republike Srpske da nečovječno postupaju prema ratnim zarobljenicima nanošenjem patnji i ozljeda tjelesnog integriteta i zdravlja, u čemu je povremeno i sam sudjelovao kršeći pravila međunarodnog prava, uslijed čega je više ratnih zarobljenika zadobilo teške tjelesne ozljede.

Nakon dovršetka kriminalističkog istraživanja, osumnjičeni državljanin Bosne i Hercegovine biti će u zakonskom roku predan pritvorskom nadzorniku, a Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu biti će podnesena odgovarajuća kaznena prijava. (LPS)

Tragedija na Zrću

UBIJEN ENGLESKI TURIST

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. lipnja 2018.

GOSPIĆ - Prema priopćenju Policijske uprave jutros u 5:35 sati na novaljskoj plaži Zrće dogodilo se ubojstvo jednog engleskog državljanina. Ovečid će provesti Županijsko državno odvjetništvo iz Zadra. Ovo je prvo ubojstvo na planetarno popularnoj plaži desilo se nakon tučnjave i nesretni Englez je preminuo prije nego je iz Novalje stigla hitna medicinska pomoć.

Ima i toga

LUDA VOŽNJA BUDAČKOM

Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. lipnja 2018. u 8:10 sati

GOSPIĆ - Tijekom kontrole prometa u naseljima ovih dana je najveća utvrđena brzina kretanja od 101.7 km/h izmjerena u petak u Budačkoj ulici u Gospiću, kada je 26-godišnji hrvatski državljanin upravljao osobnim automobilom gospićke registracijske oznake. Protiv njega slijedi optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu.

Ovih dana desile su se nove pljačke. Izgledfa da su se vratili učenice ajduka Laze Škundrića iz Popine. Na ugibalištu uz državnu cestu u Kaliću kod Senja, nepoznati počinitelj provalio je u osobni automobil, njemačke nacionalne oznake iz kojeg je otuđio lisnicu s novcima i osobnim dokumentima, vlasništvo jedne mlađe Njemice. Bila je pljačka i na Ličanki na parkiralištu. Nepoznati počinitelj je iz otključanog automobila otuđio više laptopa u vlasništvu jednog Hrvata. (LpS)

S LOPOVIMA NIKAD MIRA

Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. lipnja 2018.

GOSPIĆ - Prema priopćenju Policijske uprave ličko-senjske završena je kriminalisstička obrada više osoba drvokradica. Brložanin (45) koji se sumnjiči listopada prošle godine posjekao i ukrao tri državne bukve, a još tri Otočačanina sumnjiće se da su ukrali 15 privatnih grabića. Dobili su kaznene prijave.

Istovremeno policija je evidentirala nove krađe ovih dana u Lipicama i Zarinu. U Lipicama je ukradeno još prošle godine 19 državnih bukava, a u Zarinu prošlog mjeseca 13 bukava isto državnih. (LpS)

TUČNJAVA I KRAĐA

Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr

GOSPIĆ - Policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske dovršili su dva kriminalistička istraživanja. Prvo je bilo nad 55-godišnjakom iz Lovinca zbog osnova sumnje da je počinio kazneno djelo teške tjelesne ozljede. Sumnjiči se da je 26. svibnja Gornjoj Ploči, fizički napao 48-godišnjaka iz Zagreba, teško ga ozlijedivši;

Drugo je bilo nad 18-godišnjakom iz Rovinja zbog osnova sumnje da je počinio kazneno djelo krađe. Sumnjiči se da je u subotu, 26. svibnja na plaži Zrće otuđio mobitel vlasništvo 21-godišnje španjolske državljanke.

Lopovluci i kriminal na Ličanci

OPERUŠANE ŠVABE

Ličanka je idalna za razbojnike i danju i noću/Foto arhiva Lika pressa Gospić
Ličanka je idalna za razbojnike i danju i noću/Foto arhiva Lika pressa Gospić
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. SVIBNJA 2018. U 13:45 SATI

Policijotski tekst obrađuje i komentira glavom i bradom Marko Čuljat, za prijatelje Makica


GOSPIĆ - Danas je novinare policija izvijestila o jednoj bizarnoj i neobičnoj pljački. Naime, tijekom noći od petka na subotu četvorica Švaba koji su stali na odmorištu Ličanke su - opljačkani.

Čudno je što pedantni Nijemci spavaju u autu, a lopovi im voršibaju i pljačkaju kamper, odnosno prikolicu koja im je trebala poslužiti, najvjerojatnije, za divlje ljetovanje na plavome Jadranu. Možda i nije čudno, jer su Švabe poznate kao škrci veći od Škota i nekih naših ljudi. Tili su ušparat koji euro i da ne spavaju u nekom čvrstom objektu, kojih, istina, ima veoma malo na cijeloj autocesti pa treba slazit i tražit konak. Te noći Švabe su uspješno ostale bez love i dokumenata. Alal vjera nepoznatim lopovima. Javili su se tekar u subotu ujutro policiji. Kruže priče da se ti rvacko-europski depari, kako ih je kao najveći problem u Lici nedavno nazvao šef Policijske uprave, koriste omamljujućim sprejem i plinom. E bome svaka čast na patentu koji eto stiže i na brdoviti Balkan i unosi nemir među strendžerima, a bome i domaćim Likotama.

Ostaje nejasno kako su ti njemački škrci spavali tako tvrdim snom u autu da nisu ni čuli niti osjetili da se provaljuje u prikolicu. Pa nije valja ona bila otkačena od tegljača. Čudno je što nisu čuli lupu ili osjetili njihanje prikolice. Zar se ne može posumnjati da su oni to sve izmislili kako bi nešto drugo prikrili, recimo, koju kilu droge u automobilu ili kamperu. Sve to čini sve bolju i bolju sliku rvackog turizma i sigurnosti.

Policija veli da traga za lopovima i usput savjetuje građane na rvackom divanu:
- ne ostavljaju novac i druge vrijedne stvari na vidljivim mjestima u vozilu,
- u slučaju udaljavanja od vozila provjere da li su prozori na njihovom vozilu zatvoreni i vozilo zaključano,
- novac i druge vrijedne stvari uvijek budu uz njih, pa tako i za vrijeme odmaranja,
- u slučaju počinjenja takvog kaznenog djela, da ŽURNO izvijeste policiju pozivom na broj 192.

Za nadati se da će organi vlasti poduzeti sve da Ličanka ne postane kaubojska cesta iz Džon Fordovih filmova o pljačkama poštanskih deležanaca. Trebalo bi organizirati protjerivanje svih koji su zaastali i zaspali na odmorištima, ili ugibalištima, jer su ona predviđena samo za protezanje nogu i, da prostite pišanje, a ne spavanje, a tu se mogu upregnuti i neke druge dobrovoljačke snage rvackoj državi.

Edan pajdaš mi je priča da je grupica Rvata iz Prajske prije nikolke godine sa svojim pasima išla na natjecanje i izložbu u Švajcarsku, kako divanidu uni koji više nema u Lici, i da i' je upozorija da iz prikolica na odmorištu ne izvode svoje pase. Edan blentonja to nije svatija, pa ga je izveja pasa koji je popiša švicarsku, ali se s neba stvorija švicarski žandar i odrapija mu mandatnu kaznu, kako vele suci, od samo iljadu švicarski franaka. Edvo su skupili novce za kaznu za budalu i pasa kako bi išli na natjecanje. Ljudi moji, i u Rvackoj vršljaju bezbrojne inšpekcije i kontrole i protiravaju i kažnjavaju kampere koji se zaustave na mistu koje nije za to. Piitam se zašto se to ne mere i u Lici. Ne mere se, jerbo se neće. Triba radit.

Otvoreno pismo plavaca

Plavci pišu motoristima

 
 
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. svibnja 2018. u 18:40 sati

Poštovani zaljubljenici u motocikle,

potaknuti najnovijim nemilim događajima obraćamo se svima vama koji strastveno volite brzinu i vjetar u kosi, i iznad svega navalu adrenalina kada se kazaljka na brzinomjeru vrtoglavo penje. Sigurno vam nisu promakle crne statistike da je u zadnjih nekoliko dana čak osam vozača ili suvozača na motociklima i mopedima, poginulo!

Zato neumorno upozoravamo na opasnost koja prijeti vama, vozačima na dva kotača i savjetujemo kako ovakvu vožnju učiniti što sigurnijom, s ciljem da spasimo barem jedan ljudski život ili spriječimo neko drugo teško stradavanje. Na hrvatskim cestama, u zadnjih pet godina poginulo je 213 motociklista i 56 mopedista (vozači i putnici). Ove brojke znače da je najmanje 270 obitelji osjetilo posljedice nenadoknadivog gubitka svojih najmilijih, a ako se ovaj crni niz nastavi i ove ćemo godine zabilježiti dvoznamenkast broj poginulih motociklista i mopedista.

Većina tih nesreća uzrokovana je prebrzom i neopreznom vožnjom samih vozača, stoga apeliramo na sve vas koji uživate u vožnji motociklom da ne pridonosite crnim brojkama nego da poštujući propise, defenzivnom vožnjom i promišljanjem, u prvom redu o sebi samima, ali i sigurnosti drugih sudionika u prometu, pomognete da svako vaše putovanje završi sretno na željenom odredištu.

Sretan i siguran put žele vam vaši plavci!

POLICIJA DAROVALA BICIKLE

Osnovne škole dobile su devet bicikla.

Školski bicikli za osnovnoškolce/Foto PULS
Školski bicikli za osnovnoškolce/Foto PULS
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. svibnja 2018. u 17 sati

GOSPIĆ - S ciljem podizanja razine sigurnosti cestovnog prometa i edukacije djece osnovnih škola za sigurno kretanje u cestovnom prometu kao pješaka i vozača bicikla, Policijska uprava ličko-senjska u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa 2011? 2020. osigurala je devet bicikala i 18 kaciga, koji su uručeni predstavnicima osnovnih škola s područja Policijske uprave ličko-senjske.

Po jedan bicikl i dvije kacige uručeni su predstavnicima osnovnih škola iz Lovinca, Novalje, Perušića, Udbine, Plitvičkih Jezera, Brinja, Karlobaga, Pazarišta-Klanca i Kosinja. Tom prilikom načelnik Uprave Josip Biljan istaknuo je kako je vrlo bitno djecu osposobiti za sigurno sudjelovanje u prometu, jer na području Ličko-senjske županije, pogotovo u manjim mjestima, djeca upravo s biciklima odlaze u školu, a ova donacija i edukacija učenika biti će kvalitetnija.

Predstavnici škola zahvalili su se na darovanim biciklima i zaštitnim kacigama, te izjavili da im je ovo veliki poticaj za daljnja sudjelovanja u natjecanjima "Sigurno u prometu". (LpS)

PORAST PROMETNIH NESREĆA

Nakon akcija po općinama i gradovima porasla predaja streljiva.

 
 
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. svibnja 2018. 8:30 sati, dopuna u 9:35 sati

GOSPIĆ - Prema priopćenjima Policijske uprave vidljiv je porast prometa na cestama Ličko-senjske županije jer je proteklih dana bilo više prometnih nezgoda a i poginuo je jedan strani motorist izletjevši iz zavoja kod Karlobaga.

I kriminalisti su imali dosta posla. Tako je otočka policija obradila jednog Jezeračanina (21) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo krađe. Sumnjiči ga se da je u razdoblju od 15. listopada do 23. prosinca 2017. godine u državnom šumskom predjelu Jezerana posjekao i otuđio 142 stabla bukve, javora i graba. I karlobaški kriminalisti su obavili istraživanje 32-godišnjaka iz Konjščine zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo teške tjelesne ozljede. Sumnjiči se da je u kući u Lukovom Šugarju, fizički napao 46-godišnjaka iz Funtane, zadavši mu udarac šakom u glavu, od kojeg je 46-godišnjak zadobio teške tjelesne ozljede okvalificirane u Općoj bolnici u Gospiću. Protiv njih su podnijete kaznene prijave.

Tijekom proteklog vikenda evidentirane su dvije dragovoljne predaje streljiva. Jedan Gospićanin je pronašao sanduk sa 511 metaka, a Koreničanin je predao policiji 10 metaka. I u Donjem Lapcu policiji je predan 41 metak i lovačku pušku. Po svemu sudeći povećana predaja opasnih predmeta pojačana je nakon akcije po gradskim i općinskim središtima o opasanostima od minsko-eksplozivnih predmeta koja je organizirana i provedena u suradnji s Hrvatskim centrom za razminiranje iz Siska. Opasne stvari preuzima policijski pirotehničar koje se uništavaju.

Prema priopćenju policije i jučer je stradao jedan strani motorist koji je zadržan na liječenju u Gospiću.

Danas smo dobili i ovu informaciju:
- Vezano uz događaj koji se dogodio 28. travnja 2018. godine u Širokoj Kuli oko 11.20 sati kada je više osoba fizički napalo 35-godišnjaka iz Široke Kule, 27-godišnjaka iz Gračaca, 43-godišnjaka i 40-godišnjakinju iz Štikade, koji su lakše ozlijeđeni, utvrđeno je da su 54-godišnjak, 32-godišnjak, dvojica 28-godišnjaka (svi iz Perušića), 48-godišnjak i 43-godišnjakinja (oboje iz Široke Kule) počinili prekršaj iz članka 6. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Oni su uhićeni i danas će uz optužni prijedlog biti dovedeni na Prekršajni sud u Gospiću.


(MaČ)

POGINUO MOTORIST

Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. svibnja 2018. u 11:15 sati

GOSPIĆ - Prema priopćenju Policijske uprave jutros iza 10 sati na Jadranskoj magistrali u Mostini kod Karlobaga dogodila se teška prometna nesreća. Poginuo je jedan mađarski motorist. Cesta je zatvorena za promet. (LpS)

Nova tjedna akcija policije

Ispravnost motocikala

Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. TRAVNJA 2018. U 8:15 SATI

GOSPIĆ - Iz policijske uprave dobili smo priopćenje o novoj akciji ovog tjedna. U organizaciji stanica za tehnički pregled vozila, Hrvatskog autokluba, Centra za vozila Hrvatske i Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, po peti put organizira se preventivno-sigurnosna akcija nadzora tehničke ispravnosti motocikala i mopeda pod nazivom "Dani tehničke ispravnosti motocikala 2018".

Akcija se provodi od danas 23. do 28. travnja (subota) na cijelom teritoriju Hrvatske u svim stanicama za redovni tehnički pregled vozila. Motocikli, mopedi i ostala vozila L kategorije (laki četverocikli, četverocikli, motocikli s bočnom prikolicom, motorni tricikli) su posebno ugrožena skupina motoriziranih sudionika u prometu, stoga je ova akcija usmjerena isključivo na te kategorije vozila.

Pregled vozila obavlja se BESPLATNO (bez naplaćivanja naknade) za sve vlasnike vozila, odnosno vozače koji se izvanredno pojave na pregledu sa zamolbom da im se njihov motocikl ili moped pregleda i utvrdi tehnička ispravnost ili neispravnost. Besplatni pregled vozila u sklopu ove akcije ne zamjenjuje redovni tehnički pregled kojem podliježu vozila kojima se produljuje valjanost prometne dozvole ili se registriraju u tjednu trajanja akcije te se u tim slučajevima tehnički pregled naplaćuje sukladno odluci o visini naknada.

Akcija ima isključivo preventivno-sigurnosni karakter i temeljena je na poticanju vozača motocikala i mopeda u pogledu ispravnog i pravovremenog sagledavanja aspekta tehničke ispravnosti vlastitog vozila za sigurno sudjelovanje u prometu, tj. izbjegavanja prometnih nesreća uvjetovanih tehničkom neispravnošću vozila. Akcija je u potpunosti dragovoljna i težište akcije je na pružanju savjetodavne pomoći radi uklanjanja eventualno utvrđenih nedostataka na motociklima i mopedima, te se nikakve represivne mjere neće primjenjivati.

U spomenutom razdoblju policija će tijekom redovnog obavljanja službenih zadaća upućivati vozače ovih kategorija vozila na mogućnost besplatnog pregleda u stanicama za tehnički pregled vozila.

Policija ponovo u europskoj akciji

KONTROLA BRZINE

Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. travnja 2018. u 19:30 sati

GOSPIĆ - Temeljem plana TISPOL-a, mreže prometnih policija, na području država Europske unije, pa tako i na području Policijske uprave ličko-senjske, policijski će službenici provoditi pojačan nadzor brzine u razdoblju od srijede 18. travnja, od 6 sati do četvrtka 19. travnja, u 6 sati.

- Brzina je najčešći uzročnik prometnih nesreća, često onih s najtežim posljedicama, te će se u cilju smanjenja stradavanja zbog brzine na području cijele Republike Hrvatske ponovno provesti 24-satni nadzor brzine. Cilj akcije je, osim represivnog, djelovati i preventivno na sve vozače, zbog čega ovu akciju i unaprijed najavljujemo.- kaže se u današnjem policijskom priopćenju. (LpS)