POČETNAARHIVA
ENCIKLOPEDIJA LIKE U MALOM
IZLOŽBA BRATISLAVE TERZIĆ
NOVA KNJIGA DOKTORA FAJDIĆA
MONOGRAFIJA PERUŠIĆA
Nastavljena arheološka istraživanja
LIČKE NOVINE MEĐU SMILJANČANIMA
CRKVA HRVATSKIH MUČENIKA NA UDBINI od ideje do ostvarenja
Školska shema: Još tjedan dana za prijavu
LJETNI KONCERTI
ČUVAJTE SE VRUĆINE
Istraturističko ljeto za obitelji iz Like i Zagorja
ZAVRŠILA NOVA FOTOSOFIJA
LJETNA ŠKOLA NIKOLE TESLE
Školska shema prehrane
Puko reproduktivno učenje najniži je oblik obrazovanja i ono odmaže djeci
NOVA KNJIGA DOKTORA JOSIPA FAJDIĆA
NAŠE IGRALIŠTE, NAŠA RADOST
SUSRET MATURANATA NAKON 55 GODINA
ZA UČENIKE BESPLATNO VOĆE, POVRĆE I MLIJEČNI PROIZVODI
DANI OTVORENIH VRATA

Specijalni report iz Muzeja Mimare u Zgrebu

ENCIKLOPEDIJA LIKE U MALOM

Poznati i priznati gospićki doktor Josip Fajdić izdao je novu knjigu o Lici i Ličanima.

Promocija najnovije Fajdićeve knjige o Lici i Ličanima
Promocija najnovije Fajdićeve knjige o Lici i Ličanima
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. rujna 2017. u 23:40 sati

ZAGREB - Od našeg specijalnog izvjestitelja koji želi ostati anoniman, a inače se stalni besplatni suradnik Ličkih novina u kojima je pisao još kao gospićki gimnazijalac, one iste gimnazije koju su mnogi uglednici uspjeli završiti i postići sjajne karijere.
oh novina

Pred prepunom aulom zagrebačkog Muzeja Mimara održano je predstavljanje jedne sasvim posebne knjige o Lici "POSEBNOSTI LIKE: priroda, povijest, kultura, istaknute osobe" autora, požeškog Gospićanina, prof. dr. sc. Josipa FAJDIĆA.

Riječ je o djelu koje na konzistentan način, na zamalo 450 stranica, objedinjuje osobitosti Like i Gospićko-senjske biskupije. Manirom vrsnog poznavatelja povijesno-kulturoloških-običajnih i inih atribucija Like, kao rođeni Gospićanin [iako već četiri desetljeća ne živi u rodnom kraju] Josip Fajdić svoju Liku po prvi put predstavlja u cjelovitom izdanju sa svim njezinim posebnostima. Lako čitljivim, razgovijetnim tekstom ova mini-enciklopedija o Lici, hrvatskoj gorskoj regiji okruženoj planinskim lancima [Velebit na jugu, Velika Kapela na zapadu, Mala Kapela na sjeveru te Lička Plješevica na istoku] pruža nam šansu upotpuniti dosadašnje znanje o tom povijesno, iznimno važnom dijelu "Lijepe naše".

U drugom dijelu knjige, koji je nastao iznimnim naporom i višegodišnjim trudom, autor nam predstavlja životopise više od 300 najistaknutijih osoba u povijesti Like, Ličko-senjske županije i Gospićko-senjske biskupije, razvrstane u kategorije prema djelatnostima i pozivima u kojima su polučili najveće uspjehe.

O svim sadržajnim dosezima ovog djela, te o njegovim refleksijama i značenju za našu nacionalnu i zavičajnu kulturu, govorili su prof. dr. sc. Dragutin Rosandić, prof. dr. sc. Željko Holjevac, mr. sc. prof. Nikola Bićanić te prof. dr. sc. Ante Bežen.

I sam je autor, Josip Fajdić, na kraju, kratko pojasnio da je 'u strukturalnom smislu prevladao koncept, u kratkim crtama osvijetliti dva krupna područja: zemljopisno-povijesne prepoznajnice, županijsko i crkveno ustrojstvo Like, običaje i kulturu, neke kuriozitete vezane za život u Lici, kao i one osobitosti po kojima je ličko područje poznato široj javnosti.' (LpS)

Fotosofija

IZLOŽBA BRATISLAVE TERZIĆ

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. rujna 2017. u 18:30 sati

ZAGREB - Zadovoljstvo nam je pozvati Vas da u online galeriji 'Highlight', pogledate izložbu fotografija Bratislave Terzić. www.fotosofia.info/Highlight.aspx?id=18c4d050-1ab0-4b16-8c97-bcd7adc3aaa1

We have the pleasure of inviting you to the online gallery 'Highlight' to view here the photography exhibition of Bratislava Terzic www.fotosofia.info/Highlight.aspx?id=18c4d050-1ab0-4b16-8c97-bcd7adc3aaa1

Novosti:
Umjetna inteligencija sve autonomnija u obradi fotografija, do čega će to dovesti? pročitajte u kolumni fizičara dr. sc. Davora Horvatića www.fotosofia.info/FotoKolumna/post.aspx?id=83


Za postavljanje fotografija i sudjelovanje u radu stranice registrirate se www.fotosofia.info/Registracija.aspx . (LpS)

Udruga Ličana Vila Velebita u Požegi

NOVA KNJIGA DOKTORA FAJDIĆA

Naslovnica najnovije Fajdićeve knjige
Naslovnica najnovije Fajdićeve knjige
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. RUJNA 2017. U 14:10 SATI

POŽEGA - Nedavno je iz tiska izašla nova knjiga prof. dr. sc. Josipa Fajdića, predsjednika i utemeljitelja Udruge Ličana u Požegi.

Knjiga nosi naslov Posebnosti like: priroda, povijest, kultura, istaknute osobe. Predstavljanje knjige, odnosno zagrebačka promocija je zakazana za 19. rujna u 19 sati u Atriju Muzeja Mimara u Zagrebu.

Knjigu će predstaviti recenzenti Dragutin Rosandič, Željko Holjevac i Nikola Bićanić, te Ante Bežen, suradnik i sam autor Josip Fajdić.

Knjiga je to za svakog koji želi upoznati Liku, a autor je poznati i priznati liječnik i intelektualac rođen u Gospiću. Po prvi put i cjelovito na jednom mjestu najkonciznije su izneseni brojni podaci o ličkom dijelu Hrvatske i osobama iz tog područja. (MaČ)

Bibliografski izlog

MONOGRAFIJA PERUŠIĆA

Ovih dana iz tiska je izašla monografija Perušića.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. srpnja 2017. u 20:15 sati

PERUŠIĆ - Daleke 1948. godine osnovano je Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo Perušić koje je proteklih desetljeća umnogome doprinijelo očuvanju narodnih običaja u tome dijelu Like.

Ovih dana iz tiska je izašla monografija "Tradicijski život, kultura i običaju Ličkog Perušića", čiji su autori Pavao Murgić braco i Blaž Žarak Baja. Nakladnik je HKUD. Preko Društva prenošeno je znanje i tradicija na mlade generacije, a Murgić je bio jedan od dionika njegovog utemeljenja. Murgić je bio učitelj u Perušiću, a bio je aktivan u svim životnim segmentima od politike do nogometa.

- Članovi HKUD-a nisu željeli biti samo zabavljači, što su puno puta izjavili i svojim radom dokazali.-napisao je Murgić u Proslovu monografije koja ima 146 stranica velikog formata i tiskana je u boji u OG grafici u Ogulinu.

Članovi HKUD-a željeli su biti nastavljači narodne tradicije i običaja koje su naslijedili od svojih predaka ponoseći se svojom Likom i Perušićem. U monografiji je deset tematskih poglavlja u kojima je osim presjeka rada Društva dano i bezbroj podataka i činjenici iz prošlosti, a posljednje poglavlje ima deset sjećanja članova HKUD-a. (MaČ)

POGLEDAJTE I NAŠ VIDEO ZAPIS LIČKIH SVATOVA


Muzej Like Gospić

Nastavljena arheološka istraživanja

Istraživanja na Udbini/Foto MLG
Istraživanja na Udbini/Foto MLG
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. srpnja 2017. u 23:00 sati

Fotografije Muzej Like Gospić

GOSPIĆ - Usporedo s ovogodišnjim sezonama arheoloških istraživanja na Starom gradu Otočcu i rimskom seoskom imanju u Ribniku, Muzej Like Gospić proveo je i treći arheološki projekt, na udbinskoj Gradini.

Naime, ovih dana je okončana konzervacija istočnog bedema srednjovjekovnog gornjeg grada - palasa. Radove je izvela licencirana tvrtka Travej iz Zadra. Istraživanja se provode od 2008., od kada pomalo izranjaju ostaci nekadašnjeg grada krbavskih knezova Kurjakovića. I ovogodišnji program je financiran sredstvima Ministarstva kulture, a interes za aktivno sudjelovanje, ove godine je iskazala i općina Udbina. Zajedničko sudjelovanje više partnera moglo bi ubrzati proces istraživanja, a s tim u vezi i konzervaciju i prezentaciju značajnog lokaliteta hrvatske povijesti.

- Dosadašnja istraživanja otkrila su arhitektonske ostatke dviju srednjovjekovnih kula i dijelove sjevernog i istočnog bedema palasa, kao i kulturne slojeve u kojima se zrcale burna zbivanja od kraja 14. stoljeća do današnjih dana. Iduće godine, za desetu obljetnicu istraživanja, voditeljica istraživanja dr.sc. Tatjana Kolak priprema izložbu o dosadašnjim rezultatima. (LpS)

Svemogući Fejs

LIČKE NOVINE MEĐU SMILJANČANIMA

Danas se po treći put sastala generacije osnovne škole Smiljan povodom 60. obljetnice završetka školovanja.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. srpnja 2017. u 14:30 sati

Priredija Marko Čuljat, Lika press Gospić


SMILJAN - Danas kroz podne iznenadija me poziv ednog mog fejsovca, Nikole Zorića iz Zagreba. Zva me je na nijojvu 60. oblitnicu završetka osnovne škole u Smiljanu i naglasija da će me častit pečenjkom.

Ko bi lud odbija takav poziv da koji ugodan trenutak provede u društvu Smiljančana koje većinom odavno poznaje i da nešto slasno ne prigrize? Bija je na ručku Božo Milković i njegova sestra Ivanka, Nikola Pavičić te još dvadesetak učenika smiljanske škole rođenih 1941. i kašnjih godina u koju su išli đaci iz Smiljana, Podkolakovice, Rastoke, Bužima i Rosulja di su dilovale šestogodišnje škole.

Danaska su se prisićali svoji učitelja i učiteljica. Na provom mistu je bila gospođa, a radio se o unoj socijalističkoj Jugi, Marici Tomljenović, zatim su se prisićali Vere Svetić, Grge i Zlate Laktić, pa zatim učitelja Dare i Mane Bajića koji je bija direktur, un iz Mazina, a una, mislim žena, iz Divosela. Sitili su se i Jovanke Bjegović, i Mileve Grbić, Marije Žigić, Marijana Skača koji je i autoru ovi redaka pridava u Gimnaziji fiziku, te Dušanke Vitas…

U njijovo doba smiljanska škola jse zvala Narodna osmogodišnja škola, imala je oko 80 učenika, a svakako je najpoznatiji Josip Čorak, rvacki olimpijac u rvanju, kome je krsno ime po didu Tome, ali danaska saznajem da ima nadimak Turčin.

Nokola Pavičić, njegov rođak koji je bio na današnjoj proslavi priča da je tadare bila bida i da su se muške lače krpale dretvom i suknom, da su visile na turu. Takve je ima i Čorak pa su ga prozvali Turčin, a un se na lačama sanjka na snigu u rodnoj Rastoci.

Pavičić se prisitija i pismice rugalice:
Turčin putem keseli
bula mu se veseli
eto moga Turčina
otpala mu kur ….

Nova knjiga u našoj e-ličkoj biblioteci Lykos

CRKVA HRVATSKIH MUČENIKA NA UDBINI od ideje do ostvarenja

Prenosimo razgovor mons. Mile Bogovića sa don Filipom Pavlovićem za Trend TV iz Karlovca.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
27. lipnja 2017. u 7:15 sati, dopuna 29. lipnja 2017. u 17:30 sati

GOSPIĆ - U našoj stalnoj rubrici e-lička knjiga objavljujemo 18. po redu knjigu. Knjiga je to Crkva hrvatskih mučenika na udbini od ideje do realizacije. Autori knjige su Mile Bogović i Ante Bežen u nakladi Gospićko-senjske biskupije Gospić i Nacionalnog svetišta hrvatskih mučenika na Udbini.
Recenzenti knjige su dr. sc. Jure Radić i prof. Milan Bešlić. Uredništvo su sačinjavali glavni urednik dr. sc. Ante Bežen, dr. sc. Mile Bogović, mr. sc. Ivan Mance, mr. sc. Tomislav Rogić i prof. Blaženka Ljubović.

Knjiga sadrži informacije, komentare i eseje o ideji, izgradnji te društvenoj, duhovnoj i vjerskoj misiji Crkve hrvatskih mučenika na Udbini, što se zbivalo od rađanja ideje 2002. do završetka građevinskih radova i postavljanja glavnog oltara 2015. godine.

Izgradnju Crkve osmislio je prvi gospićko-senjski biskup Mile Bogović kao središnje mjesto nacionalne zahvalnosti vjernika žrtvama za vjeru i domovinu tijekom mučne povijesti hrvatskoga naroda. Poštovanje žrtava davne Krbavske bitke, svih obrambenih ratova kroz povijest do žrtava Drugog svjetskog (Bleiburg) i Domovinskog rata (Vukovar) treba pokrenuti duhovnu obnovu hrvatskoga naroda nakon ateizacije u komunizmu.
Pokrovitelji izgradnje Crkve bili su Hrvatski sabor, Hrvatska biskupska konferencija, a akciju su podržale najvažnije znanstvene i kulturne ustanove te Ličko-senjska županija. Građa o ideji i izgradnji Crkve izložena je pomoću članaka objavljenih u časopisima Vila Velebita i Hrvatska vjernost čiji je glavni urednik i komentator bio Ante Bežen.

Knjiga ima jedanaest poglavlja i donosi popis svih darovatelja prinosa za izgradnju iz Hrvatske i inozemstva. Knjiga je velikog formata i ima 437 stranica.

Knjiga je registrirana i u Hrvatskom arhivu weba tako da će ostati i u njihovoj arhivi i dostupna je svim našim čitateljima.

Knjigu možete pogledati na našoj poveznici www.licke-novine.hr/e_knjiga/e-knjiga.html .

Dan ranije mons. Mile Bogović, gospićko-senjski biskup u miru dao je intervju don Filipu Pavloviću za Trend TV iz Karlovca, koji prenosimo na donjoj poveznici:Ministarstvo poljoprivrede

Školska shema: Još tjedan dana za prijavu

Osički osnovnoškolci/Foto arhiva Lika pressa Gospić
Osički osnovnoškolci/Foto arhiva Lika pressa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. lipnja 2017. u 22:15 sati

ZAGREB - Iz Ministarstva poljoprivrede dobili smo poziv poljoprivrednim proizvođačima koji proizvode voće i povrće te mlijeko i mliječne proizvode, kao i osnovne i srednje škole u Republici Hrvatskoj - da se do 30. lipnja 2017. prijave za sudjelovanje u Školskoj shemi.

Školska shema obuhvaća besplatne obroke voća, povrća i mliječnih proizvoda školskoj djeci, za što je za školsku godinu 2017/2018 osigurano 23 milijuna kuna. Za razliku od dosadašnje Sheme školskog voća i povrća i Programa mlijeka u školama, nova Školska shema donosi promjene u smislu operativne provedbe. Razlog ove promjene je decentralizacija kojom se daje mogućnost školama da same odaberu lokalne poljoprivredne proizvođače koji se nalaze u bliskoj okolici škola, a koji će dostavljati svježe voće, povrće i mliječne proizvode školarcima.

Škole koje žele sudjelovati u Školskoj shemi podnose Zahtjev za odobravanje podnositelja zahtjeva za raspodjelu voća i povrća i/ili mlijeka i mliječnih proizvoda Agenciji za plaćanja, a nakon prikupljenih zahtjeva Agencija na internetskoj stranici objavljuje:
- popis škola koje mogu sudjelovati u Školskoj shemi s brojem učenika po školi i procijenjenim iznosom potpore po školi prema broju učenika koji mogu sudjelovati u Školskoj shemi,
- popis dobavljača koji mogu isporučivati voće i povrće i/ili mlijeko i mliječne proizvode školama koje sudjeluju u Školskoj shemi.

Zatim škole odabiru dobavljača dajući prioritet kratkim lancima opskrbe i nabavci proizvoda od lokalnih proizvođača s kojima potpisuju ugovor. Dobavljači će isporučivati voće i povrće (100 - 150 g po djetetu tjedno) te mlijeko, jogurt, vrhnje i sl. (0,15 - 0,25 l po djetetu tjedno). Voće i povrće isporučivat će se i raspodjeljivati najmanje jednom tjedno, a mlijeko i mliječni proizvodi jednom tjedno najmanje 12 tjedana u nastavne dane u skladu sa školskim kalendarom tijekom cijele školske godine.

- Novom Školskom shemom dajemo prednost lokalnim poljoprivrednicima, jer želimo da naša djeca jedu svježe, lokalno uzgojeno voće i povrće i mliječne proizvode. Na taj način čuvamo radna mjesta u poljoprivredi i razvijamo hrvatsko selo.- izjavio je ministar Tolušić te pohvalio gradove poput Pule, Karlovca, Križevaca, Zaboka, Krapine, Gospića, Senja i Vinkovaca koji su prepoznali cilj Ministarstva i čije su se sve osnovne i srednje škole uključile u Školsku shemu. Tolušić se nada da će u preostalih tjedan dana isto učiniti i ostali gradovi. (LpS)

Gospićki glazbeni centar

LJETNI KONCERTI

Detalj s jednog lanjskog koncerta
Detalj s jednog lanjskog koncerta
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. lipnja 2017. U 18:15 SATI

GOSPIĆ - Gospićki glazbeni centar idućeg tjedna imat će dva koncerta. Prvi koncert Tamo da putujem izvest će Jurica Romac, harmonika i David Milković, harmonika a bit će i gostiju. Koncert će biti u dvorani KIC-a u ponedjeljak 26. lipnja s početkom u 19 sati.

Drugi koncert, Ljetni koncert glazbenika Gospićkog glazbenog centra također će biti u dvorani KIC-a u utorak 27. lipnja s početkom u 18 sati. (LPS)

Upozorenje građanima

ČUVAJTE SE VRUĆINE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. lipnja 2017. u 1:30 sati

GOSPIĆ - Iz Županijskog zavoda za javno zdravstvo dobili smo priopćenje zbog opasnost od toplinskog vala u slijedećih tjedan dana.

Od danas pa do iduće srijede 28. lipnja se vruće i iznimno vruće te sparno vrijeme, osobito u unutrašnjosti Hrvatske, a za vikend mjestimice i na Jadranu. Najviša dnevna temperatura zraka bit će uglavnom od 33 do 38 °C.

I jutra će biti topla uz najnižu temperaturu zraka od 17 do 23, a na Jadranu i vrlo topla uz najnižu temperaturu zraka od 21 do 27 °C.

Slično upozorenje dobili smo i od službe 112 koju u slučaju potrebe treba nazvati, te od Županijske vatrogasne zajednice koja upozorava da se ne pale vatre na otvorenom.

Više informacija na poveznici:

//www.hzjz.hr/novosti/preporuke-za-zastitu-od-vrucina

Lijepa vijest iz Umaga

Istraturističko ljeto za obitelji iz Like i Zagorja

U umagu besplatno ljetuje 18 obitelji.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. lipnja 2017. u 18:00 sati

Pripremila Eva de Zen Perušina

UMAG - Od 17. lipnja do 1. srpnja omogućeno ljetovanje za 18 obitelji iz Krapinsko-zagorske i Ličko - senjske županije, koje su pod upravljanjem Centara za socijalnu skrb Krapina odnosno Gospić. Čak 42 maloljetne djece uživat će u čarima pravog ljetovanja, u naselju Polynesia*** u Umagu. Projekt je inicirao Istraturist Umag d.d. u suradnji sa Centrom za socijalnu skrb Buje, TZ Umag te Udruge Communitas.

Udruga Communitas tako će organizirati radionice za roditelje i djecu kako bi ih na zabavan, ali i edukativan način podučila kako je obitelj mjesto od koje sve počinje. Akciji su se priključili i Istraturistovi zakupci te će djeca i njihovi roditelji, odnosno skrbnici, tijekom svog boravka u Umagu moći koristiti primjerice besplatnu vožnju turističkim vlakićem, zaigrati mini golf, uživati u vodenim sportovima ili u vožnji segwayom. Istraturist je pripremio i niz zanimljivosti u sklopu svog animacijskog programa za djecu-neplivače. Turistička zajednica grada Umaga neizostavno je pružila potrebnu potporu te je i za prilike ovog projekta sudjelovala u troškovima prijevoza obitelji do Umaga.

- Svjesni da postoje mnoga djeca koja žive u Republici Hrvatskoj, a koja iz raznih razloga, nikada nisu vidjela more, niti doživjela ovakvu vrstu ljetovanja. Iz tog razloga Istraturist je poveo inicijativu i ostvario suradnju s našim Centrom za socijalnu skrb Buje, a preko njih i sa Centrom Krapina i Centrom Gospić, kako bi omogućili barem nekim obiteljima ljetne praznike. Posebno sam zahvalan svim zakupcima koji su objeručke prihvatili podržati akciju i time omogućili da obitelji koriste i njihove usluge i proizvode. Ponosan sam što Istraturist njeguje partnerski odnos sa svojim zakupcima, te vjerujem da će naši gosti provesti zaista sadržajno Istraturističko ljeto.-naglasio je direktor Istraturista Ronald Korotaj.

Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Buje, Sebija Calcina naglasila je kako je Istraturist važan pokretač aktivnosti u lokalnoj zajednici pa tako i ove hvalevrijedne akcije:

-Kontaktirali smo centre za socijalnu skrb iz Gospića i Krapine s kojima imamo odličnu suradnju. Ovakve akcije doista mnogo znače jer je nažalost za većinu djece, ovo jedina prilika da vide more. Naša je misija kroz djelatnost i u koordinaciji s lokalnom zajednicom učiniti dostupnima različita dobra i usluge što većem broju korisnika, a socijalno osjetljive skupine kao što su potrebite obitelji s maloljetnom djecom ne bi smjele biti isključene, tako da je sudjelovanje u ovakvoj akciji nešto najljepše što nam se moglo dogoditi u našoj zajednici. - ističe ravnateljica Calcina.

Ravnatelj Centra za socijalnu skrb Krapina Sergej Augustin Erdelja naglasio je kako će u Umagu ljetovanje biti omogućeno za deset obitelji iz Krapinsko - zagorske županije, na čemu je zahvalio i Istraturistima i zakupcima.

- Akcije kao što je ova govore da u Hrvatskoj postoje društveno-odgovorne kompanije koje su svjesne da je darivanje i davanje zajednici ispravan put u poslovanju. Drago mi je što je u Istraturistu prepoznata važnost promicanja održivog razvoja i zdravih zajednica i vjerujem kako će se i druge turističke kompanije povesti ovim primjerom.-Erdelja.
Partneri projekta su TAMAR d.o.o. koji će osigurati prijevoz obiteljima umaškim vlakićima od naselja Polynesia preko naselja Stella Maris do samog grada Umaga, GOLF RANGE CONCEPT d.o.o. koji će pružiti igranje mini-golfa, LEDO s besplatnim sladoledima za djecu, LEVANTE sa raznim sportovima na vodi u naselju Katoro, KISSY KISSY obrt s besplatnim palačinkama, UMAG SEGWEY CITY TOUR sa 9D igrama za veću djecu, G.M. korporacija d.o.o. s vožnjom u podmornici.

Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Gospić Nikolina Devčić rekla je kako su djeca jako sretna što imaju prilike provesti ljetovanje u Umagu i kako vjeruje da će upravo ta dječja radost motivirati i ostale da se uključe u slične akcije i doprinesu zajednici u kojoj žive kroz različite načine sukladno svojim mogućnostima.

- Ova humanitarna akcija je još jedan pokazatelj da ljudi nisu prepušteni sami sebi. Kako bismo vodili kvalitetan i ispunjen život, moramo davati zajednici i pomagati onima koji imaju manje. Obitelj je svakako stup razvoja društva od kojeg sve polazi, zato zahvaljujem Istraturistu što su ljetovanje omogućili i djeci i njihovim roditeljima, odnosno skrbnicima. Za nas sve je ovo jedno prelijepo iskustvo za koje se nadam da će se nastaviti i narednih godina.- ističe ravnateljica Devčić, dodajući da je na ljetovanju osam obitelji iz Ličko - senjske županije.

-Turistička zajednica grada Umaga je u protekle dvije godine sudjelovala u niz humanitarnih projekata pa tako nismo propustili priliku pomoći i ovaj put, tim više što se radi o djeci. Svim obiteljima obuhvaćenim ovom akcijom želim da uživaju u našem gradu, da se dobro zabave i ponesu sa sobom najljepše uspomene iz Umaga.-kaže dikrektor TZ Umaga Milovan Popović.

Iz svijeta fotografije

ZAVRŠILA NOVA FOTOSOFIJA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. lipnja 2017. u 22:00 sati

GOSPIĆ - Jučer završila dvanaesta Fotosofija, a u našu redakciju je danas stiglo priopćenje organizatora poznatog hrvatskog snimatelja Hoyke s poveznicama na fotografije i tekstove sa ključnim fotosima Fotosofije.

Celebrity Day:
//drive.google.com/drive/folders/0B3UvLfzOFKtqTXdjVk02TC13YTA

Fashion Day: //drive.google.com/drive/folders/0B3UvLfzOFKtqaDdZTWRXV2xPM0U

Exhibition day:
//drive.google.com/open?id=0B-ikpXtwpYFeNjc3QzZqVWRvM1E

Poziv srednjoškolcima

LJETNA ŠKOLA NIKOLE TESLE

U drugoj dekadi lipnja uz standardne programe ima i dio posvećen Tesli.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. lipnja 2017. u 18:15 sati

ZAGREB - Ove godine Hrvatska škola Outward Bound uz klasične Outward Bound programe iskustvenog učenja u prirodi, radi i ljetnu školu Nikola Tesla uz potporu Rotary kluba Zagreb.

Ovaj deseto dnevni edukacijski program osim Outward Bound ekspedicije uključuje i posjetu spomen-domu dr. Ante Starčevića u Velikom Žitniku kao i Memorijalnom centru Nikole Tesle u susjednom Smiljanu, te će se u tih deset dana provoditi i radionice robotike, elektrotehnike i prve pomoći.

Smještaj, hrana, oprema i sve aktivnosti besplatne su, a lokacija je Edukacijski centar Outward Bound u malom mjestu Veliki Žitnik kraj Gospića u srcu Like. Jedini trošak je 200 kuna participacije i putna karta do Gospića gdje polaznike preuzima Outward Bound ekipa.

Imamo slobodna mjesta samo za prvi termin od 20. do 29. lipnja pa zainteresirane molimo da se žurno jave i rezerviraju svoje mjesto!

Sve informacije možete dobiti na mail ili mobitel 091 422 22 74. www.outwardboundcroatia.com (LpS)

Ministarstvo poljoprivrede

Školska shema prehrane

Ministar Tolušić održao sastanak s županima.

Sastanak u Ministarstvu poljoprivrede o prehrani učenika u Hrvatskoj/Foto MP
Sastanak u Ministarstvu poljoprivrede o prehrani učenika u Hrvatskoj/Foto MP
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
13. lipnja 2017. u 8:00

ZAGREB - Iz Ministarstva poljoprivrede dobili smo priopćenje da je radi što učinkovitije provedbe Školske sheme od iduće školske godine, ministar Tomislav Tolušić održao sastanak sa županima i predstavnicima županija u Ministarstvu poljoprivrede.

Naime, od iduće školske godine 2017./2018. Hrvatska započinje s provedbom Školske sheme - besplatnih obroka voća i povrća za učenike osnovnih i srednjih škola te mlijeka i mliječnih proizvoda za učenike od 1.do 4. razreda osnovnih škola. Cilj ove sheme je povećanje unosa svježeg voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda kod školske djece te podizanje svijesti o značaju zdrave prehrane u svakodnevnoj prehrani.

Za razliku od dosadašnje Shemu školskog voća i povrća i Programa mlijeka u školama, nova Školska shema donosi promjene u smislu operativne provedbe. Naime, prošle godine dobavljači voća i povrća su podnosili zahtjev za odobravanje raspodjele voća i povrća, a od ove godine škole koje namjeravaju sudjelovati u Školskoj shemi podnose Zahtjev za odobravanje podnositelja zahtjeva za raspodjelu voća i povrća i/ili mlijeka i mliječnih proizvoda Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Razlog ove promjene je decentralizacija, u smislu davanja mogućnosti školama da odaberu domaće, lokalne poljoprivredne proizvođače koji se nalaze u bliskoj okolici škola, a koji će dostavljati svježe voće, povrće i mliječne proizvode školarcima.

Na internetskoj stranici Agencije za plaćanja, u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavljen je Javni poziv za iskaz interesa škola za sudjelovanje u Školskoj shemi. U suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta Javni poziv je poslan svim školama u Hrvatskoj, a u tijeku je komunikacija između škola, dobavljača, Ministarstva i Agencije o načinu na koji će se Školska shema operativno provoditi.

Ministar Tolušić na sastanku je istaknuo važnost da se što veći broj škola i učenika uključi u Školsku shemu te je zamolio župane da održe sastanke sa svim ravnateljima osnovnih i srednjih škola, kao i s proizvođačima voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda kako bi se što veći broj poljoprivrednika prijavio Agenciji za plaćanja i uključio u Shemu.

Ravnateljica Agencije za plaćanja Matilda Copić pozvala je sve predstavnike županija da se za kontakte poljoprivrednih proizvođača iz svake jedinice lokalne samouprave slobodno mogu obratiti Agenciji za plaćanja koja operativno provodi Školsku shemu.

Na kraju sastanka ministar Tolušić izašao je u susret županima i drugim predstavnicima županija te je odlučio da će produljiti rok u kojem se škole trebaju prijaviti Agenciji za plaćanja, a koji ističe zadnji dan nastave u ovoj školskoj godini.

Sve informacije o Shemi za škole i dobavljače te kontakti djelatnika Ministarstva i Agencije koji operativno rade na Shemi nalaze se ovdje: www.mps.hr/default.aspx?ID=19091

(LpS)

Prenosimo sa www.skolskiportal.hr

Puko reproduktivno učenje najniži je oblik obrazovanja i ono odmaže djeci

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. lipnja 2017. u 22:20 sati

GOSPIĆ - Kontaktirajući sa suradnicima i prijateljima saznali smo za jednog cijenjenog svjetskog stručnjaka za - učenje.

Dr. Ranko Rajović jedan je od najpopularnijih stručnjaka za rani razvoj inteligencije kod djece. Osnivač je Odsjeka za darovite Nikola Tesla centar (NTC), a NTC program učenja namijenjen svoj djeci danas se provodi u 20 država. Ovaj internist po struci bio je i predsjednik Mensina svjetskog odbora za darovitu djecu. Sa suprugom i četvero djece živi u Novom Sadu.

Opširnije tekstove pročitajte na donjim poveznicama:

www.skolskiportal.hr/clanak/2827--puko-reproduktivno-ucenje-najnizi-je-oblik-obrazovanja-i-ono-odmaze-djeci-/

www.skolskiportal.hr/clanak/3557-ucenje-napamet-djetetu-je-stresno/Iz Ličke zavičajne udruge Vila Velebita iz Požege

NOVA KNJIGA DOKTORA JOSIPA FAJDIĆA

Prof. dr. sc. Josip Fajdić, poznatiji u Gospiću kao Fajdi, predsjednik Udruge, inače rođeni Gospićanin, neumorno piše knjige i nastoji povezati Liku i Slavoniju, dva svoja zavičaja.

Naslovnica najnovije knjige doktora Fajdića
Naslovnica najnovije knjige doktora Fajdića
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. lipnja 201617. u 18:20 sati

Pripremio Marko Čuljat

GOSPIĆ - Danas je u našu redakciju stigao poziv iz Udruge Ličana Vila Velebita u Požegi za predstavljanje jedne nove knjige koja je sveza Like i Slavonije. Knjiga je to neumornog Gospićanina, ali i Požežanina, prof. dr. sc. Josipa Fajdića Posebnosti Like: priroda, povijest, kultura, istaknute osobe.

Nacionalna promocija knjige biti će 19. rujna u 19 sati u atriju Muzeja Mimara u Zagrebu. Knjigu će predstaviti recenzenti prof. dr. Dragutin Rosandić, prof. dr. sc. Željko Holjevac i mr. sc. Nikola Bićanić, te prof. dr. sc. Ante Bežen, suradnik na knjizi te najzad i sam autor prof. dr. sc. Josip Fajdić, koji je inače nakon kratkog liječničkog rada u Gospiću prije dosta godina "završio" u Požegi gdje je napredovao u medicini do redovitog profesora kirurgije raka dojke na Medicinskom fakultetu u Osijeku.

Ovom prilikom najavljujemo i ličku promociju na manifestaciji Jesen u Lici. Knjiga je izašla uz potporu Ličko-senjske županije, Grada Gospića, Hrvatske elektroprivrede Zagreb, LZD Vila Velebita Požega i ing. Željka Radaševića. Nakladnik knjige je LZD Vila Velebita iz Požege, tiskano je 400 primjeraka, što je za hrvatske pojmove velika naklada. Glavni urednik je prof. Tomislav Radonjić, ravnatelj Državnog arhiva u Požegi, lektorica prof. Marijana Musić Mašić iz Gospića, a likovna i grafička urednika ove lijepo i moderno oblikovanje knjige bila je dipl. ing. graf. Ivana Pavičić rođenja Gospićanka. Kako su i recenzenti Ličani, Fajdi je još jednom uspješno spojio ravnu Slavoniju i brdovitu Liku koja je su obadvije u njegovom srcu i kucaju za Hrvatsku. Svakako treba spomenuti i tiskaru Og grafika d.o.o. iz Ogulina koja je izvrsno napravila ovu grafički i tiskarski zahtjevnu knjigu s parcijalnim kolor tiskom.

I na kraju, ne možemo da se ne pohvalimo da je autor za svoju jedanaestu knjigu koristio i neka izdanja Lika pressa, odnosno naša autorska izdanja, da smo u smo jednu njegovu knjigu objavili u rubrici e-lička knjiga koja je bila prva takva rubrika u povijesti Like pa i šire jer je Lika press prvu digitalnu knjigu objavio još 2000. godine

Knjiga u sažetom obliku uz brojne prepoznajnice Like danas sadrži, najobuhvatniji popis životopisa najistaknutijih osoba s prostora biskupije. Prikazani su životopisi najpoznatijih vojskovođa i vojnih časnika, književnika, znanstvenika, jezikoslovaca, novinara, slikara, glumaca, sportaša, gospodarstvenika, svećenika i liječnika s prostora Gospićko-senjske biskupije.

KNJIGA JE ZA SVAKOG LIČANA I ONOGA KOJI O LICI ŽELI NEŠTO VIŠE SAZNATI!


Građanska akcija u Lovincu

NAŠE IGRALIŠTE, NAŠA RADOST

U ponedjeljak je u Lovincu velika građanska akcija.

Nogomet se igra i na bućalištu
Nogomet se igra i na bućalištu
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. lipnja 2017. u 22:20 sati

Pripremila Ana Jelača

LOVINAC - U listopadu 2016. godine Osnovna škola Lovinac prijavila se na natječaj za provedbu građanske akcije "Naš doprinos zajednici" Zaklade "Kajo Dadić iz Splita.

Na natječaj je prijavljena građanska akcija "Naše igralište, naša radost" kojom će se obnoviti i urediti igralište i boćalište pokraj škole i kupiti oprema za izvođenje nastave tjelesne i zdravstvene kulture i dresovi za učenike. Osnovnoj školi Lovinac odobrena su sredstva u iznosu od 13.000,00 kuna.

Osnovni i glavni cilj akcije jest uređenje igrališta pokraj škole te na taj način poboljšati kvalitetu života djece i potaknuti ih da više provode vrijeme na svježem zraku baveći se sportskim aktivnostima.

Dobivena sredstva mogu se utrošiti isključivo za materijal i pribor za uređenje igrališta, sav rad je na volonterskoj bazi. Cilj nam je povećati svjesnost o važnosti doprinosa zajednici u kojoj živimo i radimo i potaknuti djecu i odrasle na volontiranje.

Provođenje glavne građanske akcije jest u ponedjeljak, 12. lipnja u 13.00 sati. Škola je provela pripremne radnje za provedbe građanske akcije i naručila potrebne materijale. Vatrogasci DVD-a Velebit uklonili su dotrajalu i uništenu zaštitnu ogradu, te će se na akciji bojati nosači ograde, golovi, koševi, ocrtavati igralište i uređivati okoliš igrališta i boćališta.

U susret prvom stoljeću obrazovanja učitelja u Gospiću

SUSRET MATURANATA NAKON 55 GODINA

Danas su se u Gospiću susreli maturanti Učiteljske škole iz 1962. godine.

Susret nakon 55 godina mature u Gospiću/Foto Lika press Gospić
Susret nakon 55 godina mature u Gospiću/Foto Lika press Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. svibnja 2017. u 16:45 sati

Priredija Marko ČULJAT


GOSPIĆ - Niki dan me na klepku, odnosno mobitelac, zazva profešur Dragan Pećina, to vam je unaj bivš tajnik Zajednice općine Gospić i ravnatelj Osnovne škole dr. Ante Starčevića u Klancu koju je polazio i sam stric Ante kad je dorasta za školu i pišačija j' iz Velikog Žitnika.

Dragan, koga sam upozna jošte u Budačkoj ulici di sam stanova prije općine, a un je bija smišten kod rođaka strica Luke Pećine, šofera kamijuna u Trancportu, priko puta općine u staroj kući Prčevih, koji je u mladjim danima moga raskinuti rajtač oko prsa, pozva me da danaska dođem na njijovu proslavu 55. godišnjice mature koja j' bila daleke 1962. godine.

Danaska je od dva peta razreda Učiteljske škole koja j nosila ima nekog Branka Ognjenovića, ka i moja Pedagoška gimnazija potlje 1965. kada je ukinuta Učiteljska škola, i osnovana Druga, pedagoška, gimnazija u Gospiću te Pedagoška akademije s dvogodišnjim studijem za - nastavnike, koju su morali završiti svi učitelji koji su imali manje od dvacet godina staža u prosviti.

- Tada je naša Učiteljska škola trajala pet godina i imali smo samo srednju stručnu spremu. U dva razreda bilo nas je 60 u svakome po 30 učenika i učenica, i bilo je ukupno oko 250 učenika. Nakon mature brzo smo se zaposlili u Dalmatinskoj zagori i Hrvatskom zagorju, a malo nas je ostalo u Lici. Ovo je naš peti susret i svaki put nas je sve manje i manje.- veli prof. Dragan Pećina, organizator i domaćin susreta mam devet maturanata iz 1962. godinice rođenih 1942. ratne godine.

Većina ovih maturanata kašnje je iz rada moralo studirati i svi su postali bar nastavnici, ako ne i profešuri nekog predmeta i odgojili na tisuće i tisuće učenika.

Danaska sam se i sam iznenadija kako nike učitelje pripoznajem. Pa ja sam vam ljudi moji i žene naše tadare iša' u II. osnovnu školu koja je bila vižbaonica za učitelje i kako danaska volidu navoditi i ženski rod svake imenice - i učiteljice. Naime, uni su se uvižbavali na nama mulcima iz Grada kako bi bili što bolji učitelji u nekoj selundri u Rvackoj. Dugo godina direktor te škole bija j' profešur Branko Stanić iz Bilajske ulice, koji je učenicima pomaga da nađu i posa nakon mature. Un je mene po upisu u prvi razred Gimnazije iz a razreda pribacija u be, bekavce, di je valilo učenika jerbo je zna i mene i moma ćaću Milu. A un je i krivac što sam u petom razredu od rezrednice Marije Šikonje dobija batine trgovačkim metrom, drvena letva, jebro sam kilicu kruva bacija ka košarkašku loptu u koš u smeće i un je naiša na vrata razreda i dobro nije dobija okrajak u glavu.

Tradicija odgoja i obrazovanja učitelja u ličkoj metropoli ima tradiciju od 1919. godine, daklen dvi godine manje od stolića. Iz Gospića je otišlo više iljada učitelja i učiteljica kako bi prosvitljivali narod širom Lijepe Naše. Pećina se sića da su im razrednici bili Marija Frković Šikonja, od Ćićovih u Budačkoj ulici i Mihovil Lešćić koji je pridava više predmeta, a stanova jekod Alića u kući pored Gimnazije. Ta Šikonjinka me je učila prvih pet godine u osnovnoj školi, a nisam ponavlja niedan razred, a prof. Lešćić mi je u VIII. razredu edno vrime pridava njemački jezik i prvo što je reka kad je doša na zaminu Cvite Marković, koja je pridavala njemački, reka, je da zna koliko ne znamo njemački po svojoj Zdenki koja mu je bila ćer, čime je opalija šamarčinu cilome razredu.

Sićam se ka sad, krajem šezdesetih godina prošlog stolića bija sam redovni student na PAG-u - Pedagoškoj akademiji u Gospiću, a ovi učitelji s kojima sam danaska bija bili su izvanredni studenti i često smo se družili u pauzama predavanja nakon blok sata kada se moglo - zamislite - i pušiti u odniku Akademije di su bile i ćikobernice ili po rvacki skupljaonice opušaka, odnosno pepeljare, koje su bile na visokim stalcima i velikog obujma za koju stotinu studenata i svi su pušili. Studentice su ritko pušile za razliku od danaska.

I na kraju krajeva osićam potribu da se zahvalim Draganu i njegovoj supruzi Anki kod koji sam proveje ednu noć početkom napada četnika na Grad i kada se nije znalo ko pije a ko plaća a političari su bili netragom nestali na čelu s nikakvim povorinikom. Pećinovi su primili jošte ednu obitelj iz Gospića i svi smo kod tih dobrih ljudi imali mista. Bijaj konac kolovoza 1991. i tribalo je pripremit nešto rane za branitelje. Dagan je odnekud donija šteku slanine s lebrima i tirbali smo to narizati.

- Makica riži to deblje da imaju pravi zalogaj, a ne ako sitno.- i danas mi u ušima odjekuje Draganova primidba kada je vidija kako sitno rižem njegovu slaninu za rvacke branitelje koji su u konačnosti i obranili Rvacku.

Da ste mi debeli i do vidova!

Ministarstvo poljoprivrede

ZA UČENIKE BESPLATNO VOĆE, POVRĆE I MLIJEČNI PROIZVODI

Prioritet u opskrbi osnovnih i srednjih škola imaju lokalni proizvođači po odabiru škole.

Gospićki srednjoškolci
Gospićki srednjoškolci
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
31. svibnja 2017. u 22:05 sati

ZAGREB - Iz Ministarstva poljoprivrede dobili smo priopćenje u kome se kaže da će radi povećanja u prehrani svježeg voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda, kao i podizanja svijesti o značaju zdrave prehrane kod školske djece, od iduće školske godine 2017./2018. početi s provedbom Školske sheme - besplatnih obroka voća, povrća i mlijeka za školsku djecu.
Školska shema objedinjava dosadašnju Shemu školskog voća i povrća i Program mlijeka u školama, a za provedbu ove Sheme ukupno je osigurano 23 milijuna kuna kako bi se hrvatskim školarcima omogućio dodatni obrok svježeg voća i povrća te mliječnih proizvoda. Za financiranje provedbe Školske sheme Europska komisija dodijelila je Hrvatskoj 1.7 milijuna eura za voće i povrće te 800 tisuća eura za mlijeko i mliječne proizvode.

Svaka škola koja želi sudjelovati u Školskoj shemi odabrat će lokalnog dobavljača koji će isporučivati voće i povrće (100-150 g po djetetu tjedno) i mlijeko, jogurt, vrhnje i sl. (0,15-0,25 l po djetetu tjedno). Voće i povrće isporučivat će se i raspodjeljivati najmanje jednom tjedno, a mlijeko i mliječni proizvodi jednom tjedno najmanje 12 tjedana u nastavne dane u skladu sa školskim kalendarom tijekom cijele školske godine.

Ciljna skupina za isporuku i raspodjelu voća i povrća su učenici osnovnih i srednjih škola, a za mlijeko i mliječne proizvode učenici osnovnih škola. Prihvatljivi proizvodi za isporuku školama su:
voće i povrće - mandarina, jabuka, kruška, šljiva, breskva, nektarina, trešnja, jagoda, rajčica, mrkva,
mlijeko i mliječni proizvodi - mlijeko toplinski obrađeno postupkom pasterizacije, mlaćenica, kiselo mlijeko i vrhnje, jogurt, kefir i drugo fermentirano ili zakiseljeno mlijeko i vrhnje.

Od danas je na internetskoj stranici Agencije za plaćanja, u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavljen Javni poziv za iskaz interesa:
škola za sudjelovanje u Školskoj shemi i dobavljača za sudjelovanje u Školskoj shemi.

Javni poziv za iskaz interesa za sudjelovanje u Školskoj shemi za škole bit će otvoren do 14. lipnja 2017., a za dobavljače za isporuku voća i povrća i/ili mlijeka i mliječnih proizvoda bit će otvoren cijele školske godine.

Procedura je sljedeća, škole koje žele sudjelovati u Školskoj shemi podnose Zahtjev za odobravanje podnositelja zahtjeva za raspodjelu voća i povrća i/ili mlijeka i mliječnih proizvoda Agenciji za plaćanja na obrascu iz Priloga II Pravilnika o provedbi Školske sheme Nakon prikupljenih zahtjeva Agencija za plaćanja će 20. lipnja 2017. na internetskoj stranici objaviti popis škola koje mogu sudjelovati u Školskoj shemi s brojem učenika po školi i procijenjenim iznosom potpore po školi prema broju učenika koji mogu sudjelovati u Školskoj shemi, te popis dobavljača koji mogu isporučivati voće i povrće i/ili mlijeko i mliječne proizvode školama koje sudjeluju u Školskoj shemi.

Zatim, škole odabiru dobavljača dajući prioritet kratkim lancima opskrbe i nabavci proizvoda od lokalnih i regionalnih proizvođača koji proizvode svoje proizvode u blizini škole. "Novom Školskom shemom dali smo mogućnost školama da same izaberu lokalne poljoprivredne proizvođače i dobavljače koji će njihovim učenicima dostavljati svježe lokalno voće i povrće, ali i mliječne proizvode.

- Na ovaj način dajemo prednost isključivo lokalnim poljoprivrednicima, svježim prehrambenim proizvodima i održivom razvoju hrvatskog sela.- izjavio je ministar Tomislav Tolušić po objavi javnih poziva školama i dobavljačima te dodao da poziva sve 1393 osnovne i srednje škole u Hrvatskoj, kao i obiteljska poljoprivredna gospodarstva da se uključe u Školsku shemu i omoguće hrvatskim školarcima domaće voće, povrće i mlijeko i mliječne proizvode. (LpS)

Iz rada Društva Naša djeca u Gospiću

DANI OTVORENIH VRATA

Dječji štandovi u Jasikovcu
Dječji štandovi u Jasikovcu
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
31. svibnja 2017. u 21:00 sati

GOSPIĆ - Već tri godine za redom Udruga Društvo Naša djeca grada Gospića otvara svoja vrata sudjeluje u nacionalnoj manifestaciji Dani otvorenih vrata udruga.

- Ove godine prijavili smo dvije aktivnosti; radionicu sa 7. razredima u sklopu projekta "100 ljudi 100 ćudi" i aktivnosti s djecom za vrijeme Krosa Jasikovac. Radionica na temu uklanjanja predrasuda, razvijanja tolerancije i uvažavanja različitosti održana je u petak 26. Svibnja 2017. godine u OŠ dr. Jure Turića, koja je i službeni partner u projektu. Nositelj projekta "100 ljudi 100 ćudi" je Savez Društava "Naša djeca" Hrvatske, a DND Gospić suradnik je na projektu. Naše educirane članice Tamara Lujić i Sanja Puškarić Delač održale su radionicu. U gostima nam je bila i glavna tajnica Saveza DND-a gospođa Snježana Krpes. Radionica je bila otvorena za predstavnike medija i sve zainteresirane roditelje i djecu.- kaže Sanja Puškarić Delač predsjednica Društva.

Glavni organizator krosa u Parku Jasikovac, udruga LEA, poziva DND da zajedno s udrugom "Pčelice" organiziraju igre za djecu koja ne sudjeluju na krosu ili koja su svoj dio utrke završila.
- Na taj način upotpunjavamo program, uključimo svu djecu koja posjete Park i predstavimo rad naših udruga. Tako je bilo i ove godinu; puno igre, zabave, plesa i veselja za sve malene ali i velike. Po prvi puta pridružila nam se i Likovna udruga "Lika". Na pultovima su se mogli pronaći razni leci o radu naših udruga i radovi s radionica. Sve u svemu, lijepo je vidjeti da udruge međusobno surađuju na dobrobit svih naših građana.- kaže Puškarić-Delač. (LpS)